Page 1

BRISEL

EU će pomoći da se izborimo sa korupcijom

SMSom na broj

● 4-5

CIJENA: 1EURO

● 33

SA PDVOM

NEDJELJA, 12. 8. 2012. BROJ 302/ GODINA I

RANIM I T S A C I R O PODG RIMA O T I D E R K DOMAĆIM ŠE OD 30 MILIONA DUGUJE VI

GLAVNI GRAD GRCA U KREDITIMA

ZORAN ILINČIĆ

Izumio “amortizer zemljotresa”

● 10-11

NESREĆA

Poginuo u udesu u blizini granice ● 12-13 RADE KRIVOKAPIĆ

Nerazumno smanjenje proizvodnje u KAP-u ● 8-9

● 2-3

ZABAVA

FESTIVAL

Vrelo na Refreshu ● 25

SPORT

Ekonomija Prevare na karticama

prepoznaju samo detaljisti ● 8-9

VATERPOLO

Ajkule protiv delfina za bronzu

● 38-39


Pratite nas na twitteru

2

@dnovine

Tema dana

E D I T O R I A L

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

Kredit od nešto više od 10 miliona eura podignut je za izgradnju dvije faze obilaznice

Fakultet moj, zanata se stidi IVANA BOLJEVIĆ novinarka

Kafa sa kumom u završnici ljeta skinula je teške zavjese sa mojih očiju. Konačno sam shvatila koliko su pogrešni bili moji izbori i još jednom potvrdila koliko je jednostavno i lako biti srećan. Često me pitaju kolika mi je plata, šta imam od škole. Valjda to još nekome nešto znači, iskreno govoreći, vjerovatno više znači njima nego meni. Ali nedavno sam shvatila i zašto. Moja kuma je uvijek bila vrijedno i bistro čeljade. Gacala je po domaćem mulju, ostvarivala svoje ciljeve, ne žaleći se nikom i ni na šta i ne tražeći ni od kog ništa. Nakon svršene srednje škole, završila je jezike, u međuvremenu se udala, rodila djevojčicu...I to bi po standardima nekog drugog svijeta bilo dosta muke za mlado čeljade. Ali njena muka počela je tek kad je sa fakultetskom diplomom trebalo da se zaposli. Prvo je radila u butiku, onda su se stekli uslovi da odradi pripravnički, pa je naravno, ne postavljajući uslove i ne birajući, pristala na simboličnu državnu nadoknadu i iskustvo koje će joj, kako je vjerovala, donijeti bolje prilike. I donijelo je. Ubrzo je počela da pokriva nekoliko profesorskih pozicija po cijeni rada od 200 eura za mjesec. Kako joj to nije bilo dovoljno za podmirivanje osnovnih životnih potreba, borbena kakva je našla je dodatne vikend poslove koji su joj omogućili da ove godine mirne savjesti, ćerku jedinicu opremi za prvi razred osnovne škole. Kada mi je nakon višemjesečnog neviđanja sve ovo ispričala u pola sata, bilo me je sramota mojih problema, ali i onoga što sam u tom momentu pomislila. A pomislila sam kako bi se možda, da je roditelji nijesu uvjeravali kao i mene da je fakultet priznanje za znanje, moja kuma posvetila nekom korisnom i isplativom zanatu. Kako bi dosad isto onako hrabro i odvažno gazila srećna i bezbrižna, stičući iskustva i zarađujući, umjesto što svoja iskustva nezahvalno prenosi mlađima. Da budem iskrena, moćni kumovi su uvijek dobrodošli, ali to nije razlog zbog kog sam gutala knedle tokom našeg dugog razgovora. Ozarila me je vijest da će početi porodični biznis u sferi zanatstva i poljoprivrede. Ozarila i ohrabrila… Još ima nade, i još možda ima pravde.

NOVAC

Podgorica grca u kreditima

Meteo 05:45 19:51

Izlazak Sunca Zalazak Sunca

Crna Gora

JADRAN:

More malo do umjereno talasasto. Vjetar slab do umjeren ujutru sjeverni i sjeveroistočni a tokom dana uglavnom sjeverozapadni. Temperatura površine mora na otvorenom oko 27 stepeni.

DANAS

Grad Podgorica Ulcinj Bar Budva Herceg Novi Nikšić Kolašin Žabljak Pljevlja Bijelo Polje

Pretežno sunčano uz slab do umjeren razvoj oblačnosti u planinskim oblastima.

Danas

Sjutra

min oC max oC

min oC max oC

23 22 22 23 20 14 11 9 11 13

21 20 21 21 18 13 9 9 10 12

33 33 32 32 31 26 23 20 24 26

SJUTRA

33 32 32 31 31 28 25 22 26 27

Pretežno sunčano uz slab do umjeren razvoj oblačnosti u drugom dijelu dana.

Glavni grad stranim i domaćim kreditorima duguje više od 30 miliona eura Mila Nenezić

V

elike investicije i ulaganje u izgradnju infrastrukture, Podgoricu je smjestilo na vrh top liste najzaduženijih gradova u Crnoj Gori. Zaduženje Glavnog grada kod domaćih i stranih kreditora dostiglo je sumu od više od 30 miliona eura.

Za finansiranje kapitalnih projekata u Podgorici, Glavni grad je u posljednjih šest godina, kako je navedeno iz PG biroa, koristio kredite domaćih i međunarodnih kreditora. Tako zaduženje glavnog grada do 30. juna ove godine iznosi 31.523.314 eura. Uz to, garancije date za javna preduzeća iznose 5.537.143 eura. Kredit u najvećem iznosu, tačnije 10.150.000 eura glavni grad je od Međunarodne finansijske korporacije (IFC) podigao za izgradnju miniobilaznice (I i IV faze). Rok otplate ovog kredita je deset godina, uz grejs period od dvije i kamatom od 4,75 odsto.

Nekoliko hiljada eura manje, odnosno 9.830.162 eura iznosi zaduženje glavnog grada kod Erste banke za izgradnju mosta i vijadukta na Ribnici 2006. godine. “Rok otplate kredita je deset godina, uz grejs period od dvije i kamatnom stopom od 2.65 odsto. Naime, Ugovor o refinansiranju kredita sa IFC zaključen je 15.06.2012. godine uz uslove 10 godina otplate, grejsom dvije godine i kamatom od četiri odsto + Euribor”, navedeno je u odgovorima sekretara Glavnog grada mr Miomira Jakšića. Takođe, jedna od najznačajnijih investicija Glavnog gra-

da je most Milenijum, za čiju se izgradnju Glavni grad zadužio kod Deksia Banke u iznosu od 2.200.000 eura u decembru 2006. godine, uz grejs period od dvije godine i kamatnom stopom od 2,65 odsto. Rok otplate kredita ističe za četiri godine. Kod iste banke dvije godine kasnije, podignut je kredit u iznosu od osam miliona eura za finansiranje vodovodnih sistema na Marezi, Zagoriču, Zeti i Malesiji, i to sa rokom otplate od 12 godina, grejs periodom od tri i kamatom od 1,6 odsto. Preko Fonda za razvoj Crne Gore, uprava Glavnog grada je dva puta emitovala obveznice i to za finansiranje fekalnog kolektora na magistralnom putu M2, od Ulice Vojislavljevića do skretanja za Aerodrom. Emitovane su obveznice u iznosu od 700.000 eura, sa rokom otplate od sedam i grejs periodom od tri godine, uz kamatnu stopu


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Tema dana

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

Deponija

Sve izvjesnija nova lokacija Mještani Beransela zadovoljni razgovorom sa čelnicima lokalne samouprave

Euribor

Na sve ove kredite uračunat je i Euribor, odnosno referentna kamatna stopa koja se utvrđuje na evropskom međubankarskom tržištu. To je kamatna stopa po kojoj poslovne banke u Evropi međusobno pozajmljuju novac, a ona se koristi i kao osnovica pri obračunavanju kamatnih stopa na kredite koje odobravaju klijentima. Krediti koje je Glavni grad podigao, uglavnom imaju tromjesečni ili šestomjesečni Euribor, što znači da je riječ o varijabilnoj kamatnoj stopi. Promjenom Euribora mijenja se i kamatna stopa, pa je time rizik promjene kamatne stope prebačen sa banke na dužnika. Tako, tromjesečni Euribor uračunat uz kamatnu stopu kredita, znači da se svaka tri mjeseca provjerava stanje Euribora, što znači da se u skladu sa njim mijenja i utvrđena kamatna stopa. Za period od tri do šest mjeseci Euribor fluktuira do jedan odsto. od pet odsto. Emitovane obveznice u iznosu od milion eura, uložene su u izgradnju mosta na Cijevni, fabrike u Matagužima i kanalizacije u Staroj varoši. Rok otplate je deset godina, uz grejs period od tri godine, kao i kamatnom stopom od tri odsto. “Pored navedenog, Glavni grad je dao garanciju za preduzeće Deponija D.O.O. za robni kredit za izgradnju reciklažnog centra, jedinog u Crnoj Gori koji je dala španska vlada preko Vlade Crne Gore sa rokom otplate 16 godina grejsom od pet godina i kamatom od jedan odsto”. Sekretar glavnog grada Jakšić istakao je da je riječ o projektima čiji interesi prevazilaze interese samog grada, već se tiču i države. On je napomenuo da se sve obaveze do sada dospjelih otplata redovno servisiraju i to bez dana kašnjenja.

BERANE - Sa pozitivnim utiscima su predstavnici MZ Beransela izašli sa sastanka sa predsjednikom opštine Vukom Golubovićem. U jednom su svi bili saglasni, a to je da se rješenje mora naći i to što prije. “Ovo je prvi put od kad smo počeli blokadu, da vodimo konstruktivne razgovore sa vidnim pomakom naprijed, ka rješavanju ovog za nas velikog i veoma značajnog problema. Predsjednik Golubović je od nas tražio da propustimo još koji kamion, ali smo mu rekli da bez zbora građana ne možemo donijeti nikakvu odluku,” kazao je predstavnik Beransela Radoje Mišković. Predsjednik Golubović je potvrdio da je razgovor prošao u korektnom tonu i da je bio veoma konstruktivan. Rekao nam je da je dogovoreno da se sastavi

tim stručnjaka sa prostora bivše Jugoslavije, koji će izvršiti ponovno mjerenje postojeće lokacije. “Ako oni kažu da je ova lokacija dobra, gradiće se sanitarna deponija. Ukoliko kažu suprotno, tražiće se nova lokacija. Takođe treba u rješavanje ovog problema da se uključe i državni organi zajedno sa lokalnim i da se ponovno razmotri ovo pitanje, koji dugi period pravi problem građanima Berana” kazao je Golubović. Za danas je zakazan zbor građana MZ Beranselo na kojem će građani donijeti odluku da li će prihvatiti predlog predsjednika Golubovića, da mu se da deset dana da pokuša doći do rješenja ovog problema, a za taj period da se dozvoli istovar još nekoliko kamiona na Vasovim vodama. M.T.

požar

Gorjelo kod Komanskog mosta

3

kratke vijesti Izborne liste od 20. avgusta Izborne liste za poslanike dostavljaće se Državnoj izbornoj komisiji (DIK) od 20. avgusta do 19. septembra. To je predviđeno odlukom o raspisivanju parlamentarnih izbora koji će u Crnoj Gori biti održani 14. oktobra. Najmanji broj potpisa birača potreban za podršku izborne liste na izborima isnosi 4.983, saopšteno je iz DIK-a. Za potvrđivanje lista za izbor poslanika koje predstavljaju manjinski narod ili manjinsku nacionalnu zajednicu, sa učešćem do 15 odsto od ukupnog broja stanovništva u Crnoj Gori, potrebno najmanje hiljadu potpisa birača.

Izvoz aluminijuma preko špeditera Predstavnici Luke Ploče saopštili su da nemaju direktan ugovor sa podgoričkim Kombinatom aluminijuma (KAP) o izvozu aluminijuma iz barske u tu hrvatsku luku. Iz Luke Ploče su u saopštenju objavljenom na Zagrebačkoj berzi reagovali povodom teksta koji je u srijedu objavljen na hrvatskom portalu Poslovni dnevnik, pod nazivom Podgorički KAP preusmjerio izvoz aluminijuma iz barske luke u Luku Ploče. Luka Ploče obavlja lučke operacije aluminijskih ingota za različite korisnike u višegodišnjem vremenu, pretpostavljamo i za potrebe podgoričkog KAP-a. Međutim, Luka Ploče nema direktan i separatni ugovor s navedenom fabrikom ili njihovim predstavnikom, već je rad organizovan preko špeditera.

Kod Baranina pronađen kokain Inspektori Grupe za suzbijanje droge Bar, Budva i Ulcinj su prekjuče uhapsili Baranina Aleksu Anđelića (20) kod koga pronašli i zaplijenili oko dva grama kokaina i skoro 43 grama marihuane, saopšteno je iz Uprave policije. Prema nezvaničnim informacijama, policajci su Anđelića pratili nekoliko dana. Prilikom pretresa porodične kuće Anđelića inspektori su pronašli četiri zamotuljka u PVC kesici u kojima se nalazilo 1,8 grama kokaina i dvije PVC kesice u kojima je bila spakovano 1,2 i 41,3 grama marihuane, kao i vagu za precizno mjernje. B.R.

Sletio autobus u Indiji, 52 poginulo

Požar većih razmjera juče je izbio u blizini Komanskog mosta u Podgorici. Iz vatrogasne jedinice smatraju da je požar podmetnut, te da su ekipe vatrogasne jedinice vrlo brzo požar lokalizovale.

Na gašenju vatre učestvovala su četiri vatrogasna vozila i 12 vatrogasaca. Nakon što je požar ugašen, jedno vatrogasno vozilo je tokom jučerašnjeg dana bilo na licu mjesta, kako bi teren držali pod kontrolom.

ŠILONG - Pedeset dvije osobe su poginule, a 46 je povrijeđeno, kad je autobus juče sletio sa puta i pao u provaliju u planinskoj oblasti na sjeveru Indije. Prema riječima policijskog zvaničnika, vozač pretrpanog autobusa je u saveznoj državi Himačal Pradeš na sjeveru Indije, izgubio kontrolu nad vozilom u trenuku kada je bio na oštroj krivini i upao u provaliju duboku 100 metara. Teške saobraćajne nesreće česte su u Indiji, posebno u planinskim oblastima na sjeveru zemlje.


Pratite nas na twitteru

4

@dnovine

Politika

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

Upozorenje

Ako DF odbije zahtjeve, onda ne žele da sruše DPS Portparol SNP Dragan Koprivica ne vidi razlog zbog kojeg front ne bi prihvatio uslove te partija za ulazak u koaliciju Najjača opoziciona partija Socijalistička narodna partija (SNP) danas očekuje konačan odgovor Demokratskog frotna (DF) o predlogu koalicije te partije. Podsjećanja radi, SNP je prije nekoliko dana uputila DF uslove pod kojim bi ta partija pristala da napravi koaliciju sa Frontom. To su pola poslaničkih mandata, a ukoliko osvoje vlast - mjesto premijera, ministra unutrašnjih poslova i ministra finansija. Portparol SNP Dragan Koprivica u razgovoru za Dnevne novine kazao je da čelni ljudi DF nemaju razloga da odbiju saradnju sa najjačom opozicionom partijom. “Ukoliko pak odbiju, onda je jasno da im nije cilj da mijenjaju sadašnju aktuelnu vlast”, zaključio je Koprivica. No, sve su prilike da će SNP samostalno na izbore, jer u Frontu nijesu spremni da prihvate njihove uslove. Naime, nakon sastanka vrha DF koji se održao prije dva dana, moglo se čuti da im je pred-

SNP ne želi ujedinjeno da nastupi na izborima Politički analitičar Svetozar Jovićević smatra da u SNP nema iskrene želje da opozicija, na predstojećim izborima, nastupi u objedinjenom frontu. On je za agenciju Mina kazao da mu odavno nije jasno ponašanje rukovodstva SNP-a “osim ako, možda, nekom važnom međunarodnom faktoru nije palo na pamet da bi za Crnu Goru, kao što su procijenili za Srbiju, najbolja opcija bila takozvana velika koalicija, da bi se izbjegla iskušenja u transferu vlasti”. Analitičar ističe da je pametnije rukovodstvu Fronta da prestane da insistira na potpunom objedinjavanju sa onima koji to, vjerovatno, ne žele, i da u okviru svojih mogućnosti traže najbolja rješenja. “A svako nek snosi političke posljedice iz takvog ponašanja, i punu odgovornost pred svojim članovima i biračima”, kazao je Jovićević. log lidera SNP Srđana Milića neprihvatljiv i nemoguć. Pored zahtjeva da svako drugo mjesto na koalicionoj listi pripadne SNP, njima je nepri-

hvatljiva i koalicija sa koalicijom, jer bi se na taj način obesmislila pozicija lidera Fronta Miodraga Lekića. B.P.

INTEGRACIJE

EU će pomo izbori sa ko

Uslov postoji: moraju se poštovati stroga pravila i ispunjavati norme koje postavlja evropska zajednica

E

vropa će tokom pristupnih pregovora od naše države tražiti da se poboljšaju administrativni kapaciteti, ali je i obećala tehničku pomoć, pogotovo u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Vijeće EU složilo se da će sva poglavlja imati mjerila (benchmarks) za zatvaranje, a velika većina i za otvaranje, o čemu će odlučivati rezultati i spoznaje dobijene iz procesa skrininga . Za poglavlja pravosuđa i unutrašnjih poslova predviđaju se takođe prelazna, privremena mjerila, novost u pregovorima, o kojima će Crna Gora na vrijeme znati sve.

Mjerila će biti veoma precizna, obavezala se EU, što je još jedna naučena lekcija nakon lutanja s mjerilima za Hrvatsku, Tursku i Island, pri čemu su neka bila nejasna i podložna različitim tumačenjima, istina samo na startu, kasnije su se rafinisala i konkretizovala. Princip je da mjerila za otvaranje sadrže akcijske planove prilagođavanja usvajanju slova akija (acquisa), a za zatvaranje njihovo puno sprovođenje u praksi, s dokazima. Napredak pregovora Cr-

ne Gore sa Evropskom unijom mjeriće se ispunjavanjem crnogorskih obaveza iz SSP (Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju). Nova velika “kvaka” u otežanim pregovorima je vezivanje napretka cijelog procesa uz tempo obrađivanja dva poglavlja, pravosuđa i unutrašnjih poslova. U slučaju da spomenuta poglavlja ne budu odrađivana tempom kojim se radi na ostatku, a nakon što iscrpi sve ostale mjere, EK može, na vlastitu inicijativu ili uz zahtjev trećine članica (trećina

ANKETA

Kada će Crna Gora postati članica EU? Na sajtu Centra za monitoring (www.cemi.org.me) možete učestvovati u anketi i odgovoriti na pitanje: Kada smatrate da će Crna Gora postati članica EU? Građani, ako je suditi prema anketi, u najvećoj mjeri vjeruju da će se to desiti nakon 2018. godine -50,5 %. Da će naša država postati članica Unije do 2018, smatra 28,9%, do 2014. godine - 12,1%, dok je procenat onih sa odgovorom “ne znam”- 7,3%. Ako je suditi prema procjenama analitičara, Crna Gora bi mogla postati punopravna članica EU u periodu između 2020. i 2022. godine, jer će njen pregovarački proces trajati slično kao i u Hrvatskoj. Evropska unija je 29. juna odobrila otvaranje pristupnih pre-

govora sa Crnom Gorom, ali je ovlastila Europol da sačini izveštaj o organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, koji će biti uvršćen u materijale Evropske komisije tokom procesa monitoringa. Crna Gora će početi i završiti pregovore sa EU sa poglavljima 23 i 24,koja će ostati otvorena do samog kraja, što znači da će bilo koja članica EU moći da blokira pregovore, ako nije zadovoljna napretkom koji Crna Gora ili druge države Balkana što kucaju na vrata EU naprave u borbi protiv kriminala i korupcije. Taj novi pristup otklonio je strah u EU da će im se ponoviti Bugarska i Rumunija, za koje je opšta ocjena da su nespremne ušle u Uniju.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Politika

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

oći Crnoj Gori da se orupcijom Evropski parlament

je deset zemalja) povući preporuke o otvaranju/zatvaranju poglavlja. Proces može ući u takozvanu “ler fazu”, sve dok se ne ostvare pomaci u poglavljima pravosuđa i ljudskih prava i pravde, slobode i sigurnosti. O ukidanju ovih mjera, ili sigurnosnih kočnica – odlučuje Vijeće, ali kvalifikovanom većinom. U pregovorima je i jedna crnogorska specifičnost. Tačka 35 kaže sljedeće: “Sadašnja upotreba eura u Crnoj Gori, prihvaćena od crnogorskih vlasti u izuzetnim okolnostima, potpuno je nevezana sa članstvom u eurozoni. Ovom se pitanju treba posvetiti tokom pregovora. Crna Gora će učestvovati u ekonomskoj i monetarnoj uniji od trenutka pristupanja, s derogacijom i priključiti će se eurozoni po odluci Vijeća. Ostatak akija u ovom području potpuno se primjenjuje od dana pristupanja”. Uporedo sa pregovorima trebalo da se razvija dijalog civilnog društva i kulturna saradnja EU sa Crnom Gorom, sa svrhom spajanja ljudi i osiguravanja podrške građana procesu pristupanja. EU se obavezala na tran-

sparentnost procesa. Pregovarački okviri i za Crnu Goru, jednako kao i zemlje u ranijim proširenjima, predviđaju prelazna razdoblja. Na kraju, Crna Gora po isteku prelaznih perioda u potpunosti mora prihvatiti aki (zajedničku pravnu stečevinu), a to znači, u budućnosti, kada se zadovolje kriterijumi, ona je članica Šengenske zone bez granica i monetarne

unije euro zone. Dakle, ni za Crnu Goru neće biti izuzetaka od pravila. U ovom dijelu mogući su ipak trajni izuzeci, ali samo u ekstremno rijetkim situacijama, uvažavajući da je riječ o zaista maloj zemlji. Neke je izuzetke tokom pregovora na račun svojih dimenzija dobila Malta, poput ograničavanja prava stranaca na kupovinu nekretnina. L.S.N.

INTEGRACIJE

Uporedo sa pregovorima trebalo bi da se razvijaju dijalog civilnog društva i kulturna saradnja EU sa našom državom, a sve kako bi se osigurala podrška građana procesu pristupanja

DPS nasipa prilaze kućama svojim članovima i simpatizerima U Opštinskom odboru SNP tvrde da lokalna vlast u Kolašinu u okviru “Mašinskog prstena” (donacija Evropske unije), umjesto da poravlja kategorisane i nekategorisane puteve na seoskom području, nasipa sokake i prilaze kućama članova i simpatizera DPS. “Po starom običaju i istom scenariju, DPS nasipa puteve tamo gdje ima interesa. Tako su uvijek radili i zloupotrebljavali sredstva građana, kako pri asflatiranju puteva, tako i kada je riječ o socijalnim davanjima i premijama poljoprivrednicima”, kaže se u saopštenju. U saopštenju se dalje navodi da je bilo slično i na dan zasijedanja lokalnog parlamenta kada je mehanizacija

“Mašinskog prstena” u Obloj glavi nasipla šumski put za potrebe visokog lokalnog funkcionera. “U SNP-u se pitaju da li je EU donirala mašine DPS-u ili Opštini. Ukoliko je to pomoć vladajućoj partiji onda treba obavijestiti građane da znaju”, smatraju u toj partiji. Sa druge strane, u lokalnoj upravi demantovali su navode te opozicione partije. Kako je kazao potpredsjednik Đorđije Živković, svaki od puteva na kojima se radilo u okviru “Mašinskog prstena” popravljan je zbog opšteg, a nikako partijskog interesa. Njemu, kako je kazao, nije jasno koji su to putevi po kojima idu samo članovi i simpatizeri jedne partije. Z.B.

Kolašin

5

kratke vijesti LP još nije sigurna kako će nastupiti na izborima Liberalna partija, i pored najavljivanja, juče nije donijela konačnu odluku da li će da raskine koaliciju sa vladajućom partijom u Podgorici i Kotoru, i priključi se Demokratskom frontu. Kako su saopštili iz te partije, oni će do 25. avgusta odlučiti kako će nastupiti na izborima. Ono što je sigurno, jeste da je rukovodstvo te partije sigurno u “povratak liberala u državni parlament”. “Zauzet je stav da se daje snažna podrška rukovodstvu partije za nastavak početih aktivnosti u nezi sa modelom koji treba da predlože Glavnom odboru do 25. avgusta: samostalan nastup ili eventualna predizborna koalicija”, navodi se u saopštenju LP. Takođe na sjednici sa predsjednicima opštinskih odbora LP naloženo je da do sjednice GO upute predlog izlaska na lokalne izbore u Budvi, Kotoru i Nikšiću, koji će se održati istovremeno sa parlamentarnim. “Izražena je zahvalnost evropskoj liberalnoj porodici i Alijansi liberala i demokrata u parlamentu Evrope – ALDE ( trećoj po snazi političkoj grupaciji) na velikoj podršci povratku crnogorskih liberala u državni parlament i organizaciji III Regionalne konferencije liberala u Budvi 14.9.2012. godine”, stoji u saopštenju. B.P.

Otadžbinska srpska stranka pristupa Srpskom bloku Predsjednik Otadžbinske srpske stranke Aleksandar Stamatović razgovarao je sa liderom Srpske liste Dobrilom Dedeićem o eventulanom zajedničkom nastupu na izborima na jesen. Razgovori su vođeni u sklopu opštih konsultacija o formiranju Srpskog bloka, koji bi činile dosadašnje srpske vanparlamentarne stranke. Oba predsjednika su se saglasila da bi u jedinstvenom bloku trebalo da učestvuju i Narodna stranka, Demokratska srpska stranka i Stranka srpskih radikala, kao i druge nevladine organizacije i pojedinci. Prilikom razgovora uzeta je u obzir činjenica da su na prethodnim parlamentarnim izborima ove stranke osvojile pet mandata po broju glasova, ali da oni nijesu realizovani usljed razjedinjenog izlaska na izbore. Izborna platforma ovog bloka bi se bazirala na ostvarenju identitetskih i ekonomskih prava srpskog naroda u Crnoj Gori, sa zapažanjem da u prethodne četiri godine u parlamentu Crne Gore nije bilo izvornih srpskih stranaka.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

Globus

6 KRATKE

vijesti

Meksički kriminalci uhapšeni u Madridu MADRID - Četiri člana meksičkog narko kartela uhapšena su u Madridu, saopštilo je juče špansko ministarstvo unutrašnjih poslova. Među uhapšenima je i rođak najtraženijeg bjegunca u Meksiku. U pitanju je Hesus Gutires Guzman, rođak Hoakina “Kratkog” Guzmana - šefa kartela Sinaloa.

Utopila se dva dječaka RIM - Dvojica dječaka starosti 13 i 14 godina utopila su se u četvrtak uveče u blizini Ustike u Italiji, nakon što su ukrali automobil i odlučili da se njime provozaju. Jedan od dječaka, koji je upravljao automobilom, u jednom je trenutku izgubio kontrolu nad vozilom i sletio u more. Automobil marke “fiat panda” dječaci su ukrali s parkinga u gradskoj luci. Tamo ga je, otključanog i s ključem u bravi ostavio lokalni penzioner.

Romni izabrao saradnika

VAŠINGTON - Republikanski predsjednički kandidat Mit Romni potvrdio je juče da je izabrao kongresmena iz Viskonsina Pola Rajana za potpredsjedničkog kandidata na svojoj izbornoj listi. Njih dvojica su se juče zajedno pojavila na predizbornom skupu u Norfolku, u Virdžiniji.

Ubijeno 11 policajaca KABUL - Jedanaest avganistanskih policajaca ubijeno je kada je njihov kolega, za koga se vjeruje da infiltrirani taliban, pucao na njih. Incident u distriktu Delaram, u provinciji Nimroz, na zapadu Avganistana, posljednji je od mnogih napada pripadnika avganistanskih snaga bezbjednosti na kolege iz Avganistana i drugih zemalja.

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

Požari bjesne hrvatskim primorjem VRELINA

U gašenju požara na Braču učestvovalo oko 150 vatrogasaca sa 40 vozila iz 24 vatrogasne stanice

D

UBROVNIK - Zbog jakog vjetra požar iznad mjesta Plata u Župi dubrovačkoj ponovo se juče aktivirao, a vatra je prijetila i pojedinim kućama. U gašenju požara učestvovali su vatrogasci iz Župe dubrovačke, javne vatrogasne stanice grada Dubrovnika, Dubrovačkog primorja i Konavala, Interventna državna vatrogasna jedinica, brojni mještani kao i jedan kanader. Saobraćaj prema aerodromu Dubrovnik bio je zatvoren juče poslije devet.

Požar je buknuo preksinoć poslije dva sata i nošen jakim vjetrom proširio se prema kućama, a po riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića vatra je zahvatila desetak hektara površine, ali je brzom intervencijom vatrogasaca oko četiri sata stavljen pod kontrolu. Međutim, zbog jakog vjetra požar se opet aktivirao, a pretpostavlja se da ga je prouzrokovao udar groma. Požar otvorenog prostora

na području Vele Farske uvale na ostrvu Braču lokalizovan je u petak uveče. Tokom noći uspostavljeno je dežurstvo i sanacija oblasti pogođenih požarom, a jutros su upućena dva helikoptera s uređajem za gašenje da pomognu u saniranju rubnih dijelova požarišta. U gašenju požara na Braču učestvovalo je oko 150 vatrogasaca sa 40 vozila iz 24 vatrogasne stanice. Požar su tokom dana iz vazduha gasila tri kanadera, dva zračna

traktora i dva helikoptera. Izgorjela je trava i nisko rastinje, a uslijedila je sanacija terena. Požar na području Konjevrata, koji je izbio u petak poslijepodne, lokalizovan je juče rano ujutro. Izgorjelo je 130 hektara trave, niskog rastinja i borove šume. U gašenju poža-

SPOR

Japan i Južna Koreja u Hagu zbog ostrva TOKIO - Japan je juče saopštio da će dugogodišnji teritorijalni spor sa Južnom Korejom iznijeti pred Međunarodni sud pravde. Južnokorejski predsjednik Li Mjung-bak iznenada je prekjuče posjetio sporno ostrvo koje u Koreji zovu Dokdo, a u Japanu Takešima. “Japan je donio odluku da sporno pitanje riješi mirno tako što će ga iznijeti pred Međunarodni sud pravde”, na-

veo je portparol japanskog Ministarstva inostranih poslova Koićiro Gemba u saopštenju. Li Mjung-bak postao je prvi južnokorejski lider koji je posjetio ostrvo, koje je godinama kamen spoticanja u odnosima dviju zemalja. Zbog posjete ostrvu vlasti u Tokiju su juče opozvale japanskog ambasadora u Seulu, a ambasadoru Južne Koreje u Tokiju uručile oštar protest.

ra učestvovala su tri kanadera, dva zračna traktora, DVIP Šibenik, JVP Šibenik, DVD-i Perković, Šibenik, Zaton, Brodarica-Krapanj, Zableće, Grebaštica, Primošten, Tisno, Skradin, Drniš, Vodice i Rogoznica s ukupno 65 vatrogasaca i 21 vatrogasnim vozilom.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Globus

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

TEHERAN - Najmanje 50 osoba je povrijeđeno u dva zemljotresa koja su potresla sjeverozapad Irana, ali za sada nema podataka o eventualnim žrtvama. Epicentar prvog zemljotresa, jačine 6,4 stepena Rihterove skale, zabilježen je na oko 60 kilometara sjeveroistočno od grada sa milion i po stanovnika Tabriza. Samo 11 minuta kasnije, uslijedio je drugi potres jačine 6,3 stepena u blizini grada Varzgan.

Požari u Zagrebu podmetnuti Požari koji su u posljednjih nekoliko dana izbili u istočnom zagrebačkom kvartu Sesvete i u Novom Zagrebu podmetnuti su, saopštila je zagrebačka policija. Kako je rečeno u policiji, potpaljeni su otvorenim plamenom, a ukupna materijalna šteta iznosi oko 400.000 kuna (53.400 eura). Uviđajem je utvrđeno da je nepoznati počinilac u petak ušao u krug kompanije “Smit komerc” u Novom Zagrebu i otvorenim plamenom potpalio složenu drvenu građu, izazvavši štetu od oko 100.000 kuna (13.350 eura). Drvena građa gorjela je i prekjuče u Sesvetama, gdje je otvorenim plamenom potpaljen sedam metara visok stub paleta i slame u prostoru trgovačko-uslužnog kompleksa Šeledin, koji se bavi i otkupom drvene ambalaže. Šteta iznosi oko 300.000 kuna (40.050 eura).

VARŠAVA - Sveštenik Poljske katoličke crkve Boguslav P., optužen za pedofiliju dok je služio u Bavarskoj i napastvovanje još dvojice dječaka u Poljskoj, spalio se. Policija je uz njegov ugljenisani leš našla u kući i dugo oproštajno pismo. “Sigurni smo 99 odsto da je to njegovo tijelo. Definitivno ćemo znati nakon analize DNK”, kazao je za jučerašnju “Gazetu viborču” Miroslav Buček iz tužilaštva u Zamošću na istoku Poljske, koje je optužilo sveštenika za još dva slučaja seksualnog iskorišćavanja maloljetnih, pored optužbe za pedofiliju u Njemačkoj, za koju je već odgovarao pred sudom.

POSJETA

Dačić i Hejg o EU i saradnji LONDON - Premijer Srbije Ivica Dačić juče je tokom posjete Londonu prenio šefu britanske diplomatije Vilijamu Hejgu da Srbija očekuje da što prije dobije datum za počinjanje pregovora sa EU. Premijer Srbije razgovarao je s britanskim državnim sekretarom za spoljne poslove o evropskom putu Srbije, rješavanju problema na Kosovu, ali i o bilateralnoj sarad-

nji dviju država. “Razgovor je bio veoma konstruktivan i za razliku od nekih prethodnih sastanaka kada su dominirale teme vezane za naš evropski put i odnose sa Prištinom, ovaj put smo se složili da Velika Britanija i Srbija treba da podignu svoje bilateralne odnose na planu robne razmjene, kao i borbe protiv kriminala”, rekao je Dačić novinarima po-

slije razgovora s Hejgom. On je u razgovoru s britanskim ministrom iznio poziv britanskom premijeru Dejvidu Kameronu da posjeti Srbiju. “Niko se ne sjeća kada je posljednji britanski premijer bio u Beogradu, a znamo da je to bila Margaret Tačer”, podsjetio je Dačić. Premijer je rekao i da mu je žao što je Srbija do sada na Olimpijskim igrama osvojila samo dvije medalje.

7

U nemilosrdnom ratu klanova 2010. godine ubijen je i nećak Morisa Koste, 30-godišnji Florian, u automobilu u kojem je zajedno s njim bilo i njegovo dvoje djece od 5 godina i samo osam mjeseci stara beba. Ime ove bande koja je osnovana 70-ih godina prošloga vijeka vezuje se za još najmanje 30-ak smaknuća

ATENTAT

Ubijen korzikanski mafijaški don Vođa bande “Bris de mer” (Morski povjetarac) bio je organizator najveće pljačke u istoriji Švajcarske KORZIKA - Jedna od ključnih figura korzikanske bande Brise de mer (Morski lahor), 61-godišnji Moris Kosta, ubijen je u prije nekoliko dana usred bijela dana u mesari lokalnog trgovačkog centru na Korzici. Dvojica maskiranih napadača ubili su vođu lokalne bande kroz prozor mesare u mjestu Ponte-Lekjia na sjeveru francuskog ostrva. Napadač je žrtvi pucao u prsa, a od posljedica ranjavanja ovaj je na licu mjesta preminuo. Prema izjavama šokiranih očevidaca, maskirani napadači su pobjegli automobilom koji je policija kasnije pronašla 20-ak kilometara od mjesta zločina. Moris Kosta je jedanaesti ubijeni pripadnik bande Brise de Mer od 2008. godine, a policija vjeruje kako je riječ o poravnavanju računa lokalnih mafijaških grupa. Ubistvo je šokiralo i mještane ovog korzikanskoga mjesta u kojem je porodica Morisa Koste vrlo poznata. Jedan od četvorice njegove braće, Žak Kosta, gradonačelnik je susjednog gradića Moltifao, udaljenog desetak kilometara od mjesta Ponte-Lekja. Članovi ove poznate korzikanske bande tokom dosadašnjih suđenja za razna krivična djela opovrgavali su postojanje kriminalne organizacije, ali ipak oni se sumnjiče za širok raspon finansijskih zločina, od pranja novca preko ilegalnog kockanja, čak i povezanosti s ruskom mafijom. Riječ je o bandi koju se smatra jednom

od najmoćnijih i najuticajnijih kriminalnih organizacija ovog francuskog ostrva. Među stotinjak velikih pljački ova grupa smatra se odgovornom i za najveću pljačku banke u istoriji Švajcarske. Pljačka se dogodila u martu 1990. godine, a iz bankovnih sefova “Junion Benk of Švicerland” u središtu Ženeve tada je nestalo 31,4 miliona švajcarskih franaka, odnosno oko 26 miliona eura u današnjoj vrijednosti. Ključeve sefa oteli su od jednog čuvara. Opljačkani novac nikada nije pronađen, a pretpostavlja se da je opran kroz lokalne noćne klubove, barove, kockarnice i hotele, a navodno su se svojim ilegalnim aktivnostima proširili i na klubove u Africi i Italiji. Kosta je bio jedan od trojice šefova ove poznate korzikanske bande koji su u spektakularno osmišljenom planu uspjeli da pobjegnu iz zatvora u Borgou nedaleko od korzikanskog gradića Bastije 2001. godine. Trojica muškaraca tada su izašla iz zatvora na glavna vrata, s obzirom na to da je direkcija primila lažnu sudsku naredbu faksom za njihovo oslobađanje. Ipak, mafijaška ruka sustigla ih je pa su sva trojica do danas ubijena: jedan u eksploziji bombe poljoprivrednog hangara 2009, drugi u mafijaškom obračunu iste godine, a na kraju je ista sudbina zadesila i Morisa Kostu koji je pukom srećom izbjegao atentat prije tri godine.


Pratite nas na twitteru

8

@dnovine

Ekonomija Mini intervju

Ide u dobrom smjeru, ali može i bolje Verica Maraš, izvršna direktorica kompanije “13. jul - Plantaže”

1. Na kom je nivou sektor vinogradarstva i voćarstva u našoj zemlji? Osim “Plantaža”, na naše veliko zadovoljstvo, sve veći broj privatnih proizvođača u Crnoj Gori koristi savremene tehnologije proizvodnje i prerade. U Crnoj Gori sada ima 122 registrovana proizvođača vina, a procjenjuje se da ih ima više. I ove godine, u cilju razvoja i unapređenja vinogradarstva u Crnoj Gori, kompanija “13. jul - Plantaže” uputila je javni poziv zainteresovanim registrovanim proizvođačima grožđa iz Crne Gore da se prijave radi utvrđivanja uslova za zaključivanje dugoročnog ugovora o otkupu grožđa, na rok od 20 godina. “Plantaže” ne otkupljuju vinsko grožđe zbog interesa kompanije, jer mi grožđa imamo dovoljno na 2.300 hektara zasada, već je naš cilj da kao nosioci crnogorskog vinogradarstva i vinarstva pomognemo i unaprijedimo dalji razvoj vinogradarskog sektora Crne Gore. U ovoj priči tržište je ključno, jer se do njega ne dolazi lako, a “Plantaže” ga imaju. Da ne govorimo o tome da smo u proizvodnji grožđa i vina dostigli sam svjetski vrh standarda. Sve ide u dobrom smjeru. Nadamo se da će u narednim godinama Crna Gora unaprijediti imidž na globalnom tržištu i biti prepoznata kao mala zemlja velikih vina. 2. Koje su još neiskorišćene mogućnosti Crne Gore? Znamo da poljoprivredne površine u Crnoj Gori zauzimaju 38 odsto ukupne površine, 0,84 ha po stanovniku. Dok na oranice, bašte, voćnjake i vinograde dolazi svega 58.000 ha ili 12 odsto ukupnih poljoprivrednih površina, u vinogradarstvu Crna Gora ima 4,400 ha ili nešto oko 17 miliona čokota vinove loze. Od toga “Plantaže” imaju 2.310 ha zasada pod vinogradima i preko 10 miliona čokota vinove loze sa prosječnom godišnjom proizvodnjom od 22 do 23 miliona kilograma grožđa. Raspoložive površine za podizanje novih zasada su znatno veće. Procjenjuje se da je u pitanju površina između 7.000 i 8.000 ha, što znači da u ovoj djelatnosti ima prostora da se proizvodnja gotovo udvostruči, a na svima nama je da se tom poslu ozbiljno posvetimo prije ulaska u Evropsku uniju. Razmišljajući u tom pravcu, mi smo u “Plantažama”, još prije desetak godina, obezbijedili sadni materijal za sopstvene potrebe i za potrebe crnogorskih proizvođača (kapaciteti matičnjaka loznih podloga iznose preko dva miliona kalemova godišnje, što je dovoljno za 400 ha zasada vinove loze). Osim toga, smatram da ima još prostora i da udruženim naporima, zajedničkim akcijama i aktivnostima na svim nivoima, počevši od državnog, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva turizma i održivog razvoja, Nacionalne turističke organizacije, crnogorskih hotelijera i restoratera sa jedne i crnogorskih proizvođača vina sa druge strane možemo doprinijeti znatnom unapređenju ovog sektora. Jedna od prednosti Crne Gore je turizam i turistički proizvod. 3. Postoji li ključ uspjeha u kriznim godinama? Mi smo se okrenuli tržištima koja su manje pogođena krizom i to se pokazalo kao ispravno, imajući u vidu da izvoz naših proizvoda na tržište Kine i Rusije svake godine bilježi visoke stope rasta. Osim toga, smatram da u vremenima globalne ekonomske krize sve svoje kapaciteta treba usmjeriti u sopstvene rezerve i potencijale. Treba se prilagoditi novim uslovima koje je kriza nametnula i ne čekati na državu da ona riješi sve vaše probleme. Važno je jačati sopstvene kapacitete u cilju što boljeg suočavanja sa konkurentskim pritiskom.

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

BANKOVNE KARTICE

Prevare prepoz Građani neobaviješteni, obmane postanu svjesni tek kad im novac ode sa računa Ivana Boljević

U

dubokom i još neistraženom moru prevara sa kojima se građani srijeću svaki dan, najteže je ipak izboriti se sa onima koje se tiču novčanih odliva sa bankovnog računa. Održavanje kartice i onda kada je ne koristite, ali i druge male i malo veće obmane za koje nijeste znali jer nijeste bili obaviješteni, na dugi rok mogu vam donijeti troškove kojima se nijeste nadali. Iz nevladine organizacije (NVO) Građanski bankarski ombudsman upozoravaju da obratite pažnju pri svakoj transakciji i preuzimanju obaveza, kako ne biste “upali” u neplanirane probleme.

Iako nam u većini slučajeva bankovna kartica olakšava platni promet, ona može biti i izvor velikog broja prevara. Dejana Savićević iz Nevladine organizacije Građanski bankarski ombudsman kaže da je nemali broj onih koji uočavaju različite oblike prevara putem kartica. “Najčešće vid prevare je to što klijente niko ne obavijesti da im obaveze ne prestaju kada pređu u neku drugu banku, već im poslije izvjesnog perioda stigne opomena kako nijesu izmirili obaveze održavanja kartice”, objašnjava Savićević. Ovo praktično znači da i kada vam prestanu prava u banci čije ste usluge koristili, to ne znači da vam prestaju obave-

ze. Savićević napominje da je bilo slučajeva kada su preduzeća svojim zaposlenima omogućavali kupovinu putem kartice u nekom trgovačkom lancu, a da su kasnije zaposleni naslijedili i obaveze po kartici na koje nijesu svojevoljno pristali. Kako ističe građanski bankarski ombudsman, nevolja je u tome što se prilikom preuzimanja kartice u banci ne potpisuje nikakav ugovor, te tako korisnik zapravo ni nema nikakv uvid o događajima vezanim za njegovu karticu. “Ljudi mahom ni ne znaju koliko im svako provjeravanje stanja “skida” novca sa računu. Misle da je to neznatna suma, koja se na kraju mjeseca može pretvoriti u nemali iznos”, opo-

minje Savićević. Ovo je moguće, kako smatra Savićević, samo zato što u našoj zemlji ne postoji zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga kojim bi bile definisane pojedinačne kategorije korisnika, njihova prava, obaveze, ali djelovanje u slučaju povrede prava ili neizvršavanja obaveza. “Prošle godine smo uputili inicijativu parlamentu i ja se nadam da ćemo, nakon ljetnjih odmora konačno imati priliku da razgovaramo o ovom zaista ozbiljnom problemu mnogobrojnih prevarenih. Uskoro ćemo svim poslaničkim klubovima poslati naše viđenje kako zakon treba da izgleda, ali i predloge izmjena postojećeg zakona o bankama”, kazala je Savićević. Prema podacima Centralne banke Crne Gore, u našoj zemlji ima oko 95.000 korisnika kartica u domaćem platnom prometu, dok je za promet sa inostranstvom evidentirano oko 40.000 kartica. Ukoliko se uzme da prosječno mjesečno odražavanje kartice košta euro, lako je izračunati da domaće banke samo po osnovu održavanja kartica prihoduju oko 135.000 eura.

KAP

Vlada da se odluči o prioritetima U sindikatu smatraju da je u vrijeme traženja novog partnera za Kombinat nerazumno smanjenje proizvodnje Nakon što je Elektroprivreda Crne Gore uputila zahtjev Kombinatu aluminijuma Podgorica da do srijede u ponoć smanji potrošnju struje dodatnih pet megavat sati, “Malo nam je neshvatljivo da država i Ministarstvo ekonomije odnosno Vlada kao većinski vlasnik i u KAP-u i EPCG ne donese odluku šta je prioritet u ovom trenutku, da li KAP ili EPCG. Da se pojasni nama u Kombinatu kako misle da smanjivanjem proizvodnje možemo lakše naći potencijalnog investitora ili da ćemo sma-

njivanjem proizvodnje lakše vratiti dugove. Za nas je to apsurdno. Ne samo ljudi iz sindikata nego i ljudi iz struke su nam potvrdili da samo povećanjem proizvodnje možemo vratiti Kombinat na noge”, kazao je za Dnevne novine, predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić. Ukoliko od 15. jula (za kada je najavljeno) EPCG smanji snabdijevanje KAP-a za pet odsto, to će dovesti do gašenja 10 ćelija, što suštinski nije velika promjena, ali bi mogla biti ukoliko se nastavi sma-

njivanje količine struje. Komentarišući situaciju u KAPu, većina stručnjaka, međutim, saglasna je da ta fabrika nije održiv po sadašnjim tržišnim uslovima. I laicima je jasno da Elektroprivreda ne može da pravi gubitke zbog KAP-a, te da je jedino smanjenjem proizvodnje moguće umanjiti gubitke. Za sindikat nije prihvatljivo dalje smanjenje struje, međutim menadžment Kombinata se još nije oglasio povodom zahtjeva Elektroprivrede jer je većina članova, na godišnjem odmoru. I.B.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Ekonomija

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

znaju detaljisti Građani su prilično neobaviješteni o cijeni usluga kada su u pitanju kartice. Problem je međutim što ih o tome ne obavijeste ni službenici kojima je to u opisu posla.

kratke vijesti Obavezna rezerva poslovnih banaka na kraju jula iznosila je, prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), 178,9 miliona eura, 3,5 odsto više nego u junu. Na računima CBCG u inostranstvu izdvojeno je 21,4 odsto rezervi, 45,8 odsto je deponovano na domaćim, a 32,8 odsto u obliku državnih zapisa. Prosječno stanje ukupnih depozita banaka, na koji se obračunava obavezna rezerva, krajem jula iznosilo je oko 1,9 milijardi eura, 61,8 miliona više nego na kraju juna. Od ukupnih depozita na one po viđenju odnosi se 40,2 odsto, a na oročene 59,8 odsto

PIJACE

Kupovna moć upola manja I navike kupaca su se promijenile, voće i povrće se kupuje na komad Zelena pijaca i ove godine ne oskudijeva u ponudi. Raznovrsnost izbora, međutim, ne znači i dobru prodaju. Šta više, prodavci na domaćim pijacama procjenjuju da je potražnja opala za pola u odnosu na prošlu godinu. “S obzirom na to da sam dugi niz godina na pijaci, ne pamtim da je za vrijeme ljetnje sezone bilo manje kupaca nego sada. Kupovna moć je opala 50 odsto. Svakodnevno se dešava da mušterija traži jednu papriku, jedan luk, jedan paradajz što je donekle normalno za naše uslove i standard”, kazala je za CdM Milijana Šanović koja na svojoj tezgi ima bogat izbor povrća. A kada je riječ o snabdjevenosti, prodavci kažu da je paradajza ove godine manje nego prošle, pa mu je i cijena znatno skočila. Dok je lani gajba paradajza koštala 2,50 eura, ovog ljeta se za taj novac može kupiti 2,5 kilograma ovog povrća. Sa-

mo u odnosu na prethodni mjesec cijene krastavaca i paradajza su skočile za 50 odsto. U julu se tri kilograma krastavaca moglo kupiti za euro, a danas se za taj novac na trpezi može naći nešto više od jednog kilogra-

ma. Kilogram paradajza se mogao naći i za 0,50 eura, a danas na Zelenoj pijaci košta od jednog do dva eura. “Visoke temperature su dosta naškodile povrću, zbog toga paradajza ima manje. Paprike ima dovoljno i ona je najeftinija na pijaci. Njena cijena se nije mijenjala i iznosi od 0,50 do 0,60 eura po kilogramu”, objasnjava prodavačica Milijana. I cijene voća podlegle su tržišnim uticajima. Kilogram bresaka, nektarina i kajsija, kako onih uvoznih iz Srbije, tako i domaćih kreće se od 0,80 do jednog euro. Kako tvrde prodavci na Zelenoj pijaci u Podgorici, u odnosu na prošlu godinu i voće je skuplje za nekih 30 odsto. Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja najavili su da se veće cijene prehrambenih proizvoda mogu očekivati tokom jeseni, ali da je zasad rano davati prognoze o visini poskupljenja.

9

Olimpijske igre i pored očekivanja nijesu Velikoj Britaniji donijele željeni dobitak i zaradu, iako politički vrh najavljuje da će zemlja od najvećeg sportskog događaja u svijetu profitirati u narednim godinama. Kako komentarišu stručnjaci ako se malo bolje pogledaju brojke sveukupne zarade tokom Olimpijade, ne bi se moglo zaključiti da su britanska ekonomija i turizam zaradili.

Jači fondovski indeksi Indeksi Montenegroberze ojačali su ove sedmice, posebno fondovski, predvođeni Trendom, nakon što je postignut dogovor o dobrovoljnoj likvidaciji tog fonda. Akcija tog fonda dobijala je čak 43,5 odsto na 8,05 centi. Prodato je 711,65 hiljada dionica Trenda, za 53,56 hiljada eura. Ukupan promet na Montenegroberzi, iznosio je za pet dana trgovanja 222,67 hiljada eura i bio je 2,5 puta manji nego prošle sedmice. Ukupan promet obveznicama iznosio je 14,67 hiljada eura. Akcijama Jugopetrola, koje su porasle 3,2 odsto na 7,4 eura, trgovano je u iznosu od oko 21 hiljadu eura. Prva banka ojačala je 17 odsto na 83 eura. Gubili su Jadransko brodogradilište 4,9 odsto na 1,35 eura, Institut “Simo Milošević” 4,7 odsto na 26,7 eura, Plantaže 3,2 odsto na 15,49 centi.

FEP smanjio gubitke Fabrika elektroda Piva (FEP) iz Plužina, jedina te vrste u regionu, završila je prvu polovinu godine sa gubitkom od 614.150 euro, 19,5 odsto manjim u odnosu na uporedni period. Kompanija je od januara do kraja juna, prema izvještaju o poslovanju, imala prihod od 285.740 eura, što je 20,5 odsto više nego lani. Poslovni rashodi FEP-a su u tom razdoblju smanjeni 12,8 odsto na 784.300 eura. Na redovnoj Skupštini akcionara FEP-a, izabran je novi odbor direktora u sastavu Radenko Pejović, Mirko Kilibarda, Vasilije Tomanović, Vesna Grgurović i Dragan Milović.

U budžet 205 miliona eura poreza Prihodi budžeta od poreza bez povraćaja obvezniku, za koje je nadležna Poreska uprava (PU), u prvih šest mjeseci iznosili su oko 205,46 miliona eura, što čini 94 odsto ostvarenja iz istog perioda prošle godine. Prihodi fondova za socijalno osiguranje su iznosili skoro 152.000 eura, što je 94,5 odsto ostvarene naplate u istom periodu prethodne godine, navedeno je u izvještaju o radu PU u prvih šest mjeseci ove godine.

Ekonomija spora i u Japanu Sudan, Kongo, Bjelorusija, Makedonija i Japan su pet najlošijih ekonomija na svijetu, procjenjuje američki CNN jer imaju najmanji ekonomski rast. Osim toga, najmanji im je i prihod po glavi stanovnika, a najveća na svijetu nezaposlenost, javni dug i inflacija. Jedna od najbogatijih zemalja u svijetu našla se na listi zbog visine državnog duga koji je dostigao čak 235,8 odsto BDP-a. MMF procjenjuje da će Zemlja izlazećeg sunca do kraja godine spustiti javni dug na 239 odsto BDP-a. Pa ipak, nijedna druga zemlja u svijetu nije čak ni blizu.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

10 Društvo CALL CENTAR

Turisti se manje žale Call centar Montenegro Nacionalne turističke organizacije zabilježio je od 1. jula do 10. avgusta najviše poziva, čak 90 odsto, sa Primorja, kako je kazala za Dnevne novine menadžerka Nikolina Radulj , a po broju pritužbi dominiraju Budva, Herceg Novi i Bar, dok najmanje pritužbi imaju Tivat i Kotor. Ona je dodala da su se građani javljali da bi prijavili problem dilera smještaja, da bi se požalili na zakupce plaža koji ne poštuju pravilo da jednu polovinu plaže oslo-

bode od plažnog mobilijara, te na visoke cijene parkinga i plažnog mobilijara, neizdavanje fiskalnih računa, gužve u saobraćaju, ali i problem glasne muzike iz lokala i buku od građevinskih radova. “Od ukupno 2.311 poziva, 912 se odnosilo na pritužbe turista koji borave u našoj zemlji, 1.344 na uopšteno davanje informacija, a 31 na pohvale. Broj poziva u ovom periodu je na nivou prošle godine, s tim što je broj pritužbi manji 20 odsto”, istakla je Radulj. J.V.Đ.

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

UPOZORENJE

Dr Bajagić: Ne

Neopreznost može skupo koštati čak i mlade i utrenirane kupače Jelena Vađon-Đurišić

P

ovodom čestih slučajeva utapanja na crnogorskom primorju, čak i veoma mladih ljudi, doktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Momčilo Bajagić sve kupače pozvao na oprez. On upozorava da nagli ulazak u vodu nakon dugotrajnog izlaganje suncu, bilo na plaži ili u vodi, može dovesti do zastoja srca čak i kod mladih i utreniranih ljudi. Tijelu je potrebno pet do deset minuta da se rashladi i prilagodi boravku u vodi, pa se postepenim ulaskom izbjegava veliki stres za organizam.

Da ne bi došlo do srčanog zastoja, u vodu treba ulaziti polako i postepeno rashlađivati tijelo blagim kvašenjem nogu, zatim ruku, grudnog koša i na kraju kosmatog dijela glave, savjetuje za Dnevne novine dr Momčilo Bajagić iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. “To treba da traje pet do 10 minuta kako bi se tijelo rashladilo i prilagodilo boravku u vodi, jer u suprotnom može doći do srčanog zastoja”, kazao je Bajagić. On je naglasio da nakon dugotrajnog boravka na suncu naročito ne treba skakati u

vodu, jer je to veliki stres za organizam i često dolazi do zastoja srca čak i kod mladih i utreniranih osoba. U vodu ne treba, kako je rekao, ulaziti ni nakon jela barem 40 minuta do sat, jer pritisak vode na želudac može izazvati povraćanje. “Ne preporučuje se dugotrajno izlaganje suncu, bilo da je riječ o sunčanju ili boravku u vodi, jer se može dobiti sunčanica. Takođe, dugotrajno izlaganje kože sunčevim zracima dovodi do starenja kože, pojave sunčanih pjega, opekotina, a u nekim slučajevima i maligniteta”, istakao je Bajagić.

On dodaje da u toku boravka u vodi treba češće kvasiti kosmati dio glave, a nakon izlaska istuširati se kako bi se odstranila morska so sa kože. Na plaži obavezno treba koristiti suncobran i što više vremena provoditi u njegovom hladu u kojem, savjetuje Bajagić, treba držati i namirnice koje ste ponijeli. “Djeca i osobe koje imaju dosta mladeža trebalo bi da koriste kreme sa visokim zaštitnim faktorom i da što više borave u hladovini. Takođe, treba nositi tamne sunčane naočare sa zaštitnim UV filterima, šešire sa širokim obodom i široku odjeću od prirodnih materijala i svijetlih boja”, kazao je Bajagić. Na visokim temperaturama treba jesti laganu hranu bogatu vitaminima, salate, kuvana jela i supice, a izbjegavati, kako je rekao, masnu i začinjenu hranu, gazirane napitke, alkohol, kafu i čajeve, jer podstiču gubljenje vode iz organizma. “Poželjno je jesti što više svježeg voća i piti što više vo-

PRONALAZAk

Zemljotres neće moći ni čašu da sruši Kolašinac izumio “amortizer zemljotresa“ Pronalazač iz Kolašina, diplomirani mašinski inžinjer Zoran Iliničić, stvorio je “amortizer zemljotresa” zahvaljujući kojem, prema njegovim riječima, ni najjači zemljotres neće moći da sruši čašu sa stola, a kamo-

li zgradu. “Ovaj pronalazak minimizira uticaj zemljotresa na građevine. Ugrađuje se u temelje prilikom gradnje. Međutim, može se ugraditi i na već izgrađene zgrade, ali na taj način iziskuje veće nov-

Dobio podršku vodećeg svjetskog instituta Prije petnaestak dana Ilinčić je bio i u Makedoniji u Institutu IZIIS, koji je jedan od vodećih svjetskih instituta za pitanja seizmologije i pratećih inžinjerijskih aktivnosti u toj oblasti, gdje je dobio i pismenu podršku za pronalazak. Profesor dr Mihail Garevski mu je kazao da amortizer posjeduje osnovne mehaničke i funkcionalne karakteristike koje bi mu u praksi omogućile uspješnu primjenu. Za konačnu ocjenu sistema neophodno je izvršiti i dodatne analitičke i eksperimentalne analize, što bi trebalo da bude sljedeći korak u procesu pripreme uređaja za praktičnu primjenu, mišljenja je Garevski.

čane izdatke”, objašnjava Ilinčić. Sistem je nastao kao produkt njegovog dugogodišnjeg rada, a nakon završetka patenta, kako je kazao, interesovanje za implementaciju amortizera u građevine je odmah stiglo iz Italije, Slovenije i Makedonije. “Potrebno je da uradim uređaj u normalnoj veličini i da ga testiram. Naravno da u pozitivan rezultat testa ne sumnjam, treba samo odrediti debljinu i kvalitet lima od kojeg će biti napravljen uzorak. Zato sam počeo pripreme i razgovore sa poslovnim prijateljima, o izgradnji zgrade u koju će biti ugrađen ovaj sistem”, kazao je Ilinčić. Za izradu modela imao je finansijsku podršku Ministarstva nauke u okviru njihovog programa za podršku patentima. Z.B.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Društvo 11

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

Ne uskačite u vodu

de i prirodnih sokova”, kazao je Bajagić i istakao da grožđe vraća potrošenu energiju i osvježava. Takođe, treba jesti termički obrađeno ili adekvatno skladišteno na niskim temperaturama meso, a izbjegavati, kako je rekao, namirnice koje su dugo bile na suncu ili visokoj temperaturi, koje su promijenile boju, miris i ukus. On je upozorio da su na vi-

Ulazak u vodu treba da traje pet do 10 minuta kako bi se tijelo rashladilo i prilagodilo boravku u vodi, jer u suprotnom može doći do srčanog zastoja

sokim temperaturama lako kvarljivi majonez, jaja, meso, mlijeko i namirnice koje sadrže neki od tih sastojaka, pa na njih treba posebno obratiti pažnju. “Obavezno treba voditi računa o higijeni i prati ruke što češće. Vodu treba piti rashlađenu minimum dva litra dnevno, a nikako toplu, jer može dovesti do bola u stomaku”, kazao je Bajagić.

Konstruisao 60 specijalnih mašina Zoran Ilinčić je do sada konstruisao 60 specijalnih mašina i dao više od 50 teorijskih novih rješenja problema iz oblasti mašinstva i srodnih nauka. Naučnim radom u oblasti fizike bavi se preko 30 godina, a u tom periodu je napisao i veliki broj naučnih radova vezano za gravitaciju, svjetlost, astro fiziku i mehaniku. Poseban segment rada su mu proučavanja vezana za teoriju relativiteta. Ujedno je i član Odbora za tehničke nauke Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

STUDENTI

Stipendije i krediti za najbolje Odobrio tri hiljade studentskih kredita i trista stipendija Ministarstvo prosvjete i sporta dodijeliće ove školske godine 300 stipendija najboljim studentima i to 200 za ranije korisnike i 100 za nove, koji prvi put konkurišu. Stipendije se dodjeljuju najboljim studentima druge i narednih godina koji imaju crnogorsko državljanstvo ili licima koji imaju status stranaca, a stalno su nastanjeni u Crnoj Gori, a koji imaju prosječnu ocjenu devet. Dodjeljuju se bez obaveze vraćanja, a dobijaju se za jednu studijsku godinu i isplaćuju u deset mjesečnih rata. Ministarstvo če dodijeliti i tri hiljade studentskih kredita, i to 2,7 hiljada studentima javnih ustanova visokog obrazovanja, a 300 visokoškolcima iz privatnih ustanova. Pravo na krediti imaju studenti, državljani Crne Gore, i studenti sa statusom stranca, stalno nastanjeni u Crnoj Gori, koji su prvi put upisali semestar odgovarajuće godine studija i nijesu mijenjali studijski program.

Prilikom izbora kandidata prednost imaju oni koji imaju bolji uspjeh u toku školovanja. Novi korisnici dostavljaju popunjen obrazac za studentski kredit, ovjeren prepis svjedočanstva o završnom razredu za studente prve godine, potvrdu o upisu na fakultet, uvjerenje o položenim ispitima, uvjerenje o državljan-

stvu, mjenicu i uvjerenje ukoliko roditelj prima materijalno obezbjeđenje. Stari korisnici dostavljaju potvrdu o studiranju i uvjerenje o položenim ispitima i državljanstvu. Kako se navodi u saopštenju, dokumenta za kredite i stipendije podnose se od 3. septembra do 2. novembra. J.K.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

12 Hronika

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

NESREĆA

Albanac preminuo nakon udesa Bisha Quosha (21) preminuo je usljed povreda koje je zadobio kada se automobil u kome je bio na mjestu suvozača zakucao u stub rasvjete

A

lbanski državljanin Bisha Quosha (21) izgubio je život u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila juče rano ujutro oko 6.50 časova u međugraničnom pojasu između Crne Gore i Hrvatske, 150 metara od graničnog prelaza Debeli brijeg, kod mjesta Krasovići.

Samo nekoliko sati pošto je prebačen u bolnicu mladić Bisha Quosha je preminuo od povreda koje je zadobio kada se automobil u kome je bio na mjestu suvozača zakucao u stub rasvjete. Do nesreće je došlo kada je Nuredin Gietin (22) vozač “fijata punto”, sa italijanskim tablama, samo nekoliko minuta pošto je prošao hrvatsku granicu, iz neutvrđenih razloga izgubio kontrolu nad volanom i udario u stub ulične rasvjete. Od siline udara automobil se prevrnuo. Sa njim u automobilu pored Quosha nalazi se i osamnaestogodišnji I.G. Strahovita nesreća dogodila se na samo oko 150 metara od graničnog prelaza Debeli bri-

jeg, prema mjestu Krasovići, koji pripadaju teritoriji Crne Gore. Ljudi koji su se našli u blizini bezuspješno su pokušavali da iz smrskanog automobila izvuku povrijeđene putnike. Tek pošto je došla vatrogasna ekipa koja je izrezala automobil, putnici su izvučeni. Ekipa hitne pomoći koja je odmah stigla na mjesto događaja, povrijeđenima je pružila prvu pomoć i prebacila ih u bolnicu u Meljinama. Prema nezvaničnim informacijama, Quosha je u meljinsku bolnicu primljen u veoma lošem stanju i uprkos nadama doktora te bolnice da će mu spasiti život, dvadeset jednogodišnji mladić nije preživio. Zbog sumnje da je polomio neke

Zvuk sirene hitne pomoći, vatrogasne i policijske ekipe koje se protutnjale Herceg Novim rano juče ujutro prema granici sa Hrvatskom podigle su iz kreveta na noge mnoge žitelje ovog primorskog grada. “Telefon u hercegnovskoj policijskoj stanici se u roku od nekoliko minuta užario od poziva građana koji su željeli da saznaju o čemu se radi strahujući za svoje najbliže”, ispričao je izvor blizak policiji. Granični prelaz Debeli brijeg od ekstremiteta, vozač “fijata” poslat je u risansku bolnicu na snimanje rengenom, nakon čega je vraćen u bolnicu u Meljinama na dalje lije-

čenje. Treći putnik iz automobila I.G. prošao bez težih povreda i pušten je kući. Kako se nesreća dogodila na crnogorskoj teritoriji, uviđaj

je izvršila hercegnovska policijska ekipa kojom je rukovodio zamjenik osnovnog državnog tužioca u Herceg Novom Risto Stijović. S.M.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Hronika 13

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

KRATKE vijesti

MAKEDONKE

Napile Italijana, pa ga opljačkale Sudija za istrage kotorskog Osnovnog suda odredio je jednomjesečni pritvor makedonskim državljankama S.A. (26) i R.A. (28) koje su budvanski policajci uhapsili zbog sumnje da su počinile tešku krađu. Makedonke su privedene u budvansku policiju zbog sumnje da su uz nečiju logističku pomoć pokrale italijanske turiste nakon seksualnog odnosa. Prema nezvaničnim informacijama, S.A. i R.A. su u jednom budvanskom noćnom klubu primijetile potencijalne žrtve, tri mladića iz Italije koji su u Budvu došli na odmor. Nakon kraćeg upoznavanja i priče, uspjele su da ubijede jednog od njih da ih odvede u njegov apartman, što je on i prihvatio. Kada su stigli u apartman u blizini zgrade Pošte u centru grada, djevojke su predložile italijanskom turisti da popiju nešto alkoholno, što je on naravno i prihvatio. Policijska istraga će pokazati da li su S.A. i R.A. sipale Italijanu nešto

u čašu sa pićem, jer je on, kako Dnevne novine saznaju, nakon seksualnog odnosa sa dvije djevojke ostao da spava u dubokom snu. Pošto su ošamutile italijanskog državljanina, djevojke su pretresle apartman i iz njega pokupile vrijedne stvari i nešto malo novca koji su pronašle. Prema tvrdnjama pokradenih Italijana, poslije posjete sumnjivih gošći iz apartmana su im nestali računari, mobilni telefoni i ručni satovi. Dvojica prijatelja prevarenog mladića, vrativši se iz grada, zatekli su ispreturane stvari u apartmanu i druga koji je spavao neuobičajno tvrdim snom. Kako su kasnije ispričali policiji, jedva su uspjeli da ga probude. Odmah nakon prijave, budvanski policajci su po opisu su uspjeli da pronađu Makedonke koje su i uhapsili. Međutim, kako ukradene stvari nijesu kod njih pronađene, policija sumnja da su krađu odradile sa nekim u dogovoru. N.L.

Beogradski turista Marko Radojević (22), koji trenutno ljetuje u Baru pronašao je izgubljeni novčanik, vlasništvo Kosovara Envera Gašija i predao ga policiji. Beograđanin je policiji pored ličnih dokumenata Gašija, predao i 928 eura koji se se nalazili u novčaniku. B.R.

Srđan Rovčanin (37) iz Bijelog Polja upravljajući “golfom 2”, lakše je povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila juče u popodnevnim časovima u blizini naselju Rakonje. Do nezgode je došlo kada se prikolica koja je bila zakačena za Rovčaninov automobil iz nepoznatih razloga otkačila i prešla na suprotnu traku udarila u parkirani kamion ‘’zastava’’ koji je bio parkiran na trotoaru. Nakon udara “golf” je završio na krovu u jarku pored puta.

HAPŠENJE

Crnogorac tražio vraćanje izmišljenog duga Predrag Č. je telefonom i lično prijetio Beograđaninu, da mu na račun nepostojećeg duga isplati 29.000 eura Srpski policajci uhapsili su prekjuče Podgoričanina Predraga Č. (45) u Beogradu zbog sumnje da je počinio krivično djelo iznuda, saopšteno je juče iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Kako srpski mediji navode, beogradska policija tereti osumnjičenog Crnogorca da je od aprila ove godine do momenta hapšenja telefonskim putem i lično prijetio Beograđaninu, čiji identitet se za sada čuva, zahtijevajući od njega da mu na račun nepostoje-

ćeg duga isplati 29.000 eura. Predrag Č. je tražio od svoje žrtve da mu prvo isplati u kešu 19.500 eura, a kasnije ostalih 9.500 eura. Beograđanin je uprkos prijetnjama smogao hrabrosti i iznudu prijavio policiji. Oštećeni je u dogovoru sa službenicima za borbu protiv organizovanog kriminala sa Crnogorcem za prekjuče dogovorio primopredaju novca u jednom beogradskom lokalu. Predrag Č. je 10. avgusta doletio avionom iz Podgorice i došao na mjesto do-

govora gdje je uzeo novac od svoje žrtve, pritom mu upućujući prijetnje. Kada je Beograđanin predao novac na scenu su stupili policajci u civilu koji su se nalazili u lokalu i uhapsili Podgoričanina. Služba za borbu protiv organizovanog kriminala je nakon hapšenja donijela rješenje o 48-časovnom zadržavanju Predraga Č., koji će uz krivičnu prijavu biti priveden dežurnom istražnom sudiji Osnovnog suda u Beogradu, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije. B.R.

Peranović tukao i roditelje štićenika Protiv protojereja Branislava Peranovića, osumnjičenog za ubistvo štićenika u Centru za odvikavanje od droge u Jadarskoj Lešnici, prva krivična prijava za nasilje podnešena je još u aprilu 2006. godine, navode beogradski mediji. Prijavu je podnijela porodica Vasić iz Beča, koja je smjestila sina na liječenje u centar za odvikavanje “Crna reka” za šta su platili 400 eura. Roditelji su, nakon što im je sin prijavio maltretiranje, ubrzo nenajavljeno došli po njega i zatražili da im se vrati novac, ali su sve troje pretučeni. Kako je navedeno u krivičnoj prijavi koja je proslijeđena Opštinskom sudu u Tutinu, njih su pretukli Peranović i drugi štićenici, kojima je Peranović naložio da to učine. B.R.

U grupnoj tuči u Sutomoru povrijeđen mladić U masovnoj tuči koja se dogodila juče ispred lokala sutomorskog lokala “Jet set”, Mladen Pejović (26) iz Sutomora zadobio je lakše tjelesne povrede. Prema nezvaničnim informacijama, Pejovića i njegovog prijatelja Mladena Stankovića i za sada neutvrđenih razloga napali su njihov sugrađanin Igor Bulatović i srpski državljanin Stanimir Poluga (19) iz Čačka. U okršaju dvije grupe mladića Poluga je Pejovića lakše povrijedio i pobjegao sa mjesta događaja. Prema posljednjim informacijama, policija i dalje traga za mladićem iz Čačka koji je u bjekstvu. B.R.

Mladići pretukli vozača trolejbusa u Sarajevu Dva nepoznata mladića napali su vozača trolejbusa P.F. prekjuče oko 23.45 časova na sarajevskom stajalištu Hidrogradnja. Mladići su ušavši u trolejbus napali P.F. bez ikakvog povoda i razloga, te bez ikakvog prethodnog verbalnog kontakta. Nakon više brutalnih udaraca, napadači su pokušali pobjeći, međutim jednog od njih su savladali putnici i zadržali ga sve do dolaska policije. Jedan od putnika pritekao je u pomoć povrijeđenom vozaču, kod koga su nakon pregleda u bolnici konstatovane teške tjelesne povrede i to lom nosa i veća posjektina ispod desnog oka.

U eksploziji jedrilice povrijeđeni mladić i djevojka U eksploziji desetmetarske jedrilice na benzinskoj pumpi u Dubokoj kraj Šibenika povrijeđene su dvije osobe. Do eksplozije je došlo nakon što je mladić, koji je upravljao jedrilicom, natočio gorivo u brod i kada je otišao provjeriti svjećice pošto motor nije uspio upaliti, odjeknula je eksplozija. Snažan udar odbacio je djevojku na krmu, a mladića na ulaz u jedrilicu. Povrijeđenu djevojku je izvukao radnik sa benzinske pumpe, a mladić je skočio u more. “U gašenju vatre smo potrošili osam aparata za gašenje,” ispričao je radnik sa benzinske pumpe Ive Vukšić (53). B.R.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

14 Crna Gora

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

PLAŽE

Uzorci vo stotinu lo Iz Morskog dobra najavljuju treći tender za analizu kvaliteta morske vode

Nina Lajović

I

ako su do sada raspisana dva tendera, analize sanitarnog kvaliteta morske vode ove godine još se ne rade na kupalištima Crnogorskog primorja zbog neispravnosti priloženih ponuda. Iz Morskog dobra, u čijoj je to nadležnosti, najavljuju raspisivanje trećeg tendera.

OKUPLJANJE

Novi protest na ulazu u NP “Lovćen” Mještani revoltirani nepoštovanjem odluke Direkcije za saobraćaj da se rampe uklone CETINJE - Protestni skup mještana Njeguša, Bajica i Bjeloša biće održan danas na naplatnim rampama na ulazima u Nacionalni park “Lovćen”. Mještani su revoltirani nepoštovanjem odluke Direkcije za saobraćaj da se rampe uklone i tražiće da se to uradi odmah, kako bi se stavila tačka na višemjesečni spor oko naplate ulaza u NP “Lovćen”. Prije tri sedmice Direkcija za saobraćaj Crne Gore izdala je nalog za uklanjanje rampi postavljenih na regionalnom putu R-13 Cetinje – Lovćen. U dopisu koji je tada proslijeđen Nacionalnom parku, Od-

boru mještana Njeguša, Bajica i Bjeloša i preduzeću Crnagoraput, stoji da su rampe postavljene bez saglasnosti Direkcije koja kao organ državne uprave vrši poslove razvoja, izgradnje, rekonstrukcije, održavanja, zaštite, korišćenja i upravljanja državnim putevima i da ih stoga treba ukloniti. Iz direkcije su poručili da se na državnim putevima ne mogu postavljati rampe niti na bilo koji način ograničavati korišćenje puteva. Mještani Njeguša, Bajica i Bjeloša su početkom maja, nakon odluke da se ulaz u NP “Lovćen” naplaćuje tri eura po osobi protestovali tražeći

da se ukine naplata za posjetioce. Nekoliko puta su blokirali naplatne rampe tražeći da se one uklone iako je iz NP saopšteno da se neće naplaćivati ulaz mještanima, stanovnicima Cetinja i onima koji dolaze u privatne posjete. Nedavno su, uz posredovanje lokalne uprave, održana dva sastanka koja su završena bez dogovora. Prema najavama iz Odbora mještana Njeguša, Bajica i Bjeloša, oni će podnijeti krivične prijave protiv nadležnih i sudskim putem tražiti povraćaj svih sredstava koja su nelegalno naplaćena za proteklih osam godina. M.Zadrima

BUDVA – Iz Morskog dobra očekuju da će u novom postupku dobiti ispravne ponude, kako bi mogli početi realizaciju posla i dobiti ne samo za kupače, nego i za javno preduzeće i korisnike morskog dobra vrlo značajne informacije o sanitarnom kvalitetu vode. “Morsko dobro svake godine izdvaja ne mala sredstva za ove potrebe. Ove godine je na prvom tenderu bio 57.000 eura, kako bi obezbijedili relevantne podatke o kvalitetu vode za kupanje i rekreaciju. Programom je predviđeno da se ove godine uzorkovanje morske vode vrši na stotinu lokacija duž Primorja u petnaestodnevnom intervalu”, navode u Morskom dobru. Inače, uzorak morske vode koji se analizira mora biti propisno uzet sa središnjeg dijela

kupališnog prostora, na dubini od metra, 30 centimetara ispod površine vode. Uzorak vode se uzima sterilnom bocom, koja se zatvara i do laboratorije prenosi u frižiderima na temperaturi od oko četiri stepena, a mora biti analiziran u okviru 24 sata od vremena uzimanja. Zbog vršenja analize u istim uslovima i što veće pouzdanosti dobijenih podataka, uzorak iz kojeg se vrše analize traženih mikrobioloških i fizičko-hemijskih parametara mora biti jedinstven i nedjeljiv. Prilikom uzimanja uzorka obezbjeđuju se i podaci o vremenu i meteo uslovima prilikom uzimanja uzoraka, te vrši evidencija izvora zagađenja i drugih elemenata koji mogu imati uticaj na kvalitet morske vode. Ispitivanje sanitarnog kvaliteta morske vo-

PRIZNANJE

Književna nagrada “Božo Bulatović” O nagradi će odlučivati žiri u sastavu Milorad Stojović, Borislav Jovanović i Bogić Rakočević MOJKOVAC - Na treću godišnjicu smrti romansijera, pjesnika, prevodioca, književnog kritičara, antologičara i urednika Boža Bulatovića biće uručena prva nagrada koja nosi njegovo ime. O nagradi će ove godine odlučivati žiri u sastavu Milorad Stojović, Borislav Jovanović i Bogić Rakočević. Za nagradu mogu konkurisati djela iz svih žanrova književ-

nog stvaralaštva, prevodilaštva i kulture uopšte, objavljena u godini uručenja nagrade i najviše tri godine prije godine u kojoj se nagrada uručuje. Nagradu će uručiti predsjednik opštine Mojkovac, a uručenje nagrade “Božo Bulatović” biće upriličeno u okviru svečanosti ustanovljenja novog Dana opštine, 13. avgusta u Centru za kulturu u Mojkovcu. V.B.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Crna Gora 15

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

kratke vijesti

ode sa okacija

Analiziran kvalitet vode na plažama

Foto: Selver Vukovic

U okviru “Don Brankovih dana muzike” i Internacionalnog festivala “Kotor Art”, danas će biti održan posljednji planirani program. “Viola – akustička enigma” naziv je koncerta koji će biti održan u 21 sat u Crkvi Svetog Nikole na Prčanju.

de vrši se primjenom standardnih referentnih metoda koje su propisane uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji voda. Morske vode koje se koriste za

kupanje i rekreaciju razvrstavaju se u dvije klase, i to klasa K1 koja se računa kao odlična i klasa K2, koja se tretira kao zadovoljavajuća.

Uzorak morske vode koji se analizira mora biti propisno uzet sa središnjeg dijela kupališnog prostora, na dubini od metra, 30 centimetara ispod površine vode.

Zbog održavanja brojnih kulturno-zabavnih programa, u okviru kotorskog kulturnog ljeta, Komunalna policija izdaje rješenja o radnom vremenu, gašenju muzike ili uklanjanju mobilijara sa terasa u vrijeme trajanja programa.

● Foto priča

U okviru aktivnosti praćenja stanja eko-sistema, Centar za monitoring obale i mora Instituta za biologiju mora iz Kotora uradio je višeparametarsku analizu kvaliteta vode na plažama u tri opštine Bokokotorskog zaliva. Na osnovu analize uzoraka, od 18 ispitivanih plaža Boke 13 ima more prve klase, što znači da su pogodne za kupanje i rekreaciju. Kako je saopšteno, druge klase su bili uzorci mora na kotorskoj Žutoj plaži, na kupalištu kod “Ljekobilja” u Risnu, na plaži u Morinju, dok je promjenljiv kvalitet mora na tivatskoj plaži kod hotela “Palma”. Podsjetimo, na osnovu ugovora sa opštinama i turističkim organizacijama Boke, Institut radi redovne kontrole kvaliteta mora.

Rješavaju problem vodosnabdijevanja MOJKOVAC - Presjednik opštine Mojkovac Dejan Medojević kazao je da je u toku priprema tendera za rekonstrukciju vodovoda u Bistrici. On je istakao da je opština finansirala revizuju glavnog projekta, a opštinska komisija će sa predstavnicima MZ Bistrica obići teren kako bi se definisali imovinski odnosi. “Kada se završi taj posao, ući ćemo u raspisivanje tendera i brzog izbora izvođača. Vrijednost radova je oko 40.000 eura. Na taj način će u selu Bistrica i zaseoku Kaludra trajno biti riješen problem vodosnabdijevanja. Očekujemo podršku Ministarstva poljoprivrede i učešće mještana u izvođenju radova, kao i za izgradnju vodovoda u MZ Štitarica u zaseoku Suvodo, čija je investicija radova oko 15.000 eura”, kazao je Medojević. V.B.

Svečanost povodom Dana opštine

Konji šetaju Podgoricom

Gotovo svako veče u posljednjih petnaestak dana u podgoričkom naselju Stari aerodrom, koje se nalazi na samo nekoliko minuta vožnje od centra grada, možete primijetiti konje koji šetaju ulicom i na taj način ometaju učesnike u saobraćaju. Uprkos tome, nadležni očigledno nijesu zainteresovani za rješavanje ovog problema.

MOJKOVAC – Presjednik opštine Mojkovac Dejan Medojević i presjednik SO Slavenko Blažević, povodom ustanovljenja novog Dana opštine, 13. avgusta organizuju svečanost. Prema programu, predviđeno je obraćanje predsjednika opštine Dejana Medojevića, prikazivanje filma o investicijama i razvoju grada, uručivanje književne nagrade “Božo Bulatović“, kao i uručenje diplome učesniku Olimpijskih igara Danijelu Furtuli. Iste večeri za 21 čas je predviđen vatromet i koncert grupe Galija V.B.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

16 Crna Gora

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

APEL

U Krašićima sunce ranije zalazi Mještani apeluju da se zaustavi gradnja na obali Zora Krstović

V

lasnici stanova i kuća u naselju Krašići, koji su mahom iz Srbije, uputili su dopis na devet adresa u kome tvrde da je u ovom naselju već duže vrijeme na sceni grubo narušavanje pravnih normi države Crne Gore koje se tiču zaštite životne sredine i koje štite neprikosnovenost svojine i drugih stvarnih prava titulara.

TIVAT - Žitelji Krašića i vlasnici traže da se poštuje studija “Lungo mare”, koja se odnosi na obalu u Krašićima, a uz uskraćeni pristup plaži i obali, žalili su i da im je uzeto i sunce, koje zbog izgrađenih objekata sada zalazi dva sata ranije. Građani su iznijeli i primjedbe na studiju “Lungo mare”, u kojoj nije predviđen parking za 500 automobila, a prema kojoj u isto vrijeme na plaži iz jedne kuće može boraviti samo 1,7 osoba! Iskazano je i nezadovoljstvo odnosom rukovodstva opštine Tivat jer im ne odgovaraju na dopise. Od grado-

načelnika Dragana Kankaraša odgovor čekaju mjesec dana, a od potpredsjednika Krsta Kika Boškovića tri godine, a predsjedniku MZ Tonku Petroviću zamjereno je što ih nije obavijestio o održavanju javne rasprave vezane za urbanistički plan Krašića, koja je održana prije tri godine. Petrović je kazao da je, u interesu žitelja, u svakoj prilici dostavljao konkretne primjedbe na nove planove, ali, kako je naglasio, problem nije nastao u Tivtu nego u Podgorici. Sa njim se saglasila većina učesnika na skupu na kome je istaknuto da

je, uz podršku nevladinog sektora i medija, peticija rezultirala stopiranjem gradnje „dok se ne ispita pod kojim su uslovima izdate dozvole za objekte na obali“. Pokušavajući da riješe problem žitelji naselja Krašići 2 zatražili su i prijem kod gene-

ralnog konzula Srbije u Herceg Novom Marine Jovićević, koja je obećala da će ih primiti i saslušati u ponedjeljak. Na skupu je formirana četvoročlana delegacija koja će Jovićević iznijeti probleme žitelja. Kako je saopšteno, dopis je upućen opštini Tivat, amba-

sadama Srbije i Rusije, Agenciji za zaštitu životne sredine i Ministarstvu održivog razvoja i turizma, ali i nevladinim organizacijama od kojih očekuju da im pomognu u rješavanju problema u naselju, koji su nastali izgradnjom 11 objekata na samoj obali.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Crna Gora 17

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

BAR

kratke vijesti

Požar ponovo bjesni

Uručene Ruske nagrade

Vatra se gasi i pomoću četiri dromadera BAR - Jak vjetar koji je du- taman što ugasimo požar na vao u noći između petka i subo- jednom dijelu Gornjeg Šušate ponovo je proširio vatru ko- nja, odmah plane na drugom, ja se prije četiri dana upalila i tako neprestano”, kazao je za iznad Ratca i proširila na Gor- Dnevne novine Velizar Čađenji Šušanj, gdje je došlo na ne- nović, načelnik Službe zaštite. koliko stotina metara od kuća u Požar se gasi i pomoću četizaseocima Paladini i Carevići. ri dromadera koji čitavog dana “Kao i nekoliko puta do sada, lete nad Barom, ali je teško očetaman kad smo mislili da sve kivati da će oni uspjeti u potpujenjava, vjetar je ponovo pokre- nosti da lokalizuju požar. nuo stihiju. Znam da su BaraVatra koja se tokom noći vini, naročito žitelji djela na obronciŠušanja, nestrpljivi ma iznad Šušanja da se požar što pristvarala je sablaje ugasi, ali radi se o snu sliku, a vatrenepristupačnom teni prsten od gotovo renu, pravoj prašu- Radi se o nepristukilometar i po dumi, gdje ni koza ni- pačnom terenu, pra- žine vidio se iz svih je kročila 20 godi- voj prašumi, gdje ni dijelova barske kona. Ne možemo slati koza nije kročila 20 tline. Pepeo je paljude sa naprtnjača- godina. dao sve do Šušanjma na takva mjesta ske plaže, a miris i ugroziti njihove živote, ali smo paljevine se osjećao kilomesvu raspoloživu efektivu raspo- trima daleko. I danas gusti redili u obruče po putevima u dim obavija šušanjski dio opGornjem Šušanju i čuvamo da štine Bar. Znatan broj turista požar ne ugrozi kuće. Poseb- iz ovog barskog naselja spanu nepriliku čini činjenica da kovao je kofere i otišao iz ovog vjetar stalno mijenja smjer, i kraja. Ž.M.

GRANICA

Zastoj zbog štrajka Prethodna dva dana formirali su se kilometarski redovi za prelazak na bosansko-hercegovačkoj granici, za ulazak u Crnu Goru, ili po izlasku iz naše zemlje. Jučerašnji zastoj od skoro dva sata nastao je jer je granična policija na bosansko-hercegovačkoj strani kontrolisala sva vozila, bez selekcije, ali i zbog požara u Žu-

pi dubrovačkoj zbog kojeg je saobraćaj preusmjeravan ka Sitnici. Iz granične policije u Hreceg Novom potvrdili su za Radio Jadran da već dva mjeseca traje štrajk njihovih kolega u Bosni i Hercegovini i stvaraju se velike gužve na svim graničnim prelazima, pa i onom ka Crnoj Gori, na Sitnici.

Hercegnovsko Savjetovalište za mlade obilježiće i ove godine 12. avgust, Svjetski dan mladih. Aktivnosti na obilježavanju tog dana, čija je tema Izgradnja boljeg svijeta - Partnerstvo sa mladima traju već drugi dan. Kao i ranije, zaposleni u Savjetovalištu posjećuju s propagandnim materijalom i zaštitnim sredstvima većinu atraktivnih mjesta gdje izlaze pretežno mladi u Herceg Novom.

Za period od nedjelje do četvrtka meteorolozi najavljuju pretežno sunčano vrijeme uz slab do umjeren razvoj oblačnosti. Vjetar, uglavnom slab do umjeren, pretežno sjevernih smjerova. Najviša dnevna temperatura vazduha od ponedjeljka na sjeveru, a od utorka i na jugu u blagom porastu.

Na budvanskoj rivijeri, prema najnovijim podacima Turističke organizacije Budva boravi oko 60.000 gostiju, što je na istom nivou kao prošle godine. Od ukupnog broja turista, stranaca je 85 odsto. Najviše gostiju, 45.000, boravi u privatnom smještaju, što je jedan odsto više nego u istom periodu prošle goodine.

HERCEG NOVI - Povodom dodjele nagrada pojedincima koji su doprinijeli unapređenju odnosa između Crne Gore i Rusije, Fond Ruska nagrada iz Moskve na tvrđavi Kanli kula organizovao je svečanost. Sa ruske strane nagrade su dobili predsjednik Holdinga MRSK Dmitrij Jevgenjevič Mališev za uspješno rješenje problema u energetici regiona i predsjednik otvorenog akcionarskog društva Ruske željeznice Vladimir Ivanovič Jakunjin, jer su zahvaljujući njemu ruski vjerenici mogli da se poklone velikoj pravoslavnoj svetinji koja se čuva u Crnoj Gori. Sa crnogorske strane nagradu su dobili predsjednica opštine Kotor Marija Ćatović za pomoć u organizaciji usidravanja ruskog vojnog broda “Cezar Kunjikov” u Kotoru i bivši minitar inostranih poslova Milan Roćen, koji nije prisustvovao manifestaciji, ali je nagradu u njegovo ime primio amabasador Rusije u Crnoj Gori Andrej Aleksejevič Nesterenko. On je kazao da mu je veliko zadovoljstvo što prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji. “Ruska nagrada postaće javni i politički događaj koji će da pomogne razvoj Rusije i Crne Gore, kako u kulturnom, tako u privrednom i turističkom smislu i unaprijediti i poštovanje opšte slovenske istorije i kulture”, kazao je

‘‘Pozitivci’’ osvojili Vasojevićki kom Tridesetak članova i simpatizera Pozitivne Crne Gore, zaljubljenici u prirodu i planinu učestvovali su juče na planinarskom memorijalnom pohodu na Vasojevićki kom. Memorijalni pohod se organizuje svake godine u čast Pavla Miloševića koji je stradao na Cho Oyu u Himalajima 2000. godine i Vere Vincek koja je stradala na Vasojevićkom komu 2002. godine. Organizator memorijala su Planinarski savez Crne Gore i Planinarski klub “Kom” iz Andrijevice. Memorijal se održava na katunu Štavna kod izvora na Čelu Koma gdje je organizator pozdravio sve učesnike, a nakon toga se čitava grupa uputila ka Vasojevićkom komu na 2.461 metra nadmorske visine.

Održana prva bostanijada Na obali Plavskog jezera u saradnji sa SMŠ “Bećo Bašić” iz Plava organizovana je prva “bostanijada” u Plavu. Manifestacija je održana na imanju poljoprivrednika Dževata Šarkinovića. Ovogodišnju manifestaciju posjetili su brojni ljubitelji ove voćke, koju su je imali prilike degustirati tokom cijelog jučerašnjeg dana, a Šarkinović je kazao da je ovo prva manifestacija u Crnoj Gori, te da očekuje rod od 40 tona lubenice, i da se na ovoj manifestaciji nema s kim takmičiti iz svoje opštine, ali zato će se takmičiti 30 vrsta lubenice koju je zasadio, a koje će ocijeniti svi oni koji ih probaju. Manifestaciji su prisustvovali đaci poljoprivrednog smjera SMŠ “Bećo Bašić” sa svojim profesorima. Tokom jučerašnjeg ljetnjeg dana ljubitelji lubenice imali su na raspolaganju dvije tone lubenice raznih vrsta, a ista je označila i početak berbe ovogodišnjeg roda lubenice.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

18

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

PANK

Pravoslavlje je na strani građanske pobune

Članice benda na optuženičkoj klupi u Rusiji Pussy Riot

N

aš iznenadni muzički nastup u Hramu Hrista Spasitelja sa pesmom “Majko Božija, oslobodi nas Putina” narušio je integritet te medijske slike, generisanu i održavanu od strane vlasti toliko dugo, i otkrio njenu lažnost. U našem performansu, koji smo izveli bez patrijarhovog blagoslova, mi smo kombinovali sliku pravoslavne i protestne kulture, sugerišući pametnim ljudima da pravoslavna kultura ne pripada samo Ruskoj pravoslavnoj crkvi, patrijarhu i Putinu, da je ona takođe na strani građanske pobune i protesta u Rusiji.

Možda je tako neprijatno veliki medijski efekat od našeg upada u katedralu bio iznenađenje i za same vlasti. Prvo su pokušali da predstave naš performans kao obest bezdušnih militantnih ateista. Međutim, napravili su veliku grešku, jer smo mi u tom trenutku već bili poznata antirežimska feministička pank grupa koja je obavila medijske prepade na najveće političke simbole u zemlji. Na kraju, uzimajući u obzir sve nepovratne političke i simboličke gubitke izazvane našom nevinom kreativnošću, vlasti su odlučile da zaštite javnost od nas i našeg nekonfomističkog razmišljanja. Tako je završena naša komplikovana pank avantura u hramu Hrista Spasitelja. U ovom trenutku imam pomešana osećanja u vezi ovog suđenja. U jednu ruku mi sada očekujemo okrivljujuću presudu. U poređenju sa pravosud-

nom mašinom mi smo niko i mi gubimo. U drugu ruku, mi smo pobedile. Sada ceo svet vidi da je ovaj kriminalni slučaj protiv nas namešten. Sistem ne može prikriti represivnu prirodu ovog suđenja. Još jednom, Rusija izgleda drugačije u očima sveta od načina na koji Putin pokušava da je predstavi na dnevnim međunarodnim sastancima. Svi koraci ka pravnoj državi koje je obećao očigledno nisu učinjeni. I njegova izjava da će sud u našem slučaju biti objektivan i doneti fer odluku je još jedna obmana cele zemlje i međunarodne zajednice. To je sve. Hvala vam. Jekaterina Samucevič, optužena u slučaju protiv feminističke pank grupe Pussy Riot je umesto svoje odbrane na završnom danu montiranog suđenja zbog performansa u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi iznela temeljnu analizu (zlo) upotrebe Ruske pravoslavne crkve u svrhe održavanja na vlasti režima Vladimira Putina Tokom završnog izlaganja optuženi treba da se pokaje ili

izrazi žaljenje zbog svojih dela, ili da nabroji olakšavajuće okolnosti. U mom slučaju, kao i u slučaju mojih koleginica iz grupe, to je potpuno nepotrebno. Umesto toga, ja želim da izrazim svoje mišljenje u vezi uzroka onoga što se nama desilo. Činjenica da je hram Hrista Spasitelja postao značajan simbol u političkoj strategiji moći, bila je jasna mnogim mislećim ljudima kada je Kiril Gundjajev, bivši KGB kolega Vladimira Putina, stao na čelo Ruske pravoslavne crkve. Nakon što se to desilo, crkva Hrista Spasitelja je počela otvoreno da se koristi kao blještava dekoracija za politiku bezbednosnih službi, koje su glavni izvor moći u Rusiji. Zašto je Putin osećao potrebu da iskoristi pravoslavnu veru i njenu estetiku? Nakon svega, on je mogao uposliti svoje, daleko sekularnije instrumente moći, na primer državne kompanije ili njegov opasni politički ili poslušni pravosudni sistem. Može biti da su ga teskobne, propale političke odluke njegove vlade, kao što su incident sa podmornicom Kursk, bombaški napadi na civile usred bela dana kao i drugi neprijatni trenuci u njegovoj političkoj karijeri, primorali da razmisli o činjenici da je krajnje vreme da podnese ostavku; u suprotnom, građani Rusije bi mu pomogli da to učini. Očigledno, tada je osetio potrebu za ubedljivim, tran-

scendentalnim garancijama no da se Ruska pravoslavna za svoj dugoročni mandat na crkva, koja je dugo gajila mičelu zemlje. stičnu povezanost sa moćniTo je bio trenutak kada je cima, pojavi kao glavni izvršiosetio potrebu za korišćenjem lac ovog projekta u medijima. estetike pravoslavne vere, istoŠtaviše, takođe je dogovorijski povezane sa procvatom reno da se Ruska pravoslavcarske Rusije kada moć nije na crkva, za razliku od sovjetdolazila od zemaljskih mani- ske ere, kada se iznad svega festacija kao što su demokrat- protivila odnosu vlasti preski izbori ili i civilno društvo, ma samoj istoriji, suprotstaveć od samog Boga. vi manifestacijama savremeKako je on uspeo u tome? ne masovne kulture sa svojim Nakon svega, mi i dalje ima- konceptima različitosti i tomo sekularnu državu, i zar ne lerancije. Za implementacibi trebalo da svako ukrštanje ju ovog temeljno zanimljivog religijske i političprojekta su bile poke sfere bude tetrebne znatne koma opreznog i kriličine profesionaltički orijentisanog ne rasvete i video društva? opreme, televizijOvde su, po sveskog vremena na mu sudeći, vlasti Ovde su, po svemu nacionalnim TV iskoristile odre- sudeći, vlasti iskori- kanalima, sati živog đen deficit pravo- stile određen deficit prenosa kao i brojslavne estetike u pravoslavne estetine konstruisane posovjetskom perio- ke u sovjetskom pe- zadine za moralne du, kada je pravo- riodu, kada je prai etički poučne noslavna vera ima- voslavna vera imavinske priče, gde bi la auru izgubljene la auru izgubljene se zapravo patrijaristorije, ili neče- istorije, ili nečehovi dobro iskonstruisani govori biga što je urušeno ga što je urušeno i i oštećeno od stra- oštećeno od strali korišćeni kao izgovor za vernike da ne totalitarnog so- ne totalitarnog sovjetskog režima, vjetskog režima, pa naprave pravi politički izbor tokom pa je stoga opozi- je stoga opoziciona ciona kultura. predizborne kamkultura Vlasti su odlupanje, tradicionalčile da prisvoje ovaj istorijski no teškog vremena za Putina. efekat i predstave svoj novi poPovrh toga, ti prizori moralitički projekat za obnovu izgu- ju da se pojavljuju stalno, nebljene ruske duhovne vredno- ophodne slike moraju da se sti koji je imao malo veze sa duboko urežu u memoriju i originalnim zabrinutostima za da budu konstantno ažuriraočuvanje istorije ruskog pra- ne, kako bi se kreirala imprevoslavlja i njene kulture. sija nečega prirodnog, stalnog Bilo je takođe prilično logič- i obaveznog.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

19

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

TRŽIŠTE

Mišel Fuko i nevidljiva ruka

Zbog skandala koji je u to vrijeme nastao, smijenjen je i njemački ministar obrane Franz Josef Jung

Moderni liberalizam je odbacivanje cijelog političkog projekta, odbacivanje političkog razuma

NEPRAVDA

Za ubijanje civila Nijemac, umjesto zatvora, dobio generalski čin Posao kolumniste ovih dana je vrlo lak, pišeš o onome što je neko već jednom rekao. Taj neko je Mišel Fuko, a to što je rekao, ispričao je 28. marta 1979. godine. Jedno od predavanja o liberalnoj i neoliberalnoj misli posvetio je nevidljivoj ruci, pojmu kojim je Adam Smit, osnivač nacionalne ekonomije, pokušao da shvati mehaniku tržišta. Mehanika po kojoj svako slijedi svoje lične interese a uprkos tome – „kao nevidljivom rukom vođen“ – nastaje cjelokupni funkcionalni ekonomski proces. Ova je ideja tokom proteklih godina postala centralna tema neoliberalnog diskursa. Tržište kao čudesna mašina u koju čovjek unosi lični interes, a koja prozvodi opšte dobro. Šta je ova nevidljiva ruka, pita se Fuko. Popularno objašnjenje glasi da je ona Smitov ekonomski optimizam ili teološki ostatak, proviđenje ili mesto blagonaklonog boga, koji nadzire ekonomske procese. U svakom slučaju, riječ je o tome da postoji transparentnost ekonomskog svijeta, doduše ne za pojedinca, već za privilegovan pogled. Na ovom mjestu Fuko se malo duže zadržao. Za Fukoa u Smitovoj konstrukciji najvažniji pojam nije „ruka“ već je to drugi ele-

menat – „nevidljivost“. Ova nevidljivost čini da nijedan ekonomski akter „ne može i ne treba da traga za opštim dobrom“. Nijedan ekonomski akter, a isto tako nijedan politički, dodaje Fuko. Ovo je ključna tačka – za političkog suverena svijet ekonomije ostaje nedodirljiv. Iz ovoga proizlaze dva zaključka. Prvi. Politika ne može da se miješa. Ako ekonomska mehanika funkcioniše tako što svako slijedi svoje sopstvene interese, onda prema ovoj logici vlada ne smije da ometa pojedince u vršenju ove funkcije. Lična korist je osnovna produktivna snaga, te stoga za nju mora da važi laissez-faire. Drugi. Ne postoji vrhovni pogled koji može u potpunosti da obuhvati sve ekonomske procese, a prije svega to nije pogled koji posjeduje politika. Politika ne može da planira ekonomiju. Ideja voljnog usmjeravanja ekonomskih procesa prema ovom mišljenju jeste samo obmana. Politička ekonomija sredine 18. vijeka oslobađa suverena od zadatka nadgledanja cjelovitosti ekonomskih procesa. Ona tvrdi da se svijet ekonomije ne može kontrolisati. Ova nemogućnost prepoznavanja ekonomskih procesa je upravo osnov funkcionisanja ekonomije. Važno je što je Fuko već 1979. anticipirao cijelu diskusiju. Njegova dekonstruk-

cija centralne metafore neoliberalnog diskursa pruža nam značajan uvid, jer pokazuje da je „nevidljiva ruka tržišta“ upravo suprotnost od onoga što se uobičajeno pod njom podrazumijeva – ni transparentnost ni teološki ostatak. „Ekonomija je“, kaže Fuko, „ateistička disciplina, ekonomija je disciplina bez boga, ekonomija je disciplina koja manifestuje nemogućnost suverenove perspektive.“ Odbacivanje suverena ne zadržava se samo na tome da ekonomski i politički svijet predstavi nespojivim i nekompatibilnim svjetovima. Teorija „nevidljive ruke“ posvećena je prije svega umanjivanju uloge političke vlasti. Moderni liberalizam je odbacivanje „cijelog političkog projekta“, odbacivanje „političkog razuma“. I socijalizam i planska ekonomija, kao i ekonomija države blagostanja su, prema Fukou, pokušaji da se premosti jaz između „prokletstva političke ekonomije“ i političkog suverena, pokušaji da se postavi pitanje: Može li uprkos svemu postojati ekonomski suverenitet? Fuko završava zaključkom: „Ekonomija ne može biti načelo, zakon, direktiva ili unutrašnja racionalnost vladanja. Ekonomijom se mora vladati, uz ekonomiju se mora vladati, ali ekonomija ne smije biti racionalnost vladanja.“

Zapovijed koju je Nijemac izdao ravna je ubojstvu jer to nije imalo nikakva vojna opravdanja niti se udarom što postiglo Njemački brigadir Georg Klein, koji je za vrijeme boravka u Afganistanu naložio zračni udar u kojem je poginulo stotinu ljudi, većinom civila, bit će promaknut u čin generala! Prema Kleinovim zapovijedima, zrakoplovi NATO-a raketirali su u rujnu 2009. dvije cisterne u Kunduzu, a od siline eksplozija poginulo je mnogo civila, među kojima i djeca mlađa od 16 godina. Zbog skandala koji je u to vrijeme nastao smijenjen je i njemački ministar obrane Franz Josef Jung, načelnik Glavnog stožera Bundeswehra Wolfgang Schneiderhan te tajnik Ministarstva obrane Peter Wichert jer su pokušali zataškati cijeli slučaj. Protiv samog Kleina odbačene su optužbe, a sada je dobio i ponudu da preuzme dužnost divizijskog vođe novog federalnog ureda za ljudstvo, što automatski nosi i generalski čin. Skandal je iz Hrvatske perspektive još i veći, jer dok je časnik Bundeswehra koji je naložio zračni napad čije su posljedice desetine mrtvih civila koji nisu imali nikakve veze s militantima unaprijeđen, naši generali Gotovina i Markač osuđeni su u prvostupanjskom procesu zbog “prekomjernog granatiranja Knina” iako nije dokazana ni jedna jedina

žrtva koja je u tom granatiranju stradala.

● NEMA USPOREDBE ”Ovdje je na snazi latinska izreka Quod licet Iovi, non licet bovi, odnosno, što je dopušteno (bogu) Jupitru, nije dopušteno govedu. Drugim riječima, velike sile mjeri se drugačijim metrom”, kaže admiral Davor Domazet-Lošo, jedan od sudionika i ključnih časnika u vrijeme akcije Oluja. Prema njegovim riječima, zapovijed koju je izdao njemački časnik u Afganistanu ravna je ubojstvu i ne može se uspoređivati s Olujom koja je bila legitimna oslobodilačka operacija. ”Oluja je bila složena operacija kojoj je cilj bilo oslobođenje okupiranog teritorija, dok je napad zrakoplovima u Kunduzu bio samo akcija koja nije imala nikakva opravdanja, ništa se s njim ne bi postiglo. Radi se o čistom ubojstvu za koje veliki prolaze nekažnjeno”, zaključio je Domazet-Lošo. Analitičari smatraju da je promaknuće okrvavljena časnika svojevrsni presedan koji će slične stvari dopustiti i britanskoj i američkoj vojsci. ”Na ovaj način otvara se put promaknućima časnicima vojske SAD-a i Britanije koji su puno češće upetljani u slične incidente od Nijemaca”, kaže Domazet-Lošo.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

20 Reportaže

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

kratke vijesti Italijani u trgovini prodaju Hitlerovo vino

Italijanske vlasti pokrenule su istragu zbog uvredljive etikete na vinskim bocama. Prijavu su dobili od Amerikanke Sindi Hirč. Ona je sa suprugom odmor provodila u Italiji. Sve je bilo dobro do ulaska u jednu prodavnicu nedaleko od hotela gdje je par odsjeo. Sindi se šokirala vidjevši na policama trgovine vino na kojem su bile etikete Adolfa Hitlera. I to u svim pozama, a vina su imala imena poput ‘Mein Kampf’ ili pak prema njegovim izjavama i parolama, piše Dejli mejl. Sindi je to doživjela posebno uvredljivim s obzirom da su joj neki članovi porodice preminuli u Aušvicu. Ministarka Andrea Rikardi žali zbog neugodnosti i ističe kako tako nešto vrijeđa osjećaje miliona ljudi i o Italiji stvara lošu sliku.

Novčić za dva miliona dolara Amerikanac, koji želi ostati anoniman, kupio je za 2 miliona dolara kovanicu od 10 centi. Na aukciji održanoj u Americi, 111 kovanica je prodano za oko 10 miliona američkih dolara. Kovanice koje pripadaju seriji Liberty Seated No Arrows 1873-CC nastale su tokom ekonomske krize ‘30 godina, te zajedno sa kovanicama iz Carson kovnice u Nevadi iz 1893. godine, čine danas Battle Born kolekciju.

Na evropskoj lutriji dobio 190 miliona eura

PUTOVANJA

Istarski miljenik sunca Grad Rovinj poznat je i pod imenom “usidreni kameni brod jadranskih ribara” Indira Hadžagić Duraković

L

egendom o Svetoj Eufemiji Kalcedonskoj i danas, poslije više od hiljadu godina, počinje mnogo priča o Rovinju. Kako i ne bi kad bronzana figura moćne zaštitnice stoji na vrhu zvonika crkve posvećene ovoj svetici, koja je simbol grada.

Jedan Britanac dobio je rekordnih 190 miliona eura (preko 230 miliona dolara) pošto je Evropska lutrija izvukla njegov tiket, saopštila je lutrija. Time je on nadmašio džekpot od 185 miliona eura, koji je prošle godine dobio škotski par koji je tada postao najveći pobjednik u lutriji. Prethodni Britanac dobitnik tog džekpota dobio je 129 miliona eura u oktobru 2010. godine, podsjeća AFP. Euro lutrija lansirana je 2004. godine i sada je već igra devet zemalja širom zapadne Evrope: Austrija, Belgija, Velika Britanija, Francuska, Irska, Luksemburg, Portugal, Španija i Švajcarska.

Raskošna barokna građevina na vrhu grada više puta je rekonstruisana, a sadašnji oblik datira iz 18. vijeka, dok se bakarna skulptura od tada okreće u smjeru vjetra i pomaže ribarima u orijentaciji. Tada je i maleno ostrvo gdje je nastao grad spojeno sa kopnom, pa je Rovinj, Rubinum, Rovignjo postao poluostrvo. To je vrijeme kada rovinjsko društvo čine ribari i stočari, dva potpuno odvojena svijeta „gente di campagna“ i „gente di mare“ i prožimaju se samo pri trgovini. Izvorni „marinari“ i „peskatori“ se nijesu mješali u posao ratara i stoča-

ra. Moćni Mleci drže ih za siromašan ali veoma lijep svijet. No, sa padom Venecije, čiji je uticaj bio prisutan od 13. vijeka, prestaje plodno razdoblje koje je Rovinju donijelo prednost u ribolovu. Iz toga doba ostade sačuvano gradsko jezgro kao najslikovitije na istarskom poluostrvu. Udiše miris mora. Ne kaže se, uostalom, tek tako da je Rovinj „usidreni kameni brod jadranskih ribara“. Ribari i danas svakog jutra svojim brodicama dovoze svježu ribu. Čine to oduvijek, a bješe i vrijeme kada je tu bilo 160 ribarskih družina koje su uplovljavale u lu-

ku zaštićenu vjetrom na svojim jedinstvenim, rovinjskim batanama, čamcima ravnog dna, koji su zbog svoje građe dio zaštićene svjetske kulturne baštine. Krici galebova remete savršenu tišinu tih ranih jutarnjih sati dok spava još i Karera, glavna rovinjska ulica. Kako i ne bi kad se kraj Rovinja, okruženog sa 22 ostrva, na onom malenom što se zove „Dvije sestrice“ i danas gnjezde galebovi. Ali za Rovinj se kaže i da je „Venera mediteranske arhitekture“. Sjenovite volte, bregovite uličice, strme skalinade, malene poljane. No, Rovinj bi mogao biti i samo Grisija, ta jedinstvena ulica što vijuga od mora do vrha brdašca, ulica-atelje brojnih umjetnika, galerija na otvorenom. U malim ateljeima vidjećete Rovinj onakav kakav jeste. Rovinj i jeste miljenik sunca. Rovinj je grad savršene komunalne organizacije. Srce


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Reportaže 21

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

PRIZNANJE

Agata Kristi dobija prvi spomenik u Londonu Bronzani spomenik visine 2,5 metara biće postavljen u Kovent Gardenu Britanska kraljica krimića Agata Kristi konačno će dobiti svoj prvi spomenik u Londonu posvećen njenom velikom doprinosu londonskom pozorišnom životu, piše britanski Gardian. Gradsko vijeće opštine Vestminster ove nedjelje je izdalo dozvolu za postavljanje spomenika, autora vajara Bena Tviston-Dejvisa. Nalaziće se u samom srcu londonske pozorišne četvrti Kovent Garden, između ulica Grejt Njuport i Krenbourn. Takva je lokacija odabrana zbog velikog doprinosa koji je najprodavanija književnica svih vremena dala pozorištu - 66 detektivskih romana i više od 15 zbirki kratkih priča, Kristi je prva dramatičarka kojoj su na Vest Endu istovremeno igrala čak tri djela, a njena “Mišolovka” je najdugovječnija predstava u istoriji pozorišta. Bronzani spomenik visine 2,5 metra, napravljen po narudžbini producenta “Mišolovke” Stiven Vejlija Koena i unuka Agate

Kristi Metjua Pričarda, biće u obliku velike knjige u čijem će se otvorenom središtu nalaziti autoričino poprsje. Na

koricama će se nalaziti motivi vezani za njen život i djelo, kao i njenih junaka Mis Marpl i Herkula Poaroa.

BIZARNO

Uklonili Pikasov akt zbog “golotinje” Slika Nage žene u crvenom naslonjaču nepoželjna na edinburškom aerodromu

grada je bez automobila, bez buke, to je grad biciklista koji odlaze na slikovite plaže. Čudesno padne veče i odjekne bitinada, specifična rovinjska pjesma. Vrele sardele i čaša malvazije

što se zlati. Zbog istarskog vina, supruga rimskog cara Augusta doživjela je 86 godina, ako je vjerovati zapisu Plinija. Za vječnost je građen ovaj grad.  (Izvor: danas.rs)

Uprava međunarodne vazdušne luke u Edinburgu povukla je bizarnu odluku da se pokrije golotinja na plakatu koji reklamira izložbu Pabla Pikasa u tom gradu, a koji prikazuje ženski akt poznatog španskog slikara čiji se original nalazi na izložbi, prenosi BBC. Odluku da pokrije plakat za izložbu “Pikaso i moderna britanska umjetnost”, koja se do 4. novembra održava u Škotskoj nacionalnoj galeriji moderne umjetnosti u Edinburgu, uprava je donijela nakon nekoliko pritužbi putnika. Na plakatu se nalazi reprodukcija Pikasove slike Naga žena u crvenom naslonjaču (1932) “Očito je bizarno da je moguće da se u savremenom oglašavanju bez ikakvog komentara koriste sve moguće vrste golotinje u raznim stepenima razodjevenosti, dok naslikani akt jednog od najpoznatijih svjetskih umjet-

nika istovremeno može biti smatran uznemirujućim sadržajem koji treba ukloniti”,

kazao je generalni direktor Škotske nacionalne galerije Džon Lejton.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

22 Kultura PREPORUČUJE

MOĆ, Ronda Bern BIBLIONER, BOSNA I HERCE GOVINA, CIJENA 14,50 EURA “Moć” je nova knjiga autorke bestselera ”Tajna”. Ovo je priručnik za sticanje moći kojom možete postići sve što želite. Moć koja namjerava zauvijek promijeniti vaš odnos prema emocijama. Pročitajte ovu knjigu i uvjerite se da je sve moguće ako smo u stanju da u svakom trenutku kontrolišemo svoje emocije, vizualiziramo ono što želimo i uvjerimo sebe da to možemo postići. Uživajte u čaroliji života koju vam otkriva ova knjiga.

KNJIGA SMIJEHA, Igor Lukšić NOVA KNJIGA, PODGORICA, CIJENA 9,80 EURA “Knjiga smijeha” je zbirka pjesama, sa završnim proznim segmentom, kojom autor pokušava da nam razjasni odnos između života posmatrača, koji samo osmišljava, i života aktera koji hoće da promijene svijet. Autorov smijeh nastaje jer je rezigniran. Ali on je i ironičan i buntovan prema društveno-političkoj stvarnosti. Svojom poezijom autor nam poručuje da nema konačnih odgovora, već da svi treba da se borimo za odgovore i prava rješenja.

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

MUZIKA

U znaku neob

Umjetnički direktor Guitar Art Summer Festa, Srđan Isidora Radulović

S

edmi Guitar Art Summer festival (GASF) koji će u Herceg Novom biti održan u tradicionalnom terminu od 15. do 20. avgusta, ponudiće na Trgu od muzike šest koncerata uz učešće dvadesetak izvođača iz Crne Gore, regiona i Evrope. Umjetnički direktor GASF-a, gitarista Srđan Bulatović za Dnevne novine kaže da će ljubitelji gitare na predstojećem festivalu biti u prilici da uživaju u muzici klasične gitare (u neobičnim spojevima), inspirisanoj različitim uticajima i epohama.

Guitar Art Summer Fest otvoriće grčki trio u kome su klasična gitara, buzuki i vokal koji će novskoj publici predstaviti muziku svoje zemlje obrađenu za ovu kombinaciju instrumenata. Umjetnički direktor GASF-a Srđan Bulatović u razgovoru za Dnevne novine najavljuje da će i sedmo izdanje festivala obilježiti raznovrsni autorski i izvođački pristupi u oblasti muzike za (klasičnu) gitaru. Inovacija i autorstvo (u stvaranju i izvođačkom pristupu) i ove su godine u fokusu festivala. Publika će tako biti u prilici da čuje i klasična djela pisana za druge instrumente u transkripciji za gitaru. ”Uvijek na festivalu težimo inovaciji, a od nekoliko segme-

STO GODINA SAMOĆE, Gabrijel Garsija Markes

Izložba crteža doajena crnogorske likovne scene pod nazivom “Sa vama sam, tvoja ruža crvena” biće otvorena u utorak, 14. avgusta u Pomirbenoj dvorani na Otoku Gospe od Šrpjela. Postavku čine radovi slikara Gojka Berkuljana, Cvetka Lainovića, Bata Pravilovića, Uroša Toškovića, Nikole Vujoševića, Aleksandra Prijića, Voja Stanića, arhitekata Uroša Martinovića, Andrije Girardija, poznatog putopisca Zuka Džumhura i drugih priznatih umjetnika.

DRAME, Radmila Vojvodić NOVA KNJIGA, PODGORICA, CIJENA 5,90 EURA “Drame” je knjiga koja sadrži najpoznatije drame Radmile Vojvodić. Drame koje su u upisane u crnogorsku kulturu kao političke drame par ekselans. Čitajući ove drame, autorka će vas provesti kroz politička dešavanja u Crnoj Gori krajem XX i početkom XXI vijeka. Uživajte u dramama ”Princeza Ksenija”, ”Montenegrini” i ”Montenegro Blues”, koje će u vama probuditi duh patriotizma.

VODIČ KROZ REGION

SEZAM BOOK, CIJENA 11,50 EURA “Sto godina samoće” je roman u kojem se kombinuju romansa, istorija i fantazija. Roman, koji kroz život kolumbijske porodice Buendi pokazuje koliko je važno poznavati istoriju svoga naroda. Autor na jedinstven i veličanstven način govori o ljudima u Latinskoj Americi, njihovim porodicama, ratovima, suzama, patnjama i ljubavima. Ovo je roman koji morate pročitati prije bilo kakvog putovanja u Južnu Ameriku.

nata festivala, najzanimljiviji će svakako biti koncertni program koji će nam pokazati raznovrsna prožimanja klasične gitare s različitim muzičkim pravcima, od etna do klasične muzike koja je i dalje jedan od temelja festivala. Recimo, buzuki i gitara zaista su neobičan spoj, a publika će biti u prilici i da čuje klasične kompozicije, Mocarta, Baha ili Bizea, originalno pisane za druge instrumente, sada u transkripciji za klasičnu gitaru”, kaže Bulatović, navodeći da će takav ugođaj publici prirediti beogradski trio Amicus u kome su trojica klasičnih gitarista. Sedmi GASF na Trg od muzike (plato muzičke škole) u Herceg Novom dovodi uglavnom kamerne ansamble iz regi-

ona i Evrope. ”Ove godine među ansamblima imamo jednog solistu Roberta Fabrija koji nam dolazi iz Rima. On će publici predstaviti resital sačinjen od njegove autorske muzike koja je dijelom inspirisana i zemljama u kojima je nastupao. Sa posebnom radošću najavljujem i nastup dueta iz Bosne i Hercegovine u kome su Amira Medunjanin (glas) i Boško Jović (gitara). Ponovo, riječ je o neobičnoj kombinaciji”, kaže Bulatović. U neobične spojeve spada i hrvatski duo Emma Lee u kome muziku u posebno obrađenim aranžmanima ”nose” gitara i flauta. Organizatori festivala koji će od 15. avgusta muzička biti oaza brojnim ljubiteljima gitare su crnogorsko udruženje gitarista i profesora gitare ”Argus” i beogradski Guitar Art Festival u saradnji sa opštinom Herceg Novi. ”Ponosni smo zaista što partnera u organizaciji imamo u jednom od najvećih svjetskih festivala gitare, kakav je beogradski festival. Zadovoljstvo nam je i čast što crnogorski gitaristi odlično sarađuju s tim festivalom”, kaže on navodeći da će ovaj GASF

“GULIVER” U KOTORU

“VELIKI INKVIZITOR” U STAROM ZATVORU Predstava “Veliki inkvizitor”, koju je po motivima romana “Braća Karamazovi” F. M. Dostojevskog adaptirala Mari Elen Estien i režirao Piter Bruk, biće izvedena večeras u ponoć u zgradi starog zatvora. U predstavi, koja će biti izvedena u okviru večernjeg programa Kotor APSSa, igra Brus Mejers. “Radnja se zbiva u Sevilji, tokom najstrašnijeg perioda Inkvizicije. U svojoj beskrajnoj milosti, Hrist se vraća u svijet čovjeka, u ljudskom obliku koji je imao tokom svoje 33 godine na Zemlji. Pojavljuje se na plamenim ulicama gde je, prethodnog dana, u prisustvu kralja, dvorjana, vitezova, kardinala i najljepših dvorskih dama, Veliki Inkvizitor poslao stotinu jeretika u oganj.” U 22.30 na Trgu od kina po tekstu filozofa Antonia Negra, koji je gost Kotor Arta, biće izvedena predstava “Čovjek koji se smije” u režiji Barbare Nikoler.

Predstava “Guliver”, u režiji Petra Pejakovića i dramatizaciji Dejana Đonovića, rađena po motivima romana “Guliverova putovanja” Džonatana Svia, biće premijerno izvedena večeras u 21 sat u luci Kotor. Ovo je produkcija Kotor Arta povodom 20. jubileja pozorišta za djecu i početak kontinuirane produkcije predstava za djecu. Dizajn i realizaciju lutke od 12,5 metara uradio je Federiko Bjankalani, umjetnik iz Italije uz asistenciju Marka Buronija i Tomasa De Dona. Lutku pokreće 14 animatora, a u predstavi je angažovano 60 djece iz Kotora. Stručni savjetnik na projektu je Paolo Mađeli, reditelj i umjetnički direktor Kotor Arta.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Kultura 23

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

bičnih spojeva

n Bulatović za DN najavljuje sedmo izdanje festivala biti i prilika za (ne)formalno sticanje novih znanja (i razmjenu ideja) među kolegama, na pedagoškom fonu, ali i sa publikom. ”Organizovali smo master klasove koji će se održavati svakodnevno u muzičkoj školi, a planiramo i slobodne aktivnosti i druženja što je, potvrđeno, jedan od najboljih vidova za neformalno sticanje znanja”, kaže on. U skladu sa dosadašnjom tradicijom GASF-a, publika će biti u prilici da vidi i izložbu fotografija. Ovog puta biće to ”Sinestezija”, prikazi i slike s koncerata, beogradskog autora El Gojosa. Atmosferu druženja i saradnje upotpuniće i izlet brodom kroz Bokokotorski zaliv, a Bulatović navodi da i taj gest uz osnovni koncept festivala na otvorenom, osim umjetničke, ima i turističku dimenziju. Duo gitara Srđan Bulatović i Darko Nikčević zatvoriće ovogodišnji GASF, a na programu tog koncerta biće njihova autorska muzika prožeta crnogorskim nasljeđem, sa albuma ”Sinergija”, koji je nedavno objavljen, i ”Dodir Crne Gore”. Svi koncerti na Trgu od muzike počinju u 21 sat.

Sedmi GASF biće i prilika za (ne)formalno sticanje novih znanja (i razmjenu ideja) među kolegama, na pedagoškom fonu, ali i sa publikom. Atmosferu druženja i saradnje upotpuniće i izlet brodom kroz Bokokotorski zaliv, što uz osnovni koncept festivala na otvorenom, osim umjetničke, ima i turističku dimenziju

Film “Move On” u kom glavnu ulogu igra ovogodišnji dobitnik Zlatne palme na Kanskom festivalu danski glumac Mads Mikelsen snima se ovog ljeta i u Crnoj Gori. Glavnu žensku ulogu igra slovačka glumica Gabrijela Marcinkova, a film režira Mikelsenov sunarodnik Asger Leto. Osim Crne Gore, film “Move On” snimaće se u još deset evropskih zemalja - Hrvatskoj, Albaniji, Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Makedoniji, Holandiji i Slovačkoj.

Akustična enigma na Kotor Artu Posljednji ovogodišnji nastup Festivalskog orkestra KotorArta biće održan večeras u 21 sat u Crkvi Sv. Nikole u Prčanju. Biće to i posljednji koncert na XI Don Brankovim danima muzike, a nastupiće violista Amihai Gros, koji je inače na poziciji prvog violiste Berlinske filharmonije. Publika će imati priliku da sluša kompoziciju Franca Šuberta – Sonatu “Arpeđone” u aranžmanu za violu i orkestar. Pored toga, Gros će se predstaviti i interpretacijom “Koncerta za violu i orkestar u G-duru” Džordža Filipa Telemana. Čast da zatvori muzički dio programa KotorArta pripala je dirigentu Jang Čil Liju iz Južne Koreje, koji je s orkestrom pripremio i “Divertimento” Bele Bartoka.

preporučuje

Ljubav za početnike ili zašto možemo voljeti samo u znakovima, Srećko Horvat Ljevak, Zagreb, cijena 18 eura Ljubav za početnike nije self-help priručnik koji će vam dati odgovore na sve ljubavne probleme niti još jedna dubokoumna teorijska rasprava koja vjeruje da posjeduje ”istinu” ljubavi. Riječ je o fragmentima koji bilježe pojedine znakove ljubavi, etape i ljubavne epizode, kojih može biti bezbroj i čije varijacije uvijek zavise od nečijeg ličnog iskustva. Zašto toliko čekam na telefonski poziv? Zašto interpretiram svaki dodir, pogled ili SMS? Zašto me ta pjesma podsjeća na nas? Sve su to pitanja koja su dio ”jezika ljubavi”, što na specifičan način oblikuju svijet zaljubljenosti koji nam je dobro poznat, a svejedno nedokučiv...

Porodični roman neurotičara i drugi spisi, Sigmund Frojd Službeni glasnik, Beograd, cijena 10 eura

Sno- vi, fantazije, sjećanja, ljubavi, mržnje, istine i obmane, scenariji, želje, analitičke konstrukcije, sve nas to nepobitno vuče da na psihoanalitičko pisanje gledamo kao na svojevrsno književno stvaranje. S druge strane, koliko je samo stvari psihoanaliza crpila iz književnosti i, u svakom slučaju, prizorima i zapletima iz književnih djela ilustrovala svoje pretpostavke, uvide i zaključke. Mnogi slučajevi s kojima nas je psihoanaliza upoznala mogu biti čitani kao romani i priče… Književna psihoanaliza nam otvara priliku da i samu psihoanalitičku teoriju i praksu sagledamo kao osobeni porodični roman djetinjstva. To bi bio frojdistički roman. Ne ponavlja li istorija frojdističke psihoanalize neprestano lični roman svoga tvorca?

Hanna Arendt: Intelektualna biografija, Michelle-Irene Brundy Sandorf, Zagreb, cijena 11 eura Michelle-Irène Brudny predaje filozofiju na Univerzitetu u Ruenu, a svojim je tumačenjima i prevodima djela Hanne Arendt uveliko doprinijela kvalitetnijoj recepciji tog specifičnog i po mnogo čemu jedinstvenog filozofskog opusa. Svima dobro poznatom opusu intelektualke 20. vijeka Hanne Arendt pokušala je dati naučni opis, iako je i sama, nakon što je napisala najveći dio knjige, zaključila da filozofija i život Hanne Arendt predstavljaju nešto više. ”Stavovi Hanne Arendt zavise od unutrašnje logike i načina izlaganja i rijetko kad odražavaju sklonost paradoksu, što je među prvima istakao Raymond Aron. Elisabeth Young-Bruehl tu osobinu, odnosno sklonost, potkrepljuje ironičnom, ali dobronamjernom sintagmom: better original than right - za Hannu je bolje biti originalan nego u pravu.”

Engleska zastava, Imre Kertes Fraktura, Zaprešić, cijena 14,30 eura “Nastojim da što prije završim s nabrajanjem pojedinosti, jer su one iznosive prema jednom jedinom načelu, samo u duhu formulacija to, dakako, ni izdaleka nije vjerodostojno pravom duhu tih detalja; odnosno, s tim da sam ja tu stvarnost živio i preživio, to takođe ukazuje na željeznu zavjesu koja se propinje između definisanja i stvarnosti, na željeznu zavjesu koja se spušta između pripovjedača i njegovog slušateljstva, na željeznu zavjesu koja stoji između čovjeka i čovjeka i, najzad, na željeznu zavjesu koja je stalna prepreka između čovjeka i njegovog vlastitog bića, između čovjeka i njegovog života.” Imre Kertes


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava 25

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

Spektakl

“Gori vatra” večeras u Top Hillu

Najveća balkanska zvijezda Zdravko Čolić nastupiće večeras u budvanskoj diskoteci Top Hill. Čolić godinama slovi za jednog od najboljih pjevača na prostoru bivše Jugoslavije i prepoznatljiv je po nevjerovatnim vokalnim sposobnostima i neprikosnovenom šarmu. Svoju vjernu publiku podsjetiće na brojne hitove iz višedecenijske bogate karijere kao što su “Gori vatra”, “Ti si mi u krvi”, “Živiš u oblacima”, “Kristina”, a izvešće i pojedine numere sa aktuelnog albuma “Kad pogledaš me preko ramena”. “Predstavićemo nekoliko novih pjesama a biće i nekih dvanaest pjesama koje nijesam već dugo pjevao, a koje ljudi znaju pa da ih podsjetimo. Napravićemo muzički presjek”, izjavio je Zdravko Čolić pred početak ljetnje turneje, koju je počeo 1. avgusta nastupom u Ohridu, nakon čega je 4. avgusta nastupio i u pulskoj Areni. Ovo je Čolićev prvi nastup u Crnoj Gori nakon koncerta koji je imao prije nekoliko godina na plaži Jaz. Cijena ulaznice u pretprodaji iznosila je 15 eura, a na veče koncerta koštaće 20 eura. Nakon ovog nastupa Zdravko će, kako sada stvari stoje, nastupti i 26. septembra u Novom Bečeju umjesto Lepe Brene, koja je zbog bolesti otkazala koncert. Na Tiskom keju Čolić je posljednji put gostovao 2008. godine. Z.Š.

STATUS

dana Igor Rakočević: Niko nije imun na poklone...

Ne propustite

Zvijezde na zatvaranju OI Grupa Spice Girls izvešće dvije pjesme Otvaranje Olimpijskih igara bilo je spektakl i za oči i za uši, ali organizatori i za kraj pripremaju glamurozno slavlje na kojem će nastupiti najveći britanski, odnosno svjetski muzičari. Samo za ceremoniju zatvaranja Olimpijskih igara u Londonu opet se okupila i najtiražnija ženska grupa ikada - Spice Girls. Paparaci su uspjeli da uđu na jednu od proba i uslikaju popularnu petorku dok pjeva na replikama prepoznatljivih londonskih taksi

vozila. Pored Spajsica na večerašnjem zatvaranju OI, koje bi trebalo da traje dva sata, nastupiće i Džesi Džej, Džordž Majkl, Eni Lenoks, legendarni Pet Shop Boys, trenutno najpopularniji boj bend One Direction, kao i slavni gitarista Brajan Mej. Kompletan program ceremonije bi trebalo da vodi komičar Rasel Brend, a za muzičku podlogu pobrinuće se Fat Boy Slim.

Raport sa Rifreša

Vrelo i druge noći u Kotoru Festivalska publika je sinoć ovacijama ispratila solo nastupe Bejlija i Varele, a njihov zajednički nastup u B2B setu nešto nakon tri sata nakon ponoći izazvao je erupciju oduševljenja fanova koji su neumorno plesali. “Nevjerovatno. Sjajno. Fantastičan klub, fantastična publika”, bio je prvi komentar Baileya nakon prvog dijela nastupa na Rifreš festivalu, koji se na scenu popeo oko sat i trideset minuta nakon ponoći. Tokom prvog sata nastupa Marko Bejli je dokazao i zašto slovi za jednog od najboljih tehno DJ-eva. Brzo mu se na DJ pultu pridružio i Kristijan, koji je u pozadini odslušao Markov nastup. Varela je nastavio Bejlijev ritam i publiku nepresatno iznenađivao sjajnim i neobičnim prelazima, primjesama tribala, minimala. Ni Kristian nije krio oduševljenje publikom i atmosferom koja je vladala tokom njegovog nastupa. Zajednički nastup dvojca u B2B setu pokazao je uigranost dva DJ-a, koliko se poznaju, kao i kako u nekoliko minuta umiju da podignu atmosferu do usijanja. A koliko su zadovoljni nastupom moglo se vidjeti i iz publike. Nekoliko fanova je imalo sreću da dobije i majice, koje je Bejli bacio u publiku tokom nastupa. U petak 10. avgusta kotorsku diskoteku Maximus je posjetilo oko 2.000 ljubitelja Rifreš festivala. F.J.

Biće veselo

Ceca nacionale večeras u Guči Svetlana Ceca Ražnatović večeras će prvi put u karijeri nastupiti na Saboru trubača u Guči. Ona je srpskim medijima kazala da joj je velika čast što će pjevati na najvećoj trubačkoj fešti na svijetu i obećala dobar provod. Slavna pjevačica će nastupiti u pratnji trubačkog orkestra Dejana Petrovića, višestrukog pobjednika Sabora u Guči, sa kojim je i ranije sarađivala. Folk diva, međutim, ističe da se ovaj nastup ni po čemu neće razlikovati od njenih dosadašnjih i da će samo jedan dio koncerta biti sa trubačima. “Izuzetno se radujem ovom koncertu i sigurna sam da će biti veselo, jer publika to i očekuje”, kazala je Ceca. Ljubitelji njene muzike koji nijesu u prilici da otputuju u Guču moći će da uživaju u ovom koncertu pored ma-

lih ekrana. Naime TV Pink je obezbijedila direktan prenos Cecinog nastupa čiji je početak najavljen za 20 časova. Z.Š.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

26 Zabava/Life Style

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

ŽIVOTNI PROSTOR

Ogledala od po vizuelno šire p Korisna su u enterijerima gdje nema dovoljno svijetla, kao i u manjim sobama

KUHINJA

Pljeskavice od krompira Ovo je idealno i brzo ljetnje jelo koje vam neće oduzeti mnogo vremena a zadovoljiće i najzahtjevnije gurmane. Skuvajte krompir i cijelu glavicu luka. Ocijedite od vode i ispasirajte. Dodajte malo soli, bibera, peršun, dva jaja, sir i brašno. Sjedinite sve sastojke i formirajte pljeskavice. Zagrijte u tiganj malo ulja i pecite pljeskavice oko tri minuta sa obje strane. Poslužite ovo jelo sa grilovanim mesom i sezonskom salatom.

Priredila Ma. I.

O

gledala vizuelno povećavaju prostor i brišu granice malih prostorija, tako da će vaša soba djelovati mnogo komfornije i prostranije. Dobri efekti se postižu njihovim postavljanjem na zid cijelom visinom sobe. Mogu biti i uokvirena na zidu, u slogu od više komada i imati istu funkciju.

SASTOJCI:

LJUBAVNI HOROSKOP

Bik je savršen muškarac OVAN Dokle god mu izmičete i tajanstveno se smješkate, znatiželjni ovan će trčati za vama, jer njemu je zanimljivo samo neosvojivo. BIK Kad bi svi muškarci bili kao bikovi, žene ne bi ni imale problema u ljubavi. BLIZANCI Blizanac je slobodan duh, on voli flert, putovanja i nove stvari. Ako imate dovoljno povjerenja i razumijevanja, skinuće vam zvijezde s neba. RAK Koliko god je bio uporan da vas zavede i osvoji, toliko će muškarac rak biti uporan i da vas zadrži. LAV Kada vas osvoji, u društvu će vas tretirati kao pravu kraljicu, dok će kod kuće očekivati da vi ugađate njemu. DJEVICA Muškarac Djevica pažljivo bira pravi trenutak kad će krenuti u akciju osvajanja. Pričaće vam sve što nikada nijeste mislili da ćete čuti od njega. VAGA Kada dođe do seksa, muška-

● OGLEDALO BOJE BRONZE

4 velika krompi ra 1 glavica crnog luka 2 jaja 2 kašike brašna 2 kašičice perš una (sjeckanog) 150 g izdrobljeno g sira So, biber

rac Vaga polako gubi interes. Zato će se on truditi da bar na putovanjima oživi osjećaj kao kada vam se prvi put udvarao. ŠKORPIJA Ne gubite vrijeme ni živce pokušavajući da saznate gdje se krije taj vječni zavodnik, nego se prepustite njegovom zagrljaju. STRIJELAC Ako ste se odlučili za muškarca strijelca, onda budite spremni da vjerujete samo njegovim očima i ušima. Nestalni su i najčešće nevjerni. JARAC Koliko god vam stidljivo djelovao, on jj stabilan muškarac. Muškarac Jarac nikada neće dozvoliti da vam pored njega nešto nedostaje. VODOLIJA Njemu sve polazi za rukom od trenutka kada vas osvoji. Potrebno mu je samo malo vremena da procijeni koju će taktiku na vama primijeniti. RIBE Kad jednom upadnete u mrežu muškarca ribe, nećete tako lako pobjeći. Iako je njegovo osvajanje pomalo nespretno, u četiri zida on je samo vaš.

Ogledala se upotrebljavaju u gotovo svim prostorijama stana ili kuće. Ona mogu biti i te kako korisna u enterijerima gdje nema dovoljno svijetla, kao i u manjim sobama koje vizuelno mogu napraviti većim i svjetlijim.

● DNEVNA SOBA

Ukoliko se odlučite za postavljanje ogledala u dnevnoj sobi, neka to bude cijelom visinom prostorije, sa spajanjem ogledala bez raznih okvira ili upotrebe dekorativnih fazeta. Slika mora da djeluje što čistije i jednostavnije.

Osim čistog, prozirnog ogledala postoje i zatamnjena, među kojima se naročito ističe boja bronze, koja u određenim enterijerima može da deluje vrlo sofisticirano i elegantno. Takođe daje i određenu dozu mistike i tajnovitosti. Veoma dekorativno ogledalo sa zanimljivim šarama daće vašoj dnevnoj sobi dozu šika. Uz ovakvo ogledalo preko cijelog zida dobro se uklapaju kitnjasti lusteri i svedeniji komadi nameštaja.

● MALA DNEVNA SOBA

Možda vam je dnevna soba malo manjih dimen-

ZDRAVLJE

Pipun odlično rješenje za dijetu

Možete ga jesti koliko želite, bez razmišljanja o broju kalorija Ako tražite zdravu i ukusnu hranu koja izaziva zadovoljstvo, nutricionisti velikodušno preporučuju pipune. Pipuni su izrazito hranljivi i niskokalorični. Kantalupa osvježava i ima najveću količinu beta-karotena koji je antioksidant i pomaže u sprečavanju rizika od nastanka nekih vrsta raka. Tajna pipuna je u velikoj ko-

ličini vode. On vam neće samo ugasiti žeđ, već vas može i zaštititi od sunčevih opekotina. Sok od pipuna će vam pomoći da se zaštitite od štetnog zračenja sunca. Pipuni su bogati antioksidansima koji organizmu pomažu u zaštiti od štetnih radikala koji oštećuju stanice kože. Takođe, sadrži dosta minerala i vitamina. Ovo voće ima

samo 29 kalorija na 100 grama. Sadrži mnogo kalijuma, zbog znatnog sadržaja vitamina A, a budući da sadrži i vitamin C, kalcijum, magnezijum, fosfor i biotin, dinju treba konzumirati u velikim količinama. Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava/Life Style 27

nedjelja, 12. 8. 2012.

oda do plafona prostoriju

kratke vijesti Natali Portman reklamira Diorov puder Poznata američka glumica Natali Portman zaštitno je lice novog pudera naziva “Nude modno”, kozmetičkog brenda Dior. Za potrebe reklamiranja ona je pristala da se skine u toples. Harizmatična 31-godišnja glumica za novu Diorovu reklamnu kampanju pozirala je gola, samo s decentnom šminkom, što je dodatno naglasilo njenu prirodnu sofisticiranu ljepotu. Natali je novi Diorov puder nosila i na svom vjenčanju, održanom u subotu, u privatnoj kući u Big Suru u Kaliforniji i time još jednom pokazala da je jedan od najvećih poštovalaca ovog francuskog brenda. Portmanova je već nekoliko puta bila zaštitno lice raznih Diorovih proizvoda među kojima je i parfem “Dior Miss Cherie”.

Raste broj metroseksualaca

zija i bez mnogo svijetla. To često zna da djeluje deprimirajuće. Međutim, uz dobru organizaciju u dnevnom boravku, zid sa ogledalom postavljen na pravi način učiniće da vaša soba djeluje mnogo šire i komotnije. Bitno je da dobro pozicionirate komade namještaja i uskladite vaše već ustaljene navike.

● SPAVAĆA SOBA

Neki vole da u intimnom

ambijentu imaju ogledalo, dok drugi ne. Obično se koriste u vidu plakarskih vrata cijelom visinom sobe, ili samo djelimično.

je da se izvede bez rama, ili ukoliko je neophodno u sasvim tankom i jednostavnom ramu.

● U BLIZINI KREVETA

● IZA KREVETA KAO DEKORACIJA

Ogledalo pored ili ispred kreveta za spavanje može doprinijeti da soba svakako djeluje veća i svetlija. Može se zalijepiti na zid ili se koristiti u vidu vrata za plakar sa garderobom. Dobro

Iza uzglavlja kreveta postavljena su ogledala u pravilnim i jednakim ramovima. Osim što će donijeti dinamiku i svijetlost u sobu, doprinijeće i njenom vizuelnom proširenju.

SAVJETI

Oblikujte tijelo u vodi Sve vježbe koje radite na suvom možete pokušati i u bazenu ili moru, osim što će vam biti lakše i efekat će biti bolji More ili bazen su idealna mjesta za opuštanje ali i za vježbanje. Otpor vode blokira svaki pokret, zahvaljujući čemu je efekat pet puta veći nego kad vježbamo na suvom. Skidaju se naslage sala, a da se pri tom ne opterećuju ligamenti, zglobovi i kičma, pošto nagli pokreti i povrede nijesu mogući. Sve vježbe koje radite na suvom možete pokušati i u vodi, osim što će vam biti lakše i efekat će biti bolji. Uđite u vodu i uživajte. ZATEŽE RUKE Šta god da radite u vodi i koristite ruke, vaši mišići se zatežu. Plivanje kraulom, odlično je za gornji dio ruku. Ukrštanje ruku pod vodom savršeno je i za ruke i za grudi. Dovoljno je da pod vodom radite “makazice” rukama i efekat će brzo biti vidljiv. OBLIKUJE NOGE

Sve više muškaraca pozajmljuje preparate za njegu lica i tijela od svojih nježnijih polovina. Istraživanje jednog britanskog lanca prodavnica pokazalo je da čak 34 posto muškaraca koristi kozmetiku svojih žena, majki ili djevojaka i ne stidi se to da prizna. Veliki broj njih depilira tijelo, što žene smatraju vrlo seksi, a obrve “čupa” čak petina ispitanih. Kako bi pripremili ten prije odlaska na plažu ili održali boju poslije ljetovanja, čak deset posto muškaraca odlazi u solarijum. A kako bi prikrili nedostatke na licu čak 11 posto poslužiće se korektorom. “Muškarci sve više brinu o svom izgledu, a za to su zaslužni i slavni Metju MekKonahi, Džoš Hartnet i Džastin Timberlejk koji su se pojavili u brojnim reklamnim kampanjama. Isto kao i žene, muškarci su pod stalnim pritiskom da izgledaju savršeno, zbog čega broj metroseksualaca raste”, kazao je osnivač kompanije koja je sprovela istraživanje, Rakeš Agarval.

Zjenica otkriva seksualnu orijentaciju Oči otkrivaju ko je gej a ko strejt, smatraju naučnici. Dilatacija zjenice je precizni pokazatelj seksualne orijentacije, otkrilo je novo istraživanje. Kada ljudi posmatraju erotične slike i uzbude se, njihove zjenice se rašire zbog nesvjesne reakcije koja može biti korišćena da se proučava seksualnost i uzbuđenje bez invazivnih genitalnih mjerenja. Naime, naučnici su posmatrali 165 muškaraca i 160 žena, uključujući gej, strejt i biseksualne učesnike, pa su došli do saznanja da ako je muškarac strejt, njegove zjenice će se širiti na žene, a ako je gej na muškarce. Dobrovoljci su gledali odvojene jednominutne video snimke muškarca kako masturbira, žene koje masturbira i neutralne scene pejzaža. Kamera koja je pratila pogled, snimala je zjenice i mjerila male promjene u veličini zjenica. Ipak, kod žena su stvari bile složenije. Kod strejt žena izmjereno je isto širenje zenica na erotične slike oba pola, uprkos tome što su navele da ih uzbuđuju muškarci, a ne žene. Istraživači nijesu sigurni zašto se to dešava.

Šanel napravio novi parfem inspirisan Venecijom Za vitke butine i čvrstu zadnjicu pokušajte ovu vježbu. Stanite bočno uz ivicu bazena, zatim podignite nogu sa strane do ugla od 90 stepeni i vratite je u početni položaj. ZATEŽE BUTINE Oslonite se rukama o ivicu bazena, podignite noge do visine kukova, raširite ih i polako izbrojte do tri. Sada ukrstite noge, pa ih ponovo ih raširi-

te i izbrojte do tri. Uradite vježbu deset puta. STANJUJE STRUK Za jačanje bočnih trbušnih mišića okrenite se leđima ivici bazena, oslonite se rukama i podignite noge tako da budu pod uglom od 90 stepeni u odnosu na trup. Zatim ih polako okrenite ulijevo i zadržite ih tri sekunde u tom položaju. Vježbu uradite deset puta.

“Coco Noir” novi je parfem francuskog modno-kozmetičkog giganta Šanel. Ovaj parfem posjeduje u sebi novu mirisnu notu koja zrači misterioznošću i elegancijom. Osnivačica brenda Gabrijela Šanel je gajila posebne simpatije prema gradu blistavih kanala i baroknih rezidencija, pa je Venecija bila inspiracija za novu Šanelovu mirisnu notu koja kombinuje citrus, ružu, pačuli i tamjan i priziva kontrast između sjaja velikih lustera i duboke tame bogatih draperija u venecijanskim palatama. Prema riječima kompanije, ovaj parfem predstavlja još “mračniju” verziju legendarnog “Coco Flacona”. Coco Noir od 50 mililitara koštaće 92 eura, a u radnjama će se naći od 17. avgusta.


Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com Pratite nas na twitteru

@dnovine

28 Zabava/Slobodno vrijeme 302

AMEGLAVNI DANSKI MJESTO RIČKI ULAZ U FIZIČAR, FUDBALNA HANS ER ZETE HUMORI- 21. I 27. ZGRADU SLOVO ISTOKU KRISSA SLIKE STIČKI (NJEM.) TURSKE TIJAN LIST

STRANA OSTRVO ZNAK MUŠKO SKRAĆEINTERKOD IME NICA ZA LOŠINJA PUNKCIJE SJEVER

MINIMALNA PLATA

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

Daily Sudoku puzzle No. 2108 sudoku 2012-07-21

1

TEŽNJA ZA VLAŠĆU (GRČ.)

7

MJESTO U SRBIJI

PO SREDINI STARIJI AMERIČ. GLUMAC, ROBERT POVUČENOST U SEBE (GRČ.) OTPISI

FRANCUS. FILOZOF, IPOLIT

POZNATI, UGLEDNI LASO OD KONJSKE STRUNE

2

ŠPANSKI ŠAHIST, RAMON DIO PEĆI

OZNAKA ZA REOMIR MALI SRP, SRPIĆ RADNIK NA CARINI

UPRIJEDEN TKANJEM PRELAMATI

RJEČNI RIBAR

9

GRAD U FRANCUSKOJ MOLIBDEN

6 1

SKUPA, ZAJEDNO RUSKI PISAC TOLSTOJ

RIJEKA U ITALIJI PRIBRAN, SMIREN

3

5 6

Vječna ljubav

9

Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com

2

6

6

3

2

5

8

Daily Sudoku puzzle No. 1832

1

9

2011-10-19

8

Medium level

Lakša

2

7

4

3

7

1 6

5

9

7

4

9

Play1sudoku6online at:

2

6 7

ŽITELJI ATINE

RJEŠENJE IZ PROŠLOG BROJA: GEOBOTANIKA, RUKOMETAŠ, N, K, ARARAT, KA, ZATIM, RIBOK, ODISAJ, RAMA, RN, ZNAMENIT, BETL, MELASA, AKROBAT, TIB, SEKIRACIJA, A, POLARITET, GNJEV, RIRI, IVIĆ, PAT, ARIŠ.

2

6

NADODAN VARENJEM

ŽITELJ MJESTA RIT

7

3

MUŠKO IME

IMETAK

5

1

2

NAŠA RUKOMETAŠICA SAVIĆ ŽITELJ MJESTO BORA U SLOVENIJI HEMIJSKA JEDINJENJA

GRADIĆ U BOSNI

7

4

ČLAN NEKOG ODBORA

AUTOR: BANE

3

DIJELOVI CVIJETA

MIRIŠLJAVO SREDSTVO

Medium level

Teža

5

3

5

2 at: Play sudoku online

Page 1/2

9 8 7 www.sudokukingdom.com www.sudokukingdom.com 4

6 Puzzle solution:

3

5 Puzzle solution:

9

8

U zatvoru zbog “katanaca zaljubljenih”

Sudoku puzzle No. 2107 2012-07-20 Sudoku Rješenje iz prethodnog broja puzzle No. 1833 2011-10-20

Sud u Kelnu osudio je na tri mjeseca zatvora Njemca koji je ispod jednog mosta u tom gradu ukrao 50 katanaca koje tu ostavljaju zaljubljeni parovi da bi “zauvijek učvrstili svoju vezu”. Nakon što ih je ukrao, on je katance koji simbolizuju vječnu ljubav prodao kao staro gvožđe, a sudija nije uvažio njegovu odbranu da je riječ o bačenim katancima koji nijesu ničiji. Ispod željezničkog mosta u blizinu čuvene katedrale u Kelnu nalazi se, inače, oko 40.000 “ljubavnih katanaca” i oni predstavljaju jednu od gradskih turističkih atrakcija. Lopov je pred sudom rekao da ga je vlasnik otpada uvjerio da katanac čiji se ključ baci ne pripada nikome i da, stoga, njihovo uzimanje ne može da se kvalifikuje kao krađa. Sud takvu odbranu nije prihvatio i zaključio je da katanci i dalje pripadaju onima koji su ih tu ostavili, a 41-godišnji Njemac i njegov 15 godina mlađi pomagač proglašeni su krivim i za uništavanje državne imovine, jer su morali da isjeku jednu ogradu da bi došli do katanaca.

6

2

5

8

3

1

9

4

7

2

5

6

9

3

8

4

1

3

8

5

1

4

9

6

2

7

6

8

3

7

1

4

5

2

9

4

1

9

7

2

6

8

5

3

1

4

9

2

5

8

3

7

6

2

5

7

8

1

4

3

6

9

2

7

6

3

4

9

1

5

8

6

9

1

3

5

7

4

8

2

9

5

1

8

2

6

7

3

4

8

3

4

6

9

2

7

1

5

4

3

8

5

7

1

6

9

2

1

4

8

2

7

5

9

3

6

5

1

7

4

8

2

9

6

3

9

2

6

4

3

8

5

7

1

3

9

4

1

6

7

2

8

5

5

7

3

9

6

1

2

4

8

8

6

2

9

3

5

4

1

7

vicevi

7

*** Otišli u Afriku američki, engleski i srpski panduri na takmičenje ko prije uhvati žirafu. Page 1/2 Odu američki panduri i za 15 min. dovode žirafu. Odu engleski panduri i za 10 min. dovode žirafu. Odu srpski panduri i za 5 min. dovode slona, a slon sav u modricama. Počnu da se bune američki panduri i engleski panduri: - Nijesmo rekli slona vec žirafu. A slon podigne surlu i kaže: - Priznajem, ja sam žirafa.

*** 5 pravila crnogorskog fudbala: 1. Šutni loptu što dalje od sebe. 2. Ako ne možeš da trčiš, glumi da si fauliran i odmaraj što duže. 3. Ako ti nije dobro ispala slika u novinama, šutni loptu u fotoreportere da se osvetiš. 4. Dodaj loptu golmanu što više puta možeš da bi više odmarao a da bi on ostao budan. 5. Pazi da ne pokvariš frizuru jer sve se vidi na televiziji.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava/Slobodno vrijeme 29

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

NEZVANIČNO

Dogovorili se ne dogovorili, meni odmor propade

Evo i pasoš sam spremio, ali mi niko pečat neće udarati ovog ljeta izgleda

HOROSKOP

LAVIRINT OVAN

Iznenada vam je sve postalo jasno. Bio je potreban trenutak da shvatite ko ste i šta možete. Pod uslovom da pojačate pažnju, posebno u saobraćaju i pri rukovanju električnim aparatima, možete izbjeći posljedice.

BIK

Morate da potiskujete osjećanja. Pažnju vam poklanja osoba koju ne volite. Vi ste u mislima sa nekim sa kim zbog viših okolnosti ne možete ostvariti stalnu vezu. Morate se zadovoljiti samo trenucima.

BLIZANCI

Bićete u situaciji da na nekog utičete. Ukoliko se bavite propagandom, možete očekivati uspjeh praćen povećim finansijskim dobitkom. Zdravstveni problemi su posljedica loše krvne slike.

RAK

Do izražaja dolazi vaša elokventnost i obaviještenost. Znate sve što se zbiva oko vas. Pravi ste savjetodavac kada je riječ o egzistencijalnim problemima. Znate gdje se nešto može kupiti jeftinije.

LAV

Nastupile su teškoće organske prirode. Neraspoloženi ste, jer ne želite ni da razmišljate o bolesti. Stanje nezadovoljstva odražava se i na ljubavni život. Nesuglasice sa partnerom mogu prerasti u sukob većih razmjera.

DJEVICA

Mukotrpan rad biće krunisan uspjehom u vidu većeg prihoda. Započinjite nove poslove još nekoliko dana. Uskoro ulazite u period stagnacije, pa prištedite. Zato se valja obezbijediti i naoružati strpljenjem.

VAGA Razloga za nezadovoljstvo imate sijaset. U prvom planu je loše zdravlje. Morate ozbiljnije prići ovom problemu i pokušati da ga sanirate. Sa partnerom pokušavate da nađete zajednički jezik. To vam malo teže polazi za rukom.

ŠKORPIJA

Danas vam štošta ne polazi za rukom. Čini vam se da nikako ne možete da izađete na kraj sa problemom. Što se više trudite, to situacija postaje teža. Nervozni ste i osjećate potrebu da se osamite.

STRIJELAC

Fantastično funkcionišete na svim poljima. Divno se osjećate. Zadovoljni ste poslovnom saradnjom i društvenim kontaktima. Poslije obavljenih obaveza nećete ljenčariti, već ćete se zabavljati u izuzetno prijatnom društvu.

JARAC

Malo ste izašli iz šablona, ali vas okolnosti ponovo vraćaju na staro. Neraspoloženje, razočaranost, pesimizam - i dalje su normalna pojava. Pošto se izgleda u takvom stanju dobro snalazite, ne trudite se da ga prevaziđete.

VODOLIJA

Nervirate se i kad treba i kad ne treba. Smatrate da su svi krivi za vaše loše raspoloženje. Pošto nijeste objektivni, trpite posljedice svog ponašanja. Morate sačuvati zdravlje, jer je opasnost pojačana.

RIBE

Nalazite se u raskoraku između želja i mogućnosti. Iako ste svjesni toga da partner ne ispunjava vaše kriterijume, nervirate se. Pokušajte da ga prihvatite sa svim njegovim manama, ili ga ostavite - nema trećeg rješenja.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

30 TV Program/Servis

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

FILM

POLASCI IZ BARA Beograd: 09.00 (brzi), 19.00 (brzi), Podgorica: 5.15 (lokal), 6.45(lokal), 09.00(brzi), 10.05(lokal), 14.05(lokal), 14.50(lokal), 16.40 (lokal), 19.00 (brzi), 20.30 (lokal), Bijelo Polje: 5.15

(lokal), 09.00 (brzi), 14.50(lokal), 19.00 (brzi). POLASCI IZ BIJELOG POLJA ZA PODGO RICU BAR Podgorica (Bar): 04.36 (brzi “Lovcen”), 05.11 (brzi “Panonija”) 06.02 (autovoz), 06.40 (lokal), 16.45 (brzi “Tara”), 18.00 (lokal).

POLASCI IZ BEOGRADA ZA PODGORICU BAR Beograd: 10.10 (brzi “Tara”), 22.10 (brzi “Lovcen”), 23.10 (autovoz), Subotica: 18.40 (brzi “Panonija”), Novi Sad: 21.15 (brzi “Panonija”).

U Podgorici 020/441-211 i 441-212, Baru 030/301-615 i 030/301-622, Sutomoru 030/601-690 Nikšicu 040/214-480, Mojkovcu 050/472-130, Bijelom Polju 050/ 478-560,Kolašimu 020/441-492

POLASCI IZ BIJELOG POLJA Beograd: 12.27(brzi), 22.35(brzi), Podgorica: 4.09(brzi), 9.01(lokal), 17.18(brzi), 18.35(lokal), Bar: 4.09(brzi), 9.01(lokal), 17.18(brzi), 18.35(lokal).

AUTOBUSI/BUS Andrijevica: 08:28, 9:00, 13:27, 15:30, 17:13 Banjaluka: petak, subota, nedjelja i ponedeljak 20:30, 21:20 Bar: 5:00, 7: 34, 7:35, 7:50, 9:15, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:01, 16:15, 18:00, 19:40, 19:50 Beograd: 00:40, 7:30, 8:30, 9:45, 11:00, 18:00, 19:00, 20:00, 20:45, 22:30 Berane: 7:45, 8:25, 8:30,9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 15:30, 15:45, 15:55, 16:30, 17:13, 17:30, 18:00, 19:55, 20:05, 20:15, 21:00, 22:27 Bijelo Polje: 00:40, 6:58, 7:30, 12:30, 13:09, 14:15, 15:09, 18:00:, 20:00, 20:25, 21:35, 22:30 Bijeljina: 20:25 Budva - Cetinje: 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:00, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:42, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:55, 12.24, 12:55, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:10, 16:25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 20:20, 21.45, 22:25, 00:00 Gusinje: 8:25, 13:27, 17:13 Dubrovnik: 6:00 Žabljak: 5:45, 13:55, 15:57 Zagreb: petak 15:00 Kotor: 00:00, 5:30, 5:55, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:50, 7:55, 8:09, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00,

Informativa

TV PROGRAM

VOZOVI/TRAINS POLASCI IZ PODGORICE Beograd: 10.00 (brzi), 20.05 (brzi), Bijelo Polje: 6.15 (lokal), 10.00 (brzi), 15.50 (lokal), 20.05 (brzi), Bar: 5.30 (lokal), 6.20 (brzi), 8.20 (lokal), 11.30 (lokal), 12.50 (lokal), 15.20 (lokal), 18.00 (lokal), 19.28 (brzi), 21.10 (lokal).

Sport

14:23, 15:00, 15:25, 15:45, 15:59, 16.10, 16.25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 20:20, 22:25 Kragujevac: 8:30, 9:45, 11:00, 21:35, 22:27 Kraljevo: 8.30, 9:45, 10:00, 11:00, 16:30, 22:27 Kolašin: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8:25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:15, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 14:38: 14:39, 14:50, 15:09, 15:30, 15:45, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:45 Lesovac: 16:30 Mojkovac: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8.25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09,13:27, 14:15, 14:38, 14:39, 14.50, 15:09, 15.30, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:40 Nikšic: 5:45, 6:35, 7:02, 7: 25, 7:40, 7:45, 8:15, 8:25, 8:30, 9:00, 9:15, 9:30, 9:35, 9:50, 10:29, 10.45, 10.50, 10.59, 11:20, 11:37, 11:45, 12:05, 12:08, 12:23, 12:50, 13:15, 13:34, 13:35, 13:54, 13:55, 14:30, 14:35, 14:45, 15:45, 15:57, 16:00, 16:08, 16:29, 16.45, 16.50, 17:00, 17:45, 18:19, 18:30, 18:45, 19:10, 19:30, 19:45, 19:50, 20:28, 20:30, 20:45, 20:55, 21:20, 21:35, 21:55, 22:10, 23:40 Niš: 10:00, 16:30, 20:15 Novi Pazar: 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:55,

16:30, 22:27 Novi Sad: 20:45, 22:30 Plav, Murino: 8:25, 13:27, 15:30, 17:13 Pljevlja: 5:45, 7:00, 7:30, 9:59, 11:30, 14:39, 14:50, 15:57 Prizren: 7:45 Peć: 7:45, 21.00 Priština: 21:00 Rožaje: 5:00, 7:45, 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:45, 15:55, 16:30, 18:00, 20:05, 20.15, 21:00, 22:27 Sarajevo. 7:40, 9:30, 13:35, 21:20 (samo petkom) 23:40 Skoplje: 20:05 Subotica, 20:45, 22:30 Tivat: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:45, 6:00, 6:15, 6:20, 7:42, 7:50, 8:15, 8:30, 10.29, 10:53, 11.55, 12:25, 12:55, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 21.45 Ulcinj: 7:34, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:00, 16:15, 18:00, 19:50 Herceg Novi: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7.42, 7:50, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:55, 10.00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15.25, 15:45, 15:50, 16:10, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 19.45, 20:20, 21:45 Čačak, Užice, Zlatibor: 7:30, 19:00, 20:00, 20:45, 21.35, 22:30, 00:40

05:45 Dođi na večeru /r 08:00 Film: Tjelohranitelj /r 10:00 Serija: Prijatelji /r 12:00 Film: Krevet od ruža /r 14:00 Serija: Pevaj, brate/r 15:00 Talk show: Veče sa Ivanom Ivanovićem /r 16:30 Kviz: Savršen minut/r 18:00 Emisija: Radna akcija/r 19:00 Film: Doktor T i njegove žene 21:00 Film: Konačna odluka 23:00 Serija: Živa meta /r 01:30 Serija: V.I.P./r

06.00 Radio Crne Gore - budilnik 08.00 Kad prošetam Crnom Gorom 10.00 Vijesti 10.05 Program za djecu 11.00 Vijesti 11.25 Strani dokumentarni program 12.00 Vijesti 12.25 Muzika 13.00 Više od ljeta /r 14.00 Vijesti 14.05 Više od ljeta /r 15.30 Dnevnik 16.05 Film 18.00 Dokumentarni serijal 19.00 Crtani film 19.25 Večeras... 19.30 Dnevnik 19.55 Sport 20.05 Film 22.00 Dnevnik 22.30 Film 00.00 Vijesti u ponoć

TV PRVA Konačna odluka 21.00

RTCG 1 Program za djecu 10.05

08.00 09.10 12.00 12.00 14.00 15.30 16.00 16.50 18.00 18.30 20.00 21.30 22.00

10:00 Divlja ljepota 12:30 Kuhinjica 14:30 Bitange i princeze 16:30 Divlja ljepota 16:55 Ljetopis 18:00 Forum 18:30 Serija: Strasti 20:30 Serija: Kradljivac srca 22:00 Showroom 22:30 Ljetopis 23:30 Serija: Strasti 02:00 Film: Nebo ,sateliti

Podgorica 020/620-430, Herceg Novi 031/321-225, Kotor 032/325-809, Tivat 032/672-620, Budva 041/456-000, Bar 030/346-141, Ulcinj 030/412-225, Berane 051/234-828, Bijelo Polje 050432-219, Pljevlja 052/323-144, Nikšic 040/213-018, Cetinje 041/21-052

AVIONI/AIRPLANES Informacije sadržame u retu letjenja predstavljaju letove planirane na dan 04. april 2011. godine. Promjene su moguce bez prethodne najave. Montenegro Airlines preporucuju putnicima da se za dodatne informacije obrate službi za rezervacije na tel: 9804, poslovnicama ili prodajnim agentima. Poslovnice: 020/664-411; 664-433; 033/454-900; 011/3036-535

Podgorica – Beograd: svim danima 07:30, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 18:00, srijeda i subota 19:00; Beograd – Podgorica: svim danima 08:50, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 19:20, srijeda i subota 20:20; Tivat – Beograd: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 08:20, 17:20, 19:20, subotom 14:45, 16:15, 17:20, 19:20; Beograd – Tivat: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 07:00, 09:40, 18:40, subotom 06:00, 16:50, 18:00, 18:40;Podgorica – Beč: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 08:05; Beč – Podgorica: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 10:30;Podgorica – Ljubljana: petak i nedelja 15:50; Ljubljana – Podgorica: petak i nedelja 17:30; Podgorica – Frankfurt: svim danima 11:40; Frankfurt – Podgorica: svim danima 14:50;Podgorica – Cirih: ponedeljak i četvrtak 12:30, utorak i subota 10:05, srijeda 10:35, petak i nedelja 08:25; Cirih – Podgorica: ponedeljak i četvrtak 15:10, utorak 13:30, srijeda 13:35, petak i nedelja 11:15, subota 13:10; Podgorica – Rim: utorak 10:30, petak 08:30, nedelja 17:00; Rim – Podgorica: utorak 12:50, petak 10:30, nedelja 19:00; Podgorica – Moskva: ponedeljak 09:20, utorak, srijeda, četvrtak 18:10, petak i nedelja 19:20, subota 09:20, 15:30; Moskva– Podgorica: ponedeljak 07:15, utorak, srijeda, četvrtak 08:00, petak 06:25, subota 06:55, 21:25, nedelja 07:20; Tivat-Moskva: ponedeljak 10:00, 18:10, 20:10, utorak i četvrtak 09:20, 11:30, 20:10, srijeda, petak i nedelja 09:20, 20:10, subota 18:10, 20:10; Moskva-Tivat: ponedeljak08:00, 15:05, 15:50, utorak i četvrtak 07:15, 15:05, 17:35, srijeda i petak 07:15, 15:05, subota 06:30, 14:55, nedelja 07:15, 14:45; Podgorica-Pariz: ponedeljak i srijeda 10:30, utorak i četvrtak 10:20, petak 12:05, nedelja 09:05; Pariz-Podgorica: ponedeljak i srijeda 14:20, utorak 14:00, četvrtak 14:05, petak 15:15, nedelja 12:25; Tivat-Pariz: subota 08:30; Pariz-Tivat: subota 11:50; Podgorica-Niš: pondeljak, utorak i četvrtak 18:05, srijeda, petak, subota i nedelja 19:10; Niš-Podgorica: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak i subota 08:00, petak i nedelja 07:00; Podgorica-Kopenhagen: srijeda i subota 12:20; Kopenhagen-Podgorica: srijeda i subota 15:50; Tivat-Kopenhagen: ponedeljak 12:10; Kopenhagen-Tivat: ponedeljak 15:35; Podgorica-London: petak 08:30; London-Podgorica: petak 11:10; TivatLondon: srijeda 11:15, nedelja 11:25; London-Tivat: srijeda 14:00, nedelja 14:10; Podgorica – Bari - Podgorica i Podgorica – Napulj - Podgorica (svakog petka i nedelje naizmjenično, u popodnevnim časovima)

Podgorica - Ljubljana: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 15:35, petak i nedjelja u 15:50; Ljubljana - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i č etvrtak u 13:50h, petak i nedjelja u 17:30h; Podgorica - Amsterdam: srijeda, cetvrtak u15:05, nedjelja 15.50; Amsterdam - Podgorica ponedjeljak, utorak,srijeda,cetvrtak, petak u 10:15; Podgorica - Bec: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Bec - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09:55; Podgorica - Brisel: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja u 15:50; Brisel - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09.05; Podgorica - Cirih. ponedjeljak utorak, srijeda,cetvrtak 15.05, petak 13.40, nedjelja 15:50; Cirih - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 10.00 Podgorica - Frankfurt: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja 15:50; Frankfurt - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 10.15, petak 12.05, nedjelja 14:40; Podgorica - London: utorak, cetvrtak 15.05, ne-

djelja 15.50; London - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i petak u 09.45; Podgorica - Mihen. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja 15:50; Minhen - Podgorica: ponedjeljak, utorak 08.55, srijeda, cetvrtak u 11.55, petak 12.10, nedjelja 14:10; Podgorica - Pariz. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Pariz - Podgoriva. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak u 11:00, Podgorica - Stokholm: srijeda u 15.05, nedjelja u 15:50; Stokholm - Podgorica: utorak, petak 10.45; Podgorica - Barselona: nedjelja 15.50; Barselona - Podgorica: cetvrtak 10:05 Podgorica - Kopenhagen: utorak 15.05, nedjelja 15:50; Kopenhagen - Podgorica: ponedjeljak, cetvrtak 09.55 Generalni zastupnik za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu OKI AIR INTERNATIONAL. Informacije i rezervacije na telefone: 020/201-201, 241-154, mob. 067/241-154

Podgorica - Beograd: svim danima 06.20, 09.35, 19.00 časova Beograd - Podgorica: vim danima 08.00, 17.25, 21.25 časova Tivat - Beograd: svim danima 12.50, 19.15 časova Beograd - Tivat: svim danima 11.10, 17.35 časova Informacije na telefon: 664-730. Rezervacije: 664-740, 664-750

Podgorica - Zagreb: ponedjeljak i petak u 12:45, srijeda u 13:25; Zagreb - Podgorica: ponedjeljak i petak u 11:00, srijeda u 11:40; Informacije i rezervacije na tel/fax. 020/201-201, 201-202, 241-154

Tivat - Moskva: subota 15.20; Moskva - Tivat: subota u 13.15 Informacije na tel. +382 33 459 706, +382 33 459 716, +382 67 251 001, 251 004, 251 008, 230 778

Štrumfovi/r Top mobil O.I.- Košarka O.I.- Rukomet O.I.- Odbojka O.I.- Vaterpolo O.I.- Košarka O.I.- Vaterpolo O.I.- Rukomet O.I.- Boks finale O.I.- Gimnastika O.I.- Studio O.I.- Zatvaranje igara, direktno

RTS 1 06.05 Jutarnji program 08.00 Jutarnji dnevnik 08.15 Jutarnji program 09.00 Vesti 09.05 Žikina šarenica 11.00 Vesti 11.05 Dizni na RTS 12.40 Gastronomad 13.00 Dnevnik 13.15 Sport plus 13.30 Balkanskom ulicom: Lepa Lukić 14.10 Vreme je za bebe 14.12 Druga varijanta programa 14.50 Vesti 15.00 SAT 15.50 Vesti 15.53 Serija: “Srećni ljudi” 16.45 Vaterpolo, finale, prenos 17.50 Šesti krug, sportski program 18.27 Sasvim prirodno, reportaža 19.00 Kviz: Slagalica 19.21 Vreme, stanje na putevima 19.30 Dnevnik 20.05 Serija: “Srećni ljudi” 20.55 Šesti krug 21.35 Film: “Godine ljubavi” 23.45 Dnevnik RTS 2 06.02 Letnje olimpijske igre 2012. 10.20 Najava programa 10.30 Odbojka (m). Za 3. mesto 12.00

Rukomet, za 3. mesto, prenos 13.30 Košarka, za 3. mesto, snimak 14.00 Odbojka, finale, prenos 15.30 Vaterpolo, za 3. mesto, prenos 16.00 Košarka, finale, prenos 16.50 Vaterpolo, finale, prenos 18.00 Rukomet, finale, snimak HRT 1 07.30 Normalan život 08.00 Film 10.00 Vesti 10.10 Seoski turizam 10.55 Misa 12.00 Dnevnik 12.30 Plodovi zemlje 13.25 Rijeka: More 14.00 Dokumentarna serija: Regan 14.50 Film 17.15 Mir i dobro 17.45 Vrtlarnica 18.20 Lijepom našom 19.30 Dnevnik 20.15 Jadranske igre: Rogoznica 22.00 Dnevnik 22.30 Vesti iz kulture 22.45 Film 00.15 Tok šou: Dr Oz 01.00 Film HRT 2 0.30 -Odbojka (ž), finale -11.50 -Rukomet, meč za 3. mesto -13.40


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

TV Program/Servis 31

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

TV PROGRAM

07:00 Dobro jutro! 10:00 Guča 2012 Snimak finalne večeri 13:15 City 13:30 Top Speed 14:00 Akademija debelih 14:45 City 15:00 Ja to tako 16:00 Nedeljno popodne Lee Kiš 18:00 Info Monte 18:30 3 x DA 20:00 Guča 2012 Koncert Cece Ražnatović 22:30 Akademija debelih izbacivanje 23:30 U ringu 00:30 Trenutak istine

PINK M Guča 2012 - Ceca Ražnatović 20.00

10:00 Dobitna kombinacija 10:30 Dupla šansa Top tiket – uručenje 10:55 Dogodilo se . . . 13:00 Zabava 13:30 Žestoko 15:00 Toto vijesti 17:00 Ekstremno 17:30 Dobitna kombinacija 18:15 Jakanje 19:00 Texas Holdem Poker 20:30 Nindža ratnici 21:30 Na domaćem terenu -Vreme za čaj -13.55 -Odbojka, finale -15.25 -Vaterpolo, meč za 3. mesto -15.50 -Rukomet, finale -16.40 -Vaterpolo, finale -18.40 -Košarka, finale -20.20 -Maraton -21.00 -Olimpijski meridijan -22.00 -Letnje olimpijske igre London - svečano zatvaranje -00.30 -Rukomet ili vaterpolo, snimak -02.00 -Noćni muzički program HBO 08.20 Film: “Marmadjuk” 09.45 Film: “Napad pauka” 11.25 Film: “Viktor” 13.00 Film: “Život kao takav” 14.55 Film: “Kraljica na potezu” 16.35 Film: “Sinema verite” 18.30 Film: “Posebna veza” 20.05 Film: “Leri Kraun” 21.45 Film: “Sledeća tri dana” 23.55 Serija: “Čarobni grad” 00.55 Film: “Divni dečak” ARENA SPORT 1 08.00 Fudbal The Football Review 08.30 Auto moto, mundijal ma-

07:00 Dvorište 08:50 Pingvini sa Madagaskara 10:00 Serija: Krv nije voda/r 10:40 Dok. serija: Putujući ukusi 11:30 Engleski na ulici 12:00 Vijesti u 12 12:07 Serije: Pravila igre/r 14:00 Vijesti u 2 14:07 Tenis Masters Toronto – pregled 14:30 Serija: Istražitelji iz Majamija /r 15:10 Film: Plasticni Isus /r 16:30 Vijesti u pola 5 16:40 Serija: Lud, zbunjen, normalan 17:10 Bez granica,r 17:30 Showbiz magazin 18:30 Vijesti u pola 7 19:00 Serija: Krv nije voda 19:45 Serija: Stranac mladoženja 20:25 Serija: Ljubav i kazna 21:15 Serija: Tajna nečiste krvi 22:00 Sport vikend 22:30 Vijesti u pola 11 22:45 Serija: Zločini iz prošlosti

TV VIJESTI Zločini iz prošlosti 22.45

09:00 Plodovi zemlje 11:00 Hrana i vino 12:30 Astro vizija 14:00 Mbc vijesti 14:45 Plodovi zemlje 17:00 Hrana i vino 18:00 Mbc vijesti 18:40 Video katalog 18:45 Rock karavan /r 22:00 Mbc vijesti 22:30 Zvjezdano nebo gazin 09.00 Fudbal: PSŽ - Loren 11.00 Fudbal: Juventus - Napoli, italijanski Superkup 13.00 Fudbal: Kolorado - Dalas 15.00 Fudbal UEFA Euro Golden Moments 16.00 Fudbal: Partizan - BSK 18.30 Fudbal: Vojvodina - Smederevo, prenos 20.30 Fudbal: Jelen, pregled kola, studio 21.00 Fudbal, premijer liga BiH, prenos 23.00 Fudbal, pregled Kopa Sudamerikana, pregled 23.30 Fudbal: Fluminense – Palmeiras SPORT KLUB 09.30 -Tenis: ATP Toronto, polufinale -11.30 -Premijer liga, najava sezone -12.30 -Fudbal: Utreht - Fejenord, prenos -14.30 -Fudbal: Mančester siti - Čelzi, prenos -17.00 -Fudbal: Keln - Anderleht, prenos -19.00 -Premijer liga, magazin -19.30 -Tenis, program iz studija -20.30 -Fudbal: Serkl Briž - Anderleht, prenos -22.30 -Tenis: polufinale -00.30 -Svet fud-

07:00 07:30 08:45 09:00 10:30 11:30 11:35 12:20

Crtani serija Lazy Town Garfild Film za djecu Garfild Blink Top Gear /r Serija: Beverly Hills /r 14:00 Tombolino 15:00 Blink 15:15 Serija: Beverly Hills 16:00 Serija: Jermolovi /r 17:00 Film: Pjesnik /r 19:00 In - Puls Informativna emisija 19:40 Top Gear 20:40 Serija: Jermolovi 21:40 In - Puls 22:00 Film: Grad Grijeha 00:00 Film: U Ime Pravde 02:00 Beverly Hills/r 03:00 Jermolovi/r 04:00 Film: Grad Grijeha/r

TV IN Grad grijeha 22.00

07:35 09:15 12:30 13:45 15:05 16:00 18:30 19:30 20:15 21:00 22:00 23:00

Svježi u dan Mumijevi Lili Pez /r Film: Ja i mama /r Raport iz Bara /r Tean eye dr Fajt /r Crtani filmovi /r Dokumentarni program /r M kanal Ledo Večera kod Džaje Koncert

bala -01.00 -Tenis: , prenos finala FOX LIFE 10.00 -Serija: “Seks i grad”, pet epizoda -12.30 -Serija: “Jednom davno”, pet epizoda -17.10 -Film: “Projekat Jensen” -19.00 -Serija: “Dveri” -19.50 -Serija: “Gimnazijske traume” -21.00 -Film: “Promena pravila” -23.00 -Serija: “Gimnazijske traume” -00.05 -Serija: “Svi vole Rejmonda” -01.00 -Serija: “Sofi Parker” -01.25 -Serija: “Houp i Fejt” FOX CRIME 10.10 Serija: “Detektiv na Floridi” 10.55 Serija: “Red i zakon” 11.40 Serija: “Pisac i detektiv” 13.20 Serija: “Unutrašnji vid” 15.00 Serija: “Detektiv na Floridi” 16.40 Serija. “Nečujno” 17.30 Serija: “Put osvete” 19.10 Serija: “Milosrdna Grejs” 20.00 Serija: “Zločinački umovi”, pet epizoda 00.15 Serija: “Put osvete”

DANAS U GRADU BIOSKOP CINEPLEXX Vanzemaljci u komšiluku 18:30; 20:30 Totalni opoziv (13:20); 16:00; 18:30; 20:30; 22:30; 15. avgust: 16:00; 18:40; 20:40; 22:40 Betmen, Uspon mračnog viteza (13:00); 15:30;17:00;18:20;20:00; 21:20;22:00 Vrisak iz druge sobe 22:40. 15. Avgust: 22:50 Čudesni spajdermen 3D – (12:20); 14:50; 17:30; 20:20 15. avgust: 15:40 Ledeno doba 4, 3D / ICE AGE 4 3D - digital: (11:00; 12:50); 14:40 3D: (12:00; 14:00); 15:50; 17:50; 19:40; 20:40. Madagaskar 3 digital – (11:20; 13:10); 15:00; 16:50; 18:40. Prometej 3D 22:50 15. avgust: 22:30 Diktator 23:00

Legenda o kung-fu zeki 3D (11:10; 13:40) *Termini u zagradama se odnose samo na subotu i nedjelju. GALERIJE GALERIJA MODERNA GALERIJA “Ekspresionizam u jugoslovenskom slikarstvu” 20:00 Prodajna izložba poznatih crnogorskih akademskih slikara

VAŽNI TELEFONI DEŽURNE SLUŽBE Policija ..................................................122 Vatrogasna ...........................................123 Hitna pomoć .........................................124 Tačno vrijeme .......................................125 Telegrami .............................................126 Jedinstveni evropski broj za pozive u nevolji .......................................112 Univerzalna služba sa davanje informacija o telefonskim brojevima pretplatnika ..........1180 Informacije ......................................... 1181 Crnogorski telekom ...........................1500 Telenor................................................1188 M:tel ....................................................1600 Elektrodistribucija .......................633-979 Vodovod ........................................ 440-388 Stambeno .....................................623-493 Komunalno ................................... 231-191 JP “Čistoća” .................................. 625-349 Kanalizacije ..................................620-598 Pogrebno ......................................662-480 Meteo ....................................094-800-200 Centar za zaštitu potrošača 020/244-170 Šlep služba ........................... 069-019-611 Žalbe na postupke policije ........................ ...............................067 449-000, fax 9820 Carinska otvorena linija....... 080-081-333 Montenegro Call centar ....................1300 Tel. linija za podršku i savjetovanje LGBT osoba u Crnoj Gori .............. 020/230-474 SOS broj za žrtve trafikinga ........ 116 666 Sigurna ženska kuća ............ 069-013-321 Povjerljivi telefon ................080-081-550 Kancelarija za prevenciju narkomanije .................................611-438 Narcotics Anonymous ............ 067495250 NVO 4 LIFE.... 067-337-798, 068-818-181 CAZAS AIDS ..........................020-290-414 Samohrane majke ................069-077-023 INSPEKCIJE Ekološka........................................ 618-395 Inspekcija zaštite prostora ..........281-055 Inspekcija rada ............................. 230-374 Inspekcija Uprave za igre na sreću ..............265-438 Komunalna policija ..............080-081-222 Metrološka inspekcija ................. 601-360, .................................................fax 634-651 Sanitarna ......................................608-015 Tržišna ..........................................230-921 Turistička ......................................647-562 Veterinarska .................................234-106 BOLNICE Klinički centar ..............................412-412 DOMOVI ZDRAVLJA Pobrežje ........................................648-823 Konik .............................................607-120

Tuzi ................................................603-940 Stari aerodrom .............................481-940 Dječja ............................................603-941 Golubovci ...................................... 603-310 Radio-stanica ...............................230-410 Blok 5 ............................481-911, 481-925 LABORATORIJE I AMBULANTE Ordinacija za kožne i polne bolesti “dr” .........................664-648 Ambulanta i labaratorija Malbaški........................................248-888 PZU “Life” klinika za IVF .............. 623-212 VETERINARSKE AMBULANTE “Animavet” ...........................020-641-651 APOTEKE Ribnica .......................................... 627-739 Kruševac, Montefarmova dežurna apoteka Bul. Sv. Petra Cetinjskog .............241-441 ICN Crna Gora ...............................245-019 Sahat kula ..................................... 620-273 Biofarm .........................................244-634 HOTELI Ambiente ......................................235-535 Best Western Premier Hotel Montenegro .......................406-500 Bojatours ...................................... 621-240 City ................................................441-500 Crna Gora .....................634-271, 443-443 Evropa .......................... 621-889, 623-444 Eminent ........................................664-646 Keto............................................... 611-221 Kosta’s ......................... 656-588, 656-702 Lovćen .......................................... 669-201 Pejović ..........................................810-165 Premier .........................................409-900 Podgorica .....................................402-500 TAKSI Alo taksi .......................................... 19-700 SMS ..........................................069019700 Boom taksi...................................... 19-703 Bel taxi ............................................ 19-800 City taksi ..........................................19-711 besplatan broj .........................080081711 De lux taksi ..................................... 19-706 Exclusive taksi .................................19-721 Hit taksi........................................... 19-725 Red line taksi ...................................19-714 SMS ..........................................068019714 Royal taksi ...................................... 19-702 Oranž 19”........................................ 19-709 PG taksi ........................................... 19-704 Queen taksi..................................... 19-750


SMS‘om na broj

Ukucajte: DN napravite razmak upišite tekst Vašeg oglasa i pošaljite na broj 14554.

SMS OGLASI PROMOTIVNA CIJENA JEDAN DAN

SA URAČUNATIM PDV-OM

MALE OGLASE MOŽETE PREDATI I LIČNO U PROSTORIJAMA DNEVNIH NOVINA “PC NIKIĆ”, KRALJA NIKOLE BB ¥ 7. SPRAT (ulaz pored zlatare Majdanpek)

VAŽNO: Broj telefona koji će biti objavljen u sklopu malog oglasa je broj sa kojeg je poslat SMS. Napomena: 1. Tekst oglasa može da sadrži 160 karaktera (15 -20 riječi), dok se sve preko ovog broja računa kao druga poruka. Cijena oglasa je 1€ sa uračunatim PDV-om. Nakon što ste poslali oglas, dobićete obavještenje da ste uspješno poslali poruku. U poruci se nalazi i šifra Vašeg malog oglasa i jedino je ova šifra osnova za reklamacije. 2. Mali oglasi poslati do 16h, biće objavljeni u sjutrašnjem broju izdanja, poslije 16h biće objavljeni nakon dva dana 3. Redakcija zadržava pravo da izvrši korekturu oglasa po usvojenim redakcijskim pravilima bez promjene osnovnog smisla oglasa! 4. Oglasi koji nijesu u skladu sa zakonom i uređivačkom politikom, neprimjerenog sadržaja neće biti objavljeni! 5. Izdavač nije odgovoran za sadržaj, kvalitet, tačnost i učinjenu uslugu koja je data putem oglasa! 6. Ukoliko oglas sadrži više od 160 karaktera računa se kao druga poruka i na taj način se i tarifira! 7. Prilikom slanja Vaših oglasa molimo vas da ne koristite ćirilicu i slova č, ć, ž, š, đ jer vaš oglas neće biti primljen. Umjesto navedenih znakova dovoljno je da upišete c, c, z, s, dj.

Za dodatne informacije u vezi sa oglašavanjem putem SMS poruka možete nam pisati na e-mail adresu: MARKETING@DNOVINE.ME ili pozvati na tel: +382 77 300 104

OGLASITE SE U NAJTIRAŽNIJIM CRNOGORSKIM NOVINAMA! KUĆE/STANOVI

P Trosoban stan 63m2 u suterenu na Starom aerodromu kod škole. Novogradnja, useljiv, uknjižen. Odličan raspored, 850e/m2 (auto ili građevinski materijal uz doplatu). www.abexcompany. me Tel.067/631-328 8646 Jednosoban 42m2 i dvosoban stan 50m2 između Codre i Kineske ambasade. Novogradnja, uknjizen 1/1, u polusuterenu. Odličan raspored, 930/m2. www.abexcompany.me Tel.067/631-328 8647 Trosoban stan 98m2 na IIspratu +40m2 tavana, ispod Ljubovića kod Kodre. Uknjizen 1/1, novogradnja, djeljiv na 2 jednosobna. Može kompenzacija. www.abexcompany.me Tel.067/631-328 8648 Prodajem novu kuću na Zlatici, 67m2 sa 420m2 placa. Uredni papiri. Tel.068/597195 8660 Prodajem stan 58m2 u Budvi uknjižen, namješten, na zaobilaznici, blizu autobuske stanice i Univerziteta. Moguća i zamjena za stan u Beogradu. Tel.069/235-709 8671

Prodajem kuću u Kolašinu 55m2, na placu od 320m2. Vikend naselje Dulovine kod željezničke stanice, 800 metara od centra. Tel.067/241372 8673

Prodajem kuću 140 kvadratnih metara na Vranjićkim njivama u Podgorici. Moguća i zamena za Beograd. Tel.068/140-321

8674

Prodajem dvosoban stan 64m2 u prizemlju prve zgrade Bloka V (optika Monokl), preko puta tehnickih fakulteta. Tel.069/932-583, 069/010-252

8676

Prodajem jednosoban stan u Budvi, pored fakulteta, 41m2. Novogradnja, zgrada i stan su 1/1. Sa svim novim namještajem. 85.000e. Tel.068/655-565, 067/333343

8678

Hitno prodajem kuću (dva jednosobna stana i radnja, posebni ulazi), za pola realne cijene, zbog odlaska u inostranstvo. Golubovci, centar. Tel.069/518-093 8683

Prodajemo dvoiposoban stan na Bulevaru Save Kovačevića br. 40. Tel.067/901-5815, 067/634-453 8695

Kuća 60m2 na placu 300m2, u Starom Baru, naselje Podgrad do džamije, 400 m od bolnice. Samo 35.000 eura. Hitno. Tel.067/238-454 8703 Prodajem kuću u Radanovićima, uz magistralu sa 4.200kv okućnice! Kuća je površine 270kv. Hitno i povoljno. Tel.067/808-485 8712 Prodajem ili izdajem garsonjeru u Podgorici, novogradnja (namjestena), 27m3+balkon u blizini Ekonomskog i Pravnog fakulteta 38.000. Tel.067/854-390 8718 Igalo, prodajem stan 38m2 35.000e. Pogled na more. Tel.068/824-488 8721 Prodajem kuću u Novom Sadu, 92m2 na placu od 186m2. Tel.068/019-014, 067/403-560

8731

Ulcinj, prodajem ili mijenjam za Podgoricu, garsonjeru površine 30m2+16m2 terase, u stambenoj zgradi, prvi sprat, 500m od plaže, pogled prema moru i Starom gradu. Tel.067/406-593 8736

Prodajem stan 73m2 u Herceg Novom, Stari grad, cjena po dogovoru. Tel.069/045962 8743

Cetinje, kuća atraktivna lokacija, zelenilo, centar. Tel.068/713-288

8749

Izdajem jednosoban stan Preko Morače. Tel.069/763005, 068/250-022 8677

Prodajem dobar trosoban stan blizu centra u Nikšiću ili mijenjam za manji uz doplatu. Tel.069/100-001 8754

Izdajem nenamješten, nov, neuseljavan stan 55 kvadrata na Tuškom putu, 230e. Tel.069/010-096 8706

Prodajem ili izdajem u Beogradu u blizini Vukovog spomenika jednosoban stan 36m2 pogodan za studente. Opremljen, kvtv, internet, interfon, klimatizovan. Tel.069/067-315 8757

U Podgorici izdajem nenamještenu garsonjeru u stambenoj zgradi. Tel.067/220-129 8711

Prodajem kuću stambenog prostora 280m2, poslovnog prostora 170m2, dvije garaže 108m2 i sušnica 25m2. Tel.067/511-487 8760

I Izdaje se dvosoban stan, povoljno. Stari aerodrom Splitske zgrade, prvi sprat. Tel.069/440-495

8644

Izdajem dva jednosobna stana od 50 m2 i jedan trosoban od 100 m2, delux. Ispod Ljubovića. Tel.067/387-580 8662 Izdajem jednosoban (52m2) stan kod Gintaša (Bulevar Save Kovačevića). Renoviran, klimatizovan (polunamješten ili namješten) na duže vrijeme! Tel.067/215-387 8666

Povoljno izdajem nenamještenu garsonjeru u Zagoriču. Tel.069/304-641 8722 Izdajem namješten trosoban stan u Bloku V. Pogodan za studente. Tel.067/455-301, 067/830-337 8733

Izdajem stan 50m2, Momišići. Tel.068/820-305 8745 Izdajem jednosoban namješten stan 45m2 u Maslinama kod poste, cijena 150e, idealno za 3 studenta. Tel.069/666-569 8762

P Kupujem trosoban stan u Podgorici u novijoj zgradi. Isplata odmah. Tel.068/044-042 8682 Tražim dvosoban nenamješten stan sa posebnim ulazom i strujomjerom. Prednost Zabjelo, Zelenika. Tel.067/806-511

8739


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

33

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

Z Mjenjam dva jednosobna stana za veći u centru Podgorice, Pobrežje. Tel.069/260-827

VOZILA/AUTO DJELOVI

8709

SOBE Izdajem namještenu jednokrevetnu sobu u Bloku V. Tel.067/500-137

8708

U centru Podgorice izdajem jednokrevetnu sobu djevojkama u radnom odnosu i dvokrevetnu studentkinjama. Tel. 068/556-906 8734

Izdajem trokrevetnu sobu za studente i dvosoban nenamješten stan iza Delte. Tel.069/305-788, 069/463946

8751

Izdajem dvokrevetnu sobu ženskim osobama. Momišići, blizu fakulteta. Tel.068/372669 8758

PLACEVI Plac 5 km ili 5 minuta od Podgorice, 4.000 m2, 1/1, djeljiv. Sva infrastruktura. Cijena po dogovoru. Tel.067/528-947

8679

Prodajem plac od 3.640 m2 u Bandićima, put, struja, dozvoljena gradnja, povoljno. Tel.067/244-353

8744

Bigova, plac od 600m2 blizu mora, jeino. Tel.068/713288

8750

Prodajem plac 2.200m2 pored magistrale, Orja Luka - Danilovgrad. Tel.067/511487

8761

Zastava 101, 1988. godište, prešla 69.000 km, prvi vlasnik, registrovana do marta 2013. Cijena 450 eura. Tel.069/380-728, 069/155426 8659 Prodajem pasata VI kraj 2005. godine, tamno sivi, high line oprema, 10.000 eura i kiju sorento 2004. godište, siva boja, 9.500 eura, extra stanje. Tel.067/605857 8667 Prodajem BMW 320 D crni karavan, ful oprema, kraj 2002. Tel.067/222-304, 067/422-727 8681 Prodajem zastavu 101 2002. god. Prešla 65.000. Krajem maja istekla registracija. 800 e. Tel.067/766-031 8701 Prodajem ili mjenjam, micubiši pajero did, kratki, kraj 2005. Rol bar, pragovi, nosači za tule, kuka, tel, spojleri. Tel.069/882-003 8720 Prodajem ispravnu kompletnu opremu za tehničke preglede putničkih i teretnih vozila. Tel.067/415-168, 068/015-168

8729

Prodajem golf 5, 1,9 TDI, kraj 2005. god, registrovan, servisiran, četvoro vrata u odličnom stanju. Tel.067/506-055

8735

Prodajem audi A4 1.9, 135KS, ekstra stanje. 2002. godište, novi model, registrovan do decembra. Urađen servis, ili mijenjam za manje auto. Tel.069/426751 8737

POSLOVNI PROSTOR Poslovni prostori od 80300m2 spojen sa suterenom i mogućnošću spajanja sa podzemnom garažom iza Delte. Uknjizeno 1/1. Može kompenzacija. www.abexcompany.me Tel.067/631-328

8649

Prodajem/izdajem poslovni prostor na Starom aerodromu kod novog dom zdravlja. Tel.068/031-386

8699

I Budva - centar. Izdajem lokal 60m2 pogodan za više djelatnosti, sa izlazom i izlozima prema bulevaru. Tel.069/060-929

8643

Hangar 800m2 na parceli 4.000m2, Dalmatinska ulica, Podgorica. Tel.069/911-994 8738

Prodajem lupo dizel 99.godište, registrovan, u solidnom stanju. Tel.069/067-889 8748 Prodajem reno megan 1,9 DCI, COOH, troje vrata, kao nov, kraj 2002, jedan vlasnik, ful, može zamjena za manje uz vašu doplatu, 3.500.e. Tel.069/300-803 8755 Prodajem ili mijenjam, micubiši pajero did, kratki kraj 2005. Rol bar, pragovi, nosači za tule, kuka, tel, spojleri. Tel.069/882-003 8756

USLUGE Popravljam klima uređaje. Majstor sa velikim radnim iskustvom. Tel.069/027-813 8670 Dubinsko usisavanje i pranje dnevnih garnitura, kreveta, dušeka, stolica...reinbow sistemom. Tel.067/920-1344 8672

MTL i Hotel Slavija Beograd nude promotivne cijene smještaja. Noćenje, sa doručkom, u jednokrevetnoj sobi 20, u dvokrevetnoj 15 po osobi. Tel.067/577-607 8684 Registracija djelatnosti, računovodstvene usluge, spremanje đaka iz računovodstva. Podgorica. Tel.069/221-974

8698

Servis šporeta, bojlera, veš mašina i montaža rasvjete. Dolazak besplatan. Garancija 1 god. Tel.068/054-217 i 069/054-217 8700 Total TV. Satelitske i zemaljske antene. Sistemi za zgrade, hotele i apartmane. Opravka satelitskih resivera. Tel.069/050-832 8716 ΄Kvalitet΄ - čišćenje stambeno-poslovnih prostora, dubinsko pranje tepiha, garnitura, automobila, poliranje-kristalizacija mermera. Popust do 30 odsto. Tel.067/224-644, 068/224644, 069/224-644 8726 Vodoinstalater - kupatila, sanitarije, tuš kabine, sve opravke. Tel.069/013-484

8728

Povoljno izdajem apartman na Žabljaku. Tel.069/598-077 8746

POSAO Tražim partnera za organizaciju poljuprivrednog gazdinstva. Obezbijeđeni nova kuća, štale, obradiva zemlja i šuma. Sve tri kilometra od centra Bijelog Polja. Tel.069/012-075 8717

APARATI/OPREMA Klime sa i bez invertera, multi sistemi, prodaja, montaža, garancija, servis, dezinfekcija, sve popravke. Tel.069/020-997, 067/289-974

8732

POLJOPRIVREDA

8740

KUĆNI LJUBIMCI Prodajem vrhunsku štenad, rase cane corso, starosti 2 mjeseca, muški, vakcinisani. Tel.067/801-915 8707

Dajem časove matematike i auto ked a. Tel.068/474-904 8742

RAZNO

8759

TURIZAM Kolašin. Centar. Sobe i apartmani ΄Kraljica΄. Komforno, čisto, mirno. Kuhinje, frižideri, TV, parking. Povoljno. Tel.020/860-360, 067/415168, 068/015-168 8727

Povoljno: Drveni prozori 2 kom. 120x140, 2 kom. 100x60, dvoje unutrašnjih vrata. Tel.067/445-766

8661

Prodajem rashladnu vitrinu za suhomesnato. 1,30m. Tel.069/427-570 8663 Prodajem knjige za 6, 7, 8. i 9. razred. Tel.069/765-599

Želite li znati ko živi, radi sa vama. Ko vam je konkurencija, zašto sa djetetom nijeste na istoj talasnoj dužini. Nazovite i riješite problem. Tel.069/946-041 8702

Hitno prodajem pokretni štand široke namjene 500e. Tel.067/827-764 8719 Prodajem oko 400 stripova (Zagor, Mark, Blek, Tex, Dilan Dog). Očuvani. Povoljno. Tel.068/600-115 8723 Prodajem dvije plinske flaše za domaćinstvo i plinsku grijalicu ΄šešir΄, novu, pogodna za kafiće i restorane, u pola cijene. Tel.069/029-941 8724

Elektroservis - popravka veš mašina, šporeta, bojlera, usisivača, postavljanje rasvjete, zamjena table sa osiguračima. Tel.069/541-103 8741

Dajem časove engleskog i italijanskog. Povoljno. Tel.067/371-633

Bato-Bosanac pomoću gledanja u šolju sa sigurnošću otkriva vaše juče, danas, sjutra. Rad na daljinu pomoću slike. Tel.068/504-029 8669

Komplet knjige za IV razred, odlično očuvane, 25 e. Tel.067/571-068 8715

Servis za popravku zvučnika, pojačala, mixeta, muzičkih linija... Tel.068/795-550 8747

Prodajem metalnu konstrukciju za dva plastenika ukupne površine 570m2. Tel.069/405-864

Gledam u šolju, radim pomoću slike za ljubav i posao. Otklanjam negatinu energiju kod agresivnih osoba. Tel.068/122-786 8668

8665

Povoljno prodajem stare etno stvari i izrađujem po narudžbini gusle, ikone, tradicionalne suvenire, duborez, ručne izrade. Tel.067/528-493, 069/806-361 8725 Prodajem metalnu demontažnu halu 90m2 (15x6x4,5) sa anexom 25m2 i dvoje rolo vrata(270x450). Tel.067/415-168, 068/015168 8730 Otkupljujem zlato i dukate, najveće cijene u regionu, isplata odmah. Tel.067/9289280 8752 Prodajem posrebrenu pašadu za 6 osoba. Zvati poslije 17h. Tel.068/189-671, 067/234-092 8753


Pratite nas na twitteru

@dnovine

34 Sport DEBI ZA PAMĆENJE

Spaleti mi je rekao: Igraj i uživaj DA LI STE ZNALI...

Da je na današnji dan, 1971. godine rođen proslavljeni teniser Pit Sampras! Sampras je u svojoj sjajnoj karijeri osvojio 14 Gren slem titula.

TIKET DANA Genk Lokeren TIP 1 KVOTA 1.75 Serkl Briž Anderleht TIP 2 KVOTA 1.95 Čelzi Mančester siti TIP X KVOTA 3.30 Empoli Vićenca TIP 1 KVOTA 1.80 Videoton Honved TIP 1 KVOTA 1.55 Ajaks AZ Alkmar TIP 1 KVOTA 1.60

Luka Đorđević u derbiju i velikoj pobjedi Zenita nad Spartakom (5:0) dobio šansu i podijelio utiske sa čitaocima Dnevnih novina Uroš Radulović

D

esetak minuta na zelenom tepihu krcatog Petrovski stadiona u jednom od najvećih derbija Rusije? Možda ovaj momak o tome nije nikada razmišljao, ali kada je njegov talenat prevazišao crnogorski klupski nivo fudbala, nekako je bljesak bio očekivan. Nekadašnji član Mogrena, a sada fudbaler velikog Zenita Luka Đorđević debitovao je u svijetlo plavom dresu i bio akter istorijske pobjede nad moskovskim Spartakom (5:0)!

Nakon Nikole Drinčića, Milana Jovanovića, Miodraga Džudovića, Mitra Novakovića, Radomira Đalovića, još jedan Crnogorac je osjetio duh i čari ruske lige koja svojim ulaganjima polako dobija epitete jednog od najjačih takmičenja na svijetu. Mladi, 18-godišnji Luka Đorđević juče je obukao dres svog Zenita i upisao prve

takmičarske minute. “Osjećaj je veličanstven, pun stadion koji me je pri ulasku u igru pozdravio skandiranjem, veliki derbi i velika pobjeda. Jedna od najvećih u istoriji, pišu ovdašnji mediji. Srećan sam što sam bio dio ovakvog trijumfa”, rekao je nekoliko sati nakon utakmice za Dnevne novine Đorđević.

Ući u igru, pobijediti sa 5:0 može li ljepše? “Razmišljao sam tokom dana o eventualnom debiju i nadao sam se da će se i to dogoditi. Naravno idealno bi bilo da sam postigao gol, jer kao svakom napadaču to mi je velika želja, ali svakako da sam prezadovoljan i ovim. Uradio sam veliku stvar i presrećan sam zbog toga”, sijao je nekadašnji igrač Mogrena. U fudbalu je poznato - kada se spremate da zaigrate, stavljate kostobrane i vežete kopačke šef stručnog štaba vam priđe i kaže vam šta da radite. Nas je zanimalo šta je sjajni italijanski stručnjak Lućijano Spaleti poručio našem mladom reprezentativcu. “Samo mi je rekao: Igraj i uživaj”, prokomentarisao je

Đorđević. Prije početka četvrtog kola, Zenit i Spartak su bile jedine ekipe sa maksimalnim brojem bodova. Međutim, nakon “petarde” u prelijepom Sankt Peterburgu jasno je da će teško ko zaustaviti “nebesko-plave” na putu ka odbrani titule. “Odlično smo otvorili sezonu. Ali, ovo je tek bilo četvrto kolo, sljedeća utakmica će sigurno biti i te kako teška, jer gostujemo Anžiju koji igra odlično. Tamo se ne dolazi lako do bodova”, jasan je Đorđević. Serija derbija za Zenit se nastavlja, a od Luke se očekuje da “prikupi” još koju utakmicu. “Iskren da budem, to bih volio, ali se ni malo ne optereću-

SUPERKUP ITALIJE

Mirko i Juve uzeli prvi trofej Peking je bio taličan “staroj dami” - Juventus je osvojio Superkup Italije nakon što je poslije produžetaka savladao Napoli rezultatom 4:2! Juve je tako na “Ptičjem gnijezdu” po peti put prigrlio trofej koji je osvajao 1995, 1997, 2002, te 2003. godine... Torineze je juče sa klupe predvodio Masimo Karera, prvi pomoćnik Antonija Kontea (suspendovan na 10 mjeseci zbog namještanja), i njegov tim nije briljirao - Napoli je dva puta vodio (1:0, 2:1 na poluvremenu), a onda je sve promijenio ulazak crnogorskog čarobnjaka Mirka Vučinića (zamijenio Matrija

na poluvremenu). Vučina je unio živost, bio je najbolji Juventusov igrač, a pobjedu Juvea pored njega su potpisali Kvadvo Asamoa, Arturo Vidal (penal), te Kristijan Mađo (autogol). Doduše, “staroj dami” je u nastavku bio olakšan posao pošto su crvene kartone zaradili Goran Pandev i Kamil Zuniga... “Juventus je pobijedio, ali ovo je pobjeda Antonija Kontea. Svi znamo šta je pretrpio u posljednje vrijeme, a on je smogao snage da spremi ekipu na najbolji način. Svaka čast Konteu i igračima”, rekao je nakon meča sportski direktor Juvea Bepe Marota.

STRIJELCI: 0:1 Kavani 27’, 1:1 Asamoa 37’, 1:2 Pandev 41’, 2:2

Vidal 74’ (pen.), 3:2 Mađo 97’, 4:2 Vučinić 101’ minut. B.T.

SPORTSKI EKRAN NE PROPUSTITE Crna Gora - Srbija (RTCG, 15.30) - Na redu je boba za 3. mjesto! Vaterpolisti, učinite nas ponosnim i zgrabite bronzu!

10:30 Odbojka (m) za 3. mjesto, Olimpijske igre (RTCG2) 12:00 Atletika, Olimpijske igre (Eurosport) 12:00 Košarka (m) za 3. mjesto, Olimpijske igre (RTCG2) 12:30 Utreht - Fejnord, fudbal (SportKlub) 14:00 Odbojka (m), finale, Olimpijske igre (RTCG2) 14:15 Odbojka, Olimpijske igre (Eurosport) 14:30 Mančester siti - Čelzi, fudbal (SportKlub)

15:30 16:00 16:30 16:50 17:00 17:30 18:30 19:00 19:00

Crna Gora - Srbija, vaterpolo Rukomet, Olimpijske igre Ajaks - AZ Alkmar, fudbal Hrvatska - Italija, vaterpolo Keln - Arsenal, fudbal Košarka, Olimpijske igre Vojvodina - Smederevo, fudbal Moderni petoboj, Olimpijske igre Hajduk - Zagreb, fudbal

(RTCG2) (Eurosport) (SportKlub+) (RTCG2) (SportKlub) (Eurosport) (Arena1) (Eurosport) (Arena3)


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 35

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

kratke vijesti

FOTO: fc - zenit.ru

NBA: Supermen uzeo broj 12 - Ispisaću istoriju!

Debitovao: Luka Đorđević na svom prvom meču

jem. Već sam dio velikog kluba, treniram jako dobro i osjećam da svakim danom napredujem.

Imam od koga da naučim dosta dobrih stvari i to mi je najvažnije”, završio je Luka Đorđević.

A reprezentacija

Brna okuplja četu Misija Letonija zvanično počinje - fudbalska reprezentacija Crne Gore će večeras (19.30) pod dirigentskom palicom selektora Branka Brnovića odraditi prvi trening pred prijateljsku utakmicu sa Letonijom, koja je na programu u srijedu veče (15. avgust) od 20.30 sati! Kao i uvijek na prvom treningu se neće pojaviti svi pozvani fudbaleri (na Brninom spisku se nalazi 21 reprezentativac), jer su neki juče imali važne utakmice, pojedini igraju danas, dok ostale čeka dalek put. Kako smo čuli na treningu A reprezentacije pojaviće se 12-13 fudbalera, među kojima bi trebala da budu tri debitanta - Nikola Điđo Vukčević iz Budućnosti, Marko Bakić iz Mogrena, te Filip Kasalica iz Crvene zvezde... Da podsjetimo - Letonija je posljednja provjera Crne Gore pred kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu koje startuju u septembru. Naša reprezentacija se nalazi u kvalifikacionoj grupi H gdje su još Engleska, Poljska, Ukrajina, Moldavija i San Marino... B.T.

ALEKS SONG Španski mediji su prenijeli informaciju da je član Arsenala na korak od potpisivanja ugovora sa Barselonom! Navodno, Song će sa Barsom potpisati petogodišnji ugovor i zarađivaće 75 hiljada funti nedeljno. Trener Katalonaca Tito Viljanova želi da dovede Songa koji se sjajno snalazi u defanzivi, ali i u ofanzivi...

GABRIJEL HAJNCE - Nakon što je prekinuo saradnju sa Romom iskusni argentinski lijevi bek se vraća u domovinu - Hajnce je novi igrač Njuelsa! Gabrijel se dogovorio sa Argentincima, pošto je trener Rome Zdenjek Zeman ranije rekao da ne računa na njega...

EMANUELE PEZOLI - Bivši fudbaler Sijene napravio je skandal ispred zgrade Fudbalskog saveza Italije! Pezoli se lancima vezao za ogradu i počeo štrajk glađu, jer je dobio trogodišnju supenziju neigranja zbog namještanja mečeva. Njegov protest ima za cilj poništenje presude...

Dvajt Hauard je ispunio san - prvi pik sa drafta 2004. godine zvanično je novi košarkaš NBA velikana LA Lejkersa! Popularni Supermen je zadužio dres sa brojem 12, a na jučerašnjoj konferenciji za medije odbio je poređenja sa legendama kluba, kao što su Vilt Čemberlen, Karim Abdul Džabar, Šekil O Nil... “Ne planiram da se takmičim sa njihovim uspjesima. Hoću da u Lejkersima ostavim svoj pečat. Svi me gledaju i pitaju se da li ću i ja stati uz njih, a ja samo želim da ispišem svoju istoriju u klubu. Pored toga, srećan sam što sam u LA, jer ću imati priliku da učim od najboljeg - Kobija Brajanta”, rekao je sjajni Hauard, koji je u Lejkerse došao putem trejda u kome su učestvovale četiri ekipe, a razmijenjeno je čak 12 košarkaša. B.T.

Rukomet: Golman Zlatko Daskalovski ostaje na Cetinju Sedam dana bilo je dovoljno da Zlatko Daskalovski ubijedi čelne ljude kluba i stručni štab da posjeduje kvalitet da stane između stativa Lovćena u najvažnijim mečevima u kvalifikacijama za Ligu šampiona u Beogradu. Daskalovski je na zahtjev trenera Pera Miloševića stigao na Cetinje na probu, a prema našim informacijama već sljedeće nedjelje će potpisati jednogodišnji ugovor tako da će u paru sa Vladanom Abramovićem činiti bedem na golu našeg najtrofejnijeg rukometnog kluba. Dvadest osmogodišnji popularni “Ajvar” kako ga zovu u Makedoniji je čak sedam godina branio boje Vardara, dok je prošle sezone nastupao u Ankari. Kako sada stvari stoje, najveće pojačanje Lovćena mogao bi biti srednji i po potrebi lijevi bek Stevan Vujović koji je blizu dogovora sa predsjednikom Jovom Lagatorom, s obzirom da još iz inostranstva nema ponudu koja bi zadovoljila njegove apetite. Prije njih dvojice Lovćen su pojačali Ivan Radović na poziciji pivota i srednji bek iz Nikšića Bogdan Nikolić. M.P.

Fudbal: Puca u Partizanu, Vermez izbacio Vukića iz tima Partizan je imao mir u kući, ali nakon (ne)očekivane eliminacije od AEL-a u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona “prljav veš” je počeo da se iznosi u javnost - Milan Lola Smiljanić je udaljen iz tima, a trener Vladimir Vermezović je isto to učinio sa iskusnim Zvonimirom Vukićem! Vermez tu informaciju nije htio da potvrdi, glumio je kako sa Vukićem ima dobar odnos, pošto navijači obožavaju ofanzivca. Ali, na treningu kasno preksinoć sve je puklo - Vermezović i Vukić su se posvađali, a rezultat je sljedeći: popularni Zvone više nije prvotimac Partizana... “Vermezović mi je zamjerio da sam u nekim izjavama uvrijedio struku, što nije tačno. Ubuduće vjerovatno neću trenirati sa prvim timom”, ljut je bio Vukić. B.T.

Fudbal: Jovanović se ne plaši Bordoa Crnogorski defanzivac Milan Jovanović će se nakon reprezentativne utakmice Crne Gore sa Letonijom (srijeda, 15. avgust 20.30) okrenuti mislima ka Bordou, jer Crvena zvezda igra sa Francuzima u 4. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. A, Jovanović se ne plaši mnogo skupljeg, te realno boljeg rivala... “Bordo spada u sam vrh francuskog fudbala. Jaki su fizički, izuzetno su brzi. Međutim, tako je kako je, imamo dvije nedjelje da se spremimo za tu utakmicu i probamo da se plasiramo u Ligu Evrope”, rekao je Jovanović, koji je dodao: “Zvezda je veliki klub i sigurno nećemo na teren izaći sa bijelom zastavom. Na nama igračima je da damo svoj maksimum, da ostavimo srce na terenu, pa šta bude”, jasan je Jovanović. B.T.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

36 Sport

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

LOVĆEN ČELIK

SUTJESKA BUDUĆNOST

1

0

0

Ĺ uĹĄnjar u 13.

3

RaÄ?ić u 13, Ivanović u 60, Agović u 90.

JEDINSTVO RUDAR

0

GRBALJ PETROVAC

2

0

-

Foto: Milovan Danilović

Nerić u 65, Ivanović u 76.

0

ÄŒovjek odluke kraj Bistrice: Novi mladi reprezentativac Crne Gore napadaÄ? Sutjeske Ä?orÄ‘e Ĺ uĹĄnjar dobio je duel sa Ä?orÄ‘ijem Ä?ikanovićem, ĹĄtoperom Budućnosti

TELEKOM 1. CFL

Palac gore za Nikťićane

Sutjeska u derbiju savladala Budućnost (1:0), ÄŒelik upisao prve prvoligaĹĄke bodove protiv Lovćena (3:0), Rudar bolji od Jedinstva (2:0), remi Petrovca i Grblja (0:0) Sportska redakcija

P

oÄ?elo je. I to na sjajan naÄ?in za nikĹĄićki fudbal - Sutjeska je u najstarijem crnogorskom derbiju pobijedila Budućnost kraj Bistrice (1:0), a proĹĄlogodiĹĄnja senzacija iz NikĹĄića ÄŒelik - se proĹĄetao prijetonicom, poĹĄto su savladali Lovćen sa laganih 3:0. Rudar se muÄ?io, ali je na kraju odradio Jedinstvo sa 2:0, dok je jedini remi viÄ‘en u primorskom derbiju - Grbalj Petrovac 0:0!

Da krenemo od klasika crnogorskog loptanja - proĹĄlogodiĹĄnji ĹĄampion i Sutjeska su opipavali puls jedni drugima na startu meÄ?a, a onda je stadion u NikĹĄiću eksplodirao - igrao se 13. minut, a novi mladi reprezentativac Crne Gore Ä?orÄ‘e Ĺ uĹĄnjar je nakon prekida poslao loptu u mreĹžu... DruĹžina Radisava Dragi-

ćevića je pokuĹĄala da se vrati na kolosijek, ali je trener Sutjeske Dragan RadojiÄ?ić (nema poraz od Budućnosti kao trener, a do sada je vodio Grbalj i Rudar u Crnoj Gori) odliÄ?no posloĹžio svoju ekipu na terenu, pa plavi nijesu mogli biti korektni. Htjeli su i jedni i drugi Sutjeska je traĹžila drugi gol, Budućnost je iĹĄla po izjedna-

Ä?enje, ali velike stvari ni od jednih, ni od drugih nijesmo vidjeli. Vidjeli smo samo veliku nervozu - trener RadojiÄ?ić, te kapiten Budućnosti Nikola Ä?iÄ‘o VukÄ?ević su dobili crvene kartone. Na kraju - sve je stalo u tih 13. minuta. Velika pobjeda za Sutjesku, Budućnost mora ĹĄto prije da se vrati na pobjedniÄ?ki kolosijek...


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 37

Dočekali pobjedu nad najvećim rivalom: Navijači Sutjeske, popularne Vojvode, bakljadom su proslavili gol Đorđa Šušnjara

Nerić pogurao Rudar Šef stručnog štaba Rudara, Nikola Peco Rakojević, bio je u problemu pred gostovanje u Bijelom Polju novom prvoligašu Jedinstvu - Ivica Jovanović ne želi da se pojavi u Pljevljima, Ermin Alić vuče kartone, Vladan Adžić je na pragu prelaska u OFK Beograd, Mijan Mijatović i Nenad Purke Stojanović su napustili Rudar... Ali, Rudar je uspio da trijumfuje na startu prvenstva! Minimalno, ali zasluženo. A, u junaka Pljevalja izrastao je visoki napadač - Milenko Nerić. Nekadašnji golgeter Sutjeske i Mogrena je u 66. minutu matirao gomana Jedinstva Zorana Akovića za 1:0. Jedinstvo je pokušalo da se vrati u meč, ali je Rudar uspio da teško stečeno vođstvo uveća - rezultat 2:0 potpisao je Igor Ivanović. Ranije je kapitenu Rudara Nedeljku Vlahoviću jedanaesterac odbranio Aković...

Adžić na korak od OFK-a Stameni štoper Rudara Vladan Adžić nije igrao juče protiv Jedinstva, jer pokušava da ostvari inostrani transfer. I kako sada stvari stoje blizu je odlaska u OFK Beograd! Beograđani su dugo pratili Vladana koji pune dvije godine komanduje defanzivnom linijom Rudara, zadovoljni su njegovim igrama, pa će u finišu prelaznog roka pokušati da dogovore uslove. Ako do transfera dođe Adžić će postati šesti Crnogorac u svlačionici OFK Beograda - dres romantičara već nose kapiten i štoper Ivan Kecojević, defanzivac Mirko Mustur, vezista Nemanja Nikolić, te napadači Milan Purović i Dragana Bogavac...

● Premijera, pa veliki

● Nula u Radanovićima

Volim gostovanja - ispalio je šef Čelika Slavoljub Bubanja u najavi utakmice sa Lovćenom. A, od juče znamo i zašto - Čelik je do prve pobjede u prvoligaškom karavanu došao sa stilom: Nikšićani su na sred Obilića poljane potopili Cetinjane rezultatom 3:0. Dok se u Nikšiću u 13. minutu slavio gol Šušnjara, u prijestonici Nikšićani su se radovali golu Račića za 1:0. Premijernom u eliti... Minimalnim rezultatom se otišlo na odmor, Lovćen se nečemu nadao, ali svi snovi su im pali u vodu kada je brzonogi Ivan Ivanović u 61. minutu poentirao za 2:1. A, rutinsku utakmicu završio je mladi ofanzivac Semir Agović, koji je postigao gol u 90. minutu. Čelik nije mogao da sanja bolju premijeru...

Primorski derbi je trebalo da bude zanimljiv. Donekle je bio, ali su nedostajali golovi. Za to su najviše krivi golmani, kao i napadači... Jer, napadač Petrovca iskusni Ivan Jablan je u 60. minutu imao zicer, ali je uspio da promaši. Petrovčani su žalili za tom prilikom, mislili da im se bolja neće pojaviti, a sjajna šansa se izrodila u finišu - Vujačić je imao jedanaesterac, ali je Mileta Radulović uspio da pročita njegovu namjeru. Grbalj je pokušao, ali je ostalo razočaravajućih 0:0. Dva preostala meča nijesu odigrana iz dobro poznatih razloga - Mogren nije ugostio Mladost, jer je kažnjen od FSCG (biće im oduzet jedan bod, Mladost će dobiti tri), dok Mornar nije odigrao svoj meč sa Zetom, pošto je isti odložen za utorak popodne...

rezultat čelika

Foto: Milovan Danilović

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

VESLI SNAJDER - Plejmejker Intera zove kolegu iz reprezentacije Najdžela de Jonga kod njega u klub... “De Jonga znam sedam godina, odrastali smo zajedno, lud je na svoj način. Ako utakmica počinje u pola devet uveče, ustaje u osam ujutru i cijeli dan razmišla samo o utakmici - kako da pobijedi. Igra srcem i zato bih volio da ga vidim u Interu”, rekao je Vesli Snajder.

MILAN BIŠEVAC - Reprezentativac Srbije nalazi se na korak od prelaska u Lion iz PSŽ-a! Navodno, PSŽ hoće Entonija Reveljea iz Liona, a “lavovima” je interesantan Biševac, pa će najvjerovatnije uslijediti razmjena između dva francuska kluba... “Još ništa nije gotovo, ali blizu smo dogovora”, rekao je Bernar Lakomb, savjetnik predsjednika Liona Aulasa. LIVERPUL - Slavni engleski klub juče je saopštio da je potpisao ugovor sa dosadašnjim igračem Svonsija - Džoom Alenom! Liverpul je Alena platio 15 miliona funti... Dvadesetdvogodišnji talentovani igrač sredine terena drugo je pojačanje Liverpula u ljetnjem prelaznom roku poslije Fabija Borinija.

super sombrerosi

Oribe Peralta junak Meksika U finalu fudbalskog turnira na 30. Olimpijskim igrama Meksiko sa dva gola Peralte šokirao Brazil (2:1) U vitrinima punih pehara nedostajalo je samo još jedno odličije i na njega će fudbalska selekcija Brazila čekati najmanje još četiri godine. Karioke su u finalu olimpijskog turnira poražene od perfektnih Meksikanaca. Nejmara i družinu, koji su uoči Igara bili proglašeni za prve favorite fudbalskog turnira rasplakao je junak Meksika Oribe Peralta. Napadač popularnih sombrerosa šokirao je Selekao već u 29. sekundi, režiravši najbrži gol u istoriji Olimpijskih igara i označivši početak neke nove utakmice. Brazilci dugo vremena nijesu uspjeli da se oporave od šoka, čak štaviše Meksikanci su iz kontranapada češće ugrožavali golmana Gabrijela.

Selektor Brazilaca Mano Menezes je već u 32. minutu u vatru ubacio Hulka i od tada se u igri karioka mnogo toga na bolje promijenilo. Igra na sve ili ništa ostavljala je međutim prostranstva pozadi, što su Meksikanci znali da iskoriste i preko Peralte u 75. minutu stignu do nedostižnih 2:0. Sve ono što je prosuo u 90 minuta meča, Brazil je mogao da nadoknadi u zaostavnom vremenu. Najprije je Hulk pogodio za nadu i 1:2, da bi u 94. minutu šansu utakmice propustila nova akvizicija Čelzija Oskar Žunior koji centaršut Hulka sa pet metara nije uspio da pretvori u gol i odlazak u produžetke. Fešta na ulicama Meksika mogla je da počne. U.R.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

38 Sport

S T A V

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

AJMO AJKULE

Veliki Vlado, veliko hvala KOSTA BOŠKOVIĆ novinar

Ne volim da govorim o svojim novinarskim poduhvatima, složićete se malo je narcisoidno, a i sam sebi sam najveći kritičar. Međutim, postoji jedan tekst na koji sam posebno ponosan, a koji je počinjao otprilike ovako: “Košarka je imala svog Mocarta, fudbal je proslavio njegov Pinturikio, dok se vaterpolo ponosi svojim jedinstvenim umjetnikom…”. E taj umjetnik o kojem sam pisao, vaterpolo genije, jedan od najvećih sportista Crne Gore u njenoj istoriji, danas će nas posljednji put u karijeri “počastiti” nekim od svojih remek djela! Vjerovatno vam nije bilo teško da pogodite da se radi o “maestru” divne igre u vodi Vladimiru Gojkoviću, koji će danas nakon utakmice za (bronzanu) medalju na Olimpijskim igrama završiti svoju igračku karijeru i tiho i skromno, baš kakav je bio i u trenucima svoje najveće slave, otići u legendu… Veliki Vladimir posljednji put u bazenu - trenutak koji sigurno nijedan istinski ljubitelj sporta u našoj domovini neće propustiti, trenutak da još jednom uživamo u vaterpolo čaroliji i trenutak koji je natjerao potpisnika ovog teksta da nakratko prekine odmor i da se bar na ovakav način zahvali Vladimiru Gojkoviću za sve što je prethodnih godina uradio za crnogorski sport. Zajedno smo slavili Malagu, plakali nakon Pekinga i sudijske krađe protiv Mađara, tada istovremeno bili nevjerovatno ponosni na legendarnog Vlada koji je povrijeđen držao čas najmoćnijoj vaterpolo sili… U jednom trenutku smo ga nakratko izgubili iz reprezentacije, a onda i dočekali da se sa njim u Ajndhovenu i sada u Londonu ponovo vratimo tamo gdje nam je mjesto - u svjetski vrh. Nakom svega ostala su još samo 32 minuta, još četiri četvrtine koje svima nama mnogo znače, ali sigurno nikome kao njemu… Baš kao što je prije dva dana protiv Hrvatske u polufinalu zamalo uspio da nas “vrati iz mrtvih”” Vlado će i danas, kada protiv Srbije posljednji put kao igrač uskoči u bazen, učiniti sve da svojoj Crnoj Gori obezbijedi besmrtnost, da je kruniše toliko sanjanom olimpijskom medaljom… Bez obzira, međutim, kako se Vladov posljednji meč završi, bez obzira na pobjedu ili poraz, svima nama koji smo posljednjih godina disali sa vaterpolistima Crne Gore, ostaje samo da velikom Vladimiru Gojkoviću kažemo: Veliko hvala, veliki šampione!

Generalni sponzor COK-a nagrađuje osvajače medalja Mobilni aparater u Crnoj Gori i generalni sponzor Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK), Telenor, nagradiće osvajače medalja na Olimpijskim igrama, u iznosu od 10% državne nagrade. Naravno, one će im biti uručene po njihovom povratku na crnogorskom tlu.

Zagrizite bronzu Vaterpolisti Crne Gore danas (15.30) igraju za 3. mjesto protiv Srbije i sanjaju bronzano odličje

Aleksandar Popović

N

ovi meč spreman je da digne na noge crnogorske “ajkule” naši vaterpolisti imaju priliku da osvoje danas premijernu (brozanu) medalju na Olimpijskim igrama, vrate dug “delfinima” iz Ajndhovena, ali i da uruče najljepši poklon svom virtuozu, Vladimiru Gojkoviću, koji će danas posljednji put nositi nacionalnu kapicu. Srbija je prije četiri godine slavila u borbi za treće mjesto, u vodama Pekinga, ali će se u Londonu pisati neka druga priča - vjeruju igrači, navijači i svi oni koji sanjaju uspjeh ambasadora balkanske ljepotice.

Hrvatska i Italija režirale su sudar starih rivala - Crna Gora je slavila u kultnom finalu 13. jula 2008. godine, kada je u Malagi slavila protiv Srbije jedan od najvećih uspjeha u istoriji države. A, onda su suparnici sa sjevera granice dočekali svoju priliku u vidu već pomenute “kineske osvete”, nakon čega su bili bolji i u svježem finalu Evropskog prvenstva u Ajndhovenu. Dakle, “delfini” vode 2:1 u nezaboravnim međusobnim duelima, pa je valjda red da ponos naše nacije porav-

na skor i obraduje svoje građane, uz neizostavan ispraćaj za legendu Gojkovića, čije su partije uljepšale živote svih stanovnika crnogorske planete.

● KAPITEN JANOVIĆ: KAO DA JE FINALE!

Poraz od Hrvatske u polufinalu ne smije da okupira misli izabranika Ranka Perovića, ako žele da se domognu druge medalje za crnogorsku posadu u Londonu.

“Nemamo kad da razmišljamo o mečevima iz prošlosti. Svaka je medalje na Olimpijskim igrama od izuzetnog značaja i smatram da bi bronza zasijala zlatnim sjajem, a siguran sam da isto to misle i kolege na srpskoj strani”, tvrdi kapiten reprezentacije Nikola Janović, otkrivši recept za bronzano dostignuće. “U ovakvim mečevima obično pobjeđuje ekipa koja se prije oporavi od poraza u polufinalu i vjerujem da ćemo danas dati sve od sebe, tačnije, pokušaćemo da dođemo do trećeg mjesta”, zaključio je igrač Juga.

● JOKIĆ: MEDALJA JE MEDALJA

Balkanske zemlje već su se jednom srele u grupnoj fazi - Srbija je vodila tokom cijelog meča, ali je naša vojska uspjela da se vrati i potpiše remi (11:11). Međutim, sada je ulog još veći ... “Medalja je medalja, zbog čega ćemo pokušati da odigramo


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 39

NEDJELJA, 12. 8. 2012.

OLIMPIJSKE vijesti ODBOJKA - Veliki meč za zlatnu medalju na 30. Olimpijskim igrama igraće danas Rusija i Brazil (14). “Zbornaja” je uspjela da obezbijedi jedno od odličja, jer je u polufinalu lako riješila selekciju Bugarske (3:1), dok su “karioke” za sat i 19 minuta arhivirali Italiju (3:0). Takođe, uvertiru za odbojkaški spektakl napraviće “azuri” i Bugari (10.30), a ulog je bronzana medalja.

Nikola Janović i Filip Filipović vodiće žestoke duele u bazenu Akvatik centra u Londonu bolje nego tada, kada je bilo neriješeno. Optimista sam i mislim da možemo slaviti, iako sigurno neće biti lako, jer je Srbija kvalitetna ekipa”, smatra Predrag Jokić, napomenuvši da nema favorita u današnjem okršaju.

“Šanse su podjednake i sve je otvoreno. U prvom smo pokazali karakter i treba to da ponovimo danas, jer bi bilo jako lijepo kada bi završili OI sa pobjedom i bronzom”, poručuje novopečeni igrač beogradskog Partizana.

Bitka za zlato: “Barakude” protiv svjetskih prvaka Još jedan par iz grupne faze boriće se danas (16.50) za medalju - zlatnu medalju. Hrvatska, koja je ostvarila sve pobjede na turniru, igraće protiv svjetskog šampiona Italije, za prvo zlato na Olimpijskim igrama. “Barakude” su već jednom potopile “azure” (11:6), ali finalni obračun nosi sa sobom jednu potpuno novu priču. “Italijani se dižu i neće nam biti lako protiv njih. Vidjeli smo kako su igrali protiv Mađarske i Srbije, pa znamo da ćemo se morati i te kako namučiti za zlato”, mišljenja je Miho Bošković. Sa druge strane, Italijani su opravdali titulu planetarnog vladara, pa očekuju još jedan rezultat za istoriju. “Hrvati su bolji od Srbije i Mađarske, ali znam koje su im slabosti. Bićemo spremni za njih i borićemo se do samog kraja”, poručuje selektor Alesandro Kampanja.

MOK - Međunarodni olimpijski komitet izbacio je sa Olimpijskih igara atletičarku iz Sirije Gfran Almuhamad jer je bila pozitivna na doping testu. Almuhamad je testirana 3. avgusta, a rezultati su pokazali da je bila pozitivna na supstancu metilheksanamin, što je potvrdio i B uzorak. 23-godišnja atletičarka se takmičila u trci na 400 metara s preponama i bila je poslJednja u svojoj kvalifikacionoj grupi. MOK je saopštio da je ona posle objavljenog B uzorka automatski diskvalifikovana sa OI i da joj je oduzeta olimpijska akreditacija.

Košarka: Španija sprema osvetu Amerima POSLJEDNJA nada ostatka svijeta biće španska reprezentacija - predstavnik Evrope suprostaviće se danas (16) gotovo nezaustavljivom “dream teamu” iz Sjedinjenih Američkih Država i pokušati da servira osvetu za poraz u Pekingu (118:107). “Crvena furija” je preko Rusije (67:59) stigla do mogućnosti da se ponovo sastane za Kobijem i društvom, dok su “vanzemaljci” lako izašli na kraj sa Argentinom (109:83). “Naš cilj još uvijek nije ostvaren, jer želimo da osvojimo zlato i budemo na vrhu”, poručio je Mark Gasol. Takođe, velika bitka za bronzanu medalju vodiće se nekoliko sati ranije - Argentina i Rusija (12) tražice put do trijumfa. Tačnije, “gaučosi” odličje iz Pekinga, dok “zbornaja” želi da zaključi turnir na najbolji mogući način. A.P.

Rukomet: Francuzi brane zlato JEDNA od najvećih poslastica Olimpijskih igara svakako jeste današnje finale rukometnog turnira između Francuske i Švedske (16). Vjerovatno najjači tim svih vremena, selekcija Francuske, još je jednom žestoko ošamarila Hrvatsku u polufinalu (25:22), pokazavši svoju svoju snagu ... “Bili smo nabrijani kao ubice! Hrvate smo smo psihički slomili i u tome je cijela mudrost” rekao je stub odbrane, 35-godišnji Didije Dinar, koji će sa nevjerovatnim Omjerenom, Karabatićem i ostalima pokušati danas da odbrani zlato iz Pekinga. Sa druge strane stoji Švedska, koju je Crna Gora eliminisala u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, ali su “tri krune” preko Mađarske (27:26) osigurale jednu od medalja, ispunivši svoj cilj u Londonu. Za treće mjesto će od 12 časova igrati indisponirana Hrvatska i najprijatnije iznenađenje - Mađarska. A.P.

Izdavač: Media Nea d.o.o. Prvi broj izašao 10. oktobra 2011. Podgorica, Kralja Nikole bb PC Nikić

Direktor i izdavač: Boris DARMANOVIĆ (boris.darmanovic@dnovine.me) Glavni i odgovorni urednik: Samir RASTODER (samir.rastoder@dnovine.me) Zamjenica: Marijana BULJAN (marijana.buljan@dnovine.me) Zamjenik i kultura: Vuk PEROVIĆ (vuk.perovic@dnovine.me)

Ekonomija: Novak USKOKOVIĆ (novak.uskokovic@dnovine.me) Društvo: Bojana Brajović (bojana.brajovic@dnovine.me) Hronika: Jasmina MUMINOVIĆ (jasmina.muminovic@dnovine.me) Crna Gora: Bojan VUČINIĆ (bojan.vucinic@dnovine.me) Reportaže: Ivanka FATIĆ RASTODER (ivanka.rastoder@dnovine.me) Svijet: Ivana ĐUROVIĆ (ivana.djurovic@dnovine.me Zabava: Filip JOVANOVIĆ (filip. jovanovic@dnovine.me) Sport: Miloš ANTIĆ (milos.antic@dnovine. me) Foto: Darko JOVANOVIĆ (darko.jovanovic@dnovine.me) Dizajn: Nikola VUKOTIĆ (nikola.vukotic@dnovine.me) Marketing: Bojana BECIĆ (bojana.becic@dnovine.me)


FOTO: Balša Rakočević

Fešta!

Naše rukometašice sinoć u Londonu protiv Norveške igrale finale olimpijskog turnira - atmosfera u Crnoj Gori tokom jučerašnjeg dana dostigla vrhunac, na gradskim trgovima dominirala crvena boja, preko video bimova pratio se istorijski meč

Ajkule daju sve za bronzu na oproštaju majstora Vaterpolisti Crne Gore danas (15.30h) u posljednjem meču u karijeri Vladimira Gojkovića protiv Srbije igraju za treće mjesto

Izdanje 12. avgust 2012.  

Dnevne novine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you