Docendo: kevään 2017 kirjaluettelo

Page 1

Kevään kirjaluettelo 2017 Näitä Suomi lukee – kiinnostavia kirjoja kiinnostavilta tekijöiltäSatavuotias Suomi elää luonnosta Sataa vuotta itsenäisenä valtiona juhlivasta Suomesta tulevat ensimmäisenä mieleen merkkihenkilöt, käydyt sodat, kulttuuri ja kieli, mutta yksi asia, joka yhdistää meitä suomalaisia yli kaikkien rajojen, on rakkaus luontoon. Tämä näkyy myös Docendon kustannusohjelmassa. Luonto on meille paitsi itseisarvo myös asia, josta voi nauttia monella tavalla. Massiivinen Suomalainen maisema -sarjamme huipentuu Kotomaamme koko kuva -kirjaan, jossa esiin nousee kulttuurimaisema, Saaristomeren panoraama näyttää meriluontoa komeimmillaan, Liminganlahti-opus esittelee kansainvälisestikin tunnetun lintuparatiisin ja Suomenlinna esittäytyy vuodenaikojen valossa. Toisaalta luonto on myös lähellä ja pientä: kevään kirjoissa tutustutaan niin kotipihan lintuihin, rantojen hyönteisiin kuin vegaaniseen ja lähiruokaankin. Suomalaiset osaavat nauttia mökkeilystä, luontokuvauksesta ja ruoasta, ja kaikista näistä aiheista löytyy kirjoja myös julkaisuohjelmastamme. Luonnollisesti Docendon kevät tarjoaa paljon muutakin: kiinnostavia henkilöitä, historiaa, terveyttä ja kuntoilua. Nauttikaa!

Kustantajat puhelin 040 5083 866 juha.virkki@docendo.fi Tiede, kulttuuri, yhteiskunta, luonto, ruoka ja juoma

Juha Virkki

Juha Janhonen

puhelin 040 8430 139 juha.janhonen@docendo.fi Talous, lähi- ja sotahistoria, valokuvaus ja urheilu Harri Simola

puhelin 040 8430 148 harri.simola@docendo.fi Henkilökuvat, IT, kuntoilu, harrastukset ja tilauskirjat Heli Bergius

puhelin 050 371 6561 heli.bergius@docendo.fi Terveys ja hyvinvointi, perhe ja lapset, ihmissuhteet, lemmikit, sisustaminen ja puutarhanhoito. Docendon yhteystiedot löytyvät sivulta 51.


Juhlavuoden kärkinimi! Vaiheikas tarina avaa Suomen historian alkutaipaleen kiinnostavasti.

Martti Häikiö

Suomen leijona Svinhufvud itsenäisyysmiehenä Itsenäisyysmies Pehr Evind Svinhufvud oli periaatteen ja toiminnan mies, ja professori Martti Häikiön elämäkerta Suomen leijona on kirjoitettu sen mukaan. Teos seuraa Svinhufvudin vaiheita murhaajan puolustusasianajajaksi, Siperian karkotukseen, punaisten hallitsemaan Helsinkiin, kuninkaanvaalin pyörteisiin ja Mäntsälän kapinan kuumeisiin hetkiin. Pääministeri Svinhufvud johti Suomen itsenäistymistä vuosina 1917–1918. Sisällissodan aikana hän joutui piilottelemaan Helsingissä, kunnes pakeni Saksan ja Ruotsin kautta Vaasaan johtamaan hallitusta. Hänet valittiin itsenäisen Suomen ensimmäiseksi valtionpäämieheksi toukokuussa 1918. Valtionhoitajakauteen osuivat kapinallisten tuomitsemista varten perustetut valtiorikosoikeudet ja traagiset vankileirit sekä Saksan häviön myötä päättynyt yritys valita Suomelle kuningas.

Sivu 4 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

1920-luvulla Svinhufvud toimi talouselämän luottamustehtävissä. Hän osallistui rivimiehenä suojeluskuntatoimintaan, ja hänestä kehittyi mestariluokan ampuja. Svinhufvud palasi politiikkaan 1930-luvun alussa. Presidenttinä ”Ukko-Pekka” lannisti arvovallallaan oikeistoradikaalien Mäntsälän kapinan vuonna 1932 ja luotsasi Suomen pohjoismaiselle linjalle. Suomen leijona kertoo Svinhufvudista eduskunnan puhemiehenä ja oikeusvaltion rakentajana. Hän toimi tuomarina, asianajajana, lainvalmistelijana ja oikeuskanslerina. Pitkälti hänen ansiostaan kansanvalta säilyi läpi yhden kapinan ja toisen kapinayrityksen. Hänestä tuli valtiollisen vapauden maamerkki. ISBN 978-952-291-339-5 Ilmestyy 2/2017 Kirjastoluokka 99.13 Sidottu, sivukoko 167 x 230 mm 440 sivua


Kuva: Veikko Somerpuro

Kiehtova elämä Miksi kiinnostuin Svinhufvudista? Kansakunnan perustajaisänä hän on keskiössä, kun muistetaan itsenäistymisvaiheita. Svinhufvudin henkilökohtainen elämä lain ja väkivallan veitsenterällä pakotti kuitenkin kirjoittamaan jännityskertomuksen. Seuraan hänen henkeäsalpaavia vaiheitaan jopa tunti tunnilta: selvitäänkö yön yli ja mitä huominen tuo tullessaan? Haaksirikkoja, erottamisia, 50 asteen pakkasia, yöllisiä neuvotteluja kapinalaivassa, pakoyrityksiä – kaikki keskellä maailmanhistorian myrskyjä. – Martti Häikiö Professori Martti Häikiö on tuottelias historiantutkija, jonka edellisiin töihin kuuluvat muun muassa teokset Urho Kekkosesta, V. A. Koskenniemestä ja talvisodasta. Hän on julkaissut useita teoksia sivistyksen ja yritysten historiasta. Hän on myös toiminut Paasikivi-Seuran puheenjohtajana. æ Svinhufvud palasi Siperian karkotuksesta juhlittuna kansallissankarina. Viipurin asema, 28.3.1917. â Suojeluskuntalainen Svinhufvud vartiossa Turussa vuonna 1920. Presidenttinä hän joutui kukistamaan suojeluskuntalaisten Mäntsälän kapinan vuonna 1932.

Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 5


Sisältää taitettuja useamman sivun levyisiä panoraamaaukeamia

Päätoimittaja Tapio Heikkilä Suomen ammattiluontokuvaajat ry

Suomalainen maisema – Kotomaamme koko kuva Tämä kuvateos on Suomen ammattiluontokuvaajien kunnianosoitus Suomen 100-vuotiselle itsenäisyydelle. Kirja on myös päätösosa neliosaiselle maamme luonnon- ja kulttuurimaisemia esittelevälle Suomalainen maisema -kirjasarjalle. Sarjan aikaisemmissa osissa on keskitytty saaristo- ja järvimaisemien sekä pohjoisimman luontomme tarkasteluun. Tässä kirjassa luodaan kokonaiskatsaus Suomen eri osiin etelästä pohjoiseen ja lännestä itään. Koska maata ei olisi ilman sen kansaa eikä maisemaa ilman ihmistä, on kirjaan valittu runsaasti valokuvia, jotka havainnollistavat ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta, kulttuurimaisemia. Alkuperäistä luontoa esitellään myös avokätisesti, onhan Suomi laaja ja harvaan asuttu maa, jossa ihmisten yhteys luontoon elää edelleen väkevänä. Kirjan rakenne perustuu Suomen maisemamaakuntajakoon, jota ympäristöministeriö on käyttänyt selvittäessään valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita ja kulttuurimaisemiemme helmiä. Suomen ammattiluontoSivu 6 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

kuvaajien upeat kuvat välittävät tärkeimpien maisemiemme tunnelmat eri vuodenaikoina. Kirjan tekstin on laatinut taiteen tohtori, ympäristöneuvos Tapio Heikkilä. Kirjan nimekkääseen kuvaajatiimiin kuuluvat Ilpo Aalto, Ari Ahlfors, Kari Auvinen, Paavo Hamunen, Tapio Heikkilä, Mika Honkalinna, Tuomas Heinonen, Jyrki Kallio-Koski, Tea Karvinen, Seppo Keränen, Jussi Kirjasniemi, Jaana Kotamäki, Mauri Leivo, Henrik Lund, Sakari Manninen, Jussi Murtosaari, Jukka Palm, Pekka Punkari, Seppo Pöllänen, Benjam Pöntinen, Arno Rautavaara, Lassi Rautiainen, Jaakko Ruola, Markku Saiha, Markus Sirkka, Raimo Sundelin, Markku Tano, Petteri Törmänen ja Hannu Vallas. ISBN 978-952-291-333-3 Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka 75.71 Sidottu, sivukoko 248 x 268 mm 160 sivua, nelivärinen


Suomalainen maisema -kirjasarja Suomalainen maisema -kirjasarjallamme haluamme näyttää yksityisille ihmisille ja päättäjille, kuinka monipuolinen ja kaunis maamme on. Päämäärämme on lisätä ymmärrystä siitä, että suomalainen maisema on arvokas ja että sen säilyttäminen tuleville sukupolville on meidän kaikkien yhteinen asia. Tällä hankkeella haluamme antaa suomalaisille yksityishenkilöille, yrityksille ja julkisille toimijoille välineitä viestittää puhtaan ympäristön ja suomalaisen maiseman merkityksestä sekä Suomessa että ulkomailla. Kaikkien kirjojen teksti on painettu sekä suomeksi että englanniksi.

Kirjasarjan aiheet ja ilmestymisajankohdat: Suomalainen maisema – Järvien Suomi, syksy 2014 Suomalainen maisema – Saaristo, syksy 2015 Suomalainen maisema – Lappi ja Koillismaa, syksy 2016 Suomalainen maisema – Kotomaamme koko kuva, kevät 2017 Kirjasarjan taustavoimana on Suomen ammattiluontokuvaajat ry. Kirjojen ulkoasun suunnittelee Jussi Leppänen, ja koko hankkeen toteutuksesta vastaa Jaakko Ruola.

Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 7


Jännittävä kertomus kahden itsestään tietoisen miehen odottamattomasta kohtaamisesta

Lauri Törhönen

Mannerheimin kuokkavieras Mitä oikeasti tapahtui kesäkuun 4. päivänä 1942, kun Carl Gustav Mannerheim vietti 75-vuotispäiväänsä ja sai onnittelukäynnille yllätysvieraan, Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitlerin? Mannerheimia muistettiin päivän kunniaksi monin tavoin, muun muassa nimittämällä hänet Suomen marsalkaksi ja julistamalla päivä puolustusvoimien lippupäiväksi. Arvovaltaisia vieraita saapui ulkomaita myöten, myös yllättäen ja lyhyellä varoitusajalla itse Führer. Historioitsijat eivät ole ymmärtäneet, miksi Hitler itse vaivautui syntymäpäiville eikä kuitenkaan vaatinut Sivu 8 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

Suomelta Leningradin pommittamista, kuten luultiin – ja johon Mannerheim olisi myös pystynyt. Hitler onnitteli marsalkkaa, nautti kenttälounaan ja saarnasi erikoisen, tunnepitoisen monologin, jonka jälkeen hän poistui Saksaan tyhjin käsin. Teoksessa päivän arvoitus avautuu taiteen keinoin. Lauri Törhönen selvitti tapahtumien kulun ja kuvamateriaalin kronologian käyttäen avaiminaan karttoja, säätietoja, auringon suuntaa ja korkeutta sekä henkilöiden eleitä ja ilmeitä verraten niitä ristiriitaisiin muistelmiin. Kiiltokuvan ja kauhukuvan takaa löytyvät myös päähenkilöt, ihminen Mannerheim ja ihminen Hitler. Kirja on jännittävä ja kiehtova kertomus yhdestä itsenäisen Suomen dramaattisimmista päivistä, jolloin Mannerheimin suvereeni isännän käytös ja ylivertainen


Kuva: Veikko Somerpuro

kokemus lannistivat katseiden kaksintaistelussa maailman mahtavimman miehen. Mannerheimin voitolla hiljaisessa kamarikaksintaistelussa oli sodan päättyessä valtava merkitys itsenäisyytemme säilymiselle.

(2007). Törhönen voitti nuortenkirjallisuuden merkittävän Topelius-palkinnon vuonna 2011 nuorten rakkausromaanilla Sello & Pallo (Tammi 2010), joka sekin perustui elokuvakäsikirjoitukseen.

Tarina kiteyttää kahden itsestään tietoisen miehen odottamattomaan kohtaamiseen maailmansodan keskipisteen: puoli vuotta Pearl Harborin jälkeen, puoli vuotta ennen Stalingradin katastrofia.

ISBN 978-952-291-349-4 Ilmestyy 4/2017 Kirjastoluokka 92.73 Sidottu, sivukoko 135 x 210 mm 240 sivua

Mannerheimin kuokkavieraassa valkokankaan tarina ilmestyy lukijalle romaanin muodossa. Elokuva valmistuu myöhemmin. Lauri Törhönen on elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja ja kirjailija. Hänen tunnetuimmat historialliset elokuvansa ovat Hylätyt talot, autiot pihat (2000) ja Raja 1918 Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 9


Miten menestyä tulevaisuudessa ja millaisiin muutoksiin kannattaa varautua? Perustoja yritysten ja yhteisöjen suunnitelmiin.

Elina Hiltunen

Tulevaisuudesta kiinnostuneille henkilöille kirja antaa kattavan kuvan muutoksesta, sen mekanismeista ja siitä, minkälaisiin muutoksiin kannattaa varautua lähivuosina.

Trendit ja ilmiöt

Elina Hiltunen on futuristi, yrittäjä, tietokirjailija ja aktiivinen puhuja ja kouluttaja, jonka asiantuntemusalueita ovat erityisesti tulevaisuuden trendit, teknologia ja heikot signaalit. Hiltunen on koulutukseltaan diplomiinsinööri ja kauppatieteiden tohtori. Hän kirjoittaa kolumneja Tekniikan maailma -lehteen ja on Ylen Prisma-studion asiantuntija ja vakiovieras. Hiltunen on kirjoittanut aiemmin kirjat Matkaopas tulevaisuuteen (Talentum 2012), Teknoelämää 2035 – miten teknologia muuttaa tulevaisuuttamme (Talentum 2014, yhdessä Kari Hiltusen kanssa) sekä Matka ohjelmoinnin maailmaan osat 1, 2 ja 3 (Readme). Hiltunen harrastaa käsitöitä ja erityisesti amigurumien tekoa, mistä hän on myös kirjoittanut kirjoja.

Mitä tulevaisuuden asiakas haluaa Mitkä ovat kulutuksen vaikuttavimmat trendit nyt ja tulevaisuuden Suomessa? Mitä löytyy tulevaisuuden kuluttajan ostoskorista ja mitä kuluttajat toivovat tulevaisuudelta? Futuristi Elina Hiltusen kirja avaa nykykuluttamisen ilmiöitä ja käy läpi kuluttamisen tulevaa muutosta. Kirja esittelee yli 15 kuluttajatrendiä, kuten esimerkiksi lemmikkieläinten kasvavan suosion, ulkoisen minäkuvan täydellisyyden tavoittelun, somesankareiden syntymisen ja luksuksen arkipäiväistymisen. Kirjassa analysoidaan esimerkkejä siitä, miten kutakin muutosta on käytetty onnistuneesti hyväksi yritystoiminnassa meillä ja maailmalla, sekä käydään läpi heikkoja signaaleja muutoksesta. Kirjassa tutustutaan myös megatrendeihin, joiden vaikutus minkä tahansa yrityksen liiketoimintaan on vahvaa nyt ja tulevaisuudessa. Mitä tulevaisuuden asiakas haluaa -kirjan avulla organisaatioiden on mahdollista peilata omaa toimintaansa tulevaisuuden toimintaympäristöön, kehittää uudenlaisia tuote- ja palveluinnovaatioita tulevaisuuden tarpeisiin ja päästä tutustumaan trendien ja heikkojen signaalien bongaamisen ja analysoinnin salaisuuksiin. Sivu 10 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

ISBN 978-952-291-316-6 Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka 36.15 Sidottu, sivukoko 148 x 210 mm 200 sivua


Sota, Nato, Venäjä ja informaatiovaikuttaminen – näistä puhutaan. Syvempää tilannekuvaa, vetävästi ja yleistajuisesti!

Janne Riiheläinen

#Turpo

Turvallisuuspolitiikan tunteet ja järki Turvallisuuspolitiikka – tuttavallisemmin turpo – on viime vuosina noussut tunteita herättäväksi keskustelunaiheeksi politiikan piirissä, lehtien sivuilla ja internetissä. Mistä siinä lopulta on kyse? Yleistajuinen tietokirja turvallisuuspolitiikan aineksista ja ulottuvuuksista tarjoaa lukijalle kehyksen, johon voi sijoittaa uutisten ja ajankohtaiskeskustelun antamia näkemyksiä, oletuksia ja tuntemuksia. Turvallisuuspolitiikassa on pohjimmiltaan kysymys siitä, minkälaisena me näemme itsemme, maamme ja maailmamme. Parhaillaan julkisuudessa käydään intensiivistä keskustelua näistä asioista. Keskustelun keskeinen heikkous on kuitenkin se, että tilannetta lähestytään liian kapealta sektorilta. Usein yksi merkittävä näkökulma määrittää ihmisen mielipidettä, ja sellainen johtaa yleensä harhaan. #Turpo pyrkii muistuttamaan, kuinka kaikki liittyy kaikkeen.

kuttamisen, rauhantyön, nykyisen turvallisuuskriisin, kansainväliset suuret kysymykset ja kansalaisen roolin. Olennaista turvallisuuspolitiikassa on tilannekuva. Sillä ei tarkoiteta vain sitä, mitä juuri nyt tapahtuu, vaan myös taustalla olevia asioita, jotka uutisvirrassa jäävät usein huomiotta. Kirja luo syvää tilannekuvaa monipuolisesti ja helposti lähestyttävästi. Janne ”Rysky” Riiheläinen on aktiivinen turvallisuuspolitiikan keskustelija, arvostettu luennoitsija, viestinnän ammattilainen, tunnettu bloggaaja (mm. HS:n Turvallisuuspolitiikan Korkeajännitys) sekä Ylen turvallisuuspoliittinen kolumnisti. Seuraa Riiheläistä netissä: Twitter: @veitera Blogi: uusimaanpuolustus.blogspot.fi ISBN 978-952-291-343-2 Ilmestyy 2/2017 Kirjastoluokka 32.52 Sidottu, 125 x 210 mm 220 sivua

#Turpo kattaa turvallisuuspolitiikan keskeiset alueet: historian, sodan, maanpuolustuksen, informaatiovaiDocendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 11


Milloin verotus on oikeudenmukaista?

Reijo Knuutinen

Hyvät pahat verot Suomessa maksetaan paljon veroja. Niitä maksetaan tuloista, kulutuksesta, perinnöistä, lahjoista ja asuntokaupoista. Hyvinvointiyhteiskunnassa verovaroin kustannetaan asioita, jotka ovat kaikkien mielestä kannatettavia. Toisaalta korkea veroaste aiheuttaa talouteen myös ongelmia. Jokaisella on jokin mielipide veroista: mikä on verotuksen sopiva kokonaistaso, kuinka progressiivista se saa olla ja millainen verosuunnittelu on hyväksyttävää. Ovatko verot hyvästä vai pahasta? Hyvät pahat verot on kirjoitettu tämän keskustelun avuksi. Kirjassa kuvataan ja pelkistetään verotuksen monimutkaista poliittista, taloudellista ja oikeudellista kokonaisuutta, myös esimerkkien ja kiinnostavien tarinoiden avulla. Verotus on vakava asia, mutta se ei ole tylsä asia!

Sivu 12 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

OTT, KTM Reijo Knuutinen toimii yritysjuridiikan professorina Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa. Opetustyön ohessa hän on tutkinut muun muassa rahoitukseen ja sijoitustoimintaan liittyviä verokysymyksiä, hyväksyttävän verosuunnittelun rajoja sekä yritysvastuun ja verotuksen suhdetta. ISBN 978-952-291-347-0 Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka 36 Sidottu, sivukoko 148 x 210 mm 280 sivua


Miten uskon varjolla tehdään rikoksia, huijataan ja hyväksikäytetään ihmisiä

Terho Miettinen, Raija Pelli

pääsemään pois ahtaista helluntailaisympyröistä. Tämä kirja on syntynyt osittain tuon prosessin seurauksena.

Vahvassa uskossa

Teoksen tiedot ja tapaukset on kerätty viranomaislähteistä, henkilöhaastatteluista ja omakohtaisista kokemuksista erilaisissa hengellisissä tilaisuuksissa. Kirjassa esitellyt psykologian ilmiöt pätevät muissakin kuin uskonnollisissa massaliikkeissä. Teoksessa pohditaan kiinnostavasti lahkon jälkeistä elämää, itsensä löytämistä ja elämän uudelleen rakentamista.

Harhaanjohtajat Yliluonnolliset ihmeparantumiset, kaatumiset, kuolleista herättämiset ja kielilläpuhuminen ovat joissakin uskonnollisissa piireissä arkipäiväisiä ilmiöitä. Mistä oikein on kyse? Mikä saa ihmisen tavoittelemaan ekstaattisia tiloja? Miksi vakavasti sairaat ihmiset turvautuvat ahneisiin huijareihin? Harhaanjohtajat käyttävät uskon varjolla säälittä seuraajiaan hyväksi. Karismaattisina pidetyt lahkojohtajat venyttävät maallisia lakeja. Lahkojen jäsenet tottelevat kritiikittä pahimmillaan narsistisia ja mielenterveydeltään horjuvia johtajiaan ja alistuvat mielivallan ja hyväksikäytön uhreiksi. Jäsenet luopuvat vapaaehtoisesti itsenäisyydestään ja vapaudestaan. Kollektiivin otteesta irti pääseminen on vaikeaa. Harhaanjohtajat käsittelee karuja rikoksia vahvauskoisten maailmassa, jossa Jumalan nimi näyttää pesevän puhtaaksi salatuimmatkin synnit. Teoksen toinen kirjoittaja Terho Miettinen onnistui pitkän prosessin jälkeen

Terho Miettinen on kauppatieteiden maisteri, joka on irtautunut helluntailaisesta liikkeestä. Hän on Uskontojen uhrien tuki ry:n puheenjohtaja. Raija Pelli on rikosjournalismiin erikoistunut toimittaja. ISBN 978-952-291-348-7 Ilmestyy 4/2017 Kirjastoluokka 28 Sidottu, sivukoko 148 x 210 mm 250 sivua

Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 13


Lumilajien olympiavoittajat kertaavat uransa huippuhetket ja kertovat, mitä heille kuuluu nyt

Jari Porttila

Talvilajien olympiasankarit Suomalaisilla talvilajeilla on takanaan loistavia hetkiä olympialaisissa. Toimittaja Jari Porttila on raportoinut paikan päällä 12 olympialaisista ja työskennellyt yhteensä 17 olympialaisissa. Talvilajien olympiasankarit -kirjassa Porttila tuo esille olympiasankarien tarinat. Pääsemme kurkistamaan voittojen taustoihin: Mitä tapahtui Calgaryssä Matti Nykäsen voittaessa kolme kultaa ja mikä teki hänestä oman aikansa ylivoimaisimman mäkikotkan? Mikä puolestaan teki Marja-Liisa Kirvesniemestä Sarajevon hiihtokuningattaren ja mitä kaikkea tapahtui harjoitusladuilla ennen hänen kolmea henkilökohtaista kultamitaliaan? Toni Nieminen villitsi koko Suomen Albertvillen kahdella kultamitalillaan, mutta miten Toni itse koki valtavan suosionsa? Kaija Mustonen luisteli Grenoblen kisoissa kultaa 1500 metrillä – kuinka oli mahdollista nousta Sivu 14 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

maailman parhaaksi kotoisilta luonnonjäiltä? Kurikan jätti Juha Mieto muistetaan parhaiten sadasosan tappiostaan Ruotsin Thomas Wassbergille Lake Placidin olympialaisissa. Mitä Mieto miettikään tuon tappion jälkeen? Miedon palkintokaapista löytyy tuon hopean lisäksi yksi olympiakulta Innsbruckin viestistä. Kirjassa kerrotaan liki 20 olympiavoittajan tarinat. Suomen 100-vuotisen historian kunniaksi Porttila nostaa talvilajien sankarien tarinat kansakunnan kaapin päälle, paikalle, jossa he olivat voittojensa jälkeen. ISBN 978-952-291-346-3 Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka 79.1 Sidottu, sivukoko 170 x 240 mm 200 sivua, nelivärinen


Kuva: Eric Gaillard/Lehtikuva.


Treenaa missä vain, vaikka ahtaammissakin tiloissa!

Jan Jalutsi, Teija Huovila

Linnakundin treeniopas Jan Jalutsi, ex-pankkirosvo ja seitsenkertainen vankikarkuri. Yli kahdenkymmenen vankilassa vietetyn vuoden jälkeen Jan on julkaissut kolme vankila-aiheista kirjaa. Nuorisotyö on Janin sydäntä lähellä, ja tällä hetkellä hän tekee päätoimisesti ennaltaehkäisevää järjestötyötä syrjäytymisen ja rikoskierteeseen joutumisen estämiseksi. Jan on treenannut voimailua ja kehonrakennusta pikkupojasta lähtien. Omien sanojensa mukaan hän on tehnyt kaikki mahdolliset virheet, jotka treenatessa voi tehdä. Värikkääseen elämään on mahtunut paljon loukkaantumisia niin treenisaleilla kuin vankilan muurin yli kiivetessäkin. Janille on tullut tutuksi myös urheilun vaiettu ”pimeä” puoli eli kiellettyjen aineiden käyttö. Kaikesta huolimatta Jan on edelleen 53-vuotiaana innokas kuntoilija, joka mielellään jakaa niin elämänohjeita kuin treenivinkkejäkin periaatteella ”älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon”. Sivu 16 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

Teija Huovila on sosiaalialan opiskelija ja sivutoiminen valokuvaaja. Hän on myös entinen kilpapyöräilijä, jonka lupaavasti alkanut ura loppui lyhyeen pahan ylikuntotilan takia. Ylikunnosta toivuttuaan Teija jatkoi kuntoliikkujana samoilla periaatteilla: aina mentiin joko sata lasissa tai sitten keskityttiin täysillä sohvalla makoiluun. Viimeisen parin vuoden aikana liikuntaan on kuitenkin löytynyt uusi tasaisempi sävel vaihtelevan on/off-harjoittelun sijaan. ISBN 978-952-291-345-6 Ilmestyy 2/2017 Kirjastoluokka 79.6 Sidottu, sivukoko 170 x 240 mm 200 sivua, nelivärinen


Sam Woodworth

Foam Roller – putkirullaus Kehosi on luotu mahtavaksi ja joustavaksi liikekoneeksi, mutta arkipuuhat, liikunta ja ylirasitus voivat aiheuttaa kipua, heikentää ryhtiä ja rajoittaa kehon liikkuvuutta. Oletpa sitten vähän liikkuva tai hyvin aktiivinen, putkirulla ja muut apuvälineet voivat lievittää kehosi sidekudosten jännitystä ja palauttaa lihastesi optimaalisen toimintakyvyn.

ISBN 978-952-291-306-7 Suomentanut Jouni Virtamo Ilmestyy 1/2017 Kirjastoluokka 79.2 Sidottu, sivukoko 195 x 233 mm 192 sivua, nelivärinen

• Kohenna lihaskuntoasi lisäämällä notkeutta ja laajentamalla liikeratoja • Kohdista rullaus kehon avainpisteisiin rentoutuaksesi ja vähentääksesi kipua • Paranna ryhtiä ja kehon linjausta elämäntapaasi sopivilla päästä varpaisiin -ohjelmilla

Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 17


Nyyssölä on monilahjakkuus: kokki, piirtäjä, säveltäjä ja urheilija – nyt myös tietokirjailija

Mika Nyyssölä, Jouni Virtamo

Mika Nyyssölä Giant Killerin tarina ja treeniopas Mika Nyyssölä, 40, on Suomen tämän hetken valovoimaisin kehonrakentaja ja kymmenientuhansien nuorten treenaajien ykkösidoli. Kirja kuvaa Mikan etenemisen nuoresta harrastevoimailijasta oman lajinsa kehonrakennuksen huipulle ja Arnold Classic Europe -kilpailun voittajaksi Barcelonassa syksyllä 2015. Mika kertoo eri kausien harjoittelusta, ruokavaliosta ja henkisestä taistelusta äärimmäisen rasittavien treenien ja kilpailuja kohti tiukentuvien dieettien puristuksessa. Mika on Suomessa valtavan sosiaalisen median kautta ilmenevän fanituksen kohde: hänen videoillaan on parhaimmillaan yli satatuhatta katselijaa, ja hänen omilla verkkosivuillaan käy kuukausittain toistasataatuhatta yksittäistä vierailijaa. Mika jakaa kirjassa ensimmäistä kertaa seikkaperäisiä ohjeita erityisesti nuorille ja innokkaille harjoittelijoille, jotka kaipaavat selviä ohjeita oman harrastuksensa kehittämiseksi ja inspiraatioksi. Mika puhuu myös monille nuorille tärkeistä itsetuntoasioista. Säännöllinen ja johdonmukainen harjoittelu ja hyvä kunto antavat eväitä pärjätä erilaisissa sosiaalisisssa tilanteissa. Sivu 18 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

Mika on taitava ruoanlaittaja ja tunnettu siitä, että hän syö kisadieetilläkin itse hyvistä raaka-aineista tekemäänsä maittavaa ruokaa. Rasvaa poltettaessa ei ole tarpeen syödä pelkkää parsakaalia tai raejuustoa suoraan purkista, kuten monet asian ajattelevat. Mika kokkaa näytteeksi joitakin ruokia ja antaa niihin myös reseptit, jotta lukijat voivat kokeilla niitä itse. Teoksessa käsitellään myös lisä- ja urheiluravinteita ja selitetään, miten riittävä lepo ja palautuminen saadaan sovitettua kiireiseen työ-, koulu- ja treeniarkeen. YouTube-kanava: Mika Nyyssölä – Body Builder Instagram: @nyyssis Facebook: Mika Nyyssölä Bodybuilder Blogi: www.mikanyyssola.fi Jouni Virtamo on toiminut kuntosalialan, kehonrakennuksen ja urheiluravitsemuksen erikoislehtien kustantajana, päätoimittajana ja toimittajana yli 30 vuotta. ISBN 978-952-291-354-8 Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka 79.6 Sidottu, sivukoko 200 x 245 mm 200 sivua, nelivärinen


Kuva: Jouni Lehtonen

Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 19


Nenänkäytön mestarit ovat kirjansa ansainneet – sankarikoirat pelastavat ihmishenkiä ja auttavat rikosten selvittämisessä

Tina Finn

Sankarikoirat Tarinoita poliisikoirien arjesta Poliisikoira on kadonneen paras ystävä ja karanneen pahin vihollinen, poliisin voimankäyttöväline, ohjaajansa ympärivuorokautinen seuralainen ja monitaitoinen ammattilainen, jonka vahvin työkalu on sen nenänkäyttökyky. Lokakuussa 2016 Suomessa oli 278 poliisikoiraa, joista 216 työskenteli partiokoirina ja loput erikoiskoirien tehtävissä. Poliisikoirista suurin osa on rodultaan belgianpaimenkoira malinoiseja, mutta mukaan mahtuu myös saksanpaimenkoiria, bordercollieita, labradorinnoutajia sekä parsonrussellinterrieri. Partiokoirana työskentelevän poliisikoiran peruskoulutukseen kuuluvat hallittavuuden lisäksi jäljestys ja suojelu sekä henkilö- ja esine-etsintä. Partiokoiran erikoiskoulutusalueena voi olla joko palavien aineiden, huumausaineiden, räjähteiden tai ruumiiden etsintä. Erikoiskoirat etsivät ja tunnistavat myös rahan ja aseet. Koirien ja ohjaajien työkyky tarkastetaan vuosittain tasontarkastuskokeissa. Sivu 20 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

Vaativan työnsä vastapainona suomalainen poliisikoira elää virka-ajan ulkopuolella tavallisen kotikoiran elämää ohjaajansa perheessä. Eläkkeelle poliisikoira jää noin kymmenvuotiaana. Tämä kirja kertoo kymmenen tarinaa poliisikoiran arjesta ja elämästä, pennun kasvusta poliisikoiran tärkeään virkaan, sen koulutuksesta ja arjesta työssä. Kirja sopii kaikille koiraharrastajille, koiran hankintaa harkitseville, koirien koulutuksesta kiinnostuneille sekä niille, jotka haluavat tutustua virkakoiran vaativaan työhön. Jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan kaksi euroa Suomen Poliisikoirayhdistys ry:n toimintaan. ISBN 978-952-291-344-9 Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka 67.451 Sidottu, sivukoko 167 x 230 mm 200 sivua, nelivärinen


Kissat ymmärtävät meitä ihmisiä paljon paremmin kuin arvaammekaan

Bo Söderström

Mitä kissalla mielessä Milloin villikissasta tuli kesy? Miten kissaa tulisi silittää, jotta se tuntuisi kissasta erityisen hyvältä? Kuinka estää kissaa kynsimästä hienoja huonekaluja pilalle? Tämä kirja vastaa näihin ja moniin muihin kissanomistajaa askarruttaviin kysymyksiin. Vaikka kissoista on saatu viime vuosina huomattavia tutkimustuloksia, uusin tieto leviää harvoin tutkijapiirien ulkopuolelle. Tässä kirjassa biologian dosentti Bo Söderström kertoo yli 30-vuotisen tutkijauransa kiinnostavimmista tuloksista kiehtovassa ja helppolukuisessa muodossa. Kirja auttaa ymmärtämään kissoja ja antaa työkalut hoitaa kissoja parhaalla mahdollisella tavalla. Lukujen lopussa olevat tiivistelmät tekevät kirjasta kätevän oppaan jokaiselle kissanomistajalle. Kirjasta opit esimerkiksi, että … jokainen kissa saa vuodessa kiinni noin 12 lintua, joista se näyttää omistajalleen vain puolet ja jättää loput luontoon. … kissat tunnistavat omistajansa äänen sokkotestissä. Ne ymmärtävät omistajansa mielialoja ja muuttavat käytöstään sen mukaan. … kissoilla on ainutlaatuinen luustorakenne ja synnynnäiset refleksit, minkä takia kissat putoavat aina jaloilleen. … niille lapsille, jotka kasvavat kissojen kanssa, kehittyy parempi kehonkieli ja itsetunto, ja he ovat sosiaalisesti taitavampia kuin lapset, jotka kasvavat ilman lemmikkiä. … aikuiset, jotka hankkivat kissan, kokevat terveytensä

paranevan merkittävästi. Lääketieteellisissä kokeissa kissanomistajilla on todettu olevan verrokkiryhmää alhaisempi verenpaine ja kolesterolitasot. Bo Söderström (s. 1967) on biologian dosentti. Hän työskentelee Tukholmassa päätoimittajana Ruotsin kuninkaallisessa tiedeakatemiassa, jonka tehtävänä on tieteiden, erityisesti luonnontieteiden ja matematiikan, edistäminen. Kissat ovat kiehtoneet häntä nuoresta saakka, ja hänellä on kolme omaa kissaa: kaksi burmalaista ja yksi sekarotuinen kissa. Söderström on tutkinut sekä villejä kissoja (lumileopardeja ja leijonia) että kesykissoja. Häneltä on aikaisemmin ilmestynyt teos Ruotsin perhosista. ”Täynnä syvällistä ja kiehtovaa tietoa, jota tutkimus on tähän mennessä saanut selville. Mitä kissalla mielessä sietäisi olla pakollista luettavaa jokaiselle kissanomistajalle.” Corren ”Jännittävä kirja jokaiselle, joka haluaa tietää lisää kissasta, tavallisimmasta kotieläimestämme, joka 10 000 vuotta kesyttämisensä jälkeen on yhäkin enemmän villi kuin kesy.” Modern Psykologi ISBN 978-952-291-323-4 Suomentanut Päivi Kivelä Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka 67.452 Sidottu, sivukoko 170 x 235 mm 222 sivua, nelivärinen

Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 21


Upea kakku kruunaa kevään juhlat

Emma Iivanainen

Emman kakkukirja Leivo, kuorruta ja koristele Palkittu kakkutaiteilija Emma Iivanainen paljastaa tässä kauniissa kirjassa parhaat reseptinsä kakkujen leivontaan, kuorruttamiseen ja koristeluun. Kuppikakut, paistetut juustokakut, suklaakakut ja täytekakut hurmaavat maullaan ja koristeluillaan. Emma opastaa, miten kakku kootaan oikeaoppisesti ja kuorrutetaan kauniisti. Tutuiksi tulevat myös tekniikat erilaisten koristeiden valmistamiseen suklaakoristeista syötävään pitsiin. Kirja sisältää makeiden kakkujen koko kirjon superhelpoista pikaresepteistä näyttäviin juhlaluomuksiin. Emma suunnittelee kakkuja säännöllisesti kansainvälisiin kakunkoristelulehtiin, ja nyt kuumimmat kakkutrendien ohjeet julkaistaan ensimmäistä kertaa suomen kielellä. Miltä kuulostavat vohvelipaperikukat, koristeiden kultaus ja rustiikkinen liitutaulukakku? Lakritsisuklaakakku, värikkäät funfettikuppikakut ja passion pavlova hurmaavat herkullisuudellaan! Tämä kirja on jokaisen leipojan unelma!

Sivu 22 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

Emma Iivanainen on itseoppinut kakkutaiteilija ja leivontakirjailija, jonka Suomen käsityön museo valitsi vuoden käsityöläiseksi vuonna 2013. Emma kirjoittaa säännöllisesti kansainväliseen Cakes & Sugarcraft -lehteen sekä kotimaiseen Kaneli & sokeri -lehteen. Emma pitää Maku-lehden verkkosivuilla omaa blogiaan Painted by Cakes. ISBN 978-952-291-315-9 Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka 68.24 Nidottu, sivukoko 195 x 260 mm 160 sivua, nelivärinen


Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 23


Kuinka herkullista vegaaniruoka voi ollakaan!

Jessica Prescott

Vegaanihyvää Herkullisia kasvisruokia joka päivälle Vegaanihyvää on ruokakirja niin vegaaniudesta kiinnostuneille kuin niillekin, jotka pyrkivät muuten vain lisäämään kasvisten määrää aterioissaan. Kirja tarjoaa yli 60 terveellistä ruokaohjetta, jotka sopivat ihan kaikille. Ne osoittavat havainnollisesti, kuinka helppoa on kytkeä kasvikset osaksi jokapäiväistä ateriointia. Kirjan ohjeet on jaettu helppotekoisiin pikaruokiin ja hieman enemmän aikaa vaativiin luomuksiin, ja niinpä Vegaanihyvää sopii käytettäväksi niin arjen kiireessä kuin kiireettöminä viikonloppuinakin. Kokeile vaikka pikanachoja naposteltavaksi, maissifrittejä brunssille, intialaisvaikutteista masalamuusia lounaalle ja matcha-juustokakkua ystävien kanssa nautitun päivällisen päätteeksi!

Sivu 24 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

ISBN 978-952-291-327-2 Suomentanut Anna Maija Luomi Ilmestyy 2/2017 Kirjastoluokka 68.2 Sidottu, sivukoko 205 x 205 mm 160 sivua, nelivärinen


Kevään inspiroivin keittokirja koko perheelle!

Lasten ruokaretki

täväksi myös koulujen kotitaloustunneilla, päiväkodeissa tai kerhoissa. Reseptejä tehdessä oppii kuin huomaamatta perusruoanlaittotekniikoita, kuten paistamista, paseerausta, ryöppäämistä, freesaamista ja loimuttamista.

Lähde mukuloiden mukaan koko perheen hauskalle retkelle ruoan juurille! Veikeällä matkalla retkeillään luonnossa, narrataan kaloja sekä tutustutaan maito- ja lihatilalla lehmiin, niityllä ruohoa näykkiviin lampaisiin, kätkättäviin kanoihin, suriseviin mehiläisiin ja vanhaan viljamyllyyn.

Katariina Vuori (s. 1971) on nokkosia keräilevä kirjailija ja kahden kokkaavan tytön äiti. Vuori on vuosien saatossa työskennellyt kotimaassa ja ulkomailla ravintoloissa sekä Singaporessa suurlähetystössä taloudenhoitajana. Hänen aiempia keittokirjojaan ovat Kukkaisruokaa, Villiä vegeä, Nokkonen ja Saunakeittokirja.

Mukulat maalla antaa vinkeää tietoa raaka-aineista, joista valmistetaan selkeiden kuvien ja ohjeiden avulla menevät ja maistuvat herkut. Kohta pihan laidalle on koko perheen voimin kaivettu kuoppa, jonka syvyyksissä hautuu mehevä liha rosvopaistiburgereihin. Lihan kypsyessä maistellaan villivihannessipsejä ketunleipädipillä, ja ikkunalaudalla maistajaansa odottaa kotikutoinen viili. Mutta kukas tuolla juttelee? Pähkinäinen hunajatoffeehan se siellä vain porisee kattilassa.

Jarkko Kääriäinen (s. 1984) on hortoileva lähiruokakokki, jolla on taustaa myös kehittämisprojekteista lähi- ja villiruoan parissa. Kotona uusia ruokakokemuksia maistelee pieni tyttömukula.

Katariina Vuori, Jarkko Kääriäinen

Mukulat maalla

ISBN 978-952-291-326-5 Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka 68.2 Sidottu, sivukoko 170 x 220 mm 144 sivua, nelivärinen

Monipuoliset ja vaikeusasteittain merkatut yli 40 reseptiä ryyditettynä mehevillä tietoiskuilla ja yhdessä tekemisen teemoilla tekevät kirjasta erinomaisen työkalun käytetDocendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 25


Sota-ajan arjen ilot ja iskut lapsen näkökulmasta

Heikki Tiilikainen

Kotirintaman lapset Miltä porkkanakaramelli maistui? Mistä tuli tukkapöllyä? Toimiko desanttipyydys? Voiko pommisuojassa leikkiä? Miksi äiti itki? Entä miksi isä? Kuinka tehdään käsikranaatti poikien leikkeihin? Riittikö puukivääri sotavangin vartiointiin? Oliko lehmän takana istuminen evakkovaunussa huono ajatus? Miksi hautajaisissa ei olisi saanut laulaa Eldankajärven jäätä? Miksi äiti ei osannut tanskaa? Miehet korsuissaan ja naiset töidensä ääressä kyllä tiesivät, mistä sodassa oli kysymys: kansan selviämisestä sodan jaloissa ja velvollisuuksien täyttämisestä. Heidän lapsilleen sodan arki oli taas sitä ainoaa elämää, joka heille oli kaikkine iloineen ja suruineen tarjolla. Kotirintaman lapset rakentaa pienistä palasista kuvan sotaajan lapsuuden arjen kirjosta sellaisena kuin tämän päivän isoisät ja -äidit sen muistavat nähneensä ja kokeneensa. Muistot ovat hervottoman hauskoja tai kurkkua kuristavan traagisia, mutta aina yhtä koskettavia. Kymmenien haastateltujen joukossa on ihmisiä eri puolilta Suomea ja yhteiskunnan eri alueilta. Mukana on Sivu 26 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

myös tunnettuja suomalaisia, kuten jääkiekkoilija Lalli Partinen ja arkkipiispa John Vikström. Vaikeitakaan asioita ei kaihdeta: kirjassa kerrotaan myös sotaorpojen ja sotalapsien sekä metsäkaartilaisten ja toisinajattelijoiden perheiden kokemuksia. Everstiluutnantti Heikki Tiilikainen (s. 1941) on sotahistorioitsija ja rannikkotykistöupseeri. Hän on toiminut puolustusministerin sihteerinä, YK-tehtävissä ja Ruotuväen ja Suomen Sotilaan päätoimittajana. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, joiden aiheet ulottuvat 1800-luvun Turkin sodasta nykyaikaiseen hybridisotaan. ISBN 978-952-291-341-8 Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka 99.139 Sidottu, sivukoko 167 x 220 mm 240 sivua


Puna-armeijasta tuli Suomen riveihin loikkareita ja monella Suomesta Neuvostoliittoon luovutetulla oli Vlasov-tausta. Tästä ei ole aiemmin kerrottu!

Carl-Fredrik Geust

Vlasovin armeija Stalinin sotilaat Suomen palveluksessa Saksalaisten sotavangiksi vuonna 1942 joutunut punaarmeijan kenraaliluutnantti Andrei Vlasov siirtyi saksalaisten puolelle ja toimi niin sanotun Venäjän vapautusarmeijan (ROA) komentajana. Todellisuudessa ROA oli vain saksalaisten pystyttämä propaganda- ja haamuorganisaatio. ROA:han ilmoittautui silti paljon kiinnostuneita sotavankeja ja loikkareita. Saksalaiset antoivat varsinaisia taistelujoukkoja Vlasovin johtoon vasta aivan sodan lopussa. Suomessa ROA-propagandistien ydinjoukkona toimi niin sanottu Osasto Sokolov, joka oli perustettu keväällä 1940 palautusta vastustavista talvisodan sotavangeista. Suomen sotilastiedustelun huippusalaisessa Vakoilukoulussa muodostettiin myös ROA:n salainen tiedustelurykmentti. Agenttikoulutus osoittautui epäonnistuneeksi, kun useimmat vakoilijat katosivat. Sodan jälkeen Vlasov vangittiin, vietiin Neuvostoliittoon ja teloitettiin pahimman luokan maanpetturina. Hänen satojen tuhansien kannattajiensa kohtalo oli niin ikään synkkä.

Myös Suomen osuutta Vlasov-liikkeessä pengottiin. Neuvostoliitossa vangitut vakoojat olivat puhuneet taustastaan, ja liittoutuneiden valvontakomissio etsi Suomessa aktiivisesti Vlasov-aktivisteja. Monella Suomesta Neuvostoliittoon luovutetulla niin sanotulla Leinon vangilla oli Vlasov-tausta. Tästä Suomessa ei ole aiemmin tiedetty. Vlasovin armeija kertoo neuvostosotilaista, jotka vaihtoivat puolta Suomen alueella. Vahvasti aikalaisdokumentteihin pohjautuvassa kirjassa on myös kiinnostava kuvitus. Carl-Fredrik Geust on tekniikan tohtori h.c. ja sotahistorian asiantuntija. Geust on kirjoittanut ja toimittanut lukuisia ilmailu- ja sotahistoriallisia kirjoja. ISBN 978-952-291-342-5 Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka 92.73 Sidottu, sivukoko 167 x 230 mm 200 sivua

Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 27


Venäläinen Sveaborg puolusti ja piti silmällä Helsinkiä

Alpo Juntunen

Sveaborg Helsingin suoja ja Pietarin etuvartio 1808–1918 Ruotsi rakensi 1700-luvun lopulla merivaltansa tueksi Helsingin edustalla oleville saarille merilinnoituksen, joka sai nimen Sveaborg – Suomenlinnaksi se ristittiin vasta vuonna 1918. Linnoitusta ei kyetty hyödyntämään valtakunnan jouduttua todelliseen kriisiin, ja Venäjä valloitti sen vuonna 1808. Näin Venäjä vahvisti asemansa Itämeren johtavana sotilasmahtina. Sveaborgista tuli Venäjän Itämeren laivaston tärkeä tukikohta. Se myös varmisti Venäjän vallan Suomessa, sillä uudet isännät siirsivät pääkaupungin linnoituksen suojassa olevaan Helsinkiin, jolloin yhteys Venäjän ja Suomen välillä vahvistui. Sveaborg tarjosi Helsingin kehitykselle turvan vuosikymmeniksi, mikä näkyi erityisesti Krimin sodassa vuosina 1853–1856. Linnoituksen sotilaallinen voima ja merkitys vaihtelivat 1800-luvulla maailmanpolitiikan kehityksen, strategisten muutosten ja Venäjän voiman mukaan. Kun suomaSivu 28 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

lais-venäläiset suhteet kiristyivät vuosisadan vaihteessa, Sveaborgista tuli myös Venäjän vallan vartija Suomessa. Ensimmäisen maailmansodan vuosina linnoitus saavutti sotilaallisen voimansa huipun osana suurta puolustusjärjestelmää, joka suojasi Pietaria. Vihollinen ei kukistanut Itämeren laivastoa ja vahvaa rannikkopuolustusta. Järjestelmä kuitenkin hajosi ja menetti voimansa Venäjän vallankumouksen seurauksena. Toukokuussa 1918 Sveaborg luovutettiin itsenäistyneelle Suomelle. Professori Alpo Juntusen pitkälti venäläislähteisiin pohjautuva tutkimus kertoo venäläisestä Sveaborgista ja sen strategisesta merkityksestä, joka on yleensä jäänyt ruotsalaisen kauden ja autonomian ajan kulttuurisen vaikutuksen varjoon. ISBN 978-952-291-340-1 Ilmestyy 2/2017 Kirjastoluokka 92 Sidottu, 148 x 210 mm 280 sivua


Suomenlinnan tunnelmat ja ihmiset

Tim Bird

Suomenlinna – valon saaret Suomenlinna – Islands of Light Suomenlinnalla on aivan erityinen paikka palkitun englantilaisen valokuvaajan ja matkailutoimittajan Tim Birdin sydämessä. Pääkaupunkia vartioiva linnake saarineen on hänelle ”Helsingin kruununjalokivi”, jonka kiehtovuuden takaa jatkuvasti muuttuva valo ja sen myötä tunnelma.

Kirjan tekstit ovat suomeksi ja englanniksi. Tim Bird on Suomessa yli 30 vuotta asunut englantilainen valokuvaaja ja matkailutoimittaja. Iso-Britannian matkailutoimittajien kilta on valinnut Timin vuoden valokuvaajaksi vuosina 2012 ja 2015, ja hänellä on myös lukuisia muita palkintoja matkakuvistaan. ISBN 978-952-291-325-8 Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka 42.33 Sidottu, sivukoko 240 x 220 mm 144 sivua

Bird on vanginnut tähän kauniiseen kirjaan Suomenlinnaa repivät tuulet, sen syliinsä kietovan usvan, sitä peittävät lumipyryt ja ympäröivän jään sekä heleän kevään ja kukkivan kesän, jotka tarjoavat vastakohdan modernille kantakaupungille. Kirjan upeat kuvat tallentavat vaihtuvat vuodenajat, ja niitä yhdistävät saarten asukkaiden tarinat. Tervetuloa matkalle Helsingin kauneimpaan ja historiallisimpaan lähiöön!

Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 29


Ainutlaatuinen teos itsenäisen Suomen jalkaväen järeimmistä aseista!

Markku Palokangas

Jalkaväen raskaat aseet ja ryhmäaseet Historiantutkimus on tuonut esiin, että sekä sodissa että niiden välisten uhkien aikana itsenäisyyden säilyminen on jouduttu monesti lunastamaan taisteluissa asein sekä varmistamaan aseiden avulla myös sotien välilläkin. Aseiden taustat ovat Suomessa olleet ainutkertaiset ja moninaiset: on ollut viholliselta jääneitä tai vallattuja, ulkomailta hankittuja sekä kotimaassa Suomen olosuhteisiin suunniteltuja ja valmistettuja. Suurimman kokonaisuuden ovat muodostaneet pääaselajin eli jalkaväen aseistus. Se on koostunut yksilökohtaisista pienaseista ja toisaalta myös jalkaväen raskaammista tukiaseista sekä monen sotilaan yhdessä käyttämistä ryhmäaseista. Teoksessa keskitytään itsenäisen Suomen jalkaväen raskaisiin aseisiin ja ryhmäaseisiin, joista käsitellään muun muassa panssarintorjunta- ja jalkaväkitykit, rekyylittömät aseet, singot, jalkaväkiohjukset, miinanheittimet ja Sivu 30 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

Yhteistyössä Maanpuolustuskorkeakoulun kanssa

lukuisat erilaiset kranaatinheittimet sekä esitellään muutamia kotimaassa kehitettyjä asekokeiluja. Jokainen vakiokäytössä ollut ase esitellään historiallisine taustatietoineen ja perusominaisuuksineen. Näkökulma aiheeseen on suomalainen. Teos perustuu pitkälle arkistolähteisiin, ja kuvitus on kauttaaltaan alkuperäistä. Markku Palokangas on julkaissut aikaisemmin kolmiosaisen kirjasarjan Sotilaskäsiaseet Suomessa 1918– 1988 sekä teoksen Aimo Lahti – asesuunnittelun suuri suomalainen. Hän on ollut kirjoittajana lukuisissa puolustusvoimia ja sotavarustusta käsittelevissä teoksissa ja valmistelee parhaillaan väitöskirjatyötä aiheesta ”Sotasaalisaseistus itsenäisen Suomen maanpuolustuksessa”. Palokangas on työskennellyt Sotatieteen laitoksessa, viimeksi Sotamuseon johtajana ja puolustushallinnon museotoimenjohtajana. ISBN 978-952-291-355-5 Ilmestyy 2/2017 Kirjastoluokka 39.1 Sidottu, 190 x 250 mm 240 sivua


Monipuolinen visailukirja kotiin tai kuppilaan

Hannu Koskela

Kuka kajautti Kiteeltä 100+1 tietovisaa 100-vuotiaasta Suomesta Kuka maalasi vuonna 1918 suuret maalaukset Hihhulit ja Jytkyt? Kuinka Imatran 21 kuolonuhria vaatinut tulipalo liittyy Tampereeseen? Mikä on Jaakko Ryhäsen ääniala? Entä ketkä kaksi urheilijaa tunnetaan Tintteinä? Kuka kajautti Kiteeltä on tietovisailukirja Suomen satavuotisesta matkasta. Teoksen parissa sopii testailla omaa tietämystään historiamme eri alueilta, ja sen avulla voi mainiosti visailla myös isommissa tai pienemmissä kaveriporukoissa tai vaikkapa illanistujaisissa kahvilassa tai ravintolassa. Kirja on erilainen alansa opus, sillä kisailemisen lisäksi sitä voi lukea omaksi ilokseen, jolloin tulee kuin huomaamattaan oppineeksi niin monia mielenkiintoisia yksityiskohtia kuin laajoja kaariakin itsenäisen Suomemme vuosisadasta.

Teoksessa on 101 kysymyssarjaa, joissa on pähkinöitä purtavaksi kolmesta kahteenkymmeneenviiteen – pitkiin illanistujaisiin sopivissa kolmessa jumbossa jopa viisikymmentä. Mukana on myös kolme sarjaa perinteisiä tamperelaisia pubivisoja. Visat ovat monimuotoisia: on suoria kysymyksiä, vihjevisoja, ABCD- ja 1X2kysymyksiä sekä numerokysymyksiä. Kirjaan kuuluu myös nelisenkymmentä kuvakysymystä. Visat eivät etene kronologisesti, mutta aika kulkee löyhästi mukana erityisten vuosivisojen myötä. Kuka kajautti Kiteeltä on mainio lahjakirja – myös itselle. Hannu Koskela on toimittaja, joka on pitänyt pitkään tietokilpailupalstaa Apu-lehdessä. Hän on aiemmin julkaissut useita visailukirjoja. ISBN 978-952-291-338-8 Ilmestyy 1/2017 Kirjastoluokka 79.814 Sidottu, sivukoko 170 x 220 mm 244 sivua

Peräti 1 200 monipuolista kysymystä käsittelevät perinteisten yleistiedon, urheilun, historian, musiikin, maantiedon, luonnontiedon ja viihteen ohessa myös ei niin perinteisten aihepiirien kysymyksiä. Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 31


Sukella lähivesien kiehtovaan elämään!

Sami Karjalainen

Rantojen hyönteiset Hyönteisiä kuhisee lähes kaikkialla, mutta tunnemme ne huonosti ja pidämme niitä usein kiusankappaleina. Hyönteisillä on kuitenkin toinenkin puoli: ne ovat uskomattoman upeita ja mielenkiintoisia. Tämä kirja kertoo rantojen hyönteisten hämmästyttävästä elämästä tekstin ja ainutkertaisten kuvien avulla. Se paljastaa, kuinka hienoja hyönteisiä elää lähiympäristössämme, kuten mökkirannassa, ja houkuttelee tutustumaan niihin paremmin. Kirja esittelee noin kaksikymmentä hyönteisryhmää. Osa näistä hyönteisistä lentelee rannoilla, osa kiitää vedenpintaa pitkin ja osa sukeltelee rantavesissä. Kirja tutustuttaa lukijansa muun muassa sudenkorentoihin, päivänkorentoihin, vesimittareihin, hopeaseppiin, vesiskorpioneihin, malluaisiin ja sukeltajiin. Uudet valokuvaustekniikat ovat mahdollistaneet kirjan ennennäkemättömät otokset – valikoiman kansainvälisesti tunnetun hyönteiskuvaajan hienoimpia kuvia. Kirja soveltuu luontokuvien ystävälle tai vaikkapa mökkiläiselle, joka haluaa tutustua lähiympäristönsä eläinmaailmaan. Sami Karjalainen on palkittu tietokirjailija ja valokuvaaja. Hänelle on myönnetty tiedonjulkistamisen valtionpalkinto, ja hänet on valittu Fotofinlandia-finalistiksi. Sami Sivu 32 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

on aikaisemmin julkaissut neljä kirjaa: Suomen sudenkorennot (2002, uudistettu laitos 2010), Suomen heinäsirkat ja hepokatit (2009), Neidonkorennot (yhdessä Matti Hämäläisen kanssa, 2013) sekä Hämmästyttävät hyönteiset (yhdessä Jussi Murtosaaren kanssa, Vuoden luontokirja -finalisti 2015). ISBN 978-952-291-334-0 Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka 58.21 Sidottu, sivukoko 210 × 245 mm 200 sivua, nelivärinen


Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 33


Jokaisen kodin ensimmäinen lintuopas

Matti Alasaarela

Kotipihan linnut Kirja kertoo lintujen käyttäytymisestä ruokintapaikalla ja niiden suhtautumisesta oman ja vieraan lajin yksilöihin. Ainutlaatuiset kuvat linnuista lennossa ja aktiivisessa toiminnassa avaavat uusia näkökulmia niiden elämään. Ruokkimalla pihalintuja autat niitä selviytymään kevääseen talven pakkasten ja viimojen läpi. Samalla voit opetella tunnistamaan ne ja seurata niiden toimintaa. Kirjan infosivujen ja kuvien avulla opit helposti tunnistamaan 20 yleistä pihoilla tavattavaa lintua. Luonnon valokuvaaminen on Suomessa hyvin yleinen harrastus, ja luontokuvaajista suurin osa kuvaa lintuja. Kehittynyt digitekniikka on parantanut kameroiden ominaisuuksia: jo edullisillakin järjestelmäkameroilla voi hyvissä olosuhteissa kuvata lintuja lennossa. Hyvien kuvien saaminen edellyttää kuitenkin ennakkosuunnittelua jo Sivu 34 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

ruokintapaikan valinnassa. Kirja sisältää paljon kuvausvinkkejä ja ohjeita kuvauspaikan järjestelyistä. Kirjan takaa löytyvästä kuvaluettelosta selviävät myös kussakin kuvassa käytetyt kameran asetukset. Hyvä tuliainen vaikkapa uuteen kotiin tai kesämökille vietäväksi! Matti Alasaarela on oululainen arkkitehti, joka on kuvannut lintuja pikkupojasta lähtien. Hänen kuviaan on julkaistu useissa aikakaus- ja sanomalehdissä. ISBN 978-952-291-314-2 Ilmestyy 1/2017 Kirjastoluokka 58.12 Sidottu, sivukoko 240 × 210 mm 156 sivua, nelivärinen


Unohtumaton luontomatka lintuparatiisiin!

Liminganlahden Ystävät ry

Liminganlahti Lintuparatiisin kahdeksan vuodenaikaa Tämä kirja vie sinut upeiden luonnonnäytelmien keskelle. Keväiset hanhipellot, värikkäiden sorsien kevätjuhla, suokukkojen turnajaiset, syksyiset vesilintukerääntymät ja monet muut moni-ilmeiset luontotapahtumat esitellään huikeiden kuvien myötä. Suuri määrä kosteikkolintuja levähtää Liminganlahdella muuttomatkoillaan, ja yli sata lintulajia pesii sen rannoilla. Aina ei ole helppoa. Tuulen suunta määrittää vedenkorkeuden, myrskyt ovat tavanomaisia eri vuodenaikoina ja vesilintujen pesintä epäonnistuu usein. Matalalla maankohoamisrannikolla maisema muuttuu joskus jopa muutamassa tunnissa.

Suomen arvokkaimman lintuvesialueen ja kansainvälisesti merkittävän kosteikon vuodenkierron ovat ikuistaneet luontokuvausammattilaiset Mika Honkalinna, Jari Peltomäki ja Erkki Toppinen. Tekstin on laatinut Ulla Matturi. Kirjan teksti on painettu myös englanniksi: sopii lahjakirjaksi ulkomaille! ISBN 978-952-291-336-4 Ilmestyy 4/2017 Kirjastoluokka 56.8 Sidottu, sivukoko 270 × 240 mm 144 sivua, nelivärinen

Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 35


Koe maailman kaunein saaristo!

Jaakko Ruola, Markku Lappalainen

Saaristomeren panoraama Saaristomeri on maailman mitassa ainutlaatuinen luonnonmuodostuma: saarien meri, jonka historia ja luonnon kirjo hakevat vertaansa. Alueen arvokkaimmat kohteet kuuluvat Saaristomeren kansallispuistoon, jota luonnehtivat luontotyyppien moninaisuus ja lajien runsaus. Saaristomeri on myös suosittu veneilyalue ja retkikohde. Kansallispuistossa käy vuosittain noin 80 000 vierailijaa. Alueella on toimiva yhteysalusverkosto sekä majoitus- ja ravitsemuspalvelut. Kirjan leveissä panoraamaliitteissä Saaristomeren maisemien erityispiirteet esittäytyvät suorastaan unenomaisina näkyinä, päivänkierron ja vuodenaikojen vaihtelun maalaamina taideteoksina. Panoraamojen avarista näkymistä sukelletaan maiseman sisälle tutkimaan kasveja, eläimiä ja luonnon yksityiskohtia – ihmisen vuosisataisen läsnäolon merkkejä unohtamatta. Kirja on tekijöittensä matka Saaristomeren kiehtovimpiin kohteisiin. Saaret ovat tällä matkalla eräänlaisia askelkiviä. Niistä jokainen on erityinen: tärkeä osa sitä luonnon luomaa palapeliä, jonka itse kukin hahmottaa omalla tavallaan. Sivu 36 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

Saaristomeri on kudelma luonnonmaisemia ja vuosisataisen ihmisvaikutuksen synnyttämiä perinnemaisemia, saarien rykelmiä, avaria selkävesiä, matalikkoja ja syvänteitä. Miljoonien vuosien eroosion kuluttamilla rantakallioilla lepää hylkeitä, ja laidunnuksen avartamilla niityillä rehottaa kukkien meri. Muutamassa kylässä on edelleen ympärivuotisia asukkaita. Monesta kylästä on kuitenkin sammunut talvinen tuli, ja hiljaisiksi ovat käyneet myös uloimman saariston kalamajat ja hylkeenpyynnin tukikohdat. Kirjan kuvat ovat innokkaan saariston ystävän ja luontokuvaajan Jaakko Ruolan. Hän on kiertänyt Saaristomeren maisemia koko ikänsä ja nähnyt myös huolestuttavat muutokset meren tilassa. Tekstin on kirjoittanut Markku Lappalainen, luontoon ja ympäristöasioihin erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija. ISBN 978-952-291-337-1 Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka 75.71 Sidottu, sivukoko 270 × 240 mm 176 sivua, nelivärinen


Suloista suvitunnelmaa Ilonan ohjeilla!

Ilona Pietiläinen

Talossa ja taivasalla Tuo kesä kotiin, puutarhaan ja parvekkeelle Haluatko kurkistaa lumoavalle lasikuistille, rönsyilevään kasvihuoneeseen, piilossa oleville parvekkeille tai Suomen pienimpään huvilaan? Tämän kirjan sivuilla katetaan kauniisti, sisustetaan tunteella ja nautitaan kesän taiasta. Kesän odotus alkaa jo varhain keväällä ja jatkuu hurmaaviin syysiltoihin. Olohuoneeseen rakennettu ruukkupuutarha säteilee kilpaa kevätauringon kanssa. Keittiössä kattaus taiotaan kauniiksi hetkessä valmistuvilla lautasliinataitoksilla. Kauneimmat kesäkoristeet kuorrutetaan marjoilla, joiden toveriksi kerätään kukkia pellon pientareelta. Parvekkeilla sukelletaan salsan rytmeihin ja tavataan kissa nimeltä Kukka. Heti kohta päästään vieraaksi juna-asemalle ja villiin kierrätyspihaan järven rannalle.

kesän. Latinorytmi tarttuu lanteille, kesäpäivä maistuu mansikalle ja koko matka tuoksuu juhannusruusuille. Kirja on kirjoitettu kevättuulessa, auringon paisteessa, kesäsateessa ja pilke silmäkulmassa. Niistä kaikista syntyy kesäkodin lumo. Ilona Pietiläinen (s. 1975) on sisustustoimittaja, joka pitää blogia Valkoinen puutalokoti. Kukat, kranssit ja asetelmat ovat hänen intohimonsa. Vanha puutalokoti toimii sisustajan leikkikenttänä, jossa rakennetaan ideoita jokaiseen vuodenaikaan sopiviksi. Luonnonmateriaaleja Ilona kerää metsäretkiltä yhdessä punaturkkisen Neilikka-koiransa kanssa. Kirjoihinsa Ilona haluaa tallentaa sisustuksen mausteeksi tuoksut, maut ja tarinan. Hän nimeääkin kirjansa mielellään ”aikuisten naisten satukirjoiksi”. ISBN 978-952-291-319-7 Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka 68.4 Sidottu, sivukoko 200 x 245 mm 192 sivua, nelivärinen

Voit ammentaa kirjan sivuilta ideoita niin taloon kuin taivasallekin. Asutpa sitten taajamassa, kerrostalossa, maalla tai kaupungissa, on varmaa, että kirjan ideat löytävät paikkansa. Hymy nousee huulillesi matkalla läpi Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 37


Kauneimpia kesänviettopaikkoja

Tanja Hakala, Johanna Lehtinen

Järvien kesäkodit Järvien kesäkodit vie ajatukset liplattavien vesien äärelle, rauhallisuuteen ja rakkauteen Suomen luontoa kohtaan. Kirjassa vietetään tuntikausia järvimökeillä niin saarissa kuin mantereella, opitaan lisää suomalaisten intohimosta mökkeilyä kohtaan, sukelletaan sykähdyttäviin tarinoihin ja tutustutaan vallan ihastuttaviin ihmisiin. Yllätyksiäkin on luvassa, sillä kaikki mökit eivät ole niitä perinteisimpiä ratkaisuja. Kirja tarjoilee oivalluksia ja ideoita sisustamisesta ja pilkahduksia remontoinnista ja rakentamisesta. Sivujen mukana voit matkustaa järveltä toiselle ympäri maan. Järvien kesäkodit on hyvän mielen kirja ja pikkuinen tieto-opus mökkeilyn hurmoksesta. Nappaa talteen myös Virpi Mikkosen herkulliset reseptit kesäkotikyläilijöitä varten. Hanna Sumari ja Milla Alftan kertovat huikeat ideansa mökkien sisustuksista, ja psykologi Maaret Kallio opastaa, miten mökkilomasta otetaan kaikki irti ilman pakkosuorittamista. Hellitä hetkeksi, unohda kiire ja souda kanssamme kohti kauneimpia mökkirantoja! Sivu 38 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

Tanja Hakala on noormarkkulainen koti- ja sisustusjuttuihin sekä matka-artikkeleihin erikoistunut freelancetoimittaja ja kirjailija. Hän toimii myös tuottajana. Tanja rakastaa talvea, hetkessä elämistä ja omia siperianhuskyjaan. Johanna Lehtinen on porilainen sisustus- ja lifestylekohteiden kuvaamiseen erikoistunut valokuvaaja, graafinen suunnittelija, kirjailija ja bloggaaja. Hän suunnittelee myös printtituotteita By Johanna Lehtinen -nimellä. Johannan sydän pamppailee kesän, mökkeilyn ja haaveilun tahtiin. ISBN 978-952-291-328-9 Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka 68.4 Sidottu, sivukoko 211 x 280 mm 144 sivua, nelivärinen


Terveysopas kaikenikäisille naisille

Anneli Kivijärvi, Jan Sundell

Jokanaisen terveyskirja Viimeisten 50 vuoden aikana koko maailma on muuttunut ja sen mukana myös naisen elämä. Jotkin asiat eivät kuitenkaan muutu. Naisilla on kuukautiset, vain naiset tulevat raskaaksi, naiset synnyttävät ja käyvät läpi vaihdevuodet. Naisilla on paineita olemuksensa ja ulkonäkönsä suhteen – tyytymättömyys omaa kehoa kohtaan on yleistä ja yksi tärkeimmistä seksuaalisen haluttomuuden syistä. Miten hallita elämäänsä naisena niin, että siitä voisi nauttia, pysyä hyvässä kunnossa ja säilyttää seksuaaliterveytensä? Jokanaisen terveyskirja on suomalaisten lääkäreiden kirjoittama kirja kaikille suomalaisille naisille, jotka ovat kiinnostuneita omasta terveydestään. Nykynaiselle ei riitä tieto sairauksista sekä niiden ehkäisemisestä ja hoitamisesta tavanomaisin keinoin. Tässä kirjassa puhutaankin myös terveellisen ruokavalion merkityksestä sekä liikunnan ja lihasvoimaharjoittelun vaikutuksista terveyden ylläpitäjinä. Gynekologisten asioiden lisäksi kirjassa käsitellään muita yleisiä sairauksia sekä naisen elämään liittyviä yleisimpiä ongelmia. Merkittäviä terveyden riskitekijöitä – kuten tupakkaa, alkoholia ja unen häiriöitä – ei unohdeta. Kirjassa perehdytään myös parisuhteeseen ja seksuaalielämään liittyviin näkökulmiin.

alkaminen, ehkäisymenetelmät, kuukautishäiriöt, hedelmättömyys, genitaalialueen vaivat, vaihdevuodet, unihäiriöt, ylipaino, masennus, parisuhde ja seksi. Anneli Kivijärvi on lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä kliininen seksologi. Hän toimii Turussa neuvolalääkärinä ja opettaa Turun yliopistossa, ja hänellä on myös vastaanotto Diacorissa. Hän on raskauden ehkäisyn huippuasiantuntija, joka on kirjoittanut väitöskirjansakin kyseiseltä alalta. Hän piti Iltalehdessä Sofian Sohva -palstaa kahdeksan vuotta ja on kirjoittanut aikaisemmin tietokirjan 100 kysymystä naisesta ja seksistä (2005). Jan Sundell, joka tunnetaan myös nimellä Dr Body, on sisätautiopin dosentti ja erikoislääkäri. Hän toimii ylilääkärinä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa sisätautivastuualueen johtajana. Sundellin tieteellinen työskentely keskittyy erityisesti sydäntutkimukseen. Muita mielenkiintoalueita hänellä ovat lihasvoimaharjoittelu, ravitsemus, ravintolisät ja niiden terveysvaikutukset. ISBN 978-952-291-321-0 Ilmestyy 1/2017 Kirjastoluokka 59.3 Sidottu, sivukoko 167 x 230 mm 200 sivua, nelivärinen

Teos perustuu uusimpiin tutkimustuloksiin, ja sen aihealueita ovat muun muassa puberteetti ja kuukautisten Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 39


Onko elämäsi harmaata? Apu löytyy tästä kirjasta!

Ingrid Johansson

Elämänilon avaimet Tie tasapainoiseen ja onnelliseen elämään Syövästä parantuminen muutti Ingrid Johanssonin – hän alkoi ymmärtää myönteisten ajatusten arvon ja löysi kadoksissa olleen elämänilonsa. Omakohtainen tie onnellisempaan elämään innosti hänet kirjoittamaan elämänviisautta täynnä olevan kirjan Elämänilon avaimet. Sen avulla jokainen voi löytää kestävää iloa arkeensa. Elämänilo on jotain suurempaa ja syvällisempää kuin onnellisuus. Ilon tavoittamisen avaintekijöitä ovat muun muassa itsetuntemus, avoimuus muutokselle, anteeksianto, kiitollisuus, huumori ja hyvät ihmissuhteet. Johansson neuvoo, miten itsetuntemuksen lisääminen johtaa intohimon löytämiseen, joka on yksi elämänilon peruskivistä. Johansson kehottaa vapautumaan elämää rajoittavista ajatuksista ja näkemään kaikissa tapahtumissa mahdollisuuden oppimiseen ja muutokseen. Hän myös osoittaa kiitollisuuden ja anteeksiannon fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset hyödyt. Johanssonin mukaan katumuksesta on päästettävä irti, sillä se johtaa krooniseen stressiin ja vaikuttaa kielteisesti terveyteen. Menneistä tapahtumista voi ottaa opikseen, mutta niin menneitten kuin tulevienkin murehtiminen on arvokkaan ja rajallisen elinajan tuhlaamista. Sivu 40 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

Uteliaisuus ja uuden oppimisen halu lisäävät elämäniloa, samoin nauru ja hyvät ihmissuhteet. Johansson pohtii eri tapoja edistää hyviä ihmissuhteita ja muistuttaa, että myös lemmikit ovat ystäviä, joiden terveyshyöty on tutkittua tietoa. Kirjan kauniit mietelauseet, tarinat ja esimerkkitapaukset lisäävät elämän ymmärrystä ja herättävät lukijassa oivalluksia. Kirjassa yhdistyvät elämää nähneen ihmisen sydämen viisaus ja tieteellisten tutkimusten näyttö. Löydä elämänilosi, ja maailmasi alkaa hehkua väreissä! Ingrid Johansson on ruotsalainen kasvatustieteen tohtori Tukholman yliopistosta. Hänen tutkimuksensa käsittelevät iäkkäämpiä ihmisiä työelämässä ja sukupolvien välisiä suhteita. Johanssonin yrityksen Senior Life Joyn verkkosivuilla jokainen voi halutessaan kartoittaa, mitkä elämänalueet tuovat eniten iloa. ISBN 978-952-291-322-7 Suomentanut Eija Hirvonen Ilmestyy 1/2017 Kirjastoluokka 17.3 Sidottu, sivukoko 148 x 210 mm 180 sivua


Sopiiko Härkä Neitsyelle? Entä Kalat Kauriille?

Eija Hirvonen

Tähtimerkkien tanssi Opas horoskooppimerkkien yhteensopivuuteen Ihmisten välisistä suhteista voi parhaimmillaan nauttia kuin kevyestä ja sulavasta tanssista, jossa askeleet sopivat luonnostaan yhteen. Toisten kanssa askeleet taas eivät tahdo asettua yksiin, ja meno on yhtä varpaille tallomista ja kompastelua. Tämän kirjan avulla voit tarkastella, miten kahdentoista horoskooppimerkin välinen yhteiselo todennäköisimmin sujuu. Kaikista yhdistelmistä kerrotaan hyvät ja huonot puolet, niin omasta kuin toisenkin näkökulmasta. Kahden merkin yhdistelmiä on siten yhteensä jopa 144. Kirjassa kuvaillaan jokaisen horoskooppimerkin heikkoudet ja vahvuudet. Kun tiedät ystäväsi tai kumppanisi merkin, voit selvittää, millaisia mahdollisuuksia tai sudenkuoppia suhde sisältää. Tällöin voitte sovittaa tanssiaskeleenne yhteen niin, että törmäilyltä vältytään. Opas tarjoaa oivalluksia ja ymmärrystä parisuhteeseen, ystävyyssuhteisiin ja työpaikalle. Kirjan luettuasi pystyt paremmin arvostamaan myös jokaisen merkin hyviä puolia.

Perinteisesti horoskooppimerkit jaotellaan keskenään sopiviin ja ei-sopiviin. Tässä kirjassa pureudutaan kuitenkin syvemmälle. Jokaisessa suhteessa on mahdollisuutensa, mutta toisissa ristiriitoja on enemmän kuin toisissa. Yhteensopivina pidetyillä merkeillä voi yllättäen olla jopa enemmän haasteita kuin niillä, joiden ei perinteisesti ole katsottu sopivan toisilleen. Tämä kirja johdattaa sinut tähtimerkkien kiehtoviin tanssikuvioihin! Eija Hirvonen on suomentaja ja kirjoittava astrologi. Häneltä on aiemmin julkaistu teokset Taivaan merkit eli mitä astrologia meistä ihmisistä kertoo sekä Sinun horoskooppisi 2016 ja Sinun horoskooppisi 2017. Hirvonen kääntää suomeksi kirjoja, tv-ohjelmia ja oopperaesityksiä. ISBN 978-952-291-324-1 Ilmestyy 2/2017 Kirjastoluokka 15.91 Sidottu, sivukoko 140 x 175 mm 200 sivua

Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 41


KUVITETUT MINDFULNESS-OPPAAT

Arlene K. Unger

Arlene K. Unger

Onni

Rohkeus

50 helppoa harjoitusta, joilla pääset eroon negatiivisista ajatuksista ja tunteista.

50 helppoa harjoitusta, joilla lisäät itsevarmuutta ja hillitset itsekritiikkiä.

Psykologi ja hyvinvointivalmentaja Arlene K. Ungerin kirja sisältää nopeita ja tehokkaita meditaatio- ja rentoutumisharjoituksia, jotka rohkaisevat positiivisuuteen ja harjoittavat mieltäsi tarkastelemaan elämää iloisemmin.

Psykologi ja hyvinvointivalmentaja Arlene K. Ungerin kirja sisältää nopeita ja tehokkaita meditaatio- ja rentoutumisharjoituksia, joiden avulla korvaat kielteisen ajattelun myönteisyydellä ja löydät sisäisen selkeyden ja itseluottamuksen.

50 meditaatio- ja rentoutumisharjoitusta kohottamaan mielialaasi

Pienikokoinen kirja kulkee helposti mukana ja on siten aina käsillä, kun sitä tarvitset. ISBN 978-952-291-329-6 Suomentanut Eero Sarkkinen Ilmestyy 1/2017 Kirjastoluokka 17.3 Sidottu, sivukoko 135 x 165 mm 160 sivua, nelivärinen

Sivu 42 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

50 meditaatio- ja rentoutumisharjoitusta parantamaan itseluottamustasi

Pienikokoinen kirja kulkee helposti mukana ja on siten aina käsillä, kun sitä tarvitset. ISBN 978-952-291-330-2 Suomentanut Eero Sarkkinen Ilmestyy 1/2017 Kirjastoluokka 17.3 Sidottu, sivukoko 135 x 165 mm 160 sivua, nelivärinen


Pirkko Lahti, Ulla Numminen

Satavuotiaiden kädenjälkiä Pirkko Lahden ja Ulla Nummisen kirjoittama Satavuotiaiden kädenjälkiä on kunnianosoitus Suomessa vuonna 2017 eläville satavuotiaille. He ovat tehneet työtä suomalaisen yhteiskunnan eteen. Työllään he ovat ylläpitäneet yhteiskunnan toimintoja, hankkineet kodin, perheen ja lapsia ja kouluttaneet heidät, osin omilla rahoillaan. He ovat äänestäneet ja vaikuttaneet yhteiskunnan rakenteiden muodostumiseen. He ovat osallistuneet. Satavuotiaina he maksavat yhä eläkkeestään veroa. He maksavat saamistaan palveluista – ovathan he palvelujen suurkuluttajia ja siten myös työllistävät ihmisiä ja rakentavat yhteiskuntaa. He ovat maksavia kuluttajia. Satavuotiaat elävät tänään aivan toisenlaisessa maailmassa, toisenlaisessa Suomessa ja erilaisessa yhteiskunnassa kuin mihin he syntyivät. Heitä on Suomessa paljon, ja määrä kasvaa. He tuntevat arvonsa, vaikka ovatkin välillä joutuneet puolustamaan sitä kovastikin.

budjetoitava vuosittain. On aika nähdä heidän työnsä ja elämänsä merkitys satavuotiaan maamme rakentajina ja sen historian vaiheet kokeneina. Tämä kirja tekee sen! Pirkko Lahti on filosofian lisensiaatti, psykoterapeutti ja psykologi. Hän on toiminut mielenterveyskentässä laajaalaisesti, kirjoittanut kirjoja ja artikkeleita, tehnyt radioja televisio-ohjelmia sekä toiminut kansainvälisissä tehtävissä. Lahti on myös ollut aktiivinen järjestövaikuttaja. Ulla Numminen on filosofian kandidaatti, fysioterapian opettaja ja nyt eläkkeellä oleva opetusneuvos. Numminen on toiminut koulutuksen alueella ja koulutushallinnossa sekä aikaisemmin terveydenhuollossa. Hän on myös kirjoittanut koulumuotojen yhteistyöhön liittyviä julkaisuja. ISBN 978-952-291-320-3 Ilmestyy 2/2017 Kirjastoluokka 99.1 Sidottu, sivukoko 125 x 200 mm 180 sivua

Liian usein vanhuksia syytetään taakaksi suomalaiselle yhteiskunnalle. Heidät mielletään menoeränä, joka on Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 43


Photoshop haltuun helposti ja nopeasti

Petteri Paananen

Photoshop Creative Cloud -kuvankäsittely Suomen suosituimman Photoshop-oppaan uusimmassa laitoksessa käydään läpi kaikki ohjelman tärkeimmät ominaisuudet sekä keskeisimmät kuvankäsittelyohjeet. Kirja on jaettu selkeisiin kuvan säätämistä ja luovaa kuvankäsittelyä koskeviin osiin. Opas sisältää kuvan perussäätöjen lisäksi muun muassa perustiedot värinhallinnasta, häviöttömästä kuvan säätämisestä, valinta-alueiden ja maskien käytöstä sekä laajan valikoiman luovan kuvankäsittelyn niksejä ja paljon muuta. Lisäksi opas esittelee viimeisimpien versioiden tärkeimmät uudet ominaisuudet, kuten Piirtoalustat (Artboards), uuden Valitse ja maskaa -työtilan sekä parannukset kuvien tallennus- ja vientiasetuksiin. Opas soveltuu niin vasta-alkajille kuin edistyneemmillekin kuvankäsittelijöille ja valokuvaajille. Tekstissä on huomioitu sekä englannin- että suomenkielisen version käyttäjät, ja kirja sopii sekä Mac- että Windowskäyttäjille. Sivu 44 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

Oppaassa käytetyt harjoituskuvat ovat ladattavissa Docendon palvelimelta. Petteri ”barcoder” Paanasella on yli 20 vuoden työkokemus mainos- ja uusmediatoimistoissa. Kouluttajana hän on perehdyttänyt tuhansia oppilaita Adobeohjelmien, värinhallinnan, typografian ja julkaisun tekemisen eri aihepiireihin. ISBN 978-952-291-335-7 Ilmestyy 1/2017 Kirjastoluokka 61.3 Nidottu, sivukoko 190 × 270 mm 150 sivua, nelivärinen


Valokuvauksen salat haltuun!

Valokuvauksen salat haltuun!

Mikko Pylkkö

Valokuvauksen perusteet Oletko hankkimassa uutta kameraa? Tai kamera on jo, mutta se on jäänyt vähälle käytölle? Tekeekö kännykällä tai pokkarilla mitään, vai pitäisikö ostaa suoraan järkkäri? Miten sitä valotusta säädettiinkään? Pitääkö valkotasapaino määritellä etukäteen? Pärjääkö jpegillä vai pitäisikö siirtyä raakatiedostojen käyttöön? Tämä upeasti kuvitettu kirja vastaa havainnollisesti ja ytimekkäästi yleisimpiin kuvausharrastajaa askarruttaviin kysymyksiin. Tekniikan lisäksi kirjassa käsitellään kuvan sisältöä ja käydään läpi kuvan eri elementtejä, sommittelua ja tehokeinoja. Kirjan lopussa tekniikka ja kuvan sisältö nivoutuvat yhteen konkreettisten aiheiden myötä: Maisemakuvauksen yhteydessä opetellaan sommittelun perusteet, mietitään syväterävyyttä ja vilkaistaan panoraamojen tekoakin. Henkilökuvaukseen kuuluvat luontevasti mallinohjaus, valaisu, kuvauspaikkojen valinta sekä julkaisuoikeuskysymykset. Tapahtumakuvauksessa taas tarvitaan hyvää tekniikan hallintaa.

Perinteisten ratkaisujen ohella kirja kannustaa luovaan ajatteluun: kun säännöt osaa, niitä voi rikkoa tyylikkäästi. Kuvat opetellaan myös tuomaan koneelle, kurkataan vähän niiden peruskäsittelyä ja tutkaillaan lopuksi kuvakirjankin tekemistä. Mikko Pylkkö on tamperelainen vapaa valokuvaaja, joka on tunnettu etenkin vauhdikkaista urheilu- ja konserttikuvistaan. Hänet on palkittu Vuoden jääkiekkojournalistina vuonna 2015. Mikon kuvausfilosofiassa keskiössä ei ole laitteisto, vaan kuvan sisältö. ISBN 978-952-291-331-9 Ilmestyy 2/2017 Kirjastoluokka 75.72 Sidottu, sivukoko 170 × 220 mm 180 sivua, nelivärinen

Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 45


Jokaisen luonnosta kiinnostuneen kuvausreppuun!

Jussi Murtosaari

Luontokuvauksen perusteet Luontokuvaus on yksi luontoharrastuksen suosituimpia muotoja. Kameroiden kehityksen myötä se on myös kaikkien ulottuvilla. Vaikka kenestäkään ei tule luontokuvaajaa kirjoja lukemalla, on turha opetella itse aivan kaikkea kantapään kautta. Tähän teokseen on koottu mukavan ymmärrettävässä muodossa valokuvauksen perusasioita sekä luontokuvauksen erityispiirteitä maisema-, lintu-, nisäkäs- ja lähikuvauksesta. Kirjassa esitellään myös eri kohteissa tarvittavaa kalustoa, ja loppuun on koottu luontovalokuvauksen termejä valottava sanasto. Kirjan ohjeilla kuka tahansa voi aloittaa uuden harrastuksen ilman korkeaa kynnystä. Pidemmälle ehtineitä kuvaajia kiinnostavat varmasti upeiden esimerkkikuvien tekniset tiedot ja muut kuvausjärjestelyt. Sivu 46 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

Jussi Murtosaari on jyväskyläläinen ammattiluontokuvaaja ja tietokirjailija. Kuvauskohteista mieluisimpia ovat eläimet, erityisesti perhoset, linnut ja suurpedot. Kirjojen lisäksi Jussi tunnetaan tuhansista lehtiartikkeleistaan. ISBN 978-952-291-332-6 Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka 75.72 Sidottu, sivukoko 170 × 220 mm 144 sivua, nelivärinen


KEVÄÄN 2017 UUDET POKKARIT Ville Haapasalo, Kauko Röyhkä, Juha Metso

Et muuten tätäkään usko – Ville Haapasalon 2000-luku Venäjällä Menestysteos – kovakantisena myyty yli 50 000 kpl! ”Ihan niin kuin Ville Haapasalo, tämä kirjakin on paitsi hienoa taidetta ja viihdettä, myös salonkikelpoinen tuote. Se on helppo kuvitella kalliolaisen loft-asunnon tai mainostoimiston sohvalle, jossa vieraat voivat sitä selailla.” Talouselämä ISBN 978-952-291-310-4 Ilmestyy 3/2017 Kirjastoluokka T77.49 Nidottu, sivukoko 110 x 178 mm 288 sivua

Matti Alahuhta

Johtajuus – kirkas suunta ja ihmisten voima Kovakantisena myyty jo 30 000 kpl! – Alahuhta suuntaa sanomansa sekä johtajille että johdettaville selkeästi ja havainnollisesti tavalla, joka puhuttelee jokaista johtamisesta kiinnostunutta lukijaa. ”Johtajuus on hyvä kirja, niin aikansa dokumenttina kuin julistuksena johtajille.” Helsingin Sanomat 7.10.2015, Alf Rehn ISBN 978-952-291-311-1 Ilmestyy 2/2017 Kirjastoluokka T69.11 Nidottu, sivukoko 110 x 178 mm 256 sivua

Tuomas Marjamäki

Kummeli – erittäin hyvin sanottu ”Paljastuskirja, josta riittää revittävää.” ”Kummelista tehty kirja toimii monella tasolla. Sen voi ahmia kerralla, siitä voi lukea otteita tai ihan vain selailla. Teksti ja kuvat naurattavat siinä missä Kummelin sketsitkin, mutta samalla tulee kerrottua yhden viihdyttäjäporukan historia rehellisesti ja kohdettaan ujostelematta.” KauppaSuomi, vko 45/2015 ISBN 978-952-291-312-8 Ilmestyy 1/2017 Kirjastoluokka T77.49 Nidottu, sivukoko 110 x 178 mm 288 sivua

Teemu Potapoff, Julius Konttinen

Yön sankarit – kasvoja punaisen köyden takaa Portsareiden ammattikunta herättää voimakkaita tunteita. Heitä joko vihataan tai heistä pidetään. Kukaan ei suhtaudu näihin yötyöläisiin kädenlämpöisesti. Yön sankarit – kasvoja punaisen köyden takaa sisältää elämänmakuista puhetta suoraan tuulikaappien järkähtämättömien ja toimintavalmiiden herrasmiesten suusta. ”Kokonaisuudessaan kirja on loistava matka tarinoihin, joita harva muistaa. Monet portsarit korostavat tarinoissaan hymyn merkitystä, mutta kirjan voima – siloittelematon realismi – kertoo myös ammatin kääntöpuolista.” Kauppalehti 30.10.2015 ISBN 978-952-291-313-5 Ilmestyy 2/2017 Kirjastoluokka T92.8 Nidottu, sivukoko 110 x 178 mm 272 sivua

Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 47


ESITELTY AIKAISEMMIN, ILMESTYY MAALISKUUSSA

Opetussuunnitelma uudistui – mitä tietoja ja taitoja jatkossa edellytetään?

Harto Pönkä

Open somekirja Sosiaalisen median oppimisympäristöt ja menetelmät Mitä uusi opetussuunnitelma vaatii sosiaalisen median käytöltä? Millaiset taidot ja tiedot jatkossa edellytetään? Miten somea hyödynnetään opetusympäristönä? Sosiaalinen media on ennen muuta keskustelua, verkostoitumista ja omaehtoista yhteisöllisyyttä. Ope­tukseen some tarjoaa uusia sisältöjä, välineitä ja mene­telmiä, jotka ovat vielä useimmille opettajille vieraita. Kirjassaan Harto Pönkä avaa näitä menetelmiä ja tarjoaa pedagogisia malleja somen opetuskäyttöön. Käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa: BYOD, pelillistäminen, flipped learning, MOOC, ilmiöpohjaisuus ja oppimisverkostot

■ palapeli-malli, tutkiva oppiminen, ongelma lähtöinen oppiminen ja mobiilibongaus

Sivu 48 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

■ sosiaalisen median ottaminen opetuskäyttöön neljävaiheisen mallin avulla

■ yhteisölliset skriptit ja skriptaamisen periaate

opetuksen suunnittelussa, välineiden valinnassa sekä verkkoympäristöjen käytössä ja rakentamisessa

Väitöskirjaansa valmisteleva Harto Pönkä (KM) toimii sosiaalisen median asiantuntijana sekä johtaa perusta­ maansa Innowise-yritystä. ISBN 978-952-291-223-7 Ilmestyy 3/2017 Suositushinta 34,90 € Kirjastoluokka 61.721 Sidottu, sivukoko 167 x 230 mm 240 sivua, nelivärinen


978-952-291-280-0

978-952-291-221-3

978-952-291-220-6

978-952-291-235-0

978-952-291-275-6

978-952-291-277-0

978-952-291-228-2

978-952-291-274-9

978-952-291-278-7

978-952-291-261-9

978-952-291-232-9

978-952-291-266-4

978-952-291-229-9

978-952-291-260-2

978-952-291-205-3

978-952-291-298-5

978-952-291-268-8

978-952-291-270-1

978-952-291-251-0

978-952-291-214-5

978-952-291-293-0

978-952-291-304-3

978-952-291-272-5

978-952-291-271-8

978-952-291-267-1

AIKAISEMMIN JULKAISTUJA DOCENDO-KIRJOJA

Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017 | Sivu 49


Sivu 50 | Docendon kirjaluettelo – Kevät 2017

978-952-291-217-6

978-952-291-288-6

978-952-291-264-0

978-952-291-253-4

978-952-291-213-8

978-952-291-218-3

978-952-291-216-9

978-952-291-291-6

978-952-291-283-1

978-952-291-290-9

978-952-291-239-8

978-952-291-226-8

978-952-291-262-6

978-952-291-241-1

978-952-291-219-0

978-952-291-287-9

978-952-291-281-7

978-952-291-257-2

978-952-291-285-5

978-952-291-286-2

978-952-291-282-4

978-952-291-289-3

978-952-291-284-8

978-952-291-258-9

978-952-291-300-5

AIKAISEMMIN JULKAISTUJA DOCENDO-KIRJOJA


YHTEYSTIEDOT

Docendo Oy Ylistönmäentie 24 40500 JYVÄSKYLÄ asiakaspalvelu 044 7270 250 sähköposti info@docendo.fi etunimi.sukunimi@docendo.fi Y-tunnus 2321889-7 www.docendo.fi Myynti ja markkinointi

Mika Tiilikka toimitusjohtaja puhelin 040 8430 154 mika.tiilikka@docendo.fi

Arvostelukappaleet ja kuvapyynnöt

Riikka Käyhkö markkinointisuunnittelija puhelin 040 7280 924 riikka.kayhko@docendo.fi Kansikuvat ja tiedotteet ladattavissa osoitteesta www.docendokustannus.fi Jälleenmyyjien tilaukset

Kirjavälitys Oy puhelin 010 3451 520 faksi 010 3451 454 kvtilaus@kirjavalitys.fi Luettelon tiedot ovat ennakkotietoja, kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.


ON SUURTA OLLA PIENI KUSTANTAMO VIKKELÄ TARMOKAS LUOTETTAVA KOKENUT KEKSELIÄS OSAAVA

UTELIAS ITSENÄINEN


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.