__MAIN_TEXT__

Page 1

Dreef

nieuws NR 15 HERFST 2019

IN DIT NUMMER

Techniek in Overvecht Zien, leren en vooral doen! Walk of Peace Wandelen voor een vreedzame wijk

Voor en door bewoners

De Oppasmoeders Mooier wordt het niet!

www.echtovervecht.nl Volg Echt Overvecht ook op Twitter, Facebook, Instagram en YouTube!

dreefnieuws herfst

1


Dreef POST De zomer is alweer voorbij. Een nieuwe herfst staat voor de deur. Met prachtige initiatieven in bruisend Overvecht. Zoals de MakeyMonday en het Techniek Experience Center. Beiden spelen in op het tekort aan personeel in de technieksector. Heb je interesse, meld je dan snel aan! Maar ook de Oppasmoeders verdienen een plek. En wij hopen dat er op dit artikel ook sponsoren afkomen, zodat deze dames een vaste plek in de wijk kunnen krijgen. Er worden ook wijkambassadeurs gezocht! Voel jij je aangesproken? Wil jij helpen met mensen en organisaties verbinden? Meld je dan snel aan, zie pagina 13. Verderop in deze Dreefnieuws ook de oproep voor de Walk of Peace op 25 september. Julie lopen toch wel allemaal mee?

Wintereditie Sociale Buurtmarkt Op zaterdag 7 december 2019 zal de Sociale Buurtmarkt ‘Wintereditie’ plaatsvinden. Weer op het Dreefplein, maar dan in winterse sferen. Natuurlijk met een divers programma, kampvuren waar mensen zich aan kunnen warmen én overdekte plekken voor de kraamhouders. De komende tijd gaan we brainstormen over de vorm en invulling van het evenement. Vind je het leuk om hier over mee te denken? Mail ons op info@thesocialcollective.nl, dan nodigen we je uit voor de brainstorm!

Afscheid van Marjan Wertwijn! Veel leesplezier! Puck ’t Hart Dreefnieuws verschijnt 4x per jaar. Tussendoor staat er veel nieuws op Echt Overvecht Facebook, Twitter en Instagram.

Marjan neemt na zes jaar afscheid van Overvecht. Zij heeft met veel energie, plezier en bevlogenheid als wijkregisseur in Overvecht gewerkt. Voor Marjan is het nu tijd voor een nieuwe klus. We gaan haar betrokkenheid en positieve inbreng missen in Overvecht!

Colofon Dreefnieuws is een uitgave van Stichting Echt Overvecht en wordt 4 x per jaar gratis huis-aan-huis verspreid. Hoofdredactie, coördinatie en grafisch ontwerp Puck ’t Hart Redactie-assistent Stephanie de Blieck Social media & website Echt Overvecht Olivier Beens (website, Twitter, Facebook, Instagram) Bestuur Echt Overvecht Simon de Wilde, Bart Engbers, Ab Kools, Tim Jansma Redactieadres mail redactie@dreefnieuws.nl post Zamenhofdreef 17, 3562 JT Utrecht Redactie Dreefnieuws Marga Achterbergh, Ebru Aydin, Amina Haitoute, Anna van Hattem, Gonny Hobbel, Ilona Hulshof, Berry de Nijs, Manel Nieuwland, Henriëtte Rockland, Harm Schoonhoven, Koos Smits, Godfried van Utrecht, Hilde Vervaat, Emil van der Wal en Geke van Wijnen. Dreefnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Bibliotheek Overvecht, Utrecht Natuurlijk, Bewonersplatform Overvecht, Wijkraad Overvecht, Overvecht Vastgoed, wijkbureau Overvecht, Veiligheid, Mitros, Portaal, DOCK en Cultuur Platform Overvecht (ZIMIHC/UCK/STUT/IJSCLUB Siberia etc)

2 dreefnieuws herfst 2019


BEWONER Liam Stephens (30 jaar) Favoriete plek: de Dreef en het Watertorenpark Woont in Overvecht sinds 2013 ‘Mijn vrouw kwam een keer voor de Bahá’i naar Overvecht. Zij zag toen hoe leuk de wijk is. Zes jaar geleden zijn wij hierheen verhuisd. Momenteel promoveer ik op de Vrije Universiteit. Als ik vrij ben, probeer ik samen met andere mensen bij te dragen aan de eenheid en rechtvaardigheid van de gemeenschap in de wijk. Ik zie dat niet als vrijwilligerswerk, maar als een manier van leven. Vriendelijk zijn tegen je buren en leren van elkaar. Het is ook goed voor mijn dochter om op te groeien in een buurt waar steeds meer wordt samengewerkt. Veel mensen denken dat Overvecht slecht is en gefixt moet worden. Zo zie ik het niet: waar ik woon, wil ik samenwerken met mijn buren.’

‘Waar ik woon wil ik samenwerken met mijn buren’

Liam en zijn gezin zijn onderdeel van de Bahá’í. Een religie waarbij samenwerken aan de gemeenschap, ook met andere religies, erg belangrijk is. Elke vrijdag organiseren ze een etentje en activiteiten op de Dreef. De jongeren worden getraind op Fort de Klop. FOTO GODFRIED VAN UTRECHT TEKST ANNA VAN HATTEM

dreefnieuws herfst

3


Techniek in Overvecht:

zien, leren en vooral doen

TEKST ILONA HULSHOF FOTO’S MAKEYMONDAY GODFRIED VAN UTRECHT

Techniek is leuk en er valt van alles in te ontdekken. Dat is de boodschap van twee jonge organisaties in Overvecht die zich bezig houden met techniek: MakeyMonday en het Techniek Experience Center. Ik ga op bezoek bij René van der Weerd van MakeyMonday en bij Niek Amelink, projectleider bij het Techniek Experience Center. Beide heren hebben duidelijk hart voor de zaak. Techniek is hartstikke leuk, en dat willen ze graag vertellen.

Techniek ontdekken Sinds een jaar komt de groep van MakeyMonday bij elkaar in het ondernemershuis aan de Rhonedreef. MakeyMonday richt zich op nieuwe technieken zoals 3D-printen, virtual reality en robotics. Luxe woorden voor hele praktische oplossingen. Wat dacht je van het bouwen en programmeren van een miniweerstation?

4 dreefnieuws herfst 2019

Bij MakeyMonday ontdek je dat dat helemaal niet zo moeilijk is.

Kinderen en techniek Als ik René vraag waarom hij gestart is met MakeyMonday, vertelt hij: ‘Kinderen krijgen techniek niet meer mee op school en thuis, daarom vind ik het belangrijk om kennis te delen.’ Hij voegt gelijk de daad bij het woord als een van de aanwezige kinderen langskomt met een vraag. ‘Ik ben zo terug hoor’, zegt hij terwijl hij met de jongen meeloopt op zoek naar een boor.

Zelf dingen maken De deelnemers aan MakeyMonday zijn van alle leeftijden: ‘gemiddeld zijn er tien mensen per keer.’ MakeyMonday staat voor dingen maken en projecten bedenken. Het is voor iedereen die techniek interessant vindt, of je nu houdt van dingen in

elkaar zetten of juist van programmeren. René voegt nog toe: ‘We zijn geen repair café. We willen juist nieuwe technieken gebruiken en vooral dicht op de praktijk zitten.’

‘Dit computertje kost slechts 70 cent’ Goedkope minicomputertjes Als je iets wilt bouwen bij MakeyMonday, kun je de gedoneerde spullen gebruiken, of een van de pakketjes die René heeft samengesteld. ‘Dit computertje kost slechts 70 cent’, vertelt René terwijl hij een heel klein plaatje laat zien. ‘Die kan ik lichtstrips laten aansturen of ik kan hem sensoren laten meten.’ Het hoeft dus helemaal niet zo veel te kosten om een eigen projectje te starten.


‘Wat dacht je van het bouwen en programmeren van een miniweerstation?’

Techniek Experience Center

Spelend leren

Het Techniek Experience Center staat nog in de kinderschoenen. Om meer te weten te komen spreek ik af met projectleider Niek op zijn kantoor. Want de fysieke plek voor het Techniek Experience Center is er nog niet.

Het idee van het Techniek Experience Center is gebaseerd op de Ontdekfabriek in Eindhoven. Bij het Experience Center kunnen kinderen en hun ouders straks ontdekken hoe leuk en veelzijdig techniek is. De kinderen kunnen bijvoorbeeld zagen, timmeren, bouwen of een waterpomp aansturen. ‘Het wordt vooral heel leuk’, aldus Niek, ‘De nadruk ligt op leren en fun.’ Kinderen kunnen met hun schoolklas naar het Experience Center komen, maar er is ook ruimte voor wijkinitiatieven en buitenschoolse activiteiten. Daarnaast komt er een plek voor het vinden van stages en werk.

10 bedrijven met 1 visie ‘Utrecht heeft een opgave op het gebied van techniek’, vertelt Niek, ‘Bijvoorbeeld als het gaat om duurzame energie. Wie gaat dat straks installeren?’ Een terecht punt, want dit jaar stromen er maar 17 leerlingen uit op het mbo in Utrecht met het profiel techniek. Daarom hebben tien bedrijven uit Overvecht de handen ineengeslagen, zoals scholen, bouwbedrijven en woningcorporaties. Zij willen het imago van techniek verbeteren.

Nu alvast beginnen Naar de locatie wordt nog gezocht, maar het projectteam heeft al wel een paar locaties op het oog. Niek vertelt dat het een grote ruimte moet

zijn: 500-1000 m2. Maar daar hoeven de leerlingen gelukkig niet op de wachten. ‘Vanaf september beginnen we al met activiteiten op scholen.’ Dat is een mooi voorproefje van wat we in 2020 in het Techniek Experience Center kunnen verwachten.

MakeyMonday Ondernemershuis Overvecht Maandag van 19.20 tot 22.20 uur. Rhonedreef 40, 3561 VA Utrecht. (voormalig Buurthuis de Bram). Meer informatie: www.meetup.com/ PFLab-Overvecht-SharingTechnology-innovative-Tech-meetings Mail: renevdweerd@empowernow.nl.

Techniek Experience Lab Wil je meedenken of je aanmelden als vrijwilliger? Neem dan contact op met adviesbureau Dietz via namelink@dietz.nl of office@dietz.nl.

dreefnieuws herfst

5


VRIJWILLIGER Anneke van Steenwijk (52) Woont in Overvechts sinds: 1994 Favoriete plek: Labyrint ‘Het labyrint staat symbool voor je levensweg. Het is een oud symbool, het kwam al vierduizend jaar voor Christus voor. Het labyrint is aangelegd vanwege het vijftigjarige jubileum van de kerk. De hele wijk kan er gebruik van maken. Mijn droom is dat het een ontmoetingsplek voor de wijk wordt. Een labyrint is geen doolhof, dat is meer een spelletje. Hier volg je de weg naar het midden en hoef je niet na te denken waar je heen gaat. Daardoor zie je alles. Vaak merk ik bij het begin dat mij iets dwars zit en dat kan ik dan in het labyrint loslaten. Het volgen van het labyrint geeft mij rust.’ Wil je ook het labyrint lopen? Je vindt het op het grasveld achter de Johannescentrumgemeente, aan de Berezinadreef. Er worden nog vrijwilligers gezocht voor het onderhoud. Meer informatie: vansteenwyk323@kpnmail.nl FOTO EBRU AYDIN TEKST ANNA VAN HATTEM

6 dreefnieuws herfst 2019

‘Het volgen van het labyrint geeft mij rust’


Goeiedag Overvecht

TEKST KOOS SMITS (priester Rafaëlkerk)

IYI GÜNLER, OVERVECHT!

Sinds kort oefen ik druk met de Arabische groet ‘Salam Ahlaikum’. Goed bedoeld, maar op de volgende reactie kon ik natuurlijk wachten: ‘Ik ben niet Arabisch, ik ben . . . Turks.’ Dus ging ik op ontdekkingstocht en liep de Turkse bakkerij binnen tegenover de Omar Farouk moskee (ooit de RK Emmauskerk, genoemd naar het stadje bij Jeruzalem waar Jezus zich openbaarde). Marina Slijkerman

Wijkbureau Overvecht TEKST MARINA SLIJKERMAN (Wijkregisseur Overvecht) FOTO AAD VAN VLIET

De scholen zijn begonnen! ‘De scholen zijn weer begonnen’… De bekende kreet op het spandoek komt me tegemoet als ik door Overvecht fiets. Ik zie de afgelopen weken weer steeds meer fietsers in de wijk. Het wordt drukker, een teken dat de zomervakantie nu écht voorbij is. Verkeersveiligheid is een belangrijk thema in onze wijk. Ook de wijkraad signaleerde eerder al dat er aandacht voor verkeer en gedrag van verkeersdeelnemers nodig is. Gelukkig gaat de gemeente, samen met politie en anderen aan de slag met een aanpak om de wijk verkeersveiliger te maken. De wijkraad is een belangrijke partner in het zichtbaar maken van knelpunten in de wijk. Voor de zomer had ik een afspraak met de voorzitter van de wijkraad om te bespreken hoe we in co-creatie een verbindend bewonersplatform gaan ontwikkelen. Wat ik eigenlijk wil zeggen is: de wijkraden in Utrecht worden anders. De gemeenteraad gaat hierover dit najaar beslissen. We willen meer Utrechters betrekken bij wat er gebeurt en gaat gebeuren in hun eigen straat, buurt en in de stad. Ik wil er voor zorgen dat iedereen die graag mee wil doen in de wijk, ook mee kán doen! En dat meedenken en meedoen? We zijn altijd op zoek naar ideeën en tips hoe we dit beter kunnen aanpakken. Komend najaar werken we samen aan het oprichten van een verbindend bewonersplatform. En wie weet fietsen we wel samen door de wijk om kansen en knelpunten te bespreken. Doe of denk (of fiets) jij ook mee?

Twitter: MarinaSlij Instagram: marina_slijkerman_

1- Huyirli Günler ‘Dag bakker.’ Antwoord: ‘Ja, goeiedag. Wat wilt u, brood of baklava?’ Ja ja, lekker! ‘Neen, ik wil graag een Turkse goeiedag!’ Dat begreep de beste man niet, maar na enige uitleg schreef hij met een glimlach: ‘Huyirli günler’. En dát wilde ik weten. Direct ben ik met deze nieuwe aanwinst in mijn Overvechtse woordenschat gaan oefenen. Maar onmiddellijk kwam het Arabische probleem weer terug, omgekeerd: ‘Ik ben niet Turks, ik ben Marokkaans.’ Wat nu? Wel, vriendelijkheid en vrolijkheid maken veel goed, en vooral enige bescheidenheid ‘O, sorry! Ik wens u een goeiedag!’ 2- Iyi Günler Vervolgens kwam een ander punt aan het licht. Wanneer ik iemand op mijn beste Turks ‘Huyirli günler’wenste, hoorde ik soms een ander antwoord. Zei ik het wel goed? Of wat? Bij nadere navraag bleek dat er in het Turks nog een andere uitdrukking bestaat. Nou ja, dat is in Nederlands en andere talen ook zo. Maar hoe is dan die andere uitdrukking? Wilt u even opschrijven? En daar stond het dan op een papiertje: ‘Iyi günler’. Mooi, eigenlijk nog makkelijker uit te spreken. Oefenen dus. Goeiedag, Overvecht Overvecht is multi-cultureel, dat weten we al lang. Overvecht is multi-culinair, dat eten we ook al lang. Overvecht is ook heel multi-linguaal (veeltalig). Maar er is slechts één Overvecht. Laten we daar samen aan werken en elkaar in welke taal dan ook begroeten.

dreefnieuws herfst

7


De Oppasmoeders TEKST GONNY HOBBEL FOTO’S AMINA HAITOUTE

‘De Oppasmoeders: maakt cursussen voor iedereen toegankelijk’, lees ik op de Facebookpagina. Nieuwsgierig maak ik een afspraak met de Oppasmoeders. Deze moeders zijn een stichting begonnen om als professionele oppassers ervoor te zorgen dat alle moeders ongehinderd cursussen kunnen volgen. Het is vrijdagmiddag wanneer ik het Buurtcentrum De Jager binnenloop. Mensen lopen af en aan en iedereen wordt enthousiast begroet door de baliemedewerkster. Ik mag doorlopen naar de werkplek van de Oppasmoeders waar ik ontvangen word door Aisha, Naima en Tikkent.

Van pleinwacht tot vreedzame school Deze drie vrouwen vormen de spil van de Oppasmoeders. Zo’n zeven jaar geleden ontmoetten zij elkaar op OBS de Watertoren. Drie actieve

8 dreefnieuws herfst 2019

moeders die elkaar door de jaren heen vinden in binnenschoolse activiteiten. Van pleinwacht, ouderraad tot vreedzame oudermediator. Samen met de toenmalig directeur zetten zij zich in voor een veilig en prettig schoolklimaat. Zoals wel vaker het geval is, verandert met de wisseling van de directeur het milieu op school en besluiten de moeders samen een weg naar buiten te zoeken. Op zoek naar gemeenschapszin en zingeving.

AZC De persoonlijke visie van de Oppasmoeders is een duidelijke: het leven doe je niet voor jezelf maar voor elkaar en de gemeenschap. De Oppasmoeders hebben door de jaren heen op school veel kinderen en moeders gezien die wel een steuntje in de rug konden gebruiken. Het eerste project dat zij samen bui-

ten school draaiden, was voor het toenmalige AZC. Er waren oppasmoeders nodig zodat asielzoeksters taalles konden volgen. De Oppasmoeders genieten met volle teugen. Blije moeders die naar taalles vertrekken, blije kinderen en opnieuw een glimlach als de vrouwen terugkomen. Mooier wordt het niet, vinden ze alle drie. Na een half jaar is het project voorbij. Aisha, Naima en Tikkent willen door. Er zijn genoeg moeders in de wijk die naar een cursus willen, genoeg moeders die graag hun eerste stappen willen zetten op weg naar werk, genoeg moeders die in een isolement verkeren en genoeg kinderen waarvoor gezorgd kan worden.

Universiteit van Utrecht De moeders nemen contact op met het Learning Lab Overvecht en komen zo in contact met de Universiteit Utrecht. Daar start een lesperi-


SPONSORS Vind je dit een mooi initiatief en gun je deze dames een mooie vaste locatie?! Sponsors worden gezocht!

ode waarbij studenten hun kennis omtrent ondernemerschap in de praktijk moeten brengen. Aisha, Naima en Tikkent bereiden een presentatie voor en worden enthousiast onthaald. Na een loting worden vijf studenten gekoppeld aan de moeders en het project: oprichting Stichting de Oppasmoeders gaat van start.

Awesome Utrecht. Na een zenuwslopende avond winnen de oppasmoeders de eerste prijs en verdienen €1000,-. Ze besteden dit geld aan speelgoed en knutselmaterialen én aan grote rugtassen, zodat de Oppasmoeders voortaan mobiel zijn en op locatie kunnen oppassen.

toekomst een eigen vaste plek krijgen. Daarnaast streven ze naar meer naamsbekendheid, opdrachten en zo veel mogelijk vrouwen bereiken. Deze jonge bevlogen onderneming, die met passie en hart Overvecht een betere plek wil maken voor moeders en kinderen, zoekt nog mensen.

‘Mooier wordt het niet’

Netwerk opbouwen In april 2019 is Stichting de Oppasmoeders officieel. De Oppasmoeders passen op bij cursussen en events. Na afloop evalueren ze elke opdracht, zo houden de oppasmoeders hun leerproces in beweging. Ze brainstormen wekelijks over visie, doelen, ideeën en verander- en verbeterpunten. En tussendoor maken ze contact, eten ze samen en ontstaat er een hecht netwerk van steeds meer aangesloten oppasmoeders.

Wil jij oppasmoeder worden, of ben je een bedrijf en wil je de Oppasmoeders inhuren; dat kan!

Van hobby naar professie Tien weken lang komen studenten en moeders bijeen. Samen leren zij wat ondernemen inhoud, hoe een ondernemersplan te schrijven en aan welke regels een stichting moet voldoen. Tussen alle ondernemingsperikelen door, besluiten de moeders mee te doen aan de Pitch Night van

De Oppasmoeders deoppasmoeders@gmail.com www.deoppasmoeders.nl 06-464 241 30 06-876 606 23

Toekomst De Oppasmoeders willen graag in de

dreefnieuws herfst

9


De Bibliotheek Overvecht Gloriantdreef 1 www.bibliotheekutrecht.nl TEKST ISABELLA ARONS

Oud Geleerd Jong Gedaan

Student voor de klas, senioren te gast. Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan draait de rollen om. Je bent namelijk nooit te oud om te leren! Tijdens vier interactieve colleges deelt masterstudent sociale wetenschappen Lisette Brouns al haar kennis. donderdag 3 oktober 10.30 – 11.30 uur Onze aarde en het klimaat: heeft Nederland toekomst? donderdag 10 oktober 10.30 – 11.30 uur Dolle Mina’s en hippies: actie voeren! donderdag 17 oktober 10.30 – 11.30 uur Sekse; mannen van Venus en vrouwen van Mars? donderdag 24 oktober 10.30 – 11.30 uur Keuzecollege: je kunt kiezen uit 1. Ontwikkelingsland? Wat wij daarvan kunnen leren. 2. Reclame: laat je niet flessen! Over de kracht van reclame. Alle colleges zijn gratis toegankelijk, wel reserveren. Per mail via: ouderenindewijk@bibliotheekutrecht.nl of telefonisch van ma t/m do tussen 10.00-12.00 uur via 030-286 18 94. Doe Mee Startpunt Voor al je vragen rond taal en digitaal. Gratis inloop elke dinsdag en donderdag van 13.00 – 15.00 uur Seniorenochtend Voor vragen over computers, taal en wat er in de wijk te doen is. Gratis inloop- en ontmoeting elke donderdag van 10.00 – 12.00 uur Kijk voor het actuele programma op www.bibliotheekutrecht.nl/overvecht

De Bibliotheek Overvecht, je bent er welkom! Gloriantdreef 1, 030-286 19 20. Open: maandag van 14.00-18.00 uur di t/m vr van 10.00-18.00 uur zaterdag van 10.00-17.00 uur

10 dreefnieuws herfst 2019

Straten uit Overvecht TEKST HARM SCHOONHOVEN

Foto: de Marne bij Noisy-le-Grand, slechts 12,5 km ten oosten van het centrum van Parijs (Foto: Wikipedia)

De Marnedreef De Marnedreef die van Shoppingcenter Overvecht naar de Watertoren loopt, is genoemd naar de rivier de Marne in Noord-Oost Frankrijk. De Marne is 514 kilometer lang en mondt vlak bij Parijs in de Seine uit. De naam is verbonden aan niet één, maar twee veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. Aan de eerste slag bij de Marne in 1914 namen 2,5 miljoen soldaten deel waarvan een half miljoen sneuvelden. Het Franse leger beschikte niet over voldoende voertuigen om de soldaten snel naar het front te vervoeren. Daarvoor werden Parijse taxi’s ingeschakeld. De wegen waren slecht en modderig en zaten binnen de kortste keren vol bomkraters. Vandaar dat paarden belangrijk waren. Ze werden ingezet voor de aanvoer van voedsel en munitie, trokken kanonnen en brachten gewonde soldaten weg. Ze moesten de kogels van de vijand weerstaan zonder dat ze beseften wat ze overkwam. In de gehele eerste wereldoorlog kwamen naar schatting acht miljoen paarden en ezeltjes om. De tweede slag bij de Marne die in 1918 werd uitgevochten, was de laatste grote veldslag van de Eerste Wereldoorlog. 139.000 Duitsers en 132.500 geallieerden sneuvelden of raakten zwaargewond. Als je nu het nieuws op tv ziet of in de krant leest, kun je vinden dat die Europese vergaderingen maar saai zijn, maar het is een hele vooruitgang ten opzichte van een oorlog!


Het Cultuur Platform Overvecht (CPO) zet cultuur in Overvecht op de kaart. Het CPO werkt voor en met verschillende culturele organisaties die in Overvecht actief zijn. Door zich te verenigen, wordt kunst & cultuur in de wijk beter zichtbaar voor bewoners en instanties. Op deze pagina houden de verschillende deelnemende partijen je op de hoogte van hun belangrijkste activiteiten voor de wijk. Volg ons ook op Facebook!

Cultuur Platform Overvecht Nieuwe voorstelling Stut Theater:

BuitenGewoon Zoiets heeft u nog nooit gezien!

Dames en heren, jongens en meisjes, welkom! Ik wil u graag van te voren waarschuwen. Wat u hier zo meteen gaat zien, kan als zeer schokkend worden ervaren. Ik vraag u niet te gillen. Maak geen oogcontact. En blijf in uw stoelen zitten. Dat is voor uw eigen veiligheid…

What If You Fly - Nadoua Dahmane 13 oktober, ZIMIHC theater Stefanus, 14.30 uur Op zondag 13 oktober gaat een bijzondere solovoorstelling in première in ZIMIHC theater Stefanus. Nadoua Dahmane is een bekende Overvechtse. Ze maakte de voorstelling ‘What If You Fly’ op basis van haar eigen leven. Haar eigen ervaringen als jonge ambitieuze vrouw en moeder komen in de voorstelling naar voren. ‘What If You Fly’ illustreert hoe ontdekken gepaard gaat met lef om te kiezen en op welke wijze liefde voor het belangrijke doorslaggevend wordt. Een voorstelling gericht op (ambitieuze en/of biculturele) vrouwelijke 30+ers.

BuitenGewoon is de nieuwe voorstelling van Stut Theater en speelt zich af in het circus. Sterker nog, je bent van harte welkom bij een freakshow waar je ongegeneerd naar excentriekelingen en buitenbeentjes kunt loeren. Je zal dankbaar zijn als je ze ziet, dat je gewoon normaal bent. Op 4 en 5 oktober om 20.00 uur in ZIMIHC theater Stefanus. Een kaartje kost € 10,- (U-pas/CJP/65+€ 5,-) via www.stut.nl.

‘Een buitenbeentje zijn, voelt soms veiliger. Want als je niet meedoet, kun je ook niet afgewezen worden’ (Corrie)

Nadoua Dahmane woont en werkt in Overvecht. Als life coach helpt ze ambitieuze vrouwen met het combineren van werk en gezin. Ook is ze initiatiefnemer van Revive Overvecht. Kun je 13 oktober niet? Niet getreurd. Op 1 december kun je deze bijzondere solovoorstelling ook komen bekijken. Prijs is € 7,50. Meer informatie en kaartverkoop: www.zimihc.nl/stefanus ZIMIHC, Braziliëdreef 2, 3563 CK Utrecht, 030 – 410 04 41. dreefnieuws herfst

11


Samen voor Overvecht

Word jij wijkambassadeur? TEKST WANDA DIJKSTRA FOTO DERYA HATIPOGLU

Vijftig wijkambassadeurs gaan aan de slag om het verhaal van Overvecht te vertellen en mee te denken met de plannen voor Overvecht. Om deze mensen te vinden en met hen aan de slag te gaan, zocht en vond de gemeente deze zomer een ‘bewonersverbinder’. Graag stellen we voor: Demi Jolen. Voor wie bij de Buurtcamping was, is zij geen onbekende. Demi ontvangt me bij Stadstuin Klopvaart, waar ze samen met haar vriend een moestuintje heeft. Terwijl we een kop thee drinken, vertelt ze honderduit. ‘We hadden dit jaar niet zoveel courgettes, maar de peultjes gingen heel goed. En de tomatenplanten hangen helemaal vol. Het is vooral de ontspanning; dat vind ik heel leuk. Ik vind het echt een fijne plek.’ Zelf woont Demi vijf minuten fietsen vanaf de Stadstuin. De keuze voor Overvecht heeft ze heel bewust gemaakt. ‘De keuze was: in de stad, veel

12 dreefnieuws herfst 2019

meer betalen voor minder ruimte. Of hier! We hebben een heel ruim appartement. Iedereen om me heen zei – een beetje in paniek: ‘Overvecht?!’ Maar het bevalt gewoon heel goed!’

‘De keuze was: in de stad, veel meer betalen voor minder ruimte. Of hier!’ De gemeente zocht iemand die Overvecht goed kent. Je woont er pas twee jaar, dus hoe zit dat? ‘Ik kan de weg goed vinden, door plekken in de wijk op te zoeken en vooral ook dingen te doen. Zoals de moestuin en de Buurtcamping. En ik lees Dreefnieuws heel graag. Mijn netwerk heb ik vooral opgebouwd door de organisatie van de Buurt-

camping. Dat was heel leuk; we zochten samenwerking met partijen die er al zijn, omdat het uitgangspunt voor ons was dat we graag ideeën uit de buurt wilden laten komen. Dus op mijn vrije vrijdagmiddag ging ik de wijk in, kijken wat er is, naar evenementjes of rommelmarkten, mensen spreken. Er is veel en het is goed toegankelijk. Het is vooral een kwestie van langsgaan en in gesprek gaan.’ Hoe ga je de wijkambassadeurs werven? ‘Ik wil veel zichtbaar zijn: naar buurthuizen, naar sociaal makelaars en via mijn eigen netwerk. En ik zwengel het wel aan, maar het moet ook doorgaan als ik er niet meer op deze manier bij betrokken ben. De wijkambassadeurs gaan meepraten over plannen voor Overvecht en we willen graag dat ze hun eigen verhaal delen. Er zijn veel mooie, positieve verhalen over Overvecht en die mogen wel wat meer voor het voet-


Demi Jolen

licht. Ik wil graag de wijkambassadeurs met elkaar in contact brengen, bijvoorbeeld een aantal ontmoetingen organiseren. Natuurlijk ligt het er ook aan waar mensen blij van worden.’

‘Er zijn veel mooie, positieve verhalen over Overvecht en die mogen wel wat meer voor het voetlicht’

Waarom dacht je: dit ga ik doen! Dit is mijn klus? ‘Gek genoeg zocht ik zoiets. Tijdens het organiseren van de Buurtcamping dacht ik al: wat als ik nou iets kan doen voor de wijk? Ik spreek veel mensen. Er gaat veel goed en het is hier leuk wonen, maar als je zegt dat je in Overvecht woont, dan krijg je altijd dat gezicht van ‘o jee’. Dat is zo zonde! Dus ik had al bedacht dat ik graag iets wilde doen om de buurt meer bij elkaar te krijgen en het positieve naar voren te brengen. Dus daarom heb ik gesolliciteerd. Ik heb zin om aan de slag te gaan en ik kijk ernaar uit om veel Overvechters te spreken!’

Wil jij wijkambassadeur worden? Meld je aan via demi.overvecht@gmail.com Of kom langs op de netwerkbijeenkomst Samen voor Overvecht op maandag 7 oktober in Zimihc Theater Stefanus van 11.30 - 14.30 uur

Demi Jolen • • • • •

27 jaar Afgestudeerd in de toegepaste psychologie. Werkervaring: onder meer jongeren helpen werk te vinden. Privé: samenwonend. Vrije tijd: moestuin, reizen, koken, creatief bezig zijn.

dreefnieuws herfst

13


Utrecht Natuurlijk TEKST FREDERIK HENGEVELD

Stadsboerderij Gagelsteede 45 jaar! Het is feest op Gagelsteede, want de boerderij bestaat alweer 45 jaar! De stadsboerderij is een begrip in Overvecht. Toch komen er mensen bij ons binnen die enthousiast verbaasd zijn dat hier zo’n mooie groene oase te vinden is, verscholen achter de heuvel. Er is in de loop der jaren veel veranderd, gebouwen uitgebreid, een vijver gedempt, en in de grote volières huist nu de Voorschool. Steeds weer kleine veranderingen, maar nog steeds staat de oude structuur er. In al die jaren hebben we heel veel bezoekers mogen ontvangen, meerdere generaties die hier kennis hebben gemaakt met de dieren en de natuur. Allemaal mooie herinneringen, ervaringen en levenslessen. Vaak vragen wat oudere kinderen, na een paar jaar afwezigheid, maar vroeger hadden jullie toch een veel grotere koe? Ons antwoord: waarschijnlijk niet, maar jij was toen ook een stuk kleiner, toch?

Heb jij mooie herinneringen aan Gagelsteede, foto’s of verhalen? Deel ze met ons! Wij willen de herinneringen aan Gagelsteede van toen en nu koesteren en delen. Komen jullie ook genieten van die mooie herinneringen? Op zaterdag 5 oktober vieren we dat Gagelsteede 45 jaar bestaat op het jaarlijkse Oogstfeest. Van 13.00 tot 16.30 uur zijn er allerlei leuke activiteiten.

Gagelsteede, een bruisende plek, zomaar in Overvecht. Stadsboerderij Gagelsteede Gangesdreef 7a 3564 SN Utrecht www.utrechtnatuurlijk.nl

Herfstwandeling

Donderdag 24 oktober vanaf 14.00 uur Noorderpark Ruigenhoek. Toegang is gratis Er zijn drie verschillende wandelingen: twee voor ouders en kinderen en één voor volwassenen. Vóór en ná de wandeling kun je: • marshmallows en broodjes bakken bij het kampvuur • leren slacklinen (op een koord lopen tussen de bomen) • hutten bouwen • luisteren naar verhalen • leren vuur maken • lekker vrij spelen • lopen over het blotevoetenpad • geschminkt worden • ponyrijden met Manege ’t Hoogt • vissen vangen met een speer • winterzwemmen, alleen bij mooi weer (dus neem je zwembroek en handdoek mee). Voor het eten en drinken betaal je 2 euro per consumptie. Neem contant geld mee. De rest is gratis! Meedoen is op basis van eigen risico. Adres: Gageldijk 87, 3566 MG Utrecht (volg de bordjes).

14 dreefnieuws herfst 2019

MEER INFO: 06-416 790 05 www.ijsclubsiberia.nl/ herfstwandeling2019


‘We houden rekening met dieetwensen, er is bijvoorbeeld ook halal eten’

VRIJWILLIGER Richard Noordhoek (46 jaar) Favoriete plek: Winkelcentrum Overvecht & de Dreef Werkt in Overvecht sinds 2016 ‘Overvecht voelt voor mij als thuis. We zijn Free Food Experience begonnen omdat er nood is. De wijk verdient het. Het is een avond voor mensen die minder te besteden hebben. Er komen dertig mensen van allerlei achtergronden, van drie maanden oud tot 93 jaar. We koken drie gangen en vaak is er livemuziek. We houden rekening met dieetwensen, er is ook halal eten. Er ontstaan vriendschappen bij de Free Food Experience. Ik heb een fulltimebaan bij de gemeente Haarlem, maar dit is mijn roeping. Aan het einde van de avond komen mensen naar mij toe om mij te bedanken voor de geweldige avond. Daar doe ik het voor.’ Free Food Experience is elke maand in de Dreef. Wil je ook mee-eten? Stuur een e-mail naar Richard Noordhoek: freefoodexperience@gmail.com Richard zoekt ook vrijwilligers die koken of om hem te helpen Free Food Experience nog beter en mooier te maken. dreefnieuws herfst FOTO AMINA HAITOUTE TEKST ANNA VAN HATTEM

15


(Bijna) gratis, maar heel

Waardevol TEKST HENRIETTE ROCKLAND

Drankjes en hapjes

Cursus in beeld

Bosgroep Overvecht

• De Proeftuin in Stadstuin Klopvaart is geopend op vrijdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Let op: Gesloten in de winter. Je vindt hier lekkere koffie, bijzondere thee, versbereide lunch en huisgemaakte taartjes en limonades. 06-303 669 03 of 06-418 687 18, www.cafedeproeftuin.nl. Vancouverdreef 70. • In de ontmoetingsruimte van Careyn Nieuw Tamarinde kun je voor een klein bedrag wat eten en drinken. Er is een gezellige binnenruimte, maar ook een terras in de tuin. 030-258 87 00. Neckardreef 6.

Bepalen gezondheidsklachten jouw leven? Bij de gratis fotografiecursus In Beeld leer je op een andere manier naar jouw omgeving te kijken. Je richt de blik weer naar buiten en onderzoekt waar je goede energie en zin van krijgt. Beelden hebben namelijk vaak meer kracht dan woorden, Stichting BlauwLicht, jjbesemer@ zonnet.nl, 06-222 402 49

Een groep Overvechters gaat elke twee weken op vrijdagochtend naar het Gagelbos om de boswachter te helpen met natuurwerk. Lijkt je dat leuk, dan kan je het eerst een keer proberen! Voor meer informatie via Frank Mulder: 06-184 092 84 of bos@frankmulder.info.

Je kunt meer! Van Hagar tot Ruth

Enik Recovery College Schaam je niet voor jouw verhaal, het inspireert anderen. Kom jouw ervaringen delen bij Enik, waar je kunt leren herstellen van psychische ontwrichting. Hun sociale trefpunt is een prettige ruimte, waar je op maandag en donderdag bij Jij & Ik van 11.00 tot 12.30 uur kunt binnenlopen. Daarnaast kun je deelnemen aan cursussen die passen bij jouw wens of vraag. Bijvoorbeeld een rap of beeldverhaal over jezelf maken of voor jezelf leren opkomen. Meer informatie: www.enikrecoverycollege.nl, 030-307 22 78, Neckardreef 12.

16 dreefnieuws herfst 2019

Stichting van Hagar tot Ruth geeft naailes (€ 2,- per les) en handwerkles (gratis) aan buurtbewoners en nieuwkomers. Het is een fijne en gezellige plek om te leren hoe je zelf (kinder)kleding of andere mooie dingen kunt maken. Kun je al naaien en wil je met ons meedoen, dan ben je ook van harte welkom! Meer info: 06-394 897 73 of op www.vanhtotr.nl. Locaties: • Schoonebergdreef 27 H (Leger des Heils), • Jeanne d’Arcdreef 1 (Burezina).

Op de website www.jekuntmeer. nl kun je zelf allerlei activiteiten vinden. Kies eerst uit leren, werken, doen of hulp. Daarna kun je aan de linkerzijde van alles aanvinken, zoals wijk Overvecht en man/vrouw. www.utrecht.jekuntmeer.nl


Solgu Het Solgu helpt mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte. Denk aan informatie over toegankelijkheid in de stad, over werk en inkomen. Om je voor te bereiden op een gesprek met het UWV of met Werk en Inkomen kun je een cursus volgen. Je krijgt dan tips, over het uitleggen dat je ziek bent en welke dingen je hierdoor niet kan. Voor informatie over Solgu of de workshop: Roos Hoelen, r.hoelen@solgu.nl, 06-209 158 20, www.solgu.nl

waardoor je je beter gaat voelen. De huisarts kan daar een ander recept voor uitschrijven: welzijn op recept! Je kan hier ook zelf om vragen. Een filmpje over hoe het werkt staat op www.zuilenondiepgezond.nl/welzijn-op-recept/.

Heb je zorgen over iemand of zoek je zelf hulp? Dan kan je contact opnemen met: • Veilig Thuis Utrecht, Tiberdreef 8, 0800 2000 (gratis), www.veiligthuisutrecht.nl, veiligthuis@samen-veilig.nl • De politie via 112 als het spoed is en anders via 0900-8844. • Meld Misdaad Anoniem via 08007000 (gratis), www.meldmisdaadanoniem.nl

Maatje achter de Voordeur Als je je regelmatig onveilig voelt in je eigen huis door ruzies die uit de hand lopen, verbaal en/of fysiek geweld, is het niet makkelijk dit te stoppen en je leven weer positief op te pakken. Een ervaringsmaatje heeft het ook meegemaakt en kan (emotionele) ondersteuning bieden. Heb je steun nodig of kun je steun bieden? Kijk op www.maatjeachterdevoordeur.nl. Meer informatie via contact@maatjeachterdevoordeur.nl of 088-374 48 49

Welzijn op Recept Als je je niet lekker voelt, kan de huisarts soms niets vinden. Maar de klachten zijn er wel en misschien helpen andere dingen. Bijvoorbeeld samen eten, een stukje lopen of iemand ergens mee helpen… Dus iets dat jij fijn vindt om te doen en

Waarzitwatin.nl Is lippenbalsem gevaarlijk? Krijg je kanker van deodorant? Zijn natuurlijke stoffen beter voor je? Op www. waarzitwatin.nl kun je betrouwbare informatie vinden over chemische stoffen in alledaagse producten, zoals cosmetica, speelgoed en kleding. Het doel van de website is om mensen bewuster te maken van producten die ze gebruiken. Ook staat hier hoe je op een verstandige manier met deze chemische stoffen om kunt gaan. Daarnaast staan er tips, adviezen en mogelijke alternatieven. www.waarzitwatin.nl

Zoek je een andere activiteit, dan kun je contact opnemen met de sociaal makelaars van DOCK. Yvonne van Druten: 0610634713, yvdruten@dock.nl, www.dock.nl/buurten/utrecht/overvecht/ dreefnieuws herfst

17


TEKST: NADIA DOUDOU FOTO BERT NIJMAN

Het Nederlands Film Festival presenteert NFF in Overvecht met de film

‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ Familiefilm Mijn bijzonder rare week met Tess van de regisseur Steven Wouterlood komt naar het ZIMIHC theater Stefanus in Overvecht tijdens de 39e editie van het Nederlands Film Festival. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Anna Woltz. Het Nederlands Film Festival 2019 vindt plaats van 27 september tot en met 5 oktober.

Het verhaal De elfjarige Sam ontmoet tijdens de zomervakantie op Terschelling de eigenzinnige Tess, een levenslustig meisje dat net zo’n wonderlijke kijk op de wereld lijkt te hebben als hijzelf. Hij komt er al snel achter dat Tess bezig is met een mysterieuze missie. Gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek, dat werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. Sam is bang dat hij als jongste van het gezin ooit in z’n eentje zal overblijven. Daarom geeft hij zichzelf de opdracht te oefenen om alleen te zijn. Iedere dag een beetje langer. Dat gaat hem eerst nog makkelijk af, maar wordt steeds moeilijker nadat hij op Terschelling Tess ontmoet, de dochter van de doktersassistente. Sam wordt vaak niet begrepen door zijn ouders, maar bij Tess is alles anders. Zij betrekt hem langzaam maar zeker bij een wonderlijk plan.

18 dreefnieuws herfst 2019

Het avontuur Door de ontmoeting met de ongrijpbare Tess, die een groot geheim met zich meedraagt, wordt hij een avontuur in getrokken dat hem doet inzien dat je je familie juist moet koesteren in plaats van ontvluchten. Sam neemt een drastisch besluit waardoor zijn bijzondere vriendschap met Tess op het spel komt te staan en Tess haar leven voorgoed zal veranderen. Met Sonny van Utteren, Josephine Arendsen, Julian Ras, Jennifer Hoffman, Tjebbo Gerritsma, Suzan Boogaerdt en Hans Dagelet.

Te zien op Zaterdag 28 september om 16.00 uur in ZIMIHC theater Stefanus Voor informatie en kaartverkoop kijk op www.filmfestival.nl


Utrecht Veilig dat doen we samen!

Huiselijk geluk in Overvecht

TEKST SANNE DAMHUIS FOTO STICHTING AL AMAL

Een thuis waar liefde en vertrouwen de basis is. Dat is wat iedere familie wenst. Soms is het lastig om dit geluk te vinden. Tijdens de bijeenkomst ‘Huiselijk Geluk’ eind juni spraken ruim honderd vrouwen uit Overvecht met elkaar over dit onderwerp. De groep vrouwen uit Overvecht en professionals luisterden naar lezingen en spraken met elkaar. De lezingen en gesprekken gingen over vragen als: wat zijn de normen en waarden bij een goede en gelijkwaardige relatie? Hoe geef je je kinderen het goede voorbeeld? Wat is de invloed op hen? Hoe voorkom je dat het verkeerd gaat in de relatie? En waar kun je het melden als er problemen zijn binnen het gezin of als er huiselijk geweld ontstaat?

De bijeenkomst werd georganiseerd door professionals van organisaties als Stichting Al Amal, Buurtteam, Politie, Dock, U-centraal en de Gemeente Utrecht. De deelnemers vonden het een succesvolle bijeenkomst. Door het delen van ervaringen en adviezen ontstond herkenning. De deelnemers gaven aan dat ze meer willen leren over deze onderwerpen en vaker willen spreken met elkaar. De verschillende partijen in Overvecht zijn aan het nadenken over het vervolg op deze bijeenkomst.

Of loop langs bij het Buurtteam op de Gloriantdreef 25, tel: 030-740 05 05. Van maandag tot vrijdag van 09.00 – 17.00 uur. Zoek je zelf hulp of maak je je zorgen om iemand anders? Dreigt er direct gevaar? > Bel 112. Melding of aangifte huiselijk geweld of contact met je wijkagent? Bel het landelijke politienummer 0900-8844. Voor advies, hulp en ondersteuning rond huiselijk geweld en kindermishandeling: neem contact op met Veilig Thuis: 0800 – 2000.

Vragen of goede ideeën voor het vervolg op deze bijeenkomst? Loop binnen in een van de buurthuizen in Overvecht (De Boog, De Dreef, De Jager) en vraag naar de Sociaal Makelaar van Dock.

ALARM 112 Bij spoedeisende hulp, medische hulp, brandweer of politie POLITIE 0900-8844 Geen spoed, wel politie, bijvoorbeeld bij overlast of een ongeval zonder gewonden MELD MISDAAD ANONIEM 0800-7000 Anoniem een misdrijf melden of informatie geven over misdrijven GEMEENTE UTRECHT 030-286 00 00/WWW.UTRECHT.NL Melden van overlast en onveiligheid


Aardgasvrij

Een huis zonder aardgas

Hoe kijken oudere bewoners hier tegenaan? TEKST JUDITH VAN NOORT FOTO’S RUTH CATSBURG

Henny (72) en Martin (71) Bekius wonen al bijna dertig jaar in Overvecht. ‘We wonen fantastisch aan de Klopvaart’, vertelt Henny enthousiast. ‘Met de eenden en ganzen in het water. Je wandelt zo naar Slot Zuylen of maakt een mooie fietstocht langs de Vecht. En je zit vlak bij de uitvalswegen.’ Ze zijn allebei goed op de hoogte van de plannen om hun buurt aardgasvrij te maken. Samen bezochten ze een buurtgesprek over dit onderwerp. Ze vertellen wat ze daarvan vonden en hoe zij aankijken tegen de plannen. ‘We hebben altijd hard gewerkt, de kinderen en kleinkinderen groot gebracht. In dertig jaar hebben we onze hypotheek afgelost. Daardoor hebben we nu geen kosten om hier te wonen. We leven van een AOW, een klein pensioen en hebben weinig spaargeld. Nu willen we samen leuke dingen doen’, zegt Henny beslist. ‘En niet ons geld investeren in ons huis, als we er straks niet meer zijn. We zijn in de herfst van ons leven en

20 dreefnieuws herfst 2019

worden geen honderd. Nu zijn we gelukkig nog geestelijk en lichamelijk gezond. We willen daarom samen genieten: op vakantie gaan, een mooi museum bezoeken.’

‘We leven van een AOW, een klein pensioen en hebben weinig spaargeld. Nu willen we samen leuke dingen doen’ Buurtgesprek Bij het buurtgesprek over aardgasvrij wonen spraken Henny en Martin met zo’n tien andere bewoners uit de wijk. Martin vertelt dat hij vooraf behoefte had aan verduidelijking. Wat gaat er straks gebeuren in de wijk?

Hij kijkt positief terug op het gesprek. ‘De avond was mooi opgezet en we zijn goed geïnformeerd over de plannen.’ Wat hem opviel, is dat de jongere mensen enthousiaster waren. ‘Zij kijken anders tegen de veranderingen in de wereld aan. Ze willen er het beste uithalen. Ze hadden zelfs al geïnvesteerd in energiemaatregelen in hun huis.’ Tijdens het gesprek bedachten ze met z’n allen een goed idee. Voor de oude cv-ketels. Als de ketels er straks uitgaan, kunnen anderen die weer gebruiken. ‘Waarom openen we geen depot voor oude ketels, waar je er straks eentje voor een tijdje kunt lenen?’, stelt Martin voor.

Fries in Overvecht Als echte Fries kan Martin zich nog goed herinneren hoe het gas uit de grond werd gehaald. ‘Ik vroeg me toen al af: ‘Moeten er geen voorzieningen getroffen worden?’ Hij is goed op de hoogte van alle vormen van energie. Hij somt op: kernenergie, kolengestookte centrales, aardgas, biogas, zonne-energie, windenergie,


Martin en Henny Bekius

waterstof… ‘Ik heb geen hekel aan aardgas. Helemaal niet. Met houten kolengestookte centrales moet je stoppen.’ Rigoureus van het aardgas afgaan ziet hij niet als dé oplossing. Zijn advies: ‘Zoek het eerst goed uit. Dit kost tijd.’ Het tegengaan van klimaatverandering vindt hij belangrijk. ‘Want ik leef voor mijn kinderen en kleinkinderen.’

‘Kunnen we een depot openen voor oude cv-ketels?’ Ouderen

te komen. Wij moeten ook alle zeilen bijzetten om de ontwikkelingen te volgen.’ Martin vult aan: ‘Het is dan fijn dat je bij zo’n buurtgesprek gehoord wordt. Dat er geluisterd wordt naar mensen van onze leeftijd. Vaak worden oudere mensen vergeten.’

Grote opknapbeurt Martin vertelt dat ze twee jaar geleden hun huis helemaal hebben opgeknapt. ‘Alles geverfd en gerenoveerd. Van binnen en van buiten. Zodat we hier nog een aantal jaren samen kunnen wonen. We zijn nu klaar en willen het zo houden. We hebben geen zin om een nieuwe lening aan

te gaan. We beseffen dat als we niet investeren in energiemaatregelen, de prijs van ons huis straks lager uitvalt. Misschien levert het dan 50.000 euro minder op. Dat geeft niet. We hebben ons huis gekocht om er fijn te leven, samen met onze kinderen en kleinkinderen.’ Hij snapt dat in de toekomst de knop omgaat en dat er dan geen gas meer is. Lachend zegt hij: ‘Dan moet ik hier in de woonkamer maar een vuurtje met houtblokken maken!’

Vragen over aardgasvrij wonen?

Martin merkt op dat Overvecht een wijk is met mensen met lage inkoKom langs bij Gasvrij thuis. Je bent iedere woensdagmiddag welkom mens, huurwoningen en ook zwakvan 13.00-17.00 uur op de Costa Ricadreef 183. ke groepen. ‘Investeren is voor veel www.jouwhuisslimmer.nl/gasvrij-thuis mensen een probleem.’ Er wonen gasvrij-thuis@utrecht.nl ook veel ouderen. Henny: ‘De wereld gaat zo snel. Je houdt het niet tegen. Veel ouderen doen hun best om mee Dit is een bijdrage van de partijen die samen werken aan Overvecht-Noord aardgasvrij

dreefnieuws herfst

21


Portret van een Weekendschool-oudleerling

Amani Maniran

TEKST JANNEKE WIJKMANS FOTO DIANE VAN DER MAREL

Bij IMC Weekendschool Utrecht leren leerlingen van 10-14 jaar uit Overvecht en Zuilen alles over later. Ze ontdekken de wereld met architecten, verpleegkundigen, journalisten… bijna elk beroep komt voorbij. Wanneer ze na drie jaar hun diploma krijgen, nemen ze hun ervaringen met zich mee. Amani Maniran (18 jaar) zat tussen 2010-2013 op de IMC Weekendschool en daarna is ze altijd actief gebleven als oud-leerling. Amani deed het Stedelijk Gymnasium en gaat dit jaar beginnen met haar vervolgopleiding Forensisch Onderzoek bij Hogeschool Saxion in Enschede.

Geen hokje ‘Ik weet niet of ik wel in een hokje pas’, verzucht Amani Maniran (18) wanneer ze probeert zichzelf te beschrijven. Er zijn zoveel dingen waar ze het over wil hebben. Over haar tijd op de Weekendschool, haar

rol als ambassadeur nu of over de onverstoorbare vragenstroom in haar hoofd. ‘Als ik iets niet snap, stop ik niet met vragen stellen. Ook niet als ik het antwoord onzinnig vind overigens.’ Als leerling op de weekendschool was ze al zo. Vol interesse in de verhalen van gastdocenten en zonder genoegen te nemen met een half antwoord. En journalistiek was haar favoriete vak.

Homo zijn mag Amani is niet bang de barricade op te gaan. Het meest treffende voorbeeld is haar onvrede over de lessen seksuele voorlichting op haar middelbare school. ‘Tijdens die lessen werd misschien een keer genoemd ‘en oh ja, je kunt ook homo zijn’, en dat was het! Op die manier doe je toch niets voor de LHBT-acceptatie?’ Samen met enkele medescholieren kwam ze in actie, en organiseerde

ze workshops voor lagere klassen. Daarnaast voerde ze binnen de islamitische gemeenschap gesprekken over homoseksualiteit. Haar fijngevoeligheid voor onderlinge relaties, in combinatie met haar haast wetenschappelijke onderzoekende houding, leidde tot mooie gesprekken.

Alle vragen zijn goed ‘Ik denk dat we zowel binnen de moskee als op mijn school mensen stimuleren er nog eens over na te denken. Er bestaat nog meer dan wat je zelf kent. Door met elkaar in gesprek te gaan, word je wereld een beetje groter. We hebben geprobeerd de lessen leuk te maken, maar wel een boodschap en inhoud. En iedereen mag alles vragen!’ ‘Waar ik mijn inspiratie voor deze lessen vandaan heb?’ Korte stilte. ‘Ooooh, dat ik dat niet eerder zag! Super grappig toch? Ik heb gewoon een Weekendschool-les gemaakt!’

Dit artikel verscheen eerder in langere vorm in ‘Now it begins: alumni van IMC Weekendschool aan het woord’.

22 dreefnieuws herfst 2019


Flattekind

Grote witte wolken komen door grote ramen op je af.

Eens bang voor de giganten in het blauw slinger je aan de stang van het trappenhuis naar beneden op zoek naar kameraadjes om mee te spelen.

Wie zegt dat jouw lievelingskleuren vloeken? Kind, jouw venster op de wereld is groot en prachtig, niet zoals in de boeken.

Susana

dreefnieuws zomer

23


Manifest WALK Wij, de kinderen in Over vecht, willen leven in een wijk…

men aan een Vr j sa ed wi Kinderraad OUvetrrevecchht tO. vWeirj vertegene za n wo vec ijk e or m dig ke dzam in de w Douaa, Laila, Mohht. er e Vree scholen ryem, Amemn,ilah, Nabil, Alica, amed Amine en e , w n d asis , Me i, Kaa ssa, Raffy, Senna, Na

om

am

,M

a an

m

r, R

a om

a ss ai

en

i

a Ibr

him.

Dit is

Ya s

a, in

Ro

m si

m

as W

Ar i

he tM 337 an 3* kin ife de st Nawf re al, S va n ara va ,P n ea al rl, l Ed a,

b

! ijk

e

W

Da ar om

Pdie schoon, opgeruimd en groen is, die P veilig is, waar iedereen aardig en gelukkig is, P P vol gezelligheid en activiteiten, Pwaar je samen speelt en praat en sport waar je elkaar helpt en samen conflicten oplost, P waar iedereen verantwoordelijkheid P draagt en evenveel rechten heeft.

OF PEACE

Wandelen voor een vreedzame wijk Dit is een uitgave van de Vreedzame Kinderraad Overvecht, 2019. Contact: coördinator Petra Jongerius, p.jongerius@bredeschoolovervecht.nl * Overvecht telt 3373 kinderen van 4-12 jaar (bron: gemeente Utrecht 1-1-2018).

TEKST GEKE VAN WIJNEN FOTO MARC I PHOTO I GRAPHICS

Veel mensen denken dat Overvecht geen goede wijk is. De kinderen van Overvecht laten zien dat dit niet klopt. Zij kunnen conflicten oplossen. Ze weten dat ze in sommige dingen verschillend zijn, maar dat er ook heel veel dingen zijn die hen binden. Zij zijn de vreedzame kinderen van Overvecht. De Vreedzame School Ongeveer twintig jaar geleden bedachten wetenschappers van de Universiteit Utrecht een methode om kinderen op de basisschool te leren hoe ze goede burgers kunnen zijn. Deze methode noemden ze: De Vreedzame School. Op een vreedzame school kunnen kinderen zich kandidaat stellen om mediator te worden. Een mediator bemiddelt tussen klasgenootjes die ruzie hebben, bijvoorbeeld op het schoolplein. Uit de kandidaten worden een paar kinderen gekozen en die worden dan opgeleid tot mediator.

24 dreefnieuws herfst 2019

De Vreedzame Wijk Door het programma van De Vreedzame School konden kinderen op het schoolplein goed omgaan met conflicten. Maar na een tijdje merkten mensen in de wijk dat er ook kinderen nodig waren die buiten school konden helpen om conflicten op te lossen. Daarom zijn er Wijkmediators aangesteld. Meestal zijn dit kinderen uit groep 8 van de basisschool. Zij kunnen ook buiten het schoolplein gevraagd worden om te helpen conflicten op te lossen.

‘Een mediator bemiddelt tussen klasgenootjes die ruzie hebben op het schoolplein’

Vreedzaam maakt verschil Petra Jongerius, coördinator van De Vreedzame Wijk, vertelt hoe een meester verschil merkte nadat basisscholen het programma van De Vreedzame School hadden gedaan. De meester vertelde Petra: ‘Tien jaar geleden ging ik met buikpijn naar een sporttoernooi, want er was geen fijne sfeer.’ Nu de basisscholen vreedzaam zijn, vindt de meester het leuk om naar dat sporttoernooi te gaan. Hij kan de kinderen aanspreken als ze zich niet goed gedragen en de kinderen hebben respect voor hem. Het sporttoernooi is vreedzaam geworden. De Kinderraad Op een Vreedzame School kun je je niet alleen kandidaat stellen voor mediator, kinderen uit groep 7 kunnen zich ook kandidaat stellen voor de Kinderraad. Twee van hen worden gekozen door de school. Bij elkaar vormen deze tweetallen de Kinder-


Romaissa en Ibrahim nodigen burgemeester Van Zanen uit voor de Walk of Peace

raad van Overvecht. De Kinderraad denkt na over wat ze belangrijk vinden voor onze wijk en wat kinderen kunnen betekenen voor Overvecht. Dit hebben ze ook opgeschreven in een Manifest.

bespreken we dingen die goed zijn voor de wijk. Ibrahim en ik hebben bijvoorbeeld een keer het idee van een Walk of Peace verteld op een vergadering. En toen mochten we het uitvoeren!’

De Walk of Peace De Kinderraad gaat het Manifest presenteren tijdens een evenement op 25 september: de Walk of Peace. Tijdens deze Vredeswandeling presenteren ze het Manifest namens alle kinderen van Overvecht aan een vertegenwoordiger van burgemeester Van Zanen. En ze hopen dat ze op het Jeugdjournaal komen!

Waarom wilde je graag in de Kinderraad? ‘Mijn broer heeft ook in de Kinderraad gezeten en hij vond het ook heel leuk. Ik vond het wel spannend om mezelf als kandidaat te presenteren voor de hele school! Gelukkig werd ik gekozen.

‘Misschien zie je mij wel op tv later!’ Ik vind de Kinderraad leuk omdat ik nieuwe mensen leer kennen. Misschien wil ik als ik groot ben ook wel in de politiek. Dan kan ik iets goeds doen voor Nederland en met andere mensen in debat. Misschien zie je mij wel op tv later! ‘ Loop je mee? Zoek contact met een school in jouw buurt en loop mee voor de vrede. Iedereen is welkom!

Van Kinderraad naar politiek Romaissa (11) is samen met Ibrahim lid van de Kinderraad namens basisschool De Dreef. Dreefnieuws mocht haar een paar vragen stellen.

Praktische informatie Walk of Peace Datum: woensdag 25 september 2019 Tijd: van 10.00 tot 11.00 uur Plaats: het Gagelpark Voor wie: iedereen uit Overvecht is welkom!

Wat doen jullie in de Kinderraad? ‘Op de Kinderraad bedenken en

De groepen 6, 7 en 8 van de vreedzame basisscholen wandelen van hun school naar het Gagelpark.

dreefnieuws herfst

25


Wijkraad Overvecht

FOTO: GODFRIED VAN UTRECHT

Stem van Overvecht Ik ben Peter Hulshof, 35 jaar oud en woon al zes jaar in de mooiste wijk van Utrecht! Sinds oktober 2018 ben ik lid van de wijkraad Overvecht en sinds juni ben ik lid van het dagelijks bestuur. In mijn dagelijks leven ben ik Medisch Beeldvormings en Bestralingsdeskundige (MBB’er) en bestraal ik kankerpatiënten in het UMC Utrecht. Naast mijn werk doe ik een master zorgmanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Mijn vrouw en ik zaten in een werkgroep van bewoners die door de gemeente was uitgenodigd om mee te denken bij de herinrichting van de Moldaudreef. Met deze werkgroep hebben we het voor elkaar gekregen dat er nu een mooie en veilige inrichting komt van de twee kruispunten. Hier hoorde ik ook voor het eerst over het bestaan van de wijkraad.

De Wijkraad Overvecht is een onafhankelijk zelfstandig adviesorgaan, dat het gemeentebestuur adviseert. Bewoners, ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties, die hart hebben voor Overvecht.

De wijkraad bestaat uit betrokken bewoners van Overvecht en probeert de oren en ogen te zijn van de wijk. We willen dat de stem van de Overvechter zoveel mogelijk bij de gemeente terechtkomt. Belangrijke thema’s waar ik mij nu mee bezig houd zijn onder andere het nieuwe Zandpad, Samen voor Overvecht en hoe de gemeente werkt aan de manier waarop bewoners inspraak hebben. Ik vind het belangrijk dat hierbij jouw stem gehoord wordt. Wil je meepraten? Kom dan naar onze openbare vergaderingen, of benader mij voor een praatje. Peter Hulshof Wijkraadlid sinds oktober 2018 p.hulshof@wijkraadovervecht.nl

info@wijkraadovervecht.nl www.wijkraadovervecht.nl

VBU VERHUISBEDRIJFUTRECHT vertrouwd betaalbaar veelzijdig

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,1 en 99% beveelt ons aan!

Lever deze advertentie in en ontvang 10% korting! T: 030 205 4444 info@verhuisbedrijfutrecht.nl www.verhuisbedrijfutrecht.nl 26 dreefnieuws

herfst 2019


Wonen in Overvecht

Kleurrijk & gezellig wonen in Parana Aan de Paranádreef ligt een gezellig appartementencomplex dat liefdevol ‘Parana’ wordt genoemd. Een van de bewoners is Jolanda van Boeyen, 30 jaar. Zij woont hier alweer anderhalf jaar en is bestuurslid van de bewonersvereniging. Wonen in Parana is kleurrijk en gezellig. Ten eerste door de vrolijke kleuren die in het interieur van het gebouw zijn verwerkt en ten tweede door de bewoners. ‘Er wonen hier verschillende mensen,’ vertelt Jolanda. ‘Van 20 tot 55 jaar, alleenstaand of samen met een partner. Er wonen studenten, starters, werkenden… echt van alles. Daarnaast hebben we op de bovenverdieping mensen die hier maar kort verblijven via Stichting de TussenVoorziening. Dit is een unieke combinatie. ‘Het maakt wonen hier heel divers en gezellig.’

Wonen in Parana betekent sociaal betrokken zijn. ‘Natuurlijk heb je gewoon je eigen woning met je eigen voordeur. Maar als ik behoefte heb aan een praatje dan is er altijd wel iemand in een van de algemene ruimtes om een bakkie mee te doen.’

‘Natuurlijk heb je gewoon je eigen woning met je eigen voordeur’

TEKST BERRY DE NIJS FOTO GODFRIED VAN UTRECHT

Parana is een van de vereisten dat je bereidt bent iets te doen voor een ander,’ vertelt Jolanda, ‘meehelpen met koken bijvoorbeeld. Dat maakt het wonen hier extra gezellig.’ ‘Ik heb het heel erg naar mijn zin hier,’ zegt Jolanda, met de wind in haar haren en het uitzicht over Overvecht en zelfs de Dom in de verte, op het prachtige, gezellige dakterras. ‘De combinatie tussen het vele contact en het feit dat je voor elkaar klaarstaat maakt wonen in Parana voor mij extra bijzonder.’

De algemene ruimtes op de tweede en derde verdieping zijn knus en huiselijk ingericht. Er worden filmavondjes en koffiemomenten georganiseerd. Er staan spelletjes en boeken in de kast en een piano langs de muur. ‘Wanneer je komt wonen in

dreefnieuws herfst

27


ONDERNEMER Marieke Brands (34) Woont in Overvecht sinds: 2014 Favoriete plek: park Klopvaart ‘Mijn bedrijfje heet Mmaakt. Ik maak sieraden van oude fietsbanden. Ik laat mij leiden door het materiaal, daarom bestaat van de meeste kettingen maar één exemplaar. Je hebt dan echt een uniek sieraad. In Nederland fietsland worden veel fietsbanden kapotgereden en weggegooid. Ik wil laten zien dat je met recycling mooie dingen kunt maken. Van huis uit ben ik milieubewust. Zo heb ik nooit een auto gehad. Ik bezorg mijn sieraden als het kan op de fiets en mijn displays zijn ook gerecycled. Ik vind het leuk om mensen bewust te maken en mijn verhaal te vertellen met de verkoop van mijn sieraden.’ Nieuwsgierig naar de sieraden? Mmaakt. nl of www.facebook.com/mmaakt FOTO EBRU AYDIN TEKST ANNA VAN HATTEM

‘Ik wil laten zien dat je met recycling mooie dingen kunt maken’ 28 dreefnieuws herfst 2019

dreefnieuws winter

28


DOCK

Knipoog TEKST MARGA ACHTERBERGH

Bivak-verbod? Allereerst het bericht van onze Rijksoverheid over het gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding: ‘In Nederland heeft u het recht om u te kleden zoals u wilt, wat anderen daar ook van vinden. Maar in bepaalde situaties moeten mensen elkaar kunnen aankijken en herkennen. De overheid verbiedt daarom op bepaalde locaties kleding die het gezicht geheel bedekt: in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen.’ In de wandelgangen staat dit bekend als het ‘boerka-verbod’… en ik vraag me af WAAROM. Het ‘bekt’ natuurlijk lekker, maar dat zou de term ‘BIVAK-verbod’ ook doen. Ennuh: een bivakmuts is naar mijn mening behoorlijk angstaanjagend, terwijl ik een vrouw in een boerka wellicht vreemd vind, maar angstaanjagend? Nou: NEE dus! Voor een goede communicatie is het natuurlijk best belangrijk dat je ook iemands gezichtsuitdrukking kunt zien of elkaar in ieder geval in de ogen kunt kijken. Met een boerka kan dat inderdaad niet, daarbij zijn de ogen afgeschermd door een soort gaas. Bij een nikab kun je iemand WEL in de ogen kijken. En dat deed ik enige tijd terug, toen ik heel toevallig twee nikab-dragende vrouwen tegenkwam in de lokale supermarkt. Ik raakte met ze in gesprek en dat verliep heel gezellig. Zij dragen nikab vanuit hun overtuiging. Eén van de vrouwen vertelde me dat ze soms worden uitgescholden vanwege de nikab. Dan denk ik: ‘nou ja zeg!… in Nederland hebben we toch zo’n gevleugeld gezegde dat we ieder in z’n waarde moeten laten?‘ Hoewel ik een boerka/nikab vreemd blijf vinden, denk ik: ‘nou en, zolang het maar uit vrije wil wordt gedragen.’ Ik vind het overigens wel terecht dat er soms gevraagd zal worden om gezichtsbedekking af te doen ter identificatie. Toch blijf ik met wat vragen zitten, zoals bijvoorbeeld: worden Clini-clowns (met gezichtsbedekkende make-up) in ziekenhuizen nu ook verboden???

De kracht van wij samen! Dat is de slogan van DOCK. Maar wat betekent dat? Buurtcentrum de Jager, de Dreef en de Boog zijn er voor -en door bewoners van Overvecht. Als je in het buurtcentum naar de ontmoetingsruimte loopt dan is daar een vrijwilliger, actieve bewoner of een sociaal makelaar van DOCK aanwezig. Naast hun rol als gastvrouw of gastheer kunnen zij als beste vertellen wat er allemaal in het buurtcentrum gebeurt. Om het overzicht te houden, hangt er bij ieder buurtcentrum een schema waar alle activiteiten en bijeenkomsten op staan vermeld. De activiteiten en bijeenkomsten in de buurtcentra zijn net zo verschillend als de mensen die in Overvecht wonen. Zo worden er sport-, muziek-, taal- en creatieve activiteiten georganiseerd en is er huiswerkbegeleiding. Zo zijn er spreekuren, opvoedbijeenkomsten en informatieavonden, maar ook vergaderingen van wijkorganisaties. Dit alles wordt meestal door en voor bewoners georganiseerd. De sociaal makelaar van DOCK kan hierbij ondersteunen, helpen en advies geven rondom de organisatie van de activiteit of bijeenkomst als bewoners dit willen. De sociaal makelaars van DOCK gaan ervanuit dat iedereen iets voor zijn eigen buurt kan betekenen en zijn of haar talent hiervoor kan inzetten. Kom langs! Wij vinden het leuk om je te ontmoeten en daarom nodigen wij je uit om de koffie/theebon uit te knippen en mee te nemen naar een van de buurtcentra. Maak kennis met elkaar, ontmoet elkaar en proef de sfeer van de buurtcentra. En dat onder het genot van een kopje koffie of thee. Buurtcentrum de Jager Teun de Jagerdreef 1, 3561 JK Utrecht Wendela Vernooij tel: 06-100 186 05 Buurtcentrum de Dreef Schooneggedreef 27C, 3562 GG Utrecht Emine Gotekin tel: 06-105 753 85 Buurtcentrum de Boog Gambiadreef 60, 3564 ES Utrecht, Geesje Kramer tel: 06-284 297 17

Knip deze bon uit en lever hem in voor een gratis kopje koffie of thee op 1 van onze locaties

dreefnieuws herfst

29


Bewonersplatform Overvecht Bewoners samen voor Overvecht Actieve bewoners zagen in 1997 dat het niet goed ging met de plannen voor Overvecht. Dit was het begin van het Bewonersplatform Overvecht. Het Bewonersplatform praat nu al meer dan 20 jaar mee over verschillende thema’s en er zijn resultaten geboekt. Voorbeelden zijn: een andere toewijzing van sociale huurwoningen om meer krachtige mensen naar de wijk te halen, een gevarieerder woningaanbod door nieuwbouw, opgeknapte parken en behoud van de stadsboerderij, aandacht voor leefbaarheid en veiligheid, het stationsplein beter ingericht, extra geld voor welzijn, voorzieningen voor zorg in de wijk zoals de St Antonius polikliniek. Actuele thema’s zijn onder andere wonen, bouwen, ruimte en groen, energietransitie ( aardgasvrij), het verkeer in Overvecht en de Noordelijke Randweg Utrecht. Het Bewonersplatform bestaat uit bewoners en is er voor bewoners van Overvecht.

Het Bewonersplatform Overvecht is een bundeling van actieve en betrokken bewoners in Overvecht. Het Bewonersplatform zet zich in voor verbetering en ontwikkeling van Overvecht.

Lorraine

Lydia

Wil je weten wat er speelt of wil je je ook inzetten? Maak dan kennis met de verschillende thema’s waar het Bewonersplatform Overvecht zich voor inzet. En mis je nog een thema? Dan kun je dat ook aangeven. Waar moeten bewoners over meepraten? Wat heeft prioriteit? En wie moeten er dan meepraten? Kom naar de inloopbijeenkomst van het Bewonersplatform Overvecht op: Maandag 7 oktober van 20.00 tot 22.00 uur In De Boog op Gambiadreef 60 Iedereen is welkom!

Postbus 9297 3506 GG, Utrecht. info@bewonersplatformovervecht.nl www.bewonersplatformovervecht.nl

Elske

Evelien

Maartje

030 - 262 40 64

Carnegiedreef 18 Utrecht - www.fysio-overvecht.nl - info@fysio-overvecht.nl

Katie

30 dreefnieuws

Tay

herfst 2019

Gerco

Agnes


Verkeer in Overvecht EMIL VAN DER WAL

Hoe gaan mensen uit Overvecht naar de binnenstad? met de fiets Overvecht : 54%

Gemiddelde (Utrecht) : 59% met de bus

Overvecht: 29%

Gemiddelde (Utrecht): 14%

Overvecht

met de auto

40% bezit geen auto Overvecht: 7%

60% bezit een auto 50% huishoudens met 1 auto

Gemiddelde (Utrecht): 4%

10% huishoudens met meer dan 1 auto

lopend

1% huishoudens met een elektrische auto

v

Autobezit

dd

Gem i

in Over

elde in Ut

cht re

�e

ht ec

Gemiddelde (Utrecht): 15%

Situ a

Overvecht: 4%

met de scooter/brommer

Overvecht: 2% Gemiddelde (Utrecht): 1%

Gemiddelde in Utrecht 34% bezit geen auto

met de trein

66% bezit een auto 50% huishoudens met 1 auto

2

Overvecht: 2% Gemiddelde (Utrecht): 4% bron: www.wistudata.nl

16% huishoudens met meer dan 1 auto 3% huishoudens met een elektrische auto dreefnieuws herfst

31


DREEFSTRIP BUURTCAMPING

FOTO’S HENRIETTE ROCKLAND TEKST BERRY DE NIJS

Welkom op de Buurtcamping! Van 19 tot en met 21 juli werd er met de buurt gekampeerd in Park de Gagel. En wat was het weer gezellig. Behalve slapen in tenten hebben we samen gespeeld. Ook konden we ons laten schminken en werden er leuke workshops gegeven. Geniet je nog even mee van deze heerlijke minivakantie in het park?

Voor het spelen zetten we samen met papa de tent op

Ik kan heel goed helpen!

 Wie heeft er dorst? Ik heb limonade voor iedereen.

Net als op een echte camping spelen we hier spelletjes. Op de Buurtcamping kun je voetballen, maar wij vinden met papa badminton spelen nog veel leuker!

Nu gaan we lekker kunstwerken schilderen.

 We eten met zijn allen buiten. Jammie! Ik mag zo nog even opblijven en dan gaan we slapen.

Welterusten allemaal!

EINDE

Profile for Dreefnieuws - wijkblad van Echt Overvecht

Dreefnieuws september 2019  

Advertisement