Page 1

ce 30 nt i

BROJ DANA

3.477

Izdavač: Media Nea d.o.o. Prvi broj izašao 10. oktobra 2011. Podgorica, Kralja Nikole bb PC NIKIĆ www.dnevne.me redakcija@dnovine.me

studenata u Crnoj Gori, prema podacima SP, prima studentske kredite

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. BROJ 824/ GODINA III

MOSKVA PRIJETI

Sankcije Crnoj Gori

● 17

Incident iznad Holandije

●3

PODMORSKI KABL ●6

APELACIONI SUD ODLUČIO DA SU PLJEVLJACI KOJI SU

Žugić potpisao OPTUŽENI ZA PRANJE NOVCA PREDUGO U PRITVORU novu garanciju od 20 miliona eura

Duškova sloboda, Darkova nagodba

LGBT ●3

Utrkivanje oko parada u nekoliko gradova

D BLOGOVI ●22

Budva u TOP 10 turističkih destinacija VATERPOLO ● 26

a su Duško Šarić i Jovica Lončar bili predugo u pritvoru, složilo se više sudskih instanci, ali njihovo puštanje na slobodu potkrepljuje i spekulacija koja se mogla čuti i prvih dana predaje Darka Šarića - navodno, uslov je bio da se nakon njegovog hapšenja Duško pusti na slobodu. O takvoj vrsti nagodbe do sada javno nije govorio nijedan crnogorski, niti srpski zvaničnik. Javnosti je prezentovan jedan gotovo beznačajan dio tog nagodbenog aranžmana, u kojem je, po priznanju crnogorskog ministra pravde i vicepremijera Duška Markovića, Crna Gora imala značajnu ulogu. Da li je puštanje Duška Šarića i Jovice Lončara da se u daljem postupku brane sa slobode bio Darkov uslov, drži se kao strogo čuvana tajna.

STONI TENIS ● 26

STUDENTSKI PARLAMENT●9

Problem riješen, krediti izmireni

ŽENA GOCA TRŽAN ● 23

Jadran gazi, Titule za Često sam rob Budva bolja sadaddas asd Lovćen i sopstvenih od Primorca Budućnost emocija


2 AKTUELNO

ČETVRTAK, 24. 4. 2014.

EDITORIJAL

PRVE KAZNE RADA

Umjesto u zatvor, ići će u Zelenilo

MILI PRELEVIĆ urednik

SVI SMO MI PARTIJA

Nije nepoznato da građani Crne Gore vole političke partije, ali je posljednje istraživanje najposjećenijeg portala Cafe del Montenegro (CDM) pokazalo da i partije mnogo vole svoje članove i da stalno rade na uvećanju broja onih koji će popuniti njihove pristupnice. Interesantno je da samo Socijaldemokratska partija ima potpuno tačnu evidenciju. Kako je saopšteno CdM-u, od posljednjih parlamentarnih izbora u SDP se učlanilo 1.819 građana Crne Gore. U Demokratskoj partiji socijalista kažu da je povećan broj novih članova, što je, kako rekoše, standarno za predizborni period, dok u Pozitivnoj nerado iznose te podatke, ali kažu da im se broj članova utrostručio. U proteklih nekoliko godina, piše CDM, u Novu srpsku demokratiju se učlanilo više hiljada ljudi i to je, kako navode, jasan signal da građani imaju veliko povjerenje u ovu partiju i da u njenom rukovodstvu vide snagu koja se iskreno bori za njihove interese. Iz Socijalističke narodne partije nijesu mogli tako brzo da dobiju podatke svih opštinskih tijela, što se može tumačiti i time da je velika “navalica” na ovu partiju, koja je nekada imala preko 100.000 članova. U svakom slučaju, jasno je da smo prije svega političko društvo i da očekujemo da nam učlanjenje u neku partiju doprinese brojnim problemima koje imamo. Upravo zbog takvih naših nadanja i želja da do sopstvenog interesa dođemo partijskom trasom, a ne radom i znanjem, dolazimo u situaciju da razmišljamo o Crnoj Gori kao partijskoj državi. Kada se bolje razmisli, to i nije toliko loše. Iako je partijska država, ipak je država. Šta ako se desi da imamo državnu partiju? To se nije događalo samo u prošlosti, već imamo primjera u okruženju i u sadašnjosti. Kada imamo državnu partiju, ona je daleko od prave partije, a milijardu kilometara daleko od demokratije. A do državne partije se dolazi kada vlast ima toliko moći i članova, odnosno birača, da državu vodi gledajući kroz prizmu isključivo partijskih interesa. Liči li vam to na nešto? Liči, ali to još nije to. Zato razmislite prije nego što se učlanite u neku partiju. Dovoljno joj je što ćete je glasati, mada slatko zvuče stari stihovi koje smo često slušali, iako su proizvedeni u starim komunističkim politbiroima. “Sloboda - radnik i grada i sela život sad stvaraju nov. Partijo naša za velika djela snaži nas moćni tvoj zov!”

Meteo 06:46 19:36

Izlazak Sunca Zalazak Sunca

Crna Gora

JADRAN:

More malo do umjereno talasasto. Vjetar, slab do umjeren, ujutru istočni tokom dana zapadnih smjerova. Temperatura mora oko 15 stepeni.

DANAS

Grad Podgorica Ulcinj Bar Budva Herceg Novi Nikšić Kolašin Žabljak Pljevlja Bijelo Polje

Umjereno do pretežno oblačno, povremeno sa kišom, lokalno i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom. Krajem dana i tokom noći osjetno manje kiše.

Danas

Sjutra

min oC max oC

min oC max oC

15 14 15 15 14 10 7 5 8 9

14 13 14 14 13 9 6 5 7 8

SJUTRA

23 23 22 23 22 19 16 12 18 19

22 23 22 23 22 18 16 13 17 18

Promjenljivo do pretežno oblačno i nestabilno sa kišom, povremeno kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom. Na sjeveru se očekuje nešto više kiše.

Počelo je izvršenje prvih kazni rada u javnom interesu, a jednu od njih izrekao je Osnovni sud u Herceg Novom. Kazna će se izvršiti u gradskom preduzeću “Zelenilo” Podgorica. “Kaznu koja je izrečena na 180 časova rada u javnom interesu, osuđeno lice izvršiće tako što će obavljati pomoćne poslove prevoza i sadnje sezonskog zelenila na teritoriji glavnog grada. Trenutno još jedno osuđeno lice izvršava kaznu rada u javnom interesu u preduzeću “Zelenilo” na pomoćnim poslovima sezonske sadnje”, saopšteno je iz Ministarstva pravde. Potpisavši sredinom novembra prošle godine sporazume o izvršenju kazne rada u javnom interesu sa pet crnogorskih opština, Ministarstvo pravde stvorilo je osnovne preduslove da kazna rada u javnom interesu zaživi u sistemu izvršenja krivičnih sankcija u Crnoj Gori. Evidenciju o izvršenim radnim satima u skladu sa zakonom vodi ovlašćeno službeno lice pravnog lica u kojem se izvršava ova kazna, a kontrolu izvršenja kazne prate i službenici Ministarstva pravde – Direkcije

za uslovnu slobodu. “Budući da službenici Direkcije za uslovnu slobodu intenzivno obavljaju razgovore sa licima kojima je izrečena kazna rada u javnom interesu, očekujemo da u najskorijem roku još dvadeset osuđenih lica započnu sa izvršenjem ove kazne na teritoriji opština Herceg Novi i Danilovgrad”, poručuju iz Ministarstva pravde. Ministarstvo pravde nakon što

osuđeno lice izvrši kaznu dostavlja izvještaj sudu koji je izrekao presudu u prvom stepenu o načinu izvršenja predmetne kazne i broju izvršenih časova rada u javnom interesu. Podsjećanja radi, pored sporazuma sa glavnim gradom, Ministarstvo pravde je sporazume o izvršenju kazne rada u javnom interesu potpisalo i sa prijestonicom Cetinje i opštinama Danilovgrad, Herceg Novi i Kotor.

MENADŽERKA BUDVE

Opština za reviju

Marović Menadžerka opštine Budva Milena Marović-Bogdanović poručila je da niko od sponzora osim Turističke organizacije Budve nije podržao organizaciju modne revije kultne britanske kreatorke Vivijen Vestvud. Ona je reagovala povodom natpisa u medijima koji su objavljeni juče, a u kojima je navedeno da agencija “Murano Montenegro”, koja 31. maja organizuje reviju Vivijen Vestvud ispred zidina Starog grada u Budvi, još nije zatvorila finansijsku konstrukciju. Marović-Bogdanović je saopštila da je Opština Budva još 16.

januara 2014. godine zaključila ugovor o sponzorstvu sa d.o.o Murano Montenegro u iznosu od 50.000 eura, te da je Opština Budva do današnjeg dana isplatila cjelokupan iznos. “Opština Budva je bila i prošle godine jedan od sponzora kada se održavala reviju Roberta Kavalija, u organizaciji iste agencije. Iz navedenog se da zaključiti da Opština Budva podržava ovakve i slične manifestacije, od važnosti za imidž našeg grada i da pored finansijske pruža i logističku podršku”, poručila je Marović-Bogdanović.

Samardžić na Kosovu Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić boravio je juče u radnoj posjeti Kosovu, gdje se sastao sa komandantom KFOR-a general-majorom Salvador Farinom i komandantom Kosovskih snaga bezbjednosti general-potpukovnikom Kadri Kastratijem. Tokom susreta admirala Samardžića sa generalom Farinom razgovarano je o bezbjednosnoj situaciji na Kosovu, posebno u graničnom dijelu prema Crnoj Gori. General Farina se zahvalio admiralu Samardžiću na stalnim naporima Vojske Crne Gore, kako bi se poboljšala stabilnost i ukupna bezbjednost kroz dijalog i saradnju sa regionom. Na poziv generala Farina, drugom dijelu sastanka je prisustvovao i komandant Kosovskih snaga bezbjednosti general Kastrati. Tokom trilateralnog sastanka razmijenjene su informacije u oblastima vezanim za sposobnosti traganja i spašavanja, hitne slučajeve, poplave i EOD (eksplozivna ubojna sredstva).

24. I 25. APRILA

Prvi sajam medija u Crnoj Gori Prvi sajam medija, marketinga i poslovnih komunikacija u Crnoj Gori “MediaMarCom 2014.” održaće se u TC Mall of Montenegro 24. i 25. aprila, u organizaciji agencije “Vision Event”. Sajam se održava sa ciljem objedinjavanja ponude i tražnje iz oblasti medija, marketinga i poslovnih komunikacija. Takođe, jedan od ciljeva je da se korisnicima i potencijalnim korisnicima ovih sadržaja pru-

ži mogućnost da dobiju sve informacije iz ove oblasti na jednom mjestu. “Kroz sajamsku atmosferu učesnici će predstaviti svoje aktuelne ponude i projekte. Ovakav događaj pruža mogućnost posjetiocima da prikupe i uporede ponude izlagača, ostvare nove kontakte, razmijene biznis ideje, ugovore nove poslove, kao i da dobiju sve neophodne informacije sa tržišta na jednom mjestu”, navodi se u saopštenju.

Prvi sajam medija, marketinga i poslovnih komunikacija okupiće TV i radio emitere, štampane i elektronske medije, PR i marketinške agencije, agencije za oglašavanje, dizajn, produkcijske kuće, štamparije, kao i druge učesnike u marketinškom procesu od ideje do realizacije. Ulaz na “MediaMarcCom 2014.” je slobodan za sve posjetioce, kao i prisustvo na prezentacijama. Bo.P.


AKTUELNO 3

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. Sa prošlogodišnje Parade

fpn tribina

Partije dominiraju našim društvom Goati na jučerašnjoj tribini

KVIR i Progres

Utrkivanje oko Parade ponosa

F

orum Progres organizovaće javna okupljanja na području opštine Bar i to u subotu , dok se NVO Kvir Montenegro priprema za organizovanje druge podgoričke Parade.

Iako je očigledno da se dvije LGBT organizacije međusobno utrkuju u organizovanju performansa i parada, nije poznato koliko novca od stranih i domaćih donatora dobijaju za te svrhe. Ako sve bude teklo po planu, pripadnici LGBT populacije ulicama glavnog grada prošetaće u junu, što je njihovo drugo javno okupljanje u Podgorici. Drugu podgoričku Paradu ponosa organizovaće NVO Kvir Montenegro. Istovremeno, u Baru, Nikšiću i Budvi biće upriličena javna okupljanja pripadnika LGBT populacije. Iza tih manifestacija stajaće LGBT Forum Progres. Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegro Danijel Kalezić iz bezbjednosnih razloga nije želio da potvrdi, ali ni da demantuje

informaciju o datumu održavanja nove Parade ponosa u Podgorici. “Datum Parade nije konačno određen. Do kraja nedjelje će biti poznat tačan datum održavanja”, kazao je kratko Kalezić za DN. Komentarišući performans Foruma Progres koji će biti održan u Baru ispred sjedišta Centra bezbjednosti u subotu pod nazivom “Govor mržnje nije šala”, Kalezić je kazao da ga kolege iz te NVO nijesu pozvale da prisustvuje okupljanju LGBT populacije. “Nijesu nas pozvali, ukoliko to učine, odazvaćemo se pozivu”, rekao je Kalezić. Sa druge strane, izvršni direktor Foruma Progres Stevan Milivojević kazao je DN da će na performans pozvati članove Kvir Montenegra, kao i ostale NVO. “Naša komunikacija sa Kvirom

je otpočela. Nema razloga da ne radimo zajedno ukoliko nam se usaglase metodologije”, kazao je sinoć Milivojević. Iako se sve LGBT organizacije u Crnoj Gori zalažu za zaštitu i promovisanje prava te populacije, čini se da to nije slučaj kada je u pitanju njihovo djelovanje i organizacija javnih okupljanja. U prilog tome ide i činjenica da dvije najpoznatije LGBT organizacije, Kvir Montenegro i Forum Progres, odvojeno organizuju različita okupljanja u četiri crnogorska grada. Te dvije organizacije nijesu zajedno organizovale parade ponosa ni prošle godine kada su pripadnici LGBT populacije u julu šetali u Budvi, a u oktobru u Podgorici. Između te dvije NVO od ranije postoji animozitet, nakon niza međusobnih optužbi. Tako je početkom ove godine Kalezić prozvao kolege iz Foruma da su miljenici Vlade, kada je konkretno u pitanju angažman u Savjetu za zaštitu od diskriminacije. Bo.P.

neupućen u poslovanje Barske plovidbe

Ministar zatečen pitanjem Na unapređenju komunikacije prevoza putnika između Crne Gore i Italije, moguće je saobraćanje hidroglisera, a o tom projektu znaće se više za mjesec dana, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović u toku radne posjeti Opštini Bar koji je sa čelnicima pomorske privrede razgovarao iza zatvorenih vrata. O problemu da Barska plovidba može ostati bez dva teretna broda koji se grade u kineskim brodogradilištima, a o kojim je u elaboratu izostavljena stavka o njihovim opremanjima u vrijednosti od 1,2 miliona dolara, Brajović je prokomentarisao da je čelnicima preduzeća ostavljeno da rade taj posao. Pitanjem novinara za koje nam-

jene je Barska plovidba uplatila Prekookeanskoj plovidbi 1,3 miliona eura s obzirom na to da je izvršna direktorka ovog preduzeća izjavila da to preduzeće postoji samo na papiru, Brajović je bio vidno zatečen, ali je ipak odgovorio da ima informaciju da se vode sporovi između Barske i Prekookeanske plovidbe. “Dobio sam informacije da se vode sporovi koji su izvjesni kako bi Prekookeanska trebala da ih dobije i da se na osnovu dobijenih sporova naplate sredstva koja Barska izdvaja za Prekookeansku, da bi se završio kompletan postupak. Takve su informacije koje ja imam”, zaključio je Brajović sa polovičnim odgovorom na novinarsko pitanje, te naglasio da ostavlja to nadležnom sudu da riješi. A.LJ.

Partitokratija opterećuje crnogorsko društvo, jedan je zaključaka tribine održane juče na Fakultetu političkih nauka. Poznavaoci političkih prilika u Crnoj Gori u velikoj mjeri su saglasni da je moć političkih partija u našem društvu ogromna i da se uglavnom koristi za ostvarivanje njihovih interesa. Na tribini “Partitokratija - problem jednopartizma i tranzicija ka političkom pluralizmu” održanoj na FPN-u prof. dr Vladimir Goati govoreći o političkim partijama kazao je da je njihovo postojanje u demokratskim društvima neophodno, ali da se često suočavamo sa pojavom da se partije pretvaraju u oligarhijske strukture koje postaju same sebi svrha. Takve strukture crpe individualne talente i sprečavaju da pravi ljudi dođu na prava mjesta. Srbija se, po njegovim riječima, nalazi na putu ka sistemu jedne dominantne partije. S druge strane, profesorica Olivera Komar ističe da je izazov u razvoju i funkcionisanju demokratije u Crnoj Gori postojanje jedne dominantne partije koja godinama opstaje na vlasti.

Uzrok tome ona nalazi u političkoj kulturi koja sprečava da se i pored novih i sa visokim standardima usklađenih zakona, postigne suštinska demokratija. “Politička kultura koja u sebi sadrži autoritarnost, klijentelizam, pravni nihilizam, nepromjenjivost političkih elita, slabe institucije. To doprinosi održavanju postojećeg stanja i obeshrabruje građane za promjenu”, kaže Komar. Političari ne dijele ovo mišljenje u potpunosti. Miodrag Vuković iz DPS-a smatra da je Crna Gora dokazala svoj demokratski potencijal samim tim što je na vratima EU i NATO-a, a tamo ne može nedemokratska zemlja. “Kod nas još uvijek traje borba dvije Crne Gore - moderne i tradicionalne. Bez demokratske smo tradicije, pa se ne može očekivati da budemo na nivou konsolidovanih demokratija. Problema ima, ali oni nijesu crnogorska specifičnost. Ne može se govoriti ni o monopolu jedne partije jer je DPS bio u različitim koalicijama, a jedno vrijeme i u opoziciji”. A.Đ.

MANS

Fond rada isplatio 3,7 miliona eura

Fond rada je u prva tri mjeseca ove godine za otpremnine isplatio 3,7 miliona eura, što predstavlja 87 odsto ukupne sume koja mu je opredijeljena budžetom za ovu godinu, pokazuju podaci Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS). Kako je saopšteno iz te nevladiine organizacije, podaci pokazuju da je Fond rada nastavio praksu isplate radničkih otpremnina u predizbornom periodu. “U pomenutom periodu isplaćene su otpremnine za 1.944 radnika, od čega je u januaru 260.000 eura potrošeno za isplatu 135 radnika, dok je u februaru 755 radnika ostvarilo svoje “tranziciono” pravo, za šta je obezbijeđeno blizu milion i po”, pokazali su podaci MANS-a dostavljeni agenciji Mina. Prema tom istraživanju, u martu, mjesecu u kojem su raspisani lokalni izbori u većini crnogorskih opština koji će biti održani 25. ma-

ja, isplaćeno je dodatnih dva miliona eura, zahvaljujući čemu je čak 1.054 radnika dobilo otpremnine. “S obzirom na činjenicu da je budžetom za ovu godinu za isplatu otpremnina Fondu rada opredijeljeno 4,3 miliona eura, prostom računicom dolazi se do zaključka da je ovoj instituciji za preostalih devet mjeseci tekuće godine ostalo da isplati samo oko 550.000 eura”, naveli su iz MANS-a. Kako su kazali, budžet Fonda rada za ovu godinu je tri puta veći u odnosu na prošlu, kada je za otpremine bilo opredijeljeno 1,3 miliona eura. “Predlogom budžeta za ovu godinu takođe je bio planiran isti iznos, ali je suma uvećana na 4,3 miliona zahvaljujući amandmanima poslanika DPS-a. Očigledno je da su poslanici vladajuće partije vodili računa o tome da će se ove godine održati lokalni izbori u većem broju crnogorskih opština”, ističu iz MANS-a.


4 politika

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. nadzor mup-a

ocjena

Članstvo Crne Gore važno za Evropu

Lukšić na listi Pozitivne

Portparol holandskog parlamenta za evropska pitanja, poslanik Narodne stranke Marka Vereheijen kazao je u izjavi za DN da je i pored zamora od proširenja Evropskoj uniiji veoma bitno i stalo do prključenja Crne Gore zbog mira, stabilnosti i daljeg jačanja Balkana u budućnosti. On je poručio da će ipak pregovarački proces biti puno duži nego što su to neki mislili. “Jasno je da Crna Gora ima da prevali dugačak put u svom pregovaračkom procesu sa EU. Posljednji Izvještaj Evropske komisije je jasno poručio da Crna Gora mora da se suoči sa puno izazova, naročito onih koji su vezani za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, vladavinu prava i slobodu medija. Lopta je na terenu crnogorske Vlade i na njima je da ostvare rezultate u tom polju. No, ja ne vidim Crnu Goru u EU u skorijoj budućnosti. Ipak, iako postoji zamor od proširenje u EU, zvaničnom Briselu je veoma stalo do priključenja Crne Gore zbog važnosti po mir, stabilnost i jačanje Balkana u budućnosti”, rekao je Vereheijen. Kada je u pitanju sukob između Crne Gore i Rusije, zbog krize u Ukrajini i odluke crnogorske Vlade da podrži evropske politike i sankcije protiv Moskve, Vereheijen je kazao da Crna Gora nije jedina država koja je kritikovana od strane Rusije. Poslanik najjače partije u holandskom parlamentu je ocijenio da je podrška Crne Gore evropskim sankcijama protiv Rusije jasan signal da

Odbojkaš Andrija Lukšić biće na listi kandidata za odbornike Pozitivne Crne Gore Bar, kao nezavisni kandidat. “Lukšić je bivši igrač OK Luka Bar i dao je veliki doprinos popularizaciji odbojke u našem gradu”, saopšteno je iz Opštinskog odbora Pozitivne Bar. Takođe, Lukšić je bio kapiten hrvatskog prvoligaša OK Dubrovnik, dok se danas bavi preduzetništvom, vlasnik je firme za pružanje IT usluga, kao i putničke agencije.

Spiskovi očišćeni partije negoduju

Samostalno u Bijelom Polju

nelegalne akcije Moskve trebaju biti sankcionisane od međunarodne zajednice. “Kada je u pitanju Rusija, mislim da ne postoji država u svijetu koja nije na neki način bila kritikovana od Moskve. Mislim da je crnogorska podrška sankcijama EU jasan signal da nelegalna akcija od Rusa, poput one na Krimu, treba da bude sankcionisana od međunarodne zajednice”, poručio je Vereheijen. V.K.

Opštinski odbor Socijaldemokratske partije Bijelog Polja je na prekjučerašnjoj sjednici donio odluku o samostalnom nastupu na predstojećim lokalnim izborima u ovom gradu. Dogovoreno je i da će SDP u Bijelom Polju nastupiti pod sloganom “Čist izbor”. Kako se navodi u saopštenju partije, nakon sjednice, održana je izborna konvencija aktivista, čime je ozvaničen početak političke kampanje. Izbornoj konvenciji članova i simpatizera SDP, kako stoji u saopštenju stranke, prisustvovalo je preko 400 Bjelopoljaca i Bjelopoljki, što je, kako je saopšteno iz ove partije, pokazatelj snage jednog od temeljnih odbora.

Potpredsjednica Pozitivne Azra Jasavić kazala je, povodom inspekcijskog nadzora Ministarstva unutrašnjih poslova nad vođenjem biračkih spiskova, da resor na čijem čelu se nalazi Raško Konjević ne radi svoj posao i dodatno krši Zakon. Inače, MUP je juče saopštio da je izvršio inspekcijski uvid u odnosu na 3.040 od 14.000 inicijativa za nadzor tačnosti vođenja biračkih spiskova koje su podnijele Nova, Pozitivna i Građanska inicijativa i da nije utvrdio nijednu nepravilnost. “Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, utvrđenog činjeničnog stanja i izvedenih dokaza, Upravna inspekcija nije utvrdila nepravilnosti iz svoje nadležnosti. Napominjemo da je u postupku inspekcijskog nadzora ovaj organ izvršio uvid u podatke matičnih registara Ministarstva unutrašnjih poslova, podatke elektronskih evidencija Ministarstva za informaciono društvo i javne isprave relevantne za vođenje biračkog spiska. Upravna inspekcija je takođe izvršila sveobuhvatnu analizu biračkih spiskova, uvidom u jedinstveni-centralni birački spisak, koji vodi nadležni organ državne uprave, i konstatovala da u istom nema nepravilnosti na koje se pozivaju podnosioci inicijativa”, saopštili su iz MUP-a.

Iz ovog resora su poručili da Upravna inspekcija smatra da navedana kontrola apsolutno obezbjeđuje potpuno i tačno utvrđivanje činjeničnog stanja na osnovu kojeg se može zaključiti da su podnesene inicijative neosnovane. Takođe, u MUP-u su došli do zaključka da svaki drugi vid eventualne kontrole, uzimajući u obzir ogroman broj kontrole statusa birača, ima za posljedicu devalviranje osnovne funkcionalne nadležnosti ove inspekcije. “S tim u vezi, podsjećamo javnost da je postupak inspekcijskog nadzora po 7.000 podnesenih inicijativa predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića trajao preko četiri mjeseca, zbog čega je rad na inicijativama građana morao biti suspendovan. Rezultat inspekcijskog nadzora bilo je 0,33 odsto utvrđenih nepravilnosti na izvršenih 7.000 kontrola, što jasno ukazuje na namjere podnosilaca inicijativa, koje su najmanje usmjerene na utvrđivanje tačnosti vođenja biračkih spiskova”, naveli su iz Ministarstva. No, iz Pozitivine, koja je podnijela inicijative za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora vođenja biračkog spiska, poručili au da im MUP do danas nije dostavio ni jedan odgovor, kao ni zapisnik o izvršenoj kontroli, iako im je zakonski rok bio tri dana. V. Karadžić

dps

Možda Lekić stigne do glavnog grada Demokratska partija socijalista je saopštila da razumije da Miodrag Lekić više od dvadeset godina ne živi u Crnoj Gori, ali je, kako su istakli, zabrinjavajuće da ne može nikako da pronađe put do Podgorice. Iz te partije su saopštili da zato Lekić traži sve gradove i naselja koja počinju na slovo p. “Najprije je bio u Pljevljima, juče u Pavinom Polju. Možda do kraja izbora i stigne do Podgorice. Što se tiče efekata kampanje, može slobodno da produži do Priboja ili Prijepolja, možda će i tamo nekoga zanimati što penzioner iz Rima predlaže npr. u vezi saniranja optpadnih voda u glavnom gradu Crne Gore”,

poručuju iz DPS. Kako dodaju, nije u redu od Andrije Mandića i Gorana Danilovića što mu ne pokažu put do Podgorice. “Nije im dovoljno što su ga ubijedili da je predsjednik Crne Gore, nego nikako da prebroje još tri odsto glasova, već ga sada uvjeravaju da je Pavino Polje Podgorica. U nemogućnosti da u prelijepim naseljima na sjeveru Crne Gore pronađe most Milenijum, Bulevar Josipa Broza, trg kod spomenika Svetog Petra Cetinjskog, Lekić konstatuje da se u Podgorici ništa nije uradilo. Treba li vjerovati Lekiću ili svojim očima”, pitaju se iz DPS.


politika 5

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. MOSKVA PRIJETI

Sankcije Crnoj Gori

Z

vanična Moskva nastavila je pritiske na Crnu Goru šaljući poruku preko medija koji se uređuju u Kremlju kako razmišlja o uvođenju sankcija i uskraćivanju trgovinskih olakšica našoj zemlji, što bi bila kazna za ono što oni smatraju nelojalnošću.

Tu informaciju objavila je Ruskaja gazeta koja važi za provladin medij, a poznata je kao glasnik Kremlja koji nerijetko objavljuje stavove, oglase i ono što Putin misli, zbog čega je najviše i zaslužila pažnju javnosti. Prema pisanjima ovog medija, Moskva sprema odgovor na odluku Crne Gore da podrži sankcije Evropske unije prema Rusiji. Povodom odluke Crne Gore da se pridruži sankcijama protiv Rusije, Ruskaja gazeta piše da Moskva razmatra odgovor, imajući u vidu da značajan dio BDP-a Crne Gore čine ruske investicije i potrošnja ruskih turista koji čine trećinu svih inostranih gostiju.

● Ukidanje bezviznog režima?

Taj odgovor bi, kako se navodi, mogao da uključi ukidanje bezviznog režima i trgovinskih olakšica. “Uprkos viševjekovnom prijateljstvu sa ruskim narodom i većinskom protivljenju građana Crne Gore stupanju u NATO, rukovodstvo u Podgorici pridružilo se sankcijama SAD i EU protiv Moskve, istakavši visoko kandidaturu za članstvo u Sjevernoatlantskoj vojnoj alijansi”, piše moskovski dnevni list. Prema pisanju ovog lista, Rusi su tajno istisnuti iz svih sfera života u Crnoj Gori, iako su u posljednjih ne-

koliko godina ruski građani uložili u nju oko dvije milijarde eura “i tako joj pomogli da postane poželjna za investitore”. U tekstu je navedeno da je kompanija koja je uložila više desetina miliona eura u modernizaciju Željezare u Nikšiću bila prinuđena da hitno napusti Crnu Goru, dok je vlada prodala preduzeće engleskom kupcu. Prošlog ljeta vlasti su konfiskovale i potom oglasile prodaju Kombinata aluminijuma u Podgorici čiji je vlasnik bio Oleg Deripaska, ističe se u tekstu. “Crnogorski političari imaju kratko pamćenje”, izjavio je ruski ambasador u Podgorici Andrej Nesterenko, navodeći da su 2005. godine crnogorski zvaničnici bukvalno molili Ruse da podrže investicije u Crnoj Gori, govoreći da su Rusi braća, a da ih sada izbacuju”, napominje se u pisanju ovog medija. U tekstu se tvrdi da policija ne istražuje sve češće slučajeve pljačkanja ruskih kuća, dok su Rusi masovno postali žrtve u prevarama u poslu sa nekretninama. Eventualno ukidanje bezviznog režima Rusije sa Crnom Gorom moglo bi značajno da utiče na obim turizma, a promjena uslova uvoza vina iz Crne Gore u Rusiju takođe bi imala značajne posljedice po crnogorsku privredu. Prema riječima spoljnopolitič-

kog eksperta Maksima Kiseljeva i autora izvještaja “Crna Gora, cijena evropskih integracija”, većina stanovništva Crne Gore orijentisana je “proruski”, a politika premijera Mila Đukanovića izaziva sve veće nezadovoljstvo naroda.

● Stvaranje problema vlastima

Tri upućena sagovornika DN sinoć su rekli da je ovo nedvosmisleno oštar pritisak na Crnu Goru koji

pokušava da stvori probleme zvaničnim vlastima utičući na dio biračkog tijela koji je proruski nastrojen, nakon što već ekonomski utiče na turističku sezonu u Crnoj Gori, o čemu je naš list ranije pisao. Crnogorske diplomate tvrde da nije moguće jasno reći da li će se prijetnje Moskve ostvariti ili je ovo samo zastrašivanje bez rezultata, ali bi svakako ovako nešto predstavljalo krupan diplomatsko-ekonomski pritisak i jasno stavilo do znanja da Rusija želi i da će se miješati

u unutrašnje prilike Crne Gore. Nakon ove indirektne, ali jasne i nedemantovane poruke, jasno je da će se politički subjekti u Crnoj Gori morati jasnije odrediti na temu zahlađenja odnosa sa Rusijom i da će teško opravdati floskule tipa “treba biti dobar sa svima” jer ta idealistička postavka malo teže funkcioniše u praksi. Ono što posebno brine je da li će u Crnoj Gori ovo biti još jedan razlog da se temeljnije i čvršće podijelimo oko još jedog pitanja, ako je to uopšte moguće. B.D - J.Đ.

poruka

abazović

Nikad nećemo podržati DPS, Zloupotrebe se ne ali je Front dobrodošao smiju ponavljati

Poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović kazao je da je njegova partija osnovana da bi dovela do demokratske smjene vlasti i da nikada neće podržati politiku DPS-a. “Mi smo partija koja ima vrlo jasan otklon prema svemu što je personifikacija jedne korumpirane vladavine DPS-a. Logično je da nikada nećemo podržati takvu politiku. S druge strane, mi smo partija gra-

đanske profilacije, koja se striktno zalaže za poštovanje Ustava ove zemlje. Onakav kakav jeste i svako ko to derogira logično je da ima problema da bude naš sagovornik“, kazao je Abazović” gostujući na NTV Montena. Raspravljajući o političkoj ponudi koalicije u Podgorici, Abazović je kazao da, prema njegovom mišljenju, „stvari treba da budu kristalno jasne“.

„SDP, ukoliko želi da ostane na „Titaniku“, koji personifikuje sadašnja vlast u Crnoj Gori, slobodno može svojom voljom tamo da ostane. Naše je da im pružimo ruku da se iskrcaju na obalu i mi se nadamo da će to oni učiniti. Više je bilo vjerovati da će to oni učiniti i da pokušamo napraviti ovaj koalicioni model u Podgorici. Da pokušamo možda sjutra i na državnom nivou”, kazao je poslanik Pozitivne. Naglasio je da „ukoliko žele da ovo bude još jedan njihov politički trik i da to bude uvlačenje bilo koga u koaliciju i pravljenje štete građanima, to im može donijeti kratkoročnu korist, ali dugoročno će im donijeti veliku političku štetu“. Razlika između Pozitivne i SDPa, po Abazoviću, prilično je velika, ali nije nepremostiva. „Oni su vlast protiv koje se bori Pozitivna Crna Gora. Mislim da su oni zalutali što se tiče ideologije i neću da ih učim, ali smo mi zaista protiv neoliberalnog koncepta. Mi nijesmo učestvovali u privatizacijama koje su bile štetne u ovoj zemlji. Privatizacije treba preispitati“, kazao je Abazović. On je kazao da ne bi isključivao nikoga kao saveznika i poručio da je “Demokratski front, kao jedan od opozicionih konstituenata, više nego dobro došao kao sagovornik za buduće djelovanje”.

Predsjednik SNP Srđan Milić rekao je tokom sastanka sa ambasadorkom Janinom Hrebičkovom, novoimenovanom šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori, da poštovanje principa zaštite slobodnog izražavanja volje građana treba da obilježi predstojeće lokalne izbore. On je poručio da se ne smiju ponavljati nedemokratski i nelegitimni načini sprovođenja izbornih procesa i zloupotreba državnih resursa tokom kampanje od strane državnih funkcionera. Sastanku su prisustvovali i šef odjeljenja za politička pitanja i javno informisanje Alan Roberts i potpredsjednik SNP Neven Gošović.

Tema razgovora bila je aktuelna politička situacija u Crnoj Gori, u svijetlu predstojećih lokalnih izbora u Crnoj Gori i primjene izbornog zakonodavstva. Gošović je naveo da će biti značajna i korisna saradnja i ekspertska pomoć OEBS-a u daljem radu. “Biće korisna posebno na uspostavljanju principa samostalnosti i odgovornosti u radu sudova, izmjene krivično-procesnog zakonodavstva i jačanja državnih kapaciteta za borbu protiv korupcije, kao i realizacija započetih projekata u reformi administrativnih kapaciteta u sudovima i stalnih obuka sudija”, kazao je Gošović.

DPS-SDP na žabljaku

Vukićević na čelu

Na predstojećim lokalnim izborima u Žabljaku nosilac izborne liste koalicije DPS-a i SDP-a biće Veselin Vukićević, član DPS-a, odlučio je jednoglasno Opštinski odbor te partije na današnjoj sjednici. Vukićević je inače direktor Osnovne škole “Dušan Obradović “u Žabljaku. Diplomirao je Srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnos na Nastavničkom fakulte-

tu u Nikšiću. Njegovo imenovanje za nosioca liste znači da sadašnji predsjednik Opštine Žabljak Isailo Šljivančanin nakon izbora više neće obavljati svoju trenutnu funkciju. Naziv liste je “Koalicija Za evropski Žabljak – Milo Đukanović”, a odbornička lista će biti sastavljena od 28 članova DPS-a i tri člana SDP-a.


6 EKONOMIJA

ČETVRTAK, 24. 4. 2014.

Davidović

Neksan hoće Kovačnicu, Davidović obećava profit Na četvrti tender za prodaju imovine Kovačnice, prerađivačke fabrike Kombinata aluminijuma (KAP), naknadno je stigla ponuda kompanije Neksan iz Nikšića. Vlasnik Neksana biznismen Miodrag Davidović za imovinu Kovačnice je ponudio 1.000 eura više od početne cijene od 700.000 eura. Tenderom za prodaju imovine Kovačnice, zainteresovani su ponude mogli dostavljati do ponedjeljka do 12 sati, dok je otvaranje bilo zakazano u utorak u 11 sati u prostorijama Privrednog suda. Stečajni upravnik Kovačnice Zdravko Cicmil kazao je da je ponuda Neksana stigla nakon predviđenog roka, ali da je poslata na vrijeme, te će ući u razmatranje. “Ponuda nikšićkog Neksana je stigla poslije isteka termina za dostavljanje ponuda, ali je ista poslata na vrijeme. Iako je stigla naknadno, ova ponuda je ispunila sve uslove koji su bili navedeni u konkursu”, pojašnjava Cicmil, dodajući da je ponuda stigla poštom u utorak u 11 sati, ali se na pečatu vidi da je poslata u subotu. Sa druge strane, vlasnik firme Neksan Miodrag Davidović uvjeren je da će stečajni upravnik odobriti ponudu njegove firme. “S obzirom da smo ponudili 1.000 eura više od početne cijene, očekujem pozitivan odgovor. Ispunili smo sve uslove konkursa, tako da nema razloga da ponuda bude odbijena”, rekao je Davidović.

Sa jednog od protesta radnika Radoja Dakića

“Radoje Dakić”

Hitno uraditi plan eksproprijacije Davidović Ukoliko ponuda Neksana bude prihvaćena, Davidović obećava da će Kovačnica KAP-a imati veliki profit. “Svaka naša firma dobro posluje i profitabilna je, tako će biti i sa Kovačnicom”, ističe Davidović. Ponude na četvrtom tenderu mogle su se dostavljati do ponedjeljka. Ranije su se interesovali potencijalni kupac KAP-a, nikšićki Uniprom Veselina Pejovića i Luka Pejović. Iz Uniproma je nuđeno 600.000, od čega 200.000 za zalihe, dok je Luka Pejović ponudio 416.000 za imovinu, a 220.000 eura usmeno za zalihe.

ministarstvo poljoprivrede

Raste otkup mlijeka Količina otkupljenog mlijeka u martu iznosila je 1.957.438 litara i veća je za 6,12 odsto nego u istom mjesecu prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Najviše mlijeka otkupile su mljekare “Šimšić”, “Srna” i “Milka”, koje ujedno imaju i najbrojniju otkupnu mrežu. U martu je mlijeko prodalo 2.699 farmera, dok je ukupan iznos premije koju su ostvarili 131.476 eura.

“Kontinuiran rast količine i procenta otkupljenog mlijeka ukazuje da postoje izgledi da ova godina prevaziđe prethodnu, koja je bila rekordna u posljednjih deset godina i u kojoj su proizvođači mlijeka mljekarama i sirarama predali 25 miliona litara mlijeka”, istakli su u Ministarstvu. Otkup mlijeka u januaru ove godine veći je 4,24 odsto, a u februaru 5,67 odsto nego u istim mjesecima prošle godine. Bo. M.

Početna cijena na četvrtom tenderu bila je ista kao i na trećem. Treći tender je propao jer nije bilo zainteresovanih kupaca, drugi je proglašen neuspješnim, iako su ponude dostavili Uniprom i Luka Pejović. Stečajna uprava preduzeća je to obrazložila time da su bile problematične zalihe robe za koje nije jasno da li ih uopšte ima. Kada je u pitanju prvi tender za prodaju imovine Kovačnice, on je propao jer je ponuda Uniproma od 400.000 eura sadržala više uslova koje stečajni upravnik nije mogao ispuniti. Ma.R. Ivanović

Bivši radnici “Radoja Dakića” zatražiće da se uradi plan eksproprijacije zemljišta za objekte od opšteg, državnog i lokalnog interesa. To bi, kako su saopštili, Vladu trebalo da obaveže na izradu programskog modela rebalansa budžeta u skladu sa Detaljnim urbanističkim planom (DUP). “Ovih dana ćemo pismeno zahtijevati da se uradi plan eksproprijacije zemljišta za objekte kao što su zgrade za obrazovanje, nauku, zdravstvo, kulturu, socijalnu zaštitu, puteve, ulice, trgove, parkinge, garaže i zelene površine”,

rekao je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike Milan Vukčević, agenciji Mina. On je pozvao bivše radnike i povjerioce kojima je priznato pravo na starosnu, invalidsku i porodičnu penziju da naredne srijede donesu fotokopije rješenja koje im je izdao Fond penzijsko-invalidskog osiguranja, s obzirom na to da je Upravni sud donio presudu da se sačine obrasci M8 i uplate doprinosi za obavezno socijalno osiguranje na iznos uvećane zarade po osnovu pravosnažnih sudskih presuda. Bo. M.

Od 19. aprila

MA: Uveden novi let za Dizeldorf

Nacionalna avio-kompanija Montenegro erlajns uvela je od 19. aprila letove ka Dizeldorfu, koji će se obavljati jednom nedjeljno, subotom. Najniža cijena karte sa svim pripadajućim taksama je 219 eura. Iz kompanije su najavili da će od 10. juna ka ovoj destinaciji uvesti i drugi let, utorkom. “Putnici prvog leta nacionalne avio-kompanije na liniji Podgo-

rica - Dizeldorf - Podgorica dobili su na poklon komplet reprodukcija naslovnih strana svjetske štampe sa temom Crne Gore s početka 20. vijeka, info-brošure o Crnoj Gori, kao i multimedijalni disk Sergeja Ćetkovića”, saopšteno je iz Montenegro erlajnsa. Prvi let za London ove ljetnje sezone obaviće se u srijedu 30. aprila, za Kopenhagen 17. maja. Bo. M.


EKONOMIJA

ČETVRTAK, 24. 4. 2014.

7

Vlada izdala garancije od 20 miliona eura

IZGRADNJA PODMORSKOG KABLA

sredstva iz kreditnog aranžmana budu iskorišćena za finansiranje izgradnje i postavljanja 150 kilometara dugačkog visokonaponskog 400 KW kabla između Tivta i Pljevalja, kao i za izgradnju trafostanice u Lastvi Grbaljskoj i rekonstrukciju trafostanice u Pljevljima, što je preduslov izgradnje podvodnog energetskog kabla između Crne Gore i Italije. “Realizacijom ovih aktivnosti biće obezbijeđena znatno jača prenosna mreža u Crnoj Gori i pouzdanije napajanje crnogorskog primorja, a takođe će se znatno umanjiti uticaj susjednih elektrosistema na naš sistem, u slučaju većih kvarova. Takođe, izgradnjom trafostanice u Lastvi riješiće se i izvjesne smetnje koje prenosni sistem ima na primorju, naročito u ljetnjoj sezoni”, navodi se u saop-

Nemanja Lacman

I

pored neslavnih garancija koje je Vlada dala za KAP, juče su potpisane nove i to u iznosu od 20 miliona eura kako bi se osigurao projekat gradnje podmorskog kabla. Ugovor o garancijama potpisali su ministar finasija Radoje Žugić i u ime EBRD Ijan Braun.

Garancija koju su potpisali Žugić i Braun odnosi se na Ugovor o kreditu između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)i Crnogorskog elektroprenosnog sistema u visini od 60 miliona eura koji je potpisan maja 2013. godine i predviđen je Zakonom o budžetu za 2014. godinu. Međutim, kako saznaju Dnevne novine, jučerašnje potpisivanje ugovora bilo je ubrzano s ciljem da se osigura projekat gradnje podmorskog energetskog kabla od Crne Gore do Italije u slučaju da dođe do promjene ključnih ljudi u vrhu menadžmenta italijanske kompanije Terna koja je sa CGES-om i našom Vladom 2010. potpisala sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije. Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija su saopštili da je tokom sastanka ministra Igora Lukšića sa ministarkom za ekonomski razvoj Italije Federikom Guidi istaknuta podrška italijanske strane realizaciji strateških projekata u energetskom sektoru, kao i privrženost projektu izgradnje podmorskog kabla. U odnosu na prethodni period

novina je i to što će se naša država direktno uključiti u rješavanje problema koje je imala Terna sa Hrvatskom preko čije teriorije mora proći kabl. Na taj korak Crna Gora se odlučila kako bi pokušala da “pogura” početak realizacije projekta čija je ukupna vrijednost oko 780 miliona eura. Hrvatska još uvijek nije dala zeleno svijetlo da se preko njene teritorije postavi kabl, a iz njihovog ministarstva ekonomije je saopšteno da trasa kabla mora zaobilaziti mjesta na kojima je predviđeno istraživanje nafte i gasa, te da postoji alternativni put koji neće prelaziti preko njihove teritorije. Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, predviđeno je da

RAŠO ČIVOVIĆ

Prijavio korupciju, uslijedio mobing Radnik nikšićkih Rudnika boksita Rašo Čivović uporedo sa borbom za svoja prava pred Privrednim sudom pokušava da ospori i potraživanja u Boksitima koja su, po njemu, nerealna i protivna zakonu, te predstavljaju posljednji nastavak pljačke njegove firme. On tvrdi da je posljednjem ročištu 11. aprila ove godine prisustvovao kao samostalni povjerilac, dok se od kolega sindikalaca niko nije pojavio. Čivović je javnosti postao poznat kao jedini kome u vladinom programu od 960 radnika ne daju socijalni program, te već godinama traje njegova borba da ostvari svoja potraživanja. “Odlučio sam da se prijavim za socijalni program, ali tek tada počinju problemi sa mobingom kada sam prijavio ljude za korupciju. Sada pokušavam da osporim potraživanja jer su nerealna i nezakonita, a na posljednjem ročištu se pored mene niko od kolega sindikalaca nije pojavio. Toliko o tome kako brinu o radničkim interesima. Ali to ih ne sprečava da traže enormne sume iz stečajne mase lično za sebe, to je sramotno. Imam dokumentaciju i tačno imena i prezimena onih koji traže i koliko traže”, objasnio je Čivović. Prema njegovim tvrdnjama on pokušava da ospori potraživanja

Čivović

Kotor najskuplji

Kotor je sa minimalnom potrošačkom korpom, koja je u martu vrijedila 926,35 eura, i dalje najskuplji grad u Crnoj Gori. Predstavnik Opštinskog sindikalnog povjereništva Ilko Marović kazao je agenciji Mina biznis da je korpa jeftinija 6,65 eura nego ona iz decembra prošle godine. “Sa prosječnom crnogorskom platom od oko 480 eura može se pokriti samo 60,57 odsto minimalnih troškova četvoročlane porodice u Crnoj Gori, odnosno 51,81 odsto troškova u Kotoru”, naveo je Marović. Bo. M.

Prodati novi zapisi među kojima je su i ona sindikalnog lidera Ratka Radulovića i bivšeg direktora Milorada Đurovića. “Sve njih sam optužio za mobing i tražim 29.900 eura koliko mi duguju po osnovu penzije koju mi nijesu dali kada i svim drugim radnicima, kao i 7.000 eura odštete za mobing. Osporio sam potraživanja i doskorašnjeg vlasnika KAP-a i Boksita ruskog biznismena Olega Deripaske i tražim pomoć državnih institucija jer je u interesu države Crne Gore da se ta potraživanja eliminišu”, ističe Čivović. J.L.

Vrijednost prodatih državnih zapisa na jučerašnjoj aukciji iznosi 3,51 milion eura po prosječnoj stopi prinosa 1,86 odsto. Iznos podnesenih ponuda bio je 5,84 miliona eura, a ukupan iznos emisije pet miliona eura. Rok dospjeća zapisa, koji će biti emitovani danas, je 182 dana, odnosno 22. oktobar ove godine, prenosi agencija Mina biznis. Crna Gora se za tri i po mjeseca ove godine kroz prodaju državnih zapisa kod domaćih banaka zadužila 97,9 miliona eura.

780

miliona eura iznosi ukupna vrijednost projekta izgradnje podmorskog energetskog kabla od Crne Gore do Italije. Kompanija Terna je sa CGES-om i našom Vladom 2010. potpisala sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije.

štenju Ministarstva finansija. Šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori Giulio Moreno, istakao je da je realizacija ovog projekta dokaz bliske saradnje Crne Gore i Italije i zahvalio Ministarstvu finansija na značajnoj ulozi u pregovaračkom procesu i obezbjeđivaju finansijskih sredstava za realizaciju projekta. Sa druge strane, ministar Žugić je istakao da je Vlada prilikom donošenja odluke o odobravanju garancije za kreditni aranžman sa EBRD-om uvažila, prije svega, razvojnu komponentu projekta, te da je generalno opredjeljenje Vlade izdavanje državnih garancija isključivo za kapitalne projekte čija će realizacija dati doprinos dinamiziranju ekonomske aktivnosti.


DRUŠTVO 9

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. sscg i usscg u susret 1. maju

Šetnjama za bolji položaj radnika

S

avez sindikata Crne Gore (SSCG) i Unija slobodnih sindikata (USSCG) organizovaće 1. maja odvojene protestne šetnje ulicama Podgorice i zatražiti bolji materijalni status zaposlenih. Sindikalci će, prema saznanjima Dnevnih novina, tokom šetnje proći pored zgrada Vlade i Skupštine.

U sindikalnim centralama još ne žele da saopšte detalje protestnih šetnji, poručujući da će to biti poznato nakon sjednica organa koji o tome treba da donesu odluke. Sekretar SSCG Vidak Đuranović izjavio je DN da će oni protestnu šetnju 1. maja organizovati od sjedišta te radničke organizacije, zatim ulicama Podgorice do Trga Svetog Petra Cetinjskog, gdje će biti organizovano sindikalno okupljanje, a nakon toga muzički hepening. Đuranović nije želio da iznosi detalje o maršruti i muzičarima koji će zabavljati sindikalce. “Pozivamo zaposlene, kao i bivše radnike, penzionere i mlade da se pridruže protestnoj šetnji. Naš slogan je ‘O nama, sa nama’. Plato ispred Univerziteta smo izabrali kako bismo poslali i poruku mladima da smo otvoreni i za njih i da ne očekuju mnogo od političkih partija”, istakao je Đuranović. On je poručio da na njihovom skupu neće biti mjesta za politiku i promociju bilo koje političke partije, te da su otvoreni za sve građane. “Nakon sindikalnog skupa na Trgu Svetog Petra Cetinjskog biće organizovan muzički hepening na kojem će učestvovati poznati domaći i bendovi iz regiona”, najavio je Đurano-

vić, ne želeći da podijeli informaciju o grupama koje će nastupiti na njihovom skupu. Detalji o organizaciji protestne šetnje USSCG još nijesu poznati. Prema našim informacijama iz ove radničke organizacije, tokom protestne šetnje obići će zgrade Vlade i Skupštine. “Organi Unije su donijeli odluku da se 1. maj obilježi protestnom šetnjom. Naglasak će biti na porukama da se poboljša materijalni položaj radnika koje ćemo uputiti nadležnim institucijama”, kazali su u Uniji. M.M.K.

Većina teško živi Problem riješen, STUDENTSKI PARLAMENT

Da ima razloga za proteste govore podaci o lošem materijalnom položaju većine radnika u Crnoj Gori. Zarade posljednjih godina nijesu rasle, naprotiv - padale se. Prema posljednjim podacima Monstata, prosječna plata u Crnoj Gori je 486 eura, dok je čak 34.300 nezaposlenih građana. Podsjetimo, Međunarodni praznik rada, 1. maj, prošle godine sindikati u Crnoj Gori nijesu obilježili protestnim šetnjama i okupljanjima, niti tradicionalnim prvomajskim urancima.

U sindikalnim centralama još ne saopštavaju detalje protestnih šetnji: Ilustracija

DIK nije odgovorila na dopis RTCG

Isplata kredita i stipendija biće nastavljena planiranom dinamikom

krediti izmireni Dvije rate studentskih kredita i stipendija isplaćene su juče crnogorskim visokoškolcima, potvrđeno je Dnevnim novinama iz Studentskog parlamenta (SP). Kako je kazao član SP Miloš Pavićević, problem koji je nastao zbog spora u tumačenju Zakona o finansiranju političkih partija je riješen, što je im je potvrđeno iz Ministarstva prosvjete. “Uplaćene su dvije rate studentskih kredita i stipendija i sada će već isplata ići planiranom dinamikom”, kazao je Pavićević DN. Problem u isplati studenskih kredita i stipendija nastao je zbog tumačenja spornog člana Zakona o finansiranju političkih partija, koji predviđa da je u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i mjesec dana nakon izbora, zabranjeno donošenje odluka o isplatama ili isplati različitih jednokratnih naknada, kredita ili drugih davanja ili povoljnosti na centralnom i lokalnom nivou. Studentski parlament tražio je pomoć Ministarstva prosvjete, Mini-

3,5 hiljada studenata u Crnoj Gori, prema podacima SP, prima studentske kredite, dok stipendije prima njih 497

starstva finansija, te Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, kako bi se pronašao način da isplate budu redovne, jer je neprihvatljivo da studenti čekaju 25. jun kako bi im se izmirile zaostale stipendije i krediti. Studentske kredite prima 3.477 studenata, a stipendije 497 studenata. Bo.P.

KOMENTARI NA PORTALIMA

Vojvodić prinuđen Cenzurisanje ne znači da otpušta honorarce brisanje govora mržnje Generalni direktor Radio televizije Crne Gore (RTCG) Rade Vojvodić saopštio je Savjetu Javnog servisa da je ta medijska kuća prinuđena da otpušta honorarne saradnike jer od Državne izborne komisije (DIK) nijesu dobili izjašnjenje povodom tumačenja Zakona o finansiranju političkih partija. “Obavještavamo vas da od Državne izborne komisije nijesmo dobili izjašnjenje povodom problema koji su nastali u tumačenju i primjeni Zakona o finansiranju političkih partija. To praktično znači da JP RTCG mora striktno primijeniti odredbe tog zakona koje se tiču angažovanja honorarnih saradnika dakle, od 25. marta do 25. juna 2014. godine JP RTCG neće moći da angažuje honorarne saradnike”, navodi se u dopisu koji je Vojvodić uputio Savjetu Javnog servisa. Dalje ističe da “očito nije bilo razumijevanja od strane DIK-a za specifičan status JP RTCG”. To će se, kako navodi Vojvodić, posebno odraziti na portal RTCG, koji je prinuđen da otpusti devet saradnika, “što će dovesti do znatne redukcije sadržaja tog medija, čime će mu biti nanešena nepopravljiva šteta”. “U tom smislu menadžment i

Vojvodić

uredništvo RTCG ne mogu ni prihvatiti odgovornost koja će nastati zbog striktne primjene Zakona o finansiranju političkih partija”, saopštio je Vojvodić. Inače, Savjet RTCG je na prošloj sjednici ovlastio menadžment Javnog servisa da zatraži tumačenje od Državne izborne komisije jer, shodno odredbama Zakona o finansiranju političkih partija, RTCG će biti prinuđen da se odrekne usluga honorarnih saradnika. Bo.P.

Prilikom izrade Pravilnika o programskim standardima elektronskih publikacija, potrebno je uključiti i predstavnike portala, kako bi se našla najbolja rješenja, smatra član Savjeta Agencije za elektronske komunikacije Zlatko Vujović. Na konferenciji o govoru mržnje na internetu NVO Juventas, Vujović je kazao da očekuje da propis, koji bi regulisao standarde i utvrdio odgovornosti za objavljivanje takvih sadžaja, bude gotov do kraja godine. Direktor Agencije Abaz Beli Džafić poručio je da u Agenciji dijele taj stav, ali i da cilj tih pravila nijesu cenzura ni nameti za vlasnike portala. Objasnio je da je u okruženju ta oblast regulisana tako da regulatori zarađuju od portala, koji plaćaju određenu nadoknadu. On je prenio stav Agencije da su portali obogatili informativni sistem Crne Gore, kao i da je, uprkos problemima, primijetan odgovorniji odnos prema komentarima koje daju korisnici. Urednici portala Cafe del Montenegro (CdM), Vijesti i portala Analitika su saglasni da govora mržnje na internetu najviše ima u komentarima posjetilaca portala. “Posljednjih godina je smanjen govor mržnje na portalima. Portal CdM ima pravilnik kako i nakoji na-

Manje govora mržnje na portalima čin se komentari objavljuju, a uredništvo portala odgovorno je kako za svaki objavljen tekst, tako i za svaki objavljeni komentar”, istakla je urednica portala “Cdm” Aleksandra Obradović. Urednik portala “Vijesti” Srdan Kosović je kazao da su komentari na portalima odraz demokratije i pravog stanja u društvu. “Brisanje komentara nije rješenje. Komentari su odraz društva, ako ih u potpunosti cenzurišete dajete iskrivljenu slku tog društva. Komentari na portalima su odraz demokratije i pravog stanja u druš-

tvu. Da li je veća odgovornost javnih ličnosti koji daju loše komentare ili anonimnog komentatora?, rekao je Kosović. Urednik portala Analitika Draško Đuranović rekao je da je govor mržnje putem komentara društvena opasnost koje portali moraju biti svjesni. Dijana Uljarević iz Foruma MNE je kazala da su najčešći izvor govora mržnje vjerska, nacionalna i pitanja LGBT populacije, te da oni trenutno rade na kampanji kojom će pokušati da dopru do što većeg broja korisnika. Bo.P.


10 HRONIKA

ČETVRTAK, 24. 4. 2014.

MEDENICA:

Potvrđena presuda za Morinj

Što prije izabrati Vrhovnog tužioca

Na prezentaciji godišnjeg izvještaja o radu sudova predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica kazala je da su crnogorski sudovi 2013. bili ažurniji, te da su ovi rezultati rada bili ključni za otvaranje pregovora sa EU u poglavljima 23 i 24. Ona je odgovajući na pitanja novinara kazala da v.d. stanje u Tužilaštvu nije dobro i da što prije treba izabrati vrhovnog državnog tužioca. Na konstataciju novinara da je očigledan politički uticaj na izbor predstavnika pravosudnih funkcija, Medenica je kazala da je prethodna ustavna odluka o načinu izbora predsjednika Vrhovnog suda i način izbora članova Sudskog savjeta bila kritikovana da takav način izbora dovodi u sumnju za politizaciju crnogorskog sudstva. “Toga više nema u Ustavu, a da li će ga biti u životu ostaje da vidimo da li su ustavne promjene opravdale ono što se očekivalo. Vaš utisak dijelim i ja, ali nemoćna da bilo šta drugo uradim”, poručila je ona. Ona je rekla da novinari treba da pomognu sudijama “u dijelu odsustva presije da se po svaku cijenu pritvor odredi i da puste sudove da odlučuju po onom što je razlog za pritvor”. “Sjećate se slučaja Škerović? Na kraju tužilac nije podigao optužnicu za ono što je predlog za pritvor bio podnešen. Dozvolite da sudovi ocjenjuju, jer na kraju i tužioci peru ruke i kažu nismo mi krivi. O slobodi

Apelacionog suda Crne Gore odbio je žalbu Vrhovnog tdržavnog tužilaštva na presudu u predmetu “Morinj”, te time potvrdio presuda Višeg suda u Podgorici od 31. jula 2013. godine, kojom su optuženi Ivo Gojnić, Špiro Lučić, Ivo Menzalin i Boro Gligić proglašeni krivim zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Morinj. Prvostepenom presudom Višeg suda, Ivo Gojnić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, optuženi Lučić na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, na koliko je osuđen i Gligić, dok je Menzalin dobio četiri godine zatvora. Među optuženima je bio i Zlatko Tarle ali je on, nakon više od 20 mjeseci u pritovru, pravosnažno oslobođen optužBI. Kako je za DN kazao njegov advokat Novak Ražnatović, on će na ime nesnovanog lišenja slobode dobiti 60.000 eura. “Tarle je ukupno proveo u pritvoru 20 mjeseci i četiri dana, što je 3.000 eura po jednom mjesecu”, kazao je njegov advokat Novak Ražnatović. Naime, prvostepenom presudom Osnovnog suda u Podgorici Zčatku Tarlu je zbog neosnovanog lišenja slobode i duševnih bolova i patnji koje su mu time nanijete, dosuđeno 80.500 eura. Ovu odluku je preinačio Viši sud u Podgorici nakon žalbe zaštitnika imovinsko-pravnih poslova Crne Gore, tako da je Tarletu dosuđeno 60.000 eura. N.P.

24,8 posto neriješenih predmeta prenijeto je iz prošle u ovu godinu građana odlučuje sud, a oni su upravo ti koji i idu sa inicijalnim predlogom za određivanje pritvora”, navela je ona. Predsjednica Vrhovnog suda je istakla da je priliv predmeta 2013. bio veći nego prethodne godine i da je broj riješenih predmeta takođe veći nego prethodne godine za 14,86 odsto. “Crnogorski sudovi su i 2013. godine bili ažurni, tako da su izvještajnu godinu počeli sa 35.546 predmeta, primili 114.128, završili 112.549, a ostalo je neriješeno samo 37.125 predmeta ili 24,80%”, kazala je Me denica. N.P.

VJETAK O UBISTVU NA CETINJU:

I.br.9016/12 PRIVREDNI SUD U PODGORICI, po sudiji Nataši Sekulić, odlučujući u pravnoj stvari izvršnog povjerioca „MARGOMARKET“ AD iz Podgorice, X Crnogorske brigade 32., koga zastupa Milenko Đ. Vujošević iz Podgorice, Serdara Jola Piletića br.2, po gen. Punomoćju, protiv izvršnih dužnika RADE DRAŠKOVIĆ i dr. Iz Podgorice, Vuka Karadžića br.13, odlučujući po predlogu za izvršenje, radi naplate novčanog potraživanja u iznosu od 29.995,00 €, dana 15.04.2014. godine, donio je, u smislu odredbe čl.139. u vezi cl.94 i 95. ZIO.

ZAKLJUČAK O PRODAJI

Huter nije imao vremena da koči

ODREĐUJE SE prodaja 105 običnih akcija, vrste ESYTPR, ISIN „MEMARGRAOPG1“ , utvrđene nominalne vrijednosti 127 823000,00 € u vlasništvu izvršnih dužnika, po tri akcije upisanih na njihovim vlasničkim računima i to: 1.Drašković Rada - JMB 2301956215010, 2.Marković Lidija - JMB 1008956215026, 3.Jovanović Mileva - JMB 1007952215025, 4.Marković Dragica JMB 1701950215056, 5.Kovačević Nevenka - JMB 0310953218010, 6.Džankić Slavoljub - JMB 2301944210021, 7.Jauković Natalija - JMB 2806942785021, 8.Dragutinović Slobodan - JMB 2001941210027 , 9.Cerović Danica - 2010949215183, 10.Miranović Slavka - 0803953215263, 11.Asanović Mileva - JMB 0504946215226, 12.Božanović Milodarka - JMB 0207958215219, 13.Radulović Milanka JMB 0106953215023, 14.Vulanović Radojka - JMB 2106953215012, 15.Vujović Stanka JMB 0409952215014, 16.Knežević Stanka JMB 2210950215048, 17.Pavićević Radmila JMB 0411947215191, 18.Asanović Zagorka JMB 0802948215186, 19.Lučić Milomirka - JMB 1901953215234, 20.Sjtajović Radmila JMB 1012951225063, 21.Dragović Radmila - JMB 0211950215195, 22.Šoć Vukica - JMB 0108950215033, 23.Vukčević Vjera - JMB 0102954215269, 24. Bukilić Mileva - JMB 1709947215186, 25.Dedić Mileva - JMB 0311955215220, 26.Vuksanović Anka - JMB 1507940215014, 27.Pejović Novo - JMB 2212945210022, 28.Radonjić Radomir - JMB 0103954210239, 29.Obradović Milica - JMB 2502943215041, 30.Đurović BRANKA - 1403957215026, 31. Ćupić Milenko - JMB 0203957213012, 32.Vukčević Vjera - JMB 1908951215207, 33.Popadić Ratko - JMB 1905943210019, PO NOMINALNOJ CIJENI KOJA IZNOSI 127.8230000 € Cijena akcija utvrđena je na nominalnu vrijednost akcija, obzirom da se navedenim akcijama nije trgovalo na Berzi u poslednjih 30 dana, na osnovu berzanskog izvještaja Centralne depozitarne agencije AD Podgorica, u smislu odredbe čl.139 ZIO-u. Akcije navedene u st.1. ovog Zaključka su predmet prodaje po rješenju o izvršenju ovog suda I.br.9601/12 od 5.12.2012. godine određenog radi naplate potraživanja u iznosu od 29.995,00 € na ime troškova parničnog postupka i po osnovu troškova izvršnog postupka 360,00 €, prodajom hartija od vrijednosti akcija, ukupno 105 običnih akcija, po tri akcije svakog izvršnog dužnika, u vlasništvu izvršnih dužnika kod CDA. Prva prodaja akcija obaviće se putem javnog nadmetanja - aukcije po modelu N:N, dana 13.05.2014.godine na Montenegro berzi AD Podgorica, posredstvom ovlašćenog učesnika koji obavlja brokerske poslove VIP BROKER DILER ad Podgorica. Prodaja akcija obaviće se po najpovoljnijoj cijeni računaući od početne cijene utvrđenoj Zaključkom o utvrđivanju vrijednosti, do konačnog namirenja povjerioca. Na prvoj prodaji akcije se ne mogu prodati ispod procijenjene vrijednosti utvrđene navedenim Zaključkom. Stranke i založni povjerioci, mogu se sporazumijeti izjavom datom na Zapisnik pred sudom pred kojim teče postupak da se zaplijenjene akcije mogu prodati na prvoj Javnom nadmetanju i za cijenu nižu od procijenjene vrijednosti ali ne ispod trećine te vrijednosti (shodna primjena čl.95.ZIO). Ako na prvoj prodaji nijesu prodate Akcije - postignuta cijena u visini procijenjene vrijednosti, Sud će odrediti drugu prodaju - novo nadmetanja shodno odredbi čl.95 st.3 ZIO, na kojoj se akcije mogu prodati ispod procijenjene vrijednosti ali ne ispod trećine te vrijednosti. Novčana sredstva dobijena od prodatih akcija ovlašćeni broker će podnijeti na depozit Privrednog suda br.550-4299-87 kod Podgoričke banke ad Podgorica. Prodaja akcija na Montenegro berzi počeće danom dostavljanja ovog Zaključka VIP BROKER DILER ad Podgorica. Centralna depozitarna agencija dužna je da nakon prodaje, po uslovima iz ovog Zaključka, obavi saldiranje ove transakcije. Zaključak o prodaji dostaviće se strankama CDA i VIP BROKER DILER ad Podgorica. PRIVREDNI SUD U PODGORICI Dana 15.04.2014. godine SUDIJA Nataša Sekulić, s.r.

Motor kojim je upravljao Huter

Svjedočenjem vještaka mašinsko-saobraćajne struke, juče je nastavljeno suđenje Cetinjaninu Mihailu Grguroviću (32), optuženom za ubistvo sugrađanina Olivera Hutera (30). Ubistvo se dogodio 30. avgusta u Ulici vojvode Boža na Cetinju, a tužilaštvo tereti Grgurovića da je prvo automobilom udario Huterov motor, potom izašao iz kola, stavio metak u cijev pištolja nepoznate marke, potrčao za Huterom i ka njemu ispalio pet metaka. Jedan projektil je pogodio Hutera u leđa i on je pao na kolovoz. Grgurović je bio u bjekstvu 40 dana, nakon čega se predao policiji. Prije iskaza vještaka, tužilac Mira Samardžić je istakla da se u ovom slučaju ne radi o saobraćajnoj nesreći, već o klasičnom ubistvu u pokušaju, “koje je okrivljeni započeo na ovaj način, a kasnije završio”. “Da se radilo o saobraćajki, tužilaštvo bi sigurno, tokom istrage, uradi-

lo vještačenje, ali to u ovom predmetu nije slučaj”, kazala je Samardžić. Odgovarajući na pitanje advokata Zorana Piperovića, branioca optuženog, vještak Goran Čarapić je kazao da se na osnovu analize materijalnih tragova na kolovozu može utvrditi da motociklista nije intenzivno kočio kad je uočio opasnost. “Nije intenzivno kočio jer nije ni imao vremena za to. Nijesu ostali bilo kakvi tragovi od pneumatika motora. Vozač motora je jedino stigao da skrene upravljač na desnu stranu, za šta mu je bilo potrebno od 0,3 do 0,4 sekunde, dok je za kočenje potrebno 1,1 sekunda”, objasnio je Čarapić. On je odgovarajući na pitanje sudije Vesne Moštrokol kazao da su putanja kretanja i brzina automobila za čijim je upravljačem bio Grgurović bili uobičajeni za ulazak u krivinu. Nastavak suđenja zakazan je za 4. jun. N.P.


HRONIKA 11

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. Šarić i Lončar na slobodi

Duškova sloboda, Darkova nagodba?

Duško Šarić prilikom izlaska iz zatvora

U zajedničkoj akciji službenika Uprave carina i službenika Uprave policije, juče je na graničnom prelazu Debeli Brijeg - Herceg Novi, zaplijenjeno oko 68 kilograma skanka.Kako se navodi u saopštenju iz Uprave carina, prilikom kontrole putničkog vozila marke „Citroen“, albanskih registarskih oznaka, kojim je upravljao albanski državljanin B.Q. (37) pronađena je veća količina skanka. “Pretresom pomenutog vozila, u patosu vozila, u specijalno napravljenom bunkeru, pronađeno je 65 pvc pakovanja koja su ukupno sadržala oko 68 kilograma materije za koju se sumnja da je opojna droga skank “ navodi se u saopštenju. Zaplijenjena droga je poslata na vještačenje u Forenzički centar, a osumnjičeni B.Q će, uz krivičnu prijavu, u zakonskom roku biti predat nadležnom državnom tužiocu na dalju nadležnost. N.P.

P

ljevljaci Duško M. Šarić (44) i Jovica S. Lončar (52), koji su krajem prošle godine u Višem sudu u Bijelom Polju nepravosnažno osuđeni na po pet i po godina zatvora zbog pranja novca, juče su oko 15.30 časova napustili Istražni zatvor u Bijelom Polju.

Njih dvojica su, prema ocjeni Apelacionog suda, bili predugo u pritvoru - više od tri godine, a spekuliše se da je njihova sloboda bila dio nagodbe Duškovog brata Darka, označenog kao vođa kokainske kriminalne bande, koji se sredinom prošlog mjeseca predao srpskim pravosudnim organima. Da su Duško Šarić i Jovica Lončar bili predugo u pritvoru, složilo se više sudskih instanci, ali njihovo puštanje na slobodu potkrepljuje i spekulacija koja se mogla čuti i prvih dana predaje Darka Šarića - navodno, uslov je bio da se nakon njegovog hapšenja Duško pusti na slobodu. O takvoj vrsti nagodbe do sada javno nije govorio nijedan crnogorski, niti srpski zvaničnik. Javnosti je prezentovan jedan gotovo beznačajan dio tog nagodbenog angažmana, u kojem je, po priznanju crnogorskog ministra pravde i vicepremijera Duška Markovića, Crna Gora imala značajnu ulogu. Riječ je o Šarićevom uslovu da iz Latinske Amerike u Beograd bude sproveden preko Podgorice, gdje je na aerodromu tražio da vidi majku i sina. To je ispunjeno i zabilježeno kamerom crnogorske policije. Da li je pušta-

nje Duška Šarića i Jovice Lončara da se u daljem postupku brane sa slobode bio Darkov uslov, drži se kao strogo čuvana tajna. U svakom slučaju, da je to Darku “trn u oku” potvrđuje i njegovo prvo svjedočenje u Specijalnom sudu u Beogradu kada je, navodeći da “njegovog brata drže kao taoca”, najavio da će pozvati brojne svjedoke koji će podržati njegovu odbranu. U svakom slučaju, ova odluka Apelacionog suda, usljed koje su se Šarić i Lončar našli na slobodi, ima zakonsko utemeljenje. Donijeta je na osnovu odluke Ustavnog suda od 9. aprila, a na osnovu žalbi advokata odbrane. Ustavni sud je time ukinuo rješenje Višeg suda u Bijelom Polju o produžetku pritvora, jasno se izjasnio da pritvor predugo traje i dao smjernice Apelacionom sudu za novo odlučivanje, koje je danas rezultiralo njihovim puštanjem na slobodu. U toj odluci Ustavni sud je ocijenio da se “daljim produžavanjem pritvora krši Evropska konvencija o ljudskim pravima, kao i ustavno načelo srazmjernosti trajanja pritvora”. Ovaj sud je i prošle godine dobijao na razmatranje slučaj “predugog trajanja pritvora” Šari-

Lončar po izlasku iz zatvora nije davao izjave za medije

Sačekao ih novi “audi” Po izlasku iz pritvora dvojica Pljevljaka nijesu se ni osvrnuli na prisutne novinare, već su, u pratnji dvojice mladića, ušli u parkirani, najnoviji model “audija” i brzo se udaljili. Iako je za očekivati da su Šarićevu i

Lončarevu slobodu zadovoljno dočekali brojni Pljevljaci, na ulicama tog grada juče se nije moglo opaziti ništa neobično. Slavlje je možda omela jaka kiša koja je padala tokom cijelog dana.

Zaplijenjen skank

Dvaput krali isto vozilo

ća i Lončara, ali je tada odlučio da još postoje razlozi za njihovo pritvaranje. Branilac Lončara advokat iz Pljevalja Miodrag Golubović u telefonskom razgovoru kazao je za Dnevne novine da uopšte nijesu postojali razlozi da se njegovi branioci zadržavaju u pritvoru. On očekuje da će presuda biti ukinuta i postupak vraćen na ponovno suđenje. “Na presudu od kraja prošle godine odbrana je uložila žalbu i čekamo da nas pozovu na sjednicu vijeća Apelacionog suda. Očekujemo da će presuda biti ukinuta, te da će se predmet vratiti na ponovni postupak jer aduti okrivljenih su dokazi koje je odbrana predložila, a koji nijesu sprovedeni tokom dokaznog postupka”, kazao je Golubović. Uz konstataciju da se Duško Šarić nalazio u pritvoru od 15. novembra 2010, a Jovica Lončar od 15. maja 2011. godine, advokat Golubović je pojasnio da će, ukoliko Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu, okrivljeni morati da izdrže ostatak zatvorske kazne. Krivično vijeće Višeg suda u Bijelom Polju, kojim je predsjedavao sudija Šefkija Đešević, 30. decembra prošle godine osudilo je Duška Šarića i Jovicu Lončara na po pet godina zatvora zbog pranja novca stečenog prodajom kokaina. Sud je u decembru prošle godine, izričući im zatvorske kazne od po pet i po godina zatvora, naveo da su optuženi preko preduzeća “Mat Company” Pljevlja, od decembra 2007. godine do kraja 2009. godine, putem bankarskog i finansijskog poslovanja, prikrili način pribavljanja novca u iznosu od 19.353.879 eura, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom, a u cilju uvođenja takvog novca u legalne novčane tokove u Crnoj Gori. Ovoj presudi prethodila je nešto blaža, ali takođe osuđujuća prvostepena presuda. U maju 2012. godine, Duško Šarić je zbog istog djela osuđen na osam, Jovica Lončar na šest godina zatvora, a naloženo im je i da u budžet Crne Gore uplate ukupno 21.253.879 eura koji su oprali. Ova presuda potom je ukinuta i predmet je vraćen na ponovno suđenje. B.Č. - J.M.

Hronologija - 15. novembar 2010 - Duško Šarić uhapšen. - 20. novembar 2010 Tužilaštvo otvorilo istragu. Darko Šarić nestao iz zemlje. - 11. maj 2011 - uhapšen Jovica Lončar. - 14. maj 2011 - protiv Duška Šarića je podignuta optužnica zbog sumnje da se bavio švercom kokaina iz Južne Amerike. - 18. maj 2011 - Tužilaštvo je zatražilo da se Šariću i Lončaru oduzme imovina. - 18. jul 2011 - počelo suđenje u Višem sudu u Bijelom Polju. - 28. jul - Viši sud u Bijelom Polju naložio privremeno oduzimanje imovine optuženih. - 3. maj 2012 - Duško Šarić osuđen je na osam, a Jovica Lončar na šest godina zatvora zbog pranja novca. Šarić je oslobođen optužbi za kriminalno udruživanje i trgovinu kokainom. - 12. mart 2013 - Apelacioni sud ukinuo presudu i vratio predmet Višem sudu u Bijelom Polju na ponovno suđenje. Oslobađajući dio presude u odnosu na Duška Šarića postao pravosnažan. - 22. april 2013 - suđenje za pranje novca Jovici Lončaru i Dušku Šariću počelo je iznova u Višem sudu u Bijelom Polju. - 26. marta 2013 - advokati odbrane uložili žalbu Ustavnom sudu na odluku da se njihovim branjenicima produži pritivor. - 10. jula 2013 - Ustavni sud odbio je žalbu advokata. - 30. decembar 2013 - novom, prvostepenom presudom, Šarić i Lončar osuđeni su na po pet i po godina zatvora. - 24. januar 2014 - Apelacioni sud potvrdio odluku o produženju pritvora Šariću i Lončaru. - 9. april 2014 - Ustavni sud je naložio Apelacionom da ponovo donese odluku o pritvoru.

Zbog osnovane sumnje da su počinili dva krivična djela, oduzimanje vozila na štetu D.Đ. iz Herceg Novog, policija je podnijela izvještaj protiv R.V. (19), A.P. (23) i M.M. (16). Kako se navodi u saopštenju Uprave policije, osumnjičeni su u dva navrata tokom aprila oduzeli vozilo marke “Renault”, hercegnovskih registarskih oznaka – vlasništvo oštećenog, koje su potom upotrijebili za vožnju i u oba slučaja su upravljajući vozilom na istom prouzrokovali oštećenja. “Na okolnosti oba događaja prikupljena su obavještenja od R.V. i A.P, kao i od maloljetnog M.M. u prisustvu njegovog zakonskog zastupnika - roditelja”, saopštili su iz poN.P. licije. 

Uhvaćen sa lažnim pasošem

Službenici Uprave policije, Centra bezbjednosti Podgorica -uhapsili su švedskog državljanina Y.B. (43), za kojim je raspisana međunarodna potjernica Interpola u Lihtenštajnu. Y.B. se potražuje radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi pred nadležnim sudom u Lihtenštajnu, zbog sumnje da je počinio kivično djelo teški oblik iznude iz KZ Lihtenštajna. Prilikom lišenja slobode Y.B. je kod sebe posjedovao falsifikovani pasoš koji glasi na ime drugog lica, te je iz tog razloga identitet Y.B. naknadno utvrđen, saopštili su iz policije. S.K.


12 CRNA GORA

ČETVRTAK, 24. 4. 2014.

Više od putokaza

St. br. 121/13 „PLUS COMMERCE“ A.D. U STEČAJU IZ NIKŠIĆA Stečajni upravnik „Plus commerce“ A.D. u stečaju iz Nikšića na osnovu čl.134, čl.135 i čl.136 Zakona o stečaju („Sl. list RCG br.01/11), objavljuje:

III OGLAS O PRODAJI IMOVINE PUTEM JAVNOG PRIKUPLJANJA PONUDA Prodaje se imovina: 1. Poslovni prostor u vanprivredi, iz LN 2309, KO Novi Bar, br.parcele 5777, br.zgrade 4, plan-28, skica-98, potez: Topolica, ul.Vladimira Rolovića - Poslovni prostor: PD1-496m2 korisne površine u prizemlju i PD2-496m2 na prvom spratu. Ukupno 992m2 korisne površine. 2. Zgrade u trgovini, pomoćne zgrade i zemljište, iz LN 548, KO Straševina, br.parcele 382 i 383, br.zgrade 1 na parceli 382 i 1 na parceli 383, plan-005, skica-115, potez: Straševina-pored groblja. - Zgrada u trgovini-275m2, pomoćna zgrada PD1-17m2 i zemljište 622m2, po kat. evidenciji. 3. Zemljište iz LN 3479, KO Nikšić, br.parcele 4453/1, objekti: 1, 2, 3, 4, 5 i 6, plan-47, skica-250/85, potez: Bulevar 13. Jul - Zemljište ukupne površine 9704 m2. 4. Poslovna zgrada u vanprivredi – restoran sa zemljištem, iz PL 1598, KO Rubeža, br.parcele 1455/1/3, plan-000, skica-11/05, potez: iza stadiona FK Sutjeska - Poslovna zgrada u vanprivredi 351m2 korisne površine i zemljište 1335m2. 5. Poslovni prostor u privredi, iz LN 2866, KO Nikšić, br.parcele 2763, br.zgrade 9, plan-26, skica-124/85, potez: Rudo polje, ul.VI crnogorske - Poslovni prostor PD47-148m2; PD48-30m2 i PD49-31m2 u suterenu. Ukupno korisnog prostora u prizemlju i suterenu 209m2. 6. Poslovni i pomoćni prostori u privredi-magacini, zemljište i parking, iz LN 738, KO Nikšić, br.parcela 3813/1 i 3815/1, br.zgrada 3, 4, 5, 6, 7 i 8 na parceli 3813/1, plan-27, skica-156/85, potez: Rudo polje-ul.Vuka Karadžića - Poslovni prostor zgrada br.3, garaža 161m2 - Poslovni prostor zgrada br.4, magacin: PD1-914m2, PD3-453m2, PD4-626m2, PD5-480m2, PD6-628m2, PD7-155m2, PD8-157m2 i PD9-236m2 (u prizemnom dijelu ukupno 3649m2 korisnog prostora); PD10-3926m2, PD11-122m2 i PD12-97m2 na prvom spratu (ukupno 4145m2); Ukupno u objektu br.4 u prizemlju i prvom spratu 7794m2 korisnog prostora - Poslovni prostor zgrada br.5, PD1-169m2 korisnog prostora Ukupno poslovnog prostora u objektima 4 i 5 je 7963m2. - Pomoćna zgrada u privredi, objekti 6-84m2; 7-14m2 i 8-24m2 (ukupno 122m2 korisne površine). - Parking prostor 1514m2 - Zemljište 11298m2. 7. Zemljište iz LN 3285, KO Nikšić, br.parcela 3813/5, 3814/3/6/9 i 3815/2, plan-27, skica-123/07, 109/06, 12/02 i 25/04, potez: ul.Vuka Karadžića- ispred magacina i upravne zgrade - Zemljište, nekategorisani putevi 5259m2. 8. Poslovni prostor u privredi-kancelarijski prostor, iz LN 3355, KO Nikšić, br.parcele 3813/3, br.zgrade 1 i 2, plan-27, skica-6/03, potez: ul.Vuka Karadžića-upravna zgrada - Poslovni prostor u zgradi br.1 na II spratu: PD3-324m2 - Poslovni prostor u zgradi br.2 na II spratu 478m2. 9. Zemljište iz LN 3415, KO Nikšić, br.parcele 3813/4, plan-27, skica-25/04, potez: ul.Vuka Karadžića-ispred magacina i upravne zgrade, površine 3079m2. 10. Poslovni prostor iz LN 2803, KO Nikšić, br.parcele 2014/1, br.zgrade 31, plan-18, skica-93/85, potez: ul.Serdara Šćepana - Poslovni prostor PD4-195m2 i PD45-35m2 (ukupno 230m2 korisne površine). 11. Poslovni prostor iz LN 2803, KO Nikšić, br.parcele 2014/1, br.zgrade 3, plan-18, skica-126/85, potez: ul.Alekse Backovića - Poslovni prostor PD123-165m2 u suterenu i PD124-136m2 u prizemlju (ukupno 301m2 korisne površine). 12. Poslovni prostor iz LN 694, KO Nikšić, br.parcele 2013, br.zgrade 1, plan-25, skica-147/85, potez: ul.Alekse Backovića - Poslovni prostor PD2-199m2 i PD3-396m2 (ukupno 595m2 korisne površine). 13 Poslovni prostor iz LN 2755, KO Nikšić, br.parcele 1049, br.zgrade 13, plan-18, skica-129/85, potez: ul.Nika Miljanića - Poslovni prostor PD4-276m2 korisne površine po kat.evidenciji. 14. Poslovne zgrade u vanprivredi sa zemljištem iz LN 798, KO Kočani, br.parcele 919/4, br.zgrade 12 i 13, plan-6, skica-2/08, potez: Kočani - Poslovne zgrade u vanprivredi: ukupno 540m2 korisne površine - Zemljište: 4333m2. 15. Poslovni prostor u privredi sa dvorištem iz LN 143, KO Glibavac, br.parcele 18, br.zgrade 1, plan-8, skica-19, potez: Brezovački most - Poslovni prostor: 108m2 korisne površine i dvorište 173m2. 16. Poslovni prostor-zgrada u trgovini, iz LN 74, KO Goransko, br.parcele 1120/3,br.zgrade 3, plan-16, skica-24 0, potez: Ublenica - Poslovni prostor: 117m2 korisne površine. Početna cijena iznosi 8.715.000,00 €. Imovina se prodaje putem javnog prikupljanja pismenih ponuda. Ponuda ne obavezuje. Učešće u javnom prikupljanju pismenih ponuda imaju ponuđači koji neposredno dostave ponude u zatvorenim kovertama sa naznakom „PONUDA, NE OTVARAJ“ na adresu Privrednog suda u Podgorici, IV Proleterske br.2, pozivom na St.br.121/13. Ponude se mogu dostaviti zaključno sa 19.05.2014. do 15h. Svaka naknadno dostavljena ponuda se ne uzima u razmatranje. Ponuđač je dužan da uplati depozit u iznosu od 1% od početne cijene na račun stečajnog dužnika br. 520-21534-75 kod Hipotekarne banke Podgorica. Dokaz o uplati depozita priložiti uz ponudu. Ponuđaču čija se ponuda prihvati depozit se uračunava u ponuđenu cijenu a neuspjelom ponuđaču se depozit vraća u roku od 3 (tri) dana od dana izbora najboljeg ponuđača. Kriterijum za izbor najboljeg ponuđača je visina ponuđenog iznosa. Pravo na dostavljanje ponuda imaju sva pravna i fizička lica. Imovina se prodaje u viđenom stanju, bez prava na naknadnu reklamaciju. Notarski ugovor i prevođenje vlasništva na nepokretnosti idu na teret kupca. Javno otvaranje ponuda i izbor najpovoljnijeg ponuđača izvršiće se dana 20.05.2014. u 9h u Privrednom sudu u Podgorici, kancelarija br.30. Ponuđač čija ponuda bude prihvaćena kao najpovoljnija, na poziv stečajnog upravnika je dužan da u roku od 3 (tri) dana od otvaranja ponuda zaključi kupoprodajni ugovor i uplati licitirani iznos za predmetnu imovinu, u protivnom gubi pravo na povraćaj depozita. U slučaju odustanka, sklapanje ugovora će se ponuditi sljedećem najpovoljnijem ponuđaču u roku sledeća 3 (tri) dana. Sve informacije u vezi prodaje mogu se dobiti na mob.tel. 067 225 014.

HERCEG NOVI - Novljane, ali i goste grada, juče je prilično zbunio natpis Zelenika Dobro došli u Jelen Do. Prema tvrdnjama mještana koji žive u blizini, ovaj znak je postavljen juče ujutro. Za Jelen Do, koji se nalazi nadomak Užica u Srbiji vezane su mnoge anegdote, po-

najprije o tome kako ne mogu da žive od prašine i kamenoloma. Tek, izgleda da su neki od duhovitih žitelja Zelenike, koji već duže vrijeme žive sa prekopanim ulicama i u društvu bagera zbog izgradnje kolektora, očigledno poistovjetili svoj život sa životom u Jelen Dolu. S.M.

St. br. 342/12 A.D. „KONI-KONFEKCIJA“ U STEČAJU IZ NIKŠIĆA Stečajni upravnik A.D. „Koni-konfekcija“ u stečaju iz Nikšića na osnovu čl.134, čl.135 i čl.136 Zakona o stečaju („Sl. list RCG br.01/11), objavljuje:

X OGLAS O PRODAJI IMOVINE PUTEM JAVNOG PRIKUPLJANJA PONUDA Prodaje se imovina: Nepokretnosti upisane u LN br.3355 KO Nikšić, na katastarskoj parceli br.3813, poslovne prostorije AD „Koni-konfekcija“ Nikšić, ul. Vuka Karadžića bb, i to: Prizemlje zgrade–899m2 sa opremom i inventarom prema popisnim listama, u viđenom stanju i I sprat zgrade – 900m2 sa opremom i inventarom prema popisnim listama, u viđenom stanju. Početna cijena iznosi 600.000,00 €. Imovina se prodaje putem javnog prikupljanja pismenih ponuda. Ponuda ne obavezuje. Učešće u javnom prikupljanju pismenih ponuda imaju ponuđači koji neposredno dostave ponude u zatvorenim kovertama sa naznakom „PONUDA, NE OTVARAJ“ na adresu Privrednog suda u Podgorici, IV Proleterske br.2, pozivom na St.br.342/12. Ponude se mogu dostaviti zaključno sa 26.05.2014. do 10h. Svaka naknadno dostavljena ponuda se ne uzima u razmatranje. Ponuđač je dužan da uplati depozit u iznosu od 5% od početne cijene na račun stečajnog dužnika br. 510-68789-89 kod CKB AD Podgorica. Dokaz o uplati depozita priložiti uz ponudu. Ponuđaču čija se ponuda prihvati depozit se uračunava u ponuđenu cijenu a neuspjelom ponuđaču se depozit vraća u roku od 3 (tri) dana od dana izbora najboljeg ponuđača. Kriterijum za izbor najboljeg ponuđača je visina ponuđenog iznosa. Pravo na dostavljanje ponuda imaju sva pravna i fizička lica. Imovina se prodaje u viđenom stanju, bez prava na naknadnu reklamaciju. Notarski ugovor i prevođenje vlasništva na nepokretnosti idu na teret kupca. Javno otvaranje ponuda i izbor najpovoljnijeg ponuđača izvršiće se dana 27.05.2014. u 11h u Privrednom sudu u Podgorici, kancelarija br.30. Ponuđač čija ponuda bude prihvaćena kao najpovoljnija, na poziv stečajnog upravnika je dužan da zaključi kupoprodajni ugovor i uplati licitirani iznos za predmetnu imovinu, u protivnom gubi pravo na povraćaj depozita. U slučaju odustanka, sklapanje ugovora će se ponuditi sljedećem najpovoljnijem ponuđaču. Sve informacije u vezi prodaje mogu se dobiti na : mob.tel. 067 225 014.


CRNA GORA 13

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. Poplavljena imanja usljed izlivanja Breznice i Ćehotine

Nevrijeme

Poplave uništile zasade Dejan Kandić

P

ljevaljsko naselje Ševari i dio Židovića poplavili su juče usljed izlivanja Breznice i Ćehotine iz korita. Veliku štetu pretrpjeli su poljoprivrednici koji okrivljuju EPCG zbog nekontrolisanog ispuštanja vode iz akumulacionog jezera Otilovići. Iz EPCG odbacuju takve optužbe.

PLJEVLJA – Poplave u ovom dijelu Pljevalja gotovo svake godine su redovna pojava u proljećnim mjesecima, poslije obilnijih padavina i topljenja snijega, kada korita rijeka ne mogu da prihvate

povećane dotoke. Međutim, mještani tvrde da korito Ćehotine nije moglo da primi vodu iz akumulacije Otilovići koja je namjenski ispuštena. Mještanin Nail Ajanović kao is-

ključivog krivca za poplave imenovao je Elektroprivredu Crne Gore, koja je, kako kaže, bez prethodnih upozorenja, dala nalog za nekontrolisano ispuštanje vode iz akumulacionog jezera Otilovići. “Prethodnu noć je sve bilo normalno, a kada sam ujutru došao, vidio sam ovce, krave, pse i mačke u vodi. Brzo smo reagovali i nemoćne i uplašene životinje odmah smo utovarnom kašikom prebacili na suvo”, kazao je Nail. Njegov komšija i prezimenjak Smail kazao je da mu je voda uni-

sti brane, ona se ne može dovesti u pitanje jer je ista urađena po svim standardima. Takođe, u slučaju nepostojanja brane u periodu povećenih padavina dolazilo bi do čestog nekontrolisanog izlivanja rijeke iz korita. Pored toga, brana Otilovići udaljena je više kilometara od poplavljenog područja, a u korito rijeke ispod brane uliva se više dotoka koji u periodu povećanih padavina izazivaju plavljenje bez direktnog uticaja vode iz akumalicionog jezera”, saopšteno je iz EPCG.

lokalni parlament

Brodogradilište Bijela

Pomoć za Jovana

Tender

Odbačena ponuda Damen Shipyards HERCEG NOVI - Tenderska komisija odbacila je juče ponudu holandske kompanije Damen Shipyards za kupovinu 61,57 odsto akcija Jadranskog brodogradilišta Bijela, jer, kako je objašnjeno, nije formalno ispravna i ne ispunjava zahtijevane uslove. Tenderska komisija za privatizaciju je na sjednici koja je održana danas, u saradnji sa savjetnikom, analizirala ponudu i konstatovala da ne sadrži obavezne elemente propisane

štila zasad krompira. “Nedavno sam posadio krompir i pođubrio. Sve je uništeno, skoro tona je propala”, kazao je Smail. Iz PR službe EPCG saopšteno je da brana u Otilivićima radi ustaljenim kapacitetom za ovaj period godine. Logično je da se u periodu većih padavina povećava nivo akumulacije, ali prije svega i dotoka u slivu ispod brane. “Opšte poznata stvar je da brane upravo kontrolišu vodu i ne izazivaju povećanje plavljenja, već suprotno. Kada je riječ o sigurno-

pravilima i uslovima tendera. To, između ostalog, uključuje ponudu cijene za kupovinu akcija, bankarsku garanciju za ponudu i prihvatanje obaveza za realizaciju Socijalnog programa po osnovu Kolektivnog ugovora. Damen Shipyards Group, kao veoma renomirana kompanija iz industrije brodogradnje i remonta jahti i megajahti, u ponudi je navela da nije spremna da kupi akcije, već imovinu Brodogradilišta, što nije bio predmet tendera. (CDM)

PODGORICA - Predstavnici Savjeta mladih Demokratske partije socijalista (DPS) uručili su juče novčanu pomoć Podgoričaninu Jovanu Šćepanoviću. Devetnaestogodišnji Jovan, koji je bez posla, je nakon smrti roditelja preuzeo brigu o mlađoj sestri koja pohađa osnovnu školu. Predsjednica Savjeta mladih DPS Podgorice Alma Ljuljanaj kazala je da mladi ljudi, nezavisno od toga kojoj partiji pripadaju, moraju njegovati društvenu odgovornost. Bo. M.

Škver čeka regatu

HERCEG NOVI - Od 1. do 3. maja Herceg Novi će biti domaćin regate Tera da mare. U Gradskoj luci privode se kraju pripreme za Regatu. Sve će biti završeno na vrijeme tako da će u Luku uploviti preko 50 plovila sa više od 600 članova posade. Prethodna godina je bila najbolja za Škver, koju je posjetilo preko 1500 plovila. S.M.

Taksi haosu u Budvi konačno odzvonilo BUDVA - Haos koji je prethodnih godina obilježavao ljetnju sezonu kada je na ulicama Budve bilo i po hiljadu taksi vozila, trebalo bi da bude riješen donošenjem izmjena opštinske odluke o taksi prevozu. Odluka, koja će se u ponedjeljak naći pred odbornicima lokalnog parlamenta donosi neke izmjene kako bi se stalo na put nelegalnom taksi prevozu, prenose Primorske novine. Prema izmjenama i dopunama opštinske odluke, koja prošle godine nije ni zaživjela, svako vozilo za koje je prevoznik dobio dozvolu moraće da ima posebne registarske oznake “BD-TX...”.

Novitet je što će taksisti, za razliku od prvobitne odluke, moći da koriste sva taksi stajališta u gradu, uz prethodno plaćenu nadoknadu. Broj taksi mjesta na stajalištima u mediteranskoj ulici, u blizini hotela “Avala”, “Mogren” i kod Zeta filma, biće redukovan. Upravo to je i bila crna tačka, jer je zbog velikog prisustva taksi vozila, posebno u večernjim satima, dolazilo do saobraćajnog haosa, a nerijetko i do tuča. Kako stoji u odluci, neće se izdavati novi izvodi licenci do usvajanja Elaborata o javnom gradskom i prigradskom transportu putnika čiji je auto - taksi prevoz važan dio ili podsistem. (CDM)


14 CRNA GORA NACIONALNI PARK

REAGOVANJE

I vi ste lijepili plakate po gradu

BAR - Načelnik Komunalne policije Zoran Pajović reagovao je na saopštenje Opštinskog odbora Pozitivne Crne Gore koje su dali povodom izlijepljenih plakata po gradu, ali i podsjetio ovu partiju na rad i korektnost ove službe prema njihovim članovima. Pajović je potvrdio da se pridružuje osuđivanju lijepljenja plakata na mjestima na kojima nije dozvoljeno, ali je i podsjetio da se to ne dešava prvi put u Baru. Komunalna policija je juče reagovala rješenjem prema JP Komunalne djelatnosti Bar da ukloni sve plakate koji se nalaze na mjestima na kojima nije dozvoljeno.

ČETVRTAK, 24. 4. 2014.

“Podsjećanja radi, 23. novembra i vi ste oblijepili grad Bar plakatima sa porukom ‘I ja sam bitanga’, kao odgovor na to što je premijer nazvao tako poslanika Dritana Abazovića. I tada su stajali ti plakati po banderama, a mi nismo davali saopštenje da to rade ‘huligani i vandali’, kao što ste to vi uradili juče. Moram da istaknem da sam jako razočaran izjavama koje dajete u posljednje vrijeme, jer sam mislio da smo mi, prije svega, Barani i prijatelji, i da ćete se vi najmanje u političkoj kampanji koristiti teškim riječima. Očigledno sam se prevario”, navodi se u saopštenju načelnika Pajovića. A.LJ.

Prošlogodišnje cijene na Biogradskom jezeru KOLAŠIN - U želji da posjetiocima Nacionalnog parka Biogradska gora omoguće uživanje u prirodnim ljepotama, a da tako bude i prije zvaničnog otvaranja, koje je tradicionalno zakazano za 1. maj, rukovodstvo Nacionalnog parka je otvorilo kapije 20. aprila, kada su prvi gosti bili sportski “fly fishing” ribolovci. Tom prilikom ustanovljeno je i koliko je Biogradsko jezero bogato ribljim fondom, o čemu ponajbolje svjedoči i ulov lokalnog vodiča Miodraga Bulatovića, koji je predvodio grupu ribolovaca iz Rusije. Rusi su bili očarani šta sve može da im se priušti u ovoj prirodnoj oazi, tako da su već u junu najavili ponovni dolazak. Ono što najviše interesuje posjetioce Nacionalnog parka je cjenovna politika, koja je shodno odluci Upravnog odbora ovog javnog preduzeća ostala na nivou prošlogodišnje. Ulaznica će i ove godine biti tri eura po osobi, dok je za organizovane grupe studenata i učenika 1,5 eura. Godišnja ulaznica za lokalno stanovništvo koje gravitira granicama Parka iznosi pet eura, dok je dnevna ribolovna dozvola 20 eura. Sat vožnje čamcem je osam eura, dok je noćenje u bungalovima 10 eura po osobi.

Vodič ribolovaca Miodrag Bulatović sa prvim ovosezonskim ulovom

“Već sad su svi raspoloživi kapaciteti Parka stavljeni u funkciju posjetilaca, jer su nam to u velikoj mjeri dozvolili vremenski uslovi, u prvom redu blaga zima, nijesmo imali štete na mobilijaru, koji nije bio montažno-demontažnog tipa, i infrastrukturi. Takođe nijesmo imali ni većih problema na prihrani krupnih sisara, iako su bile obezbijeđene dovoljne količine habaste

hrane - baliranog sijena i kamene soli za solila”, kazao je direktor Parka Saša Jeknić. Ono što će dati pečat ovoj turističkoj sezoni jeste izgradnja novih smještajnih kapaciteta, za šta su već dobili urbanističko tehničke uslove, urađen je idejni projekat za izgradnju sasvim novog restorana na mjestu starog, kojeg je zub vremena u potpunosti uništio. Z.B.

Budva u Top 10 BUDVA - Budva je izabrana među top 10 svjetskih destinacija za provod za ljeto 2014. godine, među kojima su i Ibica, Zakintos, San Trope, Barselona, Kopakabana, saopštili su iz Turističke organizacije Budve. Kako je navedeno na sajtu www.topdreamer.com, ljeto je vrijeme za opuštanje, odlazak na plažu i naravno provod cijelu noć. Tada bi, kako navodi PR TO Budve Darija Marović, trebalo tražiti mjesta gdje je najbolji provod. “Zato su napravili listu sa najboljim mjestima za provod u svijetu za ljeto 2014. godine koja se, kako tvrde, nikada neće zaboraviti. Budvu opisuju kao jedno od najpopularnijih turističkih mjesta u Crnoj Gori, sa prelijepim plažama i aktivnim noćnim životom”, navodi Marović. N.L.

HOTEL “DELFIN”

Prva godina sa visokim turizmom HERCEG NOVI - U renoviranom hotelu “Delfin” u Bijeloj trenutno boravi grupa od 200 francuskih turista koji će se smjenjivati do kraja oktobra. Menadžment hotela “Delfin” sklopio je ugovor za smještaj gostiju sa francuskom agencijom na četiri godine uz mogućnost produženja. Vlasnik hotela Čedo Popović za DN je kazao da je još početkom marta stiglo 200 gostiju iz Norveške, koji su u hotelu boravili do kraja marta. “To je grupa turista iz Osla i očekujemo da saradnja koja je uspostavljena prošle godine bude nastavljena i ove. Drugu veću grupu norveških turista očekujemo u novembru. U međuvremenu smo sklopili ugovor sa francuskom agencijom, a popunjenost hotela je trebalo da bude od 12. aprila do kraja novembra.” Popović ističe da se došlo do toga da sezona u “Delfinu” traje osam mjeseci.

“Francuzi su imali prošle godine probnu grupu koja je bila ovdje samo sedam dana. Oni su bili iznenađeni uslovima u hotelu. U razgovoru sa njima smo se dogovorili šta treba da uradimo do početka turističke sezone, tako da je saradnja odlična.” Popović dodaje i da je ovo prva godina kada se ide sa visokim turizmom, te da je u rekonstrukciju hotela uloženo 5,5 miliona eura. “U međuvremenu smo dodali brojne sadržaje poput bazena, spa centra, velike kongresne dvorane, a uredili smo sve sobe i preuredili kompletan hotel. Mi smo 2004. imali prvo renoviranje hotela. Vrijeme čini svoje, ako napravite dobre uslove i dobar objekat, onda dobijate dobru klijentelu, što se ispostavilo da je tako. Da nismo ušli u ovu investiciju, ne bismo imali ovoliku popunjenost hotela i ovu klijentelu gostiju”, zaključio je Popović.

Kolektor protiv gostiju Vlasnik hotela “Delfin” Čedo Popović objasnio je i problem koji su imali sa prvom grupom francuskih gostiju. “Prva grupa Francuza koja je u hotel trebala da stigne 12. aprila otkazala je aranžman zbog kolektora koji

se grade. Tada smo imali dogovor da se povuku bageri dok stigne ta grupa, međutim firma ‘Milenijum’ je nakon dva sata nastavila radove, tako da smo goste iz Francuske smjestili u ‘Maestral’”.

SARADNJA

Akcija uređenja Slovenske plaže BUDVA - Javno preduzeće za upravljanje morskim odborom, u saradnji sa NVO Green Net – Zelena mreža, sprovelo je akciju čišćenja i uređenja Slovenske plaže u dijelu ispod zgrade Jugoslovenskog rečnog brodarstva, na potezu od Restorana “Jadran” do plaže “Blue Magic”. Djeca iz vrtića “Ljubica Jovanović Maše” i članovi ekosekcije Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša” dijelili su turistima i građanima sjeme manjih godišnjih biljaka, a organizovan je i skeč u izvedbi najmlađih učesnika akcije, kao i likovne radionice na temu očuvanje planete Zemlje, obale i mora. U akciji su učestvovali volonteri nevladine organizacije Green Net, radnici Javnog komunalnog preduzeća Budva, članovi ekološke

sekcije OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša”, djeca vrtića “Ljubica Jovanović Maše”, predstavnici JP Grad teatar Budva, predstavnici Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, kao i turisti i građani Budve. U Morskom dobru, kako navodi PR Jelena Jelušić, izuzetno su zadovoljni odzivom građana, naročito djece, na akciju upriličenu u Budvi, ali i onima koje su prethodnih dana realizovali u Tivtu i Kotoru. “Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom već tradicionalno obilježava Dan planete Zemlje, a ove godine smo putem javnog poziva dogovorili partnerske akcije sa nevladinim organizacijama iz Ulcinja, Bara, Budve, Kotora i Tivta“, kazala je Jelušić. N.L.

Negativan priraštaj u osam opština PODGORICA – Prirodni priraštaj u osam crnogorskih opština je prošle godine bio negativan, dok je u ostalih 13 zabilježen pozitivan trend u toj oblasti, pokazuju podaci Monstata. Na nivou države je u prošloj godini prirodni priraštaj bio pozitivan, 1.558. Rođeno je 7.475 djece, od čega 3.877 dječaka i 3.598 djevojčica. Više od polovine djece rođeno je u centralnom regionu U prošloj godini umrlo je 5.917 osoba, od kojih 3.080 muškaraca i 2.837 žena. Najizraženiji negativni prirodni priraštaj zabilježen je u Pljevljima, minus 242, a najpozitivniji u Podgorici, 1.201.(MINA)


CRNA GORA 15

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. Razrješenje jedne priče

Nije nestručnost, već istek mandata Dejan Kandić

V

.d. izvršnog direktora pljevaljskog Rudnika uglja Vuk Roćen demantovao je juče da su kadrovske promjene u tom preduzeću uslijedile zbog nestručnosti ili ikakvih zloupotreba. Tvrdi da su proistekle zbog isteka ugovora o radu menadžmenta i želje akcionara da se dijelom osvježi kadrovska struktura u kompaniji.

PLJEVLJA – Roćen i još najmanje 11 članova menadžmenta, direktora sektora i upravnika radnih jedinica razriješeni su funkcija na posljednjoj sjednici Odbora direktora rudarske kompanije. “Razlog ovakvog postupka Odbora direktora, po našim saznanjima, i našem uvjerenju, ne proističe iz bilo kakvog nerada, nemarnosti, nestručnosti ili bilo kakvih zlopuotreba, već iz razloga isteka ugovora o radu menadžmenta, kao i želje vlasnika akcijskog kapitala da se dijelom osvježi kadrovska struktura u kompaniji”, naveo je Roćen u saopštenju koje je dostavio novinarima. Prema njegovim navodima, Odbor direktora je potom ovlastio menadžment da i dalje, u punom sastavu i sa punim ovlašćenjima, obavlja svoje radne zadatke i obaveze sve do izbora članova novog menadžemta. “To je svaki pojedinac u menadžmetu sa punom odgovornošću i bez bilo kakvog uslovljavanja i revanšizma prihvatio“, naveo je Roćen, doda-

jući da su “svi do jednoga opredijeljeni da svoje stručne, profesionalne, umne i ljudske kapacitete do kraja profesionalnog angažmana, stave na raspolaganje Rudniku uglja i njegovom poslovodstvu”. Roćen to cijeni izuzetno značajnim jer je kompanija “u vremenu rada ovog i ljudi iz prethodnog menaždmenta“ postala proizvodno i razvojno stabilna, profitabilna i društveno odgovorna. Prema njegovim navodima, to potvrđuju i rezultati ostvareni od 2007, koji se ogledaju u redovnoj i kvalitetnoj isporuci uglja potrošačima, posebno TE Pljevlja, povećanju proizvodnje od 30 do 40 odsto i otkrivke za 60 odsto. “Respektabilan uspjeh postignut je i u domenu investicija”, tvrdi Roćen, dodajući da su izgrađeni mnogi ključni i kapitalni objekti, da je izmješteno korito Ćehotine, izvršene brojne rekonstrukcije i nabavljena brojna i moćna mehanizacija te da su ti poslovi koštali oko 84 miliona eura.

“Broj zaposlenih, uz primjerene socijalne i finansijske mjere otpusta, optimalizovan je i doveden do racionalnog broja, a saobrazno proizvodnim kapacitetima i potrebama, čime je finansijska moć kompanije, i pored niske cijene uglja, umnogome stabilizovana i u znatnoj mjeri povećana”, navodi Roćen. On tvrdi i da su plate isplaćivane redovno i da su solidne. Sa oko 350 eura 2006. prosječna plata lani je dosegla 711 eura. “U ovom periodu za zaposlene obezbijeđeno je 80 stanova i podijeljeno oko tri miliona eura sredstava za stambene kredite”, navodi Roćen. Kreditom i iz tekuće likvidnosti Rudnik je za eksproprijaciju neophodnu zbog redovne proizvodnje i razvoja i izgradnje rudarske infrastrukture platio blizu 15,5 miliona eura, oko 8,8 miliona eura otpremnina radnicima i preko 7,3 miliona razlike u platama radnicima po tužbama zbog neusklađenosti koeficijenata sa Kolektivnim ugovorom prethodnog menadžmenta. “Uz to, tokom 2012, 2013. i prva tri mjeseca ove godine Rudnik uglja je u budžet države Crne Gore uplatio 37,93 miliona eura iz prispjelih obaveza zaposlenih i tekućih obaveza, što je više 8,9 miliona eura od stečenih obaveza u ovom periodu, čime je znatno smanjen raniji dug”, naveo je Roćen.

PREMINULI Vukosava Radosava Kovačević 23. aprila 2014. u 81. godini. Sahrana će se obaviti 24. aprila u 14 časova na groblju u Orahovici.

Dragoljub Nikole Nikolić 22. aprila 2014. u 75. godini. Sahrana će se obaviti 24. aprila u 15 časova na Čepurcima.

Andrija Nikolin Perović potpukovnik JNA u penziji, 22. aprila 2014. u 92. godini. Sahrana će se obaviti 24. aprila u 14 časova na Trubjeli.

Dragica Jovanova Krivokapić rođena Popović, 22. aprila 2014. u 97. godini. Sahrana će se obaviti 24. aprila u 14 časova na gradskom groblju u Nikšiću.

Sahrana će se obaviti 24. aprila 2014. u 16 časova kod Crkve Sv. Nikole na Grahovu.

Olga Olja pok. Mihaila Leković rođena Zorić, u 64. godini. Sahrana će se obaviti 24. aprila 2014. na gradskom groblju Liješće u Beogradu.

Prezentacija

Predavanje o zelenom otpadu Miodrag Kankaraš

TIVAT - U organizaciji NVO Ekocentar DELFIN, a uz podršku Misije OSCE-a u Crnoj Gori, sjutra će se u multimedijalnoj sali Opštine Tivat od 11 sati održati prezentacija programa edukacije “Održivo upravljanje zelenim otpadom - kompostiranje”. Program edukacije ima za cilj da informiše javnost na teritoriji šest primorskih opština o procesu održivog upravljanja otpadom kompostiranjem, kako bi se, u prvom redu, povećala svijest i znanje građana o značaju očuvanja životne sredine putem selektivnog prikupljanja i valorizacije otpada. Projekat edukacije će se sprovoditi kontinuirano od aprila do decembra ove godine organizovanjem panel diskusija sa zainteresovanim

ciljnim grupama, programom obuke za rukovodioce, JP Komunalno i programom praktične obuke za osnovne škole u projektnim opštinama Kotor, Tivat, Herceg Novi, Budva, Bar i Ulcinj. Na prezentaciji u Tivtu govoriće predsjednik opštine Tivat Miodrag Kankaraš, zamjenik šefa misije OEBS-a u Crnoj Gori Valdemar Figaj, program menadžer u DEU Velibor Spalević, direktor JP Komunalno iz Kotora Zoran Mrdak, potpredsjednik opštine Herceg Novi Jovan Subotić, tehnički direktor JP Komunalno iz Tivta Tonko Lukšić, Magdalena Ivančević iz Komunalnog preduzeća Budva, projekt menadžer JP Kotor Jelena Radunović i Ljilja Radunović iz Ekocentra DELFIN. Z.K.

22. aprila 2014. u 65. godini. Sahrana je obavljena 23. aprila u 15 časova na gradskom groblju Sveti Vid u Baru.

Milorad Mila Merdović

Jovana Čeda Odalović

Finansijski direktor Dragan MIjatović- razriješen dužnosti, predsjdnik odbora direktora Zoran Gospić, izvršni direktor Vuk Roćen - razriješen duznosti (s lijeva na desno)

Leka Kolje Vukmarković

Slobodanka Krstova Mitrović

22. aprila 2014. u 98. godini. Sahrana je obavljena 23. aprila u 14 časova na groblju u Lužcu.

Ljubica Buba Ratimirova Popović rođena Milošević, u 91. godini. Sahrana će se obaviti 24. aprila 2014. u 15 časova na Starom groblju pred kapelicom. Kuća žalosti Vuka Mićunovića 5.

Nevenka Blagova Ćetković udov. Božidara, rođena Nikolić, 21. aprila 2014. u 71. godini. Sahrana je obavljena 23. aprila u 15 časova na gradskom groblju Bijela Gora u Ulcinju.

Miroslava Mira Đokova Pavićević rođena Jovetić, 21. aprila 2014. u 66. godini. Sahrana je obavljena 23. aprila u 15 časova na Novom groblju na Cetinju.

Milan Blažov Šćepanović (1938), 20. aprila 2014. Sahrana je obavljena istog dana uz najužu porodicu.

rođena Bušković, u 87. godini. Sahrana će se obaviti 24. aprila 2014. u 15 časova na Novom groblju na Cetinju. e-mail: sotiroski@t-com.me

Aleksandar Aco Rafaila Vasović 22. aprila 2014. Sahrana je obavljena 23. aprila u 15 časova na Čepurcima. Kuća žalosti Radosava Burića 179.

Ljeposava Radisava Tomović rođena Tripković, 22. aprila 2014. u 85. godini. Sahrana je obavljena 23. aprila u 15 časova na mjesnom groblju u Poljima.

Obavijest o smrti možete poslati svakim danom do 21 čas. Pogrebne usluge Sotiroski Bijelo Polje. Više informacija na tel. 069 023 690 i 050 431 050 46 godina Vama na usluzi

Obavijesti o smrti besplatno možete predati u prostorijama Dnevnih novina, PC „Nikić“, Kralja Nikole bb – 7. sprat u Podgorici i u svim pogrebnim preduzećima.


16 SVIJET

ČETVRTAK, 24. 4. 2014.

15 godina od ubistva 16 radnika rts-a

Za Miloševića žrtveni jarci, za NATO legitimna meta BEOGRAD - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika “Zašto?” u Tašmajdanskom parku u Beogradu juče u dva sata i šest minuta nakon ponoći porodice, kolege i prijatelji odali su poštu radnicima RTS-a poginulim u bombardovanju 1999. godine. Tačno u dva sata i šest minuta 23. aprila 1999. godine NATO je bombardovao RTS sa dva razorna projektila. Porodice, prijatelji i kolege okupili su se kod spomenika “Zašto” i juče u 14.6 i odali poštu poginulim radnicima RTS-a. Vijence su položili v.d. direktor RTS-a Nikola Mirkov, predsjednik Upravnog odbora RTS- a Milan Nikolić, predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović, članovi porodica i kolege poginulih radnika. Nikolić je, nakon polaganja vijenaca, rekao da je bombardovanje zgrade RTS-a “strašan zločin”. “Ja bih rekao čak i ratni zločin. Na tom mjestu sudarila su se dva ludila, jedno domaće i jedno međunarodno i nastradali su nevini ljudi. Naši zločinci bili su oni koji ove ljude nisu na vrijeme izvukli iz zgrade. Drugi, međunarodni zločinci, odlučili su da mimo svih međunarodnih principa i mimo Savjeta bezbjednosti, napadnu jednu zemlju, gađajući i civilne ciljeve”, istakao je Nikolić. On je naveo da ostaje da se istraži ko je dao naredbu da se bombarduje jedan medij i sa druge strane ko nije dao naredbu da se evakuacija izvrši na vrijeme. “Nadam se da će Komisija za istraživanje ubistva novinara nastaviti rad i na ovom slučaju i da će se jednog dana doći do toga ko je sve kriv što ovi ljudi nisu evakuisani. Makar ušli u NATO jednog dana, moraju se označiti krivci i mora se ustanoviti princip da se ne smiju gađati medijski, i uopšte civilni ciljevi”, poručio je on. Nikolić je uručio zahvalnice njemačkim humanitarcima i sindikalcima i aktivistima iz Srbije, koji godinama pomažu djeci stradalih radnika RTS-a. U ime porodica nastradalih okupljenima se obratio Miroslav Medić, brat poginulog Siniše Medića. “Ubijeni su hladnokrvno, na svom radnom mjestu. Oni nisu vojevali, samo su profesionalno obavljali svoje radne zadatke, nervozno iščekujući jutro i povratak svojim kućama. Za njih to jutro nikada nije svanulo... Neki od njih bi sada bili majke, tetke, očevi, stričevi, deke... Neko im je tu radost uzeo”, rekao je Medić i dodao:

“Tačno je da sam odgovoran za smrt 16 radnika RTS-a, ali ih nisam žrtvovao, jer žrtvovanje podrazumijeva da taj neko to svjesno čini i da zna zašto. To je dio koji mi se podmeće”, kazao je juče direktor RTS-a iz vremena bombardovanja Dragoljub Milanović .

Na tom mjestu sudarila su se dva ludila, jedno domaće i jedno međunarodno i nastradali su nevini ljudi. Naši zločinci bili su oni koji ove ljude nisu na vrijeme izvukli iz zgrade. Drugi, međunarodni zločinci, odlučili su da mimo svih međunarodnih principa i mimo Savjeta bezbjednosti napadnu jednu zemlju, gađajući i civilne ciljeve, kazao je juče predsjednik Upravnog odbora RTS-a Milan NIkolić “Krivci za njihovu smrt, generali i političaru koji su bili upozoreni na tačan čas napada i koji su ih hladnokrvno žrtvovali, još uvijek nisu procesuirani. Petnaest godina poslije i dalje pitamo: Zašto? Zašto i kome je bilo potrebno da ovih 16 nevinih ljudi izgubi živote? Odgovor još nismo dobili. Želimo da saznamo punu istinu i da se svi odgovorni privedu pravdi. Nadam se da krivci barem noćas neće mirno spavati”, naglasio je Miroslav Medić. UNS je u saopštenju istaklo da su sve značajne globalne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile ubijanje civila u RTS-u, a da Amnesti internešenel namjeran napad na zgradu RTS-a kao civilni objekat i ubijanje 16 medijskih radnika smatra ratnim zločinom. Međunarodna organizacija za ljudska prava “Hjuman rajts voč” je 2000. godine saopštila da nije bilo nikakvog opravdanja za bombardovanje zgrade televizije. Čelnici NATO-a tvrdili su da je napad bio opravdan iznoseći kontradiktorna objašnjenja. Specijalna komisija Haškog tribunala, koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu u Hagu da pokrene krivični postupak. Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović je 2002. godine osuđen na 10 godina zatvora, s obrazloženjem da nije poštovao naređenje tadašnje savezne vlade i ljude i tehniku izmjestio iz objekata RTS u Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici. Milanoviću je kazna istekla 1. septembra 2012. godine.

Poginuli

Svijeće ispred spomenika žrtvama bombardovanja RTS-a juče na Tašmajdanu

U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmjeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbjeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbjeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbjeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa i Slobodan Jontić (54), monter. U znak sjećanja na poginule, u beogradskom Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a, podignut je spomenik “Zašto?”, kojim porodice i prijatelji stradalih postavljaju pitanje zašto su oni poginuli.

TRAGEDIJA KOD ALEKSINCA

Uglješa Vujović , većinski akcionar AD „Intours“ Podgorica, daje sljedeće

OBAVJEŠTENJE 1. Obavještavaju se akcionari emitenta AD „Intours“ Podgorica, da je Sticalac Uglješa Vujović, Centalnoj Depozitarnoj Agenciji Podgorica, podnio Zahtjev za sprovođenje postupka prinudne prodaje akcija emitenta AD „Intours“ Podgorica. 2. Prinudni otkup izvršiće se od 80 akcionara koji pojeduju 4.481 akcija s pravom glasa, po cijeni od 5,50 eur po akciji. 3. Novac za prodate akcije, akcionari mogu podići, uz ličnu kartu, kod Crnogorske komercijalne banke Podgorica, počev od 29. 04. 2014.godine. Sticalac, Uglješa Vujović

Trogodišnju djevojčicu i bebu odnijela bujica BEOGRAD - U nesreći koja se juče desila u okolini Aleksinca, blizu Niša, utopilo se dvoje djece, trogodišnja djevojčica i dječak od deset mjeseci. Kako su prenijeli srpski mediji, policiji u Aleksincu oko 11 časova telefonom je prijavljeno da se dvoje dece utopilo u rijeci Turiji pored sela Bankovca, opština Aleksinac. Za četiri sata potrage pretraženo je korito rijeke Turije od Bankovca do Tešice, ali tijela mališana nisu pronađena. Vo-

đa tima za potragu Marko Radovanović rekao je da je Turija pretražena uz pomoć čamca do ušća u Južnu Moravu, ali bezuspješno. Ukazao je da Južnu Moravu ne mogu da pretražuju zbog nabujale vode, ali da će korito rijeke Turije pretraživati do kraja dana. Djeca su se utopila na mjestu koje je dva kilometra udaljeno od ušća Turijske rijeke u Južnu Moravu. Nesreća se dogodila dok je majka šetala sa djecom pored rijeke koja je duboka oko 70 centimeta-

ra. Beba je bila u rukama majke, a trogodišnja devojčica se okliznula i upala u nabujalu vodu. Majka je sa bebom ušla u vodu da spase djevojčicu, ali ih je bujica sve povukla. Mještanin koji je prolazio uspio je da iz rijeke izvuče i spasi majku, ali je bujica odnijela djecu, za čijim se tijelima traga. Na teren su izašli i pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Niša. Potraga će biti nastavljena i u toku večeri, a u ovaj posao je uključeno više od 40 ljudi.


SVIJET 17

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. NASTAVLJENA OPERACIJA KIJEVA, LAVROV PORUČUJE:

Ukrajinom upravljaju SAD

K

IJEV, MOSKVA - Na uskršnje primirje u Ukrajini je i zvanično stavljena tačka. Vlada Ukrajine juče je saopštila da nastavlja “aktivnu fazu antiterorističke akcije”, dok je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov odgovorio da će Rusija uzvratiti ako budu ugroženi njeni interesi ili životi njenih građana u Ukrajini.

Prvi potpredsjednik Vlade Ukrajine Vitalij Jarema rekao je da je ukrajinska vlada formalno završila uskršnje primirje i da nastavlja “aktivnu fazu antiterorističke akcije” kako bi eliminisala naoružane proruske aktiviste, javio je juče Rojters. Jarema, koji je zadužen za bezbjednosna pitanja, rekao je novinarima da se trenutno ne vodi nikakva akcija, ali i dodao da se to uskoro može očekivati. “Odgovarajuće mjere će biti preduzete u bliskoj budućnosti. Vidjećete rezultate”, kazao je Jarema. Govoreći dan nakon posjete Džozefa Bajdena

Kijevu, Jarema je rekao da Ukrajina “ima podršku SAD i da je neće ostaviti samu sa agresorom.”

●Lavrov: Zaštitićemo ruske interese Ubrzo nakon što je Vlada u Kijevu objavila da nastavlja akciju, stigao je i odgovor iz Moskve. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u intervjuu za Raša tudej istakao da će Rusija uzvratiti ako interesi njenih građana budu ugroženi i ako bude napadnu-

Dva ruska Tupoljeva uznemirila sjever Evrope LONDON - Kako je juče objavio Skaj njuz, ruski avioni tipa Tupoljev 90 S juče su se približili obalama Škotske, a odmah potom izdata je uzbuna da se podignu avioni Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF). Dva lovca Tajfun ubrzo su uzletjela iz baze u Dandiju u Škotskoj, da bi potom ruski avioni skrenuli sa kursa i udaljili se od Britanije. Strani mediji naveli su da su ruski avioni “zalutali” blizu obala Škotske i da su se slični “incidenti” često dešavali u prošlosti. Zbog trenutnih tenzija između Rusije i Zapada mnogi su ovaj slučaj okarakterisali kao “veliku stvar”, međutim, dopisnik Skaj njuza iz britanskog ministarstva odbrane Alister Bunkal kazao je da nije neuobičajna pojava da se strani avioni približe vazdušnom prostoru Velike Britanije, napominjući da se tokom 2013. godine osam pu-

ta desila slična situacija. “RAF Tajfun je jedan od britanskih aviona za brze reakcije i oni su podignuti kako bi ostvarili kontakt sa ruskim avionima i uvjerili se da oni ne namjeravaju da povrijede vazdušni prostor Velike Britanije”, kazao je on. Kako je prenijela beogradska Beta i holandsko ministarstvo odbrane juče je identifikovalo ruske avione kao tupoljev TU-95 i navelo da je uputilo dva aviona F-16 iz vazduhoplovne baze Volkel da ih presretnu. Major holandske vojske naveo je da su angažovani i avioni Britanije i Danske kako bi bili sigurni da će avioni odletjeti iz holandskog vazdušnog prostora. Holandsko ministarstvo je navelo da su se slični incidenti dešavali i ranije, uključujući jedan od 23. marta i drugi od 10. septembra prošle godine.

ta njena teritorija. “Ako naši interesi, naši legitimni interesi i interesi Rusa budu direktno ugroženi, kao što su, na primjer, bili ugroženi u Južnoj Osetiji, ne vidim drugi način da se odgovori uz poštovanje međunarodnog prava”, rekao je Lavrov. Ruski šef diplomatije je istakao da je napad na ruske građane napad na Rusiju i dodao da akcijama kijevskih vlasti “upravljaju SAD”. “Oni su objavili prekid onog što nazivaju ‘antiterorističkom operacijom’, ali sada kada je Bajden došao u Kijev, kažu da će ta operacija ponovo ući u aktivnu fazu”, rekao je Lavrov za tu televiziju. Podsjetio je i da je operacija počela odmah poslije dolaska šefa CIA Džona Brenona u Kijev. “Nemam razloga da ne vjerujem da Amerikanci upravljaju ovim spektaklom na sve direktniji način”, dodao je Lavrov. Zvaničnici samoproglašene Narodne Republike Donjeck smatraju da je najbolji izlaz iz nastale situacije na istoku Ukrajine potpisivanje privremenog ustavnog sporazuma o ovlašćenjima regiona, navodi se na sajtu Donjecke oblasne državne administracije. U saopštenju stoji da su istraživanja javnog mnjenja pokazala da stanovnici Donjecka žele da budu nezavisni dio nedjeljive i politički stabilne zemlje i traže da Kijev popusti, prenio je Glas Rusije.

●Ukrajinci “oslobodili” Svjatogorsk, “Desni sektor” se seli na istok U međuvremenu je američki magazin Vajs potvrdio je da je u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine otet novinar Simon Ostrovski koji radi za taj list, prenijela je ukrajinska agencija Ukrinform. Evropska unija je pozvala Rusiju da iskoristi svoj uticaj i prekine otmice i ubijanja na istoku Ukrajine. EU je izrazila zabrinutost zbog vijesti o ubistvu Vladimira Ribaka, lokalnog političara iz stranke ukrajinskog predsjednika Oleksandra Turčinova i uputila apel da se sprovede istraga o tom ubistvu. Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) saopštila je juče da su specijalne jedinice MUP “oslobodile bez žrtava” grad Svjatogorsk, koji se nalazi

PROBLEMI PRED POČETAK MUNDIJALA

Favele u Riu ponovo gore RIO DE ŽANEIRO - I pored velikih napora brazilske vlade da osigura bezbjednost u gradovima domaćinima Svjetskog prvenstva u fudbalu, taj zadatak čini se sve težim kako se bliži početak turnira. U najnovijim neredima koji su u utorak veče izbili u faveli u “srcu” Rio de Žaneira, blizu poznate plaže Kopakabana poginula je jedna osoba. Incidente u kojima je jedan 27-godišnji muškarac upucan u glavu, izazvao je revolt stanovnika favele zbog još jednog ubistva koje se desilo dan ranije. Brazilski mediji naveli su da je policija u ponedeljak veče ubila 25-godišnjeg plesača Daglasa

Rafaela da Silvu Pereiru, pošto su mislili da je diler droge. Njegovi prijatelji tvrde da se on, ni kriv ni dužan, u ponedjeljak uveče našao usred sukoba policije i dilera iz pomenute favele, usljed čega se sklonio u obližni vrtić, ali su ga kasnije našli pretučenog na smrt. Bijesni demonstranti potom su izašli na ulice i zapalili barikade od automobilskih guma, zbog čega su vlasti morale da zatvore dvije prometne ulice u Riu. Nemiri su se ubrzo po izbijanju proširili i na obližnje naselje Ipanemu, gdje se takođe nalazi poznata plaža. Unutar favela čula se intenzivna pucnjava, a za mladića ko-

ji je tokom tih sukoba upucan u glavu mediji navode da je bio mentalno zaostao. Za sada nije bilo izvještaja o broju povrijeđenih. Neredi u jednoj od “umirenih” favela Rio de Žaneira izbili su samo nekoliko sedmica prije nego što će se u grad sliti turisti na Svjetsko prvenstvo u fudbalu koje počinje 12. juna. Bezbjednost turista i navijača predstavljaće veliki izazov za gradove u kojima će se igrati utakmice, prije svega za Rio de Žaneiro i Sao Paolo, gdje su sukobi između policije i dilera droge, ali i običnih građana koje muče brojni socijalni problemi, gotovo svakodnevna pojava.

Proruski aktivista privodi Dmitrija Tomarevskog, pripanika radikalne ukrajinske grupe “Desni sektor”, juče u Slavjansku na istoku zemlje na istoku Ukrajine. SBU tvrdi da je grad bio pod kontrolom “nelegalne naoružane grupe separatista”, javile su ukrajinske agencije. “Tokom dana sprovedene su aktivnosti na osiguranju javne bezbjednosti u gradu Svjatogorsku u Donjeckoj oblasti”.Ruska agencija RIA Novosti podsjetila je da Svjatogorsk ima strateških značaj jer se nalazi na tromeđi tri oblasti. Agencija Itar-Tas s prenijela je izjavu lidera Desnog sektora Dmitrija Jaroša, koji je u Rusiji optužen za javno pozivanje na terorizam i ekstremizam

i stavljen na medjunarodnu poternicu, da je ta radikalna nacionalistička grupa počela sa formiranjem “specijalnog bataljona Donbas” u Donjeckoj oblasti. “Sve naše aktivnosti usaglašavamo sa rukovodstvom Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu i SBU”, rekao je on, dodajući da će u sastav te jedinice biti “aktivisti i obučeni borci Desnog sektora”. Prethodno je Jaroš izjavio da je Desni sektor premjestio sjedište iz Kijeva u Dnjepropetrovsk, kako bi “lakše pratio situaciju u Donbasu”.


18 KULTURA

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. HAPS

Uzbudljive emocije “Čorba od kanarinca” pred novskom publikom

FLUID FORUM 2

Treća “Peča kuča” Treća crnogorska “Peča kuča najt”, pod okriljem FLUID Dizajn foruma, biće održana večeras u klubu Tarantino, u Bokeškoj 6, sa početkom u 20 sati. Učesnici programa su Ana Matić, Sanja Planinić i Đorđe Jovanović iz Sarajeva, koji će predstaviti “SOS dizajn festival”, kao i Slađana Ivezić, Marko Tufegdžić, Senja Vild, Luka Laković, Mišo Joskić, Tatjana Rubežić, Emin Mustafić i Balša Lompar. “Peča kuča najt” su nefor-

malna okupljanja i globalni fenomen gdje kreativni ljudi razmjenjuju svoje ideje, radove, misli i praksu u formatu koji čini prikazavanje 20 slajdova, gdje svaki od njih ima po 20 sekundi. Prva “Peča kuča” održana je u februaru 2003. godine u Tokiju, gdje joj je i zvanična centrala. Do sada je preko 700 gradova širom svijeta uključeno u ovaj projekat, a Podgorica je prvi crnogorski grad koji se prošlog juna pridužio ovoj svjetskoj mreži.

POBJEDIN KONKURS

Neobjavljeni roman Dnevni list Pobjeda pozvao je juče, na Svjetski dan knjige, crnogorske autore da prijave rukopise na drugi konkurs “Najbolji neobjavljeni crnogorski roman”. Konkurs je otvoren do 1. septembra, a stručni žiri Pobjede donijeće odluku o tri najbolje rangirana rukopisa. Pobjedniku konkursa će osim štampanja i prezentacije romana

pripasti i novčana nagrada u vrijednosti od 2.000 eura, dok će autori drugorangiranog i trećerangiranog rukopisa biti nagrađeni novčanom nagradom u iznosu od 500 eura. Pravo učešća imaju sve crnogorske autorke i autori. Nagrade će biti uručene na svečanosti upriličenoj na dan Pobjedinog jubileja 24. oktobra 2014. godine.

Predstava beogradskog Zvezdara teatra “Čorba od kanarinca” po tekstu Miloša Radovića izvedena je preksinoć u prepunoj sali Dvorane “Park”, u okviru Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti. Rediteljka Staša Koprivica kazala je da je priča predstave univerzalna i razumljiva svima, bez obzira na mjesto igranja. Brojnost i pozitivne reakcije publike u Herceg Novom posebno je raduju, jer je riječ o gradu u kom je odrastala i koji smatra svojim. “Veoma sam zadovoljna saradnjom sa ekipom koja je iznijela predstavu. To je jedan od najprijatnijih procesa rada u mojoj dosadašnjoj karijeri. Između ostalog, to je prednost privatne produkcije. Radi se lijepo, natenane i svi se posvećeno brinu o projektu”, kazala je Koprivica. O odličnoj saradnji sa dvoje glumaca – Minom Lazarević i Ljubomirom Bandovićem - rediteljka ima samo riječi hvale. “Srećna stvar je kada imate dvoje odličnih glumaca i znate da se za-

hvaljujući tome ono što ste postavili na scenu neće raspasti ili pretvoriti u nešto drugo, nego da će se oni pobrinuti i očuvati to što je bila naša zajednička namjera. Herceg Novi doživljavam u istoj mjeri svojim kao i Beograd, pa mi je utoliko draže što je predstava igrana pred punom salom i što je reakcija publike bila divna. To mi mnogo znači”, zaključila je Koprivica. Glumica Mina Lazarević kazala je da hercegnovsku publiku pamti kao obrazovanu i učenu, koja zna šta je pozorište i šta je predstava. “Ovo je jedna za mene uzbudljiva vožnja emocijama. Od smijeha, kada prepoznajemo svoje postupke i naše situacije u životu, do onih tužnih suza kada ponovo sebe prepoznajemo, ili se rastužimo zbog onoga što vidimo. Kada uspijemo da postignemo to kod publike, onda to i jeste pravo pozorište”, zaključila je Lazarević. Predstava “Čorba od kanarinca” biće izvedena večeras u 20 sati na Sceni 213, u okviru Programa podrške kulturi u Nikšiću. S.Milović

Veče Edgara Alana Poa

Veče osvećeno književniku Edgaru Alanu Pou biće održano večeras u 19 sati u Američkom uglu. Program je pripremila ekipa studenata predvođenih profesorkom Aleksandrom Nikčević-Batrićević. To su: Ljubica Tošić, Tijana Kokotović, Milena Tošković, Daria Škanata, Anđela Čurović, Ksenija Čavić, Ana Kešeljević, Anđela Vukčević, Marija Sinđić, Branka Blečić, Milka Kašćelan, Aleksandra Knežević, Ratka Strunjaš i Martina Abat. Edgar Alan Po je američki pjesnik romantizma, autor kratkih priča i otac detektivske fikcije.

Promocija u Budvi Knjiga “Tajna jednog mosta” Dušice Labović biće predstavljena večeras u 20 sati, u amfiteatru Akademije znanja u Budvi. Riječ je o drugoj knjizi Dušice Labović o kojoj će pored autorke, govoriti novinar i pisac Savo Gregović, pisac i profesor književnosti Mišo Gaćinović, i u ime izdavača, novinar i publicista Ranko Pavićević. Moderator večeri je Sandra Radulović. Dušica Labović je rodjena u Budvi, a diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.


KULTURA 19

ČETVRTAK, 24. 4. 2014.

Filmovi i stripovi bez superjunaka EKRAN

Vuk Perović

O

tkuda Supermen ili Betmen na filmskom platnu - ne bi trebalo previše mozgati, ali je za većinu veliko iznenađenje kada saznaju da je na primjer “Plavo je najtoplija boja” adaptacija grafičke novele. Grafičke novele su bila inspiracija brojnim filmskim ostvarenjima čiji glavni karakteri nijesu pod obavezno obučeni u kostim.

Betmena i Supermena i ostale superheroje navikli smo da gledamo na velikom platnu, savršeno dobro znajući iz koga nam svijeta oni stižu. Brak filma i stripa od samog početka bio je izuzetno plodan. Grafičke novele su postale izuzetno pogodno tlo za film, a neki autori novela bili su i zaduženi da svoja likovna djela prebace na filmsku traku. Tako je, na primjer, Frenk Miler prvo pekao zanat uz reditelja Roberta Rodrigeza na “Gradu grijeha”, da bi kasnije “Spirit” sam režirao. Ipak, za ove filmove bi lako prepoznali da dolaze iz stripa, što vjerovatno ne bi bio slučaj kada biste ili jeste pogledali još uvijek aktuelnog pobjednika Kanskog filmskog festivala “Plavo je najtoplija boja”, koji je nastao prema istoimenom francuskom stripu. Tri godine prije nego što je film Abdelatifa Kešiša trijumfovao na Kroazeti, izašao

je strip “Plavo je najtoplija boja” Žuli Maroh, koji je godinu kasnije dobio nagradu na Angulemskog strip festivalu. U Francuskoj je film išao pod nazivom “Život Adel, poglavlja 1 i 2”, dok je u međunarodnoj distribuciji film imao isti naziv kao i strip. Maroh je takav naziv dala jer je strip rađen u crno-bijeloj tehnici, osim kose jedne od junakinja, koja je plava. Maroh je rad na stripu započela sa 19 godina i trebalo je je pet da ga završi. To joj je bilo debitantsko djelo. Kešiš je glavnoj junakinji promijenio ime u Adele (u stripu se zove Klementina), dok je promijenio i kraj. Maroh nije bila zadovoljna scenama seksa u filmu, nazvala ih je “pornografijom”.

●Bez superheroja “American Splendor” je film iz 2003. u kom briljira Pol Đama-

Primamljivo i za Sema Mendesa Sem Mendes, danas bondovski reditelj, poslije Oskara sa “Američkom ljepotom”, inspiraciju je pronašao u grafičkim novelama. Njegov “Road to Perdition” rađen po istoimenoj grafičkoj noveli Maksa Alana Kolinsa dobio je Oskara za najbolju foto-

ti. Nedavno smo ga mogli vidjeti u efektnoj epizodi u oskarovskom “12 godina ropstva” kao robovlasnika “mekog srca”. “American splendor” je adaptacija autobiografskih stripova Harvija Pekara, autora za koga su voljeli da kažu da je upravo oslobodio strip od superheroja i nadnaravnih bića. Pošto “nije znao da povuče ni pravu liniju”, kako je sam rekao više puta, njegove priče ilustrovali su poznati umjetnici, među njima i Robert Kramb, tvorac Mačka Frica. Kramb je upravo bio jedan od Pekarovih uzora. Sam Pekar nije želio da se zadovolji strogo profilisanim žarnovskim stripovima koji su imali izuzetnu prođu.

Grafička novela “Plavo je najtoplija boja” inspirisala je Abdelatifa Kešiša da snimi film sa kojim je pobijedio u Kanu

USKORO SPORAZUM

Kulturna saradnja Crne Gore i Turske Intenzivna saradnja u oblasti kulture između Crne Gore i Turske produbiće se otvaranjem turskog kulturnog centra u Podgorici, ocijenjeno je juče na sastanku ministra kulture Branislava Mićunovića i ambasadora Republike Turske u Crnoj Gori Mehmeta Nijazija Tanilira. Zajednička arheološka istraživanja na tvrđavi Ribnica u Podgorici, kao i saradnja na izradi projektne dokumentacije za turski kulturni centar primjeri su dobrog partnerstva crnogorskih i turskih institucija, saglasili su se Mićunović i Taniliri.

Zajednički projekti će biti nastavljeni i učvršćeni potpisivanjem sporazuma o saradnji u oblasti kulture između vlada Crne Gore i Turske koje je planirano tokom najavljene zvanične posjete ministra kulture i turizma Turske Omera Čelika Crnoj Gori. Tokom jučerašnjeg susreta ministar Mićunović i ambasador Tanilir razgovarali su i o intenziviranju aktivnosti u okviru programa “Cetinje grad kulture 2010-2015. godine”, vezano za tursko učešće u izgradnji univerzitetskog kompleksa umjetničkih fakulteta na Cetinju.

● FOTO PRIČA

Čestitke kralja

MADRID

Meksička novinarka i književnica Elena Ponjatovska u razgovoru sa španskim kraljem Huanom Karlosom uoči svečanosti u Madridu, gdje joj je juče uručena književna nagrada “Servantes”. Dobitnica nagrade “Servantes”, najuglednijeg književnog priznanja španskog svijeta, u svojim djelima se bavi društvenim i političkim temama. Novčani iznos književne nagrade je 125.000 eura, a obično se naizmjenično dodjeljuje španskim i latinoameričkim piscima. Među dosadašnjim dobitnicima su i meksički pisac Karlos Fuentes, te peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa.

grafiju. Priča je smještena u vrijeme Velike depresije, govori o izdaji i osveti oca i sina. U filmu oca je igrao Tom Henks. To je bio i posljedni bioskopski film u kom se pojavio Pol Njumen. Za tu ulogu bio je nominovan za Oskara. On se bavio svakodevicom junaka koji živi u Klivlendu, njegovim odnosima sa porodicom, prijateljima ili na poslu. “Stripovi su riječi i slike. Sa njima možeš da uradiš šta poželiš”, bio je Pekarov pogled na tu umjetnost. Film je dobio nominaciju za najbolji adaptirani scenario.

Slike Radulovića u “Centru”

Kolaži i slike Milovana Mikija Radulovića biće večeras predstavljeni publici na izložbi u Galeriji “Centar” u 20 časova. Na postavci će biti predstavljeno tridesetak radova nastalih tokom ove godine. Milovan Miki Radulović rođen je 1947. godine u Nikšiću. Završio je Likovno vaspitanje na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću i diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1977. godine, u klasi prof. Miloša Bajića. Na istom fakultetu je magistrirao 1980. godine u klasi prof. Radenka Miševića. Pripadao je umjetničkoj grupi “Generacija 9” i član je ULUCG-a od 1987. godine. Izlagao je na tridesetak samostalnih i više od 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više značajnih nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva.

●Maturantkinje Robert Kramb je moguće zaslužan za još jednu atipičnu adaptaciju. Reditelj Teri Zvigof je poslije velikog nagovoranja uspio da ga ubijedi da početkom devedesetih snimi dokumentarac o njemu. Rezultat je bio izvanredan i nagrade su bile tu, a Zvigof je kasniju inspiraciju za igrani fillm pronašao u stripu “Ghost World”, u kom su igrale Tora Birč, tada već poznata po “Američkoj ljepoti” i Skarlet Johanson, danas velika zvijezda. One igraju dvije najbolje prijateljice, ne baš popularne u društvu, tokom prvog ljeta poslije mature. Zvigof je odlično prošao kod kritičara, a film je godinama strpljivo gradio reputaciju da bi danas imao kultni status. Zanimljivo je i da je “Ghost World” posljednje kvalitetno ostvarenje u kom je igrala Tora Birč iako su joj predviđali obećavajuću karijeru. Autor stripa je Danijel Klovs, koji je sa Zvigofom sarađivao i kasnije na filmu “Art School Confidental”. Klovs je bio u centru skandala zbog koga je Šaja Labuf nosio papirnu kesu na glavi na Berlinskom filmskom festivalu. Labufa su otpužili da je plagirao Klovsovo djelo.

Đilas na sceni CNP Autorski projekat Radmile Vojvodić “Everyman Đilas” biće izveden večeras na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, od 20 sati. Naslovnu ulogu tumači beogradski glumac Tihomir Stanić, dok ostatak ansambla čine crnogorski glumci: Ana Vučković, Jelena Rakočević-Nenezić, Gorana Marković, Karmen Bardak, Gordana Mićunović, Ljubica Barać-Vujović, Simo Trebješanin, Dejan Ivanić... Na sceni im se pridružuju još muzičari Stefan Pavićević (saksofon), Milivoje Pićurić (kontrabas) i Ivan Marović (klavir). Producent predstave je Janko Ljumović, dramaturškinja Borka Pavićević, scenograf Hans Georg Šafer, kostimograf Leo Kulaš, kompozitor Žarko Mirković, a lektor Dubravka Drakić. Dizajn zvuka i audio montažu su uradili Đorđe Petrović i Jovo Kljajić, asistenti režije su Mirko Radonjić i Mirjana Medojević.


20 DRUGI MEDIJI

Žrtve seksualnog trafikinga u Evropi 68% žene 17% muškarci 12% djevojčice 3% dječaci Izvor: Evropska komisija

21

ČETVRTAK, 24. 4. 2014.

milijarda dolara je procijenjena godišnja vrijednost seks industrije u Njemačkoj

EU: TRGOVINA LJUDIMA POVEĆANA 18 ODSTO IZMEĐU 2008. I 2010.

Aplikacija za prostituciju Jasmina Jakupović

Novosti u svijetu

K

reator kontroverzne aplikacije Peppr, dostupne u Njemačkoj, smatra da će omogućavanje potencijalnim klijentima i prostitutkama da se povežu putem digitalnih profila “donijeti revoluciju imidža seksualnog rada”.

Novitet u svijetu aplikacija za pametne telefone – Peppr – funkcioniše slično sajtovima za upoznavanje budućih supružnika, samo što povezuje prostitutke sa klijentima. Njemačka je 2002. godine legalizovala prostituciju, a cijela industrija se drastično proširila od tada. Neke procjene broj prostitutki u ovoj zemlji stavljaju na oko 400.000, od kojih su mnoge strani državljani iz ekonomski nestabilnih djelova Evrope poput Bugarske i Rumunije. Kako je napisao Telegraf, seks industrija ove zemlje vrijedi 21 milijardu dolara godišnje, ponajviše zahvaljujući nekoliko mega bordela od po 12 spratova. Stručnjaci smatraju da je samo dvije godine nakon legalizacije vrijednost ove industrije već bila 8,3 milijarde dolara. A sada je ova nova firma sa bazom u Berlinu pokrenula aplikaciju Peppr, koja se smatra “prvom mobilnom internet aplikacijom za rezervaciju erotske zabave”. Potencijalni klijenti jednostavno navedu svoju lokaciju, potvrde da imaju najmanje 18 godina, izaberu željeni pol i dobiju selekciju fotografija i profila potencijalnih muškaraca ili žena koji nude seks za novac. Prostitutke svoje profile otvara-

ju besplatno, a klijenti plaćaju od pet do deset eura za rezervaciju. Klijenti mogu pregledati prostitutke na osnovu usluga koje žele, kao i tip tijela koji žele.

●MIJENJANJE IMIDŽA U intervjuu za njemački novinski sajt Local, suosnivač firme Pia Popenrajter rekla je da je na ovu ideju došla kada je jedne večeri prolazila kvartom crvenih fenjera. “Šetala sam Ulicom Oranienburger – znam da zvuči otrcano, ali je istina – i bilo je jako hladno a te jadne djevojke su stajale po trotoarima. Tako sam pomislila - zašto ne postoji aplikacija za ovo. Uopšte nije efikasno čekati napolju”, rekla je Pia za Local. Ona smatra da aplikacija ima potencijal da potpuno promijeni imidž seksualnog rada, tako da izgleda manje “jadno”. Popenrajter je dodala da njena kompanija razgovara sa zainteresovanim prostitutkama preko telefona kako bi pokušali da utvrde da li se prijavljuju dobrovoljno ili silom, iako je to izuzetno teško provjeriti. Seks trafiking i prinudna prostitucija postaju sve veći problem za

evropske zemlje poput Njemačke, u kojoj je prostitucija legalna i gdje je biznis (upravo zahvaljujući tome) porastao toliko da cijene padaju čak i pored sve veće potražnje za dodatnim brojem seksualnih radnika.

●NEZVANIČNE BROJKE Zvanični broj žrtava trgovine ljudima u Evropi je oko 23.600, navodi se u izvještaju EU iz 2013, ali pošto je seks trafikingu toliko teško ući u trag, Evropska komisija procjenjuje da zvanični broj nije ni blizu onom realnom. Oni vjeruju da se radi o

stotinama hiljada muškaraca, žena i djece, žrtava trgovine u Evropi, od kojih većina dolazi iz istočnoevropskih nacija nedavno primljenih u zajednicu. EU studija je pokazala da je trgovina ljudima povećana za 18% između 2008. i 2010, dok je broj osuđujućih presuda za krivično djelo opao za 13%. Prema podacima Evropske komisije, oko 62% svih trafikovanih ljudi završi u kanalima seksualnog eksploatisanja. Izvori: TIME, TELEGRAPH, ASSOCIATED PRESS

Novozelanđanin je prošlog mjeseca tužio prostitutku koja je odbila da nastavi unaprijed ugovorene dvomjesečne seksualne odnose sa njime. Između njih je izbila svađa usred bordela, kada je radnica pokušala da mu vrati novac i telefon koji joj je dao kako bi ugovarali sastanke, ali je on odbio. Nezadovoljan tretmanom, on je na sudu tražio odštetu od 70.000 dolara. Bijesni sudija odbio je njegov zahtjev i rekao da se radi o “zloupotrebi sudskih procesa”. Havajski zakonodavci trenutno debatuju o žestoko krtikovanom zakonu koji sada dozvoljava policajcima na tajnom zadatku da imaju seks sa prostitutkama u toku istrage. Policija tvrdi da im ova praksa pomaže da seksualne radnice “uhvate na djelu“, dok eksperti za ljudska prava napominju da je takav tretman nepotreban i da dodatno povređuje inače eksploatisane radnice/ke, u većini slučajeva primorane na taj vid zarađivanja novca. U Americi je jedan bivši policajac iz Filadelfije optužen za silovanje dvije prostitutke a navodno ih je tjerao i da se drogiraju, prijeteći im pištoljem. Njegov kolega iz Kalifornije nedavno je završio u zatvoru zbog višegodišnjeg silovanja prostitutki, dok je prošle jedan policajac iz Masačusetsa sam priznao da je prijetio prostitutkama da će ih uhapsiti ako odbiju seks sa njime.


REPORTAŽE 21

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. Većinom se na Mont Everest alpinisti uz pomoć Šerpasa penju u maju

nakon tragedije

Šerpasi neće na Mont Everest

N

epalski vodiči Šerpasi napustili su juče bazni kamp na Mont Everestu poslije odluke da ove sezone niko ne vodi planinare u znak poštovanja za svojih 16 kolega poginulih prošle nedjelje u najtežoj lavini koja se ikad dogodila na toj planini.

Ovim bojkotom potpuno je poremećena profitabilna nepalska sezona penjanja na najvišu planinu na svijetu koja je trebala da počne ovog mjeseca. Šerpasi su objavili da odustaju od ove sezone iz poštovanja prema svojim poginulim kolegama i time su doveli u pitanje planirane ekspedicije stotina alpinista koji su potrošili desetine hiljada dolara za pripreme. U međuvremenu, predstavnici vlade, Šerpasa i zvaničnika ekspedicija nastavljaju pregovore u Katmanduu u nastojanju da postignu dogovor o odšteti za poginule i povrijeđene nepalske vodiče, u nadi da će ipak biti moguće da se ove godine organizuju ekspedicije. Većina pokušaja penjanja na vrh Mont Everest dešava se sredinom maja, kada je vrijeme najpovoljnije, ali su kompanije za vođenje ekspedicija već počele da otkazuju planirane ture za ovu sezonu poslije tragedije koja se dogodila u petak. Pronađena su tijela trinaest žrtava lavine prošlog petka, koja je zatrpala grupu nepalskih vodiča, dok se troje vode kao nestali i vjeruje se da su i oni poginuli. Sve žrtve su bile iz naroda Šerpa, koji uglavnom živi od penjanja i pružanja usluga vodiča alpinistima, dok neki drže restorane, prodaju opremu ili obezbjeđuju usluge transporta stranim posjetiocima. Žrtve su bile u velikoj grupi Šerpasa koji su napustili kamp u petak pri-

Najskuplji restoran na svijetu

Obrok od 1.500 eura Ibica će pored brojnih luskuznih klubova i vila uskoro postati dom i najskupljem restoranu na planeti. Novi Hard Rock hotel, koji će biti otvoren 18. maja, svojim gostima daće priliku da za obrok od 20 jela izdvoje 1.500 eura. Kuvar ovjenčan Mišlenovom zvijezdom Pako Ronćero nalazi se iza ovog ekskluzivnog koncepta koji želi da primi 12 gostiju u isto vrijeme kako bi im ponudio „iskustvo za sva čula“. Kombinujući hranu, umjetnost i

je zore sa šatorima, hranom i užadima kako bi pripremili kampove za strane klijente uoči glavne planinarske sezone. Bez pomoći Šerpasa bilo bi skoro nemoguće za planinare da se popnu na planinu. Mnogi alpinisti će morati da otpišu većinu novca uloženog u organizovanje ekspedicije, oko 75.000 dolara i više. “Nemoguće je za nas da nastavimo da se penjemo dok su tri naša prijatelja još zatrpana u snijegu. Ne mogu da zamislim da stanem na jednog od njih”, rekao je Dordže Šerpa, iskusni vodič iz te zajednice sa Himalaja koja je postala poznata po svojim vještinama na velikim visinama i svojoj izdržljivosti. Nesreća je ponovo pokrenula debatu o nesrazmjernim rizicima koje

Šerpasi preuzimaju prilikom vođenja planinara na Mont Everest. Odmah poslije lavine nepalska vlada rekla je da će platiti porodici svakog poginulog čovjeka 40.000 rupija (oko 415 dolara), ali Šerpasi su rekli da zaslužuju mnogo više, uključujući više novca za osiguranje, finansijsku pomoć za porodice žrtava i nove propise da se odrede prava vodiča. Nepalska vlada se, kako je izgledalo, složila sa nekim od zahteva, ali je to daleko manje od onog što oni traže. Vlada je predložila da godišnje izdvaja pet odsto prihoda od ekspedicija na Mont Everest za taj fond, što je daleko manje od 30 odsto koliko traže vodiči. Nepal zarađuje oko 3,5 miliona dolara godišnje od taksi za penjanje na Mont Everest. Osiguranje za poginule će se takođe duplirati na 15.600 dolara (dva miliona rupija), navelo je Ministarstvo turizma, a Šerpasi traže 20.800 dolara. Ovo je najteža nesreća koja se ikada dogodila na najvišoj planini na svijetu, nakon one iz 1996. godine, kad su stradala osmorica planinara. (AP)

Obred spaljivanja Šerpasa stradalih nedavno u lavini na Himalajima

Na Islandu je najmirniji život: Rejkjavik

tehnologiju, meni, koji tek treba da bude otkriven, obećava da će mušterijama pružiti „kompletno i nezabiljeleženo emotivno iskustvo“ u prvom Hard Rock hotelu koji će biti otvoren u Evropi. Gosti će objedovati u jedinstvenom prostoru u atmosferi koja će biti ugođaj za sva čula. „Izuzetno smo uzbuđeni zbog otvaranja Sublimotiona i verujemo da će gosti našeg restorana uživati u kulinarskom iskustvu sa kojim se nikada prije nijesu sreli“, izjavio je Ranćero.

Unutrašnjojst restorana Sublimation na Ibici

Institut za ekonomiju i mir

Island najmirnija zemlja Svijet je 2013. godine postao manje mirno mjesto u odnosu na godinu prije, ako je suditi prema Globalnom indeksu mira Instituta za ekonomiju i mir (IEP), koji u prošloj godini bilježi povećan broj samoubistava. Tri najmirnije zemlje svijeta 2013. godine su Island, Danska i Novi Zeland - male i stabilne demokratije. U top 10 se nalaze i Norveška,

Singapur, Slovenija, Švedska, Belgija, Češka, Švajcarska i Japan. Najmirniji kontinent je Evropa, sa 13 od 20 najmirnijih zemalja. Od zemalja našeg regiona najbolje se kotira Hrvatska na 28. mjestu, dok je Crna Gora na 73. Srbija je na 62. poziciji, Bosna i Hercegovina na 71, a Makedonija na 79. Rat je Afganistan vratio na sami kraj liste 162 zemlje svijeta, a na

tom nezahvalnom mjestu društvo mu prave Somalija i Sirija. Najveći napredak zabilježila je Libija sa novom vladom koja je ustoličena nakon puča iz 2011. godine. Prilikom sastavljanja ove liste vodi se računa o brojnim parametrima, među kojima su stepen kriminala, odnosi sa susjednim zemljama, teroristički napadi, broj samoubistava i atomsko naoružanje.


22 ZABAVA

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. BROJNA PUBLIKA u podgorici

Okončana Nedjelja mode

Budva je sinonim za odličan provod Neposredno pred početak nove uzbudljive sezone muzičkih festivala u Budvi, na adresu crnogorske metropole turizma stiglo je još jedno priznanje. Po ukusu uredništva inostranog bloga Top Dreamer Budva je svrstana u TOP 10 destinacija koje su idealne za ljetnji provod. Budva se našla u društvu Ibice, Sen Tropea, Barselone, Zakintosa i drugih popularnih svjetskih destinacija, a blogeri je opisuju kao jedno od najljepših turističkih odmarališta, sa predivnim plažama i fenomenalnim noćnim provodom. Očigledno da su blogeri dobro upućeni u noćni život u Bud-

vi, a novo priznanje će, nesumnjivo, biti dobar magnet za inostrane goste pred jednu od najuzbudljivijih ljetnjih sezona. Muzičku avanturu otvoriće festival Spring Break Montenegro na budvanskoj plaži Kamenovo od 6. do 8. juna, a na njemu će, između ostalih, nastupiti svjetski poznati di-džejevi Junior Jack, Kurd Maverick i Nigel Stately. Period od 15. do 17. jula rezervisan je za Sea Dance festival, ogranak planetarno poznatog Exita, a treba napomenuti i Refresh festival, koji će novo izdanje zabilježiti u Kotoru, najvjerovatnije u avgustu. D.B.

Kolekcija Mirjane Šarac

Foto: Dejan Lopičić

PO PRIZNANJU INOSTRANIH BLOGERA

Ovogodišnji Montenegro Fashion Week, koji je trajao od 16. do 22. aprila, zatvorili su kreatori: Jelena Roganović-Đurić i Nada Koljenšić, modni brend “Hunt by Lazar i Kristina Ilić”, srbijanska dizajnerka Suzana Perić ženskom i Mirjana Šarac muškom kolekcijom. Modno veče održano u “BMW” salonu u Podgorici okupilo je veliki broj ljubitelja mode. Modeli koji su viđeni tokom revija mahom su bili inspirisani ljetom, ali i svečanim prilikama, poput matura i vjenčanja koji će biti sve više aktuelni u narednih nekoliko mjeseci. Revijom naziva “Dijamant” dizajnerka Nada Koljenšić otvorila je posljednje veče, a kreacije koje su se nizale bile su baš u stilu dizajnerke. Lepršavi materijali, haljine po mjeri maturantkija, ali i dama koje žele da u nekoj specijalnoj prilici zablistaju bile su osnova njene kolekcije, dok su kristali i izazovne boje bili lajtmotiv, a dizajnerka nam se pohvalila da su odmah nakon revije dva modela rezervisana. Brend “HUNT”, iza kojeg stoje brat i sestra Lazar Ilić i Kristina Bulajić, publiku je oduševio pa gotovo da nije bilo modela koji nije ispraćen burnim aplauzom. Ženstveni modeli u atraktivnim bojama poput ciklamaroze, žute, crvene, srebrne i jednostavne forme haljina koje ističu siluetu bili su izbor dvojca za ovo ljeto. “Kada sam čuo aplauze, stvarno sam bio dirnut, jer je to jedan od dokaza da smo napravili sjajnu kolekciju. Komentari su bili pozitivni, a modele bih želio da vidim na svakoj ženi koja drži do izgleda, nazavisno od godina”, kazao je Lazar. Atraktivan detalj na reviji bile su minđuše modne blogerke Milene Paj-

ović, koja je specijalno za ovu kolekciju dizajnirala 15 modela. “Lazarov rad odavno pratim i volim njegov stil, pa smo došli na ideju da upravo za ovu kolekciju napravimo minđuše, koje su, kako vidim, svima skrenule pažnju”, kazala je ona, otkrivši nam pritom da su svi modeli već unaprijed rasprodati. I pored brojnih modela namijenjenih ženama, najbolje kritike pobrala je kolekcija namijenjena muškarcima sa potpisom Mirjane Šarac. Dizajnerka je zimskom kolekcijom za koju je osvojila nagradu magazina “Elle” dala zadatak muškarcima da izađu iz okvira klasičnog stila odijevanja, a modeli koji su najviše pohvala dobili su savršeno skrojene pantalone i predimenzionirani kaputi.

“Nadam se da će muškarci iz Crne Gore biti malo kreativniji i hrabriji kada je odijevanje u pitanju. Već postoji zainteresovanost za moje modele i drago mi je zbog toga”, kazala nam je ona. Svedeniji modeli bili su izbor Jelene Roganović-Đurić. Zlatna, crna i ciklama boja obilježile su modele koji su kao aksesoar imali crne kape. MFW zatvorila je revija srbijanske dizajnerke Suzane Perić, bogata printom i kolorom. U pauzama između revijalnog dijela publiku je zabavio glumac Slavko Kalezić, predstavivši novu numeru “Krivac”. Od poznatih u publici su bili sportista Petar Kapisoda, manekenka Jelena Šćepanović, kreatorka Seka Martinović i pjevač Bane Nedović. Ma.I.


ZABAVA 23

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. RAZGOVOR: GOCA TRŽAN

Veoma često sam rob sopstvenih emocija Adriana Žolja Bošković

P

opularna pop pjevačica Goca Tržan nedavno je publiku obradovala sa dvije nove numere “Zarobljena” i “Gluve usne”. Drugu numeru je u međuvremenu ekranizovala i sa njom se predstavila na Pink festivalu. U razgovoru za DN Tržan otkriva da su obje pjesme autobiografskog sadržaja.

Među brojnim pjesmama sa Pink festivala, veliku pažnju privukla je pjesma “Gluve usne”, u izvođenju Goce Tržan, a pjevačica tvrdi da je zadovoljna reakcijama publike, te da će sve iznenaditi scenskim nastupom koji priprema. “Vidim da su reakcije na pjesmu nevjerovatne, što potvrđuju brojne pohvale na društvenim mrežama, radio i TV stanicama. Za uživo izvođenje spremamo super scenski nastup, koji svakodnevno uvježbavamo i vjerujem da će publika biti oduševljena”, otkriva Tržan. Popularna pjevačica poznata je po tome što u svakoj numeri provlači detalje iz privatnog života, a numera “Gluve usne” inspirisana je upravo njenim ljubavnim životom. “Svaka pjesma koju sam snimila je autobiografska, pa i ova. Ja sam veoma često rob sopstvenih emocija na

razne načine. Ipak, nijesam jedina, pa zato pretpostavljam da će se mnoge žene pronaći u ovoj pjesmi”, iskrena je pjevačica. Tokom višegodišnjeg usješnog rada na muzičkoj sceni, Tržan je shvatila da nagrade nijesu mjerilo uspjeha, već sud publike, pa od plasmana na Pink festivalu ne očekuje mnogo. “Ne očekujem ništa od plasmana na festivalu. Meni je ovaj festival dobrodošao da plasiram jedan singl koji je meni vrlo značajan i samo to tako i gledam. O nagradama ne razmišljam”, ističe Tržan. Goca ima dosta planova pred ljeto, kada ćemo je i češće viđati u Crnoj Gori, tačnije na našem primorju, gdje već ima zakazane brojne nastupe. “Nakon promocije spota za pjesmu ‘Gluve usne’, u planu je i ekranizacija pjesme ‘Zarobljena’. Manje-više su mi svi termini za ljeto popunjeni, od čega je većina u Crnoj Gori na moru, što me

Sa snimanja spota “Gluve usne”

Ne slušam ničije savjete Kao i većina javnih ličnosti, pjevačica je aktivna na društvenim mrežama, gdje komunicira sa svojim fanovima, ali ne prihvata savjete i sugestije istih. “Na društvenim mrežama sam aktivna prije svega zato što mi je to zabava. To se najviše odnosi na Tviter, koji je kratka i brza forma, pa na taj način fanovima kažem nešto o sebi što nijesu mogli čuti u medijima. Primjedbe prihvatam samo od konzumenata mog proizvoda, odnosno muzike, ali savjete u radu ne prihvatam ni od koga, jer svoj posao uspješno obavljam 20 godina, od njega živim i hranim porodicu”, kaže pjevačica.

jako raduje i iskreno jedva čekam”, otkrila je Tržan. Predstavniku Crne Gore na Evroviziji Sergeju Ćetkoviću pop pjevačica je poželjela sve najbolje, a ističe da osim što su kolege, već dugo su i dobri prijatelji. “Privatno mnogo volim Sergeja i poznajem ga dugi niz godina, od početka njegove karijere. On je dobar momak i kvalitetan čovjek. Sviđa mi sve što on radi, pravi lijepu muziku i dobro pjeva i želim mu apsolutno sve najbolje na Evroviziji”, ističe pjevačica. Spekulacije o njenom navodnom skorom vjenčanju sa 14 godina mlađim vjerenikom Rašom Novakovićem pjevačica je kratko i jasno dematovala. “Ne, ne i ne! O tome se stalno piše, ali ja nemam to u skorašnjim planovima”, zaključuje Tržan.

TRI NOVA FILMA

Poklanjamo dvije karte za Cineplexx Na repertoaru bioskopa Cineplexx u šoping molu Delta siti od danas su na programu tri nova ostvarenja. Akciona avantura “Čudesni Spajdermen” donosi priču o heroju koji leti među soliterima. Samo on može zaštititi svoje sugrađane od stravičnog nasilja koje prijeti da uništi Njujork. Glavne uloge povjerene su Endrjuu Garfildu, Emi Stoun i Džejmiju Foksu. “Osveta na ženski način” bazirana je na slučaju ženskog lika koji tumači Kameron Dijaz, a koja, nakon saznanja da je njen momak oženjen, pokušava da uzvrati udarac. Upoznaje njegovu ženu (Lesli Man), a ubrzo zaklete neprijateljice postaju nerazdvojne. Nakon što otkriju još jednu ljubavnicu (Kejt Apton), tri žene udružuju snage i osmišljavaju zajedničku osvetu. Treći film na repertoaru je drugi dio “Nimfomanke”, a priča glavne junakinje Džo (Šarlota Gejnsburg) nastavlja da šokira Seligmana (Stelan Skarsgard), koji pažljivo sluša njenu divlju i poetičnu ispovijest o seksualnim iskustvima.

Najbržem čitaocu koji danas tačno u podne pozove broj redakcije Zabave 077/300-112 Dnevne novine poklanjaju dvije karte za film po izboru. D.B.

Exit ulaznica gratis Od 23. aprila do 25. maja, svaka ekipa od pet ljudi koji budu zajedno kupovali ulaznice za Egzit ili Egzit avanturu dobiće šestu ulaznicu za još jednog člana društva gratis. Ipak, to nije sve. Uz jednu besplatnu ulaznicu u okviru paketa, svi u društvu dobijaju po kartu za ROCK@ EXIT festival, koji će se 11. juna održati na Petrovaradinskoj tvrđavi, sa Queens of the Stone Age kao hedlajnerima. Cijena ulaznice za Egzit iznosi 58 eura, a za Egzit avanturu 68 eura. Svi učesnici akcije koji se na vrijeme registruju dobijaju i besplatne ulaznice za Rock@EXIT festival. Registracija će se vršiti od 1. do 7. juna putem linka www.gigstix.com/qotsa. Ulaznice mogu da se kupe online, putem sajta www.gigstix.com, a fizička prodaja ulaznica počeće od ponedjeljka, 28. aprila. Fi.J.

Seksi Konstansa Nunjes, ljepotica iz Los Anđelesa, snimljena je kako pozira u bikiniju.

HOT!


Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com

24 SLOBODNO VRIJEME

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. Daily Sudoku puzzle No. 2736 SUDOKU 2014-04-10

Medium level

Teža

2 9 6

3

9

8

3

5

1

7

1

9

7

3

2

8

1

6 2

8

7

Play sudoku online at:

9

4

6

www.sudokukingdom.com

8 1

6

5

8

4

Daily Sudoku puzzle No. 2735

2014-04-09

Medium level

Lakša

3

6

8 1

4

9 2

1 6

6

7

5

2

4

Play sudoku online 8 at:

Play sudoku6online2at:

5

Page 1/2

9 5 1 www.sudokukingdom.com www.sudokukingdom.com 7 9

2

Krio zlatne poluge u stomaku

5

8

2 Puzzle solution:

KRIMINALAC U INDIJI

2

3 solution: 6 Puzzle

Sudoku puzzle No. 2734 Rješenje 2014-04-08 Sudoku iz prethodnog brojapuzzle No. 2733 2014-04-07 1

7

6

4

8

2

3

9

5

6

1

7

2

8

4

9

5

3

4

3

9

7

1

5

6

2

8

8

5

2

9

6

3

4

1

7

8

5

2

3

6

9

7

4

1

3

9

4

5

1

7

2

8

6

3

8

4

6

2

7

1

5

9

1

6

8

7

2

5

3

4

9

5

2

7

1

9

4

8

3

6

7

4

3

6

9

1

8

2

5

9

6

1

8

5

3

4

7

2

9

2

5

3

4

8

6

7

1

7

1

5

2

4

8

9

6

3

4

7

1

8

3

6

5

9

2

2

4

8

9

3

6

5

1

7

5

3

9

4

7

2

1

6

8

6

9

3

5

7

1

2

8

4

2

8

6

1

5

9

7

3

4

Jedan muškarac (63) iz Indije došao je do bolnice u Delhiju i požalio se na bolove u želucu. Ljekarima je rekao da je progutao čep, međutim, kada su ga operisali, u stomaku su pronašli 12 zlatnih polugica zlata. “Muškarac je došao u bolnicu 7. aprila i rekao da je slučajno progutao čep. Uradili smo rendgenski snimak i u abdomenu smo vidjeli nešto

što ne izgleda kao čep, pa smo zaključili da se radi o metalu. Iznenadili smo se kada smo našli 12 malih zlatnih poluga”, rekao je jedan od hirurga. Svaka od ovih poluga, koje je policija kasnije zaplijenila, teška je 33 grama, a ukupna vrijednost iznosi oko 14.000 funti. “Da je zlato kojim slučajem ostalo

u tijelu muškarca još nekoliko dana, došlo bi do krvarenja i sepse”, istakao je hirurg. Navodno, nepoznati muškarac je progutao zlato kako bi ga prokrijumčario iz Singapura u Indiju. Iako je jedan od najvećih svjetskih potrošača zlata, Indija je nedavno pooštrila propise o njegovom uvozu kako bi smanjila njegovo krijumčarenje.

VICEVI

Page 1/2

Učiteljica pita: - Djeco, kada biste na ulici našli mozak i pare, šta biste uzeli? Perica odgovori: - Ja bih uzeo pare. Učiteljica se nadoveže: - A ja bih uzela mozak. Perica zaključi: - Pa dobro, svako bira ono što mu fali! *** Posvađali se Mujo i Fata pa se pomirili nakon par sati, a Mujo zbunjeno upita Fatu: - Fato, bona, kako se ti to ne iznerviraš totalno kad se ja derem na tebe? Fata mirno odgovori: - Pa lijepo, ja odem da očistim WC

.. Mujo još zbunjeniji: - Doobroo ... a kako ti to pomaže, bona? Fata slegne ramenima: - Pa čistim ga s tvojom četkicom za zube. *** Nestao plavuši kišobran te otišla u ured za izgubljene srvari da ga traži. Službenik je pita: - “Kada ste primjetili da nemate kišobran?” - “Pa kad je prestala kiša i htjela sam da ga zatvorim!” *** Koliko treba Microsoft programera da promijene sijalicu? – Nijedan, oni mrak proglase standardom.


SLOBODNO VRIJEME 25

ČETVRTAK, 24. 4. 2014.

NEZVANIČNO Pa, da čujem momci, koliko dobijam za umjetnički dojam?

Douze point, madam!

Twelve points, sele!

Sva prava...

OSMOSMJERKA Word Search Puzzle #Q257XR

HOROSKOP

G

A

V

T

R

I

E

D

E

T

A

L

E

R

R

J

S

T

I

K

S

R

E

T

T

U

B

G

A

A

U

S

A

M

O

X

O

G

D

N

G

S

S

N

O

E

T

C

P

L

A

N

N

I

N

G

S

I

M

V

S

L

R

L

U

U

O

A

I

U

E

T

A

N

A

S

O

E

Y

S

D

D

H

B

T

O

F

I

E

R

F

A

H

I

O

I

C

E

T

R

N

D

E

U

A

C

N

P

N

L

T

D

I

S

I

E

S

G

N

I

D

T

O

G

A

S

N

U

T

T

I

B

E

D

E

F

I

G

W

R

G

N

A

O

E

Y

S

S

S

E

C

C

A

A

S

L

S

V

R

E

H

A

S

H

O

P

S

L

L

I

F

E

W

E

A

V

E

T

A

C

O

L

S

T

U

D

Y

L

D

I

M

I

T

M

G

Y

ACCESS Access ACIDS Acids ANTICS AUDITS Antics BUTTERS Audits DEBIT Butters DEBUGS DEVOTED Debit DONOR Debugs EXPLAINS Devoted GALORE

GOPHER Grass GRASS Guides GUIDES HANGED Hanged IMPLYING Implying INFAMOUS Infamous INVEST JANITORS Invest LOCATE Janitors MESSED Locate PLANNING

PROFANES Rehash RALLY Related REHASH RELATED Rugby RUGBY Score SCORE Settings SETTINGS SHOPS Shops SKITS Skits SOLAR STAIRSolar

Donor

Messed

Stair

Explains

Planning

Stall

● FOTO PRIČA

Profanes OTKRILI Gopher “KAMENJE” Rally U MOZGU Galore

Ma daću joj prelaznu, nek’ ide život...

STALL Sunlit STORED STUDYTheft SUNLITTimidly THEFTTried TIMIDLY TRIED Trite TRITE Undue UNDUE Watching WATCHING WEAVEWeave

Stored Study

BRAZIL Dvadesetčetvorogodišnji BrazilacCopyright se 10 godina liječio © Puzzle Baron April 22, 2014 - Go to www.Printable-Puzzles.com for Hints and Solutions! zbog jakih glavobolja kao i problema s vidom. Na kraju je saznao da u mozgu ima “kamenje” od kalcijuma. Kamenje se formiralo kao reakcija organizma na autoimunu bolest – posljedica netolerantnosti na gluten. Godinama je zbog problema bio liječen od pogrešne bolesti.

OVAN Uspjeh koji ste ostvarili ima šire značenje i predstavlja dobar primjer za Vašu okolinu. Prihvatite korisne savjete. Najbolje priznanje predstavljaju iskreni komplimenti koje dobijate od svojih saradnika.

BIK

Očekujete pozitivne komentare i nečije poslovno protežiranje, ali situacija se dodatno komplikuje. Prihvatite nečiji savjet i ispravite svoj propust. Važno je da sačuvate prisebnost duha i svoje poslovne interese.

BLIZANCI Prilagođavanje na određene uslove predstavlja pozitivan poslovni predznak, pokažite da imate dovoljno interesovanja za različite ideje. Kreativnost koju izražavaju Vaši saradnici, moguće je upotrijebiti na praktičan nacin.

RAK Vaše poslovne ideje prolaze zapaženo na različitim stranama. Nalazite se u pozitivnom trendu i pred važnim odlukama. Neko Vam iskreno pomaže da unaprijedite svoj poslovni ili privatni status.

LAV Poslovna taktika koju sprovodite donosi pozitivne rezultate, ali neko dodatno provjerava Vaše sposobnosti. Ne volite kada Vam saradnici postavljaju različita pravila ili ograničenja.

DJEVICA Vaše raspoloženje odslikava dobru volju. Lako možete da se izborite za bolji plasman ili za vodeće mjesto u krugu saradnika. Ali, zbog nagašenih afiniteta prema materijalnom carstvu trpi Vaša porodica.

VAGA Skrenuli ste pažnju na sebe, ali na pogrešan način. Potrebna Vam je nečija moralna podrška i pouzdana asistencija. Nemojte dozvoliti da Vas uhvati panika, dobro razmislite kome treba da se obratite za poslovnu podršku.

ŠKORPIJA

Prolazite kroz različite poslovne situacije, ali umijete da emitujete pozitivne signale svojoj okolini i to donosi određeni odjek. Na kraju imate više razloga da budete zadovoljni, iako ne izgleda sve onako kao što biste Vi željeli.

STRIJELAC Poslovni susreti protiču u atmosferi psihološke tenzije ili u nastojanju da promijenite nečije mišljenje. U poslovnom rivalstvu sa određenim saradnicima, pokazaće se da neko drugi ima više sreće ili iskustva.

JARAC Nema potrebe da nekom od saradnika pripisujete krivicu za svoj poslovni neuspjeh. Produžena rasprava ilustruje Vašu nesigurnost ili nemoć da prevaziđete trenutnu situaciju. Važno je da izvučete dobru pouku.

VODOLIJA Neko pokušava da Vas podstakne na drugačiji način razmišljanja ili da proširi Vaše saznajne vidike. Novo iskustvo u poslovnoj saradnji pokazaće se od višestruke koristi. Pokažite spremnost na novi poslovni izazov.

RIBE Nema razloga da se ponašate nepravedeno, prema osobi koja ima pozitivnu ulogu u Vašem poslovnom ili društvenom životu. Saradnja i dogovor Vas obavezuju na poštovanje zajedničkih pravila ili na uvažavanje različitih afiniteta.


26 SPORT

ČETVRTAK, 24. 4. 2014.

Bez milosti prema bivšem klubu: Miljan Popović je sa Franom Paškvalinon vodio Budvu do 1:0 u seriji

DA LI STE ZNALI

VATERPOLO, PRVENSTVO CRNE GORE

Šampion za korak bliži velikom finalu Kosta Bošković

V

aterpolo je počeo da drma crnogorsku obalu, bitka za šampiona druge nacije na svijetu krenula je juče prvim utakmicama polufinala plej-ofa. A nakon njih finale se nazire na horizontu Jadrana i Budve - momci sa Škvera odradili su Kataro (20:1), aktuelni šampion bio je bolji od drugog tima iz Kotora, Primorca (12:8).

Da je prezime sada već bivšeg trenera Mančester junajteda Dejvida Mojesa na društvenoj mreži Tviter, tvitovano više od mlion i šesto puta za jedan dan. “Mojes” se najviše koristilo u tagovima #SaveMoyes ili #bringbackMoyes što implicira na neslanu šalu, najviše od strane navijača Liverpula.

TIKET DANA BENFIKA JUVENTUS TIP 1 KVOTA 2.70 SEVILJA VALENSIJA TIP 11 KVOTA 3.10 ČERNOMOREC DINAMO K. TIP 1X KVOTA 2.00 MEMFIS OKLAHOMA TIP 2 KVOTA 1.70 GOLDEN STEJT LA KLIPERS TIP 1 KVOTA 2.05 ARSENAL S. U. ESPANJOLA TIP 1 KVOTA 1.75

I dok se pod otvorenim nebom na Škveru znalo da neće biti neizvjesnosti, pomalo je čudno da uzbuđenja nije bilo ni na bazenu “Dragan Trifunović”. Budva je od starta krenula furiozno i odmah stavila do znanja momcima iz “drevnog grada” da ne želi da se odrekne krune koju je prošle godine osvo-

jila u finalu baš protiv njih. Početak meča, koji je odredio dalji tok utakmice, obilježila su tri gola hrvatskog centra Frana Paškvalina sa igračem više iz gotovo identičnih akcija. S druge strane, Primorac, osim gola Danilovića sa peterca, nije koristio isključenja Budve, raspucali su se

Jadran - Kataro 20:1 HERCEG NOVI - Otvoreni bazen “Jadran Škver”. Gledalaca: 400. Sudije: Kontić, Đurašković (Kotor). Igrač više: Jadran 7 (5), Kataro 2 (-). Peterci: Jadran 1 (-), Kataro 1 (-). Rez. po četvrtinama: 2:1, 6:0, 6:0, 6:0. JADRAN: Kandić, Bitadze, Popadić 1, Kovačić 1, Vidović 2, Brajović, Banićević 2, Mijušković 1, Porobić 2,

Sekulić 3, Giga 4, Pješivac 4, Kolesko, Gardašević. Trener: V. Gojković. KATARO: Andrović, Vušković, Šćekić 1, Radonjić, Kriještorac, Bjelobrković, Milaš, Milošević, Cankar, Lalošević, Dončić, Obradović, Mandić, Popović. Trener: M. Vičević.

STONI TENIS

Titule za Lovćen i Budućnost Stonoteniseri Lovćena i stonoteniserke Budućnosti osvojili su titule prvaka Crne Gore. Lovćen je u Podgorici, u revanš meču finala, savladao Budućnost 4:0 i sa 2:0 u pobjedama osvojio šampionski trofej. Cetinjski tim je i prvi finalni duel dobio 4:0. Cetinjani su do trijumfa i šampionskog trofeja došli pobjedama Filipa Radovića, Viktora Rogića, Dušana Bulatovića i dubla Rogić - Radović.

U ženskoj konkurenciji, Budućnost je u revanšu, kao i u prvom meču, dobila Golden plejer 4:3 i sa 2:0 u pobjedama osvojila 11. uzastopnu titulu prvaka Crne Gore. Budućnost su do trofeja vodile Majda Prole, sa dvije pobjede i po jednom Neda Milačić-Bogdanović i Nađa Sekulović. Pobjede za Golden plejer upisale su Simona Perović, Sunčica Rogić i dubl Perović- Rogić.

Đurđić, Popović, Marković, Lobov i Vukmirović, pa je već u drugoj četvrtini semafor pokazivao 6:1 odnosno 7:2 i 8:3. U nastavku su momci Veljka Uskokovića uspjeli da reaguju, primaknu se na 10:7 i najave da će imati šta da kažu u revanšu za dva dana u Kotoru.

●LAZOVIĆ: MOMCI SU BILI FANTASTIČNI Jedan od onih koji je vodio Budvu do trijumfa bio je sjajni kapiten aktuelnog šampiona Crne Gore, golman Dejan Lazović. “Bila je to jedna tvrda utakmica”, rekao nam je nakon meča Lazović. “Otvorili smo meč zaista odlično, stekli veliku prednost, odlično smo igrali sa igračem manje, iako smo bili znatno oslabljeni neigranjem tri igrača. Momci koji su večeras odigrali bili su fantastični i donijeli su pobjedu. Međutim, ovo je tek prvo poluvrijeme, ima još da se igra”.

●JADRAN SE ZAGRIJAVA ZA FINALE Kao i ranijih godina! Tim koji igra protiv Katara u polufinalu obično ima priliku da se uz lakši trening pripremi za veliko finale. Nakon prve četvrtine i

Budva 12 Primorac 8 BUDVA - Bazen “Dragan Trifunović”. Gledalaca: 450. Sudije: Arnaut, Ivanovski (Herceg Novi). Igrač više: Budva 11 (6), Primorac 22 (6). Peterci: Budva 2 (2), Primorac 1 (1). BUDVA: Lazović, Vukmirović 2, Đurđić 1, Ćetković, Kovačević, Mitrović, Lobov 1, Popović 3, Marković 2, Radunović, Ivančević, Paškvalin 3, Zubac, Radanović. Trener: D. Pejaković. PRIMORAC: U.Brguljan, Kudaba, Lučić, Danilović 1, M.Brguljan, Đurović, Krivokapić 1, Tešanović 1, Mačić 2, Murišić 2, Vukasović, Kriještorac, Kralj, Adžić 1. Trener: V. Uskoković. rezulata 2:1, Jadran je “teniski” u tri seta (6:0, 6:0, 6:0), oduvao klince iz Kotora (20:1) sa bazena na Škveru i poveo u polufinalnoj seriji. Dakle, jedan finalista je (odavno) poznat, subotnji revanš u drevnom gradu biće još jedna prilika za momke Vladimira Gojkovića da se uigravaju za najvažniji dio sezone.

BROJKA DANA

1.870

eura skupljeno je na IV humanitarnom džudo turniru Kup svetog Nikole, koji je prije dvije nedjelje organizovao Džudo klub Koga iz Podgorice. Kompletna suma donirana je specijalnoj bolnici za plućne bolesti Dr.Jovan Bulajić iz Brezovika


SPORT 27

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. ATLETIKA

Dominacija “Oktoiha” U Podgorici proteklog vikenda održano prvenstvo osnovnih škola iz glavnog grada

Ova djeca su budućnost naše atletike: Detalj sa trke na 100 metara

Kasarna Masline u Podgorici proteklog vikenda bila je u znaku atletike i onih najmlađih - na jedinoj atletskoj stazi u glavnog gradu održano je Prvenstvo osnovnih škola. Učešće je uzelo 16 osnovnih škola sa područja glavnog grada, a u raznim disciplinama kraljice igara nadmetalo se 90 djevojčica i 110 dječaka. U obje discipline titule su odnijeli klinci i klinceze iz Osnove škole “Oktoih”. Oni su kao ekipni pojedinci u društvu pobjednika po disciplinama stekli pravo učešća na državnom prvenstvu u školskim sportskim igrama koje će se održati 10. maja na barskoj Topolici. Takmičenje je organizavao Sekretarijat za kulturu i sport Podgorice, uz veliku pomoć Atletskog kluba Budućnost, profesora Stojana Stanišića i Vojske Crne Gore. Dobroj organizaciji veliki doprinos dali su profesori Fizičke kulture koji su sudili na takmičenju. Rezultati po kategorijama: Ekipno (djevojčice): “Oktoih”, “Sutjeska”, “Radojica Perović”; Ekipno (dječaci): “Oktoih”, “Radojica Perović”, “Vladimir Nazor”; Pojedinačno djevojčice: 100 metara: Gabrijela Ćetković (13,85 - “Branko Božović”), Anja Popović (14,07 - “Maksim Gorki”), Tamara Crnogorčević (14,53 - “Oktoih”); 300 metara - Milica Pavićević (50,41 - “Dragiša Ivanović”); Ksenija Šćekić (51,81 - “Radojica Perović”); Maša Šoć (52,10 - “Oktoih”); 600 metara - Teodora Abramović (2.01,00 - “Oktoih”), Vanja Mujović (2.07,00 – “Dragiša Ivanović”), Anđela Durković (2.11,07- “Oktoih”); Skok uvis: Ivana Kovačević (145 cm - “Sutjeska”), Ksenija Džeferović (140 cm - “Savo Pejanović”), Viktorija Vukotić (140 cm - “Oktoih”); Skok udalj: Milica Šanjević (3,76 m - “Sutjeska”), Emilija Janičić (3,66 m - “Radojica Perović”), Teodora Pejović (3,59 m - “Oktoih”); Baca-

200 dječaka i djevojčica učestvovalo je na atletskom prvenstvu osnovnih škola Podgorice

nje kugle: Nikolina Pejović (10,38 m - “Oktoih”), Milica Čogurić (9,85 m “Oktoih”), Tea Miranović (9,72 m “Sutjeska”); Štafeta 4x100 m: “Branko Božović” - 1.02,28, “Radojica Perović” -1.02,65, “Oktoih” -1.03,62. Pojedinačno dječaci: 100 metara - Vukota Zejak (12,60 - “Sutjeska”), Aleksej Raičević (12,59 - “Radojica Perović”), Luka Kažić (13,03 - “Oktoih”); 400 metara: Danilo Vukčević (59,94 - “Oktoih”), Esad Metjahić (1.02,09 - “Božidar Vuković Podgoričanin”), Miladin ilić (1.03,00 - “Oktoih”); 800 metara: Luka Miglijardi (2.25,06 - “Oktoih”), Maksim Ramović (2.30,31 - “Božidar Vuković Podgoričanin”), Bogdan Potpara (2.30,79 - “Marko Miljanov”); Skok uvis: Stefan Dragović (170 cm - “Oktoih”), Jovan Pejović (165 cm - “Radojica Perović”); Stefan Jaćimović (160 cm “Vladimir Nazor”); Skok udalj: Adit Gleloshaj (4,66 m - “Mahmut Lekić”), Dino Bektešević (4,64 - “Pavle Rovinski”), Nikola Cakičić (4,48 - “Vladimir Nazor”); Bacanje kugle: Stefan Radović (13,32 - “Vladimir Nazor”), Lazar Rogošić (12,73 - “Oktoih”), Rako Sekulović (12,50 - “Milorad Musa Burzan”); Štafeta 4x100 m: “Radojica Perović” - 53,44, “Oktoih” - 54,56, “Sutjeska” - 55,19. M.A.

Juniorke spremne za Holandiju Selektor ženske juniorske odbojkaške reprezentacije Crne Gore Nataša Marković objavila je spisak igračica za drugu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Finskoj i Estoniji. Kvalifikacioni turnir druge runde biće odigran od 24. do 27. aprila u holandskom Arnhemu, a pored crnogorske i selekcije domaćina, učestvovaće još Rumunija i Češka. Prvoplasirana reprezentacija u grupi izboriće plasman na EP, dok će drugoplasirani i najbolji trećeplasirani tim iz svih grupa ići u narednu rundu kvalifikacija. Osim selektora Nataše Marković, u stručnom štabu se nalaze pomoćni treneri Marko Blagojević i Kerim Mrzić, te doktor Kenan Katana. Spisak: Marija Đonović (Morača), Ivona Vojvodić (Galeb), Dušanka Petrović (Rudar), Iva Vujošević (Galeb), Iva Mandić (Morača), Anđelija Petrović (Rudar), Nađa Janjević (Morača), Tamara Vučetić (Rudar), Tijana Kruta (Galeb), Nataša Matanović (Morača), Ena Muhović (Rudar), Melisa Cenović (Luka Bar).

Spisak kadeta za kvalifikacije Selektor muške kadetske odbojkaške reprezentacije Crne Gore Zoran Vukčević objavio je spisak juniora za drugu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će ove godine biti odigrano u Češkoj i Slovačkoj. Vukčević će na turniru u Ankari zamijeniti selektora juniora Srđana Popovića, koji zbog obaveza u klubu nije bio u mogućnosti da vodi reprezentaciju na tom takmičenju. Na turniru u Ankari od 24. do 27. aprila, osim crnogorske i selekcije domaćina, takmičiće se još Hrvatska i Njemačka. U stručnom štabu osim selektora, Zorana Vukčevića, nalazi se i pomoćni trener Balša Radulović. Spisak: Petar Koković (Mornar), Aleksa Vujošević (Budućnost), Bojan Strugar (Budućnost), Filip Brajković (Budućnost), Spasoje Caković (Mornar), Aleksandar Vidić (Budućnost), Lazar Milovanović (Budućnost), Nemanja Peruničić (Budućnost), Ivan Zvicer (Volej star), Pavle Šćepanović (Budućnost), Miodrag Jelić (Budućnost), Nikola Lakčević (Budućnost).

SPORTSKI EKRAN 12:00h 12:30h 14:00h 14:00h 14:30h 15:30h 16:00h 18:00h 18:30h 19:00h 20:00h 20:00h 20:00h 20:30h 21:00h 21:00h 02:00h 02:00h 04:30h

Poljska - Hrvatska, hokej WTA Štutgart, tenis Iličivets – Vorskla, fudbal Bilijar, SP Šefild ATP Barselona, tenis Kairat - Dinamo Moskva, mali fudbal Hoverla - Dnjepar, fudbal Barselona - Araz, mali fudbal Černomorec - Dinamo Kijev, fudbal Zeta - Teodo, košarka Crvena Zvezda - Cibona, košarka Bilijar, SP Šefild Bilijar, SP Šefild Lube Maćerata – Peruđa, odbojka Benfika - Juventus, fudbal Sevilja - Valensija, fudbal Boston - Detroit, hokej Arsenal - Unión Espanjola, fudbal San Hoze - Los Anđeles, hokej

Arenasport 2 SK1 SK3 Eurosport SK2 Eurosport 2 SK3 Eurosport SK3 RTCG 2 Arenasport 1 Eurosport Eurosport 2 SK2 RTCG 2, Arenasport 3 Arenasport 4 Arenasport 2 Arenasport 3 Arenasport 1

NE PROPUSTITE Benfika - Juventus (RTCG 2, Arenasport 3 - 21:00h) Stara dama želi finale na svom stadionu, ali sada je na najvećem iskušenju - u lisabonskom paklu čeka ih razgoropađena Benfika.

NBA PLEJOF

Šok za Čikago - druga epizoda Čarobnjaci ponovo umirili bikove, Indijana i Toronto izjednačili Još se nijesu oporavili od prvog šoka, a stigao je drugi - Vašington je uzeo Čikagu i drugi brejk, šokirao fanove bikova širom planete i sa velikom prednošću čeka nastavak serije u glavnog gradu SAD. U dramatičnom meču Vizardsi su slavili nakon produžetka, najviše zahvaljujuči Bredliju Bilu sa 26 poena, sedam skokova i dvije asistencije. “U nastavku serije moramo da se ponašamo kao da gubimo 0:2 u seriji, a ne obrnuto. Moramo imati isti motiv kao na parketu Čikaga, jedino tako možemo do naredne runde”, istakao je Bil, koji je u posljednjem kvartalu postigao 11 poena.

Njemu uz rame bio je Nene sa 17 poena i sedam uhvaćenih lopti, od čega je šest pogodaka ubacio u produžetku, i Džon Vol, koji je utakmicu završio sa 16 poena i notirao sedam asistencija i tri ukradene lopte. U poraženom Čikagu istakli su se Di Džej Ogustin sa 25 i Taj Gibson sa 22 poena i 10 skokova, dok je najbolji defanzivac lige Žoakim Noa meč završio sa “dabl-dabl” učinkom - 20 poena i 12 skokova. Iznenađenje “broj 2” nije dozvolila Indijana - Pejsersi su Atlanti vratili dug sa kamatom. Pol Džordž predvodio je najbo-

lji tim Istoka u regularnom dijelu sezone sa 27 poena, 10 skokova i šest asistencija, dok je Luis Skola ubacio 20 poena. U redovima jastrebova istakao se Pol Milsap sa 19 poena. Slično Indijani, do izjednačenja u seriji stigao je i Toronto - na krilima Demara Derozana (30 poena, 17 u posljednjoj četvrtini), Reptorsi su uspjeli da savladaju Bruklin. Džo Džonson sa 18 pogodaka bio je najefikasniji igrač Bruklina. Semafor: Indijana - Atlanta 101:85 (1:1 u seriji), Čikago - Vašington 99:101 (0:2), Toronto - Bruklin 100:95 (1:1). M.A.


28 SPORT

ČETVRTAK, 24. 4. 2014.

PAO odbranio Atinu

EVROPSKO PRVENSTVO

Tri naše nade u Monpeljeu

Crnu Goru predstavljaju džudisti - Srđan Mrvaljević, Marko Radulović i Nikola Gušić U Francuskoj su otputovala tri “ambasadora” koji će se boriti za grb Crne Gore na prestižnom Evropskom prvenstvu koje se održava u Monpeljeu. Bitka za Stari kontinent počinje danas, završava se u nedjelju, a naši predstavnici su na jučerašnjem žrijebu dobili protivnike. Turniru će prisustvovati trener Dragan Šćepanović, kao i selektor Rajko Mrvljalević . “U posljednjem momentu odobrio sam zahtjev da Nikola Gušić nastupi u većoj kategoriji, znajući o kakvoj se konkurenciji radi i da bi on u kategoriji do 66 kilograma mogao mnogo više da prikaže”, rekao je Mrvaljević koji je dodao da već duži period nema uvid u pravu formu Srđana Mrvaljevića. Naš najbolji borac Mrvaljević će

nastupiti u konkurenciji do 81 kilograma, a u prvom kolu će ukrsiti koplja sa Marselom Otom iz Australije. Ukoliko eliminiše pomenutog Austrijanca, za sljedećeg protivnika će imati Belgijanca Žoakima Botiua ili Bjelorusa Aleksandra Stsiašenka. “Ot je borac koji je uvijek vrhunski spreman i da bih ga dobio moram borbu završiti prije kraja ili da steknem veliku prednost”, poručio je Mrvaljević i dodao : “Belgijanac Botiu je pravi as, bio je trećeplasirani na posljednja dva Evropska prvenstva.”, poručio je Mrvaljević. Nikola Gušić će takođe na tatamiju biti u petak protiv njemaca Kristofera Folka. Posljednji će nastupiti Marko Radulović u kategoriji preko 100 kilograma, a za rivala ima Mariuša Paskevičijusa. U.R.

CSKA je u Grčku došao sa 2:0 u pobjedama, ali je primoran da kroz majstoricu traži plasman na fajnal-for - armejci su drugi put zaredom pali u Atini, Panatinaikos je nakon produžetka slavio 73:72 (64:64). Zelene je predvodio Jonas Mačiulis koji je meč završio sa 15 poena, a dobru igru prikazali su i Stefon Lazme (14 poena) i Džejms Gist (12 poena), ali je za pobjedu Panatinaikosa presudna bila čvrsta odbrana.U redovima Moskovljana Vladimir Micov je ubacio 15 poena, Soni Vims 14, a Saša Kaun 11.

Bez obzira što ova sezona NBA-a možda nije bila sjajna za Finiks s jer nijesu uspjeli da izbore plej-of, slovenački internacionalac koji brani boje popularnih “sansa” će je pamtiti po dobrom. Naime, Goran Dragić je nagrađen titulom igrača koji je najviše napredovao u tekućoj sezoni najbolje košarkaške lige na svijetu. Reprezentativac Slovenije je dobio 408 poena od ukupno 1134 u izboru za “najnaprednijeg igrača”, a čak 65 od 126 novinara sa pravom glasa je okarakterisalo Dragića da je najviše poboljšao igru i učinak. On je jedini košarkaš u ligi koji je iz igre imao preko 50 odsto uspješnih šuteva, a preko 40 procenata van linije 7.25! U.R.

Regionalni basket spektakl piru možda i važi za prvog favorita, ukrstiće koplja protiv odlične Cibone. Biće ovo veliko veče i za crnogorskog stručnjaka koji predvodi klupu “crveno-bijelih” Dejana Radonjića. Trener Zvezde je nedavno proglašen za najboljeg trenera ABA lige, ali laskavo prizanje, odlična igra u regularnom dijelu sezone, snažan pečat u Evropi - Radonjić sve to stavlja sa strane. “Sistem takmičenja je takav da nas dijeli 40 minuta od Evrolige. Igrali smo dva meča tokom godine,

Vučice povele trku za prvaka Košarkašice Budućnost Volkana ostvarile su pobjedu na startu finalne serije plej-ofa prvenstva Crne Gore. Budućnost je u podgoričkom naselju Donja Gorica savladala hercegnovsko Primorje 66:56 (17:12, 20:8, 19:17 i 10:19). Najefikasnija u pobjedničkom timu bila je Hejli Lenkster sa 20, Marina Vučetić je

postigla 14, a poen manje Ana Radović. U hercegnovskom timu najbolja je bila Slađana Radulović sa 17 poena. Budućnost Volkano i Primorje bili su rivali u finalu i prošle godine, kada je trofej pripao podgoričkom timu. U finalu igra se na tri pobjede. Naredni meč na programu je u petak.

Priznanje za Dragića

F4 JADRANSKE LIGE

Došlo je vrijeme za najveću košarkašku bitku na Balkanu - mjesto Beograd, rivali Crvena zvezda, Partizan, Cibona i Cedevita. Iscprljujuća sezona se stavlja u drugi plan, svi timovi se fokusiraju na predstojećih 40 minuta koji im donose učešće u Evroligi i veliku šansu za šampionski tron. Srpsko finale, hrvatska završnica ili pomiješano - znaće se u petak.... A vrpcu velikog spektakla će presjeći lider šampionata regularnog dijela prvenstva i trećeplasirana ekipa - Crvena zvezda, koja na pa-

FINALE PLEJOFA

Cibona je napravila odličan rezultat iako je izgledalo da će otići na drugu stranu. Pokazali su da mogu da igraju odlično i u gostima i pod opterećenjem i da posjeduju kvalitet. Šarić im je najbolji igrač, ali imaju i Planinića, Blesingejma, Rozića, Kusa, izuzetan tim. Želimo ipak meč u kojem ćemo kontrolisati dešavanja na terenu. Navijači neka dođu, neka prepoznaju momenat da zajedno pobijedimo”, ističe Radonjić. Sa druge strane tim iz Zagreba je svjestan odličnih rezultata Zvezde - trener Cibone Slaven Rimac i te kako cijeni “crveno-bijele”, ali vjeruje da njegovi momci mogu do velikoh uspjeha i pored brojnih finansijskih problema u klubu kada su igrači bili na ivici štrajka. “Zvezda ima vrlo dobro odbranu, postiže lake poene iz tranzicije, to je primarni zadatak - da defanzivom spriječimo takve koševe. Bili su prvi, dolaze do jedne utakmice da izbore Evroligu, ne cijeni se ligaški dio i nadam se da će se to promijeniti. Ako jedna ekipa radi kvalitetno cijele godine, to treba da se nagradi”, optimističan je Rimac. U. R.

RASPORED ČETVRTAK Crvena zvezda - Cibona (20h) PETAK Cedevita - Partizan (20h) FINALE - NEDJELJA (20h)

REGIONALNA LIGA, 10. KOLO

Plave protiv Zagorja

Apsolutni vladar ženskog regionalnog rukometa spreman je da uspješno preskoči još jednu prepreku - rukometašice Budućnosti će danas (18.30 sati) u Morači dočekati slovenačku ekipu Zagorja u okviru 10. kola ženske regionalne lige. Po svim parametrima “plave” su velike favoritkinje, a to govori i posljednji međusobni duel ovih ekipa u kojem je Budućnost na strani slavila rezultatom 25:21. Za trenera Dragana Adžića i njegove izabranice meč sa Zagor-

jem će biti generalna proba pred krucijalni dio sezone u Mađarskoj - kao što je već poznato, ekipu Budućnosti čeka fajnal-for Lige šampiona koji se igra 3. i 4. maja u Budimpešti, a rival Podgoričankama u polufinala će biti Vardar iz Skoplja. Što se tiče današnje utakmice i kvaliteta protivnika, Zagorje je u dosadašnjem dijelu sezone ostvarilo četiri pobjede - Slovenke su bile bolje dva puta od Lokomotive, a po jednom od Danilovgrada i Podravke. U.R.


SPORT 29

ČETVRTAK, 24. 4. 2014.

DRUGA LIGA

Kom u Spužu iznenadio Zoru U nižem rangu našeg takmičenja juče je zvanično kompletirano 26. kolo, jer su odigrane zaostale utakmice Ibra i Zabjela, odnosno Zore i Koma. Veliko iznenađenje su upravo ostvarili Zlatičani koji su slavili sa 0:2 i tako vezali drugi trijumf nakon pobjede kod kuće protiv Berana. U derbiju začelja Rožajci su sa mininalnih 1:0 i to pogotkom u 88. minutu uspjeli da savladaju “republikance” i naprave krupan korak ka opstanku u Drugoj ligi. SEMAFOR KOMPLETNOG 26. KOLA: Ibar - Zabjelo 1:0 (Jaredić 88), Zora - Kom 0:2 (Zvrko 44, Ljumić 73), Bratstvo - Igalo 1:1, Bokelj - Jedinstvo 0:1, Berane - Cetinje 3:2, Jezero - Arsenal 3:0.

Sa skupštine u Dabilnu

FIFPRO

Da se fudbalerima obezbijede prava na, koji je “izazvao” u tom periodu tada postojeći status kvo po pitanju slobode kretanja fudbalera. Naime, bivši fudbaler iz Belgije je revolucionarnom presudom na Evropskom sudu pravde omogućio sportistima iz zemalja Evropske unije da bez odštete napuštaju klubove u slučaju da im istekne ugovor. Zato je prirodno da FIFPro sada vodi intenzivan dijalog sa Evropskom komisijom kako bi se sve preciziralo i uskladilo sa evropskim radnim standardima. “Ciljevi koje postavlja FIFPro su uvijek bili visoki, ali su se i do sada postizali sistematskim pristupom korak po korak. Nekada nam treba više vremena, ali i do sada smo pokazali da ne odustajemo. Naravno, u nekim zemljama će to ići brže i lakše, a u nekim će biti otežavajućih okolnosti. Na nama je da kroz konstruk-

18 13 12 12 11 10 9 9 8 6 6 5

5 6 8 5 6 5 7 4 5 8 6 9

3 41:10 7 28:26 6 32:23 9 41:30 9 30:28 11 27:26 10 26:28 13 33:42 13 16:30 12 22:26 14 27:39 12 22:33

59 45 44 41 39 35 34 31 29 26 24 24

RASPORED 27. KOLA (NEDLJEA - 16.00 sati): Kom - Bokelj, Jezero - Bratstvo, Arsenal - Berane, Cetinje - Zora, Zabjelo - Igalo, Jedinstvo - Ibar. U.R.

DIPLOMA

Radisav Dragićević dobio Pro licencu

Predsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore Željko Janović prisustvovao Generalnoj skupštini u Dablinu

Prethodne nedjelje je bilo radno u Irskoj kada je u pitanju zaštita fudbalera - 14. i 15. aprila u Dablinu održana je generalna skupština FIFProa za Evropu. Među 29 zemalja koje su prisustvovale na okupljanju našla se i Crna Gora, koju je predstavljao predsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore Željko Janović. Glavna i osnovna tema dvodnevne Skupštine se zasnivala na aktuelnoj situaciji po pitanju radno-pravnih odnosa fudbalera, sistemu transfera, socijalnom dijalogu i kampanji protiv namještanja utakmica koju će FIFPro u saradnji sa Evropskom komisijom sprovesti u narednom periodu. Evropa je identifikovana kao pokretačka snaga kada je u pitanju regulisanje transfera i lakše kretanje igrača. Razlog je slučaj iz 1995. godine Žana Marka Bosma-

TABELA

1. Bokelj 26 2. Zora 26 3. Jezero 26 4. Berane 26 5. Arsenal 26 6. Kom 26 7. Jedinstvo 26 8. Cetinje 26 9. Ibar 26 10. Igalo 26 11. Zabjelo 26 12. Bratstvo 26

tivan i posvećen dijalog sa svim činiocima stvorimo ambijent za primjenu svih standarda koji idu na dobrobit igrača”, riječi su Janovića. Na Skuštini u Dablinu jasno su definisani ciljevi FIFPro-a u narednom periodu: obezbijediti fudbalerima radnička, socijalna i fundamentalna prava, kao i njihove fundamentalne ekonomske slobode; kreirati ravnotežu snaga između poslodavca i zaposlenih na fudbalskom tržištu rada; poboljšati upravljanje radnim odnosima u fudbalu kroz poboljšane radne standarde i pristup nepristrasnoj arbitraži i radnim sudovima; eliminisati štetna i kontraproduktivna ograničenja tržišta igrača; eliminisati neefikasne i neodržive finansijske prakse poput naduvanih honorara za agente i vlasništvo treće strane. U.R.

Asistent u stručnom štabu “A” reprezentacije Crne Gore Radisav Dragićević uspješno je odbranio diplomski rad i stekao zvanje trenera sa UEFA Pro diplomom. Dragićević je u Tivtu, pred kandidatima za UEFA “B” licencu održao prezentaciju rada na temu “Analiza rada, menadžmenta, organizacije i stručnog rada u prvom timu i omladinskom pogonu fudbalskog kluba Olimpijakos”, kluba u kojem je stažirao tokom školovanja za UEFA Pro diplomu. Nakon prezentacije nekadaš-

nji trener Budućnosti je odgovarao na pitanja četvoročlane komisije koju su činili Dr Niko Raičković, Dr Nikola Rakojević, Dr Kemal Idrizović i Miodrag Radulović, ali i brojna pitanja kandidata za “B” licencu koji su bili zainteresovani da čuju više o njegovim idejama i iskustvima. Dragićević je treći trener koji je stekao UEFA Pro diplomu kroz program školovanja Škole za trenere FSCG. Prije njega, Pro licencu su dobili selektor ženskih selekcija Crne Gore Zoran Mijović i selektor kadetske reprezentacije Crne Gore Boris Ljutica.

GLAS ŠTOPERA

Sanjam, ali ne razmišljam o tituli Pobjeda nad Radničkim iz Niša (2:0), te spoticanje Partizana u Kruševcu protiv Napretka (2:0) je čini se riješilo pitanje ko će osvojiti titulu u Srbiji! Crvena zvezda ima šest bodova prednosti u odnosu na “crno bijele”, do kraja sezone je ostalo još pet kola, a naredno bi moglo da nam pruži totalno jasne smjernice. Jer će bivši šampion Evrope gostovati “vječitom rivalu” u 146. “vječitom derbiju” koji je zakazan za subotu. “Tenzije uvijek postoje, derbi je specifičan, nebitno da li postoji bodovna razlika ili ne, ali mi ne razmišljamo o tome. Ući ćemo u derbi kao da imamo isti broj bodova. Probaćemo da dobijemo, ali i Partizan ima svoju računicu, momci će dati sve od

sebe. Nećemo ići tamo da se branimo, u boljoj smo formi i pokušaćemo to da iskoristimo. Sve je do nas”, jasan je Savo Pavićević. Reprezentativac Crne Gore sa drugovima je do 15. uzastopnog trijumfa u Jelen Superligi stigao preko Nišilija - ukoliko se pobijedi Partizan, nastavio bi se sjajani niz, a i titula bi bila gotova stvar. “Razmišljamo i o tome, ali ne bismo imali ništa protiv ni da bude neriješeno. Ipak, želimo da nastavimo niz i slavimo sa navijačima. O tituli još ne pričamo, ima još dosta da se igra. Igraćemo do kraja da probamo sve da pobijedimo”, poruka je iskusnog štopera Zvezde. Savo zna da ga na stadionu Par-

Direktor i izdavač: Boris DARMANOVIĆ (boris.darmanovic@dnovine.me) Glavni urednik: Boris DARMANOVIĆ (boris.darmanovic@dnovine.me) Zamjenik i politika: Mili PRELEVIĆ (mili.prelevic@dnovine.me) Zamjenica i hronika: Jasmina MUMINOVIĆ (jasmina.muminovic@dnovine.me)

Izdavač: Media Nea d.o.o. Prvi broj izašao 10. oktobra 2011. Kralja Nikole bb - PC Nikić, Podgorica

redakcija@dnovine.me

tizana čeka pravi ispit - “crno-bijeli” jesu uzdrmani nakon velikog kiksa u Kruševcu, ali opet, neće biti lako nositi se sa Dankom Lazovićem i Petrom Škuletićem koji su glavne napadačke snage aktuelnog prvaka Srbije. “Nisam imao iskustva igrajući protiv njih. Mislim da je uzaludno pričati, to su vrhunski igrači, imaju dosta kvaliteta, biće nam teško, ali daćemo sve od sebe da ih zaustavimo”, poručio je Pavićević koji je na kraj odgovorio na nezahvalno pitanje s obzirom da je štoper: “Da li bih želio da postignem gol u derbiju? Ne bi bilo srećnijeg čovjeka od mene. Ali neka zatrese mrežu ko god hoće, samo da pobijedimo”. U.R.

Društvo: Bojana BRAJOVIĆ (drustvo@dnovine.me) Crna Gora: Željko VUKMIROVIĆ (crnagora@dnovine.me) Kultura: Vuk PEROVIĆ (kultura@dnovine.me) Reportaže: Ivanka FATIĆ RASTODER (reportaze@dnovine.me) Svijet: Nikola MIJUŠKOVIĆ (svijet@dnovine.me) Zabava: Filip JOVOVIĆ (zabava@dnovine.me) Sport: Miloš ANTIĆ (sport@dnovine.me) Foto: Vedran ILIĆ (foto@dnovine.me)


30 SPORT

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. LIGA EVROPE, 1/2 FINALA

Rat velikana željnih evropske strasti Giganti Portugala i Italije, Benfika i Juventus, u ratu za finale - prvi meč večeras u Lisabonu od 21.05 sati NEMOĆNA FIFA

Barselona može da kupuje igrače

Barselona je dobila prvu bitku sa svjetskom kućom fudbala - do zavšetka procesa pred Disciplinskom komisijom FIFA Katalonci će moći da kupuju igrače iako im je to bilo zabranjeno sve do juče. Čelnici španskog giganta mogu da odahnu, jer će u ljetnjem prelaznom roku angažovati i registrovati sve igrače koje su planirali, pa će tako osvježiti igrači roster koji je čini se “zastario”. Podsjetimo, Barsi je od strane “disciplinaca” Fife početkom aprila uručena zabrana da u naredna dva prelazna roku dovede igrače, jer je prije toga ne-

koliko puta angažovala fudbalere ispod 18 godina i registrovala maloljetnike koji nemaju špansko državljanstvo. Istragom je utvrđeno da je katalonski klub kršio pravila od 2009. do 2013. godine, a poslije rada inspektora Barseloni je naređeno da plati 450.000 švajcarskih franaka i da za 90 dana reguliše situaciju. Klub sa Nou Kampa je najavio kako će podnijeti žalbu na odluku Fife, a španski mediji su prenijeli da će se predsjednik svjetske kuće fudbala Sep Blater i prvi čovjek Barselone Đosep Bartomeu sastati 6. maja u Švajcarskoj. U.R.

LEGENDARNI STRUČNI ŠTAB

Skols pomaže Gigsu Poslije smjene Dejvida Mojesa na klupu “crvenih đavola” su stigle legende kluba - Rajan Gigs je postavljen za privremenog trenera, pomagaće mu Niki Bat i Fil Nevil, a “desna ruka” Velšanina biće njegov stari drug - Pol Skols. “Lijepo je danas u trening kampu vidjeti Skolsa, koji će raditi sa Gigsom, Batom i Nevilom”, stoji na Tviter stranici Mančester junajteda. Skols (39) je prošao omladinsku školu Junajteda i cijelu karijeru je proveo u tom klubu - za prvi tim je debitovao 1993. godine, odigrao je 718 utakmica i postigao 155 golova. A, kada smo već kod Mančeste-

ra, vrijedna pomena je izjava čovjeka koji je samo 10 mjeseci sjedio na klupi jednog od najvećih svjetskih klubova - Mojes je priznao da razumije frustraciju navijača koji prvi put neće gledati Mančester u Ligi šampiona od 1995. godine. “Tokom perioda tranzicije, rezultati i igra nijesu bili na nivou na kojem su Junajted i njegovi navijači navikli da bude, zbog toga potpuno razumijem njihovo razočarenje i frustraciju. Ostajem zahvalan Aleksu Fergusonu što je vjerovao u mene i moje sposobnosti i što mi je dao priliku da vodim Mančester junajted”, stoji u saopštenju Mojesa. U.R.

DEFINITIVNA ODLUKA

Konačno: Januzaj izabrao Belgiju Ni Engleska, ni Albanija, ni Kosovo, već Belgija! Selektor “đavola” Mark Vilmots preko Tvitera obavijestio je javnost da je mladi 19-godišnji fudbaler Mančester junajteda Adnan Januzaj izabrao da nastupa za reprezentaciju Belgije. Od debija za tim sa Old Traforda, kada je cijela fudbalska javnost prepoznala talenat ovog nadarenog ofanzivca, krenula je javna rasprava oko toga za koji nacionalni tim bi trebalo da igra. On je rođen u Briselu, ali je porijeklom sa Kosova. S obzirom na to da je kao veoma mlad otišao iz omladinske škole Anderlehta

na akademiju Mančester junajteda, nisu samo Albanci i Belgijanci smatrali da imaju pravo na njega, već i Englezi. Selektor Belgije Vilmots je tada govorio da na Januzaja ozbiljno računa, kormilar Engleske Roj Hodžson izjavio je da ga posmatra i da FA razmatra mogućnost da mu dodijeli pasoš, dok ga je kormilar Albanije Đani de Bjazi gotovo molio da izabere tu zemlju. Na kraju, i prvi čovek FS Kosova Fadilj Vokri uputio je Januzaju poziv za prijateljsku utakmicu između Kosova i Tahitija, koju je ovaj odbio.

Oni simbolizuju sve ono što fudbal predstavlja u Portugalu i Italiji, njihova pobjednička zastava najviše puta se vijorila u zemljama iz kojih dolaze, svoju klasu na domaćem nebu još jednom su pokazali i ove sezone. Oni su bez premca u domaćim ligama, giganti sa dva poluostrva (Pirinejskog i Apeninskog), timovi sa ogromnom armijom navijača, ali i timovi koji dugo, predugo, čekaju pravu strast van svog dvorišta - na najvećoj, evropskoj sceni! Benfika i Juventus, oči u oči u ratu za finale Lige Evrope, za šansu da konačno u Lisabon ili Torino donesu pehar sa evropskim mirisom. Prva bitka zakazana je večeras pod svijetlima “Stadiona svjetlosti”, druga za nedjelju dana u Torinu - mjestu na kojem će biti odigrano i veliko finale Lige Evrope.

● SALVIO: ODLUČIĆE NIJANSE Dobro je poznato prokletstvo koje prati Benfiku još od 1962. godine kada su “orlovi” prigrlili drugi trofej namijenjen šampionu Evrope. Od tada, zaključno sa prošlom godinom, tim velikog Euzebija odigrao je sedam evropskih finala i ni u jednom nije slavio. Sada se bori za još jedno, za još jednu šansu da konačno obraduje svoje navijače. “Pružićemo svoj maksimum, jer

Crveni pakao čeka “crno-bijele” iz Torina: Rodrigo Lima, ofanzivac Benfike

svi u klubu žele taj trofej”, jasan je argentinski vezista Benfike Eduardo Salvio. “Želimo da obradujemo i naše fantastične navijače, jer su to zaslužili. Naravno, čeka nas odličan tim koji ima jedne od najboljih fudbalera u Evropi, ali i mi imamo mnoge kvalitete. Mislim da će polufinale biti ujednačeno i da će najsitniji detalji odlučivati”.

● MARKIZIO: JEDAN SAN FINALE U TORINU

Kada je u pitanju evropski post, Juve je u nešto boljoj poziciji od Benfike, iako je jasno da je za klub kakav je torinski gigant 18 godina bez trofeja na internacionalnoj sceni preveliki period. Od magične večeri u Rimu 1996. i gola sa penala kojim je Vladimir Jugović srušio Ajaks u finalu Lige šampiona, “bjankoneri” ne znaju za pravu evropsku strast. Sada imaju veliku šansu, pogotovo jer se finale igra na njihovom Juventus stadionu. “Činjenica da će se finale Lige Evrope igrati na našem stadionu daje nam dodatni podsticaj, svi živimo za taj san”, istakao je vezista “stare dame” Klaudio Markizio. “Polufinale? Mislim da nas čeka spektakularan meč”. Benfika i Juve - giganti u potrazi za izgubljenom evropskom slavom! K.B.

Španska bitka za finale Ako meč Benfike i Juventusa sa sobom nosi galaktički glamur, drugo polufinale biće duel “uzavrele krvi”. Biće to bitka za Španiju sa ulogom zvanim finale Lige Evrope - Sevilja ili Valensija. Pirineji vibriraju! “Čeka nas utakmica dva tima po mnogo čemu slična”, smatra trener Sevilje i bivši šef struke Valensije Unaj Emeri. “Griješe oni koji kažu da smo favoriti zbog pozicije u Primeri. Valensija je sjajan tim i moraćemo dobro da se pripremimo”. Prvi meč igra se na Seviljinom “Pichuanu”, a ofanzivac Valensije Eduardo Vargas smatra... “Ne smijemo dozvoliti da nam se dogodi Bazel (u prvom meču četvrtfinala u Švajcarskoj poraženi 3:0, preokrenuli na Mestaji). Potpuno smo fokusirani na ovaj meč, želimo finale”.


sport 31

ČETVRTAK, 24. 4. 2014.

Nema prolaska kroz zid: Vezista Atletika Gabi u jednom od pokušaja Atletika da sruši “bunker” Čelsija

Odjeci “uspavanke” u Madridu

Vozi li Murinjov bus do Lisabona Kosta Bošković

C

ilj opravdava sredstvo, Makijavelijeva je misao koje se najviše u savremenom fudbalu drži “specijalni” Žoze Murinjo. U Madridu je “parkirao autobus”, Čelsiju protiv Atletika obezbijedio (relativno) dobar rezultat (0:0), usput frustrirao cijelu planetu... Međutim, ako njegov bus odveze “plavce” do Lisabona, malo ko će pomenuti madridske frustracije.

Žoze Murinjo je veliki trener, njegova taktika je legitimna, ali da li klubu koji je postao evropski velikan, koji ima sastav nekoliko puta skuplji od onog kojim raspolaže Dijego Simeone, priliči kukavičja igra protiv bilo kojeg tima na planeti. Zbog toga se “Specijalni” dan nakon prvog polufinalnog meča Lige šampiona našao na žestokom udaru svjetskih medija. Ipak, ne brine to nje ga

mnogo - ima Portugalac svoju računicu za finale u glavnom gradu njegove domovine.

●Žoze: Želio sam pobjedu 5:0

Trudili su se sjajni ratnici Ćola Simeonea, strpljivo gradili akcije, šutirali, ali i redovno udarali u “čelik Murinjovog busa”. S

31

odsto su fudbaleri Čelsija imali posjed lopte u svojim nogama na prvoj polufinalnoj utakmici protiv Atletika u Madridu druge strane Čelsi, koji je, kako se strani mediji šale, igrao u formaciji 8-1-1, ovog puta mnogo nijesu zanimali ni kontranapadi. Sačuvati svoju mrežu bio je osnovni cilj - cilj koji su “plavci” ostvarili. “Želio sam da večeras dobijemo 5:0 i već sada se plasiramo u finale”, “objasnio” je u mikrofone španske državne televizije (TVE) Žoze Murinjo nakon meča. “Isto tako sam znao da je to teško izvodljivo. Nije lako meč u gostima završiti bez poraza, a mi smo u tome uspjeli. Nije ovo najbolji mogući rezultat, ali najvažnije je da će sve odlučivati u Londonu”.

Dan nakon madridskih 0:0 internet su preplavile šale na račun Murinjove dekadentne igre: Neki su čak “osmislili” i novi grb Čelsija

A tu je i “toplotna karta” koja pokazuje kojim dijelom terena su se najviše kretali igrači Čelsija - naravno, autobus je i ovog puta bio neizbježan

Kraj za Čeha, Teri možda u finalu Mnogo više od toga što bukvalno nije zaprijetio Atletiku, Žozea Murinja brinu povrede njegovih igrača na “Visente Kalderonu”. Već odsutnom mađioničaru Edenu Azaru od utorka su se pridružili sjajni golman Petr Čeh i legendarni kapiten Čelsija Džon Teri.

●Ćolo: Čeka nas još 90 minuta

Atletiko Madrid je u utorak veče zaslužio bar jedan gol, do njega nije stigao, ali san o ludom finalu za klub koji nikada nije bio šampion Evrope se nastavlja. Kartu za Lisabon momci Ćola Simeonea moraće da kupe u Murinjovoj tvrđavi “Stemford Bridžu”, tvrđavi koja rijetko kada popusti. Ipak... “Čeka nas novih 90 minuta koji će sigurno biti drugačiji nego prvi meč u Madridu”, smatra Simeone. “Nema sumnje da će Čelsi igrati otvo-

I dok je Azar na pragu oporavka, prema prvim izvještajima za Čeha je sezona završena (povreda ramena), dok bi Teri (skočni zglob) mogao da se nađe u finalu Lige šampiona. Naravno, pod uslovom da ga “plavci” u revanšu na “Stemfordu” izbore. renije i bez obzira na to što je sjajan na svom terenu, mi ćemo i tamo željeti da pokažemo sve što znamo”. “Autobus” koji je Žoze Murinjo parkirao ispred svog gola na “Visente Kalderonu” uglavnom se i u svjetskim medijima najčešće pominje nakon jednog od najgorih polufinala u istoriji Lige šampiona. “Specijalni” je izgurao svoje, sada mu treba “veća brzina” za put ka Lisabonu, sada mnogo toga drži u svojim rukama... Međutim, pitaće se i Atletiko na “Stemford Bridžu”. Partija šaha između dva vrhunska taktičara Murinja i Simeonea se nastavlja.


Trenutak kada je Madrid eksplodirao: Karim Benzema postiže jedini gol na meču iz prvog šuta (u 19. minutu) Reala ka golu Bajerna

Mister Champions uzdrmao vladara LIGA ŠAMPIONA, POLUFINALE

Golom Karima Benzeme, kojeg su zbog sjajne igre u Ligi šampiona mediji u Španiji nazvali “Mister Champions”, Real Madrid srušio šampiona Bajern Minhen (1:0) u prvom meču polufinala Kosta Bošković

P

rvu bitku u ratu svjetova na nebu Lige šampiona odnio je “kralj”, odnio je Real Madrid! “Blankosi” su prepustili teritoriju svom rivalu, ali i našli jednostavan način da ga matiraju. Iz školske akcije koju je završio gospodin koji ne promašuje u Ligi šampiona Karim Benzema. Sinoć u srcu Španije: Real - Bajern Minhen 1:0.

Evropska kruna koja se trenutno “čuva” na sjeveru Minhena tako se žestoko drma, Bajernu će u revanšu na svojoj “Alijanc areni” trebati mnogo bolja utakmica od sinoćnje u Madridu ukoliko želi da zadrži evropsko kraljevstvo.

36 golova na 62 meča postigao je Karim Benzema u Ligi šampiona - sa 0,58 pogodaka po meču “Mister Champions” ima najbolji prosjek od svih Francuza u elitnom takmičenju

● REAL POVEO I

PROMAŠIVAO ZICERE

Bajern je i sinoć od starta igrao svoju igru kratkih pasova, tražio pukotinu u odbrani Reala i u trenutku kada je bio najbliži tome (Pepe blokirao udarac Tonija Krosa iz dobre pozicije), sijevnula je paklena kontra Reala! Kristijano Ronaldo je sjajno proigrao zemljaka Fabija Konetraoa, ovaj još bolje pronašao usamljenog (na pet metara) Karima Benzemu... “Mister Champions”, kako su8 mu mediji iz Španije dali nadimak, naravno iz ove pozicije nije pogriješio, “Bernabeu” je eksplodirao, Real poveo - 1:0. Ista priča viđena je i nakon gola “blankosa”, momci Pepa Gvardiole nijesu se plašili da napadnu Real u njegovom dvorištu, ali su zbog toga žestoko rizikovali da prime drugi gol. Velike šanse za “kraljevski klub” do kraja prvog dijela promašili su Ronaldo i Di Marija. “Real vodi, ali i prašta”, napisala

je madridska Marka na svom online izdanju.

● ŠANSA GECEA I VELIKI IKER Ništa novo nije donijelo ni drugo poluvrijeme, s tim da je Real bio manje opasan nego u prvih 45. minuta i da je u finišu igrao bez komandanta odbrane Pepea koji se povrijedio. Nije bio opasan ni Bajern iako je i dalje držao loptu u svojim nogama sve do posljednjih petnaestak

minuta kada je Gvardiolin “rezervista” Mario Gece promašio šansu utakmice. Tačnije, legendarni kapiten Reala Iker Kasiljas, sjajno je odbranio njegov šut sa sedam-osam metara. Real ima prednost, Real je napravio mali korak ka finalu u Lisabonu, ali ono što je sigurno je šampion Evrope ima šansu na svojoj “Alijanc areni” u revanšu, da planetu čeka novih paklenih 90 minuta (možda i više u slučaju produžetaka) za šest dana u Minhenu.

REAL MADRID - BAJERN MINHEN 1:0 (1:0 Benzema 19’)

MADRID - Stadion: Santijago Bernabeu. Gledalaca: 80.000. Sudija: Hauard Veb (Engleska). Pomoćnici: Majkl Malarki i Daren Ken (obojica iz Engleske). Žuti kartoni: Isko (Real Madrid)

REAL MADRID (4-3-3): Kasiljas - Karvahal, Pepe (od 73’ Varan), Ramos, Koentrao - Alonso, Modrić, Isko - Di Marija, Ronaldo (od 73’ Bejl), Benzema. Trener: Karlo Anćeloti

BAJERN MINHEN (4-3-3): Nojer - Alaba, Boateng, Dante, Rafinja (od 66’ Martinez) - Lam, Švajnštajger (od 74’ Miler), Kros - Riberi (od 72’ Gece), Roben, Mandžukić. Trener: Pep Gvardiola

DA LI STE ZNALI? Da Karlo Anćeloti kao trener nikada nije izgubio od Bajerna - ostvario je pet pobjeda i dva remija

Kako je Anćeloti nadmudrio Gvardiolu: Karikatura koja se pojavila na internetu najbolje opisuje sinoćnja dešavanja na meču reala i Bajerna


ČETVRTAK, 24. 4. 2014. broj 824 GODINA III

33 žena PROBAJTE

Supom od povrća do savršene figure Supe od organskog povrća su nova detoks dijeta koja postaje popularna širom svijeta. Nova dijeta “Soup Cleans” već nekoliko mjeseci privlači pažnju jer daje nevjerovatne rezultate. Dijeta je vrlo jednostavna i drži se jednodnevnog režima koji se sastoji se od šest organskih supa koje ne sadrže ni soju, ni gluten, niti bilo koji proizvod životinjskog porijekla. Supe koje su mahom napravljene od povrća se mogu jesti i hladne i tople.

Stručnjaci su ubijeđeni da ovakav režim ishrane pruža priliku da “odmorite” svoj digestivni trakt, doduše samo privremeno. Ono sa čim definitivno možemo da se složimo jeste da ovakva vrsta detoks dijete jeste i te kako pristupačna i daleko bolja od bilo kakvih dijeta koje se baziraju na sokovima. Supe i to one od organskog povrća imaju daleko više hranljivih sastojaka i niži glikemijski indeks od sokova.

U FOKUSU

Pradina tašna za moderne dame

MEJKAP SAVJETi

Našminkajte oči savršeno, a brzo

S

avršeno našminkane oči su one kojima se mejkapom ističe njihova ljepota i boja, otvara pogled i osvježava kompletan izraz lica. Da biste to uradili, potrebno vam je malo vještine i strpljenja.

Prije nego počnete da šminkate oči, važno je da imate na umu doba dana za koje se sređujete. Dnevni look, poslovni, večernji i glamurozniji se razlikuju u tehnici, paleti koja se koristi, kao i po tome kakav oblik i boju očiju imate. Zato birajte boje i teksture sjenki koje vam najbolje odgovaraju, odnosno koje vam najljepše pristaju. Otvaranje oka Kada šminkamo oči, svima nam je cilj “otvoriti oko” ili vizuelno učiniti da nam oči budu veće. Tamnija tanka linija na gornjem kapku, duž linije trepavica (sjenkom, olovkom ili ajlajnerom) uvijek će “otvoriti” pogled. Žene koje imaju manje oči trebalo bi da izbjegavaju istu takvu liniju ispod oka jer bi ona mogla “zatvoriti” pogled. Podizanje kapka Većina žena ima “spuštene kapke” i smatra to velikim problemom. Jedan od trikova je da sjenku nanesete iznad linije pregiba oka i malo izvan spoljašnjeg ugla oka. Na taj način ćete vizuelno povećati oči.

Odabir boja Ljepota tamnijih očiju istaknuće se svjetlijim sjenkama, dok će se sjaj i ljepota svjetlih očiju istaći tamnijim sjenkama. Držeći se ovoga, ne možete pogriješiti. Važno je paziti na teksturu sjenki jer sedefasta i sjajne sjenke mogu savršeno izgledati na mlađim djevojkama i ženama, dok će na zrelijima izgledati loše. Znači, zrelije žene treba da izbjegavaju sjaj i sedef na licu jer ćete s njima izgledati umornije i starije, a to sigurno ne žele. Savršene trepavice Posebnu pažnju treba obratiti na maskaru jer dobra i pravilno nanešena maskara savršeno “otvara” i vizuelno povećava oči. Maskaru možete nanijeti u nekoliko slojeva, jedan za drugim, važno je da je nanosite od samog korijena trepavica, pazeći pritom da se one ne slijepe. Počnu li se lijepiti, počešljajte ih metalnim češljićem za trepavice i nastavite dalje nanositi maskaru dok ne dobijete onaj volumen koji želite.

Sjenke za obrve Obrve su predivan dio našeg lica koji “zaokružuje” oči pa ih moramo oblikovati čupanjem i definisati sjenkom za obrve. Bolji izbor je olovka za obrve suviše “gruba” i vidljiva. Većina žena ima problema s obrvama jer su pretanke i gotovo nikad obje nijesu jednakog oblika. Zato postoje sjenke za obrve u nekoliko boja. Boju sjenke odabereti na osnovu vaše boje kose. Sjenkom popunite eventualne nedostatke, podebljajte ili produžite obrvu kako biste napravili savršen oblik. Znajte da savršeno našminkane oči neće doći do izražaja ukoliko obrve nijesu definisane. “Sređivanje” podočnjaka Podočnjake prekrivamo korektorom namijenjenim za područje ispod očiju. Takav korektor nije niti prerijedak (jer takav ne bi pokrio podočnjake) niti pregust (jer bi se on “uvukao” u borice i istakao ih). Treba ga nanijeti u vrlo maloj količini i utapkati. Kako bi oči još više došle do izražaja, na korektor utapkajte vrlo malo tečnog highlightera koji će dodatno posvijetliti područje ispod očiju. Njega kože oko očiju Koža oko očiju je tanja od kože lica, stoga joj je potrebna dodatna njega. Zato koristite kreme namijenjene za područje oko očiju.

Dizajnerka Miuča Prada svojim klijentkinjama voli da pruži sigurnost kada je u pitanju aksesoar i to u ovom slučaju torba. Tokom dizajna glavnu riječ nemaju trendovi, već je naglasak prvenstveno stavljen na klasiku skupocjenog izgleda i upotrebu najluksuznijih materijala. Novi model ove modne kuće jeste torba “Saffiano Cuir Double”, čija ljepota leži u bezvremenskoj privlačnosti, koja će pod vašom rukom biti aktuelna uvijek i svugdje. Njen zaštitni znak je prepoznatljiva Pradina saffiano koža, a jednostavan dizajn upotpunjen je prefinjenim detaljima i paletom najljepših boja, od nijanse karamele pa sve do električnih tonova žute boje. Cijena ove ljepotice iznosi 2.650 dolara.

PARFEM U SKUPOM PAKOVANJU

Cavalli Gold Edition

Novo i najekskluzivnije izdanje parfema brenda “Roberto Cavalli” stiže nam pod nazivom “Roberto Cavalli Gold Edition”. Novo izdanje predstavlja čisti luksuz inspirisan dizajnerovom ljubavlju prema zlatu. Kompozicija kombinuje plemenite arapske parfemske sastojke kao što su šafran u vrhu, animalni i drvenasti oud u srcu i misteriozni tamjan u bazi. Bočica i pakovanje za ovo izdanje veoma su skupocjeni. Bočica i čep u obliku krune pokriveni su listićima bijelog zlata. Oko

vrata bočice nalazi se obruč (koji se može nositi kao prsten ili privezak na ogrlici) načinjen od 138 bijelih dijamanata i 121 crnog dijamanta. Bočica dolazi upakovana u minaudière koferčić, koji je dizajnirao sam Roberto Cavalli. Izrađen je od pozlaćenog mesinga sa krokodil uzorkom. Bočica i njen minaudière koferčić izloženi su u vizuelno upečatljivom koferu za nakit napravljenom od braon satena sa leopard printom. “Roberto Cavalli Gold Edition” dostupan je u samo tri primjerka.


34 ŽENA

ČETVRTAK, 24. 4. 2014.

Šta kada dijete muca

Mucanje, odnosno ponavljanje jednog ili više glasova po nekoliko puta, je posledica grčenja glasnica pri govoru. Ovaj problem se rješava uz savjete i terapiju logopeda, a neophodno je da učestvuju i roditelji. Karakteristike fiziološkog mucanja Zamuckivanje se obično javlja između druge i pete godine, a nakon toga nestaje. Najčešće je pokazatelj da dijete uči da koristi jezik na njemu nov način. Zamuckivanje se manifestuje povremenim ponavljanjem glasova ili riječi, ponekad i kroz ustezanje da dijete nešto izgovori, ali i korišćenjem poštapalica i uzrečica (ovaj, onaj, pa). Pričajte sa djetetom polako i opušteno Logopedi preporučuju roditeljima i ostalim članovima porodice da pričaju sa djetetom polako i opušteno, sa što više pauza - mada ne i neprirodno sporo. Razumijevanje i strpljenje Od strpljenja i upornosti roditelja dosta toga zavisi. Ako oni odustanu, i uspjeh će da izostane. U tome, kao i u govoru, i u svemu ostalom, oni su svakako glavni uzori djetetu. Djeca koja mucaju, bilo da vremenom to spontano prestanu ili ne, obično trpe zadirkivanja druge djece. Stoga ne treba bježati od ovog problema već potražiti savjete onih koji će im pomoći da shvate kako mucanje nije strašno, i upute ih kako da pomognu djetetu da problem što prije i lakše prevaziđe. (smedia)

OBRATITE PAŽNJU

Da li ste u lošoj vezi?

Ž

ene ne planiraju da uđu u vezu sa agresivcem, a mnoge koje pobjegnu od jednog zlostavljača ubrzo se pronađu u vezi sa drugim.

Ako među ovim znacima pronalazite poklapanje sa ponašanjem nekoga koga volite i s kim ste u vezi, možda je vrijeme da od toga pobjegnete što prije. Evo na šta treba da obratite pažnju. Gura vas brzo u vezu - Njegove izjave su čvrste i to je nešto poput ovoga: “Nikada nijesam bio zaljubljen kao što sam sad u tebe”. Htjeli ili ne, dok se okrenete vi ste u vezi! Ljubomoran je - Partner vam je izuzetno posesivan, stalno vas zove ili neočekivano bane na vrata vašeg stana. On kontroliše - Intenzivno vas ispituje o tome s kim ste razgovarali i gdje ste bili, provjerava ki-

lometražu na kolima, kod njega je sav novac i traži vam račune iz kupovine, insistira na tome da morate tražiti njegovu dozvolu da bilo šta uradite ili negdje idete. Ima nerealna očekivanja - Od vas se očekuje da budete savršeni u ispunjavanju svih njegovih potreba. Greške se ne praštaju. Izolovaće vas - Pokušava da vas odvoji od porodice i prijatelja, oduzima vam telefon ili auto, čak vas sprečava da zadržite posao. Krivi druge za svoje greške Njegov šef, porodica i naravno vi ste krivi za sve njegove greške i promašaje. Svi su odgovorni za njegove emocije - On čini sve oko sebe od-

govornim za svoj bijes i ljutnju. Umjesto da kaže: “Bijesan sam”, zlostavljač će reći: “Ti me činiš bijesnim!” ili “Ne bih tako poludio na tebe da nisi...” Okrutan je prema životinjama i djeci - On ubija ili ranjava životinje brutalno! Takođe će od djece očekivati da rade ono za šta nisu u stanju, te će ih tjerati sve dok ne počnu da plaču ili će ih kažnjavati! Njegovo “zabavno” korišćenje snage za vrijeme seksa On uživa da vas baci na krevet ili da vas drži pritisnutu protiv vaše volje, čak će vam reći da je ideja o “silovanju” baš uzbudljiva! On će vas izmanipulisati i natjerati da imate seks i kada jasno kažete da ne želite. Verbalno zlostavljanje - On vas stalno kritikuje i govori okrutno, degradira vas, psuje i proklinje, naziva pogrdnim imenima.

Uvijek koristi bolne tačke iz vaše prošlosti protiv vas, da bi vas povrijedio. Zna se ko kosi, a ko vodu nosi! - On očekuje da ga služite, da ste bezuslovno poslušni i odani i da ste kod kuće – jer ste žena! Stalne promjene raspoloženja - Ako se od nježnog ljubavnika u samo nekoliko minuta pretvara u bijesnog i zlog, imate posla sa zlostavljačem! Već je udarao ženu prije vas - Priznaje da je podigao ruku na ženu sa kojom je bio u vezi prije vas, ali to pravda situacijom i njenim ponašanjem. Vi ste sljedeći, zar mislite da će biti drugačije? Prijeti vam - Ne udari vas, ali vam govori nešto tipa: “Slomiću ti vrat”, nakon nekoliko minuta, grli vas i govori: “Izvini, nisam tako mislio!”. Da, mislio je, samo je pitanje kada će svoju prijetnju sprovesti u djelo! (yourtango)

ISTRAŽIVANJE

DOKAZANO

Kada muškarci Šta je potpuno prihvatanje nijesu privlačni Sva pravila zavođenja koja važe za muškarce, važe i za žene. Ali da li je baš to tako ? Nedavna istraživanja su pokazala baš suprotno. Naimne, sposobnost da se glas učini izazovnijim navodno je ograničen samo na žene, ili barem tako tvrdi najnovija studija. Istraživači u Pensilvaniji tražili su od žena da govore na način na koji bi to činile kada žele da impresioniraju nekoga ko im je romantično interesantan. Pripadnice ljepšeg pola učinile su to bez ikakvih problema, govoreći u nižem, pomalo hrapavom, tonu. „Postoji sterotip u vezi sa tim šta je seksi glas u našoj kultu-

ri – niži, dahtaviji glas”, izjavila je Suzan Hjudžis, istraživač sa Olbrajt koledža. Međutim, stvari nisu išle toliko glatko kada su muškarci bili u pitanju. Zapravo, kada su aktivno pokušavali da svoje glasove učine izazovnijim, postali su manje privlačni ženama. Sa druge strane, muškarci su mogli da sebe učine znatno samopouzdanijim, što ih je učinilo privlačnijim. Zvuk samopouzdanja, smatraju istraživači, povezan je sa „potencijalom zarađivanja“. Drugim rečima - “žene su seksi ako zvuče privlačno, muškarci su privlačni ukoliko zvuče bogato”. (B92)

Radikalno prihvatanje u suštini znači da volite nekoga potpuno zbog svega što on ili ona jesu: sve mane, nedostatke, slabosti, ispade. Potrebno je voljeti bez predrasuda i osuda, a takva ljubav je ispunjena empatijom i saosjećanjem. Potpuno prihvatanje predstavlja esenciju prave ljubavi. Na ovaj način se stvara sigurno okruženje, u kome voljeni mogu biti ono što zaista jesu. Da prihvatite nekoga u potpunosti znači da ste svjesni svih njegovih ili njenih mana, promašaja i grešaka, slabosti, a da i dalje volite tu osobu. Istraživanja su dokazala da se osjećamo dobro kada nekom poklanjamo nešto. A potpuno prihvatanje znači i konstantno davanje i primanje “poklona”, što čini da se partneri osjećaju dobro. Jer, ovakva vrsta poklona je najsnažnija i najvrednija koju možete podariti jedno drugome. Samo zamislite momenat kada

spoznate da su vas vaš partner ili partnerka prihvatili u potpunosti onakvima kakvi zaista jeste – vas čitave! Ipak, malo je onih koji shvataju važnost prihvatanja. Ali, svako može i trebalo bi da proba, ako zaista želi da ostvari potpunu ljubav

u vezi. Naravno da sve ovo nije lako, ali je potrebno raditi na sebi da bi uspjeli da svoju vezu unaprijedimo i da se u njoj osjećamo zadovoljno, ispunjeno i nadasve voljeno, zbog onoga što čini čitavo naše biće. (nadlanu)


ŽENA 35

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. ZDRAVLJE

Ljekovita dejstva bosiljka Grmoliki bosiljak (Ocimum basilicum) karakterističnog mirisa, predstavlja začinsku, ljekovitu i “svetu” biljku, koja u mnogim religijama ima posebnu važnost. Porijeklom je iz Indije, a u Evropu su je u 12. vijeku donijeli monasi. Kao začin bosiljak daje ukus jelima, poboljšava varenje teške hrane i čuva je od kvarenja. Tradicionalna medicina takođe cijeni ljekovita svojstva bosiljka. Koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresije, a u vidu čaja za ublažavanje menstrualnih tegoba. Sok od lišća koristi se protiv prehla-

da, upale ušiju i bubne opne, ali i kao okrijepljujuće sredstvo. Djelotvoran je i kod upala mokraćnih puteva, za uklanjanje nesanice i ublažavanje nervoze, podsticanje apetita. Čaj od bosiljka svakako bi trebalo da piju dojilje, jer pospešuje stvaranje mlijeka. Istraživanja zvanične medicine pokazala su da se svježim bosiljkom uspješno liječe bolni otečeni zglobovi, a prije svega oni zahvaćeni artritisom. Stručnjaci tvrde da listovi ove biljke slično deluju kao diklofenak tablete. SNAŽAN ANTIOKSIDANS

Bosiljak ima snažna antioksidansna svojstva, koja štite organizam od oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala. On jača i srčani mišić, delujući preventivno protiv nastanka infarkta. ETERIČNO ULjE Slatkasto aromatični listovi bosiljka sadrže zavidne količine eteričnog ulja, tanin saponine i gorke materije. U eteričnom ulju ima estragola, linalola, cineola i drugih antiseptičkih sastojaka koji unuštavaju štetne bakterije u hrani, sprečavajući njihovo razmnožavanje. (Novosti)

DUH I TIJELO

Jutarnje navike koje će vam olakšati dan

Stručnjaci tvrde da bi svi ljudi trebalo da imaju ustanovljenu jutarnju rutinu tokom cijelog života kako bi sebi olakšali te prve minute. Mnogi ljudi, ipak, imaju haotična jutra, baš zato što nemaju dobro osmišljenu rutinu. Počnite da praktikujete sledeće stvari i vaša jutra i vaši dani postaće mnogo lakši. POČNITE DAN ODLUKOM Mnoge studije se slažu oko toga da dan treba da započnete pozitivnom odlukom koja će vam pomoći da se borite sa stresom i da lakše rješavate probleme. DOK SE DOTERUJETE, USREDSREDITE SE NA DISANJE Istraživanja su utvrdila da svjesna meditacija ublažava stres i anksioznost, ali je teško naći vremena za nju. Zato se preporučuje da meditirate dok radite nešto drugo što ne zahtijeva puno vaše pažnje. OGRANIČITE VREME SEBI Procjenite koliko vam vre-

mena treba da obavite određene stvari ujutru. Mnogi misle da im treba mnogo manje vremena za neke stvari, a onda se desi da zakasne. Uskladite buđenje sa tim. DAJTE SEBI JOŠ 15 MINUTA Kada shvatite koliko vam je ujutru potrebno da se spremite, dodajte na to vrijeme još 15 minuta. Mnogi ljudi prave veliku grešku što ne ostavljaju sebi “lufta”, pa ujutru jure da se što prije spreme. (SuperŽena)

N

JE

ZA DO K

ZALOGAJ VIŠE

TO RA

P I TA

SAVJETI

Poštovani, Odmalena imam problema sa ekcemom, ranije se pojavljivao samo na rukama, a sada na kapcima, usnama, vratu i na prstima. Koristila sam sinoderm mast, zatim mi je dermatolog preporučio vaselin koji mi ništa nije pomogao. Voljela bih da čujem od vas šta je najbolje. Unaprijed hvala. Poštovana, Ekcem je posljedica Vaše konstitucije, dakle genetski je predodređen. S tog aspekta, to je stanje povećane osjetljivosti organizma na uobičajene alergene, a ne oboljenje. Ne mora se ispoljiti nikada u životu, ali, takođe, ispoljavanje te osjetljivosti može biti svakodnevno. Učestalost pojave ekcema može biti uslovljeno emotivnim stanjem, presušenošću kože i samim tim poroznošću za mnoge alergene. Tu je i izmijenjeni imuni odgovor organizma usljed stresa bilo koje prirode (fizička trauma, akutna i hronična oboljenja, hiruške intervencije, neispavanost, psihički stres…) (Lepota i zdravlje) NAPOMENA: Pitanja za rubriku Pitajte doktora možete postavljati putem e-maila zabava@dnovine.me ili telefonom 077/ 300- 112 svakog radnog dana od 12 do 14 časova.

Savjeti u slučaju da se prejedete

Kako da se odviknete od grickanja noktiju U savremenoj medicini, grickanje noktiju se smatra poremećajem u ponašanju. Najčešće se javlja kod djece (30 procenata), tinejdžera (45 procenata), ali i odraslih. U poslijednje vrijeme stručnjaci ga smatraju opsesivno-kompulsivnim poremećajem. Posljedice, osim estetike, mogu biti mnogo ozbiljnije, kao što su infekcije i unošenje virusa i bakterija u organizam. Postoje brojni načini odvikavanja, evo nekih od njih... 1.Namažite nokte lakom, a dje-

ca i muškarci mogu da stave tečnost gorkog ukusa, koja se kupuje u apoteci, a namenjena je odvikavanju od grickanja. Takođe, možete da namažete ljutu papriku, riblje ulje ili kremu za ruke. 2.Grickanje je ovde ključno, pa neka vam u ruci uvek bude šargarepa, jabuka ili neka druga namirnica, koja će da “zamijeni” nokte. 3.Zamolite najbliže da vas opominju kada primjete da ste stavili prste u usta, jer do toga često dođe nesvjesno. (Novosti)

BUDITE OBAZRIVI

Poslije ovoga ćete kupiti četkicu za zube

Skoro svi praznici su za nama, ali ostao je stomačić poslije obilnih i bogatih trpeza. Evo nekoliko savjeta kako da se vratite na izbalansirane obroke. Nemojte biti previše strogi prema sebi Možda ste pojeli koji zalogaj više, ali to nije razlog da budete previše strogi prema sebi. I sami znate da ne možete da žalite za onim što se već desilo, ali ono što možete da uradite jeste da već od sjutra smanjite porcije i unos slatkiša. Vratite se starom režimu ishrane Nije problem ako ste se jedan dan jeli sve što inače ne konzumirate jer je jako kalorično. Mnogo je bitnije da se već sledećeg dana vratite na stari režim koji podrazumijeva dijetalne i zdrave obroke. Pijte puno vode Bili ste na večeri na kojoj niste mo-

gli da odolite raznim đakonijama. Nema veze, jer sve što treba da uradite jeste da sjutradan jedete veoma laganu hranu i pijete puno vode. Istegnite se Ukoliko ste se prejeli, sjutradan se istegnite jer ćete tako ubrzati proces varenja i pomoći vašem organizmu da se oslobodi viška toksina. Neka istezanje traje nešto duže nego inače, a to će ujedno biti i odlična priprema za trening. Jedite zeleniš Ukoliko želite da pomognete vašem organizmu da sagori prethodno unijete kalorije, jedite zeleno povrće koje će rasteretiti želudac i pomoći vam da se lakše riješite masnih naslaga. Naspavajte se Poznato je da je gojaznost povezana sa neispavanošću, pa ukoliko se prejeli, gledajte da se sjutradan, odnosno to veče dobro naspavate. (B92)

Iako izgleda nevino, četkica za zube je pravi magnet za bakterije, kojih ima više od 10 miliona uključujući ešerihiju koli i stafilokoke, navodi se u novoj studiji Univerziteta u Mančesteru. “U ustima ponekad ima više bacila nego na prljavom podu kupatila”, kaže dr En Vei. Ne brinite, panici nema mjesta. Pročitajte šta možete uraditi kako biste sačuvali svoju četkicu za zube. Za početak kupite novu četkicu Četkicu za zube trebalo bi da promjenite na svaka tri do četiri mjeseca. Koristite pravu pastu za zube Neke paste za zube su bolje u ubijanju bacila od drugih. Kupite neku koja sadrži triklosan, koji se pokazao efikasnijim od klasičnih pasta na bazi fluora u suzbijanju oralnih bakterija. Ne stavljajte pastu prstom Kada stavljate pastu na četkicu nemojte to raditi prstom. Najbolje je da pastu iscijedite bez fizičkog dodirivanja tube.

Dobro isperite četkicu Pazite da uvijek dobro isperete četkicu nakon upotrebe. Nekada je slobodno možete isprati i hidrogenom. Obezbijedite joj vazduh Stomatolozi ističu da četkicu ne bi trebalo da držite u hermetički zatvorenoj kutiji. Ukoliko želite da spriječite da bude izložena otvorenom prostoru kupatila, smjestite je u kutijicu s rupicama, koja će je u isto vrijeme štititi od bakterija, a opet joj pružati mogućnost da “diše”. Pazite da se ne dodiruju Ukoliko više ukućana četkice drži u istoj posudici, važno je da se međusobno ne dodiruju.


36 ŽENA

ČETVRTAK, 24. 4. 2014. NAPRAVITE SAMI

RECEPTI Predjelo

Glavno jelo

Orasnice

SASTOJCI:

500 g kora za pi tu 500 g sitnog sir a 2 čaše pavlake 60 g parmezan a kašika susama 2 jajeta 2 kašike ulja Preliv za kore: 2 jajeta 2 dl mlijeka 2 dl ulja kesica praška za pecivo 4 kašike griza

Pita sa sirom U činiji izmiješajte sitan sir, pavlaku, jaja, susam, parmezan i ulje. U drugoj činiji izmiješajte jaja, mlijeko, ulje, prašak za pecivo i pšenicni griz. Jednu koru stavite na radnu površinu i premažite je prelivom, ponovite isto s još tri kore, a na posljednju stavite fil od sira i pavlake. Krajeve savijte ka unutrašnjosti da fil ne iscuri prilikom pečenja, urolajte i ređajte u podmazanu tepsiju. Tako rolajte kore dok se sav materijal ne utroši. Pitu premažite prelivom i po želji pospite susamom. Stavite da se peče na 220 stepeni oko 30 minuta.

Desert

Rolnice

Torta s povrćem

Ulupajte šlag od bjelanaca, dodajte limun, samljevene i polovinu sjeckanih oraha (možete i da ih izdrobite oklagijom). Miješajte na pari neprekidno dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi pa pravite kiflice ili štanglice, uvaljajte ih u sjeckane orahe i pecite, u stvari sušite u rerni na 150 stepeni. Gotove kiflice možete posuti šećerom u prahu.

SASTOJCI:

10 g suvih vrga nja 150 g šampinjon a 2 glavice luka 50 g rukole kašika putera so, biber 4 teleće šnicle (p o 125 g) 80 g jetrene pa štete 2 kašike masti 125 ml neutraln e pavlake 3 kašike gustin a

Razmekšati pečurke u 375 ml mlake vode. Očistiti i isjeckati šampinjone. Isjeckati luk. Oprati rukolu. Zagrijati puter, pa propržiti luk i šampinjone. Šnicle oprati, posušiti, posoliti i pobiberiti. U blenderu ili štap mikserom izmiksati luk i šampinjone, pa dodati rukolu i paštetu. Premazati šnicle filom, urolati i pričvrstiti čačkalicama. Ispržiti rolnice na masti. Dodati razmekšane vrganje, zajedno sa vodicom u kojoj su stajali. Poklopiti, smanjiti vatru i krčkati 50 minuta. Na kraju umiješati pavlaku i razmućeni gustin, pa ukuvati. Posoliti i pobiberiti pa servirati, po želji, uz bareno povrće ili tjesteninu. Ukrasiti peršunom.

ZA GURMANE

SASTOJCI:

po 150 g mljeve nih i sjeckanih orah a 4 bjelanceta sok od 1 limuna 150 g šećera

Sastojci: 400 g brašna 100 g mljevenih lješnika 160 g maslaca so Za fil: 2 praziluka 2 crvene paprike 4 velike tikvice kašika ulja so, biber 5 jaja 100 ml mlijeka muskatni oraščić Za preliv od začinskog bilja: po 1/2 veze peršuna, krbuljica, vlašca 6 kašika kisjele pavlake so, biber Priprema: Praziluk očistiti i isjeckati na kolutove. Dno kalupa (prečnika 28 cm) obložiti masnim papirom. Pripremiti 500 g suvog sočiva ili drugih mahunarki. Zamijesiti glatko tijesto od brašna, oraha, maslaca, soli i 5 kašika hladne vode. Tijesto

umotati folijom i ostaviti 30 minuta u frižideru. Papriku oprati, prepoloviti, očistiti od sjemenki i isjeći na kockice. Tikvice oprati i isjeći na kolutove. Na zagrijanom ulju prodinstati praziluk. Dodati papriku i još malo dinstati. Začiniti solju i biberom. Izvaditi iz tiganja. U tiganju bez masnoće kratko propržiti tikvice sa obje strane. Dodati biber i so, pa sve sipati na papirnatu salvetu da se ocijedi. Rernu zagrijati na 180 stepeni. Oklagijom razviti tijesto okruglog oblika i staviti ga u kalup formirajući ivice visine 3 cm. Preko tijesta staviti masni papir, pa sipati sočivo i peći oko 12 minuta. Izvaditi kalup i pažljivo odvojiti papir sa sočivom. Umutiti sos od mlijeka i jaja, dodati so, biber i muskatni oraščić. Tijesto preliti sosom. Polovinu tikvica poređati preko sosa. Zatim sipati polovinu paprika i preliti sa malo sosa. Poređati ostatak tikvica. Povrće preliti preostalim sosom i tortu peći u rerni 50 minuta.

UKUSNO

Lovačka šnicla

Sočni jagnjeći kotleti u sosu

Sastojci: 1/2 kg junećih šnicli veća glavica luka 3-4 dl kuvanog paradajza origano, bosiljak 2-3 kisjela krastavca 3 barena jajeta so, biber sušeni začini, po želji Priprema: Šnicle izlupajte, začinite po ukusu i samo s jedne strane uvaljajte u brašno. Stavljajte na zagrijano ulje onu stranu koja nije s brašnom. Pržite tek toliko da se

Uz rumeno i hrskavo povrće jagnjeći kotleti već na prvi pogled očaravaju. Sastojci: 300 g mladih krompirića so 200 g šargarepe 4 kašike maslinovog ulja biber 1 kašika soja sosa 8 jagnjećih kotleta (svaki od po 100 g) Priprema: Dobro oprati krompir (ako se koriste stari oljuštiti ih i isjeći na tanje kriške) i staviti ga u ključalu slanu vodu, da se bari oko 5 minuta. Oprati i očistiti šargarepu, pa ih presjeći na pola (ili na tri dijela ako su dugačke). Dodati šargarepe krompiru i kuvati još 3 minuta. Procijediti krompir i šargarepu. Zagrijati 2 kašike maslinovog ulja u velikoj, plitkoj šerpi i spustiti krompir i šargarepu. Pržiti povrće na jakoj vatri dok ne porumeni, pa na kraju posoliti i pobiberiti. Ne dolivati vodu tokom prženja. Zagrijati rernu na najjaču temperaturu i pripremiti marinadu za meso: pomiješati 2 kašike maslinovog ulja sa soja sosom. Kotlete proprati i dobro uvaljati u mari-

uhvati korica. Izvadite iz masnoće i stavite na toplo. U istu masnoću stavite luk isječen na listiće i pržite do zlatnožute boje. Nalijte paradajz, vratite šnicle, dodajte krastavce i jaja, prethodno isječena na kolutiće. Sve ovo treba da ostane u saftu. Na blagoj temperaturi, uz povremeno dolivanje supe (ili vode), ako je potrebno, krčkajte dok meso ne omekša. Ako vam se učini da je rijetko, dodajte ravnu kašiku brašna. Jelo može da se priprema i u rerni, ali ga tada poklopite.

nadu. Poređati ih u veliki nauljeni pleh, a povrće rasporediti oko mesa. Staviti pleh u zagrijanu rernu, na gornju pregradu, bliže grijačima. Peći 15 minuta. Servirati kotle-

te uz hrskavo pečeno povrće i ukrasiti po želji grančicom ruzmarina ili nekog drugog začinskog bilja i krupno mljevenim biberom. Kao piće poslužiti crno vino.


37

ČETVRTAK, 24. 4. 2014.

MALI OGLASI

KUĆE/STANOVI

P

PRODAJEM STAN 40m2

Herceg Novi – Kumbor, 50 metara od mora, preko puta kompleksa Portonovi, namješten, bez posrednika.

Tel.068/403-438

Prodajem kuću (novogradnja) na placu od 2.000m2 sa voćnjakom i vinogradom. Periferija Podgorice. Tel.067/237-920 Prodajem stan preko puta škole «Pavle Rovinski» na Starom aerodromu, prizemlje, 53m2, idealan za poslovni prostor. Tel.067/228-704 Prodajem kuću u Podgorici - Zabjelo, 100m2 na placu od 400m2. Kompenzacija za tri jednosobna stana ili fiksno 90.000 eura. Papiri 1/1. Tel.069/893-727 Prodajem kuću, 84m2, na placu od 1.000m2 sa vinogradom i voćnjakom u naselju Murtovina. Tel.069/883-220 Sutomore - Zagrađe, kuća u izgradnji 120m2 prizemlje i sprat, useljive 3 sobe i kupatilo. Cijena povoljna! Tel.069/069-148 Prodajem - mijenjam za stan poluzavršenu kuću 6km od grada na placu 3.000m2. Mjesto Drezga kod Rogama. Kuća je na 2 nivoa, 9 soba, 4 kupatila, američki stil. Tel.067/744-430

I Izdajem namještenu kuću, 42m2, u Zagoriču kod Doma zdravlja. Tel.020/270-025

INekretnine

”Vektra”- Rimski Trg 44

Tel:fax: 382 20 235-651/235-631; Mob:069-024-904; 069-611-332

PRODAJA 26m2/6- St.Aer.; 24m2/6-Pobrežje; 30m2/6- Sity kvart 48m2/4- Ljubović; 43m2/2- St.Aer; 40m2/2-Blok VI; 67m2/4- Centar; 71m2/4- St.Aer; 71m2/1-Ljubović; 86m2/4- Blok VI; 98m2/1- Ljubović; 84m2/2-Blok V 140m2/6- Trg Vektre; 115m2/6-St.Varoš; 198m2/5P.Morače ( »Kroling«); Kuća 260m2, plac 260m2- Masline; Kuća 200m2, plac 520m2- St.Aer; Plac:1300m2-Dahna; 504m2-Masline;862m2-Dajbabe;

IZDAVANJE Poslovni p. 105m2 (su+pr)-P.Morače; 60m2(su+pr)-P.Morače Nam. stan: 48m2/4- kod Hrama; 73m2/1Momišići Nam.stan: 72m2/3-Momišići; 130m2/1-P.Morače Nenamj.stan: 60m2/3- P.Morače; 68m2/2- Zabjelo Nenamj.stan: 93m2/2- St.Aer; 100m2/1-Gorica C Nam. kuća: 250m2, plac 4.000m2-Tološi Nenamj. kuća 400m2, plac 10.100m2- Donja Gorica

Provjerite zašto smo IN

E-mail:inekretnine@t-com.me; www.inekretnine.me; www.bokaprojekt.me

Izdajem jednosoban namješten stan od 60m2 Preko Morače. Tel.069/536-327 i 068/447-077 Izdajem nov namješten jednosoban stan, 44m2, na 2. spratu, preko puta Dječje bolnice. Tel.069/676-386 Izdajem jednosoban namješten stan. Stari aerodrom, iza Volija. Tel. 069/993-992 Izdajem jednosoban namješten stan u Ulici kralja Nikole. Tel.069/607-537 Izdajem namješten stan u centru Podgorice. Cijena 350 eura. Tel.067/244-616 Izdajem namještenu garsonjeru ženskoj osobi, sve zasebno, klimatizovana, Masline. Tel.067/675-909, 020/612-291 Izdajem luksuzno namještenu garsonjeru, 32m2, Ulica mainski put, iznad autobuske stanice, Budva. Tel.069/566-716 Izdajem dvosoban namješten stan kod stadiona «Budućnosti». Povoljno. Tel.067/559-750

SOBE

Izdajem sobu studentima iza Studentskog doma, Podgorica. Tel.067/269-777 POSLOVNI PROSTOR

IZDAJE SE

poslovni prostor 66 m2 Ulcinjska 3 Podgorica Tel.067/609 -089 Izdajem poslovno magacinski prostor blizu «Volija» u Tološima. Tel.067/860-937 PLACEVI

Prodajem plac u Spužu, ekstra lokacija. Tel.069/033958 Prodaje se (može kompenzacija za stan) 13.000m2 zemlje, selo Orašje i 1.600m2, selo Grlić-Danilovgrad. Tel.069/073-331

stan eura.

Prodajem plac na Veruši, 400m2, ili mijenjam za automobil. Cijena 6.500 eura. Tel.067/390-767

Izdajem dvosoban prazan stan na Starom aerodromu i dvosoban prazan stan na Pobrežju. Tel.069/370-729

Prodajem 2.000m2 zemlje, Donji Crnci, nedaleko od željezničke stanice u Spužu. Voda, struja, put. Tel.069/204-051

Izdajem namješten u Zagoriču, 180 Tel.069/877-396

DNEVNE NOVINE ● 077/300-104 ● 077/300-100 ● Poslovni centar Nikić ● Kralja Nikole bb, 7 sprat

Prodajem plac u Donjim Crncima, 800m2, kilometar i po od željezničke stanice u Spužu. Put, voda, struja, m2/4 eura. Tel.067/390-767 VOZILA/AUTO DJELOVI

    

PRODAJEM GOLF V 1.9 TDI

metalik plava boja četvoro vrata registrovan godinu ksenon točkovi od golfa GTI Cijena 6.300 € Moguća kompenzacija

Tel.069/193-366

Kombi opel movano L2H2 furgon, 2008. god, 2500ccm 74kW TD, 126.000 km. Klima, servo, ABS, centralno, el. podizači. Tel.069/085-000 Kupujem fiću u bilo kakvom stanju. Tel.067/833-411 Prodajem opel vektru, 97. godište, 1.6 16V, karavan, registrovan godinu. 1.300 eura. Tel.067/652-972 Prodajem jamahu R1, 2013, godište, led dioda, plavo siva. Potpuno nova. 3.500 kilometara. Može kompenzacija za kola. Tel.068/329-299

..

USLUGE

. .

RAČUNOVODSTVO REGISTRACIJA PREDUZEĆA USTUPANJE ZAPOSLENIH SUDSKI PREVODIOCI

IAS, IFRS Certified

Ivana Đurašević +382 68 222 188 www.ekonomik.me

Top Service - First choice - Best price guarantee

REGISTRUJTE VAŠE VOZILO

PO NAJJEFTINIJOJ CIJENI (PUTNIČKO I TERETNO)

Penzionerima na rate (3, 6 ili 12 mjeseci)

Tel. 068 326 549

Registracija preduzeća, likvidacije i knjigovodstvene usluge najjef tinije, najprofesionalnije i najbr že. Tel.067/591-950, 020/511-925, 067/210 340 Registracija preduzeća. Stečaj i likvidacija. Knjigovodstvo. Boravak i radna dozvola stranaca. Upotrebne dozvole za prostore. Povoljno i brzo. Tel.069/020-102

OBAVJEŠTENJE

Poštovani korisnici oglasnog prostora, obavještavamo vas da ste prilikom predaje oglasa dužni da na uvid pokažete ličnu kartu. Dnevne novine


38

ČETVRTAK, 24. 4. 2014.

MALI OGLASI

Registracija besplatna za preduzeća koja će da koriste naše računovodstvene usluge. Povoljne cijene računovodstvenih i pravnih usluga. Podgorica. Tel.069/221-974

Tražim posao - održavanje kancelarija ili kod porodice u stanu. Ozbiljna žena, imam dobre preporuke. Tel.069/181-044 NASTAVA

Vodoinstalateri, iskusni majstori, obavljaju sve vrste adaptacija kupatila, sitnih popravki, otčepljavanja, polaganja novih cijevi za kanalizaciju. Brzo, kvalitetno, povoljno. Tel.067/644-494

Biockinica Swiss: citrax, sirup za prostatu, krema protiv bora, bolova, pjega, vena, korektor za čukljeve, sredstvo protiv urastanja noktiju ... Tel.069/078-111

Prevoz robe, selidbe sa i bez radnika, kompletna usluga. Najpovoljnije. Tel.069/625111, 067/66-99-77

LIČNO

Servis: klima, frižidera, zamrzivača, veš-sudo mašina, šporeta, bojlera. Tel.069/073264, 067/409-729

Za neku galantnu stariju damu iskusan momak lijepog izgleda na usluzi, diskrecija. Tel.068/380-841

GRAĐEVINSKE USLUGE

APARATI/OPREMA

Malim bagerima kopanje kanala, temelja, septičkih jama, ravnanje placeva-čišćenje, proboj puteva, miniranje, rezanje-bušenje betona, pikamer, vibro žaba, prevoz. Tel.069/297-222

Klime - obične, inverteri, multi. Fujitsu, midea, vivax. Prodaja, montaža, čišćenje, dezinfekcija, popravke. Garancija do 5 godina. Tel.069/020-023, 067/342-392

Hidroizolacija betonskih ploča, krovova, terasa, kupatila, bazena itd. Porodična tradicija i provjereni kvalitet su garancija posla. www.hidroizolacija.me. Tel.067/809-806

Klime fujitsu, midea, vivax, aux, obične, inverteri, multi. Prodaja, montaža, servis, dopuna freona, dezinfekcija. Garancija do 5 godina. Povoljno. Tel.069/020-997, 067/911-2598

KERAMIKA ZA SVE UKUSE

POSAO

Prodajem razrađenu prodavnicu zdrave hrane u Podgorici. Nastavak rada (firma, enterijer, roba) 8.000€ + mjesečna kirija 260€. Sigurna isplativost! Tel.069/882-894

- KAMAGRA - 100% original - biljna baza - voćni ukusi - 7 kesica 15 € Dostava, diskrecija

20. GODINA SA VAMA

069 020 010

068 55 44 40

Mali oglasi

RAZNO

Tel. + 382 20 221 560 ; + 382 68 000 374

www.cercamp.me

POTENCIJA

Klime - obične, inverter, multi, kasete, parapetne, kanalne... Prodaja, ugradnja, servis, dezinfekcija. Najpovoljniji! Tel.067/501-209, 068/501-209. www.klimescepanovic.com

ul. Marka Radovića br.14, Podgorica 81000

E-mail: cercamp.me@gmail.com

Prodajem kvalitetne sadnice žive ograde, 1 komad 1 euro. Tel.067/801-826 Prodajem nešto starinskih stvari. Tel.067/728-163

Otčepljenje kanalizacije električnom sajlom wc šolja, sudopera, šahti, umivaonika i ostalog. Dolazim odmah po pozivu. Povoljno!!! Vukčević. Tel.069/655-444, 067/589073, 068/654-474

GRAĐEVINSKI MATERIJAL

Hladnjača/2009, 180 m3, 10x5, 5x3,3 Bitzer/Gunter, R134A, prokrom vrata i podovi, uv. Njemačka, višenamjenska, uskladištena u Bijeloj. Tel.068/040-600. wolf222wolf@gmail.com

POPUST ZA MJESEČNI PAKET 22+ 8 GRATIS

Kupujem dinare, lire, perpere, medalje, ordenje, sablje, bajonete, ćemere, umjetničke slike, knjige, razglednice, poštanske marke, gramofonske ploče, srebrne predmete, od porculana i kristala. Tel.069/019698, 067/455-713

za pravna lica

308 €

za fizička lica

220 €

Dimenzije 102x70mm

Prodajem majstorske violine. Tel.069/617-231

Mali oglasi POPUST ZA MJESEČNI PAKET

22+ 8 GRATIS

za pravna lica 154 € za fizička lica 110 €

Dimenzije 102x45mm

Mali oglasi POPUST ZA MJESEČNI PAKET 22+8 GRATIS

za pravna lica 77 € Dimenzije 50x45mm

Mali oglasi POPUST ZA MJESEČNI PAKET 22+8 GRATIS

za fizička lica 55 € Dimenzije 50x45mm

Mali oglasi do 20 riječi 1 dan 1 € Za svakih 5 plaćenih dana 2 dana gratis

DNEVNE NOVINE ● 077/300-104 ● 077/300-100 ● Poslovni centar Nikić ● Kralja Nikole bb, 7 sprat


39

četvrtak, 24. 4. 2014.

MALI OGLASI važni telefoni DEŽURNE SLUŽBE Policija................................................................. 122 Vatrogasna.......................................................... 123 Hitna pomoć........................................................ 124 Tačno vrijeme...................................................... 125 Telegrami............................................................ 126 Jedinstveni evropski broj za pozive u nevolji........................................................112 Univerzalna služba sa davanje informacija o telefonskim brojevima pretplatnika............................................ 1180 Informacije........................................................ 1181 Crnogorski telekom..........................................1500 Telenor...............................................................1188 M:tel...................................................................1600 Elektrodistribucija......................................633-979 Vodovod....................................................... 440-388 Stambeno....................................................623-493 Komunalno.................................................. 231-191 JP “Čistoća”................................................. 625-349 Kanalizacije.................................................620-598 Pogrebno.....................................................662-480 Meteo...................................................094-800-200 Centar za zaštitu potrošača 020/244-170 Šlep služba.......................................... 069-019-611 Žalbe na postupke policije....................................... .............................................067 449-000, fax 9820 Carinska otvorena linija...................... 080-081-333 Montenegro Call centar ...................................1300 Tel. linija za podršku i savjetovanje LGBT osoba u Crnoj Gori............................. 020/230-474 SOS broj za žrtve trafikinga........................116 666 Sigurna ženska kuća........................... 069-013-321 Povjerljivi telefon ...............................080-081-550 Kancelarija za prevenciju narkomanije................................................ 611-534 Narcotics Anonymous............................067495250 NVO 4 LIFE.................. 067-337-798, 068-818-181 CAZAS AIDS......................................... 020-290-414 Samohrane majke...............................069-077-023 INSPEKCIJE Ekološka...................................................... 618-395 Inspekcija zaštite prostora.........................281-055 Inspekcija rada............................................ 230-374 Inspekcija Uprave za igre na sreću .............................265-438 Komunalna policija............................. 080-081-222 Metrološka inspekcija................................ 601-360, ...............................................................fax 634-651 Sanitarna.....................................................608-015 Tržišna.........................................................230-921 Turistička.....................................................647-562 Veterinarska................................................234-106 BOLNICE Klinički centar............................................. 412-412 DOMOVI ZDRAVLJA Pobrežje.......................................................648-823 Konik............................................................ 607-120 Tuzi...............................................................603-940 Stari aerodrom............................................481-940 Dječja...........................................................603-941 Golubovci..................................................... 603-310 Radio-stanica..............................................230-410 Blok 5...........................................481-911, 481-925 LABORATORIJE I AMBULANTE Ordinacija za kožne i polne bolesti “dr”........................................664-648 Ambulanta i labaratorija Malbaški.......................................................248-888 PZU “Life” klinika za IVF............................. 623-212 VETERINARSKE AMBULANTE “Animavet”..........................................020-641-651 Montvet.......................................................662-578 APOTEKE Ribnica......................................................... 627-739 Kruševac, Montefarmova dežurna apoteka Bul. Sv. Petra Cetinjskog............................ 241-441 ICN Crna Gora..............................................245-019 Sahat kula.................................................... 620-273 Biofarm........................................................244-634 HOTELI Ambiente.....................................................235-535 Best Western Premier Hotel Montenegro ......................................406-500 Bojatours..................................................... 621-240 City...............................................................441-500 Crna Gora....................................634-271, 443-443 Evropa......................................... 621-889, 623-444 Eminent.......................................................664-646 Keto.............................................................. 611-221 Kosta’s.........................................656-588, 656-702 Lovćen......................................................... 669-201 Pejović......................................................... 810-165 Premier........................................................409-900 Podgorica....................................................402-500 TAKSI Alo taksi..........................................................19-700 sms.........................................................069019700 Boom taksi......................................................19-703 Bel taxi........................................................... 19-800 City taksi.........................................................19-711 besplatan broj........................................ 080081711 De lux taksi.....................................................19-706 Exclusive taksi................................................19-721 Hit taksi...........................................................19-725 Red line taksi..................................................19-714 sms.........................................................068019714 Royal taksi......................................................19-702 Oranž 19”........................................................19-709 PG taksi...........................................................19-704 Queen taksi.....................................................19-750

DNEVNE NOVINE ● 077/300-104 ● 077/300-100 ● Poslovni centar Nikić ● Kralja Nikole bb, 7 sprat

Vozovi/Trains Zimski red vožnje važi do 07. juna 2014. godine. POLASCI IZ PODGORICE ZA: Beograd: 10.00 (brzi), 20.05 (brzi), Subotica: 20.05 (brzi), Novi Sad: 20.05 (brzi), Bijelo Polje: 6.25 (lokal), 10.00 (brzi), 15.50 (lokal), 18.20 (lokal), 20.05 (brzi), Bar: 5.15 (lokal), 6.27 (brzi), 8.20 (lokal), 10.10 (lokal), 11.30 (lokal), 12.50 (lokal), 15.20 (lokal), 16.50 (lokal), 18.00 (lokal), 19.29 (brzi), 21.10 (lokal), Nikšić: 07.00 (lokal), 8.05 (lokal), 11.20 (lokal), 14.00 (lokal), 16.10 (lokal),19.35 (lokal), 20.30 (lokal). POLASCI IZ BARA ZA: Beograd: 09.00 (brzi), 19.00 (brzi), Subotica: 19.00 (brzi), Novi Sad: 19.00 (brzi), Podgorica: 5.25 (lokal), 6.35 (lokal), 09.00 (brzi), 10.20 (lokal), 11.35 (lokal), 14.05 (lokal), 14.50 (lokal), 16.40 (lokal), 18.30 (lokal), 19.00 (brzi), 20.30 (lokal), Bijelo Polje:

Autobusi/Bus

Andrijevica: 08:25, 09:00, 13:27, 15:30, 17:13. Aranđelovac: 21:35. Banjaluka: 20:25, 20:30 (subota i nedjelja), 21:20 (petak i ponedjeljak). Bar: 03:00, 05:00, 07:00, 07:34, 07:35, 07:50, 09:15, 09:50, 10:58, 11:45, 11:48, 12:49, 14:13, 15:15, 16:01, 16:55, 18:00, 19:40, 19:50, 21:00. Beč: 00:30 subotom. Beograd: 00:40, 08:30, 09:45, 11:00 (svaki drugi dan), 19:00, 20:00, 20:45, 22:30, 23:00. Berane: 08:25, 09:00, 10:00, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 15:30, 15:45, 15:55, 16:30, 17:13m 17:30, 18:00, 19:55, 20:05, 22:27, 23:00. Bijeljina: 20:25. Bijelo Polje: 00:30, 00:40, 06:58, 12:30, 13:09, 14:15, 19:00, 21:35. Bremen: 00:30 subotom. Budva: 00:30, 04:00, 05:00, 05:00, 05:30, 05:45, 06:00, 06:15, 06:20, 07:00, 07:05, 07:10, 07:25, 07:35, 07:50, 07:55, 08:09, 08:15, 08:30, 09:13, 09:38, 09:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:25, 14:23, 14:55, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:25, 17:14, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 20:20, 22:25. Cetinje: 00:30, 05:00, 05:30, 05:45, 06:15, 06:20, 07:00, 07:05, 07:25, 07:55, 08:09, 08:15, 08:30, 09:13, 09:38, 09:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:45, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:25, 14:23, 14:55, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:25, 17:14, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45,20:20, 22:25. Danilovgrad: 05:45, 06:14, 06:20, 06:29, 06:35, 06:54, 07:00, 07:00, 07:10, 07:15, 07:25, 07:30, 07:30, 07:30, 07:40, 07:45, 07:55, 08:00, 08:00, 08:16, 08:20, 08:25, 08:25, 08:29, 08:30, 08:59, 09:00, 09:00, 09:00, 09:15, 09:30, 09:30, 09:30, 09:35, 09:50, 09:55, 10:00, 10:00, 10:16, 10:29, 10:29, 10:30, 10:45, 10:57, 11:00, 11:00, 11:20, 11:30, 11:30, 11:30, 11:37, 11:55, 12:00, 12:00, 12:05, 12:08, 12:16, 12:23, 12:29, 12:30, 12:50, 12:54, 13:,00, 13:00, 13:15, 13:30, 13:30, 13:30, 13:34, 13:35, 13:49, 13:50, 13:55, 13:55, 14:00, 14:00, 14:16, 14:20, 14:29, 14:30, 14:45, 14:53, 15:00, 15:00, 15:00, 15:07, 15:13, 15:15, 15:30, 15:30, 15:30, 15:45, 15:55, 15:57, 16:00, 16:00, 16:16, 16:29, 16:29, 16,30, 16:45, 16:50, 16:57, 17:00, 17:00, 17:00, 17:25, 17:30, 17:30, 17:45, 17:55, 18:00, 18:00, 18:16, 18:19, 18:29, 18:30, 18:57, 19:00, 19:00, 19:,10, 19:25, 19:30, 19:30, 19:45, 19:50, 19:55, 20:00, 20:00, 20:16, 20:29, 20:30, 20:40, 20:55, 20:55, 20:57, 21:00, 21:00, 21:30, 21:55, 21:55, 22:00, 22:00, 22:10, 22:27,

5.25 (lokal), 09.00 (brzi), 14.50 (lokal), 19.00 (brzi), Nikšić: 18.30(lokal). POLASCI IZ BIJELOG POLJA ZA: Beograd: 12.27 (brzi), 22.35 (brzi), Subotica: 22.35 (brzi), Novi Sad: 22.35 (brzi), Podgorica: 4.15 (brzi), 06.30 (lokal), 9.02 (lokal), 17.21 (brzi), 18.35 (lokal), Bar: 4.15 (brzi), 9.02 (lokal), 17.21 (brzi), 18.35 (lokal). POLASCI IZ NIKŠIĆA ZA: Podgorica: 06.25 (lokal), 08.40 (lokal), 09.50 (lokal), 12.40 (lokal),15.35 (lokal), 18.05 (lokal), 21.00 (lokal), Bar: 08.40 (lokal), 15.35 (lokal). INFORMACIJE NA TELEFONE PODGORICA: 020-441-211; 020-441-212 BAR: 030-301-622; 030-301-615 SUTOMORE: 030-441-692; NIKŠIĆ: 040-211-912; BIJELO POLJE: 050-478-560:

22:32, 23:40. Dizeldorf: 00:30 subotom. Dortmund: 00:30 subotom. Dubrovnik: 06:00. Frankfurt: 00:30 subotom. Gacko: 08:30, 10:50, 16:45. Glava Zete: 07:10, 15:07. Gusinje: 08:25, 13:27, 17:13. Herceg Novi: 00:30, 04:00, 05:00, 05:30, 05:45, 06:00, 06:15, 06:20, 07:05, 07:10, 07:25, 07:35, 07:50, 07:55, 08:09, 08:15, 08:30, 09:13, 09:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 14:23, 14:55, 15:25, 15:45, 15:50, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 19:45, 20:20. Kolašin: 00:40, 06:58, 07:00, 07:30, 08:25, 09:00, 10:00, 11:30, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 14:39, 14:50, 15:30, 15:45, 17:13, 18:00, 19:55, 20:05, 20:25, 21:35, 22:27. Kotor: 00:30, 06:00, 07:05, 07:10, 07:25, 07:35, 07:50, 07:55, 08:09, 09:13, 09:38, 09:55, 10:00, 10:15, 10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 13:07, 13:25, 14:23, 15:25, 15:45, 15:59, 16:25, 17:14, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 20:20, 22:25, 00:30. Kragujevac: 08:30, 09:45, 11:00, 21:35, 22:27, 23:00. Kraljevo: 08:30, 09:45, 11:00, 16:30, 22:27, 23:00. Kruševac: 16:30. Leskovac: 16:30. Luksemburg: 05:30 subotom. Nevesinje: 08:30, 10:50, 16:45. Nikšić: 05:45, 07:02, 06:35, 07:25, 07:40, 07:45, 08:05, 08:25, 08:30, 09:00, 09:15, 09:30, 09:30, 09:35, 10:50, 10:29, 10:45, 10:50, 11:20, 11:37, 12:05, 12:08, 12:23, 12:50, 13:15, 13:34, 13:35, 13:55, 14:30, 14:45, 15:13, 15:45, 15:57, 16:00, 16:08, 16:29, 16:45, 16:50, 17:00, 17:45, 18:19, 18:30, 19:10, 19:30, 19:30, 19:45, 19:50, 20:28, 20:40, 20:55, 20:55, 21:35, 21:55, 22:10, 23:40. Niš: 10:00, 16:30, 20:15. Novi Pazar: 08:30, 09:45, 11:00, 16:30, 23:00. Novi Sad: 20:45, 22:30, 23:00. Peć: 07:45, 21:30. Petrovac: 06:00, 07:00, 11:45. Plav: 08:25, 13:27, 15:30, 17:13. Pljevlja: 05:45, 07:00, 07:30, 10:00, 11:30, 12:00, 14:38, 14:39, 14:50, 15:57. Plužine: 07:40, 09:30, 13:3 , 23:40. Priština: 21:30. Prizren: 07:45. Sarajevo: 07:40, 09:30, 13:35, 23:40. Skoplje: 20:05 osim ponedjeljkom. Subotica: 20:45, 22:30. Šavnik: 05:45, 13:55, 12:00, 14:38, 15:57. Tivat: 00:30, 05:00, 05:45, 06:00, 06:15, 06:20, 07:50, 08:15, 08:30, 10:29, 11:55, 12:55, 14:55, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 17:14, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45. Trebinje: 10:50, 16:45. Ulcinj: 03:00, 07:34, 09:50, 10:58, 11:45, 11:48, 12:49, 14:13, 15:15, 16:01, 16:55, 18:00, 19:50,21:00. Žabljak: 05:45, 13:55, 14:38, 15:57.

Podgorica 020/620-430, Herceg Novi 031/321-225, Kotor 032/325-809, Tivat 032/672-620, Budva 041/456-000, Bar 030/346-141, Ulcinj 030/412-225, Berane 051/234-828, Bijelo Polje 050432-219, Pljevlja 052/323-144, Nikšic 040/213-018, Cetinje 041/21-052

Avioni/Airplanes Red letjenja važi od 1.4.2014. Kompanija zadržavapravodaizmijeniredletjenjabezprethodnenajave.Kompanijapreporučujeputnicimadasezasveinformacijeobrateslužbirezervacijana19804,poslovnicama ili prodajnim agentima. Poslovnice Montenegro Airlinesa: 020 66 44 11, 020 66 44 33, 033 451 735, 032 304 860, + 381 11 26 21 122 Podgorica-Beograd: svim danima 07:30 i 18:00. Beograd-Podgorica: svim danima: 08:50 i 19:20. Tivat-Beograd: svim danima 08:15 i 17:10. Beograd-Tivat: svim danima 09:35 i 18:30. Podgorica-Beč: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i subota 08:05, svim danima 15:00. Beč-Podgorica: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i subota 10:30, svim danima 12:50. PodgoricaLjubljana: petak i nedjelja 15:50, ponedjeljak, utorak 06:00, srijeda, četvrtak 16:10. LjubljanaPodgorica: petak i nedjelja 17:30, ponedjeljak, nedjelja 23:05, srijeda i četvrtak 14:25. Podgorica-Frankfurt: srijeda, petak i nedjelja 11:40. Frankfurt-Podgorica: srijeda, petak i nedjelja14:50. Podgorica-Cirih: ponedjeljak, petak i nedjelja 10:25, srijeda10:35. CirihPodgorica: ponedjeljak, petak i nedjelja13:25, srijeda13:35. Podgorica-Rim: utorak 10:30, petak 08:30, nedjelja 17:20, ponedjeljak, četvrtak i subota 12:10. Rim-Podgorica: utorak 12:40, petak 10:30, nedjelja 19:20, ponedjeljak, četvrtak i subota 09:55. Podgorica-Moskva: ponedjeljak i četvrtak 10:15. Moskva-Podgorica: srijeda i nedjelja 16:10. Tivat-Moskva: utorak, srijeda, petak, subota i nedjelja 10:15. Moskva-Tivat: ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak i subota 15:50. Podgorica-Pariz: utorak i četvrtak 10:20, srijeda 12:25, petak 12:15, subota i nedjelja 08:55. Pariz-Podgorica: utorak i četvrtak 14:00, srijeda 15:45, petak 15:40, subota i nedjelja 19:00. Tivat-Pariz: subota i nedjelja 15:40. Pariz-Tivat: subota i nedjelja 12:25. TivatLondon: srijeda i nedjelja 10:10. London-Tivat: srijeda 12:50, nedjelja 13:10. PodgoricaDizeldorf: subotom (od 19. aprila) 10:10. Dizeldorf-Podgorica: subotom (od 19. aprila) 13:20. Podgorica-Kopenhagen: subotom (od 17. maja) 12:20. Kopenhagen-Podgorica: subotom (od 17. maja) 15:50. Podgorica-Bari-Podgorica i Podgorica-Napulj-Podgorica svakog drugog petka i nedjelje naizmjenično, u popodnevnim časovima. Podgorica - Ljubljana : ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Ljubljana - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 14:25, petkom i nedjeljom u 17:30. Letovi sa konekcijom preko Ljubljane: Podgorica – Amsterdam: srijeda u 16:10 i nedjelja u 15:50. Amsterdam - Podgorica : ponedjeljak i petak u 10:15. Podgorica - Beč: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Beč – Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 9:55, petkom i nedjeljom u 9.55. Podgorica – Brisel: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Brisel – Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 9:20, nedjeljom u 10:10. Podgorica – Cirih: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Cirih – Podgorica: ponedjeljak, srijeda, četvrtak, petak i nedjelja u 10:00. Podgorica – Frankfurt: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Frankfurt – Podgorica: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak u 12:35, srijeda, četvrtak i nedjelja u 9:10. Podgorica – Minhen: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Minhen – Podgorica: ponedjeljak,

Podgorica-Beograd: ponedjeljak, utorak, četvrtak 08:50, 15:40,20:50, ostalim danima 15:40, 20:50. BeogradPodgorica: ponedjeljak, utorak, četvrtak 07:20, 14:10, 18:50, ostalim danima 14:10, 18:50. Tivat-Beograd: svim danima 09:40 ,15:40. Beograd-Tivat: svim danima 08:00, 14:10. Beograd-Frankfurt-Beograd: svim danima polazak u 12:00, povratak 14:50. Beograd-AmsterdamBeograd: svim danima polazak 08:20, povratk 11:50. Beograd-Dizeldorf-Beograd: svim danima polazak 08:05, povratak,11:05. Beograd-Beč-Beograd: svim danima polazak 07:55, povratk 10:45. Beograd-Moskva-Beograd: svim danima polazak 13:50, povratak 19:35. BeogradSarajevo-Beograd: svim danima polazak 14:10, povratak 06:30. Beograd-Skoplje-Beograd: svim danima polazak 21:40, 14:00, povratak 06:00, 15:30. Beograd-AtinaBeograd: svim danima tri leta dnevno. Beograd-LondonBeograd: svim danima polazak 10:35, povratak 13:40. Beograd-Cirih-Beograd: svim danima polazak 07:20, 18:40, povratak 09:55, 21:20. Beograd-Rim-Beograd: svim danima polazak 07:45, 17:50, povratak 10:20, 20:40. Beograd-Pariz-Beograd: svim danima polazak 07:25, 17:25, povratak 10:55, 21:05. Beograd-Brisel-Beograd: ponedjeljak, srijeda 07:20, petak 15:00, povratak 10:25 i 18:10. Beograd-Kopenhagen-Beograd: četiri puta sedmično sa tri leta dnevno. Beograd-Berlin-Beograd: pet puta nedjeljno sa tri leta dnevno. Beograd-ŠtutgartBeograd: tri puta nedjeljno sa dva leta dnevno. BeogradSolun-Beograd: četiri puta nedjeljno. Beograd-VaršavaBeograd: tri puta sedmično. Beograd-Milano-Beograd: pet puta sedmično. Beograd-Stokholm-Beograd: pet puta nedjeljno. Beograd-Geteborg-Beograd: subotom polazak 13:25, povratak 16:45. Beograd-Sabina Gocken-Beograd: četiri puta nedjeljno. Beograd-Tel Aviv-Beograd: četiri puta nedjeljno. Beograd-Prag-Beograd: od 01. decembra. Beograd-Abu Dabi-Beograd: pet puta sedmično. Beograd-Banja Luka-Beograd: od 10. decembra. Beograd-Bukurešt-Beograd: od 10. decembra.

Sve informacije i rezervacije putnici mogu dobiti u poslovnici –Vuka Karadžića telefoni 020/664-740, 664750/664-730,callcentar020/290-240,fax665-330.Radno vrijeme poslovnice 09:00 do 17:00. Mail adresa podgoricato@jat.com Rado vrijeme poslovnice na aerodromu2sataprijeleta.Telefoni 020/653051/653-050.Cargo sluzba JAT airwaysa od 07:00-14:00. Tel. 020-653-051 Moskva – Tivat: utorak, četvrtak, subota 13.10 Tivat – Moskva: utorak, četvrtak, subota 15.30 Kontakt telefoni Predstavnistva kompanije S7 airlines u Crnoj Gori su:+382/67/23-07-78; +382/67/67-65-66 srijeda i četvrtak u 8:55, petkom i nedjeljom u 8:55 i 13:45. Podgorica - Istanbul : ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 16:10, petkom i nedjeljom u 15:50. Istanbul – Podgorica: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 12:25, petkom i nedjeljom u 12:25. Podgorica – Pariz: nedjeljom u 15:50. Pariz – Podgorica: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak u 11:10. Podgorica – Kopenhagen: nedjeljom u 15:50. Kopenhagen - Podgorica : četvrtak i petak u 9:50. GeneralnizastupnikzaCrnuGoru,SrbijuiBosnuiHercegovinu OKIAIRINTERNATIONAL.Informacijeirezervacijenatelefone: 020/201-201,241-154,mob.067/241-154

Podgorica – Rim (FCO): ponedjeljak12.00,utorak10.30, četvrtakisubota11.50,petak 08.30,nedjelja17.00. Rim (FCO) – Podgorica: ponedjeljak,četvrtakisubota09.40,utorak12.40, petak10.30,nedjelja19.00. Informacije:OKIAIRMONTENEGRO,generalnizastupnik zaCrnuGoru,Podgorica,020/201201,201202


40

TV PROGRAM Film

07:00 Serija: Bez traga/r 08:20 Serija: Gorki život/r 08:55 Emisija za djecu- Mozgalica/r 09:00 Tačno 9 09:45 Serija: Odbačena/r 10:45 Serija: Neukrotivo srce/r 13:00 Tačno 1 14:15 Kviz- Zlatni krug/r 14:45 Serija: Bez traga/r 15:45 Exploziv 16:15 Serija: Neukrotivo srce 17:05 Serija: Odbačena 18:00 Exkluziv 18:25 Kviz- Zlatni krug 18:55 Dječija emisija- Mozgalica 19:00 Vijesti Prve 19:25 Serija: Domaćice sa Bosfora 20:20 Serija: Gorki život 21:10 Emisija- Draga Saveta 22:15 Film: Skidanje 00:00 Noćni žurnal 00:00 Serija: Bez traga 00:40 Serija: Dva i po muškarca

PRVA Tačno 1 13.00

06.30 09.35 10.00 10.15 11.00 11.05 12.00 12.25 13.00 13.05 14.10 15.30 16.55 18.05 19.30 19.55 20.05 21.00 22.00 22.30 23.00 23.45 00.00

Dobro jutro Crna Goro Muzika Dnevnik Strani dok. program: Veličanstvene drevne građevine Vijesti Naučno – obrazovni program Vijesti Serija: Viking Viki Vijesti Serija: Zakon i red/r Serija: Office/r Dnevnik 1 Radni dan Moja kuhinja ,moja pravila Dnevnik 2 Sport Serija: Monk U centar Dnevnik 3 Serija: Office Serija: Zakon i red Muzika Vijesti

RTCG 1 U centar 21.00

06:30 06:45 06:52 07:00 11:00 11:44 12:03 13:18 14:03 15:03 15:45 16:50 18:00 18:20 18:27 20:03 21:03 22:03 23:18 23:33 23:45 01:30

City M Flajer City kids M Dobro jutro Jovana i Srđan Skrivena kamera City kids M Bračni sudija City M Serija: Sila Nakuša City M Sat 2 Info monte Flajer Serija: Mala nevjesta Serija: Sila Paparazzo lov Sve za ljubav City M Flajer Film: Kobno prestrojavanje Film: Nepoželjni svedok

07:00 09:20 10:00 10:50 11:30 12:00 13:00 13:50 14:00 15:00 15:40 16:30 16:52 17:00 17:45 18:30 19:10 19:55 20:35 20:50 22:00 22:15 22:25 00:30 00:40

Boje jutra Serija: Zora dubrovačka/r Vijesti u 10 Serija: Prija/r Extra lifestyle Vijesti u 12 Serija: Mezimica Extra lifestyle Vijesti Serija: Larin izbor Serija: Ruža vjetrova Vijesti u pola 5 Extra lifestyle Serija: Prija Lud, zbunjen, normalan Vijesti u pola 7 Serija: Zora dubrovačka Serija: Igra ćutanja Extra lifestyle Načisto sa Petrom Komnenićem Vijesti Sport Serija: Operativci Extra lifestyle Film: I andjeli jedu pasulj/r

Sport

07:00 08:30 09:00 10:00 11:00 11:30 12:00 14:00 15:00 15:30 16:00 16:30 16:55 18:00 18:15 20:00 20:15 21:15 23:00 23:15 00:15

Informativa

Crtani film Top Shop 5 do 5/r Neki to vole zorom Kuhinjica Pop kvart Film Biramo lidera Talk Show/r Top Shop Kuhinjica Radio u boji Pop kvart 5 do 5 Forum Film Forum Znakovi pored puta Film Forum 5 do 5/r Znakovi pored puta/r

PINK Paparazzo lov 21.03

VIJESTI Serija: Zora dubrovačka 19.10

ATLAS 5 do 5, 16.55

07:00 11:45 12:00 12:30 12:35 12:40 13:15 13:55 15:15 15:45

08:30 Aljazeera 09:00 Lijek iz prirode 10:45 Zdravo jutro 11:15 Hrana i vino 11:45 Farma, prvi dio 12:30 Nokaut 13:00 Interfejs 14:00 Aljazeera 14:30 Lijek iz prirode 15:30 Astro num caffe 17:30 Hrana i vino 19:10 Mbc dnevnik 20:15 Plodovi zemlje 20:55 Farma 22:10 Interfejs 22:10 Oglasi 23:30 Aljazeera 00:00 Astro num caffe

07:02 09:15 10:15 11:30 11:40 12:00 13:20 14:20 18:00

TV PREPORUKA KOBNO PRESTROJAVANJE Pink 23.45

Gavin Banek (Ben Aflek) uspješan je njujorški advokat, ima lijepu ženu, kćerku, odanu bivšu ljubavnicu Mišel (Toni Kolet) i pred njim je najveća parnica u njegovoj karijeri. Doli Gipson (Semjuel L. Džekson) bivši je alkoholičar kojeg žena napušta i sprema se da se odseli njihovom dvojicom sinova što dalje od Dolija, u Oregon. Kako bi to spriječio, Doli je zatražio kredit i namjerava da kupi kuću za ženu i sinove, te upravo žuri na parnicu o kojoj zavisi hoće li ikad više biti sa svojom djecom.

10.00 11.00 11.30 12.00 12.05 14.00 14.30 15.15 18.00 19.00 20.45 21.00 23.05 23.30 00.30

Serija: Ncis-LA/r Stil/r Meridijani/r Vijesti Serija Profil/r Dok. emisija: Crnogorci u Latinskoj Americi/r Fudbal-Lš:Real-Bajern/r Strani dok.progran Košarka(m)-Erste Super liga: Zeta-Teodo Muzika Fudbal-LE: Benfika-Juventus Pregled LE Radni dan/r VOA – glas Amerike

RTCG 2 Vijesti 12.00

16:00 17:15 17:35 18:15 19:40 19:45 22:00

Uz jutarnju kafu Naš recept Muzikovin Dobitnici Čačkalice Zabava Ekstremno Smijeh kao lijek Smiješna Top Lista Na DomaćemTerenu - premijerno Zabavni Magazin Bulevar poznatih – premijerno Texas Holdem Poker Konzilijum – premijerno Dobitnici Smijeh kao lijek Mini fudbal – premijerno

777 Ekstremno 13.15

MBC Plodovi zemlje 20.15

19:15 19:30 20:00 21:00 21:30 22:00 23:00 00:00

MONTENA Crtani filmovi 09.15

KABLOVSKE TELEVIZIJE RTS 1 08:15 Jutarnji program 09:00 Vesti RTS 09:05 Muzikanti 09:45 Gastronomad 10:00 Vesti RTS 10:05 Sasvim prirodno 10:35 Moja lepa Srbija 11:05 Vesti RTS 11:10 Civilizacija - da li je zapad prošlost 12:00 Dnevnik RTS 12:15 Sport plus 12:30 Kulturni dnevnik 12:45 Do usijanja 13:30 Evronet 13:35 Put oko sveta - Srbija moja zemlja 14:00 275 Godina od rođenja Dositeja Obradovića: ‘’Jastuk groba mog’’ 15:15 Ovo je Srbija 16:00 Džoging 16:50 TV Zabavnik 17:00 Dnevnik RT Vojvodina 17:20 Šta radite, bre 17:45 Beogradska hronika 18:25 Oko magazin 19:00 Slagalica 19:30 Dnevnik RTS 20:05 Moj rođak sa sela 21:10 Da, Možda, Ne 22:25 Vesti RTS 22:30 Prag i Srpski slikari RTS 2 11:27 U svetu 11:55 Koncert Beogradske Filharmonije 12:30 Beokult 13:00 Trezor 14:00 Pod otvorenim nebom

14:27 Dejvid Atenboro - Čuda prirode 2: Više od uobičajenog 14:49 Romansirana botanika - priča o vrtu 15:07 Političke ideje u Srba 15:24 Eko karavan 16:40 Opšteobrazovni program 17:10 Svet bez kraja 18:05 Odbojka - Prvenstvo Srbije 18:15 Kolibri - planeta 18:45 Kukuriku šou 19:00 Filmske čarolije 19:30 Unesimo malo boje 19:50 Život i standardi 20:20 Metropolis 20:50 Fudbal - Liga Evrope 21:00 Fudbal - Liga Evrope HRT 1 12:20 TV kalendar 12:35 Znaj da te volim 13:18 Paralele 13:48 Reporteri 14:18 Abeceda zdravlja 14:30 Vijesti uz hrvatski znakovni jezik 14:45 Društvena mreža 16:00 Kralj vinograda 17:00 Vijesti 17:15 Hrvatska uživo 18:20 Turistička klasa 18:50 Kazalište u kući 19:30 Dnevnik 19:55 Sport 20:05 Večer na 8. katu 20:55 Labirint 21:45 Domovina 22:45 Dnevnik 23:05 Sport HRT 2

Svježi u dan Crtani filmovi Putopisi /r. Anegdota iz života Životinjske lakrdije Crtani film- Mumijevi Kusto Auto Shop /r. Divlja Ljepota- Miki Dragićević /r. Anegdota iz života Crtani film /r. PG Raport Info Montenegro urban life Koncert Divlja Ljepota- Miki Dragićević Ponoćni Info

DANAS U GRADU 11:05 Phil Spencer: tajni agent za nekretnine 12:00 Hotel dvorac Orth 12:45 Slastičarski dnevnici Rachel Allen 13:10 Gospođica Medvjedica 14:45 Edgemont 15:10 Doktor Who 15:55 Kuhajmo zajedno 16:00 Regionalni dnevnik 16:30 Školski sat 17:00 Kokice 17:15 Glas naroda 17:45 Novi dom, novi život 18:15 Svaki dan dobar dan 18:55 Dr. Oz 19:35 TV vrtić 19:45 Laboratorij na kraju svemira 19:54 Glazba, glazba... 20:05 Špijun među pingvinima 21:00 Benfica - Juventus, polufinale HBO 11:45 Nikad poljubljena 13:30 Usamljeni rendžer 15:55 Linkoln 18:25 Tost 20:05 Na pravom tragu 21:35 Crna riba 23:00 Uzvratni udarac FOX LIFE 11:20 Jednom davno 12:10 Tori i Din: Venčanja iz bajki 13:00 Budi muško 13:50 Princeze: Long Ajlend 14:40 Planeta torti 15:10 Poverljivo iz kuhi-

nje 15:35 Ne veruj komšinici iz stana 23 16:00 Ne veruj komšinici iz stana 23 16:25 Škola za parove 16:50 Ludnica u Klivlendu 17:15 Džordan 18:10 Osveta 19:05 Kako je biti Erika 20:00 Emili Ovens 20:55 Uvod u anatomiju 21:50 Privatna praksa FOX CRIME 11:40 Pariski forenzičari 12:40 Transporter 13:40 Tihi Svedok 14:45 Monk 15:40 Smrt u raju 16:45 Marinci 17:40 Odred za borbu protiv mafije 18:45 Pariski forenzičari 19:45 Pariski forenzičari 20:50 Naplata 21:50 Linija Serangun 22:55 Marinci ARENA SPORT 11:00 Lyon - PSG, finale 13:00 Napredak - Partizan 15:00 Fudbal - Borussia Dortmund TV 16:00 FIBA World Basketball 16:30 Pregled Endesa lige 17:00 Real Madrid - Bayern, polufinale 19:00 Final 4 Studio 20:00 Crvena Zvezda - Cibona, polufinale 22:00 Final 4 Studio 22:30 Magazin

BIOSKOP CINEPLEXX

12 godina ropstva 19:15; Atomski zdesna 16:00; 18:00; 19:00; 20:00; 21:00; 22:00; 23:00; Filomena 20:15; Gospodin Pibodi i Šerman 15:00; 17:00; Ljepotica i zvijer 18:15; Montevideo, vidimo se! 18:30; 21:30; Nimfomanka 1. Dio 21:45; Noje 15:45; 17:45; 20:30; 22:15; RoboCop 15:30; Zvončica i vila gusarka 15:15; 16:15; 17:15 KIC BUDO TOMOVIĆ

Slasti slave 20.00 CNP

Everyman Đilas 20.00

Izdanje 24. april 2014.  

Izdanje 24. april 2014.