Rapport HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival 2018

Page 1

Š Lotus-Film / Razor Film

RAPPORT

2018

Bergesenstiftelsen

BergesenstiftelsenINNHOLD 6

Overblikk 2018

8

Mediedekning

12

Årets festivalåpning

14

Prisutdeling

16

HUMAN FILM

24

HUMAN LIVE

44

Gjester

46

Norske regissører

48

Sponsorer og samarbeidspartnere10 ÅR MED DOKUMENTAR! Årets HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival markerte festivalens 10-årsjubileum med to nye konkurranseprogrammer, et mye større program og et splitter nytt navn! For å følge en norsk dokumentarfilmbransje i vekst har Human Rights Human Wrongs blitt bredere og større! Men vi beholder samtidig menneskerettighetstematikken og fortsetter å kuratere filmprogrammet og debattene rundt aktuelle menneskerettighetsproblematikker i verden i dag. I tillegg til to nye konkurranseprogrammer for norsk og internasjonal dokumentarfilm har festivalprogrammet som helhet også blitt større. I år inkluderte det 35 filmer med 71 visninger og totalt 103 arrangementer i perioden 7. til 13. mars.

Årets program hadde en større tematisk bredde enn tidligere, og strakk seg fra politisk ekstremisme i Europa til landgrabbing i Etiopia og Liberia, fra kampen for demokrati og ytringsfrihet til historien om en av nytenkerne innenfor moderne teater, og fra urfolksrettigheter i Norge, Brasil og Guatemala til minerydding i Irak og mye, mye mer. Her er en oversikt over programmet og høydepunktene fra HUMAN IDFF 2018!

5  Rapport 2018


HUMAN INTERNASJONALE DOKUMENTARFILMFESTIVAL ... er en film- og debattfestival med fokus på aktuell menneskerettighets- freds- og utviklingstematikk. Festivalen ble startet i 2008, og har i tillegg til filmvisninger en rekke debatter, workshops og andre kunstuttrykk. Les mer om filmprogrammet på s. 16 og LIVE-programmet på s. 24

6  Rapport 2018


OSLOS STØRSTE DOKUMENTARFILMFESTIVAL 2018 har vært et ekspansivt år. Festivalen strakk seg over flere dager enn tidligere, var på nesten dobbelt så mange visningssteder og hadde 40% flere filmer og 30% flere arrangementer sammenlignet med fjorårets festival. Arrangementene fant sted på Cinemateket, Klingenberg kino, Litteraturhuset, Kunstnernes Hus, Caféteateret, Røverstaden, Pokalen, Samisk Hus, Sentralen, Universitetet i Oslo og Kunstplass Contemporary Art [Oslo].

66 130

samarbeidspartnere

lokale og internasjonale gjester

35 103 filmer

arrangementer

5316 publikummere (rekord!)

7  Rapport 2018


MEDIEDEKNINGEN HUMAN fylte forsiden og side 26-27 i Vårt land tirsdag 6. mars, med fokus på norsk dokumentar i vekst.

Årets festival har blitt bredt dekket i media. Her finner du et utvalg av den mediedekningen som har vært av HUMAN 2018.

8  Rapport 2018


Torsdag 8. mars skrev Vårt land om festivalens åpningsfilm Hatets vugge og åpningstaler Professor Matthew Goodwin, ekspert på høyrepopulisme og ekstremisme i Europa.

Festivalen og ekstremismetematikken fikk plass på side 2 i Dagbladet dagen etter åpningen.

9  Rapport 2018


Oppslag i Bistandsaktuelts marsnummer med intervju med en av festivalens gjester, Silas Siakor.

Stor dekning i Ny Tid med både forsiden på kulturbilaget samt fem siders dekning og omtale av mange av filmene som ble vist på festivalen.

NY TID MÅNEDLIG INTERNASJONAL ORIENTERING

10  Rapport 2018


HUMAN ble dekket i to omganger i Klassekampen. En artikkel i Kultur- og medieseksjonen på festivalens åpningsdag handlet om åpningsfilmen. 20. mars fylte et intervju med Matthew Goodwin, årets åpningstaler, et helt oppslag i Utenriksseksjonen.

11  Rapport 2018


FESTIVALÅPNING ONSDAG 7. MARS KLINGENBERG KINO

DEMOKRATIETS SAMMENBRUDD? ÅPNINGSTALER: MATTHEW GOODWIN, FILM: HATETS VUGGE

Årets festival åpnet med fokus på et brennaktuelt tema: Politisk ekstremisme.

for Fritt Ord Knut Olav Åmås og regissør Håvard Bustnes.

Åpningsfilmen var Hatets vugge (Golden Dawn Girls) regissert av Håvard Bustnes, om det greske høyreekstreme partiet Gyllent Daggry.

Årets åpningstaler var professor i statsvitenskap ved Universitetet i Kent og forfatter av en rekke bøker om høyrepopulisme og ekstremisme i Europa, Matthew Goodwin.

Filmen ble vist i Klingenberg 1 og introdusert av festivalsjef Ketil Magnussen, programsjef Silje Poulsen Viki, direktør

12  Rapport 2018


KLUBBEN, RØVERSTADEN

HVA HAR MENNESKERETTIGHETENE EGENTLIG GJORT FOR OSS? SATIRESHOW

Etter forelsning og film i Klingenberg fortsatte kvelden videre på Klubben i det nye kulturhuset Røverstaden, hvor to paneler bestående av komikere Dag Sørås og Martin Beyer-Olsen, forsker Mona Abdel Fadil, diplomat Kai Eide og jurist Anine Kierulf tok et satirisk skråblikk på menneskerettighetene under moderering av All Makts Eirik Bergesen.

13  Rapport 2018


PRISUTDELING SØNDAG 11. MARS For første gang i festivalens historie ble det utdelt to priser, HUMAN-prisen for beste norske dokumentar og Human Rights Human Wrongs Film Award for beste internasjonale dokumentarfilm med menneskerettighetsfokus. Vinneren av HUMAN-prisen mottok 50.000 kr gitt av Bergesenstiftelsen og Stiftelsen ShipRing. Den kvalifiserer også til en Amandanominasjon. Vinneren av Human Rights Human Wrongs Film Award mottok 30.000 kr fra Amnesty International Norge og Den norske Helsingforskomité.

HUMAN-PRISEN 2018 VINNERFILM: HATETS VUGGE (GOLDEN DAWN GIRLS) av Håvard Bustnes

Årets HUMAN-pris gikk til Håvard Bustnes sin film Hatets vugge (Golden Dawn Girls). Filmen er produsert av Christian Falch, UpNorth Film. Her er et utdrag fra juryens begrunnelse: ” Med personlig tilstedeværelse, konfrontasjon og fare for egen sikkerhet, makter regissøren å skrive et eget kapittel om forståelsen for hvordan nynazisme og høyreekstreme strømninger igjen åpent viser sitt ansikt i Europa. Dette er dokumentarfilm på sitt beste, hvor regissørens virkemidler og visjon aldri viker i forsøket på å bli

Øverst: Juryen deler ut årets HUMAN-pris: Truls Foss, programsjef for Vega Kino, Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen og Kari Anne Moe, norsk filmregissør og produsent. Nederst: Håvard Bustnes var tilstede og mottok prisen med ordene: “Dette er en viktig pris – det er få dokumentarfilmpriser, og HUMAN er en av filmfestivalene som er med på å gi filmskapere en kraft som gjør at vi kan lage viktige filmer.”

14  Rapport 2018

kjent med menneskene som akkurat nå utgjør en av de største truslene menneskeheten står overfor.” Hederlig omtale gikk til Marte Vold og Jéro Yun for filmen Letters, produsert av Elisa Fernanda Pirir og Maria Ekerhovd, Mer Film. Juryen sa: ” To regissørers unike dialog åpner uante rom for overraskende personportretter, samtidig som helheten utvider forståelsen for hva dokumentarfilm kan være. ”


HUMAN RIGHTS HUMAN WRONGS FILM AWARD 2018 VINNERFILM: THE DEMINER av Hogir Hirori og Shinwar Kamal

Den internasjonale prisen Human Rights Human Wrongs Film Award ble gitt til filmen The Deminer og regissørene Hogir Hirori og Shinwar Kamal. Her er et utdrag fra juryens begrunnelse: ” We have seen a very strong and emerging selection of human rights documentaries this year. In the end, we decided to select a film that struck us all by the power of its protagonist and his efforts to provide a very basic human need – a safe house to return to after a brutal war.”

Hederlig omtale gikk til Dead Donkeys Fear No Hyenas av Joakim Demmer, produsert av Margarete Jangård. Dette sa juryen: ”A film that deserves special mention this year is a documentary drawing special attention to a very dark topic in a country where the authorities sell more and more land to large multinational corporations, while leaving the local population behind with nothing.”

Øverst: Hogir Hirori var med på Skype under prisutdelingen. I midten til venstre: Regissør Joakim Demmer var tilstede og mottok den hederlige omtalen. I bakgrunnen står den internasjonale juryen: Ilia Utmelidze, seniorrådgiver ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, Femke van Velzen, nederlandsk filmskaper og produsent, og regissør Zaradasht Ahmed. I midten til høyre: Håvard Bustnes blir gratulert av publikum etter utdelingen.

15  Rapport 2018

Nederst: Til prisutdelingen ble det servert tradisjonsrike vafler!


1

HUMAN FILM

16  Rapport 2018


For første gang siden festivalens start i 2008 presenterte HUMAN 2018 to splitter nye konkurranseprogram for dokumentarfilm! Med det utvides festivalen både i størrelse og tematikk, og legger til rette for et pulserende dokumentarfilmmiljø i Norge. Det internasjonale konkurranseprogrammet har beholdt menneskerettighetstematikken, mens det norske konkurranseprogrammet består av norske dokumentarer uavhengig av tematikk. 8 filmer deltok i den norske konkurransen og 9 i den internasjonale. I tillegg til konkurransefilmene ble 18 splitter nye dokumentarfilmer fra hele verden vist i programseksjonen Just Human.

NORSK KONKURRANSEPROGRAM

INTERNASJONALT KONKURRANSEPROGRAM

17  Rapport 2018

JUST HUMAN


MIRAKELET I MOLDOVA

DET UMULIGES KUNST

HATETS VUGGE /GOLDEN DAWN GIRLS

2017, Norway, 82 min Director: Stian Indrevoll Producer: Johnny Holmvåg, Flimmer Film

2017, Norway, 66 min Director: Elsa Kvamme Producer: Elsa Kvamme, Alert film AS

2017, Norway, 92 min Director: Håvard Bustnes Producer: Christian Falch, UpNorth Film

Siden 2001 har Hans Bjørn og Tatiana hjulpet mange tusen mennesker i Moldova, og gitt dem et bedre liv ved å tilby dem briller så de kan se bedre. I et politisk urolig Moldova står imidlertid klinikken i fare, og arbeidet for å hjelpe samfunnets mest utsatte fortoner seg som en endeløs kamp mot byråkrati, korrupsjon og fattigdom. Den inspirerende dokumentarfilmen Mirakelet i Moldova, skildrer Hans Bjørn og Tatianas reiser i Europas fattigste land, med selvpålagt mandat om å gi landets innbyggere synet tilbake.

I 1964 startet den italienske fremmedarbeideren Eugenio Barba Odin Teatret i Oslo med to tomme hender. I dag regnes Barba som en av verdens store teaterfornyere og Odin Teatret er verdens mest kjente gruppeteater. Men hva driver den nå 81 år gamle Barba, som regner Jens Bjørneboe og blikkenslager Eigil Winje som sine store læremestre, og hvorfor mener han fortsatt at kultur er noe av det viktigste man kan kjempe for? Og hvorfor kan små forestillinger, spilt for et begrenset publikum, få så stor betydning?

Filmen følger det høyreekstreme partiet Gyllent Daggry i en turbulent periode i gresk politikk – fra 2012, da partiets representanter ble fengslet over anklager om å drive en kriminell organisasjon, til da partiet ble landets tredje største i valget i 2015. I filmen følger vi tre kvinner som alle har et forhold til de fengslede mennene, og som trer inn og driver partiet fremover i mennenes fravær.

LETTERS

RØVERDATTER

LEVE.ELSKE

2017, Norway/South Korea, 74 min Directors: Marte Vold og Jéro Yun Producers: Elisa Fernanda Pirir & Maria Ekerhovd, Mer Film

2017, Norway, 83 min Director: Sofia Aronsen Haugan Producer: Carsten Aanonsen, Indie Film

2017, Norway/Sweden, 85 min Director: Mette Aakerholm Gardell Co-producers: Stina Gardell & Bente Olav, Mantaray Film, Stockholm & Gründer Film, Oslo

Marte Vold er 37 år gammel småbarnsmor som bor i Oslo. Jéro Yun er 35 år og bor alene med en katt i Seoul. Han reiser for å besøke foreldrene sine som han ikke har sett på lenge og dette blir starten på et år hvor Marte og Jéro utveksler videobrev og tanker. Spørsmål om familie, moderskap, tid og hvilke minner man tar vare på blir presserende for både Jéro og Marte. Hva vil det si å være mor og barn i to svært ulike samfunn?

Som liten lekte Sofia og faren sisten og pil-og-bue, gjem-ølflaska og løp-fra-taxiregningen. Røverdatter er en annerledes film om et far-datterforhold. Ved hjelp av mye humor for å takle en kaotisk og komplisert hverdag hjelper Sofia sin kriminelle far inn på rehabilitering. Men er det mulig å hjelpe han på beina igjen, så han kan bli faren hennes igjen?

I 2013 flytter et 40-talls kvinner og menn og flere hunder inn på ”Regnbågen” i Stockholm - verdens første aldershjem for homofile. Beboerne er del av generasjonen som vokste opp i kjølvannet av andre verdenskrig, da homofile ble sendt i konsentrasjonsleir. På dette tidspunktet var homofili forbudt ved lov, sykdomsstemplet og sterkt skambelagt. Når Agneta, Ingbritt og Thomas flytter inn i nytt hjem og nytt fellesskap, åpnes nye dører. Vil de for første gang i livet finne et hjem?

18  Rapport 2018


ALEPPOS FALL

THANK YOU FOR THE RAIN

PIRIPKURA

2017, Norway, 85 min Director: Nizam Najar Producers: Tore Buvarp and Henrik Underbjerg, Fenris Film

2017, Norway, 87 min Director: Julia Dahr Producer: Hugh Hartford, Banyak Films, Differ Media

2017, Brazil, 82 min Directors: Renata Terra, Bruno Jorge and Mariana Oliva

Før Aleppos fall reiser den norsk-syriske regissøren Nizam Najar tilbake til sin hjemby. Bevæpnet med et kamera følger han en gruppe sivile som under fanene til The Free Syrian Army kjemper mot sin egen regjering. Skredderen Haj Khaled, syr flagg til de fredelige demonstrasjonene mot diktaturet, men ender etterhvert som leder av militsen av unge menn, med ulike agendaer. I kampen mot Assad og Putin på den ene siden og IS på den andre, forsøker skredderen å holde gruppen samlet og moralen oppe.

For fem år siden begynte Kisilu, en kenyansk småbonde, å filme familien sin og hvordan klimaendringene påvirker livet deres. Når Kisilus hus blir ødelagt i en storm starter han en lokal bevegelse av bønder, som bringer ham hele veien til Oslo og det storpolitiske dramaet under FNs klimaforhandlinger i Paris. Thank You for the Rain er en varm og rørende historie med både humor og håp, om en ukuelig optimist som i kampen for planeten vår får testet grensene sine.

Jair Candor, en embetsmann ved det brasilianske direktoratet for beskyttelse av urbefolkningen (FUNAI), leter etter de siste to kjente medlemmene av Piripkura-folket som lever i Mato Grosso regionen. Kun hvis eksistensen av disse to mennene kan bevises, kan dette området fortsette å være fredet. Jair går derfor ut i jungelen for å finne dem.

THE DEMINER

SILAS

FREEDOM FOR THE WOLF

2017, Sweden, 81 min Directors: Hogir Hirori and Shinwar Kamal

2017, Kenya/South Africa/Canada, 80 min Directors: Hawa Essuman and Anjali Nayar

2017, Germany/USA, 89 min Director: Rupert Russell

Med en liten tang og sine egne hender rydder Fakhir miner i Irak og er en slags cowboyhelteskikkelse blant både lokalbefolkningen og det amerikanske og irakiske militæret. I intense scener, hvor du blir sittende med hjertet i halsen lurer en snikende følelse, for som minerydder er det vel bare et spørsmål om tid før det går galt?

Multinasjonale selskaper eier nå så mye som en fjerdedel av Liberias landområder, og har fordrevet store deler av befolkningen fra hjemmene sine. Drevet av spenningsscener følger vi etterforskningen hans mot tidligere fredsprisvinner og president i Liberia, Ellen Johnson Sirleaf, som flere ganger har blitt anklaget for korrupsjon. Midt i dette kjemper Silas Siakor for en rettferdig utvikling for landet sitt.

På en reise gjennom fem land over tre år ønsker regissør Rupert Russell å forstå hvordan konsumentfrihet henger sammen med ideen om politisk frihet. Gjennom mektige bilder, tankevekkende intervjuer og animasjoner er filmen er et skrapt blikk på demokratiets krise i en verden på leting etter nye løsninger.

19  Rapport 2018


BURMA STORYBOOK

WHEN GOD SLEEPS

A CAMBODIAN SPRING

2017, Netherlands/Norway, 81 min Director: Petr Lom, Corinne van Egeraat

2017, USA/Germany, 88 min Director: Till Schauder

2017, England, 121 min Director: Chris Kelly

Det sies at i Myanmar er alle poeter. Men selv ikke poesien slipper unna sensurens grep i det autoritære samfunnet. I Burma Storybook møter vi flere av landets ledende diktere, som også bruker poesien sin som en form for terapi etter å ha sonet årelange fengselsdommer for å praktisere kunsten sin. Filmen er et visuelt portrett av dagens Myanmar med både skjønnhet, alvor og humor.

Den iranske musikeren Shahin Najafi har blitt kalt ”rappens Salman Rushdie” etter presteskapet i Iran i 2012 utsendte en dødsdom mot ham i form av en fatwa. Shahin endrer hele tiden utseende med sminke, hårfarge, diverse hatter, skjerf og skjeggvekst, for å gå ubemerket hen samtidig som han offentlig kjemper for ytringsfrihet. When God Sleeps er et nervepirrende innblikk i et liv i skjul.

Gjennom seks år følger vi tre personer som kjemper mot en utbygning som vil jevne nabolaget deres i Kambodsjas hovedstad med jorden. Regjeringen kaller det “utvikling” for landet. Men det er personene som får være i fokus i A Cambodian Spring, når vi følger deres liv som aktivister, hvor konsekvensene viser seg å være store, både på politisk og personlig plan.

500 YEARS – LIFE IN RESISTANCE

DEAD DONKEYS FEAR NO HYENAS

THE POETESS

2017, USA, 105 min Director: Pamela Yates

2017, Finland/Germany/Sweden, 80 min Director: Joakim Demmer

I 500 Years følger vi Guatemalas mayaer i kampen om hvordan selve historien skal fortelles. Filmen begynner med rettssaken mot den tidligere diktatoren General Ríos Montt, som er anklaget for å stå bak folkemordet mot mayaene på 80-tallet. 500 Years leder oss gjennom Guatemalas konfliktfylte historie, men handler like mye om verdien av folkelig motstand mot et korrupt og urettferdig styre.

I Etiopia blir jord egnet for landbruk kalt “det grønne gullet”. Som et av verdens mest fruktbare områder, strømmer utenlandske investorer til landet, takket være regjeringens uttalte planer om å skape økonomisk næring og vekst. Parallelt med dette øker behovet for nødhjelp fra FN, med mange millioner etiopiere avhengige av matrasjoner. Når de lokale bøndene reagerer, er det med den dystre bemerkningen at ”døde esler ikke frykter noen hyener”, for de har allerede mistet livsgrunnlaget sitt.

20  Rapport 2018

2017, Germany, 90 min Directors: Stefanie Brockhaus and Andy Wolff

Saudiske Hissa Hilal var den første kvinnen som kom til finalen i den arabiske versjonen av Idol, Million’s Poet. Hver episode blir sett av over 70 millioner mennesker fra hele den arabiske verden. I en svart burka på en rød fløyelstrone, resiterer hun dikt fylt av bitende kritikk av religiøs dobbeltmoral og kvinneundertrykkelse. Kan hun bli den nye poeten for millioner?


GENERATION WEALTH

BENDING THE ARC

TASTE OF CEMENT

2018, USA, 106 min Director: Lauren Greenfield

2017, USA, 102 min Directors: Kief Davidson and Pedro Kos

2017, Lebanon/Germany/Qatar/Syria/ United Arab Emirates, 85 min Director: Zaid Kalthoum

I dette fasinerende filmessayet, portretterer Lauren Greenfield en økende rikdomskultur. Portrettene hennes avslører en kultur som er mer opptatt av å kultivere en overflate enn av substans, og gir et skarpt blikk på patologiene som har skapt det rikeste samfunnet verden noensinne har sett.

Historien om Partners in Health er historien om hvordan alt kunne vært annerledes. Aktivisten Ophelia Dahl og medisinstudentene Jim Yong Kim og Paul Farmer ville forandre selve måten globale helsespørsmål ble håndtert på. Mens resten av verden ga opp håpet, kjempet de for en revolusjonær idé: globale basale helsetjenester. I filmen følger vi deres lysende idealistiske kamp, mot massiv motstand fra farmaindustrien og Verdensbanken.

Mens Syria ligger i ruiner, jobber syriske flyktninger som bygningsarbeidere i Libanon. Taste of Cement er en annerledes film om krig og et liv i eksil. Visuelt påtrengende bilder og en drømmende fortellerstemme fremkaller erkjennelsen av hvor store ødeleggelsene fra krigen i Syria er og fortvilelsen over hvordan det skal bygges opp igjen og bringe folk tilbake til livene sine.

LAND OF THE FREE

ANOTHER NEWS STORY

THE UNCONDEMNED

2017, Denmark/Finland, 92 min Director: Camilla Magid

2017, United Kingdom, 84 min Director: Orban Wallace

2016, USA, 85 min Directors: Michele Mitchell and Nick Louvel

I Land of the Free følger vi tre personer som nettopp har kommet ut av fengsel i USA. Når vi møter Brian har han vært ute i seks dager etter å ha tilbrakt 24 av sine 39 år i fengsel. Han sitter på en benk og drikker sin første kopp kaffe fra Starbucks noensinne. Med tøffe vilkår er det vanskelig å ikke falle tilbake i gamle mønstre. Hvordan vender man tilbake til et liv man kanskje aldri har hatt?

Det var ikke bare flyktninger som strømmet gjennom Europa sommeren og høsten 2015. Med dem fulgte en flokk av journalister og fotografer som skulle dokumentere reisen. Another News Story vender kameraet rundt og spør: har flyktningkrisen blitt underholdning? Skaper de følelsesladede historiene engasjement og initiativ hos den europeiske befolkningen eller reduserer det menneskene de omhandler til bare enda en nyhetshistorie?

Er seksualisert vold en form for utryddelse av et folk, selv hvis det ikke resulterer i død? Den revolusjonerende rettssaken mot borgermester Akayesu i Rwanda, markerer den første rettsforfulgte krigsforbrytelsen hvor seksualisert vold er inkludert i tiltalen. Traumene voldtektene skapte kan ikke isoleres til de utsatte kvinnene, men er tilstede som en ødeleggende kraft i samfunnet som helhet.

21  Rapport 2018


UNTITLED

A WOMAN CAPTURED

THE WORK

2017, Germany/Austria, 108 min Directors: Michael Glawogger and Monkia Willi

2017, Hungary/Germany, 89 min Director: Bernadett Tuza-Ritter

2017, USA, 89 min Directors: Jairus McLeary and Gethin Aldous

Untitled åpner med å postulere at det er en dokumentar om ingenting. Men det er ikke helt riktig, for regissør Michael Glawogger tar oss med på en magisk reise gjennom verden. Og i de vakre, hvilende bildene er det en nysgjerrighet som gjør det vanlige surrealistisk og det fremmede nært.

Med sine 53 år har Marish en 80-årings dype linjer i ansiktet. Hun jobber som hushjelp for en ungarsk kvinne, men får ikke lønn og får ikke gå hvor hun vil. Marish er en av stadig flere personer som lever i moderne slaveri. Mens vennskapet til regissør Bernadett Tuza-Ritter utvikler seg, blir Marish modigere. Men tør hun flykte?

I Folsom høysikkerhetsfengsel i California betyr ”the work” jobben med å bli kvitt sinne og dårlige opplevelser. I filmen følger vi tre menn som har valgt å delta i en fire dagers samtaleterapi sammen med de innsatte i fengselet. I ekstremt nærgående og intense scener, som til forveksling ligner djevelutdrivelse, kommer vi tett på mennene og de på hverandre.

THE LAST DALAI LAMA?

THE RETURN

OF FATHERS AND SONS

2017, USA, 82 min Director: Mickey Lemle

2016, Sweden, 54 min Director: Zahavi Sanjavi

2017, Germany/Syria/Lebanon, 98 min Director: Talal Derki

The Last Dalai Lama? er en oppfølger til filmen om den buddhistiske lederen regissør Mickey Lemle lagde for 24 år siden. Gjennom intervjuer og arkivmateriale kommer vi tett på Dalai Lama og situasjonen i Tibet. For å hindre at de kinesiske myndighetene selv skal utnevne en Dalai Lama som kan brukes til å herske over det tibetanske folket, har den nåværende Dalai Lama sagt at han ikke vil bli gjenfødt. Betyr dette at den fjortende Dalai Lama blir den siste?

”Vi gråter 24 timer i døgnet, hvordan kan vi la være?” Det er en virkelighet av utrøstelig sorg og elendighet som møter oss i den kurdiske flyktningleiren i Irakiske Kurdistan. Her lever 20.000 kurdere, blant dem mange jesidier, i telt i gjørma etter å ha blitt drevet på flukt fra IS. Resten har blitt henrettet. Sykepleieren Shilan har tatt på seg oppgaven å være håpets stemme. Men er det i det hele tatt mulig å fortsette livet?

Under dekke av å være krigsfotograf med jihadistiske sympatier, bodde den syriske regissøren Talal Derki sammen med flere Al Nusra soldater og familiene deres. I to år fulgte han sønnenes opplæring til å bli soldater for Gud. Lek og alvor bli blandet sammen når barna bygger ”bomber” av plastflasker som smeller når de blir hoppet på. Of Fathers and Sons er både et brutalt innblikk i en jihadistisk treningsleir, samt en refleksjon over krigens arv.

22  Rapport 2018


WORK IN PROGRESS: EXIT 2017, Norway, 85 min Director: Karen Winther

Filmen er i sluttfasen av produksjonen, og vil bli lansert i Norge høsten 2018. HUMAN og teamet bak filmen inviterte til et eksklusivt førblikk på filmen. Gjennom fortrolige samtaler med tidligere voldlige ekstremister, spør Karen Winther: Hva fikk dem til å forlate miljøene? I forbindelse med visningen var det en samtale med regissør Karen Winther og Tore Bjørgo, leder av C-REX – Senter for ekstremismeforskning, UiO. Tore Bjørgo er med i filmen fordi han hadde en sentral rolle i Karen Winthers egen exit fra det høyreekstreme miljøet på 90-tallet. Som en intro til filmen snakket de om denne prosessen og hvordan det inspirerte Tore Bjørgo til å starte tilltak for andre ekstremister som vil ut av denne typen miljøer.

23  Rapport 2018


2

HUMAN LIVE

24  Rapport 2018


HUMAN LIVE er alt som ikke er film: Debatter, samtaler, foredrag, kunstutstillinger og mye mer.

Det har vært en sentral del av prosjektet siden begynnelsen å være mer enn en filmfestival. LIVEdelen av programmet betegner alt som går ut over filmene: debatter, samtaler, foredrag, kunstutstillinger og mye mer. Det har både vært viktig å knytte arrangementer til filmene og på den måten “ta dem ut av kinosalen”, og å ta opp viktige emner i relasjon til aktuelle mennskerettighetersspørsmål uavhengig av filmprogrammet. LIVE-programmet er også der våre samarbeidspartnere kommer i spill og er med til å gi festivalen den faglige tyngden den er kjent for. Her kan du se en oversikt over alle LIVE-arrangementene som ble holdt under festivalen i 2018.

25  Rapport 2018


HUMAN LIVE - MER ENN FILM I tillegg til innledninger, Q&As og regissørsamtaler i tilknytning til alle filmvisninger hadde vi også flere lengre debatter og samtaler, bransjeseminar, festivalutstilling og skolevisninger. Arrangementer som foregikk på engelsk er her presentert på engelsk.

ONSDAG 7. OG MANDAG 12. MARS, CINEMATEKET

SKOLEVISNINGER: THANK YOU FOR THE RAIN

European Union. In this talk, Professor Matthew Goodwin presented the key findings of his book Brexit: Why Britain Voted to Leave the European Union, published by Cambridge University Press. Drawing on a wealth of survey evidence collected over more than ten years, Matthew explained why most people decided to ignore much of the national and international community and vote for Brexit, and also where this leaves British politics today. Matthew Goodwin is an academic, writer and speaker known mainly for his work on British and European politics, volatility, populism, Brexit and elections. He is Professor of Politics at Rutherford College, University of Kent, and Senior Visiting Fellow at the Royal Institute of International Affairs, Chatham House. He’s the author of five books, numerous peer-reviewed studies, research reports and briefings.

TORSDAG 8. MARS, CINEMATEKET

I samarbeid med FN-sambandet. Festivalen hadde tre skolevisninger av filmen Thank You for the Rain med introduksjon av FN-sambandet og regissørsamtale etter visningen.

ONSDAG 7. MARS, UiO

BREXIT - CAUSES AND EFFECTS: LECTURE BY PROFESSOR MATTHEW GOODWIN In collaboration with C-REX (Senter for ekstremismeforskning) and Fritt Ord. In June 2016, the United Kingdom shocked the world by voting to leave the

MASTERCLASS WITH DIRECTOR PETR LOM In collaboration with OsloMet. Petr Lom has been making award winning documentary films dedicated to injustice in different parts of the world for fifteen years. In his masterclass he discussed the challenges and dilemmas of human rights filmmaking, and the challenges of storytelling: How to turn abstract issues into emotionally moving stories. He also talked about the ethical and practical challenges of working in closed societies. He has previously given master classes at CPH:DOX, University of Hong Kong, Hong Kong Baptist University, One World

26  Rapport 2018

Film Festival in Prague, Freedom Festival Malaysia, Darwin Film Festival Australia and University of Foreign Languages Yangon, Myanmar. Petr Lom is a documentary filmmaker, currently living in The Netherlands. He has a PhD from Harvard University (U.S), and had a position as Associate Professor at The Central European University when he decided to become a filmmaker in 2003.

TORSDAG 8. MARS, CINEMATEKET

BEVARING AV REGNSKOGEN, NAIVT? I samarbeid med NORAD. Norge har i ti år stått i spissen for bevaring av de gjenværende regnskogene. Med tre milliarder kroner årlig er dette en av de største bistandspostene og vårt viktigste klimatiltak. Internasjonalt samarbeider stater, organisasjoner, næringsliv og sivilsamfunn om å redusere ødeleggelsen av skogene. Til tross innsatsen fortsetter hogsten av regnskog, og stadig flere urfolk og miljøaktivister blir utsatt for vold eller drept. Er det naivt å tro at vi kan stoppe ødeleggelsen av regnskogen? Får vi næringslivet med på laget? Hvorfor klarer vi ikke å beskytte lokale motstandere av hogst? Panel: Atle Hamar, statssekretær i Klimaog miljødepartementet. Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge. Bjørn Rask Thomsen, administrerende direktør i Denofa. Anja Lillegraven, leder av Regnskogfondets Asia- og Oseania-avdeling.


Øverst til venstre: Magasinet guider publikum gjennom festivalprogrammet. Øverst til høyre: En vennlig debatt? I midten til venstre: Fullt hus på Klubben, Røverstaden! I midten til høyre: Debattene bærer preg av stor deltagelse fra publikum. Nederst: Regissør Sofia Haugan i samtale med Kaia Høidalen etter visning av filmen Røverdatter. 27  Rapport 2018


TORSDAG 8. MARS, CINEMATEKET

HØYREEKSTREMISME, GRUNN TIL BEKYMRING? I samarbeid med Fritt Ord. Over hele Europa har det de siste årene vært en framvekst av høyreekstremistiske miljøer og politiske partier. I kjølevannet av den økonomiske krisen i Hellas har Gyllent Daggry blitt landets tredje største parti på rekordtid. Korrupsjon og dårlig håndtering av krisen har skapt en enorm mistillit til det eksisterende politiske regimet, og folk ser desperat etter nye ledere. Tendensene er også tydelige i flere andre europeiske land som Frankrike, Ungarn, Polen, Storbritannia, Nederland og Østerrike. Bør vi være bekymret? Er vi i samme situasjon som på 1930-tallet eller er dette en ny form for høyreekstremisme? Lar vi ekstreme holdninger definere en ny normalsituasjon? Og hva trekker så mange mennesker til autoritære og ytterliggående partier? Panel: Håvard Bustnes, regissør av Hatets vugge. Cathrine Thorleifsson, forsker ved C-REX. Espen Rasmussen, fotograf i VG. Simen Ekern, journalist og forfatter. Moderator: Erik Aasheim

TORSDAG 8. MARS, SENTRALEN

CELEBRATING WOMEN Cultural show with art performaces in celebration of the International Women’s Day in collaboration with Kunstplass Contemporary Art [Oslo]. Kunstplass and Vision Theater invited the festival audience to a celebration of the International Women’s Day at Sentralen. It was an energic Nordic cultural evening featuring Juni Dahr’s one-woman theatre performance: Ibsen Women Put an Eagle in a Cage, shorter performances by Timimie Märak, Swedich poet, performance artist and Sami queer activist, Jeaninne Masika Lukusa,

spoken word artist, and Kikka Rytkönen, trash-post-punk artist and environmental activist. Juni Dahr is a renowned Norwegian actress internationally praised for her Ibsen interpretation. She has toured the US, Europe, India, Pakistan, Bangladesh, South America, Russia, China and all the Nordic countries since the early 90’s.

TORSDAG 8. MARS, KUNSTNERNES HUS

BOOK LAUNCH: BURMA STORYBOOK Book launch following a screening of Burma Storybook. In collaboration with Fritt Ord and the Embassy of The Kingdom of the Netherlands. Pity the poor Burmese censor. Under the military dictators who ruled Burma for nearly half a century, his job was to scrutinize any and all material that went into print, from magazine articles and reports to novels, song lyrics, and poems. Reading Burma Storybook, you will see that, of all the forms the written word can take, the one the censor found most challenging was poetry.

Dokumentarfilmer kan skape sterke narrativer om årsaker til og dynamikk i konflikter. Dette kan ha både gode og dårlige konsekvenser. I Det selvkritiske rom utforsket vi mulighetene og utfordringene som oppstår når dokumentarfilmer fortolker voldelige konflikter. Er dokumentaristen sannhetsvitne eller agitator? Har dokumentarer kraft til å endre konfliktdynamikk til det bedre eller det verre? Satt på spissen, kan dokumentarer ha en rolle som fredsbyggende redskap? Professor i journalistikk ved OsloMet, Roy Krøvel snakket om dokumentarfilm, journalistikk og kampen om sannheten i Guatemala, med referanse til filmen 500 Years som ble vist på festivalen. Seniorforskere og grunnleggere av PRIOs Centre on Culture and Violent Conflict Øystein Rolandsen og Jacob Høigilt ryddet i kulturbegrepet, og med hvert sitt utgangspunkt holdt de innlegg under felles tittel: Kulturtrøbbel: Hvordan henger kultur og konflikt sammen?

TORSDAG 8. MARS, CAFÈTEATERET

ANNIVERSARY PARTY!

Burma Storybook is a tribute to the longlasting poetry tradition in Myanmar and consists of poetry by the poets we follow in the film with the same title. Accompanied by photographs by Dutch photographer Dana Lixenberg, the book also contains biographical interviews with the poets.

In collaboration with Indie Film who turns 20 years this year, we celebrated the festival’s 10th Anniversary.

After the screening of his film, director Petr Lom talked about the making of the film, the Burmese poets and the book.

TORSDAG 8. MARS, CINEMATEKET

TORSDAG 8. MARS, CAFÈTEATERET

Debate following a screening of The Uncondemned. In collaboration with Health and Human Rights Info, Human Rights Watch, FOKUS and Amathea.

DET SELVKRITISKE ROM: NARRATIVER OM KONFLIKT I samarbeid med OsloMet og PRIO - Centre on Culture and Violent Conflict.

28  Rapport 2018

Free food and drinks were served, and the event was free and open to everyone.

WHEN RAPE BECOMES GENOCIDE

Sexualised violence has been used extensively as a weapon of war in most conflicts. In 1998 the International Criminal Tribunal for Rwanda rendered an historic verdict against mayor Jean-Paul


Akayesu. In spite of the precedence set by the Akayesu case, there has been only one such verdict since 1998 (in 2016 against Bemba in the Central African Republic). How much has the Akayesu Case actually affected international law and justice? How can it play a role in reconciliation processes, and how can women’s organisations mobilise to ensure that perpetrators will be held accountable? Panel: Binaifer Nowrojee, lawyer and human rights advocate. Hillary Margolis, researcher with Human Rights Watch. Modi Enosa, Secretary General of YWCA South Sudan. Moderator: Mausi Segun, Executive Director of Human Right Watch, Africa Division.

FREDAG 9. MARS, CINEMATEKET

FILMMAKERS/ CHANGEMAKERS: MAKING CHANGE Seminar in collaboration with GoodPitch, NFI and Norsk filmforbund. Documentary filmmakers often aim beyond merely entertaining their audience. They want their film to provoke actual change – that is, change in behaviours, beliefs and values within a group, system, institution or community. Social entrepreneurs, NGOs and companies have also discovered the potential in documentary film to initiate change in policy making and societal structures. Some private financiers even ask for a social impact strategy before they decide to invest in documentary film productions. Therefore, making a solid social impact strategy is key to releasing your documentary’s potential.

Speakers: Pamela Yates, Nicole van Schalk, Julia Dahr, Andrea Inchíu, Petr Lom, Corinne van Egeraat, Julie Lunde Lillesæter, and Paco de Onís. Moderator: Sarah Prosser, one of the founders of Human Rights Human Wrongs.

FREDAG 9. MARS, SAMISK HUS

GLEMMER MEDIA SAMENE? Radiodokumentar “La fjella leve” og debatt i samarbeid med Samisk Hus Oslo og Radio Orakel.

FREDAG 9. MARS, CINEMATEKET

BLE DET FOR MYE MENNESKERETTIGHETER? I samarbeid med Attac Norge og Amnesty International Norge. Internasjonalt næringsliv har så vidt begynt å forholde seg til menneskerettighetsspørsmål, men det går langsomt. Flere land jobber nå med å etablere en internasjonal traktat som vil forplikte multinasjonale selskaper til å respektere menneskerettighetene. Norge var en av de fremste pådriverne i FNs prosess for å skape et felles rammeverk for et ansvarlig næringsliv med de såkalte UN Guiding Principles on Business and Human Rights. Men nå har Norge skiftet posisjon og er slett ingen pådriver lenger? Ble det for mye menneskerettigheter på bekostning av business? Panel: Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver, Amnesty International Norge. Mark Taylor, forsker, Det juridiske fakultet, UiO og seniorforsker ved Fafo. Petter Eide, stortingspolitiker for SV. Janis Bjørn Kanavin, Seniorrådgiver for næringslivets samfunnsansvar, UD. Moderator: Stig Arild Pettersen, journalist og med- grunnlegger av utenrikspodcasten Du Verden!

Deputy Director of Doc Society and Good Pitch Europe Outreach Director, Nicole van Schaik, gave us the practical tools for making a good social impact strategy. Following her presentation, there was an evaluation of the campaigns of three new film projects: Thank You for the Rain, Burma Storybook and 500 Years. The seminar closed off with a panel discussion.

Høsten 2017 raste debatten i norsk media om bruk av urfolkskostymer på karneval. Samtidig var det samiske nyhetsåret 2017 preget av mange store saker knyttet til kamp om land og naturressurser samt overlevelse av samisk kunst og kultur, uten at det fikk noe særlig oppmerksomhet. Samiske saker får generelt liten plass i nasjonale medier, og når det først skjer er vinklingen gjerne ensidig og negativ. Hva skyldes den mangelfulle dekningen av samiske spørsmål? Oppleves ikke samiske saker som relevante? Hvorfor, og hva skal til for å endre det? Panel: Jan Gunnar Furuly, journalist i Aftenposten. Mona Solbakk, direktør for NRK Sápmi. Mikkel Berg-Nordlie, forsker ved OsloMet. Moderator: Inga Marie Nymo Riseth

FREDAG 9. MARS, CINEMATEKET

GUATEMALA’S ”PEACE”? Debate following a screening of 500 Years. In collaboration with NorLAR- Net. In spite of the many shortcomings of the peace process, Guatemala has made major steps towards justice and recognition of indigenous rights. Investigations of war crimes and prosecutions of military and state leaders have given new hope to a civil society fighting for democratization. In the film 500 Years we witness large mobilization against corruption, in the wake of the genocide trial against former dictator Rios Montt, in 2013. However, threats against journalists, activists, judges, lawyers, and opposition politicians have persisted. In a regional backlash against democracy, is the social

29  Rapport 2018movement we encounter in the film still vibrant? Is there still hope for political change? Panel: Andrea Ixchiú, journalist and activist from Guatemala. Pamela Yates, director of 500 Years. Mariel Aguilar-Støen, Center for Development and the Environment (UiO). Moderator: Benedicte Bull, Center for Development and the Environment (UiO).

FREDAG 9. MARS, KUNSTNERNES HUS

SAUDI-ARABIAS FEMINISTISKE STEMMER Samtale etterfølgende en visning av The Poetess. I samarbeid med Amnesty Int Norge. Saudi-Arabia er et land med to tunger. Oljesalg, våpensalg og terrorkrig knytter Saudi-Arabia til Vesten, samtidig som det ultrakonservative, eneveldige kongedømmet spiller en nøkkelrolle i Midtøsten. Men hva er motsetningene innenfor landets grenser?

fredelig religion, med sitt sterke fokus på sameksistens og ikke-vold. Likevel fremmer munker og buddhistiske nasjonalister hatpropaganda og vold mot muslimer. I Myanmar er én million muslimske rohingyaer på flukt fra militæret og buddhistiske sivile, som lynsjer, dreper, voldtar og brenner ned landsbyene deres. Hvordan kan disse handlingene rettferdiggjøres i buddhismens navn? Hvordan sprer ideologien seg så raskt, og hvorfor gjør ikke Myanmars myndigheter noe for å stoppe det? Hvordan er situasjonen for burmesiske muslimer som ikke tilhører rohingya-minoriteten? Panel: Iselin Frydenlund, førsteamanuensis ved Det teologiske menighetsfakultet. Audun Aagre, leder for Den norske Burmakomité. Moderator: Stig Arild Pettersen, journalist og medgrunnlegger av utenrikspodcasten Du Verden!

er så grusomt at det unnviker forklaring og representasjon? De siste tre årene har regissør Carl Javér og produsent Fredrik Lange jobbet med dokumentaren Reconstructing Utøya. Fire overlevende fra angrepet har i filmen rekonstruert opplevelsene sine, i forsøket på å finne en måte de kan forholde seg til det som skjedde. I tillegg til å vise klipp fra filmen og snakke om prosessen, fortalte regissøren og produsenten sammen med den norske co-produsenten John Arvid Berger i Jabfilm om ideen bak prosjektet og selve innspillingen.

LØRDAG 10. MARS, CINEMATEKET

I LOMMA PÅ KINA? Debatt før visningen av The Last Dalai Lama?. I samarbeid med Den norske Tibetkomité.

LØRDAG 10. MARS, CINEMATEKET

THE HUMAN ASPECT Film and talk in collaboration with The Human Aspect.

I arbeidet med sin nye bok Saudi-Arabia. Sverdet og stemmene har forfatter og seniorrådgiver ved Amnesty Int Norge, Ina Tin, møtt noen av Saudi-Arabias kritiske stemmer. De bruker mobil, blogg og bilnøkler, mens regimet svarer med Gud, olje og maktbruk. Mye står på spill – ikke bare friheten til de som ytrer seg, men også hele landets og regionens fremtid. Hvordan balanserer poeten Hissa Hilal fra filmen The Poetess ekstrem konservatisme og samfunnskritisk skarphet?

Explore the world’s first digital life experience library! Here you’ll find categorized interviews with humans around the world sharing their story, all answering the same three questions about how they overcame the biggest challenge in their life, to show that no one needs to be alone. It is in the emotional connection, you will find a community with similar experiences, regardless of your own personal context.

FREDAG 9. MARS, KLINGENBERG 2

LØRDAG 10. MARS, CINEMATEKET

BUDDHISMENS VOLDLIGE ANSIKT

RECONSTRCUTING UTØYA

Samtale etterfølgende en visning av The Venerable W. I samarbeid med Du Verden! og Den norske Burmakomité.

Work in progress-visning av prosjektet Reconstructing Utøya i samarbeid med Viken Filmsenter.

Buddhismen blir gjerne ansett som en

Hvordan lager man en film om noe som

31  Rapport 2018

I takt med Kinas økonomiske fremgang øker landets ambisjoner om global innflytelse. Totalitære og udemokratiske prinsipper eksporteres, mens Haag-domstolen og FN ignoreres. Mange land demper sin kritikk av Kinas menneskerettighetsbrudd i for å kunne ha et fruktbart økonomisk samabeid. Er det i det hele tatt mulig å føre likeverdig dialog med en totalitær stormakt som Kina, eller er tiden inne for vestlige demokratier å samle seg om en felles politikk? Panel: Stein Ringen, professor ved Oxford University og forfatter av boken The Perfect Dictatorship: China in the 21st Century. Torbjørn Færøvik, historiker, journalist og kronikør. Jørgen Lohne, journalist og tidligere Aftenpostens korrespondent i Beijing.


LØRDAG 10. MARS, CINEMATEKET

BOKLANSERING: KUNSTEN Å FLYKTE Hvordan er livet som flyktning? I Camilla Dahls nye bok Kunsten å flykte forteller flyktninger sine historier om flukten og møtet med Norge. Boka åpner for et nytt blikk på hvordan møtet med det norske systemet oppleves, både på godt og vondt. Vi blir med på reisen fra mottak til mottak, søknadsprosessen og intervjuet, ventetiden, usikkerheten, avslaget og til slutt den endelige avgjørelsen. Gjennom fortellingene gir flyktningene et innblikk i hva det vil si å leve som flyktning og hvor ulike forutsetninger den enkelte har. Hvilke rettigheter er viktigst for dem som opplever å få sine krenket? Hvordan håndterte Norge, som rettsstat og som samfunn, flyktningkrisen? Og hvilke rettigheter har flyktninger som kommer til Norge i praksis, men ikke i realiteten? Panel: Nasim Alimoradi, papirløs og styremedlem for Mennesker i Limbo. Daniel Alhomsi, syrisk flyktning i Norge. Camilla Dahl, forfatter av Kunsten å flykte. Moderator: Anja Naper, Ph.D. om mediedekningen av flyktningkrisen i Norge, Sverige og Danmark.

på at andelen mennesker som lever i ekstrem fattigdom er mer enn halvert, barnedødeligheten går ned, og flere og flere barn har tilgang på skolegang. Samtidig estimerer ILO at 40 millioner mennesker i dag er ofre for menneskehandel og slaveri. 10 millioner av disse er barn.

SØNDAG 11. MARS, CINEMATEKET

Hvilke tiltak kan Norge, næringslivet og enkeltmennesker gjøre for å fremme FNs bærekraftsmål om å avskaffe tvangs- og barnearbeid?

Det forventes at Putin fortsetter som president etter valget den 18. mars i år – men er alt egentlig så åpenbart? Hva skjer egentlig bak kulissene i Putins siste presidentvalgkamp?

Panel: Shraysi Tandon, regissør av Invisible Hands, Heidi Furustøl, leder for Initi- ativ for etisk handel. Knut Bråttvik, Politioverbetjent og fagansvarlig på menneskehandel i Kripos. Tina Davis, spesialrådgiver for næringsliv og menneskerettigheter i Raftostiftelsen. Moderator: Liv Tørres, direktør ved Nobels fredssenter.

LØRDAG 10. MARS, KUNSTNERNES HUS

RECONSTRUCTING SYRIA Talk following a screening of Taste of Cement. In collaboration with SPACE (Syrian Peace Action Centre). Despite the ongoing fighting, severe lack of humanitarian access in several areas in Syria and absence of accountability, the international community has started to discuss the issue of reconstructing Syria, but reconstruction for whom?

LØRDAG 10. MARS, CINEMATEKET

HVORFOR KLARER VI IKKE Å AVSKAFFE SLAVERI? Debatt etterfølgende en visning av Invisible Hands. I samarbeid med Nobels Fredssenter og FreeThem. FNs bærekraftsmål 8.7 krever ”umiddelbare og effektive tiltak for å avskaffe tvangsarbeid, få slutt på moderne slaveri og menneskehandel og avskaffe alle former for barnearbeid innen 2025.” Gjør vi alt vi kan for å nå dette målet?

What are the preconditions to start the reconstruction process, and the healing of a nation in a broad sense? How do the social and political landscapes of war- torn cities contribute to shaping the national identity in the future, if at all? What is the relationship between reconstruction and collective memories? These questions served as a starting point for a talk with Samer Frangie, Assistant Professor in Political Studies at the American University of Beirut.

FN-rapporter fra de siste årene peker

32  Rapport 2018

RUSSISK RULETT MED LAHLUM I samarbeid med Den norske Helsingforskomité.

Putins popularitet er dalende i den russiske befolkningen og valgkampen er viktig for å vinne folket tilbake. Flere prominente regimekritikere utfordrer ham og har alle samme mål: å destabilisere Putins posisjon ytterligere. Vi tok tempen på valgkampens siste innspurt, og stilte de betimelige spørsmålene: selv om motkandidatene ikke vil kunne vinne valget, hvordan vil deres valgkamper påvirke opinionen og ikke minst Putins egne valgkampstrategier? Panel: John Færseth, forfatter. Inna Sangadzhieva, seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité. Julie Wilhelmsen, seniorforsker på NUPI. Moderator: Hans Olav Lahlum, historiker og krimforfatter.

SØNDAG 11. MARS, CINEMATEKET

A NEW ECONOMIC PARADIGM? In collaboration with SLUG - Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk. Since the 1930’s global political economy has moved, broadly speaking, from a Keynesian understanding to a neoliberal one. Through IMF conditionalities countries have implemented liberalist reforms. These reforms have in some instances led to growth in inequality, lower job security, reduced minimum wage and cut in state pensions. Do these policies create positive development or should the welfare of the population in a country in economic crisis take centre stage? Do we need a new economic paradigm?Øverst til venstre: Maria Berg Reinertsen i samtale med Europadirektør i IMF, Jeffery Franks og Thea Sofie Rusten Grastveit fra SLUG - Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk i debatten ’A New Economic Paradigm?’ Øverst til høyre: Erik Reinert og Camilla Houeland i debatten ’A New Economic Paradigm?’ I midten til høyre: Lukkede øyne under radiodokumentar på Litteratushuset. Nederst til venstre: Professor Britt Kramvig i debatten ’Pågår det en kolonialisering av samer i Norge i dag?’ Nederst til høyre: Et engasjert publikum under en regissørsamtale. Neste side: Et betatt publikum til Tusvik&Tønne.

34  Rapport 2018


Panel: Jeffrey Franks, European Director International Monetary Fund. Maria Berg Reinertsen, economist and journalist at Morgenbladet. Erik Reinert, economist and Professor at Tallinn University of Technology. Camilla Houeland, Developmental Scientist, Norwegian University of Life Sciences. Moderator: Thea Sofie Rusten Grastveit, SLUG.

tradisjonsmusikk.

provoke and change conflict dynamics – perhaps even function as a tool for peacebuilding?

SØNDAG 11. MARS, CINEMATEKET

Panel: Zaradahst Ahmed, director of Nowhere to Hide. Paco de Onís, producer of 500 Years. Femke van Velzen, director and producer in IFproductions. Hilde Frafjord Johnson, former UN special rapporteur on South Sudan, author, politician and diplomat. Moderators: Jacob Høigilt and Øystein Rolandsen, senior advisors co-founders of PRIO Center on Culture and Violent Conflict.

THE DARK SIDE OF DEVELOPMENT Debate following a screening of Silas. In collaboration with Fellesrådet for Afrika and Rainforest Foundation Norway.

SØNDAG 11. MARS, LITTERATURHUSET

PÅGÅR DET EN KOLONISERING AV SAMER I NORGE I DAG? Debatt, radiodokumentar og minikonsert. I samarbeid med Radio Orakel. Vi tenker sjelden på Norge som en kolonimakt, og i alle fall ikke at kolonialisering er noe som foregår innenfor norske landegrenser i dag. Men den siste tiden har flere samiske aktivister tatt i bruk kolonialisme-begrepet når de omtaler konflikter knyttet til bruk av land og naturressurser, og kamp for overlevelse av samisk kultur og språk. Er det et treffende begrep og hva betyr det i så fall for framtida? Panel: Britt Kramvig, professor i postkolonial teori og praksis ved UiT Norges arktiske universitet. Beaska Niillas, leder av Norske Samers Riksforbund, samisk politiker og aktivist. Roy Krøvel, professor ved journalistutdanningen på OsloMet. Moderator: Inga Marie Nymo Riseth. RADIODOKUMENTAR: I Elsa Laulas fotspor gjennom Sápmi: 400 reinskaller, 400 kulehull Særlig én kvinne har blitt trukket fram i forbindelse med 100 års jubileet for det første samiske landsmøte: Elsa Laula Renberg. Dokumentarserien følger i Elsa Laulas fotspor. Episoden som ble spilt under dette arrangementet forteller historien om fornorskningen og rasebiologiens historie. MINIKONSERT: Viktor Bomstad Viktor er gitarist og komponist med opphav fra Omasvuotna/Storfjord i Nord-Troms. Han spiller elektroniskbehandlet gitar i samspill med samisk

Liberian activist and environmentalist Silas Siakor is a tireless crusader fighting against land grabbing, illegal logging and corruption. Film director Joakim Demmer was shocked when he discovered that Ethiopia, a country with massive land resources and impressive economic progress, receives UN food aid to more three million of its inhabitants. Rainforest Foundation Norway has since 2003 worked with partners in the Democratic Republic of Congo to protect the rainforest and the rights of indigenous peoples and local forest-dependent communities. Whistleblowers are chased and imprisoned. Illegal permits are being sold cheaply to foreign investors. How can this go on? Panel: Silas Siakor, environmentalist and director of the Sustainable Development Institute in Liberia. Joakim Demmer, director of Dead Donkeys Fear No Hyenas. Gunnell Sandanger, senior advisor for Rainforest Foundation Norway. Moderator: Andrew Kroglund, The Development Fund.

SØNDAG 11. MARS, CINEMATEKET

THE SELF-CRITICAL ROOM: DOCUMENTARY AS A TOOL FOR PEACEBUILDING? In collaboration with PRIO - Centre on Culture and Violent Conflict. In “The Self-Critical Room” we explored the possibilities and challenges that arise when documentaries interpret violent conflicts. Is the filmmaker a witness or an agitator? Can documentary films

35  Rapport 2018

MANDAG 12. MARS, CINEMATEKET

HEALTH CARE FOR ALL, REALLY? Debate with serving following a screening of Bending the Arc. In collaboration with Centre for Global Health, UiO. UN Sustainability Goal #3 is to provide available health care for each and every person in the world. The film Bending the Arc argues that this is possible. But will the international community and big pharma really do what it takes? Debate with Professors Christoph Gradmann, Anne Kveim Lie and Anne Ma Dyrhol-Riise.
MANDAG 12. MARS, LITTERATURHUSET

SOLGT FOR EN PAKKE SIGARETTER Debatt etterfølgende en visning av The Return. I samarbeid med Norsk Folkehjelp. På det internasjonale slavemarkedet kan en Jesidi-kvinne koste så mye som 200 000 norske kroner, og så lite som en sigarettpakke. Kvinnene blir fanget i store grupper og gitt bort som sexslaver til IS-soldater eller solgt som slaver som en måte å finansiere krigen på. Det er ikke uvanlig at én kvinne blir byttet eller solgt mellom ti og tjue ganger. Familier setter seg i dyp gjeld for å kjøpe tilbake døtrene sine. Noen få klarer å rømme. Hva gjør det med et menneske å bli holdt som slave? Og hvordan blir de tatt imot av familien og lokalsamfunnet når de kommer hjem? Panel: Eivor Lægreid, psykolog, har jobbet i Irak med kvinner som har overlevd fangenskap i IS. Trude Falch, seniorrådgiver i Norsk folkehjelp. Zahavi Sanjavi, regissør av The Return. Moderator: Anne Håskoll-Haugen, informasjonsrådgiver i Norsk folkehjelp.

MANDAG 12. MARS, POKALEN

MESTERSKAPETS PRIS Debatt før visningen av State of Exception. I samarbeid med Josimar, Pokalen Pub og Du Verden! Hvor mye koster et gigantisk sportsmesterskap? Regnskapet etter et OL eller fotball-VM gjøres ikke lenger bare i kroner og dollar, men i menneskeliv. I 2017 døde nær én nepalsk arbeider hver eneste dag under Qatars forberedelser til fotball-VM 2022. Brasil tvangsflyttet fattige og urfolk for å gjøre plass til OL. I Russland bygger nordkoreanske slaver fotballstadion. Har prisen blitt for høy? Hvorfor klarer ikke verdenssamfunnet å rydde opp? Og bør norske utøvere og supportere boikotte mesterskap, når vi vet hvor store de

menneskelige kostnadene er? Panel: Tom Høgli, fotballspiller i Tromsø IL. Kristin Kloster Aasen, jurist og medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC). John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge. Håvard Melnæs, journalist og redaksjonsansvarlig i fotballmagasinet Josimar. Einar Braathen, forsker ved Senter for velferdsog arbeidslivsforskning, OsloMet. Moderator: Stig Arild Pettersen, journalist og medgrunnlegger av utenrikspodcasten Du Verden!

MANDAG 12. MARS, LITTERATURHUSET

BDS FOR DUMMIES: VIL NORGE FORBY BDS? Den globale bevegelsen for boikott, deinvestering og sanksjoner mot Israel (BDS), er en ikke-voldelig kampanje som kjemper for det palestinske folkets rettigheter. Bevegelsen har de siste årene spredt seg til en rekke land. Samtidig har Israel trappet opp kampen mot bevegelsen. I Norge har det kommet tydelige signaler fra regjeringen om at den ønsker å motarbeide BDS-bevegelsen, og organisasjoner som støtter BDS risikerer å miste økonomisk støtte. Hvorfor er vår egen og en rekke andre regjeringer så redde for BDS? Folkerettsekspert Cecilie Hellestveit ved Folkerettsakademiet og filosof Lars Gule møttes til duell om hvorvidt BDS er et godt middel for å presse Israel til å oppheve okkupasjonen av Palestina. Fører boikott til respekt for menneskerettigheter og folkerett? Moderator: Liv Tørres, direktør ved Nobels fredssenter.

MANDAG 12. MARS, LITTERATURHUSET

EKSTREMISTER PÅ FILM: PROPAGANDA ELLER OPPLYSNING? I samarbeid med Norske Filmregissører

38  Rapport 2018

og Fritt Ord. Det snakkes mye om ekstremisme – også i dokumentarfilmer. På både kino og TV tar norske filmskapere oss med inn i miljøer med ekstreme holdninger og ideologier. Hva er det som trekker regissørene til disse temaene og hva oppnår de ved å lage filmer som går tett på ekstremister? Blir de talerør for ekstreme holdninger eller bidrar de til forståelse og opplysning? Panelet av regissører diskuterte hvordan de jobber og hvordan de behandler ekstremismen i filmene sine. Hvilke etiske, sikkerhetsmessig og praktisk utfordringer har de støtt på i prosessen? Panel: Adel Khan Farooq (Den norske islamisten), Henrik Evertsson (Rasekrigerne), Pål Salahdin Refsdal (Dugma – The Button). Panelet av produsenter diskuterte hva slags vurderinger de har gjort seg underveis i produksjonen. Hvordan fungerer produsent-regissørforholdet når man jobber med så antennelige temaer og miljøer? Hvilke hensyn har de måttet ta i rollen som ansvarlig produsent og hva slags refleksjoner har de gjort seg med tanke på reaksjoner fra publikum, distributører og kringkastere? Panel: Christian Falch (Hatets vugge), Jonathan Borge Lie (Den norske islamisten), Eirin Gjørv (Exit). Moderator: Erik Aasheim

TIRSDAG 13. MARS, KLUBBEN, RØVERSTADEN

TUSVIK&TØNNE SNAKKER SKITTENT... ... for i 2018 er det fortsatt slik at mangelen på et toalett står i veien for et verdig liv for millioner av unge og lovende jenter og kvinner. I India tvinges for eksempel mer enn 300 millioner jenter og kvinner til å gjøre sitt fornødne etter mørket har falt på. Hvert 22. minutt blir en indisk kvinne voldtatt, og mange av disse voldtektene skjer nettopp når kvinnene leter etter et sted å gå på do. Flere millioner jenter over hele verden velger også hvert år å slutte på skolen på


grunn av dorelaterte problemer. Jenters mulighet for selvrealisering og utdannelse går simpelthen rett i dass i mangel på nettopp dette: En dass. Tynget av tabu, er denne problematikken ukjent for de fleste. Men hvem er bedre til å bryte ned tabuer enn Tusvik&Tønne? Sammen er de en grenseløs og uredd duo med Norges mest populære og frittalende podcast, som de har viet timer til førstnevntes rumpehull og sistnevntes mensenkopp. Bedre tilgang på toaletter vil øke andelen utdannede kvinner betraktelig på verdensbasis. Seksuell trakassering og overgrep vil kunne unngås og kvinners sikkerhet og verdighet vil styrkes.

Zeitgeist: That undefinable numb pain inside that comes from scrolling and thinking about the internet and politics and stuff. You know, whatever scrambled contemporary topic you like. Not knowing if there is anything more to say but still having feelings all the time, joking about it but being a bit distressed about joking about it. Zeitgeist: what you make fun of so you can relax for a while. Just kidding, it´s all good. We’re good: Zeitgeist. Artists: Kikka Rytkönen, Heidi Kilpeläinen, Siri Hjort and Sebastian Makonnen Kjølaas. Curated by Kunstplass Contemporary Art [Oslo].

Derfor snakket Tusvik og Tønne skittent.

FREDAG 9. - SØNDAG 12. MARS, KUNSTPLASS CONTEMPORARY ART [OSLO]

PROTEST FACTORY Festival Art Exhibition.

Kunstplass welcomed the audience to this year’s festival exhibition: “Protest Factory”, which consisted of several intertwined cultual events. Protest Factory is inspired by HUMAN IDFF, Ibsen Women, #Metoo and is a revolt and protest against all the world’s brutal wars and conflicts, global warming, racism, xenophobia and homophobia. Performance Voyage 7: An international collection of video performances produced by Artists’ Association MUU, Finland. Performance Voyage 7, with theme Protest Song Competition! includes works from 18 international artists / groups who explore the political situation and frustrations, the contemporary or future form of the protest song. What is wrong? What are your frustrations? The political situation? Your next door neighbour? Your own life? The exhibition at Kunstplass included live performances by Kikka Rytkönen and Heidi Kilpeläinen. My Zeitgeist Hurts: Zeitgeist: the general intellectual, moral, and cultural climate of an era. 1848, from German Zeitgeist, “spirit of the age”. Or

39  Rapport 2018


Øverst til venstre: Publikum deltar i debatten om det nært forestående valget i Russland, ’Russisk rulett med Lahlum’. Øverst til høyre: Inna Sangadzhieva og John Færseth i debatten ’Russisk rulett med Lahlum’. I forgrunnen er Hans Olav Lahlum. I midten til venstre: Publikum til en visning på Cinemateket. I midten til høyre: En engasjert Elsa Kvamme i samtale etter visningen av filmen sin Det umuliges kunst. Nederst: Miljøaktivist Silas Siakor fra filmen Silas, Andrew Korglund fra Regnskogfondet og regissøren av Dead Donkeys Fear No Hyenas, Joakim Demmer i debatten ’The Dark Side of Development’.

40  Rapport 2018


Øverst til venstre: Stort publikumsoppmøte på Klingenberg. Øverst til høyre: Produsent av 500 Years Pamela Yates under seminaret Filmmakers/Changemakers. I midten til venstre: I år igjen fungerte Caféteateret som en festivalbar og samlingssted. I midten til høyre: God stemning på jubileumsfesten arrangert i samarbeid med Indie Film. Nederst: Regissør og produsent av Thank You for the Rain, Julia Dahr og Julie Lunde Lillesæter i samtale med Kaia Høidalen etter visning av filmen.

41  Rapport 2018


Øverst til venstre: Fra Caféteateret. Øverst til høyre: Noen av festivalens livsviktige frivillige sitter ved infostanden i Klingenberg kino. I midten til venstre: Kø foran inngangen til Klubben, Røverstaden før satireshowet på åpningsdagen. I midten til høyre: Regissøren og produsenten av Burma Storybook, Petr Lom og Corinne van Egeraat med boka Burma Storybook i hendene. Boka ble lansert under festivalen. Nederst: Foran inngangen til Klubben, Røverstaden. Motstående side: Bilde fra Klingenberg på åpningsdagen.

42  Rapport 2018INTERNASJONALE GJESTER JEFFERY FRANKS Director of the IMF Europe Office and Senior Resident Representative to the European Union since March 2015.

CORINNE VAN EGERAAT Dutch filmmaker and producer. Several of her films focus on the question of creative freedom of expression. Producer and scriptwriter of Burma Storybook.

HILLARY MARGOLIS

PAMELA YATES

Researcher on Europe and Central Asia with the Women’s Rights Division, Human Rights Watch. Her current work focuses on violence against women in the region, with emphasis on domestic violence.

American documentary filmmaker and human rights activist. She was awarded a Guggenheim fellowship for her film Granito: How to Nail a Dictator. Director of 500 Years.

MODI ENOSA

ANDREA IXCHÍU

Executive Director of YWCA, South Sudan. Her experiences from seeking refuge in Congo in 1991 shaped her contribution as one of the founders of YWCA in South Sudan in 1997.

Journalist and activist working with promoting indigenous women’s rights in Guatemala. She is herself a K’iche – one of the Maya people. See her in 500 Years.

PACO DE ONÍS

NICOLE VAN SCHAIK

Executive Director of Skylight, a human rights media organization that works with both documentary film and other forms of storytelling to advance social justice and change. Producer of 500 Years.

Deputy Director of Doc Society and Good Pitch Europe Outreach Director. A part of the organisation BRITDOC Foundation.

PETR LOM

MAUSI SEGUN

Since 2003, Lom has made several films focusing on human rights issues and has received several awards for his work. He has directed Burma Storybook. At the years festival he’s also giving a masterclass.

Executive Director of Human Right Watch’s Africa Division, that oversees the work of the division in approximately 30 countries. Segun joined Human Rights Watch in September 2013 as the senior researcher for Nigeria.

44  Rapport 2018


FREDERIK LANGE Grew up in Gothenburg and started his career in the theatre. Producer and scriptwriter of Reconstructing Utøya.

CARL JAVÉR Director and editor. His latest documentary Freak Out (2014) won ten film festival prizes. Director of Reconstructing Utøya.

RUPERT RUSSELL

SILAS SIAKOR

With a background in both academia and documentary film making, Russell’s films ask on-point questions about the status quo. Freedom for the Wolf is his first feature length documentary film.

Liberian activist fighting against corruption and landgrabbing in Liberia. In 2003 the evidence he gathered against former Liberian President Charles Taylor led to the conviction of Taylor for crimes against humanity. See him in Silas.

TILL SCHAUDER

JOAKIM DEMMER

German filmmaker based in Brooklyn. His film Santa Smokes won the Best Director Award at the Tokyo International Film Festival in 2003. Director of When God Sleeps.

Swedish documentary filmmaker. Demmer has made a number of TV documentaries about political and social issues. Director of Dead Donkeys Fear No Hyenas.

ZAHAVI SANJAVI

SHRAYSI

Filmmaker born in Kurdistan, Iraq, based in Sweden. Zahavi pursued his studies in the field of filmmaking at the Gerasimov Institute of Cinematography in Moscow. He has directed The Return.

Documentary filmmaker with a background in journalism covering business, economics and finance. Invisible Hands is her directorial debut.

TANDON

BINAIFER NOWROJEE

MATTHEW GOODWIN

Region director of the Asia Pacific section of Open Society Foundation. Nowrojee has worked extensively on the prosecution of sexual violence under international law and testified as an expert witness at the International Criminal Tribunal for Rwanda. See her in The Uncondemned.

Professor of Politics and International Relations at the University of Kent and Senior Visiting Fellow at Chatham House. His research focuses on British politics, radical-right politics and Euroscepticism. Goodwin will give the festival’s opening speech as well as a lecture at UiO. 45  Rapport 2018


NORSKE REGISSØRER JÉRO JUN Født i Busan og utdannet innen kunst og film i Frankrike. Har regissert en rekke filmer innenfor både fiksjon og dokumentarsjangeren. Jéro har regissert Letters.

HÅVARD BUSTNES

SOFIA HAUGAN

Prisvinnende regissør og produsent. Han er kjent for filmer som Blod og Ære, Helsefabrikken, Opprørske Oldemødre og Hatets vugge (Golden Dawn Girls).

Utdannet ved NISS. Eksamensfilmen Litt om min far (2012) ble nominert til beste dokumentar på bl.a. BIFF og Grimstad kortfilmfestival. Røverdatter er hennes debutfilm.

METTE AAKERHOLM GARDELL

JULIA DAHR

Stockholmsbasert regissør som lager film med tematikker knyttet til identitet, tilhørighet og utenforskap. Mette har regissert Leve.Elske.

Prisbelønt norsk regissør med fokus på menneskerettigheter og bærekraftig utvikling. Julia har regissert Thank You for the Rain.

NIZAM NAJAR

STIAN INDREVOLL

Utdannet regissør og dokumentarist fra Filmskolen på Lillehammer samt studier ved Universitetet i Tripoli, Libya. Han regisserte Dagbok fra en revolusjon som ble Amandanominert i 2013. Najar har regissert Aleppos fall.

Regissør, klipper og manusforfatter. Hans to siste filmer, Mirakelet i Moldova og Tinnsoldatene, ble vist på IDFA i Amsterdam. Stian har regissert Mirakelet i Moldova.

ELSA KVAMME

MARTE VOLD

Startet som skuespiller og drev i seks år sin egen teatergruppe. Kvamme har regissert én spillefilm og ni dokumentarer. Elsa har regissert Det umuliges kunst.

Utdannet ved KHiO og NFS og har jobbet som både regissør og cinematograf på flere produksjoner, bl.a. Out of Nature (2014) og Hoggeren (2017). Marte har regissert Letters.

46  Rapport 2018


LOKALE BIDRAGSYTERE

Adel Khan Farooq Andrew Kroglund Anine Kierulf Anja Aaheim Naper Anne Håskoll-Haugen Anne Kveim Lie Anne Ma Dyrhol-Riise Atle Hamar Audun Aagre Beaska Niillas Beate Ekeløve-Slydal Benedicte Bull Britt Kramvig Camilla Dahl Camilla Houeland Cathrine Torleifsson Cecilie Hellestveit Christian Falch Christian Houge Christoph Gradmann Dag Sørås Daniel Alhomsi Eirik Bergesen Eirin Gjørv Eivor Lægreid Elisabeth Langdal Elisabeth Weckner Elisabeth Aalmo Erik Reinert Erik Aasheim Espen Rasmussen Even Sebastian Skallerud Gunnell Sandanger Hajer Sharief Hans Olav Lahlum Heidi Furustøl

Helle Hansen Henrik Evertsson Hilde Frafjord Johnson Håvard Bustnes Håvard Melnæs Ina Tin Inga Marie Nymo Riseth Ingeborg Haavardsson Ingrid Dokka Inna Sangadzhiyeva Iselin Frydenlund Jacob Høigilt Jan Gunnar Furuly Janis Bjørn Kanavin Jimmy Westerheim Johannes Due Enstad John Færseth John Peder Egenæs Jonathan Borge Lie Julia Dahr Julie Lunde Lillesæther Julie Wilhelmsen Juni Dahr Jørgen Lohne Kai Eide Kaia Høidalen Karen Winther Karianne Berge Kristin Kloster Aasen Lars Gule Lars Løvold Lisa Tennevoll Jensen Lisa Tønne Liv Tørres Maria Berg Reinertsen Mariel Aguilar-Støen

47  Rapport 2018

Mark Taylor Martin Beyer-Olsen Martine Kopstad Floeng Merethe Lind Jodalen Mikkel Berg-Nordlie Mona Abdel-Fadil Mona Solbakk Muhraf Fares Nasim Alimoradi Per Negaard Petter Eide Pål Salahdin Refsdal Ragnhild Lindal Torstensen Roy Krøvel Sarah Prosser Sigrid Bonde Tusvik Simen Ekern Stein Ringen Stig Arild Pettersen Stine Skaret Thea Rusten Grastveit Tom Høgli Torbjørn Færøvik Tore Bjørgo Toril Rokseth Trude Falch Truls Gulowsen Vibeke Haug Vibeke Hermanrud Zaradasht Ahmed Zeina Bali Øystein Rolandsen


FESTIVALENS BIDRAGSYTERE

SAMARBEIDSPARTNERE

Josimar


HUMAN INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL Akersveien 20 0177 Oslo Kontaktpersoner: Ketil Magnussen Tel: +47 95 18 51 09 Epost: ketil@dokumentarkino.no Silje Poulsen Viki Tel: +47 95 27 87 21 Epost: silje@hrhw.no Web www.hrhw.no Grafisk design Oda Hveem (visuello.no) Foto Monica Løvdahl Sébastian Dahl Festivaladministrasjon Ketil Magnussen (festivalsjef) Silje Poulsen Viki (programsjef) Hanne Iglebæk Christensen (festivalkoordinator) Stine Engen (redaktør) Guro Sollie Hansebakken (presse og markedsføring) Trine Andersen (frivilligkoordinator) Programråd Stig Arild Pettersen Inga Marie Nymo Riseth Eirik Bergesen Styret Christian Ruge (styreleder) Tonje Hessen Schei Andreas Galtung


HUMAN INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL hrhw.no


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.