Page 1

najveći i Najbrže rastući tiraž u Crnoj Gori

ponedjeljak, 29. 10. 2012. broj 375/ GODINA II

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma Predrag Mitrović

Čelnici Pozitivne stižu na sastanak juče u 13 sati foto: Balša Rakočević

Pozitivna - DF

Pregovori još nijesu za javnost ● 4-5

Projekat

Grade kuće u kojima nema ko ● 10-11 da živi

Keljmendi i saradnici I dalje na provjeRi

● 2-3

Kolašin

foto: Darko Jovanović

Dnevne novine i Građanska alijansa objavljuju serijal tekstova u kojima se, analizirajući konkretne primjere, ukazuje na kršenje ljudskih prava i principa vladavine prava u crnogorskim institucijama. Serijal se organizuje u saradnji sa fondacijom RBF.

Budućnost - Sutjeska

Poplava srušila most i prodrla u kuće ● 14-15 Tuča

začinila derbi ● 40


Pratite nas na twitteru

2

@dnovine

Tema dana

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

INTERVJU

E D I T O R I A L

Obezbjeđenje ŽELJKO VUKMIROVIĆ urednik

Ima jedna stara sprdnja. Pardon, tvrdnja. O tome kako svi koji se odluče za političku karijeru ponajprije obezbjeđuju sebe, pa tek onda sve ostale. Vele, takav je red. I još vele, to je tako svuda u svijetu. Mimo svijeta je već sasvim druga stvar. Ali na toj lokaciji se mi nekako nalazimo i snalazimo, već decenijama. U stvari, ima samo dvije. Nego ja pretjerujem. I doduše nešto sitnog kusura. Ništa naročito. A to, sa tim nazivom mimo svijeta, prišilo nam se samo, negdje uz put. Nismo mi krivi. Mi smo samo vjerovali. Jednom, pa drugi put, pa… I tako, tri puta, devet puta. Kao ono zavrtanje u pokeru. Iako je zavrtanje naših ušiju daleko priličniji opis ovdašnje svakodnevice. Jer, oporezivanje građana, koji jedva sastavljaju kraj s krajem, a u sadejstvu sa smišljenim taksama i nadoknadama, poodavno je naša stvarnost, locirana kao mimo svijeta, bez naročite mogućnosti izbora. Posebno je mimo svijeta jer su te odluke kod nas prihvaćene kao tek ovlaš odvaljena ćuška. Uz to ide i zaključak da osim nas, eventualno opoziciono protivljenje takođe živi mimo svijeta. Najgore od svega je što žive i mimo ovog našeg, za koji smo samo mislili da je totalno mimo. Njihov je toliko mimo, da je ovaj naš malo dijete. Doduše, opoziciona pozicioniranja su u sasvim određenom svijetu, koji se, dakako, uopšte ne tiče ovog našeg. Tu se mimoilazimo, bez pardona. Ali stižemo do onog obezbjeđivanja političke karijere, s početka priče. Građani Crne Gore su sasvim dobar komad života potrošili na iščekivanje od političara na vlasti, evo sad će nešto dati, neće valjda sve za sebe. Ipak, to se nije dogodilo. Mislim, to sa davanjem. Uzimanje je rutinsko, sve po zakonu, odlučili tako političari, imaš stavke, imaš obračun, plati i vozi. Tek, taj proživljeni komad života sa svim ovim političarima je postao sasvim loš, zasigurno nesiguran. Pošteno zarađivanje je ionako vremenski uspostavljeno kao “za nikad”. Tamo gdje je ono nepošteno, takva je navalica da i sama pomisao tjera poštenog čovjeka da mu se smuči život. Samo što nam život uopšte nije dostojanstveno podnošenje poraza, niti jedna fudbalska utakmica koju gubimo, pa ćemo poslije svi da zapjevamo “ne tuguj noćas, gore glavu…”. Imamo razloga za razočarenja. Ponajprije zbog svih političkih “obezbjeđenja”. Razlike su drastične, neshvatljive i poodavno uspostavljene. To više niko ne može sakriti. A ni manje.

Meteo 06:11 16:42

Izlazak Sunca Zalazak Sunca

Crna Gora

JADRAN:

More umjereno talasasto. Vjetar umjeren do pojačan južni i jugozapadni, krajem dana u skretanju na zapadni i sjeverozapadni. Temperatura površine mora na otvorenom oko 21 stepen.

DANAS

Grad Podgorica Ulcinj Bar Budva Herceg Novi Nikšić Kolašin Žabljak Pljevlja Bijelo Polje

Promjenljivo oblačno sa uslovima za povremenu kišu. U južnim i centralnim oblastima mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi i grmljavina.

Danas

Sjutra

min oC max oC

min oC max oC

9 10 10 11 8 6 3 2 5 6

8 8 9 10 7 3 0 -3 -1 1

16 17 17 18 17 10 9 6 13 14

SJUTRA

17 18 18 18 19 12 11 6 11 12

Malo do umjereno oblačno sa dužim periodima sunčanog vremena i uglavnom suvo.

I dalje provje Keljmendija Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma Predrag Mitrović navodi za DN da trenutno radi na 108 predmeta Jasmina Muminović

D

irektor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma (USPNFT) Predrag Mitrović kazao je u intervjuu za Dnevne novine da je ta Uprava, osim kontrole bankovnih računa kontroverznog kosovskog biznismena Nasera Keljmendija, koji se potražuje zbog serije ubistava u BiH, obavila i provjere koje se odnose na njegove poslovne saradnike. Neke od tih provjera su u toku. On je takođe naglasio da USPNFT trenutno radi na 108 slučajeva, ali da detalji tih provjera nose oznaku tajnosti.

Upitan da prokomentariše rezultate provjera koje je USPNFT obavljala nad Naserom Keljmendijem, Mitrović je kazao da o detaljima ne može govoriti. “Ono što mogu da Vam dodam jeste da nije vršena provjera samo Keljmendija već i lica koja se mogu dovesti u poslovnu vezu sa njim. U tom kontekstu vršena je razmjena podataka sa tužilaštvom i policijom. Neke od provjera za ova lica traju i sada”, naglasio je on. ● Koliko predmeta USPNFT trenutno obrađuje? Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma trenutno radi na 108 predmeta i kontinuirano razmjenjuje podatke sa tužilaštvom i poli-

Nema slučajeva finansiranja terorizma Mitrović je objasnio da tokom ove godine nije bilo prijava sumnjivih transakcija koje bi se mogle dovesti u vezu sa finansiranjem terorizma. “USPNFT kontinuirano razmjenjuje podatke sa stranim finansijsko-obavještajnim službama i prati određene transakcije za osobe, koje bi se mogle dovesti u vezu sa ovom pojavom”, kazao je on.

cijom. Osim što smo predmete otvarali na sopstvenu inicijativu, USPNFT je radila na inicijativu obveznika, drugih nadležnih državnih organa, stranih finansijsko obavještajnih službi. ● Koliko je sumnjivih transakcija identifikovano tokom ljetnjih mjeseci i koliko je informacija proslijeđeno policiji i Tužilaštvu? U periodu od 1. maja do 16. oktobara USPNFT je od zakonskih obveznika i Uprave carina primila 52 izvještaja o sumnjivim transakcijama. Ukupno su poslate 73 informacije. Od toga je tužilaštvu poslato 27 ( 8 na našu inicijativu, 3 na njihov zahtjev i 16 dopunskih informacija), Upravi policije 34 (11 na našu inicijativu, 17 na

njihov zahtjev i 6 dopunskih informacija), a Agenciji za nacionalnu bezbjednost je poslato 12 informacija (osam na našu inicijativu, jednu na njihov zahtjev i tri dopunske informacije). U istom periodu bilo je pet transakcija, koje su bile privremeno blokirane. Ukupan iznos obustavljenih transakcija je 597.978 eura i 488.200 CHF. ● Koje mjere USPNFT preduzima u borbi protiv sajber prevara, s obzirom na to da je jedan takav slučaj nedavno otkriven? Treba istaći da u borbi protiv sajber prevara jako bitnu ulogu imaju zakonski obveznici po čijim prijavama sumnjivih transakcija Uprava preduzima dalje mjere.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

Tema dana

eravamo račune i saradnika Naime, naši zakonski obveznici ali i strane finansijsko-obavještajne službe (FOS) slučajeve sajber prevara kod kojih utvrde osnov sumnje u isto, prijavljuju USPNFT, koja dalje preduzima mjere iz svoje nadležnosti. ● Koliko kontrola banaka je tokom ove godine obavljeno i kakvi su rezultati tih provjera? Kontrola banaka je u nadležnosti Centralne banke. USPNFT je u toku ove godine tražila kontrole dvije banke. Jedna je sprovedena, a nakon što nam je dostavljen izvještaj o obavljenoj kontroli, USPNFT je protiv te banke podnijela prijavu nadležnom organu. Druga kontrola je, kako nas je obavijestila CBCG, u toku. ● Kako komentarišete Izvještaj EK o napretku Crne Gore u dijelu koji se tiče pranja novca? Osim što je konstatovan napredak Crne Gore u svim oblastima, u izvještaju je ocijenjeno da je bilo napretka i na polju borbe protiv pranja novca. Priznanje napretka je veliki podsticaj za dalji rad. Kao i nakon svakog izvještaja, i nakon ovog ćemo se potruditi da realizuje sve navedene sugestije. Prva će biti realizovana sugestija vezano za potpisivanje sporazuma o razmjeni podataka sa Upravom policije. Takav sporazum već je potpisan sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, čiji je Uprava policije prirodni sljedbenik. Međutim, ovoga puta osim potpisivanja sporazuma sa UP, formiraće se i neformalno tijelo koje će se sastajati jednom

mjesečno kako bi pratilo realizaciju dogovorenih mjera. Na taj način želimo da osiguramo da sve što je na papiru bude sprovedeno u djelo. Iako imamo jako dobru saradnju sa policijom, njeno dalje jačanje će doprinijeti još boljoj i efikasnijoj borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. ● Da li planirate još neke aktivnosti na ispunjavanju međunarodnih standarda u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma? Da. Crna Gora mora formirati tijelo za nacionalnu procjenu rizika (NPR) od pranja novca i finansiranja terorizma. Od 2013. godine nacionalna procjena rizika će biti obavezujući standard FATF-a (Financial Action Task Force) i sve države će biti dužne da sprovode ovakvu procjenu. Vlada Crne Gore ubrzo će formirati tijelo koje će se baviti uspostavljanjem sistema za nacionalnu procjenu rizika.

Čekanje usporava istrage Koliko vas u istragama usporava činjenica da inspektori USPNFT nemaju direktan pristup bankarskim računima preko kojih se „pere“ novac, te moraju čekati izvještaje Centralne banke o obavljenim kontrolama? Šta ćete preduzeti povodom toga? To što USPNFT nema direktan pristup bankarskim računima ne predstavlja nerješiv problem za njen rad. Prema članu 48 Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma USPNFT, kada procijeni da se radi o pranju novca ili finansiranju terorizma, može zahtijevati od obveznika da joj dostavi podatke iz evidencije koju vodi o strankama i transakcijama, o stanju sredstava i druge imovine određenog klijenta, o njegovom prometu sredstava i imovini, o poslovnim odnosima uspostavljenim sa obveznikom kao i informacije koje je obveznik, u ovom slučaju banka, pribavio ili vodi na osnovu zakona. A isti član Zakona o SPNFT kaže i da je „obveznik dužan da na zahtjev nadležnog organa uprave dostavi dokumentaciju kojom raspolaže“. Banke su u najvećem broju slučajeva ispunjavale ovu zakonsku obavezu. Međutim, bilo je nekih slučajeva u kojima je USPNFT posumnjala da banka nije poslala sve podatke koje ima. U tim situacijama bi bilo veoma važno da inspektori Uprave mogu poći u banku i izvršiti kontrolu i provjeru. Na nekim od ovih slučajeva Uprava i dalje radi. Uprkos dobroj saradnji i činjenici da inspektori CBCG traže sugestije inspetora USPNFT kada idu u kontrole, najveći problem je čekanje na njihovo izvršenje kao i na izvještaje o obavljenim kontrolama. Zaista razumijemo da je za to potrebno vremena, ali čekanje često usporava istrage i postupke kao i primjene nekih mjera u slučajevima pranja novca i finansiranja terorizma. USPNFT je kroz izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja teroirzma, usvojenim u martu ove godine, pokušala da kontrolu banaka stavi u svoju nadležnost ali joj to nije dozvoljeno. Međutim, zbog gore navedenih razloga, Uprava će ponovo u novim izmjenama Zakona o SPNFT tražiti ovu nadležnost. Nadam se da će ovog puta nadležni prihvatiti ovaj predlog s obzirom na zahtjeve Brisela za efikasnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

3

TIVAT

Na plaži pronađen mrtav delfin Mrtav delfin pronađen je juče, u jutarnjim satima, na plaži Plavi horizont u uvali Pržna. Predstavnici tivatske policije i Instituta za biologiju mora iz Kotora konstatovali su da delfin nije uginuo nasilnom smrću, već da se, najvjerovatnije, radi o prirodnom uginuću. “Prugasti delfin dužine 2 metra bio je u fazi raspadanja i zaključili smo da je uginuo prije desetak dana. Vjerovatno se nalazio na nekoj stjenovitoj i nepristupačnoj obali, a jugo u noći između subote i nedjelje ga je izbacio na plažu“, kazao je direktor Instituta, dr Aleksandar Joksimović. Po njegovim riječima, ovaj sisar pripada istoj vrsti kao i delfin koji je zimus, takođe nakon nevremena, pronađen na tivatskoj plaži Kalardovo. Zora Krstović


Pratite nas na twitteru

4

@dnovine

Politika

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

iza kulisa

Tajni pregovori o Nikšiću

Vrh Pozitivne i Fronta razgovarao je juče u prostorijama DF o formiranju lokalne vlasti u Nikšiću Vasilj Karadžić

P

redstavnici Pozitivne Crne Gore i Demokratskog fronta konsultovali su se juče u prostorijama DF o formiranju lokalne vlasti u Nikšiću. Prema nezvaničnim saznanjima Dnevnih novina, pregovorima su se želji relaksirati odnosi između dva politička bloka te približiti stavovi oko principa koji “muče” Front.

Vrh Pozitivne Crne Gore, predvođen liderom Darkom Pajovićem i njegovim najbližim partijskim saradnicima, potpredsjednicom Azrom Jasavić i direktorom stranke Mladenom Bojanićem, sastao se juče sa liderom Demokratskog fronta, Miodragom Lekićem, kako bi se konsultovali o formiranju vlasti u gradu pod Trebjesom. Sastanak je bio obavijen “velom tajnosti”, a koliko je čelnicima dva politička bloka bilo važno da njihov susret bude obavljen bez prisustva medija govori i činjeni-

ca da su iz Pozitivne i Fronta Dnevnim novinama čak demantovali da je do sastanka došlo, da bi kasnije šturim zajedničkim saopštenjem medijskih timova dvije političke partije ipak priznali da je do susreta došlo. DN su uspjele da saznaju jedino da je do sastanka došlo kako bi se relaksirali odnosi između dva politička bloka i približili stavovi oko identitetskih principa na koje u Frontu ne gledaju blagonaklono. Partija Darka Pajovića zatražila je u platformi za for-

zahtjev

Lekić da se ogradi od izjava Popovića Crnogorsko Udruženje boraca ratova devedesetih godina pozvalo je lidera DF Miodraga Lekića da se javno ogradi od izjave profesora Milana Popovića, koji je uporedio svjedočenja bivšeg predsjednika Crne Gore Momira Bulatovića i masovnog ubice Andreasa Brejvika. Naime, Popović je u petak na konferenciji za novinare kazao da je Tužilaštvo u slučaju deportacija 1992. godine trebalo da reaguje na izjavu Bulatovića koji je pred sudom kazao: “Svi smo znali sve, a najviše

tadašnji premijer Milo Đukanović”. Popović je kazao da je Bulatovićev lični stav o tome irelevantan, navodeći da je i Brejvik priznao počinjeni zločin u Norveškoj, opravdavši ga nekim višim ciljevima. Direktor Udruženja boraca Radan Nikolić smatra da je tom izjavom Popović teško oklevetao Bulatovića. On je naveo da je Popoviću asistirao i funkcioner Fronta Koča Pavlović, zbog čega, kako je naveo, Udruženje očekuje od Lekića da spriječi ponavljanje sličnih incidenata.

miranje vlasti u Nikšiću od DF da poštuje rezultate referenduma i crnogorsku nezavisnost, te Zakon o državnim simbolima (što će reći da ustaju na intoniranje himne i poštuju državnu zastavu i grb). Osim toga, Pozitivna je zatražila jasan otklon od politike Slobodana Miloševića, kao i odbacivanje mogućnosti preispitivanja odluke o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Čelnik nikšićkog DF Strahinja Bulajić je nakon posljednjih razgovora koji su dva politička subjekta obavila saopštio da principi Pozitivne vode ka novim lokalnim izborima, dok je šef nove parlamentarne stranke rekao da očekuje pragmatizam i racionalnost od predstavnika Fronta. Politički analitičar Zlatko Vujović rekao je DN da je platforma Pozitivne znat-

no usložila proces formiranja očekivane vlasti na lokalnom nivou od strane opozicionih političkih partija te da je jako teško odrediti da li će opozicione stranke postići kompromis. On, pak, smatra da se Pozitivna pozicionirala tako da zaštiti sebe od napada i pokušaja da se između nje i ostatka opozicije stavi znak jednakosti, što je, po njegovom mišljenju, dobra strategija.

Novi izbori ne spašavaju DPS Ukoliko bi bilo novih lokalnih izbora u Nikšiću, Vujović smatra da bi došlo do oštrog odnosa između Pozitivne sa jedne i DF i SNP sa druge strane, što za vrijeme predizborne kampanje za parlamentarne izbore nije bio slučaj. No to, prema njegovim riječima, može samo ojačati pozicije Pozitivne, “jer ona time može da pokaže da se ne bori isključivo za vlast, već za ostvarivanje programskih smjernica”.Vujović nije ubijeđen da bi novi izbori mogli da donesu neki bolji rezultat koaliciji oko DPS, jer su građani Nikšića pokazali koliko su nezadovoljni politikom te partije, posebno na lokalnom nivou. “Eventualno neki promijenjeni ishod u odnosu na ove izbore mogli bi očekivati jedino u slučaju da dođe do veće apstinencije, odnosno da dođe do razočarenja kod dijela opozicionih birača”, zaključio je Vujović

Ocjena

Vuković: Optužbe DUA neutemeljene Optužbe o prelivanju glasova sa manjinskih na izborne liste građanskih partija nijesu utemeljene, jer su propisi iz Izbornog zakona u saglasnosti sa osnovnim prinicipom afirmativne akcije, smatra poslanik DPS Miodrag Vuković. On je kazao da je tvrdnja DUA da su njihovi glasovi otišli građanskim listama teško održiva. “Sve se provjerilo, ako Državna izborna komisi-

ja odbije žalbu DUA, a to potvrdi i Ustavni sud, onda teško možemo govoriti o utemeljenosti takve optužbe”, kazao je Vuković agenciji Mina. On je kazao da tvrdnje da su manjinske partije autentični predstavnici tih naroda mogu dovesti do diskriminacije u crnogorskom političkom sistemu, jer su, kako je kazao, njihovi predstavnici i na listama građanskih partija.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Politika

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

5

Vujanović

“Ukoliko istraje na principima, pa i po cijenu novih lokalnih izbora, Pozitivna Crna Gora će se prilično snažno pozicionirati unutar suverenističkog biračkog tijela i postaviti osnove za dalje napredovanje unutar ovog biračkog tijela”, poručio je izvršni direktor CEMI-ja. Sa druge strane, izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić ubijeđen je da će doći do smjene lokalne vlasti u Nikšiću, a samim tim i do formiranja koalicije između DF, Pozitivne i SNP. “Trenutni, naizgled komplikovani pregovori, više su rezultat želje, prvenstveno Pozitivne Crne Gore da se u praksi pokaže kao principijelna partija, ali i da se sačuvaju pozicije za predsjedničke izbore i lokalne izbore, prvenstveno u Podgorici, gdje je trend sa ovih izbora izuzetno negativan za vladajuću koaliciju”, rekao je Raonić DN.

Vuković

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić čestitao je svom kolegi Petru Nečasu Dan nezavisnosti Češke Republike. “Zadovoljstvo mi je da primijetim da su naši odnosi u posljednjih šest godina bili na zavidnom nivou i da se i dalje unapređuju kroz naše zajedničke vrijednosti i ciljeve”, kaže se Lukšićevoj čestitki. Premijer je uvjeren da će se saradnja Crne Gore i Češke nastaviti u svim poljima od zajedničkog interesa. Lukšić je uputio čestitku i predsjedniku Vlade Turske Redžepu Tajipu Erdoanu, povodom proslave Dana proglašenja Republike Turske.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je juče u Herceg Novom da je dogovor o skupštinskoj većini u završnoj fazi, te da će nakon konstituisanja parlamenta u zakonskom roku biti određen mandatar nove Vlade. “Dogovori o stvaranju koalicije u završnoj su fazi i treba sačekati njihovo okončanje, konstituisanje Skupštine i nakon toga, u roku od 30 dana, biće određen mandatar nove Vlade”, kazao je crnogorski predsjednik. Vujanović je uvjeren da će biti ispoštovani svi rokovi predviđeni za konstituisanje parlamenta i izbor nove izvršne vlasti. Na pitanje kakav će biti njegov potez ukoliko se na predsjedničkim izborima kandiduje lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, on je rekao da treba sačekati raspisivanje tih izbora. “Vidjećemo ko će biti kandidat za predsjednika države. Približili su se rokovi za zakazivanje predsjedničkih izbora, tako da vjerujem da ćemo svi nakon toga biti u prilici da vidimo ko će biti kandidat”, kazao je on. Odgovarajući na pitanje o odnosu lidera Demokratskog fronta Miodraga Lekića prema medijima, posebno prema Televiziji Crne Gore, Vujanović

foto: Darko Jovanovic

Lekiću juče pojašnjavali svoje stavove; Pajović, Jasavić i Bojanić

foto:Balsa Rakocevic

Dogovor o Vladi blizu

Vujanović je rekao da se “svi odnose prema onome što je interesovanje novinara shodno onome što je njihov doživljaj medija i potrebe da kroz njih komuniciraju s javnošću”. “Ja sa velikim respektom imam odnos prema medijima i prema javnosti koju kroz medije obavještavam”, naveo je crnogorski predsjednik.

Lekić je ranije polemisao sa novinarima TVCG zbog, kako je ocijenio, neumjesnog pitanja da se DF odredi prema genocidu u Srebrenici i priznanju Kosova, što su tražili iz Pozitivne Crne Gore zbog nastavka pregovora o koaliciji u Nikšiću. Vujanović je kazao da je njegov odnos prema Srebrenici i Kosovu poznat. S.M.

Kadrovska politika

Milić se vraća u poslaničku klupu

Kako Dnevne novine nezvanično saznaju, SNP bi trebala da održi sjednicu Glavnog odbora 3. novembra, na kojoj bi se razmatrala raspodjela mandata. Naime, izvor blizak SNP-u potvrdio je za DN da će na sjednici lider te partije Srđan Milić pokušati da raspodijeli mandate tako što će Podgorica dobiti dva, a gradovi sa sjevera po jedan. To znači da će po mandat da pri-

padne Beranama, Pljevljima i Bijelom Polju. Madnat dobija i Nikšić, dok će Primorje u novom sazivu Skupštine imati tri poslanika. Među ta tri poslanika je i sam Milić, koji je 2010. godine podnio ostavku na mjesto poslanika u Skupštini Crne Gore. Dnevne novine su ranije pisale da će zbog loših izbornih rezultata SNP morati malo da zbije redove i napravi raspo-

Sjednica GO, arhiva djelu unutar partije. Naime, članovi SNP sa sjevera kao glavne krivce za loš rezultat na parlamentarnim izborima 14. oktobra vidjeli su u visokim funkcionerima te partije. Zbog toga su na Izvršnom odboru te partije, koji je održan prije nekoliko dana, tražili da veći broj mandata pripadne upravo njima, a da se broj poslanika koji dolaze iz Podgorice i Bara redukuje. B.P.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Globus

poNEDJELJAk, 29. 10. 2012.

7

IZBORI

Njujork tajms podržava Obamu Obama uživa podršku zbog svoje politike o zdrastvenom osiguranju i zaštiti građanskih prava

NEVRIJEME

Superoluja pred 60 miliona ljudi Uragan Sendi će večeras udariti u Istočnu obalu Amerike, nešto južnije od Njujorka

U

ragan se spaja sa dvije zimske oluje, a rijetki hibrid koji će nastati napraviće ogromnu štetu na istoku SAD-a. Guverneri američkih saveznih država od Sjeverne Karoline do Konektiketa proglasili su vanredno stanje, a u Delaveru je naložena obavezna evakuacija priobalnih mjesta pošto se uragan Sendi kreće u pravcu sjevera, prijeteći istočnoj obali SAD-a.

Zvaničnici su upozorili milione ljudi koji žive u priobalju da se sklone od superoluje koja sa sobom donosi obilnu kišu, snažne vjetrove i velike sniježne padavine, navodi AP. Očekuje se da će uraganom biti pogođeno i do 60 miliona ljudi kada se spoji sa dvije druge snažne zimske oluje. Stručnjaci kažu da nije važno koliko je oluja snažna kada pogodi kopno: rijetki hibrid koji će nastati napraviće ogromnu štetu na prostoru od 1.300 kilometara od Istočne obale do Velikih jezera. Američki predsjednik Barak Obama prati situaciju i sarađuje sa državnim i lokalnim vladama kako bi imale dovoljno sredstava da se pripreme za olujne udare, saopštili su zvaničnici njegove administracije. U slučaju da Njujork bude centar udara uragana Sendi, gradske vlasti planiraju da uvedu vanredno stanje, evakuišu više stotina hiljada

ljudi, u potpunosti zatvore metro i javni gradski prevoz, kao i škole, javili su američki mediji. Uragan, koji je do sada odnio najmanje 44 života na Karibima, kreće se prema sjeveru, a glavni udar se očekuje u ponedjeljak uveče. Meteorolozi još ne mogu da odrede tačno mjesto udara, ali posljednje procjene govore da bi to moglo da bude nešto južnije od New Yorka, javlja agencija Tanjug. I pored toga, u pitanju je ogroman ciklon, tako da će veoma snažne vjetrove i obilne kišne padavine osjetiti stanovnici od Washingtona do Bostona. Procjenjuje se da bi moglo da padne više od 20 centimetara kiše po kvadratnom metru. Ova oluja će pogoditi milione ljudi i napraviće štetu koja se mjeri milijardama dolara , kaže prognostičar Maršal Mos i dodaje da je Sendi do sada neviđen uragan. Strahuje se da bi stotine hiljada, ako ne

Havaji pošteđeni Američka savezna država Havaji ukinula je upozorenje za cunami, koje je izdala nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio obalu Kanade. „Na osnovu dostupnih podataka prijetnja od cunamija se smanjila“, saopštio je Pacifički centar za upozorenje na cunami sa sjedištem na Havajima. Prvi talas cunamija izazvan snažnim zemljotresom od 7,7 stepeni Rihtera na teritoriji Kanade, koji je pogodio Havaje, bio je visok oko jednog metra. i milioni ljudi mogli danima, a možda i nedjeljama, da ostanu bez struje kao i da bi njujorški metro, ako voda prodre u njega, mogao da bude van funkcije duži vremenski period. Guverner Nju Džerzija Kris Kriti u subotu je proglasio vanredno stanje u toj državi, a dobrovoljna evakuacija ljudi koji žive blizu obale već je počela. Obavezna evakuacija će početi u nedjelju popodne.

Uredništvo “Njujork tajmsa” odlučilo je da na predsjedničkim izborima podrži kandidaturu aktuelnog predsjednika i kandidata demokrata Baraka Obamu. U uvodniku nedjeljnog izdanja, uredništvo ističe da sa entuzijazmom podržava ponovni izbor Obame, uz ocjenu da je on do sada pokazao čvrstu posvećenost da sa svojom administracijom radi na privrednom rastu i pored “prepreka koje su postavljali republikanci u Kongresu”. Uredništvo je istaklo da daje podršku Obami zbog njegove politike u vezi sa zdravstvenim osiguranjem, zbog spoljne politike i zaštite građanskih prava. “Mit Romni je došao dovde koristeći se lukavstvom da kaže ono što publika želi da čuje. Ali on je povezan sa ultra konzervativnim snagama koje kontrolišu Republikansku partiju i prigrlio je njihovu politiku i ideje od prije 30 godina”, ocijenio je “Tajms”.

Uredništvo je dodalo da birači i dalje mogu da budu zbunjeni Romnijevim istinitim identitetom, ali treba da znaju da bi njegova administracija vodila navedenu politiku. Istovremeno, drugi njujorški dnevni list “Njujork post” je prije dva dana pružio podršku Romniju na predsjedničkim izborima.

RAT

Sukobi u Siriji se nastavljaju Dogovoreno primirje ignorisano, ubijeno 114 ljudi

Sirijski pobunjenici izveli su danas niz napada na položaje vladinih snaga, dok vojni avioni bombarduju gradove blizu Damaska koji su pod kontrolom opozicije, dan pošto je, uprkos dogovorenom primirju, u okršajima ubijeno najmanje 114 ljudi. Sukobi su uslijedili poslije neuspješnog pokušaja sprovođenja četvorodnev-

nog primirja tokom muslimanskog praznika Kurban bajram, koje je stupilo na snagu u petak, ali su ga dvije strane poštovale svega nekoliko sati. U jučerašnjim okršajima je ubijeno 114 ljudi, od kojih 47 civila, 36 vojnika i 31 pobunjenik, saopštila je sirijska Observatorija za ljudska prava, prenio je AFP.


Pratite nas na twitteru

8

@dnovine

Ekonomija

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

FINANSIJE

Dobro je, ali mora još bolje

EK u određenim poglavljima navela da je napravljen pomak, ali biće potrebno uložiti dodatne napore kako bi se put naše zemlje završio članstvom

Ivana Cimbaljević

N

ajveći napredak u protekloj godini ostvaren je u oblasti javnih nabavki, dok je u oblasti slobodnog kretanja, zabilježen izvjestan napredak po pitanju borbe protiv pranja novca, navodi se u Izvještaju o napretku Evopske komisije. I pored određenog pomaka, naredni period analiza usklađenosti zakonodavstva zahtijevajaće od Ministarsva finansija znatne administrativne napore imajući u vidu veliki broj poglavlja kojima će ovo ministarstvo koordinirati.

Javne nabavke, slobodno kretanje kapitala, oporezivanje, sistem unutrašnjih kontrola, samo su neka od ključnih pitanja koja je Evropska komisija, u ovogodišnjem Izvještaju o napretku nagovijestila, da će razgovarati tokom pregleda usklađenosti zakonodavstva. Ona je takođe dala i svoju ocjenu za poglavlja kojima će Ministarstvo finansija koordinirati. Kako se navodi u ovogodišenjem Izvještaju EK, u određenim poglavljima

je napravljen pomak. Međutim, na evropskom putu naše zemlje, ipak će biti potrebno uložiti dodatne napore, kako bi se taj put završio članstvom. “U oblasti slobodnog kretanja kapitala, zabilježen je izvjestan napredak po pitanju borbe protiv pranja novca. Javne nabavke su jedno od poglavlja za koje je u Izvještaju prepoznat najveći napredak u protekloj godini”, navodi se u Biltenu o napretku 2012. godine Ministar-

stva finansija. Dobar napredak u ovoj obasti je objašnjen činjenicom što je u ovoj oblasti donijet novi Zakon o javnim nabavkama, a Evropska komisija je stavila naglasak na dalju implementaciji zakona, kao i jasnije definisanje funkcije i načina sprovođenja inspekcijskog nadzora. Takođe, došlo je i do određenog napretka u oblasti banaka i finansijskih konglomerata, kao i u oblasti tržišta hartija od vrijednosti i investicionih usluga. “U oblasti oporezivanja, određeni napredak je postignut u pogledu operativnih kapaciteta i kompjuterizacije Poreske uprave, koja je prošla kroz krupne organizacione i strukturne promjene, uz jačanje informaciono-komunikacionog sektora i osnivanje jedinice za velike poreske obveznike”, stoji u Izvještaju. Ostvaren je napredak u

razvoju sistema unutrašnjih kontrola, sa jasno definisanim procedurama za unutrašnju kontrolu i borbu protiv korupcije, kao i u oblasti ekonomske i monetarne politike. Evropska komisija je zabilježila značajan napredak i u oblasti statistike.

Određen napredak je postignut u poglavlju carinske unije, i to kada je riječ o carinskom zakonodavstvu. Novim zakonom o carinskoj tarifi postiže se dalje usklađivanje zakonodavstva sa Zajedničkom carinskom tarifom.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Ekonomija

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

9

SOLARNA ENERGIJA

Vlada priprema aukcije za elektrane Za gradnju u Ulcinju zainteresovan Global Power Montenegro Vlada je zadužila ministarstva ekonomije i finansija da formiraju Komisiju koju će činiti predstavnici Ministarstava ekonomije, finansija, održivog razvoja i turizma, te Sekretarijata za razvojne projekte i predstavnici Opštine Ulcinj, da sprovedu postupak davanja na dugoročni zakup imovine za izgradnju solarnih elektrana. Zemljište će se moći zakupiti putem javnog nadmetanja (aukcije), a početna cijena zakupa na lokacijama Zoganje i Briska Gora, ukupne površine oko 700 hiljada metara kvadratnih, na godišnjem nivou iznosi 0,12 eura po metru kvadratnom od ukupne procijenjene vrijednosti. Iz Vlade je saopšteno da sada već postoji interesovanje za izgradnju solarne elektrane, od strane preduzeća Global power

Montenegro. Kako je objašnjeno, sljedeći korak je objavljivanje javnog poziva za učešće na javnom nadmetanju nakon čega će donijeti konačnu odluku i zaključiti Ugovor o dugoročnom zakupu sa najboljim ponuđačem. Komisija je u obavezi da pripremi tendersku dokumentaciju i nacrt ugovora o zakupu kojim će se, između ostalog, definisati rok izgradnje solarnih elektrana, obaveznost zaključivanja ugovora sa partnerom koji ima iskustva u izgradnji i upravljanju solarnim elektranama, namjena i cijena zakupa. Prije objavljivanja tendera Komisija će dostaviti Vladi kompletnu tendersku dokumentaciju, uključujući i nacrt Ugovora na razmatranje i saglasnost. I.B.

ZANATSTVO

Saradnjom do stranih tržišta Tržišna prednost cnogorskih i albanskih turističkih proizvoda u zajedničkom plasmanu Plasman zajedničkih turističkih proizvoda na internacionalno tržište projekat je čiji je cilj pružanje odlučujuće tržišne prednosti crnogorskim i albanskim preduzećima u turizmu, a koji se odvija u okviru prekograničnog IPA projekta između Crne Gore i Albanije. Ovaj projekat biće predstavljen u četvrtak u hotelu Ramada u Podgorici. Kako je saopšteno iz Zanatske komore Crne Gore, za tu svrhu će biti izgrađeno i unaprijeđeno više platformi za hotele, restora-

ne, ostale ugostiteljske objekte, turističke agencije, prevozna preduzeća i priređivače manifestacija. Vrijednost projekta na crnogorskoj strani iznosi 194.441 eura. Projekat finansira Evropska unija preko EU Delegacije u Crnoj Gori, a sprovode ga Zanatsko-preduzetnička komora Crne Gore i glavni grad Podgorica. Dio projekta, u iznosu od 15 odsto, kofinansiraju Zanatsko-preduzetnička komora Crne Gore i Udruženje hotela Crne Gore. I.B.

Građani Crne Gore koji rade u inostranstvu i iseljenici transferisali su u domovinu u prvoj polovini ove godine 163 miliona eura, saopšteno je agenciji Minabiznis iz Centralne banke (CBCG). Ukupan priliv doznaka iz inostranstva odnosi se na kompenzacije zaposlenih, radničke naknade, razne oblike nasljedstva i drugih poklona i transfera, odnosno na novac koji migranti, radnici na privremenom radu u inostranstvu, šalju svojim familijama.

Inicijativna grupa Alpbah Podgorica u saradnji sa Američkim uglom organizovaće danas interaktivno predavanje na temu “Društveno preduzetništvo – šansa za budućnost”, na kojem će govoriti članica Upravnog odbora ERSTE fondacije Doraja Eberle i izvršna direktorica Fonda za aktivno građanstvo fAKT Anica-Maja Boljević. Društveno preduzetništvo obuhvata različite ekonomske inicijative koje ne teže prevashodno ostvarivanju profita, već su usmjerene ka ostvarivanju javnog društvenog interesa ili interesa određenih grupa stanovništva.

S T A V

Najlošija i najbolja Evropa FILIP MILAČIĆ

doktorand na Univerzitetu Humbold

Skorašnja odluka o dodjeli Nobelove nagrade za mir Evropskoj uniji izazvala je različite reakcije. Dok jedni smatraju da je nagrada nezaslužena, ili da je zakašnjela, drugi, pak, zagovaraju tezu da je ova nagrada uniji baš sada najpotrebnija. Drugim riječima, nagrada može otrežnjujuće djelovati na aktuelne generacije evropskih lidera koje nisu direktno osjetile posledice razarujućih ratova, i opomenuti ih koliko dobrog je ovaj projekat donio Evropi, sada kada je taj projekat u najtežoj krizi u svojoj istoriji. Većina članica trpi žestoke udare krize, značajan broj je pred novom recesijom ili su već u nju u zapali, a navedeno je preouzrokovalo trend zbog kojeg je EU u velikoj opasnosti-mlade generacije, nekada zbog mobilnosti nazvane easy jet generacije a sada izgubljene generacije, sve više gube vjeru u projekat ujedinjena Evropa. To i ne čudi kada se imaju u vidu ekonomski pokazatelji: u sedam članica nezaposlenost među mladima veća je od 25 odsto, dok je u dvije članice iznad 50 odsto. A ekonomske performanse su krucijalne za opstanak EU jer se njen legitimitet u vrlo maloj mjeri bazirao na “input legitimaciji”, tj. na participaciji građana, a mnogo više na “output legitimaciji”, tj. nije poticao iz glasačkih kutija, već iz njene sposobnosti da građanima osigura dobrobiti. Ovakav vid legitimacije nije dovođen u pitanje dok god je davao rezultate, što se izbijanjem ekonomske krize promijenilo. No, ekonomski problemi nisu jedini sa kojima se projekt ujedinjena Evropa suočava. Ekonomska kriza ne samo da je “ohrabrila” dezintegracione procese u vidu tzv. “Evrope sa dvije brzine” (članice euro zone naspram ostalih), već se sve glasnije govori o britanskom napuštanju unije. Prilično je jasno da britanski konzervativci nikada nisu bili ljubitelje čvršćeg ujedinjenja Evrope, već su u projektu isključivo vidjeli ekonomske benefite zajedničkog tržišta (i danas se pamti potez njemačke ambasade u Londonu da se pored njemačke takođe vijori i zastava EU, isključivo da bi nervirali Margaret Tačer koja iz svoje kancelarije taj prizor nije mogla izbjeći). Zato je, najblaže rečeno, teško očekivati da će Velika Britanija biti dio čvrste političke unije ukoliko do nje dođe. Premijer Kameron već sada trpi veliki pritisak iz svoje partije da organizuje referendum o napuštanju EU (ankete govore da je preko 50 odsto Britanaca za napuštanje). A jedino što ga sprječava su liberali, njegov koalicioni partner, koji se i dalje zalažu za članstvo u EU. Od takvog scenarija najviše bi profitirala Francuska jer je Velika Britanija, uz Njemačku, bila garant da EU neće forsirati politiku aktivnog državnog intervencionizma i trgovinskih barijera, što Francuska konstantno zahtijeva. Stoga se ipak može konstatovati da su euroskeptici u Velikoj Britaniji i širom Evrope definitivno u pravu kada tvrde da je ovo najgora Evropa, ako se, naravno, pri tome ne računaju sve prethodne, koristeći čuvenu Čerčilovu izreku o demokratiji.

PONUDA

CKB povoljna štednja Povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. oktobra, Crnogorska komercijalna banka će svojim klijentima, u akciji koja traje do 10. novembra, ponuditi proizvod “CKB štednja” pod posebnim uslovima štednje na svježe oročena sredstva.

“Ove godine osim štednog proizvoda, klijente će CKB obradovati nizom nagrada, projekata društvene odgovornosti i donacija u aktivnostima koje će biti organizovane u periodu od 30. oktobra do 2. novembra 2012. godine, i to ne samo u Pod-

gorici, već i Nikšiću, Bijelom Polju, Pljevljima i Herceg Novom”, saopšteno je iz Crnogorske komercijalne banke. Svjetski dan štednje ustanovljen je 31. oktobra 1924. godine na skupu bankara iz oko 25 zemalja svijeta u Milanu. I.C.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

10 Društvo

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

PROJEKAT

Vlada gradi poslovni objekat sa Italijanima Prostorije su namijenjene Ministarstvu održivog razvoja i turizma i studijskim jedinicama za ekologiju Univerziteta Crne Gore

Vlada Crne Gore, za potrebe Ministarstva održivog razvoja i turizma, te Studijske jedinice za ekologiju Univerziteta, započela je izgradnju poslovnog objekta u blizini zgrade Univerziteta Crne Gore. Taj projekat će, kako je saopšteno iz Vlade, biti realizovan u saradnji sa litalijanskim Ministarstvom zaštite životne sredine kopna i mora i izvodiće se fazno. “Prva faza obuhvata izradu betonske, čelične i drvene konstrukcije objekta, energetski blok, instalacije vodovoda i kanalizacije, dio građevinskozanatskih radova i dio radova na uređenju terena. Sredstva za finansiranje prve faze obezbjeđuju se učešćem vlada Italije i Crne Gore, dok druga faza realizacije projekta, koja se finansira isključivo od italijanske strane, predviđa sve preostale radove neophodne za završetak objekta”, saopšteno je “Dnevnim novinama” iz Vlade

Crne Gore. U pitanju je, kako su istakli, energetski efikasna zgrada čiji je kapacitet, u skladu sa projektom, 210 zaposlenih. Podzemni dio zgrade činiće garaža sa 98 parking mjesta i tehničke prostorije, dok je u prizemlju objekta za potrebe Ministarstva predviđen glavni hol, bife i prostor za prijem eksterne pošte. “Univerzitetski dio sadržaće sale za nastavu-slušaonice ukupnog kapaciteta 100 mjesta, priručna biblioteka i salu za sastanke nastavnog osoblja. Na glavnom, prvom spratu zgrade biće 49 kancelarija, osam kabineta za sekretare, pomoćnike i savjetnike ministra, kao i tri sale za sastanke, dok su na drugom spratu planirana dva kabineta za ministra sa kancelarijama za sekretarice i salama za sastanke, dva kabineta za pomoćnike ministara i njihove sekretare,

Sindikalna organizacija Vojske Crne Gore insistiraće na hitnom uspostavljanju socijalnog dijaloga sa Ministarstvom odbrane povodom egzistencionalnih pi-

Ugovorena vrijednost radova za realizaciju prve faze je nešto više od 8,2 miliona eura, s tim što je učešće Vlade Crne Gore oko 3,6 miliona, dok ostatak od oko 4,7 miliona pada na teret Italije

auditorijum od 75 mjesta sa četiri fiksne sale za prevodioce i tehniku, jedna konferencijska sala u sklopu auditori-

juma od 30 mjesta, dvije sale za sastanke sa po 30 mjesta”, navode iz Vlade. Radove na prvoj fazi izvode

tanja zaposlenih. Predsjednik te organizacije Nenad Čobeljić je na Kongresu Evropske organizacije vojnih udruženja i sindikata u Briselu istakao da je pro-

OMBUDSMAN

Konzorcijum “Kroling”, “Kostel”, “Bemax”, “Geoengineering”i “Montenegro projekt”, a rok za izgradnju je 18 mjeseci. B.B.

sjek zarada u Vojsci ispod prosjeka na nivou države i da je značajno ispod vrijednosti zvanične mjesečne potrošačke korpe.

MERKATOR

Pritužbe zatvorenika u Skupštini Dormeo na popustu Žalbe zatvorenika u bjelopoljskom i spuškom zatvoru najviše se odnose na rad uprave i službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, ali se žale i na rad sudova i tužilaštva, Komisije za uslovni otpust i neadekvatnu zdravstvenu zaštitu, kazala je menadžer za odnose sa javnošću Ombud-

smana Maja Maraš i dodala da će te pritužbe razmatrati parlament. U spuškom zatvoru u februaru je postavljeno devet sandučića koji omugućavaju zatvorenicima da se obraćaju kancelariji Ombudsmana, a u bjelopoljskom dva i prazne se, kako je rekla, dva puta mjesečno.

“Prilikom svakog preuzimanja pritužbi u sandučičima se nađe najmanje jedna, a najviše 11 pritužbi. Do sada je ukupno preuzeto 46 pritužbi, od čega 39 u Podgorici i sedam u Bijelom Polju”, pojasnila je Maraš i dodala da po pritužbama zatvorenika postupaju savjetnici Zaštinika. J.V.Đ.

U svim maloprodajnim objektima Merkatora, Rode i u M Centru Tehnike u Zelenici, od danas pa do 3. marta 2013. godine, potrošači će ponovo imati mogućnost da, trgujući i sakupljajući naljepnice, kupe neki od Dormeo proizvoda po cijenama nižim za 50 odsto. “U ponudi su jastuci, ćebad i prostirke za dušeke i kaučeve, a potrošači će moći da ih kupe za 7,99 eu-

ra, koliko košta jastuk Diamonds, do 83,99 eura koliko sa popustom košta prostirka za dušek i kauč Renew 5 + 2 Silver Clima dimenzija 160 x 200 centimetara”, saopšteno je iz Merkatora. Popust se može iskoristiti do 17. marta iduće godine, a kupovinom dva proizvoda iz programa lojalnosti najmlađe očekuje poklon knjiga “Priče za laku noć”. J.V.Đ.

Udruženje Roditelji Kristina Mihailović smatra, na osnovu iskustva Udruženja Roditelji, da važnost pomoći logopeda nije dovoljno prepoznata u crnogorskom društvu jer roditelji očekuju da će problem sam proći

Logopeda je neprihvatljivo malo U Crnoj Gori neprihvatljivo je malo logopeda jer stručnjaci upozoravaju da se broj djece sa govornim problemima stalno povećava, kazala je izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović. Iz Ministarstva prosvjete i sporta saopšteno je da u crnogorskom obrazovnom sistemu rade 22 logopeda, dok ih je u zdrav-

stvenom sistemu pet. “Jasno je da je taj broj logopeda neprihvatljivo mali s obzirom na broj djece u Crnoj Gori kojoj su potrebni. Ako se, osim djece sa govornim smetnjama, uzmu u obzir i ona koja imaju druge razvojne probleme a logoped im treba, onda se problem dodatno usložnjava”, kazala je Mihailović. Ona je navela da u Crnoj Go-

ri nema dovoljno kadra sa Defektološkog fakulteta, jer se mali broj mladih odlučuje da studira te programe. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore devet je osoba sa završenim Defektološkim fakultetom, od kojih je pet bez radnog staža, ali, kako su saopštili, nemaju preciznih podataka da li među njima ima logopeda. J.K.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Društvo 11

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

PROJEKAT

Jakub Durgut

Grade kuće u kojima nema ko da živi Država obezbjeđuje domove za raseljene Bukovčane, iz Udruženja Bukovčana tvrde da neće imati ko da se useli u njih

DNEVNE NOVINE I GRAĐANSKA ALIJANSA OBJAVLJUJU SERIJAL TEKSTOVA U KOJIMA SE, ANALIZIRAJUĆI KONKRETNE PRIMJERE, UKAZUJE NA KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA I PRINCIPA VLADAVINE PRAVA U CRNOGORSKIM INSTITUCIJAMA. SERIJAL SE ORGANIZUJE U SARADNJI SA FONDACIJOM RBF.

Nada Đurđevac

N

i nakon 20 godina, država nije osudila vinovnike za ratni zločin u pljevaljskom selu Bukovica, ali raseljenim osobama iz tog kraja izgleda da želi da donekle nadoknadi štetu kroz izgradnju i rekonstrukciju kuća za njihov povratak u selo. Za izgradnju domova (sanacija puteva, elektrodistributivne mreže) su uložili 2.532.000 eura, ali je problematično što većina kuća, od 45, može ostati neuseljena, jer neće imati ko da živi u njima.

Bez obzira na situaciju u Bukovici, Direkcija javnih radova ne obustavlja posao - izgradiće još 14 domova. U razgovoru za Dnevne novine iz Udruženja Bukovčana, koje zajedno sa Direkcijom javnih radova radi na ovom projektu, kažu da će većina domova ostati prazna i da niko o tome ne vodi računa. Do sada se, kako tvrde u Udruženju, vratilo samo pet porodica, a trebalo bi da se vrati 120 ljudi. “I šta je država onda uradilia? Njima to nije bitno, jer žele samo da ispoštuju taj projekat do kraja”, kazao je predsjednik Udruženja Bukovčana Jakub Durgut, navodeći da država treba da osudi ovaj zločin, te da nije dovoljno da izgradi kuće. Za njega je nedopustivo što, kako kaže, niko iz Direkcije ne kontaktira buduće vlasnike, tako da mnogi i ne znaju da su im domovi izgrađeni. Priča da ima onih koji su se davno iselili iz tog kraja i da im se “izgubio svaki trag”, te da su neki i umr-

li. I dok u Udruženju tvrde da nije njihova obaveza da brinu hoće li se ti ljudi vratiti u nove domove ili ne, iz Direkcije javnih radova nisu saglasni sa tim. “Udruženje Bukovčana je zaduženo za informacije o broju Bukovčana koji će se vratiti da žive u te domove. Nije u nadležnosti Direkcije javnih radova da vodi evidenciju niti da organizuje povratak raseljenih lica. Odgovor na ova pitanja treba zatražiti u Udruženju Bukovčana”. “Distancirao sam se od tih pitanja kada je u pitanju izgradnja domova. Gdje će kome izgraditi kuću, da me ljudi ne vuku za rukav”, kazao je Durgut iz Udruženja. No, iz Direkcije javnih radova navode da prioritete (za koga će se izgraditi kuća) određuju predstavnici Udruženja Bukovčana iz Pljevalja i Sarajeva, te da Direkcija realizuje projekat po osnovu usaglašenih zahtijeva. “Za sve do sada izgrađene-re-

Milan Radović, NVO Građanska alijansa

konstruisane objekte ključevi su uredno predati Udruženju”, kazali su iz Direkcije. Uprkos najavi da će veliki dio izgrađenih domova biti prazan, Direkcija neće odustati od nastavka izgradnje. Za ovu godinu je opredijeljeno još 500.000 eura za izgradnju kuća. No, iz Direkcije kažu da će zbog evidentne ekonomske krize produžiti realizaciju projekta do daljnjeg iako je bilo planirano da sve završe do kraja ove godine. I dok iz Udruženja i Direkcije stižu neusaglašeni stavovi, u Građanskoj alijansi smatraju da se taj projekat ne odvija kako bi trebalo. Kažu da veliki broj protjeranih Bukovčana nije dobilo kuću i da su građeni domovi za one koji nijesu protjerani iz tog sela, već su mnogo prije

Kuće u Bukovici

zločina migrirali. Iz GA tvrde da su kuće građene po mnogo skupljim cijenama od tržišnih “pa navodi ukazuju da su kuće od 40 kvatrata koštale 80 ili 100 hiljada eura i slično”. Ove navode Direkcija nije potvrdila.

Podsjetimo, u pljevaljskoj Bukovici 1992. i 1993. godine, osam osoba bošnjačke nacionalnosti je ubijeno, nekoliko desetina kuća je zapaljeno i opljačkano, a nekoliko stotina Bošnjaka je protjerano iz domova.

GA: Država treba prvo da izgradi sudske odluke Crna Gora je uradila malo ili nimalo kada je u pitanju reparacija žrtava etničkog progona u Bukovici. To smatraju u Građanskoj alijansi. Ocjenjuju da je država trebalo prije izgradnje kuća, kao osnovni preduslov za povratak, da izgrade sudske odluke i osude za odgovornost na

svim nivoima od političke, komandne, huškačke i na kraju neposredne. “Tek tada bi država stvorila adekvatne uslove za povratak i jedino je na državi odgovornost za to, a svako odlaganje te obaveze govori o nepostojanju političke volje da se konačno suoči-

mo sa ratnom prošlošću”, kazao je Milan Radović iz GA. On kaže da država mora ozbiljnije da pristupi povratku svih prognanih i da, prije izgradnje kuća, stvori sve preduslove od pravosnažnih presuda, izvinjenja, dana obilježavanja sjećanja na etničko čišćenje Bukovice.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Hronika 13

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

POKUŠAJ UBISTVA

kratke vijesti Beranac preminuo od prebijanja? Ni dva dana poslije smrti 51-godišnjeg Miraša Selimovića iz naselja Donji Talum, koji je stradao nakon krađe u kojoj je uhvaćen, nema zvanične potvrde o uzroku smrti. Obdukcija, koja je juče urađena u Podgorici, treba da pokaže da li je provalnik preminuo od posljedica batina, pada prilikom bježanja ili astme od koje je bolovao. Prema nezvaničnim izvorima iz policije, Selimović je preminuo od posljedica brutalnog prebijanja, ali će zvaničan nalaz obdukcije dati konačan sud. Selimović, poznat policiji od ranije po krađama, u noći između petka i subote obio je pomoćni objekat porodice Izeta Adrovića u naselju Talum. Kada je pokušao da pobjegne sa mjesta događaja, Adrović ga je sustigao sa dva sina i brutalno ga pretukao. Obdukcija je urađena u Kliničkom centru u Podgorici, a nalazi će biti proslijeđeni istražnim organima Višeg suda u Bijelom Polju. M. Tmušić

Kovačević: Pucao sam braneći goli život Osumnjičenom zbog pokušaja ubistva Aleksandra Spičanovića određen 30-dnevni pritvor Spičanović

Kovačević

Ništa lično Fotograf Dnevnih novina Mirko Savović u prekjučerašnjem incidentu, kada je jedan od navijača “varvara” privođenih u podgorički Prekršajni sud odgurnuo njegov aparat, nije lično shvatio komentar koji je policajac uputio njemu i fotografu Vijesti Borisu Pejoviću. “To što je jedan od navijača odgurnuo moj fotoaparat kako ga ne bih uslikao nijesam shvatio kao nešto strašno zbog čega bi trebalo dizati prašinu. To je svakodnevica kada je u pitanju posao nas fotografa, ali mi je na trenutak zasmetao komentar policajca koji je meni i kolegi iz Vijesti kazao: ‘Kad nas biju ne pišete, pa neka sad vas tuku’”, kazao je Savović. Podgorička policija podnijela je prekršajne prijave protiv 12 članova navijačkih grupa “varvari” i “grobari” zbog nereda na košarkaškoj utakmici Budućnost Voli - Partizan odigranoj 21. oktobra u SC “Morača”. Podgorička policija danima “skida” fotografije vandala sa snimaka zabilježenih tokom divljanja u dvorani, a imena navijača koji će odgovarati za izazivanje nereda biće objavljeni najvjerovatnije danas, kako su kazali iz policije. B.R.

Privođenje navijača

U Tivtu uhvaćeni lopovi Policajci u Tivtu 26. oktobra podnijeli su krivične prijave protiv sugrađanina A. D. (22) zbog sumnje da je počinio tešku krađu i protiv S. P. (38), takođe iz Tivta, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo prikrivanje, saopšteno je iz Uprave policije. A. D. je, kako se sumnja, u noći između 23. i 24. oktobra, obivši vrata na garaži u naselju Ruljina u Tivtu, ukrao motornu testeru, aparat za varenje i četiri automobilske gume. Ukradene stvari A. D. je odvezao do svoje kuće i kasnije ih, sumnja se, predao S. P., koji je motornu testeru i automobilske gume sakrio u svojoj garaži dok je aparat za varenje pokušao da proda na jednom od lokalnih otpada sekundarnih sirovina. Pošto mu prodaja nije uspjela, S. P. je aparat za varenje vratio A. D. Policija je pronašla i uz potvrdu oduzela od S. P. automobilske gume i motornu testeru, dok je od A. D. oduzet aparat za varenje. Kako su kazali iz policije, svi pronađeni predmeti su vraćeni oštećenom vlasniku. B.R.

Nekadašnji inspektor za krvne delikte Mrđan Kovačević (34) prilikom saslušanja pred tužiocem negirao je pokušaj ubistva bivšeg kuma, Podgoričanina Aleksandra Spičanovića, u čijem pravcu je prekjuče oko 12.30 časova, na raskrsnici Ulice Marka Miljanova i Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, opalio jedan metak. Nakon izjave date pred tužiocem, sudija za istrage Miroslav Bašović odredio je Kovačeviću 30-dnevni pritvor. U telefonskoj izjavi za Dnevne novine Kovačević je kazao da je uhapšen, te da je Spičanović prvi potegao pištolj. “Ja sam zapucao braneći goli život”, rekao je. U tročasovnoj odbrani pred tužiocem osumnjičeni Kovačević je naveo da je pucao pošto mu je Spičanović prepriječio put “mercedesom” iz kojeg je izašao držeći pištolj u ruci. “Kada je Spičanović krenuo da podiže desnu ruku sa oružjem prema meni, izvadio sam pištolj koji sam držao za pojasom i opalio jedan metak u zadnje vjetrobransko staklo njegovog automobila kako bih ga zastrašio bez namjere da ga ubijem. Nakon opaljenog met-

ka, Spičanović je uletio u svoj ‘mercedes’ i odvezao se”, citirao je Kovačevićev iskaz njegov branilav Novak Ražnatović. “Nakon toga Kovačević je otišao kući, gdje ga je kasnije po prijavi Spičanovića privela policija”, dodao je Ražnatović. Spičanović je pričajući za medije iznio suprotnu verziju događaja, tvrdeći da ga je Kovačević pratio automobilom i da je na njega pucao kada se zaistavio, jer se na semaforu upalilo crveno svijetlo. “U retrovizoru sam vidio da je Mrđan izašao iz kola i da ide ka meni sa pištoljem u ruci. Bacio sam se udesno, dao gas i čuo pucnje i lom stakla. Prešao sam u suprotnu traku i krenuo prema hotelu “Crna Gora”. Kada sam se okrenuo, vidio sam da on svojim automobilom ide prema Starom aerodromu”, ispričao je Spičanović. Da sukob nekadašnjih kumova datira od ranije, sa čim je upoznata i policija, Kovačević je potvrdio i pred tužiocem. Kovačević je naveo da je prije tri godine brutalno napadnut u Beogradu, nakon čega je nekoliko dana proveo na Intenzivnoj njezi, tvrdeći da iza tog napada stoji Spi-

čanović iako to nikada nije dokazano. Kovačević je pomenuo i da je njegov poslovni prostor u Ulici 13. jula tri puta paljen, nakon čega je policija obezbjeđivala njegovu porodičnu kuću u Maslinama. Sumnjalo se da je i sa tim događajima povezan Spičanović, ali ni to policija nije dokazala. Spičanović je krajem aprila ove godine osuđen na na šest mjeseci zatvora zbog upućenih prijetnji bivšoj djevojci J. Č. krajem marta ove godine. Njegov prvi konflikt sa J. Č. bio je 2009. godine nakon raskida, kada je nastojeći da razgovara sa njom, pucao na njenog kolegu koji je pokušao da je zaštiti. Kao opomenu da ne bi svjedočila za taj pokušaj ubistva, Spičanović je, navodno, dvorištu kuće Čogurić postavio u boci ručno napravljeni eksploziv. Zbog toga je bio osuđen na sedam mjeseci zatvora. Eksplozivnu materiju u februaru te godine neko je postavio i na automobil oca J. Č., te je policija sumnjala da je počinilac opet Spičanović. Nakon toga, on je krajem 2010. godine kao organizator zločinačkog udruživanja osuđen na kaznu od godinu i po zatvora. B.R.

BARANI

Pali sa 100 grama heroina Barani M. M. (28), H. R. (43) i M. V. (32) uhapšeni su preksinoć kada su bjelopoljski policajci pretresom njihovog automobila pronašli oko 110 grama heroina, saopšteno je iz Uprave policije. Pregledom automobila, ulcinjskih tabli, kojim je upravljao M. M., poznat policiji odranije, policajci su pronašli na patosu-tapacirungu prednjeg suvozačevog sjedišta, na kojem se nalazio H. R. ručno pravljen za-

motuljak kafenkasto ciglaste boje, u kojem se nalazilo oko 54,3 grama heroina. “Drugi zamotuljak je pronađen u kesici od čipsa, žute boje u kojem se nalazilo 54,2 grama heroina, koji je H. R. pokušao odbaciti pri izlasku iz automobila”, kazali su iz policije. Policajci simnjaju da je droga kupljena u Beranama i da su osumnjičeni šverceri planirali da je prodaju na području Bara. U automobilu se, pored vo-

zača M. M. i suvozača H. R., nalazila M. V. (32) iz Bara. Policajci su u akciji pored 108,5 grama heroina oduzeli i automobil kojim je droga prevožena. Protiv M. M., H. R. i M. V. su podnijete krivične prijave zbog sumnje da su neovlašćeno proizvodili, držali i stavljali u promet opojne droge. Kako su naveli iz policije, hapšenje troje Barana je samo početak u otkrivanju drugih učesnika u švercu heroina. B.R.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

14 Crna Gora

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

MOJKOVAC

Stubove tendi oblažu kamenim pločama MOJKOVAC - Na gradskom trgu u Mojkovcu gdje su postavljene tende, kamenim pločama trgu oblažu se i noseći stubovi tendi. Gradski trg u Mojkovcu nedavno je dobio dva video-bima i dva digitalna gradska sata koji pokazuju vrijeme, datum i temperaturu u gradu. Videobimovi i gradski satovi nalaze se na betonskom stubu, visine oko osam metara. Gradskom

trgu hvali gradska česma koja je u planu da se radi. Radovi na gradskom trgu počeli su u oktobru 2003. godine. Tada je kamenim pločama iz mioničkog majdana, popločan trg oko 2.000 kvadrata, postavljeni su i granitni ivičnjaci oko trga i gradskog parka i javna rasvjeta. Izgrađen je trotoar oko parka, a na trgu je tada postavljena atmosferska kanalizacija. V.B.

DRIJENAK I BABLJAK

Poplava srušila most i prodrla u kuće Zorica Bulatović

V

eliko nevrijeme koje je zadesilo kolašinsku opštinu u toku noći između subote i nedjelje mnogima je donijelo nevolje i štetu. Na Drijenku je došlo do izlivanja potoka koji je ugrozio kuće, u Babljaku voda je odnijela most. Lokalna samouprava je ponovo nespremno dočekala elementarnu nepogodu, a kako tvrde građani Kolašina, svi su se oglušili o njihove pozive. U toku noći velike probleme su imali i putnici na magistralnom putu Podgorica - Kolašin, od kojih su neki zarobljeni sate proveli u restoranu “Vidikovac” na Crkvinama, a većina njih je ostala na magistralnom putu.

KOLAŠIN – Bujice vode nosile su šljunak, pijesak i drveća u prigradskom naselju Drijenak. Mještani su cijelu noć dežurali, braneći svoje kuće, u kojima je voda tokom noći prodirala. Raško

Begović, mještanin Drijenka, kazao je za DN da je od 2007. godine uporno upozoravao sve službe da će do ovoga doći, jer je na opštinskom zemljištu nadomak kuća bespravno podignuto nekoliko objekata i na taj način skrenut smjer potoka koji izvire iznad kuća. “Evo što se dogodilo, godinama se svi oglušavaju na moje pisane molbe da se nešto uradi i sklone bespravno podignuti objekti. Iz komunalnog preduzeća je sinoć samo jedna mašina došla i branila samo dvije komšijske kuće, dok ih za nas ostale nije bilo briga. Osim vatrogasaca, niko drugi nije izašao na teren. Gradonačelnik se sinoć nije ovdje pojavio niti je obavljao svoj posao jer mu nijedna služba nije radila, a nije bilo ni policije “, ispričao je Begović neprospavanu noć. Najveću štetu je pretrpio Dulović Ognjen. Voda je u toku večernjih sati prodrla u štale, pa je sa komšijama pokušavao da spasi životinje. Kako je kazao, štetovao je 30 bala sijena, koje je sad pod vodom. Igor Tatić, tehnički direktor JKP, kazao je da nije slao mašine

na Drijenak, niti ga je ko zvao, i da ih je, najvjerovatnije, angažovala opština. U kuću Darka Jeknića takođe je prodrla voda. Kako je kazao za DN, zvao je Vatrogasnu jedinicu koja je došla na lice mjesta, ali bila im je potrebna pumpa. “Više se nijesu vraćali, ni njih ni pumpe nije bilo. A potpredsjednik Opštine Živković mi je kazao da on za ovakvo stanje ne vidi rješenje”, kazao je Jeknić. Daša Puletić, iz naselja Babljak, kazao je da je voda odnijela betonski most sa stopama, koji vodi prema kućama. Za to je optužio kolašinsko Komunalno preduzeće, kao i opštinu jer su neodgovorni. Struje nemaju već dva dana. “Zavao sam ali mi se iz komunalnog niko ne javlja. Da je politika u pitanju, tada bi svi potrčali, a ovako ih briga za nas. Iz Distribucije su rekli da imaju dosta posla i da se strpimo”, kazao je Puletić, koji tvrdi da ako ovako nastavi kiša, sve će ponijeti. Darko Brajušković, predsjednik Opštine juče nije odgovarao na pozive novinara, ali je samo

NEVRIJEME

Poplavile ulice, slomila se stabla

Kiše i jak vjetar tokom vikenda prouzrokovali probleme na Cetinju

CETINJE - Nekoliko slomljenih stabala, desetak polomljenih tigala, prevrnute tri tezge na Balšića pazaru, nekoliko kontejnera koji su “odšetali” sa svog mjesta i polusatni prekid u napajanju strujom donjeg dijela grada–posljedice su jakog južnog vjetra koji je duvao na Cetinju u noći između subote i nedjelje. Začuđujuće mala količina padavina od 77 litara po kva-

dratnom metru nije uzrokovala poplave, ako se izuzme plato autobuske stanice na ulazu u Cetinje koji je u neđelju ujutro bio prekriven vodom dubokom oko 20 centimetara. Velika količina lišća koja je zapušila atmosferske odvode na pojedinim mjestima uzrokovala je da je dio gradskih ulica, posebno u donjem i centralnom dijelu Cetinja bio djelimično poplavljen, a lišće koje

se ugaženo automobilskim gumama pretvorilo u kašu, predstavljalo je dodatnu komplikaciju u odvijanju saobraćaja u gradu. Služba Zaštite i spašavanja imala je nekoliko “sitnih” intervencija u slučajevima sklanjanja polomljenih stabala sa kolovoza i asistencija prilikom pokrivanja raskrivenih objekata. M.Zadrima


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Crna Gora 15

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

CDPR

KOTOR - Veliko nevrijeme praćemo olujnim vjetrom, jakom kišom i grmljavinom zahvatilo je u subotu Kotor, prenosi radio Skala. Jaki udari južnog vjetra lomili su drveće pored puta, kidali tende, lomili nadrešnice na pojedinim objektima, a talasi su u večernjim satima prekrivali djelove puta od Mua do Prčanja i Stoliva.

Mještani naselja ljuti na opštinu koja im nije pritekla u pomoć dva dana prije nevremena kazao za DN da su, poučeni prošlogodišnjim nevremenom, ove godine ozbiljnije pripremljeni za zimu i održavanje infrastrukture. “Ne očekujem da će nam za vikend trebati taj vid organizacije, ali za ovo što očekujemo spremni smo”, kazao je prije dva dana Brajušković. Potpredsjednik opštine Đorđe Živković je kazao da je ovo elementarna nepogoda i da su se brzo snašli, te da su mašine na terenu i rade na sanaciji mosta. Obala utvrde na Tari, koja je ponovo pokazala svoju ćud, još uvijek odolijeva, a ispod samog mosta koji je skoro otvoren, na jednom dijelu je potkopala voda. Jaka kiša, praćena olujnim vjetrom, već drugi dan pada istim intenzitetom. U totalnom haosu je samo gradsko jezgro, grad je bio blokiran u subotu veče, jer je na samom mostu ispod Bablje grede nemoguće bilo proći od velike vode. Kako je kazao Dragan Vlahović, došlo je do izlivanja atmosferskih voda i na taj način je bilo onemogućeno da ljudi iz Komunalne policije odgovore na pozive mještana.

Putnike zarobio odron Tokom večeri između subote i nedjelje, mnogi putnici su bili zarobljeni između Manastira Morače i Crkvina. Od odrona na putu su im popucale automobilske gume. Oni koji su imali bar da zamijene jednu, stigli su do Crkvina gdje su ostali do kasno u noć, jer je put prema Kolašinu bio blokiran, a nazad nijesu imali kud. Kako je kazao jedan od putnika, Boro Dragović, koji je krenuo iz Podgorice prema Beranama, naišao je na odron koji ga umalo nije ubio. “Zvao sam policiju, ne znam da li se javila kolašinska ili podgorička, ali su mi rekli da to nije njihov već posao Crnagoraputa. Ovi drugi su, pak, rekli da to nije ni njihov posao. Bukvalno su nas psovali. Ja sam došao na Crkvine gdje nas je primio vlasnik restorana “Vidikovac” da se ugrijemo”, kazao je Dragović.

Rovačka sela bez struje Bajović Simo, tehnički direktor Elektrodistribucije Kolašin, kazao je da su veliki problemi na terenu. Kompletna rovačka sela su bez električne energije kao i Prekobrđe. Na seoskom području je veliki problem, dva dalekovoda iz Manastira Morače ne rade. “Sve ekipe su nam od svanuća na terenu. Dosta imamo problema i u Kolašinu. U Vladošu, nedaleko od Kolašina, Tara je navodnila neke stubove, od novog dijela dalekovoda, voda ih je odnijela. Nadam se da ćemo uspjeti sve to da premostimo”, kazao je Bajović.

APEL

Dajte računare siromašnoj djeci sjevera NVO Bjelopoljski demokratski centar traže da se ne dozvoli da se donacija ne zloupotrijebi Nevladina organizacija “Bijelopoljski demokratski centar” zajedno sa kolegama sa sjevera apelovala je juče na potpredsjednika Vlade Vujicu Lazovića da učini da 1.500 računara, koji su donacija Kine djeci sa sjevera, dođu u ruke onima kojima su namijenjeni i ne dozvoli staru praksu da ih direktori škola nose kućama i slične zloupotrebe.

“Nećemo dozvoliti da ti računari ne dođu do onih kojima su namijenjeni, jer bi o tome odmah obavijestili kinesku ambasadu i njihovog ambasadora u Crnoj Gori Ži Žolina. Tražimo da predstavnik NVO sa Sjevera proprati svaki računar, jer dosta je bilo da naša djeca pate i ostaju bez onoga što im je namijenjeno, a da njihovo dijele djeca boga-

taša po Podgorici”, kaže se u saopštenju koje potpisuje izvršni diorektor NVO “Bijelopoljski Demokratski centar” Zdravko Janjušević. O apelu će, navodi se dalje, pismeno obavijestiti i Žolina uz zahvalnost što je javno izrazio zadovoljstvo što će se ti računari podijeliti djeci u nerazvijenim područjima Crne Gore. J.V.Đ.

ŽABLJAK - Boro Nikolić iz Turističke organizacije Žabljak obećao je da turiste i ove godine očekuju pristupačne cijene i odlična usluga. “Neće biti dizanja cijena, u to sam ubijeđen, a da li će biti niže nego lani- sumnjam, jer troškovi održavanja objekata u toku zime su mnogo visoki”, kazao je Nikolić.

Predavanje u Petrovcu PETROVAC - Povodom oktobra - mjeseca borbe protiv raka dojke, prim. dr Vesna Oborina održaće danas u 17 sati u Sali Crvene Komune u Petrovcu predavanje na temu “Šta treba znati o svojim dojkama”. Organizatori predavanja su Crnogorsko društvo za borbu protiv raka i Organizacija žena Petrovac. Sekretar Društva Domagoj Žarković i dodao da, ako se tumor blagovremeno otkrije, od te opake bolesti izliječi se oko 90 odsto žena. J.V.Đ.

PROJEKAT

Žene jednake i u poslu MOJKOVAC - Program rodne ravnopravnosti koji zajedno sprovode Delegacija Evropske Unije, Program Ujedinjenih nacija za razvoj, Ministarstvo pravde Crne Gore i Odjeljenje za rodnu ravnopravnost, u naredne dvije godine namjerava da pruži podršku razvoju ženskog preduzetništva u pet crnogorskih opština: Mojkovac, Cetinje, Kolašin, Pljevlja i Žabljak. Kako su saopštili iz opštine Mojkovac, cilj programa je da se poveća informisanost o mogućnostima za razvoj ženskog preduzetništva na nivou opštine, povećaju kapaciteti opštinskih službi da pruže strukturisanu i kontinuiranu podršku za razvoj ženskog preduzetništva. V.B.

BIJELO POLJE MOJKOVAC – Info kula L-stub u Mojkovcu, na kojem su postavljena dva LED video ekrana i pet bilborda biće dati na korištenje bez naknade Turističkoj organizaciji Mojkovca, koja se obavezala da će preko ustupljenih bilborda i video ekrana omogućiti zainteresovanim poslodavcima da reklamiraju svoje proizvode i usluge. V.B.

Spremni čekaju zimu BIJELO POLJE - U susret predstojećoj zimskoj sezoni, u bjelopoljskom Komunalnom preduzeću „Lim“ već rade na izradi plana uklanjanja starih stabala koja predstavljaju potencijalnu opasnost za prolaznike. “Napraviće se selekcija ostarjelih stabala i grana drveća koja treba ukloniti, a takvih ima dosta u dva gradska parka“, kazao je direktor KP Lim Sabro Čindrak. On je naveo da ostarjela stabla i grane drveća treba ukloniti što prije, odnosno prije nego padne snijeg i dok temperature ne padnu ispod nule. U ovom preduzeću već rade i na izradi plana nabavke dovoljnih količina soli i šljunka, jer kako su nam kazali, na sjeveru Crne Gore zima uvijek dođe mnogo prije nego što to kalendar predviđa. S.M.S.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

16 Crna Gora

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

DAN OPŠTINE

BIJELO POLJE

Radnici ‘‘Radnika’’ ponovo protestuju Traže povezivanje radnog staža za vrijeme provedeno na Birou kako bi imali pravo na penziju BIJELO POLJE - Bivši radnici GRO “Radnik” za danas su najavili novo okupljanje ispred zgrade Skupštine opštine Bijelo Polje kako bi skrenuli pažnju nadležnih na svoje dugogodišnje probleme. “Ne očekujemo da će nam se iko od bjelopoljskih funkcionera na vlasti obratiti, ali ne smijemo ni odustati od onog što nam pripada. Dok prolaze pored nas pokušavaju da što prije uđu u zgradu opštine i pobjegnu od naših pogleda. Ukoliko u skorije vrijeme nešto konkretno ne učine, mi planiramo da se obratimo sudu u Strazburu. Mišljenja smo da je bolje da se sa nama dogovore nego da pregovaraju sa sudom“, kazao je predsjednik Inicijativnog odbora za zaštitu prava radnika Svetozar Čabarkapa. On je dodao da lokalna struktura DPS-a koja je na vlasti čeka da se oni, kako je kazao, umore i odustanu, ali se to neće desiti, tvrdi Čabarkapa. “Tražimo svoja prava iz radnog odnosa koja su nam uskraćena 1992. godine, ka-

Mandić: M

Predsjednik opštine Herceg Novi istakao da je izgradnja nove autobuske stanice važno strateško pitanje ovog grada Sanja Milović

U

z prisustvo predsjednika države Filipa Vujanovića, diplomatskog kora, crkvenih velikodostojnika, predsjednika i predstavnika pojedinih opština i pobratimskih gradova i Vojske Crne Gore, juče je svečano obilježen Dan opštine Herceg Novi.

Sa jednog od protesta bivših radnika GRO “Radnik” da je nakon uvođenja stečaja oko 1.300 zaposlenih završilo na Birou rada. Insistiramo da nam se poveže radni staž za

vrijeme provedeno na Birou rada kako bi mogli da ostvarimo svoja prava na penziju“, istakao je Čabarkapa. S.M.S.

HERCEG NOVI - Predsjednik države Filip Vujanović čestitao je građanima, odbornicima, predsjedniku skupštine i opštine, i odbornicima Dan opštine. “Želim da iskažem poštovanje za sve ono što je učinjeno između dva praznika i uvjeren sam da će se vrlo ambiciozni projekti i realizovati”. On je kazao da se u hercegnovskoj opštini planiraju kapitalni projekti vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda i veliki projekat turističkog kompleksa Kumbora za koje će, kako vjeruje, podići kvalitet života građana Herceg Novog. Vujanović je zaključio da je ubijeđen da Herceg Novi zavređuje bolji kvalitet života, te da su njegovi resursi vrijedni. Predsjednik opštine Dejan Mandić podsjetio je na kapitalne investicije koje su realizovane u hercegnovskoj opštini i izrazio uvjerenje da je izgradnja nove autobuske stanice važno strateško pitanje hercegnovske opštine. ”U realizaciji ove kapitalne in-

vesticije sarađuje se sa Agencijom koja je licencirana od strane Evropske unije, a ukupna vrijednost investicije je procijenjena na 11 milona eura”. Mandić je zaključio da su svjesni da sve što je opština uradila nije dovoljno, nije najbolje i nije najviše što se moglo ali kako je istakao “tu smo da se hrabro i uporno nosimo sa izazovima koje pred nas postavlja vrijeme u kome živimo i ekonomska kriza koja je pogodila cijeli svijet. Na svečanoj sjednici dodijeljena je Oktobarska nagrada Milivoju Dukiću za izuzetne rezultate postignute u oblasti sporta, organizaciji boraca NOR-a 19411945 i povelja Dušanu Radoviću za izuzetnu humanost, njegovanje duhovne tradicije i kulturnog nasljeđa Herceg Novog. Na sjednici je prikazan i petnaestominutni film o urađenim investicijama, uspjesima i ulaganjima za godinu dana. Prije početka sjednice, položeni su vijenci na spomen obilježja palim borcima.

BUDVA

Prosvjetari očeku Hoće li poslije 16 godina biti riješeno stambe BUDVA – Od ukupno 148 stambenih jedinica, koliko će ih biti izgrađeno za prosvjetare iz šest obrazovnih ustanova u Budvi, 52 stana pripadaju Srednjoj mješovitoj školi, zaposlenima u OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” i Drugoj osnovnoj školi 57, vrtiću 35 i Muzičkoj školi šest stambenih jedinica. Izgradnja stanova za prosvjetare na području Budve, nakon 16 godina od dodjele prvog placa lokalne uprave zaposlenima u prosvjetnim ustanovama sa područja Budve, trebalo bi da počne najdalje za dva mjeseca. Nakon što je potpisan ugovor sa izvođačem radova, preduzećem Cijevna komerc, slijedi raspisivanje internih konkursa, raspodjela stambenih jedinica, te tehnička odrada, zahtjev ur-

banizmu i podnošenje zahtjeva geodetskim kućama. Prema riječima predsjednika Koordinacionog tijela za izgradnju stanova za prosvjetare Budve Željka Simića, očekivanja su da će u predviđenom roku, 18 radnih, odnosno 24 mjeseca, izvođač završiti kompletan posao i prosvjetarima podstanarima predati ključ u ruke. “Riječ je o 148 stambenih jedinica, a ovaj broj je upravo proistekao kao potreba radnika koji su podstanari. Mislim da će upravo podstanari biti zadovoljni, a ostali koji budu na rang listama, vjerovatno neće svi, ali oni koji budu imali više poena, hoće sigurno”, kazao je Simić. Nakon dobijanja koordinata parcele kako bi dobili rješenje o


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Crna Gora 17

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

Mogli smo bolje

PS CG

Markacija planinarskih staza BAR - Shodno potpisanom ugovoru između Planinarskog saveza Crne Gore i Planinarskog kluba “Rumija” iz Bara o održavanju i markiranju dijela primorskoplaninske transferzale Orjen - Lovćen –Rumija, planinari “Rumije” su tokom protekle nedjelje odradili markiranje staze Baltine - Dobri Do Rumija. Sredstva za realizaciju ovog projekta izdvojila je Vlada Crne Gore, koja je Planinarski savez podijelio planinarskim klubovima na osnovu dužine staze i obima posla. Postojeće markacije su bile u jako lošem stanju, što je uglavnom bila i najveća zamjerka planinara. Sa novim markacijama, uspon i silazak sa Rumije je znatno olakšan u slučaju magle ili lošeg vremena. Ž.M.

Raspisan konkurs o ekologiji PODGORICA - Konkurs za izbor najboljeg rada učenika podgoričkih osnovnih škola na temu “Ekološka snaga Glavnog grada”, raspisao je Glavni grad u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i sporta. Na konkursu učešće će uzeti učenici uzrasta od šestog do devetog razreda, u kategoriji literarnih i likovnih radova. Rok za dostavljanje radova je 23. novembar, lično ili putem pošte na adresu Sekreterijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, u Ulici Vuka Karadžića 41, 81000 Podgorica, u zatvorenoj koverti sa naznakom “Sektor za zaštitu životne sredine i održivi razvoj - Za konkurs povodom 19. decembra”. Uz rad, potrebno je dostaviti podatke o nazivu škole, učeniku, mentoru i kontakt telefon. M.Ne.

TIVAT

Ljubitelji podmornica

uju izgradnje stanova no pitanje zaposlenih u budvanskim obrazovnim institucijama uvođenju u vlasništvo, izvođač može da uđe u parcelu i počne radove. Za izgradnju zgrade, opština je dodijelila plac u naselju Dubovica, koji je oslobođen komunalija. Takođe je finansirala izradu projekta, a sa prosvjetnim institucijama i Stambenom zadrugom „Solidarno“ i Cijevnom komerc zaključen je ugovor o izgradnji 148 stanova. Zadruga je u obavezi, kako je kazao Simić, da podstanarima obezbijedi 60 odsto vrijednosti stana uz kamatu od jedan odsto. „Ostalih 40 odsto ili se plaća u gotovini ili putem kredita, ali po ekonomskim kamatama. Cijena kvadrata stana je 650 eura, a otplata kredita i plaćanje će biti kada stanovi budu završeni“, kazao je Simić. N.L.

TIVAT - Tivat je od juče četvrti grad u bivšoj državi koji je dobio udruženje podmorničara. Nakon Beograda, Ljubljane i Pule, u Zbirci pomorskog nasleđa u Porto Montenegro održana je osnivačka Skupština udruženja građana “Podmorničar” na kojoj je za predsjednika izabran kapetan bojnog broda Rajko Bulatović, koji je bio i posljednji komandant 88. flotile podmornica. On je istakao da će Udruženje u narednom periodu insistirati na njegovanju tradicije i razvijanju kolektivnog duha, kao što su to i ranije činili. Glavni ciljevi Udruženja, istaknuto je na skupštini, biće proučavanje istorije podmorničarstva bazirano na monografiji o jugoslovenskom podmorničarstvu, koja je ljetos promovisana u Tivtu, ali i razvijanje i njegovanje tradicije duge 77 godina. Z.K.


IZBOR ZA NAJLJEPŠE DIJETE Od 19. oktobra do 1. decembra 2012. objavljivaćemo fotografije djece koje nam, uz popunjenu prijavu, pošalju njihovi roditelji ili staratelji. U izboru učestvuju djeca iz regiona: Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Vaše dijete možete prijaviti i mejlom tako što ćete popunjeni i potpisani prijavni formular skenirati i zajedno sa fotografijama poslati na adresu: najljepsedijete@dnovine.me

Da bi vaše dijete ušlo u konkurenciju za izbor najljepšeg, potrebno je da najprije popunite prijavni formular kojim dajete saglasnost Dnevnim novinama da objavljuju fotografiju djeteta. Formular koji Dnevne novine objavljuje isijecite i zajedno sa fotografijama pošaljite na našu adresu: Kralja Nikole bb, PC Nikić, 81000 Podgorica, VII sprat, sa naznakom za Dnevne novine - Najljepše dijete. Fotografije koje šaljete treba da budu 150 x 150 pixela.

Svakog dana od 19. oktobra do 1. decembra u Dnevnim novinama objavljivaćemo fotografije novoprijavljene djece, kao i rang listu djece sa najviše glasova. Titulu najljepšeg djeteta dobija dijete sa najvećim brojem glasova.

PRIJAVA ZA UČEŠĆE U SMS IZBORU „NAJLJEPŠE DIJETE“ Ja____________________________, kao otac, i ja________________________________, kao majka, odnosno zakonski zastupnici našeg maloljetnog djeteta_______________________________, broj JMBG_____________________________ ovim putem dajemo pristanak da slika koja se nalazi u prilogu može da se koristi u izboru „Najljepše dijete“ portala www.najdeca.com. Odobravamo

Prijava djece traje do 1. decembra, a glasanje do 10. decembra. Proglašenje pobjednika je 15. decembra KAKO GLASATI ZA NAJLJEPŠE DIJETE Ukucati NAJ napraviti razmak, redni broj djeteta i poslati na broj 14677 Primjer: NAJ 1 Cijena sms poruke 0,25e + PDV i važi za sve mreže Novoprijavljene fotografije biće objavljivane svakog dana, počev od 20.10 u Vikend novinama.

Dnevnim novinama da fotografiju našeg djeteta objavljuje tokom trajanja izbora u štampanom izdanju, kao i na portalu www.najdeca.com Svojeručni potpis roditelja Mjesto i datum: ______________

otac: _____________________

Kontakt telefon: ______________

majka:_____________________

je! stavno i „Jedno ite formular e n u p ir o n ajt Samo p oštom, ili ske p e pošaljit ite mejlom“ kić lj a Jo š o p i Matija


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

19

NEDJELJA, 29. 10. 2012.

Evropski parlament u Strazburu

Evropa

Federacija da, ali kakva? Značajni pomaci u istoriji čovečanstva najčešće su rezultat činjenice da je ljude neko nekud poveo Jan Macháček

K

ada je Angela Merkel u januaru, na ekonomskom forumu u Davosu bojažljivo pomenula federalizam, to nije izazvalo velike reakcije. Međutim, u narednih pola godine ideje o federalnoj uniji počele su da niču kao pečurke posle kiše. Federaciju zagovaraju šef Evropske komisije Barozo i neki evropski ministri spoljnih poslova, ali iz naše zemlje, Češke, tom horu se nije pridružio niko.

Spisak „federalista“ raste (što naš nedeljnik Respect pozdravlja), ali oni ne govore svi o istoj federaciji. Debata o budućnosti Evrope otkriva zabrinjavajuće neznanje mnogih političara o ustavnim konceptima, a rezultat je verbalni haos. Novi koncepti se gomilaju, a njihova značenja kaskaju za njima: bankarska unija, transferska unija, politička unija, fiskalna unija itd. Govori se o većoj centralizaciji, integraciji, daljoj harmonizaciji propisa ili opasnostima naddržave. Značenja ovih fraza se naknadno improvizuju i uzalud bismo tražili njihove definici-

je u rečnicima. U Kanadi, SAD i Nemačkoj ljudi znaju šta je federalizam, jer žive u federacijama. U slučaju Nemačke, paradoksalno je da Nemci, uprkos tome što žive u federaciji, ne mogu da zamisle istu takvu na evropskom nivou, a ne dopada im se previše ideja o federaciji unutar federacije (kao ruska babuška). S druge strane, Francuzi (uz neke izuzetke) ne mogu ni da zamisle federalizam, koji brkaju sa centralizmom. Što se Britanaca tiče, federalizam je za njih simbol jednostrane decentralizacije (parlamenti u Škotskoj i Velsu, ali ne u Engleskoj). EU ima vrlo mali zajednički budžet (jedan procenat BDP-a čitave EU) i planira dodatno da

ga smanji (na 0,8 posto), ali u nekim svojim centralnim tendencijama odlazi predaleko. Da su takvi potezi isprobani u pravoj američkoj federaciji, eksperiment bi propao. Da je državama u SAD centralna vlast naredila da usvoje finansijska budžetska pravila i savete koji im se šalju iz Vašingtona (to jest da promene sopstvene ustave), da podnesu svoj budžet Vašingtonu na usvajanje pre nego što ga sami izglasaju – a da ga zatim ponovo šalju na kontrolu (što je princip evropskog fiskalnog sporazuma), izbila bi pobuna i američka federacija bi se raspala. S druge strane, izgradnja federacije je dug proces i ako je verovati stručnjacima za ovu oblast u SAD je završen tek devetsto tridesetih, kada je garancija federalnih bankarskih depozita postala zakon. Međutim, treba istaći da se evrozona već bliži zajedničkom osiguranju depozita (kao jednom od osnovnih odlika federacije) i drugim elementima bankarske unije. Ono što je sigurno jeste da krizu nećemo prebroditi bez neke vrste zajedničkog budžeta i zajedničkih

poreza. Dakle, mi u Češkoj tre- ne dešava na isti način. Amebalo bi da odlučimo šta ćemo rikanci su počeli od ministarraditi ako se izgradi federaci- stva finansija, Evropljani od ja u evrozoni, a mi ostanemo centralne banke. van nje. Kritičari tvrde Kritičari federada svi politički i lizma tvrde da je sa(dez)integracijma ideja naivna, pa ski procesi moračak i opasna, jer ne ju da budu sponpostoji evropska po- Izgradnja federacije tani i autentičlitička nacija. Ame- je dug proces i ako ni, a ne veštačrikanac je u prvom je verovati stručnja- ki i elitistički. Ali redu Amerikanac, a cima za ovu oblast značajni pomatek nakon toga gra- u SAD je završen tek ci u istoriji čoveđanin Minesote. Ne- devetsto tridesetih, čanstva najčešće mac je prvenstveno kada je garancija su rezultat činjeNemac, pa tek onda federalnih bankarnice da je ljuEvropljanin. skih depozita posta- de neko nekud Rađanje evrop- la zakon poveo. skog identiteta moEvropska buže se, međutim, „vedućnost je neištački“ promovisati i ubrza- zvesna. Federacija bi mogla da vati. Tu i tamo mogu da po- nastane, ali i Unija bi mogla da mognu neke stvari: direktno se raspadne. U svakom slučabiranje evropskog predsedni- ju, u izgradnji federacije važno ka, institucija evropskog dr- je da makar evropske elite kožavljanstva, neki minimalni načno nauče šta federacija jezajednički evropski porez itd. ste, a šta nije. Možda za počeI američka politička nacija tak treba objasniti da federanastala je tako (iako iz drugih lizam nije neki zamršeni konrazloga). Prvo su mogli da gla- strukt, nego temelj podignut saju samo izabrani zemljopo- na vrednostima: strateškim sednici, pa zatim i poreski ob- savezima i kontroli vlasti, ravveznici, pa sto godina kasnije noteži i merama predostroži žene, pa Afroamerikanci tek nosti i asimetričnoj, snažnoj od nedavno. Ništa se dvaput zaštiti manjih i slabijih.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

20 Reportaže

poNEDJELJAk, 29. 10. 2012.

Od trepe za mirni

KOLAŠIN

Priča o jednoj malo drugačijoj penziji Zorica Bulatović

L

jupko Tripković, šezdeset dvogodišnji penzioner, riješio je da svoje penzionerske dane provodi u rodnim Crkvinama udaljenim osam kilometara od Kolašina, praveći krplje i ikone od drveta.

Prije dvije godine nakon penzionisanja, došao je iz Podgorice sa suprugom na Crkvine gdje im je skromna vikendica, smještena u šumi, daleko od znatiželjnih pogleda, a opet tik uz samu magistralu, koja ih razdvaja od Lovačkog doma i restorana ,,Vidikovac,, sa kojeg “puca” naljepši i najdalji pogled. Penzionerski dani, kako kaže Ljupko, nijesu ni najmanje laki, posebno u ovim godinama ekonomske krize, pa je odlučio da svoje umješne ruke bar na neki način unovči i bar malo popravi penzionerski budžet. “Počeo sam da se bavim ovim

poslom prije dvije godine, čisto iz hobija, a onda sam shvatio da bi mogao i da unovčim svoj rad. Ima zainteresovanih, ali sve to nekako sporo ide, nemam svoj štand i nemam gdje izložiti svoje proizvode”, kazao je Ljupko. Kako nam je objasnio, ono što se najviše u zimskom period traži na ovim prostorima su krplje, a naročito su postale hit od prošle zime, pa je riješio da ih pravi ali ne obične “konopare” već malo poznate, krplje koje su drugačije od pomenutih. “Ove krplje koje ja pravim su mnogo kvalitetnije. Pravim ih od ‘trepeljika’ odnosno ja-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Reportaže 21

poNEDJELJAk, 29. 10. 2012.

SPEKTAKL

Svjetska izložba mačaka održana u Zagrebu Na reviji je učestvovalo 1.020 mačaka iz 33 zemlje

eljika, iji korak sikovog drveta. Drvo za njihovu izradu kupujem, a nekih sat i po vremena mi treba da ih oblikujem” objašnjava Ljupko. Kako je kazao, nakon njihove izrade one se inpregniraju, odnosno pomiješa se nafta sa uljem, nakon čega se ta smješa ugrije i krplje se zatim potope u tu smjesu. “Drvo odmah prihvata ovu smjesu i nije potrebno da se drže duže u ulju, već se samo spuste i izvade. Nakon što se osuše stavlja se kanap koji spaja nogu sa krpljom, i one su spremne za svoju funkciju”, kazao je Ljupko. On tvrdi da se krplje ne lakiraju, iako ih neko premazuje sandolinom, jer kako je objasnio, lak pri različitim temperaturama često puca. Kiša i loše vrijeme nije nam dozvolilo da previše obilazimo i razgledamo sve ono što su vrijedne ruke našeg domaćina stvorile pa smo, nakon male pauze, uz domaću rakiju i priganice koja je njego-

va supruga spremila, nastavili priču o predmetima koji se nalaze u njegovom skromnom domu. Kako nam je objasnio, ikone koje radi u drvetu, on isključivo radi od javora. Za njihovu izradu koristi noževe raznih oblika za rezbarenje. Za jednu ovakvu sliku koju prvo nacrta na izabranom parčetu drveta, nožem izvlači glavne crte a onda ih rezbari, potrebno je šest dana kako bi posao bio završen. “Nakon što je slika urađena, premaže se bojcom za zaštitu drveta i na kraju bezbojnim lakom”, objasnio je Ljupko. Sudeći po prognozama crnogorskih meteorologa, Ljupko će sigurno biti poznat po izradi posebne vrste krplji, jer će biti potrebne svima podjednako, kako nama u gradu, tako i onima u prigradskim naseljima bar u Opštini Kolašin, čiji građani su na svojim leđima najviše osjetili težinu prošlogodišnjeg sniježnog pokrivača.

Svjetska izložba mačaka u Arena Centru koja se po prvi put održava u Hrvatskoj, započela je u subotu programom izvođenja odlomaka iz mjuzikala i drugih muzičkih djela posvjećenih mačkama. Nakon toga uslijedilo je cjelodnevno ocjenjivanje mačaka svih kategorija i uzrasta nakon čega su birane najbolje mačke određenog tipa, koje su osva-

jale nominaciju za finalno nedjeljno takmičenje, kada se birala najljepša mačka u četiri kategorije. Prva kategorija uključivala je egzotične i perzijske mačke, druga je podrazumijevala desetak pasmina tzv. poludugodlake mačke, dok je najzastupljenija bila treća kategorija mačaka sa 20-ak vrsta tzv. izrazito kratkodlakih mačaka.

Četvrtka kategorija odnosila se na orijentalne i sijamske mačke bez dlake. Na izložbi je učestvovalo ukupno 1020 mačaka iz 33 zemlje svijeta od čega su bile najzastupljenije evropske zemlje, dok su Brazil, Argentina i Peru na ovoj izložbi učestvovali po prvi put. Hrvatska se, kao domaćin, predstavila sa 70-ak mačaka. Sljedeće godine zemlja domaćin je Danska.

spašavanje

Ajkula sletjela na golf teren Radnici jednog golf kluba na jugu Kalifornije obavili su u četvrtak jednu nevjerovatnu akciju spašavanja - pružili su pomoć ajkuli koja je “doletjela” na golf teren. Direktorka kluba “San Huan Hils” Melisa Makormak kazala je da je jedan od radnika pronašao malu leopard ajkulu i donio je u zgra-

du kluba. Bespomoćna morska neman je imala nekoliko ubodnih povreda koje joj je, najvjerovatnije, zadala ptica grabljivica, po svemu sudeći orao, kada ju je zgrabila i izvukla iz okeana, udaljenu osam kilometara. Ajkulu, dugu 60 centimetra i tešku oko jedan kilogram, radnici su uronili najprije u slatku

vodu, dok se neko nije sjetio da ona živi u moru, pa su vodi dodali kuhinjsku so. Mali predator je ubrzo potom odnijet u okean. Neko vrijeme nakon što je spušten u vodu, bio je sasvim nepomičan, a zatim je zamahnuo repom i nestao u dubinu, kazala je Makormik, a prenose strane agencije.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

22 Kultura PREPORUČUJE

LUDA LJUBAV, ALEKSANDRA POTER ALNARI, BEOGRAD CIJENA: 6,90 EURA Luda ljubav je uzbudljiva ljubavna komedija, kroz koju će Vas provesti njena junakinja Frenki. Frenki je mlada, zabavna, uspješna i savršeno srećna sa svojim dečkom, Hjuom. Sve je u savršenom redu, dok joj Hju ne saopšti pravu istinu. On nije srećan sa njom i potrebno mu je malo prostora, potreban mu je život bez nje. Iznenađena i očajna Frenki je odlučila da mu da potrebni prostor i odlazi u Los Anđeles. Tamo joj društvo pravi njena drugarica Rita, koja želi da se ostvari kao glumica...

DOSIJE K, IMRE KETRES LAGUNA, BEOGRAD CIJENA: 5,90 EURA Dosije K. je autobiografija jedinog mađarskog Nobelovca Imrea Ketresa. Ova izvanredna knjiga napisana je u formi razgovora. Razgovarajući sa svojim prijateljima, autor oživljava hronologiju izuzetnog i na mahove nevjerovatnog života. Govoreći o svom životu, autor nas upoznaje i sa užasima Aušvica, u koji je dospio sa svojih četrnaest godina. Pročitajte ovu izvanrednu biografiju, koja pored svojih biografskih elemenata, sadrži i filozofska razmišljanja o književnom stvaralaštvu, kulturi, istoriji i suštinskim životnim pitanjima.

BELEŽNICA, NIKOLAS SPARKS LAGUNA, BEOGRAD CIJENA: 5,90 EURA Beležnica je ljubavna priča koja će osvojiti Vaša srca i kojoj ćete se uvijek rado vraćati. To je roman koji nam govori o bezvremenoj i savremenoj ljubavi, priča zbog koje ćete iznova povjerovati u pravu ljubav. Radnja ovog romana je smještena neposredno poslije Drugog svjetskog rata. Noa, po povratku iz rata, ne može da zaboravi svoju veliku ljubav koju je izgubio prije više decenija. Ni Ali ne može da zaboravi mladića koji joj je prije mnogo godina ukrao njeno srce...

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

TEATAR

Nema malih uloga

Glumica Nada Vukčević, dobitnica glumačkog priznanja na Drugom bijenalu crnogorskog teatra, za DN o profesionalnim težnjama i izazovima Isidora Radulović

N

akon niza njenih uloga koje smo vidjeli na proteklom Drugom bijenalu crnogorskog teatra, Nadu Vukčević gledaćemo i na otvaranju nove sezone u Crnogorskom narodnom pozorištu - predstavi “Ribarske svađe” Ane Vukotić, po tekstu Karla Goldonija. Svi njeni likovi dio su nje same, a još mnogi to će tek postati. Iako teatarske daske imaju mnogo ‘zamki’, Nada Vukčević uvijek u njima vješto nalazi novu radost i prostor umjetničke slobode.

Žiri Drugog bijenala crnogorskog teatra, u ulogama koje je glumica Nada Vukčević ostvarila u predstavama ”Lasice” u režiji Stevana Bodrože, ”Rasprava”, Olivera Frljića, (osim njih i u ”Konte Zanoviću” Radmile Vojvodić) prepoznao je vrlo širok glumački raspon kojim ona osvaja likove, hvatajući ih u delikatne mreže sopstvenog tumačenja. Ovo Bijenale i publici je bilo svježa prilika da glumicu, u nekoliko večeri vidi u raznorodnim ulogama. Vukčević u razgovoru za DN naglašava da u teatru nema velikih glumačkih želja. Svaki lik, glavni ili sporedni, obogaćuje njeno iskustvo, a svaka igra, za nju je izazov i izvor nadahnuća. ”Najvažnije mi je da istražujem lik. Neki ’eksplorer’ kod mene radi non- stop. Istražujem sebe i sve oko sebe”, kaže Nada Vukčević, navodeći da su joj mnoge uloge privlačne, ali

da nijedna za nju nema vrijednost životnog sna. ”Ne želim sebe da karakterišem kroz uloge, jer nisam sigurna da li je to dobro. Volim sve da probam. Šta god da mi daju, napraviću od toga svašta”, kaže ova glumica. Mnogo je uloga iz klasičnog repertoara koje bi joj pružile glumačku i ličnu satisfakciju, ali ništa manje od njih, ona voli i male uloge, ”flekice”. ”Nije to stvar halapljivosti, nego zaista u svakoj ulozi mogu da pronađem nešto što me motiviše, gdje mogu da ’čačnem’, zagrebem i pronađem nešto za sebe. Kao čovjek, sve mogu da razumijem i da opravdam iz ugla ljudskih vrlina ili slabosti. Tako volim sve svoje velike i ’male’ likove, volim da ih upoznajem, baš kao što se trudim što dublje da upoznam ljude sa kojima se susrećem van teatra”, kaže Nada Vukčević navode-

FRANCUSKI ANIMIRANI

POTRAGA ZA SUNCEM, TONI PARSONS LAGUNA, BEOGRAD CIJENA: 6,80 EURA Potraga za suncem je uzbudljiva priča o porodici Fin, koja kreće da nađe raj na zemlji i otkrije sebe. Poslije provale njihove porodične kuće i sukoba sa provalnicima, Tom Fin odlučuje da sa svojom porodicom napusti mjesto prebivališta i pronađe mirnije mjesto za porodični život. Tom smatra da je tajlandsko ostrvo Puket idealno mjesto za njegovu porodicu. Pročitajte ovaj roman i saznajte šta je za čovjeka prava sreća, i na šta je spreman kako bi se iste dokopao.

ći da u svakoj ulozi uvijek prepoznaje obje strane priče - i tamu i svjetlost. ” U svemu ima ljepote, u vrlinama ništa manje nego u manama. Strast za pozorištem sada me pokreće čak i više nego na početku. Ali, nikada nisam imala istinsku, pravu ambiciju, niti glad za scenom. Valjda i zato što sam na sceni od malih nogu, na ovaj ili onaj način. Moj motiv je uvijek bilo to traganje i trema pred izlazak na scenu”, kaže ona. Za scenu, opredijelili su je najličniji razlozi. Uloge se smjenjuju, ali njena umjetnička potreba je uvijek ista, izvorno lična. ”Kad kažem da sam na sceni ’zbog sebe’, može da zvuči sebično. Ali, istina je. To kažem zato, jer za mene scena nije sama sebi cilj. Otkrivajući ličnost kojom se bavim u teatru, upoznajem i sebe. Nekad mi se čini kao da taj moj unutrašnji mehanizam radi non stop. Kako vrijeme odmiče, nadam se da to moje iskustvo u meni sazrijeva, oblikuje se i raste na pravi način”, kaže Nada Vukčević, navodeći da želi da izbjegne glumačke ’kalupe’. Svoje glumačke težnje ona ilustruje riječima da ulogama ne bježi od sebe, nego naprotiv, ide prema sebi. ”Uvijek je to ista potreba. Kao da neka ’samština’ u meni

KABARE “DOBRA STARA VREMENA” U KOTORU Kabare “Dobra stara vremena” Pozorišta na Terazijama iz Beograda biće izveden večeras u 20 sati u dvorani Kulturnog centra u Kotoru. Predstavu je režirao Rade Marjanović, a igraju: Tanja Bošković, Ljiljana Stjepanović i Rade Marjanović. Kabare Radeta Marjanovića je logično zaokruženje umjetničkog rada jednog glumca, koji se 30 godina bavio i muzikom. Predstava je nastala na tekstovima velikih pisaca: Mome Kapora, Matije Bećkovića, Galeta Jankovića, Duška Radovića, Branka Ćopića i mnogih drugih. Kabare “Dobra stara vremen” kroz romantično putovanje u prošlost na duhovit i ironičan način priča o zaboravljenim vremenima i govori o djetinjstvu, ljubavi, prijateljstvu i vremenu o kome danas često govorimo sa nostalgijom, kao o “Dobrom starom vremenu”.

Projekcijom filma “Prelaz preko Atlantika veslajući” (1978) u režiji Žan Fransoa Lagijona večeras u 20 sati u sali Dodest KICa “Budo Tomović” počinju dani francuskog animiranog filma. Ovo ostvarenje dobitnik je Zlatne Palme za kratkometražni film na Kanskom festivalu 1978. godine. Istog dana sa početkom u 20.30 sati biće prikazan film “Slika” (2011) istog reditelja. Film govori o dvorcu, cvijetnoj bašti, zastrašujućoj šumi, pejzažu koji je jedan slikar, iz tajanstvenih razloga, ostavio nezavršen... Dani francuskog animiranog filma biće realizovani u organizaciji Francuskog instituta i KIC-a “Budo Tomović”. Ovo će biti prilika da se predstave neka od novijih djela koja su afirmisala francusku industriju animiranog filma na međunarodnoj sceni.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Kultura 23

ponedjeljak, 29. 10. 2012.

preporučuje

Odlaganje. Parezija, Andrej Nikolaidis Buybook, Sarajevo i OKF, Cetinje Cijena: 8,00 eura Parezija je, dakle, slobodan, istinit govor. Ali ne bilo kakav istinit govor. Parezija nije pedagoška metoda, iako podrazumijeva i odnos u kojem učitelj učenika uči istinitom. Ali također podrazumijeva da učenik učitelju kaže istinu, ono zbiljsko, o sebi. Ona nije novođenje na istinu. To nije poziv na dijalog, niti za cilj ima edukaciju. Parezija je incident: to je govor koji nije izgovoren iza maske, niti poštuje masku onoga kome je upućen, onoga ko je (sve)moćan...

Pet paradoksa modernosti, Antoan Kompanjon Institut za crnogorski jezik i književnost, Podgorica Cijena: 6,00 eura Pet paradoksa modernosti (Seuil, 1990) studija je u kojoj Antoan Kompanjon preispituje pojmove modernosti, postmodernosti i avangarde. Autor pruža zanimljiv prikaz odnosa teorije i umjetnosti, odnos elitne i masovne umjetnosti i najzad strast poricanja, negacije. Studija Pet paradoksa modernosti jeste teorija umjetnosti jednog određenog perioda istorije umjetnosti koju Kompanjon fiksira preko pet ključnih tačaka, pet kriznih trenutaka. uvijek grize na isti način. Uvijek se pitam ko je osoba koju igram, šta je okupira, kakva je, gdje i kako živi”, kaže glumica, navodeći da s njenim scenskim iskustvom raste i njena glad za tremom na sceni. ”U posljednje vrijeme, kao da nema tolikog adrenalina. Mislim da bih mogla da poradim na tome. Možda bi trebalo da budem manje izložena”,

filmovi u KIC-u

kaže glumica koja na sceni voli da spaja dvije svoje ljubaviglumu i pokret koji je često ilustracija nekog njenog unutrašnjeg stanja, raspoloženja, doživljaja lika. U novoj pozorišnoj sezoni, Nada Vukčević će (osim u repertoarskim predstavama) igrati i u komadu ”Koza”, diplomskoj predstavi mladog reditelja Danila Marunovića.

Rad sa Oliverom Frljićem u predstavi “Rasprava” za Nadu Vukčević bio je dragocjen glumački proces.“ To je bio dril u pravom smislu te riječi, što mi je odgovaralo, jer i sama imam tog, da kažem sportskog duha. Volim i zadatke,usmjerenost ka cilju. To je ono što mi se dopalo kog njega”, kaže glumica. Frljić je u glumcima umio da probudi i impuls za brzo djelovanješto joj je bio poseban glumački izazov.

Izložba u čast Sezana u Budimpešti Prestižni svjetski muzeji pozajmili su vrijedna Sezanova djela za izložbu pod nazivom “Sezan i prošlost-Tradicija i kreativnost” koja je u čast francuskog majstora nedavno otvorena u Muzeju lijepih umjetnosti u Budimpešti. Na izložbi je predstavljeno 40 djela Pola Sezana te djela drugih autora poput Rafaela, Mikelanđela, Goje, Delakroe, Šardena... koji su uticali na umjetnički izražaj ovog postimpresionističkog slikara. Pol Sezan je od impresionizma želio da napravi trajan izraz koji bi trebalo da stane rame uz rame sa ostalim velikim stilovima. Slikao je klasične antičke aktove, renesansne, izražavao se po uzoru na maniriste i barokne majstore te romantičare, i to tokom cijele svoje umjetničke karijere, što dokazuje i ova izložba.

Davidova zvijezda, Zuvdija Hodžić Almanah, Podgorica Cijena: 17,00 eura “Iznenadno povlačenje paralela od Prokletija do Bagdada, od Ulcinja do Izraela, svrstavaju prozu Zuvdije Hodžića u krug velikih romana magičnog realizma”. Basri Čaprići, Sarajevske sveske “Zuvdija Hodžić je neimar žive reči i pisac izuzetne epske snage i lirske nadahnutosti”. Jašar Redžepagić, Almanah “Hodžić je ovom knjigom stvorio najzrelije djelo… dovodeći jezik po jednostavnosti čiji su uzor Biblija i stare arapske priče”. Marko Špadijer, Doklea

Umijeće sumnje, Andreas Urs Zomer Jesenski i Turk, Zagreb Cijena: 14,00 eura – 20% Umijeće filozofske skepse za svakoga, i to u 33 lekcije- tako bi mogao glasiti sažetak ove knjige švajcarskog filozofa Ursa Zomera. Ili kako sam autor u podnaslovu kaže: Nagovor na skeptičko mišljenje. Pravi lijek za ovo naše doba gotovo opsjednuto instantnim znanjima i šupljom, brzopoteznom izvjesnošću. Ovdje se raspravlja o pojavama i stvarima koje nas svakodnevno okružuju, poput novca, putovanja, politike... svaka od njih se kratko ali djelotvorno podvrgava sveobuhvatnoj sumnji.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

24 Zabava

ponedjeljak, 29.10.2012.

VELIKA BRITANIJA

Najprodavanija Madona

Madona je najprodavaniji pjevačica u Velikoj Britaniji, prema najnovijim podacima firme “Official Charts Company”, pošto je prodala 17,8 miliona singlova od njenog debi singla “Holiday” koji je objavljen 1984. Već sljedeće godine, uspjela je da osvoji prvo mjesto liste singlova pjesmom “Into The Groove”, a posljednji singl koji je postigao poziciju broj jedan je njena saradnja sa Džastinom Timbrlejkom “4 Minutes” iz 2008. Ali ako nastavi ovim tempom, Rijana će prestići Madonu za dvije i po godine.

Njen aktuelni singl “Diamonds”, prvi sa predstojećeg albuma “Unapologetic” je debitovao na prvom mjestu britanske liste singlova. U nastavku prenosimo listu deset najprodavanijih pjevačica u Velikoj Britaniji: 1. Madona (17.8 miliona) 2. Rijana (11.4 miliona) 3. Kajli Minog (10.2 miliona) 4. Vitni Hjuston (8.5 miliona) 5. Lejdi Gaga (7.329 miliona) 6. Britni Spirs (7.324 miliona) 7. Bijonse (6.9 miliona) 8. Selin Dion (6.7 miliona) 9. Maraja Keri (6.62 miliona) 10. Olivija Njutn Džon (6.61 miliona)

HOLIVUD

Lili Alen ple a Kortni Lav sakuplja lut Nesvakidašnji hobi poznatih ličnosti Kada se ugase svjetla reflektora, neki muzičari krate vrijeme baveći se hobijima koji bi vas i te kako mogli iznenaditi. Kajli Minog je luda za Scrabbleom. “Kajli je igru dovela do umjetnosti i uglavnom pobjeđuje’, otkrila je prije tri godine za Mirror njena prijateljica. Pjevačica nije mogla da odoli da

svoju omiljenu igru spomene i u svojoj pjesmi “Your Disco Needs You”. Vjerovali ili ne, zločesti dečko “Rolling Stonesa” Roni Vud skuplja markice. Ovim hobijem počeo je da se bavi kada je prije desetak godina izašao s odvikavanja. Kako bi kupio najbolje markice angažovao je i asistenta, te je jako ponosan na svoju kolekciju.

Kortni Lav

Ako ste pomislili da je to najsmješniji hobi, evo još jednog. Kortni Lav skuplja lutkice. I to ne bilo kakve, već lutkice koje su se proizvodile 60-ih godina prošlog vijeka. Džek Vajt prikuplja preparirane životinje. “Nijesam nikad lovio, i mislim da nikad ne bih mogao, no zbilja volim preparirane

Lili Alen

KRISTINA AGILERA

Voljela bih da glumim narkomanku HOT! Njemačka ljepotica Hana Nitsche mjesecima se nije pojavljivala u javnosti, te imamo da zahvalimo modnoj kući AdoreMe što je ponovo vidimo u raskošnom izdanju. Hana je predstavila novu kolekciju intimnog rublja, a mi možemo da uživamo u njenoj fotogaleriji.

Pjevačica Krsitina Agilera je otkrila da bi voljela da se vrati glumi, odnosno nekim otkačenijim ulogama. Ona je svoju filmsku premijeru imala u filmu “Burlesque” iz 2010. godine, a izjavila je da traži ulogu van svijeta muzike. “Želim ponovo da glumim”, rekla je Agilera. Govoreći o svojoj ranijoj ulozi pjevačice Ali, Agilera je priznala da nije planirala da svoju filmsku karijeru započ-

ne ulogom u mjuziklu. “Uvijek sam željela da se bavim glumom, ali nikada nijesam htjela da uradim mjuzikl. To je previše ličilo na ono čime se već bavim. Sada zaista želim da uradim nešto mnogo izazovnije. Daleko od onoga na šta sam navikla. Daleko od muzike. Želim da uradim nešto zaista drugačije. Narkomanka sa ulice ili zavisnica. Ili nešto slično i otkačeno. Ne-

što što će me udaljiti od onoga što ja zaista jesam”, rekla je Agilera. Ona je priznala i da je upoznata sa svojom reputacijom žene sa kojom je jako teško raditi. “Teško je biti moćna žena u ovom poslu. Rano sam naučila da ne mogu uvijek da budem susretljiva prema svima, jer to neminovno vodi ka mom uništenju”, kazala je Agilera.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava 25

ponedjeljak, 29.10.2012.

ete, v tkice životinje”, izjavio je nedavno Vajt. Pjevačica Lili Alen je tokom trudnoće muziku zamijenila pletenjem i vezenjem, dok je njen kolega Dejvid Bouvi lud za šahom. Kratio je vrijeme i igrajući šah sa svojom kolegicom iz filma “The Hunger” Ketrin Denev, dok je Frenk Sinatra obožavao da rješava ukrštenice, piše flavorwire.com.

Kameron Dijaz i Robert Petinson

STATUS

dana

STEFAN KAPIČIĆ Još jednom veliki pozdrav za dragu Crnu Goru. Hvala svima na predivnim rečima.

DŽEJMS FRANKO

Biber želi da me prebije

DOGAĐAJ

Dekolte u prvom planu

Dženifer Eniston

Kameron Dijaz i Dženifer Eniston očarale posjetioce Muzeja umjetnosti u Los Anđelesu Mnoštvo poznatih lica okupilo se u Muzeju umjetnosti u Los Anđelesu na tradicionalnoj večeri umjetnosti i filma. Kameron Dijaz, Dženifer Eniston, Ejmi Adams, Robert Patinson, samo su neka od lica koja su uveličala ovu večer posvećenu umjetniku Edu Rušeu i filmašu Stenliju Kjubriku. No, posebnu pažnju su privukle Kameron Dijaz i

Dženifer Eniston. Prva zbog žute haljinice koja je naglasila njenu savršenu figuru, a druga- Dženifer zbog dekoltea koji nije mogao proći nezamijećen. Sudeći prema fotografijama s ove svečane večeri, Dženifer je imala definitivno najveći dekolte koji je tokom poziranja s velikim filmskim imenima uvijek upadao u oči i bio u prvom planu.

Tokom nedavne posjete studiju Universal, glumac Džejms Franko snimljen je kako se grli s kolegicom Ešli Benson. Iako nije odmah reagovao, sada je ipak odlučio da demantuje napise da je u vezi s 12 godina mlađom glumicom koju je upoznao na setu filma “Spring Breakers”. O prirodi njihova odnosa raspisao se u svom blogu u “Huffington Postu”. “Čuo sam da izlazim sa Selenom Gomez, Kristen Stjuart i Ešli Benson. Stvarno sam sretan muškarac. Što se tiče Gomez

i Benson to su Biberove djevojke i ne bih se usudio da se petljam s njima. Čuo sam da želi da me prebije”, našalio se Franko koji se takođe osvrnuo i na glasine da je na Toronto Film Festivalu flertovao s Kristen Stjuart. “Zapravo bih želio da sam joj se približio više, no sjedio sam u 13. redu dok je ona odgovarala na pitanja vezana za film ‘On the road’. Ne samo da nijesam pričao s njom, nego čak nijesam niti bio u klubu u kojem sam je navodno pozvao na spoj”, raspisao se Franko.

C.L.C.- Centar za cjeloživotno učenje u saradnji sa Adižes South East Europe pozivaju vas na seminar UPRAVAJANJE I NAPLATA POTRAŽIVANJA HOTEL”CRNA GORA”, PODGORICA ”Izvinite zbog neprijatnosti koje ćemo da vam prouzrokujemo. Kredit ćemo vam vratiti kad se budemo snašli u Italiji" Osnovne teme: Potraživanja kao oblik imovine u kompaniji, uticaj potraživanja na likvidnost, poslovnu uspješnost i finansijsko zdravlje kompanije, veza između potraživanja i vremenske vrijednosti novca, uticaj naplate potraživanja na operativni ciklus gotovine i rentabilnost poslovanja, strategije razgovora u naplati potraživanja, kako reagovati u različitim situacijama, faktoring - uticaj na finansiranje poslovanja kompanija-kada, zašto, koliko košta?, Proaktivno upravljanje potraživanjima, kako klasifikujemo naše kupce, kategorizacija kupaca, kriterijumi za ocjenjivanje kupaca itd. Predavač - Željko Jandrić, Senior Associate Adizes SEE, predavač i konsultant u temama organizacionog razvoja i unaprijeđenja prodaje. Željko je nakon uspješne karijere inženjera, prodavca i direktora, prije osam godina počeo aktivni život trenera i konsultanta čija je misija da pomogne kompanijama da bolje razumiju i vladaju svojim resursima. Nakon što je sertifikovan u Adižes Institutu USA 2007 godine uspješno realizuje projekte organizacione transformacije kompanija u regionu. Posebna ekspertiza je uvođenje i implementacija sistema za praćenje profita. Cijena seminara 150 eura bez PDV Prijavljivanje mozete izvršiti do 01.11.2012 on line na http://www.capitallog.com/registracija.php ili e –mail eu@capitallog.com. Kontakt telefon +38267395538


Pratite nas na twitteru

@dnovine

26 Zabava

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

KRATKE vijesti Momčilo i Sanja na zatvaranju TV festivala Mladi glumci, zvijezde serije “Budva na pjenu od mora” Momčilo Otašević i Sanja Jovićević, imali su čast da zatvore ovogodišnji Internacionalni TV festival u Baru. Popularni glumci, uvijek nasmijani, bili su zahvalni organizatorima što su im ukazali čast da zatvore ovu prestižnu manifestaciju, te još jednom napomenuli da svi ljubitelji serija mogu ih gledati u TV projektu “Budva na pjenu od mora”. Uz čašicu dobrog vina, Sanja i Momčilo su se družili sa starijim kolegama, rediteljima i producentima do kasno u noć. Osim serije, mladi glumci angažovani su na drugim projektima, pa tako između ostalog filmofili Momčila mogu vidjeti u filmu “Led” rediteljke Jelene Jočić- Bajić. E.Z.

Nova emisija iz dokumentarnog programa na TV Vijesti Prva emisija iz dokumentarnog serijala Organska hrana 21. vijeka, biće emitovana večeras u 21 čas i 25 minuta na TV Vijesti. Da bi gledoci stekli što jasniju sliku o tome šta je, zapravo, organska hrana, koje su njene prednosti za zdravlje, te na koji način nastaje - ekipa televizije Vijesti je razgovarala sa onima koji redovno koriste organske proizvode, sa profesionalcima koji pomažu drugima da žive zdravo, sa brojnim proizvođačima organske hrane iz Crne Gore, kao i sa domaćim i inostranim stručnjacima koji pomažu razvoj organske hrane. “U serijalu istražujemo i koliko organska poljoprivreda može biti šansa mladim ljudima koji se još nijesu odlučili čime će se baviti, onima koji su u potrazi za novim zanimanjem ili malim biznisom, koji žele da se vrate na selo ili u gradu započnu posao vezan za poljoprivrednu organsku proizvodnju, te odgovaramo na pitanje da li se konvencionalni poljoprivredni proizvođači mogu, i pod kojim uslovima, uključiti u ovaj vid proizvodnje zdrave i ekološki prihvatljive proizvodnje”, kaže urednica Marijana Bojanić. Autorka emisija je Ana Bogavac. E.Z.

PODGORICA

Vikend dobrog izgleda Održan festival “Budi fit, budi zdrav” u Delta Sitiju, odazvao se veliki broj poznatih ličnosti Ma.Ivanović, foto: Darko Jovanović

F

estival „Budi fit, budi zdrav” posvećen zdravom načinu života okupio je ovog vikenda veliki broj građana Podgorice u šoping molu Delta siti. Posjetioci su se pridružili nekima od najpoznatijih fitnes trenera u regionu i informisali koje su to najsavremenije vrste vježbanja koje život svakog pojedinca čine uspješnijim i kvalitetnijim.

Marija Razić i Slađa Delibašić

Ivana je otišla, nije rekla zbogom Ivana Bajić i njen suprug Aleksandar Basarić više nijesu zajedno. Ne može se reći da se par razveo, jer njihov brak u Srbiji nije ni bio važeći. Prema pisanju magazina “Puls”, brak sklopljen na plaži u Brazilu tokom dočeka 2012. godine, nijesu verifikovali po povratku u Beograd, sad im je samo olakšavajuća okolnost. Ne moraju da se vuku po sudovima niti da se raspravljaju zbog podjele imovine. “Zbog nesuglasica koje su bile sve češće, par je riješio da se raziđe. Raskinuli su nedavno. Bilo je pokušaja pomirenja, ali svi su bili neuspješni. Više ne žive zajedno, a prijatelji ih u posljednje vrijeme po gradu viđaju odvojeno”, kaže bliska prijateljica Ivane Bajić.

Marko Vukčević sa suprugom Marijom Vujović- Vukčević Festival koji se održava četvrti put u našem gradu propagira zdrav način života, psihofizičke aktivnosti koje se upražnjavaju, bez obzira na starosno doba. Jedan od najpoznatijih fitnes klubova u Crnog Gori, “Soko Gym”, organizator je ovog festivala koji je svečano otvoren u subotu, a zatvoren juče. Bogat program

u subotu popodne započela je Klara Rozina, speed-bike instruktor iz Ljubljane, a nakon nje publici se predstavila Sanja Kocić iz Srbije ispred “Kick Workouta”. Ksenija Dukić, jedna od naših najpoznatijih fitnes instruktora iz Fitnes Studia “Xenia”, predstavila je kombinovani funkcionalni trening koji je za-

interesovao brojne posjetioce. Hajdana Milačić, Vesna Burić i Tina Đurišić iz Haydana’s Lady Fitness, pokazale su Hi-Interval trening nakon čega je Vukašin Mušić iz Ljubljane Podgoričanima objasnio tehniku Sky-Bo. Svečano otvaranje upriličeno je promocijom prvog fitnes DVDija u Crnoj Gori naziva “VK1”. Vesko Mićović, organizator ove značajne manifestacije, održao je trening VK1 ispred fitnes kluba “Soko Gym”, pokazavši kako je do dobrih rezultata osim volje potrebno i znanje koje instruktori ovog kluba posjeduju. Prvi dan festivala zatvorila je Rosa Božović, takođe iz Soko Gym-a Power Yoga treningom. U nedjelju, program je otvorila Senija Šaban iz ulcinjskog kluba “Dream Gym By Senija” Hard Trairiing-om. Beogradski instruktor Sanja Kocić održala


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava 27

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

MODA

Lokica Stefanović

Milan Kalinić je trening “The Power of Workout” u trajanju od sat vremena. Fitnes studio “Body Zone” sa Cetinja predstavila je Milena Martinović “Step Dance Aerobic” treningom, a nakon nje je Ksenija Dukić iz Fitnes studija XENIA govorila o pilatesu, programu koji je u Crnoj Gori zaživio još prije nekoliko godina i koji je izuzetno popularan kod pripadnica nježnijeg pola. Organizatori festivala od 18 do 20 časova organizovali su veliki zumba party na kojem su nastupili plesni klubovi “Montenegro dance”, “Fitnes klub Soko Gym”, “Terzo Gym Herceg Novi” i “Haydana’s Lady Fitness”. Veliki broj poznatih ličnosti prisustvovao je ovoj manifestaciji, među kojima su bili glumac i voditelj Milan Kalinić, zvijezda plesnog podijuma bivše Jugoslavije Lokica Stefanović, bračni par Marko Vukčević i Marija Vujović- Vukčević, košarkaš Vlado Šćepanović, pjevačica Slađana Delibašić, voditeljka Marija Razić. Poznate kao osobe koje vode računa o svom izgledu, još jednom su napomenuli da, kada god imaju vremena, posjete teretanu i pažljivo biraju hranu koju konzumiraju.

Beogradski sastav E-play je objavio novi singl “Hiljadu ljudi” za koji su uradili i video spot, koji će premijerno biti prikazan večeras u 20 časova na MTV kanalu i MTV. RS sajtu. Pjesmom “Hiljadu ljudi” bend najavljuje svoj četvrti studijski album koji će izdati za Exitovu online etiketu, a u prodaji će se naći tokom 2013. godine. Na novom singlu kao i cijelom albumu svoje umijeće na bubnju pokazao je beogradski bubnjar Goran Ljuboja, poznatiji kao Trut. Spot za pjesmu “Hiljadu ljudi” radio je već oprobani snimatelj i reditelj Mirko Todorović, a montažu potpisuje Bojan Dmitrašinović.

Voljela bih da mi haljinu nosi Bijonse Nada KadovićKoljenšić za DN priča o kolekciji koju će predstaviti na “Map Fashion & Art Night” U okviru manifestacija “Map Fashion & Art Night” koja će se održati sjutra veče u Mall of Montenegru, crnogorska kreatorka Nada Kadović - Koljenšić prikazaće dopunjenu kolekciju “Red karpet”. “Publika će imati priliku da vidi deset kreacija iz moje druge kolekcije, ali i nekoliko novih. Kolekciju sam morala da dopunim, jer su neke kreacije već prodate”, kaže Nada, napominjujući da su uglavnom haljine prodate za maturu. Nada u svojim haljinama na crvenom tepihu bi voljela da vidi uglavnom svjetske ličnosti, pa tako sa posebnim ushićenjem izdvaja pjevačice Bijonse i Dženifer Lo-

Nada sa modelima pez, dok bi od domaćih voljela da njenu kreaciju nosi Severina. “Bilo bi zadovoljstvo sarađivati sa njima. Ove dame mogu poslužiti kao inspiracija za neku od narednih kreacija”, ističe Nada, koja uživa u svom poslu. “Ovaj posao mi je jedini izvor prihoda, te da od prodatih kreacija solidno živim. Nemam sponzore, pa sam tako prve dvije kolekcije sama finansirala

bez ičije pomoći. Jednostavno živim od svog rada”, naglašava ona. Nada trenutno radi na novoj kolekciji koja će biti predstavljena na proljeće. “Biće to nešto sasvim novo. Vrijedno radim na novoj kolekciji. Polako se kockice slažu”, ističe Nada, čije će kreacije na ovoj manifestaciji nositi polaznici škole manekenstva bivše crnogorske misice Maje Maraš. O.L.

JADIKOVKA

Dopisivala se sa Sevom da podijele tugu u ljubavi Jelena Veljača voli da dijeli savjete iako to od nje niko ne traži Iako nijesu dobre prijateljice i ne izlaze na ista mjesta, prekid ljubavnih veza povezao je Severinu Vučković (40) i Jelenu Veljaču (31). Scenaristica “Larina izbora” pohvalila se na Fejsbuku da se cijeli dan dopisivala s pjevačicom. Prema Jeleninim riječima, razgovor je bio prilično povjerljiv jer se zabrinula što će biti ako Severina izgubi mobilni telefon. “Neće nam preostati ništa drugo nego udati se jedna za drugu i promijeniti identitet negdje u tropskim zemljama, gdje ima malo stanovnika da novine ne izlaze jer svi sve jedni drugima kažu na jutarnjoj kafi”, napisala je Veljača. Kako piše Dnevnik.hr, Jelena voli da dijeli savjete jer misli da može pomoći i kad se to od nje ne traži. U svojim kolumnama često se poistovjećuje s junakinjama iz serije “Seks i grad” koje uvijek znaju kako da riješe krizu u vezi i pritom da ostanu svoje. Pjevačicu i scenaristicu povezala je slična ljubavna sudbina. Iako u njihovim vezama nije nedostajalo ljubavi, presudilo im je “neslaganje karaktera”. Milan Popović (47) zanemario je Severinu kao ženu i prijateljicu, a Janko Popović- Volarić (32) iselio se iz zajedničkog stana nakon tri godine braka.

“Previše je emocija da bih mogla sabrati sve u jednoj rečenici. Predivna noć. Za pamćenje. Publika me je nosila do kraja i sretna sam. Umorna ali puna radosti. Nina Badrić (poslije beogradskog koncerta)


Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com Pratite nas na twitteru

@dnovine

28 Zabava/Slobodno vrijeme RAČUN O DOBITKU AŽIJA

OZNAKA JEDNE STRANE SVIJETA

JEDAN VOKAL

PRVI PO ZNAČAJU

ISPOLJITI INAT

SLIKA NAGOG TIJELA

SAKUPLJAČ STARIH STVARI, ANTIKVAR

ŠAMPION, PRVAK

SLOVO S ROGOVIMA

POLOŽAJ TIJELA, STAV

MJESTO SLOVENU SRBIJI SKI KOD GUČE NAROD

VRSTA POSLASTICE (TURC.)

STRONCIJUM MJESTO KOD SOMBORA

Daily Sudoku puzzle No. 2185 sudoku 2012-10-06

5 6

SUDSKI PISAR (LAT.) NAPASTI, NASRNUTI DIO ŽENSKE ODJEĆE

4

2

5

4

BIVŠI AMERIČKI BOKSER TAJSON JESTE

ISCRPNA PISMJENA PREDSTAVKA

AUTO OZNAKA IZRAELA

6

8

1

Daily Sudoku puzzle No. 1873

3 9

2

2011-11-29

Medium level

Lakša

2

3

5

1 7

1

DIO NASLJEĐA

7

9

6

9

9

7

5

Play sudoku5online at:

ŽITELJKA IRANA

4

2 7 Play sudoku online at:

Page 1/2

4 6 www.sudokukingdom.com 8 5 www.sudokukingdom.com

LETONSKI ŠAHIST TALJ

RJEŠENJE IZ PROŠLOG BROJA: VLASTODRŽAC, LENART, ŽANR, APALAČI, KIV, DEBATE, UŠKE, IZOTOPI, IAN, MALARIČAR, I, INI, IT, ŠARL, R, KG, IKAKVO, MS, LZ, IMPALA, HROVAT, AELITA, IKONAŠ, LOVINE, OVIĆ, I.

Obuća

1

9

Puzzle solution:

6

3

9

Puzzle solution:

nih manifestacija u toj zemlji. Iako je poznato da umjetnost ne poznaje granice, te da su ovakvi dizajnerski “izleti” sasvim uobičajena stvar postavlja se pitanje: Da li biste obuli ovakve cipele i u kojoj prigodi?

6

8

3

7

2

4

5

1

9

7

1

9

2

8

4

3

6

5

7

2

4

5

9

1

8

6

3

6

8

3

9

5

1

4

7

2

1

5

9

3

6

8

2

7

4

2

4

5

6

3

7

8

1

9

2

7

5

6

8

3

4

9

1

3

5

7

8

4

2

1

9

6

9

6

1

2

4

7

3

5

8

8

2

6

5

1

9

7

4

3

4

3

8

9

1

5

7

2

6

4

9

1

3

7

6

5

2

8

3

9

6

8

5

2

1

4

7

5

7

2

4

9

3

6

8

1

8

4

2

1

7

6

9

3

5

1

6

8

7

2

5

9

3

4

5

1

7

4

3

9

6

8

2

9

3

4

1

6

8

2

5

7

vicevi

je ime nije poznato, na to što je obične, svakodnevne britanske cipele optočio ljudskim zubima i tako im oplemenio izgled, kaže se u saopštenju Udruženja dizajnera Britanije, koje je prezentovalo ove cipele na jednoj od stal-

5

Sudoku puzzle No. 1821 2011-10-08 Sudoku Rješenje iz prethodnog broja puzzle No. 1829 2011-10-16

Cipele sa 1.500 zuba

Preko 1.500 ljudskih zuba “utkano” je u đonove ovih sasvim neobičnih cipela. Kao što možete i vidjeti na fotografiji, tu je i par zlatnih zuba. Velika Britanija je ponosna na svog mladog dizajnera, či-

1

8

KOJI JE POPUT KAŠE

6

2

9

NOBELIJUM IGRA NA 64 POLJA

3

1

9

7

JEDAN VOKAL PRAŽITELJI ITALIJE

8

Play sudoku online at:

PJEVAČ DŽINOVIĆ AUTOR: SAVEZNA BETMEN DRŽAVA U INDIJI GRČKO OSTRVO

7

8

LIČNA ZAMJENICA GRAD U IZRAELU

NEPER ISTRAŽIVAČ, SER EDMUND

3

1 AUTO OZNAKA JEDNE EVROPSKE DRŽAVE

TROJSTVA (LAT.)

5

www.sudokukingdom.com

7 ODSJEČENI PANJ VEZNIK

ŽENSKO IME

7

2 DVA VOKALA JEDAN VOKAL

ITALIJANSKI SLIKAR

8

5

DANSKI FIZIČAR BOR 8. SLOVO

PRILIČNO TAMAN

Medium level

Teža

4

MUZIČKI APARAT, DŽUBOKS

VJERODOSTOJNOST

OKRUGLO SLOVO

SIMBOL IRIDIJUMA

Ponedjeljak, 29. 10. 2012.

Razgovaraju dva prijatelja: “Zašto je tvoja žena krenula na bodibilding?” Page 1/2 “Htjela bi da izgleda mlađe”. “I, da li djeluje?” “Naravno! Prije je izgledala kao 40-godišnja žena, a sad liči na 30-godišnjeg muškarca”. *** Majka sinu Zemuncu: “Zašto si dobio jedinicu iz vladanja?!” “Udarao sam glavom o zid”. “Nesrećniče, zašto si udarao glavom o zid???” “Kevo, šta ti je? Nije to bila mo-

ja glava!!!” *** Usred noći probudi žena muža i kaže: “Dragi, baš sam nešto ružno sanjala i prepala sam se. Znaš, kada sam bila mala i kad sam se usred noći bojala mraka, ili kad mi je bilo hladno, mama bi me uvijek privila sebi, zagrlila i poljubila”. A muž će: “Pa ti stvarno nisi normalna!? Sad, u pola noći, da te vozim kod mame?!”


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava/Slobodno vrijeme 29

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

Kad obećavaš svašta. Ma sredili smo turizam, ne treba nam to ništa. Sad ćemo industriju da dignemo na noge

Dogovorili smo se za te lou kost kompanije. Ne bih da mjenjam firmu do penzije.

NEZVANIČNO

Kad sam ja bio ministar policije...

Eu novoj vladi će žena biti ministarka policije, samo da me Ivan ne čuje

Kad sam ja bio ministar policije....

HOROSKOP

OSMOSMJERKA Word Search Puzzle #K132RB

Y

A

S

S

E

I

T

I

P

P

E

D

G

G

Q

D

R

R

E

K

C

I

S

S

W

T

N

A

B

U

R

E

P

A

E

R

K

L

R

I

I

W

S

E

G

A

D

A

F

A

A

A

K

E

Y

K

P

T

A

X

E

D

E

O

I

C

K

I

R

Y

T

E

S

D

E

B

U

T

O

I

K

O

C

P

D

O

A

E

S

W

O

R

P

D

W

S

E

O

D

E

P

L

I

R

G

N

C

E

D

E

D

S

C

E

W

I

S

K

R

J

R

M

V

N

I

S

A

E

T

O

C

U

A

S

G

E

R

D

N

I

R

S

P

E

T

S

T

H

S

N

E

S

A

B

E

D

E

I

V

N

E

C

S

T

T

H

Y

L

S

S

E

I

V

I

D

D

U

E

T

S

C

E

S

C

I

N

A

G

R

O

B

D

O

L

E

S

Adages ADAGES Beads BEADS BEAKS Beaks BEARD Beard CARESS Caress CEDED Ceded CHEER Cheer CRACKS CYANIDE Cracks DECRYING Cyanide DEMENTED Decrying

Dregs DOLES Duets DREGS DUETS Envied ENVIED Essay ESSAY Gawky GAWKY Grated GRATED Ivies IVIES MEDICALS Medicals ORGANICS Organics OTTER Otter

Pities PEALS Possible PEEVES PITIES Prows POSSIBLE Reaper PROWS Rework REAPER Riveted REWORK Rocking RIVETED ROCKING Rudder RUDDER Seafood SEAFOOD Sends

Demented

Peals

Shakiest

Doles

Peeves

Sicker

Steps SENDS Taxed SHAKIEST SICKER Tipped STEPS Topics TAXED Towed TIPPED Traitors TOPICS Tubed TOWED TRAITORS Turnpike TUBED TURNPIKE

OVAN Trud je maksimalan, a rezultati osrednji. To vas nervira! Pokušajte da se što manje nervirate i da osjećanje unutrašnje blokade ublažite bavljenjem sportom i stvarima koje relaksiraju. Jarac vas sprečava da ostvarite ideje.

BIK

Izbjegavajte ljubomorne scene i opterećivanje partnera suvišnim pitanjima ako želite da spasite vezu. U svim sferama života osjećate se nadmoćno. Ne razmišljate o tome da svojim postupcima opterećujete okolinu.

BLIZANCI

Iskoristite planetarne pogodnosti u poslovne svrhe. Očekuje vas uspješan dan, sa Strijelcima dobra saradnja. Možda vam ponude brak ili spontano pokažu simpatije? Razne varijante su moguće.

RAK

Loša zdravstvena situacija je posljedica neadekvatnih planetarnih uticaja. Pošto su oni prolazni, budite strpljivi. Niste svjesni toga sa kojom brzinom rješavate probleme. Vodolija utiče na to da vam oni izgledaju marginalno.

LAV

Srećne okolnosti pomažu vam da prebrodite rizik. Pred vama je puno uzbuđenja i neočekivanih novosti koje, zahvaljujući urođenom talentu, prihvatate kao normalne. To obično činite kad se radi o dobrim stvarima.

DJEVICA

Zahvaljujući ranijim potezima, danas uživate u plodovima. Pod uslovom da život dijelite sa Strijelcem ili sa njim na bilo koji način sarađujete, od te veze ćete imati više koristi vi nego on. Nemojte ga ljutiti.

VAGA Pošto mislite da ste najpametniji, možete imati problema ako vam se neko usprotivi. Sa Škorpijama niste u najidealnijim odnosima, pa povedite računa o tome da pripadnike ovog znaka ne uplićete u rasprave i tračeve.

ŠKORPIJA

Sve se vrti oko ljubavi. Nova veza je na vidiku. Ako se radi o Biku, ima šanse da bude trajna. Pošto su umjetnički talenti naglašeni, uživajte ne samo u njima već i u drugim lijepim stvarima.

STRIJELAC

Pod uslovom da više radite, a manje pričate - nadajte se uspješnom danu. Mnoštvo povoljnih momenata trenutno je na vašoj strani. Blizanci, Djevice, pa čak i Ribe - čine sve da vam izađu u susret.

JARAC

Na momente osjećate da ste nemoćni da se izborite sa problemima koji poprimaju megalomanske razmjere. Rasprave se nikako ne savjetuju, ali se zato preporučuje bavljenje stvarima koje mogu uticati na oslobađanje unutrašnje presije.

VODOLIJA

U elementu ste. Glavni smisao dana je ljubav, oko koje se sve vrti. Za neke pripadnike znaka ona se odnosi na voljeno biće, za neke na unučiće. Ili očekujete prinovu ili nešto zanimljivo? U znaku ste radosnih vijesti.

RIBE

Dan je u znaku interesantnih vijesti od izvjesne osobe od koje ste odavno digli ruke. Pošto ste još pod okriljem planetarnih uticaja koji vas štite, nemate razloga da paničite i strahujete.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

30 TV program/Servis

PONEDJELJAK, 29.10.2012.

FILM

POLAZAK IZ SPUŽA Podgorica: 07:19; 09:30; 16:50; 19:27; 20:45; Nikšić: 05:19; 07:20; 14:44; 16:25; 18:24; POLAZAK IZ BARA Beograd: 09:00 (Inter City); 19:00 (brzi, sa kolima za prevoz automobila); Podgorica: 05:15 (lokal); 06:45 (lokal); 09:00 (brzi); 11:15 (lokal); 14:05 (lokal); 14:50 (lokal); 16:40 (lokal); 18:00 (lokal, radnim danima); 19:00 (brzi); 20:30 (lokal); Bijelo Polje: 05:15 (lokal); 09:00 (brzi,); 14:50 (lokal); 19:00 (brzi); Subotica (Novi Beograd, Novi Sad): 19:00 (brzi); POLAZAK IZ BIJELOG POLJA Beograd: 12:27 (Inter City); 22:35 (brzi); Subotica (Novi Beograd, Novi Sad): 22:35 (brzi); Pod-

gorica: 04:09 (brzi); 09:01 (lokal); 17:18 (Inter City); 18:35 (lokal); Bar: 04:09 (brzi); 09:01 (lokal); 17:18 (Inter City); 18:35 (lokal); POLAZAK IZ BEOGRADA Podgorica: 09:10 (Inter City); 20:10 (brzi); Bar: 09:10 (Inter City); 20:10 (brzi, sa kolima za prevoz automobila); POLAZAK IZ SUBOTICE Podgorica: 13:54 (brzi); Bar: 13:54 (brzi); INFORMACIJE NA TELEFONE PODGORICA: 020-441-211; 020-441-212 BAR: 030-301-622; 030-301-615 SUTOMORE: 030-441-692; NIKŠIĆ: 040-214-480; BIJELO POLJE: 050-478-560:

AUTOBUSI/BUS Andrijevica: 08:28, 9:00, 13:27, 15:30, 17:13 Banjaluka: petak, subota, nedjelja i ponedeljak 20:30, 21:20 Bar: 5:00, 7: 34, 7:35, 7:50, 9:15, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:01, 16:15, 18:00, 19:40, 19:50 Beograd: 00:40, 7:30, 8:30, 9:45, 11:00, 18:00, 19:00, 20:00, 20:45, 22:30 Berane: 7:45, 8:25, 8:30,9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 15:30, 15:45, 15:55, 16:30, 17:13, 17:30, 18:00, 19:55, 20:05, 20:15, 21:00, 22:27 Bijelo Polje: 00:40, 6:58, 7:30, 12:30, 13:09, 14:15, 15:09, 18:00:, 20:00, 20:25, 21:35, 22:30 Bijeljina: 20:25 Budva - Cetinje: 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:00, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:42, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:55, 12.24, 12:55, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:10, 16:25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 20:20, 21.45, 22:25, 00:00 Gusinje: 8:25, 13:27, 17:13 Dubrovnik: 6:00 Žabljak: 5:45, 13:55, 15:57 Zagreb: petak 15:00 Kotor: 00:00, 5:30, 5:55, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:50, 7:55, 8:09, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00,

Informativa

TV PROGRAM

VOZOVI/TRAINS POLAZAK IZ PODGORICE Beograd: 10:00 (Inter City); 20:05 (brzi); Bijelo Polje: 06:15 (lokal); 10:00 (brzi); 15:50 (lokal); 20:05 (brzi); Bar: 05:30 (lokal); 06:20 (brzi); 08:20 (lokal); 11:30 (lokal); 12:50 (lokal);15:20 (lokal); 16:30 (lokal, radnim danima); 18:00 (lokal); 19:28 (brzi); 21:10 (lokal);Nikšić: 05:05; 07:00; 14:30; 16:10; 18:10; Subotica (Novi Beograd, Novi Sad): 20:05 (brzi); POLAZAK IZ NIKŠIĆA Podgorica: 06:25; 08:40; 15:50; 18:30; 19:55; POLAZAK IZ DANILOVGRADA Podgorica: 07:07; 09:19; 16:38; 19:16; 20:34; Nikšić: 05:30; 07:32; 14:55; 16:37; 18:35;

Sport

14:23, 15:00, 15:25, 15:45, 15:59, 16.10, 16.25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 20:20, 22:25 Kragujevac: 8:30, 9:45, 11:00, 21:35, 22:27 Kraljevo: 8.30, 9:45, 10:00, 11:00, 16:30, 22:27 Kolašin: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8:25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:15, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 14:38: 14:39, 14:50, 15:09, 15:30, 15:45, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:45 Lesovac: 16:30 Mojkovac: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8.25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09,13:27, 14:15, 14:38, 14:39, 14.50, 15:09, 15.30, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:40 Nikšic: 5:45, 6:35, 7:02, 7: 25, 7:40, 7:45, 8:15, 8:25, 8:30, 9:00, 9:15, 9:30, 9:35, 9:50, 10:29, 10.45, 10.50, 10.59, 11:20, 11:37, 11:45, 12:05, 12:08, 12:23, 12:50, 13:15, 13:34, 13:35, 13:54, 13:55, 14:30, 14:35, 14:45, 15:45, 15:57, 16:00, 16:08, 16:29, 16.45, 16.50, 17:00, 17:45, 18:19, 18:30, 18:45, 19:10, 19:30, 19:45, 19:50, 20:28, 20:30, 20:45, 20:55, 21:20, 21:35, 21:55, 22:10, 23:40 Niš: 10:00, 16:30, 20:15 Novi Pazar: 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:55,

16:30, 22:27 Novi Sad: 20:45, 22:30 Plav, Murino: 8:25, 13:27, 15:30, 17:13 Pljevlja: 5:45, 7:00, 7:30, 9:59, 11:30, 14:39, 14:50, 15:57 Prizren: 7:45 Peć: 7:45, 21.00 Priština: 21:00 Rožaje: 5:00, 7:45, 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:45, 15:55, 16:30, 18:00, 20:05, 20.15, 21:00, 22:27 Sarajevo. 7:40, 9:30, 13:35, 21:20 (samo petkom) 23:40 Skoplje: 20:05 Subotica, 20:45, 22:30 Tivat: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:45, 6:00, 6:15, 6:20, 7:42, 7:50, 8:15, 8:30, 10.29, 10:53, 11.55, 12:25, 12:55, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 21.45 Ulcinj: 7:34, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:00, 16:15, 18:00, 19:50 Herceg Novi: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7.42, 7:50, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:55, 10.00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15.25, 15:45, 15:50, 16:10, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 19.45, 20:20, 21:45 Čačak, Užice, Zlatibor: 7:30, 19:00, 20:00, 20:45, 21.35, 22:30, 00:40

06:00 06:45 07:35 07:50 08:10 09:00 09:45 10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:05 18:25 19:00 19:20 20:10 21:00 22:45 23:30 00:15

Serija: V.I.P. Serija:Ranjeno srce /r Exkluziv /r Exploziv /r Dođi na večeru /r Tačno 9 Ulica smijeha Serija: Odbačena /r Serija: Tajna starog mosta Serija: Ranjeno srce Tačno 1 Serija: Tri Hil /r Galileo /r Dođi na večeru Serija: Odbačena Exkluziv Exploziv Vijesti prve Serija: Porodične tajne Serija: Sulejman veličanstveni Film: Crveni škorpion Serija: Prijatelji Serija: Tri Hil Serija: Porodične tajne/r

06.30 10.00 12.00 12.25 13.00 13.05 14.00 14.05 15.10 15.20 15.30 16.00 16.30 17.30 18.55 19.25 19.30 19.55 20.05 21.05 22.00 22.30 23.00 00.00 00.05

Dobro jutro Crna Goro Dnevnik Vijesti Štrumfovi Vijesti Znam da znaš /r Vijesti Serija /r Lajmet Dnevnik na gestovnom jeziku Dnevnik Meridijanima – putopisi Serija: Institut Crna Gora uživo Znam da znaš Predstavljamo vam Dnevnik Sport Otvoreno Serija Dnevnik U centar Serija: Mjesto zločina Vijesti Meridijani

Podgorica 020/620-430, Herceg Novi 031/321-225, Kotor 032/325-809, Tivat 032/672-620, Budva 041/456-000, Bar 030/346-141, Ulcinj 030/412-225, Berane 051/234-828, Bijelo Polje 050432-219, Pljevlja 052/323-144, Nikšic 040/213-018, Cetinje 041/21-052

AVIONI/AIRPLANES Informacije sadržame u retu letjenja predstavljaju letove planirane na dan 04. april 2011. godine. Promjene su moguce bez prethodne najave. Montenegro Airlines preporucuju putnicima da se za dodatne informacije obrate službi za rezervacije na tel: 9804, poslovnicama ili prodajnim agentima. Poslovnice: 020/664-411; 664-433; 033/454-900; 011/3036-535

Podgorica - Beograd: svim danima 06.20, 09.35, 19.00 časova

Podgorica – Beograd: svim danima 07:30, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 18:00, srijeda i subota 19:00; Beograd – Podgorica: svim danima 08:50, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 19:20, srijeda i subota 20:20; Tivat – Beograd: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 08:20, 17:20, 19:20, subotom 14:45, 16:15, 17:20, 19:20; Beograd – Tivat: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 07:00, 09:40, 18:40, subotom 06:00, 16:50, 18:00, 18:40;Podgorica – Beč: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 08:05; Beč – Podgorica: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 10:30;Podgorica – Ljubljana: petak i nedelja 15:50; Ljubljana – Podgorica: petak i nedelja 17:30; Podgorica – Frankfurt: svim danima 11:40; Frankfurt – Podgorica: svim danima 14:50;Podgorica – Cirih: ponedeljak i četvrtak 12:30, utorak i subota 10:05, srijeda 10:35, petak i nedelja 08:25; Cirih – Podgorica: ponedeljak i četvrtak 15:10, utorak 13:30, srijeda 13:35, petak i nedelja 11:15, subota 13:10; Podgorica – Rim: utorak 10:30, petak 08:30, nedelja 17:00; Rim – Podgorica: utorak 12:50, petak 10:30, nedelja 19:00; Podgorica – Moskva: ponedeljak 09:20, utorak, srijeda, četvrtak 18:10, petak i nedelja 19:20, subota 09:20, 15:30; Moskva– Podgorica: ponedeljak 07:15, utorak, srijeda, četvrtak 08:00, petak 06:25, subota 06:55, 21:25, nedelja 07:20; Tivat-Moskva: ponedeljak 10:00, 18:10, 20:10, utorak i četvrtak 09:20, 11:30, 20:10, srijeda, petak i nedelja 09:20, 20:10, subota 18:10, 20:10; Moskva-Tivat: ponedeljak08:00, 15:05, 15:50, utorak i četvrtak 07:15, 15:05, 17:35, srijeda i petak 07:15, 15:05, subota 06:30, 14:55, nedelja 07:15, 14:45; Podgorica-Pariz: ponedeljak i srijeda 10:30, utorak i četvrtak 10:20, petak 12:05, nedelja 09:05; Pariz-Podgorica: ponedeljak i srijeda 14:20, utorak 14:00, četvrtak 14:05, petak 15:15, nedelja 12:25; Tivat-Pariz: subota 08:30; Pariz-Tivat: subota 11:50; Podgorica-Niš: pondeljak, utorak i četvrtak 18:05, srijeda, petak, subota i nedelja 19:10; Niš-Podgorica: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak i subota 08:00, petak i nedelja 07:00; Podgorica-Kopenhagen: srijeda i subota 12:20; Kopenhagen-Podgorica: srijeda i subota 15:50; Tivat-Kopenhagen: ponedeljak 12:10; Kopenhagen-Tivat: ponedeljak 15:35; Podgorica-London: petak 08:30; London-Podgorica: petak 11:10; TivatLondon: srijeda 11:15, nedelja 11:25; London-Tivat: srijeda 14:00, nedelja 14:10; Podgorica – Bari - Podgorica i Podgorica – Napulj - Podgorica (svakog petka i nedelje naizmjenično, u popodnevnim časovima)

Beograd - Podgorica: vim danima 08.00, 17.25, 21.25 časova

Podgorica - Ljubljana: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 15:35, petak i nedjelja u 15:50; Ljubljana - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i č etvrtak u 13:50h, petak i nedjelja u 17:30h; Podgorica - Amsterdam: srijeda, cetvrtak u15:05, nedjelja 15.50; Amsterdam - Podgorica ponedjeljak, utorak,srijeda,cetvrtak, petak u 10:15; Podgorica - Bec: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Bec - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09:55; Podgorica - Brisel: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja u 15:50; Brisel - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09.05; Podgorica - Cirih. ponedjeljak utorak, srijeda,cetvrtak 15.05, petak 13.40, nedjelja 15:50; Cirih - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 10.00 Podgorica - Frankfurt: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja 15:50; Frankfurt - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 10.15, petak 12.05, nedjelja 14:40;

Podgorica - London: utorak, cetvrtak 15.05, nedjelja 15.50; London - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i petak u 09.45; Podgorica - Mihen. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja 15:50; Minhen - Podgorica: ponedjeljak, utorak 08.55, srijeda, cetvrtak u 11.55, petak 12.10, nedjelja 14:10; Podgorica - Pariz. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Pariz - Podgoriva. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak u 11:00, Podgorica - Stokholm: srijeda u 15.05, nedjelja u 15:50; Stokholm - Podgorica: utorak, petak 10.45; Podgorica - Barselona: nedjelja 15.50; Barselona - Podgorica: cetvrtak 10:05 Podgorica - Kopenhagen: utorak 15.05, nedjelja 15:50; Kopenhagen - Podgorica: ponedjeljak, cetvrtak 09.55 Generalni zastupnik za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu OKI AIR INTERNATIONAL. Informacije i rezervacije na telefone: 020/201-201, 241-154, mob. 067/241-154

Tivat - Beograd: svim danima 12.50, 19.15 časova Beograd - Tivat: svim danima 11.10, 17.35 časova Informacije na telefon: 664-730. Rezervacije: 664-740, 664-750

Podgorica - Zagreb: ponedjeljak i petak u 12:45, srijeda u 13:25; Zagreb - Podgorica: ponedjeljak i petak u 11:00, srijeda u 11:40; Informacije i rezervacije na tel/fax. 020/201-201, 201-202, 241-154

Tivat - Moskva: subota 15.20; Moskva - Tivat: subota u 13.15 Informacije na tel. +382 33 459 706, +382 33 459 716, +382 67 251 001, 251 004, 251 008, 230 778

RTCG1 Serija: Mjesto zločina 23.00 PRVA Film: Crveni škorpion 21.00 Agenta ruskog KGB-a pošalju u Afriku da ubije antikomunističkog crnog revolucionara. Ali on mijenja strane i pomaže pobunjenicima nakon što vidi kako Rusi i njihovi kubanski saveznici ubijaju i ugnjetavaju lokalno stanovništvo. Uloge: Dolf Lundgren, Aleks Kolon Režija: Džozef Zito

RTS1 12.15 Sport plus 12.25 Rukometna fantazija 12.45 Serija: “Istražitelji” 13.20 Drama: Vrenje 15.05 Ovo je Srbija 17.00 Dnevnik 17.00 Serija: “Nepobedivo srce” 17.20 Šta radite, bre 17.45 Beogradska hronika 18.25 Oko 19.00 Kviz: Slagalica 19.17 Vreme, stanje na putevima 19.30 Dnevnik 20.05 Serija: “Nepobedivo srce” 21.00 Film 22.45 Vesti 22.50 Serija: “Istražitelji” 23.35 Dnevnik 23.50 Evronet 23.55 Serija: “Heroji” 01.05 Film: “Četiri meseca, tri nedelje, dva dana” RTS2 10.15 Knjiga utisaka 10.55 Klinika vet 11.25 Kontekst 12.00 Hajdn: Simfonija 96 12.25 Emisija iz ekologije 13.00 Trezor 14.00 U senci oblaka 14.14 Licidersko srce 14.44 Beograd u muzičkim zbivanjima 20. veka

12.00 13.00 15.15 15.45 16.35 19.00 19.30 21.35 22.20

Vijesti Film: Čiča Tomina koliba Crnogorska književnost/r Film: Život grizlija Film: Marvi Hamer/r Štrumfovi Dnevnik Serija: Istražitelji Serija: Nevidljivi protivnik 23.05 Dok. program: Đavolov ljekar 00.00 Film: Izmedju dvije vode 15.14 Datum 15.30 Emisija iz kulture 16.00 SAT 16.45 Sve boje života 17.15 Serija: “Eliza iz Rivombroze” 18.10 Ričard Galijano kvintet 18.40 Svet zdravlja 19.10 Verski mozaik Srbije 20.00 Tehnologije 20.35 Mera za muziku 21.00 Serija: “Eliza iz Rivombroze” 21.55 Film: “Tesa” 00.50 Hronika Sajma knjiga HRT1 12.15 TV kalendar 12.40 Serija: “Prkosna ljubav” 13.35 Dr Oz 14.10 Skica za portret 15.35 Glas domovine 16.05 Serija: “Luda kuća” 17.00 Vesti 17.10 Hrvatska uživo 18.20 Osmi kat 19.10 Tema dana 19.30 Dnevnik 20.35 Potrošački kod 21.10 Nulta tačka 22.30 Dnevnik 23.05 Naučni program 00.05 Serija: “Seks i grad” HRT2 -15.10 -Školski program -16.40 -Mala TV -17.25 -Serija: “Ofis”


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

TV program/Servis 31

PONEDJELJAK, 29.10.2012.

TV PROGRAM

06:50 City Kids 06:55 Dobro jutro! 10:30 Serija: Sjever jug 11:45 City 12:00 Tačno u podne 13:00 VIP room 14:15 Serija: Mala nevjesta 15:00 Serija: Simar 15:45 Teen Pleme 16:00 City 16:10 Prvi kuvar Srbije 17:00 Serija: Sjever jug 18:00 InfoMmonte 18:30 Serija: Moje srce kuca za Lolu 19:00 Serija: Mala nevjesta 20:00 Preljubnici 21:00 Grand - narod pita 22:30 Prvi kuvar Srbije 23:30 Pink target 00:30 Južnjačka akcija 2

PINK M Pink Target 23.30

07:00 10:00 11:45 12:30 15:00 15:15 15:45 16:00 17:00 19:00

Uz jutarnju kafu Dogodilo se... Jakanje Goleada Toto vijesti Smiješna Top Lista Na domaćem terenu Zabavni Magazin Žestoko Texas Holdem Poker 20:30 Nindža ratnici 21:15 Gušteranje -17.50 -Serija: “Novi klinci s Beverli Hilsa” -18.35 -Split: More -19.05 -Teletabisi -19.30 -Dokumentarni film -20.00 -Film: “Bridžet Džons 2” -21.50 -Serija: “Dr Haus” -22.35 -Serija: “Vajt čepel” -23.20 -Serija: “Sinovi anarhije” -00.05 -Serija: “Bitange i princeze” HBO 11.50 Film: “Ol-star Supermen” 13.05 Film: “Vol Strit - Novac nikad ne spava” 17.00 Film: “Providne laži” 18.25 Film: “Bolje sutra” 20.05 Serija: “Carstvo poroka” 21.05 Film: “Kad vodenjak pukne” 22.35 Film: “Stvor” 00.15 Film: “Biti Džon Malkovič” ARENA SPORT 11.00 Fudbal: Đenova - Roma 13.00 Fudbal: Sarajevo - Borac 15.00 Fudbal, Arsenal TV 17.00 Magic of UEFA Euro Goals 17.45 Košarka: Panatinaikos - Olimpijakos, prenos 19.45 Magic of

06:45 Boje Jutra 10:00 Vijesti u 10 10:07 Serija: Krv nije voda/r 10:40 Serija: Sve će biti dobro 11:00 Vijesti u 11 11:07 Tenis Masters Pariz 16:30 Vijesti u pola 5 16:50 Julijina kuhinja 16:55 Serija: Krv nije voda 17:40 Serija: Lud, zbunjen, normalan 18:30 Vijesti u pola 7 19:10 Serija: Larin izbor 20:05 Serija: Izgubljena čast 20:40 Serija: Ljubav i kazna 21:25 Organska – hrana 21. vijeka: Da znate šta jedete 21:40 Bez granica 22:30 Vijesti u pola 11 22:45 Sport 22:55 Serija: Las Vegas 23:40 Film: Čarlijev avion

VIJESTI Tenis Masters Pariz 11.07

10:50 11:15 12:15 14:45 15:30 17:30 18:00 18:30

Zdravo jutro Hrana i vino Zvjezdano nebo Interfejs /r Astro num caffe Hrana i vino Priče iz knjižare Hronika Bijelog Polja 19:25 TV čat 22:30 Zvjezdano nebo 00:00 Astro num caffe UEFA Euro Goals 20.30 Košarka: Olimpija - Cedevita, prenos 22.30 Rukomet, magazin Bundeslige 23.00 Fudbal, pregled italijanske lige SPORT KLUB 10.00 -Program iz studija -11.00 -Tenis: ATP Masters Pariz, prenos -22.30 -Pregled Premijer lige -23.30 -Pregled španske lige -00.30 -Magazin Evrolige -01.00 -Moto GP pregled -01.15 -Pregled holandske lige FOX LIFE 14.05 Serija: “Sudije za stil” 15.05 Serija: “Houp i Fejt” 15.55 Serija: “Ali Mekbil” 16.45 Serija: “Vil i Grejs” 17.40 Serija: “Život u predgrađu” 18.05 Serija: “Ludnica u Klivlendu” 18.30 Serija: “Grad kuguara” 18.55 Serija: “Houp i Fejt” 20.00 Serija: “Očajne domaćice” 20.55 Serija: “Nova devojka” 21.50 Serija: “Grad kuguara” 23.00 Serija: “Kako sam

06:30 VOA 07:00 Crtani filmovi 10:00 Ukusi života sa Andrijanom Božović 11:00 Kuhinjica 12:00 Vatreni kuvari 13:00 100% /r 14:00 Crtani filmovi 16:30 Divlja ljepota 16:55 5 do 5 18:00 Forum 18:30 Svijet na dlanu 19:00 Vatreni kuvari 20:00 Ukusi života sa Andrijanom Božović 21:00 U raljama života 22:00 Forum 22:30 Divlja ljepota 23:00 5 do 5 /r 00:00 U raljama života 01:00 Forum /r

ATLAS Ukusi života sa A. Božović 20.00

07:35 10:00 11:35 12:00 16:00 16:45 18:25 20:00 20:25 21:00 21:35 00:00

Svježi u dan Putopisi /r Životinjske lakrdije Mumijevi Dok. program /r Serija: Otkačena plavuša Životinjske lakrdije /r PG raport Dok. program /r Info Istorijske paralele /r Ponoćni info

upoznao vašu majku” FOX CRIME 13.20 Serija: “Zaštitnica svedoka” 14.10 Serija: “Jedinica” 15.50 Serija: “Detektiv na Floridi” 16.40 Serija: “Pisac i detektiv” 17.30 Serija: “Alijas” 18.20 Serija: “Put osvete” 19.10 Serija: “Red i zakon” 20.00 Serija: “Medijum” 20.55 Serija: “Bolni propusti” 21.45 Serija: “Zločin” 22.35 Serija: “Detektiv na Floridi” TLC 12.15 L. A. Ink 13.10 Stručnjak za torte 14.05 Komplulzivno gomilanje 15.00 Mali ljudi, veliki svet 15.30 Džon, Kejt i osmoro dece 15.55 Venčanica iz snova 16.20 Šta ne treba obući 17.15 Bogata mlada, siromašna mlada 18.10 Gojazni tinejdžeri 19.05 Kralj poslastičara kao kuvar 20.00 Zatrpani 20.55 Tvoj stil u njegovim rukama 21.50 Pacijenti sa neobičnim zdravstvenim problemima

DANAS U GRADU BIOSKOP Paranormalna aktivnost 41 7 : 0 0 ; 19:00; 21:00; 22:50 Bez zakona 20:30; 22:40. (subota 20:00; 22:40) Asteriks i Obeliks u Britaniji 3D 16:20; 18:30; 20:40. ( 12:00; 14:10; 16:20; 18:20; 20:30 + 18:30; 20:40 ned). Paranorman 15:00 Jelena, Katarina, Marija 18:10 Ubica iz budućnosti 16:00; 19:20; 21:30 Led 18:20 Divljaci 20:00; 22:30; (sub.22:20) Gangsterska priča 22:50; (sub 22:40; ned 22:50) Gumeni Tarzan 3D 11:00; 14:20); 12:45; 16:15 Hotel Transilvania (12:20; 14:30); 16:20; 18:30 96 sati: Istanbul 20:20; 22:00 Anonimna dojava 19:20; 21:30 Ted 17:20 Hrabra Merida 3 D (12:30;

16:40); 14:40; 16:40 Ledeno doba 4, 3 D(13:30); 15:30 Madagaskar 3 (11:20) Marko Makako (14:40) Priča o delfinu sanjaru (11:40; 15:00) Vanila gorila (13:10) Beni se vraća kući (12:40) *Termini u zagradama se odnose samo na subotu i nedjelju POZORIŠTE KIC “Budo Tomović” Dani francuskog animiranog filma Velika sala 20:00

VAŽNI TELEFONI DEŽURNE SLUŽBE Policija ..................................................122 Vatrogasna ...........................................123 Hitna pomoć .........................................124 Tačno vrijeme .......................................125 Telegrami .............................................126 Jedinstveni evropski broj za pozive u nevolji .......................................112 Univerzalna služba sa davanje informacija o telefonskim brojevima pretplatnika ..........1180 Informacije ......................................... 1181 Crnogorski telekom ...........................1500 Telenor................................................1188 M:tel ....................................................1600 Elektrodistribucija .......................633-979 Vodovod ........................................ 440-388 Stambeno .....................................623-493 Komunalno ................................... 231-191 JP “Čistoća” .................................. 625-349 Kanalizacije ..................................620-598 Pogrebno ......................................662-480 Meteo ....................................094-800-200 Centar za zaštitu potrošača 020/244-170 Šlep služba ........................... 069-019-611 Žalbe na postupke policije ........................ ...............................067 449-000, fax 9820 Carinska otvorena linija....... 080-081-333 Montenegro Call centar ....................1300 Tel. linija za podršku i savjetovanje LGBT osoba u Crnoj Gori .............. 020/230-474 SOS broj za žrtve trafikinga ........ 116 666 Sigurna ženska kuća ............ 069-013-321 Povjerljivi telefon ................080-081-550 Kancelarija za prevenciju narkomanije .................................611-438 Narcotics Anonymous ............ 067495250 NVO 4 LIFE.... 067-337-798, 068-818-181 CAZAS AIDS ..........................020-290-414 Samohrane majke ................069-077-023 INSPEKCIJE Ekološka........................................ 618-395 Inspekcija zaštite prostora ..........281-055 Inspekcija rada ............................. 230-374 Inspekcija Uprave za igre na sreću ..............265-438 Komunalna policija ..............080-081-222 Metrološka inspekcija ................. 601-360, .................................................fax 634-651 Sanitarna ......................................608-015 Tržišna ..........................................230-921 Turistička ......................................647-562 Veterinarska .................................234-106 BOLNICE Klinički centar ..............................412-412 DOMOVI ZDRAVLJA Pobrežje ........................................648-823 Konik .............................................607-120

Tuzi ................................................603-940 Stari aerodrom .............................481-940 Dječja ............................................603-941 Golubovci ...................................... 603-310 Radio-stanica ...............................230-410 Blok 5 ............................481-911, 481-925 LABORATORIJE I AMBULANTE Ordinacija za kožne i polne bolesti “dr” .........................664-648 Ambulanta i labaratorija Malbaški........................................248-888 PZU “Life” klinika za IVF .............. 623-212 VETERINARSKE AMBULANTE “Animavet” ...........................020-641-651 Montvet.........................................662-578 APOTEKE Ribnica .......................................... 627-739 Kruševac, Montefarmova dežurna apoteka Bul. Sv. Petra Cetinjskog .............241-441 ICN Crna Gora ...............................245-019 Sahat kula ..................................... 620-273 Biofarm .........................................244-634 HOTELI Ambiente ......................................235-535 Best Western Premier Hotel Montenegro .......................406-500 Bojatours ...................................... 621-240 City ................................................441-500 Crna Gora .....................634-271, 443-443 Evropa .......................... 621-889, 623-444 Eminent ........................................664-646 Keto............................................... 611-221 Kosta’s ......................... 656-588, 656-702 Lovćen .......................................... 669-201 Pejović ..........................................810-165 Premier .........................................409-900 Podgorica .....................................402-500 TAKSI Alo taksi .......................................... 19-700 SMS ..........................................069019700 Boom taksi...................................... 19-703 Bel taxi ............................................ 19-800 City taksi ..........................................19-711 besplatan broj .........................080081711 De lux taksi ..................................... 19-706 Exclusive taksi .................................19-721 Hit taksi........................................... 19-725 Red line taksi ...................................19-714 SMS ..........................................068019714 Royal taksi ...................................... 19-702 Oranž 19”........................................ 19-709 PG taksi ........................................... 19-704 Queen taksi..................................... 19-750


SMS‘om na broj

Ukucajte: DN napravite razmak upišite tekst Vašeg oglasa i pošaljite na broj 14554.

SMS OGLASI PROMOTIVNA CIJENA JEDAN DAN

SA URAČUNATIM PDV-OM

MALE OGLASE MOŽETE PREDATI I LIČNO U PROSTORIJAMA DNEVNIH NOVINA “PC NIKIĆ”, KRALJA NIKOLE BB £ 7. SPRAT (ulaz pored zlatare Majdanpek)

VAŽNO: Broj telefona koji će biti objavljen u sklopu malog oglasa je broj sa kojeg je poslat SMS. Napomena: 1. Tekst oglasa može da sadrži 160 karaktera (15 -20 riječi). Cijena oglasa je 1€ sa uračunatim PDV-om. Nakon što ste poslali oglas, dobićete obavještenje da ste uspješno poslali poruku. U poruci se nalazi i šifra Vašeg malog oglasa i jedino je ova šifra osnova za reklamacije. 2. Mali oglasi poslati do 16h, biće objavljeni u sjutrašnjem broju izdanja, poslije 16h biće objavljeni nakon dva dana 3. Redakcija zadržava pravo da izvrši korekturu oglasa po usvojenim redakcijskim pravilima bez promjene osnovnog smisla oglasa! 4. Oglasi koji nijesu u skladu sa zakonom i uređivačkom politikom, neprimjerenog sadržaja neće biti objavljeni! 5. Izdavač nije odgovoran za sadržaj, kvalitet, tačnost i učinjenu uslugu koja je data putem oglasa! 6. Prilikom slanja Vaših oglasa molimo vas da ne koristite ćirilicu i slova č, ć, ž, š, đ jer vaš oglas neće biti primljen. Umjesto navedenih znakova dovoljno je da upišete c, c, z, s, dj.

Za dodatne informacije u vezi sa oglašavanjem putem SMS poruka možete nam pisati na e-mail adresu: MARKETING@DNOVINE.ME ili pozvati na tel: +382 77 300 104

OGLASITE SE U NAJTIRAŽNIJIM CRNOGORSKIM NOVINAMA! WWW.ABEXCOMPANY.ME

- Jednosoban stan 42m², ispod Ljubovića. Prizemlje ukopano 80cm - Dvosoban 50m², pored kineske ambasade. Prizemlje ukopano 80cm - Trosoban 98m² na 2-spratu, pored “Codre” (djeljiv na 2 jednosobna) - Trosoban 63m² na St.aerodromu kod škole. Suteren, odličan raspored - Trosoban 92m² u strogom centru ul.Slobode (pored Carina), 11.sprat - Poslovni prostori iza Delte, u velikoj bijeloj zgradi, od 20 do 300m² SVE NOVOGRADNJA, UKNJIŽENO 1/1 DIREKTNO OD INVESTITORA MOŽE KOMPENZACIJA – POVOLJNO 067-277-444

KUĆE/STANOVI

P

Prodajem nov, neuseljavan stan na Tuškom putu, zgrada Cijevne komerc, 54 m2, III sprat-50.000e. Tel.069/944-156 13370 Prodajem 3 useljiva trosobna stana po 100m2 na extra lokaciji u Zagoriču, 750 eura/m2, isključivo trojici braće, drugova, kumova ili prijatelja. Parking gratis! Tel.067/530-853 13373 Lux kuća 450m2 sa 800m2 placa. Podgorica, Donja Gorica. Plaćanje: keš, kompenzacija, obezbjeđujemo izuzetno povoljan kredit. Tel.068/103-068, 067/503-60513407

Prodaje se ili izdaje nova kuća sa pomoćnim objektom P=140+45m2, ograđen plac 2.000m2 sa voćnjakom, Farmaci, 8km od centra Podgorice. Tel.069/027-105 13419 Prodajem hitno kuću površine 450 m2 sa okućnicom 1 hektar i 10 ari u Mojsinju kod Mrčajevaca. Cijena po dogovoru, može i zamjena za Bijelo Polje ili Podgoricu. Tel.069/150-902 13445 Prodajem jednoiposoban stan, 45 m2, u centru Podgorice, zgrada Planike, 60.000. Tel.067/389-778 13459 Prodajem stan 77m2 kod OŠ ΄Maksim Gorki΄. Tel.067/304-306 13460

I

Izdajem jednosoban namješten stan. Stari aerodrom, iza Volija. Tel. 069/993-992 13384 Izdajem novu potpuno opremljenu garsonjeru u Zagoriču blizu MUPa. Tel.067/241-392 13365 Izdajem dvosoban namješten stan u centru Podgorice. Tel.067/303-208 13369

Izdajem jednosoban stan u Budvi kod gradske pekare.Tel. 069-370-629

Izdajem namješten stan. Cetinje. Tel.067/308-736 13435

Izdajem komplet namješten i opremljen jednosoban stan, Preko Morače, kod TC Palada, Pravnog i Ekonomskog fakulteta. Visoko prizemlje. Plaćanje mjesečno. Tel.067/528-947 13375

Izdajem kuću na Murtovini, 100m2, cijena 200 eura. Tel.069/313-206

Izdajem dvosoban namješten stan, u blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta. Obje sobe klimatizovane, ekstra TV. Cijena 250 . Tel.069/428-040 13376 Izdajem dvosoban komforan stan, 80m2, potpuno opremljen, klimatizovan, internet, kablovska, 3. sprat. Ulica 13. jul, Preko Morače. Tel.067/617-045

13385

Izdajem nenamješten jednosoban stan na Murtovini u blizini marketa Ivnik. Sve zasebno, parking i ograđeno dvorište. Tel.020/612-872, 067/824-449 13414 Izdajem namještenu garsonjeru u zgradi na Zabjelu. Tel.067/584-759 13424 Zabjelo, u blizini vrtića izdajem u kući prazan novi superkvalitetan stan, jednosoban od 54m2, na duži period. Cijena 150e. Parking. Tel.069/825-765 13425 Izdajem jednosoban nenamješten stan Preko Morače, preko puta Meksa. Tel.067/614-376 13426 Izdajem dvosoban stan u Bečićima, naselje Ivanović. Tel.067/641-371 13430 Izdajem jednosoban namješten stan blizu doma zdravlja na Pobrežju. Tel.069/075-420 13432

13440

Izdajem lijep nenamješten stan, prizemlje kuće, dvorište, parking. Zlatica kod stadiona Koma. Cijena po dogovoru. Tel.069/376-779 13441 Izdajem luks namješten komforan dvosoban stan s pogledom na Goricu, 80m2. Cijena 500e. Prednost strancima. Tel.069/221-400 13442 Izdajem namješten jednosoban stan na Trgu od oružja - Stari grad, Kotor. Tel.067/825-616 13444 Kotor, Dobrota. Izdajem nenamješten, klimatizovan dvosoban stan na duže, tokom cijele godine, 250 eura mjesečno. Tel.069/522-457 13453

P Tražim namještenu garsonjeru ili jednosoban stan u okolini Gintaša, Pobrežja ili Tuškog puta, u stambenoj zgradi, do 170 eura. Tel.069/405-864 13387

SOBE Izdajem studentima dvije dvokrevetne sobe u zasebnom stanu, 60e po krevetu, struja i kuhinja posebno. Tel.067/609-607 13386 Izdajem namještenu sobu studentima/mlađoj osobi, novi namještaj, novogradnja. 500m od Hotela Crna Gora- Cvijetin brijeg. Tel.067/456-856 13461

PLACEVI Plac u strogom centru Žabljaka povoljno, placevi na 2,5km od centra uz magistralu, ekstra povoljno. Moguće kompenzacije i odloženo plaćanje. Tel.067/285-403 13361


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

33

PONEDJELJAK, 29.10.2012.

Izdajem sobu studentkinji, uslovi odlični. Tel.069/227-144 13437 Hitno i veoma povoljno prodajem djeljiv plac 13.000 m2, 9 km od Vezirovog mosta pored Zete. Pogodan za sve namjene, vlasnik 1/1. Tel.068/827-790 13362 Plac u strogom centru Žabljaka sa temeljima - povoljno, hitno. Više placeva uz magistralu na 3km od centra, ekstra jeino. Tel.067/285-403 13371 Podgorica - Donja Gorica, placevi 1.560, 1.790, 3.360m2. Svaki ima 2-4 urbanističke parcele. Plaćanje: keš, kompenzacija, obezbjeđujemo velik povoljan kredit. Tel.068/103-068, 067/503-605 13408 U centru Kočana, u Nikšiću prodajem parcelu od 5.200 m2, može i u placevima. Put, struja i voda na parceli. Tel.069/023-145 13413 Na 17km od Nikšića - Morakovo, Župa, imanje 7.000m2. Struja, voda, voćnjak, obradivo zemljište, kuća i izvor na imanju. Tel.067/664-699 13417 Šušanj-Bar, prodajem 2 placa po 200m2 susjedna, dozvoljena gradnja. Tel.069/504-127 13427 Prodajem 2.000m2 zemlje-Donji Crnci, nedaleko od željezničke stanice u Spužu. Voda, struja, put. Hitno, moguć dogovor! Tel.069/204-051, 069/509-584 13438 Prodajem plac 700 m2 sa zidanim objektom 25 m2, voda, struja, pristupni put, Farmaci. Tel.067/861-907 13456

POSLOVNI PROSTOR Prodajem poslovni prostor u Podgorici, Oktobarske revolucije 78, površina 172m2. Cijena 1.800e/ m2. Tel.069/502-101 13406

I

IZDAJE SE poslovni prostor 66m2 , Ulcinjska 3 Podgorica Tel.067/609-089 Izdajem poslovne prostore 125, 130 i 255m2. Može za sve djelatnosti - proizvodnja, predstavništva, dječja igraonica + bašta. Dosta parkinga. Tel.067/355-709 13416 Izdajem uređen nov poslovni prostor, 42m2, stadion Budućnosti, sjeverna tribina, 1. sprat. Klimatizovan, višenamjenski. Tel.069/027-105 13418 Izdajem poslovni prostor 250m2 iznad Budve uz magistralu. Cijena 300e mjesečno. Tel.067/831-920 13434 Izdajem namješten poslovni prostor za kancelariju preko puta Hemomonta. Tel.067/823-377 13436

VOZILA/AUTO DJELOVI Prodajem cedy 2000SDI registrovan 2004. god. U extra stanju, odrađen veliki servis aluminijumske felne + četri čelične felne. Tel.069/035-363 13374

Passat CC, 2.0 TDI, manual, crna boja, 2011.g, 30.00 km, 20.000. Tel.067/250-888 13380

Popravka: klima, frižidera, zamrzivača, veš mašina, šporeta itd. Đole. Tel.069/027-979 13405

Reno senik 1.9 DCI, 130 KS, kraj 2006, 131.000km, urađen veliki servis, nove gume... Odličan. Tel.067/265-605 13383

Popravka aparata za zavarivanje, invertora, ispravljača, punjača za akumulatore i lap topove. Tel.069/833-083 13411

Mercedes 300D, bez motora, jeino. Vrlo solidan. Tel.069/423-042

13391

Škoda oktavia karavan, 1.9 TDI, 2001. Registrovana do marta 2013. Podizači x4, dig. klima i druga oprema. 3.900e. Tel.069/891550. Zvati nakon 17.00 sati 13421 Audi a4 1.9 TD(I) 96kW, 2002. god. Novi model. Extra stanje, urađeni servisi, 6.000e, cijena nije fiksna. Tel.069/426-751 13433 Prodajem kamion mercedes 1120. Tel.069/050-506 13443 Corsa CDTI ΄10. Oktavia TDI karavan. Mercedes E300 TD ΄99. Mercedes E320CDI karavan΄04. Pežo 607HDI ful ΄08. Pežo 407HDI sw. Pasat 6 karavan. www.pggarage.me Tel.067/631-328 13447 Prodajem pežo 306 i 206, povoljno. Tel.067/223-316 13450 Prodajem mercedes E270 CDI, 2003.god, avangard. Moguća kompenzacija za tuarega ili x5 uz moju doplatu. Tel.069/599-918 13452

GRAĐEVINSKE MAŠINE Moćna građevinska dizalica (vrabac) jeino. Tel.069/423-042 13390

USLUGE Rušenje zidova, ploča, stepeništa, keramike. Brzo i profesionalno. Može sa našim prevozom šuta. Povoljno. Tel.069/813-462, 068/540-394 13399 Radim sve vrse moleraja, gletovanje i hidro izolacije. Tel.069/184-962, 069/184-962 13359

POLJOPRIVREDA Prodajem dva teleta stara po pet mjeseci, ženska, 5,5e kg. Tel.067/185-336

LIČNO Obrazovan, kulturan, komunikativan, 46 god, pruža usluge poslovne pratnje i neobaveznog druženja ozbiljnim damama. Tel.068/317-210 13372

Vodoinstalater: kupatila, sanitarije, tuš kabine, renoviranje postojećih i sve opravke. Tel.069/013-484 13412 Besplatno registrujemo i vodimo skupštine stanara, uz dogovor oko održavanja ili samo čišćenja vaše zgrade. Vrlo povoljno i efikasno. Više na www.artgloria.me Tel.067/631-328 13448 Tepih servis San, pranje tepiha, itisona, garnitura, dušeka, ležajeva, stolica i svih vrsta podnih površina. Tel.067/824-799 13451 Usluge malim bagerima, iskopi kanala, temelja, septičkih, ravnanje placeva, proboj puteva, miniranje, pikamer, vibro žaba, prevoz. Tel.069/297-222 13457 Električar: popravka veš mašina, šporeta, bojlera, TA peći, usisivača, postavljanje i popravka elektroinstalacije i rasvjete. Tel.069/541-103 13458

NASTAVA Učiteljica sa iskustvom daje časove osnovcima od prvog do sedmog razreda. Tel.069/542-025 13423

HRANA/PIĆE Prodajem domaću lozovu rakiju ekstra kvaliteta. Tel.068/868-350, 069/125-620 13363

RAZNO POSAO Tražim saradnicu u računovodstvu. Zarada 40 odsto mjesečne nadoknade od klijenta. Više klijenata veća zarada. cljubo55@gmail.com Podgorica. Tel.069/221-974 13381

APARATI/OPREMA Total TV. Satelitske i zemaljske antene. Sistemi za zgrade, hotele i apartmane. Opravka satelitskih resivera. Tel.069/050-832 13367 Mobilni telefoni: Nokia, Samsung, HTC, I-phone. Prodaja, servis, garancija, dostava. Tel.067/564-764 13409 Alarmni sistemi, spy oprema, student bubice, prisluškivači, kamere, gps trakeri, video nadzor. Tel.069/833-083; 067/513-87113410 Klime sa i bez invertera, prodaja, montaža, servis, dezinfekcija, čišćenje, garancija. Radijatori Thermor do 2,5 KW, povoljno. Tel.069/020-997, 067/289-974 13415 Klime Šćepanović. Prodaja, ugradnja, split, multi sistemi, inverteri, servis, dezinfekcija, garancija. Tel.067/501-209, 068/501-209 www.klimescepanovic.com 13439

NAMJEŠTAJ

Registracija preduzeća. Stečaj i likvidacija. Knjigovodstvo. Revizija. Boravak i radna dozvola stranaca. Upotrebne dozvole za prostore. Profesionalno. Tel.069/020-102 13397

Prodajem očuvanu garnituru: trosjed na razvlačenje, dvije fotelje i tabure u Podgorici i ugaonu garnituru sa mehanzmom za razvlačenje + tabure u Budvi. Tel.069/027-105 13428

Registracija preduzeća. Knjigovodstvo. Završni računi. Stečaj i likvidacija. Strancima obezbjeđujem radnu dozvolu i boravak. Ugovori. Povoljno i brzo. Tel.068/222-188 13398

Namještaj Tošić - izrada i restauracija namještaja, izrada bračnih ležajeva i garnitura na razvlačenje, Podgorica. Tel.069/273-852 13446

Registracija preduzeća, preduzetnika, NVO. Stečaj i likvidacija firme. Radne dozvole i boravište za strance. Knjigovodstvene i pravne usluge. Tel. 067/205-104, 069/065-438, 020/238-439 13400 1) Finansijski konsalting, 2) Knjigovodstvene usluge, 3) Registracija firmi. Tel.069/320-990, 069/503-583, 069/483-033 13402 Servis: klima, frižidera, zamrzivača, veš-sudo mašina, šporeta, bojlera. Tel.069/073-264, 067/409-729 13403 Elektro servis frižidera, zamrzivača, klima, rashladnih vitrina, ledomata, bijele tehnike. Tel.067/454-280 13404

13429

Pomažem ljudima, skidam učin i nagaz, salivam stravu i vraćam voljenu osobu i spajam osobe uspješno. Tel.069/184-962 13360 Prodajem povoljno najnoviji kirby sentrija sa dodacima, bundu od prirodnog krzna, luster i plafonjeru. PG. Tel.069/228-085 13368 Numerolog radi natalne karte, gleda budućnost, skida crnu magiju, pomaže po mnogim pitanjima. Pozovite na 068/563-851 13377 Prodajem dva steznika za skočni zglob br.patika 38-42. Novo. Krevet sa dodatkom latofleksa. Radna komlet soba. Zvati poslije 16h. Tel.069/520-931 13379 Kružni gater za rezanje, krajčanje oblovine, hitno, 800e. Tel.069/423-042

13388

Profi mašina za rezanje navoja, jeino. Tel.069/423-042 13389 Otkupljujem stari novac (perpere, lire, dinare), medalje, grbove, ćemere, stara pisma i druge starine. Tel.069/019-698, 067/455-71313401 Prodajem-iznajmljujem šumu prvoklasnu. Svi papiri. Cijena dogovor. Tel.067/466-338

13420

Prodajem električni krevet za masažu, njemački, povoljno, mašinu za sušenje veša, nemačku, Sutomore. Tel.068/329-462, 067/769-483 13422 Tarot, numero zaštite za posao, ljubav i zdravlje. Tel.069/946-041 13431 Potreban šporet smederevac, lijevi, devetka. Tel.069/609-145, 069/239-788 13449 Bato Bosanac pomoću gledanja u šolju sa sigurnošću otkriva vaše juče, danas, sjutra. Rad na daljinu pomoću slike. Tel.068/504-02913454 Gledam u šolju, radim vodu za ljubav, nafaku, opuštanje. Ne gubite nadu - Pozovite!!! Tel.068/122-786 13455


Pratite nas na twitteru

@dnovine

34 Sport

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

FORMULA 1

Kralj sve bliži kruni

DA LI STE ZNALI...

Pobjedom na VN Indije Sebastijan Fetel pobjegao na “plus 13” tri trke prije kraja šampionata Kosta Bošković

K

ralj Formule 1 uživa u carstvu Azije - od kada se najbrži karavan na svijetu preselio na najveći kontinent - dvostruki uzastopni šampion Sebastijan Fetel upisao je četiri pobjede, vratio se na svoje mjesto (lidera) i nakon jučerašnje Velike nagrade Indije napravio, čini se, i ključni korak ka trećoj kruni u F1 šampionatu. Pobjedom na stazi Bud, Super Seb je prednost nad jedinim konkurentom i juče drugoplasiranim Fernandom Alonsom povećao na “plus 13” - tri trke prije kraja.

Da je Mančester siti dobio 27 mečeva od posljednjih 29 na svom terenu.

U jednoj od dosadnijih trka sezone, gdje je jedina prijetnja Sebastijanu Fetelu bio jedan od vozača koji je kasnio cije-

TIKET DANA

li krug, treće mjesto na podijumu zauzeo je drugi Red Bulov vozač Mark Veber, koga je Alonso pretekao na tri-

naest krugova prije kraja... “Specijalna pobjeda za mene, veoma važna i za tim”, rekao je nakon trke Fetel. “Hvala svima u ekipi koji su naporno radili svih prethodnih dana i nedjelja kako bismo vezali četiri pobjede i vratili se na prvo mjesto. Jednom rukom sam već prigrlio pehar, a druga ruka je Alonsova! Biće izuzetno naporno i neizvjesno do posljednjeg kruga sezone”. S druge strane, iako je odavno jasno da Ferari ove godine nema moćan bolid kao što je Red Bulov, niko ne pomišlja na

predaju. “Zaista nije lako u ovom trenutku boriti se protiv Red Bula, ali ne odustajemo”, poručio je Fernando Alonso. “Izgubili smo bodove, donekle i očekivano, ali važno je da smo izgubili najmanje što je bilo moguće. Ostaju tri trke, svi smo ubijeđeni da moraju biti bolje po nas”. A prva od posljednje tri trke šampionata na programu je već sljedećeg vikenda - svijetla Abu Dabija čekaju Fetela, Alonsa i ostale majstore “lude vožnje”...

PODGORIČKI MARATON

HORSENS KOPENHAGEN TIP 2 KVOTA 1.80 ŠEFILD J. PORTSMAUT TIP X KVOTA 3.60 SPORTING AKADEMIKA TIP 1 KVOTA 1.55 VALJADOLID SOSIJEDAD TIP X KVOTA 3.20 LUGANO VINTERTUR TIP 1 KVOTA 2.10 BRAN LILESTROM TIP 1 KVOTA 1.60

Kiprotič i Jevtić prvi kroz cilj Kenijac Sejv Eliša Kiprotič i Olivera Jevtić iz Srbije pobjednici su 19. internacionalnog Podgoričkog maratona, dok je crnogorska rekorderka Slađana Perunović osvojila treće mjesto. Kenijski atletičar 42 kilometra i 195 metara dugu stazu Podgorica – Golubovci – Tuzi – Podgorica prešao je za dva sata, 19 minuta i 22 sekunde. Najbolji crnogorski maratonac i ujedno novi prvak Crne Gore bio je Nikšićanin Veselin Petrušić, koji je sa rezultatom tri sata, 13 minuta i 54 sekunde osvojio 27. mjesto. U konkurenciji maratonki Jevtić je pobijedila u vremenu dva sata, 37 minuta i 58 sekundi. To je njen treći trijumf na

Podgoričkom maratonu. Njena sunarodnica Ana Subotić, koja je posljednje dvije godine bila najbolja u maratonu, osvojila je drugo mjesto (2:42,36), dok je Perunović do trećeg mjesta došla u vremenu dva sata, 48 minuta i 42 sekunde. Perunović je ujedno odbranila titulu prvaka Crne Gore u maratonu. U konkurenciji polumaratonaca, koji su trčali od Podgorice do Danilovgrada, pobijedio je Velimir Bojović iz Srbije sa rezultatom sat, devet minuta i 15 sekundi. Najbolji crnogorski polumaratonac bio je Dragoljub Koprivica, koji je sa rezultatom sat, 17 minuta i 53 sekunde osvojio 11. mjesto. Kod polumaratonki pobije-

NE PROPUSTITE Valjadolid - Sosijedad (SK Prime 21:30) - Jubilarno 10. kolo Primere biće zaokruženo na sjevero - zapadu Španije. Valjdolid ili Sosijedad - uživajte u čarima španskog prvenstva.

dila je Biljana Cvijanović iz Bosne i Hercegovine sa rezultatom sat, 20 minuta i 35 se-

kundi. Budvanka Daliborka Davidović (1:32,08) bila je šesta. M.P.

SPORTSKI EKRAN 11:00 11:00 12:30 12:30 16:00 17:45

ATP Pariz ATP Pariz Snuker Snuker UNIKS - Kalev, košarka Fleš sport

(SportKlub) (SportKlub+) (Eurosport) (Eurosport2) (SK Prime) (RTCG2)

18:00 18:30 19:55 20:30 21:30 22:50

Panatinaikos - Retimno, košarka Ruh - Gornik, fudbal Sport Igokea - Olimpija, košarka Valjadolid - Sosijedad, fudbal Sport

(Arena2) (Eurosport2) (RTCG1) (Arena1) (SK Prime) (TV Vijesti)


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 35

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

Plasman konstruktora 1. Red Bul 407 2. Ferari 316 3. Meklaren 306 4. Lotus 263 5. Mercedes 136

Plasman vozača

1. Sebastijan Fetel 240 2. Fernando Alonso 227 3. Kimi Raikonen 173 4. Mark Veber 167 5. Luis Hamilton 165

VN Indije 1. Sebastijan Fetel (Red Bul) 2. Fernando Alonso (Ferari) 3. Mark Veber (Red Bul) 4. Luis Hamilton (Meklaren) 5. Dženson Baton (Meklaren) 6. Felipe Masa (Ferari) 7. Kimi Raikonen (Lotus) 8. Niko Hilkenberg (Fors Indija) 9. Roman Grožan (Lotus) 10. Bruno Sena (Vilijams) 

1:31.10.744 + 9.437 + 13.217 + 13.909 + 26.266 + 44.647 + 45.227 + 54.998 + 56.103 + 1:14.975

Zoran Kastratović

Nema kalkulacija

Junski uspjeh u baražu za Svjetsko prvenstvo opio je sve ljubitelje rukometa u Crnoj Gori, ali “crveni lavovi” će već u naredenih nedjelju dana imati priliku da ponovo obraduju svoju naciju. Počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a izabranike Zorana Kastratovića očekuju pakleni mečevi sa Njemačkom 1. novembra u Manhajmu, te tri dana kasnije sa Češkom u Baru. Najboljih 18 igrača koje Kastratović u ovom trenutku ima okupiće se danas u glavnom gradu, a onda će se uputiti u Bar i obaviti tri treninga do puta u Njemačku. “Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo, te da je sistem takmičenja u ovim kvalifikacijama različit u odnosu na protekli baraž, te da imamo priliku za popravni u slučaju negativnog rezultata na startu. Muška rukometna reprezentacija treba da teži kontinuiranom igranju na velikim takmičenjima. Sa dozom optimizma prilazimo kvalifikacijama koje slijede, nemamo previše vremena za uigravanje, međutim poznajemo se dosta dobro, tako da nećemo odstupati od naše igre. Neće biti kalkulacija ni na jednom meču, već ću od igrača tražiti maksimalnu ozbiljnost i angtažovanje već sada u Njemačkoj”, kazao je za naš list selektor Kastratović. Dobra vijest za naše reprezentativce je što desni bek Flensburga Glandorf neće biti u selekciji (tražio je da odmori), kao ni lijevi bek Hambruga Paskal Hens, dok se srednji bek Gepingena Has vraća u nacionalni tim. M.P.

Grupa D

NIKOLA SJEKLOĆA - Crnogorski bokser dobio je ponudu da se bori protiv ujedinjenog šampiona supersrednje kategorije i jednog od najboljih boraca svijeta Andrea Vorda. Sjekloćin menadžer Luka Popović rekao je da vjeruje da su šanse da dođe do borbe sa Vordom velike, ali je kazao da će njegov bokser sledeće godine sigurno boriti za titulu prvaka svijeeta u WBC-u.

LINDZI VON Menadžer za medije FIS-a Rika Rakić potvrdila je da se Američka skijaška federacija obratila toj federaciji sa zahtjevom da se Von takmiči sa muškarcima u spustu. Portparol američke skijaške selekcije Dag Hejni rekao je da je su formalno dali podršku Lindzi Von u ispunjenju neobičnog cilja, ali da će konačna odluka o njenom slučaju biti donesena 4. novembra.

HUAN MARTIN DEL PORTO - Argentinski teniser je osvojio titulu na turniru u Bazelu, pošto je u finalu savladao branioca trofeja Švajcarca Rodžera Federera sa 7:5, 6:7, 7:6. Federer je poražen u rodnom gradu poslije velike borbe koja je trajala dva sata i 44 minuta, a Delpo se okitio 13. titulom u karijeri.

Tiringer - Budućnost 24:20 (10:10) Vibor - Zvezda 27:28 (12:13) 1. Budućnost 3 2 0 1 4 2. Zvezda 3 2 0 1 4 3. Tiringer 3 2 0 1 4 4. Viborg 3 0 0 3 0 4.kolo - 4.Novembar 18.30 - Zvezda - Viborg 19.00 - Budućnost - Turinger

Liga šampiona

Nedostajalo iskustvo za tri od tri Prvi poraz u Ligi šampiona ove sezone za rukometašice Budućnosti stigao je u Nordhauzenu, gdje je Tiringer iskoristio prednost domaćeg terena, ali prije svega i iskustvo u svojim redovima i došao do velikog trijumfa 24:20, koji će ih lansirati u gornji dio tabele i tako zakomplikovati stvari u grupi D. Njemice su odmah na startu napravile seriju 5:1, da bi Budućnost preko odlične Milene Knežević u 22. minutu izjednačila na 8:8. Ista igračica je deset sekundi prije kraja prvog dijela pogodila za 10:9, da bi fenomenalna Jakubisova uz zvuk sirene pogodila za izjednačenje. U nastavku su domaće igračice zaigrale bolje, u nekoliko navrata su imale i plus

pet, da bi se u 49. minutu povrijedila Klara Voltering, koja je izašla iz igre zbog problema sa skočnim zglobom desne noge. Na drugoj strani je briljirala njena kolegnica Maike Merc, koja je bila najbolja igračica na meču. Ipak, pet minuta prije kraja, zahvaljujući odličnoj Radmili Miljanić, koja je “no look” pasovima cijepala odbranu domaćih, te rovitoj Jeleni Živković, sa sedam metara Budućnost dolazi do 21:20, ali naše šampionke nijesu imali koncentracije, a ni snage za preokret, što koriste Nadgornaja, Augustensen i Jakubisova i dovode svoj tim do velikog trijumfa, koji su Njemice proslavile u najmanju ruku kao da su osvojile elitno takmičenje.

Tiringer - Budućnost 24:20 (10:10) Nordhauzen - „Vidiburgshale”. Gledalaca: 2.000. Sudije: Igor i Aleksej Kovalćuk (Moldavija). Sedmerci: Tiringer 1 (0), Budućnost 6 (5). Isključenja: Tiringer 6, Budućnost 6 minuta. TIRINGER: Ekerle, Merc (19 odbrana), Tomašević, Nadgornaja 4, Fraj, Gros, Bolce, Popluharova, Augustensen 6, Engel 5, Althaus, Jakubisova 7, Volbold 2. BUDUĆNOST: Voltering (10 odbrana), Vukčević, Bralo (dvije odbrane i sedmerac), Miljanić 2, Trifunović, Mendi 2, Živković 4 (3), Bulatović 2, Nikolić, Popović, Ježić 2, Mehmedović 1, Despotović, Pavićević, Knežević 6 (2), Lazović 1.

Izdavač: Media Nea d.o.o. Prvi broj izašao 10. oktobra 2011. Podgorica, Kralja Nikole bb PC Nikić

Direktor i izdavač: Boris DARMANOVIĆ (boris.darmanovic@dnovine.me) Glavni urednik: Samir RASTODER (samir.rastoder@dnovine.me) Odgovorna urednica: Marijana BULJAN (marijana.buljan@dnovine.me) Zamjenik i kultura: Vuk PEROVIĆ (vuk.perovic@dnovine.me)

Ekonomija: Novak USKOKOVIĆ (novak.uskokovic@dnovine.me) Društvo: Bojana Brajović (bojana.brajovic@dnovine.me) Hronika: Jasmina MUMINOVIĆ (jasmina.muminovic@dnovine.me) Crna Gora: Bojan vučinić (bojan.vucinic@dnovine.me) Reportaže: Ivanka FATIĆ RASTODER (ivanka.rastoder@dnovine.me) Svijet: Nikola MIJUŠKOVIĆ (nikola.mijušković@dnovine.me Zabava: Filip JOVANOVIĆ (filip.jovanovic@dnovine.me) Sport: Miloš ANTIĆ (milos.antic@dnovine.me) Foto: Darko JOVANOVIĆ (darko.jovanovic@dnovine.me) Dizajn: Nikola VUKOTIĆ (nikola.vukotic@dnovine.me) Marketing: Bojana BECIĆ (bojana.becic@dnovine.me)


Pratite nas na twitteru

@dnovine

36 Sport

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

PREMIJER LIGA 9. KOLO

Đavoli napravili lom SEMAFOR

Everton - Li ve Nejsmit 35 rpul 2:2 (Osman 22’, ’ - Bejns 14 ’(a.g.), Suarez 20’), Nju ka bion 2:1 (B sl - Vest Bromvič Ala3 ku 55’), Sau 5’, Sise 90’ - Lukate 1:2 (Rodrige mpton - Totenhem z 66’ - Bejl 16 si 39’), Čelzi ’, Demp2:3 (Mata 4 Mančester Junajted 4’, Ramireš vid Luiz 4’(a. 53’ - Dag. nandez 75’) ), van Persi 12’, Er.

Mančester junajted nanio Čelziju prvi poraz u prvenstvu (3:2) Everton i Liverpul remizirali (2:2)

Aleksandar Popović

L

ondonsko popodne, kiša golova, đavoljski start, plavi povratak, isklučenja i - arbitar Mark Klatenburg, odnosno pobjednički gol Havijera Ernandeza obilježili su sudar velikana, Čelzija i Mančester junajteda (2:3)! Vicešampion Engleske je za samo 12 minuta dva puta šokirao prvaka Evrope (autogol Davida Luiza i Robin van Persi), koji se krajem prvog i početkom drugog poluvremena vratio u život preko Huana Mate (iz slobodnjaka) i Ramireša (gol glavom). Međutim, u nastavaku je već pomenuti djelilac (ne)pravde dočekao svojih “pet minuta” ...

Crvenu sudbinu doživjeli su Branislav Ivanović, koji je kao posljednji igrač odbrane “pomilovao” Ešlija Janga, i Fernando Tores, čija simulacija nije promakla Marku Klatenburgu. “Plavci” su ostali sa devetoricom, pritisak se mogao rezati nožen, dok je tenzija doživjela svoj vrhunac u 75. minutu - najprije se odbrana domaćih spasila sa same gol linije, nakon čega je uslijedio prizemni šut-centar-

šut Rafaela i gol rezerviste Ćićarita - iz ofsajda, za premijerni poraz Čelzija u prvenstvu. Dosta puta potcjenjivani napadač Havijer Ernandez ponovo je spasio Aleksa Fergusona - zahvaljujući reakciji rođenog golgetera Meksikanac je ponovo izvadio kestenje iz vatre i vinuo “đavole” u visine. Ista priča dogodila se i protiv Brage u Ligi šampiona, kada je sjajni Ćićarito postigao dva gola, a po-

bjednosni je pao - u 75. minutu meča, pa se može zaključiti da je 24-godišnjak iz Gvadalahare apsolutni junak sada već protekle Junajtedove sedmice. Predivni “Super Sunday” engleskog fudbala, zapečaćen sudijama, otvorili su gradski rivali Everton i Liverpul u Mersisajd derbiju. “Redsi” su ekspresno stekli dva gola prednosti preko Lejtona Bejnsa (autogol) i Lui-

sa Suareza, ali su isto tako “karamelice” uhvatile komšije na spavanju, poravnavši rezultat do kraja prvog dijela na krilima Leona Osmana i Stivena Nejsmita. Obostrana paljba u nastavku nije rezultirala golom za pobjedu, sve do 94. minuta, kada je Suarezov gol poništio arbitar Andre Mariner zbog nepostojećeg ofsajda i tako pokrenuo lavinu kritika.

“Mogli smo do pobjede. Zašto sada niko ništa ne priča kada nam je poništen regularan pogodak za pobjedu?”, zapitao se sjajni, ali kontroverzni Urugvajac, kojeg javnost na Ostrvu “razapinje” zbog učestalih padova, a sa njim se složio i džentlmen Dejvid Mojes. “Bio je to čist gol Liverpula i mogu reći da smo imali sreće”, zaključio je strateg Evertona.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 37

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

KRATKE vijesti Ligeti obožava Zelden

SERIJA A, 9. KOLO

Serija A u ofsajdu

LIGA 1 - Derbi 10. kola francuskog prvenstva, između Marseja i Liona, odložen je zbog jakog vjetra. Duel na “Veledromu” je trebao biti odigran sinoć, ali su vremenske prilike uspjele da pomjere termin velikog sudara. Takođe, susret između Sošoa i Evijana doživio je istu sudbinu, a krivac su sniježne padavine.

Nakon Milana, sudije pogurale i Juventus - Savić i Jovetić sjajni u dresu Fiorentine

Još jedan vikend na Apeninskom poluostrvu o kojem će se dugo pričati, koji je do temelja uzdrmao fudbalsku Italiju... I ponovo ne zbog sjajnog fudbala, već zbog kontroverznih sudijskih odluka! Sve je počelo u subotu veče, kada je Milan iz ofsajda stigao do pobjede nad Đenovom (1:0), a nastavilo se i narednog dana na Siciliji, gdje su arbitri sa dvije katastrofalne odluke direktno uticali na ishod meča između domaće Katanije i šampiona Juventusa. Najprije su ljudi u crnom, na čelu sa Andreom Đervasonijem, zbog nepostojećeg ofsajda, poništili gol napadača Katanije Gonzala Bergesija (pri rezultatu 0:0), da bi u drugom poluvremenu Juve baš iz ofsajda stigao do pobjedničkog gola. Naš kapiten Mirko Vučinić je magičnom loptom u srcu šesnaesterca pronašao Niklasa Bendtnera - koji je bio u nedozvoljenoj poziciji - Danac je šutirao, Anduhar odbranio, a odbijenu loptu u gol ubacio Arturo Vidal - za konačnih 0:1. “Smatram da naš gol nije poništen voljom sudija, već voljom ljudi sa klupe Juventusa”, grmio je nakon meča predsjednik Katanije Antonino Pulvirenti. Na drugoj strani smatraju da je Juventus bio bolji rival i da bi do pobjede stigao i bez sudijskih grešaka.

SEMAFOR

Katanija - Juventus 0:1 (Vidal 57), Bolonja – Inter 1:3 (Kerubin 58 - Ranokija 27, Milito 53, Kambijaso 64), Fiorentina – Lacio 2:0 (Ljajić 45+1, Toni 90), Peskara – Atalanta 0:0, Sampdorija – Kaljari 0:1 (Desena 47), Torino – Parma 0:1 (Baša 90 - Sansone 72, Amauri 73, Rosi 88). Sinoć: Napoli – Kjevo i Roma - Udineze.

Bajerova Alijanc arena, Borusija se vratila iz mrtvih

“Priznajem da je sudija pogriješio, ali niko ne može da kaže da Juventus ne bi došao do pobjede, pogotovo ako se uzme u obzir da smo tokom većeg dijela meča dominirali”, riječi su direktora “bjanko-nera” Đuzepea Marote.

● VIOLA SREDILA LACIO,

MURINJO PRATI JOVETU

Jedan od derbija 9. kola Serije A odigran je na kultnom “Artemio Frankiju”, gdje je ove sezone sjajna Fiorentina “sredila” Lacio 2:0. Supergolove za “violu” postigli su Adem Ljajić (bomba) i Luka Toni (iz okreta), a odlične partije u timu Vinćenca Montele pružili su naši Stevan Jovetić i Stefan Savić. Zanimljivo, prema novinarima Medijaseta, meč u Firenci posmatrao je jedan od saradnika Žozea Murinja - nije teško pogoditi, trenera Real Madrida zanimala je igra našeg bisera Jovetića...

● INTER KONAČNO U VRHU Možda ne blista, ali Inter ove sezone (za razliku od prošle) leti zahvaljujući klasi starih majstora - uz mladog Andreu Ranokiju, Bolonju su juče “razbili” “Il Prinćipe” Dijego Milito i vječni Esteban Kambijaso - 1:3. Novim trijumfom, “nero-azuri” su se konačno vratili tamo gdje im je i mjesto u italijanskom fudbalu - u vrh Serije A, na svega četiri boda od još neporaženog Juventusa. “Bolonja je bila opasna, ali je Inter bio odličan, ponosan sam na igrače jer su na terenu uradili sve što sam tražio od njih”, rekao je trener Intera Andrea Stramaćoni, a na pitanje šta misli o suđenju na meču Katanija - Juventus odgovorio: “Nijesam gledao, ne znam ništa. Ne želim da pričam o sudijama”. K.B.

Ima neka tajna veza između Teda Ligetija i Zeldena - sjajni američki skijaš uživa u čarobnom alpskom mjestu i nakon što je prošlu sezonu otvorio pobjedom u ovom turističmom centru Austrije isti scenario pisao je i juče. Ligeti je do pobjede došao stravičnom drugom vožnjom, kada je za skoro tri sekunde nadmašio vrijeme drugoplasiranog Italijana Manfreda Melga. Treće mjesto na podijumu zauzeo je prošlogodišnji šampion i ljubimac domaće publike Marsel Hiršer, dok je Francuz Tomas Fanara, najbrži nakon prve trke, morao da se zadovolji tek četvrtom pozicijom... Zimska čarolija je krenula, naredni izazov za najbolje svjetske skijaše je finski Levi - 10. i 11. novembra. K.B.

DŽON TERI - Kapiten Čelzija podržao je antirasističku kampanju na engleskim stadionima. “Nastavljamo da se predano borimo protiv svih vrsta diskriminacije na fudbalskim terenima i želimo da stvorimo dobru atmosferu izvan travnjaka’’, poručio je Teri.

DAVID DE GEA Golman Mančester Junajteda opovrgnuo je glasine da će u budućnosti nasljediti Ikera Kasiljasa na golu Real Madrida. “Srećan sam u Junajtedu i ne razmišljam o povratku u Španiju. Prihvatio sam izazov učenja i napredovanja na profesionalnom nivou, a borba za mjesto prvog golmana mi daje veći motiv da branim dobro”, izjavio je De Gea za “The Sun”.

Bajern nije uspio protiv Bajera - Leverkuzen je na sred Alijanc arene nanio prvi poraz u sezoni Filipu Lamu i drugovima - na kraju 1:2! Štefan Kisling je doveo Bajer u vođstvo, Mario Mandžukić je izjednačio, a konačan rezultat potpisao je Sidni Sem. Nije uzbudljivo bilo samo u Minhenu - Hanover je na svom terenu imao rezultat od 2:0 do 70. minuta. Ali, Borusija Menhengladbah se nije predavala - golovima Domingeza, Vruversa, te Aranga došli su dovelikog trijumfa od 2:3.

SEMAFOR: Štutgart - Ajntraht 2:1 (Genter 6, Ibišević 84. - Mejer 67), Bajern - Bajer 1:2 (Mandžukić 77. - Kisling 42, Sem 87.), Hanover - Borusija Menhengladbah 2:3 (Šlaudraf 48. M. B. Diuf 53. - Domingez 70, Bruvers 77, Arango 79.).

Mesi napada Peleov rekord SAMO dva gola nedostaju Lionelu Mesiju da izjednači rekord legendarnog Pelea, koji je 1959. godine postigao ukupno 75 golova u dresu Santosa i Brazila, za samo jednu sezonu. “Rušenje njegovog rekorda je posljednja stvar koja me zanima. Pobijedili smo na teškom terenu u Valjekanu, gdje sam postigao dva pogotka, i to je najvažnija stvar”, poručio je “čarobnjak iz Rozarija”, čija će egzekucija morati još više da napreduje, kako bi stigao i (ne)dodirljivog Gerda Milera, koji je 1972. godine za Bajern Minhen i selekciju Njemačke tresao čak 85 puta mrežu protivnika u jednoj sezoni. A.P.

Siti kopira Barsu TRANSFER bomba ekspodirala je na relaciji Mančester Barselona! Nije u pitanju angažman igrača, već prelazak Čikija Begiristajna u redove “građana”, gdje će obavljati funkciju sportskog direktora. “Begiristajn će biti podrška treneru prve ekipe Robertu Manćiniju u pogledu angažmana novih igrača”, kaže se u saopštenju kluba, dok je Španac potpisao ugovor na četiri godine, odbivši prije toga Čelzi i Totenhem A.P.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

38 Sport

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

Super mladost

Rezultat bitniji od golova Marko Šćepanović briljirao u trijumfu “crvenih” nad Mogrenom - 3:1

Bojan Topalović

D

va gola Marka Šćepanovića, pa onda jedan Ebera - Mladost je već u prvom poluvremenu odradila posao protiv Mogrena. Protiv ekipe koja je na strani do subotnjeg okršaja na Starom aerodromu igrala sjajno, protiv ekipe koja je nadigrala Budućnost pod Goricom, Sutjesku u Nikšiću...

Ali, protiv izabranika Miodraga Vukotića talentovana družina Branislava Milačića nije mogla ništa - Mladost je na kraju slavila rezultatom 3:1... “Vjerovali smo da možemo pobijediti Mogren, jer u svaku utakmicu ulazimo optimistično. Budvani su dobar tim, ali odigrali smo odlično, potpuno smo zasluženo slavili. Sada se okrećemo narednim mečevima”, svjestan je meč viner protiv Mogrena Marko Šćepanović da Mladost ulazi u seriju teških utakmica - igraju sa Zetom, Petrovcem, Čelikom, pa sa ekipom Budućnosti, Rudarom... Ako iz tih mečeva “crveni”

izađu sa dobrim bodovnim saldom, mogli bi se uključiti u borbu za vrh - kvalitet na Starom aerodromu živi... “Na kraju ljeta smo na brzinu napravili ekipu, pa nam je trebalo malo vremena da uđemo u pravu formu. Sada se spremamo samo za Zetu, najvažnija nam je svaka naredna utakmica, idemo stepenicu po stepenicu. Pokušaćemo da savladamo Zetu, a tek onda ćemo misliti o narednom periodu”, rekao je Šćepanović. Marko je sa dva gola protiv Mogrena došao do šestog pogotka u sezoni - plejmejkera Mladosti ipak ne zanimaju brojevi - već rezultati... “Svi zajedno sa trenerima raz-

mišljamo u pravcu da je kolektiv važniji od pojedinca. Bitniji mi je progres ekipe nego golovi”, rekao je Šćepanović, koji je po povratku iz Peščija u Mladost bio planiran da igra defanzivnog veznog igrača, jer je u Mađarskoj bio odličan na toj poziciji... “Ali, pojavili su se sjajni vezisti Sanković i Mandić, koji su prijatno iznenadili. I vratio sam se na moju poziciju polušpica, što sam igrao cijeli život. Vjerovatno će biti još golova, ali kažem: bitniji je progres Mladosti od učinka nekog pojedinca”, glasa za kolektiv sjajni Marko Šćepanović.

Marko Šćepanović, Ermin Seratlić i Aleksandar Šofranac su znali da proslave veliki trijumf nad Mogrenom

Druga liga: Dečić odradio Zabjelo

Fudbaleri Dečića pobijedili su u Tuzima ekipu Zabjela 3:0 (2:0), u utakmici 12. kola Druge crnogorske lige. Lider šampionata zabilježio je devetu pobjedu ove sezone! Tivatski Arsenal i Igalo igrali su u Kotoru neriješeno 3:3 (1:2), a pobjednika nije bilo ni u duelu Bratstva i Jezera, koji je završen 0:0. Uspješni u ovom kolu bili su fudbaleri Ibra, koji su u Rožajama savladali Berane 5:2 (2:0). Loši vremenski uslovi spriječili su odigravanje utakmice u Spužu između Zore i Iskre. Nije odigran ni duel OFK Bara i Bokelja jer je barski tim odustao od takmičenja. U 13. kolu, narednog vikenda, sastaće se: Ibar - Arsenal, Berane - OFK Bar, Bokelj - Dečić, Zabjelo - Bratstvo, Jezero - Zora i Iskra - Igalo. MINA


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 39

PONEDJELJAK, 29. 10. 2012.

TIM KOLA

Golman Radulović (Grbalj)

UKUPNO 1. RUDAR 2. SUTJESKA 3. ČELIK 4. BUDUĆNOST 5. MLADOST 6. GRBALJ 7. JEDINSTVO 8. MOGREN (-1) 9. PETROVAC 10. LOVĆEN 11. MORNAR 12. ZETA

12 12 12 12 12 12 12 12 12 12 12 12

9 8 7 6 5 3 3 4 3 2 2 1

2 1 3 3 4 7 6 4 4 2 1 3

2 2 2 3 3 2 3 4 5 8 9 8

DOMAĆIN

19:10 13:8 20:9 20:13 15:11 8:3 6:5 11:11 11:18 10:20 10:22 11:21

26 25 24 21 19 16 15 15 13 8 7 6

6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6

3 5 3 3 3 2 0 1 1 1 1 1

Rudar je samostalni lider Jedinstvo je nakon 12. kola tim koji nije poražen na gostovanju, a Rudar je nakon 12. kola lider na tabeli - te pozicije obezbijedio im je jučerašnji remi pod Golubinjom - Rudar Jedinstvo 1:1! I na kraju Rudar može biti zadovoljan remijem pošto je trener Nikola Rakojević u protokolu imao samo 14 fudbalera, Blažo Igumanović i Andrija Kaluđerović su igrali iako vuku povrede... A, Rudar je mogao da izgubi - Mihailo Petrović je doveo Jedinstvo u vođstvo, da bi neriješen rezultat potpisao Nedeljklo Vlahović sa bijele tačke. Identičan rezultat viđen je u Nikšiću - Čelik je upisao remi protiv Lovćena - 1:1! Družina Slavoljuba Bubanje je povela preko Fetiha Kasapija u 1. minutu, ali njihova radost kratko je trajala - Dejan Bogdanović je u 6. minutu izjednačio. I tako je ostalo do kraja...

NIKŠIĆ - Stadion: kraj Bistrice. Gledalaca: oko 150. Golovi: 1:0 Kasapi u 1, 1:1 Bogdanović u 3. minutu. Sudija: Miloš Bošković (Podgorica) 7. Pomoćnici: Jovica Tatar (Podgorica) 7, Nikola Radulović (Podgorica) 7. Žuti kartoni: Vuković, Dubljević (Čelik), Mirković, Đurišić (Lovćen).

ČELIK

1 1

Banović 6,5, Nikolić 6,5, Vuković 6,5, Dubljević 6, Bulatović 6, Adrović 6,5, Kolev 6 (od 73. Videkanić -), Kasapi 6,5, Simić 6 (od 67. Agović -), Ivanović 6,5, Račić 6. Trener: Slavoljub Bubanja 6,5.

LOVĆEN

1 1

B. Vujović 7, Mirković 7, Novović 7, N. Vujović 6,5, V. Martinović 6,5, I. Martinović 6,5, Hočko 7 (od 90. Žižić -), Bogdanović 7, Radović 6,5, Đurišić 6 (od 59. Stevović), Perutović 6. Trener: Slobodan Halilović 7.

1 0 2 1 2 3 3 2 3 1 1 1

2 1 1 2 1 1 3 3 2 4 4 4

7:7 9:5 10:4 10:8 9:5 5:2 0:4 5:8 3:6 4:8 5:10 8:12

Odbrana

GOST 10 15 11 10 11 9 3 5 6 4 4 4

6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6

5 3 4 3 2 1 3 3 2 1 1 0

1 1 1 2 2 4 3 2 1 1 0 2

0 2 1 1 2 1 0 1 3 4 5 4

12:3 4:6 10:5 10:5 6:6 3:1 6:1 6:3 8:12 6:12 5:12 3:9

16 10 13 11 8 7 12 11 7 4 3 2

Mirković (Lovćen) Petrović (Jedinstvo) Radusinović (Grbalj) Živković (Mladost)

Vezni red Sekulić (Mornar) Bogdanović (Lovćen) Bošković (Budućnost) Šćepanović (Mladost)

Napad

Kasapi (Čelik) Adrović (Budućnost)

Trener

Radisav Dragićević

Stadion: pod Golubinjom. Gledalaca oko 400. Golovi: 0:1 Petrović u 44, 1:1 Vlahović u 72. minutu (penal). Sudija: Pavle Radovanović (Podgorica) 6,5. Pomoćnici: Dejan Šaković (Podgorica) 6,5, Vladan Todorović (Nikšić) 6,5. Žuti kartoni: Gojačanin, Šćekić, Aković (Jedinstvo). Crveni karton: Aleksandar Šćekić (Jedinstvo) u 68. minutu.

RUDAR

JEDINSTVO

1 0

1 1

Lakićević 6,5, Jovanović 7, Igumanović 7 (od 78. Jeknić -), Krkeljić 6,5, Tomašević 6,5 (od 88. Rustemović -), Brnović 6,5, Vlahović 7, Nestorović 7, Damjanović 6,5, Šljivančanin 6,5 (od 85. Bambur -), Kaluđerović 6,5. Trener: Nikola Rakojević 7.

Aković 7, Gojačnin 7, Fetahović 6,5, Vuković 7, Petrović 7, Gordić 6, (od 59. Sepua 5,5), Drašković 6,5, Radulović 6,5, Boričić 5,5 (od 70. Rosić -), Šćekić 5, Kajević 5,5 (od 46. Medenica 6). Trener: Sreten Avramović 7. Igrač utakmice: Miroje Jovanović

PODGORICA - Stadion: na Starom aerodromu. Gledalaca: oko 200. Golovi: 1:0 Šćepanović u 6, 2:0 Šćepanović u 32, 3:0 Eber u 41, 3:1 Vujović u 70. minutu. Sudija: Željko Radunović (Cetinje) 7. Pomoćnici: Miloš Asović (Berane) 7, Dragiša Drljević (Berane) 7. Žuti kartoni: Živković, Eber (Mladost), Popović (Mogren).

MLADOST

MOGREN

3 3

1 0

Čučković -, Tomić 7, Radulović 7, Šofranac 7, Živković 7,5, Mandić 7 (od 55. Mijušković), Sanković 7,5, Božović 7,5, Šćepanović 8, Seratlić 7 (od 68. Savićević), Eber 7 (od 46. Pavićević 6). Trener: Miodrag Vukotić 7,5.

Igrač utakmice: Luka Mirković

Todorović 6, Ivanović 6, Radišić 6, Baošić 6, Popović 6, Lagator 5,5 (od 86. Gardašević), Brnović 6, Pržica 5,5, Božović 5,5 (od 46. Đoković 5,5), Grbović 5,5 (od 57. Nedović 5,5), Vujović 6,5. Trener: Branislav Milačić 6,5.

Igrač utakmice: Marko Šćepanović

LISTA STRIJELACA

8 7

Adrović (Budućnost) Račić (Čelik), N. Vujović (Mogren)

6 4

Šušnjar (Sutjeska), Šćepano-

3

Ivanović (Rudar), Pejović

vić (Mladost) Ćulafić (Mornar), Igumanović, Vlahović (Rudar)

(Sutjeska), Đurišić (Lovćen), Bošković (Budućnost), Kasapi (Čelik)

2

Mugoša, M. Vukčević (Budućnost), Đoković (Mogren), Ivanović, Agović, Zorić (Čelik), Stevović, Radović (Lovćen), Božović, Boljević, Orlandić, Korać (Zeta), Nerić, Brnović (Rudar), Rotković, Eber (Mladost), Janković, N. Nikolić (Grbalj), Boričić (Je-

GOLUBOVCI - Stadion: Trešnjica. Gledalaca: oko 200. Golovi: 0:1 Sekulić u 30. minutu. Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica) 7. Pomoćnici: Aleksandar Đikanović (Nikšić) 7, Boban Krstev (Cetinje) 7. Žuti kartoni: Boljević (Zeta), Stanišić, Metović (Mornar). Crveni karton: Boljević (Zeta).

ZETA

0 0 Radović 6, A. Dabić 6, Vujačić 6,5, Cavnić 7, M. Dabić (od 13. Aligrudić 6, od 59. Krstović 5,5), Burzanović 5,5, Otašević 6, Došljak 6, Boljević 6, Korać 5,5 (od 68. Prenkić), Orlandić 6. Trener: Darko Šuškavčević 6,5.

MORNAR

1 1

Radanović 7, Rajković 7, Stanišić 6,5, Vojvodić 6,5, Radovanović 7, Sekulić 7,5, Obradović 6,5, Gačević 6,5 (od 85. Džanović), Metović 6 (od 59. Ćulafić 6,5), Kacić 6,5, Jovančov 6,5 (od 70. Marković). Trener: Saša Petrović 7,5. Igrač utakmice: Nikola Sekulić

PETROVAC - Stadion: pod Malim brdom. Gledalaca: oko 150. Sudija: Milovan Milačić (Podgorica) 7,5. Pomoćnici: Milutin Đukić (Cetinje) 7, Đorđije Ražnatović (Cetinje) 7. Žuti kartoni: Mrvaljević, Golubović, Jablan (Petrovac), Glavan, Radusinović, Ragipović (Grbalj). Crveni karton: Bojan Golubović (Petrovac) u 76. minutu.

PETROVAC

0 0

Popović 7, Radulović 6,5, Mrvaljević 6,5, Lakić 6,5, Mihailović 6,5, Šofranac 7, Golubović 6, Živković 6 (od 75. Leverda), Jablan 6 (od 67. Muhović 6,5), Jovanović 6,5, Vujačić 6 (od 52. Marković 6). Trener: Milorad Malovrazić 6,5.

GRBALJ

0 0

Radulović 6,5, Magud (od 20. Mikijelj 6,5), Glavan 6,5, Radusinović 7, I. Bogdanović 6, N. Bogdanović 6, Ragipović 6,5, Matić 6,5 (od 80. D. Nikolić), Đalac 6 (od 83. Merdović), Janković 6,5, N. Nikolić 6,5. Trener: Aleksandar Nedović 6,5. Igrač utakmice: Nemanja Popović

dinstvo), Jablan, Jovanović (Petrovac).

720 minuta iskusni golman Grblja Mileta Radulović nije primio gol u prvenstvenim mečevima. Posljednji put “trikolori” su primili pogodak 25. avgusta na gostovanju Rudaru - 1:0. Računajući Kup utakmice Grbalj nije kapitulirao 11 mečeva...


FOTO: Ana Grujičić

PODGORICA - Stadion: pod Goricom. Gledalaca: oko 1500. Golovi: 1:0 Bošković (pen.) u 60, 2:0 Adrović u 72. minutu. Sudija: M. Šćepanović (Podgorica) 6,5. Pomoćnici: D. Pajović (Cetinje) 7, D. Mrgunović (Podgorica) 7. Žuti kartoni: Peković, N. Vukčević, Flavio, Mugoša (Budućnost), Jovović, Stefanović, Zogović, D. Karadžić (Sutjeska). Crveni karton: Zogović (Sutjeska)

BUDUĆNOST

pravi derbi

Šampionski koraci po monsunskoj kiši

2 (0)

Agović -, Kamberović 7,5, Peković 7, Tomković 7, Radunović 7,5, N. Vukčević 7, Flavio 7, M. Vukčević 7,5 (od 89. Golubović-), Bošković 7,5, Nikač 7 (od 87. Kalezić-), Adrović 7,5 (od 83. Mugoša-). Trener: Radisav Dragićević 8

SUTJESKA

0 (0)

Janjušević 7, Bečelić 6,5, Zogović 6 (od 70. Pejović 5,5), Đurović 6, Ćuković 6, Perošević 6,5, Stefanović 7, Jovović 7, D. Karadžić 6 (od 70. V. Karadžić -), B. Nikolić 6 (od 78. Poček-), Šušnjar 6. Trener: Dragan Radojičić 7 Igrač utakmice: Dragan Bošković

Budućnost u najvećem crnogorskom derbiju savladala Sutjesku - 2:0 - veliki incident se desio poslije meča

Skandal u tunelu: Krivokapić nokautirao Pekovića

Uroš Radulović

N

evjerovatna kiša, sivi oblaci na crnogorskom nebu, na natopljenom terenu podgoričke arene dva ljuta rivala - Budućnost i Sutjeska su (za promjenu) ispunili očekivanja u svim segmentima! I na kraju je slavila Budućnost - 2:0 - “plavi” su prvi put pred svojim navijačima otplesali šampionske korake. Po monsunskoj kiši tim iz ulice Vaka Đurovića je odigrao najbolje kada je to bilo najpotrebnije...

“Derbi može da bude prekretnica za nas”, rekao nam je dva dana prije utakmice šef stručnog štaba Budućnosti Radisav Dragićević. A, Rajo je uprkos problemima koji muče klub (neki su prošlost, neki su još tu) naoštrio ekipu pred klasik. Budućnost je odigrala zrelo, možda i najkvalitetnije nakon evropskih okršaja protiv Slaska. Sve je funkcionisalo kako treba, igra je bila na visokom nivou, a “plodovi” su stigli u drugom poluvremenu - Dragan Bošković je nakon sat vremena iz diskutabilnog jedanaesterca ranio Nikšićane, a konačni šah mat postavio je

Admir Adrović kada je na semaforu otkucao 72. minut. ● Gaga: Parirali smo im A, gosti iz Nikšića su sa jasnim ciljem došli u Podgoricu - kormilar Dragan Radojičić, koji je prije jučerašnjeg susreta imao pozitivan skor protiv aktuelnog prvaka, taktički je dobro nasložio tim Sutjeska se orijentisala na čuvanje mreže. Nikšićani su se veoma dobro branili, disciplinovano stajali u polju, ali gol iz 60. minuta presjekao je Gaginu četu, iako su prije toga uz dosta sreće preživjeli atake Boškovića, Adrovića i Marka

Veliki crnogorski derbi je imao produžetke u tunelu - Milorad Krivokapić, kapiten Sutjeske koji se nije našao u protokolu zbog suspenzije, nasrnuo je na iskusnog defanzivca Budućnosti Milorada Pekovića! Kako Dnevne novine saznaju incident je počeo tako što je Krivokapić izletio iz svlačionice, a onda je nokautirao Pekovića. Veći haos u hodniku ispred svlačionica stadiona pod Goricom spriječila je policija, koja je pravoVukčevića. “Čestitam protivniku. Odigrali smo kako smo se dogovorili, momci su dali sve od sebe, ali te ključne momente koji su se dogodili kod pogodaka ne mogu komentarisati dok ih ne vidim. To nas je slomilo. Budućnost je vjerovatno bila bolja, odavno nijesu odigrali ovako dobro, ali i mi smo im parirali”, rekao je Radojičić. ● Rajo: Ostati na zemlji Taj ključni momenat o kome Gaga priča je penal - Baćo Nikolić je visoko podigao nogu prema Mitru Pekoviću,

vremeno reagovala. Popularnom Peku se brzo ukazala medicinska pomoć, a prema našim saznanjima, defanzivac “plavih” je podnio krivičnu prijavu protiv Krivokapića! Na konferenciji za novinare treneri Radisav Dragićević i Dragan Radojičić su bili vidno razočarani navedenom situacijom, a generalni sekretar Budućnosti Nikola Prentić jasno je poručio da će se cijeli slučaj istjerati do kraja.

visoki štoper domaćina je pao, uhvatio se za glavu, a arbitar Mileta Šćepanović bez mnogo razmišljanja pokazao na bijelu tačku. Ispravno ili ne - TV snimak će dati odgovor. Sutjeska je nakon primljenog gola bila u šoku, Budućnost u delirijumu - tenzije su se pojačavale, napetost je rasla iz sekunde u sekundu, a onda je uslijedila lijepa akcija koja je riješila “crnogorski klasik”. Napadač Darko Nikač je sjajno lansirao Marka Vukčevića, brzonogi ofanzivac je poslao upotrebljivu loptu za Adrovića, koji je klizećim startom potpisao 2:0...

“Utakmica je bila bitna za nas, pokazali smo to na terenu. Igrači su preuzeli stvar u svoje ruke, maksimalno motivisano i borbeno pristupili meču, shvatili su da je vrag odnio šalu. Konačno smo imali igru koja nas je zabrinjavala tokom sadašnjeg perioda. Međutim, nakon pobjede moramo ostati na zemlji. Mnogo puta smo pravili dobar rezultat, a onda padali. Ako uhvatimo kontinuitet, ne da možemo govoriti o jesenjoj kruni, već i o odbrani titule”, zadovoljan je bio trener Budućnosti Rajo Dragićević.

Izdanje 29. oktobar 2012.  

Dnevne novine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you