Dreefnieuws februari 2016

Page 1

Dreef

nieuws Nr 1 februari 2016

Voor en door bewoners

wijkblad van Echt Overvecht

dreefnieuws februari

1


Dreef Post Willem van Noortplein 15 3514 GK Utrecht.

Dreefnieuws anders Een nieuwe formule voor Dreefnieuws: vanaf dit nummer wordt het blad gemaakt voor en door bewoners. Een redactie van vrijwilligers dus. Niet de gemeente, maar de nieuwe Stichting Echt Overvecht geeft vanaf nu het blad uit. Daarom krijg je de Dreefnieuws niet meer als je een NEE/NEE sticker op je brievenbus hebt. Maar daar hebben we iets op bedacht. Haal de gratis Wél Dreefnieuws sticker op en plak hem op je brievenbus! De stickers liggen bij Wijkbureau Overvecht, Bibliotheek, Buurthuis de Boog, Buurthuis de Bram, Huis aan de Vecht, Zorgcentrum Rozendaal, Coffeemania, Stefanus en Doe Mee Centrum.

Burezina Overvecht heeft er een prachtige ontmoetingsplek bij: Burezina, aan de Jeanne d’Arcdreef 1, is de nieuwe ‘huiskamer van de buurt Overvecht-Zuid’. Je kunt er terecht voor vers gebrande koffie, een goed gesprek met (on)bekende buren, een spelletje of een heerlijke maaltijd. De huiskamer wordt volledig gerund door gastvrije en enthousiaste vrijwilligers. Heb je zin om langs te komen? Of wil je zelf een activiteit organiseren voor andere buurtbewoners? Open: dinsdagmiddag en woensdagmiddag van 13.00 tot 18.00 uur en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. www.burezina.nl

dreefpost

redactie@dreefnieuws.nl

Wél

Dreef

nieuws

Voorleesuurtje Er is iedere woensdagmiddag een voorleesuurtje in de bibliotheek. Tussen 14.30 en 15.30 uur worden de leukste en spannendste verhalen voorgelezen. Kinderen leren nieuwe boekhelden kennen en ouders krijgen tips over hoe ze thuis kunnen voorlezen. Helemaal gratis! Lijkt het je leuk om zelf ook af en toe voor te lezen op woensdagmiddag? Neem dan contact op met Yavanne van Tiggelen y.van.tiggelen@ bibliotheekutrecht.nl.

Colofon Dreefnieuws is een uitgave van Stichting Echt Overvecht en wordt 4 x per jaar huis-aan-huis verspreid in de wijk. Redactieadres Willem van Noortplein 15, 3571 GK Utrecht mail redactie@dreefnieuws.nl Hoofdredactie en grafisch ontwerp Puck ’t Hart Social media & website Echt Overvecht Olivier Beens (website, twitter. facebook, instagram) Vrijwilligerscoördinatie Stephanie de Blieck & Rachella Dubbeldam Aan dit nummer werkten mee Ebru Aydin, Areg Sahakian, Olga Teunissen, Franklin Plein, Karlien van den Brink, Harm Schoonhoven, Amina Haitoute, Koos Smits, Henriëtte Rockland, Bettina van Santen, Mart Janssen, Simon de Wilde, Ali Amghar, Wanda Dijkstra, Ad Tourné.

Dreefnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Utrecht (Wijkbureau Overvecht, Veiligheid en Volksgezondheid), BewonersPlatform Overvecht, Wijkraad Overvecht, Mitros, Bo-ex, Portaal, Wijk&co en Zimihc/UCK/Stut.

2 dreefnieuws februari


Conrad Blankestijn Eigenaar Coffeemania ‘Als ik een zak met geld zou krijgen zou ik, denk ik, dezelfde dingen doen als nu: ik hoef geen miljonair te worden. Mensen blij maken, een beetje babbelen, samen iets opbouwen: dat is wat het werk zo leuk maakt. En er kan hier in dit café bij Station Overvecht van alles. Lunchen met je collega’s bijvoorbeeld of de hele ruimte afhuren voor een feestje, waarbij je zelf voor de catering mag zorgen. Stapje voor stapje maken we Coffeemania steeds mooier: we hebben laatst zelf een barretje gebouwd en er komt een terras. Ik zie het helemaal voor me: vol en gezellig met allemaal zitzakken.’

FOTO EBRU AYDIN TEKST KARLIEN VAN DEN BRINK

‘Mensen blij maken, samen iets opbouwen: dat is wat het werk leuk maakt’

dreefnieuws februari

3


Korfbal Synergo TEKST Areg Sahakian FOTO’s ERIK KOTTiER

‘Sport heeft de kracht om de wereld te veranderen’ Dat sporten gezond is en bijdraagt aan een actieve levensstijl spreekt voor zich. Maar daarnaast kan sporten ook een middel kan zijn om samenhang tussen mensen en groepen te creëren. Bij korfbalvereniging Synergo (op de Loevenhoutsedijk 2) beseffen ze dat maar al te goed. Synergo streeft ernaar om mensen van alle culturen en leeftijden bij elkaar te brengen door middel van korfbal. Dit is geheel in lijn met het gedachtegoed van Nelson Mandela: ‘’Sport heeft de kracht om de wereld te veranderen. Het inspireert, het verenigt en het creëert hoop waar ooit wanhoop was.’’

4 dreefnieuws februari


Korfbal is een balsport, die zijn oorsprong heeft in Nederland. Teams bestaande uit twee mannen en twee vrouwen nemen het tegen elkaar op en proberen de bal zo vaak mogelijk in de korf van de tegenstander te gooien.

Iedereen welkom! Ondanks dat het een technische sport is, is het zeer toegankelijk. Synergo verwelkomt iedereen die wil leren korfballen, ongeacht leeftijd of fysieke gesteldheid. In de zomer wordt er op het veld getraind en gespeeld, terwijl in het winterseizoen de boel naar de zaal verhuist. Binnen de vereniging heerst er een gemoedelijk fa-

miliegevoel. Dit gevoel wordt goed getoond aan de wijk. Als sportvereniging profileert Synergo zich als een oase van saamhorigheid en harmonie.

Kooklessen Op dit moment zijn verschillende partijen bezig met ideeĂŤn voor een nieuwe sporthal voor de vereniging. Synergo wil dat de nieuwe sporthal een grote rol gaat spelen in de buurt. Behalve als sociale ontmoetingsplaats ziet de vereniging mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan de gezondheid in de wijk en om re-integratie te bevorderen, in samenwerking met organisaties in de wijk en omliggende scholen.

Zo kan de kantine bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor kooklessen door leerlingen van het Trajectum College. Op deze manier wilt de vereniging een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van Overvecht. www.synergo.nl

Sportprijs Utrecht Synergo is genomineerd voor sportvereniging van het jaar. Je kunt je stem uitbrengen op www.sportprijs-utrecht.nl. Daar kun je ook de genomineerden in de 7 andere categorieĂŤn bekijken. De winnaars worden 17 februari bekendgemaakt.

dreefnieuws februari

5


Beste conciërge van Utrecht

‘Conciërge van het jaar’, zo mag Ron de Krieger (50) zich trots noemen. Sinds vijf jaar is Ron conciërge op CBS De Schakel. Hiervoor was hij leidinggevende op een plantencentrum in Lunetten. Dat hij affinitiet met planten heeft, blijkt ook uit het feit dat hij in vakanties vrijwillig de planten in de schooltuintjes verzorgt! Een mooi voorbeeld van hoe Ron deze titel heeft verdiend. Niets dan lof klinkt er tijdens de uitreiking over het schoolplein. Ron is een trouwe en betrokken collega en een vast aanspreekpunt voor de ouders en leerlingen. Tijdens het feest tilt hij hier en daar een kind op en laat zich door iedereen zoenen. Hij wordt niet alleen geprezen om zijn werk, conciërge in en om het gebouw, maar ook om de belangrijke rol die hij speelt op schoolreisjes en schoolkampen. Hij is coach en manager bij schoolvoetbaltoernooien.

‘Waar is het feestje? Hier is het feestje!’

Ken jij ook een Conciërge van het jaar? Utrechtse scholen, collega’s, leerlingen en ouders in Utrecht kunnen hun conciërge nomineren voor Conciërge van het jaar. Heb jij zo’n conciërge, mail dan naar concierge@d66utrecht.nl.

6 dreefnieuws februari

Leraar van het jaar Je kunt ook kandidaten aandragen voor de verkiezing Leraar van het jaar, mail: besteleraar@d66utrecht.nl.


Wonen in Overvecht

TEKST Olga Teunissen (wijkconsulent Mitros)

Een onstuimige maandagmorgen, het regent pijpenstelen. Ik heb afgesproken met meneer Van den Brink. Hij woont al 74 jaar, ofwel zijn hele leven, aan de Gageldijk en ik ben benieuwd hoe hij het wonen in Overvecht ervaart. Zijn huis is gebouwd in 1939, dus ruim vóór de bouw van Overvecht. Het moet vreemd voor u zijn geweest dat zo’n 50 jaar geleden uw uitzicht zo drastisch veranderde? “Ja, dat klopt, eerst was alles om mijn woning weiland en nu kijk ik uit op hoge flats. Daarentegen heeft het ook een positieve kant gehad. Mijn vader heeft in de melkhandel gezeten en daar ben ik in door gegaan. Door de komst van deze nieuwe wijk, kreeg ik een eigen wijk toegewezen om melk aan te leveren. Dat was bij de laagbouw aan de Anna van Saksendreef en de Berezinadreef, die hoek.” Alleen de eerste jaren? Daarna niet meer? “Nee, onder andere door de komst van de Galeries Modernes kon ik mijn handel opdoeken. Je weet wel,

die grote warenhuizen, zoals nu de Bijenkorf. Die begonnen te stunten met de melkprijzen en daar kon ik niet tegenop.” Maar er speelden ook andere factoren mee waarom de melkhandel niet meer loonde. In de jaren 70 nam het aantal tweeverdieners enorm toe. Naast de man ging de vrouw ook steeds vaker werken. En dus was er overdag niemand meer thuis en stond meneer Van den Brink met zijn melkwagen vaak voor een gesloten deur. Tegelijkertijd kwamen in die tijd campings steeds meer in de mode. Na een drukke week, bracht men de weekenden geregeld op de camping door. “Niemand nam vrijdags meer melk af voor het weekend.” Wat voor mensen kwam er in Overvecht wonen toen het net gebouwd was? “Dat waren met name gezinnen met kinderen die uit Wijk C kwamen.”

Vanuit Wijk C naar Overvecht De niet nen een

woningen in Wijk C waren toereikend voor hele gezinen dus kregen deze mensen urgentie voor zowel de een-

gezinswoningen als de flats die in Overvecht werden gebouwd. Destijds waren dit ruime en luxe flats, met goede voorzieningen. Overvecht is gebouwd vanaf eind jaren vijftig, toen er een groot tekort aan woningen was. De oorlog was net voorbij. De visie op de stedenbouw veranderde: een stad moest vooral functioneel zijn. Overvecht is daar een typisch voorbeeld van: brede en rechte wegen, veel groen, genoeg parkeermogelijkheden, ruimte en lichte woningen. Flats van 10 verdiepingen hoog hadden toen een hoog ‘wauw-gehalte’ en een lift was al helemaal vooruitstrevend.

De melkman Wat wil het toeval? De volgende dag ga ik op huisbezoek bij een mevrouw aan de Boadreef. Zij vertelt dat ze Overvecht helemaal opgebouwd heeft zien worden. Ze is opgegroeid in Overvecht-Zuid. Als ik haar vertel over mijn interview met meneer Van den Brink en ik laat een foto van hem zien op mijn mobiel, beginnen haar ogen te stralen. “De melkman, ik herken hem nog!”

dreefnieuws februari

7


FOTO EBRU AYDIN TEKST KARLIEN VAN DEN BRINK

Ana Gelenidze ‘Ik ben voor de liefde naar Nederland gekomen. Overvecht was de eerste wijk waar ik samen met mijn man kwam wonen. Daarom voel ik, hoe zeg je dat… sentiment voor deze buurt. Er wonen veel verschillende mensen en dat vind ik mooi. Je kunt hier de hele wereld leren kennen. Toen mijn ouders op bezoek waren, heb ik ze alle plekken laten zien waar ik graag kom: de speeltuinen, de polder, het Gagelbos. Ze vonden alles geweldig, zelfs het tuincentrum. En wat ik mis? De Georgische bergen. Als het kon, zou ik ze meenemen naar Overvecht.’

8 dreefnieuws februari

‘Even met een vriendin naar de Hema, dan gauw weer terug naar school’


Wijkbureau Goeiedag Overvecht

Overvecht

TEKST Wanda Dijkstra (communicatieadviseur)

Tekst Koos Smits (priester Rafaelkerk)

De versnelling van Overvecht: doe mee!

Goeiedag

Overvecht kan wel een extra zetje gebruiken, vinden gemeenteraad en college van B en W, mede door de noodklok die het bewonersplatform Overvecht afgelopen najaar luidde. Daarom wil het college dat er nieuwe ideeën en aanbevelingen komen. Met als doel ontwikkelingen die in Overvecht achterblijven, te versnellen.

Werk, samenleven, opvoeden en gezondheid

Dat is me wat, daar in Utrecht-Noord! Goeiedag, wat een grijs en wat een flats! Goeiedag, wat een groen en wat een mensen! ‘Goeiedag!’ dat zeggen wij in Nederland, als we verbaasd staan. Maar ‘Goeiedag!’ zeggen wij in Nederland ook, als we iemand tegenkomen. Dus: “Goeiedag, Overvechters!” Ik groet jullie allen, binnenen buitenlanders, hier samen over de Vecht.

Dit biedt kansen voor onze wijk. Daarom is het wijkbureau direct aan de slag gegaan, met de oprichting van de ‘Versnellingsgroep Overvecht’. In januari kwamen focusgroepen bijeen rond de thema’s ‘werken aan werk’, ‘werken aan samenleven en opvoeden’ en ‘werken aan gezondheid’. De resultaten presenteren we tijdens de eerste bijeenkomst van de Versnellingsgroep op 3 februari.

Gegroet

Meedoen?!

Iedereen

Wil je ook helpen om Overvecht in een stroomversnelling te brengen? Doe dan mee aan het ‘Versnellingsweekend’ van 4 tot en met 6 maart. Kijk op www.utrecht.nl/overvecht voor meer informatie. Het is de bedoeling dat de Versnellingsgroep na het Versnellingsweekend zo snel mogelijk met adviezen komt voor het college van B en W en de gemeenteraad.

Wát gebeurt er als je iemand groet? Dan slaat een flitsende vonk van warmte en vriendschap over en ontstaat er contact. Zo groet je vrienden en bekenden. Maar wat gebeurt er, als je een vreemde begroet? Wel, precies hetzelfde! Ogen gaan twinkelen, op de lippen verschijnt een glimlach. En zie, de vreemdeling is medemens geworden.

In het winkelcentrum, in het Gagelpark, of waar ook, hoor je mensen elkaar groeten. Maar dat is meestal met verwanten of bekenden. Wat zou het zijn, als alle 34.000 inwoners van Overvecht elkaar eens zouden groeten? Gewoon “goeiedag” zeggen tegen wie je zomaar tegemoet komt, op de markt, in de winkel, op paden, bij stoplichten, in parken?

Op dreef Werkt die theorie? Wel, sinds 2014 ben ik Overvechter en probeer ik het uit. “Goeiedag”, en de vrouw kijkt glimlachend van de kinderwagen op en antwoordt. “Goeiedag”, en op het gezicht van de bebaarde man bij de Albert Heinkassa verschijnt een smile. “Goeiedag”, en het krullenkopje begint vanuit de zandbak spontaan te brabbelen. Goeiedag, wat mooi om mensen te groeten!

Doe mee! Gehoord van een groep ‘Bondgenoten in Overvecht’: “Als alle Overvechters eens 5x per dag ‘Goeiedag’ zouden zeggen!” Volgens mij kan dat vaker. Gewoon er een gewoonte van maken! Dan gaat niet in Syrië, maar wel in Overvecht de zon helderder schijnen en ontstaat in onze wijk een opwarming van het vreedzame klimaat. Doen jullie allemaal mee?

dreefnieuws februari

9


‘In Overvecht ben ik Paula Dreefnieuws’ TEKST Simon de Wilde FOTO Franklin Plein

Paula Swieringa was sinds 2007 het gezicht van Dreefnieuws. Eind 2015 stopte ze met gemengde gevoelens met haar baan. “Ik heb wel eens gedacht: misschien is het tijd dat ik iets anders ga doen. Maar het kwam er steeds niet van omdat er nog een heleboel verhalen lagen die ik nog wilde schrijven. Ik was nog niet klaar met Dreefnieuws. Nu moet ik weg, er is voor mij besloten en dat vind ik erg jammer.”

Een echte journalist Een rol als coördinator van de vrijwilligersredactie zag Paula niet zitten. “Ik ben journalist geen vrijwilligerscoordinator.” Het liefst was ze dan ook weggegaan met het idee dat Dreefnieuws zou worden voortgezet in de huidige opzet. Met zeven

10 dreefnieuws februari

nummers per jaar en genoeg geld om professionele journalisten, fotografen en vormgevers in te huren.

Op de fiets door de wijk Al die jaren heeft Paula Dreefnieuws met veel toewijding en plezier gemaakt. Voor de verhalen stapte ze regelmatig op haar fiets om de wijk in te gaan. “Soms was dit gewoon om te kijken wat er speelt en een praatje te maken met de mensen. Bijvoorbeeld bij Sheela van de Bram of Joke van het Doe Mee Centrum.” Overvechters herkenden Paula na verloop van tijd omdat ze bij veel van de activiteiten aanwezig was. “Ik was Paula Dreefnieuws en zo stelde ik me ook vaak voor. Omdat ik een moeilijke achternaam heb, maar ook omdat mensen mij zo kenden.”

Koken voor Maxima Het leuke van de ontmoetingen en gesprekjes met de bewoners vindt Paula dat er vaak een verhaal uit voort kwam, terwijl de bewoner daar zelf geen erg in had. “Zo vertelde Gulay me dat zij geen tijd had om te kletsen want ze moest koken voor Maxima. Dat werd dus het coververhaal, terwijl ik niet eens wist dat Maxima Overvecht zou bezoeken!”

Het boek van Paula Het leven na Dreefnieuws? Paula was al begonnen met het schrijven van een journalistiek boek. Dat werk gaat voor haar gewoon door. “Alles wat ik meemaak in de multiculturele samenleving komt daarin terug in de vorm van anekdotes en verhaaltjes. Overvecht speelt zeker een rol.”


Ellen Schepers - Taalwegwijzer ‘Ik woon nu hier en hier moet ik het doen. Dat dacht ik toen ik een paar jaar geleden vanuit de binnenstad naar Overvecht verhuisde. Ik besloot taalwegwijzer te worden in de bibliotheek. Ik heb gezien hoe moeilijk het is om je weg te vinden als je de taal niet spreekt of leest. Er is veel schaamte bij mensen die niet kunnen lezen en schrijven. Het is heel fijn om mensen dan echt verder te kunnen helpen. Taal is zo belangrijk!’ Iedere woensdag van 10.30 tot 13.00 uur kun je in de bibliotheek terecht bij taalwegwijzer Ellen Schepers. Zij kan je alles vertellen over het taalaanbod in Utrecht. Een mailtje sturen kan ook: wegwijzerovervecht@gmail.com. Wil je zelf graag taalvrijwilliger worden? Dat kan! Ook dan kun je contact opnemen met de taalwegwijzer.

FOTO EBRU AYDIN TEKST KARLIEN VAN DEN BRINK

‘Ik heb gezien hoe moeilijk het is als je de taal niet spreekt’

dreefnieuws februari

11


STUT THEATER

Foto Fleur Wiersma

UCK

Utrechts Centrum voor de Kunsten Wil jij of je kind in de wijk Overvecht creatief aan de slag? Dat kan bij het UCK, op locatie Zimihc theater Stefanus. Het UCK heeft voor kleuters de Dansclub. Vanaf 6 jaar Muziek- en Theaterclub en lessen gitaar, keyboard en viool (nieuw!). Volg de inspirerende lessen en laat je talenten zien op het podium. Voor volwassenen bieden we de cursus kleding maken aan.

Elke laatste zondag van de maand organiseert Stut Theater het matineeprogramma Theater Dichtbij. Theater Dichtbij staat voor samen eten en samen theater kijken. De middag begint om 13.00 uur met een heerlijke lunch, verzorgd door Resto VanHarte. Aansluitend is er om 14.00 uur een gratis voorprogramma, waarin er dieper wordt ingegaan op de thematiek van de voorstelling die vervolgens om 15.00 uur begint. Zie voor meer en actuele informatie www.stut.nl. Zo 28 feb Theaterpresentatie door vluchtelingen en zwerfjongeren Zo 20 maart Niet meer zonder jou door Zinaplatform Zo 24 april Nieuwe voorstelling van JongStut

Di 2 februari Start vioollessen Wo 3 februari Instromen Dansclub, Muziekclub en Theaterclub Di 1 maart Presentatie van keyboard- en gitaarles Kijk op www.uck.nl/overvecht en wees van harte welkom!

ZimiHc Theater Stefanus

Vernieuwde Binnenplaats en keuken Het afgelopen half jaar is hard gewerkt om De Binnenplaats te verbeteren en eindelijk een echte keuken te realiseren. De Binnenplaats heeft een mooie nieuwe vloer – mÊt vloerverwarming - en een bar gekregen. Hier serveren we de lekkerste gerechten bij de activiteiten in ons theater. Vanaf februari komt La Couleur Royale naar ons theater. Een gezellige avond uit met sfeervolle jazzmuziek en een heerlijk 3 gangendiner. De eerste petite edition is op 11 februari. Jazz combo Three & One zorgt voor een intiem jazzconcert in onze Binnenplaats. Kijk op de website voor meer info. Onze hele agenda is te vinden op: www.zimihc.nl/stefanus.

12 dreefnieuws februari


Overvecht Ongezond TEKST Ali Amghar

Toen ik in de krant las dat Overvecht de ongezondste wijk in Nederland is, moest ik gek genoeg niet gelijk denken aan de talloze cafetaria en friettenten die te vinden zijn in de wijk. Of de polikliniek van het St. Antonius aan de Neckardreef. En al helemaal niet aan verpleeghuis Rosendael… Factoren die er misschien voor zorgen dat Overvecht net dat ene zetje krijgt om op 2.571 euro aan zorgkosten per jaar per persoon te eindigen.

Buwalda is dat ze beide ervoor zorgen dat Overvecht haar plekje krijgt in de landelijke dagbladen. Maar helaas zijn beide nieuwsberichten niet bepaald citymarketing voor de stad Utrecht en al helemaal niet voor Overvecht. Waar we de zin van Buwalda nog kunnen afdoen als momentopname van een passant die waarschijnlijk niets heeft met de wijk, zijn de cijfers uit het andere artikel keiharde feiten. Overvecht is ongezond bezig en daar moet wat aan gedaan worden.

Nee, ik dacht eigenlijk aan de Tzum-prijs van Buwalda. De Tzum-prijs wordt één keer per jaar uitgereikt aan de mooiste literaire zin in Nederland en schrijver Peter Buwalda won die prijs een paar jaar geleden met de volgende zin:

Als welzijnswerker en beginnende columnist wil ik graag een oplossing voor de problematiek aandragen. Maar die heb ik niet. Als schrale troost zou ik daarom willen afsluiten met één zin. Een zin die weliswaar niet zo mooi of somber is als die destijds de Tzum-prijs won, maar die hopelijk wel bijdraagt aan de inspiratie.

“Hij was verpieterd op de kamer die hij huurde bij zijn oudtante in Overvecht, een buitenwijk met asbestflats, ‘dreven’ in plaats van ’straten’, en een eigen station met twee sporen om op te gaan liggen.” De overeenkomst tussen het artikel ‘Ongezond Overvecht’ en de mooie, maar erg sombere zin van Peter

“Hij zag op het Stadspodium bij het ZIMIHC-theater waar bezorgde en betrokken bewoners uit de wijk samen met hulpverleners, lokale politici en onderzoekers in gesprek gingen om eens en voor altijd duidelijk te maken dat we Overvecht alleen gezamenlijk gezonder kunnen maken.”

Wij helpen Overvecht schoon houden!

info@meerwijkbv.nl

www.meerwijkbv.nl


Nieuws Wijkraad van het bewonersplatform

TEKST Ad Tourné Foto Henriette Rockland

Het Bewonersplatform denkt mee over de wijk. Wat kan en moet er beter in Overvecht? Waar liggen opgaven en kansen? Wordt er bij belangrijke beslissingen geluisterd naar bewoners? Wij laten regelmatig onze stem horen bij de gemeente, de woningcorporaties en anderen die een rol spelen in de wijk. Dat doen wij al ruim 18 jaar. En er wordt zeker naar ons geluisterd. Uit de vele zaken die spelen in onze wijk moeten wij keuzes maken. Daarom maken we aan het begin van ieder jaar een lijstje Speerpunten voor een beter Overvecht. Dat geeft richting. Voor 2016 hebben we tien Speerpunten. Dat is best veel; liever hadden we een korter lijstje. Het gaat ook nog eens om ingewikkelde zaken, die niet altijd zichtbaar zijn voor veel bewoners. Zoals armoede in de wijk, woonlasten, plannen voor de Randweg (NRU) langs Overvecht en voor het gebied van het Winkelcentrum, nieuwbouw van woningen, leegstand van winkels, het belang van buurtvoorzieningen, zorg en welzijn voor bewoners. Het zijn woorden waar een heel verhaal bij hoort. Te veel om hier te kunnen weergeven. U kunt het allemaal lezen op onze website: www.bewonersplatformovervecht.nl. Daar is ook ons jaarverslag 2015 te vinden. Dat geeft een goed beeld van hoe we werken en wat we gedaan hebben. Al dat werk doen we met een kleine groep bewoners. Wij kunnen altijd versterking gebruiken. Wilt u meedenken en meepraten over Overvecht? Of kennis maken met het Bewonersplatform? Kom dan eens langs op onze maandelijkse vergadering, altijd op een maandagavond in Buurthuis de Boog. Data vindt u op onze website onder Agenda.

Postbus 9297m 3506 GG, Utrecht. info@bewonersplatformovervecht.nl www.bewonersplatformovervecht.nl

Overvecht

TEKST Harm Schoonhoven

In de film ‘Under the Dome’ vertelt een zesjarig meisje uit Beijing dat ze nog nooit blauwe lucht of een sterrenhemel heeft gezien. Ik moest daaraan denken toen vorig jaar de grote zaal van Stefanus openging voor het Armoededebat en we begroet werden door een dichte mist uit een rookkanon. Wat niet wegnam dat de zaal binnen de kortste tijd tot de nok gevuld was. Het Armoededebat, één van de drie Stadspodiumbijeenkomsten die in 2015 gehouden zijn, ging over financiële schulden. Geldzorgen leiden vaak tot schaamte, stress en slechte gezondheid, een bekend probleem in Overvecht. Als je een rekening niet op tijd betaalt, krijg je een kleine boete (‘administratiekosten’). Betaal je dan nog niet of durf je de rekening niet eens meer open te maken dan lopen de kosten verbijsterend snel op. Je zit in de val. Ook als je je baan verliest, kun je snel schulden maken en het inkomen van kleine zelfstandigen is vaak alles behalve zeker. Uitgaven voor huisvesting, water, energie en telefoon lopen gewoon door. Hetzelfde geldt in geval van echtscheiding. Een bijstandsmoeder die even geen geld heeft voor de voordeelaanbieding luiers, koopt noodgedwongen de onvoordelige kleine verpakking. Veel schrijnende gevallen komen terecht bij de vrijwilligers van de Voedselbank omdat de gemeentelijke schuldsanering een wachtlijst heeft van soms wel drie maanden. Er wordt door de gemeente aan gewerkt de wachtlijst te bekorten. De Buurtteams zouden een grote rol kunnen spelen. Maar zijn zij wel zichtbaar genoeg? Met een website waar die avond op gewezen werd, ben je er niet. Ten slotte werd besproken of je mensen met financiële problemen niet gewoon geld moet geven. Dat is misschien wel een te gemakkelijke vorm van schuldsanering. Niet iedereen beschikt over voldoende administratieve vaardigheden om herhaling te voorkomen. Maar als gemeente, professionals en vrijwilligers in een vroeg stadium helpen alles op een rij te zetten, de schuldeisers met elkaar om de tafel krijgen en daarmee de nodige rust brengen, is dat in ieders belang. Niet in de laatste plaats als het om een gezin met kinderen gaat. De Wijkraad Overvecht is een onafhankelijk zelfstandig adviesorgaan, dat het gemeentebestuur adviseert. Bewoners, ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties, die hart hebben voor Overvecht. info@wijkraadovervecht.nl • www.wijkraadovervecht.nl

5 dreefnieuws februari


‘Ik geniet van mijn dochter, zoals ze is, zoals ze leert’

FOTO EBRU AYDIN TEKST KARLIEN VAN DEN BRINK

Rachid Yadouch en Inaya ‘Inaya heeft net een zusje gekregen. Haar moeder moet rustig aan doen en daarom ga ik nu met Inaya naar de bibliotheek. Ze vindt het fijn om hier te zijn. Ze houdt van lezen, van samen plaatjes kijken. Als we thuis zijn verzin ik ook veel verhalen zelf. Ik heb een grote fantasie! Wat ik mooi vind aan Inaya? Dan kan ik niet onder woorden brengen...: ik geniet van alles, zoals nu, zoals ze leert. Ze heeft een eigen wil, ze kan koppig zijn, maar dat vind ik niet erg. Dat betekent dat ze er wel komt.’ dreefnieuws februari

15


Park Vechtzoom TEKST Bettina van Santen FOTO Areg sahakian (op de telefoon Vechtzoom vroeger en in de achtergrond Vechtzoom nu)

Voor elk wat wils

‘Hoe

goed ken jij de geschiedenis van Overvecht? In dit nummer nemen we je mee naar Park Vechtzoom: van ‘centrum voor vrijetijdsbesteding’ tot een rustpark. ‘Er zullen weinig parken in Utrecht te vinden zijn, die een zo langdurig rijpingsproces ondergaan als het park Vechtzoom’ verzucht de gemeente in 1974. Al in 1962 wordt een grote strook grond langs de Vecht bestemd tot park. Maar eerst worden Overvecht-Zuid en daarna Noord gebouwd en pas rond 1968 wordt het plan voor Park Vechtzoom verder uitgewerkt. De twee bejaardentehuizen, het ziekenhuis Overvecht en de woningen staan er dan al.

Overal in het park komen activiteiten. Zoals speel- en ligweiden, een centrum voor vrijetijdsbesteding, sportvelden, een bouwspeeltuin, een kinderboerderij en kinderspeelplaatsen. De woonboten aan de Vecht moeten verdwijnen en daar voor in de plaats komen vissteigers en aanlegplekken voor kano’s. Ook komt er een voetbrug over de Vecht naar de overzijde.

Experimenten met jong en oud De ideeën voor dit park zijn heel anders dan tot dan toe gebruikelijk was. Zo ontwerpt men niet alsof het gaat om een lege plek waar alles nieuw verzonnen wordt. Nee, de Vecht en daar liggende gebouwen worden nadrukkelijk als uitgangspunt genomen. Een aantal oude boerderij-

16 dreefnieuws februari

en en huizen met het bijbehorende erf en het hek en de theekoepel van de buitenplaats Rosendaal zullen blijven staan. Het is wel de bedoeling dat de bewoners van die boerderijen verhuizen, want in de gebouwen komen recreatieve functies en kunstenaarateliers.

Het ‘centrum voor vrijetijdsbesteding’ moet een belangrijke plek voor jong en oud worden en zal komen in één van de bestaande boerderijen. Die ouderen zijn in 1968 vooral de bewoners van de bejaardentehuizen, want voor de rest is Overvecht een jonge wijk met veel opgroeiende kinderen. Er zijn op dat moment


experimenten in Denemarken en Zwitserland waarbij ouderen ingezet worden bij het begeleiden van kinderen en jongeren. Zo kan de oudere helpen bij muziek maken met jonge kinderen of een cursus geven ‘bromfiets herstellen’ voor 16-18-jarigen.

Bezwaren Het is ondertussen 1970 als de gemeente het plan presenteert. ‘Een mooi park voor alle bewoners’, denkt de gemeente. Maar de bewoners zelf denken er anders over. Ze richten de werkgroep ‘groenstrook langs de Vecht’ op en komen met bezwaren en handtekeningenacties.

Rustpark Wat is hun bezwaar? Kort en bondig: ‘we willen een echt park, een rustpark waar we kunnen wandelen en verblijven in een rustige omgeving’. Bewoners van de bejaardentehuizen protesteren tegen de bouwspeeltuin, dat geeft maar rotzooi en wie hoog woont kijkt neer ‘op een krottenwijk’. De bewoners van de woningen aan de rand van het park willen geen kinderspeelplaats in de buurt vanwege het lawaai. Een lijst met wensen wordt opgesteld, zoals ‘meer bloemen’ en slingerende in plaats van rechte paden. Er volgen nog jaren van dicussies tussen bewoners en gemeente en pas in 1982 wordt het park officieel geopend. Wie nu in het park wandelt, ziet dan ook een compromis tussen de voor die tijd uiterst moderne ideeën van de gemeente en meer behoudende wensen van de bewoners. Maar het is door die mix van oude elementen en nieuwe inrichting nog steeds een uniek park, dat geen gelijke kent in Utrecht.

Bewegen met je baby

Bridgen op vrijdagmiddag

Word zelf fit en stimuleer je baby’s motoriek door deze te betrekken bij de oefeningen (baby gaat sneller grijpen, hoofdje draaien, opduwen, kruipen, etc.). De les 2-Gethercise is ideaal voor moeders die weer willen sporten na hun bevalling, maar geen tijd met hun kindje kunnen/willen missen. Met U-pas.

Op 1 april 2016 start bridgeclub Overvecht in sportcomplex De Dreef (Schooneggendreef 27c) met een nieuwe bridgegroep op vrijdagmiddag van 12.30 tot 15.30 uur. Wil je meespelen? Dan hoef je je niet van te voren aan te melden. Zorg wel dat je om 12.10 uur aanwezig bent zodat er een indeling gemaakt kan worden. Onkostenvergoeding van 2 euro per keer.

Ben je nog in verwachting? De zwangerschapscursus Zwanger met Body&Mind helpt met beweeg-, adem- en ontspanningsoefeningen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je bevalling, soepeler te kunnen bevallen en je herstelperiode te verkorten. De cursus duurt 4 vrijdagochtenden. Deze zwangerschapscursus is de enige die je ook volledig met je U-pas kunt doen en dat maakt hem ook toegankelijk voor moeders met een lager inkomen. Inschrijven kan vanaf 20 weken zwangerschap.

Waar?

In Overvecht kun je ook bij Trajectum op maandag- en woensdagavond en bij De Dreef op dinsdagmiddag spelen. Het spelen op vrijdagmiddag kan een extra oefening zijn voor de andere clubs. Mensen die zich willen inzetten voor de organisatie van gezellige bridgemiddagen, zijn natuurlijk van harte welkom. Aanmelden of meedenken? Mail of bel hiervoor naar Mart Janssen: bridgeclubovervecht@gmail.com of 06-304 016 59.

Fitmomz Utrecht, Taagdreef 130 (1e verdieping van het Squash Utrecht gebouw)

Wanneer? Zwanger met Body&Mind: 4 vrijdagen van 10:30-12:45 uur. Start elke maand. 2-Gethercise: elke dinsdag en donderdag van 9:15-10:15 uur.

Meer informatie? Neem dan contact op met Georgina Baert, 06-398 799 04.

dreefnieuws februari

17


Wijk&co

Training Vreedzaam

Tekst Yvonne van Druten (Sociaal makelaar Wijk&Co)

Samen zorgen voor een fijne manier van samenwonen in de wijk. Een tijdje geleden heb ik de ‘Training Vreedzaam’ gegeven aan zes wijkbewoners. Deze groep had de volgende overeenkomsten: kinderen, de wijk Overvecht en oprechte interesse om verschil te willen maken.

170 culturen Overvecht is een wereldwijk waar ongeveer 170 verschillende culturen met elkaar samenleven. Iedereen wil wonen in een leuke gezellige buurt met buren waar je je prettig bij voelt. Na de kennismaking kwamen we er achter dat de belangrijkste vraag was: ‘Hoe kunnen en willen we op een fijne manier met elkaar samenwonen in deze wijk?’

Agenda In de training maak ik gebruik van een agenda, die ik samen met de deelnemers doorneem, zodat zij de agenda kunnen aanvullen. Dit doe ik bewust om rust en ruimte te creëren, waardoor mensen met elkaar in gesprek durven te gaan. Tijdens de training leer je hoe je een agenda opstelt en hoe je structuur kunt aanbrengen.

Kidsclub Zo zorgt de agenda bij de Kidsclub in Overvecht voor het wegnemen van de handelingsverlegenheid bij ouders. Als je leest dat er fruit mag worden gesneden of het tijd is voor een voorleesuurtje, dan is het makkelijker om je hulp aan te bieden en te helpen. Zo slaan we de handen inéén voor een vreedzame wijk. Wil je ook gratis deelnemen aan een training? Neem dan contact op met Yvonne van Druten via yvonne.vdruten@wijkenco.nl, of bel 06-10634713.

Breed gespecialiseerde zorg in beweging! 030 - 262 40 64 Carnegiedreef 18 Utrecht www.fysio-overvecht.nl info@fysio-overvecht.nl


Bestuur Kom Echt Overvecht

ook!

tekst simon de wilde

Een nieuw jaar, een nieuwe Dreefnieuws Het zal je niet zijn ontgaan: Dreefnieuws is in een nieuw jasje gestoken en komt in 2016 vier maal uit. Tussendoor kun je voor nieuws en foto’s terecht op de website Echt Overvecht. Onder de motorkap is ook een en ander veranderd. Dreefnieuws werd tot eind 2015 gemaakt in opdracht van de gemeente Utrecht. Nu ligt de verantwoordelijkheid voor het maken van de Dreefnieuws bij de Stichting Echt Overvecht.

Muziek in Rosendael Elke laatste zaterdag (14.30-16.00 uur) van de maand vindt een optreden plaats, op de Indusdreef 5. 30 januari: Die Jazz Past (Close Harmony Jazzkoor), 27 februari: Andreas Cäzilia (zangduo met accordeon), 30 april shanty koor Windstilte. Ook elke 2e zondag (14.00-16.00 uur) vindt een optreden plaats. Kosten (optreden en een drankje): 3,50 euro. Iedereen welkom!

Stichting Echt Overvecht

Bewegen met de silverfit

De Stichting Echt Overvecht is eind 2015 opgericht zonder winstoogmerk met het volgende doel: wij willen de wijk Overvecht en haar bewoners, de ondernemers en alle initiatieven positief voor het voetlicht brengen. Dit gebeurt zowel in de wijk zelf als in de stad Utrecht. Middelen die we inzetten om het doel te bereiken zijn: het magazine Dreefnieuws, de website Echt Overvecht (www.echtovervecht.nl) en sociale media.

Bewegen met plusfit

Bestuur De Stichting Echt Overvecht heeft een bestuur dat bestaat uit de volgende leden: Nelleke Wuurman (voorzitter) Wendy de Leeuw (penningmeester) Simon de Wilde (secretaris) Jeroen Blokland Het bestuur zorgt ervoor dat de doelstellingen van de Stichting gerealiseerd worden. Dit doen we samen met vrijwilligers uit de wijk die zich inzetten voor de website, het maken van Dreefnieuws en het organiseren van evenementen.

‘Vrienden’ van Dreefnieuws Om ons doel te bereiken hebben we als Stichting Echt Overvecht geld nodig. Zonder geld geen blad en website. Partners uit de wijk dragen hun steentje bij. Een andere bron van inkomsten is de verkoop van advertenties in Dreefnieuws aan winkeliers, bedrijven en organisaties. Tot slot kun je als particulier of bedrijf ‘Vriend van Dreefnieuws’ worden en steun je de stichting. Vanaf vijf euro per jaar is dat al mogelijk, al mag meer natuurlijk ook. Stichting Echt Overvecht NL22 INGB 0007 0692 75

Silverfit is een computerspel voor senioren. Het daagt uit tot bewegen en je hoeft niet eens met een computer om te kunnen gaan. De groepen zijn klein en gezellig. Dinsdag van 11.00-12.00 uur en van 12.00-13.00 uur in Zorgcentrum Tamarinde (Neckardreef 6) en woensdag van 16.00-17.00 uur in Zorgcentrum Rosendael.

Plusfit is fitness voor senioren onder deskundige begeleiding. Gezamenlijke warming up en cooling down. Dinsdag van 11.15-12.15 uur en donderdag van 13.15-14.15 uur en van 14.30 – 15.30 uur in Tamarinde.

Bewegen met Aerobics Bewegen op muziek voor de 55+er. Zowel de muziek als het bewegen zijn natuurlijk aangepast aan de leeftijd. Een pittige bewegingsles waarin alle spiergroepen worden aangesproken, maar waarin toch iedereen op zijn/haar eigen niveau kan mee doen. Een kleine, gezellige groep die graag nieuwe deelnemers verwelkomt. Dinsdag van 13.30-14.30 uur in Zorgcentrum Tamarinde. Wilt u meer informatie of wilt u deelnemen aan 2 gratis proeflessen dan kunt u contact opnemen met het secretariaat paramedische afdeling 030-258 87 25 of mailen naar secretariaat.paramedici@careyn.nl

Vragen en contact Heb je vragen over Stichting Echt Overvecht stuur dan je mail naar: secretarisechtovervecht@outlook.com

www.fmt-nl.com

dreefnieuws februari

19


Dreefstrip foto’s Ebru Aydin TEKST Amina Haitoute

Naast haar leven als profvoetbalster organiseert Hélène voetbalclinics door heel het land.

Regel 1: Wanneer iemand aan het woord is, luistert de rest.

 Laat het echte werk beginnen!

Ongelukjes horen er ook bij...

 The game is on!

 Mooie uithaal!

GOAL!!!

De leerlingen van de Sint Maartenschool in Overvecht kregen een voetbalclinic van ADO Den Haag speelster (voorheen FC Utrecht) Hélène Heemskerk.

... helaas net langs het doel!

 Met haar in het doel komt het wel goed

 Helene bedankt!

EINDE