Dordrecht 800 jaar stad

Page 1

DORDRECHT 800 JAAR STAD

2020

2021

2022


We hadden zoveel plannen om eens goed uit te pakken met het vieren van 800 jaar stadsrechten. Helaas heeft de coronapandemie flink wat roet in het eten gegooid. Ook een jaar uitstel bleek niet zo maar mogelijk. Maar de laatste 801 jaar hebben wij Dordtenaren bewezen dat we niet zomaar uit het veld zijn te slaan. Gelukkig zijn er ook veel activiteiten, soms in aangepast vorm, doorgegaan.

jaar

Een stad die ouder is dan 800 jaar heeft veel meegemaakt. De geschiedenis heeft het eiland en ook de stad gevormd. Niet alles, maar veel is bewaard gebleven. Zo kunnen wij en onze bezoekers genieten van al die duizenden monumenten en van al het groen op ons eiland. Het water speelt altijd een prominente rol. De Sint Elisabethsvloed van 1421 heeft een groot effect gehad op het Eiland van Dordrecht. Maar ook de grote stadsbrand op 28 juni 1457 heeft diepe sporen achtergelaten. Een groot deel van de stad ging in vlammen op. Het vuur legde zo’n 600 huizen in de as. En toch hebben we bij onderzoek bouwsporen gevonden van 3 huizen die nog van voor de brand dateren Een oude stad brengt een lange geschiedenis met zich mee en daar wilden we met de viering van 800 jaar stad bij stil staan. Van een groots stadsfeest is het niet gekomen. Maar wat waren er veel initiatieven! Voor ieder wat wils. We hebben meer dan 100 initiatieven gesubsidieerd. Niet alles kon doorgaan maar een deel gelukkig wel. Sommige onderdelen zijn een jaar later uitgevoerd, andere in een aangepaste vorm. Hoogtepunt is natuurlijk de grote jubileumtentoonstelling In het licht van Cuyp in het Dordrechts Museum. Maar we hadden ook mooie onderwijs- en kinderactiviteiten die net als (kleine) activiteiten in de wijken door konden gaan. Ik denk ook aan de beeldententoonstelling 800 jaar Stad in Beeld in het Merwesteinpark, de muurschilderingen Grachtwacht en Gravenhorst, de lichtjesvaartocht van Plan Tij, de Silver Talent Show, Dat klinkt als een klok bij de Grote Kerk, Dordrecht over 100 jaar in Pictura. Wandelingen, documentaires en films.

Bouwen wij aan een mooier

DORDRECHT WWW.KRIJGSMANBOUW.NL

De geplande Schapenkoppenfeesten, één van de grootse evenementen, konden niet doorgaan. Maar in 2021 hebben we wel de Dordtse Feesten gehad, onder andere op een bijzondere plek aan het Wantij. Met bijdragen van onder meer Big Rivers Festival en Bibelot. Een evenement dat meteen de schitterende mogelijkheden van het Wantij als decor liet zien. Maar er was ook een kleurrijke Dordt Pride. De Sura Cantate, een nieuwe compositie voor koor en orkest over de stichtster van de Grote Kerk kon met anderhalf jaar vertraging de wereldpremière beleven. Stadsopera MARIA keizerin van Dordt, een productie van Muziektheater Hollands Diep, heeft niet plaatsgevonden. Het muziektheater heeft gelukkig wel Maria, de roadshow op vele locaties in de stad kunnen opvoeren. In gezamenlijk overleg is besloten om de stadsopera alsnog in 2022 uit te voeren. Iets om naar uit te kijken! En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Ik wil graag mijn dank en waardering uitspreken aan iedereen die heeft meegedacht of heeft meegewerkt aan de activiteiten. Wat mij betreft tekenend voor hoe wij Dordtenaren er met elkaar iets leuks van weten te maken en trots zijn op onze stad.

Wouter Kolff. 3


3 6 8 9

T. Nijhoff Schildersbedrijf feliciteert Dordrecht met 800+ jaar stadsrechten!

Al 25 jaar werken wij aan het onderhoud én de uitstraling van de oudste stad van Holland. Dank dat wij hieraan ons steentje mogen bijdragen!

T. Nijhoff Schildersbedrijf Latourpad 2 3311 KM Dordrecht www.nijhoff-schilders.nl

11 EDUCATIEZOLDER MOLEN KYCK OVER DEN DYCK 12 AUDIOTOUR DE BOMEN VAN DORDT 12 GEVELKUNSTWERK DE GRACHTWACHT 12 KINDERKANT JONG078 12 800-SCHAPENVLOGS 13 MUURSCHILDERING GRAVENHORST 13 FESTIVAL DOCHTERS VAN DORDRECHT 13 SMOOK, DE SMAECK VAN DORDT 1220 14

MAART 17 BEELDENROUTE PARK MERWESTEIN

WIJ FELICITEREN DORDRECHT MET 800+ JAAR STADSRECHTEN! Bezoekadres Snelliusstraat 10 3316 GV Dordrecht

Detacheren & begeleid werken

drechtwerk.nl 078 - 652 59 11 info@drechtwerk.nl

APRIL 17 HET KLEURFEEST MEI 18 HBO KIDS COLLEGES 18 DOCUMENTAIRESERIE 75 JAAR VRIJHEID 18 STREETSTORIES 19 PODCASTS HET BEWOONDE EILAND JUNI 19 FAST FORWARD, DORDRECHT OVER 100 JAAR 19 THEATER VOOR KETI KOTI 20 BACH & BEATS BIJ THE VOYAGER 20 DOCUMENTAIRE DORDRECHT DOOR DE JAREN HEEN JULI 21 ROADSHOW 21 FOTOWORKSHOPS EN WEDSTRIJD 21 DIEREN VAN DORDT

AUGUSTUS 23 BUURTBARBECUE BUURSAAM = DUURZAAM 23 DOOR DE OGEN VAN EEN AUGUSTIJNER MONNIK 25 SEPTEMBER 27 VLOOT DOOR DORDT 27 BUURTFEEST ADRIAAN VAN BLEIJENBURGHSTRAAT 28 FEEST HUMANISTISCH VERBOND 28 DE VERBORGEN PAREL 29 THEATERVOORSTELLING BEZOEK DE BLEIJENHOEK 29 LICHTJESVAARTOCHT EN DRIJFIN BIOSCOOP PLAN TIJ 29 WILLIE BATENBURG DE MUSICAL 30 WANDELTOCHT 30 HET WARE VERHAAL 31 DORDT VERBEELDT 31 BURENDAG LAND VAN VALK OKTOBER 32 DAT KLINKT ALS EEN KLOK 32 SACRED SONGS DORDRECHT 33 TOPPIE FISSA 33 SILVER TALENT SHOW NOVEMBER 34 JUBILEUMCONCERT MERWE’S ORATORIUM 34 KRAAK DE CODE VAN DE KIST 35 DORDRECHT 5D EEN TIJDREIS DOOR DE 17E EEUW 35 THEATERVOORSTELLING BIJ ONS IN DORDRECHT 35 BOBBY KINGHE IN DE WIJK

36 STADSOPERA MARIA KEIZERIN VAN DORDT 37 VERBINDINGSCONCERT DIE SCHOPFUNG 37 TOUR HISTORISCH LAND VAN VALK 37 ICONOCLASH ONZE VERHALEN / DORDTSE HELDEN 38

ordrecht Alles ovesrtDad: 800 jaar recht800.nl www.dord

5


Wie jarig is trakteert. Helemaal als het gaat om de viering van een 800e verjaardag. De opzet: een wijkgericht breed programma voor en door Dordtenaren. Projectleider 800 jaar stad Rick Naaktgeboren kijkt vol trots terug op alle activiteiten en de veerkracht van de Dordtse initiatiefnemers. “We zijn uitgegaan van de kracht van de stad. Dat is waanzinnig goed gelukt.”

De ervaren projectleider (en Opgavemanager Levendige Binnenstad) is vanaf het eerste uur betrokken bij het idee en de organisatie. Hij was bij de eerste brede oproep naar de stad, in Kunstmin waar ruim 200 vertegenwoordigers van organisaties waren, om initiatieven in te dienen. De grote stroom ideeën voor grote of kleine activiteiten die vervolgens op gang kwam. De ruim honderd initiatieven die gehonoreerd werden. Het openingsfeest, ook in Kunstmin, in januari 2020. En toen gooide corona roet in het eten.

“Vanaf dat moment begon het

schakelen met de indieners van de plannen. Wat kan er nog in 2020? Al snel kwamen we tot de conclusie dat we 800 jaar Dordrecht, net als het EK voetbal, een jaar op moesten schuiven. Op deze manier konden in 2021 toch nog veel activiteiten plaats vinden, soms in aangepaste vorm en steeds rekening houdend met de op dat moment geldende criteria. De grootste apotheose: de Dordtse Feesten met Back to the Rivers.”

“Als we het opnieuw zouden organiseren, zouden we het weer op deze manier doen.

De gemeentebesturen van Amsterdam en Gouda zijn al langs geweest om te kijken hoe we dit hier hebben opgepakt. Ook zij zijn gecharmeerd van onze eigentijdse lokale invulling van 800 jaar Dordrecht. Grote uitzondering op die lokale invulling is natuurlijk de expositie ‘In het licht van Cuyp’ in het Dordrechts Museum. Deze unieke tentoonstelling van Dordts bekendste schilder, met werken afkomstig uit de hele wereld, heeft zelfs internationale allure.”

“Een bijzondere stad viert een bijzondere verjaardag. Dit was

het uitgangspunt voor alle activiteiten en initiatieven. Eén van die bijzondere invullingen is het project ‘De verborgen parels van Dordrecht’ van Stichting Buitenwacht/Platform tegen Armoede. Zij portretteerden samen met Via Cultura bijzondere burgers. De samenwerking tussen verschillende organisaties zag je veel bij de viering van Dordrecht 800. Die verbinding, saamhorigheid en de inzet van heel veel vrijwilligers en alle andere betrokken Dordtenaren was en is geweldig. We kunnen terugkijken op een mooie 800e verjaardag van een bijzondere stad met net zulke bijzondere inwoners.”

7


PARAPLU 19.99 14.99 Voor de viering van Dordrecht 800 jaar stad is er een speciale productlijn opgezet met unieke producten in Dordtse stijl. Leuk voor jezelf als collectors item, als bijzonder cadeau of persoonlijk relatiegeschenk. Er is een leuk assortiment beschikbaar. Denk aan een verjaardagskalender, paraplu, koffiebeker, notitieboekjes en nog veel meer. Een aantal artikelen uit het assortiment zijn momenteel extra leuk geprijsd!

VERJAARDAGSKALENDER

SERVETTEN

9.99

3 PAKJES

9.99 7.99

VOUWTAS 8.99 6.99

3,75

LOSSE PRIJS

3.50 2.50

BRILLENKOKER DIVERSE MODELLEN

9.99 7.99

KOELKASTMAGNEET

DIVERSE MODELLEN

4.99 3.99

NOTITIEBOEK DIVERSE MODELLEN

DIENBLAD

4.99

SCHRIFT

2 STUKS

LOSSE PRIJS

2,99

KOFFIE / THEE BEKER

9.99 7.99

De artikelen zijn verkrijgbaar bij de VVV aan de Spuiboulevard 99 in Dordrecht of via

www.indordrecht.nl/vvv-webshop

BELUISTER DE CU PO DCAST EN VERHALEN vanYP‘Het bewoonde eiland’ vi a de website.

DIVERSE MODELLEN 20 STUKS IN PAKJE

7.99 5.99

www.hetbew oondeeiland.n l

De langverwachte tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp’ is in meerdere opzichten uniek en nog tot en met 8 mei 2022 te bewonderen in het Dordrechts Museum. Voor het eerst kwamen zoveel schilderijen van Aelbert Cuyp, de beroemdste schilder van Dordrecht samen. Sommige zijn zelfs voor het eerst te zien in Nederland. De combinatie met werken van de Engelse kunstenaars Turner, Gainsborough en Constable, waarvoor Cuyp een belangrijke inspiratiebron was, maakt van de expositie een buitenkans. “Wie Cuyp wil leren kennen, moet komen kijken”, aldus conservator Sander Paarlberg.

De werken zijn onder andere vanuit Duitsland, de Verenigde Staten, Ierland, Hongarije, maar vooral vanuit Engeland gekomen. De schilderijen kwamen na al die tijd tijdelijk terug naar de plaats waar ze gemaakt zijn. Er zitten topstukken bij uit de collectie van niemand minder dan de Britse Queen Elizabeth, Buckingham Palance in Londen en Woburn Abbey.

“Deze tentoonstelling is een hele mooie kans om zoveel topstukken van Cuyp bij elkaar te zien. De kwaliteit is zo hoog, iedere Dordtenaar mag trots

zijn op deze beroemdste zoon van de stad. 'In het licht van Cuyp' laat bovendien zien hoe groot de invloed van de Dordtse schilder is geweest op latere internationale kunstenaars. Het is een happening waar je geweest moet zijn.” Tickets zijn alleen online via de website te bestellen, ook voor de aangepaste openingstijden kun je hier terecht. In de catalogus die bij de tentoonstelling hoort, vind je uitgebreide achtergrondinformatie. Dordrechts Museum Museumstraat 40

www.dordrechtsmuseum.nl

PODCAST In het kader van Dordrecht 800 zijn er een aantal podcastwandelingen ‘Het Bewoonde Eiland’ gemaakt. De Dordtse columnist Kees Thies wandelt met conservator Sander Paarlberg door Dordrecht langs de belangrijke plekken uit het leven van Aelbert Cuyp. Paarlberg vertelt in geuren en kleuren over het leven van de 17e eeuwse schilder Aelbert Cuyp, diens liefde voor Dordrecht, carrière als schilder, maar ook zeker over de invloed die hij enkele eeuwen later had op schilders als Gainsborough, Constable en Turner. Samen lopen ze vanaf het Dordrechts Museum, via onder andere de Augustijnenkerk, het woonhuis van Cuyp aan de Nieuwbrug, naar zijn Cuyp’s geboortehuis aan de Nieuwe Haven. De podcast is leuk om zo te beluisteren maar je kunt natuurlijk ook met de beide heren meewandelen. Op de website van Het Bewoonde Eiland en het Dordrechts Museum staat een link naar de podcast en voor de wandelaars een link naar de route via Google Maps. 9


THE i4 RESERVEER NU JE PROEFRIT BIJ BMW DUBBELSTEYN

EN BEZOEK BRENG EENUSCEATIEZOLDER IN AAN DE ED ! nl DE MOLEN ordrecht. len-d www.mo

In 2020 vierde Dordrecht 800 jaar stadsrechten met op de planning een vol programma aan activiteiten. De corona-crisis zorgde er helaas voor dat een hoop activiteiten geen doorgang konden vinden. In dit magazine geven we je graag een overzicht van alle events die hebben plaats gevonden in 2020, 2021 en die nog plaats gaan vinden in 2022. Op de volgende pagina’s geven we een overzicht van wat er heeft plaatsgevonden in 2020. Een aantal dingen zijn nog te bezoeken zoals de educatiezolder in de molen Kyck over den Dyck, te beluisteren zoals de audiotour De Bomen van Dordt, te bekijken zoals de schapenvlogs en de films Dochters van Dordrecht of wandel eens langs gevelkunstwerk de Grachtwacht en muurschildering Gravenhorst. Gelukkig konden er toch nog veel activiteiten plaatsvinden in 2021 en ook in 2022 staan er nog een aantal op de planning. Daarover kun je meer lezen verderop in dit magazine.

TOT

590 KM ACTIERADIUS

VANAFPRIJS

€ 60.697,ÓF € 819,- P/M

TENTOONSTELLING De speciale 800 jaar stad zeilen voor de wieken van de Kyck over den Dyck zijn weinig gebruikt. De molen stond sinds eind 2020 lange tijd stil omdat er scheurtjes in de wieken werden ontdekt. Maar gelukkig is daar de educatiezolder nog. De vierde zolder van de enige overgebleven Dordtse molen (er waren er in het verleden 120) is in de loop van 2020 getransformeerd tot educatiezolder. Een grote maquette laat de Dordtse molengeschiedenis zien. Daarnaast zijn er miniatuurmolens, tekeningen van de oude Dordtse molens en gebruikte zogenaamde handmaalstenen, waar bezoekers zelf graan mee kunnen malen. De reacties zijn alleen maar positief, vertelt bestuurslid Harry Eskes. “En er zit nog veel meer in. Het komende jaar willen we de educatiezolder en leskist goed integreren voor scholen en ons rondleidingen- en verhuurprogramma uitbreiden zodat we nog meer mensen bereiken.” De molen kun je op zaterdagen beklimmen; de molenwinkel is op woensdagmiddag en zaterdag open. Zowel kinderen als volwassenen zijn positief verrast als ze binnenstappen bij de educatiezolder.

DUBBELSTEYN | DORDRECHT & NUMANSDORP | WWW.DUBBELSTEYN.NL

molen-dordrecht.nl 11


WANDEL EENS LANGS HET MOOIE GEVELKUNSTWERK DE GRACHTWACHT!

KJE BIJ DE NEEM EENS EENUUKRIJSCHILDERING BIJZONDERE M ! GRAVENHORST

KUNST Sinds het voorjaar van 2020 prijkt een levensgrote muurschildering op de zijgevel van wooncomplex De Gravenhorst in Dubbeldam. Op de afbeelding zijn twee kinderen te zien die een inkijkje krijgen naar het verleden. Dit is een foto van honderd jaar oud van ongeveer de huidige locatie van het wooncomplex. De bijzondere muurschildering van Inge Modderkolk maakt niet alleen het pand een stuk fraaier en herkenbaarder, het zorgt ook voor verbinding in de wijk. En dat is precies wat het bestuur van De Gravenhorst voor ogen had, vertelt bestuurslid Marianne Hezemans enthousiast. “Zo zijn de twee kinderen op de schildering afkomstig van de nabijgelegen Beatrixschool en heeft een ruime delegatie van omwonenden en bewoners een stem gehad in de keuze voor het ontwerp.”

KUNST

PODCAST Dordrecht bestaat 800 jaar, maar waar staat de oudste boom van Dordrecht? Is er een boom die alles zag? En welke boom stal de harten van de buurtbewoners? Cox Janssens, Elianne Meijer en Joost Wilgenhof gingen op onderzoek uit en maakten negen podcasts over bijzondere bomen waar Dordtenaren een speciale band mee hebben. Initiatiefnemer Cox kijkt met veel plezier terug op het project. “Bomen leven en inspireren. Dat hoor je terug in de verhalen.” De Bomen van Dordt maken deel uit van de stadswandeling ‘Langs monumentale bomen in Dordrecht’. De verhalen zijn ook te beluisteren via de website. Iedere boom is anders, ieder verhaal is anders. bastdebomenpodcast.nl

BELUISTER DE PODCASTS DE BOMEN VAN DORDT OP DE WEBSITE! .nl ast www.bastdebomenpodc

De Grachtwacht, het buitenschilderij op de gevel van de achtertuin in de Grotekerksbuurt van Bill Hermsen trekt volop de aandacht van voorbijgangers. Vanaf de Lombardbrug is het kunstwerk met de vijf bekende Dordtenaren Johan en Cornelis de Witt, Ary Scheffer, Aelbert Cuyp en Ferdinand Bol goed zichtbaar. Dagelijks staan mensen te kijken en maken foto’s. Het resultaat heeft alle verwachtingen van de kunsthandelaar overtroffen. “Het is echt prachtig. Bovendien krijg ik alleen maar positieve reacties. Iedereen vindt het mooi.” Samen met de Dordtse kunstenaars Frans Kromeich en Rob van Kooten kwam Bill Hermsen tot het ontwerp. Johan en Cornelis de Witt moesten sowieso een plekje krijgen. Zij zijn opgegroeid in de Grotekerksbuurt. Mensen mailen, bellen of komen langs om te zeggen hoe mooi ze het vinden.

Dordrecht bestond 800 jaar. Voor 2020 was een grootse viering gepland met veel verschillende initiatieven. Maar of deze gebeurtenissen ook helemaal op het netvlies stonden bij kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar? Jazeker. Daar heeft Linda te Veldhuis, oprichter en redacteur bij Kinderkrant Jong078, voor gezorgd. Ze schreef acht artikelen over diverse evenementen die tijdens Dordrecht 800 plaatsvonden. Zo ging ze met een schoolklas met de Stadsomroepster op pad in de binnenstad, was ze bij de kinderactiviteiten op de dag dat een nieuwe kerkklok voor de Grote Kerk gegoten werd, schreef ze over het speciale stickeralbum van Dordrecht 800 en bezocht ze een college van HBO Kids. Kinderkrant Jong078 wordt maandelijks verspreid bij iedere basisschool in Dordrecht. Wat ik graag wilde, 800 jaar Dordrecht meer laten leven bij kinderen, is zeker gelukt. @kinderkrantdrechtsteden @kinderkrantdrechtsteden jong078.nl

VLOG Wat heeft Dordrecht zoal te bieden? Veel, heel veel. Hanneke Schalkoort en Pleun Punt besloten in heel 2020 in een wekelijkse vlog een beeld te geven van de vele activiteiten. De presentatie gaven ze uit handen aan de twee poppen Alfrida van Ravenstein en Jaap Schaap. De 800-schapenvlog werd een wekelijkse zoektocht naar 800 schapen waarbij de twee op de meest uiteenlopende plekken in Dordrecht kwamen. Pleun Punt kijkt met ontzettend veel plezier en voldoening terug op het project. “Het was een hele mooie ervaring waarbij we veel leuke mensen hebben ontmoet.” Voor wie ze gemist heeft, de vlogs zijn alle 55 terug te kijken via YouTube en Facebook. Een groep trouwe kijkers zat iedere zaterdagmiddag klaar voor een nieuw avontuur van Alfrida van Ravenstein en Jaap Schaap. @800schapen @800schapen

12

JEUGD

BEKIJK DE SCHAPENVLOGS OP YOUTUBE EN FACEBOOK!

VOOR MEER INFORMAT HE T BESTELLEN VAN HET BOIE, EK EN BEKIJKEN VAN FILMS KU TERECHT OP DE WEBSITE!N JE www.doch

tersvandordrecht .nl

We wilden een herkenbare, vriendelijkere uitstraling van het gebouw. Dat is absoluut gelukt.

CULTUUR Op 8 maart organiseerde het “Platform Vrouwen Kunnen Alles” de feestelijke afsluiting van het project ‘Dochters van Dordrecht’. In de Trinitatuskapel stond op deze bijzondere Internationale Vrouwendag een festival op het programma rond de 117 vrouwen die aangemeld waren bij het platform. Bijzondere en markante Dordtse vrouwen vanaf 1220 tot nu. Coördinator Jacqueline van den Bergh kijkt terug op een geslaagde middag waar veel belangstelling voor was. De Trinitatuskapel zat bomvol. “Het was ook echt een heel afwisselend programma. Saskia Lensink presenteerde haar boek over vrouwen die ergens tussen de twaalfde eeuw en heden in Dordrecht leefden. Er was middeleeuwse muziek van Hollands Diep en de film ‘Van Oerdochter naar Dochters van Nu’, gemaakt door RTV Dordrecht, ging in première.” Het was bijzonder dat veel van de dochters die nog leven of hun nabestaanden ook aanwezig waren op het festival. @dochtersvandordrecht @dochtersvandordrecht dochtersvandordrecht.nl

PROEVERIJ Speciaal voor 800 jaar Dordrecht heeft Stadsbrouwerij Dordrecht Schapenkopje SMOOK gebrouwen. De brouwmeester heeft zich een voorstelling gemaakt van hoe het hopbier 800 jaar geleden geweest moet zijn. In een tijd met industrie, getaande zeilen, vers gezaagd hout, maar ook van vuurtjes op straat en gerookt spek. De karakteristieke smaak van rook moest sowieso terugkomen in het recept voor dit speciale bier. Dat is gelukt, vertelt voorzitter Lita Harpe van de Stadsbrouwerij trots. “Na een periode van een recept samenstellen, proeven, bijschaven en weer proeven was SMOOK heel 2020 en nog een tijdje in 2021 te proeven tijdens onze rondleidingen en het was te koop bij onze afnemers. Ondanks dat grote evenementen zoals o.a. Dordt in Stoom in 2020 niet doorgingen, hebben we alles verkocht.” De rokerige smaak combineerde prima met een gezellige barbecue. @stadsbrouwerijdordrecht stadsbrouwerijdordrecht.nl 13


eerste hun stem uitbrengen in de Staten van Holland. In de perioden die volgen beleeft Dordrecht een ongekende bloei. De stad is strategisch gelegen en is een belangrijke handelsplaats. In 1299 krijgt Dordrecht zelfs stapelrecht en ontwikkelt zich tot een belangrijke stapelplaats. Dordrecht verhandelt vooral wijn, hout en graan. Rond het jaar 1400 heeft Dordrecht ruim 8000 inwoners en is daarmee de grootste stad van Holland.

In 1220 geeft Willem I, graaf van Holland, Dordrecht stadsrechten en geeft hij Dordrecht ook meteen weer weg als huwelijkscadeau aan zijn nieuwbakken vrouw Maria van Leuven. Een onvoorstelbaar groots cadeau, maar Maria is ook niet zomaar een vrouw. De Brabantse Maria was kort voor haar huwelijk met Willem I de hoogste edelvrouw van Europa. Ze was namelijk getrouwd met de Duitse keizer Otto IV en nadat zij weduwe werd, mocht zij de titel van keizerin blijven voeren. Toen Dordrecht stadsrechten kreeg had de stad al enige tijd de kenmerken van een echte handelsstad, maar door de gebeurtenissen in dat jaar breekt er een nieuwe fase aan. In één klap is Dordrecht een stad en zelfs de ‘eerste’ stad van Holland, wat betekent dat de stad grote politieke invloed had. Zo mochten afgevaardigden uit Dordrecht als

De eerste bewoners vestigen zich langs het veenriviertje Thuredrith

In 2020 was het achthonderd jaar geleden dat Dordrecht als eerste nederzetting in het toenmalige graafschap Holland stadsrechten kreeg. Hiermee is onze stad dan ook echt de oudste stad van (het huidige) Holland. Een gebeurtenis om niet te vergeten en om samen te vieren met activiteiten gericht op het verleden, het heden en de toekomst.

14

Bouw van een kapel, voorloper van de Grote Kerk

Graaf Willen I verleent Dordrecht het Stadsrecht

Het Maasrecht geeft Dordrecht het monopolie op de handel in het Maasgebied

Graaf Jan I kent Dordrecht het Stapelrecht toe

Sint Elisabethsvloed, overstroming van de Groote Waard

Eerste Vrije Statenvergadering in Het Hof

Toch kent de stad ook tegenspoed: in 1421 komt Dordrecht, als gevolg van de Sint Elisabethsvloed op een eiland te liggen dat tot op de dag van vandaag nog bestaat. Na de vloed speelt Dordrecht nog een aantal malen een hoofdrol in de vaderlandse geschiedenis. In 1572 komen in Dordrecht vertegenwoordigers van alle Hollandse steden bijeen voor de Eerste Vrij Statenvergadering. Tijdens deze bijeenkomst wordt Willem van Oranje als stadhouder erkend en wordt steun uitgesproken voor de opstand tegen de Spanjaarden. In 1618-1619 voltrekt zich nog een historisch feit in Dordrecht, dat de stad en haar inwoners in 2019 uitgebreid heeft gevierd: de Synode van Dordrecht, waar het besluit valt om de Bijbel te vertalen in de Nederlandse taal. Dordrecht heeft in 800 jaar een befaamd verleden opgebouwd. Dat maakt het Dordrecht van vandaag de dag tot een prachtige stad waarin het verleden nog uiterst zichtbaar is en waar de historie door de oude straten en havens zweeft. Dordrecht, een stad om trots op te zijn!

De Dordtse of Nationale Synode maakt een einde aan religeuze twisten

Unie van Dordrecht: Holland en Zeeland onder de regering van Willem van Oranje

De Fransen trekken Dordrecht binnen, de overheersing zal tot 1813 duren

Dordrecht wordt aangesloten op het Nederlandse spoorwegnet

Begin ontwikkelijk van het gebied buiten de Spuihaven: de 19de-eeuwse schil

Bedijking polder De Biesbosch als weklozen project

De stad breidt zich uit naar de andere zijde van de spoorlijn

De Dordtse beiaard wordt door uitbreiding de grootste van Europa

15


Vanaf maart verzorgden tekenaars Gerard de Bruyne en José Vingerling samen met muzikant Maarten Teekens maar liefst tien optredens voor Dordrecht 800. De meeste in de buitenlucht tijdens de zomermaanden. Bij dit muzikale tekenavontuur maakten kinderen een supergrote tekening met op de achtergrond bekende popliedjes. “Het Kleurfeest is een kunstwerk bestaande uit lijnen, kleuren en kinderen in een muzikale lijst”, vertelt Gerard de Bruyne trots. “Het was geweldig om alle wijken te kunnen trakteren op een uniek en relaxt optreden, leuk voor jong en oud. Het mooiste optreden was buiten op het Hof, het middelpunt van historisch Dordrecht. Kan het toepasselijker als het gaat om de viering van 800 jaar stad?”

EVENTS 2021

WIJKEN

JANUARI

FEBRUARI

Het was fantastisch om met het Kleurfeest Dordrecht 800 te vieren.

Nieuwbouw Verbouwingen & renovatie Restauratie Interieur Stedenbouw Utiliteitsbouw

Voorstraat 48 Dordrecht tel. 078-6489607 info@stijlarchitectuur.nl

MEI

STIJLARCHITECTUUR.NL Marijn Wegman Acquisiteur E: gjm.wegman@dordrecht.nl T: 078 770 49 45 Reineke de Vries Accountmanager bedrijven E: cm.meijerink@dordrecht.nl T: 078 770 49 71

Bert ten Veen Acquisiteur E: ec.ten.veen@dordrecht.nl T: 078 770 49 43

Denise Koppelaars Junior Accountmanager / Marketingcommunicatie E: dre.koppelaars@dordrecht.nl T: 078 770 49 58

KUNST

Voor ondernemers met vragen aan de gemeente is er Dordt Onderneemt.

Dordt Onderneemt is het eerste aanspreekpunt voor ondernemers met vragen aan de gemeente Dordrecht. Zij helpen je graag verder met onderwerpen zoals bedrijfshuisvesting; subsidies; vergunningen; ondernemersverenigingen en andere ondernemerszaken.

Reineke de Vries Accountmanager horeca & detailhandel E: reaj.de.vries@dordrecht.nl T: 078 770 49 88 Boukje van de Ven Accountmanager bedrijven E: b.vande.ven@dordrecht.nl T: 078 770 49 49

Dordt onderneemt Meer informatie? www.dordrechtonderneemt.nl

Op de volgende pagina’s staat een overzicht van alle events die hebben plaatsgevonden in 2021. We hebben de events per maand ingedeeld en iedere maand een aparte kleur gegeven. Aan de rechterzijde van het magazine kunt u in de tijdlijn terugzien in welke maand het event heeft plaatsgevonden.

Sinds 1 april kunnen kunsten natuurliefhebbers hun hart ophalen in Park Merwestein. Beeldenroute ‘Stad in Beeld, Beeld in Park’ telt maar liefst dertien kunstwerken van elf kunstenaars die allemaal een band hebben met Dordrecht. Ad Wildeman is behalve buurman ook bestuurslid van Stichting Park Merwestein. Initiatiefnemer Geesken Bloemendal maakte hem en andere buren enthousiast voor het organiseren van deze bijzondere tentoonstelling. “Het is echt een verfraaiing van het park en toegankelijk voor iedereen. En leuk dat er zoveel partijen bij betrokken zijn waaronder basisscholen.” Vanwege het grote succes is de beeldenroute verlengd tot 1 oktober 2022. De beelden maken het park nog fraaier. beeldinparkdordrecht.com

JUNI

JULI

AUGUSTUS

SEPTEMBER

OKTOBER

LING LANGS E D N A W N E E MAAK ENROUTE IN PARK DE BEELDTEIN! recht.com MERWES parkdord eldin www.be

NOVEMBER

DECEMBER 17


t @rtvdordrech

JEUGD

JANUARI

FEBRUARI

MAART

HISTORIE

APRIL

JEUGD JUNI

JULI

AUGUSTUS

SEPTEMBER

OKTOBER

HBO Drechtsteden organiseert colleges voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool en laat kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met interessante wetenschappelijke thema’s. Ter ere van ‘Dordrecht 800 + 1 jaar’ organiseerde HBO Drechtsteden twee speciale colleges. De eerste editie (door corona online) had als thema: ‘Het leven van kinderen in de Middeleeuwen en nu.’ Het tweede college in oktober nam de kinderen mee naar het onbekende: de toekomst. Dit keer konden de kinderen live aanwezig zijn in het Energiehuis. Er waren veel kinderen die super actief meededen. HBO Drechtsteden directeur Jessica van den Bosch kijkt met plezier terug op deze colleges. “Als hogeschool zijn we vanzelfsprekend gericht op middelbare schoolverlaters of doorstromers. Maar het is juist ook belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al kennis te laten maken met de wetenschap. Zo leren we de wereld een stuk beter begrijpen en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.” Ook voor 2022 staan weer verschillende HBO kids colleges gepland. HBO kids is een initiatief van HBO Drechtsteden i.s.m. Kunstmin, Bibliotheek AanZet en Dordrecht Marketing & Partners. Het is juist ook belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al kennis te laten maken met de wetenschap.

In 2020 was het precies 75 jaar geleden dat er in Nederland een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Voor RTV Dordrecht aanleiding om stil te staan bij de oorlogsjaren in Dordrecht. Voor de unieke zesdelige serie ’75 jaar vrijheid’ sprak verslaggever en projectleider Marjolein Vos met negen stadsgenoten over hun herinneringen aan die tijd. Het werden uiteenlopende verhalen over de eerste gevechten, de bombardementen, de arbeitseinsatz, de hongerwinter en de bevrijding. “Maar ook de gewone herinneringen bleken waardevol”, vertelt Marjolein. “Het schetst een beeld van wat voor invloed de Duitse bezetting op het dagelijks leven in Dordrecht had.” De serie is van 3 tot en met 8 mei 2021 uitgezonden. Heb je het gemist? Kijk ze terug via het YouTubekanaal van RTV Dordrecht.

Het eigentijdse magazine ‘Streetstories’ is nu al erfgoed. Het bevat de verhalen van ongeveer 25 Dordtse jongeren, geschreven en gefotografeerd door de vele aanstormende talenten die de stad rijk is. Jongerenwerker R-Newt Sandra van Eck is trots op het resultaat. “De straatverhalen maken zichtbaar welke toffe dingen we allemaal doen in deze tijd, hoe jongeren (in de leeftijd van 12 tot 27) leven en wat ze bezighoudt. Hoe anders kan dit al over tien jaar zijn? Door corona hebben we alles online gedaan. Ook de events die we gedurende het jaar organiseerden, in mei een Technostream en in juni het Hiphopfestival Shoutout. Op 30 december hebben we het magazine gelanceerd, gevolgd door een spetterend Oud en Nieuwfeest.” Streetstories is online te lezen via verschillende kanalen van ContourdeTwern / R-Newt.

Unieke ooggetuigenissen van gewone mensen over gebeurtenissen en het dagelijks leven tijdens de oorlogsjaren in Dordt. @rtvdordrecht @rtvdordrecht

@hbodrechtsteden NOVEMBER

DECEMBER 18

EVENTS 2021

EVENTS 2021

BEKIJK DE FILMSERIE SUIKERSTAD OP YOUTUBE!

BEKIJK DE DOCUJAMAEN TAIRESERIE 75 UTURBE! VRIJHEID OP YO

@hbodrechtsteden hbodrechtsteden.nl/hbo-kids

LEES DE VERHAL JONGEREN IN HETENMVAN DORDTSE STREETSTORIES! AGAZINE ww w.r-newt.nl

Met de verhalen in Streetstories hebben we geschiedenis gemaakt. @r-newtdordrecht @jongerenwerkrnewt r-newt.nl

JANUARI

KUNST

PODCAST Hoe leer je Dordrecht en de Dordtenaren echt kennen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: door te wandelen. Podcastliefhebber Maarten J. Boer, die samen met Bram Vreugdenhil het creatieve Studio Roodenburch vormt, vroeg AD-columnist en presentator Kees Thies om aan de wandel te gaan met tien prominente Dordtenaren. Dit leidde tot verrassende wandelingen (de gast mocht de wandeling bepalen) en verfrissende gesprekken met onder andere Wouter Kolff, Mignon Nusteling en Vincent Mentzel. “Dit project is één grote win-winsituatie. Gesprekken zijn het leukst als de sfeer ontspannen is en tegelijkertijd is het heerlijk om te wandelen. Het was erg leuk om de stad, het buitengebied en natuurlijk de gasten op deze manier beter te leren kennen.” De tien informatieve podcasts en de bijbehorende looproutes zijn nog terug te vinden op de website. Het wandelen geeft de podcast een ontspannen twist. hetbewoondeeiland.nl

BELUISTER DE PODCASTS ONLINE EN BEWANDEL ZELF DE LOOPROUTES! eeiland.nl www.hetbewoond

Kijken en luisteren naar de toekomst van Dordrecht. Hoe ziet de stad er over 100 jaar uit? Hoe heeft ons leven van nu impact op de toekomst? Deze vragen stelt Evertine van Alphen, de drijvende kracht achter de tentoonstelling ‘Fast Forward Dordrecht over 100 jaar’ van Pictura, in het voorwoord van de bijbehorende catalogus. Elf kunstenaars hebben hier vanuit de eigen ideeën vorm aan gegeven. Het resultaat mocht er zijn: elf nieuwe werken, drie stadswandelingen, een publicatie en een zelfontworpen 3D-applicatie. Jelle Korevaar, medecurator bij Pictura, vond het fantastisch. “We hebben echt iets heel moois neergezet, een originele glimp van de toekomst.” Een fantastische tentoonstelling van een tijdreis naar een toekomstig Dordrecht.

FEBRUARI

MAART

FILM Voor de viering en herdenking van de afschaffing van de slavernij maakte Theater Tortilla drie korte films genaamd ‘Suikerstad’. In dit drieluik reflecteren drie woordkunstenaars, ondersteund door muziek en dans, op het Dordtse koloniale verleden. Dordrecht was, na Amsterdam en Rotterdam, de derde suikerstad van Nederland. “De filmserie ‘Suikerstad’ was een onderdeel van een totaalevenement dat op 30 juni en 1 juli plaatsvond in The Movies”, licht Themba Schmitz (oprichter van Theater Tortilla en regisseur van de productie) toe. “Na iedere film volgde een gesprek met het publiek. Als afsluiting was er een driegangenmenu met muziek. Naast de twee uitverkochte avonden hebben we ook alle leerlingen van het Wellant College ontvangen. Na het zien van de films zijn we met hen aan de slag gegaan met de kunstdisciplines die in ‘Suikerstad’ voorkomen.” ‘Suikerstad’ is nog te zien via het YouTubekanaal van Theater Tortilla.

APRIL

JULI

AUGUSTUS

SEPTEMBER

OKTOBER

NOVEMBER

Alles was mooi aan deze productie, voor herhaling vatbaar. @Theater Tortilla

DECEMBER 19


EVENTS 2021

EVENTS 2021 JANUARI

JANUARI

MUZIEK

FEBRUARI

MAART

APRIL

MEI

JULI

AUGUSTUS

SEPTEMBER

OKTOBER

Voor veel moderne muzikanten is Bach nog altijd een inspiratiebron. Bij Lady Gaga, de Beatles, Sweetbox en zelfs in de Efteling zijn invloeden terug te vinden. Voorafgaand aan het gratis festivalfeest The Voyager konden Dordtenaren via Spotify stemmen op hun favoriete Bachnummer. De uiteindelijke top tien werd op 26 juni live op het Energieplein gespeeld door de band van Govert van der Kolm. Zakelijk leider van het Bachfestival Pauline Koning kijkt terug op een geweldig project met veel samenwerkingen op nationaal en internationaal niveau, met als partner in crime Stichting Stedenband Dordrecht – Varna. De avond eindigde met een optreden van TimoNoize, de 16-jarige winnaar van de DJ-competitie. Van Bach naar trance, het kan in één avond. The Voyager was een fantastisch evenement waarin opnieuw bleek hoe relevant Bach nog altijd is.

FEBRUARI

MAART

FILM Half juni ging de documentaire Dordrecht door de jaren heen in première in The Movies. De inspiratie voor deze productie kregen filmmaker Bas Kakes en zijn neef Coen Koopmans van de grootste fan van Dordrecht, hun opa Arend van der Perk. “Volgens opa was iedereen die op vakantie naar het buitenland ging gek. De Biesbosch is toch het allermooist?” Verteller Coen Koopmans neemt de kijker mee naar de geschiedenis en de stad van nu. En wat maakt Dordrecht nou eigenlijk zo bijzonder? Hij gaat in gesprek met verschillende experts en Dordtenaren. Het resultaat is een vlotte documentaire van anderhalf uur, gemaakt met de modernste filmtechnieken, die de stad in al haar pracht laat ervaren. Dordrecht door de jaren heen heeft twee maanden gedraaid. De dvd is te koop bij Hallo Dordrecht. Het was bijzonder om te doen en geweldig dat we zoveel enthousiaste reacties kregen. dordtfilm.nl

NOVEMBER

BEKIJK DE TRAILER VANE!DE DOCUMENTAIRE ONLIN www.dordtfilm.nl

APRIL

HISTORIE FOTOGRAFIE

MUZIEK Maar liefst dertig keer trad Muziektheater Hollands Diep op met hun Middeleeuwse liedjesprogramma. Dit deden ze op de meest verrassende plekken in de stad variërend van verzorgingshuizen tot de stadskas, de ruilwinkel en het museum. De artiesten (Cora Schmeiser en Daan Verlaan) speelden op Middeleeuwse instrumenten en vertelden intussen het fascinerende verhaal van de legendarische Maria van Leuven, 800 jaar geleden de beschermvrouwe van Dordrecht. Artistiek leider David Prins kijkt terug op een bijzondere periode. “Door de huiselijke sfeer en kleinschaligheid konden wij ook optreden in de periode dat theaters gesloten waren. De reacties die we hebben gekregen zijn uitsluitend positief. Zo positief zelfs dat we gevraagd zijn om deze voorstelling komend voorjaar ook elders in het land en zelfs in België op te gaan voeren.” Met onze roadshow hebben we heel veel Dordtenaren kunnen bereiken. @muziektheaterhollandsdiep @muziektheaterhd

DECEMBER 20

muziektheaterhollandsdiep.nl

De Dordtse Amateur Fotografen (DAF) zijn niet voor een gat te vangen. Op het moment dat hun oorspronkelijke plan door corona niet door kon gaan, hebben ze de aansluiting gevonden bij de organisatoren van 'Stad in Beeld, Beeld in Park'. In juli en augustus organiseerden ze zes keer een fotoworkshop in Park Merwestein. “Ontzettend leuk was het”, vertelt Marian Vermeeren, secretaris van de DAF. “Na wat technische ondersteuning liepen we langs de beelden. Hoe kun je op een originele manier een beeld met een boom combineren? Bekijk het eens van een andere kant, van onderaf, door het kunstwerk heen of heel dichtbij.” Deze tips kwamen ook van pas voor degenen die meededen aan de fotowedstrijd (deze wedstrijd was voor iedereen) waarbij drie leden van DAF in de jury zaten. Door zelf te ervaren hoe je tot een boeiende foto kunt komen, hebben de deelnemers hun fotografie verder ontwikkeld en tegelijkertijd veel plezier samen gehad.

Wat hebben reigers, bevers en schapen met Dordrecht te maken? Hoe komen Dordtenaren aan de bijnaam Schapenkoppen? Na een wandeling met stadsomroepster Darja de Caluwé door de Dordtse binnenstad (na de zomervakantie in 2021) weten veel basisschoolleerlingen er inmiddels alles van. De tocht ging onder andere langs de Grote Kerk, ’t Hof, het beeld van Willem van Oranje en de Groothoofdspoort, de plek waar lang geleden twee Dordtenaren probeerden een schaap de stad in te smokkelen zonder belasting te betalen. Dit deden ze door het schaap aan te kleden als mens. Ze werden betrapt doordat het schaap begon te blaten. Door dit verhaal worden Dordtenaren Schapenkoppen genoemd. Van een aparte bever, tot een schaap met kleren en de burgemeester die reigers opat. Dordrecht heeft een scala aan bijzondere verhalen over dieren.

MEI

AUGUSTUS

SEPTEMBER

OKTOBER

NOVEMBER

DECEMBER 21


EVENTS 2021

De Monumententuin breidt uit met presentatieruimte en urnenwinkel Nabestaanden ontzorgen. Dat is het uitgangspunt van natuursteenbedrijf De Monumententuin die dit jaar zijn 15-jarig jubileum beleeft. Om nabestaanden in een moeilijke tijd nog beter van dienst te kunnen zijn, is De Monumententuin uitgebreid met een binnen presentatieruimte én een urnenwinkel waar in alle rust de mogelijkheden van een asbestemming bekeken en besproken kan worden. Harry de Jong, directeur van De Monumententuin: “Mensen komen voor moeilijke keuzes te staan. Het is heel belangrijk dat je daar de tijd voor neemt en tracht hen zoveel mogelijk de zorg uit handen te nemen. Dat doe je door goed te luisteren, te adviseren en bovenal lief te zijn.”

Natuurstenen monumenten zijn er in allerlei materialen, vormen, maten, kleuren enzovoorts. Het kan een hele opgave zijn om een passend monument uit te zoeken. Goede raad is onontbeerlijk. Harry de Jong is oprichter van De Monumententuin en leermeester steenhouwer. Ook Bianca Dirkxs, die de nabestaanden bijstaat, heeft haar sporen in het vak verdiend. Met vele jaren kennis en ervaring op zak, kan zij mensen perfect adviseren. Daarnaast kan zij op steen, handmatig, gravures ma-

ken. Een prachtige aanvulling op een monument. “Denk bijvoorbeeld aan een bloem of een familiewapen”, schetst De Jong. De Monumententuin heeft al vele jaren buiten een showtuin waar nabestaanden tal van voorbeelden kunnen zien, in diverse materialen, kleuren en stijlen. Een plek, achter het uitvaartcentrum van Dordrecht en Omstreken Uitvaartverzorging, waar inspiratie opgedaan kan worden en de effecten van het weer op de materialen tastbaar zijn. Een aanvulling op deze monumententuin is er nu met een showroom waar, op afspraak,

op het gemak vele voorbeelden van een monument te bezichtigen zijn. De Jong en Dirkxs hebben een adviserende rol. Niet alleen over de steen, maar ook bijvoorbeeld over het lettertype, die ook in vele varianten mogelijk is, en de kleur hiervan. De presentatieruimte, gevestigd in het uitvaartcentrum, is gelegen naast de steenhouwerij. Een mooi detail: een glazen wand geeft zicht op de werkplaats.

nige natuursteenbedrijven die het keurmerk Natuursteen uitgereikt heeft gekregen. “Een keurmerk dat je alleen ontving als je aan strenge eisen voldeed zoals aan de kwaliteit van materialen.” Naast de showroom heeft De Monumententuin nu ook een urnenwinkel waar nabestaanden het grote aanbod (sier) urnen en assierraden op het gemak kunnen bekijken. De Monumententuin levert alleen kwaliteitsartikelen en heeft connecties met goede leveranciers en kunstenaars. Een eigen ontwerp behoort ook tot de mogelijkheden. En ook voor de urnenwinkel geldt dat de medewerkers van De Monumententuin nabestaanden bijstaan met goed advies en

dat getracht wordt hen zoveel mogelijk te ontzorgen. “Zij kunnen ons bijvoorbeeld machtigen om de asbus van de dierbare op te halen zodat zij dit niet zelf hoeven te doen”, besluit De Jong. De urnenwinkel is vooralsnog op afspraak op maandag, donderdag en vrijdag geopend. Het streven is om op termijn de gehele werkweek open te zijn. Natuursteenbedrijf De Monumententuin is gevestigd aan de Nassauweg 190, in het uitvaartcentrum van Uitvaartverzorging Dordrecht en Omstreken. Meer informatie via tel. 078-6136060 of www.monumententuin.nl.

Urnenwinkel Natuursteenbedrijf De Monumen-tentuin, opgericht in 2006, heeft een uitgebreid assortiment monumenten en staat garant voor kwaliteit, duidelijkheid en snelle levering. De Jong: “We hebben veertien soorten graniet op voorraad. Een steen uit de voorraad kan binnen twee weken geplaatst worden!” Mede door de snelle ‘levering’ is De Monumententuin bekend geworden. Daarnaast is de onderneming één van de wei-

vaartadviseurs van Dordrecht en omstreken vaartadviseurs van Dordrecht en omstreken Dé uitvaartadviseurs van Dordrecht en omstreken Dé en omstreken uitvaartadviseursvan van Dordrecht en omstreken Dé uitvaartadviseurs van Dordrecht en omstreken Déuitvaartadviseurs uitvaartadviseurs vanDordrecht Dordrecht en omstreken Dé Déuitvaartadviseurs uitvaartadviseursvan vanDordrecht Dordrechten enomstreken omstreken Dé uitvaartadviseurs van Dordrecht en omstreken Dé uitvaartadviseurs van Dordrecht en omstreken Dé uitvaartadviseurs van Dordrecht en omstreken

mogelijkheid. De uitvaartadviseurs Faciliteiten mogelijkheid. uitvaartadviseurs Faciliteiten hebben nauwDe contact met de mogelijkheid. De uitvaartadviseurs Faciliteiten Het uitvaartcentrum van DenO aan de mogelijkheid. De uitvaartadviseurs mogelijkheid. De uitvaartadviseurs Faciliteiten Faciliteiten mogelijkheid. De De uitvaartadviseurs hebben nauw contact met de mogelijkheid. De uitvaartadviseurs mogelijkheid. uitvaartadviseurs Faciliteiten Faciliteiten Het uitvaartcentrum van DenO aan de van DenO aan de Faciliteiten hebbenDe nauw contact met de Het uitvaartcentrum nabestaanden. Nassauweg heeft verschillende ruimtes mogelijkheid. uitvaartadviseurs mogelijkheid. De uitvaartadviseurs Faciliteiten Faciliteiten hebben nauw contact met de hebben nauw contact met de mogelijkheid. De uitvaartadviseurs Het uitvaartcentrum van DenO aan de Het uitvaartcentrum van DenO aan de mogelijkheid. De uitvaartadviseurs Faciliteiten Faciliteiten hebben nauw contact metmet de hebben nauw contact met hebben nauw contact dede Het uitvaartcentrum van DenO aan de Het uitvaartcentrum van DenO aan Het uitvaartcentrum van DenO aan dede nabestaanden. nabestaanden. Nassauweg heeft verschillende ruimtes Nassauweg heeft verschillende ruimtes hebben nauw contact met de hebben nauw contact met de Door goed te luisteren, wensen af te Het uitvaartcentrum van DenO aan de Het uitvaartcentrum van DenO aan de waar de uitvaart kan plaatsvinden. De nabestaanden. nabestaanden. hebben nauw contact met de Nassauweg heeft verschillende ruimtes Nassauweg heeft verschillende ruimtes hebben nauw contact met de Het uitvaartcentrum van DenO aan deruimtes Het uitvaartcentrum van DenO aan de nabestaanden. mogelijkheid. De uitvaartadviseurs nabestaanden. nabestaanden. Nassauweg heeft verschillende ruimtes Faciliteiten Nassauweg heeft verschillende ruimtes Nassauweg heeft verschillende Door goed te luisteren, wensen af te Door goed te luisteren, wensen af te waar de uitvaart kan plaatsvinden. De waar de uitvaart kanNassauweg plaatsvinden. De nabestaanden. nabestaanden. Nassauweg heeft verschillende ruimtes heeft verschillende ruimtes Door goed te luisteren, wensen af te Door goed te luisteren, wensen af te wegen en het juiste advies op het juiste nabestaanden. mogelijkheid. De uitvaartadviseurs waar de uitvaart kan plaatsvinden. De waar de uitvaart kan plaatsvinden. De Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. Er is nabestaanden. Nassauweg heeft verschillende ruimtes Faciliteiten Nassauweg heeft verschillende ruimtes hebben nauw contact metwensen de Door goed te luisteren, af teaf Door goed te wensen tejuiste uitvaartcentrum van DenO aan deDe waar de uitvaart kan plaatsvinden. Door goed teluisteren, luisteren, wensen af te Het waar de uitvaart kan plaatsvinden. De waar de uitvaart kan plaatsvinden. De wegen en het juiste advies op het Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. Er is Door goed teen luisteren, wensen afop tehet Door goed te luisteren, wensen af te wegen juiste advies op het juiste waar de uitvaart kan plaatsvinden. De waar de uitvaart kan plaatsvinden. De Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. Er is wegen en het juiste advies op het juiste wegen het juiste advies juiste hebben nauw contact met de Door goed te luisteren, wensen af te Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. Er is Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. Er is Door goed te luisteren, wensen af te Het uitvaartcentrum van DenO aan de waar de uitvaart kan plaatsvinden. De momententehet geven wordt een uitvaart waar de uitvaart kan plaatsvinden. De nabestaanden. wegen en het juiste advies op het juiste een optie om de unieke bloesemwand Nassauweg heeft om verschillende ruimtes wegen en het juiste advies opop het juiste Wilhelminazaal telt telt 194 zitplaatsen. Er is wegen ente het juiste advies het juiste Wilhelminazaal 194 zitplaatsen. Er Er is is Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. moment geven wordt een uitvaart een optie de unieke bloesemwand wegen enuitvaart het juiste advies opuitvaart het juiste wegen en het juiste advies op het juiste Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. ErEr is is Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. Er is is moment te geven wordt een moment te geven wordt een moment te geven wordt een uitvaart nabestaanden. wegen en het juiste advies op het juiste een optie om de unieke bloesemwand een optie om de unieke bloesemwand een optie om de unieke bloesemwand Nassauweg heeft verschillende ruimtes wegen en het juiste advies op het juiste Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. Door goed te luisteren, wensen af te Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. Er moment te geven wordt een uitvaart waar de uitvaart kan plaatsvinden. De naar wens vormgegeven. moment tetegeven uitvaart eeneen optie omom de unieke bloesemwand moment gevenwordt wordteen een uitvaart waardoor optie de unieke bloesemwand te plaatsen de zaal wordt een optie om de unieke bloesemwand naar wens vormgegeven. te plaatsen waardoor de zaal wordt moment te geven wordt een uitvaart moment te geven wordt een uitvaart een optie om deom unieke bloesemwand een optie om deplaatsvinden. unieke bloesemwand naar wens vormgegeven. naar wens vormgegeven. Door goed te luisteren, wensen af te moment te geven wordt een uitvaart te plaatsen waardoor de zaal wordt te plaatsen waardoor de zaal wordt waar de uitvaart kan De naar wens vormgegeven. moment te geven wordt een uitvaart een optie om de unieke bloesemwand wegen en het juiste advies op het juiste een optie de unieke bloesemwand te plaatsen waardoor de zaal wordt naar wens vormgegeven. Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. Er is naar wens vormgegeven. tezitplaatsen. plaatsen waardoor de zaal wordt naar wens vormgegeven. tete plaatsen waardoor dede zaal wordt De uitvaartadviseurs van DenO zijnvormgegeven. plaatsen waardoor zaal wordt verkleind tot 128 Voor De uitvaartadviseurs van DenO zijn verkleind tot 128 zitplaatsen. Voor naar wens vormgegeven. naar wens te plaatsen waardoor de zaal wordt te plaatsen plaatsen waardoor deVoor zaal wordt De uitvaartadviseurs van DenO zijnzijn De uitvaartadviseurs van DenO zijn wegen en het juiste advies op het juiste naar wens vormgegeven. verkleind tot 128 zitplaatsen. verkleind tot 128 zitplaatsen. Voor Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. Er is naar wens vormgegeven. te plaatsen waardoor de zaal wordt moment teuitvaartadviseurs geven wordt een uitvaart te waardoor de zaal wordt De uitvaartadviseurs van DenO een optie omtot de unieke bloesemwand De uitvaartadviseurs van DenO zijn De uitvaartadviseurs van DenO zijn verkleind 128 zitplaatsen. Voor verkleind tot zitplaatsen. Voor verkleind tot 128 zitplaatsen. Voor De van DenO zijn verkleind tot 128 zitplaatsen. eerlijk envanzelfsprekend vanzelfsprekend ook erg lief128 eerlijk en vanzelfsprekend ook erg lief een meer intiemere is Voor er De een meer intiemere setting is er De De uitvaartadviseurs van DenO zijn De uitvaartadviseurs van DenO zijn verkleind tot 128 zitplaatsen. Voor verkleind tot 128 zitplaatsen. Voor eerlijk en vanzelfsprekend ook erg lief eerlijk en ook erg lief moment te geven wordt een uitvaart De uitvaartadviseurs van DenO zijn een meer intiemere setting issetting er De een meer intiemere setting is er De optie om de unieke bloesemwand De uitvaartadviseurs van DenO zijn verkleind tot 128 zitplaatsen. naar wens vormgegeven. verkleind tot 128 zitplaatsen. Voor eerlijk en vanzelfsprekend ook erg lief te een plaatsen waardoor de zaal wordt eerlijk en vanzelfsprekend ook erg liefintiemere meer intiemere setting is Voor er een meer intiemere setting isDe er DeDe eerlijk ennabestaanden. vanzelfsprekend ook erg lief eerlijk vanzelfsprekend ook erg lief een meer intiemere setting is een meer setting is er De voor de Er juist dan voor Nassauzaal, met 25 zitplaatsen, eerlijk en vanzelfsprekend ook erg lief eerlijk en vanzelfsprekend ook erg lief voor deennabestaanden. Er juist dan voor een meer intiemere setting isVoor er De een meer intiemere setting isDe er er De Nassauzaal, met 25 zitplaatsen, naar wens vormgegeven. voor de nabestaanden. ErDenO juist dan voor voor de nabestaanden. Er juist dan voor eerlijk ennabestaanden. vanzelfsprekend ook erg lief te plaatsen waardoor de zaal wordt Nassauzaal, met 25 zitplaatsen, Nassauzaal, met 25 zitplaatsen, eerlijk en vanzelfsprekend ook erg lief een meer intiemere setting is er De uitvaartadviseurs van zijn een meer intiemere setting is er De verkleind tot 128 zitplaatsen. voor de Er juist dan voor voor de nabestaanden. Er juist dan voor Nassauzaal, met 25 zitplaatsen, Nassauzaal, met 2525 zitplaatsen, voor denabestaanden. nabestaanden. Er juist dan voor Nassauzaal, met zitplaatsen, voor de nabestaanden. Er juist dan voor hen kunnen zijn, ineen een moeilijke tijd, Nassauzaal, met 25Nassauzaal, zitplaatsen, waarin twee ovalen zitbanken de voor de nabestaanden. Er juist dan voor voor de Er juist dan voor Nassauzaal, met 25 zitplaatsen, met 25 zitplaatsen, De uitvaartadviseurs van DenO zijn hen kunnen zijn, inzijn, een tijd, hen kunnen in moeilijke tijd, hen kunnen zijn, in een moeilijke tijd, verkleind tot 128 zitplaatsen. Voor voor de nabestaanden. Er juist dan voor waarin twee ovalen zitbanken waarin twee ovalen waarin twee zitbanken de voor de nabestaanden. Er juist dan voorovalen eerlijk en vanzelfsprekend ook erg lief Nassauzaal, met 25 zitplaatsen, Nassauzaal, met 25zitbanken zitplaatsen, een meer intiemere setting iszitbanken erdeDe hen kunnen zijn, in een moeilijke tijd, hen kunnen zijn, inmoeilijke een moeilijke tijd, waarin twee ovalen zitbanken de de waarin twee ovalen zitbanken de hen kunnen zijn, ineen een moeilijke tijd, waarin twee ovalen de vinden zij belangrijk en ook het mooie hen kunnen zijn, inzijn, een moeilijke tijd, hen kunnen in moeilijke tijd, kist ‘omringen’. Het biedt de familie hen kunnen zijn, in een moeilijke tijd, waarin twee ovalen zitbanken waarin twee ovalen zitbanken de waarin twee ovalen zitbanken de eerlijk en vanzelfsprekend ook erg lief vinden zij belangrijk eneen ook het mooie vinden zij belangrijk en ook het mooie een meer intiemere setting isde erde De hen kunnen zijn, in moeilijke tijd, kist ‘omringen’. Het biedt de familie kist ‘omringen’. Het biedt de familie voor de nabestaanden. Er juist dan voor hen kunnen zijn, in een moeilijke tijd, waarin twee ovalen zitbanken de vinden zij belangrijk en ook het mooie Nassauzaal, met 25 zitplaatsen, waarin twee ovalen zitbanken de vinden zij belangrijk en ook het mooie kist ‘omringen’. Het biedt de familie vinden zij belangrijk en ook het mooie kist ‘omringen’. Het biedt familie kist ‘omringen’. Het biedt de familie vinden zijbelangrijk belangrijk en ook hetmooie mooie kist ‘omringen’. Het biedt de familie aan hun beroep. Voor nabestaanden vinden zij belangrijk ennabestaanden ook het mooie vinden zij en ook het gelegenheid nog een laatste moment kist ‘omringen’. Het biedt de familie kist ‘omringen’. Het biedt de familie voor de nabestaanden. Er juist dan voor vinden belangrijk en ook het mooie aan hun beroep. Voor aan hun beroep. Voor nabestaanden Nassauzaal, met 25 zitplaatsen, vinden zij belangrijk en ook het mooie kist ‘omringen’. Het biedt de familie gelegenheid nog een laatste moment gelegenheid nog een laatste moment hen kunnen zijn, inVoor een moeilijke tijd, vinden zij belangrijk en ook het mooie kist ‘omringen’. Het biedt de familie waarin twee ovalen zitbanken de kist ‘omringen’. Het biedt de familie aan hun beroep. nabestaanden aan hunzijberoep. Voor nabestaanden aan hun beroep. Voor nabestaanden gelegenheid nog een laatste moment gelegenheid nog een laatste moment gelegenheid nog een laatste moment aan hun beroep. Voornabestaanden nabestaanden gelegenheid nog een laatste moment ishet het een geruststellend gevoel dat zij gelegenheid aan hun beroep. Voor aan hun beroep. Voor dicht bij de overledene te zijn. nog een laatste moment gelegenheid nog een laatste moment hen kunnen zijn, in een moeilijke tijd, het een geruststellend gevoel dat zijdat is een geruststellend gevoel zij waarin ovalen zitbanken de aan hun beroep. nabestaanden dicht bijtwee dede overledene te zijn. Na dicht bij de overledene te zijn. NaNa vinden zij belangrijk ennabestaanden ook hetgelegenheid mooie aan Vooris nabestaanden aan hun beroep. Voor nabestaanden gelegenheid nog een laatste moment kist ‘omringen’. Het biedt de familie gelegenheid nog een laatste moment nog een laatste moment is gevoel het een geruststellend gevoel dat zijdat Directeur Harry Jong is het een geruststellend gevoel dat zijzij dicht bij overledene te zijn. Na dicht bij de overledene te zijn. Na is hethun eenberoep. geruststellend dat zijVoor Directeur Harry dede Jong is het een geruststellend gevoel Directeur Harry de de Jong dicht de overledene te zijn. Na bij de overledene te zijn. Na worden bijgestaan door een deskundige is het een geruststellend gevoel dat zijbij is het een geruststellend gevoel dat zij Directeur Harry Jong de kan er gecondoleerd en Directeur Harry de Jong dicht bijdicht deuitvaart overledene tede zijn. Na dicht bij de overledene te zijn. Na vinden zij belangrijk en ook het mooie worden bijgestaan door een deskundige worden bijgestaan door een deskundige kist ‘omringen’. Het biedt familie is het een geruststellend gevoel dat zijde Directeur Harry de Jong de uitvaart kan er gecondoleerd en de uitvaart kan er gecondoleerd en aan hun beroep. Voor nabestaanden Directeur Harry de Jong is het een geruststellend gevoel dat zij overledene dicht bij de overledene te zijn. Na gelegenheid nog een laatste moment dicht bij de overledene te zijn. Na worden bijgestaan door een deskundige is het een geruststellend gevoel dat zij Directeur Harry dede Jong Directeur Harry de worden bijgestaan door een deskundige de uitvaart kan er gecondoleerd en dicht bij te zijn. Na de uitvaart kan er gecondoleerd en worden bijgestaan door een deskundige Directeur Harry Jong de uitvaart kan er gecondoleerd en worden bijgestaan door een deskundige Directeur Harry de Jong Jong met kennis van zaken en oog voor de uitvaart kan er gecondoleerd en worden bijgestaan door een deskundige worden bijgestaan door een deskundige bijgepraat worden in onder meer De de uitvaart kan er gecondoleerd en de uitvaart kan er gecondoleerd en aan hun beroep. Voor nabestaanden (denk aan materiaalkeuze), verjonging Directeur Harry de Jong gelegenheid nog een laatste moment met kennis van zaken en oog voor met kennis van zaken en oog voor worden bijgestaan door een deskundige ismet hetmet een geruststellend gevoel dat zij bijgepraat onder meer De bijgepraat worden in zijn. onder meer De (denk aan materiaalkeuze), verjonging (denk aan materiaalkeuze), verjonging worden bijgestaan door een deskundige de uitvaart kanworden eringecondoleerd en dicht bij uitvaart deworden overledene te Nameer de kan er gecondoleerd kennis vanvan zaken en oog voor kennis zaken enen oog voor worden in onder meer Deen (denk aan materiaalkeuze), verjonging bijgepraat in onder De worden bijgestaan door een deskundige (denk aan materiaalkeuze), verjonging met kennis vanzaken zaken oog voor worden de uitvaart kanbijgepraat erbijgepraat gecondoleerd en Directeur Harry de Jong bijgepraat worden in onder meer De (denk aan materiaalkeuze), verjonging emoties. met kennis van zaken en oog voor met kennis van en oog voor met kennis van zaken en oog voor Orangerie waar zelfs het serveren van is het een geruststellend gevoel dat zij worden in onder meer De bijgepraat worden in onder meer De van het team en het aanbieden (denk aan materiaalkeuze), verjonging (denk aan materiaalkeuze), verjonging bijgepraat in onder meer De (denk aan materiaalkeuze), verjonging dicht bij de overledene te zijn. Na emoties. emoties. met kennis van zaken en oog voor worden bijgestaan door een deskundige Orangerie waar zelfs het van Orangerie waar zelfs het serveren van Directeur van het team ende het aanbieden van van het team en het aanbieden vanvan met kennis van zaken en oog voor worden in onder meer De debijgepraat uitvaart kan er gecondoleerd en (denk aan materiaalkeuze), verjonging bijgepraat worden inserveren onder meer De emoties. (denk aan materiaalkeuze), verjonging emoties. Orangerie waar zelfs het serveren van van het team en het aanbieden van Harry Jong Orangerie waar zelfs het serveren van van het team en het aanbieden van emoties. met kennis van zakenemoties. en oog voor Orangerie waar zelfs het serveren van van het team en het aanbieden bijgepraat worden inOrangerie onder meer De (denk aan materiaalkeuze), verjonging emoties. worden bijgestaan dooreneen waar zelfs het serveren van waar zelfs het serveren van een buffet tot de mogelijkheden behoort. van het team en hethet aanbieden van van het team en het aanbieden hedendaagse diensten zoals hetvan de uitvaart kan er gecondoleerd en emoties. met kennis van zaken oogdeskundige voor emoties. een buffet tot de mogelijkheden behoort. een buffet tot de mogelijkheden behoort. Orangerie waarOrangerie zelfs het serveren van hedendaagse diensten zoals hethet hedendaagse diensten zoals hetvan van team en het aanbieden van bijgepraat worden in onder meer De emoties. Orangerie waar zelfs het serveren van aan materiaalkeuze), verjonging van het team en aanbieden van Orangerie waar zelfs het serveren vanhet(denk van het team en het aanbieden van een buffet tot de mogelijkheden behoort. hedendaagse diensten zoals een buffet tot de mogelijkheden behoort. hedendaagse diensten zoals het een buffet tot de mogelijkheden behoort. hedendaagse diensten zoals het emoties. Adviseren met kennis van zaken en oog Orangerie voor een buffet tot dede mogelijkheden een buffet tot de mogelijkheden waar zelfs het serveren van Grensverleggend werken. Hetbehoort. hedendaagse diensten zoals het hedendaagse diensten zoals het van het(denk team en heten aanbieden van bijgepraat worden inmogelijkheden onder meerbehoort. De bijwonen van de dienst via het internet aan materiaalkeuze), verjonging Adviseren Adviseren emoties. Grensverleggend werken. Het Grensverleggend werken. Het bijwonen van de dienst via het internet bijwonen van de dienst via het internet Orangerie waar zelfs het serveren van een buffet tot behoort. van het team het aanbieden van hedendaagse diensten zoals het een buffet tot de mogelijkheden behoort. Adviseren een buffet tot de mogelijkheden behoort. hedendaagse diensten zoals het hedendaagse diensten zoals het Adviseren Grensverleggend werken. Het bijwonen van de dienst via het internet Grensverleggend werken. Het bijwonen van de dienst via het internet Adviseren Grensverleggend werken. Het bijwonen van de dienst via het internet Adviseren Adviseren emoties. ‘Het verdriet kan ikniet nietwegnemen, wegnemen, ik de Grensverleggend werken. Het Grensverleggend werken. Het bijwonen van de dienst via het internet bijwonen van de dienst via het internet De uitvaartbegeleiders DenO Uitvaartverzorging staan zeven ‘Het Orangerie waar zelfs hetDenO serveren van is karakteriserend voor DenO van het team en het aanbieden van (wereldwijd) en de optie van het inhuren verdriet kan ikkan niet ik ikik ik ‘Het verdriet ik Adviseren een buffet mogelijkheden behoort. DeDe uitvaartbegeleiders van DenO Uitvaartverzorging staan zeven De van DenO Uitvaartverzorging staan zeven is karakteriserend voor is karakteriserend voor DenO hedendaagse diensten zoals het een buffet tot de mogelijkheden behoort. (wereldwijd) en de optie van het inhuren (wereldwijd) en de optie van het inhuren hedendaagse diensten zoals het Adviseren Grensverleggend werken. Het bijwonen van de dienst via het internet verdriet kan ik niet wegnemen, Grensverleggend werken. Het ‘Het verdriet kan ik niet wegnemen, bijwonen van de dienst via het internet Adviseren ‘Het verdriet kan ikwegnemen, niet wegnemen, iktot uitvaartbegeleiders van DenO Uitvaartverzorging staan zeven is karakteriserend voor DenO (wereldwijd) en de optie van het inhuren De uitvaartbegeleiders van DenO Uitvaartverzorging staan zeven Grensverleggend werken. Het is karakteriserend voor DenO (wereldwijd) en de optie van het inhuren bijwonen van de dienst via het internet ‘Het verdriet kan ik niet wegnemen, ik De uitvaartbegeleiders DenO Uitvaartverzorging staan zeven is karakteriserend voor DenO (wereldwijd) en de optie van het inhuren ‘Het verdriet ikkan niet wegnemen, ikbijstaan. ‘Het verdriet kan ikwel niet wegnemen, ik kan dekan mensen met alles DeDe uitvaartbegeleiders van DenO Uitvaartverzorging staan zeven De van DenO Uitvaartverzorging staan zeven is karakteriserend voor DenO is karakteriserend voor DenO een buffet tot de mogelijkheden behoort. (wereldwijd) en de optie van het inhuren (wereldwijd) en de optie van het inhuren hedendaagse diensten zoals het Uitvaartverzorging. Een onderneming van de vaste uitvaartfotograaf van kan de mensen wel alles bijstaan. kan de mensen wel met alles bijstaan. verdriet kan ikmet niet wegnemen, Adviseren ‘Het verdriet kan ik niet wegnemen, ikik ik dagen de week, 24 uur per dag klaar om nabestaanden bij te ik niet Uitvaartverzorging. Een onderneming Uitvaartverzorging. Een onderneming Grensverleggend werken. Het van de vaste uitvaartfotograaf van van de vaste uitvaartfotograaf van Adviseren bijwonen van de dienst via het internet ‘Het verdriet ik niet wegnemen, uitvaartbegeleiders van DenO Uitvaartverzorging staan zeven is karakteriserend voor DenO (wereldwijd) en de optie van het inhuren met alles bijstaan. in dein week, 2424 uur per dag klaar om nabestaanden bij tebij dagen per dag klaar om nabestaanden bij te De uitvaartbegeleiders van DenO Uitvaartverzorging staan zeven Grensverleggend werken. Het is karakteriserend voor DenO kan de mensen wel met alles bijstaan. (wereldwijd) en de optie van het inhuren bijwonen van de dienst via het internet kan de mensen wel met alles bijstaan. Uitvaartverzorging. Een onderneming van de vaste uitvaartfotograaf van Uitvaartverzorging. Een onderneming van de vaste uitvaartfotograaf van dagen in de week, uur per dag klaar om nabestaanden bij te ‘Het verdriet kan wegnemen, ik dagen in de week, 24 uur per dag klaar om nabestaanden te ers van dagen DenO Uitvaartverzorging staan zeven is karakteriserend voor DenO (wereldwijd) en de optie van het inhuren kan de mensen wel met alles bijstaan. Uitvaartverzorging. Een onderneming van de vaste uitvaartfotograaf van kan de mensen met alles bijstaan. kan de mensen wel met alles bijstaan. Adviseren dagen in de week, per dag klaar om nabestaanden bijkan te ik niet En niets iswel onmogelijk is mijn Uitvaartverzorging. Een onderneming Uitvaartverzorging. Een onderneming Grensverleggend werken. Het van de vaste uitvaartfotograaf van van de vaste uitvaartfotograaf bijwonen van de dienst via het internet die aandacht heeft voor duurzaamheid(wereldwijd) DenO. ‘Het verdriet kan ik niet wegnemen, ikcredo.’ En niets is onmogelijk is mijn En niets is is mijn credo.’ met alles bijstaan. in de 2424 uur per dag klaar om nabestaanden bijbij tebij dagen 24 uur per dag klaar om nabestaanden te kan de mensen wel met alles bijstaan. De uitvaartbegeleiders van DenO Uitvaartverzorging staan zeven is karakteriserend voor DenO die aandacht heeft voor duurzaamheid die aandacht heeft voor duurzaamheid de optie van het inhuren DenO. DenO. kan de wel alles bijstaan. Uitvaartverzorging. Een onderneming van de vaste uitvaartfotograaf vanvan En niets ismensen onmogelijk ismet mijn credo.’ staan na het overlijden van een dierbare. Door hun jarenlange Uitvaartverzorging. Een onderneming onmogelijk is mijn credo.’ van deen vaste uitvaartfotograaf van dagen in de week, uur per dag klaar om nabestaanden te ‘Het verdriet wegnemen, ik staan na het overlijden van een dierbare. Door hun jarenlange staan een dierbare. Door hun jarenlange En niets isisonmogelijk onmogelijk iscredo.’ mijn credo.’ die aandacht heeft voor duurzaamheid dagen inweek, de week, 24 uur per dag klaar om nabestaanden bij te wel DenO. ers van dagen DenO Uitvaartverzorging staan zeven is karakteriserend voor DenO die aandacht heeft voor duurzaamheid (wereldwijd) en de optie van het inhuren DenO. staan na het overlijden van een dierbare. Door hun jarenlange kan de mensen met alles bijstaan. En niets onmogelijk is mijn credo.’ staan na het overlijden van een dierbare. Door hun jarenlange Uitvaartverzorging. Een onderneming die aandacht heeft voor duurzaamheid DenO. van de (wereldwijd) vaste uitvaartfotograaf ‘Het verdriet kan ik Esther niet ik En niets is onmogelijk iswegnemen, mijn En niets isvan onmogelijk iscredo.’ mijn credo.’ De uitvaartbegeleiders van DenO Uitvaartverzorging staan zeven is karakteriserend voor DenO die aandacht heeft voor duurzaamheid die aandacht heeft voor duurzaamheid Deze woorden van Vieveen 4 uur per dag om nabestaanden bij te en de optie vanvan het inhuren DenO. kan de mensen wel alles bijstaan. Deze woorden Vieveen Deze woorden van Esther Vieveen onmogelijk isEsther mijn credo.’ staan na het overlijden een dierbare. Door hun jarenlange En niets is onmogelijk is mijn credo.’ Uitvaartverzorging. Een onderneming van deDenO. vaste uitvaartfotograaf van staan naklaar het overlijden van een dierbare. Door hun jarenlange staan van een dierbare. Door hun jarenlange En niets is onmogelijk is mijn credo.’ die aandacht heeft voor duurzaamheid DenO. dagen in de week, 24goed uur per dag klaar om nabestaanden te wensen Deze woorden vanmet Esther Vieveen die aandacht heeft voor duurzaamheid Esther Vieveen DenO. Deze woorden van Esther Vieveen ervaring én door luisteren weten de uitvaartleiders wensen staan na het overlijden van een dierbare. Door hun jarenlange ervaring én door goed te luisteren weten de uitvaartleiders wensen ervaring te luisteren weten de uitvaartleiders kan debij mensen wel met alles bijstaan. staan na het overlijden van een dierbare. Door hun jarenlange Uitvaartverzorging. Een onderneming van de vaste vanvan Deze woorden van Esther Vieveen 4 uur per dag klaar om nabestaanden bij te ervaring én door goed te luisteren weten de uitvaartleiders wensen kan de mensen wel met alles bijstaan. woorden van Esther Vieveen Deze woorden van Esther Vieveen ervaring én door goed te luisteren weten de uitvaartleiders wensen En niets is isDeze mijn credo.’ Uitvaartverzorging. Een onderneming de uitvaartfotograaf vaste uitvaartfotograaf zijn typerend voor de aanpak van die aandacht heeft voor duurzaamheid En niets is onmogelijk isaanpak mijn credo.’ dagen in de week, 24goed uur per dag klaar om nabestaanden bij teonmogelijk zijn typerend voor de aanpak van zijn typerend voor de aanpak van Vieveen die aandacht heeft voor duurzaamheidDenO. van woorden van Esther Vieveen DenO. Deze woorden van Esther Vieveen ervaring én door luisteren weten de uitvaartleiders wensen Deze voor de aanpak van den van ervaring een dierbare. Door hun jarenlange énhet door goed te luisteren weten de uitvaartleiders wensen ervaring te luisteren weten de uitvaartleiders wensen zijn typerend voor de van staan na overlijden van een dierbare. Door hun jarenlange zijn typerend voor de aanpak van te vertalen naar passende en unieke uitvaart. Directeur ervaring én door goed te luisteren weten de uitvaartleiders wensen te vertalen naar een mooie, passende en unieke uitvaart. Directeur te een mooie, passende en unieke uitvaart. Directeur ervaring én door goed te luisteren weten de uitvaartleiders wensen En niets is onmogelijk is mijn credo.’ zijn typerend voor de aanpak van die aandacht heeft voor duurzaamheid DenO. En niets is onmogelijk is mijn credo.’ zijn typerend voor de aanpak van zijn typerend voor de aanpak vanZijZij te vertalen naar een mooie, passende enDoor unieke uitvaart. Directeur die aandacht heeft voor duurzaamheid DenO. deuitvaartadviseurs uitvaartadviseurs van DenO. tedierbare. vertalen naar een mooie, passende en unieke uitvaart. Directeur Deze woorden van Esther Vieveen Deze woorden van Esther Vieveen de uitvaartadviseurs van DenO. Zij de van DenO. voor de aanpak van den van te een Door hun jarenlange zijn typerend voor de aanpak van staan na het overlijden van een dierbare. hun jarenlange zijn typerend voor de aanpak van uitvaartadviseurs van DenO. Zij de uitvaartadviseurs van DenO. Zij te vertalen naar een mooie, passende en unieke uitvaart. Directeur de uitvaartadviseurs van DenO. Zij vertalen naar een mooie, passende enen unieke uitvaart. Directeur tede passende en unieke uitvaart. Directeur ervaring én door goed te luisteren weten de uitvaartleiders wensen ed te luisteren weten de uitvaartleiders wensen Harry de Jong spreekt daarom liever over uitvaartadviseurs. te vertalen naar een mooie, passende unieke uitvaart. Directeur Harry Jong spreekt daarom liever over uitvaartadviseurs. Harry daarom liever over uitvaartadviseurs. de uitvaartadviseurs van DenO. te vertalen naar een mooie, passende en unieke uitvaart. Directeur Deze woorden vande Esther Vieveen Deze woorden vande Esther Vieveen de uitvaartadviseurs van DenO. ZijZij de uitvaartadviseurs van DenO. Zij zijn typerend voor aanpak van denken graag mee, adviseren enZij Harry de Jong spreekt daarom liever over denken graag mee, adviseren en denken graag mee, adviseren en uitvaartadviseurs van DenO. Harry de Jong spreekt daarom liever over uitvaartadviseurs. de uitvaartadviseurs van DenO. de uitvaartadviseurs van DenO. zijn typerend voor aanpak van adviseren enZij ervaring én door goed te luisteren weten deuitvaartadviseurs. uitvaartleiders wensen denken graag mee, adviseren en ed te luisteren weten de uitvaartleiders wensen denken graag mee, adviseren enZij Harry de Jong spreekt daarom liever over uitvaartadviseurs. Harry de Jong spreekt daarom liever over uitvaartadviseurs. Harry daarom liever over uitvaartadviseurs. te vertalen naar een mooie, passende en unieke uitvaart. Directeur zijn typerend voor de aanpak van denken graag mee, adviseren en Harry de Jong spreekt daarom liever over uitvaartadviseurs. Het uitvaartcentrum DenO, uniek gelegen op begraafplaats denken graag mee, adviseren en denken graag mee, adviseren en uitvaartcentrum van DenO, uniek gelegen op begraafplaats Het van DenO, uniek gelegen op begraafplaats mooie,Het passende en unieke uitvaart. Directeur Harry de Jong spreekt daarom liever over uitvaartadviseurs. dedenken uitvaartadviseurs van DenO. zijn typerend voor devan aanpak van staan klaar om de familie te ontzorgen. staan klaar om de familie te te ontzorgen. staan klaar om de familie teZij ontzorgen. adviseren en graag mee, adviseren en Het uitvaartcentrum van DenO, uniek gelegen op begraafplaats denken graag mee, adviseren en Het uitvaartcentrum van DenO, uniek gelegen op begraafplaats om de familie te ontzorgen. ontzorgen. staan klaar om de familie te vertalen naar eenvan mooie, passende en unieke uitvaart. Directeur de uitvaartadviseurs DenO. Zij staan klaar om de familie te ontzorgen. Het uitvaartcentrum DenO, uniek gelegen op begraafplaats Harry de Jong spreekt daarom liever over uitvaartadviseurs. uitvaartcentrum DenO, uniek gelegen op begraafplaats Het van DenO, uniek gelegen op begraafplaats mooie,Het passende enbiedt unieke uitvaart. Directeur de uitvaartadviseurs van DenO. Zij staan klaar om defamilie familie teontzorgen. ontzorgen. staan klaar om de familie te te ontzorgen. staan klaar om de familie te Het uitvaartcentrum van DenO, uniek gelegen op begraafplaats denken graag mee, adviseren en Essenhof, faciliteiten voor het laatste afscheid. Essenhof, biedt tal van faciliteiten voor het laatste afscheid. Essenhof, tal van faciliteiten voor het laatste afscheid. De wens van de staat altijd Het uitvaartcentrum van DenO, uniek gelegen op begraafplaats De wens van de familie staat De wens van de familie staat altijd om de familie tealtijd ontzorgen. staan klaar om de familie ontzorgen. de uitvaartadviseurs van DenO. Zij staan klaar om de familie te ontzorgen. ekt daarom liever over uitvaartadviseurs. familie staat altijd Essenhof, biedt tal van faciliteiten voor het laatste afscheid. De wens van de familie staat altijd Essenhof, biedt tal van faciliteiten voor het laatste afscheid. De wens van de familie staat altijd Harry de biedt Jong spreekt daarom liever over uitvaartadviseurs. denken graag mee, adviseren en denken graag mee, adviseren en Het uitvaartcentrum van DenO, uniek gelegen op begraafplaats Essenhof, biedt faciliteiten voor het laatste afscheid. Essenhof, tal van faciliteiten voor het laatste afscheid. Essenhof, tal van faciliteiten voor het laatste afscheid. De wens van de familie staat altijd De wens van de familie staat altijd De wens van de familie staat altijd staan klaar om de familie te ontzorgen. ekt daarom liever over uitvaartadviseurs. voorop! Nabestaanden kunnen kiezen voorop! Nabestaanden kunnen kiezen voorop! Nabestaanden kunnen kiezen familie staat altijd Essenhof, biedt tal tal van faciliteiten voor hethet laatste afscheid. De wens van de familie staat altijd biedt van faciliteiten voor laatste afscheid. De wens van de familie staat altijd kunnen kiezen voorop! Nabestaanden kunnen kiezen denken graag adviseren en voorop! Nabestaanden kunnen kiezen m van DenO, uniek gelegen op begraafplaats HetEssenhof, uitvaartcentrum van DenO, uniek gelegen op begraafplaats staan klaar ommee, de familie te ontzorgen. staan klaar om de familie te ontzorgen. voorop! Nabestaanden kunnen kiezen voorop! Nabestaanden kunnen kiezen voorop! Nabestaanden kunnen kiezen Essenhof, biedt tal van faciliteiten voor het laatste afscheid. De wens van de familie staat altijd uituit dede vele mogelijkheden die DenO uit de vele mogelijkheden die DenO kunnen kiezen uitvele de vele mogelijkheden die DenO voorop! Nabestaanden kunnen kiezen voorop! Nabestaanden kunnen kiezen mogelijkheden die DenO m van DenO, uniek gelegen op begraafplaats mogelijkheden die DenO uit de vele mogelijkheden die DenO staan klaar omdedefamilie familie te ontzorgen. Essenhof, biedt tal van faciliteiten voorUitvaartverzorging. het laatsteDoor afscheid. De wens van de familie staat altijd van faciliteiten voor het laatste afscheid. uit de vele mogelijkheden die DenO uit de vele mogelijkheden die DenO uit de vele mogelijkheden die DenO De wens van staat altijd Uitvaartverzorging. de diverse Door de diverse Esther Vieveen, Cees Kooiman, Esther Vieveen, Uitvaartverzorging. Door de diverse Esther Vieveen, Cees Kooiman, voorop! Nabestaanden kunnen kiezen Uitvaartverzorging te te bieden heeft. Uitvaartverzorging tetebieden bieden heeft. mogelijkheden die DenO Uitvaartverzorging bieden heeft. uit de vele mogelijkheden die DenO Uitvaartverzorging. Door de diverse Esther Vieveen, Cees Kooiman, uit de vele mogelijkheden die DenO Uitvaartverzorging. Door de diverse diverse Uitvaartverzorging. Door de Esther Vieveen, Cees Kooiman, Uitvaartverzorging te bieden bieden heeft. Uitvaartverzorging heeft. Uitvaartverzorging te heeft. van faciliteiten voor het laatste afscheid. De wens van de staat altijd Uitvaartverzorging. Door de diverse Uitvaartverzorging. Door de diverse Esther Vieveen, Cees Kooiman, Esther Vieveen, Uitvaartverzorging. Door de diverse Esther Vieveen, Cees Kooiman, voorop! Nabestaanden kunnen kiezen Uitvaartverzorging te te bieden heeft. te bieden heeft. Uitvaartverzorging bieden heeft. van het team kan de samenstelling van het team kan Jose van den Hurk, Mahinder Lalaram, Jose van Lalaram, uitUitvaartverzorging deUitvaartverzorging vele mogelijkheden die DenO samenstelling van het team kan de familie Jose van den Hurk, Mahinder Lalaram, Uitvaartverzorging. Door de diverse Esther Vieveen, Cees Kooiman, Uitvaartverzorging. Door de diverse voorop! Nabestaanden kunnen kiezen Uitvaartverzorging. Door de diverse Esther Vieveen, Cees Kooiman, Zoals een thuisopbaring ofte voor Zoals een thuisopbaring ofheeft. voor Uitvaartverzorging te bieden bieden heeft. Zoals een thuisopbaring of voor samenstelling van het team kan de de Jose van den Hurk, Mahinder Lalaram, Uitvaartverzorging te bieden heeft. Lalaram, samenstelling van het team kan de samenstelling van het team kan de Jose van den Hurk, Mahinder Lalaram, thuisopbaring of voor voor Zoals een thuisopbaring of Zoals een thuisopbaring of voor van het team kan de samenstelling van het team kan de Jose van den Hurk, Mahinder Lalaram, Jose van Lalaram, uit de vele mogelijkheden die DenO Uitvaartverzorging. Door de diverse Esther Vieveen, Cees Kooiman, samenstelling van het team kan de Jose van den Hurk, Mahinder Lalaram, voorop! Nabestaanden kunnen kiezen Zoals een thuisopbaring ofdie voor Zoals een thuisopbaring of voor uitvaartonderneming álle uitvaarten uitvaartonderneming álle uitvaarten Francien Dam en Raymond Bosman Uitvaartverzorging te bieden heeft. Francien Bosman Zoals een thuisopbaring voor uitvaartonderneming álle uitvaarten Francien Dam en Raymond samenstelling van het team kan de Jose van den Hurk, Lalaram, Lalaram, samenstelling van het team kan de samenstelling van het team kan de Jose van den Hurk, Mahinder Lalaram, een van de familiekamers zich een van de familiekamers die zich Zoals een thuisopbaring ofdie voor een van de familiekamers die zich thuisopbaring of voor uitvaartonderneming álle uitvaarten Francien Dam en Raymond Bosman uit de vele mogelijkheden die DenO Zoals een thuisopbaring ofof voor uitvaartonderneming álle uitvaarten uitvaartonderneming álle uitvaarten Francien Dam enMahinder Raymond Bosman één familiekamers die zich een van de familiekamers zich een van de familiekamers die zich Uitvaartverzorging. Door de diverse Esther Vieveen, Cees Kooiman, uitvaartonderneming álle uitvaarten uitvaartonderneming álle uitvaarten Francien Dam en Raymond Bosman Uitvaartverzorging te bieden heeft. Francien Bosman samenstelling van het team kan demogelijkheden Jose van denDam Hurk, Lalaram, uitvaartonderneming álle uitvaarten Francien en Raymond een van de familiekamers zich een van de die zich Zoals thuisopbaring ofdie voor Van groot tot klein, van begeleiden. Van groot tot klein, diplomeerde uitvaartadviseurs zijn diplomeerde een van defamiliekamers familiekamers die zich uitvaartonderneming álle uitvaarten Francien Dam en Raymond Bosman begeleiden. Van groot tot klein, van zijn diplomeerde uitvaartadviseurs uit de vele die DenO uitvaartonderneming álle uitvaarten uitvaartonderneming álle uitvaarten Francien Dam enMahinder Raymond Bosman het uitvaartcentrum bevindt. Ook in het uitvaartcentrum bevindt. Ook één van de familiekamers die zich een familiekamers die zich in het uitvaartcentrum bevindt. Ook begeleiden. Van groot tot klein, vanvan zijn diplomeerde uitvaartadviseurs Door de begeleiden. diverse man, zijnJose een van de familiekamers die zich gediplomeerde uitvaartadviseurs Van groot tot klein, van begeleiden. Van tot klein, van zijn diplomeerde uitvaartadviseurs uitvaartcentrum bevindt. Ook in het uitvaartcentrum bevindt. Ook Uitvaartverzorging te in bieden heeft. in het uitvaartcentrum bevindt. Ook samenstelling van hetgroot team kan de van denUitvaartverzorging. Hurk, Mahinder Lalaram, Zoals een thuisopbaring ofdie voor begeleiden. Van groot tot klein, van begeleiden. Van groot tot klein, van zijn diplomeerde uitvaartadviseurs zijn diplomeerde uitvaartonderneming álle uitvaarten Francien Dam en Raymond Bosman begeleiden. Van groot tot klein, van zijn diplomeerde uitvaartadviseurs in het uitvaartcentrum bevindt. Ook in het uitvaartcentrum bevindt. Ook een van de familiekamers zich traditioneel tot eigentijds. Ook een traditioneel tot eigentijds. Ook een die hun beroep al vele jaren die hun beroep jaren in het uitvaartcentrum bevindt. Ook begeleiden. Van groot tot klein, van zijn diplomeerde uitvaartadviseurs Uitvaartverzorging. Door de diverse man, traditioneel tot eigentijds. Ook een die hun beroep al vele gediplomeerde uitvaartadviseurs Van groot tot klein, van begeleiden. Van groot tot klein, van zijn diplomeerde uitvaartadviseurs meehelpen met de verzorging van de meehelpen met de verzorging van de uitvaartcentrum bevindt. Ook in het uitvaartcentrum bevindt. Ook meehelpen metverzorging deverzorging verzorging van traditioneel tot eigentijds. OokOok eeneen die die hunhun beroep al Raymond vele jaren Uitvaartverzorging te bieden heeft. in het uitvaartcentrum bevindt. Ook jaren traditioneel tot eigentijds. eigentijds. Ook een traditioneel tot beroep al vele jaren verzorging vanvan de meehelpen met de van de samenstelling van het team kan de er Lalaram, meehelpen met de dede DenO Uitvaartverzorging is is gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie via: DenO Uitvaartverzorging is gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie uitvaartonderneming álle uitvaarten Francien Dam en Bosman DenO Uitvaartverzorging gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie Zoals een thuisopbaring of voor een van demet familiekamers die zich begeleiden. groot totOok klein, van zijn diplomeerde uitvaartadviseurs traditioneel totVan eigentijds. een traditioneel tot eigentijds. Ook een die hun beroep alenal vele jaren DenO Uitvaartverzorging gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie via:via: die hun beroep jaren DenO Uitvaartverzorging is is gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie via:via: traditioneel tot eigentijds. Ook een die hun beroep al vele in het uitvaartcentrum bevindt. Ook meehelpen de verzorging van de meehelpen met de verzorging van ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot de ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot de uitoefenen en werkzaam zijn bij DenO uitoefenen zijn bij DenO meehelpen met de verzorging van traditioneel tot eigentijds. Ook een die hun beroep vele jaren ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot de uitoefenen werkzaam DenO jaren traditioneel tot eigentijds. Ook een traditioneel tot eigentijds. Ook een die hun beroep al vele jaren overledene is een optie. overledene is een optie. verzorging van de meehelpen met de verzorging van de samenstelling van het team kan de er Lalaram, ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot de uitoefenen en werkzaam zijn bij DenO overledene iseen een optie. meehelpen met deoptie. verzorging van de dede DenO bij DenO DenO ‘multiculturele’ uitvaart behoort totde de Uitvaartverzorging is is gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie via: DenO Uitvaartverzorging is is gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie via:via: ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot uitoefenen enuitvaartadviseurs werkzaam zijn bij een optie. overledene is een optie. tel.DenO 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl. DenO Uitvaartverzorging gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl. Zoals een thuisopbaring of voor overledene is tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl. begeleiden. Van groot tot klein, van zijn diplomeerde Uitvaartverzorging gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie via:via: uitvaartonderneming álle uitvaarten Bosman DenO Uitvaartverzorging is gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl. in het uitvaartcentrum bevindt. Ook traditioneel tot eigentijds. Ook een die hun beroep al vele jaren tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl. ‘multiculturele’ uitvaart behoort totde defamiliekamers ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot de uitoefenen enen werkzaam zijnzijn bijzijn DenO uitoefenen zijn bij DenO een van die zich ‘multiculturele’ uitvaart behoort totde de uitoefenen en werkzaam DenO meehelpen met de verzorging van de overledene is een optie. overledene is een optie. ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot de uitoefenen werkzaam bij DenO overledene is een optie. bij DenO ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot de ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot uitoefenen en werkzaam bij DenO een optie. overledene is een optie. tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl. tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl. DenO Uitvaartverzorging is gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie via: overledene is een optie. tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl. uitvaartonderneming Bosmandie tel.tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en en www.uitvaartdordrecht.nl. traditioneel tot eigentijds. Ook een hun beroep al vele jaren 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl www.uitvaartdordrecht.nl. van dede familiekamers die zich meehelpen met deoptie. verzorging van de ‘multiculturele’ uitvaarteen tot uitoefenen enbegeleiden. werkzaam zijn bij DenO Van grootálle tot uitvaarten klein, van iseurs overledene is een inbehoort het uitvaartcentrum bevindt. Ook DenO Uitvaartverzorging is gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie via: tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl. ‘multiculturele’ uitvaartinbehoort tot de werkzaam zijn bij DenO Van groot tot Ook klein, van iseurs uitoefenen enbegeleiden. overledene is een optie. het uitvaartcentrum bevindt. van Ook traditioneel tot eigentijds. een tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl. meehelpen met de verzorging de DenO Uitvaartverzorging is gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie via: tot eigentijds. Ook een meehelpen is met deoptie. verzorging van de ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot de n bij DenO i.v.m. traditioneel overledene een DenO Uitvaartverzorging is gevestigd aan de 190. Meer informatie via: Covid-19 beperkt aantal zitplaatsen, afhankelijk van de actuele RIVM maatregelen. tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl enNassauweg www.uitvaartdordrecht.nl. uitvaart behoort tot de afhankelijk n bij DenO i.v.m. ‘multiculturele’ overledene is een optie. Covid-19 beperkt aantal zitplaatsen, van de actuele RIVM maatregelen. tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl.

* *

WIJKEN Samen met drie andere buurtbewoners vormt Marianne van der Hoek de stuurgroep Buursaam = Duurzaam. Om precies te zijn gaat het om het gebied rondom de Christelijk Gereformeerde kerk: Latourpad, Jan Schoutenstraat, stukje Nicolaas Maessingel en stukje Burgemeester de Raedtsingel. Op het grote plein achter de kerk organiseerden ze op 28 augustus een buurtbarbecue, ook met thema Buursaam = Duurzaam. “Het was een groot succes”, vertelt Marianne. “Iedereen hielp mee. Zeker honderd buren zijn geweest. Het is goed geweest voor de sfeer en de samenhang in de buurt. We doen meer samen en in de buurtapp komen (zorg)vragen voorbij die we samen oppakken. Volgend jaar doen we het absoluut weer.” De barbecue is een mooie basis geweest voor meer saamhorigheid in de buurt, belangrijk in deze tijd.

JANUARI

FEBRUARI

MAART

APRIL

HISTORIE Van 7 augustus tot en met eind november was in de authentieke Schrijverskapel van de Augustijnenkerk de expositie 800 jaar Dordt door de ogen van een Augustijner monnik te bewonderen. De drijvende krachten achter deze expositie, gemeenteleden Theo Vermeer en Frans van Die, stelden met zorg drie vitrinekasten samen met nooit eerder vertoonde archeologische vondsten. De positieve reacties op de kleinschalige expositie kwamen soms uit onverwachte hoek. Zo ontving Theo Vermeer een mail van een Groninger die speciaal voor deze expositie naar Dordrecht was gekomen en uitermate onder de indruk was van de unieke vondsten. Aanvullend op de expositie organiseerde de kerk twee goedbezochte workshops Kalligraferen voor kinderen.

BRENG EENS EEN B EZOEK AAN DE MIDDEL EE U AUGUSTIJNENKERK WSE ! www.a

MEI

ugustijnenke rk.nl JUNI

JULI

Bezoekers waren onder de indruk van de unieke archeologische vondsten die ze nooit eerder zagen.

SEPTEMBER

OKTOBER

NOVEMBER

DECEMBER 23


AANNEMERSBEDRIJF AANNEMERSBEDRIJF AANNEMERSBEDRIJF AANNEMERSBEDRIJF

AANNEMERSBEDRIJF

Gebr. Kloens B.V .V .V V.. is een gerenommeerd familiebedrijff dat gespecialiseerd is in grond-, straat- en rioolwerken.

Gebr. Gebr. Kloens B.V .V .V V.. is een gerenommeerd familiebedrijf f dfat Kloens B.V .V .V V. . is een gerenommeerd familiebedrijf dat

Gebr. Kloens .is V. V is gerenommeerd familiebedrijfff d dat Gebr. Kloens B.V .V .V V.B.V . .V gerenommeerd familiebedrijf at gespecialiseerd is.een in een grond-, straaten rioolwerken. gespecialiseerd is in grond-, straaten rioolwerken. gespecialiseerd is in grond-, straaten rioolwerken. Onze werkz erk erkz aamheden bestaan uit: gespecialiseerd is in grond-, straat- en rioolwerken. grond r Onze rond werkz erk erkz aamheden; werkz erk erkz aamheden bestaan uit: uit: Onze werkz erk aamheden erkz bestaan Onze werkz erk aamheden bestaan uit: erkz Onze erk erkz aamheden bestaan uit: saneringswerkz erk erkz aamheden; grond rwerkz rond werkz erk aamheden; grond rerkz rond werkz erk aamheden; erkz grond r rond werkz erk aamheden; erkz saneringswerkz erk aamheden; erkz grond r saneringswerkz rond werkz erk erkz aamheden; erk aamheden; erkz saneringswerkz erk aamheden; erkz saneringswerkz erk aamheden; erkz werkz werk erkzaamheden; w erkzaamheden; erkz wteringswerkz erkzwerk erkz aamheden; asfal f werk fal erk aamheden; erkz werkz werk erkzasfal aamheden; f teringswerkz fal erk aamheden; erkz asfal f fal teringswerkz erk aamheden; erkz werkz werk erkasfal zfal rioleringswerkz erk aamheden; erkz faamheden; teringswerkz erkerkz erkz aamheden; rioleringswerkz erk aamheden; erk aamheden; erkz aamheden; asfal f rioleringswerkz fal teringswerkz erk erkz rioleringswerkz erk aamheden; erkz rioleringswerkz erk heterkz leve v aamheden; ve rren een r gen het leve v rren ve een aanb r aanb ren genren het leve vvvan ve rren aanbren r gen st reen raatmeubilair; vvan het straatmeubilair; r leve v ve ren r een aanb r ren gen vvan straatmeubilair; r grondbank. r vvan rrondbank. raatmeubilair; grondbank. r leve rondbank. het v st rren een aanbren r gen grondbank. rve rondbank. r raatmeubilair; vvan grondbank. strondbank. r Hoofdkantoor: grondbank. rHoofdkantoor: rondbank. Hoofdkantoor: Pieter Hoebeeweg 32 Daltonstraat 48

Hoofdkantoor: 3316 Daltonstraat 48 GD Daltonstraat 48 Dordrecht 078 - 618 48 19 00 3316Daltonstraat GD Dordrecht 3316 GD Dordrecht Hoofdkantoor: 3316 GD Dordrecht 078 -078 618- 19 61800 19 00 078 - 61848 19 00 Daltonstraat 1 33160257995.pdf GD Dordrecht 078 - 618 19 00 0257995.pdf 1 0257995.pdf 1

MAGAZINES

3534 AC Utrecht 3534030 291 030 - AC 291-Utrecht 60 0060 00 030 K - 291 60 00 216, Keulsekade

Wat doet Wat doet doet Wat doet NoviPrint?

0257995.pdf 1

0257995.pdf 1

K Keulsekade 216, 3534 AC Utrecht Keulsekade K Keulsekade K 216, 216, 030 - 3534 291 60AC 00 Keulsekade K 216, Utrecht

3316 BT Dordrecht Pieter Hoebeeweg 32 Pieter Hoebeeweg 32 078 - 654 98 31 32 Pieter Hoebeeweg 3316 BT Dordrecht 3316 BT Dordrecht 3316 BT Dordrecht 078 98 31 31 078 -- 654 98 078 - 654 98 31 Pieter Hoebeeweg 32 3316 BT Dordrecht 078 - 654 98 31

HUIS-AAN-HUISKRANT

DRUKWERK

SOCIAL MEDIA

14-1-2022 3534 AC8:53:14 Utrecht 030 291 60 00 14-1-2022 8:53:14

14-1-2022 8:53:14

14-1-2022 8:53:14

WEBSITES

EVENTS

14-1-2022 8:53:14

NoviPrint? Wat doet NoviPrint? NoviPrint? 078 MEDIA feliciteert NoviPrint? Dordrecht met 800+

NoviPrint is uw totaalleverancier voor alle soorten zelf- en niet NoviPrint is uwetiketten totaalleverancier LEVERANCIER VAN O.A.: zelfklevende in alle NoviPrint isisuw NoviPrint uwtotaalleverancier totaalleverancier voor alle soorten zelfen niet jaar stadsrechten maten, vormen en aantallen. LABELS voor alle soorten zelf- en niet

voor alle soorten zelf-inenalle niet LEVERANCIER VAN O.A.: ETIKETTEN zelfklevende etiketten LEVERANCIER VAN O.A.: zelfklevende etiketten in alle PRINTLINTEN LEVERANCIER VAN O.A.: NoviPrint is uw totaalleverancier zelfklevende etiketten in alle maten, vormen en aantallen. LABELS maten, vormen en aantallen. LABELS ETIKETTEN voor alle soorten en niet maten, vormen enzelfaantallen. BARCODESCANNERS LABELS ETIKETTEN PRINTLINTEN BARCODEPRINTERS HET inMEEST VEELZIJDIGE ETIKETTEN LEVERANCIER VAN O.A.: zelfklevende etiketten alle PRINTLINTEN PRINTSERVICE PRINTLINTEN IN DE BARCODESCANNERS maten, vormen enMEDIABUREAU aantallen. LABELS BARCODESCANNERS NoviPrint is dé specialist op het gebied van registratie- en identificatiesystemen, van soft- en hardware tot aan service en ondersteuning.

NoviPrint is dé specialist op het gebied van NoviPrint dé identifi specialist op het gebied van registratie-is en catiesystemen, van soft- en registratieen identifi catiesystemen, van en 6 228 228 • Tel.: NoviPrint is détot specialist op het gebied vansoft-088 www.noviprint.nl hardware aan service en ondersteuning. hardware tot aan service en ondersteuning. registratie-Jade en 320, identifi van6 soften• E info@noviprint.nl 3316catiesystemen, LJ Dordrecht • F 088 228 200

hardware serviceop enhet ondersteuning. NoviPrint istotdéaan specialist gebied van • Tel.: 088 6 228 228 www.noviprint.nl • registratieen identificatiesystemen,Tel.: van softwww.noviprint.nl 088en6 228 228 Jade 320, 3316 LJ Dordrecht • F 088 6 228 200 • E info@noviprint.nl hardware tot3316 aan LJ service en ondersteuning. • F 088 6 228 200 • E info@noviprint.nl Jade 320, Dordrecht •

www.noviprint.nl Tel.: 088 6 228 228 Jade 320, 3316 LJ Dordrecht F 088 6 228 200 E info@noviprint.nl 078MEDIA.NL • Tel.: 088 6 228 228 www.noviprint.nl •

Jade 320, 3316 LJ Dordrecht

BARCODEPRINTERS AUTO ID PRODUCTS ETIKETTEN REGIO DRECHTSTEDEN BARCODESCANNERS BARCODEPRINTERS MOBILE COMPUTING PRINTSERVICE PRINTLINTEN

BARCODEPRINTERS PRINTSERVICE WIRELESS NETWORKS Naast het uitgeven van opvallende PRINTSERVICE AUTO ID PRODUCTS magazines, hebben onze social BARCODESCANNERS HARDWARE AUTO ID COMPUTING PRODUCTS MOBILE media-experts alle kennis inCOMPUTING huis om SOFTWARE BARCODEPRINTERS MOBILE WIRELESS NETWORKS AUTO ID PRODUCTS WIRELESS NETWORKS jouw bedrijf of merk SERVICE op de kaart te PRINTSERVICE MOBILE COMPUTING zetten. Ook voor het ontwikkelen van WIRELESS NETWORKS HARDWARE DRUKWERK HARDWARE AUTO ID PRODUCTS SOFTWARE opvallende campagnes en het opzetten PRINTSHOP SOFTWARE SERVICE MOBILE COMPUTING van spraakmakende evenementen ben HARDWARE SERVICE WIRELESS SOFTWARENETWORKS je bij ons aan het juiste adres. DRUKWERK SERVICE DRUKWERK PRINTSHOP HARDWARE PRINTSHOP

SOFTWARE DRUKWERK SERVICE PRINTSHOP

F 088 6 228 200

E info@noviprint.nl

DRUKWERK PRINTSHOP

Een feestje is natuurlijk altijd leuk, maar de titel ‘800 jaar stad’ doet eigenlijk tekort aan ons stadsjubileum. Dordrecht is namelijk een stuk ouder dan 800 jaar, en ook al veel langer een echte stad. Hoe zit dat precies?

Stadsrechten worden vaak gezien als het geboortedocument van een stad. Ten onrechte: de landsheer (in het geval van Dordrecht is dat de graaf van Holland) gaf voorrechten aan een stedelijk gebied dat vaak al een bestuurlijk of economisch belang had. Al voor de stadsrechten van 1220 was Dordrecht een bloeiende handelsstad met internationale contacten. Als we meer willen weten over het ontstaan en de groei van Dordrecht, moeten we dus verder teruggaan dan de stadsrechten van 1220. Hoever gaan we dan precies terug? Op het Gezondheidspark zijn Romeinse munten, bekers, schoenen en kookpotten gevonden. Aan de oever van de Dubbel leefden Romeinse soldaten. Zou Dordrecht dan zijn ontstaan dankzij de Romeinen? Helaas: tot aan de middeleeuwen was er geen stad op ons eiland, maar woonden mensen in kleine nederzettingen. De eerste keer dat de naam Dordrecht voorkomt in historische bronnen is in 1049. In dat jaar zou graaf Dirk IV ‘apud thuredrech’ (‘bij Dordrecht’) zijn vermoord. Op de Grote Markt vind je, verscholen achter een parkeermeter, een standbeeld van Dirk IV. Volgens de mythe was Dirk vanuit het Huis Holland in de Wijnstraat gedood met een giftige pijl. Dat klinkt als een spannend verhaal, maar de Wijnstraat bestond toen nog helemaal niet. Rond die tijd was Dordrecht een bescheiden, waarschijnlijk versterkte, nederzetting aan de rivier de Thuredrith, maar zeker nog geen stad. Ongeveer sinds het jaar 1000 is er een nederzetting, die later is gegroeid tot de stad Dordrecht. Uit andere bronnen uit de elfde en twaalfde eeuw weten we dat de ontwikkeling van Dordrecht daarna rap ging. In 1064 is er al een ‘pas gebouwde kapel’; een voorloper van de Grote Kerk, niet meer dan een klein houten kerkje. Als Dordrecht veertig jaar later door een Utrechts leger wordt verwoest, blijkt uit de beschrijving van die plundering dat in de stad grote hoeveelheden wijn en graan opgeslagen waren in pakhuizen. Juist: Dordrecht was toen een echte handelsstad. Historicus Henk ’t Jong heeft voor zijn boek ‘De oudste stad van Holland’ (dat in 2020 verscheen) veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van Dordrecht. Volgens ’t Jong heeft Dordrecht zeker vier stadsrechten gehad. De eerste al in 1195. Dit stadsrecht is niet meer bewaard gebleven. Dat het stadsrecht van 1220 wél bewaard is gebleven, wil dus niet betekenen dat het ook eerste stadsrecht van Dordrecht is. Op z’n laatst rond 1170 is de nederzetting aan de Thuredrith een heuse stad geworden. Toch goed zo’n feestje: historici grijpen een jubileum aan om grondig onderzoek te doen naar de ontstaansgeschiedenis van de stad en komen zo met nieuwe feiten. En voor deze historicus is het iedere dag een feest om door de historische binnenstad te dwalen en bezoekers de verborgen plekjes te laten zien in een stad die véél ouder is dan 800 jaar. Remy Balistreri is historicus en eigenaar/stadsgids bij Ontdek Dordrecht 25


DORDRECHT BLIJFT GOED. WORDT BETER.

RENDAGEOEPR IETS U B E D N A A DOE MEEEMBER EN ORGANIS 24 SEPT UW BUURT! LEUKS IN rendag.nl

EVENTS 2021

(ADVERTENTIE)

u www.b

JANUARI

FEBRUARI

Al 800 jaar Kies Dordtse VVD

MAART

WIJKEN

Maarten Burggraaf Lijsttrekker Dordtse VVD

SPORT

Check hier onze plannen voor de aankomende 800 jaar

DE DORDTSE

Meer weten?

DORDTSEVVD.NL 06 27 33 89 07

In 2021 bestond de Koninklijke Dordrechtsche Roei- & Zeil Vereeniging 170 jaar. Ze is hiermee de oudste, nog bestaande sportvereniging van Dordrecht. Dit lustrum combineren met de viering van 800 (plus 1) jaar stad? ‘Doen!’, vond het bestuur van de KDR&ZV. Het idee ontstond om met een feestelijke vloot van historische roeiboten tijdens de Open Monumentendagen door de binnenstadhavens te trekken. En zo gebeurde het: de leden van de KDR&ZV scheepten in om, samen met deelnemers van Stichting Aangepast Roeien Dordrecht en Omstreken (STARDO), gezamenlijk 800 plus 1 kilometer te varen. Het ludieke evenement werd vereerd met een bezoek van burgemeester Wouter Kolff. Initiatiefneemster Charlotte Moerman kijkt terug op twee geweldige dagen. Na de zoveelste lockdown was het heerlijk weer met elkaar te mogen roeien. De blije gezichten en reacties (ook van de toeschouwers) waren hartverwarmend.

Een groepje gedreven buurtbewoners uit de Adriaan van Bleijenburgstraat en omgeving heeft op een stralende 4 september een supermooi buurtfeest georganiseerd. Dit om het 120-jarig (eigenlijk inmiddels het 121-jarig) bestaan van de gezellige buurt te vieren. Heel veel bewoners kwamen hierop af om met elkaar te genieten van allerlei activiteiten: een high tea, sport en spel, een bijzondere voordracht op een lange rol vanaf een balkon door Ton Delemarre (de dichter van de buurt), een gezamenlijke maaltijd aan lange tafels en een feestavond met optredens. Joke Snijders, een van de initiatiefnemers van het feest, kijkt terug op een supergeslaagd feest dat ’s avonds werd afgesloten met een geweldige silent disco

APRIL

MEI

JUNI

JULI

AUGUSTUS

SEPTEMBER

Bewoners genoten met elkaar van alle festiviteiten. OKTOBER

NOVEMBER

@kdr&zv kdrzv.nl

DECEMBER 27


EVENTS 2021

EVENTS 2021

RLEES ONLINE DE HARTVEVA WARMENDE VERHALEN N DE VERBORGEN PARELS! www. via078.nl

JANUARI

JANUARI

VERHALEN In Dordrecht zetten veel mensen zich in voor anderen. Ze doen boodschappen voor mensen die slecht ter been zijn of laten honden uit van bekenden die een dagje weg zijn. Anderen onderhouden het groen in de wijk, zijn vrijwilliger bij de voetbalvereniging of denken mee over de inrichting van de buurt. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze het normaal vinden dat ze dit doen. Met het project De Verborgen Parel hebben het Platform tegen Armoede, John Peters en Via Cultura 23 aan deze onzichtbare maar onbetaalbare parels een gezicht gegeven. Hun hartverwarmende verhalen zijn terug te vinden op de website en in de glossy ‘Parels van Dordt’ met hoofdredacteur John Peters.

FEBRUARI

MAART

Bijna alle Dordtenaren doen wat voor een ander. Het was een belevenis om hun verhalen te horen.

APRIL

WIJKEN MEI

JUNI

JULI

AUGUSTUS

OKTOBER

NOVEMBER

DECEMBER 28

MUZIEK

Het Humanistisch Verbond had wat te vieren dit jaar: behalve de jaarlijkse Wereldhumanismedag (normaal gesproken op 21 juni) was er het 75-jarig jubileum van het Humanistisch Verbond en 800 jaar stadsrechten Dordrecht. Om die reden organiseerden ze op 25 september verschillende workshops en activiteiten. Een daarvan was de speciaal voor deze gelegenheid samengestelde HV-tour onder leiding van een gids van het Gilde. Daarnaast konden mensen hun eigen ritueel vormgeven, kunst maken en werd het rebelse en adellijke leven van Top Naef besproken. Marian Pater, voorzitter van de afdeling Drechtsteden e.o. kijkt terug op een hele geslaagde dag. “We hebben geprobeerd voor ieder wat wils te organiseren. Ik geloof dat dat gelukt is.” We hebben een mooie dag van verbinding beleefd. Het weer was stralend, de locatie bij Villa TrosT (bij de Essenhof) prachtig en de workshops boeiend.

via078.nl

WIJKEN

WIJKEN “Bezoek de Bleijenhoek is een ontroerende en ontregelende wandeling, die poëzie koppelt aan sociale geschiedenis en de strijd om leefbaarheid in binnensteden.” Dit schreef De Theaterkrant over de theatrale stadswandeling die Theater Het Weeshuis, onder leiding van artistiek leider Ellen Honings en met teksten van Erik-Ward Geerlings, vanaf begin september zes weekenden organiseerde. Waar andere stadsgidsen dit vergeten stukje midden in het centrum links laten liggen, nam de geboren en getogen Bleijenhoeker (gespeeld door Mathieu Güthschmidt) de bezoekers mee op sleeptouw langs de overblijfselen van de rijke historie van de wijk. “Een heel geslaagde voorstelling. We hebben zulke enthousiaste reacties gehad, ook van de Bleijenhoekbewoners,” aldus een trotse Ellen Honings. “Er gaan zeker meer projecten volgen.” Een betrokken verhaal over een bijna vergeten wijk.

Veertig versierde en verlichte boten voeren mee met de lichtjesvaartocht over het Wantij die de feestcommissie van Plan Tij op de avond van Burendag organiseerde. Bij terugkomst konden alle deelnemers vanuit hun boot genieten van de film ‘Lost’ in de drijf-in bioscoop. Vanaf de dijk was de film ook goed te zien voor bewoners uit de Vogelbuurt en alle andere belangstellenden. Medewerkers van het Vogelnest zorgden ervoor dat ook zij voorzien waren van popcorn en limonade. Wat Paulien Busch, voorzitter van de feestcommissie, betreft is voor in ieder geval de lichtjesvaartocht het zaadje geplant. “Het was geweldig, zo simpel, maar zo mooi. Volgend jaar weer met nog meer boten.” Een echt kippenvelmoment was het toen de verlichte boten weer binnen kwamen varen. De muziek, de lampjes, de gezelligheid: een uniek moment.

Willie Batenburg heeft nog altijd heel veel fans, zo bleek uit het enthousiasme van de bezoekers tijdens de minimusical over de zanger. De bijzondere Dordtenaar met zijn banjo en Tiroler pak was 25 jaar geleden een veel gevraagde artiest bij feesten. Zijn teksten waren onverstaanbaar, maar toch zong iedereen de teksten mee. En nog steeds, merkte Esther Donkervoort, één van de spelers en initiatiefnemers. “Iedere voorstelling, we hebben er zelfs nog eentje extra georganiseerd, was vol en iedere keer waren er mensen die moeiteloos meezongen. Op een gegeven moment werd er zelfs spontaan een polonaise ingezet. Het was echt hartstikke leuk.” Dat standbeeld van Willie Batenburg mot er kommen.

FEBRUARI

MAART

APRIL

MEI

JUNI

JULI

AUGUSTUS

OKTOBER

NOVEMBER

DECEMBER 29


FEBRUARI

MAART

APRIL

MEI

JUNI

erbe www.dordtv

ROUTES Zelfs uit Friesland kwamen mensen hiernaartoe om in het mooie Dordrecht te wandelen. Op 25 september konden wandelaars kiezen uit meerdere routes van 5, 10, 15 en 25 kilometer waarbij ook rekening werd gehouden met rolstoelgebruikers. Vanaf het feestelijke startpunt zorgcentrum De Merwelanden op de Staart voeren de routes onder andere langs de ruïne van Huis ter Merwede, Groothoofdspoort en de Grote Kerk met op meerdere plekken entertainment. Bestuurder bij de Stichting Wandelsport Dordrecht e.o. Arie Warnars kijkt terug op een bijzonder geslaagde dag met het thema bewegen en verbinden. “De 500 tickets die we hadden, waren in no time vergeven.”

KUNST Wat betekent Dordrecht voor jou? En hoe zou je de ervaring van onze stad verbeelden? Deze vraag stelde SBK (Stichting Beeldende Kunst) aan 35 Dordtse kunstenaars. Het resultaat: de bijzondere en drukbezochte expositie Dordt Verbeeldt, die onze stad laat zien door de ogen van 35 kunstenaars. Van 19 september tot en met 21 november konden de vele geïnteresseerden bij het SBK in Het Magazijn terecht om de uiteenlopende kunstwerken te bewonderen. Van verf tot klei, van video tot fotografie en dichtbundel, ze bieden allemaal een unieke kijk op het Dordrecht van nu. Deze expositie leefde echt in de stad, merkte coördinator Boris Gunst. “Dordt Verbeeldt laat zien dat Dordrecht een kunstenaarsstad is met een vooraanstaande hedendaagse kunstscene. De bezoekers, de media en de kunstenaars waren ontzettend enthousiast. Verschillende andere gemeenten zijn zelfs langs geweest.”

WIJKEN

AUGUSTUS

@stichtingwandelsport

NOVEMBER

DECEMBER 30

FEBRUARI

MAART

APRIL

MEI

Het was een groot feest, compleet met muziek, goodiebag voor iedere deelnemer en een medaille.

Lees meer over Stichtingok. wandelsport op facebo dordrecht

JANUARI

Behalve een bijzondere verzameling van de vele talentvolle kunstenaars die hier wonen, geeft Dordt Verbeeldt ook een uniek beeld op het Dordrecht van nu.

JULI

OKTOBER

EVENTS 2021

EVENTS 2021 JANUARI

ERKEN BEKIJK DE KUNERSTW EELDT VAN DORDT V B ONLINE! eldt.nl

KUNST Het Ware Verhaal is een onthullende documentaire over het ontstaan van Dordrecht. Dordtenaren Yvo van der Vat (presentatie) en Clarissa Griffioen (camera en montage) hebben met deze film afgerekend met fake news en hebben het meest waarschijnlijke scenario in beeld gebracht. Het eindresultaat is een onderhoudende film waar beide filmmakers tevreden op terug kijken. Clarissa: “De film is goed bezocht en ook de reacties erop zijn positief. Iedereen die mee heeft gewerkt heeft de film op dvd gekregen, een collectors item.” Op 10 september was de feestelijke première bij The Movies, met live muziek van Kuhn Fu. Het was een bijzondere samenwerking in een merkwaardig jaar.

Ruim 400 buren kwamen op 25 september ’s middags naar de burendag van het Land van Valk op het terrein van De Eikenhof. “Burendag is altijd al gezellig bij ons met kraampjes en spelletjes”, vertelt Corrie de Kock van De Eikenhof. “Maar dit jaar was het echt geweldig. Het weer was prachtig, Maarten Teekens zou twee uur optreden maar is de hele middag gebleven. Het magische steltentheater van SamShine dat over de Twintighoevenweg naar ons toe kwam, de brillensafari en het hoogtepunt: de maaltijd ’s avonds van Daantje. Negentig buren kwamen met eigen bestek en bord en hebben genoten van een betaalbaar overheerlijk menu met heel veel gezelligheid.” Nog nooit kwamen er zoveel buren naar de Burendag.

JUNI

JULI

AUGUSTUS

OKTOBER

NOVEMBER

LEES MEER OVER DE ACTIVTITEITEN VAN DE EIKENHOF OP DE WEBSITE!

www.eikenhofdordrec ht.nl

DECEMBER 31


Ruim 250 mensen genoten op 9 oktober van de fantastische optredens en geweldige sfeer tijdens Sacred Songs in de Antoniuskerk. Zes verschillende Dordtse koren en één solist schitterden samen in de voorstelling onder leiding van Monica Akihary. Organisator Jeanneke den Boer, directeur van Culture Connection, was net als het publiek onder de indruk. “Het was magisch. De concentratie en verbinding waren voelbaar. De mix van tradities waaronder gospel, hindoestaans, Italiaans, Joods en Keltisch was prachtig. Alles liep vloeiend in elkaar over. Het was mooi de klanktonen vanuit de verschillende religies in de stad als harmonie te ervaren. Het was echt magnifiek.”

JANUARI

FEBRUARI

MAART

APRIL

MEI

JUNI

JULI

AUGUSTUS

SEPTEMBER

NOVEMBER

MUZIEK Op 2 oktober was het feest in en rond de Grote Kerk. De Vrienden van de Grote Kerk pakten uit met een uitgebreid feestelijk programma. De spil van alle activiteiten was Adri de Heer. Overdag waren er vooral veel activiteiten voor kinderen als spelletjes en een poppenspel. ’s Avonds was er een concert dat speciaal voor deze dag geschreven was met onder andere muziek van organisten Boudewijn Zwart en Cor Ardesch. Het was de hele dag gezellig druk, blikt Gerard van de Weg, voorzitter van De Vrienden van de Grote Kerk, terug. “Maar de grote belangstelling voor het gieten van de klok ’s avonds hadden we niet verwacht. Ondanks het slechte weer, was de belangstelling enorm.” Een paar honderd man zagen hoe Italiaanse klokkengieters op spectaculaire wijze de nieuwe klok van de vieringtoren goten. @grotekerkdordrecht

DECEMBER 32

m www.kunstmakers.co

MUZIEK

grotekerk-dordrecht.nl

MUZIEK Dankzij Dordrecht 800 kreeg Stichting Kunstmakers de mogelijkheid om voor de derde keer de Silver Talent Show uit te voeren. De muzikale talentenjacht voor 55-plussers was opnieuw een succes. Met maar liefst 24 gepassioneerde deelnemers. Na de selectieen coachingsrondes kwam bij de grand finale Philip Westerlaken als uiteindelijke winnaar uit de bus. Met zijn vertolking van ‘Always on my mind’ stal hij de harten van het publiek en de jury. Tweede en derde werden Carol la Porte en Peter Maunder. Organisator Bas de Zwart kijkt tevreden terug en vooruit. “De winnaars gaan mee op tour langs Dordtse verzorgingshuizen in het voorjaar van 2022. Natuurlijk zijn ze ook van de partij tijdens aMeeZing Big Rivers in juli op het Grotekerkplein.”

Ontroerend en hartverwarmend. Deze eerste editie smaakt naar meer.

Deze derde editie was zeer succesvol daarom kan ik vertellen dat we voor 2022 weer een nieuwe Silver Talent Show in de steigers gaan zetten.

EVENTS 2021

EVENTS 2021

LEES MEER OVER DE SILVER TALENT SHOW OP DE WEBSITE!

JANUARI

FEBRUARI

MAART

APRIL

MEI

JUNI

JULI

AUGUSTUS

JEUGD Ongeveer 150 enthousiaste kinderen in de basisschoolleeftijd namen deel aan Toppie Fissa op 22 oktober. Tijdens dit minifestival in het Energiehuis maakten ze kennis met heel veel verschillende activiteiten en workshops op het gebied van sport, spel, cultuur, natuur, gezondheid en kennis. Door mee te doen aan onder andere freestyle voetbal, pannavoetbal, basketbal, hiphop, spelletjes, dj-workshop, breakdance, rap, maar ook testen bij een pop-up natuurmuseum konden de kinderen hun talenten ontdekken. Jochem de Wit van Fitmakers, één van de initiatiefnemers van Toppie Dordrecht, kijkt terug op een geslaagde middag. “Samen met veel verschillende partijen hebben we een heel mooi en gevarieerd programma neergezet. Zeker voor herhaling vatbaar.” Jonge Dordtse helden konden de hele middag hun interesses ontdekken.

SEPTEMBER

NOVEMBER

DECEMBER 33


Kijk op cht5D.nl www.dordre de app. ad lo n of dow k

oo In 2022 worduen en de Middelee ww en de 19e eeu! gelanceerd

MUZIEK In 2020 bestond Merwe’s Oratorium Vereniging (MOV) 100 jaar. Om dit samen met de stad te vieren organiseerde de vereniging een jubileumconcert op 19 november 2021. Bijzonder en uniek aan dit concert was de wereldpremière van de Sura Cantate. Componist Patrick van Deurzen baseerde de zesdelige compositie op de Sint Suralegende over de Dordtse weldoenster die de aanzet zou hebben gegeven tot de bouw van de Grote Kerk. Secretaris Henny de Lang kijkt terug op een bijzondere avond met uitsluitend positieve reacties. “We wilden met de Sura Cantate een cadeau geven aan de stad. Het is geweldig dat dat uiteindelijk zo goed gelukt is.”

JANUARI

FEBRUARI

MAART

APRIL

MEI

JEUGD Een paar groepen 7 en 8 van basisscholen hebben het geluk gehad dat ze in november en december ‘Kraak de code van de kist’ nog konden doen. Deze interactieve city game van Jaap Bouman maakt de Dordtse geschiedenis tastbaar. Hoe het werkte? De stadshistoricus legt uit. “Per klas waren er twee teams. Ieder team ging met een tablet op pad in de binnenstad waarbij de kinderen hun route zelf konden bepalen. Onderweg kregen ze opdrachten, vragen en spelletjes. Als ze alle vragen goed beantwoordden, konden ze de code verdienen. Extra leuk was dat de teams elkaar ook konden pesten. Alle kinderen en leerkrachten en begeleiders die mee hebben gedaan, waren laaiend enthousiast.” Als het weer kan, wordt deze activiteit vervolgd. Superleuke manier om kinderen meer te leren over de geschiedenis van Dordrecht.

KUNST

JUNI

JULI

BEKIJK DE AGENDA VANOP MERWE’S ORATORIUM DE WEBSITE!

De wereldpremière van de speciaal voor dit doel en ons koor gecomponeerde Sura Cantate was een bijzonder hoogtepunt.

recht.nl www.oratoriumdord

AUGUSTUS

SEPTEMBER

OKTOBER

DOWNLOAD DE SPEURT KRAEK DEN C ODE EN GAOCOPHT ZOEK!

www.indordrecht.nl DECEMBER 34

Stap in een tijdmachine en bezoek de Wolwevershaven en Nieuwe Haven in vroeger tijden, een google-streetview in het verleden. Op vier plekken (Lange Ijzerenbrug, ’t Vlak, Patriciërshuis en Groothoofdspoort) wandel je door de realistische historische omgeving. De lancering van deze nieuwe hotspots van de haven in de 17e eeuw van Dordrecht5D viel samen met de Nacht van de Scheepsverhalen op 18 november. Bij deze voorstelling kwamen met theater en muziek de verhalen van handelaren, schippers, vluchtelingen en gelukszoekers tot leven. Alles 5D. Theo Pronk, directeur van initiatiefnemer Stichting Verborgen Stad licht toe. “2D is een kaart, 3D ruimte, 4D tijd en 5D ruimte. Het mooie aan dit project is dat het uitbreidbaar is met nog veel meer plekken en verhalen in verschillende periodes.” Met Dordrecht5D maakten we een venster naar het eeuwenoude Dordtse verleden waarin water altijd al een belangrijke rol speelde.

WIJKEN Om wijkbewoners meer met elkaar te verbinden, organiseerde de gemeenschap van de Open Hof kerk in Sterrenburg op 13 november de theatervoorstelling ‘Bij ons in Dordrecht’. Vier nieuwkomers vanuit verschillende culturen deelden in de volle zaal hun verhaal, ook werden verhalen uit de historie van Dordrecht opgehaald en gingen twee jonge mensen, die hier geboren zijn, in de voorstelling op zoek naar de betekenis van die verhalen. Vergelijkingen met hun thuisland werden gelegd. Ad Kleingeld, kerklid en initiatiefnemer van het evenement legt uit. “Nieuwkomers waren altijd al nodig om Dordrecht op te bouwen. Door de verhalen van hen te kennen, ontstaat onderling begrip en saamhorigheid. En dat is iets waar wij ons voor blijven inzetten.” De reacties van de bezoekers waren enthousiast. “Het was boeiend, ontroerend en informatief. Moeilijk om stil te blijven zitten bij dit bijzondere beeld van bijzondere inwoners.”

EVENTS 2021

EVENTS 2021

s? Ook mee op tijdrei

JANUARI

FEBRUARI

MAART

APRIL

MEI

JUNI

JULI

Dordrecht was nooit dezelfde stad geworden als nieuwkomers zich niet welkom hadden gevoeld. AUGUSTUS

WIJKEN Tussen de coronamaatregelen door lukt het Bobby Kinghe om in 2021 meerdere optredens in verschillende wijken te organiseren. Eén daarvan was precies zoals de voorzitter van Bobby Kinghe, Marco van Schaardenburgh het voor ogen had, het optreden van Voodoo Jürgens in de businessclub van FC Dordrecht op 3 november. Een onverwachte band op een verrassende plek buiten het centrum van Dordrecht. “Een unieke avond met een bijzondere sfeer. In Oostenrijk is deze band heel groot. Uit heel Nederland kwamen Oostenrijkse fans, zelfs iemand van de ambassade. De bezoekers die Voodoo Jürgens niet kenden, werden positief verrast door de plat Weense levensliederen.”

SEPTEMBER

OKTOBER

Ruim 120 mensen zagen het unieke optreden van de Oostenrijkse Voodoo Jürgens in de businessclub van FC Dordrecht.

DECEMBER 35


RESERVEER JOUW KAAR BIJZONDERE CONCERT! TEN VOOR DIT

MET DE DOE OOK MOERE OF ACHTER DE OPERA, VON! SCHERME eater

www.oratoriumdord recht.nl/show-item/ verbindingsconcertdie-schopfung-hayd n

ziekth www.mu ject/ iep.nl/pro rdt d s d o hollan -d izerin-van maria-ke

OK! SH OP FACEBOre VOLG ICONOCLA cht rd do sh iconocla facebook: @

MUZIEK De viering van 800 jaar Dordrecht is door corona anders ingevuld. Gelukkig hebben de meeste evenementen en activiteiten, al dan niet coronaproof, plaatsgevonden. Misschien minder groots dan in eerste instantie bedacht, maar niet minder origineel of bijzonder. Dit jaar staan er nog een aantal events op de planning. Zo kun je de topstukken van Cuyp nog bewonderen in de langverwachte tentoonstelling ‘In het Licht van Cuyp’ die nog tot en met begin maart te bezichtigen is en treedt Muziektheater Hollands Diep in de zomer op met het megamuziekspektakel ‘MARIA keizerin van Dordt. Je kunt op ontdekkingstocht met de tour historisch Land van Valk, geeft Merwe’s Oratorium Vereniging het Verbindingsconcert Die Schöpfung met prachtige toegankelijke muziek en kun je de verhalen ontdekken van diverse muurschilderingen.

MUZIEK Als alles goed gaat, treedt Muziektheater Hollands Diep in de zomer van 2022 op met MARIA keizerin van Dordt. “Dit megamuziekspektakel voor en door Dordtenaren is een echte communityshow”, vertelt artistiek leider David Prins. “We doen het samen met Big Rivers, maar daarnaast zijn heel veel lokale culturele organisaties betrokken waaronder het Groot Film- en Musicalorkest Timbres Divers, Inter Amicos en het Orpheus Koor.” Het op waarheid gebaseerde verhaal gaat over keizerin Maria die 800 jaar geleden Dordrecht als huwelijkscadeau krijgt. Dankzij de stadsrechten die naar aanleiding daarvan worden vastgelegd, groeit Dordrecht uit tot een bloeiende stad, en kan Maria beslissen over haar eigen leven vol cultuur en feesten. De stadsopera wordt in de Dordtse binnenstad opgevoerd. Wie mee wil doen, aanmelden kan nog. “Het leuke aan dit grootse muziekspektakel is dat iedereen mee kan doen.” @muziektheaterhollandsdiep @muziektheaterhd muziektheaterhollandsdiep.nl 36

Op vrijdag 18 maart geeft Merwe’s Oratorium Vereniging (MOV) een tweede concert in de Antoniuskerk: Die Schöpfung van Haydn. Het is niet alleen schitterende en toegankelijke muziek, het wordt een speciaal verbindingsconcert ter ere van het 100-jarig bestaan van de vereniging. Dit houdt in dat MOV honderd Dordtenaren uitnodigt om het concert gratis bij te wonen. Honderd mensen die door omstandigheden (financieel, fysiek, mentaal, maatschappelijk) nooit in de gelegenheid zijn om een concert te bezoeken. Secretaris Henny de Lang heeft er zin in. “Ook onze donateurs, relaties, sponsors en vrienden ontvangen een uitnodiging. Het wordt een echt verbindingsconcert met prachtige muziek en een geweldige akoestiek in de Antoniuskerk.”

VERHALEN

Wij voelen ons verbonden met de stad, we verbinden ons graag ook met mensen die niet in de gelegenheid zijn om naar onze concerten te komen. oratoriumdordrecht.nl

WIJKEN Tour Historisch Land van Valk is een ontdekkingstocht. Verrassende foto’s van vroeger en hun verhalen verfraaien diverse saaie plekken (bijvoorbeeld een schutting of dichtgetimmerd raam). Buurtbewoners Lotti Hesper (cultureel ondernemer), Robbert de Groot (grafisch ontwerper) en Patricia van de Pol (wandelende encyclopedie Land van Valk) hebben de handen ineengeslagen om een mooie uitbreidbare kaart te maken van saaie plekken met verrassende verhalen. De foto’s komen van het Regionaal Archief. “Iedereen kan de route straks doen, maar zodra alles hangt organiseren we ook een wandeling”, aldus Lotti. De gratis kaart is naar verwachting in het voorjaar te downloaden. Het is leuk om op deze manier de eigen buurt beter te leren kennen. lottihesper.nl

DOWNLOAD DE GRATIS KAART MET VERRASSENDE VERHALEN!

www.lottihesper.nl

Dordrecht heeft een rijke historie als het om kunst gaat. Dat geldt ook voor graffiti en street art, kunstvormen die ondertussen hoog aangeschreven staan en wereldwijd niet meer uit het straatbeeld weg te denken zijn. Dordrecht Street Art is zeer content dat ze al vijf jaar lang Dordtenaren blij kunnen maken en artiesten een platform kunnen bieden. Sammie Schakel, curator van Iconoclash en zelf ook muralist: “Ook voor 800 jaar stad zijn we nu bezig een reeks nieuwe muurschilderingen te plaatsen. Met ‘Onze verhalen’ portretteren wij Dordtenaren die in deze tijd een belangrijke rol spelen voor hun medemens. Deze ronde zijn het centrum en de buitenwijken ons doelwit. We zijn ook de school ingegaan. Samen met de leerlingen van het Wellant/Yuverta college onderzochten we hoe je verhalen vertelt met muurschilderingen. Samen zijn we gaan schetsen en hebben we een muurschildering ontworpen voor op school. Deze heb ik zelf uitgevoerd.” Urban contemporary en muurschilderingen, is die vergankelijkheid van kunst niet juist wat Street art zo bijzonder kan maken?

37


DORDWIJKZONE

Eén van de grootste projecten van de Agenda del van Dordrecht 2030 is de Dordwijkzone, de gor t. parken en sportparken die door de stad slinisger ken bete r De Dordwijkzone kan nog veel mee krijgen voor de inwoners als groot stadspark. Artist’s Impression van Mecanoo.

Dordrecht, een stad met bijna 140.000 inwoners. Met een bloeiende binnenstad, veel banen, gezonde bedrijven en prachtige natuur in en om de stad. Een stad van duurzame energie. Een stad waar inwoners een goede opleiding hebben. Een stad waar mensen graag wonen. Een stad die het goede heeft behouden, maar haar zwakke plekken heeft verbeterd. Dat is de ambitie van de gemeente op weg naar het jaar 2030.

De Spoorzone is t grootste projeche t va de Agenda Dordrechn 2030. De spoorzone t loopt van de Zwijndrechtsebrug tot Amstelwijck. Hier is plaats voor duizenden wonin n, onder andere bij ge he t Maasterras.

Artist’s Impres sion van Mecanoo.

Om hier te komen is er veel geld nodig. Geld dat de gemeente investeert in woonwijken, recreatiegebieden, bedrijventerreinen, verbindingen, mensen, onderwijs en duurzaamheid. Investeringen die ervoor zorgen dat Dordtenaren zelf én de stad financieel gezond zijn en blijven. Meer inwoners betekent ook meer klanten voor winkels en horeca. Meer leden voor verenigingen en meer bezoekers aan theater of concerten. Zo kunnen deze voorzieningen in stand blijven. Meer mensen met een goede opleiding maakt Dordrecht ook aantrekkelijker voor bedrijven

om zich hier te vestigen. Goed onderwijs en goede zorg maken Dordtenaren zelf ook sterker.

Investeringen komen van verschillende kanten. Van het Rijk, de Provincie, Europese Unie en van bedrijven. Maar vooral ook van de gemeente zelf. De gemeente kan zoveel investeren door de verkoop van de aandelen in Eneco. De opbrengst daarvan biedt Dordrecht een unieke kans om de kwaliteit van de stad en het welzijn van de Dordtenaren blijvend te verbeteren. Dat geld zet de gemeente niet zomaar

in. Ze geven het gericht uit aan onderdelen die de stad en haar inwoners sterker maken. De investeringen staan niet los van elkaar. Elke investering draagt bij aan de andere. In totaal is 295 miljoen euro beschikbaar. Denk aan investeringsprogramma’s als Spoorzone, Dordwijkzone, Ruimte voor banen, Dordts leerprogramma, Glansrijke toekomst Dordtse jongeren, Duurzame stad en de Binnenstad. Ongeveer tweederde van het bedrag gaat naar de Spoorzone, Dordwijkzone en Ruimte voor banen. Hierdoor groeit de stad. Meer inwoners betekent meer geld vanuit

het Rijk. Met de programma’s Glansrijke toekomst voor jongeren, duurzaamheid en binnenstad wil de gemeente uiteindelijk kosten verlagen. Bijvoorbeeld minder uitkeringen omdat meer mensen met de juiste opleiding betaald werk hebben. Maar ook door lagere energiekosten voor gemeentelijke gebouwen. De 295 miljoen euro wordt opzij gelegd. De gemeente gebruikt dit geld niet voor lopende uitgaven van de gemeente. Met deze plannen wordt geïnvesteerd in een mooie toekomst voor de stad. Op naar de volgende 800 jaar.

SPOORZONE

38

39


VOanntPweikltkelt e t n e e m e g e d feDlicoirtdeerretcht met n e t h c e r s d a jaar st 802

Van Pelt Ontwikkelt bv Singel 105, 3311 PB Dordrecht •  078 613 55 99 •  info@vanpeltontwikkelt.nl VANPELTONTWIKKELT.NL