Page 1

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013. BROJ 444/ GODINA II

AKCIJA IZVLAČENJA ZAPOSLENIH U OBEZBJEĐENJU POVRŠINSKOG KOPA BOKSITA U MJESTU ĐURAKOV DO

PRAVILA NA STRANI 15

RADNICI POSLIJE 10 SATI SPAŠENI IZ NAMETA

DRITAN ABAZOVIĆ● 5

Đurović nije uzdrmao Pozitivnu, već državu KAP ● 3

Direktori danas o smanjenju plata

● ●3 3

ZAGORIČ

EMILO LABUDOVIĆ

Sa DPS ni Pokušali da oštete u dalekoj budžet za pola budućnosti miliona eura? ●2

Vešovići opet na meti bombaša Bojana Robović

N

epoznati napadač, u noći između subote i nedjelje oko dva sata nakon ponoći , u Zagoriču bacio je ručnu bombu u dvorište kuće Miša Vešovića koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Spužu. Ne sluteći da su na meti bombaškog napada Vešovićeva porodica je o incidentu policiju obavijestila tek juče oko 11.30 časova, nakon što su su primijeti-

li gelere na fasadi kuće. ”Pošto me je odjek eksplozije probudio, pogledao sam kroz prozor u dvorište ispred kuće i ništa neobično nijesam primijetio. Veliko iznenađenje je uslijedilo kada sam ujutro krenuo po drva iza kuće i vidio da je fasada oštećena od gelera bombe i umrljana blatom. Tek tada sam shvatio da je bomba bačena u moje dvorište”, ispričao je otac Miša Vešovića. Strana 13.

ŽENA 3340 PSIHOLOGIJA

KRIVIČNA PRIJAVA ● 13

SAVJETI

Naučite da Kako tumačite prepoznati snove kopiju

SP RUKOMET

Protiv Čilea za prvi trijumf PREMIJER LIGA

Totenhem šokirao Mančester junajted AUSTRALIJAN OPEN

Novak Đoković maratonac


2

Tema dana

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

EDITORIJAL

SVAKO SVOJU STRANU

Olakšavajuća okolnost ŽELJKO VUKMIROVIĆ urednik

Nova istraga o smrti Trajkovskog Vlada Makedonije dostavila nove dokaze, formiran međunarodni istražni tim

JADRAN:

More umjereno talasasto do uzburkano. Vjetar na otvorenom moru umjeren do jak južni i jugoistočni, krajem dana u skretanju na jugozapadni. Temperatura površine mora na otvorenom između 14 i 15 stepeni.

DANAS

Umjereno do potpuno oblačno sa povremenom kišom uglavnom u drugom dijelu dana. Krajem dana na jugu moguća grmljavina. Vjetar umjeren do jak južni.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov prošle godine polaže vijenac na spomenik Trajkovskom u blizini Mostara

da dozvoli pokretanje nove istrage. ”Posebno ćemo obratiti pažnju na nove detalje koji su nađeni da bismo došli do novih činjenica i zaključaka u vezi sa istragom”, kazao je Kulić. Prema odluci o pokretanju nove istrage, koju je u novembru 2012. potpisao ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić, istražni tim će činiti eksperti iz SAD, Njemačke, Srbije, Hrvatske, Makedonije i BiH. Trajkovski, šest članova make-

donske delegacije i dvojica pilota poginuli su prilikom pada aviona u selu Bitunje, između Ljubinja i Stoca, pedesetak kilometara od Mostara. U avionu makedonske vlade, prema zvaničnom popisu putnika, osim Trajkovskog, nalazili su se savjetnici Dimka Ilkova-Bošković i Risto Blaževski, stručni saradnik Anita Kristan-Lozanska, Mile Krstevski iz Ministarstva inostranih poslova i članovi obezbjeđenja Boris Verinov i Aco Božinovski.

● FOTO priča

Sjutra

min oC max oC

7 9 9 10 10 6 2 0 6 7

Bosna i Hercegovina otvara novu istragu o smrti nekadašnjeg predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog, najavio je savjetnik ministra saobraćaja i komunikacija Omer Kulić, prenose agencije. Kulić je rekao da je istražni tim formiran i da se samo čeka da odluku o tome potpiše ministar Damir Hadžić. ”Istražni tim koji će sprovesti novu istragu o smrti nekadašnjeg predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog formiran je nakon što su Srbija i Hrvatska delegirale po jednog člana”, izjavio je Kulić, prenijeli su bosanski mediji. Inače, Kulić je ranije izjavio da je razlog nove istrage što je istražni tim Vlade Makedonije prikupio nove dokaze o smrti makedonskog predsjednika i delegacije 26. februara 2004. godine, prilikom pada aviona u selu Bitunje, pedesetak kilometara od Mostara. Kulić je tada rekao da je poslije izvještaja nadležnih organa u BiH, nakon same smrti Trajkovskog, makedonska vlada formirala svoj istražni tim, čiji su članovi šest godina radili na prikupljanju novih dokaza i došli do vrlo relevantnih činjenica koje su opredijelile ministra Hadžića

07:05 16:43

Izlazak Sunca Zalazak Sunca

Danas

DPS-om i njegovim političkim profilom, kao i načinom na koji ta partija sprovodi politiku, koaliciju ne može da zamisli.

“Ovaj DPS i ova Nova gotovo je nezamislivo da sarađuju”, kategoričan je Labudović. Upitan šta bi to trebalo da se promijeni u DPS da bi se razmišljalo o eventualnoj saradnji, Labudović odgovara da je potrebno da vladajuća partija siđe sa političke scene, pa da se dobro provjetri i profiltrira i politički i kadrovski. “Moraju da shvate da politika nije samo grabljenje i otimanje, već da podrazumijeva i kompromis i popuštanje, pa tek onda može da se razmišlja o saradnji”, objašnjava poslnik. No, on nade polaže u mlade naraštaje i neke nove generacije Nove i DPS, koji “možda uspiju da nađuneke zajedničke tačke koje bi ih možda mogle dovesti u neku zajedničku kombinaciju”. B.P.

BOSNA I HERCEGOVINA

Meteo

Grad Podgorica Ulcinj Bar Budva Herceg Novi Nikšić Kolašin Žabljak Pljevlja Bijelo Polje

Funkcioner Nove tvrdi da zajedničko formiranje vlasti između Nove i DPS nije moguće sve dok vladajuća partija ne siđe sa scene i ne pročisti svoje redove Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kazao je prije dva dana da ne isključuje mogućnost da jednog dana DPS i Nova budu u koaliciji koja će činiti vlast. Nikolić je u intervjuu za RTCG objasnio da više ne postoje vječite vlasti i vječite opozicije u bilo kojoj državi, te da DPS ne mora biti konstantno na vlasti i to sa istim saveznicima. On tvrdi da bi jedna nepromijenjena vlast Crnu Goru mogla da dovede u situaciju u kojoj je bila Srbija - gdje su svi čekali “kad će kome da dođe voda do grla”. No, ukoliko se Nova bude pitala do zajedničke koalicije neće doći u “dalekoj budućnosti”. Poslanik te partije Emilo Labudović smatra da je ta budućnost toliko daleka da on ne može da je zamisli. On objašnjava da sa sadašnjim

Sjećate li se onog grafita “jednog dana kiša je padala dva dana”? E pa, ima tu još nešto. Kažu ljudi, postoje istorijski zapisi koji upućuju na podatak da je svojevremeno u zemljama Mediterana, a pri procjeni uračunljivosti, uvažavana činjenica da ako je neko djelo počinjeno u vrijeme južnih vjetrova, ta vremenska slika i neprilika morala biti tretirana kao olakšavajuća okolnost. Kao, tad se ljudi baš i nijesu nešto pitali sa sobom. Zato, proteklih desetak dana, sve sa kišom i južnim vjetrom, mora biti neka olakšavajuća okolnost za razne događaje i odluke, kao i počinjena djela, koji su ispunili našu svakodnevicu. Frka je samo što nam se to stalno dešava. Duvao jugo, ne duvao. Na kraju uvijek ispadne da se slabo šta pitamo sa samim sobom. A onda, vazda nam se i prikače neki tipovi, poput onog francuskog glumca, za kojeg se ispostavilo da mu je rođeni novac mnogo važniji nego pripadnost sopstvenom narodu, državi ili samo patriotizam. Valjda po principu, ko će još sa tim da se bakće… A i jugo je tih dana taman počeo, pa mora da je bilo totalno omamljujuće za sve učesnike ove posjete. Nešto slično bilo je i sa ničim izazvanom posjetom srpskog predsjednika koja je i u Srbiji i u Crnoj Gori propraćena po principu reciprociteta, kao kratka vijest, šesnaesti minut udarnog informativnog TV programa ili samo prigodna ilustracija. Uostalom, utisak je da je na našeg gosta iz Srbije jugo prilično djelovao, svaka riječ mu je izgledala kao uspavanka, prigodno izvedena za kasni večernji sat. Sajonara, ljubavi moja. Jer, baš u to vrijeme navalice juga, stigli su i japanski fudbaleri kod nas, u potrazi za angažmanima. Otuda mi, valjda, i ovo besprijekorno poznavanje japanskog jezika. Na kraju, a u prilog potpunog gubitka kontrole od toliko juga, ide i dosjetka podgoričkog gradonačelnika, o izgradnji spomenika šeiku koji je bio izuzetno značajan za svoju zemlju. Ova ideja je, vjerovali ili ne, prošla uz pozitivno rješenje Komisije iz Ministarstva kulture. Kad vam kažem, južni vjetar udara gdje stigne i mnogo je opasna stvar. Tek, za kraj, a u smislu prisustva kosmopolitskog duha i juga, ovih dana u jedno prijepodne nam se dogodila i ona tiha kiša koja samo sipa, tako nalik onom “drizzle” ili “light rain”, kiši koja je karakteristična samo za Ostrvo. Taman da se ‘ladno napravim Englez. Kao, od svega ovog što nam se dešava, nije mi ništa. Kao, baš me briga.

Crna Gora

Labudović: Sa DPS ni u dalekoj budućnosti

14 16 16 15 15 8 7 5 12 13

SJUTRA

min oC max oC

5 7 6 5 7 3 1 -3 3 2

10 12 11 12 12 6 5 2 8 9

Promjenljivo oblačno sa uslovima za povremenu kišu a u višim planinskim predjelima susnježicu i snijeg. Vjetar slab do umjeren uglavnom južni i jugozapadni.

Zimska idila u Londonu

Snijeg u Londonu izazvao je mnoge nevolje, najviše onima koju su pokušali na vrijeme da stignu na posao. Ipak, posjetioci Grinvič parka iskoristili su snijeg da uživaju u zimskim radostima.


Tema dana

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

3

Radnici spašeni iz sniježnih nameta POMOĆ

Četiri radnika obezbjeđenja u Đurakovom dolu bila zavijana u sniježnim nanosima Ekipa Dnevnih novina

D

eset sati su pripadnici spasilačkog kluba Extrem i radnici obezbjeđenja “Don Securitiy” sprovodili akciju spašavanja četiri radnika tog obezbjeđenja koji su ostali zavijani u sniježnim nanosima u mjestu Đurakov do. Radnici, koji obezbjeđuju površinski kop rudnika Boksita, nakon završene smjene, pokušali su da se vrate u Nikšić, ali zbog velikog snijega ostali su zavijani. Pripadnici kolašinske Službe zaštite i spasavanja spasili su Mojkovčanina Darka Vukadinovića koji je zalutao vraćajući se od Manastira Ćirilovac prema Kolašinu.

Dok je većina žitelja grada pod Trebjesom prvog dana vikenda uživala u slobodnom danu prava drama odvijala se u Župi nikšićkoj gdje su se, u nametima od oko tri metra snijega, izvlačili radnici obezbjeđenja sa Đurakovog dola i površinskog kopa Štitovo. Radnici su zbog velikog snijega ostali zavijani, pa su spasilačke ekipe motornim sankama krenuli prema Đurakovom dolu kako bi evakuisali zarobljene radnike. Ivan Korać, izvršni direktor agencije “Don Security”, kazao je Dnevnim novinama da su uspjeli da izvuku četiri radnika sa mjesta gdje su obavljali redovni radni zadatak, te nova četiri radnika obezbjeđenja odvezli na ista mjesta. “Pokušali smo pješke više puta da dođemo do sanki i nijesmo uspjeli. Pozvali smo Zorana Radovića i zajedno on i ja stigli smo njegovim sankama do mjesta Đurakov do gdje su bila dva radnika. Gore ima snijega negdje oko tri metra. Kada smo došli do Đurakovog dola onda smo oslobodili i naše sanke, pa smo se sa oboje sanki probijali do površinskog kopa Štitovo gdje su bila još dva radnika”, rekao je Korać, dodajući da od Đurakovog dola do Štitova ima sedam do osam kilometara. “To smo sa oboje sanki probijali. Organizovali smo se na jedini mogući način, jednog radnika odvezi, pa se onda vrati za drugog, tako da smo negdje od deset ujutro do osam uveče bili u snijegu,” ukratko je Korać objasnio kako je tekla akcija ko-

ja je trajala punih deset sati. On je kazao da ni u jednom trenutku nije bilo panike, ali je, kaže, bilo jako naporno. “Više smo se puta vraćali po istom tragu, probijali smo po 200-300 metara, onda se sanke zaglave, pa moramo da ih ručno vadimo. Cijeli dan u snijegu, to je prenaporno”, opisao je Korać, dodajući da se još jednom pokazao nemar društva prema onima koji pomažu i kojima je pomoć potrebna, a to je nedostatak adekvatne opreme za date vremenske uslove. “Bitno je da je sve proteklo kako treba, ljudi su na vrijeme izašli iz smjene. Važno je da niko nije ostao duže jer u ovim uslovima nije baš prijatno prekovremeno ostajati na takvim radnim mjestima. I nova smjena je na vrijeme preuzela svoje radne dužnosti tako da je bila naporna, ali i uspješna akcija”, zaključio je Korać. Spasioci su imali posla i na teritoriji opštine Kolašin. Pripadnici Službe zaštite i spasavanja u subotu veče su spasili Mojkovčanina Darka Vukadinovića, koji je zalutao na dionici od Kolašina do Manastira Ćirilovac. Kako je kazao komandir te službe zaštite i spasavanja Željko Darmanović, nekoliko sati trajala je akcija spasavanja i to po veoma nepristupačnom terenu i lošim vremenskim uslovima. “Odmah smo nakon poziva krenuli sa čeitri pripadnika službe i dvoje motornih sanki. Monahinje su nam kazale da je Vukadinović bio u manastiru, da je neadekvat-

Spasioci iz Nikšića u akciji koja je trajala 10 sati

Na Žabljaku dva i po metra snijega Visina sniježnog pokrivača na skijalištima nije znatnije promijenjena u odnosu na dan ranije. Na skijalištu Kolašin 1450 visina sniježnog pokrivača u pod-

nožju staze je 1,45 metara, a na vrhu dostiže do 2,38 metara, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije. U podnožju staze na Žabljaku visina uta-

banog snijega je 1,20 metara, a na vrhu 2,50 metara, dok je na Vučju metar i po. Juče su ski-centri bili u funkciji i otvoreni za posjetioce.

EPCG najavljuje dolazak struje Andrijevica i Plav trebalo je da sinoć tokom noći ili danas u prijepodnevnim satima dobiju struju, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES). “Ekipe CGES-a su nadljudskim naporima uspjele sanirati dobar dio dalekovodne linije između Berana i Andrijevice, ali im predstoji još oko pet do šest sati rada da bi konzumna područja Andrijevice i Plava dobila struno obučen i da oni nijesu mogli da ostvare kontakt sa Mojkovčaninom jer je na tom području bjesnila mećava kada je on krenuo prema Kolašinu”, kazao je Darmanović. Po tvrdnjama Darmanovića na tom dijelu Rečina, gdje je Vukadinović i zalutao, sniježni pokrivač iznosio je i preko metar i po, a i mećava je otežavala potragu. Kretanje motornim sankama bilo je veoma oteža-

ju”, kaže se u saopštenju te kompanije. Kako se navodi, tešku situaciju na terenu usložili su loši vremenski uslovi na Trešnjeviku, težak teren i ozbiljni kvarovi koji su identifikovani na tom dijelu trase, ali i na drugim lokalitetima blizu Mateševa i Veruše. I CGES su podsjetili da su van pogona dalekovodi Berane-Andrijevica i Andrijevica-Trebješica.

no, jer se putem kojim su namjeravali prije toga da krenu, kretalo vozilo koje je napravilo duboke tragove u snijegu. “Sanke su nam se zbog toga pokvarile, a u pomoć su nam priskočili sugrađanin Dajko Lakićević i Milan Marković sa svojim sankama. Nakon što smo Vukadinovića uspjeli da dobijemo na telefon, ubrzo smo ga locirali u mjestu Izlasci, deset ki-

lometara od Kolašina. On je nekako uspio da se nakon lutanja vrati na glavni put i tu smo ga našli,” kazao je Darmanović. Prema njegovim riječima, Vukadinović često posjećuje manastir, bio je promrzao kada su ga našli, bez kape i slabo odjeven. Nešto prije ponoći, dovezen je u kolašinsku hitnu službu gdje mu je ukazana prva pomoć nakon čega je otpušten i upućen u Mojkovac.

BORD DIREKTORA

HAPŠENJE

Danas o smanjenju zarada ª Paoº sa deset kilograma skanka u Kombinatu aluminijuma Službenici ekspoziture javnog reda i mira u planiranoj akciji uhapsili su prekjuče u mjestu Vuksanlekić u Tuzima Nikšićanina R.R. (35) koji je pokušao prokrijumčariti oko 10 kilograma skanka iz Crne Gore u Albaniju, saopšteno je iz Uprave policije. Švercer droge je pao kada su podgorički policajci na osnovu operativnih podataka pretresili automobil, podgoričkih tabli kojim je R.R. krenuo iz Tuzi prema Graničnom prelazu Božaj i u prtljažniku pronašli oko 10 kilograma droge. “Skank je bio sakriven u jednoj putnoj torbi, u kojoj se nalazilo šest većih ručno pravljenih pakovanja, i cegeru u kojem se su se nalazila četiri ručno pravljena pakovanja”, objasnili su iz policije. Podgorički inspektori za droge sumnjaju da je R.R. skank namjeravao pro-

krijumčariti van teritorije Crne Gore. Podgorički policajci su od R.R. oduzeli automobil kojim je pokušao prokrijumčariti skank kao i pronađenu drogu koja je poslata u danilovgradski forenzički centar na vještačenje. Osumnjičeni švercer droge R.R. je juče uz krivičnu prijavu sproveden zamjeniku Višeg državnog tužioca u Podgorici na dalju nadležnost, kazali su iz policije. B.R.

Smanjenje zarada svih zaposlenih u fabrici biće glavna tema sjednice Borda direktora Kombinata aluminijuma Podgorica, koja bi trebalo da se održi danas. Sjednica je trebalo da se održi u petak, ali je odožena. Predstavnik Vlade u Bordu direktora Nebojša Dožić predložio je da se zarade, s obzirom na tešku situaciju u fabrici, svima smanje, a ne kao što je ranije tražio menadžment, samo radno neangažovanim. To je, po njegovom mišljenju, najbolje moguće rješenje zbog trenutne situacije u kojoj se KAP nalazi, ali po dogovoru sa sindikatom. Iz sindikata KAP-a poručuju da će pregovore o smanjenju zarada prihvatiti jedino ukoliko im menadžment da krizni plan za izlazak fabrike iz trenutne situacije, u

Nebojša Dožić protivnom, neće pristati na pregovore o smanjenju zarada i neće to dozvoliti. Kombinat aluminijuma je prošle godine na zahtjev Elektroprivrede smanjio potrošnju električne energije, čime je smanjena

i proizvodnja. Budući da je u fabrici zadržan isti broj radnika, za isplatu zarada nedostaje novac. Situaciju u fabrici dodatno otežava i dug za struju prema EPCG, koji iznosi oko 60 miliona eura, a Rusi skoro dvije godine neredovno plaćaju račune. Zbog naplaćanja računa, KAP-u je prošle sedmice bio blokiran račun. Kombinatu je račun blokirala Centralna banka po nalogu Privrednog suda, jer Elektroprivredi nije uplaćena decembarska rata od 560.000 eura, shodno sudskom protokolu o otplati duga potpisanom 2009. godine. Na osnovu toga, Privredni sud, čim jedna rata nije uplaćena, daje Centralnoj banci nalog za blokadu računa fabrike. Protokol je dio ugovora o poravnanju, koji je stupio na snagu u aprilu 2010. godine. I.C.


4

Politika

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

USTAVNE PROMJENE

Eliminisati uticaj vlasti u sudstvu

PROTOKOL

Đukanović u posjetu Briselu Prvi čovjek Vlade Milo Đukanović otputovaće danas u prvu zvaničnu posjetu Briselu u novom mandatu, gdje će se sastati sa najvišim zvaničnicima Evropske unije Hermanom van Rompejom i Žozeom Manuelom Barozom. To je Đukanovićev prvi sastanak sa najvišim evropskim zvaničnicima nakon pobjede na jesenjim parlamentarnim izborima. Vodeće teme sastanaka biće proces evroatlantskih integracija naše zemlje kao i uloga Crne Gore u regionalnoj stabilnosti.

Foto: Darko Jovanović

Front predložio da se članovi Sudskog savjeta biraju u parlamentu što je, po riječima poslanika DPS-a Vukovića, suprotno preporuci VK

Bolja promocija NATO, veća podrška Crnoj Gori nedostaje plan promocije ideje o NATO i Evropskoj uniji bez koga je teško računati na visoku javnu podršku članstvu u tim organizacijama, ocijenio je slovenački ambasador u Podgorici Vladimir Gasparič. Prema njegovim riječima, Slovenija je imala izrađen detaljni plan promocije ideje NATO, po ciljnim grupama koji je bio od suštinskog značaja za uspjeh referenduma o članstvu Slovenije u EU i NATO. “U ovom momentu osjećamo da postoji nedostatak sličnog plana u Crnoj Gori. Bez dobro izrađenog plana osvješćivanja šta NATO znači teško je računati na visoku javnu podršku”, poručio je ambasador.

Teško do zajedničkog jezika o ustavnim promjenama: Medojević i Vuković

MARKO MILAČIĆ, NOVINAR: Klovn sa Mareze ima nove ideje: “Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša podnio je Vladi Crne Gore zahtijev za saglasnost za podizanje spomen-obilježja šeiku Zaidu bin Sultan Al Nahijanu, osnivaču Ujedinjenih Arapskih Emirata.” p.s. bilo bi smiješno da nije opasno, imajući u vidu pozadinu čitave CG - UAE sage.

ANALIZA

Kandidat DPS ne može bez podrške SDP Ako DPS odluči da kandiduje sadašnjeg predsjednika Filipa Vujanovića na predsjedničkim izborima, njegova pozicija može biti ugrožena ukoliko SDP uz podršku tvrdih suverenista bude vodila kampanju protiv njega. Tako makar smatra politički analitičar Zlatko Vujović. On je ocijenio da je iznenađujuća oštrina i riješenost kojima SDP pokazuje, da nije spremna, ni u slučaju da je kandidatura ustavna, da podrži Vujanovićna na predsjedničkim izborima. Stoga, tvrdi analitičar, male su šanse kandidatu DPS da bez podrške SDP-a pobijedi kandidata opozicije. “Teško je za očekivati da DPS sam može pobijediti opozicionog kandidata, a posebno u slučaju negativne kampanje SDP-a”, kazao je Vujović agenciji Mina. Prvi čovjek SDP Ranko Krivokapić najavio je da ukoliko se Vujanović ponovo kandiduje, da će njegova partija predlo-

žiti kandidata. Vujović smatra da je to teško očekivati “iz prostog razloga što su SDP-u veoma svjesni da nemaju kandidata koji bi mogao ući u drugi krug”. Pored toga, dva kandidata iz vladajuće koalicije bi nanijeli štetu jedan drugom. On ne isključuje mogućnost da lideri DPS-a i SDP-a, Milo Đukanović i Krivokapić, sklope neku vrstu dogovora. “Ne treba naravno izuzeti ni mogućnosti da eventualno lider SDP-a ima neku vrstu dogovora sa liderom DPS-a, s obzirom na njihove dobre odnose. Tako da u ovoj situaciji imamo jednu dosta složenu političku kombinatoriku gdje je veoma teško procijeniti koje su karte igračima dodijeljene”, smatra analitičar. Sa druge strane, nesuglasice u vladajućoj koaliciji mogu dobro doći opoziciji, a to što u SNP smatraju da je kandidatura Vujanovića ustavna, Vujović objašnjava time da u toj partiji priželjkuju njegovu kandidaturu. B.P.

Demokratski front smatra da se ustavnim promjenama mora omogućiti da se predsjednik Vrhovnog suda i Vrhovni državni tužilac biraju dvotrećinskom većinom u parlamentu jer je to nužan preduslov uspješne implementacije reformi u ovoj grani vlasti. Član Predsjedništva DF-a i lider PzP-a Nebojša Medojević poručio je da će Front predložiti izmjene najvišeg pravnog akta u oblasti pravosuđa koje treba da obezbijede kadrovski diskontinuitet i eliminaciju političkog uticaja vladajuće većine i reforme u sudskotužilačkoj organizaciji. “DF je uvjeren da bi ustavno rješenje koje predlaže parlamentarna većina samo dodatno ojačalo postojeće loše stanje u pravosuđu i na duže onemogućilo nužne reforme”, konstatovao je Medojević. On je ponovio da se DF zalaže za reizbor svih sudija i tužilaca te da smatra da je prioritet da se obezbijede ustavni mehanizmi za sprovođenje reformi u pravosuđu. Stoga, kako je kazao Medojević, DF predlaže da šest članova Sudskog savjeta (SS) čine sudije sa stalnom sudijskom funkcijom koje će predlagati opšta konferencija sudija. Ostalih pet članova predlagali bi Advokatska komora, Pravni fakultet i NVO sa najmanje dvogodišnjim iskustvom u oblastima zaštite ljudskih prava i vladavine prava. Prema modelu DF-a, kako je objasnio Medojević, sve članove SS-a birala bi Skupština dvotrećinskom većinom. “Članovi Savjeta se biraju na četiri godine i ne mogu biti ponovo birani. Protiv odluke Savjeta o izboru kandidata na funkciju sudije, može se pokrenuti upravni spor”, podvukli su u DF-u. Inače prema Ustavu Crne Gore, SS ima predsjednika, koji je predsjednik Vrhovnog suda i devet članova od kojih su četiri sudije koje bira i razrješava Konferencija sudija, dva poslanika koje bira i razrješava Skupština iz reda parlamentarne većine i opozicije, dva ugled-

na pravnika koje bira i razrješava predsjednik Crne Gore i ministar pravde. Sa druge strane, poslanik DPS-a i član Ustavnog Odbora Miodrag Vuković rekao je u izjavi za DN da je predlog DF-a besmislen i nesuvisao. On je naveo da mu nije jasan predlog tog saveza da SS bira parlament dvotrećinskom većinom jer se kosi sa preporukom VK da se smanji politički uticaj na Savjet. “Znate kada bi izabrali SS dvotrećinskom većinom u pralamentu na ovaj raspored političkih subjekatanikad. To je blokada sistema. Kakav izbor SS u parlamentu, to je kontradiktorno od samog početka što pokazuje da oni ne uče osnovne pravne stvari oni ne poznaju pravne kategorije oni ne znaju ili ignorišu, što je neozbiljno, sugestiju da se smanji politički uticaj”, poručio je Vuković. On je naveo da Front, sa druge strane, prepušta sudijama da biraju sami sebe zanemarujući time ponovo preporuku VK da se to spriječi. Poslanik DPS-a je ocijenio i da DF svojim predlogom ne ide u susret zahtjevu da rješenje budu unaprijeđena nego idu u korist potrebe da se iskomplikuje, kako je rekao, ionako nimalo jednostavna situacija. No, osim DF-a, juče se povodom izmjena Ustava oglasila i Akcija za ljudska prava (HRA), na čijem se čelu nalazi Tea Gorjanc-Prelević. Iz te NVO su uputili pismo Ustavnom odboru Skupštine Crne Gore sa nizom preporuka i sugestija.

Tako HRA između ostalog, smatra da ministar pravde i poslanici ne treba da budu članovi Sudskog savjeta jer se time to tijelo nepotrebno politizuje. Oni predlažu da članovi SS-a budu politički neangažovani pravnici, podjednako sudije i predstavnici, kako su naveli, građanskog društva tj. Univerziteta, Advokatske komore i civilnog sektora za čije se učešće u Savjetu Akcija naročito zalaže. HRA preporučuje da sistem izbora članova Savjeta koji bi dolazili iz NVO bude po uzoru na izbor predstavnika civilnog sektora u Savjetu RTCG, za zaštitu diskriminacije i ostalim Savjetima: “Dok bi Predsjednik jednog uglednog pravnika imenovao sa liste kandidata koje predlože Pravni fakulteti, a jednog člana Savjeta izabrala Skupština Advokatske komore među svojim članovima”. “Kako predsjednici sudova opravdano ne mogu biti članovi SS-a, smatramo da to pravo ne bi trebalo po automatizmu da pripada ni predsjedniku Vrhovnog suda, jer bi SS trebao da nadzire i njegov rad”, poentirali su u pismu. Kada je u pitanju izbor predsjednika Savjeta, u Akciji pozdravljaju predlog da se on bira između članova koji nijesu sudije čime bi se, po njihovim riječima, umanjio rizik od autokratskog upravljanja sudstvom, a pored toga smatraju da predsjednik ovog tijela ne bi treba da bude ni predstavnik Advokatske komore. V.K.

Dvotrećinska većina neophodna za izbor HRA je pozdravila predlog da predsjednika Vrhovnog suda bira i razrješava SS dvotrećinskom većinom. Osim toga, ova NVO se slaže sa posljednjim mišlenjem VK da se sudije Ustavnog suda biraju dvotrećinskom većinom u parlamentu što je princip za koji se zalažu i u slučaju da se prihvati predlog da se VDT bira u Skupštini. No, ipak smatraju da je rješenje da se VDT bira u Tužilačkom savjetu praktičnije, a istovremeno bi se smanjio utisak političke kontrole.

ANDRIJEVICA

Rok za izborne liste 12. februar Izborne liste za lokalne izbore u Andrijevici koji će biti održani 9. marta predaju se od sjutra do 12. februara. Pravo na medijsko praćenje u predizbornoj kampanji počinje danom potvrđivanja izbornih lista, a završava se

7. marta u ponoć. U Andrijevici se kao i u Nikšiću sumnjalo da je koalicija oko DPS-a odborničku većinu obezbijedila zahvaljujući političkoj korupciji, što je inače stav ne samo opozicije već i SDP-a.

Prema odluci crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, 9. marta biće održani i lokalni izbori u Nikšiću. Rok za predaju izbornih lista u Nikšiću je počeo u četvrtak i završava se 12. fabruara.


Politika

Sjednikca IO održana bez hercegnovskog SNP: Sa pretdhodnih sjednica, Arhiva

Foto: Mirko Savović

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

5

INTERVJU

Đurović nas nije uzdrmao Poslanik Pozitivne Dritan Abazović tvrdi da je slučaj Draga Đurovića povećao unutrašnju homogenost partije Bojana Perković

SVAĐA

Hercegnovski SNP bojkotovao sjednicu IO

Socijalistična narodna partija održala je prije dva dana sjednicu Izvršnog odbora na kojoj je trebalo biti riječi o lokalnim i predsjedničkim izborima. No, kako Dnevne novine saznaju, o tome na sjednici nije bilo riječi. Kako se kaže u saopštenju te partije, na sjednici se razmatralo o tome kako poboljšati tešku ekonomsku situaciju u Crnoj Gori i kako doskočiti “kriznom porezu i mjerama štednje koji nisu socijalno odgovorne”. “Mjere prije svega moraju biti primjerene poštovanju principa solidarnosti i socijalne pravde i kao takve moraju biti drugačije koncipirane”, kaže se u saopštenju. No, kako tvrdi izvor Dnevnih novina blizak SNP, na ovu sjednicu nijesu došli članovi hercegnovskog SNP na čelu sa funkcionerom te partije Obradom Gojkovićem. Kako tvrdi izvor, Gojković i prvi čovjek SNP Srđan Milić su u svađi, zbog toga što je Gojković na sjednici Glavnog odbora održanoj 30. decembra odbio da ponu-

di Miliću blanko ostavku. Naime, predsjednik SNP je prije tri mjeseca tražio od svih kandidata za poslanike da potpišu ostavke kako bi lakše sastavio poslanički klub, što su svi uradili osim Gojkovića. Njegovo odbijanje je razljutilo Milića koji je priprijetio da se njegove odluke moraju poštovati. Sa druge strane, Gojković tvrdi da to nije tačno, te da sjednici IO nije mogao da prisustvuje zbog zdravstvenih i porodičnih problema. “To je jedini razlog zbog kojeg nijesam mogao da dođem na sjednicu, a predsjednika Milića duboko poštujem”, kazao je Gojković za DN. Što se tiče ostavke, on kaže da ni to nije tačno, jer i ako mandat po zakonu lično njemu pripada, on je ipak vlasništvo partije iz koje dolazi. Međutim, i pored pitanja zašto ostatak SNP Herceg Novog nije dosao na sjednicu, Gojković nije želio da odgovori na to pitanje. B.P.

POZIV

Opozicija treba da podrži Lekića Opozicija ima veliku šansu da pobijedi na predsjedničkim izborima, i tu činjenicu moraju da uvaže sve opozicione partije i da podrže nezavisnog kandidata Miodraga Lekića, kazao je predsjednik Nove Andrija Mandić u intervjuu agenciji Mina. On smatra da opozicija, uoči predsjedničkih izbora, nikada nije imala veće šanse za pobjedu. “Najnovija dešavanja u vladajućoj koaliciji i precizni stavovi SDP da nijesu spremni da podrže najviše predlaganog i najpopularnijeg kandidata Demokratske partije socijalista, Filipa Vujanovića, dobra su prilika da Lekić ubjedljivo pobijedi”, rekao je Mandić. On je rekao da je potrebno da tu činjenicu uoče i druge opozicione partije i da podrže Lekića, dodajući da se zalaže za zajednički nastup opozicije i na lokalnim, predsjedničkim i svim narednim izborima. Na pitanje da li će Nova odustati od zahtjeva da su izmjene Ustava u dijelu pravosuđa moguće samo ako se promijene državni simboli, Mandić je kazao da prvo očekuje odgovor na sve opozicione zahtjeve vezane za reformu pravosuđa. On smatra da pojedini državni simboli dijele Crnu Goru što je, kako je kazao, nebrojeno puta do sada dokazano, “a Nova je stranka koja se zalaže za pomirenje”. Komentarišući sve češće poruke iz Brisela da su izmjene Ustava neophodne, Mandić je naveo da je

insistiranje Fronta da se prvo usaglase te promjene, direktan odgovor na te zahtjeve. “Ali Brisel se takođe snažno zalaže da se spriječi svaki vid diskriminacije koji postoji u Crnoj Gori”, rekao je on.

Jedinstvo je odgovor režimu

DF je otvoren za svaku inicijativu koja vodi ka objedinjavanju opozicionih snaga na predstojećim predsjedničkim i lokalnim izborima, kazao je lider PzP-a, Nebojša Medojević. On je mišljenja da bi lokalni izbori u Andrijevici, Nikšiću i Podgorici trebalo da budu održani kad i predsjednički “Jasno smo poslali poruku kolegama iz opozicije. Imaju vremena da se dogovorimo. DF je otvoren za svaku inicijativu inicijativu koja vodi ka objedinjavanju opozicionih snaga. Ukoliko bi opozicija izašla jedinstveno na lokalne izbore u Nikšiću to bio bi snažan odgovor režimu jer je očigledno da vlast nije eformirana zbog političke korupcije”, smatra Medojević.

P

oslanik Pozitivne Dritan Abazović u intervjuu za Dnevne novine kaže da su izbori u Nikšiću nepotrebni, te da ne očekuje pozitivan ishod istrage koju je sprovelo Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću zbog sumnje u političku korupciju bivšeg člana Pozitivne Draga Đurovića. Abazović kao potencijalno problematična poglavlja u procesu pregovaranja, pored 23 i 24, vidi poglavlja 5, 11, 15 i 27.

● U Nikšiću su raspisani novi lokalni izbori. Kolika je vjerovatnoća da će opozicija ujedinjena da nastupi na izborima? Da li jedinstveni nastup povećava šansu da vladajuća partija izgubi? Sam čin raspisivanja izbora dokaz je da je u Nikšiću postojala politička korupcija i da su čak i akteri te korupcije shvatili da je prekrojena volja građana. U suprotnom ne bi bilo potrebe za izborima, već bi novoformirana većina nastavila da vrši vlast. Još nije bilo razgovora unutar opozicije na tu temu. Pozitivna Crna Gora će krajem januara donijeti odluku o lokalnim izborima. Nadamo se da će i Tužilaštvo u međuvremenu upoznati javnost sa rezultatima istrage. Izbori u Nikšiću su potpuno nepotrebni, jer ne vidim kome je u interesu da se da legitimitet nezakonitim radnjama. ● Priča se i mogućem bojkotu lokalnih izbora. Da li je to po tebi pametan način smjene režima ili se ipak treba rukovoditi demokratskim sredstvima? Pozitivna je partija koja baštini demokratske vrijednosti, i mi smo formirani kao stranka koja će nastojati da kroz institucije sistema dovede do neophodnih i dugo očekivanih političkih promjena u društvu. Međutim, ponekad vas neke situacije navode da razmišljate drugačije. Bojkot i protest su takođe demokratska sredstva i nije rijetkost da se koriste, naročito u društvima nedovršene demokratije, a Crna Gora jeste takva. Odluku stranačkih organa ipak treba sačekati, ali je istina da su sve opcije u ovom trenutku na stolu.

● Što nas dovodi do sljedećeg pitanja, a to je Drago Đurović. Očekuješ li pozitivan ishod istrage koju je sprovelo Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću? Sumnjam, to je sve što bih mogao reći u jednoj riječi. U svakom slučaju, ovo je ispit za institucije sistema, a ukoliko ga ne polože, siguran sam da će u nekom drugom socijalnom ambijentu kada za to bude postojala neophodna politčka volja javnost biti upoznata sa istinom o dešavanjima u Nikšiću. Na nama je da se borimo političkim sredstvima da na takve funkcionalne institucije ne čekamo dugo. ● Koliko je dešavanje sa Đurovićem uzdrmalo partiju, i da li je sada rukovodstvo Pozitivne opreznije prilikom angažovanja novih ljudi? Da li se u partiji vršila interna provjera postojećih članova? Problem nadilazi politički subjekat, jer su događaji u Nikšiću uzdrmali cijelu državu, a negativno su uticali i na međunarodni imidž Crne Gore. Nedavno sam na jednoj regionalnoj konferenciji imao prilike da se uvjerim da su brojni političari i aktivisti civilnog sektora iz regiona upoznati sa dešavanjima u Opštini Nikšić. To je nešto što treba da brine one koji su režirali onakav razvoj događaja. Pozitivna nije uzdrmana, naprotiv - ovakve situacije u principu povećavaju unutrašnju homogenost. Pred nama je puno izazova i novih političkih bitki za koje se naporno pripremamo.

● Predsjednički izbori su na pomolu. Hoće li Pozitivna da predloži svog kandidata ili ćete podržati kandidata Demokratskog fronta Miodraga Lekića? Pozitivna će detaljno analizirati politčku situaciju i shodno tome donijeti odluku. O načinu učešća na predsjedničkim izborima će se izjasniti organi partije. Svakako, ne treba pretjerano žuriti sa zaključcima. ● Crna Gora je otvorila i privremeno zatvorila poglavlje 25. Koja će, po tebi, poglavlja biti teška za Crnu Goru, osim 23 i 24? Osim već famoznih 23 i 24, na koje ćemo vjerovatno potrošiti puno vremena, mislim da će biti i dosta drugih poglavlja koje će zahtijevati veliki napor prilikom izvršavanja obaveza. Tu, prije svega, mislim na poglavlja kao što su 5, javne nabavke, 11, poljoprivreda i ruralni razvoj, 15, enegetika, 27, zaštita životne sredine, i naravno na nekoliko poglavlja koja se odnose na finansije i poreze. U svakom slučaju, samo treba imati dovoljno političke volje i motivacije. ● Da li državna administracija ima kapaciteta za pregovaranje, i postoji li nešto u pregovaračkim grupama na šta bi ti posebno ukazao i promijenio? Država posjeduje svoje kapacitete, oni nijesu neiscrpni, ali svakako mogu i moraju da odgovore zahtjevu koji je pred njima. Crna Gora ima veći problem kada je u pitanju politička volja za radikalnim reformama, tu naročito mislim na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. To je ono što bih odmah promijenio. Takođe, omogućio bih da se u pregovarački proces značajno uključi i opozicija, kao i svi zainteresovani akteri društava, na krajnje transparentan i profesionalan način.

Odluke donosim sam, nisam slučajno jarac u horoskopu Najmlađi si poslanik u Skupštini Crne Gore? Kako se nosiš sa tom činjenicom, i koliko je to što si poslanik uticalo ili promijenilo tvoj život? Drago mi što sam najmlađi, iako je to puka slučajnost. Promjene statusnog karaktera ne bih rekao da pretjerano mijenjaju život čovjeka, iako se mnogi sa time ne bi složili. Nijesam se promijenio ja, ako sam promijenio posao. Povećao se samo obim obaveza i odgovornosti, a umanjio broj slobodnih dana i sati. Ukoliko bi ti trebao savjet od nekog od starijih kolega, kome bi se obratio za pomoć ? Savjete uvijek rado odslušam, naročito od nekolicine ljudi do čijeg mi je mišljenja jako stalo, ali na kraju uvijek odluku donesem sam. Svi kažu da sam prilično tvrdoglav, šta ćete, nisam slučajno jarac u horoskopu.


6

Globus

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

NOVI ZELAND

Dotkom ponovo u akciji Kim Dotkom, osnivač ugašenog sajta za skladištenje i razmjenu fajlova Megaaploud, pokrenuo je sa Novog Zelanda, uz veliku pompu, novi sličan sajt, Mega, tačno na godišnjicu svog hapšenja u spektakularnoj akciji tamošnje policije, javljaju svjetski mediji. Kako ocjenjuje Asošiejted pres (AP), radi se o činu nepokornosti prema tužiocima iz SAD, koji traže ekstradiciju ovog njemačkog državljanina, optužujući ga da je preko Megaaplouda omogućavao besplatno skidanje tamo uskladištenih filmova, muzike, igara itd. Postupajući po američkoj potjernici, 76 novozelandskih policajaca je 20. januara 2012. godine u pratnji helikoptera upalo u Dotkomovu vilu, lišilo ga slobode i zaplijenilo mu imovinu. Mjesec dana kasnije Dotkom je pušten uz kauciju, a potom je otkriveno da su na-

lozi za hapšenje bili neispravni i da su vlasti Novog Zelanda sve vrijeme to znale. Nasljednik Megaaplouda, Mega, pokrenut je u noći između subote i nedjelje i u prvih 14 sati ra-

da je, prema Dotkomovim riječima, dobio više od milion korisnika. Oni na raspolaganju imaju 50 gigabajta besplatnog prostora za skladištenje, puno više nego bilo gdje drugdje.

BUGARSKA

Atentator u Sofiji želio samo svojih pet minuta slave

INAUGURACIJA

Zakletva nad Kingovom biblijom Američki predsjednik Barak Obama položiće danas javnu zakletvu nad Biblijom koja je pripadala crnačkom borcu za ljudska prava Martinu Luteru Kingu. Danas se poklapaju dan inauguracije predsjednika i američki praznik koji se slavi u čast ubijenog Kinga. “To je gotovo kao da su se sastale sudbina i istorija”, rekao je Džon Luis, američki političar i borac za ljudska prava, koji je 1950ih i 1960-ih radio s Kingom. “Da nije bilo Martina Lutera

Kinga, ne bi bilo ni Baraka Obame kao predsjednika”, rekao je on. Kingov praznik i inauguracija poklopili su se prije toga još samo jednom, na početku drugog mandata Bila Klintona 1997. Polaganju Obamine javne zakletve prethodilo je polaganje zakletve pred predsjednikom Vrhovnog suda Džonom Robertsom, koje je obavljeno juče, u Bijeloj kući. Potpredsjednik Bajden zakletvu je položio pred sudijom Vrhovnoh suda Sonjom Sotomajor, u svojoj rezidenciji.

Napadač na lidera turskog opozicionog Pokreta za slobodu i pravo (HOH) u Bugarskoj Ahmeta Dogana, Oktaj Jenimehmedov, kazao je kako je odluku o napadu donio samostalno, te da je “samo želio izazvati odjek u javnosti”, javio je dopisnik agencije Anadolija. Jenimehmedov je kazao policiji kako je “odluka o napadu bila lična u cilju izazivanja reakcije u javnosti”. Direktor Instituta za psihologiju pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Bugarske Nedelko Stojcev izjavio je novinarima da “napadačeva namjera nije bila ubiti Dogana”. “Napad je bio Jenimehmedova lična odluka i iza toga ne stoji niko drugi. U njegovoj kući pronađeno je oproštajno pismo, jer je procijenio da će ga ubiti tokom napada. Želio je pokazati da Dogan nije nedodirljiv. On tvrdi da je u ovome sam, a prema njegovoj izjavi, želio je pokazati da svačije mišljenje treba poštovati. Iskoristio je ovu priliku kao svojih ‘pet minuta slave’, te je želio objaviti stavove zajednice, a na napad gleda kao na povećanje svog ega. U oproštajnom pismu koje je ostavio svojoj majci, sebe je ocijenio kao domoljuba, samostalnu, iskrenu i etičnu osobu, a izvinio joj se što neće završiti fa-

kultet”, kazao je Stojcev. Okružni tužilac u Sofiji Nikolaj Kokinov je rekao da će Oktaj Jenimehmedov biti

optužen za narušavanje javnog reda i mira, te da bi mogao dobiti kaznu i do šest godina zatvora.

VOJNA INTERVENCIJA

Francuska traži pomoć za Mali Potrebna logistička i finansijska sredstva za vojsku Malija i afričku misiju

GRČKA

Eksplozija u Atini

Bomba podmetnuta u kanti za otpatke, lakše ranjena dva čuvara Dvojica čuvara lakše su ranjena u eksploziji u tržnom centru u blizini Atine, javio je Rojters, pozivajući se na policijske izvore. Anonimni predstavnik policije rekao je britanskoj agenciji da je eksplozivna naprava bila u kanti za otpatke u blizini filijale Narodne banke u predgrađu Marusi. Eksplozija je uslijedila nakon niza oružanih i napada improvi-

zovanim bombama na organizacije, novinare i političke figure u posljednjih nekoliko sedmica, za koje su odgovornost preuzele grupe revoltirane grčkom finansijskom krizom. Grčka je ušla u šestu godinu recesije koja je pokrenula bijes protiv banaka, stranih kreditora i političke klase, koje Grci krive za dovođenje zemlje na ivicu bankrota.

Francuska je u subotu pozvala druge svjetske sile da daju novac i pruže logističku podršku afričkoj vojsci koja priprema svoje jedinice da se pridruže francuskim vojnicima koji se u Maliju već bore s militantima navodno povezanim s Al-kaidom. Kriza u subsaharskom području primorala je afričke države da ubrzaju svoju planiranu misiju u Maliju koje se prvobitno nijesu očekivale prije septembra. Francuski ministar inostranih poslova Loren Fabius je rekao da francuski vojnici nemaju namjeru zamijeniti afričku misiju. “Mi moramo, što je prije moguće, dati logistička i finansijska sredstva koje trebaju vojska Malija i afrička misija”, rekao je pozvavši donatore da se obavežu na pomoć na konferenciji 29. januara u Etiopiji. Očekuje se da će se državni čelnici službeno obavezati i poslati oko 5.000 afričkih vojnika da se pridruže francuskim snagama u vojnoj intervenciji u Maliju.


Globus

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

7

Uklonjen spomenik albanskim borcima SRBIJA

Akcija žandarmerije pokazala da Srbija nije bila spremna za kompromis po pitanju spomenika

Spomenik bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) uklonjen je i prenešen na zasad nepoznatu lokaciju. Prije toga, srpska žandarmerija je opkolila grad, a akcija uklanjanja spomenika počela je nekoliko minuta prije sedam. “Još niko ne potvrđuje gdje je spomenik trenutno, spominje se kao jedna od lokacija žandarmerijska baza Ristovac, 20-ak kilometara od Preševa. Nekoliko desetina muškaraca se okupilo na mjestu gdje je bio spomenik i nastavljaju da dolaze”, izvjestio je Stefan Goranović, dopisnik Al džazire. Oko spomenika je bilo raspoređeno više od 100 pripadnika žandarmerije, koji su novinarima i snimateljima dozvolili da se približe spomeniku, čije je uklanjanje od lokalnih Albanaca zatražila država. Spomenik je vezan užadima i bagerom “Blok gradnje” prebačen u kamion, koji je bio parkiran pored. Na trgu, poslije uklanjanja spomenika, ostale su samo novinarske ekipe. Akciju je nadgledao i komandant žandarmerije Bratislav Dikić sa saradnicima, kao i Slađan Velinović, načelnik policijske uprave

u Vranju, kao i Avdi Bajrami, komandir policijske stanice u Preševu sa zamjenicima, javio je Tanjug. Trg ispred opštine na kojem je do nedjelje ujutro stajao spomenik potpuno je očišćen i nema tragova da je sporno obilježje bilo na njemu postavljeno. Orhan Redžepi, jedan od komandanata OVPMB-a, reagovao je na uklanjanje spomenika: “Danas je 20. januar, to će biti istorijski dan za Preševsku dolinu. Odmah da kažem hvala državi Srbiji što je danas zapečatila sudbinu Preševske doline. Od danas će da se krene da Preševska dolina što prije bude sastavni

dio Kosova, odnosno dio Albanije”, kazao je Redžepi za Al džaziru. Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je poslije akcije da su nakon isteka svih zakonskih rokova, po nalogu Ministarstva pravde, pripadnici žandarmerije uklonili nelegalno postavljeni spomenik u Preševu. “Srbija je pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države”, rekao je Dačić Tanjugu. On je kazao da je “akcija obavljena bez bilo kakvih incidenata i bez upotrebe sile”. Vršilac dužnosti šefa misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Srbiji Pola Tide izrazila je u nedjelju žaljenje što su pregovori na pronalasku kompromisnog rješenja za sporni spomenik u Preševu prekinuti odlukom Vlade Srbije da se spomenik ukloni. Tide je u saopštenju pozvala na “mir i atmosferu u kojoj je moguće obnoviti dijalog”. “Prema mojim saznanjima, uzajamno prihvatljiva odluka bila je nadohvat ruke. Trebalo je nastaviti pregovore kako bi se pronašlo rješenje koje bi poštovalo želje obje

zajednice”, ocijenila je Tide. Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao je da je podizanje spomenika “albanskim ekstremistima” u Preševu bila očigledna provokacija, “sračuna-

ta sa ciljem da se testira strpljenje države i da Albanci sa juga države budu ponovo u žiži interesovanja javnosti i skrenu pažnju na sebe, s obzirom da se vode pregovori Beograda i Prištine.”


8

Ekonomija

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

KONTROLA

STAV Unutrašnja solidarnost FILIP MILAČIĆ

doktorand na Univerizitetu Humbold

Odluka Vlade da uvede krizni porez od tri odsto izazvala je burne reakcije. To je bilo i za očekivati jer takve odluke uvijek su veoma “pitke” za razne demagoške i populističke ocjene u vidu konfiskovanja i nacionalizacije privatne svojine i dijeljenja “narodu”, iako se zaboravlja da je sve to, ne tako davno, već probano sa poznatim poražavajućim rezultatima. No, dvije činjenice su krucijalne za navedenu vrstu odluke. Prva, rijetke su države u Evropi, ako ih uopšte i ima, u kojima nije došlo do povećanja poreza i mjera štednje (oštre mjere štednje su za ovu godinu najavljene čak i u Njemačkoj, čija ekonomija doživljava bum u posljednjih nekoliko godina). I druga, rijetke su države u Evropi u kojima su najbogatiji toliko pošteđeni kao u Crnoj Gori. Naime, zbog čega se naša država toliko udaljila od tzv. unutrašnje solidarnosti, po kojoj oni koji imaju najviše treba i da snose najveći teret krize? Stav da bi se povećanjem poreza na dobit ugušile ekonomske aktivnosti u potpunosti je legitiman. Međutim, šta je sa ostalim porezima koji direktno pogađaju najbogatiji sloj društva? Zašto se država nije skoncentrisala na veće oporezivanje, primjera radi, kapitalnih dobitaka (dividende, finansijski produkti, novac od kamate na štednju) ili nekretnina i nasljedstva, tj. na imovinu i robu koje nijesu u funkciji stvaranja dohotka, čime se ne rizikuje bijeg kapitala jer “vile ne mogu pobjeći u Švajcarsku”, kako glasi izreka. A sve to uprkos činjenici da je ta vrsta poreza veoma visoka čak i u državama koje su simboli liberalizma (u SAD iznosi 3,3, a u Velikoj Britaniji 4,2 odsto BDP). Ili, pak, progresivno oporezovati lični dohodak, kao što je to slučaj u gotovo svim najrazvijenijim državama svijeta, i ukinuti poreske olakšice religijskim zajednicama jer one, kao dio društva, takođe treba da imaju iste obaveze kao ostali pripadnici toga društva. Štaviše, zaštita niže i srednje klase putem većeg oporezivanja bogatih ne vrši se samo iz solidarnosti, već i da bi se sačuvala njihova kupovna moć, koja je ključna za ekonomiju. No, unutrašnja solidarnost zavisi i od svijesti samih građana o težini situacije. Dok se, primjera radi, u Njemačkoj 77 odsto stanovništva, među njima i znatan broj imućnih, izjasnilo za povećanje poreza bogatima, u Crnoj Gori se do sada niti jedan pripadnik klase bogatih nije javno izjasnio za slično. Stoga ih treba podsjetiti na jednu pragmatičnu osobenost koju je čuveni francuski filozof Aleksis de Tokvil nazvao “ispravno shvaćen lični interes”. Prema njemu, iako svaki pojedinac ima lični interes, voditi računa o opštem dobru preduslov je za ličnu dobrobit. Tokvil nije govorio da je takav stav idealistički ili plemenit, već je smatrao da kada vodiš računa o drugome, to nije dobro samo za dušu, nego i za posao.

Uočene brojne zloupotrebe budžetskih sredstava Keković: Vlada je krajnje neodgovorno pristupila implementaciji sporazuma Komisije koje su formirane nakon potpisavanja sporazuma o politici zarada u decembru 2011. godine da izvrše kontrolu planiranja budžeta, prihoda, zapošljavanja i trošenja sredstava još nijesu koordinacionom tijelu za praćenje primjene sporazuma podnijele izveštaj. Prema riječima generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Srđe Kekovića, i pored insistiranja USSCG-a, skoro ništa nije urađeno kada je u pitanju primjena tog sporazuma, iako bi to dovelo do znatnih ušteda u budžetu. “Imamo saznanja o brojnim zloupotrebama i nenamjenskim trošenjima budžetskih sredstava, gdje, po nama, postoji znatna budžetska rezerva. Trebale su biti formirane i dvije zasebne komisije, jedna da ispita sve zarade koje prelaze iznos od 1.100 eura bez poreza i doprinosa, i druga za praćenje efekata poreske politike i mjera preduzetih na suzbijanju sive ekonomije, gdje takođe postoje znatne budžetske rezerve”, kazao je Keković. On je dodao da je posebno važna aktivnost bila da se uz odgovarajuću otpremninu omogući sporazumni raskid radnog odnosa svim zaposlenima koji se za to prijave, a nijesu neophodni poslodavcu. “Prema našim saznanjima, za sporazumni raskid prijavilo se na stotine zaposlenih, a na tom planu ništa nije urađeno, a da smo to uradili tokom 2012. godine, već sada bi budžet imao znatne uštede”, poručio je Keković.

Sporazumom je bilo predviđeno i da polovina od svih ušteđenih budžetskih sredstava ide za poboljšanje standarda zaposlenih, odnosno za zarade i stambenu politiku. Navedene aktivnosti predstavljale su preduslov za početak pregovora o politici zarada, što prema riječima Kekovića, ne znači samo smanjenje zarada, već je moglo da znači i povećanje zarada da smo sve prethodno rečeno implementirali. “Nažalost, Vlada je krajnje neodgovorno pristupila implementaciji sporazuma, jer se, očito pogrešno, fokusirala samo na član koji predviđa pregovore o politici zarada u odnosu na kretanje određenih ekonomskih parametara. O politici zarada u skladu sa sporazumom možemo pregovarati tek onda kada se sprovedu sve druge aktivnosti precizirane

sporazumom”, zaključio je Keković. Sporazum o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta Crne Gore za period od 2012. do 2015. godine, potpisali su 21. decembra predstavnici Vlade i sindikata. Njime je predviđeno da zaposleni u javnom sektoru dijele sudbinu crnogorske ekonomije. Ukoliko ekonomija bude rasla, rašće i plate, a ako rast ne bude u onom procentu u kojem je Vlada planirala, onda se može ponoviti 2009. godina, kada su smanjene plate zaposlenima koji se finansiraju iz budžeta. Sadašnji ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, tada na funkciji premijera, Igor Lukšić, potpisao sporazum, saopštio je da će se njegovim potpisivanjem obezbijediti socijalna sigurnost na kojima država može graditi ekonomski napredak. I.C.

BANKE

HTP ONOGOŠT

Neće na biro rada bez para

Provizija i na isplatu plate Provizija iznosi 30 centi za iznos do 200 eura, na veće iznose se ne naplaćuje

Radnici Onogošta se nadaju dogovor sa Vladom tokom sedmice

Predsjednica Sindikata Onogošta: Zorka Niković Pedsjednica Sindikata Zorka Niković ponovila je juče da radnici tog preduzeća ne žele na biro prije nego što im se ne isplate dugovanja iz stečajne mase, poveže radni staž i isplati adekvatna otpremnina. Radnici Hotelsko-turističkog preduzeća “Onogošt” i dalje protestuju u istoimenom nikšićkom hotelu. Nada se, ipak, da će naredne sedmice uspjeti da se dogovore sa predstavnicima Vlade: “Stečajni upravnik napisme-

no nam je dao da je hotel zatvoren i da su radne knjižice zaključene. Mi nismo prihvatili da idemo na Biro rada dok nam ne izmire digovanja. U kontaktu smo sa ministarstvom i nadam se da ćemo nastaviti pregovore poslije nedjelje. Uključili su se Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, tako da ćemo vidjeti šta će biti”, saošpštila je Niković za radio Antenu M.

600

miliona novih radnih mjesta potrebno stvoriti u svijetu do 2020. godine kako bi se održao korak s rastom stanovništva, pokazuje studija Svjetska banke. U svijetu trenutno ima oko 200 miliona nezaposlenih. Kako se navodi u saopštenju, rješenje tog problema nalazi u privatnom sektoru, koji obezbjeđuje devet od 10 radnih mesta. Studija je pokazala da se radno sposobno stanovništvo povećava za 45 miliona svake godine, ali više od trećine ispitanih poslodavaca širom svijeta nije uspjelo da pronađe zaposlene sa veštinama koje su njima bile potrebne.

Pojedine banke u Crnoj Gori od početka godine klijentima naplaćuju provizije za isplatu gotovine sa redovnih računa. Među bankama koje su od 1. januara uvele naplatu provizije za isplatu gotovine na šalterima je i NLB Montenegrobanka. “Provizija iznosi 30 centi na podizanje iznosa do 200 eura, dok se na veće iznose ne naplaćuje”, kazao je agenciji Mina-biznis PR menadžer NLB Montenegrobanke Aleksandar Vukotić. PR menadžerka Hypo Alpe Adria banke (HAAB) Željka Radulović navela je da je isplata gotovine sa redovnog, zlatnog i VIP računa, kao i redovnog računa za penzionere u toj banci besplatna. Isto važi i za prenos gotovine na račun u okviru banke u domaćem platnom prometu. “Kada je riječ o osnovnom računu, na isplatu gotovine se napla-

ćuje provizija od 0,5 odsto od iznosa ili minimum 25 centi”, rekla je Radulović. Ona je podsjetila da je redovni račun klijenta, za razliku od osnovnog, vezan za njegovu zaradu. Osnovni račun se, između ostalog, odnosi na povremene honorare. Direktorka korporativnih komunikacija Prve banke Crne Gore Jelena Pavićević saopštila je da ta banka ne naplaćuje proviziju na isplatu gotovine preduzećima, niti na zarade i penzije građana. “Naplaćuje se proviziju na ostale isplate građanima. Ta provizija iznosi 0,2 odsto i naplaćuje se od 2011. godine”, precizirala je Pavićević. Direktorka Službe komunikacija Erste banke Dragana Crvenica rekla je da ta kompanija nije uvodila provizije za isplatu gotovine sa računa građana.

Crnogorska komercijalna banka (CKB), kako su kazali njeni predstavnici, nije mijenjala listu uslova u domenu provizija za isplate gotovine sa transakcionog računa u prethodnih godinu dana. Oni su dodali i da se sve informacije o proizvodima i tarifama CKB mogu naći na njenom sajtu, dok predstavnici Sosiete ženeral Montenegro banke nijesu odgovorili na pitanja agencije Mina-biznis. Bankarska provizija je fiksna ili varijabilna naknada koju banke naplaćuju klijentima za pružanje različitih vrsta usluge. Poslovi za koje se naplaćuje provizija su brojni, od otvaranja i vođenja računa, uplata i isplata, doznaka u zemlji i inostranstvu, kupovine i prodaje efektive, obrade kreditnih zahtjeva i podizanja gotovine, do izdavanja ili gašenja platnih kartica, izdavanja raznih potvrda, usluga e-bankinga i aktiviranja SMS servisa.


Ekonomija

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

9 FOtO: VEDRaN IlIć

Protest u krugu fabrike Bivši radnici i povjerioci nekadašnjeg giganta “Radoja Dakića” okupiće se danas u 7.30 sati u krugu fabrike u znak protesta, jer im je u subotu nakon danonoćnog štrajka u zgradi uprave zabranjen ulazak u zgradu. Pored ulaza kompanije “Čelebić” koja izvodi radove na dijelu imovine “Radoje Dakića” na šta, prema riječima radnika nema pravo. Dakićevci su prošle sedmice potestovali ispred zgrade Vlade sa računima za struju, kako bi podsjetili predstavnike izvršne vlasti na ranije zahtjeve. Radnici su poručili da zbog loše socio-ekonomske situacije nijesu u mogućnosti da redovno plaćaju račune. Bivši radnici i povjerenici “Radoja Dakića” se već četvrtu godine okupljaju preko puta zgrade Vlade i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Ski centar Vučje

Sezona treba da traje 365 dana TURIZAM

H&M nema planove za Crnu Goru

Udružena turistička ponuda, luksuzni smještaj i okrenutost zapadnim tržištima naši najveći izazovi Ivana Boljević

D Crna Gora je za kompaniju Henes end Moric (H&M) jedno od interesantnih tržišta, ali za sada nema konkretnih planova za dolazak tog švedskog modnog giganta. Iz kompanije su agenciji Mina-biznis rekli da čim budu imali konkretne planove, otvoriće prodavnice u Crnoj Gori. “Crna Gora je jedno od mnogih interesantnih tržišta za H&M, ali nema konkretnih planova za njega, a čim ih bude, otvorićemo prodavnice tamo”, kazala je Mari Rozenlind iz Odsjeka za komunikacije i medije H&M-a. H&M je od bivših jugoslobenskih republika pristuna na tržištu Slovenije i Hrvatske, a ove godine je najavljeno otvaranje radnji i u Srbiji. Planirano je da prva radnja u Beogradu bude otvorena ove jeseni u Delta sitiju.

alji napredak turizma, kao jednog od najvećih aduta domaće privrede, mora počivati najprije na sistemskim promjenama koje moraju podrazumijevati da sezona traje tokom čitave godine. Profesor Ivo Županović za Dnevne novine komentariše da je u cilju boljeg plasmana Crne Gore kao turističke destinacije i osvajanje novih tržišta, potrebno udruženo djelovanje turističkih poslenika, unapređenje smještajnih kapaciteta.

Ključni izazov crnogorskog turizma su sistemske promjene i unapređenje ponude, pri čemu se treba voditi principom da turistička sezona traje 365 dana, ocjenjuje za Dnevne novine profesor na budvanskom fakultetu za turizam i menadžment i hercegnovskom za menadžment Ivo Županović. U suštini, sistemske promjene podrazumijevaju insistiranje na klasterskoj (udruženoj) organizaciji turističke industrije definisane i Strategijom razvoja turizma Crne Gore do 2020. godine, popisivanju svih smještajnih kapaciteta, kao i promjeni određenih stambenih objekata u takozvane kondo (luksuzne) apartmane. Možda najznačajniji segment, dodaje Županović, jeste animiranje tu-

rističkih konzumenata sa zapadnoevropskih tržišta. “Mislim da upravo u konekciji i integraciji zimskog i ljetnog dijela sezone ima prostora za unapređenje ukupne turističke ponude Crne Gore. Naime, sezonu treba posmatrati u kontinuitetu, 365 dana, i u skladu s tim, turističkim konzumentima, omogućiti upoznavanje kompletne destinacije, odnosno integrisati turističku ponudu”, istakao je prof. dr Ivo Županović. Kada je u pitanju unapređenje domaćeg turizma, Županović smatra da je najznačajnije kompletiranje projekata definisanih Master planom Strategijom razvoja turizma Crne Gore do 2020. godine, prevashodno onih čijom će se izgradnjom najviše izmi-

CRNOGORSKA PLOVIDBA

Na brodovima angažovana 23 pomoraca iz Crne Gore, a kotorska kompanija razmatra mogućnost kupovine još dva broda miruju se u skladu sa ugovorom. Kompanija nema dugove i solventna je, pa možemo reći da smo za sada zadovoljni poslovanjem. Interesantan je podatak da je najamnina za brod ‘Kotor’ 8.600 dolara dnevno”, kazali su iz Crnogorske plovidbe za Dnevne novine. U kompaniji se nadaju da će uprkos krizi, koja je pogodila i sektor pomorstva, i u narednom periodu imati dobre ugovore koji su sklopljeni za oba broda. Brodovi “Kotor” i “21. maj” su stalno uposleni, dodaju iz kompanije. Na brodovima Crnogorske plovidbe zaposlena su 23 člana posade iz Crne Gore. “Njih 19 su profesionalni pomorci, a četvorica su zaposleni kao

Ivo Županović

Kongresni turizam, naša razvojna šansa Županović smatra da bi u budućnosti posebnu pažnju trebalo obratiti na sve prisutniji -kongresni turizam, koji čini dobar dio svjetskog turističkog prihoda. “Prilikom izgradnje novih hotelskih kapaciteta treba voditi računa o stvaranju i daljem razvoju kongresnih i MICE kapaciteta, jer treba iskoristiti globalni rast turističke tražnje u ovom domenu. Podsjetiću da su samo na nivou Evrope, prihodi od poslovnih putovanja, procijenjeni na 200 milijardi eura”, zaključuje Županović.

Sa porinuća broda “21. maj” u Šangaju

Dnevna najamnina 8.600 dolara Kompanija Crnogorska plovidba izmiruje redovno sve obaveze prema kreditu koji je uzela za kupovinu brodova, saopšteno je iz firme. Crnogorska plovidba osnovana je 2004. godine. Prva godišnjica Crnogorske plovidbe označava se od porinuća i početka eksploatacije broda “Kotor” odnosno 12. januara. Cilj osnivanja kompanije je i bio početak obnove crnogorske pomorske flote, što je učinjeno kupovinom dva broda za prevoz rasutog tereta “Kotor” i “21. maj”. “Ugovor za brod ‘Kotor’ produžen je i za 2013. godinu. Napominjemo, oba broda iznajmljena su u tajm čarteru SI Pioniru iz Istanbula. Obaveze prema kreditu iz-

jeniti sadašnja struktura smještajnih kapaciteta. To bi, kako dodaje, proizvelo i dodatne višestruke efekte u domenu otvaranja novih radnih mjesta i razvoj privrednih grana kompatibilnih sa turističkim sektorom. “Takođe treba razvijati one vidove turizma, koji su aktuelni sa aspekta globalne turističke tražnje. Tu prevashodno mislim na medicinski turizam, gdje imate permanentan rast prihoda, koji se u ovom trenutku procjenjuju na 100 milijardi dolara, na globalnom svjetskom nivou. Ali u tom dijelu kako objašnjava treba klasterski organizovati sve zainteresovane strane na nivou destinacije”, ističe Županović. Među stavkama koje treba unaprijediti, dodaje Županović, apsolutno je neophodno upodobiti razvoj i edukaciju ljudskih resursa u turizmu u skladu sa potrebama turističke industrije, odnosno eliminisati gep u pogledu zahtijevanih ljudskih resursa na operativnom i srednjem menadžerskom nivou, i optimizovati znatno veću reprodukciju visokoobrazovnog kadra u odnosu na trenutnu količinu menadžerskih pozicija.

asistenti/kadeti u skladu sa ugovorom Fakultetom za pomorstvo u Kotoru. U čitav projekat se ušlo sa namjerom da na brodovima koji plove pod crnogorskom zastavom budu angažovani crnogorski državljani, pa se u skladu sa tim ne angažuje radna snaga iz inostranstva”, navode iz Crnogorske plovidbe. Iz kompanije ističu da postoje ljudski i tehnički kapaciteti kojima se može odgovoriti i većem obimu posla. “Razmatra se mogućnost proširenja flote sa makar još dva broda, a postoji i mogućnost preuzimanja brodova u najam”, zaključeno je iz Crnogorske plovidbe. N.U.


10 Društvo

ponedjeljak 21, 1, 2013.

Ljubimci na minusu

TELEnOR

Psu nije mjesto u buretu

Sigurniji internet za djecu

Kućni ljubimci osjetljivi su na hladnoću, a vlasnici ih nerijetko drže u nehumanim uslovima Vlasnici pasa nerijetko zaboravljaju da su životinje veoma osjetljive na zimske vremenske uslove, te da im krzno kao prirodna zaštita nije dovoljno, pa se nerijetko dešava da ih ne tretiraju adekvatno. “Dešava se da zimi vlasnici u dvorištu polože metalno bure i u njega stave psa. To je katastrofalno i nehumano. Uz to, psu se ostavlja hrana i voda u večernjim časovima, i onda ona do jutra smrzne, pa je takav iscrpljen i gladan pas podložniji prehladama, koje mogu biti opasne”, kazala je predsjednica Društva za zaštitu životinja Svetlana Manojlović. Da bi kućni ljubimaci koji žive u dvorištu lakše prebrodili hladne dane, neophodno je da imaju kućicu koja će biti natkrivena kako snijeg ne bi upadao u nju i koja će ljubimca štititi od jakog sjevernog vjetra. “Najbolje je napraviti boks u koji će se pas smjestiti, ali, nažalost, to ne može svako da uradi. Kućicu treba okrenuti nasuprot sjevernoj strani, da štiti psa od jakog vjetra, dok otvor na kućici ne treba da bude ni veliki ni mali, nego tek toliki da pas može da uđe u nju”, objasnila je Manojlović. Smještaj u kućici treba da bude prilagođen veličini odraslog psa, ali

Topla njuška i suvi kašalj to nikako ne znači da treba da bude prevelik, jer će on sopstvenom toplotom lakše zagrijati manji prostor. “Najbolje je da vlasnik u kućicu stavi slamu ili karton. Ne treba stavljati ćebad ili krpe, jer često povuku vlagu, a onda ljubimac legne na te mokre stvari i može da prehladi. Otvor na ulazu u kućicu je poželjno prekriti nekom većom krpom kako bi se ljubimac zaštitio od vjetra”, savjetuje Manojlović. Međutim, za razliku od ljubimaca koji žive u dvorištu, oni u stanovima i kućama su podložniji prehladama, jer je razlika između sobne i temperature vazduha napolju velika. “U kućama su najčešće rase pasa koji imaju kratku dlaku, kao na primjer staford, doberman ili dalmatinac, i oni se moraju drugačije tretirati nego ljubimci koji žive u dvorištima. Vlasnici treba da ogrnu svog ljubimca, što nije moda, već potreba, jer ako ljubimac izađe iz tempe-

rature koja je u plusu u minus, veće su šanse da to bude kobno po njega”, zaključila je Manojlović. Kada je riječ o ishrani pasa na niskim temperaturama, ona mora biti kvalitetna i bogatija kalorijama, čime će se osigurati energija za održavanje tjelesne temperature koja je potrebna ljubimcu kako bi zagrijao kućicu u kojoj živi. Nemanja Lacman

Iz Udruženja apeluju na vlasnike da, ukoliko primijete da im se kućni ljubimac ponaša drugačije, da mu je njuška topla i da ima suvi kašalj, ne preduzimaju ništa na svoju ruku, već da psa odmah povedu kod veterinara. “Svjedoci smo da ljubimci žive u dvije, tri sklepane daske, u lošim uslovima i podložni su raznim oboljenjima koja mogu biti i fatalna”, rekla je Manojlović.

Od petardi su agresivni Iz Udruženja za zaštitu životinja apelovali su na policiju da se ozbiljnije pozabavi problemom pirotehničkih sredstava jer ona tokom novogodišnjih praznika kod pasa izazivaju šok. “Djeca bacaju petarde, koje izazivaju veliki prasak od kojeg psi doživljavaju šok, a oni koji su u dvorištu kidaju lance i bježe od gazde. U takvom stanju psi postaju agresivni i mogu i da ujedu nekog, a i da stradaju, jer u strahu od petardi bježe preko ulica i onda ih udari automobil”, objasnila je Manojlović.

Kompanija Telenor će i u ove godine nastaviti realizaciju projekta Osvoji internet - surfuj pametno, u okviru kojeg će, pored radionica vršnjačke edukacije, organizovati i one namijenjene roditeljima, kao i niz predavanja o bezbjednom korišćenju interneta.Portparol Telenora Adriana Husić kazala je agenciji Mina da će Telenor u narednom periodu raditi i na širenju ideje sigurnog interneta i putem društvenih mreža. Kako je najavila, prvi vikend februara rezervisan je za drugi trening ambasadora sigurnog interneta, na kojem će okupiti prvu i drugu generaciju, kako bi se pripremili za radionice vršnjačke edukacije, koje će biti organizovane od februara do aprila. “U tromjesečnom procesu vršnjačke edukacije posebnu podršku će nam dati i Udruženje Roditelji, sa kojima planiramo i prve radionice na temu sigurnog interneta upravo za roditelje”, kazala je Husić. J.K.


Društvo 11

ponedjeljak 21, 1, 2013.

Raste broj oboljelih, situacija pod kontrolom LJEKARI TVRDE

Iako je 11 pacijenata u bolnici, a 100 prijavljenih sa simptomima nalik gripu i 3.600 sa respiratornim infekcijama, nadležni poručuju da nema razloga za paniku Jelena Vađon Đurišić

D

a je sezona gripa u jeku potvrđuje podatak da se juče na bolničkom liječenju u Kliničkom centru Crne Gore nalazilo 11 pacijenata, od čega troje djece. Ljekarima Doma zdravlja Podgorica i dalje se javlja povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama i simptomima sličnim gripu, ali nadležni apeluju da se ne stvara panika, jer je grip uobičajen za ovo doba godine.

Iako i dalje raste broj građana sa simptomima sličnim gripu i respiratornim infekcijama, mjesta za paniku nema, jer je riječ o bolestima uobičajenim za ovo doba godine, a vakcinacijom i preventivnim mjerama može se držati i dalje pod kontrolom kako ne bi dobio epidemijske razmjere. U Kliničkom centru, potvrđeno je Dnevnim novinama iz te ustanove, juče se od gripa bolnički liječilo 11 pacijenata. “Od toga je pet pacijenata smješteno na Infektivnu kliniku, troje na Institut za bolesti djece i troje na Intenzivnu jedinicu Interne klinike, od čega se jedan pacijent iz Intenzivne jedinice Interne klinike nalazi na mehaničkoj ventilaciji”, kazala je PR Kliničkog centra Gorica Soković. Izabranim doktorima za djecu i odrasle podgoričkog Doma zdravlja i ovih dana javljao se povećan broj pacijenata sa infekcijama respiratornih organa i simptomima sličnim gripu. Pacijenti se uglavnom žale na povišenu temperaturu, kašalj, glavobolju, bolove u kostima i mišićima, grlu, te curenje iz nosa, a s obzirom da je riječ o virozi, direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kava-

rić za DN savjetuje da nipošto ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku. “Podaci od utorka protekle sedmice govore da smo do tog dana u Domu zdravlja imali 100 prijavljenih pacijenata sa simptomima nalik gripu i 3.600 sa respiratornim infekcijama”, kazao je Kavarić i istakao da su posebno ugroženi hronični pacijenti i stariji od 65 godina. Da bi se sačuvali od respiratornih infekcija, on je građanima preporučio da ne borave u zatvorenim i zadimljenim prostorijama sa puno ljudi, da redovno provjetravaju prostorije i peru ruke, da odmaraju i dovoljno spavaju, te da se pravilno oblače i jedu što više voća i povrća. Ukoliko se razbole mogu uzimati simptomatsku terapiju koja olakšava simptome u vidu kapi za nos, te obarati povišenu temperaturu, a u slučaju pogoršanja da se jave svom izabranom doktoru. “Od početka vakcinacije dali smo oko 7.000 vakcina protiv gripa. Vakcina imamo još, pa s obzirom da za vakcinaciju još nije kasno, ko želi da je primi može da se javi svom doktoru koji će nakon pregleda i konsultacija odlučiti da li pacijent može da se vakciniše”, rekao je Kavarić i do-

Grip ili prehlada?

dao da je vakcinacija najefektivnija mjera prevencije gripa pa se preporučuje svim osobama u povećanom riziku od razvoja komplikacija. Vakcinacija se preporučuje starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima, trudnicama, te osobama izloženim povećanom riziku od infekcije u okviru zanimanja, kao što su zdravstveni radnici. Podsjetimo, prema podacima Instituta za javno zdravlje od protekle sedmice u Crnoj Gori se bilježi porast broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu, a do prošle

Simptomi Početak bolesti Temperatura

Grip vrlo naglo visoka

Glavobolja Bolovi u mišićima Umor i iscrpljenost Kašalj Začepljen nos Kijanje Komplikacije Izostanak s posla i iz škole

redovno često jače istaknuti suv, vrlo neugodan ponekad ponekad često često

sedmice registrovano je ukupno 150 oboljelih, od čega je najveći broj u dobnoj grupi od 25 do 64 godine starosti. U cirkulaciji su prisutni virusi gripa tipa A - sojevi A(H1) i A(H3) i virus gripa tipa B.

Prehlada postupno normalna ili umjereno povišena rijetko rijetko ne odsutan ili blag redovno uobičajeno vrlo rijetko rijetko

Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva influence A i B, u Crnoj Gori do 13. januara, od kada datiraju posljednji dostupni podaci, bio je 45, a u sezoni 2012/13. godine registrovan je i jedan smrtni slučaj.

OSPOSOBLJAVANJE VISOKOŠKOLACA

zAhTJEV

Iz USSCG najavili da će pomno pratiti implementaciju Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa visokim obrazovanjem

CPC: Mitropolit SPC sa zahtjevom za obnovu crkve na Lovćenu kasni 88 godina

Stari radnici ne smiju ispaštati Amfilohije zakasnio Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) nadgledaće sprovođenje Vladinog programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca s obzirom na to da je u jednom trenutku uposleno 4.000 lica. “Ovo posebno iz razloga što sa jedne strane organi državne uprave imaju zabranu zapošljavanja novih

lica, a imaju veliki broj tehnoloških viškova. Vlada uvodi krizne mjere koje uglavnom idu na teret zaposlenih, a sa druge strane angažuje 4.000 novih lica koja će se u periodu od devet mjeseci finansirati iz budžeta”, kazala je za portal CdM predstavnica USSCG Sandra Obradović. USSCG će pomno pratiti im-

plementaciju Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa visokim obrazovanjem, kako je kazala, zbog mladih koji su angažovani kroz program, ali i eventualne zloupotrebe, naročito u pogledu negativnih posljedica koje bi trpjeli “stariji” zaposleni u državnim organima koji su sproveli ovaj program. J.K.

POREz NA PLATE

Prosvjetari zasijedaju u srijedu Odluka o daljim koracima koje će preduzeti Sindikat prosvjete Crne Gore, povodom predloga zakona o dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim je predviđeno povećanje stope poreza na dohodak sa devet na 12 odsto, donijeće se na sastanku koji je planiran za srijedu, nakon dogovora sa Unijom slobodnih sindikata (USS), kazao je predsjednik Sindikata prosjete Zvonko Pavićević. Naime, kako je najavio, danas će se USS sastati sa potpredsjednikom Vlade Vujicom Lazovićem, ministrom finansija Radojem Žugićem i ministrom rada i socijalnog staranja Predragom Boškovićem, dok je za sjutra planiran sastanak USS, kada će se odlučiti o daljim aktivnostima Uni-

je, pa i Sindikata prosvjete. Imajući u vidu izuzetno težak ekonomsko-socijalni položaj u kojem se nalazi većina crnogorskih građana, Glavni odbor Unije slobodnih sindikata Crne Gore ocijenio je neprihvatljivim novo povećanje poreza kojim se umanjuju zarade zasposlenih, nakon čega su uslijedili sastanci sa poslaničkim klubovima kako bi im ukazali na apele zaposlenih i brojne razloge zbog kojih ne treba usvojiti predložene dopune. “Prethodnih dana su održani sastanci sa svim poslaničkim klubovima, jedino nijesmo dobili poziv od SDP”, kazao je Pavićević. Kako se krizne mjere ne odnose samo na Sindikat prosvjete, objašnjava on, u srijedu će se održati sastanak kako bi se, u sklopu od-

luka koje donese Unija, opredijelile i dalje aktivnosti i tog Sindikata. “Sa kompletnim informacijama koje ćemo do tada imati, od onih koji treba da donesu krajnju odluku 28. januara, u srijedu ćemo održati sastanak Glavnog odbora Sindikata prosvjete i odlučiti o daljim koracima”, najavio je Pavićević. Na dnevnom redu Skupštine Crne Gore, zakazane za 28. januar, kao prva tačka naći će se predlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica. Prosvjetni radnici bi, u slučaju usvajanja, od marta primali plate smanjene za tri odsto, u prosjeku manje 25 eura, a iz Sindikata prosvjete su saopštili ranije da u tom slučaju ne isključuju i mogućnost organizovanja štrajka. J.K.

Apel mitropolita crnogorskoprimorskog Amfilohija za obnovu Crkve Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu zakasnio je 88 godina, ocijenjeno je iz Crnogorske pravoslavne crkve. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zatražio je u petak da, povodom 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude obnovljena Crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu. “Apel preosvećenog Amfilohija da se obnovi Crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu okasnio je 88 godina za jednog vladiku Srpske crkve, jer je januara 1924. godine kralj Aleksandar Karađorđević srušio, a u tome je imao punu

podršku i onovremenog Amfilohijevog prethodnika na stolici cetinjske filijale i cijele Srpske crkve”, kazao je potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPS Stevo Vučinić. On smatra da nijesu tačni navodi prema kojima je Njegoševu kapelu srušla austrougarska vojska, kralj Aleksandar obnovio, a konačno srušila komunistička vlast. “To nije tačno, ali je tačno da se u simboličkoj ravni, na vrhu Lovćena, pa i Rumije sukobljavaju i sukobljavale su se crnogorska i velikosrpska ideja. Od razrješenja tih sukoba zavisi budućnost države, ili kao suverene ili anektirane teritorije u korist Srbije”, naveo je Vučinić.


12 Hronika

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

KAZNENA POLITIKA

Pooštriti kazne za šverc droge Nakon što je 18. januara ove godine Apelacioni sud pravosnažnom presudom osudio Radislava Mrakovića na tri godine zatvora zbog šverca 281,34 kilograma kokaina, a Viši sud istog dana Igora Božovića na pet i Tomislava Martinovića na tri godine, zbog šverca 35 kilograma ove droge oglasila se i politička partija Pozitivna Crna Gora. Poslanica Pozitivne Azra Jasavić je kazala da je krajnje zabrinjavajuća neujednačena i blaga kaznena politika crnogorskih sudova za krivična djela u vezi sa međunarodnim švercom ogromnih količina kokaina. “Kako su oba suda za nekoliko grama kokaina pravosnažno osuđivali i na višegodišnje kazne zatvora, to je bez obzira na specifičnosti predmetnih slučaja - pokušaja u prvom slučaju i posredovanja u drugom slučaju, te drugih okolnosti za odmjeravanje kazne, nejasno zašto je kaznena politika u ovim slučajevima blaga i neujednačena”, navela je Jasavić. Ona je dodala i da prodaja i upotreba narkotika u Crnoj Gori vreba na svakom mjestu, što za omladinu nerijetko ima čak i smrtne posljedice, te zato treba pooštriti i ujednačiti kaznenu politiku u ovoj oblasti. Iz Pozitivne su podsjetili i na slučaj dvadeset dvogodišnje Nikšićanke T.M. koja je u januaru prošle godi-

ne pronađena mrtva zbog trovanja metadonima, zbog čega su podržali inicijativu NVO “4Life” koja se zalaže za osnivanje centra za liječenje žena zavisnica od droge. “Pozitivna Crna Gora koja se zalaže za solidarnost kao zaboravljenu vrijednost, te ozbiljniju brigu države za zdravstvenu zaštitu, apeluje na predsjednika Vlade, te ministra rada i socijalnog staranja da što hitnije obrate pažnju na ovo pitanje i isto riješe, u interesu svih onih građana koji su dovedeni u bezizlaznu situaciju zbog nebrige države za suzbijanje distribucije i konzumiranja teških droga”, zaključila je Jasavić. Advokat Branislav Lutovac potvrdio je da postoje drastične razlike u tome kako sudovi primjenjuju kaznenu politiku u ovom slučaju. Zbog toga, kako je objasnio, bilo bi neophodno da se ove kazne usaglase. “Krivična odjeljenja Višeg, Vrhovnog i Apelacionog suda, apsolutno bi trebalo da sazovu sjednicu da bi zauzeli načelni stav kako postupati u ovim predmetima. U praksi dolazi do znatih razlika u presudama za iste okolnosti. To bi dovelo do ujednačavanja primjene krivično-pravnih sankcija, jer je jasno da u slučajevima postoje različiti aršini”, kazao je Lutovac. M.V.P. Jasavić

KRIVIČNA PRIJAVA

Utajio porez i doprinose

Zbog utaje poreza i doprinosa, podgorički inspektori podnijeli su krivičnu prijavu protiv sugrađanina Đorđa Radovića, saopšteno je iz Uprave policije. Kako su kazali iz policije, Radović je koristeći poziciju ovlašćenog predstavnika jedne firme iz Podgorice, kako se sumnja, počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa. “On je lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjeničnog stanja kretanja sredstava, rezultata poslovanja u privrednom društvu 14. januara

2008. godine i 5. maja 2010. godine odlukama izvršio otpis potraživanja u iznosu od 87.026,00 eura, zbog navoda o nemogućnosti naplate od dužnika, iako su sredstva u cjelosti naplaćena”, objasnili su iz policije. Na ovaj način je Radovićeva firma sačinila lažni bilans i utajila plaćanje poreza na dobit od 9 odsto neprijavljivanjem ostvarenih prihoda u iznosu od 87.026,00 eura čime je Budžet Crne Gore oštećen za 9.669,55 eura. B.R.


Hronika 13

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

PREVARA

Oštetili Budžet za pola miliona eura Prikazivanjem lažnih računa direktor građevinske firme A-kop tražio povraćaj PDV kredita Podgorički inspektori podnijeli su krivične prijave protiv Podgoričanina Ivana Petričevića (35) i Bjelopoljca Refada Kolića (35) zbog sumnje da su prevarom oštetili crnogorski budžet za pola miliona eura, navodi se u saopštenju Uprave policije. Petrović, izvršni direktor podgoričke firme “A-Kop” koja se bavi građevinskim radovima, izgradnjom i prodajom stambenih prostora za tržište, u 2011. godini oštetio je Poresku upravu Crne Gore za 114.822,65 eura. “Petričević je Poreskoj upravi podnio PDV prijave za povraćaj PDV-a za novembar i decembar 2011. godine u kojima je, kako se sumnja, lažno prikazao podatke iz fiktivnih faktura. Na ovaj način je doveo u zabludu Poresku upravu da mu pripada pravo na povraćaj PDV kredita koja je donijela Rješenje o povraćaju PDV-a i Petričeviću je isplaćeno 114.822,65 eura”, objasnili su iz policije. Ohrabren dobro odrađenom prevarom Petričević je u maju i aprilu sljedeće godine po-

kušao, na isti način, dovesti u zabludu poreznike i lažnim prikazivanjem podataka u PDV prijavama tražio povraćaj PDV-a u iznosu od 404.413,67 eura. U dobro osmišljenoj prevari, Petričeviću je, kako policija sumnja, pomogao Bjelopoljac Refad Kolić (35), vlasnik firme “Braća Kolić” tako što je izdao i stavio na raspolaganje Petričeviću nevjerodostojne fakture o isporučenom materijalu i izvedenim radovima. Preko lažnih faktura, Petričević je ponovo pokušao da povrati lažno prikazani PDV kredit na štetu imovine kojom raspolaže Poreska uprava u okviru njenog obima prava i nadležnosti u nadzoru pravilnosti obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja poreza i drugih dažbina kojima upravlja u čemu mu je pomogao. Prema nezvaničnim informacijama, Petričevićevu i Kolićevu prevaru razotkrili su inspektori za privredni kriminal koji su uporedili stanje na računima i stvarno stanje na terenu. B.R.

EKSPLOZIJA

Vešovići opet meta bombaša

Žrtve napada sumnjaju da iza incidenta stoje članovi takozvanog zagoričkog klana

N

epoznati napadač, u noći između subote i nedjelje oko 1.50 časova, u Zagoriču bacio je ručnu bombu u dvorište kuće Miša Vešovića koji se trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Spužu. Ne sluteći da su na meti bombaškog napada Vešovićeva porodica je o incidentu policiju obavijestila tek juče oko 11.30 časova, nakon što su su primijetili gelere na fasadi kuće.

Snažna detonacija koja se čula preksinoć skoro dva sata nakon ponoći probudila je većinu žitelja Zagoriča. Iako je članove porodice Vešović odjek snažne detonacije podigao na noge ni u jednom trenutku nijesu posumnjali da su oni meta napada. “Pošto me je odjek eksplozije probudio, pogledao sam kroz prozor u dvorište ispred kuće i ništa neobično nijesam primijetio. Vratio sam se u krevet i nastavio da spavam. Veliko iznenađenje je uslijedilo kada sam juče ujutro krenuo po drva iza kuće i vidio da je fasada oštećena od gelera bombe i umrljana blatom. Tek tada sam shvatio da je bomba bačena u moje dvorište”, ispričao je otac Miša Vešovića. Vidno potrešena zbog cijelog događaja, Vešovićeva majka je kazala da su već jednom preživjeli bombaški na-

pad u julu pretprošle godine. Vešovići tvrde da iza ovog napada stoje članovi takozvane zagoričke grupe sa kojima je Mišo u zavadi posljednjih nekoliko godina. “Jedina krivica moga sina je što nije dao na sebe i zbog toga je moja porodica svakodnevno na meti raznih maltretiranja nekolicine mladića iz naselja što smo po 100 puta prijavljivali policiji. I Tužilaštvo i policija znaju ko stoji iza bombaških napada na moju porodicu i iza dva paljenja automobila moga sina, ali apsolutno ništa ne preduzimaju jer “nemaju materijalnih dokaza”. Plašim se za život svog djeteta jer sva ova dešavanja ukazuju na to da će neko poginuti”, kazao je Vešovićev otac. Mišo Vešović je posljednjih godinu i po bio meta više napada. U julu prošle godine u njegovo dvorište je

Nemirno i u komšiluku Još nepoznati napadač 17. decembra prošle godine ispalio je projektil iz ručnog bacača “zolje”, koji se zario u betonski zid trospratnice Aleksandra Šakovića koja se nalazi odmah pored kuće Vešovića. Incident se dogodio u zoru oko četiri kada je napadač, koji je očito znao da barata bacačem, sa pedesetak metara od kuće ispalio projektil. Iako je porodica Šaković spavala na drugom spratu kuće, niko nije povrijeđen pošto je projektil pogodio zadnji sprat, gdje nikoga nije bilo. U proteklih osam godina to je bio treći bombaški napad na kuću porodice Šaković. Prvi se dogodio u novembru 2004. a drugi u junu 2005. godine i nijedan još nije rasvijetljen. Aleksandar Šaković prije desetak godina više puta je privođen u policiju zbog nasilničkog ponašanja, a već godinama se bavi preduzetništvom i u tom naselju ima nekoliko stanova, koje izdaje.

bačena eksplozivna naprava, a nedjelju dana ranije je ranjen usred dana u centru Podgorice, ispred picerije “Ćošak”. Podgorička policija je tada uhapsila Nikolu Markovića (24) za kojeg se sumnjalo da je ispred picerije pokušao da ubije Vešovića, u kojeg je ispalio pet hitaca iz “golfa” podgoričkih tabli. Vešović je u toj pucnjavi zadobio samo lakše povrede. Krajem septembra iste godine, u podgoričkom naselju Zagorič, zasad nepoznate osobe su pucale na Vešovića. Napadači su u njegovom pravcu ispalili više metaka i ranili ga. Napad se dogodio u uličici iza Vešovićeve kuće, a policija nije uspjela da identifikuje napadače iako je taj dio grada brzo blokiran. Krajem decembra minule godine, nepoznata osoba podmetnula je požar pod automobil “ford fokus”, parkiran ispred porodične kuće, vlasništvo Miša Vešovića. Mišo Vešović i Danilo Vukićević, početkom jula prošle godine osuđeni su na po godinu i dva mjeseca zatvora zbog fizičkog obračuna koji se u podgoričkom naselju Zagorič dogodio nekoliko mjeseci ranije. Oni su bili osumnjičeni da su na raskrsnici ulica Ludviga Kube i Slavonske u Podgorici, automobilom BMW onemogućili kretanje “daevu tiko”, kojim je upravljao Danilo Mandić. Njih dvojica su potom, navodno, Mandića izvukli iz vozila, a zatim ga pištoljima udarali po glavi i nanijeli mu teške povrede. Danilo Mandić je sinovac lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića. Vešović je na jednom od suđenja kazao da žali zbog incidenta i da je sukob posljedica brojnih napada i prijetnji koje posljednjih godinu i po trpi od Danila Mandića i njegovih drugova. “Nijesam više mogao da trpim”, kazao je tada Vešović. B.R.

Ilustracija

POTJERA

Ojadio firme za 17.000 eura

Inspektori za privredni kriminal podnijeli su krivičnu prijavu protiv Nikšićanina Zorana Pavlovića (55) koji je u bjekstvu. On je prevarom ostvario protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 17.251 eura, saopšteno je iz Uprave policije. Sumnja se da je Pavlović u dužem periodu, lažno se predstavljajući, dovodio i držao u zabludi više vlasnika i direktora firmi sa teritorije Crne Gore, kako bi za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist. “Pavlović se predstavljao kao vlasnik i odgovorno lice u više pravnih subjekata i falsifikujući potpise ugovarao po-

slovnu saradnju uzimajući robu, a kao sredstva obezbjeđivanja plaćanja ostavljao falsifikovane mjenice i mjenična ovlašćenja”, objasnili su iz policije. Dokumenta o preuzetoj robi Pavlović je ovjeravao falsifikovanim pečatima i ostvarivši tako za sebe protivpravnu imovinsku korist od 17.251,00 eura, kazali su iz policije. Protiv Pavlovića je podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je počinio prevaru u vezi sa krivičnim djelom falsifikovanje isprave. Uprava policije je za Pavlovićem raspisala lokalnu potjernicu. B.R.

Ilustracija


14 Crna Gora

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

Vlada usvojila prostorni plan Vlada je početkom decembra 2010. godine usvojila prostorni plan posebne namjene za Bjelasicu i Komove, kojim je predviđena gradnja sedam planinskih i jednog eko-centra i investicije od oko 1,44 milijarde eura. Tada je iz Vlade saopšteno da će taj predio postati zanimljiva turističko-rekreaciona destinacija, koja će moći da konkuriše svjetskim uzorima razvoja i upravljanja planinskim prostorima koji privlače turiste.

MOJKOVAC

Ski-centar otišao u zaborav Građani izgubili svaku nadu u valorizaciju mojkovačkog dijela Bjelasice Vesko Baltić

O

čigledno da je ideja o izgradnji ski-centra na Bjelasici “skinuta” sa dnevnog reda. Tako je valorizacija dijela prirodnih vrijednosti te planine, koji je zvanično predstavljan kao zamajac razvoja opštine Mojkovac, pala u drugi plan. Dokle je stigla realizacija ideje - nadležni u opštini nijesu htjeli da kažu, prosto ignorišu postavljena pitanja. Iako su godinama zamajavani idejom o valorizaciji Bjelasice, većina Mojkovčana se više ne nada godinama najavljivanom ski-centru.

MOJKOVAC - Maketama i skicama idejnog projekta “Ski-centra Mojkovac”, koji je javnosti predstavljen decembra 2006. godine, Mojkovčani su bili ponosni. Željeli su svima da pokažu šta će biti u bliskoj budućnosti i da to postane jedan od vodećih brendova u oblasti zimskog i ljetnjeg turizma. Po-

nosni su Mojkovčani i danas na tu ideju, ali o tome ne žele da govore, kao ni čelnici grada. Dnevne novine su polovinom decembra prošle godine uputile dopis prvom čovjeku grada Dejanu Medojeviću, te lokalnoj turističkoj organizaciji, ali odgovora nije bilo. Dokle se stiglo sa tom idejom - vjerovatno sa-

mo oni znaju. Lokalni parlament je u januaru 2007. godine jednoglasno usvojio idejni plan makete “Ski-centar Mojkovac”, autora profesora Voja Tomića. No, iako su tada svi očekivali da će se krenuti sa riječi na djelo, ipak, maketa sada “krasi” prostorije lokalne turističke organizacije. Ništa ni od priče da će ovi radovi krenuti čim se usvoji plan za posebne namjene Bjelasice i Komova i prostorni plan opštine, od povezivanja tarskih atrakcija preko kultivisane površine jalovišta bivšeg rudnika. Uveliko se govorilo o izgradnji puta dužine oko dvanaest kilometara do projektovanog ski-centra Vragodo koji, kako se govorilo, predstavlja značajan preduslov za strana ulaganja. U opciji su bile trase uz Rudnicu, pa pre-

ko Pržišta i sa Krsca, preko Uroševine. Javnost je dugo zamajavana suprotstavljenim mišljenjima o tome koja je od ovih lokacija pogodnija za korišćenje u vrijeme velikih snjegova. Brojni stručnjaci obilazili su ova prostranstva i dali najviše ocjene po pitanju pogodnosti za zimske sportove. Tereni okrenuti sjeveru, koji najduže zadržavaju snijeg, izuzetno kvalitetna skijališta, čija dužina dostiže i do pet hiljada metara, koja pružaju uslove za komercijalnu rekreaciju i vrhunska takmičenja, samo su neke od vrijednosti koje pruža dio Bjelasice koji pripada mojkovačkoj opštini, konstatovali su stručnjaci. Da je euforija oko izgradnja skicentra splasnula smatra i predsjednik skijaškog kluba “Bjelogrivac”

Ljubo Vukadinović, koji sa svojim skijašima, i pored idealnih terena koje posjeduje mojkovačka opština, odlazi na skijanje u Kolašin. “Kad god počne da pada snijeg, mi nešto u Mojkovcu maštamo o tome. Potrebna je infrastruktura, ne možemo pričati ni o jednom malom liftu, kao što mnogi misle - da ga samo instaliramo. Nije to žica za veš, to je lift kojem treba električna energija, put, parking i objekti. Potrebno je napraviti elaborate o tome koliko to košta i da li je rentabilno. Niko ne želi da investira 20 ili 50.000 eura, makar to bila i opština Mojkovac, ako će to da pravi gubitke”, rekao je Vukadinović, dodajući da taj skijaški klub svake godine oko 5.000 eura daje Kolašinu za ski-pasove, jer školu skijanja održavaju u tom gradu.

ULCINJ

Nastavljaju zajedničke projekte TIVAT

Komunalci imali pune ruke posla TIVAT - Komunalni inspektori u Tivtu tokom prošle godine sačinili su ukupno 2.282 zapisnika. Usmenih prijava bilo je 163, a pismenih 99. U skladu sa ukazanim mjerama postupilo se u 821 slučaju, a od 80 donijetih rješenja subjekti nadzora su postupili u 60 slučajeva, dok se u ostalim pristupilo prinudnom izvršenju, navodi se u izvještaju Komunalne policije za prošlu godinu. Komunalni inspektori su i prošle, kao i prethodnih godina, svoju aktivnost usmjerili na očuvanje komunalnog reda, a poseban akcenat tokom turističke sezone usmjerili su na kontrole, koje su se odnosile na vanpijačnu prodaju, radno vrijeme i vrijeme izvo-

đenja muzike u ugostiteljskim objektima, kao i kontrolu zabrane izvođenja građevinskih radova od 1. juna do 1. septembra. Najveći broj kontrola i intervencija odnosio se na oblast održavanja čistoće u gradu, čiji su rezultati vidljivi i kroz ocjenu turista. Čistoća grada je rezultat i angažovanja Komunalnog preduzeća. U nadležnosti Komunalne je od polovine prošle godine i specijalno vozilo pauk, tako da su od 16. juna do 31. decembra 2012. godine, u saradnji sa preduzećem Parking sistem i garaže Tivat, premještena 303 nepropisno parkirana automobila sa tivatskih ulica, a ukupno je podignuto i spušteno na licu mjesta 188 vozila. Z.K.

ULCINJ - Predsjednik opštine Ulcinj Nazif Cungu, sa saradnicima, sastao se sa predstavnicima kompanije “Dahlem” iz Njemačke, koja radi studiju izvodljivosti projekta vodosnabdijevanja, kanalizacije i tretmana otpadnih voda za opštinu Ulcinj, koju finansira KFW banka. Gosti su predsjednika informisali o početnim koracima koje su preduzeli u vezi sa projektom, kao i o bu-

Plivali za krst BERANE - Tradicionalno osvećenje rijeke Lim i plivanje za časni krst obavljeno je u prisustvu velikog broja građana i sveštenstva Manastira Đurđevi stupovi iz Berana. Osvećenje rijeke i bacanja časnog krsta izvršio je protojerej Dragan Ristić, a čast i sreću da uhvati krst imao je Srđan Milanović. Pored njega, u ovom tradicionalnom i svečanom činu učestvovali su i Jovan Bojović, Nebojša Radević, Veljko Marković, Nikola Knežević i Aleksandar Delević. M.T.

dućim planovima. Na sastanku je naglašena važnost projekta za sveukupan razvoj opštine Ulcinj. Ocijenjeno je da projekat treba da počiva na realnim pretpostavkama i da bude usaglašen sa stvarnim potrebama opštine Ulcinj. Posebno je istaknuto da se projekat mora usaglasiti sa prostornim planom opštine Ulcinj koji je u fazi izrade, te da je neophodno obezbijediti tačne

podatke o demografskim kretanjima, stambenom fondu i druge podatke kako bi projekat bio primjenljiv u praksi. Predsjednik Cungu je gostima saopštio da će im opštinski organi, kao i Komunalno preduzeće, biti na raspolaganju. Na sastanku je bilo riječi i o situaciji koju su prouzrokovale obimne padavine tokom prethodnih dana. S.G.


16 Crna Gora

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

HERCEG NOVI

Lazar Andrić pobjednik

HERCEG NOVI - Mladi golman “Jadrana” Lazar Andrić pobijedio je na Bogojavljenskom plivanju, koje je u Herceg Novom na Škveru održano prvi put poslije rata. “Ponosan sam što je meni pripao zlatnik Svetog Save i što sam uspio da budem najbrži među 48 takmičara”, kazao je Andrić. Svi takmičari su na poklon dobili majice, a nagrađeni su i najmlađi i najstariji učesnik u plivanju. Podsjećamo, sa blagoslovom arhiepiskopa cetinjskog, mitropolita crnogorskoprimorskog Amfilohija i u or-

U organizaciji boraca NOR-a i antifašista Crne Gore iz Kotora, Tivta i Herceg Novog danas će u Podima kod Herceg Novog biti položeni vijenci i cvijeće povodom 70 godina od pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića i prvoboraca Daša Pavičića i Stijepa Šarenca.

ganizaciji crkvenih opština Herceg Novog organizovan je svečani praznični program povodom praznika Bogojavljenja i plivanje za časni krst. Ujutro su služene svete liturgije po parohijskim hramovima i vodosvećenje. Prije plivanja kod Hrama Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti organizovano je Saborno okupljanje učesnika i naroda uz svečanu litiju kroz grad do Škvera. Na kraju je organizovan kulturno-umjetnički program, a nastupili su članovi KUD-a “Ilija Kišić” iz Zelenike. S.M.

Uskoro počinju fešte Februar je mjesec karnevala, a u gradovima širom svijeta to je vrijeme spektakla, pjesme, smijeha i odlične zabave. Ubrzano teku pripreme i za veliku feštu u Herceg Novom, koja će početi u petak 1. februara i trajaće čitav mjesec. Mještani već kroje i prave maske kako bi učesnici izgledali što bolje. Zabava u čast paperjastog i mirisnog žutog cvijeća, decenijama privlači turiste iz čitavog regiona. Svi sa nestrpljenjem čekaju da povorka krene iz Kumbora, da u Đenovićima vide defile mažoretkinja i čuju bleh muziku. Najbolje maske učestvovaće na maskenbalu u hotelu “Plaža”, a djeca će nastupiti u Baošiću i Igalu. Karnevalske svetkovine biće i u gradskoj luci Škver, a ko voli klape uživaće u mediteranskim pjesmama.

MINISTARSTVO EKONOMIJE

Uskoro vjetroelektrane

Potpisana dva ugovora o zakupu zemljišta na Možuri i Krnovu Vlada očekuje da će uskoro biti stvoreni uslovi za izdavanje građevinske dozvole za gradnju vjetroelektrane Krnovo na teritoriji opština Nikšić i Šavnik, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. “Vlada je polovinom novembra donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za gradnju vjetroelektrane Krnovo i očekuje se da će se uskoro stvoriti uslovi za davanje građevinske dozvole za njenu realizaciju”, kazali su agenciji Mina-biznis iz Ministarstva ekonomije. Predstavnici tog Vladinog resora potpisali su dva ugovora o zakupu zemljišta i gradnji vjetroelektrana na Možuri i Krnovu, u opštinama Bar i Ulcinj, odnosno Nikšić i Šavnik. “Za lokalitet Krnovo potpisan je ugovor o izgradnji vjetroelektrane instalisane snage do 50 megavati (MW), uz uslov da se ona poveća do 72 MW, ukoliko Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) dozvoli da se omogući priključenje dodatne instalisane snage na elektroenergetski sistem”, naveli su iz Ministarstva.

U međuvremenu je završena studija integracije vjetroelektrana u elektroenergetski sistem, dok je CGES u avgustu 2011. godine, s obzirom na ozbiljnu realizuju projekta proširenja visokonaponskog elektroenergetskog sistema, dao saglasnost za priključenje vjetroelektrane Krnovo instalisane snage 72 MW. “Zbog gradnje 400 kilovolti (kV) dalekovoda od crnogorske obale do Pljevalja, CGES se saglasio da se vjetroelektrana Krnovo priključi u Breznima, a ne na trafostanici Nikšić”, saopštili su iz Ministarstva. Imajući u vidu novo mjesto priključenja, Ministarstvo nadležno za uređenje prostora je početkom 2011. godine izdalo generalne urbanističko-tehničke uslove u cilju izrade tehničke dokumentacije, koje je sada potrebno inovirati. “Potrebno je dati urbanističkotehničke uslove koji će uvažiti novu situaciju. Objekte potrebne za izgradnju vjetroelektrane je neophodno unijeti u državne i lokalne planske dokumente, čija je izrada u toku”, kazali su iz Ministarstva ekonomije. Investitor, kako su dodali, in-

tenzivno priprema tehničku dokumentaciju, a završen je i Elaborat o procjeni uticaja gradnje vjetroelektrane na životnu sredinu, izrađene na osnovu jednogodišnjeg posmatranja migratornih vrsta toga lokaliteta. Iz Ministarstva su naveli i da je za gradnju vjetroelektrana na Možuri, u opštinama Ulcinj i Bar, zadužen španski konzorcijum Fersa enerhias Renovables, sa kojima je ugovor zaključen u julu 2010. godine. “Ugovorom je predviđena gradnja vjetroelektrane instalisane snage do 46 MW. Period zakupa je 20 godina, sa mogućnošću produženja za maksimalno deset godina”, podsjetili su iz Ministarstva. Oni tvrde da će u prvih 12 godina rada vjetroelektrane, otkupna cijena električne energije biti zagarantovana u skladu sa cijenama definisanim Uredbom o tarifnom sistemu za utvrđivanje podsticajne cijene struje iz obnovljivih izvora energije i Ugovorom. Cijena godišnjeg zakupa državnog zemljišta za gradnju vjetroelektrane na lokalitetu Možura je 37 centi po metru kvadratnom.

SKI KARAVAN

Gosti se vraćaju na staze

AKCIJA

Naljepnicama protiv pušenja Povodom skorog početka drugog polugodišta u školama, a sa njim, nažalost, i povećanog broja mladih koji posežu za duvanskim proizvodima, Crnogorsko društvo za borbu protiv raka odštampalo je naljepnice “Zabranjena prodaja duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina života”, koje zainteresovani mogu podići u kancelariji Društva. “Jedan od načina borbe protiv konzumiranja duvanskih proizvoda svakako je i borba protiv prodaje duvanskih proizvoda maloljetnicima. Stoga smo u cilju zaštite naše djece i omladine, ali i u borbi protiv konzumiranja duvanskih proizvoda od strane učenika osnovnih i srednjih škola, odštampali naljepnice sa tim tekstom koji su, po Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, dužni da istaknu na vidnim mjestima maloprodajnih

objekata svi vlasnici koji prodaju cigarete”, kazao je sekretar Društva Domagoj Žarković. Naljepnice zainteresovani pojedinci, kao i vlasnici maloprodajnih objekata koji prodaju duvanske proizvode, mogu dobiti u kancelariji Društva, koja se nalazi u KIC-u “Budo Tomović”, a brojevi telefona su 020 665 633 i 069 530 666. J.V.Đ.

Dovoljna količina snijega privukla je juče skijaše, bordere i sve ljubitelje zabave na stazi da posjete ski-centre Savin kuk, Javorovača, Kolašin 1450 i Vučje. Kao dio kampanje “Bijeg na snijeg”, besplatna autobuska linija ka ski-centru Kolašin 1450 okupila je oko sto zainteresovanih građana iz Podgorice. Kako je saopšteno iz Nacionalne turističke organizacije, narednog viklenda ski-karavan će ići i ka ski-centrima Vučje i Savin kuk.

Direktor NTO Saša Radović je sa zadovoljstvom konstatovao da se infrastruktura u smislu napajanja električnom energijom i dostupnosti ski-centara u potpunosti stabilizovala i oni nesmetano mogu nastaviti pređašnju dinamiku rada. Radović je saopštio da se gosti vraćaju na staze, te da svi skicentri funkcionišu punim kapacitetima iako nijesu idealni vremenski uslovi. Očekuje da će zimska sezona trajati do aprila. Pozvao

je sve turističke poslenike da zajedno ulože napore i dodatno animiraju turiste kako bi anulirali gubitke u poslovanju koji su uslovljeni prethodnim danima. NTO je u okviru kampanje “Bijeg na snijeg” takođe organizovala foto konkurs “Skijaj i slikaj” putem koga će svake sedmice biti podijeljene nagrade najboljim fotografijama sa zimskim motivima. Svi zainteresovani ih mogu slati na e-mail: emarketing@montenegro.travel.


Crna Gora 17

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

Dio ª Starogº bez struje

Zbog radova u trafostanici “Stari Aerodrom 12”, danas će u terminu od devet sati i 30 minuta bez napajanja električnom energijom ostati Ulica Josipa Broza Tita, dio oko Tojote i zgrada Tehno marketa i CocaCole, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore. Iz te kompanije su kazali da će zbog razgraničenja potrošača na trafo reonu Donji Kraj I na Cetinju, koje je planitano za danas u vremenu od deset do 14 sati, povremeno će biti isključivani s napona potrošači u gornjem dijelu Donjeg Kraja, Jabučkoj ulici, gornjem dijelu Bulevara crnogorskih junaka i dijelu Predgrađa. U slučaju loših vremenskih prilika radovi će biti odgođeni, saopšteno je iz EPCG.

Nadoknaditi izgubljeno Sigurno da je za kvalitetan plan potrebno i odgovarajuće vrijeme, međutim, kako navode u MZ Buljarica, puno je vremena do sada izgubljeno, a sa njim i divljom gradnjom, i dio prostora kao najznačajnijeg resursa. “Zato u narednom periodu moramo raditi mnogo više i brže kako bismo nadoknadili izgubljeno, jer nemamo dva života. Ovakav naš stav podržava i opština i zato vjerujemo da ćemo uspjeti da realizujemo naše namjere. Nakon usvajanja planskih dokumenta insistiraćemo na izgradnji infrastrukture. To je razvojni koncept koji mi vidimo i koji će trasirati razvojni put ovog mjesta. Naravno da ćemo se truditi da usput rješavamo i druge tekuće probleme koji će olakšati život naših građana”, zaključuju u toj MZ.

Zaštititi prostor Buljarice dok nije kasno APEL

Mjesna zajednica insistira na pravilnoj valorizaciji ovog prostora

Veće učešće građana u odlučivanju KOTOR - Javna rasprava o nacrtu odluke o mjesnim zajednicama je u toku i trajaće do 6. februara. “Odluka će omogućiti veće učešće građana u donošenju akata i odlučivanju o svim pitanjima od važnosti za život i rad ljudi u mjesnoj zajednici i veću aktivnost mjesne zajednice”, kazala je za Radio Kotor koordinatorka za rad sa mjesnim zajednicama opštine Kotor Olivera Radonjić. Kako je kazala, evidentno je da je posljednjih godina mnogo manje učešće građana u radu mjesnih zajednica nego što je to bilo prije dvadesetak godina.

Nina Lajović

K

ako bi poboljšali život građana na području Buljarice i što bolje je turistički valorizovali, stanovnici ovog naselja formirali su prošle godine mjesnu zajednicu. U toj MZ ocjenjuju da je do sada Buljarica bila primjer nebrige lokalne vlasti, za koju nema opravdanja. Međutim, kako dodaju, nije bilo ni inicijative građana da se postojeći problemi riješe, te je stoga formirana mjesna zajednica, kako bi djelovanjem kroz institucije sistema promijenili tu situaciju.

PETROVAC – Problemi koji opterećuju ovo mjesto su brojni i vremenom su se nagomilali, ali mještani su, kako kažu, napravili listu prioriteta za rješavanje. Prioritet u ovom momentu je izrada planske dokumentacije i u skladu sa urbanističkim planovima izgradnja infrastrukture, prije svega putne i kanalizacione. “Mjesna zajednica je uložila u posljednjih pola godine veliki napor kako bi se nastavila izrada detaljnog urbanističkog plana Buljarica, u čemu imamo nesebičnu podršku predsjednika opštine Budva Lazara Rađenovića. Naime, opština Budva je još u avgustu 2008. godine donijela odluku o izradi ovog veoma zna-

TV BUDVA

Danas odluka o direktoru

BudVA – Članovi Savjeta Radiotelevizije Budva izjasniće se danas o budućem izvršnom direktoru te medijske kuće, nakon razgovora sa kandidatima za funkciju, najavio je predsjednik Savjeta Miodrag Vučinić. Na ponovni konkurs za izvršnog direktora te medijske kuće prijavila su se tri kandidata, sadašnji vršilac dužnosti direktora televizije Budva

Mili Prelević, direktor Radija Budve dragan Klarić i bivši direktor Radio Nikšića Čedomir Vukotić. “Članovi Savjeta Radio televizije Budva razmatrali su proteklih dana predloge planova razvoja te medijske kuće, koje su dostavili kandidati, a nakon obavljenih razgovora sa njima, biće donijeta odluka”, kazao je Vučinić.

čajnog planskog dokumenta. Međutim, svi poslovi na realizaciji plana su do prije pola godine bili obustavljeni. Sada se bližimo fazi nacrta i sigurno je da će naša MZ insistirati da se izradom planskog dokumenta postigne pravilna valorizacija prostora, tako da se maksimalno uvaže njegovi stvarni potencijali, prirodni resursi i kulturna baština, kako bi se dobili realni kapaciteti koji ne narušavaju sklad izgrađenog i prirodnog okruženja”, navode u MZ Buljarica. Pored toga, kako navode, naročito će se voditi računa o adekvatnom korišćenju prostora kako bi stvorili uslove za razvoj adekvatne turističke ponude, kvalitetno infrastrukturno opremanje i očuvanje

životne sredine, jer je prostor najznačajniji, najbolji, možda i jedini resurs koji imaju. U MZ Buljarica smatraju da je u najbližem okruženju previše prostora devastirano lošim planovima ili neblagovremenim donošenjem planova. Čini se, kako ocjenjuju, da su proteklih godina “planeri” više vodili računa o interesima “investitora”, koji nakon realizacije investicije napuštaju prostor i sele svoje poslovanje na neke druge destinacije, a mnogo manje ili nimalo o prostoru i potrebama i interesima mještana koji ostaju da tu žive. “Posljednji katastrofalni primjer legalnog uništavanja prostora i imidža jednog lijepog turističkog mjesta je izgradnja zgrade od 11 spratova u Petrovcu. Kome to treba”, pitaju se mještani. “Tako nešto nećemo dozvoliti i obrađivač našeg plana moraće da uvaži minimum interesa lokalnog stanovništva koje će nastaviti život na tom prostoru. Ono što naš prostor razlikuje od mnogih drugih jeste i činjenica da ne postoje velika ograničenja u vidu zauzetosti prostora, može se reći da na primjeru

Buljarice planer ima skoro idealnu mogućnost da slobodno planira sve ono što je potrebno za budući razvoj mjesta. Očekujemo kvalitetan planski dokument koji će omogućiti dobar kvalitet života u budućnosti i koji će privući kvalitetne investitore”, ističu u toj MZ. Navodeći da je u toku izrada izmjena i dopuna prostornog plana opštine Budva, koje će obuhvatiti i Buljaricu, u toj MZ kažu da je riječ o dokumentu na koji svi moraju obratiti pažnju, posebno građani Buljarice i Petrovca. Tako bi spriječili eventualno proizvoljno i neargumentovano planiranje namjene prostora, enormno povećanje prostora za gradnju po okolnim brdima, kao i moguće greške, koje daju mogućnost slobodnog tumačenja i da se umjesto preporučene spratnosti od pet, omogući izgradnja jedanaest nadzemnih etaža. “Stoga, moramo se boriti da se izrada izmjena i dopuna prostornog plana ograniči samo na one lokalitete čijim ćemo izmjenama obezbijediti ostvarivanje društvenog interesa i korist građana”, ističu mještani.


18 Kultura PREPORUČUJE

FVONK, ERLEND LU GEOPOETIKA, BEOGRAD CIJENA: 6.60 EURA Fvonk je roman o neobičnom prijateljstvu dva čovjeka. Prijateljstvo između aktuelnog premijera Norveške, Jensa Stolberga, i običnog srednjovječnog čovjeka Fvonka. Radnja se dešava neposredno poslije velike tragedije koja je zadesila Norvešku, a u kojoj se aktuelni premijer odlično pokazao. Nakon tog velikog događaja premijer se osjeća iscrpljeno i bez snage za nove poduhvate. Neobično prijateljstvo sa Fvonkom pruža mu mir, sigurnost i slobodu, kao i iskrenu ljubav koju do tada nije imao prliku da osjeti. Pročitajte roman i saznajte kako Norveški premimjer uživa u običnim starima.

HOBIT, DŽON RONALD RUEL TOLKIN ČAROBNA KNJIGA, BEOGRAD CIJENA: 10.30 EURA Hobit je roman koji je zamišljen kao fantastični roman za djecu, a koji je ubrzo stekao popularnost i među odraslim čitaocima. Ovaj roman predstavlja uvod u Gospodare prstenova, daje pravi uvid o izvorima, junacima i mjestima pomenutim u Tolkinovim djelima. Kroz ovaj roman će Vas provesti Hobit Bilb Bagins koji na čudesan način upoznaje svoje prijatelje. Čarobnjak Gandalf i 13 patuljaka upadaju u Hobitovu kuću i odvode ga na čudesno putovanje. Pročitajte roman i upustite se u fantastičnu pustolovinu Hobita i njegovih drugara.

SVET PO KLARK SONU, DŽEREMI KLARKSON ČAROBNA KNJIGA, BEOGRAD CIJENA: 8.80 EURA Svet po Klarksonu je fantastična knjiga za sve one koji uživaju u životu i koji su uvijek spremni za dobru zabavu. Knjiga ovog engleskog novinara je upravo zbirka kolumni koje autor objavljuje za Sunday Times. On u svojim pričama govori bez dlake na jeziku o svim aktuelnim događajima, kao i o nekim nebitnim stvarima. Čitajući ovu zanimljivu knjigu saznaćete zašto nije grijeh oletviti se na moru; kojih 100 stvari ne smijete da uradite prije nego umrete; zašto su muzičari hronično nesposobni da brinu o djeci... Ovo je knjiga koja će Vas nasmijati do suza.

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

SLIKARSTVO

Tavan krije umjetnička djela Radovi velikih umjetnika ponekad zaboravljeni na neočekivanim mjestima U Hanoveru su likovni stručnjaci predstavili svoje zaključke o tome kako je slika pronađena prošlog ljeta u garaži u Austriji djelo velikog Gustava Klimta. Međutim, to nije jedina vrijedna umjetnina koja je pronađena u garaži, na tavanu ili podrumu. Da se među starim stvarima mogu naći vrlo vrijedna umjetnička djela, zvuči kao urbana legenda. Čovjek može da pomisli kako je nepoznati autor ulja na platnu koje je naslijedio od rođaka neki slavni slikar, te da je riječ o djelu velike novčane vrijednosti, ali su u većini slučajeva to puste želje. Ali ne svaki put, kako pokazuje nekoliko primjera iz 2012. godine, tokom koje su, između ostalih, otkrivena izgubljena ili zaboravljena djela Dijega Rivere, Gustava Klimta, Salvadora Dalija, Augusta Renoara i drugih velikih imena iz istorije slikarstva. Tako je prošlog ljeta u garaži na sjeveru Austrije otkrivena slika “Anđeo s trubom”, za koju je nedavno objavljeno kako je rad slavnog Gustava Klimta. Vještačenje su obavili stručnjaci sa Univerziteta u njemačkom Hanoveru, u saradnji sa istoričarima umjetnosti iz Austrije, a otkrilo se i kako je slika bila premazana. Ovo otkriće neće obradovati stručnjaka za Klimtov opus i zamjenika direktora bečkog muzeja Belvedere Alfreda Veidingera, koji je odmah nakon pronala-

ska stare slike u garaži utvrdio kako ona nije djelo Gustava Klimta. “To djelo je predmet ispitivanja još od 60-ih godina prošlog vijeka i ponovo pokušavaju da ga pripišu

JUBILEJ

Dodijeljene nagrade Stanislavskog Ove godine obilježava se 150-a godišnjica rođenja ruskog reformatora teatra Međunarodnu nagradu Stanislavskog, posvećenu 2013. godine jubileju tog velikog režisera i reformatora svjetskog teatra, dobili su ruski glumac Sergej Jurski, njemački glumac i režiser Martin Vutke i austrijski režiser i pedagog Klaus Marija Brandauer. Jurski je nagrađen za veliki doprinos razvoju ruskog pozorišta, a Vutke i Brandauer za doprinos svjetskom pozorištu. Nagrada Stanislavskog, čija je 150-godišnjica rođenja obilježena ovih dana u Moskvi, dodijeljena je Jurskom zato što je “pravi simbol glumačkog majstorstva,

njegov emocionalni i intelektualni sastavni dio”. Dodjela nagrada održana je uoči jubileja Stanislavskog na sceni Moskovskog hudožestvenog teatra “Čehov”, uz prigodan program “Van sistema”, u režiji Kirila Srebrnikova. U čast Konstantina Stanislavskog (1863-1938), tokom godine će biti održane i brojne druge manifestacije - simpozijumi, konferencije, radionice... Nagrada Stanislavskog prvi put je dodijeljena 1994. godine, a do sada je to priznanje dobilo više od 150 glumaca, režisera, pozorišnih pedagoga i naučnih istraživača.

KOMEDIJA ZAČARANOG KRUGA

SVEZNANJE, GRUPA AUTORA PROMETEJ, NOVI SAD CIJENA: 59 EURA Sveznanje je enciklopedija leksikon koji vam nudi sve ono što ste oduvijek željeli da znate. Svojim sveobuhvatnim vidicima provešće Vas kako kroz društvene tako i kroz prirodne nauke. Saznaćete koji su to najvažniji istorijski događaji, gdje se nalazi najdublja pećina na svijetu, ko je proveo najviše vremena u svemiru, koje životinje nemaju mozak, kosti ili srce i još mnogo zanimljivih stvari. Obradujte nekoga i poklonite mu ovu sveobuhvatnu enciklopediju, ili je kupite sebi i uživajte u čudesnim istraživanjima.

Klimtu. To je tek dekoracijsko slikarstvo, i to ne baš dobro”, kazao je tada Veidinger austrijskim medijima. On je vlasnik najveće zbirke Klimtovih djela u svijeta.

“KONTE ZANOVIĆ” U CNPU PREDSTAVA ĆE BITI IZVEDENA VEČERAS U 20 SATI NA VELIKOJ SCENI Predstava “Konte Zanović”, koju je po tekstu Vladimira Sekulića režirala i dramaturški preradila Radmila Vojvodić, biće izvedena večeras u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. “Hoćemo ponovo da uspostavimo mit o Kontu Zanoviću, sagledavajući ga ne samo iz vizure krize identiteta predrevolucionarne Evrope kojoj je pripadao, nego i optikom vlastitog vremena. Iz vlastitog konteksta novih stilova manipulacija i novih simolakruma”, zapisala je rediteljka. U predstavi igraju: Dragan Mićanović, Branimir Popović, Simo Trebješanin, Dubravka Drakić, Branimir Vuković, Nada Vukčević, Zoran Vujović, Bojana Knežević, Žaklina Oštir, Dušan Kovačević i Jovan Krivokapić. Scenografiju je osmislio Miodrag Tabački, kostime Angelina Atlagić, kompozitor je Ljupčo Konstantinov, lektor Dubravka Drakić, asistent reditelja Danijela Radovanović, asistent kostimografa Olivera Eraković. Predstava je rađena u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Međunarodnog festivala Grad teatar Budva.

Predstava “Više od terapije” Gradskog pozorišta, koju je po tekstu Kristofera Duranga režirala Alisa Stojanović, biće izvedena sjutra u 20 sati u sali Dodest KIC-a “Budo Tomović”. Komad “Više od terapije” na izrazito duhovit način bavi se istraživanjem pravila ponašanja u savremenim muško– ženskim odnosima. Predstava duboko komunicira sa pitanjima psihe i seksualnosti, otkrivajući niz likova koji se, tražeći psihoterapeutsko izliječenje, zapravo nalaze u tragikomičnim situacijama začaranog kruga. U tom krugu psihoterapeut je jednako spreman da postane pacijent i traži pomoć za sebe. Uloge su povjerene Pavlu Iliću, Maji Šarenac, Mladenu Neleviću, Ivoni Čović, Branku Iliću i Dejanu Đonoviću. Scenograf predstave je Darko Nedeljković, kostimograf Jelena Đukanović, koreografiju i scenski pokret potpisuju Jovica Nikolić i Slavka Nelević, a dramaturgiju je uradila Milica Piletić.


Kultura 19

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

preporučuje

Tihi sugovornici Lacana, sLavoj ŽiŽek Bosansko narodno pozorište, zenica cijena: 4.00 eura

ROĐENDAN

Bila jednom jedna Dženis u godini u kojoj bi slavila 70. rođendan najavljena dva filma posvećena muzičkoj divi koja je obilježila 20 vijek Jelena Boljević

D

ženis Džoplin je heroina koja je stajala rame uz rame sa Džimijem Hendriksom, Džimom Morisonom i Mikom Džegerom. Legendarna pjevačica za života je objavila samo četiri albuma - jedan za svaku godinu njene kratke karijere, ali je do danas ostala ikona, čija se muzika poštuje širom svijeta. u godini u kojoj bi slavila 70. rođendan najavljena su čak dva filma posvećena slavnoj muzičarki.

Jedan od filmova o životu legendarne pjevačice zvaće se po njenoj pjesmi “Get it while you can”. Pjesma je sa četvrtog albuma Dženis Džoplin “Pearl” iz 1971. godine, koji je objavljen četiri mjeseca nakon njene smrti od prevelike doze droge u 27. godini. Film će režirati Li Denijels, a glumica Ejmi Adams oživjeće lik Dženis Džoplin. Ejmi Adams (40) je ulogu Dženis prihvatila još prije četiri godine, ali je početak snimanja nekoliko puta pomjeran, što zbog zauzetosti glumice, što zbog autorskih prava za muziku, koja će biti jedan od glavnih motiva filma koji će prikazati njen cio život. “Get it while you can”, za koji je scenario napisao Ron Teri, koji je radio na biografskom TV filmu o Džimiju Hendriksu, u bioskopima bi trebalo da se pojavi početkom sljedeće godine u isto vrijeme kada je najavljen i završetak drugog filma o Džoplinovoj - “Janis”. Pjevačicu će u ovom ostvarenju igrati dobitnica nagrade Toni Nina Arianda. Film “Janis” baviće se posljednjim mjesecima života pjevačice sa osvrtima na njenu karijeru, a trebalo bi da ga režira Šon Darkin, čiji je debi “Martha Marcy May Marlene” dobio mnogobrojne pohvale kritičara i nagradu za najboljeg reditelja na Sandensu. Producent Piter Njuman otkrio je da je sa svojim partnerima proteklih 12 godina radio

na dobijanju prava na ekskluzivno korišćenje 21 najpoznatije pjesme Dženis Džoplin. Njuman je rekao i da će Arianda pjevati sve pjesme Dženis Džoplin u filmu. Film će biti zasnovan na sjećanjima članova pjevačicinog benda Big Brother and the Holding Company, kolekciji pisama “Love, Janis” koje je objavila pjevačicina sestra Lora, kao i knjizi Dejvida Daltona “Piece Of My Heart”. Dalton je bio novinar magazina Roling stoun, koji je putovao sa Dženis posljednjih šest mjeseci njenog života. Dženis je rođena u teksaškom gradiću Port Artur 19. januara 1943. godine i ne može se reći da je imala baš srećno djetinjstvo. Već sa 17 godina odlučila je da se posveti muzici, pa je pjevala po mnogim klubovima u Teksasu ne bi li skupila novac da ode u grad koji ju je privlačio kao magnet. Naravno, u pitanju je bio San Francisko, koji je tih ranih šezdesetih bio “obećana zemlja” mladim buntovnicima zadojenim “đavoljom” bluz muzikom. Tamo se pridružila bendu Big Brother & Holding Company, sa kojima je doživjela prve uspjehe i dobila ulogu glavne pjevačice. Kada je 1967. godine na “Montrey Pop Festivalu” sa njima izvela na svoj unikatan način pjesmu “Ball And Chain”, ona je postala istorijskom jer je Dženis prvi put zasjenila sam bend izdižući se svojom harizmom u krug naj-

Muzičke počasti Godine 1995. dženis je ušla u “rock and roll Hall of Fame”, a 2001. na Brodveju je izveden mjuzikl “love, janis”, koji je zasnovan na pismima koje je dženis pisala svojoj porodici, a 2005. godine dodijeljena joj je i Gremi nagrada za životno djelo. magazin roling stoun uvrstio je džoplinovu na 46. mjesto na listi 100 najvećih umjetnika svih vremena 2004. godine, te na 28. mjesto na listi 100 najboljih pjevačica svih vremena 2008. godine. njeni hitovi poput “Get it While You can”, “mercedes Benz”, “me and Bobby mcGee” vječno će ostati zapisani zlatnim slovima u istoriji savremene muzike. većih živih ljudi tog perioda. Uskoro je osnovala novi bend, pod imenom Jannis&Joplinaries, ali su ubrzo promijenili ime u Kozmic Blues Band. Upravo je taj bend bio prateći na njenom prvom samostalnom albumu pod nazivom “I Got Dem Il Kozmic Blues Again Mama”, koji je objavljen 1968. godine. Ipak, privatni problemi, u vidu enormnih količina alkohola i droge, ostavljali su i psihički i fizički trag na legendarnu Dženis. Na jednom koncertu 1969. godine bila je uhapšena jer je napala policajca. Ubrzo potom Kozmic Blues Band se raspao. Godine 1970. Dženis je počela da radi na novom albumu - “Pearl”, sa novim pratećim bendom - The Full Tilt Boogie Band. Četvrtog oktobra 1970. godine pronađena je mrtva u sobi hotela “Landmark”, u Holivudu.

REKORDNA GODINA

Uspjeh francuske kinematografije Francuski film je prošle godine ostvario rekordnu zaradu od 875 miliona eura, zahvaljujući nezapamćeno velikom broju gledalaca koji je premašio 140 miliona. Francuska sedma umjetnost ostvarila je 2012. duplo veći prihod u odnosu na prethodnu godinu, a broj gledalaca je povećan čak za 88 odsto, saopštila je agencija za promovi-

sanje francuskog filma u inostranstvu Unifrance. Najgledaniji evropski film francuskih reditelja Olivijea Nakaša i Erika Toledanoa “Nedodirljivi” gledalo je 30,4 miliona ljudi van granica Francuske, dok je film francuskog reditelja Lika Besona na engleskom jeziku “96 sati: Istanbul” zabilježio rekordnu gle-

danost u svim kategorijima kada je u pitanju francuski film sa 46 miliona posjetilaca širom svijeta. Treći najgledaniji francuski film bio je “Umjetnik” koji je vidjelo 13,3 miliona ljudi u 45 zemalja širom svijeta. Ova tri filma vidjelo je 65 odsto gledalaca ukupne francuske filmske produkcije.

osnovna ideja ove Žižekove knjige veoma je jednostavna. desetljećima se baveći lacanovim djelom, analizirajući gotovo sve njegove segmente i primjenjujući ih najčešće na tumačenje fenomena masmedijske kulture, istovremeno uspostavljajući i redefinirajući vezu psihoanalize i marksizma, Žižek je zaokružio svoj tematski ciklus obradivši većinu velikih imena iz prošlosti (bili oni filozofi, znanstvenici, pisci ili umjetnici u širem smislu riječi) koja su na ovaj ili onaj način bili povezani s lacanom, imena koja je lacan koristio kako bi svojoj hermetičnoj teorijskoj podlozi pridodao životnost. upuštao se u dijalog s velikim misliocima iz različitih epoha, no neke od njih kao da je posve zanemario ili im se obraćao tek usputno...

Šekspir iza ogLedaLa, zorica BečanovićnikoLić Geopoetika, BeoGrad cijena: 12.60 eura – 30% šekspir je, uz malo ili mnogo truda, to nikada nećemo znati, majstorski nalazio riječi koje su mogle da obavljaju puno posla, poigravao se riječima, izvodio čitave piruete na najtanjim, visoko podignutim trapezima ambivalentnog smisla, činio da likovi svojim iskazima zbune, zasmiju, zavedu, okrijepe, nasamare, spasu ili u smrt odvedu jedni druge. “mnogi poslovi” koje su obavljale njegove riječi prizvali su brojne tumače što ne odolijevaju njihovim trajnim provokacijama, uvijek iznova podstaknuti u namjeri da se uključe u igru komentara, odgonetanja, razumijevanja i tumačenja, koja traje više od četiri vijeka.

TiTosTaLgija, MiTja veLikonja BiBlioteka XX vek, BeoGrad cijena: 9.00 eura – 30% centralno područje naučnog intresovanja kulturologa mitja velikonje su kulturne, ideološke i mentalitetske promene u zemljama u tranziciji. knjiga titostalgija ima pet poglavlja, zaključak i bibliografiju: i. uvod: josip Broz dobar skroz, ii. mapiranje nostalgije i istraživački pristupi: titovim stazama revolucije, iii. kultura titostalgije: tito -llegenda koja živi, iv. titostalgična kultura: Bila jednom jedna zemlja!, v. (kontra) objašnjenja: dok je “bravar” bio predsjednik, sva su nam vrata bila otvorena!, vi. zaključak: mi smo titovi, tito je naš! i vii. Bibliografija: samo vas gledam, majku vam božju!

heroji, sLoBodan ŠaBeLjić nvo Fenomeni, kolašin cijena: 6,00 eura – 30% slobodan šabeljić rođen je u nikšiću 1971. u vrijeme istorije, žestokih tuča i demonstracija u Beogradu završio Filološki fakultet, te godine nijesu pojeli skakavci. nikada nije pisao za djecu i odrasle. piše za one koji čitaju. od 1999. radi kao novinar, glavni urednik i direktor radija “ozon” u kolašinu. knjigu pripovijedne proze “Heroji” objavio je 2009. godine. “priče o silviji” objavio je 2010. godine. u svojim tekstovima pisac slobodan šabeljić kreativno prevazilazi istrošene matrice stvaralačkih konvencija u domenu propovijedne proze, izazivajući nedoumice o žanrovskim određenjima tvorevina svog duha.


20 Zanimljivosti

ponedjeljak, 21.1.2013.

SAN FRANCISKO

Prvi aerodrom nazvan po gej osobi Aerodrom u San Francisku mogao bi uskoro da bude nazvan po Harviju Milku, ubijenom pioniru u borbi za prava homoseksualaca. Promjena imena trebalo bi da bude izglasana na referendumu u novembru, ukoliko se dovoljan broj zvaničnika složi da iznese ovaj predlog pred stanovnike San Franciska. Ukoliko promjena imena bude odobrena, aerodrom u San Francisku bio bi prvi u SAD nazvan po

otvoreno gej osobi, kazao je Stjuart Milk, Harvijev nećak. Milk je bio jedan od prvih homoseksualaca koji je pobjedio na izborima u SAD a 1978. ga je ubio bivši političar. Svake godine aerodrom u SF opsluži 41 milion putnika a letovi iz ovog grada obavljaju se ka 68 zemalja u kojima je homoseksualnost nezakonita, podsjetio je Stjuart Milk. Promjena imena bi poslala važnu poruku javnosti, smatra on.

MEKSIKO

Tulum - meksička tajna Duge plaže poluostrva Jukatan i kameni hramovi koje turisti još ne opsjedaju glavni su aduti Tuluma, meksičke turističke atrakcije, koja tek posljednjih godina postaje popularna u Evropi. Jedan od posljednjih gradova koji su Maje podigli i u njemu živjeli doživio je vrhunac između 13. i 15. vijeka, dugo se odupirući najezdama španskih osvajača. Upravo je zbog toga

Tulum danas poznat kao jedno od mjesta gdje se mogu vidjeti najočuvaniji hramovi ove civilizacije, prenosi AP. Iako su, primjera radi, daleko poznatije građevine u Čičen Ici, drevna zdanja u Tulumu izgrađena su na neobično lijepoj lokaciji, sa koje se pruža veličanstven pogled na nepregledno plavetnilo. Beskrajne pješčane plaže koje zapljuskuje Karipsko more, ispreki-

dane strmim stijenama, predstavljaju mali raj za one željne odmora. Za razliku od Kankuna ili Plaje del Karmen, Tulum za sada ne posjećuju u velikoj mjeri studenti i srednjoškolci, već boemi, zaljubljenici u vrelo sunce i morsku pučinu. Među glavnim atrakcijama Tuluma su i brojne vodene pećine – špilje sa malim jezerima, koje su odlične za odmaranje i ronjenje.

IZNENAĐENJE

Poruka u boci putovala 16.000 kilometara

Poruka u boci jednog 11-godišnjaka je putovala Sjevernim morem sve dok 17 mjeseci nakon što je bačena nije dospjela na obale Australije. Kada je Kejd Skot ubacio svoju poruku u bocu i ispustio je u Sjeverno more, nije mogao ni sanjati gdje će ona završiti. Poruka je 17 mjeseci

kasnije isplivala na obale Australije. “Ja volim seriju ‘Dr. Who’. Ukoliko nađete moju poruku, pošaljite nazad svoje ime i adresu i napišite koliko vam je godina. Kejd”, napisao je tada ovaj osmogodišnji dječak iz Sanderlenda. Tek kada je dobio razglednicu od 25-godišnjeg Metjua

Elama iz Perta, dječak je shvatio da je ona plutala skoro 16.000 kilometara do Australije. “Zdravo Kejd. Hvala za razglednicu. Našao sam je dok sam na plaži slavio Božić”, napisao je Metju. Vjeruje se da je ovo najveća udaljenost koju je ikada prešla poruka u boci.

DOSTIGNUĆE

Đokonda u svemiru Laserski signal putovao 386.000 kilometara

Naučnici Nase emitovali su laserom sliku remek djela Leonarda da Vinčija “Mona Liza” do svemirskog broda koji kruži u orbiti oko Mjeseca i time obavili prvu lasersku komunikaciju u svemiru. Laserski signal emitovan je aparatom iz američke države Merilend, a 386.000 kilometara da-

lje primio ga je lunarni Nasin orbitalni svemirski brod, saopštili su naučnici. “Ovo je prvi put da je ostvarena jednostrana laserska komunikacija na planetarnim distancama”, izjavio je Dejvid Smit, jedan od naučnika iz ovog lunarnog programa.

UPOZORENJE

Amazonska šuma ugrožena zbog suša Klimatske promjene opasno prijete plućima svijeta. A m a z o n s ka š u m a o d u m i r e zbog velike suše, koja je započela 2005. godine, pokazalo je istra-

živanje koje je sprovela NASA. Prašume su posebno ugrožene globalnim zagrijavanjem. Velike suše dovode do požara, kao i do odumiranja stabala, iz ko-

jih se, onda, u atmosferu otpuštaju velike količine ugljendioksida. Sve to vrlo lako može narušiti delikatnu ravnotežu Zemljinog eko-sistema.


Reportaže 21

PONEDJELJAK, 21.1.2013.

PUTOVANJA

Zlatni kolači ª Emirats palasaº

Izgradnja ovog hotela, koji se nalazi na oko tri kilometra od centra Abu Dabija, koštala je tri milijarde eura Ranko Pivljanin

M

iješala su se osjećanja, dok je pogled obuhvatao raskošni kompleks hotela, za koji nam je rečeno da služi kolače posute zlatom i naplaćuje spavanje 11.000 dolara za noć. Bilo je tu radoznalosti, divljenja i sirotinjskog bijesa, ali i hipokrizije i licemjerja - zar u istom trenutku dok mi budemo grickali zlatne ljuspice, negdje će ljudi skapavati od gladi!? Ali u tih 850.000 kvadratnih metara nema mjesta višoj kosmičkoj pravdi, ovdje je krajnji luksuz bio mjera i kad se hotel gradio i sad kad se koristi!

Sve je podređeno bogatstvu i bogatima, tačnije najbogatijima! I nije čudo što je prvi na koga smo naišli u blještavom i raskošnom holu “Emirats palasa” u Abu Dabiju bio šeik Dubaija sa svitom uparađenom u bijele diš-daševe: znači, ovdje vaše visočanstvo pije kafu, nije loše, nije loše! Nije se štedjelo na zlatu kad se gradio ovaj hotel, a ne manjka ga ni sada. Zaista, ovdje se služe torte i kolači dekorisani tim plemenitim metalom, a procjena je da se samo u te svrhe ovdje godišnje potroši pet kilograma zlata. Sto dirhama (ili oko dvadeset eura) košta to zadovoljstvo - kolač po izboru i sok od cijeđenog voća - koje je, zapravo, neka vrsta ulaznice u ovaj hram luksuza. Kad su vas već pustili unutra a nemate namjeru da tu zanoćite i nijeste šeik obližnjeg emirata u prolazu, onda se ova narudžbina podrazumijeva. Ako vas baš zanima ukus, ništa naročito: kolač kao kolač, jedino što se o njemu priča i piše. Izgradnja ovog hotela, koji se nalazi na oko tri kilometra od centra Abu Dabija, koštala je nepune

tri milijarde eura i on je u vlasništvu vlade ovog emirata, ali je dat na upravljanje čuvenoj Kempinski grupi, koja širom svijeta raspolaže najluksuznijim hotelima. Zaista, ne zna se da li je “Emirats palas” ljepši spolja ili iznutra. Eksterijer čini preko sto hektara besprekorno uređenih vrtova sa šetališnim stazama, raskošnim baštama i vodoskocima. Sa dvije strane hotela nalaze se dva spoljna bazena, tereni za fudbal, kriket, ragbi, a tu je i heliodrom: ne mislite, valjda, da će se šeik od Dubaija na onu kafu voziti sat i po kao mi obični smrtnici. A za njega i njegove kolege iz drugih emirata na najvišem spratu hotela rezervisani su takozvani vladarski apartmani. Možemo samo da zamislimo kako izgledaju pošto su šanse da u njima jednom zanoćimo manje od one ljuspice zlata koju pokušavamo da iščačkamo između zuba običnom čačkalicom, valjda najprozaičnijom stvari koja se ovdje zadesila. Mogli su i njih da naprave, recimo, od platine pa da ludilo bude kompletno.Jer, mermer za podove i zidove

HOTEL U BROJKAMA - 394 sobe i apartmana; - 400 dolara najjeftinija soba; - 11.500 dolara noćenje u najskupljem apartmanu; - 1,3 kilometra sopstvene ekskluzivne plaže; - 128 različitih kuhinja; - pet kilograma zlata godišnje se potroši na dekoraciju kolača; - 114 kupola, od kojih se ona najveća i centralna nalazi na visini od 72,6 metara; - 1.002 lustera, najveći ima 2,5 tona; - 11 miliona dolara je koštala dekoracija jelke za doček 2010.

dopreman je iz 13 zemalja, a zlato sija na sve strane: ima ga na zidovima, lusterima, gelendirima, ukrasima... Zato sumnjamo da šeici u njihovim apartmanima gledaju u tapete, a nije loše ni svjetskim državnicima koji dolaze u posjetu Abu Dabiju, jer će ih domaćini na konak dovesti upravo ovdje. Unazad tri godine “Emirats palas” bio je najskuplji hotel na svijetu, ali ga je pretekao singapurski “Marina Bej Sends” sa više od dvije i po hiljade soba i najvećim otvorenim bazenom na svijetu, koji se nalazi na njegovom krovu. U njegovu izgradnju je “slupano” fantastičnih četiri milijarde funti. Ah, pusta svjetska ekonomska kriza!


22 Zabava

PONEDJELJAK, 21.1.2013.

MTV PREMIJERA

Elemental ostaje ª Neustrašivº

Dug red nasmijanih djevojčica sa mamama prije dva dana stvorio se pred ulazom u Beogradsku arenu. U pitanju je bila audicija za lik kćerke Milice Jakovljević u popularnoj seriji “Otvorena vrata”. Nekoliko stotina djevojčica čekalo je da dođe na red i da svoj talenat pokaže pred dvočlanom komisijom. Nervozniji od samih kanditata bili su njihovi roditelji, koji su sve vrijeme dotjerivali djecu. Djevojčice su stigle iz svih krajeva Srbije spremne da izvode imitacije pred žirijem koji su činili Maja Gardinovački i Mladen Šević, pomoćnici reditelja Radivoja Andrića.

modni dizajner Ivica Skoko. Jednu od glavnih uloga u spotu ima slavna hrvatska glumica Petra Dugandžić, koja je javnosti, između ostalog, poznata kao Lola iz serije “Larin izbor”. Članovi benda u spotu nose helanke mlade dizajnerke Tamare Ivić i njenog brenda “ZOE leggings”. Reditelj spota je talentovani mladi reditelj Jadran Puharić. U spotu se takođe pojavljuju i ilustracije za koje je zadužen bio zagrebački dizajner Dušan Jungić. Radnja spota prati neustrašivog superjunaka koga tumači student ADU Matija Šakoronja, javnosti poznatiji kao glavni glumac iz “Šegrta Hlapića”. On se od običnog momka iz komšiluka pretvara u neustrašivog heroja koji u raznim avanturama pomaže članovima benda. Fi.J.

MINI SERIJA

Rambo, Who See i Edo Maajka o energetskoj efikasnosti Mini serija koja nosi naziv “Energetska efikasnot nije mogućnost, ona je moć”, smještena je u pet epizoda, a producirana u okviru GIZ-ovog projekta “Unapređenje energetske efikasnosti u Crnoj Gori”. Scenario i režiju potpisuje Zoran Marković Zonjo koji o samom materijalu kaže: “Nije postojao bolji momenat od ovog da građani konačno shvate prednosti energetske efikasnosti. Odraše nas visokim računima za struju i jedino što možemo uraditi

je da racionalnije trošimo energiju bez nepotrebnog rasipanja. Da bi se ideja što bolje popularizovala u pomoć sam pozvao drugare, pa je tako Rambo Amadeus bio narator u seriji, Who See radili muzičke teme, a Edo Maajka, Frenkie, Niggor, Ivana Negativ i Martina Vrbos dali svoje viđenje energetske efikasnosti. Glumica Kristina Stevović i mala Maša Ivanović su se pojavile u igranim segmentima. Mislim da će ljudima biti zabavno, a prije svega korisno pogleda-

ti ovaj edukativni program”, ispričao nam je Zonjo. Epizode traju između 6-8 minuta, kolažnog su tipa i donose dinamičan spoj igranog, dokumentarnog, animiranog i muzičkog stila. Pored njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), serija je realizovana u partnerstvu sa crnogorskim Ministarstvom ekonomije, dok je kofinansijer Vlada Norveške. Svakog radnog dana ove sedmice će biti postavljena po jedna epizoda na CdM.me portalu. Fi.J. Foto: Darko Jovanović

MTV Premijera danas u 20 časova donosi novi spot grupe Elemental naziva “Neustrašivi”. Riječ je uspješnom singlu koji je Elemental pustio u radijski etar krajem prošle godine. Singl je zabilježio veliki uspjeh na radijskim stanicama širom regiona i sjajan prijem u koncertnoj, lajv izvedbi. Oko spota za singl “Neustrašivi” okupila su se priznata imena svijeta glume, muzike i mode u pomalo neobičnim “ulogama”. Naime, producent i idejni začetnik spota je uspješni hrvatski glumac Goran Bogdan, koji ovaj put nije stajao ispred nego iza kamere, kao predvodnik kreativne ekipe koja je snimala spot. Prema Bogdanovoj zamisli, članovi benda u spotu glume superjunake u zanimljvim kostimima – njih je pak osmislio i koncipirao poznati hrvatski

Keti Peri se udaje Pjevačica Keti Peri će, navodno, drugi put stati na ludi kamen, sa kolegom Džonom Majerom. Keti Peri i Džon Majer u vezi su od prošlog ljeta, a navodno im se uskoro smiješi odlazak do oltara, piše američka štampa. Peri se razvela od britanskog komičara Rasela Brenda, dok Majer u Americi važi za serijskog zavodnika, pošto je bio u vezi sa Dženifer Aniston, Tejlor Svift, Džesikom Simpson i drugima. Majer je prije nekoliko godina dobio lošu reputaciju u američkim medijima, pošto je u intervjuu “Plejboju” ocrnio seksualni život sa Džesikom i Dženifer. “Iza mene je razvod, ali zastupam ‘nikad ne reci nikad’ stav po pitanju braka”, rekla je pjevačica.

REVIJA

Frizerski šou u Delta sitiju HOT! Eliana Franko velika je zaljubljenica u fudbal. Ovaj model iz Kolumbije danas radi kao PR službenica, voditeljika i dizajnerka. Ima sopstvenu liniju kupaćih kostima “Santo Pecado”.

Kuća mode i ljepote “Zoran”, na čelu sa Zoranom Vukčevićem, predstavila je modno-frizersku reviju “Teofanija ogledi o vremenu” u Delta sitiju. Frizerski šou predstavljen je u tri dijela - prošlost, sadašnjast i budućnost, tokom kojih su svi prisutni uživali u brojnim modelima koji su prodefilovali pistom. Ivan Vukčević kazao je da je zadovoljan posjećenošću te da naziv revije nije slučajno odabran. “Teofanija u stvari znači Bogojavljanje, pa smo upravo u čast tog praznika održali reviju koja se sastojala iz tri dijela”, kazao je on. U

prvom dijelu revije prodefilovalo je oko 15 modela. “U prvom dijelu vratili smo se u prošlost, tačnije u vrijeme antičke Grčke. Svi modeli imali su frizure i odjeću u tom duhu. U rukama su djevojke nosile predmete poput lire, amfora i strijela, koji su bile tipične za to doba”, objašjava Vukčević, dodajući da je za kompletne kostime te večeri bila zadužena Slavica Vukčević sa svojim timom. “Drugi dio revije predstavljao je sadašnjost, pa je kroz 25 ženskih i muških frizura prikazano ono što je sada aktuelno”, govori Ivan.

Trećim dijelom je pokazano kako tim Zorana Vukčevića vidi frizure u bliskoj budućnosti. Za frizure su bile zadužene Jelena Vukčević, Anđela Marović, Sanja Radović i Radmila Lalović, dok su se za šminku pobrinule Ljubica Bulatović i Vesna Ostijić. U muzičkom dijelu nastupila je brejk dens grupa Ride Crew i violinstkinja Verica Čuljković. Manifestaciju je pratio veliki broj poznatih ličnosti, među kojima su bili Ivan Strugar, Bane Nedović, Lazar Ilić, Branka Asanović, Srđa Lubarda. Ma.I.


Zabava 23

ponedjeljak, 21.1.2013.

Ida: Publika me uvijek izvuče

ESTRADA

Koliko često poznati zaboravljaju tekstove pjesama na koncertima i nastupima Boris Šarančić

B

ili smo i sami svjedoci brojnih nastupa ili koncerata na kojima su pjevačice ili pjevači zaboravljali svoje stihove, pa čak imali i potpune blokade kada je tekst cijele pjesme u pitanju. Stoga smo pitali poznate iz svijeta muzike da li im se dešava da zaborave svoje stihove ili možda cijele pjesme, kao i da li zaborave da su neke svoje pjesme i snimili. Otkrili su nam šta se dešava u takvim slučajevima i kako se izvuku iz tih situacija.

Leontina VučkoVić - Kod mene su stvari zapravo malo drugačije, jer tekst za pjesmu uvijek imam u dvije ili tri verzije, pa onda može da dođe do zabune. Znala sam, recimo, često da pomiješam pjesmu ‘Sreda’, jer je postojala parodija na nju, koju je napravio Karamela u nekom šouu i to je bilo jako simpatično, i onda bih često počinjala pjesmu tim njegovim stihovima. Nijesam puno snimala pa ne mogu baš toliko da se pohvalim da sam zaboravljala cijele pjesme, ali se dešavalo da sam zaboravljala pjesme koje sam komponovala drugim pjevačima. Pjesmu zaboravim ili se ne sjećam da sam je komponovala dok je ne čujem. U situacijama dok bih pjevala, odlučivale su sekunde, dok taj stih prođe i uglavnom sam nastavljala sa na na na...

ida Prester (LoLLobrigida) - Mislim da imam nekakvu sklerozu, ali sva je sreća pa su naše pjesme jako kratke i imaju malo teksta. Oduvijek sam se divila reperima, ja to nikad ne bih bila u stanju da izvedem i zapamtim. Meni se i dalje dešava da pjesme koje sam prve napisala, a među kojima su “Party”, “Žurka i igranka”, “Moj dečko je gej” i koje su tako jednostavne i dalje zaboravljam, odnosno zaboravljam njihov tekst i uvijek me publika izvuče. I to mi se upravo desilo na Exitu, kada smo nastupali na glavnoj bini, prije neke dvije-tri godine, pred 40.000 ljudi, kad sam zaboravila kompletan tekst pjesme “Moj dečko je gej”. Nekako sam se izvukla pa publika to nije primijetila, ali moj tata jeste. On je bio u publici i kasnije me je pitao kakva je bila to improvizacija.

Vanja radoVanoVić - Ponekad se desi, tj. kako kad, ali većinom ljudi ne primijete ili ne obrate pažnju, a ako neko primijeti uglavnom napravi neki geg. Ako je koncert u pitanju, onda rijetko ko može da primijeti, a ako je neki nastup u pitanju, onda je to u cilju zabave. Naravno, okreneš na šalu i to ne ispadne loše.Ipak, nije mi se nikada desilo da zaboravim cijelu pjesmu.

goca tržan - Dešava mi se, svakako, mozak mi nekada zablokira i ne mogu da se sjetim stiha, ali tu nije stvar u pjesmama koje nijesam dugo pjevala već naprosto zaštekam. Tada uvijek pustim publiku da pjeva, jer moja publika zna sve tekstove, pa mi onda to prođe nekako neopaženo ili jednostavno okrenem na šalu, pa kažem da sam izlapila. Opet, nikada mi se nije desilo da zaboravim tekst cijele pjesme, jedino za pjesme koje nijesam dugo pjevala, pa mi treba malo vremena da uđem u fazon.

saša koVačeVić - Naravno, može da se desi da zaboravim stihove nekih svojih kolega a koje sam ja pisao, ali i tuđe stihove koje koristim na svojim nastupima. Što se tiče mojih, i tu se dešava da zaboravim, jer često smo neispavani, dugo putujemo kako bi nastupali negdje i koncentracija zna da opadne. Tada se u tim situacijama jednostavno okrenem ka publici sa mikrofonom i kažem kako želim da čujem njih kako pjevaju uglas. A za sada mi se nije desilo da zaboravim neku pjesmu a da sam je snimio. Za 10 godina, ako bog da, kada budem imao masu pjesama, možda će se i to desiti.


Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com

24 Zabava/Slobodno vrijeme VERTIKALNO

BORAC U JEDNOM SPORTU

OMALEN

NAJTROFEJNIJI FUDBALSKI TRENER

OPRAŠTATI (TURC.)

UNIŠTAVATI, SATIRATI

AUTOR: BRANISLAV NIKIĆ

JEDAN VEZNIK

ŽENA RATNIK

Ponedjeljak, 21. 1. 2013.

Daily Sudoku puzzle No. 2285 sudoku 2013-01-14

INICIJALI ENGLESKO BIVŠEG MUŠKO FRANC. IME FUDBAL. FONTENA

2

VRSTA ŽITARICE SIMBOL HELIJUMA

ZATRPATI U ZEMLJU JEDAN IGRAČ U FUDBALU INICIJALI BIV. FUDB. SKOBLARA

MUSLIMANSKO ŽENSKO IME SA ZDRAVIM RAZUMOM (IZR.)

BIVŠI RUSKI RUKOMETAŠ

MARGITA OD MILJA

GALAMITI

GRAFIČKI RADNIK OZNAKA ZA ISTOK

8

9

2

7

3 2

4

6

7

5

8

2 9

4

7

Play sudoku online at:

2

6

1

9

www.sudokukingdom.com

2 OZNAKA ZA ITALIJU

OD TOG VREMENA

9

7

ODRPANCI LJEVKAST. RUPA OD EKSPLOD. MINE

OZNAKA ZA NOVI SAD

1

5 INDIJSKA ŽENSKA NARODNA NOŠNJA NIŽA STRUČNA SPREMA NOSILAC NASLIJED. OSOBINA

OBAVIJEST, OGLAŠENJE

Medium level

Teža

5

8

4

5

6

SKITNICE VRSTA MIROĐIJE STRANO ŽENSKO IME RIMSKO 1.000

Daily Sudoku puzzle No. 1849

RIJEČ BEZ NAGLASKA (GRČ.)

1

DUGME NA NAR. NOŠNJI PERSIDA KRAĆE

5

2

9

ITALIJANSKI REDITELJ KASTELANI

3

3

7 ANDRIJEVICA INICIJALI BIV. FUDB. ZAVIŠIĆA

5

9

7

2

5

5

3

6

NAŠE MUŠKO IME

8 9

Page 1/2

Play sudoku online at: "KRALJ DŽUNGLE”

1

5

Play sudoku online at:

1

RJEŠENJE IZ PROŠLOG BROJA: BERGKAMP, JP, AMARANT, BOR, NIJALA, IMRE, GRANULOM, KP, KANAPI, AKTA, OTRTI SE, RAS, K, EA, TRIPUT, PJ, BILTENI, KANAL, ANORAK, MOLINA, BRDSKI, RASTER, IM, OTO, KAUNAS.

4

9

3

Ali skoro svi su pristali i razumjeli su smisao”, kazao je Huang. Za neke od fotografija trebalo mu je nekoliko dana, a neke je planirao i po nekoliko mjeseci. Jednoj porodici iz Pekinga je kuća bila predviđena za rušenje i trebalo mu je tri mjeseca da obavi posao. Za portret jedne mongolske porodice utrošio je samo dva sata. Sljedeće godine se obilježava desetogodišnjica projekta, koju Huang planira da proslavi tako što će posjetiti porodice koje je fotografisao tokom karijere i vidjeti šta se promijenilo.

3

2 2

Puzzle solution:

1

Puzzle solution:

Sudoku puzzle No. 2285 2013-01-14 Sudoku Rješenje iz prethodnog broja puzzle No. 2286 2013-01-15 2

7

4

6

3

8

1

5

9

3

6

9

1

8

4

5

7

2

9

6

1

2

7

5

4

8

3

7

2

5

6

3

9

8

1

4

5

3

8

9

4

1

7

2

6

4

8

1

7

5

2

3

6

9

3

4

9

5

1

7

2

6

8

1

7

6

9

4

3

2

5

8

7

1

5

8

6

2

9

3

4

5

3

8

2

6

7

4

9

1

6

8

2

3

9

4

5

7

1

9

4

2

8

1

5

7

3

6

8

2

6

1

5

9

3

4

7

8

1

4

3

7

6

9

2

5

4

9

3

7

2

6

8

1

5

6

9

3

5

2

8

1

4

7

1

5

7

4

8

3

6

9

2

2

5

7

4

9

1

6

8

3

vicevi

Sva imovina starih Kineza

načina života u Kini, kako u kući, tako i izvan”, istakao je Huang, stanovnik provincije Heilongdžiang na granici sa Rusijom. Njegov projekat pod nazivom “Svojina” odveo ga je u 14 od ukupno 33 kineske provincije, što mu je omogućilo da ovjekovječi promjene kroz koje ova azijska zemlja prolazi. “Većina ljudi je mislila da ono što želim da uradim nije normalno. Kada sam im objasnio kako hoću da postavim fotografiju, da treba da iznesu sve iz kuće i postave ih ispred, trebalo je dosta ubjeđivanja.

9

www.sudokukingdom.com www.sudokukingdom.com

AUTENTIČNO

Fotograf Huang Ćingdžun proveo je posljednjih deset godina na putovanju po udaljenim krajevima Kine, ubjeđujući ljude da mu dopuste da ih fotografiše sa cijelim njihovim imetkom. Rezultat njegovog predanog rada nudi uvid u jednostavne živote miliona običnih Kineza koje nije zahvatila modernizacija kao njihove sunarodnike, koji su se zaputili prema velikim gradovima. “Htio sam da slikam porodice ispred njihovih kuća sa predmetima iz njihovog svakodnevnog života da bih prikazao brze promjene

Medium level

9

6

LICE BEZ DRŽAVLJANSTVA (GRČ.)

GLAVNI DIO

Lakša 2011-11-05

*** Policajac ode do automehaničara: 1/2 - Ej, zaključao sam vrataPage od kola, a ključ sam zaboravio u kolima. Daj pomozi. Ovaj mu objasni da otvori prozor rukama tek toliko da bi mogao jednom žicom da izvuče ključ. Posluša ga policajac i ode. Po završetku radnog vremena krene mehaničar kući. Ide on ulicom kad vidi da gomila ljudi crkava od smijeha. Priđe da vidi šta je to toliko smiješno i upita najbližeg tipa šta se dešava. A ovaj mu odgovara: - Jedan pandur pokušava žicom da izvuče ključ kroz mali otvor na prozoru, a drugi sjedi unutra i viče: “Lijevo, lijevo, malčice desno!” *** Zaustavio policajac vozača koji je u naseljenom mjestu vozio 80 km/h. Policajac: - Vozili ste 80km/h, a dozvoljeno je 50km/h, za svakih 10 km/h 1000 dinara kazne, znači vaša kazna je 3.000.

Vozač: - Ali ja poznajem vašeg načelnika. - U redu je to, ali 3.000 dinara! - Ali ja sam dobar prijatelj sa načelnikom! - Cijenim ja to, ali 3.000 dinara? - Ali mi smo kućni prijatelji! - Pa pozovite ga! Vozač zove načelnika na mobilni i sa druge strane mu govorni automat kaže da pretplatnik nije trenutno dostupan. Policajac: - I šta ćemo sada: pomoć prijatelja ste iskoristili, publike kao što vidite nema, ostaje nam 50:50! *** Momak i djevojka stižu na bioskopsku blagajnu i momak traži dvije karte. Pita ga prodavac: - Je li za Hobita? Momak odgovara: - Ma ne bre, to mi je djevojka. *** Šta kaže plavuša kad vidi da je rodila blizance? - Bože, ko je drugi otac?


Zabava/Slobodno vrijeme 25

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

Naťi, ne boj se. Ti znať ko je samo ťtrajkovao glađu kao ti.

NEZVANIÄŒNO Ko su ovi ĹĄto mi iza leÄ‘a rade?

Word Search Puzzle #L276FQ

Da sam ja ĹĄtrajkovao glaÄ‘u, moĹžda bih bio predsjedniÄ?ki kandidat. Ali, vidiĹĄ nije ni Andrija!? NeĹĄto je pobrk’o.

OSMOSMJERKA

HOROSKOP

S

S

D

R

S

D

A

I

S

Y

L

L

E

W

D

A

A

M

H

E

A

T

E

D

E

R

A

P

D

E

M

N

R

R

V

V

M

A

D

E

K

U

D

E

P

A

I

V

L

A

M

E

N

T

E

T

I

K

K

E

R

T

A

N

C

H

D

R

G

T

D

L

D

C

N

O

A

E

I

N

F

I

D

E

L

U

D

Y

E

D

N

R

E

I

N

C

A

R

N

A

T

I

O

N

S

A

Y

U

N

I

T

S

T

C

E

L

G

E

N

S

P

S

Y

C

H

O

L

O

G

I

C

A

L

L

Y

S

X

T

U

N

D

R

A

C

H

S

B

R

S

B

T

B

A

R

B

I

T

U

R

A

T

E

S

D

A

S

N

G

I

S

N

E

B

E

S

P

L

Z

N

J

U

T

Y

K

S

E

P

X

M

P

H

T

N

O

M

L

L

S

B

I

R

C

H

A

R

T

E

D

F

D

D

E

T

S

E

G

I

D

G

L

A

D

D

E

N

ABYSS ARENA Abyss BARBITURATES Arena BELTED Barbiturates CAULK Belted CAVES CHARTED Caulk CRIBS Caves DAISY Charted DAPPER Cribs DEPENDS Daisy Dapper Depends Digested

Pi, kako mi u Nikťići nijesmo gladovali. Vidi Tomu dokle je dogurao!

DIGESTED DIKES Dikes DOZES Dozes DUKED Duked DWELL Dwell ENSIGNS FONDS Ensigns GAMER Fonds GLADDEN Gamer HARMS Gladden HEADY Harms Heady Heated Infidel

HEATED INFIDEL Lament LAMENT Lusts LUSTS Medias MEDIAS Month MONTH NECKED Necked NEGLECTS Neglects NODDED Nodded PANORAMAS Panoramas PARED Pared

PESKY PSYCHOLOGI Reincarnations CALLY Revere PUTTERS Sanitary REINCARNATIONS Tundra REVERE SANITARY Units TUNDRA UNITS

Pesky

Pas preŞivio zahvaljujući alkoholnom koktelu

Psychologically Putters

OVAN RukovoÄ‘eni glasom razuma, odluÄ?no krećete u akciju. JoĹĄ ako ste dobro promislili i analizirali sve varijante, biće sjajno. Kreativna crta karaktera trenutno je izraĹžena, tako da je poĹželjno sprovesti ideje u djelo.

BIK Sklad i ljepota u svim segmentima Ĺživota. Ljubav i umjetnost su na prvom mjestu, ali ni ostali segmenti ne izostaju. Ukoliko imate problema sa Ĺžlijezdama i hormonima, potraĹžite savjet struÄ?njaka. Morate voditi viĹĄe raÄ?una o zdravlju.

BLIZANCI Puno posla iziskuje snaĹžan nervni sistem. Razmislite o tome prije nego ĹĄto posao prihvatite. PoĹĄto nemate objektivnu predstavu o sopstvenim vrijednostima, moĹžda bi vas partner mogao izvesti na pravi put.

RAK U odnosima sa suprotnim polom imate bezrazloĹžan osjećaj niĹže vrijednosti, i to zato ĹĄto nedovoljno vjerujete u sebe. Stoga povremeno imate i napade ljubomore, koji se najÄ?eťće javljaju bez povoda.

LAV Lavovi uĹživaju u svim Ĺživotnim radostima. OdliÄ?no se osjećaju, puni su stvaralaÄ?ke energije i ljubavi. Ipak je poĹželjno biti umjeren u svemu jer, ako pretjerate sa uĹživanjem, to moĹže imati pogubne posljedice po zdravlje.

VAGA Mogući su zdravstveni problemi zbog pretjerane popustljivosti i nerviranja. I uŞivanje u slatkiťima moŞe stvoriti dodatne neugodnosti. Drage Vage, ponaťajte se shodno svom simbolu, uravnoteŞeno.

Ĺ KORPIJA Samo Vodolija moĹže da vas povrati iz stanja apatije. Umjesto ĹĄto paniÄ?ite u strahu od budućnosti, poveĹžite se sa Vodolijom, pa tugujte u duetu. Kada vam dosadi, paťće vam na pamet nova ideja. Oprez sa zdravljem.

STRIJELAC Danas vaĹĄe rijeÄ?i zlata vrijede. NiĹžete uspjehe u svim stvarima koje vam okupiraju paĹžnju. PoĹĄto previĹĄe vjerujete sopstvenim fiziÄ?kim mogućnostima, lako moĹžete precijeniti sebe i pogorĹĄati zdravlje. Opustite se i uĹživajte.

JARAC Ĺ˝elja za dominacijom je naglaĹĄena, pa ne zamjerite partneru ako vam kaĹže da ga opterećujete. Razmislite o tome koliko su njegove rijeÄ?i taÄ?ne i pokuĹĄajte da neĹĄto kod sebe promijenite. To će biti veoma korisno.

VODOLIJA UlaŞete maksimalan napor, ali postiŞete minimalne rezultate. Ipak će se trud isplatiti. Izbjegavajte nepromiťljene izjave i nasilje, jer moŞete imati ozbiljnijih problema. Viťe ťetajte, jer su vam ugroŞeni disajni putevi.

Copyright Š Puzzle Baron January 20, 2013 - Go to www.Printable-Puzzles.com for Hints and Solutions!

Kleo, Ĺženka ameriÄ?kog staforda, iz znatiĹželje je liznula antifriz i tako u organizam unijela toksine koji su vrlo opasni za rad bubrega, a samim tim i po njen Ĺživot. Vlasnica je psa zatekla bolesnog i vrlo dezorijentisanog te je odmah otiĹĄla u veterinarsku stanicu, gdje je veterinar dijagnostikovao trovanje i zakljuÄ?io da je jedino rjeĹĄenje ispiranje Ĺželuca Ĺživotinje alkoholom. Veterinar je bez puno razmiĹĄljanja psa prikljuÄ?io na infuziju, u koju je kapao i votku, od koje je Kleo odmah bila bolje. Za dva dana je “popilaâ€? trećinu boce i potpuno ozdravila. U znak zahvalnosti vlasnici su veterinaru kupili novu bocu votke...

DJEVICA PoĹĄto je pred Vama naporan dan, morate uloĹžiti sve raspoloĹžive snage kako biste ga priveli kraju. TeĹĄko odustajete od zapoÄ?etog, ali je to poĹželjno uÄ?initi ukoliko Ĺželite da jednostavnije funkcioniĹĄete.

RIBE Dobro raspoloĹženje, sklonost ka usavrĹĄavanju i novim pogledima na stare probleme - danaĹĄnji dan Ä?ine zanimljivim. Ĺ korpije vam pomaĹžu da bolje funkcioniĹĄete, ali se u njihovom druĹĄtvu osjećate manje vrijednim.


26 Sport

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

NIKOLA IVANOVIĆ

Nema vremena za žaljenje, idemo dalje Novi težak poraz od Partizana (63:50) - Nikola Ivanović za DN spušta loptu i najavljuje predstojeće izazove u borbi za fajnal-for

DA LI STE ZNALI...

Trebalo je to, kao što smo navikli kroz istoriju, da bude mega dijalog sa čestom razmjenom pobjedničkih argumenata, u dramatičnom ambijentu “Pionira”, ali je i ovog puta izostala plava košarkaška retorika, pa je “crno-bijeli” monolog slavio bez puno napora. Nakon “Morače” i iznenađujuće lakog “šamara” Partizana (81:62), Budućnost je “popila” novu lekciju na tlu Beograda (63:50), izbjegnuvši identični deža vu iz crnogorskog glavnog grada ... “Svi su očekivali da ćemo pružiti kvalitetniji otpor zato što su oni gubili mečeve od protivnika koji su objekitvno slabiji od njih. Ipak, nijesmo bili na nivou. Takođe, možda nijesmo bili ni dovoljno odmorni, dok su neki igrači imali problema sa povredom, prehladom ... Ma, cijela ta avantura i put za Beograd, nakon iscrpljujućeg gostovanja Banvitu, ostavili su traga na nama”, iskren je plejmejker Nikola Ivanović u razgovoru za naš list.

● PAKLENIH MJESEC I PO

Da je bek Bjelorusije Sergej Rutenka najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u rukometu (Španija, 11 - 27. januar) nakon prve faze - Sergej je postigao 42 gola.

12

put se sjajni hrvatski skijaš Ivica Kostelić popeo na podijum u Vengenu čime je postavio novi rekord!Ivica je na jučeršnjem slalomu bio treći iza Feliksa Nojrojtera i Marsela Hiršera.

TIKET DANA SAUTEMPTON EVERTON TIP 2

KVOTA 2.00

BETIS A. BILBAO TIP X

KVOTA 3.50

ZAMBIJA ETIOPIJA TIP 1

KVOTA 1.50

NIGERIJA BURKINA FASO TIP 1

KVOTA 1.65

EMEN KAMBUR TIP 2

KVOTA 1.60

AJNDHOVEN VENDAM TIP X

KVOTA 3.40

Uprkos dobrom početku ambicija posade iz Njegoševog parka doživjela je krah, a njoj je između ostalog kumovali i katastrofalan šut za tri poena (0/7) u prvom poluvremenu, odnosno čak 15 skokova manje u odnosu na decenijskog rivala. “Igrali smo defanzivu u drugom poluvremenu dosta korektno i sveli Partizan na samo 63 poena. Međutim, imali smo katastrofalne procente šuta i u suštini smo nezadovoljni ishodom, ali je Partizan zasluženo slavio”, rezimira repre-

Zadar - Cibona 78:76 Solnok - Radnički 66:78 MZT Skoplje - Split 93:84 Igokea - Crvena zvezda 80:77 Cedevita - Olimpija 73:67 Partizan - Budućnost 63:50 Krka - Široki 74:71 zentativac Crne Gore, priznavši da tim odmah mora da krene dalje ... “Nije nas puno poremetio poraz. Nemamo vremena ni da se radujemo, a ni da previše žalimo. Ovih mjesec i po su pakleni, jer smo svakih 2-3 dana u avionu ili autobusu. Ostaje nam samo noć da analiziramo odigrani meč i odmah moramo da se okrenemo narednom rivalu, odnosno novim iskušenjima”, jasan je 18-godišnji razigravač “plavih”.

● NASTAVLJA SE BITKA ZA FAJNALFOR Poraz kao poraz - bolan, a još od velikog rivala svakako izaziva oštre reakcije navijača, ali ... nije sve

izgubljeno, nije smak svijeta ... stekli smo utisak tokom razgovora sa uvijek raspoloženim Ivanovićem. “Idemo dalje u Kijev gdje ćemo odigrati najbolje što možemo protiv Budiveljnika u srijedu, a zatim dočekujemo Krku koja jeste neugodna, ali možemo da ih savladamo na našem parketu. Što se tiče četvrtog mjesta, ostaju teoretske šanse i dolaze nam u Moraču ekipe protiv kojih objektivno možemo da trijumfujemo. Međutim, čekaju nas i teški mečeve sa Cibonom, Zadrom, Radničkim, Crvenom zvezdom, pa će se nastaviti bitka za fajnal-for”, zaključuje jedan od najtalentovanijih igrača Evrope. A. Popović

1. Igokea 2. C. zvezda 3. Partizan 4. Budućnost 5. Radnički 6. Cedevita 7. Skopje 8. Olimpija 9. Krka 10. Zadar 11. Split 12. Cibona 13. Široki 14. Solnok

18 18 18 18 18 18 18 18 18 18 18 18 18 18

15 12 12 10 10 10 10 9 8 7 7 6 6 4

3 6 6 8 8 8 8 9 10 11 11 12 12 14

33 30 30 28 28 28 28 27 26 25 25 24 24 22

NBA LIGA

Klipersi došli do 32. trijumfa Rekord Uprkos lošem šuterskom učinku Blejka Grifina i Krisa Pola Klipersi pobijedili Vašington (94:87), Atlanta do kraja sezone bez Lua Vilijamsa

Kada se udruže Blejk Grifin i Kris Pol, onda ništa ne može da krene naopako - Klipersi su slavili protiv Vašingtona sa 94:87 uprkos lošem šuterskom učinku prvih zvijezda ekipe (Grifin je šutirao 5-18, Pol 6-16). Tim iz Los Anđelesa je tako stigao do 32. trijumfa u sezoni... Grifin je upisao 17 poena, 11 skokova i tri asistencije, dok je oporavljeni Pol, koji se vratio na parket poslije tri propuštena meča, duel završio sa 22 pogotka, četiri uhvaćene lopte i 11 asistencija. “Blejk i ja smo zaista imali loše šutersko veče, šutnuli smo iz igre 93 puta, a oni 77, ali smo meč dobili zahvaljujući ofanzivnom skoku”, izjavio je Kris Pol. Najdramatičniji duel između subote i nedjelje odigran je u Čikagu - domaći Bulsi poklekli su u produžetku pred Memfisom 82:85 - Mark Gasol je bio najbolji u pobjedničkom timu sa 19 poena i osam skokova, dok se kod domaćih istakao ruki Džimi Batler sa 18 poena i osam uhvaćenih lopti. Zanimljivo je bilo u Atlanti - Houksi su poraženi od San Antonija (98:93), a nakon poraza, u tabor Atlante je došla izuzetno loša vijest - Lu Vilijams će ostatak sezone propustiti zbog povrede ligamenata desnog koljena... “Veoma smo razočarani zbog Lua. On je profesionalac, vjerujem da će mu takav pristup i radne navike koje ima pomoći da se što prije oporavi”, rekao je generalni menadžer Houksa Deni Feri. Minesota je deklasirala Hjuston (92:79), a u toj pobjedi nije učestvovao crnogorski gorostas Nikola Peković, koji će zbog povrede odsustvovati još nekih sedam dana... B.T.

SEMAFOR

Šarlot - Sakramento 93:97 Atlanta - San Antonio 93:98 Nju Orleans - Golden Stejt 112:116 Portland - Milvoki 104:110 Minesota - Hjuston 92:79 Juta - Klivlend 109:98 LA Klipers - Vašington 94:87 Čikago - Memfis 82:85 (produžetak)

Pešića

Atletičar cetinjskog Lovćena Darko Pešić postavio je novi crnogorski rekord u sedmoboju - u dvorani. Pešić je na otvorenom prvenstvu Vojvodine u Novom Sadu u višebojima trku na 60 metara istrčao za 7,41 sekund, skočio u dalj 6,84 metra, u vis metar i 99 centimetara, a kuglu bacio 14,69 metara. U trci na 60 metara sa preponama ostvario je vrijeme 8,44 sekunde, u skoku motkom ostvario je rezultat 3,80 metara, dok je trku na 1000 metara završio za dva minuta, 47 sekundi i 54 stotinke. Ti rezultati donijeli su mu 5.310 bodova, pa je trenutno na 14. mjestu na tablicama najboljih sedmobojaca Evrope.

Despre slavio na Dakar reliju Dakar reli se poklonio Francuzu - Siril Despre je osvojio vrijednu titulu u vremenu od 43 sata, 24 minuta i 22 sekunde! Tako je Francuz došao do pete titule u karijeri na Dakar reliju... “Prezadovoljan sam. Od samog starta sam napao titulu. Na pravi način ću proslaviti veliki trijumf”, rekao je Siril Despre. A, pored Francuza na podijumu su se našli Portugalac Ruben Farija koji je osvojio drugo mjesto, te Čileanac Fransisko Lopez, koji se domogao treće pozicije.


Sport 27

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

SPORTSKI EKRAN 09:30 14:30 15:45 17:15 17:45 19:00 19:00 19:00 19:55 21:00 21:30 21:30 22:50

Australijan Open Boćanje, Svjetsko prvenstvo Zambija - Etiopija, fudbal Crna Gora - Čile, rukomet Turov - Azovmaš, košarka Memfis - Indijana, košarka Vinipeg - Boston, hokej Nigerija - Burkina Faso, fudbal Sport Sautempton - Everton, fudbal Njujork - Bruklin, košarka Betis - A. Bilbao, fudbal Sport

Eurosport Eurosport 2 Eurosport RTCG 2 SportKlub SportKlub + Arena 2 Eurosport RTCG 1 SportKlub SportKlub+ SK Prime TV Vijesti

NE PROPUSTITE Crna Gora - Čile (RTCG 2, 17:15) Traži se prva pobjeda na Svjetskom prvenstvu - crveni rukometaši su veliki favoriti...

AUSTRALIJAN OPEN

To je broj jedan I pored lošeg izdanja Novak Đoković u pet setova uspio da savlada Stanislasa Vavrinku - 1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10 Uroš Radulović

P

unih pet sati i dva minuta trajala je titanska borba u Rod Laver Areni! Sudar u osmini finala otvorenog prvenstva Australije priredio je nevjerovatan meč između prvog reketa svijeta i sjajnog Švajcarca Novak Đoković je sa 3:2 u setovima nakon “fajterskog” meča pocijepao majicu, vrištao na sav glas i savladao Stanislasa Vavrinku...

Stanislasa Vavrinku koji je protiv aktuelnog osvajača AO defintivno odigrao najbolji meč u karijeri, dobio gromoglasan aplauz, kako od zaljubljenika u “bijeli sport” tako i od Novaka Đokovića. Prvi set koji je Švajcarac sa lakih 6:1 riješio u svoju korist djelovao je totalno neprepoznatljivo - Novak je izgledao indisponirano, konstantno je griješio, dok je sa druge strane Švajcarac dominirao. “I Vavrinka je zaslužio pobjedu. Trudio sam se da uhvatim korak i da se borim. Mnogo mi znači ovaj meč, ali i njemu sigurno. Svaka mu čast, pokazao je sve svoje kvalitete i igrao je vrlo agresivno. Tjerao me je da trčim po cijelom terenu, nikad mi nije slao iste lopte”, objasnio je Novak Đoković koliko mu je bilo teško u meču protiv 15. nosioca. Nastavio je 27-godišnji teniser u istom ritmu - stigao je do prednosti od 5:2, ali se popularni Nole “digao iz mrtvih” vezao dva brejka i poravnao sa 7:5. Noletu je kambek dao krila, slavio je u trećem setu 6:4, da

bi četvrti nakon velike borbe pripao Vavrinki (7:5). E, tako se došlo do petog odlučujeć seta. A, taj dio dvoboja ostaće upamćen publici koja nije imala namjeru da napusti svoja mjesto, pored toga što je u Ausraliji u tom trenutku odavno prošla ponoć - na 11:10 Đoković je napravio pomak ka brejku, i poslije dvije šanse iskoristio treću meč loptu i natjerao Vavrinku da zaplače! Srpski predstavnik, u sljedećem kolu ukršta reket sa Tomašom Berdihom, koji je bez problema počistio Južnoafrikanca Kevina Andersona sa 3:6, 2:6, 13:15. TIPSI PREDAO Zbog povrede stopala lijeve noge Janko Tipsarević je poslije sat vremena u meču osmine finala morao da preda meč Nikolasu Almagru pri vođstvo Španca 6:2, 5:1. Deveti teniser svijeta objasnio je da je bio žestoko motivisan, ali da je nezgodan pokret koji je napravio u prvom setu, učinio da ko zna koji put završi meč prije vremena.

“Ne znam kako sam uspio da se povrijedim, ali sam potpuno zeznuo petu. Još nijesam bio kod doktora, tako da ne znam o kakvoj se povredi radi”, rekao je Tipsi nakon predaje. ANA ISPALA, MOĆ MARIJE Takmičenje u Australiji završila je i Ana Ivanović. Loše izadnje u meču sa mnogo grešaka na pravi način je iskoristila Angnješka Radvanska koja je slavila sa 6:2, 6:4. “Razočarana sam, nisam dobro reagovala u prvom setu. U drugom sam počela da igram bolje, ali je Radvanska imala dosta dobar meč. Imala sam toliko šansi, ali ona protivnicama ne ostavlja previše prostora i tjera te konstantno da radiš”, rekla je Ivanović koja ja imala čak 34 greške. Drugi nosilac kod dama Marija Šarapova bila je nemilosrdna protiv Kirsten Flipkens - sjajna Ruskinja je demolirala Belgijanku sa 6:1, 6:0 i ekspresno se plasirala u četvrt finale gdje je čeka Ekatarine Makarova. SEMAFOR (M): Ferer - Nišikori 3:0 (6:2, 6:1‚ 6:4), Almagro - Tipsarević 1:0 (6:2, 5:1, predano), Anderson Berdih 0:3 (3:6, 2:6, 13:15), Đoković Vavrinka 3:2 (1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10). SEMAFOR (Ž): Kerber - Makarova 0:2 (5:7, 4:6), Flipkens - Šarapova 0:2 (1:6, 0:6), Li Na - Gerges 2:0 (7:6, 6:1), Ivanović - Radvanska 0:2 (2:6, 4:6).

SVJETSKI KUP U SKIJANJU Ž

Kortina se poklonila Viktoriji Rebensburg Drugi put ove sezone, a deseti u karijeri - Viktorija Rebensburg je ponovo najbrža. Ovog puta na petom superveleslalomu ovogodišnjeg Svjetskog kupa u Kortini d’Ampeco. Ona je sa 33 stotinke prednosti slavila ispred Nikol Šmidhofer, dok je treće vrijeme ostvarila vodeća u ge-

neralnom plasmanu Tina Maze. Sjajna Slovenka sada u generalnom plasmanu ima 1.474 bodova, a prate je Njemica Marija Hefl-Riš sa 756 i Ana Feninger iz Austrije sa 644. U poretku superveleslaloma, Maze je takođe prva sa 290 bodova, četiri više od Lindzi Von. K.B.

SKI SKOKOVI

Matura maturirao Čekao je gotovo cijelu karijeru, a onda je u 32. godini - u dva dana - ostvario prve dvije pobjede u Svjetskom kupu skijaških skokova. Njegovo ime je Jan Matura, a nakon što je prije dva dana ostvario prvu pobjedu u japanskom Saporou, juče je skorom od 247 bodova i skokovima od 132,5 i

133 metra, na istom mjestu ponovio nestvaran uspjeh - iza njega našli su se Slovenac Robert Kranjec i Andreas Vank iz Njemačke. U generalnom plasmanu Gregor Šlirencauer vodi sa 840 bodova, ispred Andersa Bardala (721) i Njemca Zeverina Frojnda (601). K.B.

SVJETSKI KUP U SKIJANJU M

Tajna veza - Ivica Kostelić i Vengen Hrvatski profesor 12. put na podijumu u švajcarskom ski-centru, jedini skijaš koji je takav uspjeh napravio na jednom mjestu Feliks Nojrojter je slavio u Vengenu, drugi je u slalomskoj trci bio Marsel Hiršer, ali je heroj švajcarskog bajkovitog mjesta juče ponovo bio hrvatski “profesor” Ivica Kostelić. Genije iz Zagreba tako se 12. put u karijeri popeo na podijum u ovom alpskom ski-centru, što je uspjeh koji nikome u istoriji nije pošao za rukom. “Ovo je za mene više od običnog

postolja jer sam prije trke saznao da su Kuše, Đirardeli i Stenmark imali po 11 plasmana na postolje na jednom skijalištu. Pomislio sam: ‘U dobrom sam stanju, idem da probam da srušim taj rekord”’, govorio je nakon istorijske trke Kostelić. “Jako sam srećan, jer kad čovjek nadmaši svoje uzore, to je nešto posebno”. Kada je u pitanju generalni pla-

sman, na čelu je Hiršer sa 935 bodova, a prati ga Norvežanin Aksel Lund Svindal (747). U poretku slaloma, Austrijanac je takođe prvi sa 600 bodova, ispred Nojrojtera (486). Ski šou za muškarce nastavlja se već za vikend, kada će se u još jednom kultnom mjestu - austrijskom Kicbilu - održati superveleslalom, spust, slalom i superkombinacija. K.B.


28 Sport

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

Zoran roganović

Loše se osjećam zbog svega Crna Gora danas (17.45) igra sa Čileom - najiskusniji rukometaš crvene armije Dnevnim novinama otvorio dušu o neuspjehu na SP

Miloš Pavićević

z

emlja fudbala, košarke, rukometa... nije bila talična rukometašima Crne gore - crveni su pošli sa velikim ambicijama, bili su bombastični u izjavama, a u Crnu goru se vraćaju kao pokisli. na taj način velika većina ljubitelja rukometa gleda na sve ono što se protekle nedjelje dešavalo u Španiji. međutim, postoji druga strana.

Ako se realno pogleda izabranici Zorana Kastratovića su teško mogli da odigraju pet teških utakmica za nedjelju dana na visokom nivou. Crveni pod uslovom da je ekipa kompletna mogu eliminisati bilo koji tim na planeti u dva meča, jer momci imaju ogromno srce, ali su što se kvaliteta tiče limitirani. Mnogi kritičari ne znaju da su dva najiskusnija igrača Zoran Roganović i Mladen Rakčević dugo bili povrijeđeni, te da su svega nekoliko sedmica prije početka Mundijala počeli da igraju utakmice, a ako se na to doda da većina igrača ne igra zapažene uloge u svojim klubovima, kao i da ti klubovi nijesu vrhunski, a pritom selektor Kastratović na raspolaganje nema Draška Mrvaljevića i Žarka Markovića, onda se stvarno treba zapitati koliki su dometi crvenog tima. Ipak, kako god bilo nije se smio dogoditi poraz od Argentine, jer su “crveni” makar za tu utakmicu bili svježi i spremni. O svemu tome po prvi put na šampionatu za Dnevne novine govori najiskusniji Zoran Roganović koji je bio vođa u odsustvu Mrvaljevića.

IznevjerIlI smo navIjače “Baš se loše osjećam, a vjerujem i ostatak ekipe isto tako zbog neuspjeha na turniru. Najviše žalim zbog toga što su mnogi, ako ne i svi koji nas prate vjerovali u nas, a mi smo ih iznevjerili”. Da imaju čarobni štapić “crveni” bi sigurno prvo u svom dvorištu promijenili mnogo toga. “Da možemo da vratimo vrijeme sigurno da bi neke stvari ispravili. Bolje bi ušli u onu prvu odlučujuću utakmicu sa Argentinom, gdje nijesmo dali sve od sebe i mislim da je to bio najveći problem”, sa sjetom u glasu priča Roganović. Zoran je onda preuzeo odgovornost za loše rezultate, što mnogi ne bi odradili u sličnoj situaciji. “Kao jedan od najiskusnijih igrača snosim veliku odgovornost za neuspjeh i za moje igre na ovom prvenstvu. Iako sam iskusan po godinama, neiskusan sam za ovakve turnire. Nijesam uspio da se samo koncetrišem na Argentinu, već je glava bila puna razmišljanjima šta i kako poslije Argentine, Njemačke, Tunisa, Francuske i Brazila. Teško mi je da kažem, ali tako je - nijesam bio dovoljno zreo za nešto ovako”.

PogubIlI smo se nakon Prvog Poraza Roganović napominje da je upravo taj kobni meč sa “gaučosima” na otvaranju Mundijala napravio negativan tok šampionata. “Isto tako poslije Argentine je svaka utakmica “morala” da se dobije, pokušali smo da se vadimo, tu se i potrošili, tako da mislim da smo trebali imati i neki plan, u slučaju da izgubimo od Argentine”, govori nam Roganović, koji dodaje: “Od samog početka smo mislili i vjerovali da ćemo dobiti Argentinu i kada smo izgubili onda smo se malo i pogubili. Jako malo vremena je između utakmica, tako da je teško bilo odmoriti se za sljedeći meč”. javnost nas je uzdIgla Negativni komentari u našoj zemlji pršte na sve strane - prije samo tri mjeseca ste bili junaci. “Javnost nas je malo uzdigla, a mi smo im dali povoda za to, jer su redom padale Švedska, Njemačka, pa Česka i naravno da su vjerovali da možemo do osmine finala pored jedne Argentine, Brazila, pa i Tunisa. Ipak, nijesmo uspjeli ni da smanjimo sami sebi taj pritisak javnosti već smo možda malo uzletjeli u

svom tom pretjerivanju i priči o medalji i velikim ambicijama”. mn: nIjesmo ImalI Plan b Koliko su lavovi bili sigurni u trijumf na startu šampionata govori i činjenica da nijesu znali šta da rade nakon šoka od braće Simonet i drugova. “Mislim da je na sve uticao taj prvi poraz od Argentine i da se zbog toga nijesmo plasirali dalje, jer kao što sam i ranije rekao nijesmo se spremali za slučaj da izgubimo. I tu smo trebali da imamo “plan B”, zna Zoran šta bi sada ispravio. “Rezultat u Španiji će sigurno ostaviti rane za koje će trebati malo vremena da se zaliječe, ali ova reprezentacija ima velike šanse da poveže dva velika takmičenja što nijesmo uspjeli ranije kada smo bili i jači, i da stvori jedan kontinuitet i ostavi zalog mlađima koji će to nadamo se iskoristiti na pravi nacin”. Već u aprilu rukometaše očekuju nove obaveze - mečevi sa Izraelom u kvalifikacijama za EP u Danskoj naredne godine. “Prošle godine nijesmo znali za poraz dok je sada obrnuto. Ali samo mi to možemo promijeniti”, poručio je Roganović.

Danas sa Čileom (17.45): Razigravanje od 21. do 24. mjesta je na programu - nadali smo se da nećemo biti u tom košu, ali sada smo ravnopravni sa Čileom, Južnom Korejom, Australijom. Družina zorana kastratovića igra protiv Čilea, a pobjeda bi donijela borbu za 21. mjesto gdje bio se sastali sa boljim iz duela Južna Koreja - Australija (danas, 20.00). “Sigurno je da igrači imaju motiv da odigraju na nivou protiv Čilea, jer još uvijek očekujemo prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu”, rekao nam je selektor Kastratović. Kao do sada - Crna Gora ne može odigrati meč bez problema. “Pejović i Roganović su prehlađeni, dok su Osmajić i Rakčević lakše povrijeđeni, ali se nadam da će do utakmice njih dvojica sanirati povrede i zaigrati”, optimista je selektor. Koliko god da je loše prvenstvo iza naše reprezentacije, Kastratović gleda naprijed. “Moramo izdržati do kraja, ne smi-


Sport 29

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

SVJETSKO PRVENSTVO - OSMINA FINALA

Srpska depresija ili španski kalkulant

Uzdrmani “orlovi” oči u oči sa “crvenom furijom” koja je (ne) namjerno izgubila od Hrvatske kako bi izbjegla Francusku

Rusija se provukla protiv Brazila Na Pirinejima je krenula nokaut faza rukometnog svjetskog ludila ulogu favorita Njemačka je bez većih problema opravdala protiv Makedonije savladavši ih rezultatom 28:23. Mašina sa sjevera se takođe rutinski plasirala u četvrtfinale - Danska je sa ubjedljivih 7 razlike (30:23) pospremila Tunis koji nije mogao više protiv evropskog prvaka. U posljednja dva meča viđeno je najviše neizvjesnosti - rukometaši Rusije su morali da se namuče do posljednje kapi znoja kako bi slomili snažan otpor Brazila, koji je u samom finišu imao napad za produžetke (27:26). Moćni Francuzi su teže nego što se očekivalo prošli dalje - Francuska je sa 30:28 bila bolja od Islanda. “Ribari” su nakon velike borbe morali da polože oružje protiv Nikole Karabatića i družine. SEMAFOR: Njemačka - Makedonija 28:23, Brazil Rusija 26:27, Danska - Tunis, Island - Francuska 28:30. U.R.

Stanić: Možda ću se povući

jemo klonuti duhom. Najvažnije je da iz svega izađemo čisti i da samopouzdanje u kvalifikacijama za EP u Danskoj bude na visokom nivou”, rekao je uoči meča sa Čileom (17:45) selektor Kastratović.

Biti ili ne biti biti - pitanje je sad za naše komšije. Dok će žestoko poljuljana Srbija pokušati da se izvuče iz ambisa protiv domaćina Španije, Hrvatska i Slovenija imaju nešto lakše, ali nikako naivne zadatke protiv Bjelorusije, odnosno Egipta, na putu prema četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Uz njih, istinski spektakl režiraće sastanak Mađarske i Poljske. Poraz od “zmajčeka” zavio je u crno “orlove” - sastav Veselina Vukovića gotovo i da ne vjeruje u pobjedu protiv “crvene furije”... “Nijesam mogao da spavam. Prolazilo mi je sve kroz glavu. Imali smo velike padove i svaka rotacja nam je problematična, jer se povećava broj kombinacija u napadu. Sa druge strane, Španci imaju utvrđene izmene, uigrani su i dugo igraju zajedno. Igrali smo sa njima egal 50 minuta u Londonu, a onda im poklonili utakmicu”, prisjeća se selektor Srbije, priznavši da je spavao svega četiri sata. Vuković: Ispali smo naivni! Da su susjedi u ozbiljnom proble-

mu svjedoči i priznanje Vukovića o stanju njegovih igrača, čija igra ni ne sliči sa one u Beogradu prošlog januara... “Ispali smo naivni, naivni, naivni! Moram da popričam sa igračima pojedinačno. Nije mi jasno šta nam se dešava. Bilo je previše grešaka na sve strane, i sa klupe, i od igrača. Neke stvari nam se ponavljaju. Na Evropskom prvenstvu smo znali ko smo i što smo, jer smo igrali teretni rukomet i ostvarili rezultat. Danas ćemo vidjeti gdje smo, ali definitivno nismo spremni - to je činjenica”, iskren je harizmatični stručnjak. Šterbik: Želimo najmanje do polufinala Nekadašnji čuvar mreže Jugoslavije, a danas uzdanica Španije, Arpad Šterbik, upozorava naciju da će meč protiv “orlova” biti jako uzbudljiv i da njega i saigrače ne čeka lagan zadatak u Saragosi... “Igrali smo prošle godine dvije dobre utakmice. Prvu na kvalifikacionom turniru u Alikanteu, gdje smo jako teško dobili, a dru-

ga je bila na Olimpijskim igrama, gdje je isto bilo teško. Misim da će i ova treća utakmica ponovo biti teška i neizvjesna. Srbija je do sada na prvenstvu igrala dobro, uprkos nesrećnim porazima od Poljske i Slovenije. Zbog svega toga, moramo da se spremimo dobro i pokušamo da slavimo, jer je naš cilj da najmanje dođemo do polufinala”, naglašava 33-godišnji golman, čija je reprezentacija na krajnje sumnjiv način izgubila od Hrvatske i tako izbjegla kostur gdje su Francuska i Danska. Gotovo je cijeli svijet vidio da su Španci kalkulisali, a da li će im se to obiti o glavu već danas - pitaće se nešto i Ilić, Vujin i društvo. Goluža: Ne bojimo se Francuza Maksimalan učinak i svih pet pobjeda u grupnoj fazi odvele su Hrvatsku zapravo u pakao. Najprije “kaubojima” predstoji večerašnji okršaj sa Bjelorusima, a nakon toga i mega sudar sa “crnom beštijom” Francuskom. “Ne bojimo se Francuza! Padaćemo na glavu i nema straha ni od

Popularni “ministar odbrane” Darko Stanić vidno je razočaran rezultatima Srbije na Svjetskom prvenstvu, zbog čega razmišlja da se povuče ili uzme kraći odmor od nacionalne selekcije. “Možemo da pričamo koliko hoćemo o simptomima, posljedicama, detaljima, sve je to priča u prazno dok ne dođemo do uzroka. Što se mene tiče - možda odmorim godinu ili dvije. Sigurno mi je jedan odmor potreban. Međutim, u narednih mjesec-dva ću donijeti odluku”, zaključio je 34-godišnji golman. RASPORED 19.00 - Slovenija - Egipat 19.00 - Srbija - Španija 20.45 - Hrvatska - Bjelorusija 20.45 - Mađarska - Poljska koga. Ukoliko prođemo Bjelorusiju, koja nije za potcijeniti, daćemo sve od sebe u četvrtfinalu jer ne želimo da na kraju, u slučaju poraza, budemo potišteni već ponosni”, jasan je Slavko Goluža. Takođe, nekadašnji kapiten Hrvatske prokomentarisao je Špance i njihov “motiv” u posljednjem meču grupe. “Apsolutno je dobra odluka što nijesmo kalkulisalii i volio bih da smo ih pobijedili sa deset razlike. Nikada nijesam stao ispred igrača sa bilo kakvim zadatkom osim pobjede. Trebali su nam dati koji bod za taj fer-plej i malo je žalosno što nijesu, ali nema veze”. A.Popović


30 Sport

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

SERIJA A, 21. KOLO

De Santis vratio dva boda Fudbalskom savezu Italije Golman “nebeskoplavih” katastrofalnom greškom obilježio derbi između Fiorentine i Napolija, super Pacini uživa protiv Bolonje

AKN

Gana izgubila tri boda, Keita obradovao Mali

Ni u drugom danu afričkog Kupa Nacija favorit nije uspio da dođe do izražaja - u prvom meču grupe B na stadionu “Nelson Mandela” u Južnoj Africi gdje se i održava takmičenje Gana nije uspjela da savlada selekciju DR Konga (2:2). Dobro dodavanje Kvadva Asamoe na pravi način je iskoristio Aubumejang Badu koji je u 40. minutu doveo popularne “crne zvijezde” do prednosti. Na samom startu drugog puluvremena Gana je udvostručila vođstvo. Ovoga puta asistent se pretvorio u strijelca - Asamoa

AUGZBURG IZNENADIO U DIZELDORFU Ekipe Nirnberga i Hamburga podijelile su bodove u meču 18. kola Bundeslige, dok je davljenik Augzburg uspio da zabilježi pobjedu u Dizeldorfu protiv Fortune čime je najavio da se neće lako predati u borbi za opstanak. Gosti su vodili sa 3:0, ali je Fortuna uspjela da postigne dva gola i završnicu meča učini neizvjesnom. SEMAFOR: Nirnberg - Hamburger 1:1 (Pekhart 75. - Rudnjevs 70.), Fortuna - Augzburg 2:3 (Rajzinger 73, 90. - Melders 40, 71, Ko 45.).

je na pravi način odreagovao na loptu Mubaraka i lako savladao protivničkog golmana Kidiabea. I kada se činilo da je u Port Elizabetu pobjednik poznat uslijedio je super povratak momaka u plavim dresovima - Mputua je smanjio na 2:1, a konačni rezultat je iz jedanaesterca postavio Mbokani u 69. minutu sa bijele tačke. U drugom obračunu Seidu Keita je digao naciju na noge Mali je sa minimalnih 1:0 savladao Niger u 84. minutu golom pomenutog veziste. U.R.

Bajern traži Suareza Trofejni Pep Gvardiola će na ljeto preuzeti Bajern iz Minhena, ali već sada dok odmara u Njujorku razmišlja o pojačanjima - prvi na listi Pepovih želja nalazi se odlični napadač Liverpula Luis Suarez! “Pep želi Suareza u svom timu, a Bajern će pokušati da ostvari svaku njegovu želju”, rekao je njemačkim medijima čovjek iz Bajerna. A, veliki plus za eventualni transfer je činjenica da Surez blisko sarađuje sa Gvardiolinim bratom koji je menadžer. Bajern će na ljeto za Urugvajca poslati ponudu tešku 40 miliona eura. B.T.

Sredinom nedjelje Fudbalski savez Italije vratio je Napoliju dva boda oduzeta zbog afere sa klađenjem “Skomesopoli”, vreli Napulj je zbog toga ponovo počeo da sanja “skudeto”, a onda je golman “nebeskoplavih” Morgan de Santis početničkom greškom na meču sa Fiorentinom ponovo oduzeo dva boda svom timu. Tačnije, mogla su to biti i sva tri, ali je nestvarni “El Matador” Edinson Kavani svojim 17. golom u prvenstvu “iščupao” bod na “Frankiju” - 1:1. “Možda smo očekivali više od ovog meča, ali prvenstveno je dugo, ko zna - možda na kraju ovaj bod bude i veliki”, govorio je nakon meča u Firenci Valter Mazari, trener Napolija. “Fiorentina je sjajna ekipa, zadali su nam mnogo muka danas.” Inače, slaba procjena Morgana de Santisa proslavila je bivšeg majstora Boke juniors Fakunda Ronkalju koji je naizgled bezopasnom dugom loptom sa 50 metara savladao golmana Napolija. Za mirne snove navijača iz Napulja, koji su juče okupirali Firencu, pobrinuo se naravno Kavani, koji je sjajno reagovao glavom nakon centaršuta Mareka Hamšika. Dio spektakla, koji je počeo pola sata nakon podneva, bili su i naši majstori Stevan Jovetić i Stefan Savić - i dok Jo-Jo nije imao raspoloženog saigrača u ofanzivi za razbijanje super presinga koji forsi-

ra Mazari, Savke je bio perfektan u defanzivi. Dan na Apeninima obilježila je i magija Milanovog Đanpaola Pacinija, koji je sa dva gola, od kojih će se drugi dugo pamtiti, ponovo srušio Bolonju - ovog puta na “San Siru” 2:1. Inače, “Paco” je ove sezone protiv tima sa “Dal Are” postigao pet golova.

SEMAFOR: Fiorentina - Napoli 1:1 (Ronkalja 32. - Kavani 41.), Milan - Bolonja 2:1 (Pacini 64, 82. - Mekses 84. ag), Đenova - Katanija 0:2 (Bergesio 4, Barientos 86.), Kjevo - Parma 1:1 (Paloski 56. - Belfodil 40.), Sijena Sampdorija 1:0 (Bogdani 71.), Peskara - Torino 0:2 (Santana 4, Ćerći 41.), Atalanta - Kaljari 1:1 (Stendardo 57. Kanini 2. ag). Sinoć: Roma - Inter. K.B.

Kol ostaje u Londonu Ne odlazi iz Londona - Ešli Kol će još godinu dana igrati za Čelzi, pošto je juče sa upravom dogovorio produženje ugovora! To je engleskim medijima potvrdio menadžer plavaca Rafael Benitez... “Stvarno sam zadovoljan. Birokratija je završena, dogovor je postignut”, rekao je Benitez. Kol će produžiti ugovor na godinu dana, ali kako sada stvari stoje lider Frenk Lampard će napustiti klub, jer njemu Čelzi nije ponudio novu saradnju. B.T.

SILVIO BERLUSKONI

Kaka na korak, Baloteli? Sve zavisi od Sitija

Predsjednik Milana najavljuje povratak Brazilca i otkriva interes za Super Marija

ŽELI U BOKU

Teveza drma nostalgija Sjajni Argentinac Karlos Tevez je za Mančester siti ugovorom vezan do ljeta 2014. godine. “Građani” žele da ga zadrže, ali Karlos sanja da se vrati u domovinu - u svoju Boku... “Nijesam spreman za novi ugovor sa Mančesterom. Ra-

dije bih da se vratim kući. Vidjećemo šta će se dešavati, jer sumnjam da će me pustiti da odem bez obeštećenja. Predsjednik Boke mi je rekao da su mi vrata kluba uvijek otvorena”, rekao je Tevez. B.T.

Milan je savladao Bolonju i zadovoljio navijače, ali je predsjednik Silvio Berluskoni svojim riječima podigao još više crveno-crnu armiju na noge. Prvi čovjek italijanskog giganta otvoreno je progovorio o sve izvjesnijem povratku Kake i dolasku Marija Balotelija, zbog čega tifozi vjeruju u bolje sjutra. “Naravno, i ja sanjam Kaku ponovo u našem dresu i tvrdim da je na korak od nas. Optimista sam po pitanju toga, jer je on Realu teret i žele da ga se riješe, a mi svim silama želimo da ga vratimo, uz vjeru da opet može biti onako dobar kao nekada”, jasan je nekadašnji italijanski premijer, nastavivši u pozitivnom tonu - ali o kontroverznom Baloteliju za

kojeg je nedavno rekao da je trula jabuka, izvinivši se kasnije italijanskog reprezentativcu. “Sve zavisi od Mančester sitija. Ukoliko oni odluče da ga prodaju i pritom spuste cijenu sve je moguće”, korigovao se najtrofejniji predsjednik u istoriji fudbala, kako Silvio voli da opiše sebe. A, za kraj su italijanski novinari ostavili i jednu novu “bombu”, a u pitanju je odlazeća legenda Čelzija Frenk Lampard, koji gotovo sigurno neće produžiti ugovor sa “plavcima”... “Čuo sam da su ga povezivali sa Lacijom i Fiorentinom. Ipak, sve što mogu reći za njega jeste da je gospodin”, ostala je “zakopčana do grla” Milanova alfa i omega. A.P.

Sanderlend zove Zaratea Blizu odlaska na Ostrvo ofanzivac Lacija Mauro Zarate nalazi se na meti menadžera Sanderlenda Martina O’Nila, pišu engleski mediji Ako dođe do transfera, argentinski napadač bi u redove “crnih mačaka” došao na šestomjesečnu pozajmicu, a za njega se raspituju još Vest Hem i KPR. Zarate ima zeleno svjetlo da napusti Rim, pošto trener nebesko-plavih Vladimir Petković ne računa na njega... B.T.


Sport 31

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

BOMBA IZ ITALIJE

Nero - azuri prate Darka Zorića Novinar Sky Sport-a Đanluka di Marcio potvrdio interesovanje

TRANSFER U NAJAVI

Žarko Korać blizu Busana

Od kada se zavjesa spustila na prvi dio crnogorskog šampionata evropski klubovi su krenuli u potragu za nikšićkim biserom 19-godišnji ofanzivni vezista Čelika Darko Zorić odigrao je veoma kvalitetnu polusezonu u našem “loptanju”, a odlične partije mladog reprezentativca stigle su do Apenina. Novinar prestižne televizijske kuće “Sky Sport” Đanluka di Marcio potvrdio je da je Inter zainteresovan za usluge nadarenog člana “metalurga”! Reporter je naglasio da “neroazuri” ozbiljno razmišljaju o Zoriću koji bi takođe mogao da igra i

Ligu Evope, a prokomentarisao je da pomenuti fudbaler dolazi iz Nikšića odakle je i Mirko Vučinić. Inače, Di Marcio koji važi za jednog od najvećih italijanskih eksperata kada su transferi u pitanju naglasio je da su za usluge sjajnog ofanzivca zainteresovani Benfika i neki klubovi iz Bundeslige. Tokom proljeća Zorić na koga je oko “bacio” i Partizan dva puta je tresao mrežu, bio je standaradan u četi Slavoljuba Bubanje, bez kojeg pomenuti stručnjak nije mogao da zamisli napadačku liniju. U.R.

Napadač Zete na meti kluba iz Južne Koreje nakon što Partizanov Stefan Šćepović nije završio posao sa njima Bojan Topalović

N

ajbolji strijelac Partizana tokom jeseni Stefan Šćepović je izvisio za transfer u Busan, a pošto prvoligašu iz Južne Koreje treba jak centarfor oko su bacili na Žarka Koraća! Špic Zete je interesantan Busanu, a tamo ide na preporuku menadžera Fahrije Šekularca, koji je izuzetno cijenjen od timova iz Južne Koreje...

Busan trenutno pripreme odrađuje na Tajlandu, a pošto se promijenila kompletna uprava, od svakog igrača zahtijevaju da dođe na probu. Tako će se Žarko Korać u narednih nekoliko dana zaputiti ka egzotičnoj zemlji u kojoj će se najvjerovatnije sedam dana boriti za ugovor. Najbolji strijelac Crne Gore od kada postoji domaće prvenstvo čeka samo vizu kako bi se uputio na treninge Busana. Posrednik u transferu Fahrija Šekularac ima dobre veze u Južnoj Koreji, nahvalio je Koraća, pa ako Žarko tokom probe bude raspoložen za

igru, lako bi mogao da dogovori unosan ugovor sa Busanom. Unosan, jer je Stefan Šćepović navodno (da je dogovorio posao) trebao da zarađuje 500.000 eura po sezoni! Ako Korać ostane u Busanu, to će biti njegov treći odlazak u inostranstvo iz Zete - prvo je na ljeto 2007. godine pojačao Vojvodinu, da bi se nakon godinu vratio u Golubovce, a onda je na zimu 2010. otišao u Šerif iz Tiraspolja. Sada je u Zeti i čeka transfer u inostranstvo, jer 25-godišnji golgeter ima kvalitet da igra negdje drugo van Crne Gore...

Brnović pojačao Zetu Zeta je prvog dana priprema otpustila veliki broj fudbalera, a juče je dobila veliko pojačanje - iskusni Nenad Brnović je dogovorio saradnju sa prvim šampionom Crne Gore. Brnović je tokom jeseni nastupao za Mogren, a na proljeće će dirigovati veznom linijom Golubovčana. Da podsjetimo - Nenad je karijeru počeo u Zabjelu, igrao je za Zetu, Partizan, Budućnost... Brnović ima i reprezentativnu karijeru - za Jugoslaviju, odnosno Srbiju i Crnu Goru je upisao 17 nastupa.

MALI FUDBAL  TURNIR

Podgorica 2013. U organizaciji “PG Taxi 19704” i sportskog centra “Dadeks” organizuje se “Turnir Podgorica 2013.” u Podgorici, na terenima pomenutog igrališta, koje se nalazi u Maslinama. Prijava ekipa traje do 29. januara, a kotizacija za učešće na turniru je 170 eura. Žrijeb za određivanje grupa će biti 30. januara u 19 časova u SC “Dadeks”. Svaka ekipa će dobiti propozicije po kojima će se turnir odigrati. Jedan tim može najviše da broji 12 igra-

ča koji moraju biti prijavljeni prije turnira. Organizatori su obezbijedili brojne novčane i robne nagrade: prvo mjesto na turniru pehar i novčana nagrada u iznosu od 1.500 eura, drugo mjesto na turniru pehar i novčana nagrada u iznosu od 500 eura, najbolji strijelac turnira, najbolji igrač turnira, najbolji golman turnira. Sve dodatne informacije možete dobiti na broj 069-069-500 ili putem veb stranice scdadex.me. S.R.

GLAS NOVOG TRENERA

Tražim veliku disciplinu Dušan Jevrić obavio prozivku u Bijelom Polju i već postavio ciljeve Bubamara se konačno zakotrljala u Bijelom Polju - poslije odlaska stratega Sretena Avramovića na obali Lima se postavljalo pitanje ko će preuzeti dirigentsku palicu Jedinstva i pokušati da dođe do cilja - to je opstanak u eliti bez baraža! A, novi šef Bjelopoljaca je povratnik u crnogorski fudbal - Dušan Jevrić - iskusni stručnjak koji se na naše prostore vratio iz Saudijske Arabije sa velikom dozom optimizma. “Sa postojećim fudbalerima, eventulanim pojačanjima, planiramo ne samo da zadržimo prvoligaški status, već da budemo što bolje plasirani. A, ako je moguće iduće godine ćemo napadati vrh”, jasno je poručio Jevrić koji je od crnogorskih klubova trenirao Mornar i Jezero. Jevrić je sa devetoplasiranim timom juče odradio prvi trening - iznio je svoje zahtjeve. A, želja mu je da svi fudbaleri bu-

Izdavač: Media Nea d.o.o. Prvi broj izašao 10. oktobra 2011. Podgorica, Kralja Nikole bb - PC Nikić

du zdravi. “Nadam se da će momci od samog starta da budu skoncentrisani na zahtjeve koje postavim pred njih. Tražim maksimalnu disciplinu na svim poljima. Svako će dobiti šansu i nikoga ne dijelimo na stare i mlade. Volim igrače pobjednike”, jasan je povratnik u crnogorski fudbal. Plan priprema je napravljen

- Jedinstvo 5. februara putuje u Antaliju gdje će ostati dvije sedmice. “Pred nama je 39 dana rada. Prvu sedmicu ćemo raditi u našem gradu, a onda odlazimo u Antaliju. Plan je da do početka proljeća odigramo osam prijateljskih utakmica - dvije kod nas, a pet u Turskoj”, završio je Dušan Jevrić. U.R.

Direktor i izdavač: Boris DARMANOVIĆ (boris.darmanovic@dnovine.me) Glavni urednik: Samir RASTODER (samir.rastoder@dnovine.me) Zamjenik i kultura: Vuk PEROVIĆ (vuk.perovic@dnovine.me) Zamjenik i ekonomija: Novak USKOKOVIĆ (novak.uskokovic@dnovine.me) Zamjenica i hronika: Jasmina MUMINOVIĆ (jasmina.muminovic@dnovine.me)

Politika: Miraš DUŠEVIĆ (miras.dusevic@dnovine.me)Društvo: Bojana Brajović (bojana.brajovic@dnovine.me) Crna Gora: Bojan VUČINIĆ (bojan.vucinic@ dnovine.me) Reportaže: Ivanka FATIĆ RASTODER (ivanka.rastoder@dnovine. me) Svijet: Nikola MIJUŠKOVIĆ (nikola.mijušković@dnovine.me Zabava: Filip JOVANOVIĆ (filip.jovanovic@dnovine.me) Sport: Miloš ANTIĆ (milos.antic@ dnovine.me) Foto: Darko JOVANOVIĆ (darko.jovanovic@dnovine.me) Dizajn: Nikola VUKOTIĆ (nikola.vukotic@dnovine.me) Marketing: Bojana BECIĆ (bojana.becic@dnovine.me)


Premijer liga Čelzi - Arsenal 2:1 (Mata 6, Lampard 16. pen. - Volkot 58.) Totenhem - Man. Junajted 1:1 (Dempsi 90. - Van Persi 25.)

1. Man. Junajted 23

18 2

3

57:30

56

2. Man. Siti

23

15 6

2

45:19

51

3. Čelzi

23

13 6

4

47:22 45

4. Totenhem

23

12 5

6

40:28 41

5. Everton

22

9

10

3

35:26 37

6. Arsenal

22

9

7

6

41:26

7. Liverpul

23

9

7

7

40:28 34

8. VBA

23

10 4

9

33:32

34

9. Svonsi

23

8

9

6

34:27

33

10. Stouk

23

6

11

6

22:27 29

11. Sanderlend

23

7

7

9

27:31

12. Vest Hem

22

7

6

9

25:28 27

13. Norič

23

6

8

9

24:39 26

14. Fulam

23

6

7

10

33:40 25

15. S’ton

22

5

7

10

30:40 22

16. Njukasl

23

5

6

12

28:41

21

17. Aston Vila

23

4

8

11

19:44

20

18. Reding

23

4

7

12

28:43 19

19. Vigan

23

5

4

14

25:43 19

20. KPR

23

2

9

12

18:37

34

28

15

Dempsi u đavoljem stilu PREMIJER LIGA, 23. KOLO

Totenhemov momak iz Teksasa u 92. minutu usporio Mančester junajted (1:1), Čelzi na Stemfordu bolji od Arsenala (2:1) Kosta Bošković

B

ajkoviti sniježni London poslao je još jedan fudbalski poklon našoj planeti, super Sunday na Ostrvu donio je nove nezaboravne emocije... Nedjeljni spektakl krenuo je iz zapadnog dijela britanske prijestonice, gdje su za čast grada igrali Čelzi i Arsenal, a nastavio se bitkom između Totenhema i Mančester junajteda nešto sjevernije, na “Vajt Hart Lejnu”. Na kraju, nakon super dinamičnih 180 minuta, novu “trojku” upisali su “plavci” sa Stemforda (2:1 protiv “tobdžija”), dok je jedan momak iz Teksasa pokazao Aleksu Fergusonu da u Premijer ligi ima još specijalista za sudijsku nadoknadu - Klint Dempsi je u 92. minutu ukrao pobjedu “đavolima” (1:1).

I ono što je najvažnije, nakon 21. runde Premijeršipa, razlika između lidera Mančester junajteda i drugoplasiranih komšija sa “Istlendsa” Sitija sada je smanjena na pet poena razlike, pa novi (17. u prvenstvu) gol ubice Robina van Persija ovog puta nije donio kompletan plijen na “Old Traford”. A za prvi neriješen ishod nakon devet vezanih pobjeda u Premijer ligi ser Aleks Ferguson je našao i krivca... ● FERGI: UVIJEK ISTO SA OVIM SUDIJOM Legendarni Fergi grmio je nakon meča na linijskog sudiju Sajmona Beka, kome je zamjerio jer nije signalizirao prekršaj nad Vejnom Runijem, a usput je smatrao i da je pomenuti arbitar morao reagovati kod gola “sparsa” i svirati prekršaj nad golmanom “đavola” De Heom. “Moraćemo da pogledamo snimak da vidimo šta je tu bilo. Totenhem je bio veoma posvećen utakmici, agresivno je igrao, dobra je to ekipa. Što se suđenja tiče, bio je čist penal prilikom prekršaja nad Runijem, ali nije bilo nikakve šanse da linijski sudija

reaguje. Zato je Totenhem dobio sve. Do sada nijesmo ni imali dobre rezultate u prošlosti kada je dotični linijski sudija bio na terenu. Ne možemo zaboraviti kada je prije nekoliko sezona pustio Drogbu da nam da gol, iako je bio barem tri metra u ofsajdu. Takve stvari pamtite”, u dahu je izgovorio Ferguson nakon meča. ● SUDIJSKA SJENKA I NA “STEMFORDU” Bio je spektakl i na “Stemford bridžu”, ali je i u hramu “plavaca” bilo spornih sudijskih odluka... Čelzi je krenuo furiozno, odmah poveo 2:0 (do 16. minuta), ali uz pomoć, nama dobro poznatog arbitra Martina Etkinsona, koji nije vidio klasičan faul Ramireša nad Kokelanom prije prvog gola na meču koji je djelo Huana Mate (drugi je dao legnedarni Frenk Lampard sa penala). Očigledno su rano vođstvo i sudijske nepravde “ubile” Arsenal, pa su “tobdžije” do kraja uspjele samo da, preko majstorskog gola Tea Volkota, ublaže poraz. “Prvo poluvrijeme nijesmo odigrali

Lineker: Tviter mi uze život Nema veze sa jučerašnjim mečevima Premijer lige, ali kad govori legenda engleskog fudbala, onda je to uvijek zanimljivo... A juče je Geri Lineker medijima na Ostrvu objašnjavao zbog čega je ugasio Tviter profil. “Drago mi je što sam imao toliko ljudi (oko 1.300.000 pratilaca) koje je interesovalo moje mišljenje, ali uvidio sam da je Tviter na putu da mi oduzme život. Nema nikakvog drugog razloga za to što sam se povukao”, istakao je Lineker, bivši majstor Totenhema, Evertona, Barselone... na našem uobičajenom nivou, ostavili smo Čelziju mnogo prostora. Imali smo prvi šansu, fantastičnu, ali smo promašili. Mislim da je Kokelan bio fauliran prije njihovog gola, a nijesam baš siguran ni da li je bio penal za 2:0”, nervozno je komentarisao menadžer Arsenala Arsen Venger poslije “derbija Londona”. Da je Atkinson, sudija koji je vodio mečeve Crne Gore protiv Italije u Podgorici i Češke u Pragu, pogriješio priznao je i sam Ramireš, momak koji je prije gola Mate faulirao Kokelana. “Bio je prekršaj. Ali najvažnije je da smo pobijedili”, istakao je Ramireš.

22

gola na 28 mečeva za Mančester junajted postigao je Robin van Persi od kada je ljetos na “Old Traford” stigao iz Arsenala

KUPON

16

KUPON

16


PONEDJELJAK, 21. 1. 2013. BROJ 444 GODINA II

SAVJETI

33 ŽENA

Kako najlakše prepoznati kopiju Nekoliko smjernica za brzo prepoznavanje lažnjaka Priredila Ma.I.

U

koliko vas na aerodromu u nekom evropskom gradu uhvate sa lažnom Luj Viton torbom, platićete kaznu u vrijednosti originala. Ovaj zakon posebno je rigorozan u Francuskoj i Italiji, zemljama odakle potiču neki od najkopiranijih brendova poput Luj Vitona, Šanela, Kristijana Lobutina, Lakoste. Da ne biste kupili lažnjak, treba da znate nekoliko pravila o kojima govore specijalisti za kupovinu originalne robe.

Kupovanje i nošenje lažne robe je krivično djelo. Modne kuće poput Luj Vitona zaštitile su 2008. godine ime na carinama širom svijeta, koje inače godišnje zaplijene i spale na tone lažne robe, koja dolazi uglavnom iz Kine. Većina evropskih zemalja zakonski je regulisala zaštitu brendova, a Italija i Francuska već na graničnim prelazima obavještavaju putnike o mogućnosti kupovine lažne robe poput Lakoste, Rej Bana, Šanela, Najk, Luj Vitona, koje se nude na ulicama i u manjim radnjama, a ne kod zvaničnih prodavaca. Ukoliko kupujte tašnu Luj Viton “preko ruke”, a prodavac vas ubjeđuje da je 100 posto original, ne dajte se prevariti. Osim po cijeni, original ćete prepoznati ako posebnu pažnju obratite na slova, jer jedno je uvijek veće od drugog. Slova se kod ovog brenda nikada ne režu na rubovima, bilo da je riječ o torbi, marami ili obući. Najkopiraniji model ovog brenda je svakako tašna “Speedy”, koja je zbog svog oblika pogodna za svaku priliku. Ukoliko ne kupujete neki model ovog brenda u njihovoj radnji već ste se odlučili da jeftinije prođete kod šanera ili u nekom drugom butiku, saznajte po čemu da razlikujete original od lažnjaka. Simetrija Najkopiraniji monogram na svijetu na originalu je savršeno simetričan i nikad se ne lomi preko ruba, nije urezan. Žuti konac Ručke su od žute kože, šivenih su rubova, i to žutom

kožom, a unutrašnji rubovi ručki su crveni. Koža je mekana i vremenom će dobiti finu smeđu nijansu. Logo na dugmadima Svi su metalni djelovi od mesinga, dovoljno teški na dodir, a svaki komadić ima utisnut logo Lui Viton. Potpis Na unutrašnjoj strani, na kožnoj etiketi koja je ušivena, utisnut je ovalni logo “Louis Vuitton Pariz Made in France”. Potvrda Prodavac je dužan da izda ovjerenu potvrdu sa zaglavljem LV. Naše tržište je osim pomenutim brendovina preplavljeno italijanskom modnom markom Lacoste, poznatu po logu krokodila. Brend takođe duge tradicije jedan je od najkopiranijih na svijetu, a original je prepoznatljiv po ovim detaljima. Krokodil Otvorena tamnozelena boja i čisti rubovi. Rep mu je okrenut prema gore i nikad nije zaobljen, ušiven, neotisnut, ni lijepljen. Dugmad Klasične Lacoste majice imaju sedefasta du-

gmad, čiji je rub blago podignut. Markica Unutrašnja markica mora imati utisnuti naziv Devenlay, ime firme koja posjeduje brend. Broj Na drugoj etiketi treba biti utisnut natpis Lacoste, a veličina je označena crvenim brojem. Tu je i broj koji pokazuje zemlju porijekla i serijski broj. Cijena Oprezno s “povoljnim” cijenama polo majica Lacoste. Prave koštaju oko 70 eura i nikad nijesu snižene više od 20 posto. Kristian Lobutin brend izrađuje najsavršenije cipele sa elegantnom visokom štiklom i crvenim đonom, za kojima lude žene širom svijeta, od selebritija do “običnih”. Putem interneta, Fejsbuka, ali i u radnjama kod nas, nude se kopije ove obuće. Ukoliko nijeste nasjele na ove ponude te mislite da će te u inostranstvu ipak naći original, za svaki slučaj obratite pažnju na ove detalje pri kupovini. Boja đona Crveni đon, zaštitni znak Kristiana Lobutina, ne znači da je riječ o originalu. Boja se posebno miješa i teško ju je krivotvoriti. Lažnjaci su obično precrveni. Potpetica Najlakše je prepoznati lažnjak kada cipelu imate u ruci. Pravim lobutinkama peta je teža. Logo Otisak na potpetici obično je lošijeg kvaliteta, kao da se razmrljao pri utiskivanju. Vrećice za čuvanje Kod originalnih cipele riječ je o svilenim vrećicama, kod lažnjaka najčešće su platnene ili satenske. Materijal Originalne cipele rade se od najfinije i najmekše kože, lažnjaci su često od vještačke kože koja katkad ima neprijatan miris.

FRIZURA

Kako pravilno osušiti kosu fenom Vjerovatno se pitate zašto vam kosa nakon feniranja kod frizera izgleda savršeno, a kada je sušite kod kuće, rezultati nijesu isti. Razlozi mogu biti različiti, od toga da nemate odgovarajuću četku, do toga da fen približite previše kosi. Mokra kosa je najosjetljivija, pa je za početak, nakon pranja umotajte u peškir i neka se tako suši neko vrijeme, a zatim je lagano isfenirajte. Neprikladna četka za kosu Najveća greška je koristiti metalnu četku. Metal se prebrzo zagrije u blizini fena za kosu, a time i kosa postaje prevruća. Najbolja je okrugla četka od prirodnih dlaka. Toplota i vrući vazduh Za kovrdžavu kosu bolje je ne koristiti vrući vazdeh i veliku toplotu. Kosa zbog velike toplote postaje suva, a to otežava željeno oblikovanje.

Zadržavanje fena na jednom mjestu Sami znate da će se, ukoliko fenirate duže samo jedno područje kose, ono brže osušiti. Kako biste to izbjegli, neka vaša ruka koja drži fen stalno bude u pokretu. Ugao pod kojim držite fen i četku Potrudite se da četku držite vertikalno, a fen horizontalno. Na taj način pravilnije sušite kosu. Nemojte fen usmjeravati da duva kosu prema naprijed, već prema nazad. Dio po dio Vjerovatno ste pomislili da tako i sušite kosu, dio po dio, ali možda to radite na pogrešan način. Sušite kosu odozgo prema dolje, a kad bude 80 posto suva, odvojite je u pramenove. Sušite prvo donje slojeve kose, povlačeći četku od tjemena prema vrhovima.

TRIKOVI

Šanel stil za sve poslovne prilike Šanel stil prepoznatljiv je po jednostavnim, elegantnim i odmjerenim komadima odjeće, kakav je promovisala i sama Koko Šanel. Boje karakteristične za ovaj stil su bijela, siva i crna, s nekim detaljima roze boje, što se idealno uklapa u poslovne varijante koje zahtijevaju dozu ozbiljnosti. Crno-bijela kombinacije uvijek je idealna za poslovni ručak ili sastanak, a žaketić, tzv. mala crna jakna, koju je izmislila slavna Koko, savršen je izbor za posao. Nju možete nositi sa crnim pantalonama ili pensil suknjom do koljena. Ako vam se ova kombinacija čini monoto-

nom, razbijte je cvijetom, brošem ili niskama bisera, koje je kreatorka obožavala. Da bi se postigla ovakva vrsta elegancije, nije neophodno posjedovati neki komad odjeće ove modne marke. Dovoljno je malo umješnosti i moguće je postići vanvremenski stil, koji se odlikuje ženstvenošću, a idealan je za poslovne žene. Šanel stil karakterišu ogrlice boje zlata, biseri, kao i nezaobilazna tašna koja je po izboru dizajnera jedina koju možete nositi u svim mogućim prilikama. Cipele ili čizme, naravno, moraju biti crne boje i jednostavnih linija.

OBUĆA

Lanvin inspirisan hrvatskom obalom Slavna francuska modna marka “Lanvin” lansirala je kolekciju cipela inspirisanu Hrvatskom. Alber Elbaz Elbaz, dizajner ovog luksuznog brenda namijenjenog onima sa dubljim džepom, kreirao je modele koji nose nazive poput Dubrovnik, Zagreb, Rijeka, Pag. Riječ je o elegantnim sandalama s visokim potpeticama od fine kože u zemljanim bojama koje ističu ljepotu ženskog stopala. Elbazu su za kolekciju sandala i salonki inspiracija bile “hrvatska obala i Hrvatice, kao i spoj slovenske i mediteranske ljepote u njima”, kazao je on engleskim i francuskim medijima. S obzirom na to da je riječ o modnoj kući duge tradicije, čije se kreacije uprkos visokoj cijeni prodaju odlično, pretpostav-

lja se da će i kolekcija cipela s hrvatskim imenima naići na dobar odziv među trendseterkama. Kolekcija obuće sa imenima hrvatskih gradova dostupna je u ekskluzivnim radnjam,a poput londonskog “Haro dsa”, kao i u “Lanvinovim” buticima u Parizu. Cijene sandala su od 750 do 1.900 eura. Najjeftiniji model iz kolekcije su baletanke sa kristalima, koje nose ime Croatia, njihova cijena je 750 eura, dok su najskuplje sandale na visokoj potpetici naziva turističkog bisera, Dubrovnika. Sve kolekcije koje je “Lanvin” radio za druge marke poput “H&M” ili pariške poslastičare “Laduree” rasprodate su u rekordnom roku, te se ne sumnja da će isto biti i sa ovom kolekcijom obuće.


34 Žena

ponedjeljak, 21.1.2013.

Prepoznajte reakcije djeteta Koliko puta vam se dogodilo da gledate svoje dijete kako baca igračke po stanu i da ne znate šta da radite sa njim. Postavljate sebi pitanje “šta se to dešava s mojim djetetom”, a jedino što treba u tom trenutku da odradite jeste da prepoznate da li je vaše dijete ljuto, tužno ili samo nervozno. Budite strpljivi u shvatanju i prihvatanju emocija svoje djece. Prepoznajte osjećanja Nemojte ignorisati dječja osjećanja očekujući da ona iščeznu, jer se to rijetko dešava. Naprotiv, negativna osjećanja nestaju kada dijete može o njima da govori, da ih imenuje i da se osjeća shvaćeno. Ako vaš petogodišnjak izgleda nervozan zbog odlaska kod zubara, bolje je da taj strah istražite dan ranije nego da čekate da se dijete “bacaka” u zubarskoj stolici. Slušajte i poštujte Prepoznavanje dječjih emocija zahtijeva da obratite pažnju na govor tijela, izraz lica i gestove. Sigurno ste primijetili namrgođenu obrvu, stisnute usne ili cupkanje nogom. Razmislite šta to govori o osjećanjima djeteta. Budite sigurni da i dijete umije da čita govor vašeg tijela. Ako želite da razgovarate opušteno, pažljivo, zauzmite sljedeći stav: sjedite u njegovom nivou, udahnite duboko, opustite se i usredsredite se. Zapamtite da je jednostavno posmatranje bolje nego ispitivanje. Možete da kažete: “Izgledaš umorno danas”, i čekate na njegov odgovor.

PSIHOLOGIJA

Naučite kako da tumačite snove Jezik snova je “zaboravljeni jezik”, koji moramo ponovo izučiti

N

ema beznačajnih snova, iako onome ko ih sanja djeluju trivijalno. Dešava se da takvi snovi nose veoma važne poruke. Snovi su ulaz u čovjekovo nesvjesno. Oni mu pomažu da koriguje pogrešne stavove svijesti.

Treba se radovati snovima, jer se u njima nalaze rješenja naših problema i nedoumica. Ali, upoznavanje sa svojim snovima, samim tim i nesvjesnim dijelom ličnosti, nije nimalo lako. To je pitanje hrabrosti i ličnog integriteta. Frojd je tvrdio da svako od nas zna pravo značenje svakog sna, samo ne zna da zna i zato misli da ne zna. Jung je pisao da u svakom od nas postoji i neko drugi koga mi ne poznajemo. Taj drugi nam putem snova priča kako nas vidi, drugačije nego što mi vidimo sami sebe. I kada se nađemo u bezizlaznoj situaciji, taj drugi nam može pomoći da promijenimo stavove, na koje

nam je san ukazao, a koji su nas doveli u tešku situaciju. “Jezik snova” nije jezik koji razumijemo. To je “zaboravljeni jezik” i mi ga moramo ponovo naučiti. Tumačiti snove znači odgonetnuti skrivene tajne njihovih simbola. Ali, nema univerzalnih simbola. Racimo, zmija u snovima različitih ljudi nema isto značenje. Ona dobija značenje tek u kontekstu cijelog sna, kao i u kontekstu ostalih simbola u snu, životne situacije, uključujući i ostale snove, odnosno seriju. Pa tako… - Ako sanjate zmiju, ne treba odmah da potražite u rječniku simbola šta ona znači, već, po-

ODNOSI

KE BUDUĆNOSTI Ovaj trenutak morate pažljivo odabrati. Sačekajte kada je potpuno opušten, i onda u razgovor ubacite “kap” ideje o zajednič-

Za razliku od naučnog tumačenja snova, sanovnici teže ka pojednostavljivanju i stereotipnosti, ne vode računa o mnogoznačnosti simbola sna, koji uvijek imaju individualno značenje. Nije svejedno da li o vinu sanja naučnik ili alkoholičar, pod uslovom da naučnik nije alkoholičar. Pođimo od jednostavnog primjera: kada neko sanja prsten, pri tumačenju sna nije dovoljno pogledati u sanovnik ili rječnik simbola i videti šta taj simbol znači. Treba saznati kakva je osjećanja taj prsten pobudio u snjevaču, kako prsten izgleda, kome pripada, da li ga snjevač nekom daje ili ga je dobio, pod kojim okolnostima… Ako svemu tome dodamo činjenicu da se sve to rečeno mora uklopiti u cjelokupnu atmosferu sna i drugih simbola u njemu, u seriju snova, onda je potpuno jasno zašto je tumačenje snova putem sanovnika neprihvatljivo.

VEZE

Razvežite mu jezik Muškarci umiju da budu prilično zatvoreni, ali ove taktike će pomoći da se on opusti i bar malo vam se povjeri. NJEGOVA OSJEĆANJA PREMA VAMA Ovu temu započnite u večernjim časovima i to po mogućstvu u krevetu. Tada je najosjetljiviji i najspremniji da priča o svojim osjećanjima, kažu seks terapeuti. I dok priljubljujete svoje tijelo uz njegovo, upecajte ga rečenicom: “Osjećam da smo u ovom trenutku bliži nego ikada”. NJEGOV STAV PREMA POSLU Izbjegnite klišee i pitanja poput onog: “Kako je bilo na poslu”. Većina muškaraca ne voli prežvakavanja iste teme unedogled, zato postavite konkretno pitanje. Saznajte koje su ključne tačke njegovog radnog dana i ka tome usmjerite svoje interesovanje. NJEGOVO VIĐENJE ZAJEDNIČ-

red tačnog opisa zmije, treba da date lične asocijacije, šta zmija koju ste sanjali znači vama. Dakle, zmija, kao i svi ostali simboli, nema fiksno značenje, ali treba da se upitate šta možete da naučite od zmije u vašem snu. Samim tim što vas može ugroziti, jasno nam je da ona posjeduje mudrost i hladnokrvnost, upravo ono što vama najvjerovatnije nedostaje. - Poslije toga krećete ka opštoj, arhetipskoj simbolici zmije. Tražite paralele u bajkama, mitovima i legendama. To nije uvijek neophodno, jer individualno značenje simbola zmije u jednom snu može u potpunosti zadovoljiti njegovu poruku. - Prikupljen materijal iz prethodna dva koraka bezvrijedan je ukoliko ga ne stavite u kontekst cijelog sna i vaše životne situacije, uključujući i one snove koji grade seriju sa tim snom. Bježite od sanovnika

Da li je spreman da se veže za vas

koj budućnosti, poput neobavezne izjave: “Bilo bi lijepo da živimo zajedno”. Pitajte ga šta misli o tome, ali mu i dopustite nekoliko dana da razmisli o svemu.

Za razliku od žena, muškarci ne gledaju u daleku, pa čak ni bližu budućnost, ali ipak postoje situacije prema kojima možete predvidjeti da li je on sposoban dugoročno da se veže za vas, tvrdi američka bračna i ljubavna savjetnica dr Vondi Lozano. Ako odgovara sljedećim znakovima, vjerovatno ste u vezi s muškarcem koji još ne može da se skrasi sa jednom ženom. NEODGOVORAN I U MALIM STVARIMA Iako svi povremeno otkažemo sastanak ili kasnimo na dogovor, muškarac koji ima naviku to da radi, problematičan je tip, na koga ne možete da računate. To je takođe pokazatelj da nije odgovoran u sitnicama u svakodnevnim situacijama, zbog čega su velike šanse da će vas razočarati u budućnosti.

PREBRZO ISPOLJAVA OSJEĆANJA I PLANOVE Muškarac koji vam na trećem sastanku spominje brak, može da se čini kao tip koji ozbiljno pristupa ljubavnim vezama. Međutim, daleko je češće istina da je zapravo nezreo, iracionalan i promjenljivog mišljenja, pa su velike šanse kako će ubrzo izgubiti interesovanje, smatra Lozano. TEK JE IZAŠAO IZ OZBILJNE VEZE Muškarac koji je nekoliko godina proveo u ozbiljnoj vezi teško lako može da zamisli optimističnu ljubavnu budućnost, posebno ako je u pitanju bio ružan raskid. Međutim, duge veze zahtijevaju i duži oporavak, pa je bolje ne očekivati brzo stabilnu budućnost.


Žena 35

PONEDJELJAK, 21.1.2013.

ZDRAVLJE I LJEPOTA

Devet začina za mladost

N

JE

ZA DO

no mogu biti ublaženi uz pomoć ovog začina, koga takođe odlikuju i visoka antioksidativna svojstva. Ulje karanfilića bogato je eugenolom, koji ublažava zubobolju, bol u desnima i grlobolju. CIMET Baš kao i karanfilić, cimet je odličan za liječenje artritisa i ublažavanje bola u mišićima. Posjeduje i protivupalna svojstva koja ublažavaju bol, a njegova antibiotska svojstva sprečavaju infekcije urinarnog trakta. ĐUMBIR Zdravo srce i arterije, zaštita od bakterija i gljivičnih oboljenja, čuvar imuniteta i regulator nivoa holesterola i tjelesne težine glavne su odlike ovog ukusnog korijena.

ORIGANO Začin koji je i te kako poznat po antioksidativnim svojstvima efikasan je pri čišćenju organizma od slobodnih radikala koji su zaslužni za starenje i obolijevanje organizma. MAJORAN Dobra probava i kvalitetan san su i te kako bitni za zdravlje organizma. Začinite li jela majoranom, aktivirali ste ćelije koje doprinose kvalitetnoj probavi, a muči li vas nesanica i stres, dodajte nekoliko kapi ulja majorana u toplu kupku prije spavanja. ŽALFIJA Upale na ćelijskom nivou su glavni razlog ubrzanog starenja. Kako biste se što efikasnije riješili takvih upala, probajte da začinite jela žalfijom, a time možete umanjiti i tegobe uzrokovane reumatoidnim artritisom i astmom. TIMIJAN Bakterijska oboljenja su izuzetno podmukla, jer mogu izazvati lagani bol u grlu, kao i upalu pluća. Timijan pak eliminiše bakterije koje mogu dovesti i do stafilokoknih zaraznih bolesti. BOSILJAK Zdravlje ćelija izuzetno je važno za zdravu i njegovanu kožu koja nas čini mlađima. Bosiljak je prepun antioksidanasa koji štite ćelije od štetnih slobodnih radikala. On štiti organizam od srčanih oboljenja, raka, osteoporoze i Alchajmerove bolesti.

UKUSNO I ZDRAVO

K

TO

RA

P I TA

Popularni dr Oz je uz pomoć dr Džozefa Merkola, stručnjaka za alternativnu medicinu, istakao kojih 10 biljaka, odnosno začina je poželjno uvrstiti u svakodnevnu ishranu zbog njihovih ljekovitih svojstava. Osim zdravstvenih dobrobiti, od velike su pomoći i pri održavanju mladolikog izgleda. KURKUMA (Indijski šafran) Ovaj začin je u Indiji u širokoj upotrebi, a činjenica da imaju mali broj oboljelih od raka i Alchajmerove bolesti stavlja ga na sam vrh ljestvice zdravih začina. Laboratorijska istraživanja su pokazala kako je efikasan u borbi protiv ćelija raka debelog crijeva. KARANFILIĆ Bolovi u mišićima i artritis znat-

Poštovani, pojavile su mi se dvije jako male izbočine na jednom centtrimetru iza glavića penisa. Ljekarka kod koje sam išao je rekla da su to kondilomi i namazala mi je kremu podofilin. Rekla mi je da takođe djevojka uradi kontrolu kod ginekologa. Ako mi ne prođe od tretmana, ići ću kod drugog ljekara, čitao sam o tom podofilinu i uglavnom je sve nekako negativno. Interesuje me koliko je lijek siguran, s obzirom da su jako male bradavice, ona kaže da će proći od jednog tretmana. Takođe me interesuje koliko često djevojka treba da ide na kontrole kod ginekologa? Ja sam spreman, a i ona je na apstinenciji tih šest mjeseci, kako se ovo ne bi prenosilo. I jedno me još interesuje, stvarno ne razumijemo odakle sam uspio da dobijem kondilome s obzirom da se prenose odnosom, a imamo ih samo međusobno. Da li je moguć neki drugi način prenošenja? Poštovani, ako podofilinom ne odstranite kondilome, onda potražite urologa koji će to radio talasima u jednom aktu uraditi. Kako ste dobili kondilome je stvar teorije i to nije ni bitno više. Odnose možete imati sa zaštitom. Djevojka neka ide na dva-tri mjeseca kod ginekologa na kontrolu. NAPOMENA: Pitanja za rubriku Pitajte doktora moćete postavljati putem e-maila filip.jovanovic@dnovine.me ili telefonom 077/ 300- 112 svakog radnog dana od 12 do 14 časova.

Lagani napici za ravan stomak

Umjesto sokova punih šećerom, za hidrataciju tijela i gašenje žeđi isprobajte četiri zdrava i ukusna napitka. Uz sve dobrobiti koje nam pružaju, ubrzavaju probavu, pa nam tako bez imalo odricanja pomažu u smanjivanju struka. Možete ih napraviti sami kod kuće i biti sigurni da su svi sastojci prirodni i “nezasićeni” šećerom i ostalim aditivima. Voda s ukusom Voda je jedan od najvažnijih saveznika zdravog načina života, bez obzira držite li dijetu ili ne. Kako vam ne bi postala dosadna, možete je “oplemeniti” iscijeđenim limunom jer se tako postiže sastav vode sličan želudačnoj kisjelini ili naribanim đumbirom, koji ubrzava metabolizam. Kriške svježeg krastavca takođe mogu dnevni unos vode učiniti zanimljivijim i manje dosadnim zadatkom. Čaj od metvice Metvica pomaže želucu da apsorbuje masnoću i smiruje probavni trakt. Takođe, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Kao njene dodatne prednosti ističu se i pomoć pri-

likom održavanja higijene usne šupljine, jer svojim aromatičnim mirisom osvježava dah, zbog čega je gotovo redovni sastojak prirodnih pasti za zube. Frape od ananasa Ananas nas ukusom podsjeća na ljeto. Upravo će vam ta egzotična voćka pomoći da u zimskim mjesecima izravnate stomak i samouvjereno prošetate plažom u kupaćem kostimu sljedećeg ljeta. Enzim bromelain koji se nalazi u ananasu pomoći će vam u probavi proteina, olakšaće probavu i ukloniti nadutost, dok će laneno ulje s nezasićenim masnim kisjelinama smanjiti nadutost. Zeleni čaj Većina polifenola u zelenom čaju su katehini, odgovorni za pojačano sagorijevanje masnoća. Poželjno ga je piti prije vježbanja, pogotovo aerobnog, kako bi se pojačalo topljenje masnih naslaga. Jedan od razloga zašto bi barem jednu šoljicu kafe trebalo zamijeniti zelenim čajem je i njegova osobina smanivanja holesterola i rizika od kancerogenih oboljenja.

OTKLONITE BOL

Masaže sa brzim dejstvom Glavobolja Kad vas zaboli glava, nemojte da posežete za tabletama, jer glavobolju možete da uklonite sasvim efikasno i pomoću sljedeće masaže. Spojite vrhove palčeva, kažiprsta i srednjeg prsta obje ruke. Domali prst savijte, a mali prst ispravite. Nježno pritiskajte jagodice i u isto vrijeme polako i duboko udišite i izdišite. Ponavljajte ovo tri puta u toku dana po pet minuta. Vježbajte zatvorenih očiju jer

ćete se tako brže opustiti. Bol u leđima Ako na poslu konstantno sjedite, vjerovato i vi pripadate onima koji često osjećaju oštar bol u leđima. Problem ćete riješiti laganom masažom spoljne strane lijevog palca, od korijena ka vrhu. Isto to uradite i sa palcem druge ruke. Tako ćete umiriti nerve na kičmenom stubu. Da bi vježbe bile efikasnije, skinite sav nakit s ruku.

Ne mršate, otkrijte problem Zašto ne uspijevate da smršate, iako se trudite? Odgovor na to pitanje možda se krije u potpuno nasumičnim radnjam koje obavljate u toku dana – to su navike koje na prvi pogled nemaju nikakve veze s gubitkom kilograma, ali koje možda sabotiraju vaš uspjeh u mršavljenju. Nemate dovoljno mišićne mase? Što više mišića imate, to više kalorija trošite, bilo da trčite, hodate, sjedite, ležite ili spavate. Bez obzira na to što radite, mišići troše više kalorija od masnoće. Zato muškarci troše kalorije brže od žena. Da biste to promijenili, počnite da vježbate s tegovima. Ne morate da se “nabildujete” (to nije ni tako lako postići), ali izgradnja i održavanje mišićne mase dugoročno će napraviti veliku razliku. Polako starite Sporiji metabolizam ide ruku pod ruku sa starenjem. A mi to sve još podstičemo sjedjenjem, zbog koga postepeno gubimo mišiće i povećavamo masne naslage – i usporavamo metabolizam. Ali to ne mora biti tako! Pokrenite se! Nemojte potcjenjivati nijednu aktivnost koju radite. Sve svoje aktivnosti možete “pojačati” tako da čak i za vrijeme usisavanja, brisanja prašine ili slaganja veša - zategnete sve mišiće ili usput trčite u mjestu. Mršavi ljudi se puno više kreću i vrpolje od debelih ljudi, pokazuju istraživanja.

ISTRAŽIVANJE

Loše navike nakon jela Ukoliko želite da pazite na svoje zdravlje i liniju, trebalo bi da poslušate savjete stručnjaka, koji su sastavili listu od sedam stvari koje nikako ne bi trebalo raditi poslije jela. PUŠENJE Stručnjaci upozoravaju kako je ova navika mnogo štetnija nego što se misli, jer samo jedna cigareta nakon jela ima dejstvo kao da ste ih zapalili 10. Sistem za varenje djeluje na cio organizam, a na kiseonik u krvi vezuje se i nikotin. VOĆE Voće se jako brzo vari, a konzumiramo li ga odmah nakon obroka, ono se toliko dugo zadržava u želucu da počinje da truli te oslobađa gasove, odnosno otrove koji, između ostalog, podstiču stvaranje celulita. Dakle, voće se jede na prazan želudac ili dva sata prije i

poslije jela. ČAJ Iako ovu naviku upražnjava sve više ljudi, ona nije dobra. Tein kao glavni sastojak čaja vezuje se za gvožđe i otežava njegovu probavu, što može biti vrlo loše za anemične osobe, koje bi trebalo da ga piju najmanje sat poslije jela. OPUŠTANJE KAIŠA Ovo je navika koju svi imamo, ali upravo opuštanje kaiša nakon što smo se dobro najeli može dovesti do zaplitanja crijeva te zastoja u probavi. SPAVANJE Još jedna stara izreka koja se pokazala tačnom. Ležeći položaj nikako nije prirodan, a samim time ni dobar za varenje, pa želudačni sokovi ne mogu da obave svoj posao. Ova navika može dovesti do želudačnih problema, piše Zadovoljna.


36 Žena

PONEDJELJAK, 21.1.2013.

SAVJETI

RECEPTI Predjelo

Glavno jelo

oko 600 g krom pira 2 žumanca 2 kašike brašna so mješavina zači na malo prezle za peteljke klin čići

Krompir skuvati u ljusci sa malo soli. Kuvan krompir procijediti i ostaviti da se prohladi. Oguliti krompir, pa narezati na kriške. Propasirati i napraviti pire, začiniti po ukusu. U pire dodati dva žumanca i dvije kašike brašna, pa sve dobro sjediniti. Oblikovati kruške (broj kruški po potrebi), pa svaku uvaljati u prezle. Pržiti u zagrijanom ulju, dok ne porumene, pa vaditi na papir da se ocijede. U svaku krušku zabosti klinčić, koji će biti “peteljka”. Servirati!

Da meso bude ukusnije

Krambl s voćem

SASTOJCI:

Kruške od krompira

Desert

SASTOJCI:

500 g junetine bez kosti 5 krompira 2 šargarepe 1 glavica luka 350 g šampinjon a so biber mješavina zači na mljevena crvena paprika 1 kašika brašna

Junetina sa gljivama Na malo ulja propržiti sitno sjeckan luk, pa kad postane staklast, dodati junetinu isječenu na kockice. Začiniti po ukusu, pa preliti vodom i kuvati oko 50 minuta. Zatim dodati narezane krompire i šargarepe. Začiniti mješavinom začina i kuvati oko 20 minuta. Po potrebi doliti vode. Na ulju propržiti šampinjone narezane na listiće, pa dodati mesu. Na malo ulja propržiti kašiku brašna i kašiku mljevene crvene paprike, pa dodati u meso sa povrćem. Pobiberiti. Ostaviti da se krčka na laganoj vatri još pet minuta, pa poslužiti.

Krambl je predivan engleski desert! Puno voća sa ukusnim mrvicama. U Engleskoj, krambl se obično služi sa sladoledom od vanile. Zagrijati rernu na 200 stepeni. Umiješati brašno, šećer, vanilin šećer i so. Dodati jaje, puter u obliku ljuspica i izgnječiti u sjeckalici za hranu. Izmrviti tijesto rukama. Izmiješati jagode sa šećerom u prahu i staviti ih u podmazanu posudu za pečenje. Ispeći lješnike u vrućem tiganju bez ulja i karamelizovati ih braon šećerom. Zatim posuti izmrvljeno tijesto i lješnike preko jagoda. Peći ih u rerni 30 minuta. Poslužiti toplo, po ukusu sa sladoledom ili šlagom.

Evo nekoliko “trikova” koji će vam pomoći da se meso ne osuši, da duže ostane svježe, da se ljepše ispohuje i bude ukusnije. *Ako vam gosti kasne, a pečenje je upravo vrelo “izašlo” iz rerne i želite da tako i ostane, zajedno sa posudom u kojoj ste ga pekli stavite preko lonca sa kipućom vodom. Tako se meso neće ohladiti, a ostaće sočno i hrskavo. Možete i da ga vratite u rernu, ali obavezno stavite i činiju punu tople vode, kako se meso ne bi isušilo. *Ako spremate malo posnije meso, teletinu, piletinu ili jagnjetinu, prije pečenja ga na nekoliko minuta stavite u šerpu kipuće vode. Na taj način ćete izbjeći da bude suvo.

*Ukoliko se mučite da oljuštite suve kobasice koje uglavnom imaju usku i za ljuštenje nezgodnu koru, na pola sata ih umotajte u mokru krpu. *Pohovano meso biće ukusnije i rumenije ako prezle izmiješate sa komadićima struganog parmezana. *Kada pohujete, ulje u kojem pržite meso uglavnom pjeni. Da se to ne bi događalo i da meso ne bi upijalo suvišnu masnoću, stavite u tiganj nekoliko listova svježe zelene salate. *Kada lupate šnicle, prije toga obavezno tučak nakvasite vodom jer će tako meso ostati sočno i biće mnogo ukusnije.

SASTOJCI:

200 g brašna 100 g šećera 1 pakovanje va nilin šećera 3 supene kašik e šećera u prahu 100 g hladnog pu tera 60 g sjeckanih lješnika 1 supena kašik a žutog šećera 1 jaje 600 g jagoda puter za podm azivanje prstohvat soli

KORISNO

Birajte voće i povrće po boji

ZDRAVO

Aromatična salata Ovom zdravom, aromatičnom i hranljivom salatom možete da zamijenite cio obrok a naročito će se dopasti onima koji baš ne vole da kuvaju. Sastojci: dva jajeta, avokado, paradajz, desetak listova zelene salate, 150 g leblebija iz konzerve, dvije kašike meda, kašika maslinovog ulja, kašičica sirćeta balsamiko, limun, po pola kašičice sušenog ruzmarina, majčine dušice, majorana i origana, so i biber. Priprema: Jaja skuvajte, ohla-

dite, oljuštite i isijecite na kriške. U veću posudu sipajte oprane i na trake isječene listove zelene salate, dodajte paradajz isječen na kockice, kao i pulpu avokada takođe isječenu na kockice. Dodajte još ocijeđene leblebije i kriške kuvanih jaja. Po s ebno p omije šajte me d, ulje, balsamiko sirće, limunov sok i aromatično bilje, posolite, pobiberite i mutite da dobijete glatku emulziju. Ovaj preliv sipajte preko salate, promiješajte i služite.

Prirodni biljni pigmenti imaju različite pozitivne uticaje na zdravlje, te stručnjaci preporučuju da voće i povrće treba birati i po bojama. Narandžasto i žuto voće i povrće (šargarepa, pomorandža, ananas, bundeva, breskva, žuta paprika, kruška, jabuka) štite od depresije, jačaju nerve, vraćaju narušenu emocionalnu ravnotežu, štite od razornog djelovanja slobodnih radikala, zloćudnih oboljenja, jačaju imunološki sistem, a organizam od srčanog infarkta, štite ćelije kože od prijevremenog starenja. Crveno voće i povrće (paradajz, paprika, malina, jagoda, višnja, jabuka), zahvaljujući crvenim biljnim pigmentima i snažnim antioksidansima, koji neutrališu štetne slobodne radikale, štite ćelije i organizam od kancerogenih oboljenja. Osim toga, snižavaju holesterol, smanjuju rizik od pojave bolesti srca i krvnih sudova, djelujeu protivupalno, utiču na zdravlje prostate. Zeleno voće i povrće (brokoli, spanać, salata, grašak, kelj, jabuke, kruške) štite od kancerogenih oboljenja, posebno hormonalnih. Ovo voće i povrće povećava imunitet, pozitivno djeluje na funkcionisanje žlijezda, smanjuje upalne procese, pogoduje zdravlju or-

gana za varenje, pozitivno djeluje na psihu, smanjuje nervozu i razdražljivost. Ljubičasto, ali i plavo i crno voće i povrće (patlidžan, grožđe, borovnice, svježe smokve, ribizle, šljive) ne samo da su snažni anti-

oksidansi, već snižavaju holesterol i krvni pritisak, podstiču protok krvi, blagotvorno djeluju na srce i krvotok, djeluju antibakterijski i protivupalno, podstiču proizvodnju insulina u krvi i smanjuju izlučivanje histamina.


37

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

MALI OGLASI SMS OGLASI PROMOTIVNA CIJENA JEDAN DAN

om na broj

Ukucajte: DN napravite razmak upišite tekst Vašeg oglasa (do 160 karaktera) i pošaljite na broj 14554.

MALE OGLASE MOŽETE PREDATI I LIČNO U PROSTORIJAMA DNEVNIH NOVINA “PC NIKIĆ”, KRALJA (ulaz pored zlatare Majdanpek)

SA URAČUNATIM PDV-OM

VAŽNO: Broj telefona koji će biti objavljen u sklopu malog oglasa je broj sa kojeg je poslat SMS. Napomena: 1. Tekst oglasa može da sadrži 160 karaktera (15 -20 riječi). Cijena oglasa je 1€ sa uračunatim PDV-om. Nakon što ste poslali oglas, dobićete obavještenje da ste uspješno poslali poruku. U poruci se nalazi i šifra Vašeg malog oglasa i jedino je ova šifra osnova za reklamacije. 2. Mali oglasi poslati do 16h, biće objavljeni u sjutrašnjem broju izdanja, poslije 16h biće objavljeni nakon dva dana 3. Redakcija zadržava pravo da izvrši korekturu oglasa po usvojenim redakcijskim pravilima bez promjene osnovnog smisla oglasa! 4. Oglasi koji nijesu u skladu sa zakonom i uređivačkom politikom, neprimjerenog sadržaja neće biti objavljeni! 5. Izdavač nije odgovoran za sadržaj, kvalitet, tačnost i učinjenu uslugu koja je data putem oglasa! 6. Prilikom slanja Vaših oglasa molimo vas da ne koristite ćirilicu i slova č, ć, ž, š, đ jer vaš oglas neće biti primljen. Umjesto navedenih znakova dovoljno je da upišete c, c, z, s, dj.

Za dodatne informacije u vezi sa oglašavanjem putem SMS poruka možete nam pisati na e-mail adresu: MARKETING@DNOVINE.ME ili pozvati na tel: +382 77 300 104 Izdajem stan, namješten,

Prodajem pasat 92. godina

Tepih servis Orkan. Potpuno

stanje, istekla registracija, 1.350e. Tel.069/248-256

prevoz besplatan. Dobijete čist i suv tepih za dva-tri dana. Tel.069/304-264

POSLOVNI PROSTOR pranje tepiha, obostrano mašinturbo dizel 1,9 servo cenjednosoban. Ulica kralja OGLASITE SE U NAJTIRAŽNIJIM CRNOGORSKIM NOVINAMA! KUĆE/STANOVI sko ribanje, ispiranje u bazenu, tralno i abs i alarm. Ekstra Nikole. Tel.069/607-537 17177

P

Cetinje, kuća atraktivna lokacija, zelenilo, centar. Može djelimična kompenzacija za stan. Tel.068/713-288

17153

Bar - prodajem stan 53m2 u centru grada. Cijena 56.000e. Tel.068/317-210

17156

Plav - Prodajem stan u novoj stambenoj zgradi na izvanrednoj lokaciji, a može i zamjena za Podgoricu, primorje ili Sarajevo. Tel.068/317-210

17157

Bar - Dobre Vode, prodajem kuću od 210m2 udaljenu 20m od plaže pored Hotela ΄Kalamper΄. Mogućnost dijela plaćanja za stan, građevinski materijal ili plac. Tel.068/317-210

17158

Prodajem trosoban stan na odličnoj lokaciji u centru Nikšića. Tel.067/280-297

Izdajem prazan trosoban stan, Ulica skopska, Masline. Tel.650-254, 069/702-333

17202

Izdajem namješten jednosoban stan, ADSL i BBM besplatni, 200e, Masline. Tel.067/488-073

17204

P

Četvoročlana porodica traži kuću na čuvanje u Podgorici ili periferiji. Tel.067/596-660

17176

17175

Novi Beograd - kod Fontane, dvosoban namješten stan 69m2/III+lođa-105.000e. Može zamjena za Podgoricu, preko Morače. Tel.069/360-298

17196

Prodajem jednosoban stan 50m2 (54.000 eura) i trosoban stan 80m2 (8.1000 eura), preko puta stovarišta ΄Djurović΄. Tel.068/064-446

17206

I

Izdajem jednosoban namješten stan. Stari aerodrom, iza Volija. Tel. 069/993-992

17100

Bar - renta stan. Iznajmite stan na dan, dva ili duže... Tel.067/542-404

Izdajem jednosoban prazan stan od 60 kvadrata u zgradi. Zagorič, novogradnja, komforan, dvije terase, parking, klima. Tel.067/520-540

17173

Izdajem poslovni prostor 16m2 u Lepoj Kati (50m od TC ΄Gintaš΄). Pogodan za sve namjene. Tel.069/055856

17178

Izdajem restoran-motel na Cijevni - Zeta, bivši restoran ΄Stefan΄. Tel.069/022-316

17199

Izdajem poslovni prostor u Ulici slobode 74, površine 24m2. Tel.067/200-818

SOBE

Izdajem studentima dvije dvokrevetne sobe u zasebnom stanu, 60e po krevetu, struja i kuhinja posebno. Tel.067/609-607

17174

PLACEVI

Prodajem plac u Podgorici 165m2, Tološi, 6.500. Tel.068/378-566

17108

Budva, centar grada, plac 2.000 ili 2 po 1.000m2, ucrtano G+P+5+PK prodaja zajednička gradnja kompenzacija. Tel.068/460-951

17111

Hitno prodajem plac 5.000m2 za 20.000 eura, 9 km od Podgorice uz Zetu. Pogodan za sve namjene, papiri uredni, vrijedi pogledati. Tel.068/402-231

17114

Bigova, prodajem 2 placa po 420 m2 blizu mora, jeino. Tel.068/713-288

17154

17159

17116

17201

17162

Prodajem kuću, 84m2, na placu od 1.000m2 sa vinogradom i voćnjakom u naselju Murtovina. Tel.069/883-220

I

U Baru izdajem poslovni prostor od 38 kvadrata. Iza CKB. Tel.069/474-559

Prodajem plac u Zagoriču 600m2, Ulica 9. crnogorske, uz cestu, 1/1. Tel.067/860381

17205

Danilovgrad - Grlić, stari put, plac 220m. Cijena po dogovoru. Tel.067/396-313

VOZILA/AUTO DJELOVI

PRODAJEM BMW 530D 2004. GODIŠTE AUTOMATIK, NAVIGACIJA, KSENON, NOVE GUME, SVE SEM KOŽE.

Tel.067/249-911

17211

Prodajem ford mondeo, kraj 2003. godine, 2.000 kubika, 85kV, ekstra stanje, tek ocarinjen i registrovan, 5.300e. Tel.069/150-903

17212

USLUGE

Registracija preduzeća. Stečaj i likvidacija. Knjigovodstvo. Revizija. Boravak i radna dozvola stranaca. Upotrebne dozvole za prostore. Profesionalno. Tel.069/020-102

17190

Registracija preduzeća, likvidacije i knjigovodstvene usluge najjeinije, najprofesionalnije i najbrže. Tel.067/591-950, 020/511925, 067/210-340

17107

Električar - izrada instalacija, popravke, montaža rasvjete, garnišle, slike. Tel.069/364-684

17189

Registracija preduzeća. Knjigovodstvo. Završni računi. Stečaj i likvidacija. Strancima obezbjeđujem radnu dozvolu i boravak. Ugovori. Povoljno i brzo. Tel.068/222-188

17191

17163

Privatni detektiv. Otkriva preljubu, prevare, zavisnost... 100 posto profesionalno. Uspjesno i diskretno sa materijalnim dokazima. Pozovite 067/927-2006

17166

Moleraj-gletovanje-tapeti (krečenje ΄jupolom΄, povoljno). Tel.069/459-110

17179

Besplatno registrujemo i vodimo skupštine stanara, uz dogovor oko održavanja ili samo čišćenja vaše zgrade. Vrlo povoljno i efikasno. Više na www. artgloria.me Tel.067/631-328 17192

Servis klima, ugradnja, prodaja, dezinfekcija. Garancija. Najpovljnije. Tel.067/501209, 068/501-209 www. klimescepanovic.com

17213

Prodajem dvije felne četrnaestice. Tel.067/174-247 17112

Kupujem auto do 5.000e, u zamjenu za izvođenje građevinskih radova, prednost Podgorica. Tel.068/317-210

17155

Prodajem ladu 112, 2003. godište, benzinac, prešla 140.000km, ili mijenjam za dizela uz moju doplatu. Tel. 069/370-629

17171

Reno senik 1.9 DCI, 130 KS, kraj 2006, 131.000km, urađen veliki servis, nove gume... Odličan. Tel.067/265-605

17172

Prodajem cedy 2000 SDI, registrovan 2004. godine, u ekstra stanju, odrađen veliki servis, aluminijumske felne. Tel.069/035-363

17215

DNEVNE NOVINE ● 077/300-104 ● 077/300-100 ● Poslovni centar Nikić ● Kralja Nikole bb, 7 sprat

17209

U SVIM GRADOVIMA U CRNOJ GORI


38

PONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

MALI OGLASI

Stolar, brza intervencija, izrada i montaža vrata, radioničke usluge! Tel.068/668844 17216

NASTAVA

APARATI/OPREMA Klime sa i bez invertera, prodaja, montaža, servis, dezinfekcija, čišćenje, garancija. Radijatori Thermor do 2,5 KW, povoljno. Tel.069/020997, 067/289-974 17194

Klime Šćepanović. Prodaja, ugradnja split, multi sistemi, inverteri, servis, dezinfekcija, garancija. Tel.067/501-209, 068/501-209 www.klimescepanovic.com

www.PG-GARAGE.me

17214

- Renault Laguna 2.0 dci 2008.god. navigacija, alu felme 8.900€ - Nisan Qashqai 1.5 dci 2007.god. panorama, senzori, alu felme... - Peugeot 207 sw 1.6 hdi 12.2009.god. klima, tempomat 6.600€ - Seat leon 1.9tdi 2008.god. klima, TCS, met.boja, podizači 7.500€ - Opel astra 1.9cdti 12.2007.god. karavan, klima, ESP, 6.600€ - Ford focus 1.6dcti 2008.god. karavan, navigacija, senzori 6.850€ - Passat 6 2.0tdi DSG-mjenjač 2007.god. dig.klima, 9.700€ - Golf 6 2.0tdi 2009.god. highline, 17” alu felme,ful oprema 11.300€

NAMJEŠTAJ

Namještaj Tošić - izrada i restauracija namještaja, izrada bračnih ležajeva i garnitura na razvlačenje, tapaciranje vrata i još mnogo toga. Podgorica. Tel.069/273-852 17207

LIČNO

Momak 29 godina upoznao bi djevojku ili gospođu iz Podgorice za povremena druženja. Tel.069/652-405

17151

Kulturan momak lijepog izgleda želio bi da upozna djevojku ili damu iz Nikšića za povremeno druženje uz diskreciji. Tel.069/945-360

17165

Momak, 40 godina, zgodan, visok, sportski građen, traži damu od 25-45 godina za povremena druženja, primorje i okolina. Tel.067/919-8176

DU ŠKO R A DI ŠIĆ

Dezinfekcija Dezinsekcija Deratizacija

UVOZ IZ NJEMAČKE, ORIGINALNA KILOMETRAŽE SA SERVISNIM KNJIGAMA. NA IME KUPCA - MOGUĆNOST KOMPENZACIJE I NARUDŽBE.

Tel. 067/277-444

ZAŠTITA GRAĐE PROTIV SIPE UZ TRAJNU GARANCIJU!!!

067/874-007 069/074-618

17169

Muškarac 37 godina, diskretan, trenutno na primorju, traži damu za povremene susrete. Tel.067/472-147

17218

HRANA/PIĆE

Domaća lozova rakija i vino - prvi kvalitet. Povoljno. Tel.067/615-491

17200

Prodajem kvalitetnu šljivovu i jabukovu rakiju. Tel.067/185-336

17203

RAZNO

Prodajem kućicu za psa. Odlična, izolovana. Cijena 70 eura. Tel.069/010-761

IZDAJE SE poslovni prostor 66m2 , Ulcinjska 3 Podgorica Tel.067/609-089

17161

Tarot, razne prognoze, natalna analiza, vaš adut broj, vaše ime i još! Tel.069/946-041 17168

POSAO

Inostrana kompanija traži saradnike - odlična zarada!!! Tel.068/547-096

17102

Žena bez obaveza, ozbiljna, čuvala bi stariju osobu 24h. Stan, hrana i plata dogovor. Tel.069/448-378

17152

Čuvala bih starije nepokretne osobe, dnevna ili noćna smjena. Preporuke i iskustvo. Tel.067/838-792, 069/961-186

17197

Potrebna ozbiljna žena 24h polupokretnoj 50.godišnjoj ženi i pomoć u kući. Stan hrana i plata 200 eura. Tel.069/857-217, 067/824495

17208

Otkupljujem stari novac (perpere, lire, dinare), medalje, grbove, ćemere, stara pisma i druge starine. Tel.069/019-698, 067/455713

17193

Kupujem stari novac, medalje, ordenje, grbove, srebrne predmete, kubure, sablje, bajonete, zlatnike i druge starine. Tel.068/400-001

17195

Original ΄kamagra΄ gelovi 7kom-20eura, šumeće 7kom-25eura. Tel.068/451457, 067/646-426

17198

Bato-Bosanac pomoću gledanja u šolju sa sigurnošću otkriva vaše juče, danas, sjutra. Rad na daljinu pomoću slike. Tel.068/504-029 17210

Numerolog radi natalne karte, kroz gledanje u karte vidi vaše sjutra, skida c.magiju, spaja i pomaže kod drugih problema. Pomozite sebi, pozovite na 068/563-851, 068/359-228 17217

DNEVNE NOVINE ● 077/300-104 ● 077/300-100 ● Poslovni centar Nikić ● Kralja Nikole bb, 7 sprat


39

pONEDJELJAK, 21. 1. 2013.

MALI OGLASI VAŽNI TELEfONI DEŽURNE SLUŽBE Policija ................................................................ 122 Vatrogasna ......................................................... 123 Hitna pomoć ....................................................... 124 Tačno vrijeme ..................................................... 125 Telegrami ........................................................... 126 Jedinstveni evropski broj za pozive u nevolji .......................................................112 Univerzalna služba sa davanje informacija o telefonskim brojevima pretplatnika ........................................... 1180 Informacije ....................................................... 1181 Crnogorski telekom .........................................1500 Telenor..............................................................1188 M:tel ..................................................................1600 Elektrodistribucija .....................................633-979 Vodovod ...................................................... 440-388 Stambeno ...................................................623-493 Komunalno ................................................. 231-191 JP “Čistoća” ................................................ 625-349 Kanalizacije ................................................620-598 Pogrebno ....................................................662-480 Meteo ..................................................094-800-200 Centar za zaštitu potrošača 020/244-170 Šlep služba ......................................... 069-019-611 Žalbe na postupke policije ...................................... .............................................067 449-000, fax 9820 Carinska otvorena linija..................... 080-081-333 Montenegro Call centar ..................................1300 Tel. linija za podršku i savjetovanje LGBT osoba u Crnoj Gori ............................ 020/230-474 SOS broj za žrtve trafikinga .......................116 666 Sigurna ženska kuća .......................... 069-013-321 Povjerljivi telefon ..............................080-081-550 Kancelarija za prevenciju narkomanije ............................................... 611-438 Narcotics Anonymous ...........................067495250 NVO 4 LIFE.................. 067-337-798, 068-818-181 CAZAS AIDS ........................................ 020-290-414 Samohrane majke ..............................069-077-023 INSPEKCIJE Ekološka...................................................... 618-395 Inspekcija zaštite prostora ........................281-055 Inspekcija rada ........................................... 230-374 Inspekcija Uprave za igre na sreću ............................265-438 Komunalna policija ............................ 080-081-222 Metrološka inspekcija ............................... 601-360, ...............................................................fax 634-651 Sanitarna ....................................................608-015 Tržišna ........................................................230-921 Turistička ....................................................647-562 Veterinarska ...............................................234-106 BOLNICE Klinički centar ............................................ 412-412 DOMOVI ZDRAVLJA Pobrežje ......................................................648-823 Konik ........................................................... 607-120 Tuzi ..............................................................603-940 Stari aerodrom ...........................................481-940 Dječja ..........................................................603-941 Golubovci .................................................... 603-310 Radio-stanica .............................................230-410 Blok 5 ..........................................481-911, 481-925 LABORATORIJE I AMBULANTE Ordinacija za kožne i polne bolesti “dr” .......................................664-648 Ambulanta i labaratorija Malbaški......................................................248-888 PZU “Life” klinika za IVF ............................ 623-212 VETERINARSKE AMBULANTE “Animavet” .........................................020-641-651 Montvet.......................................................662-578 APOTEKE Ribnica ........................................................ 627-739 Kruševac, Montefarmova dežurna apoteka Bul. Sv. Petra Cetinjskog ........................... 241-441 ICN Crna Gora .............................................245-019 Sahat kula ................................................... 620-273 Biofarm .......................................................244-634 HOTELI Ambiente ....................................................235-535 Best Western Premier Hotel Montenegro .....................................406-500 Bojatours .................................................... 621-240 City ..............................................................441-500 Crna Gora ...................................634-271, 443-443 Evropa ........................................ 621-889, 623-444 Eminent ......................................................664-646 Keto............................................................. 611-221 Kosta’s ........................................656-588, 656-702 Lovćen ........................................................ 669-201 Pejović ........................................................ 810-165 Premier .......................................................409-900 Podgorica ...................................................402-500 TAKSI Alo taksi .........................................................19-700 SMS ........................................................069019700 Boom taksi.....................................................19-703 Bel taxi .......................................................... 19-800 City taksi ........................................................19-711 besplatan broj ....................................... 080081711 De lux taksi ....................................................19-706 Exclusive taksi ...............................................19-721 Hit taksi..........................................................19-725 Red line taksi .................................................19-714 SMS ........................................................068019714 Royal taksi .....................................................19-702 Oranž 19”.......................................................19-709 PG taksi ..........................................................19-704 Queen taksi....................................................19-750

DNEVNE NOVINE ● 077/300-104 ● 077/300-100 ● Poslovni centar Nikić ● Kralja Nikole bb, 7 sprat

VozoVi/trAins POLAZAK IZ PODGORICE Beograd: 10:00 (Inter City); 20:05 (brzi); Bijelo Polje: 06:15 (lokal); 10:00 (brzi); 15:50 (lokal); 20:05 (brzi); Bar: 05:30 (lokal); 06:20 (brzi); 08:20 (lokal); 11:30 (lokal); 12:50 (lokal);15:20 (lokal); 16:30 (lokal, radnim danima); 18:00 (lokal); 19:28 (brzi); 21:10 (lokal);Nikšić: 05:05; 07:00; 14:30; 16:10; 18:10; Subotica (Novi Beograd, Novi Sad): 20:05 (brzi); POLAZAK IZ NIKŠIĆA Podgorica: 06:25; 08:40; 15:50; 18:30; 19:55; POLAZAK IZ DANILOVGRADA Podgorica: 07:07; 09:19; 16:38; 19:16; 20:34; Nikšić: 05:30; 07:32; 14:55; 16:37; 18:35; POLAZAK IZ SPUŽA Podgorica: 07:19; 09:30; 16:50; 19:27; 20:45; Nikšić: 05:19; 07:20; 14:44; 16:25; 18:24; POLAZAK IZ BARA Beograd: 09:00 (Inter City); 19:00 (brzi, sa kolima za prevoz automobila); Podgorica: 05:15 (lokal); 06:45 (lokal); 09:00 (brzi); 11:15 (lokal); 14:05 (lokal); 14:50 (lokal); 16:40 (lokal); 18:00 (lokal, radnim danima); 19:00

(brzi); 20:30 (lokal); Bijelo Polje: 05:15 (lokal); 09:00 (brzi,); 14:50 (lokal); 19:00 (brzi); Subotica (Novi Beograd, Novi Sad): 19:00 (brzi); POLAZAK IZ BIJELOG POLJA Beograd: 12:27 (Inter City); 22:35 (brzi); Subotica (Novi Beograd, Novi Sad): 22:35 (brzi); Podgorica: 04:09 (brzi); 09:01 (lokal); 17:18 (Inter City); 18:35 (lokal); Bar: 04:09 (brzi); 09:01 (lokal); 17:18 (Inter City); 18:35 (lokal); POLAZAK IZ BEOGRADA Podgorica: 09:10 (Inter City); 20:10 (brzi); Bar: 09:10 (Inter City); 20:10 (brzi, sa kolima za prevoz automobila); POLAZAK IZ SUBOTICE Podgorica: 13:54 (brzi); Bar: 13:54 (brzi);

INFORMACIJE NA TELEFONE PODGORICA: 020-441-211; 020-441-212 BAR: 030-301-622; 030-301-615 SUTOMORE: 030-441-692; NIKŠIĆ: 040-214-480; BIJELO POLJE: 050-478-560:

Autobusi/bus Andrijevica: 08:28, 9:00, 13:27, 15:30, 17:13 Banjaluka: petak, subota, nedjelja i ponedeljak 20:30, 21:20 Bar: 5:00, 7: 34, 7:35, 7:50, 9:15, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:01, 16:15, 18:00, 19:40, 19:50 Beograd: 00:40, 7:30, 8:30, 9:45, 11:00, 18:00, 19:00, 20:00, 20:45, 22:30 Berane: 7:45, 8:25, 8:30,9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 15:30, 15:45, 15:55, 16:30, 17:13, 17:30, 18:00, 19:55, 20:05, 20:15, 21:00, 22:27 Bijelo Polje: 00:40, 6:58, 7:30, 12:30, 13:09, 14:15, 15:09, 18:00:, 20:00, 20:25, 21:35, 22:30 Bijeljina: 20:25 Budva - Cetinje: 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:00, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:42, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:55, 12.24, 12:55, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:10, 16:25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 20:20, 21.45, 22:25, 00:00 Gusinje: 8:25, 13:27, 17:13 Dubrovnik: 6:00 Žabljak: 5:45, 13:55, 15:57 Zagreb: petak 15:00 Kotor: 00:00, 5:30, 5:55, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:50, 7:55, 8:09, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00, 14:23, 15:00, 15:25, 15:45, 15:59, 16.10, 16.25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 20:20, 22:25 Kragujevac: 8:30, 9:45, 11:00, 21:35, 22:27 Kraljevo: 8.30, 9:45, 10:00, 11:00, 16:30, 22:27 Kolašin: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8:25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:15, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 14:38: 14:39, 14:50, 15:09, 15:30, 15:45, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:45 Lesovac: 16:30 Mojkovac: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8.25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45,

12:30, 13:09,13:27, 14:15, 14:38, 14:39, 14.50, 15:09, 15.30, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:40 Nikšic: 5:45, 6:35, 7:02, 7: 25, 7:40, 7:45, 8:15, 8:25, 8:30, 9:00, 9:15, 9:30, 9:35, 9:50, 10:29, 10.45, 10.50, 10.59, 11:20, 11:37, 11:45, 12:05, 12:08, 12:23, 12:50, 13:15, 13:34, 13:35, 13:54, 13:55, 14:30, 14:35, 14:45, 15:45, 15:57, 16:00, 16:08, 16:29, 16.45, 16.50, 17:00, 17:45, 18:19, 18:30, 18:45, 19:10, 19:30, 19:45, 19:50, 20:28, 20:30, 20:45, 20:55, 21:20, 21:35, 21:55, 22:10, 23:40 Niš: 10:00, 16:30, 20:15 Novi Pazar: 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:55, 16:30, 22:27 Novi Sad: 20:45, 22:30 Plav, Murino: 8:25, 13:27, 15:30, 17:13 Pljevlja: 5:45, 7:00, 7:30, 9:59, 11:30, 14:39, 14:50, 15:57 Prizren: 7:45 Peć: 7:45, 21.00 Priština: 21:00 Rožaje: 5:00, 7:45, 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:45, 15:55, 16:30, 18:00, 20:05, 20.15, 21:00, 22:27 Sarajevo. 7:40, 9:30, 13:35, 21:20 (samo petkom) 23:40 Skoplje: 20:05 Subotica, 20:45, 22:30 Tivat: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:45, 6:00, 6:15, 6:20, 7:42, 7:50, 8:15, 8:30, 10.29, 10:53, 11.55, 12:25, 12:55, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 21.45 Ulcinj: 7:34, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:00, 16:15, 18:00, 19:50 Herceg Novi: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7.42, 7:50, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:55, 10.00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15.25, 15:45, 15:50, 16:10, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 19.45, 20:20, 21:45 Čačak, Užice, Zlatibor: 7:30, 19:00, 20:00, 20:45, 21.35, 22:30, 00:40

Podgorica 020/620-430, Herceg Novi 031/321-225, Kotor 032/325-809, Tivat 032/672-620, Budva 041/456-000, Bar 030/346-141, Ulcinj 030/412-225, Berane 051/234-828, Bijelo Polje 050432-219, Pljevlja 052/323-144, Nikšic 040/213-018, Cetinje 041/21-052

AVioni/AirplAnes Informacije sadržame u retu letjenja predstavljaju letove planirane na dan 04. april 2011. godine. Promjene su moguce bez prethodne najave. Montenegro Airlines preporucuju putnicima da se za dodatne informacije obrate službi za rezervacije na tel: 9804, poslovnicama ili prodajnim agentima. Poslovnice: 020/664-411; 664-433; 033/454-900; 011/3036-535

Podgorica – Beograd: svim danima 07:30, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 18:00, srijeda i subota 19:00; Beograd – Podgorica: svim danima 08:50, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 19:20, srijeda i subota 20:20; Tivat – Beograd: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 08:20, 17:20, 19:20, subotom 14:45, 16:15, 17:20, 19:20; Beograd – Tivat: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 07:00, 09:40, 18:40, subotom 06:00, 16:50, 18:00, 18:40;Podgorica – Beč: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 08:05; Beč – Podgorica: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 10:30;Podgorica – Ljubljana: petak i nedelja 15:50; Ljubljana – Podgorica: petak i nedelja 17:30; Podgorica – Frankfurt: svim danima 11:40; Frankfurt – Podgorica: svim danima 14:50;Podgorica – Cirih: ponedeljak i četvrtak 12:30, utorak i subota 10:05, srijeda 10:35, petak i nedelja 08:25; Cirih – Podgorica: ponedeljak i četvrtak 15:10, utorak 13:30, srijeda 13:35, petak i nedelja 11:15, subota 13:10; Podgorica – Rim: utorak 10:30, petak 08:30, nedelja 17:00; Rim – Podgorica: utorak 12:50, petak 10:30, nedelja 19:00; Podgorica – Moskva: ponedeljak 09:20, utorak, srijeda, četvrtak 18:10, petak i nedelja 19:20, subota 09:20, 15:30; Moskva– Podgorica: ponedeljak 07:15, utorak, srijeda, četvrtak 08:00, petak 06:25, subota 06:55, 21:25, nedelja 07:20; Tivat-Moskva: ponedeljak 10:00, 18:10, 20:10, utorak i četvrtak 09:20, 11:30, 20:10, srijeda, petak i nedelja 09:20, 20:10, subota 18:10, 20:10; Moskva-Tivat: ponedeljak08:00, 15:05, 15:50, utorak i četvrtak 07:15, 15:05, 17:35, srijeda i petak 07:15, 15:05, subota 06:30, 14:55, nedelja 07:15, 14:45; Podgorica-Pariz: ponedeljak i srijeda 10:30, utorak i četvrtak 10:20, petak 12:05, nedelja 09:05; Pariz-Podgorica: ponedeljak i srijeda 14:20, utorak 14:00, četvrtak 14:05, petak 15:15, nedelja 12:25; Tivat-Pariz: subota 08:30; Pariz-Tivat: subota 11:50; Podgorica-Niš: pondeljak, utorak i četvrtak 18:05, srijeda, petak, subota i nedelja 19:10; Niš-Podgorica: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak i subota 08:00, petak i nedelja 07:00; Podgorica-Kopenhagen: srijeda i subota 12:20; Kopenhagen-Podgorica: srijeda i subota 15:50; TivatKopenhagen: ponedeljak 12:10; Kopenhagen-Tivat: ponedeljak 15:35; Podgorica-London: petak 08:30; London-Podgorica: petak 11:10; Tivat-London: srijeda 11:15, nedelja 11:25; London-Tivat: srijeda 14:00, nedelja 14:10; Podgorica – Bari - Podgorica i Podgorica – Napulj - Podgorica (svakog petka i nedelje naizmjenično, u popodnevnim časovima)

Podgorica - Ljubljana: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 15:35, petak i nedjelja u 15:50; Ljubljana - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i č etvrtak u 13:50h, petak i nedjelja u 17:30h; Podgorica - Amsterdam: srijeda, cetvrtak u15:05, nedjelja 15.50; Amsterdam - Podgorica ponedjeljak, utorak,srijeda,cetvrtak, petak u 10:15; Podgorica - Bec: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Bec - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09:55; Podgorica - Brisel: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja u 15:50; Brisel - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09.05; Podgorica - Cirih. ponedjeljak utorak, srijeda,cetvrtak 15.05, petak 13.40, nedjelja 15:50; Cirih - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 10.00 Podgorica - Frankfurt: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja 15:50; Frankfurt - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 10.15, petak 12.05, nedjelja 14:40;

Podgorica - London: utorak, cetvrtak 15.05, nedjelja 15.50; London Podgorica: ponedjeljak, srijeda i petak u 09.45; Podgorica - Mihen. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja 15:50; Minhen - Podgorica: ponedjeljak, utorak 08.55, srijeda, cetvrtak u 11.55, petak 12.10, nedjelja 14:10; Podgorica - Pariz. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Pariz - Podgoriva. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak u 11:00, Podgorica - Stokholm: srijeda u 15.05, nedjelja u 15:50; Stokholm Podgorica: utorak, petak 10.45; Podgorica - Barselona: nedjelja 15.50; Barselona - Podgorica: cetvrtak 10:05 Podgorica - Kopenhagen: utorak 15.05, nedjelja 15:50; Kopenhagen - Podgorica: ponedjeljak, cetvrtak 09.55 Generalni zastupnik za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu OKI AIR INTERNATIONAL. Informacije i rezervacije na telefone: 020/201-201, 241-154, mob. 067/241-154

Podgorica - Beograd: svim danima 06.20, 09.35, 19.00 časova Beograd - Podgorica: vim danima 08.00, 17.25, 21.25 časova Tivat - Beograd: svim danima 12.50, 19.15 časova Beograd - Tivat: svim danima 11.10, 17.35 časova Informacije na telefon: 664-730. Rezervacije: 664-740, 664-750

Podgorica - Zagreb: ponedjeljak i petak u 12:45, srijeda u 13:25; Zagreb - Podgorica: ponedjeljak i petak u 11:00, srijeda u 11:40; Informacije i rezervacije na tel/ fax. 020/201201, 201-202, 241-154

Tivat - Moskva: subota 15.20; Moskva - Tivat: subota u 13.15 Informacije na tel. +382 33 459 706, +382 33 459 716, +382 67 251 001, 251 004, 251 008, 230 778


40

TV PROGRAM FILM

06:45 07:35 08:15 09:00 09:45 10:30 13:00 14:00 15:00 16:00 16:15 17:00 17:15 18:00 18:05 18:25 19:00 19:20 20:00 21:00 22:50 23:30 00:15

Serija:Nikita/r Exkluziv/r Dođi na večeru/r Tačno 9 Serija:Odbačena/r Prvi Glas/r Tačno 1 Serija:Tri Hil/r Serija:Folk/r Teleshop Dođi na večeru Teleshop Serija:Odbačena Finansijski dnevnik Exkluziv Exploziv Vijesti Prve Serija: Dva i po muškarca Serija: Vampirski dnevnici Film: Bornova nadmoć Serija: Nikita Serija: Tri Hil Exkluziv

PRVA Bornova nadmoć 21.00

Bornova

nadmoć Bornova nadmoć je akcioni film sa Metom Dejmonom u glavnoj ulozi. Nakon brutalnog ubistva kineskog premijera, ubica ostavlja trag Džejsona Borna (Met Dejmon), zapravo lažno ime tajnog agenta CIA - Dejvida Veba. Ispostavlja se da je njegov identitet ukraden, što će inicirati niz diplomatskih kriza. Sada on mora da se vrati na sam početak Bornovih putešestvija kako bi pronašao pravog krivca i spasao ženu koju voli. Glavne uloge:Met Dejmon, Franka Potente, Džoun Alen, Džulija Stajls, Brajan Koks.

06.30 Dobro jutro Crna Goro 09.05 Svjetski rat – Izgubljeni filmovi dok. serijal 10.00 Dnevnik 10.15 Serija: Djevojački institut, r 11.05 Naučno – obrazovni program 12.00 Vijesti 12.25 Crtana serija :Štrumfovi 12.50 Foršpani 13.00 Vijesti 13.05 Znam da znaš/r 14.05 Serija: Ncis la /r 15.00 Lajmet 15.30 Dnevnik 1 16.00 Strani program klasične destinacije 17.00 Crna Gora uživo 18.05 Serija: Djevojački institut 18.55 Znam da znaš 19.30 Dnevnik 2 19.55 Sport 20.05 Let ka zvijezdama 21.05 Serija:Ncis la 22.00 Dnevnik 3 22.30 U centar 23.00 Serija :Fleš point 00.00 Vijesti 00.05 Meridijani

RTCG 1 Serija:NCIS LA 21.05

07.30 Muzička videoteka: Bob Marley 08.30 Serija:Naša ljeta 09.15 Dok. program:Prema alimentarnom krahu/r 10.05 Serija: Rezovi 11.00 Program za djecu: Čigra 12.00 Vijesti 12.05 Serija: Izlog strasti/r 12.30 Rukomet (m) – svjetsko prvenstvo, osmina finala/r 15.15 Program za djecu: Čigra/r 15.45 Crnogorska književnost/r 16.15 Više od igre/r 17.15 Rukomet (m)Crna Gora – Čile,direktno 19.45 Rukomet (m) osmina finala 7, direktno 22.50 Serija: Mjesto zločina

RTCG 2 Rukomet 17.15

06:50 06:55 10:30 11:45 12:00 13:00 14:15 15:00 15:45 16:00 16:10 17:10 18:00 18:30 19:00 20:00 21:00 22:00 23:30 00:30 02:15 02:30 03:30

City kid’s Dobro jutro Serija:Sejver-Jug/r City Tačno u podne Vip room/r Kuvanje i muvanje Serija: Simar Teen pleme City Sudnica Serija: Sjever-Jug Info Monte Serija: Sobarica sa Menhetna Serija: Mala Nevjesta Preljubnici Serija: Neželjene Grand narod pita Pink target Film: Holivudski frizer City Serija: Sjever-Jug/r Film: Nemir

PINK City 16.00

07:00 10:00 11:45 12:30 15:00 15:15 15:45 16:00 17:00 19:00 20:30 21:15

Uz jutarnju kafu Dogodilo se... Jakanje Goleada Toto vijesti Smiješna Top Lista Na domaćem terenu Zabavni Magazin Žestoko Texas Holdem Poker Nindža ratnici Gušteranje

777 Na domaćem terenu 15.45

06:45 Boje jutra 09:05 Serija:Izgubljena čast/r 09:40 Serija: Ruža vjetrova/r 10:00 Vijesti u 10 10:40 Ja imam talenat/r 11:07 Dok. emisija 12:00 Vijesti u 12 13:07 Serija:Bandini 13:55 Serija:Kuhar i pol 14:00 Vijesti u 2 14:07 Serija:Larin izbor/r 14:50 Serija:Kad lišće pada 16:30 Vijesti u pola 5 16:50 Serija: Kuhar i pol 16:55 Serija:Ruža vjetrova 17:40 Lud, zbunjen, normalan 18:30 Vijesti u pola 7 19:10 Serija: Larin izbor 19:55 Serija:Izgubljena čast 21:15 Ja imam talenat 21:40 Bez granica 22:30 Vijesti u pola 22:45 Sport 22:55 Seriija:Internat 00:10 Ja imam talenat/r

VIJESTI Larin izbor 19.10

08:30 10:45 11:15 12:30 14:45 15:30 17:30 18:45 19:55 21:00 21:15 22:00 22:45 23:40 00:00

Muzički blok Zdravo jutro Hrana i vino Istorija jezika Interfejs/r Astro num caffe Hrana i vino Bez recepta Reportaža Ekonomija sa Brankom Dragašem Dejan Tadic – Finansijsko tržište Nokaut Na točkovima Muzički blok Astro num caffe

MBC Muzički blok 23.40

KABLOVSKE TELEVIZIJE RTS 1

08:15 Jutarnji program 09:00 Vesti 09:05 Dome, slatki dome tv serija 09:45 Gastronomad serija 10:00 Vesti 10:05 Lov i ribolov: Na severu Evrope 10:35 EKO KARAVAN 11:05 Vesti 11:09 313. 12:00 Dnevnik 12:15 Sport plus 12:25 Vreme, stanje na putevima 12:30 CSI NY serija 13:15 Evronet 13:20 Rent-a-kid igrani film, komedija 14:45 I ja imam talenat 15:10 Ovo je Srbija 15:55 Pozorište u kući tv serija 17:00 Dnevnik RT Vojvodina 17:20 Šta radite bre? 17:45 Beogradska hronika 18:25 Oko 19:00 Slagalica kviz 19:21 Vreme, stanje na putevima 19:30 Dnevnik 20:05 Bolji život tv serija 20:50 Ma nije on takav domaći film 22:20 Vesti 22:25 CSI NY serija 23:10 Dnevnik 23:25 Evronet 23:35 Misterije Hejvena američka serija 00:20 Plainsong američki film RTS 2

08:34 Zatočeni školski program 08:58 Beograd u muzičkim zbivanjima

20.veka 09:25 Datum 09:30 Verski kalendar 09:41 Vrele gume 10:19 Knjiga utisaka 11:00 Klinika Vet 11:30 Kontekst 12:00 BGO “Dušan Skovran” 12:28 Eko global 12:53 Trezor 13:54 Njeno veličanstvo energija 14:09 Zatočeni školski program 14:33 Beograd u muzičkim zbivanjima 20.veka 15:03 Interesantno zanimanje - Kompanijski profesori 15:30 Zaključano: Viktor Lazić 15:55 Sat 16:40 Sve boje života 17:10 Titanik - krv i čelik irskoitalijanska serija 18:10 Mera za muziku 18:40 Svet zdravlja 19:10 Verski mozaik Srbije 20:00 Tehnologije: Šta nam omogućavaju tri dupla v (www) 20:25 Zaključano: Gojko Đogo 21:00 Titanik krv i čelik irsko-italijanska serija 21:55 Čitanje pozorišta: Klasici HRT 1

08:35 Vijesti 08:40 Dobro jutro, Hrvatska 09:05 Vijesti 09:10 Dobro jutro, Hrvatska 09:55 ZABA - 90 sekundi emisija pod pokroviteljstvom ® 10:00 Amerika: Pogled odozgo, epizoda 6.

Sport

Informativa

06:30 VOA 07:00 Crtani filmovi 10:00 Neki to vole zorom 10:30 Ukusi života 11:30 Serija 12:30 Radio u boji 13:00 Top Shop 13:30 100 % /r 14:30 Top Shop 15:00 Crtani filmovi 16:30 Divlja ljepota 16:55 5 do 5 18:00 Forum 18:30 Svijet na dlanu 19:00 I Love My Car 19:30 Showroom 20:00 Radio u boji 20:30 Ukusi života 21:00 U raljama života 22:00 Forum 22:30 Divlja ljepota 23:00 5 do 5/r 00:00 U raljama života 01:00 Forum/r

ATLAS U raljama života 21.00

07:35 07:45 09:15 10:00 11:35 12:00 13:20 15:05 16:45 18:25 19:00 19:30 20:00 20:25 21:25 21:35

Svježi u dan /zdrava tv/ Dok. program /r. Crtani filmovi Zelena patrola /r. Životinjske lakrdije-insekti Crtani film/Mumijevi Serija: Otkačena plavuša /r. Dok. program Serija: Otkačena plavuša Životinjske lakrdijeinsekti /r. Muzički program Crtani film /r. PG Raport Dok. program /r. Montena shop Istorijske paralele /r.

MONTENA Crtani film 19.30

DANAS U GRADU dokumentarna serija 10:47 Vijesti iz kulture ® 10:56 Fotografija u Hrvatskoj: Igor Eškinja ® 11:12 Preurediti ili se preseliti?, epizoda 20. dokumentarna serija 11:34 Preurediti ili se preseliti?, epizoda 21. dokumentarna serija 12:00 Dnevnik 1 12:15 SPORT 12:18 Vrijeme 12:19 TV kalendar ® 12:37 Prkosna ljubav, epizoda 72. telenovela 13:22 Dr. Oz 2, epizoda 95. talk-show 14:02 Skica za portret: Sofija Silvia ® 14:20 Vijesti uz hrvatski znakovni jezik 14:29 Vrijeme sutra 14:35 Treća dob emisija za umirovljenike 15:11 Glas domovine 15:46 Punom parom 2, epizoda 5. dramska serija 16:45 Hrvatska uživo 17:43 HAK - Promet info 17:48 Naši i vaši 2, epizoda 5. serija ® 18:22 8. kat: Zvijezde koje pamtimo talk-show 19:10 Tema dana 19:30 Dnevnik 19:57 SPORT 20:03 Vrijeme 20:06 ZABA - 90 sekundi emisija pod pokroviteljstvom 20:10 TV Bingo 20:33 Potrošački kod 21:06 Nulta točka politički talk show 22:10 Dnevnik 3 22:30 Vijesti iz kul-

ture 22:38 SPORT 22:41 Vrijeme sutra 22:43 HAK - Promet info 22:45 Na rubu znanosti: Svemirsko rudarstvo i Lunar X Prize znanost 23:38 Ludnica u Clevelandu 2, epizoda 2. serija 00:01 GDJE DUGE SJAJU kanadsko-irski film ® HBO

07:45 Pepeljugina priča 3 (12) film 09:10 SNOVI O BEJZBOLU (12) film 11:00 AFRIČKE ZVIJERI (12) film 12:30 IGRA POBJEDNIKA film 14:40 AUTI 2 film 16:25 MAJČINA OSTAVŠTINA (12) film 17:50 DRVO ŽIVOTA film 20:05 Svršetak parade, epizoda 1. (12) Svršetak parade 21:05 DIVNI DJEČAK (15) film 22:45 NOVA NOĆNA MORA WESA CRAVENA (18) film 00:35 Djevojke 2, epizoda 1. (15) IT’S ABOUT TIME 01:05 Kuća laži, epizoda 3. (15) MICROPHALLUS 01:35 JOHN CARTER (12) film SPORT KLUB 09:30 OdbojkaSerie A1: Cuneo - Andreoli Latina 11:15 Španska liga: Valencia - Real Madrid 13:15 NBA Live

Đangova osveta 14:00; 17:30; 19:00; 20:40; 22:10 Frankenvini 11:40; 13:30; 16:00 Džek Ričer 17:40; 20:10; 22:40 Teksaški masakr motornom testerom 3D 17:00 Kralj pingvina 3D 11:00; 12:20 Semijeva velika avantura 2 3D 12:00; 13:50 Haos u kući - matorci dolaze 13:20; 15:40; 18:20; 19:40; 21:00 Pijev život 3D 17:10; 21:40 Zvončica 3D 11:20; 12:50; 14:40; 16:30 Hobit 3D 14:20; 17:50; 20:30 Pet legendi 11:30; 15:20 Hrabra Merida 12:30 CNP Po motivima “Stefana Zanovića” Vladimira Sekulića: “Konte Zanović”, 20.00

Izdanje 21. januar 2013.  

Dnevne novine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you