Page 1

EAO – Your Expert Partner for Human Machine Interfaces

Openbaar vervoer applicaties Componenten en HMI-systemen innovatief ■ betrouwbaar ■ intuïtief ■

www . eao.com/catalogi

EAO BR Transportation V5.indd 1

04.09.12 11:46


EAO - Partner in de transportindustrie Klantspecifieke bedieningssystemen voor het openbaar vervoer EAO ontwikkelde haar eerste verlichte drukknop in 1958. Een drukknop die een belangrijke pijler werd voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf en de norm stelde voor de volledige bedrijfstak. Vanaf dat moment groeide EAO gestaag en kreeg het bedrijf wereldwijde erkenning als autoriteit op het gebied van Mens Machine Interfaces. Door ervaringen en vernieuwingen beschikt het bedrijf nu over het meest omvangrijke assortiment zeer betrouwbare HMI systemen en componenten en ontwikkelt het klantspecifieke HMI-systemen voor de transportindustrie. Wereldwijd maken trein- en busfabrikanten en openbaar vervoerbedrijven gebruik van het uitstekende ontwerp, de betrouwbaarheid, de kwaliteit en de duurzaamheid van EAO-producten en systemen. Deze producten worden toegepast in openbaar vervoer applicaties in treinen, bussen, trams en metro’s. Klanten van EAO waarderen het uitgebreide aanbod aan standaardproducten en de werelwijde beschikbaarheid. Al deze factoren hebben er toe bijgedragen dat EAO toonaangevend is in de openbaar vervoer sector. Innovatieve, betrouwbare en intuïtieve interfaces en bedieningsystemen, maar ook besturings- en meldingsapparatuur worden in samenwerking met de klanten en zakenpartners ontworpen en wereldwijd gebruikt. Bij EAO wordt de apparatuur afgestemd op de te verrichten taak, zodat de gebruikers in volledige harmonie met de aanwezige techniek kunnen functioneren. De interfaces krijgen hierdoor een nog betere kwaliteit, grotere functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

Innovations For Entrance Systems

www.eao.com

EAO BR Transportation V5.indd 2

2

04.09.12 11:47


Toonaangevend industrieel ontwerp

Belangrijkste toepassingen

Bekende gebruikers

De basis voor succesvolle HMIoplossingen is een grondige kennis van marktsegementen, design, ergonomie en productienormen. Klanten van EAO maken gebruik van onze expertise voor de ontwikkeling en integratie van HMIsystemen. Wij zijn voor onze klanten niet alleen een leverancier, maar veelal ook een onderdeel van het ontwikkelingsteam – de eerste vereiste voor innovatieve, betrouwbare en intuïtieve systemen.

EAO produceert kwalitatief hoogwaardige componenten en systemen voor de openbare en de private vervoerssector. De producten worden gebruikt in diverse applicaties:

Wereldwijd vertrouwen toonaangevende openbaar vervoersbedrijven op de ervaring van EAO.

Bedieningspanelen voor chauffeurs/ bestuurders/machinisten

Deuropeningssystemen

Procesbewakingssystemen

Toiletten

Noodoproepinstallaties

Passagiersinformatiesystemen

De hoorbare, tactiele en zichtbare displays in combinatie met een heldere verlichting en vrij te programmeren waarschuwingssignalen zijn ongeëvenaard. Ze functioneren uiterst betrouwbaar, zijn vandaalbestendig en voldoen aan alle belangrijke aanbevelingen en voorschriften.

Alstom Transport

Bode

Bombardier Transportation

Evobus

Faiveley Transport

FS/Trenitalia

IFE Automatic Door Systems

SBB

Siemens Mobility

SNCF

Stadler Rail

en vele anderen

3

EAO BR Transportation V5.indd 3

04.09.12 11:47


EAO – Bedieningssystemen en signaleringsapparatuur Ergonomisch ontwerp voor gebruiksvriendelijke bediening

Treinen

Bussen

Metro en tram

EAO is niet alleen wereldwijd toonaangevend in HMI-oplossingen voor de bestuurderscabines in treinen, maar ook in passagierstoegangssystemen en gespecialiseerde producten, zoals sleutelschakelaars. Klanten en gebruikers waarderen de betrouwbaarheid en volgende eigenschappen:

Het snel en veilig in- en uitstappen van passagiers heeft de hoogste prioriteit. De passagierstoegangssystemen van EAO dragen in belangrijke mate bij aan het snelle in- en uitstappen van personen en vergroten de veiligheid van de passagiers.

Het traject van de meeste metro’s en trams wisselt vaak van straatniveau naar ondergronds en weer terug. Dat stelt bijzondere eisen aan het bestuurderspaneel - het is voor de bestuurder van groot belang dat alle apparaten en HMI-systemen perfect leesbaar blijven.

uitstekend ergonomisch ontwerp

optimale gebruikersvriendelijkheid

unieke tactiele eigenschappen

Zowel het treinpersoneel als de passagiers weten de producten van EAO te waarderen - en dat al meer dan 65 jaar.

Bestuurders zijn zich bewust van de uitstekende verlichting en ergonomie. Deze eigenschappen, inclusief de energiezuinige LED's, zorgen voor een goede zichtbaarheid en veilig gebruik zowel overdag als 's nachts. De panelen kunnen snel en gemakkelijk worden aangepast aan toekomstige eisen dankzij PCB's met seriële BUSaansluitingen.

De dimverlichting zorgt ervoor dat de helderheid van de verlichting aan de omgeving kan worden aangepast. Dankzij de grote, gebruikersvriendelijke deuropeners en de programmeerbare Multi-Tone Sound Module, de alarmlichten en de speaker module levert EAO een bijdrage aan de veiligheid van passagiers.

4

EAO BR Transportation V5.indd 4

04.09.12 11:47


Passagierstoegangssystemen

Multi-Tone Sound Module

Alarmlicht

Deuropeners van EAO worden wereldwijd gebruikt. Er zijn er miljoenen van ingezet die nog dagelijks hun werk doen onder extreme klimatologische omstandigheden - van de poolcirkel tot in de woestijn van Saoedi-Arabië. Deuropeners van EAO overtreffen alle eisen op het gebied van duurzaamheid. Eenmaal geïnstalleerd, moet de gebruiker er op kunnen vertrouwen dat de deuropeners 10 tot 15 jaar probleemloos functioneren. Uiteraard voldoen alle deuropeners van EAO aan de belangrijke normen en richtlijnen.

EAO heeft met de introductie van de Multi-Tone Sound Module, kortweg de MTSM een nieuwe norm gezet. De MTSM stelt openbaar vervoerbedrijven in staat toonreeksen te programmeren volgens hun eigen eisen.

Het EAO alarmlicht attendeert gebruikers op gevaarlijke situaties bij automatische deuren in het openbaar vervoer, publieke gebouwen en liften. De voorzijde voldoet aan IP69K en is speciaal geschikt voor gebruik buiten. Het product is gebaseerd op hetzelfde ontwerp en dezelfde afmetingen als de bestaande producten uit de serie 57. De extra grote lichtkap garandeert optimale zichtbaarheid van alle kanten. De LED-verlichting is beschikbaar in de kleuren rood, geel of wit.

Deuropeners van EAO met of zonder verlichte symbolen worden gebruikt in Treinen, Trams, Bussen, Metro’s, Schepen, Liften, Roltrappen.

Œ  Ž  

Enkele toepassingen: ■

Waarschuwingstoon “Deur wordt geopend/gesloten”

Waarschuwingstoon voor bestuurderscabines

Waarschuwingstoon voor localiseren deur

Alarmtoon voor toiletten

Alarmtoon voor liftinstallaties

De MTSM voldoet aan de internationale normen, zoals TSI/PRM

Installatie zonder gereedschap bespaart u tijd en geld. De serie 57 is de perfecte keus voor trein- tram- en busfabrikanten of exploitanten.

Bestuurderspaneel Zijpanelen in bestuurderscabine Aanvullende bedieningspanelen Passagierstoegang Toiletmodules



Œ

 Ž



5

EAO BR Transportation V5.indd 5

04.09.12 11:47


EAO zet de standaard – wereldwijd Voldoet aan de TSI/PRM norm voor mindervalide passagiers

Hevelschakelaars

Steeksleutelschakelaar

Normen

De speciale robuuste en fraai gevormde hevelschakelaars hebben mechanische schakelopties links/rechts of rechts/ links. Eenvoudige bediening (met een bedieningskracht minder dan 15 Newton) gecombineerd met vandaalbestendigheid maken deze EAO schakelaars uniek. De schakelaars worden in diverse applicaties gebruikt, maar met name in:

Met de speiale sleutelschakelaars van EAO kunnen deuren gelijktijdig geopend en gesloten worden vanaf één plek.

De EAO producten en systemen voldoen aan de belangrijke normen van de transportbranche. Bovendien bestaat er een nauwe samenwerking tussen EAO en de normeringsinstituten. EAO is van het begin af aan betrokken bij de definitie van de nieuwe bepalingen en kan daardoor een belangrijke bijdrage leveren aan praktische oplossingen. Het is van groot belang om contacten te onderhouden met belangenverenigingen voor mindervalide personen in de diverse landen waar het schakelmateriaal en de signaalarmaturen en de HMI-systemen worden gebruikt. Uiteraard voldoen al deze EAO producten aan belangrijke internationale normen en richtlijnen, zoals: IRIS, TSI/PRM, UIC, CE, RoHS, ENEC, CB, UL/UR, CSA, VDE, SEV, CCC, GHOST en German Lloyds.

Toiletten in treinen

Toiletten in touringcars

Dankzij deze veiligheidsoptie kunnen treindeuren, indien gewenst of in een noodgeval, met één draaibeweging geopend of gesloten worden.

6

EAO BR Transportation V5.indd 6

04.09.12 11:47


EUDDplus

Randapparatuur

Toiletten

EUDDplus

De bedieningssystemen van EAO zijn ook uiterst geschikt voor de randapparatuur in treinen. Machinisten en conducteurs kunnen hiermee diverse opdrachten geven en vertrouwen op de werking en het tactiele gevoel van de apparatuur. Bijvoorbeeld het openen en sluiten van deuren, de verlichting in- of uitschakelen of de bediening van communicatieapparatuur.

De moderne bedieningspanelen van EAO voor treintoiletten zijn wereldwijd in veel treinen en bussen te vinden. Gebruikersvriendelijkheid en betrouwbaarheid heeft bij deze systemen de hoogste prioriteit. Nieuwe treinen moeten voldoen aan de technisch specificatie TSI-PRM. Deze TSI-PRM norm stelt speciale eisen voor personen met een beperkte mobiliteit in het treinverkeer - zoals in de toiletten: “Door middel van een visueel, tactiel of hoorbaar display moet aangegeven worden dat een deur gesloten is.” Het uitgebreide assortiment van EAO bestaat uit:

Het EUDDplus project streeft naar de ontwikkeling van een innovatief concept voor een bestuurderspaneel voor zowel vracht- als passagiersvoertuigen, dat gekenmerkt wordt door interoperabiliteit en interconnectiviteit op het TransEuropese netwerk. Het ontwerp wordt ondersteund door geavanceerde mechatronica en elektronica.

Als één van de toonaangevende aanbieders van innovatief, betrouwbaar en intuïtief schakelmateriaal en signaleringsapparatuur weet EAO wat belangrijk is in het openbaar vervoer en deze kennis deelt EAO graag met klanten en zakenpartners.

Complete systemen: toiletpanelen, inclusief brailleopschrift

Schakelaars met ringverlichting

Hevelschakelaars

Waarschuwingstonen door de MTSM

EAO is partner in dit EU project, vanaf de ontwikkeling tot de productie.

7

EAO BR Transportation V5.indd 7

04.09.12 11:47


■ Hoofdkantoor EAO AG Tannwaldstrasse 88 4601 Olten, Zwitserland www.eao.com

■ Dochteronderneming Noord-Amerika

Tel. Fax

België +32 3 777 82 36 +32 3 777 84 19 sales.ebl@eao.com

Tel. Fax

Duitsland / Oostenrijk /Polen +49 201 85 87 0 +49 201 85 87 210 sales.ede@eao.com

Tel. Fax

Frankrijk +33 1 64 43 37 37 +33 1 64 43 37 48 sales.ese@eao.com

Tel. Fax

China +852 27 86 91 41 +852 27 86 95 61 sales.ehk@eao.com

Tel. Fax

Italië +39 035 481 0189 +39 035 481 3786 sales.eit@eao.com

Tel. Fax

Japan +81 3 5444 5411 +81 3 5444 0345 sales.esj@eao.com

Tel. Fax

Nederland +31 78 653 17 00 +31 78 653 17 99 sales.enl@eao.com

Tel. Fax

Verenigd Koninkrijk +44 1444 236 000 +44 1444 236 641 sales.euk@eao.com

Tel. Fax

Zweden +46 8 683 86 60 +46 8 724 29 12 sales.esw@eao.com

Tel. Fax

Zwitserland +41 62 388 95 00 +41 62 388 95 55 sales.ech@eao.com

EAO BR Transportation V5.indd 4

Tel. Fax

USA +1 203 877 4577 +1 203 877 3694 sales.eus@eao.com

■ Dochterondernemingen Azië

■ Overige landen Tel. Fax

+41 62 286 91 11 +41 62 296 21 62 sales.ehq@eao.com

700.067.TR.07/09.12 Wijzigingen voorbehouden.

■ Dochterondernemingen Europa

04.09.12 11:47


Van concept tot productie Met EAO als expert partner profiteren de klanten van EAO van de jarenlange ervaring en de uitgebreide vakkennis bij het ontwerp en de productie: ■

Het ontwerp en de lay-out van de HMI, die functioneel en intuïtief is.

Volledig harmonische systemen: ergonomie, functionaliteit en lay-out.

Voldoen aan de industriële normen op het gebied van veiligheid en gebruik.

Gebruik van kostenbesparende kwaliteitscomponenten.

Als ontwikkelaar en producent van HMI-componenten en -systemen van de allerhoogste kwaliteit beschikt EAO over een uitstekende vakkennis op het gebied van prototypes, gereedschappen, kunststof, elektrotechnisch ontwerp en automatisering. Uiterst gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers zorgen voor tevreden opdrachtgevers en zakenpartners.

Kwaliteitswaarborging en testen EAO beschikt over een “Total Quality Management-System (TQM)” dat betrekking heeft op alle aspecten van het bedrijf. Het systeem is gecertificeerd volgens ISO 9001, ISO 14001 en IRIS. De producten van EAO worden regelmatig grondig getest om betrouwbaarheid, herhaalbaarheid en lange levensduur te verzekeren. Daarbij worden onder meer de volgende testen uitgevoerd: ■

Klimaatbestendigheid (vocht, warmte)

Beschermingsklasse (IP)

Mechanische levensduur

Trillings- en schokbestendigheid

Elektrische levensduur

Elektrische isolatiespanning

Contactopwarming

Door de strikte handhaving van het TQM en de internationale normen verzekert EAO dat het ook in de toekomst wereldwijd een toonaangevende partner bij de planning, het ontwerp en productie van HMI-systemen voor de transportbranche zal zijn.

8

EAO BR Transportation V5.indd 8

04.09.12 11:47


Producten Series Serie 04

14

04 14 22 56 57 61 71 84

Assortiment Drukknop

n

n

n

n

n

n

n

n

Signaalarmatuur

n

n

n

n

n

n

n

n

Keuzeschakelaar

n

n

n

n

Sleutelschakelaar

n

n

n

n

Noodstop

n

n

n

Zoemer

n

n

n

n

n

Hevelschakelaar

n

Paddestoeldrukknop

n

n

n

Verzonken

n

n

n

Verhoogd

n

n

∅ 22,5 mm

n

n

∅ 30,5 mm

n

n

Montage

22

n n

n n

n

n

n n

Montagegat n

∅ 16 mm

56

n n

n

n n

∅ 43 mm

Vierkant / rechthoekig

n

n

n

n

n

Schakelvermogen max.

57

42 VAC / 100 mA

n

250 VAC / 5 A

n

61

71

n

n n

n

400 VAC / 10 A 500 VAC / 10 A

n

n

24 VDC / 200 mA

n

n

137 VDC/VAC / 200 mA

n

n

Aansluitingen Soldeer

n

n

Soldeer / faston

n

n

Faston

n

n

Schroef

n

n n

Printplaat

n

n

Aansluiting voor printplaat leverbaar Push-In Terminal (PIT)

n n n

n

n n

Kabel

n

n

Frontbescherming

84

n

IP40 IP65

n

n

IP67

n

n

IP68 (met beschermkap)

n

n

n n

n

n

n

n

n

IP69K

n n

n

n

n

n

n

Geschikte toepassingen Binnen

n

n

n

n

n

n

n

n

Buiten

n

n

n

n

n

n

n

n

Voor nadere informatie over deze en vele andere producten, kunt u de EAO catalogus of de EAO website raadplegen of contact opnemen met uw plaatselijke verkoopkantoor (zie ommezijde).

9 www.eao.com

EAO BR Transportation V5.indd 9

9

04.09.12 11:47

EAO_BR_Transportation_NL  
EAO_BR_Transportation_NL  

http://www.eao.com/enl/nl/Downloads/brochures/EAO_BR_Transportation_NL.pdf