Page 1

BYGG BEDRE – NR 1– 2012

INSPIRASJON Mye spennende i Nord-Norge Minimalistisk i Bergen BYGGGING Aktivitet i nord OBOS Nye gulvavrettings­produkter

Vi besøker i Nord-Norge 25 prosjekter

Vår nordlige landsdel har mengder av prosjekter i mur å by på.

+

ARKITEKTENS hjørne Arkitektkompaniet AS, Drammen


Bygg Bedre på Nord-Norgeturne

produktnytt

Dette nummeret har en tung slagside mot byggeprosjekter i nord. Vi har rett og slett kostet på oss en rundreise i Nord-Norge for å se litt på hva som foregår der, og gledelig nok sett med Weber-briller, var det omfattende byggevirksomhet som foregikk. Muligens er ikke alt like stort som f.eks. i Østlandsregionen, men det vi har sett mye av på turneen vår er den daglige, vitale byggevirksomheten. Lager­byggene, butikkfasadene, eneboligene – og ikke minst gjenbruk og rehabilitering av gamle bygg; Tyskerbunkersen som blir bolig, k­ aviarfabrikken som blir kunst­ galleri, ­f yrbygget som får en hardt tiltrengt ansiktsløftning. Og så alle de fantastiske boligene da, med hav, fjell og storslått natur som ­omgivelser. For hvor ellers finner man egentlig slike boligtomter som her oppe, med vill, vakker natur så langt øyet kan se? Det er moro å se at murhus og deres kraftfulle egenskaper brer om seg også her, hvor de virkelig får bryne seg mot naturkreftene. Et par ting for søringer har vi også tatt med; våre flunkende nye gulvavrettingsprodukter som i skrivende stund går sin seiersgang i byggevaren, og som så langt kraftig har oversolgt enhver optimistisk prognose vi hadde satt opp. Og så må vi jo ta med Voksenhagen enda en gang – Norges største boligprosjekt i mur. Vi har snakket med OBOS og spurt hvorfor mur ble valgt her. Svaret var enkelt og greit: Mur er etterspurt. God lesning!

Bygg Bedre

Informasjon fra Weber til det norske byggemarkedet Utgitt av: Saint-Gobain Byggevarer AS, postboks 216, Alnabru, 0614 Oslo Telefon: 22 88 77 00 Telefaks: 22 64 54 54 Internett: www.weber-norge.no/ www.filtralite.com / www.weber-marine.com Redaktør: Morten Müller Redaksjon og journalistisk arbeid: Informasjonspartner as, Trond Opstad Har du tips, idéer eller kommentarer tilknyttet Bygg Bedre, ser vi gjerne at du tar kontakt pr. telefon, telefaks eller e-mail: info@weber-norge.no Trykk og grafisk formgivning: Merkur-Trykk AS

colorlab.no The Norwegian Color Research Laboratory

2 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012

Weber har lansert to nye avrettingsmasser som er ­spesielt beregnet på håndverkere og forbrukere som legger gulv en gang i mellom.

Tekst og foto: GAUTE B. IVERSEN

M

ålet med de nye produktene er at de skal dekke behovet i forbindelse med alle normale gulvjobber i hele huset. Weber Gulvavretting Fiberarmert Normaltørk og Weber Gulvavretting Fiberarmert Hurtigtørk er to helt nye produkter.

– Vi har utviklet dette for å gjøre det lettere å få et godt resultat for de som ikke avretter eller støper gulv så ofte, sier Cecilie Evju Baggerud, produktsjef gulvavretting i Weber Norge. De nye produktene inneholder fiberarmering. For å gjøre gulvsortimentet komplett, regnes nå Weber Støpemørtel Bad som et gulvprodukt.


Gulvavretting Weber lanserer to nye produkter for gulvavretting. ∂ Finnes i normaltørk og hurtigtørk. ∂ Kommer i 20 kilos sekker.

∂ Støvreduserte ∂ Selvutjevnende ∂ Selges i byggevare. ∂ Beregnet på håndverkere og f­ orbrukere som støper gulv sjelden.

Cecilie Evju Baggerud, produktsjef gulv­ avretting, viser de nye avrettingsmassene. Massen er pakket i sekker på 20 kilo og er laget for håndverkere og forbrukere som legger gulv en gang i mellom. De nye avrettingsmassene ble godt mottatt da Weber holdt produktdemonstrasjon på Mal i Drammen. Her demonstrerer Abdolrahman Farid fra Steam Clean Buskerud.

Nye gulvprodukter Støver mindre De to nye avrettingsmassene kommer i hend­ ige poser på 20 kilo, noe som gjør massene lettere å frakte. Begge massene benytter Webers «Dust Free»-teknologi som gjør at de støver langt mindre enn vanlige avrettingsmasser. – At massene er støvredusert betyr at det er mulig å blande posene innendørs uten at

støv sprer seg til hele huset, understreker hun. Den hurtigtørkende avrettingen har ­nøyaktig de samme egenskapene som normalversjonen, men herder langt raskere. Allerede etter tre timer kan gulvet gås på og etter bare ett døgn kan det legges belegg. – Avrettingsmassene kan brukes på alle typer underlag og alle typer belegg kan legges på massen, sier Baggerud.

Selvutjevnende Massene er selvutjevnende og kan bygge fra fem til femti millimeter i én støp. Ved behov for høyere støp kan det gjøres i to omganger. – Dette er masser som er så enkle å bruke at vi er sikre på at det er lettere å få et godt resultat for folk som legger gulv sjelden, sier Cecilie Evju Baggerud, produktsjef gulvavretting i Weber Norge. BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

3


BYGGING VOKSENHAGEN

Arkitekt: Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb AS ved sivilarkitekt Kari Nissen Brodtkorb, faglig ansvarlig og sivilarkitekt Jeanette Wikström, ­saksbehandler

Prosjektutvikler Hans Dahl, megler Hanne Larsen Menevse og prosjekt­leder i OBOS, Carl Christian Birkeland sier kjøperne i Voksenhagen ønsket murhusene. – Murhus oppnår ofte bedre priser, sier Larsen Menevse.

4 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012

BYGGHERRE: OBOS Nye Hjem AS Totalentreprenør: Skanska Norge AS Murarbeider: Mjøndalen Mur & Puss AS

Rådgivende ingeniør: Sivilingeniørene Haug og Blom-Bakke AS v/ Richard Kjenslie Aas


– Vi har hatt stor hjelp i utføringen ved at Weber har vært så tett på i p ­ rosjekteringsfasen og sørget for at tegninger og løsninger er i henhold til materialenes egenskaper.

Stein Terje Nesheim, Mjøndalen Mur & Puss AS

Da OBOS skulle prosjektere boligene på Voksenhagen i Oslo, var valget av mur viktig. – Kjøperne vil ha murhus, både fordi det er lite ­vedlikehold og fordi murhus oppnår høyere priser, sier megler Hilde Larsen Menevse i Obos eiendomsmeglere ­Prosjektsalg AS. Tekst og foto: GAUTE B. IVERSEN

D

et var ingen tilfeldigheter som gjorde at OBOS valgte å bygge de 50 ­eneboligene i Voksenhagen i mur. Etter at tomten gjennom mange år hadde vært vurdert brukt til alt fra parkeringshus, svømmehall og boligblokker bestemte OBOS Nye hjem at tomten skulle brukes til småhus i rekke. – Vi så på boligområder som Gullkroken og Giskehagen i Oslo hvor denne typen boliger hadde vært veldig vellykket. Da vi begynte å jobbe med dette ønsket vi å gjøre det samme med denne tomten, forteller prosjektutvikler Hans Dahl.

Tomtens helning og fasong gjorde at det ville bli lettere å få til bebyggelsen i mur enn i tre. – Vi ønsket et moderne uttrykk på husene, da blir det også stramme linjer og vinkler som er enklere å få pent og varig når det­­bygges i mur. Luftet kledning ville ikke blitt det samme, mener Dahl. Murhus er mangelvare – Vi har liten tradisjon for murhus i Norge, men når kundene blir spurt vil de gjerne ha murhus. Den litt høyere byggekosten oppveies av at murhusene krever veldig lite ­vedlikehold, sier megler Hanne Larsen Menevse. Boligene ble lagt ut for salg i to omganger. Begge ganger ble alle husene solgt meget raskt , selv om kjøperne ikke hadde noe annet å forholde seg til enn tegninger. – Murhus er ettertraktet i eiendomsmarked­ et. Kjøperne er opptatt av at det er brannsikkert med mur når husene ligger så tett, og at det er lite vedlikehold. Særlig for barnefamilier er det viktig, sier hun. Hun mener det også er positivt for et ­eventuelt videre salg av boligene at de er ­bygget i mur. – Murhus er mangelvare. Det er flere som vil ha murhus enn det som er tilgjengelig i marked­et. Derfor oppnår murhus ofte høyere priser enn tilsvarende boliger i samme område, sier Larsen Menevse.

Påkostet prosjekt Husene i Voksenhagen har et gjennomsnittlig areal på 140 kvadratmeter og en snittpris på 6,3 millioner kroner. Hele området blir bilfritt og har fått felles underjordisk garasjeanlegg. – Selv om murhus er litt dyrere når de oppfør­es, valgte vi mur og tunge konstruksjon­er. Noe av det vi solgte på var at de ikke trengte å gjøre noe på 15-20 år, sier ­ hristian Birkeland, prosjektleder i OBOS Carl C Nye Hjem. Området er organisert som et tradisjonelt borettslag, og det var viktig å holde de a­ ntatte vedlikeholdskostnadene lave de første årene. Hele borettslaget har også felles anlegg for varmtvann og gulvvarme. – Det er boret 14 brønner som er opptil 200 meter dype for å varme opp vannet som alle enhetene bruker. Det er miljøvennlig og energivennlig. De nye Leca Isoblokk 35 gir oss i tillegg en U-verdi som gjør at boligene her får energiklasse B, forteller han.

Voksenhagen ∂∂ 50 hus i rekke bygget i mur og betong. Prosjektet ble solgt i to salgstrinn; ett i juni og ett i september 2010. Etter siste salgsmøte var alle boligene solgt i løpet av få dager. De første beboerne flytter inn etter påske 2012.

OBOS’ utbyggingsprosjekt på Voksenhagen i Oslo består av 50 hus i mur og betong. Huskjøperne var spesielt opptatt av murens egenskaper i forhold til brannsikkerhet. BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

5


entreprenør: Bygg-Konsult Ballangen AS

NORD-NORGE Ballangen

Murarbeider: Bygg-Konsult Ballangen AS

Weberprodukter ∂ Leca Isoblokk 30 cm ∂ Leca Byggeplank ∂ Weber Fiberpuss-system ∂ Weber Komfortgulv

Hjem og jobb i havgapet

6 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012


– Med Ofotfjorden og Vestfjorden rett ut, kan været til tider være en utfordring. Etter mye nettsøk og mange møter falt valget på murhus. Liv og Lars Harby, byggherre

Storkjøkkenleverandøren ønsket seg både et vedlikeholdsfritt hjem og nye ”show-off” lokaler til firmaet. Resultatet tar da også pusten fra alle besøkende.

Tekst og foto: Trond Opstad

D

et stunder mot kveld da vi i lett duskregn parkerer bilen. Panoramaet som møter oss er storslagent. Med havblikk ut mot Ofotfjorden og Vestfjorden kan det ikke bli mer spektakulært enn dette. Etter mange hektiske år med lange arbeidsdager startet Liv og Lars Harby å planlegge en fremtid med en litt annen levemåte. Sammen har de bygget opp flere suksessfulle bedrifter hvor et av dem er Lillehammer Storkjøkkensenter AS, en totalleverandør av storkjøkkenutstyr, kjøl-frys og profesjonelle vaskerimaskiner. I stedet for å trappe ned, så de en mulighet til å trappe opp og samtidig kunne realisere noen drømmer.

Arbeid og privatliv uten konflikter Firmaet på Lillehammer kunne drives videre av dyktige medarbeidere. Samtidig var det ønskelig med et nytt kjedekontor for sitt kjedekonsept - i skrivende stund er de nå i tillegg til Lillehammer etablert med storkjøkkensentre i Bergen, ­Haugaland, Agder, Drammen, Fredrikstad og Trøndelag. Dessuten hadde Liv og en venninne bygget opp et mønster- og inspirasjonsmagasin som selges i hele Norden. Planene videre var et distribusjonsnett i England og USA. Alle disse gjøremålene måtte være med i planlegging­ en av den nye fremtiden. – Vi ville ha et hus som kunne kombinere jobb og bolig på en slik måte at arbeid og privatliv ikke krasjet med hverandre. Gjennom mange år med ­prosjektering og tegning av

Her både bor man og bygger relasjoner i firmaregi.

LES MER PÅ NESTE SIDE BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

7


entreprenør: Bygg-Konsult Ballangen AS

NORD-NORGE

Murarbeider: Bygg-Konsult Ballangen AS

profesjonelle server­ingssteder for andre, følte vi at vi hadde verktøyet og kunnskapen som skulle til for å tegne og prosjektere vårt eget hus, forteller Liv og Lars Harby. Tomta på 30 mål og med 200 meter strandlinje fikk de kjøpt av gode venner. Med panoramautsikt mot Vesterålen og Lofotveggen mot vest og Stetind mot sør, var det litt av et drømmested. – Før vi kunne sette i gang med noe som helst, hadde vi et stort problem som måtte løses. Uten tilknytning til skikkelig bredbånd ville vi være hjelpeløse her ute. Men kommunen tente på idéen og igangsatte utbygging av bredbånd i området, selvfølgelig til glede også for fastboende og hytte­f olk. Flere ser nå muligheten til å kunne etablere seg i området. Med dagens teknologi trenger ikke alle klumpe seg sammen i byene, sier de. Form og byggematerialer – Når vi skulle velge form og byggematerialer var det flere hensyn å ta. Med Ofotfjorden og Vestfjord­en rett ut, kan været til tider være en utfordring. Etter mye nettsøk og mange møter falt valget på murhus. Etter ytterligere undersøkelser falt valget på Leca fordi de

Det er Weber Komfortgulv i hele huset.

Totalt 220 kvm boflate.

8 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012

Weberprodukter ∂ Leca Isoblokk 30 cm ∂ Leca Byggeplank ∂ Weber Fiberpuss-system ∂ Weber Flytsparkel

har lang erfaring, gode referanser og ikke minst et stort spekter av produkter. Som Leca Isoblokk, Leca Byggeplank samt en godt utviklet utvendig puss. Vi ønsket et hus med vannbåren varme, og Weber flytsparkel ble benyttet på alle gulv i stedet for betong. Dette medfører at reaksjonstiden på innstilt temperatur reduseres med 80 prosent, forklarer Harby. Kreative håndverkere – Da planløsning, byggegodkjenninger og material­v alg var klart, valgte vi å styre prosjektet selv og var derfor avhengig av dyktige og kreative håndverkere. Bygg-Konsult Ballangen AS fikk entreprisen på selve bygget. Firmaet hadde ikke den store erfaringen med ­b ygging i Leca i så stor skala, men det skulle vise seg at det bare var en fordel. Med stor nøyaktighet og profesjonell innstilling gjennomførte de en fantastisk jobb, og resultatet kunne ikke bli bedre. Med tett og positiv dialog mellom byggherre og entreprenør fungerte prosjektet fra første dag til huset sto ferdig i juli 2010, sier Liv og Lars Harby fornøyd.

Logistikk, funksjonalitet og høy kvalitet i sentrum også for deres private kjøkken.


Murarbeider: Mur & Malerteknikk AS

Weberprodukter ∂ Weber Luftet Kledning

Den Blå Brygge

Den gamle ekspedisjons­bygningen på Sortland fikk ny fasade i form av Weber Luftet Kledning i 2008.

Puss på Weber Luftet Kledning i blåbyen Sortland, Vesterålen. Tekst og foto: Trond Opstad

S

ortland har bystatus kun tilbake fra juni 1997, men vokser raskt. Mange mener at byen trenger en estetisk og miljømessig opprusting og en klarere identitet. I 1998 lanserte kunstneren Bjørn Elvenes ideen om å male byen Sortland blå. Sortland kommune igangsatte et pilotprosjekt der målsettingen i prosjektet bl.a. var å fornye og forbedre det offentlige rom og binde sammen et uryddig formuttrykk. Etter dette har en rekke hus og bygninger blitt malt i blåfarger og gitt byen en ny karakter.

– I Sortland er dette et s­ ignalbygg med lang ­historie. Det er flott at den nå er oppgradert med ny fasade og i ny farge, p ­ åpeker Ken Magne ­K ristoffersen i Mur & ­Malerteknikk AS som var ­utførende for arbeidet.

BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

9


entreprenør: Hadsel Bygg og Vedlikehold AS

NORD-NORGE

Murarbeider: Hadsel Bygg og Vedlikehold AS

Vesterålen

Weberprodukter ∂ Leca Isoblokk 35 cm ∂ Weber Fiberpuss-system ∂ Weber. base KC 50/50 (innvendig puss)

Legens egen resept Mai i fjor sto det nye tilbygget til det verneverdige trehuset ferdig. Nøyaktig slik legen selv foreskrev det. Tekst og foto: Trond Opstad

D

ette har vært en riktig artig og inspirer­ ende jobb. Det er ikke hver dag vi får ­u tfolde oss på denne måten, for­ teller Finn Hokland i Hadsel Bygg og ­Vedlikehold AS. Bedriften som har 20 ansatte, arbeider med mindre prosjekter såvel som større industribygg. De er lokalisert i Hadsel kommune i Vesterålen. Ikke langt unna, i tettstedet Melbu, har de oppført et ganske så spesielt tilbygg. – I det verneverdige huset bor distriktslegen.

Han ønsket seg større plass og hadde sine helt klare preferanser om hvordan det skulle bli. Dette er hans helt egen resept på hjemmebane, om jeg kan si det sånn, smiler Hokland. Han forteller ­v idere at mange detaljer har blitt til underveis ­e tter hvert som byggherre fikk blod på tann. – Vi synes resultatet har blitt meget bra, og det står på egne bein uten å konkurrere med det gamle trehuset. Byggherren er også fornøyd. Nå ønsker han å bygge ny stall. Også den blir topp moderne, skal du se, sier en fornøyd Finn Hokland.

– Sjelden vi får oppdrag som dette, sier Finn Hokland i Hadsel Bygg og Vedlikehold AS.

Det store badet er et kapittel for seg.

10 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012


– Dette har vært en riktig artig og inspirerende jobb. Det er ikke hver dag vi får utfolde oss på denne måten.

Finn Hokland, Hadsel Bygg og Vedlikehold AS

Tilbygget har en grunnflate på ca 80 kvm.

Murerne har fått god anledning til å utfolde seg.

Legens nye hobbyrom. BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

11


entreprenør: NCC

NORD-NORGE

Weberprodukter ∂ Leca Byggeplank

NARVIK

– Smart løsning, fastslår (f.v.) bas Knut Hempel og formann Alf Einar Eliassen i NCC.

Brannskillevegg på to dager 12 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012


Ut gjennom vegg og over tak mures brannskilleveggen med Leca U-blokk.

Ved Rema Distribusjon i Narvik ble det brukt Leca Byggeplank som brannskillevegg. Den jobben var raskt gjort. Tekst og foto: Trond Opstad

H

øyden er 7,20 og lengden 30 meter, til sammen ca 220 kvm. Monteringstiden var ikke mer enn to dager, halv­parten av hva vi hadde beregnet, forteller en formann

Alf Einar Eliassen fra NCC i Narvik. Selskapet utvider anlegget til Rema Distribusjon med 6000 kvm. For plasseringen av Byggeplanken fant de en smart løsning. Tre centimeter klaring – Det var så trangt at all Byggeplank måtte

senkes ned gjennom taket. Vi lagde en spalte som var tre centimeter bredere enn ­B yggeplanken og firte dem ned gjennom denne. Over tak mures brann­skilleveggen med Leca U-blokk. En smart og rask løsning, sier Alf Einar Eliassen.

BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

13


smånytt BYGGING I NORD

Nytt vann­renseanlegg Skanska bygger Harstad ­Vannbehandlingsanlegg. Innvendige vegger oppføres i Leca. Utførende er Murbygg AS. Arkitektkontor: Asplan Viak.

Innvendige vegger er i Leca blokkmurverk.

Husby barnehage Den nye barnehagen på Borkenes i Kvæfjord kommune får et areal på ca 800 kvm og skal stå ferdig ­sommeren 2012.

Frontveggen mures i Leca med Weber Fiberpuss-­ system. Sivilarkitekt er Håkon Alm. ­Entreprenør og murarbeid: Byggmestrene Nilsen & Haukland AS.

14 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012

Filterbassengene.

Husby barnehage får fire avdelinger

Lecapartiet under bakken må slammes.


Ny fasade på Rema 1000 En Rema 1000-butikken i Narvik hadde en gammel trevegg som frontparti. Denne ble revet og butikken har fått ny fasade i Leca Isoblokk 35 cm, til sammen ca 100 kvm. Utførende er Provator.

En verdensdugnad Da adventkirken i Leknes, ­L ofoten, skulle utvides, strømmet det til adventister fra hele verden og j­obbet intensivt i to somre. – Det gikk kjempefint, det var flinke folk, som jobbet hardt. Pussarbeid­e t ble utført av vår

l­okale murer Jon Willy Andreassen, forteller Bror i Byggeriet Leknes. Disse samarbeider nært med ­Weber og leverte byggematerial­ ene; Leca Isoblokk 25 cm med Weber Fiberpuss-system.

BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

15


NORD-NORGE Henningsvær, Lofoten

Weberprodukter ∂ Leca Fasadeblokk med BI-skinner og bindere (3 fasader). ∂ Leca Isoblokk 25 cm montert og forankret med luftespalte mot eksisterende vegg.

∂ Weber Fiberpussystem med ­Weber.ton Silikonharpiksmaling.

Stormen Berit treffer ­Kaviarfabrikken med full tyngde. Foto: Vidar Lysvold.

Containeren er innfelt i fasaden og skal brukes til ulike formål. Foto: Mariken Hoff

Bildet under: – Vi gleder oss til å kunne ta i mot kunst og kunstnere her i denne fantastiske landsdelen, sier Venke Hoff og prosjektleder Leif Vere i utførende bedrift Coating Service AS.

Kaviarfabrikk blir kunstgalleri 16 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012


Det er slik at værforholdene i nord ikke er til å tro før man faktisk har sett det selv.

Venke Hoff, Kaviarfabrikken

Den gamle Kaviarfabrikken i Henningsvær rehabiliteres og skal tas i bruk som kunstgalleri og atelier med bomuligheter for kunstnere.

V

enke Hoff syntes det var leit at den gamle ­f abrikken fra 1920 skulle ødelegges og kjøpte like gjerne bygningen som ligger helt i vannkanten ved innkjøringen til det gamle fiske­v æret. Kaviarfabrikken er oppført som objekt nr. 136 i Kulturminneplan for Lofoten. Rehabiliteringen får bl.a. støtte av Nordlands Fylkeskommune ”Den verdifulle

kystkulturen i Nordland” og Norsk Kulturminnefond. Besøk av stormen Berit – 23. november var det sluttbefaring på bygget, og 27. november kom stormen Berit. Det er slik at værforholdene i nord ikke er til å tro før man faktisk har sett det selv. En steinblokk på 500 kg blir slengt inn i veggen og knuser

noen blokker, men alt øvrig står fantastisk bra. Vi har tatt hensyn til lokale værforhold og benyttet dobbelt med armering og dobbelt med bindere. Det er benyttet Leca Isoblokk 25 og Leca Fasadeblokk. Weber har vært involvert i prosessen siden i fjor sommer og bidratt med forslag til løsninger. Vi er kjempefornøyd og ser frem til utstrakt bruk av Kaviarfabrikken som kunstgalleri, sier initiativtaker Venke Hoff.

BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

17


NORD-NORGE Harstad

arkitekt Arkitekt MNAL Jim Myrstad AS Murarbeider: Byggmester Kristensen & Linløkken AS

– Å tegne et privathus er som å lage en døråpner for hva slags liv man skal ha der, sier arkitekt Jim Myrstad. Tekst og foto : Trond Opstad

Å

tegne en bolig, er som en lang og utviklende reise i forhold til arkitektoniske kvaliteter. Den bærende idéen, det som blir husets sjel, må tuftes på livet som skal leves i bygningen. Mange møtepunkter og en rekke idéutkast fører til reisens mål, forteller arkitekt Jim Myrstad. Hans arkitektkontor som ligger i Harstad sentrum, vektlegger den menneskelige ­k vali­teten i arkitekturen og søker å skape en naturlig balanse ­mellom det individuelle og det kollektive. Fra arkitektkontoret tar vi følge med Myrstad opp til det flotte murhuset, som ligger strategisk plassert. – Det er en suveren tomt. Dette er det opprinnelige utkikkspunktet i byen. For å ha kontroll, bygde tyskerne under krigen en radiostasjon her. Det var derfor viktig for meg å anlegge huset så riktig som mulig på denne kollen. I Harstad har vi en sjelden værtype med vind fra nordøst, som måtte skjermes. Samtidig måtte den fenomenale utsikten mot nord og øst bevares. Dessuten ønsket var å komme inn fra solsiden som er sør og vest, sier Myrstad og legger til at dette bare var starten på kabalen. Egen terrasse for midnattsola – Livet her i nord er noe annerledes enn lenger sør. Folk lever veldig hektisk og intenst i to måneder når midnattsola er på det beste. Et moderne hus bør ta høyde for det. Samtidig har vi gode perioder med dagsol også. Poenget er imidlertid at midnattsola ikke kommer inn på samme side som dagsola. Da må man jo ha to terrasser, en for hver type sol, smiler Myrstad. Han legger til at bygningen består av tre volum.

– Jeg tegner ikke ofte eneboliger. Det krever mye ­arbeid, spesielt kvelds­ arbeid. Men dette mur­ huset var inspirer­ende å jobbe frem, sier arkitekt Jim Myrstad.

18 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012

Weberprodukter ∂ Leca Isoblokk 35 cm ∂ Weber Fiberpuss-system


– Byggherre ville ha mur. Punktum! Jeg er enig, mur både ute og inne, er ­spennende.

Arkitekt Jim Myrstad

Tegnet for livet som skal leves her

En helt unik ­beliggenhet. To terrasser, den ene for midnattsol.

LES MER PÅ NESTE SIDE BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

19


NORD-NORGE

arkitekt Arkitekt MNAL Jim Myrstad AS Murarbeider: Byggmester Kristensen & Linløkken AS

Mur. Punktum! Det er tre volum som er forskjøvet i høyden og i planet. Midtvolumet gir inngang, stort bad og takterrasse for midnattsol. Sidehuset ­r ommer kjøkken og stue. I det tredje volumet er soverom. – Byggherre ville ha mur. Punktum! Jeg er enig, mur både ute og

Husets front er rettet mot solsiden.

Innvendig pusset mur, moderne og stilrent.

20 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012

Weberprodukter ∂ Leca Isoblokk 35 cm ∂ Weber Fiberpuss-system

inne, er spennende. Huset er bygget i Leca Isoblokk 35 cm og svært nær et lavenergibygg. Arkitekturen ble klassisk. Byggherre var mest fortrolig med det. Jeg tror de har fått et hus tilpasset livet man skal leve der, sier arkitekt Jim Myrstad.


arkitekt Stein Magne Fossli

Weberprodukter ∂ Leca Isoblokk 30 cm ∂ Leca Byggeplank ∂ Weber Fiberpuss-system ∂W  eber Mørtel KC 50/50

Ny bruk av tysk bunker

Utkikksdelen på bunkeren hadde opprinnelig samme flotte utsikt.

Da Forsvaret skulle selge bunkeren fra 1943, så sivilingeniøren potensialet i den gamle sambandssentralen for ubåttrafikken.

Distriktssjef Terje Fossheim i Weber (t.h.) har vært s­ parringpartner i bygge- og rehabiliterings­ prosessen. Her sammen med Thore Jensen.

Tekst og foto : Trond Opstad

J

eg så med én gang at her kunne vi gjøre noe spennende. Bunkeren og tomta har jo en unik beliggenhet, og det var det som var mest interessant, forteller Thore Jensen, som arbeid­er som sivilingeniør i Narvik kommune. Han innrømmer at oppgaven med å tilpasse et nytt murhus til bunkeren, var krevende. – Vi har gått langt i å tilpasse huset etter gjeldende forhold. Som en føring for form og plassering laget vi i starten en skisse. Derfra har arkitekten laget fullstendige tegninger som lå til grunn for bygge­ søknaden. Huset er i ett plan og har to hovedakser; nord-sør og øst-vest. Over ny mur ble det lagt Leca Byggeplank som ­etasjeskille.

Murhuset ligger litt tilbaketrukket på bunkeren fra 1943.

Byggeplank er også brukt i taket. Huset er oppført i Leca Isoblokk 30 cm. Vegger ute og innvendig er pusset og malt med silikat­maling. All muringen i Leca og pussing har jeg selv gjort, sier J­ ensen, som har tatt tiden til hjelp. Eiendommen ble kjøpt allerede i 2003. To meter tykke vegger Selve bunkeren vil Jensen bruke som garasje og lagerplass. ­Å pningen i den voldsomme veggen gjorde han for en tid tilbake. – Det var litt av en jobb, veggene er to meter tykke og grundig ­armert. Utvendig har det vært utrolig mye arbeid med bunkerveggene. Overflat­en er sandblåst og enorme mengder løs mur og betong er meislet bort. Mye arbeid gjenstår, men nå har vi et godt murhus å bo i og tar litt etter hvert, sier Thore Jensen. BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

21


NORD-NORGE

arkitekt Ljøterud Ødegård Kongsberg AS

Weberprodukter ∂ Leca Isoblokk 30 cm ∂ Weber Fiberpusssystem

STOKMARKNES

Tekst og foto : Trond Opstad

T

ilbake på Stokmarknes etter et opphold i Tyskland på to år hadde Håkon Østgård og kona med seg positive tanker om murhus. – Da vi skulle i gang med egen bolig, var det naturlig å lene seg på positive opplevelser fra perioden i Tyskland. Så kom murhus-reklamen til Leca på TV. Da ble vi helt sikre, smiler Østgård, og legger til at det er en egen følelse å bo i murhus, i tillegg er lydkvaliteten og brannsikkerheten positive egenskaper. – Mur er dessuten et godt valg med tanke på at denne utsiktstomta ligger på et høydedrag og ikke er skjermet mot vind og vær. Da vi kom så langt som til å ta kontakt med et arkitektkontor, hadde vi allerede i store trekk huset klart. Vi hadde bestemt beliggenhet, stil på hus og tak inklusive ferdig planløsning. Det var også viktig for oss hvordan huset skulle sette seg i terrenget, sier Østgård. Han viser til at dette ikke er et A4-hus og at det medførte en del ekstraarbeid. I den forbindelse har han gjort seg noen betraktninger.

Ikke A4

Alle svenneprøvers mor – Å bygge murhus er en levende - og ikke minst krevende - prosess, i hvert fall for legfolk. En nøkkelfaktor er derfor valg av riktig partner når det gjelder utførelse. Fordi dette ikke var et A4-hus oppsto enkelte utfordringer for håndverkerne. Jeg må innrømme at mer murkompetanse var savnet. Et slikt prosjekt må jo ikke være alle svenneprøvers mor. Et forslag kan kanskje være et bedre partnerskap mellom håndverkertjenester, sier Håkon Østgård og smiler. Men meget fornøyd er han likevel med sluttresultatet, og det har han jo grunn til.

Håkon Østgård (t.v.) og distriktssjef Terje Fossheim i Weber er enige om at resultatet er blitt meget bra.

22 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012

Huset på ett plan har et totalt areal på 220 kvm inklusive en bod på 40 kvm.


– Mur er dessuten et godt valg med tanke på at denne utsiktstomta ligger på et høydedrag og ikke er skjermet mot vind og vær. Håkon Østgård, byggherre

– Vi har bodd i murhus i utlandet og liker følelsen, lydkvaliteten og brannsikkerheten. Det forteller ­huseier Håkon Østgård.

BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

23


arkitekt Lilleng og Gammelgård Arkitekter I/S

NORD-NORGE

entreprenør: Mur & Malerteknikk AS Murarbeider: Mur & Malerteknikk AS

Weberprodukter ∂ Leca Isoblokk 35 cm ∂ Leca Byggeplank ∂ Weber Fiberpusssystem

Funkis i Sortland Store vinduer tar inn lyset og den flotte utsikten.

Et flott funkishus er oppført i Sortland. Utførende er den ­Sortlandbaserte bedriften Mur ­& Malerteknikk AS.

Tekst og foto : Trond Opstad

S

iden etableringen av Mur & ­Malerteknikk AS i 2003 har firmaet utviklet seg i takt med markedets etterspørsel. Spesielt gjelder dette murhus og fasadearbeid i mur. Selskapet har i dag 14 ansatte med en tverrfaglig miks av murere, malermestre og andre håndverkere.

24 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012

– Dette murhuset er et flott referanseprosjekt og nok det største vi har oppført hittil. Men det kommer garantert flere. For hvert referanseprosjekt, kommer nye etter, forteller prosjektleder Ken Magne ­K ristoffersen. – Det er helt klart en spirende interesse for murhus i dette distriktet, sier Ken Magne Kristoffersen i Mur & Malerteknikk AS.


Weberprodukter ∂ Weber Duro Top

– Det er absolutt spennende for det er ikke mulighet til å gjøre feil.

Arild Bogstrand, Malermestrene Bogstrand

Weber Designgulv benyttes i en rekke ulike butikk-kjeder. Her hos Clas Ohlson i Harstad.

1400 kvm Designgulv – Når vi støper et Weber Designgulv kan vi ikke stoppe - ikke spise - ikke angre. Det ­forteller Arild Bogstrand.

G

ulvet hos Clas Ohlson i Harstad er utført av Malermestrene ­Bogstrand. Det spesielle med støpingen av et slikt gulv er null toleranse for stopp av ethvert slag. – Det er absolutt spennende for det er ikke mulighet til å gjøre feil. En ørliten stopp vil øyeblikkelig vises i gulvet. Derfor kan vi ikke stoppe, spise eller angre ett sekund, sier Arild Bogstrand. Han forteller at det er forarbeidet som tar lengst tid. – Her brukte vi tre dager på klargjøringen. Selve gulvet ble lagt på fem intensive timer. Dette er fine jobber, vi er klare for nye oppdrag, fastslår Arild Bogstrand.

Distriktssjef Terje Fossheim i Weber tar en oppfølging av Designgulvet sammen med Arild Bogstrand.

BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

25


arkitekt Aase Arkitektkontor AS

NORD-NORGE

Entreprenør: Star Eiendom AS

Prosjektkoordinator/ leverandør: Byggmakker Ekran Murarbeider: Star Eiendom AS

Weberprodukter ∂ Leca Isoblokk 30 cm ∂ Leca Byggeplank ∂ Weber Fiberpuss-system

Myre, Øksnes kommune

Lukket mot nord.

Boligen har to etasjer. Totalt 240 kvm.

Innenfra o Åpent mot utsiktssiden. Lukket mot nord. Det var hovedgrepet til byggherren. Tekst og foto : Trond Opstad

I

Utsikt fra du kommer inn i hallen.

26 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012

planleggingen av huset startet vi innenfra og ut. Ønsket var at med en gang vi kom inn i hallen i første etasje, skulle kunne se ut. Husets form og plassering er gitt av at vi ville lukke det mot nord og åpne mot ­utsikten, mot sør, forteller Per Bjørkås og Veslemøy Brinchmann. De flyttet inn i det flotte murhuset på Myre i Øksnes kommune i 2010.

– Husdrømmen startet allerede for 10 år siden. Etter hvert modnet ­t ankene om hva slags hus og type byggematerialer. Både mur og betong tiltaler oss med sin grove tekstur og ikke minst vedlikeholdsfrihet. Vi saumfarte bøker og vurderte prosjekter. Så tok vi tak i våre egne idéer og startet tegnearbeidet. I tillegg støttet vi oss på arkitektkontoret. Et viktig poeng var at dette skulle være


– Både mur og betong tiltaler oss med sin grove tekstur og ikke minst ­vedlikeholdsfrihet.

Per Bjørkås og Veslemøy Brinchmann, huseiere.

og ut en lavenergibolig. Derfor er det gjort innvendig tilleggsisolering, 5 cm nede og 10 oppe. Dimensjonering av laster etc ble gjort av byggmester. Selve ­b yggearbeidet gikk veldig greit. Spesielt vil vi fremheve Webers representant Terje Fossheim. Han var ekstremt flink på oppfølging, noe som ga oss trygghet underveis og bidro til et flott resultat, sier Per Bjørkås og Veslemøy ­Brinchmann.

Huset er åpnet opp mot utsiktssiden.

Familien flyttet inn i sitt nye hjem i 2010. BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

27


NORD-NORGE Murhus som står godt

Gratangen Båtmuseum har vært et populært turistmål i mer enn 20 år.

Gratangen Båtmuseum

G

ratangen båtmuseum (Nordnorsk fartøyvernsenter og båtmuseum) er et museum for fiske, fangst og kystkultur som ligger i vakre

omgivelser i Gratangen kommune i Troms fylke. Museet ble bygget på nittitallet og har altså rukket å få en rekke år på baken. Hver sommer kommer tusener av besøkende til

det idyllisk beliggende båtmuseet, som i hovedsak er bygget i Leca.

Her er et lite utvalg av alle murhusene nord i landet som er like fine etter mange år.

1994 1984 Murgaardhuset i Harstad ble bygget i 1994 og står absolutt like fint 18 år senere. Leca Isoblokk 25 cm med slemmemørtel.

Oppført i 1984 på Strand utenfor ­Sortland. Oppført i Leca Isoblokk 25 cm.

1997 2000 Denne firemanns-boligen ble bygget i 1997. Leca ­Isoblokk 30 cm med Weber Fiberpusssystem. Arkitekt Simon Arntsen.

28 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012

Dette huset fra ­Mesterhus er i ­kombinasjon av mur og tre. Bygget ca år 2000.


Weberprodukter ∂ Weber Luftet Kledning

utførende: Mur & Malerteknikk AS

– Æ e så fornøyd

– Før 2008 hadde vi tilsvarende fasade som det blå huset bak. I forbindelse med ny fasade endret vi fargen tilbake til den originale, forteller Tone Drechler, her sammen med Ken Magne Kristoffersen fra Mur & Malerteknikk AS.

Etter diverse forsøk på rehabiliteringer av betongfasaden gjennom årene, er endelig innehaveren fornøyd. Tekst og foto : Trond Opstad Parfymelle i Sortland har gjennomgått en betydelig ansiktsløftning. Fra en uhelbredelig betongfasade fremstår nå bygningen, som både er butikklokaler og bolig, i ny prakt.

– Det har vært gjort diverse forsøk på rehabiliteringer gjennom årene, men de har ikke vært vellykket. I 2008 hørte vi på gode råd og investerte i ny fasade, denne gangen Weber Luftet Kledning. Det er altså nå snart fire år siden, og fasaden er akkurat like fin, forteller eier Tone Drechler. BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

29


smånytt BYGGING I NORD

Rehab i Narvik Ved rehabiliteringen i Lodve Langes gate brukes ulike blokktyper Leca innvendig. ­Fasaden blir i Weber Luftet Kledning Entreprenør er Byggmester Ole Liljebakk AS.

Den gamle bygningen vil fremstå som ny.

Nordkraft Arena Den nye flerbrukshallen i Narvik ble overlevert desember 2010. – Anlegget på tre etasjer brukes kombinert som ishall og konsertarena. I underetasjen er det dessuten næringslokaler og treningsstudio. Innvendige skillevegger og våtrom er i Leca 15 cm Standard blokk. Her var det ønskelig med et materiale som tåler både hockeykøller og fukt, forteller driftsoperatør Roger Svendsen.

Veggene her må tåle ymse påkjenninger. Fra venstre distriktssjef Terje Fossheim i Weber og driftsoperatør Roger Svendsen i Nordkraft Arena.

Den nedre ”slitasjedelen” av veggene er utført i Leca.

Tilbygg på kirke i Gratangen Gratangen er et lite Norge i miniatyr - her er alt norsk ­natur kan by på av fjord og fjell og kyst. I 1971 ble betongkirken bygget (arkitekt Oskar Norderval). I senere år var det ønskelig med mer plass til menighetens .arbeid. Det nye tilbygget er oppført i Leca Isoblokk 30 cm.

30 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012


Nytt murhus i Leknes Murhuset like utenfor Leknes i Lofoten var innflytningsklart i 2008. Byggematerialer: Leca Isoblokk 30 cm med Weber Fiberpuss-system. Arkitekt: Asgeir Jørgensen Påterrassen er man skjermet for vind.

Huset har et totalt areal på ca 160 kvm.

Murgaardhus i Harstad Murgaardhuset med den flotte beliggenheten er bygget i Leca Isoblokk 30 cm med Leca

Byggeplank som etasjeskille og Weber Fiberpuss-system.

BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

31


inspirasjon Hylkje ved Bergen

arkitekt Sivilarkitekt Ane Martens Nielsen Murarbeider: Murmester Per Thiessen

Weberprodukter ∂ Leca Isoblokk 25 cm ∂ Weber Fiberpuss-system med silikat sluttpuss ∂ Leca Byggeplank som etasjeskille

Rene linjer og m

De mange vinduene gir kontakt med omverden.

Moderne kjøkken.

God romfølelse og en fantastisk utsikt.

Tekst og foto : Trond Opstad

I

Hylkje utenfor Bergen har Jan Petter og Anette Slethaug fått oppført sin drømme­bolig. ­Murhuset har et totalt areal på ca 335 kvm. Takterrassen er hele 107 kvm og i tillegg er det en ordinær terrasse på drøye 60 kvm. – Anette er opptatt av design og interiør, og vi liker begge minimalistisk stil og rene linjer. Jeg har en aktiv jobb og i tillegg har vi fra før en hytte. Det var derfor et stort poeng for oss å bygge et så

32 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012

­v edlikeholdsfritt hus som mulig. Da måtte det bli mur, sier Slethaug. Nå har de bodd i boligen i tre år og har gjort seg sine erfaringer. – Vi er strålende fornøyd, for oss kan det ikke bli bedre. De praktiske løsningene fungerer utmerket, vi har nærkontakt med omgivelsene i form av flott utsikt og terrasser, og innemiljøet er godt. Nå har vi dessuten kjøpt en gressklipper som slår av seg selv. Jo da, dette er en praktisk bolig tilpasset våre liv, sier en fornøyd Jan Petter Slethaug.


– Det var et stort poeng for oss å bygge et så vedlikeholdsfritt hus som mulig. Da måtte det bli mur.

Jan Petter og Anette Slethaug

maksimal utsikt Stikkord for møtet med arkitekten var minimalistisk stil og rene linjer. Og det er gjennomført.

Stilrent og meget funksjonelt med stor uteplass i form av terrasser. Arealet foran er nå belagt med skifer. BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

33


BYGGING Agdenes

Weber.tec Superflex D2 ∂H  urtigbindende, overarbeidbar etter ca 90 minutter. ∂V  æruavhengig gjennom­ herding via reaksjonsavbinding selv uten tilgang av luft.

∂H  erder selv under påvirkning av sol og vind, og gir et rissog spenningsfritt sjikt. ∂ T estet for å kunne benyttes som tettesjikt i vannreservoar.

Bruksområde: ∂ Vegg og gulvarealer i våtrom ∂ Svømmebasseng ∂ Reparasjon av eldre bygninger ∂ Vanntanker, innvendig tetting

Membran

for ekstreme påkj

Membranen, som ligger på dekket rundt toppen av tårnet, holder unna is, snø, kulde, vind og salt. (foto: Scanpix)

34 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012


Husk at membranen ligger uten tildekking av flis eller annet. Jeg vil tro dette er en langt tøffere test enn hva man får til i et laboratorium.

Magnar Skaret, formann i Foreningen Agder fyr

embran A

jenninger

– Et fyr langs norskekysten blir utsatt for noen av de mest ekstreme belastninger i verden. Endelig har vi ­funnet en membran som kan brukes nettopp på slike ­steder. Det forteller Magnar Skaret i Foreningen Agdenes Fyr. gdenes Fyr ligger i Agdenes kommune, midt i Trondheimsleia, og er den eldste fyrstasjonen i regionen. I 1802 ble det foreslått å opprette et bluss eller lys på Agdenespynten til veiledning for sjøfarende. Farvannet utenfor har både farlige klipper under vannet, og lumske skjær i overflaten. “Admiralitetet” fant fyret nødvendig og nyttig, og Agdenes fyr ble tent i 1804. Noen år senere, i 1828, mente Fyrkommisjonen at fyret burde forbedres, og det ble flyttet til høyden sydøst for den gamle bygningen. I 1835 ble det installert et nytt lyssystem, og fyret ble på nytt tent i 1838. Etter 180 år drift ble fyret nedlagt som bemannet fyrstasjon i 1984. Fyreiendommen eies nå av Klæbu Sparebank. – I forbindelse med renovering av lyktegalleriet og brystvernet, utkikkspunktet på fyret, har vi hatt gjentatte problemer med dekket. Det har vært prøvd en rekke typer løsninger fra ulike produsenter, men ingen av disse har tålt påkjenningene der ute. Så, for ca. halvannet år siden, fikk vi en donasjon i form av et membranprodukt fra Weber. Etter vårt skjønn er dette den eneste membranen hittil som holder mål, ­f orklarer Magnar Skaret, formann i Foreningen A ­ gdenes fyr. Tøffere test enn i et laboratorium – Nå har det gått snart ett og et halvt år, og membranen er like fin. Dette til tross for at den her blir utsatt for noen av de mest ekstreme forholdene i verden. Husk at membranen ligger uten tildekking av flis ­eller annet. Jeg vil tro dette er en langt tøffere test enn hva man får til på et laboratorium, forteller Skaret, som nylig var sammen med Kystverket på befaring på Agdenes fyr. – Ikke overraskende syntes Kystverket at det dekket vi har lagt på Agdenes fyr virket interessant. Kystverket vurderer nå om de skal prøve det ut på en av sine fyrbygninger i Midt-Norge, forteller Magnar Skaret. Kystverket har mange fyrstasjoner der problemstillingen er til-

Magnar Skaret på dekket han er så fornøyd med. svarende som ved Agdenes fyr, men vi har også interne og eksterne retningslinjer å ta hensyn til, sier senioringeniør Bjørn Relling ved Kystverket Midt-Norge. I forbindelse med oppgradering av et ikke-fredet fyr (Lepsøyrevet i Haram kommune) vil vi se nærmere på dette produktet, sier Relling.

Weberprodukter: Weber.tec Superflex D2 Produktet ble anbefalt av Murerfirma ­Johannessen og Hagen AS. Det var medlemmer fra foreningen som la dekket. BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

35


ARKITEKTENS hjørne - Det gir inspirasjon å arbeide med mur, sier (f.v) ­sivilarkitekt MNAL Thor Klippen og daglig leder, ­sivilarkitekt MNAL Bjarte Ågedal i ­Arkitektkompaniet.

36 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012


- Det er robust og tåler tidens tann, det er samtidig edelt, noe ekte, tidløst.

Sivilarkitekt MNAL Bjarte Ågedal, Arkitektkompaniet AS

Arkitektkompaniet har satt spor etter seg i byer og t­ ettsteder over store deler av Norge og har vunnet en ­rekke konkurranser og ­priser. Mange av kontorets arbeider er også omtalt i norske og internasjonale tidsskrifter.

Vestfossen kirke. Foto: Arkitektkompaniet AS. Tekst og foto : Trond Opstad

E

gentlig var vi heldige som fikk en time audiens. For dette er et arkitekt­ kontor med driv i fjæra og store ambisjoner. Nye og stilige kontorer i Drammen er­­arbeidsplassen til 11 ansatte, men det er satt av plass til nesten tre ganger så mange. – Vi ønsker å ekspandere og trenger plassen, forklarer Bjarte Ågedal. Og det tror vi ham på. Det første huset Bjarte tegnet for seg selv, var et murhus i Leca utenfor Kristiansand. Nå bor han i Drammen, i den gamle NRK-­b ygningen, utført i tegl både ute og inne. Etter eget utsagn setter han stor pris på mur og material­enes egenskaper. – Det har ikke bare med å gjøre at jeg en gang holdt på å brenne inne og etter det har behov for å legge meg trygt. Mur har helt spesielle egenskaper. Det er robust og tåler

tidens tann, det er samtidig edelt, noe ekte, tidløst. Mur er derfor en viktig del av vårt virke, enten det er skjult som brannvegger i større prosjekter eller varige fasader og uttrykk. Som for eksempel nylig oppførte Vestfossen kirke med eksponert tegl ute og inne, eller tomannsboligen i Leca som står foran byggestart, forteller sivilarkitekt MNAL Bjarte Ågedal. Kollega Thor Klippen i Arkitekt­k ompaniet stikker innom møterommet. Også hans første byggeprosjekt for seg selv var i Leca. - Det var et tilbygg i bakhagen til et lite hus i Oslo. Det var mitt egentlige første møte med dette materialets egenskaper. Jeg tegnet detaljer og uttrykk jeg mer enn gjerne vedkjenner meg i dag. Enkelt sagt gir Leca ­muligheter som treverket ikke gjør. Og det man lager, blir stående for fremtiden. Det er inspirerende for en arkitekt, påpeker sivil­ arkitekt MNAL Thor Klippen.

Jan Petter ­Svendsen er Key Account ­Manager Arkitekter /RIB i Weber og står for hovedkontakten med disse faggruppene. BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

37


smånytt Skreddersydde gulv - målsøm i kunnskap Weber, landets største leverandør av gulvkonsepter, krever både sertifisering og løpende skolering av de som skal arbeide med gulvavretting.

Lekker fasade­ utbedring Østre Strandgate i Kristiansand har fått en grundig ­ansiktsløftning. Dette er en eldre bygning med doble teglvegger i fasaden. Gammel maling, løs puss og bom ble fjernet. Der man kom helt inn på teglsteinen ble det bygget opp ny puss med grunning Weber.base 103 Rødgrunning og KC 35/65. Til omramninger rundt dører og vinduer er det benyttet ­Weber REP 25. Forøvrig er det brukt Weber Mur- og Pussmørtel KC35/65 og Silikatmaling. Utførende: PK Entreprenør AS

Klar for mange nye år.

Nylig var Sertifiserte Weber Gulventreprenører samlet til Fagdag på Oscarsborg utenfor Drøbak. For å bli en Sertifisert Weber Gulventreprenør, kreves det teoretisk og praktisk spesialopplæring i produkter, systemer og konsepter. Ingen ting står stille, heller ikke når det gjelder utviklingen av produkter hos Weber. Og nye krav og ønsker i markedet er med på å styre dette. Derfor sitter gulventreprenørene til Weber regelmessig på skolebenken. Weber fokuserer på at bestilte gulv skal leveres i den eksak-

38 

BYGG BEDRE  NR. 1  2012

te kvaliteten som avtales når det gjelder funksjon, styrke, holdbarhet, overflate, farge og annet. Av den grunn er det en stram prosedyre for kvalitetssikring som skal følges av Weber og selskapets Sertifi­ serte ­Weber Gulventreprenører. Påfyll av kunnskap er en naturlig del av sertifiseringskravene. For ­Webers kunder betyr det at man får en kvalitetssikret gulvløsning som er utført i henhold til godkjente leggeanvisninger.

Fasaden er i ferd med å utbedres.


Pressen skriver

”Så vi kan ikke se bort fra at lette fyllmasser vil selge som hakka møkk til vegsektoren fremover”. Det skriver bladet Våre Veger.

PROSJEKT­NYTT

Her er et utdrag fra den senere tids ­leveranser fra W ­ eber:

∂ Weber-produkter brukes til bygging av 109 nye bad på Nye Myrkdalen Hotell nær Voss. Utførende er murmester Terje Dyngeland ∂ Leca blokker, armering og mørtel er valgt til gjenmuring av 5 nisjer i en tunnel på Kvivsvegen nær Volda. Entreprenør er Veidekke. ∂ Vi leverer Filtralite til Thames Water, Ashford, og bidrar derfor til rent vann til OL-anleggene I London ∂ 8 tonn med Weber Støpemørtel Bad er levert til Prosjekt Tårnåsen senter. Kunde: Bygg & Mal. Entreprenør: Veidekke. Prosjektet har 60 bad.. ∂ 50 paller med Leca Isoblokk 30 cm er levert til Pir Syd, Gardermoen. Totalt skal det leveres ca 1000 m² i tillegg til Ta TAK-prosjektet ved Weber Leca på Lillestrøm har redusert sykefraværet med 50 prosent. Kilde: Ukeavisen Ledelse.

mørtel, armering og fiberpuss ∂ Vi skal levere ca 140 kubikk med Leca Blokk 20/15 cm til Idrettshall Stålkameratene Mo i Rana. Forhandler er BM Wulfsberg. ∂ Vi har fått leveranse på 800 tonn farget mørtel FM 1022 til

Planter du i krukker og potter, bør det legges Lecakuler i bunnen, slik at ­dreneringen blir god” Skriver Aftenposten. Det samme budskap­ et gjelder også for vei, jernbane og ­bygninger (red.anm.).

prosjekt Maries vei 20, Høvik. Prosjektet er i Finansavisen beskrevet som en perle og Bjørn Rune Gjelstens “pengemaskin”! Solid Entreprenør er utførende, forhandler er Ski Bygg. ∂ Til Prosjekt Eitilstad/ Oslo skal det leveres 4.200 kvadratmeter med Weber Luftet kledning. Utførende er Optimal Entreprenør as, Entreprenør er Peab og forhandler er Optimera. ∂ Vi har startet levering av diverse mørtelprodukter (KC og hydrauliske) til rehabilitering av grunnmuren på Eidsvollsbygningen og tilhørende bygninger. Utførende er Rolf Holm ASM

BYGG BEDRE  NR. 1  2012 

39


Returadresse: Saint-Gobain Byggevarer as Brobekkveien 84 Postboks 216 Alnabru 0614 Oslo Tel: 22 88 77 00 fax: 22 64 54 54 email: info@weber-norge.no www.weber-norge.no

B-PostAbonnement

Mot til å være annerledes Dristighet er ikke det samme som dumdristighet. Men den som ikke tør å tenke annerledes vil heller aldri kunne lede utviklingen på et eneste område.

90138_ByggBedre_1_2012_web  

25 prosjekter i Nord-Norge BYGGGING Aktivitet i nord OBOS Nye gulvavrettings- produkter ARKITEKTENS hjøRNE Arkitektkompaniet AS, Drammen INS...