Page 1

Groep 8

april 2018

V.l.n.r: Bovenste rij: Lara Keijzers, Imke Hendriks, Daan Schreven, Juup van den Besselaar, Sieme Gerrits. Dan op links Maarle Bolder, Floortje Burgman, Tooske Cuppen, Britt Jans, Nina Derks met daarachter Audrey Schaap, Romy Veulings, Sarah Peeters en meneer Rob. Links voor nog Mirthe Bodden. Foto: Floris

• L and van Cuijk legt eerste glasvezelkabel • Colofon • Van de Dorpsraad • Van de redactie • Blog Ruimtelijke beslommeringen • Sarah of Abraham gezien? • Ooievaar gespot • DrieOpEenRij

• Koningsdag 2o18 • Kneut • Hulp gezocht Koningspelen • Cultuur aan de Maas • Buiten sporten in Beers • Stage in het buitenland • In gesprek met Thijs Willems • Groep 8 power • Seniorenpagina

• Project Wonen-Zorg-Welzijn • Taart van Twan • Gedicht • Tennisvereniging Play Back • Ehbo-vereniging • Stef Gosens wint oeuvreprijs • Dag van het landschap * The Young Ones • Parochienieuws • Activiteitenkalender


Land van Cuijk legt eerste glasvezelkabel Op vrijdag 16 maart ging de eerste schop symbolisch in de grond om de aanleg van het glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk af te trappen. LVCNET, E-Fiber en de gemeentes (Sint Anthonis, Boxmeer, Cuijk, Mill & Sint Hubert en Grave) hebben dit mooie moment samen met betrokkenen gevierd. Na een lang voortraject is het moment eindelijk daar. De graafwerkzaamheden gaan in het tweede kwartaal van 2018 van start in Sint Anthonis.

Een gezamenlijk initiatief Maarten Jilisen wethouder Economische zaken van de gemeente Cuijk kijkt uit naar deze nieuwe ontwikkeling: “Veel ondernemers en burgers kijken reikhalzend uit naar een voorspoedige aanleg. Velen hebben op dit moment al een enorme behoefte aan veel meer bandbreedte. Glasvezel kan die behoefte invullen. De aanleg van glasvezel in onze mooie regio is van groot belang voor leefbaarheid en economie en het kan niet snel genoeg gaan. Wij als gemeenten van het Land van Cuijk zijn dan ook uitermate content met deze start"

Sinds maart 1997 iedere 1e woensdag van de maand (m.u.v. augustus) gratis huis-aan-huis in het kerkdorp Beers, in een oplage van 900 exemplaren. Losse exemplaren Dorps-Courant kunt uw afhalen bij Kapsalon Jos van den Heuvel, Bakkerij van Dijk, Café de Spijker en 't Wapen van Beers. Abonnement voor buiten Beers € 30.-, Europa € 40.-, Wereld € 45.- per jaar. Kopij en tips richten aan: “Stichting Dorpskrant Beers” telefoon: 06 37309742 emailadres: redactie@dorpscourant.nl internet: www.dorpscourant.nl Aanlevercondities:Tekst: .doc of .txtbestand, foto: niet ingesloten in Word, jpeg, 300 dpi (max. 12 Mb per email).

V.l.n.r. Hugo Bens (LVCNET), Peter Stevens (gemeente Boxmeer), Ingrid Voncken (gemeente Sint Hubert), Eric Vos (EFiber), Pieter van Dieperbeek (gemeente Grave), Maarten Jilisen (gemeente Cuijk) en Jos van den Boogaart (gemeente Mill en Sint Hubert) iedereen in het Land van Cuijk op glasvezel te gaan aansluiten.”

De aanleg van het glasvezelnetwerk is voor alle huishoudens gratis. Om ook gratis te worden aangesloten op het netwerk dien je zo snel mogelijk een glasvezelabonnement af te sluiten via een van de beschikbare providers. Een internetabonnement is al beschikbaar vanaf € 37,50 per maand. Meer weten? Kijk op lvcnet.nl of e-fiber.nl.

Gratis aansluiting E-Fiber legt samen met aannemer SPIE het glasvezelnetwerk aan in het Land van Cuijk. Eric Vos, oprichter van E-Fiber, laat weten dat alle adressen, ook in het buitengebied, worden aangesloten op het netwerk.

De redactie behoudt zich het recht voor om berichten niet of gedeeltelijk te plaatsen. Redactie

Piet Theunissen Kayleigh Usmany Harry Bardoel

Marcel Linders Malou vd Besselaar Linda Reijs

De vormgeving en druk wordt verzorgd

door Flekx 1 Route

De bezorging is in handen van Joop Wennekes, Grotestraat 18, t. 331271

Ook LVCNET is enthousiast: “We zijn blij dat na het harde werk van vele ambassadeurs en het bestuur, we er samen met E-Fiber in geslaagd zijn om

JANUARI

F

Zaterdag

6

M

Maandag

8

M

DEADLINE

mei15 uitgave Maandag 22 Ma 16 april 24.00u Maandag 29 Maandag

M

Maandag

9

M

Maandag

16

M

Maandag

23

Z

Maandag

30

M

LET OP De ophaaldag is niet voor geheel Beers op de JULI maandag. Kijk op uw afvalkalender. Maandag 2

2

M

M

APRIL

Molenstraat 42 5431 BX Cuijk 0485 744015 marcsport.nl

Af

Maandag

9

Maandag

16

april2018

A

M

M

M


Van de Dorpsraad... Jaarvergadering Op 17 april is de Jaarvergadering van de Dorpsraad. Deze avond wordt gehouden bij 't Wapen en begint om 20:00 uur. Wij hopen veel dorpsgenoten

D I N S D A G 17 A P R I L

jaarvergadering dorpsraad Beers Locatie | 20.00 uur | OPENING ACTIVITEITEN 2017 JAARPLAN 2018 BUURTMARKT BEERS 22.00 uur | EINDE

BEERS

Wij zorgen voor een hapje en een drankje

Buurtmarkt Beers Donderdag 14 maart is het samenwerkingsconvenant getekend voor de buurtmarkt. Willem en Dick zijn daarbij aanwezig geweest. Meer infor-

te verwelkomen. Tot ziens.

Oproep

matie over de Buurtmarkt Beers wordt gegeven tijdens de Jaarvergadering.

Vorig jaar hebben we via de clubkasactie van de Rabobank een bedrag binnengehaald waarmee we een deel van een speeltoestel op het strandje kunnen bekostigen. Dit jaar willen we weer meedoen met de clubkasactie. We kunnen ervoor kiezen om wat extra geld voor het speeltoestel proberen binnen te slepen, maar het geld kan ook een andere bestemming krijgen. Hiervoor vragen we dorpsgenoten om goede ideeën. Heeft u een idee, laat het dan weten via de mail aan de dorspraad. Ook specifieke projecten voor fonds sociale vernieuwing kunnen aan ons doorgegeven worden.

Van de redactie Groep 8 Alweer voor de zestiende keer zijn we van de Dorps-Courant op bezoek gegaan bij groep 8. Nog een paar maanden en dan vliegen ze uit naar Grave, Mill, Cuijk en Boxmeer. Tot die tijd moeten ze nog even buffelen op school; er wacht ze nog een eindtoets in april en een musical.

Maatwerk met natuurlijke materialen

Rubrieken Verder staan in deze editie van de Dorps-Courant ook weer de vertrouwde rubrieken zoals In gesprek met…, Taart van Twan, The Young Ones en DrieOpEenRij. Graag zouden we een nieuwe rubriek toevoegen aan de Dorps-Courant. Zoals we nu ook al 50-jarigen in het zonnetje zetten en het melden als er een nieuwe Beersenaar is geboren in Ooievaar Gespot, zouden we ook graag stil staan bij het overlijden van een dorpsgenoot in de vorm van een In Memoriam. Wat voor iemand is hij of zij geweest? Wat heeft hij of zij voor de gemeenschap betekend? We willen iemand niet ‘zomaar’ laten gaan. We horen graag of daar behoefte aan is?

OVERKAPPINGEN - TUINHUIZEN - SPEELTOESTELLEN - CARPORTS & GARAGES - CHALETS - SCHUTTINGEN Berkenkamp 49, Vianen (Cuijk. NB) | T: 0485-318744 | M: info@sfeervolbuitenleven.nl | www.sfeervolbuitenleven.nl

april 2018

3


Oud papiercontainer Burg. van de Braakplein

BLOG Ruimtelijke beslommeringen van Beers en omgeving Tegen de tijd dat dit artikel wordt gepubliceerd, zijn de verkiezingen alweer voorbij en de democratische kaarten geschud. Een paar feiten van de afronding van de gemeenteraadsperiode wil ik jullie niet onthouden. De laatste commissie ruimte was op 5 februari 2018 en de laatste gemeenteraadsvergadering was op 26 februari 2018.

Iedere 2e en laatste zaterdag van de maand, staat er op het Burg. van de Braakplein een oud papiercontainer. Dit wordt door de oud papiervrijwilligers begeleid. We merken dat het oud papier wat gebracht wordt, veelal los wordt aangeleverd. Graag willen we een ieder, die oud papier komt brengen, verzoeken dit zoveel mogelijk gebundeld of in een doos aan te leveren. Dat maakt het stapelen van oud papier gemakkelijker voor de oud papiervrijwilliger en voorkomt dat het oud papier wegwaait uit de container.

Visie op Kraaijenbergse plassen vastgesteld. De gemeentenraad heeft de visie op recreatie en toerisme rondom de Kraaijenbergse plassen vastgesteld. Er komt een platform, waaraan ook de dorpsraad kan deelnemen, die adviseert over ontwikkelingen bij de plassen. Het idee is om een gebiedsfonds in te stellen voor het uitvoeren van projecten, maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Het komt nog een keer terug in de nieuwe gemeenteraad bij de begrotingsbehandelingen.

Een klein verzoekje aan de jeugd van Beers. De oud papiercontainer is geen mobiele speelplaats want door het losse papier is het erg gevaarlijk om in de container te spelen. De opbrengst van het oud papier komt ten goede aan de Ouderraad van basisschool Dr. Jan de Quay, hiervan organiseren wij veel activiteiten en kunnen we de vrijwillige ouderbijdrage als één van de laagste in de regio houden. Iedereen die hieraan bijdraagt: Dankjewel! Ouderraad basisschool Dr. Jan de Quay.

Merletleerlingen volgen commissie ruimte en gemeenteraad.

Een paar woningen extra in buitengebied Beers De gemeente gaat een bestemmingsplanwijziging in procedure brengen voor ca twee woningen in het gebied tussen Beers en Vianen, de Blauwe Steen. Dat is in een bebouwingsconcentratiegebied, volgens de gebiedsvisie Beers-Vianen. Een en ander moet landschappelijke ingepast worden om de kwaliteit van het gebied te behouden.

In gesprek met Beers

In onze 1850m2 grote showroom vind u alle soorten fietsen die er zijn, van kinder-, stads-, tour-, moeder-, race-, atb-, oma-, school-, urban tot elektrische fietsen van de volgende merken: Alpina, Batavus, Bulls, Cortina, Cube, Gazelle, Koga, Loekie, Sparta, Trek, Eddy Merckx en Urban.

Op zaterdag 3 maart was Liberaal LVC in Beers bij o.a. bij Bakkerij van Dijk, Kloosterhof en het Wapen van Beers. Ook liepen we door Beers-Oost en Beers-West. De gesprekjes bij deze en gene gaven veel inzicht in wat er zoal leeft in Beers en wat bleek: De meesten wonen met veel tevredenheid in ons dorp. Wij, Liberaal LVC, willen in de nieuwe raadsperiode van betekenis zijn voor Beers, dus wil je iets onder de aandacht brengen, neem gerust contact op.

Gildekamp 17 Cuijk telefoon: (0485) 31 27 16 info@hanslemmerstweewielers.nl

Nu mocht mijn dochter, in haar 4e jaar op het Merlet college, een agendapunt observeren. Haar observatie: ‘’Slaapverwekkend’’, maar ‘’af en toe ook wel lachen’’ en “Minder drammen mag best en aardig blijven naar elkaar ook’’. Zo is het maar net, laten we zowel serieus als met humor en met respect voor elkaar de zaken in onze gemeente blijven benaderen. En super dat het Merletcollege en de gemeente leerlingen de kans geven om kennis te maken met de gemeentepolitiek.

Wil je reageren? Bel gerust, of kom langs of volg me op www.facebook.com/liberaallvcwintjes Annoesjka Wintjes, a.wintjes@live.nl tel 06 11350319 www.liberaal-lvc.nl.

CAFE 4

cafetaria

zaal

CATERING april2018


Ervaar een Goei Leven bij Landgoed de Barendonk

Sara of Abraham gezien?

Wat zijn we trots! De Barendonk heeft voor het vijfde opvolgende jaar de gouden Green Key ontvangen. Dit is hĂŠt internationale keurmerk voor duurzame toeristische en

zakelijke accommodaties waar je bewust kunt genieten in het groen.

tel. 0485 - 31 80 09

Lisette Peters, Korte Spruit 12 heeft 12 maart Sara gezien.

T: 06 - 155 144 96 Stevensbeek www.leolinderszwembaden.nl

Zondag 18 maart is op de Prinsenstal nr 10 Jax geboren. Jax is de zoon van Pieter van den Hoogen en Lisa Basten. Wij wensen hen veel liefde en plezier met de kleine man.

april 2018

5


DrieOpEenRij

Iedere maand worden aan 3 personen de volgende 15 vragen gesteld. De vragen zijn steeds dezelfde. Ze luiden: 1. Wat is je leeftijd en waar en met wie woon je? 2. Hoe ziet je gemiddelde dag eruit? 3. Wat zijn je hobby’s? 4. Noem eens een slechte eigenschap van jezelf? 5. Als je morgen wakker zou worden en je had 1 nieuwe kwaliteit of mogelijkheid erbij, wat zou dat dan zijn? 6. Is er iets waar je al heel lang van droomt? En waarom heb je het nog niet gedaan? 7. Wat is je grootste blunder? 8. Met welk merk of product zou je jezelf willen vergelijken en waarom? 9. Welke goede eigenschap heb je van je ouders? 10. Stel: je woning staat in brand. Nadat je geliefden en huisdieren gered zijn heb je nog tijd om één ding te redden. Wat zou het zijn? Waarom? 11. Wat is het beste/slechtste cadeau dat je ooit gegeven/gekregen hebt? 12. Waar bracht je je laatste drie vakanties door? 13. Met wie zou je 24 uur willen worden opgesloten? 14. Wat zou je in Beers veranderd willen zien? 15. Wie heb je gevraagd om de volgende keer deze vragenlijst in te vullen.

Loes Toonen

landelijke en rustige dorp. 15. Ik heb onze stapvriendin Nelly van Benthum gevraagd.

Nelly van Daal 1. Beste mensen ik ben Nelly van Daal 68 jaar oud en getrouwd met Joop van Daal. Samen wonen wij op de Broekhofsestraat 3 in Beers.

1. Ik ben Loes Toonen 57 jaar en woon samen met mijn man Tonnie en onze teckel Max op de Korte Spruit 1 2. We zijn altijd vroeg op drinken samen een kop koffie en kijken het journaal, Max uitlaten en ga dan werken of oppassen op onze kleinkinderen Jelle, Kai of Tess. 3. Ik lees graag een goed boek, speel een spelletje op de IPad of Netflix kijken. 4. Nou ik vind nog steeds een sigaretje lekker. 5. Ik had best iets groter willen zijn want nu ik ouder word lijk ik ook nog kleiner te worden. 6. Al mijn dromen zijn uitgekomen. 7. Ging vorig jaar zwemmen met Leo, Annelies en de (klein)kinderen. Het water in ging nog goed maar toen begaf de elastiek het en dan kom je er toch wat moeilijker uit. 8. Met een bezige bij, ben altijd wel bezig in huis of met de kinderen en kleinkinderen. 9. Van mijn moeder heb ik het spontane en het houden van gezelligheid, feestjes en natuurlijk het vele praten. 10. Mijn IPad want die staat vol foto’s. 11. Heb Tonnie toen hij nog een vriendje was een singletje gegeven maar ze hadden geen platenspeler. 12. Ibiza, Landal met de kinderen en kleinkinderen, en Frankrijk. 13. Met Koningin Maxima om te zien en horen hoe haar leven verloopt. 14.Liever niet zo veel. Ik hou wel van het

maal in circustenue. (wij dus niet!) Na de koffie en gebak waren we aan de drank tot Joop op een gegeven moment vroeg ken jij hier iemand? Dus niet! We hebben ons na een uurtje verontschuldigd en zijn vertrokken. Wat was het geval: wij moesten naar een feest in de volgende flat toevallig op dezelfde hoogte en ook in het midden. Toeval of niet , op ons echte feest kwamen mensen die naar het eerder genoemde feest moesten. 8. Heb geen idee, ik ben wie ik ben. 9. Wees tevreden met wat je hebt of wat je bereikt hebt en doe je best daarvoor, ben vriendelijk en behulpzaam. 10. Foto’s en films . Blijven prachtige herinneringen, de rest is bijna allemaal vervangbaar. 11. De piano, zelden of nooit op gespeeld! 12.Teveel om op te noemen maar vakanties in Nederland, Europa en ver daar buiten. Alle continenten hebben we bereisd! 13. Met ons wandelclubje (ex-volleybalsters) wel graag met voldoende ruimte want geloof maar dat het een spektakel wordt, maar wel heel gezellig! 14. We genieten elke dag samen van het mooie uitzicht op de Dorpsentree en kijken over de Kraaijenbergse Plassen naar de skyline van Linden. Ik hoop wel dat we de bestaande identiteit, voorzieningen en activiteiten in Beers kunnen behouden, zodat we er nog lang - met veel plezier- kunnen blijven wonen en genieten. 15. Henriëtte Claassen (ex redactielid van de Beerse Dorps-Courant)

2. Sinds ik met pensioen ben gegaan is de dagindeling dusdanig veranderd dat er andere gezellige dingen voor in de plaats zijn gekomen. Claudia van Elden 3. Ik heb veel hobby’s zoals: reizen, wandelclubje, filmclubje, fietsen, tuinieren, tai-chi en mag graag creatief bezig zijn. Verder ben 1. Ik ben Claudia van Elden, 28 jaar. Ik woon ik maatje (vrijwilligster) van een autistische jongen, waar ik regelmatig tijd mee door breng . Een keer per jaar ga ik o.a. met hem een weekje op vakantie. 4. Laat andere deze maar benoemen. 5. Naast gitaar had ik ook graag piano willen spelen, maar kan slechts een paar liedjes spelen. 6. Heb al van alles gedaan behalve een ballonvaart, is er gewoon nog niet van gekomen. 7. We gingen naar een feest in Nijmegen in een flatrijk gebied. Het feest werd georganiseerd op de bovenste etage in het midden van de flat. Vanaf de parkeerplaats zag het er al goed versierd uit. Wij via de trappen galerij naar boven, aldaar aangekomen was de flat verbouwd als een circus. Bij binnenkomst werden we met de meeste hoogachting ontvangen. De gasten waren alle-

6

april2018


samen met mijn man Michael, ons zoontje Thomas (2 jaar) en ons dochtertje (2 maanden). We wonen nu 1,5 jaar in de Venstraat. 2. Normaal gesproken sta ik rond half 7 op om naar mijn werk te gaan. Ik werk als vrijeschool leerkracht in Nijmegen dat betekent dat ik meestal het grootste deel van de dag weg ben. Nu zit ik thuis met zwangerschapsverlof en ben ik pas uit bed als de kinderen wakker worden. Nu draait alles om het verzorgen en bezig houden van de kids. Het leuke hieraan is dat niet één dag er hetzelfde uitziet. 3. Ik zwem graag. Lees boeken of kijk series op Netflix. 4. Een slecht eigenschap is dat ik confrontaties uit de weg ga en daardoor wel eens over me heen laat lopen. 5. We zijn ons huis nog druk aan het verbouwen. Alleen erg jammer dat ik totaal niet

handig ben. Ik zou graag handiger willen zijn zodat ik hierin meer zou kunnen bijdragen. 6. Mijn man en ik zijn al op veel verre reizen geweest. Toch zijn er nog veel plekken waar ik graag nog een keer naar toe zou willen. Misschien als de kinderen groter zijn.. 7. Ik ben erg onhandig waardoor het lastig is om maar één ding te kiezen. Ik val geregeld van trappen of uit bed, Als ik verf zit ik helemaal onder en als ik dingen kwijt ben zit ik er meestal op. 8.Een kussen. Ik maak me niet zo snel druk en vind het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen bij mij. 9.Mijn gevoel voor empathie en het zuinig zijn met geld. 10. De fotoboeken van mij als kind en van mijn eigen kinderen. Ik vond het vroeger prachtig om foto's te kijken. Die ervaring zou

Koningsdag 2018

ik mijn kinderen ook graag gunnen. 11. Flesjes bier toen ik zwanger was. Al lust ik sowieso geen bier dus is het altijd een slecht cadeau. 12. Onze laatste drie vakanties waren Tunesië, Turkije en Ameland. 13. Ik zou 24 uur opgesloten willen zitten met mijn favoriete schrijvers JK Rowling en Dan Brown. 14. Voor onze hond Cooper zou het fijn zijn als er meer honden toiletten zouden zijn. 15. De gastouder van onze kinderen en goede vriendin Kim Linssen-Somerville.

Antwoorden met foto aub inleveren vóór 15 april. Mail naar drieopeenrij@gmail.com Tekst en foto apart, jpeg, min. 400 kb.

Kneut! Op woensdagmiddag 18 april treedt de groep Kneut uit Grave op voor de gasten van De Zonnebloem Beers. Wij willen deze middag ook toegankelijk maken voor alle andere inwoners van Beers en hen laten meegenieten van dit schitterend optreden. Kneut is een groep die bestaat uit 9 mannen, afkomstig uit Grave. Zij zorgen voor waanzinnige verkleedpartijen, zingen liedjes van vroeger en nu, maken een grap en vertellen verhalen die vooral ouderen aanspreken en herinneringen oproepen. Met een verkleedkist en gezellige liedjes weet deze groep hoe zij de zaal plat kunnen krijgen. De middag begint om 14.00 uur en zal tot +/- 16.30 uur duren.

- Eén en dezelfde contactpersoon die u alle dagen begeleidt en ontzorgt. - Alles in eigen beheer, waaronder een eigen uitvaartcentrum met 24-uurs kamers waar u op elk moment van de dag kunt binnenlopen. - Ook in het geval u verzekerd bent kunnen wij de uitvaart voor u verzorgen.

Heb je tijd en zin om mee te helpen deze dag? Geef je dan op als vrijwilliger bij een van de leden van het Oranje Comité Beers: Paul Bodden, Erik Burgman, Alwin Schaap, Marco van de Leuvert, Kim van Wanrooij, Susan Hermanussen of Janneke Basten. Alle hulp is welkom!

april 2018

Voor koffie, een hapje en een drankje wordt gezorgd. Inclusief entree vragen wij hiervoor een bijdrage van € 10,00. Opgeven kan bij: Ria Loeffen, tel. 0485 - 317386 / 06 - 36540249 Jos van den Heuvel, tel. 0485 210375 / 06 - 20628040 De Zonnebloem Beers

Dag en nacht bereikbaar: 0485 452 868

Wanroijseweg 42, Mill | Voor informatie kijk op www.vandijk-uitvaart.nl Al 40 jaar het vertrouwde adres voor uitvaartverzorging in Cuijk, Mill e.o.

7


Hulp gezocht Koningspelen Op vrijdag 20 april nemen onze scholen deel aan de Koningsspelen. Net als vorig jaar in samenwerking met basisschool Dr. Jan de Quay uit Beers en De Akkerwinde uit Vianen. De Koningsspelen vinden plaats op de voetbalvelden van HBV in Beers. Wij willen er een gezellige en sportieve dag voor de kinderen van maken en hebben daarvoor uw hulp nodig. Via deze weg hopen we oudleerlingen en andere betrokkenen te bereiken om er een geslaagde dag voor de basisschoolleerlingen van Beers en Vianen te maken. Taken kunnen bestaan uit het begeleiden van een onderbouwgroepje of het begeleiden van een spel. Het programma, waarbij we jullie hulp bij nodig hebben, duurt bij de onderbouw tot ongeveer 12:00 uur en bij de bovenbouw tot ongeveer 12:30 uur. Wilt u zich opgeven als hulp?

Cultuur aan de Maas Stichting Ceuclum zoekt actief naar uitbreiding van het aantal enthousiaste medewerkers voor Museum Ceuclum en het Toeristisch Informatiepunt Cuijk.

Museum Ceuclum, Castellum 1 Cuijk Centrum, is het archeologisch museum gehuisvest in de oude toren aan de Maas. Bodemvondsten uit de Prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen worden in een uitgebreide collectie tentoongesteld, zichtbare geschiedenis van Cuijk en omstreken. 25 vrijwilligers zijn werkzaam als baliemedewerker en/of rondleider. Tijdens openingsStuur dan een mailtje naar tijden zijn in de toren steeds ouderraad.basisschoolbeers@ twee baliemedewerkers aanhotmail.com of g.vbaaren@optimusonderwijs.nl met daarin: wezig, Via afspraak zijn buiten openingstijden rondleidingen Naam hulpouder: Naam en evt. groep kind(-eren): mogelijk, aan scholen worden daarvoor leskisten uitgeleend. E-mailadres: Voorkeur onder- of bovenbouw: Het verrast iedereen hoe boeiend de historie van Cuijk is. Verdere informatie over deze Openingstijden Museum Ceudag ontvangt u binnenkort. clum: Alvast hartelijk dank voor uw Mei t/m oktober: dinsdag t/m medewerking! zondag van 13.30 – 16.30 uur De werkgroep Koningsspelen November t/m april: woensBeers-Vianen

dag, zaterdag en zondag van 13.30 uur – 16.30 uur Het Toeristisch Informatiepunt Cuijk (voorheen VVV) Maasstraat 17 in Cuijk geeft informatie aan bezoekers in Cuijk en verkoopt toeristische producten. In TIP zijn twee baliemedewerkers per dagdeel, zij geven informatie over toeristische en culturele activiteiten in het Land van Cuijk. Openingstijden Toeristisch Informatie Punt Cuijk (tijdens toeristenseizoen): Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 16.00 uur Zaterdag: 10.00 - 14.00 uur U ontvangt graag gasten en vertelt graag? Kom erbij. Voor informatie en contact: voor Museum Ceuclum: Harrie Vens voor TIP: Anny Hoes telefoon: 0485 361998 telefoon: 0485 317644 e-mail: hvens@hetnet.nl e-mail: anny.hoes@gmail.com

Buiten sporten in Beers En...

20:15u gaat het gehele jaar door.

Met ingang van de zomertijd is er dagelijks van 9:00 – 10:00 een uur Beers-in-Beweging. Dat is een combinatie van stevig wandelen afgewisseld met spierversterkende oefeningen. Lekker in de buitenlucht in en

Ook iets voor jou?

om Beers voor een ieder die de dag actief wil starten. Lijkt jou het wat om mee te doen en kun jij een wandeltempo aan van 5 km/uur, meld je dan aan. Voor meer info en/of aanmelding: Ivonne Vos tel: 06-31598529 ivonne.vos@gezonder-wijs.nl

In de zomertijdperiode start er met ingang van april een extra bootcamp op donderdagavond van 19:15 – 20:15u. De bootcamp op maandagavond, ook van 19:15 –

8

april2018


Hoi allemaal, Ik ben Danique Thomassen. Ik ben 15 jaar en zit in 4 VWO op het Merletcollege in Cuijk. Ik ben van 3 tot 17 februari naar India geweest met in totaal 15 leerlingen en 5 begeleiders. Via een loting mocht ik mee. Wij zijn naar India geweest om scholen te steunen door een geldbedrag en laptops te geven. Het was echt een geweldige ervaring. Van te voren hebben we veel

Stage in het buitenland

gefotografeerd en mensen willen allemaal met je op de foto. Het was er wel erg lekker warm, gemiddeld 28 C. De volgende ochtend hebben we een binnenlandse vlucht gehad naar Varanasi. Daar is het ook al weer heel anders, het stinkt daar ook wel maar je hebt daar al iets frissere lucht. Daar heb je ook veel meer koeien, erg veel zwerfhonden en apen. We zijn er 3 dagen gebleven. In die 3 dagen zijn we naar

best jonge kinderen die helemaal geen Engels kunnen en toch kwamen ze naar je toe om foto’s te maken, ze waren helemaal niet verlegen. Op die school zitten echt de armste kinderen, zigeuners. We hebben ook gezien waar ze leven, dat is een tent van een paar stokken met doeken erover heen. We hebben er ook nog geshopt, zijn naar een tempel op een hele hoge berg gelopen en we hebben op kamelen gereden, wat super leuk was. Na weer 3 dagen in Pushkar zijn we om 5 uur ‘s ochtends in de bus gestapt en na een

één school geweest, hebben we een avondritueel gezien en zijn we bij een lijkverbranding geweest. Varanasi is een erg indrukwekkende stad. Je ziet op elke hoek van elke straat wel iets van de Indiase cultuur/ geloof. Vanuit Varanasi zijn we met de nachttrein van 18 uur naar Jaipur gegaan. Jaipur was moderner en ook schoner. Het hotel was luxer en je hebt er erg veel leuke en goedkope spulletjes. In de riksja’s (tuktuks) rijden vond ik een van de leukste dingen. We zijn in Jaipur ook op een school geweest en we hebben er ook een film gezien. Die film was wel in het Hindi en dus moeilijk te volgen. Het was erg grappig want menden geen normale douche, sen juichen, lachen en klapalleen een kraantje met een pen best hard in de zaal. Na 3 emmer. De dag erna hebben dagen in Jaipur zijn we met de we een beetje rondgewandeld bus van 3/4 uur naar Pushkar en geshopt in Delhi. Je merkt gereden. Pushkar is een dorpje duidelijk de verschillen met in de woestijn. Ik was die dag Nederland. Het is er extreem ziek dus ik ben in het hotel druk, het verkeer is een (soort gebleven toen de anderen even gestructureerde) chaos, er hebben rondgewandeld. In is veel smog dus geen frisse Pushkar zijn we naar de laatste lucht en het stinkt er. Mensen Grotestr 85 351135 school geweest. Dit vond ik vinden je ook erg bijzonder, Grotestraat 13 5437 AR Beers Tel. 0485 351135 de leukste school. Het waren je wordt namelijk de hele tijd sponsoracties gehouden en iedereen moest zelf ook een bedrag ophalen. Na er lang naartoe leven was het eindelijk zover, het was 3 februari en we mochten naar India! Op 3 februari gingen we met de trein naar Schiphol en vanuit daar vlogen we rechtstreeks naar Delhi, waar we ’s nachts aankwamen. Het hotel was wel een beetje vies en we had-

www.bloemenvanbrigitte.nl

februari 2016 april 2018

oemenVanBri_Visit_85x55m.indd 1 BloemenVanBri_Visit_85x55m.indd 1

13 9

BloemenVanBri_Visit_85x55m.indd 1 30-08-10 14:29

30-08-10 14:29

30-08-10 14:29

busreis van 9 uur kwamen we aan bij de Taj Mahal. Daarna hebben we weer 4 uur in de bus gezeten en waren we weer in Delhi. We hebben de dag erna hier nog al ons geld op gemaakt en zijn bij het Gandhi Memorial geweest en die nacht zijn we terug gevlogen. Het was echt een super gave, indrukwekkende reis en ik zou ook graag wel weer terug willen. Het filmpje van de reis is te bekijken op Youtube als je intypt: Merlet goes India 2018. Groetjes Danique


voorzien van commentaar door Joop Oosterveld (die naast kennis van voetbal ook veel kennis van “grote mensen dingen” had, maar dat terzijde). Een andere belangrijke plek waar ik veel te vinden was is de tuin van Jan en Thea. Daar kregen Jantje, Jana, Sajanth en ik regel-

In gesprek met Thijs Willems Beste Beersenaren! Op 1 maart zag ik op mijn telefoon dat ik verschillende oproepen had gemist van een oud bekend nummer. Na het afluisteren van de voicemail hoorde ik dat het Piet Theunissen was. Hij vroeg zich af of ik wat wilde schrijven voor deze

rubriek in de dorps-courant. Na een korte twijfel besloten om het te doen. Mijn naam is Thijs Willems. Ik ben op 2 oktober 1987 geboren in het ziekenhuis in Nijmegen en ik ben opgegroeid op de Ganzenbroek in Beers. Daar

heb ik lange tijd samen met mijn ouders Peter en Caroline en mijn zussen Kim en Sanne gewoond. Mijn ouders wonen er nog, Kim woont in Ewijk en Sanne in Cuijk. In de vakanties gingen wij altijd met de caravan naar Spanje. Dan stonden we drie en soms vier weken op een camping en speelden we

met zijn allen in de zee. Sanne en ik waren uren achter elkaar zoet met het vangen van krabben en garnalen tussen de rotsen. Kim lag vooral te shinen in de zon. Daarnaast bezochten we mooie oude stadjes. In de avond werd er luidruchtig Uno gespeeld waarvoor we vaak de laatste waarschuwing gekregen hebben. De basisschool was een fijne tijd. Ik zat in een gemoedelijke klas waar iedereen goed met elkaar kon opschieten, maar het meeste ging ik om met Jana Jayakkumaran en Maarten Stevens. In groep 8 werd ik verkozen tot schoolprins en mocht ik mijn prinses uitkiezen. Dat werd natuurlijk Lotje Kaak. Op dinsdag en donderdag gingen mijn zussen en ik altijd lunchen bij opa en oma Beers die op de Grote straat woonden, lekker dicht bij de school. Op donderdag was het altijd smullen want dan kregen we broodjes en croissantjes. Toen eerst Kim en later Sanne naar de middelbare school gingen bleef oma gewoon hetzelfde aantal broodjes en croissantjes kopen, ik kwam dus niks te kort! Wat mij is bijgebleven uit mijn jonge jaren is dat er veel buiten gespeeld werd op de Ganzenbroek. Een belangrijk spel uit die tijd is voetbalverstoppertje. Het was altijd oppassen als Marcel Claassen ging trappen want die had een aardige trap in de benen. Met dit schrijven moet me wel iets van het hart. Ik heb verschillende keren vals gespeeld en ben lekker binnen op de bank gaan zitten waar ik natuurlijk niet te vinden was. Mijn excuses daarvoor. Tijdens mijn hele jeugd was voetballen de belangrijkste bezigheid. Hier waren genoeg mogelijkheden voor. Eerst

Groep 8 op een klein veldje achter bij Ruud Toonen en later bij het crossbaantje aan de Korte Spruit. Daar kwamen veel kinderen van “de goeie kant van Beers” samen om diverse aanvallen van verschillende

matig training van Jan sr. Als we geen training kregen dan gingen we tienen met kontje knallen. Dit kon wel eens hoog oplopen en soms betekende dat bijna einde vriendschap als Sajanth het ergens niet mee eens was. Dit kwam gelukkig altijd snel weer goed. Dat moest ook wel omdat we op zaterdag samen moesten presteren op het voetbalveld van HBV.

HBV

topclubs uit Europa na te spelen. Deze aanvallen werden

Vanaf mijn vierde ben ik lid geweest bij HBV. Wat een mooie tijd heb ik daar gehad! Ik heb verschillende trainers gehad die al-

Festivalgangers

10

april2018


kijken, maar dat is er tot op heden nog niet van gekomen. Schandalig nie?

't Vierd lemaal wat moois met zich meebrachten. Zo moesten we , van Marius Moors, de tegenstanders ook een keer laten scoren als we met ruime cijfers voor stonden. Diezelfde Marius heeft een trainersduo gevormd met John Bouwman. Een topduo! Al was het bij aankomst van een uitwedstrijd altijd wel even bijkomen als je bij John in de auto had gezeten. Hij had namelijk de gewoonte om sigaren te roken in de auto. Met Sjaak Hofmans als trainer gingen we jaarlijks

trouwen gegeven dat ik nodig had. Samen hebben we veel wedstrijden samen achterin gestaan. De derde helft maakte de zondag helemaal af. Deze was het eerste jaar bij de senioren helemaal gaaf. Al was de tegenstander een peen in the ass en gingen we de bietenbrug op, uiteindelijk stond iedereen te zingen. Het was niet altijd afgelopen in Beers. Soms werd ervoor gekozen om zo zat als honderdduzend man de gezelligheid voort te zetten in Nijmegen. Daar ben

een weekend weg. Lekker met zijn allen bier drinken ergens op een vakantiepark. Daar zijn mooie dingen gebeurd die hier misschien beter niet vermeld kunnen worden.

ik op een keer de gehele avond uitgescholden omdat ik mijn HBV-trainingspak nog aan had. De kleuren geel en zwart vielen niet in goede aarde in Nijmegen.

Vanuit de A samen met Jana over gegaan naar “ut urst”. Ik weet dat ik dat in het begin erg spannend vond, maar we werden goed opgevangen. Vooral Dolf van Haren besteedde veel aandacht aan mij en gaf me tijdens training en wedstrijden tips. Hij heeft me op dat moment het ver-

Aan mijn voetbalcarrière kwam een eind toen ik mijn kruisband afscheurde. Na een lang herstel heb ik nog gevoetbald bij het viert. Het voetbal stelde niet altijd heel erg veel voor, maar alles er omheen was schitterend. Sinds mijn vertrek uit Beers wil ik al een keer op zondag voetbal komen

april 2018

11

Buiten het voetbal werden feestjes en festivals steeds belangrijker. Het maakt weinig uit met wie je gaat, het is altijd schitterend. Maar de meeste fun en jolijt werd (en nu nog steeds) toch altijd beleefd met een vaste groep bestaande uit: Jana en Sajanth Jayakkumaran, Jan Willemse, Jan Kaak, Sjoerd Driessen (uut Gaassel), Guus Moors, Mark Derks en Nick van Sonsbeek. Deze groep wordt ook wel “WODA” genoemd. Die naam is ooit ontstaan op een voetbalveldje in de zomer en wordt door onszelf nog altijd gebruikt. Samen met WODA zijn we zo’n twaalf jaar geleden gestart met een zaalvoetbalteam. We zijn van de derde klasse opgeklommen tot de topklasse en daar spelen we nu nog voor café de Spijker. De oude garde heeft ondertussen wel plaats gemaakt voor jong bloed. Ik heb de laatste twee jaar niet meer meegespeeld omdat ik het niet meer kan bijhouden. Samen met René Willemse heb ik ooit nog geprobeerd om in de muziekbusiness door te breken. Bij Rock Werchter zijn we gestart met de band “Gescheten met een lange ij”. We hebben genoten van een korte, maar hevige bekendheid. We zijn nu al een tijdje uit elkaar, maar wellicht vinden we elkaar weer.

Wat doe ik nu? Na de HAVO ben ik begonnen aan de studie bio-informatica. Dit was maar voor korte duur omdat de studie mij erg tegen viel. Daarna heb ik ongeveer twee jaar bouwkunde gedaan. Het was voor mij echter lastig om vijf dagen per week op school te zijn en het lukte me niet om mezelf te motiveren. Ik ben toen na lang wikken en wegen met de studie gestopt

om na te gaan denken wat ik dan wel wil. Uiteindelijk ben ik begonnen aan de duale variant van de SPH. Daarnaast werkte ik bij “Dichterbij”. Ik hoefde maar een dag per week naar school en daarnaast had ik een inkomen. Ik heb tijdens de opleiding op verschillende locaties gewerkt van Dichterbij om zo te ervaren wat er wel

en niet bij mij past. Nu werk ik op de “Forensisch Psychiatrische Afdeling” (FPA) in Oostrum. Daar worden mensen met een licht verstandelijke beperking die veroordeeld zijn voor een delict behandeld om zo de kans op recidive te verminderen. Tijdens het laatste jaar van mijn studie heb ik mijn vriendin Nadda leren kennen bij Doornroosje. Het was liefde op het eerste gezicht en we zijn ondertussen zo’n 5,5 jaar samen. We zijn snel samen gaan wonen in een fijn appartement in het centrum van Nijmegen. Toen later de kinderwens steeds groter werd zijn we ons gaan oriënteren op een huisje met een tuin. Nu wonen we op de Hatertseweg in Nijmegen samen met onze zoon Sami. Dat knappe kereltje maakt ons helemaal gelukkig. Daarmee wil ik het graag afronden (en ik heb geen tijd meer). Ik kom snel weer een keer langs bij HBV. Groetjes!


Groep 8 power

school nemen!”, roept Maarle er achteraan. “Jaaaaa”, lachen de meesten. “Ik vind het leuk dat we op een andere school uitstapjes gaan maken naar het buitenland”, vult Juup aan.

Wat wil je worden? Maar voordat het zover is, moeten ze eerst nog een eindtoets maken en gaan ze nog een musical doen. Ten tijde van het interview, half maart, is er nog niks over de musical bekend. Imke heeft er heel veel zin in, zij wil later heel graag actrice worden. “Ja Imke, dat is echt iets voor jou”, roepen de andere meiden uit de klas. De jongens zijn iets minder enthousiast. Zij Heel erg missen pakken liever de Een Action in de kerk mét een grote glijbaan. Bob de “Groep 8 is #groep 8 power, net bal om op het Bouwer. Actrice. Een Tony’s als de eerste afbeelding in onze schoolplein of blauwe veldje te Chocolonely-winkel in Beers. groepsapp. Nu hebben we een voetballen. Zin in de grote school omdat poppetje in de vorm van de 8 het mobieltje dan elke dag mee met een spierbal en een hartje”, Op de aanhakende vraag of naar school mag. Uitstapjes roepen de meiden van groep 8 naar het buitenland. Meneer meteen als wordt gevraagd om ze net als Imke al weten wat Rob is lief, grappig en cool. Het de klas in een paar woorden ze later willen leukste vak is handvaardigheid samen te vatten. “De drie jonworden, geven en spelling. Een greep uit de gens vinden het kei leuk om veel meiden aan antwoorden van groep 8 tijdens met zoveel meiden, elf, in de het ‘afscheidsinterview’ met de klas te zitten! Ja, geef het maar dat ze dans- of gymlerares willen Dorps-Courant. toe Sieme, Daan en Juup!” De worden. Juup wil graag jongens gniffelen een beetje. Alweer voor de zestiende Ze gaan elkaar - en Tooske ook ruitenwasser worden en Daan Bob de Boukeer was de Dorps-Courant op haar ouderlijk huis, omdat ze wer? Sommigen weten bezoek bij groep 8 van de Dr. gaat verhuizen na dit schoolJan de Quayschool. Dit keer jaar, héél erg missen. Maar… ze het nog niet, maar daar hebben ze ook nog lang is het de beurt aan Juup van hebben allemaal ook heel veel genoeg de tijd voor om den Besselaar, Mirthe Bodden, zin in ‘de middelbare school’. over na te denken. Britt Maarle Bolder, Romy Veulings, De kinderen gaan naar Grave, Floortje Burgman, Nina Derks, Mill, Cuijk en Boxmeer. “Het is weet heel zeker dat ze iets in de zorg wil gaan Tooske Cuppen, Britt Jans, spannend, maar ook heel leuk doen. “Ik wil graag anAudrey Schaap, Sieme Gerrits, om nieuwe vrienden te madere mensen helpen”, Imke Hendriks, Sarah Peeters, ken”, zegt Floortje Burgman. Daan Schreven en Lara Keijzers “En dan mag ik mijn mobieltje geeft ze aan. om te praten over hun groep 8. voortaan elke dag mee naar

Hobby’s

Naast het maken van huiswerk en het leren voor toetsen hebben ze allemaal genoeg hobby’s. Juup, Sieme, Nina, Sarah, Tooske en Floortje voetballen graag. Audrey en Lara dansen heel graag en Romy maakt graag slijm. Jong Nederland scoort hoog in de groep en Daan geeft aan dat hij graag gamet na schooltijd. Ook kijken de kids graag naar tv of Netflix: Goede Tijden, Slechte Tijden; Wie is De Mol; The Flash; Expeditie Robinson – “mama wil daar aan mee doen”, zegt

12

Sarah. Pirates of The Caribean en The Voice zijn de favoriete programma’s. Ook zitten ze allemaal graag op hun mobieltje te appen of op de PlayStation om Mindcraft of Fifa te spelen. Na schooltijd spreken ze samen af op het blauwe veldje - via de groepsapp - of spreken ze onderling bij elkaar af om te

april2018


de kerk en Juup hoopt dat er een Apple Store komt naast de Haribowinkel van Sieme.

Beers of…

spelen of te logeren.

Meester Rob De kids hebben allemaal in groep 7 en groep 8 les gehad van Meester Rob (van Aerts,

red.). Op de vraag of ze hem strkas ook gaan missen, roepen de meiden: “Wij moesten van Meester Rob zeggen

Of ze later allemaal in Beers willen blijven wonen, weten ze nog niet. “Als je een vriendin krijgt, blijf je echt niet in Beers”, roept Juup. Maarle geeft aan dat ze misschien naar het huis van opa en oma gaat verhuizen, ook Nina geeft aan dat die plannen er misschien zijn,

dat hij lief, grappig en cool is! Maar hij is ook echt heel leuk.” “De meiden gaan straks allemaal weer huilen op de laatste schooldag, net zoals vorig jaar”, roepen de jongens. “Wij niet.” Op de vraag wat ze aan Beers zouden willen veranderen, komt er een stortvloed aan ideeën. “Ik zou wel een Action willen in de kerk!”, roept Maarle. “Ik wil een Tony’s Chocolonelywinkel”, zegt Floortje. “Jaaaa, chocolade”, roepen de andere meiden. “En kledingwinkels!” Audrey wil een waterpark met attracties in

Beroerte (CVA) Wat is een beroerte of CVA? Een beroerte of CVA is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. De termen, herseninfarct, hersenbloeding, TIA en beroerte worden vaak door elkaar gebruikt. De verschijnselen zijn gelijk maar de oorzaken en gevolgen niet. Een hersenbloeding ontstaat namelijk door een scheurtje in een bloedvat en komt veel minder vaak voor dan een herseninfarct. Bij een TIA of herseninfarct is er een blokkade van een bloedvat in de hersenen, waardoor een deel van de hersenen tijdelijk of een langere tijd geen zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Dit kan tot schade van het hersenweefsel lijden. Dit in tegenstelling tot een hersenbloeding: dan stroomt er bloed in of rond de hersenen. Het bloed hoopt zich op en duwt het hersenweefsel weg, waardoor hersenweefsel beschadigt.

maar Amerika is ook leuk. Floortje wil naar de sneeuw verhuizen en Sarah vertelt over haar oom die net naar Nieuw-Zeeland is verhuisd. Lara weet nog niet wat ze wil,

Bij alle bovengenoemde vormen kunnen uitvalverschijnselen ontstaan, zoals een verlamde arm, een scheve mond of diegene kan moeilijk praten. Vrijwel altijd heeft een beroerte een halfzijdige verlamming aan de tegenover gelegen lichaamshelft tot gevolg (met eventueel een spraakstoornis). Meestal is er sprake van een bewustzijnsdaling. Bij een TIA zijn de uitvalsverschijnselen van tijdelijke aard bij een bloeding of infarct zijn de deze verschijnselen soms structureel. Waaraan herkent u een beroerte? - scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden - verwarde spraak: iemand praat ineens verward of kan woorden moeilijk uitspreken - lamme arm: plotseling ontstaat er krachtsverlies in of verlamming van een arm - krachtsverlies of verlamming van een been - plotseling dubbelzien of maar één helft van het gezichtsveld zien of ineens blind zijn aan één van de ogen - ineens hevige draaiduizeligheid of coördinatie en evenwichtsstoornissen

ze vindt Beers ook heel fijn om te wonen. Met nog tien minuten op de klok voordat de zoemer gaat, gaan de kids weer terug naar de klas. Nog een paar maanden lekker de grootsten zijn van de school, daarna wacht ze een nieuwe avontuur. Zonder die grappige Meester Rob, zonder een eindtoets waar ze allemaal nog hun best voor moeten doen, zonder een musical, zonder elkaar. Maar de groepsapp van groep 8 blijft bestaan: # groep 8 power. Daar zijn ze allemaal heel zeker van!

- plotseling zeer ernstige hoofdpijn zonder oorzaak (komt alleen bij een hersenbloeding voor) Revalidatie binnen Fysiotherapie Hofmans van Benthum? Bij Fysiotherapie Hofmans van Benthum kunt u terecht voor de revalidatie na een beroerte. Nadat de eerste fase van de revalidatie heeft plaatsgevonden in het ziekenhuis of in een revalidatiecentrum wordt de revalidatie voortgezet binnen onze praktijk bij een geriatrisch fysiotherapeut. Dit kan afhankelijk van de situatie in de praktijk zijn, maar ook bij u thuis. Tips te voorkoming van een hersenbloeding of herseninfarct: - niet roken - genoeg lichaamsbeweging - matig alcoholgebruik Risicofactoren zijn o.a. hoge bloeddruk en diabetes mellitus. Voor meer informatie ga naar www.hofmansvanbenthum.nl of bel naar 0485-751441

(0485) 75 14 41

www.hofmansvanbenthum.nl april 2018

13


Fietsen - KBO afd. Beers/Linden Woensdag 11 april staat de eerste fietstocht gepland. Er wordt gestart om 13.30 uur vanaf ’t Dorpsplein. Het fietsseizoen loopt tot en met 24 oktober 2018. Elke 2de en 4de woensdagmiddag van de maand wordt er een mooie route gefietst en natuurlijk wordt er een rustpauze ingepland.

muziektherapeute geeft praktische tips om thuis muziek in te zetten in het dagelijkse leven. Hoe laat? De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur tot 21.30 uur. Toegang is gratis. Een bescheiden bijdrage voor consumpties.

Telefoonnummers

Ontmoetingsruimte ’t Trefpunt • Rummicub – Maandagmorgen 10.00 – 12.00 uur • Nordic Walking en/of Lopen – Elke maandagmorgen starten we om 09.00 uur vanaf het Burg.v.d.Braakplein. Na afloop samen even lekker koffiedrinken • Handwerken – Maandagmiddag • Zitgymnastiek/gymnastiek – oefenruimte fysiotherapie/kloosterhof – dinsdagmiddag • Koffie-uurtje/Eetpunt – Woensdagmorgen aansluitend eetpunt info; Nelly v.d.Broek – tel. 0485-314055 – nellie.vd.broek@hetnet.nl • Zingen - Zangkoortje “Vûr de lol” o.l.v. Ans Bergmans Woensdagmorgen van 10.00 tot ca. 11.45 uur. • Bridgen – Donderdagmorgen • Kienen - Elke 2de en 4de donderdagmiddag van de maand • Prijsrikken –1e – 3de en 5de donderdag van de maand om 13.30 uur. Inleggeld bedraagt € 0,50 per donderdagmiddag. • Leest u graag; Tijdens de openingstijden van de Ontmoetingsruimte kunt U gratis boeken lenen. • Wenskaarten Klaartje Derks Stichting; Te koop tijdens de openingstijden Ontmoetingsruimte Trefpunt. • Biljarten en kaarten – tijdens openingstijden Openingstijden; Maandag-woensdag-donderdagmorgen 09.30 tot 12.00 uur Maandag t/m Vrijdagmiddag 13.30 tot 16.30 uur Wist U! ’t Trefpunt is een ontmoetingsplek voor alle 50+. De koffie staat altijd bruin zonder verdere verplichtingen.

Ontmoetingsruimte ’t Trefpunt Info; Vrijwilliger worden! Nelly v.d.Broek – tel. 0485-314055 – nellie.vd.broek@hetnet.nl Mieke van Lanen – tel. 0485-317966 – mlanen5@gmail.com

Tijdschriften Heeft u een abonnement op een tijdschrift en na het lezen verdwijnt dit bij het oud papier. Misschien een idee om deze dan op Burg.v.d.Braakplein 2 in brievenbus te doen of tijdens openingstijden even af

te geven bij de gastheer/vrouw van ’t Trefpunt. Onze doelgroep kan hiervan dan ook nog genieten. Programma KBO Beers/Linden 2018 4 en 18 april - Zingen 25 april 2018 – Lezing over darmkanker 2 – 16 en 30 mei - Zingen 23 mei 2018 – Lezing reizen voor ouderen 13 en 27 juni - Zingen 20 juni 2018 – Midgetgolf 22 augustus 2018 – Jaarlijkse busreis 3 oktober 2018 – Presentatie; Valpreventie 12 oktober 2018 – Najaarsmodeshow 21 november 2018 – Voorlichting “Bijzondere huidverzorging” 19 december 2018 – Kerstviering

Klik&Tik Wegwijs op de computer en internet. Elke donderdag van 9.30 tot 11.30 uur – Bibliotheek Cuijk. Instromen kan altijd. Info; www.biblioplus.nl of 0485-312566 of secretariaat 0485-583500

Digitaal inloopspreekuur DOSC voor vragen over het gebruik van laptop – tablet of mobiele telefoon. De inloopspreekuren zijn gratis en bedoeld voor senioren. Laptop tablet of mobiele telefoon meenemen met oplader. Elke woensdag van 13.30 tot 15.30 uur Elke zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur Locatie; Bibliotheek Cuijk – Kaneelstraat 64 – Cuijk – tel. 0485-312566

Alzheimer Café Het Alzheimer café wordt georganiseerd door Alzheimer Nederland afdeling Land van Cuijk & Gennep i.s.m diverse organisaties. Info; https:// Dementie.nl. Voor meer informatie 0636333223 of tijdens kantooruren met Steunpunt Mantelzorg 0485-846739. Mill – 16 april 2018 – De Aldenhorst 19.30 uur Onderwerp; Muziek en dementie Muziek is een non-verbaal medium waarbij taal dus niet noodzakelijk is “muziek is de taal van het gevoel”. Naast een informatief gedeelte over muziek in de verschillende stadia van dementie, kunt u zelf aan de lijve ondervinden wat muziek doet. Een

14

Acupunctuur – Praktijk van Doesburg – tel. 06 - 44182418 Beheersstichting Beers-Linden: Frans Martens – tel. 0485 - 313085 Nelly v.d. Broek - tel. 0485 - 314055 Mieke v. Lanen - tel. 0485 – 317966 Fysio- en Manuele Therapie P.M.J. Theunissen; tel. 0485 - 321869 Huisartsenpost: tel.0900-8880 Ik neem je mee! - tel. 0485-314308 – Harry Roos voor verdere informatie. Waar kun je naar toe met dit vervoer: enkele voorbeelden: huisarts-apotheek ziekenhuis-trein- winkel- fysio - familie KBO Beers-Linden: Jan Robben – tel. 0485 - 314314 Ontmoetingsruimte ’t Trefpunt: tel. 0485 322787 Ouderenadviseurs: Ella Mijnsbergen - tel. 0485 - 314615 Ria Blokland – tel. 0485 – 315386 Sociaal Kernteam – 0485-396783 Sociom – centraal kantoor; 0485-700500 SWOC Wonen-Welzijn-Zorg: tel: 0485 – 574440 Tafeltje Dekje – Informatie en aanmelden voor Tafeltje Dekje via; SWOC - tel. 0485574440 Voor afzeggingen en wijzigingen neemt u contact op met; Hofmans Catering – tel. 024-3586076 of met een van de coördinatoren; Theo Zimmermans - 0485-315353 Nelly van den Broek - 0485-314055 Wilhelmien van den Heuvel - 0485-31772 Thuiszorg Pantein – Bel voor alle zorgvragen 0900 – 8803 VroBe [Vrouwenvereniging Beers] – secr. Lia Hendriks – tel. 0485-313931 WMO vrijwillige cliënt ondersteuner [alleen voor ouderen]; Ella Mijnsbergen tel. 0485 - 314615 Zonnebloem afdeling Beers: Bezoekwerk: Reny de Groot – tel. 0485 - 316495 Secretaris: Henriëtte Claassen – tel. 0485 - 316798

Prikservice Openingstijden donderdagmorgen 08.00 - 08.20 uur in ’t Trefpunt

april2018


Oproep: project Wonen- Zorg-Welzijn enthousiastelingen gezocht

initiatieven nemen. Uit elk dorp hebben zich vrijwilligers gemeld om medewerking te verlenen aan het project In het januarinummer van de Wonen-Zorg-Welzijn. Ook de Dorps-Courant heeft een oproep gestaan over bovenstaand dorps- en wijkraden worden hierbij betrokken. Het is hierbij project. belangrijk de handen ineen te De kernvraag hierbij is: hoe slaan om doelen te verwezenkun je langer in je eigen vertrouwde, veilige en sociaal aan- lijken. Er zijn tot heden al een drietal trekkelijke omgeving blijven bijeenkomsten geweest met wonen, ook als je straks meer de vrijwilligers in samenwerzorg nodig hebt! Hoe kunnen wij als dorp Beers king met Mooiland, Pantein, gemeente Cuijk en Steunpunt onze wensen inbrengen en Mantelzorg.

Gedicht

In de oproep is gevraagd naar een vijftal vrijwilligers die in

Beers de boel op poten kunnen zetten. Tot heden is Piet Theunissen de enige die zich voor Beers hiervoor heeft aangemeld. In de andere kerkdorpen was wel meer animo: in Vianen hebben zich 5 vrijwilligers aangemeld, in St. Agatha 4, in Haps 5, in Katwijk (CuijkNoord) 4, in Linden 4 en in Cuijk centrum 6. U begrijpt dat wij in Beers natuurlijk niet achter willen en mogen blijven, zodat ook wij onze wensen voor het project kenbaar kunnen maken. Inventarisatie en onderzoek in alle kerkdorpen naar behoefte en mogelijkheden op het gebied

Rijbewijs alweer lente

alweer is het lentefeest alsof de winter niet is geweest alweer liggen de schaatsen in het vet zijn de fietsen opgepoetst klaar gezet alweer bouwen merelkoppels hun nest doen heimelijk de bollen hun best alweer spelen de kinderen op straat staan de tuinmeubels paraat alweer gaan de koeien in de wei springen wollige lammetjes blij alweer schuren paarden hun kontje wandelen senioren een avondrondje alweer kleuren struiken en bomen vervullend onze lentedromen Roc Andreas © Cuijk, maart 2018 foto: Monte Gardeniers, Wageningen

april 2018

CUIJK - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hier d.d.3 april en 1 mei terecht op de locatie Wijkaccommodatie De Nielt, Lavendel 250. Schikt de datum u niet dan zijn er andere mogelijkheden in de regio .

van Wonen-Zorg-Welzijn is van wezenlijk belang, zeker voor kleine kernen. Daarom een vriendelijk verzoek aan mensen in Beers, die zich hiervoor willen inzetten, zodat wonen, zorg en welzijn in ons dorp beter is afgestemd op de wensen van senioren. Wij hopen dat we met bovenstaande uw interesse hebben gewekt. Zijn er nog vragen of opmerkingen dan horen wij dit graag. Aanmelden kan via de mail: dorpsraadbeers@gmail. com of p.theunissen@home. nl telefoon 0485 320171 / 06 37309742.

“Taart van Twan”

Voor senioren kost de keuring € 37,00 en voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E is het € 57,00. Voor informatie en een afspraak belt u tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: ‪088 23 23 300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl Geadviseerd wordt om ten minste 4 maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring. Veel gemeenten verstrekken geen keuringsformulieren (Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag) meer en verwijzen naar het CBR. De Eigen Verklaring is echter ook verkrijgbaar bij Regelzorg en kost € 41,00.

15

Deze maand is er een hele groep voorgedragen. En wel een groep ouders van kinderen van onze basisschool. Iedereen kent vast wel het programma “ De Luizenmoeder”. Het is een comedyserie waarin diverse sociale perikelen rondom het schoolplein aan de orde komen. Maar deze perikelen kennen wij natuurlijk niet in Beers. Nee! Wij hebben misschien dan ook wel ‘luizenmoeders’, maar die heten op de dr. Jan de Quayschool ‘luizenouders’’ en doen juist heel nuttig werk. Bij alle klassen wordt, altijd een week na elke vakantie, elk kind gecontroleerd op hoofdluis. En

vindt er eventueel nog een her controle plaats. Het is een eigen initiatief waarvoor heel veel waardering is. Met trots noemen wij hierbij de ouders die zo’n 100 kinderen nakijken: Astrid Bolder, Daniëlle Claassen, Jennifer Hermanussen, Esther Laarhoven, Mariska Martens, Nardy Smits, Suzy Theunissen, Kim van Wanrooij en Dorien v.d. Wiel. P.S. Ze staan niet allemaal op de foto, want ze waren eerder klaar dan gepland. En zodoende waren sommige ouders al vertrokken voor andere verplichtingen.


Tennisvereniging Play Back Een terugblik op de afgelopen weken:

had de organisatie gezorgd voor een heerlijke lunch zodat iedereen daarna nog lekker een potje kon tennissen. Al hoewel Dinsdag 20 februari vond de het vooral voor de gezelligheid jaarlijkse ALV plaats. De ALV was en om lekker een balletje was goed bezocht. Het is fijn te kunnen slaan, werden er om te merken dat onze leden toch scores bijgehouden. betrokken zijn bij de vereniHet scheelde allemaal maar een ging. paar puntjes maar uit eindelijk was er één team de winnaar. Afgelopen jaar bestond het bestuur uit 4 leden. Het afgelo- Op de foto van het winnende pen jaar zijn we op zoek gegaan team ontbreken enkele teamnaar een vijfde bestuurslid. We leden. zijn ontzettend blij dat we weer Het was een zeer geslaagd toernooi. met z’n vijven zijn. Ronny van Beuningen is door de ALV Een vooruitblik op de onder luid applaus als vijfde komende weken: bestuurslid benoemd. Het mix and match toernooi Op donderdag 5 april begint de stond gepland de eerste 2 voorjaarscompetitie. In totaal weekenden van maart. Bijna zullen 12 seniorenteams 7 was het mix and match toerweken lang spelen tegen annooi in het water gevallen, dere verenigingen. Wij wensen omdat het eerste weekend niet iedereen sportieve wedstrijden door kon gaan. Er lag namelijk toe. sneeuw op de tennisbanen. Zomerlidmaatschap Gelukkig was het tweede weekend heerlijk tennisweer We gaan dit jaar een proef doen en konden alle geplande wedmet zomerlidmaatschap. Het strijden gespeeld worden. Vijf zomerlidmaatschap loopt van teams hadden zich opgegeven half juni en ieder team mocht 8 wedtot en met augustus. Het is mostrijden tennissen. We hebben gelijk om voor deze 10 weken veel leuke wedstrijden gezien lid te worden voor € 35,-. De gespeeld door jong en oud en zomerleden hoeven geen bargevorderde en minder gevordienst te draaien. Als deze derde tennissers. Op zondag leden na deze 10 weken lid

wordt, dan moet 15 euro inschrijfgeld betaald worden en moet men ook bardienst draaien.

Eventuele vragen of aanmeldingen kunnen jullie mailen naar bestuurplayback@gmail. com.

EHBO-vereniging Beers-Gassel-Linden mee zijn de beerse inwoners weer iets beter voorbereid.... maar hoe zit dat met jou? Wil jij ook liever helpen dan toekijken? Meld je dan aan

Op zaterdag 17 maart is er in de Burcht in Linden een reanimatiecursus georganiseerd door EHBO-vereniging BeersGassel-Linden. Alle vijf cursis-

voor een volgende cursus, want reanimeren kun je leren! Aanmelden per email: info@ EHBO-BeersGasselLinden.nl

ten zijn geslaagd! Zij hebben ook geleerd hoe je een AED moet bedienen en daar-

16

april2018


Stef Gosens wint Oeuvreprijs 2017 Platform Roodbont heeft vandaag voor het eerst een oeuvreprijs uitgereikt aant een roodbontfokker. Al meerdere generaties draait het bij deze roodbontfokker en zijn familie om de roodbonte fokkerij. Tot begin jaren 80 waren het de MRIJ koeien die de stal bevolkten. In 1982 kwam deze fokker met de eerste kruislingen op een show en die koeien werden daar direct kampioen. Met het fokken en de verkoop van vrouwelijke en mannelijk dieren kregen ze veel bekendheid in Nederland en omliggende landen. Al jong deed hij mee aan plaatselijke, regionale, landelijke en internationale shows. Op deze shows werden vele prijzen behaald met de bedrijfsgroepen en individuele

dieren. Met goede koefamilie’s, verzorging en stierkeuze hebben ze een goede basis gelegd voor de bedrijfsopvolging. Hij is enige die bij elke NRM editie heeft deelgenomen aan de individuele keuring met de NRM-kampioenstitel in 1990 voor Liza 220 en in 2006 voor Liza 379. In 1988 was Liza 168 al reserve-kampioene geworden, terwijl Dora 357 zowel in 1990 als in1992 de reservetitel behaalde en ditzelfde presteerde Liza 379 in 2008. Vele jaren hebben ze de exterieurjaarstatistieken aangevoerd bij roodbont. Vanaf 1985 hebben 20 koeien excellente status behaald en zijn er 19 vaarzen ingeschreven met 88 punten of meer. Cedric (Stadel) is een van de bekendste fokstier die door

hem is gefokt. Op shows was hij veelal aanwezig als inzender, toeschouwer of als jurylid. Zelfs tijdens een studiereis was hij actief als jurylid op een Zwitser keuring. Als we een oeuvre prijs willen

overhandigen aan een veehouder die zoveel betekend heeft voor roodbont dan is het wel Stef Goossens te Beers. Hij heeft samen met zijn familie prachtige momenten beleefd met hun Liza’s, Dora’s, Thea’s, Stina’s en de Lonia’s.

Beleef de Dag van het Landschap op Kasteel Tongelaar in Mill Het nieuwe seizoen barst weer los op Landgoed Tongelaar met tal van activiteiten in het teken van de natuur, food en kinderen. Beleef de lente en ga op pad met de bos-wachter op Tweede Paasdag. Kom natuurknutselen of ga insecten kijken met de Jeugd-IVN.

Op stap boswachter Op 2de paasdag, Maandag 2 april, organiseren Brabants Landschap en IVN traditiegetrouw de 'Dag van het Landschap'. Ga op stap met de boswachter en beleef het vroege voorjaar. De gidsen van IVN en Brabants Landschap laten u op hun eigen wijze zien hoe mooi het voorjaarslandschap kan zijn. Welke dieren hebben de lente al in hun bol en wat bloeit er eigenlijk zo vroeg in het jaar? Vanuit Kasteel Tongelaar ver-trekken 3 gratis wandelexcursies, die ook geschikt zijn voor kinderen. Er wordt verteld over de flora en fauna, das en ree en misschien spotten we de wielewaal of een ijsvo-geltje. Deze editie is er extra aandacht voor het thema april 2018

‘insecten en waterdiertjes’. De excursies starten om 12.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur* en duren anderhalf tot twee uur.

Jeugd-IVN De kinderwandelingen met gids starten om 12:00 uur bij het insectenhotel in de boomgaard. Er wordt verteld over de solitaire bij, daarna gaan we met loepjes op pad door de bloemrijke akkers van Tongelaar om naar insecten te kijken. Bijen-expert Riny Kersten geeft mini-colleges in de boomgaard over de honingbij aan kinderen (alle leeftijden).

Foto Kristel Beelen app’. Kasteel Tongelaar is één van de 12 Brabantse locaties uit de wandelapp die je gratis kunt downloaden. Dat moet je wel thuis van te voren doen! Je kunt kiezen uit drie themaroutes van 3,2 km: “Da’s pas speuren” over de das, “Vliegende Rovers” over roofvogels en “Akkers en graan” over het boerenleven in het verleden rondom het kasteel.

Ezeltochtjes Als afsluiting kun je zelf je eigen insectenhotel maken of insecten-mobiles knutselen aan de knutseltafels in het kasteel. De ezeltjes van de Kreitsberg komen weer een dagje, zodat kinderen een ritje op de ezel kunnen maken.

Vossenstrekenapp Gezinnen kunnen avontuurlijk op pad met de 'Vossenstreken

Praktische informatie Reserveren is niet nodig. Deel-

17

name is gratis en leuk voor het hele gezin! Kom mee naar buiten op Tweede Paasdag, dan vieren we het voorjaar! Honden mogen helaas niet mee en het is raadzaam om stevige (waterdichte) schoenen aan te trekken. Adres: Tongelaar 12 Mill, autonavigatie Hoogedijk Mill invoeren. Parkeren op de grote parkeerplaats voor de slagbomen. Vanaf daar is het nog 7 minuten wandelen naar het kasteel.


heel groot huis woont 8. Dan zou ik een schaatsbaan aanleggen zodat je de hele winter lekker kunt schaatsen 9. Burgemeester van Beers 10. Het grootste huis wat er is 11. Mijn vriend Joep Hermanussen

Tess

Neeltje

1. Mijn naam is Tess van den Bogaard, ik ben 6 jaar en woon samen met mijn zus Lisa, mijn vader Roland en mijn moeder Kim op de Leuvert in Beers. 2. Als ik naar school ga dan maakt papa of mama mij rond 7 uur wakker. Dan aankleden, opfrissen en naar beneden om te eten, even op de tablet of tv kijken en naar school. Na school spreek ik graag af met mijn vrienden en vriendinnen. 3. Jong Nederland, Playstation, met mijn hamster Snuffie spelen en ik wil later op gitaar les. Ook vind ik het leuk om te vloggen. 4. Youtube. Daar kan ik leuke vlogs bekijken 5. Met Lisa, papa, mama, snuffie en al mijn vrienden en vriendinnen 6. Kaat en Ko de zee op! 7. Koningin Maxima omdat ze in een

1. Mijn naam is Neeltje Hendrix, 17 jaar en ik woon op de Gildeweg samen met mijn gezin Peter, Rietje en Moos 2. Ik sta meestal rond 6.10 uur op. Maak ik me klaar voor school en fiets ik rond 7.00 uur naar het station in Cuijk. Vanuit daar ga ik met de trein naar Arnhem. Daar studeer ik aan het CIOS niveau 4. Na school ga ik iets doen met vriendinnen, wat doen voor school of trainen bij VV Gassel.

Iedere maand worden aan 2 jongeren tot 18 jaar uit Beers de volgende 11 vragen gesteld. De vragen zijn steeds dezelfde. Ze luiden: 1. Wat is je leeftijd en waar en met wie woon je? 2. Hoe ziet je gemiddelde dag er uit? 3. Wat zijn je hobby’s? 4. Wat vind je de leukste website? 5. Met wie zou je op een onbewoond eiland willen zitten? 6. Welk boek ligt er naast je bed? 7. Met wie zou je wel eens een dagje willen ruilen? 8. Je bent burgemeester van Beers, wat verander je? 9. Als je uit alles kunt kiezen, wat zou je later willen worden? 10. Je krijgt € 100,-, wat ga je kopen? 11. Wie heb je gevraagd om volgende keer deze lijst in te vullen? Vraag of dit de eerste keer is. Mail zijn/haar emailadres of telnummer. Antwoorden met foto mailen vóór de 15e van de maand drieopeenrij@gmail.com Doc. of txtbestand. Foto jpeg, 200 dpi.

3. Stappen, voetballen en weekendjes weg gaan 4. Facebook 5. Met al mijn vriendinnen 6. Geen 7. Met onze hond Saar, is kijken hoe dat perspectief is 8. Leuke appartementjes aan het water, zodat studenten die op zichzelf willen wonen, maar niet uit Beers weg willen, daar kunnen gaan wonen. 9. Miljonair 10. Nog een kat 11. Noortje van den Bergh

Kerkbalans Sta nog even stil bij de brief van Kerkbalans en lees deze nog eens aandachtig door en geef een bijdrage voor het onderhoud van kerk en kerkgemeenschap. Dan kunnen vrijwilligers ook werken aan dat gene wat we allemaal willen behouden , De KERK. Bij voor baat, Hartelijk dank.

Parochiële zaken:

Met hart en ziel betrokken www.fioreuitvaartzorg.nl

Kerkpad 17, Sint Hubert Tel. 0485 - 47 00 00

Voor persoonlijk contact is pastor Lamers bereikbaar op de pastorie van de Martinuskerk in Cuijk, tel: 312555 th.lamers@martinuscuijk.nl Dienstverleningen van de parochie. Misintenties kunt u schriftelijk opgeven voor de tweede en de vierde zaterdag van de maand en voor de bijzondere feestdagen. Wij verzoeken u om de voor te lezen tekst duidelijk leesbaar voorzien van €11.00 per intentie bij H. van Haren Gildeweg 30 in de brievenbus te doen. Achter in de kerk liggen voorgedrukte enveloppen die u eventueel kunt gebruiken. Als de intenties op tijd binnen zijn worden ze opgenomen in de Dorps-Courant en in het Cuijks Weekblad.

18

Website parochienieuws, www.martinuscuijk.nl Huwelijks- en jubileumvieringen. Secretariaat@martinuscuijk.nl Uitvaarten. H. van Haren tel: 314333 van.haren@ zonnet.nl Begraafplaats. S. Vromans tel: 312207 5437pe@kpnmail.nl Doopvieringen. Wij bieden de mogelijkheid tot dopen op de zondag na de Eucharistie viering in welke kerk dan ook of op ’n ander tijd stip maar dan in overleg met de Pastoor.Maak voor ’n afspraak voor ’n doop met de secretaresse van de parochie en bel daarvoor telefoon no 312555. Geloofgemeenschap H. Lambertus

april2018


H. Martinusparochie

Activiteitenkalender

geloofgemeenschap H. Lambertus Beers

April

Kerkberichten april - mei 2018 Kerkdiensten in de kerk van Beers Maandag 2 april H. Mis 2de Paasdag 9.30 Zaterdag 14 april H. Mis 19.00 Zaterdag 28 april H. Mis 19.00 Zaterdag 12 mei H. Mis 19.00 Zaterdag 26 mei H. Mis 19.00 Zaterdag 9 juni H. Mis 19.00 Zondag 24 juni H. Mis Gildedag 11.00

1 apr P aaseieren zoeken met de paashaas. Heropening kabouterpad. Zondagochtend Landgoed de Barendonk 1 apr SDDL 1 - HBV 1, 14.30u 4 apr Avond rond autisme, Kleppenburg Oeffelt 2 apr D ag van het Landschap8 apr Constantia 1, HBV 1, 14.30u 4 apr Zingen KBO Beers/Linden 9 apr Vergadering Dorpsraad, sporthal Kloosterhof, 20u 13 apr belastingspreekuur BiblioPlus Cuijk 14-16 u 14 apr P apiercontrainer Burg. vd Braakplein tbv dr. J. de Quayschool 9-11u 15 apr HBV 1 - SV Milsbeek 1, 14.30u 15 apr P lus Kleffenloop 2018 Overloon, info www.avsportingboxmeer.nl 16 apr Deadline Dorps-Courant uitgave Mei, 24.00 u 18 apr Zingen KBO Beers/Linden 18 april Lezing KBO Beers/Linden 22 apr Ulysses 1 - HBV 1, 14.30u 22 apr Toeren op Tongelaar 28 apr P apiercontainer Korte Spruit, tbv buurtver. ‘t neie Huukske, vr. 11u-za. 11u 28 apr I nzameling spullen Beers Best, 10-11u, voormalige gemeentewerf aan de Prinsenstal 28 apr P apiercontrainer Burg. vd Braakplein tbv dr. J. de Quayschool 9-11u 30 apr Poppenkast de Tienmorgen €2 p.p. 15.00uur

Gemengd koor Gemengd koor Together Together Gemengd koor Gemengd koor Together

Intenties; 14 – april. Sjaak van der Burgt echtgenoot van Ans van der Burgt-Willems; Anna van den Boogaard, Cuijk. 28- april. Annie Willems-Claassen; Tien Caspers weduwnaar van Nellij Caspers-Derks 12 – mei Martien Peters weduwnaar van Nelly Cruijsen; Jan ten Haaf en Til ten Haaf – van Well; Sjaak van der Burgt echtgenoot van Ans van der BurgtWillems; Grad en Tonia van Haren-Cornelissen.. zonen Grad en Jan en Tante Jans; Anna van den Boogaard. Cuijk. 26 – mei Annie Willems-Claassen; Sjaak van der Burgt echtgenoot van Ans van der Burgt-Willems; Tien Caspers weduwnaar van Nellij Caspers-Derks.

Overleden

Tien Caspers weduwnaar van Nellij Caspers-Derks is op 92 jarige leeftijd van ons heen gegaan. Na ’n bewogen leven zij de laatste jaren voor Tien moeilijk verlopen en december 2017 ging Tien naar Zorgcentrum “Madeleine” te Boxmeer. Op 23 februari 2018 is hij daar ingeslapen. De oorlogsjaren hadden een diepe indruk op hem gemaakt en net zoals vele andere jongens van die tijd is ook hij naar Indonesië geweest, voor ’n goed half jaar zoals men dat in die tijd zeiden, maar het werden 4 lange jaren. Tien is een van de laatste Indië-gangers. Vele kennen Tien als vrijwilliger bij vele activiteiten in ons dorp, een helpende hand bij zijn kinderen en grote belangstelling voor zijn klein kinderen. Tien, bedankt voor al het goede in het leven gedaan.

Mei

Moge hij verenigd zijn met Nellij en samen rusten in het licht van onze Heer Jezus Christus. Op dinsdag 27 februari overleed Anna van den Boogaard wonende te Cuijk. Op 92 jarige leeftijd woonde ze daar nog alleen en op dinsdagmiddag vond men haar op de grond liggend in de keuken. Het snel ingrijpen had geen resultaat en op weg naar het ziekenhuis is zij overleden. Anna heeft haar leven vooral geleefd op de Heuf, zorgende voor haar vader die op 91 jarige leeftijd is overleden. Tante Anna, zoals men haar noemde, was zorgzaam voor vader en behulpzaam bij haar broer op de boerderij. De familie is dankbaar voor alles wat ze voor de familie betekend heeft. Anna rust in Vrede.

Vrijwilligers gezocht. Door het wegvallen van onze vaste medewerker Sjaak van den Burgt is ook de plek vrijgekomen voor het begeleiden van bezoekers voor de bezichtiging van de toren. Graag zou ik enkele mannen c.q. vrouwen willen verwelkomen om deze taak over te nemen en een goede gids te zijn in de toren en of kerk. Er is zoveel moois en waardevols te zien en ook nog gezellig werk. Neem contact met mij op door te bellen met Harrie van Haren . tel. 314333. april 2018

7 mei Vergadering Dorpsraad, sporthal Kloosterhof, 20u 12 mei poppenkast de Tienmorgen €2 p.p. 10.30uur 13 mei HBV 1 - SES 1, 14.30u 14 t/m 18 mei: gezamenlijke collecte 10 goede doelen 2018 15 mei P apiercontrainer Burg. vd Braakplein tbv dr. J. de Quayschool 9-11u 20 mei DSV 1 - HBV 1, 14.30U 20 mei Ons Plattelandsrondje. Start op de Barendonk v.a. 10.30u. Zie www.onsplattelandsrondje.nl. 21 mei Dag van het Kasteel 23 mei Lezing reizen voor ouderen KBO Beers/Linden 27 mei HBV 1 - Herpinia 1, 14.30u 26 mei P apiercontainer Korte Spruit, tbv buurtver. ‘t neie Huukske, vr. 11u-za. 11u 26 mei I nzameling spullen Beers Best, 10-11u, voormalige gemeentewerf aan de Prinsenstal 26 mei P apiercontrainer Burg. vd Braakplein tbv dr. J. de Quayschool 9-11u 27 mei Toeren op Tonge

Juni

9 jun Papiercontrainer Burg. vd Braakplein tbv dr. J. de Quayschool 9-11u 11 jun Vergadering Dorpsraad, sporthal Kloosterhof, 20u 20 jun Midgetgolf KBO Beers/Linden 30 jun G een inzameling oud papier ‘t neie Huukskeivm Beers Best 30 jun P apiercontrainer Burg. vd Braakplein tbv dr. J. de Quayschool 9-11u

Juli

1 jul Beers Best 9 jul Vergadering Dorpsraad, sporthal Kloosterhof, 20u 14 jul P apiercontrainer Burg. vd Braakplein tbv dr. J. de Quayschool 9-11u Opgaven activiteitenkalender: redactie@dorpscourant.nl

19


1993 2018

AANNEEM-,TIMMERAANNEEM-, TIMMER-&& ONDERHOUDSBEDRIJF ONDERHOUDSBEDRIJF Hoenderstraat 8 | 5437 AC Beers

Hoenderstraat 8 | 5437 AC Beers Tel. 0485-320790 | Fax 0485-330129 Tel. 0485-320790 | Fax 0485-330129 Info@claassenbouw.nl Info@claassenbouw.nl

Ontmoet De juiste adviseur voor al je vragen. Op woensdag in de even weken van 9.00-21.00 uur, Zuster Bloemstraat in Beugen. Kijk voor meer informatie op www.rabobank.nl/lvcm Een aandeel in elkaar

Wijkaccomodatie ’t Trefpunt Burg van de Braakplein 2 5437 DA Beers

> Inloopspreekuur

dinsdag 8.00-9.00 uur > Geen wachtlijst

> Behandeling op afspraak > Met/zonder verwijzing

> Aan huisbehandelingen

Voor aanmelding

0485-321869 of

www.fysiotherapietheunissen.nl Cuijk – Beers - Vianen


Eerste Jumphal regio Malden/Heumen op komst

Eerste dag Het gebouw is speciaal voor deze bestemming ontwikkeld. Met geavanceerde airco en luchtverversers. All electric, dus geen gasverbruik.

De eerste jumphal van de regio Malden/Heumen opent de deuren op 31 maart. Pret inn Jump. Trampolines in alle soorten en maten voor kids vanaf 8 jaar. Het initiatief komt van Erwin en Marloes Hofmeyer, die vier jaar geleden al aan de wieg stonden van Pret inn, voor de kleinsten. Voor Pret inn Jump zijn er nog enkele vacatures.

Op de feestelijke openingsdag van Pret inn Jump - 31 maart krijgen alle jonge bezoekers verschillende cadeautjes. Zoals Pret inn Jump sokken, waterflesjes, limonade en snoepjes. De volwassen toeschouwers krijgen een petit gebakje met koffie.

Per uur heeft Pret inn Jump plek voor 54 kids. Dat is veel minder dan de grote concurrent Jump Square in Nijmegen. Een bewuste keuze, vertelt Erwin Hofmeyer. “We kiezen voor klein en gezellig. Het hoeft allemaal niet zo massaal. Dat past het beste bij deze regio, vinden wij.” Pret inn Jump is geen gewone jumphal met trampolines. Je vindt er allerlei bijzondere toepassingen in combinatie met trampolines. Zoals een klimmuur, een survival baan, een evenwichtsbalk, een groot kussen waar je vanaf zo’n twee meter op springt en nog veel meer. Rond deze springende afwisseling voor kinderen van 8 tot 17 jaar is er een horeca gelegenheid voor kinderen en volwassenen, met drankjes en lekkers. “We hebben veel zin in dit nieuwe avontuur,” lacht Marloes Hofmeyer.

De week van Autisme 2018 In het kader van de week van Autisme organiseert de Werkgroep Autisme Land van Cuijk en Maasduinen een dag en avond rondom het thema autisme op woensdag 4 april bij Kleppenburg, Europlein 4, Oeffelt. Programma: - 14:00 uur tot 17:00 uur: een prikkel-ervaringstent, doorlopend diverse workshops (autisme en Brain Blocks) en een informatiemarkt waar je kennis kunt maken met verschillende organisaties rondom autisme en handige hulpmiddelen. - 19:00 uur tot 20:30 uur: de theatervoorstelling ‘Een indiaan in huis’. Een herkenbare en ontroerende voorstelling over autisme en de impact ervan op de

Het startsein is om 12 uur. Reserveren is aan te raden, op www. prettinjump.nl Fotoshoot Wie Pret inn Jump eerder dan 31 maart wil zien, kan zich aanmelden voor de professionele fotoshoot vrijdag aanstaande. De deelnemers aan deze shoot worden geselecteerd op basis van de aanmeldingen per mail (info@pretinnjump.nl ). De inzenders leggen in de mail uit waarom juist zij geschikt hiervoor zijn. De meeste inzenders doen dat door hun kunsten te laten zien in een foto of video. Voor informatie, ook over de vacatures, zie pretinnjump.nl

nabije omgeving. Voor iedereen die te maken heeft met kinderen en jongeren met autisme. Vrije inloop voor het middagprogramma. Je kunt je ter plekke inschrijven voor de workshops en deelnemen aan de ervaringstent. De informatiemarkt is gratis te bezoeken. (Voor de workshops en de belevingstent hoef je je niet aan te melden en deze zijn gratis.) Voor de avondvoorstelling moet je je aanmelden via e-mail: samenwerkenautisme@gmail.com o.v.v. je naam en het aantal personen. Kosten € 2.50. Deze betaal je bij binnenkomst bij de zaal. Alle consumpties zijn voor eigen rekening. Wij zien jullie graag op 4 april! De Werkgroep Autisme Land van Cuijk en Maasduinen bestaat uit: Aksent, Centrum Mantelzorg Land van Cuijk, Team Toegang Gennep, PGZ, MEE, GGZ en Unik.

Summer Vocals: zingen in de zomervakantie

ontwikkelen. Maar natuurlijk gaan we ook dingen met zijn allen doen, waardoor we heel erg gave muziek kunnen uitvoeren!”

De inschrijving is geopend voor de vijfde editie van Summer Vocals: een zangproject in de zomervakantie voor gevorderde én beginnende zangers uit heel Nederland! Bijzonder aan deze editie: vanwege de grote belangstelling zullen er niet één, maar twéé groepen worden gevormd, op twee niveaus en met twee aparte dirigenten. Zo kan echt iedereen meedoen met dit ambitieuze zangproject. Summer Vocals 5 vindt plaats van 13 t/m 18 augustus in de Groene Engel in Oss. Voor meer informatie en inschrijven, ga naar: www.summervocals.nl.

Schrijf je nu in voor Summer Vocals, en ontdek wat je samen kan bereiken in één week. Verbaas jezelf, doe inspiratie op voor het nieuwe zangseizoen, leer nieuwe muziek en maak kennis met zangers uit het hele land! Het thema van Summer Vocals 5 is “Evolution of Music”. Geïnspireerd door “Evolution of Music” van de ongeëvenaarde acappellagroep Pentatonix wordt er gewerkt aan muziek uit vele tijden en genres, en worden er diverse stijlen tegenover elkaar gezet. Het wordt een spannende mix van een pop uit de ’50s tot ’10s en een beetje klassiek. Uitdagende arrangementen, close harmony en verrassende stijlbreuken, het komt allemaal voorbij! En uiteraard sluiten we af met“Evolution of Music” van Pentatonix zelf! Na vijf repetitiedagen geef je twee slotconcerten in een als altijd uitverkocht theater De Groene Engel in Oss.

Summer Vocals staat ook dit jaar weer onder leiding van de uit Oss afkomstige dirigent en arrangeur Ruben Smits. Smits: “Ik verheug me enorm op de komende editie. Er zullen meer zangers kunnen meedoen, waardoor we het repertoire nog beter kunnen afstemmen op de deelnemers: twee aparte groepen zodat iedereen echt op zijn niveau wordt uitgedaagd. Summer Vocals voor de ervaren (koor)zanger en Summer School voor zangers die zich op het gebied van zangtechniek nog verder willen april 2018

21


Kunstkolk in Maasziekenhuis:

en heeft haar atelier in Sambeek. Gijs van Lanen: ‘herlevend hout’

schilderijen en houtsculpturen Het Boxmeerse kunstcollectief Kunstkolk toont in samenwerking met Maasziekenhuis Pantein werk van haar leden in de openbare ruimtes van het ziekenhuis. Tot en met mei 2018 is er werk te zien van de Kunstkolkleden Lianne van den Boogaard en Gijs van Lanen. Schilderijen Lianne van den Boogaard Lianne maakt schilderijen waarin, door middel van kleur en streek, een beeld ontstaat dat opduikt uit het geheel. Soms is het beeld direct herkenbaar, soms nauwelijks zichtbaar. Dualiteit/ Verbinding is een terugkerend thema in haar schilderijen. Vormen die regelmatig terug komen zijn vogels of vleugels als symbool van de verbinding tussen aarde en hemel, landschappen, natuur, mens en dier. De Boxmeerse Lianne woont in Rijkevoort

Dit voorjaar mag de jeugd ook stemmen met de Kinderjury Terwijl de volwassenen aan het wikken en wegen zijn over de gemeenteraadsverkiezingen kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar zich gaan buigen over het allerbeste kinderboek van 2017. De Nederlandse Kinderjury gaat woensdag 7 maart van start. Tot aan 16 mei hebben kinderen de tijd om te lezen, te vergelijken, kritisch na te denken om vervolgens hun stem uit te brengen op hun favoriete boek dat in 2017 is verschenen. Stemmen kan in alle bibliotheken van BiblioPlus. De stemfor-

Beeldend kunstenaar Gijs van Lanen uit Overloon is begonnen met beelden uit gasbeton, maar al snel overgeschakeld op wortelresten van bomen. Daarin komt de natuur in de meest prachtige vormen naar voren. Het zijn echte bodemschatten zou je kunnen zeggen. De natuur neemt vaak, maar geeft ook weer zoveel moois terug. Je moet het wel vinden en dan vooral nog zien. Het hout schoonmaken, bewerken, omdraaien, nadenken, weer kijken en het dan plotseling ....zien. Door de combinatie met het metaalwerk , gemaakt door de kunstsmid Juul Baltussen, komt de natuur weer tot leven en krijgt een nieuwe kans. Meer informatie over deze kunstenaars en het kunstcollectief Kunstkolk is te vinden op de website: www.kunstkolk.nl

mulieren en het Kinderjuryblad liggen voor de deelnemers klaar. In de bibliotheek zijn een groot aantal boeken te vinden die meedingen voor deze bijzondere prijs. Stemmen kan ook online, via www. kinderjury.nl. Het boek met de meeste stemmen wint de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Het doel van de Kinderjury is dat leesgedrag, leesmotivatie en leesplezier bevorderd worden door het kritisch kijken naar boeken en hierover samen in gesprek te gaan. De uitreiking van de Nederlandse Kinderjury prijs vindt in juni plaats op de Kinderboekenparade.

Bibliotheek biedt hulp bij belastingzaken In de maanden maart en april kan iedereen bij de bibliotheken van BiblioPlus terecht voor hulp bij belastingzaken. Wie de belastingaangifte of een aanvraag wil doen, kan hiervoor gebruikmaken van de gratis faciliteiten in de Bibliotheken Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave, Mill en Sint Anthonis. Er zijn computers beschikbaar om zelfstandig aan de slag te gaan en het printen van de aangifte is ook gratis. Bibliotheekmedewerkers kunnen algemene hulp verlenen bij problemen, bijvoorbeeld als de computer niet goed werkt. Voor specifieke hulp bij de aangifte of aanvraag kan men terecht bij het belastingspreekuur. Gratis spreekuren in de Bibliotheek In de aangifteperiode organiseert de BiblioPlus samen met de sociale raadsvrouwen van Sociom en de vrijwilligers van KBO Heijen en Het Vogelasiel in Bergen spreekuren over de aangifte inkomstenbelasting 2017 en online toeslagen. Tijdens de spreekuren beantwoordt een deskundige vragen. Deze service is gratis maar telefonisch aanmelden is noodzakelijk.

Cursussen computergebruik, internet en digitale overheid Voor wie extra hulp wil bij het leren werken met de digitale overheid, organiseert BiblioPlus de cursus Digisterker. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld: een DigiD aanvragen en gebruiken, informatie zoeken op overheidswebsites zoals Mijn toeslagen en Mijn Overheid. Voor alle mensen die moeite hebben om hun weg te vinden op de computer en internet biedt de Bibliotheek de cursus Klik&Tik. Je leert de basisvaardigheden: de computer opstarten, typen en een e-mail versturen. Vervolgens via internet informatie opzoeken, iets kopen of een reis boeken. Ook leer je om te gaan met sociale media zoals Facebook, Skype en WhatsApp. Samenwerking Bibliotheek en Belastingdienst De belastingspreekuren worden landelijk georganiseerd in de Bibliotheken. Zij zijn een punt uit het convenant dat in 2016 gesloten is met de Belastingdienst met als doel mensen die minder digitaalvaardig zijn te helpen met online belastingaangiften en het online aanvragen van toeslagen.

Hulp bij aangifte en computerfaciliteiten zijn voor iedereen beschikbaar, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Kijk voor meer informatie en alle data op www.biblioplus.nl/belastinghulp : Tijdens Equiday op 14 april lanceert Akasha Rijkunst: de Lesboeken Paard. Zeven jaar monnikenwerk. Nu al 3300 interactieve pagina’s vormen op 14 april het startpunt van een online, onafhankelijk, hippisch naslagwerk. 14 Lesboeken waarin we moderne kennis en klassieke inzichten samen bewaren en voortschrijdend inzicht vergaren. Voor nu en later. Deze boeken

zijn, in de categorie ‘educatief - paard’, de eerste uitgaven samengesteld met inachtneming van alle geldende en mogelijke richtlijnen voor kwaliteit, veiligheid en welzijn. Voor ruiters, eigenaren, BPV bedrijven, zorgboerderijen, docenten en alle andere liefhebbers. De boeken beslaan 14 kennisgebieden (w.o. Verzorging, Gezondheid, Gedragsleer, Training…).

22

Op deze dag wordt ook de 4e herziene en uitgebreide herdruk gepresenteerd: ‘Rijkunst - de zit in de basis-’ & ‘W.O.W! Rijden op een beloning’ een dubbeluitgave. Daarin is de inhoud van Akasha’s eerste boek ‘Rijkunst’ verwerkt met als toevoeging het boekdeel ‘W.O.W! Rijden op een beloapril2018


Concurrentie Nederlandse energiemarkt moordend Prijsdruk hoger en kwaliteitsverschil tussen leveranciers steeds kleiner

Meest genoemde reden 3, 4 en 5 om over te stappen zijn volgens de ACM respectievelijk cadeaus (14%), speciale diensten als slimme thermostaten (9%) en service (8%). “Hoewel cadeaus als een iPad of slimme thermostaat interessant lijken, is het belangrijk om als consument kritisch te blijven en het aanbod goed te vergelijken. Vaak zijn zulke cadeaus gekoppeld aan een minder gunstig contract met een langere looptijd,” aldus Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Amsterdam – 27 februari 2018 Nederland telde in 2017 ruim 40 energieleveranciers met een landelijk bereik. Naast de opkomst van prijsvechters is de concurrentie verder toegenomen door de komst van 100% groene leveranciers, vaak met groene stroom van eigen bodem. Zowel de vraag naar als het aanbod van ‘oranje’ stroom is sterk in ontwikkeling. Het resultaat: Nederlandse energieleveranciers voeren een stevige concurrentiestrijd op basis van welkomstkortingen en actietarieven voor vaste jaarcontracten. Zo liepen in 2017 welkomstkortingen op tot € 350,- en kon een Nederlands huishouden gemiddeld € 253,- besparen op het energiecontract. Maar ook cadeaus en slimme thermostaten worden regelmatig ingezet. In de strijd om de klant is ook de service in de afgelopen jaren nog verder verbeterd. Dit is de conclusie van het onderzoek dat onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise uitvoerde ten behoeve van de jaarlijkse Energie Awards. De gehele top 10 scoort tussen een 7,7 en 8,5 voor service. Daarmee is de klantbeoordeling over de hele linie verbeterd. Ook grote energiereuzen als Nuon en Eneco scoren relatief hoog met een 7,7. Wat betreft prijsstelling waren in 2017 Oxxio, Greenchoice en respectievelijk E.ON het scherpst geprijsd in de energievergelijker. Op de voet gevolgd door Nuon, Powerpeers en Eneco. Met stip op 11 en 12 staan de ‘oranje’ nieuwkomers Vandebron en Pure Energie. Oxxio komt opnieuw als beste uit de bus. Dit heeft de leverancier vooral te danken aan een scherpe prijsstelling.

Het aantal consumenten dat nog nooit is overgestapt, blijft dalen volgens de ACM. Slechts 29% is nog nooit overgestapt. Vorig jaar lag dit percentage nog op 31%. Ongeveer 1,2 miljoen huishoudens zijn het afgelopen jaar overgestapt. Energieleveranciers langs de meetlat Om leveranciers te stimuleren zo veel mogelijk hun best te doen voor de consument, reikt Pricewise jaarlijks de Energie Awards uit. De lijst wordt voor 50% bepaald door klantbeoordelingen en voor 50% door prijsstelling. Voor beide onderdelen krijgen leveranciers een rapportcijfer. Het cijfer voor klantbeoordelingen is gebaseerd op een klanttevredenheidsonderzoek waarbij klanten de leverancier beoordelen op het overstapproces, de informatievoorziening, de klantenservice, de facturatie, de prijskwaliteitsverhouding en een algemeen oordeel. Om het cijfer voor de prijsstelling te bepalen, werd gekeken hoe vaak en hoe hoog de leverancier in 2017 in ruim een miljoen vergelijkingsresultaten voorkwam.

Recordaantal overstappers en sterke groei ‘oranje’ energiecontracten De scherpe tarieven en toegenomen populariteit van groene leveranciers ziet de vergelijkingssite terug in het recordaantal overstappers. Bijna een kwart meer consumenten stapte het afgelopen jaar via de vergelijkingssite over naar een andere energieleverancier. De meeste mensen stapten over naar Nuon, Eneco, E.ON, Oxxio, Greenchoice of Vandebron. Gemiddeld bespaarden overstappers € 253,-. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bevestigt de grote besparingen in haar Energiemonitor 2017. Een consument die in september 2017 een contract voor onbepaalde tijd met variabel tarief had, kon tot € 452,- per jaar besparen. De besparingen liepen in 2017 verder op, doordat de variabele energietarieven zijn gestegen het afgelopen jaar. Net als de sterk stijgende Opslag Duurzame Energie (ODE) en energiebelasting zorgen deze voor veel dynamiek in de energiemarkt. Uit het onderzoek van de ACM blijkt dat prijs met 78% de belangrijkste reden is om over te stappen. De tweede overstapreden, met 16%, is volgens de ACM de keuze voor duurzame stroom. Data van Pricewise bevestigen deze ontwikkeling. Van alle contracten die in 2017 werden afgesloten, ging het in 21,3% van de gevallen om contracten met oranje stroom. Hiermee groeit het aandeel van energiecontracten met groene energie uit Nederland voor het derde jaar op rij. Bij elkaar opgeteld is het aandeel oranje en groene stroom gestegen van 62,9% in 2015 naar 72,8% in 2016 en 76,4% in 2017.

ning’. De tweede titel van deze dubbeluitgave bevat heldere handvatten en toegankelijke illustraties voor het werken met de 10 punten (arbeidsvoorwaarden) voor ‘Welzijn Onder Werktijd’. Auteur: Anne Muller in een samenwerking met Machteld van Dierendonck, klinisch Etholoog. april 2018

Oxxio komt ook in 2017 als beste uit de bus, met een gemiddeld cijfer van 8,1. Dit cijfer is het gemiddelde van een 8,5 voor prijs en een 7,7 voor service. "Wij onderscheiden ons van de concurrentie met onze complete online dienstverlening. Mede hierdoor kunnen we zo voordelig zijn. Zo bieden we dus een scherpe prijs en het gemak van zaken online regelen," aldus Freddy Verweij, Commercieel Manager van Oxxio, in een reactie. De Zilveren Energie Award gaat naar Greenchoice, die gemiddeld een 8,04 scoorde en de hoogste klantbeoordeling kreeg. Energieleverancier E.ON wint de Bronzen Energie Award, met een gemiddeld cijfer van 8,03. Nuon valt met een 7,98 net buiten de top 3, maar voerde wel de ranglijst aan als het gaan om het aantal verwelkomde overstappers. Lees hier meer over het complete onderzoek en alle resultaten. Onderlinge verschillen nog nooit zo klein Met gemiddelde klantbeoordelingen tussen een 7,2 en 8,5 zijn de verschillen binnen de top 15 relatief klein geworden. Ook op prijsstelling variëren de scores tussen een 7,2 en 8,5. Hierdoor liggen de gemiddelde overall scores tussen een 7,48 en 8,1. Het verschil was niet eerder zo klein. De Kok: “Deze scores laten zien dat Nederland een zeer volwassen en competitieve energiemarkt heeft. Binnen Europa horen we zeker tot de koplopers als het gaat om een succesvolle geliberaliseerde energiemarkt. Consumenten kunnen optimaal profiteren van de vrijheid om te switchen, de toegenomen transparantie, scherpe prijsaanbiedingen en een goede klantenservice. Mijn verwachting is dan ook dat het aantal huishoudens dat overstapt in de komende jaren verder zal toenemen.”

Uitgeverij: Media Boekservice Delen is het nieuwe hebben Vanaf 14 april kan iederéén, ook de bit-, bet- en beterweter, onder heldere voorwaarden, bijdrages en/of suggesties aanleveren voor elke volgende versie van de Lesboeken Paard.

23

Quote: ‘Het materiaal van de Lesboeken heeft voor onze leerlingen MBO een hoge informatie waarde, is eigentijds geschreven en is zeker zeer paard- en praktijkgericht’ aldus Louis Reijnierse: teamleider docenten Paard Edudelta College Goes.

Dorps-Courant april 2018 - 233  

Dorpskrant van Beers gemeente Cuijk

Dorps-Courant april 2018 - 233  

Dorpskrant van Beers gemeente Cuijk

Advertisement