Seneste udgave

Page 1

December 2022 NR. 11-12

25. ÅRGANG

DKK 49,50

FOKUS PÅ SKIBSBYGNING: MØD DANMARKS LNG-SPECIALISTER VÆRFTSDIREKTØREN FRA SØBY ”DER SKAL VÆRE NOGET PÅ SPIL” LÆS OGSÅ: THYBORØN HAVNENYT

STORT JUBILÆUM - 60 ÅR MED STENA LINE


MAGASINET MARITIME 11-12-2022

TOPHISTORIE

HAVNENYT

21 GOD PLADS TIL OFFSHORE VINDENERGI-LOGISTIK Thyborøn Havn har valgt strategisk at bidrage til udviklingen og støtte op om forvandlingen af Nordsøen til en betydningsfuld brik i den europæiske energiforsyning - og byder ind med gode faciliteter til både installations- og driftsfasen.

22 BESEJLING AF NORDSØEN Nordsøen har helt særlige vind- og vejrforhold. Området ved Thyborøn Havn har den bedste middelvind til effektiv produktion af vedvarende energi.

4 “DER SKAL VÆRE NOGET PÅ SPIL” For Tejs Beltov er en rolig dag på kontoret ikke nødvendigvis en god dag. Tværtimod nyder han det, når der er noget på spil, og når han kan ændre ting til det bedre. Det har han nu gjort i halvandet år på Søby Værft.

12 DANSK-NORSK SAMARBEJDE SKAL GAVNE INDENRIGSFÆRGEFARTEN Danske Hauschildt Marine A/S har sammen med norske Multi Maritime stiftet konsortiet DANOF.

8

23 SIEMENS GAMESA UNDERSKRIVER KONTRAKT MED THYBORØN HAVN OM INSTALLATIONEN AF 21 VINDMØLLER TIL VATTENFALLS VESTERHAV NORD HAVVINDMØLLEPARK 24 DE KOMMENDE HAVVINDMØLLEPARKER I NORDSØEN ØGER AKTIVITETEN PÅ THYBORØN HAVN 26 NORDSØ GODSTRANSPORT KAJ – VEJ – JERNBANE Med skibstrafik, vejnet og jernbane lige ved hånden - lige ud til Nordsøens energieventyr - er det ikke så sært, at Thyborøn Havn vokser. Det er en god havn for multimodal godstransport med fokus på den enkelte virksomheds behov og på landene omkring Nordsøen.

MØD DANMARKS LNG-SPECIALISTER Fayard satser målrettet på LNG-segmentet som en del af fremtiden.

28 NYBYGNINGEN MV HAGLAND PIONEERS FØRSTE LAST


14

SCANDLINES AFSLUTTER INVESTERINGSPROJEKT I NYE STØJSVAGE THRUSTERE

38

FÅ DINE MARITIME NYHEDER ONLINE Vores hjemmeside Maritime.Direct er altid garant for en god historie. Her bringer vi både de sjove, de skøre, de store og de skæve, så du kan fortælle både vigtig viden eller ligegyldig info fra dansk søfart.

Som den sidste af de fire hybridfærger, der sejler på ruten Rødby-Puttgarden, har dobbeltenderfærgen Prinsesse Benedikte fået installeret fire nye thrustere.

34

MAERSK PÅ VEJ MOD NYT REKORDREGNSKAB Selvom fragtraterne falder, så kan den danske rederikoncern A.P. Møller – Maersk i årets tredje kvartal notere et overskud på 67 milliarder kroner.

18

ØRESUNDSFÆRGE OPGRADERET MED VERDENS STØRSTE BATTERIPAKKE Den dansk-svenske færge Tycho Brahe er nu blevet opgraderet med verdens største batteripakke. Dermed ser rederiet ForSea frem mod en CO2-reduktion på mindst 70 procent i efteråret.

19

36

LIVET TIL SØS PÅ ET HOSPITALSSKIB

42

På Mercy Ships’ hospitalsskibe er behovet for hjælp stort, og der er brug for alle mand - og kvinder - på dæk. Mød danske Heidi Nielsen, der var volontør på hospitalsskibet Africa Mercy i tre måneder tidligere i år.

MÅNEDENS SKIB - VELKOMMEN TIL STENA EBBA Stena Line introducerer sin anden store E-Flexer i Østersøudvidelsen. Skibet skal sejle fra Karlskrona til Gdynia sammen med søsterskibet Stena Estelle.

HEMPEL BELÆGGER 3000 SKIBE MED FØRENDE BUNDMALING Den danske malingsvirksomhed har nu belagt 3000 skibe med bundmalingen Hempaguard. Det svarer til en CO2-besparelse på 27 millioner tons.

44

32

KLAR TIL 2023? - HER ER IMO’S NYE STRENGERE REGLER CO2-udledningen fra den internationale skibsfart skal reduceres, og fra den 1. januar 2023 træder en en række nye strammere regler i kraft.

KOLOFON MAGASINET MARITIME Postomdeles til navngivne abonnenter i Skandinavien. Til samtlige danske rederier, samtlige skibe i den danske handelsflåde, maritime industrier, servicevirksomheder, havne, offshore virksomheder samt interesseorganisationer og folketinget. ISSN 2246-5022 Udsendes desuden som E-magasin. LAYOUT FL Marketing Tryk: Stibo Complete, Horsens

FRA SKROTSEJLADS TIL FÆRGEIMPERIUM – 60 ÅR MED STENA LINE

Svenske Stena Line kunne den 28 september fejre sit 60-års jubilæum som færgerederi. En seks årtier lang historie, der begyndte med skrotsejlads mellem Sverige og Danmark.

ANSVARSHAVENDE REDAKTØR Stefan Holmager Larsen shl@mmg.dk Telefon: +45 5015 9082 JOURNALISTER Sisse Katrine Andreasen, sisse@mmg.dk Peter Brandi, pb@mmg.dk Frank Jensen, frank@mmg.dk ANNONCER Niels Hass, Tlf.: +45 51 91 67 01 nh@maritime.direct

UDGIVER Maritime Medier ApS Agerbakken 21 8362 Hørning Telefon: +45 7022 1870 FORSIDE Færgen MS Østersøen blev i 1962 udchartret til Skagenlinjen Rederi Ab, Göteborg v. Sten A Olsson. Foto: Stena Line

December 2022 NR. 11-12

25. ÅRGANG

DKK 49,50

FOKUS PÅ SKIBSBYGNING: MØD DANMARKS LNG-SPECIALISTER VÆRFTSDIREKTØREN FRA SØBY ”DER SKAL VÆRE NOGET PÅ SPIL” LÆS OGSÅ: THYBORØN HAVNENYT

STORT JUBILÆUM - 60 ÅR MED STENA LINE

Advertorial er betalte journalistiske produkter.

Næste udgave: Februar 2023


Tejs Beltov. Foto©Privat / SIDE 4

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT


AF FRANK JENSEN

“DER SKAL VÆRE NOGET PÅ SPIL” For Tejs Beltov er en rolig dag på kontoret ikke nødvendigvis en god dag. Tværtimod nyder han det, når der er noget på spil, og når han kan ændre ting til det bedre. Det har han nu gjort i halvandet år på Søby Værft

I foråret 2021 havde Tejs Beltov en række samtaler med et rekrutteringsbureau omkring rollen som ny direktør for Søby Værft på Ærø, og umiddelbart var det ikke en stilling, som Tejs Beltov var voldsom interesseret i. “Jeg havde på det givne tidspunkt et interessant job for en finsk koncern og arbejdede i Stockholm, og jeg havde ikke umiddelbart planer om et jobskifte,” siger den 57-årige skibsfører og skibsingeniør med linje i planlægning og produktion.

ned i min uddannelsesmæssige baggrund, og ydermere havde jeg igennem de seneste 10 år arbejdet langt hjemmefra, og nu var det vist ved at være på tide at komme hjem. Yderligere kunne jeg se, at der skulle ske nogle radikale ændringer på værftet, for at der igen ville kunne leveres et overskud på driften efter flere års negative resultater, og dels kunne jeg se at transformationen var mulig at gennemføre,” siger Tejs Beltov.

Alligevel har han siden 1. juni 2021 siddet i direktørstolen på Søby Værft, men hvorfor nu det, når han nu ikke var synderligt interesseret til at begynde med?

UDEN UDFORDRINGER - INGEN INTERESSE Havde alt på værftet kørt som smurt i olie, og havde værftet gennem årene leveret stabile overskud, ville han derfor nok stadig have arbejdet i udlandet, for så havde jobbet som chef for Søby Værft ikke haft hans interesse.

“Samtalerne satte nogle tanker i gang, og der var flere ting, der gjorde det yderligere interessant. Dels ramte jobbeskrivelsen direkte

“Nej, for jeg trives ikke med en arbejdsdag eller arbejdsopgave, som ikke kræver noget ekstraordinært af mig. Der skal være noget på

spil, for at jeg rigtigt bliver motiveret. Jeg skal kunne rykke ind, analysere og ændre tingene, så virksomheden hurtigt kan komme videre, og som et resultat få en bedre lønsomhed. Rutineopgaver er ikke lige mig”, konstaterer direktøren, der er vokset op i Midtjylland, og som har læst til styrmand på Sydfyn og til skibsfører i København, inden han aftjente sin værnepligt som reserveofficer i Søværnet på Grønland og siden sejlede som styrmand på langfart i den danske handelsflåde. Herefter læste han til skibsingeniør med linje i planlægningen og produktionen på DTU Helsingør. “Det var helt klart eventyret, der trak i mig, da jeg valgte en karriere til søs, men jobbet som styrmand og siden som skibsfører blev for mig hurtigt et rutinearbejde, og det resulterede i, at jeg besluttede mig for at gå i land for at læse til skibsingeniør,” forklarer Tejs Beltov, som siden har suppleret sin teoretiske >>

Foto©Søby Værft

Værftet set fra luften. LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

SIDE 5 /


Tejs Beltov. Foto©Søby Værft

viden med en MBA og udbygget sin praktiske virksomhedsledelseserfaring med en række lederjobs i både ind-og udland. TEJS’ TRE FOKUSOMRÅDER Typisk har stillingerne haft mindst én ting til fælles. “Behovet for at gennemføre ændringer. I mine senere jobs har opgaven bestået i at analyser virksomheden, identificere og implementere ændringer, der ville resultere i en positivt forandring,” fortæller direktøren, som nu repræsenterer Ærøs største private virksomhed. Den omfattende erfaring fornægter sig ikke. Efter at have tiltrådt 1. juni 2021 kunne han allerede ved årets udgang glæde sig over, at mange års røde tal nu var erstattet af sorte. Tejs Beltov har fra starten haft tre områder at fokusere på: 1. SALG AF VÆRFTSKAPACITET “Med hensyn til salg af værftskapacitet er vi blevet bedre til at få et bedre flow i belægningen. Førhen var det ofte enkeltstående dokningsordrer, men nu forsøger vi at lave aftaler med rederierne om mere end et skib.

/ SIDE 6

Samtidig har vi gjort hele organisationen til en sælgende organisation. Det er ikke kun sælgerne, der skal sælge. Det skal alle i organisationen.”

viderefaktureret de udgifter, for ellers ender vi selv med at skulle betale dem,” forklarer Tejs Beltov, som altså nu kan glæde sig over sorte tal på bundlinjen.

2. AFVIKLING AF PROJEKTER “Søby Værft har altid været god til at levere projekter men knap så god til at administrere dem. I og med at jeg er uddannet skibsingeniør med linje i planlægning og produktion, så ved jeg, hvor vigtigt det er at have styr på projektet og processerne, og hvis man skal kunne tjene penge på projekter, skal man have fuldstændig kontrol på eksekvering og administration. Efter jeg er tiltrådt, har jeg derfor ansat flere projektfolk, så projektafdelingen ikke sidder alene med store projekter og risikerer at drukne i dem. I dag arbejder de i teams á minimum to personer per projekt, så vi sikrer, at man når hele vejen rundt omkring opgaven, så man både får skrevet referater af byggemøder, får dokumenteret tillægsordrer og får alle de andre ting, som meget let smutter, hvis man sidder alene med et projekt.”

FORTSAT TING AT ÆNDRE Men de sorte tal betyder dog ikke, at kedsomheden venter lige om hjørnet.

3. VIDEREFAKTURERING “Vi lever jo i et eller andet omfang at købe ting, eventuelt bearbejde dem og så montere dem på et skib, men her er det vigtigt, at vi altid får

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

“Nej. Der er stadigvæk masser af ting, vi skal have ændret. Hidtil har vi primært kigget på reparationsdelen af vores forretning. Men vi skal også have vores produktionsapparat opdateret, så vi kan byde ind på nybygninger. Masser af de danske kommuner skal have bygget færger i de kommende år, og da vi på Søby Værft har gode erfaringer med bygning af færger, både konventionelle, hybride og fuldelektriske som e-færgen ELLEN, vil vi naturligvis også gerne byde ind på at bygge færgerne,” siger han. “Vi skal også være i stand til hurtigt at kunne skrue op og ned for vores kapacitet, og det kommer også til at kræve nogle tiltag. Derfor er der med andre ord masser at tage fat på i den kommende periode, så jeg kommer ikke til at kede mig foreløbig. Og hvis jeg bliver her, til det er på tide at gå på pension, vil det passe mig fint,” slutter 57-årige Tejs Beltov. n


TURBO- OG MOTORRENOVERING & RESERVEDELE Det er Vi tilbyder reparation samt salg af renoverede og fabriksnye turboer, direkte fra lager.

vores speciale!

Udstilling Exhibition 29.9.2022 - 26.02.2022

Venedig Havets magt

Vi renoverer alle typer af motorer til entreprenør-, landbrug-, marine- og industrimaskiner. Samt salg af motorreservedele.

Sponsoreret

A/S Esbjerg Cylinder Service Tlf.: 75 13 92 55 · www.ecs-itop.dk

SEARCHMASTER INTELLIGENT SEARCHLIGHT

Er du forberedt på mand overbord? •

Searchmaster Searchlight har fuldautomatisk mand overbord funktion samt sporing af nødstedt

Tracking af både AIS og radar mål

Selv stabiliserende lysfokus selv i høj søgang

Frigør personel ombord

2 års garanti SEARCHMASTER ApS | Vesterhavsgade 133 | DK-6700 Esbjerg | +45 7512 0444 info@searchmaster.dk | www.searchmaster.dk Fregatten Peter Willemoes. Foto©Mik Dyrby LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

SIDE 7 /


Foto©Fayard

MØD DANMARKS LNG-SPECIALISTER Fayard satser målrettet på LNG-segmentet som en del af fremtiden AF SISSE KATRINE ANDREASEN

Brugen af flydende naturgas, bedre kendt som Liquefied Natural Gas (LNG) i skibsfart er et område, der er i rivende og stadig større udvikling. Det har man forudset og grebet helt konkret fat om som forretningsområde hos Fayard i Odense, hvor en periode med to års omstilling har sikret, at værftet nu er blandt de få i Europa, der kan servicere segmentet.

/ SIDE 8

“Vi kunne se, at LNG-segmentet var noget, som vi absolut måtte gå ind i og gøre os kvalificerede til. Det har taget to år at nå dertil, så det har været en lang proces, for vi er ikke så tålmodige. Men nu er vi her, og det begynder at tegne til at have været indsatsen værd,” siger CCO hos Fayard, Ivan S. Larsen. Han forklarer, at det krævede en kombination af både viden og certifikater samt faciliteter

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

og ikke mindst lysten til at kaste sig ud i det – for der var ingen garanti for kunder i den anden ende. Ikke desto mindre har værftet nu allerede serviceret den type skibe i et par år og har en portefølje af LNG-projekter, der indtil videre tæller fire skibe om året samt opgaver ad hoc. >>


Foto©Fayard

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

SIDE 9 /


Hovedsageligt transporterer man LNG ind til land i store LNG-tankskibe, men flere og flere skibe bliver også drevet af LNG som brændstof, forklarer Ivan S. Larsen. “Rederierne kommer med flere skibe i serien, og flere rederier har fokus på LNG. Vores viden omkring det og faciliteter til at kunne håndtere de her store skibe, der ofte er 300x56 meter støtter, at vi bliver valgt, så som forretningsområde er det absolut interessant.” Nytænkning i en omskiftelig verden Brugen af LNG er ikke blot interessant som en del af fremtidens grønne løsninger, det er absolut også yderst aktuelt her og nu i en tid med energikrise. Der skal alternative løsninger til, og allerede inden den nuværende

energikrise blev der tænkt i nye baner i forhold til LNG. Fayards ekspertise afstedkom således et oneoff-projekt med LNG regasification-skibet Golar Igloo. Det har siden juli ligget fast til kaj i Eemshaven LNG import terminal i Holland og er omdannet, så det er i stand til at modtage LNG fra et tankskib, der kommer ind til havn og afleverer naturgassen. Her re-gasser Golar Igloo LNG’et og lægger det ud i rør, som er direkte forbundet med det hollandske energinet – som et alternativ til den traditionelle energiforsyning via rør. “Eemshaven er en af de første havne i Europa, som gør det her, men vi ser, at de har ønsker om flere havne, og Tyskland og Frankrig er på vej med noget tilsvarende. Det er spændende at arbejde med, og at være med på den slags projekter er et skulderklap til, at vi har arbejdet med LNG i nogle år og ved, hvad det kræver,” siger Ivan S. Larsen fra Fayard. n

Fakta Med reguleringen Global Sulphur Cap 2020 fra International Maritime Organisation (IMO) skal handelsskibe per 1. Januar 2020 overholde nye svovlemissioner på ikke mere end 0,5 procent på verdensplan mod 3,5 procent tidligere. Sammenlignet med Heavy Fuel Oil (HFO) tillader brugen af Liquefied Natural Gas (LNG) betydelige reduktioner på mere end 99 procent af svovlemissionerne, 80 procent for nitrogenoxider og op til 20 procent for kuldioxid. LNG betragtes derfor som den mest grønne fossile energi og et reelt teknologisk gennembrud. Kilde: Fayard

/ SIDE 10

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT


Foto©Fayard

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

SIDE 11 /


AF SISSE KATRINE ANDREASEN

DANSK-NORSK SAMARBEJDE SKAL GAVNE INDENRIGSFÆRGEFARTEN Danske Hauschildt Marine A/S har sammen med norske Multi Maritime stiftet konsortiet DANOF

Foto©Hauschildt

Læsøfærgen skal snart udskiftes.

For efterhånden nogle år siden fik CEO for skibsingeniørvirksomhede Hauschildt Marine, Preben Thuren Larsen, en idé. Det skulle vise sig at være lidt mere end bare en almindelig god idé, for den udviklede sig og resulterede i dét, der i dag er et konsortiesamarbejde med norske Multi Maritime. DANOF,

/ SIDE 12

som konsortiet hedder, er netop nu i gang med sit første projekt – en ny færge til Læsø – og det er stiftet med en grundtanke om netop at kunne gavne den danske indenrigsfærgefart. “Jeg fik idéen i forbindelse med udbuddet af standardfærgekonceptet, for nordmændene havde allerede været igennem samme proces.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

Jeg tænkte, at det ville være gavnligt for de danske indenrigsfærger at få den erfaring. Det var der heldigvis positiv stemning for hos Multi Maritime, og så det udviklede sig derfra,” fortæller Preben Thuren Larsen. DANOF blev stiftet i 2020, og selvom idégrundlaget med standardfærgekonceptet ikke blev


aktuelt som første projekt, ændrede det ikke på værdien i og formålet med samarbejdet. “Vi lavede det her samarbejde for at supplere begge vores forretninger, både den danske og den norske del. Vi har erfaring med en masse forskellige skibstyper og koncepter i Danmark, men nordmændene har en meget stor erfaring indenfor norske færger og indenrigsfærger. De kompetencer ville vi gerne ‘merge’ netop med henblik på de danske færger, for vi står overfor en ganske stor omstilling af danske indenrigsfærger. Det gælder både i forhold til nye færger, men også logistik rundt om færgerne og hele den grønne omstilling,” siger Preben Thuren Larsen. I Norge er Multi Maritime en af de største skibsingeniørvirksomheder, der har erfaring med hele værdikæden i færgedrift. ET PLUS ET SKAL HELST GIVE MERE END TO De to virksomheder Hauschildt Marine og Multi Maritime har den samme grundbase og faglige kompetence til at bygge skibe og var på den måde i forvejen kollegaer, men ikke mindst også konkurrenter. Ikke desto mindre har det vist sig at være en fordel at arbejde sammen, fortæller Preben Thuren Larsen. “På trods af at vi er konkurrenter, viser det sig, at vi supplerer hinanden på forskellige fagområder og erfaringer, så det giver rigtig god mening. Vi har også fundet ud af, at kemien er ganske glimrende, og de to virksomheder arbejder godt sammen. Det er jo nok så vigtigt, når man går internationalt og skal arbejde med en konkurrent, at man har en tillid og forståelse for hinanden. For selvfølgelig skal vi helst kunne få et plus et til at give mere end to. Det må i hvert fald ikke give mindre,” siger han. DANOF er i øjeblikket i fuld gang med den nye færge til Læsø, og selvom det er konsortiets første projekt, kan fordelene allerede mærkes. Fremtiden ser kort sagt lys ud for det dansk-norske samarbejde i Preben Thuren Larsens øjne. “Vi kan mærke, at vi er blevet mere fleksible til at kunne håndtere peaks. Samarbejdet giver os en større kapacitet og er en god mulighed for at kunne tage større projekter, der kræver hastighed og manpower volumen. Nu koncentrerer vi os selvfølgelig om Læsø Færgen, men derefter vil vi forsøge at finde flere projekter, hvor vi kan levere stærke produkter sammen.” n

Foto©Hauschildt

Preben Thuren Larsen.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

SIDE 13 /


Gammel thruster demonteres.

/ SIDE 14

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT


AF STEFAN HOLMAGER LARSEN · FOTOS SCANDLINES

SCANDLINES AFSLUTTER INVESTERINGSPROJEKT I NYE STØJSVAGE THRUSTERE Som den sidste af de fire hybridfærger, der sejler på ruten Rødby-Puttgarden, har dobbeltenderfærgen Prinsesse Benedikte fået installeret fire nye thrustere

Scandlines afsluttede i efteråret et investeringsprojekt i dobbeltenderfærgerne på den dansk-tyske over Femern Bælt på 100 millioner kroner, som reducerer rederiets miljøpåvirkningen markant. Som den sidste af rederiets fire hybridfærger, der sejler på ruten Rødby-Puttgarden, har fartøjet Prinsesse Benedikte nemlig fået installeret fire nye thrustere, der er langt mere effektive og dermed energibesparende. Hybridfærgens fremdriftssystem består af fire thrustere – to for og to agter, og hele enheden kan dreje om sin lodrette akse og derved virke som ror. De nye thrustere sikrer et mere homogent flow gennem vandet og giver mindre støj og vibration; noget som blandt andet giver dyrelivet i Femern Bælt - her i blandt marsvin - bedre betingelser.

Gamle thrustere skal fjernes.

Desuden medfører den mere homogene vandgennemstrømning, at luftforurenende udslip som eksempelvis CO2 nedsættes. Samtidig med montering af nye thrustere er skrogfaconen omkring hver thruster blevet ændret en smule for at optimere vandtilstrømningen til propellerdrevet yderligere. LEVERET AF KONGSBERG I alt 16 thrustere er blevet udskiftet på de fire hybridfærger, der sejler på Femern Bælt. Den samlede investering i nye thrustere er på 100 millioner kroner. >>

Scandlines’ Prinsesse Benedikte på værftsophold. LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

SIDE 15 /


”Med det fuldførte projekt har vi reduceret CO2-udledningen fra hybridfærgerne med op til 15 procent og dermed taget et vigtigt skridt mod emissionsfrie færger på Rødby-Puttgarden. Vi kan kun glæde os over, at det kan kombineres med et mindre aftryk på havmiljøet i Femern Bælt,” siger Scandlines’ COO, Michael Guldmann Petersen. De 16 nye thrustere og den nye elektroniske thrusterstyring til broen på hvert skib er leveret af Kongsberg Maritime. Samtidig med udskiftningen af hybridfærgernes thrustere er også Scandlines’ simulator i Puttgarden blevet opgraderet, så besætningen har været optimalt forberedt til det nye fremdriftssystem. Klima- og miljøspørgsmål har længe stået højt på Scandlines’ agenda. Allerede fra 2013 satsede rederiet på hybridfærger med batteripakker, og i 2024 indsættes den første emissionsfri færge på Rødby-Puttgarden. Blot seks år senere, i 2030, skal hele ruten være emissionsfri. n

ILLUSTRATION: Scandlines

Streamliners skæres væk.

/ SIDE 16

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

Data om Scandlines’ thruster-projekt: Før:

Push-thrustere med propellerdrev bagest (modelbetegnelse Contaz 35)

Nu:

Pull-thrustere med propellerdrev forrest (modelbetegnelse Azipull 120 FP)

Vægt:

25 ton hver

Diameter:

3,2 meter

Antal:

16

CO2-reducering:

Op til 15 procent

Investering:

100 millioner DKK


Scandlines’ Prinsesse Benedikte på værftsophold. LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

SIDE 17 /


AF STEFAN HOLMAGER LARSEN

ØRESUNDSFÆRGE OPGRADERET MED VERDENS STØRSTE BATTERIPAKKE Den dansk-svenske færge Tycho Brahe er nu blevet opgraderet med verdens største batteripakke. Dermed ser rederiet ForSea frem mod en CO2-reduktion på mindst 70 procent i efteråret

Fakta om batteridriften • ForSea har verdens to største batteridrevne færger på en højfrekvent færgelinje og Tycho Brahe har verdens største batteripakke. • CO2-udslippet er reduceret med 65.000 ton siden Aurora og Tycho Brahe blev konverteret til batteridrift i september 2018. • Ved fuld batteridrift på to færger reduceres rederiets totale CO2-udslip med mindst 70 procent årligt (cirka 26.000 ton).

CEO hos ForSea, Kristian Durhuus. Foto©ForSea

Rederiet ForSea fortsætter med at sætte nye standarder for miljøet og for bæredygtige rejser. I 2018 blev færgerne Tycho Brahe og Aurora, der sejler mellem danske Helsingør og svenske Helsingborg, ved den første konvertering til batteridrift omskolet til verdens største batteridrevne Ro-Pax færger. Nu har Forsea så fået opgraderet energilagringssystemet ombord på Tycho Brahe og derved øget batterikapaciteten fra 4.160 kWh til 6.400 kWh, uden at udvide selve pladsen, som batterierne optager på færgen, og dermed kan ForSea præsentere verdens største batteripakke på en højfrekvent færgelinje. “Det er med stolthed at vi fejrer Tycho Brahes vellykkede opgradering af batteridriften. Vi inspireres af vores fremskridt, lærer af vores modgang og kommer aldrig til at afvige fra vores grønne rejse. Vores mål er ambitiøse

/ SIDE 18

og det her er endnu et stort skridt i den rigtige retning, for at nå vores realistiske drøm om at blive et af verdens mest bæredygtige transportvirksomheder,” siger CEO hos ForSea, Kristian Durhuus. Batteridrift af færgerne er et særligt innovativt system, der kræver store justeringer, både ombord og i land. En helautomatisk laserstyret robotarm tilsluttes færgerne for opladning, hver gang de er i havn, og færgerne drives udelukkende af grøn el fra vind, vand og sol. En opladning er tilstrækkelig for overfarten på tyve minutter, og med eldriften reduceres også støjniveau og vibrationer markant, hvilket er positivt for passagerer, naboer og marinelivet. Med opgraderingen af Tycho Brahe vil 97 procent af alle ture med de to færger blive gennemført ved batteridrift, og overgangen

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

• 93 procent af alle overfarter med Aurora i 2022 er gennemført ved batteridrift. • 97 procent af alle ture med færgerne Aurora og Tycho Brahe vil fremover blive gennemført ved batteridrift. • Kun grøn vedvarende el (med højeste klassificering) anvendes ved ladning.

til grøn el betyder ifølge rederiet, at ForSea allerede i efteråret 2022 på færgelinjen Helsingør-Helsingborg vil leve op til den danske og svenske regerings respektive mål om 70 procent CO2-reduktion inden еr 2030. n


AF STEFAN HOLMAGER LARSEN

HEMPEL BELÆGGER 3000 SKIBE MED FØRENDE BUNDMALING Den danske malingsvirksomhed har nu belagt 3000 skibe med bundmalingen Hempaguard. Det svarer til en CO2-besparelse på 27 millioner tons

Verdens førende malingsvirksomhed, danske Hempel A/S, har påført Hempaguard på et skelsættende antal skibe. Et 335 meter langt containerskib blev nemlig skib nummer 3000 der fik Hempels førende bundmaling, da det tidligere på året dokkede på Beihei Skibsværft i Kina. ”Vores kunder er på udkig efter teknologier, der kan understøtte dem på deres bæredygtighedsrejse. Tre tusinde applikationer af Hempaguard svarer til at fjerne 27 millioner tons CO2, modsvarende til 8,6 millioner tons sparet brændstof, som skibe kan opnå ved at have et glattere skrog,” lyder det fra vicedirektør i Marine hos Hempel, Alexander Enström. ”Brugen af Hempaguard vokser eksponentielt. Alene i år har vi set salget af Hempaguard-systemer vækste med 82 procent. Hempaguards ultraglatte trelagssystem hjælper rederier med at spare på brændstofforbruget og dermed CO2 udledningen, så det er det oplagte valg for vores kunder,” siger Alexander Enström. NYE REGLER FRA 1. JANUAR 2023 I forbindelse med den grønne omstilling af den maritime industri træder strengere regler i kraft fra 2023, og dermed ser Hempel en bredere vifte af kunder, der søger rådgivning, herunder et stigende antal bulker-, tankskibs-, containerskibs- og krydstogtoperatører og ejere, der alle ønsker at holde deres skibe i drift i overensstemmelse med de nye regler. De nye regler, der indføres af FN’s søfartsorganisation International Maritime Organization (IMO), er Carbon Intensity Indicator (CII) og Energy Efficiency Existing Ship Index (EEXI). Hempels data tyder på, at omkring 80 procent af verdensflåden vil være forpligtet til at handle for at sikre en god CII-rating, samtidig med at den når den krævede EEXI. Fartøjer vil derfor blive tvunget ud af markedet, hvis deres ejere og operatører ikke identificerer og

Foto©Hempel

vedtager en omfattende plan for reducering af CO2-udledningen. n

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

SIDE 19 /


December 2022 NR. 11-12

25. ÅRGANG

DKK 49,50

FOKUS PÅ SKIBSBYGNING: MØD DANMARKS LNG-SPECIALISTER VÆRFTSDIREKTØREN FRA SØBY ”DER SKAL VÆRE NOGET PÅ SPIL” LÆS OGSÅ: THYBORØN HAVNENYT

STORT JUBILÆUM - 60 ÅR MED STENA LINE

SE UDGIVELSEN - 60 ÅR MED STENA LINE

STORT JUBILÆUM THYBORØN HAVNENYT LÆS OGSÅ:

ONLINE

”DER SKAL VÆRE NOGET PÅ SPIL” VÆRFTSDIREKTØREN FRA SØBY

LNG-SPECIALISTER MØD DANMARKS FOKUS PÅ SKIBSBYGNING:

/ SIDE 20

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT


DECEMBER 2022

HAVNENYT

God plads til offshore vindenergi-logistik Forventet pladsmangel. Vanddybde. Driftssikker sejlads. Sværgodskajanlæg. Kort sejlafstand. O&M faciliteter. Professionelle servicevirksomheder. ISO-certificering. PtX. Det er alt sammen emner, som høres i forbindelse med de kommende offshore vindprojekter i Nordsøen. Thyborøn Havn har valgt strategisk at bidrage til udviklingen og støtte op om forvandlingen af Nordsøen til en betydningsfuld brik i den europæiske energiforsyning - og byder ind på samtlige nævnte områder – med gode faciliteter til både installations- og driftsfasen. Thyborøn Havn har lige fra starten valgt at spille med og har siden 2016 strategisk valgt at sætte havneinfrastrukturen i spil som et relevant bidrag i værdikæden til nuværende såvel som kommende energimæssige sammenhænge. Allerede i 2016 anlagde Thyborøn Havn det første kajanlæg til at støtte op om offshore vindbranchens fremtidige behov for kajanlæg til projektgods, med en høj bæreevne, stor vanddybde og et baglandsareal med god plads til midlertidig oplagring af hovedkomponenter til havvindmølleparker. Danmark gik dengang på listefødder i offshore vindenergi segmentet og installerede de første vindmølleparker til havs. Nissum Bredning Havvindmøllepark blev installeret fra projektkajfaciliteterne på Thyborøn Havn, og anlægget har siden dannet ramme for talrige logistiske opgaver i vindenergisegmentet.

SIDE 21 THYBORONPORT.DK

Acceleration til gavn for fremtiden Siden har tingene udviklet sig stærkt. Stærkt i forhold til politiske beslutninger om at skalere vindenergiproduktionen til nye højder. Stærkt i forhold til udbygningen af kabelnettet til transport af den vedvarende energi mellem lande rundt om Nordsøen, såvel i som udenfor EU. Og stærkt i forhold til oplagring og transformering af store mængder produceret vedvarende energi.

Øget kapacitet til vindenergisegmentet Også på Thyborøn Havn har tingene udviklet sig hastigt de seneste 6 år for fortsat at støtte godt op om branchen. Kajkapaciteten til offshore fartøjer, som OSV- og PSV-fartøjer, er i perioden øget med 715 nye kajmeter, og fartøjerne anløber havnen i en lind strøm. Med Thyborøn Havns igangværende uddybning af havneindsejlingen til nu 11 m vanddybde, og udvidelse af havnearealerne mod syd med 150 000 nye ekstra kvadratmeter ved nyttiggørelsen af materialet fra uddybningen, kommer havnen op på i alt at

tilbyde 300 000 kvadratmeter til oplagring og effektiv håndtering af hovedkomponenter på en kajnær placering. Hele 400 kajmeter spiller ind til arealet. Det er allerede på nuværende tidspunkt et solidt bidrag i forhold til den pladsmangel, vindenergi branchen forudsiger i fremtiden. Hele udviklingen på Thyborøn Havn er solidt underbygget med havnens ISO-certificering indenfor tre standarder både kvalitet, miljø og arbejdsmiljø, et tæt samarbejde med kunden om skabelsen af de rette faciliteter og en bestræbelse på altid at yde en rigtig god service. Desuden gør et fremtidssikrende potentiale for yderligere udvidelse af Thyborøn Havn i fremtiden, med en allerede godkendt dertilhørende VVM, havnen attraktiv i forhold til hele den igangværende omstilling til en mere bæredygtig energiproduktion til gavn for klimaet, kloden og mennesket. - Alt sammen på en driftssikker geografisk beliggenhed, lige ud til Nordsøen, på den danske nordsøkyst.


Besejling af Nordsøen Nordsøen har helt særlige vind- og vejrforhold. Området ved Thyborøn Havn har den bedste middelvind til effektiv produktion af vedvarende energi. Her er der tradition for, at vindmøllerne på det yderste af Rønland dæmningen og Nissum Bredning havvindmøllepark sætter produktionsrekorder.

Nordsøen er også et af de barske miljøer til havs med høje men korte og abrupte bølger pga. den lave vanddybde, en barsk vestenvind, og besynderlige strømforhold. Historisk set har det altid krævet sit mandskab at operere til søs i Nordsøen. Driftssikkerhed i dette miljø stiller helt særlige krav til konstruktionen af havvindmølleparker, såvel som fartøjer og havneindsejlinger. Krav hvis lige ikke findes i resten af Danmark.

I denne sammenhæng er Thyborøn Havn noget ganske særligt som en af Danmarks få naturlige havne med placeringen godt beskyttet inde i Limfjorden og en helt unik østvendt indsejling på den danske nordsøkyst.

Driftssikker havneindsejling ved Nordsøen Med en beskyttet beliggenhed inde i Limfjorden godt i læ for vestenvinden og Nordsøen, er

driftssikkerheden på Thyborøn Havn høj. Fartøjer i alle størrelser, lige fra vindfølsomme CTV´er med deres proportionelle store højde over vandoverfladen, til store tunge installationsfartøjer, sejler sikkert ind gennem den en kilometer brede åbning til Limfjorden, ind i Thyborøn Kanal. Thyborøn Kanal lær for skibene allerede før ankomsten til havnen og giver Thyborøn Havn en unik østvendt indsejling på den danske nordsøkyst. Thyborøn Havn besejles således i al slags vejr hele året uden fare for risikobetonede indsejlinger og akutte tilsandinger som følge af en længerevarende uheldig vindretning på den danske nordsøkyst. Besætningen sejles sikkert i havn hele året med både de større SOV-servicefartøjer og de lette CTV-mandskabsfartøjer uanset vejrlig og vindretning. Det giver fleksibilitet til at reagere, så snart det kræves og sikrer en stabil drift. På Thyborøn Havn optimeres sejlafstanden med en beliggenhed tæt ved de kommende vindenergiparker i Nordsøen. Her udnyttes fartøjerne og teknikertimerne optimalt uden at gå på kompromis med både driftssikkerhed og arbejdsforhold.

SIDE 22 THYBORONPORT.DK


Siemens Gamesa underskriver kontrakt med Thyborøn Havn om installationen af 21 vindmøller til Vattenfalls Vesterhav Nord havvindmøllepark Siemens Gamesa og Thyborøn Havn har netop indgået en kontrakt om leje af havnefaciliteter med kajanlæg til to mandskabsfartøjer, CTV´er, i installationsperioden af Vattenfalls Vesterhav Nord havvindmøllepark. Siemens Gamesa flytter ind på havnen fra omkring den 1. juli 2023 og vil styre hele installationen og idriftsættelsen af de 21 stk. SG 8.0-167 DD havvindmøller fra Thyborøn Havn. ”Driftssikkerhed er afgørende og kort sejlafstand til havvindmølleparken har stor betydning for en effektiv og sikker installation. Thyborøn Havn har en god geografisk placering for havvindmølleparken, og vores team vil kunne besejle havnen sikkert i al slags vejr under hele installationen,” udtaler Lasse Friis, Construction Project Manager Vesterhav Nord og Syd, Siemens Gamesa. Kravene til teknikernes sikkerhed er høje under konstruktionsprocessen samtidig med, at omkostningerne skal styres. Et stabilt workflow er afgørende i hele konstruktionsperioden. Med valget af Thyborøn Havn får Siemens Gamesa nogle gode og driftssikre rammer til opgaven. Havnens placering, godt beskyttet inde i Limfjorden i læ for Nordsøens kræfter, sikrer teamet en sikker besejling i al slags vejr. Derudover understøttes driftssikkerheden med en bemanding på havnen 24/7 - hele året. QHSE har høj prioritet i vindindustrien, og Thyborøn Havn er siden 2020 ISO-certificeret indenfor hele tre standarder: ISO-9001 kvalitet, ISO-14001 miljø og ISO 45001 arbejdsmiljø. Siemens Gamesa får med deres valg af havn således også tryghed omkring havnens drift indenfor både kvalitet, miljø og arbejdsmiljø. Det går godt i spænd med virksomhedens QHSE-politik. ”På Thyborøn Havn glæder vi os over den gode dialog, som vi har haft siden 2017 med Siemens Gamesa omkring driftssikre havnefaciliteter med kort sejlafstand til havvindmølleparken i Nordsøen, og vi glæder os til igen at byde Siemens Gamesa´s kommissionerings team velkommen på Thyborøn Havn”, udtaler Jesper Holt Jensen, direktør på Thyborøn Havn.

SIDE 23 THYBORONPORT.DK

Det er ikke første gang, at Siemens Gamesa installerer en havvindmøllepark fra Thyborøn Havn. Installationen af Nissum Bredning havvindmølleparken, der drives fra Thyborøn den dag i dag, blev ligeledes kørt fra Thyborøn Havn. Siemens Gamesa flytter ind i allerede eksisterende kontor- og lagerfaciliteter lejet af Thyborøn Stevedore A/S. Det vidner om det værdifulde samarbejde mellem virksomhederne og havnen i Thyborøn med et fælles ønske om at yde en førsteklasses service og finde den løsning, som egner sig bedst til opgaven og støtter bedst op om kundens forretning. ”Siemens Gamesa har valgt et setup, hvor der kan arbejdes uforstyrret og fokuseres på at køre installationsprojektet. Med deres valg af kajeksklusivitet ved teknikerne altid præcist, hvor fartøjet skal ligge, når de kommer i havn, og de flytter ind på et kajanlæg, hvorfra der er nem adgang fra deres fartøjer til kontor- og lagerbygningen. Vi er meget glade for at kunne tilbyde Siemens Gamesa disse arbejdshold og leve op

til deres forventninger”, fortæller Tine Jensen Le Breton, som har været tovholder på projektet siden 2017 på Thyborøn Havn. Siemens Gamesa flytter midlertidigt ind i lagerfaciliter, kontor- og velfærdsfaciliteter ikke langt fra Gåseholmkaj, hvor fartøjerne skal ligge. Omkring 20 Siemens Gamesa teknikere forventes at befinde sig i Thyborøn i løbet af installationsperioden.

Førsteklasses service Mere end 100 kompetente lokale virksomheder står til rådighed for Siemens Gamesa på Thyborøn Havn, som kan forvente en førsteklasses service over hele linjen. Fob Swath fartøjerne, der er valgt til opgaven, har hjemhavn i Thyborøn. Og det kajanlæg hvorpå Siemens Gamesa har booket kajeksklusivitet til CTV`erne ligger lige for fødderne af virksomhedens hjemadresse. Det sikrer en helt optimal arbejdsgang.


De kommende havvindmølleparker i Nordsøen øger aktiviteten på Thyborøn Havn Thyborøn Havn ligger godt placeret geografisk for de kommende havvindmølleparker i Nordsøen. Som arbejdet skrider frem, påvirker havenergi projekterne aktiviteten i havnebasinerne. Thyborøn Havn lægger løbende kajer til de mange forskellige offshore fartøjer, som opererer fra havnen. Det er imponerende så mange forskellige slags fartøjer, der kan ses i havnen i Thyborøn i dag. Vesterhav Nord Syd havvindmølleparker Efter udsættelsen på tre år af Vattenfalls havvindmølleprojekt Vesterhav Nord og Syd er installationsarbejdet på havvindmølleparken nu kommet godt i gang. De græske fartøjer Astrea og Aethra, der var hyret ind til klargøringen af kabeltracéen til havvindmølleparken, benyttede Thyborøn Havn igennem hele den danske sommer til arbejdet med at fjerne sten fra kabeltracéen til havvindmølleparken i Nordsøen. Fartøjerne anløb havnen trygt og sikkert for besætningsskifte, proviantering, for at vente på bedre vejrlig i Nordsøen og meget mere. Substations til havvindmølleparken er næsten klar til drift på land. De tunge transformerstationer blev sejlet ind til Thyborøn Havn allerede tilbage i 2019 og kom i land helt uden ventetid på sværgodskajanlægget i Sydhavnen. Den britiske virksomhed ALS, der var hyret ind til transportopgaven, havde aldrig tidligere oplevet at tre tunge løft kunne gennemføres på bare to timer. Det blev dog præsteret ved brug af fartøjets egne kraner, et vidnesbyrd på effektiv håndtering, som gør en kæmpe forskel for offshore- og andre projekter.

Thor havvindmøllepark Også arbejdet med RWE´s havvindmøllepark Thor begynder at tage form. Parken er i forundersøgelsesfasen, og de indledende havbundsundersøgelser for Energinet til havvindmølleparkens placering er blevet foretaget fra Thyborøn Havn. Fartøjet Strill Explorer har de seneste år benyttet Thyborøn Havn som base for talrige havbundsundersøgelser og havbundsklargøringsopgaver til den kommende havvindmøllepark.

EnergiØ Startskuddet til Danmarks første EnergiØ lød i Thyborøn. På grund af havnens gode beliggen-

SIDE 24 THYBORONPORT.DK

hed tæt ved EnergiØen valgte Energinet at køre forundersøgelserne fra Thyborøn Havn. Her blev der skrevet Danmarks historie med det første skibsanløb til EnergiØen. Det har Energinet lavet en film om, der kan findes på Thyborøn Havns hjemmeside www.thyboronport.dk/nyheder/ opstart-til-verdens-forste-energio/. Fartøjet Relume blev hyret ind af virksomheden Ocean Infinity, der fik tildelt ansvaret for forundersøgelserne til EnergiØen af Energinet. Kortlægningen til Danmarks første EnergiØ er således godt i gang.

Nye havvindmølleparker I skrivende stund har fartøjet Deep Helder fra den hollandske virksomhed SeaMar netop mobiliset på Thyborøn Havn til en kampagne på omkring en måneds varighed, hvor der skal foretages UHRS havbundsundersøgelser til et styk

EnergiØ og en ny havvindmøllepark på 10 GW. Det er igen virksomheden Ocean Infinity, der skal udføre havbundsundersøgelserne for Energinet. Blue Water Thyborøn A/S er agent og står for mobiliseringen af fartøjet.

CTV´er med hjemhavn i Thyborøn Når servicekampagnerne på havvindmølleparkerne rundt i Europa ebber ud om vinteren, ligger mandskabsfartøjerne CTV´erne godt i ly i Thyborøn Havn udenfor sæsonen. Rederiet Offshore Windservice A/S har hjemhavn på Thyborøn Havn. Med sin flåde på 10 CTV´er alle ved navn Fob Swath tegner de en fin og professionel del af havnebilledet i Thyborøn i vinterhalvåret. Under installation og idriftsættelsen af havvindmølleparken Vesterhav Nord i 2023 vil to af flådens Fob Swath fartøjer arbejde fast fra Thyborøn Havn. Skibene er hyret ind til opgaven af Siemens Gamesa, der har ønsket kajekslusivitet


til fartøjerne tæt på kontor- og lagerfaciliteter på Thyborøn Havn. Kontor- og lagerfaciliteter stilles til rådighed af Thyborøn Stevedore A/S i et tæt samarbejde med Thyborøn Havn.

Leverer til vindenergiens mange facetter Thyborøn Havn har siden 2017 haft en stabil aktivitet i offshore vindsegmentet. Mange forskelligartede opgaver er blevet løst fra Thyborøn Havn gennem årene. Her er ingen opgave for lille og ingen opgave for stor. Der findes kajplads og lagerarealer, som matcher enhver opgave. Talrige opgaver løses for nærliggende havvindprojekter i Nordsøen, og for fartøjer der, som REM Inspektor, kom i havn for at mobilisere til en opgave langt væk geografisk fra havnen i Thyborøn. Alle bliver mødt med den samme servicemindede og opgaveløsningsorienterede tilgang, der er så kendetegnende for Thyborøn. Det er ganske enkelt en sand fornøjelse at lægge havn til.

SIDE 25 THYBORONPORT.DK


Nordsø godstransport Kaj – Vej – Jernbane Med skibstrafik, vejnet og jernbane lige ved hånden - lige ud til Nordsøens energieventyr - er det ikke så sært, at Thyborøn Havn vokser. Det er en god havn for multimodal godstransport med fokus på den enkelte virksomheds behov og på landene omkring Nordsøen.

Offshore energi. Bulk i alle afskygninger. Biomasse. Grusterminal. Maritim Service. Det er længe siden, Thyborøn Havn var en ren fiskerihavn. Fiskerne er der endnu, men i dag er mange andre erhvervsområder i spil ved kysten i det Nordvestjyske.

Skræddersyet logistik Thyborøn Havn gør meget ud af at samarbejde med nye såvel som allerede etablerede kunder i takt med, at havnen er udvidet. ”Vi vil meget gerne agere sparrings- og samarbejdspartner,” siger Tine Jensen Le Breton fra Thyborøn Havn og uddyber: ”Vi giver potentiale for at skræddersy nogle gode strategiske logistikløsninger ved Nordsøen - på gode og fremtidssikrede faciliteter. Vi ligger lige ud til Nordsøen på en beskyttet placering, hvor man er sikret stabil drift, og så ligger vi enormt tæt på Norge” påpeger hun. Der sejles gods til og fra Thyborøn til Norge, Færøerne og Island, England, Tyskland samt Holland og Belgien m.m. i dag. ”Den danske Nordsøkyst er ofte det første skibene rammer, når de sejler til Danmark og produktions-Danmark og landbruget ligger lige i bag-

SIDE 26 THYBORONPORT.DK

haven. Til meget af denne trafik giver det god mening at bruge den danske vestkyst, for at reducere køreafstande, sejlafstande og aflaste et belastet vejnet i Østdanmark”, fastslår Tine Jensen Le Breton.


Fokus på optimal transport og logistik De senere år er Thyborøn Havn vokset fra at have 100.000 m2 bulkgodsterminal, til at have 250.000 m2 bulk- og projektgodsarealer i 2016, og nu til snart at indvie et for nyligt anlagt havneareal af omtrent samme størrelse. Thyborøn kommer op på en kapacitet på godt 400.000 m2 havneareal til bulk- og projektgodshåndtering, hvoraf de sidste står endeligt driftsklare i 2023.

”Vi har potentiale til en multimodal hub – hvor man som kunde har en række muligheder. Man har således flere transportløsninger via skib, lastbil og sågar også jernbane,” påpeger Tine Jensen Le Breton. ”Det giver vores kunder mulighed for at udvikle en virkelig god og fleksibel multimodal transportløsning ved Nordsøen.”

For at gøre havnen mere attraktiv har man de senere år uddybet til mere end ti meter vanddybde i indsejlingsrenden.

Det ligger desuden i havnens mission at understøtte virksomhedernes forretning, at sikre optimale arbejdsbetingelser - og danne rammen for de bedste logistiske løsninger, så kunderne kan optimere deres logistisk.

”Vi har nyttiggjort materialet fra uddybningen til at udvide havnen med. Dermed får vi en helt bevidst overkapacitet, så nye kunder kan flytte ind og eksisterende kunder kan vækste.” Og det er vel at mærke i et område, hvortil adgangen er let fra alle sider.

Godsomsætning Thyborøn Havn fordoblede sin godsopsætning for 6 år siden og rykkede dermed op i en anden liga indenfor gods og logistik. Havnen ligger i dag med en godsomsætning på over 1,7 mio. tons gods over kaj årligt.

Havnegade 46 - 7680 THyborøn Tlf. 97 83 11 26 - mobil: 22 16 78 86 - fax: 97 83 20 77 mail: idali@os.dk - cvr-nr. dk10106168 vestjyskbank.dk/thyborøn

SIDE 27 THYBORONPORT.DK


Nybygningen MV Hagland Pioneers første last Den første hybride nybygning af en serie på tre, MV Hagland Pioneer, er sat i drift. Fartøjets første rejse var med afgang fra Thyborøn Havn, godt lastet med 4700 T sand til Göteborg. På Thyborøn Havn er de stolte af at tage imod dette miljøvenlige fartøj og lægge havn til hendes første last, leveret af grusleverandøren Kroghs A/S. Virksomheden Aage Andersen var agent på skibets første anløb. Limfjordskaj I i Sydhavnen. Også virksomheden Kroghs A/S var stolte af at benytte det nye miljøvenlige fartøj og glade for at være leverandør til hybridfartøjets første last.

Et rederi med styrket tilstedeværelse Rederiet Hagland har opereret på Thyborøn Havn i en længere årrække med deres brede flåde af bulkgodsfartøjer. Siden 2020 tegner der sig et billede af en øget aktivitet med en fordobling af det årlige antal skibsanløb på Thyborøn Havn. Årsagen hertil skal findes i et meget aktivt bulkgodssegment på havnen. Thyborøn Havn er Danmarks 10. største godshavn, så der er også mange laster bulkgods at hente på havnen. En anden årsag er havnens gode geografiske placering for Vestnorge, hvor rederiet hører hjemme.

International rutetrafik De internationale godsruter på Thyborøn Havn går i høj grad til og fra Norge. Norge har i flere år ligget stabilt i top tre af de lande, hvortil der sejles gods til og fra Thyborøn. I år ser Norge ud til at lande på en anden plads i godsstatistikken. Det vidner om havnens gode beliggenhed for gods til og fra Norge.

Rederiet Hagland i Norge har arbejdet i plug-in hybride godsfartøjer siden 2018. Med de nye batteriversioner opnår virksomheden emmisionsfrie operationer under ind- og udsejlingen i havne og en emmisionsreduktion under selve sejladsen. Fartøjet bruger elektriske kraner til losning, der ligeledes skåner miljøet.

Optimeret logistik For at optimere lastningen mens fartøjet er i havn, køres lasten frem til kajen på Thyborøn Havn i god tid før fartøjets ankomst. Det forløb støt og stabilt, da Hagland Pioneer lagde til kaj for første gang. Lastningen kunne foretages umiddelbart derefter med de to self loadere, som fartøjet er udstyret med i front.

Miljøvenlige nybygninger I 2021 bestilte Hagland to nye miljøvenlige hybride fartøjer ved det hollandske skibsværft Royal Bodewes’ shipyard og i 2022 blev der lagt en tredje hybrid nybygning af typen selvlosser i ordre. Det første fartøj stod til levering i 2022. Dåben løb af stablen den 21. oktober og allerede den 22. anløb hun Limfjordskaj II på Thyborøn Havn til stor begejstring. De to næste vil blive sat i drift i løbet af 2023. ”På Thyborøn Havn er vi alle super stolte over, at nybygningen Hagland Pioneer hentede sin aller første last på Limfjordskaj II i Sydhavnen”, udtaler Jesper Holt Jensen, direktør på Thyborøn Havn. Lasten skulle fragtes til Göteborg og var

SIDE 28 THYBORONPORT.DK

bestilt af den svenske befragter Eurosand, der får gavn af en mere miljørigtig transport med det nye hybride bulkgods fartøj. Sandet blev leveret af sand- og grusleverandøren Kroghs A/S, der har produktionsfaciliteter på Thyborøn Havn på en specialdesignet og kajnær grusterminal ved

Agenten på fartøjets første rejse var Jacob Hansen fra agentvirksomheden Aage Andersen, der har taget imod skibe på Thyborøn Havn siden midten af nullerne. 10 år efter at godsaktiviteten vandt indpas på Thyborøn Havn. Fartøjet Hagland Pioneer har allerede været i havn tre gange nu siden den første last blev hentet den 22. oktober 2022, og det er en sand fornøjelse hver eneste gang.


Aftensmad? - kan vi ikke klare for dig, men til gengæld..

..tilbyder vi:

Sk a l d er ? å p K Y R T g os - så bru

Digitaltryk der forbløffer på både lav pris og høj kvalitet Bestil online på

www.FLtryk.dk FL Tryk · agerbakken 21 · 8362 hørning · Tlf. 70 22 18 70


ADVERTORIAL Foto©Kystdirektoratet

NC322 Helgoland

FORSIKRINGSMÆGLER – EN SÆRLIG BRANCHE FORSIKRING HANDLER OM BALANCEN MELLEM DÆKNING OG PRIS Bent Ketelsen der er forsikringsmægler, med speciale indenfor Erhvervs & Skibsforsikring, fortæller: - Det er mit arbejde, som forsikringsmægler, at yde rådgivning om risikohåndtering og i samarbejde med kunden, at afdække det reelle behov for forsikring, sammenholdt med de muligheder der er, for at kunne eliminere aktuelle risici. Det er den proces vi skal igennem for at definere, hvilke risici der skal forsikres imod. HVAD BLIVER FORSIKRET INDENFOR SKIBSFORSIKRING - Mine kunder er alle typer af skibe, siger Bent og fortsætter, men også skibsværfterne og håndværkerne på havnene, har behov for at sikre den rigtige dækning til den rigtige pris. POLICEN SKAL VÆRE I ORDEN - ELLERS ER DER INGEN DÆKNING NÅR UHELDET ER UDE - Jeg har oplevet håndværkere med de frygteligste klausuler. Jeg har for eksempel set denne klausul hos nogle håndværkere, der næsten kun arbejder på skibe ”Forsikringen dækker ikke ansvar for skade eller tab forårsaget af produkter eller ydelser, som benyttes til / indgår i skibe, offshore installationer eller luftfartøjer. ”

/ SIDE 30

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

Bent Ketelsen foran sit kontor


KLIK PÅ SIDEN OG BESØG www.dansoe.dk

En sådan klausul er jo en ren katastrofe for håndværkerne. Men det understreger, hvor vigtigt det er, at man får allieret sig med en specialist, der har erfaring i at læse og forstå alt det, der står med småt, fortæller Bent Ketelsen.

afregning ikke beregnes som en procentdel af en præmie. Samtidig opererer de fleste forsikringsselsskaber med brutto- og nettopræmie, så det betyder ikke nødvendigvis højere forsikringsudgifter, at være betjent via forsikringsmæglere.

HVAD SIGER KUNDERNE Bent er blandt andet forsikringsmægler for de to værfter på Thyborøn havn, og den fælles flydedok.

Det er også vigtigt at nævne, at jeg som forsikringsmægler, ikke modtager provision fra forsikringsselskaberne, ligesom jeg ikke har begrænsninger med hensyn til valg af forsikringsselskaber. Dansø Forsikringsmæglere kan tilbyde forsikringer gennem både nationale og internationale selskaber, og hvis det er den bedste løsning, kan vi placere en kundes forsikringer på tværs af flere forsikringsselskaber. Vi har små hundrede forsikringsselskaber i Danmark, men når det gælder skibsforsikringer, er konkurrencen ikke særlig stor. Derfor er jeg nødt til også at have et internationalt netværk, men sikrer mig forinden, at skadesbehandlingen virker – også i Danmark.

Direktør Tage Hansen udtaler: - Vi har indtil videre de samme forsikringsselskaber som tidligere, men for mig har brugen af forsikringsmægler contra den direkte betjening hos forsikringsselskabet, været en lettelse på den måde, at Bent sidder på samme side af bordet som os, når det drejer sig om skadesbehandling. Christian Wichmann Rasmussen, der blandt andet ejer skibet Helgoland udtaler: - Vi oplevede at blive påsejlet mens vi lå for kaj og selv om vi var totalt uden skyld, blev skadesudgifterne medregnet i vores skadestatistik, der blandt andet derfor ikke så særlig god ud. Ved samme sag måtte vi dels have hjælp til, at få den rigtige erstatning og dels efterfølgende have hjælp til at finde et andet forsikringsselskab, idet præmien steg helt uhæmmet højt. HVAD ER EN FORSIKRINGSMÆGLERS OPGAVE Bent svarer: - For mig er det min primære opgave, at være min kundes rådgiver og forbindelse til forsikringsselskaberne. Jeg er deres ’interne forsikringsafdeling’. Jeg er medindehaver af Dansø Forsikringsmæglere, der er en landsdækkende sammenslutning af mæglere med forskellige specialer, mit speciale er erhvervs- og skibsforsikring.

Uanset om det er skibe eller andre virksomheder, laver jeg en udbudsrunde af en virksomheds forsikringsprogram og spørger normalt 8 forsikringsselskaber. I samarbejde med kunden placerer vi de enkelte forsikringer i netop det forsikringsselskab, der giver den bedste forsikringsdækning til den bedste præmie. Du opnår sikkerhed for, at din virksomheds forsikringsprogram er optimalt, da jeg kun er interesseret i, at din virksomhed opnår markedets bedste løsninger, slutter Bent Ketelsen, der har over 30 års erfaring i forsikringsbranchen. Det bedste argument for at anvende en forsikringsmægler er ofte, at man kan spare penge. Men det er ikke nok at få en god pris, man skal også have den rigtige dækning – ellers kan det blive rigtig dyrt.

SKADESBEHANDLING ER EN VÆSENTLIG OPGAVE - I dag bruger jeg over halvdelen af min arbejdstid på skadesbehandling, hvor jeg jo er kundens mand. Desværre kommer jeg mange gang først ind, når skaden er sket, og hvor jeg ikke selv har haft en indflydelse på udformning af policerne. UVILDIG RÅDGIVNING - Du får uvildig rådgivning. I Dansø indgår vi sædvanligvis en aftale om et fast årligt honorar, baseret på den aktuelle arbejdsbyrde. På denne måde kan der aldrig opstå tvivl om vores uvildighed, da vores

De to værftsejere Tage og Niels Olav foran deres fælles flydedok

Foto©Insula

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

SIDE 31 /


AF PETER BRANDI

KLAR TIL 2023? - HER ER IMO’S NYE STRENGERE REGLER CO2-udledningen fra den internationale skibsfart skal reduceres, og fra den 1. januar 2023 træder en en række nye strammere regler i kraft

Maria Skipper Schwenn, direktør for klima, sikkerhed og miljø i Danske Rederier.

FN’s søfartsorgan International Maritime Organization (IMO) har fra 1. januar 2023 fastlagt nye og strengere klimaregler, som har til formål at reducere energiforbruget og CO2-udledningen fra verdens skibe. Det er der i princippet to metoder at gøre på; øge effektiviteten eller lægge afgifter på olie. Det, at man løbende stiller krav til at øge effekten per brugt mængde fossilt brændstof, er den kortsigtede metode, hvorimod at belægge brændstoffet med afgifter er en mere langsigtet metode. IMO-landene er blevet enige om at starte med at stille krav til effektiviteten – både teknisk og operationelt. Dette kan man kalde de lavthængende frugter.

/ SIDE 32

EEXI (ENERGY EFFICIENCY EXISTING SHIPS INDEX) Indekset gælder for alle skibe I international fart på over 400 BT. Det betyder, at alle skibene skal leve op til de effektivitetskrav, der bliver stillet til nybyggede skibe i 2023. Nu stiller man også effektivitetskrav til de skibe, der allerede sejler på vandet i dag. Det vil sige, at hvis et 15 år gammelt skib ikke lever op til de stillede krav, skal det bringes til at kunne det. Det kan eksempelvis gøres ved at ‘plombere’ motorerne, så de kan imødekomme de stillede krav. Det er ikke tænkt som en fartbegrænsning, men som en ‘loft på udledning’-indsats, så skibet får reduceret sin

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

udledning af tons CO2 per sømil per fragtenhed svarende til et nybygget skib. CII (CARBON INTENSITY INDICATOR) Per 1. januar 2023 skal alle udarbejde en operationel opgørelse for udledning af CO2. Målet er, at man gradvis forbedrer skibets effektivitet, og her ser man på operationel optimering. Dette gælder for alle skibe på over 5.000 BT, og man tager udgangspunkt i det aktuelle forbrug. Her får skibene et energimærke, som vi også kender det fra hårde hvidevarerne, hvor A er det bedste og E det dårligste. Skibet skal mindst ligge på C for at opfylde kravene.


Beregningen bruger ikke den aktuelle last, der transporteres, men skibenes maksimale kapacitet. Det ser Danske Rederier som problematisk, da det stiller veldrevne skibe, der sejler med fuld last, dårligere, da de vil have et højere forbrug, end de skibe, der sejler halvtomme. Kort sagt får du som dygtig operatør ikke valuta for at sejle optimalt og bruge mindst muligt brændstof. SEEMP (SHIP ENERGY EFFICIENCY MANAGEMENT PLAN) SEEMP er den plan, som alle skibe over 5.000 BT skal have udarbejdet. Planen skal redegøre for, hvordan man vil bringe skibet indenfor det fastsatte målområde (A-E) som skibet skal opfylde, og hvordan udledningerne skal reduceres de kommende år. Hvis skibet ligger udenfor sit målområde – altså D eller E, skal der gennemføres korrigerende handlinger. Målet er at reducere CO2-udslip per sømil per lastmængde. Dette kan eksempelvis nås ved at iblande bio-brændstof eller arbejde med effektivisering om bord, som eksempelvis varme-genindvinding og optimering, hvilket alt andet lige giver en lavere CO2 udledning.

Set med danske øjne, er der fortsat nogle punkter, som mangler at blive redegjort for. Ét er, hvordan man sikrer håndhævelse af reglerne. Et andet er, at IMO-reglerne er baseret på individuelle skibe. Der er således ikke taget højde for de enkelte større rederiers gennemsnitlige evne til at leve op til kravene. Det vil i princippet straffe de rederier, der investerer i skibe med nye brændstoffer. For samtidig med at de bruger penge på at forny flåden, skal de også bruge penge på at opdatere de skibe, der er på vej ud af flåden. “Det er vigtigt at holde fokus på energieffektivitet og optimering af skibenes drift, da fremtidens brændstoffer vil blive væsentligt dyrere end dem, vi kender i dag. Derfor kan man sige, at de kommende regler er vigtige første skridt til at nå målet i IMO’s klimastrategi. Dog er det afgørende, at vi får justeret reglerne, så køleskabsmærket bliver tildelt på baggrund af reel effektivitet. Reglerne skal fremme den rigtige adfærd,” lyder det fra Danske Rederiers direktør for klima, sikkerhed og miljø, Maria Skipper Schwenn.

“Desuden vil kravene også kunne fremme transitionen til nye brændstoffer, hvis man kunne opfylde dem på flådeniveau; altså hvis man for eksempelvis to A skibe kunne have et D skib – så længe at man samlet set ikke endte under C for hele sin flåde. Det er dyrt at sejle på grønt brændstof, og den omstilling skal vi have igangsat nu. Uanset hvordan man vender og drejer det, kan vi ikke effektiviserer os til 0 i 2050. Effektiviseringskravene kunne med flådeperspektiv gøre netop dette. Det er desuden afgørende, at vi får lukket eller formindsket prisgabet mellem gamle og nye brændstoffer. Det kan ske ved hjælp af såkaldte ‘markedsbaserede mekanismer’, der med en afgift på de gamle forurenende brændstoffer, skal hjælpe med at drive udbredelsen af de nye, grønne brændstoffer. Disse drøftelser tager IMO-landene nu for alvorlig også fat på igen,” siger hun. n

Foto©Ian Taylor/Unsplash

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

SIDE 33 /


Foto©Mauro-Lima/Unsplash

/ SIDE 34

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT


AF STEFAN HOLMAGER LARSEN

MAERSK PÅ VEJ MOD NYT REKORDREGNSKAB Selvom fragtraterne falder, så kan den danske rederikoncern A.P. Møller – Maersk i årets tredje kvartal notere et overskud på 67 milliarder kroner

A.P. Møller – Maersk sætter endnu engang rekord. I regnskabet for årets tredje kvartal kunne det danske rederi nemlig notere et overskud på svimlende 8,9 milliarder dollar – svarende til 67 milliarder kroner.

Men herfra kommer den ikke til at gå længere. Sådan lyder forudsigelserne fra rederiet selv, der i den kommende tid forventer helt andre – og mere menneskelige – regnskaber.

Fragtraterne i Ocean, som har været medvirkende til de exceptionelt gode resultater gennem 2022, lå højere end i samme kvartal sidste år og andet kvartal i år. Fragtraterne har dog toppet. Drevet af færre flaskehalse i forsyningskæderne og faldende efterspørgsel er raterne faldet til et mere normalt niveau, og som forventet går vi ind i en periode, hvor indtjeningen i Ocean vil være på et lavere niveau. Vores strategiske momentum i logistik-forretningen er intakt og afspejler sig i stærk, profitabel vækst. For første gang omsatte vi for mere end 4 milliarder dollar i et enkelt kvartal, og vi forventer fortsat at Logistik-forretningen vokser over markedsniveau,” siger CEO i A.P. Møller – Maersk, Søren Skou, i en kommentar til kvartalsregnskabet.

“Vores resultat i tredje kvartal markerede det 16. kvartal i træk med forbedret indtjening sammenlignet med samme periode året før.

Rederiet forventer dog fortsat et årsresultat på omkring 37 milliarder dollar – eller cirka 279 milliarder kroner. n

Samtidlig steg omsætningen med imponerende 37 procent i forhold til samme periode sidste år, hvilket i bragte omsætningen op på 22,8 milliarder dollar – eller 171,5 milliarder kroner.

Foto©Galen Crout/Unsplash

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

SIDE 35 /


AF MERCY SHIPS · FOTOS MERCY SHIPS DANMARK

LIVET TIL SØS PÅ ET HOSPITALSSKIB På Mercy Ships’ hospitalsskibe er behovet for hjælp stort, og der er brug for alle mand - og kvinder - på dæk. Mød danske Heidi Nielsen, der var volontør på hospitalsskibet Africa Mercy i tre måneder tidligere i år

Den tidligere danske storebæltsfærge, Dronning Ingrid, har siden 2007 haft nyt liv som den internationale hjælpeorganisation Mercy Ships’ hospitalsskib, Africa Mercy. Indtil for nylig var skibet det største civile hospitalsskib i verden – nu kun overgået af Mercy Ships’ andet og nye super-hospitalsskib, Global Mercy. Africa Mercy har fem operationsstuer, 77 sengepladser på opvågningsafdelingen, og der er plads til cirka 474 besætningsmedlemmer på skibet ad gangen. Siden 1978 har Mercy Ships hjulpet mere end 2,84 millioner mennesker gennem blandt andet livsforvandlende operationer, og alle ombord på skibene, fra sygeplejersker til køkkenpersonale og læger, arbejder ulønnet for at hjælpe og helbrede verdens fattigste.

ENESTÅENDE FÆLLESSKAB OMBORD En af de tidligere besætningsmedlemmer og volontører på Africa Mercy er den danske humanbiolog Heidi Nielsen. Heidi havde arbejdet 25 år i medicinalbranchen hos blandt andet Novo Nordisk, da hun sagde sit job op for at realisere sin langvarige drøm om at sejle ud som frivillig med Mercy Ships. “Jeg var afsted i tre måneder som dining room crew - og sikke en oplevelse! Min rejse begyndte på Tenerife, hvor Africa Mercy ligger på værft, når skibet ikke er på mission. Her gik jeg sammen med 190 andre volontører ombord. 130 andre internationale volontører stødte til, da skibet ankom til Dakar, Senegal, og skibet blev siden bemandet med yderligere 150 lokale folk, der arbejdede som day crew. Heidi Nielsen

/ SIDE 36

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT


Den tidligere danske storebæltsfærge summede derfor af liv og kulturmøder,” fortæller Heidi og tilføjer, at det netop var denne mangfoldige summen, der gjorde stemningen ombord til noget særligt. “Jeg var enormt fascineret af de utroligt mange nationaliteter og de individuelle fortællinger, jeg stødte på. Blandt andet mødte jeg en 75-årig mand, som havde arbejdet på Mercy Ships de sidste 25 år og en familie, som havde været på skibet med deres børn i fire år. Der var plads til alle på den ”flydende landsby”, og jeg oplevede et enestående fællesskab, både med andre vesterlændinge og med senegalesere. Jeg fik også et fantastisk indblik i både Senegals kultur og religion. Der blev danset til en blanding af kristen, pop- og afrikansk musik under opvasken, og der blev delt fortællinger og berigende oplevelser undervejs!”

For Heidi var dét at gøre en forskel for patienter afgørende for hendes beslutning om at forlade livet - og jobbet - derhjemme i de måneder, hun var afsted. “Jeg har altid været drevet af at gøre en forskel på sundhedsområdet. Og den støtte, man giver til Mercy Ships, er totalt håndgribelig: Jeg så folk gå ombord med en fysisk sygdom, som havde været livstruende og stærkt invaliderende, og jeg så de selvsamme mennesker gå fra skibet igen - helbredte, helede, sunde og raske. Det var noget helt, helt særligt – og enormt livsbekræftende.” Selv er hun parat til at melde sig under Mercy Ships faner igen. “Rent personligt har det været så berigende at være afsted, og jeg er så klar til at tage ud igen - og har planer om at gøre det!”

Vibeke Hauge Førrisdahl

“VI HAR ALTID PLADS TIL FLERE” Den opløftende følelse ved at gøre en positiv forskel deles af generalsekretær for Mercy Ships Danmark, Vibeke Hauge Førrisdahl, som var i Dakar i forbindelse med fejringen af Mercy Ships’ 30 års samarbejde med afrikanske nationer i sommer - en fejring, der fandt sted samtidig med Global Mercys første mission som flydende hospitalsskib. “Indvielsen af Global Mercy var et helt særligt øjeblik, der nu vil gøre det muligt at mere end fordoble vores hjælp til befolkningen, hvor vi lægger til kaj. Der er en ufattelig stor efterspørgsel efter kirurgisk hjælp i Afrika, og der var derfor god grund til fejring af indvielsen af vores nye skib. Det blev blandt andet fejret ved, at en fakkel lavet af træ fra vores første skib, Anastasia, blev tændt af Africa Mercys kaptajn foran flere end 3000 mennesker fra hele verden, som var kommet for at overvære dette særlige øjeblik. Faklen blev tændt som et symbol på, at der nu tændes et nyt fyrtårn af håb i Afrika for de mange patienter, som venter på vores hjælp, og den blev til sidst båret op ad Global Mercys landgang for at vise, at lyset nu var tændt på det nye hospitalsskib!” Vibeke Hauge Førrisdahl takker alle, der har støttet Mercy Ships’ arbejde og understreger, at Mercy Ships som verdensomspændende organisation altid hilser nye kræfter velkomne. “Vi har også plads til dig!” slutter hun. n

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

SIDE 37 /


AF STEFAN HOLMAGER LARSEN

FÅ DINE MARITIME NYHEDER

ONLINE

Vores hjemmeside Maritime.Direct er altid garant for en god historie. Her bringer vi både de sjove, de skøre, de store og de skæve, så du kan fortælle både vigtig viden eller ligegyldig info fra dansk søfart, når du sidder over middagsbordet. Her er en lille smagsprøve på vores online historier

Foto©Rigspolitiet

BIZAR REDNINGSAKTION – HALLOWEENDUKKE HÆNGT PÅ TØMMERFLÅDE I HAVN Holbæk Marina lagde i slutningen af oktober havn til en større redningsaktion med deltagelse af det lokale redningsberedskab, havnefoged og politi, hvor der var meldinger om en person, der var ‘hængt’ på en tømmerflåde En dukke var den 31. oktober skyld i dramatiske scener, da redningsberedskab, havnefoged og politi iværksatte en større redningsaktion ved Holbæk Marina for at finde en ‘hængt’ person på en tømmerflåde. Det skrev Midt- og Vestsjællands Politi i deres døgnrapport. Redningsaktionen blev dog indstillet efter cirka en time, da ingen personer blev fundet i nød i vandet. Derimod var der tale om en halloweendukke, der var blevet ‘hængt’ i en galge-lignende genstand ude på tømmerflåde.

/ SIDE 38

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

Både dukke og tømmerflåde blev trukket i land, mens eftersøgningen kortvarigt fortsatte for at sikre, at ingen personer var faldet i vandet. Halloweendukken blev efterfølgende taget med på politistationen som hittegods.


Foto©Blohm+Voss

Illustration A.P. Møller - Maersk

EFTER SYV MÅNEDER I SKJUL – PUTINS SUPERYACHT SPOTTET UNDER NYT NAVN

NY ORDRE OM METANOL – MAERSK BESTILLER SEKS YDERLIGERE CONTAINERSKIBE

Vladimir Putins superyacht forsvandt kort tid inden Ruslands invasion af Ukraine, men nu er den atter blevet spottet under et nyt navn

A.P. Møller – Maersk har bestilt yderligere seks containerskibe, der skal sejle på metanol. Dermed har rederiet bestilt i alt 19 nybygninger

Efter at have tilbragt fem måneder på det tyske skibsværft Blohm+Voss sejlede den russiske præsident Vladimir Putins luksusyacht Graceful 17 dage inden Ruslands invasion af Ukraine afsted mod enklaven Kaliningrad.

Danske A.P. Møller – Maersk har nok engang haft den store tegnebog oppe ad lommen. Det store containerrederi fortæller i en pressemeddelelse onsdag morgen nemlig, at de har bestilt yderligere seks containerskibe der kan sejle på grøn metanol.

Siden da har den godt 81 meter lange yacht været som ‘sunket i havet’ – og med de mange beslaglæggelser af russiske luksusbåde taget i betragtning har det sikkert været en god idé for præsidenten at lade Graceful gå i flyverskjul.

De seks nybygninger, som alle er udset til at erstatte eksisterende kapacitet i rederiets flåde, skal bygges af Hyundai Heavy Industries og får en kapacitet på omkring 17.000 TEU.

Men nu er yachten, der har en anslået værdi på 119 millioner dollars – eller godt 900 millioner kroner – atter blevet spottet. Det skete ifølge mediet Forbes den 25. september, hvor fartøjet blev fotograferet ud for Estlands kyst med retning mod nord – muligvis på vej mod Sankt Petersburg. Hvad der dog er nok så bemærkelsesværdigt er, at luksusyachten nu har fået det nye navn Kosatka, der på russisk betyder Spækhuggeren. Da Kosatka blev spottet var fartøjets AIS slukket, ligesom den var eskorteret af en båd med svært bevæbnede russiske kystvagter.

“Der er behov for global handling i dette årti for at opfylde Paris-aftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til en temperaturstigning på 1,5 grader Celsius. Disse seks skibe, der kan operere på grøn metanol, vil yderligere accelerere bestræbelserne på at tilbyde vores kunder klimaneutral transport,” siger administrerende direktør for Fleet & Strategic Brands i Maersk, Henriette Hallberg Thygesen. I alt har det danske rederi nu bestilt 19 nye containerskibe, som med deres dual-fuel-motorer alle skal bidrage til den grønne omstilling af rederiet. “Grøn metanol er den bedste skalérbare grønne brændstofløsning i dette årti, og vi er glade for at se flere andre redere vælge denne vej. Det tilføjer yderligere momentum til den hurtige skalering af tilgængelighed, der er nødvendig for at nedbringe præmien på grøn methanol og accelerere udviklingen af klimaneutral skibsfart,” siger Chief Fleet & Technical Officer hos Maersk, Palle Laursen. Alle seks containerskibe, som skal sejle under dansk flag, forventes leveret i 2025.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

SIDE 39 /


ADVERTORIAL

Fire onboard is the worst scenario you can imagine

FIRE PREVENTION – BEFORE THE FIRE STARTS Strict rules concerning firefighting and smoke detection on ships are in place, however, there are no rules at all on the detection of leaking gas or oil mist The Risk of Fire and Explosion in Engine Rooms Every year, several hundreds of fires aboard merchant ships are registered: The majority occur in the engine rooms from leaking fuel oil and hydrocarbons. Some fires ultimately result in loss of lives, while others cause high financial impact for repairs and losses related to the fire itself, but also logistical issues and costs deriving from the incident. With increased ship traffic, especially in sensitive geographical areas, fires pose a particular risk to passengers and crews and the surrounding environmental landscape. The engine room constitutes a considerable source of risk, as this is where fuel under pressure meets hot surfaces causing it to unintended ignite leaking gas or oil mist vapors.

FIRES DO OCCUR But did you know that technology now makes it possible to prevent most of them? According to Norske Veritas 2/3 of the fires on board ships, starts in the engine room and the majority come from oil leaks. This started the founders of DASPOS to research ways to detect oil leaks before it becomes real fire-hazard. WHY INVEST IN NON-MANDATORY SAFETY PRECAUTIONS? Co-founder of DASPOS Lars Gerner Lund explains: “First of all safety for your passengers and crew can not be overrated. A fire at sea is the worst catastrophe you can experience, as you have nowhere to run and can’t expect help from others. Co-founder and partner Lars Gerner Lund

/ SIDE 40

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT


KLIK PÅ SIDEN OG BESØG www.daspos.com

That said, you will have several types of costs to consider for example loss of revenue, lack of income during layup or docking, costs deriving from logistic issues, service and repair costs, and image costs. So many reasons, humane and economic, speak in favor of investing in this type of fire prevention.”

to be the most accelerating product in all industries that year. Showing a growth of more than 1.700% in just one single year.

ABOUT THE SYSTEMS Till now there are two systems one is the LAS 10, which monitors open areas, and the HotBox Detector H-18 which monitors the engine hot box.

LAS 10

BUT MOST SHIPS HAVE LEAKAGE SURVEILLANCE SYSTEMS “Yes, that is right,” says Lars Gerner Lund, “however, traditional leakage surveillance concepts do not cover the open areas in the engine room, which is the area, where gas and oil leaks can encounter hot surfaces. Further, they are insufficient regarding challenges such as overflow risk, risk of clogged pipes, and creative workarounds to avoid established alarm systems. WHAT KIND OF SHIPS HAVE YOU HAD AS FIRST-MOVERS? “We have seen that some of the cruise ships and passenger ferries have moved quickly. But in general, we are experiencing serious shipowners, who care about their crew, their customers, and the environment, are demonstrating an increasing interest in proactively safeguarding their ships.” Says Lars Gerner Lund. WHERE ARE YOU GOING FROM HERE? “We are promoting the philosophy of proactively safeguarding people, assets, and revenue. We see sales increasing, at the same rate as knowledge of our service is spreading. At the same time, we are working closely together with the Danish Maritime Authority, and Danish Shipping to make preventive surveillance systems like ours mandatory for specific ship types starting with ships with people/passengers onboard or ships that are sailing in remote areas. However, this is on the long haul, and in the meantime, we are doing our utmost to have as many ships as possible secured, because it is the right thing to do.” Says Lars Gerner and ends with a quote from the CTO, Mærsk Supply Service “We all know about how to fight a fire - we just don’t want it to ignite in the first place” ABOUT DASPOS DASPOS is a Danish company that was started in 2010 by Torben Jørgensen and Lars Gerner Lund. The technology is based on a project, they worked on with Maersk, of fire-protecting the open engine room open areas with machinery. Torben and Lars Gerner are brothers-in-law, and they still own 96% of the company. In 2018 DASPOS received the “Boersen Gazelle” overall winner’s prize as their idea turned out

Our system provides the following benefits: • Allows for monitoring of up to 48 different areas simultaneously, with individual settings and alarm conditions. • Suitable for fuel oils (HFO, DO, MGO), hydraulic oils, Methanol, hydrogen and lubricating oils.

• Allows for monitoring of large areas without human interference • High reliability • Easy maintenance • No false alarms

• Detection of both airborne oil mists and hydrocarbon vapors.

H-18

Facts about Hot-Box Detector H-18: • Easy installation

• No light required

• Detects invisible and odorless gasses

• Not affected by human interference

• Scalable solution/integration with LAS-10

• No impact on access to engine maintenance

• No false alarms

• Mounted on a quick-release adaptor ring

• Operates in high temperatures – up to 200°C

For more information: https://daspos.com Foto©Insula

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

SIDE 41 /


AF PETER BRANDI

Månedens skib:

VELKOMMEN TIL

STENA EBBA

Stena Line introducerer sin anden store E-Flexer i Østersøudvidelsen. Skibet skal sejle fra Karlskrona til Gdynia sammen med søsterskibet Stena Estelle

STENA LINE er klar med det andet af de to store nye skibe i E-Flexer-klassen på ruten Karlskrona-Gdynia. I december 2022 vil det helt nye skib Stena Ebba slutte sig til sin søster Stena Estelle, som fra august har forbundet Sydsverige og Polen. Tvillingefærgerne er de to største af Stena Lines E-Flexer-klasse og har en øget kapacitet med 50 procent flere kahytter, 30 procent flere passagerer og 15 procent mere fragt i forhold til eksisterende E-Flexer-fartøjer. “Den sydlige Østersø er en vigtig region for Stena Line, og vores rute Karlskrona-Gdynia er en rygrad i vores ambitioner om at vokse og ekspandere yderligere. Stena Ebba vil sammen med tvillingeskibet Stena Estelle sætte nye standarder for fleksibilitet, service og kundetilfredshed. De er de største skibe i vores succesfulde E-Flexer-flåde, og vi er stolte og glade for snart at have Stena Ebba og Stena Estelle til at forbinde nogle af de mest dynamiske markeder i Europa,” siger administrerende direktør for Stena Line, Niclas Mårtensson. CEO for Stena Line, Niclas Mårtensson. Foto©Stena Line Asger Sørensen. Foto©ESVAGT

/ SIDE 42

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT


Om Stena Line Stena Line er et af Europas førende færgerederier med 37 fartøjer og 18 færgeruter i Nordeuropa. Stena Line er en vigtig del af det europæiske logistiknetværk og udvikler nye intermodale fragtløsninger ved at kombinere transport mellem jernbane, vej og til søs. Stena Line spiller også en væsentlig rolle for turismen i Europa med sin omfattende passagerdrift. Virksomheden, der er familieejet, blev grundlagt i 1962 og har hovedkontor i Göteborg. Stena Line er en del af Stena AB-koncernen, som har 15.700 ansatte og en årlig omsætning på cirka 37 milliarder svenske kroner.

Stena Lines nyeste E-Flexer Stena Ebba. Foto©Stena Line

STOR EKSPANSION I ØSTERSØEN Med en længde på 240 meter er Stena Ebba og Stena Estelle 25 meter længere end Stena Edda, Stena Embla og Stena Estrid - de tre andre E-Flexere, der drives af Stena Line. De to nye E-Flexere har begge en kapacitet på 3.600 lane-meter og plads til 1.200 passagerer, og de er udstyret til at imødekomme den stigende efterspørgsel efter transport af gods og passagerer mellem Polen og Sverige. Som alle E-Flexers har Stena Ebba og Stena Estelle et optimeret design af skrog, propeller og ror for at opnå maksimal effektivitet. Samtidig er færgerne forberedt til at kunne anvende fremtidens mere miljøvenlige brændstoffer. Med de to store E-Flexere fortsætter Stena Line sin ekspansion i Østersøen, som i de seneste år har medført indsættelsen af de forlængede skibe Stena Scandica og Stena Baltica på ruten Nynäshamn- Ventspils samt åbningen af den nye forbindelse til Finland, Nynäshamn-Hanko. n

Fakta om Stena Ebba • Søsterfartøj til Stena Estelle • Skal indsættes på Karlskrona-Gdynia i december 2022 • Længde: 240 meter • Dybgang: 6,4 meter • Bredde: 28 meter • Kapacitet: 3.600 lm, 1.200 passagerer, 263 kahytter.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

SIDE 43 /


AF STEFAN HOLMAGER LARSEN · FOTOS STENA LINES

FRA SKROTSEJLADS TIL FÆRGEIMPERIUM – 60 ÅR MED STENA LINE Svenske Stena Line kunne den 28. september fejre sit 60-års jubilæum som færgerederi. En seks årtier lang historie, der begyndte med skrotsejlads mellem Sverige og Danmark

En af de nyeste i flåden, E-flexer-færgen Stena Ebba.

Historien om Stena Line startede i 1962, hvor iværksætter og skrothandler Sten A. Olsson oprettede en færgeforbindelse fra sin svenske hjemby Gøteborg til Skagen i Danmark. Et overraskende valg for manden, der i 20 år ellers havde handlet med skrot. Men hvor andre så spild, så Sten A. Olsson forretningsmuligheder, og den svensk-danske færgerute, der fik navnet Stenalinjen, har siden udviklet sig til et af Sveriges mest ikoniske brands - Stena. Sten A. Olsson startede egentligt sin virksomhed inden for søfartsbranchen, da han havde brug for et middel til at transportere metalskrot, men inden længe gik han også

/ SIDE 44

ind i passagerfærgebranchen, da han indså, hvor konservativ og ineffektiv branchen på det tidspunkt var - og det viste sig at være en glimrende idé. Rederivirksomheden voksede nemlig støt i takt med ambitionerne, og Stenalinjen, som i begyndelsen var et rent nordisk selskab, skiftede hurtigt navn til Stena Lina, da Familien Olsson valgte at internationalisere det maritime foretagende. FRA IRLAND TIL LETLAND Efter at have etableret ruten til Skagen og senere Frederikshavn, åbnede Stena Line i 1967 en direkte forbindelse fra Vestsverige til Kiel i Tyskland, og gennem strategiske opkøb

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

etablerede Stena Line i 80’erne og 90’erne – nu under ledelse af Sten A. Olssons søn, Dan Sten Olsson – de første færgeforbindelser fra Holland til Storbritannien og videre derfra til Irland – og dermed grundlaget for Stena Lines dominans i den nuværende irske søfart. I Danmark blev rederiet nærmest synonym med krydstogtlignende lystsejlads i 80’ernes og 90’ernes storhedstid for toldfri shopping, og efter jerntæppets fald blev der med den nye rute fra svenske Karlskrona til polske Gdynia i 1995 ligeledes lagt fundament til det, der i dag er en af de mest dynamisk voksende forretningsregioner for Stena Line.


Færgen Stena Superfast på Det Irske Hav. Færgen MS Østersøen blev i 1962 udchartret til Skagenlinjen Rederi Ab, Göteborg v. Sten A Olsson.

Færgen Stena Danica har siden 1983 sejlet mellem Gøteborg og Frederikshavn.

Gøteborg Havn - Stedet hvor det hele startede. Stena Jutlandica.

”I Stena Line glemmer vi aldrig vores oprindelse. Sten A. Olsson var en ægte entreprenør, og det er hans ambitioner, fleksibilitet og uendelige nysgerrighed, der har formet vores DNA. I de seks årtier, siden han startede sit første færgerederi, har vi fortsat med at udfordre de fremherskende idéer og forretningsmodeller i vores branche. Det er dét, der har gjort det muligt for os at udvikle os til et af verdens førende færgerederier. Vi ser frem til at fortsætte vores rejse med yderligere ekspansioner og flere bæredygtige løsninger i fremtiden,” siger CEO i Stena Line, Niclas Mårtensson. I dag har Stena Line udviklet sig til et af verdens førende færgeselskaber, som hvert år transporterer seks millioner passagerer og flere millioner fragtenheder på sine 38 skibe, der sejler på 18 ruter i et europæisk netværk, som strækker sig fra Irland i vest til Letland i øst. n

Stena Germanica.

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

SIDE 45 /


ADVERTORIAL

DYNAMIC MONITORING OF TRIM SAVES FUEL AND EMISSION Trim optimization is a key factor for vessel performance and efficiency. With bunkering prices exploding, as they are right now, fuel savings of several percentages’ trickles down to the bottom line When you have accepted the fact, that a ship is not a rugged construction. You know that you will benefit from a dynamic remote measuring system for accurate trim, list, hull-flexing, and draft. For accurate control of load condition, with extended presentation load deck, correction of tanks, detection of squat in shallow water and saving fuel running on optimal trim. The proven SAJ-DMS dynamic measuring system is the winning concept to collect confident fuel savings from optimal trim, providing centimeter accuracy. Combining the system with the ODT add-on module real-time guidance on Optimal Dynamic Trim ensures the operator always finds the optimal trim for any condition. CFD data (Computational Fluid Dynamics) and using sea trial data, propulsive and navigational data are used to determine the best trim in all conditions. It saves fuel and lowers the environmental footprint.

/ SIDE 46

DIFFERENT REQUIREMENTS FOR DIFFERENT TYPE OF SHIPS CONTAINER SHIPS Container ships are built for high speed and fast cargo handling. This makes it important to keep track of the dynamic trim during a sea voyage to minimize the fuel consumption and in port to get the correct load distribution. The monitoring of the global hull bending online makes it possible to compensate with ballast to minimize the shear forces. Larger container ships are even more in need of dynamic monitoring as incorrect conditions are difficult to detect in any other way. The large ship with a large margin of error causes an unnecessary bunker loss that is a significant part of the ships total running costs. Due to the recently found loss of containers from container vessels, IMO has initiated new

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

regulations soon coming into force demanding mandatory fit of the accurate measuring system ensuring accurate heel angel and roll period measurement. As that area includes much more than just heel measurement, the SAJDMS amply fulfills such coming demands very well. SAJ-DMS offers all one system accurate heel measurement with advanced analysis of roll period, which means no need for separate devices that may become in conflict if adding several separate measuring devices. Hydrostatic information online. The DWT-situation online supplies immediate information about the cargo’s actual weight, rest to load, and allowances; consequently, you can keep track of all the weights. BULK SHIPS The hull construction of a bulk ship, with large cargo holds and fast cargo handling with


KLIK PÅ SIDEN OG BESØG www.saj.ax

conveyors, is exposed to heavy forces during cargo handling. Even weight distribution is preferable to control online to avoid damage to the hull. The SAJ-DMS system is an especially useful system to fit as it manages all the remote measuring of hull bending/torsion and displacement changes over time. The shape of the hull makes this type of ship overly sensitive to squat where the trimming effect can cause lack of maneuverability and risk of grounding. The Mean Bending Moment measures the vessel’s hull stress presented dynamically online of compressive and tensile stress at LPP/2 in (%) of max & min/kNm with alarm limit setting and logging.

also have scales of draught marked clearly at the bow and stern. Where these are not easily readable, the ship must be fitted with a RELIABLE draught indicating system. After loading and before departure, the Master must determine the ship’s TRIM and STABILITY. The SAJ-DMS system gives accurate and accurate information complying with the hull marks. The system also makes it easy to verify/correct the stability calculation for unknown weights to match the actual floating position. At sea monitoring the dynamic effects correctly is the key to save fuel, safely maneuver in shallow water and minimize the environmental impact.

With accurate measuring of the dynamic trim, heel, and deflection in real time during passages in shallow water makes the operator more aware of the ship’s behavior. With the ship equipped with dynamic sensors the ship’s bending can be shown accurately at sea and in port 24 hours a day.

THE SAJ-DMS MEASURING PLATFORM The SAJ-DMS measuring solution uses one, two or three dynamic sensors – all depending on vessel size and type. Each dynamic sensor is fitted to the solid steel structure at carefully defined positions and individually sensing the deviation from the horizontal plane. Values of trim, list, and hull flex bending/torsion are presented by figures and trends.

CRUISE SHIPS Operation with tight time schedule with calls in many ports and limited water depths, it is necessary to monitor trim, heel, and draft. In port the large length and breadth makes it difficult to manually read all draft scales with the ship in the same position due to change of trim and heel caused by wind, swell and free surfaces in tanks. IMO SOLAS 90, “The Stockholm Agreement,” states: A ship must

The SAJ-DMS needs only one through hull intake/draft gauge amidships and therefore minimizing installation cost and reducing need for calibration and maintenance. Draft values are shown in nine positions on the bridge monitor. All draft scale readings are corrected for the influence of trim, list, hull deflection as well as the density of water.

WE ARE TEAM THAT LOVES TO CREATE! Dick Jansson, MD at SAJ Instruments says “SAJ Instrument is a manufacturer and supplier of marine solutions with focus on ship dynamic behavior and performance. The company has improved ship operation for over 30 years and has always been in the forefront of the technology for measuring ship dynamics. SAJ Instrument is a family business, and we have over the years, developed a genuine key expertise in the dynamic measuring field, which you can recognize in the line of unique measuring products. SAJ Instrument is a manufacturer and supplier of marine solutions with focus on remote measurement of ships’ dynamic behavior, hull-flexing, list, and draft all obtained within one system called SAJ-DMS, which will give you, guidance in real-time on optimal dynamic trim performance, is made directly against the hydrodynamic condition thanks to the proven accuracy down to one centimeter. The company has improved ship operation for over 30 years and has always been at the forefront of the technology for measuring ship dynamics. SAJ Instrument has over the years developed real key competence within dynamic measuring field, which is incorporated in SAJs line of unique measuring products. We are today referred to, by our customers, as the number one in dynamic measurement in terms of accuracy and reliability.” For more information, please check www.saj.ax

LÆS DAGLIGE NYHEDER PÅ WWW.MARITIME.DIRECT

SIDE 47 /


Bliv klar til den grønne omstilling

Vil du bidrage til en bæredygtig søfart?

TEKNISK DIPLOMUDDANNELSE I VEDLIGEHOLD

Omstillingen til en vedvarende energiforsyning er i fuld gang. De po ambitioner er accelereret, så målet nu er 70 procents reduktion af CO2-udledningen i 2030. Er du klar til at bidrage på din virksomhed?

I 2050 skal CO2-udledningen fraskal denCOglobale Frem mod 2030 -udledningen redu2 ceres med procent. I 2030 til skalathele Danmarks skibsfart være halveret. Det70mål kommer elproduktion være baseret på vedvarende stille enorme krav til alle, der arbejder til søs. ”grøn” energi, lige som hele fjernvarmesektoren Dine kompetencer vil blive i 2030 skaludfordret være baseret til på vedvarende energikilder. det yderste. Udfordringerne og opgaverne står med andre ord i kø de kommende år, så vi i fællesskab kan bringe Danmark i mål med den grønne omstilling til en bæredygtig fremtid. Men udviklingen skal baseres på konkrete løsninger – i både energibranchen og industrien. Videncenter for Drift og Vedligehold tilbyder en fleksibel diplomuddannelse i vedligehold, så du kan løfte dine ledelsesmæssige kompetencer – også når du er på søen. En diplomuddannelse giver dig viden og kompetencer, Dette får du ud af valgfaget som kan aflæses direkte på virksomhedens bundlinje og • Et overblik overkvalificeret alle relevante gør dig i stand til at bidrage endnu mere til ”grønne” energiteknologier. søfartens bæredygtige omstilling. • Viden om muligheder og udfordringer ved de forskellige teknologier En teknologisk diplomuddannelse i vedligehold styrker • Økonomiske konsekvenser af tekniske valg din helhedsforståelse i arbejdet med vedligehold, drifts• Afgifter, tilskud og andre hindringer/incitamenter sikkerhed og optimering. i den grønne omstilling • Politiske, juridiske, regulatoriske rammer for Lær at organisere og lede vedligeholdsopgaver, impleden grønne omstilling mentere strategier og analysere forbedringsteknikker – og få værktøjer til at udvikle dit personlige lederskab.

Praktisk information Tilmelding på fms.dk eller pr. tlf. til kursuskoordinator Heidi Sørensen på tlf. 7620 6548 eller mail hes@fms.dk

Som led i diplomuddannelsen i vedlige Videncenter for Drift og Vedligehold v Maskinmesterskole valgfaget ”Energi o som retter sig mod maskinmestre og a arbejdere, der deltager i konverteringe brændsler til vedvarende energikilder p virksomheder.

Med ”Energi og forsyning” bliver du k på til de nye krav, muligheder, mål og vil være nødvendige at kende – herund ske, regulatoriske, juridiske, kommerci ske vilkår, som jeres virksomhed skal a

Alt i alt – får du et bedre videns- og be grundlag for langsigtede investeringer som skal gøre din virksomhed til en de grønne omstilling.

”Energi og forsyning” kan tages som uddannelsesforløb, selv om du ikke er diplomuddannelsen i vedligehold.

KBOVBS 0QTUBSU BVHVTU PH Opstart januar 2023

Find vejen frem VIA University College Teknisk diplomuddannelse i vedligehold

Læs mere på www.fms.dk