Page 1

EAO – Your Expert Partner for Human Machine Interfaces

Openbaar vervoer applicaties Componenten en MMI-systemen

www . eao.com/catalogi


EAO - Partner in de transportindustrie

Foto: SBB

Klantspecifieke bedieningssystemen voor het openbaar vervoer EAO ontwikkelde haar eerste verlichte drukknop in 1958. Een drukknop die een belangrijke pijler werd voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf en de norm stelde voor de volledige bedrijfstak. Vanaf dat moment groeide EAO gestaag en kreeg het bedrijf wereldwijde erkenning als autoriteit op het gebied van Mens Machine Interfaces. Door ervaringen en vernieuwingen beschikt het bedrijf nu over het meest omvangrijke assortiment zeer betrouwbaar schakelmateriaal en ontwikkelt het klantspecifieke MMI-systemen voor de transportindustrie. Wereldwijd maken openbaar vervoerbedrijven gebruik van het uitstekende ontwerp, de betrouwbaarheid, de kwaliteit en de duurzaamheid van EAO-producten en systemen. Deze producten worden toegepast in openbaar vervoer applicaties in treinen, bussen, trams en metro’s. Klanten van EAO waarderen het uitgebreide aanbod aan standaardproducten en de werelwijde beschikbaarheid. Al deze factoren hebben er toe bijgedragen dat EAO toonaangevend is in de transportsector. Unieke interfaces en bedieningsystemen, maar ook besturings- en meldingsapparatuur worden klantspecifiek ontworpen en geproduceerd voor speciale applicaties. Bij EAO wordt de apparatuur afgestemd op de te verrichten taak, zodat de gebruikers in volledige harmonie met de aanwezige techniek kunnen functioneren. De interfaces krijgen hierdoor een nog betere kwaliteit, grotere functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

Innovations For Entrance Systems

www.eao.com

2


Toonaangevend industrieel ontwerp

Belangrijkste ­toepassingen

Bekende gebruikers

De basis voor succesvolle MMIoplossingen is een grondige kennis van design, ergonomie en productienormen. Klanten van EAO maken gebruik van onze expertise voor de ontwikkeling en integratie van MMI-systemen. Wij zijn voor onze klanten niet alleen een leverancier, maar veelal ook een onderdeel van het ontwikkelingsteam.

EAO produceert kwalitatief hoogwaardige componenten en systemen voor de openbare en de private vervoerssector. De producten worden gebruikt in diverse applicaties:

Wereldwijd vertrouwen toonaan­gevende openbaar vervoersbedrijven op de ervaring van EAO.

■■

Bedieningspanelen voor chauffeurs/ bestuurders/machinisten

■■

Deuropeningssystemen

■■

Procesbewakingssystemen

■■

Toiletten

■■

Noodoproepinstallaties

■■

Passagiersinformatiesystemen

De hoorbare, tactiele en zichtbare displays in combinatie met een h ­ eldere verlichting en vrij te programmeren ­waarschuwingssignalen zijn ongeëvenaard. Ze functioneren uiterst betrouwbaar, zijn vandaalbestendig en voldoen aan alle belangrijke aanbevelingen en voorschriften.

3

■■

Stadler Rail AG

■■

IFE Automatic Door Systems

■■

Bombardier Inc.

■■

SBB

■■

SNCF

■■

FS / Trenitalia

■■

Gebr. Bode GmbH & Co. KG


EAO – Bedieningssystemen en signaleringsapparatuur Ergonomisch ontwerp voor gebruiksvriendelijke bediening

www.eao.com

Passagiers-­ toegangssystemen

Multi-Tone Sound Module

Deuropeners van EAO worden wereldwijd gebruikt. Er zijn er miljoenen van ingezet die nog dagelijks hun werk doen onder extreme klimatologische omstandigheden - van de poolcirkel tot in de woestijn van Saoedi-Arabië. Deuropeners van EAO overtreffen alle eisen op het gebied van duurzaamheid. Eenmaal geïnstalleerd, moet de gebruiker er op kunnen vertrouwen dat de deuropeners 10 tot 15 jaar probleemloos functioneren. Het label “Made in Switzerland” wordt alle eer aangedaan. Uiteraard voldoen alle deuropeners van EAO aan de belangrijke normen en richtlijnen.

EAO heeft met de introductie van de Multi-Tone Sound Module, kortweg de MTSM een nieuwe norm gezet. De MTSM stelt openbaar vervoerbedrijven in staat toonreeksen te programmeren volgens hun eigen eisen.

Deuropeners van EAO met of zonder verlichte symbolen worden gebruikt in: Treinen, Trams, Bussen, Metro’s, Schepen, Liften, Roltrappen.

Enkele toepassingen: ■■

Waarschuwingstoon “Deur wordt geopend/gesloten”

■■

Waarschuwingstoon voor bestuurderscabines

■■

Waarschuwingstoon voor localiseren deur

■■

Alarmtoon voor toiletten

■■

Alarmtoon voor liftinstallaties

De MTSM voldoet aan de internationale normen, zoals TSI/PRM

4


Treinen

Bussen

Metro en tram

EAO is niet alleen wereldwijd toonaangevend in MMI-oplossingen voor de bestuurderscabines in treinen, maar ook in passagierstoegangssystemen en gespecialiseerde producten, zoals sleutelschakelaars. Klanten en gebruikers waarderen de betrouwbaarheid en volgende eigenschappen:

Het snel en veilig in- en uitstappen van passagiers heeft de hoogste prioriteit. De passagierstoegangssystemen van EAO dragen in belangrijke mate bij aan het snelle in- en uitstappen van personen en vergroten de veiligheid van de passagiers.

Het traject van de meeste metro’s en trams wisselt vaak van straatniveau naar ondergronds en weer terug. Dat stelt bijzondere eisen aan het bestuurderspaneel - het is voor de bestuurder van groot belang dat alle apparaten en MMI-systemen perfect leesbaar blijven.

■■

uitstekend ergonomisch ontwerp

■■

optimale gebruikersvriendelijkheid

■■

unieke tactiele eigenschappen

Zowel het treinpersoneel als de passa­ giers weten de producten van EAO te waarderen - en dat al meer dan 40 jaar.

Œ Bestuurderspaneel  Zijpanelen in bestuurderscabine Ž Aanvullende bedieningspanelen  Passagierstoegang  Toiletmodules

5

Bestuurders zijn zich bewust van de uitstekende verlichting en ergonomie. Deze eigenschappen, inclusief de energiezuinige LED's, zorgen voor een goede zichtbaarheid en veilig gebruik zowel overdag als 's nachts. De panelen kunnen snel en gemakkelijk worden aangepast aan toekomstige eisen dankzij PCB's met seriële BUSaansluitingen.



Œ

De producten van EAO zijn bekroond met het “IF” industriedesignlabel. De dim­ verlichting zorgt ervoor dat de helderheid van de verlichting aan de omgeving kan worden aangepast. Dankzij de grote, gebruikersvriendelijke deuropeners en de programmeerbare Multi-Tone Sound Module levert EAO een bijdrage aan de veiligheid van passagiers.

 Ž




EAO zet de standaard – wereldwijd Voldoet aan de TSI/PRM norm voor mindervalide passagiers

Randapparatuur

Toiletten

De bedieningssystemen van EAO zijn ook uiterst geschikt voor de randapparatuur in treinen. Machinisten en conducteurs kunnen hiermee diverse opdrachten geven en vertrouwen op de werking en het tactiele gevoel van de apparatuur. Bijvoorbeeld het openen en sluiten van deuren, de verlichting in- of uitschakelen of de bediening van communicatieapparatuur.

De moderne bedieningspanelen van EAO voor treintoiletten zijn wereldwijd in veel treinen te vinden. Gebruikersvriendelijkheid en betrouwbaarheid heeft bij deze systemen de hoogste prioriteit. Nieuwe treinen moeten voldoen aan de technisch specificatie TSI-PRM. Deze norm stelt speciale eisen voor personen met een beperkte mobiliteit in het treinverkeer - zoals in de toiletten: “Door middel van een visueel, tactiel of hoorbaar display moet aangegeven worden dat een deur gesloten is.” Het uitgebreide assortiment van EAO bestaat uit:

Als één van de toonaangevende aanbieders van schakelmateriaal en signaleringsapparatuur weet EAO wat belangrijk is in het openbaar vervoer en deze kennis deelt EAO graag met klanten en zakenpartners.

www.eao.com

■■

Complete systemen (toiletpanelen, inclusief brailleopschrift)

■■

Schakelaars met ringverlichting

■■

Hevelschakelaars

■■

Waarschuwingstonen door de MTSM

6


Hevelschakelaars

Steeksleutelschakelaar

Normen

Speciale robuuste en fraai gevormde hevelschakelaars zijn met name ontwikkeld voor applicaties in hygiënische omgevingen en hebben mechanische schakelopties links/rechts of rechts/ links. Eenvoudige bediening (met een bedieningskracht minder dan 15 Newton) gecombineerd met vandaalbestendigheid maken deze EAO schakelaars uniek. De schakelaars worden in diverse applicaties gebruikt, maar met name in:

Met de speiale sleutelschakelaars van EAO kunnen deuren gelijktijdig geopend en gesloten worden vanaf één plek.

De EAO producten en systemen voldoen aan de belangrijke normen van de transportbranche. Bovendien bestaat er een nauwe samenwerking tussen EAO en de normeringsinstituten. EAO is van het begin af aan betrokken bij de definitie van de nieuwe bepalingen en kan daardoor een belangrijke bijdrage leveren aan praktische oplossingen. Het is van groot belang om contacten te onderhouden met belangenverenigingen voor mindervalide personen in de diverse landen waar het schakelmateriaal en de signaalarmaturen en de MMI-systemen worden gebruikt. Uiteraard voldoen al deze producten aan belangrijke inter­ nationale normen en richtlijnen, zoals: IRIS, TSI/PRM, UIC, CE, RoHS, ENEC, CB, UL/UR, CSA, VDE, SEV, CCC, GHOST en German Lloyds.

■■

Toiletten in treinen

■■

Toiletten in touringcars

7

Dankzij deze veiligheidsoptie kunnen treindeuren, indien gewenst of in een noodgeval, met één draaibeweging geopend of gesloten worden.


Van concept tot productie Met EAO als expert partner profiteren de klanten van EAO van de jarenlange ervaring en de uitgebreide vakkennis bij het ontwerp en de productie: ■■

Het ontwerp en de lay-out van de MMI, die functioneel en intuïtief is.

■■

Volledig harmonische systemen: ergonomie, functionaliteit en lay-out.

■■

Voldoen aan de industriële normen op het gebied van veiligheid en gebruik.

■■

Gebruik van kostenbesparende kwaliteitscomponenten.

Als ontwikkelaar en producent van MMI-componenten en -systemen van de aller­ hoogste kwaliteit beschikt EAO over een uitstekende vakkennis op het gebied van prototypes, gereedschappen,, kunststof, elektrotechnisch ontwerp en automatisering. Uiterst gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers zorgen voor tevreden opdrachtgevers en zakenpartners.

Kwaliteitswaarborging en testen EAO beschikt over een “Total Quality Management-System (TQM)” dat betrekking heeft op alle aspecten van het bedrijf. Het systeem is gecertificeerd volgens ISO 9001 en ISO 14001. De producten en processen van EAO worden regelmatig grondig getest om betrouwbaarheid, herhaalbaarheid en lange levensduur te verzekeren. Daarbij worden onder meer de volgende testen uitgevoerd: ■■

In de klimaatkamer

■■

Beschermingstesten (IP)

■■

In-Circuit testen (ICT)

■■

Optische- en röntgenanalyse

■■

“Eindige-deeltjesanalyse”

Door de strikte handhaving van het TQM en de internationale normen verzekert EAO dat het ook in de toekomst wereldwijd een toonaangevende partner bij de planning, het ontwerp en productie van MMI-systemen voor de transportbranche zal zijn.

EUDDplus – European Drivers Desk Advanced Concept Implementation Het EUDDplu project streeft naar de ontwikkeling van een innovatief concept voor een bestuurderspaneel voor zowel vracht- als passagiersvoertuigen,

EUDDplus

dat gekenmerkt wordt door interoperabiliteit en interconnectiviteit op het Trans-Europese netwerk. Het ontwerp wordt ondersteund door geavanceerde ­mechatronica en elektronica. EAO (Lumitas) is partner in dit EU project, vanaf de ontwikkeling tot de productie.

8


04

Producten Serie

14

18

04 14 22 44 51 56 61 71 84

Assortiment Drukknop

n

n

n

n

n

n

n

n

n

Signaalarmatuur

n

n

n

n

n

n

n

n

n

Keuzeschakelaar

n

n

n

n

n

n

Sleutelschakelaar

n

n

n

n

n

n

Noodstop

n

Zoemer

19

n

n

n

n

n

n

Hevelschakelaar

n

Paddestoeldrukknop

n

n

n

n

Verzonken

n

n

n

n

n

n

n

Verhoogd

n

n

n

n

n

n

n

Montage n

n

n

Montagegat

44

∅ 16 mm ∅ 22,5 mm

n

n

n

∅ 30,5 mm

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

∅ 43 mm

51

Vierkant / rechthoekig

n n

n

n

Schakelvermogen max. 42 VAC / 100 mA

n

250 VAC / 3 A

56

n

250 VAC / 5 A

n

400 VAC / 10 A 500 VAC / 10 A

n

71

n

137 VDC/VAC / 200 mA

n

Aansluitingen Soldeer

n

n

Soldeer / faston

n

n

Faston

n

Schroef

n

n

n

n n

n

n

Printplaat

n

n

Aansluiting voor printplaat leverbaar

n

n

Push-In Terminal (PIT)

84

n

n

660 VAC / 10 A

61

n

n

n

n

n

n

Kabel

n

n

Frontbescherming IP 40

R

n

IP 65

n

IP 67

n

n

IP 68 (met beschermkap)

n

n

n n

n

n

n

n

n

n

n

n

n n

n

IP 69K

n n

n

Geschikte toepassingen Binnen

n

n

n

n

n

n

n

n

n

Buiten

n

n

n

n

n

n

n

n

n

Voor nadere informatie over deze en vele andere producten, kunt u de EAO catalogus raadplegen of contact opnemen met uw plaatselijke verkoop­kantoor (zie ommezijde).

www.eao.com

9


EAO – Your Expert Partner for Human Machine Interfaces

■ Hoofdkantoor: EAO AG Tannwaldstrasse 88 4601 Olten, Zwitserland www.eao.com

Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax

België +32 3 777 82 36 +32 3 777 84 19 sales.ebl@eao.com China +852 27 86 91 41 +852 27 86 95 61 sales.ehk@eao.com Duitsland +49 201 85 87 0 +49 201 85 87 210 sales.ede@eao.com Frankrijk +33 1 64 43 37 37 +33 1 64 43 37 49 sales.ese@eao.com Italië +39 035 481 0189 +39 035 481 3786 sales.eit@eao.com Japan +81 3 5401 0953 +81 3 5444 0345 sales.esj@eao.com Nederland +31 78 653 17 00 +31 78 653 17 99 sales.enl@eao.com Oostenrijk +49 201 85 87 0 +49 201 85 87 210 sales.ede@eao.com USA +1 203 877 4577 +1 203 877 3694 sales.eus@eao.com Verenigd Koninkrijk +44 1444 236 000 +44 1444 236 641 sales.euk@eao.com Zweden +46 8 683 86 60 +46 8 724 29 12 sales.esw@eao.com Zwitserland +41 62 388 95 00 +41 62 388 95 55 sales.ech@eao.com Overige landen +41 62 286 92 10 +41 62 296 21 62

700.067.TA.07/08.10 Wijzigingen voorbehouden.

■ Dochterondernemingen:

EAO_NL_Transportation  

http://www.eao.com/enl/nl/Catalogues/Catalogues/EAO_NL_Transportation.pdf

EAO_NL_Transportation  

http://www.eao.com/enl/nl/Catalogues/Catalogues/EAO_NL_Transportation.pdf