__MAIN_TEXT__

Page 1

FEBRUARI 2021 - JAARGANG 25 - NR. 264 - WWW.DORPSCOURANT.NL

DE

DORPSCOURANT

INFORMATIEBLAD VOOR BEERS

o.a. • Van de redactie • Colofon • Vanuit de Dorpsraad Foto Harry Bardoel

• Dierenproat • In Memoriam • Drieopeenrij • In gesprek Gerald Theunissen

• Bokkerijersnieuws • Nieuws van de Buurtmarkt • Seniorenpagina • Gefelicitaart


Foto voorpagina

COLOFON

De varkens op de voorpagina zijn Broer en Zus, het zijn Hongaarse wolvarkens. Ook bekend als Mangalitza. Ze staan genetisch gezien dichtbij het wilde zwijn, vandaar dat ze heel erg geschikt zijn om als levende ploeg in te zetten (pig tractor) als je het land op een ecologische wijze wilt bewerken. Het is een langzaam groeiend ras dat bekend staat om het heerlijke vlees. Broer en Zus zullen ook nadat ze klaar zijn met ploegen in onze wei, bij ons blijven. Het zijn nieuwsgierige, intelligente beesten. Kom gerust een keer van dichtbij kijken.

Sinds maart 1997 iedere 1e woensdag van de maand (m.u.v. augustus) gratis huis-aan-huis in het kerkdorp Beers, in een oplage van 1000 exemplaren. Gratis exemplaren Dorps-Courant kunt uw afhalen bij Kapsalon Jos van den Heuvel, Buurtmarkt Beers, Café de Spijker en 't Wapen van Beers.

?

De redactie behoudt zich het recht voor om berichten niet of gedeeltelijk te plaatsen.

Van de redactie

DE

DORPSCOURANT

Kopij en tips richten aan: “Stichting Dorpskrant Beers” telefoon: 06 37309742 emailadres: redactie@dorpscourant.nl internet: www.dorpscourant.nl Meer nieuws in onze digitale versie, zie www.dorpscourant.nl

Groet Marsha van Lanen Blauwe Steen

En dan zitten we alweer in de tweede maand van 2021. De maand die eigenlijk in het teken zou moeten staan van de Bokkerijers en carnaval, maar vanwege corona is er dit jaar geen carnavalsfeest zoals we gewend zijn in het dorp. Toch is het bestuur van De Bokkerijers Beers druk bezig (geweest) om passende alternatieven te bieden, zoals een compilatie van voorgaande pronkzittingen via hun YouTube kanaal. En als we de organisatie mogen geloven, staan er nog meer carnavals ‘activiteiten’ op het programma, waarover we via de sociale kanalen ongetwijfeld nog meer te weten gaan komen in februari. Ook zijn we er weer in geslaagd om een bekende oud-Beersenaar te strikken voor de rubriek In Gesprek Met… Niemand minder dan Gerald Theunissen blikt terug op zijn jonge jeugdjaren in Beers en vertelt over zijn gezin, werk en leven in Cuijk – het buurdorp waar hij nu woont. De Abraham en Sarah die deze maand allebei 50 zijn geworden, zijn niet alleen exact op dezelfde dag geboren, maar ook nog eens man en vrouw. Benieuwd welk echtpaar er samen 100 jaar jong is geworden? Blader dan snel verder door deze Dorps-Courant. Wij wensen iedereen een fijne februarimaand, met misschien toch nog een klein beetje carnavalsgevoel.

Abonnement voor buiten Beers € 40.-, buiten Nederland €60.- per jaar.

Redactie

Van wie is deze Beerse voordeur? Mail uw antwoord voor 10 feruari naar redactie@dorpscourant.nl. Bij meerdere juiste antwoorden wordt geloot en wint u heerlijke kaas van de Barendonk. De vorige deur is van de pastorie, Grotestraat 3. Joseph Steenbrink en Maria Janssen waren de gelukkigen.

Piet Theunissen Kayleigh Usmany Harry Bardoel

Marcel Linders Malou vd Besselaar Linda Reijs

De vormgeving en druk wordt verzorgd door Flekx

De bezorging is in handen van Willemien Peters Rit, Leuvert 19, tel. 06-20577023

DEADLINE februari uitgave Ma 15 feb 24.00u

Afvalkalender 2021 MAANDSCHOTEL JANUARI spareribs

CHTS E L S U N 0 EURO 9,0

FEBRUARI

Maandag

4

Maandag

1

Maandag

11

Maandag

8

Maandag

18

Maandag

15

Maandag

25

Maandag

22

LET OP De ophaaldag is niet voor geheel Beers op de maandag. MEI Kijk op uw afval-kalender.

APRIL Zaterdag

3

Maandag

Maandag

12

Maandag

2

3 februari 2021 10


Vanuit de Dorpsraad... Jaarvergadering Normaliter houdt de dorpsraad in maart haar jaarvergadering. In 2020 kon de jaarvergadering vanwege de Covid-19 pandemie niet doorgaan. Het is op dit moment nog erg onzeker wanneer er weer ruimte is om samen te komen. De jaarvergadering van 2021 wordt daarom uitgesteld tot een later

te bepalen datum. Bij elke jaarvergadering ligt het financieel jaarverslag van de dorpsraad ter inzage bij de penningmeester. Wij willen geĂŻnteresseerden graag de mogelijkheid bieden om het jaarverslag in te zien. Maak daarvoor een afspraak via dorpsraadbeers@gmail.com. Dit jaar zijn drie leden van de dorpsraad statutair aftredend. Zij stellen zich allen herkiesbaar. Eventuele tegenkandidaten worden verzocht zich voor 1 maart 2021 te melden bij de secretaris van de dorpsraad.

Oproep lokale verenigingen Jaarlijks ontvangt de dorpsraad een budget waarmee zij sociale projecten kan ondersteunen. Wij willen graag breed binnen de lokale verenigingen inventariseren of er behoefte is aan een bijdrage vanuit dit budget. Hiervoor willen wij graag overleggen met een vertegenwoordiger van elke

Beerse vereniging. Het overleg zal online plaatsvinden (via Teams) op een nader te bepalen datum. Meld uw vereniging hiervoor aan bij de secretaris van de dorpsraad (dorpsraadbeers@gmail.com).

Nieuw speeltoestel Dr. Moonsweg Na overleg met buurtbewoners heeft de gemeente een nieuw speeltoestel geplaatst in het speeltuintje aan de Dr. Moonsweg ter vervanging van een eerder verwijderd, kapot speeltoestel.

Zelf activiteitenkalender invullen

0652221966 | www.ladco.nl | info@ladco.nl

Nieuwjaarsduik in Beers

Op 1 januari jl heeft Robert de Ruijter samen met een collega voor het 2e jaar op rij vanaf ons eigen strand een Nieuwjaarsduik genomen in de Kraaijenbergse Plassen. Hij zou dit initiatief februari 2021

3

graag uitbreiden en willen weten of er meer gegadigden zijn om er een jaarlijks event te maken. Bent u geĂŻnteresseerd laat het dan weten via de redactie van de Dorpscourant.


Laila

dieren proat

,

Mijn naam is: Laila. Ik kom van oorsprong uit Bulgarije, maar ben in de afgelopen jaren helemaal op mijn plek geraakt in Beers op de blauwe steen, bij Robert, Marsha, Georgeo en Melano. Leeftijd: 2,5 jaar Mijn ras is: tja, van alles een beetje, maar de omschrijving van de Gonche, een Bulgaarse jachthond komt aardig in de buurt. Mijn grootste angst: toen ik net op de Blauwe Steen woonde was ik nog een echte angsthaas. Bang voor alles, voor het aandoen van mijn tuigje, voor mensen, verkeer, GFT-bakken en ga zo maar door. Nu vind ik de wolvarkens bij ons in de wei nog wel spannend. Zeker sinds ik een harde tik op mijn neus voelde toen ik bij ze stond te snuffelen. En soms ben ik ook bang van rare dingen, zoals het geluid van de brievenbus. Gelukkig kan ik altijd bescherming vinden bij mijn lieve huisgenoot Jolien, de oude wit-zwarte Newfy. De katten in huis (Duma, Plunder en Tails) zijn soms mijn vriendjes, maar soms ook niet. Zeker niet als ik achter ze aan jaag en zij me dan luid blazend slaan. Mijn favoriete ding om te doen: Mijn neus achterna gaan en spelen met andere honden. En ik loop samen met mijn baasjes de Walk of Wisdom. Dat vind ik ook heerlijk, een lange wandeling maken en allemaal nieuwe geurtjes kunnen

opsnuiven. We zijn ondertussen bijna weer terug in Nijmegen. Ik ben wel benieuwd of ik ook een oorkonde krijg, want ik heb Marsha zo'n beetje de Duivelsberg opgetrokken en ook een keer een natte vacht gehaald toen ik in het Bronnetjesbos niet in de gaten had, dat ik niet over dat groene laagje over het water lopen kan. Mijn favoriete speeltje: de frisbee, die kan ik lekker hoog uit de lucht plukken als ie voorbij komt vliegen. Ben ik dol op autoritten: NEE! Ik sta te bibberen als ik in de auto mee ga, vaak moet ik overgeven tijdens de rit en als we op de plek van bestemming zijn heb ik altijd even wat tijd nodig om me weer hond te voelen. Maar als ik me dan weer goed voel, ben ik wel heel erg blij dat ik mee mocht, want het is altijd leuk (mee op vakantie, naar het bos, het strand). Snurk ik: Nee, in ieder geval zeer bescheiden. Jolien wel, die zaagt hele bossen om iedere dag. Ik heb het stokje overgedragen aan onze oude overbuurhond Indy.

Abraham of Sara gezien?

De jongste Beersenaren van 2021 zijn inmiddels alweer geboren. Loek Bastiaan is geboren op de Ganzenbroek nummer 20 als zoontje van Roderick Schotman en Aletta Huurman. Trotse grote zus is Wies. Een stukje verderop, in de Molenstraat, is Lonne Kersten geboren, dochter van Elwin Kersten en Ilse Claassen en trotse grote broer Luuk. Wij wensen alle ouders en broer en zus heel veel liefde en geluk toe met hun jongste aanwinst.

Marco en Bianca zijn op 12 januari allebei 50 jaar geworden.

DE

DORPSCOURANT

4

februari 2021


Deze foto had Annie Keijzers nog. We zien het huis waar Willemien en ik nu in wonen maar dan volledig verbouwd. Van het huis op de foto is niets meer te zien. Dat is nml. omstreeks 1850 gebouwd door Toon Keijzers, de overgrootvader van Teun en Sjang Keijzers. Er heeft tot de verbouwing, in 1976, altijd iemand van Keijzers in gewoond. De bekendste is de laatste: Dorus Keijzers, ook wel vûllen Dorus genoemd. Altijd vrijgezel gebleven en in 1974 gestorven. Dorus was, op zijn manier, boer. Had vooral veel kippen die ook gewoon in huis kwamen en rustig op de keukentafel wat meepikten. Kinderen uit de buurt die bij Dorus eieren moesten halen weten nog dat Dorus voor in de hoek van de kamer zat met een emmer eieren aan zijn voeten. Die

kachelhout te zagen. Dorus stierf dus in 1974 en het huis werd gekocht door aannemer van de Lockant uit Gassel. Deze verbouwde het tot wat het nu is. Bert en Trudy van de Lockant kwamen er in te wonen tot 1985. Toen hebben wij het gekocht.

eieren waren nogal vuil en Dorus pakte dan een ei, haalde zijn ook niet al te schone zakdoek uit zijn jas, spuugde daarin en poetste zo ieder ei. Bijna elke dag kwam Theij Vergeest, ook zo’n markante Beersenaar, langs om melk en pap te brengen en soms met Dorus

In Memoriam Cor Berends

Heb je ook oude foto’s of verhalen voor Kiek Bers: Pieter ten Haaf. Grotestraat 40. Fam.tenhaaf@home.nl tel. 314946

Voor zijn 50-jarig lidmaatschap van het Sint Anthoniusgilde is Cor in 2019 gehuldigd en ontving hij een mooie speld. Voor Cor was “de Gild” belangrijk en het was daarom bijzonder mooi en emotioneel dat het afscheid van onze Cor op 4 januari door hen begeleid werd met trom en vaandels met tot slot de ceremoniële overvendeling. Wij, zijn broers, zussen, neven en nichten hebben dit als zeer waardevol ervaren en weten dat dit was wat Cor wilde, een afscheid met het Sint Anthoniusgilde waar hij trots op was.

Op 29 december 2020 is “onze Cor” overleden, niet corona maar een vervelende ontsteking heeft hem geveld. Heel jammer, hij zei altijd dat hij 100 wilde worden maar als dat niet kon vond hij 99 ook wel mooi. Uiteindelijk heeft hij zijn 75e verjaardag net niet gehaald. In zijn Beerse jaren was Cor actief in het verenigingsleven. Omdat hij beroepsmatig altijd in het administratie- en boekhoudwerk bezig was, werd hij al gauw ook de secretaris en/of penningmeester bij het Sint-Anthoniusgilde, Carnavalsvereniging de Bokkerijers en biljartvereniging Het Opstootje. Zijn mooie handschrift was bij velen bekend. Daarnaast was hij ook 32 jaar de kienmeester van de Beerse Kienvereniging en heeft daarmee de verenigingskassen goed gespekt. De Koninklijke onderscheiding die hem in 2012 in het CWZ door burgemeester Hillenaar werd uitgereikt voor al dit verenigingswerk, was dan ook zeer verdiend. Doordat zijn gezondheid het niet langer toeliet om in Beers in zijn seniorenwoning te blijven wonen, verhuisde Cor in 2016 naar verpleeghuis Castella in Cuijk waar hij het goed naar de zin had. Er werd goed voor hem gezorgd, hij vermaakte zich met het kijken van alle sportprogramma’s op tv, en zoals hij vroeger veel gekaart heeft bij vrienden in Beers, speelde hij nu graag een spelletje Rummikub en genoot van de uitstapjes die er af en toe gemaakt werden.

Dank aan iedereen voor de mooie woorden die wij hebben ontDat Beers hem niet was vergeten bleek uit het jaarlijkse bezoek vangen, rechtstreeks of via een kaartje. Fijn dat Cor bij velen van de Beerse Prins carnaval met gevolg. Cor vond dat heel fijn, het herinnerde hem aan al die jaren dat hij zelf de ziekenbezoeken mooie herinneringen opriep en achterlaat. Broers en zussen van Cor Berends aflegde als actief lid van de Bokkerijers.

februari 2021

5


DrieOpEenRij

Iedere maand worden aan 3 personen de volgende 15 vragen gesteld. De vragen zijn steeds dezelfde. Ze luiden: 1. Wat is je leeftijd en waar en met wie woon je? 2. Hoe ziet je gemiddelde dag eruit? 3. Wat zijn je hobby’s? 4. Noem eens een slechte eigenschap van jezelf? 5. Als je morgen wakker zou worden en je had 1 nieuwe kwaliteit of mogelijkheid erbij, wat zou dat dan zijn? 6. Is er iets waar je al heel lang van droomt? En waarom heb je het nog niet gedaan? 7. Wat is je grootste blunder? 8. Met welk merk of product zou je jezelf willen vergelijken en waarom? 9. Welke goede eigenschap heb je van je ouders? 10. Stel: je woning staat in brand. Wat neem je beslist niet mee? Waarom? 11. Wat is het beste/slechtste cadeau dat je ooit gegeven/gekregen hebt? 12. Waar bracht je je laatste drie vakanties door? 13. Met wie zou je 24 uur willen worden opgesloten? 14. Wat zou je in Beers veranderd willen zien? 15. Wie uit Beers heb je gevraagd om de volgende keer deze vragenlijst in te vullen.

Toos Verhagen Tax

1. Hallo ik ben Toos Verhagen Tax. Getrouwd met Lam Verhagen en woon op de Rozenstraat 9. 2. We staan rond half 7 op. Rond kwart over 7 vertrekt Lam naar de gemeente Cuijk. En ik ben pensionado in wording. Mag nu al genieten van mijn laatste vrije daagjes naar het pensioen. Blijf dus lekker thuis. 3. Veel kleine hobby’s, puzzelen, TV kijken, winkelen, kaarten en het 30 seconden spel, erg leuk en ik ga ook graag op vakantie. 4. Weinig geduld, rook nog steeds en lust soms ook graag een pilsje, slecht hè. 5. Ik zou graag achter de naaimachine willen zitten, maar na verschillende keren op les te hebben gezeten was het advies, stop er maar mee. 6. Ja ha, slapend rijk worden haha. Maar ben zo ook tevreden hoor. 7. Heb er velen maar die vertel ik liever niet. 8. Een knikker. Ik rol ook alle kanten op. 9. Ben gemakkelijk in omgang en gastvrij voor iedereen, lach veel. Soms te. Van vader heb ik het ’t harde praten. Van moeder de gulheid. Ze kon alles missen en hield van gezelligheid. Net als ik dus. 10. De strijkplank en strijkijzer plus ramen zeem, bloedhekel aan. 11. Heb toen ik 40 werd van mijn man een bos rode rozen gekregen. Hij gaf me 4 rozen met aan elke roos een labeltje er aan X 10. Ook heb ik ooit op mijn verjaardag een elektrische boormachine gekregen. Dat iedereen me kan feliciteren. Zo lang dat kan leef ik nog. 12. Gambia Gambia Gambia. DE

DORPSCOURANT

13. Maakt niet uit familie, vrienden, buren, goed orkest en feesten maar. 14. Alle drempels weg en meer straatlampen in ’t buitengebied. 15. Mijn buurvrouw Anita Cremers.

7. Geen idee. 8.Met Philips (PSV :-) ), ik ben erg betrouwbaar. 9. Eerlijk zijn en tevreden zijn met wat je hebt. 10. Het enige wat ik wel meeneem zijn mijn man, kinderen en katten. De rest is op dat Mariël Heijligers-Stevens moment minder /niet zo belangrijk. 11. Met sinterklaas kreeg ik ooit een keer een cavia. Ik ben een echte dierenliefhebber, dus 1. Ik ben Mariël Heijligers-Stevens en ik ben 39 jaar. Sinds juli 2020 woon ik weer in Beers ik gilde toen van blijdschap. 12. In 2010 samen met een vriendin in Turkije, op de Venstraat 10. Ik woon hier samen met in 2013 samen met mijn man in Tenerife en in mijn man Marcel, zoon Rick (deze maand wordt hij 5), dochter Evy (2) en onze 2 katten 2017 samen met mijn man en zoontje op een vakantiepark in Duitsland. Roosje en Mara. 13. Met wat vriendinnen van vroeger. Ik zie en Ik ben geboren in Beers op Gildeweg 11 en spreek ze nu bijna niet meer, maar dan zouheb hier tot mijn 23e gewoond. Ik ben toen den we gezellig bij kunnen kletsen en herinverhuisd naar Cuijk en toen kwamen wij dit huis tegen en sinds vorig jaar ben ik dus weer neringen op kunnen halen. 14. Geen idee. Ik ben te lang weggeweest uit terug in Beers. Beers, om hier iets over te kunnen zeggen. 2. Op de 3 dagen dat ik werk, sta ik om half 6 op, maak me klaar om naar 't werk te gaan 15. Ik heb mijn buurman Harry Siebers gevraagd. en rond half 7 ga ik dan de deur uit. Ik werk dit jaar al 14 jaar bij MSD in Boxmeer

Genevieve Vroomans-Denissen 1. Mijn naam is Genevieve Vroomans-Denissen en ik ben 51 jaar. Samen met mijn man Micha, hond Taro en kat Donna zijn we op 24 oktober 2020 verhuisd van Nijmegen naar op de Hof 8. 2. Momenteel mag ik niet werken i.v.m. de corona tot in ieder geval 19 januari. Maar normaal sta ik rond 7.30u op, ga een ronde met Taro doen, ontbijten en vanaf 10.00 uur verwacht ik

en ik ben daar allround machineoperator. Op de dagen dat ik thuis ben, zorg ik voor de kinderen en ben ik bezig met het huishouden. 3. Afspreken met vrienden, een avondje gezellig op stap, spelletjes spelen en Netflixen. 4. Ik ben best ongeduldig. 5. Meer geduld hebben. 6. Ik droom al lang om een reis door Australië te maken. Ik denk dat het ook bij een droom zal blijven….

6

februari 2021


mijn eerste klant. Dan werk ik meestal tot 17.00 uur door. (Ik heb namelijk een nagel / wimper studio aan huis.) 3. Wat zijn mijn hobby’s? Zo veel! Ik kom zelfs nu in de lockdown tijd te kort, ha, ha! Mijn grootste passie is mijn werk: meer dan 10 jaar nagels verzorgen, nagels versieren en nagels onderhouden. Dat is het mooiste wat er is toch, van je hobby je werk maken? Verder fotografeer ik en bewerk deze graag. Ook vind ik het leuk om diashows te maken met foto’s van bv vakanties. Verder game ik op z’n tijd ( ja, ook dames van 51 vinden dit leuk). Ik hou van lezen en gedichten schrijven. We houden beide van reizen en stedentrips en natuurlijk onze hond Taro, daar gaat heel veel tijd inzitten! 4. Erg ongeduldig en een controlefreak. 5. Dat ik iedereen gezond kan maken.

6. Met een mooie cruiseschip door de mooiste natuurgebieden van Scandinavië varen met m’n schoonouders. Het is er nog niet van gekomen omdat het erg kostbaar is. Dus voorlopig nog even doorsparen en verder dromen. 7. Nuchter of dronken? 8. Een stevig elastiek: meegaand, rekbaar en geeft de grens niet altijd duidelijk aan. Maar trek je te lang en te hard, dan is de rek er op een gegeven moment er ook echt helemaal uit. 9. Eerlijkheid zijn en iedereen in zijn of haar eigen waarde laten. 10. Dat is een lastige vraag. We hebben net alles uitgezocht en weggegooid tijdens de verhuizing afgelopen oktober. Maar als ik echt moest kiezen dan laat ik de kunst kerstboom toch maar achter. 11. Geen. Ik ga ervan uit dat cadeautjes met

In Memoriam

goede bedoelingen worden gegeven. 12. Curaçao, Italië, Eiffel 13. Met onze hele familie samen. Met name met mijn oom en tante die zichzelf sinds maart hebben opgesloten. Familie dag is dit jaar niet doorgegaan. 14. Momenteel helemaal niets. We hopen alleen dat het voorgenomen besluit om een gigantisch vakantiepark te bouwen bij de Kraaijenbergse Plassen, niet zal zorgen dat het natuurgebied en de rust verstoord gaan worden. 15. Onze buurman Marius Moors.

Antwoorden met foto aub inleveren vóór 10 febr. Mail naar redactie@dorpscourant.nl Tekst en foto apart, jpeg, min. 400 kb.

Enorm trots was Arnold op zijn (klein) kinderen. Hun sportieve verrichtingen volgde hij op de voet. En in het bijzonder de carrière van kleindochter Joëlle, die furore maakt in het vrouwenvoetbal. Zij speelt bij PSV, is international en komt volgend seizoen uit voor de Duitse kampioen Wolfsburg.

Op 18 december 2020 hebben we afscheid moeten nemen van Arnold Smits. Hij zal voor zijn familie, speciaal voor Thea, kinderen en kleinkinderen altijd in herinnering blijven. Onderstaand het herinneringskaartje en de teksten, die door voetbalvereniging HBV en tennisvereniging Play Back via hun website zichtbaar zijn gemaakt!

Arnold Smits Het trieste nieuws bereikte ons dat Arnold Smits op 18 december jl. op 81-jarige leeftijd is overleden. Arnold is ruim 38 jaar lid geweest van onze vereniging. Hij was altijd zeer actief. Strijdend op de clubkampioenschappen tegen en met zijn zoons Toine en Robert. Competitie spelend op de zondag, later op de vrijdag. Meestal in een lange broek en altijd met aanstekelijke humor. Als hij zelf niet aan het tennissen was, dan stond hij langs de baan bij Robert en Toine te kijken. Het maakte niet uit waar zij moesten spelen, Arnold kwam kijken. Dat gaf altijd een vertrouwd gevoel. Samen met zijn broers heeft hij op de achtergrond veel betekend voor Play Back, daarvoor zijn we hem erg dankbaar! Wij wensen Thea, Robert, Toine, Jolande en de rest van de familie veel sterkte met dit verlies. Het bestuur van tennisvereniging Play Back.

In juni van dit jaar genoot Arnold nog als aandachtig toeschouwer met volle teugen van de clinic die Joëlle (samen met haar vader Toine) op sportpark Calbroek gaf aan de Beerse en Viaanse meiden. Ons medeleven gaat uit naar Thea, Jolande, Toine, Robert, kleinkinderen, familie, vrienden en bekenden.

Ons bereikte het droevige bericht dat ARNOLD SMITS vrijdag 18 december op 81-jarige leeftijd is overleden.

Omdat er liefde is, bestaat er geen voorbij, In alle eeuwigheid blijf jij in ons hart...... In liefdevolle herinnering aan

Arnold maakte deel uit van het legendarische eerste elftal van HBV dat in 1960 kampioen werd en voor het eerst in de historie naar de vierde klasse KNVB promoveerde.

Arnold Smits echtgenoot van

Theo Smits-van de Lockant

In het kampioensjaar speelde "Nölleke" als links- of rechtsbinnen. Hij was een gedreven speler met veel creativiteit. Door zijn tweebenigheid was hij multifunctioneel inzetbaar. Later in de vierde klasse zou hij vaak op de linksbackpositie spelen.

* Beers, 11 maart 1939 † Beers, 18 december 2020 Lieve Arnold, lieve papa, Je was een harde werker en je eenvoud sierde je. Je stond altijd positief in het leven, maar vooral je humor zal altijd een mooie herinnering blijven.

Memorabel was ook het 1-1 gelijkspel in het seizoen 1961-1962 tegen het grote JVC'31 uit Cuijk. Volgens de overlevering stond het publiek drie rijen dik. Arnold speelde in die wedstrijd samen met zijn broers Martien, Piet en Sjaak en zwager Jan van de Lockant.

februari 2021

Bedankt vooor uw steun en medeleven. Thea, kinderen en kleindkinderen.

7


In gesprek met Gerald Theunissen Rond de feestdagen werd ik gebeld door een voor mij bekend nummer. Ome Piet aan de telefoon, voor de rest van Beers ook wel bekend als Piet Theunissen. Na wat koetjes en kalfjes kwam de vraag of dat ik, ondanks dat ik niet heel ver van Beers te-

op 3 juni 1975 ben ik geboren als oudste zoon van Henk en Paula Theunissen en anderhalf jaar later was met onze Marcel erbij het gezin compleet. De eerste 10 jaar van mijn leven hebben we op Gildeweg 15 gewoond, in destijds de nieuwste wijk van Beers. Wij grensden met onze tuin aan die van de meiden van Van der Burgt en zeker met Nienke heb ik van kleins af aan veel gespeeld. We hadden op een gegeven moment zelfs een gat in de heg gemaakt zodat we zonder om te lopen naar elkaar toe konden om te spelen. De Hof, de Ganzenbroek en de Gildeweg, die 3 straten waren in die eerste Prijsuitreiking van fietscrosstoernooi jaren wel ongeveer onze op de baan achter de speelwei. Etsko wereld met als duidelijk Loeffen was 1e, ik 2e en Marcel 3e middelpunt toch wel het speelweitje en zandbak die er midden in liggen. De hele recht ben gekomen, zin had familie Theunissen woonde een stukje te schrijven voor de rondom dat speeltuintje (én nog Dorps-Courant voor de rubriek steeds binnen een straal van ‘In gesprek met’. 200 meter schat ik zo) maar het Maar beginnen bij het begin: waren sowieso allemaal jonge gezinnen daar in de buurt dus was er altijd wel iemand om mee te knikkeren of te voetballen. Etsko & Nikky Loeffen, Roel Bulkens, neef Ronny Theunissen,Niels van Benthum, Dolf van Haren, Emiel van de Carnaval bij Bardoel: Nikky Loeffen, Nienke vd Berg en nog een Burgt, Marcel en ik hele trits anderen waren altijd wel buiten te vinden aan “onze” kant van Beers. Voordat het Neie Huukske werd gebouwd heeft waar nu de Vang is nog een tijdje een fietscrossbaan gelegen, dat was echt geweldig. Daar hebben we wat afgecrossed, Optocht 1982 (?), vlnr ?, Etsko Loeffen, ik, totdat er toch Nienke van der Burgt, Marcel DE

DORPSCOURANT

Lichting 74-75 met juffrouw Berends, 4e klas echt huizen moesten worden gebouwd. Het bouwterrein met bergen zand (de grote en de kleine bergen) was daarna echter ook nog 1 grote speelplek. Op de Dr. Jan de Quayschool gold denk ik net als voor iedereen dat het er erg beschermd en vertrouwd was. Buiten de jongens die ik al kende van het buiten spelen (Etsko, Ronny) speelde ik destijds ook veel met Daniel Degen, Tom Toebes en Ferry Lemmers maar ik moet zeggen dat eigenlijk de hele klas wel goed met elkaar kon opschieten. We hadden ook wel wat kinderen in de klas die wat anders dan wij Beersenaren waren (Liesje Pennings bijvoorbeeld, achteraf gezien echte girlpower) of die er

later bij zijn gekomen (Sandy Geraets en Johnny Linders uit Gassel) maar dit ging eigenlijk altijd allemaal prima. De enige reuring die ik me kan herinneren is dat er een keer een protest was tegen de toenmalige muziekleraar, Bert Jacobs. Voor het schoolkrantje mochten we met een paar kinderen uit de 5e of 6e klas een paar vragen aan hem stellen (hobby’s, lievelingseten en meer van dat soort werk). Maar om de een of andere reden was hij niet erg populair (wat hij eigenlijk misdaan had weet ik niet meer) en werd er tijdens dat gesprek buiten geprotesteerd dat hij weg moest (Jacobs Neehoofds, dat niveau). Wat er van geworden is weet ik ook niet maar dat

Ons pap en mam met 2 Pieten en alle 6 de kleinkinderen: Lize, Vincent, Julia, Koen, Elisa en Mila

8

februari 2021


op De Griend. Normaal ging / gaat bijna iedereen vanuit Beers naar Cuijk toe maar net in ons jaar gingen we met een man of 10 naar Grave. Echt lang bleven we daar niet bij elkaar, na een jaartje brugklas werden we gesplitst en was het gedaan met het samen fietsen. Toch ook daar een prima tijd gehad en vrienden aan overgehouden waar ik tot vandaag nog contact mee heb, 1 ervan is zelfs peetoom van onze Julia geworden. Op de HEAO in Arnhem heb ik de Economisch Linguistische richting gekozen waarvoor ik een half jaar in zowel Rusland als Spanje heb gezeten. Vanuit Beers de wijde wereld in, spannend maar ook heel erg leerzaam, niet alleen voor de talen die ik daar geleerd heb maar ook om te zien wat er nog meer te koop is in de wereld.

Kasia en ik op vakantie in Turkije geland) maar ook in Afrika of het Verre Oosten zijn ze nog gek op de hele papierwinkel die bij de vleeshandel hoort. Mijn taak is het om ervoor te zorgen dat alles goed loopt en vooral problemen te voorkomen. Erg afwisselend en internationaal!

Nadat ik klaar was met mijn studie en nog een tijdje had “scholierenprotest” staat me nog gebackpackt in het Midden Oosten werd het toch wel tijd goed bij. Maar buiten dat alleen om het echte leven te beginnen. maar prima herinneringen, van de kleuters bij juffrouw Hermien Bij het uitzendbureau wisten ze nog wel een bedrijf waar ze altijd tot het kamp in de 6e klas met wel mensen konden gebruiken meester Peeters. die hun talen spreken en daar bij Toen ik een jaar of 10 was zijn wij KappersFoods werk ik nu, 24 jaar verhuisd naar het huis waar ons later, nog steeds. Het bedrijf zit op het industrieterrein in Cuijk pap en mam nu nog wonen, op (“het oude PNEM gebouw”) en de Burgemeester van Lithstraat wij importeren en exporteren 4. Ons pap had meer ruimte in de schuur om aan auto’s te klun- kippenvlees en –vleesproducten gelen en wij hadden opeens een de hele wereld over. Ik hou me daar bezig met de douanezaken: veel grotere tuin met zelfs een voetbalveldje. Dit was vooral aan import van vlees is helaas nog erg gebonden aan formulieren, Marcel besteed, mijn carrière certificaten en stempels. Dit kan bij HBV hield wel op na de E en dicht bij huis zijn (bijvoorbeeld uiteindelijk heb ik in mijn jeugd door een Brexit waardoor er voor veel gezwommen bij zwemverons opeens heel wat verandert in eniging Merlet in Cuijk. onze dagelijkse handel met EnDe Havo heb ik in Grave gedaan

Ik woonde na mijn studie weer thuis in Beers en in 2000 ontmoette ik bij het Wapen mijn vrouw, Kasia. Kasia is Poolse en was op dat moment au pair bij Rob en Tina die toen in het Wapen stonden. Hun 2 kinderen Robert en Ben waren destijds nog klein en Kasia zorgde

bus tussen Nederland en Polen (helaas bestond er destijds nog geen Ryanair en was het iedere keer 15 uur in de bus hangen) zijn we in 2005 in Polen getrouwd en hier komen wonen. Eerst een paar jaar op een appartementje maar nu wonen we al weer 12 jaar op de Klaver in de Heeswijkse Kampen. We hebben 3 kinderen, Elisa is 15 en zit in de 5e van het Stedelijk Gym in Nijmegen. Julia van 10 zit in groep 8 van het Startblok en onze Vincent wordt binnenkort 3 en gaat nog aan zijn schoolcarrière beginnen. Buiten de bezoekjes aan ons

Elisa, Julia, Vincent en Kasia bij het zegenen van het Paasontbijt, een Poolse traditie overdag voor ze. Maar goed, ‘s avonds lagen die kleintjes op bed en had Kasia tijd om ook beneden aan de bar te komen zitten en zo is het gekomen. Overigens was Kasia 2 jaar daarvoor ook al 2 maanden in Beers geweest bij Rob en Tina maar toen hebben we elkaar niet gezien of niet opgemerkt maar gelukkig 2 jaar later dus wel. Na een paar jaar heen en weer pendelen met de

Met de meiden in het zwembad februari 2021

9

thuis kom ik nog regelmatig in Beers. Ik dart bij het Wapen van Beers, het niveau mag allemaal niet zo heel veel naam hebben maar het is altijd wel een gezellige avond uit. Eens in de zoveel tijd doen we nog wel eens rikken en bovendien gaan we met 10 Beerse jongens al zeker 20 jaar op vriendenweekend. Zo blijf ik toch altijd wel op de hoogte van het reilen en zeilen in Beers.


Past Metameer bij jou? Tweetalig onderwijs

Ga zelf op ondeitr zoek u

vmbo Mavo havo vwo jenaplan

Inrichting Natuurlijke speelplaats vordert gestaag We zijn weer een maandje verder en zien dat het terrein steeds meer gaat lijken op een natuurlijke speelplaats.

Ga je naar de middelbare school en wil je weten of Metameer iets voor jou is?

Kijk dan op metameer.nl Je vindt er info over onze school, over de informatieavonden en je maakt online kennis met ons. Geef je op voor een masterclass tweetalig onderwijs of vraag een gesprek aan! Zien of spreken we je binnenkort? Je bent welkom!

locatie jenaplan Boxmeer locatie Stevensbeek

In de buitenring hebben de vrijwilligers 80 struiken aangeplant.

Deze vormen een haag van 8 verschillende soorten waaronder de hazelaar, meidoorn, krentenboompje, en gele kornoelje. Deze zullen op uiteenlopende tijden in bloei staan en in een periode van een paar jaar ontwikkelen deze struiken zich in een prachtige haag waar vogels en insecten voedsel en nestgelegenheid kunnen vinden. Voor de kinderen is het een mooi stukje natuur op het schoolplein. Het was een heel karwei om de duikers met een doorsnede van 1 meter op de plaats te krijgen maar ook dit is gelukt. Rene Derks heeft er met de shovel een laag zand op gebracht zodat de kinderen straks door een tunnel kunnen kruipen en over een grote berg kunnen rennen. Een mooie gelegenheid voor de kinderen om tijdens de pauze even lekker te ravotten. Bijgaande foto’s geven een overzicht van de ontwikkelingen. Op de 1e foto zijn vrijwilligers bezig met het aanplanten van de struiken, de 2e laat zien hoe een van de duikers naar de plaats wordt gebracht, op de 3e is Rene in actie en de 4e foto geeft de huidige stand van zaken weer.

Betrokken, flexibel en vertrouwd Oliestraat 4, 5361 GN Grave Wanroijseweg 42, 5451 HA Mill In samenwerking met Yarden

0486 472 074 0485 452 868

info@annorauitvaartverzorging.nl www.annorauitvaartverzorging.nl

DANKBETUIGING Voor alle blijken van medeleven, kaartjes, bloemen, bemoedigende woorden, gedeelde herinneringen en steun bij het overlijden van ons pap, Fons Thijssen, danken wij u hartelijk.

T: 06 - 155 144 96 Stevensbeek www.leolinderszwembaden.nl

Fons Thijssen Alfonsus Gerardus Augustinus Joseph Sinds 2002 weduwnaar van Coby Thijssen-Peters Mook en Middelaar, 19 maart 1948

Haps, 21 december 2020

Fam. Thijssen Steenakkerstraat 4 5443 NK Haps DE

DORPSCOURANT

10

februari 2021


Liberaal LVC op zoek naar de kleuren van Land van Cuijk Het is een feit. De gemeenten Boxmeer, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis en Cuijk gaan samenwerken, gaan één bestuur vormen en wel onder de naam: Land van Cuijk. Liberaal LVC stort zich vol enthousiasme op de aanstaande verkiezingen en start deze met de slogan: WIJ GEVEN KLEUR. Voor ons als politieke partij is het van belang dat élke gemeente, élke kern, goed vertegenwoordigd is in de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Visie In de visie van Liberaal staat letterlijk opgetekend: ‘Wij verwachten dat onze actieve leden geworteld zijn in de samenleving. Wij voelen ons van nature betrokken bij alles wat in onze samenleving speelt. We willen de afstand tussen politiek en inwoners verkleinen. Onze politiek gaat om het willen horen en zien van mensen. Jong en oud voorzien ons zo van informatie waarmee we een respectvolle, sociaal-liberale samenleving willen creëren. Dát is onze uitdaging, want we zijn allemaal anders, maar wel gelijkwaardig !’ Daarom is Liberaal LVC op zoek naar de kleuren van de gemeenten Mill en Sint Hubert, Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis en hun dorpen. Wat is belangrijk om te koesteren? Wat is

in politiek maar vooral mensen die de samenleving koesteren, het belang ervan inzien en een Kleurrijke achterban bijdrage willen leveren aan een Argumentenpolitiek gemeenschap waarin iedereen Momenteel heeft Liberaal LVC een fijn leven mag hebben. een kleurrijke achterban, maar Liberaal LVC heeft eenieders inbreng en visie nodig om een zo er ontbreken nog kleurtjes om in Liberaal LVC nodigt u uit: Wilt u het Land van Cuijk de juiste poli- een keer sfeer proeven en een breed mogelijk gedragen partij fractieberaad bijwonen ? Kennis tiek te kunnen bedrijven. Daarte zijn. We zijn niet links, niet maken? Misschien een cursus om is Liberaal LVC op zoek naar rechts. We willen in het Land van Cuijk met een gezond stukje mensen die binnen het kleuren- gemeentepolitiek volgen die palet van Liberaal LVC ook KLEUR wij gratis verzorgen? U hoeft verstand de onderwerpen te lijf. daarvoor geen lid te zijn. Stuur GEVEN aan het Land van Cuijk. Wij kennen geen partijpolitiek, ook dan een mail naar info@ Liberaal LVC maakt graag kennis wél argumentenpolitiek. We liberaal-lvc.nl Bezoek ook onze bespreken alle onderwerpen bin- met inwoners die kleur durven website: www.liberaal-lvc.nl nen de partij en komen er altijd te bekennen. Het klinkt misWilt u nog meer informatie dan uit doordat we dat op een open, schien een beetje vreemd, maar wij zijn niet zo zeer op zoek naar neem contact met me op: democratische en respectvolle Henriëtte Thijssen. manier doen. Zo kunnen we voor mensen die geïnteresseerd zijn onze inwoners de meest zuivere besluiten nemen.

belangrijk om bespreekbaar te maken? Dat weten de inwoners het beste.

Play Back lanceert de KNLTB ClubApp Om een baan te kunnen reserveren om een uurtje te tennissen, hing je altijd een pasje in het afhangbord. Meestal kon je dan meteen de baan op, maar je moest ook wel eens een uur wachten. Door corona werd vooraf reserveren verplicht. Daarvoor werd een digitaal schema gemaakt door de penningmeester, wat goed functioneerde maar ook wel bewerkelijk was. Daarom is Play Back nu overgestapt op de ClubApp. Het is 1 keer een beetje werk om het te installeren, maar daarna kun je o zo makkelijk een februari 2021

baan reserveren met je telefoon. In het nieuwe jaar heeft Play Back ruim 20 leden mogen begroeten, die doorgestroomd zijn van het koffietennis. Daar zijn we ontzettend blij. Met ook nog ruim 30 winterleden worden de banen goed gebruikt. Een constante factor bij Play Back is de oefensessie voor de jeugd op zondagochtend, van 10 tot 11. Ook niet-leden kunnen daar aan mee doen. Het is een leuke manier om te kijken of je tennis leuk vindt. Als niet-lid mag je 3x gratis mee doen.

11


te lezen.

Carnavalsgids De carnavalsgids is bijna gereed. Vol trots kunnen we vermelden dat de krant goed gevuld is met o.a. een uitgebreide terugblik op het seizoen van vorig jaar en veel foto’s. De carnavalsgids, weliswaar in een iets andere vorm dan dat jullie gewend zijn van ons, wordt op carnavalszaterdag 13 februari rondgebracht.

Carnavalsactiviteiten Beste Bokkerijers en Bokkerijerinnekes,

Digitale pronkzittingen Bij het uitkomen van deze Dorpscourant hebben de eerste digitale pronkzittingen plaatsgevonden op zaterdag 23 en 30 januari. Een unieke compilatie van onze pronkzittingen vanaf 1986 was via Youtube te zien. De laatste uitzending vindt zaterdag 6 februari plaats om 20.00 uur. De link waarop deze uitzending te bekijken is, kun je vinden op onze website, Facebookpagina en Instagram. Heb je een uitzending gemist? We laten de uitzendingen voorlopig nog op het youtubekanaal van De Bokkerijers staan. Iedereen is dan in de gelegenheid om de uitzendingen op een later moment nog te bekijken. We willen Peter van den Heuvel en Theo Ceelen enorm bedanken voor hun technische ondersteuning!

11 herinneringen/ anekdotes van (oud) Bokkerijers Hebben jullie het al gezien op onze website: www.debokkerijers.nl, Facebookpagina of op Instagram? Tot aan de carnaval worden er nog een enkele nieuwe herinneringen gedeeld van onze (oud) Bokkerijers. Er zijn al verschillende leuke herinneringen gedeeld. Erg leuk om

In de vorige dorpscourant hebben we jullie laten weten dat we op carnavalszaterdag 13 februari coronaproof activiteiten organiseren voor jong en oud. Echter de maatregelen die nu gelden maken het onmogelijk en ook niet gewenst om live activiteiten te organiseren. Voor de kinderen willen we een paar coronaproof activiteiten uitzetten die kinderen vanuit thuis tijdens de

Mijn naam is Bibi Loeffen. Ik ben 5 jaar oud. Samen met mijn Papa Marco, Mama Evelien en onze hond Boef woon ik op de vang 3 in Beers. Ik ga met heel veel plezier hier in Beers naar school. Vaak spreek ik daarna nog af met vriendinnetjes om te spelen. Op dinsdag ga ik naar zwemles en op woensdag ga ik naar Jong Nederland. Dat is iedere week weer een feestje! Thuis vind ik het leuk om te knutselen en te puzzelen, ook ben ik dol op dansen, verkleden en make-uppen. Het liefst vier ik elke dag een feestje met een glitterjurk aan

Bibi

en lieve mensen om me heen. Hopelijk mogen we dit snel weer! Ik heb mijn vriendinnetje Josje gevraagd of zij de volgende keer een stukje wil schrijven. Liefs Bibi.

carnavalsvakantie kunnen doen. Houd voor deze activiteiten onze website en onze social media kanalen in de gaten!

Vlag hijsen tijdens de carnaval Omdat bij elkaar komen dit seizoen niet kan, maar we de carnavalsdagen ook niet ongezien voorbij willen laten gaan, roepen we iedereen op om tijdens de carnaval, vanaf carnavalszaterdag De Bokkerijersvlag te hijsen. Zo geven we het dorp kleur in deze ongezellige en donkere tijd. Heb je geen Bokkerijersvlag om te hijsen? Niet getreurd, we hebben ze nog op voorraad. Neem hiervoor contact op met Jan van Lanen (0485-314541) . (prijs vlag: contant/gepast 11,44; anders 12 euro)

tel. 0485 - 31 80 09 DE

DORPSCOURANT

12

februari 2021


Ontmoetingsruimte ‘t Trefpunt Ontmoetingsruimte ’t Trefpunt blijft ivm verlengde lockdown gesloten tot en met dinsdag 09 februari 2021. Bloedafname en fysiotherapie Theunissen gaan normaal door

Bibliotheek aan huis Wil je graag lezen tijdens deze lockdown, neem even contact op met Mieke van Lanen tel. 06-10052497 of 0485-317966.

Bloedafnamelocatie Maasziekenhuis Patienten die een bloedafname moeten laten verrichten kunnen terecht in ’t Trefpunt – Burg.v.d.Braakplein 2 – dinsdagmorgen van 08.00 – 08.20 uur Mondkapje verplicht.

Breincollege; Hoe houd ik mijn hersenen gezond Onze hersenen zijn belangrijk bij alles wat we doen; van lopen tot onthouden en van emoties tot ingewikkelde denkprocessen. Onze hersenen maken ons tot wie we zijn, maar gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend. Vele mensen krijgen gedurende hun leven te maken met een hersenaandoening. Zelf kan men ook veel doen om de hersenen in een zo goed mogelijke conditie te houden, zoals voldoende slaap, regelmatig bewegen en gezonde voeding. En het is belangrijk om de hersenen te blijven uitdagen. Tijdens deze online lezing krijgt men van Monick Beltman van de Hersenstichting concrete tips. Hoe eerder men daarmee begint, hoe groter de kans dat ook de hersenen op hoge leeftijd actief blijft. Donderdag 11-02-2021 – 19.30 uur onlinedeelname gratis Aanmelden; https://biblioplus.op-shop.nl/4449/breincollege-hoe-houd-ik-mijn-hersenenegezond/11-02-2021

Niemand alleen Buiten is het koud, maar ik ben warm van binnen door de liefde die andere mensen mij geven Er is geen wedstrijd die we moeten winnen, we hebben meer dan genoeg om te delen in dit leven Dus laten we een verbindend vuurtje beginnen Een glimlachje van wie je ’t niet verwachtte en in een stralende oogopslag voorbijkomt Vriendelijke gebaren verzorgen, verzachten de soms wat onzekere tijd die op ons afkomt februari 2021

Kleine en grote helden die zich als vrijwilliger aanmelden Voor eenlingen en vele anderen die op zoek zijn naar een maatje Zelfs simpelweg een aardig praatje kan iemands wereld al veranderen Omarm elke goede daad die je ziet op straat en deel die warmte in alle overdaad Want een vonk die eenmaal overslaat kan ervoor zorgen dat we ons openen en zo ons innerlijk vuurtje weer aangaat om het daarna verder te laten lopen Niemand is alleen, we zijn hier samen op aarde Dus laten we ons verbinden met lieve daden die nog meer zeggen dan warme woorden Laten we ’t eens vragen in plaats van maar te raden op basis van dingen die we ooit hoorden Laten we geven in plaats van nemen Laten we blijven zonder weg te gaan Laten we luisteren, elkaar zien staan Naar oplossingen kijken voor problemen en systemen die eraan vooraf zijn gegaan Buiten is het koud, maar je bent warm van binnen door de liefde die andere mensen jou geven Er is geen wedstrijd die we moeten winnen we hebben meer dan genoeg om te delen in dit leven Dus laten we een verbindend vuurtje beginnen

informatievoorziening van SWOC en KBO alsook van Sociom tbv ouderen Gemeente Cuijk. Tel. 0485 – 574440 [keuzenummer 4] – infobalie@ swocuijk.nl Locatie; Dienstencentrum Cuijk – K13 [achter receptie] Openingstijden; Maandag 09.30 – 13.30 uur Dinsdag 09.00 – 12.00 uur SWOC - mailadressen Sector activiteiten; Gert Thijssen – sectoractiviteiten@ swocuijk.nl Penningmeester; Kees van Nieuwenhuijzen – penningmeester@swocuijk.nl Assistent-penningmeester; Marina van der CruijsenNuijen – financien@swocuijk.nl SWOC Wonen-Welzijn-Zorg: Hulpvragen – Centraal meldnummer 0485 – 574440 – menu; optie 1 IBB [Individuele Belangenbehartiging] – ouderenadviseurs – cliëntondersteuners – thuisadministrateurs – belastinginvullers; Huub Koot 0485 – 313315 en Ulla Becker 0485 - 700500 Tafeltje Dekje – Informatie en aanmelden voor Tafeltje Dekje via; SWOC - tel. 0485-574440 Voor afzeggingen en wijzigingen neemt u contact op met Hofmans Catering tel. 024-3586076 of met een van de coördinatoren; Nelly van den Broek - 0485-314055 – [ook voor informatie of aanmelden EETPUNT – Beers – woensdagmiddag 12.00 uur – Ontmoetingsruimte ’t Trefpunt] Wilhelmien van den Heuvel - 0485-31772 Theo Zimmermans - 0485-315353 Thuiszorg Pantein – Bel voor alle zorgvragen 0900 – 8803 Vier het Leven – 035-5245156 [ma. t/m vrij. 09.00 tot 18.00 uur] info@4hetleven.nl of www.4hetleven.nl VroBe [Vrouwenvereniging Beers] – secr. Lia Hendriks – tel. 0485-313931 Zonnebloem afdeling Beers: Bezoekwerk: Reny de Groot – tel. 0485 - 316495 Secretaris: Henriëtte Claassen – tel. 0485 - 316798

Prikservice

Buiten is het koud maar wij zijn warm van binnen

Dinsdagmorgen 08.00 - 08.20 uur in ’t Trefpunt

Bronvermelding; www.oranjefonds.nl

Telefoonnummers/mailadressen Acupunctuur – Praktijk van Doesburg – tel. 06 44182418 Beheersstichting Beers-Linden: Nelly v.d. Broek - tel. 0485 - 314055 Mieke v. Lanen - tel. 0485 – 317966 Fysio- en Manuele Therapie P.M.J. Theunissen; tel. 0485 - 321869 Huisartsenpost: tel.0900-8880 Vervoer nodig; tel. 0485-336939 [Vrijwillige hulpdienst 09.30 – 11.30 uur] KBO Beers-Linden: Jan Hofmans – 0485-314893 kbobeerslinden@gmail.com Ontmoetingsruimte ’t Trefpunt: tel. 0485 - 322787 Sociaal Kernteam – 0485-396783 Sociom – centraal kantoor; 0485-700500 of via info@ sociom.nl SWOC/KBO – Informatiebalie: Deze balie verzorgt de

13

Bedankt Een vraagje namens mijn ouders, Vesna & Dimitar Kocarevi. September j.l. heeft mijn vader thuis een hartaanval gekregen. Hierbij schoten heel veel buren mijn vader en moeder te hulp. Niet alleen de vrijwilligers met het reanimeren maar ook andere voorbijgangers uit Beers. Omdat het teveel mensen zijn om persoonlijk te bedanken dachten wij is het misschien een leuk idee om dit bedankje namens mijn ouders aan iedereen die die dag heeft geholpen in de dorps courant te zetten. En te vertellen dat hij er weer helemaal bovenop is! Met vriendelijke groet, Marija Kocareva


Buurtmarkt langer open Beste mensen, In de vorige editie hebben we aangegeven dat de Buurtmarkt langer open zal gaan. We wisten toen nog niet of dat ook inderdaad zou gaan lukken. Maar nu: goed nieuws! Vanaf 8 januari is het een feit geworden en nu kunnen wij met enige trots melden dat de winkel op vrijdagmiddag tot 17 uur en zaterdagmiddag tot 16 uur geopend is. We streven ernaar om snel de openingstijden nog verder te verruimen, maar we moeten zorgvuldig zijn en dat kost tijd. Uiteindelijk zouden we dagelijks open willen

van 8.30-18.00 uur. In de Buurtmarkt heeft een enquête gelegen en velen van jullie hebben de moeite genomen om deze in te vullen. Inmiddels hebben wij de (voorlopige) resultaten besproken en daaruit kwamen al diverse nuttige tips naar voren. We gaan hier zeker wat mee doen. We gaan het assortiment vleeswaren verbeteren en meer groenten in de winkel verkopen. Dit waren zaken die veel genoemd werden in uw antwoorden. Wij waarderen uw reacties enorm en wij kunnen hierdoor een betere winkel

maken, die goed aansluit bij uw wensen. Want ja... de Buurtmarkt is voor en van de buurt! Achter de schermen zijn we druk bezig om alles in gang te zetten om een verbouwing te realiseren. We hebben voor bijna alles nu een offerte en nu hebben we goed zicht op de uitgaven. Het is nu zaak om de financiering rond te krijgen. Hierbij zijn wij afhankelijk van fondsen, overheden en geldschieters. Wij kunnen niet ‘even naar de bank’ gaan voor een lening. De kosten van rente en aflossing zouden wij niet kunnen opbrengen. Het is dus een lastige aangelegenheid, die wederom, tijd kost. Hopelijk kunnen we in de volgende editie van de dorpscourant ‘witte rook’ melden. Tot slot wil ik u wijzen op een nieuwigheidje van onze bakkers: Het Vikorn brood is geheel vernieuwd en is nu nog lekkerder, dan hij al was. Vikorn is een bijzonder brood: het is rijk bij vitamine B en D, volledig vegan en koemelkvrij. Dus... een keertje proeven? Tot ziens bij de Buurtmarkt!

Gefelicitaart

DE

gidsen sterren van mensen zijn heldere lichtpunten voor de zoekende in deze verwarrende onzekere tijd wat kan nog wat mag nog wat geloven we nog sterren van mensen dichtbij of veraf uit heden en verleden moedige boegbeelden daadkrachtige besluitvormers bevlogen doeners sterren van mensen welkomen gidsen voor ons houvast Roc Andreas © Cuijk, 15 jan.2021

Deze maand gaat de taart van Buurtmarkt Beers naar Rudolf en Janneke Basten. Rudolf en Janneke werden op 16 november 2019 gekozen tot 51e prins en prinses van “De Bokkerijers. Normaal gesproken hadden we al afscheid genomen van prins Rudolf en prinses Janneke, maar door het coronavirus liggen alle activiteiten rondom het carnavalsgebeuren helemaal stil. Dit jaar geen optocht, geen pronkzittingen, geen ‘witte gei’t quiz’, geen zeepkistenrace, kortom geen carnaval! Omdat ze nog lang moeten wachten op hun afscheidsfeest, schenken wij hen als troost de taart. Ze gaan nu wel de geschiedenis in als langst zittende prinsenpaar. Een gedeelte van hun lijfspreuk* is nu erg van toepassing: “De vlag kan weer uit als we in 2022 weer carnaval kunnen vieren”. Dezelfde avond na de uitreiking mailden Rudolf en Janneke ons een mailtje met de volgende tekst: “De taart is heerlijk. Wat een verrassing!” In jullie, Rudolf en Janneke, willen wij onze zeer actieve carnavalsvereniging, eren! *Bokkerijers, 4 dagen lekker hossen en bieren, de vlag kan uit, we gaan weer carnaval vieren DORPSCOURANT

Gedicht

14

Parochiële zaken: Voor persoonlijk contact is pastor Lamers bereikbaar op de pastorie van de Martinuskerk in Cuijk, tel: 312555 th.lamers@martinuscuijk.nl Dienstverleningen van de parochie. Misintenties kunt u schriftelijk opgeven voor de tweede en de vierde zaterdag van de maand en voor de bijzondere feestdagen. Wij verzoeken u om de voor te lezen tekst duidelijk leesbaar voorzien van €12.00 per intentie bij H. van Haren Gildeweg 30 in de brievenbus te doen. Achter in de kerk liggen voorgedrukte enveloppen die u eventueel kunt gebruiken. Als de intenties op tijd binnen zijn worden ze opgenomen in de Dorps-Courant en in het Cuijks Weekblad. Website parochienieuws, www.martinuscuijk.nl Huwelijks- en jubileumvieringen. Secretariaat@martinuscuijk.nl Uitvaarten. H. van Haren tel: 314333 van.haren@ zonnet.nl Begraafplaats. S. Vromans tel: 312207 5437pe@kpnmail.nl Doopvieringen. Wij bieden de mogelijkheid tot dopen op de zondag na de Eucharistie viering in welke kerk dan ook of op ’n ander tijd stip maar dan in overleg met de Pastoor.Maak voor ’n afspraak voor ’n doop met de secretaresse van de parochie en bel daarvoor telefoon no 312555. Geloofgemeenschap H. Lambertus

februari 2021


H. Martinusparochie

Activiteitenkalender

Geloofgemeenschap H. Lambertus Beers

Februari

Beste medeparochianen. Het nieuwe jaar is van start gegaan met dezelfde beperkingen als waarmee het oude jaar is gestopt, stil – op afstand en bezorgd. Wat had ik toch graag willen beginnen met de zin; ”Mensen het is voorbij en wij zijn weer vrij ”. Helaas, wij blijven gebonden en beperkt en we blijven gevangen in onze eigen omgeving en zoals ’n bekende van mij zei;” we moeten nog langer in onze gevangenis blijven. Voor velen ’n zware tijd Het is voor vele ouderen, maar ook voor de jeugd ’n hele moeilijke tijd om deze zinvol te vullen. Als het niet lukt is het zo pijnlijk en duurt de tijd ook zo lang. Het blijft nog ’n tijd lang van offertjes brengen en er het beste van proberen te maken. Blijf levenslustig opgewekt en goed voor elkaar want dat is goed voor jezelf maar ook voor jouw omgeving en naasten. De dagen worden alweer langer dus de lente is in aantocht, de crocussen en paaslelies steken hun kopjes alweer boven de grond en de vogeltjes gaan weer volop aan het fluiten en denken al aan nieuw leven. Steun elkaar met begrip en liefde dan word alles weer goed.

Kerkdiensten. Kijk zondag om 10.00 uur ‘ns naar de kerkdienst op TV naar de viering van de H Eucharistie. Dit kan op NPO2 om 10.00 uur. Hele mooie diensten, mooie kerken en gezangen heel goed uitgebracht. Een mooi begin van de zondag. Om 11.00 uur begint dan ook een mooie viering voor de jeugd. Gedeeld en gebracht door de jeugd zelf genaamd Beam kerkdienst. Prachtige lezingen en gezangen, de moeite waard om dit ‘ns mee te maken. Ook kan men kijken en luisteren naar de kerkdienst op tv Land van Cuijk zender 40 om 10.00 uur Wil je naar de kerkdienst in Cuijk, dan moet je reserveren via; https:// eventix.shop/fseq4td5 of telefonisch 312555 secretariaat H. Martinus Cuijk. Tel. Alleen dagelijks tussen 10.00 uur en 12.00 uur. Ook zaterdagavond om 7.00 uur is er ’n H.Mis en zondagmorgen om 10.00 uur.

06-02-2021 Pronkzitting CV De Bokkerijers via YOUTUBE 20.00 u 13-02-2021 Oud papier tbv basisschool, Burg. v.d. Braakplein za. 9-11u 27-02-2021 O  ud papier tbv basisschool, Burg. v.d. Braakplein za. 9-11u 27-02-2021 Oud papier tbv bv ‘t neie Huukske, vr.11-za.11u 27-02-2021 T  heatershow Emma Loeffen - Emma&Friends in Schouwburg Cuijk

Opgaven activiteitenkalender: www.dorpscourant.nl

In onze 1850m2 grote showroom vind u alle soorten fietsen die er zijn, van kinder-, stads-, tour-, moeder-, race-, atb-, oma-, school-, urban tot elektrische fietsen van de volgende merken: Alpina, Batavus, Bulls, Cortina, Cube, Gazelle, Koga, Loekie, Sparta, Trek, Eddy Merckx en Urban.

Gildekamp 17 Cuijk telefoon: (0485) 31 27 16 info@hanslemmerstweewielers.nl

Kerkberichten februari 2021

De verkoop van de kerk gaat gestaag door, weinig ontwikkelingen en we blijven maar rustig. Tot de volgendemaand.

Met hart en ziel betrokken www.fioreuitvaartzorg.nl februari 2021

Korte Molenstraat 16 5431 DT Cuijk 0485 744015 marcsport.nl

Kerkpad 17, Sint Hubert Tel. 0485 - 47 00 00

15


CAFE

cafetaria

zaal

CATERING

Wijkaccomodatie ’t Trefpunt Burg van de Braakplein 2 5437 DA Beers

> Geen wachtlijst

> Behandeling op afspraak 40

Begunstigers C.V. “De Bokkerijers” Tandartspraktijk H.M. Kooi-Pieczka, Beers

> Met/zonder verwijzing > Aan huisbehandelingen

Jaorblad 50 "De Bokkerijers"

Voor aanmelding

0485-321869 of

www.fysiotherapietheunissen.nl Cuijk – Beers - Vianen

Gezocht! h GezocTIMMERMAN Gtez! ocht!

AANNEEM-, TIMMER& ONDERHOUDSBEDRIJF AANNEEM-, TIMMERAANNEEM-, TIMMER& 0485 - 320790 & ONDERHOUDSBEDRIJF ONDERHOUDSBEDRIJF INFO@CLAASSENBOUW.NL

TIMMERMAN TIMMERMA

0485 - 320790 0485 - 320790 INFO@CLAASSENBOUW.NL INFO@CLAASSENBOU


“Een vrouw zonder man is als een vis zonder fiets…” Rebellerende vrouwen: nieuwe website over 2e feministische golf in Brabant Velen zullen zich de ludieke en mediagenieke actie ‘Baas in eigen buik’ nog herinneren waarmee de feministische actiegroep Dolle Mina ruim vijftig jaar geleden Nederland op zijn kop zette. Of de openbare urinoirs die ze met roze linten hadden dichtgebonden. Ook in Brabant voelden vrouwen zich aangesproken en richtten afdelingen van Dolle Mina op, waar talrijke belangrijke initiatieven uit voortvloeiden. Daarmee probeerden zij aandacht te vragen voor de rechten van de vrouw en hun positie te verbeteren. Samen met Brabantse feministen die aan de wieg hebben gestaan van de tweede feministisch golf in Brabant (1970-1990), heeft het BHIC de themawebsite ‘Rebellerende vrouwen’ gemaakt. “Dolle Mina was het eerste initiatief dat de tweede feministische golf landelijke bekendheid gaf. De ludieke acties van deze beweging zorgde voor veel aandacht in de pers”, schrijft Nel Willekens, Dolle Mina van het eerste uur. Deze acties hadden te maken met de onderwerpen die aan de orde werden gesteld. Had de eerste feministische golf geleid tot stemrecht voor vrouwen, recht op betaald werk en onderwijs. Dankzij de feministen van de jaren zestig en zeventig werd abortus gelegaliseerd, kwam de anticonceptiepil in het ziekenfonds en kwam er kinderopvang. Van Aktie! naar Bewustwording Na enkele jaren verschoof binnen deze nieuwe feministische beweging het accent van ludieke acties naar de bewustwording van vrouwen. In verschillende Brabantse plaatsen werden vrouwenpraatgroepen georganiseerd. “Een verademing. Het idee dat je als vrouw over jezelf mocht praten, dat je mocht zeggen wat je mooi vond aan jezelf, en wat lelijk. Dat was helemaal nieuw. En ongehoord”, schrijft iemand op de site.

groepen (Feministische Oefengroepen Radicale Therapie) snel aan populariteit”, vertelt Anita Koster. En er gebeurde meer. Vrouwen ontdekten hun lichaam en elkaar. Er ontstonden zelfhulpgroepen op het gebied van gynaecologie, eetverslaving en medicijngebruik, Vrouwen in de overgang (VIDO), DESdochters en Vrouwen tegen seksueel geweld. In Eindhoven opende een Blijf-van-mijn-lijfhuis. Vrouwen leerden van elkaar te houden, wat soms leidde tot seksuele relaties. Op vrouwenfeesten was het stampvol. Er kwamen vrouwenbands, vrouwenkoren, vrouwensportscholen, vrouwenboekhandels, vrouwenkranten en vrouwendrukkerijen. Vrouwenradio Den Bosch “In die tijd, rond 1980, zagen wij het belang in van eigen media om onze boodschap te verkondigen”, vertelt Wilma Geurtjens een van de oprichters van de Vrouwenradio Den Bosch. “We hadden al de Vrouwenkrant Rosa, een Vrouwendrukkerij ‘De Doordrukster’ en nu dus ook de Vrouwenradio Den Bosch.” Elke vrijdagochtend zonden ze uit. Op de site kun je verschillende illegale uitzendingen hiervan terugluisteren, waaronder ‘Pottenprogramma’, ‘Pornoshop gekraakt’, ‘Ontruiming van het vrouwenhuis’ en nog meer. Het nieuwe feminisme Na de tweede feministische beweging leek het feminisme voltooid, de strijd gestreden. Maar een nieuwe generatie van jonge feministen staat nog altijd op de barricaden, ook in Brabant. Zij voeren onder meer actie voor de rechten van alle vrouwen, of die nu hetero zijn, homo of in een mannenlichaam geboren, en verbinden deze strijd met die tegen racisme en voor een beter klimaatbeleid. Ze kijken naar inclusie en diversiteit en naar een betere verdeling van zorg voor kinderen én ouders. Rebellerende vrouwen Het BHIC bedankt in het bijzonder de kerngroep van feministen die een sleutelrol hebben vervuld in de totstandkoming van de website ‘Rebellerende vrouwen’: Joke van der Beek, Anita Koster, Mariet Paes, José van der Wardt en Nel Willekens. Samen met deze vrouwen uit Den Bosch is het BHIC op zoek gegaan naar aanknopingspunten in de rest van Brabant. Dat is zeker niet uitputtend gebeurd en we zijn dan ook erg benieuwd naar alle Brabanders die herinneringen hebben, deelgenomen hebben of bijgedragen hebben aan de vrouwenbeweging. Reageer op de verhalen, vertel over jouw eigen ervaringen en vul de site aan. Je kunt reageren via het forum op de site of (bijv. als je foto’s wilt sturen) en via info@bhic.nl.

Een logisch vervolg hierop was de oprichting van vrouwenhuizen, zoals in Eindhoven in 1975. In datzelfde jaar ontstond ‘Brood en Rozen’ in Den Bosch, waar ze praatgroepen en vormingscursussen opstartten en een vrouwentrefcentrum organiseerden. In Eindhoven ging het ‘Vrouwenkruidt’ van start met cursussen ‘Hoe zeg je wat je denkt’, eerst op stedelijk en later op wijkniveau. In Den Bosch ging dat precies andersom. Daarnaast bleef er echter sprake van activiteiten voor vrouwen in de wijken, zij het dat die nu werden aangeboden door het welzijnswerk, zoals het vrouwenwerk in Den Bosch Oost. “Deze cursussen waren vooral gericht op bewustwording, vergroting van het zelfvertrouwen en maatschappelijk inzicht: cursussen maatschappelijke en politieke vorming werden opgezet en ook een lees- en schrijfcursus die later overging in een spontaan Open School project. Ook wonnen vanaf 1976 de zogeheten FORT-

Bezoek ‘Rebellerende vrouwen’ via: www.bhic.nl/rebellerendevrouwen. ’s-Hertogenbosch, 16 januari 2021

Weer veel geboortes in Maasziekenhuis

kundige, de klinisch verloskundige of de gynaecoloog. Zo’n honderd vrouwen kozen ook in 2020 weer voor een bevalling in een van de speciale bevalbaden.

Wat is er mooier dan nieuw leven… Het hele jaar worden er bijna dagelijks baby’s geboren in Maasziekenhuis Pantein. In het afgelopen jaar 2020 ging het om 1011 bevallingen, waarvan twaalf tweelingen. In totaal zagen in het Maasziekenhuis 1023 baby’s uit het Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg het levenslicht.

Bevalbad populair De bevallingen vinden plaats onder begeleiding van de eigen verlos-

februari 2021

17

Populairste namen De populairste naam bij de jongens in 2020 was Guus gevolgd door Siem en Finn. Bij de meisjes was dat Liv, dan Yara en Evi en als derde Anna.


BHIC opent (digitale) schatkamers tijdens de Openbaarheidsmaand

ontslagen geïnterneerde dames zouden hevige opschudding veroorzaken onder de anders zo rustige plaatselijke bevolking en ze zouden een gevaar vormen voor de samenleving.

Journalisten, historici en belangstellenden kunnen vanaf vandaag nieuwe archieven raadplegen, want januari is bij het BHIC ‘openbaarheidsmaand’. Voor archieven met een openbaarheidsbeperking van 75 jaar valt het jaar 1945 vrij; een beladen jaar van oorlog en bevrijding, van armoede en honger. Een traumatisch jaar ook, waarin de meeste slachtoffers zijn gevallen onder de bevolking. Een van de belangrijkste archieven die dit jaar openbaar worden, is het archief van het Militair Gezag (MG). Als gevolg van de lockdown kun je deze nieuwe archiefstukken t/m 19 januari niet in onze studiezaal raadplegen, maar kunnen we ze wel voor je digitaliseren. Militair Gezag

Van heel andere orde zijn de archieven van Staatsbosbeheer die nu openbaar zijn. Honderd jaar geleden vonden we wellicht nog geen drugsafval in de bossen, maar de figuren die je er wel tegenkwam, waren ook niet echt waar je tijdens je zondagochtendwandeling rekening mee hield: naaktlopers, bomendieven, chanteurs…. en zelfs prostituees. Het drijft de Bredase houtvester bijna tot wanhoop, lezen we in het dossier van de Houtvesterijen van Staatsbosbeheer Breda, Eindhoven en Helmond. Zo blijkt een bende ‘eerloze vrouwen’ (prostituees) in 1919 in het Mastbos te werken en daar wandelaars en jonge vrouwen lastig te vallen. Het liep zelfs zo uit de hand dat de houtvester hulp vraagt aan de burgemeester, officier van justitie, Staatbosbeheer en de marechaussee. Zo wordt de bende toch nog uit het Mastbos verjaagd. Lang duurt de rust niet…

In de herfst van 1944 wordt onder het geallieerde opperbevel een bestuursorgaan Militair Gezag (MG) operationeel dat de contacten onderhoudt tussen de geallieerde autoriteiten en lokale bestuurders, en dat daarnaast de veiligheid en openbare orde kan herstellen. Het Militair Gezag stuit op veel onbegrip, omdat het publiek slecht op de hoogte is van wat het uitspookt. Toch heeft dit bestuursorgaan veel tot stand gebracht. Zo treedt het in het bevrijde Zuiden met enig succes op tegen plundering en wangedrag door geallieerde troepen. Andere belangrijke taken zijn onder meer het beschermen van de bevolking tegen oorlogsgeweld, het faciliteren van onderwijs en het zorgen voor goede communicatieverbindingen. Uit de overzichtslijst 2021 In het openbaar geworden archief van het Militair Gezag, 1944 – 1946, vinden we in stukken van de ‘Oud Illegale Werkers in Nederland’ over zwarte handel, straffen en misstanden in kamp Vught. Het is maart 1945, het Zuiden van Nederland is net bevrijd. In Kamp Vught worden nu NSB’ers, collaborateurs en Duits gezinden ondergebracht. Oud illegale werkers – die nog zeer recent hun leven in de waagschaal hebben gesteld – hameren op een correcte behandeling van de geïnterneerden. “Immers, ons verzet tegen het nazidom is mede een verzet tegen alle barbarij, een opkomen voor waarachtige cultuur.”

Maar er is zoveel meer. Nieuwsgierig geworden? Hier vind je de overzichtslijst van archiefstukken die per 1 januari 2021 openbaar zijn geworden. Openbaarheid in lockdown Als gevolg van de lockdown is onze studiezaal in ieder geval t/m 19 januari gesloten. Bezoek is gedurende deze periode helaas niet mogelijk. Als je archieven wilt inzien die dit jaar openbaar zijn geworden, geef dit dan in je e-mail aan en stuur deze naar: aanvragen@bhic.nl. We gaan dan graag voor je kijken of we ze kunnen digitaliseren. Openbaarheid archieven De Archiefwet 1995 bepaalt dat documenten van overheidsinstellingen na twintig jaar worden overgedragen aan het historisch archief. Ruim 95 procent van de overgedragen stukken is direct in te zien. Voor de rest geldt een beperking op de openbaarheid, meestal omwille van de privacy van nog levende personen. Over particuliere archieven maakt het BHIC speciale afspraken met de schenkers. De beperkingen gelden altijd voor een van tevoren vastgestelde periode. En dus worden er jaarlijks nieuwe archieven openbaar.

Ook lezen we in het archief van het Militair Gezag over de misère van kinderen van ‘foute ouders’. Hun ouders kozen voor de Duitse kant in de oorlog, maar wat te doen met hun kinderen? De opvanghuizen zijn vol en vaak ook vies. En kunnen deze jongens en meisjes wel gewoon naar school, zonder dat dat ‘verstoring’ oplevert? Oprechte zorg over deze kinderen ‘van onze doodsvijanden’. In de archiefstukken van de Gemeentepolitie Vught én het Militair Gezag vinden we een brief uit april 1945 met een noodkreet vanuit het Kamp Vught gericht aan de gemeentepolitie Vught. De gezondheid van de geïnterneerde vrouwen blijkt veel te wensen over te laten. In andere stukken lezen we dat deze noodkreet niet voor niets is geweest. De militaire commissaris van Den Bosch blijkt onthutst over het ontslag van 19 vrouwen uit het kamp. Er is weliswaar huisarrest opgelegd, maar de inwoners van Vught zijn ‘not amused’. De

DE

DORPSCOURANT

18

februari 2021

Profile for Dorps-Courant

Dorps-Courant Beers - februari 2021, nr. 264  

Dorpskrant van het dorp Beers Nb (gem. Cuijk)

Dorps-Courant Beers - februari 2021, nr. 264  

Dorpskrant van het dorp Beers Nb (gem. Cuijk)

Advertisement