Page 1

NEWS broj 71 / srpanj - kolovoz 2019.

tema broja

Održavanje sustava grijanja novo u ponudi

TECE sustav utičnog spoja predstavljamo

www

.ec

os

.b

a

E

Q

Tuš kabine Ideal Standard

M

C

ec

ite v s o

z


OSVJEŽAVAJUĆE DRUGAČIJI! TECEone – WC s funkcijom bidea

Izgleda kao običan WC, ali u sebi skriva mnogo toga:

integrirana funkcija bidea čisti nježnom, toplom vodom i pruža Vam osjećaj čiste svježine. I to jednim okretajem kotačića. Jer se WC školjkom TECEone može upravljati potpuno intuitivno. Bez struje. Bez nepotrebnih dodataka. Savršena higijena uz atraktivnu cijenu.

www.tece.com/hr/teceone Dobro izgleda - i ugodan je za korištenje: temperatura i količina vode namještaju se vrlo jednostavno bočnim okretnim gumbima.

TECE d.o.o. Predstavništvo Sarajevo  |  Ulica Hiseta 15  |  71 000 Sarjevo  |  www.tece.hr  |  info@tece.hr  |  T + 387 63 90 8323 TECE d.o.o.  |  Fallerovo šetalište 16  |  10 000 Zagreb  |  www.tece.hr  |  info@tece.hr  |  T + 385 1 3079 000


Sadržaj 7

Riječ urednice  

48

SWenko serija Glimma 

70

Predstavljamo Unidelta

8

Sve o radijatorima za centralno grijanje

51

TECE tehnika ispiranja okno za ubacivanje tableta za čišćenje 

78

52

Unitas: serija SQ

78

54

Ekonomična kupaonska galanterija 

79

Prezentacija proizvoda Teorema Prezentacija Oventropa u maloprodaji Konvektori Tesy u sarajevskim vrtićima

56

Izuzetna forma i funkcionalnost baterija Tyria Kanalizacijske cijevi i spojevi za unutarnji razvod instalacija

80

Daikin susret u Sarajevo

82

Kako naručiti proizvode putem računala ili mobitela

58 68

30

Vonaris radijatori

11

Pločasti radijator Airfel by Daikin   Mudro gospodarenje energijom 

31

Solarni spremnik 

12

Kamin na pelet Biolux

34

14

Neša radijatori: ukras svake kupaonice

36

Tuš kabine Connect i Kubo  Apus i Apus Zero: novo iz Aquamaxa 

16

Varem: prvi izbor

38

Framini Modena 

18

Električni set za podno grijanje THERMOVAL

30

Znate li čemu zapravo služi bide?v  

20

Priprema klima uređaja za sezonu grijanja  Lokalni ventilacijski uređaj recoVAIR VAR 60 Lavor: višenamjenski usisavač pepela  Cjelodnevna toplina s jednim punjenjem Održavanje sustava grijanja 

40

Teorema Lifestyle 

41

Unidelta višeslojne cijevi 

42

Plijesan i vlaga u prostorijama 

44

Sustav utičnog spoja 

47

Pločice za svaki kutak doma

10

22 26 27 28

29

6

Održavanje kotlova i kamina na kruta goriva

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.

Novo doba u tehnologiji ispiranja WC školjki 

61

Ecos kupaonice 

72

Sajam keramike i kupaonskog namještaja Cersaie 2019 


Riječ urednice

Urednica broja: Ana Abaz Dizajn i grafička priprema: Nikola Franjić Tekstovi i priprema: Ana Zirdum, Vesna Matković, Dario Križanac, Ana Abaz, Ivana Rajković, Damir Mijić, Slavena Buhić, Nataša Marjanović, Filip Lovrić, Dalibor Mlakić Fotografija: Ecos Marketing Team, Internet Izdavač: Ecos d.o.o. Voditelj projekta: Ana Zirdum Za izdavača: Ecos Marketing Team Adresa: PC 96, 72250 Vitez, BiH, FBiH Kontakt: +387 30 714-300 www.ecos.ba EQMC ecosvitez Izdanje: 5/2019.

"

Tik pred vratima nalazi se još jedna sezona grijanja. Ukoliko prelistate ovaj broj Ecos Newsa doznat ćete mnoštvo korisnih informacija o bogatoj ponudi proizvoda renomiranih svjetskih proizvođača za grijanje koja vas očekuje u Ecosu. Uz to, donosimo vam i zaista korisne savjete za pripremu sustava grijanja za predstojeću zimu, bilo da se radi o održavanju kotla, kamina ili pak klima uređaja, kako biste hladne zimske dane proveli bezbrižno u ugodnoj toplini doma.

i tuš setova, do pločica i galanterije. Za vas smo uz pomoć ViSoft programa dizajnirali tri modela obiteljskih kupaonica u kojima su ukomponirani proizvodi koje možete pronaći u Ecosu. Riječ je o kupaonicama jednake kvadrature koje su izrađene u tri različita cjenovna ranga te mogu poslužiti i kao odlična inspiracija za uređenje vaše kupaonice.

Kao i obično, protekli period u Ecosu su obilježile stručne prezentacije, posjete kupcima, druženje s dobavljačima, a jedan od U ovom broju izdvojili smo značajnijih događaja je svakako sajam u Bologni. tek jedan dio zanimljivih Talijanski grad Bologna, i kvalitetnih proizvoda iz točnije čuveni sajam Cernaše ponude za uređenje kupaonice - od vrhunskih saie koji se ondje održava, tuš kabina i kada, kupao- svake godine krajem mjeničkog namještaja, baterija seca rujna postaje centar u

svijetu dizajna kupaonica, keramičkih pločica i kupaonskog namještaja. Sajam Cersaie svake godine privlači najprestižnije izlagače i posjetitelje iz gotovo cijelog svijeta. Događaj je to koji Ecosovi djelatnici redovno posjećuju i gdje se susreću s poslovnim partnerima te upoznaju s novitetima iz naše branše kako bismo uvijek bili u korak s najnovijim svjetskim trendovima.

AnaAbaz

MALOPRODAJA 08:00 - 19:00 sati maloprodaja@ecos.ba +387 30 714 301 +387 30 717 613

Naklada: 2500 Časopis izlazi od 1.6.2007. šest puta godišnje Ecos zadržava pravo izmjene cijena bez prethodne najave. Cijene su izražene u konvertibilnim markama i maloprodajne su ukoliko nije drugačije naglašeno.

Više informacija o proizvodima možete pronaći na web stranici www.ecos.ba

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

7


Grijanje Radijatori

Sve o radijatorima za centralno grijanje Uvodite novo grijanje ili renovirate zastarjeli sustav grijanja te ste u dilemi koji tip radijatora odabrati? Niste sigurni kakva je razlika između pločastog, cijevnog i aluminijskog radijatora? Prije nego krenete u ovaj ozbiljan posao savjetujemo da se dobro informirate.

R

adijatori za centralno grijanje unijeli su pravu revoluciju u grijanje. S njima se svaka prostorija u kojoj se nalazi radijator grije iz samo jednog izvora topline. Voda koja se nalazi u cijevima, a prethodno je zagrijana pomoću nekog od izvora topline, dolazi do radijatora gdje se ta toplina zagrijavanjem radijatorskog tijela prenosi na zrak u prostoriji. Na našem području radijatori su toliko česti u stanovima i kućama upravo zbog svoje jednostavnosti i efikasnosti. Zahvaljujući njima naši su domovi i radni prostori topli i ugodni za boravak tijekom hladnijih dana, kojih je kod nas zaista mnogo. Zahvaljujući napretku tehnologije sustav grijanja uz radijatore čak može prepoznati kada dolazimo kući, kada se temperatura spusti ispod preporučene ili se pak može povezati pomoću aplikacije uz koju možemo kontrolirati toplinu putem mobitela. Dok spominjemo radijatore važno je dobro se informirati prije nego li se odlučimo za njihovu kupnju. Svaka vrsta radijatora ima svoje specifične značajke kao i prednosti i mane.

8

NEWS

Povijest radijatora Prvi zapisi o radijatorima dolaze od starih Rimljana. Naime, rimski inovator po imenu Sergius Orata prvi je opisao i projektirao sustav grijanja koji je bio korišten u kućama za kupanje. Pomoću peći, voda se zagrijavala te je kroz zatvoreni podni prostor dopirala kroz zidove do prostorija koje je trebalo grijati. Osim Rimljana, Koreanci su možda još i prije koristili sličan način grijanja. Glavna je razlika što su Koreanci koristili podne dimnjake koji su usmjeravali zrak i toplinu kako bi što prije i efikasnije došli do izlaza. Iako postoji već tisućama godina, radijator je službeno patentiran tek u 19. stoljeću. Funkcioniranje i vrste radijatora prema izvedbi Radijatori za centralno grijanje namijenjeni su predaji topline, odnosno, oni su grijaća tijela koja se zagrijavaju putem vode te isijavaju toplinu. Termalna energija koja je nastala zagrijavanjem vode uz pomoć izvora topline (vatre, plina itd.) prenosi se putem radijatora na zrak unutar prostora. Radijatori su tako dizajnirani da kroz njih lagano može cirkulirati okolni zrak koji se broj 72 / rujan - listopad 2019.

brzo ugrije. Nakon što se ugrije, zrak se diže do stropa te se tamo počinje hladiti i ponovno padati do dna prostorije. Tako se postiže cirkulacija zraka koja održava temperaturu u prostoriji.

Pločasti klasični radijatori imaju manje dubina i jednostavniji su za čišćenje. Zbog drugačijeg dizajna, cijevi kojima putuje voda su skrivene te je završni dojam elegantniji od rebrastih radijatora.

Danas možemo pronaći razne vrste radijatora a uobičajeni su:

Glavna odlika cijevnih (kupaonskih) radijatora su međusobno povezane cijevi koje su postavljene okomito ili vodoravno. Ovakvu vrstu radijatora najčešće možemo pronaći u kupaonicama zbog njihove praktičnosti.

OO pločasti klasični radijatori, OO cijevni radijatori (kupaonski), OO aluminijski radijatori.


Grijanje Radijatori Međusobno povezani članci čine jedinicu aluminijskih radijatora, a broj članaka ovisi o veličini prostora kojeg je potrebno grijati. Najveća mana rebrastog radijatora je njegovo komplicirano čišćenje, dok im je glavna prednost dugi vijek trajanja. Radijatore dijelimo i prema više vrsta materijala od kojeg su izrađeni, a među najčešćima su: OO čelični radijatori, OO aluminijski radijatori, OO radijatori od lijevanog željeza. Čelični radijatori ili pločasti radijatori su trenutno vodeći na tržištu zbog svojih brojnih prednosti. Ističu se niža cijena proizvoda u odnosu na aluminijske, dugi vijek trajanja te

atraktivan dizajn. Aluminijski radijatori dugo su bili vodeći na tržištu zbog svojih iznimnih toplinskih svojstva te visoke otpornosti na koroziju. Aluminijski radijatori cjenovno su znatno skuplji od čeličnih zbog svojih kvalitetnih značajki pa zbog toga daju i efekt luksuza. Radijatori od lijevanog željeza su stara škola. Spojeni su vertikalnim cijevima te su idealni za stanove koji se uređuju u tradicionalnom stilu. Njihovo svojstvo je sporo zagrijavanje, ali i dugo zadržavanje topline nakon gašenja te iznimna dugovječnost. Čišćenje radijatora Radijatori su pravi sakupljači prašine, ali i ostalih tvari poput psećih dlaka i sličnih nečisto-

ća, a vrlo često zadaju pravu muku tijekom čišćenja. Kako bi uspješno i sa što manje muke očistili radijatore pratite sljedeće upute: OO Ugasite radijatore, OO U što većoj mjeri usisajte prašinu iz otvora ili je sa sušilom za kosu potjerajte na pod gdje ju tada lako možete obrisati ili usisati, OO Pomoću peruške za čišćenje dosegnite dijelove do kojih ne možete rukom, OO Vanjski dio radijatora obrišite mekom krpom i prikladnim sredstvom za čišćenje kako bi se uklonila sva prašina te isperite toplom vodom i temeljito posušite.

Kompaktni i ventilski radijatori osiguravaju najbrže zagrijavanje prostora te pružaju fleksibilnost u reguliranju topline koja omogućava postizanje idealne temperature. Ventilski radijatori predviđeni su za instalacije grijanja kod kojih je cijevni razvod postavljen u podove ili zidove objekta. Kompaktni radijatori predviđeni su za klasično postavljanje centralnog grijanja po zidu te se postavljaju najčešće u već nastanjene prostore.  

Kompaktni i ventilski radijatori

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

9


Grijanje Tehnologije Radijatori Zidno grijanje

Pločasti radijator Airfel by Daikin Između svih imena na tržištu grijanja, hlađenja i ventilacijskih sistema, Dakin se svojom širinom asortimana itekako ističe. Daikin Turska, u čijem okrilju se nalazi i Airfel, svojim klijentima nudi asortiman pločastih radijatora i rješenja rashladnih sistema upravo prema različitim potrebama kupaca.

A

irfelov pločasti radijator, prije svega, je „prijatelj“ okoliša jer se prilikom proizvodnje koristi Zirconium Green Technology umjesto cinkfosfatne tehnologije. To znači da se eliminiraju teški metali poput nikla, cinka i mangana, reduciraju se otpadne vode do 95 % reducira se fosfat kao dio tih otpadnih voda, te se štedi i voda i energija.

10

NEWS

Druga prednost ovog radijatora je način bojanja postupkom kataforeze, što zapravo predstavlja odličnu zaštitu od korozije. U ovom postupku, svaki dio radijatora se boji podjednako i kompletno čime se postiže veći stupanj otpornosti na koroziju, glatka površina a boje su na bazi vode. Svi radijatori su testirani pod visokim radnim tlakom do 10 bara.

broj 72 / rujan - listopad 2019.

Airfel by Daikin nudi širok spektar dimenzija radijatora. U Ecosu nudimo, standardne ventilske i kompaktne tipa 22, kao i kompaktne pločaste radijatore tipa 21. Ostale dimenzije od 10 do 33 i kompaktne i ventilske radimo po narudžbi. Kada su u pitanju ventilski radijatori, za njih često kažemo da su univerzalni jer ventilski priključak može ići i lijevo i desno, osim kad se radi o tipo-

vima 10 i 11 kad se točno mora specificirati treba li lijevi ili desni priključak. Mi u Ecosu smo se uvjerili kako su Airfel radijatori proizvod koji jamči odličan odnos cijene i kvalitete. To potvrđuje i partnerski odnos sa ovom proizvodnom kompanijom već dugi niz godina.


Tehnologije Grijanje Zidno Regulacija grijanje

Mudro gospodarenje energijom Veliki dio energije, ako ne i najveći, troši se na grijanje životnog i radnog prostora. Pravilnim odabirom i upotrebom automatske regulacije moguće je značajno smanjiti potrošnju energije.

S

vi sustavi regulacije temelje se na zahtjevu da temperatura u grijanoj prostoriji bude jednaka željenoj, a osim toga treba poštivati i neke tehničke zahtjeve koji ovise o sustavu grijanja. Sobni termostat ne smije se postaviti u blizini nekog izvora topline (radijatora, peći, žarulje...) ili u nekakav zaklon koji bi remetio prirodnu cirkulaciju sobnog zraka preko njega. Najbolje ga je postaviti na unutarnji zid, nasuprot prozoru ili vanjskim vratima, na visini od 140 do 170 cm od poda. Ovaj elektronički programski termostat omogućuje vam programiranje rada sustava grijanja i/ili hlađenja tijekom cijelog tjedna kako biste postigli temperaturu koju želite i kada ju želite. Prije spajanja i instalacije prijemnika, valja provjeriti da je oprema kojom će se upravljati (kotao, pumpa, itd.) isključena, te da napon napajanja odgovara vrijednosti unutar kućišta uređaja (max. 250V). Kako bi uređaj neometano vršio funkciju, prilikom spajanja uređaja isti se treba instalirati dalje od elektromagnetskih valova prouzrokovanih različitim uređajima poput TV, PC, hladnjaka, itd.

Uređaj nudi dva osnovna režima rada LJETO I ZIMA, uz tri opcije podešavanja temperature u kući. Željena temperatura se postiže u ovisnosti od spremljenih postavki za svaku opciju koju ste podesili COMFORT, ECONOMY i AUTOMATSKI). Uređaj ima domet od 300 m na otvorenom i 20 m u građevini. Dosadašnje praktično iskustvo je pokazalo kako uređaj, unutar građevine sa tri pregrade ,i dalje neometano radi.

44175 Termostat sobni bežični s tjednim programiranjem i radijskim prijemnikom TECHNO WPT R (578148) VPC 133,50

15050

Napajanje Trajanje baterije Raspon namještanja temperature Raspon prikaza sobne temperature Ažuriranje temperature Stupanj zaštite Klasa izolacije Tip antene Frekvencija Domet (odašiljač - prijemnik) Kategorija prijemnika Radni ciklus odašiljača Maksimalna radna temperatura Temperatura skladištenja Funkcija protiv smrzavanja Programiranje Software klasa A Otpornost na toplinu u vatru LCD display Minimalni interval programiranja Montaža

Alkalne 2 baterije, 1.5V, tip LR6 (Tip AA) >1 godina 5 – 35°C 0-39°C (u koracima od 0.1°C) Jednom u minuti IP20 II (dvostruka izolacija) Unutarnja, na PCB 868.2 MHz 300m na otvorenome, 20m u građevini 2 < 1% 50°C -25 – 60°C 6°C (fiksno) dnevno/vikend/tjedno Klasa D sa pozadinskim svjetlom 30 min na zid

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

11


Grijanje Kamini

Kamin na pelet Biolux Kamin Biolux namijenjen je sagorijevanju drvnog peleta i predviđen je za postavljanje u dnevnu sobu, odnosno prostor koji se zagrijava, tako da nije potrebna kotlovnica.

K

amin BIOlux 20 namijenjen je sagorijevanju drvenog peleta promjera 6 mm i dužine do 25 mm, a sve prema standardu izrade peleta. Ovaj proizvod Radijator Inženjeringa predviđen je za montažu u samom objektu koji se grije. Za razliku od klasičnih kotlova, nije potreban poseban prostor odnosno kotlovnica. Međutim, zbog delikatnosti procesa sagorijevanja koji se odvija u okviru stambenog prostora, prilikom odabira mjesta montaže, kao i priključenja na dimnjak potrebno je posavjetovati se sa stručnim ovlaštenim licem.

U okviru BIOlux-a 20 instalirani su: OO cirkulacijska pumpa OO ekspanzijska posuda od 10 litara

bež

bijela

OO presostat zraka Proces sagorijevanja vođen je automatski, a korisnik bira jednu od tri moguće snage sagorijevanja. Potpaljivanje je električno. Moguće je radni režim i period prestanka rada tjedno isprogramirati.

crvena

smeđa

1. Izmjenjivač sa turbulatorima

10. Poklopac izmjenjivača

2. Šolja za sagorijevanje

11. Displej automatike

3. Pepeljara

12. Procesor automatike

4. Dozator

13. Presostat vode

5. Silos

14. Pumpa

6. Dimovodni kanali

15. Ventilator

7. Vrata

16. Motor dozatora

8. Oplata

17. Grijač

9. Plotna

18. Ekspanzijska posuda

12

NEWS

VPC 2856,00

OO presostat vode

Dostupno u bojama

siva

40665 Kamin na pelet BIOlux 20 kW RADIJATOR

broj 72 / rujan - listopad 2019.

334200


Kupaonice Grijanje Kotlovi Bojleri

Kotlovi serije TKAN 1 i TKAN 2 Kotlovi na biomasu serije TKAN 1 i TKAN 2 razvijeni su s ciljem da „Radijator Inžinjering” ponudi tržištu kotao koji je po svojim mehaničkim i termičkim osobinama izrazito namijenjen biomasi kao gorivu.

K

oristeći uopćeni pojam „Biomasa” naravno da se prije svega misli na pelet, ali treba istaći i mogućnost loženja s košticama voća (višnja i trešnja) kao i opiljcima iz drvoprerade. Prilikom korištenja navedenih goriva podrazumijeva se automatska kontrola glavnih parametara rada. Za sve druge oblike sagorijevanja biomase konsultirati se s proizvođačem kotlova.  S druge strane zahtjevi tržišta su uvijek okrenuti ka što većoj univerzalnosti goriva, tako da je kotlove serije TKAN 1 i TKAN 2 moguće ložiti i sa čvrstim gorivima (drvetom, ugljenom...) i tada je loženje ručno. Samo sagorijevanje se u ovoj situaciji odvija pod pri-

nudnim propuhom ventilatora, tako da su kotlovi serije TKAN 1 i TKAN 2 u ovim uvjetima efikasniji nego njegovi prethodnici koji funkcioniraju po principu slobodnog propuha. Stupanj korisnosti na pelet je preko 90%. Pri normalnim režimima temperatura dimnih plinova na izlazu je oko 120°C, a pri maksimalnim režimima je ispod 150°C. Ove vrijednosti mogu u

40700 Kotao kombinirani na pelet TKAN 1 (20-35 kW) RADIJATOR VPC 4734,00

svakom trenutku da se očitaju na displeju. Kotlovi na biomasu serije TKAN 1 i TKAN 2 posjeduju bakreni izmenjivač za priključivanje ventilatora za termičko osiguranje kao i klapnu za potpalu. Svi dijelovi vodenog dijela kotla izrađeni su od bešavnih cijevi i kotlovskih limova debljine 4mm i

više, u ovisnosti od snage kotla. Samo ložište je napravljeno od masivnih izolacijskih materijala i sivog liva. Kotlovi na biomasu serije TKAN 1 i TKAN 2 proizvode se u dvije varijante snage. TKAN 1 pokriva opseg snaga od 20 do 35 kW, a TKAN 2 je u opsegu 40 do 60 kW.

553900

40704 Kotao kombinirani na pelet TKAN 2 (40-50 kW) RADIJATOR VPC 5223,00 | MPC 6111,00 broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

13


Grijanje Radijatori

Kupaonski radijatori vrhunske kvalitete Radijatori Lux i Standard odlikuju se kvalitetnim i suvremenim dizajnom. Zauzimaju vrlo malo prostora i pogodni su, osim za grijanje prostorija, i za sušenje ručnika.

Z

a sve modele cjevastih radijatora Neša Komerc posjeduje međunarodne ateste i certifikate (Mašinski fakultet Niš, TÜV SUD Serbia, Quality Austrija, ISO 9001:2008). Temeljne vrijednosti i prednosti proizvoda ovog poduzeća su sigurnost, kvaliteta i pouzdanost. Od 2000. godine Neša Komerc proizvodi cjevaste radijatore tipa STANDARD, LUX i ELEGANT zaštićene patentom. Ovi radijatori proizvode se od čeličnih, okruglih i profilnih cijevi kvalitete C-0146. Cjevasti radijatori snage od 500 do 2000 W imaju radni pritisak od 8 bara, a ispitivani su pod pritiskom od 10 bara s maksimalnom temperaturom od 95 °C. U radijatore su ugrađena 4 priključka od 1/2“, od kojih dva služe za priključenje na sustav grijanja, a u gornja dva priključka ugrađeni su ventili za ispuštanje zraka iz radijatora. Vrlo lako se montiraju na zid zahvaljujući 4 plastična, lijepo dizajnirana nosača. Po želji kupaca radijatori se izrađuju u različitim dimenzijama i bojama. Mogu se naručiti s dodatnim elektro-grijačem i koristiti kao elektro-uljni radijatori.

14

NEWS

LUX cjevasti radijator sa srednjim priključkom, proizvod je koji svojim oblikom i dizajnom zauzima vrlo malo prostora u kupaonici, radnoj, dnevnoj i dječjoj sobi, kuhinji ili pak poslovnoj prostoriji. Montaža radijatora je izuzetno jednostavna, a upute za montažu, s jamstvenim listom te kompletom za montažu, kojeg čine 3 nosača za montažu nalazi se u pakiranju.

Ecos svojim kupcima nudi serije Lux i Standard koje osim kvalitete odlikuje lijep i moderan dizajn.

2520 37401 Držač ručnika s dvije cijevi 600 mm VPC 21,50

broj 72 / rujan - listopad 2019.


Grijanje Radijatori Držač ručnika može se jednostavno zakačiti na radijator čime dobivate dodatni prostor za sušenje ručnika. Dostupni su u različitim dimenzijama (400, 500 i 600 mm) te s jednom ili dvije cijevi. Zahvaljujući jednostavnoj montaži držač vrlo jednostavno možete postaviti na bilo koju visinu radijatora.

16700

43304 Radijator kupaonički sa srednjim priključkom bijeli H1860 L600 LUX VPC 142,00

Ekonomik Standard, proizvod je koji svojim oblikom i dizajnom zauzima vrlo malo prostora u kupaonici, radnoj, dnevnoj i dječjoj sobi, kuhinji ili pak poslovnoj prostoriji. Izrađen je od čeličnih šavnih okruglih cijevi Ø 20 mm. Radijator ima četiri priključka dimenzija 1/2“. Kao fluid koristi se topla voda, a predaja topline vrši se konvekcijom i zračenjem. Montaža radijatora je izuzetno jednostavna, a

upute za montažu, s garantnim listom i kompletom za montažu, kojeg čine 3 nosača za montažu s pripadajućim vijcima i tiplovima, ozračna slavina 1/2”, niklovani čep 1/2”, nalazi se u pakiranju, kao i zaštitne plastične kape.

9200

43313 Radijator kupaonički H1490 L500 STANDARD EKONOMIK VPC 78,50 broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

15


Grijanje Ekspanzione posude

Varem: prvi izbor

Varem je tijekom godina postao sinonim za ekspanzione posude prvenstveno zbog pozitivnih iskustava instalatera centralnog grijanja s ovim proizvodima. U ovom tekstu donosimo vam nekoliko argumenata zašto biste se trebali odlučiti za kupnju Varem posude čak i ako je za nekoliko postotaka skuplja od sličnih proizvoda.

V

arem se razlikuje od svojih konkurenata uglavnom u liniji ekspanzione posude za grijanje, gdje se umjesto dijafragme membrane, upotrebljava balon membrana, kao što je prikazano u nastavku: Ekspanziona posuda sa konvencionalnim sustavom

dijafragme membrane (npr. Elbi, Reflex, Zilmet):

Varem ekspanziona posuda sa balon membranom: Extravarem LR 5-40 L

Maxivarem LR 35-1000 L

16

NEWS

Prije nekoliko godina Varem je tržištu predstavio ekspanzione posude sa balon membranom, a odlični rezultati u prodaji istih dokazali su da je tržište jako dobro prihvatilo ovo rješenje. Naznake su da će u skoroj budućnosti konvencionalne ekspanzione posude sa dijafragma membranom u potpunosti biti zamijenjene sa ekspanzionim posudama sa balon membranom zbog nekoliko važnih razlika: OO Voda ulazi samo u balon membrane, čime ima dodir isključivo sa gumom, a ne i sa metalnim zidom kako je to slučaj sa konvencionalnim ekspanzionim posudama. OO U konačnici, rizika od pojave hrđe nema, a korozija ekspanzione posude i cijelog sustava svedena je na minimum. OO Za dimenzije posuda od 50-1000 litara (Maxivarem LR), balon membrane je lako zamjenjiv. Dakle, ukoliko membrana pukne, otklanjanjem prirubnice na gornjem dijelu Maxivarem LR, balon se jednostavno zamjeni, čime se izbjegava potreba mijenjanja kompletne ekspanzione posude kao što je to slučaj kada se koriste ekspanzione posude sa dijafragma membranom. broj 72 / rujan - listopad 2019.

OO Uz nešto veće početne troškove ulaganja, odabirom Varem ekspanzione posude ostvaruje se dodatna korist i znatna ušteda.


Grijanje Ekspanzione posude 41712 Posuda ekspanziona 35 L (Ekspanziona posuda sa nogicama) VPC 62,00

7255

41768 Posuda ekspanziona za termoblok - ovalna 12 L VPC 35,50

41762 Posuda ekspanziona za termoblok - pravokutna 10 L VPC 50,50

5910

4940

200 litara Parametri za usporedbu Vrsta spremnika Radni tlak Punjenje Punjenje u trenutku testiranja Radna temperatura Stvarni kapacitet spremnika Općenito Boja spremnika Vanjska dimenzija Visina Vrsta spoja na prirubnici Težina Konektor niti Duljina niti Težina čelika Debljina čelika Čelični spremnik Unutarnji promjer Spoj na prirubnici/spremniku Debljina prirubnice Težina Vanjski promjer Materijal Debljina Poklopac prirubnica Minimalni diametar otvora konektora Spoj između konektora i prirubnice Broj vijaka Navoj Ostale komponente Vrsta membrane Težina Membrana Debljina Diameter Duljina Kontakt s Materijali u doticaju s vodom tekućinama Test

Rezultati tlačnog testa

Pakiranje

Broj spremnika po kutiji Materijal Dimenzije Vrsta pakiranja Učvršćenje

[bar] [bar] [bar] [°C] [l] [mm] [mm] [Kg] [mm] [Kg] [mm] [mm] [mm] [g] [mm] [mm] [mm] [pz]

[g] [mm] [mm] [mm]

[pz] [mm]

Varem Eskpanzijska posuda 10 (15 TEST) 2.0 2.2 -10 +99°C 200 (200) RAL5015 554 1213 navojni 36.4 1” 1/2 32.5 31.321 2.0 146 šav 3.5 2130 260 Pocinčani čelik 4 41 profilirani 6 M12 plastični umetak, gornji dio prirubnice balon 2173 3.5 265 1100 prekrivajuća membrana, plastični umetak, gornja membrana

Drugi Eskpanzijska posuda 10 (14,3 TEST) 2.5 2.6 -10 +100°C 200 (200) RAL5015 590 1070 navojni 29.64 1” 1/4 GAS 27 cca.27 1.8 86 šav 5 715 155 Pocinčani čelik 3 21 zavareni 5 M10 brtveni prsten, gornji dio prirubnice balon 2265 2.5 280 800 prekrivajuća membrana, plastični umetak, gornja membrana deformacije u području blizu ventila Pri 18 bara, test prekinut bez puknuća na 20 bara, na 24 bara test je zaustavili curenja ljen zbog sigurnosnih razloga 1 karton 558x573x1273 karton ljepljiva traka, remen, spojnice broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

17


Tehnologije Zidno grijanje Grijanje Podno grijanje

Električni set za podno grijanje THERMOVAL

Jedan od najekonomičnijih i najjednostavnijih sustava podnog grijanja su grijaće električne mrežice koje se stavljaju u pod, najbolje ispod keramičkih pločica. Osnovne karakteristike proizvoda

Zašto izabrati grijaće mrežice?

OO Jednojezgrena grijaća mreža 170 W/m² je nova generacija grijaćih mreža. Moderna tehnologija i odgovarajući materija su učinili ovaj proizvod pravim postignućem u svijetu grijanja. Visoka kvaliteta grijaće mreže osigurava visoku kvalitetu podnog grijanja.

OO Niska investicijska cijena OO Nema potrebe za održavanjem OO Jednostavna instalacija OO Integrirana u fleksibilno ljepilo za pločice OO Ne povećava razinu poda OO Jednostavna regulacija topline

OO Temperaturni regulator OO Električno kućište dizajnirano za laganu instalaciju temperaturnog regulatora. OO Glatka i fleksibilna cijev za instalaciju osjetnika temperature. Cijev omogućava laganu kako instalaciju tako i deinstalaciju. OO Zaštitni luk za vođenje cijevi. Specijalni zaštitni luk je postavljen na cijev osjetnika temperature. Luk omogućava nesmetane prijelaze između poda i zida te sprječava savijanje. OO Prema standardima Thermoval-a Peschel cijev je potrebna samo za sakrivanje napojnog kabela grijaće mreže na zidu. Peschel cijevi ne odgovaraju instalaciji za pod.

18

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.

Snaga: 150 or 170 W/m² Napojna snaga: ~ 230 V Debljina kabela: 3,5 mm Dužina kabela: 2,5 m Grijaći element: Višeprovodni kabel Toplinska izolacija: Poliramid + teflon Prostirka: Plastika Veličina: od 1,00 to: 8,00 m² Instalacija: U ljepilu ili betonu


broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

19


Grijanje/Hlađenje Klima

Priprema klima uređaja za sezonu grijanja Cijeloga ljeta vaša klima čuvala je Vas i Vašu obitelj od paklenih vrućina koje su vladale, a padom temperature i sigurnim dolaskom jeseni vrijeme je da se pripremi za sezonu grijanja.

N

jega klima uređaja u stanu ili uredu je sastavni dio rada. Nagomilavanje vlakana, prašine, masti ili sitnih ostataka smanjuje izvor klimatske tehnologije. Klima uređaje ili split sustave servisiraju stručne osobe, ali dio posla koji se tiče održavanja mogu odraditi i sami korisnici. Prije nego što očistite klima uređaj vlastitim rukama, trebate se upoznati s unutarnjom strukturom opreme. Prvi “simptomi” nestabilnog rada možda neće biti vidljivi. Nepridržavanje pravila klimatizacije ili split-sustava dovodi do četiri glavna znaka teškog zagađenja:

kama kod kuće ili u uredu. Svi osnovni radovi čišćenja dostupni su svima, a njihova primjena ne zahtijeva posebnu opremu. Čišćenje unutarnje jedinice klima uređaja uključuje nekoliko koraka: OO ispiranje mrežice filtra; OO pranje ventilatora; OO čišćenje radijatora, isparivača; OO čišćenje sustava odvodnje klima uređaja.

OO curenje iz internog modula; OO izražen neugodan miris; OO prisutnost buke tijekom rada, nestabilan zvuk ventilatora, pucketanje; OO slabo hlađenje, proizvoljna temperatura pada Prisutnost jednog od znakova već ukazuje na potrebu hitnog čišćenja sustava. Ako zanemarimo pravila uporabe i ne pravodobno očistimo jedinice klima uređaja, sigurno će doći do propasti raznih dijelova, što će zahtijevati posjet servisnog osoblja. Na prvi pogled ozbiljni problemi u radu mogu se riješiti brzo i vlastitim ru-

20

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.

Filter za zrak i čišćenje ventilatora Uklonjivo sito klima uređaja ugrađeno je u tijelo unutarnje ploče, može imati bilo koji oblik i ne utječe na postupak čišćenja. Da biste došli do njega, morate iskopčati uređaj iz mreže, ukloniti prednji poklopac odvrtanjem nekoliko vijaka. Mreža se lako uklanja iz klima uređaja, preporučuje se ne samo čišćenje ili pranje filtra, nego i prethodno namakanje u vodi sapunom.

Morate redovno prati rotacijski ventilator koji raspršuje ohlađeni zrak. U procesu rotacije na lopaticama se nakuplja prašina, masnoća i druga prljavština. Prljavština se jednostavno uklanja natapanjem u vodi s deterdžentom. Fiksni dijelovi se mogu očistiti četkom što nije baš lako, bit će potrebno vrijeme, ali kvalitetno čišćenje eliminira nakupljanje prljavštine i masti. Ako ima neugodnog mirisa, to je znak razvoja bakterija, glji-


Tehnologije Zidno grijanje Grijanje/Hlađenje Klima vica ili plijesni. Filtri za zrak i ventilator klima uređaja nakon čišćenja trebaju otopina za dezinfekciju ili posebno antibakterijsko sredstvo. Učestalost čišćenja rešetki filtera i ventilatora propisana je u korisničkom priručniku. Na temelju prakse, to bi trebalo biti učinjeno svaka četiri tjedna ili više. Čišćenje izmjenjivača topline i radijatora

Kako ćete sami očistiti hladnjak klima uređaja i isparivač?

Čišćenje i dezinfekcija sustava odvodnje

Sustav odvodnje klima uređaja je mala konstrukcija od dva elementa: palete na kojoj uklonite mrežicu filtra; se skuplja voda i cijevi koja suho čišćenje se vrši vaodvodi tekućinu. Akumulacija kuumskim usisavačem ili prašine u prisutnosti vlage četkom s dugim vlaknima izaziva razvoj gljivica, bakterikako se ne bi oštetile ploja i plijesni zbog čega se osjeti če isparivača, svi pokreti neugodan miris.U početku moraju biti strogo od vrha prema dnu; čišćenja, trebate odspojiti ladicu od ploče i ispusne cijevi, filmovi blata uklanjaju se konvencionalnim uređajem nakon čega je lako ukloniti i za čišćenje pare; očistiti pod tekućom vodom. Odvodna cijev se može očistiti staviti uređaj u recirkukompresorom ili usisivačem u lacijski mod pri najnižoj temperaturi; načinu puhanja. Isperite kanal u području usisavanja zrač- običnom vodom sa sapunicom nih masa antiseptički sprej ili bilo kojim neutralnim des pištoljem za raspršivanje, terdžentom.Čišćenje vanjske isključujući kontakt sa jedinice klima uređaja ili split samim radijatorom. sustava provodi se rjeđe, otprilike jednom ili dva puta godiš-

OO uklonite prednji poklopac; OO OO

OO

Radijator i izmjenjivač topline ugrađuju se u jedan modul kliOO ma uređaja ili u unutarnju jedinicu split sustava. Stručnjaci servisnog centra obavljaju potOO puno čišćenje klima sustava, uklanjaju i demontiraju uređaj. Ovaj postupak je skup, jer je isplativije povremeno provoditi površinsko čišćenje sustava kod kuće ili u uredu.

broj 72 / rujan - listopad 2019.

nje. Ovo područje akumulira uličnu prljavštinu, prašinu, lišće, grane drveća. Ako ne čistite klima uređaj, nakupit će se krhotine koje uzrokuju da se kompresor i hladnjak jako zagriju, što uzrokuje propadanje tih dijelova.Odmah treba napomenuti da je pristup modulu najčešće otežan. Unatoč činjenici da je sama jedinica instalirana pored prozora ili na vanjskoj strani balkona, nije uvijek moguće isprati je kvalitetno bez osiguranja i dodatne opreme. Briga za klimatizacijsku opremu u stanu ili uredu povećava učinkovitost i vijek trajanja klima uređaja. Tehnički dizajn klimatizacijskih sustava je jednostavan, zbog čega mnogi korisnici preferiraju samostalno čišćenje.

NEWS

21


Ventilacija

Lokalni ventilacijski uređaj recoVAIR VAR 60 Kako bismo osigurali svjež zrak u ograničenom prostoru i spriječili nastanak plijesni, dobro je razmisliti o automatskom sustavu za ventilaciju koji radi na načelima prisilne izmjene zraka. RecoVAIR VAR 60 je mala promjena s velikim učinkom.

U

ređaj recoVAIR 60 je decentralizirani ventilacijski sustav zraka s protokom do 60 m3/h kojega je moguće vrlo jednostavno integrirati u nove i postojeće objekte budući da ne zahtjeva razvod cijevi za odovođenje i dovođenje zraka. Svaka jednica je opremljena s ventilatorom i keramičkim izmjenjivačem topline. Motor ventilatora okreće smjer vrtnje svakih 70 sekundi kako bi promijenio tok strujanja zraka, dok izmjenjivač topline zadržava toplinu otpadnog zraka te ga prenosi svježe usisanom zraku. Ukoliko je unutar jednog objekta instalirano više takvih jedinica, međusobno povezivanje moguće je žičanim (VAR 60 D) ili bežičnim putem (VAR 60 DW) s opcijom sinkroniziranog rada na načelu “vodeća jedinica” - “prateća jedinica”.

Decentralizirani sustav ventilacije recoVAIR VAR 60 idealno je rješenje za ventilaciju i modernizaciju postojećih i novih objekta koje štedi prostor. Moguće ga je upotrijebiti kao rješenje za ventilaciju

Jedinica se instalira u vanjski zid te dužina cijevi može biti 300 do 1000 mm. Za filtraciju zraka zadužen je filtar klase G3. Od popratnog pribora za brzu i jednostavnu ugradnju, dodatno su na raspolaganju daljinski upravljač te upravljačka jedicnica s integriranim osjetnikom za nadzor svjetlosti, vlažnosti zraka te sadržaja CO2 u unutarnjem zraku.

22

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.

višestambenih zgrada, kao potpuno rješenje za zasebne sobe ili apartmane. Sustavi recoVAIR VAR 60 u sebi spajaju jednostavnost konstrukcije s niskim troškovima ugradnje i jednostavnim održavanjem.

Zahvaljujući integriranom izmjenjivaču topline, oni mogu izvlačiti ustajali zrak, a toplinsku energiju vraćati u prostor i tako uštedjeti značajna sredstva.


Tehnologije Zidno grijanje Ventilacija Važne značajke:

Važno za korisnike:

• Brzo i jednostavno postavljanje

• Automatski dovod svježeg zraka s minimalnim utjecajem na objekt

• Niski troškovi održavanja zahvaljujući optimalnoj konstrukciji

• Niska potrošnja energije u odnosu na potrebe

• Vrlo jednostavna ugradnja u nove i postojeće objekte, kao i tijekom renovacija

• Smanjeni troškovi grijanja zahvaljujući optimalnom sustavu rekuperacije topline

• Kombinacija više jedinica (maksimalno 16) unutar istog stambenog prostora

• Čuva vrijednost vaše nekretnine

• Udovoljava zahtjevima EnEV-a

• Niski operativni troškovi zahvaljujući niskim troškovima održavanja

56050 Ventilacijski (rekuperacijski) uređaj za decentralizirani automatski sustav ventilacije recoVAIR VAR 60 D - lokalna ventilacija za prostor (protok zraka 60 m3/h) VAILLANT VPC 612,00 MPC 716,00 56053 Daljinski upravljač VAZ-RC za ventilacijski (rekuperacijski) uređaj recoVAIR VAR 60 D VAILANT VPC 50,25 MPC 58,80 56056 Cijev ugradbena Ø 160 VAZ-WD 160 za recoVAIR VAR 60 (2 x zaštitni poklopac) VAILLANT VPC 41,00 MPC 48,00 56059 Vanjski zaštitni poklopac Ø 160 VAZ-G160 bijeli za recoVAIR VAR 60 VAILLANT VPC 26,65 MPC 31,20 56062 Set filtera (10xG3) za recoVAIR VAR 60 VAILLANT VPC 14,35 MPC 16,80

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

23


„Drain-back“ akcijski solarni paketi Solarni paketi sa zaštitom od pregrijavanja

PR

023

EM

IUM

EN

JE

5_0 302

broj 72 / rujan - listopad 2019.

0 Ø 90 mm

ang

anz

t

auf

100

0 m m

26.

01

023

NEWS

5_0

x10

002

24

302

est

0

RJ

002


Šta je „Drain back“?

Paketi se sastoje od tri osnovne komponente: solarnog spremnika, solarne podstanice VMS 8 D s integriranom pumpom i regulacijom te solarnog kolektora VFK 135 VD.

„Drain-back“ sistem podrazumijeva gravitacijsko pražnjenje kolektora u fazi mirovanja dok cirkulacijska solarna pumpa

Paketi su dostupni u tri verzije:

nije u pogonu. Na ovaj način solarni će sistem biti zaštićen od pregrijavanja, što je idealno za objekte u kojima se ne boravi tijekom cijele godine. Smanjen broj hidrauličkih komponenata u

- 150 litarski spremnik + 1 kolektor - 250 litarski spremnik + 2 kolektora - 350 litarski spremnik + 3 kolektora

odnosu na klasične solarne sisteme osigurat će brzu i jednostavnu montažu. „Drain-back“ solarni paketi pružaju mogućnost korištenja sunčeve energije na jednostavan i siguran način.

Solarni spremnik s “drain-back” modulom te kolektorom

Pribor za montažu u paketima je predviđen za ugradnju na kosi krov (za standardni crijep).

Načelo rada „drain-back“ sistema auroSTEP plus

SOLAR15_63322_00

26.

01.

201

6

Drain back principle auroSTEP plus

10:

Opis

auroSTEP plus 150

auroSTEP plus 250

auroSTEP plus 350

0010017707

VIH S1 150/4 B, solarni monovaletni spremnik, 150 lit.

1

-

-

0010017709

VIH S2 250/4 B, solarni bivalentni spremnik, 250 lit.

-

1

-

0010017711

VIH S2 350/4 B solarni bivaletni spremnik, 350 lit.

-

-

1

0010017716

VMS 8 D, solarna podstanica sa pumpom i regulacijom

1

1

1

0010010206

VFK 135 VD, solarni vertikalni kolektor

1

2

3

Hidraulički spojni set za kolektor(e) s osjetnikom

1

1

1

0020059899

Montažna šina za kolektor (kosi krov)

1

2

3

302498

Solarna tekućina 20 litara

1

1

1

Sigurnosna grupa za spremnik

1

1

1

Krovni nosač tip P (za standardni crijep)

1

2

3

Redovna cijena s PDV-om

3.651,16

5.299,61

7.060,48

Akcijska cijena s PDV-om*

3.103,49

4.504,67

6.001,41

547,67

794,94

1.059,07

0020055174

Ušteda

* Preporučena maloprodajna cijena u KM sa PDV-om ** Maksimalna visinska razlika (kolektor/spremnik) kod ovog solarnog paketa iznosi 8,5 metara, a uz primjenu dodatne pumpe 12 metara *** Ugradnja kolektora na kosi krov **** Maksimalne dužine te promjer cijevi trebaju biti u skladu s napomenama u instalacijskim uputama

Vaillant d.o.o. Zvornička 9

71000 Sarajevo

Tel.: (+387) 33/ 610 635 www.vaillant.ba

Bosna i Hercegovina

Faks: (+387) 33/ 610 642

vaillant@bih.net.ba

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

„Drain-back“ akcijski solarni paketi - 042018 - Pridržavamo pravo izmjene

mm

Dogrijavanje sistema moguće je dodatnim elektro-grijačem (pribor) ili putem gornjeg izmjenjivača bivalentnog spremnika.

25


Indoor

Ashley 1.2

Lavor: višenamjenski usisavač pepela Ash vacuum cleaner Ashley 1.2

Ash vacuum cleaner

Usisavač Lavor namijenjen je čišćenju pepela, prašine i ostataka ogrjeva u ložištima kamina i peći. Omogućuje lako i brzo čišćenje ložišta bez raznošenja pepela po ostatku prostorije. Karakteristike usisavača: OO snaga motora: 800 W OO dužina čeličnog fleksibilnog crijeva: 1 metar

7900

41378 Usisavač za pepeo VPC 67,50

OO metalni spremnik od 12 l OO protok: 27 l/s

čelik

OO težina: 4 kg OO dimenzije kutije (v x š x d): 29x 29 x 39 cm OO filtar u standardnoj opremi: vreća OO filtar izrađen od visokokvalitetne tkanine OO tihi rad motora OO dvostruka električna izolacija

1.5 mt

8.241.0012

1.5 mt

8013298066315 14 lt.

8.241.0012

800 W max - 230 V ~ 50 Hz

8013298066315 14 kPa/140 mbar

Steel hose + aluminium lance 1 m.

14 lt.27 ls 800 W max - 230 V ~ 503,6 Hz Kg

Steel hose Fabric filter

14 kPa/140 29 x 29 mbar h 39 cm

+ aluminium lance 1 m.

27 56 ls Pz Q.ty x 20 feet: 616 - Pz - 40 feet: 1400 - Pz 3,6 TruckKg 1848

26

LAVORWASH S.p.A. 29 x2019. 29 h 39 cm broj 72 / rujan - listopad J.F.Kennedy, 12 - 46020 Pegognaga (MN) Italy www.lavorwash.it

NEWS

56 Pz

1

Fabric filter


Kupaonice Grijanje Namještaj Kotao

Cjelodnevna toplina s jednim punjenjem Serija kotlova FK predstavlja novo poglavlje u proizvodnji kotlova na čvrsto gorivo „Radijator inženjeringa”.

O

vo je prva serija napravljena u više snaga i komercijalizirana na tržištu, a da pri tom osnovni činilac sagorijevanja nije prirodni propuh od dimnjaka već tzv. prinudni propuh izazvan centrifugalnim ventilatorom. Samo vanjskim izgledom ova serija liči na trajnožarajuće kotlove koji su već odavno u proizvodnom programu Radijator Inženjeringa. Međutim, postoji ključna razlika između ove dvije konstrukcije, jer su kod serije FK izmenjivačke površine tako raspoređene da ovaj kotao ima ložište sa tzv. gornjim sagorijevanjem. Ovakvo ložište je primjereno sagorijevanju svih vrsta ugljena, granuliranog ugljena, peleta i svih vrsta biomase. Ventilator je smješten sa zadnje strane,

ali se primarni zrak kanalima dovodi naprijed, ispod ložišnog rosta. Također, na gornjim vratima postoje dovodi za sekun-

darni zrak koji osim funkcije sagorijevanja spriječava pojavu izlaska dima.

218600 Glavne karakteristike serije FK Veoma visok stupanj iskorištenja (blizu 90%) omogućen potpunim sagorijevanjem koje osigurava ventilator, naročito pogodan za sve vrste ugljena, ugljene prašine, peleta i biomase. Također, zbog rada ventilatora brže je postizanje radne temperature i gotovo je nemoguće da dođe do gašenja vatre tijekom rada. Jedno punjenje gorivom dovoljno je za cjelodnevno grijanje, u povoljnijim uvjetima i više od toga.

Kotao na čvrsto gorivo FK kosi s ventilatorom BB VPC već od 1868,00

broj 6672 / rujan - listopad 2018. broj / rujan - listopad 2019.

NEWS NEWS

27


Grijanje Savjeti

Održavanje sustava grijanja Da bi vas vaš kotao efikasno grijao i pri tome trošio optimalne količine peleta, bitno je prakticirati redovno održavanje propisano od strane proizvođača. Donosimo vam četiri osnovna koraka za održavanje kotla. Koristite kvalitetan pelet Kvalitetan pelet ima postotak vlage manji od 10% i razinu otpada i sadržaj pepela manji od 1%. Da biste bili sigurni da se radi o kvalitetnom peletu, potražite oznaku „EN Plus“ na pakiranju. Uz to se pobrinite da je pelet propisno skladišten i suh. Mokar pelet se dekompozira i može dovesti do začepljenja svrdla koji dovodi gorivo u ložište. Do začepljenja može doći i u slučaju jeftinijeg, nekvalitetnog peleta koji se mrvi.

Pregledajte spremnik za pelet i puž svaki put kad dodajete pelet U redovno održavanje peći spada i pregled spremnika i pužnice zbog otpada i prašine koji mogu dovesti do začepljenja sistema. Da biste smanjili rizik od začepljenja sačekajte da se sav pelet iz spremnika potroši prije nego što dodate drugu vreću peleta. Na taj način možete uz pomoć usisavača, svrdla i sl. ukloniti prašinu ili neki drugi otpad koji može uzrokovati zaglavljivanje pužnice ili neki veći problem.

Redovno čistite vaš kotao Ložište, ladica za pepeo, izmjenjivač topline i staklo moraju se redovno čistiti. Pročitajte u uputstvu za rukovanje kotla o tome kako i kada čistiti ložište. Uobičajeno je čistiti peć usisavačem za pepeo. Ukoliko peć ima ladicu za pepeo potrebno ju je prazniti jednom do dva puta tjedno, ovisno o tome koliko koristite peć. Čistite izmjenjivač topline prema instrukcijama proizvođača. Izmjenjivač topline filtrira topli zrak koji nastaje sagorijevanjem peleta. Površina izmjenjivača topline obično se čisti šipkom za čišćenje. Za čišćenje stakla potražite u trgovinama sredstvo za čišćenje stakla kamina. Prije čišćenja naravno potrebno je pustiti da se peći ohladi.

Ecos u ponudi nudi kupcima svojih proizvoda uslugu servisiranja kotlova i kamina. Ova usluga vrši se u periodu trajanja garancije i uz obavezno predočenje fiskalnog računa. Zahvaljujući razgranatoj servisnoj mreži uslugu servisa mogu dobiti kupci diljem Bosne i Hercegovine.

28

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.

Godišnje zatražite servis od profesionalca Bilo bi idealno da jednom godišnje vašu peć pregleda i očisti stručna osoba, odnosno serviser. Ako posjedujete odgovarajući alat dimnjak možete čistiti i sami ipak čišćenje dimnjaka najbolje je prepustiti profesionalcima. Izgaranje peleta tokom vremena stvara naslage čađi i ako se ne čisti može dovesti do zapaljenja dimnjaka.


Održavanje kotlova i kamina na kruta goriva

Grijanje Savjeti

Čisti kamin ne pruža samo bolji pogled na vatru već pridonosi i boljem i čišćem sagorijevanju drva. Kada ložite suha drva dobre kvalitete i redovito održavate dimnjak, minimizirate rizik požara od čađe koji oštećuju dimnjak. Redovito održavanje sustava produžuje život proizvodima i olakšava njihovu upotrebu. Svakodnevno održavanje ne zahtjeva skupu opremu, niti posebna znanja i vještine.

U

koliko je sistem grijanja dobro dimenzioniran i ako se tijekom zime koriste dobro osušena drva, dovoljno je da se to čišćenje napravi jednom godišnje. To se može obaviti odmah nakon završetka sezone grijanja, ili nešto kasnije. Možda je najbolje obaviti čišćenje pred sami početak sezone grijanja, jer se ponekad događa da tijekom ljeta u dimnjak upadnu ptice. Čišćenje kotla za etažno grijanje je jedan prilično prljav posao, jer se prilikom struganja dimovodnih kanala u kotlu stvara vrlo fina crna prašina od gareži, koja se širi cijelom prostorijom gdje se kotao nalazi. Da bi se spriječilo širenje te prašine, prostor oko kotla treba nekako izolirati. Detaljnija uputstva za demontažu kotla prilikom čišćenja, trebala bi se nalaziti u tehničkoj dokumentaciji tog kotla.

Uklanjanje čađe sa stakla Kada se čađa pojavi na staklu, dovoljno je nakratko intenzivno naložiti i vrućina će, u kombinaciji s kruženjem zraka uz staklo, ukloniti čestice čađe

koje su se uhvatile za staklo. Ako je staklo i dalje prekriveno čađom, preporučamo sljedeće: navlažite zgužvani novinski papir, namočite ga u pepeo i protrljajte ga o staklo. Čađa će se lagano otpustiti sa stakla i sa suhim komadom papira uklonite čestice sa stakla. Ova metoda čišćenja ne koristi kemikalije, odgovorna je prema okolišu, učinkovita i jeftina. 

Pražnjenje pepela Mnogi prečesto čiste svoje peći i kamine od pepela. No, sloj pepela korisno je pustiti na dnu zbog toplinske zaštite i lakšeg idućeg potpaljivanja. Naime, pepeo je nezapaljivi dio drva, sačinjen uglavnom od minerala. Ima izolacijsko svojstvo te ga je preporučljivo pustiti na dnu kako bi zaštitio dno peći i pod ispod nje od topline. U pepelu se često nalaze mali užareni komadi te stoga treba biti oprezan prilikom njegova zbrinjavanja. Pepeo uvijek praznite u metalnu posudu s poklopcem i sačekajte da se svi komadići ohlade. Iako se ne može kompostirati, pepeo od čistog drveta dobar je za fertilizaciju tla.

Godišnje održavanje kamina i kotla

Održavanje dimnjaka

Minimalno jednom godišnje potrebno je stručno očistiti Bilo bi dobro da barem jednom dimnjak kako bi se spriječilo godišnje pregledate svoj kotao izbijanje požara zbog nakui kamin. Izvadite unutarnje pljene čađe. Čišćenje dimnjaka obloge, pregledajte ih i ukloniprovodi se i zbog očuvanja te ostatke čađe s njih i ostatke okoliša te postizanja boljeg ložišta. Prekontrolirajte i rotisagorijevanja. Peći i kamini rajuću rešetku i donju oblogu, bez čistog sagorijevanja imaju da li su oštećene ili se čađa više čađe te ih je potrebno uhvatila za njih. Imajte na umu češće čistiti. Loženje mokrih da se unutarnji dijelovi troše drva može također biti razlog te da ih je potrebno zamijeniti. za povećano stvaranje čađe. U Kada, ovisi o tome koliko često takvim slučajevima potrebno ložite te kakva drva ložite. Neje češće provoditi čišćenje peći mojte zaboraviti i na brtve oko ili kamina i dimnjaka. vrata i stakla te ih zamijenite ako su se oštetili. 

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

29


Grijanje Radijatori

Vonaris radijatori Svestrani raspon konvektorskih radijatora od VOGEL & NOOT-a nudi pravi radijator za gotovo svaki dio prostorije, te omogućava ostvarenje željenog dizajna prostorije putem velikog izbora palete boja radijatora. Kompletna oprema i elegantan izgled udovoljavaju najvišim estetskim standardima.

I

novativni sustav zaštite rebara, kao i precizno definirane praznine između rebara omogućuju najbolju zaštitu od korozije i omogućavaju potpunu sigurnost planiranja grijanja.

OO Dostupno u različitim dimenzijama i snagama OO Unutarnji varovi OO Standardna prevlaka OO Veća fleksibilnost pri instalaciji sa središnjim priključkom

30

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.


Grijanje

Solarni spremnik OO Velika površina izmjenjivača topline OO Vrhunski zavaren izmjenjivač s glatkom cijevi (otporan na kamenac) OO Emajliranje i magnezijeva anoda sukladno DIN 4753 OO Vrhunska poliuretanska izolacija 50 mm

7

GODINA JAMSTVA

OO Izlaz tople vode na vrhu spremnika omogućuje potpuno odzračivanje OO Tvornički ugrađen termometar, prirubnica (Ø 180, DN 110) i izolacijski poklopac prirubnice OO Svi spremnici uključuju 6/4’’ spojnicu (tvornički zabrtvljena) za električne navojne grijače tipa SH (6/4’’)

Spremnik solarni HT ERMR 10 bar - dva izmjenjivača, prirubnica Ø180 AUSTRIA EMAIL VPC već od 999,00

OO Različito pozicioniranje senzora (dvostruki kanal (rukav) za pozicioniranje senzora)

116900

OO Nožice spremnika podesive po visini i plastične rozete (posebno zapakirano) OO Izolacijska folija sive boje (posebno zapakirana) OO Radni tlak: 10 bar (test tlak 15 bar) OO Max. radna temperatura 95⁰C PRIBOR (naručuje se posebno) OO Navojni elektro grijači tip SH (6/4’’) OO Prirubnički elektro grijači tip RDU 18 (Ø 180) TH - termometar 1/2’’ UN EH - spojnica 6/4’’ UN – za navojni elektro grijač tip SH (6/4’’) Z - cirkulacija 3/4’’ VN ( 1’’ kod modela HT 500 ERMR) VL - polaz 1’’ UN RL - povrat 1’’ UN WW - izlaz tople vode 1’’ VN KW - ulaz hladne vode 1’’ VN Prirubnica: Ø 180 mm broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

31


Kupaonice TuĹĄ kabine

32

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.


]7JFHB1SFWJTUB

7JFHB7JTJHO/PWFQPUJTOFQMP熍F[BTVTUBW1SFWJTUB

7&;"4#6%6熆/0燚熆64"%" +&4&3*+4,**/5&(3*3"/" #JMPEBTFSBEJPNPEFSOPK-&%UFIOPMPHJKJJMJJOUFMJHFOUOPNEBMKJOTLPNVQSBWMKBOKV4VWSFNFOBQSFE[JEOBUFIOJLBTQSFNOB KF[BTWF,BP燛UPKFUP7JFHB1SFWJTUB

.PEFSOBLVQBPOJDB  TVWSFNFOBSBTWKFUB 3BTWKFUBJNBTSFEJ燛OKVVMPHVVEJ[BKOV LVQBPOJDF0OBOFTBNPEBQSV燷BWJ燛F

VEPCOPTUJ OFHPJPNPHV熇VKFWF熇VTJ HVSOPTU.OPHFFMFLUSPOJ熍LFQPUJTOF QMP熍FNPHVTFLPEQSPJ[WP熑B熍B7JFHB OBVQJUPQSFNJUJ-&%TWKFUMPN6HPEOB

OFVUSBMOPCJKFMBCPKBQSV燷BPSJKFOUBDJKV JQSFETUBWMKBGVOLDJPOBMOPTWKFUMPVNSBLV  PTUBKV熇JQSJUPNOFOBNFUMKJWBLBLPOFCJ OBEKB熍BMBSBTWKFUVLVQBPOJDF

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

33


Kupaonice Tuš kabine

Tuš kabine Connect i Kubo

Kubo

Connect

Kubo je elegantna, moderna i minimalistička tuš kabina Ideal Standarda koja zrači luksuzom po pristupačnim cijenama. Dizajnirana da bude senzualna, ona kombinira visoko kvalitetne materijale s jednostavnim rukovanjem za svakodnevno zadovoljstvo.

Tuš kabina Connect je atraktivna, moderna, praktična i laka za održavanje tako da ne morate brinuti o kompliciranom čišćenju ili kompleksnim instalacijama.

CONNECT fiksna vrata sa in-fold sistemom (vrata se prekapaju i unutra i vani), visina 190 cm, 4 mm sigurnosno staklo

CONNECT A serija, kutna verzija, 2. klizna vrata i 2. fiksne strane, 190 cm, 4 mm sigurnosno staklo

34

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.


Kupaonice TuĹĄ kabine

KUBO R serija, kutna polukruĹžna verzija sa 2. klizna vrata i 2. fiksne strane, visina 195 cm, radijus kade potrebne za kabinu je 55 cm, 6mm sigurnosno staklo

KUBO A serija, kutna kabina koja se sastoji od 2. klizna vrata i 2. fiksne strane, visina 195 cm, 6 mm sigurnosno staklo

KUBO PS serija, bi-fold sistem (vrata se otvaraju unutra i vani, kao klizna, 195 cm visina, 6 mm sigurnosno staklo broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

35


Kupaonice Tuš kade

Apus i Apus Zero: novo iz Aquamaxa Lijevani sanitarni akril, od kojega su izrađene tuš kade Apus, ima gotovo neograničen vijek trajanja uz nepromijenjene karakteristike neovisno od normalnih vanjskih utjecaja (toplina, sunce, hladnoća, prašina itd.). Usprkos njegovoj minimalnoj težini i debljini, gotovo je nemoguće slomiti ga.

K

ade i tuš kade izrađene od lijevanog sanitarnog akrila imaju mnoštvo prednosti nad keramičkim i metalnim. Neke od prednosti su: OO Lijevani sanitarni akril daleko je najugodniji materijal na dodir i dobar je toplotni izolator. OO Zahvaljujući kvaliteti i savitljivosti ovog materijala, termoformiranjem je moguće dizajnirati ergonomične oblike kupaonskih kada i na taj način doprini-

36

NEWS

jeti zdravlju Vašeg tijela. OO Lakša ugradnja i manipulacija u odnosu na emajlirane, gusane kade ili kade od polimramora. OO Održavanje je izuzetno jednostavno, potrebno je samo periodično ispiranje nečistoća neabrazivnim sredstvima. OO Površina ovih kupaonskih kada izuzetno je glatka i nije porozna, pa se bakterije i ostali patogeni elementi na njoj ne nakupljaju. OO Pogodne su za ugradnju masažnih sistema. broj 72 / rujan - listopad 2019.

30764 Kada tuš akrilna APUS 100x80 sa oblogom AquaMax (02020006) VPC 289,00

33800


Kupaonice kade Akril (Polimetilmetakrilat) jedan je od najkorisnijih materijala današnjice koji je našao primjenu u mnogim područjima gdje su prioriteti kvaliteta, dugotrajnost, sigurnost i visoka razina funkcionalnosti. Tako je akril nezamjenjiv na područjima avijacije, nautike, medicine, autoindustrije, pri gradnji akvarija, bazena itd. Posljednjih desetljeća akrilne ploče su našle primjenu u oblasti proizvodnje kupaonskih kada. Lijevani sanitarni akril ima praktično neograničen vijek trajanja uz nepromijenjene osobine neovisno od utjecaja normalnih vanjskih faktora (toplina, sunce, hladnoća, prašina itd.). Zbog nevjerojatno kvalitetnih osobina, površinu kupaonskih kada

izrađenih od ovog materijala gotovo je nemoguće ogrebati tijekom normalne upotrebe, a ukoliko se to ipak dogodi, materijal se vrlo jednostavno vraća u prvobitno stanje pomoću brusnog papira visoke granulacije. 30762 Kada tuš akrilna APUS 100x80 AquaMax (02010011) VPC 185,00

Tuš kada Apus dostupna je u dimenzijama 100x80, 120x80 i 120x90, u verzijama sa i bez obloga.

21650

30767 Kada tuš akrilna APUS 120x80 AquaMax (02010010) VPC 193,00 | MPC 226,00

30765 Kada tuš akrilna APUS 120x80 sa oblogom AquaMax (02020009) VPC 310,00

36300

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

37


Kupaonice Namještaj

Framini Modena Modena je nova linija Framini proizvoda koja se isporučuje montirana.

O

va garnitura proizvodi se u dvije dimenzije baze (70 cm i 100 cm) te je zbog jednostavnog dizajna i prostranog ormarića jedan od traženijih modela u kupaonom namještaju. Prednost za potencijalne kupce je svakako i činjenica da se garnitura isporučuje montirana te je

jedino potrebno pronaći joj idealno mjesto u kupaonici gdje će njezin dizajn i funkcionalnost maksimalno doći do izražaja. Tanki umivaonik garniture Modena izrađen je od umjetnog mramora dok se viseći ormarić isporučuje s integriranom LED rasvjetom i utičnicom.

NOVO

Osnovne karakteristike proizvoda OOUmivaonik: umjetni mramor OOFronte: MDF, PVC folija OOKorpus: iveral OOOkov: konvencionalni OOBoja: bijela OOŠirina baze, umivaonika i ormarića: 70 cm i 100 cm OOVisina ormara: 142 cm

15560 Z63311 Baza Modena 100 cm FRAMINI VPC 235, 00 Z63859 Ormar Modena 40x142 cm 3V FRAMINI VPC 133, 00

18500

Z63312 Viseći ormarić Modena 100 cm FRAMINI VPC 158, 00

27500

38

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.


Kupaonice Namještaj

Znate li čemu zapravo služi bide? Mjesto u kojem se peru noge, dječji umivaonik, polica za toalet papir, šampone i druge higijenske potrepštine... samo su neki od primjera za što ljudi koriste bide.

I

ako sve gore navedene pretpostavke zvuče interesantno i praktično, funkcija bidea je malo drukčija ili je barem bila drukčija kada je osmišljen prvi bide. Bide je nastao u Francuskoj u krajem 17. stoljeća te sama

riječ ima značenje ‘mali konj’. Međutim moguće je da je podrijetlo riječi povezano i sa starofrancuskim izrazom bider, što znači ‘jahati u kasu’. Veza može biti ta što osoba koja jaše konja u kasu izgleda veoma slično kao i ona koja se pere nad bideom. Prema prvotnoj zamisli bide je služio za pranje

intimnih dijelova tijela. Ne zna se tačno tko je izumitelj ovog kupaonskog element, ali je najraširenija teorija da je riječ o Christopheu Des Rosiersu, odnosno izrađivaču namještaja za francusku kraljevsku obitelj. Ipak, prema dugoj teoriji mogući izumitelj bidea je Marc Andre Jacoud. Prvi bidei su bili

broj 72 / rujan - listopad 2019.

sličnog oblika današnjemu, no na njima nije bila cjevčica ili slavina kroz koju se pušta voda, nego se kadica punila vodom te potom vršilo pranje.Bilo kako bilo, bidei zasigurno neće ubrzo u mirovinu, štoviše, u pojedinim dijelovima svijeta postoje tendencije rasta uporabe ovog kupaonskog elementa.

NEWS

39


Kupaonice Baterije

Teorema Lifestyle U Ecosovoj ponudi od sada možete pronaći najnoviju seriju baterija Lifestyle, proizvođača Teorema. Teorema proizvodi predstavljaju spoj izuzetnog talijanskog dizajna, praktičnosti i kvalitete.

F

leksibilno srebrno: određeni plastični materijal koji se koristi nudi metalni efekt i kombinira neusporedivu otpornost i profinjen izgled.

Dvostruka ploča Točni proizvodni procesi jamče maksimalnu otpornost na habanje i sjaj. Sve Teorema slavine imaju dvostruke ploče, tj. odlikuju se dvostrukom kromiranom i dvostrukom niklovanom oblogom, što jamči dugi vijek trajanja.

10650 34890 Baterija usadna jednoručna za umivaonik TEOREMA LIFESTYLE 125x100 mm VPC 91,00

18250 34891 Baterija usadna jednoručna za umivaonik TEOREMA LIFESTYLE 215x215 mm VPC 156,00

10650 35145 Baterija usadna jednoručna za bide TEOREMA LIFESTYLE VPC 91,00

Brzo zaustavljanje Kliknite Clack Exhaust. Bez kontrolne šipke. Praktično i brzo. Uz lijep dizajn omogućuje otvaranje i zatvaranje samo jednom gestom.

Proces čiste vode PWP je tehnološki proces kromiranja koji smanjuje prisutnost otrovnih metala: -85% manji prijenos olova u vodu u usporedbi s netretiranim proizvodom -95% manje oslobađanja nikla u vodu u usporedbi s netretiranim proizvodom

155

60

35252 Baterija tuš jednoručna TEOREMA LIFESTYLE VPC 133,00

40

NEWS

35253 Baterija tuš jednoručna bez izljeva TEOREMA LIFESTYLE bez tuš seta VPC 120,00

13700

Jednostavan protok Čahura je testirana u laboratorijima s preko 70.000 ciklusa prema europskim standardima. Jamči maksimalnu izdržljivost i fluidnost kretanja.

14040

35288 Baterija tuš jednoručna podžbukna TEOREMA LIFESTYLE sa prebacivačem (mješač+nadgradnja) VPC 117,00 broj 72 / rujan - listopad 2019.

NOVO

7200 35286 Baterija tuš jednoručna podžbukna TEOREMA LIFESTYLE bez prebacivača (mješač+nadgradnja) VPC 61,50


Grijanje/Hlađenje Klima Kupaonice

Unidelta višeslojne cijevi Unidelta PEX i PE-RT cijevi za izvođenje instalacija grijanja i instalacija sanitarne vode već su dugi niz godina prisutne na tržištu. Tvrtka Unidelta jedan je od vodećih proizvođača višeslojnih cijevi u ovom dijelu Europe i nositelj je ISO 9001:2008 certifikata za upravljanje kvalitetom, a svi proizvodi iz ponude tvrtke isključivo su EU porijekla.

44727 Cijev višeslojna AL-PE-RT 16X2 u kolutu (100 m) UNIDELTA VPC 1,05 MPC 1,25 44728 Cijev višeslojna AL-PE-RT 16X2 u kolutu (200 m) UNIDELTA VPC 1,05 MPC 1,25 44729 Cijev višeslojna AL-PE-RT 16X2 u kolutu (500 m) UNIDELTA VPC 1,05 MPC 1,25

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

41


Tehnologije Korisni savjeti Zidno grijanje

Plijesan i vlaga u prostorijama Vlaga je opasna za zdravlje te izaziva različite vrste alergija i problema s dišnim putevima. Uz to je neugodnog mirisa i može uzrokovati materijalnu štetu na stvarima. Problem s vlagom treba rješavati u samom početku, a prvi znak problema je rošenje prozora.

Z

a pojavu vlage u domu najčešći uzroci su loše izvedeni ili dotrajali krovovi, oluci i žljebovi, pukotine u zidovima, nedovoljno sušenje nakon izgradnje, prodiranje vode zbog puknuća cijevi ili poplava. Povećana vlažnost može biti izazvana zbog nepravilnog grijanja i ventilacije, posebno u objektima s novom stolarijom koja dobro brtvi ili zbog kondenzacije vlage na nedovoljno grijanim zidovima u starim i loše izoliranim zgradama. Ako je zgrada kvalitetno izvedena, najčešći krivci su kuhanje, kupanje ili tuširanje i sušenje rublja u zatvorenom prostoru. Stručnjaci ističu i kako, primjerice, četveročlana obitelj dnevno proizvede oko 12 litara vode u obliku vodene pare. Treba znati da vlagu stvaraju i kućni ljubimci i sobno bilje.

64510 Odvlaživač zraka 1 kg (za prostorije do 50 m2) WENKO (5410010100) VPC 16,00

42

Prozračivanje prostorije Nikad ugodna, vlaga se najčešće kondenzira na hladnijim dijelovima prostorija, primjerice, u kutovima, uz vanjske zidove i prozorska okna i okvire i glavni je preduvjet za stvaranje plijesni. Prvi znak prekomjerne vlage je kondenzacija na prozorima i osjećaj hladnoće. Vlaga može izazvati alergije, opadanje tapeta i ljuštenje boje sa zidova, loš miris i mrlje na odjeći i namještaju. Pod uvjetom da je kuća ili stan kvalitetno izvedena, vlage se možemo riješiti redovitim prozračivanjem i pravilnim grijanjem te spriječiti stvaranje plijesni. Svaki prostor potrebno je prozračivati i tijekom hladnijeg dijela godine. Time će toplina, vlaga i iskorišteni

1870

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.

zrak biti zamijenjeni hladnim, suhim i svježim vanjskim zrakom. Tijekom prozračivanja od nekoliko minuta zidovi se neće ohladiti, a stručnjaci savjetuju da tih nekoliko minuta ventil radijatora bude zatvoren. Valja i znati kako hladnije prostorije treba držati zatvorenim jer bi se vlaga iz toplije prostorije mogla kondenzirati u vlagu u hladnijim prostorijama. Namještaj ili zavjese moraju biti odmaknute od zidova kako bi zrak mogao strujati iza njih. I radijator mora biti odmaknut od zida, tako se sprečava mogućnosti gubitka topline. Vlage se danas, na sreću, možemo riješiti na više načina. Na tržištu postoji cijela paleta proizvoda koji će pomoći, poput sustava za odvlaživanje i upijanja neugodnih mirisa, odstranjivači plijesni i različita sredstva za čišćenje. Jedna od najučinkovitijih metoda je građevinsko isušivanje, a prije bilo kakve sanacije dobro se konzultirati sa stručnjacima za vlagu. Ako se na sanaciju odlučite sami, strogo se držite uputa proizvođača. Ubrzana gradnja, adaptacije s kratkim rokovima za izvedbu, prekoračeni vremenski rokovi zbog nepredvidljivih dodatnih radova, sve su to razlozi zbog kojih

su izvođači pod pritiskom zbog nedovoljno vremena za isušivanje i pripremu podloga za završne radove. Često ljudi imaju velikih problema kad se plijesan pojavljuje po zidovima jer je fasada postavljena ubrzo nakon kiše i vlaga je ostala zarobljena pa izbija prema


TehnologijeKorisni Zidno grijanje savjeti unutrašnjosti zidova zbog izolacije na vanjskoj strani ili primjerice, kad se novi parket počinje dizati, zbog nedovoljno osušene podne glazure i ne provjeravanja stupnja vlage s profesionalnom opremom.

ti samo polovinu vlage. To znači da 50 % vlage bježi iz zraka i pojavljuje se kao kondenzirana voda, najčešće na hladnijim vanjskim zidovima. Stoga se rizik od rasta plijesni povećava na ovim točkama. Točka orošavanja i kritična temperatura Odnos temperature, za pojavu plijesni. Kad relativna vlažnost zraka dosegne vlažnosti i rasta graničnu vrijednost od 100 %, višak vlage počinje se kondenplijesni zirati i stvara kondenziranu vodu. Temperatura na kojoj se Količina vlage u prostornom pojavljuje kondenzacija naziva metru zraka varira kao funkse točka orošavanja. S obzirom cija temperature zraka. Topao na to da je relativna vlažnost zrak može apsorbirati više zraka funkcija temperature vlage od hladnog. Na sobnoj temperaturi od 20 °C i relativ- zraka, točka orošavanja varira u pojedinim situacijama. Prinoj vlažnosti zraka od 60 % mjerice, točka orošavanja na prostorni metar zraka u prostoriji sadrži 10 g vode. Ako se sobnoj temperaturi od 20 °C, s sobna temperatura smanji na 8 relativnom vlažnošću zraka od °C, zrak u sobi može apsorbira- 50 %, je 9 °C. Plijesan se može

početi stvarati već pri vlažnosti od 80 %. To znači, da u navedenom primjeru, plijesan može nastati na površinama čija je temperature 12,6 °C ili niža, na zidovima, a osobito u kutovima i nišama.

1055

64512 Odvlaživač zraka 250 g (za prostorije do 20 m2) WENKO (50100100) VPC 9,00

64184 Specijalna antifungicidna tečnost protiv pojave plijesni CL MOLD 1 L ISOMAT VPC 5,95 MPC 6,95 64186 Visokokvalitetna emulzija boje protiv plijesni BATH & KITCHEN bijeli 0,75 L ISOMAT VPC 11,90 MPC 13,95 64188 PRIMER CLASSIC 1 L - prajmer na vodenoj bazi ISOMAT VPC6,65 MPC 7,80

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

43


Kupaonice Instalacijki sustav

Sustav utičnog spoja S TECElogo-om, instalacijskim sustavom za profesionalce, nije Vam više potreban alat za prešanje. Ovaj se sustav jednostavno ručno instalira. Tako ćete s TECElogo sustavom praktično, lako i precizno izvesti sigurne spojeve.

S

TECElogo dobivate sve što Vam je potrebno za instalaciju pitke vode i grijanja; u svim uobičajenim kao i velikim dimenzijama od 16 - 63 mm. Pored uobičajenih izvedbi fitinga, kod TECElogo sustava moguća je i upotreba predmontiranih rješenja, kao npr. instalacija umivaonika ili priključak grijaćih tijela. OO Idealno za instalaciju pitke vode i grijanja.

Vrlo je kompaktan i jednostavan za montažu. Zbog kombinacije visokoučinkovite plastike PPSU® i poliamida ojačanog vlaknima, ovaj fiting ima veliku čvrstoću na udarce.

ispitani su od strane DVGW-a i kvalitete zahtjevnim postupdopušteni za primjenu za pitku cima kontinuirano ispitujemo pojedinačne TECElogo kompovodu. nente. Kao korisnik proizvoda Znanje i iskustvo u svom najTECElogo možete računati s boljem obliku: proizvodnja ravnomjerno visokom kvalii osiguranje kvalitete u Njetetom, a time i trajno stabilne i mačkoj sigurne spojeve.

Kod fitinga s navojem koristimo crveni lijev. Ovaj je materijal posebno dobro prikladan za primjenu kod pitke vode. TECElogo utični fitinzi i cijevi

Naše kompozitne cijevi proizvodimo na najmodernijim uređajima u vlastitoj TECE tvornici. U laboratorijima našeg vlastitog osiguranja

TECElogo utični fiting

OO Rastezanje po dužini kao kod metalnih cijevi.

OO TECElogo cijev

OO S tupo zavarenim aluminijskim plaštem.

OO rastezanje po dužini kao kod metalnih cijevi

OO Prikladno za instalaciju pitke vode i grijanja.

OO potpuno difuzijski nepropusna

915

34361 Logo završno koljeno 16-1/2 unutarnji navoj TECE (8620002) VPC 7,80

44

NEWS

Naravno, TECElogo posjeduje sve važne nacionalne i međunarodne dozvole.

NOVO

OO idealna za instalaciju pitke vode i grijanja OO s tupo zavarenim aluminijskim plaštem

OO zahvaljujući bijelom vanjskom sloju, može se koristiti također i u vidljivim područjima

1005

34362 Logo T komad 16-16-16 TECE (8710916) VPC 8,60

broj 72 / rujan - listopad 2019.

645

34364 Logo koljeno 90 16-16 TECE (8710716) VPC 5,50

160

34363 Cijev Tece logo PE-RT 16X2,00 (8705016) VPC 1,35


Grijanje Dizalice topline

1640

4800

34370 Logo T komad unutarnji navoj 16-1/2-16 TECE (8610402) VPC 14,00

34365 Logo ventil podžbukni 16 TECE (8780116) VPC 41,00

4425

34366 Razdjelnik univerzalni 3/4 MŽ 2 izlaza s utičnom spojnicom fi 16 TECE (8730008) VPC 37,80

4040

34369 Logo montažna jedinica sa završnim koljenom fi 16 mm (ms 58) TECE (8620100) VPC 34,50

6025

34367 Razdjelnik univerzalni 3/4 MŽ 3 izlaza s utičnom spojnicom fi 16 TECE (8730009) VPC 51,50

610

34368 Logo prijelaz 16-1/2 unutarnji navoj TECE (8610002) VPC 5,20

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

45


VELIS

Grijanje Električni kotlovi

PAMETNA STRANA KOMFORA Bojler sa visoko kvalitetnim performasama i dvostrukim spremnikom.

B KATEGORIJA

NAJBOLJA

ENERGETSKA KLASA*

/ VELIS EVO PLUS 50lt -80lt- 100lt

/ VELIS EVO 50lt -80lt- 100lt

TOLIKO PAMETAN DA UČI OD VAŠIH NAVIKA

Zahvaljujući Velis Evo Plus i Velis Evo pamte kada i koliko tople vode koristite. Bez ikakvog napora toplu vodu imate na raspolaganju točno onda kada vam treba i koliko vam treba. POWERED BY

*U usporedbi sa električnim bojlerima srednjeg kapaciteta prema europskoj uredbi o označavanju EU br. 812/2013

ANDRIS RS

KOMPAKTNA VELIČINA, IZVRSNE PERFORMANSE

Visokokvalitetne performanse Ariston bojlera dostupne i u kompaktnom rješenju.

KOMFOR

• regulacija temperature • montaža ispod i iznad sudopera

UČINKOVITOST I UŠTEDA ENERGIJE • ekološka poliuretanska izolacija

KVALITETA

• emajliran unutarnji spremnik i ispitan pri 16 bara • velika magnezijska anoda • tlačni sigurnosni ventil ispitan pri 8 bara • bakreni grijaći element • prirubnica s 4 vijka

DIZAJN

• moderna estetika

/ ANDRIS RS 10lt

46

72 / rujan - listopad 2019. TOPLA VODA |broj GRIJANJE | OBNOVLJIVA ENERGIJA | KLIMATIZACIJA NEWS

ariston.com/hr


Kupaonice pločice

Pločice za svaki kutak doma Pri uređenju prostora pločice su jedna od važnijih investicija s obzirom da jednom kada se postave ne mijenjaju se tako lako ni tako često.

P

ostavljanje pločica je zahtjevan posao koji nam ne ostavlja baš izbor da ih lako i brzo zamijenimo ako nam se ne svide. Treba dobro promisliti o tome kakve pločice želimo jer su uočljiv element u uređenju interijera koji ćete gledati godinama. Naravno nije nemoguće zamijeniti ih, ali to iziskuje prilično velik posao i financijske izdatke.Osim u kupaonici, kuhinji, hodniku i

terasi, gdje ih najčešće viđamo, pločice kao podne obloge možete koristiti i u drugim prostorijama. One su idealna obloga i za podove u drugim prostorijama ukoliko imate podno grijanje. Budući da su vodootporne ne postoji bolji materijal za prostorije u kojima je veliki postotak vlage i topline. Uz to, pločice su hipoalergene i ne ispuštaju otrovne tvari, a zahvaljujući jednostavnom

pranju i sušenju jedan su od najlakših materijala po pitanju održavanja. 60295 Pločica keramička unutarnja 25x75 HERITAGE PEARL (1,31) VPC 19,60 MPC 23,00 60296 Pločica keramička unutarnja 25x75 HERITAGE PEARL RELIEVE (1,31) VPC 21,20 MPC 24,80

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

47


Kupaonice Galanterija

Wenko serija Glimma

Za dobar početak i miran završetak dana važno je da u kupaonici imamo sve na dohvat ruke.

D

ozer za sapun, čaša za četkice za zube i razni drugi dodaci u kupaonici olakšat će svakodnevno obvljanje higijenskih potreba. Novi

48

NEWS

komadi kupaonske galanterije bez puno muke će osvježit izglad vaše stare kupaonice. Iz Wenka nam je stigla najnovija serija galanterije pod nazivom Glimma. Prekrasna galanterija

broj 72 / rujan - listopad 2019.

Glimma izrađena je od keramike i dosupna je u tri boje: silver, gold i rose gold.


Kupaonice Galanterija

880

38092 Čaša za četkice keramička silver WENKO Glimma VPC 7,50

880

38093 Čaša za četkice keramička champagne WENKO Glimma VPC 7,50

8

80

Čaša za četkice keramička rose WENKO Glimma VPC 7,50 8,80

1345

37697 Dozer za tekući sapun keramički silver Wenko Glimma VPC 11,50

1345

37698 Dozer za tekući sapun keramički champagne Wenko Glimma VPC 11,50

13

45

37699 Dozer za tekući sapun keramički rose Wenko Glimma VPC 11,50

1520

39018 Kutija univerzalna silver keramička Wenko Glimma VPC 13,00

2400

38558 Četka za WC školjku silver keramička WENKO Glimma VPC 20,50

1520

Kutija univerzalna champagne keramička Wenko Glimma VPC 13,00

2400

38559 Četka za WC školjku champagne keramička WENKO Glimma VPC 20,50

1520

Kutija univerzalna rose keramička Wenko Glimma VPC 13,00

broj 72 / rujan - listopad 2019.

2400

38562 Četka za WC školjku rose keramička WENKO Glimma VPC 20,50

NEWS

49


Kupaonice

SUPER PONUDA Ugradni set s visećom wc školjkom kvalitetno je i univerzalno rješenje u smislu estetike i funkcionalnosti za sve kupaonske prostore. Vodokotlić koji se nalazi iza zida vizualno „oslobađa“ prostor te ga čini prozračnijim i elegantnijim. Wc školjka koja nije naslonjena na pod olakšava čišćenje i održavanje podnih površina te ujedno kupaonici daje suvremeni izgled. 34284 Konstrukcija, vodokotlić, aktivna tipka, viseća WC školjka, WC daska

50

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.

32600


Kupaonice

TECE tehnika ispiranja okno za ubacivanje tableta za čišćenje Inteligentna tehnika ispiranja - kako to ne bio ostao samo prazan slogan, tvrtka TECE konstantno razvija nove proizvode te usavršava postojeća inteligentna rješenja.

Z

a mirisne sapune ili košarice s tabletama koje se vješaju na rub keramike i potrebno ih je nadopunjavati ili mijenjati, TECE sada ima alternativu: okno za ubacivanje tablete za čišćenje koje je moguće nadograditi na svim modelima TECE aktivacijskih tipki i spremnika kao i na WC-terminalu TECElux.

Kako bi Vaš WC trajno držali čistim i higijenskim, tablete za čišćenje su vrlo praktično rješenje. Tablete za čišćenje brinu se za svjež miris u prostoriji te sprječavaju da se na WC keramici prebrzo nakupi prljavština. Nadogradnja je vrlo jednostavna - kao i samo korištenje.

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

51


Kupaonice Baterije

Unitas: serija SQ Unitas nam ovaj put predstavlja svoju novu seriju baterija koje smo također uvrstili u svoju ponudu. Jedan od najkvalitetnijih europskih proizvođača baterija donosi moderan izgled i funkcionalnost u novoj seriji baterija SQ.

O

štri rubovi i ekplicitni minimalizam pridaju novim baterijama luksuzan izgled koji će prianjati svakoj kupaonici. Ovu seriju čini baterija q50 za bide, povišena baterija za umivaonika q12, baterija za umivaonik q10, baterija q30 za kadu te baterija za tuš q40. Sve baterije karakteriziraju oštri rubovi s time da baterije q30 i q40 imaju poseban izgled zbog svoje namjene.

22470

16730

35358 Baterija tuš jednoručna bez izljeva UNITAS SQ VPC 192,00

24510

34875 Baterija usadna s 2 cijevi jednoručna za umivaonik UNITAS SQ visoki izljev VPC 209,50

20700

23050

34876 Baterija usadna s 2 cijevi jednoručna za umivaonik UNITAS SQ VPC 143,00

20130

34911 Baterija usadna s 2 cijevi jednoručna za umivaonik UNITAS ELITE VPC 172,00

19480

34507 Baterija usadna s 2 cijevi jednoručna za sudoper UNITAS ELITE visoki izljev VPC 177,00

52

NEWS

34508 Baterija usadna s 2 cijevi jednoručna za sudoper UNITAS ELITE visoki izljev VPC 197,00

broj 72 / rujan - listopad 2019.

35113 Baterija za bide jednoručna UNITAS ELITE VPC 166,50


Kupaonice Baterije

26560

35300 Baterija tuš jednoručna UNITAS ELITE (komplet konzola Pure,crijevo Glos,tuš ručica Simpfony) VPC 227,00

23000

25750

35380 Baterija tuš jednoručna bez izljeva UNITAS ELITE (komplet konzola Pure,crijevo Glos,tuš ručica Simpfony) VPC 196

35251 Baterija tuš jednoručna UNITAS SQ VPC 220,00

17900

34812 Baterija podžbukna za umivaonik UNITAS ELITE VPC 236,00 MPC 276,00

NOVO

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

53


Kupaonice Galanterija

Ekonomična kupaonska galanterija Elegantni stalci za kozmetiku, držači sapuna, vješalice i razni dekorativni kupaonski elementi samo su dio kupaonske galanterije koju možete pronaći u Ecosu.

I

ako do izražaja u kupaonici najviše dolaze veliki sanitarni elementi ni kupaonska galanterija nije manje važna. Štoviše, ona olakšava svakodnevne aktivnosti u kupaonici te je idealna za izražavanje kreativnosti unutar kupaonice. Uz to, sitni detalji u kupaonici odličan su i relativno jeftin način za osvježavanje izgleda kupaonice.

710

70

80

37540 Držač za sapun niklovani IRIS VPC 6,00

450 37895 Set za kupaonicu 6/1 ARANDA VPC 60,50

1820

69

10

38714 Sušilo za ruke automatsko VPC 59,00

54

38142 Vješalica za kupaonicu IRIS VPC 3,80

NEWS

38472 Četka za WC školjku niklovana VPC 15,50 broj 72 / rujan - listopad 2019.

4860 37874 Držač niklovani stojeći za toaletni papir i WC četku VPC 41,50

4680 37875 Držač niklovani stojeći za toaletni papir i WC četku PVC VPC 40,00


Kupaonice Galanterija

8

80

37391 Držač ručnika niklovani TRES VPC 7,50

1750

5040 37212 Držač-polica niklovana 2/2 VPC 43,00

3110

575

37211 Držač-polica niklovana 1/1 VPC 26,50

2810 38902 Kanta za otpatke inox 12 L VPC 24,00

38148 Vješalica za kupaonicu TRES VPC 4,90

4680

37259 Etažer niklovani sa staklom 60 cm ORA VPC 14,90

2250

940

38473 Četka za WC školjku niklovana stojeća VPC 19,20

37675 Dozer za tekući sapun VPC 8,00

1270

645 775 37946 Držač s čašom niklovani IRIS VPC 5,50

330

37255 Etažer niklovani sa staklom 2/2 EDITA VPC 40,00

37394 Držač ručnika niklovani ORA VPC 6,60

1350

37357 Držač ručnika niklovani 60 cm TRES VPC 10,80

1130 1000

38149 Vješalica za kupaonicu ORA VPC 3,30

940

37545 Držač za sapun niklovani TRES VPC 8,00

38477 Četka za WC školjku (zidna) niklovana ORA VPC 11,30

880

37949 Držač s čašom niklovani TRES VPC 7,50

37794 Držač rolo papira niklovani ORA VPC 8,50

37356 Držač ručnika niklovani 60 cm ORA VPC 9,60

845

37951 Držač s čašom niklovani ORA VPC 7,20 broj 72 / rujan - listopad 2019.

Držač za ručnik VPC već od 5,80

NEWS

680 55


Kupaonice Baterije

Izuzetna forma i funkcionalnost baterija Tyria Iz mnoštva serija baterija proizvođača Ideal Standard ovaj put predstavljamo vam zanimljivu i kvalitetnu seriju Tyria.

K

ada vršite izbor baterije najvažnije da odaberete onu pravu za sebe i svoj dom. Sa Ideal Standardom možete biti sigurni da ćete izabrati pravu bateriju. Nudimo Vam spektar modernih i visokokvalitetnih baterija. Uz klasičnu krom izvedbu, baterije Tyria možete pronaći i u bijeloj i crnoj boji. Spolja gledano sve Ideal Standard baterije daju poseban izgled Vašem kupatilu a dublje posmatrano one pomažu da uštedite vodu i energiju.

14160

34894 Baterija usadna s 2 cijevi jednoručna za umivaonik CRNA Ideal Standard Tyria (BC159HS) VPC 121,00

18250 14160 34893 Baterija usadna s 2 cijevi jednoručna za umivaonik BIJELA Ideal Standard Tyria (BC159HO) VPC 121,00

56

NEWS

34895 Baterija usadna s 2 cijevi jednoručna za umivaonik visoki izljev Ideal Standard Tyria (BC160AA) VPC 156,00 broj 72 / rujan - listopad 2019.


Grijanje

REKLAMA

25%

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

57


Kupaonice Tehnologije Tuš Zidno kabine grijanje Vodomaterijal

Kanalizacijske cijevi i spojevi za unutarnji razvod instalacija Jednoslojni spojevi punjeni su mineralnim punilima po cijeloj strukturi čime je postignut smanjeni prijenos buke. Vargokal Plus su troslojne cijevi najnovije generacije. U svrhu smanjenja šumnosti dodana su posebno osmišljena mineralna punila u srednji sloj cijevi.

V

argokal PLUS instalacijski sustav sastoji se od vargokal PLUS 3S troslojnih cijevi i jednoslojnih spojeva. Vargokal PLUS 3S cijevi proizvedene su troslojnom tehnologijom gdje su vanjski i unutarnji sloj proizvedeni od polipropilena (PP), a srednji sloj ojačan je mineralim punilom (MF) koji sprječava prijenos buke u okolinu.

nu buke koja pri protoku vode od 2 l/s ne prelazi 17 dB(A). Smanjenje buke u stambenim i poslovnim prostorima postalo je važan čimbenik za kvalitetnije životno i radno okruženje stoga je uporaba vargokal PLUS instalacijskog sustava najbolje rješenje za tu namjenu.

Odlikuju se kompaktnom troslojnom stijenkom s odličnim mehaničkim karakteristikama (obodna rutost SN4) čak i pri niskim temperaturama, te izvrsnim zvučnim performansama. Instalacijski sustav Vargokal PLUS proizvodi se sukladno s važećim europskim standardima i udovoljava zahtjevima norme HRN EN 1451-1:2000 što potvrđuje Certifikat o stalnosti svojstava izdan pri Institutu IGH, Zagreb. Zvučna svojstva ispitana su i potvrđena pri prestižnom njemačkom Fraunhofer Institutu u Stuttgartu. Dobiveni rezultati vargokal PLUS instalacijskog sustava garantiraju nisku razi-

58

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.

17 dB (A)


Tehnologije Zidno grijanje

45944 Pasta za navoje 350g (plin, grijanje, voda) NEO-FERMIT UNIVERSAL FELDER (27400058) VPC 8,65

Za metalne vijčane spojeve sa kudeljom, po normi DIN EN 751-2, od strane DVGW dozvoljen za kućanske instalacije dovoda plina i vode za piće.

1015 1

55

45972 Vrpca za brtvljenje vijaka PTFE (grubi navoj GRp DN10-50) u kolutu 12m x 12 mm x 0,1 mm, 100g/m2 FELDER (27510113) REKLAMA VPC 1,30

Vrpce za brtvljenje vijaka PTFE ispitana od strane DVGW, po normi DIN EN 751-3, za precizne i grube navoje. OO Precizni navoj FRp (DN ≤ 10) OO Grubi navoj GRp (10 ≤ DN ≤ 50) 26940 Lubrikant (klizno sredstvo) za kanalizacijske cijevi 500 ml FELDER (27180160) VPC 3,25

Klizno sredstvo za sve utične cijevi: OO Izvanredno klizno djelovanje

380

OO Ne ističe OO Bez kiselina i lužina OO Ne nadražuje kožu OO Biološki razgradivo OO Lako parfimirano

400

26942 Lubrikant (klizno sredstvo) tip “P” za utične plastične cijevi i spojnice sa gumicom 500 ml FELDER (27180360) VPC 3,40

Za sisteme utičnih sponica, ispitan prema preporuci KTW od strane BGA.

45943 Pasta za navoje 400g (plin, grijanje, voda) LOCHER VISCOTEX (27400056) VPC 11,20

1310

Brtvilna pasta koja ne otvrdnjava za metalne vijčane spojeve pri kućanskim instalacijama i snabdijevanju plinom i vodom za piće, kao i za postrojenja za zagrijavanje vode, ispitni znak po normi DIN DVGW: NV-514BL0134 Upotreba s kudeljom do +130 °C

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

59


Tehnologije Zidno grijanje

UVIJEK ODLIČNE UVIJEK EFIKASNE UVIJEK INTELIGENTNE NIKAD PROSJEČNE KUPITE I REGISTRIRAJTE 8 GRUNDFOS UPS PUMPI I POKLANJAMO VAM PRSLUK! ZA VIŠE INFORMACIJA POSJETITE www.grundfos.ba

ALPHA1 L ODLIČAN IZBOR

ALPHA2

EFIKASAN IZBOR

ALPHA3

INTELIGENTAN IZBOR

* PROMOTIVNA AKCIJA TRAJE OD 15.08. DO 31.12.2019. ILI DO ISTEKA ZALIHA PRSLUKA/PUMPI

60

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.


Tehnologije Zidno grijanje

broj 72 / rujan - listopad 2019. broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS NEWS

61 61


Tehnologije Zidno grijanje Kupaonice

11

6 5 12

8

7 7

1 36620 Garnitura kupaonska 75cm bijela FRAMINI Optima Z LUX(23067+23072)-->(23062+23078) MPC 279,00 2 31412 Kabina tuš s kadom 90x90x200 cm polukružna (mat staklo) ROCCO ECO MPC 322,00 3 33432 Školjka WC simplon bijela ZETA PLUS JIKA MPC 53,70 4 38200 Daska za WC školjku PVC bijela KAROLINA MPC 6,45 5 33853 Vodokotlić niskomontažni s izolacijom bijeli CR MPC 33,35 6 34599 Dual shower sistem Ø 35 ROCCO ECO MPC 163,00 7 34884 Baterija usadna s 2 cijevi jednoručna za umivaonik Ý 40 ROCCO LEA MPC 39,20 8 20187 Bojler električni 1500W PROMOTEC/CONCEPTA (GCV 504415 D07 TR) MPC 168,00 9 43291 Radijator kupaonički bijeli LUX MPC 115,00 10 60265 Pločica keramička unutarnja 25X50 TESLA WHITE MAT MPC 260,40 11 60264 Pločica keramička unutarnja 25X50 RELIEVE DOVER PERLA MPC 121,50 12 60806 Pločica keramička unutarnja 45x45 CEMENT WHITE MPC 77,32

1

62

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.

1


Tehnologije Zidno grijanje Kupaonice

10

9

2

4

3

#kupaonica1

ukupno 00

1.638

U kupaonici je svaki centimetar prostora važan pa je polukružna tuš kabina dobro rješenje pogotovo kada se ujutro s ukućanima mimoilazite prilikom spremanja za posao i školu. Stojeća garnitura Optima Z Lux praktično je rješenje za odlaganje higijenskih potrepština, sredstava za čišćenje, ručnika i svega ostalog čime s vremenom zatrpamo kupaonicu.

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

63


Tehnologije Kupaonice Zidno grijanje

6

14

1

9

2

8 4

15

3 5

#kupaonica2

ukupno

2.99400

Bež nijanse keramičkih pločica klasika su koja je uvijek ugodna za oko, a svijetle boje keramike vizualno povećavaju prostor i daju mu prozračnost. U ovoj kupaonici kvadratna tuš kabina zbog svojih je dimenzija pun pogodak pa će svako tuširanje biti prava opuštajuća seansa.

64

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.


Tehnologije Zidno grijanje Kupaonice

10 12 13 16

7

11

1 31228 Kabina tuš 120 x 90 h-195 cm pravokutna (prozirno staklo, krom profili) ROCCO MPC 336,00 2 35985 Podžbukni set DUO INFINITY(mješač,rozetna,zidni priključak,držač tuša,tuš mlaznica,ručica,crijevo,držač zidni) UNITAS MPC 288,00 3 33548 Školjka WC viseća Rimless bijela IDEAL STANDARD ovalna MPC 139,00 4 38263 Daska za WC školjku soft close bijela WENKO Acrylic MPC 74,00 5 Z63856 Baza Prato 80x45 FRAMINI MPC 465,70 6 Z63857 Ogledalo Prato 80x70 FRAMINI MPC 140,00 7 20114 Bojler električni 50 L ARISTON LYDOS PLUS 50 V 1,8K EN EU MPC 255,00 8 34031 Vodokotlić ugradbeni suhomontažni LIV JOG H=115 W=55 MPC 198,00 9 34315 Potisna ploča bijela LIV SELENITE DUO ECO MPC 35,10 10 23378 Tuš kanalica sa nogicamaCONFLUO PREMIUM DRAIN LINE 650 MPC 136,001 11 38887 Korpa za rublje Wenko Ringo bež MPC 42,15 12 60833 Pločica keramička unutarnja GRES 60X60 ATESSA MARFIL MPC 167,62 13 60284 Pločica keramička unutarnja 25X60 LUXE IVORY MPC 279,83 14 60282 Pločica keramička unutarnja 25x60 LUXE IVORY RELIEVEMPC 169,47 15 34833 Baterija za umivaonik jednoručna CERAFLEX Grande MPC 102,50 16 43342 Radijator kupaonički ovalni L500 H1500 kromirani VAILLANT MPC 166,00

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

65


Tehnologije Kupaonice Zidno grijanje

9

2

5

6 8 1

7

14

4

#kupaonica3

ukupno

4.53300

U ovoj elegantno uređenoj kupaonici sve je podređeno jednostavnijem rukovanju i udobnosti. Tuš kanalica u walk-in tuš kabini, ugradni tuš set, viseća wc školjka s aquablade sistemom te ogledalo sa skrivenim ormarićem elementi su koji pojednostavljuju korištenje i održavanje kupaonskog prostora i čine svakodnevne rutine ugodnim i lakšim.

66

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.

11


Tehnologije Zidno grijanje Kupaonice

15

17

3

16

13

12

1. 32181 Umivaonik 55x38 cm bijeli IDEAL STANDARD IPALYSS sa preljevom MPC 544,00 2. Z64235 Ormarić viseći Prato 80x70 FRAMINI MPC 258,60 3. 43224 Radijator kupaonički VN H1800 L500 ventilski bijeli DION VM/ KOMFORT MPC 250,00 4. 23381 Tuš kanalica zidna PREMIUM WALL MPC 239,90 5. 35402 Baterija tuš termostatska jednoručna podžbukna - nadgradnja (sa prebacivačem) CERATHERM 100 MPC 433,00 6. 34919 Baterija jednoručna zidna za umivaonik TEOREMA XS (8X314) MPC 319,50 7. 35976 Tuš ručica s 3 funkcije, crijevo za tuš 175cm, pokretni plastični zidni nosač IDEALRAIN EVO MPC 106,50 8. 35952 Zidni izljev za podžbukne baterije TEOREMA SQUARE G 1/2” sa držačem tuš ručice MPC 61,00 9. 35973 Tuš glava mesingana TEOREMA pravokutna 250x250mm sa tuš rukom 345 mm SLIM MPC 223,50 10. 38234 Daska za WC školjku ultra tanka soft close TESI Ideal Standard MPC 131,50 11. 33570 Školjka WC viseća bijela Aquablade TESI Ideal Standard MPC 324,10 12. 34053 Vodokotlić ugradni TECEPROFIL suha ugradnja H=112cm sa zvučnom izolacijom i i montažnim setom MPC 345,20 13. 34360 Potisna ploča za ugradni vodokotlić dvokoličinska bijela TECE LOOP MPC 79,50 14. 60184 Pločica keramička unutarnja 22,5x90 BAVARO GRIS (1,22) MPC 129,81 15. 60295 Pločica keramička unutarnja 25x75 HERITAGE PEARL (1,31) MPC 391,69 16. 60296 Pločica keramička unutarnja 25x75 HERITAGE PEARL RELIEVE MPC 97,46 17. 30775 Kabina tuš walk in 100 H190 8mm MPC 350,00

10

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

67


Tehnologije Zidno grijanje Kupaonice Nove tehnologije

Novo doba u tehnologiji ispiranja WC školjki Tehnologiju AquaBlade, najznačajnije otkriće poslije izuma prvog vodokotlića u 19. stoljeću, Ideal Standard je predstavio 2015. godine. Ekskluzivna patentirana tehnologija ispiranja garantira najbolje rezultate ikada, čak i s malom količinom vode.

A

quaBlade tehnologija postavlja nove standarde kako u dizajnu, tako i u optimalnom ispiranju. Glatka blago savijena površina bez ruba glavni je preduvjet za povećanje razine higijene WC školjke. Lako dostupna za čišćenje, inteligentan dizajn i osjetno smanjena buka prilikom povlačenja vode.

Čišća Po pitanju tehnologije AquaBlade nadmašuje sve postojeće WC školjke. Kod standardnih toaleta povelik dio površine školjke ostaje neopran, a posebno u stražnjem dijelu školjke. Aquablade kanal je

68

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.


Kupaonice Nove tehnologije Tehnologije Zidno grijanje

pozicioniran u gornjem dijelu školjke i samim tim omogućuje čišćenje 95% površine. Optimizirani tlak vode i blage linije školjke omogućuju otklanjanje bakterija bez nehigijenskog prskanja van školjke. Dizajn školjki bez unutarnjeg ruba koji je teško dostupan za čišćenje zbog čega se u njemu lako može nakupiti nečistoća također olakšava čišćenje. Kod tradicionalnih WC školjki sa unutarnjim rubom skoro 20% površine školjke ostaje neoprano.

95% površine školjke oprano je svaki put Od elegantne „pametne“ tehnologije očekuje se da funkcionira besprijekorno, ali ujedno predstavlja i spoj elegantnog jedinstvenog dizajna i konkretnih funkcionalnih prednosti. Bernard Franken iz Franken Architects-a se izbliza upoznao s tehnologijom i bio veoma impresioniran jednostavnim linijama i dis-

kretnim kanalom za ispiranje. Praktične prednosti su očite. Kanal koji obuhvaća kompletni gornji dio školjke praktično omogućava otklanjanje svih nečistoća. Pored boljeg vizualnog efekta nova tehnologija ispiranja osjetno smanjuje potrebu za dodatnim održavanjem.

jedan pažnje. On je praktično gotovo neprimjetan što ga čini elegantnim te mu daje velike prednosti u odnosu na alternativne varijante ispiranja.

Kaskadni mlaz koji stvara kanal kreće se oko školjke pod dovoljno velikim tlakom kako bi otklonio sve nečistoće sa školjke, tiho i bez prskanja. Kanal AquaBlade zaista je vri-

AquaBlade tehnologija garantira ispiranje 95% površine.

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

69


Tehnologije Info Zidno grijanje

Predstavljamo Unidelta Unidelta S.p.A. osnovana je 1973. godine kao poduzeće za proizvodnju polietilenskih i pex cijevi za vodovode, plinske sisteme, odvodne i vatrostalne cijevi te sisteme za grijanje.

D

anas je Unidelta lider u vodomaterijalu i sistemima grijanja zahvaljujući četrdesetpetogodišnjem iskustvu, vrhunskoj kvaliteti te certificiranim proizvodnim procesima. Godine 2005.

70

NEWS

Unidelta je predstavila Deltone kompresijski fiting, koji je jednostavan za instalaciju a koji se odlikuje karakteristikama iste kvalitete i sigurnosti kao i svi Unidelta proizvodi nastali tijekom godina.

broj 72 / rujan - listopad 2019.

Unidelta je zbog kvalitete i pouzdanosti svojih proizvoda te dugogodišnje tradicije vrlo poznata u svijetu sistema grijanja i vodomaterijala te se njihovi proizvodi izvoze u 90 zemalja diljem svijeta. Poslovna suradnja između

Ecosa i Unidelte traje dugi niz godina, a naši veleprodajni i maloprodajni kupci odavno su se uvjerili u vrhunsku kvalitetu Unidelta proizvoda.


Tehnologije Zidno grijanje Info U proljeće ove godine na poziv vlasnika Unidelte posjetili smo sjedište kompanije te obišli njihove uredske prostorije i proizvodne pogone u mjestu Vestone pokraj Brescie. S obzirom da je Unidelta jedan od sponzora nogometnog kluba Juventus, imali smo priliku gledati susret polufinale lige prvaka između domaćeg Juventusa i nizozemskog Ajaxa. Pored toga što je susret pružio pravi užitak za sve ljubitelje nogometa, ljubazno gostoprimstvo naših domaćina iz Unidelte i atmosfera koju smo doživjeli je nešto što ćemo pamtiti cijeloga života.

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

71


Tehnologije Zidno grijanje Info

Sajam keramike i kupaonskog namještaja Cersaie 2019 Talijanski grad Bologna svake godine krajem mjeseca rujna postaje centar u svijetu dizajna kupaonica, keramičkih pločica i kupaonskog namještaja.

P

roizvođači, izlagači, arhitekti, projektanti, studenti, kupci i instalateri iz svih dijelova svijeta sliju se u ovaj božanstveni dio Italije kako bi vidjeli novitete u materijalima, dizajnu i izvedbama koji se danas nude na tržištu. Troje

72

NEWS

predstavnika Ecosa posjetilo je sajam u periodu od 24. do 26. rujna kako bi posjetili postojeće dobavljače i vidjeli što je to novo što nude, ali i pogledali potencijalne nove proizvođače čiji bi se artikli uskoro mogli naći u našoj redovnoj ponudi.

broj 72 / rujan - listopad 2019.


Info Tehnologije Zidno grijanje

Izlagači su se potrudili na kreativan i praktičan način izložiti svoje proizvode i novitete te na taj način privući poglede i zanimanje brojnih posjetitelja koji su ove godine pohodili bolonjski sajam

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

73


Tehnologije Info Zidno grijanje

Prvi dan putovanja bio je rezerviran za posjetu tvornici pločica La Fenice gdje je u predivnom industrijskom ambijentu same tvornice upriličena zabava za najveće kupce ovog renomiranog proizvođača pločica. Gosti su, u opuštenoj atmosferi uz glazbu koju je puštao DJ, mogli ugodno razgovarati i družiti se te kušati brojne delicije koje je naš domaćin pripremio za sve uzvanike. Sljedećeg dana na sajmu smo posjetili impresivno uređen La Fenice štand gdje su nam predstavljene inovacije u tehnologijama i dizajnu njihovih proizvoda.

74

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.


Tehnologije Zidno grijanje

Velika većina proizvođača keramičkih pločica odlučuje se na velike dimenzije, bež ili sive, cement tonove te mat završnu obradu. Detalji se uglavbroj 72 /orijentalnim rujan - listopadmotiva 2019. nom sastoje od mozaika ili 3D geometrijskih 75 NEWS oblika.


Info Tehnologije Zidno grijanje Ovogodišnji sajam u Bologni obilježili su trendovi minimalizma, prirodnih materijala i neutralnih boja. Velika većina proizvođača keramičkih pločica odlučuje se na velike dimenzije, bež ili sive, cement tonove te mat završnu obradu. Detalji se uglavnom sastoje od mozaika orijentalnih motiva ili 3D geometrijskih oblika. Kada govorimo o trendovima u sanitarnoj keramici i kupaonskom namještaju, njih uglavnom karakteriziraju glatke i oble linije, pastelne boje i mat završeci. Kupaonski namještaj je dizajniran tako da uglavnom bojom prati boju umivaonika od umjetnog mramora ili prirodnih materijala dok je vidljiva konstrukcija uvijek tanka i u crnoj mat boji. Namještaj je uglavnom jako funkcionalan, s mnogo pregradnih polica i umetaka u ladicama dok su okviri i linije tanki, diskretni i eventualno zaobljeni.

Pastelne boje namještaja i minimalistički stil apsolutni su hit ovogodišnjeg sajma

Sanitarnu keramiku ove godine karakteriziraju oble linije, pastelne boje i mat završna obrada

76

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.


Tehnologije Zidno grijanje

Prirodni materijali poput kamena, zbog dobrih odlika, čvrstoće i dugotrajnosti nikada ne izlaze iz mode pa su i ovakvi nadgradni umivaonici ono što se danas sve više traži na tržištu

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

77


Info Tehnologije Zidno grijanje

Prezentacija proizvoda Teorema U Ecosu je početkom rujna održana prezentacija proizvodnog programa proizvođača Teorema iz Italije.

P

rezentacija je bila internog karaktera za djelatnike Ecosove maloprodaje i komercijale. Talijanska kompanija Teorema proizvodi vrhunske tuš setove i baterije za kuhinju i kupaonicu. Uz mnoštvo raznovrsnih serija, proizvodi Teorema odlikuju se vrhunskom kvalitetom. Svi proizvodi od početka do kraja proizvedeni su isključivo u Italiji, a garancija od 10 godina pokazatelj je vrhunske kvalitete.

Prezentacija Oventropa u maloprodaji Vjerujemo kako je kvalitetna informacija stručne osobe od ključne važnosti pri odabiru proizvoda.

U

Ecosovoj maloprodaji u petak je održana prezentacija proizvoda tvrtke Oventrop. Predstavnik tvrtke Oventrop, gospodin Toni Gaćina, kupcima, instalaterima i drugim zainteresiranim prolaznicima predstavljao je proizvode ove tvrtke. Tako su svi zainteresirani bili u mogućnosti doznati sve što ih je zanimalo o proizvodima ovog renomiranog proizvođača.

78

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.


Info Tehnologije Zidno grijanje

Konvektori Tesy u sarajevskim vrtićima JU „Djeca Sarajeva“, pod čijim se okriljem nalazi 31 vrtić, ovu jesen i prve hladne dane dočekali su spremni zahvaljujući električnim konvektorima Tesy.

P

raktični i kvalitetni konvektori Tesy osiguravaju brzo zagrijavanje prostora uz minimalan utrošak električne energije. Mnoštvo mališana, koji gotovo svakodnevno borave u ovim vrtićima, sada mogu uživati u bezbrižnoj igri, učenju i usvajanju novih vještina u ugodnom i toplom ambijentu.

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

79


Info Info Tehnologije Zidno grijanje

Daikin susret u Sarajevo Tvrtka Daikin ubraja se u nekoliko vodećih svjetskih imena kada je u pitanju proizvodnja inovativnih rješenja sustava za grijanje i klimatizaciju.

U

svrhu boljeg upoznavanja poslovnih suradnika i jačanja poslovne suradnje predstavnici Daikina iz Hrvatske i BiH organizirali su trodnevno druženje za svoje poslovne partnere. Ovaj put druženje je organizirano u Sarajevu, a gosti su bili iz raznih dijelova Hrvatske i BiH. Prvi dan počeo je ručkom na Baščaršiji nakon čega je uslijedio turistički obilazak starog dijela grada, a završio je večerom u prekrasnom restoranu iznad Sarajeva iz kojeg se pruža divan pogled na grad. Za drugi dan predviđen je uzbudljiviji program, na sreću svih ljubitelja adrenalina. Naime, nakon doručka u hotelu, Daikin ekipa krenula je put Konjica, točnije rijeke Neretve gdje ih je očekivao adrenalinski spust raftingom. Spuštanje kanjonom Neretve, uživanje u predivnoj prirodi kao i lokalnim kulinarskim specijalitetima predstavlja zaista prekrasno iskustvo. Ni posljednji dan druženja nije prošao bez dobre zabave. Naime, subota je bila rezervirana za vožnju žičarom na Trebević s kojeg se pruža spektakularan pogled na Sarajevo, a u restoranu na Trebeviću upriličen je i oproštajni ručak.

80

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.


Info Tehnologije Zidno grijanje

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

81


Info Tehnologije Zidno grijanje

Kako naručiti proizvode putem računala ili mobitela Odnedavno veleprodajni kupci Ecosa svoje narudžbe robe vrlo jednostavno mogu napraviti online. Potrebno je samo biti spojen na internet i u nekoliko koraka putem web stranice www.ecos.ba naručiti robu za dostavu.

1. Prijava

KORAK

Ukoliko nemate svoj korisnički račun na web stranici Ecos.ba obratite se vašem komercijalisti da kreira isti. Nakon što dobijete pristupne podatke, prijavite se. Link za prijavu stoji u desnom gornjem kutu svake stranice.

2. Odabir

KORAK

proizvoda

U našoj ponudi pronađite proizvod koji želite. Pretragu proizvoda možete napraviti koristeći kategorije proizvoda ili pretraživač koji se uvijek nalazi na vrhu stranice.

82

NEWS

Pretraživati možete po pojmu ili Ecosovoj oznaci proizvoda (kabina, radijator, herz, kovina, ecoflex, 35836…)

broj 72 / rujan - listopad 2019.

Kliknite na proizvod kako biste vidjeli njegov opis. Nakon pregleda proizvoda i odabira opcija, proizvod dodajete u košaricu klikom na „Dodaj u košaricu“.


Info Tehnologije Zidno grijanje U pregledu košarice možete mijenjati količinu proizvoda te izbaciti određeni proizvod klikom na „X“ pored proizvoda, nakon odrađenih izmjena potrebno je kliknuti na Update cart. Također se možete vratiti i dodati još proizvoda bez straha da ćete izgubiti već odabrane proizvode…

3. Naruči

KORAK

Ukoliko ste završili s narudžbom kliknite na „Kreni na plaćanje“. Na sljedećem koraku možete dodati napomene komercijalisti ili dodati Ecosovu oznaku i količinu proizvoda kojeg niste našli u trgovini. Nakon toga kliknite na “Naruči proizvode”. Ako ste slijedili ove korake, na e-mail će vam stići potvrda narudžbe koju svakako spremite. U tom se e-mailu nalaze svi podaci o Vašoj narudžbi kao i njena šifra.

DOSUPNO NA SVIM UREĐAJIMA

Maloprodajni kupci mogu pregledati proizvode, a iste mogu kupiti u maloprodajnom objektu poduzeća u Vitezu ili dobiti informaciju putem kontakt obrasca. Nadamo se da su vam ove upute bile korisne te da ste uspješno izvršili svoju narudžbu. Ukoliko imate još pitanja, slobodno nas kontaktirajte.

broj 72 / rujan - listopad 2019.

NEWS

83


ISH Frankfurt 2019.

84

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.


Info

„Multiblock T-RTL“ priključna armatura za kombinaciju radijatora i površinskog grijanja Oventrop priključna armatura “Multiblock TRTL” je kombinacija prednamjestivog termostatskog ventila, zapornog steznog spoja i graničnika temperature povratnog voda (RTL) za primjenu u dvocijevnim sustavima grijanja. Termostatski ventil s ugrađenim termostatom u spoju s radijatorom regulira temperaturu prostorije. Regulacija površinskog grijanja izvodi se neovisno o radijatorskom termostatskom ventilu, ograničavanjem temperature povratnog voda, pomoću ugrađenog graničnika temperature povratnog voda. Kućište je izrađeno od mjedi, poniklano. Prednosti: - idealna kombinacija radijatora i površinskog grijanja - odvojena regulacija radijatora i površinskog grijanja pomoću jedne armature - zatvaranje - prednamjestiva količina protoka - mogućnost namještanja temperature povratnog voda površinskog grijanja 1 „Multiblock T-RTL“ s termostatom „Uni SH“ i ukrasnim pokrovom (bijelim) 2 Prikaz sustava „Multiblock T-RTL“ s regulacijom površinskog grijanja 3 „Multiblock T-RTL“ priključna armatura OVENTROP GmbH & Co. KG Paul-Oventrop-Straße 1 D-59939 Olsberg Germany Telephone 49 (0)2962 82-0 Fax 49 (0)2962 82-450 Internet www.oventrop.com E-Mail mail@oventrop.de

1

Predstavnici za HR, SLO i BiH

Saša JANČIKOVIĆ Hercegovačka 103, HR-10000 Zagreb mob: + 385 91 2456 408 tel: + 385 1 3755 722 e-mail: s.jancikovic@oventrop.de

„Multiblock T-RTL“

površinsko grijanje 2

Toni GAĆINA Paraćeva 104, HR-21000 Split mob: + 385 91 2828 108 e-mail: toni.gacina@xnet.hr

broj 72 / rujan - listopad 2019.

3

NEWS

85


Info

Uvjerite se u vrhunsku kvalitetu naĹĄih fleksibilnih cijevi

86

NEWS

broj 72 / rujan - listopad 2019.

Profile for ecosvitez

Ecos News 72  

Ecos News 72  

Profile for ecos15
Advertisement