Page 1

wonen in

drechtsteden


plattegrond wonen in drechtsteden

d e d re chtste d e n Lek

Rotterdam A16

Zes prachtige gemeentes met elk een eigen identiteit en sfeer

Knooppunt Ridderkerk

A15

stellen zich aan u voor. Allemaal hebben ze water aan de voordeur

Ridderkerk

en groen en recreatie in de achtertuin. Alblasserdam, Dordrecht,

Alblasserdam

Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht

A16

vormen samen de Drechtsteden.

A15

Hendrik-Ido-Ambacht Heerjansdam

A16

Noord

Papendrecht

Sliedrecht Sliedrecht Baanhoek

Zwijndrecht

Beneden Merwede

Zwijndrecht

A15

Sliedrecht

N3

Dordrecht

Ou

de

a Ma

s

Dordrecht Dordrecht Stadspolders Dordrecht Zuid

Rotterdam

Nieuwe Merwede

A16 N3

treinstation water groen dordrecht zwijndrecht hendrik-ido-ambacht alblasserdam papendrecht sliedrecht

liggingdrechtsteden

Breda / Antwerpen

Dordtsche Kil

De Biesbosch 0

2 km

N


inhoud wonen in drechtsteden

waarom wonen in de Drechtsteden?

4.

>>

9 redenen om u te vestigen in de Drechtsteden

>>

praktische tips bij het zoeken naar een nieuwe woning

>>

wonen in Dordrecht

>>

wonen in Zwijndrecht

12.

>>

wonen in Hendrik-Ido-Ambacht

16.

>>

wonen in Ablasserdam

20.

>>

wonen in Papendrecht

24.

>>

wonen in Sliedrecht

28.

8.


4. wonen in drechtsteden

welkom in de drechtsteden Wat maakt wonen in de Drechtsteden uniek? • ligging in de Randstad op 20km van zowel Breda als Rotterdam • uitstekende bereikbaarheid • veel groen en water • grote diversiteit aan woningen • alle voorzieningen in de buurt De Drechtsteden liggen in de zuidelijke Randstad op ongeveer twintig kilometer van Rotterdam en Breda. Ze bieden een ongekende diversiteit aan woningen rond een historisch hart en met alle voorzieningen voor ruim 260.000 inwoners. Dat is wat deze regio zo aantrekkelijk maakt om te wonen. Op woongebied is er in de Drechtsteden echt voor elk wat wils: van een traditionele dijkwoning tot een luxe villa en van een eenvoudige huurwoning tot een appartement voorzien van alle gemakken. Maar wonen in de Drechtsteden heeft nog veel meer te bieden. Er is veel groen in de directe omgeving, een groot cultureel aanbod, diverse evenementen en niet te vergeten een goede bereikbaarheid per openbaar vervoer en met de auto. De Drechtsteden zijn bij uitstek geschikt om te recreëren op het water en in de natuur.


de drechtsteden

5. wonen in drechtsteden

waarom wonen in de drechtsteden • dordrecht Evenementenstad van het jaar 2012 • de beste HAVO/VWO school van Nederland in Papendrecht • veel werkgelegenheid in de zorgsector • grootste overdekte sportcomplex van Nederland • alles goed bereikbaar over weg, spoor en water • de mooiste aanlegplekken voor pleziervaart • binnen een kwartier in Nationaal park de Biesbosch en Alblasserwaard • waan je in vroeger tijden tussen al het historisch erfgoed • lagere woonlasten dan de rest van de Randstad

De combinatie van vele voorzieningen op het gebied van onderwijs, cultuur, winkelen, sport en zorg, een goede bereikbaarheid en een natuurrijke omgeving maken de Drechtsteden een ideale plek om te wonen.


www.wonenindrechtsteden.nl

6. wonen in drechtsteden

alle informatie en het woningaanbod op één site: Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe woning dan is het belangrijk om te weten welke gemeente qua sfeer en voor­ zieningen het beste bij u past. Op internet kunt u op zoek naar de meest geschikte woning, dit is echter vaak een zoektocht langs diverse websites. De website www.wonenindrechtsteden.nl geeft u daarentegen een totaaloverzicht van de beschikbare woningen in de regio. Zowel in de koop als huursector, variërend van nieuwbouw tot bestaande bouw. En bent u benieuwd naar de nieuwbouwplannen in de regio? Dan kunt u ook op deze website terecht. Kortom een website met handige informatie over de steden en het beschikbare woningaanbod.

een woning naar eigen smaak! Uw droomhuis realiseren, alleen of in samenwerking met anderen, dat kan in de regio Drechtsteden. U bepaalt zelf hoe uw (t)huis eruit komt te zien, wie de architect wordt en wie er gaat bouwen. In de Drechtsteden zijn diverse kavels te koop waar u uw droomhuis kunt realiseren. Daarnaast is het ook mogelijk om met een bouwgroep uw droomwoning te (laten) bouwen. Een bouwgroep is een collectief van opdrachtgevers dat samen een kavel of aantal kavels ontwikkelt. Zo wordt er bijvoorbeeld in Wielwijk Dordrecht een bouwgroep gevormd: CPO Wielwijk. Informatie over beschikbare kavels en over bouwgroepen kunt u vinden op www.wonenindrechtsteden.nl/zelfbouwen.

op de hoogte blijven van nieuwbouwprojecten Op de website www.wonenindrechtsteden.nl/projecten kunt u alle informatie vinden over (geplande) nieuwbouwprojecten in de Drechtsteden. Veel projecten hebben een aanbod voor diverse wensen variërend van starterswoningen tot vrije kavels. Op de website kunt u direct zien wat voor soort woningen worden aangeboden en doorlinken naar de projectwebsite voor meer informatie. In het overzicht kunt u ook nieuwe projecten in de huursector bekijken. Er wordt jaarlijks ook een brochure met de projecten gemaakt, u kunt deze brochure bestellen via www.ditis6xtop.nl


de drechtsteden

7. wonen in drechtsteden

huren of kopen bij corporaties In het verleden stonden woningcorporaties bekend als woningbouwverenigingen en bij een woningcorporatie denkt u meestal direct aan huren. Dat is ook zeker terecht. De meeste woningen die corporaties bezitten, zijn sociale huurwoningen die aangeboden worden met huurprijzen onder de huurtoeslaggrens (sociale huurwoningen). Om hiervoor in aanmerking te komen stellen ze voorwaarden aan woningzoekenden. Woningen die vrijkomen in de Drechtsteden worden aangeboden via www.woonkeus.nl. De corporatie Woonbron biedt haar woningen zelf aan (www.woonbron.nl). Maar corporaties doen meer! Zo worden ook mooie koopwoningen gebouwd en verkocht en worden nieuwe luxe woningen in de vrije sector verhuurd. Dit wordt voornamelijk gedaan om ook nieuwe sociale huurwoningen te kunnen bouwen. Daarnaast zorgen corporaties er samen met partners voor dat u prettig kunt wonen in de wijk. Komt u er bijvoorbeeld niet uit met uw buren of wilt u juist een leuk straatfeest organiseren? De corporaties zijn altijd bereid om mee te denken en helpen! De volgende corporaties zijn in de Drechtsteden actief: Woonbron, Trivire, Woonkracht10, Tablis en Rhiant.


8. wonen in drechtsteden

hi sto ri sch d ord re ch t

wonen in dordrecht

facts

• 118.421 inwoners • 53.487 woningen • 29 nieuwbouwprojecten • afstand tot Breda: 30km / Rotterdam: 22km

• historische stad met veel vrijetijdsvoorzieningen, o.a. in de vorm van evenementen • goede bereikbaarheid met openbaar vervoer en auto • recreatieve voorzieningen in de buurt waaronder Nationaal Park de Biesbosch • goede zorgvoorzieningen op het Gezondheidspark • Leerpark Dordrecht, het opleidingscentrum van de regio met diverse opleidingen in moderne scholen

panoramadordrecht De historische binnenstad van Dordrecht kenmerkt zich door de vele monumenten en water in de mooie binnenhavens.


historisch dordrecht

9. wonen in drechtsteden

Dordrecht, een levendige stad met een rijke historie en ruim 1000 monumenten, biedt haar inwoners een ruim aanbod aan voorzieningen. Van groen in de Biesbosch tot een stadshart met volop winkels, terrasjes en restaurants. Daarnaast profiteert de stad van een optimale bereikbaarheid. Met de auto bent u via de N3 en A16 snel op uw bestemming. Ook per openbaar vervoer is de stad goed te bereiken. Met de trein bent u binnen 20 minuten in Rotterdam of Breda. De stad biedt daarbij een ruim cultureel aanbod met onder andere het Dordrechts Museum en het nieuwe Energiehuis, ook wel bekend als “Huis van de Podiumkunsten�. Daarnaast zijn er vele evenementen, Dordrecht is in 2012 zelfs uitgeroepen tot Evenementenstad van het Jaar. Gezond leven staat centraal in het Gezondheidspark. Dit is het zorgknooppunt van de regio waar gezondheidszorg en sportvoorzieningen volop de ruimte hebben. De stadswijk Leerpark is een moderne en dynamische wijk met veel faciliteiten voor starters. Werken, leren en ondernemen worden hier gecombineerd.

dordrecht

Natuur dichtbij de stad: Nationaal Park de Biesbosch.

In Wielwijk zijn de laatste jaren vele woningen opgeknapt, de wijk kenmerkt zich door hedendaagse woningen nabij alle voorzieningen.


www.wonenindrechtsteden.nl

10. wonen in drechtsteden

voorzieningen in dordrecht Onderwijs In alle wijken lagere scholen en tevens een ruim aanbod aan peuterspeelzalen en naschoolse opvang. Verder zijn er zeven middelbare scholen en verschillende MBO en HBO opleidingen.

Winkelen Ruim 700 winkels met de historische binnenstad als centrum. Verder diverse winkelcentra in de wijken zoals winkelcentrum Sterrenburg, Crabbehof, Bieshof en Wielwijk.

Sport Meer dan 130 sportverenigingen waaronder voetbal-, kano-, tennisen watersportverenigingen. Daarnaast kunnen bewoners gebruik maken van de Sportboulevard, de grootste overdekte sportfaciliteit van Nederland met onder andere een zwembad en schaatsbaan.

Zorg Een tweetal ziekenhuizen, het Albert Schweitzer Ziekenhuis Amstelwijk en Dordtwijk waarbij de eerste onderdeel uitmaakt van het Gezondheidspark.

Cultureel In totaal zes musea, waaronder het Dordrechts Museum. Het Energiehuis, het “Huis van de Podiumkunsten� met onder andere programmering van Kunstmin, diverse poppodia en de Kunstkerk opent begin 2013 haar deuren. Verderop in 2013 opent nog een bioscoop in de omgeving van het Energiehuis en filmhuis The Movies in de historische binnenstad.

Natuur Dordrecht heeft Nationaal Park de Biesbosch binnen haar gemeentegrenzen liggen. Verder zijn er verschillende stadsparken waaronder het Wantijpark, Weizigt en Park Merwestein. Bovendien kenmerkt de stad zich door veel water.

In Plantij woont men daadwerkelijk aan het water, schrik niet als er bevers gezien worden.


historisch dordrecht

11. wonen in drechtsteden

N

“va n g ro e n i n d e Bie sb o sch tot e e n sta d sh a rt met volop wi nk els, te r ra sje s e n re sta u ra nts�

Hier hebben we alle buitenruimte om te genieten van onze kleinkinderen.

meer info: www.wonenindrechtsteden.nl/dordrecht

Het Leerpark, een moderne faciliteit waar verschillende scholen gevestigd zijn.

Winkelcentrum Sterrenburg.


12. wonen in drechtsteden

gemo e d e li j k z w ij n d re ch t

facts

• 44.366 inwoners • 20.066 woningen • 7 nieuwbouwprojecten • afstand tot Breda: 32km / Rotterdam: 19km

wonen in zwijndrecht

• kindvriendelijk met veel voorzieningen • goede zorgvoorzieningen onder andere in het Albert Schweitzer Ziekenhuis • stadspark Develpark voor rust en recreatieve voorzieningen • winkelcentrum Walburg met een totaalaanbod onder één dak • nabij Dordrecht en Rotterdam

panoramazwijndrecht De watertoren en het beeldenpark zijn kenmerkende locaties in Zwijndrecht.


gemoedelijk zwijndrecht

13. wonen in drechtsteden

Het alom aanwezige water kenmerkt Zwijndrecht. De plaats wordt omsloten door de rivieren de Oude Maas en de Noord. De maritieme industrie maakt daardoor een belangrijk onderdeel uit van het bedrijfsleven. Het water biedt daarnaast ook volop mogelijkheden voor recreatie. Tel daarbij op het vele groen, de diverse monumenten en het uitgebreide culturele aanbod en u begrijpt waarom het in Zwijndrecht heerlijk wonen, werken en recreÍren is. Zwijndrecht kent een rijke geschiedenis die terug gaat tot de 11e eeuw. Ruim duizend jaar later is Zwijn­

zwijndrecht

drecht uitgegroeid tot een middelgrote gemeente aan de zuidelijke rand van de Randstad met ongeveer 44.000 inwoners. De ligging aan de A16 en de aanwezigheid van een station maken de gemeente prima bereikbaar.

Zicht op Eemstein & Zonnestein.

Recreatie- en natuurgebied Munnikendevel.


www.wonenindrechtsteden.nl

14. wonen in drechtsteden

voorzieningen in zwijndrecht Onderwijs Goed georganiseerd onderwijsstelsel door samenwerking van meerdere schoolbesturen van peuterspeelzalen, het (speciaal) basisen voortgezet onderwijs.

Winkelen Het winkelcentrum Walburg is een van de best functionerende winkelcentra van Zuid-Holland en biedt volop keus met meer dan 100 winkels.

Sport Sporten in Zwijndrecht kan bij meerdere sportverenigingen en wordt gestimuleerd door een platform voor Sport & Bewegen. Inwoners kunnen onder andere terecht bij een van de drie sportcomplexen, meerdere sporthallen, de twee zwembaden of de ijsbaan.

Zorg In de verschillende wijken zijn er goede zorgvoorzieningen voor zowel jong als oud, waarbij de gemeente kwaliteit in zorg belangrijk vindt en op deze manier een vitale stad wil zijn. Tevens heeft het Albert Schweitzer Ziekenhuis een locatie in Zwijndrecht.

Cultureel Er zijn regelmatig culturele activiteiten, evenementen en exposities. Daarnaast is er een cultuurmarkt in de Zwijndrechtse Waard en zijn er vele monumenten en een beeldencollectie in het Noordpark.

Natuur Er zijn verschillende parken en natuurgebieden zowel in als aan de rand van de stad waaronder De Hoge Devel, Park Molenvliet en de Munnikendevel. Vanuit Zwijndrecht heeft u een prachtig uitzicht op Dordrecht en op de rivier met volop acitiviteiten.


gemoedelijk zwijndrecht

15. wonen in drechtsteden

N

“d o or h et vele g ro e n, d e d ive rse mon ume nte n e n e e n u itgebreid cu l tu re el a a nb o d ku n je hie r h e e rlijk won e n, we rk e n én re creëre n”

meer info: www.wonenindrechtsteden.nl/zwijndrecht

Winkelcentrum Walburg.

Zwijndrecht, prima bereikbaar.

Een kwartier geleden zaten we nog middenin de stad op een terrasje.


16. wonen in drechtsteden

ru sti ek h e n d rik -id o-am b a ch t

facts

• 26.877 inwoners • 11.133 woningen • 6 nieuwbouwprojecten • afstand tot Breda: 36km / Rotterdam: 17km

wonen in hendrikido-ambacht

• van origine een tuindersdorp met rustiek karakter • ideale ligging voor forenzen • een groeiende gemeente o.a. zichtbaar in de nieuwbouwwijk De Volgerlanden • groen dorpshart met het Burgemeester Baxpark • kindvriendelijk met bloeiend verenigingsleven

panoramahendrik-ido-ambacht Het oude dorpshart van Hendrik-Ido-Ambacht is groen en sfeervol.


rustiek hendrik-ido-ambacht

17. wonen in drechtsteden

Van oudsher een tuindersdorp, nu een gemeente boordevol nieuwe plannen. Voorop staat dat het dorp aan de rivier de Noord een prettige gemeente blijft, waar de inwoners zich thuis voelen en graag willen wonen. Ongeveer tien procent van het 1.200 hectare grote grondgebied van Hendrik-Ido-Ambacht bestaat uit water. Doordat de gemeente grotendeels omsloten wordt door de rivier de Noord, de A15 en de A16 heeft de gemeente een uitstekende bereikbaarheid. Er is tevens een rijk verenigingsleven wat hier goed bij aansluit met onder andere verschillende muziekverenigingen, een volksuniversiteit, het Jeugdspeelpark, een theaterschool en twee sporthallen. Winkelen gebeurt in winkelcentrum Hoog Ambacht en De Schoof met

hendrik-ido-ambacht wekelijkse markt, maar ook op het Louwersplein en aan de Reeweg.

Theater en cultureel centrum Cascade.

In de Volgerlanden zijn en worden vele nieuwbouwwoningen gerealiseerd.


www.wonenindrechtsteden.nl

18. wonen in drechtsteden

voorzieningen in hendrik-ido-ambacht Onderwijs Er zijn tien basisscholen waaronder openbare, katholieke, reformatorische en christelijke scholen. Verder zijn er twee middelbare scholen, de christelijke middelbare school het Develsteincollege en het Walburgcollege.

Winkelen Ruim aanbod van winkels in zowel winkelcentrum De Schoof met een gezellige weekmarkt, alsmede in winkelcentrum Hoog Ambacht.

Sport Inwoners kunnen terecht bij een van de bijna 30 sportverenigingen. Tevens is er in de nieuwbouwwijk De Volgerlanden een nieuwe sportgelegenheid beschikbaar; de Sophia Sporthal.

Zorg Meerdere voorzieningen op het gebied van zorg waaronder verschillende huisartsenpraktijken. Daarnaast bevindt zicht in de wijk De Volgerlanden een gezondheidscentrum.

Cultureel Verschillende culturele voorzieningen zoals een openbare bibliotheek en Volksuniversiteit “Bouquet�. Stichting Cascade biedt de inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht tevens een cultureel centrum en theater en voor de jeugd is er Jongerencentrum Dock-03.

Natuur Binnen de gemeentegrenzen van Hendrik-Ido-Ambacht ligt onder andere het centraal gelegen Burgemeester Baxpark en het grootse natuurgebied Sandelingen-Ambacht.

Kindvriendelijk wonen in De Volgerlanden.


rustiek hendrik-ido-ambacht

19. wonen in drechtsteden

N

“d o or d e ru ime opzet va n h et d or p e n d e p e rfe cte liggi n g a a n d e rivie r d e No ord vo el je je hie r th u is�

Een jaar geleden zaten we voor hetzelfde geld in een rijwoning in Rotterdam.

meer info: www.wonenindrechtsteden.nl/ hendrik-ido-ambacht

Hendrik-Ido-Ambacht, van origine een tuindersdorp.

Winkelcentrum de Schoof.


20. wonen in drechtsteden

k a ra kte ri sti e k a l b l a ss e rd a m

facts

• 19.002 inwoners • 7985 woningen • 7 nieuwbouwprojecten • afstand tot Breda: 40km / Rotterdam: 19km

wonen in alblasserdam • dorps karakter met stedelijke ambities

• typisch Hollands door aanwezigheid van dijken en molens (o.a. Kinderdijk) • rijke historie met veel monumenten • goede ligging op de grens van Randstad en polders • cultureel sterk met sociaal en cultureel centrum Landvast en verschillende evenementen

panoramaalblasserdam Het dijkdorp Alblasserdam kenmerkt zich door vele monumenten in combinatie met nieuwbouw.


karakteristiek alblasserdam

21. wonen in drechtsteden

Alblasserdam kenmerkt zich door ruimte en een rijke historie, gelegen op een gunstige plek nabij de A15. Het dorp beschikt over een interessante woonomgeving door de combinatie van rust aan de Alblasserwaard en industrie aan de grens van de Randstad. Wonen, recreĂŤren en werkgelegenheid gaan in Alblasserdam hand in hand. Op cultureel gebied kunnen inwoners onder andere naar cultureel centrum Landvast, waar tevens een bioscoop gevestigd is welke de nieuwste films vertoont. Daarnaast zijn er verschillende evenementen waaronder Alblaspop. Ook genieten van de natuur kan in Alblasserdam. Zo is er recreatiegebied het Lammetjes-

alblasserdam

wiel waar gezwommen kan worden. In de Alblasserwaard, met onder andere de molens van Kinderdijk, komen ook fietsers aan hun trekken.

Landvast, dĂŠ culturele ontmoetingsplaats van de gemeente.

Sfeervol landelijk wonen aan het water.


www.wonenindrechtsteden.nl

22. wonen in drechtsteden

voorzieningen in alblasserdam Onderwijs Over verschillende wijken verspreid zijn in Alblasserdam op negen locaties zeven basisscholen gevestigd. Overig onderwijs is dichtbij te vinden in de aangrenzende gemeentes.

Winkelen Winkelen kan in Alblasserdam in twee centra; aan het Scheldeplein en Makado en omgeving. Daarnaast is er nog een weekmarkt op het Wilgenplein.

Sport Inwoners van Alblasserdam kunnen terecht bij een van de vele sportverenigingen voor jong en oud. In de schoolvakanties worden er voor kinderen sportieve activiteiten georganiseerd.

Zorg Meerdere voorzieningen op het gebied van zorg en welzijn, waaronder het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Cultureel De stad kent 25 rijksmonumenten en 3 archeologische monumenten. Tevens zijn er jaarlijks verschillende populaire evenementen zoals Alblaspop en het Havenfestival.

Natuur De Alblasserwaard grenst aan Alblasserdam en is een mooi wandel en fietsgebied met onder andere de molens van Kinderdijk. Een ander recreatiegebied, ook in de gemeente gelegen, is het Lammetjeswiel.

Vlakbij Alblasserdam is het natuurgebied de Alblasserwaard met de beroemde molens van Kinderdijk.


karakteristiek alblasserdam

23. wonen in drechtsteden

N

“won e n, re cre a tie e n we rk gele ge nh eid ga a n hie r h a n d i n h a n d�

meer info: www.wonenindrechtsteden.nl/alblasserdam

De kenmerkende haven en kerk van Alblasserdam.

Het winkelcentrum in het dorpshart.

Een half uur geleden zat ik nog op de A16 vanuit mijn werk.


24. wonen in drechtsteden

d y n ami sch p a p e n d re ch t

facts

• 31.844 inwoners • 13.746 woningen • 6 nieuwbouwprojecten • afstand tot Breda: 35km / Rotterdam: 21km

wonen in papendrecht

• authentiek dijkdorp met moderne voorzieningen • goede verbinding met de auto en openbaar vervoer naar Dordrecht en Rotterdam • modern winkelcentrum de Meent met alle grootstedelijke winkelbedrijven • ontwikkeling van splinternieuw sportcomplex met zwembad • de Lage Waard is door Elsevier viermaal op rij uitgekozen als beste school van Nederland

panoramapapendrecht Havenhoofd van Papendrecht met beeldenboulevard, horeca en de Waterbus naar Dordrecht en Rotterdam.


dynamisch papendrecht

25. wonen in drechtsteden

Op de plek waar de Noord, Beneden-Merwede en de Oude Maas samenstromen ligt Papen­drecht: een groene, maar ook dynamische gemeente waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Groen én dynamisch: deze omschrijving dankt Papendrecht aan haar ligging op de grens van stedelijk gebied en de uitgestrekte natuur van de Alblasserwaard.

papendrecht Papendrecht heeft ruim 31.000 inwoners, een stedelijk en gemoedelijk karakter en een breed

aanbod aan voorzieningen: een groot modern winkelcentrum, een theater, een binnenen buitenzwembad, tal van parken, een jachthaven en een rijk verenigingsleven.

Het Zand is een oude kenmerkende wijk.

De erwtepeller is het symbool en bijnaam van Papendrechters.


www.wonenindrechtsteden.nl

26. wonen in drechtsteden

voorzieningen in papendrecht Onderwijs Meerdere peuterspeelzalen, basisscholen en middelbare scholen. Hieronder bevindt zich onder andere de Lage Waard, meerdere malen uitgekozen als Beste HAVO/VWO School.

Winkelen Winkelcentrum De Meent ligt in het oude centrum, is onlangs vernieuwd en wordt in de toekomst nog uitgebreid. In de verschillende wijken bevinden zich nog drie andere winkelcentra.

Sport Sporten kan in Papendrecht bij een groot aantal sportverenigingen en voorzieningen. Zo bevindt zich op sportpark Oostpolder een atletiekbaan waar onder andere ook een voetbal-, tennis- en korfbalvereniging gevestigd zijn. Ook op Sportpark Slobbengors zijn diverse sportverenigingen gevestigd. Tevens wordt aan de Lange Tiendweg het sportcentrum Papendrecht met zwembad, sporthal en health club gerealiseerd.

Cultureel Op cultureel vlak kunnen de inwoners van Papendrecht terecht bij Museum de Rietgors voor moderne kunst maar ook bij Theater de Willem voor een avond uit. Daarnaast is er Jeugdcentrum Interval en bevindt Beeldenpark Drechtoevers zich in het stedelijk gebied.

Natuur Papendrecht is grotendeels omgeven door water en dit kenmerkt de gemeente. Tevens is er groen in het Vondelpark en de Noordhoeksewiel.

De Lage Waard: de beste HAVO/VWO school van Nederland.


dynamisch papendrecht

27. wonen in drechtsteden

N

“e e n g ro e n e, ma a r o ok d y n amisch e geme e nte wa a r h et prettig won e n, we rk e n e n re creëre n is”

Nu we de tijd hebben, fietsen we vaak naar de Biesbosch.

meer info: www.wonenindrechtsteden.nl/papendrecht

De Meent is enkele jaren geleden herbouwd en het winkelhart van Papendrecht.

In de Oostpolder bevinden zich vele sportclubs waaronder AV Passaat.


28. wonen in drechtsteden

a u th e n ti e k sl ie d re ch t

wonen in sliedrecht

facts

• 24.053 inwoners • 10.180 woningen • 6 nieuwbouwprojecten • afstand tot Breda: 40km / Rotterdam: 27km

• dorps karakter • veel OV faciliteiten, 2 treinstations, Waterbusverbinding en hoogwaardig OV richting Rotterdam • herontwikkeling van het winkelcentrum Burgemeester Winklerplein • veel recreatieve- en sportvoorzieningen • mix van modern en authentiek, er zijn zowel dijkwoningen als flats

panoramasliedrecht Sliedrecht, een authentiek maar wereldberoemd dijkdorp.


authentiek sliedrecht

29. wonen in drechtsteden

Sliedrecht is wereldberoemd. Veel waterbouwkundige werken over de hele wereld zijn een creatie van de baggeraars uit dit dorp in de Alblasserwaard. Deze historie is nog zichtbaar aanwezig in Sliedrecht. Vandaag de dag heeft Sliedrecht ruim 24.500 inwoners en vervult op winkelgebied een centrale rol in de Alblasserwaard. Het winkelhart van het dorp, het Burgemeester Winkler-

sliedrecht

plein, wordt de komende jaren in een nieuw jasje gestoken.

Het dorp heeft een gemoedelijk karakter met een goede bereikbaarheid en ligt op korte afstand van het groen in de Biesbosch en de Alblasserwaard.

Het nieuwe station Sliedrecht-Baanhoek.

De gemoedelijke haven van Sliedrecht.


www.wonenindrechtsteden.nl

30. wonen in drechtsteden

voorzieningen in sliedrecht Onderwijs Momenteel heeft Sliedrecht zes basisscholen, verspreid over de verschillende wijken. Tevens zijn er enkele middelbare scholen en een school voor speciaal onderwijs.

Winkelen Er zijn vier winkelcentra in Sliedrecht, met name de Kerkbuurt is geschikt voor recreatief winkelen. Voor woonwinkelen kan men terecht bij de Sliedrechtse woonboulevard op de Nijverwaard. De weekmarkt vindt plaats op het Burgemeester Winklerplein.

Sport Er vinden vele initiatieven plaats vanuit Stichting Sportraad Sliedrecht om sport en bewegen te stimuleren in de gemeente. Sporten kan bij meer dan 50 uiteenlopende sportclubs en op verschillende openlucht en over足dekte sportlocaties. Er is tevens een overdekt zwembad; bronbad de Lockhorst.

Zorg Het Albert Schweitzer Ziekenhuis heeft een locatie in Sliedrecht en heeft onder andere een polikliniek kindergeneeskunde. Overige voorzieningen te vinden in de verschillende wijken.

Cultureel Sliedrecht heeft een bloeiend cultureel verenigingsleven met onder andere tien zangverenigingen, twee toneelverenigingen en een muziekschool. Daarnaast verzorgt Stichting Sliedrecht en Cultuur theatervoorstellingen en heeft de stad ook nog twee musea; het Nationaal Baggermuseum en het Sliedrechts Museum.

Natuur De gemeente ligt aan de rand van de Alblasserwaard met uitgestrekte weilanden en fraaie natuur. In het hart van de stad bevindt zich ook nog het Bug. Feitsmapark en het Dreespark. Via de fietsbrug bent u tevens zeer snel in Nationaal Park de Biesbosch.

Groen en nieuwbouw gaan samen in het hart van de gemeente.


authentiek sliedrecht

31. wonen in drechtsteden

N

“Slie d re cht ve rvu l t op wi nk el­g ebie d e e n ce nt ra le rol i n d e Albla sse rwa a rd”

meer info: www.wonenindrechtsteden.nl/sliedrecht

Het oude, monumentale station van Sliedrecht.

Riant wonen aan het water in Sliedrecht.

Even een boodschap doen in de stad, met de watertaxi zijn we er zo.


Colofon Deze brochure wordt uitgegeven door Dordrecht Marketing in samen­werking met de Drechtsteden. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd of verspreid zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. ŠOktober, 2012, Dordrecht Marketing Spuiboulevard 99, 3311 GN Dordrecht, T 078-7708777, F 078-7708778, E marketing@ dordrecht.nl, I www.dordrechtmarketing.nl Uitgever Dordrecht Marketing Oplage 3000 Vormgeving AmaiAmai, Dordrecht Drukwerk Graon, Dordrecht Tekstbijdragen Dordrecht Marketing e.a. Eindredactie Danny den Braber en Loes van Gestel Beeldmateriaal Amai Amai, Chris Bonis e.a.

Wonen in Drechtsteden  

Brochure met alle informatie over wonen in Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht

Wonen in Drechtsteden  

Brochure met alle informatie over wonen in Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht

Advertisement