Page 1

DECEMBER 2015 EEN COMMERCIテ記E UITGAVE VAN NDC MEDIAGROEP

KIJK EENS NAAR BENEDEN de wereld ligt aan je voeten

Alles over het leukste Reis!evenement van Noord-Nederland zaterdag 2 en zondag 3 januari 窶「 De Oude Drukfabriek 窶「 Groningen

FIETSEN ROND DE BODENSEE

ADEMBENEMEND NOORWEGEN ALL-INCLUSIVE ZEILCRUISES LANGS DE TURKSE EN GRIEKSE KUST


ZOMERGIDS VOORJAAR l HERFST 2016

16 REIZEN

NIEUW E

EXCURSIEREIZEN RONDREIZEN CRUISES VLIEGREIZEN STEDENREIZEN FIETSREIZEN


03

INHOUD

Voornemen MEER BEWEGEN, VAKER NAAR BUITEN, LANGER GENIETEN. WELK VOORNEMEN JE OOK HEBT VOOR HET NIEUWE JAAR, DAARAAN VALT ALTIJD EEN FIJNE REIS TE KOPPELEN. EEN SPORTIEVE VAKANTIE BIJVOORBEELD OF JUIST EEN TRIPJE WAARIN RELAXEN HET TOVERWOORD IS? OP ZOEK NAAR INSPIRATIE? LEES VERDER EN KOM NAAR ONZE BEURS REIS! HOE EERDER JE EEN REIS BOEKT, HOE LANGER DE VOORPRET.

Tips & tricks voor je vakantie

4

Puur natuur: Noorwegen

7

Alles over de beurs Reis!

9

Kersen uit het Zwarte Woud

13

Zeilen op de Egeïsche Zee

15

Fietsen rond de Bodensee

17

De glimlach van Gambia

19

Zaterdag 2 & zondag 3 januari 2016, Groningen

COLOFON Reis! is een commerciële uitgave van NDC mediagroep Teksten: Sybylle Kroon Eindredactie: Roel Snijder, Theo Zandstra Vormgeving: Marc Bos, Henk Haan Advertentieverkoop: Kaya Otten, kaya.otten@ndcmediagroep.nl, 06 1321 4131 en Robin Bijl, robin.bijl@ndcmediagroep.nl, 050 584 44 68 Foto’s: Shutterstock, Sybylle Kroon


04

TRAVELTIPS BESCHERM JEZELF Ga je naar een land waar het risico op bepaalde ziekten aanwezig is? Laat je dan goed informeren bij de huisarts en/ of check de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering: www.lcr.nl. Hier vind je per land welke risico’s je loopt, welke vaccinaties verplicht zijn, welke worden aanbevolen en meer nuttige informatie. Ook doe je er goed aan een flesje Deet en bedekkende kleding in je koffer te stoppen als je een land bezoekt waar malaria heerst, of dengue (knokkelkoorts) en gele koorts.

MAAK KOPIETJES Niks erger dan tijdens je reis je portemonnee kwijtraken met je pasjes erin. Maak daarom vooraf kopieën van de pasjes die je meebrengt. Als je toch bezig bent, leg dan ook meteen je rijbewijs en (ziektekosten)verzekering op een kopieerapparaat. Neem een setje mee en laat een setje achter bij het thuisfront. Wat ook kan: maak met je mobiele telefoon foto’s van je pasjes. Altijd handig in geval van nood, want in paniek of stress vergeet je vaak de meest eenvoudige dingen.

CHECK PASPOORT & VISUM Het ligt voor de hand, maar toch komt het geregeld voor dat reizigers op het vliegveld stranden omdat het paspoort niet (lang) meer geldig is of dat is vergeten een visum aan te vragen. Check dus ruim van tevoren of de paspoorten en/of identiteitsbewijzen van het hele reisgezelschap – de kinderen incluis – in orde zijn en wat de eisen zijn van het land waar je heen gaat. Voor sommige landen (Turkije bijvoorbeeld) moet je paspoort nog zes maanden geldig zijn vanaf de dag dat je aankomt.

NEEM CASH MEE Natuurlijk kun je tegenwoordig bijna overal en altijd geld pinnen. Maar het kan geen kwaad om een kleine hoeveelheid cash mee te nemen. Je kunt immers je portemonnee verliezen of worden gerold, dan zijn ook je betaalkaarten foetsie. Ook kan de betaalautomaat de brui eraan geven of leeg zijn. Dan ben je blij dat je toch wat reservegeld bij je hebt, want met contant geld kom je overal. Verstop het wel op uiteenlopende plekken, niet alleen in je portemonnee.


05

& TRICKS VERRE LANDEN BEZOEKEN, EEN CRUISE MAKEN, EEN ALL INCLUSIVE VAKANTIE BOEKEN, REIZEN DOOR ONBEKENDE GEBIEDEN, KAMPEREN IN EIGEN LAND: HET ENE IS SPANNENDER DAN HET ANDERE. WAAR JE OOK NAARTOE REIST, EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. ACHT TIPS & TRICKS.

ZOEK INFORMATIE

OORDOPJES IN DE HANDBAGAGE

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Moet ik nu wel of geen visum aanvragen? Is het verstandig me te laten inenten? Moet mijn kind een eigen paspoort hebben? Waaraan moet een pasfoto op mijn paspoort voldoen? Wat betekent een negatief reisadvies? Op de website van de Rijksoverheid hebben ze antwoord op al dit soort vragen: www.rijksoverheid.nl. Kies onderwerpen > Reizen, wonen en werken in het buitenland.

Het hoeft je maar één keer te gebeuren en dan heb je je lesje wel geleerd. Oordopjes kunnen heel veel ellende in het vliegtuig voorkomen. Niet alleen handig om jengelende kinderen, het sonore motorgebrom of kletsgrage reisgenoten ‘even uit te zetten’, ze helpen ook tegen de pijn in je oren van het luchtdrukverschil tijdens stijgen of landen van het vliegtuig. Drukregulerende oordopjes zijn te koop bij onder meer de apotheek en meestal ook in het vliegtuig. Overigens heb je meer last van je oren als je verkouden bent, hou daarmee rekening mee.

BEZOEK DE BEURS REIS!

LEES REISBLOGS Natuurlijk vertellen reisbrochures al veel, maar als je meer wilt weten over je reisbestemming en op zoek bent naar ervaringen van anderen, hoef je alleen maar te surfen op het internet. Google je vakantiebestemming en vis uit de zoekresultaten de stukjes van reisbloggers. Zij houden uitgebreid bij waar ze geweest zijn, wat ze hebben gedaan, gezien en gegeten, ze vertellen wat je niet moet doen en waar je wel moet eten. Tips & tricks van een ervaringsdeskundige dus. Vaak voorzien van foto’s en fi lmpjes, dus je komt al helemaal in de reisstemming.

De beste voorbereiding voor je vakantie in 2016 begint op 2 en 3 januari 2016 in Groningen. In de voormalige drukhal van Dagblad van het Noorden vindt de plaats. Hier doe je ideeën beurs op, maak je kennis met grote en kleine reisorganisaties, kun je met kenners spreken, reizigers ontmoeten en presentaties bijwonen. Lees deze bijlage voor meer details. Nog meer inspiratie opdoen? Ga dan tussen 13 en 17 januari naar De Vakantiebeurs in de Jaarbeurshallen in Utrecht.

FIJNE REIS!


Kom aan boord voor een fantastische riviercruise bij Feenstra!

Bezoe k de Vak ons op antieb eu Utrech t in ha rs l 10 stand E30

Vakantievoordelen van Feenstra • Verzorging o.b.v. volpension • Interessante excursies • Keuze uit 74 verschillende riviercruises & 9 comfortabele schepen • Nederlandstalige reisleiding • Voor ieder budget een geschikte reis

Meer informatie • Bij uw ANVR reisbureau • Op onze website www.feenstrarijnlijn.nl • Of bel 026-4452805

e naar wens!

uis en boek nu uw riviercr

Tel. (026) 445 28 05

www.feenstrarijnlijn.nl


07

NOORWEGEN

Puur natuur(schoon) Prekestølen

HET IS EEN FLINKE KLIM, MAAR DE BELONING IS GROOT OP DE PREKESTØLEN, HET RUIM 600 METER HOGE KLIF BOVEN DE LYSEFJORD IN NOORWEGEN. EEN SPECTACULAIR UITZICHT OP DE PURE NATUUR WAARAAN NOORWEGEN ZIJN ROEM ONTLEENT. Adembenemend

Na 4 kilometer klauteren en klimmen sta je op het vierkante plateau van de Prekestølen. Volgens de overlevering ontdeden de Vikingen zich hier van hun vijanden. Nog altijd boezemt de preekstoel ontzag in, want boven op het 604 meter hoge klif staan geen hekken. Als je de rand nadert, voel je de adrenaline door je lichaam jagen, nieuwsgierigheid en angst wisselen elkaar af. Voorzichtig schuifel je naar de rand en laat je de onpeilbare diepte en het magistrale uitzicht op je inwerken. Adembenemend.

Nietig

De Lysefjord ligt in de buurt van Stavanger, aan de zuidwestkust van Noorwegen. Een van de bijna honderd fjorden die Noorwegen rijk is. De inham loopt ruim 40 kilometer het land in; met een boot kun je de

fjord verkennen. De Prekestølen is een van de talrijke imposante bergwanden die steil uit zee omhoog rijzen. Sommige zijn meer dan een kilometer hoog. Als je dan ook nog weet dat de Lysefjord pakweg 450 meter diep is, dan voel je je nietig. Terug in Stavanger komen we bij in een van de visrestaurantjes.

Werelderfgoed

Een paar 100 kilometer noordelijker, bij ‘vishoofdstad’ Ålesund, dringt de Geirangerfjord ver Noorwegen binnen. Tijdens een dagcruise met een schip van de legendarische postbootroute Hurtigruten bewonderen we ook hier de schoonheid van het fjordlandschap, dat ook Unesco bekoorde en daarmee een plaats op de Werelderfgoedlijst kreeg. Terug in Ålesund pakken we een dosis cultuur mee, want in deze stad aan de Noorse Zee staan bijzondere panden in jugendstil.

De volgende dag stappen we in de auto om een van de beroemdste bergwegen van Noorwegen te bedwingen: de Trollstigen. Met stijgingspercentages van 9 procent en een aantal serieuze haarspeldbochten is het een uitdagende route langs de Geirangerfjord. De uitzichten en watervallen zijn de moeite waard; gelukkig is er bovenaan een panoramapunt waar we rustig foto’s kunnen nemen.

Trollentong

Tussen de Lysefjord en de Geirangerfjord, ten zuidoosten van de kleurrijke stad Bergen, ligt een van de langste fjorden en volgens de Noren de mooiste van het land: de Hardangerfjord. Ook hier schuurde in de IJstijd een enorme gletsjer de bergen uit en tekende zo het landschap. Vlakbij deze 170 kilometer lange fjord ligt een van meest uitdagende rotsen: de 700 meter hoge Trolltunga bij het plaatsje Odda. Het lijkt net of deze rots zijn tong uitsteekt, vandaar de naam trollentong. Om hier te komen is het bijna 5 uren stevig wandelen en klimmen – waaronder een trap met drieduizend treden en een traject door een soort maanlandschap. Het is geen wonder dat je hier niet veel toeristen ziet. De doorzetters worden net als bij de Prekestølen beloond met onvergetelijke panorama’s. In de fjorden zie je Noorwegen in zijn puurste vorm. ‹‹

Noorwegen

Aantal inwoners: 5,1 miljoen Oppervlakte: 324.000 vierkante kilometer Hoofdstad: Oslo Valuta: Noorse Kroon Taal: Noors Vliegen: Schiphol-Ålesund, 2 uur; Schiphol-Stavanger: 1,5 uur www.visitnorway.com Trollstigen

Geirangerfjord

Trolltunga


08

Inspiratie op Reis! WAAR GAAN WE HEEN MET VAKANTIE IN 2016? BEST LASTIG OM DAT NU AL TE BEPALEN. EEN BEZOEK AAN DE BEURS REIS! IS DAAROM EEN PRIMA VOORNEMEN. EEN BETERE INSPIRATIEBRON KUN JE JE NIET WENSEN. HET MOOIE IS: REIS! IS LEKKER DICHTBIJ. IN GRONINGEN.

Het leukste reisevenement van Noord-Nederland

Deelnemers ›› Paulusma Reizen [1] Busreizen www.paulusma.nl

›› Hotel Aduard & Countryside Tours [11] Hotel www.hoteladuard.nl

›› AV-Tours&Safaris [21] Reisspecialist Oost- en Zuid-Afrika www.avtours.nl

›› D-Reizen [2] Reisbureau www.d-reizen.nl

›› De Reisconsulent [12] Reisspecialist www.dereisconsulent.nl

›› Linker Africa Tours [23] Reisadviseur www.africatours.nl

›› AMONDO [3] Reisbedrijf www.amondo.nl

›› Carla Oortwijn Travel&Events [13] Reizen en evenementen www.carlaoortwijntravelevents.nl

›› Paradise & Wilderness ltd [25] Hotel Zanzibar www.hotelzanzibar.com

›› Cosse Camper Adventure [4] Camperreizen en -training www.cossecamperadventure.com

›› De Woudfennen [14] Wellness & Beauty www.dewoudfennen.nl

›› GGD Groningen [26] Reisvoorlichting www.ggd.groningen.nl

›› Afari Adventures [5] Safari rondreizen Afrika www.safari-adventures.com

›› Beluga Adventures [15] Reisspecialist Noord- en Zuidpool www.belugareizen.nl

›› Woudagemaal [6] Stoomgemaal www.woudagemaal.nl

›› Amedida Travel [16] Reisspecialist Argentinië+Uruguay www.amedidatravel.nl

›› Holland International Reisbureau at Home – Lisette Kleefman [27] Reisbureau www.reisbureauathome.nl/ lisette-kleefman

›› Vakantiecentrum Sonnevanck [7] Vakantiepark www.vakantiecentrum-sonnevanck.nl

›› Karibu Divers [17] Duikschool Zuidlaren www.karibudivers.nl

logo bijgewerkt

›› IJslandspecialist [8] Reisspecialist www.ijslandspecialist.nl

logo bewerkt

lichtbak plaatjes schaal 1 op 10 zwart

geel 806 transparant over zetten

›› Approved by Daniëlle [18] Reisadviseur www.approvedbydanielle.nl

›› Norge Reiser [9] Reisspecialist www.norgereiser.nl

›› Suid Afrika Reise [19] Reisspecialist www.suidafrikareise.nl

›› Rondvaartbedrijf Kool [10] Rondvaart Groningen www.rondvaartbedrijfkool.nl

›› Neema Tours [20] Reisspecialist www.neematours.nl

›› Fair Mundo Travel [28] Reisbureau www.fairmundotravel.nl

›› Corendon [30] Vliegvakanties www.corendon.nl

›› Wizz Air [31] Luchtvaartmaatschappij www.wizzair.com

›› TUI [32] Vliegvakanties www.tui.nl

›› Groningen Airport Eelde [33] Luchthaven www.groningenairport.nl


09

Grootste vakantiewinkel

Vorig jaar organiseerden we Reis! voor de eerste keer. Het evenement werd een groot succes: de grootste ‘vakantiewinkel’ van Noord-Nederland werd goed bezocht, de reacties waren lovend. Ook dit jaar kunnen bezoekers terecht bij tientallen standhouders, variërend van kleine gespecialiseerde reisbureaus tot grote touroperators. Daarnaast is er veel meer te genieten, ook op cultureel en culinair gebied. Een prima manier om inspiratie op te doen voor je volgende vakantie. Ook dit jaar vindt Reis! plaats in de Oude Drukfabriek van Dagblad van het Noorden in Groningen.

Voorpret

Of je nu een tropische cruise wilt maken of het juist wat dichter bij huis zoekt: je reis begint met voorpret. Hoe vroeger je boekt, hoe langer je kunt genieten. Vroeg boeken heeft voordelen. Om te beginnen: je reis is een stuk goedkoper. Bovendien kun je je optimaal voorbereiden op de trip om zonder zorgen en stress op vakantie te gaan. Daarom is de beurs Reis! lekker

vroeg in het jaar: je doet er de beste ideeën op, je kunt persoonlijk met de reisaanbieders praten. Hier begint de voorpret.

Voor elk wat wils

Op de beurs Reis! kun je ideeën opdoen op uiteenlopende gebieden. Actieve vakanties zoals kamperen en wintersport, verre reizen vol zon en avontuur, weg in Nederland – of het nu voor een dag, weekend of langer is – en culturele (steden)trips: er is voor elk wat wils. Bovendien blijf je op de hoogte van de laatste reistrends en -gadgets.

College

Het Reis!-college was tijdens de eerste editie goed bezocht. Ook dit jaar kun je aanschuiven bij presentaties van doorgewinterde reizigers, reisbloggers en reisaanbieders. Het aanbod is divers: van de Noordpool tot Antarctica, van Japan tot Tanzania. Het complete ‘lesrooster’ van het Reis!-college staat op de website. Tot ziens op Reis! ‹‹

›› Primavera Reizen [34] Reisspecialist Portugal www.primaverareizen.nl

›› Personal Touch Travel [43] Reisbureau Karin Bakker (Groningen) + Bianca Brons (Zuidhorn) www.personaltouchtravel.nl/ karin-bakker www.reisbureauzuidhorn.nl

›› Flybe [35] Luchtvaartmaatschappij www.flybe.com

bungalowtenten • stacaravans

›› Ontdek Ons [44] Vereniging Friesland www.ontdekons.nl

›› Rent-a-Tent [36] Touroperator www.rent-a-tent.nl

›› Askja Reizen & VNC Asia Travel [45] Reisspecialist www.askja.nl

›› Natuurmonumenten [37] Natuurvereniging www.natuurmonumenten.nl

›› SRC Reizen [46] Reisspecialist www.srcreizen.nl

›› Caretta Sailing [38] Zeilreizen www.carettasailing.nl

›› Rondvaartbedrijf Lauwersmeer [47] Rondvaarten www.lauwersmeer.nl

›› Automobielbedrijf Zinger [39] Camperverkoop- en verhuur www.zingercampers.nl Goedverblijf.nl

›› Vouwwagencentrum [40] Noordbergum Vouwwagencentrum www.vouwwagencentrum noordbergum.nl ›› De Roo Campers [41] Campers www.deroocampers.nl

›› Swift Travel [42] Reisspecialist www.swift travel.nl

›› Goedverblijf.nl [48] Hotels en arrangementen www.goedverblijf.nl

›› Sovjet Reizen [49] Reisspecialist www.sovjetreizen.nl

›› Tenzing Travel [50] Reisspecialist www.tenzingtravel.nl

›› Klooster Reizen [50] Reisspecialist www.kloosterreizen.nl

Reis! is hét reisevenement van Noord-Nederland

Data: Zaterdag 2 en zondag 3 januari 2016 Tijd: 10-17 uur Entree: 5 euro, kinderen tot 12 jaar gratis Locatie: De Oude Drukfabriek van Dagblad van het Noorden in Groningen Adres: Lübeckweg 2, 9723 HE Groningen Parkeren: gratis Zie ook: www.reisevent.nl

Thema’s Reis! › Zomervakantie zon/strand › Culturele vakantie › Natuurvakantie › Vakantie in Nederland › Verre reizen › Avontuurlijke reizen

›› Rodina Travel [51] Reisorganisatie Bulgarije www.rodinatravel.nl ›› Eigen Wijze Reizen [52] Fiets- en wandelvakanties www.eigenwijzereizen.nl

›› SWS Sailing [53] Reisspecialist www.swssailing.nl

›› Mozaïek Reizen [54] Fietsvakanties www.mozaiekreizen.nl

›› Dalstra Reizen [55] Touroperator + touringcarverhuur www.dalstra.nl

›› Borkumlijn [56] Veerdienst Borkum www.borkumlijn.nl

›› Sijfa Cruises [57] Cruises www.sijfacruises.nl

›› Tioga Tours [58] Reisspecialist Amerika + Canada www.tiogatours.nl


10

O DRUK FUDE GRON IA BR IEK NGEN* 10.00 17.00 U UR

Het leukste reisevenement van Noord-Nederland

ZA. 2 & ZO. 3 JANUARI

F

G

H

I

D

C

B

A

J

E

EHBO

INGANG

UITGANG

K L

REIS! COLLEGE SCHUIF GRATIS AAN BIJ PRESENTATIES VAN DOORGEWINTERDE REIZIGERS, BLOGGERS EN REISAANBIEDERS. HIER EEN GREEP UIT DE COLLEGES. BEKIJK HET VOLLEDIGE LESROOSTER OP WWW.REISEVENT.NL

M

›› Gdansk – what you should see (but don’t know it’s there) Gdansk Tourism Office zat. 2 januari: 14.30 – 15.00 uur zon. 3 januari: 14.00 – 14.30 uur ›› Lust voor je oren en ogen: opera- en klassieke muziekreizen Paulusma Reizen (in bus) zat. 2 januari: 14.00 – 14.30 uur, 15.30 – 16.00 uur


11

LEGENDA

Stap in de Reis!caravan 57

58

59 60

Terras Cuba Libre 48 49

47

39

45

40 44

46

43

41

42 37

56

54

55

53

50

52

51

31

32

35

30

33

34

38

36

61

Italiaanse ijsbar

63

62

Reis! college

22

Reis! college

25

28

27

23

21

20

26

29

24

Terras Let’s go Africa! 15

1 14

2

3

16

17

18

13

10

12

11

4

5

19

6

9

7

8

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63

Paulusma Reizen D-Reizen AMONDO Cosse Camper Adventure Afari Adventures Woudagemaal Vakantiecentrum Sonnevanck IJslandspecialist Norge Reiser Rondvaartbedrijf Kool Hotel Aduard & Countryside Tours De Reisconsulent Carla Oortwijn Travel&Events Wellness & Beauty De Woudfennen Beluga Adventures Amedida Travel Karibu Divers Approved by Danielle Suid Afrika Reise Neema Tours AV-Tours & Safaris The Lion King Linker Africa Tours Horeca | Afrikaanse Pracht Paradise & Wilderness ltd GGD Groningen Holland International Reisbureau at Home – Lisette Kleefman Fair Mundo Travel Dagblad van het Noorden Corendon Wizz Air TUI Groningen Airport Eelde Primavera Reizen Flybe Rent-a-Tent Natuurmonumenten Caretta Sailing Zinger Campers Vouwwagencentrum Noordbergum De Roo Campers Swift Travel Personal Touch Travel Ontdek Ons Askja Reizen & VNC Asia Travel SRC Reizen Rondvaartbedrijf Lauwersmeer Goedverblijf.nl Sovjet Reizen Tenzing Travel + Klooster Reizen Rodina Travel Eigen Wijze Reizen SWS Sailing Mozaïek Reizen Dalstra Reizen Borkumlijn Sijfa Cruises Tioga Tours Reis! Caravan Horeca | Cuba Libre De Kelder van de Coningh IJsbar Wereldkaart

Wereldmarkt ›› Ontdek Patagonië, een adembenemend gebied in Zuid-Amerika Klooster Reizen en Tenzing Travel zat. 2 januari: 11.00 – 11.30 uur zon. 3 januari: 13.30 – 14.00 uur

›› De mooiste bestemmingen van de voormalige Sovjet-Unie Sovjet Reizen zat. 2 januari: 15.30 – 16.00 uur zon. 3 januari: 14.30 – 15.00 uur

›› Antartica: Pinguïns, ijsbergen en oneindige, overweldigende landschappen Beluga Reizen zat. 2 januari: 13.30 – 14.00 uur

›› Zuid-Afrika: het land van de grote verschillen Suid Afrika Reise zat. 2 januari: 12.30 – 13.00 uur zon. 3 januari: 12.30 – 13.00 uur

›› Camperavontuur door het westen van Amerika Cosse Camper Adventure zat. 2 januari: 15.30 – 16.00 uur zon. 3 januari: 15.00 – 15.30 uur

›› Het leven van een reisblogger; met een kleine portemonnee de hele wereld zien We12travel.com zat. 2 januari: 11.30 - 12.00 uur

A B C D E F G H I J K L M

Slagerij Hofman Afiyet Olsun Dekker Stroopgoed Garagesale Koffie K-tje Sambalshop Stichting Alfa Hello Fresh Sidi Bou Boutique Waarzegster Samiera Prince Pie Masawaja Tosti-Kip


PAULUSMA.NL V A

K

A

N

T

I

E

R

E

I

Z

E

N

Vertrek: 17 maart / 21 april. 1e rang.............99 Vertrek: 6 en 28 maart / 3-17 en 24 april / 7-8-21 en 29 mei / 5-12-19 en 26 juni / 3-10-17-24 en 31 juli Inclusief 1e rang zitplaats...........115 Vertrek: 6 en 20 juli. middagvoorstelling, inclusief driegangendiner op de terugreis...............119 Inclusief diner op pinkstermaandag Vertrek: 16 mei ............................135

bij boeking tot en met 23 januari 2016 op alle reizen uit onze nieuwe gids

THE BODYGUARD

€5.korting

UTRECHT

Vertrek: 28 februari......................105 13 en 27 maart / 10 en 24 april.......115 Inclusief entreekaart.

4 dagen

PRAAG

RONDREIZEN ST E D E N R E I Z E N F I ETS R E I Z E N

MUZIEKREIZEN

per persoon per dag, naargelang de reis duurt

B O OT R E I S EILANDREIZEN

TUINREIZEN

, e d n e l l i h c e s r d e n v 75 chittereingen, s emm best o.a. : 5 dagen

WENEN SALZBURG

H E R F ST R E I Z E N D I S N EY L A N D ®

Inclusief: • 3x overnachting met ontbijtbuffet in Praags 4****hotel • 1x driegangen diner in traditioneel Praags restaurant • 1x 2 uur durende diner/cruise door Praag • 2x excursie met Nederlands sprekende gids door Praag • lichttour door Praag • zitplaats in luxe touringcar. Vertrek: 3 maart....................

219

4 dagen

BERLIJN

6 dagen

6 dagen

MECKLENBURGER SEEPLATTE

RIJN MOEZEL

6 dagen

DENEMARKEN

Inclusief: • 3x overnachting met uitgebreid ontbijtbuffet • kamers met alle comfort • 2x diner in traditioneel Berlijns restaurant • 2x Nederlandstalige gids Berlijn • lichttour. Vertrek: 3 maart....................

219

5 dagen

REUZENGEBERGTE TSJECHIË Vertrek: 30 april - 14 mei 5 september - 17 oktober

€334 - €25

Vertrek: 18 juli - 5 september

309,-

€515 - €30

Vertrek: 20 juni

485,-

7 dagen

7 dagen

BEIERSE WOUD

NORMANDIË

Vertrek: 27 juni

€399 - €30

369,-

7 dagen

WIENERWALD WENEN

668,-

€698 - €30 9 dagen

BOOTREIS DONAU

Inclusief: • 4x overnachting met ontbijtbuffet in 4****hotel te Splindlermuhlen • 4x avondbuffet in het hotel • 2x busexcursie dag door het Reuzengebergte o.l.v. van gids • 1x wandeling met gids door Spindleruv Mlyn en omgeving • gratis gebruik hotel zwembad • welkomstrankje in het hotel • dansavond in het hotel Vertrek: 20 april...................

274

Vertrek: 2 juli - 6 augustus

€423 - €35

Vertrek: 16 juli

388,-

€668 - €35

633,-

8 dagen

14 dagen

NOORDKAAP

FIETSREIS BODENSEE

Vertrek: 2 juli - 27 augustus 15 oktober

€645 - €35

6 dagen

Vertrek: 27 augustus

610,-

€1.297 - €45

1.252,-

12 dagen

13 dagen

KROATIË

IJSLAND

ZUID-TIROL

Inclusief: • reis per royal-class touringcar • 3x overnachting met ontbijtbuffet • 3x diner in het 3***hotel Larch • gebruik sauna • heerlijk skiën op de Rosskopf, Gossensass of Ratschings Jaufen. Vertrek: 24 juni

€1.698 - €70

Vertrek: 25 juli

1.628,-

€734 - €40

694,-

Vertrek: 27 juni - 29 augustus

€998 - €60

938,-

Vertrek: 15 augustus

€2.498 - €65

2.433,-

(0512) 51 41 74

DE KLETTEN 2 9206 BA DRACHTEN

www.paulusma.nl

319

Vertrek: 28 februari............. Om ca. 18.00u. vanuit diverse opstapplaatsen.

info@paulusma.nl


13

De kers op de taart

HET ZWARTE WOUD IS GELIEFD BIJ WANDELAARS. GEEN WONDER, WANT DIT GROOTSTE BOSGEBIED VAN DUITSLAND, GRENZEND AAN FRANKRIJK EN ZWITSERLAND, IS EEN PARADIJS VOOR RUSTZOEKERS EN NATUURLIEFHEBBERS. EN JE EET ER DE ORIGINELE SCHWARZWÄLDER KIRSCHTORTE. Over de vraag of de beroemde chocoladetaart met kersen en Kirschwasser (kersenbrandewijn) echt in het Zwarte Woud is ontstaan verschillen de meningen. Dat maakt de zoetekauw niet uit, want overal in de regio kun je deze hausgemachte lekkernij kopen, met ingrediënten uit de streek. De extra calorieën zijn er zo weer af, want dit gebied staat bekend om zijn uitgebreide wandelmogelijkheden. Sterker: in het Zwarte Woud is de ‘wandelroute’ uitgevonden. Eind negentiende eeuw bracht Philipp Bussener voor het eerst wandelroutes in kaart en opende informatiecentra voor toeristen in het Zwarte Woud.

Sprookjesbos

Wandelen door het Zwarte Woud is een tocht van de ene naar de andere ansichtkaart. De bossen met dennen en sparren in dit middelhoge gebergte worden afgewisseld met groene bergweides, wijngaarden, valleien, watervallen, ravijnen, meren, glooiende vlaktes en vriendelijke bergtoppen met om de haverklap fotogenieke uitzichten. Ook de gebroeders Grimm lieten zich door de schoonheid van het Zwarte Woud inspireren: veel van hun sprookjesverhalen spelen zich hier af. Hans en Grietje, Doornroosje en Sneeuwwitje vinden hun oorsprong in dit grote, donkere bos.

Koekoek

Bang om te verdwalen hoef je niet te zijn. Het Zwarte Woud heeft goed aangegeven wandelroutes door de natuur en bossen. Mooi startpunt is Feldberg, de hoogste berg van het Zwarte Woud. Echte wandelfans gaan voor

een van de langeafstandswandelroutes; Westweg, Mittelweg en Ostweg zijn de belangrijkste. Deze lopen van noord naar zuid, maar er zijn veel meer wandelroutes, ook kriskras door het Zwarte Woud. Genoeg keuze dus. Wie afstand niet zo belangrijk vindt, maar wel alles wil meemaken en ervaren, kan met een boswachter op pad langs een van de natuurbelevingspaden in het Zwarte Woud. Welk pad je ook kiest: het is de ultieme manier om de natuurlijke schoonheid van het Zwarte Woud te ervaren. Misschien kom je een hert, wild zwijn of otter tegen, zie je een roofvogel of hoor je een koekoek. Deze vogel was de inspiratiebron voor klokkenmaker Franz Ketterer: hij ontwierp in 1730 de koekoeksklok. Tot op de dag van vandaag worden veel van de traditionele houten uurwerken nog in het Zwarte Woud vervaardigd.

Alle seizoenen

Wanneer de wandelschoenen een dag rust krijgen, is dat een goed moment om met de auto een van de mooiste routes door het Zwarte Woud te verkennen. De Schwarzwaldhochstraße loopt van Freudenstadt naar Baden-Baden. Ze voert langs bijzondere locaties zoals de waterval bij Geroldsau en trakteert daarbij op uitzichten die niet zouden misstaan op een ansichtkaart. Overigens is het Zwarte Woud met 150 skipistes en vele langlaufmogelijkheden een prima wintersportbestemming, alleen is ‘de ansichtkaart’ wat witter gekleurd dan in het voorjaar en de zomer. Wat de Schwarzwälder Kirschtorte betreft, maakt het niet uit wanneer je komt: die smaakt elk seizoen even lekker. ‹‹

Zwarte Woud

Land: Duitsland Deelstaat Baden-Württemberg Laaggebergte, bosrijk Hoogste punt: 1493 meter Noord-Nederland - Zwarte Woud: circa 780 kilometer www.zwartewoud.info Meer informatie over het Zwarte Woud kunt u ook verkrijgen bij de stand van Paulusma Reizen (www.paulusma.nl) op zaterdag 2 en op de beurs zondag 3 januari in Groningen (www.reisevent.nl).


Bezoek ons komend weekend op het event Reis! en 21 t/m 26 januari op de kampeerbeurs Caravana


15

Zalig niksdoen DING-DING-DING! DE SCHEEPSBEL VAN DE SILA LUIDT. IK OPEN LOOM MIJN OGEN EN ZIE DE KNALHELDERE, AZUURBLAUWE ZEE VOOR DE KUST VAN TURKIJE. GENOEG GETREUZELD: HET IS ETENSTIJD. IN TWINTIG WANKELE STAPPEN BEREIK IK DE RIJKGEVULDE EETTAFEL OP HET ACHTERDEK. HET ZALIGE NIKSDOEN WORDT VOOR EVEN ONDERBROKEN DOOR HET ZOVEELSTE CULINAIRE HOOGSTANDJE DAT DE SCHEEPSKOK UIT DE KOMBUIS TOVERT. Blue cruise

Je hebt cruises en je hebt blue cruises. In dat laatste specialiseerde Nathalie D’Alessandro (geboren en getogen in Drenthe) zich samen met haar partner Michael van Kolfschooten. Hun bedrijf SWS Sailing biedt comfortabele all inclusive zeilcruises langs de Turkse en Griekse kust. Geen grote schepen en massatoerisme, maar juist kleinschalig: varend over de Egeïsche Zee op een gulet of een ketch, traditionele vissersboten zoals de Sila. ,,Het avontuurlijke van een blue cruise is dat je van tevoren nooit weet waar je die dag zult uitkomen. Wind en weer bepalen de route en het programma’’, legt D’Alessandro uit. ,,Een blue cruise is in niets te vergelijken met een gewone cruise.’’ De kapitein doet een voorstel voor de route, want de gasten willen natuurlijk wel iets meer zien dan blauwe zee alleen. Er zijn verschillende gebieden waarop de Sila kan koersen vanuit de Turkse havenplaats

Bodrum. De reisroutes kenmerken zich door de schitterende natuur en bijzondere cultuur. ,,Met een schip kom je op plaatsen waar je anders niet gemakkelijk kunt komen. Daar gaan we voor anker. Dan kan het zomaar zijn dat je in een baai bent die door natuurfilmer Jacques Cousteau ‘het paradijs op aarde’ is genoemd. In het kristalheldere water kun je geweldig zwemmen en snorkelen, daarvoor hoef je echt niet naar de Cariben.’’

Ontstressen

Uiteraard meert de Sila zo nu en dan af aan een kade of steiger, zodat je aan wal kunt gaan. Zo ben je op een klein Grieks eilandje, en zo bij een Turkse wijngaard, een archeologische site of een charmant Turks vissersdorpje in een beeldschone baai waarvan Lonely Planet nog nooit heeft gehoord. Terug op de boot wacht de crew je op met een lekker drankje of een Turks hapje. Vervolgens bereiden ze zich voor op de komende zeil-

etappe: het anker wordt gelicht, de trossen losgegooid, en de zeilen gehesen. De gasten gaan verder met het grote genieten, of zoals Max het noemt: „Het zalige niksdoen.” Max is al voor de vijfde keer mee met een blue cruise, dus hij kan het weten: ,,Een week vrijheid, wind om je hoofd, zonnen op het voordek, fantastisch eten … Je wordt echt in de watten gelegd, je mag doen en laten wat je wilt, alles kan, niks moet. Op deze manier ontstressen is heerlijk. Bovendien leer je nieuwe mensen kennen, het is dus erg gezellig ook.’’

Kleinste hotelkamertje

Op de Sila is plaats voor twaalf gasten, elke hut heeft eigen sanitair. Ik heb hut 4: het kleinste hotelkamertje waar ik ooit geslapen heb. Een lekker bed, een wastafel, douche en toilet, meer heb je niet nodig. Ik slaap als een roos, elke nacht wiegt de Sila me zachtjes in slaap. Tot de bel weer gaat. Het ontbijt is klaar. ‹‹

Vroeg boeken Boek op tijd voor een blue cruise; de schepen kunnen slechts een beperkt aantal passagiers meenemen. Aanmelden kan individueel of als stel, maar het is ook mogelijk een schip te huren voor een familietrip, vriendenreis of bedrijfsuitje.

Ontmoet de Sila-crew De crew van de Sila is aanwezig op het vakantie, op 2 en 3 januari in Groninevenement gen. Maak kennis met het fenomeen blue cruise en de mogelijkheden van een zeilvakantie in de Egeïsche Zee. Baai bij Hayitbuku

Zie ook: www.swssailing.nl

Archeologische site Knidos


www.vanplan.nl/ vanplantickets

NIEUWJAARSCONCERT

Zondag 3 januari 2016

Op de fiets de wijde wereld in Individuele fietsreizen in Midden Europa voor: • recreanten (ook met e-bike) • families (ook met tag along en follow me) • sportieve fietsers

HENGSTENKEURING

Donderdag 14 t/m zaterdag 16 januari 2016

Roma- en Sinti-liederen door het duo La Manouche.

Een breed evenement, waarin naast het keuren van hengsten onder meer show, educatie en amusement centraal staan.

Locatie: Zalencentrum De Treemter, Balk Aanvang: 15.30 uur Prijs: Leden € 11.00, Niet Leden € 13.00; CJP/ tot 16 jaar € 9.00 (excl. servicekosten)

Locatie: WTC Expo, Leeuwarden Tijd: don en vrij van 10.00 - 17.30 uur, zat van 8.30 - 17.30 uur Prijs: vanaf € 10.00 (excl. servicekosten)

FRI(E)SIAN PROMS

AANGESCHOTEN WILD

Avontuurlijk en toch verzorgd: fijne hotels met bagagevervoer (zonder bagagevervoer kan ook) en eventueel fietshuur

Donderdag 14 en vrijdag 15 januari 2016 Concert-/showavond met een mix van prachtige muziek, klassiek en pop, bekende nationale en internationale artiesten, licht, laser en vuurwerk.

Beursaanbieding! Boek tijdens de beurs Reis! een fietsreis rond de Bodensee met bagagevervoer en u ontvangt 7% korting op de tourprijs voor volwassenen. Kijk op: www.mozaiekreizen.nl

FIETSREIZEN MIDDEN EUROPA

Locatie: WTC Expo, Leeuwarden Tijd: 20.30 - 23.00 uur Prijs: 1e rang € 42.00, 2e rang € 37.00 en 3e rang € 32.00 (excl. servicekosten)

Vrijdag 22 januari 2016 Cabaretvoorstelling door Dian Liesker. Locatie: Zalencentrum De Treemter, Balk Aanvang: 20.30 uur Prijs: Leden € 16.00, Niet Leden € 18.00; CJP/ tot 16 jaar € 12.00 (excl. servicekosten)

WIJ VIEREN FEEST! Grootste hotelketen van Nederland

69 HOTELS = €69

PER KAMER PER NACHT

HOTELS

VOOR 2 PERSONEN

INCL. UITGEBREID ONTBIJTBUFFET

GEEN WEEKEND- EN 4-STERR ENTOESLAG GEEN RESERVERINGSKOSTEN

• Ontvangst met een welkomstdrankje • 1 x overnachting voor 2 personen • 1x uitgebreid ontbijtbuffet voor 2 personen • Informatiepakketje van de omgeving Deze actie is geldig t/m aankomst 31 maart 2016*. Per hotel is een deel van het totaal aantal kamers ter beschikking gesteld voor deze actie. De prijs is exclusief tax and handling fee. * In het luxe 4-sterren Fletcher Hotel Amsterdam overnacht u al voor €69 per persoon per nacht inclusief ontbijt.

Meer informatie of reserveren? Ga naar www.fletcher.nl/reis of bel 0347 - 750 430


17

Bodensee

Oppervlakte: 536 vierkante kilometer Maximale diepte: 254 meter Noord-Nederland-Bodensee: circa 850 kilometer Meer weten over fietsen langs de oevers van de Bodenop 2 en 3 januari 2016 see? Kom dan naar de beurs in Groningen. Bij de stand van Dalstra Reizen (www.dalstra.nl/fietsreizen) kunnen ze je nog veel meer vertellen over deze bijzondere fietsbestemming.

FIETSEN

van abdij tot zeppelin

JE FIETST NIET ZOMAAR EEN RONDJE OM DE BODENSEE: EEN PAAR DAGEN BEN JE ZEKER ZOET OM ALLE BIJZONDERHEDEN RONDOM DIT MEER TE ONTDEKKEN. EEN REIS LANGS MIDDELEEUWSE STADJES MET ABDIJEN, HUIZEN VAN VER VOOR ONZE JAARTELLING EN DE BAKERMAT VAN DE ZEPPELIN. Radweg

De Bodensee is een groot en diep meer, gevoed door de Rijn. Het ligt aan de voet van de Alpen, ingeklemd tussen Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het meer bestaat uit twee delen: het grootste deel heet Obersee, het kleine Untersee. Ze worden met elkaar verbonden door de Rijn. De Bodensee is omzoomd met allerlei stadjes die in de zomermaanden baden in groen. Aan de Duitse zijde heb je geen echte bergen, wel de eerste heuvels die het begin van de Alpen markeren – af en toe goed voor pittige klimmetjes. Aan de oevers van Oostenrijk en Zwitserland zie je al meer bergen verschijnen. Er loopt een prima fietspad rondom het meer: de Bodensee-Radweg is zo’n 250 kilometer lang. Wie de fiets even zat is: pak de veerboot, vaar naar de overkant en fiets daar verder.

Natuurschoon

Niet alleen de charmante plaatsen langs de Bodensee zijn de moeite waard. Ook de natuur mag er zijn en zij is prima per fiets te ontdekken. Enige plek waar je niet mag fietsen, is het bloemeneiland Mainau. Het eiland is een paradijs: van maart tot en met oktober bloeien er de meest uiteenlopende bloemen uitbundig en fladderen er talloze vlinders. Daarvoor laat je je fiets wel even staan. Wie de Rijn stroomafwaarts volgt komt vanzelf bij de Rheinfall bij Schaffhausen. Deze grootste waterval van Europa is circa 125 meter breed, het Rijnwater stort met donderend geraas naar beneden: in etappes pakweg 25 meter. Aan de Oostenrijkse kant kun je vanaf Bregenz juist hogerop gaan: een gondel brengt je in de eerste bergen van de Alpen.

Mainau

Vliegende sigaar

Fietsen langs de Bodensee is veelzijdig en afwisselend. Zo drink je een wijntje in een pittoresk middeleeuws dorpje, dan weer bewonder je het natuurschoon en vervolgens beland je weer in een moderne stad. Konstanz is de grootste stad aan de Bodensee. Deze levendige universiteitsstad wordt door de Rijn in tweeën gedeeld en ligt tussen de Obersee en Untersee. De andere grote stad aan de Bodensee is Friedrichshafen. Hier bouwde Luftschiffbau Zeppelin in 1898 de eerste vliegende sigaar. Na de ramp met de Hindenburg in 1937 werd de productie stilgelegd, maar tegenwoordig kun je toch weer met een zeppelin de lucht in om de Bodensee van boven bekijken. ‹‹

Terug in de tijd

Langs de oever van de Bodensee liggen romantische, middeleeuwse plaatsen met vele abdijen, kloosters en kastelen. Elk met zijn eigen uitstraling en charme. In het kleine, schilderachtige Meersburg kun je dwalen door de steegjes en groene plantsoenen of fietsen langs de oude stadspoort. In het eeuwenoude kasteel kun je de geest van de Pappenheimer en Saksische ridders nog ontdekken. Even bijkomen doe je in een van de Weinstuben van Meersburg. Een dorpje verderop, in Unteruhldingen ga je terug in de tijd. Het dorp wordt ook wel het Venetië van de Steentijd genoemd: zo’n 5000 jaar voor Christus woonden hier mensen in paalwoningen boven het water. In het nagebouwde dorpje in het openluchtmuseum ervaar je hoe het zevenduizend jaar geleden was om te leven op en van het water.

Meersburg


18

O DRUKFUDE GRONIA BR IEK NGEN* 10.00 17.00 U UR

Het leukste reisevenement van Noord-Nederland

ZA. 2 & ZO. 3 JANUARI > Tientallen reisspecialisten > Wereldmarkt > Reis! College

*Lübeckweg 2, Groningen

OP REIS! MET €1,50 KORTING Ga naar www.reisevent.nl/korting Vul online het formulier in via www.reisevent.nl/korting, print de bon uit en ontvang €1,50 korting op de entreeprijs van €5,-. De korting is te verkrijgen op basis van een geprinte persoonlijke bon of laat de persoonlijke bevestigingsemail via je telefoon zien bij de kassa. Maximaal twee personen per bevestigingsmail. Niet geldig i.c.m. andere acties.

TIJD VOOR AFRIKA Afrika is het continent van de safari’s, de wereldberoemde big five, regenwouden en uitgestrekte woestijnen. Iedereen die het continent heeft bezocht, zal het beamen: Afrika móet je ervaren. Reis! biedt je de uitgelezen kans om het Afrikaanse avontuur te starten. AV Tour & Safaris, Linker Africa Tours, Suid Afrika Reise, Neema Tours en Paradise & Wilderness ltd praten je bij over hun voorliefde voor Afrika, daaromheen komt Reis! met een spannend terras volledig geïnspireerd op het Afrikaanse continent.

Afrika

COLLEGES OP REIS! Schuif gratis aan bij presentaties van doorgewinterde reizigers, reisbloggers en reisaanbieders in het Reis!College. Het Noorderlicht in IJsland, budgetreizen, geheime plekken in Argentinië, safari’s in Afrika of de laatste reistrends, het aanbod is divers. Het complete ‘lesrooster’ van het Reis!College staat binnenkort op www.reisevent.nl

College

WIN EEN WEEKEND PRAAG IN DE REIS! CARAVAN In samenwerking met Paulusma Reizen is het de organisatie gegund om twee bezoekers van Reis! daadwerkelijk op reis te sturen. Wat moet je hiervoor doen? Stap in de Reis! caravan, vertel vakantieman Dex waarom hij jouw vakantie moet sponsoren en wie weet stuurt Dex je binnenkort op reis naar de stad met honderd torens. Samen met Paulusma Reizen maak je een vierdaagse reis voor twee personen naar Praag inclusief vervoer en overnachting.

WERELDKAART Ben jij een topografisch wonder? Doe daar dan je voordeel mee tijdens Reis! Tijdens je bezoek aan het vakantie-evenement stuit je op een metersgrote wereldkaart waar een vijftal spelden zijn opgeprikt. Raad deze vijf bestemmingen, laat je gegevens achter en wie weet zit jij binnenkort in de bus naar de gouden stad Praag, aangeboden door Paulusma Reizen. De reis is bestemd voor twee personen, inclusief drie overnachtingen met ontbijtbuffet, één driegangendiner, vervoer met luxe touringcar, een dinercruise en tweemaal een excursie.

REIS! VIERT DE IJSTIJD Zoals de meeste goede dingen in het leven, smaakt ijs het beste wanneer het gratis is. Reis! trakteert daarom tijdens speciale ijstijden op gratis schepijs. Bezoek de ijsbar en ontvang een hoorntje met zomers geluk.

Gratis schepijs


19

GAMBIA MAG DAN VOORAL BEKEND STAAN ALS ZONBESTEMMING, HET WEST-AFRIKAANSE LAND HEEFT VEEL MEER TE BIEDEN DAN ZEE, STRAND EN WARMTE. WIE DE MOEITE NEEMT VERDER TE KIJKEN, ONTDEKT EEN BIJZONDERE HISTORIE, EEN RIJK DIERENLEVEN EN LACHENDE GAMBIANEN.

De glimlach van

Gambia Gambia is een gek land. Eigenlijk heet het The Gambia, net als de rivier die erdoorheen stroomt. Gambia bestaat uit de rivier, de noordoever en de zuidoever. Dat is het. Een langgerekt land, ruim 300 kilometer lang, enkele tientallen kilometers breed en geheel omringd door Senegal. Een islamitisch land ook. En hoewel de president wat eigenzinnige ideeën erop nahoudt is Gambia vooral een vredelievend land met lage criminaliteitscijfers. Diverse religies en stammen leven probleemloos naast en met elkaar. Als toerist uit Europa val je vaak meteen op tussen de donkere Gambianen. Het zijn trotse nazaten van onder anderen Kunta Kinte, de Gambiaanse slaaf die bekend werd door Roots, de bestseller van Alex Haley uit 1976 die ook als tv-reeks uitgroeide tot een wereldwijd succes.

Een vakantie in Gambia is niet compleet zonder een bezoek aan een van de markten waar ze van alles en nog wat verkopen. Er zijn ook craftmarkets waar je voor een prikkie prachtig houtsnijwerk, muziekinstrumenten en stoffen kunt aanschaffen. Afdingen hoort erbij. Spectaculair is de binnenkomst van de vissers in het dorp Tanjii, waar ze met honderden bontgeschilderde bootjes de versgevangen vis aan land brengen. Kunstzinnig is het dorpje Galloya, in het natuurreservaat Makasutu, waar bijna alle huizen voorzien zijn van een schildering. Het is onderdeel van het project Wide Open Walls van initiatiefnemer Lawrence Williams. Met dit initiatief hoopt hij het toerisme in deze regio een oppepper te kunnen geven, wat uiteindelijk moet leiden tot verbetering van de leefomstandigheden van de bevolking.

Kleurrijk

Natuurschoon

Of je nu op het strand bent of op straat, de Gambiaan loopt op je af en maakt een praatje met je. Natuurlijk lacht hij zijn witte tanden bloot. Het is vriendelijk bedoeld, maar komt soms wat overenthousiast over. Het biedt wel de kans om mooie foto’s te maken, want hoe open Gambianen ook zijn, ze worden niet graag zonder enig overleg gefotografeerd. En er is zoveel te fotograferen in dit kleurrijke land!

Rustzoekers gaan naar de noordoever van de rivier: hier kun je de Afrikaanse variant van Stonehenge vinden. Meer landinwaarts begint het paradijs voor natuurliefhebbers. Menig birdwatcher komt naar Gambia voor de vele bijzondere vogels. Als je geduldig blijft wachten en er vroeg bij bent, dan zie je wellicht ook krokodillen, bavianen en varanen. Stroomopwaarts wordt het water van de Gambia steeds zoeter. Hier kom je met een beetje

Langs de rivier The Gambia

geluk imposante nijlpaarden tegen. Doordat Gambia zo waterrijk is en een regenseizoen kent, is het een heel groen land, met overal palmbomen, baobabs, kapoken mahoniebomen.

Vriendelijk

The Smiling Coast of Africa wordt Gambia ook wel genoemd. Het is het land waar mensen met open vizier, extravert en lachend door het leven gaan, hoewel dat leven in dit straatarme land niet altijd gemakkelijk is. Menigeen valt voor de charme van de Gambiaan; inclusief blanke, single vrouwen op leeftijd op zoek naar liefde en aandacht. Dat haar lover met wie ze hand in hand loopt haar zoon had kunnen zijn, maakt niemand wat uit. De Gambiaan lacht er niet minder om. ‹‹

Gambia

Aantal inwoners: 1,9 miljoen Hoofdstad: Banjul Taal: Engels Valuta: Dalasi Vliegduur Amsterdam-Banjul: ruim 6 uur TUIFly vliegt een paar keer per week naar Gambia: www.tui.nl


PORTUGAL

Vlieg met Primavera Reizen naar de zon! Boek nu met volop Vroegboek Voordeel!

ndstrand! hitterende za sc t he n aa t irec artementen d Heerlijke app

S! D I K E D T E PORTUGAL M Portuga l! r De mooiste vakantGierosnninaagen A irport Eelde Ook met vertrek vanaf

Leuk hotel in het oude ce ntrum

BRUISEND A LBUFEIR

A De mooiste vakanties naa r Portuga l! Ook met vertrek vanaf G roningen A irport Eelde

r Dunama menten li Apparte vertrek 22, 25, 29 ju 8 dagen –

€735,-

p.p. v.a. 2 pers. al ar 12 ja js 2 t/m Kinderpri per kind €285,f en verblij

Residencial Vila Recife

8 dagen – vertrek 22, 25, 29 juli 2 pers. al v.a.

fer eis, trans Incl. vliegr serveringskosten Excl. re

Een maandje heerlijk genieten

PORTUGAL: 4 WEKEN NAAR DE ZON!

De mooiste vakanties naar Portugal! Ook met vertrek vanaf Groningen Airport Eelde

€522,- p.p.

Incl. vliegreis, transfer en verbli jf Excl. reserveringskosten

urauto ugal per hu Ontdek Port

E V R A G L A E V FLY & DRI kanties naar Portugal! De mooiste va e port Eeld ir A n ge in n ro G af n va k re Ook met vert

gal ve Portu Fly & Dri rek in mei of juni rt gen – ve

na Appartementen Guadia 29 dagen – vertrek 4 april

8 da

,- p.p. 2 pers. al v.a. €576

2 pers. al

v.a.

€604,- p.

p.

rblijf

auto en ve eis, huur Incl. vliegr reserveringskosten Excl.

verblijf Incl. vliegreis, transfer en Excl. reserveringskosten

Speciale wandelweken in de Algarve

Apparteme

nt inclusief gratis huurfi ets

FIETSVAK AN T PORTUGAL IE De mooiste

Ook met vertrek vavankaaf ntGies naar Portuga l! roningen A irport Eelde

WANDELVAKANTIE PORTUGAL De mooiste vakanties naar Portugal! Ook met vertrek vanaf Groningen Airport Eelde Hotel halfpension

, 4 maart, 8 dagen – vertrek 5 februari ember 8, 15 april, 6 mei, 30 sept 2 pers. al v.a.

Appartementen Alagoa Azu l 8 dagen – vertrek in mei of oktob er Al v.a.

€449,- p.p.

ijf en 4 wandelingen Incl. vliegreis, transfer, verbl Excl. reserveringskosten

€364,- p.p.

4 pers. 3 pers. € 374,- p.p. 2 pers. € 392,- p.p.

Incl. vliegreis, transfer, huurfi ets en verblijf Excl. reserveringskosten

Voor informatie/boekingen of gratis brochure: WWW.PRIMAVERAREIZEN.NL of 010-2452555

2015 12 29 dvhn lc reisbijlage  
2015 12 29 dvhn lc reisbijlage  
Advertisement