Page 1

BYGG BEDRE NR 2– 2014

REHABILITERING 450 år og like fin VANT PRIS Murverkprisen til Lecahus INSPIRASJON Nytt liv på industritomta

+

TEKNISK HJØRNE Nye Leca Veggelementer

VALGTE MUR TIL PASSIVHUS LECAENS GODE EGENSKAPER VAR UTSLAGSGIVENDE DA UTBYGGEREN VALGTE MUR TIL PASSIVHUSET I BERGEN.


450 ÅR GAMMELT, FLUNKENDE NYTT – OG MIDT IMELLOM Vi har denne gangen noen ytterpunkter i både alder og byggestil. Fra Gamle Rådhus i Bergen på drøye 450 år, til årets nykårede vinner av Murverksprisen. Selv om det er århundrer mellom de to, er begge gode representanter for flotte murbygg. Og selv om rådhuset var gjennom en omfattende rehabilitering, synes vi at alderen alene er en glimrende dokumentasjon på det vi lenge har sagt: Murhus lever lenge! Murverksprisvinneren er på sin side et godt eksempel på at godt håndverk fortsatt lever og har sin plass i dagens byggeri. Som en slags mellomting mellom de to viser vi prosjektet Vulkan, der et gammelt støperi omgjøres til noe helt nytt, blir et naturlig element i dagens byliv, og på den måten forlenger sin levetid betydelig. Ellers inneholder dette nummeret et tverrsnitt av Webers verden: Passivhus, grønne tak, frostsikring av T-bane, tegl­ muring, fasadeprosjekter og idrettshaller. Og selvfølgelig: Et ferskt prosjekt med Leca Lock, der murmester Frode Løberg i Mjøsen Murmesterforretning sier: - Lettveggsblokkene var helt glimrende til dette prosjektet. I tillegg bestemte vi oss for å teste det nye limet og sparkelen. Disse ­produktene sammen gjorde at jobben gikk utrolig raskt, forteller han. - Der vi tidligere måtte bale med mørtelsekker og blande mørtel kan vi nå ta en kartong lim under armen og gjøre jobben raskere og renere, sier Løberg begeistret.

Informasjon fra Weber til det norske byggemarkedet Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS Forsidebilde: Sebastian Bednarczyk fra Brødrene Ulveseth Entreprenør AS bygger det første passivhuset i mur i Bergen. Utgitt av: Saint-Gobain Byggevarer AS, postboks 216, Alnabru, 0614 Oslo Telefon: 22 88 77 00 Telefaks: 22 64 54 54 Internett: www.weber-norge.no / www.leca.no www.filtralite.com / www.weber-marine.com Redaktør: Morten Müller Redaksjon og journalistisk arbeid: TANKEN BAK AS, Gaute B. Iversen Har du tips, idéer eller kommentarer tilknyttet Bygg Bedre, ser vi gjerne at du tar kontakt pr. telefon, telefaks eller e-mail: info@weber-norge.no Trykk og grafisk formgivning: Merkur Grafisk AS

colorlab.no The Norwegian Color Research Laboratory

2 

BYGG BEDRE  NR. 2  2014

BYGGHERRE: Bergen kommune

BYGGING

MURARBEIDER: Bergen kommune vedlikeholdsavdelingen

WEBERPRODUKTER ∂ WeberKulekalk (Horsens Kulekalk). ∂ Weber.cal Hydrauliske Kalkmørtler. ∂ Weber.cal 249 Kalkmaling

DET GAMLE RÅDHUS, BERGEN

450 år gammel fasade ETTER MANGE FORSØK PÅ Å REPARERE FASADEN PÅ DET GAMLE RÅDHUS I BERGEN, FORSØKTE KOMMUNEN WEBERS KALKMØRTLER. TEKST OG FOTO: GAUTE B. IVERSEN

Å

pusse opp en murbygning fra 1558 krever at det gjøres med riktige ­materialer. Det gamle rådhuset i Bergen har vært forsøkt holdt i orden med mange metoder opp gjennom årene. – På et tidspunkt ble det gamle bygget pusset med sementpuss før man forsto at det ødela fugene og reagerte med resten av murverket. Derfor ble sementpussen hugget ned igjen for omtrent 30 år siden, forteller byggforvalter med ansvar for fredede og vernede bygninger i Bergen kommune, Rune Nilsen. Forskjellig puss I dag er det mye forskjellig puss på Det gamle rådhus. Det er fortsatt noe sementmørtel igjen, mens det på flere steder er brukt vanlige KC-mørtler. Noe av veggen på nordsiden er til og med fortsatt dekket av den originale pussen. – Det er en skjønn blanding av stiler på huset. Vi har forsøkt mange forskjellige oppskrifter og mørtler vi er blitt anbefalt av Riksantikvaren siden sementpussen ble hugget ned. Det meste har falt av og begynt å flasse ganske raskt og holdt bare i noen år før vi har måttet pusse igjen, forteller han. For fire år siden fikk de lov til å forsøke vanlige kalkmørtler. Valget falt på Webers kalkmørtler og kulekalk. Arbeidene var ferdig for tre år siden. – Så langt er reparasjonen med Webers mørtler det som har holdt lengst. Fra før hadde vi også gode erfaringer med produkt­ ene. Derfor turde vi bruke det på et så spesielt bygg, forteller Nilsen. Annet miljø En av utfordringene ved oppussing og rehabilitering av gamle murbygg er at bymiljøet er helt

annerledes enn da bygget ble satt opp. – I dag er det helt andre miljøpåvirkninger på hus og bygninger. Det gjelder selvfølgelig også murfasader som må tåle et tøffere klima og miljø. Derfor er det vanskelig å bruke veldig gamle resepter i moderne bymiljøer, sier sivilingeniør Camilla Dhelie. Men selv med en mer moderne tilnærming til bruk av tradisjonelle kalkmørtler og løsning­ er kreves det et kontinuerlig vedlikehold for å holde fasadene pene over tid. – Et annet viktig poeng er at vi har helt andre estetiske krav i dag. Før gikk det murere og puslet med fasaden og holdt den ved like hele tiden. I dag forventer vi at en fasade skal holde seg pen over lang tid uten særlig innsats, sier hun.

– Webers kalkmørtler er det som har holdt lengst uten å flasse eller dette ned, forteller byggforvalter Rune Nilsen i Bergen kommune. Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS


Det gamle rådhus i Bergen er gjennom årene førsøkt pusset opp med mange metoder. Sist ble det brukt Weber-puss på nordsiden.

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS

BYGG BEDRE  NR. 2  2014 

3


BYGGHERRE: Minde Næringspark AS

BYGGING

ARKITEKT: B+B Arkitekter ved Bjørn Ivar Heggelund

MURARBEIDER Bergen Mur og Puss AS

WEBERPRODUKTER ∂ Weber Luftet Kledning, ∂ Weber Fiberpuss system

ENTREPRENØR: Lars Jønsson AS

MINDE NÆRINGSPARK

ARKITEKTENE VILLE HA RENHET I FASADEN, UTEN BRUDD I FLAT­ ENE, FOR Å SKAPE KONTRAST TIL DE OMLIGGENDE BYGNINGENE I INDUSTRIOMRÅDET.

KONTRAST TIL

TEKST OG FOTO: Gaute B. Iversen

M

inde Næringspark er sentralt plassert midt i den nye rundkjøringen i Kanalveien, hovedfartsåren i bydelen. De to b ­ yggene er på til sammen 9500 kvadratmeter. – Vi har lagt vekt på å legge til rette for et byrom i forkant av bygget. Fasadene følger gateløpet og skal gi et klart definert byrom, forteller arkitekt Maria Flores Adamsen i B+B Arkitekter, arkitektkontoret som har tegnet næringsparken.

– Vi bruker Minde næringspark som referanse for hvor godt en slik fasade holder seg og tar folk med hit så de får se med egne øyne, forteller Maria Flores Adamsen i B+B Arkitekter AS. Truls Vallentinsen fra Weber, Maria Flores Adamsen fra B+ B Arkitekter AS og Viggo Pedersen fra Bergen Mur & Puss AS på Minde Næringspark.

Bryte opp Minde er et industriområde med mye forskjellig virksomhet og mange bygninger av forskjellige typer. For arkitektene var derfor de rene flatene viktige i utformingen av bygget. Derfor ble det valgt å bruke Weber Luftet Kledning. – Det var viktig å bryte opp miljøet med ­ensfargede og rene flater. Bygget står i ­kontrast til det rotete området rundt på en måte som fremhever prosjektet, sier hun. Den ensartede fasaden gjør også at ­byggets form får mer fokus. I bakkant er ­volumet på bygget avtrappet for å redusere skyggen det kaster hos naboene. – Vi har lagt vekt på å skape gode arbeidsmiljøer i bygget. Derfor er det vindusbånd med best mulig lysinnslipp. Energiklassen på bygget begrenser imidlertid størrelsen på vinduene, forteller Adamsen. Holder godt Weber Luftet Kledning gir et muruttrykk og er tilnærmet vedlikeholdsfritt. Viggo P ­ edersen fra Bergen Mur & Puss AS, som har hatt murarbeidene på prosjektet, sier at folk blir imponert over fasaden. – Den holder seg veldig godt og gir et bra inntrykk i lang tid etter at det er ferdig pusset, sier han. Også arkitekten kan fortelle at bygget gjør inntrykk hos andre utbyggere som vurderer murfasade.

4 

BYGG BEDRE  NR. 2  2014

Minde Næringspark ligger midt i rundkjøringen i Kanalveien. Arkitekten har lagt vekt på at bygget skal følge gateløpet og definere byrommet. Samtidig er det en kontrast til de omliggende industribyggene.

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS


ROTET Vindusbåndene og de rene, helhetlige flatene er med på å gi fokus på byggets form. De ubrutte flatene var motivasjonen for å velge Weber Luftet Kledning.

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS

BYGG BEDRE  NR. 2  2014 

5


BYGGING VILLA GJENSYN, ASKER

BYGGHERRE: Vidar Hartvigsen og Bjørg Ytre-Eide ARKITEKT: Kjell Dybedal

TOTALENTREPRENØR OG MURARBEIDER: SH Bygg AS

WEBERPRODUKTER ∂ Leca Isoblokk 35 ∂ Leca Byggeplank 25 ∂ Leca Universalblokk 15 og 20 ∂ Weber Serpomin gjennomfarget puss

MURVERKSPRISEN TIL LECA-HUS 6 

BYGG BEDRE  NR. 2  2014

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS


Store glassflater sørger for å åpne villaen og er skreddersydd for det horisontale landskapsbildet og fjorden, ifølge juryen.

Murverksjuryen bemerker de gode detaljene i bygget og påpeker at villaen er håndverksmessig usedvanlig godt gjennomført.

Eierne av Villa Gjensyn ønsket et solid og vedlikeholdsfritt hus da de skulle bygg ny bolig etter flere år i utlandet. I mai ble huset, tegnet av Kjell Dybedal, tildelt Murverksprisen.

DEN PRESTISJETUNGE MURVERKSPRISEN FOR 2014 BLE TILDELT VILLA GJENSYN I ASKER. HUSET ER BYGGET I LECA, MED SPESIELT GODE MURDETALJER. Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS

LES MER PÅ NESTE SIDE BYGG BEDRE  NR. 2  2014 

7


BYGGING VILLA GJENSYN, ASKER

TEKST: Gaute B. Iversen FOTO: Nils Petter Dale

M

urverksprisen tildeles murarkitektur hvor murverket også er anvendt på en håndverksmessig og teknisk god måte. Tidligere vinnere av Murverksprisen er blant annet Oslo Spektrum og DnB-bygget i Bjørvika. I tillegg har flere arkitekter og murmestere fått prisen for sin innsats for murfaget. Villa Gjensyn ble på Norsk murdag i begynnelsen av mai tildelt Murverksprisen for 2014. Juryen skriver i sin begrunnelse at Villa Gjensyn er inspirerende og oppløftende. Huset er tegnet av Kjell Dybedal. Vedlikeholdsfritt Villaen ble presentert i Bygg Bedre allerede i fjor. Da fortalte entreprenøren SH Bygg AS at eieren først og fremst ønsket seg et vedlikeholdsfritt hus og at valget derfor falt på mur. – Vi valgte å bruke Leca Isoblokk. På den måten fikk vi både gode isolasjonsverdier og byggherren fikk det vedlikeholdsfrie huset han ønsket seg, fortalte Hagji Sjala i SH Bygg AS. Etter å ha bodd i vedlikeholdsfrie murhus i utlandet i mange år ønsket eieren et like enkelt hushold da de flyttet hjem for noen år siden. Huset skiller seg ut i det etablerte villastrøket med trehus på alle kanter. Huset sto ferdig våren 2012. I yttervegger er det benyttet Leca Isoblokk 35, i etasjeskillet er det Leca Byggeplank. Den begrensede materialpaletten med mur, støpte flater, fliser, glass og eik gir huset en elegant ro. Uvanlige løsninger Mellom tenåringsrommene er det brukt lydblokker i veggen. Det er en løsning som vanligvis brukes i næringsbygg og juryen bemerker at de finner det interessant at det er brukt løsninger som er uvanlig i boliger. Den høye kvaliteten på det utførte arbeidet understrekes spesielt i juryens uttalelse. «Materialpaletten er enkel, raffinert og konsekvent. Detaljering og håndverksmessig utførelse holder et usedvanlig høyt nivå og vitner om arkitektens tilstedeværelse i alle løsninger. Det er i tillegg til gjennomfarget puss utvendig og innvendig benyttet støpte flater, glass, flis og eik,» heter det i uttalelsen. Godt samlingsrom Huset hjerte er den store stuen i andre etasje. Murverksjuryen mener rommet er vakkert dimensjonert og noterer at det er gjennomlyst og helt åpent i to retninger. På den måten får beboerne nyte godt av den gode utsikten fra beliggenheten på Leangkollen, høyt over Oslofjorden.

8 

BYGG BEDRE  NR. 2  2014

Materialpaletten i villaen er holdt til mur og støpte flater, glass, flis og eik. Det gir en egen ro over huset.

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS


Villa Gjensyn skiller seg ut fra den omliggende trebebyggelsen og glir fint inn i området på en skrånende tomt.

Hagji Sjala i SH Bygg AS får skryt for arbeidet som ble gjort på Villa Gjensyn.

Det uvanlig store og søylefrie rommet i andre etasje er ifølge juryen svært vakkert dimensjonert, gjennomlyst og åpent i to retninger.

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS

BYGG BEDRE  NR. 2  2014 

9


BYGGHERRE: MINDE ALLE AS

BYGGING

ARKITEKT: En til En Arkitekter AS.

TRIKKESLØYFEN

ENTREPRENØR: Bravi eiendoms­ utvikling AS MURARBEIDER: Bravi eiendoms­ utvikling AS

WEBERPRODUKTER ∂ Weber Luftet Kledning ∂ Fiberpuss ∂ Silikatharpiksmaling

NYTT PÅ TOPPEN DET GAMLE FORRETNINGSBYGGET FIKK FLERE NYE ETASJER OG NY NABO I TRIKKESLØYFEN. FASADEN ER PUSSET MED WEBER-PRODUKTER. TEKST OG FOTO: Gaute B. Iversen

Stein Morten Bratland i Bravi Eiendoms­ utvikling AS, Truls ­Vallentinsen i Weber og arkitekt Arvid Bjerkestrand i En til En Arkitekter AS.

D

en gamle trikken i Bergen hadde en sløyfe ikke langt unna. Dermed var navnet Trikkesløyfen det naturlige valget da Bravi eiendomsutvikling ville bygge på kvartalet de allerede eide meste­ parten av. I tillegg går den nye Bybanen like ved de nye leilighetene. – Vi har bygget leilighetene delvis på t­ oppen av et eksisterende bygg, og delvis på hjørnetomten hvor det sto et bygg som ble revet, forteller Stein Morten Bratland i Bravi Eiendomsutvikling AS. I første etasje på hjørnet mot veien er et næringslokale. De 28 leilighetene er fra 38 til 130 kvadratmeter. På taket er det nesten 300 kvadratmeter felles takterrasser og i bakgården er det blitt plass til parkeringsplasser. Liker strukturen I arbeidet med prosjektet har En til En Arkitekt­ er AS hentet inspirasjon både i u ­ tforming og materialvalg fra omliggende bygg. Nybygget er derfor for det meste bygget med luftet og pusset kledning fra Weber. – Jeg liker strukturen og renheten i flatene. Det er ikke plater eller treverk som stykker opp fasaden. De sammenhengende flatene gir en skulpturell kvalitet, sier arkitekt Arvid Bjerkestrand som har tegnet bygget. De horisontale linjene i fasaden binder sammen nybygget som går over hele kvartalet og blander seg inn i eksisterende bygninger.

Arkitekten har hentet inspirasjon til materialvalg, detaljer og utseende fra eksisterende bygg i området.

Enkelt å bygge For utbygger var det et poeng at Luftet ­Kledning ga den ønskede fasaden samtidig som det var enkelt å utføre. – Det har vært enkelte utfordringer, men stort sett er Webers system veldig enkelt å bygge med. Fasaden blir pen og robust og gir et bra inntrykk, sier Bratland. Fra byggherrens ståsted er det også viktig at Luftet Kledning gir en vedlikeholdsfri fasade.

10 

BYGG BEDRE  NR. 2  2014

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS


Den pussede strukturen i Luftet Kledning var ønsket for å gi store flater og horisontale linjer uten brudd i fasaden.

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS

BYGG BEDRE  NR. 2  2014 

11


BYGGHERRE: St. Paul Gymnas

BYGGING ST.PAUL GYMNAS/ FLORIDA SYKEHUS

MURARBEIDER: Mur & Flis AS Murmesterforretning ENTREPRENØR: Skanska AS

WEBERPRODUKTER ∂ Weber.base 261 Fiberpuss, ∂ Weber.base KC 35/65 ∂ Weber.base KC 50/50 ∂ Weber.ton Silikonharpiksmaling

FRA SYKEHU FLORIDA SYKEHUS I BERGEN SKAL VÆRE KLART TIL SKOLESTART. DA STARTER ELEVENE PÅ ST. PAUL GYMNAS PÅ EN HELT NYOPPUSSET SKOLE.

Knut Hellebø i Mur & Flis AS Murmesterforretning i Bergen forteller at de i utgangspunktet skulle utføre små reparasjoner på fasaden på Florida sykehus. – Vi endte med å pusse opp nesten halvparten av fasaden og alle veggene innvendig, sier han. TEKST OG FOTO: Gaute B. Iversen

D

a Florida sykehus var ferdig i 1937 var det drevet av den katolske nonneordenen Franciskus-søstrene. Under krigen ble sykehuset overtatt av tyskerne, men nonnene fortsatte sykehusdriften fram til 1970-årene. De siste årene har det vært sykehjem i regi av Bergen kommune i bygningene. – Vi skulle bare gjøre noen små reparasjoner på fasaden, men oppdaget fort at det var behov for mer omfattende arbeider, forteller Knut Hellebø i Mur & Flis AS Murmesterforretning i Bergen. Det gamle sykehuset ble i sin tid tegnet av Bergens-arkitekten Ole Landmark. Fra skolestart til høsten overtar elever på den katolske ­videregående skolen St. Paul Gymnas, som ble opprettet i 2012. Halve fasaden Da Hellebø begynte å pirke i fasaden var den så dårlig at nesten halvparten ble revet ned for å bygges opp på nytt. På 80-tallet ble store deler av fasaden pusset med en tett duk som armering. Det gjorde at veggen hadde store fuktskader fordi veggen ikke fikk tørke ut.

12 

BYGG BEDRE  NR. 2  2014

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS


Vi har utrolig god erfaring med Webers produkter

KNUT HELLEBØ, MUR & FLIS AS MURMESTERFORRETNING, BERGEN

US TIL SKOLE Det tidligere sykehuset på Florida i Bergen ligger vakkert til på bredden av Store Lungegårdsvann i Bergen. Fram til 1970-årene ble det drevet av St. Franciskus søstrene før kommunen overtok og drev sykehjem fram til ombyggingen startet i 2012.

LES MER PÅ NESTE SIDE Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS

BYGG BEDRE  NR. 2  2014 

13


– Fasaden var farlig. Det kunne falle ned biter. Da vi var ferdige med å renske hadde vi revet 1300 kvadratmeter av den 2800 kvadratmeter store fasaden, forteller han. Fasaden er bygget opp igjen og reparert med Fiberpuss. Deretter er den grunnet og malt med to strøk Silikonharpiksmaling. – Vi har reparert veggen før den ble pusset med en armeringsstrie som skal holde alt på plass og gi lang levetid på pussen, sier Hellebø. Raste ned Enda verre var det innvendig. Der var veggene fulle av bom og dårlig vedlikehold. Pussen raste ned når den ble pirket i. – Alle veggene innvendig er reparert og pusset på nytt. Det er blitt veldig mye murarbeid på dette prosjektet. Vi har fått god hjelp fra ­Weber til å finne riktige produkter og gode løsninger, forteller Hellebø. Han har brukt Weber i mange år og føler seg trygg på produktene. Derfor tar han ikke risikoen på å bruke noe annet. – Vi har utrolig god erfaring med Webers produkter på alle mulige prosjekter. Det gir oss gode resultater som holder, sier Hellebø. Også innvendig var veggene dårlige. Flere steder raste veggen når Mur & Flis startet arbeidet. FOTO: Mur & Flis AS Murmester­ forretrning

Fasaden holdt på å dette ned flere steder. Nå er den reparert og pusset opp med Webers Fiberpuss, forsterket av en armeringsstrie. FOTO: Mur & Flis Murmesterforretning Florida sykehus ble tegnet av Ole Landmark og åpnet i 1937.

14 

BYGG BEDRE  NR. 2  2014

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS


BYGGING

MURARBEIDET: Murmester Rolf Holm AS ENTREPRENØR: Ø.M. Fjeld

ARKITEKT: Multiconsult AS GRUNNARBEIDER: Rolf Døli AS

WEBERPRODUKTER ∂ Løs Leca ∂ Leca Isoblokk ∂ Leca Basic blokk

ISHALL PÅ LØS LECA PÅ GYSTADMARKA IDRETTSPARK PÅ JESSHEIM ER DET BYGGET NY ISHALL OG FLERBRUKSHALL. HALLEN ER BYGD PÅ LECA LETTKLINKER. TEKST OG FOTO: Gaute B. Iversen

I

mange år har Ullensaker issportklubb ønsket seg en ishall. Nå er hallen bygget og den ble tatt i bruk før nyttår. I tillegg er det bygget en flerbrukshall med tre håndballbaner. – Hallen er bygd på myr og det er benyttet såkalt ­kompensert fundamentering. Gulvet er støpt på h ­ alvannen meter løs Leca. Den lette vekten i Lecaen gjør det mulig å bygge en hall på myra, forteller Tom Atle P ­ ettersen, ­salgsingeniør i Weber for Leca Lettklinker. Fordrøyningsanlegg Inntil 15 meter ut fra hallen er det fylt Leca i et ­fordrøyningsanlegg som skal forsinke og magasinere ­vannet for å unngå overflatevann. – Uten dette fordrøyningsanlegget ville området blitt oversvømt ved regnvær. Leca kan holde på store mengder vann som forhindrer skader og flomtilstander, forteller Tom Atle Pettersen. Ved regnvær samler de store hallene enorme mengder vann. Leca-massene gjør at vannet kan renne mer k­ ontrollert vekk fra anlegget. Mye Leca blokk Inne i det store anlegget er det også satt opp 1000 ­k vadratmeter vegg av Leca Universalblokk og Isoblokk. – I tillegg er den løse Lecaen isolasjon og frostsikring. Det er brukt ikke mindre enn 30 000 kubikkmeter løs Leca på dette bygget.

De store mengdene Løs Leca på utsiden av ishallen fungerer som fordrøyningsanlegg og kan holde på store mengder vann som renner ned fra de store hallene.

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS

Tom Atle Pettersen og Øystein Sandvand i Weber forteller at den kompenserte fundamenteringen med Løs Leca gjør det mulig å bygge de store hallene i et myrområde. BYGG BEDRE  NR. 2  2014 

15


MURARBEID: Brødrene Ulveseth AS

BYGGING

ARKITEKTER: ABO Plan & Arkitektur AS

PASSIVHUS I MUR

BYGGHERRE Brødrene Ulveseth Eiendom AS TOTALENTREPRENØR: Brødrene Ulveseth Entreprenør AS

WEBERPRODUKTER ∂ Leca Isoblokk 35 ∂ Weber Fiberpuss ∂ Leca Basicblokk 15 og 20 ∂ Leca Byggeplank

PASSIVHUS I MUR EGENTLIG SKULLE DET BYGGES I TRE, MEN EGENSKAPENE TIL LECA ISO 35 OVERBEVISTE NOK TIL AT ENEBOLIGENE I STEDET BLIR BYGGET I MUR. TEKST OG FOTO: Gaute B. Iversen

D

e siste årene har det vært mye snakk om passivhus i bygge­ bransjen. Husene skal være så energiøkonomiske at de nesten ikke bruker energi til oppvarming. For å få et så godt hus er det viktig at U-verdiene er gode i materialene som brukes. – Opprinnelig var det meningen at dette skulle bygges i tre, men da vi bestemte oss for å gjøre det som et passivhus var Lecablokken­es kvaliteter veldig viktige, forteller prosjektleder Magnus Mjelstad i Brødrene Ulveseth AS som setter opp eneboligene. De to kjedede eneboligene ligger flott til ved Sælenvannet i Bergen. Boarealet er 210 kvadratmeter over to etasjer. Lyd og varme Murmesterne valgte å bruke den tykkeste isoblokken, Leca Isoblokk 35, i byggets ­y ttervegger. Det gir nesten passivhusstandard alene. Veggene er i tillegg lektet ut med 10 cm isolasjon på innsiden. – I tillegg er det en fordel at dette er tunge materialer som har gode egenskaper i forhold til lyd og varme. Inneklimaet blir ikke like ­påvirket av været og utetemperatur når man bruker disse materialene fordi de har gode magasinerende egenskaper, forteller han. Opprinnelig var husene planlagt med ­trevegger, men med en pusset murfasade. Med Leca-blokken oppnås det samme ­uttrykket som arkitekten har ønsket seg. Samarbeidsvillig De har ikke tidligere brukt isoblokkene i et prosjekt som dette, men har erfaringer med blokken fra andre prosjekter. – Den er tung, men er en veldig grei blokk å jobbe med. På dette prosjektet er det mange vinkler som gjør at det er veldig greit å ha en blokk som er samarbeidsvillig og enkel å jobbe med, sier Mjelstad.

16 

BYGG BEDRE  NR. 2  2014

Blokken gjør også arbeidet raskt og har gjort at boligene har reist seg på kort tid. – Vi klarer å bygge to skift om dagen med isoblokken. Det gjør at vi får en god produksjon, noe vi er veldig fornøyd med. Erfaringene så langt er veldig gode, forteller han. Mur hele veien Brødrene Ulveseth AS har valgt å mure ­y tterveggene hele veien opp, ikke bare ­grunnmuren. I etasjeskillene blir det brukt Leca Byggeplank – Kvaliteten på husene tilsa at vi ville ha Byggeplank i etasjeskillet. I tillegg er det veldig effektivt å bygge med og vi regner med å ha lagt etasjeskillet på begge ­h usene på én dag, sier Mjelstad. Alle bærende konstruksjoner og støtte­ vegger innvendig skal bygges med Leca Basicblokk 15 og 20 cm.

Leca Isoblokk 35 er rask å jobbe med og gjør at framdriften på prosjektet har vært god. På én dag har murerne greid to skift på husene.

Magnus Mjelstad, prosjektleder i Brødrene Ulveseth Entreprenør AS Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS


– Det er veldig greit å ha en blokk som er samarbeidsvillig og enkel å jobbe med MAGNUS MJELSTAD, PROSJEKTLEDER BRØDRENE ULVESETH AS

Brødrene Ulveseth AS og murer Sebastian Bednarczyk (bildet) bruker Leca Isoblokk 35 på to eneboliger som skal bli passivhus. – Det er en rask måte å få gode U-verdier på, i tillegg til Lecaens andre kvaliteter, sier prosjektleder Magnus Mjelstad.

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS

BYGG BEDRE  NR. 2  2014 

17


MURARBEID: Mjøsen Murmesterforretning AS

BYGGING

ARKITEKTER: LPO Arkitekter

BYGGHERRE UP Entra / Utstillings­ plassen Eiendom

WEBERPRODUKTER ∂ Leca Lettveggsblokk ∂ Weber Stone Fix ∂ Weber Sparkel RS

LETTVEGG ARKIV

UTROLIG RASK 18 

BYGG BEDRE  NR. 2  2014

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS


I løpet av kort tid var de første seks skiftene på plass på det nye arkivrommet til Jernbaneverket på Hamar. – Vi trengte Leca på grunn av brannklassen på rommet. Da var lettveggsblokkene helt glimrende, sier Frode Løberg i Mjøsen Murmesterforretning AS.

TEKST: Gaute B. Iversen FOTO: Per-Stian Olsen

O

mbyggingen av et datasenter til et papir­arkiv ble for murmester ­Frode Løberg i Mjøsen Murmester­ forretning AS første gang han brukte Webers nye, raske lettveggsystem. – Det var veldig viktig at veggene skulle tilfredsstille brannkravene. Fra før var det noen gipsvegger som ikke var gode nok. Det eneste som ville fungere var en Leca-vegg, forteller Frode Løberg i Mjøsen Murmesterforretning AS. Limte blokkene Det nye rommet skal huse Jernbaneverkets papirarkiv og måtte derfor ha solid brannsikring. Tidligere hadde IBM hatt et datasenter i samme lokalene. – Lettveggsblokkene var helt glimrende til dette p ­ rosjektet. I tillegg bestemte vi oss for å teste det nye limet og sparkelen. Disse produktene sammen gjorde at jobben gikk utrolig raskt, forteller han. Weber lanserte tidligere i år Weber Stone Fix og Weber Sparkel RS. Begge produktene gjør arbeidet med ikke-bærende lettvegger mye raskere og lettere. – Vi sparte utrolig mye jobb og organisering ved at vi ikke trenger å etablere en blandeplass for mørtel. Der vi tidligere måtte bale med mørtelsekker og blande mørtel kan vi nå ta en kartong lim under armen og gjøre jobben raskere og renere, sier Løberg begeistret.

ET NYTT ARKIVROM BLE FØRSTE MØTE MED LECA LETTVEGGSBLOKK FOR MURMESTER FRODE LØBERG. – UTROLIG ENKELT OG RASKT, SIER HAN.

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS

Forankring I alt skulle det bygges opp 200 kvadratmeter lettvegg. Folk fra Weber var med på de første skiftene for å veilede Løbergs folk i og med at det var første gangen. – Det vi nesten brukte mest tid på var å forankre veggen med stålbeslag i taket. Da vi kom i gang med blokkene var hele arbeidet gjort i løpet av få dager. Fem dager etter at vi startet arbeidet på veggen var den ferdig stablet og sparklet, forteller han. Per-Stian Olsen fra Weber var med første dag for å vise hvordan limet fungerer og hvordan overbygginger lages. – Vi kunne ha klart å gjøre denne jobben enda raskere hvis vi hadde hatt halve blokker med oss. Det er viktig å få nøyaktig forband når elektrisitet og vann skal legges skjult i veggen, sier han. BYGG BEDRE  NR. 2  2014 

19


BYGGING

TOTALENTREPRENØR: Veidekke Entreprenør Distrikt Oslo

ARKITEKTER: LPO Arkitekter

MURARBEID: Veidekke Entreprenørs egne ansatte

BYGGHERRE Aspelin Ramm

WEBERPRODUKTER ∂ weber.base KC 35/65 ∂ Leca Universalblokk 10 og 20 cm

REHABILITERING

NYTT LIV

PÅ STØPERIET MED TEGL I FASADEN ER DET VIKTIG AT MØRTELEN ER TILPASSET TEGLSTEN. – VI HAR LANG OG GOD ERFARING MED WEBER SINE MØRTLER. DERFOR VELGER VI DET, SIER LARS MOLDE OG JOHN RUSVIK JOHANSEN I VEIDEKKE ENTREPRENØR.

20 

BYGG BEDRE  NR. 2  2014

TEKST OG FOTO: Gaute B. Iversen

V

ulkan på Grünerløkka i Oslo har de siste årene gått fra nedslitte, gamle industrihaller til et levende område med hoteller, leiligheter, reklameskole og Oslos største mathall. På Vulkan lå det tidligere et jernstøperi som hadde spesialisert seg på stålbruer til jernbane og vei. Kuppelen på Colosseum kino ble også laget på støperiet før det ble lagt ned på slutten av 1950-tallet. – Fasaden på Nordre Kvartal skulle passe sammen med de gamle tegl­ fasadene på Vulkan Jernstøperi. Derfor ble det viktig å finne fram til riktig farge også på mørtelen, sier fagansvarlig murmester John Rusvik Johansen og murLeca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS


Fagansvarlig murmester John Rusvik Johansen og murmester/ formann Lars Molde i Veidekke Entreprenør sammen med Per-Stian Olsen fra Weber.

Nordre Kvartal på Vulkan er bygget med en fasade som skal passe mot teglfasadene på de gamle industribyggene. Blant annet er fugehøyden høyere enn det som er normalt på moderne teglfasader.

mester/ formann Lars Molde i Veidekke Entreprenør. Nordre Kvartal er det største nybygget på området ved Akerselva. Bygget består av 117 leiligheter, næringsarealer mot ­Maridalsveien og parkeringsanlegg. Trygt med Weber Molde og Rusvik Johansen sier de føler det er en ekstra trygghet når de bruker Webers produkter.Teglen er murt opp med weber. base KC 35/65. – Teglen som er brukt her er en kompakt håndbanket tegl. I slike situasjoner er det en trygghet at det er lett å ha konstruktiv dialog med den tekniske kompetansen i W ­ eber. De er engasjerte og bryr seg om å finne smarte løsninger på forskjellige utfordringer i de prosjektene vi jobber med, sier de. Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS

På søyler og hjørner som ikke er rette, stikker teglen ut.

Hele fasaden hviler på konsoller i bunn på bygget og er ikke festet til etasje­s kill­ ene. Det er en metode som skal gi mindre setningsskader. – Prosjektet har vært krevende på flere måter. På grunn av framdrift måtte vi begynne på fasaden fra flere sider. Det gjorde kotehøyder til en utfordring, sier Molde. Etter arkitektens ønske er fugehøyden større enn normalt fordi det skulle passe til de gamle byggene i området. – På et bygg med så spesielle krav til fasaden er det viktig at vi er aktivt med for å finne gode løsninger. Det er viktig å ta ting på alvor og være ute på plassen for å snakke med de som skal utføre jobben også, sier salgsingeniør Per-Stian Olsen i Weber.

Trang byggeplass Som mange andre byggeplasser i Oslo sentrum har det vært trangt på N ­ ordre Kvartal. På alle byggets kanter har det vært full drift i hoteller, skoler og ­n æringslokaler. I tillegg ligger den sterkt trafikkerte Maridalsveien langs byggets vestside. – Det har vært utfordrende å skulle ta i mot varer og materiell. Vi må berømme Webers sjåfører. De har vært veldig ­s midige og løsningsorienterte og har hjulpet godt til for å få dette til å fungere, sier de. I tillegg til mørtel på teglfasaden er det brukt Leca blokk i garasjen og i bodene. Blokkene er etterpå pusset med KC 35/65.

BYGG BEDRE  NR. 2  2014 

21


BYGGING

MURARBEIDER: Rolf Holm AS Murmester ARKITEKT: ARCASA ARKITEKTER

ENTREPRENØR: Reinertsen AS BYGGHERRE: Fornebu Utvikling AS / Hundsund AS

WEBERPRODUKTER ∂ weber.mix.M5 murmørtel i fargene 1146 - Lys Grå og 1022 - Koksgrå

HUNDSUND TUN 2 OG 3

Husene og blokkene på Hundsund er kledd med lys tegl. For å få en rolig fasade er det også valgt lys mørtel.

TEGL PÅ FLYPLASSEN ETTERHVERT ER DET LITE SOM MINNER OM FLYPLASS PÅ FORNEBU. PÅ HUNDSUND ER BOLIGENE BYGGET MED TEGLFASADE.

22 

BYGG BEDRE  NR. 2  2014

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS


Stian Larsen, prosjektleder i Rolf Holm AS Murmester, har hatt ansvaret for murarbeidet. TEKST OG FOTO: GAUTE B. IVERSEN

H

undsund er et område som til tross for 60 års flyplassdrift på Fornebu, ble liggende nesten uberørt. Det idylliske området har kommet til sin rett etter at flyplassen stengte og utbyggingen av den tidligere flyplassen startet. Nå bygges det et helt nytt lokalsamfunn i Hundsund. – Det er blitt et fint område med flotte fasader og flott utsikt mot sjøen. Tun 2 er allerede flyttet inn i og vi er i ferd med å gjøre oss ferdige med Tun 3 før sommer­ en, forteller Stian Larsen, murmester og prosjektleder i Rolf Holm AS Murmester. De har hatt muringen av all tegl i ­fasadene på tunene på Hundsund. Lys mørtel På Tun 2 er det valgt lys tegl med en lys mørtel. Det gir en fasade med lite ­kontraster og et helhetlig uttrykk på ­husene. Tun 2 består av boligblokk, ­rekkehus og leilighetsvillaer. – På Tun 3 er det noe mer variasjon med mørk tegl og koksgrå mørtler. Som murjobb er prosjektet en veldig grei jobb. Den store utfordringen vår har vært en veldig kort byggetid og stort volum, forteller han. På kort tid har de murt opp 6500 ­k vadratmeter teglfasade. Da det var mest hektisk hadde han tre siloer med farget mørtel plassert på prosjektet. – Vi har på det meste hatt 25 m ­ urere i arbeid på grunn av kort byggetid. ­Heldigvis har vi hatt en ganske mild vinter så vi har sluppet enda mer press mot tidsfristen, sier han. Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS

Prosjektet består av boligblokker, rekkehus og leilighetsvillaer i mur og med detaljer av tre i fasadene. BYGG BEDRE  NR. 2  2014 

23


MURARBEIDER: Veidekke Entreprenør AS

BYGGING

ARKITEKT: KHR Arkitekter, Danmark

BYGGHERRE: Bergen kommune/ Hordaland fylkes­ kommune

WEBERPRODUKTER ∂ Leca lettklinker ∂ Leca Finblokk

ADO ARENA, ALEXANDER DALE OEN ARENA

Svømmeanlegget blir Norges nasjonalarena. I juni ble det bestemt at det skal oppkalles etter svømmeren Alexander Dale Oen som døde brått i 2012.

I garderober og dusjer er det bygget skillevegger i Leca Finblokk. Prosjektleder Ole Espelid og formann Kjell Holgersen fra Veidekke Entreprenør i det nye nasjonalanlegget for svømming og stuping. – Hele anlegget er bygget på lettklinker, forteller de.

24 

BYGG BEDRE  NR. 2  2014

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS


SVØMMER PÅ LØS LECA NÅR ALEXANDER DALE OEN ARENA ÅPNER I OKTOBER, SKJER DET MED LETTKLINKER I GRUNNEN, LECA I GARDEROBENE OG SPARKEL FRA WEBER PÅ GULVENE.

TEKST OG FOTO: Gaute B. Iversen

D

et nye nasjonalanlegget for svømming og stuping som er under bygging i Bergen, skal åpnes i ­oktober. A ­ nlegget får i tillegg til et 50 meters konkurransebasseng med OL-mål og heve-/ senkevegg og -bunn , også stupe­basseng, terapibasseng, barnebasseng, varmekulp(er) og vannsklier. I samme anlegg blir det også flerbrukshall, og Amalie Skram videregående skole etableres fra høsten i samme bygg. – Opprinnelig var det planlagt sprengstein i g ­ runnen under hele anlegget, men det ville ikke tilfredsstille isolasjons­ kravene. Bare løs Leca tilfredsstiller kravene, forteller driftsleder for Veidekke Entreprenør, Ola Espelid. Delte entrepriser Det er Hordaland fylkeskommune og Bergen k­ ommune som bygger anlegget sammen. De har valgt å dele entreprisene og har ingen hovedentreprenør. Veidekke Entreprenør AS har kontrakten på tett hus og innvendige flisarbeider. – Å velge lettklinker i grunnen var et helt riktig valg. Det ligger store tekniske installasjoner som ville vært veldig

Alle vegger i dusjene er bygget i Leca Finblokk. Også benken i dusjområdet er bygget i Leca. Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS

vanskelig med stein. I alt er det lagt ned 2000 kubikk­meter løs Leca, forteller han. Svømmeanlegget utgjør 12 000 av det 37 000 kvadratmeter store bygget. I tillegg er det også plass til en full håndball- og flerbrukshall. Ville bygge blokk Det store garderobeanlegget har fått 2000 kvadratmeter vegger av Leca Finblokk. Egentlig var veggene beskrevet som takhøye lettklinkerelementer, men Espelid ville det anner­ledes. Blant annet så han problemer i forhold til logistikken på byggeplassen i forbindelse med byggingen av skille­veggene i dusjer og garderober. – Vi ønsket å plassbygge veggene i Leca Finblokk. Vår oppfatning er at dette ikke ville gått med takhøye e­ lementer. Finblokken er et fantastisk produkt til slike ting, sier han. Grunnen til at de valgte finblokken var fordi de ønsket minst mulig sparkling og puss før flislegging. Det er også bygget flere benker og møbler i Leca i dusj og garderobe. Store deler av gulvet, til sammen 5000 kvadratmeter, er sparklet med Webers produkter.

Flerbrukshallen som ligger i samme bygg får full håndballbane og skal stå ferdig samtidig med resten av anlegget. BYGG BEDRE  NR. 2  2014 

25


BYGGING

GRØNT PÅ OVEN I BJØRVIKA I OSLO HAR KOMMUNEN SATT SOM KRAV AT HALVPARTEN AV BYGGENE SKAL HA GRØNNE TAK. FOR OSS SOM JOBBER MED TAK ER LØS LECA VELDIG BRA Å JOBBE MED, SIER JOSTEIN SUNDBY I VITAL VEKST.

Jostein Sundby i Vital Vekst AS og Tom Atle Pettersen i Weber på taket av ett av de nye byggene i Bjørvika. – Leca skaper et godt klima for plantene og er enkel å jobbe med, sier Sundby.

26 

BYGG BEDRE  NR. 2  2014

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS

Foto: Shutterstock

GRØNNE TAK, BJØRVIKA


GRØNNE TAK ∂∂ Vanlig i Europa og stadig mer vanlig i Norge. ∂∂ Brukes som fordrøyningsanlegg for å avlaste avløpssystemer ved nedbør. ∂∂ Skal holde på vannet for å forhindre vannskader og oversvømmelser.

TEKST OG FOTO: Gaute B. Iversen

S

tadig flere bygg får hager på taket. De grønne takene og takhager er med på å gjøre byen grønnere selv om det bygges tett og høyt. – Å bruke Løs Leca på taket er veldig takknemlig for oss. Den lette vekten gjør at det er lett å jobbe med og gir et godt grunnlag for vekster og planter, forteller Jostein Sundby, gartner i Vital Vekst AS. Vital Vekst AS har spesialisert seg på å anlegge grønne tak på bygårder. Metoden er mye brukt ellers i Europa, men er de siste årene blitt mer aktuelt også i Norge. I Bjørvika har kommunen satt som krav at halvparten av takene skal være grønne.

∂∂ Løs Leca er lett og holder på store mengder vann uten å tilføre for mye vekt på taket. ∂∂ Det brukes ofte hardføre planter som sedum, en plante i Bergknappe-familien. ∂∂ De mest vanlige fraksjonenene på grønne tak er Leca Lettklinker 10-20 mm og 4-10 mm

Planten sedum brukes som regel på grønne tak. Den er hardfør og kan holde mye vann. Her er sedum på taket av DnB-bygget i Bjørvika i Oslo. FOTO: Vital Vekst

Fordrøyning Den viktigste årsaken til at det anlegges grønne tak på nye bygg er at utbygginger ofte forstyrrer og ­ødelegger den naturlige dreneringen i området. For å bøte på problemene brukes takene som ­fordrøyningskammer. – For å avlaste avløpssystemer ved nedbør, b ­ rukes takene som fordrøyningskammer. Da blir vannet holdt tilbake slik at avløpet ikke blir overbelastet. Det forhindrer vannskader og over­svømmelser på bakkeplan, forteller Tom Atle Pettersen, salgsingeniør i Weber. Lecaen som brukes på takene erstatter vulkanstein fra Sør-Europa og er dermed også med på å bedre miljøprofilen på bygget. – I Europa er fordrøyningsanlegg på taket veldig vanlig. At vi kan bruke Leca som er produsert i Norge og dermed får kort reisevei er en stor fordel, forteller Sundby. Sedum Vital Vekst AS bruker i all hovedsak sedum når de anlegger et grønt tak. Sedum er i Bergknappe-familien og utmerker seg ved at den tåler mye tørke, krever lite stell og har gode fordrøyningsegenskaper. – Dette er robuste planter som krever lite ­vedlikehold og lite jordsmonn. De kan legges på taket og tåler et tøft miljø. Utfordringen er at det ikke blåser av gårde. Det kan blåse godt på toppen, forteller han. Sedumen dyrkes på bakken i ferdige matter og ­rulles ut på taket omtrent som rulleplen. Det tar omtrent ett år før plantene slår rot og er klare til å legges på taket. Løs Leca er spesielt godt egnet på tak der det anlegges blomsterkasser og takhager. Plantene i slike anlegg er avhengig av dybde i bedet for å trives og vokse. – Leca drenerer godt, er lett, skaper et godt klima for plantene og er enkel å jobbe med. Vi kan fylle store dybder uten å tilføre for mye vekt på taket, sier ­Jostein Sundby i Vital Vekst AS. Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS

BYGG BEDRE  NR. 2  2014 

27


BYGGHERRE: Sporveien AS

BYGGING

ENTREPRENØR: HAB Construction As

WEBERPRODUKTER ∂ Leca lettklinker i forskjellige fraksjoner

GJETTUM STASJON

FROST Tom Atle Pettersen i Weber og Jan Harangen i HAB Construction i det ­uferdige sporet på Gjettum stasjon på Kolsåsbanen. – I bunnen av bane­ legemet ligger det Løs Leca som frostsikring, forteller Harangen. TEKST OG FOTO: Gaute B. Iversen

E

tter mange år med oppgradering åpner Kolsåsbanen helt fram til ­endestasjonen på Kolsås i oktober. Banen ble første gang åpnet i 1930 men ble stengt i 2006 etter mange års forfall. Banen var helt nedslitt etter manglende vedlikehold og det var ikke lenger forsvarlig å trafikkere de gamle sporene. – Alt er gjort på nytt. Alle masser er byttet ut og hele banelegemet er b ­ ygget fra grunnen, forteller Jan Harangen, daglig leder i HAB Construction AS. De har hatt flere av prosjektene på oppgraderingen og gjør seg nå ferdig med Gjettum stasjon i Bærum. I forbindelse med oppgraderingen av banen ble det vedtatt å bygge banen med metrostandard. Frostsikring Store deler av den 15 kilometer lange banetraseen er under arbeidene bygget opp med løs Leca i grunnen. Bare på kontrakten på Gjettum stasjon er det brukt 7000 kubikkmeter Leca. – Når man vet hvordan dette skal bygges opp er løs Leca en veldig god ­løsning. Den er enklere å legge ut og tåler mer enn alternative løsninger, f­ orteller han. Den løse Lecaen brukes først og fremst for å frostsikre banen. Lecaen kles inn for stabilitet og dekkes med et ballastlag pukk på toppen. På ballastlaget legges sviller og skinner. – Vi har god erfaring med bruk av lettklinker i lignende prosjekter tidligere. En av fordelene er at Lecaens egenskaper gjør at vi kan bruke et tynnere sjikt med tradisjonelle materialer, forteller Harangen. Godt prosjekt Åpningen av Kolsåsbanen er etterlengtet i nabolaget hvor arbeidene foregår. Harangen forteller at prosjektet har vært preget av en profesjonell byggherre. – For oss som utførende har det vært bra å jobbe på et prosjekt med veldig lite endringer. En av grunnene til det er nok at alt har vært 3D-modellert i ­prosjekteringen, forteller han. I tillegg til de frostsikrende egenskapene har løs lettklinker også en annen viktig egenskap. – Leca har også veldig gode egenskaper i forhold til sykliske laster slik man får på en t-bane som dette. Over lang tid har Lecaen meget gode resultater i forhold til deformering og knusing, forteller Tom Atle Pettersen i Weber.

28 

BYGG BEDRE  NR. 2  2014

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS


– Vi har god erfaring med bruk av lettklinker.

JAN HARANGEN, HAB CONSTRUCTION AS

TSIKRER BANEN NÅR KOLSÅSBANEN ÅPNER I OKTOBER ER DET LØS LECA SOM SIKRER AT SPORET IKKE FRYSER.

Det har gått med mange tusen kubikkmeter Løs Leca på Kolsåsbanen. Bare på Gjettum stasjon gikk det med 7000 kubikkmeter. FOTO: HAB CONSTRUCTION

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS

BYGG BEDRE  NR. 2  2014 

29


Raskere vegg med element LECA VEGGELEMENT ER ET NYTT PRODUKT FRA WEBER OG ER GIGANTEN I LECA-SORTIMENTET. FOR IKKE-BÆRENDE VEGGER TIL INDUSTRIHALLER OG LAGERBYGG ER LECA VEGGELEMENTER OPTIMALE OG GIR EN VELDIG RASK OG RASJONELL LØSNING.

L

eca Veggelementer er perfekte for litt røffe omgivelser, og benyttes der det er ønskelig med robuste vegger med lite vedlikehold. Fordelene er mange; for eksempel en enkel og hurtig montasje, god lydisolasjon, god lyd­absorbsjon ved ubehandlet overflate og stor varmemagasinerende evne. I tillegg har elementene alle de øvrige gode materialegenskapene til Leca-­ produktene. De er brann- og fuktsikre, er solide og står for en støyt. I juni måned leverer vi 3500 kvadratmeter veggelement til vårt første prosjekt på A ­ vløs stasjon i Bærum. Det er et stort prosjekt der veggelementene utgjør en viktig del av ytterveggene og vil bli synlige på innsiden av bygget. Bruksområder Elementene brukes sammen med et primært bæresystem til ikke-bærende yttervegger, brannseksjoneringsvegger og innervegger i lagerbygg, haller, garasjeanlegg og liknende røffe bygg. Overflaten til Leca Veggelementer kan stå ubehandlet, males, slemmes, pusses eller kles med plater, avhengig av utforming og funksjonskrav. Yttervegg For å bruke Leca Veggelementer til yttervegger, må konstruksjonen tilleggsisoleres for å oppnå godkjent U-verdi i henhold til TEK10. Avhengig av om det skal vare en kald eller varm konstruksjon, varierer U-verdikravene og også tykkelsen på isolasjonen.

30 

BYGG BEDRE  NR. 2  2014

Isolasjonen skal i størst mulig grad ­ lasseres utvendig, da det medfører at p nullpunktet flyttes ut av konstruksjonen. Dette reduserer faren for kondensproblem­ er og gir også en kontinuerlig isolasjon uten kuldebroer. Dermed kan Leca vegg­ elementer magasinere varmen som skapes i lokalet. For å ivareta krav til luftlekkasje må veggen slemmes eller pusses. Leca Veggelement gir mulighet for de fleste fasadeløsninger, noen eksempler er teglforblending, platekledning og puss på luftet kledning. En bra og velegnet løsning i store deler av Norge er Weber Serpomin som er puss på mineralull. Valg av fasade­ løsning må vurderes etter lokale klima­ forhold. Brannseksjoneringsvegg/ innervegg Leca Veggelement er et ubrennbart materiale og har i utgangpunkt brannmotstand på EI 240, men kan benyttes som komponent i brannskillende konstruksjon med krav til brannmotstand opp til REI 240M. For å tilfredsstille kravene må elementene poretettes (slemmes eller pusses) på minst én side. I konstruksjoner hvor det benyttes stålsøyler som bæresystem, må disse brann­ isoleres eller brann-males etter kravene for å oppnå ønsket brannmotstand. Montering/prosjektering Ved montering løftes Leca Veggelementer på plass mellom søyler av stål eller betong. Den mest rasjonelle metoden er montering ­mellom stålsøyler med H-profil, der elementene ­stables oppå hverandre i steget på søylene.

Det er også mulig å forankre elementene med bolter til bakenforliggende søyler av stål eller betong. Ved vindus- og døråpninger monteres elementene med fordel i U-profiler. Fugene mellom elementene utføres fortrinnsvis med Weber Murmørtel M5 med fulle fuger. Mørtelen er pumpbar og gir en rask og effektiv fremdrift. Ved elementer med utsparing i toppen brukes Conlit ­brannisolasjonsremse med mål 50x40 mm. For å stabilisere konstruksjonen skal det alltid fuges mellom element og stålsøyler av H-profil. Dette kan utføres med både ensidig og tosidig fuging, når det er mulig å plassere elementene mot inn-/utvendig flens eller sentrisk i søylen. Elementene bør kiles fast fortløpende mens de monteres for å sikre stabilitet, og for å få riktig avstand mellom søyle og elementer om de plasseres sentrisk. Som fundament for Leca Veggelement anbefales det et støpt betongfundament. Det kan også benyttes stålbjelker eller murverk som opplegg. For alle opplegg skal elementene ha full oppleggsbredde, og det skal alltid fuges mellom opplegg og element med anbefalte metoder. Leca Veggelementer produseres i ­liggende former og transporteres på samme måte. Transport skjer vanligvis med semitrailer, men bil med kran og tilhenger kan brukes ved behov. Ved lossing av bilene anbefales bruk av to hydrauliske klyper på et løfteåk som muliggjør lossing og få snudd elementene på høykant i samme operasjon. Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS


Har du spørsmål om bruk av Leca- og Weber-produkter? Kontakt oss på telefon 22 88 77 00 eller teknisk@weber-norge.no

Prosjektingeniør i Weber, Anton Hultqvist: De nye veggelementene fra Leca er meget raske å montere og gir en ikke-bærende vegg med de samme gode egenskapene som andre Leca-produkter mot inn-/utvendig flens eller sentrisk i søylen.

7,0

vf  (kN/m2)

6,0 5,0   4,0   3,0   2,0   1,0   0,0  

4

4,5

5

5,5

6

6,5

7

7,5

Sta.sk elementlengde  (m)  

I tabell vises dimensjonerende kapasitet for vindlast. Leca Veggelement 20 cm. *Verdi forutsetter puss på én side Tekniske Data Elementtykkelse

Lengde

Egenvekt

Lydisolasjon*, R w

Brannklasse

150 mm

1,98-5,98m

140 kg/m²

44 dB

(R)EI240(M)

200 mm

1,98-7,18m

200 kg/m²

46 dB

(R)EI240(M)

250 mm

1,98-7,48m

270 kg/m²

48 dB

(R)EI240(M)

Leca® er et registrert varemerke for Saint-Gobain Weber AS

BYGG BEDRE  NR. 2  2014 

31


Returadresse: Saint-Gobain Byggevarer as Brobekkveien 84 Postboks 216 Alnabru 0614 Oslo Tel: 22 88 77 00 fax: 22 64 54 54 email: info@weber-norge.no www.weber-norge.no

B-PostAbonnement

Det er tiden som teller Byggebransjen blir mer og mer lik idretten. Alt skal gå fortere. Det som var fort i går, er sakte i dag.Heldigvis er Løs Leca fremdeles verdens hurtigste materiale for oppfylling og tilfylling på byggeplassen.

Bygg bedre 2/ 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you