DUIC Krant NR 275 - 31 mei

Page 1

Kunstdoolhof

Utrecht

Stemmen voor waaromEuropa: zou je?

De krant die verder kijkt in de stad 31 MEI 2024 | 10E JAARGANG NR. 275 | KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP DUIC.NL eenElkeweek DUICnieuwe P. 13 Verdwenen villa's in Utrecht: Huis Bellevue aan het Servaasbolwerk Urban Mix verovert terrein bij de jeugd P. 15 Advertenties
11
volgens Henk Reuter van het Kruideniersmuseum P.
Doloris opent de deuren in Utrecht P. 9 NIEUW! Met een vleugje jeneverbes! RESERVEER EEN VERGADERZAAL VOOR ZAKELIJKE BIJEENKOMSTEN BIJ CAMPING GANSPOORT Voor meer info: bel/app Pierre via 06-14415656 of zie www.campingganspoort.nl MET CATERING MOGELIJK! Machtige online marketingcampagnes runnen? Sipr weet precies wat jouw fans willen horen. En dat is te zien. 030 - 2006 028 | sipr.online Change Marketing Gemiddeld Doorklikpercentage LinkedIn Sipr 0,42% 1,78% Kan jij wel een sterke campagne gebruiken?
Nu ook geopend op zaterdag! Loop de vestiging binnen, bel 088 744 55 55 of ga naar denederlandsekluis.nl Huur een bankkluis voor een gerust gevoel. Winkelcentrum Nova, Churchilllaan 13 Utrecht De hele zomer een gratis kluis* Soworker maakt delen op Social media makkelijk! Boost je content en benut de kracht van je collega’s als ambassadeurs! Test gratis ons platform!
Advertentie

INHOUD

Nieuws

5 DUIC in Beeld

FC Utrecht

6 Europese Parlementsverkiezing

Hoe ziet die eruit in Utrecht?

7 Column Koos Marsman

Effe nie trots

Cultuur / Uit

8 Uittips

Elke week de leukste tips

9 Kunstdoolhof Doloris is geopend

'Surrealistische ervaring'

11 Utrecht volgens...

Henk Reuter van het Kruideniersmuseum

Stad / Leven

13 Verdwenen villa's

Huis Bellevue aan het Servaasbolwerk

14 Pep & Frans over FC Utrecht

In zak en as na nederlaag

15 Puzzel

Zoek de verschillen

15 SportUtrecht

Urban Mix verovert terrein bij de jeugd

Het was ruim tachtig minuten feest. Stadion Galgenwaard kolkte. De finale van de play-offs was lang een voetbalfeest. Utrecht maakte een goede kans om Europees voetbal te gaan spelen. Een apotheose van een matig seizoen. Het werd echter een slotstuk van erbarmelijk niveau dat begon met schermutselingen tussen bezoekers in het uitvak en het thuisvak. Er werd onder meer met vuurwerk over en weer gegooid. De wedstrijd werd tijdelijk stilgelegd. De rode kaart voor Utrecht-speler Fraulo deed de sportieve kansen ook geen goed. Voor deze incidenten was het eigenlijk nog een kwestie van rustig uitspelen, de kans was groot dat FC Utrecht gewoon met 1-0 had gewonnen. Maar het mocht

niet zo zijn. Na de 1-1 in de 91e minuut scoorde Go Ahead Eagles ook in de verlenging. De krantenartikelen gingen echter niet over de verloren wedstrijd maar de fikse rellen die ontstonden. De jochies konden hun emoties weer eens moeilijk bedwingen. De politie moest zelfs meerdere waarschuwingsschoten lossen. Sportief geen succes en ook nog dit. Geen Europees voetbal, Utrechters moeten zich maar warmen met de Europese verkiezingen. Liever over politiek lezen dan voetbal? Dat kan op pagina 6.

Robert Oosterbroek

OUDEGRACHT

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger, terwijl andere straten en pleinen juist al decennia hetzelfde blijven. In deze rubriek laten we dat zien.

Ga naar DUIC.nl voor meer oude en nieuwe foto’s van de stad.

REDACTIE

Robert Oosterbroek

Helling 13, 3523 CB Utrecht, adverteren@duic.nl Dave Vorstenbosch dave@duic.nl 06 43 03 58 73 Colofon

CONTACT REDACTIE redactie@duic.nl

06 86 80 32 22

VRAGEN OVER DISTRIBUTIE?

Pierre Schoonhoven via pierre@duic.nl, 06 - 14 41 56 56 AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE

Arjan den Boer, Bas van Setten, Bo Steehouwer, Emily Hengeveld, Ilana Noot en Isis Bartels

ART DIRECTION EN VORMGEVING

ddk.nl en redactie DUIC

UITGEVERS Joris Daalhuisen en Martijn Rademakers

ADVERTEREN

uw afscheid regelt u niet alleen voor uzelf

van Eijndthoven

U bent altijd welkom voor een open gesprek.

Bel 0800 - 023 05 50 of ga naar monuta.nl/ utrecht

Utrecht

Op de Amsterdamsestraatweg komen werelden bij elkaar. Er is altijd wat te doen. Er ontstaan wonderlijke ontmoetingen en bijzondere situaties. Heb jij iets meegemaakt of gezien waarover je je verwonderde? Grappig, ontroerend, verrassend, inspirerend. Alles kan, het is immers de Straatweg. Deel je verhaal met ons! Stuur een bericht naar ASW@DUIC.NL

Kijk voor de verwondering van Mondo Leone op de achterpagina van deze krant.

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 31 MEI 2024 | NR. 275 Social Media Website DUIC.nl Facebook DUICNL Twitter @duicnl Instagram duic.nl
DE VERANDERENDE STAD IN BEELD
1979
2024
Sport
Advertentie Natalie
3

DUIC IN BEELD

Utrecht maakte een goede kans om Europees voetbal te gaan spelen. De sfeer voor de wedstrijd was hoopvol. Maar het voetbalspektakel mondde uit in een debacle, zowel op het veld als buiten het stadion. De 1-0 voorsprong werd in de laatste fase van de wedstrijd uit handen gegeven. Go Ahead Eagles scoorde in de verlenging en het

Fotografie: Nathan Roos

feestje was voorbij. Buiten het stadion ontstonden na de wedstrijd hevige rellen. Dan kijken we toch nog liever een keer naar deze foto, toen de sfeer er nog goed in zat. Nu even rust in de tent. Een paar weken wachten op het nieuwe seizoen. De eerste wedstijd zal zonder publiek gespeeld worden. De bittere nasmaak van de verloren finale. a

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl NR. 275 | 31 MEI 2024
4
Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 31 MEI 2024 | NR. 275 5

Tekst en fotografie: Robert Oosterbroek

De Europese Parlementsverkiezing

Een ‘Lowlands-achtige sfeer’ over de ver-van-mijnbedshow de Europese Unie

Feesten in Chersonissos, museum bezoeken in Parijs, studeren in Berlijn en wandelen in Oostenrijk. Zonder de Europese Unie zou het allemaal een stuk lastiger zijn. Toch blijft Europa voor veel mensen wat abstract. Maar los van de buitenlandtripjes heeft de unie ook enorm veel invloed op de regels en het leven hier in Utrecht. De helft van de stemgerechtigden in Utrecht kwam vijf jaar geleden opdagen bij de Europese Verkiezingen. Woensdag 6 juni gaan de stembussen weer open en vrijdag 31 mei wordt Festival Europa georganiseerd, met een ‘Lowlands-achtige sfeer’ over de ver-vanmijn-bedshow de Europese Unie.

Menig Nederlander ziet nog wel het nut in van de Europese Unie, zo bleek uit recent onderzoek, maar de liefde voor Europa ontbreekt. Mensen weten er ook vaak weinig van. Toen Groot-Brittannië uit de EU stapte en daarmee de Brexit een feit werd, was een van de meest gestelde vragen via Google: ‘What is de EU?’ Precies dit gegeven was voor Pauline Phoa en Hanneke van Eijken reden om bij elkaar te komen. De twee zijn wetenschappers in Utrecht bij de universiteit en houden zich dagelijks bezig met Europa. Van Eijken: “Maar dat is vaak op een wetenschappelijke basis, door en voor andere wetenschappers.” Phoa: “Er werden eigenlijk maar weinig leuke dingen georganiseerd over Europa voor een breed publiek. Op televisie is er natuurlijk wel aandacht voor, maar dat is allemaal heel serieus en inhoudelijk met allemaal saaie witte mannen. Het stukje emotie en plezier ontbrak vaak.”

Vijf jaar geleden, bij de vorige verkiezingen besloten ze daarom om Festival Europa te organiseren, met een ‘Lowlands-achtige sfeer’ waar mensen gewoon in hun vrije tijd naartoe willen gaan. Vrijdag 31 mei staat de tweede editie op de agenda, met theater, kunst, debat, dans en interviews over Europa en de unie. Het festival in Bibliotheek Neude is gratis toegankelijk.

Toch wordt het niet alleen een feestje voor Eurofielen, zo menen Phoa en Van Eijken. “Er is ook zeker de nodige kritiek en er zijn sprekers die juist kritisch zijn op wat

er allemaal gebeurt in Europa. We zijn van huis uit wetenschappers, dus we zijn het juist gewend om die kanten ook te bestuderen.” Maar zo zeggen de twee wel, ze geloven allebei in de grote voordelen van Europese samenwerking om grensoverschrijdende problemen het hoofd te bieden. Van Eijken: “De samenwerking is van origine een vredesproject, gestart na de Tweede Wereldoorlog om te voorkomen dat er weer oorlog komt in Europa. Als we nu aan oorlog denken, denken we vooral aan dreigingen van buiten Europa en niet aan bijvoorbeeld Spanje of Italië. Dat komt echt doordat de Europese landen samen aan tafel zitten.”

Daarbij is Europa volgens Phoa ook helemaal niet een ver-van-mijn-bedshow, de hele dag door komen Utrechters in aanraking met Europese regels, die inwoners juist beschermen: “De bescherming van privacy is in Europa bijvoorbeeld veel beter geregeld dan in de rest van de wereld. Maar ook de prijzen in supermarkten in Utrecht zijn goedkoper door gezamenlijk landbouwbeleid.” Van Eijken vult aan: “80 procent van de wetten in Nederland is gebaseerd op regels vanuit de Europese Unie. Dus die dagelijkse invloed is er zeker. Schoon zwemwater, een veilige leefomgeving, goedgekeurd speelgoed, gifstoffen in de landbouw, en stoffen in kleding; de Europese Unie maakt er regels voor om inwoners te beschermen.”

Daarom theater, dans, kunst, lezingen en debat over Europa. Op Festival Europa speelt

Vrij bewegen door Europa

Er is abstracte kunst, maar kunst kan ook gebruikt worden om iets abstracts als de Europese Unie in beeld te brengen. Die taak kreeg de Utrechtse kunstenares Daisy Ranoe mee. Ze vroeg in Kanaleneiland, Overvecht, Leidsche Rijn en de Binnenstad aan bezoekers van de bibliotheek waar zij aan denken bij Europa. Veel gehoord antwoord? Europapa van Joost Klein.

Wat had je zelf eigenlijk met de Europese Unie?

“Ook voor mij was het een abstract thema. Ik weet nog dat ik op de middelbare school zat en op excursie ging naar het Europees Parlement. Ik vond het maar saai. Maar het thema leent zich juist dan wel weer goed voor mijn werk, omdat de afspraken die op hoger niveau gemaakt worden heel belangrijk zijn. Zoiets uitbeelden is juist een goede uitdaging.”

Hoe ben je te werk gegaan?

“Zelf gaan onderzoeken en met heel veel mensen spreken. Uiteindelijk kwam een belangrijk onderwerp naar boven en dat is ‘vrij bewegen’. Dat is op meerdere manieren, in de Europese Unie kunnen mensen en diensten vrij bewegen. Maar ook de lucht en het water

en de daarmee gepaarde kwaliteit beweegt vrij, dat stopt niet bij de landsgrenzen.”

Wat heb je uiteindelijk gemaakt?

“Het is een installatie met twaalf doeken, waarmee ik refereer aan de twaalf sterren op de vlag van Europa waar mensen vrij doorheen kunnen bewegen. Elk doek heeft weer een eigen onderwerp, zoals het vrij bewegen van geld, cijfers over Europa, foto’s uit verschillende landen en de vorm van Europa. Vier van de doeken zijn gemaakt met inwoners van Utrecht.”

Hoe hebben Utrechters geholpen?

“Ik heb met bezoekers gesproken in vier bibliotheken, waarbij ik onder meer heb gevraagd waar ze aan denken bij Europa. Het was vrij kort na het Eurovisie Songfestival

Amini een stuk uit ‘Saman Amini’s Integratieplan’, dat in reprise ging in 2024 en in steden door heel Nederland voor uitverkochte zalen zorgt. Blaudzun treedt op als muzikant en vertelt over reizen als artiest door Europa, post Brexit. Tijdens De Grote Europashow stomen De Kiesmannen je in no time helemaal klaar voor het stemhokje met politieke analyses, humor en muziek. De Utrechtse presentator en tv-maker Dwight van van de Vijver staat bij het hoofdpodium en interviewt sprekers zoals Sander Schimmelpenninck en Lise Witteman. Het nummer Europapa wordt opgevoerd door de Studenten Big Band en is er een silent disco. Het programma is van 16.00 tot 23.00 uur.

Van Eijken: “Vorige keer was het festival nog in TivoliVredenburg, maar we hebben er nu bewust voor gekozen om het in de bibliotheek te doen. We willen een zo breed mogelijke doelgroep aanspreken, niet alleen de inwoners die al erg ‘Eurominded’ zijn.” Volgens de initiatiefnemers is er ook nog maar weinig campagne voor de verkiezingen. Phoa: “We moeten mensen ook echt wel een beetje wakker schudden, laten zien wat we aan Europa hebben en dat we het moeten waarderen. De boodschap van Europa past niet helemaal in één sexy tweet, maar we moeten het blijven agenderen.” a

dus ik hoorde opvallend vaak Europapa als antwoord. Ook vroeg ik in welke landen in Europa ze allemaal zijn geweest en mochten ze helpen met het schilderen van de twaalf sterren. Daarbij zag je ook goed verschil tussen de inwoners van bijvoorbeeld Kanaleneiland en de Binnenstad, waar in de eerste wijk

veel mensen vooral in de landen in Europa waren geweest die op de route naar Marokko liggen, was dat bij mensen in de Binnenstad weer heel anders. Het was echt heel interessant om met al die mensen in gesprek te gaan.” a

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl NR. 275 | 31 MEI 2024
FESTIVAL EUROPA
Saman
6
Boven: Hanneke van Eijken - Onder: Pauline Phoa

Parlementsverkiezing in Utrechts perspectief

COLUMN

Effe nie trots

‘Trots op me stadsie’, je hoor ’t vaok gezeg worre. Zo was ‘k vorige week donderdag heul trots op de jochies en mesjies die ’n mooie optoch hielde om de speulers van FC Uterech te ondersteune. Mè bengaols vuurwerrek en ’n trommelaor die tot an Gallegewaord d’r op knalde. En da werrekte wan ‘k zag ’n geweldige pot voebal teuge Sparta. Helaos, slechs ’n paor daoge laoter sloeg de trots om in schaomte wan ‘k zag slech voebal en veul geweld van doorgeslaoge kereltsjies die ’t veld opgekomme waore. D’r was die middag gin optoch gewees vooraf an de wedstrijd teuge ’t Stichtse Deventer (ooit was ’t van de Uterechse bisschop)? Waore de Bunnikzijers ervan overtuig da teuge Deventer gin extra steun noadig was? Jammer. ‘De kuns om verlies te akseptere’ leke we jaorelâng onder de knie te hebbe. Uterechters slaon zich nie zo gauw op de bors, doe maor gewoan. En we zijn nooi nie zo verwend gewees mè da FC Uterech ver komp. Een ouwe, maar mooiste Utregse voetbaluitdrukking is: DOS (lees nu FC Uterech) ken niks, zellefs nie degraodere! En da klop, ’t zag d’r naor uit in ’t begin van ’t seizoen daw’ ginge degraodere (verlies teuge Volendam!) maor da ging zo as te verwachte nie door. Nou ben’k nie de enige die effe nie trots is op ze stadsie. In de Gallegewaord wer geroepe ‘Ga je schaome’ teuge ’t tuig da zich nie kon beheerse. Maor ’t kon ze niks schele. Ze ginge buite ’t staodion nog ‘ns lekker verder. Gevolleg is da onze burregemeester zich gedwonge voel ’n streep in ’t zand te trekke, zei ze. Da beteken da de eersvollegende thuiswedstrijd voor ’n leeg staodion gespeuld wor. Da’s tries voor alle goedwillende voeballiefhebbers. Maor wa moj’ dan? Staodionverbode schijne oak nie te hellepe. Vanaf morrege gaon we ’n paor maonde lâng viere daw’ de Domtore weer uit ze harnas zien klimme as of die uit de wasstraot is gekomme. Daor ga’k me op richte om weer trots op ’t stadsie te kenne zijn. Van ’t voebal ben ‘k effe geneze.

De praktische informatie op een rij

Nu de Europese Parlementsverkiezing voor de deur staat, is het tijd om op een rijtje te zetten hoe stemmen in Utrecht in zijn werk gaat. Stemmen kan in Utrecht op 172 plekken in de stad. In dit artikel de belangrijkste informatie over de Europese Parlementsverkiezing op donderdag 6 juni.

Tijdens de Europese Parlementsverkiezing stemmen we voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement, dat na de verkiezingen bestaat uit 720 zetels. Nederland wordt nu vertegenwoordigd door 29 Europarlementariërs, maar dat aantal stijgt na de verkiezing naar 31. De komende vijf jaar vertegenwoordigen zij Nederlanders in Europa. Op het moment van schrijven staan PVV en GroenLinks-PvdA bovenaan in de Europese zetelpeiling.

Niet alle lidstaten van de Europese Unie stemmen op dezelfde dag. De verkiezingen moeten plaatsvinden tussen donderdag 6 en zondag 9 juni en in Nederland worden ze dus gehouden op donderdag.

172 stembureaus

In Utrecht worden voor de verkiezingen 172 stembureaus ingericht, die verdeeld zijn over de verschillende wijken van de stad. Dit jaar is er ook voor het eerst een nachtstembureau, voor mensen die laat terugkomen van werk of een afspraak. Het nachtstembureau is op het Stadskantoor en is open op 6 juni van 0.00 tot 2.00 uur. Je stem uitbrengen kan op 6 juni tot 21.00 uur.

Op de stempassen die verstuurd zijn, staat het adres van een stembureau in de buurt. Het is niet verplicht om naar dat stembureau te gaan; stemmen kan bij alle stembureaus in de stad. Wie wil stemmen in een andere gemeente, kan een kiezerspas aan-

vragen. Kiezers moeten hun stempas en een identiteitsbewijs meenemen naar het stembureau.

Voor mensen die blind of slechtziend zijn, is er op het Stadskantoor een stembureau met een soundbox en stemmal. Ook mensen die niet kunnen lezen kunnen hier terecht om hun stem uit te brengen. Voor kiezers die doof of slechthorend zijn, is er een stembureau ingericht in het Stadhuis. Leden van het stembureau kennen gebarentaal en er is ook een gebarentolk aanwezig. Mensen die niet goed kunnen lopen, in een rolstoel zitten of een rollator gebruiken kunnen volgens de gemeente bij de meeste stembureaus terecht. Stempas kwijt De stempassen zijn begin deze maand verstuurd naar alle Utrechters die 18 jaar of ouder zijn en de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie hebben. Wie de stempas kwijt is, kan online tot 3 juni 17.00 uur een nieuwe aanvragen bij de gemeente. Bij het Stadskantoor kan dat tot 5 juni 12.00 uur. Kiezers die niet zelf naar het stembureau kunnen komen, kunnen iemand machtigen om te stemmen. Om de Europese Parlementsverkiezing in Utrecht in goede banen te leiden, zijn op de stembureaus weer veel mensen nodig die willen helpen. De gemeente zoekt nog mensen voor het tellen van de stemmen in de Jaarbeurs, op vrijdag 7 juni. a

Koos Marsman is ambesedeur vollekstaol en commetator. Hij schrijf tweewekelijks voor DUIC, natuurlijk in de Uterechse vollekstaol

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 31 MEI 2024 | NR. 275
7

Festival Europa

Waar: Bibliotheek Neude

Wanneer: vrijdag 31 mei, vanaf 16.00 uur Prijs: gratis

De Europese verkiezingen staan voor de deur. Tijdens

Festival Europa komen de belangrijkste thema’s aan bod en wordt Europa bekeken vanuit een kritisch perspectief. Weet je nog niet op wie je moet stemmen? Laat je inspireren door lezingen, literatuur, muziek en een lijsttrekkersdebat. Toegang tot het festival is gratis, maar vooraf aanmelden is gewenst.

Zomerbingo

Waar: Botanische Tuinen

Wanneer: zaterdag 1 juni tot zondag 29 september Prijs: reguliere entreeprijs + 2,50 euro (voor vier bingokaarten)

Wat verbindt mensen en planten met elkaar? Kom erachter tijdens de zomerbingo en streep je bingokaart af. Ga op ontdekkingstocht in de Ontdektuin en de eerste die bingo heeft, wint. De hele familie kan meedoen! Voor toegang tot de tuinen gelden de reguliere toegangsprijzen.

Waar: Oudegracht

Wanneer: zaterdag 1 juni

Prijs: gratis

Alles op deze dag staat in het teken van de liefde vieren. De kleuren van diversiteit komen samen en liefde wordt verspreid. Vier feest op straat met iedereen om je heen en moedig de botenparade aan die vanaf 13.30 uur door de grachten vaart. Kijk voor het hele programma op de website.

VanzelfSprekend

Waar: BUNK Hotel

Wanneer: woensdag 5 juni, 20.00 uur Prijs gratis

Doorbreek taboes en kom uit voor je eigen vooroordelen tijdens de lezing: waarom praten we er niet over? Filip de Groeve en Helmi van Doorn betreden het podium om te praten over het doorbreken van taboes, een eigen identiteit en vooroordelen. Het publiek kan zich voorbereiden op een avond vol nieuwe inzichten en ideeën.

Open Dag VLP63

Waar: db’s - VLP63

Wanneer: 2 juni, 15.00 uur Prijs: gratis

DB’s is verhuisd! De open dag gaat van start en er is livemuziek van americana & sixties pop band Jo & The Folk. Bekijk het nieuwe gebouw en alle veranderingen met hapjes, drankjes en gezelligheid onder het genot van muziek.

Cyrille Aimée

Waar: TivoliVredenburg

Wanneer: donderdag 6 juni, 20.30 uur Prijs: 26,85 euro

Tijdens dit concert zingt de Frans-Amerikaanse jazzzangeres Cyrille Aimée haar nieuwe, meest persoonlijke album: À Fleur de Peu. De muziek zal variëren van Spaanse volksmuziek, Afrikaanse ritmes tot Dominicaanse stukken. Het komt allemaal samen op deze avond.

Zoals verwacht loopt alles anders

Waar: Stadsschouwburg Utrecht

Wanneer: maandag 3 juni, 20.00 uur Prijs: 31,50 euro

Vaak gaan dingen niet precies zoals je had verwacht, maar waarom? Berthold Gunster, van de bekende podcast Omdenken, staat met zijn nieuwste theatershow op de planken en neemt je mee in het omdenken van problemen door middel van herkenbare humor, onthullingen over zichzelf en loso e. Na deze show verlaat je de zaal met een andere blik op de problemen uit het dagelijks leven.

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl NR. 275 | 31 MEI 2024
Utrecht Pride
8

Gigantisch kunstdoolhof geopend in Utrecht: ‘Surrealistische ervaring’

De deur gaat open en meteen ben ik gedesoriënteerd. Het is donker en er zijn overal doorgangen. En kunst, of wat daarvoor moet doorgaan. Het nieuwe surrealistische kunstdoolhof Doloris Anoma Maze heeft onlangs de deuren geopend aan de 2e Daalsedijk, op steenworp afstand van de De Ping Pong Club. Er was al een vestiging in Tilburg, die veel lovende reacties kreeg en diverse prijzen won. Dus DUIC nam een kijkje bij de locatie in Utrecht.

Tekst: Emily Hengeveld / Fotografie: Isis Bartels

De ontvangst is hartelijk, tijdens de opening van het nieuwe kunstdoolhof Doloris Anoma Maze in Utrecht donderdagochtend. “Wil je een glaasje mimosa?” Nippend neem ik plaats in het café. Langzaam stroomt de ruimte vol met mensen. “Dit zijn Matthijs Verhagen en Alan Boom, mede-oprichter en curator van Doloris”, zegt Marije Lieuwens, die de ochtend aan elkaar praat. Ze staan voor een ‘Eftelingachtige’ wand met vier deuren. Daar gaat het publiek straks naar binnen.

Alice in Wonderland Kunstdoolhof Doloris Anoma Maze is een museum met 73 kamers, die door zeventien kunstenaars zijn ingericht. Door een stelsel van gangen, trappen en kamers dwaal je rond, zonder afleiding van telefoons en horloges. In

tegenstelling tot de 'instagrammable' wereld van tegenwoordig, wil Doloris mensen weer laten ‘ervaren.’ Daarom vind je op internet ook nauwelijks beelden van hoe het er binnen uitziet. “Je kunt je alleen verwonderen, als het verrast”, zegt Matthijs. Dat is ook de reden dat we bij deze publicatie geen foto’s van het museum toevoegen.

Daar ga ik. Er kan maar één persoon tegelijk naar binnen. Het is dus echt een individuele ervaring. Met een muntje dat je bij binnenkomst krijgt, opent de eerste deur. Direct verlies ik mijn oriëntatie. Het is donker en ik kijk om me heen, overal zie ik doorgangen. Ik laat me leiden door mijn intuïtie. Glijdend, klimmend en klauterend baan ik me een weg door het doolhof. Een lichtgevend paddenstoelenpad leidt me naar een sculptuur van een reusachtige mensenvoet en ergens

anders loop ik een kabelbaan tegen het lijf. Donker wisselt zich af met licht en stilte met geluid. Ik voel me een soort ‘Alice in Wonderland’ en ik vind het best een beetje spannend.

Utrechtse kunstenaars Utrechtse kunstenaars Margriet van Breevoort, Juliet Campfens en Vincent de Boer zijn bij de opening aanwezig. Ze studeerden alledrie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en ontwierpen een kamer voor het museum. “Kunst is elitair, er is altijd een bepaalde afstand van jou en het werk, maar dat valt hier helemaal weg”, zegt Juliet. Over welke kamers zij ontworpen hebben, willen ze niks zeggen. ‘’Dat neemt de ervaring weg, en dat is nou juist het doel van Doloris.’’ Muzikant Eefje de Visser heeft voor een van de kamers een soundtrack gemaakt.

Niet voor iedereen aan te raden Vanwege het vele klimmen en klauteren is het doolhof niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Dat was een pijnlijke realisatie. Ik stootte mijn hoofd minsten drie keer in de eerste vijf minuten. Ook is het best een prijzige activiteit, een kaartje kost 25 euro. Nog een pijnlijke realisatie.

Daarvoor krijg je wel een bijzondere ‘surrealistische’ ervaring terug. Je moet overigens niet verwachten dat je alle kamers in één keer kunt bezoeken. Er zijn verschillende manieren om bij de uitgang uit te komen. Maar eenmaal daar kun je niet meer terug. Volgens Doloris is dat juist de bedoeling. “In een museum verandert de collectie iedere drie maanden. Dat zorgt ervoor dat bezoe-

kers terugkeren. Dat is hier niet zo. Op deze manier hopen we dat mensen terugkomen om de overige kamers te ontdekken”, zegt Marije Lieuwens.

Waarom Utrecht?

De Utrechter lijkt zich aangetrokken te voelen tot het kunstdoolhof, blijkt uit het aantal tickets dat in de eerste weken is gekocht. De keuze voor Utrecht was ook niet toevallig. “Utrecht past goed bij onze doelgroep. De creatieve sector is hier heel rijk”, zegt Matthijs. Daarnaast hebben Utrechters een heel ‘ondernemend karakter’ volgens de oprichter.

Bezoekers moeten vooraf een ticket kopen en een tijdslot reserveren. Per keer is er ruimte voor zo’n zestig mensen. Voor de rij hoef je niet bang te zijn. Die is volgens Matthijs de meest ‘relaxte’ die er is; je bestelt wat te drinken in het café, waar je vanzelf wordt opgehaald om het museum te betreden. Geïnspireerd op een kunstdoolhof in Berlijn, opende in 2019 de eerste vestiging in Nederland. Doloris Meta Maze in Tilburg heeft veertig kamers gevuld met surrealistische objecten en verstopte doorgangen. Met 73 kamers in Utrecht is deze tweede vestiging van Doloris bijna dubbel zo groot. Met het kunstdoolhof wil Matthijs Verhagen dat mensen weer vertellen wat ze hebben meegemaakt, in plaats van dat ze het laten zien op hun telefoon. Wat mij betreft is dat gelukt. Tegen mijn naasten zou ik zeggen: “Ga er zelf maar naar toe, dan kun je het zelf ervaren.” a

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 31 MEI 2024 | NR. 275
KUNSTDOOLHOF
9
Boven: Alan Boom (conservator) en Matthijs Verhagen (mede-oprichter) - Beneden: Juliet Campfens, Margriet van Breevoort en Vincent de Boer (kunstenaars)

SFEERVOL VERGADEREN

OP DE CAMPING

AL VANAF € 100,PER DAGDEEL

• 4 vergaderruimtes, van 2 tot 60 personen

• Op een unieke locatie in Utrechts nieuwste hotspot Rotsoord

• Altijd goed bereikbaar met trein, bus, boot, fiets of auto

• Flexibele catering, van drankjes tot diners

• Volledig gefaciliteerd met o.a. led-scherm, supersnelle WiFi en whiteboard

• Standaard gratis zwarte koffie, thee en water

• Mooi uitzicht op de Vaartsche Rijn

• 365 dagen per jaar, ook in de avond

DIRECT RESERVEREN?

NACHTEGAALSTRAAT 9 HJ, 3581 AA UTRECHT

Bekendmaking

Meerjarenprogramma geluidsanering Spoorwegen Ontwerpbesluit vaststelling Saneringsplan F2-11 Gemeenten Heerenveen, Leeuwarden, Steenwijkerland, Utrecht en Weststellingwerf

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat maakt bekend dat zij met het ontwerpbesluit van 28 mei 2024, met kenmerk IenW/BSK-2024/149453, het voornemen bekend heeft gemaakt om met toepassing van artikel 11.60, eerste lid, van de Wet milieubeheer het Saneringsplan F2-11 vast te stellen. Het ontwerpbesluit bevat tevens het voornemen om met toepassing van artikel 11.63, eerste lid, en artikel 11.28, eerste lid, van de Wet milieubeheer, de geluidproductieplafonds te wijzigen op de referentiepunten, met het effect van de in het saneringsplan opgenomen maatregelen.

Aanleiding

Op grond van hoofdstuk 11 van de Wet milieubeheer is ProRail, als beheerder van het spoor, verplicht om de sanering voor hoofdspoorwegen uit te voeren. In het kader van deze wettelijke verplichting heeft ProRail het Saneringsplan F2-11 opgesteld en aan mij voorgelegd. Het saneringsplan heeft betrekking op gedeelten van het spoor in de gemeenten Heerenveen, Leeuwarden, Steenwijkerland, Utrecht en Weststellingwerf.

Dat kan eenvoudig online met het contactformulier op onze website of mail je wensen naar vergaderen@ganspoort.nl. Liever bellen/appen? Pierre is te bereiken via 06-14415656. Kijk voor een indruk van alle zalen en mogelijkheden op WWW.CAMPINGGANSPOORT.NL

Het saneringsplan bevat maatregelen om de geluidsbelasting vanwege de desbetreffende spoorweg bij volledige benutting van de geluidproductieplafonds op de gevel van 169 saneringsobjecten zoveel mogelijk te beperken tot de streefwaarde van 65 dB. De maatregelen betreffen het toepassen van raildempers en het plaatsen van geluidsschermen. Voor 41 woningen waar de geluidsbelasting niet kan worden teruggebracht tot de streefwaarde van 65 dB onderzoekt ProRail de noodzaak tot het treffen van geluidwerende maatregelen aan de woning.

Terinzagelegging

Het ontwerpbesluit met de bijbehorende stukken ligt vanaf de eerste werkdag na bekendmaking in de Staatscourant op 29 mei 2024, zes weken ter inzage bij het Bureau Sanering Verkeerslawaai (Steinhagenseweg 2d te Woerden) gedurende werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur. Mocht u van deze mogelijkheid gebruik willen maken, dan dient u vooraf telefonisch contact op te nemen met het Bureau Sanering Verkeerslawaai (0348 - 487 450).

Tot het ontwerpbesluit behoort een overzicht van de voorgenomen maatregelen, een woninglijst, een lijst van de betrokken referentiepunten en de gewijzigde plafondwaarden. Alle stukken kunnen ook digitaal worden ingezien: www.bureausaneringverkeerslawaai.nl/mjpg-spoorwegen. Hier kunt u ook meer informatie terugvinden met betrekking tot de achtergronden van het ontwerpbesluit.

Zienswijzen

Op grond van artikel 3:15, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 11.32 van de Wet milieubeheer kan eenieder, gedurende de periode dat de stukken ter inzage liggen, schriftelijk of mondeling een zienswijze over dit ontwerpbesluit naar voren brengen:

- Een schriftelijke zienswijze moet worden gericht aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, p/a Bureau Sanering Verkeerslawaai, Postbus 97, 3440 AB Woerden.

- Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u ook contact op te nemen met het Bureau Sanering Verkeerslawaai, tel.: 0348 - 487 450.

Inlichtingen

Voor het verkrijgen van nadere inlichtingen over de ter inzage gelegde stukken kunt u zich tijdens kantooruren wenden tot het Bureau Sanering Verkeerslawaai, telefonisch bereikbaar onder het hierboven vermelde nummer.

Turn up the heat with our BBQ essentials! From savoury sauces to premium meats, we've got everything you need for grill-perfection. Kom naar de gratis workshop 'Pensioen' bij FC Utrecht in Stadion Galgenwaard Meer informatie en aanmelden: www u-centraal nl/pensioen

Meer informatie over (de hoogte van) geluidproductieplafonds is te vinden op: www.geluidregisterspoor.nl.

Advertentie
Wil jij tips
tricks over jouw pensioen
Mét
15
&
?
Koos van Tamelen van FC Utrecht
00-17 00 uur woensdag 12 juni
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

UTRECHT VOLGENS HENK REUTER VAN HET KRUIDENIERSMUSEUM

In de rubriek Utrecht Volgens spreken we een bekende of onbekende Utrechter. Vaak met een actuele aanleiding en altijd met een paar standaardvragen over het leven in Utrecht.

Het Kruideniersmuseum bestaat vijftig jaar: ‘Zonder vrijwilligers zou dit museum er niet zijn’

Als je binnenstapt in het Kruideniersmuseum brengen het geluid van de oude winkelbel en de zoete geur je terug in de tijd. Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat het museum, toen nog ‘Betje Boerhave winkel en museum’, de deuren opende. In het historische pand aan Hoogt 10 is tot in de kleinste details een kruidenierswinkel nagebouwd, inclusief oud-Hollands snoep. Verder is er van alles te zien over de ontwikkeling van kruidenier naar de supermarkten zoals we die vandaag de dag kennen. Het museum draait op vrijwilligers, van wie de meesten al tientallen jaren betrokken zijn. Beheerder Henk Reuter (71) is sinds een aantal jaar ook een van die vrijwilligers.

Tekst: Bo Steehouwer / Fotografie: Bas van Setten

Hoe gaan jullie het jubileum vieren?

“Daarvoor zijn verschillende activiteiten op touw gezet. Zo is er onder meer een expositie over de ontwikkeling van een aantal assortimenten in de moderne supermarkt, zoals wasmiddelen en koffie. Ook wordt ons feestelijke jubileumjaar op vrijdag 31 mei om 15.00 uur door burgemeester Sharon Dijksma officieel geopend.”

Waar ben je trots op als beheerder? “Ik ben vooral trots op onze vrijwilligers. Zonder hen zou dit museum er niet zijn. Het zijn bijna allemaal gepensioneerden en de meesten zijn hier al dik twintig jaar achter de toonbank te vinden. Dat is heel bijzonder. Ze kunnen heel leuk vertellen over hoe het er vroeger aan toe ging in een kruidenier. Zo was de vader van een van de vrijwilligers vroeger kruidenier. Na corona wilden alle vrijwilligers gewoon weer terugkomen. Twee van hen lukte dat niet meer vanwege gezondheidsproblemen. Dat vinden ze allebei nog steeds heel jammer. Alle vrijwilligers ervaren het hier echt als hun museum. Dat is mooi om te zien.”

Hoe ziet de toekomst van het museum eruit?

“We willen in ieder geval ook op zondagen

open, maar daarvoor hebben we meer vrijwilligers nodig. Binnenkort komt er een nieuwe jongeman helpen. Het is voor het eerst dat er een kerel achter de toonbank komt meedraaien. We hebben die verjonging ook wel een beetje nodig. Ook willen we de openingstijden oprekken: van 11.00 uur tot 17.00 uur. Nu gaan we om 12.30 uur open, behalve op vrijdag. Verder hebben we nu jaarlijks zo’n 10.000 bezoekers. We streven ernaar dat aantal in de toekomst te verdubbelen.”

Waarom vind je het leuk om betrokken te zijn bij het museum?

“Het vrijwilligerswerk is voor iedereen hier een soort vervanging van de bezigheden na je pensioen. Je kunt je ei hier kwijt. Ik ben sinds 2022 betrokken als klusjesman, knutselaar en organisator. Dat was nog tijdens de verbouwing. Het leek mij heel erg leuk om samen met allerlei professionals het museum, met al die geschiedenis, op een nieuwe plek op te bouwen. We hebben met z’n allen van niets iets gemaakt. Ook ben ik altijd fan geweest van boodschappen doen, al klinkt dat misschien raar. Hoe supermarkten hun producten aanbieden en de marketing erachter heeft me als consument altijd geïnteresseerd. Voor het museum heb ik destijds met alle supermarkten gesproken over de inrichting van

hun vitrines. Dat was heel leuk om te kunnen doen.”

Wat voor herinneringen heb je zelf aan de kruidenier?

“Dan zie ik mezelf aan de hand van mijn moeder nog naar de kruidenier gaan. Als klein jochie vond ik die enorme stellingen in de winkel altijd indrukwekkend. Bovenin stonden blikken, bijvoorbeeld met spinazie erin. Ik vroeg me af hoe ze daar bij konden. De meneer had daarvoor een lange stok met een grijper eraan. Zo kon hij boven uit die stelling een blik pakken. In mijn tijd, dat was de jaren 60, begon ook het verzamelen van speldjes en sleutelhangers bij de kruidenier. Ook die zijn te zien in het museum.”

Wat was een van jouw eerste bezoeken aan Utrecht?

“Ik heb hier ooit op de hts (hogere technische school, red.) op de Oudenoord gezeten.”

Wat is je lievelingsplek in Utrecht?

“Ik vind de tuin achter het Kruideniersmuseum een geweldig hoekje. Die is overigens geen onderdeel van het museum. Ik ben zelf van de strakke architectuur, maar ik kan dit ook heel erg waarderen. Het is een oase van rust. Hier kan ik wel van genieten. Dat willen de buren ook graag zo houden. Er grenzen 21 huizen aan.”

Utrecht is…

“…een knusse stad.” a

Tot 2019 was het Kruideniersmuseum, toen nog op Hoogt 6, voor veel mensen een snoepwinkeltje waar je even terugging in de tijd. Daarna volgde een verhuizing en een tijdelijke sluiting door de coronacrisis. In 2022 ging het museum weer open op een nieuwe plek iets verderop: in een gerestaureerd pand uit de 17e eeuw op Hoogt 10.

Het oude snoepwinkeltje is er nog steeds, maar het vernieuwde museum heeft nu meer ruimte dan vroeger. Een bezoekje is gratis. Het museum draait op de verkoop van onder meer het oud-Hollandse snoep en op fooien en giften van bezoekers

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 31 MEI 2024 | NR. 275
11

Ervaar een dag vol met met VvE-actualiteiten, gevolgd door een gratis lunch, boeiende workshops en presentaties. Ontmoet duizenden mede-bestuurders en verken de uitgebreide informatiebeurs met VvE-producten en diensten!

Wees er snel bij, want vol = vol! Bekijk het volledige programma Scan de QR-code of meld u gratis aan via de website.

Advertentie

VERDWENEN VILLA'S IN UTRECHT

Huis Bellevue aan

het Servaasbolwerk

Een van de meest vergeten gebouwen van Utrecht is Huis Bellevue, dat van 1768 tot 1829 op een prominente plek aan de singel stond, bovenop de toenmalige stadswal. Het lag vlakbij Gasthuis Leeuwenbergh aan het huidige Servaasbolwerk, ter hoogte van de Keukenstraat. Bellevue stond precies in het verlengde van de Maliebaan en was van verre zichtbaar. Later raakte het zo in de vergetelheid dat het zelfs ontbreekt in het boek Slavernij en de stad Utrecht (2021). En dat terwijl Bellevue betaald werd met slavenarbeid en heette naar de Surinaamse koffieplantages van de families Dudok en De With.

Tekst: Arjan den Boer / Beeld: Het Utrechts Archief

Everardus Dudok was in 1714 in Amsterdam geboren als zoon van een handelaar in oosterse tapijten, die nog 'trompetter onder de Prins van Oranje' was geweest. In 1738 trouwde Everardus met Anna Martha de With, geboren in Paramaribo. Via zijn schoonfamilie, inmiddels in Utrecht gevestigd, raakte Dudok betrokken bij de plantage-economie die draaide op slavernij. In 1867 kocht hij samen met een partner de Surinaamse koffieplantage Leverpoel voor 200.000 gulden. Bij dit bedrag waren 150 tot slaaf gemaakten inbegrepen. Samen met zijn zwager Ludolph Simon de With werd hij bovendien eigenaar van de koffieplantages Oud Bellevue en Klein Bellevue, gelegen aan de Cottica- resp. Commewijne-rivier.

Speciale toestemming

Dudok woonde met zijn vrouw en dochter tot 1766 op de buitenplaats Vechtstroom in Breukelen. Toen verhuisden ze naar Utrecht, waar Dudok lid werd van het stedelijk muziekgezelschap Collegium Musicum. Mede met Surinaamse opbrengsten liet hij aan de singel nabij het Lepelenburg het grote huis bouwen

dat hij naar zijn plantage(s) vernoemde: Bellevue. De naam was tevens toepasselijk vanwege het uitzicht, dat volgens latere bronnen tot de Pyramide van Austerlitz reikte. Doduk kreeg speciale toestemming van het stadsbestuur om op de wal te bouwen en de stadsmuur deels af te breken. Hij hoefde zelfs niets te betalen voor de eeuwigdurende erfpacht. Het stadsbestuur zag het huis als een aanwinst. Het kwam precies in het verlengde van de Maliebaan, die aan weerszijden beplant was met bomen. Vanaf het begin van de Maliebaan was er een rechte zichtas op het hooggelegen Bellevue met z'n kasteelachtige aanzien.

Het brede maar ondiepe huis was ongeveer 34 bij 6 meter groot en had een symmetrische opzet. Het was opgetrokken uit baksteen, met natuurstenen vensteromlijstingen in rococo-stijl en een balustrade langs de dakrand. Bovenop het hoge middendeel — een soort toren — stonden twee gebeeldhouwde vazen en een opvallend groot beeld van een arend, overeind gehouden door twee stangen. De fundatiesteen (gevelsteen, bewaard in het Centraal Museum) sprak van

'Urbi ornamentum' oftewel een sieraad voor de stad en bedankte in het Latijn de burgemeesters Nicolaas Kien en Henrik van Asch van Wijck voor hun toestemming. Het opschrift eindigde met het jaartal 1768 en de initialen van Everardus Dudok.

De bouwmeester van Bellevue is onbekend, maar het kan goed de Utrechtse architect en beeldhouwer Joan Verkerk zijn geweest. Hij had Drift 25 in vergelijkbare stijl ontworpen, evenals de Fundatie van Renswoude aan het eind van de Lange Nieuwstraat. Verkerk werkte vaak voor de Utrechtse adel en verbouwde ook Kasteel Sterkenburg. Hoewel hij al in 1699 geboren was, maakte hij nog in 1769 een grafmonument voor de familie Van Westrenen in de Jacobikerk. Verkerk kan dus ook Bellevue hebben ontworpen.

Spookhuis en sloop

Na Dudoks dood in 1779 erfde zijn dochter Johanna Maria het huis en twee andere panden. Er rustte wel een hypotheek op van 50.000 gulden ten behoeve van de plantage Oud Bellevue. Dat wist haar echtgenoot, stadsdoctor Ludovicus Carolus van Lelyveld (1745-1787), maar al te goed: hij had dit sa-

men met zijn schoonvader geregeld. Het stel woonde al in Bellevue. Toen Johanna Maria Dudok op 29-jarige leeftijd overleed, kreeg haar man namens hun kinderen het beheer. Hij plaatste de advertentie: 'TE HUUR met Primo May 1782, een zeer fraay spatieus HUYS, met Koetshuys, Stallingen, en twee Thuynen annex de Huyzinge, genaamd BELLEVUE, staande binnen de Stad Utrecht, op de Wal, zijn capitaal Uitzigt hebbende over de Malibaan &c. Te bevragen by den Heer L.C. van Lelyveld in het opgemelde Huys.' Na zijn eveneens vroege dood stond het huis leeg.

In de Franse tijd werd Bellevue een kazerne, wat aangeeft hoe groot het was. Volgens een tijdgenoot stond het bekend als spookhuis: 'De verschijningen schrikten echter de Fransche grenadiers niet af'. In 1811 stortte bij noodweer een muur in. Later werd Bellevue door kwajongens 'ijverig met steenen bestookt, totdat er geen ruit meer in heel bleef'. In 1829, toen het besluit viel de stadswal te slechten voor een wandelpark, werd Bellevue geveild voor afbraak 'met de Ondermuren en Fondamenten tot aan den beganen grond, zoo als die in den Wal zijn ingewerkt, zonder verpligting tot het herstellen van gezegden Wal'. Kort daarna werden de onderdelen los verkocht, zoals balken, vloerdelen en bijna 500.000 bakstenen.

Na aanleg van het Zocherplantsoen was er niets meer van het huis te zien. Nog in 1860 schreef ene F.M. in de Utrechtsche volks-almanak de dichtregels: 'Breek af wien 't lust! maar hij die breekt / Wordt op een fraaijer schoon dan Bellevue gewezen: / Natuur, die voor haar regten spreekt, / Wijst hem op 't fraai plantsoen, uit stof en puin verrezen.' a

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 31 MEI 2024 | NR. 275
13

PEP EN FRANS OVER FC UTRECHT

In zak en as na nederlaag FC

Utrecht: ‘Zijn best wat gewend maar dit hakt erin’

Het seizoen van FC Utrecht is op droevige wijze geëindigd. Zondagavond werd er in de finale van de play-offs verloren van Go Ahead Eagles. De Domstedelingen leken slechts enkele minuten verwijderd te zijn van Europees voetbal, maar niks bleek minder waar. Dankzij een rode kaart en twee late tegentreffers werd de Europese droom omgetoverd tot een nachtmerrie. Pep en Frans blikken terug op de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles en houden de gewelddadige ongeregeldheden onder de loep.

“H

et seizoen begon dramatisch, maar na de aanstelling van de magische Ron Jans hebben we het ver geschopt”, zo begint Frans. “Helaas bleek het laatste beetje magie er niet meer in te zitten en uiteindelijk staan we met lege handen.”

Pep reageert voor het eerst. “De teleurstelling is enorm groot en nog steeds niet te beseffen. Het is te makkelijk om de nederlaag op één persoon af te schuiven. Iedereen heeft fouten gemaakt. Sam Lammers had in de reguliere speeltijd de bevrijdende 2-0 op zijn voet. Daarnaast dacht Oscar Fraulo dat het slim was om op de middenlijn zijn tegenstander van achteren neer te zagen. Het waren allemaal verkeerde keuzes die in fracties van secondes zijn gemaakt en de wedstrijd negatief hebben beïnvloed. Door deze nederlaag is FC Utrecht helaas het lachertje van Nederland. We hebben verloren van de nummer negen van de competitie en onze grote vriend René Hake gaat er met de winst vandoor.”

Zondagavond had voor alle FC Utrecht-supporters een feestje moeten worden. Helaas eindigde de avond in een catas-

trofe. Tijdens de wedstrijd ontstonden er al ongeregeldheden en na het laatste fluitsignaal braken er rellen uit. “De ongeregeldheden begonnen aan het einde van de reguliere wedstrijd”, zo vervolgt Pep.

“Vanuit het uitvak werd er een fakkel in ons vak gegooid. Die fakkel werd opgepakt en teruggegooid. Dat is niet slim, maar wel verklaarbaar. Ook moest een klein kindje wegduiken voor een vuurpijl. Daardoor ontstond er onmiddellijk reactie vanuit het thuispubliek. Werden die fakkel en vuurpijl niet gegooid, dan was er niks aan de hand geweest.”

Frans vult verder aan. “Na de late tegentreffer in de verlenging werd de frustratie onder de supporters nog groter. De straat werd opengetrokken en de politie werd bekogeld met stenen. Het was een groot gekkenhuis. Burgemeester Sharon Dijksma riep een noodbevel uit en de politie heeft waarschuwingsschoten gelost. Het was een tumultueus einde van het seizoen.”

Dubieuze kaartverkoop

Door ongeregeldheden rondom stadion Galgenwaard zullen veel supporters met het

Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht volgen, maken een column voor DUIC. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Martijn Kramer schrijft het verhaal op.

schaamrood op de kaken de zomerstop ingaan. Pep baalt ook enorm van de seizoenafsluiting. “De club is niet slim omgegaan met de kaartverkoop. Voor deze wedstrijd zijn er heel erg veel kaarten in de vrije verkoop gegooid. Het is veel logischer als de supporters met een clubkaart en seizoenkaart voorrang hebben op het kopen van kaarten. Voor deze wedstrijd kon iedereen kaarten kopen en dat betekent dat diegene ze ook onderhands kon doorverkopen. Op die manier heeft de club geen idee wie er precies het stadion binnenkomt. Alles en iedereen mocht naar binnen en er zaten mensen die niet geïdentificeerd zijn. Op deze manier wordt de kaartverkoop van FC Utrecht een verdienmodel voor han-

delaars en een broedplaats van onrust.” Inmiddels zit het voetbalseizoen er echt op. Dat betekent dat ook de broers de zomerstop ingaan. Tot slot wil Frans nog kort terugblikken op het afgelopen voetbaljaar. “De supporters hebben een vreselijke competitiestart beleefd. Nadat Ron Jans aantrad is dat allemaal veranderd. Zijn komst heeft bij iedereen positiviteit gebracht en dat is het hoogtepunt van dit seizoen. Helaas voelt het voor nu wel alsof het allemaal voor niks is geweest. We eindigen het seizoen, zoals we het begonnen: in mineur. Ook dat is het leven van een FC Utrecht-supporter. Omgaan met teleurstellingen hoort er in Utrecht bij. We zijn best wat gewend, maar deze hakt er behoorlijk in.” a

Samen met Ondernemersfonds Utrecht aan de slag

voor je stad

In juni bestaat Ondernemersfonds Utrecht (OfU) precies 12,5 jaar. Het fonds verbindt Utrechtse ondernemers en zorgt ervoor dat ze gezamenlijke initiatieven in hun buurt ook samen kunnen financieren. En dat lukt goed. Tot nu toe maakte het OfU ruim 4400 Utrechtse projecten mede mogelijk: van feestverlichting tot beveiligingscamera’s, bloembakken aan lantaarnpalen en projecten die te maken hebben met duurzaamheid of sociaal-maatschappelijke thema’s. Ondernemers geven zo steeds meer kleur aan Utrecht.

‘Het contact met andere ondernemers schept samenhorigheid’

Wouter van Kuilenburg is een van de ondernemers die regelmatig samenwerkt met OfU. Daar is hij erg over te spreken. “Het is gewoon heel mooi dat er een initiatief is dat het Utrechtse bedrijfsleven ondersteunt en met ons meedenkt.” Wouter is de eigenaar van Autobedrijf van Kuilenburg in Overvecht. Ook is hij voorzitter van Ondernemersvereniging De Gagelhof. Die vereniging kreeg samen met OfU al allerlei mooie initiatieven voor elkaar in de buurt, zoals het jaarlijkse pleinfeest, een kerstpakketactie en een schoonmaakactie tegen duivenpoep.

“Met de hulp van het Ondernemersfonds kan je buiten de bubbel van je bedrijf iets extra’s doen”, zegt Wouter. “Het fonds helpt ons als winkeliersvereniging met het organiseren van activiteiten.” Zo’n initiatief kan van alles zijn, legt Redmar Hueting uit. Hij is een van de mensen die de aanvragen namens OfU be-

oordeelt. “Het leuke is dat je normaal gesproken misschien een idee hebt en geen geld, maar met Ondernemersfonds Utrecht is er een manier om dat idee mogelijk te maken.”

Wel moet een plan aan bepaalde eisen voldoen. “Het gaat er vooral om dat het iets is voor en door ondernemers en dat het gebied er beter van wordt”, zegt Redmar.

Gezellig, schoon en veilig

Op 8 juni staat het jaarlijkse pleinfeest weer op het programma, dat vanuit winkelcentrum Gagelhof wordt georganiseerd. Het is een dag vol gratis activiteiten voor buurtbewoners en het winkelpubliek. “Zo’n feest zorgt voor meer verbinding in de wijk en tussen de ondernemers”, constateert Wouter tevreden. Hij heeft nog ideeën genoeg. “Ik zou nog wel meer voor de buurt willen doen.”

Het winkelcentrum deed al eens mee aan de Buurtcamping en er zijn nieuwe beveili-

gingscamera’s geplaatst. “Als winkelcentrum hebben we onszelf als doel gesteld om het gezelligste, schoonste en veiligste winkelcentrum van Utrecht te worden. Dat is heel ambitieus, maar wel een duidelijk doel. Daarin worden we ondersteund door het Ondernemersfonds.”

‘Een vriendelijk tarief’ Redmar vindt onder andere de Buurt Mobiel een erg geslaagd initiatief. Die werd in 2016 opgericht en sinds 2019 financieel mede-ondersteund vanuit het Ondernemersfonds. De Buurt Mobiel wordt gerund door vrijwilligers en rijdt in Overvecht en Zuilen. “Daarmee willen we mensen die een beetje sociaal geisoleerd zijn uit hun huis krijgen”, legt Wouter uit. “Die mensen maken dan een praatje met de bestuurder en kunnen zo zelf bood-

schappen doen, naar de kapper of ergens een taartje eten.”

Wouter leverde met zijn bedrijf de Buurt Mobiel auto’s en zorgt voor het onderhoud. De mensen die de Buurt Mobiel gebruiken, zijn vaak slecht ter been. Daardoor is het openbaar vervoer geen optie en een taxi is vaak te duur. De Buurt Mobiel haalt en brengt ze gewoon thuis op, zonder lange wachttijden. “Zonder financiële steun wordt het wel erg lastig om het rendabel te houden voor de passagiers. Nu kan het tegen een vriendelijk tarief.” De Buurt Mobiel is een initiatief voor en door de wijk, en dat vindt Wouter mooi om te zien. “Zoiets schept ook weer een band. Niet alleen tussen buurtbewoners, maar het contact met andere ondernemers schept ook samenhorigheid.”

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl NR. 275 | 31 MEI 2024
Advertentie
14

SPORTUTRECHT

Urban Mix verovert terrein bij de jeugd

ZOEKPLAAT

Zoek de zeven verschillen

OPLOSSING ZOEK DE VERSCHILLEN LOCATIE NACHTEGAALSTRAAT

Na een succesvolle pilot van Urban Mix in de wijk Vleuterweide is dit concept in meerdere wijken gestart. De bedoeling is om tijdens de kortere vakanties kinderen een aantal topdagen te bezorgen met veel sport, cultuur, educatie en sociale activiteiten. Urban Mix is een initiatief van verschillende wijkpartijen, zoals Dock, JoU, SportUtrecht en cultuurorganisaties, waaronder Cultuur19. Waar komt dit vandaan en hoe nu verder?

De tijd van experimenteren is wel zo’n beetje voorbij. Het is gewoon een groot succes. De Urban Mix-dagen gaan tijdens, met name in de kleine vakanties, de stad veroveren. SportUtrecht, JoU en Dock dragen dit succesnummer over aan andere wijken in de stad. Op die manier doen honderden kinderen in de stad gratis of tegen een kleine bijdrage mee. Zowel Laura Machielse (35) van Cultuur19 als Amin Skouri (21), scholarshipper vanuit de Krajicek Foundation, zijn het roerend eens: deze dag verbindt vele kinderen en culturen en laat hen kennismaken met andere zaken dan waar ze dagelijks mee bezig zijn.

Tekst: Marina van Huissteden-Kaspers

“We hebben het eigenlijk samen verzonnen. Dat komt doordat we op de locatie De Weide Wereld bij elkaar zijn. Daar hoort ook de speeltuin SUB bij. We hebben nu ruim twee jaar ervaring en kunnen gewoon zeggen dat deze Urban Mix-dagen voor ons allemaal, maar zeker voor de kinderen die meedoen, een groot succes zijn.” Het succes zit volgens Machielse met name in het feit dat de activiteiten kinderen verbinden en hen kennis laten maken met nieuwe dingen. “In ons geval is dat natuurlijk op het gebied van cultuur. Zo hebben we op de laatste Urban Mix-dag teken- en schilderactiviteiten aangeboden op canvas. Daarnaast hadden we een Fashion Atelier met de nadruk op het maken van haaraccessoires, zoals scrunchies, haarbanden, bloemen en andere frutsels. Het is nu eenmaal zo dat er niet in ieder gezin ruimte en tijd is voor creativiteit. De volgende keer doen we bijvoorbeeld iets op het gebied van theater of wat dan ook.” Het samenwerken met andere organisaties, ook in andere wijken, levert in ieder geval altijd een aantrekkelijk programma op. Nu richten we ons weer op de Zingende Beelden in het Máximapark en het Leidsche Rijn Festival voor kinderen in Castellum Hoge Woerd.

Amin

draait inmiddels ook al een

paar jaar mee op de Urban Mix-dagen. Normaliter is hij vanuit zijn rol als scholarshipper, samen met onder anderen zijn collega Ayoub Chemial, wekelijks in actie bij de Streetsports in Vleuterweide. Daar staan zij samen met buurtsportcoach Mathieu Fuma van SportUtrecht garant voor sporten en bewegen in de openbare ruimte. “Wij zitten dan hier in Vleuterweide, maar dit is er ook in andere wijken. We voetballen, basketballen, rugbyen, kickboksen, van alles. We hebben zelfs al een keer pijl en boog geschoten. Het was dan ook voor ons een kleine stap om mee te doen aan die Urban Mix-dagen, met name bedoeld voor die kinderen die niet op vakantie gaan, maar op deze manier ook leuke dagen hebben. En het werkt. Ze maken nieuwe vrienden, nieuwe jeugd wordt opgevangen, ze krijgen respect en begrip voor elkaar, sport is nu eenmaal altijd een goed bindmiddel.” In de grote vakantie wordt er geen Urban Mix georganiseerd omdat er dan toch heel veel kinderen weg zijn. “Maar we zijn nu bezig om een XXL Streetsportdag te organiseren. Dat doen wij dan weer samen met Saida Marouf van Dock, die echt zo’n beetje alle ouders en kinderen in de wijk kent.” Zelf studeert Skouri, naast zijn hbo-studie Social Work, aan de Krajicek Academie. Via een studiebeurs leert men hier om als rolmodel te fungeren in de

wijk en om activiteiten en evenementen te organiseren en daardoor ook je eigen talenten te ontwikkelen. Alle (vakantie)activiteiten zijn te vinden op de website www.doemeeinutrecht. nl. "Doe Mee in Utrecht" is een initiatief van SportUtrecht, de Brede School Utrecht, Zimihc en Project-O en wordt ondersteund door de

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 31 MEI 2024 | NR. 275 DUIC PUZZEL
Skouri gemeente Utrecht. Hier zijn inmiddels meer dan 700 aanbieders te vinden met de meest uiteenlopende activiteiten: van bingo tot pianoles en van wandelen tot dansen. Vele Utrechters vonden en vinden er hun weg. Wie minder digitaalvaardig is, kan ook terecht in de Utrechtse Activiteitengids. a
15
Laura Machielse en Amin Skouri leggen de deelnemende kinderen uit wat er op het programma staat

DOOR DE OGEN VAN MONDO LEONE | LEON GIESEN, EEN HALF LEVEN BUURMAN ALDAAR

HIJ DEELT ZIJN VERWONDERING OVER DE AMSTERDAMSESTRAATWEG

ER STAAT EEN RIJ OP DE STOEP, BIJ EEN WINKEL. REDELIJK AAN HET BEGIN VAN DE STRAATWEG AAN DE LINKERKANT. IK VRAAG OF ER BINNEN IETS HEEL LEUKS TE DOEN IS. ‘NEE, WIJ STAAN HIER MET PAKKETJES,’ ZEGT DE LAATSTE IN DE RIJ.

Toch weet ik niet helemaal of dat klopt. Ja, dat van die pakketjes is waar, maar volgens mij is er binnen wél iets leuks. Twee mensen hebben namelijk - ona ankelijk van elkaar - tegen mij gezegd dat ze de hele dag vrolijk waren nadat ze daar een pakketje hadden opgehaald. Een van hen had een compliment over haar handtekening gekregen.

Dat is het werk van Frank (spreek uit op z’n Engels). Frank is een stralende verschijning. ’s Ochtends sta ik met hem te

MEER DAN ALLEEN PAKKETJES

Pas na 12 uur dus

AMSTERDAMSESTRAATWEG

praten in de printwinkel. Af en toe komt iemand binnen om een paar A4’tjes te printen. Maar er komen vooral mensen binnen om pakketjes af te halen. Alleen kan dat pas vanaf 12 uur, anders komt hij aan niks anders toe.

Frank doet me denken aan de charismatest, waarover ik ooit las: de ‘e ective communication test’. In het verleden liet een psycholoog, Howard Friedman, proefpersonen die test doen. Vervolgens vulden zij een vragenlijst in over hoe het met hen ging. De mensen die hoog scoorden (en dus charismatisch waren en zich goed voelden) zette hij samen in een kamer met mensen die laag scoorden (die niet charismatisch waren en zich slecht voelden). Ze mochten niet praten. Twee minuten samen in de kamer. En daarna vulden ze weer een vragenlijst in. Wat bleek? Het ging beter met de lage scoorders.

Een goed humeur kan besmettelijk zijn. Een pakketje ophalen bij Frank en je kunt er weer tegenaan.

Op de Amsterdamsestraatweg komen werelden bij elkaar. Er is altijd wat te doen. Er ontstaan wonderlijke ontmoetingen en bijzondere situaties. Heb jij iets meegemaakt of gezien waarover je je verwonderde? Grappig, ontroerend, verrassend, inspirerend. Alles kan, het is immers de Straatweg. Deel je verhaal met ons! Stuur een bericht naar ASW@DUIC.NL

MARNIXLAAN UTRECHT CENTRUM
Mensen komen hier binnen en zeggen ‘Wat ben je vrolijk!’. Ja. En u?

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.