Page 1

APRIL 2019 - JAARGANG 23 - NR. 244 - WWW.DORPSCOURANT.NL

Foto Lex Schulte

o.a. • De voordeur van? • Van de Dorpsraad • Afscheid Dina Huberts-Robben

• Koningsdag Beers • Terugblik carnaval • In gesprek met Duncan van Haren • Kiek Bèrs

• Abraham of Sara gezien? • St. Anthoniusgilde • De Zonnebloem 40 jaar • Hulpouders koningsspelen


Van de redactie Vormgeving Jullie zien het goed, de cover van de Dorps-Courant is gerestyled. Nu het lente is, vonden wij van de redactie het tijd worden om de Dorps-Courant een nieuwe frisse look te geven. Blij zijn we ook met de prachtige makrof0t0's die Lex Schulte voor ons maakte.

Opgave WABP Beers

COLOFON

WABP De Overlaat WABP Neiehuukske Bewoners van: Kerkeveld, de Burg. Thijssenstraat , Burg. van Raaijstraat, Jan van Daalstraat, Nieuwstraat, De Klef, Elstweg, Dr. Moonsweg en de Broekhofsestraat kunnen zich aanmelden voor de Whatsapp Buurtpreventie De Overlaat. Stuur een mailtje naar deoverlaatwabp@gmail. com, vermeld daarin je naam, je adres en je 06 nummer.

Bewoners van: De Wieken, Maalstoel, Windpeluw, De Vang, Het Spoor, Korte Spruit, Het Vonder en de Zandweg kunnen zich aanmelden voor de Whatsapp Buurtpreventie Neiehuukske. Stuur een mailtje naar wabpneiehuukske@ gmail.com, vermeld daarin je naam, je adres en je 06 nummer.

Sinds maart 1997 iedere 1e woensdag van de maand (m.u.v. augustus) gratis huis-aan-huis in het kerkdorp Beers, in een oplage van 1000 exemplaren. Gratis exemplaren Dorps-Courant kunt uw afhalen bij Kapsalon Jos van den Heuvel, Bakkerij van Dijk, Café de Spijker en 't Wapen van Beers. Abonnement voor buiten Beers € 30.-, buiten Nederland € 50.- per jaar. Kopij en tips richten aan: “Stichting Dorpskrant Beers” telefoon: 06 37309742 emailadres: redactie@dorpscourant.nl internet: www.dorpscourant.nl Meer nieuws in onze digitale versie, zie www.dorpscourant.nl De redactie behoudt zich het recht voor om berichten niet of gedeeltelijk te plaatsen. Redactie

?

Piet Theunissen Kayleigh Usmany Harry Bardoel

Joop 80

Marcel Linders Malou vd Besselaar Linda Reijs

Langs deze weg willen we onze trouwe bezorger van de DorpsCourant, Joop Wennekes, van harte feliciteren met zijn verjaardag. Op dinsdag 26 maart mocht hij 80 kaarsjes uitblazen!

De vormgeving en druk wordt verzorgd door Flekx

De bezorging is in handen van Joop Wennekes, t. 331271

Beers Nu de klok weer vooruit is gezet, kunnen we weer genieten van langer licht in de avonden. Dat betekent ook dat we na het avondeten nog even naar buiten gaan. Een wandelingetje om De Wiel, een fietstocht om De Kraaij of richting Tongelaar… want we wonen hier hartstikke mooi in Beers. Dat is ook altijd terug te lezen in de In Gesprek Met-verhalen. Oud-inwoners van Beers kijken vaak ook met een goed gevoel terug op Beers en de mooie omgeving waarin we leven. Toch zijn er ook altijd verbeterpunten te vinden; zoals ook worden genoemd in DrieOpEenRij of in de rubriek YoungOnes.

Van wie is deze Beerse voordeur? Mail uw antwoord voor 10 maart naar redactie@dorpscourant. Bij meerdere juiste antwoorden wordt geloot en wint u heerlijke kaas van de Barendonk. De vorige deur is van fam. Noij, De Leuvert 5a. De prijswinnares is Chantal Oppers.

DEADLINE mei uitgave Ma 15 apr. 24.00u

Zelf activiteitenkalender invullen

LET OP De ophaaldag is niet voor geheel Beers op de maandag. Kijk op uw afval-kalender.

Veel leesplezier!

2

April 2019


Van de Dorpsraad...

Jaarvergadering

Op 16 april om 20:00 uur is de jaarvergadering van de dorpsraad. Tijdens de jaarvergadering bespreken we kort de activiteiten van het afgelopen jaar en het jaarplan voor 2019. Het grootste deel van de avond zal gevuld worden met interessante onderwerpen die voor alle inwoners van Beers belangrijk zijn. Te denken valt aan buurtprevventie en de inzet van de AED. Wij hopen veel dorpsgenoten te begroeten op deze openbare vergadering in CafĂŠ Zaal De Spijker. Met uw aanwezigheid laat u blijken hoe belangrijk de inzet van de dorpsraad is. [poster]

bij meerdere kandiaden gestemd worden voor een nieuwe voorzitter. Wanneer niemand zich meldt, zal de nieuwe voorzitter zichzelf tijdens de jaarvergadering aan u voorstellen.

Whats app Tijdens de jaarvergadering staat het onderwerp Whats app op het programma. We hebben besloten om tijdens de jaarvergadering te bespreken wat we doen met de waarschuwingsborden die geplaatst zullen gaan worden. Met name de gewenste borden in het buitengebied zijn nu nog een aandachtspunt.

Voorzitter Tijdens de jaarvergadering nemen we afscheid van voorzitter Willem Kusters. De afgelopen tijd zijn we op zoek geweest naar een nieuwe voorzitter. Door middel van advertenties op facebook en in de dorpskrant kunnen belangstellenden zich melden bij de dorpsraad. Inmiddels is ervanuit de dorpsraad ook een kandidaat naar voren gekomen. Bent u zelf ook een geschikte kandiaat, laat dit dan zsm weten aan de dorpsraad. Tijdens de komende jaarvergadering zal er

Afscheid van Dina Huberts-Robben Met verdriet maar ook met een grote glimlach en een gevoel van dankbaarheid, namen wij afscheid van mijn lieve vrouw, allerliefste moeder en oma, na een kort ziekbed. Wat hebben we veel van haar geleerd en van haar gehouden. We vierden haar afscheid met speeches van alle kinderen en kleinkinderen, prachtige muziek en mooie foto's, te midden van 300 naaste familie, vrienden en buren, bij de Zevenhutten in Cuijk. Het was geweldig mooi om na zo'n lang leven van 93 jaar op deze manier afscheid te nemen. Tijdens de afscheidsdienst werd een bedrag van â‚Ź 350,75 gedoneerd voor Vogelbescherming Neder-

land. Wij willen graag iedereen bedanken voor de hulp, de fijne reacties, kaartjes en donatie die we mochten ontvangen.

Molenstraat 42 5431 BX Cuijk 0485 744015 marcsport.nl

Toon Huberts, Anny, Piet, Gerry, Rietje, Tonny, partners en kleinkinderen.

tel. 0485 - 31 80 09 April 2019

3


Koningsdag Beers: Schip Ahoy! Op zaterdag 27 april kleurt het Burgemeester Braakplein weer oranje. Voor de kinderen uit Beers, maar ook vriendjes, vriendinnetjes, neefjes en nichtjes van buiten Beers is er een afwisselend aanbod van activiteiten.

tieve uitdaging. Is knutselen je hobby, ook dat kun je op het plein. De kleinste kunnen een kuil graven in de zandbak. Kortom genoeg leuke dingen om te doen voor zowel de kleinste als de oudere kinderen.

Dit jaar hebben we gekozen voor het thema Piraten. Heb je altijd al in een boom willen klimmen, of wil je een echte schat zoeken of vissen vangen. Een vrije val meemaken, of een andere spor-

Er is een gezellig terras op het dorpsplein waar een ieder kan genieten van alle drukte. Kom op zaterdag 27 april om 10.30 uur naar het dorpsplein, want we beginnen met een leuke gezamenlijk activiteit die je vast niet wilt missen. helpen deze dag? Geef je dan op als vrijwilliger bij een van de leden van het Oranje ComitĂŠ Beers: Paul Bodden, Erik Burg-

Tot ziens! OranjecomitĂŠ Beers Heb je tijd en zin om mee te

man, Marco van de Leuvert, Kim van Wanrooij, Susan Hermanussen, Freek Meulepas of Janneke Basten. Alle hulp is welkom.

Wij en de Vip

Samen vinden we de kracht Uitvaartonderneming van Dijk en Annora uitvaartverzorging gaan samen verder onder de naam Annora uitvaartverzorging. Voor ons is dit een logische stap. We delen een lokaal en persoonlijk karakter en we begrijpen dat elke uitvaart anders is. Met individuele wensen en behoeften. Door het bundelen van onze krachten, kennis en ervaring ontstaan er nog meer mogelijkheden om aan die wensen te voldoen. Samen kunnen we er zijn voor de nabestaanden, op welke manier dan ook. Oliestraat 4, 5361 GN Grave 0486 472 074 Wanroijseweg 42, 5451 HA Mill 0485 452 868 In samenwerking met Yarden

info@annorauitvaartverzorging.nl www.annorauitvaartverzorging.nl

Menke en Bart met Django Wagner tijdens de elf kroegentocht

0652221966 | www.ladco.nl | info@ladco.nl 4

April 2019


Terugblik

Schoolcarnaval

Op vrijdagochtend 1 maart hebben Prins Marcel d’n Urste met Prinses Suzy, Adjudanten Dave & Nicolai, Dansgarde, Raad van Elf, Jeugdprins Teun, Jeugdadjudanten Lars & Jochem en Jeugdvorst Jibbe een bezoek gebracht aan de heersers van de Dr. Jan de Quayschool: Prins Luca Veulings, Prinses Pascalle Poels en Vorstin Eva Hermanussen. Het was een hele gezellige ochtend met schooloptredens en hossen.

Boerenbruiloft

over ons Bokkerijersrijk.

Coladisco

Maandag 4 maart was het weer tijd voor de jaarlijkse Boerenbruiloft, deze keer met het kleurrijke paar Natasja en Danny. De bruiloftsgasten hadden zich verzameld bij de Spijker en gingen gezamenlijk de bruid

Op deze zaterdagavond was het Coladisco voor de jeugdige Bokkerijers en Bokkerijerinnekes en vrienden van buiten Beers. Deze waren dan ook weer aanwezig om een gezellig feestje te vieren met oa Jeugdprins Teun, de Jeugdraad en Dansgarde. Er werd dan ook gedanst, gefeest en gehost, zoals een Coladisco hoort te zijn!

ophalen met paard en wagen. Na een lange tocht en de traditionele fotosessie van het Boerenbruidspaar en hun gevolg was het tijd voor de onofficiële trouwceremonie bij ’t Aow Gementehuus. Onder toeziend oog van Prins Marcel werden Natasja en Danny in het onecht verbonden. Na de ceremonie ging de stoet richting de Spijker, alwaar de receptie en feestavond plaats zouden vinden. Tijdens de receptie was er ook tijd om te genieten van de voordrachten die gedaan werden. Aansluitend aan de receptie was de Boerenfeestavond.

Thema-avond 2019

Ziekenbezoek Na het bezoek aan school is er een bezoekje gebracht aan de mensen die door De Zonnebloem waren aangedragen en die via de opgavebutton op onze website waren aangemeld.

Carnavalsmis

Zaterdagochtend 2 maart hebben De Bokkerijers voor het eerst deelgenomen aan de gezamenlijke Carnavalsmis in Cuijk met alle carnavalsverenigingen uit onze parochie. Een erg leuke viering met alle verenigingen samen in een volle kerk met veel bezoekers. Pastoor Theo Lamers heeft daar laten zien dat je carnaval samen viert.

Sleuteloverdracht Aansluitend na de Carnavalsmis heeft Prins Marcel op t gemeentehuis bij Burgemeester Wim Hillenaar de sleutel in ontvangst mogen nemen, waarmee hij tijdens de carnaval mocht heersen

April 2019

Familiecarnaval

Aansluitend aan de Coladisco werd er verder gefeest met de thema-avond. Dit jaar met als thema “Rio de Janeiro”. Voor deze avond had de organisatie wederom een aantal Beerse artiesten weten te strikken voor een Playbackshow, namelijk: Het feestteam (Rob van Lanen en Danny Hendriks), Henk Bernard (Raymond vd Berg), Arie Ribbens (Niek Broeren), Toiletjuffen Beb & Toos (Corina vd Durpel en Bep Josemanders). En dit jaar voor het eerst maar liefst twee liveacts. Een van Hélène Fischer und Nik P.( Esther Bodden en Richard ten Haaf) en de tweede van André Hazes (Gerben van Haren). De mystery guest was dit jaar de ouders van onze Prins Marcel, Henk en Paula Theunissen.

Op dinsdag 5 maart vond in De Bokkestal de kindermiddag oftewel het familiecarnaval plaats. Het familiecarnaval wordt traditioneel gestart met de kindermiddag. Deze begon met een opwarmronde van ‘raad het plaatje’. Raden welk nummer ze hoorde nadat deze vervormd was en er dan lekker op dansen. Verschillende optredens van oa de kleine en grote dansgarde en een echte carnavalsquiz met afvalronde indien je het antwoord fout had. Natuurlijk waren er ook aardig wat prijzen te vergeven. Prins Marcel en Prinses Suzy hadden de taak gehad om de mooiste kleurplaten uit te zoeken, deze waren gewonnen door: 0 tot 4 jaar: Fedde Hermanussen Groep 1–2: Brynn Veulings Groep 3–4: Lotus Langeslag Groep 5–6: Silke Hendriks Groep 7–8: Lisa van den Boogaard De Prinsessen hebben de mooist verkleed jongen uitgekozen: Tom Jacobs. De Prinsen het mooist verkleed meisje: Jente Keijzers. En de Carnavalsquiz werd gewonnen door

Optocht en optochtbal Op zondag 3 maart 2019 hadden we weer onze jaarlijkse, goed verzorgde, optocht. Gelukkig speelde het weer een beetje gunstiger mee dan voorspeld. De aansluitende optochtparty in De Bokkestal was ook op en top gezellig! Allemaal weer bedankt voor de creatieve inbreng en hopelijk tot volgend jaar.

5

Britt Jans. Daarna werd er nog gezellig gedanst en gehost.

Afsluiting Carnaval

Voor het derde jaar in ons programma was, in samenwerking met ’t Wapen van Beers, de

Grand Finale. Prins Marcel bakte overheerlijke eitjes. Optreden van onze eigen Conny & Hetty, karaoke optredens waarbij flink meegezongen werd en ‘draaien aan het rad’ maakten dit alles tot een zeer gezellige avond en afsluiting van Carnaval 2019. De Raad van Elf bracht nog een eerbetoon Marc en Ghislaine Lange die na dit seizoen beide stoppen. Daarna was het tijd om de sleutel in te leveren in de Schouwburg van Cuijk.

Tot slot Nu alle activiteiten besproken zijn willen wij, het bestuur van CV De Bokkerijers iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan het welslagen van carnaval 2019. Prins Marcel d’n Urste, Prinses Suzy, Adjudanten Dave & Nicolai, Jeugdprins Teun, Jeugdadjudanten Lars & Jochem, Boerenbruidspaar Danny & Natasja, kleine en grote Dansgarde, Raad van Elf en hun dames, Vorst Martijn, Jeugdvorst Jibbe, Jeugdraad, artiesten, commissies, organisaties, begeleiding, sponsoren, De Spijker en ’t Wapen van Beers en hun personeel, vrijwilligers en …. ALLE Bokkerijers: Bedankt voor weer een fantastisch carnavalsjaar! Voor foto’s zie onze website www.debokkerijers.nl


DrieOpEenRij

Iedere maand worden aan 3 personen de volgende 15 vragen gesteld. De vragen zijn steeds dezelfde. Ze luiden: 1. Wat is je leeftijd en waar en met wie woon je? 2. Hoe ziet je gemiddelde dag eruit? 3. Wat zijn je hobby’s? 4. Noem eens een slechte eigenschap van jezelf? 5. Als je morgen wakker zou worden en je had 1 nieuwe kwaliteit of mogelijkheid erbij, wat zou dat dan zijn? 6. Is er iets waar je al heel lang van droomt? En waarom heb je het nog niet gedaan? 7. Wat is je grootste blunder? 8. Met welk merk of product zou je jezelf willen vergelijken en waarom? 9. Welke goede eigenschap heb je van je ouders? 10. Stel: je woning staat in brand. Wat neem je beslist niet mee? Waarom? 11. Wat is het beste/slechtste cadeau dat je ooit gegeven/gekregen hebt? 12. Waar bracht je je laatste drie vakanties door? 13. Met wie zou je 24 uur willen worden opgesloten? 14. Wat zou je in Beers veranderd willen zien? 15. Wie uit Beers heb je gevraagd om de volgende keer deze vragenlijst in te vullen.

Sasja Jacobs-Janssen

geen einde aan te komen. 11. Ik heb veel mooie cadeaus gekregen maar het allermooiste is toch wel onze zoon Tom. 12. Mijn laatste drie vakanties bracht ik door op Mallorca (Spanje), Lefkas (Griekenland) en Zakynthos (Griekenland) 13. Met vriendinnen, lekker hapjes en drankjes erbij. Gezellig bijpraten! 14. Ik zou graag zien dat het speeltuintje aan het einde van onze straat een beetje wordt opgeknapt. 15. Na wat rondvragen heb ik vernomen dat Willem Hendriks de DrieOpEenRij vragen nog niet heeft ingevuld!

Robert de Ruijter 1. Ik ben Robert de Ruijter, 31 jaar oud en woon op dit moment nog bij mijn vriendin en schoonouders op de Zandweg in Beers. Oorspronkelijk kom ik uit Leerdam, bij Gorinchem. 1. Mijn naam is Sasja Jacobs-Janssen en ik 2. ‘s Ochtends om 06:30 gaat mijn wekker en ben 27 jaar oud. Ik woon samen met Robert sta ik op om vervolgens met veel plezier als en onze zoon Tom op de Burgemeester van banketbakker te werken bij De Haas in Haps. Raaijstraat 28. Ik voer dit beroep al zo’n 15 jaar uit en heb 2. Op mijn werkdagen gaat om 6.30 uur de bij verschillende ambachtelijke bakkerijen wekker. Opstaan, aankleden, Tom aanklegewerkt. Voorheen altijd ‘s nachts maar sinds den, samen gezellig ontbijten en rond 7.30 uur naar openbare basisschool ‘Hartenaas’ in enkele maanden lekker in de dagdienst. 3. Ik ben 3 keer per week in de sportschool te Grave. Op woensdag en donderdag geef ik daar les aan de kleuters. Op vrijdag ben ik te vinden en kijk graag voetbal en F1. Ook loop ik al enkele jaren mee met de 4-daagse. vinden bij de bovenbouw kinderen. 4. Ik wil altijd het overzicht houden. Wil Op mijn vrije dagen doe ik gezellige dingen graag weten waar ik aan toe ben. Onvermet Tom en het huishouden. wachte situaties en spontane plannen is een 3. Mijn hobby’s zijn volleybal, een filmpje uitdaging. kijken, uiteten en creatief bezig zijn. 5. Door een blessure kan ik helaas zelf niet 4. Slechte eigenschappen van mij zijn dat ik meer voetballen. Als de mogelijkheid er zou soms lui ben en dat ik veel uitstel. zijn lijkt het me erg leuk om deze sport weer 5. Ik zou graag wat muzikaler willen zijn. Ik uit te kunnen oefenen. zou het super vinden als ik gitaar of piano 6. Mijn droom is ons huis in CPO2. Het heeft zou kunnen spelen. 6. Een droom van mij is om een eigen bedrijf- erg lang geduurd voordat dit project van de je te hebben. Misschien iets met opvang voor grond kwam, maar nu zijn ze dan eindelijk gestart! kinderen of juist op creatief gebied. 7. Mijn grootste blunder was laatst bij pomp7. Sinds de zomervakantie zitten wij in een station, ik tank mijn auto altijd vol maar dit nieuw schoolgebouw. Ze hebben van die keer klikte die niet aan het einde en toen liep mooie lange, glazen deuren geplaatst. Je er behoorlijk veel langs. Ik dacht wat hoorde raadt het misschien al. Ik dacht nog even ik toch, iemand aan het plassen maar dat snel iets te pakken maar in plaats van door bleek mijn tank benzine te zijn die allang vol de opening te lopen, liep ik tegen de glazen zat. deur aan. 8. Een kletskop. Ik hou van gezellig praten en 8. Geen idee! dollen met mensen om mij heen. 9. De goede eigenschappen die ik van mijn 9. Goede eigenschap van mijn ouders wat ik ouders heb meegekregen zijn de creativiteit heb mee gekregen is toch wel de eerlijkheid van mijn moeder, de betrokkenheid voor en het trouw zijn. Altijd voor elkaar er zijn in verenigingen. moeilijke en leuke tijden. 10. Wat ik absoluut niet mee zou nemen tijdens een brand is die berg was, er lijkt soms 10. De kleding- en schoenencollectie van mijn

6

vriendin, want die is énorm! 11. Mijn verrassing feestje bij ’t Wapen, vorig jaar toen ik 30 jaar werd. Ik had niets in de gaten, totdat ik mijn hele familie en vriendengroep in het café zag staan. Super avond en organisatie! 12. Aruba, Albufeira, Tenerife. 13. Met mijn vriendin en onze hond Roxy. 14. Meer verlichting op de zandweg en het fietspad. 15. Alexander Hendrix (Curr), mijn oude collega/goede vriend.

Tim van Benthum 1. Ik ben Tim van Benthum, 20 jaar oud en woon samen met mijn vader, moeder en 2 broertjes Max en Sem, op de Leuvert in Beers. 2. Bij mij bestaat er niet iets als een gemiddelde dag, mijn leven plan ik om mijn schoolrooster heen. De ene keer begint de dag om half 9 en de andere dag heb ik de hele ochtend vrij. In het weekend ben ik vaak te vinden bij de Spijker om te werken en een biertje te drinken. 3. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om iets leuks te doen met mijn vrienden, een kaartspelletje doen of een potje voetbal kijken. Op vrijdagavond zaalvoetballen bij Spijker 4 en op zondag voetballen bij HBV 3. Ik heb sinds augustus 2018 een eigen foodtruck samen met Roy Toonders, het is ook elke keer een plezier als we als ‘Ben & Toon’ op April 2019


9. Ik ben een Bourgondiër net zoals mijn ouders, ik houd van lekker eten en drinken. 10. Alle dingen die ik toch al een lange tijd weg had willen gooien. 11. Het beste cadeau dat ik ooit heb gekregen is een voetbalreis naar een club/stad naar keuze. Dit heb ik van mijn ouders gekregen om mijn 18de verjaardag. 12. Albufeira, Mallorca en nog een keer Mallorca. 13. Met de trainer van Liverpool, Jörgen Klopp. Ik vind hem een geweldige trainer en het lijkt me een leuk persoon. 14. Zoals Pleun afgelopen maand al heeft aangegeven, minder ijsbaanwegen buiten de bebouwde kom in Beers in de winter. 15. Mijn compagnon, baas en tevens goede vriend, Roy Toonders. Verassing!

pad mogen. 4. Opstaan, of eigenlijk niet opstaan. Ik ben helemaal geen ochtendmens en dit resulteert wel eens in een haastige ochtend om nog op tijd op school te komen. 5. Ik zou graag een fotografisch geheugen willen hebben, zodat ik alles lekker snel kan leren en ook onthouden. 6. Een van mijn dromen is dat onze foodtruck ‘Ben & Toon’ een groot succes wordt. 7. Dit is een paar maanden geleden, ik had online wat kleding uitgezocht bij een internetwinkel. Daarna zonder het winkelmandje te bekijken de bestelling gedaan en geklikt op de handige functie ‘Afterpay’. Toen de bestelling binnenkwam na een paar dagen vond ik de doos toch wel erg groot voor die paar kledingstukken die ik besteld had. Blijkbaar had Sem ook wat items in het winkelwagentje staan die hij graag wilde hebben maar niet mocht bestellen. 8. Alle producten van HG, doet wat het belooft.

Antwoorden met foto aub inleveren vóór 15 april. Mail naar drieopeenrij@gmail.com Tekst en foto apart, jpeg, min. 400 kb.

MAANDSCHOTEL

Pikante kip frites topper

In onze 1850m2 grote showroom vind u alle soorten fietsen die er zijn, van kinder-, stads-, tour-, moeder-, race-, atb-, oma-, school-, urban tot elektrische fietsen van de volgende merken: Alpina, Batavus, Bulls, Cortina, Cube, Gazelle, Koga, Loekie, Sparta, Trek, Eddy Merckx en Urban.

April 2019

7

Gildekamp 17 Cuijk telefoon: (0485) 31 27 16 info@hanslemmerstweewielers.nl

CHTS E L S U N 0 EURO 7,5


In Rotterdam, op kamers dus, een nieuw tijdperk in de grote stad. Een leuke tijd gehad, maar ook veel moeten leren, het was niet voor niets. Ik heb 5 jaar in R’dam gewoond op mijn stage periode na, toen moest ik 11 maanden aaneengesloten de grote vaart op, de vuurdoop, maar geschikt bevonden, na mijn studie kon ik meteen beginnen de mais en sloot naar huis genen gekregen, in de tweede en Beste lezers en oud dorpsgenobij Rederij Mammoet Shipping vijfde klas geloof ik, toen kregen gaan. Het stapgeld verdiende ik ten, mijn naam is Duncan van bij Frits en Fred Wagemans, daar als 3e boordwerktuigkundige we van Stiphout, die kreeg ons Haren en ik ben gevraagd om heb ik heel wat jaren gewerkt op ze waren me niet vergeten. In voor de Dorpscourant een stukje wel kort. Na school altijd veel die tijd kwam ik echter ieder zaterdag en in schoolvakanties. gespeelt met Twan van de Locte schrijven. weekend terug naar Beers om Naast stappen deed ik ook aan kant en Jurgen Theunissen. De basisschool afgesloten zoals toen sport, fitness bij Reijs in Haps en te werken en te stappen met Ik ben geboren in Nijmegen en volleybal bij Energo in Beers ook mijn vrienden. In mijn laatste gebruikelijk met een musical, getogen in Beers. Ik woonde studiejaar (kopstudie Technische daar veel lol gehad, vooral na samen met mijn ouders Piet van heel wat uurtjes op geoefend, bedrijfskunde na de zeevaartde wedstrijd in het Wapen van Haren en Gerry van Haren van de waarin we ook nog een liedje school) heb ik, in Sint Anthonis Beers, toen nog “de Boy’s” met van Normaal naspeelde, met Berg en mijn zus Maury in de bij de Hoeve, Rosie Lelivelt mijn Peter en Ger. Daar was het altijd Raymond vd Berg, Twan ThoJan van Daalstraat op huisnumvriendin leren kennen. Die vond verzamelen en met vrienden en massen en Iwan Derks als ik me mer 33. Die straat zag er vroeger dat varen en een relatie met een vaak de rest van Beers zeeman wel spannend. Echter de naar Sint Anthonis, reizen duurde wel 5 of 6 maanBeugen, Zeeland. Een den en het verlof maar 2 of 3, grote beleving die me dat hebben we toch een aantal altijd is bijgebleven is jaren volgehouden. Maar toen het EK in 88 toen Nederland Europees kam- konden we gaan samen wonen in de Nieuwstraat op nummer pioen werd, wat een spanning en ontlading, 12, ons huisje was net helemaal klaar om te gaan wonen en als een groot feest. Verder of het zo moest zijn, kreeg ik ben ik in die tijd ook een aanbod van EPON (vroeger nog actief geweest bij PGM en later Electrabel/Suez), de Carnavalvereniging “de bokkenrijders” eerst de kolencentrale in Nijmegen. Ik kon daar binnen een week in de jeugdraad onder beginnen als werktuigkundige, leiding van Gradje en dat heb ik meteen aangepakt. Ton en later achter de Ik heb daar 15 jaar gewerkt de schermen met Theo Ceelen en Raymond van laatste jaren als teamleider tot de de Berg , waar ik decors sluiting. Toen de bekende ontploffing kwam, was ik ook daar, bouwde en stukken ik was net afgelost uit de Nachtschreef voor het uitkomen van de jeugdprins. dienst, wat een ravage. Er was 6e klas 1985, leerkracht Arnold Peters. Van links naar rechts van boven een stoompijp geklapt, dat zal Ook de bokkenkop die naar onder: 1 Silvia Jans, Lilian Oosterlaken, Katja van de Lockant, Joris ik nooit meer vergeten, gelukals buut ton gebruikt van de Berg, 2 Twan Thomassen, Josung Muller, Patrick Peters, kig en wonderbaarlijk is er toen wordt en de borden 3 Iwan Derks, Alexander Hendriks, Ray van Halen, Patrick Bergmans, niemand gewond geraakt. Sinds van het bokkenrijers 4 Susan Derks, Birgit van der Eiken, Evelien van riet, Robert Smits, Alwin de sluiting van de Centrale werk riek die langs de straat van Haren, Trudie Nabuurs, Lieke van Kempen. ik bij de ARN, de vuilverbranding staan bij de komborden heb ik ooit gemaakt voor de in Weurt, teamleider noemen goed herinner. anders uit dan tegenwoordig, ze daar wachtchef, daar werk ik Na de basisschool ben ik naar het club. Het doet me deugd dat ze er lag asfalt een groenstrook en inmiddels al dik 3 jaar. na 20 jaar nog steeds in gebruik Merlet college in Cuijk gegaan, tegeltrottoir en klinkers waar Tot december 2002 heb ik met toen begon toch wel een andere zijn, ze herinneren mij aan een auto’s konden worden geparRosie in Beers gewoond, we keerd. Het was vroeger een straat tijd, naast het vele huiswerk wat toffe tijd. Als we niet aan het hebben toen de sleutel gekregen stappen waren, dan zaten we vol met kinderen, op straat werd je kreeg op het VWO, ontdekte van ons huidige woonhuis aan bij An en Piet van de Lockant, we ook het uitgaansleven. Van geskeltert, getennist, gevoetde Pastoor Jacobsstraat in Sint met Muus, Sliert, Snotty, Chrisje 3 X niks was toen geen sprake, bald, verstoppertje en oorlogje Hubert (Een Bok geworden dus). het was gewoon 3 X alles. Ik ben ,Twan en vele andere met een gespeelt, er zijn heel wat bloeDat huis was niet in al te beste brommer, altijd aan de koffie, begonnen met stappen rond men en struiken gesneuveld en staat, we hebben dit volledig op die stond daar altijd klaar voor mijn 13e bij van Hooi in Haps en soms hadden we ook oorlogje 3 muren na gesloopt en opnieuw iedereen. Daar hebben we heel aansluitend nog soms de Paarmet aanwonenden (ik zal geen wat uurtjes vertoeft en de gekste opgetrokken, maar na dik 15 jaar denstal. Bij de Egelantier (nu de namen noemen). Op de Dr. Jan dingen verzonnen en uitgehaald. knutselen is alles gereed. Tijdens Fantasie) waren regelmatig de de Quay school zat ik in een toen nog bekende Pullenfeesten, Tussendoor na twee keer blijven de verbouwing hebben we onze grote klas, met 39 kinderen zitten toch mijn diploma in Cuijk tweeling Loes en Jimmy (14 jaar) maar die waren er meer o.a. ongeveer, de onderwijzers hadbehaald en toen naar Rotterdam, gekregen en later gevolgd door herinner ik me nog het feest in den heel wat met ons te stelJoris (11 jaar) en onze jongste de Hoge Zeevaartschool. Ik was de wei bij Pieter van den Bosch, len, vooral juffrouw Bierhoff die heet Joep (3 jaar). En dat is lektoen rond de 19/20 jaar jong. hebben we twee keer overspan- volgens mij is toen iedereen via

In gesprek met Duncan van Haren

8

April 2019


Ons gezin als boeren bruidspaar in Sint Hubert dit jaar.

Hallo allemaal, Allereerst dank je wel Josephina dat jij mij hebt uitgekozen om een stukje te schrijven voor de Dorps-Courant! Ik ben Lotus Langeslag uit Beers. Ik woon er samen met mama, mijn zusje Nova en mijn broertjes Boaz en Romer. Ik ben 8 jaar en zit in groep 4 van basisschool Dr. Jan de Quay. Mijn juf heet juf Ingrid, maar omdat zij een baby heeft gekregen krijg ik nu les van juf Anne en juf Ellen. Ik vind het erg leuk op school, vooral spelling en rekenen doe ik graag. Buiten spelen vind ik ook leuk. Drie dagen in de week ga ik naar de BSO waar ik het heel gezellig vind. Op de andere dagen spreek

Lotus ik graag af met mijn vrienden en vriendinnen. April 2019

ker druk zo met zijn allen, de pubers en de peuter en hond Sam, onze handen vol, maar het is wel leuk. We zijn aardig ingeburgerd in Sint Hubert. Op maandag bathminton bij de Tuutjes en op woensdag zwemmen in Goch met de Schnitzel club. Daarnaast voorzitter van het buurtschap Erica en lid van de Dorpsraad Sint Hubert. Momenteel de handen vol aan de doorgaande weg de N264. Oh ja, carnaval, dat doen we ook nog wel eens. Dit jaar zijn we het boerenbruidspaar van CV de Bokken geweest,

het was een leuke dag en zo zijn we toch nog even getrouwd geweest. Verder nog bezig met mijn motor rijbewijs dus wie weet zie je me binnenkort voorbij scheuren. Tja.. en dan ga ik toch stoppen ik kan nog wel uren schrijven, zoveel herinneringen, maar goed dit waren er een paar. Tot slot: het gaat mij goed en ik hoop jullie ook, ik vond het leuk om dit stuk te schrijven, hoewel piet me toch nog even moest herinneren……… Tot weer eens,

betekende heel veel oefenen op een mooie dans. We mochten optreden bij de pronkzittingen, op school en tijdens de kindermiddag. Ondanks de regen heb ik genoten van de optocht op de wagen samen met prins Luca, prinses Pascalle en vorstin Eva. Ik vind het jammer dat het alweer

voorbij is, maar volgend jaar mag ik gelukkig nog een keer! Nu weten jullie iets meer over mij, ik vond het erg leuk om dit stukje te mogen schrijven. Voor de volgende keer kies ik Floran, hij is mijn klasgenoot en de broer van mijn vriendin Josephina.

Duncan van Haren

Abraham of Sara gezien?

Ik ben eigenlijk altijd wel bezig. Thuis vind ik het leuk om te kleuren/knutselen, met de lego te bouwen, buiten te spelen en filmpjes te kijken op youtube (vooral Fortnitefilmpjes van Royalistiq). Ik luister graag naar muziek en kan best goed zingen. Ik houd heel veel van zwemmen en ik heb mijn A, B en C diploma. In de zomer ga ik graag naar het strandje bij de Kraaijenbergse Plassen. Mijn lievelingseten is friet, maar ik lust ook heel veel andere dingen. Ik houd echt niet van spaghetti. Later wil ik net als mama juf worden op de basisschool. Ik vind het leuk om iets te uit te leggen en anderen te helpen.

28 februari heeft Nancy van den Besselaar Sara gezien

24 februari heeft André Hendriks Abraham gezien

De afgelopen carnaval was super leuk. Ik had me opgegeven voor de kleine dansgarde en dat

9


St. Anthoniusgilde Beers

Anno 1403

We gaan u iets vertellen over een heel móói en waardevol bezit van het gilde, namelijk de zilverschat van het St. Anthoniusgilde, zilver zelfs uit het jaar 1720... De zilverschat is niet bekend. Het lijkt gemaakt patroonsjuweel hangt een meHet St. Anthoniusgilde beschikt over meer dan 100 zilveren koningsschilden, 6 keizersschilden en meer dan 50 zilveren herinnerings- en prijzenmedailles. De schilden en medailles zijn prachtig om te zien en hebben ingegraveerde teksten die de moeite van het lezen zeker waard zijn. Gildeleden kunnen bij het schieten op gildedagen, schilden en medailles winnen. De gildebroeder of -zuster die tijdens het Koningschieten de vogel afschiet, wordt Koning(in). De Koning(in) laat vervolgens zélf een schild maken en van een beeltenis en tekst voorzien. Volgens oud gildegebruik biedt de Koning(in) een jaar later, wederom bij het Koningschieten, het schild aan de hoofdman aan.

Verkoop gildezilver Op 7 augustus 1905 werden 2 keizers- en 12 koningsschilden verkocht voor 12 gulden. Waarom weten we niet, maar wellicht zat het gilde in geldnood. Jarenlang is er niks meer over vernomen. In 1974 kreeg burgemeester Van den Braak een telefoontje dat de schilden te koop werden aangeboden op een veiling in Amsterdam. Dat kon het gemeentebestuur niet laten gebeuren. De gemeente heeft ze teruggekocht voor het bedrag van 2262 gulden en aan het gilde in bruikleen gegeven. Later zijn de schilden aan het gilde geschonken. De kostbare gildeverzameling is tijdens de oorlog begraven in de tuin van een bestuurslid. Want, wat zou er gebeuren als de Beerse bevolking geëvacueerd zou worden en de militairen, Duitsers of geallieerden, de huizen zouden bezetten...? Het was immers een geliefd tijdverdrijf van de soldaten om de tuinen om te spitten op zoek naar kostbare voorwerpen. Gelukkig is dat niet gebeurd.

De koningsvogel Eén van de pronkstukken is de koningsvogel; de papegaai. Deze hangt aan het eeuwenoude patroonsjuweel waarop de beeltenis van St.Anthonius staat. Boven het

daillon uit 1720, waarop Jezus tussen Maria en Magdalena is uitgebeeld. In dit medaillon is de naam van Hendrick van de Wijel gegraveerd, de eerste koning van het St. Anthoniusgilde. Zijn koningsschild is het oudste in de verzameling van het gilde.

van een zilverlegering, maar er staat geen zilvermerk, meesterof jaarteken in. De draagbeugel van het kroontje is er in 1988 aangezet.

Geert Derks, zilverdrager

het Koninginnekroontje

Schilden De 2 medaillons met daaraan de koningsvoge

De schilden worden gedragen in optochten en bij officiële gelegenheden. Dat gebeurt door de zilverdragers. De schilden zijn aan de voor- en achterkant van hun vest gespeld.

Het Koninginnekroontje Onderhoud gildezilver

In 1983 werd Jan van Gaal gilHet is formeel de taak van de dedekoning en hij stelde aan de kenschatbewaarder om het zilver hoofdman van het gilde voor, te onderhouden. Maar dit wordt dat zijn vrouw Jo als Koningin een kroontje zou dragen en ook dat er 4 hofdames zouden worden ‘benoemd’ in passende kleding. De hoofdman voelde daar niets voor, dus kwam er geen kroontje. Deze maand is voor In 1987 werd Jan voor de tweede de ‘taart van Twan’ keer Koning. Opnieuw deed Carla en Ser ten hij het voorstel om zijn vrouw Haaf voorgedragen. te ‘kronen’ en ja, Jo kreeg een Op initiatief van Carla kroontje, en de hofdames een zijn in februari 2017 Carla cape, een tuiltje voor een boeen Ser begonnen met ketje bloemen en een tasje met eten verzorgen voor aleen zilveren beugel. Jan en leenstaande dames. Om Jo hebben het kroontje en de de 5 à 6 weken wordt zilveren tassenbeugels uit eigen er een maaltijd klaarzak betaald. Dat was een bedrag gemaakt en wordt er van zo’n Fl 1000,-- , omgerekend gezellig met z’n allen gegeten €453,--. en gekletst. Het merkwaardige feit deed zich Carla: “Wij eten altijd gezelvoor dat een jaar later het door lig met z’n tweeën en ik dacht de familie Van Gaal gekochte op een gegeven moment dat kroontje was verdwenen. Het St. er ook verschillende mensen Anthoniusgilde heeft toen zelf zijn, die alleen moeten eten. een Koninginnekroontje gekocht. Daarom kwam ik op het idee Het kroontje wordt gebruikt om enkele alleenstaande dadoor de koningin. Dat wil zegmes uit te nodigen om bij ons gen, de partner van de Koning. aan tafel aan te sluiten. En zo Als een gildezuster de eer ten geschiedde! En met succes! Er deel valt de vogel van de boom wordt veel gelachen en ook te schieten bij het Koningschieserieuze onderwerpen komen ten, draagt ze het kroontje zélf. op tafel.” De herkomst van het kroontje

al jaren lang met veel liefde en plezier gedaan door gildebroeder Jan van Gaal en diens echtgenote, hofdame Jo van Gaal. Jan weet waarover hij het heeft; hij is oud-vaandrig en tweemaal koning van het gilde geweest. Bij Jan en Jo is de zilverschat in goede handen! Ben jij ook geïnteresseerd in het wel en wee van het St. Anthoniusgilde? Je bent van harte welkom. Loop gerust eens binnen op een maandagavond bij ons clubgebouw Crotos, Vianenstraat 2 te Beers. Vanaf 20.00 uur zijn onze kruisboogschutters "vlak" daar in actie. De koffie staat klaar!

“Taart van Twan”

10

Uit betrouwbare bronnen weten wij dat de dames het heel erg op prijs stellen en ontzettend waarderen dat Carla en Ser dit initiatief ruim 2 jaar geleden startte. Na een kort gesprek met Carla en Ser weten wij ook dat Carla en Ser blij zijn dat ze dit initiatief genomen hebben, want ook zij zien er altijd naar uit dat hun tafel vol zit met genietende mensen! Carla en Ser hebben de ‘taart van Twan’ meer dan verdiend. EET SMAKELIJK!

April 2019


CARNAVALSOPTOCHT

Vroeger werden gouden bruiloften uitgebreid gevierd. Er waren er immers niet zo veel. Men trouwde later en ging, gemiddeld, eerder dood. Bij zo’n feest hoorde ook een mooie foto. Op de eerste zien we het echtpaar Henricus Smits en Hendrika van de Burgt op 17 juni 1968. Henricus, beter bekend als Hent de smid, werd in 1882 in Beers geboren. Hij had samen met zijn broer Haske een smederij waar nu Hoenderstraat 4 is. In 1935 kwam het echtpaar met 7 kinderen naar het dorp en zetten de smederij voort op grotestraat 30. In 1950 verhuisden ze naar de Burg. Thijssenstraat 10. Hent de smid overleed in 1970 en zijn vrouw in 1983.

Op de tweede foto zien we het echtpaar Leonardus van Wijchen en Johanna Vrolijks op 6 augustus 1967. Iedereen kende ze als: “Han en Nat”. Zij hadden een keuterijtje op Hoenderstraat 10. Han is hier in 1881 geboren. Nat kwam uit Escharen en trouwde in 1917 in bij de familie Vrolijks. Nat stond bekend om zijn grote fantasie en sterke verhalen. Het echtpaar bleef kinderloos. Begin 1967 verhuisden zij naar een bejaardenhuisje in het dorp. Hun huis werd gekocht door Nol Smits en Thea van de Lockant die het sloopten en er een bungalow bouwden. Nat overleed in 1970 en Han in 1975.

Na juryberaad was de uitslag in de verschillende categorieën als volgt: Kleine loopgroepen: 1. Kon-nie en Net-nie 2. Gén Keus - Keus zat 3. Wij zien geen steek 4. Insecten 5. Super Mario Grote loopgroepen: 1. Wij slaan een keertje over 2. Max Verstappen 3. Abrahamprinsen, 50e Prins van April 2019

Beers 4. De visvijver Gemotoriseerd: 1. Stier Herman tussen de kippen 2. Wij hebbe de grootste band met de Prins 3. Vrij-gezellig De wisselbeker werd gewonnen door “groep Jan van Lanen”. Verder reden er nog de Schoolprinsenwagen, de Jeugdprinsen wagen en de grote Prinsenwagen mee in de optocht.

11

T: 06 - 155 144 96 Stevensbeek www.leolinderszwembaden.nl


KBO afd. Beers/Linden op de fiets De lente is weer begonnen en het wordt weer tijd om erop uit te gaan. Dat kan met de KBO afd. Beers/Linden, want zij organiseert elke 2de en 4de woensdag van de maand een fietstocht. De tocht voert langs mooie plekjes. De eerste keer is de tocht op woensdag 10 april 2019 en daarna op 24 april 2019. De groep vertrekt om 13.30 uur vanaf het Dorpsplein.

Knit & Knot Brabantse brei- en haakdagen 4 – 5 – 6 april 2019 van 10.00 tot 17.00 uur Koepelhal – Tilburg [direct achter centraal station] www.knitenknot.nl

Voor deelname betaal je een eenmalige bijdrage van € 16,00 [inclusief cursusboek en koffie/thee]. Data; woensdag 8 – 22 – 29 mei en 5 juni 2019 van 10.00 – 12.00 uur Locatie; Bibliotheek Cuijk Info; 0485-312566 – bibliotheekcuijk@biblioplus.nl of www.biblioplus.nl/aktiviteiten

Informatiebijeenkomst Studiekringen 50Plus

Bent u senior en wilt u kennis, ideeën en meningen met anderen delen? Nieuwe dingen ontdekken? Dan is de studiekring 50Plus www.dorpsdeals.nl de beste deals in de iets voor u. buurt Op donderdagochtend 11 april organiseert www.buurtbuslandvancuijk.nl voor passagiers en chauffeurs. Men kan hier alle infor- de bibliotheek in Boxmeer een informatiebijeenkomst voor belangstellenden en biedt matie vinden over de routes, halteplaatsen de mogelijkheid om kennis te komen maken en vertrektijden van de buurtbus het fenomeen Studiekring. We starten Alzheimer Café Land van Cuijk met om 10.30 uur en deelname is gratis. Meld je en Gennep van tevoren even aan via www.biblioplus.nl Thema; Zolang mogelijk thuis blijven wonen, Wat maakt een studiekring leuk? • Verdiepen in zelf gekozen onderwerpen hoeveel vrijheid is veilig • Actief blijven van hersenen en geest Datum; Maandag 15 april 2019 • Opdoen van nieuwe kennis en inzicht Locatie; Aldenhorst – Pastoor Maasstraat • Uitwisselen van gedachten, ideeën en 7 – Mill meningen Tijd; 19.30 tot 21.30 uur [zaal open om 19.99 • Nieuwe dingen ontdekken uur] • Ontmoeting met leeftijdgenoten Toegang gratis, voor consumpties een be• Ontplooien van eigen talenten scheiden bijdrage www.studiekringen50plus.nl Info; 06-36333223 – Steunpunt Mantelzorg 0485-846739 tijdens kantooruren Belastingspreekuur Cuijk https://Dementie.nl In samenDigisterker werking met maatContact met de overheid gaat steeds vaker schappelijke via internet. Kost dit je nog moeite of wil je hier handiger in worden? Volg dan de cursus partners Digisterker. Aan de orde komen bijvoorbeeld organiseert huurtoeslag aanvragen, een afspraak maken BiblioPlus spreekuren bij de gemeente of werk zoeken. En hoe je in de Bibliozaken regelt op MijnOverheid.nl. theek voor hulp bij aangifte. Medewerkers De cursus bestaat uit 4 dagdelen, waarbij stap-voor-stap de verschillende onderdelen van Sociom helpen je verder! Om gebruik te maken van dit spreekuur hoef je geen lid worden uitgelegd. te zijn van de Bibliotheek. Bel voor een afspraak: 0485312566. Wie zelf aangifte wil doen, kan vanaf 1 maart gebruikmaken van de gratis faciliteiten in alle vestigingen van BiblioPlus. Er zijn computers en printers beschikbaar om zelfstandig aan de slag te gaan. Locatie belastingspreekuur; Bibliotheek Cuijk Data; 12 april 2019 Tijd; 14.00 – 16.00 uur

Websites

CAFE

cafetaria

zaal

CATERING

12

Inloop spreekuur Digitaal Ouderen Steunpunt Cuijk Gratis spreekuur Bibliotheek Cuijk; Elke woensdagmiddag van 13.30 – 15.30 uur en elke zaterdagochtend van 10.00 – 12.00 uur. Huisbezoek tegen geringe uurvergoeding. Bel voor afspraak 06-55331635 Klik&Tik; Wegwijs op de computer en internet. Elke donderdag van 9.30 tot 11.30 uur – Bibliotheek Cuijk. Instromen kan altijd. Info; www. biblioplus.nl of 0485-312566 of secretariaat 0485-583500

Jaarprogramma 2019 – KBO afd. Beers/Linden 12 april 2019 – Modeshow – 10.00 uur in ‘t Trefpunt 17 april 2019 – Ulla Becker van Sociom 15 mei 2019 – Bezoek Centrum Cuijk 19 juni 2019 – Midgetgolf bij de 7 Dwergen – St. Agatha 18 september 2019 – Oorlogsmuseum Overloon 11 oktober 2019 – Modeshow 22 oktober 2019 – Busreis 20 november 2019 – Ontmoetingsdag 18 december 2019 – Kerstviering

Telefoonnummers

Acupunctuur – Praktijk van Doesburg – tel. 06 44182418 Beheersstichting Beers-Linden: Frans Martens – tel. 0485 - 313085; Nelly v.d. Broek - tel. 0485 314055; Mieke v. Lanen - tel. 0485 – 317966 Fysio- en Manuele Therapie P.M.J. Theunissen; tel. 0485 - 321869 Huisartsenpost: tel.0900-8880 Ik neem je mee! - tel. 0485-336939 [Vrijwillige hulpdienst 09.30 – 11.30 uur] Waar kun je naar toe met dit vervoer: enkele voorbeelden: huisarts-apotheek - ziekenhuis-trein- winkel- fysio - familie KBO Beers-Linden: Jan Hofmans – 0485-314893. kbobeerslinden@gmail.com Ontmoetingsruimte ’t Trefpunt: tel. 0485 - 322787 Ouderenadviseur; Ria Blokland – tel. 0485 – 315386 Sociaal Kernteam – 0485-396783 Sociom – centraal kantoor; 0485-700500 SWOC Wonen-Welzijn-Zorg: tel: 0485 – 574440 Tafeltje Dekje – Informatie en aanmelden voor Tafeltje Dekje via; SWOC - tel. 0485-574440. Voor afzeggingen en wijzigingen neemt u contact op met; Hofmans Catering – tel. 024-3586076 of met een van de coördinatoren; Theo Zimmermans 0485-315353, Nelly van den Broek - 0485-314055, Wilhelmien van den Heuvel - 0485-31772 Thuiszorg Pantein – Bel voor alle zorgvragen 0900 – 8803 Vier het Leven – 035-5245156 [ma. t/m vrij. 09.00 tot 18.00 uur] info@4hetleven.nl of www.4hetleven.nl VroBe [Vrouwenvereniging Beers] – secr. Lia Hendriks – tel. 0485-313931 Zonnebloem afdeling Beers: Bezoekwerk: Reny de Groot – tel. 0485 - 316495 Secretaris: Henriëtte Claassen – tel. 0485 - 316798

Prikservice Dinsdagmorgen 08.00 - 08.20 uur in ’t Trefpunt April 2019


De Zonnebloem na 40 jaar nog volop in bloei Op 17 januari van dit jaar was het precies 70 jaar geleden dat radiopresentator Alex van Wayenburg De Zonnebloem oprichtte. Inmiddels zijn landelijk 38.000 vrijwilligers, waarvan 11 in Beers, actief en maken 112.000 mensen, waarvan ruim 60 in Beers, gebruik van hun diensten.

Zorgbehoevenden die tegenwoordig langer thuis moeten blijven wonen, hebben meer zorg nodig uit de eigen omgeving. Het aantal mantelzorgers en de vraag naar vrijwilligers neemt daardoor toe. Ook vrijwilligersorganisatie De Zonnebloem merkt dat. Dit jaar zet deze orga-

nisatie zich in Beers al 40 jaar in voor mensen met een lichamelijke beperking. Sinds 1976 was er al de Zon-

dat zij genieten. Want dat is het doel van ons werk: contacten leggen, gezelligheid brengen, activiteiten organiseren en vakanties mogelijk maken. Met dank aan zoveel vrijwilZonnebloem Beers. Stuwende ligers die, al dan kracht in die tijd niet voor langere was mevr. Wout tijd, in de loop der jaren aan dit van Laake. Zij succes hebben was voorzitster meegewerkt. van het eerste bestuur, bijgestaan door mevr. Hoewel huisbezoeken nog steeds Ans van den de kern vormen, Bergh (secregaan ook wij met taris) en mevr. de tijd mee en Doortje Derks worden er ook diverse andere (penningmeester). activiteiten voor onze Samen met een tiental gasten georganiseerd. vrijwilligers startten De babyboomers hebzij met hun hoofdtaak: ben immers andere het afleggen van huiswensen dan de oudebezoekjes om onze ren van eerder. medemensen met een De nieuwjaarsbijeenminder sociaal leven uit komst in januari en een hun isolement te halen, mooie toertocht zijn een luisterend oor te inmiddels een welbieden kome traditie voor onze en zo gasten. moMaar ook het bezoeken van een gelijk een fijn theatervoorstelling in Myllesmoment te bezorgen. nebloem Beers – Gassel – Linden, maar in 1979 scheidde Beers zich af en zo ontstond, samen met de werkgroep ziekenbezoek van de parochie, De

weerd, het maken van een boottocht over de Maas, een najaarsuitje en de regio-vakantie staan jaarlijks op onze planning. Daar voegen we dit jaar iets extra’s aan toe. Wij willen ons jubileum tenslotte niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op 15 april trakteren we onze gasten op een paasbrunch op Landgoed De

Barendonk. Onder het genot van een heerlijk hapje, een drankje en mooie muziek gaan we hen weer een paar gezellige uurtjes bezorgen. Wat ons drijft is de wetenschap dat we echt iets kunnen betekenen voor een ander. Met die belofte zijn we ooit opgericht. Dat is wat ons elke dag motiveert, want samen bereiken we de mooiste resultaten. Vrijwilligers De Zonnebloem

Bladerend in oude fotoalbums en snuffelend in het archief, krijgen we een duidelijk beeld van wat zich in die 40 jaar Zonnebloem in Beers heeft afgespeeld. Veel mooie momenten zijn op foto’s vastgelegd en aan de gezichten van de gasten is duidelijk te zien

Tennisvereniging Play Back Een vooruitblik op de komende weken: Vanaf zaterdag 6 april 2019 is er weer wekelijks op donderdag, vrijdag en zaterdag toptennis te zien op het mooiste sportpark van Beers. De volgende teams strijden om het kampioenschap:

April 2019

Donderdagavond vanaf 19.00 uur team Patricia van de Heuvel team Antonet Bulkens team Katja Burgman Vrijdagmiddag vanaf 13.00 uur team Jo de Groot Vrijdagavond vanaf 19.00 uur team Guus Moors team Reilof van Haren team Ronny Berends

13

team Jolanda Janssen team Nancy van Lanen team Sil Robben Zaterdagmiddag vanaf 14.00 team Jean-Paul van Beuningen team Iwan Derks.

een drankje op ons zonovergoten terras. Loop of fiets gewoon even langs en geniet! Tot dan!

De leden van Play Back staan voor u klaar om de wedstrijden te komen bekijken onder het genot van een kopje koffie of

Competitieleiders senioren Play Back Jean-Paul van Beuningen Nikky Loeffen


Hulpouders Op vrijdag 12 april nemen Dr. Jan de Quay en De Akkerwinde deel aan de landelijke Koningsspelen. Net als het succes van voorgaande jaren organiseren we dit weer samen. De Koningsspelen vinden plaats op de voetbalvelden van HBV in Beers. Groepen 1 t/m 4 van 08:30 uur12:00 uur Groepen 5 t/m 8 van 08:30 uur -14:00 uur Wij willen er een gezellige en

đ&#x;¤´ koningsspelen

sportieve dag voor de kinderen van maken.

Gedicht

medewerking! De werkgroep Koningsspelen De Akkerwinde en Dr. Jan de Quay

Daarvoor hebben wij uw hulp nodig, want tot zover hebben we nog maar zes aanmeldingen. Zonder hulp, geen Koningsspelen. U kunt uw voorkeur voor onderbouw (tot 12:00 uur) of bovenbouw (tot ong. 12:45 uur) kenbaar maken. Ook oud-leerlingen, opa’s/oma’s, oudere broers en/of zussen zijn van harte welkom om te komen helpen. Wilt u zich opgeven als hulpouder? Stuur dan een mailtje naar de ouderraad ouderraad.basisschoolbeers@hotmail.com met daarin:

doelen halen hoe menselijk in deze tijd streven naar steeds meer steeds verder steeds hoger steeds dieper hoe slim in deze tijd streven naar af en toe je uitknop paniekknop stopknop activeren

Naam hulpouder: Naam en groep kind(-eren): E-mailadres: Voorkeur onderbouw of bovenbouw: Verdere informatie over deze dag ontvangt u dan binnenkort. Alvast hartelijk dank voor uw

doelen halen prachtig streven ook genoeg is genoeg Roc Andreas Š Cuijk febr. 2019 Foto: ‘gebrarenwoordenboek voor kinderen 1

Met hart en ziel betrokken www.fioreuitvaartzorg.nl

Kerkpad 17, Sint Hubert Tel. 0485 - 47 00 00

GIJSBERTS TOTAALBOUW NIEUWBOUW - VERBOUW - RENOVATIE - ONDERHOUD - PVC VLOEREN

www.gijsberts-totaalbouw.nl Cuijk

14

06 42 40 34 43

info@gijsberts-totaalbouw.nl

April 2019


H. Martinusparochie

Activiteitenkalender

Geloofgemeenschap H. Lambertus Beers

April

Kerkberichten. april/mei 2019 Kerkdiensten in de H.Lambertus kerk Beers Zaterdag 13 april H. Mis Palmwijding Zaterdag 27 april H.Mis Zaterdag 11 mei H. Mis Zaterdag 25 mei H. Mis Zaterdag 8 juni H. Mis Pinksteren

19.00 19.00 19.00 19.00 19.00

2 apr T  hemabijeenkomst Autisme bij vrouwen, Oeffelt, mantelzorglvc.nl 2 apr Een nieuw buur met een andere cultuur, biblioplus.nl 3 apr B  ezoek en rondleiding Halley sterrenwacht in Heesch/Vinkel van Beerse Soos, 21u 4 apr Inleveren oud metaal, kabel. 13-14.30u HBV Calbroek. Andere donderdagen doorgaans ook 6 apr 17:00 VC Volt HS 1-Skunk HS 1, De Kloosterhof 6 apr 19:00 VC Volt DS 1-ODI DS 1, De Kloosterhof 7 apr Hondenzwemvijver Ut Poeleke Oeffelt 7 apr Juliana Mill 1 - HBV 1, 14.30u 8 apr V  ergadering Dorspraad, De Kloosterhof 12-13-20 apr Paasworkshop Olieslagers Boxmeer 12 apr Modeshow, KBO 13 apr Papier Burg.vd Braakplein 9-11u tbv basisschool 14 apr P  ubliekswandeling, amfibien, Broekse Wielen, hekje Bordscheweg, 14 u, Escharen. IVN Grave 14 apr G  &B open voorjaarstuin Mill, Zuidelijke Bergseweg 14, 14-17u, 4€ 14 apr HBV 1 - Achilles Reek 1, 14.30u 15 apr deadline meinummer Dorps-Courant, 24u 16 apr Jaarvergadering Dorpsraad, De Spijker 17 apr Ulla Becker van Sociom, KBO 20 apr Activiteit HBV 2 21 apr FC Uden 1 - HBV 1, 14.30u 22 apr D  ag van het Landschap. Publiekswandeling, 12u, 13.30u, 15u. Landgoed Tongelaar. 24 apr workshop Kinder EHBO, 19.30-21.30, Lockantsestraat 3. 27 apr Papier, Parkje Korte Spruit, vr.11-za.11, tbv ‘t Neie Huukske 27 apr Papier Burg.vd Braakplein 9-11u tbv basisschool 27 apr Koningsdag Burg. Braakplein Beers: Schip Ahoy!

Gemengd koor Volkszang ’t Akkoortje Gemengd koor Gemengd koor

Misintenties 13 apr. Ann Hermanussen- van den Boogaard weduwe van Jan Hermanussen. i.v.m. verjaardag. Mien Linssen-Peters, weduwe van Piet Linssen. Anna van de Boogaard. Cuijk. 27 apr. Ann Hermanussen- van den Boogaard weduwe van Jan Hermanussen Miet Strik – van der Linden weduwe van Koos Strik en dochter Gerda, Zoon Herman en schoonzoon Henk. Frank van Elsen. Annie Driessen van der Heijden weduwe van Bert Driessen, partner van Harrie van Benthum. 11 mei Annie Driessen van der Heijden weduwe van Bert Driessen, partner van Harrie van Benthum. Anna van de Boogaard. Cuijk. 25 mei. Ann Hermanussen- van den Boogaard weduwe van Jan Hermanussen Mien Linssen-Peters, weduwe van Piet Linssen. Miet Strik – van der Linden weduwe van Koos Strik Frank van Elsen. Annie Driessen van der Heijden weduwe van Bert Driessen, partner van Harrie van Benthum.

Mei

Overleden. Op 26 januari kregen wij te horen dat Annie Driessen-Keizers weduwe van Bert Keizers is overleden. Een mooie leeftijd van 92 jaar heeft bereikt. Een drukke gezellige vrouw, altijd in voor ’n praatje en geintje. Maar ook een vrouw met veel levens ervaring. Opgegroeid in een groot gezin in Schaijk. Al op zeer jonge leeftijd moest zij haar vader missen. Ging vroeg het gezin uit om te gaan werken. Moest, normaal gezien haar man te vroeg afstaan en later nog haar zoon. Ondanks deze voorvallen bleef ze positief en bleef ze genieten van het leven, samen met haar nieuwe levens-partner Harrie van Bentum. Haar vele hobby’s en haar liefde voor de natuur en tuin was ze altijd druk met buxes struiken en vele bloemen. Daarbij haar liefde voor muziek en zang was zij bijzonder, want tot ruim haar 90ste jaar was zij present op repetitie en optredens. Annie, hartelijk dank voor al het mooie en nu weer verenigd met Bert, rust samen in vrede bij de Heer onze God die jij je leven lang hebt toe gezongen. Dochters Heleen en Hettie en ook levenspartner Harrie sterkte met dit verlies en denk in donkere dagen terug aan de mooie dingen.

Parochiële zaken:

Voor persoonlijk contact is pastor Lamers bereikbaar op de pastorie van de Martinuskerk in Cuijk, tel: 312555 th.lamers@martinuscuijk.nl Dienstverleningen van de parochie. Misintenties kunt u schriftelijk opgeven voor de tweede en de vierde zaterdag van de maand en voor de bijzondere feestdagen. Wij verzoeken u om de voor te lezen tekst duidelijk leesbaar voorzien van €11.00 per intentie bij H. van Haren Gildeweg 30 in de brievenbus te doen. Achter in de kerk liggen voorgedrukte enveloppen die u eventueel kunt gebruiken. Als de intenties op tijd binnen zijn worden ze opgenomen in de Dorps-Courant en in het Cuijks

April 2019

2 mei Inleveren oud metaal, kabel. 13-14.30u HBV Calbroek. Andere donderdagen doorgaans ook 11 mei Papier Burg.vd Braakplein 9-11u tbv basisschool 12 mei HBV 1 - Gassel 1, 14.30u 12 mei P  ubliekswandeling/fietstocht, vogels. Infopunt Keent. IVN Grave 13 mei Vergadering Dorspraad, De Kloosterhof 13 ™ 17 mei Goede doelen-actieweek 15 mei Bezoek Centrum Cuijk, KBO 18 mei Gezond Leven Event City Resort Mill 19 mei SES 1 - HBV 1, 14.30u 25 mei Papier, Parkje Korte Spruit, vr.11-za.11, tbv ‘t Neie Huukske 25 mei Papier Burg.vd Braakplein 9-11u tbv basisschool 25-26 mei Kinderboerderijweekend, 13.30 tot 16u. Kinderboerderij Buiten Gewoon, Velp. 26 mei HBV 1 - DSV 1, 14.30u 26 mei Lopen naar Kevelaer 26 mei seizoenafsluiting HBV met DJ Resound

Juni

1 jun Voetvolleybaltoernooi HBV 3 jun Vergadering Dorspraad, De Kloosterhof 6 jun Inleveren oud metaal, kabel. 13-14.30u HBV Calbroek. Andere donderdagen doorgaans ook8 jun Pinkstertoernooi HBV 8 jun Papier Burg.vd Braakplein 9-11u tbv basisschool 19 jun Midgetgolf bij de 7 Dwergen – St. Agatha KBO 23 jun P  ubliekswandeling “Landschap door het oog van de schilder” IVN Grave 29 jun Papier, Parkje Korte Spruit, vr.11-za.11, tbv ‘t Neie Huukske 29 jun Papier Burg.vd Braakplein 9-11u tbv basisschool

Weekblad. Website parochienieuws, www.martinuscuijk.nl Huwelijks- en jubileumvieringen. Secretariaat@martinuscuijk.nl Uitvaarten. H. van Haren tel: 314333 van.haren@ zonnet.nl Begraafplaats. S. Vromans tel: 312207 5437pe@kpnmail.nl Doopvieringen. Wij bieden de mogelijkheid tot dopen op de zondag na de Eucharistie viering in welke kerk dan ook of op ’n ander tijd stip maar dan in overleg met de Pastoor.Maak voor ’n afspraak voor ’n doop met de secretaresse van de parochie en bel daarvoor telefoon no 312555. Geloofgemeenschap H. Lambertus

Opgaven activiteitenkalender: www.dorpscourant.nl

15


Wijkaccomodatie ’t Trefpunt Burg van de Braakplein 2 5437 DA Beers

AANNEEM-,TIMMER- & ONDERHOUDSBEDRIJF Hoenderstraat 8 | 5437 AC Beers Tel. 0485-320790 | Fax 0485-330129 Info@claassenbouw.nl

> Inloopspreekuur

dinsdag 8.00-9.00 uur > Geen wachtlijst

> Behandeling op afspraak > Met/zonder verwijzing

> Aan huisbehandelingen

Voor aanmelding

0485-321869 of

www.fysiotherapietheunissen.nl Cuijk – Beers - Vianen

Het HetFonds Fonds Maatschappelijke Maatschappelijke Projecten Projecten Rabobank biedt verenigingen, met een sterk maatschappelijk initiatief, Rabobank verenigingen, een sterk maatschappelijk een steuntjebiedt in de rug via het Fondsmet Maatschappelijke Projecten. initiatief, of een steuntje de rug viakomt? het Fonds Maatschappelijke Benieuwd jouw idee inin aanmerking

Projecten. Benieuwd of jouw idee in aanmerking komt?

Kijk dan op rabobank.nl/lvcm Kijk dan op rabobank.nl/lvcm

Samen maken wij onze regio sterker! Samen maken wij onze regio sterker! rabo180291_Adv_Dorpsblaadjes_210x99mm_wt.indd 1

20-12-18 09:07


N’Djoy - voor hulp aan honden en hun baasjes bestaat 3 jaar

gesteund door de ondernemers in Cuijk en Boxmeer. Zo was N’Djoy meermaals het goede doel in de statiegeldzuilen van supermarkten. Ook worden er voerinzamelacties georganiseerd in supermarkten, waarbij de winkelende klant een product voor hond of kat kan kopen om te doneren aan het goede doel.

Cuijk/Boxmeer - Op 22 maart 2019 is het drie jaar geleden dat Kim de Bruijni de organisatie N’Djoy - voor hulp aan honden en hun baasjes oprichtte. Dit wordt gevierd met een jaarlijks terugkerend evenement en dit keer is dat een zwemfestijn voor honden bij Hondenzwemvijver ‘Ut Poeleke’ in Oeffelt. De financiële opbrengst van de wandeling die plaatsvindt op zondag 7 april 2019 komt ten goede aan de minimabaasjes van honden en katten die N’Djoy ondersteunt. Op Facebook wordt deze heuglijke dag gevierd met een verloting van leuk hondenspeelgoed, waarbij de opbrengst ook geheel ten goede komt aan N’Djoy. https://www.facebook.com/ ndjoybrabant/

De huisbezoeken dienen een tweeledig doel. Door het persoonlijke bezoek is er een contact- en evaluatiemoment met iedere aangesloten cliënt. Kim neemt de tijd voor een bezoek en er is ruimte voor de cliënt om zijn verhaal kwijt te kunnen. Dit zijn vaak emotionele en beladen levensverhalen, die Kim diep raken. De veerkracht van de mens is iets dat Kim steeds weer verbaast, maar de onmacht, frustratie, woede en verdriet dat veel mensen ervaren doordat ze (ongewild) in financiële misère zijn beland, zijn ook begrijpelijk en raken Kim soms tot in het diepst van haar ziel. De zorgen van de mensen voor haar ogen zien verdwijnen, de opluchting, de blijdschap dat ze weer even vooruit kunnen, dat de baasjes hun geliefde dier kunnen behouden door de steun van N’Djoy, dat is ontroerend.

N’Djoy zet zich in voor de honden (en eventueel ook katten) van minimabaasjes in de regio Cuijk en Boxmeer. Als mensen om uiteenlopende redenen in financiële problemen komen, dan komt er voor velen het moment waarop zij niet meer kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften van hun huisdieren. De weg naar het asiel is dan vaak niet te vermijden, hoewel ook het afstand doen van een dier aan een dierenasiel veel geld kost. Huisdieren zijn vaak (nog de enige) steun en toeverlaat van mensen in moeilijkheden. In sommige gevallen is een dier het enige contact dat ze nog hebben. Hondenbaasjes zien het soms als de enige reden om nog de deur uit te gaan. Omdat deze mensen al zoveel hebben moeten inleveren door hun financiële problemen, is het afstaan van hun huisdier niet te verteren. Niet alleen voor de baasjes, maar ook voor Kim de Bruijni van N’Djoy. Zij voorziet de baasjes dan ook eens per 2 maanden van een royale hoeveelheid voer en snacks. Dit verzorgt N’Djoy voor de duur van maximaal 1 jaar en in de praktijk blijkt dat dit voor baasjes doorgaans voldoende tijd is om hun leven weer op de rit te krijgen en zelf weer voor hun huisdieren te kunnen zorgen. Naast deze steun helpt Kim ook met het herplaatsen van honden als er geen andere mogelijkheid is. N’Djoy herplaatst vanuit de thuissituatie. Dit betekent dat het dier bij de baasjes blijft wonen tot er een geschikte nieuwe baas is gevonden. Dit voorkomt dat het dier in korte tijd in meerdere huishoudens verblijft. Dat doet N’Djoy overigens niet alleen voor cliënten, maar voor alle mensen die - om wat voor reden dan ook - niet meer voor hun hond kunnen zorgen en onder professionele begeleiding een nieuw thuis zoeken voor hun hond. Daarnaast geeft Kim ook, tegen betaling, (gedrags-)advies en privéles aan honden en hun baasjes. Kim de Bruijni (1978) is een gedreven, ambitieuze jonge vrouw met affiniteit met dieren en mensen die in armoede leven. Kim zegt: mijn drive om dit te doen, is mijn liefde voor honden. Helaas heb ik zelf geen kinderen. Vooral mijn eigen honden, maar ook de honden van mijn cliënten krijgen daardoor al mijn zorg en liefde. Als gezinnen naast een hond ook nog een kat in huis hebben, dan neem ik ook de zorg voor voer en snacks voor een aanwezige kat voor mijn rekening. Als ik zie hoe deze ondersteuning rust geeft aan de meeste baasjes en hoe dankbaar ze (doorgaans) zijn voor wat N’Djoy voor ze betekent, dan is dát hetgeen waar ik het voor doe en is dat voor mij de reden om door te gaan met deze vrijwillige tak van mijn bedrijf. Er zijn (gelukkig) meer dierenvoedselbanken in Nederland. N’Djoy onderscheidt zich doordat de voerpakketten door haar en andere vrijwilligers bij de minimabaasjes aan huis worden gebracht. Daar zijn geen kosten aan verbonden. Het werkgebied is Cuijk en Boxmeer, mocht een cliënt in financiële nood zich buiten deze woonplaatsen aanmelden, dan kijkt Kim met de cliënt naar de mogelijkheden voor een redelijke kilometervergoeding. Het ideële onderdeel van N’Djoy draait volledig op donaties. Zowel financieel als in natura (voer en snacks, maar ook goederen zoals manden, riemen, halsbanden en vervoersmandjes). N’Djoy weet zich April 2019

Het wordt door mensen vaak makkelijk gezegd: als je geldproblemen hebt, dan had je geen huisdier moeten nemen! Kim legt uit dat veel mensen al huisdieren hádden voordat ze in de problemen kwamen. Het is voor Kim begrijpelijk dat mensen in een dieptepunt van hun leven zichzelf wegcijferen om maar voor hun hond of kat te kunnen blijven zorgen. Sommige mensen trekken laat aan de bel. Er is bij veel mensen sprake van schaamte over hun situatie, het is niet prettig om toe te moeten geven dat je het alleen niet meer kan. Mensen die minder verstandige keuzes maken komt Kim natuurlijk ook tegen. Mensen die gebukt gaan onder een enorme schuldenlast en om wat voor reden dan toch besluiten een puppy of kitten te nemen. Daar laat Kim zich stellig over uit: pups en kittens worden door haar niet ondersteund met voedselhulp. Haar doel is om mensen hun (oude) huisdier te laten behouden, mensen die geen verantwoorde keuzes maken met betrekking tot huisdieren, krijgen goede uitleg en voorlichting van Kim en het advies de pup of kitten te herplaatsen, totdat de financiën weer op de rit zijn. Bij het grote publiek bestaat soms het idee dat het werk van Kim niet zinvol is. Dat mensen in de penarie er toch nooit uit zullen komen. Kim heeft echter heel andere ervaringen in de praktijk: “Bijna alle cliënten die ik in de afgelopen 3 jaar heb geholpen, kunnen zichzelf en hun dieren weer goed genoeg bedruipen na 1 jaar hulp van N’Djoy. Als dit niet het geval is, kijk ik altijd óf en hoe ik ze nog kan helpen. Daarnaast blijf ik iedere cliënt volgen. Het contact is met de een frequenter dan bij de ander, maar het is fijn te weten en horen hoe het met de baasjes en de dieren gaat. Je bouwt toch een band op met elkaar en met het dier dat je ondersteunt.” Al deze ervaringen en ontmoetingen gaven Kim ook waardevolle levenslessen: “Wat ik in de afgelopen 3 jaar heb mogen zien, ervaren en voelen is dat de meeste mensen die in een minimasituatie moeten leven zoveel gastvrijer en guller zijn dan de meeste mensen die in welvaart leven. Ik voel me erg welkom bij de gezinnen die ik bezoek en juist deze mensen zouden hun laatste euro met je delen.” Ook wat betreft het vrijwilligerswerk zélf zijn er belangrijke lessen die Kim heeft geleerd. “Je komt in nauw contact te staan met mensen in een heel kwetsbare positie. Sommige mensen zijn het vertrouwen in het systeem verloren. Door organisaties wordt er van alles van ze verwacht en niet altijd verloopt dit goed. Het is uit den boze om beloftes te doen die je niet kunt waarmaken. Dat de cliënten op mij kunnen bouwen en er vertrouwen in kunnen hebben dat ik doe wat ik zeg, blijkt keer op keer heel belangrijk”. Kim kan niet zonder haar vele vrijwilligers. Er is een vast team van ondersteunende vrijwilligers dat haar helpt bij de teksten website en de administratie, het samenstellen van de voerpakketten en het ophalen van de donaties bij inzamelpunten. De mensen in de regio die hun thuis beschikbaar stellen als inzamelpunt, werken ook allemaal als vrijwilliger. Daarnaast zijn er teamleden die zich incidenteel willen en kunnen inzetten, bijvoorbeeld door het helpen bij een

17


evenement. Tot slot zijn er nog vrijwillige gastgezinnen, die honden in nood bij hen thuis opvangen. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom, evenals donaties. Kim licht toe: “we proberen voortdurend op allerlei manieren geld, voer en snacks in te zamelen om alle dieren van de aangesloten cliënten aan het eten te houden. We zijn heel erg blij met alle soorten voer- en snackdonaties en vooral financiële donaties zijn zeer welkom. Met financiële donaties kun je gericht datgene kopen wat nodig is. Geld kan niet over datum gaan en het neemt geen ruimte in beslag. Maar ieder brokje, koekje of blik voer en iedere gedoneerde euro komt terecht bij een hond of kat in de regio die het nodig heeft. N’Djoy voert nooit over datum. Als we spullen en/of goederen ontvangen die

we niet kunnen gebruiken, dan sluizen we dit door naar diverse andere, betrouwbare organisaties en stichtingen waar we mee samenwerken. We zijn dankbaar met alles wat we krijgen. Ook goederen zoals een (schone) mand, speelgoed of een hondenriem zijn fijn, ook daar is behoefte aan bij de dieren die N’Djoy verzorgt. Wil je meer lezen over wat N’Djoy doet? Kijk dan op de website: https://ndjoy.nl N’Djoy is zeer actief op Facebook en ook via die weg kun je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. https://www.facebook.com/ndjoybrabant/ //////———///////

Het 3-jarig bestaan van N’Djoy wordt gevierd met een jaarlijks terugkerend evenement en dit keer is dat een zwemfestijn voor honden bij Hondenzwemvijver ‘Ut Poeleke’ in Oeffelt. De financiële opbrengst van dit evenement komt geheel ten goede aan de cliënten van N’Djoy met honden en katten. Er vindt een wandeling plaats in de ochtend en een wandeling in de middag en bij iedere wandeling kunnen maximaal 25 honden deelnemen. Alle informatie over het evenement en aanmelden: via de website; https://ndjoy.nl/hondenwandeling-zwemfestijn-2019/

Evenement op 7 april 2019

Themabijeenkomst ‘Autisme bij vrouwen’

nen en vrouwen, diagnostiek en behandeling/begeleiding. Daarnaast vertelt een ervaringsdeskundige over haar persoonlijke ervaringen.

Op dinsdag 2 april 2019 organiseert de Werkgroep Autisme Land van Cuijk en Maasduinen een themabijeenkomst in Oeffelt.

Datum: Dinsdag 2 april 2019 Tijd: 19.30u tot 21.30u (zaal open 19.00u) Locatie: De Kleppenburg, Europlein 4 5441 BK Oeffelt Kosten: Deelname kost €5,-, incl. 2 consumpties

Omdat autisme zich bij vrouwen anders uit dan bij mannen, wordt autisme bij vrouwen vaak niet opgemerkt. Dit leidt ertoe dat vrouwen vaak lang tobben voordat ze weten wat er aan de hand is, met alle gevolgen van dien.

Aanmelden vóór 26 maart via een e- mail naar: samenwerkenautisme@gmail.com o.v.v. uw naam en het aantal personen waarmee u de bijeenkomst bezoekt.

De bijeenkomst is uitsluitend voor mensen met autisme en hun mantelzorgers.

Meer informatie: Centrum Mantelzorg Land van Cuijk tel. 0485846739 / www.mantelzorglvc.nl

Anke van Schooten, GZ psycholoog en programmaleider Autisme GGZ Oost Brabant, gaat in op de verschillen tussen autisme bij man-

G&B ORGANISEERT OPEN VOORJAARSTUIN IN MILL

rhododendrons. Ook beelden die door Loes zijn gemaakt staan her en der in de tuin. G&B Land van Cuijk organiseert dit tuinbezoek voor leden (gratis) en niet-leden (entree 4,00 euro), iedereen is welkom van 14.00 tot 17.00 uur, de koffie is inbegrepen. Wilt u een bezoekje brengen aan deze tuin, geef u dan op per email aan ankeleijdekkers@gmail.com of telefonisch 0485 575970.

Op zondag 14 april staat de poort van de voorjaarstuin van Loes Vermeer open voor bezoekers. De tuin is gelegen aan de Zuidelijk Bergseweg 14 in Mill. In haar tuin van 1200 m2 rondom een oude langgevelboerderij staan de verwilderingsbollen te pronken, samen met de bloesem van de fruitbomen, de bloeiende magnolia’s, azalea’s en

Een nieuwe buur met een andere cultuur

Informatieavond

In het Land van Cuijk wonen tal van verschillende culturen naast elkaar. Grote kans dat jij een buur hebt met een andere cultuur. Of collega, sportmaatje, ouders op het schoolplein. Sociom en BiblioPlus hebben de handen ineengeslagen om jou een kijkje in de keuken van die andere cultuur te geven. Het concept ‘Een nieuwe buur met een andere cultuur’ beleeft op dinsdagavond 2 april haar eerste editie. Deelnemers worden deze eerste avond geïnformeerd over de Syrische cultuur. Na de zomer volgt een tweede editie waarbij een andere cultuur centraal staat. Deelname is gratis.

BiblioPlus en Sociom organiseren deze avond vanuit de behoefte van o.a. taalcoaches en (VoorleesExpress)vrijwilligers om meer te leren over de cultuur van de gezinnen waarbij ze over de vloer komen. Uiteraard zijn ook andere geïnteresseerden welkom. Het wordt een avond waarop informeren centraal staat. Aiham Jabr en Lala Murad, twee ervaren sprekers vanuit Bindkracht10 (voorheen Tandem Welzijn), zullen een interactieve workshop verzorgen.

18

Deelname is gratis, meld je wel even aan via www.biblioplus.nl.

April 2019


Paasworkshops Groei & Bloei 2019

grootte is 12 personen. Dus wees er snel bij. Neem gezellig je familie, collega, vriend of vriendin mee. De koffie/thee met iets lekkers staat klaar. Het zelf gemaakte Paasststuk zal schitteren in jouw huis.

Wanneer? Waar? Door Hoe laat? Kosten? 12, 13 en 20 April 2019 Tuincentrum Olieslagers, 't Zand 18, Boxmeer Groei & Bloei en Tuincentrum Olieslagers Diverse tijdstippen, zie tekst hieronder Leden €27,00 niet-leden €29,50

Vind je het leuk om met collega’s, een vriendengroep of met de buurt aan een besloten workshop deel te nemen, dan bieden wij ook die mogelijkheid. Informatie en aanmelden Bij Roos Gielen, uiterlijk één week voor aanvang van de workshop. E-mail: roos@noorderhaeghe.nl Telefoon: 06-29066968

Bloemschikken is een mooie en leuke activiteit. Op een sfeervolle locatie organiseert Groei & Bloei deze bijeenkomst voor leden en niet leden in samenwerking met tuincentrum Olieslagers. Keuze uit een van de volgende data: Vrijdag 12 april: van 19.00-21.00 uur Zaterdag 13 april: van 10.00-12.00 uur van 13.30-15.30 uur Zaterdag 20 april: van 10.00-12.00 uur

Geïnteresseerden kunnen voor vragen contact opnemen met de secretaris van de KMTP/Groei & Bloei afd. Land v. Cuijk en Limburg Noord. Maria van Elst 0485-315937.

Let op: het aantal deelnemers is beperkt, want de maximale groeps-

Iedereen is nieuwsgierig, ook in de Week van de Lentekriebels

tussen jongens en meisjes, wie je lief vindt, hoe je dat kunt laten merken en hoe je nee kunt zeggen tegen iets dat je niet prettig vindt.

Van 18 t/m 22 maart 2019 vindt op basisscholen in heel Nederland weer de Week van de Lentekriebels plaats. Zo ook in het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant. Tijdens deze projectweek leren kinderen over hun lichaam, relaties, omgaan met social media en weerbaarheid. Rutgers en de GGD organiseren deze projectweek samen. Het thema van deze 14de editie is ‘Ik wil het graag weten – heb je me alles al verteld?’.

Rol van ouders Seksuele opvoeding is in de eerste plaats een taak van ouders, die vinden het soms lastig om hierover met hun kind te beginnen. De meeste ouders vinden het prettig als de school deze onderwerpen ook oppakt. Als kinderen dan met vragen thuiskomen, is dat een mooie gelegenheid om erover door te praten.

Gezonde en veilige ontwikkeling

Nieuw dit jaar: Webinar

Waarom hebben jongens een piemel en meisjes niet? Wat betekent ‘homo’? Wat gebeurt er met mij in de puberteit? Kinderen hebben allerlei vragen over seksualiteit. Ze willen eerlijke informatie, die past bij hun leeftijd. Zo wordt seksualiteit een normaal onderwerp, waar ze gemakkelijk en open over kunnen praten. En zijn ze beter voorbereid op de veranderingen in de puberteit en leren ze nadenken over wat ze wel en niet willen. Dit helpt hen ook later weloverwogen en veilige keuzes te maken in relaties en seksualiteit. Het thema ‘Ik wil het graag weten’ speelt in op de nieuwsgierigheid van kinderen en de vragen die zij hebben over relaties en seksualiteit. Kinderen willen alles weten en ook de zekerheid hebben dat hen alles wordt verteld wat zij moeten weten!

Om ouders te ondersteunen organiseert de GGD dit jaar voor het eerst een webinar. Hierin vertelt een ouder over haar ervaringen en er komt een expert van Rutgers aan het woord. Deze webinar vindt plaats op 13 maart van 19:30-20:00, aanmelden kan via deze link. Over de Week van de Lentekriebels

Vroeg beginnen Zelfbeeld, respectvol met elkaar omgaan en je bewust zijn van je eigen en andermans grenzen zijn onderdeel van relationele en seksuele vorming. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Het is goed om al vanaf groep 1 met relationele en seksuele vorming te starten en lessen te geven in een doorlopende leerlijn. Bij de kleuters gaat het bijvoorbeeld over de verschillen en overeenkomsten

Keppie voor oncologiepatiënten Maasziekenhuis

daarom gratis een Keppie aan. Een Keppie is een zachte, comfortabele slaapmuts die de natuurlijke warmte vasthoudt en de gevoelige hoofdhuid beschermt. Dankzij een donatie van Stichting Roparun kunnen wij onze patiënten hiermee extra ondersteunen.

Je haren verliezen door chemotherapie is een hele vervelende bijwerking van de behandeling van kanker. Het verandert niet alleen je uiterlijk, je verliest ook lichaamswarmte via je hoofd. Patiënten die door de behandeling te maken krijgen met haarverlies bieden we

April 2019

Wat 13 jaar geleden begon met 24 scholen, is uitgegroeid tot een groot succes. Al meer dan 2500 scholen doen mee met de Week van de Lentekriebels. Deze week is bedoeld als stimulans om lessen te geven over relaties en seksualiteit. Scholen, ook basisscholen, zijn sinds 2012 verplicht om hieraan aandacht te besteden. De invulling ervan is vrij. De digitale lesmethode ‘Kriebels in je buik’ hoort bij het lespakket Relaties & Seksualiteit. Dit is een doorlopende leerlijn voor groep 1 tot en met 8 over lichaam en zelfbeeld, voortplanting, relaties en seksuele diversiteit en seksuele weerbaarheid. De GGD Hart voor Brabant ondersteunt scholen, bijvoorbeeld met een training aan leerkrachten of het mede organiseren van een ouderbijeenkomst.

19


BHIC zet alle rooms-katholieke internaten online Hemel of hel: op kostschool in Brabant ‘Op kostschool zitten’, veel Brabantse 55-plussers hebben daar nog herinneringen aan. Ouders stuurden hun kinderen vroeger massaal naar een internaat. Je kreeg daar kost en inwoning. Voor de een was het een straf, voor de ander juist een voorrecht. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft alle rooms-katholieke onderwijsinternaten online in kaart gebracht met foto’s en verhalen, in totaal zo’n 100 stuks. Elke Brabander die op kostschool heeft gezeten, kan hier zijn/haar school terugvinden en herinneringen delen: https://wierookwijwaterenworstenbrood.nl/internaten De meeste Brabantse kostschoolgangers weten het nog goed. Je kreeg een chambrette of een bed op een slaapzaal, uitgerust met een nachtkastje en een eenvoudige linnenkast. Ook een plek om je kruisje en een wijwaterbakje op te hangen. Je moeder nam je van tevoren mee naar de winkel voor een voorraadje kleding: onderbroeken, hemden, handdoeken, een paar zakdoeken en voor de meisjes bandages voor als je ongesteld was. En overal werd je naam (of nummer) in geborduurd. Dan volgde het afscheid van je familie, broers en zussen, want het kon weer even duren voor je elkaar weer zag. Het moment van vertrek was emotioneel: daar ging je dan, met je koffertje gevuld met wat kleding naar de zusters of broeders. Op kostschool zitten Voor katholieke kinderen was kostschool een vanzelfsprekendheid. Vaak moesten kinderen ver fietsen om naar een katholieke school te gaan, dus dan was kostschool een uitkomst. Het scheelde ouders van grote gezinnen ook vaak een hoop drukte thuis. Bovendien was het eigenlijk de enige manier om verder te leren. De meisjes gingen naar de zusters, de jongens naar de broeders of priesters. Onderwijsinternaten waren ontzettend populair. Ze boden onderwijs in

GGD nodigt jongeren uit voor vaccinatie tegen meningokokkenziekte ACWY Met de slogan 'Deel dit niet met je vrienden' nodigen het RIVM en de GGD Hart voor Brabant jongeren uit om de prik tegen meningokokkenziekte ACWY te halen. In het totaal ontvangen zo'n 60.000 jongeren in onze regio een uitnodiging voor de vaccinatie. Vanaf 28 maart 2019 bieden wij de vaccinatie tegen meningokokkenziekte in 12 groepssessies aan. Jongeren ontvangen thuis een brief met een oproepkaart van het RIVM. Jongeren geboren in 2001, 2002 en jongeren geboren tussen 1 januari en 1 mei 2004 nodigt het RIVM in de komende weken uit. In mei en juni ontvangen jongeren geboren in 2003 en 2005 een uitnodiging.

Voor de GGD Hart voor Brabant is dit een van de grootste inentingscampagnes in de afgelopen 10 jaar. Nadat vorig jaar al zo'n 8.100 jongeren van 14 jaar (geboren tussen 1 mei en 31 december 2004) werden uitgenodigd voor een vaccinatie, zijn dit jaar alle andere jongeren geboren tussen januari 2001 en december 2005 aan de beurt om een inenting te halen. Daarnaast vaccineert de GGD Hart voor Brabant in dezelfde periode ook nog ongeveer 5.500 meisjes voor de ‘reguliere’ HPV vaccinatie: de prik tegen baarmoederhalskanker. “De voorbereidingen zijn in volle gang", vertelt projectleider Marjolène van Poppel van de GGD Hart voor Brabant. “Grootschalige inentingscampagnes zijn ons niet onbekend, maar het gaat nu wel om veel meer mensen”. “Alle collega's die mogen vaccineren, helpen mee”, vertelt Marjolène, “maar behalve voor de inenting zelf, hebben we ook mensen nodig voor het klaarmaken van de injecties, de coördinatie van een sessie, het ontvangst en de administratie. Zo gaan wij als GGD’ers sámen de uitdaging aan om jongeren te beschermen tegen de vier typen van de meningokokkenbacterie, en dat doen we graag.” Vaccinatiesessies in Den Bosch, Boxmeer, Tilburg, Oss, Schijndel en Waalwijk

alle soorten en maten, voor alle onderwijstypen en -niveaus en ze waren werkelijk overal te vinden. In de periode 1950-1970, de hoogtijddagen, telde Noord-Brabant er wel bijna honderd. Voor jongeren die bijzondere zorg nodig hadden, waren er daarnaast nog zo’n dertig opvoedingsinternaten zoals weeshuizen, tehuizen voor voogdij- en schipperskinderen en instellingen voor blinden en doven. Deze opvoedingsinternaten staan (nog) niet op de site. Straf of voorrecht? Het is geen geheim dat oud-internen hun kostschoolverblijf heel verschillend waarderen. Voor sommigen was het een baken van rust, anderen kijken er vol afschuw op terug. Velen zullen zich herkennen in de foto’s en verhalen op deze nieuwe themasite, die deel uitmaakt van ‘Wierook, wijwater & worstenbrood’, het rijke roomse leven in Brabant (1900-1970). Maar het BHIC weet ook dat de kostschoolperiode lang niet voor iedereen een feest is geweest. Veel kostschoolkinderen zijn getekend door die periode. Sommigen hebben het gevoel gehad niet te zijn gehoord en gezien, zijn zelfs beschadigd, misbruikt of mishandeld. Anderen vragen zich juist af of ze het thuis eigenlijk wel zoveel leuker hadden gehad, want thuis woonde je vaak geïsoleerd op een boerderij en moest je hard meewerken. Op kostschool kreeg je goed onderwijs, sloot je hechte vriendschappen, kreeg je dansles, waren er filmavonden en al deze ervaringen droegen bij aan een breder wereldbeeld. Ook op kostschool in Brabant gezeten? Kijk dan snel of jouw school erbij staat en vertel ons hoe jij deze tijd hebt ervaren. ’s-Hertogenbosch, 11 maart 2019

bant op zes verschillende plaatsen verspreid door het werkgebied. Jongeren kunnen voor een prik naar Den Bosch, Boxmeer, Tilburg, Oss, Schijndel of Waalwijk. We bezoeken iedere locatie twee keer in twee periodes. De eerste periode is van 28 maart tot 19 april. De tweede periode is van 17 mei tot 28 juni. Het vaccinatierooster van de eerste periode is te vinden op de website van de GGD via: www. ggdhvb.nl/meningokokken. Vaccinaties inhalen Vaccineren tegen infectieziekten is in Nederland niet verplicht. Hierdoor kan het dat je bedoeld of onbedoeld een bepaalde vaccinatie mist. Tot de leeftijd van 18 jaar kan je nog kosteloos vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma krijgen. Jongeren die vorig jaar hun prik tegen meningokokkenziekte ACWY hebben gemist kunnen deze inhalen tijdens deze vaccinatiecampagne. En jonge vrouwen die de vaccinatie tegen baarmoederhalskaker onbedoeld hebben gemist, kunnen deze prik inhalen. Op de dagen dat de GGD vaccineert tegen meningokokkenziekte bieden we ook de prik tegen baarmoederhalskanker aan. Het vaccin tegen baarmoederhalskanker prikken we dan in de andere bovenarm. Meer informatie Wil je meer weten over de vaccinatie Meningokokken ACWY? Op de website www.deelditnietmetjevrienden.nl vind je informatie over de prik en de ziekte. Heb je vragen over waar je in de regio van de GGD Hart voor Brabant terecht kunt voor de prik tegen meningokokkenziekte ACWY? Kijk dan op de website www.ggdhvb.nl/meningokokken. Staat jouw vraag daar niet bij? Voor ouders en jongeren is er vanaf 11 maart een speciaal telefoonnummer: 088 368 65 55. Dit campagnenummer is bereikbaar op werkdagen van 8.30-17.00 uur.

Om alle jongeren in een korte periode een prik tegen meningokokkenziekte ACWY te kunnen geven, vaccineert de GGD Hart voor Bra-

20

April 2019


De 1.000e glasvezelgebruiker in het Land van Cuijk is een feit!

zelnetwerk in de gemeente aan te leggen. Oprichter Eric Vos is trots dat de aanleg soepel en snel verloopt en dat bewoners in het Land van Cuijk nu ook écht gebruik kunnen maken van het netwerk. Kimberley van Steenbergen van SNLR voegt daar aan toe: “Een snelle internetverbinding is tegenwoordig onmisbaar. We zijn blij dat wij dit ook kunnen bieden aan de inwoners van het Land van Cuijk! We zijn druk bezig om tientallen klanten per dag aan te sluiten op dit mooie netwerk”.

Het gaat hard met de aanleg van het glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk. Inmiddels zijn er ruim 5.000 adressen aangesloten op het glasvezelnetwerk. Op 8 maart hebben E-Fiber en provider SNLR in Oploo de 1.000e klant voorzien van diensten over dit nieuwe netwerk.

Glasvezel voor iedereen E-Fiber legt glasvezel aan, niet alleen in de kernen maar ook in de buitengebieden. Iedere aansluiting is geheel kosteloos. Bewoners kunnen daarna zelf bepalen of ze ook daadwerkelijk gebruik willen gaan maken van de aansluiting. Hiervoor dient een abonnement te worden afgesloten bij SNLR of één van de vijf andere providers. Meer informatie over het aanbod van de verschillende providers is te vinden op iedereenglasvezel.nl/keuzehulp.

De 1.000e aansluiting werd op feestelijke wijze gerealiseerd aan de Deurnseweg in Oploo. De familie Verheijen is verheugd om het nieuwe netwerk in gebruik te kunnen nemen: “We wilden dolgraag vrij wonen, helaas hoorde hier ook een internetverbinding van nog geen 10 Mbps bij, nu hebben we een snelheid van 500Mbps. Aangezien niet in heel Nederland het buitengebied wordt aangesloten, voelen we ons zeer bevoorrecht.” aldus meneer Verheijen. E-Fiber heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om het glasve-

Water Natuurlijk luidt noodklok vanwege droogte

boeren mest uit mogen rijden, maar eind maart als de bodem weer tot leven komt en de grondbewerking voor gewassen nodig is.”

Herstel sponswerking Maashorst UDEN – Water Natuurlijk Aa en Maas luidt de noodklok wat betreft de voortdurende droogte in Oost-Brabant. Met name op de hogere zandgronden lijkt de problematiek erger dan 1976. De helft van de putten staat nog steeds in het rood. “We moeten de sponswerking van het landschap van de Peelhorst zo spoedig mogelijk herstellen”, aldus Klaas van der Laan. “En misschien moeten we het gebruik van grote hoeveelheden grondwater beprijzen.” Woordvoerder Klaas van der Laan is heel stellig. “Ten eerste moeten we, vanwege de extremere droogten, het hele jaar door meer gebiedseigen water vasthouden. Verder is het zaak om de wateraanvoer vooral als aanvulling te benutten en niet als basis. Tenslotte moeten we de waterpeilen niet omlaag zetten op 16 februari als

Coloscopiecentrum Maasziekenhuis opnieuw zeer positief beoordeeld Het coloscopiecentrum van het Maasziekenhuis is een van de landelijke centra waar preventief darmonderzoek plaatsvindt. Het ziekenhuis ontving afgelopen maand opnieuw een zeer positieve score bij de jaarlijkse kwaliteitstoets. De coloscopieën in het Maasziekenhuis bereiken doorgaans hoge kwaliteitsscores, de doorlooptijden liggen ruim beter dan de gemiddelde landelijke doorlooptijden. Bevolkingsonderzoek Alle mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar worden opgeroepen voor deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Bij het onderzoek wordt gekeken of er in de ingeleverde ontlasting bloedsporen zitten. Dit kan duiden op de aanwezigheid van darmkanker. Omdat dit met het blote oog niet zichtbaar is, wordt de ontlasting in het laboratorium onderzocht. Als er bloed in de ontlasting wordt gevonden, is vervolgonderzoek noodzakelijk, meestal een coloscopie.

“Dagelijks bestuurslid Ernest de Groot heeft op de Maashorst laten zien dat je de sponswerking van dit deel van de Peelhorst daadwerkelijk deels kunt herstellen. Al het water wat je in de kern vasthoudt voor bos en natuur komt enkele weken later op de flanken de landbouw ten goede. Omdat we de omgeving van enkele voormalige vennen niet direct kunnen vernatten, hebben we de waterhuishouding nu helaas nog maar voor de helft hersteld. De landbouw in de putjes van het landschap laten met hun diepe ontwatering de collega’s eromheen nu verdrogen.”

Maag- Darm- Leverarts L. Epping van het Maasziekenhuis noemt dit onderzoek heel belangrijk. Hij is dan ook blij dat veel inwoners van de regio gebruik maken van deze mogelijkheid tot vroegtijdige opsporing. “Dankzij het bevolkingsonderzoek kan darmkanker eerder worden opgespoord en behandeld. Hoe eerder we er bij zijn, hoe groter de kans op genezing.” Goede kans op genezing Darmkanker wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Het duurt lang voordat de ziekte zich ontwikkelt en klachten geeft. Mensen gaan daardoor vaak pas laat met klachten naar een arts. Dankzij het landelijk bevolkingsonderzoek wordt bij de onderzochte mensen darmkanker eerder opgespoord. Epping: “Door vroege opsporing is er een goede kans op genezing. Bij vroege ontdekking is de behandeling ook minder zwaar. In 2018 werd bij 7 procent van de mensen, die een bevolkingsonderzoek coloscopie in het Maasziekenhuis lieten verrichten, darmkanker ontdekt. En dit bijna altijd in een vroeg stadium met goede kans van genezen. Bij nog eens 30 procent werden vergevorderde poliepen verwijderd omdat deze namelijk kunnen uitgroeien tot darmkanker. Door ze te verwijderen wordt darmkanker voorkomen.”

Hoe eerder, hoe beter

April 2019

21


Water Natuurlijk op de bres voor algemene vissoorten UDEN – Water Natuurlijk Aa en Maas heeft zich afgelopen vrijdag in het Algemeen Bestuur van Waterschap Aa en Maas sterk gemaakt voor het afvangen van alle vissoorten, wanneer beken droogvallen. Voorgesteld was om enkel de kritische soorten (lees zeldzame soorten) af te vangen. “Voor de natuur en de recreant/sportvisser zijn alle vissen van belang”, aldus Gerrit Janssen. Fractievoorzitter Gerrit Janssen van Water Natuurlijk was heel stellig. Ten eerste geldt er wettelijk een algemene zorgplicht voor alle soorten planten en dieren, dus ook voor alle vissen. Verder is het ondoenlijk (en onvisselijk) om tijdens het afvangen driekwart van de vis terug in de modder te gooien. Tenslotte moeten we evt.

Julia Goets nieuwe jeugdbestuurder van Aa en Maas Julia Goets uit Reek is per 1 januari 2019 de vertegenwoordiger van Aa en Maas in het nationaal Jeugdwaterschap. Vandaag is ze officieel voorgesteld aan het algemeen bestuur van het waterschap. Het jeugdwaterschap, www.jeugdwaterschap.nl , is een initiatief van de gezamenlijke waterschappen om jongeren in Nederland te betrekken bij waterbeheer in eigen land. Julia is 15 en zit in het 3de jaar van het Udens College in Uden. Zij volgt Belle Holthuis op. Dijkgraaf Lambert Verheijen heeft met grote bossen bloemen Julia welkom geheten en Belle bedankt voor haar inspanningen voor het waterschap.

Leuk en leerzaam Waarom wilde Julia jeugdbestuurder worden van het waterschap? ‘Toen ik de advertentie zag, heb ik meteen gesolliciteerd’, vertelt Julia. ‘Ik vind het leuk om jongeren te vertellen wat waterschap allemaal doet. Ook vind ik het een leuke uitdaging om mee te denken hoe we jongeren kunnen bereiken en hoe we ze bewust kunnen maken van hoe belangrijk schoon en veilig water is.’ Ze heeft ook al een idee hoe ze dat wil doen. ‘Er is een nieuwe waterschapsgame

Bibliotheek biedt weer hulp bij belastingzaken In de maanden maart en april kan iedereen weer bij de bibliotheken van BiblioPlus terecht voor hulp bij belastingzaken. Wie de belastingaangifte of een aanvraag wil doen, kan hiervoor gebruikmaken van de gratis faciliteiten in de Bibliotheken Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave, Mill en Sint Anthonis. Er zijn computers beschikbaar om zelfstandig aan de slag te gaan en het printen van de aangifte is ook gratis. Bibliotheekmedewerkers kunnen algemene hulp verlenen bij problemen, bijvoorbeeld als de computer niet goed werkt. Voor specifieke hulp bij de aangifte of aanvraag kan men terecht bij het belastingspreekuur. Gratis spreekuren in de Bibliotheek In de aangifteperiode organiseert de BiblioPlus samen met de sociale raadsvrouwen van Sociom en de vrijwilligers van KBO Heijen en Het Vogelasiel in Bergen spreekuren over de aangifte inkomstenbelasting 2018 en online toeslagen. Tijdens de spreekuren beant-

dode vis toch ruimen als dit nodig is vanuit de optiek van het voorkomen van botulisme.

Groen-Blauwe Handdruk Het IVN Bakel Milheeze De Rips heeft in de persoon van Hans van Berlo onlangs nog een groen-blauwe handdruk gekregen vanuit de regiocommissie Boven-Aa voor het redden van vissen afgelopen zomer. Water Natuurlijk Aa en Maas pleitte afgelopen vrijdag voor een pro-actieve aanpak wat betreft het faciliteren van IVN en KNNV afdelingen en van sportvisverenigingen, b.v. via materialen, ontheffingen en/of vergunningen en vervangende waterlopen. Aa en Maas gaat dit nu bekijken.

en ik heb al geleerd hoe je de game kunt spelen. Binnenkort geef ik een gastles op een school en dan ga ik met de leerlingen de game spelen. Zo leren ze heel veel over het waterschap en wat dat allemaal doet.’

Voor Julia is het haar eerste bestuursfunctie: ‘De ervaring als jeugdbestuurder lijkt mij heel speciaal en leerzaam. Ik hoop dat het een heel leuke en leerzame periode wordt.’ In haar vrije tijd spreekt Julia graag af met vriendinnen en ze danst en fotografeert. Afscheid van oud-jeugdbestuurder Belle Holthuis Twee jaar heeft Belle zich met veel enthousiasme ingezet voor Aa en Maas en het landelijk jeugdwaterschap. De excursie met haar scheikundeklas naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Aarle – Rixtel is haar het meest bijgebleven. Ze vond het heel speciaal om mensen uit haar directe omgeving te informeren over het werk van het waterschap. ‘Ik hoop dat Julia net als ik straks kan terugkijken op een periode vol nieuwe ervaringen, plekken, mensen en kennis. Ik heb de afgelopen twee jaar heel veel geleerd en veel plezier gehad’, vertelt Belle. ‘Ik wens Julia veel succes en plezier!’

woordt een deskundige vragen. Deze service is gratis maar aanmelden is noodzakelijk. Dit telefonisch of in de Bibliotheek. Hulp bij aangifte en computerfaciliteiten zijn voor iedereen beschikbaar, ook voor wie geen lid is van de Bibliotheek. Kijk voor meer informatie en alle data op www.biblioplus.nl/belastinghulp Cursussen computergebruik, internet en digitale overheid Voor wie extra hulp wil bij het leren werken met de digitale overheid, organiseert BiblioPlus de cursus Digisterker. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld: een DigiD aanvragen en gebruiken, informatie zoeken op overheidswebsites zoals Mijn toeslagen en Mijn Overheid. Voor alle mensen die moeite hebben om hun weg te vinden op de computer en internet biedt de Bibliotheek de cursus Klik&Tik. Je leert de basisvaardigheden: de computer opstarten, typen en een e-mail versturen. Vervolgens via internet informatie opzoeken, iets kopen of een reis boeken. Ook leer je om te gaan met sociale media zoals Facebook, Skype en WhatsApp.

22

April 2019


GGD naar Reitseplein in Tilburg

We waarderen het zeer dat de gemeente Tilburg, samen met ons, heeft onderzocht wat er mogelijk is in ons huidige pand aan de Ringbaan West. Thijs van Kessel, wethouder van de gemeente Oss en portefeuillehouder bedrijfsvoering van het dagelijks bestuur van de GGD, heeft ook waardering voor de inzet van de gemeente om de GGD voor haar gebouw te behouden. Maar, zegt hij: “De inhoudelijke en financiële aspecten gaven de doorslag en leidden in het bestuur tot een voorkeur voor verhuizen naar het Reitseplein. Vandaar ook onze steun voor dit besluit.”

De GGD Hart voor Brabant verhuist in 2020 naar het Reitseplein in Tilburg. Daar kunnen we een modern gezondheidsplein inrichten voor onze inwoners. Na een lang en prettig verblijf in het mooie pand aan de Ringbaan West kiezen we nu voor de mogelijkheden die we zien aan het Reitseplein. Meer open ruimtes nodig We hebben lang en naar tevredenheid ons werk kunnen doen aan de Ringbaan West. Inmiddels is onze werkwijze echter sterk veranderd. We krijgen steeds meer behoefte aan grotere open ruimtes, waar we een gezondheidsplein kunnen inrichten. Maar ook aan overleg- en ontmoetingsruimtes waar we kunnen samenwerken met onze professionele partners. En ruimte waar onze medewerkers in een open structuur met elkaar kunnen samenwerken.

Inwoners gezonde kansen bieden De inwoners van de regio kunnen blijven rekenen op de dienstverlening van onze professionals. We blijven ons met veel enthousiasme en betrokkenheid inzetten. We gaan de dienstverlening verder verbeteren samen met onze partners in de regio en de stad Tilburg. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld Integrale Vroeghulp en de coöperatie Toegang Tilburg. Wij zijn trots op Tilburg, dat wij een bijdrage mogen leveren aan een stad waar je gezond en gelukkig kunt zijn. Een gezonde basis voor iedereen!

Het pand aan de Ringbaan West heeft een kloosterstructuur met gangen en kamers en is daardoor minder geschikt voor onze huidige wensen. We hebben samen met de gemeente Tilburg gekeken of het pand geschikt te maken is. Met enkele ingrijpende verbouwingen is dit deels te realiseren, maar ook na deze verbouwing is het nog niet optimaal voor ons werkconcept. Reitseplein biedt mogelijkheden Het pand aan het Reitseplein biedt ons de mogelijkheid om het naar eigen inzicht en wensen aan te passen. Zowel de inrichting als de afwerking laten we straks aansluiten op onze toekomstplannen. Een extra argument in het voordeel van het Reitseplein is dat het financieel voordeliger is. Fijne samenwerking met gemeente

Cliëntenraad Maasziekenhuis zoekt nieuwe leden

Doel

van 15.30 tot 17.30 uur) en zes keer per jaar is er overleg met de Raad van Bestuur. Verder is er regelmatig overleg met de cliëntenraden van Thuiszorg Pantein en Zorgcentra Pantein. Ook participeren leden van de CR in diverse commissies en of werkgroepen. Samenstelling

De Cliëntenraad is er voor de algemene belangen van de huidige cliënten met hun familie, maar ook voor alle potentiële klanten in het verzorgingsgebied, voor hun familie en voor de bezoekers van het Maasziekenhuis. De Cliëntenraad behartigt als ‘pro-actief meedenker’ deze belangen en adviseert over een breed scala aan onderwerpen die de kwaliteitsbeleving van patiënten beïnvloeden zoals:

De Cliëntenraad bestaat uit zeven personen. Elk lid met zijn/haar kwaliteit of specialisme. Voor de nieuwe leden zijn affiniteit met financiën of medische achtergrond een pré. Voorzitter Jo Jansen: “De Cliëntenraad is een hele actieve club vrijwilligers. Het werk in de Cliëntenraad is boeiend, uitdagend en draagt bij aan kwalitatief hoogwaardige en goed aansluitende patiëntenzorg.”

·

de kwaliteit van de zorg

Informatie / solliciteren

·

voeding

·

hygiëne

Voor nadere informatie kunt u kijken op de website van het Maasziekenhuis (www.maasziekenhuispantein.nl – links boven onder kopje PATIËNT vindt u Cliëntenraad).

·

patiëntveiligheid

Door het aflopen van de zittingstermijn van twee van zijn leden is de Cliëntenraad van Maasziekenhuis Pantein op zoek naar twee nieuwe enthousiaste leden.

Belangstellenden kunnen ook informatie inwinnen bij Jo Jansen, voorzitter Cliëntenraad,

· patiënten participatie Werkzaamheden De Cliëntenraad is een serieuze gesprekspartner voor de Raad van Bestuur en andere zorgmedewerkers binnen het ziekenhuis. De raad vergadert twaalf keer per jaar (op maandagen

April 2019

23

telefoon 0485-573179. Uw sollicitatie kunt u mailen naar de secretaresse van de Cliëntenraad, mevrouw A. Hubers: a.hubers@pantein. nl

Profile for Dorps-Courant

Dorps-Courant Beers April 2019 - nr. 244  

Dorpskrant van het dorp Beers gemeente Cuijk

Dorps-Courant Beers April 2019 - nr. 244  

Dorpskrant van het dorp Beers gemeente Cuijk

Advertisement