Page 1

NAJVEĆI I NAJBRŽE RASTUĆI TIRAŽ U CRNOJ GORI

SPOR

30 0. €

SPC izgubila u Strazburu

● 6-7

SUBOTA I NEDJELJA, 20. i 21. 10. 2012. BROJ 368/ GODINA II

IGOR LUKŠIĆ OPET MANDATAR, ĐUKANOVIĆ NERASPOREĐEN DO DALJNJEG

MILO SAMO U PROLAZU A

ktuelni premijer Igor Lukšić najvjerovatnije će i naredne četiri godine obavljati taj posao. Izvori DN tvrde da ima podršku jedinog konkurenta, Mila Đukanovića, koji bi se mogao kandidovati za predsjednika države na proljeće naredne godine ● 4-5

BRANKO BRNOVIĆ

Briga me znaju li igrači himnu

● 10-11

NAGRADNI KUPON

DUG

Ni svi ministri ne plaćaju struju

● 6-7

ARMIN MUŠA OSMANAGIĆ

Ide na sajam kolača, ne koristi lažne pasoše ● 13


Pratite nas na twitteru

@dnovine

Aktuelno

2

Težak je onaj Suljo, neće nas pustiti.

●NEZVANIČNO NEZVANIČNO Cijelu noć sam učio ove riječi, uh!

SUBOTA I NEDJELJA, 20. i 21.10.2012.

Ne plaši se Rajo, ima većih vojvoda u DPS-u od tebe, pa su prošli...

A zdravo?

Kako se kaže dobro jutro?

Za podršku ćeš morati još riječi da naučiš

Sabahajrala

Merhaba

● SADRŽAJ MUŠA OSMANAGIĆ

WHO SEE

Najgore bi bilo da sad odemo ležat’

Pokazali su da je stav “nije preša” osnovni kriterijum za uspjeh. Nakon decenije postojanja uspjeli su da iz nemogućih uslova i sredine koja nije imala sluha za hip-hop ostvare svoj cilj i dokažu da dobra muzika ne poznaje granice, jer uvijek dođe do svojih slušalaca. Region je to prepoznao pa je zahvaljujući sastavu Who See u Crnu Goru stigla prva MTV nagrada.

Iako u Elektroprivredi Crne Gore tvrde da je uobičajena praksa u svijetu da se trafostanice postavljaju u zgrade i da posljedica po zdravlje ne može biti, građani strahuju. Razloga za zabrinutost ima, prema mišljenju direktora beogradske firme “Foti” koja se bavi rizicima od elektromagnetnih polja, jer nijesu jasno utvrđeni kriterijumi po kojima se dobija dozvola za puštanje trafostanice u pogon.

● 26-27

Grad

More malo do umjereno talasasto, tokom dana u jačanju.Vjetar u skretanju na sjeverozapadni, uz obalu sjeverni i sjeveroistočni, u pojačanju na umjeren do jak.

DANAS

NELEGALNO

Dok se ministri prepucavaju, na Limu se gradi

● 8-9

GOCA TRŽAN

Ne sjekiram se ako mi se vide gaćice ● 50-51

Crna Gora i dalje ostaje nezaobilazna stanica gostiju iz Srbije, budući da su za prvih osam mjeseci ove godine oni činili gotovo trećinu ukupnog broja turista. Da je Rusima naše primorje i dalje jedna od najatraktivnijih destinacija, potvrđuje i podatak da su oni ostvali najveći broj noćenja ove sezone.

● 19

ARHEOLOGIJA

Poskoci čuvaju tajne Svača Arheološka iskopavanja koja se ovih dana vrše na Svaču, gradu napuštenom još u srednjem vijeku, od velikog su značaja. Ostaci grada se vezuju za period početka dukljanskog kraljevstva i episkopata. Utvrda se nalazi na oko 25 km sjeveroistočno od Ulcinja, između jezera i ravnice kojom je prolazio put prema Skadru.

● 16-17

NEDJELJA, 21.10.2012.

Pretežno sunčano i neuobičajeno toplo za ovo doba Pretežno sunčano uz nešto malo oblačnosti na godine. Ujutru06:26 na sjeveru lokalno po kotlinama i riječnim sjeveru i neuobičajeno toplo za ovo doba 18:46 dolinama sa maglom. godine. Krajem dana mjestimično umjeren sjeverni vjetar. Ujutru na sjeveru lokalno po kotlinama i riječnim dolinama sa maglom.

Crna Gora

Temperatura vode na otvorenom moru oko 23 stepena.

● 13

SUBOTA, 20.10.2012 .

Meteo

JADRAN:

● 8-9

Ide na sajam kolača, ne koristi lažne pasoše

Danas min oC

Sjutra max oC

o

o

min C max C

25 12 17 21 24 15 17 23 24 16 19 22 25 14 18 22 24 14 17 22 21 7 12 16 17 1 8 12 JADRAN: 13 0 6 8 More mirno. Vjetar uglavnom slab , 18 2 9 13 ujutru istočnih tokom dana zapadnih 19 4 10 14 smjerova. Temperatura vode na otvorenom

moru oko 22 do 23 stepena. SJUTRA

07:00 17:55

Izlazak Sunca Zalazak Sunca Subota

min oC max oC

12 11 12 12 12 5 2 2 3 6

28 26 25 28 27 24 24 21 23 26

07:01 17:54

Izlazak Sunca Zalazak Sunca Nedjelja

Grad Podgorica Ulcinj Bar Budva Herceg Novi Nikšić Kolašin Žabljak Pljevlja Bijelo Polje

min oC max oC

13 12 13 13 12 6 3 3 4 7

28 26 25 27 27 23 23 20 23 26

JADRAN:

More mirno do malo talasasto. Vjetar slab do umjeren dominantnoa zapadnih zapadnih smjerova. Temperatura vode na otvorenom moru oko 23 stepena.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Aktuelno

SUBOTA I NEDJELJA, 20. i 21.10.2012.

● Da li će Igor Lukšić i dalje biti premijer?

EDITORIJAL

7%

NE

Fotelje

26%

DA

3

MARIJANA BULJAN odgovorna urednica

D

MOŽDA

ogodi se nekada da najzanimljiviji dio izbornog procesa budu pregovori o formiranju vlade. Politička trgovina koja uslijedi bude puku zabavna, a i poučna jer pokaže pravu snagu političkih partija i stvarne odnose među političarima koji su, najčešće, u kampanji pažljivo skriveni od birača. Dogodi se, ali ne u Crnoj Gori, makar ne ovaj put. Da bi cjenjkanje na političkoj pijaci bilo napeto, u igri mora biti više igrača približno iste moći i, što je najvažnije, mora biti više mogućih kombinacija. Iako su iz manjinskih stranaka odmah nakon objave rezultata obznanili da su otvoreni za sve sugestije, prijedloge i ponude, svima je bilo jasno da je to samo kobajagi.

67% PROFIL: BRANKO BRNOVIĆ

BRNA

Rođen 8. avgusta 1967. godine u Titogradu. Profesionalnu karijeru počeo u FK Budućnost. Važio je za dobrog defanzivnog vezistu, fudbalera koji je rijetko griješio, obavljao povjerene zadatke i, kako se to već kaže – završavao posao. Kasnije otišao u beogradski Partizan, a onda i u španski Espanjol. U jednoj od najjačih liga svijeta odigrao je šest sezona, od kojih su prve četiri zaista vrijedne pamćenja. Važio je za jednog od “čistijih” i korektnijih odbrambenih igrača, o čemu govori i podatak da je u svojoj evropskoj karijeri zaradio samo jedan crveni karton. Igrao na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, kada je tadašnja reprezentacija Jugoslavije pobijedila Iran i SAD, a igrala neriješeno protiv Njemačke (koju je kasnije razvalila Hrvatska sa 3:0), a bio je i dio onog tima koji je izgubio utakmicu protiv Holanđana… Znate već ono, kad je Peđa promašio penal, a Davids u posljednjem minutu pukao po onoj sirotoj lopti, to što mu je život dao. Danas, selektor je crnogorske fudbalske reprezentacije, a tu karijeru je počeo porazima protiv Češke. Ipak, posljednje pobjede koje ostvaruje Crna Gora promovišu ga u čovjeka koji je uspio da okupi i animira naše fudbalere da pokažu sve što znaju. I za sada, sasvim mu dobro ide…

N A

isu oni stvarno uzimali u obzir ulazak u vlast sa Demokratskim frontom, oni su samo kupovali vrijeme i podizali sebi cijenu.

ponuda Pozitivne, da zajedno formiraju manjinsku vladu, vjerojatno će im doći kao potpuno iznenađenje i politički novitet. Ipak, lijepo bi bilo kad bi postojala mogućnost više kombinacija, kada ne bi bilo sve tako unaprijed određeno i zacementirano. Novo je samo udruživanje triju manjinskih partija kako bili sigurni da ih neće okrenuti jedne protiv drugih, da će u vlast ući u paketu. Sve je drugo nalik mnogo puta odigranoj predstavi, jer i u DPSSDP mašini znaju da je navodna otvorenost manjina samo blef. Vjeruju, naime, da su oni siguran izbor kad se bira između dva zla. Ako i povjerujemo da su sve opcije u igri i da su ujedinjene manjine u poziciji da traže i dobiju sve što žele, tužno je spoznati da je vrh njihove političke ambicije fotelja. Traže, kažu, mjesto potpredsjednika Vlade ili Skupštine. Fotelju ili dvije.

I

, to je vrhunac političke trgovine? Da se neko uhljebi na funkciji koja lijepo zvoni, uz koju ide službeni auto i telefon, poneko službeno putovanje i dnevnice, obilazak nerazvijenih krajeva, možda i presijecanje crvene vrpce? I to je ta promjena koju će združenim snagama izboriti predstavnici manjina, na korist svih građana, a prije svega svojih glasača? Ruku na srce, nije tu riječ samo o fotelji ili dvije, misle oni i na svoju bazu. Rekoše da “očekuju ispunjenje suštinskih zahtjeva manjina, a to je, prije svega, proporcionalna zastupljenost u državnoj upravi”. Znači, i po neku stolicu u državnoj službi. I opštinu, možda.

ALUMINIJUM

Kod Mostaraca po savjet nje saradnje, u sklopu napora koje Vlada Crne Gore ulaže u spašavanje posrnule fabrike aluminijuma u Podgorici”, navodi se u saopštenju iz službe za odnose sa javnošću mostarske fabrike aluminijuma. U saopštenju se dodaje da će se o mogućim oblicima saradnje Aluminija i KAP-a razgovarati u periodu koji slijedi, a jučerašnji susret je iskorišten za upoznavanje s Aluminijem i razgovore o ukupnoj krizi u aluminijumskoj industriji, te o stanju u kojoj se našao nekadašnji crnogorski gigant, nakon preslaganja u njegovoj vlasničkoj strukturi, uprkos obilnoj novčanoj pomoći koju je dobio od države. Dnevne novine prošle sedmice su objavile kako je mostarski Aluminij

Molim? Svetozar Marović, potpredsjednik DPS-a

primjer kako se iz pepela može napraviti uspješna fabrika i to bez državne pomoći, dok crnogorski KAP grca u dugovima i problemima od kojih se trese država. Brojke kažu da je KAP na kraju godine imao gubitak od 86 miliona, dok je mostarski Aluminij bio u plusu pet miliona eura. I.C.

HIT NEDJELJE

Nakon što je prošle sedmice u Dnevnim novinama objavljena analiza sličnosti i razlika između Aluminija d.d. Mostar i Kombinata aluminijuma Podgorica, juče su mostarsku fabriku posjetili predstavnik crnogorske vlade u KAP-u Nebojša Dožić, pomoćnik ministra ekonomije u Vladi Crne Gore Dragan Kujović, kao i bivši crnogorski ambasador u Sloveniji, a danas savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore za ekonomska pitanja Ranko Milović. Oni su razgovarali sa direktorom Aluminija Ivom Bradavicom, kao i sa izvršnim direktorima Željkom Borasom i Mladenom Galićem. “Povod posjetu bio je prijedlog crnogorske strane za uspostavlja-

Postoji bog, ne postoje duhovi. Pozitivna teško može biti s nama, a ako nije s nama, onda teško može biti pozitivna. Pozitivno onda nije pozitivno nego je više negativno. Ako je negativno, onda pozitivno nije pozitivno. Kada nema pozitivnog ni negativnog, nema ništa, a kada nema ništa, nema ničega.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

Aktuelno

4

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21.10.2012.

Igor Lukš Đukanovi

DPS

Aktuelni premijer dobiće priliku da vodi Vladu i u narednom četvorogodišnjem mandatu Novak Uskoković

SNP

Sjever traži ostavke Na današnjoj sjednici IO SNP zahtijevaće se razrješenja Kaluđerovića, Gošovića, Jonice i Laloševića

Previranja u dojučerašnjoj najjačoj opozicionoj partiji nastavljaju se istim žarom i nakon izbora. Poslije drame koja je izazvala burne reakcije kada su stranku napustili Milan Knežević i Predrag Bulatović, partiju drmaju novi udari. Naime, kako Dnenve novine nezvanično saznaju iz izvora bliskog SNP, na današnjoj sjednici Izvršnog odbora GO SNP odbornici te partije sa sjevera tražiće poslaničke ostavke ni manje ni više nego Velizara Kaluđerovića, Nevena Gošovića, Vasilija Laloševića i Snežane Jonice. Razlog - partijski drugovi vide ih kao glavne krivce zbog lošeg izbornog rezultata u Podgorici i Baru. Pored toga, tražiće i da se broj mandata sa primorja i iz Podgorice smanji, a da se sjeveru da više mandata. Loši izborni rezultati natjerali su SNP da malo zbije redove i napravi raspodjelu unutar partije, posebno odborničkih ali i poslaničkih mandata. Četiri značajna funkcionera ove partije našli su se na udaru zbog loših rezultata u Podgorici i primorju. Na listi negativaca, sada su najbitnije face SNP. Tako je krivica lošeg izbornog rezultata u glavnom gradu sva-

Berane Bijelo Polje Mojkovac Šavnik Žabljak Plužine Rožaje Bar Podgorica

ljena na Velizara Kaluđerovića i Nevena Gošovića, koji uživaju veliki ugled u partiji, dok će za debakl u Baru morati dobro da se opravdaju najpoznatija lica SNP Snežana Jonica i Vasilije Lalošević. Njihove ostavke, kako tvrdi izvor DN blizak SNP tražiće ni manje ni više nego partijski drugovi sa sjevera. Naime, u Bijelom Polju je održana sjednica IO na kojoj je usaglašeno da je sjever spasio partiju. Zbog toga će tražiti da Podogorica i Bar redukuju broj poslanika, shodno rezultatima. Pa bi tako, umjesto dosadašnjih po četiri, iz tih gradova dolazila po dva poslanika. To znači, objašnjava izvor, da Pljevlja i Bijelo Polje očekuju po poslanika, dok Berane očekuje čak dva. Da pojasnimo - u ovim gradovima SNP je bio jači od Demokratskog frotna, za razliku od Podgorice i Bara gdje je SNP redukovao glasove u odnosu na 2009. godinu. Tako je, primjera radi u Beranama SNP osvojio 5447 a DF 2966 glasova. Mandat očekuje i Nikšić. Izvor DN u SNP tvrdi da su u toj partiji riješeni da naprave ozbiljne rezove, ali nijesu sigurni kako to da izvedu. Jasno im je da treba da forsiraju neke mlade snage i nova li-

ca, što djelimično rade, ali je i za taj proces potrebno vrijeme, a partija više sebi ne smije da dozvoli da izgubi na snazi. Izvor iz te partije otkriva da SNP vlada mišljenje da su “grdno” pogriješili što nijesu u koaliciju sa frontom ušli prije izbora, jer bi sada svi zajedno bili respektabilna snaga na političkoj sceni, a samim tim i mogli bi parirati vladajućoj eliti. No, kako su nam rekli, sujeta je učinila svoje, pa ta odluka nije donesena baš zato što su Knežević i Bulatović odlučili da odu i sa sobom povedu dobar broj simpatizera. Dvije struje u SNP, ovaj put su učinile ono što je najgore za partiju, a to je rasipanje glasova, što je i dovelo do tako lošeg rezultata, kaže izvor DN. Ono što nam je potvrđeno je da SNP sada ozbiljno razmišlja o nekoj vrsti koalicije DF, čemu u prilog govori i razgovor Milića i Lekića, te odluka lidera SNP-a da podrži Vladu nacionalnog jedinstva. Da se stvari na političkoj sceni znaju promijeniti preko noći, govori i podatak da je nekada najjača opoziciona partija sada u ozbiljnoj “rekonstrukciji”, jer je izborni rezultat pokazao da je “nešto trulo”. M.D. - B.P.

OSVOJENI GLASOVI PO GRADOVIMA SNP 5447 3622 1231 380 494 974 230 1.163 8.027

DF 2966 3500 1.208 274 474 400 45 5.830 31.114

A

ktuelni premijer Igor Lukšić najvjerovatnije će i naredne četiri godine obavljati taj posao. Jedino ko bi mogao da ga pomjeri sa tog položaja je predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović. Ko god bio premijer - Lukšić ili Đukanović - rok do kojeg se očekuje formiranje Vlade najrealnije je da bude kraj novembra. Taj rok se nameće kao imperativ jer bi trebalo u decembru izglasati budžet za narednu godinu, a i obaveze koje se nameću u vezi sa evropskim integracijama već su počele, tako da je poželjno da to radi Vlada koja je u punom kapacitetu, a ne odlazeća.

Ko će biti novi premijer - pitanje je o kojem se spekuliše već od objavljivanja preliminarnih rezultata parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Rezultati su nametnuli nagađanja da će se Milo Đukanović opet vratiti na poziciju koju je napustio 2010. godine. U DPS, iako imaju nekoliko mandata manje, zadovoljni su što su “očuvali vlast” sa manjinskim partijama. MILO ĐUKANOVIĆ Da predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović bude premijer-povratnik, malo je vjerovatno. On je svoje ambicije odavno zadovoljio, a izazovi koji očekuju novu Vladu nijesu nerješivi za nekog od njegovih partijskih kolega. Namjeru eventualnog Đukanovićevog povratka na funkciju premijera podržala bi partija vjerovatno jednoglasno, ali s obzirom na to da slijede predsjednički izbori, u ovom trenutku je logičnije da on bude “neraspoređen” i “na čekanju”. Isto tako, Đukanović vjeruje da aktuelnom premijeru Igoru Lukšiću treba dati priliku za puni četvorogodišnji mandat. Inače, odnosi nekadašnjeg i aktuelnog premijera, odnosno predsjednika i najmlađeg potpredsjednika su, prema izvorima DN, odlični. Smjenom Lukšića Đukanović bi praktički priznao vlastitu grešku, jer ga je sam i postavio na tu funkciju. Međutim, to što Đukanović neće biti premijer još ne znači da je odustao od


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Aktuelno

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21.10.2012.

šić mandatar, a vić neraspoređen? ĐUKANOVIĆ

LUKŠIĆ

POZITIVNO ● Njegov izbor za premijera vjerovatno bi jednoglasno podržala bi partija. ● Za mnoge investitore ključni politički faktor u državi. ● Zbog harizme, vjerovatno bi se vratilo veće povjerenje u DPS. ● Odlična sinhronizacija sa članovima Vlade.

POZITIVNO ● Otvorena podrška Evrope. ● Uspostavljen dijalog sa NVO, vjerskim zajednicama, manjinskim narodima. ● Dobra komunikacija sa međunarodnim finansijskim organizacijama. ● Provjera privatizacionih ugovora.

NEGATIVNO ● Više tenzija na političkoj sceni jer sa opozicionim liderima ima prilično loše odnose. ● Već dugo je na najodgovornijim funkcijama.

● Mora popraviti sinhronizaciju u Vladi. ● Određeni kadrovski promašaji. ● Očekivalo se više u borbi protiv korupcije i organ-

povratka u politiku. Na proljeće se očekuju predsjednički izbori, zbog čega je realno očekivati da se opozicija uspije kako-tako dogovoriti o zajedničkom kandidatu. U tom slučaju, jedini koji bi mogao da pobijedi zajedničkog kandidata opozicije je Đukanović. Ali ni to nije konačno, jer su u Demokratskoj partiji socijalista svjesni da se za četiri-pet mjeseci može mnogo toga promijeniti u odnosima u samoj opoziciji, što se ranijih godina i dešavalo. Tako da će DPS tek nakon raspisivanja predsjedničkih izbora u dogovoru sa koalicionim partnerima dogovoriti personalno rješenje. IGOR LUKŠIĆ Aktuelni premijer najozbiljniji je i jedini kandidat za budućeg premijera, ukoliko se napravi dogovor sa manjinskim partijama, govore izvori Dnevnih novina. Podršku da nastavi prije dvije godine započeti posao Lukšić ima i od samog Đukanovića. Preporuke za Lukšića da nastavi da obavlja posao premijera su, između ostalih, to što mu Evropa vjeruje. To potvrđuju i riječi poljskog premijera Donalda Tuska, koji je nedavno rekao da je on “uvažen među evropskim liderima”. Ispunjen je i cilj da se do kraja mandata prethodne Vlade počnu pregovori o pristupanju EU. Tokom dvije godine Lukšić je uspio da unaprijedi saradnju sa nevladinim organizacijama i nastavljen je posao učlanjenja u NATO pakt. Naruku Lukšiću ide i to što je uspio da uspostavi redovniju komunikaciju sa predstavnicima opozicije, manjinskih naroda, sa mrtve tačke pomjerena je i komuni-

NEGATIVNO

izovanog kriminala.

● Određene afere (“Maroko”, “Prtljag”). kacija sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, a dobro se komunicira sa ostalim vjerskim zajednicama. Tokom dvije godine promijenjeni su čelni ljudi u policijskim i bezbjednosnim službama, koje su često bile kritikovane od spolja. U ekonomskom dijelu, osim rasta od tri odsto u prošloj godine, dvije godine vladavine Lukšića karakterisale su nestabilnosti u vezi sa Kombinatom aluminijuma Podgorica i Željezare. Ipak, ove godine Željezara je dobila renomiranog partnera, dok se za KAP to očekuje do kraja godine. Javne finansije, uprkos kritikama, sačuvane su, a nije došlo do povećanje stope PDVa, mjeri kojoj su pribjegle mnoge države u regionu i Evropi. Lukšiću su se, ipak, dogodili i prvi organizovaniji protesti koji su predvodili dio nezadovoljnih sindikata i nevladinih organizaci-

ja. Povod za proteste bio je rast cijena struja, a glavni zahtjev bio je ostavka premijera. Protesti su organizovani periodično i okončani su početkom ljeta. U novom mandatu od Lukšića se očekuje, što je negdje i stav DPS, da bude bolje sinhronizovan rad samih članova kabineta, jer se stekao utisak da ponekad nema potrebnog sklada. Kritike Lukšiću mogu biti i određena kadrovska rješenja, o kojima bi trebalo da razmisli u narednom periodu. Više rezultata očekuje se u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. U ekonomskom dijelu potrebno će biti obezbijediti nove investitore, jer je dosta projekata koji se već godinama najavljuju, a nikako da se realizuju (auto-put, valorizacija energetskih potencijala). Očekuje se i manje grešaka da se ne bi ponovile afere Maroko i kupovina donjeg veša na račun građana. Teško je procijeniti kada bi mogao biti imenovan novi mandatar, ali, ako dogovor s manjinskim strankama bude tekao kao što očekuju u DPSu, ime novog predsjednika Vlade moglo bi biti poznato za de-

5

Lekića može pobijediti samo Milo Demokratska partija socijalista, čiji je lider Milo Đukanović, i dalje je najjača i predvodiće narednu vladu, ali su nedavno održani izbori dali drugačiju sliku zemlje u kojoj se nikada preko glasačkih kutija nije promijenila vlast. To se navodi u analizi londonskog Ekonomista, koji naglašava važnost dvije nove političke snage koje su ušle u parlament, kao druga i četvrta po jačini. To su Demokratski front i Pozitivna Crna Gora. Iako DPS vide kao stranku koja će dati narednog premijera, novinari Ekonomista pišu da je lider Fornta Miodrag Lekić veoma ozbiljan kandidat za predsjednika države. U tekstu se navodi da Lekića na predsjedničkim izborima, koji će se održati narednog proljeća, može pobijediti jedino Milo Đukanović. Ko god bude premijer, piše Ekonomist, Đukanović ostaje glavna politička figura u zemlji. Ovaj list navodi da se premijer Igor Lukšić ne zamara ovakvom percepcijom, ali da je smatra pogrešnom. On naglašava da je njegova Vlada vodila zemlju tokom ekonomske krize i da je reizabrana, te da je počela pregovore sa EU i stvorila osnov za ulazak zemlje u NATO. M.Ž. setak dana. Ono što je izvjesno je da, ukoliko DPS bude pravio Vladu, neće biti novog premijera, jer i Đukanović i Lukšić imaju u radnim knjižicama pečate premijera. Građani sigurno ne mogu očekivati značajni preokret u politici Vlade, ali ono što svi očekuju jeste veća efikasnost i bolji standard. Pred premijerom je i vrlo ambiciozna obaveza da ispuni obećanje njegove partije da će zaposliti čak 40.000 ljudi. Od izbora je prošlo već šest dana, što znači da je već trebalo da bude zaposleno 120 radnika.

Marković i Pejanović-Đurišić nijesu među kandidatima Čaršijske priče govorile su da bi novi mandatar mogao da bude aktuelni potpredsjednik Vlade Duško Marković, koji je dugogodišnji blizak prijatelj i saradnik Mila Đukanovića. Međutim, to nije opcija. Marković je i prethodni put nakon ostavke pominjan kao mogući nasljednik, ali tada se kao kritika navelo to što takav izbor ne bi podržala Evropa, zbog njegovog ranijeg angažmana i “prećutne afere” prisluškivanja stranih diplomata. Nakon što je beogradski analitičar Dušan Janjić nedavno kazao da bi Crna Gora trebalo da razmisli da za to mjesto predloži “čeličnu lejdi”, pojedini su spekulisali da bi to mogla da bude aktuelna ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić. Ona je već dvije decenije u politici, a bila je i 16 mjeseci predsjednica DPS-a u najtežem periodu za tu stranku, kada je dio članova napustio partiju i osnovao SNP. Izvori DN govore da je Pejanović-Đurišić, za sada, van te priče.


Pratite nas na twitteru

6

@dnovine

Aktuelno

SUBOTA I NEDJELJA, 20. i 21.10.2012.

KALKULACIJE

Đukanović i Husović razgovarali o koaliciji

Vladajuća koalicija bi, kako nezvanično saznaju DN, sljedeće sedmice mogla staviti tačku na postizborne kalkulacije i sa manjinskim strankama potpisati koalicioni sporazum. Ovim sporazumom bi, osim koalicije koju osim DPSa čine i SDP i LP, vlast činile i HGI, Forca i Bošnjačka stranka. U prilog ovoj priči ide i sastanak lidera DPS-a Mila Đukanovića sa prvim čovjekom Bošnjačke stranke Rafetom Husovićem. Oni su razgovarali o mogućoj saradnji. Ipak, kako saznajemo, ništa još nije zvanično dogovoreno, ali će sve biti mnogo jasnije nakon sjednice Predsjedništva BS u nedjelju, kada će biti poznato kako će nastupiti manjinske partije, sa kojim zahtjevima, kao i da li će se eventualno razgovarati sa Pozitivnom Crnom Gorom i Demokratskim frontom. Ukoliko manjinske partije uđu u koaliciju sa Evropskom Crnom Gorom,

ostaje samo da se vidi da li je vladajuća elita, ipak, morala da ustukne i prihvati zahtjeve koje su predočile manjinske partije, a to je mjesto vicepremijera za Bošnjačku stranku, a za albaske partije da Tuzi konačno dobiju status opštine. Naime, Bošnjačka stranka, Forca i Hrvatska građanska inicijativa dogovorile su se da zajedno nastupe u pregovorima sa koalicijom Evropska Crna Gora. Te tri partije, koje su zajedno osvojile

pet mandata (BS-tri, a HGI i Forca po jedan), dogovorile su platformu, koja će bito konačna u nedjelju, a sa kojom će ići u pregovore, prvo sa koalicijom Evropska Crna Gora. Iz BS-a je ranije poručeno da treba da im pripadne mjesto potpredsjednika Vlade ili Skupštine. Za predstavnike Force i Građanske inicijative uslov za ulazak u koaliciju sa DF ili DPS je da Tuzi konačno dobiju status opštine. M.D.

Dug za struju se ne smanjuje Najviše duguju Nikšićani, najmanje Tivćani

Ivana Cimbaljević

DUA

Žalili se Ustavnom sudu Demokratska unija Albanaca podnijela je juče žalbu Ustavnom sudu zbog odluke DIK-a da odbije njihov prigovor na raspodjelu mandata. Lider stranke Mehmet Zenka očekuje da će Ustavni sud “ispraviti nepravdu” koja je nanesena albanskim partijama. On je optužio većinu članova DIK-a da su “nakaradno” tumačili zakon i odluke donosili politički. Zenka kaže da se 4.000 albanskih glasova prelilo strankama koje nemaju ni-

NAVIKA

kakve veze sa Albancima. On napominje da su ti glasovi namjenski dati albanskim partijama i da su svi Albanci koji su željeli da glasaju za građanske stranke to i uradili. Kritikovao je to što se, kako je rekao, albanski glasovi mogu upotrijebiti bilo gdje osim kod pripadnika albanskog naroda. Radi se o otimačini i obezvređivanju albanskih glasova, tvrdi Zenka, i nada se da će Ustavni sud to ispraviti. Bivši predsjednik Ustavnog suda Bla-

NIKŠIĆ

gota Mitrić rekao je za portal Analitika da DUA treba da dobije mandat, jer je DIK prekršio Zakon o izboru odbornika i poslanika, Zakon o manjinskim pravima i slobodama, ali i opšteprihvaćena pravila međunarodnih prava afirmativne akcije. Mitrić smatra da se tako krši i član devet Ustava Crne Gore, koji kaže da opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava imaju primat nad domaćim zakonodavstvom. M.Ž.

STRAZBUR

DF pozvao SNP i Pozitivnu na razgovor

Odbačena tužba SPC

Još je neizvjesno ko će naredne četiri godine vladati Nikšićem, opštinom sa više od 22 miliona duga. Nakon što je DPS pozvao Pozitivnu da formiraju vlast i Demokratski front kreće u akciju i pokušava da okupi većinu u nikšićkom parlamentu. DF je i zvanično inicirao razgovor sa Pozitivnom i Socijalističkom narodnom partijom, a nosilac liste Strahinja Bulajić kazao je da očekuje da će ishod razgovora biti pozitivan. On je rekao da u obzir dolaze samo pregovori sa ove dvije partije.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u cjelosti je odbacio predstavku Srpske pravoslavne crkve i Vlade Srbije o “povraćaju oduzete crkvene imovine”, odnosno imovine za 11 crkava i manastira, saznaje Portal Analitika. “Evropski sud je proglasio neprihvatljivom i odbacio predstavku Eparhije budimljansko-nikšićke Mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kojoj se pridružila i Vlada Republike Srbije” - rekao je za Portal Analitika zastupnik Vlade Crne Gore pred sudom u Strazburu Zoran Pažin.

SNP se ranije izjasnila da je raspoložena za pregovore, no nijesmo dobili odgovor iz Pozitivne Crne Gore, iz koje su ranije naglasili da će sve biti odlučeno na sjednici Glavnog odbora ove partije. I.J.

I

ako iz Elektroprivrede uporno ponavljaju da se struja mora plaćati, daju popuste i prijete isključenjima, dug za struju crnogorskih potrošača se ne smanjuje. On iznosi oko 180 miliona eura i na nivou je prošlogodišnjeg. Od toga 60 miliona duguju preduzeća, a 120 miliona domaćinstva. U EPCG problem u naplati vide u neizgrađenoj svijesti građana da je električna energije roba kao i svaka druga, i da se potrošeno mora platiti. Među dužnicima ima i ministara.

Ukupan dug crnogorskih potrošača za utrošenu električnu energiju, zaključno sa 30. septembrom, iznosi više od 180 miliona eura. Od tog iznosa, kako je Dnevnim novinama saopštio direktor funkcionalne cjeline snabdijevanja Elektroprivrede Vladimir Bojičić, više od 70 odsto ukupnog duga odnosi se na domaćinstva ili oko 120 miliona, dok preduzeća, izuzimajući direktne potrošače (KAP i Željezara), duguju oko 60 miliona eura. Kvantitativno, najveći broj dužnika EPCG ima u opštinama sa najvećim brojem mjernih mjesta, a to su opštine Pod-

gorica, Nikšić i Bar. Međutim, to ne znači da ove opštine bilježe i najveći prosječan dug po domaćinstvu u odnosu na ostale. Naša domaćinstva u prosjeku duguju oko 360 eura, i taj dug je na nivou od prošle godine. “Prosječan dug po domaćinstvu je najveći u nikšićkoj opštini i prelazi iznos od 620 eura. Nakon Nikšića, najveći prosječan dug za električnu energiju imaju domaćinstva u Podgorici (580 eura) i Cetinju (510 eura). Najniži prosječan dug za električnu energiju imaju domaćinstva u Tivtu (90 eura) i Pljevljima (100 eura)”, kazao je Bojičić.

I ministrima se nakupi dug za struju

Ministarka nauke Sanja Vlahović priznala je da je u prethodnom periodu imala dug za struju koji se “nakupio” , kako je kazala, jer joj računi nijesu stizali određeni period zbog preseljenja. “Moja potrošnja električne energije kreće se od 50 do 80 eura, ali sam nedavno bila u prilici da izmirim akumulirana dugovanja, uslovljena mojim preseljenjem, kao i greškom zbog koje računi za struju nijesu stizali na moju adresu određeni period. Prije nekoliko dana izmirila sam račun od oko 80 eura, kao i raniju potrošnju u iznosu od oko 370 eura”, kazala je Vlahović.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Aktuelno

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21.10.2012.

7

Ministar kulture plaća račun oko 100 eura

NIKŠIĆ

PODGORICA

CETINJE

620€

580€

510€

Kako bi povećala naplatu, Elektroprivreda je od početka godine pokrenula preko 11.000 novih utuženja u kategoriji za domaćinstva, ukupne vrijednosti 14 miliona eura, a utuženo je i 380 preduzeća zbog duga od skoro dva miliona eura. “EPCG je utuženjima u potpunosti zaštitila svoja potraživanja od zastarenja i u slučaju fizičkih i pravnih lica, a u skladu sa Zakonom. Od oktobra 2006. do danas pokrenula je više od 194.000 utuženja potrošača u obje kategorije. Broj riješenih sporova zaključno sa 31. decembrom prošle godine je više od 91.000 ili skoro 50 odsto, od kojih je više od 89.000 za kategoriju domaćinsta u iznosu od 47 miliona eura i preko 1.300 za ostalu potrošnju vrijednosti 11 mililona eura”, kazao je Bojičić i dodao da se jedan kupac često utužuje nekoliko puta. Dodatni problem je to što dug pojedinih potrošača često naraste i nakon utuženja i isključenja koja su, kako je kazao Bojičić, najrigoroznija mjera koja se primjenjuje. “EPCG se na najrigorozniju mjeru isključenja sa mreže odlučuje tek kada se iscrpe

svi drugi mehanizmi naplate dugovanja. Dug često naraste i zato što se pojedinci samopriključuju nakon našeg isključenja, što je krivično djelo, ali i veliki bezbjednosni rizik”, objasnio je Bojičić. No, tu nije kraj. Ekipe na terenu često doživljavaju neprijatnosti, izloženi su kako verbalnim tako i neverbalnim reakcijama dužnika. Zbog toga nijesu u mogućnosti da rade svoj posao onako kako bi trebalo, pa nerijetko EPCG podnosi prekršajne prijave protiv takvih potrošača. “U slučaju nedopuštanja isključenja ili konstantnih ponovnih priključenja, protiv potrošača se podnosi prekršajna prijava i onemogućava se da dalje troši električnu energiju tako što se isključuje sa stuba ili se potrošaču oduzima brojilo kako više ne bi mogao da se samopriključi”, objasnio je Bojičić. Iz Elektroprivrede ponavljaju da dugovi opterećuju i ugrožavaju poslovanje, jer je naplata njihov osnovni izvor prihoda, a neredovni potrošači opterećuju funkcionisanje kompanije i usporavaju održavanje i modernizaciju mreže.

Dnevne novine pitale su predsjenika Vlade, potpredsjednike i ministre da li redovno plaćaju račune za struju i da li imaju dugovanja. Većina minsitara je odgovorila da redovno plaća i da nema dugovanja, pojedini su imali, ali su ih platili, dok od jednog broja ministara nijesmo uspjeli da dobijemo Prosječna odgovor. PLJEVLJA TIVAT dugovanje po Predstavnidomaćinstvu ci izvršne vlasti, u opštinama među kojima su ministri finansija Milorad Katnić Katnić, ekonomije Vladimir Kavarić Kavarić, odbrane Milica Pejanović-Đurišić, pravde Duško Marković, vanjskih poslova i evropskih integracija Nebojša Kaluđerović, zdravlja Miodrag Radunović, saProblem naplate u Elektropriobraćaja i pomorstva Anvredi vide u neizgrađenoj svijedrija Lompar, turizma sti građana da je električna enerPredrag Sekulić, progije roba kao i svaka druga, i da svjete Slavoljub Stijepose potrošeno mora platiti kako bi vić, rada i socijalnog stase obezbijedilo stabilno napajaranja Suad Numanović, nje. To, prema riječima Bojičića, kao i ministar poljoprivrenije problem samo u Crnoj Gori, de Tarzan Milošević saveć se s tim srijeću sve zemlje u opštili su Dnevnim novitranziciji. nama da redovno plaća“Električna energija nije i ne ju račune za struju. I predsjednik Vlade Igor Lukšić može danas više biti tretirana kao socijalna kategorija. Moram redovno izmiruje račune da podsjetim da je naša država za električnu energiju. uvoznik električne energije te sto“Porodica Lukšić redovga neredovni potrošači opterećuju funkcionisanje kompanije i usno plaća račune za struporavaju održavanje i modernizaciju mreže, što je naša obaveza i ju”, navodi se u odgovoprema redovnim potrošačima”, rekao je Bojičić. ri PR službe predsjednika Vlade. On je istakao da će EPCG u narednom periodu znatno intenziviI ministar kulture Brarati isključenja neredovnih platiša. “EPCG ima razumijevanja za socio – ekonomski ambijent, ali nislav Mićunović redovno potrošeno se mora platiti ukoliko želimo siguran, pouzdan i efikaplaća račune za struju i nema dugovanja, a račun mu san elektroenergetski sistem”, poručio je Bojičić i dodao da EPCG nekad iznosi i 100 eura. preduzima sve mjere kako bi potrošači koji imaju dug za električnu energiju ušli u redovne tokove plaćanja, kao što je otplata du“Ministar Mićunović nega na najviše 18 mjesečnih rata putem potpisivanja protokola, uz ma neizmirenih računa za struju, odnosno redovno neophodno učešće od 30 odsto. plaća svoje obaveze. Prosječan iznos računa je oko 100 eura”, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva kulture. Za razliku od svojih kolega, na naša piatnja nijesu odgovorili ministri unutrašnjih poslova Ivan Brajović, potpredsjednik Vlade i ministar za informacione tehnologije Vujica Lazović, kao ni ministar manjinskih prava Hambi Hasani, tako da smo ostali ustali uskraćeni za odgovor da li oni spadaju u kategoriju redovnih ili neredovnih platiša.

100€

90€

Lako trošimo, teško plaćamo


Pratite nas na twitteru

8

@dnovine

Aktuelno

subota i nedjelja, 20. i 21.10.2012.

U toku m trafosta sumnje

Radnici REV-a juče u Brodarevu

U EPCG sigurni u dobre rezultate, strani stručnjaci upozoravaju da opasnost postoji Jelena Kovačević

(ne)legalno

Dok se prepucavaju na Limu se gradi

Dok se ministarka za energetiku Srbije Zorana Mihajlović i crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić prepucavaju da li će se graditi hidroelektrana u Brodarevu, Kanadska kompanija REV privodi kraju pripreme za gradnju dvije HE na Limu. Da stvar bude gora, Kanađani najavljuju skoro skretanje Lima u Lučicama i izmeštanje oko osam kilometa puta za Crnu Goru, ne obraćajući pažnju na poruke koje dolaze od nadležnih iz dvije zmlje, pozivajući se na energetsku dozvolu koju im je dala država Srbija. Fotografija koja je juče dostavljena Dnevnim novinama demantuje srbijansku ministarku Mihajlović koja je za cjelokupnu situaciju oko gradnje hidroelektrana na Limu optužila medije, tvrdeći da nije u planu da se grade objekti u Brodarevu. Iz NVO “Euromost” su saopštili da energetska dozvola, koja

je dodijeljena kompaniji REV, a koju je potpisao državni sekretar Dušan Mrakić jasno govori ko govori istinu ako neistinu. Predsjednika NVO “Euromost” Almera Mekića zabrinjavaju različite izjave Kavarića i Ministra za održivi razvoj i turizam Predraga Sekulića. “Dok Kavarić tvrdi da je Crna Gora znala za izgradnju hidroelektrane u Brodarevu, i da su čak potpisali memorandum o saradnji sa kompanijom REV, iako svjesni da će se potopiti dio Crnogorske teritorije, Sekulić je tvrdio suprotno, poslavši protestnu notu Srbiji, koju kako tvrde tamošnje vlasti do sada nijesu dobili”, kazao je Mekić. Dok se vlasti prepucavaju, regionalni direktor REVa Milenko Špica kaže da je u geološka istraživanja, projekte beogradskog “Energoprojekta” i otkup privatnog zemljišta, REV već uložio pre-

ko deset miliona eura, poručujući i jednoj i drugoj Vladi da se oni neće odreći uloženog novca. Iz Euromosta poručuju da su nevladin sektor i mediji u Crnoj Gori i Srbiji govorili istinu, te da je zahvaljujući njima cijela stvar otkrivena. “Sigurni smo da u cijeli slučaj treba da se umiješa i tužilaštvo i u Srbiji i u Crnoj Gori da bi ispitali dali je bilo korupcije i u jednoj i u drugoj Vladi”, zaključio je Mekić. Gradnja hidroelektrana na Limu kod Brodareva izazvala je veliku pažnju javnosti, kada su crnogorske vlasti diplomatskim putem protestvovali kod srpskih kolega i potsjetili ih da su obje zemlje poptisnice Espo konvencije. To zapravo znači da je po tom osnovu Srbija obavezna da informiše Crnu Goru u slučaju da neki prekogranični projekat može da izazove određene štetne posljedice na životnu sredinu. B.B.

Crna Gora nije upoznata sa prekograničnim uticajima Crna Gora, prema mišljenju Nataše Kovačević iz Grin Houma, nije na propisan način upoznata sa prekograničnim uticajima koje donosi moguća realizacija plana izgradnje HE na Limu, čime se ozbiljno krše prava susjednih naroda i pravila ESPOO konvencije. “Ova konvencija propisuje jasne načine obavještavanja susjedne zemlje i korake koji se moraju preduzeti kako od zemlje koja inicira plan tako i od one koja je pogođena negativnim uticajima. Komunikacija o prekograničnim uti-

cajima mora ići preko nadležnih institucija za poslove zaštite životne sredine, što u slučaju Crne Gore znači Ministarstva Održivog razvoja i turizma, a ne nikako preko Ministarstva ekonomije, elektroprvreda ili drugih resora nadležnih za pitanja energetike”, kazala je Kovačević. Ona je podsjetila da postoje i drugi međunarodni dokumenti kao sto su Kijevski protokol, Aarhuska konvencija, UNECE konvencija o vodi, a koje su potpisale i Srbija i Crna Gora što ih obavezuje na adekvatnu procjenu i procedure u ovim slučajevima.

I

ako u Elektroprivredi Crne Gore tvrde da je uobičajena praksa u svijetu da se trafostanice postavljaju u zgrade i da posljedica po zdravlje ne može biti, građani strahuju. Razloga za zabrinutost ima, prema mišljenju direktora beogradske firme “Foti” koja se bavi rizicima od elektromagnetnih polja, jer nijesu jasno utvrđeni kriterijumi po kojima se dobija dozvola za puštanje trafostanice u pogon.

Od profesora sa Elektrotehničkog fakulteta Dragutina Salamona, koji je sarađivao na izradi izdanja instituta “Nikola Tesla” o mjerenjima elektromagnetnih polja, saznali smo da su u Beogradu pronađene dvije trafostanice s povećanim zračenjem, te da je rekonstrukcijom taj problem riješen. U Crnoj Gori nijedan takav slučaj do sada nije zabilježen, kako tvrde iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), a ispitivanja vrše dva puta godišnje. S druge strane, Salamon smatra da provjere ne moraju često da se vrše ukoliko nije rađeTrafostanica u podrumu podgoričke zgrade

na neka rekonstrukcija. U EPCG su nam kazali da su upravo u toku ispitivanja stepena elektromagnetnog zračenja u trafostanicama i da se, prema preliminarnim rezultatima, stepen zračenja kreće u granicama koje preporučuje Međunarodna komisija za zaštitu od nejonizujućeg zračenja. Direktor beogradske firme za upravljanje rizicima od elektromagnetskih polja “Foti” dr elektrotehnike Aleksandar Fotev, međutim, upozorava da i u samoj EU smatraju da su granice preniske i rade na postrožavanju, te da su mnoge


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Aktuelno

subota i nedjelja, 20. i 21.10.2012.

9

mjerenje zračenja anica u zgradama Bez Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja

Otvorena trafostanica u ulazu jedne od podgoričkih zgrada

Oblast zaštite od elektromagnih zračenja će biti preciznije regulisana donošenjem Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja, čiji je nacrt izradilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Međutim, kako tvrde u Agenciji za zaštitu životne sredine, zračenje trafostanica zavisi isključivo od vrijednosti struja i napona na transformatoru, a one ne mogu biti vidno veće od deklarisanih jer bi šteta na uređajima u domaćinstvima bila očigledna. “To znači, tehnički gledano, da nije moguće da trafostanica zrači više od onog nivoa koji je određen u projektu”, kazali su iz Agencije. države članice već donijele zasebne zakone, znatno zahtjevnije, kada je u pitanju dozvoljena visina zračenja. Prenosna mreža omogućava transport električne energije od centra proizvodnje, na primjer hidroelektrane, do potrošača, a da bi se smanjili gubici u mreži, trafostanice se postavljaju što bliže potrošačima, odnosno, vrlo često unutar stambenih objekata. Bojazan građana od zračenja koja one emituju je duboko uvriježena, ali naši stručnjaci tvrde da je u pitanju paranoja koja je zasnovana na pretpostavkama. “Pojedina ispitivanja, koja je uradila EPCG, pokazuju da je stepen zračenja u postrojenjima trafostanica višestruko niži od propisanih standarda Evropske unije (EU). Elektromagnetsko polje stvaraju i niskonaponske instalacije, električni i elektronski uređaji koje svako ima u stanu”, kazali su iz EPCG. Međutim, iako je zakonodavac za dozvoljen nivo nejonizujućeg zračenja odredio normu strožu i od evropske pa se, kako tvrde u EPCG, postrojenja toj granici i ne približavaju, crno-

gorski građani izgleda, prema mišljenju Foteva, i ne treba da budu spokojni. “Može se napraviti trafostanica čija su polja tolika kolika vaša država dozvoljava, ali magnetska polja zavise od opterećenja stanice, pa nije svejedno da li se mjeri oko 11 sati ili oko 15 kad ljudi prave ručak. Te promjene u opterećenju mogu biti vrlo velike, pa je visina magnetskog polja različita. Osim toga, u trenutku postavljanja, te trafostanice koristi jedna zgrada, ali ako bi kasnije neko otvorio na primjer pekaru, ona bi se priključila, pa bi se bitno povećalo polje”, tvrdi Fotev. Pored toga, smatra on, veliki je problem što prije 20-30 godina, kada su postavljane brojne trafostanice, pri dobijanju upotrebne dozvole nijesu uzimani u obzir bitni parametri, pa na primjer, visina elektromagnetnog polje nije bila predmet ispitivanja, a buka jeste. “U medicini se vrši terapija elektromagnetnim poljima, što znači da organizam reaguje na njih. To znači da se hitno moraju utvrditi jasni kriterijumi do koje mjere se smije izlagati da organizam ne bi reagovao, a to

U Lepoj kati ne uspijeva cvijeće Stanari jednog dijela zgrade Lepa kata u blizini tržnog centra Gintaš ne mogu da uzgajaju cvijeće jer vrlo brzo uvene ili se slabo razvija zato što, prema njihovom mišljenju, trafostanica koja se nalazi ispod njihovim balkona emituje štetna zračenja. Naime, u unutrašnjem dvorištu se nalazi zajednička trafostanica koja je sa tri strane okružena terasama stanova te šestospratnice. Koji god da je uzrok, iako se oko tog objekta može vidjeti rastinje, ni na jednoj terasi Lepe kate zaista nema cvijeća.

zakonom nije regulisano”, poručuje Fotev. Kao dokaz da polja djeluju štetno on navodi da impulsi utiču na pejsmejker ili insulinsku pumpu, te da je Svjetska zdravstvena organizacija ukazala da su potencijalno kancerogena i da znatno utiču na imuni sistem čovjeka, pa upozorava na činjenicu da je to van fokusa ljudi koji bi morali time da se bave. Međutim, u EPCG tvrde da se mora dobiti upotrebna dozvola, što garantuje da je određena trafostanica izgrađena po svim propisanim standardima, inače ne bi bila puštena u pogon.

Trafostanica u unutrašnjosti Lepe kate

Zaziru od kupovine stana iznad trafostanice

Koliko je ukorijenjena bojazan od zračenja koja emituju trafostanice koje se nalaze unutar stambenog objekta potvrdili su nam i u podgoričkim agencijama za nekretnine. “Kupci zaziru od kupovine stana ili placa koji imaju trafostanicu u neposrednoj blizini. Često pitaju ima liu zgradi trafostanica ili dalekovod u blizini. U tom slučaju moramo da im ponudimo drugu nekretninu”, kazali su u “As” nekretninama. Slično iskustvo imaju i u “Blok” nekretninama gdje su nam ispričali da potencijalni kupci “bježe” od kupovine stanova preko puta hotela “City” u Podgorici jer su trafostanice u podrumima.


Pratite nas na twitteru

10 Aktuelno

@dnovine

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21.10.2012.

INTERVJU BRANKO BRNOVIĆ

Dejo mi ne sastavlja tim, moja je posljednja Miloš Antić, foto: Balša Rakočević

V

ječiti emotivac, čovjek iz naroda, selektor u trendu, stručnjak o kome bruji Evropa - Branko Brnović - vođa fudbalske reprezentacije Crne Gore uživa nakon velikog trijumfa protiv Ukrajine u Kijevu (0:1). “Hrabri sokolovi” 2012. godinu završiće bez poraza, kao lideri kvalifikacione grupe H, ispred zemlje u kojoj je najvažnija sporedna stvar na svijetu izmišljena - velike Engleske.

●Dovoljno da se o odlasku u Brazil - zemlju kafe, sambe i fudbala - priča na svakom ćošku. Selektore, sanjate li o Mundijalu nakon trijumfa u Kijevu? “Ja sanjam o Brazilu od starta kvalifikacija. Imamo odličan tim, dobre momke, ekipu zrelu za istorijski uspjeh.” ●A do prije godinu, nakon baraž mečeva sa Česima, bili ste prežaljeni. Je li Vaš jedini grijeh to što ste nasljednik Kranjčara ili što ste kao neiskusan stručnjak dobili posao o kojem svi crnogorski treneri maštaju? “Nema to veze sa iskustvom, jednostavno, bio sam na udaru zbog smjene Cica Kranjčara, kao da sam, u najmanju ruku, ja kriv za to. Čekao se moj kiks, slabija partija, čak i u prijateljskim mečevima, i uslijedili bi zvižduci i prozivke. Ali, nema veze, takav smo, očigledno, narod”. ●Postaje li takva atmosfera prošlost nakon tri boda u Kijevu? “Nadam se, jer oko reprezentacije svi treba da budemo ujedinjeni. Treba podržati ove momke koji, da podsjetim, 2012. godine nemaju poraza. Ako to nije dovoljno dežurnim kritičarima, onda neka me napadaju, neka zvižde, nema problema.” ●Z a k r a tak period prošli ste put od autsajdera do selektora sa vizijom, trenera kojem se dive. Kakav je osjećaj?

“Odličan. Počeo sam od nule, malo je bilo onih koji su vjerovali u mene, ali polako se slažu kockice. Nijesmo ipak još ništa uradili, pred nama je dosta posla u narednoj godini, mada je pobjeda u Kijevu velika. Pored igrača, velike zasluge pripadaju i mojim saradnicima, sa kojima je milina raditi. Oni su jednako, možda čak i više od mene, zaslužni za ovo.” ●Koliko je teško ili lako biti se●Koliko lektor “pod Dejanom Savićevićem”? Za Deja važi da je njegova posljednja, pa da na klupi sjedi i Fabio Kapelo? “Najbolje pitanje od kada sam postao selektor. Dolazili su i do mene komentari da Dejo sastavlja tim, da se ja ništa ne pitam, ali on nikada nije uticao na izbor igrača. Ko hoće -


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Aktuelno 11

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21.10.2012.

neka vjeruje, ko neće - ne mora, ali jedini moj uslov kada sam preuzimao reprezentaciju je bio da mi se niko ne miješa, da me puste da radim. Naravno da sa takvom veličinom kao što je Savićević razgovaram o mnogim fudbalskim stvarima, ali ja sastavljam tim, moja riječ je posljednja, to garantujem i to svi znaju.” ●Kad smo već kod posljednje riječi - koliko je teško biti autoritet Mirku Vučiniću? “Nije teško, samo se treba i prema Mirku i prema ostalim igračima postaviti kako treba. Imamo neki drugarski odnos, dozvoljavam im neke stvari

koje možda i ne bi trebalo, ali se zna gdje je granica.” ●Plašite li se da bi taj drugarski odnos mogao da Vam se obije o glavu? “Nemam strah od toga, jer sam siguran da sa ovom generacijom to ne može da se desi. Mada, iskreno, bez foliranja mislim da je taj drugarski način jedini na koji može da se funkcioniše sa njima. Ako bi neko htio da ih bičuje, teško da bi izašao na kraj.” ●Kao što je slučaj u Srbiji - Mihajlović po svaku cijenu hoće disciplinu, a dobija udarce i na terenu i van njega? “Miha je bio buntovnik kao igrač, sada zavodi disciplinu, a ja, na primjer, koji sam bio profesionalac, pustio sam igrače da budu slobodniji.” ●A ● A himna? U Srbiji se lome koplja oko toga, a ko od na-

ših reprezentativaca (ne) pjeva himnu? “Ne interesuje me to. To je volja igrača, lični stav. Najbitnije je da na terenu pokažu da poštuju grb i dres zemlje koju predstavljaju, da uvijek daju 100% i to će svi cijeniti. A to što neko ne pjeva himnu, nema veze sa fudbalom.” ●Jednom prilikom, u privatnom razgovoru, rekli ste mi da se nikada ne biste mijenjali ni sa jednim selektorom iz bivših članica SFRJ? “I čvrsto stojim iza te rečenice. Zašto? Siguran sam da imamo najbolju ekipu, najbolje ljude i najbolju atmosferu od svih eks republika Jugoslavije.” ●Koje ● Koje su razlike između Brnovića selektora i Brnovića igrača? “Iskreno, nijesam imao namjeru da se bavim trenerskim poslom, sve je ispalo nekako

Nasljednici fudbaler, teniserka i balerina ●Kakav ● Kakav je Branko Brnović u privatnom životu? “Skroman, brižljiv, dobar otac i suprug, što je najbitnije.” ●Sin Marko fudbaler, kćerka Ivana teniserka, a njena ●Sin bliznakinja Barbara balerina? “Mali je zaljubljenik u fudbal, Ivana, kada bi imala njegov karakter, napravila bi veliki uspjeh, dok je Barbara povukla na majku Anitu, balet je njena ljubav.” ●Uz igru sa djecom, kako selektor Cr●Uz ne Gore još provodi slobodno vrijeme? “Mali fudbal sa društvom je glavna zanimacija.”

slučajno. Vidjećemo šta će biti, kada se, nadam se, vratimo iz Brazila, jer je ovo izuzetno stresan posao. Ipak, privilegija je biti na ovom mjestu, tako da se sve teže stvari ostavljaju po strani. Jasno je, međutim, da je mnogo lakše igrati fudbal - kao igrač razmišljate samo o tih 90 minuta, kao trener morate non-stop da budete ‘u igri’, da analizirate, gledate nekim drugim očima, budete psiholog...” ●Koliko je bitna, u suštini, uloga trenera u današnjem fudbalu? Ili je dovoljno samo imati Mesija ili Ronalda i eto rezultata? “Mi smo tu da postavimo stvari, ali sve zavisi od igrača, oni su direktni akteri. Evo - da nije bilo gola Damjanovića u Kijevu, pa da smo kojim slučajem primili gol i izgubili, džabe bi bila sva priča, višednevna analiza i taktika. Isto kao i u onom nesrećnom baražu da smo od 10 šansi dali gol Česima, možda bismo igrali na Evropskom prvenstvu”. ●Ili da smo samo u Pragu odigrali malo zatvorenije? “Snosim dio krivice za neke stvari u tom dvomeču, ali jasno je da nijesmo imali sreće. Ipak, taj poraz bio je dovoljan povod za one gore pomenute kritičare da opletu po meni. Sada se skrivaju, ali ne obazirem se. Radim svoj posao, vjerujem u ovaj tim i znam da ćemo uraditi sve da dođemo do cilja - Mundijala 2014. godine.”

Za 60 sekundi Mesi ili Ronaldo? “Mesi definitivno.” Pele ili Maradona? “Maradona.” Barselona ili Real? “Barsa.” Brazil ili Argentina? “Argentina.” Gavrdiola ili Murinjo? “Gvardiola.” Od kojeg trenera ste najviše naučili? “Od Osima i Kamača.” Regionalna liga? “Dobra stvar za fudbal, ali teško izvodljiva zbog bezbjednosnih razloga.” Kladionica ili kartanje? “Karte. I to remi.” Ritual - da ili ne? “Sada ne, mada sam kao igrač po izlasku na teren odvezivao desnu kopačku i onda je opet vezao.” Životni moto? “Ono što prihvatiš da radiš, radi punim srcem i maksimalno ozbiljno. Tako sam ja naučen, tako učim i djecu.”

Simon? Biće tu za San Marino, a onda mora da nađe klub ●Mnogi Vam zamjeraju što uporno pozivate Simona Vukčevića u reprezentaciju, iako u Blekburnu nije ni rezerva? “Pod žestokim sam pritiskom zbog njega, jer nigdje ne igra skoro dvije godine. Ipak, vjerujem u njega, čekam da eksplodira, jer je strašan igrač. Ima sve kvalitete, ali ima i veliki problem - gdje god pođe, frka sa trenerom. Kažem mu: ‘Simone, nemoguće da su svi protiv tebe, zapitaj se da nije do tebe nešto’. I Filipović i Kranjčar htjeli su da ga precrtaju, ali sam ga kao pomoćnik spašavao. Pokušavam konstantno razgovorima da mu pomognem, jer sam siguran da će to vratiti na terenu. Ipak, jasno je da ne možemo još dugo ovako, jer Simon bez utakmica nije isto što i Simon u punoj takmičarskoj formi. Ono što je sigurno - biće tu još protiv San Marina, a onda će morati, ukoliko želi da bude dio ove ekipe, da nađe klub u kojem će imati znatniju minutažu.”


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Aktuelno 13

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21. 10. 2012.

ARMIN MUŠA OSMANAGIĆ

Ide na sajam kolača, ne koristi lažne pasoše Muša Osmanagić tvrdi da je siguran da njegovo ime ne može biti obuhvaćeno bilo kakvom međunarodnom istragom

Motre na Đurovića i danju i noću

Jasmina Muminović

P

oznati Baranin Armin Muša Osmanagić za Dnevne novine tvrdi da njegovo ime ne može biti obuhvaćeno bilo kakvom međunarodnom istragom, a kontrole poslovanja njegovih privatnih firmi su redovne, te da nema ništa protiv toga. Policija je minulih dana provjeravala dio poslovnih knjiga firme, koja se vodi na Osmanagićevu suprugu, u sklopu koje posluje poznati barski restoran “Savoja” i automat-klub. To je nastavak finansijske kontrole započete prije nekoliko mjeseci.

Foto: Arhiva Vijesti

Armin Muša Osmanagić

Osmanagić, kojeg je policija u dokumentu OCTA (Procjena opasnosti od organizovanog kriminala) označila kao vođu jedne od šest barskih bezbjednosno-interesantnih grupa, juče je za DN demantovao tvrdnje nekih medija da je policija ušla u provjere poslovanja njegovih firmi, u okviru međunarodne istrage, kojom je navodno obuhvaćeno i ime predvodnika druge barske grupe Luke Đurovića. “Tačno je da policija kontroliše moj porodični biznis,

od kojeg živim. Bavim se legalnim poslovima, ne prodajem drogu, ne ubijam ljude i nemam ništa protiv da se takve finansijske kontrole obavljaju konstantno”, kazao je Osmanagić. Ipak, siguran je on, njegovo ime ne može biti obuhvaćeno bilo kakvom međunarodnom istragom. “Koristim isključivo telefon, koji je registrovan na moje ime. Ne putujem sa lažnim pasošima. Obično idem u Italiju na odmor ili sajam kolača, jer u svom lokalu držim

Policija, osim što danonoćno fizički motri na Đurovića, koji posljednjih mjeseci boravi u Baru, početkom prošle sedmice ušla je u privatne firme njegovog brata Jovana, vlasnika popularnog barskog kafea “La esqina” i taksi firme “Star”, koja se vodi na drugu osobu. Inspektori za borbu protiv organizovanog kriminala uzeli su na uvid kompletnu poslovnu dokumentaciju, kroz koju, osim legalnosti u poslovanju, pokušavaju da uđu u trag i porijeklu njihovog novca, saznaju DN u policiji. Prema nezvaničnim informacijama, ove provjere još nijesu postale dio međunarodne istrage koju je prošle sedmice medijima objelodanio direktor srpske policije Milorad Veljović. DN su još prije nekoliko mjeseci pisale da su španski istražitelji nakon hapšenja ozloglašenog vođe zemunskog klana Luke Bojovića, sa kojim policija i mediji dovode u vezu Luku Đurovića, došli do materijala, koji iziskuju detaljnu analizu. Navodno, ti dokazi doveli su i do nedavnog najbolje kolače i hranu. Idem i u Sloveniju kod poslovnih partnera, od kojih nabavljam slot aparate i ni od koga se ne krijem”, kategoričan je Osmanagić, u kontekstu priče o povezanosti sa međunarodnom istragom i Đurovićem. Osmanagić je takođe negodovao i zbog činjenice da ga mediji stalno povezuju sa obračunima u Baru, čiji nije akter, niti ima bilo kakve druge veze. “Kako se dogodi neki fizički ili vatreni obračun u Baru, stalno se nađe neka veza sa mnom, što nije u redu”, kazao je ogorčeno. Armin Muša Osmanagić dospio je u žižu javnosti 2004. godine kada ga je tadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Mićo Orlandić označio kao jednog od učesnika u ubistvu urednika Dana Duška Jovanovića.

hapšenja Bojovićeve supruge i još nekoliko pripadnika Bojovićevog klana, a Veljović je najavio da se klupko odmotava i do istraga o ubistvima nekoliko Crnogoraca. “Zaplijenjena dokumentacija može dovesti do rasvjetljavanja krivičnih djela na području Srbije koja su izvršena u posljednjih nekoliko godina, prije svega o dvostrukom ubistvu u Ulici Cara Dušana u beogradskoj opštini Zemun”, rekao je Veljović. U zemunskoj Ulici Cara Dušana su 7. septembra 2011. godine ubijeni Danilo Radonjić iz Bara i Dženan Ramović iz Podgorice. Radonjić je prije smrti u medijima krivio Luku Đurovića za nestanak njegovog sina Slobodana, koji mu je bio drug, a čije tijelo nikada nije nađeno. Luka Đurović hapšen je ljetos u Hrvatskoj sa nekoliko lažnih pasoša, a nakon jednomjesečnog pritvora, početkom avgusta pušten je na slobodu, nakon čega se vratio u Bar.

On je neko vrijeme poslije toga bio u bjekstvu, da bi se nakon višemjesečnog skrivanja predao podgoričkoj policiji. Tada je od njega uzet DNK koji je upućen na vještačenje u Beograd kako bi se pokazalo da li se 27. maja 2004. godine nalazio u “golfu 3”, iz kojeg su ispaljeni smrtonosni hici na Jovanovića. Istražitelji navodno nijesu uspjeli da pribave dokaze, koji bi potkrijepili takve sumnje. Jedini osuđeni u tom slučaju za sada je Damir Mandić, koji je navodno u prvom iskazu pred policijom pomenuo i ime Osmanagića. Kako ispitivanje nije bilo izvedeno u prisustvu Mandićevog advokata i tužioca, policija je o tome sačinila službenu zabilješku, koja za sud nije bila validan dokaz, a on se odlučio na ćutanje.

NAMJERNO ILI SLUČAJNO

Dijamant vraćen

Luka Đurović, iako ga prate kontroverze o povezanosti sa švercom droge i nekim ubistvima, koje nijesu dokazane, sada je slobodan građanin i za njim ne postoji nijedna međunarodna potjernica. Ranije je njegovo ime bilo uvršteno u operaciju italijanske policije “Šah-mat”, zbog sumnje za šverc 87 kilograma kokaina, ali za to nije bilo dokaza, zbog čega je potjernica povučena. U to vrijeme crnogorska policija je izvršila pretres u stanovima i kućama članova njegove porodice, kada je oduzeta određena količina novca, skupocjeni satovi i dijamant. Prema nezvaničnim informacijama, prije nekolikom mjeseci, nakon obustave ovog postupka, sve što je zaplijenjeno, uključujući i dijamant, vraćeno je Jovanu Đuroviću.

Zapaljen “mercedes” u centru Bara Sa mjesta uviđaja

Skupocjeni “mercedes SLK kabriolet” Baranina Filipa Ivezića izgorio je preksinoć u požaru, čas iza ponoći, u neposrednoj blizini Osnovne škole “Blažo Jokov Orlandić” u Baru, saznaju Dnevne novine. Bijeli kabriolet, barskih tablica (BR BD 542), čiji je prethodni vlasnik bio poznati crnogorski pjevač Dado Polumenta, u potpunosti je uništen u požaru.

“Ivezić, vlasnik uništenog ‘mercedesa’, tvrdi da ne zna ko bi mogao stajati iza požara, u slučaju da je vatra podmetnuta jer, kako je rekao, nema nerašćišćenih računa”, kazao je izvor iz policije. Barski policajci su juče izvršili uviđaj i izuzeli tragove sa mjesta događaja koji će biti poslati na vještačenje, nakon čega će se znati uzrok požara. B.R.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

News 15

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21. 10. 2012.

SVETI STEFAN

Vlada će presuditi

Budvanska rivijera čeka odluku Vlade kako bi planirala buduće korake u vezi sa zakupom Svetog Stefana

Ivana Boljević

O

dlukom Vlade konačno će se staviti tačka na to koliko je uloženo, te koliko su zakupci dužni da plate za najam najluksuznijeg crnogorskog poluostrva. Adriatik propertis ne spori dug prema Budvanskoj rivijeri, ali žele da budući odnosi dvije kompanije budu jasno koncipirani.

Hotelska grupa Budvanska rivijera ne sumnja u objektivnost dostavljenih izvještaja koje su sačinili eminentni stručnjaci Ekonomskog i Građevinskog fakulteta iz Crne Gore po pitanju ulaganja u taj hotelsko-turistički kompleks, saznaju

Dnevne novine. Ipak, u ovoj hotelskoj grupi smatraju da predmetne izvještaje nikako ne treba dovoditi u vezu sa postojećim dugom zakupca Svetog Stefana prema toj kompaniji koji je na jučerašnji dan, bez kamate iznosio 2.673.522,22 eura.

“Eventualne izmjene osnovnog ugovora putem aneksa mogu se odnositi samo na budući period nikako na već fakturisane obaveze koje su prethodno utvrđene Ugovorom i čije odredbe obje ugovorne strane treba da poštuju”, saopšteno je iz Budvanske rivijere. Iz te kompanije su saopštili da za sada čekaju Vladinu odluku po ovom pitanju. Dnevne novine saznaju da zakupac Svetog Stefana, kompanija Adriatik propertis, ne spori dug prema Budvanskoj rivijeri, ali žele da budući odnosi dvije kompa-

MALA PIJACA

nije budu jasno koncipirani. Ministarstvo održivog razvoja i turizma dobilo je u srijedu izvještaj o ulaganjima u hotelsko-turistički kompleks Sveti Stefan, koji im je dostavila hotelska grupa Budvanska rivijera. U izvještaju sa kojim se kasnilo gotovo osam mjeseci, između ostalog se navodi da su zakupci Svetog Stefana, Vile Miločer i Kraljičine plaže, kompanija Adriatik propertis i investitor grčka Restis grupa, uložili 2,3 miliona eura u komunalnu infrastrukturu tokom rekonstukcije. Kako je Dnevnim novi-

nama saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma konačan stav zauzeti u narednih nekoliko dana. Zakupci su ranije tražili da im se na osnovu dosadašnjih ulaganja smanji iznos godišnje zakupnine (1,6 miliona eura) za trećinu, omogući zatvaranje hotelskog kompleksa, kao i produži period zakupa sa 30 na 40 godina i oprosti dug iz 2011. godine. Restis do sada nije izmirio obaveze ni po osnovu kirije, ni po osnovu poreza za Sveti Stefan, a dug prema Budvanskoj rivijeri iznosi oko 2,6 miliona eura. 

članstvo

Ostaju na buvljaku, ali da plate Crnogorski notari u međunarodnoj uniji PODGORICA - Prodavci sa buvljaka ostaju da rade na Maloj pijaci, do osposobljavanja tezgi na Koniku kod Doma zdravlja, potvrđeno je na jučerašnjem sastanku tri predstavnika prodavaca i direktora JP Tržnice i pijace Ranka Jovanovića. Tom prilikom, priložili su i spisak zainteresovanih prodavaca, njih 61, koji će, na osnovu ugovora sa Tržnicama i pijacama, nastaviti da rade na Koniku. “Nova pijaca će biti proširena i natkrivena, a uslovi dobri. Zakupci na buvljaku su uvidjeli da je lokacija koju im nudimo kvalitetno prelazno rješenje do izgradnje novog objekta”, saopšteno je iz Tržnica i pijaca. Kako nezvanično saznajemo, na sastanku su dogovoreni novi uslovi rada na buvljaku na Maloj pijaci. Naime, rušenje ovog objekta planirano je tokom ovog mjeseca, a svi prodavci dobili su dokument u kojem se navodi da zakup tezgi ističe 30.

Crna Gora je postala punopravna članica Međunarodne notarske unije (MNU), u čijem sastavu je 81 država, odlučeno je jednoglasno na zasijedanju Generalne Skupštine Unije u Alžiru. Predsjednik MNU, Mišel Merloti, podnoseći izvještaj o notarijatu Crne Gore, poz-

septembra i da se neće produžavati. Uprkos tome, oni su ostali i nastavili da rade, ali “na divlje”, tako da će ubrzo Tržnicama i pijacama za svaki provedeni dan na buvljaku će plaćati u prosjeku od 2,5 do 3,5 eura za tezgu. Podsjetimo, dogovoru su prethodila žučna negodovanja zakupaca, koji su zaboravljeni kada se opremao Bazar. Kako su do sad isticali, najviše im je zasmetalo to što decenijama rade u lošim uslovima.

Tokom svih tih godina, samo je nekolicina napustila buvljak, dok su ostali čekali posljednji trenutak da potraže nešto bolje. Za razliku od zakupaca koji su pristali da pređu na Konik, bilo je i onih koji su odbili ponuđene uslove, pa su, kako nam je rečeno, neki od njih stupili u pregovore sa Bazarom, ne bi li tamo nastavili da rade. Ostali će, kako su najavili, mjesto za rad potražiti na drugim lokacijama. M.Ne.

dravio je novu državu članicu. “Crna Gora je nešto više od godinu od početka rada notara, ispunila kruterijume za punopravno članstvo”, kazao je Merloti. Prve notarske kancelarije u Crnoj Gori otvorene su u julu 2011. godine, a aktivno je 39 notarskih kancelarija u državi.

podgorica

Zabrana saobraćaja PODGORICA - Zatvara se saobraćaj za sve vrste motornih vozila na dijelu jedne saobraćajne trake na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, zbog rekonstrukcije i sanacije postojećeg objekta hotela Crna Gora - hotel Hilton Podgorica Montenegro. Zatvaranje saobraćaja važi za danas u intervalu od 14

do 17 časova. Saobraćaj za sve vrste motornih vozila u Ulici Petra Prlje u Staroj varoši, od raskrsnice kod objekta “Rudo” do raskrsnice sa Ulicom Radoja Jovanovića, biće zatvoren danas, radi priključenja ovog dijela naselja na kolektor fekalne kanalizacije, u intervalu od sedam do 24 časa.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

16 Reportaže

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21. 10. 2012.

ARHEOLOGIJA

Poskoci i škorpije čuvaju tajne Svača Episkopski grad imao veliki broj sveštenika pa stoga i veliki broj vjerskih objekata Tekst: Željko Milović Foto: Anto Baković

A

rheološka iskopavanja koja se ovih dana vrše na Svaču, gradu napuštenom još u srednjem vijeku, od velikog su značaja. Ostaci grada se vezuju za period početka dukljanskog kraljevstva i episkopata. Utvrda se nalazi na oko 25 km sjeveroistočno od Ulcinja, između jezera i ravnice kojom je prolazio put prema Skadru.

“Pazi kuda gaziš, idi iza ove crvene trake, sve ispod tebe je groblje”, upozorava arheolog Mladen Zagarčanin dok se penjem po nabijenoj zemlji u podgrađu starog grada Svača (Šasa) i u nevjerici gledam oko sebe, jer tuda gdje prolazim od groblja nema ni početnog slova. Uvidjevši poslovičnu novinarsku sumnjičavost, sa osmijehom objašnjava: “Ovo su ostaci bedema u podgrađu, a svuda, tim uzdužnim puteljkom kuda ste dolazili, groblja su i ostaci crkava. Ovo je ogromna nekropola. Uostalom, vidjećete”. I istina, dok smo u hladu sklepanog drvenog odmorišta sklanjali glave od nesno-

snog sunca, nedaleko od mjesta gdje smo stajali izronile su dvije grobne rake sa po četiri pokojnika. “Ovo su dvoje zajedno sahranjeni, a treći je pokojnik stavljen preko njih. Ovaj četvrti, što mu se za sada samo dio podlaktice vidi, sahranjen je s prekrštenim rukama, ali u drugoj raki, lobanja bi trebala biti tu”, kaže arheolog i ukazuje na zanimljivu pojavu - dva manja kamena postavljena sa obje strane glave da bi fiksirali lobanju. Istraživanje grada Svača, napuštenog još u srednjem vijeku, odvija se u okviru projekta “Putevi kontinuiteta”, a sredstva je obezbijedilo Ministarstvo za kulturu. Istraži-

vanja, koja na izuzetno važnom lokalitetu nisu izvođena od 1985. godine, ove jeseni traju 70 dana. Nosilac posla je Narodni muzej Crne Gore, a radovima na terenu rukovodi Zagarčanin. U ime nadzornog organa, Muzeja Ulcinj, tu je Mileva Nikolaidis, a u ekipi su arheolozi Dejan Drašković, Miloš Živanović, Anton Ljuljđuraj, zatim student arheologije iz Tirane Barbana Draga, te predstavnici NVO iz Svača koji su pomogli da se ekspedicija snađe “u uslovima koji po pitanju prirode nisu baš

gostoprimni”. “Bilo je na početku toliko poskoka da se nisam odvajao od štapa. Šest smo uklonili sa mjesta iskopavanja u prvih sedam dana. Ima škorpija na svakom ćošku, velikih paukova, uz to je i strašna vrućina, ali je adrenalin zbog pronalaska nalaza dovoljan da se na sve zaboravi”, jasan je Zagarčanin. Po njegovim riječima, ova su iskopavanja definitivno dokazala da je Svač bio važna, ako ne i centralna karika, u vladarskoj porodici Vojislavljevića. Nalazi koji čine zao-

kruženu cjelinu vezuju se za period početka dukljanskog kraljevstva i episkopata. “Najbitnije da imamo po prvi put zatvorene slojeve sistema građevina povezanih sa vremenom prvih dukljanskih kraljeva Mihaila i Bodina, što je datovano novcem pronađenim u grobnicama iz kraja XI i početka XII vijeka, te luksuznom vizantijskom keramikom koja pokazuje import izuzetno skupe robe iz Konstantinopolja“, objašnjava Zagarčanin, dok ekipu Dnevnih novina vodi ka padini, jedinom dijelu brda na ko-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Reportaže 17

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21. 10. 2012.

Svač uveliko dobija obrise koji sugerišu kako je grad izgledao nekada

Mladen Zagarčanin sa komadom oslikanog zida u ruci me nema ostataka građevina. “Ovo je trg, impozantne površine, kojeg je okvirivao vladarsko-manastirski kompleks. Na ulazu je velika kapija koja je bila živopisna, iznad nje je bila crkva, a po debljini zidova vidi se da je mogla da nosi golemu kulu sa zvonikom. Kapija i trg nisu bili za običan svijet. To je bio ulaz za veoma bitne ličnosti - vladare, vladarsku porodicu, episkoGolema ulazna kapija

Nalazište čuva mnoštvo nekropola

Materijal 30 godina bio u depou Mileva Nikolaidis, direktor Muzeja u Ulcinju, ispred nadzornog organa iskopavanja, ističe da je bila dio ekspedicije i 1985. godine: “Tada su radovi bili sondažnog karaktera, uz veliki broj pronađenog materijala koji je 30 godina čamio u depou, jer lokalne vlasti nisu imale razumijevanja za to. Tek prije dvije godine, NVO Ora je inicirala konzerviranje metala nađenog ovdje, starosti od IX do XVI vijeka, tako da su nalazi prezentovani javnosti. Sada je na konzervaciji na Cetinju srednjevjekovna keramika iz Svača”.

pa ili visoko sveštenstvo. Sve je to iz vremena Vojslavljevića“, veli arheolog. Pažnju novinara koji dolaze na ovaj lokalitet privlači omanje uzvišenje, na kome radi neuobičajeno veliki broj ljudi, obzirom na gabarite objekta. Ni mi nismo bili izuzetak. “Otkriće ove crkvice, veličine 2,5x2 metra, još je bitnije od kapije. Napravljena je nad udubljenjem u živoj stijeni za smještaj sarkofaga. Bila je zasvođena i imala živopis sa spoljne strane. Nalazi se na uzvišenju koje dominira ovim prostorom, vidi se prilazna staza, dva platoa, što govori da je bila svetilište i nakon sahranjivanja, te da je ovdje u sarkofagu sahranjen neko veoma bitan. Možda kakav bitan episkop ili neko iz vladarske porodice Vojislavljević, neko iz plemstva”. Mladenovu priču prekida jedan od radnika koji donosi komad maltera živopisanog crvenom bojom. “Ovo je sad pronađeno unutar te crkvice, al secco, na suvom malteru”, objašnjava nam.

Ostaci jedne od otkrivenih crkvica

Za malobrojne žitelje Crne Gore koji znaju za Svač, sve se svodi na crkvu Svete Marije ili Gornji grad, ali su sva ovogodišnja otkrića smještena u podgrađe. “Ove godine razotkrivamo koncepciju Svača, najveće nepoznanice srednjeg vijeka. Nikada se nije znalo koliki su

njegovi gabariti, i tek sada, nakon raščišćavanja i sistematskih radova, možemo reći da je bio veći od Kotora toga doba. Prostire se na velikom arealu koji obuhvata dio sa obje strane brda, a sama varoš na pet do šest hektara. Mi istražujemo istočni dio, a dolje, prema Šaskom jezeru, nalazi se sistem odbrambenih kula i kapija i malo pristaništa za barke”. Izlaganje domaćina se svaki čas prekida, zbog telefonskih razgovora, davanja instrukcija radnicima, pa se naša ekipa uputila do Svete Marije, jedinog sačuvanog objekta iz XIII vijeka, ispred koga drugi dio ekspedicije „otvara“ vizantijsku nekropolu. Zagarčanina smo u povratku zatekli u skiciranju terena, i neskrivanju mješavine čuđenja i zadovoljstva brojem pronađenih crkava. “Upravo danas smo otkrili novu crkvu iz XII do XIV vijeka, punu grobnica, na najnižoj koti sa one strane bedema. Od onog ćuvika lijevo (pokazuje rukom) idu redom dvanaest crkava u nizu, jedna

za drugom, pa još jedna gore i ova povezana sa trgom, plus Sveta Marija iz negdje 1300. godine, kada franjevci dolaze na mjesta ojađena ratom da pomognu stanovništvu. Potvrđuje se da ona narodna legenda od 365 crkava u Svaču ima konkretnu podlogu. Svač je bio episkopski grad sa velikim brojem sveštenstva, zato i ima toliko vjerskih objekata. Uz to, jak aristokratski sloj pravio je privatne kapele gdje su se oni sahranjivali”, objašnjava on. Druženje reporterske ekipe sa arheolozima se proteglo na nekoliko sati, koliko je bilo potrebno da se detaljno obiđe samo istočni dio monumentalnog grada. Uz pregršt slika i ekskluzivna znanja o ovom lokalitetu, krenuli smo za Bar upravo u trenutku kada je grupa podgoričkih turista minula ka Šaskom jezeru. Pomislili smo s kakvim blaženim neznanjem prolaze pored golemog arheološkog blaga koje se krije na samo stotinjak metara od magistrale kojom putuju.


Od 19. oktobra do 1. decembra 2012. objavljivaćemo fotografije djece koje nam, uz popunjenu prijavu, pošalju njihovi roditelji ili staratelji. U izboru učestvuju djeca iz regiona: Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Aleksa Minić, 4 godine Podgorica 13

Pavle Đurišić, 8 godina Podgorica 39

Vaše dijete možete prijaviti i mejlom tako što ćete popunjeni i potpisani prijavni formular skenirati i zajedno sa fotografijama poslati na adresu: najljepsedijete@dnovine.me

Aleksa Đurišić, 3 godine Podgorica 34

Matija Vučinić, 3 godine Podgorica 37

Da bi vaše dijete ušlo u konkurenciju za izbor najljepšeg, potrebno je da najprije popunite prijavni formular kojim dajete saglasnost Dnevnim novinama da objavljuju fotografiju djeteta. Formular koji Dnevne novine objavljuje isijecite i zajedno sa fotografijama pošaljite na našu adresu: Kralja Nikole bb, PC Nikić, 81000 Podgorica, VII sprat, sa naznakom za Dnevne novine - Najljepše dijete. Fotografije koje šaljete treba da budu 150 x 150 pixela.

Bogdan Boljević, 6 mjeseci Podgorica 41

Nađa Radulović, 2 godine Bar 38

Svakog dana od 19. oktobra do 1. decembra u Dnevnim novinama objavljivaćemo fotografije novoprijavljene djece, kao i rang listu djece sa najviše glasova. Titulu najljepšeg djeteta dobija dijete sa najvećim brojem glasova.

PRIJAVA ZA UČEŠĆE U SMS IZBORU „NAJLJEPŠE DIJETE“ Ja____________________________, kao otac, i ja________________________________, kao majka, odnosno zakonski zastupnici našeg maloljetnog djeteta_______________________________, broj JMBG_____________________________ ovim putem dajemo pristanak da slika koja se nalazi u prilogu može da se koristi u izboru „Najljepše dijete“ portala www.najdeca.com. Odobravamo

David Leković, 2 godine Podgorica 35

Vuk Čanović, 2 godine Nikšić 40

Lazar Čarapić, 5 godina Podgorica 36

Prijava djece traje do 1. decembra, a glasanje do 10. decembra. Proglašenje pobjednika je 15. decembra KAKO GLASATI ZA NAJLJEPŠE DIJETE Ukucati NAJ napraviti razmak, redni broj djeteta i poslati na broj 14677 Primjer: NAJ 1 Cijena sms poruke 0,25e + PDV i važi za sve mreže Novoprijavljene fotografije biće objavljivane svakog dana, počev od 20.10 u Vikend novinama.

Dnevnim novinama da fotografiju našeg djeteta objavljuje tokom trajanja izbora u štampanom izdanju, kao i na portalu www.najdeca.com Svojeručni potpis roditelja Mjesto i datum: ______________

otac: _____________________

Kontakt telefon: ______________

majka:_____________________

je! stavno i „Jedno ite formular e n u p ir o n ajt Samo p oštom, ili ske p e pošaljit ite mejlom“ kić lj a Jo š o p i Matija


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Aktuelno 19

SUBOTA i NEDJELJA, 20. I 21. 10. 2012.

Bez Srbijanaca i Rusa nema sezone

TURIZAM

Iako je sve više gostiju i iz Evrope, i dalje se oslanjamo na tradicionalne goste

ŽABLJAK 19197

Barbara Lekavski

C

rna Gora i dalje ostaje nezaobilazna stanica gostiju iz Srbije, budući da su za prvih osam mjeseci ove godine oni činili gotovo trećinu ukupnog broja turista. Da je Rusima naše primorje i dalje jedna od najatraktivnijuh destinacija, potvrđuje i podatak da su oni ostvarili najveći broj noćenja ove sezone. Takođe, porastao je i broj turista iz EU koji su odlučili da ove godine ljetuju kod nas. Najposjećeniji grad i ove godine bila je Budva, u kojoj je ostvareno 45 odsto noćenja od ukupnog broja.

NIKŠIĆ 5594 Crna Gora, uprkos brojnim konkurentnim destinacijama, ekonomskoj i finansijskoj krizi, iz godine u godinu bilježi rast dolazaka turista, ostvarenih noćenja i porast prihoda od turizma. Od ukupno 1.153.256 turista, koliko ih je Crnu Goru posjetilo za prvih osam mjeseci ove godine, 90 odsto je stranih, a 10 odsto domaćih gostiju. Ali i postojeći strani gosti više su, uslovno rečeno, strani budući da dominantno dolaze iz susjedne zemlje. Tako su od početka godine najviše noćenja, oko dva miliona, ostvarili gosti iz Srbije koji su činili gotovo trećinu ukupnog broja turista. Od ostalih komšijskih zemalja najbrojniji su turisti iz Bosne i Hercegovine, koji su za prvih osam mjeseci ostvarili 594.081, kao i sa Kosova 237.440 noćenja. Već tradicionalno nam najviše turista dolazi iz Rusije i bivših sovjetskih republika. Rusi su u navedenom periodu ostvarili 1,6 miliona noćenja, a Ukrajinci 270.709, podaci su Nacionalne turističke organizacije (NTO). Iako NTO raspolaže gotovo sa svim podacima o broju turista, ostvarenih noćenja, nije poznato koliko gosti troše. “Podaci o potrošnji gostiju za sada ne postoje, ali će uskoro biti prezentovani

javnosti”, kazali su DN iz te organizacije. Da je Crna Gora svakog dana korak bliže Evropskoj uniji pokazuje i interesovanje Evropljana za našu zemlju kao turističku destinaciju. U odnosu na prošlu godinu evidentiran je veći broj turista iz Francuske, Italije, Njemačke, Španije. Za razliku od gostiju iz regiona koje uglavnom privlači Primorje, Njemce i Francuze više zanima planinski turizam, odnosno rafting, alpinizam, paraglajding. Ono što primjećuju turistički analitičari jeste kraći boravak gostiju na moru u odnosu na prošlu i ranije sezone. Boravak se sa deset i sedam dana sveo na tri-četiri. Teška ekonomska situacija je glavni razlog, ali i cijene, koje su prema riječima mnogih koji su se kratko zadržali na obali, paprene. Jednostavno, prošlo je vrijeme odmora od petnaest dana u jednom hotelu i mjestu. Budva je i ove godine potvrdila da zaslužuje titulu “metropole turizma”, budući da je u tom gradu u uporednom periodu ostvaren najveći broj noćenja ili 3,38 miliona, dok je Herceg Novi najposjećenija rivijera Boke. Po prometu ostvarenom od izletničkog turizma Kotor drži primat nad svim osta-

KOLAŠIN 15898

HERCEG NOVI 193067 KOTOR 45701 PODGORICA 34392 TIVAT 35255

CETINJE 8827

BUDVA 545628 lim mjestima naše države. Za prvih osam mjeseci ove godine taj drevni grad posjetilo je više od 156.543 izletnika. najviše je onih koji su u Kotor stizali kruzerima. Podaci Nacionalne turističke organizacije (NTO) potvrđuju da je ljetnja sezona prošla više nego dobro, te da su prihodi nadmašili procjene Vlade. Iako kriza u svijetu još traje, naš ukupan prihod od turizma za prvih osam mjeseci ove godine iznosi 609 miliona eura, odnosno tri odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok je broj turista koji su posjetili Crnu Goru 4,6 odsto veći u odnosu na isti uporedni period. Prema procjeni Vlade, tokom 2012. ostvariće se dva od-

BAR 123802

ULCINJ 112790 sto više noćenja, a prihodi od turizma će biti veći za oko tri odsto u odnosu na 2011. godinu. “Ubijeđeni smo da će i postsezona biti bolja u odnosu na prethodne godine i da ćemo zabilježiti veći broj turističkih dolazaka”, kazali su iz Vlade za Dnevne novine.

Naša obala primamljiva Evropljanima

U odnosu na 2011. godinu evidentiran je veći broj turista iz Evropske unije, ali i dalekih zemalja. Prema posljednjim podacima Monstata, Crnu Goru je u prvih sedam mjeseci posjetilo 38,7 odsto više Italijana, 12,5 odsto više Francuza i osam odsto više Šveđana, dok je broj belgijskih turista oslabio 38,3 odsto, rumunskih 16 odsto, a albanskih 12,3 odsto. “Crna Gora polako ali sigurno gradi status bezbjedne turističke destinacije, nevjerovatne prirodne ljepote i raznolikosti, kvalitetne usluge dostupne svim turistima. Činjenica da godinama bilježimo porast turista iz EU, ali i dalekih tržišta govori da se nalazimo na pravom putu”, kazali su iz Vlade.

GLAVNE KARAKTERISTIKE OVOGODIŠNJE SEZONE KRAĆI BORAVAK NA MORU

EVROPLJANE VIŠE ZANIMAJU PLANINE I RIJEKE

NAJVEĆI PORAST GOSTIJU IZ ITALIJE

SRBIJANCI NAJBROJNIJI GOSTI

RUSI OSTVARILI NAJVIŠE NOĆENJA


Pratite nas na twitteru

@dnovine

20 Globus

subota i nedjelja, 20. i 21.10.2012.

SILVIO BERLUSKONI:

Nijesam orgijao sa Rubi

Bunga bunga žurke bile su samo vic, rekao je Berluskoni MILANO - Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni negirao je, na suđenju u Milanu, da je priređivao orgije i imao seksualne odnose s maloljetnom prostitutkom. On je istakao i da nije zloupotrijebio položaj niti je vršio pritisak na policiju. Berluskoni je optužen da je platio za seks sa marokanskom igračicom Karimom el-Marug, poznatijom kao “Rubi kradljivica srca”, kada je imala 17 godina. Bivši premijer je, takođe, optužen da je zloupotrijebio položaj

premijera time što je rekao policiji da je oslobodi, kada je u maju 2010. uhapšena zbog sitne krađe, navodi AFP. “Nikada nijesam imao intimne odnose bilo koje vrste sa njom. Bio sam siguran da je imala 24 godine, kao što je sama rekla”, izjavio je 76-godišnji Berluskoni na suđenju. “Bunga bunga žurke bile su samo vic koji sam pričao i koji je štampa poslije preuzela”, kazao je bivši premijer. Mnoge gošće na njegovim žurkama rekle su da je “bunga, bunga” neka vrsta plesa

u krilu koji je Berluskoni volio. Govoreći o slučaju kada je telefonom pozvao policijsku stanicu u Milanu poslije hapšenja El-Marug, Berluskoni je kazao da nikada nije vršio pritisak na milansku policiju. On je rekao da je htio da izbjegne diplomatski incident zato što je mislio da je ona nećaka egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. Za angažovanje maloljetne prostitutke u Italiji je zaprijećena maksimalna kazna od tri godine, a za zloupotrebu položaja do 12 godina.

banaka u eurozoni doći će postupno pod nadzor do 2014. godine, počevši od banaka koje dobijaju državnu pomoć. Nakon njih na red će doći prekogranične finansijske institucije.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Globus 21

SUBOTA I NEDJELJA, 20. i 21.10.2012.

● FOTO priča

Kako će Putin do posla?

DOGOVOR

Prvi korak ka bankovnoj uniji BRISEL - Riječ je o kompromisu između Francuske, koja je insistirala da jedinstveni nadzor banaka počne sa djelovanjem već od početka sljedeće godine, i Njemačke, koja je isticala da ne treba žuriti sa tim. Pariz je takođe insistirao na tome da se nadziru sve banke, njih oko šest hiljada u eurozoni, dok je stav Berlina bio da se nadziru samo najveće banke, koje djeluju prekogranično u više država članica. Prema postignutom dogovoru, do kraja ove godine donijeće se pravni okvir za uspostavljanje jedinstvenog nadzornog mehanizma, a on će početi operativno da djeluje tokom 2013, a ne početkom te godine, što je ustupak Njemačkoj, koja je s druge strane pristala da se nadziru sve banke u eurozoni. Suprevizorska ovlašćenja dobiće Evropska centralna banka. Uspostavljanje jedinstvenog nadzora nad bankama u eurozoni vrlo je važno jer je to preduslov kojim bi fond za spašavanje eura, Evropski stabilizacioni mehanizam, mogao direktno da dokapitalizira banke. Čelnici Evropske unije složili su se u ocjeni da ovaj dogovor predstavlja nagradu i priznanje napora svih evropskih naroda da prevaziđu podjele.

LISTA

Fejsbuk najvredniji svjetski brend

of nuclear war, with the United States and the Soviet Kubanska raketna kriza brink Union locked in a standoff at the height of the Cold War

U ponedjeljak se navršiti pedeset godinahovered od Kubanske raketne krize For 13 days in će October 1962 the world on the

(oktobar 1962.) - perioda kada se svijet nalazio na ivici nuklearnog rata između SAD i Sovjetskog Saveza, svjetskih sila zaglavljenih u ćorsokaku Hladnog rata.

Ruski Sovietraketni missileštit site

SAD

SS-5 domet: 3,540km

Na drugom mjestu je Epl, a “bronza” je pripala Guglu NJUJORK - Kompanija Dženeral Sentiment, koja se bavi istraživanjem vrijednosti brendova u svijetu, objavila je najnoviju listu prema kojoj je Fejsbuk trenutno na prvom mjestu. Nakon ove društvene mreže, čija se vrijednost kao brenda procjenjuje na više od 751 milion dolara, slijede Epl i Gugl. Brend kompanije osnivača Stiva Džobsa vrijedi oko 657 miliona dolara, dok najpopularniji pretraživač vrijedi nešto manje, odnosno 547 miliona dolara. U obrazloženju zašto je Fejsbuk na prvom mjestu, navode se razlozi kao što je izlazak na berzu, sve češće pojavljivanje osnivača i vlasnika Marka Zakerberga u medijima, kao i činjenica da ova društvena mreža ima više od milijardu korisnika. Što se tiče Epla, zahvaljujući svom Ajfonu 5 i velikoj potražnji za njim, našli su na drugom mjestu, i tako preskočili Gugl. Osim prve trojke, na listi se visoko kotiraju i brendovi poput Najk, MTV, Amazon.com, Jahu, Soni, Ibej...

MOSKVA - Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev saopštili su da ubuduće neće ići kolima na posao kako bi smanjili haos u saobraćaju koji prouzrokuju njihova vozila i pratnja. Vozači na ulicama Moskve odnedavno su počeli da svoje nezadovoljstvo zbog saobraćajnog kolapsa, koji nastaje kada ruski predsjednik i premijer krenu od kuće na posao, izražavaju glasnim trubljenjem prilikom prolaska pored Kremlja. Putin je najavio da će smanjiti broj sastanaka u Kremlju, a Medvedev je najavio da planira da, umjesto kola, češće koristi helikopter radi rasterećenja saobraćajnica.

SAD U.S.

Vašington Washington

Američke vojne baze U.S. military base Američka blokada izvršena sa 180 U.S. blockade enforced brodova Sovjetski brodovi koji su by 180 ships krenuli ka Kubi

Majami Miami BAHAMI

Meksički zaliv

Guanajai Guanajay IRBM site San Kristobal Cristobal MRBM site

AT L A N T S K I OKEAN Sagua La Grande MRBM site Kube Remedios Granica Cuba-bound IRBM site Soviet Sovijetski ships bordovi

SS-5

Portoriko Havana

MEKSIKO

SS-4: 1,770km

GVATEMALA

24SS-4 SS-4medium-range rakete srednjeg dometa i 16 24 SS-516 bacača srednjeg dometa, and SS-5 intermediate-range napunjenih sa dvawith projektilasvaki sa launchers, loaded two missiles, bojevom jačine 1 megaton each with glavom 1-megaton nuclear warhead

Apr Savez Apr1961: 1961:Sovjetski Soviet Union pojačava increasespodršku support režimu of Fidel Fidela Kastra nakon invazije u Castro’s regime in Cuba Zalivu svinja after Bay of Pigs invasion Sep lider Nikita Sep1962: 1962:Sovjetski Soviet leader Hruščov daje odobrenje Nikita Khrushchev givesda se instaliraju nuklearne rakete go-ahead to install nuclearna Kubi kakoon biCuba se ostrvo odbranilo missiles to defend od eventualne invazije SAD-a island from U.S. invasion OktOct 14: 14: Američki American U-2 špijunski pravi spyavion planeU-2 obtains fotografije ruskog of photographs raketnog missile štita na sites Kubi on Cuba

Okt SAD Oct 16: 16:Predsjednik U.S. President Džon F. F. Kennedy Kenedi saziva EkskomJohn convenes grupu viših savjetnika - da se ExComm – group of senior uhvate u –koštac sa krizom advisors to tackle crisis © GRAPHIC NEWS

(SAD) (U.S.)

KUBA BELIZE

HAITI

Zaliv svinja

HONDURAS JAMAJKA NICARAGVA

Gvantanamo Guantanamo Zaliv Bay Karipsko more

Okt saopštava Oct 18: 18:Ekskom ExComm told da je instalacija SS-4missiles projektila installation of SS-4 skoro gotova is nearly complete Okt na televiziji Oct22: 22:Kenedi Kennedy makes saopštava i svijetu da je TV address,naciji declaring naval izvršena pomorska blokada Okt izjavljuje Oct 24: 24: Hruščov Khrushchev says blockade of Cuba and Kube i upozorava da će SAD kako je blokada "aktofagresije". blockade is “an act warning U.S. will retaliate odgovoriti ukoliko Američke snage aggression”. U.S. prelaze forces u if any Soviet missileijedna is raketa bude ispaljena DEFKON 2- stanje najvećeg 2 – highest go to DEFCON launched from Cuba sa Kube nivoastatus opasnosti, alert shortskoro of warkao rat Sve američke vojne snage All U.S. military forces Okt izvještava su širom svijetaordered dobijajutonaređenje Oct25: 25:CIA CIA reports da SS-4 worldwide go to SS-4 rakete pucaju, DEFKON33-–pojačano stanje DEFCON heightened missiles arespremne ready todafire – Kenedi razmatra i opciju invazije nuklearne opasnosti state of nuclear alert Kennedy considers invasion Okt nude dato Oct26: 26:Sovjeti Soviets offer razmontiraju raketni štit ako SAD dismantle sites if U.S. obećaju da neće napasti Kubu pledges not to invade Cuba Okt sada zahtijeva Oct27: 27:Hruščov Khrushchev now idemands uklanjanjeremoval američkog raketnog of U.S. štita iz Turske missile sites from Turkey

Okt brodovi koji Oct 24: 24:Sovjetski Soviet ships su nosili raketno U-2 je iznad U2 avion plane oboren shot down over carrying military naoružanje equipmentna Kubu obrću kurs kako Kube, pilotpilot je poginuo i Cuba, njegov killing U.S. – to Cuba reverse courseseas približavaju karantin zoni djeluje da je rat neizbježan war looks imminent they near quarantine zone

Pictures: AP, Getty Images

Sources: Cold War by Isaacs and Downing, cubanmissilecrisis.org

DOMINIKANSKA REPUBLIKA 400km 250 miles milja

Okt nudi da Oct 27: 27:Kenedi Kennedy offers okonča blokadu iand obećava to end blockade not da neće napasti Kubu ukoliko invade Cuba if Soviets Sovjeti povuku rakete withdraw missiles Okt najavljuje Oct 28: 28:Hruščov Khrushchev uklanjanje u zamjenu za announcesraketa removal of obećanje da SAD nikad missiles in exchange forneće napasti Kubu. Sporazum o U.S. pledge never to uklanjanju američkih invade Cuba. Deal to raketa iz Turske jemissiles tajan from removebio U.S. Turkey not made public Nov blokada Nov20: 20:Pomorska Naval blockade ukinuta je nakon su lifted after Sovietšto missiles povučene sovjetske rakete withdrawn Apr Apr1963: 1963:SAD U.S. su missiles demontirale rakete u Turskojin Turkey dismantled – tajna je čuvana do 1989. kept secret untilsve 1989 Avg linija" Aug30: 30:"Vruća “Hotline” – uspostavljena je direktna direct communication komunikacija između between Moscow andMoskve i Vašingtona Washington – goes into operation


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Osvrt 23

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21. 10. 2012.

sedmični pregled u 5 minuta

OSVRT

najvažniji događaji iz zemlje i svijeta

IZBORI

PRIJAVE POČELE

EKOLOGIJA

škotska

ISTORIJSKI SKOK

DPS bez apsolutne većine

Pripravnički staž za sve

Crne Gore nigdje na listi

Iz svemira u pilote

Svi svršeni visokoškolci, koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, a bez radnog su iskustva, mogu da se prijave do 15. novembra za program koji će im omogućiti da odrade pripravnički staž. Oko 2.800 njih je na ZZZCG, a do sada je potvrđeno da u sklopu ovog projekta ima 2.699 slobodnih mjesta u javnom sektoru i lokalnoj samoupravi, 951 mjesto u privredi, dok 1.516 zahtjeva poslodavaca još obrađuju. Visokoškolci će se devet mjeseci obučavati da samostalno obavljaju posao, a za ovaj program je Vlada opredijelila 10 miliona eura.

Prije više od 20 godina, Crna Gora je postala prva ekološka država na svijetu, ali je izgubila to međunarodno priznanje. Naša država se nije našla među najboljih deset ekoloških država na svijetu, prema listi Univerziteta Jejl i Kolumbija, koje objavljuje Indeks zaštite životne sredine. Da poraz bude još bolniji, Crna Gora se ne nalazi ni na jednoj ostaloj listi na kojoj su države poređane po tome da li se jako zalažu za ekologiju ili to rade u značajnoj mjeri, te da li se skromno ili slabo zalažu za to. Ostale zemlje bivše Jugoslavije su uvrštene u te kategorije.

Žele da se otcijepe od Londona

Na parlamentarnim izborima koalicija Evropska Crna Gora (DPS-SDP-LP) nije uspjela da osvoji apsolutnu većinu, pa će morati da traži postizborne partnere u manjinskim strankama. Imaju 39 mjesta u parlamentu, DF 20, SNP 9, a Pozitivna Crna Gora 7. Tri mandata je obezbijedila BS, a tri albanske nacionalne partije imaju po jedan kao i HGI. Inače, ovo je prvi put nakon izbora 2001. godine da koalicija, koju predvodi DPS, nije osvojila apsolutnu vlast. Pojedini evropski zvaničnici ocjenjuju da je izlaznost od preko 70 odsto birača na izborima pokazatelj da je crnogorsko društvo zrelo.

Britanski premijer Dejvid Kameron potpisao je sporazum o sazivanju referenduma o nezavisnosti Škotske 2014. godine. To je uradio sa škotskim premijerom Aleksom Salmondom, koji vjeruje da će odvajanjem postati prosperitetniji. Salmondova separatistička Škotska nacionalna partija se dugo zalaže za odvajanje iz Velike Britanije. Referendumom bi se možda dokrajčila 300 godina stara unija Škotske sa Engleskom. Ankete pokazuju da je većina Škota za ostanak u kraljevstvu, između 30 i 40 odsto njih podržava nezavisnost, ali je i mnogo neopredijeljenih.

Nakon što je treći put otkazan skok sa “granice svemira” zbog jakog vjetra, Austrijanac Feliks Baumgartner (43) je za vikend izveo taj poduhvat i upisao se u istoriju. Ekstremni sportista je pred očima miliona posmatrača širom svijeta skočio sa visine od 39.044 metara i oborio rekord svog mentora Džoa Kitindžera, koji je 1960. godine skočio sa 31 kilometra visine. Baumgartner je prvi u istoriji probio zvučni zid u slobodnom padu, a za to se pripremao pet godina. Nakon ovog poduhvata posvetiće se novom zanimanju-biće pilot helikoptera.

BLOG

Željezni most težak nekoliko tona ukraden je u Brčkom. Bosanski mediji pišu da se na osnovu tragova koje su ostavili lopovi sumnja da je krađa izvršena tako što su odvojili zavrtnje za vezivanje željezne konstrukcije za betonske stubove i odvezli je jačim traktorom do asfaltnog puta

Da li predsednik Nikolić i Srpkinje ubraja u Srbe? Branislava Kostić, Srbija Ako predsednik moje države, Republike Srbije, kaže: “Ni jedan Srbin ne priznaje genocid u Srebrenici, pa ni ja”, za mene to može da znači nekoliko stvari (od kojih se neke međusobno isključuju, a neke i ne): a) ja nisam Srbin, jer sam Srpkinja, odnosno - predsednik Nikolić Srpkinje ne priznaje za Srbe, b) ima bar jedan Srbin (doduše ženskog pola) koji priznaje genocid u Srebrenici, a predsednik Nikolić to ne zna, pa mu treba javiti (što ovom prilikom i činim), c) predsednik Nikolić ne priznaje kao Srbina nikoga ko

priznaje genocid u Srebrenici, što znači da ja, uprkos činjenici da bi svako objektivno prebrojavanje krvnih zrnaca pokazalo da imam pravo na dotičnu pripadnost, ipak ne mogu sebe da smatram Srpkinjom, d) ja treba da tražim zvaničnu “ispisnicu” iz srpske nacije, jer nije lepo da prikriveno bivstvujem među onima kojima ne pripadam. I, sad, kako da znam, jel’ ja treba da popunim neki zahtev da tražim ispisnicu iz Srpske nacije, ili će mi je dodeliti država “po sili zakona”, ili će mi neko zakucati na vrata da me pita kako to da sam se ja u nekim situacijama lažno predstavljala kao pripadnica srpske nacije (olakšavajuća okolnost je da

sam umela da se -iz emotivnih i nekih drugih, pretežno buntovnih, razloga  - predstavljam i kao Eskimka). Naravno, stvar može i da se zakomplikuje, pa da se od mene traži da dam krv na analizu, da se stvar jednom zauvek raščisti. E, to već može da bude nezgodno, jer - kako ja da znam da li su moje babe i prababe bile verne svojim muževima, i šta ako se pokaže da pored dede Ukrajinca i pra- pra babe Jevrejke (oboje sa istog kraja genetskog drveta) imam i neke druge sumnjive pretke, pa se pokaže da procenat “srpskih” gena u mojoj krvi nije 73, već 61%, ili, recimo (ako su te prababe bile baš sklone vrdludanju) samo 59%? Lakše mi je

da se sprdam sa besmislenom izjavom čoveka koga nam ljudi i sudbina odrediše za predsednika, nego da sa blogerima polemišem o tome da li je u Srebrenici bilo genocida. Zašto? Zato što bi me zbog komentara jednog dela blogera bilo sramota pred srebreničkim žrtavama. Na ovom i na onom svetu. I zato što je oktobar 2012. godine i ne pada mi na pamet da se pravim da je ponovo poslednja decenija dvadesetog veka.


Pratite nas na twitteru

24 Reportaže

@dnovine

SUBOTA i NEDJELJA, 20. I 21. 10. 2012.

Naš saradnik u berbi u Alzasu

FRANCUSKA

Uvaženi vinar Seppi Landamann

Svetkovina u alzaškim vinogradima

Naš saradnik pohodio je Francusku i uživao u berbi grožđa i degustaciji ovog božanskog pića Hadis Medenčević

N

edavno sam imao priliku da posjetim Alzas (Francuska) i da učestvujem u berbi grožđa i degustaciji vina. Tu struje sa Atlantika definitivno gube svoj dah i odmah nakon nekoliko kilometara udaljene Rajne (prirodne granice između Njemačke i Francuske) nestaje i blagodarnost vjetra na uzgoj dobre vinove loze. Istorija se poigrala i ovim krajem, koji je prelazio iz ruke u ruku Njemaca i Francuza. Za naše podneblje ništa neobično, za kultivisanu Evropu baš i ne. O toj kultivisanosti svjedoče i imena sela i gradova, niko im ne promijeni njemačka imena. Ko ne vjeruje, eno mu Googl maps.

D

omaćin nam je bio harizmatični sjedobradi vinar Seppi Landamann, vitalni djeda kapetanskog izgleda, koji svoje vinarsko kormilo predaje mlađima, a on odlazi u zasluženu penziju (nikako u mirovinu, kako me je ispravio, jer nema namjeru da miruje). Ova me je Seppijeva dernijera (posljednja predstava), ako ne prenijela, a ono bar lansirala do orbite ka toj spomenutoj bordo-bijeloj planeti. Moj vodič, vlasnik vinoteke i Seppijev poslovni partner, omogućio mi je ovaj vanzemaljski događaj, koji se, bar što se memorisanja tiče, svrstava uz ženidbu, rođenje sina, prvu platu i (ako bog da) plasman na svjetsko prvenstvo u fudbalu.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Reportaže 25

SUBOTA i NEDJELJA, 20. I 21. 10. 2012.

Alzaški vinograd u jesen

Gradić Soultzmatt u Alzasu okružen je vinogradima koji imaju velike prinose i iz kojih se dobijaju dobra vina RITUAL KOJI VRIJEDI DOŽIVJETI Petak je oko 19 sati. U dvorištu Seppijevog vinarskog sjedišta (stara trospratnica bavarskog tipa iz 16. vijeka), u omanjoj drvetom obloženoj prostoriji, počinje ritual, koji podsjeća na mistične seanse tajnih, okultističkih loža i organizacija. Počinje degustacija “na slijepo”. Oko stola se stislo 20-ak ljudi iz svih okolnih zemalja (ja sam jedini sa juga, pored Gruzijaca koji Seppiju sezonski pomažu), a na stolu ovalna kromnata polulopta gdje se bez etikecije ispljune ostatak vina iz usta pri samoj degustaciji. Osoblje (ne mogu reći konobari, jer ovo nije ni restoran ni kafana niti su tako odjeveni) sipa svakome iz krpom omotane flaše, koju će odmotati tek na Seppijev neprimjetan znak očima. Prije toga se čašom sa malo vina na dnu prave lagane rotacije koje bi trebale osloboditi i tu najskriveniju aromu. U visini očiju i poluispruženom rukom čašu sinhronizovano naginjemo na jednu pa na drugu stranu, analizirajući boju i gustoću vina. Tako uzburkanu čašu prinosimo nosu i nastojimo otkriti skrivenu vinarsku šifru u nevidljivom aromatičnom oblaku. Onda ono najsvetije u ovom ritualu, lagani gutaljaj iz čaše, čiji sadržaj proleti svim tajnim komorama usta, površinom i korijenom nestrpljivog jezika. Dok Seppi objašnjava aromu i ukus, ono što prisutnoj većini čini problem da tačno artikuliše, čujemo opis kao: kafa, čokolada, šumsko voće, brzonestajuća kiselina, produženi efekat, zaobljenost ukusa… (a to mi neko tvrdi da mi informatičari govorimo svojim nerazumljivim meta-jezikom). Oko stola, sa raznim akcentima, počinje svojevrsna licitacija: traminac, rizling, pinot, chardonnay, sylvaner… Seppi se smješka sa čašom naslonjenom na svoj stomak, kojim više liči na ljubitelja piva nego vina i daje konačan verdikt:

Sylvaner 2002, barique (dvije godine odležalo u 225 litarskoj bačvi od francuskog hrasta). Primjećujem da ovi iskusniji oko stola bez problema prepoznaju barem vrstu vina. Brzinom hokejaške izmjene sipa se sljedeće vino i ritual se nastavlja. Već oko 20. kruga mi se znatno poboljšalo samopouzdanje jer sam zaista počeo da razlikujem traminac od pinota, a po boji i mirisu sam bar bio sposoban da prepoznam zrelo vino od mladog. “Good success”, što bi rekao Borat. Negdje oko 50. kruga, serviraju se tanjiri i pribor. GULAŠ OD DIVOKOZE I FRANCUSKI SIREVI Za Francuze je normalno da se večera u gluvo doba, bilo je već dobrano iza 22 sata. Ali, dok ne stigne gulaš od divokoze i čitava paleta sireva, trebalo je isprobati još 10-ak vrsta pjenušavih vina. Uz desert, naravno, dezertna vina. Seppi i dalje sa energijom i predano-

šću kao kod prvog kruga degustacije opisuje, priča, šali se. Njemicu sa moje desne strane posljednji put opominje da se čaša ne drži za tijelo, nego za tanku nožicu ili okruglo postolje (previše traži od nekoga ko se upravo prebacio sa Octobarfesta i litrovih krigli do Alzaških vinskih podruma). Prvo veče degustacije polako se završava. Sjutra je radni dan. Već u 6 sati se moramo pojaviti na zbornom mjestu. Sreća pa je pansion odmah preko puta a soba u prizemlju. Buđenje prekrasnog alzaškog gradića Soultzmatt, nedaleko od Colmara, uz romantičku uličnu rasvjetu i miris svježih kroasana iz obližnje pekare su dovoljan razlog da rano ustanete i da uz to imate energije i elana za dosta naporan radni dan. Vinari kažu da kvalitet vina počenje već u vinogradu, prilikom berbe. Zato cijelu akciju Seppi budno prati, daje instrukcije i objašnjena, ali ujedno mu osmijeh

ne silazi sa lica i ne prestaje da se šarmantno šali, onako… francuski. Impresioniran sam koliko grožđa daje samo jedna loza. Kofe se brzo pune, Gruzijci još brže istovaraju. Vrijeme prekrasno, zlatno jesenje. Oko 15 završavamo. Na raznim jezicima čujem komentare koje doduše ne razumijem, ali onaj univerzalni izraz zadovoljstva jasno govori o sreći da smo mogli biti učesnici posljednje aktivne berbe prijateljski raspoloženog Seppija, vinarskog simbola Alzasa. Već je spreman i ručak na livadi pored vinograda. Nazdravljamo vinom u plastičnim čašama sa Holanđanima preko puta uz uzajamnu pohvalu o obavljenom poslu. NAJBOLJE ZA KRAJ Nakon poslijepodnevnog odmora, opet se nalazimo u vinskom podrumu. “Do večere vrijeme kratko” (što bi rekao Đole), nastavlja se degustacija. Stižu školjke, sirevi, salate.

Kad čovjek već pomisli da ga više ništa prijatnije ne može iznenaditi, Seppi, u čast svojih gostiju i opraštanja od aktivnog vinarenja, daje znak saradnicima da počinje degustacija vina iz njegovog vlastitog arhiva. Rizling 1976, traminac 1966, pinot 1992. (ovaj mi nije nikako sjeo, valjda zbog godišta vina). Ujutro smo pred odlazak navratili kod Seppija po nekoliko flaša (na kraju se mjerilo u kartonima), čisto da se kući ne vraćamo praznih ruku! Pitao sam ga da mi kaže šta je za njega pravo, kvalitetno vino. Evo odgovora: “Sinko, vinu je loza majka, zemlja otac a godina sudbina. Kad popijem gutljaj iz čaše, a malo nakon toga dobijem želju da još jednom otpijem, onda kažem da je to vino dobro. Džaba sva ona priča, držim se tog pravila”. Kako jednostavno, kako uzvišeno. Valjda kao i sve ostale male stvari koje bi nam život trebale činiti ljepšim, a čovjeka sretnijim i boljim.  

Arhiva vina ili vinski dinosaurusi Na samom vrhuncu, otvaraju se flaše na čijim izblijedjelim vinjetama stoje natpisi 1923. i 1917! Tresao sam se dok sam samo držao flašu u ruci. Dok sam prinosio tog vinskog dinosaura do usta, znao sam da konačno pristajem na onu planetu sa početka priče. Došlo mi je da dva dana nakon toga držim najstroži post i da taj ukus još dugo nosim. Onda sam shvatio paradoks situacije, vino i post…

Bogata berba iz Sepijevog vinograda


Pratite nas na twitteru

@dnovine

26 Kultura

SUBOTA I NEDJELJA, 20. I 21. 10. 2012.

RECENZIJA

INTERVJU: WHO SEE

Najgore bi bilo sad odemo leža

Najbolji prijatelji Gangsterska priča (Les Lyonnais) Reditelj: Olivije Maršal

Dejan Dedović Dedduh i Mario Đorđević Noyz za DN

Uloge: Žerar Lanvin, Čeki Kario, Danijel Duval

Nataša Bućković

Reditelj Olivije Maršal otvara “Gangestrsku priču” krštenjem djeteta i velikim porodičnim slavljem koje slijedi poslije toga, sa jasnim asocijacijama na “Kuma” Frensisa Forda Kopola. Vješto koristi zabavu da bi nas upoznao sa većinom likova u priči i tako vrlo brzo postavio bazični zaplet filma - storiju o dva prijatelja koji su stvorili najpoznatiju francusku pljašku bandu, a koje su ambicije i životni planovi razdvojili. Tog dana, na krštenju, sudbina ih ponovo spaja. Dok Momom (Žerar Lanvin) slavi, Serža (Čeki Kario) hapse. Momom je sada stari kriminalac koji se trudi da živi povučeno i vodi porodičan život, kao i ostatak njegove stare ekipe. Osim Serža koga nije bilo cijelih 13 godina. “Gangsterska priča” je bazirana na stvarnim događajima i likovima. Maršal se odlučio da flešbekovima dočara uspon i pad bande iz Liona koju je predvodio Rom Momom, a čije su pljačke sedamdesetih godina uzdrmale cijelu zemlju. Koliko taj period sadrži glorifikovanje i zavodiljvost mafijaškog života, toliko Maršal koristi savremeni period da bi pokazao krhost stvarnosti u kojoj njegovi protagosti žive. Iako naizgled van kriminalnog miljea i opasnosti, u raskošnim vilama, dovoljan je samo jedan pogrešan potez da se sve to uruši. Gledaoce na tu činjenicu više puta tokom filma podsjeti Momonova supruga. Osim naizgled jednostavne priče o prijateljstvu za cijeli život i povjerenju, Maršal je pokušao da pokrije vrlo široku teritoriju, pokušavajući da izgradi i društveni kontekst u kom se sve događa, što ga doduše zanima samo u sedamdesetim. Od krađe gajbe trešanja i surove kazne zbog koje su Momom i Serž postali kriminalci, do pljačkaših bandi koje finansiraju borbu protiv ljevičarskih partija. U sadašnjosti je priča ogoljenija. U tom balansiranju, između bogate prošlosti (na primjer, pljačke su većinom ostale samo u montažnim sekvencama) i sadašnjosti, Maršal je ostao razapet između studije karaktera i grandiozne priče, kao da nije baš bio siguran da li pravi svog “Kuma” ili “Vrelinu”. Utisak je da je istiniti materijal bio toliko obiman i zanimljiv, da je za Maršala bilo previše da ga spakuje u jedan film i nekih sat i 40 minuta. Dobar putokaz su mogli da mu budu nedavna odlična ostvarenja njegovih francuskih kolega koji su imali sličan materijal u rukama, a tako i probleme sa kojim su se mnogo bolje izborili. Olivije Asajas je “Karlosa” podjelio u tri televizijska filma (doduše napravio je i ništa lošiju festivalsku verziju filma), dok je Žan Fransoa Riše “Mezrina” podijelio u dva nastavka.

P

okazali su da je stav “nije preša” osnovni kriterijum za uspjeh. Nakon deceniju postojanja uspjeli su da iz nemogućih uslova i sredine koja nije imala sluha za hip hop ostvare svoj cilj i dokažu da dobra muzika ne poznaje granice, jer uvijek dođe do svojih slušalaca. Region je to prepoznao pa je zahvaljujući Who See u Crnu Goru stigla prva MTV nagrada.

Kako gledate na vaš uspjeh s obzirom na to da u Crnoj Gori ne postoji rep scena? Dedduh: Noyz i ja već godinama o planovima razmišljamo i razgovaramo zrelo i u skladu sa mogućnostima, a dosta puta i u neskladu, sprovodimo planove. Kvalitet je proizišao iz kvantiteta, selekcijom. U Crnoj Gori ima dosta kvaliteta, ali ne i kvantiteta te smo mi tu u prednosti. Imali smo sreće i da smo u pravom trenutku imali prave ljude oko nas da nam podijele kritike. U takozvanom regionu traži se nešto što ide uz evropske i svjetske standarde i trendove pa nam i nije bilo teško dominirati iz prostora gdje omladinci masovno slušaju lošu muziku. Dovoljno je da izađete u grad i čujete odabir takozvanih DJ-eva. Noyz: Mi smo samo radili to što volimo i tako ćemo nastavifoto Ana Grujičić

Vuk Perović

ti. Ljudi su glasali za nas šakom i kapom i zbog toga smo osvojili nagradu. Hvala im svima... a ako još neko postoji da je raspložen da nam da nagradu, tu smo. Može novčana, ne moraju medalje, pehari i ostalo. Slažete li se sa mišljenjem da je spot odigrao veliku ulogu da “Reggaeton Montenegro” dođe do slušalaca u regionu? Na koju pjesmu sa albuma “Krš i drača” ste najponosniji? Dedduh: Da, taj spot je legao u pravi čas. Majstor Zonjo i meštar Noyz su jako dobri u svom poslu i to uvijek daje rezultate. Lično najviše volim “Nisam doma” i volio bih da i tu pjesmu pretočimo u video. Noyz: Ja ih sve volim i ne bih se za jednu opredijelio najviše zbog toga što je album dosta šaren, pa se neke pjesme ne mo-

U Crnoj Gori ima dosta kvaliteta, ali ne i kvantiteta

gu upoređivati jedna sa drugom. Recimo da mi je “Bar Bari” favorit. Vaš “nije preša” stav blizak je svim Crnogorcima, ali da li ste se plašili da autentični bokeljski humor i riječi tipičine za primorsko podneblje neće svi razumjeti? Dedduh: Stav većine u Crnoj Gori je “nije preša”, ali mi smo se malo trgnuli iz toga jer smo ukapirali da se moraš micat i da se neće ništa samo po sebi desiti. Recimo, volim da slušam njemačke i francuske grupe iako ne znam da beknem na tim jezicima tako da to nije problem ako je nešto interesantno. Nas većina bivše Jugoslavije jako dobro razumije, a za pojedine riječi ako nekog zainteresuju lako će naći “prevod”. Noyz: Nijesmo se opterećivali mnogo da li će neko sa strane da povata sve riječi. Pisali smo te tekstove onako kako pričamo. Niti smo išli da pošto poto budu lokalni izrazi, niti smo pričali drugačije da bi naišli na veće razumjevanje ljudi. Rokamo taj bokeški rap i to je to. Who see klapa ne zaklapa. Hoćete li sada agresivnije krenuti na regionalno tržište? Dedduh: Moraćemo nešto činjet’ s tom pričom. Najgore bi bilo da sad odemo ležat’. Noyz: Ako nas ko bude zvao, mi idemo. Bili smo u Split ljetos na Xstatic festival i bilo je banja. Osim nas gostovali su Ajs Nigrutin i Timbe, a preko dana je bio graffiti jam za najjačim crtačima iz regiona i nekoliko svjetskih imena. Nadam se da će bit još poziva iz regiona, naročito iz gradova u koje nikad nijesmo bili, jer to padne onda ko dobra ekskurzija uvijek. Hoćete li možda, ukoliko Vam se posreći, u daljem MTV glasanju snimiti i neku pjesmu na engleskom jeziku zbog svih tih ljudi kojima ćete se svidjeti u Frankfurtu? Dedduh: Nećemo snimati na engleskom jer bi to uradili i prije da smo mislili da to ima smisla. Noyz: Možda nešto na njemačkom opalimo. Idu nam ti germanski jezici. Who See je u Crnoj Gori stekao status značajnog muzičkog imena i ljudi često dolaze na vaše nastupe iako, možda, ne vole tu vrstu muzike. Da li u Crnoj Gori postoji hip hop publika uopšte? Dedduh: Ovo je mala zemlja


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Kultura 27 foto Ana Grujičić

SUBOTA I NEDJELJA, 20. I 21. 10. 2012.

o da at’ Imamo tim saradnika koji vrši ispitivanja i pravi ankete šta ljudi vole da čuju, i onda mi samo gulimo po anketama i nema baš takve odrednice tipa rep publika, rok publika... Uglavnom svi oni traže da se nešto desi u ovoj zemlji đe mogu da odu i slušaju i skaču do 12 najkasnije. Nema puno koncerata i nema scene, kako bi onda i publika mogla da bira kad će i šta slušati. Noyz: Drago mi je da nas slušaju ljudi različitih muzičkih ukusa i različite starosne dobi. Trudimo se da pružimo tu energiju ljudima i da se svi zajedno iskačemo i poslije mirni odemo doma. Plašite li se da ćete dosadi-

ti publici? Dedduh: Razmišljamo i o tome i donosimo zaključke da treba voditi računa o svemu... da ne nabrajam šta je sve važno uzeti u obzir. Noyz: Imamo tim saradnika koji vrši ispitivanja i pravi ankete šta ljudi vole da čuju, i onda mi samo gulimo po anketama, tako onda nema šanse da dosadimo. Mislite li da je splet srećnih okolnosti uticao na to da nakon deceniju postojanja budete tu gdje ste sad ili je zaista “Krš i drača” toliko bolji

Sve su to lupeži, što ono kažu stari U vašim tekstovima društvena situacija se često pominje, da li ste zadovoljni rezultatima izbora? Dedduh: Još jednom smo bili svjedoci da je u našoj državi sve u redu pa trećina stanovništva i ne izađe na izbore, a ovi koji izađu samo potvrđuju jedan pravac već 10000000 godina. Noyz: Nijesam u toku sa izborima, sve su to lupeži, što ono kažu stari. Nemam vremena oko toga da radim. Zadnje što sam gledao vezano za politiku je ono otvaranje berze sa Filipom Vujanovićem kad tuče šnicle. Takvih stvari treba više. Koji su najveći problemi u Crnoj Gori? Dedduh: Nedostatak poštenog ljudskog života, da imate posao i da možete normalno da živite od zarade. Tada će se manje pričati o crkvi, jeziku i drugim budalaštinama. Noyz: Ima tih problema, nego novine su svakako pune toga, pa bolje da još i mi ne kukamo tuda.

Glasajte! Nakon osvojene MTV Best Adria Act Who See će do 29. oktobra biti u trci za novu titulu Best European Act. Nakon proglašenja najboljeg evropskog izvođača 30. oktobra, pobjednik će se nadmetati sa drugim nominovanim izvođačima iz Latinske Amerike, Sjeverne Amerike, Azije-Pacifika i Afrke/Indije/Bliskog istoka za prestižnu titulu World Wide Act. Za Who See možete glasati na adria.mtvema.com/vote

od “Sviranja kupcu”? Dedduh: Drugi album je bolji, a to je zbog toga što smo imali dosta vremena da poradimo na kvalitetu i zrelosti. Sreća nas je uvijek pratila i to je bitna stvar. Noyz: Volim i jedan i drugi album i jedva čekam treći. Mislim da smo drugim albumom iskristalisali taj Who see zvuk, kakav treba da bude. Da li ste možda planirali da se odselite iz Crne Gore kako bi bili bliže muzičkim imenima i većim studijama? Dedduh: Nijesam nikad došao na tu ideju. Jako volim Kotor i kad sam malo duže odsutan jedva čekam da se vratim. Ne bih mogao da živim bilo gdje drugo, a kad bih morao onda bi to sigurno bio neki grad na moru. I odavde, kao što vidite, može da se radi. Vazda je kružila priča kako treba poći vanka da se radi muzika jer ođe niko ništa ne zna. Nije baš tačno. E mi smo, između ostalog, i to htjeli da dokažemo. Noyz: Ja sam svuda pomalo. Ne drži me mjesto, Herceg Novi, Kotor, Ulcinj, Žabljak, Podgorica, Beograd. Sve te gradove volim (pogotovo ova prva dva), ali ni za jedan posebno se ne bih mogao opredijeliti.

TV FESTIVAL BAR

Iz kuće podržite vaše favorite

Dječji televizijski program biće uvod u ovogodišnji 17. Internacionalni TV festival u Baru koji počinje 22. oktobra, a ovu manifestaciju zvanično će otvoriti veče sa glumačkim parom Milenom Dravić i Draganom Nikolićem, saopšteno je juče iz Direkcije festivala. Direktorka festivala Ljiljana Đinđinović i umjetnička direktorka festivala Marija Perović najavile su najznačajnije segmente festivala, koji će do 26. okto-

bra predstaviti 71 program iz 67 producentskih kuća i 33 zemlje. Selektor 17. TV festivala bio je filmski kritičar Aleksandar Bečanović. Direkcija festivala pripremila je bogat prateći program i posebne segmente druženja sa zvijezdama filmske i televizijske produkcije. Specijalni gosti-glumački parovi ovogodišnjeg festivala biće i: Miodrag Krivokapić i Judita Franković, Momčilo Otašević i Sanja Jovićević. U okviru pratećih programa za 25. oktobar najavljeno je održavanje II Regionalnog Content Providing Marketa, a festival nastavlja saradnju sa Crnogorskim telekomom. Programi festivala biće emitovani na kanalu Ekstra TV, a gledaoci će moći da glasaju za svoje favorite. Ministarstvo kulture je uvrstilo festival u manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, a pokrovitelj je i opština Bar.

● FOTO priča Djelo “Static (Brown) 2004-2009” američkog umjetnika Pola Mekartija izloženo u Gran Paleu u Parizu tokom Međunarodnog sajma savremene umjetnosti u Parizu.


KUPONM

odaberite, izrežite jedan ili više kupona i iskor

UZ VIKEND NO


MANIJA

ristite ih pri kupovini na naznačenim adresama

OVINE ŠTEDITE


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

TV program 31

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21. 10. 2012.

PINK 15.00

Ja to tako

TV strana

najave emisija, TV ličnosti, program ...

Da li poznati uživaju više od običnih ljudi i kako? Koje praktične savjete za bolji život nam mogu dati stručnjaci? Ovaj zabavni talk show koji se gleda u dahu, u sezoni 2012/13, ugostiće zvijezde koje rijetko pričaju za medije. Slijedeći želje gledalaca emisija će se baviti stilom života poznatih, koji će kuvati, ići na pijacu ili u noćni provod… i pričati o svojim navikama, porocima i načinima opuštanja. Svoje mjesto u fotelji kod Ivane Baltić zauzeće i najveći sportski, muzički ili glumački talenti dok će savjete za jednostavniji i bolji život davati i poznati i stručnjaci iz raznih oblasti.

PRVA 20.10

Marija Razić

Imam malo slobodnog vremena Prepoznatljivo lice Televizije IN Marija Razić ovu TV sezonu počela je radom na poznatoj kratkoj formi posvećenoj zdravim stilovima života pod nazivom “Doživjeti stotu”. Marija nas je podsjetila da je u pitanju prva emisija ove vrste koja je pokrenuta u Crnoj Gori i da je, u stvari, ovo njena deseta sezona. “Ovog vikenda otvaram takođe desetu sezonu emisije ‘In family’, porodične emisije sa najdužim stažom u crnogorskim medijima. Koncept je lijep, jednostavan, pitak, prilagođen našim svakodnevnim potrebama i interesovanjima. Biće zanimljivosti koje će nas zasmijati, oraspoložiti, biće dobrih preporuka za filmove, muziku, za knjige, a biće i poklona za gledaoce”, najavljuje Razić, napomenuvši da je novi termin emitovanja nedjelja u 17 časova. Ipak nijesmo mogli da ne primijetimo da se Marija ne pojavljuje kao autor i voditelj dnevnog programa In popodne, pa smo zatražili odgovor od nje. “’In popodne’ je veoma zahtjevna televizijska forma, iziskuje da u televiziji budem od osam do 19 časova svakodnevno. Moja djeca i njihove potrebe jedini su razlog što ne radim ‘In popodne’, pored ljubavi koju sam imala prema toj emisiji, nemoguće je uskladiti i jedno i drugo a da svi budu zadovoljni. Odlučila sam da usrećim djecu i dobila podršku i razumijevanje od menadžmenta”, priča ona. Iako bi mnogi pomislili da je rad na emisiji “Doživjeti stotu” težak jer podrazumijeva puno vježbe i trenin-

ga, Marija kaže da njoj to predstavlja zadovoljstvo. “Fitnesu sam posvećena više od 20 godina, interesuje me sve što je povezano sa zdravim životnim stilom. Trudim se da ljudima prenesem svoja iskustva, da im prenesem sve što nauka istraži i dokaže i da ih podsjetim na blagodeti prirode koja nam je sve dala.” “Bilo je naporno, neosporno, ali je bilo lijepo. Više od 500 ljudi bili su naši gosti. Takvi projekti vam otkrivaju kakvo je ‘remek djelo čovjek’ (Šekspir). Zaista ne spoznajemo svoje granice, ali zar nije u tome čar življenja”, pita se Marija, prisjećajući se anegdota koje su obilježile boravak ekipe na moru. “Baza TV IN za vrijeme Ček IN-a bila je monumentalni Kongresni centar hotela Mediteran. Vrata na ulazu bila su ona sa specijalnim staklima-ogledalima... Možete li da zamislite koliko je dnevno ljudi prošlo pored vrata, ogledalo se, namještalo frizure, kupaće kostime, čačkalo zube, a mi smo sve to neprimijetni gledali iznutra. Baš smo se smijali”, otkriva naša sagovornica, koja slobodno vrijeme najradije provodi u društvu svoje djece. “Imam malo slobodnog vremena i trudim se da ga posvetim djeci, 12-godišnjem Savi i petogodišnjoj Staši. Kako rastu, sve im više trebam, kao i oni meni. Kada sam slobodna, volim da kuvam, da pravim kolače, da čitam, gledam filmove, predstave, da se družim sa porodicom, roditeljima, sestrama, prijateljima, da putujem kada je moguće”, zaključila je Razić. Z.Š.

Sulejman Veličanstveni Serija je izazvala kontroverze u islamskom svijetu, jer je Sulejman predstavljen kao nemoralan čovjek, bez poštovanja prema ljudima i sklon ličnim zadovoljstvima. Brojne pritužbe gledalaca upućene zbog negativnog predstavljanja ove istorijske ličnosti nijesu umanjile popularnost serije u zemljama u kojima je prikazana. Uloge: Halit Ergenč, Nur Fetaholu, Merijem Uzerli, Nebahat Čehre.

IN 19.40

Top Gear Džeremi Klarkson, Ričard Hamond, Džejms Mej i tajanstveni vozač-The Stig vode nas kroz automobilski svijet na jedan sasvim drugačiji, duhovitiji, atraktivniji način bez dosadnih statističkih podataka i sa puno vožnje i akcije.

ATLAS 17.30

Pop (kv)art

Šta se dešava na svjetskoj pozornici u sferama umjetnosti i dizajna, knjiga, plesa, filmova, muzike, pozorišta, televizije i video igara? Saznajte u emisiji Pop (kv)art sa Milom Radonjićem, svake subote samo na Atlas televiziji! Očekuju vas najsvježije i najekskluzivnije informacije, procjene i komentari eminentnih stručnjaka iz sfera umjetnosti, kao i interesantne nagrade! Pop kvart kreirate i Vi sami. Učestvujte u tviter debatama uživo, tokom emisije.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

32 TV program

SUBOTA I NEDJELJA, 20. I 21. 10. 2012.

FILM

Sport

Informativa

TV PROGRAM

SUBOTA

06:00 Serija: Ranjeno srce /r 08:15 Film: Dvostruka igra /r 11:00 Serija: Sulejman veličanstveni /r 14:10 Radna akcija /r 15:00 Talk show: Žene 16:00 Film: Dvostruki udar 18:00 Galileo 19:00 Vijesti prve 19:20 Serija: Porodične tajne /r 20:10 Serija: Sulejman veličanstveni 21:00 Prvi Glas 22:00 Film: Šoutajm 23:45 Serija: Porodične tajne /r 00:35 Radna akcija /r 01:30 Prvi Glas /r 02:30 Serija: Tri Hil/r

06.00 Radio Crne Gore - Budilnik 07.00 Univerzum /r 08.00 Vijesti 08.05 Dobro jutro Crna Goro 09.45 Uvijek Subotom - Mihailo Radoičić 10.00 Vijesti 10.25 Film 12.00 Vijesti 13.00 Dok. serijal o Titu /r 14.00 Vijesti 14.05 Mozaiku 15.30 Dnevnik 16.50 Univerzum 17.45 Dok. program 19.00 Crtani film: Sali Bolivud 19.30 Dnevnik 19.55 Sport 20.05 Dok. serijal o Titu 21.00 Serija 22.00 Dnevnik 22.30 Profil 23.00 Film 00.00 Vijesti u ponoć 00.30 Film

06:50 06:55 10:00 11:45 11:55 12:00

PRVA Prvi glas 21.00

RTCG1 Dok. serijal o Titu 20.05

PINK M Magazin in 18.30

VIJESTI Film: 25. sat 19.50

IN Garfild 10.30

08.00 Serija: Po sjetioci iz praiskona 12.10 Serija: Badi Farou 16.50 Program za djecu 17.10 Film 18.40 Top mobil 19.00 Crtani film 19.30 Dnevnik 20.00 Vikend serija:Rezovi 23.00 Fudbal: Mogren – Zeta 23.30 Sportska subota 00.00 VOA

12:00 14:00 16:00 16:30 17:30 18:00 18:30 19:00 20:00 21:00 22:00 22:30 23:00

09:55 10:45 12:40 13:15 14:00 14:45 19:30 19:45 20:30

09:25 09:35 12:00 13:00 14:45 15:30

07:35 10:00 12:30 14:10 17:00 19:00 19:30 19:55 21:00 21:35 22:00

BET + Bez uputa I Love My Car Urbanizam Pop (kv)art Forum Akcija Serija: S vjetrom u leđa Svijet na dlanu Nemoguća misija Forum Showroom Serija: S vjetrom u leđa

13:00 14:00 15:15 15:30 17:00 18:00 18:30 20:00 21:00 23:00 00:45 01:00

City Kids Dobro jutro! Vikend Vizija City City Kids Život u trendu Gold muzički magazin Šopingholičarke City Film: Burduš Serija: Mala nevjesta InfoMonte Magazin in Kursadžije Zvezde Granda Film: Zečica na koledžu City Film: Zaljubljeni porotnik

Dogodilo se… Zabava Jakanje Na domaćem terenu Smijeh kao lijek Fudbal.me Ekstremno Zestoko Nindža ratnici 21:00 Toto vijesti 21:15 Texas holdem poker 00:40 Smiješna top lista

08:20 08:40 09:05 10:10 10:55 11:50 12:00 12:07 13:30 14:00 14:07 14:10 14:50 15:30 16:30 16:40 16:45 17:30 18:30 19:10 19:50 22:00 22:30 22:45

17:15 18:00 19:50 20:15 22:30

101 dalmatinac Mala sirena Aladin Serija: Krv nije voda Julijina kuhinja Domaci film: Dnevnik uvreda/r Vijesti u 12 Domaći film: Dnevnik uvreda/r Moja polisa Vijesti u 2 Julijina kuhinja Serija: Larin izbor/r Showbizz/r Serija: Dekster Vijesti u pola 5 Julijina kuhinja Serija: Krv nije voda Serija: Stranac mladoženja Vijesti u pola 7 Serija: Larin izbor Film: 25. sat Sport vikend Vijesti u pola 11 Serija: Istražitelji iz Majamija

Zdravo jutro Kindermanija Hrana i vino Plodovi zemlje Farma /r Astro num caffe Na točkovima Kindermanija Oglasi Rock karavan Zvjezdano nebo

07:00 07:30 08:45 09:00 10:30 11:30 11:35 12:20 13:30 15:00 15:15 16:00 16:55 19:00 19:40 20:40 21:40 22:00 00:00 02:00

Crtani serija Lazy town Garfild Film za djecu Garfild Blink Dokumentarni program /r Serija /r Film /r Blink Serija Serija: Jermolovi /r Film In - Puls Informativna emisija Dokumentarni program Serija: Jermolovi In - puls Informativna emisija Film Film Serija /r

Svježi u dan Pet show Lili Pez Mkanal/r Tekstura /r Raport iz Bara Crtani film /r Autoshop/r Info Putopisi FILM: Razlog za život i razlog za smrt 00:00 Ponoćni info

SUBOTA RTS1

13:25 Vreme, stanje na putevima 13:30 Uviđaj 14:05 Mira Adanja Polak i Vi 14:50 Vesti 14:55 TV lica: Aleksandar Ilić 15:45 Vesti 15:48 Sva ta ravnica tv serija 16:50 Bibliotekar američki film 18:30 Kvadratura kruga 19:00 Slagalica kviz 19:17 Vreme, stanje na putevima 19:30 Dnevnik 20:05 Sva ta ravnica tv serija 21:10 Samo za tvoje oči engleski film 23:20 Vesti 23:25 Bili smo vojnici američki film

RTS2

19:20 Susretanja - 30 godina: Susret sa Mokranjcem 20:20 Izgubljeni svetovi: Doktor Džekil i Mister Hajd 21:05 Potrošački savetnik 21:30 Svet sporta 21:55 Na prvu loptu 22:25 Balkanski ratovi: Kumanovska operacija 23:20 Pink Martini 00:10 Vrele gume

HRT1

15:15 Reporteri: Brza hrana - cijena praktičnosti? 16:15 Eko zona 16:40 TV kalendar ® 17:00 Vijesti 17:09 Vrijeme sutra 17:10 HAK - Promet info informativni program 17:11 Fotografija u Hrvatskoj informativni program 17:25 Odmori se, zaslužio si 4, epizoda 7. Odmori se, zaslužio si 4 18:05 Lijepom našom: Garčin, epizoda 1. 19:05 Najava programa prezentacija programa 19:10 Tema dana

HRT2

19:30 Rukomet, LP (M): Zagreb CO Barcelona Intersport emisija 19:50 Crtani film 19:55 Večeras prezentacija programa 20:00 Marijine dokumentarni film 21:10 VJETAR U MREŽI slovenski film 22:55 Reporteri: Brza hrana - cijena praktičnosti? ® 23:50 Glazbeni specijal - Wedding Present:

HBO

19:30 Rukomet, LP (M): Zagreb CO - Barcelona Intersport emisija 19:50 Crtani film 19:55 Večeras prezentacija programa 20:00 Marijine dokumentarni film 21:10 VJETAR U MREŽI slovenski film 22:55 Reporteri: Brza hrana - cijena praktičnosti? ® 23:50 Glazbeni specijal - Wedding Present: Ljubavne pjesme glazbeni program 00:15 24 8, epizoda 6. (12) serija ® 01:00 Zločinci u odijelima 1, epizoda 6. serija ® 01:45 Dharma i Greg 1, epizoda 6. serija ®

ARENA SPORT

15:00 Fudbal CONMEBOL KVALIFIKACIJE: Chile - Argentina 17:00 Rukomet EHF LIGA SAMPIONA: Buducnost - Zvezda Zvenigorod 18:30 Rukomet EHF LIGA SAMIONA: Magazin 19:00 uživo Fudbal BH Tele-

com Premijer Liga: Sarajevo - Borac 21:00 FUDBAL: JELEN SUPER LIGA: Rad - Partizan 23:00 FUDBAL: BRAZILSKA LIGA - Highlights 23:30 uživo Fudbal BRAZILSKA LIGA: Gremio - Coritiba 01:30 Fudbal ITALJANSKA LIGA: Juventus - Napoli

SPORT KLUB

11:30 Ruska liga: Anji - Spartak (M) - (DIREKTNO) 13:15 SK STUDIO DIREKTNO 14:30 ATP Moscow 1/2 Finale DIREKTNO 17:00 WTA Luxembourg 1/2 Finale DIREKTNO 19:45 Holandska liga: Roda - Twente DIREKTNO 21:45 Odbojka Serie A1: Lube Macerata - Copra Piacenza 23:30 Pregled Euroelague

FOX LIFE

16:15 Mentalno 1, epizoda 1. dramska serija 17:05 Kosti 3, epizoda 2.

serija 17:55 Domovina 1, epizoda 2. kriminalistička serija 18:45 Obavještajci 7, epizoda 1. serija 19:50 Kosti 5, epizoda 1. kriminalistička serija 21:00 Kosti 5, epizoda 2. kriminalistička serija 22:00 Budan 1, epizoda 1. serija 22:55 Terra Nova, epizoda 1. dramska serija 23:50 Sjenke 1, epizoda 1. serija 00:50 Dosjei X 1, epizoda 1. serija

FOX CRIME

19:10 Novi stari slučajevi 1, epizoda 5. kriminalistička serija 20:00 Vrhunski prevaranti 5, epizoda 5. kriminalistička serija 20:55 Nečujno 3, epizoda 13. serija 21:45 Bolni propusti 1, epizoda 6. kriminalistička serija 22:35 Dexter 6, epizoda 6. kriminalistička serija 23:25 Jedinica 2, epizoda 11. dramska serija 00:15 Frikovi 3, epizoda 13. serija


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

TV program 33

SUBOTA I NEDJELJA, 20. I 21. 10. 2012.

FILM

Sport

Informativa

TV PROGRAM

NEDJELJA

06:00 Serija: Ranjeno srce /r 08:15 Film: D-Tox /r 10:00 Serija: Sulejman Veličanstveni /r 14:00 Talk show: Stav Srbije 15:15 Talk show: Veče sa Ivanom Ivanovićem /r 17:00 Prvi glas /r 18:00 Galileo /r 19:00 Vijesti prve 19:20 Serija: Porodične tajne /r 20:15 Serija: Parada /r 20:45 Serija: Parada 21:15 Film: Mamac 23:15 Dosije /r 00:00 Domaćine, oženi se 00:50 Serija: V.I.P. /r

06.00 Radio Crne Gore - Budilnik 08.00 Vijesti 08.05 Kad prošetam Crnom Gorom 10.00 Vijesti 10.05 Agrosaznanje 11.00 Vijesti 11.05 Profil/r 12.00 Vijesti 12.05 Magazin lige šampiona 13.00 Vijesti 13.05 Dok. program 14.00 Vijesti 14.05 Pazarni dan 14.35 Muzika 15.30 Dnevnik 15.50 Film 17.20 Muzika 18.00 Univerzum 19.00 Crtani film: Sali Bolivud 19.30 Dnevnik 19.55 Sport 20.00 Okvir 21.00 Dok. serijal 22.00 Dnevnik 22.30 Magazin lige šampiona

06:50 City Kids 06:55 Dobro jutro! 10:00 Film: Pogodi ko 11:45 City 12:00 Top speed 13:00 Film: Put oko svijeta 14:45 City 15:00 Ja to tako 16:00 Nedeljno popodne Lee Kiš 18:00 Infomonte 18:30 Dobro veče Srbijo 20:00 Ami G Show 21:00 Film: San ljetnje noći 23:00 VIP Room 23:45 City 00:00 Trenutak istine 01:00 Film: Kako ukrasti nevjestu

08:05 08:50 09:35 10:20 10:45 11:05 11:55 12:00 12:07 13:40 13:45

RTCG2 Košarka: Budućnost – Partizan 19.55

ATLAS Svijet na dlanu 20.00

777 Nindža ratnici 20.30

MBC Plodovi zemlje 14.45

MONTENA Film: Revolver za Ringa 22.00

08.00 Štrumfovi/r 10.05 Top mobil/r 11.35 Serija: Izlog strasti/r 13.55 Fudbal: Čelik – Sutjeska 15.55 Film: Marvi Hamer/r 16.20 Program za djecu 16.40 Dok. program 17.30 Film 19.00 Crtani film 19.30 Dnevnik

12:00 12:30 13:00 14:00 15:00 15:30 16:00 16:30 17:30 18:00 19:00 20:00 21:00

09:00 Fudbal.me 11:00 Dupla šansa top tiket – uručenje 11:45 Zabava 11:55 Dogodilo se... 13:15 Gušteranje 15:00 Toto vijesti 15:45 Žestoko 17:00 Ekstremno 18:15 Jakanje 19:00 Texas holdem poker 20:30 Nindža ratnici 22:00 Na domaćem terenu

10:50 11:00 12:30 14:45

07:35 09:15 10:00 11:50 12:30 13:45 15:05 16:00 19:00 19:30 20:15 21:00 22:00

Akcija Showroom Nemoguća misija 1 na 1 Tragovi divljine Urbanizam Divlja ljepota Bez uputa Verbalisti Forum Serija: S vjetrom u leđa Svijet na dlanu 100% sa Ksenijom

14:00 14:07 14:35 15:15 16:30 16:40 16:45 17:30 18:30 19:10 20:20 22:00 22:30 22:45

15:25 17:00 18:00 18:45 20:00 22:10 22:20 22:30

Baltazar Majstor Meni 101 dalmatinac Mala sirena Aladin Serija: Krv nije voda/r Julijina kuhinja Vijesti u 12 Film: Tri musketara/r Julijina kuhinja Serija: Istražitelji iz Majamija/r Vijesti u 2 Serija: Istražitelji iz Majamija/r Serija: Larin izbor/r Prave riječi/r Vijesti u pola 5 Julijina kuhinja Serija: Krv nije voda Showbizz magazin Vijesti u pola 7 Serija: Larin izbor Domaći film: Petrijin venac Sport vikend Vijesti u pola 11 Serija: Zločini iz prošlosti

Zdravo jutro Hrana i vino Na točkovima Plodovi zemlje Video katalog Hrana i vino Interfejs Rock karavan /r Video katalog Oglasi Video katalog Zvjezdano nebo

07:00 Crtani serija 07:30 Lazy town 08:45 Garfild 09:00 Film za djecu 10:30 Garfild 11:30 Blink 11:35 Top gear /r 12:20 Serija /r 13:30 Film /r 15:00 Blink 15:15 Serija 16:00 Serija: Jermolovi /r 17:30 In family 19:00 In - Puls Informativna emisija 19:40 Top gear 20:40 Serija: Jermolovi 21:40 In - puls Informativna emisija 22:00 Film 00:00 Film 02:00 Serija /r

Svježi u dan Mumijevi Pet show /r Životinjske lakrdije Lili Pez/r Film: U dimu baruta Raport iz Bara /r Tean eye Zelena patrola /r Crtani filmovi /r Dok. program /r Mkanal Film: Revolver za Ringa

NEDJELJA RTS1

12:35 7 RTS dana 13:00 Dnevnik 13:15 Sport plus 13:25 Vreme, stanje na putevima 13:30 Balkanskom ulicom 14:10 Vreme je za bebe 14:50 Gastronomad serija 15:05 Vesti 15:15 Sat 16:00 Vesti 16:03 Sva ta ravnica tv serija 17:00 Zadnja kuća, Srbija 17:30 Šljivik 18:27 Sasvim prirodno 19:00 Slagalica kviz 19:17 Vreme, stanje na putevima 19:30 Dnevnik 20:05 Jagodići tv serija 21:00 Nikad neću biti tvoja film 22:45 Vesti

RTS2

18:35 Srpski istočnici:Laža 19:00 Srpske sportske legende 19:30 Magazin Lige šampiona 20:00 Nedeljom uveče 21:00 TV teatar: Ne očajavajte 22:10 Jelen top 10 22:55 Ja, mi i drugi 23:25 Vikend

Evronet 23:55 Rukomet-Liga šampiona: Hamburg-Partizan ® 01:15 Srpske sportske legende

programa 20:00 VIVA MARIA! film 22:00 SHI južnokorejski film 00:40 Massimo u Tvornici, snimka koncerta glazbeni program ®

LIGA: JELEN PREGLED KOLA 23:00 FUDBAL: LIGA ŠAMPIONA: Magazin 23:30 uživo Fudbal BRAZILSKA LIGA: Ponte Preta - Santos

20:10 Loto 6/45 20:15 Sve u 7! kviz 21:05 Stipe u gostima 5, epizoda 6. humoristična serija 21:45 Nedjeljom ujutro, subotom navečer, epizoda 6. (12) humoristična serija 22:15 Damin gambit talk show 23:00 Dnevnik 3 23:20 Vijesti iz kulture 23:28 SPORT 23:31 Vrijeme sutra 23:40 Nedjeljom u dva informativni program ® 00:45 Istrage gospođice Fisher, epizoda 5. serija ®

HBO

SPORT KLUB

HRT2

ARENA SPORT

HRT1

17:25 Rukomet, LP (Ž): Podravka - Krim Mercator prijenos 19:00 Magazin Lige prvaka 19:30 Kriške sira 1, epizoda 6. dokumentarna serija 19:55 Večeras prezentacija

12:25 Uredništvo, epizoda 6. (12) serija 13:25 TAJNI ŽIVOT KUĆNIH POMOĆNICA film 15:50 PROMJENA IGRE (12) film 17:45 Hollywood: Na snimanju 9, epizoda 43. serija 18:15 JA SAM BROJ ČETIRI film 20:05 ROBIN HOOD film 22:35 Okus krvi 5, epizoda 6. (15) serija 23:30 ČOVJEK ZVAN HRABROST film 17:45 NFL-Extra 18:00 uživo Košarka ENDESA LIGA: Zaragoza - Barcelona 20:00 uživo Košarka ABA LIGA: Buducnost - Partizan 22:00 uživo Fudbal JELEN SUPER

15:00 WTA Luxembourg FINALE DIREKTNO 17:30 Odbojka Serie A1: Castellana Grotte - Perugia DIREKTNO 19:45 Španska liga: Osasuna - Betis DIREKTNO 21:30 Košarka VTB liga: Azovmash - Turow 23:00 Premier League: Sunderland - Newcastle

FOX LIFE

15:15 Sve je to normalno 1, epizoda 1. serija 15:45 Odgoj za početnike 1, epizoda 1. humoristična serija 16:15 Mentalno 1, epizoda 2. dramska serija 17:05 Kosti 3, epizoda 5. serija 17:55 Domovina

1, epizoda 3. kriminalistička serija 18:45 Sherlock 1, epizoda 1. (12) serija 21:00 Sinbad 1, epizoda 1. serija 22:00 Okus krvi 4, epizoda 1. serija 22:55 ŽIVI MRTVACI 3, epizoda 1. serija 23:50 Neprilagođeni 1, epizoda 1. Serija

FOX CRIME

18:20 Imitator 2, epizoda 10. dramska serija 19:10 Pariški forenzičari 5, epizoda 6. kriminalistička serija 20:00 Četiri žene i sprovod 1, epizoda 6. kriminalistička serija 20:55 Imitator 2, epizoda 11. dramska serija 21:45 Imitator 2, epizoda 12. dramska serija 22:35 Ubojstvo 2011 2, epizoda 6. serija 23:25 Jedinica 2, epizoda 12. dramska serija 00:15 Zakon i red 11, epizoda 15. Serija


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava 35

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21. 10. 2012.

MUZIKA

Ne sjekiram se ako mi se vide gaćice na nastupu

Goca Tržan i Dženan Lončarević održaće 10. novembra koncert na Stadionu malih sportova Zlatko Šebek

V

eliki koncert Dženana Lončarevića i Goce Tržan zakazan je za 10. novembar na Stadionu malih sportova, a kako se šuška njima bi se te večeri mogao pridružiti i legendarni pjevač narodne muzike Miroslav Ilić, ali zvanične potvrde još nema.

Uvijek raspoložena Goca za DN kazala je da se uvijek raduje koncertima u Podgorici, podsjetivši nas da u našem glavnom gradu nije nastupala više od godinu i po. “Uželjela sam se Podgorice, jer su tamo ljudi uvijek bili gostoljubivi i imam puno prijatelja sa kojima se rado družim tokom boravka”, rekla je ona, dodavši da će publika između ostalog čuti pjesme “Strašilo”, “Volim do kraja”, “Reci mi u lice”, “Srećo nečija”, “1200 milja” i “Stoperka”. “Biću u punom sastavu sa bendom tako da će biti sjajna noć”, obećava Goca, dodavši da joj je drago što će nastupiti sa Dženanom, jer joj je on veli-

ki prijatelj. “On je moj brat, tako da sam jako ponosan i srećna što sam ćemo pjevati zajedno”, naglasila je Goca, rekavši da su na njegovom solističkom koncertu u Sarajevu pjevali duet “1200 milja”, pa bi voljela da to isto urade i u Podgorici. Kako se najavljuje, vrijeme će poslužiti organizatora, a visoke temperature posebno raduju pjevačicu. “Super, jer ću moći da obučem haljinu do ispod guze maksimalno”, smijući se priča Goca koju, kako priznaje, ne dodiruju paparaco fotografije na kojima joj se vide gaćice ili joj je ispao grudnjak. “Ja se ne sjekiram oko toga

uopšte. To što ljudi pišu više govori o njima samima nego o meni. Ja na sceni zaista ne obraćam pažnju da li mi je sijevnula gaćica, pukla čarapa ili iskočio grudnjak. Trudim se da se ja ludo zabavim i da energiju prenesem na ljude koji su tu”, priznaje Tržan. Kada su skoriji planovi u pitanju, Goca najavljuje objavljivanje novog singla do Nove godine koji se radno zove “Ljubav i ja da se pomirimo” . “Mislim da će žene odlijepiti za ovom pjesmom jer je tekst toliko životan da je to zaista sjajno”, otkriva Goca koja kaže da najvjerovatnije više nikada neće objaviti album. “Albumi u današnje vrijeme kada se skidaju sa interneta, postaju nepotrebna stvar i veliki trošak”, iskrena je Tržan, priznajući da ih ni ona sama više ne kupuje, a da je posljednji CD bio ambijentalne muzike, za vrijeme boravka u Turskoj.

STATUS

dana

MC MARKO Vratio bih obavezno služenje vojnog roka. Ti momci što vojsku završe bar godinu dana liče na ljude.

OPERACIJA

Nata zamijenila silikone Dvanaest godina nakon što je prvi put ugradila silikone, panonska barbika Nataša Bekvalac je po ljekarskoj naredbi odlučila da zamijeni implantate. Nakon nekoliko pregleda, ljekarski tim je još prije nekoliko mjeseci ustanovio da bi pjevačica trebalo da stavi nove silikone što je ona i učinila čim je za to našla dovoljno slobodnog vremena. Nove grudi su joj iste veličine kao prethodne i stavila ih je na jednoj beogradskoj klinici. Osim novih grudi, poznata Novosađanka uradila je i korekciju ožiljka od carskog reza koji se sada skoro pa ne vidi.

SEVERINA VUČKOVIĆ

Album izlazi u decembru Uprkos ljubavnom krahu koji je zadesio popularnu hrvatsku pjevačicu, te razlaza sa nevjenčanim suprugom, Severina Vučković, spas pronalazi u pjesmama. Uveliko radi na novom albumu, koji će se, prema riječima njenog menadžera Tomislava Petrovića, naći u prodaji u decembru. “Album za sada ima radni naslov ‘Dobro došli u klub’, a Seve se veće nekoliko dana nalazi u Zagrebu gdje završava snimanje albuma. Prije izlaska CD-a, publiku će obradovati singlom i spotom”.

Prema pisanju tabloida, pjevačicinim saradnicima velike probleme stvara to što je Seve trenutno u depresiji. “Ona je beskrajno ponosna i prkosna i ni za šta na svijetu neće dozvoliti da se vidi da je ranjena i koliko joj je teško”, kaže izvor blizak pjevačici i dodaje: “Ma koliko se folirala da joj je svejedno, istina je da je ovo veliki udarac i životni poraz za nju, jer je, sjećate se, u stotinu intervjua izjavljivala da je rođena da bude supruga i majka. Podrazumijeva se da na ovako izuzetno brz kraj ve-

ze sa Milanom nije pomišljala ni u najluđim snovima. Ako se uzme u obzir sve što je preživjela, njeno depresivno stanje sasvim je razumljivo”. Ipak, ove natpise Tomislav demantuje. F.J.

HOT! Lusi Pinder, koja ponosno nosi titulu “kraljica bujnih grudi” i “najbolje grudi Velike Britanije”, često pozira za golišave časopise. Vatrena brineta predmet je maštanja muškaraca širom svijeta.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

36 Zdrav život

SUBOTA i NEDJELJA, 20. I 21. 10. 2012.

Pet znakova koji otkrivaju bolesti

fitnes, mozgalica, doktor, ishrana...

ZDRAV ŽIVOT

UPOZORENJE

M

nogi ljudi skoro svakodnevno ignorišu ispucale usne, bol u ramenima, promjene na desnima, bol na stopalu te trnce u bedrima jer smatraju da ne signaliziraju ništa ozbiljno. Međutim, da li je to baš tako? Iza pet najčešćih dosadnih boljki kriju se možda opasne zdravstvene tajne. ISPUCALE USNE Iako se najčešće govori da ispucale usne ukazuju na anemiju, ipak treba provjeriti i potencijalne infekcije. Ispucale usne mogu biti znak gljivične infekcije. Taj problem se rješava vodom. Umjesto da usne oblizujete jezikom (to će samo povećati prisustvo gljivica), počnite da pijete veće količine vode. Usnama će biti potrebno neko vrijeme da se oporave. Pomozite im i nježnim balzamom za usne. Ako se situacija, uprkos tome ne popravlja, posavjetujte se s ljekarom. BOL U RAMENIMA ILI TORZU Često se čuje da te vrste bolova izaziva bolesno srce ili izuzetno jaka gorušica. Međutim, uzrok može da bude i nešto drugo – žučni kamenci. Dolazi do reflektovanja bola koji se javlja u ramenima ili torzu pa ga je teško povezati sa žuči. Problem se češće javlja kod žena nego kod muškaraca i to zbog hormona koji pospješuju nastanak tih tegoba. Pokušajte da djelujete preventivno i promijenite način ishrane. Neka vaš jelovnik obiluje vlaknima kao i voćem i povrćem. Izbjegavajte sve što je masno, a crveno meso jedite što rjeđe.

TAMNOCRVENE DESNI Otečeno i tamnocrveno zubno meso znak je paradentoze koja nastaje zbog pušenja, hormonskih poremećaja, loše higijene i stresa. Međutim, tamnocrvene desni mogu biti i znak da nesvjesno, najčešće tokom noći, stiskate zube i škripite zubima. To izaziva pritisak na desni pa dolazi do promjena. Potrudite se da nadzirete kad to radite u svjesnom stanju, a za konkretnije korake posavjetujte se sa svojim stomatologom. BOLNA STOPALA Ako osjećate bol na stopalu, najčešće iz-

PITANJE ZA DOKTORA

među trećeg i četvrtog prsta, možda vas prati sindrom zvani Mortonov neurom. Riječ je o promjenama na malom nervu koji prolazi ispod ligamenta te koji spaja dvije kosti na stopalu. Taj bol se češće javlja kod žena i to zbog visokih potpetica koje nose. Šta uraditi? Najbolje je da se posavjetujete sa svojim ljekarom. Ako se problem nije pogoršao, biće dovoljna i udobna obuća s niskom potpeticom te ortopedski ulošci. Međutim ako je situacija ozbiljnija, ljekar će preporučiti dalje korake. TRNJENJE U BEDRIMA Ako ponekad osjećate blage trnce u bedrima, razmislite o svojoj odjeći i obući. Naime, takav bol najčešće je rezultat preuskih farmerki i ostale tijesne odjeće. Doprinose mu i visoke potpetice. Do toga dolazi zbog iritacije nerava. Iako bol ne mora da bude strašan, s vremenom se može pogoršati. Kako biste to izbjegli, birajte udobniju odjeću. Ako se već ne možete odreći uskih farmerki, onda birajte one s elastinom – one će definitivno izazvati manje štete, piše T portal.

Često imam vrtoglavicu i sivilo pred očima. Kako je se riješiti i da li to ima veze sa konstantnom upotrebom računara? Jovanka, Budva Vrtoglavica predstavlja jedno od najčešćih problema zbog kojeg se pacijenti javljaju neurologu. Postoji više uzročnika vrtoglavice. Treba znati da to nije bolest već sindrom koji može biti izazvan zbog preko 300 uzroka. Zbog toga je veoma važno da se javite neurologu koji će obaviti detaljan neurološki pregled i nakon toga se opredijeliti da li je i šta je neophodno da uradite od dodatnih dijagnostičkih procedura. Tada će biti jasno definisan uzrok vrtroglavice i shodno tome preporučen odgovarajući terapijski pristup. Ne savjetuje se upotreba računara dok imate problem sa vrtoglavicom. Neurolog Jevto Eraković KC Crne Gore

ISHRANA I DIJETA

Zdravim tempom smršajte pet kilograma Da li vam je dosta proizvoda, programa i osoba koje tvrde kako imaju sjajan recept za brzo i trajno mršavljenje? Istina je sljedeća: ako želite da izgubite kilograme, važno je da sagorijevate kalorije zdravim tempom. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), zdrav tempo mršavljenja iznosi pola do jedan kilogram nedjeljno. Kako biste izgubili pet kg, valja poboljšati prehrambene navike i posvetiti se vježbanju. Treba sniziti dnevni unos kalorija za 250 do 500 kako biste smršali do pola kilograma svake nedjelje. Pažljivo čitajte deklaracije s proizvoda koje jedete i pijete, kako biste ustanovili koliki je vaš dnevni unos kalorija. “Jedite manje porcije četiri do šest puta dnevno. Probajte da se pridržavate predloženih (preporučenih) veličina porcija s pakovanja hrane. Manjim porci-

jama ćete ukloniti kalorije iz svoje dnevne ishrane, što će vam pomoći da ostvarite kilažu koju ste sebi zacrtali. Izbacite ‘džank’ hranu i visokokalorične grickalice koje doprinose gomilanju kilograma. Umjesto da posežete za čipsom, kolačićima i slatkišima, jedite svježe voće i povrće. Ova vrsta grickalica će vam omogućiti više hranljivih sastojaka, a manje kalorija po obroku”, poručuju iz CDC-a, te naglašavaju da treba da se pije što više vode kako bi tijelu obezbijedili dobru hidrataciju. Oni takođe savjetuju da svakodnevno izvodite kardiovaskularne vježbe i to 30 do 60 minuta. “Započnite lagano, s 10 do 15 minuta svaki dan dok ne uspijete da odradite duže treninge. U zavisnosti od vaše težine i aktivnosti koje odaberete, trošićete različitu količinu kalorija”. E.Z.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Roditelji 37

SUBOTA i NEDJELJA, 20. I 21. 10. 2012.

TEMA

savjeti, kreativne igre, roditeljske akcije...

Preko 800 djece bez asistenta u nastavi U vaspitno-obrazovni sistem u Crnoj Gori trenutno je uključeno više od hiljadu djece sa posebnim obrazovnim potrebama, od kojih samo njih 145 ostvaruje zakonsko pravo da imaju asistenta, zbog ograničenja u budžetu Zavoda za zapošljavanje u čijoj je nadležnosti zapošljavanje tog kadra. Shodno Zakonu o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, u toku nastave može da im se obezbijedi asistent, kao tehnička pomoć kako bi im se pomoglo u obrazovanju i obrazovnom postignuću. Posao asistenata ne treba miješati sa poslovima koje obavlja nastavnik ili stručni saradnik, već se od njega očekuje da pomaže djeci u pisanju, računanju, rukovanju priborom za geometriju, pripremi pribora i tome slično. Prema podacima Ministarstva prosvjete i sporta, kojem komisije dostavljaju rješenja o usmjeravanju, u vaspitno-obrazovni sistem trenutno je uključeno 1.056 djece, koja su prošla formalnu i zakonom propisanu proceduru procjene i ustanovljavanja njihovih potreba. Iz Ministarstva su ranije pojasnili da je, shodno normativima i stan-

Ilustracija

dardima, kao i inkluzivnim principima, pravilo da jedno dijete sa smetnjama u razvoju bude uključeno u odjeljenje, s tim što ih mo-

že biti i dvoje “ako je jedno sa lakšim, a drugo sa težim smetnjama u razvoju”. Asistenti učeniku u nastavi za-

pošljavaju se kroz Program javnih radova Zavoda za zapošljavanje koji je, na osnovu Akcionog plana Strategije integracije osoba sa invaliditetom, odlučio da iz državnog budžeta finansira njihov angažman. “Tako je u ovoj godini, u saradnji sa 22 javne obrazovne ustanove i osam NVO i udruženja, u ovom javnom radu angažovano 145 asistenta, na tri mjeseca”, kazala je portparol te javne ustanove Danka Ćetković. Dosadašnja praksa je bila da se ugovori sa asistentima produžavaju nakon tog perioda, što u Zavodu očekuju i ovoga puta “ali je to je uslovljeno raspoloživim novcem”. Ćetković je naglasila da je broj asistenata koje Zavod finasira uslovljen isključivo novcem kojim ta ustanova raspolaže, a ove godine je taj iznos nešto preko 152 hiljade eura. Na pitanje da li im je poznato da je, prema nekim tvrdnjama, roditeljima sugerisano da treba sami da angažuju asistenta za svoje dijete, Ćetković je kazala da zarade asistenata finansira Zavod, i da projektom nije predviđeno učešće roditelja u sufinansiranju zarada asistenta.

DJECA

Motorički razvoj u prvoj godini Pokret je osnovna karakteristika života kojom se izražavaju osjećaji (mimika), uspostavlja verbalna i gestikularna komunikacija (govor, gestikulacija), ovladava prostorom i postiže biološka samostalnost. U najranijoj životnoj dobi pokret je odraz stanja i ponašanja djeteta. Kod novorođenčeta motorni obrasci su refleksne prirode. U doba odojčeta, razvijaju se obrasci voljnih pokreta, a kasnije, preko brojnih neuronskih veza, formiraju se sekundarno automatizirani, koordinisani voljni pokreti. Motorički razvoj zdravog novorođenčeta, odojčeta i malog djeteta odvija se potpuno spontano, prema prirodnim zakonitostima i direktno zavisi od anatomske i funkcionalne adekvatnosti centralnog nervnog sistema. Usvajanje glavnih motoričkih funkcija (kontrola glave, bočni transferi u ležećem položaju, sjedjenje, stajanje, hod, puzanje, hvatanje) odvija se potpuno spontano. Sve motoričke radnje dijete nauči i savlada potpuno samo i zato nije potrebno “učiti” dijete da sjedi, stoji, hvata, hoda… “Učenje” djeteta motoričkim radnjama predstavlja grubo, nepotrebno i nepoželjno upletanje u spontani motorički razvoj kojim se ometa i usporava normalno usvajanje motoričkih funkcija.

SAVJETI

Dojite bebu na zahtjev, a ne po satu Majka nikada ne treba da doji prema satnici – najbolje je da nudi dojku novorođenčetu kad god je ono zatraži. U porodilištu savjetuju majkama da razmak između dva podoja ne bude duži od tri sata, što se često protumači kao savjet da bebu treba dojiti na tri sata. Plač je jedini način komunikacije bebe sa okolinom i njena neutješnost najčešće ukazuje na glad. Dojenje na zahtjev djeteta objedinjuje i potrebu za hranom i tečnošću, ali i potrebu za utjehom, sigurnošću, smirenjem... Uobročavati dijete, kako se nerijetko majkama savjetuje iz okoline, može samo dovesti do toga da se ne proizvodi dovoljna količina mlijeka, jer dijete neće zadovoljavati svoje potrebe na vrijeme, što će uticati na nedovoljno stvaranje mlijeka u dojkama.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

38 Gušti

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21. 10. 2012.

Bundeva na načina

● lista želja

Bundeva, ili tikva, kako je kod nas češće nazivaju, ne koristi se pretjerano u našoj kuhinji. Ipak, nije loše podsjetiti da ima mnoga dobra svojstva i da biste njome znatno unaprijedili prehranu. Ova biljka sazrijeva na jesen i može se do proljeća uspješno očuvati u svježem stanju. Očaraće vas finoćom ukusa i bojom, a možete je kuvati, peći ili pasirati. Ovdje predlažemo neke od mnogih ukusnih kombinacija.

Pita od bundeve

Isjecite osrednju bundevu na kockice i skuvajte u vrlo malo vode dok ne omekša. Odvojite bjelanca od žumanaca (dva jaja), pa napravite šne od bjelanaca. Umiksajte 80 grama maslaca sa 120 grama šećera, dodajte žumanca, zgnječenu skuvanu bundevu, pola čaše jogurta, malo cimeta, 180 grama glatkog brašna, jednu vrećicu kvasca i na kraju snijeg od istučenih bjelanaca. Smjesu izlijte u modlu i pecite 40 minuta na 180°C. Ohladite i pospite šećerom u prahu.

Lazanje od bundeve Na maslinovom ulju kratko propržite grančicu svježeg ruzmarina, izvadite je, pa u ulje dodajte sitno naribanu šargarepu i nasjeckani luk. Dodajte naribanu bundevu, začine i zalijte s malo bijelog vina i prodinstajte. Ohladite i u to umiješajte ocijeđen i propasiran svježi kravlji sir. Dno zagrijane namašćene posude prelijte tankim slojem

bešamela, pa slažite red lazanja, red bešamela, red nadjeva od bundeve i malo parmezana. Završite redom bešamela i nadjeva te preostalim parmezanom. Lazanje pecite u rerni 40 minuta na 180°C.

Goli tikvenik Narežite tikvu na kockice i stavite u posudu sa malo vode, dodajte 50 grama margarina i pola šolje šećera i na ti-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Gušti 39

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21. 10. 2012.

● PREPORUKA

RECEPT MAJSTORA

Chardonnay Clos du bois

Hariyali chicken tikka

( Zelena piletina)

Navin Simg, Pradip Ravat Restoran Mantra, Podgorica Dejan Stojanović

Ovaj tradicionalni indijski specijalitet naziv svakako duguje izgledu, odnosno zelenoj boji, koja dominira. Za pripremu jela potrebno je pet do šest pilećih bataka srednje veličine, očišćenih od kostiju. Viljuškom izbušiti rupice kako bi bataci upili začine, poput bibera i soli, a zatim utrljati suncokretovim ili sojinim uljem i pastom od isjeckanog đumbira. Marinirati batake i držati ih oko tri sata u frižideru. Nije loše ni ako se

Somelijer

hoj vatri kuvajte 15-ak min. Onda prebacite u modlu i pecite u rerni 15 minuta. Umutite dva jaja i pola šolje šećera, pa dodajte pola litra mlijeka, 30 grama brašna i malo cimeta i sve umutite. Izvadite modlu iz rerne i zalijte pripremljenom smjesom pa vratite u pećnicu da se dopeče. Kad je pečeno, pospite šećerom u prahu i cimetom, uz malo meda i tamnog šećera.

Laka pita od bundeve U posudu za miješanje sipajte tri jaja, 100 ml ulja, 50 ml mlijeka, 200 ml kisjele pavlake i 300 grama brašna te 1/2 praška za pecivo i 300 grama svježeg mladog sira kao i 2-3 kašike sezamovih sjemen-

ki. Sve sastojke lagano izmiješajte. Bundevu naribajte, ali je ne cijedite, jer njen sok daje piti mekoću i sočnost. Pecite pola sata na 180-200°C. Pred kraj pečenja izvadite je pa prelijte otopljenim maslacem i pospite ribanim parmezanom, pa dopecite do kraja.

Kroketi sa bundevom Izribanu bundevu posolite i ostavite minut-dva da pusti vodu, dodajte 150 grama sira i dva jaja pa promiješajte. Polako dodajte brašno i prašak za pecivo da dobijete mekanu smjesu i začinite. Pouljite ruke i napravite krokete pa pržite na zagrijanom ulju na laganoj vatri 10ak minuta.

gastro kritika

Vrhunsko bijelo suvo vino iz Sonoma, regije u Kaliforniji. Ovaj Chardonnay leži u američkom hrastu koji mu daje karamel boju i tostirani ukus. Veoma puno i harmonično bijelo vino. Intenzivne karamel-žute boje. Pitko, sa karakterističnim mirisom ananasa i ukusom citrusa. Punog ukusa koji dugo traje na nepcima. U ukusu ćete osjetiti roštilj ili dim u kombinaciji sa vanilom. Takođe, ima puterast ton koji potiče od mliječne kisjeline koja se nalazi, neizostavno, u svim vinima Novog svijeta. Gastronomski savjet: dobro ide uz ribu sa roštilja, bijelo meso, ćuretinu, piletinu i sva mesa sa roštilja. Optimalna temperatura serviranja je 10 - 12C Procenat alkohola: 13,5% Proizvođač: Clos du bois

ocjena:

Restoran Piazza

Hrana + Usluga + Cijene + Ambijent -

Podgorica, Bul. Džordža Vašingtona 66 Tel: 067/600 829 Radno vrijeme: 8-12 Kafe&restoran Piazza nalazi se pomalo skriven u zgradi “Maxim” a odaje ga prostrana bašta koja “procvjeta” od ljudi kada je sunčan dan. Naš je bio tmuran i kišovit, pa smo posjetu otpočeli naručivanjem čaja koji je vrlo brzo pristigao, propisno praćen medom, bijelim i braon šećerom, te kriškom limuna. Čaj je bio ukusan i kvalitetan, marke Julius Meinl, a stajao je svega 1 euro. Nedostajala je jedino salveta. Mladi konobar koji nas je posluživao obradovao nas je nesvakidašnjom dozom ljubaznosti i efikasnosti, a i kuhinja je hranu brzo poslala: špagete “Aglo Olio” (maslino-

vo ulje, bijeli luk, peperonćino) i zapečene palačinke sa neutralnom pavlakom i pršutom koje se u meniju nude sa drugim sastojcima. Ove jednostavne špagete bile su spremljene zaista izvrsno, tako da su se osjećali svi ukusi, a palačinke lagane, savršeno izbalansirane između slane pršute i pavlake koja postaje slatkasta kad se zapeče. Špagete su koštale svega 5, a palačinke 3,50 eura. Ambijent je bio pomalo haotičan, vjerovatno zbog kiše koja je primorala konobare da inventar iz bašte na brzinu poslože iza jednog od dva šanka, a da vitrinu za sladoled ostave u prolazu između

njih. Sem toga, prostor odiše mediteranskim stilom i zaista podsjeća na neku “pjacu” (trg) u italijanskom stilu. Na kraju smo probali i „dojč” kafu koja, na žalost, nije bila Julius Meinl. Uprkos tome, bila je znalački spremljena završnica praćena čokoladiranim zrnima kafe a koštala je neslavnih 2,40 eura. To znači da nas je obrok ukupno koštao 12,90 eura: hrana 8,50 eura i piće 4,40 eura (2 čaja i jedna kafa).

Napomena: Kritičar Vikend novina restorane posjećuje inkognito i plaća račun.

bataci ostave da prenoće u frižideru. Zatim, u blenderu izmiješati spanać, svježu zelenu ljutu papriku, listove nane, crni luk, mljeveni korijander, so, malo ulja i malo limunovog soka. Izvaditi iz frižidera meso, pomiješati sa zelenom pastom i opet ostaviti u frižider dva sata da bi je piletina upila. Bataci se mogu pržiti na grilu ili u tiganju, zavisno od toga kako želite. Pržiti tek toliko da dobiju lijepu zlatnu boju. Potom, batake posložiti u uljem naprskani pleh i staviti u rernu da se 15 minuta zapeku na 275 stepeni. Batake servirati sa salatom, paradajzom ili proprženim pečurkama, uz krišku limuna.


Pratite nas na twitteru

40 Automobili/Tehnologija

@dnovine

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21. 10. 2012.

predstavljamo, savjeti...

AUTOMOBILI

ŠKODA RAPID

Elegantna i ekonomična Za Škodine modele odavno važi pravilo da su uvijek u samom vrhu rang liste automobila po kriterijumu uloženo-dobijeno. Ni nova Škoda Rapid nije izuzetak. Naime, riječ je o modelu koju postavlja standarde u segmentu kompaktnih limuzina. Škoda Rapid je prostrano, elegantano, a istovremeno i vozilo sa inteligentnim rešenjima, novim tehnologijama i visokom ekonomičnosti potrošnje goriva. Dizajn Rapida karakterišu agresivniji izgled prednjeg dijela automobila i oštre linije karoserije. Ipak, radi se o porodičnoj limuzini, koja ima i peta vrata poput hečbek modela. Što se tiče unutrašnjosti, vozač i putnici u Škoda Rapid modelu apsolutno nemaju razloga da budu nezadovoljni zbog nedostataka prostora. Predstavnici Škode kažu da Rapid ima najviše prostora za glave i koljena putnika u od svih automobila u klasi. Dimenzije eksterijera su 4.48m dužine, 1.71m širine i 1.46m, dok je zapremina gepeka 550L. Škoda Rapid posjeduje brojne tehnologije aktivne i pasivne bezbjednosti već u osnovnom modelu. ABS i ESP sistemi su standardni, a dugo međuosovinsko rastojanje vozila, precizna šasija i kruta struktura karoserije omogućavaju precizno upravljanje vozilom. Funkcije kao što su kontrola pritiska u gumama, svjetla za maglu ili pomoć pri kretanju na uzbrdicama povećavaju nivo bezbjed-

nosti ovog modela. Kada je riječ o pasivnim elementima bezbjednosti, sveobuhvatni paket štiti putnike u slučaju sudara. Ovaj paket uključuje prednje, bočne i vazdušne jastuke za glavu, sigurnosne pojaseve koji se mogu podešavati i koji su vezani za tri tačke. Rapid će kupcima biti dostupna u tri nivoa opreme i sa šest pogonskih motora, 4 benzinska i 2 dizel motora. Osnovni benzinski motor je 1.2L MPI trocilindarski motor koji razvija 75ks snage. Ostala tri TSI benzinska motora su 1.2L sa 86ks, 1.2L sa 105ks, kao i 1.4L sa 112ks. Sa druge strane 1.6L dizel motor posjeduje direktno common rail ubrizgavanje i dostupan je sa dvije varijante snage: osnovna, čija je snaga 90ks I 1.6L TDI CR verzija koja razvija 105ks.

telefoni, računari, igrice...

TEHNOLOGIJA

INTERNET

Četiri glavna grijeha na društvenim mrežama Budući da živimo u vremenu u kojem veliku ulogu igra internet, vrijeme je da prihvatimo i internetski bonton. Ovo su četiri najveća grijeha na društvenim mrežama. 1. Odlazak off-line Ovaj se “grijeh” odnosi na situaciju kada neko započne čet s vama, a vi odete off-line. Većina ljudi automatski pomisli da ih mrzite i da zbog toga ne želite da komunicirate s njima. Umjesto da odmah odete off-line, razmijenite nekoliko poruka s tom osobom i recite da žurite negdje te da ne možete više razgovarati i onda kliknite “off-line”. 2. Prekratki odgovori Iako su kratke poruke jedne od glavnih karakteristika društvenih mreža, prekratke poruke mogle bi izbaciti vašeg sagovornika iz takta. Ako se neko već potrudio da vam napiše poruku od desetak rečenica, budite toliko ljubazni pa mu odgovorite s više od tri riječi, piše Dnevnik.hr. 3. Izbjegavanje odgovora na poruku Kada vam neko pošalje poruku ili vam komentariše nešto što ste napisali, internetski bonton nalaže da toj osobi i odgovorite. Zamislite tu situaciju u stvarnom životu - neko vam nešto kaže ili vas upita, a vi ćutite i blijedo gledate u njega. Nepristojno, zar ne? Ukoliko ipak odlučite da nećete odgovarati određenim ljudima na njihove poruke, one će se samo gomilati jer vaše neodgovaranje izaziva dodatna pitanja, prenosi smedia.rs. Uskoro ćete se naći zatrpani porukama i ostati obilježeni kao jedna od nepopularnijih osoba među vašim prijateljima s društvenih mreža. Zato pokušajte odgovarati na sve poruke koje dobijete, oduzeće vam malo vremena, a ostavićete dojam pristojne i ažurne osobe. 4. Spemovanje Na četvrto mjesto najvećih grehova koje činimo na društvenim mrežama dospjelo je spemovanje. Ima osoba koje imaju potrebu

da svaku svoju dnevnu aktivnost podijele sa svim svojim prijateljima na društvenim mrežama. Ako ste i vi jedan od tih, prestanite odmah. Prečesti tvitovi ili izmjene statusa strahovito su iritantni i nemojte se čuditi ako ste u posljednje vrijeme izgubili dobar broj folovera ili prijatelja na Fejsbuku.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21. 10. 2012.

Automobili/Tehnologija 41 ● SAVJETI

Provjerite antifriz Provjera antifriza na njegovu otpornost na niske temperature je najvažnija stvar koju bi trebalo da uradite prije zime. Ovo možete uraditi sami ili u servisu sa instrumentom kojim se mjeri kvalitet ove tečnosti. Instrumenti za ovu namjenu nisu skupi i mogu se pronaći u gotovo svim prodavnicama auto-dijelova. Osigurajte se da mjerenja pokažu otpornost na što niže temperature, pa čak i do -40 stepeni Celzijusa.

MAGAZIN T 3

Najbolji telefon godine Samsung Galaksi S3

IGRICA NEDJELJE: DISHONORED

Dodijeljene su nagrade magazina T3 za najbolje uređaje na mobilnom tržištu, a najboljim telefonom 2012. godine proglašen je Samsungov Galaksi S3. Samsung je trijumfovao na nedavno održanoj konferenciji u Londonu u organizaciji časopisa T3, koji od 2007. dodjeljuje nagrade za najbolje mobilne uređaje godine, stoga je Galaksi S3 dobio “Phone of the Year” nagradu kao najbolji telefon 2012. Ipak, treba napomenuti da među konkurencijom nije bio Eplov posljednji model Ajfon 5, koji je tek nedavno predstavljen, već stariji model Ajfon 4S. Osim Galaksija S3 i Ajfona 4S, među kandidatima za najbolji telefon godine bili su i Guglov, odnosno Samsungov Galaski Neksus, HTCov One X, Sonijev Xperia S i Nokijina Lumia 900.

Još u izradi, Dishonored je podigao mnogo prašine na raznim sajmovima gdje je prikazivan, a opisi i odlične ocjene koje su se već pojavile u brojnim medijima dokazuju kako je za ovaj naslov vrijedjelo čekati. Dishonored je prema Metacriticu zaslužio prosječne ocjene od 89% na Xboxu 360 i postotak manje na PlayStationu 3, dok se verzija za PC trenut-

fejsbuk gugl

dajemo nešto drugo -svoje podatke na kojima oni zarađuju. Aktiviranjem dodatka za Hrom otkriveno je da nas Gugl prati na 42 odsto stranica koje posjetimo i da od naše aktivnosti godišnje na oglašavanju zaradi čak 940 dolara. Zarada Fejsbuka za godinu dana mnogo je manja - samo 1,49 dolara,

Novi dodatak za Hrom i Fajrfoks otkriva koliko nas razne stranice prate na internetu i dijele naše podatke i koliko Fejsbuk i Gugl zarađuju na nama. Njihovo korišćenje nije besplatno – iako ne dajemo novac za njih. U zamjenu za korišćenje najpopularnijeg pretraživača i društvene mreže na svijetu

Sistem moralnosti no najbolje kotira sa prosjekom od 91%. Igrica nas stavlja u ulogu nepravedno optuženog tjelohranitelja koji stiče natprirodne moći i kreće u potragu za pravim krivcima vođen željom za osvetom. Glavni karakter ima desetine zanimljivih magija, jedinstveno vizuelno okruženje i potpuna sloboda igranja će nam dati šansu da iskusi-

mo ovu igru kako god poželimo (šunjanje, opšta akcija, istraživanje, pričanje, itd). Riječ je o igri sa akcentom na stealth elementima i sa sistemom moralnosti, koji stvara realne posljedice u svijetu oko protagoniste, zavisno od izbora igrača.

ali zato ova društvena mreža prati čak 91 odsto internet stranica koje posjećujemo. Osim informacija o Guglu i Fejsbuku, putem Privacyfixa korisnici mogu da saznaju koje internet stranice mogu da dijele njihove lične podatke i ko ih sve na internetu prati.


Play sudoku online at:

Pratite nas na twitteru

www.sudokukingdom.com

@dnovine

42 Zabava/Slobodno vrijeme Daily Sudoku puzzle No. 2179 sudoku 2012-09-30

367 371

Medium level

Teža

2

3 5

9

1

1

4

1

7

5 3

AUTOR: BANE

www.sudokukingdom.com

7

5

1 4

3

1

3

5

Daily Sudoku puzzle No. 1806

4 Medium level

2 1 4

7

2

8

7

9

8

Play4sudoku1online at:

JEDINICA ELEKTRIČNOG OTPORA SILICIJUM

OZNAKA ZA TEMPO PORTUGALIJA RIJEKA U ITALIJI OZNAKA ZA TONU

ĐUBRITI, GNOJITI PRODAVNICA BOJA

SLOVO PRIJE ‘S’ RADE ŠERBEDŽIJA BJELANČEVINA (GRČ.)

AUSTRALIJSKI GLUMAC, RASEL

8

6

ROKER MONTANO KRIVITI, KOSITI

SRAMOTITI, PONIŽAVATI

JEDAN PRIJEDLOG

6

3

PREDMET NAELEK- POGONSKI OBOŽA- TRISANA UREĐAJ ČESTICA AVIONA VANJA

OBIČAN VOJNIK KOJI PODSJEĆA NA GRM

KRZNO AMERIČKOG JAZAVCA

7

7

UPALA RETINE (MED.)

SVIRAČ FAGOTA

Lakša

6

OREGON (SKR.)

KISEONIK LIČNA ZAMJENICA

OZNAKA ZA OBIM

9

2011-09-23

OZNAKA ZA TOPA U ŠAHU

SUPERHEROJ IZ STRIPA I FILMA BOKSERSOD ČEGA KI KLUB NEMA KORISTI VAŽAN ZAČIN

4

Play sudoku online at:

9

INTRIGANT, SPLETKAR

AMERIČKI REDITELJ (VATRENE ULICE) OKRUGLO SLOVO

6

ISTOKZAPAD (SKR.)

MARKA TELEVIZORA USKOGRUDOST

RJEČNO OSTRVO

2

6

PRVO SLOVO

ZADNJA POŠTA STRANO ŽENSKO IME

SIMBOL RADIJUMA

5

9

DRAGE VOLJE

DAVNA ISTORIJA

4

4

PRAVNE NAUKE

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21. 10. 2012.

5

6 at: Play sudoku online

Page 1/2

JEDNAKA

POVREDE ŠILJATIM PREDMETOM NAPLAVINA BASIST NIRVANE, NOVOSELIĆ VELIKA LEDENA

5 1 6 GROMADA www.sudokukingdom.com www.sudokukingdom.com 8

9

Puzzle solution:

6

2

RJEŠENJE IZ prethodnog BROJA: TRANSMISIJA, LABILAN, ĆUP, ARAKANGA, JE, ČIKOVI, OOUR, ITALIJANSKI, TENISER, VAT, ET, NT, APITI, LJ, ZA I PROTIV, JAP, R, SABINA, AGRŠAK, MODEST, ADIKTI, RIC, AK, INATNA.

1

7 Puzzle solution:

4

Memorijski principi

2

9

3

8

6

4

7

1

3

8

5

7

1

4

9

2

6

3

7

6

4

1

9

2

5

8

6

1

9

5

8

2

3

4

7

8

4

1

7

5

2

9

3

6

7

4

2

3

6

9

5

8

1

7

5

3

9

4

1

6

8

2

4

9

3

1

5

7

8

6

2

2

9

4

6

3

8

7

1

5

1

5

7

8

2

6

4

3

9

1

6

8

2

7

5

3

4

9

8

2

6

4

9

3

1

7

5

4

8

2

5

9

3

1

6

7

2

6

8

9

3

5

7

1

4

6

1

7

8

2

4

5

9

3

5

7

1

2

4

8

6

9

3

9

3

5

1

6

7

8

2

4

9

3

4

6

7

1

2

5

8

vicevi

5

- Zašto nosiš taj krevet na leđima, pita Suljo Muja kojeg je sreo na ulici. Page 1/2 - Moram, ljekar mi je naredio da ne napuštam krevet 7 dana. *** - Znaš li gdje se nalazi Bermudski trougao, pita prolaznik prolaznika. - Ma, kako da ne, odgovara ovaj. Ja živim tamo! - Molim?!

- Znaš, moja kuća je između groblja, ludnice i Poreske uprave! *** Dolazi profesorica na svoj prvi čas u novoj školi. Zapazivši nered koji vlada u školi, kaže: - Ovo do sada nijesam vidjela. Ovo je kaubojska škola! Perica ustane i kaže: - Konje ostavljamo u zbornici.

GIMNASTIKA ZA MOZAK

Sudoku puzzle No. 2180 2012-10-01 Sudoku Rješenje iz prethodnog broja puzzle No. 1847 2011-11-03

Principe pamćenja su otkrili drevni narodi. Sva znanja su bila prenošena usmenim predanjem jer nije postojalo pismo. Međutim, prvi naučni pečat dali su antički Grci. Oni su toliko obožavali memoriju da su jednoj od svojih boginja dali ime – Mnemosina. Njihova lista memorijskih principa važi i danas. 1. S inestezija ili miješanje čula je jedan od najvažnijih principa pamćenja. Svi veliki mnemoničari su razvili pojačanu osetljivost svojih čula s ciljem da, miješajući ih, pojačaju sposobnost prisjećanja. 2. K retanje Vaš mozak, prirodno lakše pamti ono što se kreće. Zato svojim mentalnim predstavama dajte što više ritma.

3. A socijacije Kad god želite nešto da zapamtite trebalo bi da to povežete na zanimljiv način sa nečim što je čvrsto vezano u vašoj memoriji. 4. S eksualnost Svi mi imamo odlično pamćenje u ovoj oblasti. Koristite je! 5. Duhovitost Ukoliko su vaše mentalne slike smješnije „otkačenije“ i zanimljivije, utoliko ćete ih lakše pamtiti. 6. I maginacija Mašta je pokretačka snaga vaše memorije. Razvijajte sposobnost kreiranja mentalnih slika i filmova. 7. S imboli Razvijajte sposobnost stvaranja svojih simbola punih značenja i zanimljivosti.

8. B rojevi Numerička uređenost stvara red i logički raspored pojmova u memoriji. 9. Boje Koristite što više boja da „obojite“ svoje mentalne slike i tako ih učinite lakšim za pamćenje. 10. Princip poretka Koristite razne metode grupisanja, po boji, obliku, vrsti, itd. 11. Pozitivne mentalne slike Pozitivne i prijatne slike se lakše pamte jer mozak „želi“ da im se vrati. Negativne mentalne slike, naprotiv, mogu da dovedu do blokade memorije. 12. Preuveličavanje Svoje mentalne slike povećajte ili smanjite po veličini, obliku i zvučnosti kako biste ih učinili lakšim za pamćenje.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava/Slobodno vrijeme 43

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21. 10. 2012.

368 372

IZNENADA SE POJAVITI

NAVRATNANOS NAPRAVITI

PRVI VIOLINIST

AMERIČ- DODATAK OBLICI IMA GA KAPITALI- DOSTA U POKAZNA KA PJENEKOM ZAMJEVAČICA ZAKONU STIČKOG AMBANICA UDRUDŽEKSON SADI ŽENJA

KALIROMAN SIĆUŠNA DONSKI BORIS- ŽIVOTINJA KRALJ, LAVA (FIG.) SIN PORPEKIĆA TAONA

horoskop ovan

PUNO PLAKATI

Vješto koristite svoje sposobnosti u različitim situacijama i ne odustajete od poslovnih vizija. Spremni ste da učinite skoro sve za svog partnera, ali pod uslovom da neko ne ugrožava Vašu uspostavljenu dominaciju i integritet.

VRHOVNI SKANDINAVSKI BOG VODONIK

POKORICA

PLESNA FIGURA U KADRILU SEGA MEGA DRIVE

GRČKI POVJESNIČAR

Jasno Vam je da u nekim važnim situacijama nemate dovoljan uticaj na razvoj poslovnih događaja. Zatražite nečiju podršku ili dobar savjet, postoje rješenja koja iziskuju novi kompromis. Obratite pažnju na svoje snove.

BLISTANJE

OPRAVKA MAŠINA

bik

RAZMAK SKUP ĆELIJA ŽIVOG BIĆA (MN.)

SUPERHEROJ IZ STRIPA I FILMA HOR I ORKESTAR IZ TESLIĆA POVIŠEN TON "A” DRŽAVA U EVROPI OSTRVLJE KRAJ N. GVINEJE

STARO IME NOTE “DO”

RAVNI EGIPATSKI BOG SUNCA

HOLANDSKI ŠAHIST, JAN RIMSKO JEDAN

VAGA

ZEMLJIŠNA MJERA RUSKI ŠAHIST, ALEKSANDAR

KRUŠEVAČKA TELEVIZIJA OZNAKA STRUJNIH FAZA

Važno je da imate poslovni cilj, ali još važnije je da odredite pravi način ili sredstvo koje će Vam omogućiti njegovu uspješnu realizaciju. Djelimična rješenja Vas samo nepotrebno usporavaju i podstiču nesigurnost.

blizanci U skladu sa prethodnim iskustvom sada mijenjate svoj stil ili poslovnu strategiju u odnosu na okolinu. Imate značajnu prednost u odnosu na saradnike i ništa ne prepuštate slučaju. Važno je da ostanete dosljedni ciljevima.

GRAD U RUSIJI NA DONU TEMPO

SLUŽBA MLAĐEG OFICIRA LEGURA GVOŽĐA I NIKLA

RAK

RUSKI SLIKAR RJEPIN

Jasno Vam je da završni rezultati zavise od sposobnosti da se pravilno organizujete. Svoju pažnju usmjeravate na osnovne ciljeve. Najbolje se osjećate kada držite pod strogom kontrolom neke važne situacije iz privatnog života.

HOLANDSKI SLIKAR PEJZAŽA, ART VAN DER OZNAKA NA STARIM VIDEO KASETAMA KOMBINAT IZ BAČKE TOPOLE

LAV

RIBONUKLEINSKA KISELINA

Sve možete da postignete kada se nalazite u centru glavnih dešavanja. Uspjeh Vam se nalazi na dohvat ruke, učinite sve sto je potrebno da ostvarite profesionalni i lični maksimum u različitim pravcima.

RJEŠENJE IZ prethodnog BROJA: PRAISTORIJA, RA, ZP, REDOV, ADA, LG, TONI, VOLTER HIL, O, O, BETMEN, OM, BESKORISNO, SKRNAVITI, T, O, TORITI, PO, FAGOTIST, R, SA, RŠ, KROU, UBODI, NANOS, KRIST, SANTA.

DJEVICA

NAGRADNI ZADATAK NAGRADA: Knjiga Otkrijte svoj stil znanja (dva primjerka) autori: M.Vilis i V.K. Hodson, poklon Edukativnog centra Finesa – Beograd.

Evo kako glasi zadatak: Od 100 kolekcionara 70 skuplja stari novac, 75 značke, 80 salvete a 85 marke. Koliko njih skuplja i stari novac i značke i salvete i marke?

Odgovore šaljite na adresu: branislav.maricic@finesa. edu.rs ili pismom na adresu: FINESA, Srbija, 11000 Beograd, Rada Končara 1 A. Navedite: Ime i prezime; adresu, broj telefona, e-mail adresu. Tačan odgovor i spisak nagrađenih biće objavljeni u sljedećem dvobroju. Tačan odgovor zadatka iz prošlog broja: Dva radnika. Spisak nagrađenih: Radenko Ž Simović i Nađa Čelebić iz Podgorice.

Skloni ste pretjeranom detaljisanju, ali nije sve onako kao što pretpostavljate u duhu svojih teorija. Neophodna su Vam praktična rješenja, potrudite se da ubrzate svoj poslovni ritam i da završite sve što ste započeli.

Tekst priredio: Branislav Maričić, direktor Edukativnog centra Finesa - Beograd, internacionalni predavač i instruktor Programa razvoja intelektualnih sposobnosti www.finesa.edu.rs www.branislavmaricic.com

da li ste znali

U svakom broju objaviću nagradni zadatak koji nije “težak”, ali ipak morate da se dobro pozabavite mentalnom gimnastikom – razmišljanjem!

Bubašvaba može da živi do devet dana bez glave prije nego što umre od gladi? Da se prosječna osoba smije 15 puta dnevno? Da su Miguel Servantes i Viliam Šekspir koji se smatraju najvećim piscima u svojim zemljama umrli istog dana - 23.04.1616? Da komarci imaju zube?

Škorpija Ne želite da neko mijenja Vašu poslovnu orijentaciju ili da upravlja Vašim planovima. Potrebno je da se detaljno informišete o svim mogućnostima, spoj dobre intuicije i analitičke procjene donosi novi uspjeh.

STRIJELAC Stalo Vam je da budete zapaženi na različitim stranama i u tom smislu koristite svoje najjače adute sa kojima raspolažete. Velike ambicije ponekad donose niz novih prednosti i pozitivnu dominaciju u odnosu na saradnike.

JARAC Spremni ste na profesionalno dokazivanje pod različitim uslovima. Obratite pažnju na neke korisne informacije koje će Vam olakšati put do uspjeha. Računajte na nečiju podršku kada se nalazite u kritičnim situacijama.

VODOLIJA U želji da ostvarite izuzetne rezultate, pristajete na izvjesnu improvizaciju. Ponekad bez većeg rizika, nema ni zapaženog uspjeha ili šireg odjeka među saradnicima. Izbjegavajte emotivne kontraste u reakcijama.

RIBE Imate dovoljno iskustva da realno sagledate sve prednosti ili nedostatke koji proizilaze iz mogućeg poslovnog udruživanja. Razmislite, intelektualne sposobnosti su presudne u procjeni dobre poslovne prilike koja Vam se nudi.

Da riba koja živi ispod 800 metara ispod površine mora nema oči? Da je vodonik zapaljiv gas, kiseonik podržava sagorijevanje ali kombinovani čine vodu koja se koristi za gašenje požara? Da je kikiriki jedan od sastojaka dinamita?


SMS‘om na broj

Ukucajte: DN napravite razmak upišite tekst Vašeg oglasa i pošaljite na broj 14554.

SMS OGLASI PROMOTIVNA CIJENA JEDAN DAN

SA URAČUNATIM PDV-OM

MALE OGLASE MOŽETE PREDATI I LIČNO U PROSTORIJAMA DNEVNIH NOVINA “PC NIKIĆ”, KRALJA NIKOLE BB £ 7. SPRAT (ulaz pored zlatare Majdanpek)

VAŽNO: Broj telefona koji će biti objavljen u sklopu malog oglasa je broj sa kojeg je poslat SMS. Napomena: 1. Tekst oglasa može da sadrži 160 karaktera (15 -20 riječi). Cijena oglasa je 1€ sa uračunatim PDV-om. Nakon što ste poslali oglas, dobićete obavještenje da ste uspješno poslali poruku. U poruci se nalazi i šifra Vašeg malog oglasa i jedino je ova šifra osnova za reklamacije. 2. Mali oglasi poslati do 16h, biće objavljeni u sjutrašnjem broju izdanja, poslije 16h biće objavljeni nakon dva dana 3. Redakcija zadržava pravo da izvrši korekturu oglasa po usvojenim redakcijskim pravilima bez promjene osnovnog smisla oglasa! 4. Oglasi koji nijesu u skladu sa zakonom i uređivačkom politikom, neprimjerenog sadržaja neće biti objavljeni! 5. Izdavač nije odgovoran za sadržaj, kvalitet, tačnost i učinjenu uslugu koja je data putem oglasa! 6. Prilikom slanja Vaših oglasa molimo vas da ne koristite ćirilicu i slova č, ć, ž, š, đ jer vaš oglas neće biti primljen. Umjesto navedenih znakova dovoljno je da upišete c, c, z, s, dj.

Za dodatne informacije u vezi sa oglašavanjem putem SMS poruka možete nam pisati na e-mail adresu: MARKETING@DNOVINE.ME ili pozvati na tel: +382 77 300 104

OGLASITE SE U NAJTIRAŽNIJIM CRNOGORSKIM NOVINAMA! WWW.ABEXCOMPANY.ME

- Jednosoban stan 42m², ispod Ljubovića. Prizemlje ukopano 80cm - Dvosoban 50m², pored kineske ambasade. Prizemlje ukopano 80cm - Trosoban 98m² na 2-spratu, pored “Codre” (djeljiv na 2 jednosobna) - Trosoban 63m² na St.aerodromu kod škole. Suteren, odličan raspored - Trosoban 92m² u strogom centru ul.Slobode (pored Carina), 11.sprat - Poslovni prostori iza Delte, u velikoj bijeloj zgradi, od 20 do 300m² SVE NOVOGRADNJA, UKNJIŽENO 1/1 DIREKTNO OD INVESTITORA MOŽE KOMPENZACIJA – POVOLJNO 067-277-444 Cetinje, kuća atraktivna lokacija, zelenilo, centar. Može djelimična kompenzacija za stan. Tel 068/713-288 12708

KUĆE/STANOVI

P

Prodajem jednosoban stan u centru Nikšića, 37m2 (iza Vračara), renoviran, 24.000 eura. Tel.068/822-115 12596 Prodajem stan u Ulici slobode, 102m2, 135.000 eura. Tel.067/266-459

12649

Prodajem stan, 72m dvosoban, kod Palade, novogradnja. Tel.069/302-799, 069/302-867 12654 Prodajem na Zabjelu, preko puta stovarišta Đurović, jednosoban stan 50m2 - 54.000e, trosoban 81m2- 80.000e. Useljivi i uknjiženi. Tel.068/064-446 12693 Prodajem garsonjeru u Ulici slobode kod Lovćen osiguranja, komplet renovirana, 27m2, 42.000e. Tel.067/831-770 12704

Prodajem stan u staroj zgradi na Zabjelu, 51+6 m2, prizemlje, doveden u sivu fazu. Tel.067/437437 12774 Prodajem dvosoban stan u Bloku V (76m2) na 1. spratu u plavoj zgradi preko puta trim staze. Tel.069/070-777 12777 Podgorica, Gorica C, plac 816 m2, kuća 250 m2, Beogradska ulica kod britanske ambasade. Planirana gradnja novog objekta Po-garaža+P+2+Pk, neto. Tel.067/635-043 12854 Kuća na prodaju, 280m2 sa dva trosobna i jednim jednosobanim stanom, sve zasebno, osigurana, asfalt, ulična rasvjeta, ograđeno, 1/1. Moguća zamjena. Tel.063/239-981 12855

Lux kuća 450m2 sa 800m2 placa. Podgorica, Donja Gorica. Plaćanje: keš, kompenzacija, obezbjeđujemo izuzetno povoljan kredit. Tel.068/103068, 067/503-605 12887 Prodaje se kuća na Cetinju. Tel.067/246-074. Zvati radnim danima od 8 do 16 časova. 12895 Na četiri kilometra od centra grada prodajem ili izdajem kuću i imanje. Vrela ribnička. Tel.067/475-957, 069/475-595 12898 Prodajem stan, 77m2, kod OŠ ΄Maksim Gorki΄. Tel.067/304-306 12904 Nikšić, blizu centra, prodajem trosoban stan 100m2 ili mijenjam za manji uz doplatu. Tel.067/272015, 067/632-934 12920 Prodajem stanove 58m2 kod TC Gintaš 1.050/m2 i 57m2 Preko Morače 1.250/m2. Tel.068/723-177 12926 Prodajem nov jednosoban stan 50m2, djelimično opremljen. Zabjelo, pored stovarišta Đurović. Cijena 55.000. Tel.067/249-158 12943

Prodajem nedovršeni stambeni objekat u Petrovcu, bruto površine 800m2. Tel.069/629-418 12944

I

Izdajem jednosoban namješten stan. Stari aerodrom, iza Volija. Tel. 069/993-992 12869 Izdajem namješten stan, 50m2, u Budvi do 1. jula 2013. Tel.068/631-904 12587 Izdajem nenamještenu garsonjeru u Zagoriču. Cijena 80e. Tel.067/366-053 12594 Izdajem ekstra namještenu garsonjeru na 3. spratu kod Vezirovog mosta, u zgradi, 200 fiksno. Tel.068/611-005 12595 Sutomore, izdajem jednosoban stan 100 e. Tel.067/230-343 12598

Izdajem nenamješten stan 54m2, centar, sprat kuće, 170e, Podgorica. Tel.067/355-766 12662 Izdajem jednosoban nenamješten stan, 60 kvadrata, 1. sprat, Tuški put - Podgorica. Tel.067/213-147, 067/627-517 12702 Izdajem garsonjeru u Podgorici, kraj Dalmatinske ulice, Tološi, 30m2. Potpuno namještena! Tel.067/666-662 12714 Izdajem namještenu kuću kod Katoličke crkve, Podgorica. Tel.067/319-235 12715 Izdajem stan prazan, polunamješten ili namješten. Bliži dio Zagoriča. Tel.020/272-612, 067/869-995

12758


Pratite nas na twitteru

@dnovine

46

SUBOTA I NEDJELJA, 20. i 21.10.2012.

Izdajem garsonjeru (namješteno-prazno), Tološi - Elastik. Sve zasebno. Parking obezbijeđen. Tel.068/045-984 12760 Izdajem namješten jednosoban stan na Starom aerodromu. Tel.067/260-799 12790 Izdajem luks namješten komforan dvosoban stan s pogledom na Goricu. Cijena 500e. Prednost strancima. Tel.069/221-400 12791 Izdajem jednosoban prazan stan Preko Morače. Tel.067/614-376 12826 Izdajem namješten jednosoban stan, 50m2, Zabjelo, zgrada Nivel kod Dak petrola. Tel.069/445-205 12833 Izdajem lux namješten dvosoban stan (80 m2) u Podgorici. Tel.067/853-121 12839 Izdajem dvosoban delux stan od 100 m2, ispod Ljubovića. Tel.067/605-857

12841

Izdajem u Tivtu, Kalimanj, namještenu garsonjeru, na duži period isključivo za samca/icu. Zaseban ulaz, kablovska, internet. Tel.069/599-049 12843 Izdajem dvosoban stan, novogradnja, Drač, S.Škerovića, prazan - klima i kuhinja, 250e mjesečno. Tel.069/313-610 12848 Izdajem namješten jednosoban stan na Zabjelu, 1. sprat, fiksno 250e. Tel.069/999-810 12853 Izdajem stan u Budvi. Nov enterijer, kablovska, internet, veš mašina. Studentima, 250e. Tel.067/483-337 12856 Izdajem kompletno sređen jednosoban stan u Budvi. VM, kablovska, internet. 350e. Tel.067/483337 12862 Izdajem dvosoban komforan stan, 80m2, potpuno opremljen, klimatizovan, internet, kablovska, 3. sprat. Ulica 13. jul, Preko Morače. Tel.067/617-045 12870 Izdajem nov jednosoban namješten stan, 60m2, u Podgorici kod ΄19.decembra΄, poslovnim osobama, studentima. Parking, klimatizovan, internet. Prednost stranci. Tel.067/287-303 12893 Izdajem stan, 42m2, Ulica Vasa Raičkovića, 3. sprat, na duži period. Tel.067/475-957 12897 Izdajem trosoban namješten stan u Bloku V, pogodan za studente i zaposlene. Tel.069/963-594, 020/266-027 12899 Izdajem namješten jednosoban stan, 60m2, Stari aerodrom (iza Volija). Tel.067/784-732 12901 Izdajem prazan jednosoban stan u zgradi. Zagorič, novogradnja, komforan, dvije terase, parking, klima. Tel.067/520-540 12905 Izdajem odlično namješten jednosoban stan Preko Morače - kod restorana Leonardo. Tel.069/551-717

Renta sobe dan, dva ili duže. Kupatilo, klima, TV, parking obezbijeđen. Ekstra povoljno. Podgorica. Tel.069/690-193 12593 U centru Nikšića (iza Hotela Onogošt) izdajem dvokrevetnu sobu djevojkama u stalnom radnom odnosu ili studentkinjama. Krevet 75e. Tel.069/516-401 12785 Izdajem studentima dvije dvokrevetne sobe u zasebnom stanu, 60e po krevetu, struja i kuhinja posebno. Tel.067/609607 12871

PLACEVI Prodajem plac 700 m2 Novo naselje Kruševac-Sadine, put, struja, voda-80.000e. Tel.067/180-158 12597 Cetinje - naselje Gruda, prodajem placeve raznih veličina. Put, voda, struja, telefon. Tel.069/911-611 12615 Urbanizovani plac u Zagoriču 300m2. Povoljno, na ekstra lokaciji. Urađen projekat sa 4 stana i suterenom. Cijena 22.000e. Tel.069/674-865 12640 Prodajem povoljno placeve u Donjim Kokotima. Na placu voda i struja. Kontakt telefon 069/799620 12651 Prodajem plac, 600m2, Stara Zlatica. Ograđen, struja, voda, kanalizacija, ucrtana kuća na 2 sprata, sve 1/1. Tel.068/624-290 12706 Bigova, plac od 864 m2, blizu mora, jeino. Može djelimična kompenzacija za auto do 10.000 e. Tel.068/713-288 12709 Prodajem 2.000m2 zemlje-Donji Crnci, nedaleko od željezničke stanice u Spužu. Voda, struja, put. Hitno, moguć dogovor! Tel.069/204-051, 069/509-584 12723 Prodajem 2 placa 1.500 m2 i 600 m2 sa 2 stare kuće, 1 km od golf terena, 3 plaže u blizini - Ploče, Trstenovo i Jaz. Ravan ulaz sa asfalta. Hitno, povoljno. Tel.067/873-847 12832 Plac 500m2-1.500e. Studeno-Danilovgrad. Tel.068/850-693 12836 Podgorica - Donja Gorica, placevi 1.560, 1.790, 3.360m2. Svaki ima 2-4 urbanističke parcele. Plaćanje: keš, kompenzacija, obezbjeđujemo velik povoljan kredit. Tel.068/103068, 067/503-605 12888 Prodajem plac u Podgorici, 7.000. Tološi. Tel.068/378-566 12911 Placevi na Žabljaku, ekstra lokacije, ekstra povoljno, mogu i kompenzacije. Tel.067/285-403 12937 Prodajem urbanizovani plac u Reževićima, površine 3.561m2. Ucrtano je sedam objekata, BGRP 2.910m2. Tel.069/629-418 12945

POSLOVNI PROSTOR 12908

Izdajem dvosoban stan u Bečićima, u blizini hotela Splendid. Tel.067/641-371 12934

P

SOBE

Tražim namještenu garsonjeru ili jednosoban stan u okolini Gintaša, Pobrežja ili Tuškog puta, u stambenoj zgradi, do 170 eura. Tel.069/405-864 12946

Tivat - centar, ekskluzivni potpuno opremljen restoran-pizzeria poslovni prostor 150m2, otvorena terasa 90m2, stan iznad restorana 70 m2, dozvoljena gradnja još 2 sprata. Tel.068/144-440 12700 Prodaje se poslovni prostor 500m2 na Krivom mostu, preko puta Amfore. Krug iznad salona tepiha Modis. Idealan za restoran. Tel.067/831-770 12705

Prodajem poslovni prostor u Podgorici, Oktobarske revolucije 78, površina 172m2. Cijena 1.800e/ m2. Tel.069/502-101 12886 Prodajem u centru Podgorice, Ulica Balšića, dva poslovna prostora 70m2 prizemlje i 60m2 sprat (ordinacija), novogradnja, upotrebna dozvola. Tel.067/205-200 12927 Prodajem lokal u Baru, 30m2, kod stare vatrogasne, novogradnja, ili mijenjam za stan u Baru, isključivo novogradnja. Tel.067/350-545 12940

I

Izdaje se kancelarijski i magacinski prostor kod mini zaobilaznice, Podgorica. Tel.067/246-074. Zvati radnim danima od 8 do 16 časova. 12894 Izdajem magacin 100m2 blizu nikšićke magistrale, prilaz šleperima, povoljno. Tel.067/439-576 12918 Izdajem poslovni prostor u centru grada, Njegoševa ulica, Cetinje. Tel.067/426-421 12947

IZDAJE SE poslovni prostor 66m2 , Ulcinjska 3 Podgorica Tel.067/609-089 VOZILA/AUTO DJELOVI Pežo partner dizel, putnički, 2008. godište, iz Verana. Tel.069/449337 12642 Mercedes E300 TD avantgarde ΄99. Mercedes E320 CDI karavan avantgarde΄04. Pežo 607 HDI ful ΄08. Škoda oktavia TDI karavan΄02. Pežo 407 HDI. sw www. pg-garage.me Tel.067/631-328 12655 Prodajem karting 80cc. Može kompenzacija uz moju doplatu. Tel.069/028-153 12710 Opel corsa 1.2, 2002. godište, 4 vrata. Odlično stanje. Tel.067/309-076

12742

Prodajem pežo 307 1,6 HDI, 2005. godište. Cijena 4.600. Tel.067/514-154

12770

Toyota corolla 1.4 dizel, automatik, 2006.g, 144.520, kupljena u Efelu, 6.000e. Tel.069/444-334 12781 Toyota avensis 1.8 manual, 2005.g, 156.605km, kupljena u Efelu, 7.500e. Tel.069/444-334 12782 Reno 5, registrovan, u dobrom stanju, bez ulaganja, 450e. Tel.067/580-398 12787 Prodajem kiju sorento kraj 2004. godine, prešla 112.000 km, sive boje, kao nova, 8.800 eura. Tel.067/605-857 12840 Prodajem mercedes 250D 124, crni, 1.800e, u ekstra stanju, bez ulaganja. Tel.068/620-460 12845 Prodajem reno lagunu sa ful opremom 1,9 DCI, 2001.god, registrovana do marta sljedeće godine. Tel.067/644-145 12850 Prodajem kamion mercedes 11,20 sandučar. Tel.067/644-145

12851


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

47

SUBOTA I NEDJELJA, 20. i 21.10.2012.

Povoljno prodajem dobro očuvanu D4D tojotu avensis, proizvedena 2006. godine, prvi vlasnik. Tel.068/680-925 12860 Toyota aygo 1.0 benzin, automatik, 2006.g, siva metalik, 100.400 km, kupljen u Efelu, 4.000. Tel.067/248-899 12864 VW passat CC 2.0 TDI, 2010.g, crna boja, 29.538 km, kupljen u Rokšpedu, 22.000. Tel.067/248-899 12865 Reno senik 1.9 DCI, 130 KS, kraj 2006, 131.000km, urađen veliki servis, nove gume... Odličan. Tel.067/265-605 12868 Toyota land cruiser 3.0 dizel, manual, 2006. g, 155.043 km, bazni model, kupljen u Efelu, 12.500. Tel.067/248-899 12912 Alfa romeo 156JTD god.2001. Ekstra stanje. Tel.063/206-802, 067/875-009 12916 Opel astra G karavan, 99.g, 1.8 benzin, registrovan, očuvan, povoljno. Tel.067/201-488 12917 Prodajem golf 3 TDI 1.9 95.god. Podizači, klima, alu. felge, četiri nove gume, 2.300. Tel.067/637222 12932 VW passat CC 2.0 TDI, 2010.g, crna boja, 29.538 km, kupljen u Rokšpedu, 22.000. Tel.067/248899 12933 Prodajem opel astru 1.7C DTI 2006.god. Kao nov! Ful oprema. Mali potrošač! Tel.067/639-776 12935

GRAĐEVINSKE USLUGE Veoma povoljno i kvalitetno radimo kuće od temelja do krova, šalovanje, malterisanje, zidanje od kamena, mermer, keramika, krečenje, bavalit. Podgorica. Tel.068/666-672 12837

GRAĐEVINSKI MATERIJAL Polovan crijep mediteran, povoljno. Tel.069/053-471 12648

USLUGE Rušenje zidova, ploča, stepeništa, keramike. Brzo i profesionalno. Može sa našim prevozom šuta. Povoljno. Tel.069/813-462, 068/540-394 12879 Prevoz, povišenim produženim kombijem privatno i firmama! Tel.069/502-022 12579 Besplatno registrujemo i vodimo skupštine stanara, uz dogovor oko održavanja ili samo čišćenja vaše zgrade. Vrlo povoljno i efikasno. Više na www.artgloria.me Tel.067/631-328 12756 Električar: popravka veš mašina, šporeta, TA peći, bojlera, usisivača, postavljanje i popravka elektro-istalacije i rasvjete. Tel.069/541-103 12772 Tepih servis. Mašinsko čišćenje i ručno pranje tepiha. Najpovoljnije cijene. Dolazimo po pozivu. Tel.069/214-059 12788 Prevoz povišenim, produženim kombijem privatno i firmama! Tel.067/333-382 12831

SELIDBE

• Prevoz robe i stvari • Profesionalni radnici • Bezbjedno pakovanje stvari • Odnošenje nepotrebnih stvari • Demontaža i montaža 069 488 656 067 541 095

Ozbiljna žena bez obaveza čuvala bi stariju osobu 24h. Stan, hrana, plata. Tel.067/922-2385 12919

DR PERAZIĆ

 KARDIOLOGIJA  KUĆNE POSJETE  LASER TERAPIJA 068 592 692 067 614 615 Ugradnja, servis klima uređaja, opravka kućnih aparata. Tel.068/866-091

Potrebna radnica za pikado poker klub. Tel.068/101-094 12925

APARATI/OPREMA Bežične bubice, student buba, sistem protiv ometanja rada moba. Spy bug, prisluškivači, jammer 433Mhz, GSM, 3G. Tel.068/684121 12844 Mobilni telefoni: Nokia, Samsung, HTC, I-phone. Prodaja, servis, garancija, dostava. Tel.067/564-764 12889

12863

Bušenje, otvaranje vrata i prozora, dizanje pločica... Tel.067/809587, 068/866-091 12867 Registracija preduzeća. Stečaj i likvidacija. Knjigovodstvo. Revizija. Boravak i radna dozvola stranaca. Upotrebne dozvole za prostore. Profesionalno. Tel.069/020-102 12877 Registracija preduzeća. Knjigovodstvo. Završni računi. Stečaj i likvidacija. Strancima obezbjeđujem radnu dozvolu i boravak. Ugovori. Povoljno i brzo. Tel.068/222-188 12878

Poklanjam štenad, mješance trobojca i azijskog ovčara. Tel.068/107-502

Popravka: klima, frižidera, zamrzivača, veš mašina, šporeta itd. Đole. Tel.069/027-979 12885

Profesor matematike sprema učenike svih škola, studente prve godine matematiku, kvantitativne metode, vrednovanje rizika, poslovnu statistiku. Tel.069/783933 12763

Vodoinstalater: kupatila, sanitarije, tuš kabine, renoviranje postojećih i sve opravke. Tel.069/013-484 12892 Vršim usluge moleraja, farbanje stolarije, gletovanje. Moleraj 0,50e/m2. Tel.067/427-850 12896 Servis veš mašina frižidera i montaža razvodnih tabli. Tel.069/564-482 12941

NASTAVA

Spremam učenike iz hemije. Tel.067/514-851 Časovi italijanskog i latinskog jezika. Moguć dolazak. Tel.069/092-802

12910

12936

POSAO Tražim saradnicu u računovodstvu. Sa 3 klijenta sigurna početna zarada. Zarada 40 odsto od mjesečne nadoknade klijenta. Više klijenata veća zarada. cljubo55@gmail.com Podgorica. Tel.069/221-974 12703 Potreban radnik/ca u frizerskom salonu. Centar Podgorice. Uslovi po dogovoru. Tel.069/893-80612754 Produkciji Sistem V&V potrebani marketing menadžeri. Cilj je prodaja TV reklamnog prostora. Zarada po učinku. mnesystem@ gmail.com Tel.069/364-705 12834

12663

Stari ozbiljan penzioner traži srodnu dušu za brak da ostatak života provedemo zajedno uz paznju i poštovanje. Tel.068/752-399 12650 Momak 24 godine, Podgorica, zgodan, dobro građen, dame do 49 godina javite se za druženje u mom smještaju. Diskrecija. Tel.069/774-006 12661 Muškarac, 36 godina, traži diskretnu damu za povremene susrete, primorje. Tel.069/957-765 12838 Oženjen, 44 godine, traži dame od 25 do 55 godina za diskretne susrete. NK, PG, DG. Tel.069/714883 12847 Momak 30 godina, lijepog izgleda, obrazovan, kulturan, upoznao bi usamljenu curu ili damu za diskretno druženje bez obaveza. Tel.069/945-360 12938 Obrazovan, kulturan, šarmantan, 46 godina, pruža usluge, poslovne, pratnje i druženje, slobodnim, ozbiljnim damama. Tel.068/317210 12942 NVO za neženje iz Crne Gore nudi projekat sklapanja brakova sa Ruskinjama, kao i Crnogorkama. Tel.040/213-013 i 068/132-785 12948

HRANA/PIĆE

Potreban posao higijeničarke 3 do 4 sata dnevno, sa iskustvom. Tel.067/415-899 12902

Pravimo po narudžbini torte, kolače, slane rolate, predjela i peciva. Tel.067/646-405 12713

U Mojkovcu potreban stalan ili povremen posao, pomoć u kući, starima, djeci, rad oko slavlja, sofri, generalna spremanja. Zvati na 067/922-0315 12909

RAZNO

Traže se saradnici: Avon dame/ gospoda, za katalošku prodaju Avon kozmetike. Važi za sve gradove Crne Gore. Tel.067/388-370 12914

Prodajem kompresor Atlas Copco PZ 350 6-7bar/min i 12-13m3/ min. Tel.068/010-911 12717 Biljni ruski lijek za vitiligo 100 posto uspješno! Provjeren! Tel.069/228-000 12769 Prodajem u Podgorici dva dvokrilna balkonca 220x140, prozor 140x100, vrata kupatilska 250x80, ulazna vrata 220x90,samo 300e. Tel.069/228614 12778 Polovna motorna testera stil ms 361, orginal njemačka, fiksno 400e. Tel.069/373-720 12789

LIČNO Časovi engleskog za osnovce i srednjoškolce. 1 sat - 5e. Tološi. Tel.068/205-190 12575

Popravka aparata za zavarivanje, invertora, ispravljača, punjača za akumulatore i lap topove. Tel.069/833-083 12891

Prodajem polovne stvari povoljno. Tel.067/319-235 12716

KUĆNI LJUBIMCI

Elektro servis frižidera, zamrzivača, klima, rashladnih vitrina, ledomata, bijele tehnike. Tel.067/454-28012884

Prodajem u Podgorici električni šporet Gorenje - rerna sa grilom, malo korišćen, 100e. Tel.068/067-398 12653

Prodajem sony 2 (tanki) memorijska kartica, čipovan, 3 džojstika i 25 igrica. Dobro očuvan. Cijena 80e. Tel.067/800-271 12924

Izrada i restauracija namještaja, izrada bračnih kreveta i garnitura na razvlačenje, Podgorica. Tel.069/273-852 12842

Servis: klima, frižidera, zamrzivača, veš-sudo mašina, šporeta, bojlera. Tel.069/073-264, 067/409-729 12883

Potreban očuvan šporet na drva. Tel.069/609-145, 069/239-788 12641

Dječje biciklo salkano, polovno sa 6 brzina, za uzrast do 10 godina. Povoljno, zvati od 9 do 11h. Tel.067/402-095 12658

NAMJEŠTAJ

1) Finansijski konsalting, 2) Knjigovodstvene usluge, 3) Registracija firmi. Tel.069/320-990, 069/503-583, 069/483-033 12882

Prodajem šporet smederevac 7, lijevi priključak, u dobrom stanju. Tel.067/613-712 12578

Alarmni sistemi, spy oprema, student bubice, prisluškivači, kamere, gps trakeri, video nadzor. Tel.069/833-083; 067/513-871 12890

Klime Šćepanović prodaja, profesionalna ugradnja, dezinfekcija, servis, garancija... Tel.067/501209, 068/501-209 www.klimescepanovic.com 12939

Registracija preduzeća, preduzetnika, NVO. Stečaj i likvidacija firme. Radne dozvole i boravište za strance. Knjigovodstvene i pravne usluge. Tel. 067/205-104, 069/065-438, 020/238-439 12880

Psihoze, depresija, nemogućnost da podijelite s nekim svoju muku. Pozovite i osjetićete olakšanje. Tel.069/946-041 12577

Otkup zlata, dukata, lomljeno, medaljoni, zubno zlato... Dolazimo u sve gradove. Najbolje plaćam 1g 22,50e. Tel.067/320-327 12574 Natalna analiza na preko 20 stranica. Cjena 15 eura. Tel.069/946041 12576

Otkupljujem zlato i dukate, najveće cijene u regionu. Tel.067/9289280 12846 Otkupljujem stari novac (perpere, lire, dinare), medalje, grbove, ćemere, stara pisma i druge starine. Tel.069/019-698, 067/455-713 12881

Najjeinije sadnice ukrasnog žbunja, zimzelenih lišćara i patuljastih ruža. Tel.069/963-594, 069/294-481, 069/588-012, 020/266-027

12900

Harmonika vrata, očuvana, 2,5m x 1,80m. Povoljno. Tel.067/440404

12903

Original ΄kamagra΄ gelovi 7kom-20eura, šumeće tablete, bombone 7kom-25eura. Tel.068/451-457

12906

Prodajem klasični njemački fotoaparat - praktika, 80e i DVD samsung P-365, 40e, Podgorica. Tel.069/594-707 12907 Gledam u šolju, radim vodu za ljubav, opuštanje, nafaku. Ne gubite nadu. Pozovite 068/122-786 12921 Bato Bosanac pomoću gledanja u šolju sa sigurnošću otkriva vaše juče, danas, sjutra. Rad na daljinu pomoću slike. Tel.068/504-029 12922 Prodajem TA peć elind 3. Kao nova, 50e. Tel.069/537-380

12928

Prodajem dva steznika za skočni zglob br.patika 38-42. Novo iz Italije i krevet uz dodatak latofleksa. Zvati poslije 16h. Tel.069/520931 12929 Tarot, numerološko i runsko proricanje i zaštita za posao, ljubav, zdravlje i finansije. Tel.069/946041 12931


Pratite nas na twitteru

@dnovine

48 Sport

SUBOTA I NEDJELJA, 20. i 21.10.2012.

● DAME I SPORT

MARATONKA ZA SVA VREMENA

Leteća Gle Nevjerovatna 92-godišnja baka drži Ginisov rekord kao najstarija žena koja je istrčala maraton

Č

uda se događaju, a Gledis Baril jeste jedno od njih. Ona je završila Honolulu maraton 2010. godine u 92. godini! To je bila njena sedma trka, od kojih je šest završila do samog kraja. U aprilu 2011. godine Gledis je zvanično upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija žena ikad koja je istrčala maraton, čime je sa prvog mjesta svrgnula Dženi Vud-Alen, koja je trijumfovala sa 90. godina na Londonskom maratonu 2002. godine.

DA LI STE ZNALI?

Da je 2009. godine, tadašnji menadžer Aston Vile, Martin O’Nil, odbio da za 7 miliona eura kupi Radamela Falkaoa i umjesto njega je doveo (tada 31-godišnjeg) Emila Heskija. Od tada do danas, Heski je postigao 15, a Falkao 133 gola.

VIKEND TIKET FULAM ASTON VILA TIP 1

KVOTA 1.80

JUVENTUS NAPOLI TIP X2

KVOTA 2.10

RAD PARTIZAN TIP 2

KVOTA 1.45

TROA MARSEJ TIP 2

KVOTA 1.75

INTER KATANIJA TIP 1

KVOTA 1.70

ĐENOVA ROMA TIP 2

KVOTA 2.00

Aleksandar Popović

Rafa ponovo razbija, Silvi će biti srećna

Sumornin dani u Londonu su iza familje Van der Vart - Totenhem je za Rafaela prošlost, holandski fudbalski majstor iz HSV-a, ponovo je počeo sjajno da igra za reprezentaciju (u utorak pogodio i asistirao protiv Rumunije), a zbog svega će posebno biti srećna njegova prelijepa supruga Silvi.

PREDSJEDNIK KJEVA

Drogba je bio praktično naš Predsjednik italijanskog Fudbslkog kluba Kjevo, Luka Kampedeli rekao je da u karijeri najviše žali što nije kupio napadača Didijea Drogbu, iako je imao priliku. “Ono što je moj najveći žal, to je Didije Drogba. Mi smo ga već praktično dobili kada je on imao 19 godina, ali smo isto tako morali da prodamo Lusijana i Kristijana Manfredinija u Lacio, a kada su ti poslovi propali nijesmo bili spremni da ga platimo tri

miliona funti”, rekao je Kampedeli italijanskim medijima. Kampedeli je istakao da nije bio spreman da se upusti u toliki rizik. “Drogba je imao samo 19 godina, ali naš direktor Luiđi Sartori ga je gledao i zavolio, prosto ga je obožavao. Mogu samo da kažem da nam je u to vrijeme nedostajalo malo preduzetničkog ludila, ali gledajući unazad to bi tada bio pravi rizik koji bismo preuzeli”, rekao je on.

Nevjerovatna baka, koja je bila pilot, zatim alpinista, spremala se za maraton tako što je pješačila 80 kilometara sedmično. Ipak, njena najveća snaga jesu pozitivne misli … “Imam sreće da sam zdrava i mislim da su godine samo broj. Neki ljudi su stari i sa 40. godina. Meni je važno da mislim pozitivno i da sanjam snove”, priznala je rekorderka pod nadimkom “Gladijator”.

● KAD PRESTANEŠ DA

SANJAŠ PRESTANEŠ DA ŽIVIŠ

Junakinja priče ponekad pojede koje parče ribe, iako je vegeterijanac. Ne pije alkohol, ne jede kolače, dok sladoled nekad i dođe u obzir. Doručkuje uvijek banane, uzima vitamine za žene, a konzumira i dosta jogurta, odnosno voća. Uz zdravu ishranu, Barilova je uspjela da ostvari cilj zahvaljujući i vjeri …

“Shvatila sam da ako pređem maratonsku stazu u 92. godini postajem svjetska rekorderka. Uspjela sam u tome zahvaljujući podršci prijatelja i vjeri u to da nikada ne treba da odustanem od svojih ciljeva. U mojoj kući važi parola: Kad prestaneš da sanjaš, prestaješ da živiš.”

● I NAKON SVEGA NEMA ODUSTAJANJA

Vlasnica Ginisovog rekorda ide svakog jutra u duge šetnje zajedno sa svojim prijateljem Žoržom, sa kojim često trenira i dobro se provodi. Takođe, i pored senzacije koju je režirala, Gledis ne želi da odustane… ”Teško da ću ikada više pokušati da pređem kompletan maraton, ali ipak nemam namjeru da se odreknem kraćih humanitarnih trka. Bez obzira na sve, nikada neću prestati da pješačim”, zaključila je nezaustavljiva baka.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 49

subota i nedjelja, 20. i 21.10.2012.

edis Baril

vikend sportski ekran

LACIO, italijski fudbalski klub, platiće 40.000 eura kaznu jer su njegovi navijači na rasnoj osnovi vrijeđali Arona Lenona i Džermajna Defoa. Sve to dešavalo se tokom utakmice Lige Evrope u Londonu, gdje je Totenhem ugostio Rimljane. Italijani imaju pravo žalbe, a zanimljivo da je meču prisustvovao i predsjednik Uefe Mišel Platini.

ANDREJA MILUTINOVIĆ, kondicioni trener mlade reprezentacije Srbije, najvjerovatnije će dobiti doživotnu zabranu rada u fudbalu, prenosi “Tajms” pozivajući se na izvore iz FS Srbije. Milutinović je, u baraž meču za odlazak na EP između U21 selekcija Srbije i Engleske, glavom udario trenera golmana reprezentacije Engleske, Martina Tomasa.

FORMULA 1 - trka najbržeg karavana koja je sljedeće sezone planirana da se vozi u Nju Džersiju biće odložena zbog finansijskih problema koji su uticali na izgradnju staze. Gradonačelnik mjesta Vihoken Ričard Tarner rekao je da će trka biti pomjerena za 2014. godinu, dok je portparol trke Leo Hinderi odbio da komentariše te navode.

Subota: VTA Moskva 11:00 Anži - Spartak, fudbal 11:30 12:30 Rad - Partizan, fudbal 13:30 St.Miren - Seltik, fudbal 13:45 Totenhem - Čelzi, fudbal ATP Moskva 14:30 Trka automobila 15:00 15:30 Dortmund - Šalke, fudbal 16:00 Mančester J. - Stouk, fudbal Malaga - Valjadolid, fudbal 16:00 17:00 PSŽ - Rems, fudbal VTA Luksemburg 17:00 17:30 Fleš sport 18:00 Real Madrid - Selta, fudbal Juventus - Napoli, fudbal 18:00 Norič - Arsenal, fudbal 18:30 18:30 Verder - Menhengladbah, fudbal 19:00 Sarajevo - Borac, fudbal 19:45 Roda - Tvente, fudbal 19:55 Sport Luven - Klub Briž, fudbal 20:00 20:00 Valensija - Atletik Bilbao, fudbal 20:00 Ren - Monpelje, fudbal 20:30 MZT Skoplje - Split, košarka 20:45 Lacio - Milan, fudbal Borilački sport 21:00 Američki fudbal 21:30 22:00 La Korunja - Barselona, fudbal Sport 22:50 23:20 Gremio - Koritiba, fudbal 23:30 Sportska subota

(Eurosport) (SportKlub) (Arena1) (SK Prime) (SportKlub+) (SportKlub) (Eurosport) (Eurosport2) (SportKlub+) (SK Prime) (Arena3) (SportKlub) (RTCG2) (SK Prime) (Arena4) (SportKlub+) (Eurosport2) (Arena1) (SportKlub) (RTCG1) (SportKlub+) (SK Prime) (Arena3) (Arena2) (Arena4) (Eurosport) (Eurosport2) (SK Prime) (TV Vijesti) (Arena1) (RTCG1)

Nedjelja: 10:00 12:00 12:15 12:30 13:00 13:30 14:00 14:30 14:45 15:00 15:00 15:00 15:30 16:00 16:00 16:00 17:00 17:00 17:00 17:30 17:30 17:30 18:00 18:00 18:00 19:00 19:00 19:45 20:00 20:00 20:00 20:30 20:45 21:00 21:30 22:00 22:25 22:50

Moto GP - Malezija Hetafe - Levante, fudbal Valensija - Mondus, košarka Kaljari - Bolonja, fudbal ATP Moskva, finale Paderborn - St. Pauli, fudbal Auto - moto trka Sanderlend - Njukasl, fudbal Trka automobila VTA Luksemburg, finale Inter - Katanija, fudbal Kjevo - Fiorentina, fudbal Nirnberg - Augzburg, fudbal Espanjol - R. Valjekano, fudbal HSV - Partizan, rukomet Snuker, Belgija KPR - Everton, fudbal Cibona - Zadar, košarka Viborg - Budućnost, rukomet Kasteljana - Peruđa, odbojka HSV - Štutgart, fudbal Fleš sport Saragosa - Barselona, košarka Mons - Standard, fudbal Granada - Saragosa, fudbal Baltimor - Hjuston, NFL Hajduk - Istra, fudbal Osasuna - Betis, fudbal Budućnost - Partizan, košarka Budućnost - Partizan, košarka Ekstremni sportovi Mursija - Elče, fudbal Đenova - Roma, fudbal Troa - Marsej, fudbal Sosijedad - Atletiko Madrid, fudbal Pregled Jelen Super lige Džets - Nju Ingland, NFL Sport

(SportKlub) (SK Prime) (Arena1) (Arena4) (SportKlub) (Eurosport2) (Arena2) (SportKlub+) (Eurosport) (SportKlub) (Arena3) (Arena4) (Eurosport2) (SK Prime) (Arena1) (Eurosport) (SportKlub+) (Arena2) (Arena4) (SportKlub) (Eurosport2) (RTCG2) (Arena1) (SportKlub+) (SK Prime) (Arena2) (Arena3) (SportKlub) (Arena1) (RTCG1) (Eurosport2) (SportKlub+) (Arena4) (Arena3) (SK Prime) (Arena1) (Arena2) (TV Vijesti)


Pratite nas na twitteru

@dnovine

50 Sport

subota i nedjelja, 20. i 21.10.2012.

Srećno plave

Bralo: Od odbr Trijumf bi značio mnogo - rukometašice Budućnosti igrati 2. kolo Lige šampiona Miloš Pavićević

Konačni spisak

Sa iskusnima na Njemačku Dileme više nema - selektor naše muške rukometne reprezentacije Zoran Kastratović odabrao je 18 ratnika za kvalifikacione mečeve za plasman na Evropsko prvenstvo u Danskoj. Iako je postojala velika mogućnost da na golu Crna Gora bude jača za Goluba Doknića, on, prema našim informacijama, neće biti sa našim najboljim timom 1. novembra u Mahgajmu protiv Njemačke, te tri dana kasnije u Baru protiv Češke. Čovjek koji je našu selekciju odveo na Svjetsko prvenstvo u Španiju i ovog puta odlučio se za provjerene igrače koji su iznijeli teret duela sa Švedskom, a jedina promjena je što ovog puta u timu neće biti srednjeg beka Mirka Milaševića, koji je prije nedjelju dana pronašao angažman, dok se u ekipu vraćaju desni bek Žarko Marković, te pivot Mladen Rakčević, ta-

ko da će naša reprezentacija u oba pravca sa njima dvojicom dobiti mnogo. Na konačnom spisku se nalaze golmani Rade Mijatović (Dinamo Minsk), Nebojša Simić (Lund, Švedska) i Marko Rajković (Valas, Francuska), krila Igor Marković (Lovćen), Petar Kapisoda (Vest, Švajcarska), Fahrudin Melić (Gorenje, Slovenija) i Marko Lasica (Kangas, Španija), pivoti Mladen Rakčević (Metalurg, Makedonija), Nemanja Grbović (Lovćen) i Marko Pejović (Lions, Holandija), te bekovi Draško Mrvaljević (Bregenc, Austrija), Stevan Vujović (Lovćen), Vasko Ševaljević (Dinamo Minsk), Vladimir Osmajić (Kopar, Slovenija), Goran Lasica (Lovćen), Žarko Marković (Gepingen, Njemačka), Zoran Roganović (Lund, Švedska) i Marko Simović (Al Ahli, Katar). M.P.

pravac Turska

Jovanović u Bešiktašu Najprijatnije iznenađenje u timu Miodraga Baletića u kvalifikacijama za EP u Francuskoj - Milica Jovanović potpisala je juče jednogodišnji ugovor sa najboljom turskom ekipom - Bešiktašem. Krilni centar “crvenih” je sinoć otputovala za Istanbul, gdje će već sjutra biti u timu u derbiju kola protiv Tarsusa, što će ujedno biti njena prva utakmica nakon pauze po završetku reprezentativnih obaveza. “Prošlo je skoro dva mjeseca kako sam bez utakmica, tako da sam se baš uželjela košarke. S obzirom na veliku finansijsku krizu koja je zavladala Evropom čekala sam pravu ponudu i mogu reći da nijesam pogriješila, iako je prošlo dosta vremena. Dolazak u Tursku je pun pogatak, biće to još jedan izazov za mene, s obzirom da trenutno Turska i Rusija imaju najkvalitetni-

je lige u Evropi”, kazala je za Dnevne novine Jovanović, koja kaže da jedva čeka da istrči na parket. “Proteklih dana sam trenirala u Nikšiću, tako da sam fizički spremna, ali ipak kada radite u novom klubu onda bude dosta promjena, jer režim rada nije svuda isti. Ipak, ovo mi nije prvi odlazak od kuće, tako da vjerujem da ću se brzo privići na sistem rada u Bešiktašu i iskreno jedva čekam da sjutra istrčim na parket”. Trenutno jedna od najboljih košarkašica koje Crna Gora ima će tako uz Vladimira Dašića koji nastupa za muški klub predstavljati našu zemlju u turskoj prijestonici. Podsjećanja radi, Milica je po odlasku iz Budućnosti nastupala za Olesi iz Barselone, zatim dvije sezone za italijanski Umbertide. M.P.

S

tart sezone u Ligi šampiona je bio kao iz snova - Zvezda je pognute glave napustila crnogorski hram rukometa, a ponos grada i države - rukometašice Budućnosti će sjutra veče biti na još većem iskušenju u Viborgu koji sve daje za trijumf nad aktuelnim šampionkama Evrope.

Rukometni spektakl je zagarantovan, iako se po kvalitetu ne sastaju dvije najjače ekipe u elitnom takmičenju, ali tradicija oba tima dovoljno govori o sportskom naboju koji će biti prisutan kod igračica. Svakako da će i bodovi u ovom meču značiti mnogo za oba tima, jer je dobro poznato da je svaki bod koji naš mladi tim osvoji zlata vrijedan, dok će se šampion Danske u slučaju drugog poraza naći u veoma teškoj situaciji. Jasno je da više Dragan Adžić u timu nema Bojanu Popović, Maju Savić, Katarinu Bulatović, Anu Đokić...pa da Budućnost sa pola snage dobija neke mečeve, već će “plave” morati dobro da se preznoje i zarade svaki bod.

● Z namo šta želimo Djevojka koja je osjetila način rada u Viborgu, ali i sada u Budućnosti, čuvar mreže reprezentacije Hrvatske - Katarina Bralo vjeruje da “plave” mogu do trijumfa u Danskoj.

“Znam kako je igrati u Viborgu, gdje je uvijek puna dvorana, tako da tamo ljubitelji rukometa jedva čekaju meč kakav će biti ovaj. Viborg je loše startovao i sigurno da će željeti trijumf koji bi ih vratio u igru za plasman u drugi krug. Međutim, to nas mnogo ne zanima. Znamo što želimo i sigurno da ćemo ići na pobjedu, što ne znači da će biti lako, jer ponavljam odlično znam kako je igrati na njihovom terenu”, govori za Dnevne novine Bralo.

● Z austaviti kontru Čuvar mreže “plavih” poručuje da naš šampion mora zaustaviti kontru rivala, što je inače i najjače oružje Viborga. “Njihova prednost je što možda imaju više iskusnih igračica i probaće to da iskoriste, ali mi im ne smijemo dozvoliti da nam nametnu njihovu igru. To je tipičan skandinavski tim koji želi rivala matirati iz kontri, a mi se moramo brzo vraćati i kvalitetnom odbranom im odmah staviti do znanja šta

Kadeti Budvanske rivijere sa trenerima Ćorlukom i Lazićem

želimo. Upravo će od te odbrane i zavisti kakav ćemo rezultat napraviti u Viborgu”. Bralo vjeruje da će ovaj meč uticati na dalji tog dešavanja u grupi.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 51

subota i nedjelja, 20. i 21.10.2012.

rane sve zavisi

Izabela Gulden

Samo pobjeda, dva poraza bi bilo mnogo

danas putuju za Viborg, gdje će sjutra u 17 časova

“Ova utakmica ne rješava ništa što se naše grupe tiče, tek je drugo kolo i zato moramo prići meču hladne glave i nastojati da pružimo maksimum. Ipak, sigur-

no da će uticati na dalji tok dešavanja, a što se pritiska tiče mislim da će se on podjednako osjetiti u oba tabora, jer važnost bodova je velika”, jasna je Bralo.

Satnica Danas 17 - Zvezda - Turinger Sjutra 17 - Viborg - Budućnost

Nije tajna da je Viborg grad gdje je bez konkurencije rukomet sport broj jedan, a samo nekoliko godina unazad kada je vođa ovog tima bila Bojana Popović “zelene” djevojke su bili nedodirljive za sve ekipe širom Evrope. Situacija je sada drugačija, ali kult i renome koji ovaj klub ima na evropskoj rukometnoj mapi se nikada neće promijeniti, tako da teško neka ekipa može unaprijed biti favorit protiv Viborga posebno u Danskoj. Kada igra Viborg na svom terenu, to je rukometni praznik u gradu, a upravo je to karta na koju će osim kvaliteta igrati srednji bek Izabela Gulden i drugarice. Reprezentativka Švedske je bila najbolja u svom timu sa osam golova u porazu Viborga u prvom kolu od Turingena (34:30). “Mnogo smo primili golova u prvom meču, nadam se da smo izvukle pouke, jer takvom igrom ne teško da mo-

žemo parirati Budućnosti. Njihovo najjače oružje je upravo odbrana, tako da jednostavno moramo odigrati bolje u defanzivi od njih ako želimo bodove, a vjerujem da to možemo”, kazala je za klupski sajt Gulden, koja zatim objašnjava da to nije Budućnost od prošle sezone. “Iskreno smatram da je iznenađenje što je Budućnost tako lako savladala Zvezdu, s obzirom da naš naredni rival ima mlad tim ove sezone, te da to nije ona ekipa koja je osvojila Ligu šampiona. Imaćemo veliku podršku sa tribina, vjerujem da bez problema možemo igrati sa njima, ali samo ako budemo pametne. Bodovi u ovom meču su nam prijeko potrebni ako želimo plasman u narednu rundu, tako da bi dva poraza u dva kola bilo zaista mnogo”, poručila je igračica koja je prije dvije sezone u Dansku došla iz švedskog Savehofa. M.P.

DN predstavljaju

U Budvi se naziru novi Kvisko i Nikac Klub iz naše prijestonice turizma pun talentovanih igrača koji jednog dana mogu dotaći zvijezde Već godinama veliki problem našeg najboljeg odbojkaškog kluba - Budvanske rivijere jeste što iz svog pogona ne izbacuje igrače koji bi kasnije bili nosioci igre seniorskog tima što bi ujedno bilo višestruko dobro za čitavu odbojkašku Crnu Goru. Osim što bi reprezentacija dobila mnogo i klub bi manje novca trošio na igrače sa strane, a pritom bi od prodaje svojih mogao mnogo bolje da funkcioniše. Međutim, čini se da se polako vremena mijenjaju, jer sa talentovanim ma-

lišanima sada rade perspektivni mladi stručnjaci Peđa Ćorluka (inače pomoćni trener Siniše Reljića), te bivši igrač ovog kluba Dušan Lazić. Budvani su protekle sezone napravili pravu stvar, privukli su igrače u svim uzrastima upravo iz svog grada i na pravi način promovisali odbojku, tako da je Budvanska rivijera prošle godine u svim takmičarskim kategorijama imala svoj tim. “Za sada sve funkcioniše dosta dobro, radimo sa igračima

u tri grupe po 15 igrača, s tim da imamo i školu odbojke za one najmlađe u kojoj ima oko tridesetak mališana koji počinju da kapiraju odbojku i uče prve korake, a nadam se da će iz godine u godinu u tom uzrastu biti sve više djece, te da će roditelji prepoznati kvalitetan rad u našem klubu, gdje će njihova djeca moći sportski da napreduju, ali i da postanu zdrave ličnosti”, kazao je Ćorluka koji je već godinama u našem najtrofejnijem klubu, a u ovom poslu je mnogo naučio upravo

od bivšeg selektora Crne Gore i trenera Budvana Veselina Vukovića, kojem je tri sezone bio desna ruka. Ćorluka je zadovoljan onim što su njegove selekcije postizale protekle sezone. “Kadeti su prošle sezone najviše napredovali i pokazali da imaju kvalitet osvojivši bronzu na završnom turniru domaćeg prvenstva, dok su pioniri pokazali mnogo na turnirima u Obrenovcu i u Beogradu”. Upravo iz te pionirske selekcije se nazire nekoliko igra-

ča koji bi mogli krenuti stopama čuvenog Gorana Kviska Vujevića, te Miloša Nikca Nikića. “U najmlađoj selekciji ima nekoliko talentovanih igrača koji obećavaju i koji kroz maksimalno posvećen rad mogu doći u situaciju da imaju blistavu odbojkašku budućnost. Među najtalentovanijima su srednji bloker Ognjen Ivanović, primači Miljan Kastratović i Vuko Zec, te tehničar Veljko Marović”, kazao je Ćorluka. M.Pavićević


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 53

SUBOTA i NEDJELJA, 20. i 21. 10. 2012.

Evropski vikend šou

Derbi sa mirisom osamdesetih

Spektakl za prvo mjesto Serije A - Juventus, najvjerovatnije bez prehlađenog Vučinića, dočekuje Napoli Kosta Bošković

D

ugo je Italija čekala jedan ovakav meč Juventusa i Napolija, okršaj sjevera i juga, ponosnih Alpa i vrelog Vezuva i to u derbi meču sa mirisom osamdesetih - u duelu za prvo mjesto Serije A. “Vecchia signora” (stara dama) “cijelu vječnost” ne zna za poraz, aktuelni je šampion Italije, dok “nebesko-plave” u novoj sezoni još niko nije srušio, pa snovi o skudetu na “San Paolu” postaju sve jači... Spremite se za žestoku bitku na “Juventus areni”, spremite se za najboljih devedeset minuta koje Serija A u ovom trenutku može da ponudi...

Posljednji put kada su Juventus i Napoli vodili direktne bitke za prvo mjesto, navijači u Torinu i Napulju uživali su u čarolijama Mišela Platinija sa jedne, odnosno Dijega Maradone sa druge strane... Međutim, ni večeras neće faliti majstora - Andrea Pirlo, Đanluiđi Bufon (oporavio se od povrede), Klaudio Markizio, Arturo Vidal i ostali “bjanko-neri” protiv Mazarijevih “ratnika” Edinsona Kavanija, Mareka Hamšika, Paola Kanavara... Jedno je sigurno - spektakl se sprema na nekadašnjem “Dele Alpi” stadionu! Nažalost, zbog prehlade koju vuče sa okupljanja naše reprezentacije, kapiten Crne Gore Mirko Vučinić najvjerovatnije će propustiti veliki derbi.

● Markizio: Napoli najveći rival

Za razliku od našeg majstora, italijanski će biti spreman za utakmicu sa Napolijem Klaudio Markizio se oporavio od povrede ramena i večeras će sa Pirlom “dirigovati” igrom Juventusa. “Naravno da utakmica neće odlučiti šampiona, ali bi bilo sjajno da dobijemo kako bismo Napoli ‘ohladili’ i malo im narušili samopouzdanje. Oni igraju sjajno i zašto kriti, biće nam najveći konkurent u borbi za titulu”, najavio je Markizio super meč iz ugla “stare dame”.

● Mazari: Nema boljih od Juvea i Napolija

Ako je neko zaslužan za povratak šampionskih snova na obalu Sredozemlja, onda je to bez sumnje sjajni stručnjak

Premijer: Novi londonski derbi Gotovo da ne prođe vikend na Ostrvu, a da prijestonica Ujednjenog Kraljevstva ne ponudi jedan od svojih super derbija - ovog puta još jedan od derbija Londona igra se na sjeveru grada gdje Totenhem dočekuje evropskog šampiona, ekipu Čelzija. Velika prilika za “sparse” da pokažu od čega su napravljeni, velika šansa za njihovog trenera Andre Viljaš-Boaša koji je prošle godine najuren iz Čelzija. “Znam da će mnogi pomisliti da imam neke lične motive protiv Čelzija, ali vjerujte nije tako. Prije svega ovaj meč vidim kao veliku šansu Totenhema u borbi za Ligu šampiona”, poručio je Viljaš Boaš, a njegov nasljednjik na klupi “plavaca”, čovjek koji je Čelzi doveo vrha Evrope, Roberto Di Mateo je istakao. “Gostovanje na ‘Vajt Hart Lejnu’ jedno je od najtežih u sezoni, ali mi želimo da nastavimo naš put koji smo sjajno započeli ove sezone. Dakle, još jedan meč bez poraza.” Valter Mazari, koji smatra da će se večeras u podnožju Alpa “sudariti” dva najbolja tima na Apeninskom poluostrvu. “Iako je još uvijek rano da se iznese ozbiljniji sud, mislim da su Juventus i Napoli dva najbolja kluba u Seriji A i da sasvim zasluženo naš međusobni meč zaslužuje epitet derbija”, rekao je prije nekoliko dana stručnjak iz Livorna i najavio da neće održati uobičajenu konferenciju pred meč, jer želi da se fokusira samo na svoj tim.

● Super derbi i u Rimu Nezaboravnu subotu u Italiji kompletiraće i drugi meč

večerašnjeg programa - na rimskom “Olimpiku” trećeplasirani Lacio dočekuje šampiona iz 2011, velikog, ali na startu sezone “posrnulog” Milana. “Moramo biti svjesni da pozicija na tabeli ne odaje pravu snagu Milana, ali smatram da možemo da ga pobijedimo i ja svoj tim uvijek smatram favoritom”, rekao je trener Lacija Vladimir Petković, dok je Milanov “čarobnjak” Robinjo poručio. “Teško je, sezona nije dobro počela po nas i svi napadaju našeg trenera. Međutim, vjerujem da je Alegri sjajan stručnjak, baš kao što vjerujem da bi već od Lacija mogla da krene naša pobjednička serija.”

Bundesliga: Gorjeće Rur Nema žešćeg derbija u Njemačkoj - na nekadašnjem “Vestfalenu” danas će se sudariti dva ponosa Rurske oblasti, dva najljuća sportska rivala u Bundesligi Borusija Dortmund i Šalke. Pred veliki derbi mnogo više muka ima trener “žutih” šampiona Jirgen Klop, koji neće (zbog povreda) moći da računa na supertalentovanog Marija Gecea i kapitena Poljske Jakuba Blaščikovskog. “Ovo je posebna utakmica, sa posebnom atmosferom i timovima sa posebnim kvalitetom. Imamo problema sa povredama, ali kao i uvijek idemo na pobjedu”, poručio je Klop, a njegov kolega na drugoj strani Hub Stevens je poručio. “Nadam se da će ovo biti veliki meč, ali i da ćemo pokazati naš kvalitet i da se ovdje ne radi samo o Borusiji Dortmund.”

Fudbalski vikend serie A

8. kolo

Večeras 18.00 Juventus - Napoli 20.45 Lacio - Milan Nedjelja 12.30 Kaljari - Bolonja 15.00 Inter - Katanija 15.00 Atalanta - Sijena 15.00 Kjevo - Fiorentina 15.00 Palermo - Torino 15.00 Parma - Sampdorija 15.00 Udineze - Peskara 20.45 Đenova - Roma

premier

8. kolo

Danas 13.45 Totenhem - Čelzi 16.00 Man. Junajted - Stouk 16.00 VBA - Man. Siti 16.00 Liverpul - Reding 16.00 Fulam - Aston Vila 16.00 Svonsi - Vigan 16.00 Vest Hem - Sautempton 18.30 Norič - Arsenal Nedjelja 14.30 Sanderlend - Njukasl 17.00 KPR - Everton

primera 8. kolo

Danas 16.00 Malaga - Valjadolid 18.00 Real M. - Selta 20.00 Valensija - Atl. Bilbao 20.00 Deportivo - Barselona Nedjelja 12.00 Hetafe - Levante 16.00 Espanjol - Rajo Valjekano 17.50 Granada - Saragosa 19.45 Osasuna - Betis 21.30 Sosijedad - Atl. Madrid Ponedjeljak 21.30 Sevilja- Majorka

bundes liga

8. kolo

Sinoć Hofenhajm - Grojter Firt Danas 15.30 Borusija D. - Šalke 15.30 Leverkuzen - Majnc 15.30 Volfsburg - Frajburg 15.30 Ajntraht - Hanover 15.30 Fortuna - Bajern 18.30 Verder - Borusija M. Nedjelja 15.30 Nirnberg - Augsburg 17.30 Hamburger - Štutgart

LIGA 1 9. kolo

Koji majstor će se radovati: Marek Hamšik i Andrea Pirlo na jednom od ranijih duela

Sinoć Bordo - Lil Danas 17.00h PSŽ - Rems 20.00 Evijan - Tuluz 20.00 Nansi - Sošo 20.00 Nica - Sent Etjen 20.00 Ren - Monpelje 20.00 Valensijen - Lorijen Nedjelja 14.00 Ažaksjo - Bastija 17.00 Lion - Brest 21.00 Troa - Marsej


Pratite nas na twitteru

@dnovine

54 Sport

SUBOTA I NEDJELJA, 20. I 21. 10. 2012.

MOGREN ZETA

Budvani koriste Zetine probleme Na Lugovima - derbi - sastaju se bivši šampioni države Mogren i Zeta. “Očekujemo pobjedu, kao i uvijek kada igramo kod kuće. Protivnik je veoma ozbiljan, to što se kod njih trenutno dešava ne smije nikoga da zavara. Odlična su ekipa i moramo biti maksimalno skoncetrisani”, rekao je lijevi bek Mogrena Bracan Popović.

Problemi, štrajk, odstranjivanje par igrača - na “Trešnjicu” se spustio veliki sivi oblak, ali “vukovi” vide izlaz iz lavirinta u koji su ušli. “Problema ima, ali šta da se radi. Daćemo sve od sebe. Znamo gdje se nalazimo, svjesni smo kroz šta prolazimo, ali prilazimo meču ozbiljno, jer gostujemo dobrom Mogrenu”, rekao je Goran Burzanović. U.R.

RUDAR MORNAR

Za nastavak serije Pljevljaci su dodali gas, a protiv gostiju iz lučkog grada ne namjeravaju da ga puste Rudar pred svojim navijačima dočekuje Mornar. “Nadam se da ćemo pružiti partiju kao iz prošla dva duela. Očigledno je da bolje igramo u gostima. Znamo da je protivnik u krizi - krenućemo u napad od prvog minuta i ranim golom pokušati sve da riješimo”, rekao nam je ofanzivac Rudara Igor Ivanović. Fenjeraš iz Bara optimi-

stično je doputovao u Pljevlja - jedan od najboljih igrača u gostujućoj ekipi Danilo Ćulafić, poručuje da Mornar neće lako položiti oružje pod Golubinjom. “Nećemo se predati. Konsolidovali smo redove i veoma dobro radili tokom priprema za ovaj meč. Biće mnogo teško, ali ako pružimo maksimum možemo do povoljnog rezultata, a to je sve sem poraz”, jasan je najbolji strijelac Mornara. U.R.

MLADOST GRBALJ

Otvorena paljba na Starom aerodromu Sudar “romantičara” i “trikolora” na Starom Aerodromu - zvuči interesantno. Mladost nakon lavovskog preokreta i pobjede na Cetinju protiv Lovćena (3:2) puca od samopuzdanja - “crveni momci” Miodraga Vukotića spremni su za “trojku” protiv Grblja. “Dobro je što dolazi ekipa poput Grblja koja voli da se nadigrava - to garantuje zanimljivu utakmicu. Od starta sezone smo prosuli par bodova, ali u posljednjem meču smo pokazali kvalitet. Idemo na pobje-

du”, poručio je defanzivac Mladosti Milan Radulović. Družina iz Radanovića kao po navici u svaki meč ulazi da pokaže nešto novo iz svog repertoara. “Vjerujem da će biti otvorena utakmica, da će se igrati za gol više. Igramo veoma dobro, u poslednjih osam mečeva nijesmo primili gol (šest u prvenstvu, dva u Kupu). Ukoliko svi odigramo kao što znamo dobar rezultat neće izostati”, rekao nam je Branislav Janković. U.R.

PETROVAC LOVĆEN

Vrijeme za trijumf Teren pod Malim brdom još nije osjetio radost svojih ljubimaca - Petrovac nije slavio kod kuće. Idealna prilika za prvu pobjedu je pred izabranicima Milorada Malovrazića - u Petrovac stiže Lovćen. “Vrijeme je da pobijedimo. Samo tri boda dolaze u obzir. Dosta je bilo nesrećnih okolnosti, nadam se da kreće bolja serija”, rekao je Dalibor Đukić. Utakmicu od dva gola prednosti Cetinjani su uspjeli da

izgube na Obilića poljani od Mladosti (2:3). Poljuljani zbog poraza i hendikepirani neigranjem suspendovanih Mirkovića, Turkovića i Martinovića Cetinajni će se teško izvući. “Mislim da nijesmo bez šansi. Definitvno je da moramo odraditi sve taktičke zamisli. Protivnik ima iskusnu ekipu, rezultati definitvno ne odslikavaju njihovo pravo stanje”, rekao je štoper Milivoje Novović. U.R.

ČELIK SUTJESKA

Glas za spekt Veliki gradski derbi - Čelik kraj Bistrice dočekuje (nedjelja, 14.00, TV prenos) Sutjesku Bojan Topalović

Z

a prestiž, za dominaciju u gradu, za lidersku poziciju... Nikšić konačno ima veliki gradski derbi - Čelik kao trećeplasirani tim crnogorskog prvenstva kraj Bistrice dočekuje prvoplasiranu Sutjesku! Sve miriše na spektakl u gradu koji odavno vapi za pravom utakmicom. Sad je Nikšić ima.

“Prvo, očekujem praznik fudbala. I možda će duel sa Sutjeskom odlučivati o tome ko će na kraju jeseni biti lider”, svjestan je težine meča, koji ne programu u nedjelju (RTCG2) šef stručnog štaba “metalurga” Slavoljub Bubanja. A, da bi spektakl uspio Čelik je odlučio da domaćin bude kraj Bistrice - na stadionu Sutjeske... “Svjesno smo napravili taj potez, kako bi bilo što više naroda na stadionu. Volio bih da dođe do spektakla, to će još više pogurati igrače, kojima sigurno neće nedostajati motiva. Ubijeđen sam da svi jedva čekaju da istrče na teren, te se prikažu u što boljem svijetlu”, jasan je kormilar Čelika.

MOJ TIP VLADO PEROVIĆ TV 777

● MOŽDA ODLUČI POTEZ Bubanja je već jednom osjetio slast duela Čelik - Sutjeska - 2008. godine je predvodio “metalurge” u baražu za popunu Prve lige. Nije uspio, jer je Sutjeska rezultatima 1:0 i 0:0 ostala u eliti, ali se dan danas priča o atmosferi koja je napravljena... “Ako se ponovi ta atmosfera iz baraža, to će biti uspjeh za cijeli crnogorski fudbal. Ali, teško da ćemo vidjeti nešto slično, jer je ono onda bilo idealno”. Šta može odlučiti meč? “Možda potez nekog igrača. Međutim, važno je da budemo mirni, da odigrano što bolje možemo. Iskreno, sve osim poraza za nas bi bio dobar rezultat”, jasan je Bubanja. Sutjeska je pokazala da je jaka ove sezone, a trener Čelika ih je dobro skenirao... “Kolega Dragan Radojičić je uveo veliku disciplinu u tim, opasni su kada presjeku napad, jer odlično istrče polukontru i kontru - Perošević i Baćo Nikolić dobro djeluju sa krila, a Pejović i Šušnjar kroz sredinu”, skenirao je Sutjesku BubaBUDUĆNOST - JEDINSTVO Međusobni dueli Odigranih utakmica: 9 Pobjeda Budućnost: 7 Neriješeno: 2 Pobjeda Jedinstvo: 0

nja, koji neće moći da računa na Vasilija Jovovića (povrijeđen), dok je pod znakom pitanja Boris Bulajić.

● NEKA BUDE FER A, da ni Sutjeska nije opterećena velikim rezultatom na velikoj utakmici, već da im je bitno da se napravi spektakl svjedoče riječi čovjeka koji je preporodio tim stacioniran kraj Bistrice - Dragana Gage Radojičića... “Dobar gradski derbi je velika stvar kako za Nikšić, tako za cijelu Crnu Goru. Pred nama je mnogo bitna utakmica, ali kada se sve podvuče taj meč vrijedi kao i ostali - samo tri boda. Imamo šest poena više od Čelika, nadam se da ćemo ostati na toj distanci”, rekao je trener Sutjeske, koji je dodao: “Igrači su motivisani, spremni, veći motiv od gradskog derbija im ne treba. Čelik je takođe motivisan. Nadam se da će sve proteći sportski”. Čelik zna da odigra kolektivno, Čelik zna da dođe do rezultata preko individualca gdje su najjači? “Znam dobro gdje su jaki. Kompaktni su u svakoj liniji tima, opasni sa svih strana”. Veliki derbiji se obično “slome” nakon jednog poteza... “Pa, inspiracija nekog momka može biti ključna danas. Ali, prije svega mislim da će velika disciplina vladati na terenu. JeMOGREN - ZETA Međusobni dueli Odigranih utakmica: 20 Pobjeda Mogren: 7 Neriješeno: 6 Pobjeda Zeta: 7

Mogren - Zeta ..................... 2 Mladost - Grbalj .................. 1 Petrovac - Lovćen ............... 1 Čelik - Sutjeska ................... X Budućnost - Jedinstvo ....... 1 Rudar - Mornar ................... 1 1. Sutjeska 10 2. Rudar 10 3. Čelik 10 4. Budućnost 10 5. Mladost 10 6. Mogren (-1) 10 7. Grbalj 10 8. Jedinstvo 10 9. Petrovac 10 10. Lovćen 10 11. Zeta 10 12. Mornar 10

8 7 6 5 4 4 3 3 2 2 1 1

1 1 2 2 3 3 5 4 3 1 2 1

1 2 2 3 3 3 2 3 5 7 7 8

13:6 25 15:7 22 16:8 20 18:13 17 12:10 15 9:7 14 8:3 14 5:4 13 9:17 9 8:17 7 10:19 5 7:19 4

Čeka ih novi sudar: Dragan Bošković u duelu sa Seadom Babačom


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 55

SUBOTA I NEDJELJA, 20. I 21. 10. 2012.

ktakl

PODGORICA - Stadion: pod Goricom. Početak: 14:30. Sudija: M. Novović (Podgorica). Pomoćnici: S. Korać (Bar), M. Asović (Berane). Delegat: Miodrag Gardašević.

BUDUĆNOST Agović, Kamberović, Tomković (Kopitović), Peković, Radunović, N. Vukčević, Flavio, M. Vukčević, Bošković, Mugoša, Adrović. Trener: Radisav Dragićević.

JEDINSTVO Aković, Gojačanin, Rosić, Petrović, Fetahović, Šćekić, Drašković, Babača, Kajević, Medenica, Sepua. Trener: Sreten Avramović.

BUDVA - Stadion: Lugovi. Početak: 14:30. Sudija: P. Radovanović (Podgorica). Pomoćnici: V. Todorović (Nikšić), Đ. Ražnatović (Cetinje). Delegat: Jovo Suđić.

MOGREN

ZETA

Butorović, Ivanović, Bojić, Radišić, Popović, Lagator, Mirković, Vujović, Pržica, Đurović, Đoković. Trener: Branislav Milačić

Radović, Zlatičanin, Kaluđerović, Vujačić, Dabić, Ajković, Burzanović, Peličić, Boljević, Korać, Orlandić. Trener: D. Šuškavčević.

PLJEVLJA - Stadion: pod Golubinjom. Početak: 14.30. Sudija: A. Marković (Cetinje). Pomoćnici: D. Drljević (Berane), Ž. Pavićević (Podgorica). Delegat: Branislav Mandić.

Slavoljub Bubanja se već jednom sastao sa Draganom Radojičićem (okrenut leđima) - sa Čelikom je savladao Gagin Rudar u finalu Kupa Crne Gore u maju 2012. godine dan gol bi sve promijenio. Međutim, neka sve bude fer i korektno, pa na kraju neka slavi bolji. Nadam se da ćemo to biti mi”, rekao je Gaga Radojičić. I za kraj - je li Sutjeska u prednosti zato što igra protiv Čelika kao gost na svom terenu? “Nema to veze. Čelik je sve svoje važnije utakmice igrao na našem stadionu, veliki broj igrača Čelika je igralo za Sutjesku. Niti će oni imati problema, niti ćemo mi biti u prednosti”, rekao je trener Sutjeske, Dragan Radojičić. RUDAR - MORNAR Međusobni dueli Odigranih utakmica: 16 Pobjeda Rudar: 11 Neriješeno: 2 Pobjeda Mornar: 3

RUDAR

ČELIK Međus SUTJESKA o Odigra bni dueli n Pobjed ih utakmica: 2 a Neriješ Čelik: 0 e Pobjed no: 1 a Sutje ska: 1

Lakićević, Tomašević, Alić, Nestorović, Popović, Brnović, Vlahović, Ivanović, Igumanović, Jovanović, Nerić. Trener: N. Rakojević.

NIKŠIĆ - Stadion: kraj Bistrice. Početak: Nedjelja, 14.00, TV prenos. Sudija: P. Radovanović (Podgorica). Pomoćnici: M. Đukić (Cetinje), D. Dević (Bar). Delegat: Sreten Đurović.

ČELIK

Janjušević, Krivokapić, Zogović, Ćuković, Stijepović, J. Nikolić, Jovović, Pejović, B. Nikolić, Perošević, Šušnjar. Trener: Dragan Radojičić.

PETROVAC - LOVĆEN Međusobni dueli Odigranih utakmica: 17 Pobjeda Petrovac: 7 Neriješeno: 4 Pobjeda Lovćen: 6

BUDUĆNOST JEDINSTVO

Probiti defanzivni blok Budućnost dočekuje Jedinstvo - trener Radisav Dragićević zna da je pred šampionskom ekipom teška utakmica... “Znamo da ćemo imati problema dok ne probijemo defanzivni blok Jedinstva. Izuzetno su jaki u kontranapadima, pa zbog toga moramo biti konstantno oprezni. Ako bude sve kako treba, odradićemo utakmicu na pravi način”, rekao je Dragićević, koji zna

koliko bi važna bila pobjeda: “Sljedeća nedjelja je dosta bitna za nas. Čeka nas još jedna utakmica sa Jedinstvom u Kupu, pa onda derbi sa Sutjeskom. Valjalo bi da puni pozitivne energije dočekamo naredne utakmice”, jasan je Dragićević. A, Jedinstvo ima solidan recept za Budućnost - u prvoj utakmici Kupa dugo su vodili 1:0 pod Goricom, da bi na kraju izgubili 2:1...

Radanović, Rajković, Vojvodić, Stanišić, Bubanja, Obradović, Sekulić, Merdović, Metović, Ćulafić, Marković. Trener: S. Petrović.

PODGORICA - Stadion: na Starom Aerodormu. Početak: 14:30. Sudija: N. Dabanović (Podgorica). Pomoćnici: J. Tatar (Podgorica), D. Pajović (Cetinje). Delegat: Saša Bezarević.

MLADOST

GRBALJ

Čučković, Božović, Radulović, Šofranac, Živković, Mandić, Tomić, Sanković, Šćepanović, Eber, Adžović. Trener: Miodrag Vukotić.

Radulović, Magud, Radusinović, Mikijelj, I. Bogdanović, Ragipović, Martinović, Matić, Janković, Đalac, N. Nikolić. Trener: Aleksandar Nedović.

SUTJESKA

Banović, Nikolić, Radović, Dubljević, Bulatović, Adrović, Kolev, Kasapi, Zorić, Račić, Ivanović. Trener: Slavoljub Bubanja.

MLADOST - GRBALJ Međusobni dueli Odigranih utakmica: 19 Pobjeda Mladost: 11 Neriješeno: 0 Pobjeda Grbalj: 8

MORNAR

“Ne možemo da prijetimo plavima, nemamo pravo na to. Ali, idemo da se nadigravama, pa šta bude. Bod bi bio veliki kao kuća”, rekao je Zoran Aković, golman Jedinstva. Jedini problem za Budućnost mogla bi biti uprava obećali su igračima do juče da će im izmiriti zarade zbog kojih su štrajkovali. Ako im plate ne legnu, možda če Rajo Dragićević iz nužde na teren poslati omladince... B.T.

PETROVAC - Stadion: pod Malim brdom. Početak: 14:30 sati. Sudija: M. Savović (Podgorica). Pomoćnici: V. Radunović (Nikšić), D. Šaković (Podgorica). Delegat: Zdenko Šestović.

PETROVAC

LOVĆEN

Popović, Ma. Radulović, Lakić, Grbović, Graovac, Šofranac, Golubović, Marković, Pepić, Jovanović, Vujačić. Trener: Milorad Malovrazić.

Izdavač: Media Nea d.o.o. Prvi broj izašao 10. oktobra 2011. Podgorica, Kralja Nikole bb PC Nikić

Vujović, M. Radunović, Vušurović, Novović, Žižić, Bogdanović, Hočko, Radović, Pejaković, Đurišić, Perutović. Trener: Slobodan Halilović.

Direktor i izdavač: Boris DARMANOVIĆ (boris.darmanovic@dnovine.me) Glavni urednik: Samir RASTODER (samir.rastoder@dnovine.me) Odgovorna urednica: Marijana BULJAN (marijana.buljan@dnovine.me) Zamjenik i kultura: Vuk PEROVIĆ (vuk.perovic@dnovine.me)

Ekonomija: Novak USKOKOVIĆ (novak.uskokovic@dnovine.me) Društvo: Bojana Brajović (bojana.brajovic@dnovine.me) Hronika: Jasmina MUMINOVIĆ (jasmina.muminovic@dnovine.me) Crna Gora: Bojan VUČINIĆ (bojan.vucinic@dnovine.me) Reportaže: Ivanka FATIĆ RASTODER (ivanka.rastoder@dnovine.me) Svijet: Nikola MIJUŠKOVIĆ (nikola.mijušković@dnovine.me Zabava: Filip JOVANOVIĆ (filip.jovanovic@dnovine.me) Sport: Miloš ANTIĆ (milos.antic@dnovine.me) Foto: Darko JOVANOVIĆ (darko.jovanovic@dnovine.me) Dizajn: Nikola VUKOTIĆ (nikola.vukotic@dnovine.me) Marketing: Bojana BECIĆ (bojana.becic@dnovine.me)


ABA LIGA 5. KOLO

MoraÄ?a gori, stiĹže Partizan Utakmica za basket gurmane - Budućnost Voli u nedjelju veÄ?e (20.00h) protiv Partizana igra veliki derbi regionalnog takmiÄ?enja MiloĹĄ Pavićević

B

udućnost protiv Partizana, Varvari protiv Grobara, Dejan Radonjić protiv DuĹĄka VujoĹĄevića, iskustvo ÄŒeda Vitkovca protiv mladosti Vladimira LuÄ?ića, Di Bost protiv Vestermana, Marko Popović protiv Bogdana Bogdanovića i joĹĄ mnogo jakih, direktnih duela. Ono ĹĄto je sigurno - spektakl, u MoraÄ?i u nedjelju veÄ?e (20.00h) u okviru 5.kola regionalnog takmiÄ?enja kada se sastaju crnogorska i srpska koĹĄarkaĹĄka institucija, je zagarantovan.

Plavi su u pravom trenutku uhvatili formu - porazi od Cedevite i Igokee, izbrisani su ubjedljivim pobjedama protiv MZT Skoplja i Solnoka, pa se Partizan doÄ?ekuje u sjajnom raspoloĹženju. “Dobra stvar za ovu mladu ekipu je da pobjeÄ‘uje sa obzirom na nedostatak zajedniÄ?kih treninga i meÄ?eva. Dvije vezane pobjede donijele su nam potrebnu mirnoću i ojaÄ?ale nas psiholoĹĄki uoÄ?i duela sa Partizanom. OÄ?ekivanja? Najbitnije je da su igraÄ?i zdravi, a pred naĹĄom publikom motivacije im sigurno neće nedostajatiâ€?, istakao je ĹĄef

struke Budućnost Volija Dejan Radonjić. Partizan je proĹĄle sezone poloĹžio oruĹžje u MoraÄ?i - meÄ? u uzavreloj atmosferi je obiljeĹžio duel Nikole VuÄ?evića i Nikole Pekovića uoÄ?i odlaska u NBA. Sada su na sceni neki novi, nepoznati klinci... “Ovo je izuzetna prilika da navijaÄ?ima priuĹĄtimo lijepo koĹĄarkaĹĄko veÄ?e. Na parketu će se naći dvije mlade ekipe, Ĺželjne dokazivanja. Partizan ima potpuno novi sastav u odno-

KUPONMANIJA

odaberite, izreĹžite jedan ili viĹĄe kupona i iskoristite ih pri kupovini na naznaÄ?enim adresama

Mihailović: NavijaÄ?i doÄ‘ite, sa vama moĹžemo sve Budućnost će u MoraÄ?i sigurno imati veliku podrĹĄku navijaÄ?a (dolazak najavili i Varvari) i to bi prema rijeÄ?ima reprezentativnog beka Vladimira Mihailovića moglo da bude odluÄ?ujuće. “Igramo protiv izuzetno kvalitetne i tasu na proĹĄlu godinu, u sliÄ?noj smo situaciji i mi. OÄ?ekujem kvalitetnu koĹĄarku, a ako odigramo na visokom nivou svih 40 minuta moĹžemo da ih iznenadimoâ€?, rekao je trener plavih. Crno-bijeli gigant je protiv CSKA u drugom kolu Evrolige pokazao izuzetan kvalitet na spoljnim

lentovane ekipe. Ipak, igramo kod kuće, pred naĹĄim navijaÄ?ima, koje pozivam u ĹĄto većem broju da doÄ‘u, jer sa njima moĹžemo mnogoâ€?, vjeruje Mihailović da bi podrĹĄka sa tribina mogla da ponese plavi tim do velike pobjede.

pozicijama, ali je jasno da se igra Partizana pod VujoĹĄevićem bazira u reketu. “Na vanjskim pozicijama su kvalitetni, ali unutraĹĄnja igra je glavni kvalitet Partizana godinama unazad i njihova tendencija je da u tom segmentu budu dominantni. PokuĹĄaćemo kvalitetnom odbranom na svim pozicijama da otupimo njihov kvalitetâ€?. Za plavog stratega posebna inspiracija su dueli ne toliko sa DuĹĄkom VujoĹĄevićem, koliko sa beogradskim

KUPONMANIJA UZ VIKEND NOVINE Ĺ TEDITE

UZ VIKEND NOVINE Ĺ TEDITE

velikanom. “I dok sam bio igraÄ? i sada kao trener utakmice sa “crnobijelimaâ€? doĹživljavam kao neĹĄto specijalno. Zbog Ä?ega? Pa Partizan je neĹĄto najveći klub u regioinu, jedan od najvećih u Evropi i normalno je da je motivacija na vrhunskom nivouâ€?, istakao je Radonjić. Ulaznice za basket poslasticu biće u prodaji u subotu (do 16 sati) i sjutra, na dan meÄ?a (od 15 do 19 sati) na ĹĄalterima MoraÄ?e - cijene za tribine su 5 eura, a za parter 10.

na strani 28 i 29

IME I PREZIME ADRESA BR. TEL. EMAIL

Profile for Dnevne Novine

Izdanje 20-21. oktobar 2012.  

Dnevne novine

Izdanje 20-21. oktobar 2012.  

Dnevne novine

Advertisement