Page 1

Arrangemangskonferensen


Satsa på idrottsturism och bli en vinnarkommun! Arrangemangskonferensen i Världens Bästa Idrottsregion gick av stapeln den 2-3 februari på Löfbergs Lila Arena. Det här är en liten dokumentation från konferensen som alla som deltog får ta del av. Mycket nöje! Eva Eriksson som är landshövding i Värmland hälsade deltagarna välkomna till konferensen med att berätta lite om Värmland och presentera några av föreläsarna.

Idrottens roll som kommunal utvecklingskraft Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattson Weijbers inledde som första föreläsare. Karin pratade om idrottens roll som kommunal utvecklingskraft genom att beskriva bland annat hur man i Sverige jobbar med SM-veckan sedan några år tillbaka. SM-veckan samlar idrotter som ofta inte får så mycket uppmärksamhet i media. - Utan ledare och de som jobbar ideellt med idrott skulle det inte skulle bli några arrangemang eller någon idrott alls, hävdade Karin. Karin beskrev också några av stora årliga arrangemang i Sverige som Vårruset, O-ringen, Gothia Cup och Vasaloppet. Arrangmenag förknippas idag mycket med den stad eller den region där de bedrivs och därför är de otroligt viktiga för turistnäringen.

Från varvsindustri till arrangemangs- och kunskapsstad Den gråa varvsstaden Göteborg har blivit nordens arrangemangsstad. Göran Johansson som suttit med i Göteborg och co berättade om vägen dit. Göteborg och co är en hopslagning av tre turismaktörer och detta gjorde man för att lyckas som arrangemangsstad. - Göteborg har varit värd för både små och stora evenemang och gjort det bra vad det än varit, säger Göran. Som ett exempel på varför Göteborg lyckats så bra med arrangemang pratade Göran om VM i friidrott 1995. - Faktorer som seplade in i framgången var närheten i Göteborg, deltagarna och åskådarna kunde gå överallt. Vi förankrade evenemanget hos kommuninvånarna så att de blev en ramade in arrangemanget, berättar Göran och han tror att detta hade stor inverkan på att de fick EM i friidrott 2006. Göran ville skicka med deltagarna vikten av att brinna. - Om ni inte brinner så lägg ner. Man kan inte administrera fram turism. Vi måste få de yttersta politikerna att tycka att det är viktigt. Ha roligt, chansa och brinn.

Samarbeid og forankring Gro Lundby, fylkesordfører i Oppland, holdt foredrag om samspillet mellom kommune, idrett og næringsliv. Hun fremhevet hvordan Beitostølen hadde gått gradene fra en vanlig fjellbygd til dagens skimetropol. - Det er alltid mange aktører og ulike interesser, så man er avhengig av en bred forankring og å formidle budskapet om at det er samarbeid som utløser verdiskapning, fastslo Lundby Videre påpekte hun nødvendigheten av å skape en helhet. Alt fra viktigheten av arealplanlegging til det å legge til rette for urbane kvaliteter, diverse tilbud for turister og tilskuere, fasiliteter for utøverne og media og ikke minst å forankre alt i lokalbefolkningen. - Gjennom et utbredt og åpent samarbeid kan man utløse verdiskapning avsluttet fylkesordføreren.


Frivillighet

Førsteamanuensis ved Norges idrettshøgskole, Dag Vidar Hanstad, påpekte den essensielle rollen frivillighet spiller i forbindelse med alle arrangementer. - Man er totalt avhengig av frivillige for å skape et vellykket arrangement. Det er derfor viktig å stimulere alle ulike ønsker og skape en møteplass, innledet Hanstad. Elverumsingens studier av ulike store idrettsarrangementer, deriblant Birkebeinerrittet, har munnet ut i ulike statistikker. Han poengterte interessante tall, som blant annet fikk fremhevet viktigheten av visjoner. Her brukte han Ski-VM i Oslo 2011 som eksempel. - Her gjennomsyret visjoner organisasjonen fra start til mål. Dette var utvilsomt en suksessfaktor for å skape de frivillige om til en enhet, konkluderte Hanstad.

Mer än en ishockeymatch

Håkan Loob kom för att berätta om Färjestad BK:s hemmamatcher och hur mycket mer det är än tre gånger tjugo minuter hockey. - Saker att tänka på då man arrangerar ett evenemang är att utbilda de frivilliga och att ha med historik, nutid och framtid i helheten, hävdar Håkan Loob. - Idag kräver kunden underhållning inom idrott. Det ska hända saker före, under och efter. Men då ska man också fråga sig hur stort det får bli? Man måste samarbeta med andra aktörer för att få detta att fungera. Sist men inte minst uppmanade Loob deltagarna att aldrig underskatta att tro på kreativiteten.

Vasaloppet - byggt på samverkan och frivillighet

Vasaloppet har stor betydelse för kommunerna Mora, Sälen och Älvdalen och för att loppet ska kunna genomföras behövs samverkan och frivillighet. - De regioner som är en del av loppet tycker om det vi håller på med, hävdar Jonas som är VD för Vasaloppet. Under senare år har man börjat arrangera Sommarveckan som fångar in fler och fler deltagare varje år men även Vasaloppet har blivit större. - Idag har vi nio olika lopp under Vasaloppsveckan, berättar Jonas. En arena som sträcker sig genom tre kommuner är inte så vanligt och då är samverkan viktigt. - Samverkan handlar inte om hur mycket pengar kommunerna kan ge utan mer om att de ställer upp när det behövs. Under Vasaloppsveckan är femtio föreningar med och jobbar vilket innebär 3500 funktionärer. Vasaloppet ger tillbaka till idrotten och till regionen.


Svennis cup vill vara Sveriges bästa ungdomscup

Björn Hellqvist har gjort en utvärdering av Svennis cup på uppdrag av Värmlands Idrttosförbund som finansierats av Torsby kommun och Region Värmland. Syftet med utvärderingen var att ta reda på vilka effekter Torsby märkt då Svennis cup anordnats. - Lokala företagare märker mycket positiva effekter av cupen. Den betyder mycket för Torsby kommun men också för övriga Värmland. Svennis cup har blivit otroligt viktig för förenignslivet och näringslivet på orten. Något Göran kom fram till var att det finns mycket att vinna på att utveckla kringarrangemangen eftersom det finns många syskon och föräldrar till spelarna med på cupen.

Må med på laget

Aftenpostens veteran, Mette Bugge, var like intens og ivrig som alltid da hun forklarte tilhørerne hvordan man kan skape blest rundt egne arrangementer. Hun åpnet innlegget med å legge an en humoristisk tone. - Jeg er den eneste journalisten i Norge som også har Husmorskole, fastslo Bugge til applaus fra salen. Etter innledningen penset hun inn på temaet. Hun forklarte at alle arrangører må definere hva som er egne behov og utøvernes behov, men også hva som er medienes behov. - Man må være helt tydelig på hva man har å selge og ikke minst på hva media vil ha. Det er heller ikke vits å legge skjul på at ingen ting er bedre enn en god konflikt, sa journalisten med et lurt smil. Hun avsluttet med å presisere at arrangementer trenger en medieplan, og at man ikke må være redd for å gi litt ekstra for å få det man ønsker tilbake.

Opplevelser, underholdning og glede

President i Norges Idrettsforbund, Børre Rognlien, innledet konferansens siste foredrag med å si at det er veldig flott at man lager et slikt arrangement på tvers av grensen. Han understreket videre at idrett er opplevelser, men det er også underholdning. - Under Ski-VM i Oslo 2011 var det 35 000 mennesker som overnattet i Nordmarka. Disse drakk ikke bare kaffe, men det viser at idrett er så mangt, presiserte presidenten mens forsamlingen brøt ut i latter. Rognlien flyttet så fokuset over på folkehelseperspektivet ved idretten, og brukte 60pluss prosjektet i Oslo som eksempel. Han omtalte de økonomiske fordelene, men la også til følgende: - Det betyr noe å få folk inn i idrettsbevegelsen, men det betyr enda mer å beholde de der, sa han bestemt. Hurdølingen stilte videre avslutningsvis spørsmål med hvordan man kategoriserer kostnadene ved anleggsutbygging. Er det en utgiftspost eller en investering? Han lot spørsmålet stå ubesvart, men med en tydelig undertone.

Kontakt Ni som är intresserade av fortsatt utveckling inom området idrottsturism kan kontakta nedanstående för en fortsatt dialog.

Lars Andersson Värmlands Idrottsförbund lars.andersson@varmland.rf.se

Avle Christen Björn Norges Idrettsforbund avlechristen.bjorn@idrettsforbundet.no

Projektet finansieras av: Europeiska Unionen, Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Värmland, Hedmarks-, Østfolds- och Akershus Fylkes kommuner. Projektet genomförs av: Värmlands Idrottsförbund, Akerhus- Østfold- och Hedmarks Idrottskrets.

Arrangemangskonferensen 2012  

Dokumentation.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you