Page 1

EAO – Your Expert Partner for Human Machine Interfaces

Industriële apparatuur HMI-systemen en -componenten

EAO BR Industrial machinery 11-11.indd 1

29.11.11 08:21


HMI-ontwerp en -productie Industriële apparatuur en procesbesturingsapparatuur

Sinds de uitvinding van de eerste verlichte drukknop in 1958, heeft EAO zich ontwikkeld tot wereldwijde autoriteit op het gebied van Human Machine Interfaces (HMI). Het bedrijf beschikt inmiddels over een van de breedste assortimenten aan uiterst betrouwbare HMI-componenten en ontwikkelt HMI-systemen op maat voor onder andere machines en industriële automatiseringsapparatuur. EAO beschikt over aantoonbare ervaring met het vervaardigen van HMI-systemen voor standaard- en meer geavanceerde industriële apparatuur waarbij een nauwkeurige en veilige bediening voor gebruikers op de werkvloer in een fabriek of machinewerkplaats essentieel is. Deze systemen moeten voldoen aan milieueisen met betrekking tot afdichting (IP 65 of hoger) tegen vocht, snijvloeistoffen, olie en vuil, en bepaalde systemen moeten bestand zijn tegen extreme temperatuurschommelingen alsmede tegen schokken, trillingen en zware bedrijfsomstandigheden. Een goed ontworpen HMI-systeem dat voldoet aan deze milieuvoorwaarden en de specifieke procesgerelateerde en functionele eisen vormt een essentieel onderdeel van het algemene kwalitatief hoogwaardige ontwerp van de apparatuur zelf. Het creëren van een geschikt HMI-systeem vereist samenwerking met een expert die thuis is op het gebied van deze eisen en die een effectieve oplossing kan bieden. EAO onderzoekt de technische overwegingen, werkomgevingen, ergonomische aspecten en commerciële specificaties om ervoor te zorgen dat gebruikers en technologieën in volledig harmonie samenwerken. De HMI-interfaces krijgen hierdoor een nog betere kwaliteit, grotere functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

www.eao.com

EAO BR Industrial machinery 11-11.indd 2

Niet alle producten die worden getoond op de afbeeldingen in deze brochure zijn vervaardigd door EAO

2

29.11.11 08:21


Expertise bij de productie van componenten

Industriële ontwerpen en ergonomie

Bewezen industriële ervaring

Met tientallen jaren aan ervaring in de productie van componenten biedt EAO zijn klanten een vakkennis die ongeëvenaard is als het gaat om het maken van prototypes, gereedschap, het gieten van kunststoffen, oppervlaktebehandeling, elektrische ontwerpen, automatisering en assemblage van precisieonderdelen.

EAO werkt met elke klant nauw samen om innovatieve HMI-systemen te ontwikkelen die naadloos kunnen worden geïntegreerd in de desbetreffende applicatie.

De componenten en op maat gemaakte HMI-systemen van EAO worden gespecificeerd door de toonaangevende apparatuurfabrikanten en gebruikt in:

Dankzij de deskundige ingenieurs, ontwerpers en gereedschapmakers van EAO, die componenten van wereldklasse vervaardigen, zijn onze klanten ervan verzekerd dat ze kunnen beschikken over innovatieve oplossingen voor hun kritische toepassingen. Onze expertise ten aanzien van componenten omvat: ■■

superieure kwaliteit en een grote betrouwbaarheid;

■■

naleving van internationale normen en industrienormen, zoals CE, UL, CUL, VDE, RoHS, WEEE;

■■

uitgebreid portfolio van afmetingen en vormen die geschikt zijn voor elke toepassing;

■■

strenge procedures voor kwaliteitsborging;

■■

wereldwijde beschikbaarheid van voorraad.

Ons ontwerpteam beschikt over uitgebreide kennis van beproefde ontwerpmethoden, ergonomie en productienormen, waardoor ze een echt verlengde vormen van het ontwerpteam van de klant. Wij maken gebruik van een Human Factors-benadering om een ontwerp te creëren waarbij de gebruiker in het middelpunt staat, en waarbij een evaluatie wordt uitgevoerd van de behoeften van de gebruiker, de toepassingsdefinitie, de probleemanalyse, de werkstroomanalyse en ontwerpcriteria. Deze benadering resulteert in een strategische en tactische ontwerpaanbeveling op basis van bevindingen omtrent bruikbaarheid en standaard ontwerpmethoden. Ons doel is het begeleiden van succesvolle OEMprojectontwikkelingen aan de hand van gerichte bruikbaarheidsevaluaties.

■■

CNC-apparatuur voor frezen, draaien, smeden, vormpersen en boren;

■■

productie van voedingsmiddelen, dranken en tabakswaren, en procesbesturing;

■■

industriële hef- en transportrobots;

■■

vervaardiging van farmaceutische en chemische producten, en procesbesturing;

■■

koel- en ventilatieapparatuur;

■■

textielproductie inclusief apparatuur voor prepareren, drogen, spinnen en weven.

3

EAO BR Industrial machinery 11-11.indd 3

29.11.11 08:21


HMI-technologie Verbeteren van HMI-ontwerpen door middel van een mix van technologieën

EAO biedt een gemengde technologiebenadering voor het ontwikkelen van HMIsystemen voor de productie van halfgeleiders en elektronica. Hierbij wordt normaal gesproken gebruikgemaakt van een basisset van elektromechanische componenten of een meer complexe integratie van toetsenbord, display, touchscreen en industriële pc, afhankelijk van het gewenste functionele niveau en de mate van visualisatie. De flexibele benadering van het gebruik van technologie biedt klanten een duidelijke voorsprong op de concurrentie. Typische interfaces ontworpen door EAO zijn onder andere: ■■

centrale bedieningspanelen met afzonderlijke schakelaars voor het opstarten en uitschakelen van het systeem, inclusief noodstopfuncties;

■■

handafstandsbedieningen en vaste bedieningspanelen met displays en short-travel keypads voor gegevensinvoer;

■■

touchscreens en industriële pc’s met seriële interfaces voor aansluiting op het centrale systeem.

EAO beschikt over een zeer ruime ervaring met het integreren van software en communicatie-aansluitingen die vereist zijn bij een groot aantal HMI-systemen die zijn ontwikkeld voor onze klanten.

www.eao.com

EAO BR Industrial machinery 11-11.indd 4

4

29.11.11 08:21


Componenten

Touchscreens

Snelle prototyping

Uitgebreid programma standaard en specialistische componenten. Zie pagina 7.

Complete touchscreens/industriële pc’s geïntegreerd in afgedichte, robuuste behuizingen.

Snelle compacte modellering met gebruikmaking van 3D-printen en stereolithografie. Bedrijfsinterne faciliteiten zorgen voor snelle doorvoertijden.

Noodstopschakelaars

Seriële interfaces

Verlichting en opschriften

Fail-safe noodstopschakelaars en stopschakelaars met of zonder verlichting. Compacte uitvoering voor handbedieningsunits. Beschermringen conform SEMI S2-93/12.4c.

CAN-Bus, CANopen, CAN-J1939, ProfiBus, InterBus, DeviceNet; USB, Ethernet, RS-232, RS-422, RS-485.

Lasergravering, metalen inlegfolies en membranen. Verlichtingstechnieken op maat, zoals achtergrondverlichting, halo, verborgen teksten en symbolen.

Keypads

Draadloze bediening

Aangepaste montage

Short-travel membraan en rubber toetsenborden/keypads. Achtergrondverlichting en bescherming tot en met IP67. Touchsensitive technologie.

Draadloze communicatie via WiFi, Bluetooth, ZigBee en UWB gebaseerd op IEEE 802-normen.

Aansluitingen, kabels krimpen, bundelen en deels of volledig monteren.

Panelen en behuizingen

PCB-ontwerp

Duurzame, lichte en ergonomisch verantwoorde voorgevormde behuizingen van kunststof, vezelglas of metaal. Stoot-, water- en oliebestendig volgens IP-normen.

Overspanningsbeveiliging en veiligheidscircuits, PCB-ontwerp en -fabricage, SMT-plaatsing, -assemblage en -inspectie.

Goedkeuringen en certificaten Productfabricage volgens ISO 9001, UL, VDE, SEV, ASE, DEMCO, SEMCO, IRIS, TS 16469.

5

EAO BR Industrial machinery 11-11.indd 5

29.11.11 08:21


Ontwerp van applicaties Voor efficiënte, veilige controle over complexe processen

Industriële apparatuur wordt mogelijk gebruikt in dicht geconcentreerde, verontreinigde omgevingen waar stof en vocht in de lucht, lawaai, hitte en slechte verlichting veelvoorkomende gevaren zijn. Bij deze omstandigheden is het essentieel om de interactie tussen operator en machine veilig, intuïtief en zonder fouten te laten verlopen. EAO bereikt dit door::

www.eao.com

EAO BR Industrial machinery 11-11.indd 6

■■

Het analyseren van alle aspecten van de operationele/functionele/milieugerelateerde eisen en de eisen van de gebruiker van een compleet systeem.

■■

Het ontwerpen van interfaces met gebruikmaking van de best passende mix van technologie van elektromechanische componenten, touchscreens, displays, toetsenborden of wat ook maar vereist is voor het desbetreffende project.

■■

Rekening te houden met de levenscyclus van de apparatuur en met de werkomgeving, inclusief eventuele eisen voor interfaces die voldoen aan IP, NEMA, IEC, ADA, ANSI en OSHA; mogelijk is bescherming tegen corrosieve gassen, zuren en andere bijtende middelen noodzakelijk.

■■

Te zorgen voor koppeling en communicatie met andere systemen en bedieningen binnen de productieomgeving.

■■

Modulaire constructie en maatwerk — componenten kunnen worden afgestemd op de eindgebruiker of worden aangepast aan toekomstige apparatuur.

6

29.11.11 08:21


04

EAO Series

04

14

51

61 70

71

84

Drukknop

n

n

n

n

Signaalarmatuur

n

n

n

n

n

n

n

n

n

Keuzeschakelaar

n

n

n

n

n

n

Sleutelschakelaar

n

n

n

n

n

Noodstop

n

Stop switch

n

Assortiment

14

Zoemer Hevelschakelaar

n

n

n n

n

Montage

51

Verzonken

n

n

n

n

Verhoogd

n

n

n

n

n

n

22.5mm ∅

n

n

n

n

30.5mm ∅

n

n

Vierkant, rechthoekig

n

n

n

n

n n

Montagegat 16mm ∅

61

n

n

n

n

n

Schakelvermogen max. 42 VAC / 100mA

n

n

240 VAC / 1.5 A

n

250 VAC / 3 A

n

250 VAC / 5 A

n

n

Soldeer

n

n

Soldeer / faston

n

n

500 VAC / 10A

n

n

Aansluitingen

70

Faston

n

Schroef

n

n

n

n

Vlakbandkabel

71

n

Printplaat

n

n

Aansluiting voor printplaat leverbaar

n

n

n

n

n

Klemaansluiting

n

n

n

n

n

n

n

Frontbescherming IP 40 IP 65

n n

IP 67

84

IP 67 (met beschermkap) IP 68 (met beschermkap)

n n

n

n

n n

Configureerbaar HMI-paneel

Configureerbaar HMI-paneel

Dankzij het configureerbare HMI-paneel van EAO kunnen klanten hun apparatuur snel, gemakkelijk en voordelig voorzien van een industriële pc-aansturing. Deze omvat duurzame membraantoetsen, een geïntegreerd LCD-display, een stevig touchscreen, en diverse separate drukknoppen en elektromechanische bedieningsunits. De lay-out kan volledig worden aangepast. Zie het gegevensblad ‘Configureerbaar HMI-paneel van EAO’ op eao.com/download

Raadpleeg voor meer informatie over deze en nog veel meer producten de EAO-catalogus, of neem contact op met uw plaatselijke verkoopkantoor (zie ommezijde).

7

EAO BR Industrial machinery 11-11.indd 7

29.11.11 08:21


EAO – Your Expert Partner for Human Machine Interfaces

■ Hoofdkantoor: EAO AG Tannwaldstrasse 88 4601 Olten, Zwitserland www.eao.com

Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax Tel. Fax

EAO BR Industrial machinery 11-11.indd 8

België +32 3 777 82 36 +32 3 777 84 19 sales.ebl@eao.com China +852 27 86 91 41 +852 27 86 95 61 sales.ehk@eao.com Duitsland +49 201 85 87 0 +49 201 85 87 210 sales.ede@eao.com Frankrijk +33 1 64 43 37 37 +33 1 64 43 37 48 sales.ese@eao.com Italië +39 035 481 0189 +39 035 481 3786 sales.eit@eao.com Japan +81 3 5401 0953 +81 3 5444 0345 sales.esj@eao.com Nederland +31 78 653 17 00 +31 78 653 17 99 sales.enl@eao.com Oostenrijk +49 201 85 87 0 +49 201 85 87 210 sales.ede@eao.com USA +1 203 877 4577 +1 203 877 3694 sales.eus@eao.com Verenigd Koninkrijk +44 1444 236 000 +44 1444 236 641 sales.euk@eao.com Zweden +46 8 683 86 60 +46 8 724 29 12 sales.esw@eao.com Zwitserland +41 62 388 95 00 +41 62 388 95 55 sales.ech@eao.com Overige landen +41 62 286 92 16 +41 62 296 21 62

700.067.IM.07/12.11

Tel. Fax

Wijzigingen voorbehouden.

■ Dochterondernemingen:

29.11.11 08:21

EAO_BR_Industriele_apparatuur_NL  
EAO_BR_Industriele_apparatuur_NL  

http://www.eao.com/enl/nl/Downloads/brochures/EAO_BR_Industriele_apparatuur_NL.pdf