{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

FEBRUARI 2020 - JAARGANG 24 - NR. 25 3 - WWW.DORPSCOURANT.NL

DE

DORPSCOURANT

INFORMATIEBLAD VOOR BEERS

Infographic Sonja Kuijpers

o.a. • Van de redactie • Van de Dorpsraad • Beerse Marktplaats

• Meest aansprekende oorlogsfoto's • Drieopeenrij • Myllesweerd presenteert • In gesprek met Sonja Kuijpers

• Judith van Vliet • Bokkerijersnieuws • Gefelicitaart • Activiteitenkalender


COLOFON

Van de redactie 2020

2020 is een schrikkeljaar, dus de maand februari duurt dit jaar een dag extra. Deze maand staat natuurlijk ook weer in het teken van de carnaval. De eerste twee weekenden zijn daar de pronkzittingen en vanaf zaterdag 22 februari barst het carnavalsfeest weer los in Beers. Met meteen op die zaterdagmiddag een NIEUW evenement voor jong en oud: de zeepkistenrace vanaf 14 uur en op de maandag het Berse Bitterbal in plaats van de boerenbruiloft.

In gesprek met... Deze keer blikken we samen met een oud-inwoonster van Beers Sonja Kuijpers, in In Gesprek Met.. terug op haar jeugdjaren in De Klef waar haar ouders nog altijd wonen. Zelf woont ze inmiddels in Eindhoven. De prachtige illustratie op de voorpagina is ookhaar. Je vraagt ​​ je misschien af ​wat je hier bekijkt. Dit landschap, elk element daarin, vertegenwoordigt een persoon die in 2017 zelfmoord heeft gepleegd in Nederland. Elke categorie/methode wordt vertegenwoordigd door een bepaald element. Kijk voor verdere uitleg om haar site www. studioterp.nl.

Drie-op-een-rij Een wijziging bij drie-op-een-rij. Een van de drie wordt voortaan door de redactie gekozen. Nieuwe inwoners die recentelijk in Beers zijn komen wonen stellen zich voor. Weet u iemand, laat het ons weten. Ook is er weer nieuws over de kerk en is er weer een leuke prijs te winnen met Voordeur van…? en hebben we weer iemand blij verrast met een heerlijke taart van de Buurtwinkel. Veel leesplezier! De Redactie DE

DORPSCOURANT

?

Sinds maart 1997 iedere 1e woensdag van de maand (m.u.v. augustus) gratis huis-aan-huis in het kerkdorp Beers, in een oplage van 1000 exemplaren. Gratis exemplaren Dorps-Courant kunt uw afhalen bij Kapsalon Jos van den Heuvel, Buurtmarkt Beers, Café de Spijker en 't Wapen van Beers. Abonnement voor buiten Beers € 40.-, buiten Nederland €60.- per jaar. Kopij en tips richten aan: “Stichting Dorpskrant Beers” telefoon: 06 37309742 emailadres: redactie@dorpscourant.nl internet: www.dorpscourant.nl Meer nieuws in onze digitale versie, zie www.dorpscourant.nl De redactie behoudt zich het recht voor om berichten niet of gedeeltelijk te plaatsen. Redactie

Van wie is deze Beerse voordeur? Mail uw antwoord voor 10 februari naar redactie@dorpscourant.nl. Bij meerdere juiste antwoorden wordt geloot en wint u heerlijke kaas van de Barendonk. De vorige deur is van de Nelly Smits, Molenstraat. De prijswinnaar van januari is Peter Toonen.

Opgave WABP Beers WABP De Overlaat WABP Neiehuukske Bewoners van: Kerkeveld, de Burg. Thijssenstraat , Burg. van Raaijstraat, Jan van Daalstraat, Nieuwstraat, De Klef, Elstweg, Dr. Moonsweg en de Broekhofsestraat kunnen zich aanmelden voor de Whatsapp Buurtpreventie De Overlaat. Stuur een mailtje naar deoverlaatwabp@gmail.com, vermeld daarin je naam, je adres en je 06 nummer. Bokkerijersvlag

Bewoners van: De Wieken, Maalstoel, Windpeluw, De Vang, Het Spoor, Korte Spruit, Het Vonder en de Zandweg kunnen zich aanmelden voor de Whatsapp Buurtpreventie Neiehuukske. Stuur een mailtje naar wabpneiehuukske@gmail.com, vermeld daarin je naam, je adres en je 06 nummer.

Piet Theunissen Kayleigh Usmany Harry Bardoel

Marcel Linders Malou vd Besselaar Linda Reijs

De vormgeving en druk wordt verzorgd door Flekx

De bezorging is in handen van Joop Wennekes, t. 331271

DEADLINE maart uitgave Ma 17 feb 24.00u

Zelf activiteitenkalender invullen

te koop

In het kader van het 44-jarig jubileum heeft CV “De Bokkerijers ” een eigen vlag

ontworpen. Een pronkstuk voo r elke Beerse gev el. De vlag is te koop bij Tankservice Van Lan en – Derks. Kosten: Contant en gepast € 11,44 Anders € 12,=

LET OP De ophaaldag is niet voor geheel Beers op de maandag. Kijk op uw afval-kalender.

2

februari 2020


Van de Dorpsraad... Masterplan woningbouw

Zoals u mogelijk heeft gehoord is de gemeente Cuijk bezig per dorp een onderzoek te doen naar de woningbehoefte, beschikbare woningbouwlocaties en de toekomstige ontwikkelingen. De gemeente Cuijk wil in maart graag een bijeenkomst organiseren waarin gesproken wordt over woningbouw in Beers. Gekeken zal worden op welke locaties binnen de bebouwde kom van Beers nog woningen gebouwd zouden kunnen worden. Vindt u dat u mee kunt denken tijdens deze bijeenkomst, dan nodigen wij u van harte uit om zich aan te melden voor deze avond. Stuur hiervoor een mailtje naar: dorpsraadbeers@gmail. com. U ontvangt dan een uitnodiging voor deze bijeenkomst.

Overleg met dorpsraad Linden Samen met dorpsraad Linden zijn we in gesprek geweest over onze raakvlakken. Het toerisme om de Kraaijenbergse plassen. Een punt dat hierbij van belang is is de inrichting van de N321, de provinciale weg. Het is tijdens de spits al erg druk op deze weg. Als hier ook nog de toeristen/bewoners van waterpark Dommelsvoort en eventueel de gasten van Europars bij komen zal er iets aan de weg moeten veranderen. Nu de provincie voornemens is deze weg te renoveren, zullen we de handen ineen slaan en gezamenlijk in overleg gaan met gemeente en provincie om tot een goede en veilige weg te komen. Te denken valt aan een dubbele oversteek bij de stoplichten.

Wij vragen u om voor 10 februari te reageren, zodat wij tijdens de volgende dorpsraadvergadering al een beeld hebben van wie er willen komen.

Jaarvergadering Op dinsdag 31 maart is de jaarvergadering van de dorpsraad. Hierbij nodigen we alle inwoners van Beers uit. Tijdens deze avond zullen we terugblikken op het afgelopen jaar. De financiĂŤn worden besproken en we kijken terug naar gedane activiteiten. Een ander onderwerp dat tijdens deze avond aan bod zal komen is de gemeentelijke herindeling en de toekomst van Beers hierin. Ook zullen we op de hoogte worden gebracht van de nieuwste plannen en ontwikkelingen over de kerk van Beers.

Aangepaste snelheid (50 km/h) ter hoogte van Beers. Een extra rotonde als toegangsweg naar Dommelsvoort. Deze is al ingetekend in het bestemmingsplan Dommelsvoort uit 2012. Maar wat we natuurlijk ook belangrijk vinden is de verlichting van de provinciale weg en het naastgelegen fietspad.

Blauwe veldje De sleutel voor de lampen is te leen bij de sporthal en op Het Spoor 13 in Beers. Bij het lenen van de sleutel wordt een borg van 10 euro gevraagd. Deze wordt weer terugbetaald bij inlevering van de sleutel.

Beerse Marktplaats 0652221966 | www.ladco.nl | info@ladco.nl

Heeft u bruikbare, verkoopbare spullen over? Spullen die bij de een overbodig zijn geworden, kunnen voor een ander veel waarde hebben. Zondag 23 februari 2020 is de ophaalroute

van 13:00 tot 16:00 uur. Langs de route kunnen spullen gekocht en/of geruild worden. P.S. We kunnen helaas niet alles meenemen.

Betrokken, flexibel en vertrouwd Oliestraat 4, 5361 GN Grave Wanroijseweg 42, 5451 HA Mill In samenwerking met Yarden

februari 2020

0486 472 074 0485 452 868

info@annorauitvaartverzorging.nl www.annorauitvaartverzorging.nl

tel. 0485 - 31 80 09 3


49 voorleeshelden in Is Metameer het Land van Cuijk jóuw school? en Maasduinen

g tweetaliijs onderw

Van 22 januari tot en met 20 februari organiseert BiblioPlus de gemeentelijke rondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. Maar liefst 49 leerlingen van 49 verschillende basisscholen uit het Land van Cuijk en Maasduinen hebben op hun school de voorleeswedstrijd gewonnen. Tijdens de gemeentelijke rondes vertegenwoordigen zij hun school en strijden ze om de titel ‘beste voorlezer van de gemeente…’. Deze kanjers uit groep 7 of 8 lezen voor uit hun zelf gekozen boek. Zij worden aangemoedigd door hun klasgenootjes. Ze zullen de concentratie moeten bewaren en op alle aandachtspunten bij het voorlezen moeten letten. Een deskundige jury bepaalt de uiteindelijke winnaar. De winnaar van de gemeentelijke ronde gaat als voorleeskampioen door naar de vervolgronde en kan voorleeskampioen van Noord-Brabant of Limburg

DE

DORPSCOURANT

vmbo havo Mavo jena vwo pl an

OPEN DAGEN

locatie stevensbeek

vrijdag 7 februari 2020 van 17.00 tot 21.00 uur

locatie jenaplan boxmeer vrijdag 14 februari 2020 van 17.00 tot 21.00 uur

G ond a zél erz f op oek uit!

Iedereen is welkom

worden. Uiteindelijk gaat uit elke provincie één kandidaat door naar de landelijke finale op 27 mei 2020. De landelijke finale is een fantastisch voorleesfeest, waar de hele klas naartoe mag. De klas wordt opgehaald én thuisgebracht! Naast het winnen van een grote beker, wordt de landelijke winnaar een jaar lang Kinderdirecteur van het inspirerende en avontuurlijke Kinderboekenmuseum in Den Haag.

4

februari 2020


Meest aansprekende oorlogsfoto’s Het Nederlandse publiek wordt, als onderdeel van de campagne ‘75 jaar Vrijheid’, gevraagd de 100 meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog te selecteren. In november is in elke provincie een voorselectie gemaakt. Ook in Brabant is een keuze gemaakt van 50 foto’s, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt. Drie van de geselecteerde foto’s zijn genomen in het Land van Cuijk: een in Katwijk (inval op 10 mei 1940), een in Mill (staking in 1943) en een in Grave (bevrijding). Alle foto staan op de website https://in100fotos. nl/noord-brabant/. Katwijk bij Cuijk, 10 mei 1940 De Tweede Wereldoorlog bereikt Noord-Brabant: tegen de achtergrond van brandende huizen steken Duitse troepen bij het gehucht Katwijk boven Cuijk met rubberboten de Maas over. De hoofdmacht van de verdediging in Noord-Brabant is gelegen achter de Peel-Raamstelling. De Maaslinie dient slechts om de aanval te vertragen, een taak die door de Nederlandse verdedigers op een doortastende manier wordt vervuld. Na het bericht van de Duitse inval gaat de brug hier al vóór half vijf in de ochtend de lucht in en ook de veer-

lukt het de aanvallers de rivier over te steken. De gevechten op deze plek in de ochtend van de 10de mei kosten 27 Duitsers en 13 Nederlanders het leven.

pont wordt tot zinken gebracht. Diverse pogingen van de aanvallers om met bootjes en vlotten de rivier over te steken smoren in het kanonvuur van twee rivierkazematten en de mitrailleurs van diverse kleinere stellingen. Met machinegeweren, artillerie, pantserafweergeschut en zelfs luchtafweergeschut worden de Nederlandse posities in een urenlange beschieting echter de een na de ander uitgeschakeld. Rond het middaguur

Bron: Oorlogsmuseum Overloon

Jan Kriek nieuwe directeur (BHIC) Het Bestuur van het BHIC maakt vandaag bekend dat Jan Kriek (58) is benoemd tot nieuwe directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’sHertogenbosch. Met ingang van 16 maart 2020 zal hij René Bastiaanse opvolgen die vanaf 1 april met pensioen gaat. Jan Kriek die in 1986 afstudeerde aan de School voor Journalistiek heeft zijn sporen in de regionale en landelijke media ruimschoots verdiend. Als mediaprofessional heeft hij ruime leidinggevende ervaring, onder andere als communicatiemanager en als hoofd- en eindredacteur bij diverse regionale en landelijke actualiteitenrubrieken. Zo was hij van 2002-2005 hoofdredacteur van Omroep Brabant en was hij vanaf 2005 als hoofdredacteur Netwerk verantwoordelijk voor de dagelijkse actualiteitenrubriek

Begunstigers C.V. “De Bokkerijers” Tandartspraktijk H.M. Kooi-Pieczka, Beers

februari 2020

Daarnaast vallen er tientallen gewonden.

5

van KRO, NCRV en EO. Van 2007 tot 2016 was hij hoofdredacteur EenVandaag bij AVROTROS en gaf hij leiding aan het team van de radio- en tv-redactie. Ook was hij daar als adviseur en projectleider betrokken bij onderzoek naar nieuwe media en nieuwe formats. Daarnaast is Kriek bij diverse bestuurs- en adviescommissies actief. Zo geeft hij media-adviezen, beoordeelt hij journalistieke opleidingen en ontwikkelt hij nieuwe formats. Voorts beschikt hij over een breed netwerk, ook in Brabant.


DrieOpEenRij

Iedere maand worden aan 3 personen de volgende 15 vragen gesteld. De vragen zijn steeds dezelfde. Ze luiden: 1. Wat is je leeftijd en waar en met wie woon je? 2. Hoe ziet je gemiddelde dag eruit? 3. Wat zijn je hobby’s? 4. Noem eens een slechte eigenschap van jezelf? 5. Als je morgen wakker zou worden en je had 1 nieuwe kwaliteit of mogelijkheid erbij, wat zou dat dan zijn? 6. Is er iets waar je al heel lang van droomt? En waarom heb je het nog niet gedaan? 7. Wat is je grootste blunder? 8. Met welk merk of product zou je jezelf willen vergelijken en waarom? 9. Welke goede eigenschap heb je van je ouders? 10. Stel: je woning staat in brand. Wat neem je beslist niet mee? Waarom? 11. Wat is het beste/slechtste cadeau dat je ooit gegeven/gekregen hebt? 12. Waar bracht je je laatste drie vakanties door? 13. Met wie zou je 24 uur willen worden opgesloten? 14. Wat zou je in Beers veranderd willen zien? 15. Wie uit Beers heb je gevraagd om de volgende keer deze vragenlijst in te vullen.

John Poels - Marian Cuppen een uur afwezig om andere kleren te regelen en had dus wel wat uit te leggen. Ik heb er een week wakker van gelegen. Marjan: Ik rende laatst achter een “doorrijder” aan bij de Shell om zijn kenteken te noteren. In de haast bleef ik met mijn hakken in de mat hangen en lag languit op een mega druk voorterrein. 8 Samen: Met Michelin! John: vanwege mijn vetrollen , 1 Wij John Poels en Marjan Cuppen zijn allebei 54 Marjan vanwege de sterren (restaurants) 9 Marjan: Volgens ons mam heb ik heel veel jaar en wonen samen op de Blauwe Steen. In de weekenden komt af en toe onze Stijn naar goede eigenschappen van haar…de rest heb ik van ons pap!! Beers, die studeert in Eindhoven (de gekste) en John: Het slimme en de intelligente heb ik van woont daar op kamers. beide ouders. Alleen komt het er bij mij nog niet 2 Marjan: Ik werk fulltime als stations manager helemaal uit! bij Shellstation Nabuurs in Cuijk. Samen met 11 collega’s voorzien we veel mensen van brandstof 10 Gereedschap, na drie keer bouwen hebben we en broodjes. ik ben daar dan ook vaak te vinden. het er wel mee gehad. 11 Marjan: Het beste cadeau wat ik John gegeven John: Ik ben voor mijn werk vaak onderweg als adviseur voor klimaatsystemen. Deels zit ik thuis heb is een doos condooms in de schoen met Sinterklaas. op kantoor om projecten door te rekenen en John: Het slechtste cadeau wat ik gekregen heb uiteindelijk een voorstel te maken. ’s Avonds zitten we met een pilske en wientje op is een doos condooms met Sinterklaas, ze gingen bijna allemaal over de houdbaarheidsdatum  de bank om een film (of voetbal) te kijken. 12 Kaapverdische Eilanden, Dubai , Egypte 3. John: Carnavallen , vooral de periode voor de 13. John: Ik wil helemaal niet opgesloten worden, carnaval is intensief en erg leuk. Verder sla ik ik heb niks verkeerds gedaan! geen wedstrijd over van Vianen Vooruit 1 Marjan: Uitslapen , daar mag je me ’s nachts voor Marjan: Maakt niet uit met wie je me opsluit, als er maar een bed staat zodat ik kan uitslapen. wakker maken. 14 John: ik wil graag de grens Beers/Vianen wat Gezamenlijke hobby is uit eten. opschuiven richting Jan Cornelissen. 4 John: ik kan slecht tegen mijn verlies, of beter Verder is Beers Kei- O.K. gezegd ik kan niet tegen verlies. Marjan: ik vind Beers helemaal geweldig, ben blij Marjan: Volgens mij heb ik geen slechte eigendat ik terug ben schappen , volgens John passen ze niet op 2 pagina’s . 5 John: Zaken meteen afwerken, ben met veel Roel Thijssen dingen tegelijk bezig maar maak zelden iets meteen af. Marjan: Als de mogelijkheid er is , doe er dan 1. Mijn naam is Roel Thijssen, ik ben 20 jaar. Ik maar een jaar of 10 vanaf! woon samen met mijn ouders, Frans en Thea, en 6 Samen: We willen graag naar Costa Rica maar mijn zus Lian op de Nieuwstraat 18. hebben dat nog niet gedaan omdat het dan nooit 2. Mijn gemiddelde dag ziet als volgt uit, ik ga meer mooier wordt. naar school ik studeer momenteel Civiele tech7 John: Ik ben ooit al bellend op een feest , in pak, niek op de HAN in Arnhem, vanaf februari ga ik zo een vijver ingelopen. (oorzaak drank) Gelukstage lopen bij de BAM op een project in Cuijk. In de avond ga ik voetballen of op de bank liggen kig had niemand het gezien. Was wel ongeveer DE

DORPSCOURANT

6

en tv kijken. 3. Mijn grootste hobby is voetbal, ik vind het leuk om zelf te voetballen en ook om voetbal te kijken. Daarnaast vind ik het ook leuk om gezellige dingen te doen met vrienden. 4. Mijn slechtste eigenschap is dat ik slecht tegen kritiek kan. 5. Een fotografisch geheugen dat ik nooit meer hoef te leren voor tentamens. 6. Ik zou graag op vakantie gaan naar Nieuw Zeeland en Australië, dit is nog niet gebeurd omdat ik hier nog niet genoeg geld voor heb. 7. Na een gezellige avond heb ik een trampoline aangezien als mijn bed. 8. Met Mora, altijd in voor een feestje. 9. Dat ik behulpzaam ben voor anderen. 10. De rotzooi op mijn kamer, die ik eigenlijk allang weg had moeten gooien. 11. Dat ik naar een wedstrijd van Borussia Dortmund mag, alleen is dit na 4 jaar helaas nog steeds niet gebeurd. 12. Een roadtrip door europa, in Italië bij het lago Maggiore, Ayia Napa (Cyprus) 13. Frenkie de Jong, een hele dag over voetbal praten, vooral over het mooie seizoen van AJAX van afgelopen jaar. 14. Een mooi kunstgras veld bij HBV, zodat er altijd gevoetbald kan worden. 15. Rick Kerstens

Bert van Haren 1. Mijn naam is Bert van Haren, ik ben 71 jaar en woon samen met mijn vrouw May in de Burgm.v.Raaystraat in Beers. 2. Net als alle andere dagen met heel af en toe wat licht in de duisternis. 3. Sportprogramma en praatprogramma`s luisteren op de radio of tv. 4. Ongeduldig en niets afwachten alles meteen februari 2020


doen. 5. Trainer van Feyenoord. 6. Geen idee ik droom nooit. 7. Ik zou het niet weten.

Antwoorden met foto aub inleveren vóór 10 februari. Mail naar drieop8. Met HBV, jaren eenrij@gmail.com Tekst en foto apart, jpeg, min. 400 kb. actief geweest. 9. Genieten van kleine dingen die ik nog wel kan meemaken. 10 De tv. 11. Het beste kado zijn mijn kleinkinderen Roan en Dirk. 12 Spanje, Griekenland, Turkije. 13. Met mijn eigen kinderen en kleinkinderen. 14. De routebordjes van fietsroutes die aan de lantarenpalen zitten wat hoger hangen. kan vanaf Zodat ik en andere Beste lezers van de Dorpswoensdag slechtziende er niet Courant, 23 januari constant tegen aanWillen jullie ons helpen? Wij om 13.00 zijn met De Zonnebloem afdelopen. uur t/m 12 ling Beers geselecteerd voor een 15. Mijn vroegere buurvrouw Beb februari. donatie van het ING Nederland Josemanders. Alvast Fonds. Jullie kunnen ons helpen bedankt! het hoogste bedrag te ontvanDe Zongen door te stemmen. nebloem Dat kan hier: www.helpneBeers derlandvooruit.nl/doel/dezonnebloem-beers. Stemmen

Wij en de Vip MAANDSCHOTEL

spareribs HTS C E L S NU 0 EURO 9,0

Zondag 19 januari waren Fien Hendriks , Tess van den Bogaard Noortje Schreven en kinderjury bij Kids Vakantiegids tijdens de Kids Vakantieaanbieder van het Jaar Awards 2020 tijdens de Vakantiebeurs in de Utrechtse Jaarbeurs. De awardshow werd gepresenteerd door zanger en acteur Kaj van der Voort. Na afloop mochten ze met hem op de foto februari 2020

7


Cultureel Centrum Myllesweerd

r

Vrijdag 13 maart 2020 • 20.15 uur € 27,50 inclusief consumptie

Abonnement Dorps-Courant duurder

sentator orden, vergave de g.

Zaterdag 11voor januari 2020 • 20.15 uur van den Bosche Burn-out beginners Arnoud Vrijdag 17 show april 2020 • voor 20.15 uur haalt Arnout inspiratie uit Voor zijn Burn-out Beginners € 19,inclusief consumptie levenconsumptie als ingenieur voor grote bedrijven. Nodeloos lange € zijn 24,-vorige inclusief

GENRE: cabaret

mailconversaties terwijl je collega naast je zit en het haantjesgedrag van de daar managers. zag hoe werknemers zich door Zijn nogArnout vragen over? Christel dedeze Laat schijnbaar elementen knettergek maken. Als denkt Meidenmiddag met meidendingen ende -fi lmdeje lachspieren Afgelopen kleine twee theaterseizoenen heeft lieten Christel Laat dat jij het slecht hebt op je werk, kom dan zeker kijken! haar bezoekers zodanig goeddoen, opgewarmd dat een vervolg niet Een van middagje lekker je haren (laten) kijken welke make-up uit beste kon blijven. titelmeidendingen van haar nieuwe Zijnalles daarafsluiten nog vragen jou het staat, De leuke doenshow en dat Zaterdag 4aan april 2020 • 20.15 uur geeftmeidenfi datlm. zij Dat de interactie met haar publiek niet uit de weg met over? een echte en meer staat op het programma Hebt u geenconsumtie vragen? Geenisprobleem. Christel heeft er des 19,inclusief van€gaat. deze Meidenmiddag. Maar ook deze middag zeer geschikt te meer. als kinderfeestje. Hiervoor is ook een speciaal arrangement beschikbaar inclusief friet, snack en wat te drinken.

GENRE: theatercollege

Foto: Erik van der Burgt

GENRE: muziek, cabaret

GENRE: toneel

GENRE: cabaret

n t

2019 - 2020

Illustratie: Nanook vormgeving Mill

Heel Holland lacht van de Klucht Vrijdag 17 januari 2020Theater • 20.15 uur Zaterdag mei 2020 14.00 uuraan de patisserie is nog nooit zo Niet alles9inclusief is koek enconsumptie ei.•Een bezoek € 16,GENRE: cabaret leuk geweest! Een koekje van eigen deeg? Of wordt de soep niet zomeidenmiddag met film • 6-10 jaar € 7,50 zonder en € 11,50 met arrangement GENRE: heet gegeten als hij wordt opgediend? Niets is wat het lijkt… begeleiding/ouder: € 2,50 en € 7,50 met arrangement ‘Heel Holland Lacht’ is een knipoog naar immens populaire Vriendjes Kindertheater de het Pimpernel bakprogramma van dit moment en staat garant voor een avond Roos en heksje Saar komen elkaar toevallig tegen en worden onbezonnen lachen! dikke vrienden. Hun moeders willen absoluut niet dat ze met elkaar spelen. Roos en het heksje uur trekken zich er niets van Vrijdag 17 april 2020 • 20.15 aan en spelen stiekem met elkaar. € 24,- inclusief consumptie Wil je hun geheime afspraakjes mee beleven?

DE

DORPSCOURANT

Vrijdag 17 april 2020 • 20.15 uur € 24,- inclusief consumptie

Meidenmiddag met meidendingen en -film

theater seizoen

Een middagje lekker je haren (laten) doen, kijken welke make-up jou het beste staat, leuke meidendingen doen en dat alles afsluiten met een echte meidenfilm. Dat en meer staat op het programma van deze Meidenmiddag. Maar ook is deze middag zeer geschikt als kinderfeestje. Hiervoor is ook een speciaal arrangement beschikbaar inclusief friet, snack en wat te drinken.

2019 - 2020

Meidenmiddag met2020 meidendingen Woensdag 29 januari • 14.30 uur en -film

Zaterdag 9 mei 2020 • 14.00 uur

Een middagje lekker je haren (laten) doen, kijken welke make-up € 5,- inclusief een glaasje ranja en wat lekkers GENRE: kindervoorstelling • 2-6 jaar jou het beste staat, leuke meidendingen doen en dat alles afsluiten met een echte meidenfilm. Dat en meer staat op het programma van deze Meidenmiddag. Maar ook is deze middag zeer geschikt als kinderfeestje. Hiervoor is ook een speciaal arrangement beschikbaar inclusief friet, snack en wat te drinken.

€ 7,50 zonder en € 11,50 met arrangement begeleiding/ouder: € 2,50 en € 7,50 met arrangement

€ 7,50 zonder en € 11,50 met arrangement begeleiding/ouder: € 2,50 en € 7,50 met arrangement

GENRE: meidenmiddag met film • 6-10 jaar

8

GENRE: toneel

Kerkstraat 3 Mill | 0485 45 43 66 | www.myllesweerd.nl

GENRE: toneel

Zaterdag 9 mei 2020 • 14.00 uur GENRE: kindervoorstelling • 2-6 jaar

GENRE: cabaret

Heel Holland lacht Theater van de Klucht

Foto: Erik van der Burgt

it de weg des

theater seizoen

Zaterdag 4 april 2020 • 20.15 uur

Niet alles is koek en ei. Een bezoek aan de patisserie is nog nooit zo leuk geweest! Een koekje van eigen deeg? Of wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend? Niets is wat het lijkt… ‘Heel Holland Lacht’ is een knipoog naar het immens populaire bakprogramma van dit moment en staat garant voor een avond onbezonnen lachen!

Illustratie: Nanook vormgeving Mill

Foto: Corbino

at

Voor zijn show Burn-out voor Beginners haalt Arnout inspiratie uit zijn vorige leven als ingenieur voor grote bedrijven. Nodeloos lange mailconversaties terwijl je collega naast je zit en het haantjesgedrag van de managers. Arnout zag hoe werknemers zich door deze schijnbaar kleine elementen knettergek lieten maken. Als je denkt dat jij het slecht hebt op je werk, kom dan zeker kijken!

€ 19,- inclusief consumtie

GENRE: theaterconcert

Doordat de posttarieven steeds stijgen zijn wij genoodzaakt om ons abonnementprijs te verhogen. Voor het binnenland gaat een abonnement 40 euro GENRE: theaterconcert cabaret kosten voor een abonnement buitenland 60 euro. Dit met ingang vanGENRE: 1 januari 2020.

achspieren g niet GENRE: kindervoorstelling • 2-6 jaar vragen

GENRE: theatercollege

Burn-out voor beginners Arnoud van den Bosche

Foto: Corbino

spieren uur iet agen e weg s

GENRE: kindercabaret • 6+

Uitdagende quotes, sterke anekdotes en korte verhalen komen voorbij in deze Masterclass Geluk door Guido Weijers en laten zien wat ons gelukkig maakt en hoe we ons geluk kunnen beïnvloeden. Antwoorden op vragen. We beloven geen ‘cabaret’. Wel garanderen we dat u met meer inzichten en geluk naar huis gaat dan u bent gekomen. Geen cabaret, wel grappig!

Wel garanderen wedoor dat uhet met meer inzichten geluk naar huis Heel Holland lacht Theater van van deenzanger/tv-presentator Klucht Laat je verrassen enthousiasme

gaat dan u bent Geen cabaret, Raken wel grappig! engekomen. zijnEen muzikale enisgeraakt worden, Niet Joris allesLinssen is koek en ei. bezoekvrienden. aan de patisserie nog nooit zo daar draaitEen alles om. van En dat doen dezeOftopmuzikanten leukVrijdag geweest! koekje eigen deeg? wordt de soepvol nietovergave zo 13 maart 2020 • 20.15 uur met hun opzwepende liedjes, prachtige ballades, ontroerende heet gegeten als hij wordt opgediend? Niets is wat het lijkt… teksten en het loepzuivere €levensverhalen, 27,50 inclusief ‘Heel Holland Lacht’ gevoelige is consumptie een knipoog naar immens samenzang. populaire bakprogramma van dit moment en staat garant voor een avond onbezonnen lachen!

Myllesweerd presenteert:

Woensdag 4 maart 2020 • 15.00 uur

Masterclass Geluk vol.2 Guido Wijers

Foto: Corbino

tator en, gave

Kletskousen is een snelle, interactieve, dynamische en muzikale voorstelling vol humor, leuke liedjes en gekke sketches. In KLETSKOUSEN! komen Freek, Charlotte en Dookje plotseling terecht in een wereld zonder beeldschermen, telefoons en social media en dat is in deze tijd nogal een uitdaging.

€ 15,- inclusief consumptie

Foto: Jimmy James

Theaterprogramma 2019 - 2020

Kletskousen! Klets kindercabaret

Foto: Jimmy James

Myllesweerd

M p

Theaterprogramma 2019 - 2020

Foto: Erik van der Burgt

Foto: Jimmy James

Kletskousen! Klets kindercabaret Wist u dat er door veranderde wetKletskousen is een snelle, interactieve, dynamische en en regelgeving per 1muzikale januari 2020 voorstelling vol humor, leuke liedjes en gekke sketches. KLETSKOUSEN! komen Freek, Charlotte en Dookje plotseling een vast bedrag perInterecht maand in een wereld zonder beeldschermen, telefoons en media en datdoor is in deze tijd nogal een uitdaging. (€ 19,--) betaald gaatsocial worden u dat er in onze gemeente ca. 1200 de inwoners die gebruik maken van 2020 • 15.00 uur huishoudens zijn met een inkomen de WMO. Dit bedragWoensdag is niet4 maart afhan15,- inclusief consumptie GENRE: kindercabaret • 6+ op bijstandsniveau en dat daar ca. kelijkGENRE: vancabaret inkomen, €het vermogen Van Slaaf tot Meester Steven Brunswijk 330 kinderen tot 18 jaar toe behoen het aantal WMO-voorzieningen De slavernij is Geluk iets wat deel uitmaakt de Nederlandse Masterclass vol.2 GuidovanWijers geschiedenis. Het is ondertussen 155 jaar geleden. Maakt dat ren? Ook komen bestaat er een Nieuwsbrief waarvan men gebruik maakt. De Uitdagende quotes, sterke anekdotes en korte verhalen het minder erg? Nee absoluut niet! Kun je er dan wel grappen inmaken? deze Masterclass doorwaar GuidoSteven Weijerstijdens en laten Sociaal Domein welke u kunt vinden eigen bijdrage voor voorbij deoverRegiotaxi isGeluk Dat is dus ook exact zijn zien voorstelling wat ons gelukkig en hoe we ons is geluk kunnen beïnvloeden. achtermaakt gaat komen. Humor volgens Steven de onder de navolgende link: https://onerbuiten gelaten, daar gelden dus Antwoorden op vragen. We beloven geen ‘cabaret’. beste manier om de slavernij bespreekbaar te maken. Wel garanderen we dat u met meer inzichten en geluk naar huis line.ibabs.eu/ibabsapi/publicdownandere bijdragen voor. Er zijn toch gaat dan u bent Geen cabaret, wel grappig! Vrijdag 20 gekomen. december 2019 • 20.15 uur Kletskousen! Klets kindercabaret load.aspx?site=CuijkGraveMill&id=cf0 uitzonderingen, dus mensen diesnelle, Kletskousen is een2020 interactieve, € 17,50 inclusief consumptie GENRE: cabaret Vrijdag 13 maart • 20.15 uur dynamische en muzikale voorstelling liedjes en gekke sketches. fad14-81ce-4f47-8ca1-8b64fa85a8c8 deze bijdrage niet hoeven te be- vol humor, leuke GENRE: muziek, cabaret € In 27,50 inclusief consumptie GENRE: theatercollege KLETSKOUSEN! komen Freek, Charlotte en Dookje plotseling talen, wel als volgt: gehuwden die terecht een wereld zonder beeldschermen, telefoons en NeijeinKrant Oudejaarsconference social media en dat niet is in deze tijd nogal een uitdaging. Tot slot ik iedereen een ontzeteen bruto jaarinkomen hebben In 2017 speelden Jan Volleberg en Tom Raaijmakers 2 keer Burn-out voor beginners Arnoud van wens den Bosche De Neije Krant Oudejaarsconference voor uitverkochte zalen. tend leuke enuit gezellige Carnaval toe hoger dan € 24.890,-; ongehuwden Voor zijn show Burn-out voor Beginners haalt Arnout inspiratie Gezien het succes van toen en de vele positieve reacties, maart 2020voor • 15.00 uur zijnWoensdag vorige leven4als ingenieur grote bedrijven. Nodeloos lange komt er een nieuwe editie. Via sketches, muziek en cabaret met veel plezier en lol! en niet met pensioen € 17.840,-mailconversaties terwijl je collega naast je zit en het haantjesgedrag €kijken 15,-zijinclusief GENRE: kindercabaret • 6+ GENRE: cabaret terug opconsumptie gebeurtenissen in 2019. vanpensioen de managers. Arnout en ongehuwden met € zag hoe werknemers zich door deze schijnbaar kleine elementen knettergek lieten maken. Als je denkt Reacties 18.120,--. Als u tot dedatlaatste groepen jij het slecht28 hebt op je werk,29 kom dan zeker 2019 kijken!•ontvang Zaterdag enGeluk zondag december 20.15 uur ik graag: henMasterclass vol.2 Guido Wijers riette52@home.nl of 06-53718923 behoort dan vindt uZaterdag veel Uitdagende quotes, sterke anekdotes en korte verhalen komen € 15,-informatie consumptie GENRE: muziek, cabaret 4inclusief april 2020 • 20.15 uur voorbij www.cuijk. in deze Masterclass Geluk door Guido Weijers enThijssen laten Henriëtte opGENRE: de theaterconcert volgende website: € zien 19,-wat inclusief consumtie GENRE: cabaret ons gelukkig maakt en hoe we ons geluk kunnen beïnvloeden. Antwoorden opWist vragen. We beloven geen ‘cabaret’. Raak! Joris Linssen & Caramba nl/inkomensondersteuning.

at en

Myllesweerd presenteert:

Theaterprogramma 2019 - 2020

Illustratie: Nanook vormgeving Mill

BLOG

Myllesweerd WMO:

GENRE: meidenmiddag met film • 6-10 jaar

Kerkstraat 3 Mill | 0485 45 43 66 | www.myllesweerd.nl

februari 2020

Ker


Optocht in Bokkerijersriek Zoals elk jaar ook dit keer weer een optocht in Beers op carnavalszondag 23 februari. Denkt U nu, "Ik heb al altijd eens mee willen doen", dan kan dit artikel net het zetje zijn wat U nodig heeft. Want een enthousiast publiek langs de kant is belangrijk, maar meedoen is zeker zo leuk. Dat kan met een grote of kleine groep. Lopend of gemotoriseerd. Het kan ook als eenling. Elk jaar horen wij weer van mensen dat ze wel een keer mee willen doen. Nou mensen maak dit dan dit jaar maar eens waar en ga aan de slag, en bedenk een onderwerp en een manier om dit uit te

beelden. Het kan erg leuk en gezellig zijn om daar samen aan te werken en iets moois en grappigs in elkaar te zetten. We mogen best trots zijn op wat Beers al jaren op carnavalszondag laat zien, maar het kan altijd nog groter en mooier! Daarom dit artikel om carnavalsvierend Beers nog enthousiaster te maken voor de optocht op zondagmiddag. Via de website www. debokkerijers.nl kunt U zich heel gemakkelijk aanmelden voor de optocht via de speciale button. Met carnavalsgroeten, De optochtcommissie

Vollemaanswandeling, kampvuur en erwtensoep Heb jij wel eens een avondwandeling gemaakt bij vollemaan? Op zondag 9 februari 2020 kun je onder leiding van natuurgidsen van IVN De Groene Overlaat Cuijk een Vollemaanswandeling maken. We verzamelen om 19.00 uur bij De Tienmorgen, Broekkant 11, 5437 ND Beers en wandelen van daaruit naar Landgoed Tongelaar. Omdat de route voor een deel door weilanden loopt, raden we je aan om waterdichte schoenen of laarzen te dragen. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en eindigt weer bij De

silhouetten die in het maanlicht te zien zijn. We proberen geluiden van dieren op te vangen en vast te stellen welk dier dit geluid maakt. Laat de bosuil zich horen en wat ritselt er in het struikgewas? Misschien zien we reeën of een vos. De das zal zich niet laten zien, maar de gids

Tienmorgen. Hier gaan we bij het kampvuur napraten over de belevenissen van de avond. De erwtensoep met brood zal dan heerlijk smaken. Voor de wandeling vraagt IVN een vrijwillige bijdrage en voor de erwtensoep € 3,00. Meer informatie: natuurwandelingen@ivn-cuijk.nl Wat valt er zoal tijdens zo’n avondwandeling te beleven? De gidsen vertellen over de bomen die we tegenkomen en we proberen ze te herkennen aan de

Molenstraat 42 5431 BX Cuijk 0485 744015 marcsport.nl

februari 2020

9

vertelt over hoe de das leeft en wat hij in het donker allemaal uitvoert.


hulpverlening toen doorgestuurd naar Pinkeltje, de jeugdafdeling van het COC in Nijmegen. Daar heb ik me toen vervolgens behoorlijk ondergedompeld in het uitgaansleven, terwijl ik intussen ook graag met vrienden naar de First Choice in Beugen of naar de Kobus in Zeeland ging waar ik bijna altijd op de dansvloer te vinden was. tafeltjes van juffrouw Bierhoff, Na de HAVO kon ik terecht op het schilderles met een stel meiden St Lucas in Boxtel waar ik een bij de vader van Sabine Terra, reclameopleiding gedaan heb. Ik frietjes halen bij de jongens. verhuisde van Beers naar Best, Helaas zijn mijn herinneringen wat grijs gekeurd omdat ik geen Boxtel, en Den Bosch. Na 4 jaar MTS werd ik aangenomen op the prettig laatste jaar op de basisDesign Academy in Eindhoven school had. Het is nog steeds waar ik een pittige 6 jaar heb lastig om daar een vinger op te leggen, ik werd gepest, en ik heb doorgebracht. Ik verhuisde weer, daar, bovenop de vaak onrustige en daarna nog 3x binnen Eindsituatie thuis, veel last van gehad hoven. Ik studeerde Public Space (het ontwerpen van openbare in mijn latere leven. Gelukkig besloot ik 5 jaar geleden naar de ruimtes) en ontmoette daar Tamara. We zijn gaan samenwonen klasreünie te gaan en was het en na 6 jaar getrouwd (in 2005). fijn om te horen waar iedereen We werkten inmiddels allebei terecht is gekomen en dat stuk toen. Zij bij een architect en ik los te kunnen laten. bij een landschapsarchitect (ik Na de basisschool heb ik op het heb daar o.a. nog meegewerkt Merlet de HAVO doorlopen. Ik aan het ontwerp van de kade in fietste vaak met Janneke van de Cuijk). We kochten hier in EindBrand naar Cuijk, Janneke alle liedjes van Wet Wet Wet zingen- hoven een eigen huis in de wijk Tongelre, aan de rand van de de : ). Het was voor mij fijn om stad. Het voelt hier dorps en het in een andere omgeving terecht is een heerlijke plek omdat we te komen en ik heb veel in Cuijk zo in de binnenstad, maar vooral rondgehangen bij vriendinnen ook zo in het buitengebied zijn, en in de Taurus. In mijn latere tussen Eindhoven, Nuenen, puberjaren, eind Merlet, kwam ik erachter dat ik op meisjes viel, Geldrop. Ik ga vaak wandelen in wat voor mij een behoorlijk ver- het bos of langs de Kleine Dommel om me bezig te houden met warrende tijd was. Ik ben door

In gesprek met Sonja Kuijpers Dag allemaal, ik ben Sonja Kuijpers, geboren op 16 mei 1974. Ik heb zo’n 18 jaar van mijn eerste levensjaren op de Klef 4 gewoond, waar mijn ouders Piet en Corry nog steeds wonen.

Sonja Kuijpers Waarschijnlijk kennen velen van jullie mij niet, ik was tijdens mijn jeugd niet zo veel betrokken bij de Beerse gemeenschap. Degene die me wel kennen zijn waarschijnlijk de buurtgenoten en vooral de kinderen waar ik heel veel mee buiten speelde destijds, mijn oud klasgenoten en hun ouders, en anders wellicht wel via mijn ( jongere) zus Laura Mulder-Kuijpers. Zij is in de buurt komen wonen, in Cuijk. Ik heb een redelijk gemoedelijke tijd gehad op de basisschool, maar ik was een vrij verlegen kind en mede vanwege mijn thuissituatie (mijn moeder had last van depressies en is meerdere keren opgenomen), was ik denk ik ook niet zo uitgesproken in mijn aanwezigheid. De herinneringen die ik aan mijn jeugd in Beers heb: in de zomer zwemmen in Linden, spelen met Edwin Jans, veel knikkerwedstrijdjes, in de winter met schaatsen al aan op de fiets naar de bevroren Wiel, bijles in DE

DORPSCOURANT

Juul links en Hannes rechts mijn hobby fotografie, waarbij ik me focus op paddenstoelen (sonjas_shrooms op Instagram). Eenmaal hier op de Hofstraat, besloten we toen ook om kinderen te nemen. Na veel gedoe met hormonen, de wetgeving destijds, en überhaupt de algehele spanning die komt kijken bij

Mijn hobby fotografie

10

februari 2020


kinderen krijgen, zijn we inmiddels een aantal jaren de trotse ouders van Juul (m 2008) en Hannes ( j 2010). (foto Juul en Hannes) Intussen liep de economische crisis destijds voor ons ook op een crisis uit: in 2011 werd ik zelf en in 2013 Tamara ontslagen. Heftige tijden waren dat. Twee jonge kinderen en geen uitzicht op een verdere carrière binnen ons vakgebied. Na wat aanmodderen als freelancer, wat opdrachten, heb ik op een of andere manier een andere draai gevonden. Ik kreeg zicht op iets waar ik me verder in wilde verdiepen en bekwamen en dat was het ontwerpen van infographics en datavisualisatie. Ik las ontzettend veel over het onderwerp, ging naar bijeenkomsten en ontmoette toffe mensen die zich er al beroepsmatig mee bezig hielden. Ik raakte steeds verder geïnspireerd en besloot dat ik dat voortaan ook wilde doen. Omdat waarschijnlijk veel mensen zich nu afvragen wat het dan is wat ik doe: de data / de informatie die vaak door bedrijven in getallen wordt weergegeven (denk aan excel-sheets) is vaak

Beeld project een grote brij en vaak ook moeizaam of alleen door deskundigen te begrijpen. Om deze bondiger en vooral ook inzichtelijker en begrijpelijker te maken ontwerp ik daar een beeld van, waarbij de informatie dus in een visualisatie gegoten wordt door middel van iconen (denk aan gebruiksaanwijzingen), plattegronden (waar gebeurde wat) en diagrammen. Inmiddels heb ik opdrachten mogen doen voor Philips, de overheid, Frankfurter Allgemeiner en andere fijne nationale en internationale opdrachtgevers. (Ik nodig iedereen uit om mijn website www. studioterp.nl te bekijken). Waar ik echter ook erg graag mee bezig ben is om eigen ideeën te visualiseren. Over onderwerpen die me persoonlijk interesseren of bezig houden en dan vooral op een wat eigenzinnigere en creatievere wijze. Onlangs mocht ik naar Londen om daar een internationale award in ontvangst te komen nemen voor een van die visualisaties. Voor mij persoonlijk erg belangrijk vanwege de erkenning omdat het

ontvangst van de Information is Beautiful Gold award februari 2020

11

een Oscar in mijn vakgebied is (concurrentie was o.a. Reuters en National Geographic) en uiteraard ben ik trots omdat ik dit helemaal zelf bereikt heb. Ik was daarvoor ook erg nerveus hoe mijn project over het onderwerp zelfmoord ontvangen zou worden en omdat het om mijn persoonlijke verhaal over depressie gaat. Het is gelukkig door vele mensen goed ontvangen en ik heb hierdoor weer moed gekregen om nieuwe doelen te stellen, me verder te ontwikkelen en ik heb weer erg veel zin gekregen in nieuwe uitdagingen en opdrachten. Wat ik ook heel fijn vind aan mijn vak zijn de internationale contacten. Mijn netwerk is inmiddels behoorlijk uitgebreid en het is zo bijzonder om te ervaren dat er over de hele wereld mensen zijn waarbij je binnen een paar tellen voelt dat je op eenzelfde lijn zit. Uiteraard merk ik wel dat ik me in een soort bubbel bevind en veelal gelijk-

gestemden tref, maar tegelijkertijd zie ik ook hoe gemakkelijk anderen hun oordeel vellen over minderheden en over bijvoorbeeld homoseksualiteit. Ik mag blij zijn dat ik wat dat betreft in een veilige omgeving leef maar ik maak me ook zorgen over de steeds groter wordende verschillen en de toekomst. Het hebben van kinderen maakt dat je daar met je neus op gedrukt wordt, toch? Eerlijk gezegd kom ik niet heel vaak meer in Beers, maar kom ik sowieso graag om de Vierdaagse te kijken. De friet is er gelukkig ook nog steeds geweldig! (chapeau mannen). Bovendien ben ik een nostalgisch persoon en is de naam van mijn ZZP-bedrijf daarom ook geïnspireerd op de Beerse Overlaat geschiedenis: Studio Terp. Het idee dat ik ooit nog een project over terpen wil doen speelt al lang in mijn hoofd, misschien dat er iemand is die daar met mij over wil sparren? Ik hoor het graag!


Judith van Vliet "Trends hangen in de lucht" Judith van Vliet geboren in Beers aan de Gildeweg in 1981, woont en werkt al weer 10 jaar in Milaan. Na de basisschool ging zij naar de NSG in Nijmegen en studeerde vervolgens aan de HHS in Den Haag (Europees recht en cultuur). Na een korte loopbaan bij de het Internationaal Meldpunt voor Afvalstoffen werkte zij 5 jaar voor Kawasaki Motors Europe B.V. Van 2012 tot heden werkt ze als Senior Designer bij Clariant Colorworks EMEA. Vanaf 2007 is ze lid van de Color Marketing Group, een internationale organisatie voor professionele kleurendesigners. De laatste 2 jaar was zij wereldwijd president van deze organisatie die in Amerika gevestigd is. Momenteel is zij werkzaam voor deze organisatie als Immediate Past President, tevens een positie in de Executive Board. Voor meer informatie zie LinkedIn. Interview met Judith eind 2019 voor een Nederlands magazine voor architecten. Aanleiding was haar presentatie tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven in oktober 2019.

‘Trends hangen in de lucht” Om kleurentrends te kunnen voorspellen, moet je een brede kijk op de wereld hebben. Je leert van het verleden, pikt op wat er in het heden speelt en richt je blik op de toekomst. Als immediate past president van Color Marketing Group houdt Judith van Vliet alles wat op de kleurenmarkt speelt scherp in de gaten. “Kleur weerspiegelt vaak het universele gevoel.” In 1961 werd Color Marketing Group opgericht, deze nonprofitorganisatie doet sindsdien DE

DORPSCOURANT

jaarlijks kleurvoorspellingen waarbij twee tot drie jaar in de toekomst wordt gekeken. Om dat te kunnen doen, is het volgens Judith van Vliet heel belangrijk om ook in de gaten te houden wat er de afgelopen jaren heeft gespeeld. “Sommige kleuren komen elke twee tot drie jaar terug, lime is bijvoorbeeld zo’n kleur. Ook andere informatie uit kleurcyclussen kun je gebruiken voor de toekomst. Als oranje vorig jaar heel belangrijk was, dan is de kans groot dat die kleur een rol blijft spelen, maar qua toon net iets verandert.” Die veranderingen hangen vaak samen met bepaalde invloeden. Denk aan de politiek of economie. “Maar ook duurzaamheid heeft invloed op kleur. Zo zullen duurzame materialen nooit feloranje zijn omdat de ondergrondkleur van die materialen dat qua chemie onmogelijk maakt. Daardoor zie je dat oranje dan verspringen en krijgt deze kleur bijvoorbeeld iets meer grijs- of zwarttinten in zich.” Combi van kleur en materiaal Voor Van Vliet zijn de politiek en economie belangrijke indicatoren van waar de wereld op kleurgebied naartoe gaat. “In tijden van onzekerheid en angst komen populisten op in de politiek, dat zie je nu heel duidelijk in Europa, waar onder andere onzekerheid heerst over de economie, de Brexit, de crisis in het MiddenOosten, China versus Trump en de vluchtelingenproblematiek. Het klinkt misschien vreemd om hierover te beginnen als je het over kleurvoorspellingen hebt, maar de onderwerpen waarover je dagelijks hoort en leest, hebben invloed op hoe we ons voelen. Daarin is geen directe lijn naar kleur te trekken, maar je ziet het wel terug in het koopgedrag van consumenten. Mensen zijn in tijden waarin het er economisch niet zo goed aan toe gaat geneigd om iets duurzaams te kopen wat lang meegaat. Kleuren die kunnen gaan vervelen, zoals felrood, zullen ze als het om een grote interieuruitgave gaat over het algemeen eerder links laten liggen en in plaats daarvan voor nieuwe natuurtinten kiezen. Dat wil zeggen: niet het standaard grijs, maar warm grijs en veel soorten beige die worden opge-

vrolijkt met patronen en een mix aan materialen.” Volgens Van Vliet zoeken mensen in onzekere tijden warmte in hun huis. Daarbij speelt de combinatie van kleur en materiaal een belangrijke rol. “Een trend die je op dit moment veel ziet terugkomen, zijn bruin-, offwhite- en beigetinten in combinatie met zachte stoffen. Fluweel is een stof die voorheen vooral voor gordijnen gebruikt werd, maar je nu in allerlei accessoires en op banken ziet terugkomen. Ook andere stoffen die fijn aanvoelen op je huid, zijn populair. Omdat de wereld erbuiten verhardt. Thuis wil je dan een plek creëren waar je je veilig en prettig voelt.”

Akzo Nobel tot ontwerpers bij Yamaha en van pigmentexperts tot professionals uit de modewereld. Iedereen krijgt de opdracht om twee trends of verhalen mee te nemen waarvan zij denken dat die over een paar jaar een belangrijke rol gaan spelen. Tijdens de workshops presenteert iedereen zijn of haar gekozen trends. Het mooie daarvan is dat het niet uitmaakt waar mensen wonen of uit welke industrie ze komen: er is altijd een rode lijn. Dat zal met globalisering te maken hebben, maar het laat ook zien dat een klimaat of een gevoel vaak universeel is.” Wat Van Vliet opvalt, is dat je die lijn niet alleen terugziet in kleurpaletten, ook dat bepaalde woorden De kleur van empathie maar boven komen drijven. “In de Color Marketing Group voorspelt workshops voor 2020 hebben we de trendkleuren voor de komen- het veel over empathie gehad. de jaren door met ongeveer vier- Dat is een tegengeluid van die harde en individualistische wehonderd kleurexperts van over de hele wereld samen te werken. reld waarin we leven. Wat je ziet, “We organiseren meerdere work- is dat mensen steeds meer kleine shops in Europa, Noord-Amerika, initiatieven starten. Ze gaan wereldwijd meer samenwerken Latijns-Amerika en Azië-Pacific. en bijvoorbeeld vrijwilligerswerk Aan elke workshop nemen ondoen om de samenleving in geveer veertig van onze lokale leden en niet-leden deel. Dit zijn stand te houden. Empathie werd over het algemeen vertaald in kleurexperts uit verschillende warme kleuren. Geen blauw of industrieën, van de toppers van

12

februari 2020


Het is winter maar of we nog kunnen schaatsen is maar de vraag. Het lijkt wel of we dat vroeger vaker konden. Zoals hier in 1979 op de Wiel. De foto is geleverd door Sylvia van Os-Wagemans. Zij staat er zelf ook op: v.l.n.r. Sylvia, Petra Cornelissen, Ellien Cuppen, Sandra Thoonen, Hetty Wagemans en Tanja Cuppen. Wanneer je zelf nog een foto hebt om te plaatsen: Pieter ten Haaf. tel. 314946

groen, maar vaak een roze tinten. Die zijn dan per continent net iets anders. Zo vertaalt zich dat in Europa naar terracotta roze en is Azië altijd meer van de wat zachtere, verwaterde kleuren, dus die kwamen uit op een zachte perzikkleur. Je kunt zeggen dat ze allebei uit dezelfde familie komen, maar toch net even iets van elkaar verschillen.”

Het effect van licht De kleurvoorspellingen die Color Marketing Group doet, wordt gecommuniceerd in een plat kleurenpalet, dat wil zeggen RGB, CMYK, Pantone/Munsell, Ral en NCS. Het is vervolgens aan de gebruiker om die standaarden te vertalen naar het materiaal waarmee hij of zij gaat werken. Dat kan nog best een uitdaging zijn, weet Van Vliet uit ervaring. “Er bestaat niet zoiets als puur kleur. Je

februari 2020

ziet vaak dat mensen verliefd worden op een kleur die ze op iets transparants gezien hebben, maar als je die kleur vervolgens overzet op textiel, dan verandert-ie volledig omdat er geen licht is. Licht werkt met transparantie en geeft dan heel mooie effecten, maar zodra je materiaal hebt dat geen lichtdoorgang mogelijk maakt, dan ziet die kleur er meteen heel anders uit. Als een klant per se een bepaalde kleur wil hebben, kun je twee dingen doen: zo dicht mogelijk bij die kleur proberen te komen of een tint uitkiezen die net anders is, maar die goed tot zijn recht komt op het gekozen materiaal. Dat laatste moet trouwens altijd nog blijken uit een testexemplaar, want daarop kan de gekozen kleur er toch nog anders uit komen te zien dan je in je hoofd had. En als dat tegenvalt, kan je kleurproces weer van voor af aan starten.” Van Vliet ziet dat dit soort kleurproblemen zich vaak aan het eind van een proces aandienen omdat veel mensen pas in een laat stadium aan kleur denken. Een gemiste kans, vindt ze. “Geur is de eerste informatie die aankomt in de hersenen, gevolgd door vormgeving en

dan kleur. Dus als die niet goed is, dan kun je een heel mooi product of ontwerp hebben, maar de kans dat het aanslaat, is dan helaas niet zo groot.”

Recycling en duurzaamheid In 2020 zie je in Europa naast beigetinten en terracotta roze ook lila terugkeren. “Dat is officieel een paarstint, maar wel een veel zachtere dan we voorheen gewend waren. Deze laat zich goed combineren met een andere trendkleur: lichtgeel oker. Beide warme kleuren die aansluiten bij de tijdsgeest.” Maar ook recycling en duurzaamheid gaan volgens Van Vliet een belangrijke rol spelen, die we voor langere tijd vertaald zullen zien in kleur. “Generatie Z speelt daar een voortrekkersrol in. Als jongeren weten dat iets niet op een duurzame manier geproduceerd is, dan kopen ze het niet. Een roodbeige trendkleur die voortkomt uit een mix van gerecyclede materialen – met name glas en plastic – hebben we uglyfull genoemd omdat je ’m objectief gezien lelijk zou kunnen noemen, maar je de kleur toch steeds vaker ziet terugkomen in de wereld van design. Deze kleur verwoordt een beetje het rauwe van gerecycled materiaal en de effecten die eruitzien als foutjes: ze lijken net niet helemaal af en soms heb je het gevoel dat er per ongeluk een kleurtje in is gevallen. Het is

13

niet heel verfijnd, maar wel een richting die we veel zien terugkomen in interieurdesign en die op dit moment vooral omarmd wordt door early adapters. Het is cool omdat het inspeelt op duurzaamheid en de personalisatie van een product.” Zelf is Van Vliet over het algemeen een groot fan van de familie van de groentinten. Al verschuift haar smaak ook jaarlijks aan de hand van haar kleurvoorspelling. “Op dit moment is lila met gifgeel mijn favoriete kleurencombinatie, maar kleur bekennen blijft lastig als je elk jaar zoveel nieuwe kleuren ontdekt.”

Over Judith van Vliet Judith van Vliet begon haar carrière bij Kawasaki Europa Motors B.V. in Hoofddorp, waar een collega haar adviseerde om een meeting van Color Marketing Group bij te wonen. Die meeting voelde voor haar als thuiskomen. “Iedereen dacht en sprak hetzelfde over kleur.” Binnen Kawasaki ging ze zich specialiseren in Color Material and Finish. Een paar jaar later waagde ze de stap naar Italië waar ze sinds 2012 als senior kleurdesigner voor Clariant werkt. Daarnaast is ze sinds 2015 werkzaam voor Color Marketing Group waar van 2018 tot 2020 president was, de eerste Niet-Amerikaanse president in de geschiedenis van de organisatie en tevens de eerste Millenial.


Gezellig tafelen Elke eerste woensdag van de maand organiseert Beheersstg. Beers/Linden ism KBO afd. Beers/Linden; SAMEN ETEN in Ontmoetingsruimte ’t Trefpunt Inloop vanaf 17.00 uur – 3-gangendiner € 7,00 excl. consumpties start 17.30 uur. Het diner wordt verzorgd door Hofmans Catering Malden en is voor alle 55-Plussers. Verplicht aanmelden als men op deze eerste woensdag van de maand wil aanschuiven bij; Nelly v.d.Broek – 0485-314055 – nellie. vd.broek@hetnet.nl Mieke van Lanen 0485-317966 – mlanen5@ gmail.com of tijdens openingstijden van ’t Trefpunt bij gastvrouw/heer. Woensdag 5 februari – volgeboekt Data 2020; Woensdag 04 maart – 01 april – 06 mei – 03 juni – 01 juli – 02 september 07 oktober - 04 november – 02 december 2020

Maandag – Dinsdag – Donderdag en Vrijdagmiddag – 13.30 – 16.30 uur Tijdens deze tijden is er altijd een gastvrouw of heer aanwezig en er zijn activiteiten. Maar men kan ook gewoon zonder verdere verplichtingen even binnen wandelen voor een kop koffie of praatje als men daar behoefte aan heeft.

Computercursus

Windows 10 In vier interactieve sessies leert men alles over het dagelijks gebruik van Microsoft Windows 10. Cursusdata; 03 – 10 – 17 februari en 02 maart KBO afd. Beers/Linden Jaar2020 – Kosten € 25,00 Tijd; 10.00 – 11.30 uur programma 2020 Mappen en Fotobeheer 19 februari 2020 – Algemene Jaarvergadering In vier lessen leert men met een goede mappenstructuur alles bewaren en weer terugLezing; “Vandaag horen wij geen biecht” vinden door Pauline Spierings 18 maart 2020 – Themamiddag; Veiligheid in Cursusdata; 04 – 11 – 18 – 03 maart 2020 – Kosten € 25,00 Tijd; 19.30 – 21.00 uur en om de woning en in verkeer Locatie; Bibliotheek Cuijk – Kaneelstraat 64 – 15 april 2020 – Bezoek ’t Klooster in Velp tel. 0485-312566 17 april 2020 – Voorjaarsmodeshow Informatie en aanmelden cursussen; dos17 en 18 april 2020 – Seniorenbeurs – Mill cuijk@gmail.com of 06-55331635 13 mei 2020 – Midgetgolf bij “De 7 dwergen in St. Agatha” Klik & Tik Café 17 juni 2020 – Uitstapje museum “De Locht”Melderslo Kom gezel16 september 2020 – Ontmoetingsdag lig samen 09 oktober 2020 – Najaarsmodeshow computeren 14-10-2020 – Busreis onder het ge11-11-2020 – Themamiddag not van een 16-12-2020 – Kerstviering in Café-Zaal de kop koffie of Spijker thee. Leer zelfstandig Alzheimer Café werken met uw eigen Het Alzheimercafé wordt georganiseerd door laptop of tablet en ontdek de mogelijkheden Alzheimer Nederland afd. Land van Cuijk & van het internet. Gennep i.s.m. diverse organisaties. Info; https://Dementie.nl Voor meer informatie 06- Elke donderdag 09.30 tot 11.30 uur 36333223 of tijdens kantooruren met centrum Locatie; Bibliotheek Cuijk – Kaneelstraat 64 – tel. 0485-312566 Mantelzorg 0485-846739. Kijk voor de laatste informatie op; Filmcyclus Boxmeer 2019/2020 https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/ – Duivelse Dilemma’s land-van-cuijk-en-gennep 17 februari 2020 – Thema; De kracht van Vrijdag 14 februari 2020 – Three Billboards herinneringen Outside Ebbing, Missouri; Als maanden na Bij mensen met dementie blijven herinde lustmoord op haar dochter de daders nog neringen van vroeger vaak lang intact. Dit niet zijn gevonden zet Mildred Hays met drie is voor mensen die voortdurend geconopruiende billboards, gericht aan én tegen de fronteerd worden met een afnemende lokale politie, de verhoudingen in haar dorp geheugencapaciteit en functioneren, een op scherp. verademing. Tickets & info; www.biblioplus.nl en voor Locatie; Bibliotheek – Ellen Hoffmanplein aanvang van de voorstelling 2 - Gennep Locatie; De Weijer – De Raetsingel 1 – BoxDe zaal is open vanaf 19.00 uur. Het promeer. Aanvang; 10.00 uur / inloop met koffie gramma start om 19.30 uur tot 21.30 uur. vanaf 09.30 uur Toegang is gratis en voor consumpties wordt Entree; € 11,50 per film incl. koffie of thee een bescheiden bijdrage gevraagd. vooraf en lunch tijdens de nabespreking. Na afloop van de films vindt er een gezaOpeningstijden ’t Trefpunt; menlijk nagesprek plaats. Men is vrij om daar Maandag – Woensdag – Donderdagmorgen wel of niet aan deel te nemen. – 09.30 – 12.00 uur DE

DORPSCOURANT

14

Film & Koffie Samen genieten van een mooie film of documentaire op; Woensdag 12 februari 2020 – Ontmoetingsruimte ’t Trefpunt – Beers. Tijd; 14.00 uur – Het Celibaat van Daan Jongbloed. Deze intieme film geeft een zeldzaam inkijkje in het klooster van de Kruisheren in Sint Agatha. Regisseur Daan Jongbloed wilde geen film over de geschiedenis of tradities van het klooster. Daan was nieuwsgierig naar de persoonlijke beleving van André, Joe, Edgar en Peter, waarschijnlijk de laatste kruisheren van Sint Agatha, die hun celibataire leven doorbrachten binnen de kloostermuren. Binnen de gemeenschap werd nauwelijks of nooit gesproken over hun celibaat, maar de behoefte om erover te praten leek er wel degelijk te zijn. In deze integere film weet de regisseur de taboesfeer rondom dit thema voorzichtig te doorbreken. Langzaam ‘openen’ de Kruisheren en doen ontboezemingen voor de camera die ze nog nooit eerder deden. Kosten; € 2,50 incl. koffie of thee

Telefoonnummers

Acupunctuur – Praktijk van Doesburg – tel. 06 - 44182418 Beheersstichting Beers-Linden: Nelly v.d. Broek - tel. 0485 - 314055 Mieke v. Lanen - tel. 0485 – 317966 Fysio- en Manuele Therapie P.M.J. Theunissen; tel. 0485 - 321869 Huisartsenpost: tel.0900-8880 Vervoer nodig; tel. 0485-336939 [Vrijwillige hulpdienst 09.30 – 11.30 uur] KBO Beers-Linden: Jan Hofmans – 0485-314893 kbobeerslinden@gmail.com Ontmoetingsruimte ’t Trefpunt: tel. 0485 - 322787 Sociaal Kernteam – 0485-396783 Sociom – centraal kantoor; 0485-700500 SWOC Wonen-Welzijn-Zorg: Hulpvragen – Centraal meldnummer 0485 – 574440 – menu; optie 1 IBB [Individuele Belangenbehartiging] – ouderenadviseurs – cliëntondersteuners – thuisadministrateurs – belastinginvullers; Huub Koot 0485 – 313315 en Ulla Becker 0485 - 700500 Tafeltje Dekje – Informatie en aanmelden voor Tafeltje Dekje via; SWOC - tel. 0485-574440 Voor afzeggingen en wijzigingen neemt u contact op met Hofmans Catering tel. 024-3586076 of met een van de coördinatoren; Nelly van den Broek - 0485-314055 – [ook voor informatie of aanmelden EETPUNT – Beers – woensdagmiddag 12.00 uur – Ontmoetingsruimte ’t Trefpunt] Wilhelmien van den Heuvel - 0485-31772 Theo Zimmermans - 0485-315353 Thuiszorg Pantein – Bel voor alle zorgvragen 0900 – 8803 Vier het Leven – 035-5245156 [ma. t/m vrij. 09.00 tot 18.00 uur] info@4hetleven.nl of www.4hetleven.nl VroBe [Vrouwenvereniging Beers] – secr. Lia Hendriks – tel. 0485-313931 Zonnebloem afdeling Beers: Bezoekwerk: Reny de Groot – tel. 0485 - 316495 Secretaris: Henriëtte Claassen – tel. 0485 - 316798

Prikservice

Dinsdagmorgen 08.00 - 08.20 uur in ’t Trefpunt februari 2020


Senn

Hallo Allemaal! Mijn naam is Senn Keijzer, ik ben 6 jaar oud en woon nu bijna twee jaar in Beers samen met mijn twee broertjes Javi & Lano en mijn papa & mama. Ik ben geboren in het ziekenhuis in Haarlem en woonde mijn eerste 4 jaren in IJmuiden. Mijn mama komt oorspronkelijk uit Brabant en om die reden zijn wij verhuisd van NoordHolland naar Brabant. Doordeweeks

Gefelicitaart de Kloosterhof. Ans neemt haar taken heel serieus en als secretaris is zij de juiste vrouw op de juiste plaats. “Bij beide heb ik een goed gevoel en ben blij dat ik met dit vrijwilligerswerk iets mag betekenen voor de gemeenschap”, zegt Ans. Degene, die jou heeft voorDeze maand gaat de taart naar gedragen voor Ans vd Burgt. Ans is al 25 jaar de taart, vindt jou een persoon secretaris van Stichting Gedie heel veel nuttig werk doet. Ans jij bent een vrouw die niet meenschapswerk Beers. De stichting beheert zo’n 21 wonin- snel op de voorgrond treedt, maar wel duidelijk aanwezig is gen in Beers. Daarnaast is ze al vanaf 1997 (22 jaar) secretaris van door je inzet! Stichting Beheer Gemeenschaps- Bij de overhandiging hebben wij accommodatie Beers, ofwel van nog een tijdje, onder het genot van een kopje koffie, gezellig zitten praten over allerlei dorpse dingen. Ans zei dat ze blij verrast was met de taart, geschonken door onze buurtmarkt!!

februari 2020

ga ik naar school. Ik zit in groep twee van Dr. Jan de Quayschool en heb het daar heel erg goed naar mijn zin. Op dinsdagavond train ik met mijn team SJO Vianen Vooruit/HBV JO7 en op zaterdag speel ik wedstrijden. Wij hebben een heel leuk team en winnen bijna altijd. Op woensdagmiddag ga ik naar zwemles, ik hoop voor de zomervakantie nog mijn zwemdiploma te halen zodat ik op vakantie lekker kan gaan zwemmen. Thuis speel ik graag met Lego, ik kan al bijna alles vanuit het boekje zelfstandig bou-

wen. Ik vond het het leuk dat ik wat mocht vertellen en voor de volgende keer kies ik mijn broertje Javi.

SWOC Welzijnsbezoekers komen langs In het komende voorjaar ontvangen 75 en 80-jarige inwoners een brief waarin zij kunnen aangeven of zij samen met een welzijnsbezoeker een vragenlijst willen invullen. Aan de hand van de reacties op deze brief gaan welzijnsbezoekers van SWOC langs bij betreffende inwoners. Samen met deze inwoner wordt op basis van anonimiteit een vragenlijst ingevuld. Daarnaast wordt de betrokkene geïnformeerd over wonen, zorg en welzijn in de gemeente Cuijk. Tijdens dit gesprek

kan de geïnterviewde inwoner aangeven of hij/zij verdere informatie of ondersteuning wenst. Voor meer informatie bel 0485 – 574 440 (keuzenummer 4) of schrijf naar infobalie@swocuijk. nl. Ook kunt u de informatiebalie bezoeken op maandag van 09.30 tot 13.30 uur en op dinsdag van 09.00 tot 12.00 uur. De balie is gevestigd in K13 (achter de receptie van het Dienstencentrum.

Alleen maar toppers bij lekker lachen bij de Spijker Op zaterdagavond 21 maart is het weer zover, voor de 10e keer lekker lachen bij de Spijker! Wederom is de organisatie er in geslaagd om een prachtige affiche samen te stellen! Met eigenlijk alleen tonpraeters die hun sporen al verdiend hebben! Berry Knapen, Rob van Elst, Dirk Kouwenberg, Frank Schrijen, Freddie van de Elzen en Marlon Kicken komen allemaal naar

15

Beers! Alleen TOPPERS dus! In de volgende Dorpscourant zullen we ze aan u voorstellen! Wil je er graag bij zijn zaterdagavond 21 maart, omcirkel dan zondag 8 maart. Dan start om 11.00 uur de voorverkoop bij café Zaal de Spijker. 14 euro per kaart met maximaal 6 kaarten p.p. En u weet; vol=vol! De organisatie


trofee ter beschikking te stellen. De quiz was dit jaar iets anders van opzet. In 5 blokken werden 125 willekeurige vragen op de kandidaten afgevuurd. Diverse vragen over muziek, alle daagse dingen, feitelijke gebeurtenissen in 2019, Beerse personen en natuurlijk de film vraag met Prinses Janneke in de hoofdrol en de "Doet ie t, of doet ie het niet" vraag aan Prins Rudolf ontbraken niet. Daarnaast waren er nog een aantal tafelopdrachten waar de groepen gedurende de quiz aan moesten werken. Direct na het einde van de quiz misschien nog kaartjes kopen bij Tankservice Jan van Lanen mits het niet uitverkocht is.

Dr. Jan de Quay.

Carnaval 2020

Op de vrijdagmiddag na het bezoek aan de bassischool brengt de Prins en zijn gevolg een bezoekje aan zieken die door De Zonnebloem Beers zijn voorgedragen. Ook kan er een bezoek gebracht worden aan zieken die aangemeld worden via onze site.

(Programma hieronder is onder voorbehoud ivm vroege aanlevering, kijk voor de juiste programmering op onze website www. debokkerijers.nl)

Basisschool Vrijdag 21 februari brengt onze Prins Rudolf en Prinses Janneke met hun gevolg en Jeugdprins Sem met zijn gevolg een bezoek aan de kinderen van basisschool

Terugblik Witte Gei’t Op 18 januari was het weer zover, de 8e editie van de Witte Gei't quiz! Ook dit jaar waren er weer veel Beerse mensen aanwezig in 't Wapen van Beers, waar 26 teams streden om de eeuwige roem en natuurlijk de zeer gewilde Witte Gei't trofee. Dit jaar is de Witte Gei't wisseltrofee vervangen door een wisselbeker. Ivm terugkomende schade hebben we ervoor gekozen om een andere wissel-

Ziekenbezoek

Carnavalsviering en Sleuteloverdracht in Cuijk Zaterdagochtend om 10.00uur

werd er druk geteld en kwamen we tot de conclusie dat 'Jorrit weet het beter' onder leiding van Bart van Haren dit jaar als winnaars uit de bus kwamen. Deze groep bevindt zich al verschillende jaren in de top 5 en wisten zelfs al in de editie van 2016 de winst op hun naam te zetten. Namens de organisatie nogmaals van harte gefeliciteerd! Als organisatie kijken we terug op een zeer gezellige, druk bezochte en goed geslaagde avond. We hopen jullie natuurlijk allemaal volgend jaar weer terug te zien bij de 9e editie van de Witte gei't quiz! Het is voor ons altijd een eer om jullie te voorzien van de Witte Gei't quiz en zijn enorm trots dat deze avond goed bezocht wordt door jullie. Namens de organisatie van Witte Gei't een dank aan de deelnemers.

Pronkzittingen Bij het uitkomen van deze Dorpscourant zal het eerste pronkzittingsweekend waarschijnlijk net achter de rug zijn. Bent u niet geweest en wilt u toch nog naar de zitting komen op vrijdag 7 of zaterdag 8 februari dan kunt u DE

DORPSCOURANT

16

februari 2020


gaan we voor de 2e keer deelnemen aan de gezamenlijke Eucharistieviering, Carnavalsviering in de Martinuskerk te Cuijk met onze zusterverenigingen. Aansluitend vindt de sleuteloverdracht plaats in het gemeentehuis.

Zeepkistenrace, doe jij ook mee? Op zaterdagmiddag (14.00 uur) organiseren we voor de eerste keer een spectaculaire zeepkistenrace voor jong en oud op het Burgemeester v.d. Braakplein. Doe jij ook mee met het gezin, familie, vrienden, de buurt of vereniging? Deelnemers racen in hun zeep-

kist van de helling af. Er is lage schans (voor kinderen tot en met 8 jaar) en een hoge schans (vanaf 9 jaar en kinderen van 4 tot met 8 jaar samen met een volwassen (vanaf 18 jaar)). Diverse prijzen zijn te winnen en uiteraard belonen we ook de originaliteit, de mooiste zeepkist. Je mag zelf een zeepkist maken, maar de organisatie heeft ook voor een aantal zeepkisten gezorgd waarvan je gebruik mag maken. Wil je deze leenzeepkist gebruiken, geef je dan ook op via de website van De Bokkerijers. Voorafgaand aan de race worden alle zeepkisten gecontroleerd op veiligheid en benodigde eisen door een strenge, doch rechtvaardige jury. Zo mag het voertuig onder andere geen trapondersteuning hebben en is een helm verplicht. In het reglement op de website kun je hierover meer informatie vinden. In samenwerking met café De Spijker is er een hapje en drankje en er is gezellige muziek. Wanneer je niet deelneemt, is het zeker ook de moeite waard om te komen kijken op het plein. Heb je vragen over de bouw van een zeepkist of vragen over deelname, neem dan contact via februari 2020

zeepkistenrace@debokkerijers. nl. Wij helpen je graag! Voor meer informatie verwijzen we je naar onze website waar ook het reglement en het inschrijfformulier staan.

Zeepkistenbal Aansluitend op de zeepkistenrace vindt vanaf 17.00 uur het Zeepkistenbal plaats in De Spijker. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Zeepkistenbal. Er is een DJ aanwezig voor om er fantastische feest van te maken voor jong en oud! Tevens zijn er muzikale verrassingen.

Optocht en optochtbal De optocht start om 14.11uur ter hoogte van Slaapsfeer met aansluitend optochtbal in ’t Wapen van Beers waar de prijsuitreikingen plaats vinden. Mocht u zich nog niet opgegeven hebben het kan nog vóór 22 februari via www.debokkerijers.nl

’t Beerse BitterBal

hossen !!!

Afsluiting Carnaval 2019

Op maandagmiddag carnaval in het café van de Spijker met ’t Beerse BitterBal. ’t Bèrse BitterBal is een feest voor iedereen die van gezelligheid en Nederlandstalige muziek houdt. Laat je meeslepen in de polonaise of verwen je oren met Hollandse deuntjes. Oja, en wij zorgen uiteraard voor de bitterballen! Aanvang is om 16.00 uur.

Familiecarnaval Op carnavalsdinsdag 25 februari is het weer groot feest voor de gehele familie. De kindermiddag begint om 14.30uur in café-zaal 't Wapen van Beers. We hebben weer een leuk programma met o.a. - Bekendmaking van de winnaars van de kleurwedstrijd (De kleurplaat is te downloaden via de website onder galerij) - Optredens van de kleine en de grote dansgarde - Een prijs voor het origineelst verklede meisje en jongen. In de pauze krijgen de kinderen een verrassing maar verder is het vooral meedoen met dansen en

Na afloop van het familiecarnaval wordt de carnaval weer afgesloten met een Grande Finale bij 't Wapen van Beers. Met de Grande Finale zullen de prinsen uit de Gemeente Cuijk de sleutels die zij op zaterdag van de burgemeester op het gemeentehuis hebben ontvangen komen terugbrengen. Andere jaren vond het terugbrengen in Cuijk plaats, maar dit jaar komen de prinsen dus naar Beers toe.

17

Carnavalsprogramma 2019-2020

We denken er op dit moment nog over na hoe we deze avond precies gaan invullen, maar dat het een mooi afsluitfeest moet worden, staat al vast. Uiteraard is iedereen hierbij van harte welkom!

Herring schelle Vrijdag 28 februari Herring schelle bij ’t Wapen van Beers waar nog nagepraat kan worden over de carnaval. Tijdens deze gezellige avond zal er een video van de optocht worden afgespeeld.

FEBRUARI 2020 za

1

Pronkzitting

zo vr za

2 7 8

Ouderenpronkzitting Pronkzitting Pronkzitting

za

22

Carnavalsmis Cuijk Sleuteloverdracht Zeepkistenrace op ‘t dorpsplein Zeepkistenbal bij De Spijker

zo

23

ma

24

di

25

Optocht met aansluitend optochtbal bij ’t Wapen ’t Beerse BitterBal bij De Spijker Familiecarnaval met Grand finale bij ‘t Wapen


Cursus ‘De Zorg De Baas’ Mantelzorg overkomt je, maar hoe blijf je zelf in balans? Op woensdagochtend 19 februari 2020 start de ondersteuningscursus ‘De Zorg de baas’ in Boxmeer. Deze wordt gegeven door Centrum Mantelzorg Land van Cuijk in samenwerking met MEE. De cursus is bedoeld voor mantelzorgers uit het Land van Cuijk die langdurig zorgen voor een kind, partner, ouder of vriend(in). De zorg verschilt natuurlijk per situatie, maar de zorg voor een ander komt meestal op de eerste plaats. Als de zorg langdurig en intensief is, merk je dat de zorg steeds meer van je vraagt. De aandacht en hulpverlening zijn meestal gericht op diegene die

zorg nodig heeft, maar in deze cursus sta jij centraal. Hoe hou je de regie over het eigen leven en kun je de zorg met voldoening blijven volhouden? Tijdens deze cursus leer je hoe je de balans (weer) vindt tussen zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf.

• Communicatie en assertiviteit

Tijdens de cursus wordt er gewerkt met een informatieve cursusmap. Ook is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. De volgende onderwerpen komen aan bod: • Gevoelens (h)erkennen en leren grenzen aangeven • Stress en ontspanning • Kwaliteiten benutten • Hulp en steun vragen

Een nieuwe buur met een andere cultuur

In het Land van Cuijk wonen tal van verschillende culturen naast elkaar. Grote kans dat jij een buur hebt met een andere cultuur. Of collega, sportmaatje, ouders op het schoolplein. Sociom en BiblioPlus hebben de handen ineengeslagen om jou een kijkje

in de keuken van die andere cultuur te geven. Het concept ‘Een nieuwe buur met een andere cultuur’ beleeft op maandagavond 10 februari haar tweede editie. Deelnemers worden deze avond in de bibliotheek van Boxmeer geïnformeerd over de Eritrese cultuur. Deelname is gratis.

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten van 2 uur en één terugkombijeenkomst en is gratis. De bijeenkomsten zijn van 10:00 tot 12:00 uur en zullen plaatsvinden in De Weijer (bibliotheek), Raetsingel 1 in Boxmeer Voor meer informatie en aanmelding (tot 11 februari), kun je terecht bij Centrum Mantelzorg Land van Cuijk. Telefoon: 0485846739 of e-mail: info@mantelzorglvc.nl. gezinnen waarbij ze over de vloer komen. Uiteraard zijn ook andere geïnteresseerden welkom. Het wordt een avond waarop informeren centraal staat, en waarop een Eritrese spreker vanuit Bindkracht10 vanuit eigen ervaring vertelt. Deelname is gratis, meld je wel even aan via www.biblioplus.nl.

Parochiële zaken:

Voor persoonlijk contact is pastor Lamers bereikbaar op de pastorie van de Martinuskerk in Cuijk, tel: 312555 th.lamers@martinuscuijk.nl Dienstverleningen van de parochie. Misintenties kunt u schriftelijk opgeven voor de tweede en de vierde zaterdag van de maand en voor de bijzondere feestdagen. Wij verzoeken u om de voor te lezen tekst duidelijk leesbaar voorzien van €12.00 per intentie bij H. van Haren Gildeweg 30 in de brievenbus te doen. Achter in de kerk liggen voorgedrukte enveloppen die u eventueel kunt gebruiken. Als de intenties op tijd binnen zijn worden ze opgenomen in de Dorps-Courant en in het Cuijks Weekblad.

DE

Opkikker

midden in de milde winter sta ik nietig plantje deels nog in herfsttooi kleurig in volle bloei dankzei de opkikker van licht voeding warmte aandacht hoe leerzaam Roc Andreas © Cuijk, januari 2020 Website parochienieuws, www.martinuscuijk.nl Huwelijks- en jubileumvieringen. Secretariaat@martinuscuijk.nl Uitvaarten. H. van Haren tel: 314333 van.haren@ zonnet.nl Begraafplaats. S. Vromans tel: 312207 5437pe@kpnmail.nl Doopvieringen. Wij bieden de mogelijkheid tot dopen op de zondag na de Eucharistie viering in welke kerk dan ook of op ’n ander tijd stip maar dan in overleg met de Pastoor.Maak voor ’n afspraak voor ’n doop met de secretaresse van de parochie en bel daarvoor telefoon no 312555. Geloofgemeenschap H. Lambertus

Informatieavond BiblioPlus en Sociom organiseren deze avond vanuit de behoefte van o.a. taalcoaches en (VoorleesExpress)vrijwilligers om meer te leren over de cultuur van de

T: 06 - 155 144 96 Stevensbeek www.leolinderszwembaden.nl DORPSCOURANT

Gedicht

CAFE 18

cafetaria

zaal

CATERING februari 2020


H. Martinusparochie

Activiteitenkalender

Geloofgemeenschap H. Lambertus Beers Kerkberichten feb/mrt 2020 Kerkdiensten in de H.Lambertus kerk van Beers 8 febr. 22 febr. 14 mrt. 28 mrt.

H. Mis H. Mis H. Mis H. Mis

19.00 19.00 19.00 19.00

New Spirit Gem. koor Gast koor Gem. koor

Bijzondere aandacht voor de H. Mis van 8 februari met als gast koor New-Spirit

Intenties

8 febr. Gonnie Lemmers -Franssen echtgenote van Piet Lemmers Anna van den Boogaard. Cuijk. Sjaak van den Burgt echtgenoot van Ans Willems. 22 febr. Thea Derks van Zuilen weduwe van Grad Derks. i.v.m. Verjaardag 14 mrt. Gonnie Lemmers -Franssen echtgenote van Piet Lemmers 28 mrt. Thea Derks van Zuilen weduwe van Grad Derks. Gonnie Lemmers -Franssen echtgenote van Piet Lemmers Nu ruimte voor verder nieuws, maar ik heb geen mededelingen. Geen dopen, geen overleden. Geen bijzonder gebeurtenissen. Verrassend, de kerststal is nog 1 keer opgebouwd geweest en met de Kerstdagen nog ruim 70 bezoekers gehad, maar helaas het is voorbij. Maar de kerkdiensten gaan gewoon door en zo gaat ook in 2020 de kerk weer de 2de en de 4de weekend van de maand open voor het vieren van ’n H. Mis. Blijf meeleven en uw overledenen gedenken in een viering. Geef uw intenties 3 weken voor het einde van de maand op en dan komen ze in de Dorps-Courant te staan. Denk deze maand ook nog even aan de Kerkbijdrage, we moeten het samen klaren. Bij voor baat Hartelijk Dank. Financieel verslag 2019. Opbrengst door; 2019 2018 Misintenties €. 357,50 €. 477,00 Kaarsengeld €. 134,76 €. 171,49 Collectengeld €. 2277,15 €. 3490,44 Totaal €. 2769,41 €. 4138.93 Onkosten diensten kerk €. 737,49 €. 1159,22 Te gebruiken voor de €. 2031,92 €. 2979,71 parochie onkosten, zoals; Gas – Elektriciteit- Verzekering - Onderhoud Veel te weinig. Tot de volgende maand.

februari 2020

Maart 5 mrt Inleveren oud metaal, kabel. 13-14u. HBV Calbroek. Andere donderdagen doorgaans ook. 8 mrt HBV 1 - VCA 1 14.30u 8 mrt NK Maasheggenvlechten, Oeffelt, 11-16u 9 mrt Vergadering Dorpsraad Jaarvergadering 14 mrt Oud papier tbv basisschool, Burg.v.d.Braakplein 9-11u 15 mrt SVS 1 - HBV 1 14.30u 18 mrt K  BO Themamiddag: Veiligheid in en om de woning en in verkeer 21 mrt Lekker lachen bij de Spijker. 22 mrt HBV1 - Astrantia 1, 14.30u 28 mrt Oud papier tbv basisschool, Burg.v.d.Braakplein 9-11u 28 mrt Oud papier tbv bv ‘t neie Huukske, vr.11-za.11u 29 mrt Merselo 1 - HBV 1, 14.30u 31 mrt Jaarvergadering Dorpsraad.

April 2 apr Inleveren oud metaal, kabel. 13-14u. HBV Calbroek. Andere donderdagen doorgaans ook. 5 apr HBV 1 - Leunen 1, 14.30u

Opgaven activiteitenkalender: www.dorpscourant.nl

In onze 1850m2 grote showroom vind u alle soorten fietsen die er zijn, van kinder-, stads-, tour-, moeder-, race-, atb-, oma-, school-, urban tot elektrische fietsen van de volgende merken: Alpina, Batavus, Bulls, Cortina, Cube, Gazelle, Koga, Loekie, Sparta, Trek, Eddy Merckx en Urban.

Met hart en ziel betrokken www.fioreuitvaartzorg.nl

1 feb Pronkzitting 2 feb SV DWSH’18 1 - HBV 1, 14.30u 2 feb Ouderenpronkzitting 6 feb Inleveren oud metaal, kabel. 13-14u. HBV Calbroek. Andere donderdagen doorgaans ook. 7 feb Pronkzitting 8 feb Oud papier tbv basisschool, Burg.v.d.Braakplein 9-11u 8 feb Pronkzitting 9 feb HBV 1 - GVV’57 1 - 14.30u 10 feb Vergadering Dorpsraad 16 feb Resia 1 - HBV 1, 14.30u 17 feb Deadline Dorps-Courant maart 19 feb Jaarvergadering KBO 22 feb Carnavalsmis in Cuijk 22 feb Sleuteloverdracht Cuijk 22 feb Zeepkistenrace met aansluitend Zeepkistenbal 23 feb Optocht met aansluitend Optochtbal 24 feb 't Bèrse Bitterbal 25 feb Kindermiddag met aansluitend Grande finale 29 feb Oud papier tbv basisschool, Burg.v.d.Braakplein 9-11u 29 feb Oud papier tbv bv ‘t neie Huukske, vr.11-za.11u

Kerkpad 17, Sint Hubert Tel. 0485 - 47 00 00

19

Gildekamp 17 Cuijk telefoon: (0485) 31 27 16 info@hanslemmerstweewielers.nl

Zaterdag Zaterdag Zaterdag Zaterdag

Februari


Wijkaccommodatie ’t Trefpunt Burg van de Braakplein 2 5437 DA Beers

> Inloopspreekuur

dinsdag 8.00-9.00 uur > Geen wachtlijst

> Behandeling op afspraak > Met/zonder verwijzing

> Aan huisbehandelingen

Voor aanmelding

0485-321869 of

www.fysiotherapietheunissen.nl Cuijk – Beers - Vianen

Wat je vraag ook is, de lokale adviseurs van Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen staan graag voor je klaar. Loop vrijblijvend bij ons binnen op een van de kantoren in de buurt. www.rabobank.nl/lvcm

AANNEEM-,TIMMER- & ONDERHOUDSBEDRIJF Hoenderstraat 8 | 5437 AC Beers Tel. 0485-320790 | Fax 0485-330129 Info@claassenbouw.nl


Persbericht

Eerste Nationale Paleografiewedstrijd Puzzel, ploeter en peins mee op oud schrift! Houd je van geschiedenis en ben je een kei in het puzzelen met oude handschriften? Heb je ervaring in het transcriberen van oude notariële aktes of juridische stukken of ben je als student of stamboomonderzoeker een kenner in het ontcijferen van moeilijk leesbare stukken? Dan hebben we goed nieuws! Op zaterdag 14 maart 2020 vindt voor het eerst een nationale paleografiewedstrijd plaats, georganiseerd door de makers van dé online paleografie oefentool: www.watstaatdaer.nl. Deze wedstrijd vindt plaats in Het Utrechts Archief. Het kunnen lezen van oude handschriften (paleografie) is niet alleen belangrijk voor onderzoekers in archieven of universiteiten, het is ook gewoon leuk voor iedereen die van geschiedenis en taal houdt. En of je nou goed bent in (oude) taal, of graag historische stukken ontcijfert: álle oud schrift kenners krijgen nu de kans om mee te puzzelen en de strijd aan te gaan tijdens deze landelijke paleografiewedstrijd. Over de wedstrijd Deelname is voor alle oud schrift kenners toegankelijk in twee categorieën, 25+ en 25-, speciaal voor studenten. De voorselectie start op 23 januari (de Dag van het Handschrift) via www.watstaatdaer.nl en eindigt op 20 februari, om 16.00 uur. Aanmelden voor deze voorselectie is niet nodig. Op 14 maart volgt de finale bij Het Utrechts Archief. Daar zullen de beste paleografen uit de voorronde tegen elkaar strijden om de titel. In beide categorieën is een mooie prijzenpot te verdelen: € 500,- voor de winnaar en € 250,- voor de runner-up. De voorronde en de finale zullen bestaan uit het transcriberen van drie teksten. In de voorronde vindt dit digitaal plaats, in de finale schriftelijk. De transcriptieregels worden bij de oefeningen vermeld. De jury is in handen van Geertrui van Synghel, senior onderzoeker Huygens ING KNAW, en Jan Burgers, hoogleraar Geschiedenis bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Juryvoorzitter en presentator van de dag is schrijver, dichter, zanger - en nog veel meer - Rick de Leeuw! Ook aan de supporters en belangstellenden is gedacht. Zij kunnen tijdens de finale naast het aanmoedigen ook deelnemen aan een programma, met onder andere een workshop "transcriberen kun je leren", de expositie ‘Rampjaar 1672-1673’ en optredens van theatergroep Aluin. De dag wordt feestelijk afgesloten met de prijsuitreiking en een borrel.

Noot voor de redactie Contactpersoon: Tim Sijbers, info@watstaatdaer.nl Wat: Voorronde: Finale: Waar:

Nationale Paleografiewedstrijd 23 januari t/m 20 februari 2020, 16.00 uur: digitaal op www.watstaatdaer.nl Zaterdag 14 maart 2020, 14.00 – 17.30 uur. Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28 3512 NS Utrecht, www.hetutrechtsarchief.nl

Watstaatdaer.nl (en daarmee de Paleografiewedstrijd) is een project waaraan de volgende instellingen meewerken: Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), Regionaal Archief Tilburg, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Het Utrechts Archief, Noord-Hollands Archief, Regionaal Historisch Centrum Limburg, Zeeuws Archief en Rijksarchief Hasselt. De Paleografiewedstrijd is mede mogelijk gemaakt door het GO Fonds en het NOT Fonds.

februari 2020

21


Lichtstad fascinerend decor debuutroman

lukt. Terwijl de Gele Hesjes door de Parijse straten trekken, ziet deze onderzoekster parallellen tussen heden en verleden, en laat ze zichzelf meeslepen in een tomeloze liefdesgeschiedenis.

19de eeuwse courtisane als verrassende gids door hedendaags Parijs Een courtisane uit de 19de eeuw, een nieuwsgierige onderzoekster en een onstuimig Parijs. Deze drie elementen vormen de ingrediënten van de debuutroman `Ontwaak zonder mij’ van Marilou Nillesen (1970). Aan de hand van het levensverhaal van Parijs’ beroemdste courtisane zien we hoe heden en verleden om elkaar heen draaien, dansend op de cadans van de huidige tijdgeest. Vrijdag 31 januari verschijnt de debuutroman van deze historisch verslaggever uit Oss. In deze intrigerende roman tekent Marilou Nillesen het verhaal op van onderzoekster Nine van der Meer. Zij roept in de Parijse archieven de beroemdste courtisane van de 19e eeuw opnieuw tot leven. Het levert een zorgvuldig geconstrueerd verhaal op, dat wegleest als een spannende pageturner. Want deze Esther Lachmann is niet alleen een befaamde courtisane maar blijkt ook een dappere en bikkelharde strijdster. Als ze op de Champs-Élysées uit een koets wordt gegooid door een ontevreden klant, belooft ze zichzelf dat ze daar ooit het mooiste huis van Parijs laat bouwen. Twee eeuwen later ziet onderzoekster Nine van der Meer in de archieven vol verbazing toe hoe het dat deze courtisane

Stichting PEP Projecten Bernheze Etentje met een speciaal sausje. Stichting Pep-projecten Bernheze organiseert weer een sponsordiner, in samenwerking met restaurant De Waard in Heesch. U geniet van een 5-gangen diner (inclusief twee consumpties en koffie/thee) in een sfeervolle ambiance. Uiteraard gaat een gedeelte van de opbrengst naar projecten die de Stichting in Roemenië ondersteunt. Voor meer informatie zie ook

Van alledaagse gebeurtenissen tot hartverscheurende oorlogsdrama’s BHIC laat snuffelen in ‘geheime archieven’ tijdens de Openbaarheidsmaand 2020 Benieuwd welke geheimen er in de dossiers van 1944 schuilen? Vanaf januari 2020 komen archieven met een openbaarheidsbeperking van 75 jaar vrij; historici, journalisten en belangstellenden kunnen daarom nu bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in het jaar 1944 duiken. Aanleiding voor het BHIC om januari om te dopen in Openbaarheidsmaand. Dit jaar bestrijkt de laatste maanden van oorlog en bezetting. Na de aanvankelijke hoop op een snelle bevrijding volgde eerst de teleurstelling van Dolle Dinsdag en drie weken later de mislukking van operatie Market Garden. Brabant kreeg ook te maken met een maandenlange, vaak bloedige en verwoestende bevrijdingsstrijd. De openbaar geworden stukken schetsen dit beeld van alledaagse gebeurtenissen en ontwikkelingen tot hartverscheurende oorlogsdrama’s ook. Wij hebben alvast een paar archiefstukken uit de nieuwe overzichtslijst uitgelicht. De risicovolle moordaanslag op NSB-burgemeester Apeldoorn In het verslag van het gepleegde verzet in Oss in de periode 19411944 word je als lezer stap voor stap meegenomen in de voorbereiding van de moordaanslag op NSB’er H. Apeldoorn. Daar werd op 10 augustus 1944 de Osse burgemeester doodgeschoten. Een zeer riskante onderneming, zo blijkt wel als de verantwoordelijke verzetsgroep later openheid van zaken geeft. Wie vertelt de waarheid en wie liegt? Tussen alle oorlogsdrama’s zijn er natuurlijk ook de relatief onschuldige en haast aandoenlijke misdraaddrama’s, zoals dat van Cornelis Schaerlackens. Het leest als een rechtbankdrama. Alle elementen zitten erin: een anonieme brief, de noodzaak tot identificatie, acht DE

DORPSCOURANT

Wandel aan de hand van dit boeiende verhaal door de straten van Parijs, en verbaas je over wat daar vroeger is gebeurd – en hoe weinig er soms veranderd lijkt. Nillesen is historicus, journalist en onderzoeker, en een levenlang verliefd op Parijs. Na ruime ervaring in de regionale journalistiek werkt ze nu ruim tien jaar bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch. Daar publiceert ze vrijwel dagelijks historische verhalen. Het verleden prikkelt haar nieuwsgierigheid. In archieven gaan zoveel verhalen schuil, en zijn zoveel antwoorden te vinden dat ze daar graag verdwaalt, verbaasd rondkijkt en zich laat bijpraten door mensen van toen. ,,Heden en verleden zijn niet los te zien van elkaar, en het liefst ga ik op zoek naar die raakvlakken. Waar het schuurt, bijt of prikkelt. Daar waar iets gebeurt.” Ontwaak zonder mij, door Marilou Nillesen, verschijnt bij Uitgeverij Elikser uit Leeuwarden. Prijs 17.50 euro. ’s-Hertogenbosch, 31 januari 2020 www.pepbernheze.nl Heeft u iets te vieren, dan is dit een ideale manier om daar vorm aan te geven. Naast een uitstekend diner steunt u tevens een goed doel. Dit diner vindt plaats op vrijdag 14 februari om 19.00 uur in restaurant De Waard. Interesse? Stuur een mail naar joopvanzeeland@gmail.com en u ontvangt een uitgebreidere uitnodiging.

gedagvaarde getuigen waaronder de ex van de verdachte, de persoonlijke bemoeienis met de zaak door de Opperwachtmeester van de politie. De spanning is om te snijden. Heeft Cornelis Schaerlackens zich werkelijk schuldig gemaakt aan de wederrechtelijke toeeigening van een herenrijwiel? Vughts meisje besmet lid Wehrmacht Tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt de gemeentepolitie in Vught veel klachten te verwerken. In november 1941 lezen we een melding waarin ouders de noodklok luiden over hun minderjarige dochters die juist een gevaar opleveren voor de Duitse Wehrmacht. Zij blijken voortdurend met deze Duitse Wehrmacht om te gaan en zelfs nachten achtereen niet thuis te komen. Wanneer ouders hun dochters op hun gedrag aanspreken, betichten zij hen van een ‘anti-Duitsche’ houding en dreigen de dames zelfs hun ouders aan te geven bij de Sicherheitsdienst. Een Vughts meisje van 19 jaar maakt het wel erg bont: tijdens haar verblijf heeft zij in elk geval één lid van de Duitse Wehrmacht met een geslachtsziekte besmet. Maar er is zoveel meer. Nieuwsgierig geworden? Hier vind je de overzichtslijst van archiefstukken die per 1 januari 2020 openbaar zijn geworden. Openbaarheid archieven De Archiefwet 1995 bepaalt dat documenten van overheidsinstellingen na twintig jaar worden overgedragen aan het historisch archief. Ruim 95 procent van de overgedragen stukken is direct in te zien. Voor de rest geldt een beperking op de openbaarheid, meestal omwille van de privacy van nog levende personen. Over particuliere archieven maakt het BHIC speciale afspraken met de schenkers. De beperkingen gelden altijd voor een van tevoren vastgestelde periode. En dus worden er jaarlijks nieuwe archieven openbaar. ’s-Hertogenbosch, 2 januari 2020

22

februari 2020


PERSBERICHT Cuijk, 20 december 2019

Nieuwe streefpeilen in de Raamvallei gunstig voor landbouw én natuur In de Raamvallei wordt door waterschap Aa en Maas samen met inwoners en gebiedspartners hard gewerkt aan een robuust, toekomstbestendig, watersysteem. Dit moet er voor zorgen dat zowel natuur als landbouw van een zo optimaal mogelijk (grond)waterpeil kan genieten. Een eerste stap hierin, is het instellen van nieuwe streefpeilen. Veranderde bedrijfsvoering en grondgebruik stellen andere eisen aan het waterbeheer dan in het verleden. En weersextremen, die vaker kunnen voorkomen, zijn het gevolg van een veranderend klimaat. Ernest de Groot, Dagelijks Bestuurslid van waterschap Aa en Maas: “Daar kunnen we niet omheen, dus moet het watersysteem hier zo goed mogelijk op worden voorbereid. Daarom zijn we samen met de streek aan de slag gegaan om te kijken hoe we het water beter vast kunnen houden in de beken en de water aan- en afvoer en peilbeheersing kunnen optimaliseren.” Maatregelen en streefpeilen Samen met de streek is het waterschap in gesprek gegaan over het peilbeheer in de regio. Waar liggen knelpunten, waar kan het beter en hoe dan? De oplossingsrichtingen en peilvoorstellen zijn in streekbijeenkomsten besproken en waar nodig in kleinere groepen uitgewerkt tot de beste keuzes voor het gebied. Ernest de Groot: “Een oplossing kan bijvoorbeeld zijn het uitvoeren van maatregelen zoals het automatiseren van stuwen of het vergroten van duikers. Dit alles hebben we vastgelegd in een visie. De eerste stap in de uitvoering van deze visie is het instellen van streefpeilen bij bestaande stuwen om meer water vast te kunnen houden in gebieden die in de zomer erg droog zijn. Zo kunnen zowel de natuur als de landbouw vooruit.” Een streefpeil is een vast ingesteld peil bij een stuw en heeft een beheermarge. Maatwerk Een streefpeil wordt door het waterschap jaarrond nagestreefd tijdens gemiddelde weersomstandigheden. Met de beheermarge is het mogelijk om tijdelijk in te spelen op droge en natte situaties. Bij een extreem natte of extreem droge situatie blijft maatwerk van toepassing en mag er afgeweken worden van de beheermarge. Vanwege de extreme droogte in 2018 en 2019 is bewust afgeweken van de beheermarge. Vanaf half november 2019 worden weer de streefpeilen gehanteerd, met uitzondering van de Graafsche Raam. Gebiedsplan Raam In het gebied rondom de Raam is samen met gebiedspartners gezocht naar oplossingen om meerdere doelen op het gebied van water, natuur, landbouw, recreatie, infra en cultuurhistorie met elkaar te verenigingen. Het peilbeheer optimaliseren is een van de projecten die voortvloeit uit dit Gebiedsplan Raam. Aankomende jaren zullen er meer projecten volgen. Voor meer informatie over het Gebiedsplan Raam, zie: www.aaenmaas.nl/gebiedsplanraam. Het Gebiedsplan Raam is een uitwerking van de Samenwerkingsovereenkomst Verborgen Raamvallei. Meer informatie over de specifieke streefpeilen bij u in de buurt? Neem dan contact op met onze gebiedsbeheerder van district Raam, Arno van Zwam of adviseur watersysteem Jan Derks (0486396300).

februari 2020

23

Profile for Dorps-Courant

Dorps-Courant Beers Februari 2020 - nr.253  

Dorpskrant van het dorp Beers nb gem. Cuijk

Dorps-Courant Beers Februari 2020 - nr.253  

Dorpskrant van het dorp Beers nb gem. Cuijk

Advertisement