Page 1

bygg bedre informasjon og ideer fra maxit 3/2008

MĂĽtte bli murhus

.. ..

Arkitekten Aldri i tvil Murhus Eneboliger og leiligheter

1

Hvit slemming Ă˜kt trafikksikkerhet bygg bedre 1-2007

Puss med pumpe Sparer slit og timer


Murhusene popper opp Det er ikke mulig for tiden å åpne aviser uten å lese kriserapporter fra byggebransjen, og spesielt mht boligbyggingen. Og vi skal være de siste til å benekte at det butter. Men for oss er dette nummeret av Bygg Bedre allikevel et slags gladnummer, for det illustrerer at det har skjedd mye på murhusmarkedet den siste tiden. Mange fine prosjekter kan vi presentere også denne gangen; både storslagne eneboliger, terrasseboliger og sågar også en murhytte.

ENEBOLIGER I MUR:

Enebolig Breistein På Bjørnestrand i Breistein utenfor Bergen er arbeidet med en enebolig i mur i ferd med å avsluttes. Totalentreprenør er Murmester Jon A. Nygård AS.

Helt i den andre enden av skalaen av det vi driver med, kan vi også presentere maxit-løsninger til tunnelsikring, hvor spesialmørtel fra maxit bokstavelig talt lyser opp tunnelene i Bergen. Andre interessante ting på mørtelsiden er bruken av sprøytepuss ved Halden fengsel ”Vi sparer guttene for utrolig mye slit”, sier anleggslederen. Eller hva med det som muligens kan være landets største Leca-vegg? I Herøya Næringspark er det satt opp en Leca delevegg med de imponerende dimensjonene 53 x 14 meter - eller ca 650 m2! Vi har også innført spalten Miljønytt der vi refererer miljørelaterte produkter og prosjekter som maxit arbeider med. Vi anbefaler også Bygg Bedres Tekniske Hjørne der vi i hvert nummer presenterer tekniske løsninger det er mye spørsmål om i vår tekniske svartjeneste. Denne gangen er det brannvegger som står på blokka.

bygg bedre Informasjon til det norske byggemarkedet fra maxit as

Utgitt av: maxit as Postboks 216, Alnabru 0614 Oslo Telefon: 22 88 77 00 Telefaks: 22 64 54 54 Internett: www.maxit.no og www.leca.no www.filtralite.no / www.maxitmarine.com Redaktør: Morten Müller Redaksjon, grafisk formgivning og produksjon: Trond Opstad/Informasjonspartner as Har du tips, ideer eller kommentarer tilknyttet Bygg Bedre, ser vi gjerne at du tar kontakt pr. telefon, telefaks eller e-mail: info@maxit.no Trykk: Østfold trykkeri AS

2

bygg bedre 3-2008

– Murhuset som er gjennomført i Leca, blir flott, konstaterer (f.v) Truls Valentin Vallentinsen, distriktssjef Hordaland i maxit as og murmester Jon A. Nygård.

– Når det gjelder eneboliger, vil folk helst ha med én å gjøre. Derfor jobber vi som totalentreprenør på slike oppdrag og gjør alt fra A til Å, forklarer den blide murmesteren Jon A. Nygård. Firmaet hans har etter 26 år i Åsane, 15 km nord for Bergen, opparbeidet seg både goodwill og et betydelig marked. Allsidighet er stikkordet for murmesterbedriften, som utfører både små og store nybygg som rehabilitering og skadesanering. Etter eget utsagn er de den eneste murbedriften som har avtale med forsikringsselskapet If. Dessuten har firmaet egen butikk og er relativt store på ovner og peiser. Fra 2007 har de vært forhandler av Murgaardhus. Nå er det sønnen Kåre som er sjef, men Jon henger stadig med, det er bare driftsansvaret som er flyttet over på yngre skuldre.

Leca tvers igjennom – Enebolig Breistein har en grunnflate på 140 m2 over to etasjer og er oppført i Leca Isoblokk 30 cm. Etasjeskille er Leca Byggeplank, og selvfølgelig er det Leca pipe. Utvendig er det Fiberpuss med silikatmaling. All Leca innvendig er også pusset. Her er det Leca tvers igjennom, smiler Nygård. Han forteller at grunnarbeidet er utført av firmaet Sprengningsteknikk AS. På grunn av fjell har dette arbeidet vært betydelig da det også har vært anlagt vei. Men i stedet for å transportere bort massen, er den blitt brukt til utfylling. – Kunden er kjempefornøyd og huset ferdigstilles i løpet av sommeren. Det å ta ansvar for hele byggeprosessen er det mest fornuftige for begge parter. Dessuten er det også inspirerende og økonomisk mer interessant, sier en fornøyd murmester Jon A. Nygård.

(Over) På Bjørnstrand i Breistein har Murmester Jon A. Nygård AS oppført dette nydelige murhuset.

(T.h.) Huset er utvendig pusset med maxit Fiberpuss-system. All Leca innvendig er også pusset.

(Nederst) Murhuset har en total grunnflate på 280 m2.

Arkitekt: Sivilarkitekt Synnøve Bøe Entreprenør: Murmester Jon A. Nygård AS Murarbeid: Murmester Jon A. Nygård AS maxit-produkter: Leca Isoblokk 30 cm / Leca Byggeplank / Leca pipe / maxit Fiberpuss-system bygg bedre 3-2008

3


ENEBOLIGER I MUR: Om det var fordi kona til husbyggeren er flyger at arkitekten tegnet en del av huset som et tårn, vites ikke, men det er jo ganske trolig. Og spesielt og flott ble det tre etasjer høye tårnet vitterlig. Eneboligen er oppført i kombinasjonen mur og tre, der tårnet utgjør murdelen. Boligarealet er totalt på 290 m2. Murerjobben gikk til Ny-Hus AS.

Grunnflate 20 m2 – Det er ikke hver dag man får anledning til å mure et tårn, så dette var artig. Grunnflaten er bare 20 m2, men arealet samlet i de tre etasjene gir godt med plass. Flott er det innvendig også, forteller Svein Hustveit, daglig leder i Ny-Hus AS. Bedriften har 10 ansatte og arbeider mye med eneboliger, i tillegg også annet mur- og flisarbeid. Et samarbeid med to byggmestre gjør at selskapene utfyller hverandre og kan gå sammen om prosjekter.

Fyrtårnet på Hjellestad

Enebolig i mur og tre. I denne boligen utgjør murdelen et fyrtårn.

Først skulle det bli et firkantet tårn i tre. Heldigvis ble det et fyrtårn i mur. Med nesten 360 graders utsyn.

– Arkitekten tegnet først et tårn i tre. Dette ble endret underveis til mur, og tårnet er oppført i Leca Buet blokk. Etasjeskille er Leca Byggeplank. Utvendig er det brukt Fiberpuss med silikatmaling. For oss er dette et fint referanseprosjekt, alt må jo ikke være firkantet, smiler Svein Hustveit.

Første etasje i tårnet er innredet som treningsrom.

– Dette er et morsomt referanseprosjekt. Tårnet er på tre etasjer og har en grunnflate på 20 m2, forteller Svein Hustveit, daglig leder i Murmester Ny-Hus AS.

Innvendig gir den flotte trappen og murveggene klare assosiasjoner til et ekte fyrtårn. Utsikten fra terrassen er nesten 360 grader.

4

bygg bedre 3-2008

Arkitekt: Forum Arkitekter AS, siv.ark. MNAL Per Hammer Murarbeid: Ny-Hus AS maxit-produkter: Leca Buet blokk 30 cm / Leca Byggeplank / maxit Fiberpuss-system bygg bedre 3-2008

5


ENEBOLIGER I MUR:

Nye murhus i Telemark Notodden Mur- og Entreprenørforretning AS utvikler og bygger prosjekter i egen regi. I Kaasa terrasse på Notodden ferdigstilles nå det siste av to flotte murhus. Notodden Mur- og Entreprenørforretning AS har de senere årene utviklet en rekke prosjekter. I inneværende år forventer de en omsetning på ca 60 millioner kroner. Med en ordrereserve som langt overstiger dette beløpet, er selskapet på trygg grunn. Bedriften sysselsetter flere enn 40 personer og har pågående prosjekter langt utenfor Notoddens grenser. I Kaasa terrasse på Notodden har de oppført eneboliger i tegl, terrasseleiligheter i mur og nå sist, to eneboliger i mur og tre. Den sist påbegynte blir innflytningsklar i løpet av høsten. Som de øvrige prosjektene her, har også disse to eneboligene en fantastisk utsikt.

Eneboliger med utleiehybel – Husene er utviklet og bygget i egen regi, og er en del av eiendomsutviklingen vi gjør i hele området som har navnet Kaasa terrasse. Grunnflaten på disse husene i Leca Isoblokk 30 cm er 300 m2 og inkluderer en utleiehybel på ca 60 m2, forteller daglig leder Loyd Gaarder i Notodden Mur- og Entreprenørforretning AS. Han er på befaring i Kaasa terrasse, som ligger en snau kilometer fra Notodden sentrum. – Det er hektisk, men gøy. Egenutviklede prosjekter følger man fra idé, via tegnebordet og det første spadetaket, til ferdig oppført. Denne prosessen tar gjerne noen år, og i denne perioden blir de en del av deg. Når de endelig er ferdige, blir det på en måte å ta farvel med noe du kjenner godt, ler Loyd Gaarder i julisolen i Kaasa terrasse.

– Mange flere boligprosjekter er underveis, fastslår Loyd Gaarder, daglig leder i Notodden Mur- og Entreprenørforretning AS.

Arkitekt: Atelier Grøstad Arkitektur AS Entreprenør: Notodden Mur- og Entreprenørforretning AS Murarbeid: Notodden Mur- og Entreprenørforretning AS maxit-produkter: Leca Isoblokk 30 cm / maxit Fiberpuss-system

6

bygg bedre 3-2008

(Øverst) De nye murhusene i Kaasa terrasse har en grunnflate på 300 m2.

Begge de to nye murhusene er oppført med en utleiehybel på 60 m2.

(T.v.) Byggematerialet er Leca Isoblokk 30 cm. Utvendig pusset med maxit Fiberpuss-system.

bygg bedre 3-2008

7


ENEBOLIGER I MUR:

– Vi stortrives! fastslår Øystein Nordskog fornøyd fra utsiktsplassen på hemsen.

Fra stuen. Hemsen er en integrert del av interiøret. Murhuset er over tre plan. Under terrassen er det garasje og carport.

Arkitekt Øystein Nordskog, 3D Arkitekter AS:

Aldri i tvil om murhus I Bø i Telemark ligger et nytt og vakkert murhus. Det er tegnet av arkitekt Øystein Nordskog. Akkurat slik han ville ha det og lenge har drømt om. Nå bor han endelig i drømmehuset sammen med resten av familien.

8

bygg bedre 3-2008

– Vi bodde tidligere i Seljord. Der hadde vi et flott sveitserhus i tre, men det var liksom ikke det vi ville ha og bo i. Når anledningen bød seg og vi skulle flytte hit, ville vi ha noe annet som passet oss bedre. Vi ville ha et murhus, forteller arkitekt Øystein Nordskog. Han er daglig leder i Seljordbaserte 3D Arkitekter AS, som også har et kontor i Bærum. Innslaget av murhus i Bø er ikke spesielt påtrengende og derfor heller ikke til stor inspirasjon. Men Nordskog visste hva han ville ha. Og med kona Kari Anne som er interiørkonsulent, ble oppgaven med utforming av huset ren familieterapi. bygg bedre 3-2008

9


LEILIGHETER I MUR:

ENEBOLIGER I MUR:

Leiligheter i Brumunddal

– Byggeprosessen startet våren 2006 med fjell og vanskelige grunnforhold. Men murarbeidet startet likevel i juni. April året etter sto huset ferdig. Grunnflaten er 177 m2, i tillegg 90 m2 i underetasjen og en hems på 25. Garasjearealet kommer i tillegg.

Fått det huset vi ville ha Hele huset har vannbåren gulvvarme, og energikilden er varmepumpe med borehull i fjell. Vi mener vi har fått det huset vi ville ha; lyst og luftig med pusset mur inne og ute. Uteområdet med beplantning og belegningsstein håper vi å få ferdig i løpet av høsten. Jeg liker mur og de arkitektoniske mulighetene dette materialet gir. Derfor ønsker jeg å jobbe mer med murhusprosjekter, fastslår Øystein Nordskog.

Bekkelund Bygg AS er i gang med byggetrinn 2 ved Børkebo i Brumunddal. Også her brukes Leca Byggeplank som etasjeskille i 18 leiligheter.

1. etasje.

Det særegne vinduspartiet utformet som en trekant, gir godt med lys inn og utsikt fra både stue og kjøkken.

2. etasje.

Her i byggetrinn 2 er ytterveggene bæring, og utført i Leca Standard blokk. Alle etasjeskiller i begge byggetrinnene er i Leca Byggeplank. (Foto: Bekkelund Bygg AS)

Bekkelund Bygg AS, med administrasjon og lager i Brumunddal, påtar seg alle oppdrag innen byggebransjen, fortrinnsvis i det sentrale Hedmark. Et prosjekt bedriften bygger i egen regi, er Børkebo i Brumunddal. Her ble byggetrinn 1, inneholdende 16 leiligheter fordelt på tre bygg, ferdigstilt sensommeren 2007. I dette byggetrinnet med en prosjektramme på ca 37 millioner, ble etasjeskillet utført i Leca Byggeplank, mens bæringen er i stål.

18 nye leiligheter Nå er arbeidet ved byggetrinn 2 i full fremdrift. Her er det snakk om 18 leiligheter fordelt på tre bygg. Leca Byggeplank brukes som etasjeskille på to plan. Bæringen er i betong samt Leca murverk i ytre vegger i plan 1. I plan 2 er bæringen kun i Leca mens plan 3 er utført i bindingsverk. Prosjektkostnaden er ca 36 millioner. Leilighetene ferdigstilles løpende i desember og januar.

Arkitekt: 3D Arkitekter AS Murarbeid: Murmester Einar Espedalen AS maxit-produkter: Leca Isoblokk / maxit Fiberpuss-system

Byggetrinn 1 med 16 leiligheter ble ferdigstilt i fjor sommer. Etasjeskille er Leca Byggeplank. (Foto: Bekkelund Bygg AS)

Byggherre og entreprenør: Bekkelund Bygg AS Arkitekt: RAM arkitektur as Murarbeid: Bekkelund Bygg AS / Innlandet Mur & Betong AS maxit-produkter: Leca Standard blokk / Leca Byggeplank

Fra spiseplassen på kjøkkenet er det en fantastisk utsikt.

10

bygg bedre 3-2008

bygg bedre 3-2008

11


LEILIGHETER I MUR:

Den første bygningen med 9 terrasseleiligheter sto ferdig i fjor. Legg merke til den flotte utsikten.

Bygningens areal er 750 m2. I tillegg kommer boder og overbygde parkeringsplasser, forteller daglig leder Loyd Gaarder i Notodden Mur- og Entreprenørforretning AS.

Terrasseleiligheter på Notodden En bygning med 9 terrasseleiligheter er ferdigstilt. Ytterligere 9 leiligheter blir ferdige i høst. Notodden Mur- og Entreprenørforretning AS har travle dager i Kaasa terrasse.

12

– Den første bygningen med 9 terrasseleiligheter var ferdig i fjor. Den andre med tilsvarende antall leiligheter blir ferdig nå i høst, forteller Loyd Gaarder, daglig leder i Notodden Mur- og Entreprenørforretning AS. Som artikkelen tidligere i bladet forteller, har mur- og entreprenørbedriften en rekke pågående prosjekter, alle i egen regi. – Også dette prosjektet oppføres i Leca. Arealet er ca 750 bygg bedre 3-2008

m2, i tillegg kommer boder og overbygd parkeringsareal. Fremdriften går etter planen, og det er bra. Her i Kaasa terrasse er det nemlig planlagt flere prosjekter som skal realiseres, sier Loyd Gaarder fornøyd.

(T.h.) Byggetrinn 2 er en ny bygning med 9 terrasseleiligheter, som skal ferdigstilles i høst. Begge leilighetskompleksene er oppført i Leca Isoblokk 30 cm og pusset med maxit Fiberpuss-system.

Arkitekt: Søndergaard Rickfelt AS arkitekter Entreprenør: Notodden Mur- og Entreprenørforretning AS Murarbeid: Notodden Mur- og Entreprenørforretning AS maxit-produkter: Leca Isoblokk 30 cm / maxit Fiberpuss-system bygg bedre 3-2008

13


HYTTE I MUR:

Skapt for naturopplevelser

Fra byggearbeidet i 2006.

Murmester Terje Dyngelands fristed: en fantastisk murhytte på Hardangervidda som tåler alt hva naturen har å by på.

På Hardangervidda har murmester Terje Dyngeland murt sin egen hytte, et fristed som tåler alt av hva naturen har å by på.

Først skeptiske, så overrasket – Hytten er oppført i Leca Isoblokk, og grunnflaten er 107 m2, i tillegg er der en hems på 13 m2, orienterer Terje Dyngeland på klingende bergensdialekt. Han innrømmer at andre hyttefolk i området var noe skeptisk da de hørte om byggeplanene for en murhytte.

I 2006 fant vi murmester Terje Dyngeland travelt opptatt med å mure det som skulle bli hans fremtidige fristed. Da hadde vi tatt kjøreturen opp fjellet fra Eidfjord, stoppet ved Vøringsfossen som alle andre turister og kjørt en liten kilometer til. Der, på det lille stedet Garen, fant vi ham med mureskjea i hånda. Dette var i begynnelsen av juli. Og ikke overraskende var hytta klar til julefeiring noen måneder senere. Alt murt for egen hånd. Så ville tilfeldighetene det slik at vi nok en gang passerte Garen nå i sommer. Da fikk vi endelig se hvordan hytta til murmesteren hadde blitt. Og imponerte ble vi, både ute og inne.

14

bygg bedre 3-2008

Fra juli 2006. Murmester Terje Dyngeland har startet muringen av egen hytte.

– Når de fikk se resultatet, ble de svært overrasket. Nå er det omvendt. Folk har spurt om å få kjøpe tegninger, og litt lenger opp i dalen bygges det nå en Leca-hytte til. Dette er jo en type hytte som tåler vær og vind, ja det som måtte komme loddrett eller vannrett. Og stilmessig oppfattes hytta som minst like naturlig på fjellet som en tømmerhytte. Særlig innslaget av Solesnesstein i tørrmuren bidrar nok til det inntrykket sammen med Altaskiferen på taket, bemerker Dyngeland. Etter alt arbeidet på fritiden med å mure egen hytte, skulle man tro han nå hadde begravet mureskjea, eller i det minste gjemt den under ei krokete fjellbjørk. Men nei. Siden vårt besøk i juli, har han igangsatt et nytt prosjekt.

Hytta er smakfullt innredet. Alle yttervegger er innvendig pusset med maxit Gipspuss.

Over kjøkkenet er det en hems på 13 m2. bygg bedre 3-2008

15


HYTTE I MUR:

TRAFIKKSIKKERHET:

Trafikksikkerhet i Bergen:

Økt sikkerhet med hvite vegger

Utvidelse allerede – Joda, jeg er i gang med et nytt prosjekt på fremsiden av hytten, forteller Dyngeland i telefon hjemmefra. – Dette skal bli en bod med overbygg, et sted der vi kan sitte under tak selv om vi er ute. Dette bygger jeg opp på samme måten med Leca Isoblokk og Fiberpuss. Det er like greit å gjøre ting ordentlig med en gang, så er man ferdig med det en gang for alle, sier Terje Dyngeland og sender sin lune latter over telefonlinjen fra Nesttun utenfor Bergen. Og det kan vi si oss enige i.

Fra baksiden. God plass her gir ly når vinden tar tak.

En tunnel med eller uten hvitslemmede vegger er som natt og dag. Nettopp derfor øker sikkerheten for bilistene i Bergen når Statens vegvesen sprøyter tunnelene hvert år.

– Utstyret har vi selv konstruert, forteller Per Arne Blindheim, bas i Mesta.

Forskjellen på å kjøre i en mørk og skitten tunnel i motsetning til en som er slemmet hvit, er ekstrem. Én ting er at de fleste tunneler er sparsomt utstyrt med lys, en annen at mørke steinvegger gjennom årene blir enda mørkere grunnet skitt og sot fra hundretusener av passerte biler. Statens vegvesen tar dette alvorlig. En sommernatt, i en av de mange tunnelene rundt Bergen sentrum, besøkte vi arbeidsteamet som utfører oppdraget for kommunen.

Egenkonstruert sprøytebil

Tørrmuren er murt med Solesnesstein fra Jondalen i Hardanger. På taket er det brukt Altaskifer.

Murarbeid: Murmester Terje Dyngeland maxit-produkter: Leca Isoblokk 30 cm / maxit Fiberpuss-system / maxit Gipspuss

16

bygg bedre 3-2008

– I år jobber vi med dette syv uker i strekk, 25 kilometer tunnel skal være ferdig slemmet før feriestart. Til sammen går det med mer enn 420 tonn mørtel, forteller bas Per Arne Blindheim i Mesta, som utfører oppdraget i en fagkontrakt for Statens vegvesen. Sprøyteutstyret som benyttes, har de selv konstruert. – På en henger er det montert et trau som tar halvannen kubikk med mørtel. Foran på bilen er det montert en arm med seks dyser. Dette gir en arbeidshøyde på 3,5 meter. En betongpumpe med kompressor forsyner sprøytearmen med mørtel fra trauet. bygg bedre 3-2008

17


TRAFIKKSIKKERHET:

Å kjøre bil i en hvitslemmet tunnel, er nærmest som en biltur en vakker vinterdag. Lyset fra billyktene reflekterer på veggene som lyser opp. Bildet: Se i taket hvor mørk tunnelen egentlig er.

Fra førersetet har jeg tilgang til et manøvreringspanel der jeg styrer hele prosessen. Vi har selv lagd utstyret. Sprøytearmen og hengeren med trau har vi selv konstruert og montert, sier Blindheim fornøyd.

Arbeidsprosessen

18

Slemmearbeidet i en tunnel starter med en person som maskerer og dekker alle installasjoner. Deretter kommer en spylebil som rengjør veggene. Dermed er det klart for sprøytebilen, som på en god natt klarer inntil tre kilometer tunnelvegg, noe som betyr et forbruk på omlag 20 tonn mørtel. Etter sprøytebilen går en spylebil som vasker bort overskuddsmørtel. Prosessen avsluttes med en kost- og sugebil. Tilbake står skinnende hvite og langt mer trafikksikre tunneler. bygg bedre 3-2008

– Mørtelen får vi levert i storsekk. Via silo går den med betongbil som fyller trauet. Her i Bergen har vi cirka halvannen måned med slemmearbeid. Da vi konstruerte utstyret, var det med tanke på å øke kapasiteten slik at vi kan påta oss flere oppdrag. Herfra til Voss, en times biltur, er det omlag 40 tunneler. Og tunneler er det over hele landet. Dette utstyret er mobilt, så sprøyteoppdrag kan utføres hvor som helst. Det er bare å ta kontakt, understreker Per Arne Blindheim fra Mesta.

(Over) Seks dyser på sprøytearmen dekker en høyde på 3,5 meter med hvit mørtel.

(T.h.) Roger Lemme fyller trauet med mørtel fra betongbilen.

Etter sprøytebilen går en spylebil og fjerner overskytende mørtel.

Oppdragsgiver: Statens vegvesen Entreprenør: Mesta maxit produkter: Hvit Slemming - spesialmørtel for prosjektmarkedet bygg bedre 3-2008

19


MUR I INDUSTRIBYGG:

Den nye fabrikken til REC Scanwafer AS fyller 5,3 mål på Herøya i Telemark. (Foto: HRL)

Enorm Leca vegg Som delevegg mellom produksjonshall og kontordel, har HRL Entreprenør AS murt en Leca vegg som er 53 meter lang og nærmere 14 høy. Med innvendig armering og støp er den klar for de aller største oppgaver. Herøya Næringspark utfører de bygningsmessige arbeidene, inklusive infrastruktur og utearealer, til en ny fabrikk for SiC-Processing AS. Dette selskapet er tilknyttet produksjon av veifere - hovedkomponenten i solcellepaneler - for REC Scanwafer og mottar brukt skjærvæske fra REC, renser og gjenvinner skjærvæska for så å transportere dette tilbake for gjenbruk. SiC-Processing, som er et heleid tysk selskap med eget AS i Norge, skal leie bygget og stå for engineering, installasjon og drift av fabrikken. Fabrikken til SiC-Processing har et areal på ca. 5300 m2 . I tillegg kommer et utelager, workshop og reservedelslager på 2300 m2 samt utearealer og parkering på ca 16.000 m2. Fabrikken har behov for ca. 120 nye arbeidsplasser. Produksjonstart med trinnvis oppkjøring er planlagt juni 2009.

– Det er armering i hvert skift. I hvert skift er det også bindere til stålsøyle. I tillegg er det to jern i 10 mm kamstål i hvert av hullene i blokka. Prosessen var slik at vi murte halvannen meter om dagen og så stakk ned to meter jern. Hver morgen klokka 08.00 kom pumpebil for ifylling av støp i det som var ferdig murt dagen før. På det meste murte vi 54 m2 på én dag. Til sammen brukte vi tre uker på veggen, forklarer bas Thomas Fors-Haugen.

HRL Entreprenør AS er ansvarlig for utbyggingen av den første fabrikken. HRL er et Telemarksbasert konsern innen bygg-, entreprenørtjenester og eiendomsutvikling. Entreprenørbedriften er skilt ut som eget selskap og sysselsetter nærmere 250 personer.

I tillegg til den store deleveggen i Konstruksjonsblokka er det også mye annen bruk av Leca.

Leca vegg på 650 m2 Som delevegg mellom produksjonshall og administrativ del i den nye fabrikken, er det murt en Leca vegg på ikke mindre enn 650 m2. Vi tar med oss to representanter fra HRL Entreprenør og tar en kikk.

20

utført i Leca Konstruksjonsblokk, forteller formann Bjørn Arild Aadalen med et smil. Han innrømmer at slike dimensjoner ikke er daglig kost. For ikke å knekke nakken går vi et betydelig antall meter bakover for å få et bedre inntrykk av den enorme veggen.

– Veggen er 53 meter lang, nesten 14 meter høy og bygg bedre 3-2008

– I 1. etasje, på bygningens kontordel, er det benyttet Leca Fasadeblokk, totalt 450 m2. Denne blokka er også brukt ved oppdelingen av såkalte trafoceller samt på en bakvegg. Til sammen omlag 120 m2. Til alt pussarbeid på fasade har vi hatt pumpe, som er svært effektivt. På det meste har vi vært mellom 40 og 50 mann på anlegget. Nå er det en roligere periode frem til overtakelse i september/oktober, fastslår Bjørn Arild Aadalen og Thomas Fors-Haugen.

– Veggen bak oss er 53 meter lang og nærmere 14 meter høy. Det blir nesten 650 m2, forteller formann Bjørn Arild Aadalen og bas Thomas Fors-Haugen i HRL Entreprenør AS.

(Over og under) Fasaden på kontordelen, til sammen 450 m2 er murt med Leca Fasadeblokk.

Her ser vi øverste skift. Hullene i Konstruksjonsblokka er armert med to jern i 10 mm kamstål og fylt med støp.

Byggherre: Herøya Næringspark Arkitekt: Arkitektkontoret Børve og Borxhsenius AS Entreprenør: HRL Entreprenør AS Murarbeid: HRL Entreprenør AS maxit produkter: Leca Konstruksjonsblokk / Leca Fasadeblokk / maxit mørtel bygg bedre 3-2008

21


PUSS OG METODER:

Skal bli Norges mest moderne fengsel:

Sparer slit og unødvendig tidsforbruk

Her grunnes det siste arealet av totalt 4.000 m2 i Halden fengsel.

Ved Halden fengsel har Veidekke Entreprenør AS for første gang sprøytet pussen på veggen. – Erfaringen er at vi sparer guttene for utrolig mye slit. I tillegg ser vi klare besparelser på det kalkulerte timeverket, forteller anleggsleder Lars Gamlesanne. Fra nord mot sør, med yrkesbygget nærmest foran kulturhuset. (foto: Erik Møller Arkitekter AS og HLM arkitektur og plan as)

Den 7. februar 2000 ga Justis- og politidepartementet Statsbygg oppdraget med å starte planleggingen av et nytt fengsel i Østfold. Halden fengsel, som vil koste over en milliard kroner, vil ha plass til 251 innsatte og behov for 350 årsverk.

4.000 m2 vegg pusses Halden fengsel på Torpum i Halden kommune skal bli Norges mest moderne fengsel. Ikke siden Ringerike fengsel sto ferdig i 1997 har det vært bygget nytt fengsel i Norge i denne størrelsesordenen. Fengselet skal bygges på en 300 mål stor tomt med en total bygningsmasse på 27.500 kvadratmeter. På grunn av prosjektets størrelse, besluttet Statsbygg tidlig å splitte opp entreprisen for de bygningsmessige arbeidene i fire entrepriser. Veidekke Entreprenør AS bygger yrkesbygget, som er 130 meter langt. Innvendige skillevegger mures av betongblokker. Totalt skal 4.000 m2 vegg grunnes og pusses. Anleggsleder Lars Gamlesanne er opptatt av HMS, og sine medarbeideres arbeidssituasjon og helse. Da distriktssjef Prosjekt, Svein Olav Kjeve, fra maxit før byggestart tok opp spørsmålet om bruk av mørtelpumpe og sprøyte til den store pussejobben, var Gamlesanne mer enn villig til å prøve denne teknikken. – Ut i fra informasjonen fra maxit så vi hvor mye tid som kunne spares. En annen ting og som ikke er målbart, er at vi sparer guttene for mye slit. Nakke, armer og skuldre utsettes for store belastinger når så store arealer skal pusses. Jeg ville derfor mer enn gjerne at maxit skolerte oss i bruk av sprøyte, sier Gamlesanne. Og maxit sendte salgsingeniør Per Stian Olsen for opplæring av murergjengen.

– Med drahjelp og oppfølging fra maxit er vi endelig i gang med sprøytepuss. Bruk av småsekker gjør transport og forflytning enklere på denne byggeplassen, forklarer anleggsleder Lars Gamlesanne (midten). (T.v.) Svein Olav Kjeve og Per Stian Olsen (t.h.) fra maxit.

Mørtelen fylles i blandemaskinen.

mengde på nytt med sprøyten for å tilfredsstille gjeldende toleransekrav. Dermed blir svært lite mørtel kastet, forteller Gamlesanne. Han forklarer at etter pussing fuktes overflaten før den filses. Dette gir en fin overflate. Årsaken til at de i dette prosjektet bruker mørtel i småsekk, er at transport ut og inn av ganger og rom er enklere. – Av en eller annen grunn er det i enkelte bedrifter en negativ holdning til pumpe- og sprøyteutstyr på grunn av renholdet som er nødvendig, kommenterer Svein Olav Kjeve. – Det er det ingen grunn til. Ved å bygge opp team av murere som blir opplært i drift og bruk av pumpe vil en sikre kvalitet, øke fremdriften og oppnå reduksjon i fysisk slitasje. Og med en liten høytrykksspyler er vask av utstyret gjort på 15-20 minutter, fastholder Gamlesanne. Anleggslederen ønsker å poengtere samarbeidet med maxit, som han betegner som meget konstruktivt.

– Denne store veggen ble grunnet på halvannen time, helt utrolig, forklarer anleggsleder Lars Gamlesanne. Her sammen med Per Stian Olsen (t.v.) og Svein Olav Kjeve (midten) fra maxit på befaring.

Dagsproduksjon på 7-8 minutter

22

Betongveggene blir først forvannet, videre påføres grunningen med mørtelpumpen. Erfaringen er at det som tidligere var dagsproduksjonen med manuell påføring, nå gjøres på 10-15 minutter. Dagen etter grunning påføres pussen på samme måte. Fremdriften gjøres på den måten at ett lag påfører pusslaget, og to lag avretter med rettholt og pusser. Noe som også er besparende, er at det ved maskinell påføring er relativt lite svinn. En sprøyter den antatte tykkelsen, retter av og eventuelt fyller inn nødvendig bygg bedre 3-2008

– maxit er flinke til å få frem det vi skal ha. I tillegg stiller de opp hele veien, fra opplæring til jevnlige besøk. Dette er jeg meget takknemlig for, sier en fornøyd Lars Gamlesanne.

Arkitekt: HLM Arkitektur & Plan AS Entreprenør: Veidekke Entreprenør AS Murarbeid: Veidekke Entreprenør AS maxit-produkter: maxit Serpo 103 Grunning / maxit Serpo 134 Pussmørtel bygg bedre 3-2008

23


PUSS OG REHABILITERING:

Regjeringens representasjonsanlegg Etter totalrehabilitering samt et nybygg, ferdigstilles nå Regjeringens representasjonsanlegg i Oslo. Fra innerst til ytterst er det brukt maxitog Lecaprodukter.

De tre bygningene fra perioden 1877 til 1882 har gjennomgått en fullstendig rehabilitering. Kun utvendige vegger ble beholdt.

Det nye representasjonsanlegget for regjeringen, som også omfatter statsministerbolig, består av eiendommene i Parkveien 45, Riddervoldsgate 2 og Inkognitogaten 18 i Oslo. Byggene er oppført i perioden 1877 til 1882. Brutto bygningsareal er for eiendommene er hhv. 1310 m2, 1320 m2 og for nybygget 400 m2. Kostnadsrammen er ca 303 millioner kroner. Anlegget skal stå klart i 2008. Ansvarlig for murarbeidet inne er Murmester Rolf Holm AS. Sammen med Svein Roar Andersen AS har firmaet også stått for utvendig fasadearbeid.

Fakta om prosjektet

Alle fasader er pusset.

Eksisterende bygninger skal knyttes sammen med to nybygg. De tre bygningene ligger med kort avstand til hverandre, og utgjør et funksjonelt og arkitektonisk helhetlig anlegg. Riddervoldsgate 2 vil bli benyttet til utvidelse av soveroms- og møteromskapasiteten i Parkveien 45, mens Inkognitogate 18 vil bli benyttet til bolig og representasjonslokaler for statsministeren. Sikkerhetsmessig har man valgt å samle alt i ett anlegg. I forbindelse med statsbesøk er det behov for gjesteanlegg som kan romme besøkende som staten er forpliktet til å dekke utgiftene for i henhold til eksisterende normer for besøk av utenlandske delegasjoner. For en statsminister vil det være nyttig å bo sentralt i tilknytning til representasjonsarealene. Det er også en fordel med ett samlet regjeringsanlegg hvor en kan trekke på felles ressurser mht. ulike støttefunksjoner. Inkognitogaten 18 skal kunne brukes av statsministere i ulike familiefaser.

– Her er det brukt maxit-produkter fra innerst til ytterst, forteller anleggsleder Frank Thommesen hos Murmester Rolf Holm AS, her med Statens representasjonsbolig i Riddervoldsgate 2 i ryggen. Bygningen til høyre er statsministerens bolig.

Kunst i offentlige rom (KORO) har oppnevnt et utsmykkingsutvalg for prosjektet hvor det deltar to kunstneriske konsulenter, representanter for bruker, oppdragsgiver, arkitekt og byggherre.

30 mann på det meste – På det meste har vi hatt 30 mann på prosjektet, forteller anleggsleder Frank Thommesen fra Murmester Rolf Holm AS. Han legger til at arbeidet her startet i 2006 og at det i perioder har vært svært travelt.

24

– Innvendig har vi hatt alt innen mur, puss og flisarbeid samt det som er utført i tegl. Det har vært en særdeles stor jobb, og Leca blokker av nær sagt alle slag er benyttet. Til arbeidet med å pusse fasaden måtte vi forsterke kapasiteten med å hyre inn eksternt selskap. Nå er vi imidlertid i sluttfasen. Det er faktisk ikke mange dagene vi har igjen her. Men prosjektet er blitt meget bra, og da er det bare hyggelig å forlate byggeplassen etter to år, smiler Frank Thommesen. bygg bedre 3-2008

Oppdragsgiver: Statsbygg Utvendig murarbeid: Murmester Rolf Holm AS Arbeid fasader: Murmester Rolf Holm AS / Svein Roar Andersen AS maxit-produkter: Leca Isoblokk / Leca Standard blokk / Leca Lydblokk / Leca U-blokk / maxit Murmørtel M5 / maxit Mur- og Pussmørtel / maxit Støpemørtel Bad bygg bedre 3-2008

25


SMÅNYTT:

Leca lettklinker:

E18 Bjørvika parsell havnelagret – Leca kommer til over alt NCC fikk løst en arbeidsoperasjon som i utgangspunktet var meget tidkrevende, på en rask og effektiv måte. I forbindelse med etablering av ny senketunnel i Bjørvika i Oslo, har utførende entreprenør NCC etablert midlertidige arbeidsområder. Disse områdene befinner seg under bakken og under havnivå. Arbeidssonene har vært benyttet til forankring av tunnelelementene. Etter at arbeidsprosessene er avsluttet må disse områdene fylles igjen. Adkomsten for tilbakefylling er svært begrenset. Bruk av Leca lettklinker er en meget anvendelig løsning fordi man kan blåse massen direkte på plass ved hjelp av slanger fra blåsebil. Anvendelsesområdet lå 10 meter rett ned og ca 40 meter inn i vinkel under bakkenivå. Leca lettklinker ble blåst direkte på plass, og NCC fikk løst en arbeidsoperasjon som i utgangspunktet var meget tidkrevende, på en rask og effektiv måte. Leca lettklinker kan løse kompliserte arbeidsoperasjoner svært effektivt og er i tillegg konkurransedyktig sammenlignet med alternative løsninger.

Leca lettklinker som isolasjonsmateriale i ringmur Blåsing av Leca lettklinker er en effektiv og teknisk god løsning for å isolere inne i en ringmur. Leca lettklinker Iso 10-20 blåses direkte på plass inne i muren fra bil med slange på inntil 40 meter. Leveringsmetoden gjør det enkelt på områder med

begrenset fremkommelighet for store kjøretøy. En så rask utlegging gir god økonomi i prosjektet. Avretting og justering gjøres dessuten enkelt fordi materialet er svært lett. Produktet har i seg selv en drenerende effekt, spesielt Iso 10-20 som har lav vannoppsugingsevne. Gulv på grunn med lettklinker gir kunden en sikker løsning med høy kvalitet. Byggmakker Zeiner i Tønsberg leverte løsningen til en av sine kunder som var i ferd med å bygge en tremannsbolig. Mannskap fra maxit blåste Leca lettklinker på plass i muren, la ut plast, stabiliseringsnett samt svinnarmering, alt i løpet av i løpet av fire timer. Neste dag ble gulvet støpt, og byggherren var svært tilfreds med rask fremdrift, god teknisk løsning og konkurransedyktig pris.

Leca som sikkerhetssone på bilbaner maxit har levert Leca lettklinker til to gokartbaner, en på Hønefoss og en i Hof i Vestfold. Leca lettklinker er et lett materiale med gode dempingsegenskaper og har derfor fortreffelige egenskaper til formålet. Materialet bidrar til økt sikkerhet og reduserer faren for skader på kjøretøy og utstyr. Om man kjører av banen og inn i lettklinkeren, får man en gradvis og skånsom oppbremsing.

26

bygg bedre 3-2008

bygg bedre 3-2008

27


SMÅNYTT:

Komplett pumpestasjon Modul -K for utlegging av Fiberpuss på fasade En rask og effektiv påføring som gir god totaløkonomi.

I Trondheim har SINTEF bygd en nøyaktig modell av Sunnylvsfjorden og Geirangerfjorden på Sunnmøre og rasfarlige steder der. Modellen er i størrelse 1:500. Det blir en innendørs fjord som er 70 meter lang.

maxits Modul-K er en komplett pumpestasjon for rasjonell utlegging av Fiberpuss på ulike fasadeløsninger. Serpo 261 er en fiberarmert puss som er en anbefalt løsning på alle maxits fasadeløsninger som luftet kledning, puss på Leca og puss på isolasjon.

Sunnylsfjorden I overkant av fjordsystemet Sunnylvsfjorden og Geirangerfjorden på Sunnmøre er det et fjellparti som representerer en betydelig rasfare. En stor sprekk i fjellet er i bevegelse med fare for å rase ut. Dette vil kunne skape en enorm flodbølge, som vil kunne utradere flere samfunn knyttet til fjordsystemet på Vestlandet. Forskerne ved SINTEF jobber med å teste hva som vil skje hvis fjellpartiet løsner og raser i fjorden. De antar at både Hellesylt og Geiranger vil bli rammet, og at rasmassene kan utløse bølger som er hele 30 meter høye. Det vil føre til enorme skader og store tap av menneskeliv. I testhallen i Trondheim har SINTEF bygd opp en nøyaktig modell av Sunnylvsfjorden og Geirangerfjorden på

Fordelene med løsningen er rask og effektiv påføring. Pumpestasjonen har en kapasitet på 3 storsekker av 1000 kg, som dekker et fasadeareal på 200 m2. Løsningen er velegnet for prosjekter på over 500 m2. HMS fordelene med å benytte Modul-K ved utlegging er flere. Ved at man benytter storsekker på 1000 kg som et alternativ til mindre sekker på 25 kg, gjør at man reduserer antall tunge løft til et minimum. Dette bidrar til reduserte fysiske belastinger for de som utfører jobben. Redusert støvmengde er også et viktig element ved valg av denne løsningen. I tillegg reduseres emballasjemengden som er et viktig element i et miljøperspektiv.

Hovden Alpin Lodge

Samlet sett bidrar rask og effektiv påføring til at dette er en svært konkurransedyktig løsning, som gir god totaløkonomi for kundene i prosjekter. maxit samarbeider med sertifiserte fasadeentreprenører, som gir byggherren trygghet ved valg av våre løsninger. Pumpestasjonen har kapasitet på 3 storsekker à 1000 kg. Dette dekker et fasadeareal på 200 m2. Løsningen er velegnet for prosjekter på over 500 m2.

28

bygg bedre 3-2008

Sunnmøre, med Hellesylt og Geiranger og det rasfarlige Åkerneset. Modellen er i størrelse 1:500 og 70 meter lang. Den skal benyttes i forskningen for å gi svar på ulike scenarioer som kan oppstå ved et ras, som igjen vil utløse en tsunami. SINTEF vil kunne benytte modellen til videre forskning på tsunami, også med tanke på andre områder som kan være utsatt for fenomenet. maxit har levert mørtel til modellen av typen Sprøyterep T og Rep 990 for å gjøre overflaten vanntett. Arne Lothe hos SINTEF er godt fornøyd med vanntettingsegenskapene til Rep 990, som bidrar til en overflate på modellen som er helt tett.

maxit har levert 3400 m2 Leca Byggeplank til et hytteprosjekt på Hovden i Bykle. PK Entreprenør AS er utbygger av hyttene, som består av to leiligheter i to etasjer. Byggeplanken er benyttet som etasjeskillere i prosjektet. Entreprenøren ser store fordeler ved å benytte Leca Byggeplank av hensyn til brann og lydegenskaper. Elementene heises direkte på plass, noe som bidrar til god totaløkonomi i prosjektet. I tillegg har man kort leveringstid som gir god fremdrift.

bygg bedre 3-2008

29


MILJØNYTT:

TEKNISK HJØRNE:

Våtromskonsept ivaretar miljøkravene

maxit har lansert en ny membranplate for våtrom uten bromerte flammehemmere. Myndighetene ønsker å fase ut produkter hvor disse stoffene inngår. maxits nye Membranplate har en kjerne av miljøvennlig bromfri XPS skumplast. Det er ingen deklarerte miljøskadelige stoffer i vår nye Membranplate. maxit har fokus på å finne løsninger som tilfredsstiller stadig strengere miljøkrav. maxits våtromskonsept imøtekommer disse kravene, og vi tilbyr våre kunder løsninger som i størst mulig grad ivaretar hensynet til miljø.

Ole Fredrik Fodnes Leder Teknisk Svartjeneste

I denne spalten ønsker vi å fokusere på tekniske løsninger av generell karakter som er av stor viktighet både i prosjektering og utførelse. Det kan være temaer vi får mange henvendelser om og det er derfor på sin plass å presentere disse problemstillingene nærmere.

Kildesortering Sortering av avfall er et viktig område for å redusere miljøbelastningen i samfunnet. Ved maxits største fabrikk på Lillestrøm er sorteringsgraden på 85 prosent. Man sorterer plast, papir, trevirke, jern og metall samt mørtelmetall. Alt blir levert til gjenvinning.

Filtralite løser globale miljøutfordringer

Fiskeolje - som energikilde til produksjon av Leca Ved maxits fabrikk på Rælingen produseres blant annet Leca lettklinker. Miljø er i fokus og maxit har investert i nytt biobrenselanlegg for å møte fremtidens utfordringer med tanke på redusert CO2-utslipp. Fabrikken vil i løpet av 2008 redusere CO2utslippet med 20 prosent. Ved å erstatte spillolje med fiskeolje, reduseres andelen fossilt brensel til fordel for biobrensel. På lang sikt er det målet å erstatte fossilt brensel i sin helhet med biobrensler.

maxit leverer i disse dager en større ordre Filtralite til Mexico. Leveransen består av materiale som skal benyttes som filter i vannverk for rensing av drikkevann.

bygg bedre 3-2008

Frittstående seksjoneringsvegger er utkraget fra sitt fundament uten å være mekanisk bundet til bygningskonstruksjonene på hver side av veggen. Veggen påføres således et stort moment i bunnen og det kreves solide pilastere for å ivareta disse kreftene.

De materialtekniske egenskapene er ivaretatt – men hva med stabiliteten?

Uten ytterligere beregninger eller tester kan man som en minimumsverdi benytte en statisk horisontallast på 0,5 kN/m2. (Figur 6.5 i Leca Teknisk Håndbok)

Stabiliteten kan ivaretas med forskjellige metoder.

Filtralite renser drikkevannet til Larvik Gopladal vannverk har byttet ut det gamle filteret i vannverket, som renser drikkevannet til Larvik by. maxit leverer Filtralite som rensemateriale til anlegget.

HMS i fokus i maxit

30

Alt for ofte ringer utførende murmester og spør om seksjoneringsveggen han skal i gang med blir stabil nok. Veggen er lang og høy og har et brannskillende krav. Misforstå meg riktig, vi tar mer enn gjerne imot telefoner fra utførende, men for RIB’en blir det litt for lettvint å henvise til utførende og leverandørens anvisninger. Mur og betong har som kjent glimrende branntekniske egenskaper. Leca standard blokker med tykkelse 15 cm og oppover og puss på en side, har en brannmotstand bedre enn REI 240.

Belastningsforhold

Redusert forbruk av energi

Selskapets største fabrikk, maxit Leca Lillestrøm, produserer Leca blokker, Leca piper og Leca byggeplank. maxit har gjort en rekke tiltak for å forbedre miljøgevinsten i produksjonen. En investering i en ny blander på blokklinjen, samt annen effektivisering i produksjonen, har gitt en gevinst i form av en reduksjon på 20 prosent av energiforbruket pr. produsert enhet ved fabrikken.

”Brannveggen”

maxit satser systematisk på helse, miljø og sikkerhet for å ivareta våre ansatte og våre kunder best mulig. Fokus på kontinuerlig forbedring innefor HMS-området er et definert mål. Ved maxits fabrikk på Vestnes er det investert i ny traverstruck til produksjonslinjen for byggeplank. Investeringen medfører at arbeidsoperasjonen for operatørene blir vesentlig enklere. Den nye traverstrucken har gjort produksjonsprosessen lettere og forenklet arbeidsdagen for operatørene ved byggeplanklinjen.

Sidestøttet seksjoneringsvegg

Doble seksjoneringsvegger består av to separate uavhengige seksjoneringsvegger bundet til hvert sitt bygg. Sammenbrudd på én side vil dermed ikke influere på den gjenstående.

(Figur 6.1 i Leca Teknisk Håndbok)

forankres til byggets bærekonstruksjoner. For å hindre sammenrasing på den ene siden som følge av kollaps på brannsiden, må vertikale og horisontale bærekonstruksjoner befinne seg rett overfor hverandre på begge sider av veggen.

(Figur 6.4 i Leca Teknisk Håndbok)

Etter denne overfladiske presentasjonen av seksjoneringsvegger anbefaler jeg kapittel 6.3.2 i Leca Teknisk håndbok. Avsnittet inneholder en detaljert omtale av problemstillingen og gir et godt grunnlag for riktig prosjektering. PS: Til ditt kalkulasjonsarbeid ligger det et utmerket verktøy på www.maxit.no. Byggkalk gir en komplett materialliste på grunnmuren eller hele murhuset. Da får du med deg ikke bare alt du trenger av blokker, men også nødvendig supplement som mørtel, armering og andre tilleggsprodukter slik at du er sikret alle de produkter som gir deg den komplette, tekniske gode veggen som du trenger. bygg bedre 3-2008

31


På lag med deg som bygger maxit as, Brobekkveien 84 Postboks 216 Alnabru 0614 Oslo Tel: 22 88 77 00 fax: 22 64 54 54 email: info@maxit.no www.maxit.no

Nye brosjyrer fra maxit maxit Proffhåndbok Denne er beregnet på den som er utførende. På den som jobber på byggeplassen, og de som til daglig fører opp bygg med maxit- og Leca-produkter. Det er i detaljene at et byggs kvalitet bestemmes. Slurves eller feiles det med en liten detalj, kan konsekvensene være store. maxit Proffhåndbok inneholder bokstavelig talt hundrevis av gode, solide og gjennomprøvde konstruksjonsdetaljer og løsninger. Alle våre produktområder er representert her. Murverk Overflatebehandling Gulv Lettklinker Lim og fug Piper Med maxit Proffhåndbok for hånden håper vi at de fleste av de hverdagsutfordringer du står overfor vil være en saga blott. Slå opp i det aktuelle kapitlet, og let fram den detaljen som gjelder de arbeidsoppgaver du skal løse og følg beskrivelsene der. De er basert på mange års erfaring fra praktisk byggverk.

Leca Lettklinker til bygg Brosjyre som omhandler hvordan Leca Lettklinker kan benyttes til forskjellige typer bygg – til isolasjon, drenering og lett fyllmasse.

Leca Venti Pipe Dette er en pipe som løser problemet med tette hus og nok luft til ildstedet, ved at den selv skaffer forbrenningsluften. Brosjyren er en prosjekterings- og monteringsanvisning.

maxit mørtelguide Her finner du informasjon om maxits mørtelsortiment og hvordan produktene skal brukes til både støping, muring, pussing, maling på mur og rehabilitering.

maxit Våtromsystem maxit Våtromssystem er et komplett system for trygge og kvalitetssikrede våtrom.

maxit Fasadesystem Pussystemer for fasader er nytt i maxits sortiment i Norge, men er velkjent og utprøvet fra Sverige. Her ser du systemene godt og detaljert beskrevet.

NO_Bygg_Bedre_3-08_ORIGINAL  

Måtte bli murhus . Arkitekten Aldri i tvil . Murhus Eneboliger og leiligheter . Hvit slemming Økt trafikksikkerhet . Puss med pumpe Sparer s...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you