__MAIN_TEXT__

Page 1

Dreef

nieuws NR 16 WINTER 2019

IN DIT NUMMER

Kinder- en jongerenrechtswinkel Gratis juridisch advies Sociale Buurtmarkt wintereditie De kracht van samenwerken

Voor en door bewoners

Overvecht werkt Mohamed Elkarouni inspireert Samen breien Beter dan achter de geraniums

www.echtovervecht.nl Volg Echt Overvecht ook op Twitter, Facebook, Instagram en YouTube!

dreefnieuws winter 2019

1


Dreef POST We gaan de winter in Overvecht in met veel mooie plannen. Lees in dit nummer bijvoorbeeld over de nieuwe woonwijk die op de NPD-strook komt: DeBuurt. En lees over de Sociale Buurtmarkt wintereditie, het Donkere Dagen Festival en het Glow in the Park festival (in januari)! Genoeg te doen in Overvecht.

Politiekoor zingt kerstliedjes Het Utrechts Politiemannenkoor Excelsior geeft een Kerstconcert in de Sint Rafaëlkerk. De toegang is gratis! Lichtenberchdreef 4, Utrecht. Zondag 22 december, Start 14.30 uur.

Met het Dreefnieuws-team sluiten we het jaar altijd af met een gezellige kerstborrel. Alle vrijwilligers krijgen een cadeautje en we doen een echte Dreefnieuws-quiz. Het is fijn om bij een groep te horen. Zeker in deze maanden waarbij gezellig samenzijn voor veel mensen niet zo vanzelfsprekend is. Ik hoop dat iedereen die dit leest er ook een beetje bij wil horen, bij Dreefnieuws, bij onze mooie wijk. Want samen is gewoon veel gezelliger! Veel leesplezier! Puck ’t Hart Dreefnieuws verschijnt 4x per jaar. Tussendoor staat er veel nieuws op Echt Overvecht Facebook, Twitter en Instagram.

Samen eten met Kerstmis Wil je de komende kerstdagen graag gezellig met anderen samen eten? Dat kan via Eet Mee. Wij maken graag een fijne match voor je op 24, 25 of 26 december. Je kunt je aanmelden als eetadres en koken voor mensen of als gast en bij iemand aanschuiven. Aanmelden kan tot 15 december via 030-221 34 98 of www.eetmee.nl. (Foto: Thaeer Muhreez)

Colofon Dreefnieuws is een uitgave van Stichting Echt Overvecht en wordt 4 x per jaar gratis huis-aan-huis verspreid. Hoofdredactie, coördinatie en grafisch ontwerp Puck ’t Hart Redactie-assistent Stephanie de Blieck Social media & website Echt Overvecht Olivier Beens (website, Twitter, Facebook, Instagram) Bestuur Echt Overvecht Simon de Wilde, Bart Engbers, Ab Kools, Tim Jansma Redactieadres mail redactie@dreefnieuws.nl post Zamenhofdreef 17, 3562 JT Utrecht Redactie Dreefnieuws Marga Achterbergh, Susana Casas Valle, Amina Haitoute, Anna van Hattem, Gonny Hobbel, Ilona Hulshof, Berry de Nijs, Henriëtte Rockland, Harm Schoonhoven, Koos Smits, Godfried van Utrecht, Hilde Vervaat, Emil van der Wal en Geke van Wijnen. Dreefnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Bibliotheek Overvecht, Utrecht Natuurlijk, Bewonersplatform Overvecht, Wijkraad Overvecht, Overvecht Vastgoed, wijkbureau Overvecht, Veiligheid, Mitros, Portaal, DOCK en Cultuur Platform Overvecht (ZIMIHC/UCK/STUT/IJSCLUB Siberia etc)

2 dreefnieuws winter 2019


BEWONER Femke Cordova (36 jaar) Werkt bij Sport Utrecht Favoriete plek: IJsbaan Vechtsebanen

‘Voor mijn werk help ik jongeren met een beperking om een plek te vinden waar ze kunnen sporten. Ook overleg ik met sportclubs in Overvecht over hoe we sportlessen kunnen aanbieden aan deze jongeren. Ik vind het fijn om in Overvecht te werken, want hier kan ik echt van betekenis zijn. Ik heb bijvoorbeeld een keer een man geholpen die wilde dat zijn zoons hun zwemdiploma zouden halen. De vader had geen geld om zijn kinderen op zwemles te doen. Toen ik hen geholpen had, was hij zo blij! Daar doe ik het voor.’ Ben jij of ken jij een jongere met een beperking die graag wil sporten? Je kan contact opnemen met Femke via femke.cordova@sportutrecht.nl. FOTO GODFRIED VAN UTRECHT TEKST GEKE VAN WIJNEN

‘Ik vind het fijn om in Overvecht te werken, want hier kan ik echt van betekenis zijn’

dreefnieuws winter 2019

3


Samen breien Beter dan achter de geraniums!

TEKST BERRY DE NIJS FOTOGRAFIE GODFRIED VAN UTRECHT

In woonzorgcentrum Zuylenstede aan de Perudreef hoor je vier keer per week het vlijtig tikken van breipennen. Maar er wordt ook volop gepraat met elkaar; over het leven, wat er op de televisie was en hoe je verder moet met een handwerkproject. Er wordt gebreid, gehaakt en geborduurd aan de leukste creaties. Op een dinsdag in oktober zijn mevrouw van Kreel (89), mevrouw Charité (86), mevrouw Werkhoven (87) en mevrouw Woltjes (90) aangeschoven bij vaste vrijwilligster van de dinsdag Gerda van Breukelen (68) en de coördinator van de handwerkclub Margreeth Kerkhof (61). Op tafel liggen allemaal kleine mutsjes en knuffelkatjes. ‘De mutsjes hebben we gebreid voor het Nationaal Ouderenfonds. Ze gaan straks naar Innocent en dan worden ze op de sapjes gezet,’ vertelt Margreeth.

4 dreefnieuws winter 2019

‘Samen handwerken geeft een doel en het is goed om bij elkaar te zijn en dingen te delen’ Advocaat met slagroom! De handwerkclub doet al sinds het begin van De Goedgemutste Breicampagne mee met het breien van de kleine mutsjes en ze zijn voorlopig nog niet klaar. ‘Vanuit het Nationaal Ouderenfonds krijgen we vaak wat terug. Geld bijvoorbeeld om een muziekavond te organiseren. Ook

is de Oranjeman vanuit het fonds bij ons komen zingen. En het fonds sponsort een rondje advocaatjes met slagroom.’

Breiles voor kinderen De Goedgemutste Breicampagne is opgezet om eenzame ouderen te helpen. Eenzaam zijn de dames van de handwerkclub zeker niet. ‘Ik zit niet achter de geraniums hoor,’ zegt mevrouw Van Kreel, terwijl ze een van de knuffelkatjes vakkundig dichtnaait. De katjes vormen een cadeautje voor de kinderen van de Marcusschool. ‘Zij komen met Kerst vaak liedjes zingen,’ vertelt Margreeth, ‘en wij geven ze dan graag een cadeautje mee naar huis.’ Die kinderen van de Marcusschool komen overigens niet alleen langs met Kerst; de handwerkclub heeft ze in het kader van de Goedgemutste Breicampagne ook eens met veel plezier breiles gegeven.


Van links naar rechts achter de tafel: mevrouw van Kreel, mevrouw Charité en mevrouw Werkhoven. Van links naar rechts voor de tafel: mevrouw van Breukelen, mevrouw Kerkhof en mevrouw Woltjes.

Samen zijn Samen breien, haken en borduren is boven alles vooral heel gezellig. ‘Het geeft mij afleiding van de dagelijkse zorgen,’ zegt mevrouw Woltjes, terwijl ze verder borduurt. ‘Je bent er even uit en met andere dingen bezig.’ Mevrouw Charité beaamt dat: ‘En je blijft ervan bij de tijd.’ Terwijl mevrouw Werkhoven aan een prachtig bordeauxrood sjaaltje breit, zegt ze: ‘Je wordt er soms ook wel moe van, maar dat geeft niet. Ik vind het heerlijk om zo met elkaar te zijn.’ Gerda neemt even pauze van haar borduurwerk en schenkt nog een rondje thee in, uiteraard met een koekje erbij. ‘Samen handwerken geeft een doel,’ zegt ze, ‘het is goed om bij elkaar te zijn en dingen te delen.’

Heb je bollen wol over of wil je iets doneren? Je kunt het altijd afgeven bij de receptie van Zuylenstede!

Kom ook langs De handwerkclub van Zuylenstede komt al 36 jaar bijeen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.30-15.30 uur. Het is vrij toegankelijk voor bewoners én voor iedereen die zin heeft om gezellig te handwerken. Vrijwilligers zijn overigens altijd welkom. Net als brei- en haakgaren. Heb je bollen wol over of wil je iets doneren? Je kunt het altijd afgeven bij de receptie van Zuylenstede. Dan maken de dames er weer mooie mutsjes en andere gezellige werkjes van.

Handwerkclub Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.30-15.30 uur Zuylenstede, Perudreef 8, Utrecht Gratis en iedereen is welkom!

dreefnieuws winter 2019

5


BEWONER Sander van Waveren (39 jaar) Woont in Overvecht sinds 2008 Mooiste plek: Gagelsteede ‘Ik heb een baan voor drieënhalve dag per week, daarnaast zit ik in de gemeenteraad. Als raadslid ga ik regelmatig ergens in Utrecht op werkbezoek. Dan praat ik met mensen over wat de gemeente volgens hen voor de stad zou moeten doen. Na zo’n gesprek ben ik extra blij met Overvecht: het is hier groen, er is genoeg ruimte om te spelen voor ons dochtertje en ik kan de auto gewoon voor de deur parkeren. Tegen de lezers van Dreefnieuws zou ik willen zeggen: volg Dreefnieuws en ander lokaal nieuws (zoals RTV Utrecht) de komende tijd. Er staat veel te gebeuren in onze wijk!’ FOTO GODFRIED VAN UTRECHT TEKST GEKE VAN WIJNEN

‘Het is hier groen, er is genoeg ruimte om te spelen voor ons dochtertje’

6 dreefnieuws winter 2019


Goeiedag Overvecht TEKST KOOS SMITS

(priester Rafaëlkerk) Marina Slijkerman

Wijkbureau Overvecht TEKST MARINA SLIJKERMAN (Wijkregisseur Overvecht) FOTO AAD VAN VLIET

Het dubbele gevoel van december Laatst liep ik door het winkelcentrum en werd ik helemaal vrolijk van de lampjes, muziek en gezelligheid. Ook op andere plekken zie ik versierde voortuinen, gezellige buurtkamers en mensen die zich voorbereiden op de feestdagen. December is voor veel mensen een feestelijke tijd met familie en vrienden: samenkomen, lekker eten en even stilstaan, los van de drukte van alledag. Zelf vier ik het kerstfeest graag gezellig met mijn familie. Tegelijk is het een periode van terugkijken en vooruitblikken naar het jaar dat komen gaat. Helaas is december niet voor iedereen leuk. Ook in onze wijk zijn er mensen die tegen deze maand opzien. Wanneer je de eindjes nauwelijks aan elkaar kunt knopen of mensen mist die je dierbaar zijn, dan kun je je in deze maand eenzaam en verdrietig voelen. Gelukkig zijn er veel mensen in Overvecht die omzien naar elkaar. Die net even wat vaker vragen aan iemand hoe het gaat. Die maaltijden, een feestelijke zangbijeenkomst of andere dingen organiseren om bij elkaar te komen. Daarnaast is er veel informatie over hoe je met een klein budget toch mooie feestdagen kunt hebben; in deze Dreefnieuws vind je weer mooie tips in de rubriek van Henriëtte Rockland. Voor Overvecht hoop ik op een jaar waarin weer veel mensen zich inzetten voor de wijk: bewoners, ondernemers en professionals die samen de wijk een stukje mooier maken: samen voor Overvecht! Denk bijvoorbeeld aan Mohamed Elkarouni, die zich inzet om mensen te helpen hun leven op de rails te krijgen. In deze Dreefnieuws staat een interview met hem. Zijn inzet en zijn motivatie inspireren mij enorm. Ik hoop jou ook. Voor nu fijne feestdagen toegewenst en tot in het nieuwe jaar!

Naar Marokko Goeiedag, Overvecht Hé, deze rubriek heet toch Goeiedag, Overvecht? Ja zeker! Maar we zijn met een aantal Utrechters naar Marokko afgereisd, vijf leden van de Omar-al-Faroukmoskee, een Joods echtpaar en achttien Christenen, onder wie enkele Overvechters. Abdelmasjied was onze humoristische en deskundige reisleider. Omgekeerde wereld Indertijd maakte ik het al mee, toen ik als witte Nederlander werkte in zwart Nieuw-Guinea: omgekeerde wereld. Zo ook hier. Veel Marokkanen in Overvecht? Oké, dan gaan we naar Marokko! En wat ontdek je daar? Best relaxed leven, niet zoveel hoofddoekjes, gezellige markten, overal welkom, een simpel praatje in Frans of Engels, met gebaar of glimlach. En wat we we onlangs in Dreefnieuws hadden geleerd: ‘Salam Alaykum = Goeiedag’. Dat deed wonderen. Vrede en Vriendschap Waarom allemaal? Wel, het was Vredesweek in Utrecht en wij deden ons vredesproject in Marokko. Allereerst om als Moslims, Joden en Christenen samen in vriendschappelijk verband op te trekken door Fes, Rabat, Casablanca, Essaouira, Marrakesh, Vervolgens om moskeeën, synagogen en kerken te bezoeken en te ontdekken dat iedereen op eigen manier tot God kan en mag bidden. Dus, verschillende culturen en religies? Maakt niet uit, samen mens op deze ene aardbol. Dingen en Mensen Natuurlijk zullen sommigen opwerpen: ‘Ja maar, de Koran is anders dan de Bijbel!’ En anderen: ‘Ja maar, in het verleden voerden ze allemaal oorlog: de Joden in Palestina, de Christenen in Jeruzalem, de Moslims in Europa.’ Ja, maar...! Mensen zijn niet het Boek, mensen zijn niet het gebouw, mensen zijn niet de geschiedenis. Nee, wij zijn allemaal mens. En vandaag willen wij vrede en verbinding, hier én daar. Daarom gingen wij naar Marokko en keerden wij rijker terug.

Marina Slijkerman Twitter: MarinaSlij Instagram: marina_slijkerman_ dreefnieuws winter 2019

7


Getting together TEKST: ANNA VAN HATTEM

In deze rubriek neemt Anna van Hattem je mee op een reis langs de verschillende geloven en levensbeschouwingen die Overvecht rijk is. We starten bij de Bahá’i. Een religie waarbij samenzijn heel belangrijk is. Vorig nummer stond een van de aanhangers van de Bahá’i, Liam Stephens, op de voorkant van Dreefnieuws. Op bezoek bij de Bahá’i en hun vrienden Het Bahá’i-geloof komt uit Iran, maar is over de hele wereld verspreid. De Bahá’i geloven in de eenheid van de mensheid. Volgens hen zijn alle geloven één. Mozes, Jezus en Mohamed zien zij als profeten die de mensheid vertelden wat zij op dat moment nodig had. De laatste profeet tot nu toe is Baha’u’llah. Bahá’i is een praktisch geloof: Bahá’i willen samen een betere maatschappij maken. Samen met iedereen die mee wil doen, ongeacht afkomst of geloof, want discriminatie is verboden. Elke dinsdag en vrijdag organiseren ze een maaltijd en activiteiten voor de buurt in De Dreef. Vanavond eet ik mee.

‘Een betere maatschappij maken. Samen met iedereen die mee wil doen, ongeacht afkomst of geloof, want discriminatie is verboden’

8 dreefnieuws winter 2019

Mouloud, de chef, heeft een buffet voor zestig mensen bereidt. Mouloud komt uit Marokko. Hij is moslim en sinds kort ook Bahá’i. ‘Ik heb geen familie in Nederland, maar nu heb ik familie hier. Ik vind het leuk om te koken. Iedereen wordt er blij van. Daar word ik ook weer blij van. Er zijn hier zoveel verschillende mensen. Uit Zweden, Denemarken, Afrika, dat is echt prachtig.’ Een klein meisje met een hoofd vol knotjes komt aangerend en springt bij mij op schoot. Haar moeder, Ester vertelt: ‘Kinderen leren hier goede dingen, ze groeien op to love each other. Ik kom hier sinds de zomer. Een vriendin nam mij hiermee naartoe en ik was meteen verliefd. Dit is wat we nodig hebben, we need to connect! Peace & love! Ik ben christelijk en ik vind Bahá’i een fantastisch geloof, het is tegen niemands geloof.’ Rob legt dit verder uit: ‘De insteek is niet zieltjes winnen, maar een betere maatschappij maken. Of je Bahá’i bent of niet vinden wij niet belangrijk. Ieder heeft zijn eigen pad.’ De avond wordt afgesloten in de kring. Wie zin heeft zegt een gebed of zingt een lied. Het eindigt na een kwartier als Ester opstaat en een klap-liedje inzet waarbij iedereen rondjes loopt en meeklapt. Meer weten? De Bahái’i organiseren elke dinsdag- en vrijdagavond een maaltijd en activiteiten op De Dreef. Het begint om 18.00 uur en iedereen is welkom. De Dreef, Schooneggendreef 27c, 3562 GG Utrecht. www.bahaiutrecht.nl


Cultuur Platform Overvecht

Het Cultuur Platform Overvecht (CPO) zet cultuur in Overvecht op de kaart. Alle culturele organisaties die in Overvecht actief zijn hebben zich verenigd in het CPO, waardoor wordt kunst & cultuur in de wijk beter zichtbaar wordt. Op deze pagina houden de verschillende deelnemende partijen je op de hoogte van hun belangrijkste activiteiten voor de wijk. Volg ons ook op Facebook!

Glow in the Park 18 januari 2020

Een theatrale wandeling langs bakens van vuur en licht met nieuwe verhalen en muziekverrassingen

Donkere Dagen Festival 27 & 28 december

De tocht voert door het Gagelbos. Een mooie wandelroute met verrassende lichtjes, verhalen, theatrale acts en live muziek langs de wandelpaden. Lichtpuntjes wijzen je de weg door het donkere bos. Geniet na de wandeling van het grote kampvuur, warm je op en vermaak je op het festivalterrein met o.a. vuurkorven, livemuziek, oud-Hollandse spelletjes, warme chocolademelk, glühwein, soep, koek, en lekkere hapjes.

December is een drukke maand. Voor veel mensen is dit ook een eenzame maand. Daarom organiseren de Stichting Appeltaartconcerten en ZIMIHC theater Stefanus samen een hartverwarmend festival. Voor iedereen die juist dan behoefte heeft aan gezelligheid en mooie ervaringen. Of gewoon voor iedereen die op zoek is naar een leuke activiteit in de kerstvakantie.

Doe je mee? Trek genoeg warme kleding aan en goede schoenen en bereid je voor op een magisch avontuur voor jong én oud! De organisatie houdt een verkiezing voor de mooiste, leukste of origineelst geklede deelnemer. Dus leef je uit! Start en finish: parkeerplaats Sint-Anthoniedijk naast woning no.107 Noorderpark Ruigenhoek 16:00 tot 23:00 uur: genieten op het festivalterrein 16:30 tot 21:00 uur: start wandelingen door Gagelbos Voorverkoop voordeel: 5 euro (volw.) Glow in the Park Buitenfeest bestaat dit jaar 5 jaar! En dat vieren we! Koop in de voorverkoop een combikaart: € 5,00 voor een volwassene mét kinderen t/m 12 jaar gratis. Kaartverkoop & info: www.ijsclubsiberia.nl/glowinthepark2020/ Aan de kassa: volwassenen € 5,00 en kind/U-pas houders € 2,50 per persoon.

Op 27 en 28 december is er voor jong en oud een divers programma met muziek, activiteiten en lekker eten in ZIMIHC theater Stefanus . De dag start met een Appeltaartconcert. Daarna is er een lunch en een middagprogramma met diverse activiteiten. Op 27 december spelen het Belinfante Quartet en het Manzana Quartet het Octet van Mendelssohn. In de middag speelt Madjoe Dua Utrecht de populaire voorstelling ‘Hóe dan, dese?!’ over verschillende generaties Indo’s in Nederland. Daarnaast zijn er voor iedereen creatieve workshops die worden aangeboden, onder andere vanuit het Huis van Betekenis. Op 28 december opent het Ebonit Saxophone Quartet de dag met muziek van o.a. Mozart, Bartók en Mendelssohn. Na de lunch is het tijd om te dansen; het Danspaleis zorgt voor een ouderwets gezellig dansfeest voor iedereen die van swingen houdt! Met de grootste krakers van toen en nu. Donkere Dagen Festival 27 & 28 december 10.00-16.00 uur € 7,50 voor het dagprogramma, inclusief lunch tickets via website Zimihc www.zimihc.nl

dreefnieuws winter 2019

9


Overvecht warmt op tijdens

de Sociale Buurtmarkt wintereditie TEKST RACHELLA DUBBELDAM EN PUCK ‘T HART

Op zaterdag 7 december wordt het Dreefplein omgetoverd tot een winters tafereel, tijdens de vierde editie van de Sociale Buurtmarkt. Ook deze keer is er weer een rommelmarkt en kramen vol zelfgemaakte, tweedehands- en nieuwe spullen. Er zijn zowel binnen als buiten stands en alle bezoekers en deelnemers kunnen zich warmen aan de vuurkorven of bij de overdekte zitplekken op het plein. Een echte wintermarkt. De Sociale Buurtmarkt is een idee van The Social Collective. Zij organiseren deze markt al voor het vierde jaar. Rachella: ‘We werken op verschillende manieren aan het activeren van buurtbewoners, het stimuleren van ontmoetingen en verstevigen van netwerken in buurten, in het hele land, maar de laatste tijd vooral in Utrecht.’

10 dreefnieuws winter 2019

Wie zijn The Social Collective? Hert kernteam bestaat uit Rachella Dubbeldam, Eva Leen, Fleur van IJperen en Anne Rutten. Maar er werken een hoop meer mensen mee! Deze vier jonge gedreven dames zien we steeds vaker in de wijk. Fleur was met Nadoua Dahmane ook een van de trekkers van Revive Overvecht. De dames, alle vier zelfstandig sociaal ondernemers, zijn altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingen in de wijk.

Fleur: ‘Mensen met elkaar in contact brengen en netwerken opzetten, dat is zo mooi!’

Rachella en Eva zijn ook de trekkers van de Buurtcamping. Op de Startersdag voor ondernemers op 9 november in Zimihc was The Social Collective ook aanwezig. Zij hebben een hoop kennis wat ze graag willen delen. Samenwerken gaat ze goed af. Delen van kennis Rachella: ‘Los van de eigen projecten als de Sociale Buurtmarkt zetten we ons ook in om anderen op weg te helpen. Dit doen we middels het geven van ‘zetjes’; het bieden van tools, ondersteuning en het delen van kennis op het gebied van communicatie, programmering en productie voor (startende) ondernemingen, projecten en evenementen. Voor mensen die een nieuw of bestaand initiatief willen boosten, of wel wat extra hulp of kennis kunnen gebruiken op bepaalde gebieden in hun project of onderneming.’


Tot gauw op de Wintermarkt!

Fleur Een schaatsbaan, kampvuur en chocolademelk! Een wintermarkt is natuurlijk niet compleet zonder warme chocolademelk, knusse lampjes en... een schaatsbaan! Iedereen met en zonder schaatservaring is welkom om een rondje te komen doen op de baan. In samenwerking met Ijsclub Siberia zorgen we voor koek & zopie, spannende verhalen rondom het kampvuur en winterse aankleding. Virtualrealityspel, vogelvoerhuisjes knutselen, muziek, theater, eten Geen schaatsfan? Geen probleem! Er zijn genoeg andere activiteiten voor jong en oud; doe bijvoorbeeld mee met een virtualrealityspel, kom vogelvoerhuisjes knutselen, geniet van de muzikale optredens of bezoek de theatervoorstelling.

Eva

Rachella

Anne

De markt en activiteiten vinden plaats tussen 13.00-16.00 uur. Vanaf 16.00 is er nog een optreden in de tent en ben je van harte welkom om voor 5 euro mee te eten. Overvechtse cateraars en thuiskoks verzorgen gezamenlijk een groot buffet, met hapjes vanuit alle culturen die de wijk rijk is! De Sociale Buurtmarkt Wintereditie Zaterdag 7 december, 13.00-16.00 uur Optreden en eten 16.00-18.00 uur De Dreef, Schooneggendreef 27. Aanmelden voor een kraam, activiteit of tafel via: www.thesocialcollective.nl

dreefnieuws winter 2019

11


Samen voor Overvecht

Geef niet op! Er is zoveel talent in Overvecht TEKST WANDA DIJKSTRA FOTO FARIDA BENMOGHYT

De lichtjes in de ogen van Overvechter Mohamed Elkarouni gaan aan als hij vertelt over zijn werk: ‘Ik help mensen bij het vinden van een baan, een opleiding of een stage. Ik laat mensen graag zien wat ze zelf kunnen. Er is zoveel talent, zoveel kennis. Als ik mensen kan helpen dat te ontdekken, dan geeft mij dat veel voldoening.’ ‘Ik kijk niet alleen naar werk, maar ook: hoe zit het met je gezin: de kinderen, de oppas? Hoe zit het met je taal, je kennis van de computer? Ik begin met dat soort dingen. Iemand die bij mij komt, zegt meestal: ‘Ik wil werk.’ Het klinkt stom, maar ik vraag dan: ‘Waarom zoek je werk?’ Dat verwachten ze niet, dat iemand dat vraagt. En dan komen de echte antwoorden: ik ga trouwen, er komt gezinsuitbreiding, ik ga het huis uit, ik wil met vakantie. Dat gebruik ik om hen vooruit te helpen, door hen telkens te herinneren aan die doelen.’

12 dreefnieuws winter 2019

‘Afgelopen jaar had ik meerdere mensen met een hbo-opleiding en een mooi cv. Dat je denkt: ‘Waarom ben jij werkloos?!’ ‘Vertrouwen speelt een grote rol, vooral bij jongeren. Soms willen ze niet geholpen worden. Ze kennen me niet. Ze vragen zich af: ‘Wat zit erachter? Waarom wil iemand mij helpen?’ Jongeren zonder startkwalificatie help ik graag aan een BBLplek. Of ik ga mee naar school, om te vragen of ze het laatste jaar over mogen doen. Een jongere durft zelf vaak niet, bijvoorbeeld omdat ze zelf gestopt zijn en zich daarvoor schamen.

Ik betrek ook de ouders erbij. Die help ik met hun eigen uitdagingen, bijvoorbeeld het invullen van een belastingformulier of het schrijven van een bezwaarschrift. Dan wordt het vertrouwen van de jongere veel sterker. Andersom ook: als ik ouders wil helpen, maar ze hebben zorgen om hun kinderen, dan probeer ik ook hun kinderen te helpen. Dan kunnen de ouders zich focussen op een baan, een studie, de taal.’

‘Wij doen het samen. Die last die jij gaat dragen, ga ik ook dragen’ ‘Deze manier kost veel tijd, maar ik zeg: ‘Wij doen het samen. Die last die jij gaat dragen, ga ik ook dragen.’ Ik ga zelf op pad om vacatures te vinden. Ik begeleid bijvoorbeeld veel


Mohamed Elkarouni vluchtelingen. Werkgevers horen daar best positieve dingen over: ze werken hard! De persoon zelf durft de stap niet te zetten, maar ik breng ze bij elkaar. Regelmatig ga ik met een werkzoekende op pad. Rijden we naar een bedrijventerrein. Dan lopen we naar binnen, stel ik hem voor, geeft hij zijn cv af. Dan heeft de werkgever er een gezicht bij. Dat scheelt! Zeker bij iemand die nog niet zo lang in Nederland is, of een gat heeft in zijn cv. Een goede eerste indruk werkt positief.’ ‘Ik help allerlei mensen, jong, oud, man, vrouw, met of zonder migratie-achtergrond, allerlei opleidingsniveaus. Afgelopen jaar had ik meerdere mensen met een hbo-opleiding en een mooi cv. Dat je denkt: ‘Waarom ben jij werkloos?!’ Vaak is er dan iets aan de hand: er is iets naars gebeurd en ze hebben hun zelfvertrouwen verloren. Iemand kan kwetsbaar zijn in een bepaalde periode in zijn of haar leven. Dus dan moet je

daar eerst mee aan de slag.’ ‘Ik heb het zelf meegemaakt, ik heb ooit 250 sollicitatiebrieven geschreven in een jaar tijd. Dus ik weet hoe dat voelt: dat je wilt opgeven, dat je op de automatische piloot gaat solliciteren. Ik begrijp wat ze meemaken, maar ik werk altijd vanuit het positieve: niet opgeven, doorgaan!’

‘Ik werk altijd vanuit het positieve: niet opgeven, doorgaan!’

Vacatures gezocht Ben jij een werkgever? En zoek je nog mensen? Mohamed komt altijd graag in contact met werkgevers. Laat het weten via: info@overvechtwerkt.nl

Overvecht Werkt Overvecht Werkt is een project van Samen voor Overvecht. Wil jij weten of Mohamed jou kan helpen? Ga langs bij het inloopspreekuur: dinsdag, 13.30-15.00 uur in De Boog, Gambiadreef 60, Utrecht Of kijk op www.overvechtwerkt.nl

dreefnieuws winter 2019

13


Utrecht Natuurlijk TEKST FREDERIK HENGEVELD

Winter op de Stadsboerderij

De dagen worden korter en de temperatuur gaat flink onderuit. De warmte zit nog vooral in onze gedachten aan de mooie zomerdagen op de stadsboerderij of stadstuin. Gezinnen in de weides luierden in de hangmat tussen de schapen en kinderen hielpen met het voeren van de dieren op de boerderij. En schoolkinderen oogstten de aardappels uit de moestuin en waren daarbij verbaasd dat ze één aardappel in de grond hebben gestopt en dat ze later, na heerlijk wroeten in de aarde, een hele bos aardappels konden oogsten. Verwondering over de schoonheid en mogelijkheden van de natuur, dat is waar we bij Utrecht Natuurlijk naar op zoek zijn. Nu de winter zich aandient, gaan we bij Utrecht Natuurlijk niet in winterslaap. Sterker nog, nu maken we de plannen voor het volgende voorjaar en zomer. Zo zien we graag weer jonge dieren in het voorjaar, dus gaan de schapen naar de ram en

Kom de dieren lekker knuffelen de geiten naar de bok en worden de koeien kunstmatig bevrucht. De leskisten voor scholen maken we weer gereed. En we maken plannen voor de indeling van de tuin. Ook in de winter kun je op de boerderij terecht. Kom de dieren in de stal of in de wei lekker knuffelen. Zij genieten van je aandacht. Of ga lekker kleuren in de stal tussen de dieren. En help je weer mee bij het voeren?

Stadstuin Klopvaart

Deze tuin sluit even de hekken. Vanaf april openen ze weer en dan kun je weer heerlijk vertoeven op de stadstuin. Stadsboerderij Gagelsteede Gangesdreef 7a, 3564 SN Utrecht www.utrechtnatuurlijk.nl

Tweedehandswinkels in Overvecht Een gezellig huis met de feestdagen hoeft niet veel te kosten. In de kringloop- of weggeefwinkels vind je de meest unieke retro kerstballen, de mooiste kerstlampjes en glamoureuze kerstslingers. • Weggeefwinkel Mooie Zooi: woe van 13.00-16.00 uur. za van 10.00-13.00 uur. Camera Obscuradreef 121. • Emmaus Overvecht: woe t/m za van 13.00-17.00 uur. Gloriantdreef 403. • De gebruikte goederen winkel: woe t/m za van 10.00-17.00 uur. Nebraskadreef 1. • De Goede Winkel: di t/m za van 9.30-17.00 uur. Sint Laurensdreef 33. • 50/50 store: ma t/m vr 10.00-18.00 uur. do koopavond tot 21.00 uur. Tiberdreef 28.

14 dreefnieuws winter 2019


‘Er zijn overal parkjes. Je hebt daarom al snel het gevoel dat je buiten bent’

VRIJWILLIGER Annelies Roosmalen (58 jaar) Woont in Overvecht sinds 1993 Favoriete plek: volkstuinen van De Doordouwers aan de Gageldijk

Links: Nurcan Ugurlukoc (gestart op projecttuin, nu eigen tuin) Midden: Annelies van Roosmalen (secretaris en ledenadministratie) Rechts: Tammo Hoeksema (oprichter, nu oud-lid en vrijwilliger) Wil je een volkstuin huren of heb je interesse in het project om te leren tuinieren? Je kunt Annelies mailen op annelies@appello.nl. Of kijk op www.vtvdedoordouwers.nl.

‘Ik ben grafisch vormgever en woon samen met mijn man in Overvecht. Overvecht is een open, diverse en groene wijk. Dat bevalt me heel erg. De straten zijn breed en er zijn overal parkjes. Je hebt daarom al snel het gevoel dat je buiten bent. Ik vind dat als je in een buurt woont, je ook wat in die buurt doet. Daarom ben ik bestuurslid bij de volkstuinvereniging. We hebben allemaal verschillende tuintjes door elkaar heen. Sommige mensen verbouwen groenten, anderen hebben een siertuin. We doen dit allemaal gifvrij. Ook hebben we een projecttuin voor vrouwen die willen leren hoe tuinieren werkt. Dit sociale aspect vind ik belangrijk. Het is goed voor je geestelijk welbevinden dat je mensen uit de buurt kent.’ FOTO GODFRIED VAN UTRECHT dreefnieuws winter 2019 TEKST ILONA HULSHOF

15


(Bijna) gratis, maar heel

Waardevol TEKST HENRIETTE ROCKLAND

Tienerclub

Vrouwengroepen

Boogh: ondersteuning bij NAH

Tijdens de Tienerclub hebben tieners van 10 tot en met 14 jaar de hele speeltuin helemaal voor zichzelf. Samen met begeleiders zijn er activiteiten, zoals t-shirts ontwerpen en samen koken. Deelname is gratis, maar aanmelding en toestemming van jouw ouders is wel verplicht. • Iedere woensdag van 17.30-19.30 uur in speeltuin de Watertoren, Neckardreef 30 • Iedere vrijdag van 17.00-19.00 uur in speeltuin Gagelsteede, Gangesdreef 7a.

In deze groepen komen vrouwen van verschillende achtergronden samen. Ze leren elkaar kennen en praten over wat zij belangrijk vinden. Er zijn meerdere bijeenkomsten: • elke 1e en 3e maandagochtend van 9.30-11.30 uur, • elke 2e maandagavond van 19.00- 20.30 uur. Buurtkamer de Klop, Andesdreef 11.

Boogh ondersteunt mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) bij het vinden van zinvolle en ondersteunende dagactiviteiten. Dat kan ook (vrijwilligers)werk zijn. Daarnaast biedt Boogh Mantelzorg Match voor mantelzorgers van mensen met NAH. Een deskundige vrijwilliger neemt de zorgtaak maximaal drie uur in de week over. De behoefte van de persoon met NAH staat daarbij centraal. De zorg is gratis en een indicatie is niet nodig. Meer informatie: Karin van Dijk, 06-123 722 65, k.van.dijk@boogh.nl, www.boogh.nl

Vrouwen Café Bij het Vrouwen Café wordt gepraat over rechten van en vrijheid voor vrouwen. Dit Café is op elke vrijdagochtend van 11.00-13.00 uur bij Burezina, Jeanne d’Arcdreef 1.

Buurtkoffie Overvecht

Handjehelpen

Voor bewoners die samen een kop koffie willen drinken: koffie, thee en een praatje. Iedereen is welkom. De Buurtkoffie is wekelijks op 3 plekken in de wijk. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de koffie / thee en de koekjes. • Maandag van 10.00-12.00 uur in Burezina (Jeanne d’Arcdreef 1) • Woensdag van 13.30-15.00 uur in Rosendael (Indusdreef 5) • Vrijdag van 10.00-12.00 uur in De Boog (Gambiadreef 60).

Als kinderen en volwassenen met een beperking of een chronische ziekte zelfstandig (thuis) wonen, is dat niet altijd makkelijk. Vrijwilligers en stagiairs van Handjehelpen ondersteunen deze alleenstaanden en gezinnen. Wil jij als vrijwilliger iets betekenen voor een buurtgenoot of weten wat Handjehelpen voor jou kan doen? Voor meer informatie kun je contact opnemen met de coördinator van Overvecht: Ward Verbeek, 030-263 29 50, www.handjehelpen.nl.

16 dreefnieuws winter 2019

Taal en rekenen voor volwassenen Bij Prago krijg je ondersteuning om (beter) te lezen, schrijven, rekenen en computeren. Je leert op je eigen niveau en in je eigen tempo, én in een gezellige groep. Een (gratis) proefles is mogelijk. Deelname kost € 60,- per jaar, de U-pas kan hiervoor gebruikt worden. Elke maandag en donderdag van 19.00-21.00 uur in het Trajectum, Vader Rijndreef 7-9. Meer informatie en aanmelden: Gerrie Overweel, 06-452 955 73, gerrie.overweel@prago.nl.


Op weg naar werk Bij de beroepsopleidingen van het REA College kunnen jongeren met een ernstige scholingsbelemmering terecht. Het is de bedoeling dat deze jongeren hierdoor een betaalde baan krijgen. Daarom is er veel aandacht en ruimte voor het vergroten van de zelfstandigheid en eigen verantwoording van de cursist. Meer informatie: Marcel de Schipper 06-222 601 66, utrecht@reacollege.nl, www.reacollegenederland.nl, Schooneggendreef 27K.

Starters4Communities Wil jij meebouwen aan een sociale en duurzame wereld? Wil jij ervaren wat sociaal ondernemen is en jouw vaardigheden ontwikkelen? En lijkt het je leuk om dit samen met 15 anderen te doen? Dan is het Starters4Communities programma perfect voor jou. Je krijgt trainingen en je volgt een persoonlijk ontwikkelingstraject. Meer informatie: Jan van Veelen, 06-156 757 53 starters@starters4communities.nl, www.starters4communities.nl/sociaal-ondernemen-utrecht

app werkt heel simpel, je hebt alleen een e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Daarna kun je zien wat er in de buurt aangeboden wordt. Bestellen, betalen met iDeal en vervolgens kun je de box ophalen. www.toogoodtogo.nl

Too Good To Go Too Good To Go is een app tegen voedselverspilling. In een Magic Box stoppen bedrijven overgebleven eten, dat kun je tegen een laag bedrag afhalen. Wat erin zit, is dus afhankelijk van wat er die dag overblijft. De

Omapost Met Omapost stuur je eenvoudig en snel een ĂŠcht kaartje vanaf je telefoon. Naar je oma, opa of een ander lief iemand. Ook leuk met kerstkaarten! www.omapost.nl

MOWAD MOWAD is een migrantenorganisatie, die steun biedt aan mensen van Afrikaanse afkomst. Daarbij werken ze graag samen met hulpverleners en professionals. De ontwikkeling van jongeren is de kern, zowel als scholier, student, werknemer, ondernemer, vader en moeder. Ook is er aandacht voor de situatie van gezinnen en de positie op de arbeidsmarkt. Meer informatie: 06-489 155 91, info@mowad.nl, www.mowad.nl

Zoek je een andere activiteit, dan kun je contact opnemen met de sociaal makelaars van DOCK. Petra Jongerius: 06-525 082 36, pjongerius@dock.nl, www.dock.nl/buurten/utrecht/overvecht/ dreefnieuws winter 2019

17


Utrecht Veilig dat doen we samen!

‘Meer op elkaar passen dan op elkaar letten’ De Buurtambassadeurs van de Zambesibuurt TEKST EN FOTO’S MYLA ZWAGA

Op een zonnige herfstdag heb ik afgesproken met de Buurtambassadeurs van de Zambesibuurt. Als ik aankom zie ik Ton al bij de voetbalkooi op de Grote-Trekdreef staan. Je herkent hem meteen als buurtambassadeur door zijn blauwe bodywarmer. Niet veel later komen Hassan en Loek ook aanlopen. Het zijn vriendelijke, kwieke mannen met een alerte blik. Terwijl ik met ze in gesprek ben zie ik ze tussendoor naar voorbijgangers zwaaien of een duim naar iemand opsteken. Je merkt meteen dat ze betrokken zijn bij de buurt en haar bewoners en dat ze veel mensen kennen. De buurtambassadeurs zijn actieve bewoners die vrijwillig de wijk in gaan om een steentje bij te dragen aan een schone en veilige wijk en om een oogje in het zeil te houden. Dit doen ze in samenwerking met woningcorporatie Bo-Ex en de gemeente als onderdeel van Samen

18 dreefnieuws winter 2019

voor Overvecht. Ongeveer twee keer per week maken ze in koppeltjes een ronde langs de Zambesi-, Natal-, Ossewagen- en Oranjerivierdreef.

‘De kinderen stonden in de rij om te mogen tekenen’ Beter gras om op te voetballen Ton begint enthousiast te vertellen over een van hun succesverhalen: ‘We maakten een ronde als buurtambassadeur en we zagen een groep jongens voetballen in de kooi. ‘Meneer bent u van de politie?’ vroegen ze mij. ‘Nou nee dat niet, maar bijna’, antwoordde ik. ‘We kijken hier of alles goed gaat in de wijk.’ Toen we vroegen of ze plezier hadden

antwoordden ze bevestigend. ‘Maar zou u niet kunnen zorgen voor een grasveld?’ vroegen ze toen. Ik heb ze uitgelegd dat ik daar niet voor kon zorgen maar dat we ze wel konden helpen. ‘Dan heb ik wel jullie namen en handtekeningen nodig en dan kan ik voor jullie een verzoek indienen bij het Initiatievenfonds.’

Handtekeningen verzamelen Met wijkadviseur Manon van het wijkbureau heb ik het besproken. ‘Geweldig initiatief,’ zei ze. ‘Als jij voor de handtekeningen en de aanvraag zorgt dan doe ik de rest.’ Maar vervolgens werd het zomer en ging iedereen op vakantie. Toen stond alles even op een laag pitje, totdat ik haar weer tegenkwam en ze me vroeg of ik al genoeg handtekeningen had. De offerte lag al klaar! Toen ben ik snel aan de gang gegaan. Ik dacht: ‘Hoe kan ik zo snel zoveel mogelijk handtekeningen regelen?’ Gelukkig is Hassan mediator op Open-


Van links naar rechts: Loek, Hassan, Ton

bare Basisschool de Gagel. Dus ik had wat A4’tjes geprint en aan Hassan gevraagd of hij niet wat handtekeningen wilde verzamelen bij groep 7 en 8. Niet veel later belde hij op en zei: ik heb toch papieren bij moeten maken want de kinderen stonden in de rij om te mogen tekenen! Als een speer bracht ik vervolgens de stapel handtekeningen naar wijkadviseur Manon. Ze stond versteld hoe we dat zo snel hadden geflikt. De aanvraag is toen gedaan en een week later had ik de bevestiging dat het was goedgekeurd. Eind oktober zou het gebeuren. En in anderhalve dag is het gerealiseerd.

Feest! ‘Nou dat was feest voor de kinderen!’ zegt Hassan. ‘Ze zagen ons aankomen, ze stopten allemaal met voetballen en ze kwamen ons allemaal een hand geven: ‘Dank u wel, dank u wel!’

Nu nog een naam ‘Het geeft wel voldoening hoor, dat je iets voor elkaar krijgt voor de jeugd,’ vertellen de heren tot slot. De jeugd voelt zich nu ook erg verantwoordelijk voor het voetbalveld. Hassan zag op een gegeven moment wat afval liggen en zei dit tegen een van de jongens. Een dag later liep de jongen met een grote vuilniszak rond om alles op te ruimen. Prachtig! Wat het voor de heren nog helemaal compleet maakt is als de kooi nog een naam krijgt. Dat is wat ze nu nog gaan proberen te realiseren. Tot slot hebben de buurtambassadeurs wel een idee hoe het beter kan in de wijk. ‘De wijk zou er beter uitzien als we meer op elkaar zouden passen dan op elkaar letten!’ zegt Ton. En dat doen ze geweldig.

‘We staan d’rvoor en we gaan d’rvoor’, zegt Loek over hun ambassadeursschap Het beeld van ‘de kletsende dames’ staat ook dankzij de buurtambassadeurs op het grasveld vlakbij de voetbalkooi. Die heeft gestaan voor het bejaardentehuis dat ooit stond op de plek van Loevenhout.

ALARM 112 Bij spoedeisende hulp, medische hulp, brandweer of politie POLITIE 0900-8844 Geen spoed, wel politie, bijvoorbeeld bij overlast of een ongeval zonder gewonden MELD MISDAAD ANONIEM 0800-7000 Anoniem een misdrijf melden of informatie geven over misdrijven GEMEENTE UTRECHT 030-286 00 00/WWW.UTRECHT.NL Melden van overlast en onveiligheid


Aardgasvrij

Wonen in een vernieuwd huurhuis Hoe bevalt dat?

TEKST JUDITH VAN NOORT FOTO’S RUTH CATSBURG

De flats aan de Apollo-, Centaurus- en Atlasdreef zijn helemaal vernieuwd. Piet (83) en Corry (83) Ligthart wonen al vanaf de bouw van hun 10-hoog flat op de Centaurusdreef, maar liefst 52 jaar. ‘Het is een paleis geworden!’, zegt Piet stralend. ‘Er is niets gebleven. Geen lamp. Alles is vervangen.’ Piet en Corry zijn net weer terug in hun huis. Ze woonden een maand in een logeerwoning in hun straat. ‘Dan ben je eigenlijk op reis.’ Piet wijst op het tv-kastje en de losliggende snoeren erachter. ‘We zijn nog lang niet klaar. Er moet nog veel gebeuren om het weer netjes te maken. Onze vensterbank is één grote gereedschapskist.’

Giga karwei Hij somt op wat er allemaal veranderde in huis: de keuken eruit, asbesttegels onder de keukenvloer eruit, vloer glad maken, nieuwe keuken erin, ramen eruit, HR-glas erin, nieuwe leidingen, nieuwe douche

20 dreefnieuws winter 2019

met verwarming, nieuwe wc, nieuw balkon. Ze moesten hun huis grotendeels leegruimen, zodat er ruimte voor de werkzaamheden was. Kwetsbare spullen gingen in dozen of werden met plastic afgedekt. In totaal werden 362 woningen vernieuwd. ‘Dat is een giga karwei! Met 130 man waren ze hier bezig, 25 verschillende nationaliteiten, drie hoge kranen en een buitenlift. Het was een goed geoliede machine. En het is allemaal keurig gedaan door Mitros en bouwbedrijf Hemubo. Op de tv hoor je vaak negatieve verhalen over woningbouwcorporaties. Dit is een warme deken. Je hoeft maar te bellen en ze staan voor je deur. Bijvoorbeeld om te helpen bij het tillen van zware spullen. Ik zei tegen ze: ‘Ik ben de koning niet’.’

Koken op inductie Piet en Corry hadden al stadsverwarming. De apparatuur in de meterkast en de aan- en afvoerbuizen zijn vervangen. ‘We hebben nu een verwarming met thermostaat. Zelfs

het CO2-gehalte wordt gemeten in huis.’ Piet vertelt dat het gas ook weg is. ‘Wij waren al van plan om het gas weg te doen. Mijn vrouw ging namelijk minder goed ruiken. En stroom is minder gevaarlijk dan gas. Nu hebben we inductie.’ Ze hebben het nog niet geprobeerd, want ze hebben pas net de nieuwe pannen in huis. ‘We hebben een leven lang op een vlammetje gekookt, maar het went vast.’ En hoe zit het met de huurprijs? Piet geeft aan dat de huurprijs minimaal is gestegen.

‘Dit is een warme deken. Je hoeft maar te bellen en ze staan voor je deur’


Piet en Corry Ligthart in gesprek met Mimoun Chemlali, assistent uitvoerder bij bouwbedrijf Hemubo.

Bungalow op hoogte

Voorbeeld voor de wijk

Piet geeft een rondleiding door hun huis. Hij laat trots alles zien. Van de meterkast tot de slaapkamer. Als we op het balkon aankomen, zegt hij: ‘De uitstraling van de flats is nu totaal anders. We wonen in een bungalow op hoogte. Toen de bomen nog niet zo hoog waren, konden we zelfs de Dom zien.’ Terwijl hij enthousiast vertelt over hun nieuwe huis, belt de buurman aan. Hij komt even een trap lenen om de gordijnen op de hangen.

Piet ziet hun flat als een voorbeeld voor de wijk. ‘Overvecht gaat de komende tijd op de schop. Flats worden gesloopt of helemaal vernieuwd. Wij boffen dat dit is gedaan.’ Piet en Corry grepen de verbouwing aan om hun huis helemaal opnieuw in te richten. Hij wijst naar de nieuwe, blauwe meubels. ‘Besteld in Engeland.’ Piet vertelt dat hij het leuk vindt om nieuwe spullen te kopen. Hij laat zijn nieuwste aankopen zien, zoals dimbare lampen, nog in de doos. ‘Kopen is een feest’, zegt hij lachend. ‘Maar het moet wél mooi

zijn, anders koop ik het niet. Ik zeg weleens: wij zijn niet rijk, maar we voelen ons wel rijk.’

‘Wij waren al van plan om het gas weg te doen. Stroom is minder gevaarlijk dan gas’

‘We hebben een leven lang op een Vragen over aardgasvrij wonen? vlammetje gekookt, Je bent iedere woensdagmiddag welkom bij Gasvrij thuis van 13.00-17.00 uur op de Costa Ricadreef 183. maar het went www.jouwhuisslimmer.nl/gasvrij-thuis gasvrij-thuis@utrecht.nl vast’ Dit is een bijdrage van de partijen die samen werken aan Overvecht-Noord aardgasvrij

dreefnieuws winter 2019

21


KERSTDIENSTEN in Overvecht WAAR WANNEER WAT Buurtkerk Buurthuis De Jager, Teun de Jagerdreef 1 Dinsdag 24 december, 19.00 uur Familie-Kerstfeest, met muziek Johannescentrum Protestantse kerk, Moezeldreef 400 Dinsdag 24 december, 21.00 uur Kerstnacht met muziek, verhalen, Johanneskoor en glühwein Woensdag 25 december, 10.30 uur Kerstviering met Schrift en Tafel, kerstspel en Johanneskoor Rafaëlkerk Rooms-Katholieke kerk, Lichtenberchdreef 4 Dinsdag 24 december, 20.00 uur Woensdag 25 december, 11.00 uur Woensdag 25 december, 12.30 uur

Kerstnachtmis gezongen Kerst-mis (Nederlands) Msza narodzenia (Pools)

Evangelische Broedergemeente Jeruëlkapel, Ivoordreef 2

Kresneti (Kerstavond) Kerstdienst (preekdienst)

Dinsdag 24 december, 19.30 uur Woensdag 25 december, 12.00 uur

Leger des Heils Schooneggendreef 27 H Woensdag 25 december, 10.30 uur

Kerstdienst

The Living Tree Buurthuis De Boog, Gambiadreef 60 Woensdag 25 december, 9.30 uur Aansluitend om 10.30 uur

kerstontbijt, kerstviering

22 dreefnieuws winter 2019


De Bibliotheek Overvecht Gloriantdreef 1 www.bibliotheekutrecht.nl TEKST ISABELLA ARONS

Voorleesmiddag

Iedere woensdagmiddag tussen 15.00-15.30 uur. Op de voorleesmiddag ontmoeten kinderen en hun ouders niet alleen de personages uit de verhalen, maar ook elkaar. Kinderen maken zo kennis met de wereld om hen heen en leren zich te verplaatsen in anderen. Medewerkers van de Bibliotheek geven natuurlijk graag tips om ook thuis voor te lezen.

Straten uit Overvecht TEKST HARM SCHOONHOVEN

De Tennesseedreef De Tennesseedreef op het bedrijventerrein Overvecht staat in de belangstelling in verband met de vestiging van een coffeeshop. De dreef is genoemd naar de Amerikaanse staat Tennessee. De staat ligt in het zuiden van de Verenigde Staten en wordt in het oosten begrensd door de bergen van de Appalachen en in het westen door de rivier de Mississippi. Duizenden jaren lang leefden in dit gebied Cherokee-indianen. De naam Tennessee is afgeleid van Tanasi, de naam van het belangrijkste Indiaanse dorp.

Zing Nederlands met me

Zaterdag 21 december, van 15.00-16.00 uur Samen zingen en ondertussen de Nederlandse taal leren. Dat is nog eens een leuke combinatie! Bij ‘Zing Nederlands met me’ zingen nieuwe Nederlanders én geboren en getogen Utrechters samen Nederlandstalige popliedjes. Een activiteit onder de bezielende leiding van zangcoach Jolieke Sorber. Het thema is deze keer: Winter. Goed kunnen zingen is geen vereiste, plezier in zingen wel!

Kijk voor het actuele programma op www.bibliotheekutrecht.nl/overvecht

De Bibliotheek Overvecht, je bent er welkom! Gloriantdreef 1, 030-286 19 20. Open: maandag van 14.00-18.00 uur di t/m vr van 10.00-18.00 uur zaterdag van 10.00-17.00 uur

De Cherokee noemden zichzelf geen Cherokee maar ‘Ani-Yun’ wiya’. De naam Cherokee komt mogelijk van de Creek-indianen en betekent dan ‘Zij die een andere taal spreken’. In 1772 vestigden zich blanke kolonisten aan de voet van de Appalachen. Zij sloten een verdrag met de indianen die in de vlakte leefden. Zij ruilden met de indianen bevervellen en andere jachtbuit van de Cherokee. De kolonisten lieten hun oog vallen op het land van de indianen dat zeer geschikt was voor het verbouwen van katoen. Toen in 1829 op hun grondgebied goud gevonden werd, werden de indianen met harde hand verdreven naar reservaten in het westen. Zo kwamen veel indianen in Oklahoma ten westen van de Mississippi terecht. Anderen bleven op het land van hun voorouders of keerden daarnaar terug. Nog ieder jaar worden feesten (pow-wows) gehouden met dans- en drumwedstrijden. Zo worden de tradities van de stam in ere gehouden.

dreefnieuws winter 2019

23


Werkplekken voor zzp’ers Als zzp’er wil je soms je huis ontvluchten, even onder de mensen zijn. Of je hebt een bespreking waarvoor je een grotere ruimte nodig hebt. Daarom hebben we de mogelijke werkplekken in Overvecht even voor je op een rijtje gezet: • DOK030 Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur 030-888 06 66, info@dok030.nl Pretoriadreef 88 Vrije flexwerkplekken en verhuur van ruimtes. • Bij de Steef! Dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur 030-410 04 41, info@zimihc.nl Braziliëdreef 2 Vrije flexwerkplekken.

• De Dreef 06-1505 11 03, info@dedreefutrecht.nl Schooneggendreef 27 Flexwerkplekken en verhuur van ruimtes. • CoffeeMania Maandag t/m donderdag van 07.00 t/m 18.00 uur vrijdag van 07.00 t/m 17.00 uur 030-261 02 22, overvecht@coffeemania.nl Tiberdreef 10 Vrije flexwerkplekken en verhuur van de vergaderzaal. • De Stadstuin Zoek je een leuk eigen kantoor in bruisend pand? huur vanaf 375 euro incl (voor 20 m2) vanaf november kun je erin, opent officieel in januari 2020. 030 - 207 20 23, info@destadstuin.nl Kaap Hoorndreef.

Netwerk voor ondernemers en zzp’ers

VOORTUIN NETWERK voor ondernemers en zelfstandigen in Utrecht-Noordoost en Overvecht

Ben je ondernemer en vind je het leuk andere ondernemers uit de buurt te ontmoeten en wat te leren? Voortuin Netwerk organiseert al sinds 2013 vijf keer per jaar leuke en nuttige avonden. Ook voor 2020 is er weer een inspirerend programma met onder meer workshops LinkedIn, Bloggen en Presenteren. Ondernemers en zzp’ers uit Utrecht-Noordoost en Overvecht zijn van harte welkom bij Voortuin Netwerk! Lidmaatschap kost € 50,- per jaar. Daarvoor krijg je ook drie consumptiebonnen per avond. Voor € 12,50 kun je een keer komen kijken. Word je daarna lid, dan betaal je het lidmaatschap min € 12,50. Word je later in het jaar lid, dan betaal je ook minder aan het lidmaatschap. Als lid krijg je op de website van Voortuin Netwerk een vermelding met foto, contactgegevens en een link naar je website en/of LinkedIn. Alle ondernemers uit Noordoost en Overvecht zijn welkom! Aanmelden of meer weten: www.voortuinnetwerk.nl

24 dreefnieuws winter 2019

VOORTUIN NETWERK Jaarprogramma 2020 Donderdag 30 januari: Haal meer uit LinkedIn door expert Jolanda Heusschen Donderdag 26 maart: Bloggen door tekstschrijver en Voortuin-lid Marlies Dinjens Donderdag 28 mei: Picknick met speeddate voor ondernemers door Voortuin-leden Tony Schoen en Gideon Boekenogen Donderdag 17 september: Leden stellen zich voor vijf Voortuin-leden presenteren hun bedrijf in tien minuten Donderdag 12 november: Snelle presentatietips door communicatiespecialist en Voortuin-lid Teatske de Jong Tijd 19.30 - 20.00 uur: inloop met koffie en thee 20.00 - 21.00 uur: workshop/programma 21.00 - 22.30 uur: borrel met lekkere hapjes Plaats In Coffeemania, Tiberdreef 10 (naast de glijbaan in station Overvecht)


Panorama

Overvecht is je huis Vanaf je doorzonwoonkamer, tien hoog, kijk je overal op uit flats, nog hogere Canadese populieren, woelende luchten en daar voorbij grasland. Je ziet de tweeling-esdoorn verkleuren, kinderen in het park, een wakende Wachter op de top van de heuvel. Auto’s slingerend door het bomendek, mensen van het ene naar het andere raam in beweging, op weg rood-oranje strepen van de ondergaande zon.

Susana

dreefnieuws winter 2019

25


Kinder- en Jongeren

Rechtswinkel

gratis advies voor elke juridische vraag TEKST ILONA HULSHOF FOTO’S PLIEN PHOTOGRAPY

Kinderen uit Overvecht en andere wijken kunnen op woensdagmiddag langskomen bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel in het wijkbureau Overvecht. Maar wie zijn de gezichten achter de rechtswinkel, en waarvoor kun je er terecht? Om dat te weten te komen, ga ik in gesprek met Emmy en Elise.

Studenten Emmy (24 jaar) en Elise (21 jaar) zijn allebei student, net zoals alle vrijwilligers van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel. Elise studeert Rechten in Utrecht en Emmy is bezig met de masteropleiding Jeugdrecht in Leiden. Via hun studie hoorden ze over de Kinder- en Jongerenrechtswinkel. ‘Ik wilde graag iets inhoudelijks doen naast mijn studie’, vertelt Emmy. ‘Hier kan je ervaring opdoen in de praktijk’, vult Elise aan. De studenten worden bijgestaan door een advocatenkantoor die de rechtswinkel sponsort en als vraagbaak fungeert.

26 dreefnieuws winter 2019

En ze krijgen een beurs van de universiteit waarvan ze lezingen en activiteiten kunnen organiseren.

‘Ik wilde iets inhoudelijks doen naast mijn studie’ Spreekuur Elke woensdagmiddag houden de studenten een spreekuur in Overvecht. Dan kunnen kinderen zonder afspraak langskomen. ‘Vaak komen de ouders de kinderen brengen, maar daarna voeren we alleen met het kind het gesprek’, zegt Emmy. Elise legt uit: ‘Dat is een belangrijk recht van het kind. Zo kom je er echt achter wat het kind zelf wil.’

Juridische vragen De kinderen kunnen met allerlei juridische vragen terecht. Veel vragen gaan over echtscheiding. Dan helpen de vrijwilligers het kind met het schrijven van een brief voor de rechtbank. ‘Ze schrijven het in eerste instantie zelf op. Wij geven ze hier en daar wat tips en stellen vragen. En we doen er zelf een begeleidende brief bij’, vertelt Emmy. Ook helpen de studenten jongeren met vragen over arbeidsconflicten, bijvoorbeeld bij een onterecht ontslag van een bijbaan.

Laagdrempelig ‘We proberen de drempel heel laag te houden’, vertelt Elise, ‘Lager dan bijvoorbeeld bij een advocatenkantoor.’ Op het wijkbureau is een ontvangstruimte waar de ouders hun kind kunnen brengen. Voor het gesprek hebben de vrijwilligers van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel een eigen ruimte. ‘We proberen het kind


op zijn gemak te stellen. We hebben wat drinken en wat snoepjes. En we zijn studenten en zitten gewoon in normale kleren’, illustreert Emmy.

‘De meeste tijd doen we de oefenrechtbank’ Voorlichting op scholen De studenten van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel houden niet alleen een spreekuur, maar geven ook voorlichting op scholen. Op basisscholen geven ze een presentatie over rechten, bijvoorbeeld hoeveel uur je als jongere mag werken. Op middelbare scholen organiseren ze een oefenrechtbank. ‘Kinderen vinden het over het algemeen leuk om zelf aan de slag te gaan’, vertelt Emmy. Bij de oefenrechtbank krijgen de jongeren een casus en worden ze in groepjes ingedeeld. Ze krijgen de rol van rechter, officier van justitie of advocaat. ‘En dan moeten ze zelf

argumenten bedenken vanuit de rol die ze hebben.’ Nadat de groepjes hun argumenten hebben gepresenteerd, gaat het groepje in de rol van rechter overleggen op de gang. Dan volgt de uitspraak. ‘De kinderen zien het dan alsof ze echt gewonnen hebben’, grapt Emmy.

De studenten willen vooral duidelijk maken dat kinderen met al hun vragen gratis langs kunnen komen. Als de vrijwilligers de kinderen niet gelijk kunnen helpen, dan kunnen ze hen wel naar de juiste plek doorverwijzen.

Kinderrechten

Jongeren en kinderen kunnen zonder afspraak langskomen op woensdag tussen 15.00-17.00 uur.

Door de activiteiten van de Kinderen Jongerenrechtswinkel wil de organisatie kinderen een eigen stem geven. ‘We willen graag dat alle kinderen realiseren dat zij ook rechten hebben’, licht Elise toe.

Zelf een vraag?

Wijkbureau Overvecht, Zamenhofdreef 17. Je kunt ook een bericht sturen met een juridische vraag: E-mail: utrecht@kjrw.eu. Whatsapp: 06-227 639 96.

dreefnieuws winter 2019

27


Wijkraad Overvecht Wijkraad Overvecht gaat door als verbindend wijkplatform Op 21 november besluit de gemeenteraad over de nieuwe vormen van participatie in Utrecht. Er komen verbindende platforms in de plaats van de wijkraden. De wijkraad Overvecht gaat die uitdaging graag aan! Verbindende platforms vergen een breed netwerk in de wijk met bewoners, ondernemers, andere betrokkenen in de wijk en de gemeente. De wijkraad is al jaren bezig zijn netwerk uit te breiden en heeft altijd gestreefd naar goed contact met ‘de achterban’. De vergaderonderwerpen worden gekozen vanuit het belang van de wijk en de bewoners. Het resultaat is dat de vergaderingen druk bezocht worden door bewoners en professionals. Vaak zijn er vertegenwoordigers van de gemeente aanwezig om toelichting te geven op het gemeentelijk beleid en daarover in gesprek te gaan.

De Wijkraad Overvecht is een onafhankelijk zelfstandig adviesorgaan, dat het gemeentebestuur adviseert. Bewoners, ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties, die hart hebben voor Overvecht.

FOTO: GODFRIED VAN UTRECHT

De verandering per 1 januari biedt de kans om de werkwijze nog meer te verbeteren. Weliswaar vervalt het formele adviesrecht, maar daarvoor komt in de plaats dat het wijkplatform rechtstreeks met de gemeente in gesprek kan gaan over zijn zorgen over de wijk en haar bewoners. De gemeente wordt getraind om dit gesprek te voeren. De wijkraad zit al vol plannen voor 2020. Zo zal de band met de migrant-bewoners verstevigd gaan worden. Ook zullen er meer gesprekken met ondernemers aangegaan worden. Onderwerpen die de wijk nu al bezig houden, zoals de woonvoorraad, aardgasvrij Overvecht Noord, de verkeerssituatie, gezondheid en welzijn van de bewoners, blijven op de agenda staan! Els Wegdam Voorzitter Wijkraad Overvecht

info@wijkraadovervecht.nl www.wijkraadovervecht.nl

VBU VERHUISBEDRIJFUTRECHT vertrouwd betaalbaar veelzijdig

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,1 en 99% beveelt ons aan!

Lever deze advertentie in en ontvang 10% korting! T: 030 205 4444 info@verhuisbedrijfutrecht.nl www.verhuisbedrijfutrecht.nl 28 dreefnieuws winter 2019


WONEN IN OVERVECHT

TEKST BERRY DE NIJS FOTOGRAFIE GODFRIED VAN UTRECHT

Vrijstaand wonen met uitzicht op de Vecht Antonie Maijers (74, gepensioneerd) woont al weer 28 jaar op zijn woonboot aan de Vecht. Met een schitterend uitzicht op het water aan de ene kant en een tuintje met heerlijk geurende rozen aan de andere kant, woont Antonie hier met enorm veel plezier. ‘Ik woon vrijstaand en heb veel ruimte om mij heen. Dat vind ik heerlijk.’ Begin jaren 90 van de vorige eeuw werkte Antonie voor de NS in Utrecht. ‘Ik was op zoek naar woonruimte, zodat ik dichter bij mijn werk kon wonen,’ vertelt hij, ‘maar een huurwoning was niet zomaar gevonden. Iemand in mijn omgeving zei toen tegen mij ‘waarom koop je geen woonboot?’. Drie maanden later had ik deze plek en een woonboot.’ Uiteraard merk je dat je op een boot woont. Wanneer er bootjes voorbij komen of het waait heel hard, dan

schommelt de boel aardig heen en weer. ‘Maar dat hoort erbij,’ lacht Antonie. De woonboot is gekocht, de plek huurt hij van het Waterschap. Mocht hij ooit de woonboot verkopen, dan krijgt de nieuwe eigenaar ook de mogelijkheid om de ligplek erbij te huren. ‘Maar dat zal voorlopig nog niet gebeuren.’

‘Wanneer er bootjes voorbij komen of het waait heel hard, dan schommelt de boel aardig heen en weer’

de sluizen. ‘Je woont wel in een ‘levend’ gebouw. Als het water stijgt, stijgt je boot mee. En er is altijd wel iets van onderhoud te plegen. Dus een beetje handig zijn, werkt in je voordeel als je op een woonboot woont.’ Van de buren hoor je weinig, maar ze staan wel in nauw contact met elkaar. ‘We hebben een WhatsAppgroep. Als er wat is, staan we altijd voor elkaar klaar. Ook houden we de boten van de buren in de gaten als ze niet thuis zijn. Dat maakt het wonen hier erg gezellig.’

Antonie houdt ervan om op zijn woonboot te wonen. Het is er vaak lekker rustig. Zelfs zomers is het niet heel druk op het water, want de bootjes komen gefaseerd langs door

dreefnieuws winter 2019

29


ONDERNEMER Elghazi Ghoula (50 jaar) Werkt in Overvecht sinds 2015 Favoriete plek: Oude winkelcentrum bij de Dirk ‘Ik kom al lang in Overvecht. Veel van mijn familieleden wonen hier. Mijn vrouw is in 2015 samen met een vriendin Islamitische uitvaartzorg Amanah gestart. Eerst was ik vrijwillig chauffeur, maar sinds kort ben ik in loondienst. Ik doe ook de rituele wassingen. Het is dankbaar werk. Ik vind het fijn om iets voor de nabestaanden te kunnen doen. En het maakt je bewust van het leven. Ik ben erg betrokken bij Overvecht. Ik wil graag meehelpen aan een veilige buurt. Daarom werk ik als straatcoach tijdens de ramadan. Ik wordt vaak uitgenodigd bij gesprekken met de gemeente en de politie. Mijn wens voor Overvecht is eenheid; dat we niet tegenover elkaar staan, maar allemaal dezelfde richting op kijken.’

30 dreefnieuws winter 2019

FOTO GODFRIED VAN UTRECHT TEKST ILONA HULSHOF

‘Mijn wens voor Overvecht is eenheid; dat we niet tegenover elkaar staan, maar allemaal dezelfde richting op kijken’ dreefnieuws winter

30


DOCK

Knipoog

column

TEKST MARGA ACHTERBERGH

Afscheid Vanaf mijn komst in Overvecht, groette ik de buren die ik in het trappenhuis tegenkwam en maakte vaak een praatje met ze. Ik werkte toentertijd nog in de automatisering en werd al snel een vraagbaak voor probleempjes met allerlei apparatuur in mijn trappenhuis: ik was tenslotte toch ‘technisch’? (Ik ben overigens heus geen technisch genie, maar gelukkig kan ik wel de vaak onbegrijpelijke handleidingen ontcijferen.) Ook mijn buurvrouw van Turkse komaf dacht dat ik wel technisch was: op een zondagochtend stond ze voor mijn deur, die ik opende met slaperige ogen in mijn nachtjapon met ochtendjas. ‘Maakt niet uit’, zei ze mij, ‘kom alsjeblieft mee voor wasmachine’. Ze had net een nieuwe wasmachine, maar die kreeg ze niet aan de gang en de was moest echt gedaan worden. Een paar minuten later kon de was worden gedaan en zat ik in mijn ochtendjas in haar keuken aan de koffie die haar man had gezet als dank voor mijn hulp. Uiteraard werd me tevens een heerlijk Turks ontbijt voorgeschoteld. Zijn vrouw en ik werden behalve heel goede buren ook goede vriendinnen. We werden als zusjes voor elkaar. Ook als zij niet thuis was, werd ik hartelijk binnengehaald voor een ‘bakkie koffie’ door haar veel oudere echtgenoot. Ik heb hun jongste twee kinderen zien opgroeien tot jonge volwassenen en die af en aan geholpen als hun ‘moderne’ Nederlandse tante. Haar echtgenoot, hun vader, mijn dierbare, zachtaardige, 78 jaar oude buurman is overleden. Hij is begraven in zijn Turkse geboortegrond. Hij had een goed hart. Al sprak hij nog amper Nederlands na al die lange jaren werken hier en hadden we wat moeite om elkaar qua taal te begrijpen: qua hart begrepen we elkaar wel. Altijd had hij een vriendelijke lach voor mij en ik voor hem. De koffie stond altijd klaar. Afscheid moeten nemen van mensen die hun hart voor je hebben geopend: dat is zo moeilijk.

Marga Achterbergh is een bewoner van Overvecht. Ze schrijft voor Dreefnieuws over dingen die haar bezighouden.

Een dag in het leven van een sociaal makelaar van Dock

Taal & Ontmoeting Het is donderdagochtend in Overvecht. De markt wordt opgebouwd, de kinderen worden naar school gebracht en op station Overvecht is het spitsuur. Maar wat veel mensen niet weten is dat de vier taalcoaches al in alle vroegte op De Dreef zijn aangekomen. Zij komen naar Overvecht om 50 vrouwen Nederlandse les te geven. Terwijl de taalcoaches de lokalen klaarmaken voor de les, pakken de oppasmoeders het speelgoed voor de baby’s en peuters. Langzaam komen de vrouwen binnen en om half 10 beginnen de lessen. Na twee uur hard werken en veel gezelligheid is de les voorbij en gaan veel vrouwen naar de markt, maar niet iedereen. Een aantal vrouwen blijft voor verse soep, een deel van de vrouwen voor het taalcafé en een deel heeft vragen voor de sociaal makelaar. Zij zijn bijvoorbeeld op zoek naar fietsles of vrijwilligerswerk. Tijdens het taalcafé oefenen bewoners met Nederlands praten, mensen maken vrienden en sluiten het taalcafé af met een spel. De dag is bijna afgelopen. Het was weer druk maar erg gezellig.

Wat is Taal en Ontmoeting? Taal en Ontmoeting is door middel van het leren van de Nederlandse taal elkaar ontmoeten. Makkelijker gezegd dan gedaan! Het project bestaat uit meerdere activiteiten zoals wekelijks taallessen die worden gegeven door taalcoaches in alle buurthuizen en de bibliotheek (ook ’s avonds) en twee gezellige taalcafés in Overvecht.

Wil jij ook je Nederlands verbeteren? Of wil je meer informatie of vrijwilliger worden? Neem dan contact op met Claire Teissier of Vera Meijering. Wij zijn ook elke donderdag om 12.00 uur in De Dreef te vinden waar we voor €2,50 een heerlijke kop soep eten van de Parels van Overvecht. Buurtcentrum De Dreef Schooneggedreef 27C, 3562 GG Utrecht Claire Teissier 06-284 297 22 Vera Meijering 06-599 921 65

dreefnieuws winter 2019

31


DeBuurtkrant

Welkom in DeBuurt! Aan de rand van Overvecht, aan de Brailledreef, bouwen wij aan een unieke plek voor wonen, ontmoeten, ontspannen én ontwikkelen. Vanaf eind 2020 staan hier drie woongebouwen met 343 leuke huurwoningen voor jonge mensen, samenwoners, alleenstaanden, maar ook drempelloze, toekomstbestendige woningen voor mensen met een zorgbehoefte. Vanaf nu tot aan de oplevering eind 2020 houden we jou in ‘DeBuurtKrant’ op de hoogte over DeBuurt. Over de bouw, de nieuwe bewoners, de ondernemers die er komen, de evenementen en onze helden. Wil je meer weten? Ga dan naar debuurtutrecht.nl. Tot ziens in DeBuurt!

Ontmoeten, ontwikkelen en ontspannen in DeBuurt Wij geloven dat de mensen DeBuurt maken. Daarom draait het om ontmoeten en contact maken. En dat gaat hier vanzelf. Iedereen gebruikt dezelfde entree, je deelt de binnentuinen met je buren en in de centrale hal in het middelste woongebouw is altijd iets te doen. Daar kun je straks een cappuccino drinken, een optreden zien en workshops volgen. Zo leer je heel gemakkelijk nieuwe mensen kennen! De grote ontmoetingshal in het middelste woongebouw wordt een plek waar bewoners van DeBuurt, Overvecht en Utrecht een podium vinden voor hun talent. Voor gevestigde creatievelingen en ondernemers, maar ook als je een startend, ‘kersvers’ talent bent. In DeBuurt kun je jezelf ontwikkelen op een prettige manier én met begeleiding. Je bent tenslotte nooit klaar met ontwikkelen! DeBuurt ligt op een levendige locatie, maar je kunt er ook de rust opzoeken. Wandel door de groene binnentuinen of plof op een bankje onder een boom. Zo schep je zelf de balans tussen relaxed en bruisend.

32 dreefnieuws winter 2019

Start verhuur Ben je benieuwd naar onze huurwoningen of ook op zoek? De verhuur start de 2e helft van 2020. Hou onze website (debuurtutrecht.nl) in de gaten en volg ons: @debuurtutrecht DeBuurt-Utrecht

DeBuurt is er voor iedereen van jonge samen­ woners tot en met mensen met een zorgbehoefte


Zorg in DeBuurt

Dinsdag 15 oktober was een belangrijke dag voor DeBuurt. Zorgpartners Malika Ennahachi en Salima Bouziki van Uw Thuis tekenden het huurcontract met investeringsmaatschappij Syntrus Achmea voor zorgwoningen in DeBuurt. Uw Thuis zal 24 toekomstige bewoners met een zorgbehoefte een nieuw thuis bieden in DeBuurt. In een huiselijke setting worden zij ondersteund en krijgen ze passende zorg, zodat deze mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen!

Helden van DeBuurt

Hoofduitvoerder van DeBuurt

Iedere dag komen er mensen uit Overvecht en Utrecht een kijkje nemen bij DeBuurt. Hoofduitvoerder van BAM Wonen, Frans Heijnen, maakt geregeld een praatje met ze. Over de architectuur, het bouwproces, de materialen, de machines. Die interesse maakt ons ervan bewust hoe belangrijk ons werk voor DeBuurt eigenlijk is voor Overvecht! DeBuurt werkt samen met ‘Buurman Utrecht’, dat is een werkplaats en bouwmarkt voor hergebruik van materialen. Zo geven we onze niet-bruikbare materialen een tweede kans! Meer weten? Kijk op buurmanutrecht.com.

De bouw van DeBuurt

DeBuurt kent talloze helden, allemaal mensen die DeBuurt een warm hart toedragen. Bijvoorbeeld Demi Jolen; zij verbindt Overvechters met een gezamenlijk sociaal, maatschappelijk doel. Zo ontstaan fantastische initiatieven die Overvecht steeds een stukje mooier maken. Arna Notten, directeur van De Plaatsmaker zorgt ervoor dat kunst en cultuur een plek krijgen in DeBuurt. En Cor Mulder: hij woont al 52 jaar in Overvecht en heeft vanaf het eerste uur meegedacht over DeBuurt. Benieuwd naar deze en andere helden? Lees meer op debuurtutrecht.nl.

We gaan als een speer met de bouw van DeBuurt. Zo krijgt de grote ontmoetingshal in het middelste gebouw al echt vorm en vordert de parkeerkelder voor de bewoners in het linkergebouw. Zo langzamerhand beginnen we bij de eerste twee gebouwen met de bouw van de appartementen. Op naar het hoogste punt!

Op de hoogte van DeBuurt Schrijf je in voor onze nieuwsbrief op debuurtutrecht.nl of volg ons op Facebook en Instagram.

dreefnieuws winter 2019

33


Bewonersplatform Overvecht 30km-straten voor een veiliger Overvecht In Overvecht zijn de straten breed, rijden auto’s te hard en er gebeuren ongelukken, soms met ernstige gevolgen. Bewoners maken zich zorgen over de verkeersveiligheid. Bij een botsing met 50km per uur overlijdt de helft van de voetgangers. Bij een botsing met 30km per uur is dat nog geen 10%. Het verbeteren van de verkeersveiligheid is een taak van de gemeente. 30km-straten helpen daarbij. In Overvecht zit teer in het asfalt en daarom is het duur om de straten te veranderen. De gemeente zoekt naar oplossingen en wil met een prijsvraag ideeën verzamelen. Het beste idee dat niet veel kost wordt dan uitgevoerd. Maar dat is niet genoeg.

worden en welke routes belangrijk zijn voor auto’s en fietsers. Bij nieuwbouw en veranderingen in de openbare ruimte kunnen dan ook de straten worden aangepakt. En er moet naar de omgeving gekeken worden. Zo heeft de werkgroep er voor gezorgd dat niet alleen een deel van de Amazonedreef is aangepast naar 30km per uur, maar ook de omliggende straten.

De werkgroep verkeer van het Bewonersplatform pleit al jaren voor een verkeersplan voor Overvecht. Daarin moet staan welke straten 30km per uur moeten

Wil je meedenken? Mail naar: verkeer@bewonersplatformovervecht.nl Iedereen is welkom!

Het Bewonersplatform Overvecht is een bundeling van actieve en betrokken bewoners in Overvecht. Het Bewonersplatform zet zich in voor verbetering en ontwikkeling van Overvecht.

Postbus 9297 3506 GG, Utrecht. info@bewonersplatformovervecht.nl www.bewonersplatformovervecht.nl

HEEL OVERVECHT

FIETST VOORPROEFJE:

Wat is HEEL OVERVECHT FIETST? Verschillende partijen (ondernemers, onderwijs, organisaties, overheid en Overvechters) gaan met elkaar de uitdaging aan om te zorgen dat mensen in Overvecht meer, vaker en beter gaan fietsen.

Fietservaring Heel Overvecht Fietst helpt inwoners van Overvecht, van jong tot oud, om beter te (leren) fietsen of de fiets beter te gebruiken.

34 dreefnieuws

winter 2019

Feit In de wijk Overvecht heeft 10% van de huishoudens geen fiets. Dit komt overeen met circa 3.500 inwoners. Dit terwijl het gemiddelde fietsbezit in de stad Utrecht 96% is. Eind augustus 2020 (proloog Vuelta) willen we bereikt hebben dat meer mensen in Overvecht (500 personen) een fiets hebben en/of ook meer gebruikmaken van de fiets. Meer informatie in de volgende Dreefnieuws! www.heelovervechtfietst.nl


Infographic EMIL VANDER WAL

n e r e g n o J ma

the

Jeugd in Overvecht, naar lee�ijd

Percentage ouders dat advies of hulp heeďż˝ gevraagd over de opvoeding. Overvecht: 55% Noordoost: 66% Oost: 67% Binnenstad: 73% Zuid: 69% Zuidwest: 47% Leidsche Rijn: 62% Vleuten-De Meern: 65% West: 68% Noordwest: 63%

% 0 t/m 3 jarigen % 4 t/m 11 jarigen % 12 t/m 17 jarigen % 18 t/m 24 jarigen Overig

Jongerenoverla (in Utrecht, 201st naar soort overlast 8)

t van de Hoeveel procenart vaak overlast va bewoners er de buurt? van jongeren in Overvecht

32%

25% 15%

12%

25%

23%

31%

24%

8% 14%

Geluidsoverlast

Vervuiling Drug soverlast

Intimidatie Verni

eling Cri

minaliteit 78% 62% 36% 34% 34% 29%

Bronnen: wistudata.nl en utrecht-monitor.nl dreefnieuws winter 2019

35


DREEFSTRIP Herfstwandeling van IJsclub Siberia FOTO’S EN TEKST BERRY DE NIJS

Op 24 oktober 2019 was het weer genieten geblazen bij De Ruige Bunkers in Noorderpark Ruigenhoek. IJsclub Siberia organiseerde daar de Herfstwandeling. De zon scheen, er waren lekkere hapjes, je kon je laten omtoveren tot tijger, vlinder en eenhoorn en zelfs ponyrijden dankzij Manege ’t Hoogt. Kortom: het was weer groot feest in de natuur voor klein en groot. Bij een buitenfeest hoort een kampvuur. ‘Wij helpen wel even met houthakken.’

Van de buitenlucht krijg je best trek. Gelukkig is er lekkers te koop bij Bram’s Pannenkoeken, de Proeftuin en IJsclub Siberia.

Voor de wandeling is het goed om even op te warmen met Bush Yoga.

  Ik ben er heel goed in!

Tijdens de boswandeling met Boswachter Noortje ontdek je veel in de natuur.

Wie durft er slootje te springen?

Kijk wij hebben een paddenstoel gevonden!

Wie gaat er mee voor een ritje op de pony Sparkle van Manege ’t Hoogt?

EINDE

Profile for Dreefnieuws - wijkblad van Echt Overvecht

Dreefnieuws december 2019  

Nummer 16 - Winter (december) 2019 - Portretten: Femke Cordova, Sander van Waveren, Annelies Roosmalen, Alghazi Ghoula - Samen breien in woo...

Dreefnieuws december 2019  

Nummer 16 - Winter (december) 2019 - Portretten: Femke Cordova, Sander van Waveren, Annelies Roosmalen, Alghazi Ghoula - Samen breien in woo...

Advertisement