Page 1

Halden

Trenger du leiebil? Avis Østfold, telefon 950 12 100 www.avis.no AVIS Halden, Dyrendalsveien 13

NR. 3 / 2014 - ÅRGANG 3

NÅ HAR MOTORMAGAZINET.NO FÅTT NYTT DESIGN!

TIDLØS ELEGANSE

MERCEDES C

Nye

+TEST AV

TOYOTA LANDCRUISER | FIAT 500L | CITRÖEN GRAND C4 PICASSO | SKODA OCTAVIA | MINI COOPER DINE OPEL FORHANDLERE I HALDEN

OG


Velkommen til Halden Auto! Se og opplev nye GLA og C-klasse

Nye C-Klasse. Når kun det beste er godt nok.

Nye C-Klasse gjør som Mercedes-Benz har hatt for vane i 128 år; den setter en ny standard. Et design med komponenter og intelligente løsninger som sparer vekt men samtidig opprettholder stivhet og sikkerhet, øker dynamikken og senker forbruket. En rekke nye assistent-

systemer gjør ikke bare nye C-Klasse til en bedre kjøreopplevelse, men gjør også deg til en bedre sjåfør. Dette er også klassens råeste kombinasjon av avstressende komfort og engasjerende sportslighet. Nye C-Klasse fra kr 369.900,-.

Nye GLA. Alltid aktiv.

Nye GLA. Alltid aktiv. Den nye sporty kompakt SUV’en fra Mercedes-Benz. Med den beste aerodynamikken i sin klasse, ledende teknologiske løsninger og ikke minst; en drivstoffgjerrighet du ikke forbinder med en SUV, gir GLA deg frihet til flere lange turer. Nye GLA er alltid aktiv. Så du kan være det samme. Nye GLA fra kr 385.900,-. Nye GLA med 4MATIC og automatgir 465.900,-.

Les mer på www.mercedes-benz.no Pris er inkl. leveringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg. Forbruk blandet kjøring: 0,40-0,66 liter/mil. CO2-utslipp: 103-151 g/km. Avbildet modell kan avvike fra tilbud.

2

Motormagazinet 2014


20 TOYOTA LANDCRUISER

4

MANGLER SIKKER FINANSIERING Forrige måned la finansminister Siv Jensen frem revidert Statsbudsjett. Det viste blant annet at regjeringen følger planen om et eget utbyggingsselskap for vei og jernbane fra 2015, men samtidig er det viktig å merke seg at den blå-blå regjeringen fortsatt mangler finansiering utenom de årlige statsbudsjettene.

X-ord

Nå skal det sies at revidert Statsbudsjett ikke gir særlig handlingsrom for nyskapning og forandring. Det blir bare små symbolsaker, men til høsten må regjeringen levere. De har gått høyt på banen, kritisert tidligere regjeringer og staket ut en ny kurs. Pengene må imidlertid på plass, for uten at finansieringen er i boks, vil det nye utbyggingsselskapet bare bli enda en papirtiger i offentlig forvaltning.

40 Årets beste kjøp? 44 Edinburgh overrasker 50 Millioner av solgte Golf

Motormagazinet mener at det er god grunn til å lytte til NAF. De har nemlig lagd en egen modell for planlegging og utbygging av norske veier. Et eget selskap skal stå for selve byggingen og pengene skal hentes fra Oljefondet gjennom utbytte. Den nye modellen, som for så vidt har store likhetstrekk med regjeringens egne forslag, skal sikre at vi får mer vei for pengene og at den politiske styringen blir mer riktig.

52 Båt-Holm 54 Ramirent jubilerer

MOTOR

56 Voksne menn styler bilen

Regjeringen skal merke seg at norske bilister er lei politikernes manglende gjennomføringsvilje- og evne når det gjelder veiutbygging. I en undersøkelse, som er foretatt TEKST OG FOTO SKARPNORD av NAF, sier hele 75 prosent avFRODE de spurte at de syns det frode@motormagazinet.no går for sakte både å planlegge og bygge veier her i landet. Tiden er altså overmoden for å gjøre noe med dette, så det blir spennende å se de konkrete tiltakene når Statsbudsjettet kommer til høsten med Siv Jensens signatur. Tiden da altfor langdryge politiske prosesser og uforutsigbar finansiering må snart være historie.

MAGAZINET

60 Profilen MOTORMAGAZINET ER SPONSOR AV TEAM RYNKEBY 2014

Både nåværende og ikke minst fremtidige generasjoner fortjener en mer effektiv samferdselspolitikk. Sammenlignet med de fleste andre europeiske nasjoner er vi et U-land når det gjelder veistandard og jernbanekvalitet, mens bilavgiftene derimot er de høyeste i verden. Slik kan det ikke fortsette!

MOTOR MAGAZINET

TEKST OG FOTO RUNAR JANSEN runar@motormagazinet.no

Art Director: Harald Brorstad

Annonsesalg: Stig Grindal Tlf 480 68 283 stig@d-p.no

Distributør: A-Media Trykk: United press

Tore Nystrøm Tlf 901 49 757 tore@d-p.no

MAGAZINET

MOTOR

Sarpsborg

MOTOR MAGAZINET

MOTOR MAGAZINET

MOTOR MAGAZINET

MOTOR MAGAZINET

www.motormagazinet.no

Halden

Ansvarlig redaktør: Jon Henriksen Telefon 913 53 111 E-post jon@d-p.no

Grafisk design: Mona Jansen

Moss

Utgiver: DP Reklamebyrå, Kalnesveien 5, 1712 Grålum, Tlf 913 53 111 post@motormagazinet.no

Fredrikstad

FOR Å GI DIN STØTTE OG LESE MER SE WWW.TEAM-RYNKEBY.NO

ANSVARLIG REDAKTØR JON HENRIKSEN jon@d-p.no

Motormagazinet 2014

3


TEMA-X 03-14

BRETTNORM SKRENS SPILL

KØYE MÅNED

MOTOR

Moss

MORENE

BIB.DEL

K.NAVN

FARTØY BLEKKSPRUT

MAGAZINET

ALT I ORDEN

UENIG

KULE

BILX-ORD- SPARING MERKE LØSFOR KONJ. NING UNGDOM

DEGN

MOTOR

GAP

DYR

MAGAZINET FOTTØY

TONE BINDEORD

Fredrikstad

PREMIEKRYSSORD MAGAZINET FÆLE

VERV

Halden

MAGAZINET

MOTOR

Sarpsborg

MOTOR

FJAS FILMDIVA

ELV

RETNING

AVGIFT BYGE HAV VANE FOSTRER

OLDER

BEMERKE TALL

RANG

HOVEDSTAD

NEDER- INNELAND BÆRER SIGNAL

BRUS SIDE

FJELLKNATT HILSEN MÅL FORTÆRE

KONTROLL

SPANIA

BOKSESLAG

TUSLE

ORDNE HELLIG

ENFOLDIG TILVIRKER REKKER

EGYPT

FEIER PLAGGENE

KORT

VINN 5 FLAXLODD Send inn kryssordets løsningsord til adressen øverst på siden, så blir kanskje du den heldige vinneren av 5 flax-lodd. Send løsningsordet på e-mail til jon@d-p.no Du kan også sende pr. post til DP Reklamebyrå, Kalnesveien 5, 1712 Grålum. MERK: Alle besvarelser må inneholde fullt navn og adresse!

Vi foretrekker at du sender inn løsningsordet via e-post. (Husk riktig porto dersom du velger å sende pr. post. Bruk postkort).

Svarfrist: 1. august 2014 Vinneren av Motormagazinets premiekryssord nr. 2-2014: Thor Eriksen, Frøyas vei 33, 1782 HALDEN. Riktig løsning var “MOTORSYKKEL” Vinneren blir tilskrevet pr. post. 4

Motormagazinet 2014


2014 Toyota RAV4

Favoritten er nå tilgjengelig til en meget konkurransedyktig pris!

RAV4 Active 2.0 D-4D diesel, 124 hk. 2WD

ALWAYS A BETTER WAY

Vi tar forbehold om feil i annonsen!

Kr 309.600,-

RAV4 Active 2.0 D-4D diesel, 124 hk. 2WD - LED kjørelys - Tåkelys foran - Blåtann opplegg - 7 Kollisjonsputer - “Mykt” Dashbord - Multifunksjonsratt

Grad:

Motor:

Hk:

Gear:

Drift:

RAV4 Sense 2.0 D-4D diesel 124 hk. 6-trinns manuell 4WD: RAV4 Sense 2.0 bensin 151 hk. 6-trinns manuell 4WD: RAV4 Sense 2.0 bensin 151 hk. CVT automat 4WD: TOYOTA OG KVALITET Kvalitet hele veien - er et slagord som alle nikker gjenkjennende til. Toyota har for generasjoner stått for kvalitet, for kvalitet, driftssikkerhet og pålitelighet, og gir lavere kostnader i tiden du eier en Toyota

Toyota Østfold AS V� �� ��� f�� �e�... Avd. Sarpsborg og Halden 69 38 17 00 - www.tøf.no

- 17” hjul - Innstigningsbelysning - VSC Stabilietskontroll - WMA / USB / MP3 /AUX - Serviceavtale: 3 år / 50.000 km.

Pris:

Kr 345.400,Kr 379.900,Kr 398.800,MILJØSERTIFISERT Toyota Østfold AS er miljøsertifisert i henhold henhold til ISO 14001, noe som stiller store krav til oss som bilforhandler. Vi jobber for stadig forbedring av miljøtilpassede løsninger som gir positive effekter for å redusere vår påvirkning på det ytre miljøet

Motormagazinet 2014

5


PRØVEKJØRT FIAT 500L TREKKING

V U S o r t e R 6

Motormagazinet 2014


Fiat viderefører den populære 500-merkevaren med en ny kompakt SUV. Offroad utseende, høy sittestilling og tøft interiør er nøkkelord når Fiat 500L blir SUV. Fiat velger å benytte kultbilen 500 som mal for fremtidige modeller istedenfor å lage nye modellnavn.

MOTOR MAGAZINET

TEKST OG FOTO FRODE SKARPNORD frode@motormagazinet.no

R

etro-designet på Fiat 500 har vært svært vellykket, derfor kom også Fiat med storebroren Fiat 500L for en stund siden. Bilen utmerket seg med meget stor innvendig plass til tross for beskjedene utvendige mål. Fiat 500L Trekking er en røffere utgave av 500L, men modellen er uten 4x4.

MOTOR

med 5-stjerner i Euro NCAP som gir en samlet poengsum på 83 av 100. Sikkerheten er fremhevet gjennom det innovative ”City Brake Control” aktivt sikkerhetssystem som oppdager hindringer foran bilen og automatisk bremser hvis sjåføren ikke klarer å gripe inn raskt for å unngå kollisjoner.

Twinair Turbo

Fiat 500L Trekking SUV kommer med den revolusjonerende nye Twinair bensinmotoren, i denne bilen har motoren hele 105 hk. Twinair-motoren ble kåret til engine of the year i 2011, og er en drivstoff økonomisk motor, med meget lave ut-

slipp. Tosylindret motor på 875 cc og 145 Nm i dreiemoment har store fordeler i Norge hvor bilavgiftene regjerer. Denne motoren har et meget spesielt lydbilde i form av en dyp knurring som enkelte sikkert ønsker å få dempet. Andre liker lyden og undertegnede er en av dem som virkelig liker rovdyrsnerret nå turtallet stiger. Lydbildet kompletterer kjøreopplevelsen for dette er virkelig en bil som skiller seg ut i trafikken i både farger og design.

Ikke stor forskjell

På veien oppleves ikke 500L Trekking noe særlig forskjellig fra en vanlig 500L. En knapp i

Det er mulig at det samme 4x4 systemet som finnes i Panda vil komme senere, men frem til dette eventuelt skjer, får vi klare oss med Traction+ systemet somTEKST elektronisk grepet på OG FOTOforbedrer RUNAR JANSEN utfordrende og tøfferunar@motormagazinet.no kjøreforhold og sikrer god fremkommelighet.

MAGAZINET

Traction +

Det nye ”Traction +” systemet bruker avansert hardware som er tilgjengelig på biler som er utstyrt med ESP, men er mye mer enn en videreutvikling av ESP systemet. Systemet aktiveres ved hjelp av en knapp på dashbordet, og kan betjenes i hastigheter opp til 30 km/t.

MOTOR MAGAZINET

Det fungerer på følgende måte: På vei med dårlig grep eller om bilen er uten grep så vil kontroll enANSVARLIG REDAKTØR JON HENRIKSEN heten oppdage dette og gi beskjed tiljon@d-p.no den hydrauliske kretsen om å bremse det hjulet som spinner. På den måten overfører systemet kraft til det hjulet som har best grep. Dette gjør det enkelt å kjøre, opprettholder retningsstabilitet og kontroll over bilen og sørger for best mulig grep selv ved vanskelig kjøreforhold.

Interiørmessig så har Trekking SUV del skinnseter med karakterisk 500 logo.

City Brake Control

Fiat 500L Trekking SUV er relativ rimelig, likevel er dette en av de sikreste bilene på markedet

Trekking har opptil 450 liter bagasjerom med fleksible setejusteringer, takket være fold&tumble kan dere rulle baksetene fremover slik at du får brukt hele lengden av bilen.

500L Trekking SUV har et tøft off-road utseende, høy bakkeklaring og støtfangere med beskyttende plater som standard. Motormagazinet 2014

7


telefon dashbordet kalt «city» endrer servostyringen, slik at bilen blir lekende lett å manøvrere på trange parkeringsplasser og i smale bygater. Funksjonen blir for ufølsom på motorveien, men er perfekt i byen. Fiat 500L Trekking er 13mm høyere enn originalen og ruller på nye 17 Tomms felger som standard uten at det går ut over kjøreegenskapene. Fiat 500L Trekking er bygget på samme plattform som Fiat Punto og understellet gjør en god jobb både i ujevne bygater og på motorvei. Fiat bruker SUV til å beskrive nykomlingen, med tanke på begrenset bakkeklaring kan bilen også betegnes som en Crossover for kjøreegenskapene er nærmere familiebil enn en høyreist SUV i svingene.

med tofarget lakk, lydanlegg fra Beats by Dr. Dre og radio med DAB+. Varemerket Beats by Dr. Dre innebærer et 520W Hi-Fi audio system, preget av kraftig ren HD-lyd. Interiøret er helt spesielt med seter i delskinn med godt synlig 500 logo. Lekker fra fabrikk, men denne bilen kan tilpasses din egen stil med originale klistremerker eller takstativ for surfebrett, ski eller snowboard og nye mer.

Scan QRkoden med din smartR2, bensin 0,9 litertelefon

FIAT 500L TREKKING Fiat 500L Trekking SUV kommer med den revolusjonerende nye Twinair bensinmotoren, i denne bilen har motoren hele 105 hk. Twinair-motoren ble kåret til engine of the year i 2011, og er en tosylindret drivstoff økonomisk motor med meget lave utslipp.

Motorvalgene i Norge er begrenset til 0,9-liters bensinmotor på 105 hk og 1,6-liters Multijet diesel på samme effekt. Andre land har et bredere motorutvalg, men i Norge satser importøren på de mest avgifts gunstige motorene og vi regner med at bensinutgaven blir mestselgende motor her på berget.

Høyt utstyrsnivå

Vi var inne på at bilen er rimelig, likevel er Fiat 500L fullspekket med utstyr; skinnratt, frontrute med varmetråder, tonede ruter, tåkelys, automatiske kjørelys, multifunksjonsdisplay med kjørecomputer og mye mer. Bilen er også tilgjengelig

Scan QRkoden med din smarttelefon

Fiat 5

Last ned info om NYHET! PRØVEKJØRT denne bilen

Fornuftig priset bil

Fiat har satset på det sikre siden denne modellen er bygget på en velkjent og utprøvd Punto-plattform med aner tilbake til 1993, slik at de fleste barnesykdommene er eliminert. Liten, lett motor medfører lav engangsavgift til staten, dermed blir Fiat 500L Trekking SUV fornuftig priset. Startprisen begynner på kr 249.900,- med bensinmotoren. Fiat har også forskjellige priskampanjer gående både lokalt og fra importør slik at vår demobil denne gang kostet kr 268.800,- inkludert alt ekstrautstyr.

Last ned info om NYHET! denne bilen

God plass frem til seteryggen, selv for to personer med jeanslengde 36 tommer som sitter bak hverandre.

MOTOR SLAGVOLUM EFFEKT 105 hk MOMENT 145 Nm GIR ned info om 6-trinnsNYHET! manuell Last 0-100 KM/t denne bilen 12,6 sek TOPPFART 173 km/t Scan QRFORBRUK BLANDET 0,51 l/mil koden Co2 UTSLIPP 119 g/km med din EGENVEKT 1.260 kg smartTILHENGERVEKT 1.000 kg telefon LENGDE 4,27 m BREDDE 1,80 m HØYDE 1,67 m

Merce

Mini Co

Last ned info om NYHET! denne bilen Kr 249.900,PRIS FRA Scan QRPRIS PRØVEKJØRT 268.700,koden med din KONKLUSJON smarttelefon Fiat 500L Trekking er en mye røffere utgave

Plassmessig er det stor forskjell mellom Fiat 500 og 500 L Trekking, sistnevnte kan brukes til familiebil med barnesete uten problem.

8

Motormagazinet 2014

av 500L, men siden Fiat er et lite merke blir modellene ofte oversett. Ikke avskriv denne modellen, for de som prøvekjører vil bli overasket over romslig plass og smarte seteløsninger. Fiat 500L Trekking er personbil, MPV og SUV i ett med noe så sjeldent som en sterk personlighet. Motoren, designet og fargevalget setter i gang følelser du ikke kan bli upåvirket av. Enten elsker du bilen, eller så liker du den ikke.

Toyota Cruiser


Er du og bilen klare for sommeren? Romslig og rimelig takboks

5.495,-

Packline Elegance Carbon

Kjøleboks bokss Carwise 24 l /40l

Sykkelstativ stativ

Fra:

Thule 970

299,-

399,-

Mekonomen Sarpsborg Glomveien 1, Sarpsborg Tlf: 69 13 79 99

Åpningstider: Man - fre: 08 - 17 Lør: 10 - 14

Mekonomen Rakkestad Jernbanegata 3, Rakkestad Tlf: 69 00 00 90

Åpningstider: Man - fre: 08 - 16 Motormagazinet 2014

9


PRØVEKJØRT NY MERCEDES C-KLASSE

TIDLØS ELEGANSE

10

Motormagazinet 2014


Motormagazinet 2014

11


Mercedes C-klasse følger trenden i bilmarkedet med å vokse i størrelse. Det er forresten ikke bare i bilbransjen dette skjer, for da Royal Caribbean Cruise Lines spurte sine passasjerer om hvilke aktiviteter de ønsket på fremtidens skip svarte de mer av alt – og fikk det.

MOTOR MAGAZINET

TEKST OG FOTO FRODE SKARPNORD

M

frode@motormagazinet.no

ercedes C-klasse har fulgt oppskriften fra cruisebransjen med å lage bilen større, mer luksuriøs og med et utpreget sportslig preg. Samtidig er startprisen senket, slik får også Mercedes-kundene mer av absolutt alt.

Store forandringer

Største forandringen er 6 cm øket akselavstand og siden avstanden mellom for og bakhjulene er plassen ingeniørene har til rådighet for å plassere seteløsninger, blir det nå bedre plass til baksetepassasjerene. Billengden har også øket med 6 cm uten at bagasjeroms volum har blitt vesentlig større, det er passasjerene som har blitt tilgodesett med ekstra plass denne gangen.

Ny bil, men linjene er fremdeles klassisk Mercedes, selv om det organiske formspråket skiller seg tydelig fra forgjengeren. Det er satset mer på samspillet mellom linjer og kanter samt konvekse og konkave flater.OGSammen med deJANSEN store luftTEKST FOTO RUNAR runar@motormagazinet.no inntakene og de skarpe lyktkonturene gir dette bilen et mer moderne inntrykk.

Mercedes er en av mange fabrikker som har laget bilen større, men med mindre vekt. Nesten 100 kg lettere bil kommer kundene til gode i form av lavere engangsavgift slik at startprisen på C-klasse er noe lavere enn forgjengeren. Det er alltid vanskelig å sammenligne prisnivået for det er forskjell på materialvalg og utstyrsnivå hvert eneste år, men selve startprisen blir nå ca. 17 000 lavere enn tidligere. De forandringene som er gjort på C-klasse bør gjøre konkurrentene bekymret siden Mercedes nå inkluder omfattende utstyr allerede som standard.

På interiørsiden er både materialvalg og opplevd kvalitet bedre enn på lenge. Faren er at nye Cklasse er blitt så bra at modellen også vil konkurrere med egne modeller, og ikke bare Audi A4, BMW 3-serie, Lexus IS 300h og Volvo S/V60 for å nevne en håndfull av konkurrentene. Nytt design er et bevisst valg fra Mercedes side siden merket tidligere har hatt godt voksne kunder. Nå fremstår nye C-klasse som mer ungdommelig, samtidig er den tidløse elegansen beholdt. ANSVARLIG REDAKTØR JON HENRIKSEN

Vi må nevne Collision Prevention Assist kollisjonsradarvarsler, Attention Assist tretthetsvarsler, multifunksjonsratt i skinn og kjørecomputer, touch-pad betjeningssystem, elektrisk justerbare seter (høyde/rygg), bluetooth handsfree-system, elektrisk håndbrekk med hold-funksjon, klimaautomatikk, LED-dagskjørelys, 7 airbags inkl. kneairbag, sportslig grill med integrert stjerne, nedfellbare bakseter 40/20/40, dekktrykksmonitor, oppvarmet spyleranlegg m.m.

MOTOR MAGAZINET

MOTOR MAGAZINET jon@d-p.no

Motorer

Startprisen på kr 369.900,- er for utgaven C 180, med 1,6-liters bensinmotor på 156 hk. Felles for bensinmotorene er en forbedret kjøling med vann og ladeluft. Resultatet er motorer med enda bedre virkningsgrad siden de veier mindre og har mindre friksjon enn forgjengerne.

Vesentlig lavere

Alle motorene er utstyrt med ECO start-stoppfunksjon og tilsvarer grenseverdiene i utslippsklasse Euro 6. Ny teknologi og lavere vekt på bilen medfører at 1,6– literen utfører sprinten 0–100 km/t på respektable 8,2 sekunder. Forbruket er også blitt redusert til 0,50 l/mil under blandet kjøring med manuelt gir. De som velger 7-trinns automat får ingen stor økning i forbruket siden beregnet forbruk er nesten det samme som med manuelt gir, bare 0,54 l/mil under blandet kjøring er fasit med automatgir. Dette er vesentlig lavere enn utgående modell. Storebroren C 200 leverer 184 hk fra en 2,0-liters motor med et forbruk på samme nivå som minste motor på bensinsiden. Imponerende forbruk er det også på dieselsiden med sparebøssen C220 BlueTEC, hvor forbruket er nede på 0,40 l/mil ved blandet kjøring og 103 gram i CO2-utslipp per kjørte km. Alle de tre motorvalgene blir rimeligere enn sine forgjengere, men etterhvert vil også andre motoralternativ bli tilgjengelig fra Mercedes.

Mercedes C 180

Også denne gang var testbilen utstyrt med en rekke tilvalg inkludert AMG sportspakke og AMG eksteriørpakke. Det er ganske vanlig at Mercedes-kundene velger omfattende tilleggsutstyr, regn derfor med at startprisen øker litt for å tilpasses din egen smak. Motorvalget i testbilen var 1,6-liter bensinmotor på 156 hester, det er fremdeles litt uklart når de forskjellige motoralternativene blir tilgjengelige, men C 180 er klar for levering nå. Siden bilen var utstyrt med komfort setepakke med elektriske og manuelle justeringsmuligheter samt en elektropneumatisk 4-veis korsryggstøtte var det enkelt å finne riktig sitteposisjon. Forsetene har også justerbar lengde på sitteputene noe som er en stor fordel for de over gjen-

Følelsen av Mercedes-kvalitet er tilstedeværende også i dørpanelene.

Instrumentpanelet i midten viser blant annet hvilket kjøreprogram som er valgt, men er også en del av bilens infosystem.

12

Motormagazinet 2014

Mercedes har en lang rekke med ekstrautstyr tilgjengelig. Head-up display er integrert med GPS slik at hastighet og gjeldende fartsgrense blir prosjektert i frontruten.


telefon

Last ned info om NYHET! denne bilen

Merce

Scan QRkoden med din smarttelefon

PRØVEKJØRT

Last ned info om NYHET! denne bilen180 C-klasse Mercedes Scan QR-

Interiøret er innbydende med et sportslig og kultivert formspråk. Midtkonsollen har ny utforming med touchpad for Mercedes – Benz Connect.

nomsnittslengden. Jeg er en av langbeinte og hadde forventet litt mer «luft» rundt høyre bein siden dette er en relativt stor bil, men bred midtkonsoll stjeler litt av beinplassen. På veien ble det fort glemt for nye C-klasse setter følelsene i sving ved at den har noe sofistikert over seg.

reprogrammene gir spenstige og dynamiske kjøreegenskaper. I modusen ”Sport+” deaktiveres ECO start-stopp-funksjonen.

Vil kjenne igjen

Selv om utseendet nå er mer sporty har man videreført litt av essensen fra tidligere modeller i ny drakt. Dette gjør at gamle kunder vil gjenkjenne Mercedes-følelsen, mens nye vil sette pris på de oppgraderte kjøreegenskapene som lengre akselavstand og lavere vekt fører med seg. Selv ville jeg nok foretrukket dieselmotor i denne bilen, vi kjørte som kjent Mercedes GLA med diesel i forrige utgave av Motormagazinet og kan sammenligne motorene selv om det er to forskjellige biler. C-klasse innbyr til en avslappet holdning i trafikken og dieselmotoren forsterker denne følelsen med bra moment på lavt turtall, bensin derimot gir mer sportslig kjøreopplevelse med hyppigere girskift slik at begge kundegrupper kan velge motor tilpasset deres personlige kjørestil.

MOTOR R4, bensin koden SLAGVOLUM 1,6-liter med din EFFEKT 156 hksmartMOMENT 250 Nm telefon GIR 7-trinns automat 0-100 KM/t 8,5 sek TOPPFART Last ned info om225 km/tNYHET! FORBRUKbilen BLANDET 0,54 l/mil denne Co2 UTSLIPP 126 g/km EGENVEKT 1.425 Scan kg QRkoden TILHENGERVEKT Ikke oppgitt LENGDE 4,68 mmed din BREDDE 1,81 msmarttelefon HØYDE 1,42 m PRIS FRA Kr 369.900,PRIS PRØVEKJØRT 602.236,-

Tilvalg av utstyr

Praktisk ekstrautstyr hever kjøreopplevelsen, nå kan man bestille et praktisk Head-up display som er intrigert med GPS slik at hastighet og gjeldende fartsgrense blir prosjektert i frontruten. En annen stor nyhet er AIRMATIC luftfjæring med trinnløs dempingsregulering og AGILITY SELECT-bryteren gjør det mulig for føreren å velge kjøreopplevelser. Ved å trykke på bryteren kan du velge mellom fem ulike kjøreprogrammer – komfortabelt, sportslig, svært sportslig, drivstoff økonomisk og individuelt. Systemet tilpasser da parametere som motor-, girkasse-, understells- og styringskarakteristikk til det valgte kjøreprogrammet. Standardinnstilling er den balanserte og forbruksoptimerte modusen ”Komfort”. Kjøreprogrammene ”Sport” og ”Sport+” har et sportslig og stramt understellsoppsett, spontan reaksjon på gasspådrag og endrede giringstidspunkter (i forbindelse med 7G-TRONIC PLUS). Disse kjø-

Justerbare sitteputer er en del av komfortpakken til setene. Mange elektriske og manuelle justeringsmuligheter samt en elektropneumatisk 4-veis korsryggstøtte gjør det mulig å tilpasse en individuell, ergonomisk sitteposisjon. Dette øker sittekomforten for fører og forsetepassasjer

KONKLUSJON C-klasse er en meget viktig modell for Mercedes siden modellen rent statistisk har stått for over 25 % av totalsalget. Nå har modellen blitt større, lettere til en lavere pris. Oppgraderingen medfører at konkurrentene får noe å bryne seg på for den tidløse elegansen er kjent for videreføres i C-klasse også.

Bagasjeroms volumet har ikke forandret seg stort fra utgående modell, nå rommer bagasjerommet 480 liter. Motormagazinet 2014

13

Mini Co

Toyota Cruiser


PRØVEKJØRT MINI COOPER S

Ingen kompromisser, bare ren kjøreglede

14

Motormagazinet 2014


Dette britiske ikonet med aner helt tilbake til 1959 ble lansert som britenes svar på den tyske folkevogna. Den originale modellen ble produsert av British Motor Corporation fremt til 2001 da BMW overtok merkenavnet. Nå er tredje generasjon MINI her, dette er en mer moderne utgave av originalen, likevel er bilen basert på samme filosofi.

MOTOR MAGAZINET

TEKST OG FOTO FRODE SKARPNORD frode@motormagazinet.no

D

a den nye Mini-en ble lansert i 2001 ble den kritisert av de mest lojale entusiastene for å fjerne seg fra grunnverdiene til Sir Alec Issigonis. Den gang var MINI en rimelig, økonomisk bil med enkel standard for massene.

MOTOR

2014-modellen har også blitt en del forandret, men fremdeles er bilen annerledes selv om den tilpasser seg nye krav og kundegrupper. At bilen er spesiell er det ingen tvil om, selv merkeOG en FOTO RUNAR JANSEN navnet MINITEKST har også egenart siden det skal runar@motormagazinet.no skrives med store bokstaver, men mange bruker også BMW MINI for å markere tilhørigheten til BMW.

MAGAZINET

Store omveltninger står på programmet siden hele produktspekteret skal skiftes ut, først kommer Mini Cooper, Cooper S og Cooper D, til sommeren følger One og One D.

MOTOR

Større Mini

I forhold til forgjengeren, er den 9,8 centimeter lengre, 4,4 centimeter bredere og 0,7 centimeter høyere, enkelte vil nok savne gokart størrelsen fra forgjengeren, men de fleste vil nok sette pris på litt bedre plass. En større Mini er nok ikke helt i tråd med Sir Alec Issigonis ønske om et lite og rimelig transportmiddel. I bilverdenen hvor oppgraderinger vanligvis medfører at modellen vokser litt hvert eneste år handler dette om å tilpasse seg kundenes ønsker. 2014-oppgraderingen medfører også at Mini blir bygget på ny plattform. Fleksible standardplattformer har gjort det rimeligere for bilbransjen ved at utviklingskostnadene deles på flere modeller, MINIs nye plattform er derfor den samme som nye BMW 2-serie Active Tourer blir bygget på.

Annerledes

Standard MINI COOPER Hatch er en spesiell bil, enda mer moro er det med utgaven S som er vår demobil denne gang. 192 hk fra en 2,0-liters Twin-turbo med et dreiemoment på 280 Nm sparker fra i en liten lett bil. 0-100 går på 6,8 sekunder, likevel er drivstofforbruket beskjedent

med 0,57 l/mil ved blandet kjøring. Det er ikke motorkraften som gjør denne bilen så spesiell, men selve kjøreopplevelsen. Du sitter lavt, nesten på gulvet og selv om seteputene i framsete er for lave til min kropp glemmer du at beinet mangler støtte. Sittestillingen er nesten som å kjøre gokart og slik er kjøreopplevelsen også. Styringen er så presis at det bare er å glede seg til neste sving. Bilen ligger som klistret på veien ved hjelp av lavt tyngdepunkt og et hjul i hvert hjørne. Stivheten i understellet er nå blitt forbedret slik at du merker underlaget meget godt.

Er annerledes

Mini er annerledes ved at den er bygget med de egenskapene fra fabrikk som svært mange forsøker å etterligne ved å bruke penger på senkesett og hardere støtdempere fra ettermarkedet. På MINI får du denne kjøreopplevelsen ferdig fra fabrikk. Godfølelsen forsterkes ytterligere ved å skifte til sport-modus, da blir gassresponsen mer spontan og styringen mer direkte. Ringen rundt midtinstrumentet skifter også farge i sport-modus og Mini har utnyttet dette til å lage noe helt spesielt med bilde av en bil som forvandles til en gokart med teksten; Maksimum gokart- følelse.

MAGAZINET

ANSVARLIG REDAKTØR JON HENRIKSEN jon@d-p.no

MINI er blitt ny, men beholder sin originale utforming med et hjul i hvert hjørne. Motormagazinet 2014

15


telefon I områder med veiarbeid hvor asfalten var skrapet av merker vi virkelig hvor god kontakt det er med underlaget, de over 60 vil nok kanskje mene at bilen er litt for stiv, derfor var vi litt spent på motorveisopplevelsen. Understellet er basert på ren kjøreglede og på motorveien er MINI faktisk mer avdempet enn vi trodde på forhånd. Erfaringen fra kjøreturen kan kort oppsummeres med at MINI har beholdt den unike kjøreopplevelsen fra tidligere modeller, samtidig er komforten forbedret.

Last ned info om NYHET! denne bilen Scan QRkoden med din smarttelefon

Mini Connected

Med ny kommunikasjonsteknologi gjelder det for bilprodusentene å henge med i kappløpet. MINI Connected leveres fullastet med nyskapende apper og oppdateres med nye apper døgnet rundt. Centre Instrument er vinduet ditt til omverdenen. MINI Connected gir en endeløs strøm av digital informasjon og underholdning. Følg vennene dine på Facebook, tweet om reisemålet ditt, eller sjekk inn på Foursquare når du kommer frem. Hold deg oppdatert med de seneste RSS-nyhetsfeedene, strøm musikk fra radiostasjoner fra hele verden med nettradio, eller finn den nærmeste pizzarestauranten ved å søke på nettet. Med valgfri talestyring kan du til og med få MINI til å lese ting opp for deg så du kan holde hendene på rattet og øynene på veien. Etter som det blir utviklet stadig flere apper som er klargjort for MINI Connected, vil MINI Connected-opplevelsen bli bedre og bedre for hver kilometer du kjører.

Head-up-display

MINI kan skreddersys til din smak ved hjelp av syv ulike interiøroverflater, forskjellige ringer rundt luftdyser og strukturelementer. Med 11 forskjellige lakkfarger er det også relativt lett å finne sin favorittfarge, men de som ønsker noe helt spesielt har mulighet til å velge interiør og eksteriørpakker fra John Cooper Works. Når du først har valgt litt spesielt utstyr kan du også kjøre MINI som en jagerflyger. Med headup-displayet (ekstrautstyr) projiseres informasjon direkte i synsfeltet ditt på en skjerm som kan trekkes ut. Hastighet, navigasjon, underholdning – head-up-displayet viser alt på en slik måte at du kan ha øynene på veien hele tiden. Sikkert, praktisk og kult

Når vi velger sport-modus kommer det opp et bilde av en bil med snakkebobler og teksten: Maksimum gokart-følelse.

16

Motormagazinet 2014

Tre sylindre

Last ned info om NYHET! denne bilen

Den helt nye 1,5-liter tresylindrede MINI Twin Power Turbo-motoren er i Sir Alec Issigonis ånd med lavt utslipp, men høy ytelse med sine 136 hk. Minste bensinmotor er på 1,1-liter og leverer Scanlette QR-bilen, 102 hk, og dette er faktisk nok i denne men det som virkelig øker kjøreopplevelsen er koden 2-literen på 192 hk. medforetrekker din MINI er en biltype hvor jeg personlig bensinmotorer, men dieselutgavene er mer smart- gjerrig på drivstoff. 95 hk diesel er oppgitt til 0,34 l/ telefon mil ved blandet kjøring og like bak kommer 116 hk-utgaven med 0,35 l/mil blandet.

PRØVEKJØRT MINI COOPER S HATCH

Mini Cooper

MOTOR R4, bensin SLAGVOLUM 2,0 liter EFFEKT 192 hk MOMENT 280 Nm GIR 6-trinns manuell 0-100 KM/t 6,8 sek Last ned TOPPFART 235 km/t info om denne bilen FORBRUK BLANDET 0,57 l/mil Co2Land UTSLIPP 133 g/km Toyota EGENVEKT 1.235 kg Cruiser TILHENGERVEKT Ikke oppgitt LENGDE 3,82 m BREDDE 1,72 m HØYDE 1,41 m

Sikkerhet

Den nye MINI leveres med et bredt utvalg av valgfri assistentsystemer, som, gir deg en hjelpende hånd allerede før du vet at du trenger det. Antikollisjonssystemet for bykjøring hjelper til med å unngå ulykker ved hastigheter lavere enn 60 km/t. Det overvåker trafikken foran deg, og gir et varselsignal og aktiverer bremsene når ting kommer litt i nærmeste laget. Ved høyere hastigheter tar det forutseende kollisjonsvarselsystemet over. Det forbereder bremsene for umiddelbar respons og reduserer stopplengden. For å være på den enda sikrere siden, gjenkjenner fartsgrenseinfo og trafikkskiltminne veiskiltingen og gir deg beskjed når du overskrider fartsgrensen. Å kjøre MINI handler tross alt om å bryte konvensjoner, og ikke loven.

PRIS FRA PRIS PRØVEKJØRT

Kr 213.600,468.720,-

KONKLUSJON Nye MINI har alle de egenskapene som gjør at bilen blir et familiemedlem, ofte med et kjelenavn i tillegg. Historien rundt bilen gir kult-status og siden nesten alle komponenter er nye med BMW-kvalitet blir MINI et trygt kjøp. Selv om MINI har vokst i størrelse er de spesielle kjøreegenskapene du bare får i denne bilen ivaretatt i nykommeren.

MINI Cooper med en ekstra S i grillen indikerer at det er krefter under panseret.

NY

Scan kode med smar telef


Å S R Ø J K ! L I V U D E MY •

ERING V E L E K A B L I T V ED T S O K Å P N E • ING

HJU L R E T N I V E T LET INKL. KOMP

Pris fra kr:

494.900 NYE OPEL INSIGNIA COUNTRY TOURER 4X4 NÅ HAR OPEL MYE MER UTSTYR SOM STANDARD. VERDI INNTIL 87.000 KR. Opel Insignia Country Tourer har automatgir, 4x4, oppvarmet multifunksjonsratt, ergonomiske sportsseter i skinn, BOSE® Premium lydanlegg, IntelliLink infotainmentsystem, adaptiv cruisecontrol, Opel EYE frontkamera, ryggekamera, avansert parkeringsassistent, 18” alu. felger, Bi-Xenon AFL - adaptive frontlys og mye mer utstyr som standard. Du kan prøvekjøre det siste innen tysk kvalitet hos oss. Prøv en Opel – Vinn en Opel.

Opel COMBO CDTi 90 HK Leasing: opel.no Forskudd: 0,-* Termin: Fra 2.696,-*

Leasing: Forskudd 20.000,-* Termin: Fra 2.321,-

CO2 utslipp 169 g/km. Forbruk 6,4 l/100 km. Gjelder blandet kjøring. Euro 5. Frakt og lev. omkost. Oslo inkludert i prisen. Avbildede biler kan ha ekstrautstyr. Importør Opel Norge AS.

* Alle priser eks. mva. Finansieringsselskapets omkostninger og årsavgift tilkommer. Leasingperiode 5 år.

Vi er på Mat og Havnefestivalen 27.-29. juni!

Båstadlundvn. 6, 1781 Halden Telefon: 69 21 10 50

Knivsøveien 8. 1788 Halden Motormagazinet 2014 17 Telefon: 413 19 577


Ill. Foto.

Størst utvalg i Østfold! • Butikken som har kvalitetstøy i store størrelser! • Vi tar målsøm

Bukser til hverdag og fest. I (nesten) alle størrelser.

• Brødrene Ramdahl har bredt sortiment i merker • Dresser, smoking og livkjoler • Eget skredderverksted

TRADISJON FOR KVALITET OG SERVICE

MIDT I GÅGATA, SARPSBORG | TLF 69 12 60 30 | ÅPNINGSTIDER: MAN-FRED 09-17 / TORS 09-19 / LØR 09-15

veng.no

Veng Norge – Haldens ledende leverandør av bildeler

EU-KONTROLL

HANDLER DU MED VENG FORDELSKORT FÅR DU GODE RABATTER! – Kortet får du gratis i vår butikk

490,-

RING 69195400

BILDELER Sørli • Tlf 69 19 54 00 Bremsedeler | eksosanlegg | lykter servicedeler | karosserideler | radiator bensintanker | støtfangere | tilhengerfester | forstillingsdeler | motorsager | ryddesager, gressklippere og mye, mye mer...

VENG – IKKE BARE BILDELER...

18

Motormagazinet 2014


Åpningstider: man-fre 09-17, tors 09-19, lør 10-14 Motormagazinet 2014

19

CE AUTO AS (tidl. Stamsaas Halden AS) Svinesundsveien 339, 1788 Halden - Telefon: 69 21 76 00 - www.ce-auto.no


PRØVEKJØRT TOYOTA LAND CRUISER

LEGENDEN LEVER VIDERE

20

Motormagazinet 2014


Toyota Land Cruiser er en klassisk modell med 60 år gamle tradisjoner, nå er den blitt oppradert med moderne linjer og bedre kjøreegenskaper. Toyota er i en heldig situasjon siden deres modellportefølje er konstruert akkurat slik kunden ønsker, oppgraderingene blir derfor ikke så veldig iøynefallende.

MOTOR MAGAZINET

TEKST OG FOTO FRODE SKARPNORD

frode@motormagazinet.no

S

lik er det også når Toyota Land Cruiser får sin etterlengtede facelift, vi legger merke til endringene av nye LED kjørelys og ny grill, men resten av oppgraderingen må vi lese oss til. En av de store nyhetene er DAB+ Radio/ CD av typen Toyota Touch 2 samt lydanlegg fra JBL med 14 høyttalere og navigasjon på toppmodellene VX og GX. Lyden er også ivaretatt i DLX-modellen, men siden dette er en rimeligere utgave har Toyota redusert antallet høyttalere 9. DLX har også TEKST OG FOTOtil RUNAR JANSEN fått blåtann og ryggekamera som standardutrunar@motormagazinet.no styr. De som kjenner Toyota Land Cruiser godt vil legge merke til en ny midtkonsoll og betje-

MOTOR MAGAZINET

ningsknapper for Crawl Control samt et endret instrumentbord. Varme i rattet er ikke lett å få øye på, men det vil nok merkes godt en kald vinterdag om du velger de to toppmodellene VX eller GX, de har rattvarme som standard.

Personbil og varebil

Toyota Land Cruiser leveres i tre utstyrsgrader DLX, VX og GX som 2-seters varebil i klasse 2 med grønne skilt eller personbil. Varebilen er identisk med personbilen om man ser bort fra setene slik at det er de samme kjøreegenskapene på begge alternativer. Særnorske avgifter fører til at varebilsegmentet er desidert størst og vanligvis vil det være varebil dere stifter bekjentskap med som demonstrasjonsbil hos Toyota forhandlere. Siden Toyota Land Cruiser måler 478 cm er det plass til tre seterader slik at personbilutgaven kan leveres som både 5 og 7-seter. Når man ser prisene på toppmodellen GX som varebil og 7-seter så koster varebilen kr 653.000,- mot kr 982.000,- for 7-seters-utgaven.

De som trosser avgiftene og velger 5 eller 7-seter kan benytte seg av fleksible seteløsninger hvor hele seterader legges ned til et helt flatt gulv. Toyota Land Cruiser er egentlig en flerbruksbil med terrengegenskarper, men de skal vi komme tilbake til senere i artikkelen.

Startpris på kr 495.800,-

Varebilen har en startpris på kr 495.000 med 3,0-lites diesel på 190 hk og 6-trinns manuelt gir og hele modell-spekteret leveres med 4x4 som standard. En V6 bensinmotor på 4,0-liter og 249 spreke hester er også tilgjengelig som tilvalg, men det er dieselmotoren som blir å finne i de fleste bilene i Norge. Demobilen var ingen unntak i så måte med diesel, automat og utstyrsnivået VX. Noe ekstrautstyr er det også på vår bil for skinnsetene og det ekstremt tøffe hengerfeste kalt «flanged» betaler man ekstra for. På veien gjør ikke Toyota Land Cruiser skam på navnet, dette er en riktig Cruiser og betydelig bedre på støy enn jeg trodde på forhånd. Toyota Land Cruiser startet

MOTOR MAGAZINET

ANSVARLIG REDAKTØR JON HENRIKSEN jon@d-p.no

Motormagazinet 2014

21


telefon sitt liv som en rendyrket terrengbil for 60 år siden og har gradvis forandret seg til en komfortabel SUV med ekstreme terrengegenskaper. For å ivareta kjøreegenskaper i by eller motorvei har Land Cruiser et Kinetic Dynamic Suspension System hvor elektronikken styrer fjæringssystemet med tanke på en komfortabel kjøreopplevelse. På vår vanlige tur på svingete veier utenfor bykjernen gjør dette systemet også en god jobb med å dempe krengningen i krappe kurver. For ytterligere fjæringskomfort er det mulig å velge topputgaven GX som kommer med adaptiv variabel fjæring med tre forskjellige dempningsgrader.

Terrengegenskaper

Selv om det er forbudt å kjøre i utmark er det en rekke kunder som har bruk for terrengegenskapene på dårlige skogsveier. Toyota Land Cruiser var opprinnelig en ren terrengbil og disse egenskapene er beholdt. Vadedybden er på hele 70 cm og bilen forserer skråninger på 42 grader så dette er fremdeles en robust terrengbil med fire innovative teknologier. Den første er Multi-Terrain Select (MTS) hvor man har valget mellom fem terrenginnstillinger: Rock, Rock & Dirt, Loose Rock, ‘Mogul og Mud & Sand. Teknologien styrer samspillet mellom gass, bremser og veigrep slik at det er tilpasset forholdene og sikrer best mulig veigrep. Oversikten i terrenget ivaretas ved Multi-Terrain Monitor (MTM) med fire kamera. MTM gir deg oversikt over området bak og på begge sider. Der det er trangt og vanskelig kan du lettere velge riktig spor, se hindringer og unngå potensiell risiko.

Last ned info om NYHET! denne bilen Scan QRkoden med din smarttelefon i systemet slik at hvert enkelt hjul kan ha langt større hjulutslag og bevege seg uavhengig av hverandre. Dette gir bedre kontakt med underlaget og økt stabilitet under ekstreme forhold. For virkelig å illustrere at Land Cruiser er en allsidig bruksbil må det nevnes at tilhengervekten er på 3 tonn med tilhengerkontroll som forhindrer sleng på henger eller campingvogn.

Multiinformasjonsvindu viser alt fra kompassretning til krengningsvinkel og MTM-video.

Allsidig bruksbil

Last ned info om PRØVEKJØRT denne bilen

TOYOTA LAND CRUISER

Toyota Land Cruiser

MOTOR SLAGVOLUM EFFEKT MOMENT GIR 0-100 KM/t TOPPFART FORBRUK BLANDET Co2 UTSLIPP EGENVEKT TILHENGERVEKT LENGDE BREDDE HØYDE

R4, diesel 3,0 liter 190 hk 420 Nm 5-trinns automat 11,4 sek 175 km/t 0,82 l/mil 217 g/km 1.940 kg 3.000 kg 4,78 m 1,85 m 1,84 m

PRIS FRA PRIS PRØVEKJØRT

Kr 495.800,602.236,-

KONKLUSJON

På skjermen kan du få opp bilder fra seks forskjellige kameravinkler fra de fire kameraene. Neste hjelpemiddel finnes på multiinformasjonsvinduet som gir informasjon om sideveis krengingsvinkel, noe som er svært viktig når omgivelsene er smale, trange og ugjestmilde. Vi nevnte fire hjelpemiddel og det siste har vi omtalt tidligere, men Kinetic Dynamic Suspension System (KDSS) off -road har også den egenskapen at Stabilisatorstagene kobles fra og hydraulikkoljen flyter fritt Også rimeligste utstyrsnivå DLX har fått blåtann og ryggekamera som standardutstyr.

Toyota her brukt slagordet uslitelig om Land Cruiser siden 50-tallet, etter sin facelift fremstår bilen som mer luksuriøs og moderne. Komfortabel i by og på motorvei ved hjelp av Kinetic Dynamic Suspension, og et råskinn i skogen er resultatet av 60-års utvikling.

Varebil, 5 eller 7-seter har alle helt flatt gulv når setene er felt ned.

Ledd kjørelys er nye med merkenavnet Land Cruiser preget i glasset.

22

Motormagazinet 2014

Bakfra er det ikke store forandringer fra tidligere, kjennere legger nok merke til kromlisten på bakluken, den er ekstrautstyr.

NY

Scan kode med smar telef


RSABil BilForus Sarpsborg RSA

Stavanger Aftenblad

Noen har alt!

Suzuki S-Cross Norges best utstyrte 4WD SUV

Kr. 298.800,-*

INTRODUKSJONSPAKKE VERDI KR. 69.000,MAITILBUD: KR. 9.900,SPAR KR. 59.100,-. Tillegg for aut. kr.15.000,-.

Diesel kr. 30.000,-

Kundefordel i mai kr. 59.100,-

NB. Begrenset anntall

TAKRAILS PRIVACY VINDUER INNFELLBARE SPEIL

AIR CONDITION REGN SENSOR

PANORAMA SOLTAK

RYGGEKAMERA

PADDEL SHIFT SKINN INTERIØR (Automatiske kjørelys) LYS SENSOR

LED LYS

PARKERING SENSOR 17” ALUFELGER PARKERING SENSOR

LUFTTRYKKSENSOR NAVI DAB+

TÅKELYS BI-XENNON LYS

*Lokal frakt tillkommer

Priser levert Drammen. *Doblo 3,4 m3, inkl vinterhjul og naviga sjon.

kr Brevikveien 1 - Vis a vis Sørlitorget - Tlf: 69 13 68 70 Åpent: Man-fre 09-17, Torsdag 09-19 og lørdag 10-14

Bjørn Elmansa 92 49 60 95

Rune Andreassen 47 45 48 67 Motormagazinet 2014

23


PRØVEKJØRT CITROËN GRAND C4 PICASSO

UTMERKET KOMFORT

24

Motormagazinet 2014


MPV, eller flerbruksbil pü norsk, er den ultimate familiebilen som rommer 7-personer, barnevogn og bagasjen. CitroÍn har perfeksjonert dette konseptet med helt unike kjøreegenskaper. Dette er en bil du ikke bør overse om du har behov for litt ekstra plass.

Motormagazinet 2014

25


MOTOR MAGAZINET

TEKST OG FOTO FRODE SKARPNORD frode@motormagazinet.no

Fleksible seteløsninger medfører at du kan legge ned akkurat de setene du trenger for å transportere en hobbyplate eller andre vanligvis problematiske objekter og fremdeles ha plass til passasjerer.

Undervurdert

i har prøvekjørt en rekke forskjellige modeller fra Citroën de senere årene, og alle har det til felles at de gir en behagelig kjøreopplevelse. På Grand C4 Picasso er fjæringskomforten meget god og bilen formelig svelger alle ujevnheter i veibanen på typisk Citroën-vis.

Denne biltypen mener vi bestemt er undervurdert, for det virker som om firmabilmarkedet ikke har oppdaget fordelene med denne biltypen ennå. Bruk denne bilen som 2-seters arbeidsbil om dagen med hele 1873 liters bagasjerom til rådighet, på kvelden kan Grand C4 Picasso forvandles til 5- eller 7-seter med et par grep, klar for å kjøre dine og naboens barn på fotballtrening.

En av de beste

Kjøreopplevelse

V

MOTOR MAGAZINET

7-seteren Citroën Grand C4 Picasso er uten tvil en av de beste familiefrakterne på markedet når OGkjørekomfort, FOTO RUNAR utstyrsnivå JANSEN man legger TEKST vekt på runar@motormagazinet.no og pris. 7-seteren starter på kr 322.900,- Det er ikke bare storfamilien som burde være en normal kundegruppe til denne modellen, men de som har behov for et enormt bagasjerom med god plass vil være velegnet. Vanligvis vil de fleste bruke bilen som en vanlig stasjonsvogn med tredje seterad nedfelt, da rommer bagasjerommet hele 645 liter.

Praktisk

Førsteinntrykket av Citroën Grand C4 Picasso er opplevelsen av en gedigen plass, man får samme følelse av oversikt som i en pickup. Frontruten

er på hele 2m2 med delte A stolper som gir en panoramautsikt over trafikkbildet. Lys og romslighet blir forsterket av et av de største glasstakene i sin klasse, hele 1,04m i lengderetningen. Setene er høye med god støtte for lårene selv for personer over gjennomsnittslengden, men det som virkelig gjør førermiljøet spesielt er den optiske illusjonen av romslighet i en bil på bare 4,59 meter. Passasjerene blir også ivaretatt ved at maksimal plass for knærne er på 21,7 cm på andre seterad, 10,8 centimeter på tredje seterad. Citroën har også sørget for å gi rikelig justeringsmulighet for baksetene på andre seterad. Disse kan skyves hele 15 centimeter i lengderetningen. Dette er for å kunne utnytte plassen optimalt og ivareta fleksibiliteten son er MPVens varemerke.

MOTOR

Gulvet er også helt flatt for lettere transport med setene nedfelt, samtidig kan bilen omgjøres til en 5 eller 7-seter i en håndvending ved hjelp av ANSVARLIG REDAKTØR JON HENRIKSEN tredje seterads originale kinoseter. De foldes enjon@d-p.no kelt opp eller ned ved behov og har også ekstra oppbevaringsrom under sete i oppreist posisjon.

MAGAZINET

Store glassflater med delte A-stolper gir meget god oversikt over trafikkbildet samtidig som at førerplassen oppleves luftig.

Passasjersetet har innebygget massasjefunksjon, fell ut fotskammelen og len deg tilbake slik at stolen kan løse opp anspente muskler. Dette er utstyr du ikke forventer i denne prisklassen.

Citroën Grand C4 Picasso har moderne linjer uten det kasselignende designet vi ofte forbinder med en MPV.

26

Motormagazinet 2014


God komfort

Komfort har vært Citroëns varemerke og 7-seteren gjør det ikke noe dårligere på veien enn sin noe kortere 5-seters navnebror vi testet tidligere, selv om Grand Picasso har noe lengre akselavstand. Denne gangen kommer heller ikke svingegenskapene som noen overraskelse, relativt mykt understell vil vanligvis krenge litt i skarpe svinger. Grand C4 Picasso krenger minimalt og de har klart å kombinere komfort og svingegenskaper på en god måte. Begge disse bilene blir bygget på en helt ny plattform, faktisk var Picasso den første modellen i en lang rekke nye produkter fra PSA-konsernet bygget på EMP2 plattformen (Efficient Modular Platform 2). Modul plattformer har vi stiftet bekjentskap med tidligere da de fungerer omtrent som legoklosser hvor du bygger inn nye klosser for en annerledes biltype, men dette må være den første hybrid plattformen bygget av aluminium, strekkfast THLE-stål og en bakpart i kompositt. EMP2 plattformen alene innebærer en vektreduksjon på hele 70 kg. Nå er det Grand C4 Picassos tur til å nyte godt av denne plattformen.

Gamle fordommer

Siden Citroën har lagt stor vekt på å fremstå som et uavhengig merke med egne løsninger har enkelte kritikere vært skeptiske til kvaliteten. Det er på tide med en liten revurdering, for både Citroën

Fleksible løsninger er nøkkelordet i denne bilen. Frakter man seks passasjerer kan gulvet til sete nr.7 brukes til bagasjeplass.

og Peugeot ligger under konsernnavnet PSA. Dette konsernet samarbeider med Toyota om levering av småbiler og har også et samarbeid med Mitsubishi Motors. Ved siden av dette er PSA leverandør av motorer til en rekke konkurrerende bilmerker. Med PSA konsernet i ryggen har Citroën klart å bedre kvaliteten på sine produkter betydelig i den senere tid slik at det er på tide å legge bort gamle fordommer om Citroën som et ukurant merke med egne løsninger. Ser vi på Auto indeks undersøkelsen over kundelojalitet for biler fra 0-7-år har Citroën gått fra 20 plass i 2010 til 11 plass i 2014. VW og samarbeidspartner Peugeot følger på de neste plassene.

handleren omtrent samtidig med at Motormagazinet er på vei ut til dere. Cactus blir banebrytende både i design og økonomi med et forbruk på 0,31 l/mil fra en helt ny BlueHDi 100-motor.

Last ned info om NYHET! denne bilen Scan QRkoden med din smarttelefon

Nyheter

Ny prisliste til Citroën Grand C4 Picasso kom på vårparten med forandringer på betegnelsene for utstyrsnivået. Nå er Attraction rimeligste pakke fulgt av Nordic Edition og Nordic Edition High. Små forandringer i prisene ble det også siden vår demobil ble ca. 4000 kroneer rimeligere. Ny er også en 150 hk Blue HDi dieselmotor som filtrerer 99 prosent av dieselpartiklene og 90 prosent av NOx-partiklene. Dette er den første motoren i Grand C4 Picasso som er sertifisert til Euro 6 kravene, de andre motoralternativene blir oppgradert senere. Siden vi er inne på nyheter kan det nevnes at Citroëns storsatsning Cactus er på vei ut til for-

Baksetene har justeringer i lengderetningen slik at det blir bedre plass på rad tre om de setene er i bruk.

Citroe Picass

LastPRØVEKJØRT ned info om NYHET! denne bilen

CITROËN GRAND QRC4 PICASSOScan koden

med din MOTOR R4, diesel smartSLAGVOLUM 1,6 liter telefon EFFEKT 115 hk MOMENT 270 Nm GIR 6-trinns ETG automat Last ned info om NYHET! 0-100 KM/t 12,6 sek denne bilen TOPPFART 189 km/t FORBRUK BLANDET 0,40 l/mil Scan QRCo2 UTSLIPP 105 g/km koden EGENVEKT 1.320med kg din TILHENGERVEKT 1.500smartkg telefon LENGDE 4,59 m BREDDE 1,82 m HØYDE 1,63 m

Fiat 5

Merce

Last ned info om NYHET! PRIS FRAbilen Kr 322.900,denne PRIS PRØVEKJØRT

394.300,-

Scan QRkoden KONKLUSJON med din Det er på tide å tenke nytt, MPV er et meget smartpraktisk kjøretøy, velger man Citroën komtelefon mer en helt spesiell kjøreopplevelse i tillegg.

Grand Picasso er ca. 30 000 dyrere en sin lillebror, til gjengjeld er det hele 1873 liter bagasjeplass med nedfelte seter og to ekstraseter som kan benyttes etter behov.

Løsningen som forvandler Citroën Grand C4 Picasso fra stasjonsvogn med 1873 liter bagasjeplass til fem eller syv seters personbil Last ned info om NYHET! med bare noen få håndgrep, passer ikke bare denne bilen til storfamilien men også bedriftsmarkedet. Denne modellen bør du ikke overse. Scan QR-

koden med din 27 smart-

Motormagazinet 2014

Mini Co

Toyota Cruiser


Den italienske bilprodusenten Alfa Romeo er i ferd med å løfte seg tilbake til gamle høyder, de tråkker bokstavelig talt på gassen når de lanseres Alfa Romeo 4 C. En morsom, spesialdesignet sportsbil som vil vekke oppsikt når den dukker opp på veiene en gang neste år.

ALFA ROMEO

TRÅKKER PÅ GASSEN TEKST: JON HENRIKSEN FOTO: ALFA ROMEO

A

lfa Romeo har designet mange morsomme biler opp gjennom tiden, men salget har sviktet. Nå satser imidlertid eierne, som er FIAT-konsernet, for fullt og vil etter komme med flere nye modeller. Sportsbilen 4 C er en av flere med andre ord.

som velges på vippebryteren. Det hele ser lekkert ut. De som har sett og prøvekjørt Alfa Romeo skryter uhemmet av bilen, men påpeker at den er

trang, som sportsbiler flest. Langbeinte og de med ryggproblemer må altså finne seg en annen, tøff bil.

Kostbar, men...

Ala Romeo 4 C vil bli kostbar i Norge, men likevel blir den nok ikke priset høyere enn at den er oppnåelig for noen. Volumselger blir jo slike biler aldri. Fabrikken har fulgt den klassiske oppskriften med to seter, lav vekt, midtmontert motor og bakhjulstrekk. Motoren er en 1,8 liter med ca. 300 hestekrefter. Det kan også flere andre motoralternativer, men det er ikke helt klart ennå. Motoren er helt nyutviklet og skal etter planen benyttes i flere andre, nye modeller etter hvert.

Får skryt

Den nye 4 C kan karakteriseres som en helt ny, polstret sportsbil. Stolene er av karbon, trukket i skinn og microfiber. Dashbordet i bilen er digitalt og forandrer faktisk utseende og funksjonalitet etter hvilket «DNA»

Vi har kjøpt inn et parti 2011-modeller Volkswagen Golf Forsikring inkludert!

Lånefinansiering

3.95%

Alle bilene har forsikring inkl. i prisene. 3 mnd. kaskoforsikring inkl. veihjelp og leiebil. Nedre aldersgrense 22 år.

nom. flytende rente

Forutsetter 35% egenkapital

Godt utvalg av biler!

Låneeksempel: Kjøpesum Egenkap./innbyttebil Lånebehov

kr 149.000,kr 52.150,kr 96.850,-

Månedlig terminbeløp, 60 mnd.

1.953,-

Inkl. etablerings- tinglysnings- samt terminkostnader.

28

Motormagazinet 2014

Velg farge, - bensin eller diesel - godt utstyrte og vedlikeholdte modeller. Leveres verkstedkontrollerte. Finansiering tilpasset ditt behov.

Fra kun kr 149.000,Åpningstider: Man-fre 09.00-17.00 Torsdag 09.00-19.00 Lørdag 10.00-14.00

Dette er 6. generasjons Volkswagen Golf, den har fantastiske kjøreegenskaper. Har du ikke kjørt en slik før, bør du komme til Dahles Auto og bli begeistret!

Dahles Auto Halden

Dyrendalsveien 13B, Tlf. 69 17 81 00 - dahles-auto.no


ŠKODA HAR FLYTTET TIL DAHLES AUTO

VINN BÅT OG MOTOR! Vi feirer nybygget med Kom innom og prøvekjør en Škoda og å gi deg 1.99% rente du har muligheten til å vinne en Quicksilver eller valgfritt utstyr gummibåt med 6hk Mercury motor. Se siste annonseside! for kr. 20.000,-* Dahles Auto

Sarpsborg

Herbergveien 4, Tlf. 69 13 78 00 - dahles-aut

Åpningskampanje 10. - 21. juni *10% egenkapital ved leasing/forbrukerleie, 35% egenkapital ved lån, flytende rente 36 mnd.

Dahles Auto Sarpsborg

Herbergveien 4, Tlf. 69 13 78 00 - dahles-aut Motormagazinet 2014

29


KÅRET TIL

ŠKODA Octavia

ÅRETS FIRMABIL Dagens Næringsliv 23.10.2013

9/10 VG

AUTOFIL

DAGBLADET

DINSIDE

BROOM

www.skoda.no. Drivstofforbruk og CO²-utslipp fra 3,8 liter/100km, 99 gr/km. Pris veil. levert forhandler inkl. leveringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg. Avbildet modell kan avvike fra tilbudet.

ŠKODA Octavia 5-dørs kombi

Fra kr 243.800,ŠKODA Octavia stv

Fra kr 251.100,-

Sommerpakke til Octavia

kun kr 5.900,Kundefordel opptil kr 6.100,-

Pakken inneholder: Panorama soltak, delingsnett og bagasjeromsnett.

30

Motormagazinet 2014


ŠKODA Superb

www.skoda.no. Drivstofforbruk og CO²-utslipp fra 4,2 liter/100km, 117 gr/km. Pris veil. levert forhandler inkl. leveringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg. Avbildet modell kan avvike fra tilbudet.

Sommerpakke til Superb

DSG automatgir

Kundefordel opptil kr 5.970,-

Kundefordel opptil kr 16.100,-

kun kr 5.900,-

Pakken inneholder: Panorama soltak, Isofix foran, doble solskjermer foran.

kun kr 9.900,4x4 firehjulstrekk

kun kr 19.900,Kundefordel opptil kr 27.100,ŠKODA Superb stv

NYHET: ŠKODA Superb Outdoor

Fra kr 345.700,-

Fra kr 383.600,-

ŠKODA Superb stv 4x4

En Superb med eksklusiv utførelse. Lik utstyrpakke som Businessmodellen og i tillegg Outdoor-pakke, vinterpakke og skinn/alcantara interiør. Velkommen innom for mer informasjon!

Fra kr 385.000,Motormagazinet 2014

31


ŠKODA Yeti

BUDSTIKKA.NO/OSTLENDINGEN.NO. 14.02.2013.

”Denne gir deg mest SUV for pengene.” YETI: Testvinner på grunn av bilens kjørekomfort og interiørfleksibilitet. www.skoda.no. Drivstofforbruk og CO²-utslipp fra 4,6 liter/100km, 119 gr/km. Pris veil. levert forhandler inkl. leveringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg. Avbildet modell kan avvike fra tilbudet.

ŠKODA Yeti

Fra kr 244.500,ŠKODA Yeti 4x4

Fra kr 321.900,ŠKODA Yeti Elegance Sommerpakke til Yeti

kun kr 6.900,Kundefordel opptil kr 5.700,Pakken inneholder: Panorama soltak, vendbar bagasjemromsmatte og delingsnett.

32

Motormagazinet 2014

Nå med Business-pakke inkludert i prisen! Pakken inneholder: Alcantara eller skinnseter, parkeringsvarmer, tilhengerfeste, medietilkobling og parkeringsvarmer med fjernbetjening.

Kundefordel kr 29.000,ŠKODA Yeti Elegance fra kr 295.500,-


ŠKODA Citigo

Liten, men romslig ŠKODA Citigo er en rimelig og praktisk småbil perfekt for bykjøring. Bilen er full av praktiske løsninger og oversiktlig med sine store vindusflater.

www.skoda.no. Drivstofforbruk og CO²-utslipp fra 4,1 liter/100km, 95 gr/km. Pris veil. levert forhandler inkl. leveringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg. Avbildet modell kan avvike fra tilbudet.

Active Plus pakke

kun kr 3.990,Kundefordel opptil kr 7.410,Pakken inneholder: Fjernbetjent sentrallås, el. vinduer foran, aircondition og høydejusterbart førersete.

City pakke til Ambition og Elegance

kun kr 990,Pakken inneholder: 6 høyttalere, cruise control, nødbremseassistent, kjørecomputer, parkeringssensor bak og forberedelse for navigasjon.

Ambition Plus pakke

kun kr 3.990,Kundefordel opptil kr 8.900,Pakken inneholder: Aircondition, skinnratt og 14” Apus aluminiumsfelger.

ŠKODA Citigo

Fra kr 134.000,Motormagazinet 2014

33


ŠKODA Rapid Spaceback

www.skoda.no. Drivstofforbruk og CO²-utslipp fra 3,9 liter/100km, 104 gr/km. Pris veil. levert forhandler inkl. leveringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg. Avbildet modell kan avvike fra tilbudet.

Sommerpakke til Rapid Spaceback

kun kr 1.900,Kundefordel opptil kr 6.300,-

Pakken inneholder: Panoramatak, alarm og vendbar bagasjeromsmatte.

Navigasjonspakke til Rapid Spaceback og Rapid 5-dørs kombi

kun kr 1.900,Pakken inneholder: Amundsen navigasjon med kartverk for Vest-Europa og DAB+.

ŠKODA Rapid Spaceback

Fra kr 214.800,34

Motormagazinet 2014


ŠKODA Fabia

www.skoda.no. Drivstofforbruk og CO²-utslipp fra 4,2 liter/100km, 99 gr/km. Pris veil. levert forhandler inkl. leveringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg. Avbildet modell kan avvike fra tilbudet.

-20% på service bestillt i kampanjeperioden (Gjelder både Sarpsborg og Halden.)

ŠKODA Fabia Monte Carlo Sort tak, sort grill, sorte speilhus, sorte felger, sorte hjulbuelister, sportsunderstell, mørke lykter, sportsseter/interiør og 3-ekers sportsratt.

Nå kun kr 191.500,inkl. metallic lakk

ŠKODA Fabia Ambition Fresh Nå med Plus-pakke inkludert i prisen! Pakken inneholder: Climatronic, parkeringssensor bak, handsfree Bluetooth, stor kjørecomputer og multifunksjonsratt.

Nå kun kr 178.500,inkl. metallic lakk og Plus-pakke

Motormagazinet 2014

35


Ill. Foto.

PRØVEKJØR OG VINN! – PRØVEKJØR EN ŠKODA I KAMPANJEPERIODEN 10. -21. JUNI OG VÆR MED I TREKNINGEN AV EN QUICKSILVER/MERCURY 250 SPORT GUMMIBÅT MED 6HK MERCURY UTENBORDSMOTOR. SAMLET VERDI CA. KR. 20.000,-

Škoda i Sarpsborg, tidligere Motorhuset, har flyttet noen hundre meter til nybygget i Dahles Auto komplekset i Herbergveien 4 på Tunejordet.

-20% på service Dahles Auto bestillt i kampanjeperioden

Sarpsborg

Herbergveien 4, Tlf. 69 13 78 00 - dahles-auto.no

www.skoda.no

Dahles Auto 36

Sarpsborg

Motormagazinet 2014

Herbergveien 4, Tlf. 69 13 78 00 - dahles-auto.no

(Gjelder både Sarpsborg og Halden.)


Sommer hos Felleskjøpet! Kraftige, lettkjørte og kompakte plentraktorer! Castelgarden PXD 140 Plentraktor

13.990.-

La plenen klippe seg selv! Castelgarden XDC 140 Plentraktor

Robotklippere til alle plenstørrelser! ROBOMOW RC304

14.990.-

Castelgarden XM 130 Frontklipper

Plenstørrelse: opp til 400 m² 9.990.Klippebredde: 28 cm Perfekt for å vedlikeholde enhver liten hage.

ROBOMOW RC612

Plenstørrelse: opp til 1200 m² 14.990.Klippebredde: 56 cm For vedlikehold av en mellomstor hage.

ROBOMOW RC630

19.990.-

Plenstørrelse: opp til 3000 m² 19.990.Klippebredde: 56 cm Toppmodell. Alle funksjoner med fjernkontroll inkludert.

Kjøp en henger for tøffe norske forhold. Vi har kvalitetshengere fra Gaupen som tåler røff behandling. A1325T

B0516

C0620

Båthengere

14.295.-

Fra

7.895.-

6.495.-

Uten tipp kr 13.295,Tlf.: 03520 www.felleskjopet.no

Motormagazinet 2014

37


BYENS TRIVELIGSTE TRENINGSSENTER!

SERVICE | KOMPETANSE | OPPFØLGING

TREN I HELE SOMMER FOR KUN 999,-* (gjelder frem til 15. september)

u gratis Hos oss får dgsinstruksjon in kaffe og traentis Wifi! og gr 38

FREDRIKSTAD | QUALITY | ISEVEIEN | HALDEN

Les mer på www.fsc.no Motormagazinet 2014 Family Sports Club treningssentre finner du her: Askim, Elverum, Fredrikstad, Halden, Kongsberg, Kragerø, Løten, Moss, Rakkestad, Rommen, Sarpsborg Fram, Sarpsborg Quality, Skarnes, Trøgstad og Mysen.


PRØVEKJØRT SKODA OCTAVIA

ÅRETS BESTE BILKJØP? Skoda gjør store forandringer på 2013 modellen av Octavia. Større, lettere, rimeligere modell med forbedrede kjøreegenskaper er førsteinntrykket. Vi skal se på bilen som kan være årets beste kjøp i denne klassen.

Motormagazinet 2014

39


MOTOR MAGAZINET

TEKST OG FOTO FRODE SKARPNORD

S

frode@motormagazinet.no

koda har lang tradisjon med å levere de rimeligste modellene i VW-familien. Kvalitetsmessig troner Audi på topp tett fulgt av Volkswagen, men nå har Skoda nærmet seg betydelig og det er ikke det minste rart siden alle merkene deler samme konstruksjonsplattform. Fleksibiliteten i den nye MBQ-modulplattformen gjør at Octavia her økt lengden med ni centimeter og bredden med 4,5 i forhold til forgjengeren. I tillegg har akselavstanden økt med nær 10,8 centimeter. DetteTEKST har medført at beinplassen i bakseOG FOTO RUNAR JANSEN runar@motormagazinet.no tet har blitt bedre, men også bagasjerommet har vokst til formidable 590 liter uten å legge ned setene. Med nedfelte seter øker volumet til 1580 liter og det er meget bra plass til å være en 5-dørs kombi. Andre forbedringer er at 2013 modellen av Skoda Octavia er blitt 102 kilo lettere med MBQ-modulplattformen.

MOTOR MAGAZINET

god å kjøre. Vår demobil var dessuten utstyrt med 17 tomms felg og 225x45 profil på dekkene uten at bilen virket stump av den grunn. Litt mer dekkstøy blir det i motorveishastighet med dette felg-alternativet uten at vi fant dette plagsomt, men støydempingen i Octavia er også blitt mye bedre. Det er det ikke så langt opp til Premiummerkene på dette punktet heller.

Startpris fra 238 400

Vår demobil er som vanlig litt dyrene enn innstegsprisen. Motoren er en 2,0 liters diesel på 150 hk koplet sammen med en 6-trins DSG automat som sammen med alt ekstrautstyret høynet prisen til 400 000. Octavia har sikkerhetssystemer kjent fra andre biler i Volkswagen-familien, slik som Front Assist med nødbremsefunksjon, filskiftevarsler som holder bilen i rett kjørefelt, multikollisjonsbrems som reduserer risikoen for nye sammenstøt ved kollisjoner, tretthetsvarsler og fotgjengerbeskyttelse. Filskiftevarsleren var forresten et artig bekjentskap da du kan slippe rattet og bilen styrer inn mellom markeringslinjene automatisk, men ikke forsøk dette så mange ganger for da begynner bilen å si ifra med en pipelyd at du får konsentrere deg om kjøringen.

Komfortløsninger

Komfortløsningene som er mange, omfatter adaptiv cruisekontroll, trafikkskiltregistrering og fjernlysassistent samt en ny generasjon radio- og navigasjonssystemer. Vi fortsetter med valg av kjøremodus som er en helt ny funksjon på listen over ekstrautstyr. Denne leveres ikke bare til den nye Octavia, men til alle Skoda-modellene. Ved å velge en av modellene Normal, Sport, Eco eller Individual, kan du endre styreenhetenes innstillinger. Dette vil for eksempel endre atferden til motoren, automatgirkassen, servostyringen eller Climatronic klimaanlegg. Modellene Normal, Sport og Eco har faste innstillinger, mens modusen Individual kan endres som over.

Mer utstyr

Adaptiv cruisekontroll opprettholder ikke bare innstilt hastighet, men holder også avstanden til bilen foran deg ved hjelp av en integrert radar. Bilen din øker eller reduserer dermed hastigheten etter behov, og du kan glede deg over en enklere og mer behagelig kjøretur. Denne funksjonen er til stor hjelp ved kjøring på landevei og motorvei. Den reduserer også risikoen for ulykker som skyldes uoppmerksomhet.

MOTOR

Kjøreegenskaper

Kjøreegenskapene til Skoda Octavia skiller seg ikke nevneverdig ut fra Audi A3 og VW Golf når vi tar med at Octavia har lengre akselavstand, alle tre modellene bygges som kjent på samme moANSVARLIG REDAKTØR JON HENRIKSEN dulplattform og flere modeller blir jon@d-p.no det nok etter hvert. Octavia har også samme strategi som Golf med bakstillingen. Torsjonsaksel bak, mot full uavhengig fjæring på det største motoralternativet i både bensin- og diesel. Nå er det nok ikke så mange som vil merke forskjell mellom bakakselalternativene i vanlig trafikk, demobilen med enkleste alternativ er meget

MAGAZINET

Bakseteplassen har vokst med 3013 modellen.

Fronlyktene inkluderer LED kjørelys samt Bixenon hovedlys med AFS (Adaptive frontlight System).

Grillen har blitt ny med en iøynefallende kromramme som gir et mer dynamisk utseende. Tåkelysene har flere funksjoner og tilbyr hjørnelys funksjonalitet hvor tåkelyset lyser i den retning bilen kjører.

40

Motormagazinet 2014


telefon

Parkeringsassistent datinfo om NYHET!er verktøyet for de som synes BeQRious.com det er vanskelig å bedømme størrelsen på parkebilen ringsluker, de vil sette stor pris på denne assis-

tenten. Systemet hjelper deg med både langs- og tverrgående Scanparkering, QR- også i svingete gater.

koden Motorer

Chevrolet Trax

På bensinsiden med dinkan du velge blant de nye TSI turboladede bensinmotorene 1.2 TSI/85 hk, 1.2 TSI/105 smarthk Green tec, 1.4 TSI/140 hk Green tec og 1.8 TSI/180 telefonhk Green tec. Foretrekker du dieselmotor, kan du velge mellom den svært drivstofføkonomiske 1.6 TDI/90 hk, 1.6 TDI/105 hk Green tec og den kraftige 2.0 TDI/150 hk Green tec. Begge variantene tilhører ed at BeQRious.com en ny generasjon som ikke bare har økt ytelse og dreiemoment, men også lavere drivstofforbruk og utslipp.

d info om NYHET! bilen Scan QRFlere nyheter

Fiat 500 L

Når Motormagazinet ligger i postkassen er også koden stasjonsvogn-utgaven klar for det norske markedet og vimed tror at dindette vil bli selve norgesmodellen. Bilen har de samme forbedringene som på smart-men nå er prisene blitt justert ned 5-dørs utgaven, i forholdtelefon til utgående modell. Stasjonsvognen

at BeQRious.com dedinfo om NYHET! bilen

Scan QRkoden med din smarttelefon

Last nedatinfo om NYHET! generated BeQRious.com denne bilen

Ford Kuga

Scan QRkoden med din smarttelefon koster bare 7 000 mer enn 5-dørs kombi i alle motorer og modellvarianter.

Last ned info om NYHET! denne bilen

generated at BeQRious.com Stasjonsvogn får dere fra 245 400, men vi regner med at mange vil velge utgaven med 4x4. Stasjonsvogn med femte generasjon av Haldex fireScan QRhjulsdrift er på plass til 299 900. Den nye femte generasjonen Haldex 4x4 skal være kjappere, letkoden tere og ikke minst – ha en enklere konstruksjon med din enn forgjengeren.

smarttelefon

Last ned info om NYHET! denne bilen Scan QRkoden med din smarttelefon

PRØVEKJØRT SKODA OCTAVIA Skoda Octavia MOTOR SLAGVOLUM EFFEKT MOMENT GIR 0-100 KM/t TOPPFART FORBRUK BLANDET Toyota Hilux Co2 UTSLIPP EGENVEKT TILHENGERVEKT LENGDE BREDDE HØYDE PRIS FRA PRIS PRØVEKJØRT

R4, diesel 2, 0 liter 150 hk 320 Nm 6-trinns DSG automat 8,5 sek 218 km/t 0, 41 l/mil 106 g/km 1255 kg 1600 kg 4,65m 1,81m 1,46 Kr 238 400,kr 400 000,-

KONKLUSJON xxxxxxxx Octavia er bilen for deg som ønsker kjent VW-kvalitet til lavest mulig pris. 2013 modellen har blitt større, lettere og fått bedre kjøreegenskaper og dette burde være et godt argument alene, men modellen er også blitt rimeligere, derfor kan faktisk Octavia være årets beste kjøp i denne klassen.

Lyst og luftig selv uten soltak, soltaket er ekstrautstyr til kr 8 500,-

Bra materialkvalitet preger førermiljøet. Demobilen har forøvrig den dyreste utstyrsvarianten Elegance.

1580 liter bagasjerom med nedfelte seter er meget bra i 5-dørs kombi. Motormagazinet 2014

41


Et nytt bilsamarbeid ser dagens lys i Halden. Glenne Bil har blitt hovedforhandler av Opel, og sammen med Berg Bil, som ble etablert i desember 2013, skal man få fart på salget av nye Opel fremover. I det forrige Motormagazinet ble bildetekstene til to bilder i denne saken forvekslet. Her kommer bildene på nytt med riktig bildetekst.

Nytt bilsamarbeid i Halden

Glenne Bil har blitt hovedforhandler av Opel, og samarbeider med Berg Bil. Daglig leder Geir Nyheim (t.v.) og selger Egil Svendsen gleder seg til oppussing av lokaler og et fruktbart samarbeide med Berg Bil.

Raymond Aam (t.h.) og Pål Løchen Larsen har startet Berg Bil. Der selger de Opel og ellers det kunden vil ha.

jeep.no

3.599,pr mnd. eks. mva 36 mnd/45.000km Forskudd: 50.000 eks. mva

WRANGLER THE 4X4 LEGEND

2,8L 200HK CRD Automat Personbil fra 688.800,2-seter varebil kampanje 450.900,- inkl mva (381.173,- eks.mva) inkl fargetillegg Nye Jeep Wrangler Unlimited er her. Ny 200hk diesel motor, også i kombinasjon med automatgir, og nytt interiør. Spesialmodellen Sahara gir deg i tillegg alt av utstyr. Wrangler er en legende og et ikon som overgår alt annet i sin klasse. Wrangler er selve symbolet på kraft og kapasitet. Kompromissløse egenskaper er kombinert med autentisk 4x4 sjel. Wrangler er et eventyr på fire hjul. Historien er makeløs, imaget uovertruffent. Kongen er tilbake, Wrangler er her - alt annet er kopier! 5 års garanti

Råbekksvingen 1 - Tlf. 69 39 22 60 - www.rsabil.no/fredrikstad Åpent Man-fre: 09:00-17:00, Torsdag: 09:00-19:00, Lørdag: 10:00-14:00

42

Motormagazinet 2014

Hermod Strømnes Johnsen Daglig leder Mob. 90 15 95 08

Kåre Hals

Svein Tore Nilsen

Nybilansvarlig Mob. 90 77 33 46

Bruktbilansvarlig Mob. 47 26 12 60


Vi feirer VM i fotball med spesialtilbud

Hyundai ix35 Brazil Edition • Varme i rattet • Varme i for- og bakseter • Bi-Xenon hovedlys • Ryggekamera med 4,3" LCD skjerm Oppgradering til neste utstyrsniv • LED kjørelys og baklys Hyundai ix35 Brazil Edition • 2-sone klimaanlegg n • Varme i rattet Hyundai i30 Brazil Editio • Flaskekjøler ai ix35 Brazil Edition • Varme i for- og bakseter Hyund • Ryggesensor • Bi-Xenon hovedlys • Regnsensor • Ryggekamera med 4,3" LCD skjerm Oppgradering til neste utstyrsniv • Delskinnseter ,• LED kjørelys og baklys Tillegg for stv: kr 15 000 • Mørke ruter • 2-sone klimaanlegg n Les mer p hyundai.no ition Hyundai i30 Brazil Editio • Flaskekjøler Hyundai ix35 Brazil Ed • Ryggesensor • Regnsensor • Delskinnseter ,Plass til forhandlers logo og adresse. Gr tt felt m fjernes! Tillegg for stv: kr 15 000 • Mørke ruter

Kr 0,-

kr 309 900,-

fra kr 222 850,-

eirer VM i fotball med spesialtilbud

Kr med 0,- spesialtilbud Vi feirer i fotball fra kr 222 850,900,kr 309VM Les mer p hyundai.no

Vi feirer VM i fotball med spesialtilbud

Syv rs fabrikkgaranti: For vilk r og betingelser, se www.hyundai.no. Veiledende pris levert Oslo inkl. leveringsomkostninger (kr 8 900,-). Frakt til forhandler utenfor Oslo, rsavgift, vinterhjul og metallic lakk kommer i tillegg. Vi tar forbehold om trykkfeil og endringer. Avbildet modell kan avvike fra tilbudt modell. Forbruk blandet kjøring: ix35 Comfort: fra 0,53 l pr mil. CO2-utslipp: fra 139 g/km. NOx=131 mg/km. i30 Comfort: fra 0,53 l pr mil. CO2-utslipp: fra 123 g/km. NOx=6 mg/km

Plass til forhandlers logo og adresse. Gr tt felt m fjernes!

Syv rs fabrikkgaranti: For vilk r og betingelser, se www.hyundai.no. Veiledende pris levert Oslo inkl. leveringsomkostninger (kr 8 900,-). Frakt til forhandler utenfor Oslo, rsavgift, vinterhjul og metallic lakk kommer i tillegg. Vi tar forbehold om trykkfeil og endringer. Avbildet modell kan avvike fra tilbudt modell. Forbruk blandet kjøring: ix35 Comfort: fra 0,53 l pr mil. CO2-utslipp: fra 139 g/km. NOx=131 mg/km. i30 Comfort: fra 0,53 l pr mil. CO2-utslipp: fra 123 g/km. NOx=6 mg/km

) Privatleasing pr mnd (i20

*

) Privatleasing pr mnd (i10

*

k0)r 1 390,-

kr 990,-

Privatleasing pr mnd (i2

(ink l me tallic lak k)

) Privatleasing pr mnd (i10

*

Nykrbil99-0,-Eie eller leie? (ink l me tallic lak k)

eller leie? Ny bil - Eie eller leie? "Stadig flere velger

leie fremfor

Dagens Næringsliv 15.3.14

remfor egen "Stadig eie fleresin velger leiebil. fremfor

eie sin egen bil.

til private økte med 18 % i fjor" 18Leasing % i fjor" Dagens Næringsliv 15.3.14

kr 1 390,-

Dagens Næringsliv 15.3.14

(ink l me tallic lak k)

) Privatleasing pr mnd (i20

*

(inkl me tallic lak k)

kr 1 390,-

Hyundai i10 Brazil Edition (ink l me tallic lak k) • 5-seter

eie sin egen bil.

Leasing til private økte med 18 % i fjor"

*

Hyundai i20 Brazil Edition • Høydejusterbart førersete

• Oppvarmet ratt

• Fjernstyrt sentrall s

• Elektriske vindusheiser foran og bak • Bluetooth handsfree

Hyundai i10 Brazil Edition • Fjernstyrt sentrall • 5-seter • Oppvarmet ratt • Elektriske

s

Hyundai • Alarm i10 Brazil •Lettmetallfelger 5-seter •

Hyundai• Klassens i20 Brazil største Edition bagasjerom

Edition

Hyundai i20 • LED kjørelys

Brazil Edition

• Høydejusterbart førersete • Høydejusterbart førersete • Alarm

• Fjernstyrt sentrallsentrall s • Fjernstyrt

• Oppvarmet ratt

Kr 149 900,-

s

Kr 169 900,-

• Elektriske vindusheiser og bak • Bluetooth handsfree vindusheiser foran og bak foran • Bluetooth handsfree • Fjernstyrt sentrall s

• Klassens største bagasjerom

(inkl s metallic lakk) • Fjernstyrt sentrall • Alarm

• Alarm

• Lettmetallfelger Plass til forhandlers logo og adresse. Gr tt felt m fjernes!

(inklstørste metallic bagasjerom lakk) • Klassens • LED kjørelys

• LED kjørelys • Alarm

• Lettmetallfelger

Kr 149 900,-

• Alarm

Kr 169 900,-

Kr 149 900,-

Kr 169 900,-

(inkl metallic lakk)

(inkl metallic lakk)

(inkl metallic lakk)

(inkl metallic lakk)

Syv rs fabrikkgaranti: For vilk r og betingelser, se www.hyundai.no. Veiledende pris levert Oslo inkl. leveringsomkostninger (kr 8 900,-). Frakt til forhandler utenfor Oslo, rsavgift, vinterhjul og metallic lakk kommer i tillegg. Vi tar forbehold om trykkfeil og endringer. Avbildet modell kan avvike fra tilbudt modell. Forbruk blandet kjøring: ix35 Comfort: fra 0,53 l pr mil. CO2-utslipp: fra 139 g/km. NOx=131 mg/km. i30 Comfort: fra 0,53 l pr mil. CO2-utslipp: fra 123 g/km. NOx=6 mg/km. * Leieperiode: 36 mnd/45 000 km. Kontantandel: kr 30 000,- inkl mva. Termingebyr p kr. 106,- pr mnd. kommer i tillegg til oppgitt leasingleie. Etablering- og tinglysningsgebyr kommer i tillegg. Minimumskostnad 49.549,- og totalkostnad 74.756.- Nom. rente 5,95%

Plass til forhandlers logo og adresse. Gr tt felt m fjernes!

Syv rs fabrikkgaranti: For vilk r og betingelser, se www.hyundai.no. Veiledende pris levert Oslo inkl. leveringsomkostninger (kr 8 900,-). Frakt til forhandler utenfor Oslo, rsavgift, vinterhjul og metallic lakk kommer i tillegg. Vi tar forbehold om trykkfeil og

Avbildet modell fra tilbudtm modell.fjernes! Forbruk blandet kjøring: ix35 Comfort: fra 0,53 l pr mil. CO -utslipp: fra 139 g/km. NOx=131 mg/km. i30 Comfort: fra 0,53 l pr mil. CO -utslipp: fra 123 g/km. NOx=6 mg/km. og endringer. adresse. Grkan avvike tt felt Leieperiode: 36 mnd/45 000 km. Kontantandel: kr 30 000,- inkl mva. Termingebyr p kr. 106,- pr mnd. kommer i tillegg til oppgitt leasingleie. Etablering- og tinglysningsgebyr kommer i tillegg. Minimumskostnad 49.549,- og totalkostnad 74.756.- Nom. rente 5,95% 2

*

Åpningstider: man-fre 09-17, tors 09-19, lør 10-14

2

43

yundai.no. Veiledende pris levert Oslo inkl. leveringsomkostninger (kr 8 900,-). Frakt til forhandler utenfor Oslo, rsavgift, vinterhjul og metallic lakk kommer i tillegg. Vi tar forbehold om trykkfeil og Motormagazinet 2014 rbruk blandet kjøring: ix35 Comfort: fra 0,53 l pr mil. CO2-utslipp: fra 139 g/km. NOx=131 mg/km. i30 Comfort: fra 0,53 l pr mil. CO2-utslipp: fra 123 g/km. NOx=6 mg/km. - inkl mva. Termingebyr p kr. 106,- pr mnd. kommer i tillegg til oppgitt leasingleie. Etablering- og tinglysningsgebyr kommer i tillegg. Minimumskostnad 49.549,- og totalkostnad 74.756.- Nom. rente 5,95%

CE AUTO AS (tidl. Stamsaas Halden AS) Svinesundsveien 339, 1788 Halden - Telefon: 69 21 76 00 - www.ce-auto.no


Reise EDINBURGH

44

Motormagazinet 2014


EDINBURGH

Gr책tt, men likevel overveldende

Motormagazinet 2014

45


De grå steinfasadene og den like grå brosteinen kan gi Edinburgh et noe dystert førsteinntrykk. Spesielt når det regner, og det gjør det jo ofte, fremstår byen kanskje litt trist. La deg imidlertid ikke lure, for Edinburgh er helt overveldende. En by du garantert vil trives i og som du ønsker å komme tilbake til.

E

TEKST OG FOTO JON HENRIKSEN

dinburgh Castle ligger majestetisk på en av byens sju høyder og på mange måter nærmest passer på byens befolkning, slik den har gjort siden 1100-tallet. Midt mellom de grå, men altså likevel vakre georgianske og viktorianske bygningene finner vi parker med irrgrønt gress og en herlig blomsterprakt. Om ikke på hvert et gatehjørne akkurat, så høres liflige toner fra sekkepipene til kiltkledde menn både titt og ofte. Folkemusikktradisjonen står fortsatt sterkt i Skottland og sekkepipene bidrar til den gode stemningen.

Ny og gammel del

Byen er delt i to – den gamle og den nye bydelen. New Town ble bygd på 1700-tallet som et alternativ til Old Town, som begynte å bli nedslitt og helsefarlig å bo i. De to bydelene deles av hovedgaten Princess Street, som også er Edinburghs fremste shoppinggate. Sekkepipemusikere er det mange av i Edinburgh.

Edinburgh er en grå men likevel en grønn og trivelig by.

46

Motormagazinet 2014

Som i de fleste andre storbyer, er den gamle bydelen mest sjarmerende. Det er da også her Edinburgh Castle troner i all sin prakt og enorme størrelse i enden av Royal Mile. Denne gata strekker seg fra festningen og til Palace of Holyrood Palace, som er den offisielle residensen til det britiske kongehuset når de er i Skottland. Gata er vel en skotsk mil lang, altså ca. 1,8 kilometer. En passende spasertur med innlagt pubstopp, for det finnes mange vannhull på veien. Grønne åssider stikker opp i horisonten og minner oss mer om det skotske høylandet enn storbylivet.

En million i året

Royal Mile har imidlertid mye mer å by på enn leskende øl og maltwhisky. Ikke minst katedralen St. Giles er et vakkert skue, men afternoon tea på The HUB, som er en kafe i en nedlagt kirke er heller ikke å forakte. Desto nærmere man kom-


Bli med på spøkelsestur i dobbeltdekker.

Flott utsikt fra Edinburgh Castle.

mer borgen jo flere turister støter du på. Det kan i høysesongen bli trangt om plassen, så vær tidlig ute om morgen.

hemmeligheter og selvsagt er det smaksprøver. I bygningen på motsatt side ligger Camera Obscura and World of Illusiones. I fem etasjer finnes speil som gjør det mindre, større, bredere og forvandler deg til å bli en helt annen person enn den du egentlig er rent eksteriørmessig. Gå gjerne inn i mørkerommet og spioner på alle menneskene ute på gata. En artig attraksjon – spesielt for de yngste.

En million mennesker besøker Edinburgh Castle hvert år. Britisk og europeisk krigshistorie, fengselscellene og ikke minst kronjuvelene, er interessant å se nærmere på. Kronjuvelene kom tilbake til slottet i 1996. Den formidable utsikten over Edinburgh er i seg selv verdt et besøk. Foran inngangsporten til festningen er det stor plass. Her arrangeres den berømte Military Tattoo-festivalen i august hvert år. Det har bodd mennesker på denne klippetoppen helt siden åtte hundre år før Kristus. Slottet har vært kongebolig og selvsagt et viktig forsvarsverk.

Kompakt sentrum

Rett før man kommer til Edinburgh Castle, finner vi The Scotch Whisky Experience. Et godt alternativ om tiden ikke strekker til for et besøk på en et whisky-destilleri. I denne store bygningen får du kjennskap til whiskyproduksjonens mange

Edinburgh sentrum er kompakt og følgelig turistvennlig i den forstand at det er mulig å gå fra den ene severdigheten til den andre. Det fører også til at byens turistmyndigheter tilbyr en rekke vandringer av forskjellig slag. Historiske gåturer, pubvandringer og ikke minst spøkelsesturer. Du kan velge mellom turer til fots eller bli kjørt i en svart alt dobbeltdekker. En mann ikledd sort kappe er guide og forteller de mest grusomme spøkelseshistorier, der ingrediensene er mord, likplyndring, pest og krig. Skottland har en blodig forhistorie og det er til-

strekkelig å nevne navn som Braveheart, Mary Queen of Scots og Bonnie Prince Charlie.

Litterære figurer

Edinburgh oser ikke bare av historie, men også av kultur. Ikke minst har byen inspirert forfattere opp gjennom historien og litterære figurer som doktor Jekyll og Mr. Hyde, Sherlock Holmes og Harry Potter er alle «født» i Edinburgh. JK Rowling skal ha skrevet mesteparten av Potter-bøkene på kafeen The Elephant House på Royale Mile. Dan Browns suksessrike bok Da Vinci-koden har sitt klimaks i Rosslyn Chapel, som ligger en mil sør for byen. Et koselig område å besøke. De shoppingglade blir tilfredsstilt etter alle kunstens regler i Edinburgh. Mange av de store, velkjente kjedebutikkene og varehusene vi kjenner fra engelske storbyer som London og Manchester ligger langs Princess Street. I tillegg er det utall av mindre spesialforretninger. Det er bare bankkontoen og plassen i kofferten som er begrensningen når utvalget er så omfattende og prisene så gunstige.

Perler på en snor

Parallelt med Princess Street, på baksiden av hovedgata, ligger Rose Street. En gågate med puber, restauranter og butikker. En publunsj på ærverdige The Abbotsford er erkebritisk, sjarmerende og garantert vellykket. Den edvardianske puben med sitt vakre glassmaleri-tak har vært samlingssted for journalister, forfattere og intellektuelle i hundrevis av år. I en by der pubene ligger som perler på en snor, er det vanskelig å peke ut enkeltsteder som er bedre en andre, men puben The Halfway House i trappene oppfor Fleshmarket Close i nærheten av Waverley Station er innbydende siden den er byens minste pub.

Byens minste og kanskje mest særegne pub.

Edinburgh ligger ved den søndre delen av fjorden Firth of Forth. Havneområdet heter Leith og er i ferd med å utvikle seg til en mer moderne bydel. Fortsatt gjenstår mye arbeid, men man er godt i gang og havnen har etter hvert fått flere gode spisesteder, som blant annet satser på dagsfersk sjømat. Leith ligger en drøy halvtimes spasertur unna sentrum, men taxi og buss er gode løsninger. Busslinjene er 1, 11, 22, 34, 35 og 36. Den Motormagazinet 2014

47


engelske kongefamiliens tidligere feriebåt Royal Yacht Britannia ligger fortøyd i havnen og er gjort om til museum.

Smak på haggis

Edinburgh er et eldorado for golfspillere. Flere av banene ligger ikke langt fra sentrum. Legendariske The Old Course er den mest kjente banen, men baner som New Course, Kingsbarns Golf Links og North Berwick Golf Club er også attraktive. Mulighetene er altså mange i Edinburgh, og glem ikke å smake på haggis. Denne skotske nasjonalretten er lagd på sauemage, og ligner vår egen lungemos, så det er ingen grunn til å bli skremt. Curryen holder god kvalitet som så mange andre steder i Storbritannia og det samme gjør sjømaten. Det er bredt utvalg av fisk- og skalldyrrestauranter. Ledsaget av et glass vin, skotsk øl og ikke minst en solid maltwhisky, kan ferielivet knapt bli bedre enn i Edinburgh.

Mange flotte bygninger i Edinburgh.

Edinburgh Castle er turistattraksjon nummer en i Edinburgh.

FAKTA: EDINBURGH INNBYGGERE: 450 000 VALUTA: Britiske pund INTERNETT: www.visitscotland.se, www.edinburgh.org og www.edinburgh.com TIPS: Edinburgh Zoo, Grassmarket, Cockburn Street. Ta “hopp-på-og-av» buss for å gjøre deg kjent i byen. SHOPPING: Princess Street med CA, Debenham, Primark, Jenners og andre kjente britiske forretninger. SPISESTEDER: Pubene tilbyr god og rimelig mat. Hør i hotellets resepsjon eller skaff deg Eat Out-guiden. NATTELIV: Baren The Caley på Hilton, The Montheits i High Street og Tiger LIly på George Street er en god start. Senere er The Cabarat Voltaire i Blair Street, Lulu Bar and Night Club i George Street, The Bongo Club i Cowgate og Espionage i Victoria Street gode muligheter. HOTELLER: The Carlton (der vi bodde), The Caledonien, Edinburgh City Hotel, Apex City, Radisson Blu, The Rutland Hotel og Point Hotel. Det ligger ganske mange ungdomsherberger/hostals i sentrum.

48

Motormagazinet 2014


V

Sport Premium Edition KUN

Navi-Edition

KUNDEFORDEL

RDEL

00,-*

kr

2

kr

42.000,-

*

Gjelder Fores

KAMPANJEDAGER! KAMPANJEDAGER I MAI! 6.-16. MAI Premium Gjelder Outback Sport Lineartronic Edition

eartronic Navi-Edition

XV

OUTB

Sport Premiu

Navi-Edition

PELIGKSUBARU KJØREGLEDE DEL FORESTER FORFORESTER SUBARU NDE U

SUBARU XV

* S K K VAFRA LFRA IKRT409.800,EKR T

21 700

KUNDEFORDEL SUBARU * XV ,. FRA KR 359.800 kr Navi-Edition

42 000

359.800,* * Navi-Edition 409.800,,Inkl. navigasjon Inkl. navigasjon med 6,1” fargeskjerm . AV TRE mium 6,1” fargeskjerm er alltid sporty kjøreegenskaper, topp sikkerhet, Premed krVELG Gjelder Outback Sport og ryggekamera, «Off-road»-pakke og ryggekamera, mørke ruter EN PAKKER tion ition Edi i-Ed onic Nav artr onic Line g legendarisk driftssikkerhet. XV Classic 1.6I Lineartr Gjelder VED KJØP AV NY ymmetrisk firehjulsdrift og Subarus unikeSUBARU: Boxer-

unorge

FRA KR

*

VELG EN AV TRE PAKKER 409 .800,-* 359.800,-* Subaru Fredrikstad AS VED KJØP AV NY SUBARU: 2,95%

steklasses fremkommelighet og lavt forbruk. UTSTYRSPAKKE SERVICEPAKKE et klare valget for den aktive familie.

RENTEPAKKE

Bensin: forbruk 0,65–0,70 l/mil, CO2 150–162 g/km

TIL EN VERDI AV SERVICEAVTALE R NÅ! Send SMS med kodeord SUBARU til 2007. KR. 20 000,3 ÅR /45.000 KM

UTSTYRSPAKKE

SERVICEPAKKE

KAMPANJEDAGER I MAI!

Bensin: forbruk 0,63–0,69 l/mil, CO2 146–160 g/km

– stedet for det litt spesielle Stabburveien 1 - Fredrikstad Tlf. 69 70 03 33 - www.subarufredrikstad.no

RENTEPAKKE Sport Premium Edition

Forbruk Forester 0,57–0,70 l/mil, CO2 150–162 g/km. Forbruk XV 0,56–0,69 l/mil, CO2 146–160 g/km.

* Gjelder levert forhandler. Årsavgift kommer i tillegg. Det tas forbehold om trykkfeil og eventuelle endringer i spesifikasjoner fra fabrikk. Bildene kan avvike fra tilbudte modell.

6 . -TIL 1 6EN . M A I AV VERDI KR. 20 000,-

mørke FØLG OSS Inkl. PÅ FACEBOOK

529.800,-* 2,95%

SERVICEAVTALE 3 ÅR /45.000 KM

S

Bensin: forbruk 0,76 l/mil, CO2 175 g/km Diesel: forbruk 0,59–0,63, CO2 155–166 g/km

Forbruk Forester 0,57–0,70 l/mil, CO2 150–162 g/km. Forbruk XV 0,56–0,69 l/mil, CO2 146–160 g/km.

USTOPPELIG KJØREGLEDE

der levert Oslo. Årsavgift kommer i tillegg. Det tas forbehold om trykkfeil og eventuelle

FØLG OSS PÅ FACEBOOK www.facebook.com/Subarunorge

www.subaru.no * Gjelder levert forhandler. Årsavgift kommer i tillegg. Det tas forbehold om trykkfeil og eventuelle endringer i spesifikasjoner fra fabrikk. Bildene kan avvike fra tilbudte modell.

ner fra fabrikk. Bildene kan avvike fra tilbudte modell. Alle priser er inkl. mva.

runorge

ruter, sportspakke www.facebook.com/Subarunorge

J A PA N S K K VA L I T E T

Subaru leverer alltid sporty kjøreegenskaper, topp sikkerhet, god plass og legendarisk driftssikkerhet. Permanent symmetrisk firehjulsdrift og Subarus unike Boxermotor gir førsteklasses fremkommelighet og lavt forbruk. Subaru er det klare valget for den aktive familie. SUBARU FORESTER

SUBARU XV

PRØVEKJØR NÅ! Send SMS med kodeord SUBARUFRA til 2007. FRA KR * KR

409.800,-

Navi-Edition

Nav

Inkl. navigasjon med 6,1” fargeskjerm og ryggekamera, mørke ruter

Inkl. na og ryg

409.800,-* 35 Bensin: forbruk 0,65–0,70 l/mil, CO2 150–162 g/km

Bensin: fo

359.800,-*

VELKOMMEN INNOM FOR PRØVEKJØRING! VELG EN AV TRE PAKKER VED KJØP AV NY SUBARU:

Subaru Moss AS UTSTYRSPAKKE

SERVICEPAKKE

TIL EN VERDI AV -stedet for det littSERVICEAVTALE spesielle KR. 20 000,3 ÅR /45.000 KM Kvaenveien 2, 1529 Moss Tlf. 69 26 98 40 - www.subarumoss.no

Spo

Inkl. m

Subaru Fredrikstad AS AS52 Subaru Fredrikstad

RENTEPAKKE

2,95%

– stedet for det litt spesielle -stedet for det litt spesielle

Bensin: fo Diesel: fo

Stabburveien 1 - Fredrikstad Stabburveien 1, Fredrikstad Tlf. 69 70 03 33 - www.subarufredrikstad.no Tlf. 69 70 03 33 - www.subarufredrikstad.no

Forbruk Forester 0,57–0,70 l/mil, CO2 150–162 g/km. Forbruk XV 0,56–0,69 l/mil, CO2 146–160 g/km.

FØLG O

* Begrenset antall. Gjelder levert Oslo. Årsavgift kommer i tillegg. Det tas forbehold om trykkfeil og eventuelle

* Gjelder levert forhandler. Årsavgift kommer i tillegg. Det tas forbehold om trykkfeil og eventuelle endringer i spesifikasjoner fra fabrikk. endringer i spesifikasjoner fra fabrikk. Bildene kan avvike fra tilbudte modell. Alle priser er inkl. mva. Bildene kan avvike fra tilbudte modell.

www www.subaru.no www.facebook.com/Subarunorge

FØLG OSS PÅ FACEBOOK

Motormagazinet 2014

49


Golf har vært i markedet i 40 år og i løpet av disse årene er det solgt hele 40 millioner av denne bilen. Golf er med andre ord Europas mest populære bil og det er ingen tegn i tiden til at populariteten skal bli mindre. Nå kommer blant annet en elektrisk Golf på markedet, som mange venter på i stor spenning.

Over 30 millioner Golf er solgt i løpet av 40 år TEKST OG FOTO JON HENRIKSEN

1974–1983

1993–2001

1983–1992

1997–2004

Vårt STORE utvalg av oljer, filter, plugger, registersett, remmer, vannpumper, ventiler, løftere, pakninger og automatgirdeler gjør at vi kan hjelpe de aller fleste bileierne på det norske markedet. Om din bil er produsert i USA, Europa eller Asia, og om den er fra 1950 eller 2014 spiller ingen rolle. I tillegg har vi et betydelig lager med slitedeler og utstyr til amerikanske biler og light trucks. God service og gode priser er vårt varemerke, prøv oss neste gang du har behov for noe til din bil!

Holmegil 2, Iseveien, 1739 Borgenhaugen

Telefon 69 13 73 00 - e-post: support@sarpsborgmotor.no - www.sarpsborgmotor.no 50

Motormagazinet 2014


2004–2008

D

2008–2012

et var 29. mars i 1974 at den første Golfen rullet ut av produksjonslokalene i den tyske byen Wolfsburg. Siden har det altså blitt 40 millioner biler av denne typen. Et imponerende antall selv i europeisk målestokk.

seg for stadig nye rekorder. Opp gjennom årene har det kommet nye Golf-versjoner, som Golf II, II, IV, V,VI og VII. I tillegg har det kommet GTIutgaver og kabriolet. Firehjulstrekk og såkalt 4Motion er andre finesser som har dukket opp.

Overtok for Bobla

Topper i år også

Golf overtok på mange måter for den så like kjente bobla. En bil som hadde bakhjulstrekk og motoren bak. Golf brøt med denne tradisjonen og fikk forhjulstrekk og motoren foran. Golf ble og er en suksess. Bobla ble for øvrig produsert i i 21,5 millioner eksemplarer og nådde aldri Golfnivået, selv om salgstallene var sterke. Det tok bare ett år før Golf hadde solgt en million og siden har Volkswagen-konsernet notert

Det er nettopp disse endringene, disse tilpasningene som sterkt har bidratt til at Golf har maktet å holde stand. Det er foretatt forandringer underveis naturligvis, men Volkswagen har vært tro mot selve grunnkonseptet og klusset lite med design.

I Norge har Volkswagen solgt vel 200 000 Golf. Med det er Golf Norges mest solgte bilmodell gjennom alle tider her i landet. Golf regnes som en klasseløs bil. Det betyr i praksis at den passer for folk i alle aldre. Per april i år er det solgt 2.343 Golf i Norge. Med det topper bilen salgsstatistikken for enkeltmodeller foran Tesla (2.227) og Nissan Leaf (2.010).

Suksessoppskriften har man holdt på som naturlig er og kun foretatt justeringer for en ny tid.

50% på egendesignet tapet!

Få laget din egetdesignet tapet! Vi tegner tapetet til deg, etter de mål du måtte ønske. Ønsket mål og design sendes til: maria@deltagruppen.no

* pris pr m2 250,-

REKLAME

2013–present

Motormagazinet 2014

51


Selger Jan-Freddy Olsen (t.v.) og daglig leder Bjørn Tore Holm er fornøyd med salget av båter.

Hos oss er det høysesong, og mer enn nok å gjøre. Salget av både nye og brukte båter er bra, og vi har intensivert arbeidet med å få båter i opplag ferdig til båtsesongen. Det suverene sommerværet i fjor gjorde sitt til at båtinteressen har nådd nye høyder i år, forteller selger JanFreddy Olsen og daglig leder Bjørn Tore Holm i Wave Båt-Holm ved innkjøringen til Halden.

BRA SALG AV NYE OG BRUKTE BÅTER FOR BÅT-HOLM TEKST OG FOTO ØIVIND KARLSEN -Etter noen somre med mye kjølig vær og nedbør, var det et oppsving da sola tittet frem i fjor og ble over sommeren. Mange som er glad i båtlivet fikk lyst til å ta turen på vannet igjen, og en del bestemte seg nok for å investere i båt denne våren. - Vi hadde noen tøffe år fra 2008 til 2011, men så løsnet det litt igjen. Båt-Holm selger både nytt og brukt av båter og motorer. - Vi har i tillegg til utsalgsstedet et opplagssenter på 1000 kvadratmeter og verksted på 600 kvadratmeter på en sju måls stor tomt. Til sammen

52

Motormagazinet 2014

-Kjente merkenavn er de mest etterspurte båtene. Hovedmarkedet vårt er hytteeiere fra svenskegrensen til Fredrikstad, men vi har kunder fra mange steder i Norge.

Båt Holm AS er en del av Wave, Norges største kjede for forhandlere av fritidsbåter, utenbordsmotorer og utstyr. Båt-Holms fagkunnskap er kundens sikkerhet. I bedriften er man også stolte av å ha blitt ”Årets Mercury-forhandler” sju ganger på ni år. Firmaet ble etablert i 1964 av Bjørn Holm, faren til dagens daglig leder, som tok over roret i 1989.

- Internett skaper interesse, og det hender vi har objekter andre ikke har. Da reiser folk gjerne ganske langt for å få tak i drømmebåten, sier JanFreddy Olsen og Bjørn Tore Holm.

I 2002 fusjonerte Båt-Holm med HB Båt og Motor, og fikk med seg eier Harald Berg og samtidig en betydelig kunnskap på innboard-motorer. I 2004 ble Båt-Holm medlem av båtkjeden Wave.

har vi rundt 200 båter i opplag , og serviceoppdrag på ca. 600 motorer sier Bjørn Tore Holm.

Kjente merkevarer


Mye å gjøre

-Vi er 13 ansatte, som alle står på hver eneste dag. Det merkes godt når temperaturen ute stiger og det stunder mot sommer. Båter skal repareres, og klargjøres. Mange er utålmodige etter å komme på vannet, og vi jobber lange dager for å få fornøyde kunder. Men det er moro.

- Bedriften har også et omfattende delelager og vi fører et stort utvalg av rekvisita innenfor båtutstyr, båtpleie, elektronikk og vannsport.

dre båter, gjerne Skjærgårdsjeeper i størrelsen 17 til 22 fot er veldig etterspurt, forteller Jan-Freddy Olsen og Bjørn Tore Holm.

Nøkternhet

-Trenden viser at kundene våre har blitt litt mer nøkterne enn tilfellet var for noen år siden. Min-

Bjørn Tore Holm i hallen, der de har båter i opplag.

VI GJØR JOBBEN DER DU ER!

Kenneth R. Strand 902 60 214

Kai R. Strand 952 68 162

Halden bilglass og glass: Isebakken 30, 1788 Halden | haldenbilglass-kaistrand@hotmail.com Motormagazinet 2014

53


-Ramirent er like mye for privatkunder som proffkunder. Hos oss kan man leie alt av byggeutstyr, smått og stort. På landsbasis er vi en ledende leverandør av utleieutstyr, og nå mot sommeren merker vi en økende interesse fra privatpersoner. Det er alltid mye som skal gjøres i og rundt husets vegger i den lyse årstiden, forteller driftsleder Tor Erik Gunneng i Ramirent Halden.

Ramirent Halden har ti-års jubileum:

LEIER UT TIL BÅDE PRIVATKUNDER OG PROFFER

Ramirent i Halden har et stort tilbud, og du blir møtt av Trond Stene (t.v.) Tor Erik Gunneng eller Jon André Gjerstad. På bildes sees også distriktsleder Mette-Lise Sandtangen Hansen.

TEKST OG FOTO ØIVIND KARLSEN

H

aldenavdelingen har ti-års jubileum i år, og skal markere det den 20. juni. Det har vært ti gode år i Halden. I 2010 skiftet selskapet navn fra Bautas til Ramirent. Veidekke solgte Bautas til Ramirent i 2002, men man behold Bautas som merkevare frem til 1. juni 2010. Fire år senere var det klart for etablering av Haldenavdelingen. I Østfold har Ramirent også avdelinger i Fredrikstad og Rygge.

Samarbeid

Utvalget av byggmaskiner er stort. Her ser vi Mette-Lise Sandtangen Hansen og Tor Erik Gunneng.

54

Motormagazinet 2014

-Vi dekker hele Østfold, og avdelingene samarbeider godt. Det skjer ofte at lifter og anleggsmaskiner hentes et sted, også fra Oslo, og kjøres dit det er etterspørsel. På denne måten står vi heller aldri fast, men er alltid parate til å hjelpe kundene våre, forteller distriktsleder Mette-Lise Sandtangen Hansen.


Ramirent samarbeider med et bredt spekter av kunder innen bygg- og anlegg, industri, verft, offentlig sektor og private. Maskinparken oppgraderes jevnlig, og kundene får alltid kontrollerte og godkjente produkter når de leier.

Kontroll

-Vi er nøye på kontrollen. Før en kunde leier hos oss går vi over produktet som skal ut, ser på data og kontrollerer at alt er i orden. Vi vil for en hver pris unngå at det skjer ulykker når noen bruker produktene våre. Før en privatkunde tar med seg maskin eller lift, gir vi råd og veiledning og spør gjerne om bruksområder og behov. På den måten blir som regel kundene fornøyde. - De blir tatt på alvor og setter pris på ”briefingen” vi gir. Og for private er det ingen grenser for hva de kan leie -man trenger ikke noe spesielt kjørebevis eller sertifikat. Derfor er veiledning og research så viktig. De fleste privatkundene er likevel veldig bevisste, sier Tor Erik Gunneng.

Lifter

Ramirent skaffer alt nødvendig etterspurt utstyr. Til privatmarkedet går det mye i byggmaskiner eller ”lite-maskiner” og lettere utstyr som ”hvermansen” bruker hjemme. Lifter er et annet stort segment. Flere og flere innser at det er lurt å leie lift når man skal male huset eller drive med veldikeholdsarbeid i høyden. Og man kan leie lifter som går fra fem meter opp i lufta til 40 meter. Ellers leies det ut heiser og klatrestillaser, stillas og tak over tak, anleggsmaskiner, modulløsninger og containere, elektroprodukter og om vinteren er det stor etterspørsel på byggvarme-produkter.

Følger opp kundene

-I Halden er det tre ansatte. Ramirent har egen salgsavdeling som sørger for spesielt å følge opp proffmarkedet. Mange store aktører bruker oss, og vi følger hele tiden opp jobbene, og sørger for at kundene våre til enhver tid har det utstyret som trengs. - Ved å leie utstyr slipper man å ha kostbare maskiner på lager, og dessuten er det en miljøgevinst i det å leie, sier distriktsleder Mette-Lise Sandtangen Hansen i Ramirent Østfold. Lifter er det mange som leier, også private -som skal gjøre vedlikeholdsarbeid på huset. På bildet ser vi Mette-Lise Sandtangen Hansen og Tor Erik Gunneng.

Vi utfører alle typer reparasjoner og service! EU kontroll - Diagnosestilling - Klimaanlegg - Bilglass

Bil og Fritid Knivsøveien 16, 1787 Berg i Østfold Telefon 69 19 54 54 www.bilogfritid.no

Mekonomen

Bilverksted

45 års erfaring i bilbransjen! - E-post: post@bilogfritid.no Motormagazinet 2014

55


Ved Mosseveien i Råde ligger Gundersen SportsCar. Både ute og innvendig er det travel håndtering av biler og dekk. Gundersen SportsCar selger mye dekk og felger i Østfold, men hele Norge er egentlig hans marked. Geir Gundersen driver nemlig også med styling og diesel-tuning.

STYLER KOSTBARE BILER

Gundersen SportsCar med hele Norge som marked TEKST OG FOTO JON HENRIKSEN

D

et er primært voksne menn, 40 pluss, som har kjøpt seg en ganske kostbar Audi eller Volkswagen som velger å style bilene sine. ABT Sportsline fra Tyskland produserer kvalitetsstylingsprodukter og Gundersen Sportscar tar dette inn til landet, og monterer utstyret.

Blåser 50 000 kroner

ABT Sportsline er offisiell servicepartner for Audi og VW. Den tyske produsenten har maktet å forene kvalitet og innovasjon. Geir Gundersen har for lengst sluttet å kjøpe billigprodukter fra Polen og andre land. Det er kvalitet som gjelder. -Dette er styling for kresne bileiere og selv om man har kjøpt en kostbar bil, så blåser de gjerne 50 000 kroner ekstra på å få en enda sprekere bil. Samtidig er det viktig å finne balansen, slik at bilen er gjenkjennelig og ikke blir for annerledes

originalen, forklarer daglig leder hos SportsCar i Råde, Geir Gundersen overfor Motormagazinet.

Økt netthandel

Netthandelen øker hos Gundersen SportsCar. Færre og færre stikker innom forretningen, men de ringer eller sender en e-post med prisforespørsel. -Vi merker stor pågang på nett og telefon. Folk har ikke tid til å komme innom oss lenger, sier Gundersen og smiler bredt. Diesel-tuning på biler, båter og traktorer tilbyr også Gundersen SportsCar. Ved å sette inn en såkalt KCR-box blir dreiemomentene mer effektfullt, drivstoff-forbruket blir lavere og høyere dreiemoment gir bedre gassrespons.

Større effekt, mindre forbruk

-Den elektroniske effektboksen gir også optimal forbrenning. Alt i alt kan det kanskje virke noe selvmotsigende at man både kan øke motoreffekten og forbruke mindre, men det er fakta. En vanlig personbil kan spare fem prosent og på større maskiner er besparelsen opp til gele 20 prosent. - Salg av dekk og felger er en annen stor geskjeft for Gundersen SportsCar. Helt siden starten for 13 år siden har Geir Gundersen solgt tusenvis av dekk. Kundene kommer fra store deler av fylket, men brorparten bor i nærområdet samt i Fredrikstad og Hvaler. Gundersen SportsCar har tre fast ansatte i full stilling og to ekstrahjelpere. -Vi er fornøyd med tingenes tilstand og har stor kundekrets, sier Geir Gundersen.

Ny butikk i Moss - Utstyr til din pickup! Upstone Evolve, solid og vakkert. Mye tilleggsutstyr.

Pickup Moss as Tlf. 901 23 477 - www.pickup-moss.no

Rabekkgata 3 , Moss 56

Motormagazinet 2014

Geir Gundersen hos Gundersen SportsCar er fornøyd med tingenes tilstand.


Motormagazinet 2014

57


Dekk for et hvert behov i alle prisklasser 195/65 R15 Goodyear

750,-

205/55 R16 Goodyear

1095,-

• Personbil • Varebil • SUV • Lastebil • Traktor • Truck

175/65 R14 Goodyear

675,-

• Trillebår • Scooter • MC • ATV • Tilhenger • Camping

Halden Dekk AS Adresse: Knivsøvn. 4, 1788 Berg i Østfold Tlf. 69 19 55 75 - E-post: post@haldendekk.no Åpningstid: Man-fre: 7.30-16.00

www.haldendekk.no

I 10 år har Ramirent Halden leid ut maskiner og utstyr til proff og private Vi har utstyr til alle typer prosjekter, og kunnskapen om hva du trenger til jobben som skal g jøres. 20. juni feirer vi vårt jubileum med kake og kaffe i butikken. Stikk innom og se på vårt vareutvalg, og for en hyggelig prat.

Velkommen til vår flotte butikk i Knivsøveien 16!

 69 21 41 50 58

Motormagazinet 2014

halden@ramirent.no


Motormagazinet 2014

59


INTERVJUET

60

Motormagazinet 2014

CHRISTOPHER HASLIE


Christopher Haslie begynte som salgskonsulent hos Dahles Auto i Halden i januar i fjor. Etter godt over ett år i jobben, så kan vi fastslå at Haslie har funnet drømmejobben. Han stortrives nemlig i sin rolle som bruktbilansvarlig og selger av nye Volkswagen-produkter. Spesielt det å selge bruktbiler, mener Christopher Haslie er utfordrende og interessant. MAGAZINET

MOTOR

HAR DRØMMEJOBBEN! TEKST OG FOTO FRODE SKARPNORD frode@motormagazinet.no

MOTOR MAGAZINET

TEKST OG FOTO RUNAR JANSEN runar@motormagazinet.no

Christopher Haslie stortrives hos Dahles Auto MOTOR MAGAZINET

ANSVARLIG REDAKTØR JON HENRIKSEN jon@d-p.no

-Jeg stortrives her og kan knapt få noen bedre jobb. Det er et godt arbeidsmiljø, vi har gode produkter og kundene er hyggelige. Det kan altså ikke bli noen bedre hverdag, fastslår Christopher Haslie overfor Motormagazinet.

Bruktbilsalg krevende

Mesteparten av arbeidsdagen for Christopher

Haslie går med til å selge bruktbil. Det passer ham utmerket, for 27-åringen syns faktisk det er mest spennende å jobbe i bruktbilmarkedet. Bruktbilsegmentet er mer krevende og dynamisk geskjeft enn å selge nybil. -Det er alltid morsomt å levere ut en ny bil en kunde, så misforstå meg rett. Saken er den at bruktbilsalget krever mer av deg. Du må vurdere og regne på bilens verdi, jeg må bruke mer av meg selv og min kompetanse for å gjøre jobben riktig. Bare det å finne korrekt pris ut i markedet er i seg selv en øvelse som kan være vanskelig. Jeg liker at det er litt komplisert, sier en blid og engasjert Haslie.

Alle typer kunder

-Hvilke kunder finner vi i bruktbilmarkedet? - Det er alle typer mennesker fra de som skal ha en meget billig bil til de som er på jakt etter en mer kostbar bruktbil. Det er ikke lenge siden at jeg solgte en Audi A 5 til 350 000 kroner. Ikke akkurat en typisk bruktbil i manges øyne, men det beviser at spennvidden i både type bil og pris er stor. -Hvilke bruktbiler er mest populære og hva er gjennomsnittsprisen? -Golf er nok den aller mest solgte bruktbilen hos oss. Det er sjeldent at vi har en brukt Golf stående mer enn en ukes tid. Ofte selges bilen før den kommer i salgshallen. Mange jakter på bruktbiler i 100 000 kronersklassen, men som sagt det varierer veldig. Bruktbilansvarlig Christopher Haslie forteller at kundene er opptatt av pris, men veldig mange har også fokus på bruktbilens kilometerstand. Nesten i overkant sterkt fokus på akkurat dette.

INTERVJUET CHRISTOPHER HASLIE ALDER BOSTED STILLING FAMILIE

27 ÅR SARPSBORG BRUKTBILANSVARLIG/SALGSKONSULENT KJÆRESTE

FRITID

TRENING OG FOTBALL

Cristopher Haslie stortrives med selgerjobben hos Dahles Auto i Halden.

Motormagazinet 2014

61


Dynamisk bransje

-Mange vil at bilen ikke skal ha gått mer enn 150 000 kilometer. Det er for så vidt greit, men samtidig er det grunn til å understreke at nyere bruktbiler kan ha gått mye lengre og være i fin stand. Det er ikke lenge siden vi tok inn i en Polo som hadde gått 460 000 kilometer, så folk bør ikke engste seg for kilometerstanden i så stor grad som de ofte gjør, mener Haslie.

Når Christopher Haslie ikke selger brukte og nye biler til haldenserne, så pusser han opp nyinnkjøpt hus på harde livet. Når dette leses skal Haslie og hans samboer være flyttet inn i nytt hus. Det har altså vært lange og travle dager en periode.

-Det har gått unna om kvelden og i helgene, men har klart å holde fokus på salgsjobben likevel, sier Christopher Haslie som dog må innrømme at det har blitt lite trening på den tidligere fotballspilleren.

Christopher Haslie kom fra en salgsjobb i Amedia før han startet sin karriere i bilbransjen. Før det jobbet han som selger hos Infotjenester. -Jeg hadde det bra begge steder, men trives bedre med å selge bil. I bilbransjen skjer det noe hele tiden og ingen dag er lik. Man blir satt på prøver hele tiden og det er mer dynamikk i bilbransjen enn det jeg var vant til tidligere, så jeg har nok funnet drømmejobben. Det å selge Volkswagen er helt topp o jeg kunne nok ikke ha solgt noe annet bilmerke. Jeg har en forkjærlighet for Wolkswagen.

Arvelig belastet

-Har du alltid vært interessert i bil? -Jeg har alltid likt å ha gode biler og vært interessert i bil. Det kommer nok av at faren min (les: Tom Haslie, direktør for bilvirksomheten til Dahles Auto i mer enn 30 år) har påvirket bilinteressen min, men jeg kan jo ikke skru på biler. Jeg t rives med selve salgsprosessene og ikke minst lære om alt det som skjer på den teknologiske siden. Det skjer mye spennende på bilfronten om dagen, sier Haslie. jeep.no

Cristopher Haslie i Dahles Autos moderne lokaler i Halden.

NYE GRAND CHEROKEE Verdens mest praktfulle Jeep NYE GRAND CHEROKEE

Påskeklar JEEP! jeep.no

ToPP En l l E d mo Kun 1 stk

Verdens mest praktfulle Jeep

Grand Cherokee er den mest fantastiske Jeep som noensinne er laget. Dieselserien omfatter 3.0 V6 på 190 eller 252 hk. Bensinalternativene er fra 3.6 L til 6.4 Hemi, 290HK til 468HK. Alle utgaver med 8-trinns Grand Cherokee er Lden mest fantastiske Jeep som noensinne er laget. automatgirkasse. Grand3.0 Cherokee er selve - en ekte Dieselserien omfatter V6 på 190 ellerpremium 252 hk. flaggskipet Bensinalternativene firehjulstrekker med sjel, kraft og kapasitet. er fra 3.6 L til 6.4 L Hemi, 290HK til 468HK. Alle utgaver med 8-trinns Veil. pris med høyeste utstyrsnivå 190 hk kr 938 800,automatgirkasse. Grand CherokeeSummit er selve premium flaggskipet - en ekte firehjulstrekker med sjel, kraft og kapasitet. Veil. pris med høyeste utstyrsnivå Summit 190 hk kr 938 800,-

.

Påskepakke inkludert: Skiboks Takstativ Vinterhjul på alu-felger 2 stk. DVD-s pillere «HVIS DU UTSTYRER KONKURRENTENE MED TILSVARENDE MOTOR OG LIKE MYE UTSTYR, «HVIS DU UTSTYRER KONKURRENTENE MED BLIR DE KNUST AV JEEP» TILSVARENDE MOTOR OG LIKE MYE UTSTYR, Finansavisen Motor 18.1.2014 BLIR DE KNUST AV JEEP» Drivstofforbruk ved blandet kjøring: 7,5 l/100 km. Co2: 198 g/km. Vi tar forbehold om trykkfeil. Finansavisen Motor 18.1.2014 Drivstofforbruk ved blandet kjøring: 7,5 l/100 km. Co2: 198 g/km. Vi tar forbehold om trykkfeil.

ALT DETTE ER STANDARDUTSTYR I NYE GRAND CHEROKEE OVERLAND SUMMIT Blindsonevarsler med RearCross-Path Detection • Quadra-LiftTM luftfjæring • CommandView® Dobbelt glasstak • Kollisjonsvarsling med Crash Mitigation Elektrisk bakluke • Oppvarmet ratt av skinn & tre •CHEROKEE Adaptive Cruise ControlSUMMIT • DAB • Dobbelt eksosrør med rektangulært tverrsnitt ALT DETTE ER STANDARDUTSTYR I NYE GRAND OVERLAND 8.4’’ touchscreen med Harman Kardon 7.3 Surround • Naturaluftfjæring Pluss Premium skinn • Elektrisk justerbare førerseter, 8-posisjoner Blindsonevarsler RearCross-Path Detectionlydsystem • Quadra-LiftTM • CommandView® Dobbelt glasstak • Kollisjonsvarsling med Crash Mitigation 8-trinns Enter-N-Go system • Uconnect Smartouch navigasjon 20” alueksosrør felger • Pluss mye mer Elektriskgirkasse bakluke •• Keyless Oppvarmet ratt av skinn & tre • Adaptive®Cruise Control • DAB • • Dobbelt med rektangulært tverrsnitt

5 års garanti

8.4’’ touchscreen Harman Kardon 7.3 Surround lydsystem • Natura Pluss Premium skinn • Elektrisk justerbare førerseter, 8-posisjoner 8-trinns girkasse • Keyless Enter-N-Go system • Uconnect ® Smartouch navigasjon • 20” alu felger • Pluss mye mer

5 års garanti

JEEP Compass 2.2 lTd kr. 443.800,Råbekksvingen 1 - Tlf. 69 39 22 60 - www.rsabil.no/fredrikstad Åpent Man-fre: 09:00-17:00, Torsdag: 09:00-19:00, Lørdag: 10:00-14:00

62

Motormagazinet 2014

Hermod Strømnes Johnsen Daglig leder Mob. 90 15 95 08

Kåre Hals

Svein Tore Nilsen

Nybilansvarlig Mob. 90 77 33 46

Bruktbilansvarlig Mob. 47 26 12 60


Vi har levert kvalitetsbiler til fornøyde kunder over hele landet i mer enn 18 år.

Mercedes-Benz E-Klasse E 200 2,2 CDI Avantgarde, Lav km, navi 2013, 6 000 km, kr 439 000,-

Mercedes-Benz GLK 220 CDI Sportpakke, Aut, H.feste, 2010, 137 000 km, kr 355 400,-

Mercedes-Benz C-Klasse 180 Bensin, navi, delskinn, xenon, 2013, 39 000 km, kr 319 000,-

Mercedes-Benz C-Klasse 180 AMG Avantgarde, navi, delskinn, 2012, 17 000 km, kr 329 000,-

Mercedes-Benz E-Klasse 220 CDI Avantgarde, 170hk, skinn, navi, 2010, 42 000 km, kr 359 000,-

BMW X5 3,0 DA 245hk, 7 Seter, H.feste++ 2010, 34 000 km, kr 669 000,-

BMW 3-serie 320 D, xenon, sport int, delskinn, 2010, 72 000 km, kr 249 000,-

BMW X1 18S 2,0 TDi, Aut, xenon, soltak, 2011, 51 000 km, kr 329 000,-

Volkswagen CC 2,0 TDI R-Line, Aut, DSG, navi, xenon, 2011, 112 000 km, kr 302 500,-

Volkswagen Passat 1,6 TDI, Hig, Webasto, skinn, xenon, H.f 2011, 102 000 km, kr 225 000,-

Skoda Octavia Elegance, dsg, skinn, lyst interiør, som ny, 2014, 3 000 km, kr 299 200,-

Citroen C4 Aircross, Panorama, hengerfeste, som ny, 2013, 13 000 km, kr 273 900,Forbehold om feil i annonsen.

Grandahl Bil AS, Lilletuneveien 6B, 1711 Sarpsborg E-post: post@grandahlbil.no - www.grandahlbil.no

Klaus Grandahl Mobil: 909 50 314 Rune Grandahl Mobil: 909 50 326

Ståle Grandahl Mobil: 905 86 089 Finn Larssen Mobil: 905 50 979

Åpningstider: Mandag - Fredag: kl. 10.00-18.00 • Lørdag: 09.00-15.00

Motormagazinet 2014

63


Velkommen til årets happening

HALDEN 12.-15. JUNI 2014

HER HAR DU MULIGHET TIL Å TA EN PRØVETUR PÅ ÅRETS NYE MODELLER Besøk oss på torget i Halden og opplev hundrevis av flotte Harley-Davidson® motorsykler

for mer informasjon : ostfold.hog.no 64

Motormagazinet 2014


255 000,-

Klokkergürdsveien 9, Sarpsborg- Boks 46 - Tlf. 69 16 17 00 Man.-fre.08.30-17.00,tors. 08.30-19.00, lør.10.00-14.00 Motormagazinet 2014

65


Stig Jacobsen og Sven A. Fossum har fått nye lokaler i Rabekkgata 3 i Moss. Jacobsen monterer og Fossum selger planlokk og plantopper til pickupbiler. Markedet er hele landet, men Østfold, Oslo og Ski er prioriterte salgsområder.

Pickup Moss med ny butikk Pick Up Moss AS har åpnet ny butikk i Rabekkgata 3 i Moss, som ligger rett ved Melløs Stadion. Selskapet har spesialisert seg på utstyr til pick up-biler og kan nå vise frem sine produkter på en langt bedre måte enn tidligere. TEKST OG FOTO JON HENRIKSEN

S

ven A. Fossum startet med planlokk, plantopper og annet utstyr til pickup-biler på hobbybasis for åtte år siden. Etter hvert har det vesle selskapet vokst og hele landet er kunder av Pickup Moss AS, derfor kom behovet for egne lokaler.

Private markedet øker

-Nå kan bilforretningene i hele Østfold komme til oss å se på produktene. Det å visualisere produktene er enklere for alle parter, så vi har stor tro at dette vil gi oss ytterligere vekst i markedet. Salget har da også økt etter at vi flyttet hit i februar, sier

66

Motormagazinet 2014

Sven A. Fossum til Motormagazinet. Pickup Moss AS har mange kunder fra bilbransjen, altså merkeforhandlere. I tillegg øker det private markedet.

deler av markedet har også salgsøkning. Mange vil ha en stor bil når de skal på hytta, for bilene er praktiske og ganske rimelig sammenlignet med en vanlig personbil.

-Flere og flere kjøper seg pickup-biler – enten i jobbsammenheng eller som fritidsbil. Behovet for planlokk er følgelig økende, understreker Fossum.

-Bileieren vil gjerne at lasten ikke skal bli våt og derfor kjøper de planlokk. Penere blir det også, mener Sven A. Fossum, som importerer lokk fra Sverige, Hellas, Frankrike, Thailand og England. Salget av såkalte kufangere er et annet produkt som Pickup Moss AS selger mye av. Det samme gjelder hundebur.

Tørr last

Det er fortsatt entreprenører, håndverkere og gårdbrukere som kjøper pickup-biler, men andre


La oss hjelpe deg! Vi gjør bilen sommerklar. | EU-kontroll | Service | Reparasjoner | AC-service | Brems | | Forstilling | Støtdempere | Eksos | Diagnose | Glass | og mye mer | Våre verksteder i ditt distrikt: SARPSBORG Bilvarehuset Østfold AS Lande Auto AS Stordal Autosenter AS Tune Karosseri AS Sarpsborg Karosseri AS

69 97 00 00 69 10 24 50 69 16 76 50 69 14 47 77 69 15 54 66

GREÅKER Greåker Bilkontroll AS

69 14 45 22

SKJEBERG Skjeberg Auto AS

69 16 83 91

RÅDE Solgårds Auto AS 69 28 43 75 Svendsens Karosseriverksted AS 69 28 15 00

FREDRIKSTAD Fredrikstad Bilservice AS Motorhuset AS Fredrikstad RSA Bil Fredrikstad Auto Lisleby AS Magnus Motor

69 39 07 77 69 35 14 00 69 39 22 60 69 39 70 98 69 36 08 30

GRESSVIK Gressvik Servicesenter AS Autoservice Fredrikstad AS Østfold Auto Center AS

69 32 77 17 69 32 83 21 69 32 86 45

HALDEN Bil og Fritid AS Bakken Auto AS

69 19 54 54 69 19 61 80

RAKKESTAD Kirkeng Bil AS Rakkestad Bil & Service AS

69 22 98 55 69 22 15 65

Visste du at du får med Mobilitetsgaranti etter service på et av våre verksteder? Trenger du betalingsutsettelse på fakturaen så har vi ordninger for det også.

Motormagazinet 2014

67


Våren har startet hos oss! SPEEDFIGHT Fra kr.

18.990,-

JET FORCE Darkside før 29.900,- NÅ

StreetZone

kr. 24.990,-

Fra kr.

KISBEE Fra kr.

13.990,-

15.990,-

Tilbud! Hjelm, hansker og lås - Pakkepris kr. 1.500,Senda Xtreme 50 SM Fra kr.

26.990,Boulevard Fra kr.

14.990,-

Senda DRD Racing SM, Fra kr.

29.990,-

Følg oss på:

Vår kunnskap er din trygghet. Vi satser på service!

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Tlf. 69 19 56 20 - www.gilstedt.no 68

Motormagazinet 2014

Klargjøring og registreringskostnader kommer i tillegg.

Mm3 halden  

Motormagazinet Halden, utg. 3 2014

Mm3 halden  

Motormagazinet Halden, utg. 3 2014

Advertisement