Škatulica

Page 1

škatulica Dječji vrtić Opatija

Lipanj 2023.

br. 0 – Pedagoška godina 2022/2023

Urednice: Maja Franković, Mateja Topalušić, Mirna

Martinčić, Nataša Mićić Ćoza i Daria Galović

e-mail: tim.casopis@gmail.com

Autorica likovnog uratka na naslovnici: Mia Kršanac

U časopisu su korištene slike s web stranice DV Opatija

IMPRESSUM
škatulica

SADRŽAJ:

Uvodna riječ

Tko je odgajatelj?

Što očekivati u idućim brojevima?

Gdje smo sve bili i što smo sve vidjeli

Suradnja s lokalnom zajednicom

Suradnja sa širom zajednicom

Stručna usavršavanja

Roditelji

Predškolarci

Check lista za ljeto

škatulica

škatulica

UVODNA RIJEČ

Polako se nazire kraj pedagoške godine. I ove pedagoške godine smo u našem vrtiću imali mnoštvo događanja, posjeta, aktivnosti i druženja uz puno zabave, veselja i smijeha. Organizirali smo različite radionice za roditelje s raznim temama, sudjelovali na različitim manifestacijama, a naši odgajatelji i stručni tim sudjelovali su na mnogobrojnim edukacijama.

Od ove godine novost je ta da smo oformili nekoliko timova odgajatelja - tim za uređenje vanjskog prostora vrtića, zbor, tim za glumu, tim za web stranicu, tim za časopis i tim zadužen za organiziranje raznih događanja. Sve to s ciljem unaprjeđenja rada vrtića, a rezultati su već vidljivi.

Kao što smo već rekle, jedan od timova je i tim za časopis, a to smo miMaja, Daria, Mateja, Mirna i Nataša! Svaka od nas svojim idejama i vizijom pridonijela je nastanku ovog nultog broja časopisa.

U mnoštvu događanja, primjera kvalitetnog rada, pravi izazov je bio dogovoriti se i osmisliti kako će izgledati ovaj časopis. Časopis je osmišljen s ciljem prezentiranja odgojno-obrazovne prakse našeg vrtića, a namijenjen je roditeljima, bakama, djedovima, nonami, nonići te svim zainteresiranima. U našem časopisu možete pronaći puno zanimljivosti, stoga predlažemo da zavirite u „škatulicu“ našeg vrtića...

3

TRAŽI SE ODGAJATELJ/ICA!

Ili tko je to?

ODGAJATELJ: osoba koja odgaja, organizira i izvršava proces odgajanja pojedinca ili skupine u dječjem vrtiću odgojnim mjerama, ali i osobnim primjerom, pa bi trebao biti uzor.

UVJETI RADA: Suprotno vjerovanjima da se spajalice, olovke i slični uredski materijal uzima s posla i odnosi doma – odgajatelji čine upravo suprotno. Od članova uže i šire obitelji, susjeda i prijatelja uzimaju stvari koje će im trebati i odnose ih na posao ili u vlastiti dom. Svi oni tuljci od wc papira su kod nas vrijedni radni materijal. Tako primjerice, znate da ste u kući odgajatelja ako ima (minimalno jedno) spremište/ormar puno stvari koje čekaju svoju primjenu (ostali ukućani to zovu: smetlište).

Razgovori s bližnjima često izgledaju ovako: „Ženo, gdje nam je cjedilo za paštu?“ „ U vrtiću! Da si samo vidio kako je Marko odlično prosijavao različiti rastresiti materijal! Baš sam bila ponosna na njega!“ ili „Mama, gdje mi je šešir za plažu?“ „Draga moja, krasi prekrasan pano ispred naše sobe! Emica iz skupine je rekla da nikad nije vidjela ljepši!“ su nešto uobičajeno.

Također nikad nam nije dovoljno ljepila, drvofixa, papira, kartona, kutija... ovo može ići jako daleko.

Radi se u različitim skupinama: od prve godine do predškolske dobi. Tu zaista možemo svašta vidjeti: od tihe i povučene Ane, do glasnog i duhovitog Marka, kovrčave Elene, Ivana bez dva prednja zuba kojem

„bježi jezik“ kada priča i ponekad malo pljucka, Marije koja voli da zagrljaj prije popodnevnog odmora traje duže (po mogućnosti za

vrijeme cijelog odmora), Petra koji voli jesti pijesak na igralištu, Ivone koja skrivećki gleda dječaka koji joj se sviđa (nećemo Vam reći njegovo

4
škatulica

ime) i tako dalje i tako dalje. I svi mi živimo zajedno! Volimo se. Zajedno se razvijamo, rastemo i učimo. Tu nam je puno pomogao Učiteljski fakultet koji nam je dao osnovna znanja, a mi smo ih nadogradili daljnjim školovanjem, neposrednim radnim iskustvom, specijaliziranim edukacijama, konstantnim čitanjem stručne literature, ali prije svega osobnim razvojem termina ČOVJEK - s brušenjem i poliranjem svih njegovih najcjenjenijih osobina.

SRODNA ZANIMANJA: stolar, teolog, keramičar, predavač engleskog/talijanskog jezika, stručnjak u preradi raznih (uključujući i kožnih) materijala, njegovatelj, psiholog (kako za djecu, roditelje, tako i nas same), frizer, građevinar, glumac, kuhar, ekolog, skladištar, doktor... kad pogledate u burzi rada listu zanimanja, to je ukratko to!

RADNO VRIJEME : Nema ga! Odgajatelji su stalno u promišljanjima vezanim uz struku. Sasvim je uobičajeno da za vrijeme godišnjeg odmora odgajatelj u trgovini vidi igračku koja bi pomogla Evi oko pravilnog hvata olovke ili kupi društvenu igru koja bi spojila Lovru i Antu u dva velika prijatelja.

Nikako ne smijemo zaboraviti napomenuti da u vrtiću uz odgajatelja stoji cijeli niz osoba koje su njegova desna ruka: kuharice, pedagoginja, domari, ravnateljica, tajnica, edukacijska rehabilitatorica, psihologinja, računovođe, zdravstvena voditeljica, spremačice, logopedica, a izvan vrtića su to roditelji, bake, djedovi, braća, sestre odnosno ono što želimo reći je da je potrebno „cijelo selo“ da se odgoji dijete.

5
škatulica
6
škatulica

škatulica

ŠTO OČEKIVATI U IDUĆIM BROJEVIMA?

RAZNA DOGAĐANJA...

OTVORENI DAN U LOVRANU I PREDSTAVA "ZALJUBLJENI PINOKIO"

Vrtić Lovran je povodom Dana općine

organizirao pravi dječji dan. Na vanjskom dvorištu u popodnevnim

satima organizirane su razne aktivnosti za djecu i roditelje. Djeca su roditeljima mogla pokazati kako se oni mogu sve zabavljati u vrtiću.

Nakon zabave ispred vrtića roditelji i djeca uputili su se u kino Sloboda u

Lovranu gdje su odgajatelji DV Opatija izveli veselu i zabavnu predstavu „Zaljubljeni Pinokio“.

DAN OTVORENIH VRATA U

OPATIJI

Dječji vrtić Opatija još je jednom

otvorio svoja vrata. Odgajatelji, u suradnji sa stručnim timom, za djecu i roditelje osmislili su brojne

aktivnosti koje su se održale u

prostorijama opatijskog vrtića

7

škatulica

MAŠKARE

DV Opatija sudjelovao je na maškaranim povorkama u Opatiji i Lovranu. Ove smo godine bili morske zvijezde koje su ujedno simbol vrtića Opatija.

OLIMPIJADA

DV Opatija na olimpijadi u koja se održala u Kostreni, osvojio je 3. mjesto. Bravo!

MIĆA MARUNADA

Mića marunada održala se na dvorištu vrtića Lovran gdje su se organizirale razne aktivnosti za djecu povezane s marunima. Najbolji dio dana bio je kada je gdin.

Adriano Grižević konačno rekao „maruni su pečeni“!

8

škatulica

CVJETNI KORZO

Na završnoj svečanosti Tjedna kamelija, vrtić Volosko, Opatija i Ičići svojim nastupom uveličali su priču o kamelijama.

MARKOVA

Djeca vrtića Veprinac pjesmom i recitacijama uljepšali su obilježavanje dana sv. Markazaštitnika Veprinca.

FESTIVAL ZNANOSTI

Na Festivalu znanosti, sudjelovala je skupina Kosići iz vrtića Veprinac i I. jaslička skupina iz vrtića Lovran, čija je tema ove godine bila "Priroda i društvo.

VJEŽBA EVAKUACIJE

U suradnji s JPV Opatija u DV Opatija održana je edukacija za zaposlenike vrtića. U svim objektima vrtića održane su vježbe evakuacije koje su predvodili vatrogasci i domari DV Opatija, a djeca su imala priliku upoznati vatrogasce, njihovu opremu i vidjeti vatrogasni kamion.

9

škatulica

Stručni skupovi u organizaciji

Agencije za odgoj

i obrazovanje

STEM u ranom i predškolskom odgoju

i obrazovanju

Ovo su samo neka od

stručnih usavršavanja

odgajatelja i stručnih

suradnika

Montessori edukacija za odgajatelje 0-3god

Supervizija - kao

nastavak edukacije

Vještine

savjetovanja

Kazalište u vrtiću

Razne edukacije prema osobnim

interesima

10

škatulica

NAŠI RODITELJI

Roditelji imaju važnu ulogu u dječjem vrtiću. Naime da bi dječji vrtić kao odgojno-obrazovna ustanova omogućio djetetu sve što mu je potrebno za njegov adekvatan rast i razvoj vrlo je važno da vrtić ostvari partnerstvo s roditeljima djece. Roditelji su ipak ti koji najbolje poznaju svoju djecu. Roditeljima stoga dječji vrtić Opatija pruža pomoć prilikom adaptacije djeteta, individualne sastanke, roditeljske sastanke, radionice, ali i uključivanje u razne edukacije. Dječji vrtić Opatija ističe kako „roditelji imaju pravo aktivno sudjelovati u planiranju i organiziranju života i odgojno-obrazovnog rada u skupini“ te vrtić teži tome da roditelji budu partneri i neposredni suradnici u odgojno obrazovnom radu. Različiti oblici suradnje koji se provode u dječjem vrtiću Opatija:

KLUB OČEVA

U Dječjem vrtiću Opatija, nakon pandemijske pauze, održan je još jedan ciklus radionica za očeve “Klub očeva Rastimo zajedno”, a voditeljice su bile Gorana Mišćenić i Tamara Klasan Brnčić. Kroz radionice, posebnu pažnju posvetili smo ulozi očeva u ranom djetinjstvu s obzirom na spoznaju da očeva uključenost, podrška i poticaj u prvim godinama djetetova života daju jedinstven doprinos djetetovu dugoročnom psihosocijalnom razvoju.

11

škatulica

RADIONICE NA RAZINI VRTIĆA

U vrtiću Lovran već je drugu godinu za redom organizirana radionica s roditeljima. Cilj takvih radionica je obogatiti prostor novim spravama, poligonima, a pritom se dobro zabaviti. Radionice s roditeljima dobar su plus u razvoju partnerstva roditelja i odgajatelja te su poticajne i za stvaranje dobrih odnosa roditelja međusobno.

Ove godine Lovranski Tim za uređenje vanjskog prostora je organizirao jednu takvu radionicu gdje su zajedno s roditeljima obogatili dvorište novim doniranim spravama. Njihov uspjeh svakodnevno se vidi na osmijesima djece kada se zabavljaju na novo uređenom dvorištu, a tome se i teži unutar dječjeg vrtića. Hvala Vam još jednom

RADIONICE UNUTAR SKUPINA

Ostvarivanje kvalitetne suradnje i partnerstva s roditeljima važno je kako bi adekvatno odgovorili na potrebe djece i osigurali kvalitetnu podršku cjelokupnom razvoju djeteta. Tijekom pedagoške godine, odgajatelji u svojim skupinama organiziraju različite radionice za roditelje.

Na slici je prikazana likovna radionica organizirana u vrtiću Veprinac gdje su roditelji oslikavali glinene šalice.

12

škatulica

NAŠI PREDŠKOLARCI

Kakav bi to bio časopis dječjeg vrtića, a da ne posveti stranicu ili dvije našim predškolarcima. Ove godine iz dječjeg vrtića Opatija odlazi puno djece u novi svijet - svijet škole. Igra, trčanje, likovne aktivnosti, sportske

aktiv a.

To će otu.

Kada i što će on Tam igrat m, šetat a jer ih ob bijem petic

Svi is ća po o elji

koji ć ila mala

nedostajati Lovransko dvorište u vrtiću i ljuljačke, ali pritom ih hrabre djeca koja ih podsjećaju da i u školi postoje ljuljačke i školsko igralište.

Odlazak predškolaraca ipak ostavlja trag u srcima odgajatelja, svim tim godinama zajedničkog druženja – mijenjanja pelena, učenja hodanja, oblačenja i svlačenja, nebrojeno izgovorenih riječi „bravo“, „ne guraj“, „drži se“, „možeš ti to“, „vjerujem u tebe“, „ne guraj prijatelje“, „ ne grizi“, „pomogni prijatelju“, „daj pet“, „danas ste bili odlični“ - došao je kraj.

Odgajatelji, roditelji i svi njihovi pomoćnici pripremili su novu generaciju djece za samostalniji dio života.

13

škatulica

Odgajatelji, roditelji i svi njihovi pomoćnici pripremili su novu generaciju djece za samostalniji dio života.

14
Lovran Volosko

škatulica

15
Veprinac Ičići

Dragi naši predškolarci želimo Vam puno novih

iskustava, novih prijateljstva, osmijeha i zanimljivog znanja!

škatulica 16
Opatija

škatulica

ZA KRAJ

Nadamo se da ste uživali listati ovaj časopis kao što smo mi uživali stvarajući ga!

Na sljedećoj stranici Vam dajemo mali poklon - check lista kako bi mogli lakše pratiti ljetne aktivnosti!

Check listu možete pronaći na oglasnoj ploči svog vrtića!

Želimo Vam toplo i zabavno ljeto!

17 Vašeurednice
18