Pesigolles

Page 1

Portada PESIGOLLES cat (3G)8

27/4/12

14:37

Página 1

Pessigolles olles de pessig t ï a v n e vien ones l’ha ll a p a p e d a nit, tot La darrer ntre. s? sota el ve la uè somriu q r e p tapes de e i , s t n e r e —Iaia s dif olt es, per le t i t e p iències m r n e e p b x e ’e d d let des amp rep c mpanya, ícil o n c u a i s e n g e ot ser dif t at t p a t n i s l e n a n e u e r s x e p e t s vol La s t d’a i les seve s ot i que a s una fon T É jo . t . i t a s n e d e i d v m ixe eus nostra stre cone itat, els s l. Com a l o a a r n u g l x e a t e r s n i e a i p le sev valuoses t saludab res de la n u t e a i m r a c p s u b le senvol ecerca i e r d e r n u iu parlar am ll a a un ueix romoure , contrib s p e t i n s a a ntorn de t t e r n o i a r f p a n im i g s é ma adultes, mpliar l’i a i , s o persones c l be tació am n e im r e p ex litat. la sexua ISBN: 978-84-7290-582-5

Edicions Bellaterra

Text Alba Barbé i Serra Sara Carro Ibarra Il·lustracions Núria Fortuny Herrero


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:13

Pรกgina 4


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:13

Página 5

Pessigolles Text Alba Barbé i Serra Sara Carro Ibarra Il·lustracions Núria Fortuny Herrero

Edicions Bellaterra


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:13

Pรกgina 6


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:13

Página 7

L’olor de bròquil i tomàquets. La teva mà sàvia damunt la galta, les despertades als coixins verds. A la iaia. A les que m’ajudàreu a teixir estratègies en temps de la mala educació. A les meves Tona’s, amb qui compartírem receptes. A la Talia.


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:13

Pรกgina 8


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:13

Página 9

És primavera en un poble ni molt petit ni molt gran. La brisa càlida alleugera la tempesta mentre l’Ira i la Tona juguen al parc. És dijous i just surten de l’escola. Al sorral, tres nenes juguen a un joc que sembla divertit.

—Ei, podem jugar amb vosaltres? —No, estem jugant a un joc molt especial. —Nosaltres també hi volem jugar. —No podeu, perquè només poden jugar-hi les persones que tenen poders màgics. Emmurriades, l’Ira i la Tona s’amaguen a la caseta. —Ei, tinc una idea. Portem sorra a la caseta i fem màgia nosaltres també? —diu la Tona. —Ira! —Tona! —senten de sobte. Són les veus de l’àvia de l’Ira i el pare de la Tona, que les estan esperant perquè és l’hora de marxar.


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:13

Página 10

—Iaia, falta molt per arribar a casa teva? —Veus aquell mural al final del carrer?, quan hi arribem estarem molt a prop. —És que estic molt cansada. A més a més, les nenes del parc ens han dit que no podíem jugar amb elles perquè no teníem poders màgics. Hi ha gent que sap fer màgia de veritat, iaia? —Oi, i tant que hi ha gent que sap fer màgia! Imagina. Recordes aquella gent que acariciant la sorra amb les mans feia aparèixer castells, vaixells i pirates? I aquelles noies que amb una mena de vareta màgica escampaven colors per aquesta paret? —va dir l’àvia en passar per davant del mural—. Hi ha molta gent que té màgia a les mans. A veure les teves? Mmm… Corre, anem cap a casa, ja veuràs què farem tu i jo aquesta tarda!


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:13

Pรกgina 11


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:13

Pรกgina 12


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:13

Página 13

Quin embolic. —A veure, què hi hem posat fins ara? —Farina, farina de cigró, iogurt, sucre, oli, aigua i xocolata! Ja estem! —crida l’Ira ben il·lusionada. —Mmm… Doncs sí, ja quasi estem! Però encara ens falta l’ingredient més important. Prepara les mans per posar-hi la pols màgica que convertirà aquesta massa en un deliciós pastís de xocolata. Just quan l’àvia obre el forn, ding dong!, sona el timbre. És tard i la mare de l’Ira la ve a buscar per anar cap a casa. —Mare, mira, hem fet un experiment màgic! Ara no podem marxar! Hem de veure si funciona. —Va, Ira, si vols, demà torno a buscar-te a l’escola i venim a berenar a casa! —diu l’àvia.


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:13

Pรกgina 14


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:13

Página 15

Ja és tard, i la mare crida l’Ira per allitar-la. —Ira, és l’hora d’anar a dormir —li diu la mare després de sopar—. Vés a fer un pipí, renta’t les dents, i les mans, ben netes. «Sí, vas bé, cirerer, las mans no me les penso rentar, que perdré la màgia», pensa l’Ira mentre va cap al lavabo. Un cop al llit, la mare li fa un petó de bona nit i li deixa el llum de la tauleta encès. Aquesta nit no hi haurà conte perquè la mare està molt enfeinada. L’Ira, ben agitada per tot el que ha après avui, no pot dormir. Sent les mans plenes de màgia i comença a mirar-les amb detall fent-les giravoltar per l’aire i jugant amb elles. Les mans de l’Ira comencen a dibuixar formes estranyes sobre els llençols. De cop i volta apareix una papallona que voleia pel llit. —Haig d’atrapar-la!


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:13

Página 16

Sembla que la màgia comença a escampar-se per tots els racons del llit i del seu cos. Tot de pessigolles l’envaeixen de cap a peus. La papallona es posa sobre el coixí verd. Ja la té. S’hi llença al damunt. Voleteja sota la panxa i no para de moure’s. Juganera, li baixa més avall del melic i l’Ira no pot deixar de sentir el seu aleteig entre les cames. S’aferra al coixí perquè no s’escapi. —Ara et faré pessigolles jo a tu! —li diu. I comença a balancejar-se amunt i avall cada cop més ràpid. De sobte, la papallona esclata en mil i un bocins donant-li una sensació desconeguda que la fa tremolar tota. —Això sí que és màgia! L’Ira s’aixeca per poder veure totes les papallones, però ja no hi són. Han desaparegut. Aquesta nit l’Ira tindrà somnis d’allò més bonics.


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:14

Pรกgina 17


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:14

Página 18

—10, 9, 8, 7… 0. Vinc! L’Ira i la Tona s’han trobat al mateix amagatall, rere el cirerer del pati de l’escola. —Saps què, Tona? Ahir vaig fer màgia. —Ah sí? Què vas fer? —Quan era al llit, encara amb els dits plens de màgia de fer un pastís amb la iaia, vaig fer aparèixer una papallona que s’amagava per tots els racons del llit. I vaig aconseguir enxampar-la. —A veure, la tens aquí? —Noooo. Es va posar al coixí, jo em vaig llençar a sobre seu i com que pensava que volia jugar em vaig començar a balancejar per fer-li pessigolles jo a ella. I saps què va passar? —Què? —Vaig sentir como la papallona va començar a fer-me moltes pessigolles entre les cames. I el més impressionant va ser que quan vaig mirar el coixí per veure-la, havia desaparegut. —Eh, jo també he jugat a aquest joc! A vegades m’imagino que sóc una geneta i em poso a la cantonada del llit com si fos el meu cavall. I em fa unes pessigolles!! Però no ho diguis a ningú, d’acord?


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:14

Pรกgina 19


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:14

Pรกgina 20


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:14

Página 21

De sobte, apareix l’Aleix, un company de classe. —De què parleu? —Des res. És un secret. Són coses que no es poden explicar. I vigila, que ens enxamparan! —xiuxiueja la Tona. —Un, dos, tres, Aleix. Un, dos, tres, Tona. Un, dos, tres, Ira! —se sent de lluny.


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:14

Página 22

—Encara no obris els ulls, eh? —És que si no els obro m’adormo, iaia! —I ara… Preparada, llesta, ja! Guaita quina meravella! —Uauuu… S’ha fet gegant! —Va, doncs, pren-ne un tros i explica’m com t’ha anat l’escola. —Mmmm… Que bo! —diu l’Ira amb un toll d’engrunes entre els dits—. Iaia, a l’hora del pati hem jugat a cuita a amagar, i la Tona i jo ens hem trobat al mateix amagatall. Li he explicat una cosa i m’ha dit que el millor és que no ho digui a ningú, i no entenc el perquè. —I tu, ho vols explicar a algú? —Crec que sí, perquè ha estat molt divertit. T’ho puc explicar? —Oi, i tant. L’Ira, un xic nerviosa i ben contenta de poder compartir allò amb la seva àvia, li explica amb pèls i senyals com la darrera nit tot de papallones l’havien envaït de pessigolles sota el ventre.


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:14

Pรกgina 23


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:14

Página 24

—Iaia, i per què somrius? —Perquè el que has descobert és molt important. Se’n diu masturbar-se. És una paraula que es refereix a donar-se plaer a una mateixa o a una altra persona. Ho podem viure de petites, de joves i de grans. I és una forma d’estimar-se a una mateixa. —I per què la Tona diu que no es pot explicar a ningú? —Perquè no tothom ho viu de la mateixa manera. Imagina’t que durant molt de temps ens haguessin ensenyat que gaudir de cuinar el pa de pessic era una cosa que no es podia fer. De ben segur que hi hauria moltes persones que ho viurien en secret o els faria vergonya. D’altres, com tu, en començarien a parlar o a compartir receptes i aprendrien a viure amb tranquil·litat el plaer de fer el pa de pessic. —Però iaia, què tenen a veure les pessigolles amb el pa de pessic? —Aviam si me’n surto. Durant molt de temps a les dones ens han prohibit tocar-nos i gaudir del nostre cos. Si ho feies, te n’havies d’avergonyir. Encara hi ha dones que ho viuen en secret. Però ja n’hi ha d’altres que parlen del seu plaer i viuen amb tranquil·litat els seus desitjos. —A mi m’agrada parlar-ne i continuar fent màgia amb les mans. Jo també tinc poders, oi iaia? —Oi, i tant, Ira, oi i tant. Ding, dong.


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:14

Pรกgina 25


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:14

Página 26

PA DE PESSIC DE XOCOLATA Recepta per fer a qualsevol cuina: A la cuina d’un vaixell pirata, a la cova d’un drac de set caps, al foc d’un globus aerostàtic, a la lluna de valència, a la cabana del bosc… Amb l’acompanyament d’una persona adulta, les mans netes i les mànigues ben arremangades, ja estem llestes per començar: — — — — — — — —

— —

— —

Escampem un o dos grapats d’imaginació. Preescalfem el forn a 200º. En un bol barregem la farina, la farina de cigró i el llevat. Incorporem els iogurts de soja tot batent-los perquè no quedin grumolls, amb l’ajuda d’un remenador. Afegim el sucre morè i l’oli d’oliva, i hi afegim l’aigua. Ho removem bé. Posem el cacau en pols, i ho batem fins que quedi una massa ben cremosa. En el cas que decidim afegir-hi fruits secs, ho hem de fer en aquest moment. Amb el motlle prèviament untat amb un xic d’oli d’oliva i espolvorejat amb la farina perquè no s’enganxi, tirem la mescla en el motlle. Cal tenir en compte que en cuinar-se la massa doblarà la seva mida, i per tant, no ha de superar la meitat de l’altura del motlle. Deixem reposar la massa uns minuts. Baixem el forn a 180º. Fornegem la massa durant uns 40 minuts. Passat aquest temps, comprovem si és fet, punxant-lo amb una agulla de punt o amb un ganivet fi. Si surt tacat, és que necessita més cocció. Un cop cuit, el deixem refredar abans de desemmotllar-lo. El desemmotllem i si ho desitgem, podem afegir-hi melmelada, melassa, crema de cacauet, etc.

N’hi ha per sucar-hi els dits!


PESIGOLLES cat (4G)8

1/10/12

15:14

Pรกgina 27


Portada PESIGOLLES cat (3G)8

27/4/12

14:37

Página 1

Pessigolles olles de pessig t ï a v n e vien ones l’ha ll a p a p e d a nit, tot La darrer ntre. s? sota el ve la uè somriu q r e p tapes de e i , s t n e r e —Iaia s dif olt es, per le t i t e p iències m r n e e p b x e ’e d d let des amp rep c mpanya, ícil o n c u a i s e n g e ot ser dif t at t p a t n i s l e n a n e u e r s x e p e t s vol La s t d’a i les seve s ot i que a s una fon T É jo . t . i t a s n e d e i d v m ixe eus nostra stre cone itat, els s l. Com a l o a a r n u g l x e a t e r s n i e a i p le sev valuoses t saludab res de la n u t e a i m r a c p s u b le senvol ecerca i e r d e r n u iu parlar am ll a a un ueix romoure , contrib s p e t i n s a a ntorn de t t e r n o i a r f p a n im i g s é ma adultes, mpliar l’i a i , s o persones c l be tació am n e im r e p ex litat. la sexua ISBN: 978-84-7290-582-5

Edicions Bellaterra

Text Alba Barbé i Serra Sara Carro Ibarra Il·lustracions Núria Fortuny Herrero