Page 1

NAJVEĆI I NAJBRŽE RASTUĆI TIRAŽ U CRNOJ GORI

30 0. € SUBOTA I NEDJELJA, 29. I 30. 9. 2012. BROJ 350/ GODINA I

KOMŠIJA ZNA KOLIKO STE DUŽNI PREKO DRŽAVNIH SAJTOVA LAKO DO PODATAKA O IMOVINI I DUGOVIMA GRAĐANA

NEZAKONITO

● 4-5 RAČUNICA

Radimo 4 dana za rezervoar benzina

● 15

SASLUŠANJE

Sve sam dao ovoj državi

●7


Pratite nas na twitteru

@dnovine

News

2

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

A Mugi brate, ako mu sad pred izbore ne uzmeš pare, nikad nećeš!

●NEZVANIČNO

Paru? Malo vam je? A reklame za njemačke brendove. Misliš da oni sami dolaze. Kako da ne!

Dosta smo se prezentali pred kamerama kod nas i svuda, red bi bilo da i neku paru date.

Oli me puštit, obraza ti. Što si navalio, tražiću mu pare samo da se slikamo.

Ajde, recite šta vam treba pa da završavamo ovo slikanje.

● SADRŽAJ

USPJEH

TURISTIČKO OSVAJANJE

Skadar “pao” U

Skadru sam opet nakon šest godina. Kakve su se promjene desile od kada sam prvi put ovdje bila, nedjelju dana nakon proglašenja crnogorske nezavisnosti, teško je opisati. To nije više kasaba, nije grad za zaobići i nije grad u koga je teško doći. Istini za volju, tog šmeka starog trgovačkog grada i dalje ima, ali i modernih ulica sa evropskim standardima kafana, kafića, agencija, hotela... I to mu daje ono što provocira na istraživanje – kontradiktornost. ● 22-23

Grad

More malo do umjereno talasasto, tokom dana u jačanju.Vjetar u skretanju na sjeverozapadni, uz obalu sjeverni i sjeveroistočni, u pojačanju na umjeren do jak.

DANAS

GASTRO KRITIKA

Tajni reporter u restoranu Sempre ● 34-35 SPORT

Kladite se uz pomoć evropskih sportskih listova ● 50-51

Danas min oC

Sjutra max oC

o

o

min C max C

25 12 17 21 24 15 17 23 24 16 19 22 25 14 18 22 24 14 17 22 21 7 12 16 17 1 8 12 JADRAN: 13 0 6 8 More uglavnom mirno. 18 2 9 13 Vjetar slab do umjeren ujutru istočni 19 4 smjerova. 10 14 zapadnih tokom dana Temperatura vode na otvorenom

moru oko 24 stepena. SJUTRA

Rema Kolhasa, pionira dizajna savremene svjetske arhitekture, autora mnogih savremenih zdanja u svijetu od kojih zastaje dah, naša javnost upoznaće sjutra i preksjutra kao saradnika konceptualne umjetnice Marine Abramović. On će s njom na Cetinju predstaviti zajednički MACCOC projekat.

● 24-25

VUJICA LAZOVIĆ

Nema mjesta priči o fantomskim biračima

P

redstavnici Vlade i MONSTAT-a upoznali su predstavnike diplomatskog kora i relevantnih međunarodnih institucija, koji prate izborni proces u Crnoj Gori, sa načinom vođenja i ažurnošću biračkih spiskova. ● 8-9

NEDJELJA, 30.9.2012.

Pretežno sunčano, mjestimično uz slabu do umjerenu oblačnost 06:26 naročito poslije podne na 18:46 sjeveru i neuobičajeno toplo za ovo doba godine.

Crna Gora

Temperatura vode na otvorenom moru oko 23 stepena.

●7

Transplantacije bubrega koriste i državi i pacijentima ● 17

SUBOTA, 29.9.2012 .

Meteo

JADRAN:

U drugom kvartalu ove godine zabilježen je blagi rast ekonomske aktivnosti od 0,3 odsto, što je rezultat rasta u sektorima prerađivačke industrije, snabdijevanja električnom energijom trgovine na veliko i malo i poslovanja nekretninama”, kazao je načelnik Odsjeka kratkoročnih statistika Ernad Polić.

Pretežno sunčano, mjestimično promjenljivo oblačno i neuobičajeno toplo za ovo doba godine sa blagim padom temperature vazduha.

06:36 18:30

Izlazak Sunca Zalazak Sunca Subota

min oC max oC

21 18 19 18 19 14 10 12 11 13

34 33 30 32 32 30 29 25 32 33

06:38 18:28

Izlazak Sunca Zalazak Sunca Nedjelja

Grad Podgorica Ulcinj Bar Budva Herceg Novi Nikšić Kolašin Žabljak Pljevlja Bijelo Polje

min oC max oC

20 18 19 19 18 14 11 12 11 13

32 32 30 32 31 29 29 24 29 31

JADRAN:

More mirno do malo talasasto. Vjetar, slab do umjeren, ujutru istočni tokom dana zapadni, krajem dana i tokom noći umjeren sjeverni. Temperatura vode na otvorenom moru oko 24 stepena.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

News

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

● Da li će Anketni odbor saznati istinu o Telekomu?

NE

EDITORIJAL Kako znaju

12,5%

DA

3

25%

MOŽDA

MARIJANA BULJAN zamjenica glavnog i odgovornog urednika

G

otovo cijelu deceniju pokušavam razumjeti što se događa u Crnoj Gori na dan izbora. Pitam jednakim žarom i sa jednakim interesom, ali i dalje ne razumijem. Vidim da sam pomalo dosadila i komšijama i poznanicima, pa i kolegama, i da se sve nervozno osvrću i traže izgovor da šmugnu kad ja ponovo krenem o istom. A, lijepo su mi bar tri puta objasnili.

62,5%

Z

apravo, neke su mi stvari jasne. Dakle, razumijem onaj dio priče u kojoj se politički nepodobnima otkupljuju lične karte da ne bi izašli na izbore. Ne razumijem zašto oni ne vide da će ta lična vrijediti više kasnije, ako je sad ne prodaju za sitno, ali razumijem kako to funkcionira, transakcija je jasna i jednostavna.

R PROFIL

Biolog sa političkom ambicijom

D

arko Pajović je predsjednik političke partije Pozitivna Crna Gora. Ima 40 godina, po profesiji je biolog, oženjen je, ima troje djece. Radi kao embriolog u Centru za vantjelesnu oplodnju u Podgorici. Na javnoj sceni dugo je bio vodeći ekolog. Osim kratkog aktivizma u SDP-u, ovo mu je prvi politički angažman. izbornoj kampanji, promovisan je kao najveća opasnost po vladajuću koaliciju, a njegove izjave poput “svega smo se nagledali u posljednje dvije decenije” i “Crnu Goru vidim kao zemlju velikog broja nezadovoljnih ljudi, problema i afera”, zasigurno su mnogima savršeno jasne. Mnogima nije jasno zašto Pajović usred svega toga i zbog svega toga mirno poručuje - samo pozitivno! On, u skladu sa svojim prirodnjačkim obrazovanjem, odbacuje revoluciju i vjeruje u evoluciju Crne Gore, u demokratsko društvo sa depolitizovanim institucijama. To bi bilo ravno velikom čudu. Izgleda da Pajović samo prenosi ono što je naučio u svom poslu. Za svaku uspješnu vantjelesnu oplodnju kaže se da je kombinacija nauke i čuda, a presudno je da pacijent razmišlja pozitivno. Intervju s Darkom Pajovićem, strana 12 -13

U

azumijem i priču da u svakoj mjesnoj zajednici, praktički u svakom ulazu postoji vrijedni, u pravilu vremešni komšija koji će na dan izbora provjeriti jeste li obavili svoju građansku dužnost ako vjeruje da ste naklonjeni vladajućoj političkoj opciji. Svi oni koji se ne žele zamjeriti vlasti valja da izađu na izbore, i to razumijem. Ono što ne razumijem je zašto, kad se jednom nađu sami sa glasačkim listićem i svojom savjesti, glasaju onako kako bi komšija - aktivist želio.

Š

to ih spriječava da glasaju za nekoga drugoga, da zaokruže sve na listi ili da ne zaokruže nikoga i da odu kući. Sretnu li komšiju usput, zašto mu se samo srdačno ne nasmiju, a mogu podignuti i palac u znak obavljena posla. Posao je obavljen, birali su, kao što se od njih i očekivalo. Glasanje je tajno i nitko neće znati čiji je koji listić. Ali, njima će faliti glasovi, oni znaju u broj koliko ima glasova na njihovom mjestu, odgovaraju mi kao iz topa.

D

obro, a kako znaju tko je taj koji nije glasao za njih, pitam ja trijumfalno, jer vjerujem da tu nema odgovora koji ne uključuje nadnaravne moći i sofisticirane špijunske tehnike koje postoje samo u filmovima. Aaaaaa, znaju oni, odgovaraju mi fatalistički. Pa, kako znaju? Tu se priča uglavnom prekida jer moji sugovornici vide da mi se neke stvari jednostavno ne mogu objasniti, a previše su pristojni da bi mi to rekli, pa okreću na druge teme. Ali, stvarno, kako znaju? Čak i ako se vi jedini usudite iskočiti i glasati suprotno očekivanju kako će znati da ste baš vi izdali? A, ako vas bude više, zar vjerujete da će vas sve otpustiti, iz odmazde? Stvarno? Bez straha, nema ni nasilja.

NEMA SPORAZUMA

Inspirisana predanošću i radom

Crna Gora neće tražiti izručenje Keljmendija ja od septembra 2010. godine, zbog falsifikovanja isprava i pokušaja nezakonitog upisa u knjigu crnogorskih državljana. On je prošle godine osuđen na zatvorsku kaznu od devet mjeseci zbog falsifikovanja dokumenata i zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem. Naserov mlađi sin Liridon Keljmendi (27) za isto djelo dobio je sedam mjeseci, a pušten je iz spuškog pritvora, uz jemstvo od 40.000 eura. Ova presuda je ukinuta i čeka se ponavljanje postupka. Postupak protiv Keljmendija, kojem je prije nekoliko dana određen pritvor do mjesec dana, na Kosovu sada vodi mješoviti tim EULEX-a i lokalni tužilac,

Anđela Čelebić, PR Vlade

a odnosi se na pokušaj ubistva Elvisa Hodžića 2010. godine u Bosni i Hercegovini i da slučaj istražuje mješoviti tim koji čine EULEX-ov i lokalni tužilac. B.R.-J.M.

HIT NEDJELJE

Iako je crnogorski biro Interpola ranije raspisao crvenu međunarodnu potjernicu za Elvisom Keljmendijem, sinom kontroverznog Kosovara Nasera Keljmendija, crnogorsko Ministarstvo pravde od kosovskih kolega neće tražiti njegovo izručenje, saopštila je Dnevnim novinama portparolka tog ministarstva Ana Radusinović. “Kako Crna Gora nema bilateralni ugovor o izručenju sa Kosovom, pa ni onaj kojim se predviđa izručenje sopstvenih državljana, crnogorsko pravosuđe nema pravnog osnova da traži izručenje Elvisa Keljmendija od kosovskih vlasti”, kazala je portparol Ana Radusinović. Crna Gora potražuje Keljmendi-

U namjeri da šalje poruke o svakodnevnom radu Vlade iz sopstvenog ugla, portparolka Vlade Anđela Čelebić danas je postala novi član sve brojnije Twitter zajednice u Crnoj Gori. Savjetnicu predsjednika Vlade Anđelu Čelebić možete pratiti na @GovSpokeswoman, uz poziv da u duhu tolerancije i konstruktivnog dijaloga zajedno doprinesemo većoj transparentnosti u radu Vlade. Prvi tweet portparolke Vlade Crne Gore prenosimo u cjelosti: „Inspirisana predanošću i radom @ umhcg. Pozdrav za Twitter zajednicu. pic. twitter.com/B1yvu46u“


Pratite nas na twitteru

4

@dnovine

News

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

PRIZNALI

Muša stoji iza napada u Baru Barani Marko Radonjić i Nemanja Milić priznali su u policiji da su prije dva dana u centru Bara pucali na sugrađanina Almedina Bahovića zvanog Crni, a njihov, kako se sumnja, saučesnik Marko Gojčević i dalje je u bjekstvu. Radonjić, Milić i Gojčević, koji se terete za krivično djelo “pokušaj ubistva”, u bezbjednosnim krugovima se tretiraju kao pripadnici grupe, koju predvodi Baranin Armin- Muša Osmanagić, koji je dovođen u vezu sa ubistvom urednika dnevnika Dan Duška Jovanovića, ali bez dokaza. Do pucnjave je došlo prije dva dana oko 16.30 časova u centru Bara, kada je Bahović, vozeći svoj “hamer”, stao na crveno svijetlo na semaforu, kada je za njim, prolazeći mu sa lijeve strane projurio “fiat”, u kojem su bili napadači. Navodno, za volanom je bio Milić, a u pravcu Bahovića najmanje pet metaka ispalio je Radonjić. Bahović je uspio brzo da reaguje i pobjegne im bez povreda. Radonjić, Milić i Gojčević uputili su se za njim, ali nijesu uspjeli da ga stignu. Nakon puc-

foto: Vedran Ilić

Optuženi se pred tužiocem branili ćutanjem

Milić i Radonjić prilikom privođenja u Više državno tužilaštvo njave, barska policija je u potrazi za napadačima blokirala grad. Nešto nakon 21 časa Radonjića su pronašli u žbunju u jednoj mračnoj barskoj ulici, u kojoj je ubrzo pronađen i Milić. Radonjić i Milić su, kako saznajemo iz izvora bliskom istrazi, u policiji kazali da oni nemaju veze sa paljenjem Bahovićevog džipa “linkoln navigator”, koji je u februaru ove godine izgorio pod nerazjašnjenim okolnostima na autobuskom stajalištu. Oni su kazali i da je ovaj obračun nastavak svađe koja je započela u nekom od barskih lokala. Žrtva napada, Bahović ima

obiman dosije u policiji. Jedan je od 13 Barana koji su uhapšeni u policijskoj akciji “Parangal” zbog sumnje da su duže vreme prodavali drogu i organizovali kriminalnu grupu. Bahović se tereti i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Tim povodom, od aprila ove prošle godine do početka ove nalazio se u zatvoru. Sa druge strane, Milić i Gojčević od ranije su poznati policiji po obračunima. Milić je prije nekoliko mjeseci bio ranjen ispred Osmanagićevog restorana “Savoja”, a policija još nije rasvijetlila taj događaj. M.V.P.

PREKINUT ŠTRAJK

Familija ga nagovorila da jede Zatvorenik Darko Aleksić prekinuo je juče oko 10 časova petodnevni štrajk glađu u Spužu, na koji se odlučio zbog, kako je kazao, lošeg odnosa članova Komisije za uslovni otpust prema njemu, saopšteno je iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Prema nezvaničnim informacijama, na Aleksićevu odluku da prekine štrajk glađu i žeđu, uticale su majka, sestra i snaha koje su ga posjetile juče ujutro u spuškom zatvoru. “Nakon posjete porodice, Aleksić je okončao štrajk glađu ali i ostalih 57 zatvorenika, koji su

PRIMOPREDAJA

INTERPOL

Foto: Uprava policije

Zaplijenjen skank Granična policija Podgorice zaplijenila je juče na graničnom prelazu Božaj 30 vakuumiranih pakovanja sa isto toliko kilograma skanka. Graničari su, nešto prije tri časa poslije ponoći, primijetili automobil koji se kretao iz pravca Tuzi prema njima. Auto se ubrzo zaustavio, vozač je ugasio farove, a ostavio upaljen motor. Policajci su se uputili prema njemu, nakon čega su primijetili jednu osobu kako se spušta prema automobilu noseći dvije torbe. Kada je vidio policajce, bacio je torbe sa drogom i dao se u bjekstvo prema Albaniji. Zaustavljeno vozilo marke “BMW”, izraelskih regi-

se solidarisali sa njim”, kazao je izvor iz ZIKS-a. Aleksić je prethodnih dana, zajedno sa kolegama iz spuškog zatvora, optužio članove Komisije za uslovni otpust da ne poštuju Zakon na osnovu koga rade kao i da veoma rijetko zasijedaju. B.R.

starskih oznaka, vozio je albanski državljanin F.P.(32) iz mjesta Hani-Hoti, koji je 20ak minuta ranije tim automobilom uz uredne isprave ušao u Crnu Goru, upravo na GP “Božaj”. Policajci su uhapsili F.P. zbog sumnje da je namjeravao da preuzme drogu od osobe koja se dala u bjekstvo, a na čijoj identifikaciji policija radi. M.V.P.

Izručen iz Njemačke

Na osnovu potjernice crnogorskog biroa Interpola, u Njemačkoj je uhapšen Haris Vlahovljak (28), državljanin Crne Gore. On se potražuje po Naredbi Osnovnog suda u Pljevljima, radi privođenja na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, na koju je osuđen presudom Višeg suda u Bijelom Polju zbog izvršenog krivičnog djela “neovlašćena proizvodna, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i omogućavanje uživanja opojnih droga”. “On je tokom 2008. godine u Pljevljima neovlašćeno radi prodaje držao 36,6 grama marihuane J.M.

Vlast g na priv Na internet stranicama državnih institucija može se saznati koje nekretnine građani posjeduju, koliko i kome duguju i koji im je matični broj

Novak Uskoković

N

ajugroženiji su vlasnici i osnivači preduzeća, kao i vlasnici stanova u zgradama, čiji su lični podaci potpuno nezaštićeni na stranicama Uprave za nekretnine i Centralnog registra Privrednog suda. Čaršijske i komšijske priče o tome ko je vlasnik stana i odakle novac za auto, sada se mogu provjeriti zahvaljujući nemaru države.

Na internetskoj stranici Uprave za nekretnine www. nekretnine.co.me postoji mogućnost pretrage na osnovu nosioca stanarskog prava. Potrebno je ukucati jedinstveni matični broj (JMB) da bi se otvorio list nepokretnosti. Međutim, ako osoba stanuje u zgradi za više stanova, ova će pretraga dovesti do podatka o svim vlasnicima, jer i male porodične kuće i velike stambene zgrade, čak i blokovi sa nekoliko ulaza, registrovani su pod jednim brojem. Među podacima su i JMB, način sticanja nekretnine, kao i detalji o zaduženosti vlasnika. Izlistani su podaci o tome kod koje banke je uzet kredit, koliki je iznos kredita, kao i rok otplate. Uneseni su i podaci o sudskim sporovima oko vlasništva ili zabranama. Provjeravajući lične podatke naši novinari su utvrdili da jedan stanar većeg stambenog blo-

ka, poput podgoričkog Bloka V, može na osnovu svog JMBa dobiti podatke o više stotina građana. Svi ti podaci moraju biti zaštićeni zakonom i mogu biti dostupni samo uz saglasnost tih građana. Vlasnici i osnivači preduzeća u još su nepovoljnijem položaju, pa ih od otkrivanja podataka o nekretninama neće spasiti ni ako stanuju u velikim vilama, bez suvlasnika. Naime, u Centralnom registru privrednog suda, na stranici www.crps.me može se doći do JMB-a svih lica u vlasničkoj strukturi poduzeća, a onda taj broj može biti korišćen da bi se došlo do podataka o vlasništvu nad nekretninama. Za sada nijedan organ ne čini dovoljno da bi zaustavio ili zaštitio građana od mogućih zloupotreba, što cijeli sistem dovodi u pitanje. Predrag Boljević iz Centra za zaštitu potrošača, koji je ne-

Agencija za zaštitu zna, Direktor Agencije za zaštitu podataka Bojan Obrenović saopštio je da tehničko rješenje Uprave za nekretnine, po kojem su na sajtu www.nekretnine.me dostupni podaci, nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. “Javno objavljivanje ličnih podataka po Zakonu predstavlja obradu, a za to, u konkret-

nom slučaju ne postoji definisan zakonski osnov niti saglasnost lica čiji se podaci obrađuju, odnosno objavljuju”, rekao je Obrenović za Dnevne novine. On je dodao da je veliki broj zakona kojim se uređuje nadležnost institucija nije usaglašena sa odredbama Zakona. “To znači da Agencija u skladu sa svojim kapacitetima či-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

News

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

5

grubo krši pravo vatnost građana www. nekretnine.co.me davno imao spor u vezi sa objavljivanjem podataka, kaže za Dnevne novine da se nadležni organi koji se bave zaštitom ličnih podataka nijesu snašli. “Sve je to galimatijas u kojem se Agencija za zaštitu podataka nije dobro snašla”, dodao je Boljević. Zakon o zaštiti podataka obezbjeđuje svakom licu zaštitu ličnih podataka, bez obzira na državljanstvo, prebivalište, rasu, boju kože, pol, jezik, vjeru, političko i drugo uvjerenje, nacionalnost, socijalno porijeklo, imovno stanje, obrazovanje, društveni položaj ili drugo lično svojstvo. Zloupotreba podataka može građanima donijeti mnogo veće štete od one koja se mjeri novcem. Među najčešćim zloupotrebama ličnih podataka su zloupotreba podataka prewww. crps.m

e

ali nema kapaciteta ni maksimalne napore da pomogne institucijama da identifikovane neusklađenosti otkloni u što kraćem roku na najefikasniji način. Agencija čini sve da u smislu određivanja prioriteta blagovremenom reakcijom koja podrazumijeva ne samo inspekcijski nadzor već i druge modalitete kao što su, preporuke, savjeti, reagovanja stavi u funkciju zaštite privatno-

sti građana”, naveo je Obrenović. Jasno je da postojeći kapaciteti Agencije nijesu dovoljni da bi se napravio red u toj oblasti. Obrenović najavljuje da će Agencija na sugestiju Dnevnih novina obaviti nadzor u CRPS-u kako bi ispitala da li postoji zakonski osnov da se na sajtu www.crps.me objavljuje JMB građana koji su vlasnici firme.

GA I CEDEM ko društvenih mreža, ličnih podataka građana u oblasti telekomunikacionog, bankarskog, zdravstvenog i osiguravajućeg sektora. Uz JMB i druge podatke moguće je, recimo, lažirati garanciju za kredit. Crna Gora već četiri godiea ima Zakon o zaštiti podataka, međutim kada se pogledaju rezultati u toj oblasti, taj propis praktično kao da ne postoji. Prema procjenama više od 100.000 matičnih brojeva trenutno se nalazi na internetu, potpuno protivzakonito. Ovako je sve po onom crnogorskom, usvoji zakon, ali ga nipošto ne primjenjuj, osim ako je politički zgodno da bi se odbranili od napada, kao u priči o biračkim spiskovima. Agencija za zaštitu ličnih podataka najavila je nedavno da će inicirati pokretanje krivične prijave protiv Pobjede, Dana i MANS-a jer su objavili nekoliko JMB-a i adresa građana.

Zaštititi lične podatke tokom kampanje Građanska alijansa i Centar za demokratiju i ljudska prava apeluju na pojedince, političke partije, medije i nevladine organizacije da svoje aktivnosti u toku izborne kampanje sprovode u skladu sa propisima i dokumentima koji štite privatnost i lične podatke, a nadležne državne institucije da konačno procesuiraju već uočene slučajeve kršenja ovih propisa. “U dosadašnjem toku kampanje, registrovali smo više slučajeva u kojima je došlo do narušavanja privatnosti i neovlašćenog raspolaganja i korišćenja ličnih podataka, koje je rezultiralo njihovim objavljivanjem u medijima. Svako ukazivanje na eventualne zloupotrebe i neregularnosti u predizbornoj kampanji smatramo veoma značajnim, ali napominjemo da se isto može i mora vršiti u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, prvenstveno u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka. Zbog toga smatramo da je neophodno da svi subjekti u predizbornoj kampanji, a posebno mediji, vode računa o poštovanju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.” GA i CEDEM su među prvim NVO koje su izradile zbirke ličnih podataka i o tome obavijestile Agenciju za zaštitu ličnih podataka. Oni podsjećaju da su sva pravna lica u obavezi da izrade zbirke ličnih podataka kojima se definiše način prikupljanja, raspolaganja i čuvanja ličnih podataka. Na ovaj način, kažu, smanjuje se rizik od zloupotrebe ličnih podataka jer je moguće utvrditi identitet odgovorne osobe koja je dozvolila da određeni lični podaci dospiju u javnost. Posebno je bitno da na ovaj način postupaju državne institucije, jer su u posljednje vrijeme brojni podaci koje su prikupljale državne institucije dospjeli u javnost suprotno pozitivnim zakonskim propisima.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

News

SUBOTA i NEDJELJA, 29. i 30. 9. 2012.

7

AFERA TELEKOM

Đukanović: Ne znam ništa o korupciji Bivši premijer tvrdi da nema ni lične ni profesionalne veze sa potpisivanjem četiri konsultantska ugovora

Ivana Cimbaljević

B

ivši premijer Milo Đukanović saopštio je juče da nema informacije da je prilikom privatizacije Telekoma bilo korupcije i ocijenio je jednom od najuspješnijih. On je na sjednici Anketnog odbora, koja je trajala oko četiri sata, kazao da nema nikakve veze ni sa konsultanskim ugovorima, koji u SAD označeni kao koruptivni. Ti ugovori su, kako je kazao Đukanović, skopljeni nakon privatizacije, tako da ni on lično, a ni Vlada nijesu mogli na bilo koji način da utiču na njih. Međutim, Đukanovićevi argumenti nijesu bili ubjedljivi za poslanike iz opozicije koji su ostali pri tvrdnjama da je bilo korupcije.

Četiri sata trajala je juče sjednica Anketnog obora na kojoj su članovi postavljali pitanja bivšem premijeru Milu Đukanoviću u vezi sa privatizacijom Crnogorskog telekoma, koji je bio više nego raspoložen da odgovara. On je saopštio da je privatizacija Telekoma obavljena u skladu sa tadašnjim zakonima, kao i da je jedna od najuspješnijih u Crnoj Gori. “Nemam nikakvih saznanja o korupciji. Na tu temu vam zaista uprkos najboljoj volji ne mogu kazati ništa, sem da korupcije u privatizaciji Telekoma nije bilo. Nemam dokumentaciju koja bi vas mogla zanimati i koja bi mogla biti od pomoći u radu Anketnog

odbora”, kazao je Đukanović. U odluci Vlade, prema riječima Đukanovića, da se manjinskim akcionarima doplatili ukupno tri miliona eura, nema ništa sporno. “To je dobra odluka koju bi ponovo donio, jer su se u ekonomiju slila 23 miliona eura. Opredijelili smo malo da bismo dobili puno”, kazao je Đukanović. Bivši premijer tvrdi da nema ni lične ni profesionalne veze sa potpisivanjem četiri konsultantska ugovora koja su sklopili crnogorski i mađarski Telekom 2005. godine, koji su u SAD označeni kao koruptivni, među kojima je i ugovor Sigma, na osnovu kojeg je njegova sestra, Ana Kolarević, za

Jelić: Nema Prve banke Poslanik Demokratske partije socijalista Zoran Jelić na kraju sjednice je saopštio da se nigdje u tajnim dokumentima ne pominju Prva banka, ni crnogorski državni funkcioneri. Kako je kazao, on je to uradio kako bi medijima i javnosti pružio prave informacije.

Sve što sam mogao dao sam ovoj državi Andriju Mandića je zanimalo kako to da Đukanović spada u najbogatije ljude u Crnoj Gori i kako je to mogao da postane obavljajući državne funkcije. To je za Mandića dovoljan razlog da sumnja da je bilo korupcije u Đukanovićevom mandatu. Đukanović je Mandiću odgovorio da su to “lupetanja nekih medija”. “To što na tu temu lupetaju neki mediji i nekonsultantske usluge plaćena sa 260.000 eura. “Ja nisam advokat Ane Kolarević i ako mislite da Vam njena izjava može pomoći, vi je slobodno pozovite”, kazao je Đukanović. Međutim, Đukanović nije uspio da ubijedi članove opozicije da nije bilo korupcije. Predsjednik Anketnog odbora Andrija Mandić misli da je u privatizaciji Telekoma bilo korupcije i to u dijelu prodaje manjinskih akcija.

ke NVO sabirajući što ja imam, to me apsolutno ne zanima”, poručio je Đukanović, koji je dodao da nije pristojno što se Madnić bavi njegovim bogatstvom, ističući da bi to bilo “kao da on njemu viri u novčanik”. Đukanović je dodao da nikada nije zloupotrijebio državni posao. “Sve što sam mogao da dam, dao sam ovoj državi”, istakao je Đukanović.

On je ponovio da je pristanak na poravnanje, praktično priznanje da je bilo korupcije u privatizaciji Telekoma. Ni Predrag Bulatović ne vjeruje da nije bilo korupcije, a zanimalo ga je kako je potrošen novac, s obzirom da je ranije iz Vlade saopšteno da će biti iskorišten za gradnju autoputa. “U pitanju je 114 miliona eura, a 10 miliona je potrošeno na pripremne radove. Novac je tamo gdje jedino može da bude u budžetu Crne Gore”, odgovo-

rio je Đukanović. Bivši premijer je saopštio i da ga niko od istražnih organa iz naše zemlje i inostranstva nije ispitivao do sada, kao i da smatra i da nije bilo potrebno formiranje Anketnog odbora, jer tim poslom, kako je kazao, ako ima sumnji, treba da se bavi Tužilaštvo. Jučerašnjim zasijedanjem Anketni odbor je završio rad, a do 31. oktobra treba da sačini izvještaj o parlamentarnoj istrazi i proslijedi ga Skupštini.

opštavali, oni nijesu od onih investitora koje interesuje laka i brza zarada. U Vichyju su svjesni da građevinske kom-

panije mogu ponuditi veću cijenu od njihove, ali da su njihove ambicije dugoročno poslovanje u Crnoj Gori. E.R.

institut igalo

I kralj šećera dao ponudu Srpski biznismen Miodrag Kostić dostavio je juče ponudu za učešće na tenderu za kupovinu Instituta “Simo Milošević” u Igalu, potvrđeno je iz nadležne Tenderske komisije. Ponudu je u četvrtak dala francuska kompanija Vichy. Vlada je početkom avgusta raspisala tender za prodaju državnog paketa od 56,48 odsto akcija Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i

reumatologiju “Simo Milošević”. Detalji ponuda su saopšteni nakon zaključenja lista. Nakon dva neuspjeha, ovo bi mogla da bude treća sreća za ovu medicinsku ustanovu. Kostić je predsjednik MK grupe. Jedan je od vodećih privrednika u Srbiji i regionu. MK grupa ima više od 35 preduzeća i zapošljava oko 4.000 radnika u Srbiji i Ukrajini. Ukupni prihodi kompa-

nije u 2010. godini bili su preko 500 miliona eura. Predstavnici Vichya već su nekoliko puta bili u Crnoj Gori. Iz te firme su Dnevnim novinama ranije saopštili da Institut “Dr Simo Milošević” najviše žele zbog kadra koji posjeduje. Kompanija Vichy je u svijetu poznata po velikom broju banja, a bavi se proizvodnjom ljekovite i dekorativne kozmetike. Kako su sa-


Pratite nas na twitteru

8

@dnovine

News

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

Dvojnici korišćeni

ALARMANTNO

birački spiskovi

Mrtvi izbrisani, nema duplo upisanih U biračkom spisku ne postoje dva građanina koja imaju isti matični broj, a mogućnost zloupotrebe svedena je na minimum. To su juče kazali ministri Vujica Lazović i Ivan Brajović, nakon što su čelnicima međunarodnih institucija prezentovali način vođenja i ažuriranja podataka u spisku. Lazović je odbacio sve optužbe MANSa. Ministar za informaciono društvo tvrdi da su svi koji su upisani u registar umrlih izbrisani sa biračkih spiskova, da je za 14.020 od spornih 14.267 ljudi, dokazano da su različite osobe sa veoma sličnim podacima, a da su zloupotrebe toliko male da ne mogu ugroziti izborni proces. On naglašava da se do sada nijedna politička partije nije žalila ovim povodom. Ministar UP Brajović smatra da se prilikom glasanja ne mogu zloupotrijebiti građani koji duže od dvije godine žive u inostranstvu i dobili su strano državljanstvo, a i dalje su na našem biračkom spisku. Zbog toga nije želio da odgovori na pitanje koliko takvih građana ima.

On kaže da se iz spiska automatski brišu oni koji se odjave, a da ne postoji obaveza da se brišu oni koji se ne odjave i da njima optaje pravo glasa. Ministri su priznali da ne postoji idealan birački spisak, ali su naglasili da su na prezentaciji uspješno pokazali zašto podatke o zloupotrebama smatraju netačnim. Na prezentaciju su pozvani šefovi Misije OEBS i ODIHR, predstavnici američke i ambasada zemalja EU, kao i Delegacije EU u Podgorici. Brajović tvrdi da se makar jednom sedmično opštine obavještavaju o promjenama u spiskovima. Ministri su podsjetili da kontrola postoji i na dan izbora, kada sve partije imaju svoje predstavnike na biračkim mjestima. Spisak se zaključuje 3. oktobra. Kampanja je počela negativnim tonom, sa oštrim, ličnim napadima, a opozicija optužuje vlast da zapošljava ljude u državnoj upravi. To piše u privremenom izvještaju Misije za posmatranej izbora OEBS-ODIHR, u kojoj je naglašeno da im nijesu dosad prijavljeni slučajevi krivičnih radnji tokom kampanje. M.Ž.

MANS

Za izbornu prevaru potrebne su i lažne lične karte

Miraš Dušević

D

ok MANS danima upozorava na viškove u biračkim spiskovima, o postojanju dvojnika, te kako se, navodno, i preminuli koriste za izbornu prevaru, partije ne odgovaraju na pitanja kako to do sada nijesu primijetili. Dok neki analitičari misle da postojanje dvojnika ne znači i izbornu prevaru, drugi tvrde da su upravo dvojnici ključni za lažiranje .

MANS je saopštio kako se u biračkom spisku nalazi preko 14.000 osoba koje imaju jednog ili više dvojnika – osoba sa istim imenom i prezimenom, pa i datumom rođenja, a različitim matičnim brojevima i šiframa birača. Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Abid Crnovršanin u medijima je tvrdio da više od 14.000 građana ima isto ime i prezime zbog učestalosti nekih imena, pa su to, prema njegovom tumačenju, braća od strica, snahe i zaove i slično. Pravni savjetnik Centra za građansko obrazovanje Boris Marić kaže da je čudno da partije, ukoliko postoje viškovi, to do sada nijesu primijetile.

“Nijesam siguran da nijesu primijetile. Svi znamo da postoji jedna podebela knjiga, nazvana ‘Bijela knjiga’, koja se bavi nepravilnostima referendumskog procesa. Postojale su i brojne vrlo ozbiljne prijave od opozicije na račun regularnosti izbora.” Marić se posebno osvrnuo na moguće postojanje dvojnika, nazvavši tu situaciju trilerom. Na pitanje ako postoji dvojnik, kako je moguće da on glasa, te da li je moguć takav sistem prevare, Marić odgovara: “Ako postoji dvojnik, naravno da je moguće da neko za njega glasa. Onda postoje timovi kojima neko u MUP-u izdaje lične karte za glasanje na ime dvoj-

1. korak - sprej

Uveden da bi se spriječilo glasanje na više mjesta. Navodno se može izbrisati ako je koža prethodno namazana silikonom.

nika i ti timovi aktivista glasaju. Nakon glasanja vraćaju lične karte, uzimaju honorare, a lične karte uništava osoba iz treće smjene, zadužena za to. Sve se to radi pod budnim okom specijalnog odjeljenja za politički inženjering u ANB-u i, naravno, sve ovo je krajnje nezakonito i predstavlja teško krivično djelo. Zvuči kao triler, ali ovaj cilj jedino opravdava ovo sredstvo”.

PORUKA

Državni resursi se Bojović: Početak kraja zloupotrebljavaju okamenjene vlasti Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je identifikovala veliki broj zloupotreba državnih resursa i kršenja Zakona o finansiranju političkih partija. Navodi se da će sve nepravilnosti MANS prijaviti Državnoj izbornoj komisiji tražeći da sprovede prekršajni postupak protiv organa i odgovornih lica koja krše Zakon o finansiranju političkih partija. MANS ističe da će o zloupotrebama državnih resursa informisati

i relevantne međunarodne institucije, uključujući misiju ODIHR-a, i crnogorsku javnost. MANS je pozvao građane koji žele da prijave zloupotrebe državnih resursa, nezakonita zapošljavanja tokom kampanje, pritiske ili neko drugo kršenje zakona, da to učine na telefon kancelarije 020/266-326, e-mail mans@t-com.me i preko njenog sajta www. mans.co.me, uz garantovanu anonimnost.

Predsjednik Izvršnog odbora Političkog kluba Pravedna Crna Gora Rade Bojović na Fejsbuk stranici napisao je da postaje očigledno da je crnogorska politička klasa suštinski delegitimisana i u očima javnosti svedena na društvenu grupu posvećenu otuđenoj borbi za vlast, ličnim i stranačkim interesima. “Zato otrcano djeluju stranačka obećanja i pozivi na partijska dostignuća, istorijske i evroatlantske zasluge. U okolnostima koje nijesu obećavajuće, partitokrate ne

ostavljaju pošten utisak, niti su u stanju da probude nadu. Politički lideri su razapeti između etiketiranja, demagogije, kamufliranog vlastoljublja, lažnih i ruiniranih obećanja”, poručuje Bojović. Ističe da svi vide da ova vlast nije u stanju da pravedno, iskreno i dugoročno rješava nagomilane probleme. Svima je jasno da su ovi izbori početak kraja okamenjene vlasti. Zato je Đukanović lično preuzeo ulogu vatrogasca, jer i sam ne vjeruje u uspjeh kampanje koju bi prepustio sumnjivim

saborcima ili sinekurističkim saveznicima. Ali, njegov ključni oslonac su i ovoga puta njegovi protivnici.To je ona ista mitološka opozicija, koja svih ovih godina nije u stanju da formuliše pobjedničku politiku niti da se oslobodi dezorijentisanih i potrošenih lidera. Opozicija, rasuta u besplodnim kolonama, ostavlja utisak raspojasane vojske sa pomiješanim zastavama, skrivenim i pobrkanim ciljevima i prigrljenim velikosrpskim idejama. Zato su ovi izbori nastavak kraja nedržavotvorne opozicije.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

News

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

9

(ne) mogu biti ni za prevaru 2. korak - identifikacija Birački odbor upoređuje ličnu kartu sa spiskom. Za prevaru bi bila potrebna lažna lična karta.

Za Borisa Raonića iz Građanske alijanse izborna krađa se ne realizuje tako što ista osoba koja je dva puta upisana u birački spisak dođe dva puta na biračko mjesto i glasa. On ne vjeruje da se izborna krađa organizuje sa osobama u trećem dobu, niti da iko dolazi da glasa u ime preminulih osoba. Sva ova priča mu je, kako kaže, neuvjerljiva. Raonić smatra da se izborne mahina-

3. korak - glasanje

Glasač u odvojenom prostoru zaokružuje svoj izbor. Postoje glasine da se listići fotografišu telefonima kao dokaz ispunjenog obećanja.

cije dešavaju u mjestima gdje opozicija nema dobru kontrolu, tj. gdje njihovi predstavnici ne poznaju ljude sa određenog biračkog mjesta. Teoretsku mogućnost da dvojnik glasa isključuje analitičar Zlatko Vujović, zbog toga što se koristi sprej. Zloupotrebe su, kako ističe, moguće u situaciji kada bi članovi biračkih odbora i posmatrači, svi zajedno odlučili da dozvole

nepravilnosti, odnosno da ne kontrolišu ili da dozvoljavaju da glasaju lica označena sprejom. Međutim, Vujović napominje da je takva mogućnost teško izvodljiva na biračkom mjestu, zbog prisustva predstavnika opozicionih partija i nezavisnih posmatrača. Izvršni direktor CEMI-ja ističe da nepravilnosti postoje, ali napominje da nije svaka nepravilnost osnov da se kaže

4. korak - ubacivanje u kutiju Vrši se pred biračkim odborom, i posmatrači su saglasni da u ovoj fazi prevara nije moguća osim ako u njoj ne učestvuju svi članovi odbora.

da neko glasa duplo. “Najveći problem su lica koja se nalaze u biračkom spiku na osnovu lažnih prijava o prebivalištu. Postoji ogroman broj lica koja imaju registrovano prebivalište a ne žive niti dolaze u Crnu Goru. Upravo su oni fantomi, jer se nalaze u biračkom spisku na bazi nezakonitog osnova.” Za razliku od analitičara, političke partije šturo govore

o ovom problemu. Nova ističe kako već godinama govore o nepravilnostima koje se dešavaju tokom raznih izbornih kampanja u Crnoj Gori. Iz vladajuće partije tvrde da je sve ispravno, SNP šalje nekonkretne poruke, a najmlađa politička partija Pozitivna Crna Gora, koja prvi put izlazi na izbore, poručuje da postoje brojne napravilnosti te da će pomno pratiti šta se dešava.

KADROVSKA POLITIKA

Kaluđerović se predomislio DN saznaju da funkcioner SNP do prije dva mjeseca nije želio da se ponovo kandiduje za predsjednika Odbora SNP GG

Jedini kandidat za predsjednika podgoričkog SNP-a: Kaluđerović

Najjača opoziciona partija održaće danas podgoričku izbornu konferenciju. Kako Dnevne novine nezvanično saznaju, na sjednici će se birati predsjednik Odbora SNP Glavnog grada, jedini kandidat je sadašnji predsjednik Velizar Kaluđerović. Izvor Dnevnih novina tvrdi da je Kaluđerović do prije dva mjeseca bio izričit da se više neće kandidovati za predsjednika.

On je već dva mandata na toj funkciji, dok mu Statut partije ne ograničava koliko će se puta kandidovati. Inače, organizovanje izbornih konferencija po opštinskim odborima SNP-a u prethodnom periodu je nekoliko puta odlagano. U međuvremenu je do najkrupnijih promjena došlo upravo u podgoričkom odboru, kada su iz članstva nedavno isključeni Milan Knežević, Predrag Bula-

tović i ostali funkcioneri SNP-a koji su odlučili da prisupe DF. Prethodno je Glavni odbor SNP-a, nakon što su Knežević i Bulatović podnijeli ostavke na članstvo u tom stranačkom organu, konstatovao da su im tim činom prestale i sve druge funkcije u stranci. Podsjećanja radi, izbačeni funkcioneri još uvijek nisu dobili pismeno obavještenje o isključenju. B.P.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

10 News

SUBOTA i NEDJELJA, 29. i 30. 9. 2012.

Vlast planira po staro najavljuje velike zaok EKONOMSKI PROGRAMI

Karakteristike ekonomskih programa su prilično nerealni, a svi najavljuju milijarde do kojih nijesmo uspjeli da dođemo u prethodne četiri godine Novak Uskoković

P

oboljšanje životnog standarda i ekonomska pitanja u fokusu su ove predizborne kampanje, barem tako tvrde lideri vodećih političkih partija. U izbornim programima ima svega, fraza, opštih mjesta i floskula, ali i detaljno razrađenih mjera. Programi su, prije svega, rađeni za izbore, da bi se svidjeli biračima, pa je i očekivano da bude populističkih ideja ili megalomanskih obećanja.

U vladajućoj koaliciji DPSSDP-LP u izbornom programu su uglavnom podsjećali birače na uspjehe (stabilne javne finansije, članstvo u STO, interesovanje investitora za ulaganje), a ključne riječi i dalje ostaju ulaganja i valorizacija resursa. Nema riječi o tome kako će se pronaći investitori, a ne spominju se ni promjene poreskih

stopa, pa ni PDV-a, o čemu se odavno priča. Naravno, nije propuštena prilika da se najavi gradnja dijela trase auto-puta Bar - Boljare, ali ovaj put vrlo oprezno kroz dionicu Podgorica - Mateševo. Ono što se može ocijeniti je da je vladajuća koalicija poprilično samouvjerena u izborni rezultat, ne nudeći puno detalja.

Najviše inovacija donosi program Socijalističke narodne partije, koja najavljuje početak pregovora sa MMF-om, uvođenje progresivne stope od 18 odsto na sva primanja preko hiljadu eura, a za KAP se predviđa raskid ugovora sa CEAC-om ili čak uvođenje stečaja. SNP bi ukinula kontroverznu taksu od jedan euro na sim kartice, brojila i priključak za kablovsku televiziju. Obećanje te partije je da će limitirati zarade javnih funkcionera, ali uslijedila bi i provjera postojeće imovine. Najmlađa politička partija Pozitivna Crna Gora u svom programu najavljuje da bi u prvoj godini depolitizovali javnu upravu i eliminisati monopol. Najavljuju i pravedniju poresku

politiku, ali detalji se ne otkrivaju u programu. U drugoj godini se predviđa rast privrednih aktivnosti, zaposlenosti i smanjenje siromaštva. U energetskom sektoru se predviđa viši stepen korišćenja obnovljivih izvora energije i viši stepen energetske efikasnosti. Ta partija, koju dobrim dijelom čine i privatnici, zanimljivo je, najavljuje i veću intervenciju države u ekonomske tokove. Tako bi se država uključila i u formiranje preduzeća, što je čudno ako se zna da bi to vjerovatno naišlo na osporavanja od spolja. Pare koje bi se uštedjele u budžetu koristile bi se za finansiranje projekata, kažu u Pozitivnoj, ali realno da bi takve uštede trenutno bilo minorne i dabi podrazumijeva-

le smanjenje broja zaposlenih. Za koaliciju Demokratski front kroz 595 mjera praktično je opisan svaki potez u naredne četiri godine. Iako je strateška grana turizam, on je u tom programu daleko manje važan od metalske industrije. Generalno, dolaskom na vlast Demokratskog fronta predviđeno je formiranje više državnih konzorcijuma. Tako bi se konzorcijumi pravili u aluminijskom sektoru (KAP i Rudnici), energetskom (EPCG, CGES, pljevaljski i beranski rudnici uglja). Ta koalicija zalaže se za raskid ugovora sa CEAC-om, ali i sa italijanskim kompanijama A2A i Terna. Velikim dijelom se program Demokratskog fronta oslanja na obezbjeđivanje “povoljnih

NAPRIJED, CRNA GORO ● Sigurno i bez kašnjenja, nastavićemo da obezbjeđujemo sredstva za plate, penzije, socijalna davanja i međunarodna plaćanja. ● Realizovaćemo najvažnije razvojne projekte koji garantuju dugoročnu, stabilnu i prosperitetnu ekonomiju Crne Gore i novi kvalitet života svih građana. ● Unapređenje postojeće željezničke i aerodromske infrastrukture, projekat vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda, izgradnja dionice Podgorica – Mateševo, kao dijela auto-puta Bar – Boljare, pripreme za početak gradnje Jadransko-jonske autoceste kroz Crnu Goru, izgradnja deponija čvrstog otpada. ● U saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, Vla-

da će obezbijediti preko 10 miliona eura finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima, od čega će 50 odsto biti bespovratna sredstva. ● Nastavljamo da razvijamo elektroenergetski sistem Crne Gore u saradnji sa postojećim i budućim partnerima, bazirajući ga na obnovljivim izvorima električne energije. ● U cilju podizanja nivoa turističke ponude, posebna pažnja biće posvećena rekonstrukciji hotela na ulcinjskoj rivijeri. Takođe, počećemo realizaciju projekata predviđenih razvojno-planskom dokumentacijom za valorizaciju potencijala Bjelasice, Komova, Durmitora i nacionalnih parkova.

SOCIJALISTIČKA NARODNA PARTIJA ● Uvesti privremeni moratorijum na dalje zaduživanje dok se ne uradi sveobuhvatna analiza postojećeg javnog i komercijalnog i spoljneg i unutrašnjeg duga. ● Uvođenje progresivne stope


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

News 11

SUBOTA I NEDJELJA, 29. I 30. 9. 2012.

om, opozicija krete Koalicija Naprijed Crna Goro nije propustila priliku da najavi gradnju dijela trase auto-puta Bar - Boljare, ali ovaj put vrlo oprezno kroz dionicu Podgorica - Mateševo

kredita kod međunarodnih organizacija”, kojima bi se, konkretno, dokapitalizovao postojeći razvojni fond do nivoa od milijardu eura. Nije navedeno na koji način bi se dolazilo do novih kredita, ali se zna bi svako dodatno zaduživanje bilo problematično, a uslovi vjerovatno nepovoljni. Kao što se moglo naslutiti, dobar dio njihove vladavine protekao bi u provjeri postojećih ugovora i odluka, jer postoje mjere koje samo počinju riječima “preispitati” ili “sporazumno raskinuti”. Kada se analiziraju programi četiri najveće koalicije i partije u Crnoj Gori, običan birač je u još većoj dilemi, jer pojedine stavke, ukoliko se realno posmatra situacija, teško će se ostvariti. Tako da će izbor 14. oktobra, bez obzira na veliku ponudu, biti težak, posebno ako se mjeri kroz ekonomiju.

ja i dugogodišnjih zakupa. Raskinuti one ugovore i zakupe koji su sačinjeni na štetu Crne Gore i na protivzakonit način, utvrditi prave vlasnike, preispitati porijeklo novca i pokrenuti krivični postupak protiv odgovornih državnih funkcionera. ● Sačiniti strategiju ekonomskog razvoja Crne Gore do 2022. godine, koja bi sadržala usaglašene ciljeve i mjere sektorskih politika, a koje bi obezbjeđivale stabilan dugogodišnji dinamičan ekonomski i privredni rast zasnovan na komparativnim i održivim potencijalima i principima. ● Kombinat aluminijuma Podgorica i Rudnik boksita Nikšić treba da budu jedan privredni subjekat u većinskom vlasništvu države kao konzorcijum aluminijumske poreza na dohodak građana na sve oporezive dohotke iznad hiljadu eura, po poreskoj stopi od 18 odsto. ● Uvesti privremenu kriznu stopu poreza na dobit preduzeća u iznosu od 18 odsto za kompanije čija je osnovna djelatnost telekomunikacije, energetika i

FILIP MILAČIĆ

doktorand na Humbolt univerzitetu

K

oliko god partije forsirale tezu da su im socio-ekonomska pitanja prioritet, njihova predizborna kampanja ih demantuje. Naime, rijetko ćete čuti neko konkretno ekonomsko rješenja, jer dominiraju populističke, demagoške i, prije svega, utopijske floskule, kao što su obećavanje blagostanja, hiperdržavnog intervencionizma, savršeno pravednog poretka, “boljeg” društva, “pravedne” ekonomije, konfiskovanja i nacionalizacije privatne svojine i dijeljenja “narodu”, moralističko zapomaganje nad opljačkanošću i obespravljenošću i, naravno, ukidanje neoliberalizma, iako je naš ekonomski sistem bliži komunizmu nego liberalizmu. aime, Demokratski front obećao je da u Crnoj Gori, ukoliko osvoje vlast, prosječna penzija neće biti manja od 65 odsto prosječne plate. Poređenja radi, Njemačka, jedna od najbogatijih država na svijetu, planira da zbog demografskog problema, tj. starenja stanovništva (problem koji i našu državu pogađa), do 2030. godine smanji prosječnu penziju sa sadašnjih 51 na 43 odsto prosječne plate. Prosudite sami šta je odgovorna, a šta neodgovorna politika. rnogorska ekonomija iziskuje brojne reforme, o kojima, nažalost, za sada nije bilo ni riječi u predizbornoj kampanji. Prije svega, ovdje mislim na problem starenja stanovništva i povećavanje broja izdržavanih u odnosu na broj radno sposobnih stanovnika, što ugrožava održivost penzijskog sistema. Izdvajanja za penzije su već sada ogromna (blizu 12 odsto BDP), a doprinosi pokrivaju samo dvije trećine izdataka za penzije, dok su ostatak dotacije iz budžeta. Uz to, Crna Gora ima veoma rigidan Zakon o radu, po kojem je lakše raskinuti bračni od radnog odnosa, čime se uništava temelj efikasnog tržišta rada - otvorena konkurencija za radno mjesto. Pitanje je koliko može naša ekonomija da bude konkurentna sa takvim zakonom o radu, imajući u vidu da brojne evropske države sprovode reforme po ugledu na Njemačku, a kojima drastično smanjuju iznos otpremnine, naknade za nezaposlene i minimalne cijene rada, olakšavaju otpuštanje i zapošljavanje na određeno. Reforma glomazne državne uprave takođe je jedan od gorućih problema jer dinamična ekonomija zahtijeva efikasnu birokratiju, što kod nas nije slučaj jer, primjera radi, dok je kod nas za pokretanje biznisa potrebno 10 dana, u Estoniji, pak, treba samo 12 sati. No, to su sve bolne reforme od kojih političari uvijek bježe. Međutim, smatram da se politički krediti kod birača ne gube, već i dobijaju na teškim i bolnim odlukama, jer se time manifestuje odlučnost, hrabrost i biračima uliva povjerenje da je njihov lider spreman da se uhvati ukoštac sa gorućim problemima. Takođe, moram konstatovati da nijesam primijetio konkretne predloge za smanjenje ogromnog trgovinskog deficita, kao i za valorizaciju naših turističkih, energetskih, a naročito poljoprivrednih potencijala jer se za hranu sve više govori da je “nova nafta”.

N C

DEMOKRATSKI FRONT ● Izvršiti reviziju svih privatizaci-

KOMENTAR Bez konkretnih predloga

industrije i “lokomotiva razvoja” brojnih malih i srednjih preduzeća na bazi prerade aluminijuma i usluga. ● Sporazumno ili jednostrano raskinuti ugovore sa A2A i Ternom i formirati konzorcijum energetike Crne Gore u kojem bi osim EPCG, bili i EPSCG, Rudnik uglja i Rudnik mrkog uglja, novi veliki izvori električne energije i potencijalna naftna industrija i gas Crne Gore. ● Realizovati plan razvoja preko 40 vrsta turizma u Crnoj Gori, zavisno od specifičnosti i klijentele, kako bi se doprinijelo kvalitetu i diverzifikaciji ponude Crne Gore kao turističke destinacije. ● Formirati zajedničku komisiju sa Srbijom, Mađarskom, Rumunijom i Italijom i početi izgradnju auto-puta Bar – Beograd – Budimpešta – Bukurešt. finansije. ● Početi proces identifikacije imovine i prihoda svih javnih funkcionera u Crnoj Gori u cilju dodatnog oporezivanja dijela imovine koja nema pokriće u legalnim i oporezivim prihodima. ● Početi pregovore sa MMFom u cilju definisanja uslova da

POZITIVNA CRNA GORA ● I godina: depolitizovana nova javna uprava - servis građana, eliminacija monopola, pravednija poreska politika. ● II godina: rast privrednih aktivnosti, rast zaposlenosti, smanjenje siromaštva. ● III godina: zdrava konkurencija, povećanje izvoza, smanjenje socijalnih razlika. ● IV godina: stabilan ekonomski rast, ujednačeniji regionalni razvoj. ● Razvoj turizma bazirati na načelima i principima održivog razvoja, privlačenju investitora, optimiziranju ekonomskih efekata i dugoročnog planiranja turističke infrastrukture. ● Izgradnja energetskih objekata u skladu sa najvišim evropskim standardima, ne rukovodeći se isključivo profitom, već principom održivog razvoja. se kroz aranžman sa tom institucijom obezbijedi kreditna podrška za refinansiranje postojećih veoma skupih obaveza po kamatama za emisije euro obveznica. ● Pokrenuti inicijativu za formiranje osiguravajućeg i reosiguravajućeg društva u državnoj svojini.

RUDNIK UGLJA

Penzioneri kreću u štrajk glađu PLJEVLJA - Oko 140 penzionera pljevaljskog Rudnika uglja pridružiće se u ponedjeljak štrajku glađu koji je juče počela penzionerka Ekrema Džanović, zbog neriješenog stambenog pitanja. Penzionisani rudari proteste su počeli prije godinu, a ocijenili su neprihvatljivom

posljednju ponudu predsjednika Odbora direktora Predraga Boškovića da im se odlukom Skupštine akcionara, u novembru, dodijeli novčana pomoć. Oni će u ponedjeljak početi štrajk, u nekoj od prostorija preduzeća, a štrajkovaće sve dok se ne riješi njihov problem. D.K.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

12 News

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

DAN SRCA

Srčane bolesti najčešći uzrok smrti Smrtnost od kardiovaskularnih oboljenja u Crnoj Gori mnogo je veća nego u svijetu i prema podacima Monstata, iznosi 54 odsto, a njeno smanjivanje glavni je cilj u budućem periodu, kazala je za Dnevne novine prim. dr sc. med. Božidarka Knežević povodom 29. septembra Svjetskog dana srca koji se ove godine obilježava pod sloganom “Jedan svijet, jedan dom, jedno srce”. „U odnosu na pol, mnogo više, čak preko 70 odsto, oboljevaju muškarci, što je u skladu i sa svjetskim statistikama, dok

žene čine trećinu“, rekla je Knežević i dodala da prosječna starost muškaraca koji su prebolovali akutni infarkt miokarda 67, a kod žena 75,5 godina, što takođe odgovara svjetskim statistikama. Žene, kako je objasnila, obolijevaju od akutnog infarkta miokarda u starijoj životnoj dobi i imaju veću smrtnost nego muškarci. „U prvih osam mjeseci 2012. godine u Centar za Kardiologiju primljeno je 2.678 pacijenata, što je malo više nego ranijih godina, od kojih

je umro 51 pacijent, što čini manje od 2 odsto“, kazala je Knežević. Iako bi preventivne mjere za kardiovaskularne bolesti trebale da budu opšta briga društva, u Centru za kardiologiju, kako je rekla, pacijentima koji su preležali akutni infarkt miokarda daju instrukcije koje se odnose na prestanak pušenja, pravilnu ishranu i izlaganje fizičkom naporu što je veoma važno da ne bi ponovo dobili infarkt, kao i da nemaju simptome bolesti. J.V.Đ.

SAJAM PRAKSI

Lukšić: Nije lako naći posao U uslovima ekonomske krize nije lako naći posao, pa je Sajam studentske prakse pogodan za povezivanje onih koji traže zaposlenje i poslodavaca jer se time pospješuje funkcionisanje tržište rada, ocijenio je premijer Igor Lukšić, na otvaranju sajma praksi koji organizuju Uprava za kadrove i Karier tim. Na sajmu se predstavilo 25 organa državne uprave i 15 privatnih kompanija, koji su zainteresovane da studentima sa državnih i privatnih fakulteta Crne Gore, omoguće obavljanje prakse

od 1. novembra 2012. do 1. januara 2013. godine. “Prva asocijacija na današnji sajam je šansa koju pružamo mladim ljudima da ostvare nešto što žele. Takođe, naša je obaveza da im tu šansu obezbijedimo. Danas odavde šaljemo zajedničku poruku da je Crna Gora društvo mogućnosti, vizija i podsticaja “, kazao je Lukšić. Na prošlogodišnjem sajmu zahtjev za obavljanje praksi je podnijelo 617 studenata sa državnih, privatnih i nekoliko stranih fakulteta od kojih je 119 uspješno odradilo praksu. N.D.L.

MALOLJETNIČKA DELINKVENCIJA

Zakon dobar, ali ima još posla Iako Crna Gora ima dobar Zakon o maloljetničkoj delinkvenciji, usklađen sa međunarodnim standardima, potrebno je ojačati organizacione strukture kako bi se omogućila njegova primjena, ocijenili su italijanski stručnjaci na okruglom sto-

lu o maloljetničkom pravosuđu i socijalnim službama u Crnoj Gori. Prema nezvaničnim podacima iz pravosuđa, u Crnoj Gori prošle godine bilo je 430 postupaka iz oblasti maloljetničke delinkvencije, što čini pet odsto od ukupnog broja krivičnih

djela. Najčešći prestupi bili su sitne krađe. Predsjednik suda za maloljetnike u Rimu Melita Kavalo kazala je da je da Crna Gora treba da organizuje strukture i ojača specijalizovane sektore koji će dati podršku mladim delinkventima.B.B.

CRNVO

Građanska participacija i aktivizam Centar za razvoj nevladnih organizacija CRNVO u partnerstvu sa Centrom za promjene i rješavanje konflikata PARTNERS iz Albanije ostvaruje prvi projekat na temu građanske participaci-

je i aktivizma koji se realizuje između Crne Gore i Albanije. Projekat “Civilno društvo i lokalna samouprava u jačanju društvene kohezije u Albaniji i Crnoj Gori” finansijski je podržala Evropska unija EU.

Crnogorske opštine koje su obuhvaćene projektom su Danilovgrad, Bar, Berane i Plav, dok se u Albaniji projekat sprovodi u opštinama Busati, Vau Dejes, Kopliku i Dajci.

INTERVJU DARKO PAJOVIĆ, PREDSJEDNIK POZITIVNE CRNE GORE

Možemo samo da dobijemo, nikako da izgubimo Marijana Buljan

O

hrabren, kako kaže, jako pozitivnim reakcijama na kampanju, Darko Pajović, predsjednik Pozitivne Crne Gore, djeluje opušteno i uvjereno da će ostvariti svoj cilj. Iako izbjegava direktno odgovoriti na pitanje koliko u procentima iznosi taj cilj, očigledno je da se nada da će dobiti dovoljno glasova da Pozitivna bude u poziciji da za ulazak u koalicije postavlja značajne uslove.

● Vaš stav da nema koalicije ni “sa onima koji nemaju želje i volje da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali ni sa onima koji ne poštuju državu Crnu Goru” ostavlja Pozitivnoj mogućnost da uđe u koaliciju sa manjinskim strankama ili strankama penzionera i invalida. Ili Vi vidite nekog drugog ko se uklapa u Vaše političke principe? Mi mislimo da se svi politički subjekti mogu uklopiti u naše političke principe. ● Danas? Ne, danas ni opozicija ni

Dao sam svoj maksimum Koliko bi bilo dovoljno 14. oktobra, u procentima? Sa koliko bi zadovoljni zaspali? Ja ću biti zadovljan sa koliko god bilo. Dao sam maksimum od sebe u proteklih 15 mjeseci i nemam za čim žaliti. Isto je i sa mojim saradnicima. Mislim da ćemo imati dobar rezultat, a za nas je dobar rezultat onaj koji će donijeti nužne političke promjene.

vlast nisu na liniji onoga što mi promovišemo. Kada je u pitanju opozicija, mi ne želimo da nosimo breme loših vremena i pogrešnih politika koje su ne samo našoj zemlji, nego cijelom regionu nanijele štetu, ako ne postoji otklon od tih politika. Na drugoj strani, ne želimo nikog da mijenjamo iznutra. Mi ne vidimo sebe u ulozi nekog budućeg SDP-a.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

News 13

Foto: Balša Rakočević

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

● Ne osuđujete li time Pozitivnu na status najljepše djevojke u selu koja će ipak ostati neudata, jer nema momka njoj ravna? Zašto ste toliko pesimistični da se drugi neće promijeniti i prihvatiti naše političke principe? ● Očekujete promjene 15. oktobra? Vlast se stvara nakon izbora, nakon 15. oktobra. U politici je sve moguće. Vidjećemo. U svakom slučaju, ovo nije projekat za jedne izbore i nikakva tra-

gedija neće biti ako zbog principa budemo nešto dalje od vlasti. Vjerujem da, gledajući na duge staze, možemo samo da dobijemo, a nikako da izgubimo. ● Više puta ste istakli da u vladajućim partijama ima poštenih, nekorumpiranih ljudi. Zašto stalno šaljete tu poruku? Jer čvrsto vjerujemo da ogromnu većinu u vladajućoj koaliciji čine ljudi koji su profesionalci i žele da rade svoj posao, a da je jedna jako mala grupa ljudi iz raznih razloga u poziciji da radi to što radi i što je dovelo da ih se u Crnoj Gori uglavnom percipira kao krimogene strukture. ● Pozivate li ih, te poštene, da priđu Pozitivnoj Crnoj Gori? Da, naravno. Njima i jeste mjesto u Pozitivnoj, a ne u vladajućoj koaliciji. Oni dijele vrijednosti koje zastupa Pozitivna Crna Gora, a ne jedan broj pojedinaca u vladajućoj koaliciji koji su uspjeli da se, zahvaljući tom radu i toj energiji, i te kako dobro okoriste. Ogrom n a v e ćina ljudi tamo ča-

sno radi svoj posao ili pokušava da časno radi svoj posao. Dok god politička elita bude tu gdje jeste, rezultati njihovog rada se neće vidjeti i oni su toga jako svjesni. ● Šaljete umirujuće poruke, ne želite revoluciju nego evoluciju, pa je očigledno da ciljate na tihe nezadovoljnike, građane koji ne žele izgubiti ono što imaju, između ostalog i posao u državnoj upravi. Jeste li zato bitno ublažili stav da treba racionalizovati javnu upravu, pa sada poručujete da “Pozitivna Crna Gora vjeruje da za svakog zaposlenog u državnim institucijama ima posla ukoliko se sprovede reforma upravljanja”? Broj službenika u javnoj upravi u odnosu na broj stanovnika u Crnoj Gori nije toliko velik da bi pribjegli otpuštanju radnika i termin racionalizacija podrazumijeva efikasno upravljanje. Mi, recimo, ne vidimo svrhu za više od polovine državnih agencija, ali to ne znači da će ljudi zaposleni u njima ići kući. Ne. Ti poslovi se mogu obavljati na drugom mjestu, uz manju upotrebu službenih vozila i druge troškove. Rad i nerad će biti jedino mjerilo kad je u pitanju rad u državnoj upravi. Ovdje se, zahvaljujući vladajućoj koaliciji, stvorila jedna opšta klima da će bilo kakva promjena dovesti do revanšizma, hapšenja, često se pominje sanaderizacija, sada se spominje lustracija za sve. To nisu dobre poruke građanima. Mi u slučaju dobijanja većine 15. oktobar vidimo sa-

mo kao dan nakon izbora. Niko ne treba da se plaši za posao u javnoj administraciji. ● Kako bi depolitizovali javnu upravu, šta je u Vašem programu prvi korak u ekonomskom oporavku, ako ne budete otpuštali one koji su zaposleni samo zato što su politički podobni? Ukoliko nisu sposobni oni će ići kući. Ako su sposobni, a uz to su bili i politički podobni, oni će dobiti priliku da tu svoju sposobnost pokažu. Mnogi ljudi su bili prisiljeni da uzmu članske karte vladajućih partija da bi uopšte došli u poziciju da pokažu svoju ekspertizu i profesionalnost. Država Crna Gora nema dovoljno resursa i nismo voljni da se odričemo bilo čijeg znanja ma kome on bio u prošlosti politički lojalan. ● Tražite povratak države u privredu, da ponovo postane vlasnik dijela industrije, a istodobno dijagnosticirate da je država prezadužena, da novim zaduženjima vraća stare dugove i plaća dnevne troškove. Kako biste našli novac za povratak države u privredu? Državna uprava je u 2011. godini na potrošni materijal i ostale usluge potrošila 114 miliona eura, a da je za isto vrijeme za kapitalne investicije, a to su putevi, škole, bolnice, vrtići, ambulante 86 miliona eura.

Postoji ogromna rezerva unutar samog budžeta, pogotovo kad je u pitanju javna administracija. Pri tome ne mislim na njihove plate, nego na ostale troškove. Postoji jedan ogroman vozni park od 2.000 automobila i neka svaki taj automobil mjesečno troši samo po 100 eura, što za benzin, što za registraciju, dolazite do fantastično visokih iznosa na godišnjem nivou. Sam novac mi ne vidimo kao problem, jer on već postoji, ali nama treba mnogo efikasnija država. Mi danas imamo enormno skupu državu, jako puno plaćamo za njen menadžment, a produkt tog menadžmenta je jako loš. Osim toga, i te kako se mogu na svjetskom tržištu naći povoljni krediti, ali ne za otplatu dugova, nego za dobre razvojne projekte. ● U Crnoj Gori je puno političara, malo ekologa, a još manje embriologa. Jeste li mogli više pridonijeti društvu kao ekolog i embriolog, nego kao političar? Nemam ja namjeru da se odričem svoga posla. Ne bi uradio ovoliko na polju politike da se na poslu ne punim energijom. ● Mislite da paralelno možete biti ministar, predsjednik partije i stručnjak za vantjelesnu oplodnju? Ajmo mi za početak da budemo parlamentarci, ljudi u parlamentu, pa ćemo vidjeti.

Smjena vlasti a ne rušenje režima Šta znači insistiranje Pozitivne da ne želi rušiti vlast, nego je demokratski smijeniti? Nije li to samo semantika, pa i drugi u opoziciji rade na demokratskoj smjeni, a ne na rušenju, jer idu na izbore? Ja sam za jasno razumijevanje rečenica i termina. Zna se šta znači termin rušenje režima, znamo odakle vodi porijeklo i ko se njime koristio u prošlosti. Koristili su se francuski revolucionari. Da li neko misli da može postići dobar izborni rezultat koristeći sintagmu rušenje režima, o tome neka razmišlja neko drugi. Za nas je to demokratska smjena vlasti, a ne rušenje režima. Govorili smo Miloševićev režim, Gadafijev režim... Nikad nismo čuli režim Baraka Obame, režim Dejvida Kameruna ili režim Angele Merkel, zna se šta znači termin rušenje režima, a šta demokratska smjena vlasti.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

15

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

BENZIN

Za pun rezervoar radimo četiri dana

Hrvati pun rezervoar zarade za dva, a Slovenci za jedan dan Ivana Cimbaljević

C

rnogorski građdani, sa prosječnom platom od 480 eura za pun rezervoar goriva (oko 50 litara) moraju da izdvoje 77 eura. To znači da ukoliko sebi žele da dozvole “luksuz” punog rezervoar, moraju za to da rade četiri dana ili duplo više od Hrvata, dok je Slovencimo potrebno da za pun rezervoar provedu svega jedan dan na poslu.

Rekordne cijene goriva iz dana u dan sve više udaraju na standard građana. Ako čak izuzmemo i stvari poput registracije i održavanje auta, prostom računicom više je nego očigledno da je punjenje rezervoara “luksuz”, koji sebi ne mogu da priušte mnogi naši građani. Sa prosječnom platom od 480 eura, i cijenom benzina koja je najveća u reginu 1,54 eura, naši sugrađani moraju da rade četiri dana u sedmici od prosječnih 22 u toku mjeseca. I u Bosni i Hercegovine je bolja situacija, jer njihovi građani za pun rezervoar na poslu treba da provedu tri dana i šest sati, a gorivo kod njih košta 1,32 eura. Od naših komšija, nabolja je situacija kod Hrvata. Da bi napunili rezervoar, oni u to-

18 dana građani Indije moraju da rade kako bi natočili pun rezervoar

ku mjeseca za to treba da rade nu sedmicu. Iako je benzin dva dana i dva sata. Prosječna u Srbiji jeftiniji nego u Crnoj plata u ovoj zemlji je 735 eura, Gori i iznosi 1,42 eura, bitno a benzin košta 1,55 eura. su niže i plate, pa je prosječU regionu najbolje sto- na 363 eura. je Slovenci, čiji graU svijetu, građani đani za svega jedan Indije moraju najdan i nešto manje od duže da rade kako dva sata zarade pun bi da bi natočili pun rezervor. U zemlji sa rezervoar, čak 18 daprosječnom platom na, a najmanje u Venecueli, samo četiod oko 1.500 eura, ri sata, jer benzin njenim građanima u ovoj zemlji košta koji benzin plaćaju malo više od nas i to sata rada svega 19 centi. Grapo 1,60 eura po litru, je dovoljno đani jedne od najveodlazak na pumpu je građanima ćih ekonomija u sviVenecuele da normalna stvar. jetu - Amerika, goriU regionu, od nas bi natočili pun vo plaćaju 80 centi su samo gori građa- rezervoar, jer po litri benzina, tani Srbije. Oni za pun- benzin u ovoj ko da za pun rezerrezervoar moraju da zemlji košta voar moraju da rade rade pet dana, obno- svega 19 37 sati, odnosno jesno čitavu jednu rad- centi. dan dan i 13 sati.

4

BROJ RADNIH DANA ZA PUN REZERVOAR CRNA GORA

4 dana

HRVATSKA

2 dana

SLOVENIJA

1 dan

Najskuplji u regionu Cijene goriva od utorka ponovo su i dalje narekordnom nivou. Liter eurosupera 98 i 95 i u naredne dvije sedmice koštati 1,54 eura, odnosno 1,5 eura. Litar eurodizela i eurodizela za komercijalne ostaće na 1,38 eura, odnosno 1,16 eura, dok će lož ulje i lož ulje za grijanje koštati 1,33 eura, odnosno 1,06 eura. Naši građani, inače plaćaju najskuplje gorivo u regionu. Benzin u Srbiji košta 1,41 eura, a dizel gorivo 1,52 eura, a u BiH 1,32 eura! U Hrvatskoj benzin se plaća od 1,50 eura, odnosno 1,55, a dizel u ovoj zemlji košta 1,40 eura.

STATISTIKA

Rast - malo iznad nule Preliminarni podaci Monstata ukazuju na rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine od 0,3 odsto Crna Gora je u prva tri mjeseca 2012. godine ostvarila realni pad bruto-društvenog proizvoda (BDP) na nivou od 2,4 odsto u odnosu na isti period 2011. godine. Od marta do juna, međutim, došlo je do neznatnog rasta ekonomske aktivnosti što je dovelo i do rasta BDP-a od 0,3 odsto. Prema preliminarnim podacima koje je objavio nacionalni zavod za statistiku (Monstat), do pada je došlo zbog vremenskih nepogoda koje su zahvatile državu. Monstat je kao uzroke pada u prvom kvartalu prepoznao slabljenje ekonomske aktivnosti u sektorima snabdijevanja električnom energijom, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, saobra-

ćaju i skladištenju, kao i u građevinarstvu. “U drugom kvartalu ove godine zabilježen je blagi rast ekonomske aktivnosti, od 0,3 odsto, kao posljedica rasta u sektorima prerađivačke industrije, snabdijevanja električnom energijom trgovine na veliko i malo i poslovanja neketninama”, kazao je načelnik Odsjeka kratkoročnih statistika Ernad Polić prilikom objavljivanja prvih kvartalnih podataka o BDP-u. Prema njegovim riječima, BDP je u tekućim cijenama u prvom kvartalu ove godine iznosio 631 miliona eura, a u drugom 787 miliona eura. Monstat će u narednom periodu redovno objavljivati kvartalne rezultate najvaž-

nijeg ekonomskog pokazatelja i to nakon 90 dana od isteka tog kvartala. Iz Monstata su kazali da će finalni podaci kvartalnog BDP-a biće raspoloživi kada bude objavljen godišnji BDP za 2012. godinu.

787

miliona eura iznosio je BDP u tekućim cijenama u drugom kvartalu 2012. dok je u prvom kvartalu on iznosio 631 milion eura

Prošla godina - pozitivna Bruto domaći proizvod Crne Gore u 2011. godini iznosiio je 3,23 milijarde eura, što je 4,2 nominalno više u odnosu na 2010. kada je iznosio 3,10 milijardi eura. Bruto domaći proizvod po stanovniku u 2011. godini iznosio je 5.211 eura, dok je u 2010. godini iznosio 5.011 eura. Gledano po strukturi, najveće učešće u obračunatom BDP-u za prošlu godinu imala je trgovina, državna uprava, aktivnost poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, poslovanje nekretninama, informisanje i komunikacija, usluge smještaja i ishrane.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

News 17

USPJEH

Transplantacije bubrega koriste i državi i pacijentima Gotovo 80 odsto anketiranih građana voljno da donira organe Jelena Vađon - Đurišić

O

ve su nedjelje u Crnoj Gori obavljene dvije transplantacije, a na presađivanje bubrega od srodnika čekaju 34 osobe, dok njih 30-ak nema srodnog davaoca. Sada treba promovisati doniranje organa nakon smrti, a prva istraživanja govore da je iznenađujuće veliki broj građana spreman da zavješta svoje organe.

“Nikad nije kasno početi obavljanje transplantacija, a Crna Gora zaista ima potrebu za njima, jer ima 212 osoba na dijalizi, iako nijesu sve podobne za transplantaciju”, smatra predsjednik crnogorskog društva za donaciju tkiva i organa “Donor” Dragiša Boričić. Od toga će koristi imati, kako kaže, i građani i država, koja će uštedjeti veliki novac. “Najbitnije je što transplantirani više ne mora da ide na dijalize po četiri sata tri puta nedjeljno i vraća se u normalne tokove rada i života. Država štedi novac na način što Fond zdravstva ne mora davati 15 do 20 hiljada eura za transplantacije koje će se obavljati u inostranstvu, ušteda su i ogromni troškovi familije koja je u pratnji primaoca organa, kao i troškovi dijalize, koja je veoma skupa”, kazao je Boričić. On je dodao da jedna dijaliza košta 210 do 220 eura, da se rade tri puta nedjeljno te kad se sve to pomnoži jasno je da po jednom pacijentu dijaliza godišnje državu košta više od 30 hiljada eura. Problem pacijenata, njih 30-ak, koji nemaju srodnog davaoca ili se ne mogu transplantirati zbog određenih oboljenja, kako je rekao, nadomjestiće kadaverični, odnosno preminuli davaoci. “Dobro je što je Crna Gora krenula u taj proces, iako su operacije dosta složene i za njih je potrebno dovoljno zna-

nja i iskustva. Iako smo edukovali kadar, sada se ide u kombinaciji sa stručnjacima iz KBC Rebro iz Zagreba, jer je Hrvatska vodeća zemlja u Evropi po broju kavaderičnih davalaca”, kazao je Boričić. On je istakao da su dostigli brojku od 30 osoba na milion stanovnika. Boričić smatra da bi bilo sjajno kada bi se u Crnoj Gori godišnje radilo 10 transplantacija od preminulih, a da bi dostigli nivo Hrvatske, bilo bi potrebno da 15 osoba godišnje na milion stanovnika uzme donorsku karticu i zavješta svoje organe u slučaju smrti. “Mi to možemo, jer godišnje umre 5.000 ljudi, među kojima će se sigurno naći neko u stanju moždane smrti, a pod pretpostavkom da su zavještali organe, riješili bi se problemi bubrežnih, ali i bolesnika koji boluju od srca i jetre”, optimista je Boričić. Anketa koju je to Društvo radilo prije dvije godine na 1.008 osoba pokazala je, kako kaže, da bi 78 odsto zavještalo svoje organe. “Crnogorci su humani ljudi i ne bi trebalo da bude nekih barijera po pitanju zavještanja svojih organa”, istakao je Boričić i dodao da će donorske kartice biti distribuirane kod izabranih doktora, a svi koji se opredijele za taj human čin moći će jednostavno da je dobiju. Starosna granica kao ograničenje danas ne postoji, ali i davalac i primalac moraju biti zdravi.

Ranije se po bubreg putovalo u Pakistan i Indiju Prema podacima iz internog registra Društva, na kraju 2011. godine u Crnoj Gori je živjelo 82 ljudi sa transplantiranim bubregom, od čega je kod 11 dva puta transplantiran taj organ. “Najmlađi u našem registru ima 21 godinu, a prosječna starost je 46,1 godina. Majke su davaoci u 22 slučaja, očevi u 14, ima sestara davalaca i jedan brat od tetke, a mnogi su putovali u Pakistan i Indiju, gdje su platili i dobili bubreg”, rekao je Boričić i dodao da država vjerovatno već ima svoj registar, a ako ga nema, napraviće ga brzo i lako.

• 212 osoba u Crnoj Gori na dija lizi • 34 osobe čekaju na presađivanje bubrega od srod ni • 30 osoba nema ka srodnog davaoca • 30.000 eura ko šta dijaliza godišnje

Sa prve transplantacije u Kliničkom centru


Pratite nas na twitteru

@dnovine

18 Globus

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

NAPAD

Ubio četvoro, pa izvršio samoubistvo

Pucnjava se desila u prostorijama jedne kompanije u Mineapolisu

FRANCUSKA

“Pala” banda srpskih lopova Maloljetnici dnevno krali po 20 grama zlata PARIZ - Francuska policija uhapsila je 10 osoba, od kojih je većina porijeklom iz Srbije ili ima srpsko državljanstvo, zbog sumnje da su koristile djecu u nekoliko stotina krađa u Francuskoj i Evropi, javio je francuski TV kanal Frans 3. Osumnjičeni su uhapšeni u Francuskoj jer su, kako se smatra, upravljali velikom “kriminalnom mrežom”, koja je iskorišćavala maloljetnike,

navodi se na vebsajtu francuske televizije. Tokom istrage, koja je vođena osam mjeseci, ustanovljeno je da su djeca u Francusku dovođena iz istočne Evrope, naročito iz Srbije, iz romske zajednice, i obučavana da provaljuju u kuće i stanove. Francuska televizija navodi i da su maloljetnici, između ostalog, imali zadatak da dnevno donose 20 grama zlata u nakitu ili satovima.

MINEAPOLIS - Naoružani muškarac ubio je juče četiri osobe u prostorijama kompanije “Aksent Sajnejdž Sistems” u Mineapolisu, ranio još četiri lica, a potom izvršio samoubistvo, saopštila je američka policija. Tri ranjene osobe su u kritičnom stanju u bolnici Okružnog medicinskog centra, a četvrta je zadobila povrede koje nisu opasne po život. Policija nije imala informacije da li je napadač na bilo koji način bio povezan sa kompanijom u kojoj se desila pucnjava, prenio je Rojters. Snage reda blokirale su čitav kraj i zabranile stanovnicima da izlaze napolje. Gradonačelnik Mineapolisa R. T. Rejbak izjavio je da se dogodila velika tragedija i da se ne sjeća ničeg sličnog u ovom gradu. Guverner države Minesota Mark Dejton osudio je ovaj “besmisleni akt nasilja” i izrazio saučešće porodicama i prijateljima stradalih.

Mjesec dana prije ove pucnjave, sličan incident desio se ispred Empajer stejt bildinga u Njujorku i u njemu je poginulo dvoje, a ranjeno devet ljudi. U julu je u pucnjavi u bioskopu u Koloradu i napadu na hram Sika u Klivlendu poginulo ukupno 18, a ranjeno preko 50 ljudi. Ovi događaji ponovo su rasplamsali rasprave o kontroli i prodaji oružja u SAD.

NAGODBA

Deripaska da plati 300 miliona MOSKVA - Ruski magnat Oleg Deripaska platiće 250-300 miliona dolara nagodbe po tužbi preduzetnika Mihaila Černog u postupku pred sudom u Londonu, piše ruski dnevnik “Vedomosti”. Pozivajući se na izvore upućene u tok postupka, list navodi da je u nagodbi Deripaske i Černog posredovao bivši partner obojice biznismena Iskander Mahmudov, glavni vlasnik Uralske rudarsko-metalurške kompanije (UGMK) i holdinga za eksploataciju uglja “Kuzbasrazrezugolj”. Deripaska je juče potvrdio da je obustavljen postupak koji je vođen protiv njega pred sudom u Londonu po tužbi Černog. Jedan od izvora “Vedomosti” tvrdi da je nagodba koštala Deripasku 250-300 miliona dolara, pri čemu je 20 odsto akcija Rusala (Deripaski pripada 66 odsto), na koje je pretendovao Černoj, vrijedilo juče na berzi u Hongkongu 1,1 milijardu dolara. Prema navodima lista, u nagodbi nije bilo drugih uticajnijih posrednika osim Mahmudova. Černoj je tužbu protiv Deripaske podnio još 2006. godine, tvrdeći da je, kao poslovni partner, pomogao Deripaski da di-

gne svoju “aluminijumsku imperiju”, a da ga je u podjeli biznisa ovaj ostavio bez 20 odsto akcija koje mu pripadaju. Navodno, kada je Deripaska 2001. odlučio da izađe iz zajedničkog biznisa, potpisali su dogovor prema kojem Černom pripada upravo tolika nadoknada. Deripaska je, pak, tvrdio da on i Černoj nikada nisu bili partneri, već da mu je ovaj samo “pružao zaštitu” za određenu nadokandu, štaviše, objašnjavao je da se na to odlučio, jer je strahovao za svoj život i život svojih saradnika.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Globus 19

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

prevarant

Uhapšen autor spornog filma Ranije “ležao” zbog bankovnih prevara

L

OS ANĐELES - Nakula Basli Nakula, za koga se vjeruje da je producent ili režiser filma “Nevinost muslimana”, u kojem se vrijeđa prorok Muhamed i koji je izazvao talas protesta širom islamskog svijeta, uhapšen je juče u Los Anđelesu.

Nakula, čiji je pseudonim Sem Basil i koji je hrišćanin porijeklom iz Egipta, pritvoren je bez mogućnosti izlaska uz kauciju, zbog optužbe da je prekršio uslovnu kaznu koju je dobio za raniji finansijski prekršaj. On je 2010. godine osuđen na 21 mjesec zatvora zbog bankarskih pronevjera. Prema optužnici iz 2009. godine, Nakula je sa još nekoliko osoba koristio identitet klijenata banke Vels Fargo i time pribavio korist od 860 dolara. Kao uslov oslobađanja bio mu je zabranjen pristup internetu, kao i korišćenje lažnih ili drugih imena bez dozvole njegovog nadležnog za uslovnu kaznu, pokazuju sudski dokumenti. Kako javljaju mediji, on je uhapšen u svom stanu u južnom dijelu Los Anđelesa.

“Mogu da potvrdim da je Nakula u pritvoru i da će uskoro biti izveden pred sud u Los Anđelesu”, rekao je agenciji Frans pres Tom Mrozek, iz kancelarije američkog tužioca. Po izricanju pritvora, federalni sudija u Los Anđelesu naveo je obrazac prevara Nakule i kazao kako postoji opasnost od njegovog bijega. Film “Nevinost muslimana”, u kojem se izvrgava ruglu prorok Muhamed, izazvao je masovne proteste u muslimanskom svijetu, u kojima je poginulo između 50 i 100 ljudi. Američki ambasador u Libiji Kris Stivens i još tri Amerikanca ubijeni su u konzulatu u Bengaziju u prvoj noći protesta, koji su posljednje dvije nedjelje potresali muslimanske zemlje.

Američki mediji pišu da je Nakula došao na ideju da snimi film dok je služio zatvorsku kaznu. Navodno se tokom saslušanja u sudnici u Los Anđelesu cijelo vrijeme cerekao


Pratite nas na twitteru

@dnovine

20 Osvrt

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

AFERA TELEKOM

Sedmični medijski pregled

OSVRT

Anketni odbor saslušavao POBJEDA: U privatizaciji Telekoma nije bilo korupcije. Prodaja kompanije je izvršena na transparentan način i u skladu sa zakonskim procedurama. VIJESTI: Državni funkcioneri u doba prodaje Telekoma poriču što su Mađari priznali američkom pravosuđu - da je bilo uslovljavanja da mađarska kompanija preuzme i manjinske akcije. DAN: Mađari dali mito da zakinu male akcionare.

MEDICINSKI USPJEH

STATISTIKA UP

KARIKATURA MUHAMEDA

Prva transplantacija bubrega

Manje ubistava i krađa

Časopis ismijava proroka

DAN: To je najveći čin humanosti. Majke djeci daruju bubrege. VIJESTI: Početak dobre priče. Dvadeset petogodišnji pacijent nakon operacije ustao i zahvalio na svemu. BLIC: Dobra namjera hrvatskog zdravstva, pa je uspjeh transplantacije zajednički.

POBJEDA: Majka i sin ušli u istoriju crnogorskog zdravstva. Brojni mediji u regionu prenijeli vijest da je riječ o istorijskom danu u Crnoj Gori.

VIJESTI: Manje razbojnika i prevrednog kriminala, ali povećanje seksualnih delikata za 75 odsto u odnosu na prethodnu turističku sezonu. Svi seksualni prestupi riješeni. DAN: Trenutno se radi na rasvjetljavanju tri slučaja ubistva, ali nije rečeno o kojim nerasvijetljenim ubistvima se radi. BLIC: UP zadovoljna rezultatima tokom sezone. Sinovi Nasera Keljmendija i ostali članovi njegove porodice nijesu ljetos boravili u Crnoj Gori.

IN THESE TIMES MAGAZINE: Bez obzira na to koliko karikature dolivaju ulje na vatru, ne može se reći da je redakcija časopisa Charlie Hebdo licemjerna. Urednik tog časopisa Stefan “Šarb” Šarbonje je osudio odluku francuske vlade da zabrani muslimanske proteste protiv “Nevinosti muslimana”. MAGAZINE Die Tageszeitung: Može samo da se spekuliše koji su motivi francuskog magazina da iskoristi islam kao metu za svoje pakosti i podsmijehe.

BLOG

PROTESTI U ATINI

Štrajkom i nasiljem protiv štednje AL JAZERA: Prvi veliki štrajk testiraće odlučnost koalicione Vlade, koja je preuzela vlast u junu, da održi zemlju u zoni eura. REASON MAGAZINE: Grčki fijasko se vukao predugo zahvaljujući uglavnom političkim, a ne ekonomskim problemima. Naizgled neizbježni razvod od eurozone će biti bolniji kao rezultat.

Nik Vujičić i domaće licemjerje Malasneki, Srbija Univerzitetski profesor i ribar Mato Brautović ulovio je u Jadranskom moru kod Dubrovnika najotrovniju ribu na svijetu. U pitanju je četvorozupka koja je rijetka u Jadranu, jer živi u tropskim morima zbog visoke temperature koja joj odgovara. Ovaj uhvaćeni primjerak završiće u muzeju. Godišnje od konzumiranja ove ribe umre oko 200 ljudi

Dugo sam razmišljala da li da napišem ovaj tekst, ali prosto moram da iznesem ono zbog čega sam besna već danima. I moram da kažem da mi se toliko toga vrzma po glavi da verovatno od zbrke misli neću sve odmah ni napisati, ali ću se dopunjavati u komentarima. Ne sporim govorničko umeće Nika Vujičića, ali sam toliko besna zbog činjenice da iza njega stoji sektaška mašinerija koja koristi njegov hendikep i ogromne količine licemerja našeg naroda. Digla se ogromna medijska pompa oko njegovog dolaska, podržavaju ga sportisti, navijači, nacionalisti, ovi i oni... Svi se raznežili ko mlada pred udaju. Pitam se, jel to isti onaj narod koji okreće glavu kad vidi osobu sa hendikepom na ulici? Isti oni sportisti čije su kolege sa Paraolimpijade dočekane kako su dočekane i kojima ni-

su pružili ni osnovnu kolegijalnu podršku? Da li svi oni zajedno nekad pomisle koliko još većih boraca svakodnevno živi pored njih, i u kakvim uslovima? Da li je ikome palo na pamet da se u zemlji Srbiji svakodnevno svom silinom bori za sebe i druge cela jedna omanja vojska osoba sa hendikepom? Pored toga, upoznala sam Nika još kad je prvi put dolazio u Srbiju da priprema teren. Nika koji se na kraju poslovnog sastanka saginje i moli prisutne da se pomole Bogu. Da se razumemo, nisam nevernica, ali nisam ni svetica. Znam gde je mesto poslu, gde religiji. Niko se nije zapitao, zašto je Nik sa aerodroma otišao prvo u Patrijaršiju, iako je pripadnik Ekumenske zajednice? Ta ista Patrijaršija nema ni pristup kolicima, koliko znam. Istog dana kad je Nik pompezno stigao u Beograd, mene su doveli do ivice histeričnog plača ljudi koji služe da osobama sa

hendikepom budu servis podrške, ali se ponašaju kao da su gazde njihovog života. A zašto, zato što se ja borim, ne sedim u kući kao “svaki dobar invalid” već se trudim da unapredim svoj život i život drugih. Eto, tako je Srbija svojim licemerstvom pljunula na sve Nikove koji su tu svakodnevno, i koji ne spavaju u Hajatu i ne manipulišu svojim hendikeom niti dozvoljavaju da ih koristi neka religija. Skoro sam bila popljuvana od grupe roditelja na FB kojima sam rekla da trebaju omoguciti svojoj deci sa hendikepom da budu što samostalniji, a ne da im prave medveđe usluge čuvajući ih pod svojim okriljem. Ma mogla bih ovako danima, ali jedva čekam da i ovaj cirkus prođe, pa da čitam u novinama koja se starleta skinula gola u javnosti... Samo što će onda nestati i statusi na FB sa Nikovim citatima, a Srbija će se kao svaki “dobar peder” vratiti u svoja četiri zida.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

22 Reportaže

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

Skadar “pao”, ponavljam, Skadar “pao” Turističko osvajanje Skadra

Naselje se lepezasto širi uz obale Skadarskog jezera, Bojane i Drima. S druge strane, more je na samo četrdesetak kilometara Ivanka Fatić - Rastoder

U

Skadru sam opet nakon šest godina. Kakve su se promjene desile od kada sam prvi put ovdje bila, nedjelju dana nakon proglašenja crnogorske nezavisnosti, teško je opisati. To nije više kasaba, nije grad za zaobići i nije grad u koga je teško doći. Istini za volju, tog šmeka starog trgovačkog grada i dalje ima, ali i modernih ulica sa evropskim standardima, kafana, kafića, agencija, hotela... I to mu daje ono što provocira na istraživanje – kontradiktornost.

Najljepša u gradu - ulica Kolja Idromeno

Stojim kraj zidina tvrđave Rozafa, na kojima se vije crvena zastava sa dvoglavim crnim orlom, i gledam na Skadar. Sad mi je malo jasnije zašto je Crna Gora u I Balkanskom ratu toliko željela ovaj grad. Naselje je pozicionirano tako da se lepezasto širi uz obale Skadarskog jezera, Bojane i Drima. S druge strane, more je na samo četrde-

setak kilometara. U pješačkoj ulici, koja nosi ime Kolje Idromena i koja je nalik podgoričkoj Njegoševoj, presrijeće me konobar koji turistima nudi specijalitete obližnjeg restorana koji spolja izgleda prilično privlačno. “Kako ste, kako ide”, javlja mi se tipičnim podgoričkim slengom i kaže da pomalo govori

naš jezik jer je njegova porodica Adžagić davno doselila u Albaniju iz Zete. Uz nekoliko razmijenjenih osmijeha, konobar otvara priču o tome da je u Skadar majčina familija došla iz naselja Kuće Rakića. Vrlo brzo se vraća na priču o restoranu i o tome kako je to najbolje mjesto za mirni, jeftini i dobar obrok. Gledam cjenovnik okačen kraj ulaza. Cijene su dobre, nešto niže nego u Podgorici. “Neka sad, da prošetam i vjerovatno dolazim”, rekoh da bih dobila malo vremena da razmislim i ispitam da li je restoran “San Francisko” zaista to što kaže ljubazni potomak crnogorskih iseljenika. Duž cijele ulice Kolja Idromeno protežu se terase kafea, koje u stopu brojem prate turistič-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Reportaže 23

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

Kako do Skadra

Tipičan prizor na albanskim ulicama - konjske zaprege sa kočijašem u stojećem stavu ke agencije i tek neka suvenirnica. Najljepša skadarska ulica prepuna je mladog svijeta, dotjeranog kao bilo gdje drugo u okruženju. Moderni, opušteni, cirkaju pivo i sokiće. Vrijeme je na mojoj strani, sunčano, oko 30 stepeni. Grad mi prija, počinjem da mislim da bih mogla i živjeti ovdje. A za izlet, više nego što sam očekivala. Pun smisao kontradiktornosti daje paralelna ulica u koju sam nabasala čim sam ušla u Skadar iz pravca Podgorice. Osim popločanih trotoara, nije se puno promijenila u ovih šest godina. Ono što zatičem potvrđuje predstavu o Skadru kao tradicionalno trgovačkom gradu poznatom vjekovima unazad. Sve vrvi od starinski organizovanih prodavnica koje umjesto izloga imaju otvore površinom cijelog zida ka ulici. Sve podsjeća na našu staru dobru Tušku pijacu. Ima svega za istraživače sa dosta vremena - pravi raj. Olovke, sveske, deterdžent, domaći sapun, čarape na komad i kilo, duvan, stari namještaj, polovna gvožđurija... Sve najedno i niđe okačenih cijena. Albanske zastave vise pred jednom od ovih bakalnica. Pitam za cijenu. Ljupka žena srednjih godina odgovara na ne baš najboljem crnogorskom jeziku - kaže da koštaju osam eura. Mimoza Erkočević s osmijehom na licu kaže da je po majci potomak loze Kapadžića. Ja kažem “kao Kapadžića most”. Ona potvrdno klima glavom i nevješto ponavlja: “Da, kao Kapadžića most u Titogradu”. Svuda oko mene vreva, ljudi prelaze ulicu gdje hoće i kako hoće. Pješačkih prelaza nema, ili ih ima sasvim malo. Glavno prevozno sredstvo, iako u gradu ima mnogo novih automobila, ipak su bicikla, uglavnom ona stara i više decenija. Rubom trotoara poređena su gvozdena improvizovana par-

kirališta za dvotočkaše, a iznad glava na drveću kavezi sa kanarincima. Prva pomisao na kaveze kojih ima svuda i odakle se čuje veseli cvrkut ptica je da se i to prodaje. Kasnije otkrivam da je to neka vrsta tradicije. Nakon što sam prešla jednu od bočnih ulica, naravno van pješačkog prelaza, nalijećem na trotoar prepun ribe. Razbacane onako bez prostirke po betonu, “krapovi” i “kinezi” okruženi velikim brojem ljudi, vagaju se na skoro zaboravljenim kantarima. Ljudi su ljubazni, željni koverzacije. Onako vješto trgovački ispituju i nude svoju robu. Mali “krapovi”, ulovljeni valjda jutros u jezeru - kilogram košta 3,5 eura. U produžetku tezgice sa voćem, orasi 4,5 eura kilo, bijeli luk tri, grožđe 1,80 eura, patlidžani i krastavci 50 centi. Prodavci domaćeg duvana, žutog kao dukat, posijedali rubom trotoara. Čini se da uživaju u svom poslu i u lijepom danu. Ozarenih lica djeluju zadovoljni onim što imaju. Nešto

dalje prizor iz starih filmova ulični čistač cipela pokušava da izvuče sjaj iz dotrajale obuće vremešnog gospodina. Od kada to nijesam vidjela! Posjeta Skadru me zbilja čini razdraganom, čemu doprinosi i činjenica da je grad pun turista i da je atmosfera prava turistička. Ako kanite doći u Skadar, a moja preporuka je da to uradite, obavezno i to da “gađate” sunčan dan, treba da znate da se parking nigdje ne naplaćuje i da je vaše auto bezbjedno koliko i u Podgorici. Mjenjačnica ima dosta i nije ih teško pronaći, a za jedan euro se može dobiti 138 leka. Skver “Demokratija” najveći je u gradu, a nedaleko od njega nalazi se najveća džamija. U krugu od 100 metara, kao u Sarajevu, džamija, pravoslavna i katolička crkva. U blizini je i teatar ‘Miđeni’ i lijepa, kamena, restoranom zaklonjena sahat-kula. Iako pored starih ruiniranih ima manje ili više lijepih novih stambenih zgrada, osim džamije u gradu nema ve-

lelepnih zdanja. Obradovao me je, ne znam ni zašto, pogled na ime jedne kafane. Velikim plavim slovima piše Podgorica. Nije neka kafana, zapravo je prčvara, ali na tom nazovi kružnom toku i u prašini pokazuje mi da nijesam daleko od kuće. Iz Podgorice sam došla sa preporukom prijatelja da ručam u restoranu “Puri”, koji ima povoljne cijene. U turističkom centru, baš tu na najvećem skveru, ljubazna crnka na perfektnom engleskom jeziku preporučila mi je restoran “Ilirija”, a kao alternativu dala restoran “Tradita”. “Tradita” je u gradu, a “Ilirija” na izlasku na putu ka Ulcinju, kaže ona, uz opasku da je pogled iz “Ilirije” perfektan i da se neću pokajati. Odluka je pala. Vratila sam se nazad, upalila auto i za deset minuta sam bila u prostoru koji je djevojka opisala. Nije pretjerala. Restoran, hrana, pogled i osoblje su pun pogodak. Doživljaj vrijedan da se Skadar ponovo posjeti. A to bi savjetovala i vama.

Prilaz gradu vas ne ostavlja ravnodušnim: Iz mesare sa ovcom pravo kući

U pokretnoj poslastičari nude se gurabije, tespidže, kadaif i puslice

Put do Skadra je relativno jednostavan i ako kao polaznu tačku uzmemo Podgoricu, lako se stiže. Ruta Podgorica - Skadar duga je 60 kilometara, pa vam za putovanje do tamo i nazad treba nekih 10-ak litara goriva ili 15 eura. Do Graničnog prelaza Božaj od Podgorice jednostavno i lako se stiže, prolazeći kroz Tuzi. Na Božaju vam pored pasoša i saobraćajne dozvole, što nije uobičajeno na većini prelaza, traže međunarodnu dozvolu. Međutim, ako ste ljubazni sa njima ne insistiraju i pustiće vas da bez problema nastavite put. Odmah iza granice sa albanske strane naići ćete na kilometar i po do dva nedovršenog puta, koji je dijelom izlokani makadam, a dijelom asfalt. Takođe ćete nabasati i na benzinske pumpe koje su kao iz filmova o Divljem zapadu, male i neuređene, kao da ih je neko tu greškom bacio. Pogled će vam privući i nezaobilazni bunkeri koji još svejdoče o nekom vremenu koje se ne da lako zaboraviti. Nakon toga čeka vas široka asfaltirana trasa sve do Skadra. Doduše, nije obilježena ni vertikalnom ni horizontalnom signalizacijom, ali zato ima širinu tri trake, iako se ne zna sa koje su strane dvije a sa koje jedna. Iako nijesu uspjeli da stave zaštitne ograde na nekoliko nadvožnjaka na putu, nijesu štedjeli novca na pravljenje kružnih tokova kojih ima mnogo i koji naravno nijesu obilježeni. Zato, pazite, bez žurbe!! I još nešto, na prilazu gradu pazite na bicikliste, pješake i konjske zaprege. Ne bi se moglo reći da poštuju saobraćajna pravila.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

24 Kultura

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

Recenzija

Kolhas konačno

DOGAĐAJ

Tek malo drugačiji čovjek-pauk Nevjerovatni Spajdermen (Amazing Spiderman)

Čuveni holandski arhitekta sjutra dolazi u dvodnevnu posjetu Cetinju gdje će predstaviti rješenje MACCOC-a Isidora Radulović

R

Mark Veb

Endrju Garfild, Ema Stoun, Rejf Ajfans Vuk Perović Odavno živimo u vremenu kad superjunaci sami po sebi nijesu dovoljni, pa moraju biti nanovo izumljeni, to jest prilagođeni, prije svega, vremenu senzacija i brzih informacija, bez obzira da li naginju mračnijoj strani kao Betmen ili postaju “čudesni” kao Spajdermen. Danas više nije dovoljno biti samo čovjek-pauk. Pošto je bilo evidento da su se reditelj Sem Raimi i Tobi Megvajer dobro umorili u prethodnoj trilogiji “običnog” Spajdermena, producenti su odlučili da još jednom krenu iz početka. Već izbor reditelja bio je vrlo zanimljiv. Mark Veb je poznat po kultnoj nezavisnoj komediji “500 Days of Summer”, ali ako posmatrate stvari na način da je skoro pa svaka priča o superjunaku u stvari ljubavna, on možda i djeluje kao logičan izbor. I glavni glumac je biran u tom pravcu, pa je odijelo Spajdermena obukao izuzetno talentovani Englez Endrju Garfild. Da bi Spajdermen bio čudesan, naravno da je bilo potrebno da se promijeni nekoliko stvari u priči, ali bez obzira na sve, bazični zaplet je skoro pa identičan kao u originalnom Spajdermenu. Tako da je glavno pitanje, osim nove postavke ispred i iza kamere i tek pokoje promjene u scenariju, šta se dobija no vim filmom i predznakom “nevjerovatan”. Ne dovoljno. Ovaj Spajdermen jeste drugačiji, za nijansu je mračniji, bavi se velikih dilemam baš kao i Mračni vitez, a i sada je više tip mladog naučnika (“nerd”). Garfild je odličan izbor, kao i Ema Stoun kao njegova nova ljubav (u originalnom Spajdermenu njen lik se pojavljuje u trećem djelu), a za reditelja Marka Veba je bio najveći izazov da izbalansira teren na kom se on jako dobro snalazi, a to je melodrama, sa zahtjevnim akcionim scenama. U većini, to mu je i pošlo za rukom, ali ne toliko da bi ovog Spajdermena učinio drugačijim, novim ili čak “nevjerovatnim”, pa u odnosu i na Raimijev film i potrebnim. Vebov glavni problem je bio kada da izniveliše različite nivoe priče. Onaj u kom Piter Parker istražuje prošlost njegovih roditelja i dolazi do glavnog negativca, zatim samu Parkerovu transformaciju, pa njegov ljubavni život, kao i reakciju javnosti na pojavu Spajdermena, uz uvijek prisutne identiteske nedoumice. Izgleda da je za Veba tu bilo previše dilema. Ipak, rezultat na blagajnama sve demantuje, čime se studio jedino i vodi. Zbrajale su se rekordne sume novca. U kreativnom timu ima potencijala da bi dodali novu vrijednost u cijelu priču, s obzirom da je trilogija već zagarantovana. Slijedi nova šansa.

ema Kolhasa, pionira dizajna savremene svjetske arhitekture, autora mnogih savremenih zdanja u svijetu od kojih zastaje dah, naša javnost upoznaće sjutra i prekosjutra kao saradnika konceptualne umjetnice Marine Abramović. On će sa njom na Cetinju predstaviti zajednički MACCOC projekat. Šira javnost možda nije dovoljno svjesna stvarnog značaja Kolhasove posjete i rada u Crnoj Gori, ali je ova vijest zato obradovala njegove ovdašnje kolege koji u tome vide podstrek i inspiraciju.

Naša javnost već nekoliko mjeseci očekuje dolazak Rema Kolhasa, osnivača i jednog od čelnika kompanija OMA (The Office for Metropolitan Architecture) na Cetinje, zajedno sa mega zvijezdom performansa Marinom Abramović. Čini se ipak da ta najava, čak ni kod institucija kulture, nije izazvala naročitu euforiju. Crnogorski arhitekta Branislav Gregović, jedan od poznavalaca rada holandskog arhitekte, smatra da njegov dolazak predstavlja zaista poseban dan koji će ovdje zasigurno pamtiti svi, ne samo arhitekte. “Sama pomisao da će dugi spisak objekata sa njegovim potpisom biti dopunjen i objektom “Marina Abramović Community Centre Obod Cetinje” predstavlja, siguran sam u to, inspiraciju i podstrek za mnoge arhitekte u Crnoj Gori. To je prilika da ovaj plodotvorni i veoma kreativan moderni stvaralac da svoj pečat i sloj istorijskom Cetinju”, kaže Gregović Dnevnim novinama. On je siguran i u to da se u Crnoj Gori teško mogao zamisliti bolji kontekst za jednog arhitektu, od onog koji pruža Cetinje. “Inspiracija je to za našu struku, a nadam se i za do-

nosioce odluka od kojih zavisi razvoj i afirmacija arhitekture u Crnoj Gori da prepoznaju značaj kvalitetne arhitekture u razvoju naših gradova i da shvate da svaka gradnja nije arhitektura, a da naš prostor zaslužuje samo i isključivo kvalitet”, kaže ovaj arhitekta uz uvjerenje da nam Marina Abramović i Rem Kolhas na putu osviještenosti u poimanjima arhitekture, mogu pomoći više nego nego što očekujemo. “Biće ovo posebni dani za puno širi auditorijum, za sve one koji razumiju prostor, umjetnost i život. Naglasiću da je riječ o arhitekti koji je obilježio kraj prethodnog i početak novog milenijuma”, kaže Gregović podsjećajući na Kolhasova arhitektonska remek-djela: Casa da Música u Portu, CCTV u Pekingu, Holandsku ambasadu u Berlinu i Biblioteku u Sijetlu. Saradnja jednog od najpoznatijih svjetskih arhitekata današnjice, holandskog teoretičara arhitekture, urbaniste (i profesora praktične arhitekture i urbanog dizajna na Univerzitetu Harvard) Rema Kolhasa sa Marinom Abramović zasnovana je na uzajamnoj želji umjetnika da prošire polje svojih umjetnič-

Dijana Vučinić

kih eksperimenata i granice spoznaja i iskustava u umjetnosti. I arhitektica Dijana Vučinić, Kolhasovu posjetu i njegov rad u Crnoj Gori smatra izuzetno značajnim, ne samo za struku, već i za promociju Crne Gore u svijetu. “Već sama činjenica da arhitekta takvog ranga i renomea svoje znanje i iskustvo uz znanje i iskustvo cijelog svog tima, stavlja u jedan projekat koji će se raditi u Crnoj Gori, zaista je značajan aspekt za nas uopšte. Tome dodajmo promociju Crne Gore, koju taj projekat donosi. Za nas, prije svega, od izuzetnog je značaja činjenica da će se jedan apsolutno kompetentan tim baviti problematikom planiranja tog prostora na Cetinju”, kaže Dijana Vučinić. Već to što se projekat MACCOC našao na Kolhasovom sajtu, za nju je dodatna garancija da je ovdje riječ o nečemu što je važno za našu kulturu. “Ljudi možda ne shvataju da nas to stvarno stavlja na svjetsku mapu arhitektonskih zbivanja. Sigurna sam da bi neke druge države žestoko investirale u takav događaj i da bi lobirale i platile da se arhitekta takvog ranga bavi lokacijom u njihovom zemlji”, kaže Vučinić. Rem Kolhas je dobitnik prestižnih priznanja, a osim “Pritzkerove” nagrade (2000.), u svojoj kolekciji priznanja on ima i “Ševalijeovu Legiju časti”, Kraljevsku Zlatnu medalju i, povrh svega, Zlatnog Lava za životno djelo na Bijenalu arhitekture u Veneciji (2010.). Osim toga, Kolhas je ušao u “Tajmovu” listu 100 najuticajnijih ljudi na planeti. U knjizi “Delirious New Branislav Gregović


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Kultura 25

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

o (i) u Crnoj Gori Rem Kolhas u Veneciji

Krleža kao strip junak Strip o životu, to jest o “poslovima, sumnjama i snovima” Miroslava Krleže, po scenariju Bore Ćosića, objavljen je nedavno u izdanju KC Beograda i Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža” iz Zagreba. Riječ je o projektu koji je nastao u okviru Festivala jednog pisca Kulturnog centra Beograda koji je angažovao strip autora Aleksandra Zografa da osmisli ovaj interesantni izdavački projekat. Tako je producirana originalna grafička novela “Miroslavljevo jevanđelje: apokrifna verzija”, koju je realizovao srpsko-hrvatski tim stripcrtača: Wostok (Danilo Milošev), Igor Hofbauer, Damir Štajnfl i Boris Stanić.

Čuvena Mizeri u pozorištu

Biblioteka u Sijetlu

York” (Njujork u delirijumu), Rem Kolhas je svoju filozofiju dizajna urbanog prostora sažeo u kredo da je (univerzalni) Grad “mašina koja ljude čini zavisnicima od njenog ritma iz koje(g) nema bjekstva”. Uzimajući tu kao paradigmu Njujork Siti, on smatra da su i drugi veliki gradovi pod globalnim uticajem oličenje ideala da je “život -šansa”, a da je životni prostor njegova slika. Jedan je od prvih arhitekata koji temeljno preispituju apsolutizam maksime da “forma prostora prati suštinu”, smatrajući taj pristup prevaziđenim.

Grad šansa

Uzimajući kao paradigmu Njujork Siti, Kolhas smatra da su i drugi veliki gradovi oličenje ideala da je “život -šansa”, a da je životni prostor njegova slika. Jedan je od prvih arhitekata koji temeljno preispituju apsolutizam maksime da “forma prostora prati suštinu”.

“Javnost, a vjerovatno ni strukovne i ostale institucije nijesu dovoljno svjesne koliko Kolhasov dolazak u stvari znači za nas. On rijetko lično obilazi prostore koje će da projektuje, već to rade ljudi iz njegovog tima. Kad neko ima kancelarije na četiri kontinenta, teško da može da obiđe svaku lokaciju kojom se bavi. I to što lično dolazi ovdje, dovoljno govori”, kaže Dijana Vučinić.

Lik Eni Vilks , opsesivne obožavateljke pisca Pola Šeldona čiji lik pamtimo iz kultnog trilera “Mizeri”, u neponovljivom tumačenju Keti Bejts, oživjeće i na pozorišnim daskama. Naime, Vilijam Goldman , autor scenarija za film zasnovan na romanu Stivena Kinga, dovršio je dramski tekst za istoimenu pozorišnu predstavu. Predstava koja će oživjeti priču o Eni Vilks biće izvedena u teatru Bucks County Playhouse u Pennsilvaniji. Kingov roman iz 1987. priča je o piscu Polu Šeldonu, autoru veoma uspješnog serijala romana Mizeri. Nakon što pisac doživi saobraćajnu nesreću, spasava ga žena po imenu Eni Vilks. Na početku se čini kako Eni, koja se predstavlja kao medicinska sestra, želi Polu sve najbolje. Ali, uskoro postaje jasno kako je Eni psihički nestabilna osoba. Za ulogu Eni u filmu Bejts je nagrađena Oskarom 1990. godine.

Color Trio u Kotoru Color Trio iz Beča (Ilze Šuman na klaviru, Irena Frank na violončelu i Serkan Girkan na violini) u pratnji soprana Petre Halper- Kenig nastupiće u ponedeljak 1. oktobra u 20.30 sati u kotorskoj Katedrali Svetog Tripuna, i dan kasnije u ucinjskom Centru za kulturu sa početkom u 20 sati. Pored austrijskih umjetnika nastupiće i crnogorski izvođači: Tamara Knežević na flauti, uz korepeticiju pijaniste Alekseja Molčanova, kao i student solo- pjevanja Gjylije Pelingu uz klavirsku pratnju Jelene Knežević. Koncert pod nazivom “Od Hajdna do Johana Štrausa – tri vijeka austrijske muzike” organizovala je Austrijska ambasada u saradnji sa Muzičkom školom “Vida Matjan” i Biskupijom u Kotoru i Centrom za kulturu u Ulcinju.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

TV program 27

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

PRVA 21.00

TV strana

najave emisija, TV ličnosti, program ...

NIKOLINA PIŠEK

Film koji preporučujemo ove sedmice je “Građanin opasnih namjera”. Emituje se na TV Prva u nedjelju u 22 časa

Holivudski glumci mi nikad nijesu bili zanimljivi Hrvatska voditeljka Nikolina Pišek uskoro će se naći kao jedno od zaštitnih lica Prve televizije, gdje će voditi kviz “Sami u tami”. Kako je kazala za Dnevne novine, emisija bi trebalo da počne da se emituje u prvoj sedmici oktobra, te najavljuje rijaliti šou koji do sada nije rađen na ovim prostorima. “Tri žene i tri muškarca provešće tri dana u luksuznoj vili. Njihov zadatak je da se što bolje upoznaju kako bi trećeg dana odabrali pravog partnera. Sretaće se u specijalno dizajniranoj sobi u kojoj ne postoji ni najmanji tračak svijetla. Oni neće vidjeti jedno drugo, ali gledaoci će moći da prate dešavanja u mračnoj sobi pomoću specijalnih infracrvernih kamera. Tu, u potpunom mraku, učesnici će imati priliku da se upoznaju, dodirnu, provedu nekoliko sastanaka zajedno, i vremenom se zaljube. Na kraju eksperimenta, kada poslušaju svoje srce i izaberu idealnog partnera, svijetla će se na kratko upaliti. Tada na red dolazi trenutak velike odluke - nastaviti viđanje sa osobom koju su upravo vidjeli ili napustiti kuću i okrenuti leđa nekom ko je očekivao srećan rasplet događaja. Ove igre zavođenja u mraku sa sobom nose pregršt romantičnih, ali i komičnih situacija”, kaže Nikolina. Ona dodaje da je emisija veoma zahtjevnog karaktera, ali da se već snašla, kao i da se ekipa dobro uhodala. “Tehnički je veoma zahtjevno, ali poslije određenog vremena smo se snašli. Poslije prve dvije pilot emisije, sada sve ide kako treba. Nema nepredvidljivih tehničkih stvari, osim učesnika sa kojima se nikada ne zna kako će reagovati kada je u pitanju određeni zadatak”, priča Nikolina, naglasivši da joj je izazov bio da radi ovaj TV projekat. Prema njenim riječima, zbog emisije često mora da bude na relaciji Zagreb - Beograd, ali pošto je, kako ističe, službeno lice Prve televizije, ne pada joj teško. “Zadovoljstvo mi je što sam dio njihove televizije. Zbog ovog projekta, do Nove godine ništa drugo neću raditi”, kaže Nikolina. Na pitanje s kim bi voljela da je sama u tami, kroz osmijeh kaže: “Ja nijesam kao ostale dame koje maštaju o holivudskim glumcima. Oni mi nijesu fetiš i nikad mi nijesu bili zanimljivi. S kim bih bila - ne bih otkri-

Prvi glas Muzički talenti takmiče se za prestižnu titulu “Prvi glas Srbije”. Samo jedan je može osvojiti! U ovonedjeljnoj emisiji Mare, Vlado i Aleksandra imaće pred sobom mnoštvo zanimljivih kandidata, od onih koji će ih oduševiti glasovnim mogućnostima do takmičara koji su potpuno zalutali u ovaj šou. Vidjećemo kako su odreagovali na momka koji je sebe uporedio sa Željkom Joksimovićem, Sašom Matićem i Željkom Vasićem, a ništa manje impresivan nastup nije imala kandidatkinja koja tvrdi da zavodi dok pjeva. Da li je uspjela da zavede članove žirija i ko je od njih bio dio ovog eksperimenta, saznaćemo u četvrtoj epizodi popularnog muzičkog šoua.

PINK M 18.30

Magazin In Sanja Marinković ove subote u emisiji Magazina In ruši mnoge tabue i zablude kada su žene i njihovo seksualno samopouzdanje u pitanju. “Ko hoće, a ko neće i kada koga boli glava”, samo je jedna od teza o kojoj će debatovati gosti među kojima su Zorica Brunclik, Dragana Katić, Voja Nedeljković... Zbog čega se žene u srednjim godinama stide svoje seksualnosti i manje su zainteresovane za strast u intimnim odnosima. O svemu tome svoje mišljenje daće i gošća sa povodom, ginekološkinja Mima Fazlagić.

VIJESTI

Larin izbor Larin izbor je napeta ljubavna priča koja mora prebroditi brojne prepreke. Ovo je priča o izboru jedne žene između dva muškarca, izboru između karijere i porodice, te odanosti i bitke za preživljavanjem. Serija je snimana na lokacijama duž dalmatinske obale što dodatno doprinosi romantičnoj atmosferi. Larin izbor odlikuje vrhunska produkcija i snažni muzički momenti u brojnim scenama. Serija je snimana u HD rezoluciji na brojnim eksternim lokacijama u Splitu i Lovranu, dok se scene interijera prostiru kroz 22 seta na 2000 m2

ATLAS 22.30

Showroom vala, neka to bude moja mala tajna.” Iako je ovih dana ponovo podigla medijsku prašinu oko fotografisanja za jedan muški časopis, gdje je obnažena, Nikolina kaže da tokom snimanja nije bilo sramežljivosti jer je sarađivala sa dugogodišnjim prijateljima. “Nije mi bilo neugodno. Radila sam sa ljudima koje poznajem dugo, pa sam zato i pristala”, rekla je ona. F.J.

I ove sedmice u najglamuroznijem modnom magazinu u Crnoj Gori očekuje vas pregršt iznenađenja. Srđa Lubarda vas vodi na najznačajnije događaje a ugostiće i rukometašicu Bojana Popović koja je ispred objektiva Đorđa Živaljevića pozirala u modnim kombinacijama koje su samo za nju izabrale Marina Nikolić - Džuver, Branka Asanović i Milena Đurđić.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

28 TV program

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

FILM

Sport

Informativa

TV PROGRAM

SUBOTA

06:00 Dođi na večeru /r 08:15 Film: Dvostruka igra/r 10:45 Domaćine, oženi se/r 11:35 Serija: Prijatelji 13:15 Serija: Odbačena /r 14:00 Radna akcija 15:00 Talk show: Žene 16:00 Film: Predosjećaj /r 17:30 Serija: Prijatelji /r 18:00 Gallileo 19:00 Vijesti prve 19:20 Serija: Porodične tajne 20:00 Serija: Odbačena 21:00 Prvi glas 22:00 Film: Bjegunac 00:10 Serija: Porodične tajne /r 00:50 Radna akcija /r

06.00 Radio Crne Gore - Budilnik 07.00 Univerzum /r 08.00 Vijesti 08.05 Dobro jutro Crna Goro 09.45 Uvijek subotom - Mihailo Radoičić 10.00 Vijesti 10.25 Film 12.00 Vijesti 12.05 Tv Arhiv 14.00 Vijesti 14.05 Mozaiku 15.30 Dnevnik 16.50 Univerzum 17.45 Strani dok. program 18.45 Muzika 19.00 Crtani film: Sali Bolivud 19.30 Dnevnik 19.55 Sport 20.05 Izbori 2012 20.15 Dok.program 21.00 Budva na pjenu od mora 22.00 Dnevnik 3 22.30 Izbori 2012 22.45 Serija: Pod obručem 23.30 Meridijani 00.00 Vijesti

06:50 City Kids 06:55 Dobro jutro! 10:00 Vikend Vizija 11:45 City 12:00 Život u trendu 13:00 Gold muzički magazin 14:00 Šopingholičarke 15:15 City 15:30 Film: Mi nismo anđeli 3: Rokenrol uzvraća udarac 17:00 Serija: Mala nevjesta 18:00 InfoMonte 18:30 Magazin IN 20:00 Kursadžije 21:00 Zvezde granda 23:00 Film: Tigar 00:45 City 01:00 Film: Razbijač 3: Usamljena pravda

07:00 Pingvini sa Madagaskara 08:05 Baltazar 08:20 Majstor Meni 08:45 Mala sirena 09:05 Aladin 09:30 Bez granica/r 11:00 Julijina kuhinja 12:00 Vijesti u 12 12:07 Film: Balkan ekpres 2/r 13:55 Julijina kuhinja 14:00 Vijesti u 2 14:07 Serija: Larin izbor/r 14:45 Showbiz/r 15:25 Serija: Dekster/r 16:30 Vijesti u pola 5 16:40 Julijina kuhinja 16:45 Serija: Krv nije voda 17:30 Stranac mladoženja 18:30 Vijesti u pola 7 19:10 Serija: Larin izbor 20:10 Film: Smrtonosna potjera 22:00 Igmanska inicijativa 22:30 Vijesti u pola 11 22:45 Sport vikend 22:55 Istražitelji iz Majamija 23:40 Film: Kula od karata

07:00 07:30 08:45 09:00 10:30 11:30 11:35

PRVA Film: Bjegunac 22.00

RTCG1 Budva na pjenu od mora 20.15

PINK M Film: Tigar 23.00

VIJESTI Film: Kula od karata 23.40

IN Lazy town 07.30

12.10 Serija: Midelmarch 14.40 Film: Moja Antonija 17.00 Film: Ja ne zaboravljam 18.45 Top mobil 19.30 Dnevnik 19.55 Košarka: Budućnost – Cedevita 21.45 Serija: Rezovi 22.10 Serija: Hitna pomoć 23.00 Fudbal:(Zeta – Budućnost, Sutjeska – Mogren)

12:00 12:30 14:00 15:00 16:00 16:30 17:00 18:00 18:30 19:00 20:00 21:00 22:00

09:55 10:45 12:40 13:15 14:00

09:20 12:00 13:00 14:30 14:45 15:30 17:10 17:15 18:30 20:15 22:20 22:30 00:00

07:35 09:15 10:00 12:30 13:30 14:10 15:40 17:00 18:25 19:55 21:00 21:35 22:00

BET + Živa istina Bez uputa 1 na 1 I Love My Car Divlja ljepota Serija: S vjetrom u leđa Forum Urbanizam Pop (kv)art Nemoguća misija Showroom Forum

14:15 19:30 19:45 20:30 21:00 21:15 00:40

Dogodilo se.. Zabava Jakanje Na domaćem terenu Smijeh kao lijek Fudbal.me Ekstremno Zestoko Nindža ratnici Toto vijesti Texas holdem poker Smiješna top lista

Kindermanija Astro vizija Plodovi zemlje Video katalog Tivatski horizonti /r Astro num caffe Video katalog Tv čat Kindermanija Rock karavan Video katalog Zvjezdano nebo Astro num caffe

12:20 13:30 15:00 15:15 16:00 16:55 19:00 19:40 20:40 21:40 22:00 00:00 02:00

Crtani serija Lazy town Garfild Film za djecu Garfild Blink Dokumentarni program /r Serija /r Film /r Blink Serija Serija: Jermolovi /r Film In - Puls Informativna emisija Dokumentarni program Serija: Jermolovi In - puls Informativna emisija Film Film Serija /r

Svježi u dan Crtani filmovi Pet show Lili pez Dr Fajt /r Mkanal /r Serija: Sirli Holms /r Tekstura /r Dr Fajt /r Autoshop/r Info Putopisi Film: Oslobodi ritam

SUBOTA RTS1 13.15 Evronet 13.20 Film: “Harfa trafe” 14.50 Gastronomad 15.05 Ovo je Srbija 16.05 Serija: “Cvat lipe na Balkanu” 17.00 Dnevnik 17.25 Šta radite, bre 17.45 Beogradska hronika 18.25 Oko 19.00 Kviz: Slagalica 19.18 Vreme, stanje na putevima 19.30 Dnevnik 20.05 Serija: “Cvat lipe na Balkanu” 21.00 Film: “Dnevna svetlost” 23.00 Vesti 23.05 Serija: “Mesto zločina” 23.50 Dnevnik 00.05 Evronet RTS2 14.20 Neobično o biljkama 14.31 Književnost stare i južne Srbije 14.56 Jedna slika, jedna priča 15.11 Ostrvo orangutana 15.32 Crkve brvnare u Srbiji 16.00 Emisija iz ekologije 16.35 Prag sela Srbije 17.00 Serija: “Očajne domaćice”

17.45 Koncert Ane Bekute 18.25 Savremeni pisci 19.10 Crtane serije 20.00 Dokumentarni program 20.25 Lov i ribolov 21.00 Serija: “Očajne domaćice” 21.45 Kontekst 22.15 Vidik 23.05 Oktobarski salon

“Edžemont” -18.20 -Generacija Ipsilon -18.50 -Briljantin -19.32 -Slatko ludilo -20.00 -Deca Sunca -20.55 -Knjiga ili život -22.00 -Opera pod zvezdama -23.05 -Serija: “Buđenje mrtvih”

HRT1 12.00 Dnevnik 12.40 Serija: “Moć sudbine” 13.35 Dr Oz 14.30 Jelovnici izgubljenih vremena 16.05 Dokumentarni film 16.35 TV kalendar 17.00 Vesti 17.25 Hrvatska uživo 18.20 Putem evropskih fondova 18.40 Iza ekrana 19.30 Dnevnik 20.11 Pevaj moju pesmu 22.10 Dnevnik 22.35 Film 00.30 Film: “Srce stranca”

HBO 13.05 -Film: “Nespokojni” -14.35 -Film: “Kantri u srcu” -16.30 -Film: “Gnomeo i Julija” -17.50 -Serija: “Filmovi i zvezde” -18.15 -Film: “Poštena igra” -20.05 -Serija: “Epizode” -20.35 -Serija: “Carstvo poroka” -21.35 -Serija: “Prava krv” -22.35 -Film: “Zelena zona”

HRT2 -13.30 -Film: “Srce stranca” -15.10 -Školski program -16.40 -Mala TV -17.20 -Crtani film -17.55 -Serija:

ARENA SPORT -13.00 -Fudbal: PSŽ - Dinamo Kijev -15.00 -Fudbal: Udineze - Anči -17.00 -UEFA Classic Matches Ep 29 -17.30 -UEFA Classic Matches

Ep 30 -18.00 -Fudbal, američki fudbal -18.30 -NFL: ekstra -18.45 -Fudbal, pregled italijanske lige -19.15 -Fudbal, magazin Lige šampiona -19.45 -Fudbal, Jelen super liga, najava kola -20.15 -Fudbal, pregled francuske lige -20.45 -Fudbal: Monpelje - Sent Etijen, prenos -22.45 -Fudbal The Football Review -23.00 -UEFA Classic Matches Ep 29 -23.30 -UEFA Classic Matches Ep 30 SPORT KLUB -11.15 -Na današnji dan -11.30 -Svet fudbala -12.00 -Evroliga, kvalifikacije -14.00 -Tenis: ATP Bangkok, prenos četvrtfinala -18.00 -Premijer liga vesti -18.15 -Na današnji dan -18.30 -Fudbal: Šahtjor - Dnjipro, prenos -20.30 -Evroliga, kvalifikacije, prenos fi-

nala -22.15 -Evroliga, program iz studija -22.45 -Najava španske lige -23.15 -Najava premijer lige -23.45 -Vesti -00.00 -Premijer liga vest FOX LIFE 13.10 -Serija: “Uvod u anatomiju” -15.55 -Serija: “Ružna Beti” -16.50 -Serija: “Gimnazijske traume” -17.40 -Serija: “Porodično blago Džina Simonsa” -18.05 -Serija: “Škola za parove” -18.30 -Serija: “Srećni završeci” -18.55 -Serija: “Uvod u anatomiju” -20.00 -Serija: “Ružna Beti” -20.55 -Serija: “Tori i Din - venčanje iz bajke” -21.50 -Serija: “Zatrpani đubretom” -23.00 -Serija: “Kako sam upoznao vašu majku” -23.50 -Serija: “Škola za parove”


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

TV program 29

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

FILM

Sport

TV PROGRAM

Informativa

NEDJELJA

06:00 Emisija:Dođi na večeru /r 08:15 Film: Predosjećaj /r 10:00 Serija: Prijatelji /r 12:00 Film: Ocean’s 12 14:00 Emisija: Stav Srbije 15:00 Talk show: Veče sa Ivanom Ivanovićem /r 16:30 Prvi glas /r 17:30 Serija: Prijatelji 18:00 Gallileo /r 19:00 Vijesti prve 19:20 Serija 20:10 Film: Zmije u avionu 22:00 Film: Građanin opasnih namjera 00:00 Emisija: Dosije /r 01:00 Emisija: Domaćine, oženi se 01:50 Serija: Tračara /r

06.00 Radio Crne Gore - budilnik 07.00 Dokumentarni serijal: Univerzum /r 08.00 Vijesti 08.05 Kad prošetam Crnom Gorom 10.00 Vijesti 10.05 Agrosaznanje 11.00 Vijesti 11.05 Program za djecu 12.00 Vijesti 12.05 Magazin lige šampiona 13.00 Film 15.30 Dnevnik 15.50 Film 18.00 Dokumentarni serijal: Univerzum 19.00 Crtani film: Sali Bolivud 19.25 Večeras.. 19.30 Dnevnik 19.55 Sport 20.05 Okvir 21.00 Serija: Budva na pjenu od mora 22.00 Dnevnik 22.30 Magazin lige šampiona /r

06:50 City Kids 06:55 Dobro jutro! 10:00 Avanture Pinokija 11:45 City 12:00 Top Speed 13:00 Film: Bal na vodi 14:45 City 15:00 Ja to tako 16:00 Nedjeljno popodne Lee Kiš 18:00 Infomonte 18:30 Dobro veče Srbijo 20:00 Ami G Show 21:00 Film: Između života i smrti 23:00 VIP Room 23:45 City 00:00 Trenutak istine 01:00 Film: Gradska pravda

07:00 07:50 08:20 09:00 09:45 10:10 10:35 11:15 11:20 12:00 12:06 13:55 14:00 14:06 15:05 16:30 16:40 16:45 17:30 18:30 19:10 20:05

RTCG 2 Vaterpolo: Jadran – Primorac 18.55

ATLAS Pop (kv)art 19.00

777 Nindža ratnici 20.30

MBC Rock karavan 18.45

MONTENA Mkanal 21.00

10.25 11.35 14.05 14.30 14.55 17.00

12:30 14:00 15:00 16:00 16:30 17:00 18:00 18:30 19:00 20:00 21:00 22:00 22:30

09:00 Fudbal.me 11:00 Dupla šansa Top tiket – uručenje 11:45 Zabava 11:55 Dogodilo se... 13:15 Gušteranje 15:00 Toto vijesti 15:45 Žestoko 17:00 Ekstremno 18:15 Jakanje 19:00 Texas holdem poker 20:30 Nindža ratnici 22:00 Na domaćem terenu

09:00 10:05 11:00 12:30 14:45 15:25 15:30 17:00 18:00 18:45 20:35 22:20 22:30

07:35 07:45 09:15 10:00 11:50 12:30 13:45 15:05 16:00 18:30 19:00 20:15 21:00

Fudbal: reportaža/r Izlog strasti/r Spretne ruke - Vitraž Film: Marvi Hamer/r Fudbal: Rudar - Čelik Film: Ja ne zaboravljam 18.55 Vaterpolo: Jadran – Primorac 20.10 Serija: Rezovi 20.35 Vikend film: Dok đavo ne sazna da si mrtav 22.15 Serija: Hitna pomoć

Showroom 1 na 1 Bez uputa Tragovi divljine Verbalisti Serija: S vjetrom u leđa Forum Urbanizam Pop (kv)art Nemoguća misija 100% sa Ksenijom Popović Forum Urbanizam

22:00 22:30 22:45 00:30

Pingvini sa Madagaskara Baltazar Majstor Meni 101 dalmatinac Mala sirena Aladin Serija: Krv nije voda/r Julijina kuhinja Film: Pirati s Kariba /r Vijesti u 12 Film: Pirati s Kariba /r Julijina kuhinja Vijesti u 2 Serija: Larin izbor/r Prave riječi/r Vijesti u pola 5 Julijina kuhinja Serija: Krv nije voda Showbiz magazin Vijesti u pola 7 Serija: Larin izbor Domaci film: Nešto između Sport vikend Vijesti u pola 11 Serija: Zločini iz prošlosti Film: Nemoj prestati da sanjaš

Plodovi zemlje Kindermanija Hrana i vino Astro vizija Plodovi zemlje Video katalog Astro num caffe Hrana i vino Reportaža /r Rock karavan Tv čat Video katalog Zvjezdano nebo

07:00 07:30 08:45 09:00 10:30 11:30 11:35 12:20 13:30 15:00 15:15 16:00 16:55 19:00 19:40 20:40 21:40 22:00 00:00 02:00

Crtani serija Lazy town Garfild Film za djecu Garfild Blink Top gear /r Serija /r Film /r Blink Serija Serija: Jermolovi /r Film In - Puls Informativna emisija Top gear Serija: Jermolovi In - puls Informativna emisija Film Film Serija /r

Svježi u dan Dok. program /r Mumijevi Pet Show /r Dr Fajt /r Lili Pez/ r Film: Ljubav i slava Raport iz Bara /r Tean eye Dr Fajt /r. Zelena patrola /r Dok. program /r Mkanal

NEDJELJA RTS1 15:05 Vesti 15:15 Sat 16:05 Vesti 16:08 Cvat lipe na Balkanu tv serija 17:05 Alžir izbliza 17:45 Lud, zbunjen, normalan tv serija 18:27 Sasvim prirodno 19:00 Slagalica kviz 19:17 Vreme, stanje na putevima 19:30 Dnevnik 20:05 Cvat lipe na Balkanu tv serija 21:00 Dobri Vil Hanting američki film 23:10 Vesti 23:15 Titanic: Krv i čelik serija 00:10 Dnevnik 00:25 Exit 02:00 Vesti 02:04 Lud, zbunjen, normalan tv serija 02:40 Balkanskom ulicom RTS2 13:30 Kulturako aresipe 14:00 Srpski istočnici 14:20 Magazin Srbije na vezi 15:00 Beograd - večiti grad: Potraga za izgubljenim gradom 15:40 Datum 15:45 Verski kalendar 16:00 Tvoje pesme, moji

snovi: Zoran Hristić 17:30 Magazin Lige šampiona 18:00 Koncert Bečke filharmonije u Londonu 19:30 Emisija iz kulture aktualnosti 20:15 Veče sa Il divo 21:00 Džoging tv film 22:00 Jelen top 10 22:35 Vita studentis 22:50 Vikend Evronet 23:15 Muzički program HRT1 17:20 Kreni kolo, epizoda 4. dokumentarna serija 17:50 Volim Hrvatsku, epizoda 2. show program 19:10 Tema dana 19:30 Dnevnik 19:59 SPORT 20:06 Vrijeme 20:08 Večeras prezentacija programa 20:09 Loto 6/45 20:14 Sve u 7! kviz 21:05 Stipe u gostima 5, epizoda 3. humoristična serija 21:40 Nedjeljom ujutro, subotom navečer, epizoda 3. (12) humoristična serija

HRT2 16:00 Olimp sportska emisija 17:15 Hokej, Ebel liga emisija 17:30 Hokej, Ebel liga: Medveščak - Black Wings Linz prijenos 20:00 Večeras prezentacija programa 20:05 VELIKI BIJEG film ® 22:55 O LJUDIMA I BOGOVIMA francuski film 00:50 Cubismo - 15 godina, epizoda 1. glazbeni program 01:55 Noćni glazbeni program: Glazbeni spotovi glazbeni program HBO 10:25 JA U LJUBAV VJERUJEM 12:25 RIO 3D film 14:00 ARTHUR (12) film 15:50 SRCOLOMAC film 17:35 Hollywood: Na snimanju 3D film 20:05 KAKO SE RIJEŠITI ŠEFA? film 21:40 Okus krvi 5, epizoda 51. serija 22:40 SUCKER PUNCH BABYDOLL UZVRAĆA UDARAC film 00:25 COLUMBUS CIRCLE

ARENA SPORT 14:30 Fudbal Copa Sudamercana: Highlights 15:00 uživo Fudbal JELEN SUPER LIGA: Rad - Jagodina 17:00 uživo Fudbal JELEN SUPER LIGA: JELEN PREGLED KOLA 18:00 uživo Fudbal BH Telecom Premijer Liga: Sarajevo - Siroki 20:00 Boks Povetkin - Rahman 22:00 NFL AMERICKI FUDBAL: Game Day 22:25 uživo NFL New Orleans - Green Bay 01:55 BOKS: KOTV Magazin SPORT KLUB 15:30 Championship: Nottingham Forest - Derby (DIREKTNO) 16:30 Premier League, golovi 17:00 Premier League: Aston Villa - WBA DIREKTNO 19:00 Španski rukomet 20:30 Segunda division: Almeria Hercules (DIREKTNO) 22:30 Moto

GP Aragon - Trka Moto 3 23:30 Moto GP Aragon - Trka Moto GP 00:30 Španska liga: Real Madrid Deportivo La Coruna FOX LIFE 10:30 Kako sam upoznao vašu majku 11:40 Porodično blago Džina Simonsa 13:45 Ali Mekbil 14:35 Melisa i Džoi 15:00 Melisa i Džoi 15:20 Svi vole Rejmonda 15:45 Svi vole Rejmonda 16:05 Sudije za Stil 22 16:30 Sudije za Stil 17:00 Ali Mekbil 17:45 Privatna praksa 18:55 Privatna praksa 19:50 Uvod u anatomiju 21:00 Uvod u anatomiju 21:57 Opsednuti 23:00 Zatrpani đubretom 00:05 Svi vole Rejmonda 00:35 Svi vole Rejmonda 01:00 Život u Autu 01:25 Sofi Parker


Pratite nas na twitteru

@dnovine

30 Zabava

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

INTERVJU

Moje pjesme su dramatične Mari Mari najavljuje skoru premijeru spota i priča o novim numerama i trudnoći Zlatko Šebek

P

jevačica Marija Marić nedavno je snimila kadrove za spot nove pjesme “Niko kao ti”, čiju premijeru najavljuje za naredni mjesec. Iako je u petom mjesecu trudnoće, to je ne sprečava da dane nakon odmora provodi u montaži kako bi, kako kaže, “sve bilo na svom mjestu“. Nije nam kazala pol djeteta, ali je otkrila da je planirala trudnoću, jer želi da svojoj kćerki Uni podari brata ili sestru.

HOT! Holi Pirs je rođena u Mančesteru 1987. godine i, kako kaže, za Mančester siti navija od malih nogu. Kako bi pokazala ljubav prema ovom klubu, uradila je tetovažu u svijetloplavoj boji. U nekoliko navrata pozirala je u dresu tima sa Etihada i krasila naslovnice magazina Nuts i Loaded.

PJESMA ZA DŽEJMSA BONDA

“Pusti neka nebo padne” Prema nekim izvještajima, oficijelna pjesma koju je za naredni film o agentu Džejmsu Bondu snimila pjevačica Adel zvaće se “Let the Sky Fall”. Novi film o tajnom agentu, 23. po redu u serijalu, u kina stiže narednog mjeseca. Kako piše Showbiz 411, pjesma je zloslutna, dramatična balada. Stihovi pjesme su sljedeći: “Pusti neka nebo padne, pusti neka se sruši, mi ćemo stajati ponosni, suprotstavićemo se tome zajedno. Ovo je kraj, zadrži dah i broji do deset, osjeti kako se Zemlja miče, a onda, moje će srce pući ponovo.” Još se ne zna kako će pjesma biti predstavljena u javnosti, jer Adel ne namjerava da ponovo izda

izmijenjenu verziju svog albuma “21”. “Skyfall”, u kojem glume Danijel Krejg, Ralf Fajns i Džudi Denč, u bioskope stiže 26. oktobra.

Marija Marić, poznatija publici kao Mari Mari, kazala je za naš list da nikada nije planirala datum kada će objaviti pjesmu, album ili spot, ali da je nakon što je malo razmislila, došla do zaključka da se dosta značajnih događaja u njenom životu dešavalo baš 24. dana u mjesecu. “Nijesam mogla da ne primijetim da se broj 24 ponavlja u mom životu. Album prvijenac promovisala sam na taj datum, udala sam se i dobila dijete upravo 24, a zanimljivo je i da je kćerka Jelene Tomašević, odnosno moja kumica, rođena isto tog dana u mjesecu”, priča Mari. Ona nam se povjerila da i nova pjesma nosi prepoznatljiv pop zvuk po kojem je i poznata, naglašavajući da je jedna od rijetkih koja je ostala vjerna tom pravcu. “Danas se svašta zove pop, ali ja pjevam i stvaram ono što bi muzički znalci i poznavaoci stila okarakterisali tako. Moje pjesme su snažne, pune emocija, srčanosti. Možda su neke i dramatične ali to je priča koju ja volim, jer sam takva. To ne mora da bude drugačije po svaku cijenu, ali svakako ne smije da bude bledunjavo i prazno”, slikovito pojašnjava Marić. Spot je, kako kaže, sniman u

Beogradu, a jedna od lokacija je krov visoke zgrade na Novom Beogradu. Iako nije pobjegla od klišea ovogodišnjih spotova, čija se radnja uglavnom odvija na sličnim lokacijama, Marija kaže da je kod nje na snimanju bilo zaista veselo, ali i opasno. “Ja sam snimajući ovaj spot dokazala koliko sam nenor-

malna”, smiješeći se započinje priču ona. “U petom mjesecu trudnoće sjedjela sam na ogradi, a ispod mene je bila ogromna provalija, a nijesam bila vezana. Cilj je bio da se vidi Beograd kao na dlanu, a sve u cilju da se približe stihovi pjesme koji idu ovako: ‘U ovom brzom gradu, u ovom ludom svetu.... kako mi nedostaješ...’” Mari Mari privatni život čuva za sebe i jedna je od rijetkih pjevačica koja intimni život nije prodavala tabloidima. Ipak, za naš list kaže da je silno željela drugo dijete i da je ova trudnoća planirana. “Una sada ima tri godine i mislim da je pravo vrijeme da dobije brata ili sestru. Roditelje koji mogu da imaju djecu smatram sebičnim ako se zadrže na jednom”, kritički kaže pjevačica koja, kako sada stvari stoje, planira da se vrati karijeri nekoliko mjeseci nakon porođaja. “I dalje sam zaokupljena mojom muzičkom radionicom i klincima koje podučavam. Požrtvovana sam u tom poslu i ne mogu to tako lako da prepustim. Do kraja godine će izaći i moj CD sa dječjim pjesmama, pa ću i na taj način biti prisutna”, poručila je Mari Mari.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava 31

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

MASSIMO

Ženama treba zabraniti vožnju Pjevač smatra da treba pooštriti zakon o saobraćaju Pjevač Massimo Savić misli da su žene loši vozači. Zato im, kako kaže, treba uzeti vozačku dozvolu ili velik broj žena opet poslati na polaganje vozačkog ispita. Pjevač je zabrinut jer se žene u vožnji često šminkaju i gledaju u ogledalo, a ne cestu. Smatra da zbog toga treba pooštriti zakon o saobraćaju. On dodaje da se veliki broj žena teško snalazi u vožnji. “Neoprezne su i srljaju. Nijesu svjesne koliko je opasna nepažnja. Treba im oduzeti dozvole”, objasnio je. Iako više ne vozi brzo, i dalje voli moćne automobile. Za 20 godina vozačkog staža imao je lakšu nesreću u Zagrebu.

PAZI SNIMA SE

Treća “Igra prijestola” stigla u Dubrovnik Na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac počelo je snimanje kadrova treće sezone popularne serije “Igra prijestola”. Na setu su bile i glavne zvijezde serijala - Lena Hedi, Džerom Flin i Piter Dinklejdž. Tim povodom, ove sedmice gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić i Turistička zajednica Dubrovnika upriličili su koktel dobrodošlice za ekipu pomenute serije. ‘Nigdje nijesmo imali ovako topao i iskren doček”, izjavila je producentkinja serijala Barni Kaulfild. Gradonačelnik je uzvratio lijepim riječima i zahvalio što su ponovo došli u Dubrovnik, ne skrivajući zadovoljstvo zbog činjenice da je Dubrovnik izabran kao lokacija “Kralja

Landinga”, uprkos tome što je danas u studijima HBO-a moguće stvoriti čudesne scenografije. “Stoljetni grad koji su stvorile vrijedne ruke njegovih graditelja i koji i danas živi punim životom vaš je izbor i ponosni smo što možemo biti vaši domaćini”, kazao je on. Treća sezona HBO serijala snima se u Dubrovniku i okolini od 25. septembra do 7. oktobra. Planetarno popularni i višestruko nagrađivani serijal “Igra prijestola” američke produkcijske kuće HBO vratio se u kameni grad, za koji su izjavili da je “savršen” okvir za atraktivnu radnju serijala temeljenog na ciklusu epskih romana “Pjesma leda i vatre”autora Džordža R. Martina.

VLADO GEORGIEV Prosto me nekad bude sramota telefonskih razgovora “da, da, da... a šta?”


Pratite nas na twitteru

@dnovine

32 Zdrav život

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

RELAKSACIJA

Dobre strane šetnje fitnes, mozgalica, doktor, ishrana...

ZDRAV ŽIVOT

Ako vam teretana ili grupne vježbe oduzimaju sviše snage i nakon treninga vam preostaje jedino energija da se presvučete i odete na spavanje, onda je savršen vid relaksacije za vas šetnja. Dovoljno je da nabavite komfornu odjeću i udobne patike kako bi vam u potpunosti prijala i kako se ne bi zamorili, a onda će učiniti čudo za vaše zdravlje i vašu liniju. Takođe, ovaj vid sportske aktivnosti vam neće predstavljati nikakav izdatak i što je najljepše, možete izabrati bilo koju lokaciju da šetate. Takođe, nijeste ni vremenski ograničeni, pa umjesto da do kuće idete prevozom, možete odšetati sa posla kući. Iskoristite i kad idete u šoping, to je vid šetnje, pa se zadržite što duže ili češće izvodite psa i pješke idite u posjetu prijateljima koji nisu daleko. Pored toga što ćete šetajući zategnuti svoje tijelo i skinuti suvišne kilograme, ovaj vid aktivnosti blagotvorno utiče i na rad srca, tako što umanjuje opasnost od srčanih udara. Preventivno djeluje i kod Alchajmera, šloga, reguliše krvni pritisak, a odlična je u borbi protiv depresije. Zato ne tražite izgovore, već ako ne vježbate, onda krenite u šetnju. Motivišite sebe i krenite laganim ritmom, postepeno povećavajući vrijeme, razdaljinu i tempo. Kako postanete snažniji, šetajte sve brže i intenzivnije, naravno ne pretjerujte jer nijeste krenuli na trčanje već u šetnju. Povremeno napravite odmor i kratak predah. Kako bi bili istrajni, najbolje je da šetate u društvu. Ako šetate umjerenim tempom, za samo 30 do 60 minuta sagorjećete uskladištene masti, izgraditi mišiće i ubrzati metabolizam. Takođe, preporučuje se da prije šetnje uradite vježbe istezanja, posebno ako dugo nijeste bili aktivni. Na ovaj način ćete izbjeći mogućnost bolova u mišićima, jer iako možda djeluje kao bezazlena aktivnost, šetnja je i te kako efektna.

GIMNASTIKA ZA MOZAK

Loše pamćenje ne postoji

Pitanja za rubriku “Doktor” možete slati na mail filip.jovanovic@

Da li zaboravljate imena ljudi, nazive planina, jezera, rijeka, gradova? Da li loše pamtite datume, brojeve telefona, formule iz matematike, fizike, hemije? Da li zaboravljate definicije? Da li zaboravljate riječi i gramatiku stranih jezika? Ne brinite! S vašim pamćenjem je sve u redu. To što ne možete da se sjetite ni najjednostavnijih činjenica je rezultat loših navika i metoda pamćenja. Prosto je nevjerovatno, ali se, nažalost, često događa da mi od našeg mozga tražimo da nam servira podatke koje u njega nijesmo ni smjestili. U većini slučajeva znamo da uložimo mnogo vremena i energije kako bismo upoznali sastav i tehniku rada, na primjer, našeg automobila ili veš mašine. Ako nešto kod automobila ne funkcioniše najbolje, zabrinućemo se i potražiti uzrok smetnji, sami ili s majstorom. Ali, ako ne možemo da se sjetimo nekog važnog podatka (na ispitu, na primjer), odmah počnemo da okrivljujemo svoje pamćenje da je “loše” ili “slabo”, a ne pada nam na pamet da traženi podatak nijesmo zapamtili na pravi način kako bismo mogli ga se sjetimo kada je to neophodno. Još manje pomišljamo na potrebu da se pozabavimo utvrđivanjem uzroka naše zaboravnosti i rasijanosti. Na svu sreću, izuzimajući patološke slučajeve, naučno je dokazano da čovjek ima, zamislite, savršeno pamćenje. Ovo je dokazao kanadski neurohirurg Vilder Penfild polovinom 20. vijeka. Nema “lošeg” ili “dobrog” pamćenja, već samo dobre i loše primjene našeg pamćenja na pojedine oblasti.

NAGRADNI ZADATAK U svakom broju objavićemo nagradni zadatak koji nije “težak”, ali ipak morate da se dobro pozabavite mentalnom gimnastikom – razmišljanjem! ● Evo kako glasi zadatak: Ako je jedna cigla teška jedan kilogram i četvrt cigle, koliko su teške tri cigle, u kilogramima? NAGRADA: Knjiga “Savršeno pamćenje”, autor Toni Buzan (dva primjerka) ● Odgovore šaljite na adresu: branislav.maricic@finesa.edu.rs ili pismom na adresu: FINESA, Srbija, 11000 Beograd, Rada Končara 1 A. Navedite: Ime i prezime; adresu, broj telefona, e-mail adresu. Tačan odgovor i spisak nagrađenih biće objavljeni u sljedećem dvobroju.

Tekst priredio: Branislav Maričić, direktor Edukativnog centra Finesa Beograd, internacionalni predavač i instruktor Programa razvoja intelektualnih sposobnosti www.finesa.edu.rs www.branislavmaricic.com

PITANJE ZA DOKTORA Kako prepoznati da osoba ima rak debelog crijeva? Marko, Podgorica Uzroci nastanka ove bolesti su višestruki. Oni na koje se može uticati odnose se na povećan sadržaj ukupnih i zasićenih masti u ishrani. U područjima gdje su masti manje zastupljene u ishrani primijećena je rjeđa pojava bolesti. Nedovoljno korišćenje namirnica bogatih tzv. vlaknima, kojima su bogati voće i povrće, a koje ubrzavaju crijevnu pasažu, takođe je faktor rizika za nastanak CRC. Tu je i nedostatak kalcijuma u ishrani, vitamina A, C, E i selena, kojima obiluje voće i povrće, tako da njihovo redovno konzumiranje dokazano smanjuje rizik od pojave CRC. U savremenom načinu života još dva faktora smatraju se bitnim za nastanak ove bolesti. To su fizička neaktivnost i gojaznost. Zdravim načinom života, koji podrazumijeva redukciju prekomjerne tjelesne težine i redovnu fizičku aktivnost, znatno se može uticati na ove faktore rizika. Faktori na koje se, za sada, osim otkrivanja bolesti u ranoj fazi, ne može uticati su nasljedni. Povećana učestalost u pojedinim porodicama je dokazana, i članovima porodice oboljelog savjetuju se preventivni pregledi, u zavisnosti od broja oboljelih u porodici, starosti oboljelog i starosti članova porodice. Osim pobrojanog, i oboljeli od upalnih bolesti crijeva (ulcerozni kolitis i Kronova bolest) sa dugotrajnom bolešću imaju povećan rizik nastanka CRC. Klinička slika raka debelog crijeva i rektuma zavisi od lokalizacije bolesti i može podrazumijevati samo malaksalost, brzo zamaranje i otežano disanje zbog malokrvnosti, potom bolove u trbuhu, promjene u crijevnom pražnjenju u vidu zatvora ili proliva, pojave krvi i sluzi u stolici, lažnih poziva na stolicu, osjećaja nedovoljnog pražnjenja. Tegobe obično prati i gubitak u tjelesnoj masi. Navedeni simptomi i znaci alarmantan su znak da se pacijent treba hitno javiti ljekaru. Zlatni standard u dijagnozi ove bolesti je tzv. kolonoskopija. To je endoskopski pregled kojim se pomoću fleksibilnog instrumenta pregleda debelo crijevo i sa sumnjivih mjesta uzimaju biopsije. Mr sci. dr Velimir Milošević internista-gastroenterohepatolog


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Roditelji 33

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

TEMA

RODITELJI

savjeti, kreativne igre, roditeljske akcije...

Samohrani roditelji prepušteni sami sebi

KREAT

Crnogorsko društvo ne posvećuje dovoljno pažnje samohranim roditeljima, a zakonodavstvo neadekvatno štiti njihove interese, pa su oni, po mišljenju stručnjaka, uglavnom prepušteni sami sebi ili zavise od pomoći svojih najbližih. U crnogorskom zakonodavstvu prava samohranih roditelja, i to samo djelimično, tretiraju Porodični i Zakon o radu. Advokat Milica Kadović kaže da su problemi samohranih roditelja veoma izraženi, i da se oni teško bore sa njima bez pomoći ostalih članova porodice, ne zato što su nesnalažljivi, nego zbog toga što se suočavaju sa nedovoljnom zaštitom i nerazumijevanjem. Kadović je pojasnila da samohrani roditelj nije uvijek majka, već se u dosta slučajeva u toj ulozi nalaze i očevi. Prema njenim riječima, najčešći problem samohranih roditelja je to što drugi roditelj ne plaća izdržavanje djeteta, kao i to što crnogorsko zakonodavstvo neadekvatno štiti njihove interese. Samohrani roditelji u Crnoj Gori ostvaruju ista prava kao i ostali roditelji što, prema mišljenju Kadović, u određenim oblastima može imati karakter “nepovoljnijeg položaja”. Kadović je objasnila da je zaštita prava samohranih roditelja, u okvirima koje Zakon dozvoljava, moguća u jednoj mjeri, tako što je predviđena obaveza drugog roditelja da doprinosi izdržavanju djece, i to se ostvaruje u parničnom postupku. Međutim, kako je navela, do konačnog rješenja spora treba da prođe relativno dosta vremena, a moguća su i razna izbjegavanja ispunjenja te obaveze i nakon dobijanja povoljne presu-

de. Ta izbjegavanja se najčešće odnose na dostavljanje potvrda sa manjom zaradom nego što je stvarna, opterećivanje zarade drugim finansijskim obavezama i tome slično. “Zakonom je predviđena i mogućnost krivičnog gonjenja roditelja koji ne plaća izdržavanje djece, kojem ja pribjegavam kao najdjelotvornijem načinu ostvarivanja prava samohranih roditelja u dijelu koji se odnosi na plaćanje izdržavanja”, kazala je Kadović. Ona smatra da veliki problem za samohrane roditelje predstavlja i nedostatak edukacije, nepoznavanje prava koja imaju i načina na koji ih mogu ostvariti, čemu bi društvo trebalo da posveti veću pažnju. I u nevladinoj organizaciji Sigurna ženska kuća, koja se bavi zaštitom prava žena, smatraju da crnogorsko društvo ne posvećuje dovoljno pažnje problemima samohranih roditelja, naročito majki. Prema riječima izvršne direktorke Ljiljane Raičević, malobrojni zakoni kojima su uređena prava samohranih majki često se krše, ili ignorišu. Ona smatra da se poseban tretman, koji bi trebalo da imaju samohrane majke, u Crnoj Gori često zanemaruje, a pomoć i olakšice koje bi im trebalo ukazati obično izostaju. “Situacije koje, možda, zahtijevaju najviše pažnje i zakonskih regulativa su pri razvodima, jer upravo na taj način veliki broj žena postaju samohrane majke, pa je potrebno odrediti konkretne mjere zaštite i materijalnu pomoć koja bi im bila pružena”, ocijenila je Raičević.

IVNO

N A P R AV

TIJE S TO

DOJENJE

ITE

Z A IG RU

Djeca pred veoma se školskog i mlađeg šk ra ols stvari sa sv do igraju sa plastelin kog uzrasta o im masam a za obliko m, glinom, u tijesto za ig van ru jer plasteli vam može uštedje je. Domaće ti d n pim pakova često dolazi u minij osta novca, atu n pravi od sa jima. Domaće tijesto rnim i skustojaka ko za je ima svako igru se lako Pomiješa domaćinst jt e i proku vo kompaktn u smjesu: vajte dok ne dob . ijte · 400 g bra šna · 140 g so li (o · 2 limuntu bične, sitne, ne m orske) sa · 400 ml m la · 3 kašike ke vode ulj A o n d a d a. bro umije o d a jt e b o je z a ko si rasporedil te kako bi se boja la č e i d o ravnomje a. rno Ovako spre m lj e no tijesto ako se njim je nešk e sve vole d igraju sasvim mala odljivo, ali a probaju djeca koja , bu jo količina so li i limunsk dite u blizini, jer ve š ća diti malom ek stomaku. isjeline može našk rijal kojim oTijesto je dijete kroz sj igru razvij ajan matea mišiće ša ke.

Majčino mlijeko najkvalitetnija hrana za novorođenče Većina majki može da doji svoju djecu. Svega deset odsto žena ne može da doji iz različitih zdravstvenih razloga, ali ostalih 90 odsto može. Majčino mlijeko je najkvalitetnija hrana za dijete. Majčino mlijeko ne može biti “slabo, vodnjavo, nekvalitetno ili nehranljivo”, kako često čujemo u svojoj okolini, i ne može nestati preko noći. Isključivo dojenje do šestog mjeseca, bez dodataka kao što su voda, čajevi, sokovi, čvrsta hrana, idealno je, jer je majčino mlijeko najbolja hrana za novorođenče. Majke treba da počnu da se edukuju o dojenju još u trudnoći, da stvore i održe pozitivan stav o tome da će uspješno dojiti svoju bebu. Ne treba da razmišljaju o ranicama (ragadama), mastitisu, bolovima i strahuju da će se upravo sa tim sresti, ali treba da znaju da postoje i takvi problem. Sve su to česte pojave, ali vrlo rješive i lako se mogu prevazići.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

34 Gušti

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

Patlidžan na

načina

Musaka od patlidžana

Patlidžan isjecite na kolutove, propržite na vrelom ulju s obije strane. Posolite ih i poređajte u vatrostalnu posudu, namazanu maslinovim uljem. Prelijte ih paradajz sosom, pospite parmezanom i bosiljkom i prekrijte prethodno dinstanim junećim mljevenim mesom (350 grama). Ovaj postupak ponavljajte dok ne potrošite pripremljenu smjesu. Pecite u pećnici 30 minuta na 250 C.

Zapečeni patlidžan

● lista želja

Bijeli luk se koristi sirov, kuvan, kao dodatak jelima, ali i kao sredstvo za čuvanje hrane od kvarenja. Sadrži oko 200 aktivnih materija, u koncentrovanom obliku, a najviše ih ima u lukovici, mada se u ishrani koriste cvijet, stabljika i listovi.

Zagrijte na jakoj temperaturi rernu. U veliki tiganj sipajte maslinovo ulje i dobro ga zagrijte. Propržite četiri do pet nasječenih patlidžana tako da kriške budu rumene (prižite oko 5 minuta). Prenesite proprženi patlidžan na salvete za upijanje suvišnog ulja. U međuvremenu, u maloj zdjeli, izmiješajte jaje sa šoljicom rikota sira, te 1/4 šoljice parmezana, i na vrh kašičice soli i isto toliko bibera. U pouljeni pleh poređajte pola kriški patlidžana, pospite parmezanom, solju i biberom, te polovinom pripremljene smješe od rikote. Sve ponovite još jednom i pospite naribanim parmezanom po vrhu. Pecite dok ne porumeni (oko pola sata). Poslužite toplo.

Patlidžan punjen pirinčem Manje patlidžane (6 komada) rasjecite uzduž na pola, propržite sa obije strane na ulju. Ostavite na stranu. Oljuštite nekoliko paradajza, očistite sjeme i isjecite na kriške. Propržite glavicu sjeckanog luka na maslacu, dodajte paradajz, so i biber. Dinstajte 30 minuta. Pošećerite kašičicom šećera. Šolju pirinča skuvajte u vodi. Pržene patlidžane izdubite. Izvađeno meso izgnječite, dodajte ocijeđen pirinač, polovinu paradajza. Pomiješajte i nadijevajte patlidžane. Poređajte ih u vatrostalnu posudu podmazanu maslacem, zalijte ostatkom paradajza, pospite parmezana i pecite u rerni 30 minuta na 250 C. Služite toplo.

Patlidžan na žaru Zagrijte roštilj. U veliku zdjelu marinirajte patlidžan sa maslinovim uljem i balzamskim sirćetom.

KUSKUS

Baba Ganuš

Patlidžan izbockajte na nekoliko mjesta viljuškom, da mu kora ne bi pukla kod pečenja. Zapecite ga kratko, tek da zamiriše, na roštilju ili na ringli od šporeta. Na aluminijumsku foliju stavite zapečeni patlidžan, dodajte glavicu bijelog luka (neočišćenu), ruz-

KUVARSKI NOŽ

3.50 € Bonela, Podgorica Bliskoistočna namirnica dobivena od lomljene, parene pšenice. Koristi se u Sjevernoj Africi jednako često kao tjestenina u Italiji. Izvrsna pomiješana sa mesnim sosevima, ali posebno ukusna u kombinaciji sa grilovanim ili svježim povrćem. U Crnoj Gori se teško pronalazi, uglavnom samo u nekim prodavnicama sa zdravom hranom, pa je i često skupa.

Začinite solju i biberom. Rasporedite kriške isječenog patlidžana na tacni. Na svaku krišku patlidžana stavite kolut paradajza i krišku kozjeg sira. Pospite malo soli i bibera po paradajzu i siru. Prekrijte s preostalim kriškama patlidžana, i pričvrstite svaki paketić čačkalicom. Rešetke roštilja premažite sa malo ulja. Izvadite čačkalice, i poređajte pripremljene kolutove povrća sa sirom na rešetku. Peći oko 7-8 minuta, a zatim pažljivo okrenuti. Nastavite pečenje još 6-7 minuta kada će jelo biti gotovo.

WMF SPITZENKLASSE PLUS

Cijena 99.90 € Cubico, Podgorica

TEFAL ACTIFRY

Cca 240 € Prodaje se u boljim prodavnicima bijele tehnike Nova friteza u kojoj na zdraviji način možete ispržiti pomfrit sa mnogo manje masnoće. Čak kilogram krompira možete ispržiti sa samo jednom kašičicom ulja. U njoj možete pripremiti i ostalu hranu koja se po pravilu peče u fritezi.

Ovaj nož ima široku snažnu oštricu od kovanog čelika i ručku obloženu kvalitetnom plastikom. Dužina oštrice je 20 cm. Koristi se za meso, ribu i povrće. Pored toga, njime se može usitniti bilje ili orasi. Da biste to učinili, stavite vrh noža čvrsto na radnu površinu i pomjerajte oštricu gore i dolje. Široka strana oštrice može se koristiti da se komadi mesa istuku ravnomjerno.

Ul. Stanka Dragojevića, Podgorica telefon: 020(067)/665-771 radno vrijeme: 12-23 h, sem nedjelje


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Gušti 35

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

RECEPT MAJSTORA

● PREPORUKA

Porto

marin, prelijte sve maslinovim uljem, pobiberite i posolite. Zamotajte dobro foliju i stavite je u rernu zagrijanu na 220°C oko 20 minuta. Izvadite iz rerne i kada se prohladi, oljuštite patlidžan i nasjecite ga na kockice. Bijeli luk istisnite prstima iz ljuske i dodajte ga

patlidžanu. Sok iz folije sipajte u patlidžan. Dodajte kašiku putera od susama (tanini), maslinovo ulje, limunov sok, isjeckan peršun, so i biber po ukusu. Sve dobro promiješajte. Miješanjem će se patlidžan potpuno raspasti i od svega ćete dobiti finu paštetu.

gastro kritika Restoran Sempre se predstavlja kao italijanski. Ocjenjujući ga uzeli smo u obzir, kao što ćemo i ubuduće činiti u ovim kritikama: kvalitet hrane, ambijent, uslugu i cijenu za ono što smo dobili. Ovaj puto odabrali smo riblju čorbu i taljatele s vongolama. Meni nije obiman, što govori o tome da u ovdje nemaju potrebu da vam pruže sve, kao npr. njeguški stek, ćevape, popeke i slično. Konobari Rašo i Miljan će vam odmah predložiti riblje specijalitete ako je riba svježa, odnosno dobijena tog jutra. Svojim kanalima smo saznali da je nabavka u ovom restoranu odlična, kao i to da će vam radije reći da nemaju ribu ako nije svježa. Povrće je takođe uvijek svježe. Usluga je brza, skoro da nema nikakvog čekanja, možda i zbog toga što su konobari ujedno i vlasnici restorana. Ambijent je ugodan, stolova nema previše, a i kada su puni, može se vrlo brzo naručiti. Čim sjednete, dobićete prepečeni hljeb sa začinjenim para-

Dejan Stojanović

(ženska bedra)

Somelijer

Vjeruje se da je Portugal kolijevka ovog vina. Mnogi misle da zbog specifičnog ukusa spada u slatka vina. Ono, međutim, pripada grupi pojačanih vina, a može biti bijelo i crveno. “Porto” se u našim krajevima koristi u kuhinji za pravljenje deserta, poput palačinki u kombinaciji sa čokoladom ili sladoledom, dok se u inostranstvu i te kako pije. Pije se najčešće dok se uživa u pušenju tompusa. Spada u kategoriju vina sa većim procentom alkohola (20 odsto), zbog čega se generalno konzumira u manjim količinama, ali i zbog procenta šećera koji sadrži. Služi se na temperaturi između pet i 18 stepeni i idealno je u kombinaciji sa pačjim grudima u sosu od suvih šljiva ili kao prilog uz neko grilovano voće. Nastanak ovog vina vezan je za igru slučaja, kada su gusari napali brod na kome se prevozilo vino i rum. Prilikom borbe ta burad su se prevrnula i vino i rum su se izmiješali na palubi. Nakon okršaja sa gusarima, članovi posade probali su tu novu mješavinu koja im se zbog karakterističnog ukusa veoma dopala. Kada su se vratili kući, počeli su da eksperimentišu i prave novu vrstu vina, danas poznatu kao “porto”. Godinama se razvijala tehnologija pravljenja ovog vina, a ono što je do danas ostalo kao tradicija, jeste da vina leže u hrastovim buradima. Vino se pravi iz posebno odabranog grožđa. Biraju se najkvalitetnija zrna koja se suše kako bi vino dobilo na slatkoći. Potom se miješa sa rumom, da se dobije “porto” visokog kvaliteta.

ocjena: dajz sosom izvrsnog ukusa. Uz to dobijete masline, nažalost iz tegle. To je prvi minus, ali se može progledati kroz prste jer su se ovdje bar potrudili da one budu prelivene maslinovim uljem, koje donekle vraća osjećaj da su to ipak masline. Uvijek sam se čudio kako u zemlji koja ima svoje maslinjake u restoranima još nijesam naišao na domaće masline! Ako znate restoran gdje služe takve, pišite nam. Da se vratimo na hranu. Stiže čorba, za čas. Možda malo vrelija, ali može se jesti odmah. Dobro je što je poslužena u dubljoj posudi, pa se ne hladi brzo. Izvrsna, i zanimljivo, jednako dobra svaki put. Komada ribe u čorbi je dosta i ako nijeste previše gladni, dovoljna je da vam bude i cijeli obrok uz pomenuto predjelo koje je, da napomenem, gratis. Odmah zatim stižu taljatele s vongolama. Nalaze se u jačem začinjenom sosu, čini se sa bijelim lukom. Rečeno nam je da su taljatele, odnosno rezanci, domaće i zaista se vi-

Kadim budu kofte

di razlika. Vongole su svježe, o čemu svjedoči činjenica da se lako vade iz ljušture. Sve skupa - izvanredan ukus. Nakon jela stiže zapakovani osvježavajući ubrus. Ako ste navikli jelo završiti kafom, bićete razočarani. Kafa je loša, ali je nijesu ni naplatili. Ipak, to je uz konfekcijske masline najveća zamjerka ovom malom restoranu, zbog kojeg im je izmakla čista petica. Uz kafu smo dobili i domaći kolač gratis na kraju, što je, kažu, praksa za sve goste. Račun koji plaćamo nije visok, cijena je razumna, svakako odgovara kvalitetu jela. Taljatele tako koštaju 12,5, a riblja čorba tri eura. Dobijamo i doviđenja i bivamo ispraćeni do vrata. Eh, kad bi ovi momci samo znali da ih upravo ocjenjujemo. U ukusnom, neprenaglašenom ambijentu uživali smo u jednom fantastičnom obroku.

Napomena: Kritičar Vikend novina restorane posjećuje inkognito i plaća račun.

Vladimir NIKIĆ Restoran & hotel “Ziya”, Podgorica

U

kusom i aromom raskošni specijalitet Kadim budu kofte vodi porijeklo iz Turske, gdje je veoma uobičajen. Naziv duguje obliku koji aludira na ženska bedra. Izuzetno se lako sprema, a specifičan je po tome što se pola mesa melje, a polovina sjecka. Za pripremu ovog specijaliteta postoje dvije opcije, odnosno koristi se juneće ili teleće meso.

Proces pravljenja je sljedeći: Potrebno je 500 grama telećeg buta koji treba podijeliti na dva jednaka dijela. Jedan dio se samelje, a drugi pažljivo isjecka. Pomiješati sjeckano i mljeveno meso i dodati so, biber, kim i svježu nanu, meso dobro izmiješati, a potom staviti u frižider na nekoliko sati. Kada se meso izvadi iz frižidera, dodati 200 grama kuvane riže koja će dati mekoću mesu i izmiješati sa mesom. Napraviti ćuftice, uvaljati u brašno i jaja, pa peći u dubokoj posudi sa puno ulja, sve dok ne porumene. Ono što je specifikum jela je to da se mora politi limunovim sokom prije konzumacije, jer tada dobije potpuni ukus. U restoranu “Ziya” Kadim budu kofte služi se na podlozi od kovrdžave salate sa šeri paradajzom i narom, uz Babaganuš (paštetu od patlidžana). Ovo jelo takođe se može servirati kao glavno, uz umak od paradajza i začinskog bilja.


Pratite nas na twitteru

36 Automobili/Tehnologija

@dnovine

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

Luksuzni dodaci i

predstavljamo, savjeti,...

AUTOMOBILI

PREDSTAVLJAMO: GOLF 7

Golf sedme generacije imao je svjetsku premijeru početkom septembra na svečanosti u Nacionalnoj galeriji moderne umjetnosti u Berlinu. Prethodna generacija “golfa” najprodavaniji je automobil u Evropi 2011. godine, sa gotovo pola miliona prodatih auta, a za 36 godina, kroz dosadašnjih šest generacija, prodato je više od 29 miliona “golfova”, što dovoljno govori o popularnosti ovog modela, po kome je definisana jedna automobilska klasa. Iako na prvi pogled novi “golf” karakteriše konzervativni dizajn i gomila sličnosti sa prethodnikom, radi se ipak o novom automobilu, možda ne toliko po spoljašnjosti, koliko po onome što se nalazi ispod karoserije. Dizajn novog “golfa” u priličnoj mjeri zasnovan je na njegovoj prethodnoj generaciji. Generalno gledajući, zaobljene linije sa “golfa 6” na sedmici su postale “oštrije”, odnosno četvrtaste, što se uočava na farovima, haubi i krilima, ali i kod zadnjeg branika i štop svjetala. Novi su i neki detalji, poput odvojenog trouglastog stakla na prozoru prednjih vrata, koje se nalazi tamo gdje se nekad nalazilo leptir staklo. “Golf 7” narastao je u dužinu za 56 mm (4.255 mm), a u širinu za 13 mm (1.799 mm), dok je od prethodnika niži za 28 mm (1.452mm). Produženo je i međuosovinsko rastojanje, koje iznosi 2.637 mm, za što je odgovorna potpuno nova MQB (Modularer Querbaukasten) platforma, na kojoj su već konstruisane nove generacije Audija A3 i Seata Leon. Veća je i zapremina gepeka, i to za 30 litara, tako da “golf 7” raspolaže sa 380 litara korisnog prostora u gepeku. Najznačajnije promjene su urađene u kabini novog “golfa”, koji je kupcima dostupan u tri nivoa opreme: Trendli-

ne, Comfortline i Highline. Već u srednjem paketu opreme – Comfortline dostupan je novi multimedijalni sistem sa ekranom osjetljivim na dodir, kožom obloženi volan, sistem za detekciju umora kod vozača, parking senzori, 16-inčne alu felne, kao dodatna oprema na osnovnu verziju – Trendline. Najviši Highline paket, standardno donosi luksuzne dodatke i vrhunsku opremu, među kojima su ukrasni detalji od hroma, ksenon farovi i 17-inčne alu felne. Svi motori standardno su opremljeni stop/start uređajem i sistemom za regeneraciju energije kočenja. Prenosne opcije uključuju šestostepeni ručni mjenjač, kao i šestostepeni i sedmostepeni DSG mjenjač. Osnovnu verziju će pokretati benzinski motor 1.2 TSI (85 KS), a spominje se i 1.4 TSI turbo benzinac sa direktnim ubrizgavanjem (140 KS) i potrošnjom goriva od 4,8 l/100 km, kao i 1.6 TDI motor sa 105 KS koji će trošiti 3,8 l/100 km. U ponudi će biti i “golf blumoušn” sa 1.6 TDI motorom koji će, po najavama, imati potrošnju od samo 3,2 l/100 km. Vrh ponude činiće 2.0 TDI motor sa 150 KS, uz prosječnu potrošnju goriva od 4,1 l/100 km. Što se tiče sportskih varijanti, novi GTI će pokretati dvolitarski turbomotor sa 225 KS, a najjača varijanta sa R oznakom bi trebalo da ima oko 275 KS. U početku “golf 7” će kupcima biti dostupan u hečbek verzijama sa tri i pet vrata, ali i kao karavan i kabrio sa klasičnim platnenim krovom, dok su za kasnije najavljena i neka iznenađenja.

telefoni, računari, igrice...

TEHNOLOGIJA

AJFON

Deset besplatnih aplikacija za lakši život Vaš iPhone zaista vam može pomoći i to aplikacijama koje su – besplatne. Ove aplikacije pomoći će vam da izbjegnete glavobolje oko organizacije. 1. iRuler Umjesto “odokativnog” mjerenja, izmjerite sve što trebate uz pomoć iRulera. U aplikaciji nema oglasa, a korisnici sami treba da odaberu vrste mjernih jedinica. Idealno za majstore. 2. Flashlight Ako ste ikada pokušali da dođete do kreveta po mraku, ispustili nešto iza kauča ili poželjeli da stvarate likove od sjena, onda je Flashlight prava aplikacija za vas. 3. Easy Envelope Budget Aid Idealna aplikacija za doba ekonomske krize i recesije. Ova besplatna aplikacija pomoći će vam da izbjegnete krize vašeg kućnog proračuna. Uz pomoć ove aplikacije lako ćete vidjeti na što trošite (pre)više i gdje najlakše možete uštedjeti. 4. Bump Uz pomoć Bump aplikacije moći ćete bežično razmjenjivati fotografije između dva iPhonea jednostavno tako da se telefoni dodirnu. 5. Find My Car Jeste li ikada izašli iz hipermarketa ili aerodroma i zaboravili gdje ste parkirali svoj automobil? Aplikacija Find My Car ponudiće vam pomoć. Neki se žale da nije baš 100% tačna, dok drugi govore o korisnosti aplikacije.

6. Decide Now! Jedan ste od onih tipova ljudi koji se nikada ne mogu sami odlučiti? Za neodlučne tu je aplikacija koja pomaže u donošenju planova. Samo zavrtite krug i aplikacija će vam reći što da radite. 7. Google Translate Google Translate lako prevodi riječi, fraze i imejlove na 64 svjetska jezika. Čak i kada ste oflajn, možete pristupiti istoriji svojih prevoda. 8. Cloth Postoji više načina da drugima pokažete kako izgledate, no nijedna aplikacija ne pruža takvo ikustvo kao Cloth. Vaš sopstveni dnevnik odjeće. Požurite, jer je aplikacija besplatna samo ograničeno vrijeme. 9. White Noise Lite Imate problem s nesanicom? Uz pomoć ove aplikacije pokušajte da zaspite uz zvuke talasa, kiše, vozova ili ipak možete sami re-mixati zvukove i napraviti svoju aplikaciju kako biste lakše utonuli u san. 10. Shazam Shazam je aplikacija koju moraju imati svi ljubitelji muzike. Jednostavno prislonite svoj iPhone izvoru muzike i pričekajte da vam aplikacija pokaže ime pjesme, naziv izvođača i albuma. To što ćete vidjeti je magija. Više nećete morati da pjevušite prijateljima taktove pjesme kako bi oni saznali na koju pjesmu mislite.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

Automobili/Tehnologija 37

oprema

● SAVJETI

Oprezno po kiši ● Prva kiša i kako se suprotstaviti klizanju? Kod prve kiše, uslovi na putu otežavaju vožnju pošto voda, blato i ulje formiraju veoma klizav sloj. Vozači će osjetiti da je kontrola vozila umanjena pa trebaju biti pažljivi, naročito u prvih pola sata od početka kiše. Klizanje se ipak može dogoditi i najiskusnijim vozačima. Ako vam se to desi, nemojte jako pritiskati kočnicu. Ako imate ABS, nemojte kočiti isprekidano, već pritisnite jako kočnicu i ne pravite nagle pokrete volanom.

MOTOROLA

IGRICA NEDJELJE

Desktop Android računar Novi Motorolin proizvod dolazi u obliku desktop računara koji radi na Gingerbreadu. Motorolin desktop računar Cloud BB HMC3260 dolazi s 18,5-inčnim LED ekranom osjetljivim na dodir, procesorom 1GHz Freescale i.MX53 ARM Cortex A8 CPU, 1 GB RAM memorije, 4 GB NAND flash memorije za čuvanje podataka, mišem i tastaturom, te predstavlja još jedan hibrid tableta i računara, kakvih smo se u posljednje vrijeme nagledali. Pomalo nam djeluje čudno što se Motorola odlučila da ovaj računar radi na Androidu 2.3.4 Gingerbread, no kažu da su konfiguracija i operativni sistem sasvim dovoljni za gledanje filmova, igranje igara, surfovanje internetom i korišćenje brojnih Android aplikacija koje Gingerbread podržava. Lansiranje novog Android računara će za sada biti samo u Kini, a još nije poznato po kojoj će se cijeni prodavati.

Ako nijeste znali, Fejsbuk je društvena zajednica gdje se ljudi povezuju koristeći svoja prava imena. Barem tako stoji u pravilima Fejsbuka. Svaki drugi oblik korišćenja ove društvene mreže direktno je kršenje pravila i Fejsbuk će svakog od takvih korisnika bez upozorenja izbrisati, pod uslovom da ga ulovi.

Negativac u akciji Ova igrica se već mjesecima smatra ovogodišnjim potencijalnim hitom. Naime, prema Metakritiku, prosječna ocjena medija iznosi 88 odsto, a upravo toliko su mu dodijelili i igrači koji su ga u kratkom vremenu uspjeli zaigrati. Priča Borderlands 2 govori o Hendsam Džeku, novom ne-

S obzirom na gotovo milijardu registrovanih računa, izuzetno je teško izdvojiti one korisnike koji se ne koriste svojim stvarnim imenima, a izgleda da će Fejsbuk zatražiti i našu pomoć. Fejsbuk je započeo implementaciju nove opcije u sklopu koje će od nas zatražiti da potvrdimo tačan identitet pojedinih prijatelja na ovoj

gativcu koji je junacima iz prethodnika oteo slavu i novac, a nova grupa heroja će pokušati da ispravi nepravdu. Kao i u prvom poglavlju, igračima će kooperativno igranje biti najzabavnije, a ako još nijeste, nije kasno da na Stimu kupite igricu.

društvenoj mreži. Kao što vidite Fejsbuk će vas upitati koristi li vaš prijatelj svoje pravo ime, a na vama je da date iskren odgovor. Ili odbijete odgovoriti.


Play sudoku online at:

Pratite nas na twitteru

www.sudokukingdom.com

@dnovine

38 Zabava/Slobodno vrijeme Daily Sudoku puzzle No. 1847 sudoku 2011-11-03

Medium level

Teža

3

2 1 4

1

2 2

7 6

3

6

1

5

8

2

4

4

7

8

6

1

3

2011-10-06

5 4

4

3

9 Medium level

9

2

8 3

2

8 5

8

3 6

7

9

7

9

5

9 4

Page 1/2

6

4 7

8

7 8

Rješenje iz prethodnog broja

vicevi

PRODUKT OPONAŠANJA

*** U policijskoj stanici zvoni telefon: “U pomoć! U kuću je provalila mačka!” Policajac koji se javio odgovori: “Mačka nije razlog da se zove policija. A ko uopšte zove?” -”Papagaj!”

DRŠKA ANTIČKE VAZE ŽICA (NJEM.)

GLUMICA IZ SERIJE ‘PRIJATELJI’

DIV, KOLOS

PRAVI, ISTINIT (GRČ.)

27. I 7. SLOVO INICIJALI PISCA ČEHOVA

MJERA ZA TEČNOST MUZIČKI UMJETNICI PROPOVJEDNICI JEDINJ. ARSENA SA BAZAMA

GRAD U BUGARSKOJ

ZAMRZNUT

DIO SAUDIJSKE ARABIJE

VISINA (SKR.) PISAR (FIG.)

MLADUNCI MEDVJEDA

UNATRAG

ZVJERATI

KORIJEN RIJEČI

6

“Mama, mama, zašto guramo auto u provaliju?” “Ćuti sine, probudićeš tatu!” Page 1/2

PRIJEVOZNO SREDSTVO NA VODI MJESTO U SRBIJI

ZVJERKA IZ PORODICE KUNA

RJEŠENJE: DŽAK, OBA, ŽAK, SNOB, I, EURO, RAK BODLJAŠ, BENGALKE, KI, ŠKORPIONS, Ć, PRETORSKI, S, ONOLIKO, M, KATALITIČKI, OB, S, TIV, AJ, PLATOI, RADE, LJEŠ, H, STRAH, AGAR, NANA, ATIS, CINK.

6

INDIJSKA RIJEKA U KNJIGA HRVATLJUBAVI SKOJ

NA ČIZMAMA KAUBOJA

6

1

NEPRESTANO

BEZ PRISUSTVA DRUGIH KISELKAST

NARODNA REPUBLIKA (SKR.)

Lakša

8

GRČKA RASCJEKINESKA NARODNO PANI, MJERA ZA -OSLOBOPODETEŽINU DILAČKA RANI VOJSKA

NEPČANI GLAS VRSTA DRŽAVNE UPRAVE

PAPIN GODIŠNJI PRIHOD

OKRUGLO SLOVO

Daily Sudoku puzzle No. 1819

GRČKI BRODO- OZNAKA HVALOVLASNIK, ZA LOVCA SPJEV U ŠAHU ARISTOTEL

PREURANJEN

2

Play sudoku online at:

MUŠKO IME

POPUT PROLETERA

9

www.sudokukingdom.com

2

9

3

350

NA PRAVILAN NAČIN

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

Zašto se četiri policajca svađaju prije nego što uđu u auto? Ko će da sjedi pored prozora. *** Zašto plavuša drži novčanik na televizoru? Da bi joj program bio bogatiji. *** Pita Mujo Fatu sponzorušu koliko puta ga je prevarila i s kim. Dva puta - jednom sa igračima, drugi put sa navijačima.

Izum

Meteo toster “Džemi toster” je izum francuskog dizajnera Nejtana Brunstina. Ovaj minijaturni toster ima integrisan barometar i termometar, a temperaturu “očitava” na parčetu tosta. Za dobijanje vremenske prognoze potrebno je samo ubaciti parče tosta na kom će se potom odštampati vremenske prilike.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava/Slobodno vrijeme 39

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

351

ONAJ KOJI PLAČE

GRAD U MAKEDONIJI

KOJI SE MOŽE OBORITI

BIVŠI ITALIJANSKI ENGLESKI REDITELJ FUDBALER ŠIRER BRAS

LJUDI KOJI NEŠTO GAJE

LIČNA ZAMJENICA

horoskop

OZNAKA TAJLANZA NOR- IZUZETAN POSTAVITI DSKI U VRSTU VEŠKU JEZIK

GLAVNA LIČNOST, PRVOBORAC

ovan

AM.GLUM. HAČER FUDBALER MILANA, BOJAN

JEVREJSKI NAZIV ZA BOGA

BIVŠI HRVATSKI FUDBALER, TOMISLAV

GLUMICA IZ SERIJE 'PRIJATELJI’ DIO SLOŽENICE VEZAN ZA AVION

UTRLJAVATI JEZERO U ŠPANIJI

VOZITI TALJIGE IZLIJEČENE (LAT.)

INICIJALI PISCA ŠENOE FUDBAL. LEGENDA, DEJAN LIGNJA (ZOOL.)

blizanci Moguće je da ćete osjetiti duboku privlačnost prema nekome dok budete obavljali dnevne poslove u četvrtak. U utorak budite pažljivi jer ćete biti u potrazi za mnogo više uzbuđenja nego inače.

AMERIČKA PJEVAČICA SPIRS

USKA ULICA U DALMACIJI U RANIJE VRIJEME, DAVNO ITALIJANSKI REDITELJ MORETI

bik Možda ćete se morati pozabaviti napetošću koja je povezana ili sa Vašim poslom ili sa trenutnom zdravstvenom situacijom. Vrlo je moguće da problem sa kojima ne želite da se suočite na kraju dovede do tenzije ili čak bolesti.

BILO KAKAV VRSTA PŠENICE

AMERIČKA GLUMICA TAJLER

SIMBOL UGLJENIKA

Veze bi ove nedjelje mogle da trpe zbog određenih aspekata koji mogu da izazovu argumente i svađe. Ako želite da zakažete ljubavni ili poslovni sastanak, neki od najboljih dana će biti sredinom nedjelje.

TERAVOLTAMPER BATINE, ŠTAPOVI

NESTABILAN (LAT.)

BELGIJA OBLAST PROSTIRANJA (LAT.)

FRANCUSKI PJESNIK, POL

RAK Aktivnosti kod kuće će ove nedjelje biti i konstruktivne i potencijalno izazovne. Sredinom nedjelje biste mogli poželjeti da sprovedete ideje u djelo, a posebno ako želite da u dom unesete neke promjene.

GRAD U INDIJI

ZAVJEŠTANJE AMERIČKA BALERINA, ISIDORA

LAV

PODRUČJA NASELJ. NEKOM BILJNOM VRSTOM

Pitanja komunikacije će ove nedjelje biti u fokusu. Možda ćete imati priliku da se priključite projektu ili grupi o kojoj imate lijepo mišljenje. Najintenzivniji dan u nedjelji je subota.

RJEŠENJE : PROLETERSKI, RAN, PALATAL, ANAT, NASAMO, VIZON, SPLAV, IMITAT, ANSA, LISA KUDROU, NR, LITRA, TDŽ, O, MISIONARI, AUTENTIČAN, MRZAO, ASIR, V, MEČIĆI, UNAZAD, ZIRATI, ETIMON.

LUDI SVIJET

Njujorčanin Rejmond Rot je iscenirao da se tokom popodnevnog plivanja udavio, čime je želio da naplati pare od osiguranja, ali prije svega da se otarasi svoje supruge. On je na plaži ostavio peškir, odjeću, novčanik, mobilni i sve je ukazivalo da je uzrok njegovog nestanka nesreća. Potraga je trajala nekoliko dana, a onda je slučaj razriješen. Tri dana prije njegovog misterioznog nestanka, Rot je utrostručio svoje životno osiguranje. On je otkriven kada je poslao mejl svom sinu da ubijedi mamu da se udavio, koji je, na njegovu nesreću, prva pročitala njegova supruga Evana i prijavila ga policiji. Rotova kaže da je u strahu i traži od suda zabranu prilaska koji bi onemogućio bilo kakav kontakt sa njenim mužem. “Bojim se šta će uraditi, jer sam ja ta koja ga je razotkri-

la”, priča supruga. Rejmond Rot je, da bi stvar bila još gora, slučajno zaustavljen zbog prekoračenja brzine samo dan nakon što su otkrili da je živ. Policiji je rekao da se posvađao sa ženom i otišao od kuće. Smrt je iscenirao kako bi izbjegao ženu, a

planirao je da nakon što prevari osiguranje povede sina sa sobom. Rot od čitave situacije nije profitirao, naprotiv, moraće da plati veliku kaznu jer je uzaludno trošio vrijeme policiji i spasiocima koji su ga danima tražili.

Vašim finansijama je potrebno pažljivo rukovanje jer postoje određeni aspekti koji bi mogli da izazovu probleme. To nije ništa novo što Vi već ne znate, ali prosto nijeste imali vremena da se time pozabavite.

da li ste znali

Iscenirao smrt kako bi pobjegao od žene

DJEVICA

VAGA Lopta se trenutno nalazi u Vašem posjedu. Uz ovako moćan uticaj ove nedjelje, bolje je da budete oprezni kako rukujete određenim stvarima. Sredina nedjelje donosi dobre aspekte koji bi se mogli poklopiti sa ponudom za putovanje.

Škorpija Moguće je da ćete osjetiti napetost u razvoju određene situacije koja Vas nagoni da se osjećate nervozno. Vaša intuicija će biti posebno izražena sredinom nedjelje. Bilo bi dobro da je poslušate jer bi Vas mogla usrećiti.

STRIJELAC Određene stvari bi ove nedjelje mogle izmaći kontroli. Ako primijetite da napetost raste, možda ne bi bilo loše da se okrenete humoru i smirite situaciju prije nego što kulminira.

JARAC Moguće je da već dugo razmišljate o nekim opcijama kada je karijera u pitanju. Pokušajte da stavite tačku na to ove nedjelje, a posebno u petak. Određene stvari bi mogle izmaći kontroli.

VODOLIJA Sredina nedjelje donosi šansu da sa polazne tačke pokrenete jedan uzbudljiv projekat ako budete voljni da razmišljate izvan ustaljenih okvira. Ukoliko se ne slažete sa nekim, pomirite se.

RIBE Moguće je da razmišljate o kreditu koji biste investirali u svoj dom. Ipak, Vaše finansije bi mogle doživjeti zaokret jer bi Vam pun Mjesec u znaku Ovna iskombinovan sa drugim moćnim uticajima .

- da je fleka na kravi unikatna kao i otisak prsta ili pahulja snijega - ne postoje dvije krave sa istim oblikom fleke. - da prva 4 poteza u šahu možete odigrati na 318.979.564.000 načina? - da je Venera jedina planeta koja se rotira u smjeru kazaljke na satu?

- da su u Finskoj bili zabranjeni crtani filmovi Paje Patka jer on ne nosi pantalone?

- da je morskim rakovima škampima srce u glavi? - da je Čarli Čaplin jednom prilikom osvojio treću nagradu na takmičenju za svog dvojnika?


MALE OGLASE MOŽETE PREDATI I LIČNO U PROSTORIJAMA DNEVNIH NOVINA “PC NIKIĆ”, KRALJA NIKOLE BB £ 7. SPRAT (ulaz pored zlatare Majdanpek)

Jednosoban 42m2 i dvosoban Izdajem stan na Starom aerodruIzdajem nov namješten stan 80m2 SMS OGLASI mu u zgradu iza marketa Maxi, u Podgorici, dupleks, sa parking stan 50m2 izmedju Codre i PROMOTIVNA 55m2, visoko prizemlje, u Podgorici. mjestom. Stari Ljubovićki put, sive Kineske ambasade. NovogradCIJENA Tel.069/501-859 zgrade, 1. sprat. Cijena 500e mjesečnja, uknjižen, prizemlje ukopa11550 no. Tel.069/024-279 no 85 cm. Odličan raspored.JEDAN DAN 11699 Izdajem jednosoban, potpuno Prodajem ili mijenjam, za manji uz Povoljno. www.abexcompany.me Bar. Izdajem manji jednosoban stan namješten stan, zaposlenim curama, Podgorica-D.Gorica kuća lux 450m2, doplatu, trosoban stan, 104m2 - MakeTel.067/631-328 11851 36/2, zgrada apoteke Bela dona u najmanje 2. Cijena 65e po krevetu. bruto 135.000. Plac posebno 1.950 donsko naselje - Bar. Tel.067/547-081 11492 centru Bara. Komplet je i veoma Masline, kod Pošte i Doma zdravlja. do 2.790m2. Centralno grijanje i Trosoban stan, 63m3, u suterenu Prodajem/izdajem u Podgorici prazan lijepo namješten, ima ekstra terasu. Tel.069/666-569 hlađenje, kamin, bunar, sistem za na Starom aerodromu kod škole. 11551 dvoiposoban stan. Klimatizovan, Kralja Tel.069/063-363 navodnjavanje, el.kapije, pomoćni Novogradnja, useljiv, uknjižen 1/1. 11700 Trosoban lusuzno novonamješten, kliNikole. Tel.069/444-182, 069/015-509 objekat 50m2. Kombinovano plaćaOdličan raspored. 850e/m2. Može 11522 Izdajem trosoban stan u Donjoj Gorici. matizovan, ekstra sređen stan u kući u nje. Tel.068/103-068, kompenzacija. www.abexcompany.me Prodajem trosoban stan u strogom Ukucajte: DN napravite razmak Ekstra TV, internet, klima, parking, sve Zagoriču, 300e. Tel.069/012-157 11576 067/503-605 Tel.067/631-328 centru Bara. Tel.067/312-972 11713 posebno. Tel.260-696, 069/846-366, 11853 upišite tekst Vašeg oglasa i pošaljite 11528 Izdajem jednosoban stan na Starom 067/416-043 Kuća lux14554. 450m2. Plaćanje: keš, komProdajem trosoban stan, novogradnja, 11727 Prodajem stan, Zlatnje njive, 76m2, na broj aerodromu, zgrada kod Volija. SA URAČUNATIM PDV-OM penzacija: stan 1-2, auto. Obezbjepreko puta stovarišta Đurović, 2. sprat, Kotor. Tel.069/479-472 Izdajem jednosoban nenamješten Plaćanje mjesečno. Tel.069/981-207, 11546 đujemo kredit od 80.000-140.000e, 81m2(80.000e). Tel.069/444-882 11867 stan u stambenoj zgradi na Starom 067/832-613 11589 Prodajem stan u zgradi Šargarekamata 4,78 odsto. Rok otplate do 25 VAŽNO: aerodromu, preko puta Doma zdravProdajem dvosoban stan u Bloku V pa na 2. spratu, 90 m2 + podrum. Izdajem manji stan na Zlatici iza godina. Tel.068/103-068, 067/503Broj telefona koji će biti objavljen u sklopu malog oglasa je1.broj sau plavoj kojeg je poslat SMS. lja. Tel.068/524-406 (76m2) na spratu zgradi pre11740 Tel.067/180-285 restorana Tri bora. Tel.069/502-504 605 11607 11594 11714 ko puta trim staze. Tel.069/070-777 Jednosoban stan, nov, kompletno 11873 Napomena: Kuća na prodaju, 280m2 sa dva Izdajem nenamješten jednosoban Prodajem dvosoban stan, 72m2, kod namješten, Zagorič, kod ruske ambanedovršeni stambeni trosobna i jedanim1. jednosobanim sta- može 60 kvadrata, 1.PDV-om. sprat, Tuški Nakon što ste poslali oglas, Tekst oglasa sadrži 160 karaktera (15Prodajem -20 riječi). Cijena oglasa je 1€ stan sa uračunatim Palade,da novogradnja. Tel.069/302sade. Poželjno poslovnim osobama. objekat u Petrovcu, bruto površine nom, sve zasebno, osigurana, asfalt, put, Podgorica. Tel.067/213-147, 799, 069/302-867 dobićete obavještenje da ste uspješno poslali poruku. U poruci se nalazi i šifra Vašeg malog oglasa i jedino je ova šifra osnova za Tel.067/832-342 11745 800m2. Tel.069/629-418 11757 ul.rasvjeta, ograđeno, 1/1. Moguća 067/627-517 11882 11599 reklamacije. Prodajem dvije vikendice i sušaru zamjena. Tel.063/239-981 Izdaje se zasebna kuća kod Katolič11609 Prodajem manju kuću na Cetinju, naseU Budvi, stambena zgrada Gugi 110 kvadrata, i 1.600 u sjutrašnjem broju izdanja, poslije 16h biće objavljeni nakon dva dana ke crkve, namještena, za studente. 2. Mali oglasi poslati do 16h,namještene biće objavljeni lje Gruda, povoljno. Tel.069/621-811 Gorica C plac 816 m2, kuća 250 comerc, izdajem od 1. oktobra do 1. 11885 kvadrata zemljeda oko kuća. korekturu Put, struja, oglasa 3. kod Redakcija pravo izvrši po usvojenim redakcijskim pravilima promjene osnovnogTel.067/371-699 smisla oglasa! 11759 m2, Beogradska ulica britanske zadržava jula kompletbez namještenu garsonjeru. voda, 3km od centra Cetinja, 40.000e. Cetinje, kuća atraktivna lokacija, zele4.noviOglasi u skladu sa zakonom i uređivačkom politikom, neprimjerenog sadržaja neće biti objavljeni! ambasade. Planiran objekat koji neto nijesu Povoljno, jednosoban, nenamješten Mjesečno plaćanje 180e plus racčuni. Tel.069/616-033 nilo, centar. Tel.068/713-288 11826 11886 1.600 m2. Cijena 800 eura.nije odgovoran za sadržaj, kvalitet, tačnost i učinjenu uslugu koja je ili namješten stan u kući, Ulica Bora 5. hiljada Izdavač dataTel.069/385-791 putem oglasa! 11611 Stan 92m2 u strogom centru PodgoriTel.067/635-043 i Ramiza, sve zasebno. Tel.069/412Izdajem nov namješten jednosoban 6. Prilikom11613 slanjace,Vaših oglasa molimo vas da ne koristite ćirilicu i slova č, ć, ž, š, đ jer vaš oglas neće biti primljen. Umjesto navedenih Ulica slobode pored Carina, na 11. 696 11798 Trosoban stan, novogradnja, u stan 60m2 u Podgorici kod 19. deIzdajem dvosoban stan novogradnja spratu, lia, potrebno znakova dovoljno je sa da2upišete c, c, renoviraz, s, dj. Podgorici -Panonka, Cijevna komerc. Na Zabjelu, kod pasarele u blizini vrticembra, poslovnim osobama. Parking, na Draču, prazan - klima i kuhinja nje, može kompenzacija. Povoljno. Jednosoban Budva, kod Sparte, novoća, izdajem u kući prazan jednosoban internet, klilmatizovan. Prednost 250e mjesečno. Tel.069/313-610 11498 www.abexcompany.me Tel.067/631gradnja. Tel.067/238-890 stan 53m2 tročlanoj porodici na duži stranci. Tel.067/287-303 11617 328 11655 11848 Izdajem nenamješten stan 54m2, period. Sve je zasebno, parking. Cijena Hitno prodajem dobar trosoban stan Izdajem luks namještenu kuću 300m2 sa centar, sprat kuće, 200e, Podgorica. Dvosoban stan 85m2 na IV-spratu 150e. Tel.069/825-765 11802 100m2, blizu centra u Nikšiću. 63.000 600m2 dvorišta. Zagorič, Ulica Iva AndriTel.067/355-766 iza Delta citya, novogradnja, 11504 eura. Može kompenzacija za jednosoIzdajem namješten jednosoban stan ća. Tel.068/159-746, 068/333-231 11680 uknjižen 1/1, neuseljavan do sada, Izdajem jednosoban nenamješten ban uz doplatu. Tel.069/100-001 11630 u centru Podgorice. Cijena 200e. odličan raspored, sa podzemnim Namještena luks garsonjera 33m2 stan, zaseban ulaz. Tološi, Ceklilnska Tel.067/230-343 11803 parkingom. www.abexcompany. Prodajem kuću u Lastvi Grbaljskoj u novijoj gradnji u strogom centru. b.b. Tel.067/527-399 11525 me Tel.067/631-328 210 kvadrata, uknjižena, 145.000e. Izdajem jednosoban namješten Drugi sprat. Izdajem (fiksno 250e) 11849 Izdaje se stan na Zabjelu, MiladiTel.068/545-520 stan kod Hemomonta, sve zasebno. ili prodajem (fiksno 1.350e/m2). 11671 Trosoban stan 98m2 na II-spratu, na Popovića 18, cijena 150 eura. Tel.067/578-395 Tel.069/221-400 11681 11809 Prodajem nov stan u Podgorici 72m2 ispod Ljubovića kod Kodre. Uknjižen Tel.067/871-031, 069/483-785 11526 sa parking mjestom. Stari Ljubo1/1, novogradnja, projektom djeljiv Izdaje se polumamješten ili prazan Izdajem namještenu garsonjeru u vićki put. Cijena 1.100 eura po m2. Izdajem namješten manji stan kod na 2 jednosobna. Može kompenzacija. stan u Ulici Desete crnogorske br.2, zgradi na Starom aerodromu. 28m2. Može zamjena za manji uz doplatu. studentskog doma. Prednost imaju www.abexcompany.me Tel.067/631Cetinje. Zvati na kontakt tel.067/601Novogradnja. Cijena po dogovoru! Tel.069/024-279 studenti. Tel.069/924-742 328 304 od 7-15 i od 17-21h Tel.069/334-141 11695 11850 11541 11683 11812

KUĆE/STANOVI

P

Prodajem kuću (dva jednosobna stana i radnja), u centru Golubovaca, pogodan za više namjena. Hitno i izuzetno povoljno, 90m2-25.000 eura! Tel.069/518-093 11631

SMS‘om na broj

I

Za dodatne informacije u vezi sa oglašavanjem putem SMS poruka možete nam pisati na e-mail adresu: MARKETING@DNOVINE.ME ili pozvati na tel: +382 77 300 104

OGLASITE SE U NAJTIRAŽNIJIM CRNOGORSKIM NOVINAMA!


Pratite nas na twitteru

@dnovine

42

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

Izdajem trosoban, nenamješten stan u Tološima, klima, parking, internet. Sve zasebno. 170 eura. Tel.069/235-995 11815 Izdajem jednosoban namješten stan, Podgorica, Ulica 4. jula - zgrada Euro pacta - 250 eura. Tel.067/314-23511823 Izdajem dvosoban luksuzno opremljen stan, potpuno klimatizovan - 78m2. Preko Morače, 3. sprat. Tel.067/617-04511837 Izdaje se stan na Zabjelu, Miladina Popovića 18, cijena 150 eura. Tel.067/871-031, 069/483-785

11854

Izdajem nenamješten jednosoban stan na Murtovini u blizini marketa Ivnik. Sve zasebno, parking i ograđeno dvorište. Tel.067/824-449, 020/612-872 11859 Izdajem jednosoban nenamješten stan. Podgorica, Ulica slobode. Tel.067/502-217 11860 Izdajem jednosoban stan, prazan ili namješten u Staroj varoši. Tel.020/228-394, 067/408-065

Prodajem plac, 700 kvadrata, u blizini teniskih terena. Tel.067/252-625 11692 Žabljak, placevi 480m2, 560m2, 890m2, 1.160m2 (Razvršje). Od grada 900m prema skijalištu. Usvojen prostorno-urbanistički plan. Jeino, idealno. Tel.068/103-068, 067/503-60511716

Izdajem prazan jednosoban stan u zgradi. Zagorič, novogradnja, 50m2 plus dvije terase, parking, klima. Tel.067/439-702 11862 Izdajem garsonjeru studentima extra opremljena (klima, kablovska TV, internet, novi namještaj), kod cetinjskih semafora. Tel.069/354-458, 068/407-72311863 Izdajem jednosoban namješten stan, 42m2, na Cetinju. Naselje 4.jul. Informacije na tel. 067/259-911 11871 Izdajem nenamješten jednosoban stan između škole i vrtića na Koniku. Zvati od 8-15h. Tel.067/587-850 i 068/634-815 11877

SOBE Izdajem sobe. Zaseban ulaz, upotreba kuhinje i boravka. Internet/kablovska. Blizu UDG-a, Donja Gorica. Tel.067/535-264 11606 Soba za izdavanje, blizu Filozofskog fakulteta u Nikšiću.Tel.068/455-897 11622 Izdajem jednokrevetnu sobu ženskoj osobi u blizini ΄Gintaša΄. Tel.067/323472, 020/625-489 11669 Renta sobe dan, dva ili duže. Kupatilo, klima, TV, parking obezbijeđen. Ekstra povoljno. Podgorica. Tel.069/690-193 11808 Izdajem dvije sobe studentima u Bloku 5, zgrada preko puta novog Bazara. Tel.067/265-476, 067/221-292 11825 Izdajem studentima dvije dvokrevetne sobe u zasebnom stanu, 60e po krevetu, struja i kuhinja posebno. Tel.067/609-607 11838

PLACEVI Prodajem plac 600m2 Stara Zlatica, ograđen, struja, voda, kanalizacija. Ucrtana kuća na 2 sprata, sve 1/1. Tel.068/624-290 11497 Podgorica, urbanizovan plac uz magistralu, industrijska zona - Mareza, namjena - skladišta i servisi. Povoljno. Tel.067/228-968 11547 Placevi na Žabljaku, ekstra lokacije, ekstra povoljno. Mogu i kompenzacije. Tel.067/285-403 11548 Prodajem plac sa kućom na Draču kod Osnovne škole ΄21. maj΄ površine cca 2.500m2. Dozvoljena gradnja PO+Pr+3Sp+Pk. Ucrtana tri objekta. Vlasnik 1/1, moguć dogovor. Tel.067/335-520 11549 Prodajem plac na Drezgu - Piperi, 877 m2. Tel.069/104-376 11552 Hitno i veoma povoljno prodajem djeljiv plac 13.000 m2, 9 km od Vezirovog mosta pored Zete. Pogodan za sve namjene, vlasnik 1/1. Tel.068/402-231 11608 Prodajem 2.000 m2 zemlje-Donji Crnci, nedaleko od željezničke stanice u Spužu. Voda, struja, put. Hitno, moguć dogovor! Tel.069/204-051, 069/509-584 11629 Podgorica-D.Gorica, placevi 1.580, 1.780, 3.360m2. Svaki 2-4 urbanističke parcele. Mogućnost gradnje 2001.200m2 po jednoj UP (S+P+P1+Pk) ukupno do 4.600m2. Lokacija 150m od magistrale PG-CT. Tel.068/103068, 067/503-605 11715

Fiat stilo 1.9. JTD, sivi, 5 vrata, klima, abs.asr, 6x air beg, urađen veliki servis, 2.800e. Tel.069/304-125 11597

Prodajem plac 6.000m2 (djeljiv) Piperi-Stanjevića Rupa, iza ciglane Spuž, put, voda, struja, telefon. Može kompenzacija za građevinski materijal ili auto. Opština PG. Tel.069/765-334, 067/430-106 11764

Hitno! Prodajem ili mjenjam kawasaki ER6 N, 650 cm3 2008.g, prešao 4.700km, ekstra stanje! Tel.069/048662 11598

Plac 5 km ili 5 minuta od Podgorice, 4.000m2, 1/1, djeljiv. Sva infrastruktura. Dođite, pogledajte i dajte ponudu. Tel.067/528-947 11878

Prodajem zastavu 101 2002. god. Registrovana godinu dana, prešla 70 km, bijela boja, 900 evura. Tel.067/766031 11612

Bigova, plac od 600m2 blizu mora, jeino. Tel.068/713-288 11887

POSLOVNI PROSTOR 11861

Prodajem opel astru 1.7 CDTI kao nova, 06.god, sve od opreme. Registrovana punu godinu. Tel.067/639776 11553

Prodaje se poslovni prostor, 15m2, u Podgorici. Tel.067/877-739 11603 Prodajem ili izdajem poslovni objekat na Smokovcu na parceli površine 3.600 m2. Mogućnost koncesije za vađenje šljunka. Tel.067/226-535, 069/485-235 11672 Prodajem u centru Podgorice, Ulica Balšića, poslovne prostore 70m2 i 60m2 zajedno ili pojedinačno, novogradnja, upotrebna dozvola, povoljno. Tel.067/205-200 11689 Budva. Prodajem poslovni prostor 25m2 u Budvi, poslovno-zanatski centar kod semafora ili mijenjam za stan u Budvi. Cijena 2.500e po m2. Extra sređen. Tel.069/024-279 11698 Prodajem lokal u Baru, 30m2, kod stare vatrogasne, novogradnja, ili mijenjam za stan u Baru, isključivo novogradnja. Tel.067/350-545 11743 Poslovni prostori od 22-300m2 spojeni sa suterenom i mogućnošću spajanja sa podzemnom garažom. Iza Delte, uknjiženo 1/1. Može kompenzacija. www.abexcompany.me Tel.067/631-328 11852

I

Izdaje se poslovni prostor 16m2, Hercegovačka br. 80. Tel.069/278-755, 069/437-179 11591 Izdajem poslovni prostor 50m2, Ivana Crnojevića, bivši frizerski ΄Dve šmizle΄. Može za kancelariju ili prodavnicu. Tel.067/807-199 11605 Izdajem kancelarijski prostor 100m2 u Zagoriču sa obezbijeđenim parkingom za više vozila. Cijena 399 eura ili zamjena za auto do 5.000 eura za godišnju kiriju. Tel.067/530-853

IZDAJE SE poslovni prostor 66m2 , Ulcinjska 3 Podgorica Tel.067/609-089 11881

VOZILA/AUTO DJELOVI Prodajem mercedes 250D 124. Dobro očuvan, ispravan, servisiran, boja crna. Tel.068/620-460 11490 Prodajem motor benzinac opel vektra i stari namještaj. Tel.068/473-79711539

Prodajem mazdu 626. 96.godište, dizel. Cijena 900e. Tel.068/807-963 11602

Prodajem golf 5, 1,9 TDI, kraj 2005. god, registrovan, servisiran, četvoro vrata u odličnom stanju. Tel.067/506055 11656 Prodajem alfa romeo 156 JTD, 2001. godište. Ekstra stanje. Tel.063/206802, 067/875-009 11676 Prodajem reno lagunu 1,9 DCI, koža, sa ful opremom, 2001.god. Registrovana do marta 13.g. Tel.067/644-145 11678 Prodajem kombi renault master, 15 sjedišta, 2002. godište. Budva. Odličan. Tel.069/024-279 11696 Audi A8 4.0, turbo dizel quatro, teget metalik, 2004. godište, kilometraža 170.000. Može zamjena za novije vozilo uz našu doplatu. Tel.069/028-469 11712 Pežo partner dizel, putnički, 2008. god. Kupljen u Veranu, prvi vlasnik, redovno servisiran, 79.000 km. Tel.069/449-337 11739 Prodajem tri golfa V, 1.9 TDI, 2005. god, prešli po 390.000 kilometara, cijena po vozilu 3.200 eura. Tel.067/282-822 11788 Mercedes okaš 320 benzinac, 97. godište, avangard, odličan, BD table, može zamjena za skuplji mlađi auto. Tel.069/909-703 11805 Seat ibica 1.0 registrovan, 13. 08. 2012.god, nove gume, urađen servis i reglaža točkova. Odličan mali potrošacč, petoro vrata. Tel.068/883-501 i 063/239-981 11814 Golf 3, 94.god, plin, 4 vrata, centralno, servo, nove gume, registrovan, 1.500. Tel.067/800-862 11822 Prodajem kia ceed, kraj 2008, 110KS, 1.4B, 48.500km. Tel.067/600-14811831 Prodajem karting, može kompenzacija uz moju doplatu. Tel.069/028-15311834 Reno senik 1.9 DCI, 130 KS, kraj 2006, 131.000km, urađen veliki servis, nove gume... Odličan. Tel.067/265-605 11835 Prodajem ford mondeo 93. godište, registrovan, uvezen iz Njemačke, povoljno. Tel.069/501-909 11855 Audi A6 2.5 TDI, 98.god, kupljen u Rokšpedu, extra stanje. Može kompenzacija za jeinije auto. 4.600e. Tel.068/396-765 11870 Povoljno prodajem dobro očuvanu D4D tojotu avensis. Proizvedena 2006. godine, prvi vlasnik. Tel.068/680-925

11879

Opel corsa 1.2, 2002. godište, 4 vrata. Odlično stanje. Tel.067/309-076 11884

GRAĐEVINSKE USLUGE Veoma povoljno i kvalitetno radimo kuće od temelja do krova, šalovanje, malterisanje, zidanje od kamena, mermer, keramika, krečenje, bavalit. Podgorica. Tel.068/666-672 11819


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

43

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

Tražim saradnicu u računovodstvu. Sa 3 klijenta sigurna početna zarada. Zarada 40 odsto od sklopljenog ugovora sa klijentom. cljubo55@gmail.com Podgorica. Tel.069/221-974 11888

APARATI/OPREMA Klime Šćepanović, prodaja, profesionalna ugradnja, servis, dezinfekcija, split, multi sistema, kaseta... Garancija. Tel.067/501-209, 068/501-209 www.klimescepanovic.com 11817

NAMJEŠTAJ Prodajem trosjed, dvosjed i fotelju. Tel.063/202-560 11600 Prodajem starinski trosjed i dvije fotelje, 500 eura. Tel.067/266-45911701 Trosjed na razvlačenje, polovni, i kancelarijski stolovi, kao novi! Tel.067/631-727

11756

POLJOPRIVREDA Prodajem steonu kravu, domaća buša. Tel.067/185-336 11687

GRAĐEVINSKE MAŠINE Prodajem kombinirku JCB 4 CX. Radila 1.000 časova. Tel.067/252-62511690 Prodajem kombinirku JCB 4 CX. Radila 1.000 časova. Tel.069/032-68711827

USLUGE Moleraj-gletovanje-tapeti (krečenje ΄jupolom΄, povoljno). Tel.069/459-110 11477 Elektro instalacije povoljno. Tel.069/683-205

11487

Gipsarsko-molerski radovi. Profesionalno i kvalitetno. Kotor, Budva, Herceg Novi, Tivat. Tel.069/267-602 11488 Otčepljenje svih vrsta kanalizacija električnom sajlom, zamjena starih i oštećenih cijevi, non-stop. vrlo povoljno. Tel.069/466-042, 067/265-603-Primorje 11527 Štampa-firmopis: vizit karte, flajerileci, cjenovnici, katalozi, deklaracije, majice, dresovi, ispis auta, izloga, čamaca, panoa... Tel.069/017-31911595 Roletne, zatvaranje balkona, komarnici, venecijaneri, zavjese (trakaste, rolo, panelne, zebra). www.zamraci. me Tel.067/885-533 11675 Vršimo poslove pratnje i obezbjeđenja lica. Diskrecija. Tel.068/396-765 11694 Registracija preduzeća, promjene, stečajevi, dozvole, knjigovodstvo kvalitetno, povoljno sterling, vec 21 godinu sa vama. Tel.067/371-699 11758 1) Finansijski konsalting, 2) Knjigovodstvene usluge, 3) Registracija firmi. Tel.069/320-990, 069/503-583 11762 Tepih servis. Mašinsko čišćenje i ručno pranje tepiha. Najpovoljnije cijene. Dolazimo po pozivu. Tel.069/214-059 11801 Dječja igraonica. Ostavite vaše dijete na sat, dva ili više u lijepo opremljenom prostoru za igru. Rezervišite rođendansku zabavu. Tel.067/238-542 11813 Ne propustite jedinstvenu priliku da po vrlo pristupačnoj cijeni snimite dobru muziku za Vaš objekat. Tel.068/810-570 11829 Registracija preduzeća. Stečaj i likvidacija. Knjigovodstvo. Revizija. Boravak i radna dozvola stranaca. Upotrebne dozvole za prostore. Profesionalno. Tel.069/020-102 11844

SELIDBE

• Prevoz robe i stvari • Profesionalni radnici • Bezbjedno pakovanje stvari • Odnošenje nepotrebnih stvari • Demontaža i montaža 069 488 656 067 541 095

Prodajem mladu kravu. Kod Kolašina. Zvati poslije 16 časova. Tel.067/589121 11833

Šegam drva povoljno. Tel.069/415599 11556

LIČNO

Registracija preduzeća. Knjigovodstvo. Završni računi. Stečaj i likvidacija. Strancima obezbjeđujem radnu dozvolu i boravak. Ugovori. Povoljno i brzo. Tel.068/222-188 11845

Momak 24 godine, Podgorica, sportista, zgodan, javite se dame do 49 godina radi druženja. Diskrecija, situiran. Neozbiljni stop! Tel.069/774-006 11673

Vodoinstalater: kupatila, sanitarije, tuš kabine, renoviranje postojećih i sve opravke. Tel.069/013-484 11846

NVO za neženje iz Crne Gore nudi projekat sklapanja brakova sa Ruskinjama. Tel.040/213-013 i 068/132-785 11830

Rušenje zidova, ploča, stepeništa, keramike. Brzo i profesionalno. Može sa našim prevozom šuta. Povoljno. Tel.069/813-462, 068/540-394 11847

Momak iz Podgorice, zgodan traži ozbiljne dame koje su plavuše i krupnije, do 55 godina, radi druženja u njihovom stanu. Prednost PG. SMSom na 068/810-570 11876

Registracija preduzeća, preduzetnika, NVO. Stečaj i likvidacija firme. Radne dozvole i boravište za strance. Knjigovodstvene i pravne usluge. Tel. 067/205-104, 069/065-438, 020/238-439 11858 Pranje tepiha, garnitura. Dubinsko pranje i poliranje auta. Kvalitetno i povoljno. Tel.069/304-264 11868 Oštrim profesionalno makaze, noževe i sve ručne specijalne alate. Frizeri, šnajderi, hirurzi,mesari, kuvari, duborezci. Uvjerite se u kvalitet. Tel.069/081-507 11872

KOZMETIČKE USLUGE Masaža 10e, tretman lica 10e, obrve 2e, šminka 10e, manikir 5e, izlivanje noktiju 10e, pedikir 8e, depilacija cijelih nogu sa preponama 10e. Beauty studio ΄Kneginja“, Zagorič. Tel.068/642-069 11555

NASTAVA

HRANA/PIĆE Prodajem domaću lozovu rakiju. Tel.067/283-705

11628

Prodajem požešku šljivu za džem. Tel.067/185-336 11807 Profesor jezika daje časove iz srpskog i francuskog za osnovnu školu. Sat vremena 7 eura. Tel.069/410-71911753 11842

POSAO Čistila bih kancelarije, stanove ili ulaze. Plaćanje po dogovoru. Tel.069/981-207

Slike Cvetka Lainovica, 82-84. godina. Tel.067/419-985 11491 11590

Traže se saradnici: Avon dame/ gospoda, za katalošku prodaju Avon kozmetike. Sve nove uključene očekuju pokloni. Tel.067/488-167 11596 Potrebni saradnici za rad sa Avon kozmetikom, učlanjenje besplatno, poklon dobrodošlice za porudžbine iznad 35e. Tel.068/086-388, 069/487-401 11610 Tražim hitno posao - održavanje ulaza, kancelarija, stanova i slično. Tel.067/365-929 11615 Elektro firmi iz Podgorice potrebni električari sa iskustvom. Tel.069/436810 11623 Izdajem taxi-licence u Podgorici. Tel.067/625-007. Od 10 do 20 časova.

Prodajem radijator/grijalicu 10 rebara NEO i rolere uvoz iz Njemačke sa štitnicima za koljena, sve kao novo. Tel.067/641-331 11500 Prodajem šporet na drva, smederevac. Polovni, dobro očuvan. Cijena 50e. Tel.067/830-584 11502 Gledam u šolju, radim vodu za ljubav, napredak u poslu-nafaku. Ne gubite nadu. Pozovite! 068/122-786 11684 Prodajem novu neotpakovanu ugradnu rernu Beko, garancija 3 godine, 270 e. Tel.067/520-693 11685 Invalidu u Ulcinju potrebna pomoć dogovor! Tel.069/347-427 11697

Paorska paradna kola (zaprega) iz 1929.godine, pogodna za restorane, hotele i dvorisšta. Cijena 1.500 eura. Tel.063/239-981 i 067/239-923 11749 Knjige za 4. i 5, nove, po 25e, mesoreznica fagor 25e, nokija 2330 25e, broj pripejd 069 858 158 sa 400 besplatnih minuta 25e, dječje biciklo 25e. Tel.069/911-290 11804 Bato-Bosanac pomoću gledanja u šolju sa sigurnošću otkriva vaše juče, danas, sjutra. Rad na daljinu pomoću slike. Tel.068/504-029 11810 Numrolog radi natalne karte, gleda budućnost, skida crnu magiju, pomaže po mnogim pitanjima. Pozovit na 068/563-851 11820 Otkupljujem zlato i dukate, najveće cijene u regionu, isplata odmah. Tel.068/155-140 11821 Kupujem: stare ćemere, ordenje, medalje, grbove, stari novac (lire, perpere, dinare), pisma, stari porculan, srebro... Tel.067/532-10611857 Original ΄kamagra΄ gelovi 7kom20eura, šumeće tablete, bombone 7kom-25eura. Tel.068/451-457 11864 Gelovi za potenciju 1 kutija 7kom-20 e, 2 kutije-35e. Tel.068/364-738 11865 Prodajem šumu za sječu, Lješanska nahija - Barutana (cer, grab). Tel.067/636-638

11869

Prodajem alfa rustik peć za centralno grijanje, korišćena dvije zime, povoljno. Tel.069/046-015 11874 Pomoću trava spravljam ljekove za sinuse, alergije, štitnu žlijezdu, za bolove u zglobovima i mišićima. Tel.068/394-749 11875 Prodajem parfeme original muške i ženske, milion, DG, armani, dior... Tel.069/250-140 11880 Nudimo Vam dva vrhunskd hita narodne muzike sa urađenim aranžmanima, tekstom i muzikom. Ozbiljne ponude dostaviti SMS-om na 068/810-570 11883

D R A G I J E D.O.O. 11789

Exclusive - Plus taxi 19721 - 19712, potrebni vozači. Tel.067/625-007 11790 Potreban auto-mehaničar sa iskustvom za program Folksvagen i Reno. Tel.067/625-007 11791 Profesionalna kuvarica traži posao. Tel.069/419-322, 069/954-180 11806 Avon cosmetiks besplatno uključenje. Za nove Avon dame poklon dobrodošlice. Dobra zarada. Pozovite ili putem SMS. Tel.069/856-669 11832 Potreban monter centralnog grijanja. Tel.069/013-144

RAZNO Novčane pozajmice, obavezan zalog. Tel.068/379-322 11489

Ukrasne betonske figure, behaton kocke, ivičnjaci, betonski blokovi, stubovi za loze. Tel.069/314-623 11742

11836

Tražim odgovornu ženu, nepušača srednjih godina za čuvanje predškolca, kuvanje i spremanje po kući. Od 9h-13h za 150e, Stari aerodrom. Tel.067/651-111 11866

POSJETITE NAS NA SAJMU GRAĐEVINARSTVA U BUDVI 26-30.09.2012. CAPRIOLO BICIKLA I FITNES DODATNI POPUST NA SAJMU I SVIM NAŠIM MALPRODAJNIM OBJEKTIMA ZA VRIJEME TRAJANJA SAJMA NA BICIKLA I FITNES. ZETA GUMA GOLUBOVCI – 020 / 716-136 , 067 / 60-60-41 CAPRIOLO MONT BAR STARA RASKRSNICA – 030 / 346-024 ZETA BIKE PODGORICA ul 4 JULA 020 / 621-768, 067 / 272-233 VOZITE CAPRIOLO JER JE VIŠE OD BICIKLA!


Pratite nas na twitteru

@dnovine

44 Sport

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

● DAME I SPORT

VATERPOLO

Klasik pod z Vječiti rivali Jadran i Primorac Jadranske lige, Budva dočekuje Kosta Bošković

P

od otvorenim nebom najljepšeg zaliva na svijetu, vječiti vaterpolo rivali Jadran i Primorac večeras će početi novu sezonu - nikad čudniju!. Bez Evrope, bez mnogo velikih zvijezda, sa torbom punom (finansijskih) problema, bokeljski rivali kreću u borbu na jadranskom frontu. Baš kao i prošle sezone Jadran je favorit, ali start prvenstva je često znao da donese čudne rezultate.

DA LI STE ZNALI...

“Prva utakmica je uvijek teška i specifična. Mi smo eto imali sreće što smo odigrali dva pripremna turnira i malo vidjeli u kakvom smo stanju. To je dosta bolje nego na početku, iako ne možemo da se zavaramo tim rezultatima. Moramo biti

Da je legendarni napadač Sautemptona Met Letisije pogodio 47 od 48 jedanaesterca koje je izveo u karijeri.

VIKEND TIKET ARSENAL ČELZI TIP 1

KVOTA 2.30

INTER FIORENTINA TIP X2

KVOTA 1.70

VOLFSBURG MAJNC TIP 1

KVOTA 2.10

DINAMO ZAGREB HAJDUK TIP 1 KVOTA 1.75 SENT ETJEN REMS TIP 1

KVOTA 1.60

MANČESTER J. TOTENHEM TIP 1 KVOTA 1.60

svjesni da je ovo mlada ekipa i da će sigurno imati oscilacija u igri. Što se tiče Primorca, mislim da na papiru jesmo favoriti, posebno jer igramo kući. Naš cilj je da dobijemo tu utakmicu”, riječi su crnogorske i Jadranove legende Vladimira Goj-

Ajmo lavovi “Come on Lions” - navijački usklik poznate Plejboj zečice Amerikanke Džejmi Edmondson čuje se uoči svakog meča njenog omiljenog NFL tima Detroit lionsa. Šteta samo što njene riječi ne pomažu “lavovima” iz Mičigena - Detroit na NFL titulu čeka još od 1957. godine.

SEHA LIGA BORAC LOVĆEN

Od ovog meča mnogo zavisi Dobra igra protiv Tatran Prešova i raspoloženje je odmah na visokom nivou - rukometaši Lovćena na krilima trijumfa nad slovačkim predstavnikom u Seha ligi otputovali su za Banja Luku gdje ih večeras (18.00h) očekuje meč sa domaćim Borcem. Nekadašnji prvak Evrope u dva kola nije upisao ni bod, tako da mu je večerašnji meč prilika za vađenje. Izabranici Pera Miloševića međutim imaju svoju računicu u Boriku. “Nošeni kvalitetnom igrom protiv Tatrana idemo na meč sa Borcem, koji će sigurno tražiti šansu

da upiše prvi trijumf u sezoni. Smatram da Tatran ima bolji tim od Borca, a ako smo njih savladali ne vidim razlog zašto se sa povoljnim rezultatom ne bi vratili i iz Banja Luke. Eventualna pobjeda bi nam mnogo značila za nastavak takmičenja, jer bi napravili dobru uvertiru za naredni meč sa Nekseom na našem terenu. Od ove utakmice mnogo toga zavisi, a ja sam siguran da možemo biti pravi”, kazao je srednji bek Bogdan Nikolić koji je opravdao ukazano povjerenje na meču sa šampionom Slovačke. M.P.

Sa prošlogodišnjeg meča Borac-Lovćen u Boriku


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 45

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

zvijezdama

vikend sportski ekran

(od 18.45) otvaraju petu sezonu (19.00) POŠK kovića, kome će ovaj meč biti trenerski debi na zvaničnim utakmicama. Ako fali zvijezda u bazenu, onda neće pored njega - Primorac od ove sezone vodi još jedna naša legenda, Veljko Uskoković. “Nema sumnje da je Jadran favorit, on je to pokazao i na turniru u Sarajevu. Međutim, sigurno u Herceg Novi nećemo putovati sa bijelom zastavom. Idemo da pružimo maksimum i ako bude moguće pokušaćemo da pobijedimo. Mi imamo premladu ekipu, praktično nastupamo sa juniorima i naš cilj ove godine će biti konsolidaci-

ja prvog tima i kluba na svim nivoima”, istakao je Uskoković. Naš treći tim u regionalnom takmičenju, Budva novu sezonu počinje protiv “dželata” iz prošle POŠK-a iz Splita. “Moram da kažem da smo mnogo kasnili sa početkom rada i priprema, da smo tek jedno desetak dana u pogonu, a zbog problema sa bazenom morali smo dio priprema da odradimo na Zlatiboru. POŠK nas je prošle godine iznenadio, međutim nadam se da će sada proraditi voljni momenat kod igrača i da ćemo tako riješiti utakmicu”, smatra perspektivni trener Budve Drago Pejaković.

BEŠTIJE - Sprema se spektakl - na bazenu na Škveru, a kasnije i u Kotoru. “Beštije”, navijači našeg vaterpolo velikana Primorca, povodom 90. rođendana kluba, planiraju masovan odlazak na meč u Herceg Novom, a kasnije druženje i slavlje (bez obzira na rezultat) navijača u kotorskom Starom gradu.

NOVAK ĐOKOVIĆ - Srpski teniser istakao je da mu je jedan od prioriteta da se kraja sezone vrati na čelnu poziciju ATP liste. “To mi je jedan od ciljeva, da ponovo budem broj jedan. Naravno da želim tako nešto. To je moja ambicija. I moguće je da se tako nešto dogodi do kraja sezone”, jasan je Nole.

NHL - Najjača svjetska liga u hokeju na ledu otkazala je sve predsezonske utakmice - zbog “lokauta”, odnosno obustave rada koja je još uvijek na snazi. Prema rasporedu, regularni dio sezone trebao bi da krene 11. oktobra, ali sve je manje vremena za dogovor i prekid “lokauta”, pa se može očekivati da veliki broj zvijezda američki kontinent zamijeni evropskim.

Subota

12:00 Zenit - Lokomotiva, fudbal 12:00 Trka automobila, Francuska 13:00 Aberdin - Hibernijan, fudbal 13:45 Arsenal - Čelzi, fudbal 14:00 Vojvodina - Partizan, fudbal 15:30 Verder - Bajern Minhen, fudbal 15:30 Cibalija - Rijeka, fudbal 16:00 Biciklizam, Lombardija 16:00 Valensija - Saragosa, fudbal 16:00 Everton - Sautempton, fudbal 16:00 Norič - Liverpul, fudbal 17:00 Radnički - Olimpija, košarka 17:30 Fleš sport 18.00 Parma - Milan, fudbal 18:00 Dinamo - Hajduk, fudbal 18:00 Malaga - Betis, fudbal 18:30 Dortmund - Menhengladbah, fudbal 18:30 Mančester J. - Totenhem, fudbal 18:30 Elvetia - La Rioha, rukomet 19:50 Sport 20:00 Budućnost - Cedevita, košarka 20:00 Puerto Sagunto - Barselona, rukomet 20:00 Sosijedad - Atletik Bilbao, fudbal 20:00 Budućnost - Cedevita, košarka 20:45 Juventus - Roma, fudbal 20:45 Ajaks - Tvente, fudbal 21:00 Split - Crvena Zvezda, košarka 21:30 Rio Ave - Porto, fudbal 22:00 Sevilja - Barselona, fudbal 22:00 Povetkin - Rahman, boks 22:50 Sport 23:00 Sportska subota 23:30 Kruzeiro - Internacional, fudbal

(SK Prime) (Eurosport2) (SportKlub+) (SportKlub) (Arena1) (Eurosport2) (Arena3) (Eurosport) (SK Prime) (SportKlub+) (SportKlub) (Arena1) (RTCG2) (Arena4) (Arena3) (SK Prime) (Eurosport2) (SportKlub) (SportKlub+) (RTCG1) (RTCG) (SportKlub+) (SK Prime) (Arena2) (Arena4) (SportKlub) (Arena1) (SportKlub+) (SK Prime) (Arena2) (TV Vijesti) (RTCG2) (Arena1)

Nedjelja

12:00 Granada - Selta, fudbal 12:30 Udineze - Đenova, fudbal 12:15 Saragosa - Kaha Laboral, košarka 13:45 Ski skokovi 14:00 Moto GP 14:00 Auto-moto, Valensija 14:30 Gent - Klub Briž, fudbal 15:00 Sampdorija - Napoli, fudbal 15:00 Lacio - Sijena, fudbal 15:00 Rad - Jagodina, fudbal 15:00 Rudar - Čelik, fudbal 15:30 A. Frankfurt - Frajburg, fudbal 15:30 Notingem F. - Derbi, fudbal 16:00 Valjadolid - Rajo Valjekano, fudbal 16:30 Venlo - PSV, fudbal 17:00 Sent Etjen - Rems, fudbal 17:00 Aston Vila - VBA, fudbal 17:30 Volfsubrg - Majnc, fudbal 17:30 Fleš sport 18:00 Krka - Solnok, košarka 18:00 Osasuna - Levante, fudbal 18:00 Sarajevo - Široki Brijeg, fudbal 19:00 Split - Lokomotiva, fudbal 19:50 Real Madrid - Deportivo, fudbal 19:55 Sport 20:30 Almerija - Herkules, fudbal 20:45 Inter - Fiorentina, fudbal 21:00 Koritiba - Sao Paulo, fudbal 21:00 Lion - Bordo, fudbal 21:30 Espanjol - Atletiko Madrid, fudbal 22:15 Velez - Kolon, fudbal 22:25 Nju Orleans - Grin Bej, NFL 22:50 Sport 23:30 Gremio - Santos, fudbal

(SK Prime) (Arena4) (Arena1) (Eurosport) (SportKlub) (Arena2) (SportKlub+) (Arena4) (Arena3) (Arena1) (RTCG2) (Eurosport2) (SportKlub) (SK Prime) (SportKlub+) (Arena3) (SportKlub) (Eurosport2) (RTCG2) (Arena4) (SK Prime) (Arena1) (Arena3) (SportKlub+) (RTCG) (SportKlub) (Arena4) (Arena2) (Arena3) (SK Prime) (SportKlub) (Arena1) (TV Vijesti) (Arena2)


Pratite nas na twitteru

@dnovine

46 Sport

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

Raspored 17.00 - Radnički - Olimpija 20.00 - Budućnost - Cedevita 20,30 - Cibona - MTZ 21.00 - Split - C.Zvezda Nedjelja 18.00 - Krka - Solnoki

aba liga

Naši aduti? Timski duh i Morača

Maljković: Radonjić je odličan

Košarkaši Cedevite u punom sastavu sinoć su doputovali u Podgoricu, odradili trening u Morači u terminu večerašnje utakmice, nakon čega je kormilar Maljković iznio svoja očekivanja uoči starta regionalne lige. “Ovo je najjača liga nakon ruske i španske. Biće neizvjesno, vrlo teško, jer nema dominantne ekipe, koja bi se izdvojila kao Makabi prošle sezone. Očekujem da će prvak imati mnogo poraza. Budućnost? Tim koji je pretrpio male promjene, a Radonjić je izrastao u odličnog trenera. Sigurno da bi, da smo mogli, birali drugog protivnika na premijeri, ali kalendar je takav i mi ćemo sve uraditi da pobijedimo”, rekao je Maljković.

Jasna poruka iz Njegoševog parka uoči otvaranja regionalnog takmičenja večeras (20h - ulaz slobodan) protiv Cedevite Miloš Pavićević

N

ikad jače košarkaško regionalno takmičenje krenulo je sinoć (mečevi Partizan - Zadar i Široki - Igokea), a za Budućnost prave stvari počinju večeras - utakmica sa najvećim favoritom lige i učesnikom Evrolige zagrebačkom Cedevitom prava je pozivnica za navijače da ispune Moraču i pomognu novom timu na otvaranju sezone. Pružićemo maksimum: Aleksa Popović na prošlosezonskom meču sa Cedevitom Izabranici Dejana Radonjića su u pripremnom periodu (trijumf protiv Fenerbahčea) pokazali da mogu da pariraju i mnogo bogatijim i jačim rivalima - maksimalno zalaganje biće potrebno i večeras protiv tima koji sa klupe predvodi legendarni Boža Maljković.

“Odmah na startu najjači protivnik”, kao iz topa za Dnevne novine govori reprezentativac iz plavih redova Aleksa Popović. “Svako ko iole poznaje prilike u košarci, zna koliko je Cedevita uložila, ali novac ne igra najvažniju ulogu u ovom sportu. Vje-

rujem da uz odgovornu i borbenu igru, uz podršku publike možemo do iznenađenje”, rekao je Popović. Zagrepčani su odradili fantastičan posao u prelaznom roku (posljednje pojačanje Vlado Ilijevski) i doveli roster praktično do savršenstva. “Imaju fantastičan tim. Do-

laskom Ilijevskog na svakoj poziciji imaju po dva ekstra jaka igrača. Naša šansa bi mogao da bude timski duh koji nas je krasio i prošle sezone i atmosfera u Morači koja tjera svakog od nas da pruži maksimum”, rekao je Milan Minja Milošević. Borbeno krilo sastava Dejana Radonjića kao jedini pro-

blem plavih navodi nedovoljno vremena za pripreme u punom sastavu. “To jeste problem, mada smo i ovih 15-tak dana koliko smo bili kompletni iskoristili maksimalno. Ne možemo da obećamo trijumf, ali možemo borbu do posljednjeg daha”, poručio je Milošević.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 49

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

Luis Hamilton je prelomio britanski vozač naredne tri sezone voziće za Mercedes i tako najvjerovatnije (opet) poslati u penziju legendarnog Mihaela Šumahera. “Došlo je vrijeme za nov izazov i vrlo sam uzbuđen zbog novog poglavlja u karijeri. Mercedes ima nevjerovatan motor i zajedno dijelimo strast prema pobjedi. Vjerujem da zajedno možemo na napredujemo i ostvarimo cilj, a to je osvajanje šampionata”, bila je prva reakcija šampiona Formule 1 iz 2008. godine. Hamiltona će u Meklarenu naredne sezone zamijeniti ovogodišnje otkriće Meksikanac Serhio Perez “Više od 40 godina Meklaren ima ekipu u kojoj svaki vozač želi da se oproba. Odrastao sam slušajući priče o velikom Airtonu Seni i njegovim pobjedama u bolidu Meklarena. Počastvovan sam što je Meklaren izabrao baš mene za sledeću sezonu”, rekao je 22-godišnji vozač. M.A.

Memorijalni rukometni turnir “Ljubomir Kuzman” Ulcinj ne zaboravlja bivšeg igrača - za vikend će u najužnijem gradu Crne Gore biti održan memorijalni turnir u rukometu “Ljubomir Kuzman”. Na turniru koji ima cilj da se ne zaboravi lik i djelo Ljubomira Kuzmana pored domaćina učestvovaće rukometaši Budvanske Rivijere, Prištine, te Mornara. Svečano otvaranje zakazano

je za danas u 17 sati, zatim će na teren istrčati kadeti Ulcinja i Mornara, kao predigra za ono pravo - za polufinale. Prvi polufinalnu par čine Priština i Mornar, koji će odmjeriti snage u 18 sati, dok će dva sata kasnije koplja ukrstiti Ulcinj i Budvanska Rivijera. Finale se igra u nedjelju od 18 sati, a borba za treće mjesto je u 16 sati. M.P.

Pranjić napustio reprezentaciju zbog Samira Nemirima u taboru “kockastih” nema kraja - nakon što su se na poluvremenu meča Belgija-Hrvatska sukobili defanzivac Vedran Ćorluka i selektor Igor Štimac, novu buru kod naših komšija izazvao je Danijel Pranjić. Lijevi bek/ krilo lisabonskog Sportinga odlučio je da više ne nastupa za hrvatsku reprezentaciju zbog činjenice da je selektor Štimac pod zastavu pozvao Brazilca Samira. “Nemam ništa protim dečka, ne poznajem ga, odličan je igrač, ali ne mogu da prihvatim način na koji se sve to radi. Teško mi je to da kažem, ali više neću igrati za reprezentaciju. Pošto me je selektor izostavio sa prethodnim utakmica, rekao sam sebi da ako pozovu Samira, to će biti tačka na kojoj ću prelomiti odluku koja se u meni kuva zbog nezadovoljstva svime što se događa oko reprezentacije”, poručio je Pranjić za Jutarnji list. Pranjić je u dresu hrvatske odigrao 43 utakmice i upisao osam asistencija. M.A.

Foto: Mirko Savović

Hamilton u Mercedesu, Perez u Meklarenu

Uživaju na strunjačama: Dio DŽK Milenijum uoči početka sinoćnjeg treninga

DN U POSJETI

Za kratko vrijeme do velikih stvari Džudo klub Milenijum oduševljava ozbiljnim radom i rezultatima na strunjači Za samo pet godina od kada je stvoren džudo klub Milenijum se probio u sami vrh crnogorskog džudoa. Po rezultatima koje postiže klub iz Maslina se nalazi tik iza najvećeg rivala nikšićkog Akademika, kojem od čete braće Bogoljuba i Zorana Prelevića gori pod nogama, jer Podgoričani žele da preuzmu primat u zemlji. “Džudo klub Milenijum smo osnovali prije pet godina, a već tri godine treniramo u našoj dvorani, koja je jedinstvena u Crnoj Gori, a ne znam da li postoje takve tri na prostorima bivše Jugoslavije. Klub broji preko 150 čla-

nova u svim uzrastima, a a za sada smo najbolji u Podgorici, te drugi klub u Crnoj Gori. Ono što je posebno za polnos jeste da uz Akademik imamo najviše reprezentativaca Crne Gore u svojim redovima”, kazao je specijalno za Vikend izdanje Dnevnih novina trener Bogoljub Prelević. Iako je najbolji, najbrojniji i najorganizovaniji klub u glavnom gradu ta činjenica za sada nije bio dovoljan magnet za sponzore. “Sami se finansiramo bez pomoći bilo koga, ali se nadam da će se ubrzo i tu nešto promijeniti, jer radimo stvari za opšte dobro društva i cr-

nogorskog sporta”, jasan je Prelević. Nema takmičenja, a da se Milenijum ne vrati sa brojnim medaljama i priznanjima, tako da su samo u 2012. bili drugi ekipno na kupu Mimoze u Herceg Novom, gdje je bilo 55 klubova. Isti rezultat upisali su na Kupu Mladosti u Podgorici, dok su na najmasovnijem turniru koji je ikada održan kod nas (Kup oslobođenja Podgorice) bili takođe drugi. Na turniru u Splitu su bili peti ekipno, ali je učestvovalo svega 10 takmičara koji su se vratili sa deset zlatnih medalja. M.Pavićević

Zlatna djeca crnogorskog džudoa Najbolji kadet u Crnoj Gori dolazi upravo iz Milenijuma - Milija Darmanović prvak je države do 90kg i osvajač bronze na Balkanskom prvenstvu. Reprezentativac Ognjen Radonjić je najbolji u kategoriji preko 100 kg, dok je prvak države u juniorskoj konkurenciji preko 100 kg Dragan Vanović, a tu su i Miloš i Danilo Živković. Kod starijih pionira ističe se Lazar Ćupić koji je osvojio najsjajnija odličja na Balkanskom i Evropskom prvenstvu. Najbolja kadetkinja je takođe reprezentativka Ivana Šunjević kojoj u našoj zemlji nema ravne. Ivana je na EP u Baru zauzela sedmo mjesto. Prvak Crne Gore u konkurenciji kadetkinja do 48 kg je Anastazija Joksimović, dok je Vuko Dedić najbolji u istoj konkurenciji, ali preko 100 kg. Kod poletaraca prvak države je Petar Leković, dok je u konkurenciji mlađih pionira bolji od ostalih Stefan Prelević. Tri djevojčice koje se svojim radom i rezultatima posebno ističu su sestre Teodora, Marija i Jovana Prelević, dok se tek mnogo očekuje od Ratka Maškovića, Milana Drecuna i Andrije Milačića. Ono što je važno napomenuti jeste da DŽK Milenijum u svojim redovima ima i majstore ovog sporta. To su Zvezdan Šunjević (prvi dan), Dragan Vanović (prvi dan), Vasilije Mihailović (prvi dan), Miloš Živković (prvi dan), Vladimir Zloković (prvi dan), te Damir Mašić (prvi dan), dok su treneri Bogoljub i Zoran majstori četvrti dan.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

50 Sport

1. Marsej 2. Lion 3. PSŽ 4. Lorijen 5. Rems 6. Bordo 7. Tuluz 8. Brest 9. Valensijen 10. Sent Etjen 11. Nica 12. Lil 13. Ažaksjo 14. Sošo 15. Bastija 16. Monpelje 17. Evijan 18. Ren 19. Nansi 20. Troa

6 6 0 0 9:1 18 6 4 2 0 12:5 14 6 3 3 0 10:3 12 6 3 3 0 12:7 12 6 3 1 2 8:5 10 6 2 4 0 7:5 10 6 2 3 1 7:7 9 6 3 0 3 7:1 19 6 2 2 2 7:5 8 6 2 1 3 10:6 7 6 1 4 1 8:7 7 6 1 4 1 8:8 7 6 2 2 2 5:7 6 6 2 0 4 7:10 6 6 2 0 4 7:16 6 6 1 2 3 7:9 5 6 1 1 4 6:8 4 6 1 1 4 7:11 4 6 1 1 4 2:8 4 6 0 2 4 6:13 2

premier 1. Čelzi 5 4 1 0 9:2 13 2. Man. Jun. 5 4 0 1 12:6 12 3. Everton 5 3 1 1 9:5 10 4. VBA 5 3 1 1 7:4 10 5. Arsenal 5 2 3 0 9:2 9 6. Fulam 5 3 0 2 12:7 9 7. Man. Siti 5 2 3 0 10:7 9 8. Totenhem 5 2 2 1 8:6 8 9. Vest Hem 5 2 2 1 5:4 8 10. Njukasl 5 2 2 1 6:6 8 11. Svonsi 5 2 1 2 10:7 7 12. Sanderlend 4 0 4 0 4:4 4 13. Stouk 5 0 4 1 4:5 4 14. Aston Vila 5 1 1 3 5:9 4 15. Vigan 5 1 1 3 5:10 4 16. Sautempton 5 1 0 4 9:15 3 17. Norič 5 0 3 2 2:8 3 18. Liverpul 5 0 2 3 4:10 2 19. KPR 5 0 2 3 3:11 2 20. Reding 4 0 1 3 4:9 1

bundes liga 1. Bajern M. 5 5 0 0 17:2 15 2. Ajntraht 5 4 1 0 14:7 13 3. Hanover 5 3 1 1 14:8 10 4. Šalke 5 3 1 1 10:5 10 5. Fortuna 5 2 3 0 4:0 9 6. Borusija D. 5 2 2 1 11:8 8 7. Verder 5 2 1 2 9:8 7 8. Leverkusen 5 2 1 2 7:7 7 9. Nirnberg 5 2 1 2 7:9 7 10. Borusija M. 5 1 3 1 7:7 6 11. Hofenhajm 5 2 0 3 10:12 6 12. Frajburg 5 1 2 2 7:8 5 13. Volfsburg 5 1 2 2 2:8 5 14. Hamburger 5 1 1 3 7:10 4 15. Majnc 5 1 1 3 4:8 4 16. Grojter Firth 5 1 1 3 2:8 4 17. Štutgart 5 0 2 3 3:12 2 18. Augsburg 5 0 1 4 2:10 1

SERIJA A, 6. kolo

Torinska noć Vučine i vučice Crnogorski reprezentativci u 6. kolu igraju derbije – Mirko i Juve dočekuju večeras Romu (20.45), Joveta i Viola sjutra veče gostuju Interu (20.45)

Š

Aleksandar Popović

esto poglavlje italijanskog fudbalske priče prostiraće se od Emilija Romanje pa sve do Lombardije. Derbiji kola režiraće se u večeras u Torinu, gdje naš Mirko Vučinić i njegov Juventus dočekuju Romu, odnosno sjutra veče kada će Stevan Jovetić sa ljubičastom ekspedicijom gostovati Interu u Milanu.

Dakle, Vučina protiv svog nekadašnjeg kluba ima složen zadatak, dok Joveta ima priliku da još jednom „eksplodira“ na najvećem stadionu Apenina. Vučinić: Nije mi svejedno Punih pet godina Nikšićanin je nosio dres Rome i tresao mreže protivnika kao član „vučice“. Ipak, predivna saradanja nije ovjekovječena trofejima, pa se Vučinić preselio u Torino gdje je osvojio skudeto i formirao nepobje-

divi Juve – već 43. utakmice! „Meč protiv Rome za mene nije kao svaki drugi, jer sam proveo predivne momente u Rimu, pa mi nije svjedno. Međutim, imamo samo jednu misao – pobjedu!“, poručuje Vučinić, koji će se susresti sa „svojom“ Romom ali i nekadašnjim mentorom u Lećeu, Zdenjekom Zemanom. „Kod njega sam postigao 19 golova u sezoni i pomogao mi je da se razvijem, zbog čega

sam mu neizmjerno zahvalan. Što se tiče večerašnjeg duela, smatram da igramo protiv neugodnog tima, koji predvodi najveća opasnost – Franćesko Toti“, smatra popularni Vučina. „Jo-jo“ došao po novi skalp u Milano Fiorentina je fanstastično odigrala protiv Juventusa, a Stevana Jovetića je zaustavila prečka u pohodu na rušenje italijanskog šampiona. Ipak, sada je na redu Inter, a „Jo-jo“ priželjkuje reprizu prošle sezone kada je matirao Milan na „San Siru“ i praktično mu oduzeo titulu. Lider Napoli i nezaustavljivi Edinson Kavani gostovaće neporaženoj Sampdoriji, dok 6. kolo. danas otvaraju probuđeni „roso-neri“, koji idu na noge Parmi.

Premijer, 6. kolo

Tobdžije ili legende iz kraja

Arsenal i Čelzi igraju (danas od 13.45) prvi gradski derbi od kada su „plavci“ pokorili Evropu, super zanimljivo i na „Teatru snova“ Dugo je prijestonica „kolijevke fudbala“ čekala čuveni srebrni pehar Lige šampiona, mnogi su bili ubijeđeni da će on najprije stići u njen crveni dio, ali „prokletsvo“ Arsenala u Evropi se nije zaustavljalo, pa će istorija kao prvog šampiona Evrope iz Londona pamtiti Čelzi. Prvi put od kada su „plavci“ pokorili Stari kontinent ljuti rivali će se ponovo sresti - vrijeme je za okršaj najtrofejnijeg tima iz grada protiv onog koji ima Evropu pod nogama, vrijeme je za veliki gradski derbi Londona... Oba tima super meč (danas u vremenu za ručak, 13.45)dočekuju u sjajnoj formi, a Marko Marin koji je za Čelzi debitovao u srijedu protiv Vulvsa ima objašnjenje za to. „Mnogo smo se promijenili u odmosu na prošlu sezonu sada igramo mnogo atraktivnije i ofanzivnije. S druge strane i Arsenal ima dobar tim, ali nijesam siguran da su do sada igrali protiv dobre ekipe kao

BBC prognoza

LIGA 1

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

13.45 Arsenal – Čelzi 16.00 Everton - Sautemp. 16.00 Fulam – Man. Siti 16.00 Norič - Liverpul 16.00 Reding - Njukasl 16.00 Stouk – Svonsi 16.00 Sanderlend – Vigan 18.30 M.Jun. – Totenhem Nedjelja 17.00 Aston Vila – VBA 2:1 Ponedjeljak 21.00 KPR – Vest Hem 2:0

2:1 2:0 0:2 1:1 1:2 2:0 2:0 2:0

što je naša“, smatra Marin. Novi derbi biće specifičan i zbog toga što njegov akter neće biti Didije Drogba - čovjek koji je posljednjih godina redovno uništavao Arsenal. „Ne znam da li Drogba nedostaje Čelziju, ali mi nijesmo tužni što sada neće biti u timu “plavaca”. Nanio nam je mnogo štete u prošlosti. Naravno, sada želim da nastupe u najjačem sastavu i da ih dobijemo“, jasan je menadžer „tobdžija“ Arsen Venger, kome se želja nije ispunila pošto će Čelziju nedostajati suspendovani Džon Teri. K.B.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 51

TOTO KALĆO PROGNOZA

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012. VEČERAS 18.00 Parma - Milan 20.45 Juventus - Roma

X2 1

NEDJELJA 12.00 Udineze - Đenova 15.00 Atalanta - Torino 15.00 Bolonja - Katanija 15.00 Kaljari - Peskara 15.00 Lacio - Siena 15.00 Palermo - Kjevo 15.00 Sampdorija - Napoli 20.45 Inter - Fiorentina

1X 1X 1X 1 1 1 X2 1X

PRIMERA, 6. KOLO

PRIMERA

Sevilja bez ultrasa napada Barselonu

Derbi kola igra se (večeras od 22.00) u srcu Andaluzije, Real dan kasnije čeka Depor Dok rana jesen polako hladi Stari kontinent u Andaluziji je još uvijek vrelo - pogotovo kada je fudbal u pitanju, a još više kada na Seviljin hram fudbala „Sančez Pichuan“ dolazi Barselona. Nema sumnje da Barsu večeras (22.00) na terenu čeka pakao protiv tima koji je vezao dvije velike pobjede (protiv Reala i Deportiva), dok će na tribinama, gdje smo navikli da gori, ovog puta biti mirnije jer Seviljini ultrasi „Biris Norte“ nastavljaju bojkot zbog neslaganja sa predsjednikom kluba Del Nidom. „Stvarno je neobično bez pjesme sa sjevera, međutim ostaje nam da i bez njih pokušaćemo da savladamo još jednog velikog rivala“, kaže golman Sevilje Andres Palop, dok Barsin „maestro“ Ćavi Ernandez misli samo

na nova tri boda. „Pred nama je težak raspored, a Sevilja je veoma nezgodna. Ipak ne sumnjam u naš trijumf i držanje Reala na distanci“. A Real je na distanci od „minus osam“, koju će, ukoliko Sevilja odradi posao, pokušati da „topi“ dan kasnije protiv starog rivala, povratnika u elitu - Deportiva. K.B.

MARKA PROGNOZA DANAS 16.00 Valensija - Saragosa 18.00 Malaga - Betis 20.00 Sosijedad - Atl. Bilbao 22.00 Sevilja - Barselona NEDJELJA 12.00 Granada - Selta 16.00 Valjadolid - Rajo V. 18.00 Osasuna - Levante 19.50 Real M. - Deportivo 21.30 Espanjol - Atl. Madrid PONEDJELJAK 21.30 Hetafe - Majorka

1 1 X 2 X X X 1 2 1

BUNDESLIGA, 6. KOLO

Sve oči uprte u dvije Borusije

DANAS 15.30 Leverkuzen – Grojter 2:1 15.30 Verder – Bajern M. 0:3 15.30 Nirberg – Štutgart 1:2 15.30 Hofen. – Augzburg 3:1 15.30 Hamburg. – Hanover 2:1 18.30 Dortmund – Menhen. 1:0 NEDJELJA 15.30 Ajntraht – Frajburg 1:1 17.30 Volfsburg – Majnc 2:0

Vodeći Bajern ima danas težak zadatak u Bremenu, gdje će se još jednom u crvenom dresu vratiti bivši napadač Verdera Klaudio Pizaro. Takođe, iznenađenje prvenstva, Ajntraht, pokušaće protiv Frajburga da nastavi seriju sjajnih rezultata i zadrži se u vrhu šampionata, dok će „duel H“ na „Imtek Areni“ režirati Hamburg i Hanover. A.P.

1. Napoli 2. Juventus 3. Sampdoria 4. Inter 5. Lacio 6. Roma 7. Fiorentina 8. Katanija 9. Đenova 10. Milan 11. Torino 12. Atalanta 13. Parma 14. Udineze 15. Bolonja 16. Peskara 17. Kjevo 18. Kaljari 19. Palermo 20. Sijena

Uvertira za veliku bitku „Velodroma“ Kreće zagrijavanje za veliki derbi narednog kola između Marseja i Pari Sen Žermena – „sveci“ u 7. kolu francuskog šampionata kod kuće traže trijumf protiv Sošoa, dok će Marsej pokušati da nastavi niz pobjeda i protiv Valensijena, kako bi spreman dočekao omraženi sastav iz Pariza. „O č e ku j e m o p a k l e nu atomsferu protiv Marseja, ali ne zaboravljamo da prije toga moramo savladati Sošo. Ipak, ne postoje nepobjedivi timovi ni u jednoj ligi, pa tako ni ovdje“, poručio je lijevi bek PSŽa, Maksvel.

U sjenci pompeznih najava ostala je treća vedeta lige, Lion – „lavovi“ će ugostiti sjutra veče Bordo u derbiju kola, dok četvrtoplasirani Lorijen gostuje „davljeniku“ Evijanu. DANAS 17.30 PSŽ – Sošo 20.00 Ažaksjo – Brest 20.00 Nansi – Monpelje 20.00 Troa – Tuluz 20.00 Evijan – Lorijen 20.00 Nica – Bastilja NEDJELJA 14.00 Valensijen – Marsej 17.00 Sent-Etjen – Rems 21.00 Lion – Bordo

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

5 4 3 3 3 3 2 2 2 1 2 2 2 2 1 1 1 0 0 0

0 1 2 2 2 0 1 1 1 3 0 0 0 0 2 2 1 2 1 1

0 0 0 0 0 2 2 2 2 1 3 3 3 3 2 2 3 3 4 4

14:3 15:7 7:3 6:2 6:2 10:9 7:4 6:7 7:9 7:7 6:6 5:6 4:5 6:9 6:8 8:12 6:10 2:8 7:11 3:10

15 13 11 11 11 9 7 7 7 6 6 6 6 6 5 5 4 2 1 1

SERIE A

LIGA 1, 7 KOLO

PRONO PROGNOZA

BILD PROGNOZA

Dijalog njemačke igre između dva gola najviše će se osjećati u Sjevernoj RajniVestfaliji – aktuelni šampion, Borusija Dormund dočekuje komšije iz Menhengladbaha, protiv kojih je znala i da proslavi svoje titule šampiona. „Poznajem ih jako dobro. Igraju malo drugačiji fudbal, sa nesakvaidašnjim sistemom. Međutim, spremni smo i uvjereni u trijumf dočekujemo dvoboj“, riječi su napadača „milionera“ Marka Rojsa, koji je do prošle sezone igrao na drugoj strani, ali će danas napasti svoj nekadašnji tim gdje se afirmisao u velikog igrača.

1. Barselona 2. Atl. Madrid 3. Majorka 4. Malaga 5. Sevilja 6. Betis 7. Real Madrid 8. Valjekano 9. Levante 10. La Korunja 11. Selta Vigo 12. Saragosa 13. Valjadolid 14. Sosijedad 15. Valensija 16. Atl. Bilbao 17. Hetafe 18. Granada 19. Espanjol 20. Osasuna

2:0 1:0 1:1 0:1 0:1 3:0 0:0 2:1 2:0

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 4

4 4 3 3 3 2 2 2 2 2 1 2 1 1 1 1 1 0 0 1

1 1 2 0 0 2 2 2 1 0 3 1 2 2 1 1 0 2 1 2

0 0 0 2 2 1 1 1 2 3 1 2 2 2 2 3 4 3 4 1

11:2 11:2 8:5 8:5 7:5 11:7 6:4 7:7 7:7 6:5 4:3 4:4 5:7 6:9 5:8 4:10 3:9 2:9 1:9 5:4

13 13 10 9 9 8 8 8 7 6 5 5 5 5 4 4 3 2 1 -1


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 53

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

RUDAR - ČELIK

Dežavu finala Kupa ili osveta Derbi uz TV prenos - Rudar sjutra protiv Čelika

HRVATSKA

Čačić se plaši Gige Hrvatska je u žiži - Maksimir će od 18 sati biti najveći sportski događaj kod komšija - igraju Dinamo i Hajduk! A, trener “modrih” Ante Čačić uoči velikog duela hvalio je bivšeg kapitena Budućnosti - Ivana Vukovića. “Hajduk je kvalitetna ekipa, koja se dobro ponaša na terenu. Vidi se da im mnogo znači Vuković - on je igrač koji asistira, a i veoma je opasan po gol. Mlad su tim i često su skolni oscilacijama”, rekao je Čačić. Gosti iz Splita spremni su da se pokažu u najboljem

svijetlu - tako bar kaže strateg “bilih” Mišo Krstičević. “Naša želja je da budemo odgovorni, karakterni, da igramo najbolje. I muški. Dinamo ima vrhunski tim, dosta kvalitetnih igrača na raspolaganju, ali nećemo potpisati remi unaprijed. Idemo po pobjedu”, optimističan je Krstičević. RASPORED: Subota: Cibalia - Rijeka (15 sati), Dinamo Z. - Hajduk (18 sati), Inter Z. - Slaven Belupo, Istra - Osijek, Zadar - Zagreb (19 sati). Nedjelja: RNK Split Lokomotiva Z. (19 sati). U.R.

SRBIJA

Vošina zamka za šampiona Gori Novi Sad - Partizan će igrati (14) sa Vojvodinom na “Karađorđu”, gdje su “crno-bijeli” već jednom kiksali - izgubili su od Donjeg Srema. Šampion Srbije je na vrhu tabele, a nakon sudara sa Vošom tu želi i da ostane. “Veliki ispit je pred nama. Forma nam je u usponu i ne vidim nijedan razlog da ne ponovimo dobre partije i osvojimo sva tri boda”, rekao je trener gostiju Vladimir Vermezović. A, Vojvodina takođe sjaji optimizmom - kormilar Vojvodine Nebojša Vignjević vjeruje da njegovi izabranici mogu doći do

trijumfa. “Idemo na pobjedu. Moramo da budemo koncentrisani. Očekujem da će veliku ulogu odigrati naši navijači”, rekao je Vignjević. Posljednji meč u subotnjem rasporedu od 19 sati će se igrati na Marakani gdje Crvena zvezda dočekuje Smederevo. RASPORED: Subota: Vojvodina - Partizan (14 sati), Sloboda - Hajduk, Javor - OFK Beograd, Novi Pazar - Donji Srem, Radnički Niš - BSK Borča, Radnički Kragujevac - Spartak (16 sati), Crvena zvezda - Smederevo (19 sati). Nedjelja: Rad Jagodina (15 sati). U.R.

Finalisti Kupa Crne Gore spuštaju zavjesu na osmu etapu crnogorskog prvenstva Rudar u Pljevljima sjutra od 15 sati, uz direktan TV prenos (RTCG 2), će ukrstiti koplja sa Čelikom. A, mnogo toga se promijenilo od finala pod Goricom (23. maj, Čelik slavio 2:1) - Čelik je ojačao, a Rudar je doveo novog trenera (Nikola Rakojević zamijenio Dragana Radojičića), s tim što je ostao bez ključnih igrača od prošle sezone - Pljevlja su napustili Milan Mijatović, Vladan Adžić, Ivica Jovanović, Nenad Purke Stojanović, Igor Radusinović, Ivica Francišković (završio karijeru).

● Peco: Emocije postoje, ali...

Uprkos tome Peco je složio kockice - nakon sedam kola Rudar je sakupio 16 bodova, pet više od “metalurga”. “Rudar je drugačija ekipa u odnosu na prošlu godinu. I igramo korektno. Ali, rano smo počeli pripreme za Evropu, imamo mali fond igrača, pa nam to može predstavljati problem”, rekao nam je Rakojević. Pod Golubinju dolazi Čelik - tim koji je Rakojević vodio u jesenjem dijelu prošle sezone, kada je gotovo pa obezbijeđena Prva liga. “Emocije su prisutne. Međutim, dugo sam u fudbalu, uvijek težim da pobijedi ekipa koju treniram bez obzira na protivnika. Čelik sada ima mnogo igrača koje nijesam trenirao. Kvalitetni su, pokazali su to u remiju sa Budućnosti. Čelik ima mnogo fudbalera koji su veoma nezgodni, koji su dobri individualci”, poznaje protivnika trener Rudara. Ako dva tima ponove finalnu utakmicu iz Kupa Crne Gore - publika će moći

Boris Bulajić u duelu sa Andrijom Kaluđerovićem da uživa. Međutim, Rudaru planove kvare povrede, suspenzija. “Igor Ivanović ima kartone, a Predrag Brnović je povrijeđen. Zbog položaja timova na tabeli, utakmica je derbi, a u svoju korist će ga riješiti tim koji bude imao jači kolektiv. Mnogo faktora može da utiče na konačnog pobjednika, a direktan TV prenos, kamere imaju svoj udio”, iskusan je Peco.

● Čelik: Najjači smo Uvijek maksimalno motivisani, naoštreni za svaki meč, spremni za borbu - izabranici Slavoljuba Bubanje nemaju namjeru da se predaju u Pljevljima. Nikšićani razmišljaju samo o tri boda. “Idemo na pobjedu. Cilj nam je prvo mjesto, tako da jednostavno moramo savladati sve rivale. Rudar igra dobar fudbal, ali iskreno: mislim da imamo najjaču ekipu u ligi”, pucao je od optimizma desni bek

PLJEVLJA - Stadion: pod Golubinjom. Početak: Nedjelja 15.00 (TV prenos, RTCG 2). Sudija: Pr. Radovanović (Podgorica). Pomoćnici: N. Razić (Podgorica), J. Tatar (Podgorica). Delegat: Željko Džarić.

RUDAR Vukliš, Popović, Damjanović, Alić, Nestorović, Vlahović, Kaluđerović, Rustemović, Jovanović, Igumanović, Nerić. Trener: Nikola Rakojević.

ČELIK Banović, Nikolić, Radović, Vranković, Bulatović, Adrović, Bulajić, Zorić, Ivanović, Simić, Kasapi. Trener: Slavoljub Bubanja.

“metalurga” - mladi Milovan Nikolić. Pred sjutrašnji derbi Bubanja je upao u probleme pored Dilijana Koleva (vuče kartone), strateg Čelika neće moći da računa ni na dva našadača Stevana Račića i Vanju Jovovića. Ali, ono što hrabri sve u Nikšiću jeste da se situacija nakon podnijete ostavke, koja nije uvažena, završila na najbolji način. “Atmosfera je odlična, kao da se ništa nije desilo. Neigranje dva najisturenija igrača je veliki minus, ali vjerujem da će trener to sve riješiti. Pored toga, krenućemo u napad od prvog minuta – bez prevelikih kalkulacija, jer mislim da smo kvalitetniji”, jasan je 19-godišnji član osvajača Kupa. Kada se igra derbi, njega obično odluči neki detalj - Nikolić smatra da će neko od njegovih saigrača iz veze ili napada donijeti tri boda u grad piva i čelika. “Greška može da odluči. Ipak, vjerujem da će dobar individualni potez, prije svega Ivana Ivanovića, Darka Zorića ili Borisa Bulajića, koji su iznad ostalih igrača u ligi - donijeti trijumf Čeliku. Sigurno da neće biti lako, ali ne odustajemo od svog cilja”, završio je Milovan Nikolić. U. Radulović


Pratite nas na twitteru

@dnovine

54 Sport

SUBOTA I NEDJELJA, 29. i 30.9.2012.

GOLUBOVCI - Stadion: Zete. Početak: 15.00 Sudija: Pa. Radovanović (Podgorica). Pomoćnici: V. Radunović (Nikšić), D. Pajović (Cetinje). Delegat: Goran Dendić.

ZETA

BUDUĆNOST

Radović, Zlatičanin, Kaluđerović, Peličić, M. Dabić, Burzanović, Peličić, Došljak, Novović, Orlandić, Korać. Trener: Rade Vešović.

Agović, Kamberović, Kopitović, Peković, Radunović, N. Vukčević, Kalezić, Bošković, M. Vukčević, Kurbegović, Adrović. Trener: Radisav Dragićević.

JEDINSTVO MLADOST

Gol za navijače Ekipa koja u sedam kola postigne dva gola, primi samo tri, a pritom sakupi odličnih devet boda defintivno podsjeća na neke tvrde ekipe engleskog elitnog fudbala - e, takvo je crnogorsko Jedinstvo! Sve je to super, ali ono što bode oči jeste činjenica da prošlogodišnji drugoligaš još nije poentirao u Bijelom Polju. A, prvom slavlju pred svojim navijačima učenici Sretena Avramovića se nadaju protiv Mladosti. “Vjerujem da je došlo vrijeme da obradujemo navijače. Znamo da će biti teško, jer Mladost ima izuzetno kvalitetne igrače. Međutim, uz podršku sa tribina, te pravi pristup, možemo do pobjede. Sa tri boda bi sigurno ušli u mirnu luku”, jasan je vezista Jedinstva - Vladislav Rosić. A da Rosić ne hvali u prazno Mladost pokaza-

la je posljednja utakmica “romantičara” - na krilima Marka Šćepanovića i Luke Rotkovića preokretom savladan (2:1) je Mornar. Samopouzdanje je nabildovano. “Protivnik je čvrst, biće teško. Ali, nadam se dobroj utakmici u kojoj bi za nas sve bilo dobro - sem poraza“, rekao nam je Miodrag Vukotić, koji je dodao: “U naletu smo, dobro bi bilo da upišemo pozitivan rezultat. Izašli smo iz teškog rasporeda, pred nama su nešto lakši protivnici, ali takvi mečevi su veoma nezgodni“, oprezan je Vukotić. U.R.

MORNAR PETROVAC

Trenutak istine Rat primorskih rivala na “Topolici” ima veliki značaj - kako za Mornar, tako za Petrovac. Moraju da se vade! Posebno Barani, koji pet kola ne znaju za bod, koji su do sada već smijenili dva trenera (Obrena Sarića i Zorana Pešića), koji nikako da uhvate formu… Mornar će sada pokušati da razdrma Zoran Đurašković, čovjek koji je kao igrač predvodio napad Petrovca u evropskoj misiji ljeta 2009. godine… “Moramo da napadnemo trijumf. Ako izgubimo od Petrovca, bićemo blizu provalije. Ali, vjerujemo u trenera Đuraškovića, dobro smo radili tokom nedjelje, pa se nadamo povoljnom ishodu”, rekao nam je kapiten Mornara - Aleksandar Jelenić - koji je dodao: “Petrovac je čvrsta ekipa. Ko prvi dođe do gola - biće pobjednik”, jasan je Jelenić. A, Petrovac ne sjaji kao

NIKŠIĆ - Stadion: kraj Bistrice. Početak: 15.00. Sudija: Ž. Radunović (Cetinje). Pomoćnici: D. Mrgunović (Podgorica), N. Radulović (Podgorica). Delegat: Miloš Radulović.

prošle sezone, ali Mornar je još lošiji - imaju samo četiri poena. Međutim, to ne “maže oči” kapitenu Marku Raduloviću, pošto Milorad Malovrazić neće moći da računa na Nenada Jovanovića, Ivana Jablana, Marka Markovića, Sava Gazivodu, Krsta Zvicera. “Neće nas zavarati situacija koja vlada u Mornaru. Cijenimo ih, liga je ujednačena, svako svakoga može da savlada. Nijesmo startovali dobro, ali pred nama je bolji raspored, vjerujem da ćemo uhvatiti ritam. Protiv Mornara ćemo ići na trijumf, mada ni remi ne bi bio loš rezultat”, rekao je Radulović. U.R.

SUTJESKA Janjušević, Krivokapić, Zogović, Bečelić, Perošević, J. Nikolić, Jovović, Pejović, B. Nikolić, Isidorović, Šušnjar. Trener: Dragan Radojičić.

BIJELO POLJE - Stadion: Gradski. Početa rica). Pomoćnici: V. Todorović (Nikšić), S.

MOGREN

JEDINSTVO

Butorović, Ivanović, Bojić, Radišić, Popović, Brnović, Lagator, Pržica, Vujović, Đoković, Đurović. Trener: Branislav Milačić.

Radanović, Gačević, Bubanja, Jelenić, Vojvodić, Merdović, Obradović, Metović, Ćulafić, Bogdanović, Marković. Trener: Zoran Đurašković.

VELIKI MEČ

Kome će derbi b Ko kiksa može da se pozdravi sa ozbiljnim ambicijama Zeta dočekuje (15) Budućnost Bojan Topalović

Z

eta vs. Budućnost - osim velikog rivaliteta koji je stvoren malo prije nego što je Crna Gora postala nezavisna država, veže ih još nešto: najlošiji start u prvenstvu od 2006. godine! Prvi šampion Crne Gore se davi negdje na dnu tabele, dok aktuelni šampion iz kola u kolo pokušava da (pre) stigne lidera - Sutjesku. Ali, plavima ne ide...

meča u meč? “Pritisak postoji, jer poslije Evrope svaka utakmica je bila kao posljednja. Sada je derbi pred nama, tu nema favorita, ali mi idemo na tri boda. Nadam se trijumfu”. Moranje ne “izluđuje” samo Zetu, već i - Budućnost. Plavi nijesu konstantni ma-

A, kome 22. septembar može da bude prekretnica. Jer, trijumf u derbiju bilduje samopouzdanje... “Iskreno, utakmica sa plavima nam dolazi u najtežem mogućem trenutku. Imamo pet bodova iz sedam kola, moramo da se vadimo. A, teško se vaditi protiv Budućnosti. Međutim, sami sebi smo zakomplikovali život, pa je na nama da se vratimo u normalu”, realan je ofanzivac Boris Došljak. Koliko pritisak da se mora pobijediti ubija Zetu iz

lo zablistaju, pa ih onda nema nigdje... “Dobra stvar za nas je što Budućnost nema kontinuitet. Ali, to nas neće zavarati, niti ćemo zbog toga podcijeniti plave. Poštujemo ih mnogo, ali ćemo učiniti sve kako bi upisali tri boda u tabelu”, rekao je Boris Došljak. A, plavi razmišljaju identično kao Zeta - interesuje ih samo pobjeda...

Subota (15.00 h) Zeta - Budućnost Sutjeska - Mogren Jedinstvo - Mladost Lovćen - Grbalj Mornar - Petrovac Nedjelja (15.00 h) Rudar - Čelik (RTCG 2)

1. Sutjeska 2. Rudar 3. Budućnost 4. Čelik 5. Mladost 6. Grbalj 7. Jedinstvo 8. Mogren 9. Petrovac 10. Lovćen 11. Zeta 12. Mornar

7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7

6 5 3 3 3 2 2 2 1 2 1 1

1 1 2 2 2 3 3 2 3 0 2 1

0 1 2 2 2 2 2 3 3 5 4 5

9:2 7:2 10:7 9:7 8:6 6:3 2:3 4:6 6:11 5:11 8:11 5:10

19 16 11 11 11 9 9 8 6 6 5 4

Veliki okršaj kraj Bistrice: Baćo Nikolić pored Nikole Vuj


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 55

subota i nedjelja, 29. i 30.9.2012.

ak: 15.00. Sudija: R. Spasojević (PodgoKorać (Bar). Delegat: Dragan Gorović.

BAR - Stadion: Topolica. Početak: 15.00. Sudija: J. Kaluđerović (Cetinje). Pomoćnici: Đ. Ražnatović (Cetinje), V. Đuranović (Podgorica). Delegat: Branislav Mandić.

MLADOST

MORNAR

Popović, Radulović, Grbović, Lakić, Mrvaljević, Šofranac, Golubović, Đukić, Pepić, Vujačić, Živković. Trener: Milorad Malovrazić.

Radović, Zlatičanin, Kaluđerović, Peličić, M. Dabić, Burzanović, Peličić, Došljak, Novović, Orlandić, Korać. Trener: Rade Vešović.

PETROVAC Agović, Kamberović, Kopitović, Peković, Radunović, N. Vukčević, Kalezić, Bošković, M. Vukčević, Kurbegović, Adrović. Trener: Radisav Dragićević.

biti prekretnica

jovića

CETINJE - Stadion: Obilića poljana. Početak: 15.00. Sudija: S. Rašović (Golubovci). Pomoćnici: D. Dević (Bar), M. Asović (Berane). Delegat: Nikola Gegaj.

LOVĆEN B. Vujović, Mirković, N. Vujović, Novović, Martinović, Bogdanović, Hočko, Đurišić, Radović, Perutović, Turković. Trener: Slobodan Halilović.

GRBALJ Radulović, Janković, Radusinović, Glavan, I. Bogdanović, Ragipović, Martinović, Matić, Nikolić, Merdović, Đalac. Trener: Aleksandar Nedović.

moj tip (miloš antić - dnevne novine) Lovćen - Grbalj................................................ 0-2 Zeta - Budućnost................................................2 Jedinstvo – Mladost...........................................2 Mornar - Petrovac..............................................X Rudar - Čelik.....................................................GG Sutjeska - Mogren...........................................GG LOVĆEN - GRBALJ

Spušten gard na Obilića poljani

Misli lete samo ka pobjedi: Risto Radunović u duelu sa Borisom Došljakom “Kao i uvijek - napadamo tri boda. Prošle godine smo savladali Zetu 2:0 na njihovom terenu, pa nam trijumf nije nepoznanica”, govori nam lijevi bek Budućnosti Risto Radunović. Kako igrati? Primijeniti recept od prošle godine ili... “Brzi gol bi nam valjao. Međutim, moramo nametnuti našu igru, pokušaćemo da stisnemo Zetu, da igramo presing...”,

jasan je Radunović, koji je svjestan da motiva neće nedostajati u Golubovcima: “I mi i Zeta se nalazimo u rezultatskoj krizi. Imamo veliki motiv da se izvučemo na pravi put”. Plašite li se neuspjeha? Jer, još jedan remi ili poraz bi vjerovatno psihološki uništio ekipu... “Ne smijemo da se plašimo,

niti se plašimo. Razmišljamo samo o pobjedi. Igrači smo Budućnosti, velikog kluba... Nijesmo fudbaleri koji se plaše. Vjerujem da ćemo doći do tri boda”, iskren je sjajni lijevi bek Budućnosti. Derbi je na programu, pa da vidimo kome će biti prekretnica. Ili, da li će uopšte nešto novo donijeti kod kvalitetnih ekipa koje su zabrljale na startu šampionata...

Lovćen je za samo sedan dana napumpao samopouzdanje - prvo je lagano odrađeno Jezero (2:0) u Kupu, a onda je savladana Zeta (2:0). A, sada na Obilića poljanu dolazi Grbalj - mlad, talentovan, jak tim. “Neče biti lako, ali imamo ideju da ostvarimo trijumf. Pokazali smo protiv Zete da možemo svakoga da pobijedimo. Psihički smo jaki, pa se nadam da će na kraju rezultat biti povoljan za nas”, rekao je juče talentovani vezista Lovćena - Deni Hočko - koji se dotakao prednosti Lovćena... “Imamo samopouzdanje, igramo kod kuće, pojedini igrači su zaliječili povrede. To su naši plusevi”, jasan je Hočko. A, glas iz svlačionice gdje komanduje mladi Aleksan-

dar Nedović prenio nam je vezista - Lazar Martinović... “Lovćen je jak na svom terenu. Trudićemo se da ostvarimo što bolji rezultat. Nadigravaćemo se sa Lovćenom, drugačije ne znamo da igramo“, riječi su Martinovića. I Grbalj stvarno nikada ne spušta gard - bez obzira ko je protivnik... “Igraćemo na gol više. Tako smo nastupali do sada, ništa nećemo mijenjati. Imamo jak kolektiv, a to zajedništvo bi moglo da nas dovede do rezultata”, ima recept vezista Lazar Martinović. B.T.

SUTJESKA - MOGREN

Iskustvo, mladost, kvalitet... Zanimljiv meč u Nikšiću - lider testira sebe protiv Mogrena Lider testira snagu protiv nepredvidivog Mogrena - Sutjeska dočekuje tim koji nadigra Budućnost u sred Podgorice (2:0), remizira sa Rudarom u sred Pljevalja (0:0), pa izgubi kod kuće od Jedinstva (1:0)! Ofanzivac Sutjeske Baćo Nikolić mnogo poštuje učenike Branislava Milačića... “Mogren je kvalitetna ekipa, spoj su mladosti i iskustva, protiv na papiru kvalitetnijih timova igraju mnogo bolje. Ali, Sutjeska napada trijumf u Nikšiću nebitno ko je protiv-

nik. Dokazali smo to do sada. Vjerujemo u nova tri boda”, rekao nam je juče Nikolić. Šta lomi utakmicu? “Rani gol bi mogao dosta toga da riješi. Imamo dobar napada, nadam se da ćemo brzo poentirati, kako bi kasnije tokom meča lakše igrali”, ima recept ubitačni ofanzivac Sutjeske. A, dobrom rezultatu u Nikšiću nada se lijevi bek Mogrena - iskusni Bracan Popović... “Poljuljao nas je poraz od

Jedinstva, pa sada ta tri boda moramo da nadoknadimo. Igramo protiv lidera, nadigravaćemo se sa njima”, rekao je Popović. Sutjeska iz meča u meč pokazuje koliko je čvrsta... “Čvrsti smo i mi. A, pored toga imamo napad koji svakome može da napravi velike probleme. Ako stvorimo neku šansu, ubijeđen sam da ćemo je iskoristiti. Nadam se da ćemo uspjeti da slomimo Sutjesu”, riječi su Bracana Popovića. B.T.

Izdavač: Media Nea d.o.o. Prvi broj izašao 10. oktobra 2011. Podgorica, Kralja Nikole bb PC Nikić

Direktor i izdavač: Boris DARMANOVIĆ (boris.darmanovic@dnovine.me) Glavni i odgovorni urednik: Samir RASTODER (samir.rastoder@dnovine.me) Zamjenica: Marijana BULJAN (marijana.buljan@dnovine.me) Zamjenik i kultura: Vuk PEROVIĆ (vuk.perovic@dnovine.me)

Ekonomija: Novak USKOKOVIĆ (novak.uskokovic@dnovine.me) Društvo: Bojana Brajović (bojana.brajovic@dnovine.me) Hronika: Jasmina MUMINOVIĆ (jasmina.muminovic@dnovine.me) Crna Gora: Bojan vučinić (bojan.vucinic@dnovine.me) Reportaže: Ivanka FATIĆ RASTODER (ivanka.rastoder@dnovine.me) Svijet: Nikola MIJUŠKOVIĆ (nikola.mijušković@dnovine.me Zabava: Filip JOVANOVIĆ (filip.jovanovic@dnovine.me) Sport: Miloš ANTIĆ (milos.antic@dnovine.me) Foto: Darko JOVANOVIĆ (darko.jovanovic@dnovine.me) Dizajn: Nikola VUKOTIĆ (nikola.vukotic@dnovine.me) Marketing: Bojana BECIĆ (bojana.becic@dnovine.me)


KUPONMANIJA UZ

ŠTEDITE

Kupon važi do 06. 10. 2012.

UKOLIKO ŽELITE DA SE VAŠ KUPON NAĐE NA OVOJ STRANI, POZOVITE MARKETING DNEVNIH NOVINA NA BROJ 077 / 300 104

U sljedećem broju još više kupona!

Izdanje 29. i 30. septembar 2012.  

Dnevne novine

Izdanje 29. i 30. septembar 2012.  

Dnevne novine