Page 1

PROMJENA POLA

Život u tuđoj koži

SMSom na broj

● 10-11

● 33

CIJENA: 1EURO

SA PDVOM

PONEDJELJAK, 6. 8. 2012. BROJ 296 / GODINA I

Deblokada računa Budve u septembru

SNP POSLALA KOALICIONI SPORAZUM DEMOKRATSKOM FRONTU, KOJI ĆE SE, NAJVJEROVATNIJE DANAS, IZJASNITI O TOM PREDLOGU

MILIĆ USLOVIO ZAJEDNIČKI NASTUP Crna Gora Kolašin uspio da naruši

● 2-3

DEPONIJA BERANSELO

Ne odustaju od blokade, pa da će ih sve pohapsiti ● 16-17

DANILOVGRAD

● 4-5

RUKOMET

SPORT

REPORTAZA

●20-21

Teško povrijeđen u udesu ● 12-13

harmoniju svijeta

SUTOMORE

E neće da može, bre, neka letu u druga mašina!

LAZAR RAĐENOVIĆ

Remi sa Rusijom za četvrtfinale sa Francuskom

● 38-39

● 16-17


Pratite nas na twitteru

2

@dnovine

Tema dana

E D I T O R I A L

PONEDJELJAK, 6. 8. 2012.

Vrelina ŽELJKO VUKMIROVIĆ urednik

Meteorolozi su najavili novi tropski talas i, bar kako je to formulisano, ekstremne vrućine. Ipak, sve u vezi sa podgoričkom vrelinom u avgustu poodavno ne smatram posebno značajnim. Osim što me podsjeti na stare jugoslovenske TV Dnevnike, kada se pred televizorom okupljalo i mlado i staro da na kraju čuje šta će Kamenko Katić, inače vojvođanski spiker koji je karijeru počeo baš u Radio Titogradu, da kaže kakvo nas vrijeme očekuje tih dana. Sjećam se lijepo - Kamenko je bio kralj. I tada, na raširenoj mapi Jugoslavije, baš kao što je to bilo u školskim učionicama, Kamenko je postavljao nekakve magnete sa sličicama sunca i oblaka. Najveća fora je bila, bar za nas tadašnje klince, koji će grad da bude najtopliji. I tu smo negdje postajali glavni. Mostar i Titograd su imali apsolutni primat nad svim ostalim. I to nekako bez rivaliteta, bratsko odmjeravanje. Sa sve Skopljem koje bi se i te kako uplekalo u tu priču. U svakom slučaju, ta tri grada su u julu i avgustu dijelila brojke 40, 41, 42. Redovno. A onda bi nekom od njih zapalo da uz njega stane i 43, a mi se divili, kakvi šampioni. Tako je bilo svakog ljeta. I nije u tome bilo nekog čuda. A ni posebne vijesti. Uostalom, TV Dnevnici su nedugo potom postali nešto sasvim nepojmljivo za nas, one iste klince koji su u međuvremenu poodrasli i kojima su servirane sasvim drugačije vijesti od onih prognozerskih, meteoroloških. Brojevi u tim vijestima su naročito bili ružni, nekako veliki, obavezno istaknuti, ponavljani po nekoliko puta i naskroz otrovani. I potrajalo je to. Čak do dana današnjeg. Stalno imamo neku frku sa brojevima i dokazivanjima. Taman da nam se svima život smuči. Uz sve one kojima je život već uskraćen. Nego, nešto kasnije, mi koji smo pretekli samo smo spoznali neka nova uskraćivanja. Spoznajemo ih i dan-danas. Uglavnom po džepu i dostojanstvu. A i po razumu. Uuu, tek po njemu naročito. Jer, vremena su se promijenila. A i ljudi, mape i gradovi. Samo je vrelina ostala ista. Zato, uz datu mogućnost da ispišem ove redove, moram da finiširam: Draga vrelino, moje dužno poštovanje.

BUDVA

U septembru mo deblokada račun

Meteo 05:38 19:59

Izlazak Sunca Zalazak Sunca

Crna Gora

JADRAN:

More mirno do malo talasasto. Vjetar uglavnom slab promjenljivog pravca, uz obalu zapadni i jugozapadni. Temperatura površine mora na otvorenom oko 26 stepeni.

DANAS

Sunčano i veoma toplo.

Grad Podgorica Ulcinj Bar Budva Herceg Novi Nikšić Kolašin Žabljak Pljevlja Bijelo Polje

Danas

Sjutra

min oC max oC

min oC max oC

24 22 23 24 23 17 13 13 15 16

25 23 24 25 24 18 14 14 16 17

40 36 34 34 34 35 34 31 37 38

SJUTRA

Sunčano i veoma toplo.

42 37 35 36 36 36 36 32 38 39

Rađenović: Već u ovoj godini očekujemo da krene jedan novi investicioni ciklus

Nina Lajović

N

akon dvije i po godine, račun opštine Budva u septembru bi mogao biti deblokiran, kada bude potpisan sporazum sa Ministarstvom finanasija i sa jednim od najvećih privatnih povjerilaca, najavio je juče predsjednik Lazar Rađenović. Podsjetio je da blokada ne ugrožava funkcionisanje opštine, kao i da ove godine očekuju novi investicioni ciklus.

Opština Budva i dalje je posvećena polju finansijske konsolidacije, i u tom pravcu čine se veliki napori da se jedna permanentna blokada, koja traje već dvije i po godine, suzbije i da se trajnom likvidnošću i izlaskom iz blokade glavnog trezora, stekne mnogo komfornija situacija. Predsjednik opštine Lazar Rađenović navodi da su u tom dijelu evidentne i koristi sezone, kao i da je blokada svakog dana sve manja. Kada bude potpisan sporazum sa Ministarstvom finansija i sa jednim od najvećih povjerioca iz di-

jela privatnih partnera opštine Budva, realno je za očekivati, kako je kazao Rađenović, da već u septembru bude deblokiran račun. “Kao i do sada, ističem da blokada zaista ne ugrožava nijednu funkciju koju je bitno da pratimo u dijelu rada lokalne samouprave i u dijelu ispunjenja svih obaveza, koje moramo da ispunjavamo da bi život, turistička sezona u ovom gradu i sve bilo normalno”, kazao je Rađenović. Ističe da je u toku priprema dokumentacije za nove projekte, a velike aktivnosti

6,8

miliona eura iznosi dug opštine Budva zbog kojeg im je račun blokiran oko dvije godine su usmjerene i na pripremi određenih komunalnih, infrastrukturnih projekata grada. “Već u ovoj godini očekujemo da krene jedan novi investicioni ciklus. Očekujemo da hotel “Rivijera” krene u nastavak izgradnje svog kompleksa i otpočne radove na izgradnji novog hotela sa pet zvjezdica, od nešto preko 20.000 kvadrata na lokaciji gdje se nekada nalazio stari hotel “Oliva”. Ukoliko mi, kao opština uspijemo na vrijeme da riješimo prostorno plansku dokumentaciju, i stvorimo preduslove za Adriatic Properties,


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Tema dana

PONEDJELJAK, 6. 8. 2012.

3

kratke vijesti Grci smanjuju plate i penzije

ZABJELO

Izgorio stan petočlane porodice Uzrok požara u Kolektivnoj zgradi još nije poznat

Predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović

oguća na

odnosno Aman Rizorts, očekujemo da oni otpočnu sa rušenjem i izgradnjom novog hotela na mjestu postojeće Kraljičine plaže. Takođe smo u vrlo intenzivnoj komunikaciji sa Capital Estate, koji ima najveću lokaciju ne Bečićkoj plaži, koji je duboko ušao u pripremu projektne dokumentacije i određenih drugih akata, za početak izgradnje novog velikog hotela”, najavio Rađenović. Prema njegovim riječima, i hotel “Budva”, koji je već godinama ruševina, u posljednjoj je fazi dobijanja građevinske dozvole. “Svakako bi posebno željeli i podržali to što bi donijelo ne samo novi hotel nego i sanaciju jednog objekta koji već nekoliko godina nije u funkciji. Ali, i pored toga su naša očekivanja usmjerena i na početak izgradnje golf terena i mnogih drugih projekata. Međutim, istakao sam, one za koje već imamo egzaktnu komunikaciju u dokumentacionom smislu na nivou određenih organa i službi u lokalnoj samoupravi”, zaključio je Rađenović.

Požar koji je juče oko 11.30 časova izbio u Kolektivnoj zgradi na Zabjelu potpuno je uništio garsonjeru petočlane porodice Ojdanić. Brzom intervencijom vatrogasaca spriječeno je širenje vatre na ostale stanove. U trenutku izbijanja požara u stanu nije bilo nikog, tako da nije bilo povrijeđenih. Stanarka Gorica Ojdanić je bila kod doktora kada je došlo do požara. Kako kaže, vidno očajna, cijeli dom je izgubila za tih deset minuta. “Posjekla sam se i zvala sam komšinicu da me povede u hitnu. Sa mnom je pošao i moj sin. Samo smo vrata prikrenuli, a van kuće nijesmo bili ni deset minuta. Kad smo se vratili, moja svekrva počela je da vrišti da nešto dimi iz stana. Nije-

smo uspjeli ništa da spasimo. Sve nam je izgorjelo. Sreća da niko od nas nije povrijeđen”, rekla je Gorica. U stanu su bila i njihova dva psa. Jedan je, kako kaže Gorica, izgorio, a drugi je izašao iz stana. Ne može ni da pretpostavi šta bi bio uzrok požara, jer je sve po stanu bilo ugašeno. Kolektivna zgrada na Zabjelu odavno je dotrajala i slabih je instalacija, koje komšije smatraju uzročnikom. Takođe, planirana je za rušenje i trebalo je da bude iseljena. Stanari ove zgrade više puta su protestovali i tražili iseljenje iz stanova u kojima se ne osjećaju bezbjedno. Isto tako, gradonačelnik Miomir Mugoša je obećavao rješavanje problema stanara, ali još do toga nije došlo. M.Ne.

incident

U Beranama izgorio “grand čiroki”

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda zadovoljna je razgovorima sa grčkim vlastima o mjerama kojima bi trebalo da se uštedi 11,5 miliona eura. Uštede bi trebalo da se ostvare u okviru budžeta i javnog sektora, što podrazumijeva smanjivanje plata i penzija. Za razliku od prethodnih mjeseci, delegacija MMF-a vrlo je optimistična i kažu kako su razgovori pri samom kraju. U pregovorima učestvuju i predstavnici Evropske centralne banke, kao i predstavnik Europske unije, a svi su najavili nove razgovore u septembru, kada bi trebalo da se potpiše konačan dogovor o planu štednje. Zemlje eurozone nakon okončanja ”grčke krize” zbog izbora žele da učine sve kako bi ta zemlja dodatno smanjila javne rashode, posebno plate i penzije. Grčka pruža snažan otpor jer su u recesiji već pet godina, a smanjivanjem dohodaka dodatno bi se povećali socijalni problemi.

Najmanje 34 mrtvih u poplavama u Indiji Najmanje 34 osobe su poginule, a više stotina je ostalo zarobljeno u poplavama na planinskom sjeveru Indije, saopštili su zvanični izvori. Kako prenosi AP, 23 radnika hidroelektrane u indijskoj državi Utarakand izgubila su život kada je velika količina vode prodrla u centralu. Prema riječima ministra za prirodne nepogode Jašfala Arija, još tri vatrogasca su poginula u borbi sa nepogodama u jednom selu u državi Utarakand, koja se nalazi na Himalajima. U distriku Utarkaši, dodao je, koji je popularno mjesto okupljanja hinduističkih hodočasnika, oko 700 hodočasnika, koji su se nalazili u posjeti svetilištima, ostali su zarobljeni u poplavama. ”Oni su ostali zarobljeni pošto su u nepogodama poplavljeni putevi koji su oko 80 sela Utarkašija povezivali sa ostatkom Utarakanda”, objasnio je Arija i dodao da su na lice mjesta poslati spasilački timovi.

Likvidna sredstva porasla

Džip “grand čiroki” podgoričkih tabli (PG EF572), vlasništvo Beranca Dejana Pešića, izgorio je u noći između subote i nedjelje oko četiri časa u Polimskoj ulici u Beranama. Uviđaj je izvršila dežurna ekipa policije po ovlašćenju Osnovnog tužioca, sa pirotehničkim vještakom iz Podgorice Radovanom Popovićem.

Kako su u policiji objasnili, za sada se ne zna uzrok koji je doveo do zapaljenja automobila. Dokazi koje su policajci prikupili sa mjesta događaja upućeni su u Forenzički centar u Danilovgradu na dalje vještačenje. Da li je požar podmetnut ili nije, znaće se nakon završetka analiza dokaza, kao i završetka istrage.  M.T.

Prosječna likvidna sredstva banaka u maju u su u odnosu na april porasla 39,2 miliona eura na 335,1 milion eura, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). “U maju su koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini, na dnevnom i dekadnom nivou bili iznad propisanih minimuma”, navodi se u Biltenu CBCG. Bilansna suma banaka je na kraju maja iznosila oko 2,77 milijardi eura i bila je neznatno manja nego u aprilu, dok je na godišnjem nivou zabilježen pad od pet odsto. Ukupan kapital banaka je na kraju maja iznosio 296,7 miliona eura i niži je 2,3 odsto u odnosu na april, a tri odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.


Pratite nas na twitteru

4

@dnovine

Politika

PONEDJELJAK, 6. 8. 2012.

Milić ponudi

Potez

optužbe

Socijalistička narodna partija uputila je Demokratskom frontu predlog koalicionog sporazuma o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima. Odgovor iz DF-a trebalo bi da stigne danas.

U Pljevljima vlada nepotizam

S

Pljevaljski odbor DPS optužio je juče lokalnu upravu u tom gradu za nepotizam navodeći da je od preuzimanja vlasti, u proteklih 10 mjeseci, zaposlila oko 50 novih službenika, iako po sporazumu sa Vladom o finansijskoj konsolidaciji to nije smjela da radi. DPS u saopštenju dostavljenom novinarima strahuje i za zgradu opštine koja bi se, navodi, mogla urušiti zbog pretrpanosti kancelarija. „Među zaposlenima na period od četiri godine, ali i na neodređeno, su se našli i odbornici, njihovi rođaci, djeca, ali i supruge lokalnih funkcionera“, navodi DPS uz konstataciju da su novi zaposleni Gordana Lekić, Goran Sekulić, Goran Knežević, Dragoljub Gvozdenović, Svetlana Gogić, Vladislav Bojović, Dragoslavka Svrkota, Radivoje Borović i dr. DPS tvrdi i da se „dobar dio familije zapošljava u lo-

U članu 3 predloga koalicionog sporazuma, koji bi danas trebalo da bude u rukama predsjednika DF-a Miodraga Lekića, predviđeno je da na zajedničkoj listi front ima 41 mandat, uključujući i nosioca liste, dok će SNP-u pripasti 40 mandata. U članu 4 predloga sporazuma stoji da će se, ukoliko zajednička izborna lista osvoji većinu od ukupnog broja mandata u crnogorskom parlamentu, posebnim sporazumom definisati učešće u izvršnoj vlasti, “vodeći računa o snazi svake potpisnice sporazuma”. Osim toga, bitno je istaći da je predviđeno da se potpisnice sporazuma moraju obavezati da neće prihvatiti postiizborne koalicije sa

kalnim javnim preduzećima“ te da „pravi broj zaposlenih na određeno ne znaju ni direktori preduzeća“ i optužuje lokalnu upravu da je u julu angažovala 24 čistačice i da mjesečno, u vrijeme odmora, zapošljava po 20 kurira među kojima i penzionere. „Nedavno je 16 pripravnika počelo da odrađuje staž u loklanoj upravi, a u najavi je konkurs za još 15 stažista, među kojim su i dvije vaspitačice, koje su vjerovatno angažovane da bi vodile računa o djeci i unucima lokalnih funkcionera, obzirom na to da su radno angažovani svi ukućani velikog broja njih“, navodi DPS, konstatujući da je na stanje u lokalnoj upravi ukazala zbog građana, jer oni „kroz plaćanje obaveza finansiraju isplatu zarada zaposlenih u lokanim preduzećima i upravi, kao i one koji su radno angažovani iako su ostvarili pravo na penzije“.  D.K.

Vasilj Karadžić

ocijalistička narodna partija uputila je Demokratskom frontu predlog koalicionog sporazuma o zajedničkom nastupu na vanrednim parlamentarnim izborima koji će biti održani 14. oktobra. To je bila odluka Glavnog odbora najjače opozicione partije, koji je podržao predlog lidera SNP-a Srđana Milića na jučerašnjoj sjednici. DF-u je ostavljen rok do 10. avgusta da se izjasni o predlogu, a ukoliko izostane odgovor, SNP će nastupiti samostalno.

ODLUKA

Bošnjačka stranka samostalno na izbore Mustafić tvrdi da je partija ojačana i da su spremni Bošnjačka stranka (BS) još nije odlučila o načinu izlaska na predstojeće izbore, ali je za sada samostalni nastup realniji od koalicionog, kazao je poslanik te partije Suljo Mustafić. On je istakao da se u partiji u prethodnom periodu radilo na partijskoj infrastrukturi i da su osnovani novi a postojeći opštinski odbori ojačani. “Rezultati lokalnih izbora iz 2010. godine na kojima je BS nastupila samostalno pokazuju da ta partija ima dovoljno jak rejting za samostalan nastup”, kazao je Musta-

fić za Minu. On je ocijenio da je kroz koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista i Socijaldemokratskom partijom BS dosta doprinijela ne samo međunarodnom ugledu države u evroatlantskim integracijama, nego je i na dobar način afirmisala politiku stranke kao državotvorne partije, “koja je nosilac i subjekt svih reformskih procesa u Crnoj Gori, ali i kao stranke koja afirmiše potrebu za većom zastupljenošću Bošnjaka u institucijama, kao i većom afirmacijom”.

On je najavio da će Predsjedništvo BS narednih dana razmatrati pripreme za izbore, i da će taj organ biti obaviješten o razgovorima koje je rukovodstvo partije imalo sa ostalim strankama. Komentarišući novinu na predstojećim izborima, po kojoj će manjinski narodi prvi put imati priliku da glasaju za manjinske liste, Mustafić je rekao da će na taj način te partije dolaziti lakše do mandata. Time se, smatra on, na lakši način reguliše pitanje političkog učešća manjina u parlamentu.

DPS-om i SDP-om. Po slanik SNP-a Milan Knežević predložio je da njegova partija pristupi DFu, ali je taj predlog povukao nakon što je predsjednik stranke iznio pred GO predlog koalicionog sporazuma. “Plašim se da se jedan dio koalicionog sporazuma može protumačiti kao ‘uzmi ili ostavi’. Odlučio sam da povučem svoj predlog, koji je podrazumijevao objedinjavanje svih antirežimskih snaga”, rekao je Knežević, dodavši da se njegovim predlogom bolje čuvala pozicija SNP-a. Njegovom partijskom kolegi Predragu Bulatoviću zasmetao je rok do kojeg DF mora da odgovori. On je zatražio da se taj zaključak povuče, što je Milić obio, da bi

zatim prilikom glasanja Bulatović napomenuo da je za koaliciju ali i protiv samostalnog nastupa. No, Milić je neposredno prije samoga glasanja poručio da se nikada nijesu krili iza bilo koga, te da je dobrodošao svako ko želi iskrenu borbu protiv režima, “ali na jasnim principima”. Šef SNP-a nije propustio priliku da uputi nekoliko opaski na računa DF-a, a ponajviše na račun Nove. “Prvo su bili Srpska narodna stranka, pa Srpska lista, onda Nova srpska demokratija i sada su Demokratski front. SNP nema krizu identiteta, ali neko drugi ima”, rekao je Milić. Treba napomenuti da su protiv koalicije sa DF-om bila samo dva člana GO i to Aleksandar Damjanović i Slobodan Čavor. Sa druge strane, član Predsjedništva DF-a Goran Danilović kazao je Dnevnim novinama da će se o njihovom odgovoru na poziv Fronta da mu se pridruže izjasniti nakon što zvanično dobiju predlog na sjednici Predsjedništva DF-a, koja bi trebala da se održi danas.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Politika

PONEDJELJAK, 6. 8. 2012.

io koaliciju

5

Reakcija

Kadić da ruši Srpski blok Predsjednik Srpske liste Dobrilo Dedeić rekao da su iza Kadića ostale samo političke ruine

foto: Ana Grujičić

Uputio predlog, sada čeka odgovor; Srađan Milić

Neka idu svojim putem Pravnik i profesor na FDES-u Đorđije Blažić rekao je DN da bi njemu, da je član DF-a, bio neprihvatiljiv predlog SNP-a o koalicionoj saradnji. On smatra da se SNP “deklarisao kako se deklarisao” i da treba da ide svojim putem na “način na koji misle da treba da idu”. “Njima su očigledno važnije fotelje nego interes građana Crne Gore. Oni su se deklarisali kako su se deklarisali, neka idu svojim putem na način na koji misle da treba da idu. Da sam u članstvu DF-a, za mene bi to bilo neprihvatljivo. Neka idu sami i neka ostvaruju svoj politički put sami, a kako su ga ostvarivali posljednjih 15 godina - dobro je poznato”, rekao je Blažić. On je dodao da je SNP ovim potezom pokazala da joj je važnija neka buduća raspodjela eventualnih funkcija i mandata od interesa građana. “Stalno se deklarišu da su Građanskom frontu i prije Građanskog fronta, u DF-u i prije DF-a. Evo ispalo je da nijesu baš u DF-u. Naravno to mene asocira upravo na to i izjave rukovodilaca i čelnika SNP-a prije sjednice o tome da se pregovara koliko će mandata i funkcija dobiti vrlo jasno govore o čemu se radi”, zaključio je on.

Predsjednik Srpske liste Dobrilo Dedeić poručio je da je šef Demokratske srpske stranke Ranko Kadić prethodnih dana učinio sve što je mogao da razvali koalicione aranžamane koje je SL postigla. Reagujući na pisanje DN da je na Predsjedništvu DSSa odlučeno da se pozovu prosrpske partije kako bi se napravio Srpski front, Dedeić je saopštio da je Kadić informisan o dogovorima koje je SL postigla sa drugim političkim subjektima, te da je zamoljen da ne razara Srpski blok i ne širi dezinformacije. “Ranku Kadiću đavo ne da mira i nastavlja da razara. Za dvadeset godina političkog života iza njega ostaju samo političke spletke i stranačke ruine. Danas jednu priču priča radikalima, drugu narodnjacima, treću SNP-u, četvrtu Novoj srpskoj demokratiji, petu Otadžbinskoj srpskoj stranci. To svi znamo”, poručio je lider SL-a. Dedeić je podvukao da u SL-u prihvataju Kadićev stav, koji nije saopštio pod bilo kakvom prisilom, da neće sa njima u predizborni savez. On je dodao da SL ne bi sebi nikada dopustila ponižavanje koje je Kadić doživio od Demokratskog fronta, “usljed čega sada daje žmi-

gavce u pravcu SNP-a”. “Pouzdano znam da u SNPu savršeno znaju da Kadić lobira za koalicioni aranžman, u posljednjoj i očajničkoj varijanti, pojedince koji su izašli iz te partije i koji se suprotstavljaju zvaničnoj politici SNP-a, recimo u Bijelom Polju”, podvukao je Dedeić. SL, prema njegovim riječima, ne smeta DSS-u jer se ideološki ne razlikuju, te je dobro da ta partija ide svojim putem, kako u javnost ne bi izašli sa “papirima o nekim poslovnim transakcijama u Podgorici od kojih će se prosječnom Srbinu zavrtjeti kapa na glavi”. “U toj varijanti, 500 glasova u cijeloj crnogorskoj državi je preveliko za odbačenu mladu DF-a”, zaključio je Dedeić.  V.K.

inovacija OPŠTINA

Petnjičani izglasali, Skupština da ratifikuje Na konsultativnom referendumu o osnivanju opštine Petnjice, koji se održao u subotu, od ukupno upisanih 29.543 birača na glasanje je izašlo 7.458, odnosno oko 25 odsto od ukupno upisanih. Od toga za vraćanje statusa opštine Petnjici glasalo je 6.998, a protiv 418 glasača. Odziv je bio izuzetno nizak na području Berana, dok je u Bihorskom kraju na referendum izašlo 75 odsto od ukupno upisanih sa ovog područja. Potpredsjednik opštine Berane Braho Adrović istakao je da je lokalna uprava sve odradila kako bi referendum prošao na najbolji mogući način. “Sada je sve na organima

Vlade”, istakao je Adrović. Tokom dana referenduma gradom se šuškalo da je DPS, iako je podržao javno referendum, radio sve da svoje glasače zadrži u kućama, da ne izađu na glasanje, što im je i pošlo za rukom. Potpredsjednik Skupštine Rifat Rastoder, koji se zalaže da Petnjica dobije status opštine, kazao je za agenciju Mina da su stanovnici Petnjice skoro jednoglasno podržali predlog da to područje dobije status opštine i Vlada bi trebalo da, bez odlaganja, konstituiše mišljenje o toj inicijativi. Kako je naveo, s obzirom da je u međuvremenu i Skupšti-

na opštine Berane jednoglasno podržala predlog, nema ni jednog jednog razloga da Vlada bez odlaganja ne konstituiše mišljenje o ovom predlogu, “i procesuira mišljenja prema Skupštini”. Skupština bi potom, pojasnio je, u konačnom i bez obzira da li u postojećem ili novom sastavu razmotrila ili uvažila višedecenijski zahtjev građana sa tog područja. On je zahvalio svima koji su glasali na referendumu i čestitao na, kako je rekao, još jednoj dostojanstvenoj potvrdi riješenosti da sami sebi pomognu u opstanku na tom području.  M.Tmušić

Delegate će birati na onlajn izborima Savjet mladih Demokratske partije socijalista (DPS) pokrenuće danas izbore na internet stranici za izbor delegata na kongresu Savjeta mladih te stranke, koji će se održati u oktobru. Kako se navodi u saopštenju partije, upotreba interneta u izbornim aktivnostima Savjeta mladih DPS uspješno je zaživjela kroz projekat kandidovanja za mjesne odbore Savjeta mladih u Podgorici. “Novom aplikacijom na internet adresi www.izborionline.me sada omogućavamo mladim ljudima u Crnoj Gori da se kandiduju za delegate na kongresu i, nakon toga, za predsjednika Savjeta mladih”, pojasnili su iz stranke. Oni su ukazali na to da pro-

jekat omogućava da, kroz upotrebu društvenih mreža, zainteresovani kandidati vode svoje kampanje, predstave sebe i svoje ideje i da ih njihovi vršnjaci biraju. Planirano je da izbori na internetu za polovinu delegata za kongres Savjeta mladih DPS traju do 25. septembra, od kada će početi da radi novi segment aplikacije za kandidate za predsjednika. Na onlajn izborima će, najavljeno je, biti realizovana dva kruga glasanja, a predviđena je ravnomjerna zastupljenost delegata iz svih crnogorskih gradova. Na izborima za delegate kongresa Savjeta mladih DPS mogu se kandidovati svi od 18 do 30 godina uz uslov da su državljani Crne Gore.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

Globus

kratke

vijesti

Pripadnici Al-kaide uhapšeni u Španiji MADRID - Jedan Turčin i dvojica Čečena, za koje se sumnja da pripadaju terorističkoj mreži Al-kaida, uhapšeni su u Španiji zbog eksploziva i posjedovanja materijala za pravljenje bombi. . Nakon što su ti ljudi uhapšeni, ministar unutrašnjih poslova Španije Horhe Fernandes Dijas rekao je da istražni organi imaju dovoljno naznaka da oni planiraju izvođenje napada u Španiji ili na nekom drugom mjestu u Evropi. On je za osumnjičene rekao da su “izuzetno opasni ljudi”, od kojih je jedan “veoma važan operativac u međunarodnim strukturama Al-Kaide”.

PONEDJELJAK, 6. 8. 2012.

GODIŠNJICA “OLUJE”

Josipović: Priznat žrtve i pokloniti i Hrvatski predsjednik, prije svega, zahvalio svim braniocima koji su u odbrambenom ratu odnijeli pobjedu za Hrvatsku

Večernji list piše da je Hrvatska za “Oluju” bila spremna još u jesen 1994, ali da se čekalo zeleno svijetlo. U jesen 1994. hrvatski državni i vojni vrh procjenjuje da je Hrvatska vojska dosegla potrebnu operativnu sposobnost za oslobađanje okupiranih djelova zemlje, ali da signali iz međunarodne zajednice tada nijesu bili dobri, piše ovaj list.

Razbojnici opljačkali UN DARFUR - Naoružani razbojnici oteli su juče više od 300.000 dolara od zajedničke mirovne misije UN i Afričke unije (UNAMID) u Darfuru, na zapadu Sudana. Vozilo sa novcem napadnuto je u Niali, glavnom gradu Darfura, rekao je Kristofer Cicmanik i dodao da niko nije poginuo u napadu. Izvori kažu da su lopovi odnijeli 300.000 dolara namijenjenih misiji UNAMID.

U napadu Turske na Kurde 22 mrtvih ANKARA - U sukobima turske vojske i kurdskih pobunjenika na jugoistoku Turske kod granice sa Irakom poginule su 22 osobe. Šest vojnika, dva seoska policajca i 14 kurdskih boraca je poginulo, a 15 vojnika je ranjeno u napadu Kurda na ispostavu vojske u pokrajini Hakari. Među žrtvama su i tri žene - pripadnice turske vojske.

K

NIN - Pobijediti u miru znači pružiti ruku srpskom narodu, priznati njegove žrtve i pokloniti im se, rekao je hrvatski lider Ivo Josipović na jučerašnjoj proslavi 17. godišnjice “Oluje”. U toj akciji hrvatske vojske poginulo je i nestalo oko 2.000, a protjerano oko 220.000 Srba.

Hrvatski državni vrh na ovogodišnjoj svečanosti Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 17. godišnjici vojno-policijske akcije “Oluja” nije pominjao haške osuđenike, ali su pomenute srpske žrtve i potreba da

se one uvaže. Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i vršilac dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko prije svega su izrazili zahvalnost svim braniocima koji su u odbrambenom ratu odnijeli po-

bjedu za Hrvatsku. Ističući da je ponosan što je vrhovni komandant pobjedničke vojske, Josipović je rekao da su branioci u pravednom i odbrambenom ratu donijeli pobjedu i da im je na tome zahvalan. “Hrvatska je pobijedila u ratu i odbranila granice. Hrvatska mora pobijediti i u miru, što znači savladati privredne teškoće, obezbijediti ljudska prava i vjerske i manjinske slobode”, rekao je predsjednik Hrvatske. Josipović je kazao da je Hrvatska u ratu bila pobjednička

zemlja i da je siguran da takva može biti i u miru. Premijer Zoran Milanović izjavio je da su građani Hrvatske bili zajedno kad je bilo najteže, kao i da je hrvatski put bio najteži, a njegova cijena ogromna. “Ovaj praznik ne slavimo da bismo uživali u tuđoj nevolji i naslađivali se tuđim jadima kojih je bilo”, rekao je on i dodao da je nakon “Oluje” Hrvatska ponekad bila ispod nivoa svog zadatka, ali da je rat bio pravedan i human i to su vrijednosti s kojima Hrvatska ulazi u EU.

NAPAD

Bombaš samoubica ubio 45 ljudi Bomba je eksplodirala tokom sahrane koju su organizovali rođaci jednog vojnog lidera SANA - Najmanje 45 ljudi je poginulo, a 40 je ranjeno u samoubilačkom napadu Al-kaide u subotu veče u Jaru, nekadašnjem uporištu te ekstremističke organizacije na jugu Jemena, saopštilo je juče Ministarstvo odbrane. “Jedan kamikaza Al-kaide je aktivirao pojas sa eksplozivom tokom komemoracije za jednog pripadnika Narodnog odbora za otpor - vojske koja se borila

protiv pobunjenika iz Al-kaide”, rekao je Džamal Al-Akal, guverner provincije Abjan. Istraga će utvrditi broj žrtava i identitet izvršioca tog “zločinačkog i kukavičkog napada”, dodao je on. Među poginulima ima i lokalnih zvaničnika. Očevici su naveli da se bombaš-samoubica raznio tokom sahrane koju su organizovali rođaci jednog vojnog lidera u selu na jugu Jemena.

STRINGER

6


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Globus

PONEDJELJAK, 6. 8. 2012.

ti srpske im se

Predstavnik Srba na proslavi u Kninu Veljko Džakula, predsjednik Srpskog demokratskog foruma iz Zagreba, prvi je predstavnik Srba u Hrvatskoj koji je odlučio da prisustvuje svečanosti u Kninu povodom vojno-policijske akcije “Oluja”. “Bilo je i drugih žrtava u ‘Oluji’ koje takođe treba da se priznaju. Legitimet akcije ‘Oluja’ će biti velik koliko vama toliko i drugima kada sve žrtve dobiju svoj pravi pijetet i kada se o svima njima bude progovorilo. One to očekuju i tada će imati legitimitet”, kazao je Džakula. Na pitanje hoće li dati izvinjenje za zločine srpske vojske nad Hrvatima u Domovinskom ratu, on je rekao: “Izvinjenje je dao onaj koji je bio odgovoran za to, a to je bio Milan Babić”.

SIDNEJ - Više stotina ljudi učestvovalo je juče u Sidneju na demonstracijama u znak podrške sirijskom režimu predsjednika Bašara al Asada, a protiv međunarodne intervencije u Siriji. Učesnici su, marširajući prema zgradama australijske vlade, nosili slogane na kojima je pisalo “Hvala vam, Rusijo i Kino, za četiri veta” i “Neka cio svijet čuje: Sirija je naša nacija, Bašar je naš lider”.

ISLAMABAD Nekoliko pakistanskih policajaca suspendovano je sa posla nakon što su optuženi da su primorali muškarca i ženu da u javnosti hodaju goli. Prema izjavama očevidaca, policija je u gradu Sindu primorala muškarca Mumtaza Mirbahara i ženu da do policijske stanice hodaju goli kao kaznu jer su pokušali da imaju vanbračne seksualne odnose.

KINA

Privedeno 2.000 ljudi zbog lažnih ljekova

U akciji je učestvovalo 18.000 policajaca, vrijednost zaplijenjenih ljekova procjenjuje se na oko 180 miliona dolara PEKING - Kineska policija je u velikoj operaciji na teritoriji čitave države privela skoro 2.000 ljudi, zaplijenila lažne ljekove u vrijednosti od 180 miliona dolara i uništila oko 1.100 objekata za proizvodnju lažnih medicinskih preparata, saopštilo je u nedjelju kinesko ministarstvo za javnu bezbjednost. U operaciji, u kojoj je učestvovalo oko 18.000 policajaca, otkriveni su lažni ljekovi za razne bolesti od dijabetesa do visokog pritiska i bjesnila, navelo je ministarstvo u saopštenju. “Metode kojima se služe kriminalci su nečuvene i izazvale su veliki gnijev kod ljudi”, poručilo je ministarstvo. Kineska vlada je u više navrata obećala da će pooštriti regulatorne sisteme poslije skandala oko ribe, ljekova, igračaka, paste za zube, dječje odjeće, automobilskih guma, ljekova i mlijeka koji su sadržali melamin koji se koristi za proizvodnju gornjeg sloja stolova.

Ali malo je toga urađeno osim nekoliko hapšenja koja je pratio veliki publicitet. Rješavanju problema nimalo ne doprinose zbunjujuća regulativa koja je još u povoju, korupcija i veliki profit koji proizvođači lažnih proizvoda mogu da steknu. Početkom ove godine u kineskim prodavnicama su se nalazile kapsule koje su sadržale hrom, a poznato je da dugoročno izlaganje ovoj supstanci može da izazove ozbiljno oštećenje organa. Mada je pozdravilo uspjeh najnovije operacije, ministarstvo je upozorilo da to nije dovoljno. “Proizvodnja lažnih ljekova nije iskorijenjena i kriminalci smišljaju nove šeme, postaju vještiji i sposobniji da prevare”, navedeno je u saopštenju. Ministarstvo je apelovalo na potrošače da kupuju isključivo u apotekama i bolnicama i da ne vjeruju “oglasima”.

● Foto priča

ZABRANA

Izrael spriječio sastanak nesvrstanih

TEL AVIV - Sastanak odbora Pokreta nesvrstanih, koji je juče trebalo da bude održan u Ramali, na Zapadnoj obali, otkazan je zbog toga što je Izrael zabranio ministrima nekoliko zemalja članica tog pokreta da prisustvuju zasijedanju, izjavio je palestinski zvaničnik. “Poslije konsultacija između svih delegacija i palestin-

skih lidera u Amanu, sastanak Palestinskog odbora Pokreta nesvrstanih u Ramali je otkazan”, rekao je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman. Palestinski zvaničnik je rekao da Izrael nije dozvolio ulazak na Zapadnu obalu šefovima diplomatija Malezije, Indonezije, Bangladeša i Kube, sa kojima nema uspostav-

ljene diplomatske odnose. Šefovi diplomatije iz 13 zemlja koje su članice Palestinskog odbora Pokreta nesvrstanih trebalo je sinoć da održe sastanak na kome je trebalo da bude podržan plan Palestinaca da traže od Generalne skupštine da sljedećeg mjeseca na zasijedanju prizna Palestini status države-posmatrača.

7

Na zgradi Britanskog parlamenta projektovana je zastava Ujedinjenog Kraljevstva u čast Olimpijskih igara koje se trenutno održavaju u Londonu


Pratite nas na twitteru

Ekonomija

S T A V

POREZI

“Muti” na udaru FILIP MILAČIĆ

doktorand na Univerziteta Humbold

“Madam Ne”, “Gvozdena Kancelarka”, kao i upoređivanja sa Oto fon Bizmarkom i Margaret Tačer krasili su naslovne strane evropskih medija nakon svakog samita evropskih lidera. Međutim, svi ti mediji su nakon poslednjeg samita brujali o neočekivanom raspletu-njemačka “gvozdena lejdi” nadmudrena je od strane partnera i morala je da popusti. Naime, Merkelova je prihvatila bankarsku uniju, direktnu pomoć bankama, labavije mjere štednje i mogućnost da fond za ugrožene članice direktno kupuje njihove obveznice čime su pošteđene kontrola i nameta čuvene “trojke” (predstavnici MMF-a, ECB-e i Evropske Komisije). Ovakav rasplet izazvao je negodovanja u Njemačkoj i otkrio tešku poziciju u kojoj se Merkelova nalazi. Drugim riječima, Angela Merkel se nalazi u vjerovatno najtežem trenutku svoje kancelarske karijere. Njena koalicija u Berlinu daleko je od harmonije, i koalicioni partneri se sve više profilišu kritikujući njenu evropsku politiku. I dok Horst Zehofer, lider CSU i bavarski premijer, to radi iz zabrinutosti za svoju poziciju pred bavarske izbore (prema anketama nema većinu), lideri FDP-a se bore da i nakon izbora naredne godine partija sačuva parlamentarni status. Štaviše, pozicije kancelarke uzdrmane su i u njenoj partiji (CDU), jer je sve više nezadovoljnih kako njenom evropskom politikom, tako i njenom politikom modernizovanja partije i približavanja centru (konzervativci iz partije optužuju je za teške poraze u Sjevernoj-Rajni Vestafaliji, najmnogoljudnijoj saveznoj državi, kao i u Baden Virtembergu, gdje je CDU bila na vlasti 58 godina).Navedeno potvrđuje i to da je Merkelova izgubila tkz. Kanzlermehrheit (kancelarska većina, tj. većina iz svojih redova) i bez podrške opozicije njena evropska politika ne bi “prošla” Bundestag. No, ta opozicija više ne želi samo da aminuje njenu evropsku politiku, već je sada i ona oštro kritikuje i postavlja uslove za podršku, kao što je to bio slučaj sa usvajanjem fiskalnog pakta, profilišući se na taj način pred izbore u septembru 2013. godine. Uz to, Merkelova je “na udaru” i Ustavnog suda koji ne samo da je presudama obavezuje da više uključi Bundestag u svoju evropsku politiku, što joj umanjuje manevarski prostor za pregovaranje u Briselu, već će u septembru i odlučiti o sudbini ESM-a, naslednika fonda za pomoć ugroženim članicama. Stoga se u krugovima vladajuće koalicije sve češće ponavlja izjava Herberta Venera, nekadašnjeg šefa poslaničkog kluba SPDa: “Nećemo dopustiti seronjama iz Karlsruea (sjedište Ustavnog suda) da nam unište našu politiku”. Međutim, uprkos pritiscima sa svih strana, Merkelova ima velika šanse da i nakon 2013. bude na čelu najmoćnije evropske države.Ozbiljan unutarpartijski konkurent nije na vidiku, a “Muti” (mamica), kako je Njemci zovu, uživa ogromnu popularnost prema poslednjim istraživanjima, čak 68 odsto Njemaca zadovoljno je njenim radom.

FINANSIJE

Dugovi opština 115 miliona eura Dug lokalnih samouprava po osnovu kredita i obveznica na kraju prvog kvartala iznosio je 115,62 miliona eura ili 3,37 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu, pokazuju podaci Ministarstva finansija.Ukupne neizmirene obaveze lokalne samouprave u tom periodu iznosile su 98,51 milion eura ili 2,89 odsto procijenjenog BDP-a. “U strukturi neizmirenih obaveza, najveći dio se od-

PONEDJELJAK, 6.8.2012.

nosi na neizmirene obaveze za tekuće rashode, 43,36 miliona eura. Obaveze za kapitalne izdatke iznosile su 33,57 miliona eura, a po pozajmicama i kreditima 14,25 miliona”, navodi se u novom Biltenu Ministarstva finansija, prenosi Mina-biznis.Ukupno ostvareni prihodi budžeta opština u prvom kvartalu iznose 44,59 miliona eura ili prosječno mjesečno 14,86 miliona, što čini 66,59 odsto planiranih za taj period.

Marinović: Pri bolja poreska U Poreskoj ističu da posebnu pažnju posvećuju kontroli registar kasa i izdavanju fiskalnih računa Ivana Cimbaljević

S

vi inspektori Poreske uprave, pored ostalih vrsta kontrola, provjeravati evidentiranje prometa preko fiskalnih registar kasa i registracije, koji predstavljaju prioritet tokom sezone, u cilju suzbijanja sive ekonomije, kazao je za Dnevne novine direktor Poreske uprave Dejan Marinović. Dodaje da je prioritet u narednom periodu postizanje što veće efikasnosti u naplati poreskih obaveza i uspostavljenje poreske discipline.

Aktivnosti Poreske uprave intenzivirane su tokom turističke sezone, a poreski inspektori u sklopu svakodnevnih aktivnosti kontrolišu poreske obveznike, posebno u opštinama u kojima se tokom ljetnjih mjeseci javlja veliki broj obveznika koji sezonski, odnosno privremeno obavljaju djelatnost, kazao je direktor Poreske uprave Dejan Marinović. “Posebna pažnja posvećuje se kontroli evidentiranja prometa preko registar kasa i izdavanja fiskalnih računa, te se u slučaju utvrđivanja nepravilnosti u poslovanju poreskih obveznika izriču oštre

kaznene mjere, među kojima i zatvaranje objekata i zabrana obavljanja djelatnosti”, istakao je Marinović. On je objasnio da Poreska uprava angažuje i raspoređuje poreske inspektore na terenu koristeći sve postojeće kapacitete radi što efikasnijeg i efektivnijeg funkcionisanja i postizanja što boljih rezultata inspekcijskog nadzora i provjere regularnosti poslovanja poreskih obveznika. “Tokom ljetnjih mjeseci i trajanja turističke sezone određeni broj inspektora iz kontinentalnog dijela zemlje raspoređuje se u primorske opštine zbog povećanih po-

treba za kontrolama obveznika koji privremeno obavljaju djelatnost. Svi inspektori Poreske uprave, pored ostalih vrsta kontrola, vrše i provjere evidentiranja prometa preko fiskalnih registar kasa i registracije, koji predstavljaju prioritet tokom sezone, u cilju suzbijanja sive ekonomije”, rekao je Marinović. S obzirom da se u Poreskoj upravi nalaze baze podataka od nacionalnog značaja, Marinović kaže da se stalno vrše aktivnosti na unapređenju informacionog sistema u cilju boljeg povezivanja sa drugim državnim organima, kao i stvaranja uslova za bolju komunikaciju sa poreskim obveznicima i pojednostavljivanja procedura u izmirivanju poreskih obaveza. “Jedan od ciljeva Poreske uprave je i jačanje kapaciteta radi postizanja što veće efikasnosti u naplati poreskih obaveza i uspostavljenja poreske discipline”, istakao je Marinović. Kao najznačajniji projekat, Marinović navodi uvođenja

EPCG

Struju krade ko kako umije

foto: Darko Jovanovic

8

@dnovine

Iz Elektroprivrede poručuju da rade na suzbijanju ove pojave Elektroprivreda (EPCG) je identifikovala čitav niz različitih načina za krađu električne energije, koji su slični onima u regionu, iako kompanija u kontinuitetu radi na suzbijanju takvih pojava, saopštili su njeni predstavnici. Iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG kazali su agenciji Mina-biznis da se kontrole obavljaju svakodnevno, prema utvrđenim planovima i vanredno prema potrebi. “U slučaju kada nadležna

ekipa ustanovi krađu struje, potrošač se isključuje sa mreže, a slijedi i krivična prijava, s obzirom na to da se korišćenje energije bez ili mimo mjernih uređaja tretira kao krađa tuđe pokretne imovine, za koju je Krivičnim zakonikom predviđena novčana ili kaznu zatvora do tri godine”, rekli su iz Direkcije. Otkrivanje neovlašćene potrošnje i kontrole se, kako je objašnjeno, planiraju prema slučajnim uzorcima, nelogič-

nim potrošnjama, prijavama čitača, potrošača ili drugih službi EPCG. Iz kompanije su podsjetili da Zakon o energetici eksplicitno zabranjuje samovoljno priključivanje objekata, uređaja ili instalacija na prenosni ili distributivni sistem i korišćenje energije bez ili mimo mjernih uređaja, odnosno suprotno propisima ili uslovima utvrđenim ugovorom koji reguliše snabdijevanje strujom.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Ekonomija

Ponedjeljak, 6.8.2012.

rioritet naplata 753

kratke vijesti Kinezi grade put do Crne Gore? Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je prognozu rasta ruske ekonomije u ovoj godini na nepromijenjenom nivou od četiri odsto, saopštili su predstavnici te finansijske institucije. Izloženost Rusije spoljnim dešavanjima manja je nego za vrijeme krize iz 2008, ali je još znatna, ocijenili su iz MMF-a.

provjera rada poreskih obveznika izvršili su poreski inspektori u sklopu svakodnevnih aktivnosti u junu. Tokom istog perioda, inspektori Poreske uprave izvršili su 2 blokade žiro računa, podnijeli 154 prekršajne prijave, izrekli 116 prekršajnih naloga i 30 zabrana obavljanja djelatnosti.

poreskih terminala (GPRS), koji će omogućiti prenos podataka sa svakog prodajnog mjesta, tj. sa poreske registar kase na server Poreske uprave. “Ovakav projekat će značajno unaprijediti poresku disciplinu i omogućiti Poreskoj upravi usavršavanje sistema analize rizika, što će sa jedne strane učiniti rad efikasnijim, a sa druge omogućiti bolje korišćenje i kadrovskih i materijalnih resursa”, kazao je Marinović.

Pojačana kontrola parkinga i plaža Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta rada poreskih inspektora tokom ove sezone biće kontrola evidentiranja prometa pri plaćanju parkinga i korišćenja plaže i plažnog mobilijara. “Sva lica koja naplaćuju naknadu za parkiranje i korišćenje plaže dužna su evidentirati promet preko poreske registar kase i da prilikom prodaje usluga izdaju fiskalne račune. Za sve nepravilnosti preduzimaju se mjere kao kod ostalih djelatnosti”, istakao je Marinović.

Očekujemo bolju sezonu i veći prihod Ministar turizma očekuje znatno veće prihode nego što je projektovala Vlada No, kaže ministar, ne treba žuriti. Koliko je zaista bila uspješna sezona znaćemo na jesen. “Imamo najave da će i u septembru i u oktobru biti bolja posjećenost nego što je to bila prošle godine. I ono što jeste karakteristika u posljednje dvije sezone jeste upravo to da nam je sezona sve duža. Naravno, ne mogu se hoteli sagraditi za nekoliko godina, i trebaće vremena da neki veliki turistički kompleksi tipa Luštice, Porto Montenegra, Plavih horizonata, budu napravljeni. A do tada ostaje nam samo da produžimo turističku sezonu”, rekao je Sekulić.

Prema posljednjim podacima Ministarstva održivog razvoja i turizma u Crnoj Gori boravi 124.608 turista, što je na istom nivou kao i prošle godine.

Kineska firma Mostovi i putevi uputila je ponudu preduzeću Koridori Srbije za finansiranje i izgradnju preostalih dionica na Koridoru 11 od Beograda do Boljara. Ukupna vrijednost dionice duge 270 kilometara je više od dvije milijarde i šest stotina milona eura, a Kinezi bi ovaj posao finansirali iz kreditnog paketa od 10 milijardi eura namijenjenog istočnoevropskim zemljama, prenosi RTS. U Koridorima kažu da je ponuda veoma ozbiljna i da bi ako se dogovore, već za godinu dana gradnja mogla da počne. “Pogodnost kineske ponude predviđa da 40 odsto posla u finansijskom smislu rade domaće firme, što i nije loše s obzirom da nema posla u građevinskoj industriji”, rekao je Mihajlo Mišić, direktor JP Koridori Srbije.

Euro ojačao

Dejan Marinović

sEKULIĆ

Počeo je avgust-mjesec u kojem ugostitelji očekuju najveći broj gostiju. U te prognoze vjeruje i ministar turizma Predrag Sekulić. Očekuje ministar veći broj gostiju ali i veći prihod i to, kako ističe, znatno iznad predviđanja Vlade. A svi su izgledi da će se, bar prema trenutnim podacima iz primorskih gradova ali i sa sjevera, prognoza ministra Sekulića ostvariti. “Rast i broja turista i rast prihoda, veći nego što je projektovano vladinom ekonomskom politikom, koja je predviđala dva do tri odsto rasta”, kazao je Sekulić Anteni M.

9

Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su, bez obzira na neispunjena obećanja američkog FED-a i Evropske centralne banke, porasle jer se ulagači nadaju da će u septembru preduzeti nove mjere za podsticanje ekonomije i suzbijanje dužničke krize.

Najveća minimalna zarada u državama članicama EU u julu je zabilježena u Luksemburgu i iznosila je 1,8 hiljada eura, dok je najniža bila u Bugarskoj, svega 148 eura. Prema podacima Eurostata, minimalna julska zarada u Turskoj, koja nije članica EU, iznosila je 412 eura i bila je veća nego u devet zemalja Unije, prenosi Biznis.ba.

Zajednička evropska valuta ove sedmice je, zahvaljujući nadi da će Evropska centralna banka (ECB) uskoro početi da kupuje obveznice prezaduženih članica eurozone, blago ojačao na svjetskim valutnim tržištima. Euro je u odnosu na američki dolar ojačao 0,5 odsto na 1,2385 dolara. Kurs eura je u poređenju sa japanskom valutom porastao 0,6 odsto na 97,15 japanski jen, dok je cijena dolara ostala skoro nepromijenjena na sedmičnom nivou na 78,45 jena.

Crkva od poreza zaradila pet milijardi eura Katolička crkva u Njemačkoj u 2011. godini je od crkvenog poreza ostvarila prihod od 4,918 milijardi eura, što je za 2,6 odsto više nego prethodne godine. Ta crkva ima oko 25 miliona vjernika. Najveće prihode njemačka katolička crkva je imala 2008. godine 5,066 milijardi eura, prenijela je Vjerska informativna agencija. Prema procjeni stručnjaka, njemačka evangelistička crkva, sa istim brojem vjernika, takođe je imala prihode od oko pet milijardi eura.

12,7 miliona turista ugostila je Turska u prvih šest mjeseci ove godine, saopšteno je iz Ministarstva kulture i turizma te zemlje. Istanbul je privukao trećinu ili 4,2 miliona turista, a većina njih je iz Njemačke, Rusije i Velike Britanije.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

10 Društvo

PREPORUKA

Pomoći Crnogorkama da se vrate dojenju Pedijatri tvrde da majke ne znaju kako da prevaziđu probleme sa dojenjem Crnogorske majke ne doje djecu i to je potrebno promijeniti, jer očigledno postoje problemi zbog kojih se ženama mora pomoći da se vrate dojenju, poruka je ljekara sa obilježavanja Svjetske nedjelje dojenja u Podgorici, koje je organizovalo udruženje Roditelji. “U razgovoru sa neonatolozima, pedijatrima i onkolozima roditelji su se interesovali o tome gdje mogu dobiti neophodnu podršku i pomoć u vezi dojenja i prije rođenja djeteta u trudnoći, da li se u porodilištima zdravstveni radnici mogu bolje i kvalitetnije posvetiti majkama dojiljama, kao i zašto pedijatri daju različite savjete o dužini isključivog dojenja”, kazala je izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović. Pedijatar dr Vjera Janković kazala je da su majke u Crnoj Gori informisane o tome koliko je mlijeko zdravo, ali ne i sa tim na koji način mogu prevazići probleme koji se pojavljuju na početku dojenja i kome da se obrate. Pedijatar Doma zdravlja Podgorica, dr Paša Divanović pojasnila je da u prvoj go-

dini roditelji dovode bebu kod pedijatra sedam puta i oni mjerenjem tjelesne težine vide kako ona napreduje, pa se u savjetovalištima te ustanove majkama preporučuje da isključivo doje dijete do šest mjeseci, odnosno do četiri, ako ljekari uvide da beba ne napreduje. J.V.Đ.

Dojenjem protiv karcinoma dojke Koliko je dojenje značajno i za majku potvrdila je onkolog Nada Cicmil istakavši da je ono preventivni faktor protiv nastanka karcinoma dojke. “Dojenje za oko 50 odsto smanjuje rizik od obolijevanja od raka dojka, a u nekim sredinama gdje se doje djeca i preko 12 mjeseci, čak i za 63 odsto. Oko trećina žena koje obolijevaju od karcinoma nikada nijesu dojile”, naglasila je Cicmil.

IZJAVA DANA LJILJANA RAIČEVIĆ

Izvršna direktorica Sigurne ženske kuće

Poseban tretman, koji bi trebalo da imaju samohrane majke, u Crnoj Gori se često zanemaruje, a pomoć i olakšice koje bi im trebalo ukazati obično izostaju. Tu su, takođe, i problemi vezani za zaposlenje, odnosno radne obaveze koje ne ostavljaju dovoljno vremena za posvećivanje djeci, a ne donose dovoljno zarade za osiguravanje egzistencije. Osim toga, veliki broj samohranih majki ne zna koja su njihova prava i gdje se, odnosno kome, mogu obratiti za pomoć.

PONEDJELJAK, 6.8.2012.

Građani koji žele da svoj novac sigurno i dugoročno ulože, što je u periodu krize veoma rizično, sve više se odlučuju za kupovinu nekretnina. Porodična kuća od 200 metara kvadratnih, sa kuhinjom, kupatilima, podrumom za zabave, terasom i velikom baštom u mirnoj četvrti u Njemačkoj, može se kupiti za 240 hiljada eura, ali i za dva miliona, u zavisnosti od d lokacije, prenosi Dojče vele.

Do sredine sedmice u većem dijelu zemlje biće vruće, dok će temperatura vazduha biti u postepenom porastu. Očekuje se da sjutra dostigne najvišu vrijednost u dosadašnjem dijelu godine, dok će od srijede biti postepeno u padu, nešto izraženijem u sjevernim predjelima.

Auto moto savez Crne Gore upozorio je juče vozače da zbog visokih temperatura izbjegavaju putovanja u najtoplijem dijelu dana i da što češće odmaraju, jer već za danas meteorolozi najavljuju temperature vazduha do 40 stepeni.

KAMP KONIK

Šatori umjesto šlepera hrane Stigla pomoć Crvenog polumjeseca, izbjeglice žele pomoć u hrani Turski Crveni polumjesec uputio je posredstvom Ambasade Turske u Crnoj Gori humanitarnu pomoć izbjegličkom Kampu Konik u vrijednosti oko 60.000 USD. Kako se navodi u saoštenju Crvenog krsta, pomoć se sastoji od šatora i paketa hrane, a u ponedjeljak će je predsjedniku Crvenog krsta Crne Gore, Vojislavu Mijuškoviću, uručiti ambasador Turske u Crnoj Gori, Mehmet Niyazi Tanilir. Međutim, mještani tog naselja očekivali su, kako su kazali za Dnevne novine, dva šlepera pomoći u hrani sa Kosova, koja im je, navodno, poslata, ali nije došla do njih. Provjeravajući te navode nismo uspjeli da saznamo da li je pomoć zaista i upućena. U

razgovoru za Dnevne novine, direktor Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica Željko Šofranac, nije želio da komentariše te navode. On je kazao da se zna šta je Crna Gora uradila za raseljena lica sa Kosova i da su ti napori prepoznati i od strane Međunarodne zajednice, te da bi svaki komentar u vezi sa tim navodima bio suvišan. On je međutim, istakao da se vjerovatno radi o manipulacijama, ali da mu nije jasno ko ih i zašto plasira. Ni Crveni krst niko nije kontaktirao u vezi sa pomoći iz Kosova, kako je kazala portparol Milica Kovačević, ali je dodala da sva pomoć upućena stanovnicima Kampa ne ide preko te ustanove, već da jedan dio ide direktno u Kamp. Ma.D.

VERUŠA

Djeco, pušenje donosi probleme Aktivisti Crnogorskog društva za borbu protiv raka govorili o štetnosti duvana Aktivisti Crnogorskog društva za borbu protiv raka obišli su tokom vikenda učenike iz crnogorskih škola i ostalu djecu koja se nalaze na odmoru u Odmaralištu Dječjeg saveza na Veruši i sa njima razgovarali o problemima koje donosi pušenje. “Kroz razgovor i druženje zajedno sa instruktorima Dječijeg saveza, na čelu sa upravnikom Odmarališta, članom i aktivistom Društva Ivanom Pelevićem, ukazali smo im na sve štetnosti po zdravlje koje donosi konzumiranje duvanskih proizvoda, posebno na mlade i njihov organizam”, kazao je sekretar Društva Domagoj

Žarković. Tom prilikom učenicima je podijeljen i edukativni materijal kao što su brošure “Živjeti bez dima”, “Sedam je koraka do zdravlja” i “Da li znate…? sve šta ste htjeli, a nijeste znali o problemima pušenja”. “Tu su i poznate i, nadamo se, izuzetno korisne naljepnice “Zona bez dima”, “Zabrana prodaje cigareta licima mlađim od 18 godina” i “Zabranjeno pušenje”, kao i razglednice sa pjesmom “Duvandžije, trovadžije, inadžije”, a djecu u holu Odmarališta dočekuju i naši plakati “Pravo na zdravo” i “Maneken duvanske industrije””, kazao je Žarković. J.V.Đ.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Društvo 11

PONEDJELJAK, 6.8.2012.

ISPOVIJEST

Život u tuđoj koži Podgoričanin L. Z. u razgovoru za Dnevne novine govori o razlozima zbog kojih se odlučio na promjenu pola Bojana Brajović

P

odgoričanin L. Z. rođen je kao muškarac, ali je odlučio da promijeni pol. Informacije o načinima na koje to može da uradi dobio je od osobe koja je već to uradila, kao i samostalnim istraživanjem, a porodicu još nije obavijestio o odluci. L. Z. očekuje osudu ali, kako je kazao, ništa osim smrti ga neće skrenuti sa puta kojim je krenuo.

Živjeti život, ali u tuđoj koži tako bi se najkraće mogla opisati osjećanja Podgoričanina L. Z., kojem priroda nije dozvolila da bude ono što bi zapravo želio. Rođen je kao muškarac, ali je u njegovome tijelu, kako tvrdi, zarobljena žena. Ipak, u vremenu napretka medicine, njegov problem je postao rješiv. Jednako teška, ako ne i teža od odluke da promijeni pol, jeste neizvjesnost u koju bi ga taj korak mogao odvesti. Porodica, prijatelji, okruženje, patrijarhalna sredina - samo su neke od prepreka koje mora proći da bi ostvario cilj. Svjestan da crnogorsko društvo nije dovoljno zrelo da prihvati osobe koje žele ili već jesu promijenile pol, sagovornik Dnevnih novina L. Z., koji se odlučio na takav korak, kaže da će

svojoj užoj porodici reći istinu kada počne hormonsku terapiju. To je ujedno i najveća prepreka, jer je podrška porodice za sve u životu veoma važna, ako ne i najvažnija. Iako i sam zna da to neće biti lako, ipak je odlučan da ide do kraja. “Odlučio sam se jednostavno, jer je to put do ostvarenja onoga što treba da budem i biću dovoljno uporan kako bih ostvario svoj san. S obzirom na patrijarhalnu sredinu u kojoj živim, svjestan sam činjenice da to nije prihvatljivo i da ću, ukoliko se sazna za moju promjenu pola, izgubiti mnogo toga. Ali na putu za koji sam se opredijelio ništa me, osim smrti, ne može spriječiti”, rekao je L. Z. A izgubiti može mnogo. Ne samo podršku prijatelja i porodice, već i mogućnost zapo-

slenja, što je preduslov za egzistenciju. Iako se u maloj Crnoj Gori sve sazna prije ili kasnije, odlučan je da konačno bude ono što želi i što je uvjeren da je trebalo da bude, a za zaposlenje ne brine mnogo. “Svjestan sam da će početne reakcije porodice biti jako burne i da će neki od njih odlučiti da me odbace, ali sam srećan zbog činjenice da moji prijatelji već znaju za moje planove i da ću barem od njih dobiti punu podršku. Što se zaposlenja tiče, nadam se da tu neću imati problema jer nakon operacije i čitave završene procedure niko neće ni znati da sam nekada bio muško. Nadam se samo da ću dobiti šansu da budem srećan i da imam normalan život kao i svi ostali”, priča L. Z. Kako kaže, prijatelji su već upoznati sa njegovom namjerom da promijeni pol, kao i dio šire rodbine koja ga je prihvatila i podržala u tome. Naravno, to mu mnogo znači.

Transseksualnost postoji kad osoba osjeća da pripada suprotnom polu. Često se koristi izraz “zarobljen/a u tijelu suprotnog pola”. Povezan je s neizdrživom željom da se posve postane osoba drugog pola: građom (anatomski), funkcijom (fiziološki) i u društvu (psihosocijalno).

“Ima jako puno razloga zbog kojih trpim sve ovo u sebi i što porodica još ne zna. Što se tiče moje okoline, prijatelja i onih koji znaju za moje planove, oni su reagovali jako pozitivno i prihvatili su me upotpunosti onakvog kakav jesam”, naglašava L.Z. Predavanja kojima je prisustvovao u  LGBT Forumu Pro-

gres, kako ističe, a koja je održala osoba koja je već promijenila pol, umnogome su mu pomogla. Na taj način, a i samostalnim istraživanjem, upoznao se sa svim onim što ga očekaje tokom same procedure. Kaže i da su predrasude okoline ogromne, ali je želja za životom koji želi da živi jača. “Naravno da ima predrasuda okoline, ali želja za životom je jača od predrasuda pa pokušavam sebe na neki način da zaštitim ili da se klonim zlih ljudi. Ima straha, naravno, ali s puta kojim sam krenuo ne može me ništa preusmjeriti”, zaključuje L.Z.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

12 Hronika

PONEDJELJAK, 6. 8. 2012.

PATROLA

Najviše prijava zbog buke i nasilja u porodici Kako su policajci objasnili, dešava se da često pored osnovanih dobijaju i neosnovane prijave foto: Ana Grujicic

P

ijanstvo, oštar pogled, ljubav, netolerancija u saobraćaju, kao i želja za dokazivanjem moći i prestiža, samo su neki od razloga koji dovode do većih konfliktnih situacija koje se uglavnom završavaju na najbolji mogući način kada na scenu stupe policajci zaduženi za javni red i mir u Podgorici.

I kada je ekipa Dnevnih novina pomislila da se druženje sa šefom Ekspoziture za javni red i mir u podgoričkoj policiji Ratkom Rondovićem prilikom patroliranja u noći između petka i subote završilo, poziv sa radio-stanice je označio početak nove akcije i odlazak kući je odložen. Dva maloljetnika slomila su staklo izloga na kafe-baru “Piccolo” u Ulici kralja Nikole, u koji su ušli i pokupili novac koji je ostao u kasi. Policijska ekipa koja je odmah po pozivu komšija došla na mjesto događaja uspjela je da uhvati mlađanog provalnika I. D. (17), dok je drugi uspio da pobjegne. Dvije policijske patrole i jedna interventna ekipa počele su potragu za maloljetnim mladićem obučenim u bijeli šorts i sivu majicu, češljajući sve sporedne ulice kvartova koji okružuju obijeni lokal. Uprkos organizovanoj potrazi koja je trajala oko sat vremena, mladić je uspio da umakne. Međutim, policajci su bili zadovoljni jer su uspjeli da uhvate jednog od lopova, koji će suočen sa sankcijama koje ga sleduju morati da otkrije identitet odbjeglog drugara. Da je posao policajaca zahtijeva mnogo strpljenja, svjedoči i situacija u kojoj su pokušali da provjere količinu alkohola u krvi vozača kojeg su zaustavili, a za koga im se učinilo da je “pod gasom”. Nevjerovat-

no je bilo kakve je sve izgovore koristio očigledno pijani vozač da bi izbjegao alko testiranje. Pred očima ekipe Dnevnih novina odigravala se prava mala predstava. Pijani vozač je četiri puta usisnik, dio aparata za testiranje na alkohol, koji se koristi jednokratno, “nenamjerno” bacio na zemlju i time ga učinio neupotrebljivim. U igri nadmudrivanja pobijedili su policajci. Drama se završila poslije 45 minuta, pošto su momci u plavom zaprijetili neumoljivom vozaču da će ga povesti na vađenje krvi i tako utvrditi koliko je pijan. Na pomen igle prva reakcija vozača mjerila se dječjom histerijom, ali poslije desetak minuta, vidjevši da nema kud, bez bilo kakvog testiranja ušao je u policijski automobil, koji ga je odvezao do čuvene betonjerke. Rondović, sa kojim je ekipa DN nekoliko puta te večeri prošla ulicama koje se nalaze u centru grada, kada god bi primijetio i najmanje komešanje među gostima nekog od lokala ili svađu između momka i djevojke koja se odigravala na trotoaru, slao bi patrolu u provjeru. On je objasnio da tokom 24 časa Podgoricom u svakom momentu patrolira pet saobraćajnih patrola javnog reda i mira i svaka ima svoj reon koji obilazi. “Tokom vikenda, u zavisnosti od procjene ugroženosti javnog reda i mira, pored

Rondović: Utakmice najrizičnije saobraćajnih patrola policija angažuje jednu ili dvije interventne policijske ekipe. Patrole su pozicionirane na izlazima iz Podgorice kako bi se grad momentalno blokirao i tako se osujetio bjeg počinioca nekog teškog krivičnog djela”, objasnio je Rondović. Kako je naveo, najviše prijava policajci dobijaju od građana zbog buke. “Dobijamo dosta prijava za porodično nasilje. Uvijek pokušavamo da smirimo strasti zavađenih supružnika i da ih pomirimo. Međutim, to nije uvijek moguće izvesti”. Rondović je kazao da interventna ekipa ide prva kada je u pitanju neki požar, kada treba da se vadi utopljenik, u slučaju saobraćajnih nezgoda. Sa

Rondović ističe da veliki sportski događaji zahtijevaju punu pažnju policije. Kako je objasnio, tada se na jednom mjestu okupljaju različite navijačke grupe, koje u bodrenju svoga tima znaju da izgube kontrolu, pa dolazi do haosa koji se ponekad prenese i na teren rezervisan za sportsko nadmetanje. “Najorganizovanija navijačka grupa sa kojom smo se ikada sreli su navijači poljskog fudbalskog kluba Slask. Koliko mi se čini, nijesu toliko zainteresovani za navijanje koliko za obračune sa policijom. U jednom naletu, kada je policija krenula da ih potisne, oni su u prve redove postavili ženu u invalidskim kolicima i dvojicu ljudi sa štakama, što nas je onemogućilo da bilo šta uradimo”, ispričao je Rondović jednom od policijskih patrola ekipa DN je, pored glavnih ulica, obišla cijelu staru Zlaticu i veći dio puta kojim su te večeri prošli nije bio asfaltiran. Kako su policajci objasnili, pored dvorišta školskih ustanova, pumpi, objekata u kojima se nalaze veće količine novca, uglavnom provjeravaju spo-

redne ulice jer se njima više voze neregistrovani automobili i tamo maloljetnici vole da provozaju tatin automobil iako nemaju vozačku dozvolu. “Sporednim ulicama često prolaze šverceri droge koje hvatamo zajedno sa inspektorima iz Odsijeka za borbu protiv narkotika”. Bojana Robović


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Hronika 13

PONEDJELJAK, 6. 8. 2012.

UDES

kratke vijesti

Vozač teško povrijeđen

foto: Ana Grujicic

Benzinom polio druga i zapalio ga

Nakon udara u stub rasvjete, M.M. u nesvjesnom stanju izvučen iz automobila Danilovgrađanin M. M. teško je povrijeđen u saobraćajnom udesu koji se dogodio juče oko 14.15 časova u Ulici Blaža Mrakovića u Danilovgradu, saopšteno je iz Uprave policije. Iako je zadobio teške tjelesne povrede, iz policije su kazali da se M. M. ne nalazi u životnoj opasnosti. Prema nezvaničnim informacijama, M. M. je vozeći “golf 2” (PG DH 071) većom brzinom od propisane prvo naletio na automobil “audi 80” (DG AH 595), za čijim upravljačem je bila Dragana Bigović, koja je po-

kušala iz jedne od sporednih ulica da se uključi na glavni put. “M. M. je iz svoje trake prešao u drugu i udario u ‘audi 80’. Nakon udara, on se nije zaustavio već je nastavio da vozi. Odjednom je automobil počeo nekontrolisano da se kreće i na kraju svoju putanju M. M. je završio strahovitim udarom u stub rasvjete nedaleko od kružnog toka na ulazu u Danilovgrad. Kada smo prišli automobilu kako bi pomogli, zatekli smo vozača u nesvjesnom stanju. Jedva smo ga izvukli iz smrskanog ‘golfa’”, ispričao je jedan od očevidaca.

Milica Gajić (35), supruga Marka Miloševića, privedena je prošle noći u požarevačku policiju. Milica i njen brat Milan Gajić (28) završili su u stanici policije zbog toga što su odbili da pokažu lične karte policajcima koji su pokušali da ih legitimišu. Identitet, naravno, nijesu uspjeli da sakriju, jer je on ubrzo utvrđen u stanici policije, pa su Milica i njen brat pušteni na slobodu. Zbog incidenta koji su napravili protiv njih će biti pokrenut postupak. Milica Gajić već godinama živi u Požarevcu, a iz braka sa sinom bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića ima trinaestogodišnjeg sina.

Martin Arsić (25) iz Knjaževca, koga je maloljetni M. J. (17) iz ovog grada, nakon kraće rasprave, u četvrtak veče na vašaru polio benzinom a onda kresnuo upaljač i zapalio ga, sa opekotinama trećeg stepena na 70 odsto tijela prebačen je na Kliniku za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Beogradu, gdje se ljekari bore za njegov život. “Vidio sam te mladiće kako sjede i piju. Onda je mlađi od njih ustao, negdje otišao i došao sa nekom plastičnom flašom. Vidio sam da je mladića poprskao nekom tečnošću, kresnuo upaljač i ovaj je odjednom buknuo. Zapaljeni mladić je počeo je da trči kroz vašar i skida odjeću sa sebe, dok je ovaj drugi bježao u suprotnom pravcu. Čuli smo da je u pitanju svađa oko nekog duga. Ovaj je navodno otišao da mu donese pare koje mu je dugovao, a onda se vratio sa flašom sa benzinom i polio ga”, ispričao je jedan od očevidaca.

Metalnom šipkom pretukli maloljetnika V. M. (17) iz Rekovca je teško povrijeđen kada ga je u petak rano ujutru presrela grupa mladića kod kragujevačke Autobuske stanice i metalnom šipkom mu slomila lobanju i nagnječila mozak. On je prebačen u Urgentni centar, a policija je identifikovala i uhapsila Nemanju S. (20), Gorana S. (18), Lazara Z. (19) i Nikolu B. (18), koji se sumnjiče za napad pa im je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati. Sa njima u grupi su bila i još dva maloljetnika protiv kojih će takođe biti podnijete krivične prijave. Policija je saopštila da su oni presreli V. M. u blizini Autobuske stanice oko dva časa izjutra, dok se vraćao sa fudbalske utakmice Crvena zvezda – Omonia koja se prethodne večeri igrala u Beogradu. Pretpostavlja se da je napadače iziritiralo obelježja kluba koje je na sebi imao V. M. i da je to bio razlog da ga brutalno napadnu dok je čekao prevoz do Rekovca.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

14 Crna Gora kratke vijesti Memorijalni pohod u znak sjećanja na alpinistu Petrovića ŽABLJAK – Članovi planinarsko smučarskog kluba Javorak juče su organizovali sedmi po redu memorijal Danilo Petrović Njegoš. U znak sjećanja na pokojnog alpinistu svake godine se organizuje uspon na vrh Prutaš, u srcu Durmitora. Ruta je svake godine ista – kreće se iz mjesta Prijespa, koje se nalazi između Todorovog i Dobrog dola, gdje je porodica stradalog planinara podigla planinsku kućicu a tu je i spomen obilježje. Svake godine, ovaj memorijal okuplja sve veći broj ljubitelja planine kao i poštovalaca velikog alpiniste Danila Petrovića Njegoša, a ove godine u pohod je krenulo njih više od 200. Predio od Prijespe do Prutaša izabran je namjerno, jer je upravo Prijespa bilo omiljeno mjesto za odmor i boravak Danilu Petroviću. Danilo Petrović Njegoš bio je dugogodišnji istaknuti član PSK Javorak, a poginuo je u avgustu 2005. godine pokušavajući da osvoji alpski vrh Maternhorn. Bio je član Gorske službe spašavanja a najveći vrh koji je osvojio bio je ujedno i najveći vrh američkog kontineta - Akonkagve (7030). Ivana Jovović

Otvorena izložba radova Nebojše Kavarića

ponedjeljak, 6.8.2012.

TRKA

Kolašin narušio harmoniju svijeta Baklja mira koja je proputovala cijeli svijet u Kolašinu zamalo nezapaženo prošla Zorica Bulatović

U

okviru trke harmonije svijeta, koja traje već 25 godina, baklja mira stigla u Kolašin. Ovoga puta, možda čak i prvi put do sada, tradicija nije ispoštovana. Gradonačelnik i čelni ljudi ovog grada nijesu prisustvovali događaju, pa čak iako su imali priliku da, tradicionalno, prije predaje baklje zamisle želju.

KOTOR - Samostalna izložba slika dr Nebojše Kavarića pod nazivom “Misao probuđena tišinom” otvorena je sinoć u Galeriji solidarnosti u Kotoru. Gradonačelnica Kotora Marija Maja Ćatović, kazala je da u mirnom i skladnom koloritu Mediterana, umjetnik oživljava suštinske vrijednosti renesansne tehnike, putujući slobodno i nesputano kroz vrijeme i tradiciju. Posjetioci Galerije solidarnosti, naredni mjesec biće u prilici da pogledaju tridesetak ulja na platnu koja, prema zapažanjima likovnih kritičara, kao i čitav stvaralački opus Nebojše Kavarića.

Pripreme za kadetsko prvenstvo u rukometu MOJKOVAC – U dvorani školskog centra Vuksan Đukić u subotu i nedjelju održane su završne pripreme za svjetsko kadetsko prvenstvo za rukometašice, koje se igra u Podgorici i Baru od 16 do 26. avgusta. Selektor reprezentacije Crne Gore Sandra Kolaković testirala je svoje djevojke u dva duela sa kombinovanom pionirsko-kadetskom muškom ekipom Mojkovca. “Fale nam kontrolne utakmice. Na naše veliko zadovoljstvo, Mojkovac nam je izašao u susret, odigrali smo dvije jake kontrolne utakmice i bile su nam od velike koristi. Ostaje nam da do početka prvenstva, odigramo još dvije slične u Nikšiću. Borbenost nam je najjača strana i nadam se da ćemo je pokazati”, kazala je Kolaković.  V.B.

KOLAŠIN – Trka Harmonija svijeta juče je u popodnevnim satima stigla i u Kolašin, nakon što je 3. avgusta krenula uz Ulcinja. Baklja će prenoćiti na Biogradskom jezeru, odakle će danas krenuti za Mojkovac, a njen boravak u Crnoj Gori završava se u Pljevljima 7. avgusta.

Baklja je proteklih 25 godina prelazila iz ruke u ruku i posjetila preko 140 nacija. Za to vrijeme prešla je preko 40.000 kilometara po svim kontinentima Zemljine kugle. U gradu na Tari očigledno da nije naišla ni na kakvo interesovanje. Naime, iako je njen dolazak najavljen prije

tri dana, po tradiciji, čelnici grada u koji dolaze treba da sa bakljom protrče nekih sto metara i na kraju da nosioce baklje počaste ručkom. U Kolašinu nikog od predstavnika opštine nije bilo da dočeka baklju mira i u nju stavi po tradiciji neku želju. Više je nego očigledno da ovakva dešavanja za njih nijesu interesantna, ali je sigurno da je juče umjesto baklje bila neka politička scena, glavni gradski trg vrvio bi od lokalnih funkcionera. Predsjednik opštine zaobišao je ovakav događaj, a od tri potpredsjednika opštine juče nije bilo ni traga ni glasa.

nikšić

Prvi “Montenegro etno festival” NIKŠIĆ - Prvi Montenegro etno festival organizovan je juče u Donjim Crkvicama, u Banjanima. Organizovala ga je neformalna grupa mladih koji su porijeklom sa ovog područja. Cilj je promocija tradicionalne hrane, pića, igara, običaja, kao i kulture ovog mjesta, a organizatori se nadaju da će to zaživjeti i postati tradicija. Aktivnosti su bile brojne, poput takmičenja u pečenju peciva, pri čemu je proglašeno najukusnije, zatim viteške igre, kao što su bacanje kamena s ramena, vuče konopa, skok udalj, skok uvis, prelazak preko balvana sa teretom, trka u vrećama i trka zavezanih nogu. Za dobru atmosferu po-

brinuli su se KUD Zahumlje iz Nikšića, etno grupe Zora i Dukati iz Bara, guslar Đoko Koprivica, kao i trojica dječaka, mladih guslara iz Nikšića. Osim zabavnog, festival je bio i humanitarnog karaktera. Prikupljana su sredstva za operacije dva dječaka iz Banjana i Nikšića, a svoje suvenire su ponudili i štićenici Zavoda Komanski most, kao i lica ometena u psihofizičkom razvoju iz Nikšića. Organizatori su obradovali i deset školaraca iz Banjana kojima su podijelili knjige za školu. Održavanje Montenegro etno festivala pomogli su mnogi privrednici, Ministarstvo poljoprivrede, Ministar-

stvo turizma i održivog razvoja, Fondacija “Ćano Koprivica”, Fondacija za aktivno građanstvo i mnogi drugi. Domaćin festivala bio je Banjo Bjelica, a specijalna zahvalnica dodijeljena je dekanu Fakulteta za sport i medije Dušku Bjelici kao direktnom potomku Bjelica koji su izgradili školu, doveli vodu i kroz druga djela doprinijeli razvoju Banjana. Održana je i “Prezentacija filantropa banjskih”. Organizatori su izuzetno zadovoljni prvim festivalom, posjetio ga je veliki broj ljudin a vjeruju da će postati tradicija kako bi se kroz njega valorizovali turistički potencijali ovog dijela Crne Gore.  I.Jovović


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Crna Gora 15

ponedjeljak, 6.8.2012.

KOTORSKE PLAŽE

Ne zna se ko je kriv za izlivanje kanalizacije u more KOTOR - Žuta plaža kod Malibua u Kotoru nije poželjna za kupanje zato što je analiza kvaliteta morske vode, koju obavlja kotorski Institut za biologiju mora, pokazala prisustvo bakterija u vodi na početku Dobrote, javlja Radio Antena M. Nadležni sumnjaju da je uzrok izlivanje kanalizacije i to je posljednjih dana glavna tema turista koji su odlučili da odmor provedu u Kotoru. Za mještane, pa čak i u jeku se-

Takođe, osim slučajnih prolaznika, nikoga od građana Kolašina na glavnom gradskom trgu nije bilo. Baklju je od nosioca preuzeo direktor Centra za kulturu Kolašin Brano Jeknić, iako ovo dešavanje nije imalo nikakve veze sa njim. Očigledno je da će u Nacionalnom parku “Biogradska gora” nosioci baklje proći bez tradicionalnog ručka. Jeknić je ulogu domaćina, na najbolji način, iznio na svojim plećima, pa je po tradiciji nosioca baklje kazao da ima dvije želje koje stavlja u nju. “Želim da sukobi koji su

bili karakteristični za ovaj prostor nikada više ne budu ponovljeni i želim da se što prije okonča sukob u Siriji”, kazao je Jeknić. Mnogi poznati su držali baklju, kao što su Nenson Mendela, Mihail Gorbačov, Majka Treza, Karl Luis, Muhamed Ali i još nekoliko velikih sportista. Ko god uzme baklju, po tradiciji, stavi u nju jednu svoju želju, koja dalje ide u drugo mjesto i drugi grad. Volonteri koji su u Crnoj Gori nosili baklju su iz Rusije, Italije, Njemačke, Austrije, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

zone, to nije ništa novo. Načelnik Komunalne policije Kotor Zoran Vučinović kaže da su uradili inspekcijski nadzor objekata na koje sumnjaju da su izazvali problem izlivanja kanalizacije. “Nijesmo ustanovili da oni ispuštaju kanalizaciju. Međutim, postoji mogućnost da se sa gornjih kota naselja iz tog dijela ponekad ispusti u atmosferske kanale kanalizacija i moguće da je to posljedica fekalnih voda koje se izlivaju u

more.” Zabrinjava to što uprkos problemima plaža još nije zabranjena za kupanje, a kao razlog za to Vučinović je naveo da su naknadno vršena mjerenja koja su pokazala znatno bolji kvalitet vode u odnosu na prvo mjerenje. On kaže da je vrlo teško otkriti kako je tačno došlo do zagađenja, a sa njim je saglasan i tehnički direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Kotor Velemir Dragić.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

16 Crna Gora KRATKE vijesti Opasnost za sve MOJKOVAC - Raskrsnica na ulazu u Mojkovac iz pravca Bijelog Polja je veliki problem i predstavlja pravu opasnost kako za pješake tako i za vozače, rekao je predsjednik Opštine Dejan Medojević. “Ukoliko budu dozvolili vremenski uslovi, počećemo i sa rekonstrukcijom ulaznice u grad iz pravca Bijelog Polja”, kaže on. Raspisan je tender za izradu projekta saobraćajnice. U okviru toga naša obaveza je da pokušamo da riješimo imovinske odnose i da spojimo tu saobraćnicu sa ulicom „Filipa Žurića“. Raskrsnica za ulazak u grad kod autobuske stanice, povrsine oko 1.500 kvadratnih metara. Procijenjena vrijednost radova 15.000 eura V.B.

Počasni građanin nakon pola vijeka KOLAŠIN - Prema nacrtu odluke o ustanovljenju, uslovima, načinu i postupku dodjeljivanja opštinskih nagrada i priznanja, Kolašin će nakon skoro pola vijeka opet imati počasnog građanina. Priznanje Počasni građanin Kolašina se dodjeljuje pojedincu, koji nije građanin Kolašina, a čija je djelatnost izuzetno značajna za razvoj, položaj, afirmaciju i ugled opštine, kao i saradnju sa drugim gradovima u zemlji i inostranstvu. Djelatnost i ličnost moraju biti opšte vrednovani, sa moralnog i svakog drugog stanovišta. Iako u lokalnoj upravi ne postoji dokument koji bi potvrdio, prema sjećanjim nekih starijih Kolašinaca, počasni građani tog grada bili su prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta Milivoje Živanović, narodni heroj Peko Dapčević i pisac Mihailo Lalić. Prema riječima advokata Zorana Rakočevića, nekadašnjeg opštinskog funkcionera, Živanoviću je priznanje dodijeljeno kasnih 60-ih godina prošlog vijeka. “On je imao zapaženu ulogu u filmu Lelejska gora, snimanog na području kolašinske opštine. Živanović je glumio Vučka Masnika. Bilo je ideja da se tom velikanu jugoslovenske glumačke scene dodijeli plac u Kolašinu, kako bi ga na neki način vezali za grad čijoj je afirmaciji doprinio“, sjeća se Rakočević. Nakon toga, prema njegovim riječima, najvjerovatnije ranih 70-tih, o čemu takođe ne postoje zvanični podaci, priznanje počasni građanin Kolašina zaslužili su i Dapčević i Lalić. „Za Lalića i Dapčevića je jasno otkuda su počasni građani Kolašina. Obojica su jednim dijelom svoga života bili vezani za ovaj kraj. Nažalost, tradicija dodjeljivanja tog priznanja nije imala kontinuitet i jako je lijepo što će se ponovo nastaviti”, kazao je Rakočević. Z.Bulatović

PONEDJELJAK, 6.8.2012.

TURIZAM

Sezona u Petrovcu na nivou prošlogodišnje Nema manje turista, već više smještajnih kapaciteta BUDVA - Vrijeme nam je naklonjeno, sunca ima, upravo ono što za turizam treba. Turistička sezona od prilike je na nivou prošlogodišnje, gostiju ima, sezona nije propala, može biti lošija ili bolja, ali sezone ne mogu da propadnu”, kaže dugogodišnji turistički radnik iz Petrovca Zoran Dragović, ocjenjujući turističku sezonu u ovom malom ribarskom mjestu. Da ima praznog prostora to je tačno, ali, navodi Dragović, niko ne polazi od toga da li se stvorio višak prostora, već svi govore da je manje turista. “Povećao se broj stambenih jedinica, ugostiteljskih objekata i terasa, svih vrsta ponude. Nekada je u Petrovcu vozio jedan turistički brod, sada ih ima deset, što iz Bara, Budve i Petrovca. Konkurentnost se povećala, mogućnost za zaradu, mogućnosti popunjavanja sopstvenih kapaciteta su manje, grč je veći. Zato se pojavljuje ta panična izjava da je propala turistička sezona. Turistička sezona se u suštini već godinama vrti sa standardno istim brojem turista, osim što se predsezonske i postsezonske ture umanjuju ili uvećavaju”, kazao je Dragović za radio Budva. Jedni kažu da je turista više,

drugi da ih je manje, da je sezona propala, a i jedni i drugi, naglašava Dragović, daju sebi veliku slobodu da tako lako ocijene sezonu. “Sezona je dobra. U Petrovcu je sadašnji broj gostiju koji može da se kreće oko 10.000, što je optimalna cifra. Petrovac može da primi još do 4.000 gostiju. Dok se svake godine izgradi toliko raznog stambenog prostora, broj gostiju će biti manji za njih. U Petrovac će dolaziti od 8.000 do 10.000 turista u špicu sezone, a kreveta će biti više i uvijek će se pojavljivati višak prostora. Ako mi sada popunimo i uspijemo da uvedemo, po recimo bagatelnim cijenama u sve krevete goste, onda će gosti koji su skupo platili svoj krevet i došli kao kvalitetni gosti u hotele “Palas”, “Rivijera”, “Petrovac”, ili nečije kvalitetne privatne apartmane, sljedeće godine reći da više tamo neće. Reći će da u Petrovcu nema mjesta za parkiranje, šetanje, kupanje, trgovina je jedna u kojoj se svi guramo, tijesno je šetalište. Reći će, oprostite, ali mi nijesmo došli da se guramo, već da se odmaramo. Nije štos napuniti svaki krevet i utjerati 12.000 ili 15.000 gostiju u Petrovac, kako bi se reklo da je Petrovac pun”, ocjenjuje Dragović.

EPCG

Ugradnja brojila u nekoliko gradova Nova elektronska brojila ugrađivaće se danas u Podgorici u Bul. Revolucije br. 16 i 26, kao i u Nikšiću u Integralovom naselju br. 1, 2, 3, 4 i 5. Brojila će se ugraditi i u Mojkovcu u Valjevskoj ulici i Ulici Mališe Damjanovića. Tokom ugradnje, objekti u ovim ulicama biće bez napajanja električnom energijom u periodu od osam do 18 časova.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Crna Gora 17

ponedjeljak, 6.8.2012.

VASOVE VODE

Ne odustaju, pa da će ih sve pohapsiti Beranselcima u blokadi deponije pridružili se i mještani drugih sela, grad u haosu

Malo parking prostora Morsko dobro se, navodi Dragović, ove godine zaista potrudilo teoretski da plaže izgledaju kako treba: Međutim, u stvarnosti nije tako. Zakupci ne poštuju odluku o oslobađanju 50 odsto plaže od mobilijara. Za jednog običnog kupača koji dođe i ne može da plati sve to, ostaje mu manji dio plaže za kupanje. Morsko dobro bi trebalo da obilježi tačno tu plažu, a ne onoliko koliko zakupac odredi. Veliki dio ležaljki je zauzet, a samim tim i veliki dio plaže. Gosti koji bi htjeli da dođu na plažu, nemaju slobodno mjesto, jer je zauzet onaj dio koji je oslobođen od mobilijara, a ne mogu svi da izdvoje novac kako bi zakupili ležaljku i suncobran. Kada bi se poradilo malo na plažama ii puno na parkinzima, Petrovac bi bio

BERANE - Već peti dan je kako traje blokada deponije na Vasovim vodama. Mještani Beransela ne odustaju po cijenu novih hapšenja i privođenja. U protestima su im se pridružili mještani MZ Budimlja, koji su prekjuče držali blokadu. Najavljene su i druge mjesne zajednice, a za danas na blokadi bi trebalo da se pojave mještani MZ Donje Zaostro. Inače su organizovane straže koje drže Beranselci, a kako su nam rekli, za danas očekuju proboj blokade uz asistenciju policije. “Dobili smo neke informacije da se za sjutra očekuje proboj blokade uz asistenciju policije. Tu informaciju smo dobili iz Komunalne policije, a izvor nećemo imenovati. Istrajaćemo u ovom do kraja, jer su nam životi ugro-

ženi i taj smrad koji se širi našom mjesnom zajednicom je nesnošljiv. Sada znaju svi građani Berana, u šta mi živimo evo skoro 10 godina. Znaju to iz prostog razloga što se u gradu ne čisti smeće a velike su vrućine. E, u to naša djeca žive godinama”, poručio je Radoje Mišković, član Savjeta MZ Beranselo. Inače, grad se polako ponovo zatrpava smećem, jer radnici JP Komunalno ne vrše njegovo sakupljanje niti odvoženje, zbog trenutne blokade deponije. Već drugi dan “prijatan” miris se širi našim gradom, što od velikih količina smeća koje se nalazi rasuto oko kontejnera, što od gradske kanalizacije koja evo već deset i više dana “opija” građane na glavnom Gradskom šetalištu. M.Tmušić

VODOVOD

Akcija legalizacije “divljih” priključaka Zainteresovani potrošači do 1. oktobra mogu dostaviti zahtjev za registraciju NIKŠIĆ – JP Vodovod Nikšić pokrenulo je akciju kojom nelegalnim potrošačima omogućava da bez nadoknade štete legalizuju svoje brojilo. Akcija koja traje do 1. oktobra, a kako su nam saopštili iz Vododvoda, uslijedila je kao rezultat lociranja velikog broja nelegalnih potrošača. S obzirom da su na područjima koja su kontrolisali, a koja ne čine

cijelu teritoriju opštine Nikšić evidentirali čak 250 “divljih” priključaka, uslijedila je odluka da se legalizovanje priključaka u naredna dva mjeseca vrši bez plaćanja štete. Zainteresovani potrošači koji imaju nelegalni priključak dužni su dostaviti uz zahtjev za registraciju i rješenje o dozvoli za gradnju objekta, uvjerenje od Sekretarija-

ta za urbanizam i komunalne poslove, dokaz o uplati nadoknade za priključak, kao i nadoknade za priključenje. Tehnička služba će izvršiti kontrolu i izdati rješenje i uslove priključenja, prema kom se moraju otkloniti eventualni nedostaci. Svi oni koji ne prijave nelegalne priključke do navedenog roka biće isključeni sa vodo-

vodne mreže i protiv njih će biti podnijeta tužba za nadoknadu štete, dok će oni koji se odazovu akciji biti u znatnom plusu, jer su kazne prilično velike. Kazne se obračunavaju prema profilu vodomjera, odnosno cijevi na koju je potrošač priključen. Za domaćinstva kazne su sljedeće: cijev od ½ cola 820.80 eura, za ¾ cola 1.368 eura a za

6/4 cola 1.915,20 eura. Kazne su rigoroznije za pravna lica i iznose: za ½ cola 2.747,52 eura, za ¾ cola 4579,2 eura i za 6/4 cola 6.410,88 eura. Po svemu sudeći, a naročito imajući u vidu uštedu koju akcija nosi, pravo je vrijeme za legalizaciju svih onih priključaka koji to do sada nijesu bili, poručili su iz Vodovoda Nikšić.  Ivana Jovović


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

19

PONEDJELJAK, 6.8.2012.

Angela Merkel u Bundestagu tokom glasanja o finansijskoj pomoći Španiji

EVROPA

Samo nas smak svijeta može spasiti

To bi bilo ultimativno rješenje evro krize pod uslovom da veliki broj ljudi vjeruje da će se on dogoditi, ali da do njega zapravo ne dođe

V

jerovatno mnogi misle da kada je smak svijeta u pitanju, ekonomska pitanja ne bi trebalo da imaju veliku ulogu, jer bi ljudi na taj dan imali druge brige. To je tačno u slučaju iznenadnog, razornog potopa. Ali ako vjerujemo da se ovaj dan tačno može odrediti, onda su stvari malo drugačije.

Jedan takav dan mogao bi biti 21. decembar ove godine, dan koji majanski kalendar smatra danom smaka svijeta. Za mnoge je ovo prilično zabavno, ali ima i onih koji čvrsto vjeruju da je to taj dan. U vezi sa ovom kontroverzom ne mogu vam dati nikakve informacije pa čak ni neki svoj stav, ali ono što me interesuje u vezi sa ovim je šta bi se zaista desilo kada bi veliki broj ljudi vjerovao u jedan tačno određen dan smaka svijeta. Uzmimo 21. decembar ove godine kao primer. Vjera u ovaj dan imala bi ogromni ekonomski uticaj i

to pozitivan. Manje bi se brinuli o kursu španskih desetogodišnjih obveznica jer se sve obveznice sa rokom dospjeća dužim od šest mjeseci više ne bi servisirale. Svjetska dužnička kriza je odjednom gotova, a usput je i evro spasen. Angela Merkel izlazi pred medije pripisujući ove rezultate svojoj anti-kriznoj politici. Istovremeno dolazi do najvećeg ekonomskog buma svih vremena. Banke konačno daju kredite, niko se više na brine o dugoročnoj likvidnosti i pravilima o sopstvenom kapitalu. Svijet ide u kupovinu do besvjesti. U Kini dolazi do dugoočekivanog prelaza sa investiranja na privatnu potrošnju, jer ko još dugoročno

investira ako nam je ostalo još samo šest mjeseci? A ni, navodno, tako konzervativni njemački potrošači ne mogu se više zaustaviti u namjeri da počiste rafove prodavnica elektronske opreme. Ali avaj, sa bumom se vraća i stari njemački strah, koga se još uvijek plaše više od smaka svijeta – strah od inflacije. Cijene višestruko rastu kako bi se skokovito rastuća potražnja dovela u ravnotežu sa ograničenom ponudom. To se najbolje vidi u turizmu. Zato što svi žele još makar jednom da vide grad laguna, Venecija je potpuno rezervisana – do kraja preostale sezone. Hotelijeri prave (posljednji) posao života. Napulj ponovo postaje magnet literarno obrazovanih Njemaca koji očekuju da će se u noći između 21. i 22. decembra obistiniti Geteove riječi. Ko je Napulj vidio i umro taj se više ne treba brinuti o nastavku ove priče. Ali šta bi bilo kada bi se 22. decembra potpuno neočekivano pono-

vo probudili u Napulju i kada ne stope i veći rast naizmjebi morali da nastavimo da ži- nično se smjenjuju. Poslanivimo, zato što se neki majan- ci njemačkog Bundestaga ne ski sveštenik preračunao za moraju više da prekidaju svopar vjekova? Da li bi se kri- je godišnje odmore kako bi za vratila? Možda bi sada bi- glasali o paketima pomoći. A Angela Merkel tvrdi da je sve la i gora? Nema šanse. Kriza bi proš- ovo baš tako bilo isplanirano la i to je ono čudesno u svemu i dobija sa apsolutnom većiovome. Svijet je nom predstojeće parlamentarne uradio nešto što izbore. iz ideoloških raSmak svijeta je zloga nikada ne bi bio u stanju da ultimativno rjeučini. Ekonomišenje evro krize ja je stimulisana Svijet je uradio nešto pod uslovom da na način bez pre- što iz ideoloških razlo- veliki broj ljusedana u svjetskoj ga nikada ne bi bio u di vjeruje da će istoriji. Turistič- stanju da učini. Ekono- se on dogoditi i ki bum u Napulju mija je stimulisana na do smaka svijeta je brzo splasnuo način bez presedana u zapravo ne dođe. ali će uskoro usli- svjetskoj istoriji Da bi se sve gore jediti nove rezernavedeno ostvavacije za ljetnju sezonu. Ako riloj potrebno je da se ispune nam centralna banka ne bi oba ova uslova. Ali, pošto još pokvarila planove dizanjem uvijek veliki broj ljudi vjeruje kamate, došlo bi do odmrza- u daleko nevjerovatniju bajvanja kreditnog tržišta. Iz ne- ku da se velike države mogu gativnog začaranog kruga u štednjom izvući iz krize, čini kome se trenutno nalazi juž- se da plan u vezi sa najavljena Evropa nastao bi poziti- nim smakom svijeta i nije tavan razvoj: opadajuće kamat- ko čudan.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

20 Reportaže

ponedjeljak, 6.8.2012.

kratke vijesti

SUTOMORE

E neće da može, bre, neka letu u druga mašina!

Samo u Kanadi, vino od paradajza

O Sutomoru koje grca u primitivizmu, dok u njemu pocupkuju svi - i veliki i mali Danijela Bučo Jevremović

Sve je počelo sa starim porodičnim receptom do kojeg je pomalo slučajno došao pradjeda Paskala Miša koji danas komercijalizuje 34.000 boca godišnje ovog eliksira na svom imanju u Kvebeku. Ovaj 40-godišnji Kanađanin, porijeklom iz Belgije, ima neobičan vinograd na kojem ne gaji grožđe već nekoliko vrsta paradajza koje je sam odabrao. Miš, koji je bivši mesar, kaže da je počeo da gaji “vinski” paradajz prije sedam godina. “Htio sam da završim ono što je moj djed započeo tokom 30-ih godina prošlog vijeka”, ispričao je za AFP Miš koji svom paradajzu posvećuje istu onu pažnju s kojom vinogradari okružuju svoje grožđe. Miš je svoje vino, za čiju je proizvodnju, od njive do flaširanja, potrebno da protekne devet mjeseci, nazvao “Omerto” u čast pradjede Omera. Vino, boje zlata, sadrži 18 odsto alkohola i nema ni malo ukus paradajza, a prodaje se po cijeni od 25 dolara za buteljku. Vino od paradajza je zasad komercijalizovano samo u Kanadi, ali Miš se nada da će se uskoro naći i na američkom i evropskom tržištu.

Hotel kontejner za dvoje Deûle Insolite hotel od septembra nudi prenoćište u kontejnerima za prevoz robe koji su iznenađujuće dobro opremljeni. Ovi neobični ugostitelji u ponudi imaju i noćenje u kamp prikolici, pa čak i jurti u mongolskom stilu. Novi kontejner za prevoz robe dizajnirala je partnerska firma HouseUP koja transformiše čelične kutije u prave vikendice. Svaka prima dvoje ljudi, a ima i balkon sa pogledom na rijeku Deule, kao i čajnu kuhinju.

I

spred kafića i diskoteka djevojke, bolje reći još djevojčice, polugole, dozivaju goste. S vještačkim osmijehom na usnama, nedorasle štiklama koje nose, vijore na tananim nogama, plavih ispeglanih kosa. Uvrću se u tangama, mršavih zadnjica, oko stubova kafića, dok omamljene mase aplauzom, pljeskom ili vriskom iskazuju svoje osjećaje.

Sutomore, ribarsko naselje kroz vjekove, gusarsko svratište između utvrđenih gradova. Brojni arheološki nalazi i zapisi, crkve i manastiri govore o stalnom velikom interesu minulih generacija kroz vjekove za ovo područje. Kroz vjekove do danas. Ali nema više gusara ni putopisaca, pjesnika, naučnika, putnika namjernika, radoznalaca… Sutomorem caruje šund i kič. Nijesu pomogle ni, sada već uništene, prelijepe pjeskovite plaže i priroda, domaćini otvorena srca niti činjenica da gradić ima 260 sunčanih dana godišnje. Zatrpan smećem, grca u primitivizmu i površnosti, postajući sinonim duhovnog i moralnog jada i bijede “masovne kulture” modernog društva. Sutomore, posebno noću, opijum je za narod. Odabrane mase. Onaj društveni sloj koji traži druge kulturne vrijednosti a kojem je društvo izašlo u susret i stvorilo novu vrstu robe. Kiča je uvijek bilo, kažu teoretičari, ali je opasno kada on uzme prevlast. Izgubljena je kontrola nad zabavom i svako radi i prodaje šta hoće. Sve jeftino, lako svarljivo a uz to jako isplativo, širi se brzinom munje. I tako, “planu” Sutomore. Ako je kič “moderni grijeh čovjeka”, kako neki kažu, onda je Sutomore pravi primjer za to. Stariji mještani tvrde da noćna zabava nikada nije bila kao ove godine i ako se ovako nastavi, “đavo ga ponio”... I umjesto da, kao što rade neke zemlje, država oporezuje ili zabranjuje distribuciju nekvalitetnih sadržaja, ona pušta da cvjeta… Zatvorim oči da se poštedim dodatnog zgražavanja. Ali ne može. Maše mi zadrigli ćevabdžija modrih obraza dok krpom briše znoj sa čela, istom onom kojom dira ćevape i nudi gladnom narodu dok ispred šanka pored kobasica i pljeskavica što se po cijeli dan podgrijavaju na četrdeset, reklamira natpis na kom piše - eksponati. Kobasice, pljeskavice i ćevapi-eksponati! A kraj eksponata, gužva. Čeka narod. Miri-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine ponedjeljak, 6.8.2012.

še, ukusno, jeftino… Prste da poližeš.Kič ne bi postojao, kažu teorije, da ne postoji kič-čovjek koji vapi za njim i spreman jeza njega dati posljednji dinar. Sutomore, u sezoni, treba vidjeti. Teško da još negdje postojiovakva “oaza” razbibrige i zabave. “E neće da može, bre”, kaže Cigo kraj ringišpila dok gunđa sebi u bradu. “Bi da se vozu zađaba. Ne može kod ja. Neka idu u druga mašina pa neka letu”. Muzika iz zabavnog parka prepunog roditelja sa malom djecom para bubne opne dok se miješa sa notama zajapurenog pjevača što izvodi melodiju - “Zbog tebe bih vatru gazio i golim rukama zmiju mazio”. Pocupkuju svi - mali i veliki. Ringišpil, gađanje limenih konzervi, mjerač snage bokserskim udarcem, pucanj iz vazdušne puške uz nagradu - plišanog zeca, slatka vunena vata, igračke-psići i zečići krvavih očiju što skakuću unaokolo, svijetleći rogovi u svim bojama, plastične zmije na uzici što se motaju oko nogu, sladoledi i sokovi neviđenih kolorita. Sa ukrasima. Slikanje kraj hrpe smeća sa ogromnom bijelom debelom zmijom, majmunom, magarcem. Muzika ostarjelog kapetana iz frulice nalik onim trgovcima koji čekaju kruzere ne bi li strancima privučenim njihovom melodijom prodali koju frulu. Tetovaže, trajne i privremene, palačinka i gratis sok limunada ili borovnica. Kukuruzi. Žabe od školjki, kamena, vuneni puloveri, reprodukcije slika, gaće… Dok vjetrić raznosi smrad kanalizaci-

je što se izliva na više lokacija, pa i u - more… Goste mame mlade cure, nude rakiju za euro u staklenim mini epruvetama. I rakija - u bojama - roza i svijetloplava. “Od ove rakije ti raste glava”, kaže stari ugostitelj Brko dok mu se brkovi smiješe pri pogledu na mlađane “stjuardese”. Ako, ako, kaže, neka golotinje. “Što vi smeta što đevojke izbače atribute. Valja nama pošlje samovat, pa da se oko malo nasladi da se ima i za ‘preko zime’”. Stari kokičar Ilija, što decenijama “koka” na rivi, samo maše glavom dok zadnjice “sijevaju” preko puta njega, u vatrenom plesu na stolovima. “Dobro je, Ilija, dok ti se ove ne počnu penjati na aparat”, kaže mu poznanik. Odmahuje Ilija, u čudu se našao... Kaže “...a što ću...” Pjevači, iz petnih žila, trude se da počaste publiku vjerodostojnim izvođenjem. U svakom kafeu tutnji druga muzika, drugi izvođač i druge djevojke. Izađu do pola šetališta smikrofonom, obrću se oko oduševljenih šetača. Jedan vitla plastičnim dječijim pištoljem dok iz mozga izvodi melodiju, nešto kao - “Bum, bum…pitaću te kad još jednu popijem na eks, da li si za seks…” Roditelji, šetači, uz sladoled u boji i poneki kukuruz, uče djecu da pocupkuju uz ovu muziku, dok oni, rijetki, koji im se odupiru kao da su na “putu kojim se rjeđe ide”, odlaze u kafiće sa nekom drugom zabavom koji gotovo da zvrje prazni…

Reportaže 21


Pratite nas na twitteru

@dnovine

22 Kultura kratke vijesti Arhitektura i baština teme Kotor Apssa Tadej Glažar, jedan od mentora Ljetnje škole arhitekture Kotor Art Kotor Apss, održao je juče u starom austrijskom zatvoru predavanje o tome kako arhitektura može doprinijeti razvoju čovječanstva, te kako može biti u službi građana i ujedno praktična. Kulturna baština bila je tema predavanja koje je u sklopu sinoćnjeg programa održala pomoćnica ministra kulture Lidija Ljesar. Prvog dana predavač je bio Branislav Gregović koji je govorio na temu ,,Južni jadran – 40 godina poslije’’. On je, ukratko iz svog ugla predstavio fenomen crnogorske obale, kao i teme koju ona objedinjuje. U sklopu predavanja prikazan je i kratki film o problemima razvoja Mediterana, ukazujući na to da ova problematika nije samo karakteristika Crne Gore, već je i globalni problem. Polaznici škole Kotor Apss su podijeljeni u dvije grupe koje će obrađivati temu starog zatvora, sa namjerom da prepoznaju i iz svog ugla interpretiraju potrebne mjere revitalizacije ovog objekta.

Spajku Liju nagrada za originalnost Američkom reditelju Spajku Liju biće uručena nagrada “Jeger-Lekutr” na predstojećem Venecijanskom filmskom festivalu. Liju je priznanje “Jeger-Lekutr” dodijeljeno za “originalni pečat koji je dao savremenoj kinematografiji”, a biće mu uručeno 31. avgusta prije svjetske premijere njegovog dokumentarca “Bad 25”. Film posvećen 25-godišnjici od objavljivanja albuma “Bad” Majkla Džeksona biće prikazan u Veneciji van takmičarske selekcije. Li je režirao i dva video spota za Džeksonove pjesme “They Don’’t Care About Us” (1997) i “This Is It” (2009). Umjetnički direktor Venecijanskog filmskog festivala Alberto Barbera ocenio je da je Li “kreativni i ratoborni duh, autor smjelih i oštrih filmova, koji su često nepredvidljivi i provokativni u najboljem smislu te riječi”. Prethodni dobitnici priznanja “Jeger-Lekutr” su Takeši Kitano, Abas Kjarostami, Silvester Stalone i Al Paćino. Filmski festival u Veneciji, 69. po redu, biće održan od 29. avgusta do 8. septembra.

Koncert Masima Savića i Matije Dedića u Kotoru Na koncertu pod nazivom „Stranci u noći“, večeras u 21 sat na ljetnoj sceni u Kotoru nastupaju Masimo Savić i Matija Dedić. Koncert je dio „of-programa“ 11. Don Brankovih dana muzike, a na repertoaru dvojice umjetnika su numere džeza i evergrina. Podsjetimo, Masimo Savić počinje svoju karijeru u grupi Dorian Gray,dok je Matija Dedić svoj talenat njegovao od pete godine svirajući klasiku, te nakon završene džez akademije u Gracu nastupa sa poznatim džez umjetnicima domaće i inostrane scene i sa uspjehom komponuje autorska djela.

“Indigo” u Tivtu Predstava “Indigo”, po tekstu Dušana Premovića i u režiji Branislava Lečića, biće izvedena večeras u 21 sat u Ljetnjikovcu Buća, u okviru festivala Purgatorije. U predstavi, rađenoj u koprodukciji Grad teatar Budva i Smart studio iz Beograda, igraju: Danica Maksimović, Marija Vicković i Branislav Lečić. “Indigo” se, kako je Lečić istakao, bavi pitanjem žena u savremenom društvu. “Žene danas? Šta se od njih zahtijeva? Karijera, ljubav, porodica... Prioritet? Šta je i kojim redom neophodno, važno, očekivano?... Kako odlučiti? ‘Uspješna žena’? Da li društvo iziskuje i previše?... Može li poslovni uspjeh da zamijeni gotovo sve!? Koliko je snage neophodno da se sagleda cijena takvog života?... Koliko je hrabrosti potrebno da se izađe iz svega?”

ponedjeljak, 6.8.2012.

MUZIKA

Zabava sa zrn

Gitarista i pjevač Jarbola Boris Mladenović za DN Nataša Bućković

B

eogradski alternativni sastav Jarboli sa iskrenim stavom prema muzici, koji ne podrazumijeva osvrtanje na budžete i profite, već dvadeset godina stvara jugoistočni rokenrol. Raznovrsnost muzičkih pravaca i neumorna želja za eksperimentisanjem čini ih jednim od najenergičnijih bendova, u šta su se uvjerili i posjetioci drugog izdanja nikšićkog Lejk festa.

Jarboli su nakon 15 godina pauze ponovo počeli da sviraju na ovim prostorima. Nakon mini turneje u okviru koje su krajem prošle godine nastupili u Kotoru, Nikšiću i Podgorici, crnogorska publika imala je priliku da prisustvuje njihovom energičnom nastupu i na nikšićkom Lejk festu. Boris Mladenović, gitarista i pjevač Jarbola, u razgovoru za Dnevne novine kaže da se nada prilici koja će im omogućiti da se u Crnoj Gori predstave pred većom publikom. On je istakao da je, pored dobre svirke samog benda, satnica festivala učinila da koncert ne bude posjećen jer su svirali dosta rano, pa su posjetioci tokom nastupa tek dolazili na festival. Repertoar njihovog koncerta na Lejk festu činile su uglavnom pjesme sa aktuelnog albuma pod nazivom “Zabava”.

Album je prošle godine, pored digitalne verzije koja se može besplatno skinuti sa interneta, objavljen i kao dvostruko vinil izdanje. “Vinil smo objavili jer je to najozbiljniji i najljepši nosač zvuka. Zvuk je topliji i mekši, a sama ploča je nešto što vrijedi kupiti i čuvati. CD nije uspio da se nametne kao medij i internet ga je učinio nebitnim. Odlučili smo da izdamo dupli vinil jer 60-ak minuta muzike ne može da stane na jednu ploču, a da ona svira kako treba”, kazao je Mladenović. Album sadrži 13 novih pjesama koje, prema njegovim riječima, zahvaljujući eksperimentisanju zvukom koji je s jedne strane očvrsnuo, a sa druge postao razuzdan, čine album koji zvuči kao mekana psihodelija. “Centralna tema albuma je

zabava i kroz nju se provlače razni emotivni, društveni, lični i drugi motivi prisutni u poetici Jarbola. Bilo je i drugih ideja za naziv albuma, ali je ovaj prevagnuo kao najpreciznija smjernica za razumijevanje sadržaja ploče. Naša muzika mahom nastaje iz neposrednih iskustava. Godinama se bavim isključivo muzikom i sam život mi izgleda kao neprekidna zabava, što ne znači da je obavezno zabavan. Postoji tu i malo veće zrno ironije”, kazao je Mladenović. Jarboli su svoju muziku definisali kao jugoistočni rokenrol, a ova definicija često zbog muzičke raznolikosti i otkačenosti na albumima dobija duhoviti status “kućni orkestar za otmene ljude”. Međutim, njihovi slušaoci u koraku sa savremenim muzičkim tekovinama i trendovima Jarbole svrstavaju u široku oblast indi popa. “Istočnoevropski rokenrol je termin koji smo smislili da bi ukazali na posebnu vrstu rokenrola koja se razvila u ovim krajevima. Smatramo ga nepriznatom i veoma važnom lokalnom tradicijom. Samim tim što je nepriznat, istočnoevropski rokenrol je indi u pravom smislu te engleske riječi”, ka-

Bjork i Dejvid Atenborou sarađivaće na dokumentarnoj emisiji koja će za temu imati istoriju muzike. Emisiju pod nazivom Priroda muzike koja će biti emitovana na britanskom Channelu 4, režiraće Luis Huper. Emisija će se baviti evolucijom muzike u životu ljudi i drugih životinjskih vrsta. Dejvid Atenborou će osim priče o sopstvenoj ljubavi prema zvukovima, istražiti ulogu muzike u životima plavih kitova, trstenjaka...

FESTIVALI

Od političke satire do olimpijske burleske

Tronedjeljni Frindž predstavlja do 27. avgusta čak 2.695 predstava i performansa, što je za šest odsto više nego lani. Organizatori Frindža najavili su više od 22.000 učesnika iz 47 zemalja koji će izvoditi predstave u pozorištima, kafićima, barovima, crkvama, baštama, odnosno na oko 280 lokacija širom Edinburga, gdje je već počeo i Edinburški festival umjetnosti, a krajem sljedeće nedjelje počeće i 66. Međunarodni festival i Festival knjige. Program Frindža, koji se

održava od 1947. godine, obuhvata kabare, komediju, ples i fizički teatar, izložbe, koncerte, mjuzikle, operska izvođenja, predstave za djecu... Među 22.457 učesnika Frindža su i vrhunski talenti komedije, kao što su Stjuart Li, Šon Hjudžis, Mark Votson, Daniel Kiston, Rasel Kejn. Politika i ove godine ima mjesto među ključnim temama Frindža, pa je tako najavljena, između ostalog, i politička satira “Koalicija” Toma Salinskog o borbi lidera liberalnih demokrata da očuva

partiju u zamišljenoj koaliciji s konzervativcima. Najavljena je i komedija “I, Tommy” o bivšem lideru škotskih socijalista Tomiju Šeridanu, te “Election: A Silent Comedy” o političkim kampanjama. S obzirom na sve veću medijsku pažnju u Škotskoj povodom referenduma predviđenog za 2014. godinu, određeni broj predstava bavi se škotskim identitetom. Takođe, Šekspir je dobio veliku pažnju na Frindžu - najmanje 45 predstava mu je posvećeno na određeni način.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Kultura 23

ponedjeljak, 6.8.2012.

rnom ironije FOTO: STANISLAV MILOJKOVIĆ

Srđan Grahovac kao Če Gevara

zao je Mladenović. Pored Mladenovića, članovi Jarbola su Daniel Kovač (gitara i glas), Žolt Kovač (bas gitara), Nemanja Aćimović (bubnjevi), Sonja Lončar (klavijature). Zahvaljujući sveopštem muzičkom angažmanu, oni predvode novi talas srpskih bendova poznatiji kao nova srpska scena. “Mi smo malo stariji od nove srpske scene, prije bismo spa-

dali u zrelu srpsku scenu. Ali smo pravovremeno primijetili da se nova scena rađa i pogurali šta se pogurati moglo. Rokenrol scena u Srbiji danas ima dosta toga da ponudi, ali hronični nedostatak infrastrukture i ignorisanje od strane medija drže je još u nerazvijenom stanju”, kazao je Mladenović. On je istakao i to da im puno znači to što mladi bendovi Jarbole navode kao svoje uzore.

Status kultnog benda stekli su albumom “Čizmanoga” (1996), koji se sastojao od živih nastupa i studijskih pjesama. Do danas su izdali četiri albuma, dva EP-a i tri kompilacije. Albume često promovišu na neobičan način, pa su jednom kuvali kafu i čajeve svim ljudima koji su došli na koncert.

Tokom cijelog trajanja kampa Ernesto Če Gevara, poznati crnogorski glumac Srđan Grahovac pojavljivaće se u liku Če Gevare, na mahove, na određenoj udaljenosti i u datim situacijama. Ideološki vakuum koji je postao evidentan već krajem prošlog vijeka je ključni razlog za preispitivanje fenomena Če Gevara. Iako dominantno prisutan u obliku mita, kultne figure i ikone, fenomen Če Gevara je još uvijek mnogo više od ideološkog suvenira, istorijskog relikta i revolucionarne opsesije – kulturološki i socijalni izazov! Če Gevara je sve što nam se već desilo i sve što nam se još ne dešava.. Transcendencija koja će pobijediti istoriju... Če Gevara je prostor SLOBODE i prostor OTPORA u kome se istorija ne ponavlja nego se DOGAĐA. Zato se pitamo: Ko se plaši Če Gevare? Ko su njegovi fanovi? Zasto (social) demokrate, liberali I ljevičari (ne) rado nose bedževe sa likom Če Gevare? Šta sprečava intelektualce da se izjasne po ovom pitanju? Gerila kao ultimativno posvećenje revoluciji. Zašto mladi, već decenijama, bez ikakve istorijsk upitanosti, smatraju Čea pogodnom i prigodnom ikonokrafijom? Šta osjećate, a šta poručujete drugima noseći njegov lik na majici?

ZZ Top je spremio novi album koji se zove “La Futura” a biće objavljen 11. septembra. Produkciju albuma potpisuje Rik Rubin (Red Hot Chili Peppers) a četiri pjesme - “I Gotsta Get Paid”, “Chantreuse”, “Consumption” i “Over You” - već su objavljene u maju kao EP izdanje “Texicali”. Naredne godine čuvene teksaške bradonje obilježiće 42 godine postojanja benda koji (izuzev samih početaka prije prvijenca) i dalje svira u originalnoj postavi.

Ove godine u program je uvršten i žanr “Izgovorena riječ”, a obuhvata književne večeri, čitanje poezije, proze i dramskih tekstova, reportaža...Poseban blok posvećen je proslavi jubileja britanske kraljice Elizabete II, a uključuje, između ostalog, i novu dramu Nikole Makolifa “Tea With The Old Queen”. Festivalski program poklapa se devet dana sa Olimpijadom a organizatori su osmislili i poseban marketinški paket za London kako bi pokušali da ubijede ljubitelje sporta na put do Edinburga, bilo za vrijeme, bilo po završetku Olimpijskih igara. Sport je takođe jedna od tema Frindža, pa je tako najavljena burleska “The Games”, koja će biti izvedena pred 2.000 ljudi, zatim “The Eric Liddell Story” o jednom od najvećih škot-

skih olimpijskih atletičara, “The Guv’s Olympic Pub Quiz”, te “Champion of Champions!” o mitološkim Olimpijskim igrama. Veliki dio programa Frindža čini i muzika, a priređen

je i niz izložbi, uključujući grafička djela Edvarda Munka, te “Cheer Up! It’s Not the End of the World…” sa apokaliptičnim printevima braće Čepmen, Demijena Hersta, Endija Vorhola ...

www.camp-che.me


Pratite nas na twitteru

@dnovine

24 Zabava

ponedjeljak, 6.8.2012.

PRIČA

piše: blue

(Ime autora poznato redakciji)

A koje je tvoje more? Vol.3 A mene ka’ da neko zalijepi; vala nijesam znala da je Morsko Dobro propisalo da se plaža može zaštititi kao rezervisana za bilo čiju djecu! I to bješe lijepa, sitno-pješčana, sa mrežom za odbojku i još sport ili dva.. Čudila bi se ja tako u nedogled, da me śen ne tače da prizor uslikam. Do kraja šetališta znala sam da ako naručite tri palačinke četvrtu dobijate gratis, da uz poručenu porciju bilo čega dobijate piće po izboru, te da je u svakom lokalu „promocija“ nekog pića ili tvorevine, tipa: „promocija đus-votke“ (WTF). ... A onda sam bila naglo dehidrirala i, umorna od silnih utisaka, krenula nazad kroz masu (koja sad nije bila strašna jer je veliki dio završio u lokalima sa strane), i ušla u jedan jedini klub koji je nudio ne-domaću muziku. Bio je to Rockin’ Chair i ja sam im vječno zahvalna što su spriječili propast moje večeri. Da nije bilo njih, jednog dugokosog bajker-gospodina u kožnim pantalonama i điletu koji je uz pomoć škljucanja svoga foto-aparata izigravao maskotu i bario „starke“ po kafiću, dobrog benda iz Novog Sada i nevjerovatnog obožavaoca koji ih je u prvom redu bodrio u sevdah-transu kao da mu od toga život zavisi, teško da bi krofnice samostalno uspjele da izvuku situaciju iz očaja. Nije mi smetalo čak ni što sam bila očevidac liječenju krize srednjih godina od strane jednog nerealno izblajhanog gospodina sa platinastim pramenovima, u društvu dvije maloljetnice; tu su pomogli votka i opijajući vokal jednog debeljuce iz mase kojeg su pozvali na binu da zapjeva kao anđelčić, a koji je onda priznao da je popio cijelu bocu vinjaka da bi se na to odvažio. Ja sam ga slušala opčinjena (zamišljajući ga kao ogromnu bebu u pelenama, sa Amorovim strelicama), a moje je društvo s pravom prokomentarisalo da njegova „lajv“ verzija pjesme „Here I go again“ od grupe Whitesnake zvuči čak bolje od originala. Složno sam predložila da krenemo ka krofnicama, odlučna da mi ovu noć ništa neće pokvariti. Američke krofnice koštale su 1€ i bile jednako vazdušaste i mirišljave kao moja sjećanja na njih iz djetinjstva. Novitet je što su sad postojale i slane (1.5€), ali na to se nisam obazirala. Bila sam „namirena“.

● Foto priča

Jednorog Gaga

Pjevačica Lejdi Gaga navikla je svoje fanove na neobična izdanja, međutim, novom transformacijom ponovo je šokirala javnost. Naime, kontroverzna Njujorčanka pozirala je kao mitsko biće – jednorog. Dvadesetšestogodišnja pjevačica fotografije je objavila na svom profilu na društvenoj mreži Tviter. Na jednoj fotografiji grudi prekriva rukama, na obje ima rog na glavi, dok na drugoj potpuno je odjevena u crnu kožu. Gaga na nogama nosi cipele u kojima se često može vidjeti u javnosti.Osim što je sa svojim obožavaocima na popularnoj mreži podijelila ove neobične fotografije, pjeva-

Svi komentarišu, a niko ne sluša Zanimljive rečenice se mogu često naći ispod video klipa aktuelnih domaćih hitova

F.J.

D

a kreativnost nema granica, u prilog tome idu komentari posjetilaca na Jutjubu kada ostavljaju svoje mišljenje ispod video klipova domaćih estradnih zvijezdi. Neki od komentara će vas dovesti do suza, ali u pozitivnom smislu, dok one malo vulgarnije administrator često briše. Estradne zvijezde nekada nijesu zadovoljni komentarima, ali ih ohrabljuju milionski pregledi svojih pjesama. Donosimo vam neke od najzanimljivijih komentara aktuelnih domaćih hitova koje imaju veliku gledanost na Jutjubu.

Nataša Bekvalac: Pozitivna Pregleda: 1,728,468 Postavljeno: 18. juna 2012. Natašina pjesma “Pozitivna” za vrlo kratko vrijeme postala je jedna od najslušanijih numera u regionu. Za pjesmu je snimila i spot na Ibici, u kojem se pojavljuje Vlada Vuksanović, a zbog intrigantnih scena počelo je šuškanje da su njih dvoje u vezi. Komentari ispod video klipa: -I ja bi bila pozitivna da snimam spot sa Vladom :D <3 (TheKikica97) - Pozitivna. A pitam se na šta je pozitivna s obzirom na stih “O da li je u krevetu luda ko ja”... -.- (kiki12373633) - Ti bi mogla da postiš, kad već ne osećaš glad ni žeđ !!!! Baci se na post NATAŠA!!! POSTI !!! (rusg83) - Pa nije žena kriva, ipak je pozitivna.. Oprostite joj :D (Sandra Popovic) - U svakoj pjesmi se radi o njoj. Ženi je bitno samo da s njom sve bude dobro. “Ne valjam”, “Ja sam dobro”, “Pozitivna sam”. Dobro je, shvatili smo da misliš da se ceo svet vrti oko tebe. (Marina90570) - Nisam Nataša Bekvalac, al’ sam pozitivan :D (MN96Monster) - Ja sam NEGATIVAN :D Nataša suprotnosti se privlače :D (mojjk1) - A gdje ima taj test na samoću da ga kupim, da vidim da nisam i ja pozitivna??? :D (SviSmoNasi) - Strogo zabranjen pristup Avi Karabatić.xD (Ivana Cvijetic) - Ovo su snimali u Bečićima garant, kakva bre Ibica (fudex7)

BILBORD

Najbolji Zac Brown Band čica se pohvalila i novom tetovažom na lijevoj ruci. “Nova tetovaža, novi album”, napisala je ispod fotografije s tetovažom.

Kako javlja agencija “Nielsen SoundScan”, prethodna nedjelja je bila slaba što se tiče tiraža prvog albuma na Bilbord 200 listi sve od februara 2011. godine - iako se Zac Brown Band sa albumom “Uncaged” vraćaju na poziciju broj jedan. Magazin Bilbord to objašnjava i jednim “tišim” izdavačkim periodom, jer imena kao što su Rick Ross, 2 Chainz, Pink, Mumford & Sons, No Doubt i Keni Vest sa svojim “GOOD Music” albumom

najavljuju svoja izdanja za kraj avgusta ili početak septembra. Prošlonedjeljni šampion Nas je sa albumom “Life Is Good” sada je na poziciji broj dva, dok na visokom mjestu broj tri debituju Gaslight Anthem sa novim izdanjem “Handwritten”, i tako ostvaruju do sada najbolji rezultat u karijeri. Posljednja novost ove nedjelje je “Gossamer”, novi album za američki indie-pop bend Passion Pit, koji debituje na mjestu broj četiri.

Top 10 1. Zac Brown Band - “Uncaged” 2. Nas - “Life Is Good” 3. Gaslight Anthem - “Handwritten” 4. Passion Pit - “Gossamer” 5.Various Artists - “Kidz Bop” 6. Džastin Biber- “Believe” 7. O  ne Direction - “Up All Night” 8. Frank Ocean - “Channel Orange” 9. Adel - “21” 10. Maroon 5 - “Overexposed”


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava 25

ponedjeljak, 6.8.2012.

Sexy Sandra: Siso lažljiva Pregleda:61.091 Postavljeno: 21. jul 2012. Seksi Snadra, jednostavno kako svojim izgledom, tako i (ne)talentom za pjevanje. Nemoguće je a da se iz nekog kafiće ne čuju “brilijanti” stihovi ove pjesme. Ljudi je ne štede kada su komentari u pitanju, pa se često može pročitati “bože uzmi je preko reda”. Komentari ispod video klipa: - Na rumenka hoće da navata matorog sponzora posle kao siso lažljiva? Sandraaa breee!! (UnpaBGD) - Sad mi vrati mojih 4 minuta životaa ! :PP (Nikolina Knezevic) - Mogao si da imaš anđela i kučku?! o Bože POŠALJI TORNADOOOOO! (rale racic) - Indira vrati se, sve ti je oprošteno!!(Stefan Stosic) - Ovo je predznak Smaka svijeta (Anshaarify) - Nisu nas dovoljno bombardovali. (Stefan Jakovljevic)

Severina Vučković: Italiana Pregleda: 13,095,071 Postavljeno: 2. jun 2012. Severina je zajedno sa Anom Bebić otpjevala numeru “Italiana” koja je najgledaniji video klip na Balkanu. Pjesma je proglašena na svim radio stanicama ljenjim hitom za 2012. godinu, a obje su zadovoljne prijemom kod publike. Već nekoliko nedjelja snimaju spot koji će se uskoro pojaviti na TV stanicama. Komentari ispod video klipa: - nađii nekooog za sebe i luupii ga vratiimaaaaaaa :D (Aj Em Krejzi) - Plačem sa tetkama na sahrani 067 668 5** (1SaraMP) - Da li je neko skontao da kad kaže ‘’Pozovi taksi’’ pokaže znak stopiranja? :D ( Andrea Jčm) - Severina da otpjeva telefonski imenik bilo bi hit! :D (Stepforward21) - Kaže ‘’Nova ljubav te čeka pred vratima’’ ja otvorim vrata kad ono poštar (davedevil1000) - Ma je*eš chuck norrisa ako Severina pjeva bez mikrofona! ( Alen191000)

STATUS

dana

DANIJEL PAVLOVIĆ Mrzim persiranje. Šta to zapravo znači? Kao, više nekoga poštuješ? Ma daj...

SKANDAL

Momak Dž.Lo je gej Holivudska štampa piše da dečko latino zvijezde ipak voli svoj pol Kako prenosi magazin “People” i drugi strani mediji, Dženifer Lopez je na pragu da ostavi Kaspera Smarta. Iako je prije nekoliko dana procurjela informacija o njihovom vjenčanju, izgleda da od toga neće biti ništa. Otkako se upustila u vezu sa mlađanim plesačem, Dženi je pod pritiskom jer niko iz njene porodice (a naročito majka) ne odobrava tu vezu. Takođe, svi smatraju da je Kasper iskorišćava zbog samopromocije i novca. Vrhunac je bio kada je dan uoči rođendana latino dive, Kasper uslikan

kako ulazi u “peep shop”. Za one koji ne znaju, to je specijalizovana “radnja” gdje vam vruće plesačice igraju, a dijeli vas staklo od njih. U takvim i sličnim “klubovima” pružaju se i najrazličitije seksualne usluge. Međutim, podgrijane su i priče da je Kasper zapravo gej. Posjećivao je slične klubove ali sa gej tematikom, a navodno je i jahta na kojoj je priredio Dženifer rođendansku žurku prije toga služila za mini gej krstarenja. Ostaje da pratimo holivudska šuškanja i vidimo šta će biti sa popularnim parom.

Jelena Karleuša: Krimi rad Pregleda:1,594,763 Postavljeno: 9. jul 2012. JK, je posljednjim albumom “Diva” osvojila slušaoce, a ređa hit za hitom. Pjesma “Krimi rad” jedna je od najslušanijih, a za nju je uradila i spot koji dostiže milionsku gledanost na Jutjubu. Uskoro će izbaciti i spot za pjesmu “So” čiji su kadrovi snimani i u Budvi. Komentari ispod video klipa: - Glumica 2012. godine je Jelena Karleuša. Cele godine glumi pevačicu. (Ajde Achi) - Njoj se baš je*e za sve živo??? Evo Jelo, ja dajem sve živo :D (Mala Maca) - Bolje da sam poginuo u bombardovanju nego ovo da sam čuo (srljash) - Samo joj fali maska od betmena i isti on. :P (4nenad) - Prevodim Karleušine pjesme.

PORTO MONTENEGRO

Moda crnogorskih dizajnera u Tivtu Kreacija Borisa Ćalića

U sklopu avgustovskog šoping vikenda Supermarket Concept Store i Porto Montenegro u saradnji sa modnom agencijom International Scouting Office, organizovali su modnu reviju crnogorskih dizajnera. Tako je publika imala priliku da vidi kreacije Nataše Pejović, Lazara Ilića, Iva-

ne Murišić, Milene Đurđić, Marte Miljanić, Andree Ilinčić, Borisa Ćalića, Anastazije Miranović i Sanje Matijević. Brojna publika imala je priliku da vidi po dva modela kreatora koji predstavljaju presjek trenutnih dešavanja i budućih tendencija na crnogorskoj modnoj sceni.  F.J. 

HOT! Brazilski supermodel Izabel Goulart pozirala je u novoj kolekciji bikinija kompanije Agua Bendita. Kao i svi brazilski modeli, Izabel izgleda savršeno. Njene seksi fotografije će zagolicati vašu maštu.


Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com Pratite nas na twitteru

@dnovine

26 Zabava/Slobodno vrijeme 296 299

VRSTA BOMBONE

ISTI KAO ONAJ

POPUNEKALARNA DAŠNJE PJEVA- RIMSKO ČICA SA CARSTVO SLIKE

VRSTA PTICE PJEVAČICE (MN.)

AMERIČKI PISAC NAUČNE FANTASTIKE

PRIJE ‘U’

HOLANDPLANINSKI PAMET, ŽENSKO SKI FUDBALSKI MASIV U RAZUM IME TRENER, ČEŠKOJ FRANK

Ponedeljak, 6.8.2012.

Daily Sudoku puzzle No. 1812 sudoku 2011-09-29

3

OSNIVAČ (LAT.)

AUTO OZNAKA CETINJA

KELVIN PJEVAČICA SA ISLANDA GRČKA BOGINJA MLADOS. TRESLOVO DRVO

ITALIJANSKI KOMPOZITOR ABAKO OZNAKA JEDINICE ZA MJERENJE TEČNOSTI

BIZMUT

IRIDIJUM

OPOJNO SREDSTVO

INICIJALI SLIKARA KOKOŠKE

AUTOR: BRANISLAV NIKIĆ

KINEZI, JAPANCI, KOREANCI VRLO FINI GIPS

TRUNKA HLJEBA MEDITERANSKA BILJKA BIVŠI BUGARSKI POLITIČAR, VASIL

8

5

6

9

5

www.sudokukingdom.com

5

9

POKAZNA ZAMJENICA

8

Play sudoku online at:

4

2

6

9

7

7

3

Daily Sudoku puzzle No. 1899

9

2011-12-25

5 Medium level

Lakša

VLASNIK (SKR.) DREVNI GRAD U GRČKOJ

1

6

5

2 UPIŠITE NULU POKAZNA ZAMJENICA

8

4

3

2

3

7

9

ČUVENI ITALIJANSKI SLIKAR

2

7

5

OSNOVNA MJERA (MN.)

RUSKI REDITELJ, NIKOLAJ

4

3

JUNIOR (SKR.) OSTRVO U TIHOM OKEANU

JEDAN VEZNIK DIVLJI PERŠUN MODEL NEČEGA (MN.)

4

7

7

KRETANJE KORACIMA

MJERAČ VJETRA

6

3

5

ODJEK

ČOVJEK BEZ KARAKTERA POGONSKI UREĐAJ

9

1

POKAZNA ZAMJENICA

ŽITELJ MJESTA RATARI

2

7

DLAKA TITANOV OKSID

Medium level

Teža

1

2

5

2 9Play sudoku online 8 at:1

Play sudoku online at: Page 1/2

6 7 4 www.sudokukingdom.com www.sudokukingdom.com

OTROVNA ZMIJA, KOBRA

5

RJEŠENJE IZ PROŠLOG BROJA: ZDRAVOMIRKA, GOTIČKI, ERO, AČIK, ALUMEN, DENIS ŠEFIK, IKADA, RAKEK, TA, OLEAT, TR, ITE, OSMIJUM, IMUNI, SAŠA, PRIVJESAK, AZIL, TARIK, ANIKA, RAČAR, STATI, KIRIN.

6

Puzzle solution:

7

ZANIMLJIVO

2 9

Puzzle solution:

1

Slatko- slani sladoled sa ukusom soja sosa

Sudoku puzzle No. 2004 2012-04-08 Sudoku Rješenje iz prethodnog broja puzzle No. 1850 2011-11-06

Japanci su “smutili” novi slatko-slani sladoled sa ukusom soja sosa! “Riječ je o mješavini sladoleda i soja sosa, izbalansiranoj tako da bude slana, a ipak slatka, što je savršeno za ljeto”, objasnio je Kunihiko Širokava iz poslastičarske kompanije “Hirota”, jednog od tvoraca “novog hita za vrele dane”. Iako izgleda kao običan sladoled od vanile ili lješnika, slana crta mu je izražena, a nazire se i ukus oraha, navodi britanski Telegraf. Prodaje se u formi princes krofni nafilovanih sladoledom i u standardoj varijanti. Prva košta 150 jena (1,92 dolara) po komadu, dok je u okruglom pakovanju 250 jena (3,18 dolara). Planirano je da njegova

5

1

8

2

6

7

3

4

9

5

1

6

7

2

4

8

3

3

8

6

4

7

1

2

9

5

2

8

4

3

5

9

1

6

7

4

2

7

3

9

5

1

6

8

6

3

7

8

1

4

9

2

5

6

7

3

2

8

4

5

1

9

8

1

5

4

9

3

2

7

6

8

1

9

7

5

3

6

4

2

3

6

9

7

2

5

8

4

1

2

4

5

6

1

9

8

7

3

4

7

2

1

6

8

5

3

9

5

9

2

1

4

7

3

8

6

1

9

6

2

4

7

3

5

8

1

6

4

5

3

8

9

2

7

5

2

8

9

3

6

7

1

4

7

3

8

9

6

2

4

5

1

7

4

3

5

8

1

6

9

2

vicevi

9

prodaja pomogne revitalizaciji grada Rikuzentakata, zbrisanog cunamijem u martu 2011. godine. Upravo je kom-

panija “Jamani soja sos”, zadužena za snabdijevanje tim slanim sastojkom, iz tog grada na sjeveroistoku Japana.

Ulazi plavuša u poljoprivrednu apoteku i kaže: Molim vas, dajte miPage sjeme 1/2 za ptice. Koliko ptica imate? - pita apotekarka. Pa nemam nijednu, ali hoću da posijem nekoliko. *** Uhvati policajac lopova. Nemoćni lopov pita policajca: Je l’ mogu da odem čas do one pekare, umrijeću

gladan? Policajac reče: Idi, ali odmah da se vratiš. Policajac ga pusti, lopov pobjegne. Sjutradan isti policajac uhvati istog lopova. Lopov mu kaže: Ajd’ molim te, pusti me da odem do one pekare, umrijeću gladan. Policajac mu kaže: Da bre, niijsam ja od juče, ti ostani tu, a ja ću da idem da ti kupim!


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava/Slobodno vrijeme 27

PONEDELJAK, 6.8.2012.

NEZVANIČNO

Digni ruku visoko, nemoj da se stidiš ili si to mislio da glasaš protiv

Nijesam baš slušao, ali sad moram da dignem ruku

Ne mogu više od ovoga, pa ha

Odluku ćemo donijeti demokratski, ali bi bilo dobro da glasate ZA pošto je to moje predlog

HOROSKOP

OSMOSMJERKA Na osnovu popisa prezimena igraèa, uèesnika Svetskog prvenstva u fudbalu, odgonetnite i pronaðite u liku osmosmerke njihova imena. Preostala, neiskorišæena slova daju konaèno rešenje, a to je ime kamerunskog fudbalera sa slike.

J O K R A M

V D F L Z I

A E E E D L

L K R J R O

S U N I A Š

AGER ALVEŠ ANELKA ANRI DEMPSI DROGBA DŽERARD GAMARA HESKI ISAILOVIÆ IVANOVIÆ JOVANOVIÆ KAÈAR KAMORANEZI

O K N A D A I S A N V N

D I V A N A N N N A K A

R R N D J L A U D D O L

A S A E E O R Š O I O I

K R NJ G V K B E N N R M

I R O I M I A M E D R O A A M I N N T T I O J S A DŽ E A D O U A M A J K

KARIK KASILJAS KOLAROV (LUKOVIÆ) KRASIÆ KUZMANOVIÆ LAZOVIÆ MILIJAŠ MRÐA NAKAMURA OBRADOVIÆ OSORIO PALASIOS PANTELIÆ

D D N T A T E K L R N L

O A A K S N U N O E I I

L L D I D I J E V L K M

F V R V A L T E R E A E

O K J O G K N A R O Z S

RONALDO RUKAVINA RUNI SAMJUEL STANKOVIÆ STOJKOVIÆ SUBOTIÆ TORES TOŠIÆ VALDES VIDIÆ ŽIGIÆ Autor: Kontrolor

OVAN Iako imate više razloga da budete zadovoljni, đavo vam ne da mira. Htjeli biste sve više, iako znate da je to nemoguće. Savjetuje se realna procena situacije i fokusiranje pažnje na osobe koje vam pružaju ljubav.

BIK

Ne ide vam sve onako kako ste planirali, pa šta? Planovi i služe za to da bi se odugovlačili, a vi morate napokon shvatiti da, čim primijetite otežavajuće okolnosti, treba sačekati povoljniji momenat.

BLIZANCI

Izuzetno funkcionišete u timu, pa se savjetuje takva vrsta rada. Pošto vas očekuju uspjesi na sve strane, raširite ruke, krenite im u susret. Biće nevolje, jer ste osoba koja najviše voli da ima problema.

RAK

Snovi mogu djelovati upozoravajuće, ali samo pod uslovom da ih nijeste stručno elaborirali. Nema razloga za paniku, ukoliko osluškujete sopstvene potrebe, ali i potrebe svog okruženja.

LAV

Divno se osjećate, srećni ste i zadovoljni - normalno, jer ste zaljubljeni. Blistate na sebi svojstven način. Dragi Lavovi, ne budite bukvaliste, već razmislite šta i u koga? Ljubav se osjeća prema djeci, ukućanima...

DJEVICA

Pošto ste izuzetno nadareni, nadajte se uspjesima. Posao je pod kontrolom. Uskoro će biti i voljena osoba. Shvatate neophodnost zadovoljenja potreba na emotivnom planu, pa se na to fokusirate.

VAGA Šta zapravo hoćete? Da vam novac pada na glavu. To se ne dešava, jer ga morate stvoriti radom i zalaganjima. Problemi unutar ličnosti govore da sa nečim nijeste raščistili. Nema hljeba bez motike, ni rezultata rada.

ŠKORPIJA

Sjajno! Napokon da i vi uvidite greške i okrenete se dubljim sadržajima. Očekuje vas dan pun prijatnih iznenađenja, zadovoljstava i užitaka. Još ako savladate svoju ljubomorno-posesivnu prirodu, biće divno.

STRIJELAC

Uživate u onom do čega vam je izuzetno stalo, prvenstveno u ličnoj slobodi. Iako se izuzetno naprežete, postižete rezultate. Dragi Strijelci, budite oprezni, jer ukoliko nastavite ovim tempom, možete postati žrtva povreda.

JARAC

Pošto vam prija samoća, možete je sebi priuštiti. To vas bar ništa ne košta. Iako vas okolnosti upućuju na timski rad, ako vam on ne prija, osluškujte svoje unutarnje biće. Ono daje najbolji odgovor na sve što vas tišti.

VODOLIJA

Pošto je pred vama uzbudljiv i dinamičan dan, imaćete mnogo uspjeha. Sreća zavisi isključivo od vas, što znači da je možete i ostvariti. Sa Rakovima, Lavovima i Bikovima - sve je više nego povoljno. Ostale treba izbjegavati.

RIBE

Razumni ste, poslovno orijentisani. Stvari su pod kontrolom. Nastavite tim tempom, vidjećete da sve funkcioniše kako treba. Sa Strijelcima i Blizancima dobro funkcionišete.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

28 TV Program/Servis

PONEDELJAK, 6.8.2012.

FILM

POLASCI IZ BARA Beograd: 09.00 (brzi), 19.00 (brzi), Podgorica: 5.15 (lokal), 6.45(lokal), 09.00(brzi), 10.05(lokal), 14.05(lokal), 14.50(lokal), 16.40 (lokal), 19.00 (brzi), 20.30 (lokal), Bijelo Polje: 5.15

(lokal), 09.00 (brzi), 14.50(lokal), 19.00 (brzi). POLASCI IZ BIJELOG POLJA ZA PODGO RICU BAR Podgorica (Bar): 04.36 (brzi “Lovcen”), 05.11 (brzi “Panonija”) 06.02 (autovoz), 06.40 (lokal), 16.45 (brzi “Tara”), 18.00 (lokal).

POLASCI IZ BEOGRADA ZA PODGORICU BAR Beograd: 10.10 (brzi “Tara”), 22.10 (brzi “Lovcen”), 23.10 (autovoz), Subotica: 18.40 (brzi “Panonija”), Novi Sad: 21.15 (brzi “Panonija”).

U Podgorici 020/441-211 i 441-212, Baru 030/301-615 i 030/301-622, Sutomoru 030/601-690 Nikšicu 040/214-480, Mojkovcu 050/472-130, Bijelom Polju 050/ 478-560,Kolašimu 020/441-492

POLASCI IZ BIJELOG POLJA Beograd: 12.27(brzi), 22.35(brzi), Podgorica: 4.09(brzi), 9.01(lokal), 17.18(brzi), 18.35(lokal), Bar: 4.09(brzi), 9.01(lokal), 17.18(brzi), 18.35(lokal).

AUTOBUSI/BUS Andrijevica: 08:28, 9:00, 13:27, 15:30, 17:13 Banjaluka: petak, subota, nedjelja i ponedeljak 20:30, 21:20 Bar: 5:00, 7: 34, 7:35, 7:50, 9:15, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:01, 16:15, 18:00, 19:40, 19:50 Beograd: 00:40, 7:30, 8:30, 9:45, 11:00, 18:00, 19:00, 20:00, 20:45, 22:30 Berane: 7:45, 8:25, 8:30,9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 15:30, 15:45, 15:55, 16:30, 17:13, 17:30, 18:00, 19:55, 20:05, 20:15, 21:00, 22:27 Bijelo Polje: 00:40, 6:58, 7:30, 12:30, 13:09, 14:15, 15:09, 18:00:, 20:00, 20:25, 21:35, 22:30 Bijeljina: 20:25 Budva - Cetinje: 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:00, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:42, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:55, 12.24, 12:55, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:10, 16:25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 20:20, 21.45, 22:25, 00:00 Gusinje: 8:25, 13:27, 17:13 Dubrovnik: 6:00 Žabljak: 5:45, 13:55, 15:57 Zagreb: petak 15:00 Kotor: 00:00, 5:30, 5:55, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:50, 7:55, 8:09, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00,

Informativa

TV PROGRAM

VOZOVI/TRAINS POLASCI IZ PODGORICE Beograd: 10.00 (brzi), 20.05 (brzi), Bijelo Polje: 6.15 (lokal), 10.00 (brzi), 15.50 (lokal), 20.05 (brzi), Bar: 5.30 (lokal), 6.20 (brzi), 8.20 (lokal), 11.30 (lokal), 12.50 (lokal), 15.20 (lokal), 18.00 (lokal), 19.28 (brzi), 21.10 (lokal).

Sport

14:23, 15:00, 15:25, 15:45, 15:59, 16.10, 16.25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 20:20, 22:25 Kragujevac: 8:30, 9:45, 11:00, 21:35, 22:27 Kraljevo: 8.30, 9:45, 10:00, 11:00, 16:30, 22:27 Kolašin: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8:25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:15, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 14:38: 14:39, 14:50, 15:09, 15:30, 15:45, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:45 Lesovac: 16:30 Mojkovac: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8.25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09,13:27, 14:15, 14:38, 14:39, 14.50, 15:09, 15.30, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:40 Nikšic: 5:45, 6:35, 7:02, 7: 25, 7:40, 7:45, 8:15, 8:25, 8:30, 9:00, 9:15, 9:30, 9:35, 9:50, 10:29, 10.45, 10.50, 10.59, 11:20, 11:37, 11:45, 12:05, 12:08, 12:23, 12:50, 13:15, 13:34, 13:35, 13:54, 13:55, 14:30, 14:35, 14:45, 15:45, 15:57, 16:00, 16:08, 16:29, 16.45, 16.50, 17:00, 17:45, 18:19, 18:30, 18:45, 19:10, 19:30, 19:45, 19:50, 20:28, 20:30, 20:45, 20:55, 21:20, 21:35, 21:55, 22:10, 23:40 Niš: 10:00, 16:30, 20:15 Novi Pazar: 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:55,

16:30, 22:27 Novi Sad: 20:45, 22:30 Plav, Murino: 8:25, 13:27, 15:30, 17:13 Pljevlja: 5:45, 7:00, 7:30, 9:59, 11:30, 14:39, 14:50, 15:57 Prizren: 7:45 Peć: 7:45, 21.00 Priština: 21:00 Rožaje: 5:00, 7:45, 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:45, 15:55, 16:30, 18:00, 20:05, 20.15, 21:00, 22:27 Sarajevo. 7:40, 9:30, 13:35, 21:20 (samo petkom) 23:40 Skoplje: 20:05 Subotica, 20:45, 22:30 Tivat: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:45, 6:00, 6:15, 6:20, 7:42, 7:50, 8:15, 8:30, 10.29, 10:53, 11.55, 12:25, 12:55, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 21.45 Ulcinj: 7:34, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:00, 16:15, 18:00, 19:50 Herceg Novi: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7.42, 7:50, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:55, 10.00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15.25, 15:45, 15:50, 16:10, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 19.45, 20:20, 21:45 Čačak, Užice, Zlatibor: 7:30, 19:00, 20:00, 20:45, 21.35, 22:30, 00:40

Podgorica 020/620-430, Herceg Novi 031/321-225, Kotor 032/325-809, Tivat 032/672-620, Budva 041/456-000, Bar 030/346-141, Ulcinj 030/412-225, Berane 051/234-828, Bijelo Polje 050432-219, Pljevlja 052/323-144, Nikšic 040/213-018, Cetinje 041/21-052

06:15 Serija: Tračara /r 07:00 Serija: Radna akcija /r 08:00 Exkluziv /r 08:25 Exploziv /r 08:45 Ulica smijeha 09:00 Dođi na večeru/r 10:00 Serija: V.I.P. /r 11:00 Serija: Tračara /r 12:00 Serija: Tajna starog mosta /r 13:00 Tačno 1 14:00 Serija: V.I.P. 15:00 Serija: Odbačena /r 16:00 Dođi na večeru 17:00 Serija: Tajna starog mosta 18:00 Exkluziv 18:30 Exploziv 19:00 Kremenko 19:30 Serija: Prijatelji 20:00 Serija: Odbačena 21:00 Film: Epidemija 23:00 Serija: Tračara

06.30 Dobro jutro Crna Goro 09.00 Vijesti 09.05 Dokumentarni serijal /r 10.00 Dnevnik 10.30 Galaktički fudbal 11.00 Vijesti 11.05 Znam da znaš /r 12.00 Vijesti 12.25 Štrumfovi 14.00 Vijesti 14.05 Strani dok. program 15.10 Lajmet 15.30 Dnevnik 15.45 Muzika 16.50 Dokumentarni serijal 17.45 Više od ljeta 18.55 Znam da znaš 19.25 Predstavljamo vam 19.30 Dnevnik 19.55 Sport 20.05 Vaterpolo: Crna Gora – Velika Britanija 22.00 Dnevnik 22.30 Više od ljeta 23.30 Nevidljivi protivnik 00.00 Vijesti u ponoć 00.25 Serija: Harperovo ostrvo 01.00 Film: Tunel Slobode

PRVA Film: Epidemija 21.00

RTCG1 Vaterpolo: CG– V. Britanija 20.05

07.00 07.30 08.30 10.00 11.05 12.00 12.05 15.00 19.20

10:00 11:00 12:50 14:30 15:00 16:30 16:55 18:00 18:30 20:30 22:00 22:30 23:30

AVIONI/AIRPLANES Informacije sadržame u retu letjenja predstavljaju letove planirane na dan 04. april 2011. godine. Promjene su moguce bez prethodne najave. Montenegro Airlines preporucuju putnicima da se za dodatne informacije obrate službi za rezervacije na tel: 9804, poslovnicama ili prodajnim agentima. Poslovnice: 020/664-411; 664-433; 033/454-900; 011/3036-535

Podgorica – Beograd: svim danima 07:30, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 18:00, srijeda i subota 19:00; Beograd – Podgorica: svim danima 08:50, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 19:20, srijeda i subota 20:20; Tivat – Beograd: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 08:20, 17:20, 19:20, subotom 14:45, 16:15, 17:20, 19:20; Beograd – Tivat: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 07:00, 09:40, 18:40, subotom 06:00, 16:50, 18:00, 18:40;Podgorica – Beč: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 08:05; Beč – Podgorica: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 10:30;Podgorica – Ljubljana: petak i nedelja 15:50; Ljubljana – Podgorica: petak i nedelja 17:30; Podgorica – Frankfurt: svim danima 11:40; Frankfurt – Podgorica: svim danima 14:50;Podgorica – Cirih: ponedeljak i četvrtak 12:30, utorak i subota 10:05, srijeda 10:35, petak i nedelja 08:25; Cirih – Podgorica: ponedeljak i četvrtak 15:10, utorak 13:30, srijeda 13:35, petak i nedelja 11:15, subota 13:10; Podgorica – Rim: utorak 10:30, petak 08:30, nedelja 17:00; Rim – Podgorica: utorak 12:50, petak 10:30, nedelja 19:00; Podgorica – Moskva: ponedeljak 09:20, utorak, srijeda, četvrtak 18:10, petak i nedelja 19:20, subota 09:20, 15:30; Moskva– Podgorica: ponedeljak 07:15, utorak, srijeda, četvrtak 08:00, petak 06:25, subota 06:55, 21:25, nedelja 07:20; Tivat-Moskva: ponedeljak 10:00, 18:10, 20:10, utorak i četvrtak 09:20, 11:30, 20:10, srijeda, petak i nedelja 09:20, 20:10, subota 18:10, 20:10; Moskva-Tivat: ponedeljak08:00, 15:05, 15:50, utorak i četvrtak 07:15, 15:05, 17:35, srijeda i petak 07:15, 15:05, subota 06:30, 14:55, nedelja 07:15, 14:45; Podgorica-Pariz: ponedeljak i srijeda 10:30, utorak i četvrtak 10:20, petak 12:05, nedelja 09:05; Pariz-Podgorica: ponedeljak i srijeda 14:20, utorak 14:00, četvrtak 14:05, petak 15:15, nedelja 12:25; Tivat-Pariz: subota 08:30; Pariz-Tivat: subota 11:50; Podgorica-Niš: pondeljak, utorak i četvrtak 18:05, srijeda, petak, subota i nedelja 19:10; Niš-Podgorica: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak i subota 08:00, petak i nedelja 07:00; Podgorica-Kopenhagen: srijeda i subota 12:20; Kopenhagen-Podgorica: srijeda i subota 15:50; Tivat-Kopenhagen: ponedeljak 12:10; Kopenhagen-Tivat: ponedeljak 15:35; Podgorica-London: petak 08:30; London-Podgorica: petak 11:10; TivatLondon: srijeda 11:15, nedelja 11:25; London-Tivat: srijeda 14:00, nedelja 14:10; Podgorica – Bari - Podgorica i Podgorica – Napulj - Podgorica (svakog petka i nedelje naizmjenično, u popodnevnim časovima)

Podgorica - Ljubljana: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 15:35, petak i nedjelja u 15:50; Ljubljana - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i č etvrtak u 13:50h, petak i nedjelja u 17:30h; Podgorica - Amsterdam: srijeda, cetvrtak u15:05, nedjelja 15.50; Amsterdam - Podgorica ponedjeljak, utorak,srijeda,cetvrtak, petak u 10:15; Podgorica - Bec: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Bec - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09:55; Podgorica - Brisel: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja u 15:50; Brisel - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09.05; Podgorica - Cirih. ponedjeljak utorak, srijeda,cetvrtak 15.05, petak 13.40, nedjelja 15:50; Cirih - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 10.00 Podgorica - Frankfurt: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja 15:50; Frankfurt - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 10.15, petak 12.05, nedjelja 14:40; Podgorica - London: utorak, cetvrtak 15.05, ne-

djelja 15.50; London - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i petak u 09.45; Podgorica - Mihen. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja 15:50; Minhen - Podgorica: ponedjeljak, utorak 08.55, srijeda, cetvrtak u 11.55, petak 12.10, nedjelja 14:10; Podgorica - Pariz. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Pariz - Podgoriva. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak u 11:00, Podgorica - Stokholm: srijeda u 15.05, nedjelja u 15:50; Stokholm - Podgorica: utorak, petak 10.45; Podgorica - Barselona: nedjelja 15.50; Barselona - Podgorica: cetvrtak 10:05 Podgorica - Kopenhagen: utorak 15.05, nedjelja 15:50; Kopenhagen - Podgorica: ponedjeljak, cetvrtak 09.55 Generalni zastupnik za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu OKI AIR INTERNATIONAL. Informacije i rezervacije na telefone: 020/201-201, 241-154, mob. 067/241-154

Podgorica - Beograd: svim danima 06.20, 09.35, 19.00 časova Beograd - Podgorica: vim danima 08.00, 17.25, 21.25 časova Tivat - Beograd: svim danima 12.50, 19.15 časova Beograd - Tivat: svim danima 11.10, 17.35 časova Informacije na telefon: 664-730. Rezervacije: 664-740, 664-750

Podgorica - Zagreb: ponedjeljak i petak u 12:45, srijeda u 13:25; Zagreb - Podgorica: ponedjeljak i petak u 11:00, srijeda u 11:40; Informacije i rezervacije na tel/fax. 020/201-201, 201-202, 241-154

Tivat - Moskva: subota 15.20; Moskva - Tivat: subota u 13.15 Informacije na tel. +382 33 459 706, +382 33 459 716, +382 67 251 001, 251 004, 251 008, 230 778

VOA /r Muzička videoteka Film Više od ljeta/r Program za djecu Vijesti Film O.I.-gimnastika O.I.-vaterpolo: Crna Gora – GBR 20.40 O.I.– atletika 23.10 O.I.-košarka: ARG – USA

RTS 1 09.05 Serija: “Kamiondžije” 09.50 Vesti 09.55 Lov i ribolov 10.25 Rukomet: Srbija - Mađarska, prenos12.25 Odbojka: Srbija - Rusija 14.05 Serija: “Srećni ljudi” 15.05 Vaterpolo: Srbija - Rumunija 16.15 Ovo je Srbija 17.00 Dnevnik 17.20 Šta radite, bre 17.45 Beogrdska hronika 18.25 Razglednica 19.00 Kviz: Slagalica 19.17 Vreme, stanje na putevima 19.30 Dnevnik 20.05 Serija: “Srećni ljudi” 21.00 Šesti krug 21.35 RTS karavan - putujući pevajući 23.25 Vesti 23.30 Oko magazin 00.00 Dnevnik 00.15 Serija: “Mesto zločina” RTS2 06.00 -Letnje olimpijske igre 2012. -10.25 -Olimijske igre, najava programa -10.30 -Letnje olimpijske igre 2012. -18.00 -Fudbal, polufinale -20.00 -Bingo

Divlja ljepota Serija: Moje 3 sestre Kuhinjica Bitange i princeze Serija: Kradljivac srca/r Divlja ljepota Ljetopis Forum Serija: Strasti Serija: Kradljivac srca Forum Ljetopis Serija: Strasti

-20.45 -Fudbal, polufinale HRT1 09.02 Serija: “Divlji plamen” 10.00 Vijesti 10.13 Mjesto pod suncem - ostati ili otići 11.02 Dokumentarni film12.00 Dnevnik 12.12 Vrijeme 12.16 TV kalendar 12.38 Serija: “Moć sudbine” 13.15 Film: “Mutum” 15.00 Vijesti 16.10 Serija: “Ponos Ratkajevih” 17.00 Vesti 17.24 Hrvatska uživo 18.04 Dokumentarni film 18.15 Serija: “Loza” 19.12 Kviz 19.30 Dnevnik 20.33 U krupnom planu 21.40 Serija. “Stipe u gostima” 22.30 Dnevnik 22.50 Vesti iz kulture 23.05 Film: “Aleksandra” 00.35 Dr Oz 01.20 Serija HRT2 09.00 Košarka (ž): Turska - Hrvatska 10.40 Engleski doručak 10.55 Vaterpolo: Hrvatska - Kazahstan 12.10 Atletika 13.25 Rukomet: Mađarska - Srbija 15.45


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

TV Program/Servis 29

PONEDELJAK, 6.8.2012.

TV PROGRAM

06:55 10:30 11:45 12:00 13:00 14:30 15:30 16:00 16:20 17:15 18:00 18:30 19:10 20:00 20:45 22:00 23:00 00:45

Dobro jutro! Ljubav i osveta City Tačno u podne Magazin IN Serija: Ljubav i mržnja Teen Pleme City Akademija debelih Serija: Moje srce kuca za Lolu InfoMonte Serija: Kukavica Serija: Mala nevjesta Serija: Gospođica Smešno ćoše kod Đoše Akademija debelih izbacivanje VIP takmičara Film: Kakav deda takav unuk Film: Životinjski instinkt

PINK M Životinjski instinkt 00.45

07:00 Uz jutarnju kafu 10:00 Dobitna kombinacija 11:50 Jakanje 15:00 Toto vijesti 15:15 Smiješna top lista 15:45 Na domaćem terenu 16:00 Zabavni magazin 17:30 Dobitna kombinacija 19:00 Texas holdem poker 19:50 Ekstremno 20:30 Nindža ratnici 21:15 Gušteranje

Gimnastika 17.00 Streljaštvo 17.40 Vreme za čaj 18.00 Rvanje 20.20 Rukomet: Hrvatska - Španija 22.05 Atletika 23.25 Košarka: SAD - Argentina 00.55 Serija: “Bitange i princeze” 01.15 Serija: “Ubi me dosada” 01.43 Serija: “Doktor Haus” HBO 10.45 Film: “Ja sam broj četiri” 12.30 Film: “Iks Men -Prva klasa” 14.40 Serija: “Filmovi i zvezde” 15.10 Film: “Preveliki za propast” 16.45 Film: “Kriva je mama” 18.25 Film: “Opasne devojke 2” 20.05 Serija: “Redakcija” 21.05 Film: “Bokser” 23.00 Film: “Izbacivač” 00.35 Film: “Bladvort” 02.10 Film: “Spisak klijenata” 03.40 Film: “Dva pandura” ARENA SPORT 06.00 Fudbal Magic of the UEFA Euros Great Teams Denmark Ep 01 07.00 Fudbal Great Goals of

07:00 10:00 10:07 10:50 11:00 11:07 12:00 13:07 14:00 14:07 14:45 15:20 15:45 16:30 16:50 17:00 17:40 18:30 19:00 19:45 20:25 21:15 22:00 22:30 22:45 22:55

Boje Jutra Vijesti u 10 Serija: Krv nije voda/r Serija: Sve će biti dobro Vijesti u 11 Serija: Sve će biti dobro Vijesti u 12 Serija: Gumuš Vijesti u 2 Serija: Pravila igre/r Lud, zbunjen,normalan/r Boje jutra specijal Stranac mladoženja/r Vijesti u pola 5 Kilibarda: Moja strana istorije Serija: Pravila igre Lud, zbunjen, normalan Vijesti u pola 7 Serija: Krv nije voda Stranac mladoženja Serija: Ljubav i kazna Serija: Tihi svjedok Bez granica Vijesti u pola 11 Sport Serija: Las Vegas

VIJESTI Tenis Masters Toronto 23.40

11:00 11:05 11:15 14:00 17:30 18:00 18:30 22:00 22:30 23:45 00:00

Oglasi Video katalog Hrana i vino Mbc vijesti Hrana i vino Mbc vijesti Hronika Bijelog Polja Mbc vijesti Zvjezdano nebo Oglasi Astro num caffe

European Football 08.00 Boks, Kotv, magazin 08.30 Auto moto: motosport mundijal magazin 09.00 Fudbal: Monpelje - Lion 11.00 Fudbal: Real Madrid - Real Sosijedad 13.00 Fudbal: Juventus - Inter 15.00 Fudbal, Arsenal TV 17.00 Fudbal: UEFA Euro Official Story 1984 Allez les Bleus 18.00 Fudbal: Bahia - Korintians 20.00 Fudbal: Srbija - Ukrajina, prijateljska utakmica 22.00 Olimpijska serija 23.00 Fudbal: UEFA Euro Official Story 1984 Allez les Bleus 00.00 Poker 01.00 Naskar, Indijanapolis 02.00 Bejzbol: Boston Njujork Jenkis SPORT KLUB 06.30 Fudbal: Argentinska liga: Kuilmes - Boka Juniors 09.30 Olimpijske vesti 10.00 Tenis: ATP Vašington, finale 12.00 Košarka: Adeko kup: Slovenija - Srbija 13.45 Košarka: Adeko kup: Hrvat-

07:00 Garfild 07:25 Film: Čikago 09:00 Check in /r 10:48 Serija: Donja Barbara /r 11:30 Blink 11:35 Serija: Beverly Hills 12:18 Serija: Jermolovi /r 13:29 Serija: Melrouse place /r 14:12 Lea Parker /r 15:00 Blink 15:15 Serija: Beverly Hills 16:45 Serija: Melrouse place 17:30 Check in 19:00 In - puls 19:40 Serija: Donja Barbara 20:30 Neočekivani život 21:40 In - puls 22:00 Film: Džej i tihi Bob uzvraćaju udarac 23:40 Serija: Lea Parker 00:26 Check in

IN TV Džej i tihi Bob 22.00

07:35 11:35 12:00 15:05 16:45 18:25 19:00 20:00 20:25 21:35 00:00

Svježi u dan dr Fajt Mumijevi Dokumentarni program Serija: Savana dr Fajt /r Muzički program PG Raport Druga strana Tekstura Ponoćni info

ska - Bosna i Hercegovina 15.30 Tenis: Pregled ATP Vašington 16.30 SK Tenis studio, prenos 17.00 Tenis: ATP Masters Toronto, prenos 05.00 Jedrenje FOX LIFE 12.20 -Serija: “Očajne domaćice” -13.10 -Serija: “Jednom davno” -14.10 -Serija: “Ružna Beti” -15.05 -Serija: “Uvod u anatomiju” -16.00 -Serija: “Da draga” -16.50 -Serija: “Lekar po narudžbini” -17.40 -Serija: “Grad kuguara” -18.05 -Serija: “Prva petorka” -18.30 -Serija: “Vil i Grejs” -18.55 -Serija: “Uvod u anatomiju” -20.00 -Serija: “Očajne domaćice” -20.55 -Serija: “Jednom davno” -21.30 -Serija: “Ružna Beti” -23.00 -Serija: “Šapat duhova” -23.50 -Serija: “Prva petorka” -00.20 -Serija: “Uprava”

DANAS U GRADU BIOSKOP CINEPLEXX Betmen(13:00); 15:30;17:00;18: 30;20:00;21:30;22:00 Vrisak iz druge sobe 2 0 : 4 0 ; 22:30. Čudesni spajdermen (12:20); 14:50; 17:30; 20:20; 22:40 Ledeno doba 4digital: (11:00; 12:50); 14:40 3D: (12:00; 14:00); 15:50; 17:50; 19:40; 20:50. Madagaskar 3 digital (11:20; 13:10); 15:00; 16:50; 18:50. Prometej 3D 16:00; 22:50 Diktator 19:00; 23:00 Pupijeva potraga (11:10) Legenda o kung-fu zeki 3D (11:50; 13:40) *Termini u zagradama se odnose samo na subotu i nedjelju. GALERIJE GALERIJA MOST MODERNA GALERIJA “Ekspresionizam u jugosloven

skom slikarstvu” 20:00 Prodajna izložba poznatih crnogorskih akademskih slikara MUZIČKA KAPEA KRUŠEVAC Poetsko - muzičko veče “Kapija srca”, 21 sat

VAŽNI TELEFONI DEŽURNE SLUŽBE Policija ..................................................122 Vatrogasna ...........................................123 Hitna pomoć .........................................124 Tačno vrijeme .......................................125 Telegrami .............................................126 Jedinstveni evropski broj za pozive u nevolji .......................................112 Univerzalna služba sa davanje informacija o telefonskim brojevima pretplatnika ..........1180 Informacije ......................................... 1181 Crnogorski telekom ...........................1500 Telenor................................................1188 M:tel ....................................................1600 Elektrodistribucija .......................633-979 Vodovod ........................................ 440-388 Stambeno .....................................623-493 Komunalno ................................... 231-191 JP “Čistoća” .................................. 625-349 Kanalizacije ..................................620-598 Pogrebno ......................................662-480 Meteo ....................................094-800-200 Centar za zaštitu potrošača 020/244-170 Šlep služba ........................... 069-019-611 Žalbe na postupke policije ........................ ...............................067 449-000, fax 9820 Carinska otvorena linija....... 080-081-333 Montenegro Call centar ....................1300 Tel. linija za podršku i savjetovanje LGBT osoba u Crnoj Gori .............. 020/230-474 SOS broj za žrtve trafikinga ........ 116 666 Sigurna ženska kuća ............ 069-013-321 Povjerljivi telefon ................080-081-550 Kancelarija za prevenciju narkomanije .................................611-438 Narcotics Anonymous ............ 067495250 NVO 4 LIFE.... 067-337-798, 068-818-181 CAZAS AIDS ..........................020-290-414 Samohrane majke ................069-077-023 INSPEKCIJE Ekološka........................................ 618-395 Inspekcija zaštite prostora ..........281-055 Inspekcija rada ............................. 230-374 Inspekcija Uprave za igre na sreću ..............265-438 Komunalna policija ..............080-081-222 Metrološka inspekcija ................. 601-360, .................................................fax 634-651 Sanitarna ......................................608-015 Tržišna ..........................................230-921 Turistička ......................................647-562 Veterinarska .................................234-106 BOLNICE Klinički centar ..............................412-412 DOMOVI ZDRAVLJA Pobrežje ........................................648-823 Konik .............................................607-120

Tuzi ................................................603-940 Stari aerodrom .............................481-940 Dječja ............................................603-941 Golubovci ...................................... 603-310 Radio-stanica ...............................230-410 Blok 5 ............................481-911, 481-925 LABORATORIJE I AMBULANTE Ordinacija za kožne i polne bolesti “dr” .........................664-648 Ambulanta i labaratorija Malbaški........................................248-888 PZU “Life” klinika za IVF .............. 623-212 VETERINARSKE AMBULANTE “Animavet” ...........................020-641-651 APOTEKE Ribnica .......................................... 627-739 Kruševac, Montefarmova dežurna apoteka Bul. Sv. Petra Cetinjskog .............241-441 ICN Crna Gora ...............................245-019 Sahat kula ..................................... 620-273 Biofarm .........................................244-634 HOTELI Ambiente ......................................235-535 Best Western Premier Hotel Montenegro .......................406-500 Bojatours ...................................... 621-240 City ................................................441-500 Crna Gora .....................634-271, 443-443 Evropa .......................... 621-889, 623-444 Eminent ........................................664-646 Keto............................................... 611-221 Kosta’s ......................... 656-588, 656-702 Lovćen .......................................... 669-201 Pejović ..........................................810-165 Premier .........................................409-900 Podgorica .....................................402-500 TAKSI Alo taksi .......................................... 19-700 SMS ..........................................069019700 Boom taksi...................................... 19-703 Bel taxi ............................................ 19-800 City taksi ..........................................19-711 besplatan broj .........................080081711 De lux taksi ..................................... 19-706 Exclusive taksi .................................19-721 Hit taksi........................................... 19-725 Red line taksi ...................................19-714 SMS ..........................................068019714 Royal taksi ...................................... 19-702 Oranž 19”........................................ 19-709 PG taksi ........................................... 19-704 Queen taksi..................................... 19-750


ADVOKATSKA KANCELARIJA VELIMIROVIĆ I PARTNERI Ul. Serdara Jola Piletića 8/6 Podgorica

ADVOKATSKA KANCELARIJA VELIMIROVIĆ I PARTNERI Ul. Serdara Jola Piletića 8/6 Podgorica

OTP FACTORING MONTENEGRO doo Podgorica koga zastupa Advokatska kancelarija Velimirović i partneri, Advokat Vujisić Milena - predsjednik komisije za prodaju nepokretnosti, kao hipotekarni povjerilac, na osnovu člana 338 Zakona o svojinskopravnim odnosima objavljuje

OTP FACTORING MONTENEGRO doo Podgorica koga zastupa Advokatska kancelarija Velimirović i partneri, Advokat Vujisić Milena - predsjednik komisije za prodaju nepokretnosti, kao hipotekarni povjerilac, na osnovu člana 338 Zakona o svojinskopravnim odnosima objavljuje

OBAVJEŠTENJE O PRODAJI NEPOKRETNOSTI PUTEM JAVNOG NADMETANJA

OBAVJEŠTENJE O PRODAJI NEPOKRETNOSTI PUTEM JAVNOG NADMETANJA

Dana20.08.2012. godine, sa početkom u 9.00 h, u prostorijama hotela „Perjanik“, Danilovgrad održaće se prodajaputem javnog nadmetanja. Predmet prodaje je nepokretnost u svojiniCutter doo Podgoricaupisana u listu nepokretnosti br. 893KO Novo Selo, na katastarskoj parceli br.1540, podbroj 44, po kulturi pašnjak 6. klase, površine 2122m2, na istoj katastarskoj parceli podbroj 45, po kulturi pašnjak 6.klase, površine 2592m2, na istoj katastarskoj parceli, podbroj 7, po kulturi pašnjak 6.klase, površine 1524m2, na istoj katastarskoj parceli, podbroj33, po kulturi pašnjak 6.klase, površine 3677m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 315.000,00 €. Dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 12.00 h, u prostorijama Advokatske kancelarije Velimirović i partneri Podgorica u ul. Serdara Jola Piletića 8/6, održaće se prodaja putem javnog nadmetanja.Predmet prodaje su nepokretnosti u svojini:PraščevićDragišeupisane u listu nepokretnosti br.1063, KO Podgorica, na katastarskoj parceli br. 1146 podbroj 19, po kulturi stambeni prostor 103m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 105.060,00 €. Dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 12.00 h, u prostorijama Advokatske kancelarije Velimirović i partneri Podgorica u ul. Serdara Jola Piletića 8/6, održaće se prodaja putem javnog nadmetanja. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojini:PraščevićŽaneupisane u listu nepokretnosti br. 6901, KO Podgorica III, na katastarskoj parceli br. 4876, podbroj 2, zgrada 1, PD 284, po kulturi stambeni prostor, površine 100m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 102.000,00 €. Ukupan iznos preostalog dugana dan 06.07.2012. godine iznosi 1.101.012.79 €. Prijava za učešće na javnom nadmetanju dostavlja se u zatvorenoj i zapečaćenoj koverti svakog radnog dana zaključno sa 19.08.2012. godine do 14:00 h, na adresu Advokatske kancelarije Velimirović i partneri, advokatu Vujisić Mileni u Podgorici u ul.Serdara Jola Piletića 8/6, sa naznakom „Prijava za javno nadmetanje”. U prijavi se mora tačno naznačiti nepokretnost koja je predmet javne prodaje, a uz prijavu je neophodno dostaviti: za fizička lica fotokopiju lične karte, a za pravna lica potvrdu o registraciji i ovlašćenje za zastupanje. Bliže informacije mogu se dobiti putem telefona na broj 020/245-631. ZA OTP FACTORING MONTENEGRO DOO PODGORICA ADVOKAT VUJISIĆ MILENA

Dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 08.30 h, u prostorijama hotela „Perjanik“ Danilovgrad, održaće se prodaja putem javnog nadmetanja. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojini:Popović Željkaupisane u listu nepokretnosti br.416 KO Grlić, na katastarskoj parceli br. 365/2,dvorište površine 320m2, na katastarskoj parceli 365/2 porodična kuća površine u osnovi 128m2, sa pripadajućim PD-ovima, na istoj parceli pomoćna zgrada površine 12m2, na istoj parceli pomoćna zgrada površine 20m2; Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 144.500,00 €. Dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 08.30 h, u prostorijama hotela „Perjanik“ Danilovgrad, održaće se prodaja putem javnog nadmetanja. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojiniPopović Tomašaupisane u listu nepokretnosti broj324 KO Ćurilacna katstarskoj parceli br. 310,312,313,314,315,316 i Popović Gorana upisane u listu nepokretnosti br. 324, KO Ćurilac, na katastarskoj parceli 312, broj zgrade 1, PD2, stambeni prostor površine 106m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 201.888,00 €. Ukupan iznos preostalog duga na dan 05.07.2012. godine iznosi 176.290,29 €. Prijava za učešće na javnom nadmetanju dostavlja se u zatvorenoj i zapečaćenoj koverti svakog radnog dana zaključno sa 19.08.2012. god. do 14.00 h, na adresu Advokatske kancelarije „Velimirović i partneri“ u Podgorici u ul. Serdara Jola Piletića8/6, sa naznakom „Prijava za javno nadmetanje“. U prijavi se mora tačno naznačiti nepokretnost koja je predmet javne prodaje, a uz prijavu je neophodno dostaviti: za fizička lica fotokopiju lične karte, a za pravna lica potvrdu o registraciji i ovlašćenje za zastupanje. Bliže informacije mogu se dobiti putem telefona na broj 020/245-631.

ZA OTP FACTORING MONTENEGRO DOO PODGORICA ADVOKAT VUJISIĆ MILENA

ADVOKATSKA KANCELARIJA VELIMIROVIĆ I PARTNERI Ul. Serdara Jola Piletića 8/6 Podgorica

ADVOKATSKA KANCELARIJA VELIMIROVIĆ I PARTNERI Ul. Serdara Jola Piletića 8/6 Podgorica

OTP FACTORING MONTENEGRO doo Podgorica koga zastupa Advokatska kancelarija Velimirović i partneri, Advokat Vujisić Milena - predsjednik komisije za prodaju nepokretnosti, kao hipotekarni povjerilac, na osnovu člana 338 Zakona o svojinskopravnim odnosima objavljuje

OTP FACTORING MONTENEGRO doo Podgorica koga zastupa Advokatska kancelarija Velimirović i partneri, Advokat Vujisić Milena - predsjednik komisije za prodaju nepokretnosti, kao hipotekarni povjerilac, na osnovu člana 338 Zakona o svojinskopravnim odnosima objavljuje

OBAVJEŠTENJE O PRODAJI NEPOKRETNOSTI PUTEM JAVNOG NADMETANJA

OBAVJEŠTENJE O PRODAJI NEPOKRETNOSTI PUTEM JAVNOG NADMETANJA

Prodaja će se održati dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 13.00 h, u prostorijama Advokatske kancelarije „Velimirović & partneri“, u ulici Serdara Jola Piletića, br.8/6. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojini:Radonjić Sonje, upisane u listu nepokretnosti br. 1170, KO Podgorica I,na katastarskoj parceli br. 415, podbroj 23, broj zgrade 1, poslovni prostor u vanprivredi br. 1, PD2, površine 80m2, Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 122 400,00 € i na istoj kat.parceli,PD5, po kulturi poslovni prostor u vanprivredi oznake 1P, površine 54m2; Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 82.620,00€ Prodaja će se održati dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 13.00 h, u prostorijama Advokatske kancelarije „Velimirović & partneri“, u ulici Serdara Jola Piletića, br.8/6. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojiniRadonjićRanka, upisane u listu nepokretnosti br. 1087, KO Podgorica I,na katastarskoj parceli br. 76/1, broj zgrade 1, po kulturi stambeni prostor, oznake PN, površine 88m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji za nepokretnost upisanu u listu nepokretnosti br. 1087 iznosi 134.640,00 €. Prodaja će se održati dana 21.08.2012. godine, sa početkom u 11.30 h, u prostorijama caffe bar „Forza“, u ulici Trg od oružja,Stari grad Kotor. Predmet prodaje je nepokretnost u svojiniRadonjić Slobodanaupisana u listu nepokretnosti br. 212, KO Dub I,na katastarskoj parceli br. 694, podbroj 6, po kulturi pašnjak III klase, površine 1000m2. Početna kupoprodajna cijena za nepokretnost upisanu u listu nepokretnosti br. 212 iznosi 59.500,00 €. Prodaja će se održati dana 21.08.2012. godine, sa početkom u 12.30 h, u prostorijama „Gradske kafane“, Herceg Novi. Predmet prodaje su nepokretnosti su nepokretnosti u svojini Radonjić Slobodanaupisane u listu nepokretnosti br.1076, KO Podi, na katastarskoj parceli br. 1597, podbroj 3, šume III klase površine 2000m2 i upisane u listu nepokretnosti br.1057, KO Podi, na katastarskoj parceli br.1598, šume III klase površine 2638m2. Početna kupoprodajna cijena za nepokretnost upisanu u listu nepokretnosti br. 1076 iznosi 112.115,00 €. Početna kupoprodajna cijena za nepokretnost upisanu u listu nepokretnosti br. 1057 iznosi 85.000,00 €. Ukupan iznos preostalog dugana dan 09.07.2012. godine iznosi 215.690,19 €. Prijava za učešće na javnom nadmetanju dostavlja se u zatvorenoj i zapečaćenoj koverti svakog radnog dana zaključno sa 19.08.2012. godine do 14:00 h, na adresu Advokatske kancelarije Velimirović i partneri, advokatu Vujisić Mileni u Podgorici u ul.Serdara Jola Piletića 8/6, sa naznakom „Prijava za javno nadmetanje”. U prijavi se mora tačno naznačiti nepokretnost koja je predmet javne prodaje, a uz prijavu je neophodno dostaviti: za fizička lica fotokopiju lične karte, a za pravna lica potvrdu o registraciji i ovlašćenje za zastupanje. Bliže informacije mogu se dobiti putem telefona na broj 020/245-631.

Prodaja će se održati dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 09.45 h,u prostorijama merkatora „Mex“ u ul. Gojka Garčevića, Nikšić. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojini:Milana Kneževića upisane u listu nepokretnosti br.913, KO Nikšić, na katastarskoj parceli br. 1564, broj zgrade 1, PD 148, stambeni prostor površine 68m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 63 580,00€.

ZA OTP FACTORING MONTENEGRO DOO PODGORICA ADVOKAT VUJISIĆ MILENA

ZA OTP FACTORING MONTENEGRO DOO PODGORICA ADVOKAT MILENA VUJISIĆ

Nepokretnosti u svojini Milana Kneževića upisane u listu nepokretnosti broj 2803, KO Nikšić, na katastarskoj parceli br.2014, podbroj 1, broj zgrade 19, PD 5, stambeni prostor površine 50m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 34.000,00 €. Prodaja će se održati dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 09.45 h,u prostorijama merkatora „Mex“ u ul. Gojka Garčevića, Nikšić. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojini Milana Kneževića upisane u listu nepokretnosti br. 768, KO Straševina, na katastarskoj parceli broj 1389/43, livada 2. klase površine 1807m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 92.157,00€. Prodaja će se održati dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 09.45 h,u prostorijama merkatora „Mex“ u ul. Gojka Garčevića, Nikšić. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojini Milana Kneževićaupisaneu listu nepokretnosti br. 366, KO Dragovoljići, na katastarskoj parceli br. 447, voćnjak 3. Klase, površine 525m2, na katastarskoj parceli br. 448, vrt i dvorište površine 155m2, na istoj parceli neplodna zemljišta površine 30 m2, na katastarskoj parceli 467, dvorište, površine 507m2, na istoj parceli, podbroj 1, kuća površine 69m2, na katastarskoj parceli 468, pašnjak 5.klase, površine 2603m2, na istoj parceli poslovni objekat površine 81m2, na istoj parceli, podbroj 1, kuća i zgrada površine 35m2, na katastarskoj parceli 1634, livada 4.klase, površine 281m2, na katastarskoj parceli 1635, pašnjak 5.klase, površine 401m2, na katastarskoj parceli 1636, njiva 3.klase, površine 843m2.Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 53.801,00 €. Ukupan iznos preostalog duga na dan 05.07.2012.godine iznosi 518.125,24 €. Prijava za učešće na javnom nadmetanju dostavlja se u zatvorenoj i zapečaćenoj koverti svakog radnog dana zaključno sa 19.08.2012. god. do 14.00 h, na adresu Advokatske kancelarije „Velimirović i partneri“ u Podgorici u ul. Serdara Jola Piletića8/6, sa naznakom „Prijava za javno nadmetanje“. U prijavi se mora tačno naznačiti nepokretnost koja je predmet javne prodaje, a uz prijavu je neophodno dostaviti: za fizička lica fotokopiju lične karte, a za pravna lica potvrdu o registraciji ovlašćenje za zastupanje.Bliže informacije mogu se dobiti putem telefona na broj 020/245-631.


ADVOKATSKA KANCELARIJA VELIMIROVIĆ I PARTNERI Ul. Serdara Jola Piletića 8/6 Podgorica

ADVOKATSKA KANCELARIJA VELIMIROVIĆ I PARTNERI Ul. Serdara Jola Piletića 8/6 Podgorica

OTP FACTORING MONTENEGRO doo Podgorica koga zastupa Advokatska kancelarija Velimirović i partneri, Advokat Vujisić Milena - predsjednik komisije za prodaju nepokretnosti, kao hipotekarni povjerilac, na osnovu člana 338 Zakona o svojinskopravnim odnosima objavljuje

OTP FACTORING MONTENEGRO doo Podgorica koga zastupa Advokatska kancelarija Velimirović i partneri, Advokat Vujisić Milena - predsjednik komisije za prodaju nepokretnosti, kao hipotekarni povjerilac, na osnovu člana 338 Zakona o svojinskopravnim odnosima objavljuje

OBAVJEŠTENJE O PRODAJI NEPOKRETNOSTI PUTEM JAVNOG NADMETANJA

OBAVJEŠTENJE O PRODAJI NEPOKRETNOSTI PUTEM JAVNOG NADMETANJA

Prodaja će se održati dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 13.00 h, u prostorijama Advokatske kancelarije „Velimirović & partneri“, u ulici Serdara Jola Piletića, br.8/6. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojini:Radonjić Sonje, upisane u listu nepokretnosti br. 1170, KO Podgorica I,na katastarskoj parceli br. 415, podbroj 23, broj zgrade 1, poslovni prostor u vanprivredi br. 1, PD2, površine 80m2, Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 122 400,00 € i na istoj kat.parceli,PD5, po kulturi poslovni prostor u vanprivredi oznake 1P, površine 54m2; Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 82.620,00€ Prodaja će se održati dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 13.00 h, u prostorijama Advokatske kancelarije „Velimirović & partneri“, u ulici Serdara Jola Piletića, br.8/6. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojiniRadonjićRanka, upisane u listu nepokretnosti br. 1087, KO Podgorica I,na katastarskoj parceli br. 76/1, broj zgrade 1, po kulturi stambeni prostor, oznake PN, površine 88m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji za nepokretnost upisanu u listu nepokretnosti br. 1087 iznosi 134.640,00 €. Prodaja će se održati dana 21.08.2012. godine, sa početkom u 11.30 h, u prostorijama caffe bar „Forza“, u ulici Trg od oružja,Stari grad Kotor. Predmet prodaje je nepokretnost u svojiniRadonjić Slobodanaupisana u listu nepokretnosti br. 212, KO Dub I,na katastarskoj parceli br. 694, podbroj 6, po kulturi pašnjak III klase, površine 1000m2. Početna kupoprodajna cijena za nepokretnost upisanu u listu nepokretnosti br. 212 iznosi 59.500,00 €. Prodaja će se održati dana 21.08.2012. godine, sa početkom u 12.30 h, u prostorijama „Gradske kafane“, Herceg Novi. Predmet prodaje su nepokretnosti su nepokretnosti u svojini Radonjić Slobodanaupisane u listu nepokretnosti br.1076, KO Podi, na katastarskoj parceli br. 1597, podbroj 3, šume III klase površine 2000m2 i upisane u listu nepokretnosti br.1057, KO Podi, na katastarskoj parceli br.1598, šume III klase površine 2638m2. Početna kupoprodajna cijena za nepokretnost upisanu u listu nepokretnosti br. 1076 iznosi 112.115,00 €. Početna kupoprodajna cijena za nepokretnost upisanu u listu nepokretnosti br. 1057 iznosi 85.000,00 €. Ukupan iznos preostalog dugana dan 09.07.2012. godine iznosi 215.690,19 €. Prijava za učešće na javnom nadmetanju dostavlja se u zatvorenoj i zapečaćenoj koverti svakog radnog dana zaključno sa 19.08.2012. godine do 14:00 h, na adresu Advokatske kancelarije Velimirović i partneri, advokatu Vujisić Mileni u Podgorici u ul.Serdara Jola Piletića 8/6, sa naznakom „Prijava za javno nadmetanje”. U prijavi se mora tačno naznačiti nepokretnost koja je predmet javne prodaje, a uz prijavu je neophodno dostaviti: za fizička lica fotokopiju lične karte, a za pravna lica potvrdu o registraciji i ovlašćenje za zastupanje. Bliže informacije mogu se dobiti putem telefona na broj 020/245-631.

Prodaja će se održati dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 09.45 h,u prostorijama merkatora „Mex“ u ul. Gojka Garčevića, Nikšić. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojini:Milana Kneževića upisane u listu nepokretnosti br.913, KO Nikšić, na katastarskoj parceli br. 1564, broj zgrade 1, PD 148, stambeni prostor površine 68m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 63 580,00€.

ZA OTP FACTORING MONTENEGRO DOO PODGORICA ADVOKAT VUJISIĆ MILENA

ZA OTP FACTORING MONTENEGRO DOO PODGORICA ADVOKAT MILENA VUJISIĆ

ADVOKATSKA KANCELARIJA VELIMIROVIĆ I PARTNERI Ul. Serdara Jola Piletića 8/6 Podgorica OTP FACTORING MONTENEGRO doo Podgorica koga zastupa Advokatska kancelarija Velimirović i partneri, Advokat Vujisić Milena - predsjednik komisije za prodaju nepokretnosti, kao hipotekarni povjerilac, na osnovu člana 338 Zakona o svojinsko-pravnim odnosima objavljuje OBAVJEŠTENJE O PRODAJI NEPOKRETNOSTI PUTEM JAVNOG NADMETANJA Prodaja će se održati dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 13.00 h, u prostorijama Advokatske kancelarije Velimirović i partneri Podgorica u ul. Serdara Jola Piletića 8/6. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojiniRadonjić Sonje, upisane u listu nepokretnosti br.1170, KO Podgorica I, na katstarskoj parceli 415/23, broj zgrade 1, po kulturi poslovni prostor u vanprivredi oznake 1P, površine 80m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 122 400,00€. i na istoj katastarskoj parceli poslovni prostor u vanprivredi oznake 1P, površine 54m2; Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji za nepokretnost iznosi 82.620,00 €. Prodaja će se održati dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 13.00 h, u prostorijama Advokatske kancelarije Velimirović i partneri Podgorica u ul. Serdara Jola Piletića 8/6. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojiniRadonjić Ranka,upisane u listu nepokretnosti br. 1087, KO Podgorica I, na katastarskoj parceli 76/1, broj zgrade 1, po kulturi stambeni prostor oznake PN, površine 88m2; Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji za nepokretnost upisanu u listu nepokretnosti br. 1087 iznosi 134.640,00 €. Prodaja će se održati dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 13.00 h, u prostorijama Advokatske kancelarije Velimirović i partneri Podgorica u ul. Serdara Jola Piletića 8/6. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojiniMaresco company doo Budva, upisane u listu nepokretnosti br.3263, KO Tološi, na katastarskoj parceli 1819/30, po kulturi livada 2.klase, površine 470m2, na katastarskoj parceli broj 1819/31, po kulturi livada 2.klase, površine 430m2. Početna kupoprodajna cijena na prvoj prodaji za nepokretnost upisanu u listu nepokretnosti br. 3263 iznosi 168.300,00 €. Prodaja će se održati dana 21.08.2012. godine, sa početkom u 11 30 h, u prostorijama caffe bar „Forza“, u ulici Trg od oružja,Stari grad Kotor. Predmet prodaje je nepokretnost u svojini Radonjić Slobodana upisana u listu nepokretnosti br.212, KO Dub, na katastarskoj parceli 694/6, po kulturi pašnjak 3. klase, površine 1000m2. Početna kupoprodajna cijena za nepokretnost upisanu u listu nepokretnosti br. 212 iznosi 59.500,00 €. Prodaja će se održati dana 21.08.2012. godine, sa početkom u 12 30 h, u prostorijama „Gradske kafane“, Herceg Novi. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojini: Radonjić Slobodana, upisane u listu nepokretnosti br.1076, KO Podi, na katastarskoj parceli br. 1597, podbroj 3, šume III klase površine 2000m2 i upisaneu listu nepokretnosti br. 1057, KO Podi,na katastarskoj parceli br.1598, šume III klase površine 2638m2. Početna kupoprodajna cijena na prvoj prodaji za nepokretnost upisanu u listu nepokretnosti br. 1076 iznosi 112.115,00 €. Početna kupoprodajna cijena na prvoj prodaji za nepokretnost upisanu u listu nepokretnosti br. 1057 iznosi 85.000,00 €. Ukupan iznos preostalog duga na dan 09.07.2012. godine iznosi 2.602.260,49 €. Prijava za učešće na javnom nadmetanju dostavlja se u zatvorenoj i zapečaćenoj koverti svakog radnog dana zaključno sa 19.08.2012. godine do 14:00 h, na adresu Advokatske kancelarije Velimirović i partneri, advokatu Vujisić Mileni u Podgorici u ul.Serdara Jola Piletića 8/6, sa naznakom „Prijava za javno nadmetanje”. U prijavi se mora tačno naznačiti nepokretnost koja je predmet javne prodaje, a uz prijavu je neophodno dostaviti: za fizička lica fotokopiju lične karte, a za pravna lica potvrdu o registraciji i ovlašćenje za zastupanje. Bliže informacije mogu se dobiti putem telefona na broj 020/245-631. zA OTP FACTORING MONTENEGRO DOO PODGORICA ADVOKAT VUJISIĆ MILENA

Nepokretnosti u svojini Milana Kneževića upisane u listu nepokretnosti broj 2803, KO Nikšić, na katastarskoj parceli br.2014, podbroj 1, broj zgrade 19, PD 5, stambeni prostor površine 50m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 34.000,00 €. Prodaja će se održati dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 09.45 h,u prostorijama merkatora „Mex“ u ul. Gojka Garčevića, Nikšić. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojini Milana Kneževića upisane u listu nepokretnosti br. 768, KO Straševina, na katastarskoj parceli broj 1389/43, livada 2. klase površine 1807m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 92.157,00€. Prodaja će se održati dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 09.45 h,u prostorijama merkatora „Mex“ u ul. Gojka Garčevića, Nikšić. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojini Milana Kneževićaupisaneu listu nepokretnosti br. 366, KO Dragovoljići, na katastarskoj parceli br. 447, voćnjak 3. Klase, površine 525m2, na katastarskoj parceli br. 448, vrt i dvorište površine 155m2, na istoj parceli neplodna zemljišta površine 30 m2, na katastarskoj parceli 467, dvorište, površine 507m2, na istoj parceli, podbroj 1, kuća površine 69m2, na katastarskoj parceli 468, pašnjak 5.klase, površine 2603m2, na istoj parceli poslovni objekat površine 81m2, na istoj parceli, podbroj 1, kuća i zgrada površine 35m2, na katastarskoj parceli 1634, livada 4.klase, površine 281m2, na katastarskoj parceli 1635, pašnjak 5.klase, površine 401m2, na katastarskoj parceli 1636, njiva 3.klase, površine 843m2.Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 53.801,00 €. Ukupan iznos preostalog duga na dan 05.07.2012.godine iznosi 518.125,24 €. Prijava za učešće na javnom nadmetanju dostavlja se u zatvorenoj i zapečaćenoj koverti svakog radnog dana zaključno sa 19.08.2012. god. do 14.00 h, na adresu Advokatske kancelarije „Velimirović i partneri“ u Podgorici u ul. Serdara Jola Piletića8/6, sa naznakom „Prijava za javno nadmetanje“. U prijavi se mora tačno naznačiti nepokretnost koja je predmet javne prodaje, a uz prijavu je neophodno dostaviti: za fizička lica fotokopiju lične karte, a za pravna lica potvrdu o registraciji ovlašćenje za zastupanje.Bliže informacije mogu se dobiti putem telefona na broj 020/245-631.

ADVOKATSKA KANCELARIJA VELIMIROVIĆ I PARTNERI Ul. Serdara Jola Piletića 8/6 Podgorica OTP FACTORING MONTENEGRO doo Podgorica koga zastupa Advokatska kancelarija Velimirović i partneri, Advokat Vujisić Milena - predsjednik komisije za prodaju nepokretnosti, kao hipotekarni povjerilac, na osnovu člana 338 Zakona o svojinskopravnim odnosima objavljuje OBAVJEŠTENJE O PRODAJI NEPOKRETNOSTI PUTEM JAVNOG NADMETANJA Dana 20.08.2012.godine, sa početkom u 11.00 h, u prostorijama Advokatske kancelarije Velimirović i partneri Podgorica u ul. Serdara Jola Piletića 8/6, održaće se prodaja putem javnog nadmetanja.Predmet prodaje su nepokretnosti u svojiniRadulović Borislavaupisane u listu nepokretnosti br.608, KO Podgorica II, na katastarskoj parceli br. 3700,broj zgrade1, PD20, po kulturi stambeni prostor površine 56 m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 84.150,00€ Dana 20.08.2012.godine, sa početkom u 11.00 h, u prostorijama Advokatske kancelarije Velimirović i partneri Podgorica u ul. Serdara Jola Piletića 8/6, održaće se prodaja putem javnog nadmetanja.Predmet prodaje su nepokretnosti u svojiniRadulović Borislava upisane u listu nepokretnosti br. 381 KO Donji Kokoti,na katastarskoj parceli br.636, po kulturi šume 5. klase površine 989m2, na katastarskoj parceli br.637, po kulturi livada 4. klase površine 3046m. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 28.245,00€ Dana 20.08.2012.godine, sa početkom u 11.00 h, u prostorijama Advokatske kancelarije Velimirović i partneri Podgorica u ul. Serdara Jola Piletića 8/6, održaće se prodaja putem javnog nadmetanja.Predmet prodaje su nepokretnosti u svojiniRadulović Tatjaneupisane u listu nepokretnosti br.382 KO Donji Kokoti, na katastarskoj parceli br. 622, po kulturi livada 4. klase površine 2521m2, na katastarskoj parceli br. 623, po kulturi pašnjak 4. klase površine 710m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 22.617,00€ Ukupan iznos preostalog duga na dan 06.07.2012. godine iznosi 277.510,61 €. Prijava za učešće na javnom nadmetanju dostavlja se u zatvorenoj i zapečaćenoj koverti svakog radnog dana zaključno sa 19.08.2012. godine do 14:00 h, na adresu Advokatske kancelarije Velimirović i partneri, advokatu Vujisić Mileni u Podgorici u ul.Serdara Jola Piletića 8/6, sa naznakom „Prijava za javno nadmetanje”. U prijavi se mora tačno naznačiti nepokretnost koja je predmet javne prodaje, a uz prijavu je neophodno dostaviti: za fizička lica fotokopiju lične karte, a za pravna lica potvrdu o registraciji i ovlašćenje za zastupanje. Bliže informacije mogu se dobiti putem telefona na broj 020/245-631.

ZA OTP FACTORING MONTENEGRO DOO PODGORICA ADVOKAT VUJISIĆ MILENA


ADVOKATSKA KANCELARIJA VELIMIROVIĆ I PARTNERI Ul. Serdara Jola Piletića 8/6 Podgorica OTP FACTORING MONTENEGRO doo Podgorica koga zastupa Advokatska kancelarija Velimirović i partneri, Advokat Vujisić Milena - predsjednik komisije za prodaju nepokretnosti, kao hipotekarni povjerilac, na osnovu člana 338 Zakona o svojinsko-pravnim odnosima objavljuje

ADVOKATSKA KANCELARIJA VELIMIROVIĆ I PARTNERI Ul. Serdara Jola Piletića 8/6 Podgorica OTP FACTORING MONTENEGRO doo Podgorica koga zastupa Advokatska kancelarija Velimirović i partneri, Advokat Vujisić Milena - predsjednik komisije za prodaju nepokretnosti, kao hipotekarni povjerilac, na osnovu člana 338 Zakona o svojinsko-pravnim odnosima objavljuje

OBAVJEŠTENJE O PRODAJI NEPOKRETNOSTI PUTEM JAVNOG NADMETANJA OBAVJEŠTENJE O PRODAJI NEPOKRETNOSTI PUTEM JAVNOG NADMETANJA

Prodaja će se održati dana 21.08.2012. godine, sa početkom u 11.00 h, u prostorijama caffe bar „Forza“, u ulici Trg od oružja,Stari grad Kotor.Predmet prodaje su nepokretnosti u svojini Radulović V. Branka upisane u listu nepokretnosti br.279, KO Kavač, na katastarskoj parceli br.889/1, po kulturi pašnjak 3. klase površine 11634m2, na katastarskoj parceli 890/1, po kulturi šume 3. klase površine 19050m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 1.750.000,00 €. Ukupan iznos preostalog dugana dan 09.07.2012. godine iznosi 1.944.825,3 €. Prijava za učešće na javnom nadmetanju dostavlja se u zatvorenoj i zapečaćenoj koverti svakog radnog dana zaključno sa 20.08.2012. godine do 14:00 h, na adresu Advokatske kancelarije Velimirović i partneri, advokatu Vujisić Mileni u Podgorici u ul.Serdara Jola Piletića 8/6, sa naznakom „Prijava za javno nadmetanje”.

Prodaja će se održati dana 20.08.2012. godine, sa početkom u 12 30 h, u prostorijama Advokatske kancelarije Velimirović i partneri Podgorica u ul. Serdara Jola Piletića 8/6. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojini Vuksanović Nebojšeupisane u listu nepokretnosti br.608, KO Podgorica II, na katastarskoj parceli br.3604/1, broj zgrade 1, po kulturi stambeni prostor oznake P3, površine 70m2. Početna kupoprodajna cijena na prvoj prodaji iznosi 112.200,00€. Ukupan iznos preostalog dugana dan 06.07.2012. godine iznosi 132.451,89 €. Prijava za učešće na javnom nadmetanju dostavlja se u zatvorenoj i zapečaćenoj koverti svakog radnog dana zaključno sa 19.08.2012. godine do 14:00 h, na adresu Advokatske kancelarije Velimirović i partneri, advokatu Vujisić Mileni u Podgorici u ul.Serdara Jola Piletića 8/6, sa naznakom „Prijava za javno nadmetanje”.

U prijavi se mora tačno naznačiti nepokretnost koja je predmet javne prodaje, a uz prijavu je neophodno dostaviti: za fizička lica fotokopiju lične karte, a za pravna lica potvrdu o registraciji i ovlašćenje za zastupanje.

U prijavi se mora tačno naznačiti nepokretnost koja je predmet javne prodaje, a uz prijavu je neophodno dostaviti: za fizička lica fotokopiju lične karte, a za pravna lica potvrdu o registraciji i ovlašćenje za zastupanje.

Bliže informacije mogu se dobiti putem telefona na broj 020/245-631.

Bliže informacije mogu se dobiti putem telefona na broj 020/245-631.

ZA OTP FACTORING MONTENEGRO DOO PODGORICA ADVOKAT VUJISIĆ MILENA

ZA OTP FACTORING MONTENEGRO DOO PODGORICA ADVOKAT VUJISIĆ MILENA

ADVOKATSKA KANCELARIJA VELIMIROVIĆ I PARTNERI Ul. Serdara Jola Piletića 8/6 Podgorica OTP FACTORING MONTENEGRO doo Podgorica koga zastupa Advokatska kancelarija Velimirović i partneri, Advokat Vujisić Milena - predsjednik komisije za prodaju nepokretnosti, kao hipotekarni povjerilac, na osnovu člana 338 Zakona o svojinsko-pravnim odnosima objavljuje OBAVJEŠTENJE O PRODAJI NEPOKRETNOSTI PUTEM JAVNOG NADMETANJA Dana 20.08.2012.godine, sa početkom u 11.30 h, u prostorijama Advokatske kancelarije Velimirović i partneri Podgorica u ul. Serdara Jola Piletića 8/6. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojini Tiodorović Žarka upisane u listu nepokretnosti br.1228 KO Tološi, na katastarskoj parceli br. 3612, podbroj 1, po kulturi livada 2. klase, površine 642m2, na istoj parceli i podboju, dvorište površine 500m2, na istoj parceli i podbroju, broj zgrade 1, po kulturi porodična stambena zgrada površine 338m2 sa svim pripadajućim PD-ovima, na istoj parceli i podbroju, broj zgrade 2, pomoćna zgrada površine 33m2, zemljište je ukupne površine 1513m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 340.000,00 €. Dana 20.08.2012.godine, sa početkom u 11.30 h, u prostorijama Advokatske kancelarije Velimirović i partneri Podgorica u ul. Serdara Jola Piletića 8/6. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojiniTiodorović Leposaveupisane u listu nepokretnosti br.608, KO PodgoricaII, na katastarskoj parceli br.2334, br. zgrade 1, PD8, po kulturi stambeni prostor površine 112m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 238.000,00 €. Dana 20.08.2012.godine, sa početkom u 11.30 h, u prostorijama Advokatske kancelarije Velimirović i partneri Podgorica u ul. Serdara Jola Piletića 8/6. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojiniTiodorović Leposave upisane u listu nepokretnosti br.145, KO Blizna, na katastarskj parceli br.1175, po kulturi pašnjak 6. Klase, površine 1430m2, na istoj parceli, broj zgrade 1, po kulturi ruševine pomoćne zgrade površine 50m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 10.360,00 €. Dana 20.08.2012.godine, sa početkom u 11.30 h, u prostorijama Advokatske kancelarije Velimirović i partneri Podgorica u ul. Serdara Jola Piletića 8/6. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojiniTiodorović Draškaupisane u listu nepokretnosti br.366, KO Radovče, na katastarskoj parceli br. 177, po kulturi voćnjak 4. Klase, površine 5117m2, na istoj parceli, po kulturi dvorište površine 500m2, na istoj parceli, broj zgrade 1, po kulturi porodična stambena zgrada površine 204m2, na katastarskoj parceli br. 178, po kulturi njiva 6. klase, površine 789m2, na katastarskoj parceli br. 179, po kulturi pašnjak 6. klase, površine 5042m2 na istoj parceli krš kamenjar, površine 130m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 204.000,00 €. Dana 20.08.2012.godine, sa početkom u 11.30 h, u prostorijama Advokatske kancelarije Velimirović i partneri Podgorica u ul. Serdara Jola Piletića 8/6. Predmet prodaje su nepokretnosti u svojiniTiodorović Draška upisane u listu nepokretnosti br.608, KO Podgorica II, na katastarskoj parceli 2334, broj zgrade 1, PD6, po kulturi poslovni prostor u vanprivredi, površine 18m2, na istoj parceli i broju zgrade PD14, po kulturi poslovni prostor u vanprivredi, površine 75m2. Početna kupoprodajna cijena na drugoj prodaji iznosi 159.375,00€. Ukupan iznos preostalog duga na dan 06.07.2012. godine iznosi 1.700.813,17 €. Prijava za učešće na javnom nadmetanju dostavlja se u zatvorenoj i zapečaćenoj koverti svakog radnog dana zaključno sa 19.08.2012. godine do 14:00 h, na adresu Advokatske kancelarije Velimirović i partneri, advokatu Vujisić Mileni u Podgorici u ul.Serdara Jola Piletića 8/6, sa naznakom „Prijava za javno nadmetanje”. U prijavi se mora tačno naznačiti nepokretnost koja je predmet javne prodaje, a uz prijavu je neophodno dostaviti: za fizička lica fotokopiju lične karte, a za pravna lica potvrdu o registraciji i ovlašćenje za zastupanje. Bliže informacije mogu se dobiti putem telefona na broj 020/245-631. ZA OTP FACTORING MONTENEGRO DOO PODGORICA ADVOKAT VUJISIĆ MILENA


SMS OGLASI PROMOTIVNA CIJENA JEDAN DAN

SMS‘om na broj

Ukucajte: DN napravite razmak upišite tekst Vašeg oglasa i pošaljite na broj 14554.

SA URAČUNATIM PDV-OM

MALE OGLASE MOŽETE PREDATI I LIČNO U PROSTORIJAMA DNEVNIH NOVINA “PC NIKIĆ”, KRALJA NIKOLE BB ¥ 7. SPRAT (ulaz pored zlatare Majdanpek)

VAŽNO: Broj telefona koji će biti objavljen u sklopu malog oglasa je broj sa kojeg je poslat SMS. Napomena: 1. Tekst oglasa može da sadrži 160 karaktera (15 -20 riječi), dok se sve preko ovog broja računa kao druga poruka. Cijena oglasa je 1€ sa uračunatim PDV-om. Nakon što ste poslali oglas, dobićete obavještenje da ste uspješno poslali poruku. U poruci se nalazi i šifra Vašeg malog oglasa i jedino je ova šifra osnova za reklamacije. 2. Mali oglasi poslati do 16h, biće objavljeni u sjutrašnjem broju izdanja, poslije 16h biće objavljeni nakon dva dana 3. Redakcija zadržava pravo da izvrši korekturu oglasa po usvojenim redakcijskim pravilima bez promjene osnovnog smisla oglasa! 4. Oglasi koji nijesu u skladu sa zakonom i uređivačkom politikom, neprimjerenog sadržaja neće biti objavljeni! 5. Izdavač nije odgovoran za sadržaj, kvalitet, tačnost i učinjenu uslugu koja je data putem oglasa! 6. Ukoliko oglas sadrži više od 160 karaktera računa se kao druga poruka i na taj način se i tarifira! 7. Prilikom slanja Vaših oglasa molimo vas da ne koristite ćirilicu i slova č, ć, ž, š, đ jer vaš oglas neće biti primljen. Umjesto navedenih znakova dovoljno je da upišete c, c, z, s, dj.

Za dodatne informacije u vezi sa oglašavanjem putem SMS poruka možete nam pisati na e-mail adresu: MARKETING@DNOVINE.ME ili pozvati na tel: +382 77 300 104

OGLASITE SE U NAJTIRAŽNIJIM CRNOGORSKIM NOVINAMA! Prodajem namješten stan 73m2, crveno-bijela zgrada kod Vezirovog mosta, 1.700 e/m2. Tel.067/531-143 8463

KUĆE/STANOVI

P Prodajem kuću 140 m2 na Vranjickim Njivama u Podgorici. Moguća i zamjena za Beograd. Tel.068/140-321

Prodajem u centru Podgorice objekte od 17m2 i 33m2, djelovi kuće ili cjelina. Novogradnja. Tel.067/735-675

Cetinje, kuća atraktivna lokacija, zelenilo, centar. Tel.068/713-288

Prodajem stan u Budvi 58m2 na zaobilaznici, blizu autobuske stanice. Moguća i zamjena za stan u Beogradu. Tel.069/235-709 8482

8377

8384

Prodajem dvosoban stan 56m2 u Podgorici, zgrada kod Hemomonta 1. sprat. Tel.067/609-948 8386 Prodajem kuću u Kolašinu 55m2, na placu od 320m2. Vikend naselje Dulovine kod željeznicke stanice, 800 metara od centra. Tel.067/241-372

8428

U Budvi prodajem ili mijenjam, za Beograd, garsonjeru s terasom i pogledom na more. Tel.069/224-853 8436

Prodajem ili izdajem u Beogradu u blizini Vukovog spomenika jednosoban stan 36m2. Pogodan za studente. Opremljen, kvtv, internet, interfon, klimatizovan. Tel.069/067-315 8440

Prodajem kuću u Budvi, naselje Lazi, struja, voda, telefon. Tel.069/458-917

8446

8470

Trosoban stan 63m2 u suterenu na Starom aerodromu kod škole. Novogradnja, useljiv, uknjižen. Odličan raspored, 850e/m2 (auto ili građevinski materijal uz doplatu). www.abexcompany. me Tel.067/631-328 8484 Jednosoban 42m2 i dvosoban stan 50m2 između Codre i Kineske ambasade. Novogradnja, uknjizen 1/1, u polusuterenu. Odličan raspored, 930/ m2. www.abexcompany.me Tel.067/631-328 8485 Trosoban stan 98m2 na IIspratu +40m2 tavana, ispod Ljubovića kod Kodre. Uknjizen 1/1, novogradnja, djeljiv na 2 jednosobna. Može kompenzacija. www.abexcompany.me Tel.067/631-328 8486

Hitno prodajem kuću (dva jednosobna stana i radnja, posebni ulazi), u centru Golubovaca. Izuzetno povoljno! Tel.069/518-093 8488

Prodajem garsonjeru u Podgorici novogradnja (namještena) 27m2+balkon u blizini Ekonomskog i Pravnog fakulteta, 38.000. Tel.067/854-390

8492

Izdajem namještenu garsonjeru u Podgorici, Zabjelo, na duži period. Tel.067/608-262 8425

Izdajem studentima stan u centru Podgorice. Klimatizovan. Tel.067/261-417

8438

Izdajem stanove: 40m2 namješten-Delta 270, 38m2 Stari aerodrom nenamješten 180, 47m2 Ljubović... Tel.068/723-177

8449

I Povoljno izdajem nenamještenu garsonjeru u Zagoriču. Tel.069/304-641

8379

Izdajem dvosoban nenamješten stan-novogradnja. Masline. Tel.067/553-794

8392

U Podgorici izdajem nenamještenu garsonjeru u stambenoj zgradi. Tel.067/220-129

Izdajem namještenu garsonjeru u Beogradskoj ulici, naselje pod Goricom. Klima, internet. Podgorica. Tel.067/254394,067/380-932 8455

Izdajem kompletno namješten jednosoban i dvosoban stan, bijela zgrada iza Delte. Tel.068/189-104 8456

8394

Izdajem nov jednosoban klimatizovan stan, sve zasebno. Nalazi se između OŠ ΄Marko Miljanov΄ i Roda marketa. Tel.069/628-299, 067/338-509

8395

Na Zabjelu u velikom stanu izdajem luksuzno opremljenu sobu samicama, klima, internet, TV. Tel.020/640064, 068/040-010

8424

Izdajem manji dvosoban stan, renoviran, Preko Morače, 2. sprat. Ulica Vasa Raičkovića. Polunamješten, ili namješten na duži period. Tel.069/026-873 8457

Izdajem nenamješten klimatizovan dvosoban stan, Ulica skopska, Masline. Tel.067/696-339, 020/268130 8458

Izdajem nenamješten jednosoban stan, Ulica ceklinska, Tološi. Tel.067/527-399 8459

Izdajem namješten trosoban stan u Bloku V. Pogodan za studente. Tel.067/455-301, 067/830-337 8460

Izdaje se dvosoban stan, povoljno. Stari aerodrom Splitske zgrade, prvi sprat. Tel.069/440-495 8461

Izdaje se komforan dvosoban stan u zgradi, međusprat, može i garaža, uz ogradu supermarketa Roda. Ulica skopska 112. Tel.067/505843, 067/302-654 8466

Izdajem namještenu sobu u Maslinama kod Doma zdravlja, ženskim osobama samicama. Tel.069/652-786 i 067/331-090 8467

Izdajem jednosoban nenamješten klimatizovan stan u novoj zgradi na Starom aerodromu 180 eura. Plaćanje mjesečno. Tel.068/670-646 8469

U Podgorici izdajem nenamještenu garsonjeru u stambenoj zgradi. Tel.067/220- 129 8471

Izdajem poslovnim osobama, prednost stranci, jednosoban namješten lux stan 60m2, plus terasa u Podgorici. Parking, klimatizovan. Tel.067/287-303 8483


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

35

PONEDJELJAK, 6. 8. 2012.

P Tražim dvosoban nenamješten stan sa posebnim ulazom i strujomjerom. Prednost Zabjelo, Zelenika. Tel.067/806-511 8419

Tražim garsonjeru u blizini škole. Tel.069/858-158

8433

Porodici potreban u zakup prazan trosoban stan na duže vrijeme u Podgorici. Tel.069/609-815 8480

Z

Poslovni prostori od 80300m2 spojen sa suterenom i mogućnošću spajanja sa podzemnom garažom iza Delte. Uknjizeno 1/1. Može kompenzacija. www.abexcompany.me Tel.067/631-328

8393

SOBE

I Izdajem poslovni prostor 15m2, prizemlje, mokri čvor, telefonska linija. Ulica Oktobarske revolucije 3. Tel.067/180-073 Budva - centar. Izdajem lokal 60m2 pogodan za više djelatnosti, sa izlazom i izlozima prema bulevaru. Tel.069/060929 8454

Renta-sobe, najpovoljnije. Može dan, dva ili duže. Podgorica. Tel.069/690-193

8429

PLACEVI Bigova, plac od 600m2 blizu mora, jeino. Tel.068/713288 8385

Prodajem plac 6.000m2 (djeljiv) Piperi-Stanjevića Rupa iza ciglane Spuž, put, voda, struja, telefon. Može kompenzacija, građevinski materijal ili auto. Tel.069/765334, 067/430-106 8400

Prodajem 9.000m2 zemlje na Pričelju 10km od Podgorice. Put, voda, struja, može zamjena za stan u Podgorici. Tel.069/726-281 8416

Plac 1.850 m2 uz magistralu, ucrtane 2 zgrade Po+Pr+2. Zabjelo, pored΄Glas servisa΄, 90 eura m2. Tel.067/223-636 8423

Prodajem plac 500 do 1.000m2 16km od Podgorice na putu za Kolašin. Struja, voda. Tel.068/034-876

VOZILA/AUTO DJELOVI Prodajem škodu fabiju karavan, 1.9 SDI, 2001. god. Servisirana, u odličnom stanju, registrovana. Tel.068/887-786

8442

Prodajem reno megan 1,9DCI, kraj 2002, jedan vlasnik, ful, kao nov ili mijenjam za manje uz vašu doplatu. 3.500. Tel.069/300-803 8445

Prodajem pasat 5, 1.9 TDI, karavan, kraj 2004, registrovan, servisiran. Može kompenzacija za dobar megan, golf 4 uz vašu doplatu. Tel.069/666-598

8448

Prodajem golf 5, 1,9 TDI, kraj 2005. god, registrovan, servisiran, četvoro vrata u odličnom stanju. Tel.067/506-055 8462

Prodajem džip SUV micubiši 4x4, prvi vlasnik, KO registracija, 2006. godište. Može i zamjena. Tel.067/616-418

8472

8473

Prodajem 2.000 m2 zemljeDonji Crnci, nedaleko od željezničke stanice u Spužu. Voda, struja, put. Tel.069/204-051, 069/509-584 8481

POSLOVNI PROSTOR

Iskusan arhitekta nudi vođenje investicije za investitora, vještačenje sporova i procjenu vrijednosti nekretnina. Podgorica. Tel.069/594-707 8374

Tepih servis. Kvalitetno pranje i čišćenje. Najpovoljnije cijene. Tel.069/214-059 8399

Prodaje se poslovni prostnr 15m2 u Podgorici, Ulica Veliše Mugoše. Tel.067/877-739

Prevoz robe, selidbe sa ili bez radnika, kombijem na svim relacijama. Ekstra povoljno. Tel.067/444-104

Podgorica, centar, stan kao poslovni prostor. Registrovan kao poslovni prostor. Tel.067/388-242

Prevoz putnika - 15 sjedišta, reno master, nov, dupla klima, na svim relacijama. Ekstra povoljno. Tel.067/444-104

8464

8468

068 592 692 067 614 615

8489

Ljetujte u Ulcinju u apartmanu od 61m2, 300m od Male plaže. Povoljno. Tel.067/554-840

Maser nudi usluge masaže za dame. Podgorica. Tel.068/750-894 8439

Profesionalna ugradnja laminata. Tel.069/427-049 8441

΄Kvalitet΄ - čišćenje stambeno-poslovnih prostora, dubinsko pranje tepiha, garnitura, automobila, poliranje-kristalizacija mermera. Popust do 30 odsto. Tel.067/224-644, 068/224644, 069/224-644 Agencija ΄Pomoć u kući΄: građevinske adaptacije, generalno spremanje, ručno pranje tepiha i distribucija flajera. Tel.067/381-516, 067/397-171 8453

MTL i Hotel Slavija Beograd nude promotivne cijene smještaja za privatna i službena putovanja. Noć, sa doručkom, u jednokrevetnoj sobi 20, u dvokrevetnoj 15. Tel.067/577-607 8479

TURIZAM Kolašin. Centar. Sobe i apartmani ΄Kraljica΄. Komforno, čisto, mirno. Kuhinje, frižideri, TV, parking. Povoljno. Tel.020/860-360, 067/415-168, 068/015-168 8452

Dvokrevetne i trokrevetne sobe u strogom centru Žabljaka. Odlično opremljene, povoljno. Tel.067/608-114, 063/224-419, 069/379-378

8421

8422

NAMJEŠTAJ Prodajem dva očuvana kauča, dvije stolice i mali sto, 100 eura. Tel.067/460-650

POLJOPRIVREDA 8491

POSAO Čuvala bih djecu u svojoj kući u Donjoj Gorici. Iskusna u radu sa djecom i odgovorna u poslu. Tel.067/867-407 8372

Potrebno osoblje sa znamjem engleskog jezika za turističke brodove, za kurs zapošljavanja, i radnici za remont brodova. Tel.069/885-077

8435

Potrebna frizerka. Salon ΄Goca-sun΄ Zabjelo (bivši Amadeus). Tel.067/360808, 067/201-488

Servis za popravku zvučnika, pojačala, scenske rasvjete... Tel.068/795-550 8478

8431

Prodajem metalnu konstrukciju za dva plastenika ukupne površine 570m2. Tel.069/405-864

8420

RAZNO Prodajem 280 knjiga 500e i vitrinu za knjige 80e, 5 umjetničkih slika 250e, foto aparat-klasični njemački 100e i 5 suvenira 80e. Tel.069/594-707 8373 Prodajem polovne tepihe povoljno. Tel.069/292-997

8427

8447

Preduzeću DOO Ravel Podgorica potreban ekonomista-knjigovođa, poslovni sekretar, sa iskustvom ili pripravnik. Potrebno odlično znanje engleskog jezika. Probni rad obavezan. CV sa fotografijom slati na e-mail: ranko.ravel@t-com.me Tel.069/012-358 8490

8381

USLUGE

8388

Izdajem dvokrevetnu sobu sa kupatilom i namještenu kuću na Žabljaku. Cijena po dogovoru. Tel.069/370-665

8451

8443

Prodajem plac na Crkvinama-300m od glavnog puta. Tel.068/123-069

DR PERAZIĆ

8487

8426

Mjenjam dva jednosobna stana za veći u centru Podgorice, Pobrežje. Tel.069/260-827

Budva, luksuzna soba, blizu mora, ležaj 10e. Tel.069/080-691

APARATI/OPREMA Agregat dizel Catapilarov od 50 kW malo korišćen, cijena 8.000. Tel.067/511-801 8387

Prodajem nekorišćen kirbi sa dodacima i masažerom. 600e. Tel.068/691-267, 069/238-734

8390

Prodajem mašinu za rezanje pločica marke Sigma 128cm. Nova. Cijena po dogovoru. Tel.069/611-530

8437

Povoljno prodajem stare etno stvari i izrađujem po narudžbini gusle, ikone, tradicionalne suvenire, duborez, ručne izrade. Tel.067/528493, 069/806-361 8450 Postoji li udruženje dafiment štediša. E-mail: stupard@sezampro.com Tel.068/712-659

8465

Prodajem knjige za 7. razred, povoljno, očuvane i knjige za 1. razred gimnazije. Tel.069/472-196 8474 Gledam u šolju, radim pomoću slike za ljubav i posao. Otklanjam negativnu energiju kod agresivnih osoba. Tel.068/122-786 8475 Za uspjeh na svim životnim poljima naručite životni kod. Tel.069/946-041 8476 Bato-Bosanac pomoću gledanja u šolju sa sigurnošću otkriva vaše juče, danas, sjutra. Rad na daljinu pomoću slike. Tel.068/504-029 8477


Pratite nas na twitteru

@dnovine

36 Olimpijski krugovi

SPECIJAL

PONEDJELJAK, 6.8.2012. Archery

Athletics

Badminton

Basketball

Beach Volleyball

Boxing

Canoe Slalom

Canoe Sprint

Cycling – BMX

Cycling – Mountain Bike

Cycling – Road

Cycling – Track

Diving

Equestrian – Dressage

Equestrian – Eventing

Equestrian – Jumping

Fencing

Football

Gymnastics – Artistic

Gymnastics – Rhythmic

Odmor, pa juriš na medalju Gymnastics – Trampoline

Handball

Hockey

Judo

Modern Pentathlon

Rowing

Sailing

Shooting

Jedini lak rival na turniru - naši vaterpolisti takmičenje u grupi B završavaju danas (19.20) protiv apsolutnog autsajdera Velike Britanije Swimming

Tennis

DA LI STE ZNALI...

Weightlifting

Synchronised Swimming

Triathlon

Taekwondo

Table Tennis

Water Polo

Volleyball

GRUPA A 11.00 Kazahstan - Hrvatska 12.20 Grčka - Australija 20.40 Španija - Italija 1. Hrvatska 2. Španija 3. Italija 4. Grčka 5. Australija 6. Kazahstan

Wrestling

4 4 4 4 4 4

4 3 2 1 1 0

0 0 1 1 0 0

0 1 1 2 3 4

38:25 45:32 30:29 33:30 27:36 20:41

8 6 5 3 2 0

GRUPA B 15.10 Rumunija - Srbija 16.30 Mađarska - SAD 19.20 CRNA GORA - V. Britanija

Da je najmlađa osvajačica medalje u istoriji Olimpijskih igara plivačica iz Danske Inge Sorensen - ona je na 200 metara prsno 1936. godine na OI u Berlinu osvojila bronzu sa svega 12 godina.

Odmor uz stoni fudbal: Crna Gora (selektor Ranko Perović) vs. Italija (njegov pomoćnik Simone Rigalca)

TIKET DANA ŠPANIJA BRAZIL TIP 2

KVOTA 2.80

TPS MARIENHAM TIP 1 KVOTA 1.90 STABEK BRAN TIP 2

KVOTA 1.85

SUNDSVAL ĐURGADEN TIP 2-3

KVOTA 1.90

BRAŠOV DINAMO BUKUREŠT TIP 2 KVOTA 2.00 MAĐARAKA SRBIJA TIP 2

KVOTA 1.90

Glavni dio posla oko plasmana u četvrtfinale naši vaterpolo heroji su već obavili - posljednje kolo i meč sa domaćinom, zemljom koja je izmislila vaterpolo Velikom Britanijom, biće šansa za odmor pred rat za medalje i prava prilika da “kolijevku” ove igre podsjetimo gdje se danas na planeti igra najbolji vaterpolo. Nešto prije toga, u zavisnosti od ostalih mečeva, tačnije duela između Mađarske i

Sjedinjenih Američkih Država, biće jasno i sa kojeg mjesta će Crna Gora ući u četvrtfinalne duele - ukoliko slave Kašaš i društvo (uz našu ubjedljivu pobjedu protiv Britanaca), bićemo drugi, u suprotnom treći. Naravno, sve to sada je manje bitno, jer bez obzira na rivala u četvrtfinalu naši momci nemaju koga da se plaše... “Ne biramo nikoga u četvrtfinalu, niti možemo - vidjećemo

NE PROPUSTITE OI (košarka), SAD - Argentina (23.10h RTCG 2) Drim tim ponovo na TV ekranima! I to protiv sjajne Đinobilijeve Argentine - više nego dobar razlog da večeras nešto kasnije odete na spavanje...

kakav će biti rasplet. Najbitnije je da vjerujemo u sebe i sopstveni kvalitet, da se pripremimo ozbiljno i studiozno i da odigramo tu utakmicu najbolje što možemo”, mišjenje je našeg selektora Ranka Perovića. O današnjem rivalu Crne Gore nekadašnji trener evropskog Primorca je rekao: “Najvažnije je da odigramo pravu utakmicu, da se raspucamo, da dobijemo ubjedljivo,

1. Srbija 2. SAD 3. CRNA GORA 4. Mađarska 5. Rumunija 6. V. Britanija

4 4 4 4 4 4

3 3 2 2 1 0

1 0 1 0 0 0

0 1 1 2 3 4

57:34 37:33 41:37 54:46 44:43 24:64

a da se ne potrošimo mnogo fizički i psihički. Mnogo smo bolja ekipa, ali ako uđemo prepotentno, i oni mogu da naprave probleme”, jasan je Perović. Slično kao naš selektor razmišlja i crnogorski “čarobnjak” Vladimir Gojković. “Možemo ući jako, da odradimo jači trening, ali i da se osvježimo, jer su utakmice sa Mađarskom i Srbijom izvukle sve iz nas, a i ova posljednja sa Rumunijom je bila pod tenzijom, s obzirom na to da je bila za prolaz”, istakao je Gojković. K.B.

SPORTSKI EKRAN 11.00 14.30 15.00 15.30 17.00 17.15

OI (atletika) Biciklizam Eneco Tour OI (gimnastika) OI (gimnastika) ATP Toronto OI (konjički skokovi)

Eurosport Eurosport 2 RTCG 2 Eurosport Sport klub Eurosport

18.00 18.50 19.45 20.15 20.40 23.10

7 6 5 4 2 0

OI (biciklizam) Eurosport OI (vaterpolo): Crna Gora - V. Britanija RTCG 2 OI (atletika) Eurosport Fudbal, K’lautern - Union Berlin Eurosport 2 OI (atletika) RTCG 2 OI (košarka): Argentina - SAD RTCG 2


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Archery

Athletics

Badminton

Basketball

Beach Volleyball

Boxing

Canoe Slalom

Canoe Sprint

Cycling – BMX

Cycling – Mountain Bike

Cycling – Road

Cycling – Track

Diving

Equestrian – Dressage

Equestrian – Eventing

Equestrian – Jumping

Fencing

Football

Gymnastics – Artistic

Gymnastics – Rhythmic

Gymnastics – Trampoline

Handball

Hockey

Judo

Modern Pentathlon

Rowing

Sailing

Shooting

Swimming

Synchronised Swimming

Table Tennis

Taekwondo

Tennis

Triathlon

Volleyball

Water Polo

Weightlifting

Archery

MAJKL FELPS

Beach Volleyball

Boxing

Canoe Slalom

Cycling – BMX

Cycling – Mountain Bike

Cycling – Road

Uradio sam sve što sam htio Najtrofejniji olimpijac svih vremena, američki plivač Majkl Felps, rekao je da je u karijeri postigao sve što je želio. Felps je u posljednjoj trci u karijeri osvojio zlatnu olimpijsku medalju u Londonu u trci štafeta na 4x100 metara mješovito. “Da, da. Uradio sam sve što sam htio. Ako neko može da kaže to za svoju karijeru, onda znači da je definitivno vrijeme za nešto drugo”, rekao je 27-godišnji Felps. On je osvojio ukupno 22 olimpijske medalje, od čega 18 zlatnih. Na igrama je isplivao 51 trku i prešao oko 9.900 metara u bazenima. Felps sada ima veliku želju da se odmori i da propu-

Wrestling

BEN ENSLI - britanski jedriličar osvojio je zlatnu olimpijsku medalju u disciplini Finac. To je njegovo četvrto zlatno olimpijsko odličje, nakon što je najbolji bio i u Pekingu, Atini i Sidneju. Ima i srebro sa Igara u Atlanti 1996. godine. Srebrna medalja pripala je Jonasu Kristijansenu, a bronzana LoAthletics Žonatanu Badminton beru iz Francuske.

Archery

Beach Volleyball

Cycling – BMX

Diving

tuje svijetom sa ciljem da detaljno obiđe razna mjesta. Fencing “Tokom karijere sam bio u raznim gradovima, ali nikad nijesam imao vremena da ih zaista obiđem”, objasnio je američki plivač. Velike zasluge za Felpsovu Gymnastics – Trampoline izuzetno uspješnu karijeru ima njegov trener Bob Bauman. “Da nema njega, nikada ne bih bio ovdje gdje sam sada. Voljeću ga do smrti”, dodao je Felps. Modern Pentathlon Upitan da li će se Felps možda predomisli i vratiti u bazen uoči OI u Rio de Žaneiru za četiri godine, Bouman je rekao: “Vjerujem da će se on sada posvetiti drugim stvarima. U plivaSwimming nju je osvojio sve što je mogao”.

Equestrian – Dressage

Equestrian – Eventing PAVLOS KONTIDIS - mladi kiparski jedriličar (22 godine) osigurao je prvu medalju u olim-Diving pijskoj istoriji njeFootball Gymnastics – Artistic gove zemlje (od 1980. godine). Finale u klasi laser gdje je nastupaoFencing i naš Milivoj Dukić (završio 30.) je zaHandball Hockey kazano za ponedeljak, ali je Kipranin stekao dovoljnu Gymnastics – Trampoline prednost u odnosu na rivale. Prvi je Rowing Sailing Australijanac Tom Slingsbi. Modern Pentathlon

Synchronised Swimming

Table Tennis

Swimming

Sport 37

MARATON

Slađana ostvarila zacrtano u Londonu Naša maratonka završila trku na 77. mjestu, uz novi crnogorski rekord

Londonske ulice, na kojima se takmičilo 118 atletičara, poklonile su Crnoj Gori razlog za veliko zadovoljstvo Nikšićanka Slađana Perunović završila je maraton na 77. mjestu, uz novi lični i crnogorski rekord - 2:39:07 sekundi! Kao što je i obećala, naša dama je popravila rezultat za gotovo dva minuta, zbog čega se njen nastup na 30. Olimpijskim igrama može okarakterisati kao jako uspješan, jer je osnovni cilj ostvaren. Basketball

Canoe Sprint

Olimpijski rekord i zlatnu medalju potpisala je Etiopljanka Tiki Gelano, u vremenu 2:23:07 sekundi. Srebrom se okitila Prišgah Jepto iz Kenije (2:23:12), dok je bronzanu medalju uspjela da izbrusi Tatjana Petrova (2:23:29). Drugi predstavnik naše zemlje u atletici, crnogorski rekorder i evropski juniorski vicešampion, Danijel Furtula nastupiće danas u kvalifikacijama u bacanju diska. A.P.

Athletics

Badminton

Basketball

Boxing

Canoe Slalom

Canoe Sprint

Cycling – Mountain Bike

Cycling – Road

Cycling – Track

Cycling – Track

Equestrian – Jumping

Equestrian – Dressage

Equestrian – Jumping Detalj sa jučerašnje trke ulicama Londona

Equestrian – Eventing

Gymnastics – Rhythmic

STRELJAŠTVO

Fenjeraš Šaranović Football

Gymnastics – Artistic

Gymnastics – Rhythmic

Judo

Nakon osvojenog 41. mjesta u kvaHockey lifikacijama vazdušni pištolj na 10 Shooting metara, crnogorski strijelac Nikola Šaranović bio je posljednji (38) u kvalifiRowing Sailing kacijama discipline malokalibarski pištolj. Šaranović je pogodio svega 524 kruga, što je Taekwondo rezultiralo još jednim razočaHandball

Synchronised Swimming

Table Tennis

ravajućim plasmanom na 30. Olimpijskim igrama u Londonu. Sa druge strane, zlatnu medalju je odbranio šampion iz Pekinga i strijelac Južne Koreje Jin Jongoh (662 kruga). Srebrom se zadovoljio njegov Shooting zemljak Čoi Jung Rae (661,5), dok je Kinez Živei Vang izborio bronzu, sa 658,6 krugova. A.P. Judo

Taekwondo


Pratite nas na twitteru

@dnovine

38 Sport

OLIMPIJSKE vijesti Prvi televizor, pa prva medalja

PONEDJELJAK, 6. 8. 2012.

UTORAK DAN D

Remi sa Rusk odveo na Fra Crna Gora sa Rusijom (25:25) odigrala posljednji meč u grupnoj fazi takmičenja

Predstavnik Gvatemale u brzom hodanju Erik Barondo napravio je sjajan potez kada je prije odlaska na OI kupio porodici TV prijemnik. Barondo je time izuzetno obradovao svoju porodicu, koja prethodno nije imala televizor u kući. Ispostavilo se da je to bila važna odluka i zato što su Barondovi roditelji, takođe atletičari, mogli da gledaju sina kako osvaja srebrnu medalju u hodanju na 20 kilometara! Njegovo srebro je, inače, prva olimpijska medalja u istoriji države koja se nalazi između Meksika na sjeveru, Belizea na istoku i Hondurasa i El Salvadora na jugu. “Gvatemala je mnogo propatila, ali ima snove”, rekao je 21-godišnji student. “Kada bi sjutra neko pušku ili nož zamijenio parom patika i počeo da trenira, bio bih najsrećniji čovjek na svijetu”, dodao je Erik Barondo. Gvatemala je u drugoj polovini 20. vijeka provela čak 36 godina u građanskom ratu.

MOK: Samo četvoro dopingovano Iako nekoliko svjetskih sajtova ukazuje da ima i više sportista čiji je nalaz na doping kontroli bio pozitivan, portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Mark Adams objavio je da ih ima četvoro, piše u saopštenju antidoping agencije. Dizač tegova iz Albanije Hisen Pulaku bio je pozitivan na “stanozolol”, gimnastičarka iz Uzbekistana Luiza Galiulina na “furosemid”, a biciklistkinja iz Rusije Viktorija Baranova (na fotografiji) i atletičar iz Kolumbije Dijego Palomeke Ečavarija na testosteron. Adams je rekao da je do sada uzeto 2.905 od planiranih 5.000 uzoraka urina i krvi.

Srebro za Gibons Reprezentativka Velike Britanije u džudou Gema Gibons osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu sa slomljenim prstom. Gibons je većinu borbi u kategoriji do 78 kilograma ulazila sa dobro bandažiranom lijevom šakom, a u finalu je izgubila od Amerikanke Kajle Herison. “Prije nekoliko sati sam saznala da mi je palac slomljen i sljedeće nedalje ću otići na operaciju. Uprkos tome, ovo je bila najbolja nedjelja u mom životu”, napisala je na Tviteru Gibons.

Miloš Pavićević

Č

etvrti put zaredom rukometašice Crne Gore su pokidale živce ljubiteljima rukometa u našoj zemlji, ali su ovog puta uspjele da iščupaju bod koji, istina, ne znači puno, jer remi sa Rusijom 25:25 (15:16) Bojanu Popović i drugarice i dalje ostavlja na četvrtom mjestu koje zakazuje četvrtfinalni duel u utorak protiv Francuske, koja se nalazi u najboljoj formi na šampionatu.

Ako je do sada bilo prostora za popravni od narednog duela više nema, jer će svaka greška biti skupo plaćena. Naše dame su plasman na Olimpijske igre u Londonu obezbijedile u velikom stilu u Lionu, kada su na domaćem terenu savladale Francusku i sigurno da se Klod Mendi i drugarice toga duela dobro sjećaju. Međutim, u najvažnijem meču u Londonu će ista selekcija biti na drugoj strani, ali ovog puta ulog je još veći - u pitanju je četvrtfinale i plasman među najbolje četiri ekipe na olimpijskom turniru. Da li je taktika ili ne znaćemo u utorak veče, ali još se ne može dešifrovati igra i mogućnosti izabranica Dragana Adžića koje znaju odigrati od sjaja do očaja. Tako je bilo i juče protiv Rusije, koju bi pobjeda zacementirala na prvo mjesto u grupi A, tako da su, čini se, ovim remijem Ruskinje možda i više izgubile od “crvenih”, koje će kao treće u grupi igrati sa drugoplasiranom Korejom iz grupe B. ●POLUVRIJEME ZA ZABORAV Nešto će definitivno morati da se promijeni u igri naše selekcije da bi se domogli polufinala. Veliki broj primljenih golova u prvom poluvremenu,

čak 16, odao je da naša odbrana ima dosta mana, a tek kada su “lavice” stisnule u defanzivi, zaigrale malo žustrije na ivici isključenja, kojih je, istina, bilo mnogo, i Ruskinje su drugim očima gledale naš tim. U prvom dijelu meča osim Katarine Bulatović i Radmile Miljanić, nije bilo raspoloženih igračica, Marina Vukčević je primila dosta jeftinih golova, tim Jefgenija Trefilova je u nekoliko navrata imao plus četiri (poslejdnji put u 24. minutu (13:9), dok su zicere dame u crnom često promašivale, što je vidno bilo i u pet minuta nastavka (Bojana sedmerac, Jovanka dva puta jedan na jedan). Ipak, novo izjednače-

CRNA GORA

GRUPA A 1. Brazil 5 4 0 1 8 2. Hrvatska 5 4 0 1 8 3. Rusija 5 3 1 1 7 4. Crna Gora 5 2 1 2 5 5. Angola 5 1 0 4 2 6. V. Britanija 5 0 0 5 0 Brazil - Angola 29:26 Crna Gora - Rusija 25:25 Hrvatska - V. Britanija 37:14 nje donosi Milena Knežević (16:16), ali Ruskinje preko Ljevine i Šipilove brzo dolaze do novih plus dva. Mini serija 3:0 (Kaća, Maja, Rada) dovodi naš tim u vođstvo (19:18) prvi put nakon 11. minuta, kada je bilo 6:5. U posljednjih 15 minuta meča se igralo gol za gol, Ruskinje su uglavnom imale vođstvo, posljednji put na minut i po prije kraja, kada je Olga Červoivanenko postigla gol. Odlična Miljanić je u narednom napadu izjednačila, zatim je dobra Sonja Barjaktarović zaustavila šut Bliznove, a Popović i drugorice posljednjih dvadesetak sekundi nijesu iskoristile ni da upute šut na gol protivnika.

25 : 25 RUSIJA

LONDON - “Bakarna kutija”. Gledalaca: oko 5.000. Sudije: Abrahamsen i Kristiansen (Norveška). Sedmerci: Crna Gora 3(2), Rusija 2(2). Isključenja: Crna Gora 12, Rusija 16 minuta. Crveni karton: Bodnjeva 3x2 (Rusija). CRNA GORA: Vukčević (5 odbrana), Barjaktarović (7 odbrana), Miljanić 4, Radučević 4, Đokić, Jovanović, Radović, A. Bulatović, Savić 1, Popović 6, Lazović 1, K. Bulatović 7, Mehmedović, Knežević 2. RUSIJA: Sedojkina (sedmerac), Sidorova (8 odbrana), Postnova 3, Bodnjeva 1, Davidenko 1, Levina 4, Šipilova 2, Sidorova, Murajeva, Zilinskajte, Marenikova 4, Bliznova 4, Turei 2, Kmurova 2, Červoivanenko 2.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 39

PONEDJELJAK, 6. 8. 2012.

kinjama nas ancuskinje Adžić zadovoljan prikazanim

Selektor Dragan Adžić bio je zadovoljan onim što su njegove izabranice prikazale na meču sa Rusijom. “Zadovoljan sam izdanjem ekipe u ovom meču. Igra u odbrani je bila na vrhunskom nivou i donijela nam je ovaj veliki bol. Rusija se najbolje spremala za nas i drago mi je da smo odgovorili na pravi način. Ovo je bila utakmica koja nam daje za pravo da se nadamo protiv velike Francuske, koja je u Londonu do sada najviše pokazala, bez poraza je i igra vrhunski sa Pino koja se vratila u tim, ali vjerujem da možemo da izađemo na kraj sa njima”, kazao je nakon meča Adžić.

ODGOVOR

Samo činjenice Povodom reagovanja sportskog urednika RTCG Đorđija Kustudića na tekst našeg kolumniste Vuka Pejovića u kojem su pored grubih klasifikacija na račun kolumniste iznesene i neistine o radu uredničkog tima Dnevnih novina sportska redakcija Dnevnih novina odlučila je da ovim saopštenjem zaključi višednevnu prepisku. Kako? Lako. Činjenicama, koje su lako provjerljive, bez obzira na vaša saopštenja, reagovanja, šeme, dileme i ostalo čime ste nas prethodnih dana zasipali (obmanjivali). Da krenemo. 1. Kažete da ste prenosili sve najbolje što jedan olimpijski dan nudi, a u trenucima košarkaškog spektakla SAD-Francuska gledali smo ženski biciklizam. 2. Dok su Španija i Srbija otvarali rukometnu olimpijsku priču ponudili ste nam tenis Radvanske, a dok se otvarao plivački spektakl vi ste nam dali (opet) teniski klasik Berdih-Darsis. Za kraj o tom čuvenom tenisu (kao da je Vimbldon u toku) - nijesmo gledali istorijski duel Conge i Raonića. Bješe u tom trenutku neka od brojnih repriza. Okrenusmo kanal. 3. U saopštenju kažete - citiramo “naše praćenje Igara u Londonu zasnovano je na izvještavanju sa svih mečeva koje igra crnogorska reprezentacija kao i crnogorski sportisti u pojedinačnim disciplinama”, a prenose Šaranovića i Dukića nijesmo vidjeli. 4. Do prije tri dana na 1. i 2. kanalu Javnog servisa gledali smo istu sliku i pored toga što su se u to vrijeme dijelile medalje na drugim borilištima. To su činjenice. Mislimo da nijesmo ništa zaboravili. Znam, vjerovatno ćete se pozvati na tehničke probleme u Mađarskoj, optičke kablove u Poljskoj (ili obrnuto), smetnje na trasama, (pre)skupe cijene mečeva drim-tima i ko zna šta sve ne, da bi odbranili sebe od kritika. A baš na tim kritikama se uči. I vi to dobro znate, jer ste zahvaljujući kritikama naših čitalaca, kompletne crnogorske TV publike, kritikama koje su stizale do Londona, iz dana u dan postajali bolji. Mnogo bolji. Samo što nećete da priznate grešku u startu. Grešku iz prva 3-4 olimpijska dana. A ko priznaje pola mu se prašta. Tako kažu... Za sami kraj, zbog digniteta novine i naše čitalačke publike - na ono vaše “kolumne piše svako” i gledanje sa visine na “navijačku funkciju” našeg kolumniste - odgovaramo: Vuk Pejović se na njegov isključivi zahtjev potpisuje kao navijač, iako momak sa svojih 28 godina ima diplome dva fakulteta, sporazumijeva se na četiri jezika, a u svijetu sporta je na različite načine skoro dvije decenije. Jedina je osoba u Crnoj Gori koja piše magistarski rad na temu međunarodne ekonomije u sportskom menadžmentu, a godinu dana pokrivao je i poziciju direktora marketinga FK Budućnost. Toliko o njegovom dignitetu da o sportu piše u našim novinama. Sportska redakcija Dnevnih novina


Endi veličanstveni PREPOROD BRITANCA

Škotski teniser Endi Marej sa lakoćom je trijumfovao nad Rodžerom Federerom 3:0 (6:2, 6:1, 6:4), osvojio zlatnu medalju na 30. OI i režirao osvetu Švajcarcu za poraz prije 28 dana Aleksandar Popović

O

n više nije gubitnik. On više nije teniser koji je rođen da potpisuje poraze u velikim finalima. On više nije samo nada Velike Britanije - on je od juče Endi Marej veličanstveni! Veličanstveni, jer je uspio da demolira najboljeg tenisera svih vremena Rodžera Federera i osvoji zlatnu medalju pod predivnim nebom Londona! Nakon tri pretrpljena šamara od Švajcarca u bitkama US Opena 2008, Australijan Opena 2010. i Vimbldona 2012. godine, “škotski ponos” je eksplodirao na Olimpijskim igrama i zaurlao: “Moje vrijeme tek dolazi!”

“Bio je ovo zaista nevjerovatan vikend, koji nikad neću zaboraviti! Jednostavno, ovo je jedna od najvećih pobjeda u mom životu”, rekao je Endi Marej ubrzo nakon meča, kojim je označio svoj pobjednički put prema vrhu svjetskog tenisa. Dakle, repriza vimbldonskog finala od prije 28 dana nije se ponovila, a san Rodžera Federera o osvajanu zlata pretvorio se u košmar. Marej je jednostavno odigrao meč karijere, iako je na drugoj strani (bespomoćno) stajao igrač iz neke druge galaksije. Za takav nastup idola Ostrva “kriv” je, između ostalih, britanski atletičar na 10.000 metara... “Mo Farah i njegova zlatna medalja imali su na mene veliki uticaj, kao i cijeli olimpij-

ski tim Velike Britanije u posljednjih pet dana”, otkrio je izvor svoje inspiracije Škot, a onda i sam objavio kraj gubitničkih dana. “Imao sam mnogo teških trenutaka i poraza u karijeri, ali je ovo bio najbolji način da sve to promijenim, na tlu Vimbldona, zbog čega sam neizmjerno radostan”, zaključio je 25-godišnjak, koji je postao prvi zlatni Britanac na OI nakon 1908. godine, kada je takođe u Londonu trijumfovao Džosaja Riči. ● Federer: Ipak, osvojio sam medalju Imao je priliku da se domogne jedinog vrha koji mu nedostaje u teniskoj karijeri, ali se mladi Marej ispriječio pred njegovim ciljem. Ipak, Rodžer

Del Potro ostavio Đokovića praznih ruku

Argentinsko-srpski duel za bronzanu medalju na OI pripao je Huanu Martinu Del Potru, koji je savladao Novaka Đokovića 2:0 (7:5, 6:4), za istorijsko odličje “gaučosa”. Bolja igra i veći motiv lasnirali su Del Potra na zasluženu stepenicu postolja, koju je Argentinac proslavio padom na zemlju Vombldona, prekrivši lice i briznuvši u plač! Sa druge strane, drugi igrač svijeta ostao je praznih ruku na turniru, uprkos ogromnim očekivanjima nacije... “Ovo mi je jedan od najtežih poraza u karijeri! Veoma boli kada ne donesete medalju svojoj zemlji, ali iako nijesam uspio - idemo dalje i čekamo Rio de Žaneiro”, poručio je popularni Nole. Federer je ostao staložen, priznavši džentlmenski poraz. “Endi je odigrao jako, jako dobro i bio je znatno bolji od mene u našem drugom finalu, za ovaj kratak period”, procijedio je kroz zube legendarni igrač iz Bazela, koji se ne zadovoljava uvijek samo najvećim rezultatima, iako je navikao na tako nešto... “Ipak, i nakon svega, osvojio sam medalju u pojedinačnoj

konkurenciji, što sam oduvijek i želio”, poentirao je Fedeks, čiji će uspjeh znati da proslavi zemlja čokolade, satova i sira. ● Zlatni het-trik sestara Vilijams Dinastija Vilijams krunisala je svoju vladavinu na 30. Olimpijskim igrama. Dan nakon što je osvojila zlato u pojedinačnoj konkurenciji, Serena Vilijams je, sa starijom

sestrom Venus, “zagrizla” zlatnu medalju po završetku dubl finala, protiv Čehinja Lusi Hradecku i Andree Hlavačkove 2:0 (6:4, 6:4)! Dakle, čuvene Amerikanke napravile su treći zajednički rezultat za pamćenje, ponovivši identičan uspjeh iz Sidneja 2000. i Pekinga 2008. godine, kada su trijumfovale pod austalijanskim, odnosno kineskim nebom za zlatni het-trik.

Izdanje 5. 08. 2012.  

Dnevne novine