Page 1

04 2013

REVISTA ANGAJAȚILOR PETROM www.petrom.com

E&P: Drumul spre excelenţă Interviu cu Gabriel Selischi PAG. // 08-09

Resourcefulness Educaţie pentru dezvoltare PAG. // 10-13

Eficienţa energetică Identifică. Implică-te. Îmbunătăţeşte continuu PAG. // 18-19

la a e rar cime o l Exp adântrategică re s ma direcțiGe. // 14-17 O

PA


Excelenţă în explorare şi producţie Compania noastră a intrat pe drumul performanţei, iar un factor-cheie al succesului sunt noile descoperiri realizate în urma campaniilor de explorare. În această ediţie a revistei Impact vă prezentăm mai multe faţete ale excelenţei în activitatea de explorare şi producţie. În interviul de la paginile 8-9, Gabriel Selischi, noul membru al Directoratului Petrom responsabil pentru divizia E&P, explică premisele de bază pentru parcurgerea drumului spre excelenţă: creşterea factorului de recuperare din zăcămintele mature, găsirea de resurse suplimentare prin explorare şi creşterea producţiei pe mare. În ceea ce priveşte zăcămintele mature, un prim pas este proiectul „Optimizare sondă cu sondă”, inclus în programul de eficientizare la nivel de grup „energizează OMV” (paginile 28-29), care are ca scop maximizarea performanțelor sondelor. De la începutul acestui an, echipele de evaluare a proiectului au identificat peste 5.000 de noi oportunităţi de optimizare. Pentru găsirea de resurse suplimentare, o etapă importantă este explorarea la mare adâncime, atât onshore cât şi offshore, ale cărei provocări sunt explicate în articolul de la paginile 14-17 de Gabriel Ionescu, directorul Unității de Afaceri Explorare, și Gary Ingram, directorul Unității de Afaceri Dezvoltare Marea Neagră din E&P. Trecerea de la „bun” la „excelent”, aşa cum o numeşte Gabriel Selischi, este posibilă nu numai în E&P, ci în toate diviziile companiei noastre. Câteva exemple se regăsesc în paginile acestei reviste: folosirea platformei 2connect pentru colaborare în cadrul companiei (pagina 7), utilizarea Aplicaţiei pentru Managementul Conformităţii Punctelor de Lucru – MOWPA (pagina 22) şi, nu în ultimul rând, adoptarea unui comportament de business responsabil la nivel de grup, prin participarea la proiectele Resourcefulness (paginile 10-13).

ECHIPA EDITORIALÃ IMPACT VÃ UREAZÃ LECTURÃ PLÃCUTÃ!

2 • PETROM IMPACT 4/2013

SUMAR * 4 / 2013 PAG. 8

PAG. 10

PAG. 14

DRUMUL SPRE EXCELENŢĂ

EDUCAŢIE PENTRU DEZVOLTARE

EXPLORARE LA MARE ADÂNCIME

Gabriel Selischi, noul membru al Directoratului Petrom responsabil pentru E&P, vorbeşte despre modul în care compania noastră va atinge performanţa.

Pilonul „Educaţie pentru Dezvoltare” al Resourcefulness – conceptul de sustenabilitate la nivel de grup – include iniţiative noi şi proiecte cu vechime.

Succesele înregistrate la Totea Deep și la Domino (Marea Neagră) dovedesc că explorarea la mare adâncime este o direcţie strategică pentru Petrom.

ŞTIRI DIN PETROM 06 / Strategia 2021: Workshopuri pentru managementul de mijloc 07 / Global Solutions: 2connect 18 / Focus: Şi tu poţi contribui la eficienţa energetică 20 / HSSE: Regulile de aur „Permis de lucru” şi „Curăţenia la locul de muncă” 22 / Conformitate: Eficienţă sporită prin MOWPA 26 / G&E: În vizită la Centrala Electrică Petrom City 28 / E&P: Optimizarea producţiei se face „sondă cu sondă” 31 / Ion Stancu, Prorector ASE: „O universitate deschisă către mediul de afaceri”

ŞTIRI DIN OMV 04 / Norvegia: Noi licențe de explorare offshore 05 / Emiratele Arabe Unite: Un nou acord de explorare în Abu Dhabi

Manager departament Comunicare Internă: Dana Bănuţă Coordonator proiect: Ioana Răducică Echipa editorială: Alina Petrescu (R&M şi G&E) Camelia Sabina Pop (R&M și G&E) Roxana Alexandrescu (E&P) Oana Iosip (Proiecte Corporate) Andreea Chiţan (Proiecte Corporate) Adriana Coroiu (Proiecte Corporate)

Publisher: Radu Coman Coordonator proiect: Maria Bercea Creative director: Valentin Crisbăşan Art director: Alec Pop Colaboratori: Sandra Barbu, Daniel Butnariu, Răzvan Brăileanu, Eugenia Mihalcea, Sintia Radu Fotograf: George Popescu Corector: Anca Popescu


ȘTIRI // DIN PETROM

DELEGAŢIA FMI A VIZITAT PETROM CITY

C

u ocazia prezenţei sale în România, Christine Lagarde, Director General al Fondului Monetar Internaţional (FMI), însoţită de Cristian Popa, Viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), au vizitat Petrom City pe 16 iulie. Aici, reprezentanţii FMI şi BNR au vizitat o expoziţie despre istoria industriei româneşti de petrol şi gaze naturale şi au discutat aspecte legate de evoluţia companiei postprivatizare. FMI este una dintre instituţiile financiare internaţionale care, împreună cu Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, au sprijinit procesul de privatizare al companiei. „Este o mare onoare să o primim pe doamna Lagarde şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional la sediul OMV Petrom”, a declarat Gerhard Roiss, CEO al OMV. „Compania este un model european pentru restructurarea de succes a unei companii naţionale de ţiţei şi gaze. OMV Petrom este o companie sustenabilă şi profitabilă care a investit 9 miliarde de euro în România în ultimii opt ani, cu un impact pozitiv asupra economiei şi a pieţei muncii din România.”

„Ne face o deosebită plăcere să primim delegaţia FMI, la nouă ani de la semnarea contractului de privatizare, perioadă în care OMV Petrom a trecut printr-un proces radical de transformare”, a spus şi Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom. „Suntem acum cea mai bine plasată companie românească în topul 50 al companiilor din Europa

REZULTATE FINANCIARE ŞI OPERAȚIONALE BUNE ÎN TRIMESTRUL DOI AL ACESTUI AN

Centrală şi de Sud-Est şi vrem să ne menţinem acolo. Avem o strategie clară de creştere şi, în condiţiile unui mediu de afaceri favorabil, vom putea continua să investim la acelaşi nivel ridicat, de circa un miliard de euro pe an. Vom contribui astfel la creşterea securităţii energetice a României şi la creşterea economică a ţării.”

Grupul Petrom a înregistrat, în primul semestru al acestui an, un profi t net de 2,393 miliarde de lei, cu 18% mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut. De asemenea, în trimestrul al doilea din 2013, profi tul net al grupului a fost de 1,061 miliarde de lei, în creştere cu 65% faţă de trimestrul al doilea din 2012, când rezultatul a fost de 643 milioane de lei. Producţia zilnică în România a crescut cu 2,1% faţă de T2/12, înregistrând cea mai mare creştere trimestrială de după privatizare, datorită rezultatelor lucrărilor de reparaţii capitale din zona offshore şi a investiţiilor semnificative. Rezultatele Grupului OMV pentru prima jumătate a acestui an arată un indice EBIT CCA, excluzând elementele speciale, de 733 milioane de euro, profi tul net CCA atribuibil acţionarilor, excluzând elementele speciale, fi ind de 321 milioane de euro. Fluxul de numerar din activităţile operaţionale pentru trimestrul al doilea al anului 2013 s-a ridicat la 1,2 miliarde de euro, mai mult cu 138% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În plus, în primul semestru al acestui an, OMV a înregistrat un fl ux de numerar extins după dividende de 1,6 miliarde de euro, susținut în special de reducerea capitalului circulant şi de vânzarea de active. IMPACT • 3


NORVEGIA ȘTIRI // DIN OMV

Noi licențe de explorare offshore OMV a primit pe 28 iunie şase licențe suplimentare de explorare offshore în Norvegia din partea Ministerului norvegian al Petrolului şi Energiei, îndeplinind rolul de operator pentru două dintre acestea. Licențele vizează teritorii aflate în cadrul principalelor zone de interes ale OMV NORGE, în zona extrateritorială a Norvegiei Centrale şi în Marea Barents. Două dintre noile licențe vizează explorarea resurselor de gaze din zona de adâncime a Bazinului Vøring, aflat în partea de nord a Mării Norvegiei. Ambele sunt operate de OMV (60%), în parteneriat cu PGNiG (40%), şi reprezintă un sprijin strategic pentru perspectivele pe termen lung ale OMV în ceea ce priveşte investițiile în proiectele Aasta Hansteen şi Polarled, concepute ca

viitoare centre pentru gaze naturale. Cele patru noi licențe ce vizează Marea Barents reprezintă o creştere semnificativă a portofoliului OMV în această regiune emergentă. OMV NORGE are o participație de 20% în cadrul celor patru licențe, operate de companiile Statoil, Repsol, RWE şi GDF SUEZ. „Norvegia este una dintre cele mai importante regiuni pentru OMV, din punctul de vedere al dezvoltării, având în vedere că focusul companiei este pe explorare şi producție”, a declarat Jaap Huijskes, membru al Consiliului Executiv al OMV, responsabil pentru activitatea de E&P. Licențele obținute reprezintă un succes important pentru OMV, având în vedere procesul extrem de competitiv de acordare a acestora din Norvegia.

GRUPUL OMV

Premiile „Barilul de aur” pentru depăşirea limitelor în E&P Cinci echipe OMV au fost recompensate cu premiile „Barilul de aur” pentru depăşirea limitelor în activitățile zilnice şi implementarea de noi idei şi proiecte care determină creşterea producţiei E&P. Harald Wüstrich a fost premiat pentru îndeplinirea angajamentului în dezvoltarea sectorului Bina Bawi în timp record. Echipa proiectului Bina Bawi a construit în cel mai scurt timp o instalaţie de pre-producție pentru Bina Bawi 3 şi a pornit producția, începând forajul pentru Bina Bawi 4 şi 5 şi semnând apoi documentaţia care atestă că exploatarea este comercială. Philipp Tippel a primit, de asemenea, premiul „Barilul de aur” pentru adăugarea a aproximativ 5.800 de oportunități în procesul de optimizare a sondelor din România. Echipa sa multidisciplinară a realizat un screening sistematic pentru 211 zăcăminte de petrol şi gaze cu caracteristici unice de producție, ceea ce a dus la 1.200 de propuneri de reparații capitale şi 390 de propuneri de reducere a numărului de sonde închise. Un alt premiu i-a fost înmânat lui Kurt Hütter de la OMV Austria pentru proiectul de redezvoltare Accelerated Erdpress, aducând un surplus de 2.000 bep/zi în 2014. Folosind sinergiile dintre proiectele în desfăşurare şi realizând în paralel rutarea şi ingineria conductelor, acesta a dus la realizarea unor economii de timp semnificative şi la începerea forajului primei sonde în iunie 2013, cu trei luni înainte de data programată. Prima extracție este planificată pentru septembrie 2013, iar capacitatea totală de export va fi atinsă în iunie 2014. Nicuşor Nacu (Petrom) a primit, de asemenea, un premiu pentru reducerea costurilor cu electricitatea prin proiectul Gas to Power/Combined Head and Power (G2P/CHP) din România, care va duce la o reducere a cheltuielilor operaţionale cu 8 milioane de euro până la finalul lui 2013. Activitatea unei echipe dedicate care realizează 13 proiecte G2P/CHP la zăcăminte mature, în condiţii economice, tehnice şi legale dificile, duce la reducerea cheltuielilor şi la până la 2,5 milioane de euro ca producţie „salvată” de ţiţei. Un alt premiu „Barilul de aur” a fost acordat lui Peter Zeilinger de la OMV Noua Zeelandă pentru marea sa realizare de a introduce prima Unitate Plutitoare de Producţie şi Stocare/Descărcare (FPSO) în portofoliul OMV. Schimbarea contractorului şi implementarea programului de recondiţionare şi reparaţii au reprezentat factorii-cheie care au dus la acest succes.

4 • PETROM IMPACT ACT T 4/2013

GRUPUL OMV

Un nou mod de învăţare cu Link2Learn Departamentul OMV pentru Instruire şi Relaţia cu Universitățile a lansat „Link2Learn”, un modul nou, accesibil şi adaptat al activităţilor de învățare a managementului, realizat în colaborare cu Xerox HRS. Portalul web vă stă la dispoziţie non-stop, indiferent dacă doriţi să navigați prin trainingurile disponibile, să vă înregistraţi la un anumit curs/conferinţă, să descărcați materiale de învăţare sau să verificaţi locul de desfăşurare a unui training. În spatele portalului se află o Echipă Globală de Învăţare care vă sprijină în dezvoltarea de cursuri adaptate nevoilor voastre, găsirea trainerului potrivit şi chiar realizarea contractului. În plus, echipa de suport telefonic „Link2Learn” va răspunde întrebărilor voastre în trei limbi (engleză, germană şi română) şi vă va ajuta, de asemenea, cu organizarea şi înregistrarea trainingurilor în numele altora, precum şi furnizarea de rapoarte, la cerere. „Link2Learn” se aplică tuturor programelor de instruire din companiile Grupului OMV, inclusiv Petrom. Astfel, de la 1 iulie, pentru toate trainingurile interne sau externe, atelierele și conferinţele la care se dorește participarea este necesară înscrierea prin intermediul „Link2Learn” și doar acestea vor fi acceptate pentru facturare și plată.


EMIRATELE ARABE UNITE

Un nou acord de explorare în Abu Dhabi Compania Petrolieră Naţională din Abu Dhabi (ADNOC) şi OMV East Abu Dhabi Exploration GmbH au semnat pe 23 iunie un acord de explorare pentru a evalua resursele naturale de petrol şi gaze din regiunea de est a Abu Dhabi. OMV şi ADNOC vor implementa un program de explorare de ultimă generaţie, care va include colectarea de date privind activitatea seismică şi forarea unor sonde de explorare. În funcţie de succesul înregistrat, ADNOC şi OMV intenţionează să dezvolte împreună potenţialele descoperiri, conform legislaţiei din Abu Dhabi. Acordul de explorare este valabil pe o perioadă de patru ani.

„Prin acest pas, OMV continuă dezvoltarea operaţiunilor upstream în Orientul Mijlociu”, a declarat CEO-ul OMV, Gerhard Roiss. „În plus, ne extindem cooperarea cu Abu Dhabi dincolo de sectorul produselor petrochimice.” Succesul acestei campanii de explorare ar putea duce la noi descoperiri de hidrocarburi și la dezvoltarea câmpurilor de petrol, gaze și condensat din regiunea estică a Abu Dhabi. Acest lucru ar putea contribui la acoperirea cererii din ce în ce mai mari de energie a Emiratelor Arabe Unite și la creşterea capacității de export pe termen lung.

AUSTRALIA

Zăcământul de gaze Zola a fost evaluat cu succes Rezultatele carotajului electric și testele de presiune realizate la sonda de evaluare Bianchi-1 au confirmat prezența mai multor depozite de gaz în straturile de nisip, într-un zăcământ de gaze cu o grosime de aproximativ 112 metri, în depozitul Zola din zona offshore a Australiei. Sonda Bianchi-1 a vizat mai multe zăcăminte de roci nisipoase din cadrul formațiunii Mungaroo, care datează din perioada Triasică, aflată la 6,4 km nord-nord-est de zăcământul de gaze Zola-1/ST1, descoperit în 2011. Potrivit lui Jaap Huijskes, membru al Comitetului Executiv al OMV, responsabil cu activitatea de E&P, Bianchi-1 reprezintă un prim rezultat al descoperirilor de gaze ale OMV din zăcământul Zola din Australia și un pas important în dezvoltarea acestuia. Sonda a fost forată în 94 de zile prin dispozitivul submersibil Ocean America, până la o adâncime de 240 de metri (5.400 de metri sub nivelul mării). În urma operațiunilor avansate de foraj, sonda va fi astupată și abandonată.

IMPACT • 5


ȘTIRI // DIN PETROM

STRATEGIA 2021: ROLUL TĂU CONTEAZĂ! Circa 400 de reprezentanţi ai managementului de mijloc al companiei au participat între 25 aprilie şi 4 iulie la 14 workshopuri cros-divizionale dedicate Strategiei 2021.

n luna octombrie a anului trecut, Departamentul de Strategie şi Relaţia cu Investitorii a organizat un workshop la nivel de top management, la care au participat membrii Directoratului şi managerii de nivel 1 din Petrom. Workshopul a avut ca scop principal comunicarea Strategiei 2021, „Performanţă durabilă pentru creştere”, dar a reprezentat şi un prilej pentru discuţii şi dezbateri pe tema managementului de mijloc şi a rolului esenţial al acestuia în implementarea cu succes a strategiei. În urma acestui eveniment, a rezultat ideea de a organiza o serie de workshopuri cros-divizionale dedicate managerilor de nivel 2 şi 3 din Petrom şi având ca scop promovarea Strategiei 2021 către nivelul următor al organizaţiei, dar şi îmbunătăţirea comunicării între departamentele şi diviziile companiei. Susţinute sub motto-ul „Strategia 2021: rolul tău contează!” şi dezvoltate în colaborare cu Departamentul de Resurse Umane şi cu cel de Comunicare şi Sustenabilitate, workshopurile au avut loc în perioada aprilie-iulie 2013 la hotelul Crowne Plaza din Bucureşti. Publicul ţintă al acestora au fost managerii de nivel 2 şi 3 din toate diviziile Petrom, precum şi potenţiali manageri de nivel 4 şi 5 din Zonele de Producţie E&P şi Global Solutions, pe baza nominalizărilor făcute de către directorii de Unităţi de Afaceri şi de Funcţii Corporative. În total, au fost nominalizaţi în jur de 600 de manageri, dintre care aproximativ 400 au participat la cele 14 sesiuni. Workshopurile au fost coordonate de 21 de vorbitori, pornind de la ideea că implementarea cu succes a Strategiei 2021 nu se poate face decât prin intermediul a doi factori-cheie, Oamenii şi Resourcefulness, dar şi că rolul şi contribuţia fiecăruia sunt esenţiale pentru atingerea obiectivelor strategice. Fiecare workshop a debutat cu prezentarea Strategiei 2021, susţinută de unul dintre membrii Directoratului sau de către un Director de nivel 1, şi a mai cuprins o sesiune deschisă de întrebări şi răspunsuri legate de direcţia şi proiectele viitoare ale companiei, prezentarea rolului comunicării în atingerea obiectivelor strategice şi în motivarea echipelor pe care managerii le coordonează, dezbateri legate de instrumentele pe care managerii le au la dispoziţie pentru a-şi dezvolta echipele, dar şi de comportamentele prin care pot contribui la această dezvoltare şi, nu în ultimul rând, discuţii asupra conceptului de Resourcefulness şi a modului în care sustenabilitatea poate fi integrată în activitatea de zi cu zi a oricărui angajat Petrom. Participanţii au avut ocazia să asiste la prezentări, să primească răspunsuri la întrebări pe diverse teme, să lucreze în echipe, să-şi prezinte concluziile şi, nu în ultimul rând, să se cunoască între ei şi să schimbe păreri despre activitatea lor şi despre problemele cu care se confruntă zi de zi în poziţia de conducere pe care o ocupă.

Î

6 • PETROM IMPACT 4/2013

Participanți la workshopul „Strategia 2021: rolul tău contează!“

Impresiile adunate în urma celor 14 workshopuri indică un interes ridicat legat de astfel de acţiuni, de temele dezbătute şi de înţelegerea direcţiei în care se îndreaptă compania, dar mai ales de oportunitatea de a-şi exprima deschis opiniile şi de a interacţiona cu colegi din alte departamente şi divizii.


ȘTIRI // DIN PETROM

2connect – TU EŞTI CHEIA PENTRU COLABORARE! 2connect facilitează colaborarea în cadrul companiei, inclusiv între zone din țări diferite, ajută la crearea comunităților de lucru, la distribuirea documentelor în cadrul echipei şi la participarea online la proiecte comune – chiar dacă nu eşti specialist IT.

ncepând cu septembrie 2012, 2connect este principala noastră platformă self-service de colaborare, cu numeroase funcționalități pentru întregul Grup OMV. Această platformă online ne oferă – celor 33.000 de potențiali colaboratori din Lumea OMV – condițiile ideale pentru a procesa fluxul zilnic de informații şi a ne organiza eficient activitățile. Săptămânal sunt create peste 20 de site-uri, bazate pe modele existente, care oferă posibilitatea de a împărtăşi informații colegilor, încurajează parteneriatele şi asigură fluxuri de lucru eficiente în echipele globale.

Î

Află mai multe despre posibilitățile oferite de 2connect: ştiai că este simplu… • să colectezi, analizezi şi distribui informații în 2connect? • să depozitezi într-un singur loc, pe propriul site al echipei, toate documentele, minutele de şedință, prezentări PowerPoint etc.?

• să urmăreşti obiectivele echipei, să porneşti forumuri de discuții şi să distribui calendare folosind site-ul echipei? • să lucrezi simultan cu mai mulţi colegi pe acelaşi document MS Office? • să depozitezi toate datele referitoare la un proiect într-un singur loc? • să vezi planul de proiect şi diagramele de proces pe site-ul tău de proiect? • să creezi fluxuri în 2connect şi să le foloseşti pentru a-ți automatiza activitatea? • să controlezi nivelul de acces şi securitate pentru fiecare membru al echipei? • să participi la o comunitate profesională sau să pornești una nouă, pentru a împărtăși și discuta cunoștințe profesionale și cele mai bune practici? • să obții sprijin pe noua pagină creată în acest scop – 2connect Support Center? Vă aşteptăm pe http://2connect.omv.com.

2connect – CE SE ÎNTÂMPLĂ ACUM • 205 vizitatori unici în medie pe zi • 6 instructori care te vor ajuta atunci când ai nevoie; pentru mai multe informații, accesează 2connect Support Center • 914 My Site-uri populate în prezent • 128 de articole How-To,10 traininguri şi 32 de sesiuni de consultanță, disponibile pentru studiu individual • 23 de sesiuni JourFix susținute până în momentul de față • Puteți accesa cu un singur click site-ul de tip „Comunitate profesională” numit „Collaboration”, pentru a oferi feedback şi împărtăşi cele mai bune practici.

GLOBAL SOLUTIONS FUTURE TALK 2013 Pe 26 şi 27 iunie, peste 700 de angajaţi Global Solutions din Bucureşti şi Viena au participat la Future Talk 2013. În discursul lor, Ana-Barbara Kuncic şi Johannes Lainer – directorii Global Solutions – au pus accentul pe contribuţia organizaţiei furnizoare de servicii la strategia de creştere profitabilă a Grupului OMV. Astfel, principalele teme abordate au fost: iniţiativele strategice dezvoltate în concordanţă cu obiectivele proiectului „energize OMV” (cum ar fi proiectul de optimizare Lean în Unitatea de Afaceri Finance, IT Sourcing şi Vendor Management şi dezvoltarea în domeniul imobiliarelor), precum şi programele de managementul performanţei desfăşurate în cadrul organizaţiei. De asemenea, a fost subliniată importanţa unui set unitar

FUTURE TALK BUCUREŞTI 2013 Discursul lui Johannes Lainer către angajaţii Global Solutions

de indicatori-cheie (KPI) pentru măsurarea performanţei şi au fost prezentate rezultatele sondajului organizat la nivel de grup în mai-iunie 2013.

IMPACT • 7


INTERVIU // E&P

COMPANIA NOASTRĂ A DEPĂŞIT ETAPA RESTRUCTURĂRII ŞI A INTRAT PE DRUMUL PERFORMANŢEI. GABRIEL SELISCHI, NOUL MEMBRU AL DIRECTORATULUI PETROM RESPONSABIL PENTRU DIVIZIA EXPLORARE & PRODUCŢIE, ARE UN PLAN DE CĂLĂTORIE. Interviu de SANDRA BARBU

Impact: De la 1 septembrie, sunteţi Responsabil pentru Divizia Explorare & Producţie în cadrul Directoratului Petrom, dar faceţi parte din această divizie încă din 2006. Care sunt schimbările majore prin care a trecut E&P în cei şapte ani? Gabriel Selischi: România nu mai seamănă, nici Petrom nu mai seamănă cu ce a fost la vremea respectivă. Compania a trecut de la o poveste despre restructurare la o poveste despre dezvoltare. În primii ani a trebuit să ne dăm seama care sunt limitele, care sunt pierderile, unde sunt disfuncţionalităţile. În 2007 sau 2008, când lucram la strategie, am formulat o viziune pentru E&P Petrom: vrem să punem România înapoi pe harta petrolului. Am avut o istorie grandioasă, de 150 de ani, dar lumea ne-a cam uitat, pentru că nu s-au întâmplat multe din anii ’90 încoace. Şi iată că acum, în special cu sonda Domino, dar şi cu ce am făcut pe uscat, începe să se vor8 • PETROM IMPACT 4/2013

DRUMUL SPRE EXCELENŢĂ bească despre petroliştii din România cu respect. Cel mai important lucru este faptul că am reuşit să mobilizăm toată organizaţia în spatele principiului „+1” – faptul că trebuie să tindem şi putem să sperăm să producem mai mult azi decât am făcut-o ieri. Până acum, în fiecare an am produs mai puţin decât în anul anterior. Anul 2013 a fost primul în care am avut şansa să producem mai mult. Este rezultatul unei mobilizări generale. Echipa a împărtăşit visul, dorinţa de a se autodepăşi. Pentru că întâi trebuie să vrei, doi, trebuie să vezi ce ai şi trei, trebuie să ai bani să faci investiţiile necesare. Acum avem seismică 3D, am făcut analize multidisciplinare, vedem la un alt nivel de detaliu ceea ce avem şi ce putem să facem. Sunt apoi proiectele şi investiţiile pe care le-am făcut şi continuăm să le facem. Petrom e pe punctul de a-şi formula o ambiţie de creştere. La scară românească, Petrom are o performanţă bună. Suntem mândri că suntem mai transparenţi, avem o guvernanţă clară, suntem un loc în care oamenii se pot dezvolta, avem acţionari mulţumiţi. Suntem o întreprindere responsabilă, care are o amprentă cât mai mică asupra mediului, care încearcă să fie un bun vecin pentru comunitate. Obiectivul nostru pentru viitor este să trecem de la „bun” la „excelent”. Excelenţa, pentru noi, se poate materializa în cifre concrete în următorii ani. Dacă regimul redevenţelor va fi favorabil investiţiilor, putem să ne propunem ţinte ambiţioase. Să avem o

operare sigură şi eficientă, fără accidente de muncă severe, să creştem producţia şi să o stabilizăm, să menţinem costurile de operare la un nivel rezonabil. Mai mult decât atât, să fim o organizaţie care învaţă nu numai din greşelile proprii, dar care învaţă din greşelile altora, un punct de referinţă în ceea ce priveşte utilizarea noilor tehnologii pentru câmpurile mature şi explorarea în zone de frontieră tehnologică.

I: Care este drumul către excelenţă? G. S.: E legat de trei premise. Prima este să creştem factorul de recuperare, cu menţinerea sau creşterea producţiei din zăcămintele pe care le avem deja în portofoliu, care vine cu un foarte mare efort financiar, cu locuri de muncă şi tehnologii noi. Aici ne vom concentra pe o serie de zăcăminte pe care le exploatăm. A doua premisă este legată de găsirea de resurse suplimentare prin explorare, dar trebuie să mergem mult mai adânc, în zonele cu presiuni mari, cu temperaturi mari. Parteneriatul cu Repsol este exact în această direcţie, încercăm să mergem la adâncime mare. S-au săpat foarte puţine sonde peste 3.500 de metri adâncime în România, sunt de ordinul sutelor, pe când celelalte sunt de ordinul zecilor de mii. Noi vrem să săpăm sonde mai adânci de 5.000 de metri. S-a făcut şi în trecut, dar, în general, sondele n-au produs pe durată lungă de timp, s-au accidentat. Materialele nu erau de aceeaşi calitate şi am forat fără a avea seismica 3D de


bună calitate. A treia premisă este legată de producţia pe mare. Fie că vorbim de explorare la mare adâncime sau de continuarea explorării şi optimizării a ceea ce avem deja în Marea Neagră în zona de mică adâncime – avem o producţie de 32.000 bep în Marea Neagră, suntem acolo de 26 de ani. E o promisiune, pentru moment. Am avut descoperirea Domino, suntem încrezători, avem cel mai experimentat partener posibil. Costurile sunt foarte mari – numai programul de explorare ajunge la un miliard de euro pentru seismică şi forarea sondelor de explorare. Investiţiile ulterioare aferente fazelor de dezvoltare ar putea ajunge la câteva miliarde de dolari.

I: Ce aşteptări aveţi de la echipa E&P?

G. S.: Fiecare om din echipă trebuie să aibă o ambiţie la fel de mare ca şi mine.

VREM SĂ PUNEM ROMÂNIA ÎNAPOI PE HARTA PETROLULUI. AM AVUT O ISTORIE GRANDIOASĂ, DE 150 DE ANI, DAR LUMEA NE-A CAM UITAT, PENTRU CĂ NU S-AU ÎNTÂMPLAT MULTE DIN ANII ’90 ÎNCOACE. Aş vrea ca lumea să treacă de la aspiraţia de a avea un job sigur la a avea un job incitant. Nu vreau să am eroi în organizaţie, vreau să am oameni care lucrează cu precizia unui ceas elveţian. Aş dori să avem o cultură în care oamenii să planifice ceea ce fac, s-o facă bine, s-o facă în siguranţă, s-o facă eficient şi asta este cheia succesului pentru zăcămintele mature pe care le-am moştenit din trecut. Un manager, în ziua de azi,

trebuie să fie disponibil, să asculte, să înveţe şi după aceea să conducă. Vremea în care şeful le ştia pe toate, pentru că a trecut prin toate meseriile şi le-a făcut pe toate, a trecut. Avem geologi, geofizicieni, ingineri de zăcământ, foraj, exploatare şi aşa mai departe. Am ajuns într-o situaţie în care mă duc la sondă, la o instalaţie de foraj la mare adâncime, de exemplu, discut cu oamenii de acolo şi îmi dau seama că tehnologia pe care eu, ca tânăr stagiar, am utilizat-o pe teren diferă complet de ceea ce ei aplică în momentul de faţă. Nu poţi tu, ca şef, să te substitui fiecăruia dintre ei. E o cultură în care şeful trebuie să conducă prin capacitatea de a anticipa, prin grija pentru ceilalţi, prin abilitatea de a învăţa mai repede decât ceilalţi şi de a transforma lucruri complexe în planuri simple la care toată lumea să adere. Dacă lucrurile acestea se aplică la mai multe niveluri, atunci putem fi o organizaţie de succes.

GABRIEL SELISCHI (45 de ani) A lucrat în mai multe ţări din Uniunea Europeană, în Africa de Sud, Algeria şi Angola, înainte de a se alătura echipei Petrom în 2006. A fost Senior Manager la Schlumberger în Paris, apoi Director la Bossard Gemini Consulting în Paris şi Johannesburg. Selischi şi-a continuat ascensiunea în carieră şi în Petrom, în cadrul Diviziei E&P, unde a ocupat funcţia de Director Strategie, ulterior Director Proiecte & Inginerie şi, cel mai recent, pe cea de Director al Unităţii de Afaceri Zone de Producţie Interne.

IMPACT • 9


REPORTAJ // SUSTENABILITATE

10 • PETROM IMPACT 4/2013


EDUCAŢIE PENTRU DEZVOLTARE PRIN RESOURCEFULNESS După ce a lansat la Bucureşti, la sfârşitul anului trecut, Resourcefulness – noul concept de sustenabilitate la nivel de grup –, în prima jumătate a anului 2013 Petrom a identificat şi integrat deja mai multe proiecte concrete. Este vorba atât de iniţiative aflate la prima ediţie, cum a fost târgul furnizorilor mici şi mijlocii care deservesc industria petrolieră, cât şi de proiecte cu vechime, precum „Ţara lui Andrei” sau proiectul de eficienţă energetică „Gas to Power”. De EUGENIA MIHALCEA

L

ansat la începutul anului 2012 la Viena, după un îndelung proces de consultare a comunităţilor din cele 23 de ţări în care operează grupul, Resourcefulness îşi propune să construiască un comportament de business responsabil la nivelul întregului Grup OMV. Pentru aceasta, noul concept se concentrează pe trei direcţii convergente: Educaţie pentru dezvoltare, Managementul mediului şi Energii noi şi inovaţie. Pilonul Educaţie pentru dezvoltare (Skills to Succeed) promovează abilităţile de care o comunitate sau un individ are nevoie pentru a se dezvolta şi a deveni de succes. În spiritul implicării cât mai multor participanţi la conceptul de sustenabilitate al companiei, pe 27 iunie

s-a desfăşurat, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, Târgul furnizorilor mici şi mijlocii ce deservesc industria petrolieră. Organizat la iniţiativa Petrom, împreună cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), târgul a avut ca obiective principale: creşterea vizibilităţii acestor întreprinderi în rândul marilor companii de petrol şi gaze din România, mai buna cunoaștere a dezvoltării pieţei locale, identificarea portofoliilor de activitate şi a capabilităților companiilor locale în vederea lărgirii bazei de date cu noi potențiali furnizori, precum şi înlesnirea comunicării directe dintre aceste companii şi reprezentanții Petrom. De altfel, Ovidiu Nicolescu, Preşedintele CNIPMMR, a subliniat

faptul că era necesară organizarea acestui târg deoarece vizează un sector strategic pentru România, dar şi pentru că firmele mici au nevoie de sprijinul companiilor mari, aşa cum şi acestea din urmă se bazează în activităţile lor pe IMM-uri. „Acest târg, atât direct, cât şi indirect, va contribui la creşterea funcţionalităţii mediului de afaceri. Asemenea evenimente, care reprezintă exemple de bună practică, se organizează de mai mulţi ani în alte ţări şi suntem bucuroşi că şi noi, în România, am avut această posibilitate. CNIPMMR doreşte să organizeze asemenea târguri şi în alte domenii. Sperăm ca la anul să organizăm o a doua ediţie, pentru că România are nevoie şi de acţiuni concrete”, a precizat Ovidiu Nicolescu, care a spus

IMPACT • 11


REPORTAJ //// PRIM PLAN SUSTENAFDRP BILITATE

De la dreapta la stânga: Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri, Mediul de afaceri şi Turism, Ovidiu Nicolescu, preşedinte CNIPMMR, şi Andreas Matje, CFO Petrom

că apreciază Petrom pentru că „a fost prima companie din România care s-a arătat dispusă să participe la organizarea acestui târg”. Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, a spus, în deschiderea târgului, că România poate creşte din punct de vedere al sustenabilităţii economice din anul 2014, precizând că doreşte să fie eliminate unele costuri administrative pentru IMM-uri. „Producătorii români au nevoie de o susţinere pentru promovarea în propria piaţă. Sunt ramuri din România în care în propria piaţă mai au doar 10%. Nu cred că produsele româneşti nu sunt valabile, nu cred că brandurile româneşti nu sunt bune”, a spus Maria Grapini. Dacă ministrul a vorbit despre 12 • PETROM IMPACT 4/2013

sustenabilitate din 2014, pentru Petrom campania pentru creşterea sustenabilităţii economice a început încă din 2012, după cum a menţionat şi Andreas Matje, CFO Petrom, prezent la inaugurarea târgului: „Acest târg este important pentru noi, pentru că ne bazăm pe IMM-uri ca furnizori. 90% dintre furnizorii companiei sunt firme româneşti”, a spus Andreas Matje. De altfel, Petrom este cel mai mare investitor din sectorul de petrol şi gaze şi lucrează cu circa 15.000 de furnizori din România, a declarat CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe. La târg, primul de acest tip organizat în România, s-au înscris, gratuit, 207 IMM-uri care deservesc industria petrolieră. Organizatorii au spus că acesta a fost numărul maxim acceptat, din motive de spaţiu fiind nevoiţi să oprească înscrierile. Astfel, au participat furnizori de materiale şi echipamente, prestatori de servicii, executanţi şi proiectanţi de lucrări. Acestora li s-au alăturat un număr mare de reprezentanţi ai IMM-urilor din industria petrolieră care au luat parte la târg în calitate de vizitatori, dar şi un număr semnificativ de reprezentanţi ai marilor companii petroliere care activează în România. Evenimentul s-a desfăşurat sub forma unui târg de prezentare a produselor, serviciilor şi lucrărilor oferite de firmele înscrise.

*** Susţinerea şi promovarea IMM-urilor, printr-un eveniment care să le scoată din anonimat, nu este însă singura acţiune a companiei înscrisă în pilonul Educaţie pentru dezvoltare al strategiei Resourcefulness. Conducerea companiei a anunţat încă de la lansarea strategiei în România că, pe lângă proiectele noi, va continua activităţile în lucru ale Departamentului de Sustenabilitate. Mai exact, „Ţara lui Andrei” va duce mai departe proiectele „Şcoala” şi „Tabăra lui Andrei”. În ceea ce priveşte „Şcoala lui Andrei”, noutatea lui 2013 constă în lansarea unei noi competiţii în comunităţile Petrom cu scopul de a-i educa pe cei

mici în spiritul antreprenorial. Astfel, elevii s-au înscris în concurs cu proiecte ce rezolvă o problemă economicosocială identificată în comunitatea lor. Cele mai bune zece proiecte (câte cinci pentru fiecare ciclu de învățământ) au câștigat finanțări de la Petrom de câte 5.000 de euro. „Ediția din acest an a «Școlii lui Andrei» a provocat elevii și cadrele didactice să se autodepășească și să înscrie idei antreprenoriale pentru rezolvarea problemelor din comunitatea lor”, spune Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate. Cele 152 de proiecte înscrise anul acesta reprezintă mai mult decât o cifră, sunt o dovadă că ideile mari pot veni de la cei mici. „Ține de noi să le fim alături și să-i sprijinim în împlinirea viselor și, nu în ultimul rând, să ne lăsăm inspirați de pasiunea și entuziasmul lor de schimbare în bine a lumii în care trăiesc.” Proiectul „Şcoala lui Andrei” a fost realizat prima dată în 2009, ca un proiect naţional pe teme eco-civice adresat elevilor şi profesorilor din şcolile generale din România dornici să se implice în comunitatea din care fac parte. Din 2012, „Şcoala lui Andrei” a devenit o competiţie dedicată participanţilor din comunităţile în care Petrom desfăşoară activităţi. Pe parcursul primelor patru ediţii, 25.000 de elevi şi 1.700 de profesori s-au implicat în dezvoltarea comunităţii lor şi au învăţat ce înseamnă leadership sau learning by doing. De exemplu, cei mici au învățat să construiască și să îngrijească o stupină, au aflat cum se realizează un buget și cum trebuie să lucreze în echipă pentru a-și atinge scopul. Printre proiectele de anul acesta se numără realizarea unui teatru de păpuși pentru copii, întreținerea infrastructurii eco-turistice a pădurii din comunitate, construirea unei sere pentru ca din fondurile obținute copiii ce provin din familii cu o situație materială precară să fie sprijiniți cu rechizite și o masă caldă. Lista completă a câştigătorilor poate fi consultată pe site-ul www.taraluiandrei.ro, relansat în luna noiembrie 2012 cu un nou design şi o nouă structură, mult mai


Şcoala lui Andrei

LECŢII DE ECOLOGIE ÎN TELEORMAN ŞI GIURGIU Sustenabilitatea la nivel de companie şi de grup se bazează pe implicarea fiecărui angajat şi a fiecărei mici comunităţi. După acest model, echipa Proiecte Relaţii Comunitare a Zonei de Producţie V Moesia Nord, în parteneriat cu Agenţiile judeţene pentru Protecţia Mediului Teleorman şi Giurgiu şi cu Primăriile Siliştea şi Roata de Jos, a organizat, pe parcursul acestui an şcolar, programul educaţional ,,Împreună pentru un viitor curat şi verde”. Proiectul s-a desfăşurat în două şcoli din comunele Siliştea (Teleorman) şi Roata de Jos (Giurgiu). Programul a constat în susţinerea de prezentări, prelegeri şi sesiuni de informare pe teme de colectare selectivă a deşeurilor, poluare şi energii verzi, distribuirea de broşuri informative şi materiale educative. Pe baza cunoştinţelor acumulate, copiii au participat la înfrumuseţarea spaţiilor verzi şi a sălilor de clase, la colectarea şi valorificarea de deşeuri, la construcţia şi amplasarea de căsuţe pentru păsărele, dar şi la concursuri de eseuri, desene şi costume confecţionate din deşeuri. La încheierea programului, toţi cei peste 650 de copii au primit din partea Petrom diplome şi premii, iar clasele situate pe locurile I, II şi III au fost recompensate cu laptopuri, aparate foto şi sisteme audio-video. De asemenea, şcolile au fost dotate cu pubele pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi cu echipament pentru întreţinerea spaţiilor verzi.

accesibilă şi mai uşor de folosit. Echipele premiate vor merge în Tabăra din „Țara lui Andrei”, care are, la rândul ei, din acest an o componentă antreprenorială. Participanţii învață într-un mod distractiv ce înseamnă o afacere și cum îşi pot implementa proiectele. „Tabăra transpune cel mai bine întregul concept al platformei «Țara lui Andrei». Tema din acest an este o provocare pentru cei mici. Le creăm contextul celui mai frumos loc al copilăriei: realizarea unui parc de distracții. Sprijiniți de către profesorii coordonatori și voluntari, ei vor pune bazele acestui loc fermecat și vor învăța să-l administreze”, spune Mona Nicolici. Mai exact, în fiecare dintre cele patru săptămâni de Tabără organizată la Bran, copiii vor construi și administra un parc de distracții, punând în aplicare noțiunile teoretice învățate. Fiecare parc va avea câte o temă – „Insula misterioasă” și „Cirque d’Andrei” –, astfel că echipele îşi vor adapta activitățile și decorul în funcție de acestea. Tabăra din „Țara lui Andrei” a fost realizată pentru prima dată în 2008, fiind destinată angajaților Petrom și copiilor acestora. Ediția din 2009 a fost gândită ca o continuare a proiectului „Școala lui Andrei”, o formă de recompensare a câștigătorilor acestei competiții de proiecte. În tot acest timp, 2.600 de elevi și-au descoperit talentele, au învățat să lucreze în echipă și și-au făcut noi prieteni, 170 de cadre didactice au aflat despre importanța implicării în comunitate și au descoperit cum să implementeze proiectele lor în cadrul cursurilor de management de proiect. Realizate după principiul „Hai să construim o țară dintr-o comunitate mică, o țară care să crească și să crească”, proiectele „Şcoala lui Andrei” şi Tabăra din „Ţara lui Andrei” se integrează perfect în strategia de sustenabilitate la nivel de grup, deoarece au rolul de a schimba în bine mentalitatea oamenilor din comunităţile în care Petrom îşi desfăşoară activitatea, dar şi de a-i influenţa pe cei din jurul lor. IMPACT • 13


PRIM-PLAN // E&P

14 • PETROM IMPACT 4/2013


SUCCES AL EXPLORĂRII LA MARE ADÂNCIME Explorarea în apele de mare adâncime, precum și explorarea onshore la adâncime, reprezintă o direcție strategică pentru Petrom, confirmată de succesele înregistrate la Totea Deep, în onshore, și la Domino, în apele maritime de adâncime ale blocului Neptun. Gabriel Ionescu, directorul Unității de Afaceri Explorare, și Gary Ingram, directorul Unității de Afaceri Dezvoltare Marea Neagră din E&P, dezvăluie pentru Impact cum a dobândit explorarea la mare adâncime rolul proeminent de astăzi și care sunt implicațiile pentru viitor. DE DANIEL BUTNARIU

„C

um putem repeta succesul Totea?” Gabriel Ionescu își amintește zâmbind de întrebarea pusă insistent după descoperirea, în 2011, a zăcământului de gaze naturale de la Totea Deep, în județul Gorj. Acesta era al treilea proiect de explorare la mare adâncime după cele de la Moinești și Valea Mare, parte a unei schimbări de strategie adoptate de Petrom cu câțiva ani înainte. „Fostul vicepreședinte OMV Hussain Ashiq a insistat pe dezvoltarea unor «pisici grase» (proiecte de explorare de dimensiuni mari), chiar dacă trebuie să fie forate în formațiuni geologice adânci, complexe și cu șanse mai mici de succes decât în proiectele obișnuite de explorare.” În România există câteva sonde adânci, cea mai cunoscută dintre ele fiind cea forată în 1984 la Băicoi, la peste 7.000 de metri, însă structura geologică complexă, condițiile dificile și costurile ridicate de foraj au descurajat o lungă perioadă de timp deschiderea de noi proiecte de explorare la mare adâncime. Proiectul Totea Deep, de pildă, a avut susținători pasionați cu mult înainte de începerea efectivă a forajului, dar a fost nevoie de angajamentul Petrom pentru a derula o asemenea investiție și de tehnologii de vârf pentru a ține sub control riscurile. În acest sens, un rol esențial îl joacă prospecțiunile seismice tridimensionale (3D), care surprind mult mai clar structurile geologice de adâncime. „La Băicoi am descoperit acum, cu ajutorul studiului seismic 3D, că forarea a fost făcută pe flancul structurii principale, nu în vârf”, spune Gabriel Ionescu, „așa că acum ne concentrăm pe adâncimi de forare de circa 5.000 de metri.” Ceea ce înseamnă că 7000 Băicoi va rămâne încă mult timp cea mai adâncă sondă din țară. „Dacă descoperim ceva re-

levant, atunci lucrurile se pot schimba. Avem în minte proiecte ambițioase, cu adâncimi de peste 6.000 de metri, dar costurile ne țin mereu ancorați în realitate.” Gary Ingram intervine: „De aceea este de mare actualitate în Petrom tema parteneriatelor”. Asocierile derulate de Petrom cu mari companii internaționale începând din 2008 au condus la campanii de succes în explorările la mare adâncime, atât pe uscat (onshore), cât și în Marea Neagră (offshore). Achiziția seismică, în special, a înregistrat cel mai fidel relevanța parteneriatelor puternice încheiate de Petrom: dacă în 2005, prospecțiunile seismice 3D acopereau o suprafață de 1.820 km², în 2012 aria studiată a ajuns la aproape 15.000 km². O atenție deosebită a fost acordată perimetrului românesc al Mării Negre, unde Petrom și partenerii săi au finalizat de curând cea mai mare campanie de achiziție seismică 3D în ape de mare adâncime, pe o suprafață de 6.000 km². „Trebuie să lucrăm ca o echipă cu partenerii noștri atunci când abordăm asemenea proiecte mari”, atrage atenția Gary Ingram, „în condițiile în care este nevoie de foarte mulți bani și de foarte mult timp pentru a realiza aceste proiecte. Am avut nevoie de mult timp pentru a ajunge la succes și au fost momente în care aproape am abandonat. Știți doar, succesul nu vine dintr-odată.” Este o experiență împărtășită și de Gabriel Ionescu. „Proiectul de explorare offshore în apele adânci ale Mării Negre există de mult timp, dar la început nu i s-a acordat foarte multă atenție. Aveam nevoie neapărat de achiziții seismice 3D și prima dată am propus o suprafață de 1.500 km², în condițiile în care înainte fusese făcut un studiu pe circa 600 km² în zona de mică adâncime, în blocul Istria. Dar înainte de a fi aprobată prospecțiunea, ni s-a spus că trebuie să căutăm un partener. Am reușit acest lucru la finalul unui proces lung și anevoios de farm out, când am încheiat un acord cu un jucător important din domeniul nostru de activitate, moment în care nu multe companii erau interesate de explorarea în Marea Neagră. Dar au fost suișuri și coborâșuri.” Apoi, când a fost pusă în discuție achiziția seismică 3D în cadrul parteneriatului pentru zonele cu apă adâncă din blocul Neptun, aria propusă a fost de 4.000 km², mult peste cei 1.500 km² luați în calcul la început. După încheierea primei etape de prospecțiuni și forarea sondei Domino-1, a fost descoperit un zăcământ de gaze naturale estimat între 42 și 84 miliarde metri cubi. Eforturile de a găsi parteneri puternici, cu experiență și „apetit pentru risc”, cum îi definește Gabriel Ionescu, sunt la fel, dacă nu chiar mai intense pentru explorările onshore. Prospecțiunile seismice 3D onshore sunt mai dificile, mai ales din cauza zgomotelor de fond (avioane, tractoare, mașini care trec prin apropiere), și solicită mai mult timp și efort, indiferent dacă sunt executate cu vibratoare sau prin detonări controlate. IMPACT • 15


PRIM-PLAN // E&P

Drept urmare, sunt și mai scumpe. „Seismica 3D este cam de cinci ori mai scumpă pe km² pentru onshore în comparație cu offshore”, precizează Gary Ingram, „iar prelucrarea înregistrărilor este mai migăloasă.” Gabriel Ionescu detaliază: „Am încercat în câteva rânduri să găsim parteneri pentru licențele noastre de explorare onshore, dar nu am avut succes. Până anul trecut, când am găsit o companie cu care am semnat un acord în primăvară. Cu noul partener ne concentrăm pe explorările onshore la mare adâncime.” Iar proiecte sunt destule, de la continuarea explorărilor la Totea până la lucrările executate la Moreni. „Sunt proiecte ambițioase, scumpe și trebuie să îți împarți riscurile cu cineva. De aceea avem nevoie de parteneri cu putere financiară și experiență în explorarea unor structuri geologice complexe.” Parteneriatele pentru explorările la mare adâncime sunt esențiale pentru Petrom, în condițiile în care, după cum sublinia de curând CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe, două treimi din producția companiei provine de la zăcăminte cu o vechime de circa 50 de ani, iar investițiile din ultimii opt ani pentru activități de explorare și producție însumează circa 5,5 miliarde de euro. Doar pentru campania de achiziție seismică 3D în blocul Neptun și forajul pen16 • PETROM IMPACT 4/2013

tru explorare și evaluare, Petrom și partenerii săi estimează investiții totale de circa un miliard de dolari. Însă relația cu un partener de talie internațională aduce și alte provocări. „Când lucrezi cu cea mai mare companie privată de petrol și gaze din lume într-un parteneriat 50/50, provocarea noastră este să lucrăm zi de zi cu acești oameni, să avem o relație bună și să învățăm de la ei”, spune Gary Ingram. „Vrem să fim un partener activ, să dobândim o expertiză pe care să o împărtășim la nivelul Petrom și al Grupului OMV. Acesta este probabil cel mai important proiect al momentului pentru noi. Evident că la nivelul Grupului OMV avem și alte proiecte în derulare – în Marea Britanie, în Noua Zeelandă și Norvegia –, dar aici este implicat, probabil, cel mai mare nivel de capital.” Responsabilitatea este dublă, față de partener și față de propriii acționari. „Trebuie să ne asigurăm că viitorul este sigur, sustenabil. Dacă partenerul nostru are mai multe proiecte în derulare în lume, pentru noi zăcământul din Marea Neagră este unic și cel mai important, așa că scopul nostru este să implementăm acest proiect la cele mai înalte standarde cu putință, să respectăm mediul și resursele”, precizează Gary Ingram. Există și beneficii colaterale pe care explorarea offshore la mare adâncime le poate aduce activității Petrom, după cum observă Gabriel Ionescu: „Descoperirea geologiei în apele adânci ne poate ajuta să înțelegem mai bine structura din zona de mică adâncime. O treime din blocul Neptun este reprezentată de ape de mică adâncime, arie pe care Petrom o controlează individual, nu în parteneriat. Toate lucrările pe care le facem acum în zona de mare adâncime ne pot fi de folos pe termen lung în apele de mică adâncime.” Gary Ingram subliniază însă că transferul de experiență și cunoștințe în cadrul parteneriatelor Petrom pentru explorarea la mare adâncime se face în ambele sensuri. „Interpretarea seismică 2D pe care am aplicat-o unei zone de mare adâncime conținea unele concepte geologice care nu au fost luate în calcul de partenerul nostru, dar acum, cu datele 3D în față, acele profiluri geologice primesc mai multă atenție. De asemenea, dacă partenerul nostru este foarte specializat pe geofizică și sedimentologie, noi avem o bună expertiză în geologia structurală.” „Un alt avantaj pe care îl avem este înțelegerea structurilor regionale”, adaugă Gabriel Ionescu. „Avem explorări offshore la mare adâncime în România, dar acum avem acces și la date din Ucraina, din Bulgaria, din alte zone ale Mării Negre.” Succesul sondei Domino-1 în blocul Neptun și perspectiva exploatării comerciale a zăcămintelor offshore de la mare adâncime ridică noi provocări pentru Divizia Explorare și Producție. Gary Ingram le știe pe de rost, dar asta nu îl oprește să scrie în ordine pe o foaie de hârtie care sunt principalele elemente de urmărit pe viitor. „În primul rând avem toate lucrările în subteran, sondele de evaluare și pasul întâi al analizei 4D, adică vom face o hartă 3D preliminară pe care o vom confrunta după o anumită perioadă, să zicem zece ani, cu o nouă înregistrare pentru a vedea evoluția dinamică a zăcământului. Apoi avem toată implementarea offshore a tehnologiilor care să aducă gazele la țărm. Aici nu vorbim despre o platformă petrolieră clasică, așa că vom folosi o tehnologie specifică. Următoarea pe listă este logistica onshore, pentru că avem rețeaua noastră pe țărm, dar va trebui să facem conexiunea cu exploatarea offshore. Aici trebuie să lucrăm cu colegii de la Transgaz pentru a ne lega la piața internă,


ceea ce este o prioritate pentru noi. După aceea putem să luăm în calcul și exportul.” Ceea ce urmează, practic, este un proces complex de exploatare – cu implicații chiar geopolitice, după cum constată Gary Ingram – cu o participare activă a tuturor actorilor implicaţi, de la companiile de transport de gaze până la autoritățile naționale. În plus, nu sunt uitate toate aspectele legate de protecția mediului și siguranță, repere esențiale în activitatea curentă a Petrom. Alături de eforturile specialiștilor Petrom de redezvoltare a unor zăcăminte mature, direcția strategică a explorărilor la mare adâncime este strâns legată de trecutul îndelungat al industriei de petrol și gaze din țara noastră, pe care Gabriel Ionescu îl menționează cu mândrie. „După orice standard ne-am gândi, România a început devreme producția comercială în acest domeniu. La început, toată lumea explorează zona mai puțin adâncă, la două-trei-patru mii de metri. Că este onshore sau offshore, explorarea se face pe mai multe niveluri de adâncime, condiționate de limitări tehnologice sau de eficiență financiară. Când ajungi în faza finală, apare întrebarea: unde să mergem? Prima dată te extinzi pe suprafață. Următoarea barieră este să ajungi în adâncime.”

Acum, beneficiind de avantajele tehnologice ale prospecțiunilor seismice 3D și de sprijinul unor parteneri puternici, Petrom abordează explorările la mare adâncime cu mai multă încredere și, după cum declară Gabriel Ionescu, cu curaj. „Avem în parteneriat un proiect de mare adâncime la mai bine de 4.000 de metri care a venit ca urmare a asumării unei atitudini mai curajoase decât atunci când am analizat inițial zona. Dar aceasta este de fapt povestea din spatele explorărilor: să te gândești tot timpul, să pui la îndoială, să îți revizuiești planurile. Acum avem cu totul alte condiții, mult mai favorabile, pentru explorări la mare adâncime.” Cât privește posibilitatea unei forări la mai mult de 7.000 de metri, Gabriel Ionescu nu își propune să depășească recordul sondei Băicoi. „Sunt recorduri costisitoare care nu au sens.” Este o atitudine profesionistă din partea unei companii care și-a adjudecat recent două recorduri mondiale în efortul de a-și face treaba cât mai bine: recordul în forajul orizontal la Suplacu de Barcău (în 2011) și cel pentru sonda Totea 4545 în domeniul forajului cu coloană de tubaj (în această vară). Deloc întâmplător, cel mai recent record este înregistrat la zăcământul de mare adâncime Totea Deep. IMPACT • 17


FOCUS // PARTENERIAT

18 • PETROM IMPACT 4/2013


ŞI TU POŢI CONTRIBUI LA EFICIENŢA ENERGETICĂ! Schimbarea izolaţiei termice la Rafinăria Petrobrazi, înlocuirea sistemelor clasice de iluminat cu unele economice cu LED în sediile Petrom şi a motoarelor vechi cu unele de înaltă eficienţă în E&P sunt doar câteva soluţii simple şi inteligente cu impact direct asupra creşterii eficienţei energetice, identificate cu ajutorul celor trei principii SME.

S

istemul de Management Energetic (SME) a început să fie implementat în Petrom la sfârşitul anului 2011 şi s-a concretizat până în prezent prin emiterea politicii energetice a Petrom, stabilirea şi urmărirea indicatorilor de eficienţă energetică specifici în fiecare divizie, emiterea programului anual de audit intern şi desfăşurarea auditurilor SME cu scopul identificării stadiului actual de implementare şi a oportunităților de îmbunătățire, precum şi cu elaborarea unor documente specifice de eficienţă energetică. Implementarea şi monitorizarea sistemului s-a făcut cu ajutorul Consiliului Energetic constituit la nivel de companie şi care are în componenţă reprezentanți ai fiecărei divizii. În Divizia Explorare şi Producţie (E&P) şi în Rafinăria Petrobrazi, sistemul de management energetic a fost implementat şi certificat încă din 2011, respectiv 2010. Anul acesta, bunele practici din E&P şi Petrobrazi au fost extinse în Divizia de Gaze şi Electricitate (G&E), activitatea de Marketing şi CREM, astfel încât, la finele anului 2014, sistemul să poată fi certificat de către un organism extern, în mod unitar. SME se bazează pe trei principii de bază – Identifică, Implică-te, Îmbunătăţeşte –, a căror aplicare consecventă a produs deja o serie de soluţii de eficientizare energetică. Prin principiile SME, suntem cu toţii îndemnaţi să identificăm şi analizăm consumurile şi consumatorii de energie; să ne implicăm în găsirea

soluţiilor de reducere a pierderilor de energie şi îmbunătăţirea eficienţei proceselor în scopul creşterii eficienţei energetice; să aplicăm ideile şi să împărtăşim rezultatele şi cunoştinţele. În Divizia E&P, câteva dintre proiectele demarate ca urmare a aplicării celor trei principii au fost înlocuirea vechilor motoare cu motoare de înaltă eficienţă; optimizarea consumului de energie electrică prin instalarea de compensatori şi implementarea monitorizării mobile de gaz şi electricitate; înlocuirea corpurilor clasice de iluminat cu cele economice şi senzori automaţi; înlocuirea pompelor cu piston cu pompe cu şurub; sisteme de monitorizare automată pentru obţinerea datelor fezabile; reabilitarea compresoarelor existente şi a liniilor de aer comprimat de la Suplac; instalarea centralelor de G2P în Zonele de Producţie II, VI, VII şi IX. În Rafinăria Petrobrazi, optimizarea reţelelor de abur, înlocuirea izolaţiei termice, îmbunătăţirea arderii la cuptoarele 100 H1, H2, H3 din instalaţia DAV, modernizarea şi optimizarea consumului de gaze combustibile şi dezafectarea rețelei de gaz a coloniei Brazi, alimentare caldă FCC – integrare termică APC în instalația de Cogenerare, înlocuirea însoțitorilor cu abur cu însoțitori electrici, înlocuirea turbinelor cu motoare electrice şi instalarea unei turbine cu contrapresiune şi generator electric în instalația Cogenerare au fost unele dintre soluţiile de eficientizare.

Deşi procesul de implementare a SME în divizia G&E, CREM şi Marketing a început ulterior, primele posibilități de îmbunătățire au apărut deja şi s-au concretizat prin demararea următoarelor proiecte: Divizia G&E – instalarea de senzori de crepuscul pentru stațiile GSM tip 3 şi instalarea de contori individuali; îmbunătățirea eficienţei centralei Petrom City prin optimizarea proceselor şi a sistemelor automate de monitorizare, precum şi elaborarea unui studiu privind eficientizarea turnurilor de răcire; CREM – implementarea sistemului IVMS pe toate autoturismele de categorie funcțională (proiect HSSE); înlocuirea autoturismelor cu vechime mai mare de patru ani şi cu peste 160.000 de kilometri; instalarea unui sistem automatizat şi performant pentru jaluzelele exterioare ale clădirii Petrom City; înlocuirea sistemului clasic de iluminat cu sistemul LED; implementarea unui sistem automatizat pentru iluminat; Marketing – instalarea sistemelor de iluminat tip LED în zonele gastro, spălătorie şi exterior din stațiile de distribuție. Începând cu 1 iulie 2013, responsabilitatea privind activitatea de eficienţă energetică la nivel de companie a fost preluată de către Departamentul de Reglementare şi Afaceri Publice Corporative din cadrul Diviziei CEO. Prin această reorganizare se va continua gestionarea centralizată a SME în vederea asigurării conformității cu legislația românească şi europeană, va creşte vizibilitatea Petrom în mediul de afaceri şi politic referitor la problematica eficienţei energetice şi se vor face demersuri pentru găsirea oportunităților de accesare de fonduri nerambursabile pentru proiectele de eficienţă energetică derulate în cadrul companiei noastre. IMPACT • 19


ȘTIRI // REGULILE DE AUR

PERMIS DE LUCRU MĂSOARĂ DE DOUĂ ORI, TAIE O DATĂ

R

egula de aur „Permis de lucru” spune că orice lucrare cu risc ridicat, care implică foc (sudură, ardere, şlefuire etc.), curent de înaltă tensiune, lucrul la înălţime sau în spaţii închise trebuie realizată numai după ce a fost obţinut un Permis de lucru sau o autorizaţie. Procedura permisului de lucru este folosită pentru ca o activitate de obicei periculoasă, care nu face parte din rutină, să fie evaluată, planificată, autorizată şi realizată în aşa fel încât să fie asigurate sănătatea şi siguranţa lucrătorilor implicaţi în activitatea respectivă, dar şi ale celorlalţi oameni care pot fi afectaţi. Procedura face ca riscurilor să li se dea importanţa cuvenită şi ca acestea să fie luate în calcul înainte de începerea lucrărilor, dar şi pe toată durata lor. La fel de important este controlul finalizării lucrărilor. Permisul de lucru detaliază şi explică lucrările care se efectuează, izolaţiile necesare, pericolele care pot să apară, măsurile de prevenire a 20 • PETROM IMPACT 4/2013

unei eventuale răniri. „Permisul de lucru este un instrument esenţial care ne asigură că putem merge acasă la familiile noastre în condiţii de siguranţă”, spune Hilmar Kroat-Reder, Vicepreşedinte Senior, Conducător de Proiect EconGas (G&P) şi Ambasador al Regulilor de Aur. „El este un sprijin important pentru a limita riscurile, a reduce stresul şi a asigura succesul la locul de muncă. Cu toate acestea, procedura nu se bazează doar pe sisteme, aşa că trebuie să aplici întotdeauna şi bunul simţ necesar atunci când desfăşori orice lucrare.” „Regulile de Aur reprezintă mai mult decât principii către care tindem: ele sunt însumarea de practici de lucru efective şi eficiente şi revin în atenţie ori de câte ori oamenii îşi pun sufletele şi minţile la muncă“, mai spune Kroat-Reder, care adaugă: „Dacă lucrezi fără permis de lucru, s-ar putea să o faci în condiţii de siguranţă, dar nimeni nu va şti de tine.

„REGULILE DE AUR REPREZINTĂ MAI MULT DECÂT PRINCIPII CĂTRE CARE TINDEM: ELE SUNT ÎNSUMAREA DE PRACTICI DE LUCRU EFECTIVE ŞI EFICIENTE ŞI REVIN ÎN ATENŢIE ORI DE CÂTE ORI OAMENII ÎŞI PUN SUFLETELE ŞI MINŢILE LA MUNCĂ“ HILMAR KROAT-REDER S-ar putea ca altă lucrare să înceapă în apropierea ta şi tu să fii pus în pericol”. Practic, regula „Permis de lucru” spune că trebuie să gândeşti înainte de a începe o operaţiune care nu face parte din rutină, iar în cazul unei modificări neaşteptate a împrejurărilor, trebuie să opreşti activitatea, să o aduci la un nivel de siguranţă adecvat şi să reevaluezi situaţia. Fie că e vorba despre angajaţi Petrom sau contractori, este important pentru toată lumea să urmeze îndeaproape Regula de Aur „Permis de lucru”. Dacă te gândeşti: „O să fac repede treaba asta ca să termin”, te poţi păcăli pe tine însuţi şi pe alţii.


CURĂŢENIA LA LOCUL DE MUNCĂ UN PAS MIC CU UN IMPACT MARE

R

egula de aur HSSE „Curăţenia la locul de muncă” îndeamnă toţi angajaţii să-şi menţină locul de muncă în ordine şi curat. Curăţenia poate părea un aspect secundar atunci când se desfăşoară o activitate, dar Michael Woltran, Vicepreşedinte Senior Gas Logistics (G&P) şi Ambasador al Regulilor de Aur, este convins că „un spaţiu de lucru curat este de fapt permisul pentru a lucra sau a opera”. „Când un loc de muncă este neîngrijit”, spune Woltran, „devine mai greu să evaluezi siguranţa spaţiului respectiv şi acest lucru se leagă, de asemenea, cu Regula de Aur «Stop lucru!»: dacă nu poţi să faci un lucru în siguranţă, mai bine nu îl faci deloc!”. Orice părinte poate spune că păstrarea unui loc curat şi ordonat este o luptă. Atunci când întrebi un copil cine va face curat după el, răspunsul va fi: „N-am făcut eu dezordine” sau „Eu am făcut numai o parte, nu tot” sau „O să strâng mâine”. Iar efectul este că nu mai găseşti ceea ce cauţi sau cineva se impiedică şi se loveşte. În activitatea petrolieră, dezordinea şi lipsa curăţeniei pot duce la manipularea dificilă a materialelor, accidente datorate împiedicărilor şi alunecărilor, pericol de incendiu, expunerea lucrătorilor la substanţele periculoase (vapori, praf etc.), folosirea ineficientă a spaţiului sau pagube materiale. Printre beneficiile curăţeniei şi ordinii la locul de muncă se numără un control mai bun al instrumentelor şi materialelor, incluzând inventarierea şi aprovizionarea, o mai eficientă curăţire şi mentenanţă a echipamentelor, condiţii mai bune de igienă, care duc la îmbunătăţirea sănătăţii, o mai bună mente-

„CURĂŢENIA ESTE FOARTE UŞOR DE FĂCUT. ESTE UN PAS MIC CU UN MARE IMPACT ASUPRA A CÂT DE SIGUR ŞI DE PLĂCUT POATE FI LOCUL DE MUNCĂ. ACEST LUCRU AR TREBUI SĂ FIE O A DOUA NATURĂ – CEVA CE FACEM DIN RESPONSABILITATE, DAR ŞI DIN MÂNDRIE” MICHAEL WOLTRAN

nanţă preventivă, îmbunătăţirea moralului salariaţilor şi a productivităţii (instrumentele şi materialele vor fi uşor de găsit). Curăţenia se menţine, nu se capătă. Ea trebuie să fie făcută în mod regulat, nu doar la sfârşitul schimbului de lucru, ceea ce se poate realiza prin integrarea curăţeniei între sarcinile fiecăruia. Un program de bună gospodărire identifică şi desemnează responsabilităţi pentru curăţenia în timpul schimbului, curăţenia zilnică, eliminarea deşeurilor, îndepărtarea materialelor neutilizate, controlul pentru verificarea curăţeniei. „Curăţenia este foarte uşor de făcut. Este un pas mic cu un mare impact asupra a cât de sigur şi de plăcut poate fi locul de muncă. Acest lucru ar trebui să fie o a doua natură – ceva ce facem din responsabilitate, dar şi din mândrie”, spune Michael Woltran, care conchide: „Scopul nostru ar trebui să fie: «Niciun incident legat de curăţenia la locul de muncă!»”. IMPACT • 21


ȘTIRI // DIN PETROM

A

CONFORMITATE EFICIENTĂ PRIN MOWPA MOWPA asigură funcţionarea legală a punctelor de lucru, îmbunătăţeşte dialogul cu părţile interesate şi minimizează riscurile de neconformitate asociate eventualelor amenzi primite de Petrom.

şa cum un om are nevoie de acte doveditoare ale existenţei sale (certificat de naştere, carte de identitate, permis de conducere, diplome şi certificări), toate punctele de lucru în care Petrom operează pe teritoriul României au nevoie, pentru a funcţiona legal, de o serie întreagă de documente (autorizaţii, licenţe, permise). Toate aceste acte, împreună cu alte informaţii relevante privind punctele de lucru, se pot accesa prin intermediul Aplicaţiei pentru Managementul Conformităţii Punctelor de Lucru (MOWPA). Putem face o comparaţie între portofelul unui individ, locul în care acesta îşi ţine actele importante ale existenţei sale, şi MOWPA – locul de colectare a tuturor actelor necesare funcţionării legale a punctelor de lucru ale Petrom. MOWPA este un instrument dezvoltat şi lansat în anul 2010 de către Departamentul Afaceri Corporative şi Conformitate din cadrul Petrom, ca urmare a unei colaborări eficiente şi a unui

22 • PETROM IMPACT 4/2013

dialog continuu cu toate diviziile companiei. În prezent, aplicaţia gestionează informaţii privind aproximativ 1.600 de puncte de lucru (staţii de distribuţie a carburanţilor, parcuri de producţie, depozite, rafinării, staţii de reglare şi măsurare gaze) şi documentele necesare funcţionării legale a acestora. Toate cele aproximativ 50.000 de documente sunt monitorizate de o manieră proactivă, aplicaţia generând săptămânal notificări electronice către utilizatori. Acestea conţin informaţii privind tipul, numărul şi localizarea documentelor care urmează să expire în următoarele 60 de zile, oferind astfel suficient timp responsabililor cu reînnoirea acestora pentru a face toate demersurile necesare demarării procedurilor de reautorizare. În acelaşi timp, MOWPA gestionează şi informaţii privind inspecţiile desfăşurate de autorităţile cu atribuţii de control în amplasamentele Petrom. Cu un simplu click, atât utilizatorii, cât şi managementul pot obţine informaţii

legate de măsurile stabilite, termenul de rezolvare a acestora, valoarea totală a eventualelor amenzi acordate de anumite instituţii, precum şi notificări săptămânale (asemănătoare cu cele privind autorizaţiile) cu detalii privind măsurile care urmează să expire în următoarele 15 zile. În plus, aplicaţia poate genera uşor rapoarte relevante pentru activitatea curentă, poate oferi sprijin în procesul decizional, este utilă în bugetarea cheltuielilor şi poate contribui la îmbunătăţirea dialogului cu părţile interesate. MOWPA este un instrument viu, iar pentru a răspunde cât mai bine nevoilor utilizatorilor, Departamentul Afaceri Corporative şi Conformitate îmbunătăţeşte periodic aplicaţia, în funcţie de feedbackul colectat de la fiecare divizie în parte. În plus, anul acesta va fi lansat un modul de raportare în aplicaţia MOWPA dedicat managerilor, dar nu numai, care va fi interactiv şi uşor de utilizat.


ȘTIRI // DIN PETROM

PETROM – LIDER ÎN DOMENIUL CONFORMITĂŢII Petrom este prima entitate din România al cărei Sistem de Management al Conformității a fost auditat şi certificat în linie cu cerinţele Standardului 980 emis de către Institutul de Auditori Publici din Germania (IDW).

C

ertificarea sistemului a fost acordată la nivelul Grupului OMV în urma evaluării realizate de către auditorii de la KPMG, inclusiv prin vizite la faţa locului în Austria, România, Bulgaria şi Kazahstan. În cadrul auditului au fost examinate aspecte de conformitate privind etica în afaceri, lupta împotriva corupţiei, pieţele de capital, concurenţa şi embargourile comerciale, prin prisma oportunității acestora, a implementării efective şi a eficacităţii lor.

gestionării riscurilor de neconformitate: amenzi, penalizări, suspendări de activitate, pierderi de imagine, de reputaţie, de finanţare, de contracte publice, de parteneri etc.), precum şi faptul că acestea sunt cunoscute şi aplicate de către angajaţii săi. Chiar dacă existenţa unui Sistem de Management al Conformităţii nu este o prevedere legală, numărul tot mai mare de companii care au implementat astfel de sisteme probează utilitatea lor. Un astfel de sistem stabileşte o legătură di-

„CERTIFICAREA REPREZINTĂ PENTRU PETROM NU NUMAI O RECUNOAŞTERE LOCALĂ, CI ŞI O APRECIERE INTERNAȚIONALĂ PRIVIND CALITATEA SA DE ORGANIZAȚIE CARE ÎŞI RESPECTĂ ANGAJAMENTELE ÎN DOMENIUL CONFORMITĂȚII.” MIHAI BERINDE, DIRECTOR AL DEPARTAMENTULUI DE AFACERI CORPORATIVE ŞI CONFORMITATE

Sistemele şi procedurile de conformitate ale Petrom au fost raportate la unul dintre cele mai performante standarde la nivelul Uniunii Europene, prin urmare, Departamentul de Afaceri Corporative şi Conformitate a reuşit o dată în plus să dovedească performanţă şi profesionalism în activitate. Un Sistem de Management al Conformităţii confirmă faptul că organizaţia dispune de toate procedurile şi instrumentele necesare asigurării conformităţii (şi implicit

rectă cu dezvoltarea pe termen lung a organizaţiei şi chiar supravieţuirea acesteia pe piaţă. În acest context, certificarea Sistemului de Management al Conformității al Petrom a venit ca un demers voluntar, inițiat la nivelul Grupului OMV pentru a obține o recunoaştere la nivel internațional în ceea ce priveşte respectarea celor mai înalte standarde în domeniul conformității. „Certificarea reprezintă pentru Petrom nu numai o recunoaştere locală, ci şi o apreciere internațională privind calitatea sa de organizație care îşi respectă angajamentele în domeniul conformității”, precizează Mihai Berinde, Director al Departamentului de Afaceri Corporative şi Conformitate. „Aceasta reprezintă o răsplată a eforturilor noastre din sfera conformității, o dovadă a calităţii sistemului nostru de conformitate şi o investiție pentru dezvoltarea durabilă a organizației noastre.” Aderarea la standarde şi norme internaţionale cerute de partenerii de prestigiu cu care dorim să intrăm în relaţii de afaceri este acum mai facilă. În acelaşi timp, standardele impuse de Petrom sunt acceptate cu mai multă uşurinţă de clienţii şi furnizorii săi. Certificarea întăreşte încrederea internă şi asigură faptul că angajaţii vor susţine sistemul de conformitate, confirmând faptul că regulile aplicate sunt obiective. Aceasta reprezintă o dovadă în plus privind importanţa pe care managementul companiei noastre o acordă conformităţii. IMPACT • 23


ȘTIRI // DIN PETROM

PRIMELE REALIZĂRI SUB EMBLEMA EXCELENȚEI OPERAȚIONALE

Î

n ultimii ani, dinamica schimbărilor ne-a obişnuit să fim flexibili, deschişi către nou şi ne-a învățat să avem atât aşteptări mari, cât şi realizări palpabile. Programul Excelență Operațională care se desfăşoară în E&P nu face excepție din acest punct de vedere. Prin amploarea sa – include un pilon central şi şase proiecte satelit – programul implică angajați de la toate nivelurile de management şi operaționale, iar aşteptările lor s-au concretizat în rezultate obținute pe parcursul etapei pilot. Timp de şase luni, începând cu luna mai 2013, 24 de evenimente Kaizen constând în acțiuni de tipul 5S (Sortează, Se ordonează, Străluceşte, Standardizează, Susţine), TPM (Mentenanță Productivă Totală) şi STR (Reducerea Timpului de Pregătire) se derulează în cadrul etapei pilot în Zonele de Producție III şi VII. 5S are ca rezultat îmbunătățirea siguranței şi a eficienței prin activităţi de optimizare a locului de muncă. STR contribuie la reducerea timpului de pregătire a unei activităţi (intervenții, reparaţii capitale la sondă) – de la raportarea unei probleme până la începutul efectiv al lucrului, precum şi reducerea numărului de paşi din proces. TPM conduce la creşterea duratei de viață a echipamentului; pentru început, prin atribuirea de sarcini de mentenanță preventivă operatorilor, punându-le la dispoziție piese de schimb, materiale şi unelte critice. Munca în echipe multidisciplinare şi rezultatele obţinute i-au convins până şi pe cei mai sceptici dintre participanţi de importanţa Excelenței Operaționale. Un număr semnificativ dintre operatorii, şefii de formaţii, supervizorii şi managerii de sector din Zonele de Producție III şi VII care au luat parte la proiect au devenit Campioni OEx datorită dăruirii lor, gradului de profesionalism şi bunei colaborări şi relaționări

E&P

cu colegii. Rolul lor este de a conduce evenimente Kaizen, de a face transferul de cunoştințe către colegii lor din alte Sectoare de Producție şi Zone de Producție şi de a-i sprijini în realizarea de evenimente Kaizen. Zonele de Producție neincluse în proiectul pilot au beneficiat de sesiuni de informare privind conceptele şi stadiul programului, precum şi rezultatele obținute. Reprezentanți ai acestor ZP au fost invitaţi să participe la evenimentele Kaizen derulate. Rezultatele vor fi prezentate într-un eveniment organizat în cursul lunii noiembrie cu participanți din toate Zonele de Producție. Cu această ocazie vor fi prezentate concluziile şi rezultatele finale ale proiectului-pilot, vor fi expuse puncte de vedere şi impresii ale participanţilor şi vor fi analizaţi paşii de urmat în anii ce vin pentru ca Excelența Operațională să devină filosofia de lucru a organizaţiei şi a liderilor ei.

UN LOC DE MUNCĂ PROTEJAT DE INCENDIU Cum ne putem implica în promovarea și menținerea unui loc de muncă cu riscuri de incendiu cât mai mici? Peste 5.900 de colegi din sectorul operațional E&P vor af la până la mijlocul anului viitor răspunsul la această întrebare prin participarea la sesiunile de instruire interactivă

24 • PETROM IMPACT 4/2013

din cadrul proiectului „Sistem integrat de prevenire și răspuns în caz de incendiu”, organizate de Departamentele Managementul Schimbării, HSSE și Serviciul Privat pentru Situații de Urgență E&P. Acestea au două faze şi presupun atât studii de caz bazate pe lucrul în echipă,

discuții libere axate pe lecții învățate și experiența personală etc., cât şi instruiri practice la nivel de facilitate de producţie. Unul dintre scopurile proiectului este creşterea gradului de conștientizare al personalului operațional asupra riscurilor de incendiu de la locul de muncă.


MODERNIZAREA SONDELOR PRIN TEHNOLOGIA COROD

E&P

ȘTIRI // DIN PETROM

După trei ani de la introducerea de către Petrom, în premieră pentru Europa, a sistemelor de prăjini de pompare continuă (COROD), rezultatele obţinute în urma folosirii acestei tehnologii sunt peste aşteptări.

D

intre cele aproximativ 9.000 de sonde de petrol şi gaze operate de E&P, 8.000 folosesc prăjini de pompare. În 2009, mai mult de 30% dintre defecţiunile echipamentului de adâncime au fost legate de prăjinile de pompare, în principal din cauza uzurii fricţionale şi a deviaţiei sondelor.

În cadrul Programului de Modernizare a Sondelor, în 2010, Petrom a încheiat un contract cu o companie care oferă tehnologia COROD, pentru echiparea cu acest sistem a peste 800 de sonde. COROD reprezintă o tehnologie nouă care reduce uzura fricţională prin distribuția egală a contactului dintre prăjinile de pompare şi tubing mai ales în cazul sondelor deviate. În prezent, peste 17.000 de sonde din întreaga lume sunt echipate cu această tehnologie. Iniţial, 40 de sonde au fost echipate cu sisteme COROD, urmărindu-se creşterea perioadelor de timp dintre defecţiuni, dar şi păstrarea sau chiar

NOI TEHNOLOGII ÎN ZONA DE PRODUCŢIE II OLTENIA

îmbunătăţirea nivelului de producţie. După ce aceşti indicatori de performanţă au fost atinşi şi, în plus, s-a obținut chiar dublarea timpului dintre două intervenții, s-a constatat scăderea consumului de energie şi creşterea eficienţei pompării, Petrom a decis să extindă contractul pentru echipare, astfel încât, până în acest moment, au fost instalate 103 sisteme COROD în Zonele de Producţie III Muntenia Vest, V Moesia Nord, VI Muntenia Central şi VII Muntenia Est, urmând ca încă 14 sonde să fie echipate cu această tehnologie. În divizia E&P, alte 100 de sonde au fost identificate ca posibile candidate pentru dotarea cu sisteme COROD.

E&P

A

plicarea de noi tehnologii este unul dintre eforturile Petrom pentru realizarea obiectivelor, susţinerea producţiei pe termen lung şi scăderea costurilor de operare. Una dintre cele mai mari probleme întâlnite în exploatarea sondelor de gaze este blocarea perforaturilor cu nisip, ceea ce duce la reducerea producţiei. Datorită noii metode Sand Bailers, curăţarea perforaturilor sondelor se face fără pierderi de fluid în strat, cu costuri mai mici; în timpul operaţiunilor pot fi obţinute date despre parametrii de fund ai sondelor – presiunea şi temperatura de zăcământ. Această nouă metodă este aplicată în Zona de Producţie (ZP) II Oltenia, E&P, la Bulbuceni, un zăcământ cu pierderi mari de circulaţie în sondă în cazul lucrărilor de reparații capitale. Tot la Bulbuceni, staţia de comprimare 10GKN a fost înlocuită cu 13 compresoare moderne, în urma iniţiativei inginereşti din cadrul Studiului Conceptual pentru Optimizarea Gazelor în ZP II. Principalele beneficii ale acestui proiect sunt reducerea costurilor de mentenanţă şi a consumului de ulei şi gaze tehnologice, ceea ce va duce la reduceri semnificative ale cheltuielilor OPEX (Cheltuieli Operaționale) ale Zonei de Producţie II Oltenia. Totodată, punerea în funcţiune a celor 13 compresoare moderne face ca activitatea operaţională să fie în deplină concordanţă cu politica HSSE a companiei. IMPACT • 25


ȘTIRI // DIN PETROM

G&E

ÎN VIZITĂ LA CENTRALA ELECTRICĂ PETROM CITY Colegii din sediul central Petrom au avut ocazia să viziteze între 22 şi 26 iulie centrala electrică de trigenerare Petrom City, care asigură energia electrică, energia termică şi energia de răcire pentru toţi cei care lucrează în complexul de birouri, singurul din România care dispune de o asemenea tehnologie. De SINTIA RADU Fotografii de GEORGE POPESCU

E

ste o zi caniculară de iulie şi un grup de colegi este întâmpinat de Adrian Mihalcea, managerul centralei Petrom City, şi de membrii echipei tehnice şi operatori – Radu Ion, Vasile Ciocârlan, Dan Daşu, Cornel Brezeanu, Nicușor Dinu, Adrian Vlaicu şi Alexandru Pintilie. Pentru început, are loc o prezentare despre modul de funcţionare a echipamentelor, procesele tehnologice şi despre circuitul prin care energia electrică, cea termică şi cea de răcire ajunge la utilizatori. 26 • PETROM IMPACT 4/2013

Sunt explicate regulile de siguranță pe care personalul vizitator trebuie să le respecte. Centrala Petrom City produce energie electrică prin intermediul a trei motoare cu gaz, producţie MWM GmbH, fiecare cu o capacitate de 1,5 MWh electrici şi 1,58 MWh termici. Utilizează gazul natural în ardere

internă, produce energie electrică prin intermediul generatoarelor, iar căldura rezultată din procesul de combustie este recuperată prin instalaţii speciale. Tehnologia disponibilă, de ultimă generaţie, face posibilă şi reutilizarea energiei termice, prin introducerea în maşini frigorifice care produc apă rece,


de unde rezultă energia de răcire a clădirilor. Vizitatorii sunt apoi îndrumați către vestiar, unde le sunt descrise echipamentele de protecție şi rolul acestora. Operatorii verifică atent ca fiecare persoană să folosească în mod corespunzător echipamentul şi îi atenţionează că urmează să intre în încăperi cu condiții deosebite de temperatură şi zgomot. Mai întâi, grupul vizitează camera de comandă, o încăpere cu echipamente moderne de unde e controlată funcţionarea motoarelor şi administrarea producției de energie electrică în funcție de consum. Vizita continuă în camera de distribuţie a gazului, unde angajaţii af lă cum este monitorizat şi adaptat gazul pentru fiecare consumator în parte. În caz de avarie, există un sistem de back-up care porneşte automat şi care asigură alimentarea de urgenţă pentru consumatorii vitali – iluminat, funcţionarea lifturilor, funcţionarea serverelor de date din Data Center etc. Grupul de vizitatori intră apoi în camera tehnică a rezervoarelor de ulei care alimentează automat motoarele cu gaz şi apoi se trece către camera motoarelor şi a instalației de cogenerare, unde sunt instalate echipamente complexe, cu temperaturi mari şi zgomot ridicat. Toți poartă căştile şi dopurile de protecție, iar operatorul le arată prin semne fiecare element al motoarelor şi desenează în aer modul lor de funcţionare. Vizita continuă cu stațiile electrice de medie şi joasă tensiune în care sunt instalate transformatoare, întrerupătoare şi echipamente de automatizare. Sunt apoi trecute în revistă turnurile de răcire, camera maşinilor frigorifice şi camera boilerelor, iar vizita se încheie cu sălile motoarelor diesel de urgență. Vizitatorii sunt mulțumiți că au af lat informații despre modul de funcționare a echipamentelor centralei şi sunt curioși să af le şi mai multe detalii despre centrala care le asigură cele mai bune condiţii de muncă. Echipa G&E va reveni cu o nouă invitație pentru „Ziua Porților deschise” în centrala electrică Petrom City.

PREMII REGIONALE SPE PENTRU PETROM S

ocietatea Inginerilor de Petrol (SPE) a acordat OMV Petrom – ICPT Câmpina „Premiul Regional pentru Susţinere Corporativă Deosebită”, la Conferinţa Ofiţerilor Secţiunii Regionale din Sudul, Centrul şi Estul Europei, care s-a desfăşurat pe 21 iunie la Universitatea Tehnică Clausthal din Germania. Premiul recunoaşte susţinerea extraordinară acordată de o organizaţie şi serviciile deosebite aduse membrilor SPE din regiune.

La acelaşi eveniment, „Premiul pentru Servicii Regionale SPE” a fost acordat Manuelei Badea din Petrom, Preşedintele de Programe al Secţiunii Româneşti a SPE. Premiul confirmă contribuţiile excepţionale la Societatea Inginerilor de Petrol la nivel de secţie sau regiune şi recunoaşte devotamentul unic pentru programele şi dezvoltarea propriei secţiuni şi regiuni. Premiile au fost înmânate de Directorul Regional al SPE, Maurizio Rampoldi.

UMANTIS – UN NOU INSTRUMENT ELECTRONIC DE RECRUTARE Noua aplicație Umantis este un instrument electronic de recrutare, armonizat la nivelul întregului grup, menit să evidenţieze implicarea brandului Petrom, să obțină acces la candidaţi cu potențial ridicat şi la experți cu un nivel avansat de calificare, precum şi să standardizeze procesul de raportare şi recrutare la nivelul companiei. Noul sistem asigură un management eficient al candidaților, oferind posibilitatea de a utiliza abilități specializate de resurse umane în selectarea candidaţilor conform cerinţelor sau poziţiilor vacante, contribuind implicit la continua dezvoltare a companiei. Aplicația dumneavoastră va fi înregistrată în sistemul Umantis odată cu accesarea unei poziții vacante pe Intranet în secțiunea Resurse Umane şi Carieră/Poziții Vacante.

IMPACT • 27


ȘTIRI // DIN PETROM

OPTIMIZAREA PRODUCŢIEI SE FACE „SONDĂ CU SONDĂ” E&P

Şase echipe formate din reprezentanţi ai Departamentului Optimizare Producție, Unitatea de Afaceri Zone de Producție Interne, E&P, şi experți din Zonele de Producţie au verificat, la începutul acestui an, un număr mare de sonde de țiței şi gaze naturale, pentru a identifica şi apoi repara diversele deficiențe descoperite. Proiectul în cadrul căruia au lucrat echipele – „optimizarea sondă cu sondă” –, parte a programului „energizează OMV”, este un proces care are drept scop atât maximizarea performanțelor sondelor, cât şi susţinerea Departamentului Operaţiuni Producţie şi a echipelor de intervenţie şi reparaţii la sonde în atingerea obiectivelor stabilite de managementul şi echipele operaționale E&P pentru anul 2013. De EUGENIA MIHALCEA

C

ondus de către Departamentul Operaţiuni Produ ucţ cţie ie,, Producţie, proi pr oiec ectu tull „Optimizare sondă sond nd n dă proiectul cu sondă” („Well by well Optimisation n”)) este est ste e realizat real re aliz i zat iz at de echipe ecchi h pe e Optimisation”) multidisciplinare şi tra ans-organ n itrans-organizaţionale de experţi experr ţi care carre urmăresc urmă ur măre rre esc sc cons co nsta tant nt imensul i mensul num um măr de so ssonde n e nd constant număr ale Petrom – peste 8.500 8.5 .5 500 0 a ctiv ct iv ve şii active 1.20 200 0 închise înch în chis ise e di din ca au uz za costurilor c st co stu u r il i lor orr şi şi 1.200 cauza a randamentului scăzut – pentru a descoperi potenţialul de optimizare a producţiei. Proiectul a fost demarat în prima jumătate a anului 2012, cu o serie de ateliere desfăşurate în Zonele de Producţie, în care s-au făcut evaluări „sondă cu sondă”. Prin aceste întâlniri s-a dorit concentrarea întregii energii a participanților asupra abordării tehnice, transferul de cunoştințe între reprezentanţii de la centru şi cei din Zonele de Producţie şi obţinerea întregului sprijin pentru implementarea noilor tehnologii. În plus, în 2012, un număr de experţi din Zonele de Producţie au participat la un curs adaptat

28 • PETROM IMPACT 4/2013

formare ce avea ea ca scop să îi inde formare desp spre re procesul de selecţie a formeze despre sond ndel elor or candidate candidate p entru optimi en miz zare sondelor pentru optimizare aza datelor de producţie e. pe b baza producţie. L încep La eput utul ul anului 20 201 13, după orînceputul 2013, ga ani n zarea echipelor, r, a început lucrul ganizarea efec ef e tiv la proiect. ec pro oie iect ct. Cele şase echipe de efectiv ev va luare „sondă cu sondă” au verievaluare fiicat deja 8.792 de sonde, dintre care ficat 7 802 active şi 990 închise. 7. înch chise. Echipele 7.802 au identificat şi 5.972 de oportunităţi de optimizare față de o țintă de 1.290 stabilită la începutul acestei inițiative „energizează OMV”, dintre care 5.015 sunt inițiative noi, identificate în 2013. Lista oportunităților de optimizare include: 1.420 de reparaţii capitale (dintre care 160 identificate la sonde închise), 2.168 de intervenții la sonde şi 417 sonde cu optimizări de parametri. Pe lângă echipele de optimizare „sondă cu sondă”, proiectul are şi o componentă majoră care se efectuează în cadrul departamentelor de IT şi de Gestionare a Datelor, pentru a îmbunătăți datele de producție şi

UN NOU RECORD MONDIAL DE FORAJ Un nou record mondial în domeniul forajului cu coloană de tubaj, în ceea ce priveşte diametrul coloanei de foraj, a fost stabilit în cursul lunii iulie de către echipa departamentului Inginerie Sonde, Unitatea de Afaceri Dezvoltare, E&P. Sonda Totea 4542 a fost forată cu coloană de 20 de inci până la o adâncime de 565 metri în cadrul zăcământului de adâncime Totea, iar recordul mondial a fost atestat de Odfjell Well Services, o companie privată de foraj, servicii de sondă şi inginerie cu 40 de ani de experiență internațională. Tehnica de foraj cu coloană de tubaj reprezintă îmbinarea într-o singură operațiune a operațiunilor de foraj cu cele de tubare pentru o secțiune de sondă. Această tehnică are o serie de avantaje, printre care reducerea costurilor operaționale, reducerea timpului de foraj şi reducerea numărului de incidente cauzate de țevi blocate. Zăcământul Totea a fost identificat în 2011, în urma unui program de explorare seismică 3D. Acesta este situat în sud-vestul României, în regiunea Oltenia, şi ar putea reprezenta cea mai importantă descoperire de gaze onshore din România din ultimii ani. În cadrul zăcământului Totea au fost săpate până în prezent patru sonde, iar producția acestui zăcământ este de 4.600 bep/zi, ceea ce reprezintă circa 5% din producția de gaze a Petrom în România.


performanța software pentru eficientizarea proceselor. Patru proiecte IT/de afaceri se desfăşoară în paralel pentru a îmbunătăți baza de date de producție, platforma de producţie (Oilfield manager) şi pentru centralizarea datelor esențiale gata de utilizare în cadrul optimizării „sondă cu sondă”.

*** O campanie de intervenţii capitale pentru sonde de gaze este cea realizată recent de Zona de Producţie X Petromar. Ca urmare a atelierului „Produce the limit”, care a avut loc la mijlocul anului 2011, când o echipă multi-disciplinară de la Viena, Bucureşti şi reprezentanți ai Zonei de Producție a analizat sistemul de producție de la Petromar, au fost iden-

tificate o serie de activități de creştere a producției, precum reparații capitale, stimularea sondelor şi deblocarea producției. Astfel, au fost efectuate reparații capitale la patru din cele 17 sonde de gaz neasociate pentru a creşte nivelul de producție. Programul a presupus înlocuirea ţevilor de producție cu unele de dimensiune mai mare. În plus, zăcământul a fost stimulat cu acid pentru a creşte debitul de curgere, respectându-se şi măsurile de prevenție împotriva contaminării. Abordarea în două etape pentru activitatea de stimulare a fost o inovație: primul pas a constat în crearea unor „găuri de vierme” cu diametru redus – cu o lungime de câţiva metri – în roca magazin, care

au permis acidului spumat, pompat în cea de-a doua etapă, să pătrundă mai adânc în zăcământ. Acest lucru a dus la un efect mai bun al tratamentului şi a permis creşterea producției. Partea riscantă a acestei iniţiative a implicat activităţile de reparații capitale la sondele de gaz. Acestea au fost primele măsuri luate după aproximativ zece ani de operațiuni, fiind neclar modul în care vor reacţiona sondele. A existat posibilitatea punerii în pericol a unei părţi semnificative din producție, însă asumarea riscurilor într-un mod controlat a dat roade: după încheierea cu succes a activităţii de reparații capitale a fost raportată o producție suplimentară de 3.500 barili echivalent petrol pe zi.

IMPACT • 29


ȘTIRI // DIN PETROM

RAPORTUL DE SUSTENABILITATE PETROM D

epartamentul Sustenabilitate a lansat primul raport de dezvoltare durabilă, conform cerinţelor GRI (Global Reporting Initiative). Raportul descrie modul în care compania integrează în activitatea sa aspectele sociale, economice şi cele legate de mediu şi introduce conceptul „Resourcefulness”, care reprezintă punctul central al abordării privind dezvoltarea durabilă. În 2012, Petrom a aderat la conceptul „Resourcefulness” al Grupului OMV, care se referă la implementarea iniţiativelor în domenii precum managementul mediului, noi surse de energie, educaţie şi dezvoltare, sănătate, securitate, diversitate, etică în afaceri, drepturile omului, angajamentul părţilor interesate şi al comunităţii într-o singură strategie holistică. În 2012, Petrom s-a concentrat pe rezultate tangibile în trei domenii-cheie: „Eco-eficienţă”, „Eco-inovaţie” şi „Educaţie pentru dezvoltare”. Eco-eficienţa reprezintă angajamentul pentru managementul mediului înconjurător. Lucrând cu resurse naturale finite, Petrom are o deosebită responsabilitate şi acţionează cât mai eficient şi sigur posibil, asumând cele mai bune practici şi pro-

cese de mediu. În 2012, compania a redus consumul propriu de energie, precum şi emisiile de CO2, cu 24.000 de tone. Eco-inovaţia este o dublă provocare venită din partea schimbărilor climatice şi a scăderii rezervelor de combustibil fosili, ducând la identificarea unor noi modalităţi de a răspunde nevoilor crescânde de energie. Prin educaţia pentru dezvoltare, Petrom încurajează şi promovează competenţele de care au nevoie oamenii pentru a reuşi, investind în dezvoltarea economică şi socială a comunităţilor în care desfăşoară activităţi. Numai în 2012 au fost create şapte organizaţii non-guvernamentale în comunităţile Petrom, 2.420 de angajaţi s-au implicat în acţiuni de voluntariat, 40 de contractori au participat la primul târg de joburi de la Arpechim, iar 74% din foştii angajaţi au beneficiat de asistenţă din partea serviciului de reorientare profesională. Întregul Raport de sustenabilitate al Petrom poate fi consultat pe Intranet, la My Petrom/Resourcefulness/Raport de sustenabilitate.

SUSŢINERE PENTRU SECTORUL ONG DIN ROMÂNIA

U

n număr de 137 de ONG-uri active la nivel naţional şi în comunităţile în care Petrom desfăşoară operaţiuni au beneficiat anul acesta de sprijin din partea companiei, în urma campaniei de informare privind redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit, desfăşurată pentru a treia oară consecutiv. Peste 1.600 de angajaţi s-au implicat activ şi au completat formularele de

30 • PETROM IMPACT 4/2013

redirecţionare pentru susţinerea unui ONG. Domeniile prioritare către care s-au îndreptat fondurile au fost sănătatea (60%), cauzele sociale (29%), educaţia (9%) şi protecţia mediului (2%). În topul preferinţelor organizaţiilor susţinute anul acesta au fost Fundaţia SMURD, Crucea Roşie şi Asociaţia Salvaţi Copiii. Conform unui studiu recent realizat printre ONG-urile din România,

Petrom este compania care se implică cel mai mult în sprijinirea acestui sector. Doar în anul 2012, Petrom a susţinut financiar prin sponsorizări directe apro-

ximativ 100 de ONG-uri naţionale şi locale active în domenii precum protecţia mediului, educaţia, programele sociale, sportul sau sănătatea.


PROF. UNIV. DR. ION STANCU, PRORECTOR ASE:

INTERVIU // OMUL DE IMPACT

O UNIVERSITATE DESCHISĂ CĂTRE MEDIUL DE AFACERI

Absolvenţii ASE au un potenţial ridicat de integrare în companii, o parte dintre ei ajungând şi în compania noastră. Ion Stancu, invitat şi la ediţia 2013 a Forumului de dialog cu părţile interesate, explică posibilităţile de colaborare între ASE şi Petrom în vederea corelării programelor educaţionale cu nevoile companiilor. IMPACT: Care sunt atuurile care îi recomandă pe absolvenții ASE să devină membri ai marii familii de specialişti ai Petrom? ION STANCU: ASE este o universitate deschisă către mediul de afaceri şi, în consecinţă, dezvoltă programe de studii orientate pe afaceri, simulări de întreprinderi, practică directă în companii, internshipuri, şcoli de vară etc. În mod special, ASE are în desfăşurare programe de masterat, de Antreprenoriat şi administrarea afacerilor în domeniul energiei şi de Economie ecologică şi încurajează cercetările studenţeşti (de la licenţă, masterat şi doctorat) în domeniile eficienţei energetice, al surselor regenerabile de energie, al dezvoltării durabile şi al responsabilităţii sociale.

I: Care sunt oportunităţile de colaborare între ASE şi Petrom? Dar între ASE şi mediul de afaceri, în general? I. S.: Participarea conducerii Petrom în Consiliul Consultativ al ASE este un prilej excelent de dezbatere a programelor de studii şi de cercetare şi a compatibilităţii acestora cu cerinţele mediului de afaceri. În plus, programele de licenţă şi, mai ales, cele de masterat vor avea mult de câştigat prin prezenţa specialiştilor din Petrom la conferinţe şi cursuri de antreprenoriat şi administrarea afacerilor, de eficienţă energetică şi protecţia mediului, de dezvoltare durabilă şi responsabilitate socială. Practica studenţilor şi internshipurile la Petrom sunt oportunităţi excelente de conectare cu bunele practici de management, de administrare a afacerilor, de marketing, de gestionare a riscurilor economico-financiare. Nu în cele din urmă, participarea specialiştilor Petrom la Şcolile de vară organizate de ASE va da prilejul dezvăluirii experienţelor de succes ale companiei, precum şi schimbului de experienţă cu ceilalţi invitați din ţară şi din străinătate.

I: Veţi participa la Forumul de dialog cu părţile interesate, ediția 2013, organizat de Petrom. Ce părere aveţi despre preocuparea Petrom de a reduce decalajul dintre programele din educaţie şi nevoile companiilor? I. S.: Felicităm sincer conducerea Petrom pentru Forumul de dialog cu părţile interesate, inclusiv cu mediul acade-

Ca prorector ASE, Ion Stancu coordonează activităţile de cercetare ştiinţifică, biblioteca şi editura ASE. În programul de licenţă de la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori predă cursurile „Gestiunea fi nanciară a întreprinderilor” şi „Investiţii directe şi fi nanţarea lor”, iar în cel de masterat, Management fi nanciar şi investiţii (dafi .ase.ro), pe care-l coordonează, cursurile „Investiții fi nanciare” şi „Investiții directe”. În plus, Ion Stancu coordonează teze de doctorat din domeniile Finanţe corporative şi Pieţe de capital şi două proiecte fi nanţate prin programul Uniunii Europene POSDRU.

mic, pentru diseminarea informaţiilor şi a punctelor de vedere asupra celor mai actuale teme şi preocupări ale industriei energetice. Prin antrenarea unui număr cât mai mare de studenţi şi cadre didactice din ASE la acest forum vom avea, din nou, posibilitatea examinării critice a conţinutului programelor noastre de studii din perspectiva adecvării lor la cerinţele realităţii economice. Pentru aceasta şi pentru toate acţiunile şi intenţiile de colaborare, vă mulţumim şi vă dorim cea mai frumoasă recunoaştere socială a acţiunilor companiei Dvs. IMPACT • 31


Impact ro  

Revista interna a Petrom. Design (c) 2013 - Dragos Oltean/Alec Pop Sanoma Hearst Romania

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you