Page 1

NAJVEĆI I NAJBRŽE RASTUĆI TIRAŽ U CRNOJ GORI

NA KAMATE OTIŠLO 45 MILIONA

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012. BROJ 381/ GODINA II

VLADA NA OTPLATU KREDITA DALA SKORO POLA MILIJARDE

● 10

IDENTITETSKA PITANJA U PARLAMENTU

Pozitivna Želimo će zaboraviti da se na himnu himna čuje

SNP pristao, čeka se Front ● 6-7 PETAR IVANOVIĆ

Kvalitetni investitori važniji od prodajne cijene ● 12-13 NOVA VLADA

● 6-7

Miodrag Vuković

NIKŠIĆ

Srđan Perić

Konačan dogovor danas ● 6-7

RUKOMET

Crna Gora bolja i od Češke

ROMSKO NASELJE

● 40

● 40

● 20-21

Smrzavaju se u šatorima


Pratite nas na twitteru

2

@dnovine

Tema dana

E D I T O R I A L

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

Besmrtan je samo jedan ALEKSANDAR POPOVIĆ novinar

I to se dogodilo - Juventus je nakon “cijele vječnosti” izgubio utakmicu u Seriji A i to od najomraženijeg rivala, Intera. “Stara dama” je ostala u sijenci onog kultnog Milana iz 1991/92. godine, kao i Mirko Vučinić, čija nepobjedivost nije uspjela da ukloni Dejana Savićevića sa istorijskog vrha italijanskog fudbala. Kompletnih 49 mečeva bez poraza doživjeli su tužan kraj za “bianco-nere”, koji su tako ostali na devet koraka od tadašnjih “roso-nera” i nestvarnih 58 duela lišenih ukusa neuspjeha. Istini za volju, ovakav Juve, koji je bez sumnje alfa i omega u prilično sivoj sadašnjosti “kalća”, ipak nije dorastao rušenju legende od prije 20 godina, iako se činilo da će njegov mehanizam uspjeti da pregazi sve ono što je napravila jedna od najboljih ekipa svih vremena. I pored činjenice da šampion Italije u svojim redovima ima dirigenta iz Nikšića, maestra Andreu Pirla, čileanskog ratnika Artura Vidala, supersoničnog Klaudija Markizija, letećeg Đanluiđija Bufona, tim iz Torina ipak se nije mogao zamisliti rame uz rame sa virtuozima 90-ih godina, čije su trijumfalne melodije zaludjele svijet fudbala, kada je prvenstvo na Apeninima predstavljalo strah i trepet za sve zemlje Starog kontinenta. Filipo Gali, Sebastijano Rosi, Mauro Tasoti, Alessandro Kostakurta, Franko Barezi, Paolo Maldini, Demetrio Albertini, Karlo Anćeloti, Roberto Donadoni, Frank Rajkard, Rud Gulit, Marko van Basten, Dejan Savićević, Zvonimir Boban, Danijele Masaro, Žan-Pijer Papen, na čelu sa Fabijom Kapelom na klupi dobili su tada nadimak “Immortali” (besmrtni), a to su ostali i pored silnih naleta već pomenute garde Juventusa, koja je na krilima pobjeda (ne uvijek čistih, zahvaljujući sudijskim odlukama) stigla tako blizu, a opet tako daleko od neslućenih visina i nepojmljive brojke za anale sporta. Dakle, “crno-bijela” dominacija u okvirima “čizme” cijelo vrijeme ni najmanje nije bila upitna, ali nekoliko (ne)regularno osvojenih bodova uspjeli su da ih održe na putu prema obaranju rekorda i stvore lažnu sliku o istorijskom sastavu, u čijim ambicijama ne postoji riječ “poraz”. Ali, složili se ili ne, pravda je zadovoljena - besmrtan je samo jedan.

ISKUSTVA KOMŠIJA

Prevaziđen model finansiranja zdravstva U svim zemljama regiona Fond za zdravstvo ima veća ovlašćenja nego u Crnoj Gori

Slavko Raspopović

F

Meteo 06:20 16:33

Izlazak Sunca Zalazak Sunca

Crna Gora

JADRAN:

More na otvorenom umjereno talasasto. Vjetar umjeren do jak južni i jugoistočni. Temperatura površine mora na otvorenom 19 do 20 stepeni.

DANAS

Grad Podgorica Ulcinj Bar Budva Herceg Novi Nikšić Kolašin Žabljak Pljevlja Bijelo Polje

Pretetežno oblačno i kišovito. U južnim i centralnim oblastima krajem dana moguća lokalna pojava grmljavine. Vjetar mjestimično umjeren do jak uglavnom južni.

Danas

Sjutra

min oC max oC

min oC max oC

13 15 16 16 15 10 8 6 7 8

15 14 15 15 13 9 8 4 6 7

20 21 22 22 22 17 16 12 19 20

SJUTRA

inansiranje crnogorskog Fonda zdravstva iz trezora i sa računa Ministarstva finansija je, po svemu sudeći, pogrešno. Naime, komparativni podaci zemalja u regiona i gotovo svih evropskih država govore da je trezorski model finansiranja odavno napušten jer fondovi zdravstva autonomno raspolažu svojim novcem. Crnogorski Fond za zdravstvo (FZO), naime, ne odlučuje o kupovini i kvalitetu zdravstvenih usluga za svoje osiguranike već najdirektinije zavisi od Ministarstva finansija koje im preko trezora odobrava sredstva.

21 21 22 22 21 16 15 10 17 18

Malo do umjereno oblačno sa dužim periodima sunčanog vremena i uglavnom suvo. Vjetar slab do umjeren uglavnom južni.

Dovoljan je samo i površni pogled na ovogodišni bužet da stvari postanu prilično jasne. Nacrtom budžeta za 2013, za zdravstvo je predviđeno 163 miliona eura, a ne 172 miliona koliko je tražio FZO. U tom slučaju, biće redukovana davanja kvalitetnih zdravstvenih usluga crnogorskim osiguranicima za koje se ionako izdvaja mnogo manje nego u drugim evropskim državama. Primjera radi, Slovenija izdvaja 1400 eura po glavi stanovnika (osiguranika) godišnje, a Crna Gora pet puta manje, odnosno oko 260 eura. O slovenačkim osiguranicima brine i kupuje za njih usluge direktno i autonomno njihov Fond zdravstva, a ne Vlada preko Ministarstva finansija i trezora. ”Svakodnevno operativno

kupovanje usluga za svoje osiguranike u Sloveniji radi Fond, zbog činjenice da kadrovi unutar te institucije imaju iskustvo i znanje u zdravstvenoj ekonomiji”, smatra predsjednik Fonda za zdravstveno osiguranje Slovenije, Samo Fakin. U zemljama EU za zdravstvo se najmanje izdvaja sedam odsto bruto društvenog proizvoda da bi ono moglo biti održivo. I geslo Svjetske zdravstvene organizacije je da niko ne smije postati siromašan zbog kupovine zdravstvenih usluga. I u Srbiji je do 2008. primjenjivan bio sličan model kao danas u Crnoj Gori. Tada su se suočili sa problemom da u kasi Fonda nedostaje 400 miliona eura i bilo je jasno da moraju raditi na drugi način i prelomili su, kaže direktor ove institucije prof. dr Aleksandar Vuk-

sanović, koji ima potpunu autonomiju u tome kako će sklapati ugovore sa ustanovama i vršiti raspodjelu novca. ”To je jedino ispravno jer ako nijeste dio zdravstvenog sistema jedne zemlje, ne možete da znate sve njegove specifičnosti i potrebe”, smatra Vuksanović. A da crnogorski direktor FZO dr Kenan Hrapović ima slične probleme kao i Srbija prije četiri godine, govori i podatak da je na nedavno održanom Okruglom stolu o održivosti zdravstva doveo u pomoć kolege iz regiona ne bi li ubijedili Ministarstvo finansija da nema kadrove koji bi trebalo tim da se bave. ”Oni ne znaju probleme kao što mi znamo i kao što zna naš kadar”, poručio je Hrapović. Slična je situacija i u Makedoniji gdje, prema riječima Ljubice Dimitrovske, Fond takođe samostalno raspoređuje i raspolaže sredstvima koja se slivaju na njihov račun od doprinosa i na druge načine. Prema mišljenju doskorašnjeg direktora Fonda zdravstva Hrvatske a sada konsultanta Svjetske banke dr Tihomira Strizrepa, primjer Crne Gore, gdje Fond nema gotovo ni malo samostalnosti, je loš. Kao i u Crnoj Gori, i u Hr-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

Tema dana

VLAST

ZASIJEDANJE

O Kotoru peti put u srijedu

Mijović: Moj posao određuje trezor, a ne ja

Negativno iskustvo sa finansiranjem zdravstva, ima i direktor Kliničkog centra dr Milan Mijović koji se pita kakav je on direktor ako više 90 odsto njegovog posla već unaprijed određuje trezor. Primjera radi, Kliničkom centru Ministarstvo finasija za mazut odobrava 900.000, i ako je njima potrebno 1,2 miliona eura. Mijović kaže da je Ministarstvo 24. marta poslalo zahtjev za preusmjerenje novca, a odobrenje smo dobili u septembru, kazao je on.

Bićemo i stroži U Crnoj Gori će, po svemu sudeći, FZO pričekati na svoju autonomiju, o čemu svjedoči istup savjetnice Milorada Katnića, Tamare Gačević. ”Planirali smo 163 miliona za zdravstvo, takva je situacija, kriza, prihodi...”, rekla je ona. Naglasila je da se ranije raspravljalo o preraspodjeli budžeta, ali da je odlučeno da se od narednog budžeta uvede i strožija kontrola FZO, kada će, kako je rekla, uslijediti nova klasifikacija. vatskoj je Fond za zdravstveno osiguranje dio državnog budžeta, ali način na koji se raspolaže novcem je potpuno drugačiji. Naime, Fond zdravstva Hrvatske nema nikakvih ograničenja i sve programe ugovara potpuno samostalno, dok u Crnoj Gori postoji takozvani linijski proračun, gdje se tačno na godišnjem nivou definiše koliko će se smjeti potrošiti, na primjer, za telefon, struju, vodu. ”U Hrvatskoj je proračun programski, odnosno definisani su programi zdravstvene zaštite koji će se finansirati. Dakle, Fond je u tom segmentu potpuno samostalan u odnosu na Ministarstvo finansija i budžet, za razliku od Crne Gore gdje te samostalnosti nema gotovo uopšte”, naglasio je Strizrep.

DPS, SDP, LP i HGI nastaviće u srijedu, 7. novembra, razgovore o formiranju lokalne vlasti u Kotoru. Članice koalicije “Evropska Crna Gora”, koje su u Kotoru nastupale samostalno nijesu u petak uspjele da postignu dogovor, pa im slijedi peta runda pregovora. Pobjeda je ranije objavila da je dosadašnjoj gradonačelnici Mariji Ćatović položaj zagarantovan. No, problem je, kako stvari stoje, u zahtjevima SDP-a koji traži funkciju predsjednika SO, koja je izmjenama Zakona o lokalnoj upravi dobila značajne ingerencije i direktora Luke Kotor, najuspješnije javne kompanije u tom gradu. Partija Ranka Krivokapića,, koja je inače u prošlom mandatu u ovom gradu predstavljala opoziciju, odustala je od Sekretarijata za urbanizam. Druge dvije partije, LP i HGI, nemaju prevelike zahtjeve i žele da se lokalna vlast što prije formira, jer ne vide alternative vlasti sa DPS-om. Ukoliko pregovori na lokalnom nivou propadnu odmah će se uključiti partijske centrale, prvo na nivou potpredsjednika partija, a ukoliko bude potrebno stvar će razriješiti šefovi DPS-a i SDP-a Milo Đukanović i Ranko Krivokapić.

KOREKCIJA

Novi parlament sjutra Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore, biće održana sjutra. Na dnevnom redu sjednice su Izvještaj Državne izborne komisije o rezultataima parlamentarnih izbora i izbor predsjednika parlamenta. Predviđeno je utvrđivanje broja i izbor potpredsjednika Skupštine, kao i predsjednika i članova Administrativnog odbora. Novi-stari predsjednik parlamenta biće lider SDP-a Ranko Krivokapić, dok se još ne zna koliki će broj potpredsjednika imati novi skupštinski saziv. Mjesto potpredsjednika, po svemu sudeći, dobiće BS, dok je prema nezvaničnim informacijama funkcioner DF-a Branko Radulović najozbiljniji da bude kandidat tog savez za potpredsjednika Skupštine. Marija Ćatović

Benzin od danas jeiniji Benzin u Crnoj Gori danas bi trebalo da pojeftini, ukoliko ne bude naglih skokova na svjetskoj berzi. Prema informacijama DN, nije isključeno da cijene benzina budu čak i niže od dizela. Trenutno litar eurosupera 98 i 95 trenutno koštaju 1,46 eura, odnosno 1,43 eura. Litar eurodizela i eurodizela za komercijalne koštaju 1,38 eura, odnosno 1,16 eura, a lož ulje i lož ulje za grijanje 1,33 eura, odnosno 1,06 eura. Cijene goriva posljednji put su promijenjene 9. oktobra kada su eurosuper 98 i 95 pojeftinili osam i sedam centi, prenosi Mina-biznis. Nove cijene goriva u Crnoj Gorio važiće od utorka. Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara. Cijene nafte na međunarodnim tržištima ove sedmice su bile pod pritiskom zbog zatvaranja rafinerija na istočnoj obali SAD-a usljed udara uragana Sendi, što je smanjilo proizvodnju naftnih derivata u najvećem svjetskom potrošaču.

3


Pratite nas na twitteru

4

@dnovine

Politika

PONEDJELJAK, 5.11.2012.

KALKULACIJE

SNP presjekao, čeka se DF

Milić povukao ručnu i odlučio da prihvati uslove Pozitivne, sada je Front na potezu Bojana Perković

P

rvi čovjek SNP Srđan Milić odlučio je da zarad opšteg dobra, okrene ploču, odrekne se stavova koje ima kada je riječ o identitetskim pitanjima, i prihvati uslove Pozitivne Crne Gore, kako bi se vlast u Nikšiću konačno konstituisala. U zajedničkom saopštenju dvije partije navodi se da je na sastanku konstatovano da ne postoji niti jedan sporni element u političkim principima. Sada je sve u rukama Demokratskog fronta.

Kako Dnevne novine nezvanično saznaju, jučerašnji sastanak prvog čovjeka nekada najjače opozicione partije Srđana Milića i lidera Pozitivne Darka Pajovića u Nikšiću bio je pro forme. Njih dvojica su se mnogo prije toga, tvrdi izvor Dnevnih novina blizak SNP, dogovorili o spornim iden-

titetskim pitanjima. Naime, Milić je presjekao i odlučio da spusti loptu i prihvati uslove Pozitivne. A to su - otklon od politke Slob o dana Miloševića, jasne osude genocida u Srebrenici, poštovanje državnih simbola t e ,

Pajović

odustajanje od mogućeg preispitivanja odluke o priznanju Kosova. I tu naravno ništa sporno ne bi bilo, da prije manje od mjesec na završnoj konvenciji Milić i ostali čelnici SNP nijesu tvrdili da će se poslije 14. oktobra vratiti trobojka iz 1905. godine, himna skratiti, a srpski jezik uvesti kao službeni, i da se njihova cijela preizborna kampanja nije bazirala uprvano na tome. A kao potvrda da je Milić okrenuo ploču stiže i zajedničko saopštenje dvije partije u kome se navodi da na “jučerašnjem sastanku konstatovano da ne postoji nijedan sporni element u političkim principima kao preduslovu za formiranje nove vlasti u Nikšiću”. Sastanku su, pored lidera, prisustvovali i funkcioneri obje partije, Aleksandar Damjanović i Dragutin Raičević iz SNP, te Mladen Bojanić i Nikola Koćalo iz Pozitivne. “Predstavnici obje stranke će na prvim sjednicama svojih stranačkih organa iste upoznati sa sadržajem pomenutih zajedničkih principa. Na sastanku je i dogovorena agenda budućeg djelovanja ovih stranaka, kako u lokalnom tako i u držav-

MUSTAFIĆ

Danas finalni dogovor manjina i DPS-a? Predstavnici manjinskih partija i koalicije Evropska Crna Gora trebalo bi danas da definišu konačan nacrt sporazuma o formiranju vlasti, koji bi mogao biti potpisan i prije konstitutivne sjednice parlamenta, zakazane za utorak. Portparol BS-a Suljo Mustafić rekao je agenciji Mina da u toj partiji očekuju da predstavnici manjinskih partija i koalicije oko DPS-a danas konačno definišu sporazum o postizbornoj saradnji. Saopštio je da su ih iz vladajuće koalicije obavijestili da su prihvatili platformu koju su im uputile BS, HGI i Forca, te da su im dostavili preliminarni tekst sporazuma, koji će razmatrati organi tih partija. Prema saznanjima DN iz DPS-a tekst sporazuma ne definiše “konkretne

stvari, već se radi o generalnim opšteprihvatljivim rečenicama o ekonomiji, razvoju i integracijama”. “Vjerujemo da će, ukoliko organi manjinskih partija prihvate taj predlog, danas

doći do finalnog dogovora, da će sporazum biti do kraja definisan i, možda, potpisan i prije održavanja konstitutivne sjednice Skupštine”, pojasnio je Mustafić. Po nje g ovim rije čima, Predsjedništvo BS-a će pri-

je današnjeg sastanka prvo razmotriti tok dosadašnjih pregovora i predloženi tekst sporazuma, što će, vjerovatno, uraditi i organi druge dvije manjinske partije koje su sa tom strankom potpisale platformu o zajedničkom nastupu u pregovorima. Mustafić nije želio da komentariše elemente tog sporazuma koji se tiču funkcija u parlamentu i izvršnoj vlasti, kao ni navode da bi on mogao biti potpredsjednik Skupštine. DN su ranije objavile da je prema informacijama iz manjinskih stranaka, BS tražila mjesta potpredsjednika Vlade i Skupštine kao i ministarsko mjesto, najvjerovatnije poljoprivrede, dok je Forci ponuđeno mjesto ministra manjinskih prava. V.K.

nom parlamentu”, zaključuje se u saopštenju. S druge strane, sada je vruć krompir u rukama Demokratskog fronta. Jer ako se Milić već dogovorio sa Pajovićem, ostaje još da lider DF Miodrag Lekić presiječe i kaže da li prihvata uslove Pozitivne. No, kako tvrdi izvor Dnevnih novina blizak Frontu, na dosadašnjim sastancima između Fronta i Pozitivne nije bilo riječ o delikatnim pitanjima. Izvor DN objašnjava da će u zajedničkom dokumentu, koji će sastaviti i potpisati dvije strane, biti tretirane i ove teme. Međutim, čelnik DF i funkcioner Nove Goran Danilović u razgovoru za DN nije želio ni da potvrdi, a ni da demantuje da li je na sastancima bila priče o problematičnom dijelu, kao ni to dokle se stiglo u pregovorima. “Poštujemo interesovanje medija za ovu temu, ali ovdje je mnogo važniji naš dogovor, nego to da li će pojedini mediji blagovremeno imati informaciju”,

zaključio je Danilović. On je kazao da kada se Front i Pozitivna odgovore, mediji će imati blagovremenu informaciju o tome. Upitan da li se pregovori nastavljaju danas, Danilović je kazao da se još nijesu dogovorili, ali da je moguće.

Milić

MEDOJEVIĆ

Glasači DPS su sekta Predsjednik Pokreta za promjene i član Predsjedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević nazvao je ‘’sektom’’ 165.000 glasača koalicije za Evropsku Crnu Goru. On je na svom Fejsbuk profilu napisao da ogroman broj građana Crne Gore vjeruje da je politika lidera DPS-a Mila Đukanovića jedina ispravna i dobra. “Ta sekta “165 K” očigledno i dalje vjeruje da je sistem dobar i da je politika braće i sestre Đukanovic jedina moguća, ispravna, poštena, pravedna i efikasna”, napisao je Medojević. Pored toga, napisao je i da će ekonomija na kraju da iskaže svoj stav, svoju ocjenu. I to vrlo brzo, jer ekonomija ne poznaje niti prihvata pravila DPS. “To je surova prirodna nauka. Matematika. Nije izborna već životna. Politika treba da služi ekonomiji i da obezbjedi što povoljniji ambijent za njeno nor-

Ta sekta “165 K” očigledno i dalje vjeruje da je sistem dobar i da je politika braće i sestre Đukanovic jedina moguća, ispravna, poštena, pravedna i efikasna” malno funkcionisanje. Zato je u razvijenim demokratskim državama, ekonomija mnogo vidljivija od politike. I mnogo značajnija”. Medojević navodi da su u Crnoj Gori “braća Đukanović i njihovi školski drugovi, kumovi, prijatelji u švercu i kriminalu” istovemeno i politička i kulturna i privredna elita. “Ono što su oni radili od ove države, privrede i institucija, očigledno da se jako dopada ogromnom broju ljudi. Ta sekta “165 K” očigledno i dalje vjeruje da je sistem dobar i da je politika braće i sestre Đukanović jedina poštena”.


Pratite nas na twitteru

6

Politika

@dnovine

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

REFERENDUM

Građani da odlučuju o ulasku u NATO Info centar o evroatlant- tanje članstva u NATO-u i skim integracijama, koji Evropskoj uniji najvažnije će CDT otvoriti danas, ne- političko pitanje za budućće pružati objektivne infor- nost Crne Gore, i da bi odmacije o pristupanju Crne luke o tome trebalo donoGore NATO-u, ocijenio je siti na referendumu, jer ta potpredsjednik NS Milan pitanja zadiru u suvereniRadović. tet države. Projekat CDT-a, pokre“Ustavom je predviđenut je sa ciljem podsticanja no da Skupština donosi odaktivnog dijaloga i poveća- luku o načinu pristupanja nja znanja građana o evro- EU. Način pristupanja NATO-u, koji je odvojen i raatlantskim integracijama. “Info centar je otvoren za zličit proces, koliko god ga one koji podržavaju NATO Vlada pokušavala predstaintegraciju, ali će CDT, kroz viti kao jedinstven, nije prodjelovanje Centra, posebno pisan Ustavom, što će reći nastojati da uključi u raz- da građani kao nosioci sugovor protivnike članstva vereniteta treba da odluče Crne Gore u NATO, jer vje- o tom pitanju neposredno”, rujemo da do sasmatra on. da nijesu dobiI z C D T- a s u li dovoljno proporučili da Centar treba da stvostora da iznesu ri prostor za disvoje argumenjalog i pokrene te”, saopšteno je On smatra da je iz CDT-a. otvaranje Info cendrugačiju vrstu Sa druge stra- tra pokušaj da se komunikacije o ne, Radović na- kroz djelovanje neevroatlantskim integracijama. j a v u o s n i v a - vladinog sektora Oni će, kako su ča Centra da će dobije politički poen kazali, dodatnu pružiti moguć- kod međunarodnih nost protivnici- faktora koji nadziru pažnju posvetima članstva da proces integracija u ti informisanju neopredijeljenih iznose svoje ar- Crnoj Gori građana, kako bi gumente, doživim kroz pružanje ljava kao ciničnu i neobjektivnu. objektivnih i tačnih inforOn smatra da je otvara- macija pomogli da izgrade nje Info centra pokušaj da informisan stav o ovoj bitse kroz djelovanje nevladi- noj odluci za Crnu Goru. nog sektora dobije političCilj Info centra će biti poki poen kod međunarodnih vezivanje svih društvenih faktora koji nadziru proces subjekata koji se na bilo koji način bave evroatlantskim integracija u Crnoj Gori. Radović je kazao da je integracijama. modeliranje političke scene Svakog mjeseca će, kako na izborima izvršeno pre- su najavili iz CDT-a, orgama interesima nekih cen- nizovati projekcije temattara koji žele da Crna Gora skih filmova i razgovore sa bude članica NATO-a, zbog ekspertima, kao i građanski čega je po njegovim riječi- sat na kojem će predstavnima to pitanje bilo oprede- ci administracije, partija, ljejuće za prekompoziciju NVO, akademske zajedniopozicione scene, kako bi se ce i međunarodnih organiobezbijedila većina u parla- zacija razgovarati sa građamentu za ulazak u Alijansu. nima o različitim pitanjima Radović je kazao da je pi- iz oblasti bezbjednosti. V.K.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Politika

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

Sjutra će se znati da li će poslanici ustati prilikom intoniranja himne 

7

Foto: Darko Jovanović

MANS

Zakon kršen zbog partije

Konstitutivna sjednica

Himna povod za optuživanje Vuković je rekao da je odluka Demokratskog fronta tragična, ali neće praviti incidente Vasilj Karadžić

K

onstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore, po svemu sudeći će, koliko god to nevjerovatno zvučalo, proteći bez intoniranja himne. Iz Demokratskog fronta su najavili da njihova poslanica Jelisava Kalezić, koja će kao nastariji član parlamenta predsjedavati zasijedanjem, neće dozvoliti intoniranje himne jer to nije propisano poslovnikom. U Demokratskoj partiji socijalista iako takvu odluku smatraju tragičnom, zbog nje neće praviti “incidente”.

Odluka Demokratskog fronta da se prilikom konstitutivne sjednice Skupštine Crne Gore ne intonira himna, za DPS je tragična, ali ta stranka neće praviti “incident” zbog toga. Inače, u DF-u su najavili da Jelisava Kalezić, koja će kao najstarija poslanica predsjedavati sazivom, neće dozvoliti intoniranje himne jer to nije propisano poslovnikom. Iz Fronta su saopštili i da bi svako insistiranje većine da se u parlamentu čuje svečana pesma predstavljalo čin pravnog nasilja. Sa druge strane, funkcioner DPS-a Miodrag Vuković rekao je da je u konkretnom slučaju poštovanje zakona na kojem insistira DF za svaku pohvalu, te da se nada da će Front svoju dosljednost demonstrirati tako što će poštovati sve zakone Crne Gore, pa i onaj o simbolima. “Ne treba praviti incidente na samom početku”, rekao je on. No, za njega ovaj zahtjev je i dokaz da su se tvrdnje njegove stranke pokazale kao tačne, te da je DF “velikosrpski projekat upakovan drugačije”. Funkcioner najjače crnogorske partije smatra da je ovim potezom du-

goročno “bačena rukavica” Pozitivnoj Crnoj Gori, koja će na svoje principe koji se tiču poštovanja simbola, po Vukovićevim riječima “zaboraviti kao na lanjski snijeg”. “To pokazuje da je potpuno bila ispravna naša priča da su oni dva subjekta od istog oca sa istom političkom namjerom da se eliminiše demokratska struktura i zaustavi demokratska Crna Gora. Ja bih bio prvi čovjek koji bi se javno izvinio kada, sve ono što sam rekao, dani koji dolaze ne bi potvrdili”, poručio je Vuković. Što se tiče Fronta, on je uvjeren da će on funkcionisati po “matrici Nove”, što znači da će taj politički subjekat “ignorisati sve što je crnogorsko”. Vu-

ković je dodao da će se Pozitivna, nakon obmana i demagogija, poslije četiri godine vratiti da pokuša ponovo da prevari građane. “Pozitivna će tolerisati zahtjeve onih koji ne priznaju državu. Oni će samo sjedjeti ako se ovaj problem otvori u Skupštini. Ta odluka je provokacija i otkrivanje daljeg lica DF, ali i političke dosljednosti onih koji su tvrdili da sa tim principima neće biti trgovine”, kazao je Vuković. No, iz Pozitivne su Dnevnim novinama ponovili njihov dobro poznati stav da se državni simboli moraju poštovati u skladu sa zakonom, te da će ukoliko se bude odlučivalo da li himna treba da bude intonirana ta stranka za to glasati. “Stav Pozitivne Crne Gore u vezi sa državnim simbolima je nedvosmislen - oni se moraju poštovati u skladu sa Zakonom. Kada je riječ o konstitutivnoj sjednici Skupštine, mi nemamo informaciju da li će se himna intonirati. Smatramo to prikladnim i ukoliko bi se o tome glasalo, mi bismo bili za to da se ona intonira”, rekao je direktor Pozitivne Srđan Perić.

SNP hoće antifašističku himnu Prethodnih dana u javnosti se spekulisalo da će poslanici SNP-a ustati prilikom intoniranja himne, no izjava iz medijskog centra te stranke ne daje neku preveliku nadu da će do toga doći. “Smatramo da državna himna u suštini treba da održava antifašističku tradiciju Crne Gore, što danas nažalost nije slučaj”, rečeno je za DN iz SNP-a. Ta partija se zalaže za skraćenje dva stiha koja je napisao Sekula Drljević, za koga smatraju da je bio kvisling.

MANS je došao do podataka da su tokom predizborne kampanje državni funkcioneri i odgovorna lica u institucijama otvoreno kršili Zakon o finansiranju političkih partija kako bi na taj način pribavili što više glasova i na nezakonit način uticali na ishod izbora. Iz MANS-a je pojašnjeno da je Zakonom o finansiranju političkih partija zabranjeno angažovanje državnih funkcionera i zaposlenih u javnom sektoru tokom radnog vremena na aktivnostima izborne kampanje. No, to prema navodima MANS-a nije spriječilo funkcionere Vlade da zloupotrebljavaju državne resurse sa ciljem promocije njihovih partija, što su i sami ministri priznali. Vlada Igora Lukšića je od 31. jula do 12. oktobra 2012. godine, koliko je trajala predizborna kampanja, ostvarila tokom radnog vremena najmanje 65 posjeta crnogorskim opštinama. Najveći broj posjeta pojedinačno su imali premijer Lukšić i ministar rada Suad Numanović, po 11 u posmatranom periodu. Na drugom mjestu po broju posjeta su bili ministri poljoprivrede Tarzan Milošević i održivog razvoja Predrag Sekulić. Vrlo aktivni su bili i ministri finansija Milorad Katnić sa osam posjeta, zdravlja Miodrag Radunović sa šest, te ekonomije

Vladimir Kavarić i ministar prosvjete Slavoljub Stijepović sa po tri posjete. MANS je zabilježio i posjete resornih ministara koje su bile potpuno besmislene. “Tako je šef diplomatije Nebojša Kaluđerović prisustvovao potpisivanju ugovora o izgradnji sportske hale na Žabljaku, ministar zdravlja potpisivanju ugovora o prodaji mljekare u Beranama, a ministar pravde Duško Marković je u Rožajama razgovarao o statusu studenata i regionalnom razvoju”, poručuju iz ove NVO. MANS je najveći broj zloupotreba tokom izborne kampanje identifikovao koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama, prijave građana te svakodnevnim praćenjem štampanih i elektronskih medija u Crnoj Gori. V.K.

Budva

Kaiš mora da se steže BUDVA – Nastavak finansijske konsolidacije, redovna isplata zarada i obaveze prema zaposlenima, prioriteti su reizabranog predsjednika Opštine Budva Lazara Rađenovića, koji se na to obavezao prilikom svečane zakletve prilikom preuzimanja funkcije provg čovjeka grada. Kako je kazao prvi čovjek turističke prijestonice, na putu finansijske konsolidacije, Opština Budva je u završnoj dionici, a isplatom zaostalih potraživanja i građenjem ambijenta socijalne sigurnosti, vjeruje da će biti dostignut novi kvalitet rada lokalne samouprave. “Ono što želim poručiti, prije svega građanima Budve, jesta da ću se prije svega

lično, ali i u saradnji sa svim budućim kolegama i mojim timom zalagati za opšte interese svih građana Budve”, poručio je on. Prioriteti u radu predsjednika Opštine i cjelokupnog tima sigurno će, kazao je, imati u sebi nekoliko principa koji će biti važni opštini Budva. Jedan je, kako je kazao, princip realnosti koji će biti sažet u analizu svih budućih odluka. “Svi naši planovi će biti pravljeni na bazi realnih resursa, koji su evidentni u ambijentu opštine Budva”, istakao je on. Rađenović je najavio da će najveći investicioni projekat, zbrinjavanje otpadnih voda i izgradnja kanalizacione mreže, u narednom periodu biti kompletno završen. N.L.


Pratite nas na twitteru

8

@dnovine

Globus

ponedjeljak, 5.11.2012.

IZRAEL

Peres smatra Abasa partnerom za mir Ipak, Abasovi pomirljivi tonovi nisu naišli i na podršku izraelskog premijera Netanjahua

sao paolo

Rat kriminalaca i policije u Brazilu Sao Paolo- Najmanje deset kriminalaca, uključujući osumnjičenog narko-dilera, ubijeno je za protekla 24 časa u brazilskom regionu Grande Sao Paolo. Najnovije žrtve spadaju među 20 osoba ubijenih u najnaseljenijem gradu Brazila i okolnim gradovima, navodi agencija. Osumnjičenog narko-dilera ubila je u subotu vojna policija, pošto je odbio da zaustavi svoje vozilo na jednoj dionici auto-puta u Sao Paolu. U izveštajima medija, navodi se da je on “narko-bos” iz “slama” Paraisopolisa, gdje je u ponedjeljak ušlo 600 dobro naoružanih vojnih policajaca poslije dojave da je jedan vođa kriminalne grupe naredio da se ubijaju vojnici. Još trojica su ubijena u razmjeni vatre sa vojnom policijom, a šestorica su ubijena u obližnjem gradu Sao Bernardo do Kampo, navo-

di AFP. Francuska agencija navodi da je u četvrtak uveče najmanje 11 ljudi izgubilo život u Grande Sao Paolu, uključujući policajca kog su ubili napadači pokušavajući da mu ukradu motocikl. Vlasti su saopštile da je u Paraisopolisu uhapšeno 29 osoba i zaplijenjeno 15 komada oružja, 30 kilograma kokaina i 333 kilograma marihuane. Od početka godine ukupno je ubijeno 89 vojnih policajaca a uhapšeno je 66 osoba povezanih sa tim ubistvima, saopštio je Sekretarijat javne bezbjednosti Sao Paola. U septembru je broj ubistava u Grande Sao Paolu udvostručen sa 71 u istom mjesecu prošle godine, na 144. Nasilje se u medijima povezuje sa neobjavljenim ratom vojne policije i jedne zatvorske bande švercera droge, prenosi AFP.

Predsjednik Izraela Šimon Peres pohvalio je palestinskog lidera Mahmuda Abasa za njegovu hrabrost, istakavši da je i riječima i djelima dokazao da Izrael ima istinskog partnera za pregovore na palestinskoj strani. “Abu Mazen (Abas) je osudio teror i zarekao se da pod njegovim rukovodstvom neće biti treće intifade (ustanka protiv izraelske okupacije)”, kazao je Peres. “On (Abas) razumije vrlo dobro da rješenje za palestinski problem izbjeglica ne može biti unutar izraelske teritorije, kako se ne bi izmijenio de-

mografski karakter Izraela, ali on je pružio ruku Izraelu da se obnovi mirovni proces”, dodao je izraelski predsjednik, a prenosi Tanjug. Abbas je u petak, u intervjuu za izraelsku državnu televiziju, simbolično priznao da ne polaže pravo na grad Safed koji je napustio kao dijete za vrijeme rata za nezavisnost Izraela 1948. godine. “Palestina je za mene u granicama iz 1967. godine, sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, to je Palestina. Ja sam izbjeglica, živim u Ramallahu. Zapadna obala i Gaza je Palestina, sve je ostalo Izrael”, kazao je Abas.Palestin-

ska uprava je u subotu saopštila da se Abas nije odrekao prava palestinskih izbjeglica na povratak u njihove domove u Izraelu. U Gazi, kojom vlada Hamas, rival Abasovom sekularnom Fatahu, hiljade Palestinaca demonstriralo je protiv Abbasa. Lider Hamasa u pojasu Gaze Ismail Hanijeh rekao je da Abas “nema prava da odustaje od prava izbjeglica i ne govori u ime izbjeglica”. Sa izraelske strane, uprkos Peresovoj ocjeni Abasa, iz kabineta izraelskog premijera Bendžamina Netanjahua saopšteno je da Abasove “riječi ne prate djela”.

iran

Ahmadinedžad mora na saslušanje

Kako je danas javio iranski državni radio, 77 poslanika je potpisalo peticiju u kojoj se tvrdi da je Ahmadinedžadova administracija nevoljna da sredi situaciju na tržištu novca. Iranski rijal je tokom godine veoma izgubio na vrijednosti u odnosu na druge valute, a pad je ubrzan prošlog mjeseca. Političari za ovo krive sankcije koje je Iranu uveo Zapad zbog nuklearnog programa te zemlje, ali ta-

kođe ističu lošu monetarnu politiku Ahmadinedžadove administracije. Ahmadinedžad je prethodnih godina izgubio podršku veoma uticajnih iranskih konzervativaca koji su ga nekada podržavali. Jedan dolar se juče mogao kupiti za 31.000 rijala, dok je sredinom prošle godine taj odnos bio 1:11.000. Prema zakonu, predsjednik se u roku od mjesec dana mora odazvati zahtjevu parlamenta da dođe na saslušanje.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Globus

PONEDJELJAK, 5.11.2012.

9

IZBORI

Obama i Romni izjednačeni

A

merički predsjednički kandidati Barak Obama i Mit Romni, prema najnovijim anketama, i dalje su izjednačeni uoči održavanje izbora zakazanih za 6. novembar, sa 48 odsto podrške glasača.

Oba kandidata juče održala velike mitinge, medijska istraživanja najavljuju definitivnu neizvjesnost

Republikanski kandidat Romni nastavlja kampanju u Ajovi, Ohaju, Pensilvaniji i Virdžiniji, dok će Obama otići u NJu Hempšir, Floridu, Ohajo i Kolorado. Oba kandidata juče su održali velike mitinge. Posljednji rezultati ankete medijskih kuća “ABC” i “Washington Post” govore da su oba kandidata izjednačena sa 48 odsto podrške. Romni održava popularnost među bijelcima, starijim osobama i evangelističkim grupacijama, dok Obama ima podršku žena, mladih, kao i tamnoputih, kao i manjinskih zajednica. Amerikanci će 6. novem-

bra glasati za predsjednika, ali njihovi glasovi ne upućuju direktno na jednog od kandidata u Bijelu kuću. Novog predsjednika u stvari bira takozvani Izborni koledž čijih će 270 glasova odlučiti o tome ko ide u Bijelu kuću. Sredinom decembra, ukupno 538 ljudi će se okupiti u 50 država i prijestonici Vašington i glasati. To su takozvani elektori, odnosno birači Izbornog koledža. Na izborima 2000. godine, kandidat demokrata Al Gore osvojio je 48,38 odsto glasova, a George Bush 47,87 odsto, on je, ipak postao 43. predsjednik SAD. Bush je dobio 271 elektorski glas, a Al Gore 266.

EGIPAT

Episkop Tavadros novi poglavar Kopta RUSIJA

Marš nacionalista

Na maršu u Moskvi učestvovalo 6.000 ljudi Hiljade nacionalista marširalo je Moskvom uzvikujući slogane “Moskva je ruski grad” kako bi izrazili netrpeljivost prema imigrantima sa Kavkaza i Srednje Azije. Marš je održan na Dan jedinstva, državni praznik uveden 2005. kao zamjena za obilježavanja boljševičke revolucije. Nacionalisti smatraju da Kremlj daje pretjerane privilegije useljenicima i manjinama dok etničke Ruse ignoriše i protive se vladinim subvenci-

jama većinski muslimanskim kavkaskim republikama. Policija procjenjuje da je na današnjem maršu učestvovalo 6.000 ljudi. Novinska agencija ITARTas javila je da je oko 25 lica koja su nosila nacistička obeležja uhapšeno u stanici metroa u centru grada, gdje su uzvikivali slogane. Istraživanja su pokazala da skoro polovina Rusa osjeća netrpeljivost prema imigrantima i useljenicima sa Kavkaza i iz Srednje Azije.

Milioni hrišćanskih Kopta u Egiptu dobili su novog poglavara Dječak sa povezom preko očiju između tri prethodno odabrana kandidata izabrao 60-godišnjeg Tavadrosa, episkopa provincije Beheira. Skoro 2.500 birača, među kojima su bili koptski zvaničnici, poslanici, novinari i lokalni odbornici, izabrali su trojicu kandidata, od kojih je jedan naslijedio Shenudu III, koji se na čelu Koptske crkve nalazio više od četiri decenije, a preminuo je u martu. Uz Tavadrosa, kandidati su u najužem izboru bili episkop Rafael (54), doktor medicine i pomoćnik episkopa za centralni Kairo i otac Rafael Ava Mina (70), javio je AFP. Njihova imena bila su ispisana na posebnim komadima pa-

pira, iste veličine, i stavljena u providnu kutiju na oltar Katedrale sv. Marka u Aleksan-

driji, gdje je, kako se vjeruje, Bog usmjerio ruku dječaka ka pobjedniku.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

10 Ekonomija

ponedjeljak, 5.11.2012.

BUDŽET

Plaćeno skoro 45 miliona kamata Bankama van Crne Gore isplaćeno 40 miliona

Novak Uskoković

I

z crnogorskog budžeta prošle godine plaćeno je skoro 45 miliona eura kamata domaćim i stranim bankama, što je za 15 miliona više nego 2010. godine, pokazuju podaci Državne revizorske institucije. Od tog iznosa 40 miliona plaćeno je stranim bankama, a najviše je isplaćeno 15,75 miliona kamata za euroobveznice.

Prošle godine platili smo iz budžeta 45,78 miliona eura kamata domaćim i stranim finansijskim institucijama. U odnosu na 2010. godinu, taj iznos je prošle godine porastao za 15 miliona eura. Na rast troškova za kamate uticala je otplata obaveza po osnovu kamate za euroobveznice u iznosu od 15,75 miliona eura. Država je te godine emitovala obveznice u vrijednosti od 200 miliona eura, sa rokom dospijeća 2015. godine. Kamata se isplaćuje na

godišnjoj osnovi 14. septembra svake godine po stopi od 7,875 odsto. Plaćeno je i milion eura Dojče banci, koja je dio državnih garancija koje su date Kombinatu alumnijuma Podgorica. Prošle godine plaćeno je i 5,78 miliona eura kamata kao dio kredita koji je uzet kod Kredita svis banke. Ugovor sa tom švajcarskom bankom potpisan je 30. jula 2009. godine, a naknadne izmjene 2. novembra 2010. godine “Kao što je navedeno i u Iz-

RANG LISTA

www.totalmortgage.com vještaju o reviziji Završnog računa Budžeta Crne Gore za 2009 i 2010. godinu, bankarske provizije i ostale troškove, neophodno je evidentirati na odgovarajuće račune u skladu sa Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžete, kako bi izdaci za kamate bili realno prikazani”, navodi se u Izvještaju završnog računa Državne revizorske institucije. Domaćim bankama isplaćeno je za kamate 4,92 miliona eura. DRI navodi da su izdaci za kamate

domaćim bankama realizovani u većem iznosu od planiranih za 67,6 odsto. Plaćena kamata rezidentnim bankama uglavnom se odnosi na plaćenu kamatu Crnogorskoj komercijalnoj banci, Erste bank, Hipotekarnoj banci i NLB Montenegro banci. Hipotekarnoj banci je zbog duga Univerziteta uplaćeno 132.568 eura kamata, za gradnju stambeno-poslovnog objekta. Plaćene su i kamate zbog preuzimanja dugova Željezničkog prevo-

za Crne Gore, JP „Regionalnog vodovoda crnogorsko primorje, Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju i Radio Televizije Crne Gore. Ukupno je plaćeno 1,38 miliona eura kamata i ostalih troškova. “Ministarstvo finansija nije regulisalo međusobne odnose sa ovim pravnim licima u dijelu kamate i ostalih troškova koji proizilaze iz Ugovora o kreditu, počev od 1.1.2011. godine, neophodno ih je regulisati aneksima ugovora”, navodi DRI.

ISTRAŽIVANJE

Treći u regionu Jedino Turci manje štede od nas Veći BDV po zaposlenom od Crne Gore imaju Slovenija i Hrvatska Crna Gora, prema bruto dodatoj vrijednosti (BDV) po zaposlenom, zauzima treće mjesto na listi zemalja bivše Jugoslavije koju je kreirao Centar za zastupanje građanskih interesa iz Bosne i Hercegovine (BiH). Prema rang listi dostavljenoj agenciji Mina-biznis, najveći BDV po zaposlenom od zemalja bivše Jugoslavije ima Slovenija, gdje prosječan radnik stvori dva puta više od Crnogorca. BDV po zaposlenom je u Sloveniji prošle godine iznosio oko 36.970 eura, a u Crnoj Gori oko 16.590.Veći BDV po zaposlenom od Crne Gore ima i Hrvatska, gdje je on prošle go-

dine iznosio oko 25.580 eura Manji BDV po zaposlenom od Crne Gore imaju BiH, sa 15.520 eura, Srbija sa 13.560 i Makedonija sa 10.200 eura. U Crnoj Gori je prošle godine bilo zaposleno oko 163.000 ljudi, u Sloveniji 501.700, Hrvatskoj 1,49 miliona, BiH, 691.500, Srbiji 1,75 miliona i u Makedoniji 643.590. U Centru za zastupanje građanskih interesa smatraju da podaci o BDV-u po zaposlenom pokazuju da postoje značajne razlike između pojedinih zemalja koje su do 90-ih godina prošlog vijeka dijelile zajednički ekonomski i politički prostor.

Mjesečna ušteđevina građana Crne Gore je manja od 50 eura U Crnoj Gori trećina građana ne štedi, a tri četvrtine njih kaže da je razlog tome finansijska situacija koja im to ne dozvoljava, pokazuje istraživanje Štedni barometar 2012. Prema procentu građana koji ne štede, iza Crne Gore je samo Turska, gdje čak 69 odsto ispitanika ne štedi, takođe dominantno zbog finansijske situacije. Taj procenat (32 odsto) je veoma visok u odnosu na druge zemlje obuhvaćene Štednim barometrom za ovu godinu. Prema istraživanju, mjesečna ušteđevina u prosjeku iznosi 42 eura, uporedo sa godinama, raste i iznos koji mjesečno uštede građani Crne Gore, pa stariji od 50 godina na stranu odvoje u pro-

sjeku 51 euro mjesečno, štediše u srednjim godinama 44 eura, dok najmlađi, koji imaju od 15 do 29 godina, uštede mjesečno svega 32 eura. Gledano po polu,

muškarci štede više od žena, 45 eura prema 39 eura koje mjesečno uštedi nježniji pol, pokazuju rezultati saopšteni iz Erste banke. Među 12 ispitivanih zemalja, Crnogorci su na posljednjoj poziciji prema značaju koji pridaju štednji novca. Njih 59 odsto smatra da je štednja važna. U svim drugim zemljama, barem dvije trećine stanovnika smatra štednju važnom. Svaki drugi građanin Crne Gore zadužio bi se ukoliko za to postoji dobar razlog ili mu trenutno nedostaje novca. Kao dobar razlog za uzimanje kredita, više od polovine ispitanika navodi rješavanje stambenog pitanja, dok bi se trećina zadužila i zbog kupovine motornog vozila ili zemljišta.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine ponedjeljak, 5.11.2012.

Ekonomija 11


Pratite nas na twitteru

@dnovine

12 Ekonomija S T A V

INTERVJU PETAR IVANOVIĆ, DIREKTOR MIPA

Propast jednog društva FILIP MILAČIĆ

doktorand na Univerizetu Humbold

I

ako su političari iz Brisela odlučili da spasu Grčku, brojni eksperti, kako politički tako i ekonomski, sumnjaju u njen brz ekonomski oporavak jer Grčka mora da reformiše ono što je veoma zaslužno za krizu, a što je ujedno najteže reformisati, i bez čega su sve druge reforme osuđene na propast- sistem vrijednosti. Drugim riječima, Grčka mora da iskorijeni paralelni svijet koji karakteriše izigravanje pravila i traženje rupa u zakonu, podmićivanje, siva i klijentelistička ekonomija, utaja poreza, korupcija i zanemarivanje opšteg društvenog interesa. Konkretno, to izgleda ovako:pojedinac koji je prijavio godišnju zaradu od 25.000 eura, na računima van Grčke pojeduje 52 miliona eura, dok pojedinac koji je prijavio da nema prihoda, na računima u inostranstvu posjeduje 9,7 miliona eura. Na ostrvu Zakintos, od 700 prijavljenih slijepaca, koji zbog hendikepiranosti primaju socijalnu pomoć, ispostavilo se da njih 640 savršeno vidi. Grčki penzioni fondovi isplatili su tokom prošle dekade gotovo osam milijardi eura na lažne penzije. Visoki crkveni velikodostojnik prisvojio je 2,5 miliona eura nazvavši ih “novcem za stare dane”. Troškovi organizacije Olimpijskih igara u Atini bili su trostruko veći od troškova za organizaciju igara u Sidneju četiri godine ranije. Službenici su 1957. godine na jezeru Kopais počeli da rade na projektu drenaže kako bi se izgradili putevi. Međutim, iako je iste te godine jezero zauvjek nestalo, 30 službenika su do skoro još uvijek bili zaposleni i primali plate do 2.500 eura mjesečno. Grčka vlada je svojevremeno osnovala agenciju sa ciljem da lobira za Solun kao evropsku prijestonicu kulture. Agencija je do skoro i dalje radila iako je Solun ovu titulu dobio 1997 godine. Uz to, 2010. godine Kristin Lagard, tada još uvijek francuska ministarka finansija, predala je svom grčkom kolegi listu sa 1991 imenom građana Grčke koji su prebacili novac u švajcarskoj HSBC banci u vrijednosti od 1,5 milijardi eura, a špekuliše se da su među njima brojni istaknuti članovi političke, kulturne i ekonomske elite. I dok su francuske vlasti zahvaljujući sličnoj listi sa njihovim građanima naplatile oko 500 miliona eura, grčke vlasti su pokrenule postupak protiv samo deset osoba sa liste. Drugim riječima, grčki sistem se najbolje može opisati izjavom Andreasa Papandreua, osnivača Pasok-a i oca bivšeg Premijera Jorgosa Papandreua. Naime, čuvši da je šef elektroprivrede prisvojio 1,5 miliona drahmi, on je izjavio sledeće: “Mi smo se svi složili da se, sa vremena na vrijeme, počastimo malim poklonima. Ali molim vas, ne prevelikim.” Grčko društvo nije znalo kada da “povuče ručnu” i sada se suočava sa teškom ekonomskom krizom od koje će se godinama oporavljati, uprkos velikoj pomoći evropskih partnera. A znaju li to crnogorski građani i, naročito, elita, jer u takvoj situaciji nama ne bi bila samo ekonomija ugrožena. Stoga se treba podsjetiti da pametan uči na tuđim, a budala na sopstvenim greškama.

1,18

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

miliona eura iznosio je gubitak u poslovanju barska kompanija Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT) u prvih devet mjeseci. To je četiri puta manje nego u istom prošlogodišnjem periodu. Prema izvještaju o poslovanju, objavljenom na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) u prvih devet mjeseci kompanija je imala poslovni prihod od oko 4,75 miliona eura, što je 24 odsto manji nego u uporednom periodu. Rashodi su smanjeni 47 odsto na oko 5,87 miliona eura, kao i aktiva, blago na 62,7 miliona eura. Neraspoređeni gubitak kompanije iznosi oko 12,25 miliona, dugoročna rezervisanja i obaveze 1,18 miliona, a kratkoročna oko 2,49 miliona. Vlada je ranije odlučila da privatizuje Kontejnerski terminal, odnosno da proda 62 odsto državnih akcija u kompaniji i odobri koncesiju za korišćenje područja Luke Bar, kako bi se razvio lučki sektor i proizvele dodatne ekonomske aktivnosti.

Dinamika i perspektiva važniji od prodajne cijene Ivanović: Najveći potencijal Crne Gore može da bude ekonomski sistem u koji investitori imaju povjerenja Ivana Cimbaljević

Z

a Crnu Goru je mnogo važnije da privuče kvalitetne investitore koji će otvoriti nova radna mjesta, investirati u nove kapacitete i tehnološki unaprijediti preduzeća koja se privatizuju, smatra direktor Agencije za promociju investicija Petar Ivanović. On je za Dnevne novine kazao da su važniji dinamika i perspektiva razvoja od prodajne cijene.

DN: Da li Crna Gora može očekivati znatniji priliv novca od preduzeća čije su privatizacije planirane za naredni period? Da bi istovremeno ostvarili znatan priliv novca po osnovu

prodajne cijene i privukli investitore koji imaju namjeru da razviju preduzeća u dugom roku, trebalo bi da imamo veoma uspješna i tržišno dobro pozicionirana preduzeća. A to nije slučaj. Zato se moramo opre-

dijeliti: da li nam je važnije da stvaramo uslove za dugoročan stabilan razvoj ili da, u kratkom roku, ostvarimo što veći priliv novca, pritom rizikujući dugoročan razvoj. Zato smatram da je mnogo važnije privući kvalitetne investitore koji će otvoriti nova radna mjesta, investirati u nove kapacitete i tehnološki unaprijediti preduzeća koja se privatizuju. Drugim riječima, smatram da su važniji dinamika i perspektiva razvoja od prodajne cijene. DN: Koliko je realno da se ta preduzeća privatizuju tokom naredne godine i na ko-

ULAGANJA

Uložen cijeli dug U infrastrukturu je za pet godina investirano 1,6 milijardi eura Ukupno ulaganje u infrastrukturu, uključujući i budžete lokalne samouprave, za period 2007-2012. godine i projekte manje od deset miliona eura iznosi 1,66 milijardi eura, što čini polovinu procijenjenog bruto domaćeg proizvoda za 2012. godinu, podacio su Ministarstva finansija. Iz Ministarstva su precizirali da je uložen novac malo veći od ukupnog državnog duga. “Najveći iznos sredstava opredijeljen je u saobraćajnu infrastrukturu, i to putnu, željezničku, vazdušnu i pomorsku, zatim na projekte iz oblasti vodovodne i komunalne infrastrukture, a koji se odnose na vodosnabdijevanje, sanacije otpadnih voda i očuvanje životne sredine. Takođe, treba napomenuti da su, u navedenom periodu, značajna sredstva uložena u društvenu infrastrukturu, kao što su objekti obrazovanja, zdravstva, kulture, sporta i administrativni objekti, zatim u lokalnu infrastrukturu, kao što je modernizacija gradskih saobraćajnica, izgradnja lokalnih puteva, kao i izgradnja obilaznica oko gradova u Crnoj Gori”, precizirali su iz Ministarstva finansija.

138

miliona eura uloženih u infrastrukturu ugovoreni su prije 2006. godine, a finansirani su preko kredita i garancija Kako se objašnjava, iskustva brzorastućih ekonomija ukazuju da su infrastrukturna ulaganja važna komponenta razvoja. Prema podacima Ministarstva finansija, projekti u vrijedno-

sti od 138 miliona eura (ili svega oko 8,2 odsto od ukupnog ulaganja u infrastrukturu od 2007. godine), finansirani putem kredita i garancija međunarodnih finansijskih institucija, ugovoreni su prije 2006. godine, dok je realizacija tih projekata u prosjeku trajala oko četiri godine. “Na osnovu ovih podataka, može se zaključiti da se ulaganje u infrastrukturu značajno inteziviralo od 2006. godine”, poručuju iz Ministarstva.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Ekonomija 13

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

liko novca država može računati od tih privatizacija? Koliko će se preduzeća privatizovati zavisi od brzine odlučivanja, sa kojom se ne možemo pohvaliti u posljednje vrijeme. Posljedice sporosti u odlučivanju najbolje se mogu ilustrovati kroz konkretne primjere. U toku su privatizacije Kontejnerskih terminala, dnevnog lista Pobjeda, Instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu... Što mislite, koliko jedna izgubljena godina košta državu? I ne samo državu, već i sama preduzeća, gradske uprave u kojima pomenuta preduzeća posluju ili zaposlene? Drugim riječima, postavlja se pitanje da li država može ostvariti veće prihode ako utiče na brže i veće investicije, veće zapošljavanje ili ako insistira na prodajnoj cijeni? Šta se i koliko dobija čekanjem? Ne zaboravite da, u konkretnim primjerima, “čekanje” podrazumijeva neinvestiranje u tehnologiju, urušavanje konkurentnosti, gubitak tržišnog učešća. . . DN: Gdje trenutno vidite najveći potencijal za strane investicije? U svakoj ekonomiji koja se brzo mijenja i razvija, potencijal je veliki. Najveći potencijal Crne Gore može da bude ekonomski sistem u koji strani investitori imaju povjerenje. Ako izgubimo prednost

DIVINA

U Boku uplovljava najveći kruzer Kruzer kompanije MSC DIVINA, najveći brod koji je do sada uplovio u Crnu Goru, doći će danas u Kotor, najavljeno je iz barske agencije Alegra. Kruzer je dugačak 333 metara, širok 38 i nosivosti 140.000 tona sa kapacitetom 4.363 putnika i 1.325 članova posade. “U luci Kotor ukrcaće se i 40 putnika iz Crne Gore koji će imati ekskluzivnu čast da sa brodom isplove kroz Bokokotorski zaliv

koju smo godinama gradili, izgubićemo šansu za ubrzani razvoj. A bez razvoja neće se bitnije promijeniti ekonomska i socijalna slika Crne Gore. Još mnogi nijesu svjesni značaja pojedinih projekta poput “Porto Montenegro” na primjer, ili niza drugih projekata koji se pripremaju i razvijaju u Bokokotorskom zalivu, a koji umnogome mijenjaju sliku o našoj zemlji kao

investicionoj i turističkoj destinaciji. Sektor energetike pruža brojne prilike, ne samo za proizvodnju i prenos energije, već i za inovacije i istraživanja. Sve je veće interesovanje za investiranje u oblasti industrije i infrastrukture. Da ne zaboravimo, jednako važno je, možda i najvažnije, obrazovanje i razvoj vještina, bez kojih ćemo teško zadržati investitore na dugi rok.

i na svom krstarenju obiđu Pirej (Atinu), Heraklion, Marmaris, Siciliju i Rim”, saopšteno DN iz te agencije. MSC Divina je grad u malom. Na njemu se nalaze restorani, barovi, kockarnica, četiri bazena, kuglana, dvorana za fitnes, spa centar. Od ukupno osamnaest brodskih paluba, četrnaest je namijenjeno putnicima. Palube nose imena antičkih grčkih bogova.

Dakićevci sjutra ispred zgrade parlamenta Bivši radnici i povjerioci fabrike “Radoje Dakić” sjutra će mirno protestovati ispred zgrade parlamenta, u vrijeme održavanja konstitutivne sjednice, kako bi poslali poruku novom skupštinskom sazivu da su već sedam godina građani drugog reda jer se njihovi problemi ne rješavaju. “Cilj mirnog protesta je slanje poruke novom sazivu da smo prilikom izbora bili ravnopravni birači, a da smo već sedam godina građani drugog reda i da država trpi dnevnu štetu od oko 7.000 eura zbog nesprovođenja sudske odluke, socijalnog programa i prostornog plana. Na taj način je presuda u našu korist pretvorena u kaznu protiv nas i države”, rekao je Vukčević agenciji Mina-biznis.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

14 Društvo

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

ALFA CENTAR

Nedovoljno definisana nadležnost aktera i loša komunikacija i subordinacija, glavni su problemi u crnogorskom sistemu zaštite od vremenskih nepogoda, rekao je izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović, navodeći da se nada da je vlast naučila lekcije od prošle zime. “I u Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno nadležnom Sektoru, još nijesu do kraja regulisana personalna rješenja. Strategije, planove i procedure treba prilagoditi realnom stanju na terenu koristeći stečena iskustva”, rekao je Dedović agenciji MINA.

NVO SEKTOR

Sjever zahvalan Turskoj Predstavnici nevladinih organizacija sa sjevera Crne Gore, iz Bijelog Polja, Berana, Rožaja, Mojkovca i Plava su u Podgorici uručili zahvalnicu za doprinos na razvoju sjevera turskom ambasadoru Mehmetu Nijazi Taniliru. Izvršni direktor NVO “Euromost’’ Almer Mekić je tom prilikom predložio da se organizuje konferencija privrednika iz Turske i sa sjevera, kako bi se investitorima i privrednicima iz Turske prezentovao sjeverni region.

Roditelji održavali higijenu Šef Vladinog biroa za odnose s javnošću Vuk Vujnović kazao je da se neke sugestije NVO sektora vezane za epeticije mogu iskoristiti. “Na primjer ta da platforma mora biti dostupna na više jezika koji se koriste u Crnoj Gori. Neke druge sugestije je ipak potrebno dodatno konkretizovati, poput sugestije da se smanji broj potpisa. Važno je istaći da nijedno rješenje nije isklesano u kamenu i svako može potencijalno biti promijenjeno”, istakao je on.

Za mali broj djece i jednu prostoriju, prema zakonskim normativima, nije predviđena higijeničarka

Roditelji, čija djeca idu u vrtić “Suncokret” kojem je dodijeljena jedna prostorija u sklopu Osnovne škole “Zarija Vujošević” u Matagužima, prinuđeni su da dolaze nekoliko puta sedmično da čiste, kako bi djeci obezbijedili odgovarajuću higijenu, jer radnica na održavanju čistoće nije zadužena samo za tu ustanovu, konstatovano je na Savjetu roditelja JPU “Đina Vrbica”. Nakon pitanja Dnevnih novina kada će taj problem biti riješen, direktorica te javne predškolske ustanove Nataša Tomović kazala je da su upravo angažovali higijeničarku koja je zaposlena u školi. Međutim, ona tvrdi da se to protivi normativima jer vrtić pohađa mali broj djece. “Higijenu te vaspitne sobe obavlja higijeničarka koja održava higijenu i u “Zvjezdanom vrtu” u Golubovcima, jer zbog veoma malog broja djece koja borave u vaspitnoj jedinci u Matagužima, u skladu sa normativom koje propisuje zakon, jedan izvršilac se ne može brinuti samo o jednoj prostoriji”, kazala je Tomović.

Ona tvrdi da su se i ostali zaposleni u toj vaspitnoj jednici brinuli o higijeni zato što je zdravlje djece koja borave u vrtiću najvažnije, te da su iz tog razloga riješili da postupe suprotno normativima. “Saradnja vrtića i roditelja je uvijek bila prisutna, te je uprava vrtića izašla u susret zahtjevima roditelja i sa direktorom OŠ “Zarija Vujošević” postigla dogovor da se dodatno angažuje i higijeničarka koja je rad-

no angažovana u školi. Ipak, i pored svih zakonskih ograničenja uprava vrtića i škole je pronašla rješenje za ovu situaciju, što je samo jedan od primjera dobre saradnje sa roditeljima, a u interesu djece”, kazala je Tomović. Vrtić “Suncokreti” je počeo da radi 1992. godine i u njemu se nalaze dvije vaspitne grupe, sa djecom uzrasta od tri do sedam godina, u kojima rade dva vaspitača. J.K.

FOTO: MIRKO SAVOVIĆ

Valjda je vlast naučila lekciju

VRTIĆ U MATAGUŽIMA

OŠ “Zarija Vujošević” u okviru koje se nalazi vrtić “Suncokret”


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Društvo 15

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

Šofranac: Mugoša mi se sveti

FOTO: ANA GRUJIČIĆ

PRAVNO NASILJE

Preduzetnik i gradonačelnik se svađaju dok stanari čekaju vodu dvije godine Nada Đurđevac

O

ko 300 stanara iz dvije zgrade na Zabjelu čekaju već dvije godine da im se priključi voda zbog nesuglasica između investitora Šofranca i glavnog grada. Dok glavni grad izgleda ne želi da izađe u susret stanarima zato što je, navodno, Veselin Šofranac gradio mimo građevinske dozvole, ovaj to demantuje i tvrdi da je problem “inat gradonačelnika”. Kako god bilo, stanari ispaštaju.

U zgrade na Zabjelu je prije dvije godine trebalo da se useli oko 300 stanara koji su uredno kupili stanove od investitora Šofranca. Našli su se u bezizlaznoj situaciji kada je trebalo da uđu u svoje stanove - u zgradama nije priključena voda. Zbog toga danas mnogi, i pored toga što posjeduju svoje mjesto za stanovanje, žive privatno, dok su ostali prihvatili svoj “bezvodni” dom. “Ovo je sramota. Čuli smo

da se svađaju gradonačelnik Miomir Mugoša i Šofranac, ali se nas to ne tiče. Kupili smo stanove, a živimo bez vode ”, kazao je jedan od stanara koji je želio da ostane anoniman. Na pola metra od zgrada se nalazi česma, koju im je obezbijedio investitor Šofranac, sa koje se snabdijevaju vodom. Sagovornik DN kaže da još ne može da vjeruje šta ih je zadesilo. Priča da im obećavaju nadležni iz dana

SERIJAL

u dan da će riješiti problem, ali ne mrdaju nikud sa mrtve tačke. U javnosti kruže informacije da je tu zapravo problematično što je Šofranac izgradio podzemne garaže mimo građevinske dozvole, pa je zato nemoguće da se postavi instalacija za komunalije. Međutim, Šofranac to demantuje i tvrdi da je radio sve po projektu i da je dobio saglasnost za to od glavnog grada. Šofranac je u razgovoru za DN pojasnio da je glavni grad, nakon što je on dobio građevinsku dozvolu, usvojio hidrotehnički DUP koji je regulisao instalacije u tom kraju gdje su njegove zgrade, ali da se niko nakon toga nije konsultovao sa njim. “Nije to problem. Tu se radi o nečem drugom. Oni žele da se uhvate za bilo šta, jer je očigledno da mi se Mugoša preko stanara sveti. A, niko se ne smije živ čuti od njega. Sve zbog Carina, jer je izgubio spor za koji treba kri-

vično da odgovara”, kazao je Šofranac. Naime, on je ranije pokrenuo sudski postupak zato što je Mugoša, na licitaciji na kojoj je i on učestvovao, prodao zemljište Carinama za 12 miliona manje nego što je bila ponuđena cijena. Zašto stanarima još nije priključena voda, nije bilo moguće saznati od glavnog grada, jer su samo ukratko rekli da se ništa nije promijenilo po tom pitanju. Ali o tom problemu je želio detaljnije da razgovara advokat Lazar Ševaljević koji zastupa tridesetak stanara koji su pokrenuli sudski postupak protiv Šofranca tražeći nadoknadu od 5.000 eura zato što je ovaj kasnio sa predajom stanova korisnicima. Ševaljević kaže da se više puta obraćao nadležnima kako bi stanarima priključili vodu, ali da je sve bilo bezuspješno. “Rekli su Šofrancu da će glavni grad priključiti vodu

stanarima ukoliko potpiše izjavu da glavni grad neće odgovarati ako bi postavljanjem instalacija oštetili gornje ploče podzemne garaže”, kazao je Ševaljević. Njegove navode Šofranac oštro demantuje. “Nije tačno da su mi to ponudili. To je jedna velika laž”, rekao je Šofranac. Govoreći o spornim odnosima koje, navodno, Šofranac ima sa gradonačelnikom, advokat Ševaljević kaže da to stanare ne zanima. “Pošto Šofranac tvrdi da je sve radio po projektu, treba da pokrene sudski postupak i da to dokaže”, kaže advokat, navodeći da bi u tom slučaju stanarima mogla da se priključi voda dok Šofranac ne dokaže da su njegove tvrdnje istinite. Šofranac je rekao da je razmišljao da pokrenu sudski postupak, ali da je skeptičan da će postići bilo šta jer ne vjeruje u nepristrasnost crnogorskih sudskih organa.

Gradonačelnik hoće da ga dovede do gladi? KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

Šofranac tvrdi da glavni grad, između ostalog, neće da priključi vodu stanarima zato što ovaj navodno duguje pola miliona eura za komunalije. On kaže da gradu nije problem da to naplati zato što je stavio pod hipoteku zemljište kada je radio ranije projekte, ali da to njima ne odgovara. “Oni hoće pare. Za sve je tu kriv gradonačelnik Mugoša koji želi da mi obračuna kamatu uz navodni dug. Ljudi iz njegovog okruženja su mi rekli da je negdje izjavio da će se ovako inatiti sa mnom dok me ne dovede do gladi, dok me ne osiromaši”, rekao je Šofranac.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

16 Hronika NEREDI NA UTAKMICAMA

BAR

Nova pljačka na stari način U poslovnicu Lutrije Crne Gore, koja se nalazi u naselju Šušanj u Baru, prekjuče, nešto poslije 18 sati, upao je za sada nepoznati razbojnik koji je, uz prijetnju nožem ukrao oko 150 eura. Odmah nakon pljačke razbojnik je pobjegao u pravcu bivšeg auto-kampa “Agava”. Policija koja je odmah nakon prijave izašla na lice mjesta i dalje se traga za počiniocem ovog krivičnog djela. Ovo nije prvi put da se u ovoj poslovnici dešavaju razbojništva. Posljednji put to se

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

Izricane samo n Do sada nijesu primjenjive kaznene mjere zatvora niti zabrane prisustvovanja utakmicama

Marija Palibrk

U dogodilo u februaru 2011. godine i to na gotovo identičan način. Tada je maskirani napadač, takođe uz prijetnju pištoljem, ukrao oko 1.000 eura. M.V.P.

UPRAVA POLICIJE

U Rimu o borbi protiv kriminala Direktor Uprave policije Božidar Vuksanović učestvovaće na 81. sjednici Generalne skupštine – Međunarodne organizacije kriminalističkih policija Interpol-a (I.C.P.O.), koja će se održati od 5. do 8. novembra u Rimu, saopšteno je iz Uprave policije. Na sjednici predstavnici policija zemalja učesnica razmotriće savremene izazove sa kojima se policija suočava u oblasti nasilničkog kriminaliteta. Učesnici sjednice predstaviće smjernice buduće međunarodne policijske saradnje i inovacije koje će doprinijeti efikasnosti borbe protiv svih oblika savremenog kriminala. M.V.P.

prava policije je, od početka ove godine, registrovala više kršenja Zakona o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Najviše prijava pokrenuto je protiv učesnika incidenta na košarkaškom meču Budućnost Voli- Partizan koji je u S.C. “Morača” odigran 21. oktobra. Ove godine izrečene su svega četiri kazne, i to novčane, dok zakon daje mogućnost i kazne zatvora do 60 dana, kao i zabrane prisustvovanja na određenim sportskim priredbama.

Prema podacima koje je DN dostavio Tim za odnose s javnošću Uprave policije, ove godine podnijeto je 20 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka za fizička lica kojima je obuhvaćeno ukupno 89 osoba, 2 pravna lica – sportske organizacije i 2 radnika obezbjeđenja “Sekjuriti gard Popović”. “Od ukupno 16 podnijetih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka policiji su, od strane nadležnog suda, pristigla četiri rješenja o izricanju novčanih kazni za četiri fizička lica”, kazali su iz Uprave policije. Po jedan put izrečena je novčana kazna od 500 i 150 eura,

dok su zabilježene i dvije kazne od po 250 eura. Policija nema informacije da su nadležni sudovi po članu 23 ovog zakona kaznili neku osobu da ubuduće ne može prisustvovati utakmicama, što je, vrlo moguće, najveća kazna za navijače. Takođe, nijednom pravnom licu ili preduzetniku do sada nije izrečena mjera zabrane vršenja određene djelatnosti, shodno ovom zakonu. Na rad policije i obezbjeđenja “Popović”, nakon meča Budućnost- Partizan stigle su brojne primjedbe. Na njima, kako Dnevne novine saznaju, radi Unutrašnja

kontrola policije, koja je u cilju otkrivanja eventualnih prekoračenja ovlašćenja od strane policijskih službenika ispitala više njih, među kojima je bilo i nekoliko starješina. Za sada, u ovoj godini, prema podacima Uprave policije, nije konstatovan niti jedan takav slučaj. Policija je brzo reagovala i identifikovala dvojicu radnika obezbjeđenja “Popović”, protiv kojih je, zbog toga što su mu prebili petnaestogodišnjeg sina, krivičnu prijavu podnio direktor i trener karate kluba Budućnost Rajko Vujošević. Prijava protiv za sada nepoznatog policajca koji je nakon utakmice, na ulici na putu do kuće, navodno, brutalno pretukao šesnaestogodišnjeg L.D., sina crnogorskog glumca Davora Dragojevića, još nije riješena. Dječakove povrede, o kojim postoji i detaljna medicinska dokumentacija, se ne dovode u pitanje, već, kako nezvanično saznaju DN od izvora iz policije, radi se na provjeravanju navoda iz optužnice na kojem je mjestu dječak zaista dobio povrede.

foto: Ana Grujičić

PLJAČKA

Razbojnici i dalje nepoznati Dvojica maskiranih razbojnika koji su prije tri noći iz prodavnice satova i nakita “Jewelry&Watches” na Bulevaru Džordža Vašingtona, uz prijetnju pištoljem, ukrali satove i dalje uspješno kriju trag od policije koja je odmah nakon pljačke blokirala dio grada gdje se radnja nalazi. Saslušavanje očevidaca i prodavačice koja je bila u smjeni, izuzimanje dokaza sa lica mjesta, kao i video snimci iz te i okolnih radnji još nijesu doveli do otkrivanja identiteta pljačkaša. Radeći na slučaju policija je došla do sumnje da je pištolj iz kojeg su mladići pucali u gazdu Miška Đurišića i kojim su prijetili radnici bio gasni, jer na licu mjesta nijesu pronađane čaure. Mladići su prije tri noći ušli u radnju za vrijeme dok je radnica telefonom razgovarala sa gazdom. Čim je ušao, jedan od njih prislonio joj je pištolj uz tijelo i ugurao je u drugu prostoriju uz upozorenje da ćuti, dok je drugi čeki-

ćem slomio staklo na vitrini iz koje je ukrao satove. Osjetiviši da sa radnicom nešto nije u redu, Đurišić, koji je prolazio pored, svratio je do radnje. Metalnom šikom uspio je da udari i obori ovoga što je krao satove, ali se iz druge prostorije pojavio drugi razbojnik koji je prijeteći i udarajući pištoljem Đurišića po glavi oslobodio druga. U nastaloj gužvi jednom od lopova ispao je dio satova koje je namjeravao da ukrade. Mladić koji je prolazio pored radnje pokušao je da zatvori vrata i tako spriječi pljačkaše da izađu, ali su oni odmah uperili pištolj u njega, nakon čega ih je ovaj pustio. Razbojnici su se dali u bjekstvo kroz portun Profesorske zgrade put Studentskog doma, a za njima je potrčao i Đurišić. Kako su se ubrzo začuli pucnji i momak koji je prethodno zatvorivši vrata pokušao da zaustavi pljačkaše, uputio se za njima, ali su razbojnici ipak uspjeli da pobjegnu. M.V.P.

Autobus GSP Bulatović

GSP

Maskirani maloljetnici opljačkali vozača Teško razbojništvo dogodilo se u petak veče u podgoričkom naselju Doljani, kada su dvojica maskiranih, mlađih momaka, ušli u autobus gradskog prevoza “Bulatović”, te su uz prijetnju pištoljem od vozača ukrali pazar u iznosu od oko 1.300 eura. Kod vozača se, navodno, nalazio pazar od prodaje dnevnih i mjesečnih đačkih karat. Razbojništvo se dogodilo

u autobusu 10a koji saobraća na liniji Masline-Zabjelo, na zadnjoj stanici u Doljanina. Maloljetni, za sada nepoznati mladići, kako Dnevne novine saznaju od izvora iz policije, sa maramama preko lica, ušli su u autobus kada se zaustavio na stanici. Uz prijetnju pištoljem od vozača su ukrali pazar. Nakon toga udaljili su se u nepoznatom pravcu, a policija i dalje radi na otkrivanju

njihovog identiteta. Prestrašeni vozač nakon ovoga, kako DN nezvanično saznaju, pošao je u Urgentni centar, gdje mu je, zbog pretrpjelog straha ukazana ljekarska pomoć. Vlasnik gradskog prevoza “Bulatović”, Božo Bulatović, nije želio da komentariše ovaj događaj govoreći da je slučaj prijavljen policiji, te da se nada da će ubrzo biti riješen. M.V.P.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Hronika 17

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

Sukob policije i “varvara”

Moguće prve zatvorske kazne

U krivičnoj prijavi navedeno je da je policajac zaustavio, a nakon toga više puta pendrekom udario L.D. na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, gdje navodno policije nije bilo. Tokom istrage ovog slučaja stvorila se sumnja da je dječak batine dobio u S.C. “Morača”, ne van njega. Ra-

di otkrivanja istine, policija pregleda snimke iz dvorane, pokušavajući da otkrije istinu. Ipak, Dragojević je u prijavi naveo da vjeruje da na mjestu gdje tvrdi da mu je policajac prebio sina postoje snimci sa obližnje pošte pomoću kojih se može identifikovati koji je policajac u pitanju.

Presuda 14-orici navijača Budućnosti koji su pravili nerede na meču Budućnost- Partizan ulazeći na teren, gađajući stolicama “grobare”, paleći baklje, biće izrečena danas. Sudija Larisa Begovića donijeće odluku da li će “varvarima” izreći najstrožu kaznu, zatvor u trajanju do 60 dana što je, kako se spekulisalo na početku istrage, za očekivati. Od 14 “varvara”, samo dvojica su, prema nezvaničnim informacijama, priznali krivicu.

foto: Mirko Savović

novčane kazne

HAPŠENJE

U kući krio 163 kilograma skanka U Sutomoru spriječen pokušaj krijumčarenja opojne droge Barska policija uhapsila je juče Ratka Maljkovića (34) iz Sutomora koji je u kući krio oko 163 kilograma skanka koji je, prema sumnjama policije, bio namijenjen daljoj uličnoj prodaji i protiv njega je podnijeta krivična prijava. Policija je drogu pronašla u Maljkovićevoj kući u naselju Haj- Nehaj u Sutomoru. Najveću količinu skanka, tačnije 10 bijelih PVC džakova u kojima se nalazilo oko 150 pakovanja ukupne težine oko 158,277 kilograma, policajci su prilikom pretresa pronašli u podrumu osumnjičenog. Sedam ručno pravljenih pakovanja, umotanih u providu foliju, u kojima se nalazio oko četiri i po kilograma skanka, kao i jedno ručno pravljeno PVC pakovanje plave boje u kojem se nalazilo oko 300 grama ove droge pronađeni su u putničkoj torbi, koja je bila sakrivena u ormaru u jednoj sobi u kući. “U istoj prostoriji u bijeloj plastičnoj kanti pronađen je

Zaplijenjena droga jedan ručno pravljeni zamotuljak, u plavoj PVC foliji, u kojoj se nalazio skank težine oko 213,9 grama i jedna providna PVC kesa u kojoj se nalazilo 92,5 grama skanka”, navodi se u saopštenju Uprave policije. Pored skanka, u plastičnoj kanti, pronađena je i digitalna vaga marke “Valex” i PVC folije plave i bijele boje. Pretresom Maljkovićeve kuće pronađen je i gasni pištolj marke “BLOW” sa dva okvira bez metaka.  M.V.P.


IZBOR ZA NAJLJEPŠE DIJETE Od 19. oktobra do 1. decembra 2012. objavljivaćemo fotografije djece koje nam, uz popunjenu prijavu, pošalju njihovi roditelji ili staratelji. U izboru učestvuju djeca iz regiona: Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Vaše dijete možete prijaviti i mejlom tako što ćete popunjeni i potpisani prijavni formular skenirati i zajedno sa fotografijama poslati na adresu: najljepsedijete@dnovine.me

Da bi vaše dijete ušlo u konkurenciju za izbor najljepšeg, potrebno je da najprije popunite prijavni formular kojim dajete saglasnost Dnevnim novinama da objavljuju fotografiju djeteta. Formular koji Dnevne novine objavljuje isijecite i zajedno sa fotografijama pošaljite na našu adresu: Kralja Nikole bb, PC Nikić, 81000 Podgorica, VII sprat, sa naznakom za Dnevne novine - Najljepše dijete. Fotografije koje šaljete treba da budu 150 x 150 pixela.

Svakog dana od 19. oktobra do 1. decembra u Dnevnim novinama objavljivaćemo fotografije novoprijavljene djece, kao i rang listu djece sa najviše glasova. Titulu najljepšeg djeteta dobija dijete sa najvećim brojem glasova.

PRIJAVA ZA UČEŠĆE U SMS IZBORU „NAJLJEPŠE DIJETE“ Ja____________________________, kao otac, i ja________________________________, kao majka, odnosno zakonski zastupnici našeg maloljetnog djeteta_______________________________, broj JMBG_____________________________ ovim putem dajemo pristanak da slika koja se nalazi u prilogu može da se koristi u izboru „Najljepše dijete“ portala www.najdeca.com. Odobravamo

Prijava djece traje do 1. decembra, a glasanje do 10. decembra. Proglašenje pobjednika je 15. decembra KAKO GLASATI ZA NAJLJEPŠE DIJETE Ukucati NAJ napraviti razmak, redni broj djeteta i poslati na broj 14677 Primjer: NAJ 1 Cijena sms poruke 0,25e + PDV i važi za sve mreže Novoprijavljene fotografije biće objavljivane svakog dana, počev od 20.10 u Vikend novinama.

Dnevnim novinama da fotografiju našeg djeteta objavljuje tokom trajanja izbora u štampanom izdanju, kao i na portalu www.najdeca.com Svojeručni potpis roditelja Mjesto i datum: ______________

otac: _____________________

Kontakt telefon: ______________

majka:_____________________

je! stavno i „Jedno ite formular e n u p ir o n ajt Samo p oštom, ili ske p e pošaljit ite mejlom“ kić lj a Jo š o p i Matija


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Crna Gora 19

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

ZA AZIL NEMA SREDSTAVA

Za lutalice još rješenja nema Čopori pasa lutaju Kolašinom, nadležni izbjegavaju odgovornost KOLAŠIN – Problem pasa lutalica ponovo je evidentan u Kolašinu, građani su s pravom uznemireni, dok iz Komunalne policije i Komunalnog preduzeća i dalje prebacuju ovaj problem sa jednog na drugo. Psi lutalice ponovo su u većim čoporima i u samom centru grada. Većina ovih pasa ima ogrlice, pa se pretpostavlja da su ih vlasnici pustili ili ostavili. Građani tvrde da ih pojava pasa u čoporima ponovo plaši, a strah je veći u večernjim satima, jer većina ulica nije osvijetljena. U nekoliko navrata, psi su bili potrovani, pa su njihovi leševi bili po ulicama i ulazima. Ni tada, kao ni sada, niko od nadležnih ne zna ko je trovao pse. Iz kolašinske komunalne policije kazali su da opština nema novaca da pravi azil za pse, i da je po zakonu to obaveza Komunalnog preduzeća, a ne njihova. “Ponovo je ovaj problem ovih dana vidljiv u Kolašinu. Ponedjeljkom pse ostavljaju na samom ulazu u grad ispod Bablje grede, i to sa područja Bijelog Polja i Berana”, kazao je Dragan

Vlahović, šef komunalne policije. Tehnički direktor JKP Igor Tatić kazao je da, je to posao Komunalne policije koja treba da dežura kod Bablje grede kako bi se imao uvid ko to istovara pse u Kolašin. Tatić je kazao da se obratio toj ustanovi kako bi preduzeli mjere na ovakva dešavanja, dodajući da pokušava da postigne dogovor sa podgoričkim azilom kako bi oni došli i odveli pse, i tako spriječili ponavljanje ovakvog sve češćeg problema.

Podsjećamo da su Dnevne novine u više navrata pisale o ovoj problematici koja je izražena u kolašinskoj opštini, i da do sad nijedan pas nije stigao ni blizu azila. Građani Kolašina bili su svjedoci da su psi svakodnevno trovani i u najvećim mukama crkavali ispred ulaza u zgrade i na ulicama. U jednom javio se veliki problem, jer su u čoporima u više puta napadali građane, od kojih je nekoliko ljudi i djece bilo ujedeno. Z. Bulatović

GEST DOBRE VOLJE

Karavan prijateljstva u Tivtu TIVAT - Karavan prijateljstva namijenjen djeci sa smetnjama u razvoju iz opština sa juga države, protekle subote radost je donio u NVO “Evropski dom” iz Tivta, u okviru koga radi Udruženje roditelja sa smetnjama u razvoju. To udruženje je proteklih nekoliko godina sprovelo mnogobrojne aktivnosti s ciljem otvaranja dnevnog centra. Značajna sredstva prikupljena su kroz humanitarne akcije, a znatan dio čine i brojne donacije kompanija i privrednih kolektiva iz Tivta. Dnevni centar će u početku, kako je ranije kazao gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš, do izgradnje objekta na Seljanovu, biti u novoizgrađenom objektu vrtića u centru grada. Karavan je Udruženju poklonio opremu za novu prostoriju udruženja, te materijale za svakodnevne radno-okupacione aktivnosti djece i omladine koji borave u “Evropskom domu”. Djeca su se obradovala i druženju sa Coca-Cola volonterima, kao i osvježavajućim

TAKMIČENJE

Prijave za Hakaton prevazišle očekivanja PODGORICA - Prijave za takmičenje u programiranju Hakaton, koji se prvi put organizuje u Crnoj Gori, premašile su očekivanja organizatora, softverske kompanije Logate i digitalne zajednice Digitalizuj.me. Kako je saopšteno, prijavilo se 57 ljudi iz svih krajeva Crne Gore, a takmičenje će početi u Srednjoj elektrotehničkoj školi “Vaso Aligrudić”u subotu, 10. novembra u podne i trajaće 24 sata.

KOTOR - Uprkos sitnoj kiši koja je pratila početak ovogodišnje “Kostanjade”, sedma po redu tradicionalna manifestacija posvećena kostanju, privukla je veliki broj posjetilaca ispred stolivskog Doma kulture “Niko Bilafer”, prenosi radio Kotor. Organizator manifestacije, Udruženje “Kamelija” Stoliv, u saradnji sa mjesnom zajednicom i aktivom žena, još jednom su pokazali da su odlični domaćini nudeći mlada crvena vina i 300 kilograma pečenih kostanja. Uz to, svaki gost na ulazu je bio počašćen rakijom i priganicama.

Ekipe i pobjednici će se okupiti u subotu u 10.30 radi upoznavanja sa planom rada, zadatkom korišćenja SMS centra i pravilima takmičenja. Nakon 24 sata programiranja sve ekipe će imati priliku da predstave projekat u pet minuta, na osnovu čega će sudije donijeti odluku o pobjedniku. M.Ne.

Japanci pomogli renoviranje škole BIJELO POLJE - Zahvaljujući donaciji Vlade Japana u iznosu od 82.930 eura, na Osnovnoj školi “Marko Miljanov” u Bijelom Polju, zamijenjeni su prozori i vrata. Primopredaju ove donacije obavio je ambasador Japana u Crnoj Gori Tošio Cunozaki direktoru škole Blagoju Vujisić. “Ova donacija predstavlja podršku unapređenja obrazovanja u Crnoj Gori, a uključujući nju, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva u Crnoj Gori od 1998. godine iznosi oko 1,3 miliona eura, dok je ukupan iznos japanske pomoći Crnoj Gori u istom periodu veći od 15 miliona eura”, saopšteno je iz Ambasade Japana. S.M.S.

“ANTO RMUŠ”

Održan šahovski turnir

pićima i slatkim poslasticama koje su im poklonili Coca-Cola Hellenic i Amadeus Mocart. Predsjednica NVO “Evropski dom” Marijana Mišić-Škanata kazala je da svaki gest dobre volje puno znači djeci i njihovim roditeljima. Posjetom djeci u Tivtu i drugim gradovima u Crnoj Gori način je da se širi dobra volja, kazao je predstavnik kompanije Coca-Cola Hellenic Crna Gora Dragan Marković, podsje-

tivši da su krenuli u ponedjeljak sa krajnje zapadne tačke primorja. Podršku projektu dali su Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Fond za aktivno građanstvo. Karavan dobre volje prethodno je posjetio Dnevni centar u Igalu i NVO “Adria” iz Bara, a posjetu će završiti u Ulcinju. Plan je da u narednoj godini Karavan svoj put nastavi na sjeveru Crne Gore. Z.Krstović

BERANE - U poslovnom centru “Nama” juče je završen treći memorijalni šahovski turnir “Anto Rmuš”. Na turniru je učestvovalo preko 50 takmičara iz Crne Gore i Srbije, a titulu najboljeg odnio je Blažo Kalezić iz Nikšića. Drugo mjesto osvojio je Dragiša Blagojević, a treće Jovan Milović. U sklopu ovogodišnjeg turnira, izvršena je i promocija knjige “Šahovske ljepotice Anta Rmuša”, autora Veselina Rmuša. U knjizi su sabrane brojne partije koje je pokojni Aco, kako su ga od milošte zvali, odi-

grao. Brižljivo je zapisao svaku odigranu partiju, i dao detaljnu analizu svake. O knjizi, i Acovim partijama govorili su njegovi prijatelji Nikola Božović (FM), Nikola Đukić (VM), kao i autor. “Antove šahovske ljepotice, autor je sabrao i objavio u knjizi, sa namjerom da sačuva uspomenu na Acov lik i djelo. Jedan broj partija, potpao je pod analizu Acovih velikih prijatelja, koji su zajedno sa autorom upoznali čitaoce sa njegovim čarobnim crnobijelim svijetom”, kazala je Marina Rmuš. M.T.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

20 Crna Gora

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

LUŠTICA

Velika berba maslina na Luštici Vlada nema sluha za maslinare TIVAT - Veliku berbu maslina koja je ove godine, održana peti put zaredom u selu Klinci na poluostrvu Luštica, organizovalo je Maslinarsko društvo “Boka”. Manifestaciju je otvorio Bogdan Kaluđerović u čijem maslinjaku je i održana ovogodišnja manifestacija berbe maslina, koja je okupila brojne maslinare i proizvađače maslinovog ulja i maslininih proizvoda, mještane i žitelje kompletne Boke, a berbi je prisustvovao manji broj stranih gostiju, koji su se zatekli u Boki, među kojima i Francuzi. U pomoć su priskočili i učenici trećeg razreda kotorske gimnazije sa profesorkama biologije Fikretom Adžović i Aleksandrom Jovanović. I ove, kao i prethodnih godina, manifestacija je opravdala svoj cilj, a to je promocija maslinarstva i zdrave hrane, kao i informisanje i edukovanje proizvođača i potrošača ulja i stone masline o značaju primjene savremenih tehničko-tehnoloških metoda u proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ipak, kako je rekao predsjednik Maslinarskog druš-

Smrzav u šator

BEZNAĐE

Porodice u romskom naselju zimu čekaju na goloj ledini tva “Boka” Obrad Mandić, u maslinarskom društvu su očekivali da do ulaska u Evropsku uniju, Crna Gora ima milion stabala maslina, ali da do toga neće doći, jer se nije uradila strategija razvoja sa Vladom Crne Gore. “Mi nismo uspjeli i ako smo odmah po osnivanju društva 2004. godine Strategiju predali Vladi i resornmom ministarstvu, koja nije imala sluha, a možda ni para i to nije realizovano”, kazao je Mandić, navodeći da je strategijom bilo predviđeno da se svake godine posadi 50.000 sadnica maslina, što znači da bi do ulaska u EU , kako smo računali za 10-

12 godina, imali milion stabala. Nakon završene berbe su održana dva stručna predavanja. Dr Biljana Lazović sa Biotehničkog fakulteta u Podgorici govorila je o berbi masline, preradi i kvalitetu ulja, a mr Mira Adakalić o pripremi masline za narednu sezonu i agrotehničkim mjerama. Učesnici manifestacije imali su priliku da obiđu imanje Morica, koji čuvaju i njeguju tradiciju maslinarstva i u njihovoj kući pogledaju i stari mlin za mljevenje maslina s kraja 19. vijeka i koji je danas svojevrsna atrakcija za posjetioce i turiste.  Z.Krstović

Ivana Jovović

K

ako je provoditi hladne i kišne dane na goloj ledini dobro znaju romske porodice koje su tokom ljeta u požarima ostale bez krova nad glavom. Dobro je bilo do skoro, kažu, no sa prvim kišama i hladnim danima došli su problemi.

NIKŠIĆ - Djeca su već bolesna a ni odraslima nije lako. Situacija je, čini se, najgora kod Slavice Adžović jer kod nje smo zatekli samo šator pun vode, dok su kod porodica Itaj i Krasnići osim šatora u kojima su trenutno smješteni, u izgradnji i čvrsti objekti dovedeni do krova. “Ovdje živim sa četvoro djece. Sin mi je tu u šatoru pored sa petoro djece. Sad je hladno, kiša pada i sve nam je mokro”, kazao je Muhamed Itaj pokazujući na šator koji se nalazi u sred kvasnog blata. Baraka porodice Itaj izorjela je sredinom avgusta, a u njoj su živjele tri porodice sa 13 članova. Muhamed zahvaljuje Crvenom krstu i Opštini Nikšića koji su im puno pomogli. “Opština je finansirala izgradnju objekta koji smo ozidali blokovima. Samo krov fali. Bio sam u opštini i predao zahtjeve za izgradnju krova. Rekli su mi da će pomoći kada budu mogli. Sada nemaju. Sve su prilike da nam je ove zime

suđeno da budemo u šatoru”, kazao je Muhamed, dodajući da zimske hladnoće ipak neće moći izdržati u šatoru, pa će se potruditi da nađe neku “sobicu” gdje će se smjestiti do lijepih dana. I kod porodice Krasnići razapet šator, a pored je objekat sličan kao kod Itaja. No pošto niko od Krasnićija nije bio “kući” nijesmo uspjeli da od njih čujemo utiske o životu u šatoru. Ipak, najgora situacija je kod Adžovića, gdje su vidna zgarišta jer je ova porodica u posljednjih godinu dana imala tri požara. Slavica kaže da su do sada pomogli samo Crveni krst i Centar za socijalni rad i na tome je zahvalna. Zašto njoj opština nije finansirala gradnju čvrstog objekta ne zna, sumnja da su požari njenoj porodici namjerno podmetnuti, a ogorčena je kada čuje priče da je sama zapalila svoju kuću. “Pa ko bi palio svoj dom pa da zimuje na goloj zemlji, na kiši i hladnoći”, tužno se pita Slavica u naručju držeći pre-

MEHANIZACIJA SPREMNA

Samo da se ne ponovi februar KOLAŠIN - Opština Kolašin spremna je za predstojeću sniježnu sezonu. U Komunalnom preduzeću vjeruju da se mogu suočiti i sa “jačom zimom”. No, ipak se nadaju da se vanredno stanje neće ponoviti”. Predstojeću zimu, kada je riječ o mehanizaciji, Kolašinci će dočekati mnogo spremnije, kazao je direkto Komunalnog preduzeća Igor Tatić. “Kao što je poznato dobili smo dvije nove “autosmećare” od EU,

sada imamo i “autopodizač” za velike kontejnere sa nožem za čišćenje snijega, koji nam je donirala Vlada Japana. Od ranije imamou dvije male mašine za čišćenje snijega u gradskoj zonu, takozvani “bob cat” i minitraktor, utovarnu kašiku i mašinu “kombinirka” i FAP sa kosim i klinastim nožem” kazao je Tatić. On vjeruje da je to dovoljno za suočavanje i sa “jačom zimom” u Kolašinu, ali, kako je kazao, uz nadu da se vanredno stanje ne-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Crna Gora 21

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

Foto: Milovan Danilović

vaju se rima

BIJELO POLJE - Crnogorska komercijalna banka donirala je Opštoj bolnici u Bijelom Polju 1.000 eura, povodom Svjetskog dana štednje i CKB nedjelje štednje. Prema riječima direktora Bolnice dr Tomislava Jeremića, ovaj novac će biti utrošen za poboljšanje uslova smještaja nepokretnih i teško pokretnih bolesnika na Neurološkom odjeljenju. S.M.S

Sve su prilike da nam je ove zime suđeno da budemo u šatoru”, kazao je Muhamed Itaj, koji u šatoru živi sa četvoro djece

hlađenog bratanića. “Predala sam u Opštinu papire da mi pomognu, a gradonačelnik Radojičić mi je nudio dva kubika daske. Šta ću ja sa dva kubika daske!? Jedino da kovčeg napravim pa da se sahranim sa ovim đete-

će ponoviti. “Mogu slobodno reći da su lokalna uprava i Komunalno preduzeće spremni za zimu, čak iako bude intenzivnijih padavina. Nadamo se da se nevrijeme kao ono februarsko neće ponoviti, jer je onda jasno da je potrebno šire angažovanje i pomoć”, rekao je tehnički direktor Komunalnog preduzeća. S druge strane, privatna preduzeća sa mehanizacijom koja se može koristiti u vanrednim situacijama, nijesu zadovoljna saradnjom sa lokalnom upravom. “Pri anagažovanju privatne mehanizacije u opštini ne postoji cjenovnik, kako bismo znali za koju cijenu radimo. Tako čelni ljudi iz opštine kada angažajuju privatnike prilikom čišćenja snijega ili saniranju posljedica

tom, jedino to mogu”, ogorčena je Slavica koja za život zarađuje proseći, a dva ’radna vikend dana’ ostala je kući zbog bolesnog bratanića koji je već dvije nedjelje na inhalacijama. “Ići ću ovih dana kod ministra Numanovića, možda mi

on pomogne pošto iz Opštine niko neće”, poručuje Slavica pitajući se kako da dođe do ministra, pošto do sada nikad ništa nije tražila jer se oslanjala samo na svojih deset prstiju i na ono što sa njima može da stvori.

Kolašinsko komunalno preduzeće se pripremilo za zimu poplava prave dogovore, odnosno, proiozvoljno se pogađu sa njima,” rekao je Milić Mirković, privatni preduzetnik iz Kolašina. Sekretar sekretarijata za fi-

KOMUNALNO PREDUZEĆE

nansije opštine Kolašin Luka Medenica kazao je da se angažovanim privatnim licima dnevnice plaćaju u skladu sa cjenovnikom koji je na tržištu.

HERCEG NOVI - Direktori turističkih organizacija Herceg Novog, Tivta, Budve, Kotora i Ulcinja boravili su Herceg Novom i razgovarali o nastupu na predstojećim sajmovima turizma i turističkim prezentacijama za narednu godinu. Cilj nastupa jeste što bolja promocija gradova kao turističkih destinacija sa crnogorskog primorja. S.M.

PODGORICA - Nova elektronska brojila ugrađivaće se danas u Ulici Đura Salaja br. 7, 9 i 11, Ul. Ivana Milutinovića 9, Ul. 4. jula, kao i u Bulevaru revolucije 8. Objekti u kojima se ugrađuju brojila ostaće bez napajanja električnom energijom od osam do 18 časova.

Pune ruke posla HERCEG NOVI - Zaposleni u Javnom komunalno-stambenom preduzeću nakon obilnih kiša, lijepo vrijeme koriste za košenje zelenih javnih površina kod petlje u Igalu i unutar naselja i u Kumboru. Radnici Gradskog zelenila uklonili su drvo murve u centru grada, ligustrum u Ulici Prve Bokeške brigade, orezali pitosforu iznad Autobuske stanice, veće osušene grane u Manastirskoj ulici, na Savini i u Kumboru. Ukoliko potraje lijepo vrijeme, planiraju narednih dana da nastave košenje i čišćenje korova i zaraslog rastinja uz saobraćajnice na Rivijeri i zaleđu Herceg Novog. S.M.

SKUPŠTINA MOJKOVAC

Predlozi za program rada MOJKOVAC – U toku je priprema izrade Programa rada, za koji Skupština pribavlja predloge i mišljenja o pitanjima koja treba uvrstiti u Program rada od predsjednika opštine, odbornika, radnih tijela, odborničkih klubova, organa lokalne uprave, javnih službi, mjesnih zajednica i nevladinih organizacija, navodi se u dopisu kojeg je potpisao predsjednik SO Slavenko Blažević. Potrebno je da se najkasnije do 20. novembra dostave predsjedniku SO Mojkovac predlozi i mišljenja o pitanjima koja treba uvrstiti u Program rada Skupštine opštiine Mojkovac za 2013. godinu. V.B.

SANITARNA DEPONIJA

Mađari spremni da ulažu

BERANE - Direktor i tehnički direktor specijalizovane firme za ekološko projektovanje i planiranje (EEMC) iz Mađarske, Filip Mandić i Laslo Matias razgovarali su sa predstavnicima lokalne uprave o mogućnostima angažovanja njihove kompanije na realizacijii budućih projekata izgradnje regionalne sanitarne deponije, toplifikacije grada i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih i fekalnih voda. Kako su saopštili, njihova firma bavi se projektima vezanim za upravljanje otpadom, tretmanom otpadnih voda, poboljšanje kvaliteta vode za piće i obnovljivim izvorima energije, a stručnu pomoć su ponudili i lokalnoj upravi u Beranama. M.T


Pratite nas na twitteru

@dnovine

22 Reportaže

ponedjeljak, 5.11.2012.

izbori u sad

Obama pobijedio Romnija u koridi Kada bi predsjedničke izbore u SAD određivala jedna borba bikova u Keniji, predsjednik Barak Obama bi trijumfovao nad svojim protivkandidatom Mitom Romnijem, javila je američka agencija AP. Stanovnici sela Kajega na zapadu Kenije organizovali su danas borbu bikova u kojoj su snage odmjerili - crni bik Obama, težak 410 kilograma i nešto teži, crno-bijeli bik od 460 kilogra-

ma, koga su nazvali Mit Romni. Iako nešto manji po težini, bik Obama je bio favorit sa šest posljednjih osvojenih borbi i nije razočarao. Poslije blizu pola sata borbe, bikovi, dvije vrste karakteristične za tlo Kenije, razdvojeni su i Obama je proglašen za pobjednika. Majka predsjednika SAD Baraka Obame rodom je iz Kanzasa, dok je otac rodom iz Kenije, pa ga mnogi Kenijci smatraju svojim.

Šaftov most KOLAŠIN

Jedan kolašinski umjetnik uspijeva da dokaže kako i b nedokučivi Zorica Bulatović

G

rad na Tari se ne može baš pohvaliti kulturnim životom u svojoj varošici. O tome, između ostalih, govori i činjenica da je veliki broj umjetnika i stvaralaca, za koje njihovi građani skoro i ne znaju, van granica naše države poznat i priznat.

Jedan od njih je i Dragoslav Jeknić-Šaft koji se već 30 godina bavi slikarstvom, režiser je dokumentarnih filmova, snimatelj i fotograf. Od ‘87 godine je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Kolašin, koje broji 35 članova ali tu nijesu samo umjetnici sa područja Kolašina, već ih ima iz inostranstva i ostalih gradova Crne Gore. Na Međunarodnom filmskom festival u Ukrajini 2010, osvojio je prvu nagradu za režiju i fotografiju, a ove godine, na istom festivalu, ponovio uspjeh sa filmom ”Kolašin, moj rodni grad”, u konkurenciji 65 filmova. “Više sam nego zadovoljan postinutim uspjehom. Već sam dobio pozivnicu za narednu godinu kao učesnik na istoimenom festivalu. Posebno me obradovalo priznanje koje sam

dobio od Ukrajinske ambasade i države Ukrajine, a to je nagrada za širenje umjetnosti i povezivanje kultura Ukrajine i Crne Gore”, priča Šaft. No, u Kolašinu, malo ko to zna, jer za svečani prijem kod gradonačelnika, od učenika zbog odličnih uspjeha pa do zaslužnih građana, često mnogi prodefiluju, dok za Šafta pozivnicu od prvog čovjeka grada nije dobio ni za čaj a kamo li za svečani prijem. Međutim, ovaj skromni umjetnik nije želio da previše komentariše takve pojave. Svakako da i nakon nekoliko mjeseci očekuje taj poziv, ali njemu je bitnije da se stvore povoljniji uslovi za njega i njegove kolege, i da u njegovom gradu zažive što češća kulturna dešavanja. Njegova najveća ljubav je sli-

karstvo. Pored osobene tehnike, Šaft povezuje neke posebne ideje, a kroz plavu boju na platnu nekad se provlači a nekad dominira žensko tijelo. “Svakog normalnog muškarca mora žensko tijelo da inspiriše, pa eto i mene kao slikara. Svi umjetnici takvu ljepotu prenose na svoj materijal, pa bilo to platno, drvo, kamen. Žene su uvijek dominirale svijetom, ratovi su se vodili zbog njih, o njihovoj ljepoti i pjesme su spjevane, pa zato želim da dominiraju što više i na mom platnu, u toj plavoj boji neba”, objašnjava Šaft inspiraciju svojih djela. Sa druge strane, njegove umjetničke fotografije su između pejzaža i arhitekture, dok dominiraju portreti. “Radio sam portrete boema svojih sugrađana, kojih na žalost više nema, ali su ostali zabilježeni u vremenu”, kazao je Šaft. Kako nam je objasnio, trenutno se bavi filmom i priprema se za ponovno učešće na međunarodnom filmskom festival u Ukraini. Tvrdi da se u Kolašinu vrlo malo prostora daje umjet-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Reportaže 23

ponedjeljak, 5.11.2012.

GRAD SNOVA

Najveći bordel u Evropi niče u Beču Projekat podrazumijeva prostor od 2.000 kvadrata i 147 soba

kulture

bez podrške grada uspjesi nijesu nicima i da kulturnih dešavanja skoro i nema. “U drugim gradovima Crne Gore našim kolegama obezbijeđen je radni prostor, odnosno atelje. Mi takav jedan prostor još uvijek nemamo, pokušavamo da od lokalne samouprave dođemo do nekog slobodnog”, objasnio je Šaft veoma lošu poziciju kolašinskih umjetnika. A da li se od umjetnosti može živjeti, on kaže da da. I to sa-

mo u jednom jedinom slučaju. “Može jedino ako je umjetnik situiran, rasterećen od svakodnevnih problema i stresova koje nam sadašnjica servira svakodnevno. Drugim riječima, morate se samo tom poslu posvetiti i ničemu više. Ovako se snalazimo kako znamo i umijemo”, kazao je Šaft naglašavajući da se poneka slika i proda, ali da su to najčešće stranci i poneki domaći biznismen.

Beč, grad muzeja i valcera, Klimta i Štrausa, prijestonica Austrije, uskoro bi mogao da postane poznat po sasvim drugačijoj atrakciji – najvećem bordelu u Evropi. Tako bi Beč uz zvanične titule “Grad muzike” i “Grad snova” mogao da doda i još jednu nezvaničnu - “Grad crvenih fenjera”. Naime, Bečlije koji vode kvart “crvenih fenjera” planiraju da nadomak glavnog grada Austrije izgrade najveću javnu kuću u Evropi, piše austrijska štampa. Na jednom, za sada još taj-

nom mjestu, u pokrajini Donja Austrije, treba da nastane “FanMotel”. “To je kao prelazak sa radnjice na supermarket”, objasnio je Peter Laskaris, jedan od pokretača ovog projekta, u koji će biti investirano oko 16 miliona eura. U novom objektu biće na raspolaganju 147 soba, kao i prostor za razonodu od 2.000 kvadrata na ukupno 11.000 kvadratnih metara. Pokretači projekta očekuju da će njihovu ustanovu posjećivati dnevno više od 1.000 muškaraca

o kojima će se brinuti oko 150 žena. Takođe, u ovom zdanju biće i prodavnice, kozmetičar, frizer, fitnes sala, restorani, solarijum, ali i ljekarska ordinacija. O tačnoj lokaciji inicijatori projekta nisu željeli da govore iz straha od protivnika, ali naglašavaju da će ustanova biti na oko 20 kilometara od Beča. Prostitucija je u Austriji legalizovana, ali je zakonom striktno regulisano ko smije da pruža i prima te usluge, kao i vrijeme i mjesta gdje “najstariji zanat na svijetu” može da se obavlja.

NOTINGEM

Zabavni park posvećen Robinu Hudu Nova britanska turistička atrakcija vrijedna je 13 miliona funti Zvaničnici Notingema planiraju da izgrade zabavni park posvećen legendi o Robinu Hudu. Turistička atrakcija vrijedna 13 miliona funti prostiraće se na 16 hektara u Šervudskoj šumi sa sve srednjovjekovnim zamkom, poljem za viteške dvoboje i gađanje lukom i strijelom. Ukoliko ovi ambiciozni planovi gradskih vlasti Notingema budu realizovani, “Discover Robin Hood” (Otkrijte Robina Huda) će biti otvoren na proljeće 2015. Prva faza projekta - novi vizitorski centar, kafe i suvenirnica na mjestu postojećih - otvoriće se na ljeto 2014. Skica atrakcije pokazuje srednjovjekovni zamak kralja Džona od kamena i drveta, sa sve tamnicama koje će posjetioci moći da istražuju. Posjetioci će moći da se oprobaju u korišćenju luka i strijele, da obuku oklop i probaju hranu od raznih divljači. Predviđene su izložbe sokolova, ra-

zna nadmetanja, kao i lavirint sa drvećem koje priča. Za organizaciju svega zadužena je

kompanija “Discovery Attractions”, koja sarađuje sa muzejima “Madam Tiso”.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

24 Kultura PREPORUČUJE

OLUJA NA OBZORJU, Robert Džordan i Brendon Sanderson

LAGUNA, BEOGRAD CIJENA: 7,30 EURA “Oluja na obzorju” je posljednji roman serijala ”Točak vremena”, koji će biti objavljen u tri toma. Ovo je prvi veličanstveni dio kojim započinje dramatična završnica najvećeg fantazijskog serijala našeg vremena. Prvorođeni zmaj, Rand al’Tor pokušava da ujedini zamršenu mrežu zavađenih naroda, kako bi ih pripremio za Posljednju bitku. Istovremeno pokušava i da zaustavi seanšansku najezdu, nadajući se da će sa njima sklopiti privremeno savezništvo. Pročitajte roman i saznajte da li će Rand al’Tor uspjeti ili će njegovo srce prekriti tama.

ANASTAZIJA, Kolin Falkoner

ALNARI, BEOGRAD CIJENA: 6,10 EURA “Anastazija” je uzbudljiv roman koji će Vas provesti kroz nemirne i romantične godine XX vijeka. Ruskinja Anastazija Romanova, glavna junakinja ove priče, podsjeća na istoimenu rusku princezu koja je uspjela da preživi užase kojima su revolucionari podvrgli njenu porodicu. Njena sudbina postala je najveća misterija njenog vremena. Pateći od amnezije, jedinu utjehu pronalazi u Majklu Šeridanu, koji je spasio njen život i koji čini sve kako bi joj pomogao da pronađe svoj identitet. Pročitajte roman i saznajte da li će istinska ljubav Majkla biti dovoljna, da se Anastazija odrekne šanse da živi kao princeza.

RASKRŠĆA, Vilijem Pol Jang

LAGUNA, BEOGRAD CIJENA: 7,30 EURA “Raskršća” je roman autora bestselera „Koliba“. Roman koji će u Vama izazvati najplemenitije emocije. Entoni Spenser je egoista i uspješan biznismen, na vrhuncu svoje karijere. Cijena uspjeha je previsoka, ali Entoni je spreman na svaku žrtvu zarad uspjeha. On dobija izliv krvi u mazak i pada u komu. Njegovo buđenje u nadrealnom svijetu, koji kao u ogledalu oslikava njegov život, navodi ga na živopisne razgovore sa osobama za koje vjeruje da su djelovi njegove podsvijesti. Prateći njihova uputstva, nada se da će doći do istine i, možda, do iskupljenja. Pročitajte roman i saznajte da li će ovi neočekivani događaji navesti Entonija da preispita svoj život.

PONEDJELJAK, 5.11.2012.

MUZIKA

Sjećanje na Mi Mladenovića U regionu se koncertima obilježava 18 godina od smrti frontmena kultnog EKV-a Nataša Bućković

N

a današnji dan preminuo je Milan Mladenović čije je stvaralaštvo sa Ekatarinom Velikom otvorilo novo poglavlje u rokenrol muzici na ovim prostorima. U znak sjećanja na njega i njegov rad u regionu se tradicionalno obilježava sedmica EKV-a, koja simbolično počinje 5. novembra, a od ove godine i Crna Gora obilježava ovaj datum. Dino Kapetanović (Autogeni trening) i Petar Šundić (Marble) održaće unplugged svirku večeras i sjutra u Podgorici, nakon čega će krenuti nai turneju po Crnoj Gori.

Muzika EKV-a, za koju je prvenstveno odgovoran Milan Mladenović, tvorac i frontmen kultnog sastava ostavila je snažan uticaj na rok scenu bivše Jugoslavije. Iako je živio samo 36 godina Mladenović je uspio da svojim vizionarskim stihovima ostavi neizbrisiv trag ne samo u muzici, već i u samom društvu do danas. Tradicionalno, širom bivše Jugoslavije obilježava se godišnjica njegove smrti (5. novembar), a od ove godine i Crna Gora će odati počast kultnom muzičaru. Dino Kapetanović iz Autogenog treninga i Petar Šundić iz nikšićkog sastava Marble održaće unplugged svirke širom zemlje, a prva počinje večeras u 20.30 sati u podgoričkom London pabu. Damir Ibišević iz Udruženja za afirmaciju alternativne kulture koja organizuje ovaj događaj, za Dnevne novine kaže da

su Milan Mladenović i Margita Stefanović svoje posljednje zajedničke koncerte svirali upravo u akustičnoj verziji. “Mi smo prvo htjeli da se koncert održi u EKV maniru, sa čitavim bendom, gdje će klavijature svirati djevojka, ali u tome nijesmo uspjeli, pa smo se odlučili za unplugged verziju - gitara, klavijature i glas. Dino Kapetanović je već svirao sa Magi kad je nastupala u Podgorici tako da sam prvo njega zvao. Za klavijaturama će biti Petar Šundić koji ne samo da zna da svira stvari od EKV i da prenese njihovu emociju, nego je i veliki fan ovog benda”, kaže Ibišević. Kapetanović navodi da je prije 12 godina sa tadašnjom postavom Autogenog treninga pravio veče EKV-a sa čijom muzikom se bliže upoznao u srednjoj školi kada je prvi put čuo pjesmu “Bu-

NASLOVNE STRANE PO UKUSU ŽIRIJA

AVATO,

Isidora Bjelica LAGUNA, BEOGRAD CIJENA: 6,70 EURA “Avato” je roman koji je svojstven Isidori Bjelici. Isidori, koja je ovim romanom dokazala da je u potrazi za istinom i slobodom spremna da pređe sve zabranjene granice. Ovaj roman će Vam otkriti najveće istorijske tajne vezane za Avato – zabranu ulaska žena na Svetu Goru, kao i o zabranama žena u savremenom svijetu. Ona će Vas upozoriti da žene dobijaju sve više zabrana i da jedini spas pronalaze na TWITER-u, na kojem iskazuje najintimnije i najužasnije detalje svojih života. Čitajući ovaj roman, saznajte kolika je stvarna sloboda savremenih žena.

di sam na ulici”. Za njega je EKV jedan od najznačajnijih bednova na domaćoj sceni. “Počeo sam kasno da ih slušam. Znao sam možda samo nekoliko pjesma koje zna svako u bivšoj Jugoslaviji. Toliko sam morao znati. Onda sam se sreo sa albumom “Neko nas posmatra” i “izlizao” kasetu. Krenuo sam sa preslušavanjem njihove muzike i shvatio da će teško koji bend na domaćoj sceni da mi toliko znači u muzičkom, tekstualnom i duhovnom smislu”, kaže Kapetanović koji će sa Šundićem odsvirati tridesetak pjesama iz bogatog opusa EKV-a. Za razliku od nas, u regionu se povodom 5. novembra koncerti u čast Milana Mladenovića održavaju već godinama. Jedan od najozbiljnijih EKV tribute bendova na prostoru bivše Jugoslavije je grupa Krug koja se sastoji od bivših članova EKV-a, kao i nekih njihovih najbližih saradnika. “Mi smo od 2006. godine svirali oko stotinak nastupa širom bivše Jugoslavije. U postavci se nalaze Marko Milivojević (bubnjevi) i Dragiša Uskoković Ćima (bas) bivši članovi EKV-a, kao i Teodor Yanni (gitara) koji je bio producent Ekatarine Velike. Povremeno nam se na svirkama pridružuje i Tanja Jovićević

“DOBRODOŠLI NA SJEVER” U KICU Film “Dobrodošli na sjever” biće prikazan večeras u 19 sati, drugog dana IV Revije italijanskog filma u KIC-u “Budo Tomović”. Revija je otvorena sinoć ostvarenjem ”Skjala”. “Dobrodošli na sjever” je nastavak filma “Dobrodošli na jug” u kojem je glavni junak otkrivao osunčani jug Italije i njegove stereotipe. U ovoj komediji koja je smještena na oblačnom sjeveru Italije, između gegova i dosjetki, happy hour i happy night, glavni junak će učiniti da počnemo da cijenimo i privlačnost magle i stanovnika Milana. Režiser je Luka Miniero, a glavne uloge igraju Klaudio Bisio i Alesandro Siani.

Nagradu 53. Oktobarskog salona u Beogradu dobio je Vladimir Miladinović za politički angažovane crteže tušem na papiru kojima je kopirao naslovne i druge strane režimskih novina u Srbiji sa početka ratnih 90-ih godina, podsjećajući na događaje i državnu propagandu tog vremena. Nagradu Kulturnog centra Beograda dobio je njemački umjetnik Karsten Konrad. Nagrade 53. Oktobarskog salona dodjeljene su 3. novembra u završnici te međunarodne izložbe savremene umjetnosti koju su kustosi Branislav Dimitrijević iz Srbije i Mika Hanula iz Finske osmislili na temu “Гуд лајф / Good Life” (fizički narativi / prostorne imaginacije), a priređena je u bivšoj zgradi Geozavoda, godinama već prepuštenoj propadanju.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine ponedjeljak, 5.11.2012.

ilana

Kultura 25 preporučuje

Ljuljaška daha Herta Miler

Laguna i Zlatni zmaj, Beograd, 2010 Cijena: 8, 30 eura “Ljuljaška daha” Herte Miler, dobitnice Nobelove nagrade 2009. godine, pravi je književni doživljaj. U ovom veličanstvenom poetskom romanu, koji budi duboka osjećanja, pripovijeda o sudbini jednog mladića iz Zibenbirgena, gradića u Rumuniji gdje je prije II svjetskog rata bila velika kolonija naturalizovane njemačke manjine, o njegovoj deportaciji u ruski radni logor, o pet godina provedenih u njemu i o povratku kući. „Spisateljsko remek-djelo koje se ni sa čim ne može uporediti. Svako ko pročita ovaj potresan roman, koji svojim poetskim pripovjedačkim savršenstvom u nama budi osjećaj sreće, nikada ga neće zaboraviti.“

Duo Kapetanović-Šundić nastupiće u Podgorici i sjutra, kao i u Beranama (8. novembar), Budvi (9. novembar), na Cetinju (16. novembar) i u Trebinju (17. novembar). Prema Kaptanovićevim riječima, duo će nastupiti i u Nikšiću, Ulcinju, Kotoru i Baru, ali za sada termini još nijesu potvrđeni. koja je bila prateći vokal EKVa i još mnogi drugi saradnici i prijatelji ovog benda”, kaže Dejan Tomović, član Vampira koji u bendu posvećenom EKV-u svira klavijature. On je istakao da je jako čudno što Krug koji je svirao u svim zemljama bivše Jugoslavije nije imao nijedan koncert u Crnoj Gori. Krug je ovog vikenda svirao u Sarajevu i Tuzli, a tokom narednog perioda nastupiće pred publikom u Nišu, Beogradu, Zagrebu, Banja Luci i Novom Sadu. Milan Mladenović je nedavno dobio ulicu u Zagrebu, gradu u kojem je 21. septembra 1958. godine rođen. Njegovo im nosi i plato ispred Doma omladine u Beogradu, kao i ulice u Podgorici i Zemunu. Bio je osnivač bendova Limunovo drvo, Šarlo akrobata, kao i sastava Katarina II koji je potom preimenovan u EKV. Sa članovima Partibrejkersa i Električnog orgazma 1992. je formirao projekat “Rimtutituki”, čija je muzička aktivnost bila koncentrisana na antiratnu propagandu. Sa Mitrom Subotićem je 1994. godine snimio album “Angel’s Breath” u Brazilu. Preminuo je od raka pankreasa 5. novembra 1994. godine u Beogradu.

Espirando Srđan Srdić

Stubovi kulture, Beograd Cijena: 6, 50 eura Prva zbirka priča Srđana Srdića obuhvata devet priča, u kojima autor na devet različitih načina govori o istoj temi – o smrti. Forma zbirke priča pruža Srđanu Srdiću priliku da čitaocu pokaže šire stilske mogućnosti svoje bogate autorske palete, u svakom času zadržavajući prepoznatljivu lucidnost, etički naboj, psihološku dubinu i jezičku virtuoznost kojima se publici predstavio u svom prvom romanu Mrtvo polje, objavljenom u Stubovima kulture prošle godine. Neke od priča iz ove zbirke već su nagrađene (pripovjetka Slow Divers dobila je nagradu Laza Lazarević za najbolju neobjavljenu srpsku pripovjetku 2009. godine) i prevođene na strane jezike.

Muzička fraza Zoran Božanić

Clio, Beograd Cijena: 7, 50 eura

Naši slikari u Ekaterinburgu Izložba „Ukrštanja – crnogorska savremena umjetnost u XXI vijeku“ biće otvorena večeras u Državnom centru savremene umjetnosti u Ekaterinburgu u okviru manifestacije „Dani savremene crnogorske kulture u Rusiji“. Na izložbi učestvuje 13 umjetnika: Irena Lagator, Igor Rakčević, Tadija Janičić, Jelena Tomašević, Nenad Šoškić, Milena Jovićević, Lazar Pejović, Siniša Radulović, Vana Prelević, Lena Nikčević, Tomo Pavićević, Teodora Nikčević i Adrijana Gvozdenović. Kustos izložbe je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić. Zastupljeni su radovi u kojima se mogu detektovati lični stav, orijentisanost i kritičnost autora u odnosu na savremenost. Fenomeni svakodnevice, suočavajanje sa istorijskim nasljeđem, sa pitanjima identiteta, sopstvenog i kolektivnog, istraživanje statusa i dometa umjetničkih disciplina neke su od dominantnih odrednica izložbe, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture. Izložba će biti otvorena do 13. novembra. Prethodno je bila prikazana u Muzeju savremene umjetnosti „Erarta“ u Sankt Petersburgu. Organizatori i pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo kulture Ruske federacije, a izvršni producent je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Među brojnim nivoima složene konstrukcije jednog muzičkog djela, autor ove studije se usredsređuje na nivo fraze, pojam široko rasprostranjen, ali sve rjeđe prisutan u domaćoj teorijskoj literaturi. Od muzičkih parametara koji se nalaze pod kontrolom izvođača (dinamika, agogika, artikulacija...), u studiji se razmatra dinamika. Izlažući svoju koncepciju dinamičke strukture fraze, Božanić slijedi jedan logičan redosljed, definišući na početku pojam fraze i fraziranja, a potom i njenu strukturu. Analize u ovoj studiji otkrivaju autora koji „iznutra” poznaje tehnologiju „pravljenja muzike”, koji je u svakom trenutku svjestan onoga o čemu bi izvođač morao razmišljati prilikom oblikovanja fraze i pri tom, svoja shvatanja oslanja na čvrste teorijske postavke istraživača koji su se ovom problematikom bavili prije njega…

Formacije sekularnog Talal Asad

Beogradski krug, Beograd Cijena: 10, 00 eura Kakva je veza između sekularnog kao epistemičke kategorije i sekularizma kao političke doktrine? Mogu li oni biti predmet antropološkog ispitivanja? Kako bi mogla da izgleda jedna antropologija sekularizma? Istaknuto mjesto religijskih pokreta u današnje vrijeme, širom zemaljske kugle, i gomila naučničkih i novinarskih komentara o njima, čine očiglednim da religija ni u kom slučaju ne nestaje iz modernog svijeta. Mnogi su pozdravili uskrsnuće religije kao sredstvo nadomještanja onoga što oni vide kao potrebnu moralnu dimenziju sekularnoj politici i problemima okruženja. Drugi su to primili sa zabrinutošću, kao simptom rastuće iracionalnosti i netolerancije u svakodnevnom životu. Pitanje sekularizma je postalo predmet akademske argumentacije i praktične rasprave …


Pratite nas na twitteru

@dnovine

26 Zabava

PONEDJELJAK, 5.11.2012.

KRATKE vijesti Džordž Lukas poklanja 4 milijarde dolara za obrazovanje Američki reditelj Džordž Lukas izjavio je da će novac od prodaje kompanije “Lukasfilm” pokloniti fondaciji koja se bavi obrazovanjem, piše Holivud Riporter. Kompanija Dizni je prošle nedjelje saopštila da je platila 4,05 milijardi dolara za kupovinu studija “Lukasfilm” u kome je snimljen čuveni serijal naučno-fantastičnih filmova “Ratovi zvezda”. “Tokom 41 godine, većinu svog vremena i novca uložio sam u kompaniju. Sada kada okrećem novu stranicu u svom životu, želim da se više posvetim humanitarnom radu”, kazao je Lukas. Zasad nije poznato koja organizacija će dobiti ovu ogromnu svotu novca, ali se nagađa da bi to mogla biti fondacija Edutopia, kojom Lukas sada predsjedava, a koja pomaže inovativne školske projekte. “Većinu svog bogatstva namijenio sam poboljšanju obrazovanja. Ono je ključ opstanka ljudske rase. Moramo da planiramo našu zajedničku budućnost, a ono što prvo treba da učinimo jeste da našoj deci obezbijedimo društvena, intelektualna i emocionalna oruđa. Kao ljudi, naše najveće oruđe za preživljavanje je naša sposobnost razmišljanja i prilagođavanja”, istakao je Lukas u jednom pismu iz 2010.

Toni ljubomoran na Sulejmana Sulejman Veličanstveni obara žene sa nogu, ali i njegove sultanije nijesu ništa manje popularne. Pjevač Toni Cetinski je poželio baš nekoliko takvih kao iz harema. On se razveo od žene i kako kaže, veći dio pjesama sa njegovog novog albuma povezane su sa privatnim životom i ljubavnim problemima. Ali ono što mu je velika želja, naročito nakon razvoda, jeste da bude kao Sulejman Veličanstveni iz istoimene serije a sve to samo zbog ljepotica koje ga okružuju. Toni je još dodao: “Jednom prilikom su me pitali da li bih radije bio Džejms Bond ili Sulejman Veličanstveni. Rekao sam Sulejman, jer se Bondove djevojke u filmovima stalno mijenjaju. Radije bih da imam četiri fiksne ljepotice”. Sada kada je slobodan možda mu se i posreći pa krene stopama Veličanstvenog.

Aerosmith uskoro u Beogradu Novembar je najvažniji mjesec za organizatore muzičkih događaja jer se tada sklapaju ugovori sa velikim zvijezdama koje su započele turneje. Krajnji dogovori za koncerte se završavaju u decembru, a regionalni organizatori, kako saznajemo, pregovaraju sa nekoliko poznatih bendova i izvođača. Američki rok bend Aerosmith završava turneju za 2012. godine sredinom decembra na Brodveju, a nakon toga, zaključuju dogovore za nastupe za narednu. U planu je da na proljeće sviraju u glavnom gradu Srbije, a dogovori sa njima su skoro zaključeni. Ovo će biti prvi put da grupa Aerosmith nastupe u regionu. Leonard Cohen je prije tri godine održao fantastičan koncert u Kombank areni, a grupa Rammstein je prije tri godine napravila u Beogradu koncert o kojem se i dalje priča.

Iako na svojim nastupima ne pjeva narodnjake, Ana za Dnevne novine priča da za svoju dušu u kafani uvijek naruči dvije pjesme a to su “Nesanica” i “Svirajte noćas samo za nju” jer su, kako kaže, to pjesme koje je u srce diraju.

RAZGOVOR

Ana Bebić: Severina je snimila najbolji album do sada Šarmantna pjevačica za DN govori o nastupima i navodnom raskidu od Filipa Miletića Zlatko Šebek

F

M bend koji čine pjevačica Ana Bebić i kompozitori Filip Miletić i Miloš Roganović polako ali sigurno postaju najtraženiji klupski bend u regionu. Uskoro će objaviti i novi singl koji će, po riječima Ane Bebić, pomjeriti estradu. Nadaju se i pozivima iz Crne Gore kojih, po njenim saznanjima, još nije bilo.

Uvijek vedra i raspoložena Ana Bebić pohvalila nam se da uživa nastupajući kao vokal FM benda te da im je repertoar

toliko šarenolik da uvijek napravi žurku u klubu. “Nastupi nam odlično idu, a pjevam zaista sve od AC/DC,

do Negativa, Severine, Kazališta ali naravno u nekom našem aranžmanu” priča ona pojašnjavajući da joj je mnogo lakše kada je sa Filipom i Milošem na sceni: “Imam malo više samopouzdanja, zafrkancija je veća na bini i ujedno sam raspoloženija što konačno dovodi do toga da je ljudima bolji provod. Sama činjenica da je Filip sa mnom u bendu mi mnogo znači jer je on moja velika podrš-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava 27

PONEDJELJAK, 5.11.2012.

BRIT FLOYD

Spektakl za pamćenje U nikšićkom Sportskom centru sinoć nastupio Brit floyd

Svjetska premijera filma o grupi Coldplay održaće se 13. novembra u bioskopima više od 50 zemalja, a zatim će imati i TV premijeru na američkoj mreži EPIX. U filmu se pojavljuju snimci sa koncerata u Parizu, Montrealu i na festivalu Glastonbury. Novi abum “Coldplay Live 2012” će se pojaviti u prodavnicama 19. novembra, a uz njega fanovi će moći da kupe i “interaktivni audio-vizuelni prateći disk” nazvan “Mylo Xyloto Live”, koji je dostupan preko servisa iTunes, a na kojem se nalaze interaktivna mapa, intervjui sa članovima benda i ekskluzivne fotografije snimljene iza scene.

ka”, iskreno priča Bebić osvrnuvši se na medijske napise o njihovom navodnom raskidu. “To je, u stvari, samo jedna velika novinarska zavrzlama, ne želim to uopšte da komentarišem”, objasnila je naša sagovornica shvatajući tek sada kako kaže ‘teret slave’. “Ako izađemo sa društvom i malo više se opustimo to se tumači na neki krivi način, i onda zaista nije svejedno. Ako se negdje pojavim bez Filipa ili on bez mene ne znači da smo raskinuli - ne razumijem. Šta, mi bi trebali biti pupčano vezani,” pita se Bebić konstatujući da oboje imaju svoje ali i zajedničke prijatelje sa kojima provode slobodno vrijeme. Ime FM benda još uvijek se vezuje za Severinu Vučković sa kojom izvode numeru Italiana, a kako i ne bi kada su Miloš Roganović i Filip Miletić glavni autori novih Sevkinih pjesama. “Ja sam im pomogla samo ako im je trebalo da im se otpjeva neki demo ili dođem u studio da ih iznerviram kako bi im dala još motiva da rade. Evo sada mogu i javno da kažem da su njih dvojica genijalni. Novi Severinin album je odličan i mislim da je snimila nešto najbolje do sada. Ima par pjesama koje bih voljela da sam ja otpjevala”, otkriva Bebić.

Britanski pjevač Robi Vilijams izjavio je je da je uloga oca za njega euforična. Vilijams je rekao da se osjeća kao da se sve promijenilo od rođenja njegove kćerke Teodore. “Zaista volim što sam otac, ali sam se brinuo prije nego što je ona došla na svijet”, istakao je pjevač u šou Grejema Nortona. Mislio sam da sam sebičan, ali kada sam vidio svoju kćerku, istopio sam se. Beba je došla i sve se promijenilo. On je dodao da je prvi put otac i da i dalje osjeća euforiju zbog toga. Vilijams i njegova supruga Ajda Filds postali su roditelji 18. septembra. Pjevač je takođe u emisiji rekao da su kćerki dali ime Teodora Rouz, jer su on i njegova supruga željeli da izbjegnu ‘’smiješna’’ imena koja dobijaju djeca poznatih. Vilijams i Fildsova su u vezi pet, a u braku dvije godine.

Na sinoćnjoj pres konferenciji na kojoj su specijalni gosti bili članovi benda Brit floyd, vođa benda Demijan Darlington i drugi članovi su uz pomoć Zorana Markovića Zonja i Darka Ivanovića Skočka predstavio publici svoj bend. “Prvi put smo u Crnoj Gori, više puta smo gostovali u regionu. Svjesni smo činjenice da ljudi ovdje nijesu imali prilike da čuju Pink floyd u originalu, pa ćemo mi pokušati da dočaramo dio te atmosfere”, rekao je Demijan, dodajući da je u gradu pod Trebjesom oduševilo saznanje da imaju pab ko-

ji nosi naziv po jednom od likova iz najpopularnije briitanske serije “Mućke”, kafe “Del Boj”. Ono na šta su se momci iz benda fokusirali je srednji period razvoja Pink floyda i njihove muzike, mada priznaju da podjednako vole sve njihove faze. Pored Pink floyda, koji nesumnjivo vole, Darlington od novijih ističe Gotijea. S obzirom na to da je većina klasičnih bendova već na zalasku karijere ili ugašeno, potrebno je više bendova koji će nastaviti tradiciju na sličan način. “Veliki broj mladih generacija nije imao prilike da čuje ben-

dove koje vole uživo, pa mislimo da smo mi i slični bendovi idealna prilika da se dobije slična predstava onoga što se nekada dešavalo na sceni”, istakli su momci iz benda koji nijesu bili zahtjevni kada je rajder lista u pitanju. Tražili su samo vino nakon nastupa, probali nikšićko pivo koje im se dopalo, a potraživali su i nekoliko jakih momaka koji su morali da iznesu svu opremu koju se donijeli sa sobom. Oko sedam je hala počela da se puni, a dva sata nakon toga čuli se se prvi zvuci u dvorani Sportskog centra u Nikšiću. I. Jovović

SOUTH PARK

Isus podržao Pussy Riot

Tvorci South Parka našalili su se sa pompom koja prati uhapšene ruske pankerke iz benda Pussy Riot. U najnovijoj epoizodi, emitovanoj prije nekoliko dana u SAD, podršku muzičarkama dao je Isus Hrist lično. Epizoda A scause For Applause koja ismijeva ljude koji izražavaju podršku nekom cause célèbre bez razmišljanja šta stoji iza toga, pokazuje Isusa u majici “Free Pussy Riot” (Oslobodite Pussy Riot). “Podršku nekoj akciji ne treba da nosimo kao narukvicu, već tamo gdje joj je i mjesto - upravo ovdje”, propovijeda Isus stanovnicima South Parka, pokazujući majicu. Tri članice ženskog pank benda osuđene su na dvije godine zatvora u avgustu jer su pjevale antiputinovsku pjesmu u moskovskoj Sabornoj crkvi. U međuvremenu je jedna

članica oslobođena. Zatvaranje Ruskinja je isprovociralo talas osude u muzičkom svijetu, a javnu podršku na svojim

koncertima pružile su im brojne zvezde, od Madone, Stinga i Pola Makartnija do bendova U2 i Franz Ferdinand.


Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com Pratite nas na twitteru

@dnovine

28 Zabava/Slobodno vrijeme DN

JEDINA VLAST (IZRAZ)

IZDRŽLJIV, ŠKOTSKI ISTRAJAN GLUMAC SA SLIKE

ZANOS, POLET (MN.)

DAVATI TON

PRODUKTI IMITACIJE

PREDRAČUN RASHODA I PRIHODA (MN.)

AUTOR: BRANISLAV NIKIĆ

OVE GODINE (SKR.)

SEDLARI, REMENARI (TURC.)

JEDAN VOKAL

PRODAVCI MEKIKA

ponedjeljak, 5.11.2012.

Daily Sudoku puzzle No. 1874 sudoku 2011-11-30

5

JEDNOCIFREN BROJ GLUMICA BAKSTER ELEKTRON PROGRAM ZA REPRODUKC. VIDEO ZAPISA

MODEL NJEMAČKOG AUTOMOBILA REPUBL. PRIVRED. KOMORA ŽITELJ KINE

BRĐANIN, PLANINAC

4

9

ŠTAPOVI ZA BATINANJE SUPROTNI OD LUDI

OZNAKA ZA TAJLAND

6

7

2

4 8

8 2

5

4

Play sudoku online at:

5

SIMBOL ERBIJUMA OKRUGLO SLOVO OSTRVLJE U ATLANTSKOM OKEANU RUDA

2

4

5

4

3

1

Daily Sudoku puzzle No. 1919

9

2012-01-14

3

Medium level

Lakša

OZNAKA ZA METAR IMPERATORI

2

GALAME, LARME (TURC.)

9

4

KOJI JE MALE TVRDOĆE JEDAN METAL

5

8

UZDAH

3

1

6

5

7

Play9sudoku online at:

KOJA JE KAO ONA

3

4 2

RIJEKA U POLJSKOJ

4

8

2

GLAVNI GRAD ZIMBABVEA RUDNIK LIGNITA (SKR.)

9

www.sudokukingdom.com

JEZERO U FINSKOJ

MUZIČKI ZNAK

6

6

1 MLITAVOST ŽENA IZ JEDNOG INDIJAN. PLEMENA

MEĐUNARODNA OZNAKA ZA ANDORU

4

4

3

VRSTA ČEKA

1

5

INDIJSKO BOŽANSTVO 9. STEPEN MUZIČKE SKALE

VRSTA MINERALA

Medium level

Teža

8

6 at:7 Play sudoku online

Page 1/2

4 1 8 www.sudokukingdom.com 3 5 www.sudokukingdom.com

LETONSKI ŠAHIST TALJ

2

RJEŠENJE IZ PROŠLOG BROJA: DŽENIS DŽOPLIN, OSIM TOGA, SA, ANTOAN, PAPO, NAN, NABUSIT, AFAR, TOČITI, KI, ARARAT, M, E, STANARICA, TRANS, KIJAT, LETIPAS, ARI, IKICA, NERED, RTI, A, O, KONJ, UROTE, LING.

LUDA SREĆA

8

Puzzle solution:

5

Puzzle solution:

9

4

Pet mjeseci nije znala da je milionerka

Sudoku puzzle No. 2191 2012-10-12 Sudoku Rješenje iz prethodnog broja puzzle No. 1818 2011-10-05

Pobjednički tiket kalifornijske lutrije vrijedan 23 miliona dolara Džuli Servera zaboravila je u pregradi njenog automobila prije pet mjeseci, a otkrila je da je postala bogata tek kada je objavljen snimak njene kćerke kako kupuje loz. Uprava lutrije objavila je tu fotografiju u pokušaju da pronađe misterioznog dobitnika izvlačenja u maju ove godine. Prije pet mjeseci, majka i kćerka vozile su se automobilom, kada je kćerki pozlilo i zamolila je majku da stanu kako bi kupila vodu. Džuli Servera tada je rekla kćerki da joj kupi i tiket za lutriju. “Stavila sam ga u automobil. U kući imam oko 200 tiketa. Nikad ih ne provjeravam”, izjavila je Amerikanka na konferenciji za novinare u društvu troje

1

8

7

5

2

3

6

9

8

5

2

4

1

7

6

9

3

9

5

2

6

3

8

7

1

4

6

3

9

8

5

2

7

1

4

3

7

6

1

9

4

5

8

2

1

7

4

3

9

6

2

5

8

7

6

3

4

1

9

2

5

8

2

4

8

9

3

5

1

7

6

1

8

9

2

7

5

4

3

6

7

1

6

2

4

8

5

3

9

5

2

4

8

6

3

9

7

1

5

9

3

6

7

1

8

4

2

2

4

7

3

8

6

1

9

5

4

8

1

5

2

9

3

6

7

6

9

1

5

2

7

8

4

3

3

6

7

1

8

4

9

2

5

8

3

5

9

4

1

6

2

7

9

2

5

7

6

3

4

8

1

vicevi

4

djece i šestoro unuka. Rok za preuzimanje nagrade bio je 180 dana. Da ga Džuli Servera nije pronašla, dobitnički tiket prestao bi da važi 26. novembra i novac bi oti-

šao kalifornijskim školama. U pokušaju da pronađe dobitnika, uprava kalifornijske lutrije došla je do snimka kamere za nadzor, koji je Serverina druga kćerka vidjela u štampi.

Došao Mujo kod Hase, pa mu veli: “Haso, ja razumijemPage sve što 1/2 životinje pričaju”. Haso se čudi, a u taj tren zalaje pas, pa ga Haso upita: “A šta reče moj pas?” Na to će Mujo: “Nijesi mu dao hranu jutros”. Haso misli, slučajno pogodio. Kad se začuje krmača da rokće. Haso mu veli: “Nemoj mi reći da i njoj nijesam dao da jede”. Mujo odgovori:

“Ma, dao si joj ali ne dovoljno”. “Stvarno”, veli Haso. Kad naiđe koza i bleji. A Haso brže bolje se snađe i povika: “Laže ku*va, ne vjeruj joj ništa, sve što kaže - laže”. *** Došla Ciganka kod sina. Sin je upita: “Mamo, da li sam ja lijep?” “Naravno sine, lijep si k’o ikona!” “Kako to mama, k’o ikona?” “Pa lijepo, lijep si k’o ikona, kad te vide - svi se krste!”


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine PONEDJELJAK, 5.11.2012.

Pa jeste, ali nemoj da me crveniš sad

NEZVANIČNO

Zabava/Slobodno vrijeme 29 Čujem da si dobro organizovala glasače DPS u Novom

Tiho samo, ništa se još ne zna

Kaži ti meni, hoće li ovaj ostati ministar da se ne umaram previše

HOROSKOP

OSMOSMJERKA OVAN

Morate se sami izboriti sa problemima koji se nagomilavaju munjevitom brzinom. Nervni sistem je na probi. Pošto se često nalazite u sličnim situacijama, pokušajte da ne svaljujete krivicu na druge.

BIK

Romantični trenuci sa Vodolijom ili Lavom popravljaju raspoloženje i čine da ste u elementu. U fazi ste neočekivanog obrta situacije u svoju korist. Životni uslovi se poboljšavaju, raspoloženje popravlja, a vi planirate daleko putovanje.

BLIZANCI

Odličan poslovni dan. Uspjeh očekuje umjetničke duše, kojih među Blizancima ima više nego što se može zamisliti. Blaga napetost je posljedica sreće, koja je na izvjestan način stresno stanje.

RAK

Još uvijek ste u fazi dobrovoljne izolacije. Radoznalost vam je pojačana, ali još uvijek nijeste u stanju da se uhvatite u koštac sa neplaniranim događajima. Biće dana za megdana.

Ablaze Bewares Bolsters Brain Bunks Burrs Campus China Churned Contexts Deduct Depose

Diatribe Dills Ended Excel Foist Fully Genesis Glisten Governor Hilts Issue Jelly

Leery Manacles Mopes Neglects Pears Pinned Please Props Protests Readings Refusals Rends

Scraping Soaked Soled Spayed Spend Stair Trouser Tulips Urged Wipes

LAV

Sa prijateljima ostvarujete konstruktivne ideje. Prihvatate njihove prijedloge pošto shvatate da su opravdani i da obećavaju povoljan ishod. Za emotivnu nesigurnost potražite odgovor u planetarnim uticajima.

DJEVICA

Zbog nečega ste uznemireni, jer nijeste stvari postavili na svoje mesto. Kad bolje razmislite, vidjećete da je strah neosnovan. Okrenite se poslu i sticanju, pošto je čitav mjesec odličan za tu vrstu aktivnosti.

VAGA Morate biti realniji u zahtjevima kako se ne biste razočarali. Od ljudi očekujete nešto što ste unaprijed zacrtali, pa odatle osjećaj iznevjerenosti. Okrenite se porodici i voljenoj osobi, jer vas tu očekuje blagostanje.

ŠKORPIJA

Mali predah poslije nemilih događaja pomaže da se oporavite i naoružate optimizmom. Situacija se iz dana u dan sve više komplikuje. Nalazite se pred korjenitim promjenama. Ukoliko na njih pristanete, bićete na dobitku.

STRIJELAC

O nečemu gajite pogrešnu predstavu. Živite u svijetu iluzija koji nema puno veze sa stvarnošću. Planetarni aspekti nijesu loši za filozofe i umjetnike, ali poslovni ljudi mogu zbog njih imati ozbiljnih problema.

JARAC

Puno poslovnih obaveza odvlači vam pažnju od emotivnog nezadovoljstva. U protivnom, samo biste se nervirali. Uspješno završavate izvjestan poduhvat. Ozbiljnim i zrelim rasuđivanjem obavljate mnoštvo poslova.

VODOLIJA

Ukoliko se udružite sa Strijelcima i Lavovima, a oslobodite se Bikova, biće fantastično. Svi ćete biti srećni. Škorpija se može osjetiti zapostavljeno, ali ona ima drugih briga. Važno je da postižete sve što ste naumili.

RIBE

Ili imate zdravstvenih problema, ili ste pak zaposleni u zdravstvu. Planetarni aspekti ne umiju da razlikuju te dvije stvari. Savladajte sumnjičavost i sebičnost tako što ćete učiniti bar jedno dobro djelo.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

30 TV program/Servis

PONEDJELJAK, 5.11.2012.

FILM

POLAZAK IZ SPUŽA Podgorica: 07:19; 09:30; 16:50; 19:27; 20:45; Nikšić: 05:19; 07:20; 14:44; 16:25; 18:24; POLAZAK IZ BARA Beograd: 09:00 (Inter City); 19:00 (brzi, sa kolima za prevoz automobila); Podgorica: 05:15 (lokal); 06:45 (lokal); 09:00 (brzi); 11:15 (lokal); 14:05 (lokal); 14:50 (lokal); 16:40 (lokal); 18:00 (lokal, radnim danima); 19:00 (brzi); 20:30 (lokal); Bijelo Polje: 05:15 (lokal); 09:00 (brzi,); 14:50 (lokal); 19:00 (brzi); Subotica (Novi Beograd, Novi Sad): 19:00 (brzi); POLAZAK IZ BIJELOG POLJA Beograd: 12:27 (Inter City); 22:35 (brzi); Subotica (Novi Beograd, Novi Sad): 22:35 (brzi); Pod-

gorica: 04:09 (brzi); 09:01 (lokal); 17:18 (Inter City); 18:35 (lokal); Bar: 04:09 (brzi); 09:01 (lokal); 17:18 (Inter City); 18:35 (lokal); POLAZAK IZ BEOGRADA Podgorica: 09:10 (Inter City); 20:10 (brzi); Bar: 09:10 (Inter City); 20:10 (brzi, sa kolima za prevoz automobila); POLAZAK IZ SUBOTICE Podgorica: 13:54 (brzi); Bar: 13:54 (brzi);

14:23, 15:00, 15:25, 15:45, 15:59, 16.10, 16.25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 20:20, 22:25 Kragujevac: 8:30, 9:45, 11:00, 21:35, 22:27 Kraljevo: 8.30, 9:45, 10:00, 11:00, 16:30, 22:27 Kolašin: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8:25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:15, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 14:38: 14:39, 14:50, 15:09, 15:30, 15:45, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:45 Lesovac: 16:30 Mojkovac: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8.25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09,13:27, 14:15, 14:38, 14:39, 14.50, 15:09, 15.30, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:40 Nikšic: 5:45, 6:35, 7:02, 7: 25, 7:40, 7:45, 8:15, 8:25, 8:30, 9:00, 9:15, 9:30, 9:35, 9:50, 10:29, 10.45, 10.50, 10.59, 11:20, 11:37, 11:45, 12:05, 12:08, 12:23, 12:50, 13:15, 13:34, 13:35, 13:54, 13:55, 14:30, 14:35, 14:45, 15:45, 15:57, 16:00, 16:08, 16:29, 16.45, 16.50, 17:00, 17:45, 18:19, 18:30, 18:45, 19:10, 19:30, 19:45, 19:50, 20:28, 20:30, 20:45, 20:55, 21:20, 21:35, 21:55, 22:10, 23:40 Niš: 10:00, 16:30, 20:15 Novi Pazar: 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:55,

16:30, 22:27 Novi Sad: 20:45, 22:30 Plav, Murino: 8:25, 13:27, 15:30, 17:13 Pljevlja: 5:45, 7:00, 7:30, 9:59, 11:30, 14:39, 14:50, 15:57 Prizren: 7:45 Peć: 7:45, 21.00 Priština: 21:00 Rožaje: 5:00, 7:45, 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:45, 15:55, 16:30, 18:00, 20:05, 20.15, 21:00, 22:27 Sarajevo. 7:40, 9:30, 13:35, 21:20 (samo petkom) 23:40 Skoplje: 20:05 Subotica, 20:45, 22:30 Tivat: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:45, 6:00, 6:15, 6:20, 7:42, 7:50, 8:15, 8:30, 10.29, 10:53, 11.55, 12:25, 12:55, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 21.45 Ulcinj: 7:34, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:00, 16:15, 18:00, 19:50 Herceg Novi: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7.42, 7:50, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:55, 10.00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15.25, 15:45, 15:50, 16:10, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 19.45, 20:20, 21:45 Čačak, Užice, Zlatibor: 7:30, 19:00, 20:00, 20:45, 21.35, 22:30, 00:40

INFORMACIJE NA TELEFONE PODGORICA: 020-441-211; 020-441-212 BAR: 030-301-622; 030-301-615 SUTOMORE: 030-441-692; NIKŠIĆ: 040-214-480; BIJELO POLJE: 050-478-560:

AUTOBUSI/BUS Andrijevica: 08:28, 9:00, 13:27, 15:30, 17:13 Banjaluka: petak, subota, nedjelja i ponedeljak 20:30, 21:20 Bar: 5:00, 7: 34, 7:35, 7:50, 9:15, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:01, 16:15, 18:00, 19:40, 19:50 Beograd: 00:40, 7:30, 8:30, 9:45, 11:00, 18:00, 19:00, 20:00, 20:45, 22:30 Berane: 7:45, 8:25, 8:30,9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 15:30, 15:45, 15:55, 16:30, 17:13, 17:30, 18:00, 19:55, 20:05, 20:15, 21:00, 22:27 Bijelo Polje: 00:40, 6:58, 7:30, 12:30, 13:09, 14:15, 15:09, 18:00:, 20:00, 20:25, 21:35, 22:30 Bijeljina: 20:25 Budva - Cetinje: 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:00, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:42, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:55, 12.24, 12:55, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:10, 16:25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 20:20, 21.45, 22:25, 00:00 Gusinje: 8:25, 13:27, 17:13 Dubrovnik: 6:00 Žabljak: 5:45, 13:55, 15:57 Zagreb: petak 15:00 Kotor: 00:00, 5:30, 5:55, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:50, 7:55, 8:09, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00,

Informativa

TV PROGRAM

VOZOVI/TRAINS POLAZAK IZ PODGORICE Beograd: 10:00 (Inter City); 20:05 (brzi); Bijelo Polje: 06:15 (lokal); 10:00 (brzi); 15:50 (lokal); 20:05 (brzi); Bar: 05:30 (lokal); 06:20 (brzi); 08:20 (lokal); 11:30 (lokal); 12:50 (lokal);15:20 (lokal); 16:30 (lokal, radnim danima); 18:00 (lokal); 19:28 (brzi); 21:10 (lokal);Nikšić: 05:05; 07:00; 14:30; 16:10; 18:10; Subotica (Novi Beograd, Novi Sad): 20:05 (brzi); POLAZAK IZ NIKŠIĆA Podgorica: 06:25; 08:40; 15:50; 18:30; 19:55; POLAZAK IZ DANILOVGRADA Podgorica: 07:07; 09:19; 16:38; 19:16; 20:34; Nikšić: 05:30; 07:32; 14:55; 16:37; 18:35;

Sport

06:00 06:45 07:35 07:50 08:10 09:00 09:45 10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:05 18:25 19:00 19:20 20:10 21:00 23:05 23:30

Serija: V.I.P. Serija: Ranjeno srce/ r Exkluziv/r Exploziv/r Dođi na večeru/r Tačno 9 Ulica smijeha Serija: Odbačena /r Tajna starog mosta Serija: Ranjeno srce Tačno 1 Serija: Tri Hil/r Serija: Sulejman veličanstveni /r Dođi na večeru Serija: Odbačena Exkluziv Exploziv Vijesti prve Serija: Porodične tajne Serija: Sulejman veličanstveni Film: Indijana Džons Serija: Prijatelji Serija: Tri Hil

06.30 Dobro jutro, Crna Goro 10.00 Dnevnik 10.15 Naučno – obrazovni program 12.00 Vijesti 12.25 Štrumfovi 13.00 Vijesti 13.05 Znam da znaš /r 14.00 Vijesti 14.05 Serija /r 15.10 Lajmet 15.20 Dnevnik na gestovnom jeziku 15.30 Dnevnik 16.00 Meridijanima – putopisi 16.30 Serija: Institut 17.30 Crna Gora uživo 18.55 Znam da znaš 19.25 Predstavljamo vam 19.30 Dnevnik 19.55 Sport 20.05 Otvoreno 21.05 Serija: Brojevi 22.00 Dnevnik 22.30 U centar 23.00 Serija: Mjesto zločina 00.00 Vijesti 00.05 Meridijani

Podgorica 020/620-430, Herceg Novi 031/321-225, Kotor 032/325-809, Tivat 032/672-620, Budva 041/456-000, Bar 030/346-141, Ulcinj 030/412-225, Berane 051/234-828, Bijelo Polje 050432-219, Pljevlja 052/323-144, Nikšic 040/213-018, Cetinje 041/21-052

AVIONI/AIRPLANES Informacije sadržame u retu letjenja predstavljaju letove planirane na dan 04. april 2011. godine. Promjene su moguce bez prethodne najave. Montenegro Airlines preporucuju putnicima da se za dodatne informacije obrate službi za rezervacije na tel: 9804, poslovnicama ili prodajnim agentima. Poslovnice: 020/664-411; 664-433; 033/454-900; 011/3036-535

Podgorica - Beograd: svim danima 06.20, 09.35, 19.00 časova

Podgorica – Beograd: svim danima 07:30, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 18:00, srijeda i subota 19:00; Beograd – Podgorica: svim danima 08:50, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 19:20, srijeda i subota 20:20; Tivat – Beograd: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 08:20, 17:20, 19:20, subotom 14:45, 16:15, 17:20, 19:20; Beograd – Tivat: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 07:00, 09:40, 18:40, subotom 06:00, 16:50, 18:00, 18:40;Podgorica – Beč: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 08:05; Beč – Podgorica: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 10:30;Podgorica – Ljubljana: petak i nedelja 15:50; Ljubljana – Podgorica: petak i nedelja 17:30; Podgorica – Frankfurt: svim danima 11:40; Frankfurt – Podgorica: svim danima 14:50;Podgorica – Cirih: ponedeljak i četvrtak 12:30, utorak i subota 10:05, srijeda 10:35, petak i nedelja 08:25; Cirih – Podgorica: ponedeljak i četvrtak 15:10, utorak 13:30, srijeda 13:35, petak i nedelja 11:15, subota 13:10; Podgorica – Rim: utorak 10:30, petak 08:30, nedelja 17:00; Rim – Podgorica: utorak 12:50, petak 10:30, nedelja 19:00; Podgorica – Moskva: ponedeljak 09:20, utorak, srijeda, četvrtak 18:10, petak i nedelja 19:20, subota 09:20, 15:30; Moskva– Podgorica: ponedeljak 07:15, utorak, srijeda, četvrtak 08:00, petak 06:25, subota 06:55, 21:25, nedelja 07:20; Tivat-Moskva: ponedeljak 10:00, 18:10, 20:10, utorak i četvrtak 09:20, 11:30, 20:10, srijeda, petak i nedelja 09:20, 20:10, subota 18:10, 20:10; Moskva-Tivat: ponedeljak08:00, 15:05, 15:50, utorak i četvrtak 07:15, 15:05, 17:35, srijeda i petak 07:15, 15:05, subota 06:30, 14:55, nedelja 07:15, 14:45; Podgorica-Pariz: ponedeljak i srijeda 10:30, utorak i četvrtak 10:20, petak 12:05, nedelja 09:05; Pariz-Podgorica: ponedeljak i srijeda 14:20, utorak 14:00, četvrtak 14:05, petak 15:15, nedelja 12:25; Tivat-Pariz: subota 08:30; Pariz-Tivat: subota 11:50; Podgorica-Niš: pondeljak, utorak i četvrtak 18:05, srijeda, petak, subota i nedelja 19:10; Niš-Podgorica: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak i subota 08:00, petak i nedelja 07:00; Podgorica-Kopenhagen: srijeda i subota 12:20; Kopenhagen-Podgorica: srijeda i subota 15:50; Tivat-Kopenhagen: ponedeljak 12:10; Kopenhagen-Tivat: ponedeljak 15:35; Podgorica-London: petak 08:30; London-Podgorica: petak 11:10; TivatLondon: srijeda 11:15, nedelja 11:25; London-Tivat: srijeda 14:00, nedelja 14:10; Podgorica – Bari - Podgorica i Podgorica – Napulj - Podgorica (svakog petka i nedelje naizmjenično, u popodnevnim časovima)

Beograd - Podgorica: vim danima 08.00, 17.25, 21.25 časova

Podgorica - Ljubljana: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 15:35, petak i nedjelja u 15:50; Ljubljana - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i č etvrtak u 13:50h, petak i nedjelja u 17:30h; Podgorica - Amsterdam: srijeda, cetvrtak u15:05, nedjelja 15.50; Amsterdam - Podgorica ponedjeljak, utorak,srijeda,cetvrtak, petak u 10:15; Podgorica - Bec: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Bec - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09:55; Podgorica - Brisel: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja u 15:50; Brisel - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09.05; Podgorica - Cirih. ponedjeljak utorak, srijeda,cetvrtak 15.05, petak 13.40, nedjelja 15:50; Cirih - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 10.00 Podgorica - Frankfurt: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja 15:50; Frankfurt - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 10.15, petak 12.05, nedjelja 14:40;

Podgorica - London: utorak, cetvrtak 15.05, nedjelja 15.50; London - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i petak u 09.45; Podgorica - Mihen. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja 15:50; Minhen - Podgorica: ponedjeljak, utorak 08.55, srijeda, cetvrtak u 11.55, petak 12.10, nedjelja 14:10; Podgorica - Pariz. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Pariz - Podgoriva. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak u 11:00, Podgorica - Stokholm: srijeda u 15.05, nedjelja u 15:50; Stokholm - Podgorica: utorak, petak 10.45; Podgorica - Barselona: nedjelja 15.50; Barselona - Podgorica: cetvrtak 10:05 Podgorica - Kopenhagen: utorak 15.05, nedjelja 15:50; Kopenhagen - Podgorica: ponedjeljak, cetvrtak 09.55 Generalni zastupnik za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu OKI AIR INTERNATIONAL. Informacije i rezervacije na telefone: 020/201-201, 241-154, mob. 067/241-154

Tivat - Beograd: svim danima 12.50, 19.15 časova Beograd - Tivat: svim danima 11.10, 17.35 časova Informacije na telefon: 664-730. Rezervacije: 664-740, 664-750

PRVA Film: Indijana Džons 21.00 Profesor arheologije i poznati avanturista Indijana Džouns dobija informacije o mitskom kovčegu koji, prema legendi, daje neograničenu moć onome koji ga posjeduje. Doktor Džouns kreće u potragu za kovčegom. Prva stanica njegovog putovanja je Nepal, gdje slijedi vatreni susret sa ljudima u crnom i bivšom djevojkom Marion koja mu se pridružuje u potrazi...Uloge: Harison Ford, Karen Allen.. Režija: Steven Spielberg.

RTS1 Podgorica - Zagreb: ponedjeljak i petak u 12:45, srijeda u 13:25; Zagreb - Podgorica: ponedjeljak i petak u 11:00, srijeda u 11:40; Informacije i rezervacije na tel/fax. 020/201-201, 201-202, 241-154

Tivat - Moskva: subota 15.20; Moskva - Tivat: subota u 13.15 Informacije na tel. +382 33 459 706, +382 33 459 716, +382 67 251 001, 251 004, 251 008, 230 778

13:34 Film 14:50 Gastronomad 15:05 Ovo je Srbija 15:57 Nepobedivo srce (2010) 16:54 Moj lični pečat 17:00 Dnevnik RT Vojvodina 17:20 Šta radite, bre 17:45 Beogradska hronika 18:25 Oko 18:59 Slagalica 19:20 Vreme, stanje na putevima 19:30 Dnevnik RTS 20:05 Nepobedivo srce (2010) 21:03 Sto dana vlade 22:30 Vesti RTS 22:35 Istražitelji iz Majamija (2002) 23:25 Dnevnik RTS 23:40 Evronet 23:46 Heroji (2006) RTS2

12:29 Eko fajl 13:00 Trezor 14:00 Školski program 14:14 Školski program 14:39 Muzički program 15:07 Verski kalen-

RTCG1 Serija: Brojevi 21.05

12.00 Vijesti 12.30 Magazin lige šampiona/r 13.00 Rukomet: Crna Gora – Češka 13.40 Rukomet: Budućnost – Tir 14.20 Moj ljubimac i ja 19.00 Štrumfovi 19.30 Dnevnik 20.45 Serija: Progonjen 21.30 Serija: Istražitelji 22.20 Nevidljivi protivnik dar 15:19 Libela 15:49 SAT 16:34 Sve boje života 17:06 Eliza iz Rivombroze (2003) 18:01 Belef 18:35 Svet zdravlja 19:08 Verski mozaik Srbije 20:00 Naučni program 20:30 Ad libitum 21:09 Eliza iz Rivombroze (2003) 22:02 Čitanje pozorišta 22:30 Svetski izazov 23:00 Obrazovno ogledalo 23:38 Beogradski festival igre HRT1

15:35 Glas domovine 16:05 Luda kuća (2005) 16:40 TV kalendar 16:58 Hrvatska uživo 17:00 Vijesti 17:10 Hrvatska uživo 18:00 Kontakt: Građanske minute 18:20 8. kat 19:10 Tema dana 19:30 Dnevnik 19:59 Sport 20:06 Vrijeme 20:10 TV Bingo 20:35


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

TV program/Servis 31

PONEDJELJAK, 5.11.2012.

TV PROGRAM

06:55 Dobro jutro! 10:20 Serija: Sjever jug 11:30 City Kids 11:55 City 12:08 Tačno u podne 13:10 VIP Room 14:00 Teen Pleme 14:39 Serija: Mala nevjesta 15:04 Serija: Simar 15:30 Teen Pleme 15:40 City 16:17 Prvi kuvar Srbije 17:16 Serija: Sjever jug 18:00 Infomonte 18:35 Serija: Moje srce kuca za Lolu 19:28 Serija: Mala nevjesta 20:00 Preljubnici 21:09 Grand - narod pita 22:30 Prvi kuvar Srbije 23:30 Pink Target 00:30 Film: Ispod radara

PINK M Prvi kuvar Srbije 22.30

06:45 09:50 10:00 10:07 10:30 11:00 11:07 12:00 13:07 13:55 14:00 14:07 15:00 16:30 16:50 16:55 17:40 18:30 19:10 20:50 20:50 21:40 22:30 22:45 22:55 23:40

Boje Jutra Serija: Krv nije voda/r Vijesti u 10 Serija: Krv nije voda,r Serija: Larin izbor/r Vijesti u 11 Serija: Larin izbor/r Vijesti u 12 Serija: Gumuš Julijina kuhinja Vijesti u 2 Serija: Stranac mladoženja Tenis Masters London Vijesti u pola 5 Julijina kuhinja Serija: Krv nije voda Serija: Lud, zbunjen, normalan Vijesti u pola 7 Serija: Larin izbor Serija: Izgubljena čast Serija: Ljubav i kazna Bez granica Vijesti u pola 11 Sport Serija: Las Vegas Film: Uramljeni

VIJESTI Serija: Larin izbor 19.10

07:00 10:00 11:45 12:30 15:00 15:15 15:45 16:00 17:00 19:00

Uz jutarnju kafu Dogodilo se... Jakanje Goleada Toto vijesti Smiješna top lista Na domaćem terenu Zabavni magazin Žestoko Texas holdem poker 20:30 Nindža ratnici 21:15 Gušteranje

10:50 11:15 14:45 15:30 17:30 18:00 18:30 19:15

Potrošački kod 21:10 Nulta točka 22:25 Dnevnik 22:45 Vijesti iz kulture 22:53 Sport 22:56 Vrijeme sutra 23:05 Na rubu znanosti

etubbies 19:30 Toskana na tanjuru 19:43 Toskana na tanjuru 20:00 Prekid 21:50 Dr. House 22:35 Whitechapel 23:20 Zaštitnica svjedoka 00:05 Bitange i princeze

HRT2

16:00 Regionalni dnevnik 16:20 Županijska panorama 16:40 U uredu 17:05 More 17:35 Princ Valiant 19:05 Teletubbies 19:30 Toskana na tanjuru 19:43 Toskana na tanjuru 20:00 Prekid 21:50 Dr. House 22:35 Whitechapel 23:20 Zaštitnica svjedoka 00:05 Bitange i princeze HBO

16:00 Regionalni dnevnik 16:20 Županijska panorama 16:40 U uredu 17:05 More 17:35 Princ Valiant 19:05 Tel-

Zdravo jutro Hrana i vino Interfejs /r Nokaut Hrana i vino Priče iz knjižare Hronika Bijelog Polja Video katalog 22:00 Nokaut 22:25 Video katalog 00:00 Astro num caffe

ARENA SPORT

13:00 Ajaccio - Marseille 15:00 Arsenal TV 17:00 Summer X Games 18:00 Rad - Vojvodina 20:00 Magazin 20:30 Cedevita - Igokea 22:30 Motosport Mundial 23:00 Highlights 00:00 World Poker Tour 01:00 Marco Huck - Firat Arslan SPORT KLUB

13:00 Ajaccio - Marseille 15:00 Arsenal TV 17:00 Summer X Games 18:00 Rad - Vojvodina 20:00 Magazin 20:30 Cedevita - Igokea 22:30 Motosport Mun-

06:30 VOA 07:00 Crtani filmovi 10:00 Ukusi života sa Andrijanom Božović 11:00 Kuhinjica 12:00 Velika planeta 13:00 100% /r 14:00 Crtani filmovi 16:30 Divlja ljepota 16:55 5 do 5 18:00 Forum 18:30 Svijet na dlanu 19:00 Pop (kv)art /r 20:00 Ukusi života sa Andrijanom Božović 21:00 U raljama života 22:00 Forum 22:30 Divlja ljepota 23:00 5 do 5 /r 00:00 U raljama života 01:00 Forum /r

ATLAS Divlja ljepota 16.30

07:35 07:45 09:15 10:00 12:00 16:45 18:25 20:00 20:25 21:00 21:35 00:00

Svježi u dan Dok. program /r Crtani filmovi Putopisi /r Mumijevi Serija: Otkačena plavuša Životinjske lakrdije /r PG raport Dok. program /r Info Istorijske paralele /r Ponoćni info

dial 23:00 Highlights 00:00 World Poker Tour 01:00 Marco Huck - Firat Arslan FOX LIFE

12:35 Houp i Fejt 13:05 Tori i Din: Bajkovita venčanja 14:05 Sudije za stil 14:40 Sudije za stil 15:15 Ali Mekbil 16:15 Vil i Grejs 16:45 Vil i Grejs 17:15 Život u predgrađu 17:50 Ludnica u Klivlendu 18:20 Kugar Taun 18:50 Houp i Fejt 19:20 Houp i Fejt 19:55 Očajne domaćice 20:55 Nova devojka 21:21 Nova devojka 21:55 Kugar Taun 22:26 Kugar Taun 23:00 Kako sam upoznao vašu majku 23:30 Kako sam upoznao vašu majku 00:05 Ludnica u Klivlendu 00:35 Vil i Grejs 01:05 Vil i Grejs

DANAS U GRADU BIOSKOP Skyfall čet, pet,: 16:00; 17:20; 18:40; 20:00; 21:20; 22:40 vikend: 17:20; 18:40; 20:00; 21:20; 22:40 pon, uto, sri: 17:20; 18:40; 20:00; 21:20; 22:40 Pazi koga biraš čet,pet: 18:30; 20:20; 22:10. vikend, pon, uto, sri: 20:30; 22:20 Razbijač Ralf vikend: 12:00; 14:00; 16:00; 18:30 pon,uto, sri: 16:00; 18:30 Asteriks i Obeliks u Britaniji 3D radni dani: 15:20; 17:30; 19:40 vikend: 15:20; 17:30; 19:40 Paranormalna aktivnost 4 radni dani: 17:00; 19:00; 20:40 vikend: 17:00; 19:00; 20:40 Bez zakona radni dani: 21:40 vikend: 21:40 Ubica iz budućnosti radni dani: 19:20

vikend: 19:20 Divljaci radni dani: 22:30 vikend: 22:30 96 sati: Istanbul radni dani: 22:00 vikend: 22:20 Hotel Transilvanija radni dani: 15:40; 17:30 vikend: 11:30, 13:50, 15:40, 17:30 Hrabra Merida 3D vikend: 13:10 Ledeno doba 4 3D radni dani: 14:50, 16:40 vikend: 11:00; 13:00; 14:50; 16:40 Madagaskar vikend: 11:20 Gumeni Tarzan 3D radni dani: 15:00 vikend: 11:40; 13:20; 15:00 Marko Makako radni dani: 15:30 vikend: 12:20; 14:00; 15:30

VAŽNI TELEFONI DEŽURNE SLUŽBE Policija ..................................................122 Vatrogasna ...........................................123 Hitna pomoć .........................................124 Tačno vrijeme .......................................125 Telegrami .............................................126 Jedinstveni evropski broj za pozive u nevolji .......................................112 Univerzalna služba sa davanje informacija o telefonskim brojevima pretplatnika ..........1180 Informacije ......................................... 1181 Crnogorski telekom ...........................1500 Telenor................................................1188 M:tel ....................................................1600 Elektrodistribucija .......................633-979 Vodovod ........................................ 440-388 Stambeno .....................................623-493 Komunalno ................................... 231-191 JP “Čistoća” .................................. 625-349 Kanalizacije ..................................620-598 Pogrebno ......................................662-480 Meteo ....................................094-800-200 Centar za zaštitu potrošača 020/244-170 Šlep služba ........................... 069-019-611 Žalbe na postupke policije ........................ ...............................067 449-000, fax 9820 Carinska otvorena linija....... 080-081-333 Montenegro Call centar ....................1300 Tel. linija za podršku i savjetovanje LGBT osoba u Crnoj Gori .............. 020/230-474 SOS broj za žrtve trafikinga ........ 116 666 Sigurna ženska kuća ............ 069-013-321 Povjerljivi telefon ................080-081-550 Kancelarija za prevenciju narkomanije .................................611-438 Narcotics Anonymous ............ 067495250 NVO 4 LIFE.... 067-337-798, 068-818-181 CAZAS AIDS ..........................020-290-414 Samohrane majke ................069-077-023 INSPEKCIJE Ekološka........................................ 618-395 Inspekcija zaštite prostora ..........281-055 Inspekcija rada ............................. 230-374 Inspekcija Uprave za igre na sreću ..............265-438 Komunalna policija ..............080-081-222 Metrološka inspekcija ................. 601-360, .................................................fax 634-651 Sanitarna ......................................608-015 Tržišna ..........................................230-921 Turistička ......................................647-562 Veterinarska .................................234-106 BOLNICE Klinički centar ..............................412-412 DOMOVI ZDRAVLJA Pobrežje ........................................648-823 Konik .............................................607-120

Tuzi ................................................603-940 Stari aerodrom .............................481-940 Dječja ............................................603-941 Golubovci ...................................... 603-310 Radio-stanica ...............................230-410 Blok 5 ............................481-911, 481-925 LABORATORIJE I AMBULANTE Ordinacija za kožne i polne bolesti “dr” .........................664-648 Ambulanta i labaratorija Malbaški........................................248-888 PZU “Life” klinika za IVF .............. 623-212 VETERINARSKE AMBULANTE “Animavet” ...........................020-641-651 Montvet.........................................662-578 APOTEKE Ribnica .......................................... 627-739 Kruševac, Montefarmova dežurna apoteka Bul. Sv. Petra Cetinjskog .............241-441 ICN Crna Gora ...............................245-019 Sahat kula ..................................... 620-273 Biofarm .........................................244-634 HOTELI Ambiente ......................................235-535 Best Western Premier Hotel Montenegro .......................406-500 Bojatours ...................................... 621-240 City ................................................441-500 Crna Gora .....................634-271, 443-443 Evropa .......................... 621-889, 623-444 Eminent ........................................664-646 Keto............................................... 611-221 Kosta’s ......................... 656-588, 656-702 Lovćen .......................................... 669-201 Pejović ..........................................810-165 Premier .........................................409-900 Podgorica .....................................402-500 TAKSI Alo taksi .......................................... 19-700 SMS ..........................................069019700 Boom taksi...................................... 19-703 Bel taxi ............................................ 19-800 City taksi ..........................................19-711 besplatan broj .........................080081711 De lux taksi ..................................... 19-706 Exclusive taksi .................................19-721 Hit taksi........................................... 19-725 Red line taksi ...................................19-714 SMS ..........................................068019714 Royal taksi ...................................... 19-702 Oranž 19”........................................ 19-709 PG taksi ........................................... 19-704 Queen taksi..................................... 19-750


SMS OGLASI PROMOTIVNA CIJENA JEDAN DAN

SMS‘om na broj

Ukucajte: DN napravite razmak upišite tekst Vašeg oglasa i pošaljite na broj 14554.

SA URAČUNATIM PDV-OM

MALE OGLASE MOŽETE PREDATI I LIČNO U PROSTORIJAMA DNEVNIH NOVINA “PC NIKIĆ”, KRALJA NIKOLE BB £ 7. SPRAT (ulaz pored zlatare Majdanpek)

VAŽNO: Broj telefona koji će biti objavljen u sklopu malog oglasa je broj sa kojeg je poslat SMS. Napomena: 1. Tekst oglasa može da sadrži 160 karaktera (15 -20 riječi). Cijena oglasa je 1€ sa uračunatim PDV-om. Nakon što ste poslali oglas, dobićete obavještenje da ste uspješno poslali poruku. U poruci se nalazi i šifra Vašeg malog oglasa i jedino je ova šifra osnova za reklamacije. 2. Mali oglasi poslati do 16h, biće objavljeni u sjutrašnjem broju izdanja, poslije 16h biće objavljeni nakon dva dana 3. Redakcija zadržava pravo da izvrši korekturu oglasa po usvojenim redakcijskim pravilima bez promjene osnovnog smisla oglasa! 4. Oglasi koji nijesu u skladu sa zakonom i uređivačkom politikom, neprimjerenog sadržaja neće biti objavljeni! 5. Izdavač nije odgovoran za sadržaj, kvalitet, tačnost i učinjenu uslugu koja je data putem oglasa! 6. Prilikom slanja Vaših oglasa molimo vas da ne koristite ćirilicu i slova č, ć, ž, š, đ jer vaš oglas neće biti primljen. Umjesto navedenih znakova dovoljno je da upišete c, c, z, s, dj.

Za dodatne informacije u vezi sa oglašavanjem putem SMS poruka možete nam pisati na e-mail adresu: MARKETING@DNOVINE.ME ili pozvati na tel: +382 77 300 104

OGLASITE SE U NAJTIRAŽNIJIM CRNOGORSKIM NOVINAMA! Izdajem jednosoban nenamješten stan Preko Morače, kod Male pijace. Tel.067/614-376 13805

WWW.ABEXCOMPANY.ME

- Jednosoban stan 42m², ispod Ljubovića. Prizemlje ukopano 80cm - Dvosoban 50m², pored kineske ambasade. Prizemlje ukopano 80cm - Trosoban 98m² na 2-spratu, pored “Codre” (djeljiv na 2 jednosobna) - Trosoban 63m² na St.aerodromu kod škole. Suteren, odličan raspored - Trosoban 92m² u strogom centru ul.Slobode (pored Carina), 11.sprat - Poslovni prostori iza Delte, u velikoj bijeloj zgradi, od 20 do 300m² SVE NOVOGRADNJA, UKNJIŽENO 1/1 DIREKTNO OD INVESTITORA MOŽE KOMPENZACIJA – POVOLJNO 067-277-444

KUĆE/STANOVI

P

Iznajmljujem u Podgorici garsonjeru. Preko puta MUP-a, Zagorič. Cijena 250e. Tel.069/088-55913817 Izdaje se nenamješten stan od 60m2 u Bloku VI. Tel.069/478-313 13819 Doviposoban luksuzno namješten stan 80 kvadrata, Zabjelo, lamele preko puta ΄19. decembra΄, 300 eura mjesečno. Tel.067/282-778 13834

Prodajem novu kuću sa dva trosobna stana, pomoćni objekat 30m2 sa građevinskom dozvolom, kod Hemomonta. Tel.069/567-440 13809

Prodajem ili mijenjam za manji stan novu kuću 160 m2 na placu 300 m2. Hitno, Humci - Cetinje. Tel.067/859-008 13746

Prodajem trosoban stan 104m2 u Makedonskom naselju u Baru. (Zgrada lordova). Tel.067/547-081 13820

Prodajem deluks dvosoban stan, 74m2, Američki centar, Podgorica. Tel.067/273-730 13751

Prodajem hitno kuću sa okućnicom koja se nalazi u Mojsinju kod Mrčajevaca. Tel.069/150-902 13832

Prodajem stan 77m2 kod OŠ ΄Maksim Gorki΄. Tel.067/304-306 13774 Podgorica - Donja Gorica, lux kuća 456m2 sa 600m2 placa, 490e/m2. Može dokup zemljišta. Plaćanje: keš, kompenzacija, obezbijeđen kredit (50.000-100.000e, kamata 5 odsto godišnje na 25 godina. Tel.068/103-068, 067/503-605 13798

I

Izdajem jednosoban namješten stan. Stari aerodrom, iza Volija. Tel. 069/993-992

13762

Izdajem dvosoban komforan stan, 80m2, potpuno opremljen, klimatizovan, internet, kablovska, 3. sprat. Ulica 13. jul, Preko Morače. Tel.067/617-045

13763

Izdajem stan, Skopska ulica, Masline. Tel.650-254 i 069/702-333 13795

Izdajem jednosoban stan u Budvi kod gradske pekare.Tel. 069-370-629

U Podgorici izdajem praznu garsonjeru u stambenoj zgradi. Tel.067/220-129 13835 Izdajem nov nenamješten jednosoban stan, 47 m2, na 1. spratu u stambenoj zgradi preko puta stovarišta Đurović - Zabjelo 9. Opremljena kuhinja, bez el.uređaja. Cijena 200e, depozit 300e. Tel.067/636-111 13837 Izdajem garsonjeru u Podgorici, kraj Dalmatinske ulice Tološi, 30 m2, potpuno namještena! Tel.067/666-662 13838

P

Tražim namještenu garsonjeru ili jednosoban stan u okolini Gintaša, Pobrežja ili Tuškog puta, u stambenoj zgradi, do 170 eura. Tel.069/405-864 13765

SOBE Renta sobe dan dva ili duže. Kupatilo, klima, TV, parking obezbijedjen. Ekstra povoljno. Podgorica. Tel.069/690-193 13755 Izdajem studentima dvije dvokrevetne sobe u zasebnom stanu, 60e po krevetu, struja i kuhinja posebno. Tel.067/609-607 13764

PLACEVI Prodajem plac, 400 kvadrata, u Vranićima kod Konjičkog kluba. Cijena 25.000e. Tel.069/496555, 067/180-281 13753 Podgorica - Donja Gorica, placevi 3.365 (1.745 i 1.620m2) 2-4 urbanističke parcele. Plaćanje: keš, obezbijeđen kredit (30.000-80.000e), kamata 5 odsto godišnje na 25 godina. Tel.068/103-068, 067/503-605 13799 Placu u strogom centru Žabljaka sa temeljima, povoljno, hitno. Više placeva uz magistralu na 3km od centra, ekstra je ino. Tel.067/285-403 13806 Prodajem plac u Tološima ili kompenzujem za izgradnju stambenog objekta. Tel.067/621-087 13829

POSLOVNI PROSTOR Prodajem poslovni prostor u Podgorici, Oktobarske revolucije 78, površina 172m2. Cijena 1.800e/ m2. Tel.069/502-101 13785

Prodajem lokal u Baru, 30m2, kod stare vatrogasne, novogradnja, ili mijenjam za stan u Baru, isključivo novogradnja. Tel.067/350-545

13813

Extra povoljno prodajem stomatološku ordinaciju u Podgorici 35m2. Tel.068/679-086

13831

I

Izdajem poslovni prostor, 24m2, u Ulici slobode 74, pogodan za sve namjene. Tel.067/200-818

IZDAJE SE

13800

poslovni prostor 66m2 , Ulcinjska 3 Podgorica Tel.067/609-089


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

33

PONEDJELJAK, 5.11.2012.

Popravka aparata za zavarivanje, invertora, ispravljaÄ?a, punjaÄ?a za akumulatore i lap topove. Tel.069/833-083

NAMJEĹ TAJ Prodajem oÄ?uvanu garnituru: trosjed na razvlaÄ?enje, dvije fotelje i tabure u Podgorici i ugaonu garnituru sa mehanzmom za razvlaÄ?enje + tabure u Budvi. Tel.069/027-105 13791

13788

Vodoinstalater: kupatila, sanitarije, tuť kabine, renoviranje postojećih i sve opravke. Tel.069/013-484

13789

VrĹĄim usluge moleraja, farbanje stolarije, gletovanje. Moleraj 0,50e/m2. Tel.067/427-850

Prodajem dobro oÄ?uvan braÄ?ni krevet sa fiokama i duĹĄekom. Tel.067/861-922 13821

13796

VOZILA/AUTO DJELOVI Prodajem teretnu zastavu 650, 87. god, u dobrom stanju. Kabina i karoserija odliÄ?ne, sa dosta rezernih djelova, 1.250e. Tel.068/428-770, 067/518-596 13749 Jeep grand chiroki 2.7 CRD 2004. godina. ΄Mercedesov΄ motor, ful oprema, izuzetan, prvi vlasnik, registrovan godinu. Kotor. Tel.069/024-884 13756 Hitno-povoljno kawasaki ER6 N, 650 cm3 2008.g. PreĹĄao 5.000km, nov! Tel.069/048-662 13758 Reno senik 1.9 DCI, 130 KS, kraj 2006, 131.000km, uraÄ‘en veliki servis, nove gume... OdliÄ?an. Tel.067/265-605 13761 Mercedes 300D, bez motora, jeino. Vrlo solidan. Tel.069/423-042

13769

Corsa CDTI ΄10. Oktavia TDI karavan. Mercedes E300 TD ΄99. Mercedes E320CDI karavan΄04. PeĹžo 607HDI ful ΄08. PeĹžo 407HDI sw. Pasat 6 karavan. www.pg-garage.me Tel.067/631-328 13792 Prodajem djelove opela corse 1.2, 85.g. OÄ?uvana, troje vrata sa staklima, alternator, motor brisaÄ?a, ventilator, amortizeri sa oprugama, felge 13 i dr. Tel.069/027-105 13793 Prodajem passat 2 limuzina, 1.800cm3, ugraÄ‘en plin, nove ljetnje i zimske gume, klima, registrovan do 15. aprila 2013. OdliÄ?no oÄ?uvan. Tel.069/027-105 13794 Prodajem kamion mercedes 1120, sanduÄ?ar, u odliÄ?nom stanju. Tel.069/050-506 13810 Prodajem cedy 2000 SDI, registrovan, 2004. god, u extra stanju, odraÄ‘en veliki servis, aluminijumske felne + Ä?etri Ä?eliÄ?ne felne. Tel.069/035-363 13828 Prodajem ekstra luksuznu limuzinu lancija tezis 2000, 2005. godina. Ful oprema, koĹža, 4 nove gume miĹĄelin-enerdĹži, dvije nove zimske gume. UraÄ‘en veliki servis. Tel.067/232-19013830

Fiat skudo kombinato, 7+1, 2002, 2JTD, moĹže kompenzacija... Tel.069/970-800 13839

GRAÄ?EVINSKE MAĹ INE

Tepih servis. MaĹĄinsko Ä?iťćenje i ruÄ?no pranje tepiha. Najpovoljnije cijene. Dolazimo po pozivu. Tel.069/214-059 13811

USLUGE

Tepih servis Orkan, pranje tepiha, staza, garnitura, prevoz besplatan. Dubinsko pranje i poliranje auta. Kvalitetno i povoljno. Tel.067/389-585 13836

OĹĄtrim profesionalno makaze, noĹževe i sve ruÄ?ne specijalne alate. Frizeri, ĹĄnajderi, hirurzi, mesari, kuvari, duborezci. Uvjerite se u kvalitet. Tel.069/081-507 13745

DeÄ?ko 29 godina Ĺželi da mu se javi gospoÄ‘a za intimne i diskretne trenutke, H-Novi, Kotor. Tel.068/678-020 13747

13802

Moćna građevinska dizalica (vrabac) jeino. Tel.069/423-042 13768

Registracija preduzeća i knjigovodstvene usluge najjeinije, najprofesionalnije i najbrŞe. Tel.067/591-950, 020/511-925, 067/210-340 13778

LIÄŒNO

Servis klima, ugradnja, prodaja, dezinfekcija, garancija. Najpovljnije. Tel.067/501-209, 068/501-209 www.klimescepanovic.com

Momak 39 godina upoznao bi diskretnu Ĺžensku osobu za druĹženje. Tel.068/155-365 13748

POSAO Firmi iz Podgorice potrebne dvije osobe na poslovima unapreÄ‘enja prodaje za podruÄ?je H. Novog (od trajekta do Igala). Informacije na tel.067/262-051 13754 Izdajem taxi-licence u Podgorici. Zvati od 10.00 do 20.00. Tel.067/625-007 13807

NASTAVA

Posao u turizmu: traĹži se iskusan turistiÄ?ki radnik. Znanje viĹĄe stranih jezika. Samo ozbiljne ponude. Tel.069/675-229 13814

Registracija preduzeća. SteÄ?aj i likvidacija. Knjigovodstvo. Revizija. Boravak i radna dozvola stranaca. Upotrebne dozvole za prostore. Profesionalno. Tel.069/020-102 13776

Medicinska sestra u penziji Ä?uva djecu uzrasta 2-3 godine, i veću, u svom stanu u blizini GintaĹĄa. Tel.067/567-053, 067/861-922 13822 Potrebna konobarica, smjeĹĄtaj obezbijeÄ‘en. kafe bar Estrada, Zabjelo. Tel.068/179-967 13827

Registracija preduzeća. Knjigovodstvo. ZavrĹĄni raÄ?uni. SteÄ?aj i likvidacija. Strancima obezbjeÄ‘ujem radnu dozvolu i boravak. Ugovori. Povoljno i brzo. Tel.068/222-188 13777

APARATI/OPREMA Mobilni telefoni: Nokia, Samsung, HTC, I-phone. Prodaja, servis, garancija, dostava. Tel.067/564-764

RuĹĄenje zidova, ploÄ?a, stepeniĹĄta, keramike. Brzo i profesionalno. MoĹže sa naĹĄim prevozom ĹĄuta. Povoljno. Tel.069/813-462, 068/540-394 13779

OĹženjen, 50 godina, mladolik, situiran po svemu ok, druĹžio bi se sa braÄ?nim parom. Tel.067/499-157 13752 Zgodan momak poziva cure i zgodne dame na druĹženje. Tel.068/569-809 13808 MuĹĄkarac 40 godina Ĺželi da mu se javi dama koja Ĺželi kvalitetna intimna druĹženja. Tel.069/635-261 13815 Momak 29 godina upoznao bi gospoÄ‘u-icu iz Podgorice, do 45 godina, za povremena diskretna druĹženja. Tel.069/652-405 13818 Dosta star Ä?ovjek, oÄ?uvan i situiran, traĹži ozbiljnu stariju damu za Ĺživot na primorju. Tel.069/549-419 13823

RAZNO Man king, vrhunski preparat za potenciju 100 posto na biljnoj bazi, dejstvo do 72 sata. Kutija 60eur/10 kom. Tel.067/852-451 13760

13786

Alarmni sistemi, spy oprema, student bubice, prisluĹĄkivaÄ?i, kamere, gps trakeri, video nadzor. Tel.069/833-083; 067/513-871

1) Finansijski konsalting, 2) Knjigovodstvene usluge, 3) Registracija firmi. Tel.069/320-990, 069/503-583, 069/483-033 13781 Servis: klima, friĹžidera, zamrzivaÄ?a, veĹĄ-sudo maĹĄina, ĹĄporeta, bojlera. Tel.069/073-264, 067/409-729 13782

KruĹžni gater za rezanje, krajÄ?anje oblovine, hitno, 800e. Tel.069/423-042 13766

Elektro servis friĹžidera, zamrzivaÄ?a, klima, rashladnih vitrina, ledomata, bijele tehnike. Tel.067/454-280 13783

13787

Klime sa i bez invertera, prodaja, montaĹža, servis, dezinfekcija, Ä?iťćenje, garancija. Radijatori Thermor do 2,5 KW, povoljno. Tel.069/020-997, 067/289-974

Popravka: klima, friĹžidera, zamrzivaÄ?a, veĹĄ maĹĄina, ĹĄporeta itd. Ä?ole. Tel.069/027-979 13784

13790

Klime Šćepanović: prodaja, ugrdnja, split, multi sistemi, inverteri, servis, dezinfekcija, garancija. Tel.067/501-209, 068/501-209 www.klimescepanovic.com

13803

Total TV. Satelitske i zemaljske antene. Sistemi za zgrade, hotele i apartmane. Opravka satelitskih resivera. Tel.069/050-832 13812 Profesorica razredne nastave daje Ä?asove iz svih predmeta djeci od prvog do ĹĄestog razreda. Najpovoljnje! Tel.069/423-575 13797

UÄ?iteljica sa iskustvom daje Ä?asove osnovcima od prvog do sedmog razreda. Tel.069/542-025 13801

NOVEMBARSKA AKCIJA

-10%

NA SVE LAPTOP I DESKTOP RAÄŒUNARE ul.Slobode br. 6 067/286-688,020/230-299

Profi maĹĄina za rezanje navoja, jeino. Tel.069/423-042 13767 Otkupljujem stari novac (perpere, lire, dinare), medalje, grbove, ćemere, stara pisma i druge starine. Tel.069/019-698, 067/455-713 13780 Prodajen Singer maĹĄinu za ĹĄivenje staru preko 100 godina. U ispravnom stanju. Cijena 600 eura. Tel.067/554-560 13804 Prodajem: june 8 mjeseci staro, domaću rakiju i kupus. Ĺ˝upa NK. Tel.067/822-003 13816 BaĹĄtanske figure, preko 30 modela, saksije i ukrasne saksije. Tel.069/314-623 13824 Bato Bosanac pomoću gledanja u ĹĄolju sa sigurnoťću otkriva vaĹĄe juÄ?e, danas, sjutra. Rad na daljinu pomoću slike. Tel.068/504-029 13825 Ako ste zainteresovani mijenjao bih imovinu koja se nalazi u Srbiji, kod ÄŒaÄ?ka za neku kuću ili stan u Crnoj Gori. Po dogovoru. Tel.069/150-902 13833


Pratite nas na twitteru

@dnovine

34 Sport

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

VATERPOLO

Apsolutno zadovoljstvo Čarobna jesen, dobra godina - za Dnevne novine govori selektor Crne Gore Ranko Perović

DA LI STE ZNALI...

Da bivši golgeter Hrvatske i francuskog Monaka Dado Pršo danas proslavlja 38. rođendan.

Kosta Bošković

B

udva, dvanaest mjeseci ranije - vaterpolisti Crne Gore, zaboravljeni nacionalni heroji, odavno daleko od vrha, nekako tiho, prvi put su se okupili na poziv tada novog selektora Ranka Perovića. Budva, prva subota u novembru 2012. - pun bazen pokazuje da su “ajkule” ponovo heroji, iza Crne Gore je medalja sa Evropskog prvenstva, četvrto mjesto na Olimpijskim igrama, mnogo velikih pobjeda, a nakon posljednje dvije u Svjetskoj ligi i činjenica da naša zemlja i dalje ima talente za svijetlu vaterpolo budućnost...

“S obzirom gdje smo bili, a gdje smo sada, primijetan je napredak i mislim da moramo biti zadovoljni ovom godinom”, rekao je za Dnevne novine čovjek koji je crnogorski vaterpolo vratio u svjetske visine, naš selektor Ranko Perović nakon posljednjeg meča koji je Crna Gora odigrala u 2012. “Mislim da smo ostvarili dobre rezultate, naravno ostaje žal za bronzanom me-

daljom iz Londona, ali eto - to je sport. Možda nijesmo zaslužili da izgubimo, ali šta je tu je. U svakom slučaju vratili smo se u sam svjetski vrh vaterpola i mislim da u budućnosti možemo da budemo konkurentna reprezentacija”. Posebno zadovoljstvo našem selektoru donijela je ova jesen i dva meča koja su došla nakon bolnih slika iz Londona - pobjede nad

Hrvatskom (u srijedu 10:13) i Grčkom (11:9 u subotu) u Svjetskoj ligi. “Mislim da su momci maksimalno iskoristili šansu, da su se najmlađi koji su bili tu dobro snašli, da su odigrali korektno i dali svoj doprinos. Tako da ono što sam govorio i ranije da imamo budućnost, samo da treba puno da se radi sa njima pokazalo se i ovog puta. U svakom slučaju, moj plan da proširim bazu, ispao je u najboljem redu i nakon ove dvije utakmice mogu biti apsolutno zadovoljan”, jasan je Perović. Postoji li nešto što vas posebno raduje iz posljednja dva meča u godini? “Mislim da je pristup utakmicama bio pravi - i protiv Hrvatske, a naročito protiv Grka, s obzirom da je meč sa njima bio teži i zahtjevniji, da je bilo i tenzija, da smo imali

imperativ da pobijedimo i da rezultat u Zagrebu ne bi ništa značio da smo u subotu izgubili. Sad sve to dobija na značaju, mislim da je Turska apsolutni autsajder grupe i da ostaje da sa Hrvatima kući odbranimo rezultat iz Zagreba i ostvarimo plasman na finalni turnir Svjetske lige”, zaključio je naš sjajni selektor.

TIKET DANA VBA SAUTEMPTON TIP 1 KVOTA 1.70 ALANIJA VOLGA TIP 1

KVOTA 1.80

HETAFE BETIS TIP X

KVOTA 3.40

RAPID B. ASTRA TIP 1

KVOTA 2.05

LIBEREC SLOVAČKO TIP 1

KVOTA 1.55

MODENA JUVE STABIA TIP X KVOTA 3.00

FORMULA 1

Kimi kao nekad, Fetel i Alonso nastavljaju rat Vreli Persijski zaliv poklonio se hladnom Fincu - poslije tri godine (dvije pauze) Kimi Raikonen je stigao do pobjede u šampionatu Formule 1. Bilo je to na Velikoj nagradi Abu Dabija, koja je donijela spektakularnu trku i nakon koje se i dalje ne zna ko će biti novi šampion. U carstrvu Ujedinjenih Arapaskih Emirata drugo i treće mjesto zauzela su jedina dva konkurenta za tron Fernando Alonso i Sebastijan Fetel (startovao sa posljednje pozicije), pa je dvije trke prije kraja španski “princ iz Asturije” prednost aktuelnog prvaka smanjio na deset bodova. “Borili smo se i imali odličnu startegiju, jednostavno željeli smo pobjedu. Nijesmo stigli do nje, ali zadovoljni smo cijelom nedjeljom jer smo zadržali šansu da se borimo do kraja”, riječi su Fernanda Alonsa. Do kraja sezone ostaju još Ostin (18. novembra) i Brazil (25. novembar)... K.B.

NE PROPUSTITE ATP London (SportKlub, 14.45) - Veliki teniski spektakl pod engleskim nebom sudar osam najboljih igrača svijeta! Uživajte u vrhunskom tenisu...

SPORTSKI EKRAN 11:00 13:00 13:00 13:00 14:45 15:00 16:00 17:25 18:30

Australija - Meksiko, mali fudbal Argentina - Italija, mali fudbal ATP London, dubl Maroko - Iran, mali fudbal ATP London, singl Španija - Panama, mali fudbal Boćanje, Škotska Fleš sport Pogon Š. - Slask, fudbal

(Eurosport) (Eurosport) (SportKlub) (Eurosport2) (SportKlub) (Eurosport) (Eurosport2) (RTCG2) (Eurosport2)

19:00 19:55 20:15 20:30 20:45 21:00 21:30 22:50

ATP London, dubl Sport Kajzerslautren - Aue, fudbal Cedevita - Igokea, košarka ATP Londn, singl VBA - Sautempton, fudbal Hetafe - Betis, fudbal Sport

(SportKlub) (RTCG1) (Eurosport2) (Arena1) (SportKlub) (SportKlub+) (SK Prime) (TV Vijesti)


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 35

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

FOTO: Darko Jovanović

SLUČAJ KARABATIĆ  KO GOVORI ISTINU?

Pavićević: Bilo je kontakta

Predrag Bošković i Predrag Pavićević

Pohvala za Čučkovića

Našeg selektora smo pitali i da li postoji neki igrač sa posljednjeg okupljanja koji ga je posebno oduševio... “Manje-više, ja njih sve poznajem - i one sa kojima sam radio u A reprezentaciji, a i one iz juniorske selekcije. Mislim da su svi bili na nivou, ali eto neko ko me je najprijatnije iznenadio je Uroš Čučković, koji djeluje jako dobro i zrelo i smatram da sa njime dobijamo još jednog igrača koji može itekako da doprinese dobrim rezultatima”, pohvalio Ranko Perović mladog Kotoranina koji nastupa za beogradski Partizan.

NBA

Vrijeme je za Bruklin U noći između subote i nedjelje košarkaši Bostona zabilježili su prvu pobjedu u novoj NBA sezoni i to u prijestonici nad Vašingtonom (89:86), šampion Majami je u posljednjim sekundama došao do trijumfa nad Denverom, dok su Bruklin Netsi u prvom meču u istoriji pred svojim navijačima startovali pobjedom i to nad Torontom od 107:100. Bruklin je istorijsko veče u NBA ligi odradio pred skoro 20.000 gledalaca - Netsi su igrali sjajno, a premijerni meč u “Barclays centru” obilježili su Bruk Lopez (postigao 27 poena) i Deron Vilijams (19, uz 8 asistencija). SEMAFOR: Vašington - Boston 86:89, Indijana - Sakramento 106:98, Bruklin - Toronto 107:100, Majami - Denver 119:116, Čikago - Nju Orlenas 82:89, Hjuston - Portland 85:95, Milvoki - Klivlend 105:102, Dalas - Šarlot 126:99, San Antonio - Juta 110:100, LA Klipers - Golden Stejt 110:114. K.B.

U vikend izdanju Dnevnih novina na strani 56. objavljena je informacija o interesovanjiu Nikole Karabatića da obuče dres Crne Gore. U tekstu se navodi izjava generalnog sekretara Predraga Pavićevića, koju vam prenosimo u cjelosti: “Ta informacija je prijatno iznenadila sve u Savezu. Indicije postoje i sigurno da nam prija što takva rukomet-

na veličina razmišlja da igra za Crnu Goru. Ipak, o svemu tome za sada je rano govoriti. Očekuje nas izuzetno bitan duel sa Češkom, tek nakon toga će na dnevni red doći slučaj Karabatić”, rekao je za Dnevne novine prije tri dana Pavićević. Dan kasnije u Pobjedinom sportskom dodatku “Arena” predsjednik RSCG Predrag Bošković demantovao

je pisanje Dnevnih novina (a ne doslovce prenesenu izjavu čovjeka iznad koga je po funkciji – generalnog sekretara), iznijevši nekoliko grubih konstatacija na račun našeg novinara Miloša Pavićevića, koji je autor pomenutog teksta. Izgleda da je komunikacija na relaciji predsjednik RSCG-generalni sekretar RSCG zatajila.

REAGOVANJE

Ko ne želi dobro reprezentaciji? Poštovani gospodine Boškoviću, Svaka čast na svemu što ste kao predsjednik RSCG i predsjednik ŽRK Budućnost uradili za crnogorski rukomet (rezultati govore u vaše ime), ali “demant” u vašem biltenu, nekada mojoj kući – sportskom listu “Arena”, natjerao me da, iako nijesam pristalica takvih stvari, posebno kada sam 100% u pravu, reagujem. Jer tužno je da se, u trenucima kada naša muška rukometna reprezentacija bilježi fenomenalne rezultate, kada treba veličati momke koji sa tolikim ponosom nose crnogorski grb, uopšte govori o ovakvim stvarima. Ipak, kako bi javnost bila upoznata sa pravim, tačnim i istinitim stanjem u slučaju koji je uzdrmao region, a tiče se jednog od najboljih igrača današnjice Nikole Karabatića, odlučio sam se na nešto ovako. Prvo - Vaša izjava da sam “zloupotrijebio generalnog sekretara RSCG Predraga Pavićevića” nije istinita, jer gospodin Pavićević nije čovjek koga ja mogu da zloupotrijebim niti sam ikada imao takve namjere. Informacija o interesovanju Nikole Karabatića da obuče crnogorski dres javnosti je prezentovana nakon dogovora upravo sa gospodinom Pavićevićem i u prisustvu igrača i stručnog štaba naše selekcije tokom puta iz Manhajma za Crnu Goru. Pavićević je u tom trenutku primio poruku od menadžera popularnog igrača, a do dogovora da se vijest plasira u javnost je došlo u namjeri da se podigne atmos-

fera kako bi se dalo na značaju rezultatu koji je napravljen u Njemačkoj. A ne kako Vi kažete “da bi se taj rezultat stavio u drugi plan”. Drugo - To da li će Karabatić igrati za Crnu Goru ili ne, manje je važno i ne može da naruši atmosferu u selekciji, kao što je umalo narušio ambijent po dolasku iz Njemačke, kada je u hotelu “Princes” u Baru crvena ekspedicija naišla na zatvorena vrata, jer “neko” nije rezervisao sobe!? Žalosno, sramno i skandalozno! I tu informaciju dobio sam odmah (kao što sam i navikao čitaoce - prije konkurencije), pa je baš zbog atmosfere u reprezentaciji nijesam objavio uoči važnog meča sa Češkom. Da sam želio da budem “aktuelan i senzacionalan” kako Vi kažete objavio bih i tu vijest, ali sam želio da zaštitim momke koji izgaraju za svoju zemlju. Treće – Onim ljudima koji vode brigu o muškoj selekciji (malo ih je, a prepoznaće se), ali i samim reprezentativcima (koji znaju to da cijene) poznato je da sam i u najtežim trenucima bio uz njih i vjerovao u njihove mogućnosti. Ne samo sada kada su “postali popularni”. Kritikovao sam one koji su im davali mrvice, a drugima sve, i to je očigledno moj najveći “grijeh”. Za kraj – Konkurencija, ako je tako mogu nazvati s obzirom na “ogroman“ tiraž? No comment. Pametnima dovoljno. Miloš Pavićević


Pratite nas na twitteru

@dnovine

36 Sport

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

SERIJA A, 11.KOLO

Jovetin bijes za let viole Gol, asistencija, povreda - Fiorentina na pogon crnogorskog napadača razbila Kaljari (4:1) Aleksandar Popović

D

ok Italija i dalje bruji o prvom porazu Juventusa nakon 49. utakmica i herojskom podvigu Intera, epicentar nedjeljnog popodnevnog potresa dogodio se u Firenci, a njegov pokretač ponovo je bio fantastični Stevan Jovetić! Fiorentina se mučila sa Kaljarijem na prepunom “Artemio Franki” stadionu, a onda je za samo četiri minuta “Jo-Jo” okrenuo vjetar golom u 50. odnosno asistencijom za Luku Tonija u 54. minutu, nakon čega je Kvadrado potvrdio veliku pobjedu, vrijednu četvrtog mjesta u prvenstvu.

Šesti gol pod nebom Apenina, uz podršku Stefana Savića sa klupe za rezervne igrače, Joveta je proslavio na nesvakidašnji način nakon što je “ukrao” minut slave Nenadu Tomoviću crnogorski napadač je otrčao ispod zapadne tribine i bijesnim gestikulacijama prema svojim navijačima pokazao što misli o zvižducima koji su se čuli kod rezultata 1:1, a poslije svog šoua se požalio i na povredu, napustivši travnjak... “Stevan je juče bio odlučujući protiv Kaljarija! Njegova proslava pogotka je više bila emocionalno pražnjenje i ne mislim

da je bio ljut na nekog sa tribina. Što se tiče njegove povrede, nadamo se da nije ozbiljnije prirode, jer je Jovetić za nas neopisivo važan”, smatra trener Fiorentine, Vinćenco Montela. Predstava vrijedna tri velika boda i četvrtog mjesta na tabeli, koju su italijanski mediji ocijenili sa odličnom ocjenom 7, mogla bi da košta Stevana Jovetića nastupa protiv San Marina 14. novembra, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Iako se čini da povreda 23-godišnjeg Podgoričanina nije opasna, njegova molba da izađe može da zabrine crnogor-

ske navijače, uprkos činjenici da “hrabri sokolovi” imaju lagan zadatak protiv fudbalskih liliputanaca. Nakon delikatnog poraza od Juventusa prošlog vikenda, Katanija je svoje frustracije izlliječila protiv Lacija (4:0) - Sicilija je gorjela, rimska posada napustila “Anđelo Masimino” stadion potopljena, a njihovo razočara-

nje je podijelio i Napoli, kojeg je u posljednjem minutu šokirao Đanluka Sansone, zahvaljujući kojem su “bikovi” isčupali bod pod Vezuvom. “Čestitke za Torino, ali smo izgubili dobijeni meč”, kratko je rezimirao razočarani strateg tima iz Napulja, Valter Mazari. SEMAFOR: Peskara - Parma 2:0 (Abruskato 49’, Vajs 90’), Bo-

lonja - Udineze 1:1 (Dijamanti 46’ - Di Natale 73’), Katanija - Lacio 4:0 (Gomez 9’, 28’, Lodi 25’ pen, Barijentos 69’), Fiorentina - Kaljari 4:1 (Rodrigez 14’, Jovetić 50’, Toni 54’, Kvadrado 85’ - Kazarini 43’), Napoli - Torino 1:1 (Kavani 6’ - Sansone 90’), Sampdorija - Atalanta 1:2 (Mareska 53’ - Bonaventura 2’, De Luka 76’), Sijena - Đenova 1:0 (Paći 55’).


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 37

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

podvig

Nijesam ja postavio rekord, već Grbalj Golman Mileta Radulović u razgovoru za DN pričao o oborenom rekordu, saigračima, ciljevima “trikolora”... Istorija je ispisana - brojka od 835 minuta ostaće u lijepom sjećanju Mileti Raduloviću. O golmanu Grblja priča sportska Crna Gora, pošto je čuvar mreže “trikolora” ušao u anale crnogorskog fudbala oborivši rekord od devet prvenstvenih utakmica bez primljenog gola. Krenulo je sa Mornarom 1. septembra u Radanovićima (pobjeda 2:0), a bajka je potpisana protiv jakog Čelika prethodnog vikenda - izabranici Aleksandra Nedovića slavili su rezultatom 2:0... “Važnija su tri boda nego rekord. Nijesam o tome razmišljao, rekao sam ekipi da se ne opterećuje. Ali, lijepo je sve ovo što se desilo u sklopu velikog trijumfa nad Čelikom”, rekao je novi rekorder koji je srušio sjajnih 819 minuta Nemanje Popovića sakupljenih u šampionskoj godini Mogrena. Subota, 3. novembar 2012. godine - taj datum će iskusni 31-godišnji golman pamtiti kao najljepši trenutak u

karijeri. “Definitivno je prelijep osjećaj. Ali, ne bih stavljao sebe u prvi plan - svi smo podjednako zasluženi za uspjeh - od stručnog štaba, pa do igrača”, skromno je odgovorio Radulović. Koliko god ne želio da bude u centru pažnje Mileta je glavna faca - brani u nevjerovatnoj formi, njegov Grbalj igrao veoma dobro. Evo i zašto... “Nezahvalno bi bilo da izdvajam igrače, ali neke moram pomenuti. Igor Radusinović i Ilija Glavan su dva najbolja štopera u našoj ligi. Tu je i mladi Milan Carević koji je pokazao da na njega može ozbiljno da se računa. Po bokovima smo veoma jaki, centralni dio nam je čvrst, a napadači i pored toga što ne daju mnogo golova definitvno odrađuju odličan posao u defanzivi”, hvalio je svoje saigrače Radulović. Miletin rekord će možda zainteresovati fudbalske agente koji su sve redovniji na crnogorskim utakmi-

cama. Ima li prostora za transfer? “Ne znam. Poprilično sam u godinama, ali neka sve ide svojim tokom. Ugovorom sam još vezan za Grbalj. Ne opterećujem se”, rekao nam je Radulović, koji je branio za Mladost, Sutjesku, Budućnost, Smederevo, Željezničar... “Trikolori” se nalaze na sredini tabele - drže mjesto broj 6, imaju 19 sakupljenih bodova uz fascinatnu gol razliku 10:3! Koliko Grbalj može ove sezone? “Cilj je da budemo iza četiri vodeće ekipe. Da smo imali malo sportske sreće sakupili bi još koji bod, ali i ovako je dobro. Bitno je da se od starta prvenstva pridržavamo taktike - moramo igrati disciplinovano i borbeno uz zadatak da sačuvamo svoj gol. Kup je takođe naša šansa. Igramo sa Mornarom, koji je podigao formu, poštujemo ih, ali imamo dobru priliku da uđemo među četiri najbolja”, završio je junak Mileta Radulović. U. Radulović

Mornar, Jedinstvo, Sutjeska, Lovćen, Zeta, Mogren, Mladost, Petrovac i Čelik - to su prvoligaši koji nijesu uspjeli pogoditi mrežu Milete Radulovića...

kratke vijesti Premijer, 10 kolo: Stivi odigrao 600. meč, Liverpul odigrao neriješeno Deseto kolo engleskog šampionata zaoukružio je mini derbi na Enfildu - Liverpul je pred svojim navijačima podijelio bodove u okršaju sa Njukaslom 1:1! Popularne “svrake” su stigle do vođstva super volej udarcem Johana Kabaja nekoliko trenutaka prije odlaska na odmor. “Redsi” su pojačali tempo, podigli nivo igre, a poravnanje je donio najbolji igrač Luis Suarez u 67. minutu. Inače, na jučerašnjoj utakmici kapiten domaćina Stiven Džerard upisao je svoj 600. jubilarni nastup u dresu Liverpula. Zapadni London i KPR još uvijek sanjaju prvi trijumf - nakon 10 kola “policajci” još uvijek nijesu pobijedili u ovoj sezoni. Oni su na svom “Loftus Roudu” remizrali sa Ridingom (1:1), koji takođe ne zna za ukus “trojke”. SEMAFOR: KPR - Riding 1:1 (Sise 66 - Gorks 16), Liverpul - Njukasl 1:1 (Suarez 67 - Kabaj 43.) U.R.

Liga 1, 11. kolo: Marsej diše za vratom bogatom PSŽ-u PSŽ je u subotu pukao u duelu sa Sent Etjenom (1:2), pa je Marsej to iskoristio - južnjaci su juče pobijedili Ažaksjo kao gosti 2:0, što im je bilo dovoljno da se izjednače sa PSŽ-om na tabeli francuskog šampionata - oba tima imaju po 22 boda. Marsej se trenutno nalazi u boljoj poziciji, jer ima utakmicu manje (nijesu odigrali meč sa Lionom) od bogatih Parižana... A, veliki trijumf potpisali su sinovi legendarnog fudbalera Marseja - Abedija Pelea. Prvo je pogodio stariji, ljevonogi centarfor Andre Ajev (55. minut), a potom i mlađi, desnonogi Džordan Ajev (87.). Andreu je to bio prvi gol u ligi za Marsej, a Džordanu treći, peti u sezoni ukupno. B.T.

Masters u Parizu: Ferer za istoriju Španije Poljsko čudo je konačno “slomljeno” u gradu svjetlosti Španac David Ferer osvojio je Masters u Parizu savladavši u finalu anonimusa Jeržija Janovica sa 6:4, 6:3! Janovic je na svom čudesnom putu kroz kvalifikacije do meča za trofej eliminisao Janka Tipsarevića, Endija Mareja i druge velikane. Sada je prvi put imao protivnika - tremu. To ga je skupo i koštalo: napravio je čak 43 neiznuđene greške, naspram 12 Fererovih, a očajno je igrao na svoj drugi servis, osvojivši samo 44% poena u tim situacijama (67% je bio učinak Španca). Na kraju, Ferer je podigao trofej u Parizu i postao prvi Španac koji je to uspio, jer Masters u dvorani “Bersi” nije osvojio čak ni Rafael Nadal. U.R.

DRUGA LIGA

Remi u derbiju: Bokelj - Dečić 1:1 Duel vodećih timova Druge crnogorske lige, fudbalera Bokelja i Dečića, u 13. kolu završen je neriješeno 1:1 (1:1)! Berane je pred svojim navijačima poraženo od OFK Bar 2:1 (0:1), dok je duel Zabjela i Bratstva završen 0:0. Golova nije bilo ni duelu Ibra i Arsenala u Rožajama.

Minimalan trijumf ostvarili su fudbaleri Jezera koji su u Plavu savladali Zoru 1:0 (0:0), dok pobjednika nije bilo u duelu Iskre i Igala, koji je završen 1:1 (0:0). Dećić je, nakon 13. kola, prvi na tabeli sa 28 bodova. Bokelj je drugi sa 27, na trećem mjestu je Zabjelo sa 21,

dok dva boda manje ima Igalo na četvrtom mjestu. Bratstvo i Jezero su osvojili po 18 bodova. U 14. kolu, narednog vikenda, sastaće se: Arsenal - Iskra, Igalo - Jezero, Zora Zabjelo, Bratstvo - Bokelj, Dečić - Berane, OFK Bar - Ibar. Mina

Izdavač: Media Nea d.o.o. Prvi broj izašao 10. oktobra 2011. Podgorica, Kralja Nikole bb PC Nikić

Direktor i izdavač: Boris DARMANOVIĆ (boris.darmanovic@dnovine.me) Glavni urednik: Samir RASTODER (samir.rastoder@dnovine.me) Odgovorna urednica: Marijana BULJAN (marijana.buljan@dnovine.me) Zamjenik i kultura: Vuk PEROVIĆ (vuk.perovic@dnovine.me)

Ekonomija: Novak USKOKOVIĆ (novak.uskokovic@dnovine.me) Društvo: Bojana Brajović (bojana.brajovic@dnovine.me) Hronika: Jasmina MUMINOVIĆ (jasmina.muminovic@dnovine.me) Crna Gora: Bojan vučinić (bojan.vucinic@dnovine.me) Reportaže: Ivanka FATIĆ RASTODER (ivanka.rastoder@dnovine.me) Svijet: Nikola MIJUŠKOVIĆ (nikola.mijušković@dnovine.me Zabava: Filip JOVANOVIĆ (filip.jovanovic@dnovine.me) Sport: Miloš ANTIĆ (milos.antic@dnovine.me) Foto: Darko JOVANOVIĆ (darko.jovanovic@dnovine.me) Dizajn: Nikola VUKOTIĆ (nikola.vukotic@dnovine.me) Marketing: Bojana BECIĆ (bojana.becic@dnovine.me)


Pratite nas na twitteru

@dnovine

38 Sport

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

VELIKI TRIJUMF

Povratak Sutjeske na vrh - “plavo-bijeli” u derbiju savladali Rudar (2:0), čime su preuzeli lidersku poziciju na tabeli

Bojan Topalović

S

utjeska je opet tamo gdje je bila čitavu vječnost - na čelu crnogorskog elitnog karavana! Razigrana družina Dragana Radojičića je u direktnom duelu za vrh tabele (teško) pobijedila Rudar - 2:0. Čovjek odluke bio je mladi reprezentativac Crne Gore Đorđe Šušnjar - ubitačni centarfor je sa dva gola izvukao Sutjesku iz mračnog tunela poslije poraza od Čelika (3:0), pa Budućnosti (2:0), te ispadanja od Zete u osmini finala Kupa Crne Gore...

“Igrali smo disciplinovano, čekali svoju šansu. Rekao sam fudbalerima da budu strpljivi, da čekaju jednu šansu, jer sa Rudarom se ne može drugačije igrati. Prezadovoljan sam učinkom, jer smo bili lišeni pomoći šest prvotimaca”, rekao je poslije velikog trijumfa šef stručnog štaba Sutjeske Dragan Gaga Radojičić.

A, derbi je bolje otvorio Rudar - poslije početnog šuta domaćih koji je izveo Andrija Pejović, stigla je prečka na drugoj strani u režiji mladog napadača Đorđa Krkeljića! “Greda” je pogurala vojnike Nikole Rakojevića - Pecova družina je imala igru, kontrolisala je većinu stvari tokom

prvog dijela igre, ali je Sutjeska odlično čitala zamisli Rudara. Ipak, koliko god su “plavo-bijeli” bili pametni, u 40. minutu pogledala ih je sreća - novopečeni A reprezentativac Blažo Igumanović je sjajno primio loptu u šesnaestercu, još bolje je prebacio golmana Ivana Janjuševića, ali je “bubamara” završila na stativi... Tako se otišlo u drugo poluvrijeme - Rudar je imao igru, ne rezultat, dok je Sutjeska znala šta će sa sobom. Imali su računicu, tako je izgledalo. I ta ratnička borbenost Nikšićana potpuno je okrenula utakmicu u drugom dijelu. Rudar je dobro pokušao preko Miroja Jovanovića, Pljevljaci su željeli trijumf kako bi se osvetili za ovogodišnji poraz

Đorđe Šušnjar dobio duel sa Erminom Alićem: Sa dva gola Đorđe je potpisao pobjedu koja je vratila Sutjesku na prvo mjesto na tabeli u Pljevljima (1:0), dok se Sutjeska još malo tražila... A, onda se pojavio čovjek koji u svakom trenutku zna šta će sa loptom Šušnjar je sa distance lijepo u 75. minutu pogodio mrežu Borisa Lakićevića - 1:0 za Sutjesku. Radojičić je osjetio pravi trenutak, pa je ne teren poslao talentovane Počeka, Zarubicu i Čolakovića, a ovaj posljednji je ukazano povjerenje opravdao - Čolaković je izbacio Šušnjara u kontru za 2:0

Sa dva gola ubitačni napadač je došao do kvote osam u dosadašnjem dijelu prvenstva, vratio je Sutjesku na vrh, nanio je prvi poraz Rudaru na gostujućem terenu... “Sutjeska je zasluženo slavila, jer nijesmo na isti način mi i oni ušli u drugo poluvrijeme. Kad već nijesmo iskoristili šanse u prvom dijelu onda obično slijedi kazna. I stigla nas je”, rekao je trener Rudara Nikola Rakojević.

Foto: Milovan Danilović

Kad je teško, tu je Šušnjar


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 39

PONEDJELJAK, 5. 11. 2012.

TIM KOLA

Golman Radulović (Grbalj)

UKUPNO 1. SUTJESKA 2. RUDAR 3. ČELIK 4. BUDUĆNOST 5. MLADOST 6. GRBALJ 7. MOGREN (-1) 8. JEDINSTVO 9. PETROVAC 10. MORNAR 11. LOVĆEN 12. ZETA

13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13

9 9 7 7 5 4 5 3 3 3 2 1

1 2 3 3 5 7 4 6 4 1 2 4

2 3 3 3 3 2 4 4 6 9 9 8

DOMAĆIN

15:8 19:12 20:11 22:14 16:12 10:3 14:12 7:8 12:21 13:23 11:22 12:22

28 26 24 24 20 19 18 15 13 10 8 7

7 6 6 6 7 7 7 7 6 6 7 6

NIKŠIĆ - Stadion: kraj Bistrice. Gledalaca: oko 1.000. Golovi: 1:0 Šušnjar u 75, 2:0 Šušnjar u 90+2. Sudija: Ž. Radunović (Cetinje) 7. Pomoćnici: J. Tatar (Podgorica) 7, Đ. Ražnatović (Cetinje) 7. Žuti kartoni: J. Nikolić (Sutjeska).

SUTJESKA

2 0

Janjušević 7, Stijepović 6,5, Đurović 7,5, Ćuković 6,5, Perošević 7, J. Nikolić 7, D. Karadžić 6,5, Pejović 6,5 (Čolaković -), B. Nikolić 6,5, V. Karadžić 6,5 (Poček -), Šušnjar 7,5 (Zarubica). Trener: Dragan Radojičić 7.

RUDAR

0 0

Lakićević 6, Popović 6, Damjanović 6, Alić 6, Nestorović 6, Kaluđerović 6,5, Brnović 6,5, Vlahović 6,5, Jovanović 6,5 (Šljivančanin -), Igumanović 7, Krkeljić 6,5 (Nerić 6,5). Trener: Nikola Rakojević 7.

6 3 3 3 3 3 2 0 1 1 1 1

0 1 2 1 3 3 2 3 3 1 1 1

1 2 1 2 1 1 3 4 2 4 5 4

11:5 7:7 10:4 10:8 10:6 7:2 8:9 1:7 3:6 5:10 5:10 8:12

18 10 11 10 12 12 8 3 6 4 4 4

6 7 7 7 6 6 6 6 7 7 6 7

GRBALJ

2 0

Radulović 8, Magud 6, Carević 7, Glavan 7,5, I. Bogdanović 7, N. Bogdanović 7, Ragipović 7, Matić 7,5 (Milojko 7), Janković 7,5 (Martinović), Nikolić 7 (Merdović), Đalac 7,5. Trener: Aleksandar Nedović 8.

ČELIK

0 0

Banović 6, Adrović 6,5, Ilić 6 (Agović 6), Vuković 6,5 (Nikolić -), Bulatović 6 (Videkanić -), Kolev 5,5, Bulajić 6,5, Kasapi 6,5, Zorić 7, Ivanović 7, Račić 7. Trener: Slavoljub Bubanja 6,5.

LOVĆEN

1 0

B. Vujović 6, Mirković 6, Novović 5,5, N. Vujović 5,5, V. Martinović 6, Hočko 5,5 (Pejaković -), I. Martinović 5,5 (Stevović ), Bogdanović 6, Đurišić 6,5, Radović 5,5 (Žižić -), Perutović 5,5. Trener: Slobodan Halilović 6.

MLADOST

1 0

Čučković 7, Tatar 6,5 (Adžović -), Šofranac 6,5, Radulović 6,5, Živković 6,5, Mandić 7, Sanković 7, Božović 7,5, Šćepanović 6,5 (Savićević -), Seratlić 6, Eber 6 (Pavićević -). Trener: Miodrag Vukotić 7.

ZETA

1 0 Radović 7, M.M. Radulović 6,5, Kaluđerović 6,5, Cavnić 6,5, Novović 6,5, Otašević 7, Burzanović 6, Kalačević 6,5 (Z. Peličić -), Došljak 6,5, Orlandić 7, Korać 6,5. Trener: Darko Šuškavčević 7. Igrač utakmice: Vladimir Mandić.

1 1 1 2 2 4 2 3 1 0 1 3

2 1 2 1 2 1 1 0 4 5 4 4

4:6 12:5 10:7 12:6 6:6 3:1 6:3 6:1 9:15 8:13 6:12 4:10

10 16 13 14 8 7 11 12 7 6 4 3

Vojvodić (Mornar) Peković (Budućnost) Glavan (Grbalj) Igumanović (Rudar)

Vezni red Brnović (Mogren) Mandić (Mladost) Ćulafić (Mornar) Orlandić (Zeta)

Napad Adrović (Budućnost) Šušnjar (Sutjeska)

Trener

LISTA STRIJELACA

BUDUĆNOST

2 2

Agović 6,5, Kamberović 7, Tomković 6,5, Peković 7,5, Radunović 7,5, N. Vukčević 6,5, Flavio 6,5 (Kalezić 6,5), M. Vukčević 7, Bošković 7, Adrović 7,5 (Golubović), Nikač 7,5 (Mugoša). Trener: Radisav Dragićević 7. Igrač utakmice: Mitar Peković.

BUDVA - Stadion “Lugovi”. Gledalaca: oko 150. Golovi: 1:0 Brnović u 14, 2:0 Vujović u 55, 2:1 Jablan u 58, Jablan u 58. (pen.), 3:1 Božović u 86. Sudija: A. Marković (Cetinje) 7. Pomoćnici: V. Đuranović (Podgorica) 7, N. Radulović (Podgorica) 7. Žuti karton: Milošević, Bojić, Božović (Mogren), Grbović, Marković, Jovanović, Živković (Petrovac). Crveni karton: Dejan Milošević (Mogren) u 66.

MOGREN

3 1

Butorović 7,5, Ivanović 7, Radišić 7, Bojić 7, Milošević 6, Lagator 7, Pržica 6,5 (Nedović -), Brnović 7,5, Vujović 7,5, Đoković 6,5 (Racković), Grbović 6,5 (Božović). Trener: Branislav Milačić 7.

Igrač utakmice: Mileta Radulović PODGORICA - Stadion: Mladosti. Gledalaca: oko 500. Golovi: 0:1 Orlandić u 62, 1:1 Mandić u 81. Sudija: S. Vujović (Cetinje) 7,5. Pomoćnici: D. Dević (Bar) 7, V. Radunović (Nikšić) 7. Žuti kartoni: Živković (Mladost), Kaluđerović, Korać (Zeta).

3 5 4 4 2 1 3 3 2 2 1 0

CETINJE - Stadion “Obilića poljana”. Gledalaca: oko 300. Golovi: 0:1 Peković u 2, 0:2 Adrović u 7, 1:2 Đurišić u 68. (pen.). Sudija: N. Dabanović (Podgorica) 7. Pomoćnici: V. Todorović (Nikšić) 7, D. Drljević (Berane) 7. Žuti kartoni: I. Martinović, N. Vujović, Đurišić (Lovćen), Kamberović (Budućnost). Crveni karton: Nenad Vujović (Lovćen) u 72.

Igrač utakmice: Đorđe Šušnjar. RADANOVIĆI - Stadion: Grblja. Gledalaca: oko 400. Golovi: 1:0 Matić u 46, 2:0 N. Nikolić u 86. Sudija: J. Kaluđerović (Cetinje) 7. Pomoćnici: N. Razić (Podgorica) 7, D. Šaković (Podgorica) 7. Žuti kartoni: Magud, N. Bogdanović, Ragipović, Milojko (Grbalj), Kolev, Ivanović (Čelik). Crveni kartoni: Đuro Magud u 54. (Grbalj), Dilijan Kolev u 83. (Čelik).

Odbrana

GOST

PETROVAC

1 0

Popović 5,5, Radulović 5,5, Mrvaljević 5 (Graovac 6), Grbović 6, Mihailović 6, Đukić 5,5 (Šofranac 6), Marković 5,5 (Vujačić -), Jablan 6,5, Vuković 6, Jovanović 5,5, Živković 5,5. Trener: Milorad Malovrazić 6,5. Igrač utakmice: Nenad Brnović

BIJELO POLJE - Stadion: Gradski. Gledalaca: oko 1.000. Golovi: 1:0 Boričić u 53, 1:1 Ćulafić u 74, 2:1 Ćulafić u 81, 3:1 Vojvodić u 78. Sudija: M. Savović (Podgorica) 7. Pomoćnici: D. Pajović (Cetinje) 7, D. Mrgunović (Podgorica) 7. Žuti kartoni: Boričić (Jedinstvo), Rajković, Bogdanović (Mornar).

JEDINSTVO

1 0

Aković 6, Gordić 6, Vuković 5,5, Petrović 5,5, Fetahović 6, Rosić 6 (Babača -), Drašković 6,5, Radulović 6,5, Čindrak 6,5 (Sepua), Kajević 6 (Medenica 6), Boričić 6. Trener: Sreten Avramović 6.

9 8 7 6

Adrović (Budućnost)

4 3

Igumanović, Vlahović (Rudar), Đurišić (Lovćen) Ivanović (Rudar), Pejović (Sutjeska), Bošković (Budućnost), Kasapi (Čelik), Orlandić (Zeta), N. Nikolić (Grbalj), Boričić (Jedinstvo), Jablan (Petrovac) Mugoša, M. Vukčević (Budućnost), Đoković (Mogren), Ivanović, Agović, Zorić (Čelik), Stevović, Radović (Lovćen), Božović, Boljević, Korać (Zeta), Nerić, Brnović (Rudar), Rotković, Eber (Mladost), Janković (Grbalj), Jovanović (Petrovac).

MORNAR

3 0

Radanović 6,5, Rajković 7, Stanišić 6,5, Vojvodić 7,5, Radovanović 7, Sekulić 6,5, Merdović 7, Gačević 7, Bogdanović 7 (Džanović 6), Ćulafić 8 (Bubanja), Jovančov 7 (Vukmarković 6). Trener: Saša Petrović 7. Igrač utakmice: Danilo Ćulafić

2

Vujović (Mogren), Šušnjar (Sutjeska) Račić (Čelik) Šćepanović (Mladost), Ćulafić (Mornar)


FOTO: Vedran Ilić

Crna Gora - Češka 23:22 (12:13)

BAR - SC “Topolica”. Gledalaca: oko 3.000. Sudije: Erdogan i Ibrahim (oba iz Turske). Sedmerci: Crna Gora 4 (3), Češka 3 (3). Isključenja: Crna Gora 8, Češka 10 minuta. CRNA GORA: Mijatović (15 odbrana), Simić, Rakčević 2, Pejović, Melić 3, Osmajić, Mrvaljević 2 (2), Marković 2, Kapisoda 2, Grbović, Vujović 4, Ševaljević 3 (1), Roganović 5, Simović, G. Lasica, M. Lasica. ČEŠKA: Štok (13odbrana i sedmerac), Mrkva, Hrstka 3, Becvar, Razniček, Jurka 2, Vrani, Kubeš, Motl, Jiha 8 (3), Šulc, Horak 4, Cip, Mraz 1, Juriček 1, Sklenak 3.

Magično veče u Baru EP je sada blizu

Trasiran put ka Danskoj - Crna Gora savladala Češku 23:22, te upisala trijumf u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo Miloš Pavićević

K

akvo veče u barskoj “Topolici”! Crna Gora je jednom nogom zakoračila na Evropsko prvenstvo koje se igra u Danskoj 2014. godine - kako to samo dobro zvuči! Nakon Njemačke u grotlu najveće dvorane na crnogorskom primorju oružje pred izabranicima Zorana Kastratovića morali su da polože najbolji igrač planete Filip Jiha i drugovi. “Crveni” su bez povrijeđenih kapitena Draška Mrvaljevića i desnog beka Žarka Markovića slavili sa 23:22, te tako zauzeli nevjerovatno prvo mjestu u grupi.

“Za razliku od meča sa Njemačkom jurili smo rezultat, stigli ga, prestigli rivala. Mladi igrači nijesu uspjeli da se izbore sa staloženim napadom nakon odbrana, pa smo imali nekoliko ishitrenih šuteva”, bile su prve riječi nakon velike pobjede selektora Zorana Kastratovića, koji je dodao: “Sa četiri boda i fanatičnom borbenošću momaka koji ostavljaju više od svojih mogućnosti na parketu moramo biti presrećni. Češka je jači protivnik od Njemačke, a momci su pokazali da znaju, da mogu i da hoće da igraju na rezultat. Odigrali smo

mudro. Sada na kontu imamo četiri boda – ponosan sam na momke koji su sportski heroji Crne Gore. I treba im se posvetiti maksimalna pažnja”, jasan je Kastratović. ● Sve je bilo sjajno Prvo Švedska, zatim Njemačka, sada i Češka - pa ko je ovdje velesila? Kakvu samo bajku žive rukometaši za kojih definitivno ne postoje prepreke. Crna Gora je magično otvorila utakmicu u 10. minutu imali smo plus dva (5:3). Fenomenalni Jiha je pokazao zašto je broj jedan na svijetu i sa pet vezanih golova izjedna-

Rakčević: Vrijeme je da se neko okrene put nas Euforija postoji, ali pivot naše selekcije Mladen Rakčević je uputio apel da se neko okrene i put muške rukometne selekcije. “Najavljivao sam poslije Njemačke da će meč sa Češkom biti teži. Tamo smo počeli rasterećeno i dobili lagano. Česi su pokazali da su dobra reprezentacija. Zahvaljujem se publici i svima onima koji su od početka sa nama bili, a malobrojni su”, rekao je ve-

čio, da bi Juriček pogodio za prvo vođstvo 6:5. Od tog trenutka Česi preuzimaju incijativu, da bi Igor Marković pogodio za 10:10 u 20. minutu. Ipak, gosti dodaju gas i sa golom prednosti odlaze na zasluženi odmor. Selektor Zoran Kastratović je bio primoran da u vatru gurne mladog Stevana Vujovića zbog povrede Mrvaljevića i bek Lovćena mu je vratio na najbolji mogući način. Odigrao je Vujović fenomenalno, razigravao Roganovića i Ševaljevića koji su terorisali odličnog golmana Berlina Štokla, da bi ljubitelji rukometa

liki borac Rakčević, koji je dodao: “Mislim da ova reprezentacija zaslužuje mnogo veću pažnju države, Saveza i svih, jer smo ostavljeni bez ikoga i niko se nije okretao put nas. Vratili smo se pobjedama protiv Švedske i sada sa ova dva trijumfa. Budite uz nas i vratićemo vam na terenu”, traži podršku svih Rakčević.

u Crnoj Gori dočekali 53. minut i plus pet za naš tim – na semaforu je pisalo nevjerovatnih 23:18. ● Jiha: Vi ste sada favoriti Tada već postaje najinteresantnije. Česi su promašili tri zicera, Rade Mijatović ponovo činio čuda na golu, spustio je roletnu za Jihu i drugove, ali su “crveni” u posljednja tri minuta pokidali živce navijačima. Jiha, Hrstka i Horak su pogodili za 23:22, da bi Vujović imao zicer 20 sekundi prije kraja za pobjedu, ali je pogodio Štokla koji

je zatim izbacio beka Libeka Kubiša, ali ga je brzonogi Melić omeo da uputi šut ka Mijatoviću. I tako su naši hrabri momci ispisali još jedan veliki trijumf. “Znali smo da nas čeka težak meč, nakon što je Crna Gora savladala Njemačku. Vi ste sada favorit broj jedan u grupi. Crna Gora je odigrala odlično, fanatično u odbrani, a kada tako igrate sve je moguće. Mi se moramo konsolidovati, ništa nije izgubljeno, želimo na Evropsko prvenstvo”, rekao je rukometaš Češke, te najbolji igrač planete Filip Jiha.

Izdanje 5. novembar 2012.  

Dnevne novine

Izdanje 5. novembar 2012.  

Dnevne novine