De Dorps-Courant - juni 2022 - nr. 279

Page 1

JUNI 2022 - JAARGANG 26 - NR. 279 - WWW.DORPSCOURANT.NL

DE

DORPSCOURANT

INFORMATIEBLAD VOOR BEERS

o.a. • Van de redactie • Van wie is deze voordeur? • Vanuit de Dorpsraad Foto Floris van Heukelom

• Beerse stoep- en garageverkoop • Drie op een rij • In gesprek met José Verstappen • Wat doet de wijkagent?

• Onvergetelijke vakantie naar Brazilië • Nieuws van Juvia • Gefelicitaart • Activiteitenkalender


Foto voorpagina Groep 8

COLOFON

Boven van links naar rechts: Lotte Grutters, Cherena van Mil, Fien Hendriks, Daan van der Wiel. 2e rij van boven van links naar rechts: Dennis Hendrix, Noortje Bodden, Jenna van der Lockant, Jente Keijzers, Silke Hendriks; daarboven meester Rob. Onderste rij: Ties van Gemert, Tijn Selten. Het redactionele artikel over groep 8 komt ivm tijdgebrek in de volgende editie.

Sinds maart 1997 iedere 1e woensdag van de maand (m.u.v. augustus) gratis huis-aan-huis in het kerkdorp Beers, in een oplage van 1000 exemplaren. Gratis exemplaren Dorps-Courant kunt u afhalen bij Buurtmarkt Beers, Café de Spijker en 't Wapen van Beers. Abonnement voor buiten Beers € 40.-, buiten Nederland €60.- per jaar.

?

Kopij en tips richten aan: “Stichting Dorpskrant Beers” telefoon: 06 37309742 emailadres: redactie@dorpscourant.nl internet: www.dorpscourant.nl Meer nieuws in onze digitale versie, zie www.dorpscourant.nl De redactie behoudt zich het recht voor om berichten niet of gedeeltelijk te plaatsen.

Van de redactie En dan zitten we alweer halverwege het jaar, juni. De maand met de langste dag, de maand waarin de zomer officieel begint, de maand waarin we hopelijk mogen genieten van veel zonuren en heerlijk buiten genieten in de achtertuin, op het sportveld of het strandje. Over een kleine maand staat voor velen de zomervakantie ook alweer voor de deur; na twee jaar weinig tot geen vakantieplannen te hebben kunnen maken, is dit voor velen een moment om naar uit te kijken. Even eruit. Dat geldt ook voor de redactie Februari van de Dorps-Courant. In de maand augustus komt er geen Za Zo Week Ma Dorps-Courant uit, in september 1 verschijnt 2 weer de volgende 5 editie. Dus als er zaken zijn die 8 graag 9 6 7 jullie mee willen delen met dorpsgenoten, zaken die deze 15 16 7 14 zomer spelen, lever deze dan 22 23 20 juni 8aan 21 uiterlijk maandag via redactie@dorpscourant.nl 29 30 9 28

Redactie

Van wie is deze Beerse voordeur? Mail uw antwoord voor 10 juni naar redactie@dorpscourant.nl. Bij meerdere juiste antwoorden wordt geloot en wint u heerlijke kaas van Landgoed de Barendonk. De vorige deur van de maand was van de Fam. Thomassen, WPF Ghijssenstraat 16. Uit de verschillende inzendingen was Jos Gerrits de gelukkige. Hij heeft inmiddels de kaasbon toegestuurd gekregen.

Afscheid

Maartenskliniek op de afdeling neurorevalidatie. Een nieuwe baan en dus een nieuwe uitdaging waar ik ontVr Za Zo zettend naar uitkijk, ik6helaas 4 maar waardoor 5 ga stoppen als redactielid.

AFVALKALENDER 2022

Slaag jij - of je kind - voor het middelbare schooldiploma, laat Mei het ons weten. Vanwege de wet opZade privacyZomogen wijWeek helaas Ma niet meer de namen zomaar 2 3 de Dorps-Courant. 17 prijsgeven in Ook andere nieuwtjes, leuke 9 10 18 2 weetjes, mooie foto’s die betrekking op Beers, ontvangen 16 hebben17 19 9 we graag in onze mailbox.

23

24

Veel 30 leesplezier! DE

DORPSCOURANT

20 16

21 23

22 30

Augustus

Hallo allemaal!

In 2017 startte ik als redactielid van deze mooie dorpscourant waarna de actieve jaren bij dit blad voorbij zijn gevlogen. Ik heb Di Wo Do de afgelopen 4,5 jaar met veel plezier 1 mijn steentje 2 bijgedragen 3 aan dit mooie dorpsblad in sa8 9 de redactiele10 menwerking met den. 15 De gezellige vergaderingen, 16 17 luchtige sfeer en enthousiaste 23een fijne24 lezers22 maakte het tijd. Helaas is het voor mij nu tijd om afscheid te nemen en te starten met een nieuwe fase in mijn leven waarbij ik aan het werk ga als (neuro)psycholoog in de Sint Di

Wo

11

12

De vormgeving en druk wordt verzorgd door Flekx

De bezorging is in handen van Willemien

Week

Ma

Di

Wo

1 2 DEADLINE 10 7 8 9 9

uitgave 11 jul/aug 14 15 16 12Ma 2120 juni 2224.00u 23

Juni

Do

Vr

Za

6

7

17

18

19

20

21

12

13

14

Zo

Week

Ma

22

15

24 13

22

24 25 | www.ladco.nl 26 27 28 29 0652221966 | info@ladco.nl

2

13 28

1

8

PO

Peters Rit, Leuvert 19, tel. 06-20577023 Maart

Liefs, Malou

5

31

Linda Reijs

AFVALKALENDER

4

11

Marcel Linders

Piet, 18Harry, Linda, 19 Kayleigh 20en Marcel, bedankt voor de fijne sa25 26de gezellig 27 tijd. menwerking en Ik wens jullie heel veel succes met al het moois wat jullie nog gaan maken!

3

10

13

Piet Theunissen Kayleigh Usmany Harry Bardoel

29

Di

23 6

7

25 20

21

26 27

14 28

30

1

1

2

3

Wo

1

2

15

1

8

22 29 juni 2022

September

3

9

2

3


Vanuit de Dorpsraad... Er zijn een aantal werkgroepen werkzaam onder de vleugels van de dorpsraad. Deze werkgroepen zetten zich ieder op hun eigen manier in om ons dorp een beetje mooier, leuker of beter te maken. Alle reden om hen een keer in de schijnwerpers te zetten, bijvoorbeeld:

Werkgroep strandje

gemaakt. Lijkt het jou ook leuk om een aantal keren per jaar te helpen, geef je dan snel op. Dit kan via de dorpsraad (dorpsraadbeers@gmail.com) of via de leden van de werkgroep. Dit zijn Henriëtte Thijssen, Ingrid van Boekel, Esther Bodden en Sjors Vink. De werkgroep bedankt alle vrijwilligers weer voor de gezellige ochtend!

Op een zonnige zaterdag 7 mei is de opening geweest van het nieuwe strandseizoen. Met ruim 20 vrijwilligers is er hard gewerkt om het dorpsstrand van Beers weer helemaal klaar te maken voor een mooie zomer. Het volleybalveld is weer klaar gemaakt door het net op te hangen en het onkruid te verwijderen, de hagen rondom de parkeerplaats zijn gesnoeid, het houten kunstwerk “de das” is weer netjes in de olie gezet, de sloot is ontdaan van het onkruid en rondom de bomen is alles weer onkruidvrij

Rabo ClubSupport De dorpsraad doet dit jaar weer mee aan Rabo ClubSupport, een actie waarbij verenigingen een

IN MEMORIAM

anekdotes vertellen. Zoals over zijn voetbalcarrière. Hij begon ooit het seizoen als spits in het elfde team van De Valk in zijn voormalige woonplaats Valkenswaard. Hij scoorde aan de lopende band en dat ging niet onopgemerkt. Bijna wekelijks maakte hij daarna de stap naar een hoger team van de gerenomeerde club. Aan het einde van deze jaargang stond hij zelfs opgesteld in De Valk 1.

Ons bereikte het droevige bericht dat JAN TOONDERS op vrijdag 6 mei plotseling en geheel onverwacht op 64-jarige leeftijd is overleden. Jan was naast eigenaar van café-zaal De Spijker, dat al sinds mensenheugenis het clubhuis is van HBV, jarenlang vrijwilliger en sponsor van onze vereniging. Kort nadat hij in 1997 met zijn gezin op De Klef in Beers kwam wonen, raakte Jan in de ban van HBV. Hij begon als jeugdleider. Later maakte hij deel uit van het bestuur, was fanatiek supporter, leider van veteranenelftal, medeorganisator van de superloterij tijdens het jubileum en stond samen met Stannie achter de bar in de kantine.

Jan en zijn familie hoopten op een beter 2022, na de vervelende COVID-periode en de brand die de cafetaria van De Spijker op 19 december 2021 volledig in de as legde. Ze waren op de goede weg. Met hard werken krabbelden ze langzaam weer op. Totdat afgelopen vrijdag het noodlot toesloeg.

Jan was trots op zijn gezin. Trots op Roy als keeper van HBV 1. Trots op hoe Stannie en Roy de zaak runnen. Jan zelf was daarbij overigens op de achtergrond van onschatbare waarde. Fier op zijn oudste zoon Jan, die ook zijn eigen spuiterij heeft. Jan was een familieman en onafscheidelijk van Tycho de herdershond.

Jan bedankt voor alles. We gaan je enorm missen, maar we zullen je nooit vergeten! Ons medeleven gaat uit naar Stannie, Jan, Judith, Roy, Joyce, familie, vrienden en bekenden.

Het was een vertrouwd beeld dat Jan zijn witte Mercedes bus ontspannen door de Beerse straten stuurde. Voorheen met grote snor en daarna zonder gestoffeerde bovenlip. Hij was een echte voetballiefhebber, maar zijn grootste hobby was vissen. Hij was graag in gezelschap, maar kon ook stilletjes genieten op het terras. Al vielen de mussen van het dak: altijd droeg hij een lange broek, blouse en vaak ook nog een vest.

De familie Toonders wil iedereen bedanken voor het medeleven! Bedankt voor de vele kaarten, bloemen, appjes, mailtjes en persoonlijke belangstelling!

Kenmerkend voor 'D'n Toonder' waren verder zijn 'Valkeswirdse' tongval, zijn Bourgondische gastvrijheid en zijn gulle lach. Deze gulle lach zullen we helaas nooit meer horen. Wat ons rest zijn de mooie herinneringen aan deze aimable man. Hij kon prachtige

juni 2022

financiële bijdrage van de bank kunnen krijgen. De hoogte van de bijdrage wordt bepaald door het aantal stemmen van rekeninghouders op de betreffende vereniging. Het doel waaraan de dorpsraad dit jaar de bijdrage wil besteden is een hartveiliger Beers. Om Beers hartveiliger te maken moeten we o.a. meer investeren in onze AED’s. Het onderhoud, de kasten waarin ze ter beveiliging hangen, extra reservepads en wellicht nog een extra AED in onze kern. Dit zijn zaken die veel geld kosten. De investering betaalt zich terug in het feit dat de burgerhulpverleners in Beers altijd snel een goede AED in de buurt is wanneer zij een oproep krijgen. Die oproep kan de volgende keer misschien wel voor u of uw huisgenoot zijn. Mogen we op uw stem rekenen? De stemperiode is na de zomervakantie, van 5 tot en met 27 september.

Het was hartverwarmend!

3


Beerse stoep en garage verkoop Buurtvereniging 't Neie Huukske organiseert op zaterdag 9 juli weer het Marc Derks voetbaltoernooi. Aan het begin van de middag zijn de kinderen van de basisschool aan de beurt. Zij kunnen zich individueel aanmelden door een email te sturen naar veulingsraymond1@gmail.com o.v.v. naam, leeftijd en groep. Voor het toernooi voor volwassenen (aanvang 16 uur) kunnen teams van minimaal 5 spelers zich via hetzelfde emailadres aanmelden.

DE

DORPSCOURANT

Op zondag 3 juli a.s gaan we het weer proberen, (oude datum van Beers Best) de eerste Beerse stoep en garage verkoop. Dus ruim dan je zolder of garage op voor dit Beerse evenement Vanaf 10:00 tot 17:00 kun je dan je 2e hands spullen verkopen vanaf je inrit of garage. (Dus niet op straat) De kosten zijn Gratis, wij zorgen voor het bekendmaken van dit evenement via de diverse weekbladen en social media. Wat je zelf kan doen is je huis of garage te versieren met vlaggen en ballonnen zodat je goed kenbaar maakt dat je mee doet aan dit evenement. Opgeven kun je doen door een

4

e-mail te sturen met je naam adres en telefoonnummer naar a.heuvel@home.nl Het enige is wat we wel vragen is een kleine bijdrage aan de stichting ALS Nederland (niet verplicht) Te zijner tijd krijgen de deelnemers bericht over de regels die in acht moeten worden genomen (Gemeente land van Cuijk) In de Dorpscourant van juli worden de deelnemers gepubliceerd alleen dan zonder e-mail adres. Opgeven kan tot en met 15 juni a.s Met vriendelijke groet, Stichting Kloosterfeesten Beers

juni 2022


Reacties op onverantwoord rijgedrag: In een eerdere blog heb ik geschreven dat er een aantal weggebruikers nogal onverantwoord rijgedrag vertoont. Hierop heb ik een behoorlijk aantal reacties gehad van personen die het geheel met mij eens waren. Ook op de weg naar Mill gebeuren rare zaken! Daar is zelfs een snelheid van ca. 120 km per uur gemeten terwijl er maar 60 km per uur gereden mag worden. Inmiddels zijn er door een fractie vragen ingediend welke maatregelen de gemeente nog kan nemen. Het belangrijkste is dat naast handhaving we vooral bewust moeten zijn van ons eigen gedrag binnen maar ook buiten de bebouwde kom!

N 321: Uit navraag is gebleken dat de Provincie start met de reconstructie van het wegvak 3.8 tot ca. 6.7. Dit is het deel van de N 321 gezien vanuit Beers beginnend voor Gassel tot aan de dijk bij Grave. In een later stadium worden de andere delen van deze weg aangepakt. Dus vooral aan de betrokken bewoners het advies: blijf de voortgang volgen!

Kraaijenbergse Plassen en Heeswijkse Plas verordening: Deze verordening is onlangs op 19 mei in de gemeenteraad vastgesteld. Op de eerste verordening uit 2005 zijn een aantal zaken gewijzigd. Zo is er een speciale hondenuitlaatplaats aan het water gekomen aan de Heeswijkse Plas ten noorden van het park de Heerlijckheid aan de Raamweg. Op dit moment, nu ik deze blog moet schrijven i.v.m. de inlevertijd van de kopij voor de DorpsCourant, is het nog niet duidelijk of dergelijke plekken ook aangewezen worden bij Beers en Linden. Zou wel fijn zijn dan weten de hondenbaasjes precies waar ze hun hond kunnen laten zwemmen! Ook zijn er oeverdelen waar de boten niet binnen 5 of 20 meter van de oever mogen komen. Het is te hopen dat de gemeente dit goed aan gaat geven want anders is handhaving een onmogelijke klus! Wat mij op de plankaart, die bij deze verordening hoort, is opgevallen dat deze regel niet geldt voor de oever langs de weg De Bungelaar en bij de zwemstranden bij Beers en Linden! Bij het strand van de Heeswijkse Plas moet men wel 20 meter met de boten uit de oever blijven. Zou wel fijn zijn dat de dorpsraad dit nog goed onder de aandacht heeft gebracht in het stakeholders-overleg op 16 mei jl. Vorige zomer is het herhaalde malen voorgekomen dat schepen gevaarlijk dicht bij de drijflijnen van het strandje kwamen varen c.q. liggen. Voor geoefende zwemmers, die buiten de drijflijnen zwemmen en duikers is dit een super gevaarlijke situatie!

CAFE

zaal

CATERING

nu bij onze lunch

EEN LEKKER LUXE

BAKKERSBOL

VAN DE LOKALE BUURTMARKT

in ons eigen Beers

Reacties ontvang ik graag: Henriëtte Thijssen - 06-53718923 henriette52@home.nl

juni 2022

cafetaria

5


DRIEOPEENRIJ

Iedere maand worden aan 3 personen de volgende 15 vragen gesteld. De vragen zijn steeds dezelfde. Ze luiden: 1. Wat is je leeftijd en waar en met wie woon je? 2. Hoe ziet je gemiddelde dag eruit? 3. Wat zijn je hobby’s? 4. Noem eens een slechte eigenschap van jezelf? 5. Als je morgen wakker zou worden en je had 1 nieuwe kwaliteit of mogelijkheid erbij, wat zou dat dan zijn? 6. Is er iets waar je al heel lang van droomt? En waarom heb je het nog niet gedaan? 7. Wat is je grootste blunder? 8. Met welk merk of product zou je jezelf willen vergelijken en waarom? 9. Welke goede eigenschap heb je van je ouders? 10. Stel: je woning staat in brand. Wat neem je beslist niet mee? Waarom? 11. Wat is het beste/slechtste cadeau dat je ooit gegeven/gekregen hebt? 12. Waar bracht je je laatste drie vakanties door? 13. Met wie zou je 24 uur willen worden opgesloten? 14. Wat zou je in Beers veranderd willen zien? 15. Wie uit Beers heb je gevraagd om de volgende keer deze vragenlijst in te vullen.

Freek Meulepas

DE

1. Ik ben Freek Meulepas, bouwjaar 1980 en ik woon samen met mijn vrouw Yvonne en onze kinderen Janneke (6)en Lars (5) aan de Broekhofsestraat. Geboren in Wilbertoord, vanaf 2005 ben ik samen gaan wonen met Yvonne in Mill en in 2009 zijn we in Beers terecht gekomen. 2. Mijn dagen variëren nog wel eens. Het ligt er aan waar mijn hulp gewenst is. Bedrijven kunnen mij inhuren als onderhouds- en storingsmonteur voor uiteenlopende werkzaamheden. Dat kan variëren van korte onderhoudstops tot een langdurig project van enkele maanden. Doorgaans begin ik om 7.00 met werken tot een uur of 17. Daarna nog even ravotten met de kindjes tot dat ze naar bed moeten. Op woensdagavond is oefenavond van de Brandweer waar ik graag naar toe ga. De rest van de tijd vult zich vanzelf met andere karweitjes of met het Oranjecomité Beers om de koningsdag te organiseren op het burg v.d. Braakplein. 3. Mijn grootste hobby is de Brandweer. Sinds 2013 ben ik vrijwilliger bij de brandweer in Cuijk en mag ik meerdere taken vervullen zoals chauffeur, instructeur, schipper en bediener van de hoogwerker. Verder werk ik graag aan ons huis om het stukje bij beetje verder op te knappen. 4. Ik ben erg slecht met verjaardagen, trouwdatums, enz. Dat zal wel komen omdat ik er voor mezelf niet zo veel om geef… 5. Dat ik sneller wakker word en eerder langs mijn bed sta, scheelt nog wel gehaast in de ochtend. Misschien helpt eerder naar bed gaan ook wel. 6. Ja, dat ons huis wat verder klaar is. Op zich is er niks mis mee, maar een overkapping achter, een nieuwe schuur, o ja en de keuken nog een keer. Dan wordt het lijstje wat korter. Tja, de tijd vliegt… 7. Geen idee, ik heb het niet onthouden… 8. Met de Hornbach, want er is altijd wat te doen! DORPSCOURANT

9. Ik denk behulpzaam en gezellig, van allebei een beetje. 10. Ik hoop het niet, want dat moet ik nog menig oefenavond aanhoren… Als we zelf maar veilig buiten staan, de rest zal wel. 11. Het beste cadeau wat we onze kinderen gegeven hebben is toch wel de trampoline. Het was nog een klus om hem in te graven, maar ze grijpen elke kans aan om er op te gaan. 12. De Utrechtse Heuvelrug, Valkenburg en Drenthe. Toevallig de eerste 3 vakanties met onze caravan. 13. Als ik dan toch 24u opgesloten word, dan doe maar een 24uurs dienst bij de beroepsbrandweer. Heb ik dat ook een keer meegemaakt. 14. Eigenlijk niets, ik vind het mooi dorpje om te wonen. 15. Ik heb een van mijn nieuwste brandweercollega’s gevraagd, Stefan Hermens.

Nathan Martens

1. Hallo, ik ben Nathan Martens, 20, samen met mijn moeder Adri en bonus vader Riny woon ik Op het hof 14. Hier woon ik inmiddels tien jaar. Met mijn vader Albrecht en bonus moeder Maike woon ik 20 jaar in Padbroek in Cuijk. 2. Mijn wekker staat voor een schooldag van ma/di/wo altijd om 06:30. Ik volg de opleiding Sport en Bewegingscoördinator op het CIOS Rijn IJssel. De rest van de week word er gewerkt als hovenier en stage gelopen. Ik loop nu tijdelijk stage bij XXS Kinderopvang in Cuijk. 3. In mijn vrije tijd ren ik vaak achter de bal aan bij HBV in het 3e/4e elftal. Doordeweeks train ik gezellig 2 keer mee met de selectie van HBV. Verder steun ik Jong Nederland doordeweeks op de vrijdag avond. Uiteraard ben ik niet vies van een drankje, dus ik ga graag op stap in Nijmegen of naar festivals. 4. Ik heb een hekel aan verliezen. Als ik bordspelletjes speel, kaartspelletjes, wed-

6

strijden. Moet ik van me zelf zeker niet als laatste eindigen. Dat zou een straf voor mij zijn. 5. Hoe vet zou het zijn om te kunnen tijdreizen! Als ik naar achter leun op me stoel en na denk wat je dan allemaal kan doen en betekenen. Gezellig een avondje stappen met moeders in haar jongere jaren, controleren of ik mijn examen haal, vooruit kunnen zien of ik ga winnen met een potje kaarten. Handig toch? 6. Ik zal graag een groot huis willen hebben in Oostenrijk. Een huis waarbij ik alles in kwijt kan en vrienden/ vriendinnen kan uitnodigen om te logeren. Uiteindelijk de piste op te kunnen, elke week snowboarden in de open natuur. 7. Mijn grootste blunder is op vakantie in Denemarken gebeurd. Ik was 13 jaar en gezellig met de familie op stap met het idee om te gaan rodelen. Er werd duidelijk verteld dat je moest remmen in de bocht. Nu kun je het natuurlijk raden, Nathan doet wat die zelf wil en gaat gas bij geven in de bocht. Vervolgens vlieg ik met het karretje de baan af en rol tientallen meters naar beneden. Uiteindelijk toch goed afgelopen, met een paar littekens als herinnering. 8. Ik vergelijk me zelf met een computer. Als je te veel dingen tegelijk van me verlangt, raak ik in de war en loop ik vast. 9. Gul zijn, veel voor andere doen en willen helpen. 10. Ik laat mijn bedden lakens, en dekens liggen in de kast. Ik heb namelijk een 1persoons bed. Dat zou een mooie reden kunnen zijn om over te stappen naar een 2persoons bed. 11. Op Job Thomassen zijn verjaardag hebben ik en mijn vrienden duizend dobbelstenen bij Job naar binnen weten te krijgen. We hebben door het huis de dobbelstenen verstopt. Het leuke hieraan (vind ik) is dat we af en toe nog berichten krijgen dat er op de gekste plekken nog dobbelstenen gevonden worden. 12. Een weekje in Nederland bij Renesse, een week in Oostenrijk, en een paar dagen rustige vakantie in Italië. 13. Ik zou wel opgesloten willen zitten met opa voor een dag. Mijn opa die heeft altijd leuke en interessante verhaaltjes te vertellen. Als ik een flesje rode wijn mag openen en ik naar hem kan luisteren vliegt de dag voorbij. 14. Veranderen.. Ik zal niet perse iets veranderen. Zal het lekker dorps willen houden. Maar toch zou een supermarkt mij niet verkeerd lijken. Misschien op de plek van slaap sfeer? 15. Cindy Verwaaijen juni 2022


Patricia Vaessen 1. Hoi, ik ben Patricia Vaessen van den Heuvel en ben 49 jaar. Ik woon met mijn man Pascal en onze 2 zonen Juul 18 en Cas 17 op Grotestraat 9 de voormalige kapperszaak/ winkel van mijn ouders. 2. Rond 7.45 uur sta ik op spring onder de douche en ontbijt, rond 9.00 uur fiets ik naar mijn werk bij Livera in Cuijk. S’avonds speel ik graag een potje tennis of maak ik een wandeling. 3. Mijn hobby’s zijn mountenbiken met vriendinnen of met Pascal een potje tennissen een goed boek lezen en skiën. 4. Ik kan slecht nee zeggen en koken dat kan ik ook niet. 5. Alle ellende en onrecht in de wereld laten verdwijnen. 6. Gezond blijven en in de toekomst mooie reizen maken. 7. Blunder? Ik denk dat die nog moet gaan komen maar hoop natuurlijk van niet. 8. Met een oude diesel kom niet goed op gang maar als ik eenmaal bezig ben dan

loopt het ook. 9. Behulpzaam zijn, en slecht nee kunnen zeggen, sociaal zijn. 10. Mijn man en kinderen en verder zie ik wel wat ik op de weg naar buiten tegen kom mee kan nemen. 11. Mijn nieuwe skischoenen, na jaren skiën op schoenen waar ik elke keer weer opnieuw

krampen van kreeg was dit echt het beste cadeau wat ik me kon wensen. 12. Onze laatste vakantie was eindelijk weer na 2 jaar Corona lekker skiën in Bramberg met ons gezin, de vakantie daar voor was een midweekje naar Castricum in corona tijd en de vakantie daarvoor was een wintersport in Schruns waarna de Corona uitbraak kwam wij hebben toen echt gelukt gehad en zijn daar goed van terug gekomen 13. Gewoon lekker vrij zijn ik wil niet opgesloten zitten 14 De drempels en klinkers (deze zorgen voor veel geluidsoverlast) in de Grotestraat en dat er geen landbouwvoertuigen meer door het dorp mogen rijden met hun zware karren welke geen rekening houden met de snelheid waardoor ook veel geluidsoverlast is al s’ morgens heel vroeg (vanaf een uurtje of 6 )!! 15. Dominique Ladage- van de Vorle mijn bijna buurvrouw Kopij aub inleveren vóór 10 juni

Concert in de Lambertuskerk in Beers! Van Musical tot Bach, tweede pinksterdag 6 juni 15.00 uur

orgel en stem bezig te zijn. Hij is organist in diverse kerken in Boxmeer en Nijmegen en repeteert iedere week een uurtje op het orgel van Beers om het te ‘smeren’ en dus te laten ‘presteren’! Maria is privédocente Nederlands en Frans en ontwikkelt lesmateriaal voor een overhoorprogramma; daarnaast verricht zij veel bestuurswerk en is zij op De Steen- vrijdagmiddagen vrijwilliger bij de Buurtmarkt in Beers. Zij zingt brinken alt in het koor van de Bachcanwonen tates en samen met Joseph in nu ruim Nijm. Univ. Kamerkoor Audite 1,5 jaar Nova, het Uitvaartensemble met veel Nijmegen en het vesperkoor plezier in Cappella Cumerana in de Stehet rustige Beers; venskerk. Hun dochter Charlotte (26) is al daarvóór jaren dol op musical. Zij speelde vele jaren o.a. belangrijke rollen in de muin Nijmegen, waar sicalgroep Stamppij in Nijmegen en Malden. Haar studie geneeszij beiden nog steeds kunde brak zij af om haar hart te volgen en een musicalopleiding in allerlei koren en kerken mubij Fontys in Tilburg te doen. Zij zikaal actief zijn. Wellicht kent u vertolkte in april nog de hoofdrol nog dirigent met dezelfde achin Foxtrot, bij haar musicalverternaam…: ja, dirigent Jacques Steenbrink uit St. Anthonis is een eniging Starlight Boulevard in Utrecht. Zij is mezzosopraan. Zij oudere broer van Joseph, wiens dochters Tineke en Judith furore geeft zangles aan kinderen en volwassenen in haar huidige maken met het professionele woonplaats Driebergen (www. orkest Holland Baroque. zanglesdriebergen.nl). Joseph is van huis uit wiskundige, nu met pensioen. Hij grijpt Rob Hazenberg is in Nijmegen niet alleen bekend als voormalig nu zijn kans om nog meer met dochter Charlotte en de broers Rob (Malden) en Cees Hazenberg (Oss), resp. zang/ hoorn en trompet.

Van Musical tot Bach Met Pinksteren presenteert Stichting Keijla de première voor concerten in de zojuist gerenoveerde, multifunctionele kerk van Beers. Wat mag u verwachten? Het wordt een concert van ruim een uur voor orgel, zang, hoorn en trompet in een mix van musical tot klassiek, met musici uit de regio: de Beerse organist Joseph Steenbrink, zijn vrouw Maria, juni 2022

7

gymdocent aan de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud maar ook al jaren als bassolist bij de Bachcantates in de Petruskerk. Zijn broer Cees, koperblazer en eerder tandarts, adviseerde in zijn carrière diverse musici met specifieke problemen in het mond-, gebits- of kaakgebied. De open dag van de Lambertuskerk bracht hen op een idee: een concert voor alle leeftijden en muzikale interesses, als start voor meer muzikale activiteiten in de kerk. Het gelegenheidskwintet speelt en zingt in allerlei combinaties o.a. Hallelujah, I’ll walk with you, The impossible dream, One hand, one heart, Een vriend zien huilen, Love story, All I ask, Cent mille chansons, Trumpet fanfare, Panis angelicus en Ave Maria. Het is een unieke kans om met het hele gezin te genieten van deze prachtige nieuwe evenementenlocatie bij ons in het Land van Cuijk. Van harte welkom op tweede pinksterdag in de kerk in Beers. Na afloop is de bar open! Toegangskaartjes kunt u bestellen via de website van Stichting Keijla: www.keijla.nl.


Gemeentekoningschieten 2022, St. Anthoniusgilde Beers Cuijk 2022 noemen.

Op zondag 1 mei 2022 werd voor de laatste keer het Gemeentekoningschieten, oude gemeente Cuijk, georganiseerd. Inderdaad, de laatste keer. Want om organisatorische redenen kon er, vanwege de fusie gemeente Land van Cuijk, op zo'n korte termijn nog geen Gemeentekoningschieten georganiseerd worden voor de gehele, nieuwe gemeente Land van Cuijk. En daarom werd besloten dat alle gildes in de nieuwe gemeente, het Gemeentekoningschieten voor de laatste keer op de eigen, oude manier zouden organiseren.

Het is altijd weer leuk om te ervaren hoe het voelt om met een geweer te schieten. Schiet je raak, of niet? Krijg je er gevoel voor? Wil jij een keer mee schieten? Op zondag 19 juni aanstaande vindt op het Burg. van den Braakplein in Beers ons eigen Koningschie-

Om 13.00 uur vertrokken de gildes van Beers, Vianen, St. Agatha, Linden en Haps vanaf de kiosk aan het Burg. van den Braakplein, richting het gildehuis Crotos.

Nadat burgemeester Hillenaar door loting de bomen had toegekend aan ieder gilde, werden de bomen bevrijd. Om half twee kon de strijd om de titel van de (laatste) Gemeentekoning, gemeente Cuijk, 2022 beginnen. Het Sint Sebastianusgilde uit Vianen haalde met 47 schoten als eerste de vogel naar

bij het 103e schot de vogel naar beneden haalde. Hij mag zich de laatste Publiekskoning gemeente beneden. Het was Angelique van Uden die het verlossende schot loste. Het Sint Nicolaasgilde uit Haps schoot als 2e gilde de vogel naar beneden, zij losten 57 schoten. Vervolgens schoot het St. Anthoniusgilde uit Beers de vogel neer met 74 schoten en aansluitend volgde het Sint Antonius- en Mariagilde uit Linden met 78 schoten. Het Sint Agathagilde uit St. Agatha volgde als laatste. En met deze uitslagen mag Angelique van Uden uit Vianen zich Gemeentekoning 2022 noemen. Angelique van Uden van het Sint Sebastianusgilde uit Vianen links van haar Beschermheer Frans van Hövell tot Westerflier rechts van haar het Koningspaar St. Anthoniusgilde Beers, Tonny en Conny Claassen Ook het publiek mag op zo'n dag mee schieten. Het was Raymond Boerboom uit Gassel die

ten plaats. Ook daar bestaat de mogelijkheid om mee te schieten. Kom vrijblijvend kijken en doe mee. Kijk voor een uitgebreid verslag op https://sintanthoniusgildebeers.nl

• Kapsalon • Schoonheidssalon • Nagelstudio • Wimperstudio Hoogveldseweg25B 5451AA Mill 0485-451064 www.mooibijmieke.nl DE

DORPSCOURANT

8

juni 2022


Koningsdag 2022 met de spellen. Er waren 12 spellen met piraten thema, waaronder sportieve activiteiten, een springkussen en knutselen.

voldoende activiteiten voor jong en oud. Na de toespraak van voorzitter Marco gingen we van start met het uitdelen van de stempelkaarten zodat begonnen kon worden

De sfeer zat er goed in en er werd fanatiek meegedaan met de spellen. In de loop van de ochtend werden we zelfs nog getrakteerd op een trompet orkest van een groep motorrijders. Met een goede opkomst van 91 kids die het spelletjes parcours gedaan hebben en een gezellig gevuld terras kijken wij terug op een zeer geslaagde koningsdag. Dank aan de vrijwilligers: Claudia Geurts , Christel Nabuurs, Esther van Laarhoven, Geert-Jan Bekkers, Koen Cornelissen en iedereen die verder nog heeft bijgedragen om deze leuke dag mogelijk te maken.

Eindelijk mochten we weer! En mooier konden we het ons niet wensen. Het was prachtig weer, we hebben op korte termijn een terras kunnen realiseren met behulp van Toon on Tour en we hadden

Onverwachts kampioenschap Café/zaal de Spijker 1!

Namens het Oranje comite: Marco, Susan, Lia, Freek, Emma, Carla en Yvonne P.S. Ben jij enthousiast geworden en zou je ons willen ondersteunen? Wij zoeken nog versterking. Spreek een van ons gerust eens aan voor meer informatie.

konden we Moos nog invliegen om mee te spelen, een gouden greep bleek later. In een ontzettende spannende en lastige wedstrijd moest de Spijker 1 zich de eerste helft vooral richten op tegenhouden. Er werden weinig kansen weggegeven, maar helaas ook weinig gecreëerd. Op basis van individuele klasse kon Mixor Chicken twee keer de verdediging van de Spijker openbreken, wat resulteerde in een 2-0 ruststand. Vol goede moed en met een gezonde dosis agressie gaven we de wedstrijd niet op. Gesterkt door het gevoel om een laatste dienst te bewijzen aan Jan Toonders, die ons helaas op zeer verdrietige wijze is ontnomen, gingen we op zoek naar doelpunten. En die kwamen er... door 3 doelpunten van Moos en 1 doelpunt van Jeroen werd de 2-0 achterstand omgezet in een ontzettend mooie en krachtige 4-2 overwinning: Spijker 1 is kampioen! Met trots de beste van de regio, niet slecht voor een Bérs ploegje toch?

We willen Stannie, Jan en Roy ontzettend veel kracht toewensen en bedanken voor alle goede V.l.n.r.: Kevin Hendriks, Rick Daemen, Jimmy van den Elzen, Moos Hendrix, Jeroen Bardoel, Rik zorgen voor ons team. Lucassen, René Willemse, Siem ten Haaf, Tommy Kaak, Jan Willemse, Hans van Houtum, Jan Ook een dank aan alle gastspeWillemse sr. lers die ons dit jaar uit de brand geholpen hebben. We gaan er ploeg uit de competitie. Zoals Met een verlies in Cuijk leek de Lange tijd speelde Café/zaal de het gehele (Corona)seizoen al het weer voor komend jaar! kans in rook op te gaan. Spijker 1 mee voor het kampigeval was, was het ook voor de Onverwachts stond het team oenschap in de Topklasse, het Café/zaal de Spijker 1 finale lastig om een team op de hoogste niveau van het zaalvoet- toch in de finale, tegen Mixor been te brengen. Last-minute Chicken, de best voetballende bal in de regio Land van Cuijk. juni 2022

9


In gesprek met Jose Verstappen-Willemse Via mijn jongste dochter Famke, die lesgeeft op het Elzendaal college in Boxmeer en dus collega is van Piet Theunissen, kreeg ik de vraag of Piet mij kon bellen. Ja, dan weet je al waarvoor. Ik lees de Dorps-courant altijd met veel plezier. Deze Courant krijg ik maandelijks van één van jullie dorpsgenoten, die ik nu in mijn werk begeleidt.

Kleuterschool José

Hanneke, Klaartje en Huub. Regelmatig gingen we naar Piet en Stiena van Katwijk en de familie Hermanussen, waar we vaak verwend werden met allerlei lekkers. Diny Hermanussen nam ons regelmatig met de auto mee naar school, als het slecht weer was. Ze werkte toen op het gemeentehuis in Beers. Later heb ik ook vaak bij Sraar en Sjan Hendriks mogen oppassen op hun kinderen Andre en Jolanda. Thuis hadden we veel dieren: koeien, pony’s, katten en honden. Ik heb vele veulentjes geboren zien worden. Er viel altijd wat te beleven of te helpen. Pony rijden was mijn grootste hobby. Bij de ponyclub de Overlaatruiters hebben we mooie tijden beleefd. Ook Peter en Greet reden pony bij de club. We hadden zelfs een clubhuis bij Sjef Bardoel en een clublied, dat gemaakt was door Theo Diepenbrock uit Oeffelt, die toendertijd een bekende zanger was. We hebben het lied zo vaak gezongen, dat het nog steeds in mijn hoofd zit: “Wij zijn amazones en ruiters van de Beerse over-

laat….”. Elke week oefenden we op het terrein aan de Graafsedijk onder leiding van Harry Derks, Toos Bastiaansen en Liesbeth Hermanussen. Wat een lol hebben we toen gehad, vooral als we op kamp gingen bij Leo Hermanussen in Maashees. Vaak gingen we met een grote veewagen, waar alle pony’s in konden, op concours. Ook de zadelwagen We hadden dus thuis en ook in onze buurt genoeg speelmaatjes. ging mee, met daarin alle zadels en de gesmeerde broodjes van Veel buiten spelen samen met thuis. Met mijn pony’s Sonja, Maria en Harriette Schepers en bij de familie Hubers op de Ster- Ferry, Spruitje en Kitty heb ik aan vele wedstrijden meegedaan. rebos. Samen schaatsen op de De dozen met gewonnen bekers Wiel en bramen plukken langs en rozetten liggen nog steeds de weg. En veel spelen bij onze buren, de familie Goossens. Waar op zolder. Ik kan er blijkbaar nog geen afscheid van nemen! ik ook later mocht oppassen op Ik ben José Verstappen-Willemse (nee, niet familie van Max) ben op 1 januari 1965 geboren op de Broekkant 15 in Beers. Ik heb twee zussen (Sjannie en Greet) en vier broers (Jan, Ad, Peter en Marcel). Peter woont nog steeds op onze boerderij “RetraiteHoeve”.

DE

DORPSCOURANT

Klassefoto José afdelingen gewerkt. Naast het verpleeghuis heeft Kalorama ook afdelingen met jongeren en volwassenen die doof/blind zijn en die zowel intern of thuis wonen. Hiervoor heb ik een aantal interne cursussen gevolgd, o.a. gebarentaal. Het was een mooie uitdaging om deze doelgroep te ondersteunen met gebarentaal en ze vaardigheden aan te leren om bijvoorbeeld weer zelfstandig te gaan wonen. In totaal heb ik Na de middelbare school ben met heel veel plezier 25 jaar bij ik naar de I.N.T.A.S. gegaan in Nijmegen. Het werken in de zorg Kalorama gewerkt. trok mij altijd al aan en ben daar- Sinds 2007 werk ik bij SWZ, locatie in Sambeek. Daar beom de opleiding ziekenverzorggeleiden wij cliënten vanaf 18 ster bij verpleeghuis Kalorama jaar die N.A.H. (niet aangeboren in Beek-ubbergen gaan volgen hersenletsel) hebben. De cliënen daar op kamers gaan wonen. ten wonen thuis en moeten na De eerste zes jaar na mijn ophun hersenletsel hun leven weer leiding heb ik op verschillende Op de basisschool was het een mooie tijd en was ik vriendin van Ingrid van Hoof. Zij reed ook bij de ponyclub evenals Astrid Wagemans, Karin Vergeest en nog enkele andere vriendinnen. Met deze vriendinnengroep gingen we toendertijd ook samen uit bij Van Hooy in Haps. En we zien elkaar samen als vriendinnengroep nu nog regelmatig.

10

8-tal Overlaatruiters juni 2022


anders gaan invullen. Samen met de cliënt gaan we op zoek naar welke mogelijkheden er zijn om zich te kunnen ontplooien en te leren omgaan met hun beperkingen.

Ik heb samen met mijn man Theo in 1990 zelf een huis gebouwd in Vierlingsbeek en zijn daarna getrouwd. We wonen er nu 32 jaar later nog steeds. Samen hebben we drie dochters: Vivian, Rosa en Famke. Onze twee oudste dochters zijn ook besmet geraakt met de paardensport. Zestien jaar lang hebben ze beiden fanatiek en met veel plezier deelgenomen aan de paardensport. Als gezin hebben we enkele mooie reizen gemaakt. We zijn gaan rondreizen in Zuid-Afrika, Sri Lanka en Mexico. Hieraan hebben we mooie herinneringen overgehouden en geweldige belevenissen meegemaakt, die we nooit meer vergeten. Met ons Rosa hebben jullie al eerder kennis kunnen maken in de vorige dorpscourant. Ze woont samen met Tommy Kaak in de Jan van Daalstraat. Fijn dat we nu weer vaker in Beers zijn, mede omdat mijn man Theo het huis van Rosa en Tommy aan het opknappen/verbouwen is. We zien dat Rosa zich al goed heeft ingeburgerd en het heel goed naar haar zin heeft in Beers. Wie weet kom ik jullie als lezers van de dorpscourant nog een keer tegen als we weer in Beers zijn.

Familie Willemse

Vakantiefoto Mexico

Groetjes, José Verstappen

Liberation Route Brabant door Land van Cuijk route en een routeplanner om een eigen wandelroute in de

voetsporen van de geschiedenis uit te stippelen

Ik en de Vip

Op 3 mei is de nieuwe Liberation Route Brabant in gebruik genomen. Een langeafstandswandeling, die via de knooppunten langs historische locaties voert en de verhalen van Operatie Market Garden en de bevrijding belicht. De wandelroute gaat in etappes via Eindhoven naar Veghel en Uden om te eindigen in Grave. Kijk voor meer informatie op visitbrabant.com/liberationroute De Brabantse route maakt deel juni 2022

uit van de Liberation Route Europe, een netwerk van vele kilometers wandelroutes door heel Europa in regio's waar de geallieerden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hun opmars maakten. Ook in het zuidelijke deel van het Land van Cuijk ligt een deel van een (andere) Liberation Route: vanuit Limburg via Overloon naar Sambeek. Op liberationroute. com is het volledige internatioDeze bekende Nederlander sprak ik (Pieter ten Haaf) voor de start nale wandelnetwerk te vinden, van de vierde etappe van de Giro d’Italia in Avola op Sicilië. 10 mei inclusief alle verhalen langs de 2022. Het is sportverslaggever Sander Kleikers van Eurosport.

11


Deze maand 2 foto’s van de familie van Haren van het Ossenbroek. (de boerderij stond op de Tenningse Heide en heette dus De Tenning en later De Dennen.) Op de foto zien we vader Grad van Haren met zijn vrouw Tonia Cornelissen en staand tante Jans, een inwonende zus van Grad. Met hun 7 kinderen, v.l.n.r. Bert, Diny, Grad, Toon, Willy, Jan en Annie. 3 van de kinderen zijn inmiddels overleden: Grad in 2001, Jan in 2012 en Willy in 2020. Over de boerderij vertelt Diny: Voor het huis had tante Jans een groentetuin met in het hoekje een mariagrotje; een gemetselde grot met daarin een mariabeeldje. Ons moe had naast de boerderij haar groentetuin met, in het midden, ook een mariagrotje. Ze aten wel samen. De weg naar het perceel loopt nu dood maar toen liep de weg, rechtsboven, door, via boer van den Bosch, naar Haps. Na het vertrek van de familie naar Beers, in 1972, werd de boerderij gesloopt en bouwde eigenaar baron van Hovell tot Westerflier er een nieuw huis. Over dat vertrek vertelt Diny ook: De aanleiding was dat ons pap in 1971 bij Kaak een hersenbloeding kreeg en al op 57-jarige leeftijd naar verpleeghuis Madeleine ging. Daarop vertrok ons moe met onze Grad, Jan, Toon en Willy naar Beers, naar de Burgemees-

Oliestraat 4, 5361 GN Grave 0486 472 074 Wanroijseweg 42, 5451 HA Mill 0485 452 868 info@annorauitvaartverzorging.nl www.annorauitvaartverzorging.nl

DE

DORPSCOURANT

WIJ ZIJN OPZOEK NAAR CLIËNT-MEDEWERKERS VOOR WINKEL EN BAKKERIJ

Gildekamp 17 Cuijk telefoon: (0485) 31 27 16 info@hanslemmerstweewielers.nl

In onze 1850m2 grote showroom vind u alle soorten fietsen die er zijn, van kinder-, stads-, tour-, moeder-, race-, atb-, oma-, school-, urban tot elektrische fietsen van de volgende merken: Alpina, Batavus, Bulls, Cortina, Cube, Gazelle, Koga, Loekie, Sparta, Trek, Eddy Merckx en Urban.

Heb je ook oude familiefoto’s. Neem dan contact op met Pieter ten Haaf, tel. 314946 e-mail. fam.tenhaaf@home.nl

WE L KO M B IJ DE BU U RT MA R KT !

Aandacht, respectvol en creatief Samen vinden we de kracht

ter van Raaijstraat 17. En tante Jans ging natuurlijk mee. Zij overleed in 1979, ons mam in 1998.

12

KOM GEZELLIG LANGS BIJ DE BUURTMARKT GILDEWEG 12 - 5437 AK - BEERS

juni 2022


KBO helpt u bij WMO-aanvragen

Uniek Sporten Noordoost Brabant en BrabantSport Fonds verwezenlijken Sportdromen van mensen met een beperking of aandoening

Hoe zorgen wij ervoor dat senioren langer thuis kunnen blijven wonen? Om senioren wegwijs te maken in de wetgeving en de praktijk staan de onafhankelijke, vrijwillige WMO ondersteuners van KBO klaar om leden te helpen. Iedereen die zorg, dagbesteding of hulpmiddelen nodig heeft, kan daarvoor sinds 2015 aankloppen bij de gemeente. Maar in het Land van Cuijk hoeft een senior dat traject niet alleen in te gaan, omdat de KBO Land van Cuijk vrijwillige ondersteuners heeft die ouderen graag helpen met hun WMO-aanvraag. Deze WMO-ondersteuners zijn opgeleid door KBO Brabant. KBO Brabant zorgt ook voor de nascholing en certificering van de

ondersteuners. Hierdoor blijven zij goed op de hoogte van wetsaanpassingen en andere ontwikkelingen en zijn zij in staat het WMO-proces te bespreken, uit te zoeken waar cliënten recht op hebben, gesprekken te voeren met bijvoorbeeld de gemeente en zo nodig samen met de Juridische helpdesk van KBO Brabant verder te helpen. Wilt u meer weten over de WMO-ondersteuning neem dan contact op met Henri Groenen, telefoon 0485-574440, optie 1. Henri Groenen is, namens KBO, de contactpersoon voor leden uit de oude gemeente Cuijk.

Open Atelier dagen in Heuf 18 te Beers Op zaterdag 25 en zondag 26 juni aanstaande gaat het ruime atelier van Mariet van Hövell tot Westerflier weer open voor bezoekers. U bent op beide dagen welkom van 10:00 tot 17:00 uur en hierbij hartelijk uitgenodigd om mijn tekeningen en schilderijen te komen bekijken. U kunt gemakkelijk parkeren of een plaats vinden voor uw fiets.

Ik ben kunstenaar en gaf jarenlang tekenlessen op een middelbare school. In mijn tekeningen ziet u mijn belangstelling voor de natuur en in mijn schilderijen vooral de stillevens. Er is nieuw werk en ditmaal zijn er ook olieverfwerkjes van klein formaat. Mijn website : www. marietvanhovelltotwesterflier.nl ( ook te zien op mobiele telefoon).

Mensen met een beperking of aandoening verdienen net als ieder ander de kans om te sporten en bewegen. Regelmatig hebben mensen wel een sportdroom, maar vinden ze het lastig om die te realiseren. Uniek Sporten Noordoost Brabant laat met steun van het BrabantSport Fonds nu vijf sportdromen in deze regio in vervulling gaan.

Sporten gaan alsnog samen met deze inzendingen bekijken in hoeverre hun Sportdromen ook gerealiseerd kunnen worden.

Hulp nodig bij het vinden van een sport?

Bart Schmeits (beweegcoach Uniek Sporten in Land van Cuijk): "Ook andere mensen met een beperking of aandoening, die graag willen sporten of beweDe vijf Sportdromen gen, maar daarbij drempels die uitkomen ervaren, kunnen uiteraard contact met ons opnemen." Iedere Uit alle inzendingen in de regio gemeente heeft een eigen bevan Uniek Sporten Noordoost Brabant zijn vijf sportdromen ge- weegcoach Uniek Sporten, die kozen die gerealiseerd gaan wor- mensen met een beperking of den met budget dat beschikbaar aandoening gratis ondersteunt wordt gesteld door het Brabant- bij het vinden van een passende sportfonds. Jurylid Kees van Gef- sport of beweegvorm. Deze beweegcoach kan ook onderfen, wethouder sport gemeente steunen bij het zoeken naar Oss: “Of je nu in de prijzen gefinanciën, sporthulpmiddelen of vallen bent of niet, alle Unieke een sportmaatje. Inwoners van Sporters met een sportdroom de gemeente Oss kunnen hierzijn winnaar. Dromen, durven, voor terecht bij Stef Theijssen doen, dat geldt zeker voor deze kanjers. Ik ben trots op de Unieke (stef@sport-expertise-centrum. Sporters die hun droom met ons nl), inwoners van gemeente Bernheze bij Pieter ten Wolde hebben gedeeld en waarvan (wolde018@planet.nl), inwoners we er samen een aantal mogen waarmaken. Sport en bewegen is van gemeente Land van Cuijk bij van iedereen, voor iedereen. Met Bart Schmeits (bart@doejemee. nu) en inwoners van de gemeensport en bewegen horen we er te Maashorst bij Bernadet Schutallemaal bij!” ter (b.schutter@ssnb.nl). Meer informatie over het aangepaste Helaas zijn er ook dromen insportaanbod in de regio en de gezonden die door de jury niet beweegcoaches is te vinden op als winnaar werden gekozen. www.unieksportenbrabant.nl. De lokale beweegcoaches Uniek

Waterdiertjes scheppen met IVN Cuijk Welk kind wil niet een keer waterdiertjes scheppen in een grote poel? Landelijk organiseert IVN de “Slootjesdagen” in het 2e weekend van juni. Bij IVN De Groene Overlaat kan geschept worden op zaterdag 11 juni 2022. Onder begeleiding van IVNgidsen gaan kinderen zelf op avontuur langs de waterkant. Gewapend met schepnet, waterbak, loepje en zoekkaarten ontdekken zij welke waterdieren er in en rond de poel leven. Zoek de waterkevertjes en de dikkopjes juni 2022

en ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen. De activiteit wordt gehouden in het Landschapspark De Heerlijckheid aan de Raamweg in Cuijk. In dit park, dat aangelegd wordt door Boomkwekerij Ebben, liggen enkele poelen waarin naar hartenlust geschept kan worden. Om de organisatie in goede banen te leiden is het noodzakelijk om vooraf in te schrijven. Praktische informatie: - De activiteit is op zaterdag 11 juni 2022

- Er worden 3 sessies gehouden van telkens één uur die op de volgende tijden beginnen: 10.00 uur, 11.00 uur en 12.00 uur - Elk kind kan aan slechts één sessie deelnemen - Inschrijven is verplicht en kan tot uiterlijk woensdag 1 juni 2022 op e-mailadres: natuurwandelingen@ivn-cuijk.nl - Bij de inschrijving dient de naam van het kind en het aanvangstijdstip vermeld te worden -Bevestiging van wel of niet kunnen deelnemen ontvang je uiterlijk zondag 4 juni 2022

13

- In deze bevestiging staat nadere informatie en wordt de exacte locatie aangegeven - Deelname aan de activiteit is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld - Nog vragen? Stel ze op n atuurwandelingen@ivn-cuijk.nl of bel 06-22539994


SAMEN ETEN in Ontmoetingsruimte Trefpunt

Datum; Woensdag 01 juni 2022 – inloop vanaf 17.00 uur – aan tafel 17.30 uur Kosten; € 8,50 per persoon excl consumptie Verplicht aanmelden t/m zaterdag 28 mei 2022 en VOL = VOL Iedereen is van harte welkom. Mail; ontmoetingsruimtetrefpunt@gmail. com. Whatsapp; 06-10052497 Nelly - 0485-314055 - nvdbroek17@gmail.com Mieke - 0485-317966 - mlanen5@gmail.com

Ontmoetingsruimte Trefpunt Maandagmorgen; 09.00 uur vertrek vanaf Burg.v.d.Braakplein voor een uurtje nordic walking/lopen – koffie staat bruin om 10.00 uur voor iedereen. Maandagmiddag – handwerkgroep “Ons Genoegen” en biljarten Dinsdagmorgen – Rummicub Dinsdagmiddag – Bewegen voor 0uderen 14.45 – 15.30 uur – zitgymnastiek oefenruimte fysiotherapie en 15.45 – 15.30 uur – gymnastiek Sporthal en biljarten Woensdagmorgen – koffie-uurtje en 1ste en 3de woensdag van de maand zingen Donderdagmiddag – 1ste – 3de – 5de donderdag van de maand prijsrikken 2de en 4de donderdag van de maand kienen Vrijdagmorgen – Inloop computercafé [10 en 24 juni 2022 – 10.00 tot 11.30 uur] Openingstijden Ontmoetingsruimte; • Maandag – Dinsdag – Woensdagmorgen; 09.30 tot 11.30 uur • Vrijdagmorgen [2de en 4de vrijdag van de maand] 09.30 tot 11.30 uur • Maandag – Dinsdag – Donderdag – Vrijdagmiddag 13.30 tot 16.30 uur Bibliotheek; Tijdens bovenstaande openingstijden kan men ook boeken komen inleveren en lenen. Voor een praatje of een kopje koffie kan men tijdens de openingstijden altijd, zonder verdere verplichtingen terecht in onze Ontmoetingsruimte. Contact Ontmoetingsruimte Trefpunt – 0485322787 Mail; ontmoetingsruimtetrefpunt@gmail. com. Whatsapp; 06-10052497 Nelly - 0485-314055 - nvdbroek17@gmail.com Mieke - 0485-317966 - mlanen5@gmail.com

KBO afd. Beers/Linden – programma 2022 15 juni 2022 – Bezoek Boomkwekerij Ebben 13 juli 2022 – Verrassingstocht 7 september 2022 – Busreis 14 september 2022 – Sociaal Culturele Dag KBO Kring Land van Cuijk 7 oktober 2022 – Modeshow – 10.00 uur 12 oktober 2022 – Ontmoetingsdag 16 november 2022 – Bezoek Politiebureau 14 december 2022 – Kerstviering “Café-zaal De Spijker”

Uittips Land van Cuijk;

DE

• Van Musical tot Bach – concert voor orgel, zang, hoorn en trompetLocatie; Locatie; Lambertuskerk – Beers Datum; 2de Pinksterdag 6 juni 2022 – 15.00 – 16.30 uur DORPSCOURANT

Entree; € 7,50 – ticketverkoop; www.keijla.nl • Zomerse avond met Juvia! Locatie; Lambertuskerk - Beers Datum; 11 juni 2022 – 20.00 tot 22.00 uur Entree; € 9,00 – ticketverkoop; www.keijla.nl • Vier het leven – Samen genieten van een gezellige avond uit. Activiteit in de regio; Live in Concert Frans Bauer Datum; Woensdag 08 juni 2022 – 20.00 uur Locatie; Schouwburg – Cuijk Entree; € 53,50 – incl. ticketprijs – consumpties – begeleiding – vervoers- en bespreekkosten. Voor meer info; www.4hetleven.nl of telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 18.00 uur - 035-5245156

Het Cuijks Energiehuis

Fysieke adviesgesprekken over energie besparen en het verduurzamen van je huis. De afspraken zijn in te plannen via de website van het energieloket; Cuijks Energiehuis. Gratis energieadvies van onafhankelijke specialisten. De adviesgesprekken worden gevoerd door Brabant Woont Slim, het energieloket voor alle inwoners van de regio Noordoost Brabant. Hun adviseurs kunnen helpen om je woning stap voor stap te verduurzamen en te besparen op energiekosten. Ze zijn onafhankelijk en zullen daarom altijd de beste oplossingen voor de situatie aandragen om straks comfortabeler, voordeliger en groener te wonen. Deelname is gratis, maar wel aanmelden voor een persoonlijk gesprek via brabantwoontslim.nl

Bewoners Trefpunt Zaterdagmorgen 14 mei jl. even samen gezellig genoten van koffie met gebak in de Ontmoetingsruimte. Dik verdiend na weken van schilderen, vloerbedekking vernieuwen, lift renoveren enz. is de rust wedergekeerd voor de bewoners en was het tijd om even samen lekker te ontspannen en héél even aandacht om te evalueren. Het was supergezellig en voor herhaling vatbaar. Vakantiesluiting Ontmoetingsruimte ’t Trefpunt Van vrijdag 22 juli 2022 t/m zondag 07 augustus 2022 is Ontmoetingsruimte Trefpunt gesloten ivm zomervakantie.

Telefoonnummers/mailadressen Acupunctuur – Praktijk van Doesburg – tel. 06 - 44182418 Beheersstichting Beers-Linden: Nelly v.d. Broek - tel. 0485 – 314055. nvdbroek17@gmail.com Mieke v. Lanen - tel. 0485 – 317966. mlanen5@gmail.com

14

Ontmoetingsruimte ’t Trefpunt: tel. 0485 - 322787 ontmoetingsruimtetrefpunt@gmail.com Fysio- en Manuele Therapie P.M.J. Theunissen; tel. 0485 - 321869 Huisartsenpost: tel.0900-8880 Vervoer nodig; tel. 0485-336939 [Vrijwillige hulpdienst 09.30 – 11.30 uur] KBO Beers-Linden: Jan Hofmans – 0485-314893 kbobeerslinden@gmail.com Sociaal Kernteam – 0485-396783 Sociom – centraal kantoor; 0485-700500 of via info@ sociom.nl SWOC/KBO – Informatiebalie: Deze balie verzorgt de informatievoorziening van SWOC en KBO alsook van Sociom tbv ouderen Gemeente Cuijk. Tel. 0485 – 574440 [keuzenummer 4] – infobalie@ swocuijk.nl Locatie; Dienstencentrum Cuijk – K13 [achter receptie] Openingstijden; Maandag 09.30 – 13.30 uur Dinsdag 09.00 – 12.00 uur SWOC - mailadressen Sector activiteiten; Gert Thijssen – sectoractiviteiten@ swocuijk.nl Penningmeester; Paul Taanman – penningmeester@ swocuijk.nl SWOC Wonen-Welzijn-Zorg: Hulpvragen – Centraal meldnummer 0485 – 574440 – menu; optie 1 IBB [Individuele Belangenbehartiging] – ouderenadviseurs – cliëntondersteuners – thuisadministrateurs – belastinginvullers; Huub Koot 0485 – 313315 en Ulla Becker 0485 - 700500 Tafeltje Dekje – Informatie en aanmelden voor Tafeltje Dekje via; SWOC - tel. 0485-574440 Voor afzeggingen en wijzigingen neemt u contact op met Hofmans Catering, tel. 024-3586076 of met een van de coördinatoren; Nelly van den Broek - 0485-314055, Wilhelmien van den Heuvel - 0485-31772 Theo Zimmermans - 0485-315353 Thuiszorg Pantein – Bel voor alle zorgvragen 0900 – 8803 Vier het Leven – 035-5245156 [ma. t/m vrij. 09.00 tot 18.00 uur]. info@4hetleven.nl of www.4hetleven.nl VroBe [Vrouwenvereniging Beers] – secr. Rietje HendrixHuberts – tel. 06-10506695 Zonnebloem afdeling Beers: Bezoekwerk: Reny de Groot – tel. 06-53632291 Secretaris: Henriëtte Claassen – tel. 0485 - 316798

Prikservice

Dinsdagmorgen 08.00 - 08.20 uur in ’t Trefpunt – afspraak verplicht. Online; www.maasziekenhuispantein.nl/afsprakenagenda-bloedafname Telefonisch van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 16.30 uur – 06-20240544

Nieuwe fietstochten door Maasheggen Afgelopen donderdag zijn twee nieuwe fietsroutes in en rondom het Maasheggenlandschap gelanceerd: de Fabelroute en het Duvelsklökske van Sambeek. Beide routes brengen bekende volksverhalen uit de streek tot leven. Ze zijn ontwikkeld door VisitBrabant Routebureau, in samenwerking met het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk en storytellers van de Breda University of Applied Sciences. De avontuurlijke fietsroutes door het Maasheggenlandschap en (deels) De Vilt lopen langs bestaande fietsknooppunten. De routes zijn als gratis brochure verkrijgbaar bij Toeristische Informatiepunten en ondernemers in het Maasheggengebied. De routes staan bovendien op zowel de vernieuwde website maasheggenunesco.com als op routesinbrabant.nl. juni 2022


Wat doet de wijkagent? Tennisvereniging Elke politie-eenheid kent meerdere wijken en dus ook meerdere wijkagenten. Wijkagenten werken, net als de rest van de politie, aan verbetering van de veiligheid. Maar, wat doen zij nou eigenlijk precies? Wát zijn hun belangrijkste aandachtspunten? Wat kunnen zij voor hun wijk betekenen? En voor welke zaken kun je bij hen terecht? Wijkagenten hebben ruime algemene politie-ervaring en zijn de belangrijkste schakel tussen de politie-eenheid en de buurt omdat zij: • criminaliteit bestrijden; • veel aanwezig zijn in de wijk; • veel kennis hebben over de wijk, inclusief incidenten en criminaliteitstrends; • contactpersonen kennen binnen instanties en instellingen die problemen kunnen oplossen; • kennis hebben van jongerengroepen die overlast veroorzaken; • verkeersgevaarlijke situaties kennen en aan de verbetering ervan werken.

Hoe beter de wijkagent zijn buurt kent, hoe meer hij (of zij) er kan doen voor de algemene veiligheid. Die benodigde informatie moet deels ook uit de buurt komen. Gebeurt er dus iets bijzonders, geef dat dan door aan de wijkagent en help zo de buurt leuk en veilig te houden. Mijn naam is Linda van Hastenberg en ik ben sinds 1 januari 2022 de wijkagent van de “Kuukse Kerkdorpen”, waar dus ook Beers onder valt. Ik werk al 25 jaar bij de politie en heb dit al die tijd gedaan in het Land van Cuijk. Het gebied is me dus zeker niet onbekend. Wilt u meer informatie of contact met uw wijkagent? Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.

Play Back rookvrij

Tijdens de algemene ledenvergadering van 2022 is een voorstel aangenomen om het hele complex van Play Back in Beers rookvrij te verklaren. Dat betekent dat binnen de omheiningen en in het paviljoen niet meer gerookt mag worden. Dit initiatief wordt ondersteund door de KNLTB. Er zijn inmiddels al meer dan 1000 sportverenigingen in Nederland die

ons zijn voorgegaan. Play Back volgt hiermee het initiatief om een rookvrije generatie te bewerkstelligen, door kinderen zo min mogelijk in contact te laten komen met roken. Het gebruiken van elektronische rookwaar (dampen), valt hier ook onder. Wij hopen dat veel van onze zusterverenigingen dit voorbeeld zullen volgen.

Fietsroutes door gemeente Land van Cuijk YouTuber Govert Sweep

MEET & GREET

FIETS

Festivallocaties:

De Barendonk Beers De Brink Sint Anthonis

L A V I T S FE I 2022

GRATIS

L Zondag 3 JU

KINDEREN VOOR ALLE T HE T UI CUIJK! LAND VAN

:00 uur 12:00 - 17

SCHRIJF JE IN VIA WWW.LEERGELDLANDVANCUIJK.NL juni 2022

Locoburgemeester Bouke de Bruin

15

FORMULE 1 SI MULATOR FOODTRUCKS SPRINGKUSSEN S GOOCHELAAR S LIVE MUZIEK EN DJ’S EN NOG VEEL MEER!

WIN LEUKE PRIJZEN!

Land van Cuijk


Onvergetelijke vakantie naar Brazilië

zwembad. Helaas is dit ook één keertje minder goed afgelopen. Na een lange mooie wandeling in de bergen doken we nog even lekker in het zwembad. Maar na een kwartiertje kwam ik er achter dat mijn telefoon nog in de broekzak van mijn zwembroek zat. Ook had ik mijn gehoorapparaten nog in. Zowel mijn telefoon als het gehoorapparaat waren natuurlijk kapot. Gelukkig is dit terug in Nederland weer snel opgelost.

In februari ben ik voor de eerste keer alleen op vakantie gegaan, na het overlijden van Lenie. Af en toe viel het niet mee, met name de reis helemaal alleen was niet altijd makkelijk. Lenie regelde normaal gesproken alles wanneer we op vakantie gingen. Klaartje heeft mij naar Schiphol gebracht. Na nog een dikke knuffel, zei Klaartje: "Nou Pap..." Daarna 15 uur in het vliegtuig met een lach en een traan. In Sao Paulo stond ik op mijn koffer te wachten en heb nog een mooi gesprek gehad met een Nederlandse KLM piloot. De tweede binnenlandse vlucht ging met handen en voeten. Want ik spreek geen Portugees en ook geen Engels. Nadat we net in het vliegtuig zaten werd er druk gesproken voor in het vliegtuig, en naar mij gewezen. Gelukkig mocht ik blijven zitten toen opnieuw naar mijn papieren werd gevraagd. Later bleek dat ze op zoek waren naar iemand anders. Die werd eruit gepikt en heb ik niet meer terug gezien. Gelukkig gaat de tweede vlucht van twee uur dan toch snel. Net uit het vliegtuig was ik blij dat mijn zus Liesbeth mij op stond te wachten samen met Henk en Vladirmir (Walk). Na een half uurtje waren we bij Vladimir thuis en zaten we gezellig aan een biertje naar zo'n lange reis.

Vladimir woont met zijn vrouw Aila en hun dochter Lizzie (genoemd naar oma) en hun zoon Noah op het eiland Florianopolis in een mooi huis aan een groot meer vlak aan zee. Ik heb hier twee weken mogen genieten van het wandelen in de fantastische natuur, zowel in de duinen als het beklimmen van de heuvels en bergen en in het dichte oerwoud. Ik heb zo ontzettend veel moois mogen zien, zoals hagelwitte stranden tussen de rotsen. We zijn ook met de boot naar het paradijs eiland geweest.

Dat is hier in Nederland soms wel anders. Ik heb ook veel genoten van de 2 kinderen, Lizzie en Noah. We hebben gezamenlijk paardge-

Ik heb een geweldige tijd gehad in Brazilië samen met Henk en Liesbeth. Henk en Liesbeth waren voor de 19de keer in Brazilië. Ik hoop voor ze dat er nog vele reizen bij mogen komen. Ik wil Vladimir en Aila ook op deze manier bedanken voor deze onvergetelijke vakantie. Ik heb enorm genoten van alles wat ik heb mogen meemaken samen in de buurt van hun unieke plekje.

Wanneer we weer terug waren, werden we verwend door Aila met lekker Braziliaans eten. Vaak aten we twee keer per dag warm met vlees en veel lekkere salades. Dus we zijn niets te kort gekomen. Ook ben ik een keertje mee geweest met Vladimir naar één van de vijf fabrieken waar hij directeur is. Dit was mooi om een keertje zelf te mogen zien. Wat verder opvalt is de rust van de mensen. De mensen zijn altijd rustig en relaxed. Dit is natuurlijk ook gemakkelijker met iedere dag mooi weer. Maar zelfs in het verkeer zijn de mensen rustig.

reden in de duinen en langs de Oceaan. Wanneer we weer terug waren kon ik genieten van optredens van de kinderen. Net zoals Vladimir dat vroeger deed op de Broekkant. Of we namen nog even een lekkere duik in het

De terugreis was samen met Henk en Liesbeth en ging zo veel sneller met al die verhalen en herinneringen. We hebben er nog vaak enorm van kunnen nagenieten en samen gelachen. Stef Gosens

Artikel over Kraaijenbergse Plassen in zaterdagbijlage AD In de zaterdagbijlage Mezza van het Algemeen Dagblad en de daaraan gelieerde regionale kranten, zoals De Gelderlander, is afgelopen zaterdag een artikel geplaatst over zes wandelroutes DE

DORPSCOURANT

langs ‘fantastische plassen en meren in Nederland’. Een van de genoemde watergebieden is Kraaijenbergse Plassen in Linden. Eerder dit jaar heeft een journaliste van het Algemeen Dagblad

hierover contact met ons gezocht. Via-via was zij geattendeerd op de schoonheid van de Kraaijenbergse Plassen. De bijlage Mezza is in een oplage van 1 miljoen exemplaren ver-

16

spreid. Mooie gratis publiciteit voor de Kraaijenbergse Plassen én het Land van Cuijk. Visit Land van Cuijk

juni 2022


IA! MET JUV D N O V ERSE A EEN ZOM Ik ben Luuk Kersten,ik ben 5 jaar,en Ties heeft aan mij gevraagd of ik een stukje in de dorpscourant wil schrijven!

Luuk

Ik woon met mijn papa Elwin, mama Ilse en kleine zusje Lonne op de Molenstraat 11 in Beers. Na de zomervakantie ga ik naar groep 2,daar heb ik heel veel zin in! Ik vind bouwen leuk, met lego spelen, afbreken en weer opnieuw beginnen.. Dit doe ik helemaal zelf! Klussen bij opa op de Graafsedijk vind ik ook heel leuk, dan mag ik helpen met schroefjes aandraaien en metselen! Ik zit ook op zwemles, van de grote glijbaan af is gaaf! Thuis help ik graag met de tuin, met mijn tractor en gereedschap help ik mee met graven en stenen sjouwen! Dino's, pawpatrol, lego ninjago en you tube filmpjes vind ik ook heel interessant!

Rex

2022 11 JUNI Op deze zomeravond zingt popkoor Juvia de mooiste nummers voor je! Kom je ook luisteren? Zaterdag 11 juni om 20:00 uur in de Lambertuskerk in Beers. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.keijla.nl

Nieuws van Juvia Wij laten ook weer van ons horen! Bij het schrijven van dit bericht hebben we net onze eerste repetitie erop zitten. Vanuit onze nieuwe prachtige repetitieruimte Voor de volgende keer wil ik mijn in de kapel van de Lambertusnichtje Soof Claassen vragen om kerk in Beers. We kunnen eindeeen stukje te schrijven. lijk weer lekker samen zingen. Wat heeft het lang geduurd Groetjes van Luuk Kersten! maar we staan er weer! En we Kopij aub inleveren vóór kunnen ook weer vooruitkijken.. 10 juni

Een zomerse avond

Toen mijn vrouwtje met pensioen ging en Corona in het land kwam was het ineens erg stil in huis. Gelukkig ging mijn vrouwtje op zoek naar een hondje en vond mij, ze heeft mij de naam Rex gegeven. Ik ben geboren op 5 augustus 2020. Toen ik was geboren kwam mijn vrouwtje op bezoek, ze moest nog wel even 6 weken wachtten voordat ik echt mee naar haar huis mocht. Ze kwam vaak even kijken en knuffelen en toen eindelijk mocht ik dan mee naar huis. Ik ben echt gelukkig. Ik krijg op tijd eten, drinken, kluifjes en genoeg speeltjes voor een heel weeshuis. Mijn vriendinnetje is Brammetje, zij woont naast mij. We gaan elke dag samen wandelen en spelen op het veldje met balletjes en andere hondjes uit de buurt. Soms ben ik wat onstuimig en uitbundig en liep een

met Juvia

Op zaterdag 11 juni hebben we dan ook een optreden gepland. Het wordt een warme zomerse avond in de Lambertuskerk in Beers met onze allermooiste (pop)nummers. Meer informatie en kaartjes zijn vanaf 1 april te vinden op www.keijla.nl En dan gaan wij in de tussentijd alvast aan de slag met nieuwe nummers! Namens Juvia

keer zomaar de vriendin van mijn vrouwtje ondersteboven! Als mijn vrouwtjes kleinkinderen komen gaan we samen spelen en meestal voetballen. Ik laat ze vaak winnen, soms duik ik op de bal met heel mijn lichaam. Ze kunnen er dan niet meer bij. Kortom ik heb het goed op de Klef 5 en zou graag Sammy uit de burgermeester van Raaijstraat willen uitnodigen om in de pen te klimmen voor de volgende dorps courant. Dat is ook een vriendje van mij! Tot ziens en een lieve groet Rex en Bep Kopij aub inleveren vóór 10 juni

T: 06 - 155 144 96 Stevensbeek www.leolinderszwembaden.nl

tel. 0485 - 31 80 09 juni 2022

17


Ff Bijkletsen, het kan weer… Na 2 jaar kan het weer…… en nodigen wij je uit voor zo’n gezellige Beerse kletsavond! We nodigen alle gezellige Beerse dames uit voor een hapje en een drankje bij het ‘Wapen van Beers’ en vragen jullie om andere gezellige Beerse dames mee te nemen. Dit doen we op vrijdag 17 juni, gewoon voor de gezelligheid en omdat het kan. Als het goed bevalt, organiseren we dit weer vaker. Je bent vanaf 18.30 uur welkom bij het ‘Wapen van Beers’ om

Parochiële zaken:

samen te borrelen en daarna lekker te eten. De kosten van de avond zijn €25,- p.p. voor het eten. De drankjes zijn ook voor eigen rekening. We vinden het leuk als je komt. Je kunt je opgeven telefonisch via 0485-312226 of via email wapennl@wapenvanbeers.nl voor maandag 13 juni. Bij je opgave graag voedselallergieën en dieetwensen doorgeven. Tot dan, Erna en Dorry Team Wapen van Beers

Voor persoonlijk contact is pastoor Theo Lamers bereikbaar op de pastorie van de Martinuskerk in Cuijk, tel. 312555 of per Mail th.lamers@ martinuscuijk.nl Ook kan men vragen naar kapelaan pater Callistus Offor of kapelaan Henk Jansen voor een persoonlijk contact, of bij noodgevallen zoals zieken zalving en melding van overlijden. Bij afwezigheid wordt u via het antwoordapparaat door verwezen. Het secretariaat – Parochiecentrum – Pastorie is gevestigd in de Kerkstraat 10. 5431DS Cuijk. Tel. 0485-312555. Email; info@ martinuscuijk.nl Bank, Parochie H. Martinus, NL 67 RABO 0177 4932 32 Of Gemeenschap Beers H. Lambertus; NL 72 RABO 0105 2046 68 Misintenties kan men schriftelijk opgeven, men zorgen ervoor dat het duidelijk leesbaar is en voorzien van €.12,50 per intentie. Inleveren bij Harrie van Haren Gildeweg 30 te Beers. tel. 314333. Voor ’n Doopviering een Huwelijks- of een Jubileumviering contact opnemen met secretariaat. Klokluiden voor overleden familielid; Harrie van Haren. 314333 Beheer Kerkhof; Sjaak Vromans 312207

DE

DORPSCOURANT

zzzz … zomer zomer zonnige dagen zwoele nachten erbij zonsondergang met indringend avondrood zorgeloze tijden voor vakanties zwemmers genieten sportief zonaanbiddende brunettes zomergeneugtes Cor Toonen © Cuijk, twintigertje mei 2022 Foto: ‘zonsondergang Kraaijenbergse plassen Nelly van Leur, Cuijk

Inloopbijeenkomst prostaatkanker

Gefelicitaart

Deze maand gaat de taart van onze buurtmarkt naar Koos en Marja Lange op de Sterrenbos. Ze zijn voorgedragen, omdat zij heel bewust bezig zijn met het milieu. Elke dag gaan Koos en Marja wandelen en alle troep wat in de berm of op straat ligt (en dat is helaas veel) wordt in een zak meegenomen. “Ja”, zegt Koos, “ ik heb wel een grijper van de gemeente gekregen, maar ik raap het met de blote handen op, dat is sneller gebeurd.” “En…”, voegt Koos er nog aan toe “… ik besef dat ik wereld niet kan redden, maar alle beetjes helpen.” En zo zorgen Koos en Marja dat, in het bijzonder de Sterrenbos, Broek-

Gedicht

Vrijdag 3 juni van 14.00 tot 16.00 uur organiseert Maasziekenhuis Pantein samen met de ProstaatKankerStichting een inloopbijeenkomst voor mannen met prostaatkanker en hun naasten. De ProstaatKankerStichting is een patiëntenorganisatie door en voor mannen met prostaatkanker. Tijdens de bijeenkomst gaat het vooral om het contact met lotgenoten. Het delen van ervaringen geeft vaak veel herkenning en erkenning, ook voor de naasten. Het thema deze bijeenkomst is ‘Mijn PSA loopt op na de behandeling, wat nu?’

kant, Graafsedijk, Millseweg, Elstweg, er altijd netjes bijliggen. Ook als ze in het dorp lopen wordt er geruimd. De vuilniszak hebben ze standaard bij zich. Toen wij de taart overhandigden waren ze blij verrast. Dit nuttige werk verdient natuurlijk alle lof. De taart van buurtmarkt Beers is dan ook een terechte beloning!!

18

De bijeenkomst vindt plaats in het Maasziekenhuis en is gratis toegankelijk. Aanmelden is niet nodig.

juni 2022


H. Martinusparochie

Activiteitenkalender

Geloofgemeenschap H. Lambertus Beers

Mei

Kerkberichten. Juni 2022 Van de H. Lambertus kerk van Beers. Parochie H Martinus te Cuijk.

29 mei 14.30u Boerdonk 1 - HBV 1 29 mei Gemaal Van Sasse Grave gratis geopend, van 11-16u

Juni

Beste medeparochianen, hier is weer de agenda voor de komende tijd van onze kerkdiensten in de kapel. De tijden zijn altijd op zondag om 9.30. 5 juni Volkszang -Pinksteren. 19 juni Gemengd koor Gildedag 3 juli Volkszang 17 juli Gemengd koor 7 aug. Vakantie tijd 21 aug. Vakantie tijd. Zoals je in het rooster kunt zien is er op 19 juni Gildedag of ook wel Koningsschieten genoemd. Heel fijn is om te vertellen dat dit gebeuren in de grote kerk het begin zal plaats vinden om met ’n groot aantal mensen ’n mooie dienst te kunnen vieren en de zegen voor een mooie en sportieve Gilde dag te mogen vragen.

1e dond. Oudijzeraktie HBV, 13-14 uur. Bij sportpark Calbroek 6 jun 14.30u, HBV 1 - WHV 1 6 juni van Musical tot Bach. Orgel, zang, hoorn, trompet ( keijla. nl) 15.00 uur 7 juni Oud papier Burg. v.d. Braakplein 15.00-20.00 t.b.v. Dr. Jan de Quay school & Buurtver. ‘t Neie Huukske 11 juni Een zomerse avond met zanggroep Juvia (keijla.nl) 17 juni Effe bijkletsen, 't Wapen van Beers 19 juni Koningschieten St. Anthoniusgilde (in het dorp bij het Burgemeester van de Braakplein ) 21 juni Oud papier Burg. v.d. Braakplein 15.00-20.00 t.b.v. Dr. Jan de Quay school & Buurtver. ‘t Neie Huukske 22 juni KBO Bezoek Boomkwekerij Ebben 25 en 26 juni Van 10:00 tot 17:30 uur Open Atelierdagen in KunstAtelier Mariet van Hövell tot Westerflier. Heuf 18 (Ossenbroek) te Beers. 26 jun Gemaal Van Sasse Grave gratis geopend, van 11-16u

Dank Gerthy Vrijdag avond 22 april hebben de vrijwilligers en vele oud vrijwilligers van de oude Parochie H. Lambertus een geweldige gezellige en heel goed verzorgde avond mogen mee maken. Na ’n moeilijke aanloop van 2 x ’n uitstel en 3x ’n uitnodiging in de bus te hebben ontvangen is de avond succes vol ervaren en was iedereen goed tevreden. Reden voor deze avond was de dankbaarheid op vele fronten die Gerthy aan de vele vrijwilligers van Beers wilde tonen. Tegelijk konden wij als Beersnaren ervaren waar de kerk in de toekomst voor gebruikt zal gaan worden. Bij binnen komst een mooi aangeklede zaal verlicht met vele kaarsen en gekleurde spots. Aan het buffet kreeg men ’n welkom drankje en kon men een plaatje zoeken aan de grote dis. Na een welkomswoordje van Gerthy onze gastvrouw en een woord van dank van onze pastoor Theo Lamers aan alle vrijwilligers maar vooral aan Gerty kon de feest avond beginnen, ’n groots buffet met als sluitstuk nog ’n heerlijk toetje. Hiertoe werden wij uitgenodigd door Jan Hendrix, de coördinator van Feestjes. Er werd naar hartlust gedronken - gegeten en aan gezelligheid en praat geen gebrek en de avond vloog voorbij. Zo gingen de gasten gevuld en voldaan en nog volop zaaiend naar Gerthy, uit dankbaarheid, met ’n goed gevoel naar huis.

Met hart en ziel betrokken www.fioreuitvaartzorg.nl juni 2022

Kerkpad 17, Sint Hubert Tel. 0485 - 47 00 00

19

Juli 1e dond. Oudijzeraktie HBV, 13-14 uur. Bij sportpark Calbroek 3 juli Beerse stoep en garageverkoop 3 juli Fiets festival, De Barendonk Beers 5 juli Oud papier Burg. v.d. Braakplein 15.00-20.00 t.b.v. Dr. Jan de Quay school & Buurtver. ‘t Neie Huukske 9 juli Marc Derks voetbaltoernooi jeugd 12.30 - 15.30 uur Neie Huukske 9 juli Marc Derks-voetbaltoernooi volwassen vanaf 16.00 uur Neie Huukske 13 juli KBO Verrassingstocht 19 juli Oud papier Burg. v.d. Braakplein 15.00-20.00 t.b.v. Dr. Jan de Quay school & Buurtver. ‘t Neie Huukske 31 jul Gemaal Van Sasse Grave gratis geopend, van 11-16u

Augustus 2 aug Oud papier Burg. v.d. Braakplein 15.00-20.00t.b.v. Dr. Jan de Quay school & Buurtver. ‘t Neie Huukske 16 aug Oud papier Burg. v.d. Braakplein 15.00-20.00 t.b.v. Dr. Jan de Quay school & Buurtver. ‘t Neie Huukske

Opgaven activiteitenkalender: www.dorpscourant.nl


Gezocht! h GezocTIMMERMAN Gtez! ocht!

AANNEEM-, TIMMER& ONDERHOUDSBEDRIJF AANNEEM-, TIMMERAANNEEM-, TIMMER& 0485 - 320790 & ONDERHOUDSBEDRIJF ONDERHOUDSBEDRIJF INFO@CLAASSENBOUW.NL

TIMMERMAN TIMMERMA

0485 - 320790 0485 - 320790 INFO@CLAASSENBOUW.NL INFO@CLAASSENBOU

Wijkaccommodatie ’t Trefpunt Burg van de Braakplein 2 5437 DA Beers

> Geen wachtlijst

> Behandeling op afspraak

> Met/zonder verwijzing > Aan huisbehandelingen

Voor aanmelding

0485-321869 of

www.fysiotherapietheunissen.nl Cuijk – Beers - Vianen

Voor al uw feesten, bruiloften, private diners & events. Jan Hendrix - 06 543 004 92 Kerkeveld 2 - 5437 BH Beers info@lambertuskerkevents.nl www.lambertuskerkevents.nl