Visit Närpes 2024 svenska

Page 1

SKÄRGÅRD, SHOPPING, ÄVENTYR OCH GOD MAT

En destination - många upplevelser TA DEL AV SPÄNNANDE UTFLYKTSMÅL, NATURSKÖNA PLATSER, GÅRDSBUTIKER FYLLDA MED LOKALPRODUCERADE PRODUKTER, LÄCKRA MATSTÄLLEN, VANDRINGSLEDER OCH SOLIGA STRÄNDER!


VÄLKOMMEN TILL NÄRPES 2024

TURISTINFO 10 JUNI - 9 AUGUSTI mån - fre kl. 9.00 - 17.00 lör - sön kl. 10.00 - 14.00

UINFO ELOKUUTA

klo 9 .00 – 17 7 .00 lo 10.00 – 14.00 Torget

@visitnarpes.fi

Närpesvägen 16

www.visitnarpes.fi

(0)45 2760740

info@visitnarpes.fi

Visit Närpes

+358 (0)45 2760 740

visitnarpes

Visit Närpes

visitnarpes

Upptäck semestermagin! BÄSTA LÄSARE, i tidningen som du håller i din hand kan du läsa om platser, evenemang och nöjen som finns i Närpes. Här finns en bred palett att välja mellan för den som önskar en rofylld tillvaro eller en aktiv semester. Spännande vandringsleder och vackra badstränder finns på många natursköna platser i Närpes och erbjuder utmärkta möjligheter till både aktivt friluftsliv och en avslappnad semester. Under fjolåret presenterades en studie som visade att Närpes är Österbottens mest livskraftiga stad. Detta återspeglas i mycket av det som finns i lokalsamhället. Närpes är en livfull och mångkulturell stad som erbjuder plats för berikande vistelser och möten året om. För dig som besökare finns ett bra utbud av boenden, restauranger och butiker med lokalproducerad mat och hantverk av olika slag. Bland evenemangen finns en variation av både större och mindre händelser som sträcker sig över hela året. Höjdpunkter som du inte bör missa är Tomatkarnevalen och Närpes Mat & Mystik. I den här tidningen kan du läsa mer om utbudet och själv plocka ihop det som passar dig för att skapa din egen semestermagi. Jag önskar dig som besökare varmt välkommen till Närpes! Björn Häggblom Ordförande, Visit Närpes turismutskott

HYR EN CYKEL OCH UPPTÄCK NÄRPES TILLSAMMANS MED VÅRA

Utforska Närpes

Kunniga guider!

VID TURISTINFON på torget kan du enkelt hyra en cykel och uppleva Närpes på ett unikt sätt. Ta del av det vackra landskapet, njut av den friska luften och upptäck vår charmiga stad.

SÄTT GULDKANT på ditt besök i Närpes genom att anlita stadens guideklubb. Guiderna är experter på Närpes och har en djupgående kunskap om historia, kultur och gömda skatter. Låt dem ta dig med på en oförglömlig resa genom Närpes, och upplev staden och dess dolda pärlor på ett helt nytt sätt. Vår guideklubb välkomnar både individer och grupper, och anpassar turen efter dina specifika intressen och behov.

För att göra din cykeltur ännu mer spännande och smidig har vi skapat en detaljerad cykelkarta på baksidan av denna tidning. Där hittar du förslag på olika cykelrutter som är anpassade för både långa äventyr men också för kortare rundturer. Våra rekommenderade rutter tar dig genom byar, vackra grönområden och förbi historiska platser.

Här hittar du mera information samt guidernas kontaktuppgifter! visitnarpes.fi/sv/guidning

2

ANSVARIG UTGIVARE: Dynamo Närpes GRAFISK DESIGN OCH OMBRYTNING: Insight Press Point TRYCK: KTMP Group PÄRMBILD: Emma Buss


Närpes hjärta : PÖRTOM

HANDLA, SMAKA OCH UTFORSKA

I hjärtat av Närpes möts shopping, smaker och historia. Utforska stadens mittpunkt genom att besöka idylliska butiker, njuta av utsökta smaker på närliggande restauranger eller ge dig ut för att utforska stadens sevärdheter – det blir en dag fylld med aktiviteter för alla sinnen.

TÖJBY

Närpes glädje :

ÖVERMARK Fagerö

LEK, SKRATTA OCH UPPLEV

RANGSBY Högåsen

NORRNÄS

YTTERMARK

Gåshällan

Vargberget

NÄRPES

KALAX Strandhem TJÄRLAX

Mosedal

Öjskogsparken

Närpes puls : TRÄNA, UMGÅS OCH ANDAS UT

NORRA NÄSBY

NÄMPNÄS

Glädje och skratt präglar atmosfären i Närpes. Utforska stadens soliga stränder, träffa smådjur på Strandhem eller utmana dig själv i Norrnäs motorikpark. Avsluta dagen med att spela krocket eller utforska det intressanta hembygdsmuseet vid Cornelia. Här finns även en spännande mystikstig som passar för både lite större barn och vuxna.

FINBY

BÖLE

Upplev det aktiva Närpes, oavsett om du älskar fartfyllda äventyr eller att koppla av i vackra omgivningar. Vargberget erbjuder en mängd aktiviteter året om, från vandringsleder och skidspår till frisbeegolf och skidskytte. I centrum finns löpbanor, fotbollsplaner och tennisbanor för de som föredrar jämnare underlag. Ta en paus och andas in frisk luft på utflykt till Hinjärv träsk eller testa paddling och minigolf på Fagerö.

Närpes harmoni : KASKÖ

Här hittar du våra digitala kartor och tidningar! issuu.com/dynamonarpes

PJELAX

NJUT, KOPPLA AV OCH INSPIRERAS

Njut av en fridfull kväll efter en dag full av aktiviteter. Oavsett om du väljer ett boende centralt i staden eller föredrar en avskild stuga vid havet, lovar Närpes en atmosfär av lugn och harmoni. Låt ljudet av havets vågor och den friska havsluften omge dig och få en en fridfull natts sömn och ny energi till att utforska allt det vackra Närpes har att erbjuda.

3


SKÖNA DAGAR FÖR

Hela familjen Närpes, med sitt natursköna läge vid havet, är det perfekta resmålet för familjer som längtar efter sköna dagar i en lugn miljö. Här finns något för alla åldrar att njuta av, från lek och simning till spännande utflykter och möten med djur. Här kan ni skapa minnen för livet. NÄRPES STOLTSERAR med flera stränder där hela familjen kan njuta av sol, sand och hav. På Fagerö hittar du restaurang Seaside. Här kan du svalka dig med glass eller stilla hungern efter en dag på stranden. Dessutom finns möjlighet att spela minigolf, beachvolley eller hyra SUP-brädor – perfekt för de som vill ha lite extra äventyr. Strandhem, beläget vid havet, är en plats som inte bara erbjuder simning utan även en mängd andra aktiviteter. Här träffar du smådjur som grisar, får, kalkoner, höns och kaniner – en upplevelse som både barn och vuxna kommer att älska. Om du vill kan du till och med delta i djurskötseln och mata djuren när det är dags för mat. Förutom djuren finns det gott om andra aktiviteter att utforska, som

4

fiske, lekparker och olika spel. När du är redo för en paus kan du njuta av en god lunch eller en kaffe med nybakad bulle och koppla av i en hängmatta efter maten. För de som älskar fysisk aktivitet är en utflykt till motorikparken i Norrnäs perfekt. Här kan både barn och vuxna utmana sig själva med olika hinder och aktiviteter. Om vädret inte är det bästa kan du fortfarande njuta av din picknick i en mysig grillkåta. I centrala Närpes hittar du livsstilsbutiken och caféet Cornelia, som har en härlig trädgård med aktiviteter för hela familjen. Här kan du bl.a. hyra trampbilar, gå på styltor, spela krocket eller andra roliga spel. För de som föredrar en lugnare atmosfär finns ett hembygdsmu-

seum som ger dig en inblick i Närpes historia och hur människor levde förr i tiden. Cornelia erbjuder även en intressant mystikstig som passar för både lite större barn och vuxna. Här kan du tillbringa en hel dag och njuta av både salta och söta våfflor när hungern sätter in. Varför inte svalka dig med en glass gjord i Närpes? Välkommen till Närpes – en plats där sköna dagar för hela familjen väntar! visitnarpes.fi


Vargberget.

5


EN PLATS DÄR KULTUREN

Lever och frodas Närpes är hem för många kulturella föreningar och evenemang som berikar livet för både lokalbefolkningen och besökare. NÄRPES HAR en aktiv konstklubb och en lika aktiv fotoklubb. Närpes Teater drar publik från vida omkring till sina sommarpjäser och Närpes Skolmusikkår är tillsammans med

Närpes Drill kända, inte bara i Finland utan i hela Norden. På nästa sida listas några platser och evene-

mang där du kan fördjupa dig och ta del av Närpes rika kulturliv. visitnarpes.fi

Närpes Drill.

6


Galleri Fyrin.

Karin Lipkin-Forsén.

Konsthallen.

VÄLKOMMEN TILL

HANDGJORD KERAMIK HOS

SOMMARTEATER PÅ

Berits lilla galleria

Kajsas Konst

Närpes Teater

BERIT LILLÅS driver gallerian som finns belägen i Gottböle, Norrvägen 54. Här finns tavlor, sydda produkter som väskor och barnkläder mm. Öppet torsdagar kl 18.00-20.30, lördagar kl. 11.00-14.00 eller enligt överenskommelse.

KAJSA LASSANDERS keramikverkstad hittas i Finby på stationsvägen 95b. Besök enligt överenskommelse.

UPPTÄCK SPÄNNINGEN med Närpes Teater, där det varje sommar spelas en pjäs på Närpesdialekt. Publiken får sitta på den unika vridläktaren i Öjskogsparken. Information om pjäs och biljetter hittas på:

Tel: +358 50 363 4751

KULTURSALEN

@kajsaskonst18 Kajsas konst Tel: +358 40 728 7958

UPPLEV KONSTVERK AV

narpesteater.fi

UTSTÄLLNINGAR PÅ

Frans Henriksonssalen Karin Lipkin-Forsén

Soldattorpet

FRANS HENRIKSONSSALEN, en kultursal intill Konsthallen i Mittistan på Närpesvägen 16, bjuder på teater, konserter, filmvisningar med mera. Utforska aktuella program och evenemang på:

SOLDATTORPET PÅ Pörtom hembygdsmuseum är nuförtiden en inspirerande utställningslokal som varje sommar rymmer spännande utställningar. Ytterligare information:

mittistan.fi

HENNES ATELJÉ är vackert belägen vid den gamla stenbron som går över Närpes å. Där kan man ta del av målningar i olika tekniker samt grafik. Besök enligt överenskommelse. Tel: +358 40 707 2871 @artbytheoldbridge

portom.hembygd.fi/musieomradet/ soldattorpet/

SOMMARUTSTÄLLNIGAR I

I MITTISTAN-HUSET FINNS

I STADSHUSET HITTAS

Galleri Granliden

Konsthallen

Stadsbiblioteket

PÅ ADRESSEN Östra linjen 705 i Yttermark, välkomnar Galleri Granliden besökare under sommarmånaderna. För ytterligare information kan man besöka galleriets Facebooksida:

MED MÅNATLIGA utställningar lockar hallen som finns belägen på Närpesvägen 16, både stadens invånare och besökare. Öppet må-lö, söndag stängt. Info om aktuella utställningar hittas på:

BIBLIOTEKET SOM är beläget på Kyrkvägen 2, erbjuder inte bara en rik samling böcker utan även möjligheten att utforska olika utställningar. Utställningarna håller öppet enligt bibliotekets läsesals öppettider som man hittar via:

Galleri Granliden

mittistan.fi

VIVAN ÖSTERBERG DRIVER

I NÄMPNÄS FINNS

Galleri Fyrin

Mias Konstsalong

ATELJÉN LIGGER i Blaxnäs, den nordvästra delen av Närpes stad, ca 30 km från stadens centrum. Här finns konst och hantverk. Galleri Fyrin är öppet under sommarmånaderna och mer info om tider hittar man via facebook eller så tar man direkt kontakt:

MIA GULLS konstsalong i ett ombyggt hönshus bjuder på en konstnärlig upplevelse utan höns, men med konstverk och sällsamma kaniner. Välkommen att upptäcka denna konstnärliga oas, belägen på Österfjärdsvägen 82. Ring gärna först.

Vivan Österberg Tel: +358 50 566 3203 vivan.osterberg@hotmail.com

Tel: +358 40 879 7586

fredrika.finna.fi

Berits lilla galleria.

7


UPPTÄCK NÄRPES

Röda guld För över ett sekel sedan kom Valdemar och Anna Mattfolk tillbaka till Närpes från Amerika med några tomatfrön i bagaget, och det var startskottet för en tomatrevolution i lilla Närpes. IDAG ÄR Närpes känt som tomaternas och gurkornas huvudstad i Finland, 60 % av alla tomater och 50 % av alla gurkor i landet produceras här. I Finlands främsta växthusstad kan du självklart få en gastronomisk upplevelse i just ett växthus. Linds Kök erbjuder en unik atmosfär där du kan njuta av tropisk värme året om, omgiven av doftande kryddväxter, palmer och fruktiga limeträd. Här används allt som odlas i växthuset i matlagningen, och du kan förvänta dig smakfulla rätter som ofta inkluderar 8

en oväntad twist, som en gurkpannacotta till efterrätt. Närpes röda guld tomaten har också hittat sin väg till dessertbordet i form av tomatglass, skapad av Närpes glassfabrik och en svalkande tomatlemonad från Öfvermark Lemonad är en smakupplevelse som du inte vill missa. Närpes växthus har mer att erbjuda än bara tomater och gurkor. Här finns företag som odlar blommor året om, och för alla som är intresserade av odling finns det flera handels-

trädgårdar som är väl värda ett besök. Utforska de färgglada blomsterraderna och ta med dig en bit av Närpes hem. Oavsett om du föredrar att njuta av tomaternas smak i form av glass eller lemonad, eller om du är intresserad av att upptäcka de skatter som växthusen har att erbjuda, så väntar en smakrik och färgstark upplevelse på dig i Närpes, Finlands gröna oas. Välkommen att utforska Närpes och smaka på vårt röda guld. visitnarpes.fi


LivsVinn.

Växthusrestaurangen Linds Kök.

9


TRÄFFPUNKT NÄRPES: UPPTÄCK MARKNADER, KULTUR,

Tomatkarneval och dans I Närpes finns det alltid något spännande att uppleva och delta i, oavsett årstid. Här erbjuds mångsidiga evenemang och aktiviteter som bidrar till känslan av gemenskap. SEDAN 1982 har Närpes varje år i juli firat Tomatkarnevalen, som har blivit höjdpunkten på året. Detta evenemang erbjuder en vecka full av spännande aktiviteter, inklusive tomatolympiad och kulturella upplevelser. Hela veckan kulminerar i en fantastisk folkfest med konserter och marknad under fredag och lördag. En sommar utan att besöka en av Fagerö Folkparks sommardanser kan inte kallas komplett. Här kan både unga och gamla njuta av dans och musik i en avslappnad atmosfär och många par har funnit varandra i vimlet under dessa danskvällar.

Närpes Teater bjuder på en unik teaterupplevelse där sommarpjäser uppförs på Närpesdialekt. Vridläktaren skapar en teaterupplevelse utöver det vanliga, där publiken sakta snurrar mellan de olika scenerna som är uppbyggda runt läktaren. I slutet av sommaren samlas människor igen i Fagerö, nu för en stor och populär loppmarknad, där du kan göra fynd och njuta av en rolig marknadsstämning. I september är det dags för Närpes Mat & Mystik, ett mysigt evenemang som i dagarna två fokuserar på mat, hantverk och kultur. Här kan du ta del av årets skörd, smaka på lokala

delikatesser och insupa lokal kultur. När julen närmar sig, hittar du den rätta stämningen på någon av de fina julmarknader som arrangeras runtom i Närpes. Det är en perfekt tid att uppleva julandan och hitta unika julklappar. I den mångsidiga kultursalen Frans Henriksonssalen äger året om olika evenemang rum, inklusive konserter, stand-up-föreställningar, bio och teater. visitnarpes.fi tomatkarnevalen.fi

Tomatkarnevalen, tomatbordet.

10


Tomatkarnevalen, kvällsparty.

Fagerö Skärgårdsloppis.

11


Veckans luncher i Närpes hittar du här! visitnarpes.fi/sv/content/veckans-lunch

I NÄRPES BOR

Den goda smaken Närpes är känd för sin rika produktion och förädling av en mängd olika livsmedel. Här kan du ge dig ut på en kulinarisk resa där smak och kvalitet står i centrum. I NÄRPES finns många gårdsbutiker där du kan handla direkt från producenten. Från saftiga tomater och krispiga gurkor till kött, glass, lemonad och konsthantverk, här hittar du ett brett utbud av färska råvaror och produkter.

12

Närpesluncherna är en lokal favorit och kända långt utanför stadens gränser. När stadens lunchrestauranger dukar upp till buffé, används lokala råvaror för att erbjuda en autentisk och smakrik måltid tillagad med kärlek till maten och råvarorna.

Kom och njut av färska, lokala produkter som bär på smaken av Närpes! På nästa sida listas gårdsbutiker och restauranger i Närpes.


GÅRDSBUTIKER OCH KIOSKER ANDERS & NIKLAS LÅNG

HEMMANET

SJÖGÅRDS LAMM

Jordgubbar, hallon, hjortron, blåbär samt saft och torgärter. Öppet från slutet av juni tills mitten av augusti. Må-lö 9-19, sön 10-18. Österlandsvägen 674.

Ängskalkoner. Bengtsvägen 176. Ta kontakt på förhand! Tel: +358 40 547 6142

Ekologisk fårgård. Öppet onsdagar kl 15-18. Skrattnäsvägen 1244.

KVARNFORS GÅRD

Paprika, tomat och gurkor. Öppet 24/7 från slutet av april till oktober. Kristinestadsvägen 360.

BIGRO Här säljes olika tomatsorter. Tomatkiosken är öppen 24/7, året om. Gottbölevägen 309. C-J MALM

Färska ägg från frigående höns. Självbetjäning. Österlandsvägen 137. NORRBRO

Paprika, gurka, tomat, djävulssylt, gurksallad och majs. Kiosken öppen 24/7, maj-oktober. Bodbackvägen 116.

Lammkött och fårfällar. Vasavägen 2314. Ta kontakt på förhand! Tel: +358 50 374 9955 Tel: +358 40 824 5406

GRANÖS GRÖNSAKER

NÄRPES GLASSFABRIK

Tomater, specialtomater, gurkor, paprika, sallad och chili. Gårdsbutiken öppen: 24/7 majnovember. Tuvängsvägen 94.

Hantverksglass. Gårdsbutiken öppen 24/7 året om, på adressen Vasavägen 137. Finns också i lokala butiker.

HAGA GÅRDSPACKERI

NÄRPES FISKDELIKATESSER

Dagsfärska ägg. Butiken öppen 8-21 alla dagar. Vargholmsvägen 144.

Färsk, kallrökt, varmrökt och gravad fisk. Norrnäsvägen 466. Ta kontakt på förhand! Tel: +358 45 205 0319

HAMMARS HALLON Jordgubbar, hallon, saft och glass. Öppet 24/7 från mitten av maj till september. Strandgärdståget 31.

SKOGMAN

STRANDS GÅRDSBOD Tomater, specialtomater, paprika, chili och gurkor. Kiosken öppen 24/7 året om. Skrattnäsvägen 926. THOMASFOLK TRÄDGÅRDSODLING Jordgubbar. Kiosken öppen 24/7 maj-juni samt augusti-september. Bäcklidvägen 66 i Pjelax. WIKSTRANDS HÖNSERI Färska ägg samt jordgubbar enligt säsong. Öppet 24/7 året om. Börskärsvägen 45. ÖFVERMARK LÄSKEDRYCK Hantverkslemonad, gårdscafé. Kiosken öppen 24/7 året om. Vasavägen 1656. Tel: +358 40 416 8772

POLARFILÉ

ÖVERMARK KÖTTRÖKERI

Färsk fisk och fiskprodukter. Butik öppen to-fre kl 10-18. Nämpnäsvägen 142.

Ta kontakt på förhand. Källmossvägen 551. Tel: +358 50 518 5899

RESTAURANGER OCH CAFÉER BISTRO CAFÉ OCH CATERING

KOTIPIZZA

RESTAURANG SEASIDE

Algotsvägen 2, Närpes. bistrocafe.fi

Kambvägen 2, Närpes. kotipizza.fi

Björkgrundsvägen 1, Rangsby. fagero.fi

BABA FOOD

LA TAVERNA

RESTAURANG ÖJSKOG

Nybrovägen 10, Närpes.

Närpesvägen 10, Närpes. lataverna.fi

Kyrkvägen 23, Närpes. rentachef.fi

LINDS KÖK

SOMMAR PÅ STRANDHEM

Bäcklidvägen 476, Bäckliden. lindskok.fi

Sommarcafé. Äggrundsvägen 272, Nämpnäs. Sommar på Strandhem

MATSTUGAN

TEBOIL, STRANDHOVET

Närpes servicecenter. Kyrkvägen 6, ingång G.

Närpesvägen 621, Närpes. Teboil Strandhovet - Rantahovi

CITYBRASSERIE KÖK & DELI Närpesvägen 17, Närpes. citybrasserie.fi CITYGRILLEN Torget i centrum, Närpes. Citygrillen,Närpes CORNELIA

NÄRPES BAGERI

Vasavägen 10, Närpes. cornelia.fi

Närpesvägen 35, Närpes. narpesbageri.fi

ELIN & EDDIES GRILL

ONEIL’S KITCHEN

Vasavägen 1656, Övermark. Tel: +358 40 416 8772

Simhallsvägen 1, Närpes. oneils.fi

GLASSTRUTIN

PIZZERIA CASA

Torget i centrum, Närpes. Glasstrutin

Närpesvägen 34, Närpes. pizzeriacasa.fi

HOTEL RED & GREEN

PÖRTEBORG

Närpesvägen 16, Närpes. hotelredgreen.fi

Velkmossvägen 1, Pörtom. Neste Pörteborg

TIMIN RESTAURANT Närpesvägen 11, Närpes. Timin Restaurant TINAS GLASS Närpesvägen 8, centrum, Närpes. Tinas Glass

13


VILA UT I NÄRPES: SOV GOTT OCH

Återhämta dig I Närpes kan du koppla av och återhämta dig genom att njuta av god sömn efter en dag fylld med frisk luft och aktiviteter. Staden erbjuder olika bekväma alternativ för din vistelse, oavsett om du är ute efter ett centralt läge eller en mer avlägsen stuga vid vattnet. HOTELL OCH Restaurang Red & Green är beläget mitt i Närpes centrum och erbjuder en bekväm och praktisk vistelse. Du har allt du behöver inom räckhåll, inklusive bio och konstutställningar som finns i samma byggnad. Under sommartid kan du hyra lägenheter på YA:s sommarhotell. Detta är ett centralt boende som vintertid fungerar som internat. I en charmiga och historisk byggnad som en gång fungerat som sjukhus hittar du Övermark Bed & Breakfast. Detta boende erbjuder en unik och fridfull upplevelse en bit ifrån stad-

ens centrum och är omgivet av vackra åkrar och fält. Om du längtar efter närheten till vattnet, erbjuder Strandkulla stugor olika stora stugor som du kan hyra veckovis året om. Det är det perfekta alternativet för en avkopplande vistelse vid havet. Via Airbnb hittar du lägenheter i centrum och också privata sommarstugor att hyra i Närpes. Dessa stugor ger dig en mer personlig och avkopplande vistelse.

Ingenting är så rogivande som ljudet av vågorna och doften av havet. När du andas in havsluften, kan du vara säker på att få en god natts sömn och vakna upp utvilad och redo för nya äventyr i Närpes. visitnarpes.fi hotelredgreen.fi yrkesakademin.fi/tjanster/sommarhotell strandkulla.com airbnb.com overmarkbnb.fi

Red & Green.

14


Red & Green.

Cornelia.

Red & Green.

Övermark B & B.

15


UTFORSKA DET NATURSKÖNA OCH

Aktiva Närpes I Närpes finns något för alla – oavsett om du föredrar att susa fram med fart eller att ta det lugnt och njuta av omgivningarna. PÅ VARGBERGET kan du göra både och oberoende av årstid. Här finns en rad olika aktiviteter som passar hela familjen och ger dig möjlighet att utforska den vackra naturen. I en härlig omgivning finns vandringsleder i varierande längder, kuperade skidspår, motionstrappa, pulkbacke, skidskyttearena, frisbeegolfbana samt asfalterat rullskidsområde. Här finns möjlighet att grilla, bada bastu och ta sig ett dopp i den lilla sjön. Förutom Vargberget finns det också flera andra fina vandringsleder i Närpes som det lönar sig att testa för den vandringssugna.

För de som föredrar jämnare underlag finns ett brett utbud av sport- och fritidsanläggningar i Närpes centrum med löpbanor, fotbollsplaner, tennisplan och ishall. I centrum finns också ett utegym. Fyll lungorna med frisk luft och ta en utflykt till Hinjärv träsk som är den största natursjön i Österbottens kustområde. Här hittar du Bodbacka simstrand där du kan koppla av medan barnen leker i den lilla lekparken och grillen i grillstugan blir varm. Vid natursköna Risnäs Träsk finns en vandringsled som går runt

träsket och det finns också en roddbåt man kan låna för en tur på vattnet. Tycker man mer om aktiviteter som minigolf eller SUP så hittar man det på Fagerö, och föredrar man hinder och lyft så finns det ett välskött utegym i Norrnäs. Besöker du Närpes i juli kan du och din familj delta i hinderloppet Farm Race, en rolig utmaning för både stora och små. visitnarpes.fi

Vargberget.

16


STRÄNDER OCH SIMMÖJLIGHETER

Fagerö simstrand

Tjärlax simstrand

Norrnäs simstrand

Töjby simstrand

Pörtom utebassäng

Vargbergets simstrand

BJÖRKGRUNDSVÄGEN 1, i Rangsby. Här finns omklädningsrum, wc, utedusch och brygga för funktionshindrade.

FLATSKÄRSVÄGEN 32-34. Här finns också grillplats.

CENTRUMGRÄNDEN 2. Utebassäng som är i användning under sommarmånaderna. Se öppethållningstider på hemsidan: narpes.fi/service/simbassangen-i-portom/

TJÄRLAXVÄGEN 396. Här finns grillplats, rutschkana, gungor, bollplank, volleybollplan, wc och omklädningsrum.

TÖJBYHAMNVÄG 245. Här finns grillplats och omklädningsrum.

VARGBERGETS FRITIDSCENTRUM. Här finns grillplats, omklädningsrum, dusch och wc.

Vargholmens simstrand

VARGHOLMSVÄGEN 740. Här finns grillplats och omklädningsrum.

VANDRINGSLEDER

Erklasstigen

2 KM. Start från begravningsplatsen i Pörtom, Skolvägen 73.

Fållbäckstigen

6,5 KM. Start från Högåsens sportstuga i Övermark. Här finns också möjlighet för bastu och isbadstunna. Ta kontakt i förväg om du är intresserad av dessa faciliteter. Tel: +358 50 547 5368

Mossbergets naturstigar

2,4 KM + 3 KM. Norra leden startar från Böle sandväg och södra leden startar från Mossvägen. Kartor finns utanför Böle UF-lokal.

Risnästräskstigen

2 KM. Start från parkeringsplatsen vid Heide skogsväg. Här finns grillkåta och roddbåt om man vill ta en tur ut på träsket.

Tjärlax vandringsled

4,1 KM eller 1,7 KM. Start från Tjärlax stugby, Grönnesvägen 205.

Vargbergets naturstig

5 KM eller 17,8 KM. Start från Vargbergets fritidscentrum. Lederna är utmärkta med en gul markering. Här kan man också grilla.

Nämpnäs vandringsleder Velkmossa vandringsled

50 KM är Nämpnäs olika vandringsleder tillsammans. Utöver motion får du även uppleva lokalhistoria vid sju betydelsefulla platser. Kartor finns tillgängliga vid f.d. Gullans Närköp, Nämpnäsvägen 109.

Raineåsens vandringsstig

1,5 KM tur/retur. Start från jaktstugan vid Raineås skogsväg i Pörtom. Här finns också Störstenrösbäcks forngravar.

9 KM tur/retur. Start från Velkmossa byagård, Ribackvägen 94. Längs vandringsleden finns forngravar, gamla boplatser och ett fågeltorn.

Valsbergets vandringsled

3 KM. Längs med leden finns bl.a. en grotta, djävulsåkrar och fornminnen. Det finns också en utsiktsplats med grillplats. Leden startar vid hembygdsgården eller Bergsvägen 34. Kartor finns på båda ställena.

Öjskogsspåret

2,5 KM. Start från parkeringsplatsen invid natursköna Öjskogsparken, Prästövägen 30. 17


Övermark B & B.

MÖTESPLATS NÄRPES: TID OCH MÖJLIGHET

Att mötas året om 18


Seaside, Fagerö.

I Närpes råder en atmosfär som inspirerar till möten och kreativitet året om. Oavsett storlek på gruppen eller ändamålet med mötet, finns här olika platser som passar perfekt för att samla människor och utbyta idéer. FRANS HENRIKSONSSALEN i Mittistan-huset är en mångsidig mötesplats där upp till 180 personer kan samlas. Med möjligheten att ta bort läktaren och skapa två mindre rum blir detta en flexibel plats för olika typer av möten. I samma hus, Mittistan-huset, finns Hotell Red & Green som erbjuder flera mindre mötesutrymmen. Perfekt för mindre grupper som vill träffas i en bekväm miljö. Övermark Bed & Breakfast är inhyst i ett gammalt hus som tidigare fungerat som sjukhus. Här kan du njuta av gästfrihet, historia och en atmosfär som är svår att hitta någon annanstans. Det här är en plats där kanske till och med spöken blir en del av din mötesupplevelse.

För möten i unik miljö kan mindre grupper njuta av möten i växthusbastuns avslappnade atmosfär. Under sommar halvåret finns mysiga utrymmen för möten i “nötset,” ett charmigt uthus vid livsstilsbutiken Cornelia. För havsnära möten, oavsett årstid, är restaurang Seaside i Fagerö det perfekta valet. Här kan du njuta av inspirerande möten med utsikt över havet. Frank Mangs Center är en mångsidig mötesplats där stora grupper ryms in. Här finns en läktare som rymmer upp till 400 personer. Den gamla ladugården har omvandlats till en rustik matsal med plats för 110 personer.

Oavsett om det är stora eller små möten, formella eller avslappnade, har Närpes de perfekta platserna för att inspirera till nya idéer och främja samarbete. Här kan du skapa minnesvärda mötesupplevelser. visitnarpes.fi mittistan.fi hotelredgreen.fi lindskok.fi cornelia.fi fagero.fi frankmangscenter.fi kasvihuonesauna

19


GENOM ÅRHUNDRADEN HAR

Havet format Närpes Med sin imponerande kustlinje som sträcker sig över 700 kilometer är Närpes verkligen en kustregion. FÖR DEM som vill uppleva den friska brisen på öppet hav finns Gåshällan, en klippig ö belägen en bit från fastlandet där havet öppnar sig mot väster och ter sig oändligt. Närpes Skepparklubb har sitt klubbhus och en gästhamn här och besökare kan dra nytta av faciliteter som grillhus, bastu, septiktanktömning, utedass och lekstuga. Hamnen och fiskarbodarna finns på den skyddade östra sidan, medan de västra klipporna under åren har formats av saltvattensvågorna. Under sommaren kan man här ta del av olika evenemang som Öppet Hus och Poker Run under sommaren.

Här finns också Långbådan Utfärdshamn, en naturstation som drivs av Forststyrelsen och som välkomnar besökare. Här erbjuds ofta lägerskolor och möjligheter att uppleva den unika naturen i området. Om du föredrar att se det öppna havet från land, kan du besöka Blaxnäs, Finlands västligaste belägna by på fastlandet. Här kan du njuta av fantastiska vyer över havet och kustlandskapet. Vid Nämpnäs fiskehamn kan du se fiskebåtar komma in från det öppna havet med sin fångst. Det var också här-

ifrån den hemliga underrättelseoperationen Stella Polaris avancerade under slutet av fortsättningskriget hösten 1944. Nämpnäs hedrar detta minne med ett minnesmärke, och vid Öjskogsparken finns ett museum där du kan lära dig mer om operation Stella Polaris. visitnarpes.fi

Fagerö hamn.

20


Gåshällan.

Gåshällan.

21


KÄNN

Historiens vingslag Närpes bär på en rik historia och det finns många platser och museer där du kan uppleva livet som det var förr. MUSEIOMRÅDET I Öjskogsparken tar dig tillbaka till det gamla jordbrukarsamhället. Här finns över 20 historiska byggnader. Utforska den välbevarade 1700-tals bondgården Bengtsgården och Hagas lanthandel från slutet av 1800-talet. Besök också det unika apoteksmuseet och lär dig om dåtidens framställning av mediciner. Här finns också ett nytt museum som berättar den spännande historien om den hemliga underrättelseoperationen Stella Polaris som utgick från byn Nämpnäs hösten 1944. Operationens syfte var att flytta utrustning och känsligt underrättelsematerial från Finland till Sverige för att fortsätta verksamheten och förhindra att materialet hamnade i Sovjetunionens händer. I Öjskogsparken står också Vridläktaren kring vilken Närpes Teater bygger sina sommarföreställningar.

Ett stenkast från Öjskogsparken finns Närpes kyrka, vars äldsta delar byggdes på 1400-talet. Kyrkan har utvidgats och renoverats genom åren. När du besöker Närpes för första gången, kan du inte undgå att förundras över de cirka 150 små röda husen med pärttak längs vägen till kyrkan. De är en unik historisk skatt - Närpes kyrkstallar. Varje gård i området hade sitt eget kyrkstall där hästarna inkvarterades medan gudstjänsten pågick i kyrkan. Nu står de små röda husen utanför kyrkan som tysta vittnen till en svunnen tid. Byarna Övermark och Pörtom har varsitt hembygdsmuseum. Dessa museer ger dig en djupare förståelse för regionens historia och kultur och är väl värda ett besök.

I anslutning till livsstilsbutiken Cornelia finns ett privat museum som du är välkommen besöka då butiken är öppen. På området finns även en mystikstig med spännande och kluriga frågor. Varje år den 5:e augusti ordnas även Folkdräktens dag på Cornelia. När du besöker Närpes kan du uppleva historien på ett levande sätt genom olika museer och platser som ger dig en inblick i stadens förflutna. visitnarpes.fi ojskogsparken.fi narpesteater.fi narpesforsamling.fi cornelia.fi

Vridläktaren, Öjskogsparken.

22


Närpes kyrka.

Öjskogsparken.

Stella Polaris museet.

23


UPPTÄCK DET MÅNGSIDIGA UTBUDET OCH

Shoppa loss i Närpes Oavsett om du letar efter specifika varor eller bara vill utforska stadens mångsidiga utbud, kommer du att uppskatta det breda urvalet av affärer och den gästvänliga servicen i Närpes. I BÅDE stadens centrum och i affärscentrumet på Högbacken hittar du ett stort antal affärer med olika inriktningar och gemensamt för dem alla är det goda bemötandet. Från hälsokost till elektronik, blommor till festkläder och mycket mer, du hittar det mesta här. Här finns flera loppisar med stort utbud och många små affärer som är kända långt utanför stadens gränser. Ett exempel är Närpes Handarbetsaffär – Stickdax som lockar besökare från hela landet, både damer och herrar som är passionerade inom handarbete. 24

Närpes har också en prisbelönt bokhandel, När-Bok, som är känd för sitt utmärkta urval av svenska produkter och sin högkvalitativa service. Livsvinn är känd för sitt innovativa koncept som syftar till att minska matsvinnet samtidigt som kunderna sparar pengar. Här hittar du produkter som är bra för både din plånbok och miljön. När du besöker Närpes, ta dig tid att utforska stadens butiker och njut av den breda variationen av produkter och den vänliga servicen. Oavsett om du letar efter något specifikt eller

bara vill shoppa loss, kommer du att ha en minnesvärd shoppingupplevelse i Närpes. I Närpes lever och frodas det goda värdskapet. Vår shopping- och aktivitetskarta hittar du hos Turistinfon! visitnarpes.fi Digital karta över gårdsbutiker: gardsbutiker.kvarkenplate.fi


Här hittar du vår digitala shopping och aktivitetskarta! issuu.com/dynamonarpes

Här hittar du den digitala kartan med gårdsbutiker! gardsbutiker.kvarkenplate.fi

När-bok.

Cornelia.

Närpes Handarbetsaffär.

25


DET VÄXANDE NÄRPES: EN MÅNGKULTURELL OCH

Livfull stad Landhöjningen har gjort att Närpes under århundraden har höjt sig ur havet och Närpes fortsätter att växa. Den gamla lantbruksbygden har en landareal på 978 km² med en kustlinje på över 700 km. Med en befolkning som närmar sig 10 000 invånare fortsätter staden att växa och utvecklas. NÄRPES ÄR en stad med en imponerande språkmångfald. Majoriteten av invånarna har svenska som modersmål, men när du rör dig genom staden kan du höra över 20 olika språk. Denna kulturella mångfald är en rikedom som skapar en dynamisk och livfull atmosfär. De mest talade språken utöver svenska och finska

26

inkluderar vietnamesiska och bosniska. Mångkulturen i Närpes manifesterar sig i stadens kultur, mat och traditioner. Det är vanligt att se olika kulturella influenser i gatubilden, och invånarna delar gärna sina traditioner med varandra. Både månfestival och Bajram

är bekanta begrepp i staden. Här samexisterar och berikar olika kulturer varandra och ger staden en unik atmosfär. Den asiatiska månfestivalen firas samtidigt som evenemanget Närpes Mat & Mystik i september. visitnarpes.fi


27


UPPTÄCK NÄRPES PÅ CYKEL!

STRANDHEM OCH STELLA POLARIS Vill man ta en lite längre tur kan man cykla till Nämpnäs och besöka Strandhem. Vid Strandhem kan man äta en god lunch, mata fåren och de andra djuren som finns där och njuta av miljön vid havet. Nämpnäs är också platsen för operation Stella Polaris som man kan lära sig mera om i museet vid Öjskogsparken.

Vid turistinfon på torget kan du hyra en cykel och ta dig en tur i vårt vackra Närpes. Här finns några förslag på rutter av olika längd. Du kan också få tips från turistinfon på andra rutter.

NÄMPNÄS NORRA NÄSBY

CORNELIA Vill man bara ta en kort tur så kan man cykla till Cornelia. Där kan man fika ute i trädgården, kika in i museet, handla på loppis och bara ta det lugnt i den härliga miljön.

Cornelia Vasavägen 10 Stella Polaris Österfjärdsvägen

KALAX

TJÄRLAX

Torget

CENTRUM

Strandhem Äggrundsvägen 272 KÅTNÄS

KYRKBACKEN OCH ÖJSKOGSPARKEN

“Niagara bro”

VARGHOLMEN

LINDS KÖK

Kyrkbacken Öjskogsparken

En liten bit från Närpes centrum finns de unika kyrkstallarna där hästarna fick vila medan husfolket besökte kyrkan som finns bredvid. I anknytning finns också Ösjkogsparkens museieområde.

Packa ner baddräkten och ta en cykeltur till Vargholmen för ett dopp. Här hittar man bl.a “Niagara bro” som i ett nafs tar en över till grannbyn Tjärlax och därifrån kan man cykla vidare genom Tjärlax by tillbaka mot Närpes centrum.

FINBY

Arbeta upp aptiten och cykla till växthusrestaurangen Linds kök på lunch, på vägen dit eller tillbaka kan du också ta en avstickare till Mossbergets naturstig.

BÄCKLIDEN

VARGHOLMEN

Vargholmens simstrand

Böle UF-lokal

BÖLE

Mossbergets naturstig

Linds Kök Bäcklidvägen 476

MOSSBERGETS NATURSTIG Utanför ungdomsföreningen i Böle finns en karta över naturstigarna. Därifrån kan besökare ta med sig kartor. Norra leden startar från Böle sandväg, cirka 2 km in på vägen. Södra leden startar från Mossvägen, cirka 1 km söder om Böle UF-lokal.

KASKÖ Grannstaden Kaskö, Finlands minsta stad ligger 13 km från Närpes centrum. En idyllisk trähusmiljö vid havet väl värd ett besök.

PJELAX

KASKÖ Cykelrutternas längd En väg / tur-retur

Centrum-Kaskö

Centrum-Vargholmen

Centrum-Strandhem Centrum-Cornelia

Om man på hemvägen väljer att cykla över “Niagara bro” och genom Tjärlax by tillbaka mot Närpes centrum blir cykelruttens totala längd ca. 25 km.

Centrum-Linds Kök

Centrum-Kåtnäs-Centrum

ca. 13 km / 26 km

ca. 12,5 km / 25 km

ca. 10 km / 20 km / (25 km)

ca. 1,5 km / 3 km

ca. 9 km / 18 km

ca. 3,5 km


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.