DUIC Krant NR 219 - 14 april

Page 1

De krant die verder kijkt in de stad 14 APRIL 2023 | 9E JAARGANG NR. 219 | KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP DUIC.NL Column Koos Marsman over Straotnaome P. 8 eenElkeweek DUICnieuwe John Co ey is terug: 'Ik had wel het idee dat we iets te bewijzen hadden' P.7 Stuntelende gemeente laat tentoonstelling in de soep lopen Op bezoek bij Slagerij Van Es P.11 Utrechts gemaakt: de schilderijen van Hannie Rieuwerts P. 14 Voor meer info: WhatsApp 06 - 14 41 56 56 of zie campingganspoort.nl MET CATERING MOGELIJK! VERGADERZALEN BIJ CAMPING GANSPOORT Bouw je eigen Domtoren van LEGO® LET OP! Bouwstenen zijn niet inbegrepen. De losse onderdelen kun je kopen via www.bricklink.com Bestel je bouwboekje via duicshop.nl (inclusief verzending) € 7,95 Soworker maakt delen op Social media makkelijk! Boost je content en benut de kracht van je collega’s als ambassadeurs! Test gratis ons platform!

VR 02/06

LIFT MINIMAL-, TECH- EN CHICAGO HOUSE VR 09/06 THE SOFT

GITZWARTE COCKTAIL VAN POSTPUNK, KRAUTROCK EN INDUSTRIAL TECHNO VR 09/06 90’S

ZA 10/06

SLAPEN KAN ALTIJD NOG

DANSEN VOOR 40+ MET DJ HAN VR 16/06

ANTIMATTER DONKERE, MELANCHOLISCHE PROGROCK MET EEN ELECTRONISCH RANDJE

BEKIJK HET VOLLEDIGE PROGRAMMA OP DEHELLING.NL

Ontwikkel je talent, leer verder

Doorgroeien in je vak of je ontwikkelen in een nieuw vakgebied? ROC Midden Nederland is dé mbo-opleider voor korte trajecten en volledige opleidingen.

volwassenenonderwijs bij mbovoorprofessionals.nl

Ben je goed met puzzels en codes? Hou je van spellen zoals Cluedo en Escaperoom? Dan zou je weleens de moord op de camping op kunnen lossen. Probeer met jouw team erachter te komen wie de dader is.

De hele camping wordt omgebouwd tot een crime scene. Het thema zal zijn Happy Holidays. Het spel is avondvullend en minstens één teamlid moet in het bezit zijn van een smartphone. Durf jij het aan?

Tip: kom voorafgaand (uiterlijk 19.00 uur) gezellig dineren bij Camping Ganspoort.

Het 2 gangen-menu is dan € 38,50,- inclusief deelname.

DINSDAG 16 MEI 2023

20.00 UUR TOT CA. 23.00 UUR

MIN. 2 TOT MAX. 6 PERSONEN PER TEAM

ALLEEN DEELNAME € 17,50 P.P.

MELD JE NU AAN VIA

Meer info op onze website campingganspoort.nl

Gemeentelijke vellijst

Er is weer een nieuwe gemeentelijke vellijst vastgesteld. Hierop staan bomen die de gemeente medio 2023 gaat kappen. De belangrijkste reden is meestal ziekte of instabiliteit. Waar dit mogelijk is, plant de gemeente bomen terug.

Kijk op Utrecht.nl/vellijst voor de bomen bij u in de buurt. Hier leest u ook tot wanneer u uiterlijk kunt reageren op de plannen.

Utrecht.nl/vellijst

Advertenties
MOORDSPEL BINNENKORT IN DE HELLING
BINNENKORT IN DE HELLING BINNENKORT IN DE HELLING VR 05/05 COUNTLESS SKIES SHOEGAZE METAL UIT DENEMARKEN ZA 13/05 THE DOORS ALIVE COME ON BABY, LIGHT MY FIRE DO 25/05 RANDY HANSEN JIMI HENDRIX TRIBUTE MET CULTSTATUS ZA 27/05 ROOSTER LATIN, DANCEHALL & AFRO TUNES ZO 28/05 NO BARRIER PUNK, ROCK & METALCORE PARTY MET DJ’S EN LIVEBAND
MOON
ALTERNATIVE ALLE HOUTHAKKERSHEMDEN VERZAMELEN!

Colofon

ddk.nl en redactie DUIC

Lopend door het stof, met het geratel van boorhamers op de achtergrond, heb ik al heel wat bouwplaatsen bezocht in Utrecht. Deze week was ik echter wel op een vreemde bouwplek. Met een helm op was ik te gast bij BAK (basis voor actuele kunst) in de binnenstad van Utrecht. Daar was een tentoonstelling georganiseerd waar meer dan honderd kunstenaars betrokken bij zijn. Op zich een leuk idee, een tentoonstelling op een bouwlocatie, maar dat was helemaal niet de bedoeling. De verbouwing had klaar moeten zijn voor de opening. Alleen omdat de ene afdeling van de gemeente, als eigenaar van het gebouw, bij een andere afdeling van de

DE VERANDERENDE STAD IN BEELD

gemeente was vergeten te melden dat de werkzaamheden begonnen waren, kon de bouwinspecteur niet op tijd alles controleren. Het lijkt erop dat er iemand heeft zitten slapen. Het gevolg is dat de tentoonstelling en alle trainingen die erbij horen maar heel beperkt kunnen doorgaan. De gemeente betreurt de gang van zaken. Terwijl ik rondliep door het gebouw van BAK staken de betrokkenen hun verbazing niet onder stoelen of banken. Want hoe kan het nou zo zijn misgegaan? Lees verder op pagina 7.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger, terwijl andere straten en pleinen juist al decennia hetzelfde blijven. In deze rubriek laten we dat zien.

MARIAPLAATS 2023

Ga naar DUIC.nl voor meer oude en nieuwe foto’s van de stad.

1930

U bent altijd welkom voor een open gesprek.

Bel 0800 - 023 05 50 of ga naar monuta.nl/ utrecht

Advertenties helder over wat een uitvaart kost

Johan Sienema Utrecht

Soworker maakt delen op Social media makkelijk!

Boost je content en benut de kracht van je collega’s als ambassadeurs; 8 x meer bereik, 7 x hogere conversie en aanzienlijk meer sollicitanten.

Test gratis ons platform!

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 14 APRIL 2023 | NR. 219
Media Website DUIC.nl Facebook DUICNL Twitter @duicnl Instagram duic.nl REDACTIE Robert Oosterbroek CONTACT REDACTIE redactie@duic.nl 06 86 80 32 22 VRAGEN OVER DISTRIBUTIE? Pierre Schoonhoven via pierre@duic.nl, 06 - 14 41 56 56 AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE ART DIRECTION EN VORMGEVING UITGEVERS Joris Daalhuisen en Martijn Rademakers ADVERTEREN Helling 13, 3523 CB Utrecht, adverteren@duic.nl Dave Vorstenbosch dave@duic.nl 06 43 03 58 73
Social
INHOUD Nieuws
in Beeld Jeugd
Utrechtse
voor
gemeente Tentoonstelling bij BAK loopt in de soep
Marsman Straotnaome
Hoe pakt Utrecht het dit jaar aan?
John Co ey-frontman David Achter de Molen Cultuur / Uit
5 DUIC
Olympisch Worsteltoernooi 6 Vier vragen over... De
bijstandsregeling
jongeren 7 Gestuntel bij de
8 Column Koos
8 Aanpak eikenprocessierups
8 Utrecht volgens...
leukste tips Stad / Leven
bezoek bij Slagerij Van Es
Herkomst straatnamen Voetiusstraat 12 In other news Oopen 13 Op pad met Oud-Utrecht Een wandeling langs de Leidse Rijn 14 Puzzel Zoek de verschillen Sport 15 Pep & Frans over FC Utrecht FC Utrecht geeft het goede voorbeeld 15 SportUtrecht Zwemmen met Toos en Ida
10 Uittips Elke week de
11 Op
12
Arjan den Boer, Bas van Setten, Bo Steehouwer, Floor Vervoort, Ilana Noot en Lisette Oorschot
3
Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl NR. 219 | 14 APRIL 2023 4

DUIC IN BEELD

Er was een grote kans dat er in het paasweekend veel toekomstige wereldkampioenen in Utrecht waren. Toen werd namelijk het jeugd Olympisch Worsteltoernooi georganiseerd in Sportcentrum Galgenwaard.

Ruim 700 jongeren uit meer dan 24 landen streden tegen elkaar in verschillende

gewichtsklassen. Volgens de Utrechtse worstelvereniging De Halter, de organisator van het evenement, hebben vrijwel alle Europese, mondiale en olympische worstelkampioenen in het verleden meegedaan aan dit toernooi. “Het mag daarom met recht het ‘toernooi der kampioenen’ worden genoemd.”

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 14 APRIL 2023 | NR. 219
Fotogra e: Bas van Setten
5

VIER VRAGEN OVER AFWIJKEN VAN DE PARTICIPATIEWET

Gemeente Utrecht kent werkzoekende jongeren sneller bijstand toe

De gemeente Utrecht blijft afwijken van de Participatiewet om zodoende werkzoekende jongeren beter te kunnen helpen. Daarmee wijkt ze af van landelijk beleid, maar de gemeente wil niet wachten op nieuwe regelgeving vanuit Den Haag die in de maak is. Het is een vervolg op de proef die in december 2021 begon, toen Utrecht de regels voor bijstand voor jongeren tot 27 jaar versoepelde. “Onacceptabel”, zei demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma toentertijd over het feit dat gemeente Utrecht de regels niet goed toepaste. Door de proef die in 2021 begon, konden werkzoekenden tot 27 jaar direct aanspraak maken op een bijstandsuitkering, in plaats van eerst vier weken te wachten. Ook mochten ze wat geld bijverdienen naast de uitkering. Deze week verscheen de evaluatie van dit speciale beleid van de gemeente. Wat blijkt? Utrecht is tevreden en gaat door op de ingeslagen weg totdat de Participatiewet in Den Haag wordt gewijzigd. De verwachting is dat een wetswijziging op zijn vroegst op 1 januari 2025 in werking treedt. Welke wijzigingen dat precies zijn, is nog niet bekend. De gemeente Utrecht blijft tot die tijd lobbyen voor de wijzigingen in het beleid. Deze week: vier vragen over het afwijken van de Participatiewet door gemeente Utrecht om werkzoekende jongeren sneller bijstand toe te kennen.

Tekst: Floor Vervoort

1Wat wordt bedoeld met ‘de Participatiewet’?

De Participatiewet gaat over uitkeringen voor mensen vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd. Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. Zij krijgen elke maand geld van de gemeente, een uitkering. De bijstandsuitkering valt onder deze wet. Daarom wordt het ook wel een Participatiewet-uitkering of PW-uitkering genoemd.

Voor jongeren onder de 27 jaar gelden strengere regels om de bijstandsuitkering aan te kunnen vragen dan voor volwassenen. Volgens de Participatiewet moeten jongvolwassenen vanaf de aanvraag voor bijstand eerst vier weken zoeken naar een studie of werk, voordat ze recht hebben op de bijstandsuitkering. Na deze zoekperiode kunaanvragen.

Een andere regel is de ‘vrijlatingsregeling’, waarbij je een deel van de inkomsten uit vrijwilligers- of deeltijdwerk mag behouden tot een maximum van 246 euro per maand. Volgens de Participatiewet hebben jongeren onder de 27 jaar hier geen recht op.

Gemeente Utrecht wilde af van bovenstaande regels en begon in december 2021 een proef om jongeren tot 27 jaar sneller bijstand toe te kennen. Hierbij werd de zogenoemde ‘zoektermijn’ voor jongvolwassenen niet meer toegepast en werd de ‘inkomstenvrijlating’ ook toegepast bij deze jongeren in Utrecht. Nu worden de twee maatregelen permanent ingevoerd in de gemeente totdat de Participatiewet wordt gewijzigd.

2De gemeente Utrecht treft sinds 2022 dus twee maatregelen om jongeren sneller bijstand toe te kennen. Een daarvan is het afscha en van de ‘zoektermijn’. Welke e ecten heeft het afscha en van de zoektermijn op jongeren?

De gemeente Utrecht is het niet eens met de regel om jongeren eerst vier weken te laten zoeken naar een studie of werk, voordat de

“Een vier weken zoektermijn betekent dat jongeren langer moeten wachten op de bijstand of dat ze afhaken tijdens de aanvraagprocedure. Laatstgenoemde bijvoorbeeld door het ervaren van een te hoge drempel of onduidelijke aanvraagprocedure. Hierdoor is het mogelijk dat de problemen van jongeren, bijvoorbeeld schulden en psychische problematiek, verergeren of dat ze buiten beeld raken”, zo legt het college uit in de raadsbrief.

De aanpak voor jonge werkzoekenden in Utrecht wordt daarom sinds 2022 gelijkgesteld aan die van volwassenen, waardoor de aanvraag voor de bijstandsuitkering meteen in behandeling wordt genomen. “Dit doen wij om te voorkomen dat kwetsbare jongeren onnodig diep in de schulden of buiten beeld raken”, aldus de gemeente.

De ervaringen van zowel de uitvoerende teams van de gemeente Utrecht als jongeren met het afschaffen van de zoektermijn zijn overwegend positief. De uitvoerende teams geven aan: “Het zorgt voor voorkomen van (grotere) schulden bij jongeren, het verlaagt de stress bij jongeren en zorgt voor een duidelijker proces voor het aanvragen van bijstand.” 3

De andere maatregel die de gemeente Utrecht sinds 2022 treft is het toepassen van de ‘inkomstenvrijlating’. Wat zijn de e ecten van het toepassen van de inkomstenvrijlating op jongeren?

De ‘vrijlatingsregeling’, die volgens de Participatiewet alleen mag worden toegepast op mensen die ouder zijn dan 27 jaar, wordt ook gebruikt bij jongvolwassenen in Utrecht. Dit betekent dat deze groep tot maximaal 246 euro van de inkomsten uit vrijwilligers- of deeltijdwerk mag behouden. Deze regeling is in het leven geroepen om mensen te laten ervaren dat werken loont. “Indien er geen inkomstenvrijlating toegepast was, was het onwaarschijnlijk geweest dat een aantal van de jongeren naast de bijstand was gaan werken”, zo is in de evaluatie te lezen.

Het toepassen van de inkomstenvrijlating had volgens de evaluatie en raadsbrief een positief effect op de jongeren. “Het draagt bij aan het doel om jongeren te motiveren om te gaan werken door hen te laten ervaren dat

werken loont.”

Een aantal jongeren die in 2022 de inkomstenvrijlating toegekend hebben gekregen, zijn door de gemeente telefonisch geïnterviewd. “De jongeren die naast de bijstand zijn gaan werken geven aan dat dit vanwege noodzaak was: met de extra inkomsten kunnen zij in hun eigen levensonderhoud voorjongeren aan dat het werken naast de bijstand ook op andere gebieden, dan enkel op leven, bijvoorbeeld een gevoel van voldoening of meer sociale contacten.”

4Ziet de gemeente een stijging in het aantal bijstandsaanvragen in 2022 ten opzichte van het jaar ervoor?

In 2022 hebben circa 1150 jongeren bijstand aangevraagd ten opzichte van circa 1000 jongeren in 2021. Dit is een stijging van ongeveer 15 procent. Echter zijn er minder aanvragen toegekend in 2022. Van deze aanvragen is in 2022 57 procent toegekend en 37 procent afgewezen. Van circa 45 bijstandsaanvragen uit 2022 moest het besluit nog worden genomen op het moment van ophalen van de cijfers uit de systemen, zo staat in de evaluatie. In 2021

is 66 procent toegekend en 33 procent afgewezen.

“Het afschaffen van de zoektermijn en het toepassen van de inkomstenvrijlating heeft niet geleid tot ongewenste effecten voor de gemeente Utrecht. Het heeft namelijk geen aanzuigende werking gehad van jongeren met een relatief korte afstand tot de arbeidsmarkt op de bijstand. In 2022 is geen grotere groep jongeren ingestroomd in de bijstand met een relatief korte afstand tot de arbeidsmarkt ten opzichte van 2021”, zo schrijft het college in de raadsbrief. “Ook is er in 2022 geen snellere uitstroom van jongeren uit de bijstand geweest ten opzichte van 2021.” Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de balans in de Participatiewet herstellen door de mens centraal te stellen en uit te gaan van vertrouwen. Gemeente Utrecht: “Deze evaluatie laat zien dat de wetgever dit vertrouwen ook echt kan geven aan jongeren tot 27 jaar. Uit de evaluatie blijkt namelijk dat de overgrote groep jongeren alleen bijstand aanvraagt als dat écht nodig is. Deze jongeren hebben geen intentie om hier misbruik van te maken of langer dan nodig is gebruik te maken van de bijstand. Zij willen zelf zo snel mogelijk aan het werk”, zo is in de evaluatie te lezen.

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl NR. 219 | 14 APRIL 2023
6
"Het afscha en van de zoektermijn en het toepassen van de inkomstenvrijlating heeft niet geleid tot ongewenste e ecten voor de gemeente Utrecht."

BAK TELEURGESTELD IN GEMEENTE

Stuntelende gemeente Utrecht laat internationale tentoonstelling in de soep lopen

Doordat de ene afdeling van de gemeente bij een andere afdeling van de gemeente was vergeten te melden dat de bouwwerkzaamheden aan het gebouw van de culturele instelling BAK in de binnenstad begonnen waren, kan een tentoonstelling waar meer dan 120 kunstenaars bij betrokken zijn maar beperkt doorgaan. “Dit had niet mogen gebeuren”, vertelt een teleurgestelde Lodewijk Reijs, operationeel manager bij BAK.

De gemeente Utrecht is eigenaar van het gebouw aan de Pauwstraat 13A, waar 46 jaar lang podium RASA gehuisvest was. In 2017 werd er een nieuwe culturele instelling gevonden die – als onderhuurder – intrek nam in het gebouw. Het Utrechtse BAK, basis voor actuele kunst gebruikt het gebouw voor o.a. debatavonden, artist talks, kunstpresentaties, performances en audiovisuele installaties. Om het voormalige podium meer geschikt te maken als expositieruimten zijn er afgelopen jaren verbouwingen geweest. De meest recente daarvan begon begin dit jaar, en was gericht op het aanpakken van de achtergevel. De werkzaamheden zelf waren zo goed als klaar, en BAK was tevreden met het resultaat. Alles moest 1 april afgerond zijn want toen stond de opening gepland van de grote tentoonstelling UPS: Ultradependent Public School.

Alleen een paar dagen voor de opening bleek er iets grondig mis te zijn gegaan. De gemeente was als eigenaar van het gebouw vergeten te melden dat de verbouwing was begonnen. Dit had ze moeten melden bij: de gemeente. Dat is een verplichting omdat een inspecteur voor bouw- en woningtoezicht alles moet controleren, zoals of de werkzaamheden wel kloppen met de aangeleverde stukken bij de vergunning. Omdat de ene ambtenaar dus bij een andere ambtenaar was vergeten te melden dat de bouwwerkzaamheden begonnen waren, was bouwtoezicht te laat betrokken en was er onvoldoende tijd om de werkzaamheden te controleren. Ook was de brandmeldinstallatie niet tijdig gecerde eisen. Hierdoor konden de gemeente en de Veiligheidsregio Utrecht het gebouw niet veilig verklaren en kan de tentoonstelling in de geplande vorm niet doorgaan.

Opening

“We hoorden op vrijdagavond dat het gebouw niet werd vrijgegeven terwijl de opening op zaterdag gepland stond. Met stoom en kokend water hebben we toen nog iets

kunnen regelen waardoor we toch iets van een opening hadden”, vertelt Lodewijk Reijs, operationeel manager bij BAK. Een oplossing werd gevonden door het organiseren van een bouwplaatsbezoek, want formeel was het pand nog een bouwplek omdat het niet was vrijgegeven. Zo’n bouwplaatsbezoek kan echter maar met een beperkt aantal aanwezigen op hetzelfde moment en met aanvullende veiligheidsmaatregelen, zoals de inzet van brandwachten. Reijs: “Maar sindsdien is het gebouw weer dicht voor het publiek.”

Tot overmaat van ramp bleek toen de bouwinspecteur langskwam – de week nadat de tentoonstelling in volle glorie open had moeten zijn - dat er een mogelijk problemen zijn met de constructie. Bij een eerdere verbouwing in het pand is een tussenverdieping aangepakt, maar een van de balken blijkt mogelijk de nieuwe constructie niet te kunnen houden. Daardoor is nu een gedeelte van gebouw verder afgezet met bouwhekken. Dit had volgens BAK ook al eerder aan het licht moeten komen.

In zekere zin gaat de presentatie nog wel door. Maar niet op de manier waar maanden aan gewerkt is. De tentoonstelling had als doel om mensen te activeren en communites te vormen, en gebruikt het beeld van een school als centraal begrip. Daarom is het gebouw van BAK omgevormd tot een soort schoolgebouw en zijn de ruimtes ingericht als varianten op een gymzaal, een copybar, een alternatieve bibliotheek, een microkosmische ruimte en een cafetaria. Op het publieke programma dat twee maanden duurt, tot eind mei, staan veel trainingen, symposia, rituelen, veldopnames, workshops, radioshows die de hele dag duren, lezingen, het delen van vaardigheden, bijeenkomsten en cook-offs. Veel van deze trainingen gaan (in aangepaste vorm) door maar het tegelijkertijd vormen van een community en een publiek ‘schoolgebouw’ kan maar heel beperkt plaatsvinden omdat het gebouw dus maar heel beperkt toegankelijk is. “Het is redden wat er te redden valt”, aldus Reijs.

BAK neemt het de gemeente kwalijk. Reijs vertelt: “We hebben keihard gewerkt aan deze tentoonstelling. Er komen kunstenaars uit allerlei landen, van de Filipijnen tot de Verenigde Staten. We wilden de tentoonstelling delen met Utrechters en we wilden de stad delen met mensen die van ver moeten komen. Het is allemaal heel erg spijtig.” Reijs benadrukt overigens dat veiligheid het allerbelangrijkste is, BAK wil natuurlijk niemand in gevaar brengen. “Alleen hebben wij hier helemaal niks aan kunnen doen. En dan is het heel zuur dat we er wel mee geconfronteerd worden. Iemand bij de gemeente heeft zitten slapen. Iedereen wist dat deze opening eraan zat te komen, en dat het een heel belangrijk moment was. In een vorige fase van de verbouwing gingen er eerder ook al dingen mis. We dachten nog, dit moet niet nog een keer gebeuren. Er werd ons steeds toegezegd dat alles geregeld was. We gaan hier zeker nog het gesprek over aan met de gemeente.”

Het college van B&W is in een brief aan de gemeenteraad uitgebreid ingegaan op de situatie. “We betreuren deze situatie enorm en realiseren ons dat het voor BAK veel extra werk heeft opgeleverd om zich op het laatste moment aan te moeten passen aan de nieuwe situatie.” Ook wordt er vooruitgeblikt: “Zodra de opgeleverde werkzaamheden aan het pand zijn gecontroleerd, kan het verbouwde gedeelte van het pand worden vrijgegeven en kan de tentoonstelling ook door publiek zonder nadere (veiligheids)maatregelen worden

bezocht. De gemeente doet er alles aan om dit zo snel mogelijk te kunnen doen.”

Het college laat weten dat er gezocht is naar een alternatieve ruimte. BAK heeft voor deze tentoonstelling verschillende fondsen en subsidies gehad, en daar staat natuurlijk ook tegenover dat de tentoonstelling daadwerkelijk in zijn volledigheid moet plaatsvinden. “Naast dat een alternatieve ruimte niet direct voorhanden is, zijn de tentoonstellingen en workshops afgestemd op het gebouw. Zolang het gebouw gesloten blijft, moet BAK alle deelnemers teleurstellen. Ook kan BAK haar verplichting jegens de kunstenaars niet nakomen.” Verder zegt het college dat ze in gesprek gaan met BAK over de situatie en wat “Verder kijken we kritisch naar ons werkproces en onderzoeken we intern hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe we herhaling kunnen voorkomen.”

Het is nog onduidelijk wanneer het gebouw weer volledig wordt vrijgegeven. Tot die tijd kan er beperkt gebruikt worden gemaakt van de ruimtes. De tentoonstelling kan op deze manier niet volledig tot zijn recht komen en de trainingen kunnen in beperkte vorm doorgaan.

Wil je meer lezen over de tentoonstelling UPS: Ultradependent Public School? Dat kan op de website van www.bakonline.org. Daar is ook een lijst te vinden van alle programmaonderdelen die nog wel door kunnen gaan.

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 14 APRIL 2023 | NR. 219
Tekst en fotogra e: Robert Oosterbroek Na inspectie bleek dat er mogelijk problemen zijn met de constructie van de tussenverdieping
7
Achter de bouwhekken is het verboden terrein voor de bezoekers van de tentoonstelling

COLUMN

Straotnaome

Vedaog verschijn Het Utrechts Straatnamenboek. Da’s nie zomaor ’n opsomminkje van wa straote, laone, dreve en baone. Nee, de schrijver Erik Tigelaar heb d’r ze leveswerrek van gemaok om van elleke Utregse straot an te geve waor de naom vedaon komp. Da’s veul werrek gewees wan de historie van straote gaot ver trug soms: neem de Zaodelstraat die al in 1165 bekend stond as ‘de straot onder de burcht’ en pas honderde jaore laoter de Zaodelstraot genoemp wer naor de zaodelmaokers. Da boek heb bijna 400 paogina’s en is dus heul wa anders dan ’t Uterechse straoteboekie da me vaoder vroeger had. Da was zo’n zakdingetsjie daj’ kon raodplege as je nie wis waor ’n bepaolde straot zich bevond, dan ston d’r bij welleke and’re straote daor in de omgeving waore en welleke bus er reed. Da boekie was dan ook ’n uitgaove toen van ’t Gemeentelijk Vervoerbedrijf. Het eerste boekie da’k ken waorin Utregse straotnaome worre uitgeleg kwam in 1997 uit bij boekhandel Broese-Kemink. De schrijver was J.A.F. de Rijk en die beperrekte zich tot zeer korte beschrijvinge van 217 straote in de binnestad. Veul informaosie haolde De Rijk uit ’t boek da Nicolaas van der Monde in de 19e eeuw ha geschreve en wa toen in Nederland ’t allereerste boek war mè beschrijvinge van straotnaome. Ook Tigelaar zal voor de binnestad veul leune op die Van der Monde maor nie zonder alle straotnaome opnieuw teuge ’t lich te hebbe gehouwe zo as ‘t ’n histories ondezoeker betaomp. Daornaos beschik Tigelaar over veul actuele informaosie wan hij was zellef lange tijd straotnaomgever in Uterech as lid van de Straotnaomecommissie tusse 1997 en 2016. Daorna beloofde hij ’t ultieme straotnaomeboek te gaon maoke en hij hield woord, behalleve dan da ’t eers in 2019 zou uitkomme, wa door ’t veule werrek 2023 is geworre. In ’t boek kommie de straotnaom Koos Marsman-laon (nog) nie teuge. Da’s jammer zou u zegge en da zeg ‘k ook, maor ’t is nu eenmaol stelregel (op ’n enk’le uitzond’ring na) da ’n straot pas naor iemand wor genoemp as ie is overleje. En da ben’k nog lang nie van plan!

DE EIKENPROCESSIERUPS

Koos Marsman is ambesedeur vollekstaol en commetator. Hij schrijf tweewekelijks voor DUIC, natuurlijk in de Uterechse vollekstaol

Steeds minder eikenprocessierupsen in Utrecht; hoe ziet de aanpak van de gemeente eruit?

Jeuk, bultjes, brandende ogen en pijn aan je luchtwegen. Het zijn allemaal klachten die je kunt krijgen als je in aanraking bent geweest met de haartjes van de eikenprocessierups. Elke zomer is het weer oppassen geblazen tijdens een wandeling of etstochtje. Wie in de buurt van eikenbomen komt waarin de eikenprocessierups huist, loopt kans om de haartjes op zijn huid of in zijn kleding te krijgen. Utrecht telt zo’n 13.000 eikenbomen in verschillende lanen en parken en daarnaast veel eiken in bosplantsoenen en bossen op landgoederen. Genoeg reden voor de gemeente Utrecht om de rups te bestrijden en overlast te voorkomen. Hoe gaat de gemeente dat dit jaar aanpakken?

Afgelopen jaar was de ‘plaagdruk’ in Utrecht veel lager dan in de jaren ervoor. Zo kreeg de gemeente in 2022 slechts 175 meldingen over eikenprocessierupsen binnen. In 2021 waren dat er nog 269 en in de jaren daarvoor ging het om nog veel meer meldingen: 700 in 2020 en 1200 in 2019. Hoe het precies kan dat de plaag minder is geworden, is niet duidelijk. De gemeente spreekt van ‘een combinatie van factoren’, zoals het weer en schommelingen in de omvang van de populatie rupsen. Toch wordt de rups ook dit jaar weer bestreden, omdat het beestje – vanwege de klachten die de brandharen veroorzaken – een risico vormt voor de volksgezondheid. De gemeente probeert het aantal eikenprocessierupsen op twee manieren te verminderen, namelijk ‘preventief’ en ‘reactief’. Preventief betekent in dit geval dat de plaagdruk zo vroeg mogelijk verminderd moet worden. De reactieve aanpak houdt in dat nesten van eikenprocessierupsen zo snel mogelijk worden weggehaald op plekken waar ze voor overlast kunnen zorgen, zoals

Preventieve aanpak

Wat gaan we de komende tijd merken van de

aanpak van de rupsen? Om te zorgen dat er ook dit jaar niet te veel eikenprocessierupsen in de stad komen, probeert de gemeente vooral te werken aan het vergroten van de biodiversiteit. Ook het aantrekken van natuurlijke vijanden van de rups hoort daarbij. Vorig jaar zijn bijvoorbeeld stukken gras omgetoverd tot hooiland, omdat dat natuurlijke vijanden zoals sluipvliegen, sluipwespen en gaasvliegen aantrekt. Ook komen er vogels op af die de eikenprocessierupsen eten. De gemeente gaat dit jaar op meer plekken zulk bloemrijk hooiland creëren.

Op andere plekken zijn dan weer speciale bloembollen geplant, die de natuurlijke vijanden van de rups aantrekken. Dit jaar worden in de middenberm van de Biltse Rading en in Transwijk vogelbosjes aangeplant.

Ook nestkasten worden de afgelopen jaren gebruikt bij preventie, omdat koolmezen en pimpelmezen de eikenprocessierupsen opeten. In 2019 zijn er 120 van deze kasten opgehangen als proef en in 2020 zijn er 245 extra kasten geplaatst. Volgens de gemeente is een grote meerderheid van de kasten bezet en de proef is dan ook een succes. De nestkasten blijven hangen, maar worden niet vervangen als ze kapot zijn. De gemeente denkt overigens niet dat dat ervoor zorgt dat er

minder mezen in de kasten terechtkunnen.

Bestrijdingsmiddelen

Bestrijdingsmiddelen worden door de gemeente Utrecht steeds minder gebruikt. Sinds begin 2021 is de gemeente gestopt met het gebruik van Xen Tari, een bacteriepreparaat dat de rupsen doodt.

Vanaf 2022 worden alleen nog nematoden ingezet, een soort aaltjes die de rupsen doden, maar ook dat gebeurt op steeds minder plekken. In 2020 werden nematoden op twaalf locaties gebruikt, in 2021 op acht locaties en vorig jaar nog op vijf locaties. De gemeente stopt vanaf dit jaar met het gebruik van nematoden.

Reactieve aanpak

De gemeente kiest voor een reactieve aanpak van de eikenprocessierupsen als er meldingen zijn gedaan door bewoners of organisaties. Er wordt dan voor gekozen om nesten weg te zuigen, wat een effectieve maar ook arbeidsintensieve methode is.

Daar komt bij dat de nesten op een be-

paalde locatie soms meerdere keren moeten worden weggezogen. Grondnesten van de rups zijn bijvoorbeeld vaak moeilijk te vinden en grondnesten die niet ontdekt zijn, kunnen weer voor nieuwe plagen zorgen. Bomen waarin de rupsen zijn aangetroffen krijgen een lint, zoals in de zomer vaak te zien is bij eikenbomen. Dat helpt voorbijgangers waarschuwen dat de eikenprocessierups aanwezig is en aannemers kunnen snel zien waar ze de nesten moeten bestrijden.

Voor de bestrijding van de eikenprocessierups was vorig jaar 200.000 euro uitgetrokken, maar omdat de plaagdruk lager was dan gedacht, is daar maar 22.000 euro van uitgegeven voor de bestrijding. Daarnaast heeft de gemeente 20.000 euro uitgegeven voor het aanschaffen en planten van bloembollen, om de biodiversiteit te versterken. De gemeente weet niet of de verlaagde plaagdruk dit jaar doorzet. Als niet al het geld nodig is voor de bestrijding, dan wordt het gebruikt voor andere maatregelen, zoals versterken van de biodiversiteit op plaatsen waar veel rupsen leven.

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl NR. 219 | 14 APRIL 2023
8
Tekst: Ilana Noot / Fotogra e: Robert Oosterbroek

‘Geen 130 shows meer in een jaar, maar 30 of 40 vettere shows’

In de rubriek Utrecht Volgens spreken we een bekende of onbekende Utrechter. Vaak met een actuele aanleiding en altijd met een paar standaardvragen over het leven in Utrecht.

Na zes jaar is de Utrechtse punkband John Co ey sinds begin maart terug: met hun nieuwe single STEAM WALTZ en deze zomer met ook een nieuw album. De band werd in 2002 opgericht en stond onder meer op alle grote Nederlandse festivalpodia. Nadat de band in 2016 besloot te stoppen, maken ze nu dus een comeback. En dat wordt onder andere gevierd met The Homecoming op 20 mei: een show in de Utrechtse openlucht op het experimentele stadsplein Beton-T in de Merwedekanaalzone. Ook staan ze 16 december voor het eerst in de AFAS Live. We vroegen frontman en zanger David Achter de Molen hoe het voelt om weer terug te zijn met de band.

Tekst: Bo Steehouwer / Fotogra e: Bas van Setten Wat gaat er bij Beton-T allemaal gebeuren?

“In totaal zijn er vijf shows: vier gastoptredens, waaronder een goochelduo, en onze band als afsluiter. Het wordt een mini-festival. Na onze laatste Europese tour eindigden we in Utrecht. Toen deden we als afsluiting een show in de Ronda. Nu wilden we het iets bijzonderder aanpakken en het buiten doen. We organiseren het samen met TivoliVredenburg en EKKO. De Kromme Haring regelt het bier, onze favoriete tatoeëerders komen tat-ken. Het wordt lekker een Utrechts feestje.”

Waarom zijn jullie gestopt met de band?

“Ik denk dat we allemaal dachten dat we nooit meer bij elkaar zouden komen. We stopten na een insane groot tourproces. We deden 120 tot 130 shows per jaar. We gingen weer richting het einde van zo’n plaatcyclus, die meestal drie jaar duurt. De vraag was toen: gaan we weer tekenen voor een nieuwe plaat? Als je ‘ja’ zegt, zit je er ook helemaal in. Dan kost het je verjaardagen, bruiloften en begrafenissen. De band gaat dan voor alles. Tot onze verbazing zeiden we unaniem ‘nee’. Het was tijd voor wat nieuws.”

Is dat achteraf een goede keuze geweest denk je?

“Achteraf voelden we allemaal dat de shows soms automatisch gingen. Als ik het podimeer zoveel bij. Dan had ik gewoon een goede show gedraaid. We wilden de sleur en die automatische piloot voor zijn, denk ik. Als we

het niet voor de volle 100 procent doen, doen we het niet. We wilden misschien ook wel eens wat anders. En dat deden we dus ook. Gek genoeg kwam ongeveer drie jaar geleden toch het gesprek en zeiden we: ‘John Coffey is het allervetste dat we hebben gedaan.

Als dat ook in een andere vorm kan, moeten we dat misschien gewoon doen.’ Dat was een enge stap. We hadden de band met een lekker gevoel afgesloten. Er zat als het ware een strik omheen. Die strik er dan afhalen is heel spannend. Dat proberen we zo goed mogelijk te doen.”

Hoe pakken jullie dat aan?

“We hebben twee jaar de tijd genomen om onze nieuwe plaat te schrijven. We zijn er echt heel blij mee. Ook hebben we nagedacht over onze shows. We hebben vroeger ontzettend veel in het buitenland gespeeld, maar nu dachten we: niet elk weekend meer naar Duitsland, maar een week uittrekken voor alle steden daar. Wat volwassener toeren eigenlijk. En misschien geen 130 shows doen in een jaar, maar dertig of veertig wat vettere shows, zoals die in de kroegen en bij Beton-T. En een paar keer per jaar willen we gewoon iets heel bijzonders neerzetten. Niet alleen een optreden, maar er iets meer van maken dan dat.”

Hoe voelt het om weer terug te zijn met jullie band?

“Dat bevalt tot nu toe verdraaid goed. Vorige maand speelden we gratis in vier kroegen. De allerkleinste shows in kroegen met zes-

tig man vonden we altijd al vet. We vonden het een coole manier om onze comeback aan te kondigen: hier hebben jullie een nieuwe single, er komt een nieuwe plaat én volgende week staan we in vier kroegen. Die shows gingen super. Het was wel overleven, want het was er bloedheet. Die zijn niet gebouwd op zoveel mensen. Het zweet droop van het plafond en mensen doken over elkaar heen. De eerste echte show was op Paaspop, met de hele crew erbij. Dat was te gek. Ik had wel het idee dat we iets te bewijzen hadden. Maar de tent ging vijf minuten voor de show dicht, omdat die al vol was. Er staan nog veel andere festivals op de planning deze zomer en er komt een rondje buitenland aan.”

Waar kom je tot rust in Utrecht?

Waar kan je culinair genieten in Utrecht?

“De strijd gaat tussen De Watertoren (WT Urban Kitchen) op Rotsoord en De Goedheyd aan de Hamburgerstraat.”

En waar drink je het lekkerste biertje in Utrecht?

“Toch gewoon aan de bar in dB's met obscure grind-punk over de speakers.”

Wat is je lievelingsplek in Utrecht?

“Ergens tussen de markt op Vredenburgplein, The Village en Broese.”

Wat is je lievelingswinkel in Utrecht?

“Dat is Broese. Vooral het nieuwe pand blijft

bij elk bezoek adembenemend.”

Waar ben je trots op als Utrechter?

“Dat we zo'n levendige muziekscene hebben. Werkelijk in elk genre zijn veel bands actief en worden avonden georganiseerd. Voor mij is dat een absolute must in de stad waarin ik woon.”

Wat was het beste optreden dat je ooit in Utrecht gezien hebt?

“Oei dat zijn er nogal wat. Wat me te binnen schiet is het klassieke concert op de singel vorig jaar dat ik met mijn vriendin vanachter een hek moest volgen, omdat het te vol was. Maar ook Nick Cave in de Grote Zaal van TivoliVredenburg.”

Hoe ziet jouw favoriete weekend eruit in Utrecht?

“Op vrijdagmiddag een borrel bij De Kromme Haring, dan door naar Beton-T om bandjes te kijken en zelf een show te geven. Zaterdagochtend een rondje hardlopen om de singel en dan met mijn vriendin naar The Villamarkt voor een visje. 's Avonds uitgebreid uit eten bij een nieuw restaurant dat we nog niet hebben geprobeerd en zondag de hele dag bij familie over de vloer.”

Utrecht is… “... thuiskomen.”

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 14 APRIL 2023 | NR. 219
9
‘Ik had wel het idee dat we iets te bewijzen hadden’

FOMO - Samir Fighil

Waar: Theater de Musketon

Wanneer: vrijdag 14 april

Prijs: 11 tot 14 euro

De winnaar van de Persoonlijkheidsprijs van cabaretfestival Cameretten 2019 gaat aankomend seizoen in première met zijn tweede voorstelling ‘FOMO’, wat staat voor Fear Of Missing Out. In deze voorstelling gaat Samir dieper in op ons intens verlangen niks te willen missen, maar heeft hij vooral oog voor de maatschappelijke gevolgen daarvan. Een voorstelling met inhoud en gelachen wordt er zeker! Samir is niet voor niets winnaar van de Persoonlijkheidsprijs. Kaarten voor deze avond zijn te koop via de website van het theater.

De Luisterbar

Waar: Stadsschouwburg Utrecht

Wanneer: maandag 17 april

Prijs: 5 euro

Area 31

Waar: De Helling

Wanneer: vrijdag 14 april

Prijs: 12 tot 17 euro

Stap uit je dagelijkse patroon en baan je een weg door het niemandsland van Area 31. Uptempo housetracks met invloeden van acid en electro door onder meer Fa Abdel Nour, brengen je terug naar de rauwe jaren ’90. Area 31 is een plek waar de rozen door de straattegels groeien en waar lasers en een apocalyptische uitstraling bijdragen aan de saamhorigheid van dance. Scoor je tickets via de website van De Helling.

Rotsplantendag

Waar: Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

Wanneer: zaterdag 15 april

Prijs: 0 tot 8,50 euro

Tijdens de Nationale Rotsplantendag op 15 april organiseert de Nederlandse Rotsplanten Vereniging (NRV) haar jaarlijkse voorjaarsmarkt; de grootste in Nederland! De uitgebreide rotsplantenmarkt in Utrecht is bekend tot over de grenzen en trekt jaarlijks veel bezoekers. Hier vind je een enorm aanbod rotsplanten. Het is zowel voor de beginnende als de doorgewinterde rotstuinier de start van het seizoen. De verkopers zijn topkwekers op rotsplantengebied én enthousiaste liefhebbers die je graag adviseren. Naast het bezoeken van de markt is het ook mogelijk om een rondleiding door de grootste rotstuin van Europa te boeken. De Tuinen zijn gratis te bezoeken voor studenten van de UU, HU en HKU. Overige tickets zijn te koop via de website van Botanische Tuinen Utrecht.

Wie zorgt er voor de mantelzorger?

Waar: TivoliVredenburg

Wanneer: dinsdag 18 april Prijs: gratis, aanmelden noodzakelijk

Nederland telt meer dan 5 miljoen mantelzorgers. Ze zorgen voor een ouder met dementie, een partner met een spierziekte, of een kind met een beperking. Door bezuinigingen en personeelstekorten zal de druk de komende jaren alleen maar toenemen. Hoe zorgen we dat mantelzorgers voldoende ondersteuning krijgen? Met cultureel antropoloog dr. Menal Ahmad (VU), socioloog dr. Femmianne Bredewold (UvH) en jurist mr. Femke de Kievit (UU). De lezing is gratis te bezoeken, aanmelden is noodzakelijk. Dat kan gratis via de website van TivoliVredenburg.

Iedere derde maandag van de maand kun je lekker achterover leunen met DJ Kardi Paseyan in de Utrechtse Stadsschouwburg. Kardi Paseyan is een Utrechts dj-collectief bestaande uit Joost van Vlimmeren en Milan van Keulen. Waar Joost zich voornamelijk richt op het produceren van muziek is Milan altijd op zoek naar muziek met verhalen. De Luisterbar wordt gepresenteerd door Milan van Keulen. DJ Kardi Paseyan gaat in De Luisterbar in gesprek met muzikale talenten van Utrechtse bodem. Ze nemen je mee in hun muzikale wereld met verhalen en contexten. Wat fascineert hen? Wat heeft hen beïnvloed? Wat maakt die ene plaat zo bijzonder? Je hoeft niks te begrijpen, niks te zien, niks te zoeken. Het enige dat je hoeft te doen is gewoon lekker luisteren, met een open mind.

Jonathan Bree

Waar: EKKO

Wanneer: zondag 16 april

Prijs: 16 euro

De gemaskerde Nieuw-Zeelandse zanger en producer Jonathan Bree maakt orkestrale indiepop met een mysterieuze sound. Bree combineert zijn baritonstem met gelaagde muzikale arrangementen van onder andere strijkers en harp, maar weet dit altijd een eigentijdse en volledig eigen draai te geven. In het voorjaar van 2023 komt de eigenzinnige zanger met een nieuw album op zijn eigen label Lil Chief, met daarop onder andere een samenwerking met discofunklegende Nile Rodgers. In april brengt deze zelfverklaarde ‘Master of Misery’ zijn geheimzinnige live performance mét gemaskerde entourage naar EKKO, als enige Nederlandse show van de tour. Tickets zijn te koop via de website van EKKO.

De Drakentemmer 6+

Waar: Kanaal30

Wanneer: zondag 16 april

Prijs: 7,50 euro

Op het eiland Krijt kennen de mensen alleen de kleuren zwart en wit. Alle andere kleuren zoals rood, groen en blauw zijn ooit uit hun leven verdwenen. Dat had de vuurdraak gedaan zeggen ze, maar niemand weet nog waarom. Een klein, dapper en nieuwsgierig jongetje gaat op zoek naar het antwoord op deze geheimzinnige vraag. Slaagt hij erin het geheim van de draak op te lossen? Twee acteurs vertellen het verhaal met woorden, liedjes en tekeningen. Met bordkrijt wordt deze voorstelling verbeeld… en soms ook weer uitgeveegd.

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl
NR. 219 | 14 APRIL 2023
10

OP BEZOEK BIJ SLAGERIJ VAN ES

‘Wij zijn altijd blijven geloven in het oude ambachtelijke slagersvak’

Slagerij van Es werd in 1927 opgericht door de overgrootvader van Sjaak van Es. Hij begon ooit met de winkel op de Beverstraat. Zijn zoon, Joop, kwam er in 1956 ook werken. Uiteindelijk stopte Joop ermee in 2018, hij was toen 77. Zijn zoons, Jos en Marcel, gingen verder. Sjaak ging uiteindelijk ook bij zijn vader (Marcel) werken. En zo staat inmiddels de vierde generatie Van Es in het familiebedrijf op de Amsterdamsestraatweg.

Tekst: Bo Steehouwer / Fotogra e: Bas van Setten

Aan de grote rookworst op de stoep is duidelijk te zien dat er in het hoekpand met de blauwe zonwering een slagerij zit. Een slagerij waar de familie Van Es al heel wat jaren veel liefde en energie in stopt. Dat is onder meer te merken aan hun vaste klantenkring, maar ook aan de verschillende prijzen die ze in de loop der jaren in de wacht sleepten. Zo werd de slagerij begin dit jaar opnieuw opgeroepen tot beste traiteur van Midden-Nederland. Eerder wonnen ze ook landelijke titels, waaronder voor de worst die ze zelf maken in hun productieruimte. Daarvoor worden nog steeds de recepten van ‘opa van Es’ gebruikt.

Sjaak van Es werkt nu zo’n twaalf jaar fulltime in de zaak. Zijn oom Jos heeft ondertussen een stapje teruggedaan, maar is nog wel te vinden in de worstmakerij. Zijn vader staat nog wel volop in de zaak. Samen met Koen en Yolanda runnen ze de slagerij. Nu nog met zijn vieren dus, maar op den duur worden dat er drie. “Dat gaat in stapjes”, zegt Sjaak. “Het is even wennen en nieuw, maar wel een leuke uitdaging. Wij zijn allemaal wat jonger dan de rest van de slagers.” Het idee is dat Marcel het op den duur rustiger aan gaat doen. “Mijn vader wordt uiteindelijk ook een dagje ouder en wil het rustiger aan doen”, zegt Sjaak. “Dat snap ik. Dat wil ik ook voor hem, want dat heeft hij verdiend. Hij heeft hard genoeg gewerkt.”

Marcel en Jos liepen als kinderen vaak al in de zaak rond, die toen nog in de Beverstraat zat. “Voor ons werd dit werk vanzelfsprekend”, schrijft Marcel op hun website. “We zijn ermee opgegroeid. Toen we ook

voor onszelf konden werken zijn we in 1989 een tweede slagerij begonnen aan de Amsterdamsestraatweg 589 in Zuilen. In 1999 is de zaak bij de Beverstraat gesloten, zodat mijn vader het een beetje rustiger aan kon gaan doen, maar hij is altijd actief gebleven.”

Leuker dan verwacht

Sjaak werkte vroeger tijdens zijn vakanties en op zaterdagen in de slagerij, maar hij zag zichzelf later nooit écht bij de slagerij van zijn vader en oom werken. Toen hij na een paar maanden met zijn studie stopte, zei zijn vader: ‘Kom maar bij ons tot je hebt verzonnen wat je wil gaan doen'. Maar het bleek leuker dan verwacht op de Amsterdamsestraatweg en dus bleef hij hangen. Dat had hij van tevoren niet zo bedacht. “Vroeger dacht ik juist: ik ga niet bij de slagerij werken. Maar uiteindelijk leerde ik wat het werk hier inhield en vond ik het leuk.”

Daarmee doelt hij onder andere op hun klanten, die volgens hem over het algemeen heel gezellig zijn. “Het is toch een beetje een volksbuurtje hier.” Ook vindt hij het werk afwisselend. “Je kan veel kanten op. Achter hebben we de productieruimte. Als ik daar als klein kind kwam kijken hoorde ik een hoop kabaal, maar wist ik niet zo goed wat er allemaal gebeurde. Ik leerde wat er gemaakt werd. Dat was gaaf. We maken mooie producten. Mijn oom en vader konden dat goed. Dat was ook leuk om te zien. Misschien moet ik dat ook gaan doen, dacht ik toen.”

‘Tierelantijntjes’

Naast de winkel, is er op dezelfde locatie

ook een keuken waar de maaltijden en soepen worden bereid die in de vitrines liggen. Ook is er een productieruimte waar ze hun vleeswaren en worsten maken, zoals gekookte worsten, leverworst en rookworsten. In de slagerij waar Koen hiervoor werkte, hield hij zich al veel bezig met maaltijden maken.

“Daar kan hij ons wat over leren en wij leren hem wat over onze specialiteiten”, zegt Sjaak. “We vullen elkaar goed aan.”

Maaltijden verkopen was een aantal jaar geleden nog niet zo groot als nu, merkt Sjaak. “Vroeger hadden we helemaal geen maaltijden, of nauwelijks. Dat wordt groter. Mensen kiezen meer voor gemak.” Bij Van Es vinden ze het belangrijk om bij de basis te blijven. “We doen niet superveel maaltijden, in tegenstelling tot sommige andere slagerijen. Wij zijn altijd blijven geloven in het oude ambachtelijke slagersvak: een goed en eerlijk stuk vlees. Daar staan we voor. Er zijn altijd mensen die dat willen eten.”

Zijn vader omschrijft het op hun website als volgt: “We voelen ons ook nog steeds een ouderwetse slagerij”, schrijft Marcel. “Dat betekent voor ons dat we ambachtelijk werken. We zoeken nog steeds onze eigen koeien uit bij de boer.” Zo heeft de slagerij een aantal vaste contacten met boerderijen in het Gelderse Dodewaard. “Voor ons is belangrijk dat ze een goed leven hebben gehad, want dat zie je terug in de kwaliteit van het vlees. En ouderwets betekent ook dat we niet meedoen

aan allerlei tierelantijntjes. Bij ons kom je voor vlees en worst en nog ouderwetse specialiteiten als bijvoorbeeld balkenbrij en bloedworst uit eigen worstmakerij. En als mensen erom vragen, kunnen we ook nog producten leveren die vroeger vaak voorkwamen zoals uierboord, niertjes, niervet en reuzel.”

Vanzelfsprekend

Koen is sinds een paar maanden te vinden in de slagerij. Sjaak is blij met hun nieuwe aanwinst. Want zo makkelijk was het nog niet om een goede nieuwe slager te vinden die voor zichzelf wil beginnen. “Er zijn veel slagerijen te koop, want veel oudere slagers willen ermee stoppen. Het is nu niet heel moeilijk om een slagerij over te nemen.” Dat zal de komende jaren niet minder worden, denkt Sjaak.

“We zijn aangesloten bij De Gildeslager. Tijdens de regioavonden ga je bijvoorbeeld bij andere slagerijen op bezoek. Koen en ik zijn dan vrijwel altijd de jongste. Af en toe is er ook een zoon van iemand die verder wil gaan, maar over het algemeen zijn het mannen van tegen de 60 die graag een opvolger zouden willen hebben. Maar opvolging is niet vanzelfsprekend. Het moet tegenwoordig allemaal maar leuk zijn en bij dit beroep moet je toch vroeg opstaan en een beetje hard werken. De meeste mensen willen maar een paar dagen werken, laat beginnen en vroeg klaar zijn. Zo werkt het volgens mij niet.”

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 14 APRIL 2023 | NR. 219
11

Straatnamen

Voetiusstraat

De Voetiusstraat is een zestig meter lange straat in de binnenstad van Utrecht. De straat begint aan het Domplein en loopt door tot aan het Pieterskerkhof. Op ongeveer een derde van de straat is er een verbinding met de straat Achter de Dom.

De straat heeft zijn naam te danken aan Gisbertus Voetius (1589-1676), de eerste en meest invloedrijke zeventiende-eeuwse hoogleraar theologie aan de Universiteit Utrecht. Voetius was naast hoogleraar theologie ook wetenschapper in Semitische talen en predikant van gereformeerden huize. Hij overleed in 1676 in Utrecht. In 1899 werd de Gereformeerde Theologen Studentenvereniging Voetius opgericht, vernoemd naar de hoogleraar.

Volgens het boek “‘Een paradijs vol weelde'. Geschiedenis van de stad Utrecht” bestond de straat al in het jaar 1300. Rond 1400 lag de straat op de immuniteit van de Domkerk, dat was een gebied rondom de kathedraal waar slechts het kerkelijk recht van de betreffende geestelijke instelling gold. Volgens “Utrecht. De huizen binnen de singels”

werd de straat voorheen ook wel de Ezelsteeg of Voetiussteeg genoemd. In 1907 is de steeg aan de noordzijde verbreed en kreeg het de huidige naam Voetiusstraat.

In de Voetiusstraat staan weinig huizen. In totaal zijn er twaalf adressen gevestigd, verdeeld over vier panden. Volgens de ‘Lijst van beschermde monumenten’ van gemeente Utrecht zijn alle vier de panden (nummer 1 tot en met 4) rijksmonumenten. Het woon-winkelpand op nummer 1 is hoogstwaarschijnlijk een jaar na de verbreding van de straat, in 1908, gebouwd. Voetiusstraat 2-4 is de voormalige Openbare Leeszaal en Bibliotheek, die in 1912 werd geopend. Het gebouw bevatte behalve een echte leeszaal ook een imposante voordrachtenzaal. Het woon-winkelpand op nummer 3 is zowel een rijksmonument als gemeentelijk monument uit 1912, ontworpen door architect Marinus Eliza Kuiler.

Volgende week vertellen we het verhaal achter de Agnietenstraat. Kun jij ons meer vertellen over de herkomst van deze straatnaam? Laat het ons dan weten.

In other news

Het ontwerp deed bij de presentatie in Utrecht al veel stof opwaaien en daar is het niet bij gebleven. Oopen, het gebouw dat na jaren plannen maken op het Jaarbeursplein moet gaan komen, trok ook in de internationale media de aandacht. Onder meer de Britse architectuurwebsite Building Design schreef een artikel over het ontwerp.

“Heatherwick Studio and Rotterdam-based Barcode Architects

have unveiled plans for a mixeduse tower in the Dutch city of Utrecht which is designed to look like a stack of cogs. Nicknamed ‘Oopen’, the building is a collection of colourful cylinders that resemble mechanical gears, each with a different type of scalloped façade”, schrijft Building Design.

Heatherwick Studio legt aan Building Design uit dat de plannen de “spirit” van Utrecht moeten tonen en “a sense of warmth hand

In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat proberen we te achterhalen.

De stad in cijfers

#

In de rubriek Utrecht in Cijfers gaan we in op data over de stad. De gemeente Utrecht houdt van honderden onderwerpen bij hoe het er in de stad voorstaat, van aantal Utrechters dat een ets heeft tot hoeveel procent van de Utrechters last heeft van lawaai door verkeer of bedrijven in de stad. Elke week lichten we een van de onderwerpen uit.

Erkende vluchtelingen zijn

mensen die hun land van herkomst hebben verlaten vanwege een gegronde vrees voor vervolging op basis van ras, religie, nationaliteit, politieke overtuiging of het behoren tot een bepaalde sociale groep. Zij hebben het recht om in Nederland bescherming te krijgen en kunnen als zodanig een asielvergunning krijgen. De Nederlandse overheid is verantwoordelijk voor het huisvesten van erkende vluchtelingen en gemeenten hebben hierin een rol. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat er voldoende sociale huurwoningen beschikbaar zijn voor deze groep mensen, zodat zij kunnen integreren in de Nederlandse samenleving en een nieuw leven kunnen

opbouwen. In de gemeente Utrecht zijn er verschillende wijken waar erkende vluchtelingen wonen. Het aantal vluchtelingen dat in een bepaalde wijk wordt geplaatst, hangt af van verschillende factoren, zoals de beschikbaarheid van woningen en de grootte van de wijk.

In de wijk Overvecht wonen momenteel 561 erkende vluchtelingen. Dit is het hoogste aantal van alle wijken in Utrecht. De wijken waar ook relatief veel erkende vluchtelingen wonen zijn Zuidwest (451), West (412) en Zuid (347). In de wijk Noordwest wonen 299 erkende vluchtelingen. Deze wijk heeft daarmee een gemiddeld aantal vluchtelingen. De Binnenstad kent met 60 erkende vluchtelingen het laagste aantal.

fun” naar het Jaarbeursplein moeten brengen. “Heatherwick Studio founder Thomas Heatherwick said the scheme is the result of an “extraordinary” collaboration with the “forward-thinking” city of Utrecht.”

“The leadership team challenged us to create a special place that recities that bring people back together again,” zegt hij tegen Building Design.

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl NR. 219 | 14 APRIL 2023
12
‘Mixed-use scheme designed to look like a stack of mechanical gears’

Een wandeling langs de Leidse Rijn

De historische vereniging Oud-Utrecht maakt voor DUIC wandelingen door de stad, op zoek naar bijzonder erfgoed. Deze keer is het startpunt van de wandeling de Rijksstraatweg richting De Meern.

Tekst en fotogra e: Piet van Dijck

We starten bij de brug over de Leidse Rijn, de Stadsdambrug. Daar staan we bij de ingang van Park Voorn met het witgepleisterde landhuis dat daar in 1873 werd opgetrokken. Op die plaats stond sinds 1593 een boerderij die ridderhofstad was geworden. Na een verbouwing in 1635 kreeg de boerderij het uiterlijk van een kasteel, maar in 1851 werd het afgebroken. Van het oorspronkelijke gebouw resteren slechts twee duiventorens.

De Rijn liep ten noorden van Park Voorn en was erg bochtig en moeilijk bevaarbaar zodat in de 17e eeuw onder druk van met name de Leidse handelaren de Leidsche Rijn werd gegraven vanaf de Stadsbuitengracht ter hoogte van het Smakkelaarsveld richting Oog in Al en Oudenrijn. Het kasteel uit 1635 lag vroeger op een eiland dichtbij de rivier de Rijn maar na omvorming van het landgoed aan het einde van de 18e en begin van de 19e eeuw tot park in romantische stijl is daar weinig meer van te zien. Het kasteel werd gebouwd door de familie Taets van Voorn, die het landgoed in leen had van het kapittel van Oud Munster. Nadat de laatste vertegenwoordiger van de familie Taets was gestorven ging het landgoed - na een grote reeks wisselingen van eigenaar vanaf de 17e eeuw -

in de 19e eeuw over in handen van de familie Meertens. Die was verantwoordelijk voor de sloop van het kasteel en de bouw van huidige landhuis. In de 20ste eeuw woonde in het landhuis ondermeer edelsmid Jan Eloy Brom en zijn vrouw Hildegard Brom-Fischer terwijl weer later het pand de familie van Seumeren als bewoners kreeg. Oudenrijn was tot 1954 een zelfstandige gemeente en ging daarna over in de gemeente Vleuten-De Meern.

Als we van Park Voorn langs de Rijksstraatweg richting De Meern wandelen komen we nog twee kenmerkende gebouwen tegen die herinneren aan Oudenrijn als zelfstandige gemeente. Het eerste is de Metaal Kathedraal. Dit cultureel centrum is van oorsprong een rooms-katholieke neogotische kerk, ontworpen door H.J. van den Brink, en werd in op 15 augustus 1857, het hoogfeest van Maria ten Hemelopneming, in gebruik genomen en gewijd aan Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming. In de jaren dertig van de 20e eeuw kwam er steeds meer behoefte aan een kerk in het centrum van De Meern en werd er een nieuwe kerk gebouwd. Daarmee verviel het bestaansrecht van de oude kerk en werd deze verkocht. Voorwaarde bij de verkoop was dat het gebouw er vanaf de weg niet meer uit mocht zien als een kerk. Daar-

om werden de karakteristieke torentjes verwijderd, de spitsboogramen rechtgetrokken en het voorportaal afgebroken en vervangen door een voorhuis. In de kerkzaal werd een vloer gelegd zodat er twee verdiepingen ontstonden. Het gebouw kreeg vanaf 1941 een industriële functie. Er werden zijspannen gebouwd aan BMW motoren met houtgasgeneratoren. Na de oorlog werd de zijspanproductie uitgebreid voor klanten als de ANWB, de politie en de marechaussee. In 1975 kwam het metaal constructiebedrijf METAK in het gebouw en het vele lassen, branden en slijpen van staal heeft ervoor gezorgd dat het gebouw nog steeds een karakteristieke metaalgeur heeft ook al is het al meer dan tien jaar een cultureel centrum waar kunstenaars werken en waar evenementen en bijeenkomsten worden georganiseerd.

Vermeldenswaard is dat de zustervereniging van Oud-Utrecht, de Historische Kring Vleuten De Meern Haarzuilens Leidsche Rijn, deze locatie regelmatig gebruikt voor lezingen.

Achter de Metaal Kathedraal was het in 2018 een drukte van belang. Als voorbereiding op de bouw van de nieuwe Utrechtse wijk Rijnvliet werden opgravingen gedaan door de afdeling Erfgoed van de gemeente

Utrecht. Bij de aanleg van de tunnelbak voor de A2 was al ontdekt waar het tracé van de Romeinse Limesweg vanaf het Kanaleneilandvan worden blootgelegd. Bezoekers, waaronder de schrijver van dit verhaal, konden de weg met eigen ogen zien en zelf een zakje met grind van de weg bij elkaar rapen en mee naar huis nemen.

Een stuk verderop, op Rijksstraatweg 74, vinden we het voormalige gemeentehuis van Oudenrijn. Het pand stamt uit 1830 en is in 1890 door architect Houtzagers verbouwd tot gemeentehuis. Nadat in 1954 de gemeente Oudenrijn werd opgeheven en bij De Meern werd gevoegd kwam het gemeentehuis leeg te staan. Na restauratie en verbouwing wordt het heden ten dage weer particulier bewoond.

Wilt u, geïnspireerd door de passage over de Limesweg, meer over dit onderwerp weten, ga dan naar Castellum Hoge Woerd om de vele vondsten uit de Romeinse tijd uit dit gebied nader te bekijken alvorens u weer huiswaarts keert.

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 14 APRIL 2023 | NR. 219
PAD MET
OP
OUD-UTRECHT
Wil je meeschrijven met 'Op pad met Oud- Utrecht'? Mail dan redactie.nieuwsbrief@naar oud-utrecht.nl
Mogelijke loop van de Limes (in rood). Uit rapport Afd Erfgoed Utrecht Kasteel Voorn, schilderij uit 1645 – Centraal Museum cat no 6715 Vroegere Gemeentehuis Oudenrijn
13
Huis Voorn gezien vanaf de Rijksstraatweg vanuit Utrecht

Zoek de zeven verschillen

OPLOSSING ZOEK DE VERSCHILLEN LOCATIE OUDEGRACHT

UTRECHTS GEMAAKT

In de rubriek staat een creatief, ambachtelijk of historisch product uit de stad centraal. In deze editie: de schilderijen van Hannie Rieuwerts

Hannie Rieuwerts maakt diverse schilderijen; van portretten en stillevens tot stadsgezichten van onder meer Utrecht

Hannie Rieuwerts (64) kwam op jonge leeftijd al in aanraking met het kunstenaarschap. Het begon op 12-jarige leeftijd met portretten maken van klasgenoten. Daarna is Rieuwerts blijven schilderen en sindsdien exposeert ze met haar werken in Nederland en in het buitenland.

Op 21-jarige leeftijd, tijdens het derde jaar van de lerarenopleiding Tekenen en Handvaardigheid, kwam Rieuwerts een aquarellist tegen. “Ik wilde graag van hem leren en toen ben ik veel met hem mee geweest terwijl hij ter plekke, in het landschap schilderde.” Rieuwerts is dat nog jaren blijven doen, zowel zomers en ’s winters. “In de winter bevroor je kwast”, vertelt Rieuwerts lachend. Uiteindelijk is ze toch een atelierschilder geworden en schildert ze op basis van aquarelverf diverse onderwerpen, zoals portretten, stillevens, stadsgezichten, bloemen en dieren. “Alles heeft gewoon mijn interesse.”

Na eerst landschappen geschilderd te hebben, is Rieuwerts ook begonnen met het maken van stadsgezichten, zoals van de Zadelstraat en Oudegracht in Utrecht. “Je hoeft niet ver te zoeken voor dingen die mooi zijn. “Schoonheid is overal om je heen.”

Rieuwerts zoekt in haar schilderijen heel erg het tegenlicht op. “Ik overdrijf de

Tekst en fotogra e: Lisette Oorschot

schaduwen en het licht zodat je een soort ‘wauw’-factor krijgt. Dat het je aandacht blijft trekken en ernaar blijft kijken.” Wat Rieuwerts zelf aantrekt in het aquarelleren is de power die ze ermee kan geven. “Ik werk vaak met contrasten: zachte en scherpe randen, licht en donker, scherp en vaag, voor- en achtergrond en warme en koude kleuren. Contrast is een van de belangrijke dingen in mijn schilderijen.”

Ook let Rieuwerts op focuspunten in de schilderijen. “Je moet ergens op scherp stellen, waar je oog naar getrokken wordt. Dat kan een kleur zijn, zoals de kleur rood bijtergrond. Of een poortje waar je onderdoor kan kijken of juist de voorgrond waar het licht heel erg glinstert. Bovendien vindt Rieuwerts compositie belangrijk. “De compositie in een schilderij moet evenwichtig zijn en de kleuren mooi verdeeld.” Daarnaast is sfeer van belang. “Bij een winters tafereel, als het dan heel koud is, wil je dat voelen als je naar het

schilderij kijkt.”

In 2015 heeft Rieuwerts de Nederlandse tak van de International Watercolor Society (IWS) Holland opgericht. Het doel van de vereniging is om de aquarelkunst in Nederland onder de aandacht te brengen van een groter publiek en aquarellisten met elkaar in contact brengen. Eind mei hebben ze hun tweede Internationale expositie waar werken komen te hangen van een stuk of 75 kunstenaars van over de hele wereld. Ook Rieuwerts schilderijen hebben op meer dan dertig verschillende plekken in het buitenland gehangen. Werk van haar is aangekocht door musea in Shanghai (China), Fabriano (Italië) en Coevorden (museum Tijnhof). “Eigenlijk exposeer ik meer in het buitenland dan in Nederland”, zegt Rieuwerts lachend. Momenteel is haar werk voor de tweede keer te zien op 5th Avenue in New York, bij de jaarlijkse tentoonstelling van de American Watercolor Society. “Dat is echt het hoogst haalbare voor mij, dus daar ben ik heel trots op.”

Auto als schilderplek

Ondanks de vele stadsgezichten van Utrecht die Rieuwerts heeft gemaakt zal je haar niet zo veel aantreffen met een schildersezel in de binnenstad. “Mensen laten je niet echt met rust als je buiten schildert. Iedereen heeft wel wat te zeggen of te vragen, zo van: ‘Kijk eens Jantje, wat zou die mevrouw nou aan het doen zijn? Vraag het maar aan haar’. Dan krijg

je dat soort gesprekken wat mij heel erg afleidt van het schilderen.” Om die reden heeft Rieuwerts vaak in de auto geschilderd. “Dan zat ik gewoon lekker in de auto, mijn stuur als schildersezel, in de blazertjes deed ik al mijn kwasten, op de handrem mijn bak met water en op de stoel ernaast mijn verf. Dan kon ik in de auto lekker schilderen, ben je een soort van afgesloten en zit je toch plein-air te schilderen.” Ook maakt Rieuwerts vaak foto’s van de plekken om vervolgens in haar atelier in Vleuten aan de slag te gaan met schilderen. Het is gewoon zo heerlijk om je in je atelier terug te trekken en je helemaal te verliezen in het schilderen.”

Binnenkort gaat Rieuwerts exposeren met haar werk in Nederland. Rieuwerts vindt het moeilijk om te zeggen op welk werken ze het meest trots is. “Het zijn allemaal mijn kindjes, overal heb ik mijn ziel en zaligheid in gestopt.”

De afgelopen weken heeft ze portretten van haar kleinkinderen gemaakt. “Die zijn zo mooi en er zit zoveel liefde in. Ik heb zoveel opdrachten voor anderen gedaan dat ik daar geen tijd meer voor had. Nou heb ik gewoon gezegd: ‘ik doe geen opdrachten meer’. Nu neem ik echt de tijd om dingen te schilderen die ik zelf graag wil. Ik heb nog zoveel ideeën voor onderwerpen die ik nog wil gaan schilderen.” Rieuwerts pakt haar kwast alweer op en schildert verder aan een nieuw werk, dit keer een stadsgezicht van Amsterdam.

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl NR. 219 | 14 APRIL 2023 DUIC PUZZEL
ZOEKPLAAT
14
De Oudegracht geschilderd door Hannie Rieuwerts

PEP EN FRANS OVER FC UTRECHT

Pep en Frans zien FC Utrecht het goede voorbeeld geven:

‘Op

In het hoge noorden heeft FC Utrecht weer eens een competitiewedstrijd gewonnen. In de Euroborg werd FC Groningen met 1-2 verslagen. Pep en Frans zien Michael Silberbauer steeds vaker twijfelen, nemen voorzichtig afscheid van Ramon Hendriks en spreken zich uit over de toenemende maatregelen tegen voetbalsupporters.

“De rust is voor heel even wedergekeerd”, zo begint Frans. “Er werd een vermakelijke wedstrijd verwacht, omdat degradatiekandidaat FC Groningen zou strijden voor de laatste kans. In de praktijk viel dat allemaal wel mee. De enige die aan Groningse zijde nog ergens voor vocht was Jetro Willems. Die schiet af en toe met scherp, maar sinds de wapenvondst in zijn huis is dat voornamelijk buiten de lijnen.”

Twijfelkont

Ook Pep heeft zich vrijdagavond geërgerd aan het vertoonde spel. Die ergernis ontstond al in de warming-up. “Michael Silberbauer blijkt een enorme twijfelkont te zijn. Vorige week was er geen plaats voor Othmane Boussaid. Deze week was er wel een plekje vrij, maar viel hij in de warming-up geblesseerd uit. Op de grond kermde hij van de pijn, maar koste wat kost moest hij toch in de basis beginnen. Na vijf minuten spelen greep Silberbauer alsnog in met een wissel. Deze trainer vliegt af en toe echt van hot naar her.”

Bas Dost mocht zich uiteindelijk kronen tot matchwinner. Hij maakte de winnende treffer. Frans voorziet een andere opstelling met de terugkomst van Dost. “Tijdens de play-offs is een 4-4-2 formatie geen gek idee. De combinatie Dost en Douvikas is een spitsenduo waar elke tegenstander rekening mee

SPORTUTRECHT

houdt.” Pep reageert op zijn broer. “De terugkomst van Dost moeten we niet overdrijven. Douvikas is de topscorer van de competitie en scoorde ook afgelopen weekend weer. Iedereen wil FC Utrecht vol gas vooruit zien spelen. Dost kan hooguit vijftien minuten druk zetten en daarna ligt zijn tong op zijn schoenen.”

Afscheid nemen van Hendriks

Ondanks de drie punten eindigde de wedstrijd met een smetje. Ramon Hendriks verliet huilend het veld, nadat hij geblesseerd raakte. Pep betuigt zijn steun. “Het is enorm sneu voor die jongen. In de wedstrijden die hij meedeed, deed hij het heel behoorlijk. Hendriks is geleend van Feyenoord, maar er is een optie tot koop. Het was naar aanleiding van zijn prestaties logisch om die te lichten, maar dat plan kan voorzichtig de prullenbak weer in. Deze jongen is enorm blessuregevoelig en heeft veel pech. Een eventueel maandenlang revalidatietraject kost de club alleen maar geld. Gelukkig heeft Jordy Zuidam vast nog wel een lijstje met buitenkansjes klaarliggen die als vervanger opgebeld gaan worden.”

Lawinepijlen en aanstekers de KNVB Beker gespeeld. In de Kuip won

Toos (86): 'Ik heb een bloedhekel aan

Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht volgen, maken een column voor DUIC. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Martijn Kramer schrijft het verhaal op.

vooral over het aanstekerincident ten aanzien van Davy Klaassen. Ook na de wedstrijd tussen FC Groningen en FC Utrecht vond er weer een incident plaats met supporters. In Groningen werden tientallen relschoppende supporters aangehouden. Frans vindt alle kritiek alleen wat overdreven: “Niemand accepteert geweld, maar iedereen die dit al heftig vindt moet eens een wedstrijd uit de Turkse derde divisie kijken. Spelers moeten daar bij een verliespartij rennen voor hun leven. Daar komen clubeigenaren met een pistool het veld op en wordt er geen hoekschop zonder een afgevuurde lawinepijl genomen. Dat is pas serieus.”

Pep reageert. “De voetbalwereld kan een voorbeeld nemen aan hoe FC Utrecht is omgegaan met rellende supporters. Afgelopen jaar zijn in het Gelredome de toiletten een

zwemmen'

Het is dinsdagochtend 08.55 uur. Over vijf minuten begint het ‘therapeutisch zwemmen’ in zwembad Fletiomare. Hier wordt onder leiding van fysiotherapeut Eric Koopman gewerkt aan de conditie, spierkracht en souplesse. De ene keer met, de andere keer zonder oefenmateriaal wordt er geoefend in lekker warm water van 31 graden. Toos van Oostrum trekt haar badmuts nog maar eens recht en zegt: “Ik heb een bloedhekel aan zwemmen, maar je moet blijven bewegen.”

Toos kwam via de fysiotherapiepraktijk Vleuten zo’n tien jaar terug in aanraking met de oefengroep in het water. “Ik bleek na een rugoperatie een gedeeltelijke dwarslaesie te hebben opgelopen. Na een aantal weken revalidatie in De Hoogstraat kwam ik voor de rest van de therapie bij Eric Koopman. Ik leek wel een pinguïn, zo slecht liep ik. Hij adviseerde mij de zwemgroep. En ik moet eerlijk toegeven, hoewel ik een bloedhekel heb aan zwemmen, het helpt mij echt op het gebied van bewegen en conditie.” Ida van Dis weet dat al zo’n dertig jaar, zo lang zwemt ze al bij Koopman. “Ik stam nog uit de tijd dat het oude zwembad er stond. Destijds gingen we ook ieder jaar met de bus uit. Dan gingen de vrouw en de schoonvader van Eric ook mee. Bijvoorbeeld naar Limburg, zo ben ik ook voor de eerste keer in Thermae 2000 geweest. Maar we gingen natuurlijk niet alleen voor de gezelligheid op pad. Ik ben hier begonnen na de diagnose dat ik aanleg heb voor spierreuma. En door het zwemmen hier in het warme water, in combinatie met wat medicatie, blijven mijn spieren tot dusver be-

hoorlijk soepel.” En dat ervaren de dames niet alleen. Ze zijn in het dagelijks leven ook veel vitaler en energieker. Het helpt Ida met het blijven uitoefenen van een van haar hobby’s, zoals tuinieren. “Het is mijn lust en mijn leven, maar ook vermoeiend, zeker als je zo’n grote tuin hebt als ik. Maar ik heb er nog steeds zin in en ik weet zeker dat dit mede door het wekelijks oefenen in dat warme water komt. Mijn man is inmiddels overleden, maar ik heb nu gelukkig ook weer de energie om eens naar het theater te gaan, mede door de stichting Vier het Leven die onder andere het vervoer regelt. Maar bottom line is dat ik een redelijk goede conditie heb opgedaan door dat zwemmen en zulke dingen dus ook kan doen. Ik vind dan ook dat je op onze leeftijd je lichaam moet koesteren. En dat gaat niet vanzelf, daar moet je wat voor doen.”

Toos van Oostrum is het roerend met haar eens. Zij is, ondanks haar hoge leeftijd, nog steeds de trotse eigenaresse van een bed & breakfast in de oude kern van Vleuten. “Heel simpel hoor, maar op die manier blijf ik

tikje verbouwd door sommige supporters. Inmiddels is er ingegrepen. Oudere supporters, die vroeger in de harde kern zaten, gaan wekelijks mee als begeleider. De jongere supporters uit de harde kern worden gecorrigeerd als er iets mis dreigt te gaan. Op basis van hiërarchie worden sommigen terugge-beeld aan nemen.”

Het paasweekend is dus met een lekker gevoel afgesloten. Toch zal volgens Pep de rood-witte trein ook de komende weken door moeten denderen. “Hopelijk hebben alle spelers genoten van een lekker paasontbijt. Volgende week komt FC Twente met trillende (paas)eierstokken naar de Galgenwaard. De play-offs zijn inmiddels bijna veiliggesteld. Nu moeten de spelers nog een goed gevoel en automatismen bij elkaar voetballen.”

Sporten, bewegen en een gezonde leefstijl. Het brengt je veel qua gezondheid, maar ook op het gebied van sociale contacten. Maar ondanks dat er veel wordt ingezet op beweeg- en vitaliteitsmakelaars en de reguliere gezondheidszorg is dit niet voor iedere Utrechter appeltje-eitje. Marina van Huissteden-Kaspers zwom voor DUIC en Sport Utrecht een uurtje mee met de 86-jarige Toos van Oostrum en de 84-jarige Ida van Dis.

ook betrokken. Ik doe de boekingen zelf via de computer, dat is weer goed voor de geest. Ik hoop het zwemmen echt zo lang als mogelijk vol te houden omdat het goed is voor mijn conditie. Wel ben ik inmiddels op een leeftijd dat ik dan ’s middags even een dutje doe, om vervolgens weer allerlei activiteiten te gaan doen.” De medische therapiesessie is inmiddels ten einde. Samen met de andere deelmaar niet voordat Ida haar prachtige grijze

krullen weer op orde heeft gebracht. Tijdens Een van de onderwerpen is het eindigen van deze wekelijkse les door een nieuwe regeling vanuit de gemeente. Dat wil zeggen dat de fysiotherapeut die voor de groep staat een diploma reddend zwemmen moet hebben. “Hilarisch”, is het oordeel, want de waterstand in dit doelgroepenbad komt nooit hoger dan 1.40 m aan de ene kant en 1.25 m aan de andere kant. Maar ja regels zijn regels!

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 14 APRIL 2023 | NR. 219
Toos van Oostrum en Ida van Dis na a oop van hun wekelijkse zwemuurtje.
basis van hiërarchie worden sommigen teruggefloten’
15

HUB Utrecht is het nieuwe mediacentrum van de stad Utrecht met RTVU en DUIC als initiatiefnemers.

Wil jij een vergaderruimte of studioruimte huren bij HUB Utrecht? Dat kan. Boek nu en stuur een mailtje aan: reserveren@hubutrecht.nl

Volledig gefaciliteerd met o.a. led-scherm, WiFi en whiteboard en natuurlijk gratis ko e en thee

Advertenties

Organiseer je een debat of grote vergadering in de avond? Boek dan onze Grote zaal.

Superactie op komst!!

Er zal een gloednieuw VOETBALSHIRT geveild worden MET alle HANDTEKENINGEN van het VOLTALLIGE ELFTAL van FC UTRECHT !!

Wie wil er nu niet dit shirt hebben?

Uit het hart geschonken door FC Utrecht.

De veiling zal op 10 april 2023 op Marktplaats gezet worden!

Houd mijn Crowdfundingspagina en mijn Facebook in de gaten!

Volledig ten behoeve van de Crowdfunding voor de urgente hersenoperatie van Anita van Rooijen!

Hartelijke groetjes van Anita van Rooijen uit De Meern

Te vinden op Facebook onder Anita van Rooijen, op Twitter onder

Anita62058812 en op Instagram onder anitavanrooijen5

SFEERVOL VERGADEREN

OP DE CAMPING AL VANAF € 100,PER DAGDEEL

Donaties voor mijn Crowdfunding zijn van harte welkom!! Delen word ook enorm gewaardeerd!! https://www.gofundme.com/f/urgente-operatie-voor-anita

DIT KUN JE ECHT NIET VOORBIJ LATEN GAAN! UNIEKE KANS!

• 4 vergaderruimtes, van 2 tot 60 personen

• Op een unieke locatie in Utrechts nieuwste hotspot Rotsoord

• Altijd goed bereikbaar met trein, bus, boot, ets of auto

• Flexibele catering, van drankjes tot diners

Volledig gefaciliteerd met o.a. led-scherm, supersnelle WiFi en whiteboard

• Standaard gratis zwarte ko e, thee en water

Mooi uitzicht op de Vaartsche Rijn

• 365 dagen per jaar, ook in de avond

DIRECT RESERVEREN?

Dat kan eenvoudig online met het contactformulier op onze website of mail je wensen naar vergaderen@ganspoort.nl. Liever bellen? We zijn te bereiken via 06-14415656. Kijk voor een indruk van alle zalen en mogelijkheden op WWW.CAMPINGGANSPOORT.NL

Boek de vergaderzaal tot max. tien personen Boek de Studio voor opnames of een vergadering.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.