Page 1

IZBORI

I Srbi formiraju svoj front ● 4-5

SMSom na broj

CIJENA: 1EURO

● 33

Ranko Kadić

SA PDVOM

NEDJELJA, 5. 8. 2012. BROJ 295 / GODINA I

AJAVILE N A IK N O K A S E IZBJEGLIC EFERENDUM I R , T S E T O R P I V O N RNE GORE C IZ K A Z A L D O I MOGUĆ

LAKŠA ROBIJA OD ŠATORA EKONOMIJA Spisak poreskih dužnika

VLADIMIR KAVARIĆ

● 10-11

u septembru ● 8-9

ŽABLJAK

Presjela mu avantura ● 14-15

SPORT

CRNA GORA

SERENA VILIJAMS

Olimpijska kraljica ● 40

Kinezi žele drugi blok, ali i Moraču i Komarnicu ● 2-3


Pratite nas na twitteru

Tema dana

E D I T O R I A L

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

INTERVJU MINISTAR EKONOMIJE, VLADIMIR KAVARIĆ

Instant izborni inat

Francuska je pozvala EU da počne da kontroliše uvoz automobila iz Južne Koreje, što bi bio prvi korak prema eventualnom novom uvođenju carina. Zahtjev je sadržan u pismu, koje je Evropskoj komisiji uputio francuski ministar za industrijski razvoj, Arnaud Montebourg, prenosi SEEbiz.

Jelena Boljević novinar

darko jovanovic

2

@dnovine

Inostrani mediji, oni koje uporno zanima balkanska politika, već su počeli da upoređuju, analiziraju i prognoziraju predstojeće izbore u Crnoj Gori. Ko bi mogao sa kim, i koji bi to rezultat proizvelo, da li bi, kako i zašto mogla da se promijeni vladajuća struktura, kakvi su izgledi da se to desi? Ne treba se čuditi što se za malu kamenitu zemlju sa lijepom obalom i klimom zanimaju mnogi, ali je bezmalo zabrinjavajuće da drugi više strahuju od naših izbora, nego mi koji živimo u njoj. Više puta do sad smo imali priliku da se kao društvo uvjerimo koliko strani mediji promišljeno i veoma znalački utiču na javno mnjenje. Možda inostranim uređivačkim timovima nije baš najjasnije koliko je u Crnoj Gori sve jasno. I možda zapravo ne znaju koliko su smiješne njihove prognoze. Nedavno su baš počeli da nas potcjenjuju sa prepisivanjem blisko-istorijskih činjenica potpomažući ih time kako smo zbog bržeg članstva u Evropskoj uniji spremni i izbore da požurimo, ali da još nijesmo spremni da zakone sprovodimo. Mnogi od njih, vjerujem, rado bi se okupali u našem moru ili “rezervisali” sebi parčence obale i netaknute šumovite prirode na sjeveru, pa im zbog toga smeta slaba infrastruktura i nejednakost u regionalnom razvoju… Ti strani mediji osim što su jasno stavili do znanja da trka ka Evropskoj uniji samo otkriva naše nedostatke, međutim, u jednom su u pravu. Ekonomija nam jeste anemična, ali ta njihova nevjerica da mi uoči izbora nećemo sve to lijepo izgladiti? Da nećemo prihvatiti ono što smo se zakleli da hoćemo? To samo može da nahrani crnogorski inat! Da su se prevarili- to će tek da vide! Tako je bar dosad bilo! Kad mi riješimo da imamo izbore- tu nema da ne može! Sve ima da se očas posla dovede u red! Oni ne znaju kakav zamajac entuzijazma pokrene Crnogorce kad se primaknu izborna obećanja. Koliko radnih mjesta čeka da bude otvoreno i koliko dugova čeka da bude oprošteno, koliko zakona čeka da bude usvojeno i instant sprovedeno! Ne, stvarno mislim da o nama kao društvu nema pravo da sudi niko ko sa nama nije živio. I šalu na stranu, ne mislim da je važan izborni rezultat, za nas kao društvo mislim da je najvažnije da konačno razlučimo da li stvarno trebamo tu Evropu, od koje se mnogo razlikujemo? Hoće li nam genetski urođeni inat dozvoliti da se nađemo u društvu gdje važe ista pravila za sve, ili nam je ipak najljepše u bezakonju doma svog?

Službenici podgoričkog Interpola izručili su u Crnu Goru u petak Anela Džudževića (22) iz Rožaja i Elvira Muratovića (28) iz Istoka. Džudžević je krajem aprila 2012.godine uhapšen u Njemačkoj po naredbi Osnovog suda u Rožajama radi izdržavanja kazne od jedne godine zbog krivičnog djela teška krađa. Muratović je uhapšen u Makedoniji početkom marta ove godine.

Meteo 05:37 20:01

Izlazak Sunca Zalazak Sunca

Crna Gora

JADRAN:

More mirno do malo talasasto. Vjetar uglavnom slab južni jugoistočni i jugozapadni. Temperatura površine mora na otvorenom od 25 do 26 stepeni.

DANAS

Grad Podgorica Ulcinj Bar Budva Herceg Novi Nikšić Kolašin Žabljak Pljevlja Bijelo Polje

Sunčano i veoma toplo uz slab razvoj oblačnosti u planinskim oblastima. Ujutru po kotlinama i dolinama rijeka na sjeveru ponegdje moguća kratkotrajna magla.

Danas

Sjutra

min oC max oC

min oC max oC

25 22 23 24 23 17 14 13 15 15

25 23 24 25 24 18 14 12 13 14

38 35 33 34 34 34 33 29 34 36

SJUTRA

Sunčano i veoma toplo.

39 36 34 35 35 35 33 30 35 37

Liberalna partija (LP) najoštrije je osudila skrnavljenje državne zastave na spomeniku Božićnim ustanicima u Bajicama i pozvala vrhovnog državnog tužioca da reaguje povodom tog incidenta. LP smatra da je to vandalska, antidržavna i anticrnogorska djelatnost, koja ne smije ostati nekažnjena, “a krivci, kao i podstrekači i inspiratori ovog zločinačnog nedjela, moraju se pronaći i kazniti najvećom mogućom, zakonom propisanom, kaznom”.

Kinezi žel ali i Morač Ministar Kavarić navodi da ozbiljno interesovanje kineskih firmi uliva optimizam u kvalitet ponuda

Novak Uskoković

K

ineska kompanija “China Gezhouba Group International Engineering Co.” zainteresovana je za izradu studije opravdanosti za drugi blok TE “Pljevlja” i Maoče, kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić u intervjuu za Dnevne novine. On dodaje da je kompanija “Sinohydro Corporation Limited” zainteresovana da uradi studiju opravdanosti za projekte za Hidroelektrane na Morači i Komarnici. Kavarić navodi da je država uradila sve što je mogla povodom nalaženja novog investitora u KAP-u i raskida saradnje sa aktuelnim ruskim CEAC-om.

DN: Koliko je realno da se sa kineskim kompanijama postigne dogovor u vezi sa ulaganjem u sektor energetike? Koji bi to bili objekti? Ovo je ozbiljna inicijativa, posebno ako se ima u vidu da je predsjednik Vlade Igor Lukšić učestvovao na kinesko-istočnoevropskom samitu, koji se održao u Varšavi, gdje se sastao i sa kineskim premijerom Venom Đijabaom. Kineski premijer je potvrdio spremnost Kine da unaprijedi saradnju sa zemljama centralne i istočne Evrope u infrastrukturi, visokim tehnologijama i čistoj energiji, kroz program “Dvanaest mjera za podsticanje saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope”, za koji je predviđen fond od 10 milijardi dolara. Tim programom je, između ostalog, definisano da će Kina podsticati svoje kompanije da u saradnji sa zemljama centralne i istočne Evrope rade na uspostavljanju ekonomsko tehnoloških zona, kao i da će aktivno raditi na jačanju finansijske saradnje, uspostavljanja ispostava kineskih banaka u zemljama centralne i istočne Evrope. Crna Gora je prva u regio-

nu aplicirala za projekat, prije svega Ministarstvo ekonomije sa projektima u oblasti energetike. Poznato je da su predstavnici kineske kompanije” China Gezhouba Group International Engineering Co. Ltd” već posjetili Pljevlja kako bi uradili studiju opravdanosti za Drugi blok TE Pljevlja i Maoče. I kompanija “Sinohydro Corporation Limited” je zainteresovana da izradi studiju opravdanosti za projekte na Morači i Komarnici. Takvo ozbiljno interesovanje nam uliva optimizam u kvalitet ponuda ovih renomiranih kompanije u oblasti energetike. DN: Šta se trenutno radi na realizaciji zaključaka Skupštine Crne Gore u vezi sa KAP-om? Njemačka kompanija HGL je u fazi izrade due diligence u KAP-u. Novi investitor u Kombinatu je ono što je cilj Vlade Crne Gore, a u skladu je i sa zaključcima parlamenta. Takođe je poznato da je angažovana Državna revizorska institucija da uradi reviziju poslovanja kompanije, što je takođe jedan od zaključaka. Što se tiče većinskog vlasništva države u EPCG, taj zaklučak se ne dovodi u pitanje jer predstavlja jedan od stra-

Još ne razmišljam o novom mandatu DN: Da li vidite sebe kao ministra ekonomije u narednom mandatu Vlade? Imate li takvu ambiciju? Poznato je da je Ministarstvo ekonomije resor koji ima vrlo zahtjevne sektore, od industrije, preko energetike, reginalnog razvoja, do unutrašnje i međunarodne trgovine. Zadovoljan sam što je za vrijeme mog mandata Crna Gora postala članica STO, što smo dobili kvalitetnog investitora u Željezari Nikšić, što smo zainteresovali jake ekonomije poput kineske i kanadske ali i druge za projekte iz oblasti energetike. Naravno, to je nastavak onoga što su dugoročni planovi Vlade Crne Gore u ovim oblastima, a ko će ih personalno voditi, i u kom periodu je nešto o čemu sada uopšte ne razmišljam.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Tema dana

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

le drugi blok, aču i Komarnicu Kanađanima interesantno nekoliko objekata

DN: Šta konkretno podrazumijeva dokument koji je nedavno potpisan sa Kanadskom komercijalnom korporacijom? Šta je najrealnije da se ostvari iz tog sporazuma? Ono što je strateški cilj Vlade Crne Gore u oblasti energetike je diverzifikacija ulaganja i investitora. U tom smjeru je i sporazum o strateškoj saradnji Vlade Crne Gore i Kanadske komercijalne korporacije, koji će predstavljati osnovu za buduću saradnju u cilju održivog ekonomskog rаzvojа u prioritetnim oblastima, koja uključuju, аli nije ogrаničena na infrаstrukturu, energetiku i industrijski sektor. Konkretno, sporazum se odnosi na projekte u kojima postoji obostrani interes za saradnju kao što su valorizacije potencijala Lima, Ćehotine, Risna i Kruševa. Kompanija REV, koja će u Srbiji graditi elektrane na Limu kod Brodareva, predložila je Vladi sličan projekat i za Crnu Goru. Vrlo smo zainteresovani da pogledamo njihove predloge za valorizaciju navedenih potencijala. teških opredjeljenja Vlade Crne Gore u ovoj kompaniji. Sve opcije koje su razmatrane, a tiču se novog investitora i onoga što je za Vladu vrlo značajno, a to su nove invsticije u KAP-u, Rudnicima boksita i fabrikama Glinice i Prerade, kao i pitanja snabdijevanja električnom energijom koje će dugoročno riješiti ovaj problem KAP-a, ali bez dodatnog opterećivanja EPCG, predstavljaju osnovu za studiju održivosti aluminijumske proizvodnje koju treba da uradi novi menadžment. Dakle, povodom nalaženja novog investitora raskida saradnju sa aktuelnim, država je uradila sve što je bilo moguće, u skladu sa zakonom i ugovorom. DN: Da li ste imali sastanak sa predstavnicima njemačke kompanije? Da li Vlada ima rezervni plan u slučaju da Njemci odustanu od kupovine udjela koji ima ruski CEAC? Šta podrazumijeva taj plan? Imali smo sastanke i sa predstavnicima HGL kompanije, ali i sa drugim kompanijama iz oblasti aluminijumske proizvodnje kako bi ih zainteresovali za KAP. Predstavnici HGL su jedini investitori koji su javno potvrdili svoje interesovanje, ali smo uspjeli da zainteresujemo i druge, ne dozvoljavajući da se oslanjamo samo na jednu opciju. Dakle, tu je i odgovor na pitanje planova u slučaju da HGL odustane. Stav Vlade je da u Kombinatu trebamo novog partnera koji će biti u mogućnosti da preuzme akcije i dugove ruskog CEAC-a i En plus grupe, ali i da ispuni ono što je naš glavni zahtjev, a to su investicije u Rudnike boksita, Preradu, Glinicu… DN: Da li Vlada vjeruje na riječ Toščeliku ili postoji garancija da će ta firma realizovati investicioni program? Kako vidite Željezaru za godinu? Toščelik je, kada je kupio Željezaru, preuzeo obavezu da u naredne tri godine uloži u fabriku 35 miliona eura i poveća zaposlenost radnika na 550, a godišnju proizvodnju sa 120.000 tona na 400.000 tona i dostigne promet od 500 miliona eura. Za manje od mjesec

dana, Toščelik je uposlio preko 300 radnika i već je počeo investicije. Kao odgovorna kompanija, te investicije su prvo bile u zaštitu životne sredine. Stavili su u pogon peć koja mnogo manje troši električne energije i tim  novim  sistemima počeli proizvodnju. Mislim da je to značajan uspjeh, posebno ako se ima u vidu kratak period u kome je sve to ostvareno. Toščelik je kompanija koja se bavi proizvodnjom i svoje proizvode prilagođava potrebama tržišta,

kroz osluškivanje tržišta i investicije u nove proizvodne programe. Takav investitor nam je zaista bio potreban, posebno ako se ima u vidu da je cijena čelika na svjetskoj berzi i dalje izuzetno niska. Dakle, samo investicije i proizvodi koji imaju tržište predstavljaju budućnost Željezare. Uvjeren sam da će Toščelik nastaviti da investira kako bi proizvodnju doveli do maksimuma, što daje šansu Željezari Nikšić da posluje sa profitom i bude značajan nosilac crnogorske ekonomije.

3

KRATKE vijesti Poginuo od strujnog udara Podgoričanin Jasmin Koljenović (36) preminuo je juče oko sedam časova ujutru u Kliničkom centru u Podgorici od povreda koje je zadobio prilikom strujnog udara 30. jula. Kako nezvanično saznajemo, Koljenović je bušeći zid u prodavnici “Lida” koja se nalazi na Pogrebnom, u namjeri da postavi zidne elemente, zakačio kablove od struje, od čega je doživio jak udar. Kako mu je odmah pozlilo, hitno je, u kritičnom stanju, prebačen je u KBC, gdje su doktori tri dana pokušavali da ga spasu. M.V.P.

Oluja, 17 godina kasnije Juče je u Hrvatskoj, Srbiji I Republici Srpskoj obilježeno 17 godina hrvatske vojne akcije “Oluja” nakon koje je zauzet prostor nekadašnje Krajine. U Hrvatskoj “Oluja” predstavlja veliku operaciju i veliku pobjedu u kojoj su za samo 84 sata, od 4. avgusta u zoru do 7. avgusta, hrvatske snage zauzele oko 10.400 kvadratnih kilometara, odnosno 18,4 odsto teritorije. Uz podsjećanje da je u toj operaciji poginulo 174, a ranjeno 1.100 hrvatskih vojnika i policajaca. Na evidenciji beogradskog udruženja nestalih “Veritas” nalaze se imena 1.922 poginulih i nestalih Srba iz akcije “Oluja” i poslije nje, od čega su oko polovina bili stariji od 60 godina. Među žrtvama je 546 žena i 19 lica do 18 godina starosti.

Klisić i dalje uspješno bježi Baranin Jovan Klisić (23) uspješno krije svoje tragove od policije koja ga, zbog ranjavanja sugrađanina Sabrije Čimkovića (35), vlasnika lokala “Maska”, intenzivno traži od četvrtka veče. Kako je posljednjih dana u Baru policija imala znatno više posla nego u drugim gradovima, a svaki incident veoma brzo riješen, policajci očekuju i Klisićevo hapšenje. M.V.P.

UBR: Nije bilo istrage ratnog zločina Udruženje crnogorskih boraca ratova (UBR) od 1990. godine demantovalo je informaciju da je Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici pokrenulo istragu ratnog zločina počinjenog nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armije iz nikšićko-šavničke grupe 1992. godine u splitskom Vojnoistražnom centru “Lora”. Iz UBR su naveli da je za pokretanje istrage u tom slučaju isključivo nadležno županijsko državno odvjetništvo u Splitu i dodali da pokretanje istrage kontroliše vrhovni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić. U vrijeme kada je počinjen zločin, Bajić je bio zamjenik vojnog tužioca za tu oblast, pa, kako su kazali, Udruženje ne očekuje valjanu istragu sve dok Bajić ne ode sa svoje funkcije.


Pratite nas na twitteru

4

@dnovine

Politika

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

Promjena

Kadić

Cilj je stabilno i p

Ukoliko budu u prilici da vrše vlast, glavni fokus Bojana Perković, Vasilj Karadžić

K

Formiranje

Uskoro Srpski Front?

Predsjedništvo DSS-a juče je odlučilo da se formalizuju razgovori vođeni oko formiranja saveza Srpskih stranaka Na juče održanoj sjednici Predsjedništva Demokratske srpske stranke(DSS) donijeta je odluka da se intenziviraju i formalizuju vođeni pregovori oko formiranja Srpskog fronta, kazao je DN izvor blizak vrhu te partije. Taj front bi, prema riječima izvora, činile pored DSSa i Narodna stranka, Stranka srpskih radikala, Otadžbinska srpska stranka kao i pojedinci i NVO. Pomenuti politički subjekti, prema mišljenju Predsjedništva DSS-a, mogu pomoći u zaštiti srpskih nacionalnih interesa koji su ugroženi “diskriminatorskom politikom režima”, što je bio i odgovor na pitanje da li će se u Frontu naći Srpska lista Dobrila Dedeića.

Izvor je kazao i da se nada da će posao formiranja srpskog fronta biti završen u narednih sedam do deset dana, dodavši da bi trebalo da uslijedi formalizovanje svih dosadašnjih neformalnih razgovora. Napomenuo je, takođe, da formiranje Fronta ne zavisi u cjelosti od DSS-a već i od drugih političkih subjekata, napomenuvši da vjeruje da ipak za tako nešto postoji volja kod svih. Predsjedništvo DSS-a, prema riječima izvora, nije željelo juče da se oglašava “iz poštovanja prema SNP-u”, koji bi danas trebao na GO da donese odluku o načinu izlaska na izbore, dodavši da će javno istupiti nakon odluke najjače opozicione partije. V.K.

To što će ekonomija biti prioritet ne samo u predizbornoj kampanji već i u radu Vlade koju bi eventualno predvodili DF ili Pozitivna, svakako ne čudi, s obzirom na krizu koja je duboko pogodila crnogorsku privredu i ostale strukture društva. Abazović je rekao da će Pozitivna, ukoliko dođe u poziciju da vuče poteze u izvršnoj vlasti preduzeti sve mjere koje bi omogućile dugotrajnu stabilnost i sigurnost svim građanima.

“Ekonomski plan Pozitivne biće u fokusu našeg budućeg političkog djelovanja, koji će voditi ka boljem životnom standardu. Mi nudimo realna rješenja, a ne bajke, ali napominjemo da neka od njih mogu biti realizovana i u vrlo kratkom roku i došla bi kao izraz političke volje koja sada ne postoji“, poručio je on. Danilović je, sa druge strane, kazao da će se DF od samoga početka boriti za pravednije i bogatije društvo,

napomenuvši pri tom da to podrazumijeva veliku socijalno-ekonoimsku akciju. U prvom planu DF-a naći će se ugroženi slojevi stanovništva ali i privrednici koji zarađuju i uredno plaćaju porez državi, koje će prema njegovim riječima Vlada DF-a podignuti na poseban pijedastal važnosti, jer su ekonomski potencijal države. “O svakom takvom privredniku pojedinačno treba brinuti i omogućiti mu da razvije svoj posao i biznis. To će biti garancija uspjeha Crne Gore i našega uspjeha”, podvukao je Danilović. Drugi bitan aspekat u radu Vlada koje bi predvodile dvije novoosnovane političke strukture, je borba protiv korupcije i kriminala. Abazović je naglasio da se ovaj problem javlja zbog nepostojanja političke volje da

Administracija bez politike U Pozitivnoj će, prema riječima Abazovića, nastaviti da promovišu princip depolitizacije i profesionalizacije javne uprave jer će evropski put zavisiti “od mogućnosti da se profesionalna uprava uhvati u koštac sa svim problemima u društvu”. On je napomenuo da treba ukoliniti barijeru partijske pripadnosti koja do kraja ne dozvoljava administraciji da doprinese razvoju društva.

Abazović

Ujedinjenje

Formiranje

Venecijanci uskoro stižu Delegacija Venecijanske komisije posjetiće uskoro Crnu Goru a razlog posjete je davanje mišljenja o Zakonu o položaju vjerskih zajednica u našoj zemlji, saznaje radio Antena M. Tačan datum posjete znaće se u naredne dvije sedmice. Međutim, crnogorski poslanici nisu upoznati sa tim ko bi iz Crne Gore mogao da zovne Venecijansku komisiju u pomoć. Miodrag Vuković iz DPS kaže da se “vjerovatno neko požalio i da je insistirao da se to pitanje “internacionalizuje”. Ni Budimir Aleksić iz Nove srpske demokratije nije upoznat sa dolaskom Delegacije ali pretpostavlja razlog njiho-

ljučni cilj novih političkih subjekata na crnogorskoj političkoj sceni je demokratska smjena vladajuće koalicije predvođene DPS-om. No, glavno pitanje za građane je šta nove političke strukture imaju da ponude i šta će biti njihovi glavni koraci ukoliko budu u prilici da oforme novu Vladu. Prema onome što su članovi Predsjedništva Demokratskog fronta i Pozitivne Crne Gore Goran Danilović i Dritan Abazović izjavili Dnevnim novinama, glavni fokus, nakon smjene vlasti, bio bi na ekonomsko socijalnoj politici, ali i na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

ve posjete: “Mislim da su sve zemlje u okruženju već odavno donijele Zakon o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica ali i Zakon o restituciji koji je obuhvatio i povratak imovine oduzet komunističkim zakonima, poslijeratnim crkvama. To su dva problema koja se tiču crkava i vjerskih zajednica. Da je to razlog”, smatra Aleksić. Portparol te organizacije Tatjana Mišelova kazala je za Antenu M i da Venecijanska komisija još nije pripremila mišljenje o amandmanima na crnogorski Ustav, te da će mišljenje biti usvojeno na narednoj plenarnoj sjednici Komisije u oktobru.

Danas odluka o pristupanju DF Glavni odbor Socijalističke narodne partije razmatraće danas poziv Demokratskog fronta da se priključe tom savezu. Predsjednik Fronta Miodrag Lekić poručio je ranije lideru SNP Srđanu Miliću da bi njihov sastanak imao smisla tek nakon odluke te stranke o eventualnom priključenju Frontu. Profesor Đorđije Blažić smatra da će odluka SNP da li da pristupi DF legitimisati tu stranku da li je stvarno opoziciona ili ne. On smatra da SNP još nema stav o priključenju Frontu i da za to postoje razlozi, “a formiranje Frontova građanske orjentacije otvorilo je pitanja kategorizacije političkih partija”. “Partije se dijele na tri grupacije, na vladajuću oligarhiju, na jasno orjentisanu opoziciju i na veliki broj političkih subjekata

koji su u suštini kvazi opozicija. Ta treća grupacija će morati da se definiše u ovih mjesec i po pred izbore”, kazao je Blažić agenciji Mina. Komentarišući formiranje DF, Blažić je rekao da je dobro nastajanje svakog saveza koji počiva na principima vladavine prava kako bi se izgradile institucije za borbu protiv svih devijantnih pojava u društvu.”Naročito problemi organizovanog kriminala, korupcije i nepotizma”. On je dodao da je njemu prihvatljiva svaka ideja koja bi jačala institucije države. Govoreći o ocjenama iz vladajuće koalicije da Front postaje Srpska lista, Blažić je naveo da partije “potežu” nacionalna i pitanja upotrebe jezika, simbola i himne, jer nemaju sposobnosti da se suoče sa ogromnim ekonomskim problemi-

ma. On je ocijenio da je jasno da poslije 20 godina vlast funkcioniše na principu “zavadi pa vladaj”, i dodao da stvaranjem Građanskog i Demokratskog fronta sazrijeva svijest o stvaranju opštih vrijednosti i »konkretizuje se djelovanje na suštinske stvari«.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Politika

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

pravedno društvo

s DF-a i Pozitivne Crne Gore biće na ekonomiji Danilović

Radiće na nacionalnom pomirenju se do kraja izborimo sa ovim društvenim bolestima, ali i zbog nepostojanja kvalitetnih ljudskih i materijalnih resursa za razotkrivanje ovih pošasti. On je napomenuo da je teško očekivati od pojedinaca da se obračunavaju sa korupcijom i kriminalom ukoliko su već dio te mreže. “Mi ćemo svoje aktivnosti usmjeriti u rješavanju oba problema, s tim što bi problem nedostatka političke volje bio riješen odmah jer ona u Pozitivnoj apsolutno postoji“, rekao je Abazović.

U DF-u razmišljaju slično. Danilović je poručio da će prije svega raditi na afirmaciji onih koji poštuju zakone i istovremeno se boriti protiv onih koji iste uzurpiraju. “Organizovani kriminal je završna faza korupcije, a borba protiv korupcije biće naš osnovni zadatak. Pobijedimo li korupciju donijećemo novi kvalitet života, jer ljudi više neće morati da za najnormalniju uslugu potežu veze i plaćaju to novcem koji im je ionako potreban”, naglasio je on.

Danilović je kazao da će DF svom snagom raditi na nacionalnom pomirenju Crne Gore. On je ocijenio da nacionalna ravnopravnost znači međusobno uvažavanje. “Prihvatanje činjenice da Crna Gora ne pripada nijednom narodu ni naciji pojedinačno nego svima nama skupa. Treba oni kojih ima najviše a to su Crnogorci i Srbi, da, o onima kojih ima manje, povedu računa da se osjećaju sigurno i bezbjedno”, kazao je on.

CDT

Spremaju novi način praćenja izbora

Predstojeće parlamentarne izbore koji su zakazani za 14. oktobar opterećivaće politička neodgovornost, netransparentno finansiranje kampanja i zloupotreba državnih resursa. Politička neodgovornost podrazumijeva nedostatak konkretnih izbornih programa, nekonkretna obećanja partija i nemogućnost kvalitetnog mjerenja učinaka vlasti. Upravo zbog toga, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) imaće ovih dana pune ruke posla. Izvršni direktor te organizacije Dragan Koprivica kazao je za agenciju Mina da su oni, nakon parlamentarnih izbora 2009. godine, donijeli odluku da više neće raditi monitoring izbora onako

kako ga poznaje naša javnost i da se od tada spremaju za drugačiji način rada. Plan CDT-a, kako je pojasnio, je da se prvim problemom bave kroz projekat Istinomjer.me koji realizuju u saradnji sa partnerima iz organizacije “Zašto ne” iz Sarajeva koji su taj koncept i pokrenuli na Balkanu. “Ideja je prilično jednostavna: analizirati izborne programe partija i izjave političara i utvrditi koliko su one konkretne, dosljedne ali i istinite. Dalje, analiziraćemo i obećanja političara i u naredne četiri godine pratiti ispunjenost obećanja onih koji pobijede na izborima. Otvorićemo debate o pitanjima koje su najznačajnija za građa-

ne”, objašnjava Koprivica. Koprivica dodaje da je monitoring finansiranja kampanja već počeo, jer je raspisivanjem izbora počela i kampanja sa stanovišta Zakona o finansiranju partija. “Što je tiče zloupotrebe imovine i funkcija, taj monitornig je najteže uraditi jer nije moguće biti istovremeno prisutan u npr. stotinama javnih ustanova, preduzeća, opština, dakle na adresama gdje se ove pojave najčešće i dešavaju”, rekao je Koprivica. On je zaključio da javnost neće biti uskraćena za ocjene o kvalitetu izbornog procesa, iako se one neće odnositi na sam dan glasanja.

5

Petnjica

Bihorci izašli u velikom broju Juče održan referendum o punopravnom statusu opštine Petnjica Na juče održanom referendumu o statusu opštine Petnjica na području Bihora do 19h izašlo je 66 odsto građana ili od upisanih 6266 birača glaslo je 4110. Nažalost, zbog ranijeg zaključenja broja Dnevnih novina nijesmo imali podatke o tome koliko je građana glasalo za to da Petnjica dobije status opštine. Kada su u pitanju Berane, referendum je prošao bez problema i u skladu sa zakonom, rekao je predsjednik opštinske izborne komi-

sije Veselin Došljak koji je dodao da je izlaznost u Beranama bila niska te da je do 19h na referendum izašlo između osam i dvanaest odsto građana. Mještanin Bihora Enver Rastoder rekao je DN da ono što je bilo do naroda to je i uradio te da je sljedeći korak da Vlada ispoštuje narodnu volju, rekavši da se nada da će do 20h, kada se birališta zatvaraju, izaći i do 70 odsto birača. Prvi preliminarni rezultati bili su sinoć oko 22h. M.T.

Vujanović

Ne razmišlja o kandidaturi Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je juče da ne razmišlja o novoj kandidaturi jer je o tome rano govoriti i razmišljati. On je kazao da će poslije raspisivanja predsjedničkih izbora DPS nakon duge procedure predložiti svoga kandidata. “U Crnoj Gori se o svim stvarima razmišlja unaprijed sedam do deset dana, jedino se o predsjedničkim izborima razmišlja desetak mjeseci unaprijed. Ne znam zašto su ti predsjednički izbori toliko važni i zašto je važno moje mišljenje o tome”, kazao je Vujanović juče u Plužinama. On je kazao da je priča oko istovremenog održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora završena, dodavši da smatra da je datum održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora 14. oktobar dobro rješenje. “Ja sam bio protiv skraćenja mandata. Smatrao sam da sam obavezan prema građanima koji su me glasali u uvjerenju da ću imati puni mandat da taj mandat ispoštujem. Nije bilo uslova za jednovremeno održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora i ne očekujem da će se predsjednik Parlamenta, kome ta nadležnost pripada, nešto drugačije opredijeliti niti imati više razgovora o tome. Prema tome, imaćemo predsjedničke izbore onda kada bude vrijeme”, kazao je predsjednik države. Osvrćući se na produžetak saradnje svoje partije sa SDPom ali i o eventualnim pro-

blemima u koaliciji ukoliko se kandiduje treći put, predsjednik Vujanović je kazao da ne razmišlja šta ta stranka misli o njemu. “Ne razmišljam šta SDP o meni misli, posebno i preciznije rečeno ne razmišljam o tome kakav je stav predsjednika SDP-a. Od predsjednika SDP-a se razlikujem i mi to nikada nijesmo ni krili. Ta razlika nije ni loša”, ocijenio je on. No, Vujanović je poručio da o SDP-u ima visoko mišljenje i poštovanje, dodavši da je prošli put, kada je tražio podršku za mandata, predsjednik istu i dobio nakon što je predstavio program, što smatra odgovornim odnosom. Kazao je da je interes države da ima tačne i uredne biračke spiskove i da su od raznih međunarodnih organizacija koje su bile posmatrači na prethodnim izborima uvijek imali vrlo visoku ocjenu u vezi biračkih spiskova ali da to nikada nije završen posao. V.K.


Pratite nas na twitteru

6

@dnovine

Globus

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

SIRIJA

TURNEJA

Traže se fer izbori u Keniji Američka državna sekretarka Hilari Klinton zatražila je od kenijskih vlasti da organizuju transparentne, slobodne i fer izbore. Ona je pozvala Keniju da postane model po kojem cijeli svijet može da se ugleda. “Tražimo od cijele nacije da nastupi jedinstveno i pripremi se za izbore koji će biti pravi model za cijeli svijet”, rekla je Klintonova poslije razgovara s predsjednikom Mvaijem Kibakijem. Ona je od zvaničnika u Najrobiju zatražila da izbjegnu ponavljanje scenarija iz 2007. kad je održavanje predsjedničkih izbora bilo praćeno nasiljem koje je ubrzo preraslo u etnički motivisana ubijanja pripadnika suprotstavljenih

plemena. Aktuelni kenijski premijer Raila Odinga, bivši vođa opozicije, optužio je tada predsjednika Kibakija za krađu glasova na izborima. Nemiri su doveli do etnički motivisanih ubistava pripadnika Kibakijevog plemena Kikuju, a sam Kibaki je uzvratio odmazdom koja je rezultirala nasiljem kakvo nije viđeno u toj zemlji od sticanja nezavisnosti 1963. godine. Predsjednik Kibaki je najavio da neće učestvovati na predsjedničkim izborima sljedeće godine, na kojima se najviše šanse za pobjedu daje Odingi, preneo je AFP. Klintonova, koja se nalazi u višednevnoj turneji po afričkim državama, posjetiće Malavi i Južnu Afriku.

DOMAĆINSKI

Američki tajni agenti ugostili prostitutke Desetak pripadnika američke Tajne službe je u hotel u kome su odsjeli u Kolumbiji, pred posjetu predsjednika Baraka Obame, dovelo prostitutke, pokazala je istraga. Agencija AP, koja je imala uvid u rezultate istrage, navodi da je utvrđeno da ni u jednom trenutku nije postojala opasnost po nacionalnu bezbjednost SAD i da povjerljivi materijali nijesu bili ugroženi. Do otkrivanja afere je došlo kada je hotelsko osoblje obavijestilo komandu američke vojske da se u nekim sobama nalaze ženske osobe, nakon šest časova ujutru, što je zabra-

njeno hotelskim pravilima. Ustanovljeno je i da su neki od pripadnika Tajne službe, koji su u hotel uveli službene pse, njima dozvoljavali da spavaju na krevetima u sobama. Nakon otkrivanja skandala, osmorica vojnika SAD su dobila otkaz, trojica su oslobođena optužbe, a dvojica marinaca su pokrenula sudski postupak da budu vraćeni u službu. U izvještaju se zaključuje da je do incidenta došlo zbog “neisplaniranog slobodnog vremena vojnika, legalizovane prostitucije u Kolumbiji i pojedinačne odluke da se počini prekršaj”.

Napadnuta zgrada televizije, pogubljen voditelj programa Sirijski pobunjenici napali su zgradu državne televizije u Alepu, 13 poginulih

Prema saopštenju sirijske Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, ranije prethodne noći pobunjenici su izvršili napad na zgradu državne televizije u Alepu i oko nje postavili eksploziv, ali su se povukli pošto ih je bombardovala regularna vojska. Državna novinska agencija Sana je potvrdila da je izvršen napad na televiziju, navodeći da su “teroristi napali civile i zgradu” (televizije) ali da su je “vojnici odbranili”. Žestoki sukobi danas su nastavljeni i u kvartovima Salahedin i Seif el-Davla u zapadnom dijelu Alepa, koje pod kontrolom drže pobunjenici. Opservatorija je navela da je regularna vojska u najjačem napadu od početka sukoba u Siriji bombardovala kvart Tadamun u južnom dijelu Damaska, gdje su takođe raspoređeni pobunjenici i da su borbe nastavljene u četvrti Džobar u istočnom dijelu grada. Sana je navela da je vojska izvršila juriš na “teroriste” u Tadamunu. U Siriji, a prema najnovijim podacima Opservatorije, od marta prošle godine kada su počeli sukobi u toj zemlji, život je izgubilo više od 20.000 ljudi, među kojima 14.000 civila. Voditelj sirijske državne televizije, Mohamad el-Said, koji je kidnapovan polovinom jula je ubijen, saopštila je Opservatorija za zaštitu ljudskih prava. “Poznati voditelj sa državne televizije je pogubljen, i Front el-Nosra je preuzeo odgovornost za to ubistvo” rekao je agenciji Frans pres direktor Opservatorije, Rami Abdel Rahman. El Nosra je u svom saopštenju potvrdila otmicu i ubistvo, navodeći da su “heroji” iz regiona Damaska zarobili voditelja državne televizije i da je on pogubljen pošto je saslušan. Saopštenje je objavljeno na veb sajtu na kojem se vidi zastava Al Kaide, a uz tekst je postavljena fotografija voditelja prislonjenog uz zid. “Neka ovo bude lekcija svima koji podržavaju režim”, navela je El Nosra. Međunarodna nevladina organizacija Reporteri bez granica izrazila je 24. jula zabrinutost za el-Saida i od otmičara zatražila njegovo oslobađanje, dodajući da “mediji, novinari, profesionalci i građani” ne treba da budu meta napada zaraćenih strana u Siriji.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Globus

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

7

KRATKE vijesti Eksplozija u Jemenu Najmanje pet osoba juče je poginulo, a 10 ranjeno u eksploziji na pijaci u Taezu, drugom po veličini gradu u Jemenu. Pozivajući se na izjave svjedoka i ljekara, agencija AFP je prenijela da je eksplozija odjeknula na pijaci koja se otvorila u večernjim satima poslije dnevnog posta tokom Ramazana. Taez je grad južno od prijestonice Sane, gdje su prošle godine bile žestoke demonstracije protiv vlasti bivšeg predsjednika Alija Abdulaha.

Nadbiskup poručio žrtvi da ide u pakao Katolički biskup iz Melburna u Australiji šokirao je tamošnju javnost svojim ponašanjem prema žrtvama crkvenog seksualnog zlostavljanja. Biskup Denis Hart jednoj je žrtvi poručio da “ide u pakao”, pritom dodavši i nekoliko seksističkih epiteta. Skandal s pedofilijom i seksualnim zlostavljanjem u Katoličkoj crkvi tokom godina proširio se širom mnogih država svijeta jer su se žrtve zlostavljanja katoličkih sveštenika ohrabrile da progovore o onome što im se dogodilo pod maskom Božje ljubavi. U Americi su neke nadbiskupije skoro bankrotirale isplaćujući odštetu zlostavljanoj djeci, u Irskoj je crkva izgubila veliki uticaj koji je imala u društvu, dok su u Belgiji kardinali čak i dobijali pite od šlaga u lice, u znak protesta zbog zataškavanja pedofilije.

Oteo autobus samo da se malo provoza

Usvojena rezolucija o Siriji Generalna skupština UN usvojila je većinom glasova rezoluciju kojom se kritikuje neuspjeh Savjeta bezbjednosti UN da okonča konflikt u Siriji i osuđuje sirijski režim zbog upotrebe teškog naoružanja. Za rezoluciju, koju je predložila Saudijska Arabija uz podršku arapskih zemalja i Zapada, glasale su 133 članice Generalne skupštine, dok je 12, među kojima i Rusija, bilo protiv, a 31 država se uzdržala od glasanja.

Jedan 38-godišnji Hrvat oteo je gradski autobus sa putnicima u Salcburgu dok je vozač pravio pauzu da se odmori i uspio da pređe oko pola kilometra, prije nego što ga je policija uhapsila. Hrvat nastanjen u Gracu, na željezničkoj stanici, vidio je autobus na liniji 23, ušao na zadnja vrata, sjeo na mjesto vozača, i pokrenuo vozilo dugo deset metara. Vozač autobusa, koji je ostao na stanici bio je potpuno u čudu i prijavio je slučaj policiji na željezničkoj stanici. Brzom prijavom je akcija Hrvata okončana nakon samo pola kilometara vožnje. Policija je uspjela da zaustavi autobus i otimača uhapsi. Na vozilu, u vrijednosti od 250.000 eura, kako je saopšteno, nije napravljena šteta, a i putnici su ostali nepovrijeđeni. Motiv Hrvata bio je veoma čudan. “On je očigledno želio da jednom vozi tako veliki autobus”, rekao je portparol policije, dodajući da je osumnjičeni čak stajao na svakoj stanici. Prema saopštenju policije, Hrvat nije bio u alkoholisanom stanju i sada se očekuje psihijatrijsko vještačenje da bi se vidjelo da li je u trenutku otmice autobusa bio uračunljiv. Protiv osumnjičenog, kako je navedeno, podnijeta je krivična prijava.


Pratite nas na twitteru

8

@dnovine

Ekonomija Mini intervju Fokusiraćemo se na mobilni internet

Vladimir Lučić, izvršni direktor M:tela

DN: Kako ocjenjujete poziciju M:tela nakon pet godina? Brzo osvajanje tržišta u Crnoj Gori je veliki uspjeh s obzirom na veliku zasićenost tržišta telekomunikacija u trenutku našeg početka rada, jer podsjetiću da je penetracija tada bila preko 100 odsto. Moram vas podsjetiti i da je rekordnom brzinom od samo 77 dana dignuta mreža i otvorene dvije poslovnice u Podgorici, pet na Primorju, po jedna u Nikšiću i Cetinju, a nekoliko mjeseci kasnije i pet poslovnica na sjeveru. Danas imamo ukupno 15 poslovnica u 13 crnogorskih gradova i ponosni smo jer smo razvili najveću sopstvenu prodajnu mrežu, a time ostvarili direktnu vezu s korisnicima. Osvajanjem četvrtine tržišta za samo pola godine dokazali smo da i na malom tržištu ima mjesta za trećeg mobilnog operatora. Na tržištu gdje nam je konkurencija izuzetno jaka, zadovoljni smo sa 26 odsto tržišnog učešća koje stabilno držimo. DN: Koliko je novca do sada uloženo u mrežu u Crnoj Gori? Do sada je investirano preko 100 miliona eura, a shodno razvoju koji planiramo, očekujemo još novih investicija u budućnosti. DN: Kako ocjenjujete crnogorsko telekomunikaciono tržište? Veoma razvijeno i savremeno crnogorsko tržište, bez obzira na veličinu, izazov je za sve nas koji smo učesnici jake i oštre tržišne utakmice. Mogu da kažem da je crnogorsko tržište veliki potencijal u mobilnoj telefoniji. Korisnici veoma lako prihvataju nove tehnologije, a korišćenje novih usluga, kao što je mobilni internet, sve je popularnije. Ono što je nama veoma interesatno je potenicjal u prihodu od rominga od turista. Smatramo da će taj prihod sve više rasti sa porastom broja turista kako se Crna Gora bude približavala EU. Dolaskom M:tela u Crnu Goru konkurencija je postala oštra, jer tri telekomunikaciona operatora moraju kvalitetnom uslugom, uz najsavremenije tehnologije i najnovije servise, naravno uz to još i uz povoljnu cijenu, osvajati svakog novog korisnika i zadržati postojeće. DN: Da li postoje problemi u odnosima sa regulatorom? Nemamo problema sa regulatorom, kao ni sa jednim drugim državnim organom ili institucijom jer se i menadžment i svi zaposleni u kompaniji M:tel trude da maksimalno poštuju zakone i sve propise sprovodimo u praksi. DN: Šta se može novo očekivati od M:tela? Samim ulaskom na crnogorsko tržište postavili smo sebi cilj da budemo inovativni i kreativni. Na samom početku rada uveli smo nove servise - elektronsku dopunu, halo ton, mondo portal, wimax tehnologiju i još mnogo toga, a shodno trendovima na polju novih tehnologija i dalje ćemo unapređivati servise i trudićemo se da budemo prvi u ponudi svega novog što savremeni korisnik očekuje i želi u mobilnoj telefoniji. U sljedećoj fazi razvoja fokusiraćemo se na mobilni internet i na servise i aplikacije koje su bazirane na mobilnom internetu. Dominacija SMART telefona u budućnosti će potuno promijeniti ponašanje korisnika. Prihod od govornih usluga i SMS-a će padati jer će korisnici sve više koristiti razne vrste messaging sistema ili aplikacija kao Viber. Sa druge strane, smart telefoni omogućavaju operatoru da ponudi niz novih aplikacija i sadržaja. Razvoj servisa baziranih na mobilnom internetu i smart telefonima biće najvažniji fokus u budućem periodu. Takođe, mogu da najavim da ćemo u sljedećih godinu intenzivirati razvoj naše mobilne mreže kako bi povećali pokrivenost i kvalitet.

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

Spisak por dužnika u s POREZI

Ministarstvo finansija priprema uredbu o kriterijumima i uslovima za objavljivanje liste Novak Uskoković

I

mena poreskih dužnika biće objavljena nakon što Vlada usvoji uredbu o tome. Iz Ministarstva finansija su za Dnevne novine kazali da se intenzivno radi na pripremi uredbe kojom će se propisati svi kriterijumi i uslovi za objavljivanje liste poreskih dužnika, a rok za njeno donošenje je sredina septembra. Na taj način, Crna Gora će biti u redu država koja neće kriti poreske dužnike.

Vlada je prelomila. Neće se više kriti imena onih koji su poreski dužnici. Usvajanjem izmjena Zakona o poreskoj administraciji u cilju efikasnijeg izmirivanja poreskih obaveza,

stvorili su se uslovi za sistemsko rješavanja neplaćanja poreza. Novim zakonskim izmjenama se, takođe, daje ovlašćenje Vladi da propiše uslove i kriterije za objavljivanje liste pore-

U Hrvatskoj 102.000 neplatiša Poreska uprava hrvatskog Ministarstva finansija objavila je prošle sedmice spisak najvećih poreskih dužnika. Na spisku pravnih i fizičkih lica nalazi se više od 102.000 dužnika, čiji je dug stariji od 90 dana. Na listi su fizička lica koja obavljaju djelatnost, a duguju više od 100.000 kuna (oko 13.300 eura), pravna lica koja duguju više od 300.000 kuna (oko 40.000 eura) i građani koji duguju više od 15.000 kuna (oko 2.000 eura).

skih dužnika. “Ministarstvo finansija intenzivno radi na pripremi uredbe kojom će se propisati svi kriterijumi i uslovi za objavljivanje liste poreskih dužnika, a rok za njeno donošenje je sredina septembra”, rekli su za Dnevne novine iz Ministarstva finansija.U Vladi su svjesni da moraju veoma pažljivo osmisliti kriterije za objavljivanje kako ne bismo napravili štetu nijednom poreskom obvezniku, imajući u vidu postojeće kapacitete IT sistema, mogućnost plaćanja u ratama, različit momenat podnošenja prijava i dospjeća poreske obaveze. Neke države, koje su implementirale slična rješenja suočile su se sa greškama, objavljivanjem imena urednih obveznika, čime se kompromituje ukupan sistem. Crna Gora, kako su kazali iz Ministarstva finansija, nema pravo na takve greške. Prema podacima Ministarstva finansija, u 2010. godini novonastala poreska potraži-

NJEMAČKA

Za deset godina plate više nego udvostručene Najbolje su plaćeni menadžeri u Folksvagenu Zarade mnogih njemačkih menadžera porasle su u posljednjih deset godina prosječno oko 126 odsto, zbog čega pojedini stručnjaci traže određivanje gornje granice, upozoravajući da motiv ne smije biti zavist. Automobilski koncern Folksvagen (VW) zauzima vodeću poziciju na popisu preduzeća sa najbolje plaćenim menadžerima, koja je objavljena u studiji Njemačkog udruženja za zaštitu vlasništva hartija od vrijednosti i Tehničkog univerzitet iz Minhena. Koncern VW je u prošloj poslovnoj godini članovima Upravnog odbora u prosjeku isplatio 8,4 miliona EUR, prenosi Tanjug.

Razlog za zadovoljstvo nemaju jedino akcionari, jer dok je plata menadžerima u prošloj godini u prosjeku porasla osam odsto, oni su morali da se zadovolje sa rastom dividende od oko 5,1 odsto.

Pojedinačno, najviše je zaradio šef VW, Martin Vinterkorn /Winterkorn/, rekordnih 16,6 miliona EUR. Na drugom mjestu kompanija koje su isplatile visoke zarade je Dojče /Deutsche/ banka sa 5,9 miliona eura. Njemačku mediji pišu da su prije deset godina menadžerske zarade bile znatno umjerenije, mada ni tada nijesu bile male. Tako je, na primjer, 2001. godine na prvom mjestu s prosjekom od 5,3 miliona EUR po članu Upravnog odbora bila Dojče banka, na drugom Dojče /Deutsche/ Telekom sa 2,2 miliona EUR, dok je VW sa 2,1 miliona zauzeo tek treću poziciju. E.R.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Ekonomija

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

kratke vijesti

Foto: Mirko Savović

reskih septembru Objavljivanje podstaklo naplatu vanja iznosila su 66 miliona, a u 2011. godini 35 miliona eura. Objavljivanje poreskih dužnika podržali su i predstavnici opozicionih partija. Poslanici opozicionih partija uglavnom su upozoravali da je visinu iznosa blokade računa od deset hiljada eura potrebno smanjiti, dok bi rok njenog trajanja trebalo produžiti. Tokom rasprave u Skupštini poslanik Nove srpske demokratije Slaven Radunovića je kazao da bi tre-

balo znati ko su najveći poreski dužnici u Crnoj Gori. “Treba stvoriti ambijent jednak za sve, kako se ne bi favorizovala preduzeća pod patronatom Demokratske partije socijalista”, naveo je u junu Radunović. Početkom jula, na sajtu Centralne banke Crne Gore nalazi se spisak kompanija čiji su računi u blokadi duže od 30 dana i sa iznosom većim od deset hiljada eura.Na tom spisku je preko 2,7 hiljada kompanija.

U Srbiji je početkom godine objavljen spisak 1.500 najvećih poreskih dužnika. Poreska uprava objavila imena po 500 preduzeća, preduzetnika i fizičkih lica koji duguju za neuplaćene poreze. Iz Poreske uprave Srbije su ranije isticali da je prethodni spisak, koji je objavljen u januaru, doprinio većoj naplati poreza, a očekivanja su da se disciplina u izmirenju poreskih obaveza popravi, objavljivanjem spiskova.

PKCG

Indeksi i promet u padu Prema mišljenju većine najpoznatijih analitičara tržišta nekretnina na svijetu, Hrvatsku nekoliko godina nakon ulaska u EU čeka novi procvat tržišta nekretnina. Hrvatsko je tržište nekretnina doživjelo procvat prije nekoliko godina, nakon što je zemlja počela da se oporavlja od rata i godina političke izolacije, a tome je doprinijelo i očekivanje pristupa EU, piše Business.hr.

Od 12 zemalja srednje i istočne Europe poslovnu klimu u BiH austrijski ulagači ocijenili su najlošijom, navodi se u najnovijem poslovnom indeksu Austrijske kontrolne banke (OeKB), prenose Nezavisne novine.

Za agrobudžet treba više novca Proizvođači moraju ponuditi kvalitetne proizvode za prodaju Agrobudžet bi trebalo povećati sa postojećih jedan odsto ukupnog budžeta, jer je to važno za opstanak crnogorske poljoprivrede, posebno ukoliko se ima u vidu nastupajući proces pridruživanja EU, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG). Predstavnici PKCG su naveli da EU postavlja vrlo stroge zahtjeve za poljoprivrede zemalja koje su u procesu pridruživanja, prije svega sa aspekta bezbjednosti hrane. Glavni zadatak države je, kako su kazali, stvaranje boljeg poslovnog ambijenta u kojem će privrednici realizovati proizvodnju i plasirati proizvode na domaćem i stranom tržištu. “U cilju povećanja proizvodnje, kao i boljeg i kvalitetnijeg

Uzrok krize u Japanu su prejaki jen, rastuća konkurentnost korejskih i tajvanskih proizvođača i smanjena potražnja u Evropi. Elektronski giganti “Šarp”, “Panasonik”, “Soni” i “NEC” posljednjih mjeseci objavili planove o drastičnom otpuštanju radnika. plasmana domaćih proizvoda, u sklopu agrobudžeta opredijeljene su posebne mjere za pomoć u otkupu tržnih viškova, kao i podršku izvoznicima voća i povrća”, rekli su agenciji Mina-biznis

iz PKCG. Oni smatraju da proizvođači moraju ponuditi kvalitetne proizvode za prodaju, jer u suprotnom, proizvod koji ne zadovoljava odgovarajuće standarde kvaliteta neće naći kupca.

9

Rast oba indeksa i slabiji promet obilježili su dešavanja na Montenegroberzi u sedmici u kojoj je objavljen veliki broj polugodišnjih izvještaja o poslovanju kompanija. Ukupan sedmični promet, realizovan kroz 113 transakcija, bio je 15,5 odsto manji nego prethodne sedmice i iznosio je 569.670 eura. Najveći udio u prometu imale su akcije Crnogorskog telekoma, 24,44 odsto, prenosi Mina-biznis. Indeksi su zabilježili dobitke, pa je pokazatelj vrijednosti akcija kompanija, MONEX20, ojačao 3,1 odsto na 8.391,74 poena, a fondovski MONEXPIF šest odsto na 3.537,15 bodova. E. R.

Kamate blago pale Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u maju je na mjesečnom nivou pala 0,04 procentna poena i iznosila je 9,57 odsto. Prema podacima iz biltena Centralne banke Crne Gore (CBCG), i prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa je u maju oslabila, 0,02 procentna boda na 8,91 odsto. Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u maju je snižena 0,04 procentna poena i iznosila je 3,09 odsto. E.R.

Topi se bogatstvo vlasnika Fejsbuka Dok akcije Fajsbuka nastavljaju da gube na vrijednosti, suosnivač ove društvene mreže Mark Zakerberg može samo nijemo da posmatra kako mu se bogatstvo topi. Zakerberg, koji posjeduje 503,6 miliona akcija FB, izgubio je oko devet milijardi dolara otkako je kompanija izašla na berzu u maju, pišu američki mediji. Tako je suosnivač Fejsbuka samo za jedan dan uspio da na vrijednostima akcija izgubi čak 423 miliona dolara kada je cijena u četvrtak dostigla najniži nivo od 20,04 dolara po akciji. E. R.

Slovenija ulazi u grčko-špansku spiralu Bivši guverner slovenačke centralne banke France Arhar saopštio je da treba učiniti sve da Slovenija ne dođe u situaciju da mora zatražiti finansijsku pomoć Evropske unije. Arhar je za slovenačke medije kazao da bi pomoć od EU značila odricanje od samostalnog donošenja ekonomskih odluka, dodatno povećala cijenu kredita na privatnom finansijskom tržištu i otežala život običnih građana u Sloveniji. E. R.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

10 Društvo

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

KAMP KONIK

Lakša robija od života pod šatorom

Izbjeglice sa Konika najavile novi protest i mogući odlazak iz Crne Gore Nemanja Lacman

D

esetak dana nakon što je izbjeglički kamp na Koniku izgorio u požaru, prema tvrdnjama mještana izbjegličkog naselja, stanje je nepodnošljivo, pa su mještani Kampa najavili i skorašnji protest, kojem će, ovaj put, prisustvovati i djeca i žene. Oni su poručili Vladi da, ukoliko im ne ispuni uslove koje su tražili, odlaze iz Crne Gore.

Jedan od predstavnika izbjeglica iz “šatorskog naselja” Dibran Mehmeti kazao je za Dnevne novine da će oni čekati još neko vrijeme na rješavanje problema, a ukoliko im se ne izađe u susret, organizovaće novi protest. “Delegacija sa Kosova je rekla da se možemo vratiti u tu zemlju i obećala pomoć. Neshvatljivo je da za 13 godina mi nijesmo dobili državljanstvo, a ni ispunjenje silnih obećanja. Ako ne riješe brzo naš problem, prinuđeni smo da protestvujemo, ali ovoga puta sa ženama i djecom”,

objasnio je Mehmeti. On je takođe rekao da će, ukoliko protesti ne urode plodom, morati da napuste Crnu Goru i utočište potraže u nekoj drugoj državi. “Posao ne možemo da dobijemo jer nemamo papire, a mi bi najradije radili i zarađivali za našu djecu. Ako se ovako nastavi, naša djeca ovde nemaju svijetlu budućnost. Neka nam se ispune zahtjevi ili odosmo. Gore nam je sada nego što je bilo 1999. godine,” zaključio je Mehmeti. Ekipa Dnevnih novina je juče zatekla napetu situaciju u

tom Kampu, jer je zaključani hangar sa hranom pokušalo da obije nekoliko mladića, kako su kazali, u znak protesta, jer se paketi sa hranom dijele nekorektno. “Ključ od hangara ima Fadil Emini. On je zadužen da dijeli pakete, ali on ih daje samo poznanicima, prijateljim i rođacima. To se obično radi poslije ponoći kad svi zaspimo ili rano izjutra. Nije ni čudo što su pokušali da obiju ka-

tanac sa hangara”, rekao nam je jedan od stanara Kapma, Iseni Sali. Svoje nezadovoljstvo aktuelnim dešavanjima, pojedini pripadnici RE populacije iskazuju tvrdnjom da bi im lakše pala robija u zatvoru nego život pod šatorima. “U zatvoru imaš tri obroka dnevno, nije vruće, a uslovi su neuporedivo bolji. Mi hranu dobijamo samo jedan put na dan i to nam je doručak, ru-

Ne znaju gdje je hrana koja je poslata sa Kosova Devetočlana delegacija sa Kosova najavila je pomoć izbjeglicama, sudeći prema riječima mještana Kampa, koji tvrde da su sa Kosova poslata dva šlepera hrane, ali da ne znaju zašto nijesu stigla. Takođe, kako su kazali, predstavnici delegacije su obećali ubrzo veću pomoć Vlade Kosova, a ohrabrila ih je činjenica da se oni koji to žele, i koji imaju imanja na Kosovu, mogu vratiti u matičnu zemlju. čak i večera, a većina porodice prehranjuje se tako što traži ostatke hrane po kontejnerima”, kazao je Mala Krasnići.

Džaba pasta, kad nemamo vodu da peremo zube Prema riječima Dibrana Mehmetija, prije nekoliko dana vjernici Evangelističke crkve donirali su higijenske pakete za izbjeglice u kojima se nalaze sapuni, deterdženti, šamponi, paste za zube i drugo. Međutim, kako tvrde, problem im je što nemaju vodu, pa im pomoć ne znači mnogo. “Hvala njima, ali džabe nam daju pastu za zube kada mi nemamo gdje da ih operemo”, objašnjava Mehmeti.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Društvo 11

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

ZAVISNOST

U Centru korisnici droga mogu dobiti i savjete bivših zavisnika

Špricevi za doktore i radnike

Redžić: Sprečavamo širenje HIV-a

Dnevnom centru za zavisnike od opojnih droga javljaju se ljudi različitih profila Stotinu zavisnika od neke vrste opojnih droga su stalni klijenti, dok se tridesetak novih mjesečno javi Drop in centru nevladine organizacije Cezap, odnosno dnevnom centru gdje mogu dobiti sterilan materijal za injektiranje, koristiti usluge ljekara, psihologa, defektologa, socijalnog radnika, gdje mogu oprati garderobu, skuvati obrok, družiti se, koristiti računar, društvene igre i televizor. Centar, za sada, postoji samo u Podgorici i Baru, dok i u drugim gradovima postoji potreba za

otvaranjem sličnih ustanova. “Bar je jako pogođen bolešću zavisnosti zbog luke i droge koja s brodova dolazi u grad. Međutim, u Nikšiću nema Drop in centra, a neophodan je jer ima puno zavisnika koji nam se javljaju da im na kućnu adresu dostavljaju sterilni materijal”, kazao je Srđan Redžić iz te NVO. On je za Dnevne novine ispričao da se Centru javljaju zavisnici različitog socijalnog, materijalnog i društvenog statusa, pa među njima ima doktora nauka, ali i najamnih radnika.

“Imamo i roditelje četvoro maloljetne djece koji redovno dolaze za sterilne igle i špriceve. Ne možemo ih prijaviti Centru za socijalni rad, ali naš socijalni radnik pokušava da im ukaže na potrebu da se djeca podižu u normalnim uslovima. Mi smo tu da im podignemo kvalitet života”, tvrdi Redžić. Osim toga, tvrdi on, Centru se javljaju i različite starosne gru-

pe, pa je zabrinjavajući podatak da je veliki broj zavisnika mlađih od 22 godine. “Svi oni zaslužuju d aim se podigne kvalitet života, jer većina nije kriva za bolest i okolnosti u kojima se našao. Što su mlađi, zavisnici brže idu u autodestrukciju, pa, treba raditi na tome da se izbjegne širenje krvno prenosivih bolesti”, poručuje Režđić. Jelena Kovačević

Jedna od predrasuda na koju nailaze od samog početka, jeste da time što nude sterilne igle i špriceve, u Dropi in centru afirmišu drogiranje. Međutim, iskustvo pokazuje da se na taj način preventira širenje opasnih bolesti, kao što su HIV i hepatitis c. “Zavisnik će svakako uzeti materijal, od nas ili nađen u lokvi, pa je zaključak, a pokazuju i pozitivna iskustva drugih zemlja, da je bolje da jednu iglu i špric ne koristi desetak ljudi jer se time lako i brzo prenose krvno prenosive bolesti”, tvrdi Redžić.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

12 Hronika

Troje Nikšićana povrijeđeno u Somini

Povrede dobili prilikom ispadanja iz prikolice koja se otkačila sa traktora Nikšić – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila juče oko 9 časova ujutru, u mjestu Somina, povrijeđene su tri osobe, C.M. (39), K.M.(42) i R.D (33). Do nezgode je došlo, kako nezvanično saznajemo, kada se sa traktora kojim je upravljao sedamdesetosmogodišnji K.R. otkačila prikolica u kojoj su bili C.M., K.M. i R.D. Oni su povrijeđeni prilikom pada iz prikolice. Troje Nikšićana odmah su prebačeni u nik-

šićku bolnicu, gdje su kod C.M. i K.M. konstatovane teške tjelesne povrede, a kod R.D lakše. Naime, C.M. je ovom prilikom zadobio povrede rebara, manji krvni podliv u plućima i prelom nosa, te je zadržan na bolničko liječenje. K.M. je sa prelomom rebara pušten na kućno liječenje uz redovnu kontrolu, a R.D. koji je prošao sa najmanjim povredama, oguljotinama, pušten je odmah kući. I.J.

● TRAGEDIJA Mjesto nesreće

Mladić poginuo na putu za Danilovgrad

foto: Darko Jovanović

NEZGODA

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

Dvadesetogodišnji Radivoje Tomašević iz Bijelog Polja poginuo je juče u saobraćajnoj nesreći koja se oko 17 časova dogodila u mjestu Sušica, na putu Danilovgrad- Podgorica. Mladić je, kako nezvanično saznajemo, upravljao vozilom “Pasat”, cetinjskih registarskih oznaka, u pravcu Podgorice. Do nesreće je došlo kada je u trenutku preticanja iznenada izgubio kontrolu nad vozilom i sletio sa puta. U toku prevrtanja automobila, nesrećni mladić je ispao iz njega, te je zadobio više tjelesnih povreda od kojih je ostao mrtav na licu mjesta. Policija je prilikom uviđaja u automobilu pronašla dokumenta na ime Radivojevog dvije godine starijeg brata Radovana. M.V.P.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Hronika 13

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

ANTIKORUPCIJA

Imamo Zakon o lobiranju ali ne i lobiste Zbog nezakonitog lobiranja, lobista bi mogao biti kažnjen i do 20.000 eura Svetlana Kumburović

O

d usvajanja Zakona o lobiranju u novembru prošle godine Uprava za antikorupcijsku inicijativu nije dobila nijedan zahtjev zainteresovanih lica za obavljanje djelatnosti lobiranja. Ipak, iz Uprave za antikorupciju očekuju da će uskoro biti prepoznat interes za obavljanje ove djelatnosti,kako bi se sprovođenjem odredbi Zakona o lobiranju doprinijelo ukupnoj borbi protiv korupcije.

Iako lobiranje kao način da se utiče na donosioce odluka često ima negativnu konotaciju, Zakon o lobiranju uveden je sa ciljem da spriječi lošu politiku Skupštine i Vlade. Mogućnost za podmićivanje lobista uvođenjem ovog zakona, po riječima njegovih zagovornika, nestaje, jer su lobisti dužni da se registruju u resornom ministarstvu, da podnose izvještaje o klijentima, razlozima lobiranja, sa kim su se od donosioca odluka sastali, kao i da prijave honorar, koji podliježe oporezivanju. Proces lobiranja se sprovodi tako što pojedinac ili firma koja je zainteresovana za promjenu nekog propisa unajmi lobistu čija će obaveza biti da kontaktira sa nadležnim donosiocem odluke i prezentuje mu argumente na osnovu ko-

jih kompanija, koju lobista zastupa, zahtijeva izmjenu neke opšte norme zakona ili propisa. Zakon onemogućuje lobisti da nudi finansijski podstrek službeniku ili funkcioneru u državnim institucijama, kao i svim ostalim klijentima. Javni funkcioner po zakonu može odbiti saradnju sa lobistom, ako ocijeni da je predmet lobiranja neprimjeren i nezakonit za lobiranje. Da li će neki zakon ili propis biti promijenjen zavisi od Skupštine, ali je posao lobiste završen čim on uspije javno da predstavi zahtjev onoga koga zastupa donosiocu odluke. Zakon o lobiranju predviđa odgovornost lobiste koja, u slučaju njegovog nezakonitog djelovanja, može ići i do 20.000 eura. Najnovijim izmjenama uredbe o organizaciji i načinu

rada državne uprave poslovi antikorupcije svrstani su u djelokrug aktivnosti Ministarstva pravde i ljudskih prava, a samim tim i nadzor i kontrola sprovođenjea Zakona. Stoga je neposredno sprovođenje ovog zakona u nadležnosti Uprave za antikorupcijsku inicijativu, kao organa u sastavu Ministarstva pravde i ljudskih prava. Kako je za portal Auditorium.me kazala direktorica Uprave za antikorupciju inicijativu Vesna Ratković, riječ je o potpuno novom institutu u našem pravnom sistemu, koji predstavlja legitiman i poželjan vid uticaja na proces donošenja odluka koji su od interesa za zajednicu. Lobiranje je tradicionalno bilo povezano sa uticajem na donošenje političkih odluka u procesu vladanja, a danas sve više dobija i na ekonomskom značaju.

Fejsbuk sve više ulaže u lobiranje Fejsbuk je prošle godine na lobiranje potrošio 1,35 miliona dolara. Pitanja za koja su lobirali bili su zakoni o sigurnosnim mjerama za zaštitu podataka u privatnoj industriji, o zaštiti podataka, o sigurnosti korisnika interneta, zakoni za zaštitu djece na internetu i drugi. Potrošenih 400.000 dolara na lobiranje u posljednjem kvartalu 2011. 30 odsto je veći nego u istom razdoblju 2010. godine, odnosno čak 85 odsto nego u posljednjem kvartalu 2009. Dio tih sredstava otišao je i na lobiranje protiv SAPA-e i PIPA-e, kontroverznih zakona kojima se ograničava slobodno korišćenje interneta.

Djelatnost lobiranja, posebno u institucijama Evropske unije, danas je okrenuta biznisu, ali i uticaju na donošenje političkih odluka. Razlozi za regulisanje djelatnosti lobiranja, po riječima Ratković, polaze od potrebe

uvođenja transparentnosti i kontrole prilikom djelatnosti lobiranja, odnosno sprečavanja korupcije. Ovim propisima se postavljaju limiti, pravila i sankcije za njihovo nepoštovanje, kazala je ona, navodeći da još nema zainteresovanih koji bi se bavili ovom djelatn o šću.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

14 Crna Gora

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

AVANTURISTIČKI PARK

Pustolovina mu umalo “došla glave” Visili na sajli oko 20 minuta, turisti skandirali, a radnici Avanturističkog parka nespremni

Ivana Đurović, Mila Nenezić

N

ova pustolovina na sjeveru, Avanturistički park na Žabljaku, umalo juče nije došao glave 45.godišnjem Podgoričaninu I.K. Spuštajući se niz sajlu prema Crnom jezeru, iznenada se zaustavio i više od 20 minuta pokušao da se spasi. U pomoć su mu pritekla tri prolaznika koji su mu dodali štap i povukli ga na tlo.

ŽABLJAK - Podgoričanin I.K. sigurno će dugo pamtiti avanturu koju je iskusio juče na Žabljaku kada se okušao u pustolovini na jednoj od trasa avanturističkog parka, na očigled brojnih turista. Spuštajući se iznad Crnog jeze-

ra niz sajlu, dugu 345 metara, I.K. se iznenada zaustavio na 15 metara visine, pa se tako našao “ni na nebu ni na zemlji” i više od 20 minuta pokušavao da se spasi. On je pokušavao da se odgurne tijelom i primakne tlu, ali u

tome nije uspio. Ubrzo potom, dok je drama ovog avanturiste trajala, maloljetni turisti iz Engleske takođe su se spuštali niz sajlu i zaustavili se pored njega i počeli da dozivaju u pomoć. Iz avanturističkog parka, reagovalo se isuviše kasno i to bez ikakve opreme. Jedan od radnika je došao, ali nije bio u mogućnosti da im pomogne, jer nije imao nikakvu opremu pri sebi. Kako je kasnije rečeno, razlog za nespremnost je opravdanje da im se do sada ovakav incident nije desio. Ipak, na njihovu sreću, kada su bili na izmaku snage, naišla su trojica Podgoričana koji su im pritekli u pomoć, dodajući im štap, koji im se u tom trenutku našao pri ruci. Kada su ih spustili, I.K. je bio vidno iscrpljen. Ono što je iznenadilo ove spasioce, ali i same avanturiste, je to što se ova drama koja podsjeća na scene iz avanturističkog filma, odigrala na očigled brojnih turista, a neki su čak i skandirali. Inače, na Žabljaku postoje dvije trase, jedna na Crnom jezeru u dužini od 345 metara, i druga kroz šumu dužine od oko 900 metara. Spust niz sajlu ide na ličnu odgovornost, uz kratkotrajnu obuku.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Crna Gora 15

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

SADNICE NA DAR

Poklon blizancima Prve sadnice Prodanovići zasadili povodom vjenčanja, a juče za rođendan blizanaca i dva čempresa TIVAT - Povodom svog vjenU parku su bili i radnici JP čanja, Tivćani Suzana i Ivan Komunalno, koji su pomogli Prodanović, prije dvije godi- sadnju, ali će i brinuti o čemne zasadili su u tivatskom Ve- presima u narednom periodu, likom gradskom parku sadnicu kao i rukovodilac službe Zele- cvjetni grm, a juče su svojim nila, inženjer hortikulture Tablizancima i gradu poklonili i nja Krstović, koja se zahvalila dva stabla čempresa. Prodanovićima na očuvanju ži“Dok sam odrastala igrala votne sredine, podršci i povjesam se u Velikom parku i ja- renju i želji da se sačuva i bude ko sam tužna kad vidim neko još ljepši tivatski gradski park. polomljeno ili sasušeno drvo. Potaknuti nekadašnjim obiU želji da se park čajem pomoraca da sa svojih putovanja sačuva, suprug i ja vjenčanje smo obidonose i sade stabla lježili sadnjom jedu parku, u Tivtu je nog cvjetnog grma, prije pet godina poa ova dva čempresa krenuta akcija Vaće nas uvijek pod- U želji da se park še stablo u našem sjećati na prvi ro- sačuva, suprug i ja parku, koja traje đendan naših bli- vjenčanje smo obii danas i, između zanaca, Ognjena i lježili sadnjom jedostalog, “ima cilj Danila”, objasnila je nog cvjetnog grma, da podstiče TivćaSuzana zašto njena a ova dva čempresa ne da lijepe životne porodica brine o Ve- će nas uvijek podtrenutke ovjekovjelikom parku. Sreć- sjećati na prvi roče na lijep i koristan ni događaj, kao što đendan naših bliza- način, jer njihove je prvi rođendan naca, Ognjena i Da- sadnice čine biljni mališana Danila i nila”, objasnila je fond našeg grada Ognjena, okupio je Suzana bogatijim“, navela u parku više geneje Krstović istakavracija pa su sadnji stabala pri- ši da se na taj način oživljava sustvovali, pored roditelja dje- veliki gradski park u Tivtu star 120 godina. Z.Krstović da i bake i prađed i tetke.

TURIZAM

U Budvi boravi 57.000 turista BUDVA - U svim vidovima smještaja na budvanskoj rivijeri trenutno boravi 57.000 turista, dva odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Turističke organizacije Budva agenciji Mina. Iz TOBa su kazali da 93,9 odsto ukupnog broja gostiju čine stranci. U privatnom smještaju trenutno boravi 41.980 turista, dva odsto više nego u uporednom

periodu. Od ukupnog broja turista u toj vrsti smještaja stranih je 92,6 odsto. U hotelima je registrovano 14.140 gostiju, dva odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Iz TOB-a su kazali da se u hotelima na budvanskoj rivijeri odmara 13.770 stranih gostiju i 370 domaćih. U odmaralištima ima 331, a u kampovima 500 gostiju, navodi se u izvještaju TOP-a.

MOJKOVAC – Udruženje hendikepiranih “Srce” iz Mojkovca povodom deset godina postojanja organizuje proslavu koja će se održati 9. avgusta u restoranu “Merak”, sa početkom u 20 časova, kazao je juče presjednik Udruženja Duško Rakočević. On je istakao da je Udruženje uputilo pozivnice na brojne adrese.

MOJKOVAC – U organizaciji Udruženja pčelara Mojkovca, 6. avgusta sa početkom u 10 časova na gradskom trgu održaće se po prvi put manifestacija „Dani meda Mojkovac 2012.“. Pčelinje proizvode izložiće poznati pčelari iz regiona. Manifestaciju će pratiti bogat kulturnozabavni program. V.B.

MOJKOVAC - Sekretarijat za opštu upravu Opštine Mojkovac uputio je juče poziv građanima Mojkovca da mogu da izvrše uvid u birački spisak radi upisa, brisanja, dopune, izmjene ili ispravke. Uvid se može izvršiti svakog radnog dana u zgradi Opštine, kancelarija br. 2 u vremenu od sedam do 15 časova, do zaključenja biračkog spiska.V.B.

SOS TELEFON

Žene na selima žrtve nasilja Održano pet radionica “Život bez diskriminacije” u Bijelom Polju BIJELO POLJE - NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja iz Bijelog Polja realizovao je projekat “Život bez diskriminacije”, uz pomoć Vlade i dijela prihoda od igara na sreću. Prema riječima koordinatorke projekta Karmile Rudić, održano je pet radionica, tri na seoskom i po jedna u prigradskom i gradskom području. “Posebnu pažnju smo posvetili ženama na seoskom području zbog uvjeravanja istih da za njih i njihove probleme nema rješenja, da su osuđene da trpe nasilje i da su neravnopravne u odnosu na žene u gradu, kako u pogledu potčinjenosti u porodici, rješavanja problema zdravlja tako i u pogledu zapošljavanja, što su i najveći oblici diskriminacije žena sa ruralnog područja”, istakla je Rudić.

Tokom održavanja radionica učesnicama su podijeljenje brošure koje sadrže izvore informacija o profilu i programskim ciljevima i stalnim aktivnostima SOS-a, kao i protokol o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici od strane institucija. Uz radionice održan je i jednodnevni okrugli sto za 30 predstavnika institucija i NVOa na temu “Jačanje institucionalnih mehanizama zaštite od nasilja i njihova efikasna primjene u opštini Bijelo Polje”. Projekat je koncipiran i realizovan na način koji pruža mogućnosti replikacije primjera dobre prakse u svim lokalnim zajednicama u Crnoj Gori, djelovanjem same kancelarije SOS-a obezbjeđuje se prostor za dalju podršku i pomoć ženama, djeci i starim. M.Ne.

069 079 009 displaycitystar@gmail.com

Apsolutno najatraktivniji. Besprekorno brz. Kristalno digitalnog kvaliteta. Vaš najmoderniji način za oglašavanje DISPLAY City star! Svi već znaju!


Pratite nas na twitteru

@dnovine

16 Crna Gora

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

kratke vijesti

ŠLAUFIJADA U BERANAMA

Paćice izlaze na magistralu MOJKOVAC – Dugi niz godina mještani Tutića, odnosno naselja Paćice, zahtijevali su da imaju direktnu vezu sa magistralom Mojkovac – Bijelo Polje jer tokom zimskih mjeseci ne mogu da priđu svojim kućama sa automobilima. Nakon raspisanog tendera za izvođača radova izabrana je mojkovačka firma Vuković, rekao je presjednik opštine Mojkovac Dejan Medojević. On je istakao da je procijenjena vrijednost radova 6.500 eura. Potrebno je uraditi potporni zid u dužini od 16 metara, nasipanje puta u dužini od oko 80 metara sa širinom od tri metra. Prethodno je dobijena saglasnost od Direkcije za saobraćaj koja je dala zeleno svijetlo a Opština uradila projekat, rekao je Medojević. V.B

Deponija i dalje blokirana BERANE - Blokada na Vasovim vodama i dalje traje. Kako je najavljeno iz MZ Beranselo, na blokadama će se pojaviti i druge mjesne zajednice, koje gravitiraju oko pomenute deponije. Juče su na blokadi bili mještani Budimlje, a danas su tu mještani Donjeg Zaostra, koji takođe ne žele da se na ovoj lokaciji gradi sanitarna deponija. U međuvremenu, na blokadi su formirane straže, od mještana Beransela, da bi spriječili eventualni odvoz smeća na Vasove vode. Komunalno do daljnjeg neće vršiti sakupljanje i odvoz smeća iz grada. M.Tmušić

Turistički vozić od Đenovića do Bijele HERCEG NOVI - Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove opštine Herceg Novi izdao je odobrenja za sezonski rad dva turistička vozića u vlasništvu budvanske firme GSB, koji od prije nekoliko dana saobraćaju priobalnim putem od Kumbora do Bijele. Vozić saobraća od deset do 16 časova i od 19 do jedan čas poslije ponoći, u periodima zabrane kretanja vozilima na priobalnim putevima na rivijeri tokom ljetne sezone. Na snazi je izmijenjen režim saobraćaja na priobalnim putevima na rivijeri i Ulici Braće Pedišić u Meljinama, kada je zabranjeno kretanje vozilima u navedenim periodima. U zonama sa posebnim režimom saobraćaja, u cilju zaštite pješačke zone na Šetalištu, Obali Nikole Kovačevića u Igalu i u Ulici X hercegovačke brigade, tokom cijele godine na snazi je zabrana kretanja vozilima, osim sa posebnim odobrenjima opštinskog Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine. S.Milovic

Info-punkt za turiste KOTOR - Turističkim servisima se i ovog ljeta pridružila mjesna zajednica Stari grad, u čijim je prostorijama otvoren info-punkt, prenosi Radio Kotor. “Pokazalo se da je info-punkt u ovom dijelu grada neophodan jer mnogi turisti samostalno razgledaju Stari grad. Zato smo u saradnji sa Turističkom organizacijom uposlili troje mladih ljudi sa znanjem engleskog i italijanskog jezika koji su na usluzi turistima od osam do 20 sati”, rekla je predsjednica MZ Stari grad Dragana Knežević. Po njenim riječima, mnogi vodiči su izbjegavali plaćanje izletničke takse turističkih grupa i u grad ulazili preko Tabačine i Gurdića, ali je otvaranjem info-punkta na Parilu to prorijeđeno.

HERCEG NOVI - Uz veliki broj gostiju i mještana juče je otvoren 8. sajam meda u Igalu. U ime domaćina Željko Radman se zahvalio hercegnovskoj opštini i gradonačelniku Mandiću, jer predstavnici iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja se nijesu udostojili da dođu i proprate sajam. Na sajmu učestvuje oko 20-ak izlagača iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore i trajaće do večeras. S.M.

PLJEVLJA – Preko Graničnog prelaza Ranče kod Pljevalja tokom jula je granicu između Srbije i Crne Gore prešlo oko 80.000 putnika, sa evidentnim porastom broja prelazaka nakon 15. jula. Najveći broj prelazaka registruje se vikendom, kada dnevno granicu pređe između pet i šest hiljada turista. Ovaj broj ipak je oko devet odsto manji nego lani u istom periodu.D.K.

KOLAŠIN - Drugi po redu Montenegro Mountain Summer Tango Camp počinje danas i trajaće do 20. avgusta u Kolašinu. Organizatori očekuju dolazak plesača iz regiona, ali i iz nekih drugih evropskih zemalja.

Traktorima do ljepotice Lima Jedinstvena manifestacija počeće poribljavanjem jezera na Buču M.Tmušić

D

anas će se na talasima rijeke Lim održati jedinsvtena manifestacija u Crnoj Gori, koja se može biti i zaštitini brend grada Berana, a to je “Šlaufijada”. Ova manifestacija je pokrenuta prije više od 35 godina u našem gradu, a sve zahvaljujući boemu i slikaru Titomiru Džudoviću poznatijem kao Džuu, u saradnji sa tadašnjom studentskom organizacijom.

BERANE - Napravljena je “Šlaufijada”, takmičenje na gumama i nakon toga je osmišljen i “Šlauf bal” gdje je birana ljepotica Lima. Pored toga, bilo je još takmičenja kao što su trčanje uz rijeku Lim, skokovi sa mosta, koji su se bo-

dovali, ali na žalost zbog nemarnosti izvođača radova na sanaciji glavnog mosta, sada je nemoguće izvesti skokove, ali će se napraviti improvizovana skakaonica na obali da bi se i takmičenje u skokovima moglo odraditi.

TIVAT

De Bur želi fudbalski kamp

Povodom otvaranja kampa razgovaraće sa Kankarašem

TIVAT - Sportski direktor Ajaksa, nekada proslavljeni fudbaler Ronald de Bur zainteresovan je da ulaže u tivatski sport, saopšteno je nakon prijema koji su za de Bura organizovali predsjednik Skupštine i potpredsjednik opštine Tivat, Ivan Novosel i Krsto-Kiko Bošković. Nekadašnji reprezentativac Holandije u Tivat i Crnu Goru je stigao na poziv rukometnog eks-reprezentativca Jugoslavije, Amerike i Bosne i Hercegovine, Tivćanina Damira Radončića.

De Bur je voljan da u Tivtu pokrene fudbalski kamp u kom bi se pripremali klubovi ne samo iz regiona nego iz cijele Evrope. Kamp bi bio osnova razvoja kompletnog sporta u Tivtu. Savjednik gradonačelnika za međunarodne odnose Petar Vujović je rekao da će tim povodom i možda konkretizacijom tog posla, De Bur razgovarati sa gradonačelnikom Tivta Miodragom Draganom Kankarašem tokom ponovnog dolaska, koji je najavio vrlo brzo jer su, kako je istakao „Tivat i Crna Gora još uvijek neotkriveni raj“.Z.K.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Crna Gora 17

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

PLJEVLJA

U julu 87 požara Vatra je prijetila brojnim selima, a izgorelo je 18 objekata

Organizatori ove manifestacije su Ado Softić i Titomir Džudović- Džu, a veliku pomoć im je pružila organizacija za razvoj Bjelasice i Komova austrijsko-crnogorskog partnerstva, koji su i finansirali ovaj projekat, kao i mnogi drugi ljudi koji su se odazvali da pruže pomoć ne bi li se ova manifestacija ponovo vratila u naš grad i jednostavno prešla u tradiciju. Ove godine, Šlaufijada će početi poribljavanjem jezera na Buču, nakon toga takmičenjem u ribolovu, gdje će ulovljena riba biti iskorišćena za takmičenje u pravljenju ri-

blje čorbe, a nakon toga kreće defile učesnika gradskim šetalištem i odlazak na startnu poziciju. Kao što je to i nekada bilo, svi takmičari će biti prevezeni traktorima do starta, a cilj je kod glavnog gradskog mosta. Dužina trase je pet kilometara. Obezbijeđene su brojne nagrade, a nakon završetka takmičarskog dijela biće organizovan maskenbal na šetalištu, odakle svi učesnici kreću na “Šlauf bal” gdje će biti izabrana ljepotica Lima. Prijavljeno je oko 40 ekipa za spust sa šlaufima dvosjedima.

PLJEVLJA – Tokom jula na teritoriji pljevaljske opštine bilo je 87 požara u kojima je izgorjelo 18 objekata, kao i veliki šumski kompleksi. Skoro svi požari bili su na otvorenom prostoru, a na pojedinim lokacijama linija odbrane koju su držali vatrogasci bila je duga i do 15 kilometara. “Takav slučaj je bio u selu Ograđenica, gdje smo petnaestak dana danonoćno dežurali i borili se sa vatrenom stihijom. Selo je, nerijetko, bilo sa tri strane okruženo vatrom i samo zahvaljujući maksimalnom angažovanju mještana, pomoći policije i vojske i vatrogasaca, selo je spašeno”, rekao je zamjenik komandira pljevaljskih vatrogasaca Bogdan Bojović. Vatra je prijetila i selima Slatina, Mataruge, Obarde, Krupice, Dubočica, Vukovo brdo i Premćani, gdje je u zaseoku Zagrebac izgorjelo petnaestak objekata, među kojima i četiri kuće.

Karakteristika svih požara je da se dugo razvijaju u kanjonima, u obliku stihije izlaze i pale sve pred sobom, zato su i štete ogomne “Karakteristika svih požara je da se dugo razvijaju u kanjonima, u obliku stihije izlaze i pale sve pred sobom, zato su i štete ogomne. Ni mnogo veći broj ljudi i mehanizacije nijesu se mogli suprotstaviti ovakvim požarima. Mnoge smo uspjeli lokalizovati, ali je kiša bila presudna”, kazao je Bojović. D.K.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

19

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

kriza

Spas eura je odgođen Stefan Kaiser

Očigledno su nade bile prevelike, šef Centralne evropske banke Mario Draghi očito želi da otkupi državne obveznice da bi pomogao zemljama u krizi, ali se još bori s protivnicima u sopstvenim redovima. Kakvu god odluku donesu njegove kolege u Centralnoj banci, biće opasno. Očekivanja od ovog četvrtka bila su ogromna. U Evropskoj kuli u Frankfurtu odlučivalo se, ni manje ni više, nego o budućnosti zajedničke valute. Investitori iz cijelog svijeta očekivali su odluku ECB o otkupu državnih obveznica - što bi smanjilo teret kamata u zemljama koje su u krizi. Bar bi bio vidljiv početak izlaska iz krize. Prvi čovjek ECB Mario Draghi lično je gajio i potpirivao takve nade riječima kako je “Centralna banka spremna preduzeti sve kako bi spasila euro”. Izjava koja je prošle sedmice cijene dionica na berzama znatno podigla. Ovoga četvrtka (2. avgust) javnosti je međutim samo mogao ponuditi razočarenje. I to u tako komplikovanoj rečenici da ju je poslije sat vremena morao objašnjavati. A ona glasi: “Kao dio svog mandata, u srednjoročnom razdoblju stabilnosti cijena, uzimajući u obzir nezavisnost u vođenju monetarne politike Upravni odbor Centralne banke može na tržištu preduzeti operacije koje su dovoljno velike da bi ostvarile svoj cilj”. I kao da rečenica nije bila dovoljno nejasna, postavio je Draghi još dva preduslova koja bi kao trebala pomoći. Prvo, vlade zemalja u krizi moraju sprovesti reforme. I drugo: političari moraju pripremiti sve da uspostave fondove koji će otkupiti obveznice. Kad se ispune ova dva uslova, kaže Draghi u svojoj poruci, Centralna banka bi mogla sudjelovati u velikim novčanim čudima. A i to mora biti detaljno ispitano u narednim sedmicama u

različitim tijelima ECB. Investitori su bili razočarani, a širom Evrope dionice su počele padati, npr. Dax za 2,2 odsto. A za španske državne obveznice investitori su zahtijevali naglo vraćanje kamata za više od sedam odsto - na nivo od prošle sedmice, prije govora guvernera Draghija. To što šef ECB nije ovoga puta mogao obećati od onoga što je izrekao u Frankfurtu leži u otporu unutar same Banke. U pitanju je rat različitih ideologija. Dok se bankari iz Italije, Španije i Francuske bore za smanjenje kamata kroz kupovinu državnih obveznica, guverner Centralne banke Njemačke Jens Weidmann ne želi se u to upustiti. On se plaši da bi na taj način ECB izgubila svoju nezavisnost od politike čime bi se izložila još većem riziku od negativnih bilanci. E sad, ko je više u pravu: Weidmann ili Francuzi, Italijani i Španci? Obje strane imaju dobre argumente. Puno toga govori u prilog tezi da bi kupovina obveznica, barem na kratko, pomogla u ublaživanju najoštrijih špiceva euro-krize. Na primjer: Visoke kamatne stope: “visoke riziko-premije za neke državne obveznice nijesu prihvatljive”, kazao je Draghi. I u pravu je. Ako Španija treba ponuditi investitorima više od sedam odsto kamate kako bi posudili novac

na tržištu kapitala, to se na duge staze ne može izdržati. A moguće obveznice ECB mogle bi smanjiti kamatne stope. Postoji opasnost od inflacije. Posebno Njemci strahuju od toga da im novac više neće vrijedjeti. Ekonomisti se svađaju oko toga da kupovina obveznica može podići cijene. Do sada je, od maja 2010. godine, Evropska centralna banka na tržište izbacila obveznice u vrijednosti 211 milijardi eura, što u odnosu na količine koje je izdala Američka centralna banka nije tako puno. Ali ako Evropska banka ponudi veće iznose, nije sigurno da će novac i povratiti s tržišta. Draghi je namjerno ostavio otvorenu mogućnost zamrzavanja daljnje kupovine. Detalji se još dogovaraju. Trenutno je veći problem od moguće inflacije činjenica da Centralna evropska banka dugoročno gubi kredibilitet kao čuvar novca. Evropski bankari okupljeni u Centralnoj banci moraće da odaberu koji im je rizik manji: postupni gubitak njihove vjerodostojnosti kombinovan s eventualnom inflacijom ili kolaps eurozone? Odlučile li se za ovo drugo, to može značiti i kraj ECB-a, odnosno ukidanje njihovih radnih mjesta. Jer, bez eura nijesu potrebni ni euro-bankari.

Ivo Josipović

sporazum Tuđman - Izetbegović

Prebacivanje “krivice” na Tuđmana je uvredljivo Ponovno “oživljena” priča o ratifikaciji sporazuma o razgraničenju koji su 1999. potpisali Tuđman i Izetbegović posljednjih je dana digla veliku buru u hrvatskoj javnosti. Treba li sporazum ratificirati ili ne treba? Bi li to bila predaja hrvatske teritorije? Bi li za ratifikaciju bila potrebna dvotrećinska većina u Saboru? Treba li možda, umjesto ratifikacije, ići na međunarodnu arbitražu? Sva ta pitanja poslali smo predsjedniku RH Ivi Josipoviću, a njegov odgovor, u kojem prvi put javno izražava svoje stavove oko ovog “vrućeg krumpira”, Vecernji. hr objavljuje ekskluzivno i u cijelosti! “Razumljivo je da su građani osjetljivi na svako pitanje o teritoriji države. Posebno u slučaju kakav je Hrvatska, gdje se donedavno prolijevala krv za teritorijalnu cjelovitost i integritet Hrvatske. I moj je ustavni zadatak da brinem o teritorijalnoj cjelovitosti Hrvatske. Odnos prema sporazumu Tuđman - Izetbegović s pravom je u fokusu interesa javnosti. Načelno, dobro je sa susjedima definitivno riješiti pitanje granica. I sam sam 2010. ratifikaciju tog sporazuma isticao kao jednu od mogućnosti da se to učini. Mislim da Vlada, prije upućivanja sporazuma na ratifikaciju u Sabor, zbog osjetljivosti pitanja, treba javnosti razjasniti nekoliko važnih stvari. Prvo, treba jasno reći kako za naše granice, pa i onu na jugu, jedini mjerodavni kriterij jest je li neko područje na dan našeg osamostaljenja bilo u sastavu Hrvatske ili nije. To je zaključak Badinterove komisije koji je obvezujući za sve države nastale raspadom bivše Jugoslavije. Konkretno, treba utvrditi jesu li dva škoja i vrh Kleka bili dio Hrvatske ili dio BiH na dan našega osamostaljenja. Sve drugo, pri-

če o Dubrovačkoj Republici, ovom ili onom ratu, vlasništvu zemlje, prometnicama i slično, irelevantne su. Ako su sporna područja bila u sastavu BiH, pripadaju prema međunarodnom pravu BiH, bez obzira na Sporazum Tuđman - Izetbegović i to jasno javnosti treba reći. S druge strane, ako su bili dio Hrvatske, onda je riječ o promjeni granica i u Saboru se sporazum može ratificirati samo dvotrećinskom većinom. Nadalje, javnosti treba objasniti cjelinu sporazuma, pokazati što Hrvatskoj pripada na Uni. I treće, u javnosti se šire dezinformacije kako je BiH već ratificirala sporazum. To nije istina. I Vlada i javnost trebaju imati na umu da će, s obzirom na način odlučivanja u BiH, kod susjeda vrlo teško doći do ratifikacije. Od političkih stranaka i političara očekujem da o ovom osjetljivom političkom pitanju postignu konsenzus. Očekujem da se krene od temeljnog pitanja, onog s početka, je li na dan osamostaljenja sporno područje bilo u BiH ili u Hrvatskoj i da se u skladu s odgovorom na to pitanje formira realna politika koja nije prazni populizam. Prebacivanje “krivice” na prvog predsjednika Tuđmana da je bio neuračunljiv kada je potpisivao sporazum uvredljivo je i za državu i za prvog predsjednika, i potpuno irelevantno u nekoj mogućoj arbitraži ili međunarodnom sudovanju. Nadam se da taj argument više nijedan ozbiljan političar neće koristiti. Naravno, uvijek je moguće u dogovoru sa susjedima otvoriti nove pregovore ili upustiti se u arbitražu. Ali, i takva odluka mora biti utemeljena na realnim očekivanjima, pa i na prihvaćanju mogućnosti da rezultat bude za nas nepovoljniji no što ga nudi sporazum. Na kraju, treba istaći kako se sadržaj sporazuma već dvadeset godina primjenjuje kao privremeni režim i da u tom režimu nije bilo nikakvih konflikata ili političkih problema.”


Pratite nas na twitteru

@dnovine

20 Reportaže KRATKE vijesti Čekao 15 sati na vezi avio-prevoznika

Australijanac Endrju Kan rekao je za list Ferfaks da je pozvao avio-prevoznika Kvantas kako bi potvrdio svoj plan o putovanju u Njujork i da je potom stavljen u red za čekanje, uz emitovanje snimljene poruke da će mu se neko obratiti što je prije moguće. Čekanje je trajalo 15 sati. “Želio sam da vidim što za njih znači što je prije moguće”, rekao je Kan. Pošto je na čekanju proveo neko vrijeme, ovaj poslovni čovjek iz Adelaida odlučio je da ne odustane, pa je ostavio otvorenu slušalicu i otišao da obavlja druge poslove na internetu i u kancelariji, prenio je AFP. On kaže da je za to vrijeme stigao da pročita i knjigu od 200 stranica o menadžerskom odlučivanju. “Na kraju sam spustio slušalicu zato što mi je svega bilo dosta”, rekao je Kan i dodao da više nikada neće letjeti ovom kompanijom. Kvantas je odbio da komentariše Kanove navode, ali je listu saopšteno da ne postoji zapis o pozivu na čekanju od 15 časova i da se najduže čekalo 17 minuta. Ova australijska kompanija prolazi kroz težak period u posljednjih godinu dana, a zbog štrajkova je u oktobru morala da prizemi sve svoje avione na 48 sati, što je nanijelo veliku štetu njenom ugledu.

Stop za vrećaste i spuštene pantalone Jedan čovjek je izbačen sa leta Čikago - Orlando zbog vrećastih pantalona koje je nosio. Iz avio-kompanije “Spirits” tvrde da je čovjek bio agresivan kada mu je stjuardesa rekla da podigne pantalone i da je krenuo da je vrijeđa. Navodno su pantalone otkrivale cijelu zadnjicu što ova avio-kompanija smatra neadekvatnim oblačenjem. Sa djevojkom, ovaj čovjek je ispraćen iz aviona i rezervisan mu je sljedeći slobodan let za istu destinaciju. Izbacivanje iz aviona zbog vrećastih pantalona nije rijetkost u Americi, prošle godine je pjevač benda Grin dej Bili Džo Armstrong izbačen iz aviona zbog vrećastih i spuštenih pantalona.

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

BIJELO POLJE

Kisjela voda za svako dobro Voda iz izvora sadrži rekordna 43 minerala različitih vrsta, zimi topla, a ljeti - led Seada Muslić Sadiković

N

a magistralnom putu koji od Bijelog Polja vodi ka Prijepolju i Srbiji, na oko pet kilometara od grada, s lijeve se strane odvaja cesta izrovana kao poslije rata. Nikome ne bi palo na pamet da baš ovaj put, dotrajao i ružan, vodi ka izvorištu kisjele vode - najpoznatijem izvoru jedine crnogorske mineralne vode koja sadrži više od 40 minerala.

Kisjelu vodu piju i Bjelopoljci i turisti koji svrate na kratko da se osvježe i odmore na nekada poznatom izletištu. Pošto se izvor nalazi van grada, a nemaju svi automobil a ni vremena da dođu do njega, kisjela voda dolazi do njih zahvaljujući njihovom Vukiću Damjanoviću. “Svi znaju za ovo mjesto i ovu vodu. Ova voda je ucrtana u turističkim kartama i za nju su mnogi čuli. Nekada je tu radio restoran ‘Kisjele vode’, pa je i gostiju bilo više. Sad je ovdje pusto, restoran ne radi. Pogledajte samo ovu ljepotu, ovo zelenilo, ovaj mir. Šteta je da ovako lijepo mjesto propada”, priča Damjanović dok toči još jednu flašu kisjele. “Kada su jaki mrazevi, ona je topla, kada je ljeto, ona je izuzetno hladna. Koliko sam čitao knjige, to je izuzetno kvalitetna voda koja pomaže kod malokrvnosti, kod stomačnih

tegoba, kod bubrežnih bolesti, a preventivno djeluje na šećernu bolest jer ispira organizam”, priča Damjanović svoja saznanja iz stručne literature o bjelopoljskom mineralnom izvorištu. On dodaje da su neke ekspertize pokazale da ova voda sadrži rekordna 43 minerala različitih vrsta. Za njega, bivšeg radnika bivšeg Vunarskog kombinata, voda nije samo izvor života, već i prihoda. “U tom preduzeću sam proveo oko dvadeset godina. Ostao sam bez posla kao i moja supruga, koja je takođe radila u tom preduzeću. Dugo vremena sam šegao drva motornom testerom. Kad sam obolio od kičme, taj posao više nijesam mogao da radim, ne samo taj nego nijedan drugi sem ovaj”, priča Damjanović. On kaže da je kriza učinila svoje i uticala i na ovu vrstu posla.

“Narod sve manje ima novca. Posao se mnogo umanjio u poslednjoj godini, sigurno za nekih sedamdeset odsto. Ranije sam mogao da prodam dnevno oko pedeset boca od po litru i po. Sad je to svedeno na nekih 10-15 boca, 20 ‘u vrh glave’. Ranije sam točio svaki dan, sad idemsvaki drugi dan na izvor. Ovo je, ipak, posao izuzetno ‘teretan’ za živce”, kaže Damjanović. Čekajući po pet ili šest sati da mu se napune gajbe koje raznosi, jer izvorište ljeti skoro da presušuje, Vukić kaže da vremena za razmišljanje ima napretek. “O čemu razmišljam... Nekad o minulim vremenima, a nekad o budućnosti. Svašta mi padne na pamet. Ljudski mozak je ogroman resurs, kao i ova voda, tako da ponekad ni sam ne mogu da pogodim o čemu razmišljam”, priča Damjanović, dok postavlja još jednu bocu pod cijev. On kaže da mu za jednu bocu da bi je napunio treba više od dva minuta. “Znate kako, blizu je put, magistrala, voda je javna i dođe mnogo ljudi, tako da naspem ponekad mnogo više flaša za drugoga nego za sebe pa mi i to oduži vrijeme. Po prirodi sam komunikativan čovjek. Sa sva-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Reportaže 21

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

SUVENIR

Ponesite sliku iz hotelske sobe

Umjetnine, pa čak i namještaj iz soba na prodaju

Hotelske sobe više nijesu mjesto samo za tuširanje, spavanje i doručak u krevetu. To su mjesta na kojima možete odabrati suvenir – naravno, to ne uključuje krađu hotelskog inventara. Svidjela vam se slika iznad hotelskog kreveta? A mala skulptura na noćnom stočiću? To više nije problem, jer sve više hotela nudi opciju prodaje / kupovine umjetnina iz soba. Hoteli širom svijeta trude se

da svoj prostor oplemene zanimljivim umjetičkim djelima, jer je to jedini način da se razlikuju. Tako je nedavno otvoren Omni Dalas hotel u Teksasu prikupio više od 6.500 djela od 150 lokalnih umjetnika i rasporedio ih po sobama i zajedničkim prostorijama. I Lankaster arts hotel u Pensilvaniji prodaje umjetnine, pa čak i namještaj. Još zanimljiviji je koncept hotela Principe Forte Dei Mar-

mi u Toskani, gdje umjetnici odsjedaju i po nekoliko mjeseci i stvaraju. Ed Nechamer, direktor Dalas Omni hotela kaže da taj hotel ima “više umjetnina nego većina galerija”. “Sve je to vrlo zabavno i uzbudljivo i daje sasvim novi nivo energije hotelu”, kaže Nechamer. Zato, ostavite prostor u koferu ovog ljeta i provjerite – možda možete pazariti djelić ambijenta vašeg odmarališta.

LUKSUZ

Uz doručak i botoks Razonoda za imućne žene čiji muževi provode mnogo vremena po sastancima

kim volim da popričam malo, tako saznam šta se dešava tamo preko, kako se tamo živi. Sa sobom nosim i sviralu pa bude i malo zabave. Mene su snimali turisti iz Amerike, Turske, Novog Zelanda i ne znam ni otkud”, priča Damjanović. On kaže da je ranije i zimi razvozio kisjelu, ali sad narod nema para, a on nema zdravlja. “Nema više, potrošen sam. Voda i dalje toči, a ja sam potrošen”, kaže Damjanović. Bjelopoljac Murat Ćatović godinama pije kisjelu vodu i kaže da se možda baš zahvaljujući njoj u sedamdeset i trećoj godini osjeća dobro. “Rijetko kad popijem ovu gradsku iz cijevi, sem kad nema ove ‘domaće’ kisjele. Ne volim ni ovu kupovnu kisjelu. Pijem je i kad nijesam žedan, jer mi prija”, pri-

ča Ćatović. On kaže da ova voda ima isti ukus i miris i kad odstoji i po nekoliko dana. “Pogledajte samo flaše od kisjele vode kako su crvene od minerala. E tako ti minerali ostaju i u organizmu onog koji je pije. Nego ova omladina to ne zna, a znaće ko i ja kad oboli i ostari”, priča uz osmijeh Ćatović. U opštini Bijelo Polje nalaze se jedina izvorišta mineralne vode u Crnoj Gori. Taj grad je nekada bio poznat i po tome što su djeca na željezničkoj stanici trčala pokraj vagona i prodavala čuvenu “kisjelu” putnicima. Danas je ta praksa prestala, a vodu do Bjelopoljaca zarađujući trideset centi po flaši raznosi još troje–četvoro Vukićevih kolega.

U luksuznom hotelu “Four sizn” u Ostinu sada možete uplatiti aranžman koji podrazumijeva da poslije doručka dobijete i svoju dozu svježine na vrlo plastičan način - ubrizgavanjem botoksa u lice. Ovaj paket je posebno namijenjen že-

nama koje su došle u pratnji supruga koji su na sastancima po cijeli dan. U ovom trenutku na meniju su doručak i botoks, dok se za narednu godinu spremaju i paketi koji će nuditi uvećanje grudi, liposukciju i ostale intervencije koje izvode plastični

hirurzi. Menadžment hotela ciljano je ponudio dermatološkoj i kozmetičarskoj klinici da napravi svoje prostorije zato što se ta ideja dopala njihovim gostima. Naravno, poslije ovakve procedure nudi se i period oporavka, ali i potpuna diskrecija.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

22 Kultura PREPORUČUJE

CRNA GORA POD KRILIMA ORLA I GALEBA NOVA KNJIGA, PODGORICA CIJENA 17,00 EURA Crna Gora pod krilima orla i galeba je monografija koja će Vas provesti od palmi do vječnog snijega Crne Gore. Ova knjiga će Vam kroz svoje četiri cjeline: Planine koje mirišu zvijezde, Rijeke koje šapuću u stihovima, Jezera koja pamte zmajeve i More koje su izabrali bogovi prikazati bogatstvo i autentičnost prostora i ljudi na njemu nastanjenih. Urednik fotografije je Lazar Pejović, likovni urednik Ana Matić. Tekst potpisuju Sonja Živaljević i Niko Martinović.

EMOCIJE, Z M PSIHOPOLIS, NOVI SAD CIJENA 27,80 EURA Emocije je knjiga koja je prvenstveno namijenjena stručnjacima i studentima, ali zahvaljujući svom jasnom stilu dostupna je svima. Autor daje detaljan pregled najvažnijih emocija, od želje i sviđanja do samoljutnje kako bi nam pomogao da razjasnimo sebi one emocionalne kategorije kojima smo svi podložni, kako da prevaziđemo neprijatna, a kako da “pametno” uživamo u lijepim stanjima duha i tijela. Ovo je knjiga koja će uvećati Vašu emocionalnu pismenost.

PRIMJERI ČOJSTVA I JUNAŠTVA, Marko Miljanov Popović NOVA KNJIGA, PODGORICA CIJENA 5, 50 EURA Primjeri čojstva i junaštva je zbirka kratkih priča o onom vremenu i junaku, kome su čovječnost, moralni imperativ i čast- važniji od života i klasično shvaćenog junaštva. Marko Miljanov je ostavio dragocjeno svjedočanstvo o svom plemenu, čovjeku i dobu. Ova knjiga će Vam otkriti da jedino duhovna snaga i visoko moralni kvaliteti mogu istrajati u zlu, i ostati nepobijeđeni, i onda kada sve materijalne moći izgledaju nepovratno skršene.

U IME LJUBAVI, Ivana Kuzmanović LAGUNA, BEOGRAD CIJENA 6, 30 EURA U ime ljubavi je roman snažnih emocija koje ne zaobilaze nijednog čovjeka. Roman ljubavi i patnje. Slavica i Branko, glavni akteri radnje, prolaze kroz mnoga iskušenja kako bi izgradili novi i ljepši život. Ovo je roman koji će pokušati da Vam dokaže da je razumijevanje između ljudi od ključne važnosti za opstanak i stabilnost kako emotivne veze tako i bilo koje druge veze. Ivana Kuzmanović je autorka bestselera Od kad sam se zavoljela- volim.

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

MUZIKA

Njegoš Roki i m

Miran Begić, direktor “Espressiva” za DN o petom izda Isidora Radulović

P

eti “Espressivo” okupiće u crnogorskoj prestonici vrhunske i (uglavnom) evropske muzičare koji će sa studentima cetinjske i muzičkih akademija iz regiona do 18. avgusta (po)dijeliti izvođačko iskustvo i znanje o muzici. U Ministarstvu kulture, festival će večeras u 21 sat u velikom stilu otvoriti nastup poljskog violiniste Jaroslava Nadžickog koji je muzički identitet i izraz gradio pod uticajem najvećih svjetskih autoriteta u toj oblasti.

Žanrovski opseg “Espressiva” je širok, a direktor festivala (ujedno i dekan Muzičke akademije) Miran Begić kao aktivista na polju klasične muzike u Crnoj Gori u razgovoru za Dnevne novine potvrđuje da je čvrsto riješen da nastavi sa promovisanjem vrijednosti ove muzike koja, tek u posljednoj deceniji uzima zamah kod nas. Bar kada je o festivalima riječ. On je svjestan da festivali klasične muzike, već zbog specifičnosti umjetničkog profila i dalje zahtijevaju mnogo veći nivo organizacionog entuzijazma, u odnosu na smotre u ostalim domenima umjetničkog izraza. “To što je ovo peto izdanje festivala, dovoljno govori o tome koliko nam je stalo da ovaj festival živi. Najveća nagrada za trud je kada se u sali traži mjesto više i kada se na otvorenom okupi i do hiljadu ljudi koji žele da slušaju klasičnu muziku. Svake godine imamo sve

brojniju publiku”, kaže Begić koji ovogodišnji “Espressivo” vidi kao sponu klasične muzike sa različitim pristupima u interpretaciji, sa ciljem da se ona približi senzibilitetu savremene publike. “Pokušavamo da predstavimo taj repertoar koji nazivamo klasičnim, kroz prožimanja nekih, uslovno rečeno, novih čitanja široko prepoznatljivih djela. Publika će biti u prilici da čuje poznata djela i u nekoj pop, rok ili džez transkripciji, u modernijem aranžmanu na klasičnim instrumentima”, kaže on uz uvjerenje da su vrhunski izvođači najbolji ambasadori muzike koji posreduju u tome da klasična muzika lako nađe put do novih slušalaca, onih koji možda nikada nijesu obraćali pažnju na tu vrstu muzike. Gosti petog “Espressiva” koji ove godine slavi mini jubilej, najuglednija su imena klasične muzike, pa nam tako u Crnu Goru ponovo do-

lazi ruska pijanistkinja Polina Osetinskaja, violisti Peter Langartner iz Austrije i Mihail Berežnicki iz Rusije, kao i američki umjetnici čelista Viktor Uzur i gitarista Bred Rihter… Sa njima, nastupiće i naši muzičari i studenti akademija. Kontakti uspostavljeni na festivalu ili povodom njega, prerastaju u trajniju saradnju i kroz vanredne angažmane muzičara na cetinjskoj akademiji. Tako, violinisti Igor Petruševski i Jaroslav Nadžicki od prošle godine, u svojstvu gostujućih profesora sarađuju s cetinjskom akademijom, a od septembra profesor Berežicki, pridružiće im se kao gostujući profesor viole. Peto izdanje ovih muzičkih susreta, Begića raduje iz nekoliko razloga, najviše zbog učešća studenata, a okolnosti i mjesto održavanja, daju svoj pečat manifestaciji. “Atmosfera koju gradimo pet godina, takva je da u njoj profesionalci najvišeg nivoa, na studente muzičkih akademija prenose iskustvo i znanje na poseban način. Kroz nastupe i rad, svi napredujemo”, kaže on i navodi da se na taj način na Cetinju stvara poseban kulturni proizvod. “Koncert Osetinskaje ili Nadžickog, u Varšavi, Berlinu ili Moskvi nije isti kao na Cetinju, i tu ne govorim o kvalitetu koji je neupitan ne-

ART

Pečat Vor U galeriji Pizana u Porto Montenegru otvorena izložba radova slavnog američkog umjetnika Ekskluzivna postavka djela Endija Vorhola u galeriji Pizana, koja nosi naziv „15 minuta slave”, otvorena je u petak veče pred brojnim zvanicama iz kulturnog i javnog života i poklonicima umjetnosti. Svečanosti otvaranja prisustvovali su i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Sju Kej Braun i ministar kulture Branislav Mićunović, koji je otvarajući izložbu kazao da je Porto Montenegro i ga-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Kultura 23

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

majstori klasike

anju festivala koji će večeras biti otvoren na Cetinju

preporučuje

Rimovanje života i smrti, Amos Oz Fraktura, Zagreb Cijena 16, 00 eura Amos Oz, jedan od najcjenjenijih savremenih svjetskih pisaca, u svom novom romanu bavi se nekim vječnim pitanjima koja su u srži književnosti. Kakvu magičnu moć posjeduje pisac? Zašto mu vjerujemo? Kako on piše? Kako nastaju priče? Glavni junak romana je pisac koji se priprema za književno veče sjedeći u jednom kafiću u Tel Avivu... Amos Oz govori o umijeću pisanja, vezi između života, smrti i književnosti, ali i o prirodi i važnosti književne slave.

Internetska lingvistika, Dejvid Kristal Institut za crnogarski jezik i književnost, Podgorica Cijena 5, 35 eura Internet je sastavni dio savremenoga života i lingvisti sve više proučavaju njegov uticaj na jezik. U ovom priručniku prilagođenom studentima, vodeći autoritet u oblasti jezika profesor Kristal nadovezuje se na znameniti bestseler Jezik i internet i temu predstavlja kao novu oblast: internetsku lingvistiku. U svome prepoznatljivom stilu on se u ovoj knjizi bavi onlajn jezičkim pitanjima koja nas dotiču na svakodnevnome nivou. go o tome kako se ti koncerti mogu tumačiti u njihovom značaju. Prezentacija umjetnosti jeste u neku ruku za nas i za njih drugačija ovdje nego na nekom drugom mjestu i okolnostima”, kaže on. Po ideji violiste Petera Langartnera, za ovu priliku formiran je i neobični “Njegoš Rocky” orkestar u kome će biti i naš violončelista Igor Pe-

razić, koji će biti svojevrsna atrakcija festivala. Miran Begić kaže da ne zapostavlja svoju solo karijeru. Trenutno nastupa s trijom “Tritonus” u kome svira sa kolegama, pijanistom Bojanom Martinovićem i violončelistom Igorom Perazićem, sa kojima će u okviru šireg festivalskog orkestra nastupiti i na “Espressivu”.

Već drugu godinu za redom u okviru festivala održava se muzičko takmičenje “Manja Radulović Vulić” za studente akademija, a pobjednici će nastupiti na festivalu. Koncerti će se, osim u Ministarstvu kulture, održavati i na Trgu kralja Nikole. Osim prijestonice i Muzičke akademije, festival su podržali i Ministarstvo kulture, Ministarstvo nauke i Univerzitet Crne Gore.

rhola u zalivu umjetnosti lerija “Pizana” logično mjesto za Vorholova djela. “Izložba svjetski poznatog američkog umjetnika je logična u zalivu spajanja i prožimanja kultura i civilizacija, što iznova potvrđuje univerzalnost umjetnosti čiji pečat trajanja prevazilazi vremenske i prostorne razdaljine te podsjeća na naraskidivost Veriga koje povezuju čovjeka i umjetnost”, kazao je Mićunović. Ambasadorka SAD-a Sju Kej Braun je zahvalila organizatorima što su likovnoj publici priuštili zadovoljstvo da se upoznaju sa djelima Vorhola i podsjetila da je bez obzira na skromno porijeklo Vorhol uspio da postigne mnogo.

„U traženju umjetničkog angažmana postao je jedan od najvećih komercijalnih umjetnika, a 1961. godine predstavio novi umjetnički koncept -pop art, a onda osnovao i Umjetnički studio u kome je eksperimentisao sa novim medijima”, kazala je ambasadorka dodajući i to da je ponosna što je američka ambasada pružila podršku u organizaciji ove izložbe. Postavku čini 30 originalnih i prepoznatljivih djela Endija Vorhola, nastalih u periodu šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je pop-art dostigao vrhunac umjetničkog izražavanja. Kontroverzni i uvijek zanimljivi Vorhol predstavljen je ikonografijom simbola pop-arta poput Ma-

rilyn Monroe, Flowers, Marta Graham, Ladies and gentleman i Speed skater. Izložba “15 minuta slave” realizuje se u saradnji sa renomiranom galerijom “Visconti Fine Art” iz Ljubljane, koja ima višegodišnju tradiciju u promociji savremene umjetnosti i posjeduje bogatu kolekciju radova umjetnika koji su obilježili pop art. Prvo predstavljanje radova kultnog umjetnika u našoj državi organizovali su NVO Punkt i Telekom Crne Gore u saradnji sa Američkom ambasadom u Crnoj Gori. Radove američkog slikara, reditelja, publiciste i glumca Endija Vorhola, crnogorska likovna publika imaće priliku da pogleda do 20. avgusta. Zora Krstović

Dnevnik genija, Salvador Dali Šareni dućan, Koprivnica Cijena 12 eura Dnevnik genija je prije svega dokument o jednom revolucionarnom slikaru, izuzetnom i nezaobilaznom u istoriji umjetnosti, o jednom kreativnom duhu izuzetnog senzibiliteta, prepunom čudesa i blještavila. On je “nadrealno” nadaren za opisivanje riječima gotovo kao i četkicom, posjeduje bogatstvo izraza, donosi brze i lucidne procjene. Nije patio od viška skromnosti, a pravo je otkriće njegova “nepodnošljiva lakoća” pisanja i upravo neodoljiva iskrenost.

Frida ili o boli, Slavenka Drakulić Profil, Zagreb Cijena 6, 59 eura Frida ili o boli manje je biografija slavne meksičke umjetnice Fride Kahlo, a više intimni opis bola, u tom smislu i života kao bola. Napetost visokog intenziteta– bez obzira što “znamo sve” o tragičnoj slikarskoj zvijezdi– prikazana je stalnim, mučnim pokušajem da se iskaže ta bol. Slavenka Drakulić napisala je fascinantan roman u kojem se neprekidno isprepliću, obogaćuju i poništavaju bol i jezik ljubavi.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

24 Zabava

piše: blue

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

A koje je tvoje more? Vol.2

(Ime autora poznato redakciji)

Sad srećna i radujući se, užurbano sam prošla pored „Čudesa od mesa“ i onda u nevjerici posmatrala đe pjevač iz obližnjeg - praznog - kluba stoji nasred ulice, na visokoj barskoj stolici i pjeva iz sveg mozga neku turbo-narodnu pjesmu čijeg se texta ne sjećam od vriske. Misleći da je to presedan bez premca, nastavila sam samo da bih se razočarala gledajući različite, a sasvim iste klubove koji su se mahom sastojali od tende i ispod nje nešto zvučnika, stolica i šanka. Onda sam provalila da svi oko mene pričaju ekavski i pitala se što ima zanimljivo otić’ u drugu zemlju na more i tražit’ istu onu muziku koja se sluša u postojbini Srbiji... Ali dobro, što znam ja... meni kosa nije bila izgorena, neuredna, ja nijesam u grad izašla ni u japankama ni u zimskim štiklama, nijesam se utegla ni nauljala, a svakako nijesam ni mirisala na dezodorans. Sveopšti utisak je bio proganjajući: Sutomore je i dalje haotična masa mahom neurednih ljudi, najlošije muzike i onog retro izgleda iz doba komunizma koji je inficirao i građevine i radnje i infrastrukturu. Svijetla tačka: bilo mi je drago da vidim da je odmaralište Crvenog krsta bilo pristojno uređeno i spokojno, kao da je na drugom mjestu, u drugom gradu i dimenziji. Sem toga, činilo mi se da je vrijeme u Sutomoru stalo i da nijesam propustila ama-baš-ništa za sve ove godine. Naroda je bilo kao u najbolje doba ekspanzije u Budvi, samo: svi su lošije mirisali. Fenseri po BD skupo se lickaju. Ovi u Sutomoru koje je te večeri okupljala i J. Barjaktarović daleko su manje uglađeni i, samim tim, daleko opušteniji i prirodniji. Zalaskom dalje u utrobu šetališta, migoljila sam se između klizavih, vrelih prolaznika i taman kad stadoh da predahnem, ispred mene beči bijela tabla na kojoj je plavo-crvenim ručnim radom pisalo: PLAŽA REZERVISANA ZA RUSKU DJECU.

MERILIN MONRO

Pola vijeka od smrti najvećeg se simbola 20. vijeka

Na današnji dan, prije 50 godina, umrla je američka glumica, pjevačica, model, zabavljačica i seks simbol Merilin Monro Priredio: Fi.J.

N

i poslije pola vijeka od smrti Merilin Monro nije se pojavio niko ko bi tako snažno zaintrigirao i uzdrmao javnost. Najpoznatija je po ulogama u komedijama “Muškarci više vole plavuše”, “Kako se udati za milionera”, “Princ i igračica” i Majmunska posla”. Vrhuncem u njenoj karijeri smatra se film “Neki to vole vruće”, za koji je dobila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu. I dan-danas njena smrt je predmet raznih spekulacija i teorija zavjere.

● Foto priča

Kontroverzna statua Karle Bruni Bronzana statua bivše prve dame Francuske Karle Bruni Sarkozi, obučene u radničko odijelo, podignuta je u predgrađu Pariza. Iako statua neće biti predstavljena javnosti do septembra, do kada će biti prekrivena platnom, već je postala kontroverzna među lokalnim stanovništvom. Ideja o postavljanju statue, koja bi trebalo da simbolizuje Italijanku koja je došla u Francusku tokom 19. vijeka u potrazi za poslom, došla je od gradonačelnika Nogent-sur-Marne i Žaka Martina, bliskog prijatelja Nikolasa Sarkozija. Međutim, statua nervira lokalno stanovništvo, jer umjesto da prikazuje imigranta iz radničke klase, ona prikazuje Karlu Bruni Sarkozi, bivšu vodeću ženu vladajuće klase.

Scena iz filma “Neki to vole vruće” Merilin Monro je rođena u sirotištu okružne bolnice u Los Anđelesu 1. juna 1926. godine. Prema pisanju njenog biografa Freda Lorensa Gilisa, njena baka, Dela Monro Greindžer, krstila ju je pod imenom Nor-

ma Džin Bejker, a 1956. godine promijenila je ime u Merilin Monro. Kada joj je majka doživjela slom živaca, Norma Džin je proglašena državnom štićenicom, a prijateljica njene majke

KONCERT

Grejs Maki postala je njen staratelj. Kad se Maki udala 1935. godine, Norma Džin je poslata u sirotište u Los Anđelesu, a zatim se selila po domovima za nezbrinute. Vojni fotograf Dejvid Konover je pregledao lokalne fabrike, fotografišući za članak u časopisu “Yank” o ženama koje doprinose ratnim naporima, a nju je vidio kao potencijalni model, pa je ubrzo potpisala ugovor u agenciji za modele “The Blue Book”. U svojoj knjizi “Potraga za Merilin”, Konover je tvrdio da je bio u vezi sa Merilin godinama. Ubrzo nakon potpisivanja za agenciju, Monro je skratila kosu, izravnala je i ofarbala u zlatno plavu. Postala je jedna od najuspešnijih modela agencije, pojavljujući se na desetinama naslovnih strana raznih časopisa. Godine 1946. ju je primijetio lovac na talente Ben Luon. Dogovorio joj je audiciju u filmskoj kući “20th Century Fox”. Ponuđen joj je standardni šestomjesečni ugovor uz početnu platu od 125 dolara nedjeljno. Luon joj je predložio da uzme umjetničko ime Merilin, budući da Norma Džin nije

Severina danas u “Top Hillu” Severina Vučković će danas održati koncert u diskoteci “Top Hill” u Budvi, a to će biti njen prvi nastup nakon što je rodila sina Aleksandra. Seve će kod nas doputovati sa Briona sa vjerenikom Milanom Popovićem i malim Aleksandrom. Njih troje će, kako se priča, biti

smješteni u hotel “Splendid” u Bečićima, a o njihovoj bezbjednosti će voditi računa pojačano obezbjeđenje. Inače, Severina će u “Top Hillu” pjevati poslije Svetlane Cece Ražnatović, koja je prošle nedjelje održala dva odlično posjećena koncerta u poznatoj diskoteci.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava 25

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

STATUS

Prošle godine, bijela plisirana haljina koju je glumica nosila u filmu “Sedam godina vjernosti” iz 1955, u nezaboravnoj sceni u kojoj stoji iznad ispusta za vazduh, prodata je za 4,6 miliona dolara u Los Anđelesu. Iste godine, druga haljina, u kojoj se pojavljuje u filmu “Rijeka bez povratka”, prodata je u Kini za 516.600 dolara.

eks a zvučalo komercijalno. Za prezime je uzela majčino djevojačko prezime i tako je 21-godišnja Norma Džin Bejker postala Merilin Monro. Tokom prvih šest mjeseci u “Foksu” nije dobijala angažman, ali joj je taj studio produžio ugovor, a nastupila je u manjim ulogama u filmovima “Skuda hu, skuda hej!” i “Opasne godine”, oba iz 1947. Godine 1950. privukla je pažnju publike i kritičara sporednom ulogom u kultnom filmu “Sve o Evi” sa Beti Dejvis u glavnoj ulozi. Tri godine kasnije igrala je glavnu ulogu u ljubavnoj drami “Nijagara”. Premda su njeni filmovi najčešće bili komercijalni, ali ne i kritički hitovi, Monro je bila jedna od najvećih filmskih zvijezda 50-ih godina 20. vijeka. Najpoznatija je po ulogama u komedijama “Muškarci više vole plavuše”, “Kako se udati za milionera”, “Princ i igračica” i Majmunska posla”, dok se vrhuncem u njenoj karijeri smatra film “Neki to vole vruće” za koji je dobila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu. Njena smrt bila je predmet raznih spekulacija i teorija za-

dana

NINA BADRIĆ Radije bih da me mrze nego da me žale. Stojim iza svojih postupaka i ispravnih, ali i neispravnih.

OLIMPIJSKE IGRE

Ništa od koncerta Flojda Britanski bend Pink Flojd demantovao je tvrdnje pjevača Eda Širana da će nastupiti zajedno u Londonu na ceremoniji zatvaranja ljetnjih Olimpijskih igara.Širan je za australijski radio Nova rekao da će nastupiti na ceremoniji i da neće sarađivati sa grupom The Who. “Mnogo ljudi misli da radim pjesmu sa bendom The Who, ali nije tačno - radim pjesmu sa Pink Flojdom. Radimo na numeri ‘Wish You Were Here’”, rekao je Širan. Sajt NME je nakon toga objavio Flojdovo saopštenje za javnost u kom se navodi da taj bend neće nastupiti na ceremoniji zatvaranja OI u Londonu.

One Direction, Džesi Džej i Elton Džon se pominju kao potencijalni izvođači koji će nastupiti na zatvaranju koje je zamišljeno kao proslava britanske muzike.

Pjesma Džonu Kenediju za rođendan vjere. Postoje indicije da je ubijena zbog ljubavne afere sa američkim predsjednikom Džonom Kenedijem, da se iz nehata otrovala prekomjernim uzimanjem ljekova ili da je sebi smišljeno oduzela život, riješivši da okonča neprestana razočarenja u karijeri i ljubavnom životu. Njoj je vrlo teško padalo što su joj cijelog života dodjeljivane uloge naivnih i praznoglavih plavuša i djevojaka željnih novca, zbog čega, kako je mislila, nije mogla da pokaže svoje glumačke vrijednosti. Ipak, Američki filmski institut je njen po-

tencijal prepoznao smjestivši je na 6. mjesto na listi 10 najvećih glumica svih vremena. Merilin Monro je bila kulturna, modna i gej ikona i jedan od najvećih seks simbola 20. vijeka. Kao i mnoge druge zvijezde svog doba, i Merilin je pratila američka federalna policija.FBI je pomno pratio glumičino kretanje i bilježio njene izjave. Do tih dosjea bezuspješno su pokušali da dođu mnogi koji su željeli da saznaju više o životu filmske zvijezde, uključujući one koji su istraživali njenu smrt.

KONAČNO SVADBA

Džesika i Džastin se uzimaju Kako pišu strani mediji, popularni par Džesika Bil i Džastin Timberlejk uskoro će svoju vezu krunisati brakom. Do izgovaranja sudbonosnog “DA” ostalo je svega nekoliko nedjelja. Iako su u vezi više od pet godina, tek sada su se odlu-

čili na ovaj korak. U svakom slučaju - bolje ikad nego nikad! Oni su sve bliži trenutku koji će im zauvijek promijeniti živote. Da li su spremni za to, vidjeće se onog trenutka kada budu morali odgovoriti na postavljeno pitanje.

HOT! Španski model Dijana Morales je djevojka koja će vam uljepšati dan, posebno ako pogledate njenu fotografiju na kojoj je pozirala u intimnom rublju kompanije “Nelly”. Lijepa Španjolka nema manu. Uvjerite se sami.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

26 Zabava/Life Style

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

ŽIVOTNI PROSTOR

Uredite dom u s sa drevnom teh

KUHINJA

Kalcone sa spanaćem Tijesto za picu može se iskoristiti i na drugačiji način. Skuvajte spanać, a zatim u zdjeli izmiješajte isjeckani i ocijeđeni spanać, švajcarski sir, ricotta sir, luk, bosiljak, so, bijeli luk i biber. Pripremljeno tijesto za picu koje je odstojalo istanjite u pravougaonik, pa ga zatim izrežite u šest kvadrata. Na sredini svakog stavite malo pripremljene mješavine spanaća i umaka. Ivice tijesta premažite vodom, a kalcone zatim složite u tepsiju. Izmutite bjelance i vodu, pa pređite četkom za kuvanje preko tijesta. Pospite parmezanom. Pecite na 200 stepeni 10 minuta ili dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Kada se ispeku, pustite ih da odstoje pet minuta a zatim poslužite.

SASTOJCI:

500 g smrznuto g spanaća 350 g narendan og švajcarskog sira 100 g riccota sir a 1 glavica luka malo sušenog bo siljka malo soli 2 čena bijelog lu ka malo bibera 1 bjelance 1/4 šoljice isjec kanog parmezana gotovi umak od paradajza

NJEGA

Ne odaje samo lice godine

Feng šui nas uči kako da sredimo svoj prostor i omogućimo optimalan protok i ravnotežu životne energije (Či) Priredila Ma. I.

D

a bi prostor u kome boravimo bio u skladu sa prirodnom ravnotežom i da bismo se u njemu osjećali sigurno i mirno, potrebno je obratiti pažnju na ono što savjetuju svjetski fengšuisti. Izbjegavajte namještaj oštrih ivica, potrudite se da ulaz u vaš prostor bude što jednostavniji i čistiji, a kada je u pitanju sam prostor u kom boravite, izbacite sve ono što vam unosi negativne misli, a unesite biljke jer je kontakt sa prirodom i te kako bitan.

● NEKA ULAZ U VAŠ PROSTOR NE BUDE NEATRAKTIVAN Ulazni prostor se u Feng šuiju smatra mjestom preko kojeg Či energija ulazi u naše stanove. Neobojena ulazna vrata, otirač koji nijeste otresli nedjeljama ili gomila stvari koje ste natrpali ispred stana sugeriše na haos, a ne na ujednačen protok energije. Poigrajte se svojom kreativnošću, sredite ulazni prostor i vjerujemo da bi rezultati mogli da vas iznenade. ● RECITE NE NAMJEŠTA JU OŠTRIH IVICA Feng šui metoda predlaže da iz prostora izbacite sav namještaj koji ima oštre ivice te da ga zamijenite namješta-

jem zaobljenih krajeva. Takođe, ne sugeriše se da u prostoru kao ukras imate vidljive oštre i opasne stvari. Sablja na zidu ili lovačka puška na ormaru nijesu u skladu sa Feng šuijem. Takođe, noževe u kuhinji ne ostavljajte na vidljivom mjestu već ih stavite u fioke. ● NEMOJTE DA... Sjedite, spavate ili radite ako nijeste u mogućnosti da imate pogled na ulazna vrata i ono što se dešava prilikom ulaska u sobu. Ako okrenete leđa ulaznim vratima, po Feng šui se smatra da se na taj način stavljate u poziciju nesigurnosti jer je jedna od primarnih ljudskih potreba upravo ona za sigurnošću.

● NE ZATRPAVAJTE PRO STOR NEPOTREBNIM STVARIMA Prema Feng šuiju, sve što nas okružuje ispunjeno je Či ili životnom energijom pa se smatra da se energetski povezujemo sa svime što posjedujemo. Tako gomila stvari za koje čak nijesmo ni svjesni da ih imamo, sve ono što smo natrpali u garažu, fioke ili ormare i zaboravili na to ima na neki način ulogu kradljivca naše energije. Uklanjanje nereda oslobađa i uravnotežuje protok energije. Jednostavan način za rješavanje nereda jeste da uzmete jednu po jednu stvar koju nijeste dugo vidjeli pa da se zapitate šta vam ona u stvari znači i da li vam znači uop-

ENTERIJER

Vrat prvi pokazuje znake staranja

“Osjetljive” tapete

Nemojte dozvoliti da vam izgled lica bude primat u odnosu na druge djelove tijela poput vrata i dekoltea koji prvi pokazuju znake staranja. Osim navedenih, ruke, koljena i laktovi takođe su pokazatelji kako i koliko brzo starite. Zato sada pri nanošenju kreme ne štedite na ovim djelovima, već ih mažite i po nekoliko puta na dan. VRAT Nije nikakva tajna da žene ne štede truda i novaca kako bi im lice što duže zadržalo mladalačku svježinu, no često zaborave da nije samo lice ono što odaje godine. Za početak, vrat je područje kojem treba posvetiti veliku pažnju i vrijeme. Stručnjaci savjetuju da sve kreme, serume i preparate koje nanosite na lice namažete i na područje vrata. Važno je i da steknete naviku da to područje mažete i kremom

Svjedoci smo svakodnevnog pomjeranja granica kada su dizajn i tehnologija u pitanju. Jedan od posljednjih maštovitih primjera su tapete osjetljive na toplotu, svjetlost, dodir... Kada ih prvi put pogledate, bez dodatnih njima potrebnih stimulansa, ne vidite ništa drugo do obične tapete. Međutim, kada ih dodirnete, zagrijete ili osvijetlite, oživljavate enterijer na potpuno nov i čudesan nacin. Toplotno osjetljive tapete su nevjerovatne u enterijerima tokom sezone grijanja. Pod uticajem toplote one mijenjaju boju i šaru, transformišući se, na primjer, u prelijepe cvjetove, leptire. Tako tokom hladnih i mračnih zimskih dana prostor oko vas postaje svjetliji, veseliji i čudesno obojen proljećnim cvijećem. Paljenjem i gašenjem radijatora možete dobiti vrlo interesantne efekte u sobi. Od mirnih tonova dok radijator ne zagrije

sa zaštitnim faktorom od UV zračenja, pogotovo u ljetnjim mjesecima. DEKOLTE Zbog izloženosti suncu i to područje je sklono stvaranju bora, a vjerovali ili ne, neželjene bore mogu nastati i zbog godina spavanja na istoj strani tijela. Baš kao i vrat, i dekolte bi trebalo rutinski mazati zaštitnim faktorom i kremama kojima njegujete lice. Da bi vaš dekolte izgledao s godima i dalje lijep i poželjan, pokušajte da spavate na leđima i izbjegavajte spavanje na stomaku. RUKE Nije nikakvo iznenađenje da ruke zaslužuju posebnu njegu i svakodnevnu hidrataciju, a korisno je i da ruke tretirate jednostavnim tretmanom tako što ćete preko noći na njih nanijeti gustu kremu i staviti rukavice te tako prespavati.

prostoriju, do raskošnog cvijeća kada se dosegne potrebna temperatura. Ove tapete su zapravo djelimično obojene bojama vidiljivim u svim uslovima, dok u sebi sadrže i toplotno osjetljive boje, iskazane kroz razlicite šare, koje su nevidljive oku sve do određene temperature. Tvorac ovog neobičnog “živog zida” je kineski dizajner Ši Juan. “Svjetlosne tapete’” mogu reagovati na sunčevo UV zrače-

nje, prikazujuči tada šare koje se pretapaju, nastale od sjenki običnih objekata, a takođe mogu predstavljati nekonvencionalne izvore svjetlosti. Krivac za ova moderna osvjetljenja je holandski dizajner Jonas Samson. Isključite svijetlo i ove tapete koristiće vaše zidove za osvjetljenje prostorije. Kada svijetlo uključite, tapete će se vratiti u svoju primarnu dekorativnu funkciju.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava/Life Style 27

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

kratke vijesti

skladu hnikom

Muškarci kućnim poslovima dobijaju na samopouzdanju Muškarci koji se bave poslovima u kući i oko nje imaju bolju ravnotežu između profesionalnog i ličnog života, bolje samopouzdanje i veću svijest o sebi. Istraživači su očekivali da otkriju da su žene te koje su srećnije kada njihovi supružnici urade neke poslove, ali to nije bio slučaj. Istraživanje je pokazalo da veza između osjećanja zadovoljstva kod muškaraca i čišćenja se pripisuje činjenici da oni radije odrade kućne poslove nego što su voljni da slušaju o njima. To znači da za muškarca čišćenje kuhinjskog poda djeluje mnogo lakše nego slušanje žene koja o tome stalno prigovara i žali se.

Trudnice treba da izbjegavaju rad pred porođaj

šte. Ukoliko vam na svako pitanje koje postavite u vezi sa nekim predmetom odgovor bude ne, te se stvari morate riješiti.

Trudnice koje rade i kada je njihov termin veoma blizu imaju veće šanse da rode dijete čija je težina ispod prosjeka, što može da stvori poteškoće u daljem razvoju, otkrila je najnovija studija Univerziteta u Eseksu. Efekat ostajanja na poslu i u posljednjim periodima trudnoće ima jednak efekat kao pušenje tokom trudnoće, tvrde istraživači. Žene koje su i u devetom mjesecu trudnoće nastavile da odlaze na posao rodile su djecu sa manjom tjelesnom težinom, otkrila je studija. Analizirano je preko 20.000 djece tokom istraživanja koje je trajalo nekoliko decenija. Istraživači upozoravaju da je neophodno da se utiče na poslodavce kako bi žene koje očekuju bebu imale fleksibilnije trudničko odsustvo. Poznato je da mala tjelesna težina pri rođenju bebe može da prouzrokuje mnogo problema u kasnijem razvoju.

● NEMOJTE ŽIVJETI BEZ PRIRODE U SVOM DOMU Sve što možete dovesti u vezu sa prirodom, uključujući i četvoronožne ljubimce ispunjeno je skladnom Či energijom koja će obogatiti naš život. Okružite se živim bićima i stvarima prirodnog porijekla, biljkama, prirodnim materijalima, teksturama, bojama i umjetničkim djelima, te fotografijama koje asociraju na prirodu. Dizajn modernog namještaja sve više asocira na sterilnost i poziva na upotrebu materijala koji nijesu prirodni i kao takav sigurno nije u skladu s Feng šui principima.

Blejk Lajvli reklamira Gucci

TRENING

Ples oko šipke kao vježba Ples oko šipke kao oblik vježbanja je prije svega akrobatska disciplina koja zahtijeva i psihičku i tjelesnu spremnost. Ovaj oblik vježbanja, ukoliko se radi pod stručnim vođstvom i na ispravan način, razvija mišićnu snagu, fleksibilnost, fluidnost pokreta i gracioznost zbog plesnog elementa koji posjeduje. Postoji više podvrsta plesa oko šipke, kao npr. egzotični ples, fitnes i ples oko šipke, S faktor. Kod nas se ples oko šipke često zamjenjuje s treningom S faktora koji je vrlo različit po svojoj strukturi i programu. Program plesa oko šipke najčešće ima tri stepena: početnički, srednji i napredni. Na početničkom stepenu, koji traje oko tri mjeseca, od vas se očekuje da naučite i usvojite sve okrete kojih ima 20-ak, neka sjedjenja i penjanja te da steknete mišićnu snagu za 2. stepen, na kojem

ćete se okrenuti “naglavačke”. Drugi i treći stepen duže traju i potpuno je individualno koliko će se koja osoba zadržati na kojem stepenu, zavisno od snage i upornosti. Ples oko šipke kao oblik vježbanja je i zabavan i težak, jer se tokom treniranja uče neprestano nove figure i okreti, koji vremenom postaju sve teži i opasniji te predstavljaju pravi izazov. U početku su mogući hematomi, najčešće na nogama, a u kasnijim stupnjevima postoji i doza rizika od opasnijih povreda. Zato je, kao i u ostalim sportovima, jako važno trenirati pod stručnim nadzorom. Ples oko šipke prilagođen je i muškarcima i ženama, a takmičenja u ovoj vrsti sporta održavaju se godinama u cijelom svijetu. 2011. godine održano je i prvo regionalno takmičenje u plesu i fitnesu oko šipke i kao takvo priznato od svjetske federacije ovaj sport.

Glumica Blejk Lajvli zaštitno je lice novog parfema brenda “Gucci”, koji je inspirisan holivudskim glamurom. Frida Đianini, kreativna direktorka kuće, izjavila je za medije da je snimanje reklamne kampanje u toku i da sve ljubitelje očekuje prijatno iznenađenje. Nova mirisna nota imaće promociju narednog mjeseca, kada će zvanično biti i dostupna u prodaji. Planirano je da zvijezda serije “Tračare” uradi set fotografija i snimi kratak film u režiji Nikolasa Refina. Kako su saopštili iz prestižne kuće “Gucci”, nova mirisna nota inspirisana je holivudskim glamurom, te poznatim damama iz doba koje je okarakterisano kao “zlatna era” Holivuda. Jedinstven stil koji Blejk promoviše, prirodna ljepota i sofisticiranost bili su pravi izbor. Još kad se tome pridoda crveni karmin i vanvremenska crna haljina, sve ukazuje da je riječ o pravom izboru.

Pronađen lijek za ćelavost Grupa naučnika iz istraživačkog ogranka čuvene kozmetičke kompanije Loreal otkrila je jedinjenje koje bi moglo da zaustavi opadanje kose. Ukoliko se ispostavi da je dejstvo tačno, milioni muškaraca biće spašeni od preranog ćelavljenja. Iz kompanije Loreal kažu da više nema potrebe za ljekovima ili implantatima, dovoljno bi bilo tretirati matične ćelije kapilarne mase. Riječ je naime o jedinjenju “stemoksidin”, koje ima svojstvo da direktno revitalizuje matične ćelije kose da bi se spriječilo njeno opadanje. Osobe sa problemom opadanja kose potrebno je da utrljavaju losion sa pet odsto “stemoksidina” da bi se primijetili rezultati. Klinička ispitivanja dejstva novootkrivenog jedinjenja obavljena na osobama sa problemom ćelavosti dala su do sada pozitivne rezultate.


Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com Pratite nas na twitteru

@dnovine

28 Zabava/Slobodno vrijeme 295 298

PROVJESISTOČJEDAN OZNAKA TI NEKO UČINITI VRIJEME MJESTO NJAČKA INICIJALI KANTAR MLJEČNI JEDNE AMERIČ. VRSTA GLUMICE KOD BORIPROIZ- STRANE GLUMICA, ŽABE GADNIM OD OKE U ČUKIĆ ZADRA LAČKA LI SVIJETA VOD ČEKANJU VJEŠTINA

ŽITELJ AONIJE

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

Daily Sudoku puzzle No. 2004 sudoku 2012-04-08

5

ŽENSKO IME

NADATI SE

2 MUŽJAK SVINJE

SLIKA RAĐENA ULJEM PRISTALICA EMPIRIZMA

SIMBOL TANTALA

GRAD U PERUU

MJESTO U SLOVENIJI UGROFINSKI PADEŽ

TREMOLO JAVNI AUTOBUSKI SAOBRAĆAJ (SKR.)

3

6

4

5

GRAD U RUSIJI

OZNAKA ZA JUG

6

6

www.sudokukingdom.com

5

4

7

9

Play sudoku online at:

5 MUŠKO IME

1

5

VIKATI

3

8

Daily Sudoku puzzle No. 1850

8

8

7 4

2011-11-06

Medium level

Lakša

DODATAK KOJI VISI

9

ZANIMA NJE (MN.)

POLITIČKO UTOČIŠTE

5

1

1

JEDAN METAL

OTPORNI NA BOLEST

TONA ILI TEMPO

6

4

NAŠ VATERPOLO GOLMAN BILO KADA

2

2

VRSTA MINERALA IZLOŽBENE PROSTORIJE

JASNO (TUR.)

8

3

HERCEGOVAC

KOJI SE ODNOSI NA GOTIKU

Medium level

Teža

6

STRANO ŽENSKO IME

8

3

4

9

ARAPSKI VOJSKOVOĐA

1

JUNAKINJA ANDRIĆEVE PRIČE

8

ONAJ KOJI HVATA RAKOVE

3

1 7 Play sudoku online at:

ZAUSTAVITI SE

9

2

9

7

2

4

6

8Play sudoku 5 online at:

Page 1/2

1 6 2 www.sudokukingdom.com 7 www.sudokukingdom.com

GRAD U KINI

6

RJEŠENJE IZ PROŠLOG BROJA: SANATORIJUM, ISIPATI, ALI, REKIL, MAVAR, ASO, ANAGOGA, KOLONA, IRIB, RASTISLAVA, D, GLISTE, ANJ, VIVA, KARANJA, ODOBRAVALAC, KIZ, AP, RODIK, IMENIK, LINETA, A, ONIL, CRVIĆI.

Puzzle solution:

4

DALAS

7

4

Puzzle solution:

3

2

Najveća bitka tortama

Sudoku puzzle No. 1890 2011-12-16 Sudoku Rješenje iz prethodnog broja puzzle No. 1802 2011-09-19

Kao da se radi o masovnoj sceni iz filmova Čarlija Čaplina – bitka tortama od pjene za brijanje, koja je zbog kritika morala da zamijeni tradicionalni šlag, vođena je između 714 “ratnika” u bijelom, u Dalasu, što je apsolutni svjetski rekord. Poslije su svi komotno mogli na brijanje. Ovim je teksaski grad Dalas ušao u Ginisovu knjigu rekorda jer je to bila najveća bitka ikada tortama sa “šlagom”. Kako prenose američki mediji, 714 ljudi obučenih u klovnove učestvovalo je u ovom urnebesnom događaju, dostojnom filmova Čarlija Čaplina. Nemilosrdni rat vodio se ispred Ameriken erlajnz centra, pod vrelim teksaskim suncem, na otvaranju Međunarodne nedjelje klovnova. Prethodni rekord držao je američki grad De Mojn u Ajovi, gdje su prošle godine 684 ljudi gađa-

8

1

9

7

3

2

4

5

1

8

6

7

4

2

3

9

5

2

5

7

4

1

8

6

9

3

5

2

9

3

8

6

7

4

1

9

3

4

2

5

6

8

1

7

7

4

3

5

1

9

6

2

8

3

4

8

7

6

2

9

5

1

4

1

7

2

9

5

8

3

6

5

9

2

1

8

4

3

7

6

3

9

5

8

6

1

4

7

2

7

1

6

5

3

9

4

2

8

8

6

2

4

3

7

1

5

9

8

2

5

3

4

7

1

6

9

9

3

4

6

2

8

5

1

7

1

6

9

8

2

5

7

3

4

2

5

8

1

7

4

9

6

3

4

7

3

6

9

1

5

8

2

6

7

1

9

5

3

2

8

4

vicevi

6

li jedni druge tortama. Na veliku žalost sladokusaca, u Dalasu je šlag na tortama zamijenjen pjenom za brijanje jer

su prilikom prethodne manifestacije mnoga udruženja kritikovala organizatore zbog rasipanja hrane.

Spoje se cvrčak i bogomoljka jednog dana i smišljaju šta da rade. Sine cvrčkuPage ideja: 1/2 - Ajmo da prebijemo medvjeda, a razlog za prebijanje smislićemo putem. Dođu cvrčak i bogomoljka kod mede i pita cvrčak: - Medo, imaš li ti kapu? Kaže medo: - Nemam! Cvrčak i bogomoljka ubiju boga u njemu i tako nekoliko dana zaredom. Odluči medo da je toga dosta pa on

ode i pita lisicu za savjet. Lisica kaže: - Sjutra će doći i pitati da li imaš cigareta, pa ti nakupuj pun brlog cigareta! Dođu tog dana cvrčak i bogomoljka i pitaju: - Medo, imaš li ti cigareta? A medvjed ono sav sretan kaže: - Imam!!! A bogomoljka: - Nego, medo, gdje ti je kapa?!


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava/Slobodno vrijeme 29

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

Đe ti je ta opasnost, o kojoj toliko pričaš

Pravite se kao da nešto pričamo dok nas ona dvojica gledaju

NEZVANIČNO

Eo vidiš one tamo kako se dogovaraju da nam nešto naude

HOROSKOP

OSMOSMJERKA OVAN

Morate malo da smanjite tempo, jer je to jedan od načina da izbjegnete verbalne duele. U želji da ostvarite cilj, ne razmišljate na pravi način. Počinje da vas hvata trema koja se pretvara u paniku. Budite pasivni i odmarajte se.

BIK

Polako se opuštate od stresova, jer znate na čemu ste. Dan je odličan za posao, ali ne i za ljubav, jer osjećanja nijesu uzvraćena na način na koji biste vi to željeli. Možda je krivica u tome što su vam želje neprimjerene?

BLIZANCI

Uživajte u harmoniji koja vlada u svim segmentima života. Poslovni uspjesi, društveno ponašanje, sklad i tolerancija u ovakvoj kombinaciji ne dešavaju se često. Treba maksimalno iskoristiti ovaj dan i zadati sebi što više obaveza.

RAK

Sujeta je naglašena, pa vam je i te kako važno tuđe mišljenje. Obaveze zahtijevaju da potrošite izvjesnu sumu novca. Iako će ona biti veća od planirane, mirno podnosite izdatke, jer su u izgledu novi izvori prihoda. Blago vama.

Allies Awake Cache Cooler Cruel Dally Discouragement Eases Flossing Focal Fuzzy Gnarl Hates Hazes

Husky Irate Layer Massed Natives Pecks Pellet Pending Plagiarism Reads Reconciliation Riots Shafts Sheik

Alo Saša, ali mi stvarno pričamo.

Slimy Sneak Sparse Spawn Spear Spinach Sprig Steer Tacit Theme Unmans Weigh Windpipes

LAV

Uznemireni ste, jer sebi ne vjerujete dovoljno. Okolina kritikama pokušava da još više potencira vaš osjećaj niže vrijednosti, ne sluteći da su Lavovi izuzetno osjetljivi kada je sujeta u pitanju. Možda su opaske zlonamjerne?

DJEVICA

Poslovni uspjeh praćen emotivnim zadovoljstvom. Probleme rješavate onako kako to samo vi umijete. Više ne idealizujete partnera, jer postajete svjesni njegovih slabosti.

VAGA Budući da ste u svemu perfekcionista, teško ćete biti zadovoljni. Malo ko ispunjava vaše ne baš skromne kriterijume. Ukoliko želite da budete zadovoljni, morate ih smanjiti ili se okrenuti drugim sadržajima.

ŠKORPIJA

Pokušajte da promijenite preokupaciju, jer ćete samo tako moći da izbjegnete krizu izazvanu opštom slabošću organizma. Pošto do kraja ljeta problem stagnira, strpljivo i u miru sačekajte pravi momenat.

STRIJELAC

Okupirani ste neobičnim problemima, bavite se specifičnim hobijem. Stav je ispravan, jer samo tako možete unijeti malo dinamike u svakodnevni život. Sve je postalo monotono, što vas dodatno zabrinjava. Nije poželjno pokleknuti.

JARAC

Pošto nemate razloga da budete neraspoloženi, ukoliko se to dogodi - sami ste krivi. Odbacujete sreću. Morate shvatiti vrijeme u kom živimo i prilagođavati mu se. Iskreni ste i pošteni, pa se teško snalazite.

VODOLIJA

Okolnosti zahtijevaju prilagođavanje. To i činite, mada ste prilično konfuzni. Opustite se, jer će na kraju sve ispasti bolje nego što ste mislili. Iznenadne ideje i pronalasci mogu se povoljno odraziti na profesiju kojom se bavite.

RIBE

Pred vama su neočekivani događaji vezani za vodu, plovidbu, letjenje. Ispostavlja se da revnost kojom prilazite problemima nije vrlina već, naprotiv, nešto što vas sputava. Nalazite se pred životnim preokretima.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

30 TV Program/Servis

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

FILM

POLASCI IZ BARA Beograd: 09.00 (brzi), 19.00 (brzi), Podgorica: 5.15 (lokal), 6.45(lokal), 09.00(brzi), 10.05(lokal), 14.05(lokal), 14.50(lokal), 16.40 (lokal), 19.00 (brzi), 20.30 (lokal), Bijelo Polje: 5.15

(lokal), 09.00 (brzi), 14.50(lokal), 19.00 (brzi). POLASCI IZ BIJELOG POLJA ZA PODGO RICU BAR Podgorica (Bar): 04.36 (brzi “Lovcen”), 05.11 (brzi “Panonija”) 06.02 (autovoz), 06.40 (lokal), 16.45 (brzi “Tara”), 18.00 (lokal).

POLASCI IZ BEOGRADA ZA PODGORICU BAR Beograd: 10.10 (brzi “Tara”), 22.10 (brzi “Lovcen”), 23.10 (autovoz), Subotica: 18.40 (brzi “Panonija”), Novi Sad: 21.15 (brzi “Panonija”).

U Podgorici 020/441-211 i 441-212, Baru 030/301-615 i 030/301-622, Sutomoru 030/601-690 Nikšicu 040/214-480, Mojkovcu 050/472-130, Bijelom Polju 050/ 478-560,Kolašimu 020/441-492

POLASCI IZ BIJELOG POLJA Beograd: 12.27(brzi), 22.35(brzi), Podgorica: 4.09(brzi), 9.01(lokal), 17.18(brzi), 18.35(lokal), Bar: 4.09(brzi), 9.01(lokal), 17.18(brzi), 18.35(lokal).

AUTOBUSI/BUS Andrijevica: 08:28, 9:00, 13:27, 15:30, 17:13 Banjaluka: petak, subota, nedjelja i ponedeljak 20:30, 21:20 Bar: 5:00, 7: 34, 7:35, 7:50, 9:15, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:01, 16:15, 18:00, 19:40, 19:50 Beograd: 00:40, 7:30, 8:30, 9:45, 11:00, 18:00, 19:00, 20:00, 20:45, 22:30 Berane: 7:45, 8:25, 8:30,9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 15:30, 15:45, 15:55, 16:30, 17:13, 17:30, 18:00, 19:55, 20:05, 20:15, 21:00, 22:27 Bijelo Polje: 00:40, 6:58, 7:30, 12:30, 13:09, 14:15, 15:09, 18:00:, 20:00, 20:25, 21:35, 22:30 Bijeljina: 20:25 Budva - Cetinje: 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:00, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:42, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:55, 12.24, 12:55, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:10, 16:25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 20:20, 21.45, 22:25, 00:00 Gusinje: 8:25, 13:27, 17:13 Dubrovnik: 6:00 Žabljak: 5:45, 13:55, 15:57 Zagreb: petak 15:00 Kotor: 00:00, 5:30, 5:55, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:50, 7:55, 8:09, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00,

Informativa

TV PROGRAM

VOZOVI/TRAINS POLASCI IZ PODGORICE Beograd: 10.00 (brzi), 20.05 (brzi), Bijelo Polje: 6.15 (lokal), 10.00 (brzi), 15.50 (lokal), 20.05 (brzi), Bar: 5.30 (lokal), 6.20 (brzi), 8.20 (lokal), 11.30 (lokal), 12.50 (lokal), 15.20 (lokal), 18.00 (lokal), 19.28 (brzi), 21.10 (lokal).

Sport

14:23, 15:00, 15:25, 15:45, 15:59, 16.10, 16.25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 20:20, 22:25 Kragujevac: 8:30, 9:45, 11:00, 21:35, 22:27 Kraljevo: 8.30, 9:45, 10:00, 11:00, 16:30, 22:27 Kolašin: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8:25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:15, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 14:38: 14:39, 14:50, 15:09, 15:30, 15:45, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:45 Lesovac: 16:30 Mojkovac: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8.25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09,13:27, 14:15, 14:38, 14:39, 14.50, 15:09, 15.30, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:40 Nikšic: 5:45, 6:35, 7:02, 7: 25, 7:40, 7:45, 8:15, 8:25, 8:30, 9:00, 9:15, 9:30, 9:35, 9:50, 10:29, 10.45, 10.50, 10.59, 11:20, 11:37, 11:45, 12:05, 12:08, 12:23, 12:50, 13:15, 13:34, 13:35, 13:54, 13:55, 14:30, 14:35, 14:45, 15:45, 15:57, 16:00, 16:08, 16:29, 16.45, 16.50, 17:00, 17:45, 18:19, 18:30, 18:45, 19:10, 19:30, 19:45, 19:50, 20:28, 20:30, 20:45, 20:55, 21:20, 21:35, 21:55, 22:10, 23:40 Niš: 10:00, 16:30, 20:15 Novi Pazar: 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:55,

16:30, 22:27 Novi Sad: 20:45, 22:30 Plav, Murino: 8:25, 13:27, 15:30, 17:13 Pljevlja: 5:45, 7:00, 7:30, 9:59, 11:30, 14:39, 14:50, 15:57 Prizren: 7:45 Peć: 7:45, 21.00 Priština: 21:00 Rožaje: 5:00, 7:45, 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:45, 15:55, 16:30, 18:00, 20:05, 20.15, 21:00, 22:27 Sarajevo. 7:40, 9:30, 13:35, 21:20 (samo petkom) 23:40 Skoplje: 20:05 Subotica, 20:45, 22:30 Tivat: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:45, 6:00, 6:15, 6:20, 7:42, 7:50, 8:15, 8:30, 10.29, 10:53, 11.55, 12:25, 12:55, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 21.45 Ulcinj: 7:34, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:00, 16:15, 18:00, 19:50 Herceg Novi: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7.42, 7:50, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:55, 10.00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15.25, 15:45, 15:50, 16:10, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 19.45, 20:20, 21:45 Čačak, Užice, Zlatibor: 7:30, 19:00, 20:00, 20:45, 21.35, 22:30, 00:40

05:45 Dođi na večeru /r 08:00 Film: Vajat Erp/r 10:00 Serija: Prijatelji /r 12:00 Film: Savršeno ubistvo/r 14:00 Serija: Pevaj, brate/r 15:00 Talk show: Veče sa Ivanom Ivanovićem/r 16:30 Kviz: Savršen Minut/r 18:00 Radna akcija/r 19:00 Film: Krevet od ruža 21:00 Film: Pad crnog jastreba 23:00 Serija: Živa meta /r 01:00 Serija: V.I.P./r

06.00 Radio Crne Gore - Budilnik 07.00 TV Arhiv 08.00 Kad prošetam Crnom Gorom 10.00 Vijesti 10.05 Agrosaznanje 11.00 Vijesti 11.25 Strani dokumentarni program 12.00 Vijesti 13.00 Više od ljeta/r 14.00 Vijesti 14.05 Više od ljeta/r 15.00 Rukomet, emisija 15.30 Rukomet: Crna Gora - Rusija 17.15 Vijesti 17.20 Dokumentarni serijal 18.05 Strani dokumentarni program 19.00 Crtani film 19.30 Dnevnik 19.55 Sport 20.05 Film : Džordžino pravilo 22.00 Dnevnik 22.30 Film: Linija 00.00 Vijesti u ponoć

PRVA Film: Krevet od ruža 19.00

RTCG1 Rukomet: C.G. - Rusija 15.30

07.30 08.00 10.05 11.30 12.00 15.30

11:00 12:30 14:30 16:30 16:55 18:00 18:30 19:00

Podgorica 020/620-430, Herceg Novi 031/321-225, Kotor 032/325-809, Tivat 032/672-620, Budva 041/456-000, Bar 030/346-141, Ulcinj 030/412-225, Berane 051/234-828, Bijelo Polje 050432-219, Pljevlja 052/323-144, Nikšic 040/213-018, Cetinje 041/21-052

AVIONI/AIRPLANES Informacije sadržame u retu letjenja predstavljaju letove planirane na dan 04. april 2011. godine. Promjene su moguce bez prethodne najave. Montenegro Airlines preporucuju putnicima da se za dodatne informacije obrate službi za rezervacije na tel: 9804, poslovnicama ili prodajnim agentima. Poslovnice: 020/664-411; 664-433; 033/454-900; 011/3036-535

Podgorica – Beograd: svim danima 07:30, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 18:00, srijeda i subota 19:00; Beograd – Podgorica: svim danima 08:50, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 19:20, srijeda i subota 20:20; Tivat – Beograd: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 08:20, 17:20, 19:20, subotom 14:45, 16:15, 17:20, 19:20; Beograd – Tivat: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 07:00, 09:40, 18:40, subotom 06:00, 16:50, 18:00, 18:40;Podgorica – Beč: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 08:05; Beč – Podgorica: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 10:30;Podgorica – Ljubljana: petak i nedelja 15:50; Ljubljana – Podgorica: petak i nedelja 17:30; Podgorica – Frankfurt: svim danima 11:40; Frankfurt – Podgorica: svim danima 14:50;Podgorica – Cirih: ponedeljak i četvrtak 12:30, utorak i subota 10:05, srijeda 10:35, petak i nedelja 08:25; Cirih – Podgorica: ponedeljak i četvrtak 15:10, utorak 13:30, srijeda 13:35, petak i nedelja 11:15, subota 13:10; Podgorica – Rim: utorak 10:30, petak 08:30, nedelja 17:00; Rim – Podgorica: utorak 12:50, petak 10:30, nedelja 19:00; Podgorica – Moskva: ponedeljak 09:20, utorak, srijeda, četvrtak 18:10, petak i nedelja 19:20, subota 09:20, 15:30; Moskva– Podgorica: ponedeljak 07:15, utorak, srijeda, četvrtak 08:00, petak 06:25, subota 06:55, 21:25, nedelja 07:20; Tivat-Moskva: ponedeljak 10:00, 18:10, 20:10, utorak i četvrtak 09:20, 11:30, 20:10, srijeda, petak i nedelja 09:20, 20:10, subota 18:10, 20:10; Moskva-Tivat: ponedeljak08:00, 15:05, 15:50, utorak i četvrtak 07:15, 15:05, 17:35, srijeda i petak 07:15, 15:05, subota 06:30, 14:55, nedelja 07:15, 14:45; Podgorica-Pariz: ponedeljak i srijeda 10:30, utorak i četvrtak 10:20, petak 12:05, nedelja 09:05; Pariz-Podgorica: ponedeljak i srijeda 14:20, utorak 14:00, četvrtak 14:05, petak 15:15, nedelja 12:25; Tivat-Pariz: subota 08:30; Pariz-Tivat: subota 11:50; Podgorica-Niš: pondeljak, utorak i četvrtak 18:05, srijeda, petak, subota i nedelja 19:10; Niš-Podgorica: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak i subota 08:00, petak i nedelja 07:00; Podgorica-Kopenhagen: srijeda i subota 12:20; Kopenhagen-Podgorica: srijeda i subota 15:50; Tivat-Kopenhagen: ponedeljak 12:10; Kopenhagen-Tivat: ponedeljak 15:35; Podgorica-London: petak 08:30; London-Podgorica: petak 11:10; TivatLondon: srijeda 11:15, nedelja 11:25; London-Tivat: srijeda 14:00, nedelja 14:10; Podgorica – Bari - Podgorica i Podgorica – Napulj - Podgorica (svakog petka i nedelje naizmjenično, u popodnevnim časovima)

Podgorica - Ljubljana: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 15:35, petak i nedjelja u 15:50; Ljubljana - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i č etvrtak u 13:50h, petak i nedjelja u 17:30h; Podgorica - Amsterdam: srijeda, cetvrtak u15:05, nedjelja 15.50; Amsterdam - Podgorica ponedjeljak, utorak,srijeda,cetvrtak, petak u 10:15; Podgorica - Bec: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Bec - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09:55; Podgorica - Brisel: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja u 15:50; Brisel - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09.05; Podgorica - Cirih. ponedjeljak utorak, srijeda,cetvrtak 15.05, petak 13.40, nedjelja 15:50; Cirih - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 10.00 Podgorica - Frankfurt: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja 15:50; Frankfurt - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 10.15, petak 12.05, nedjelja 14:40; Podgorica - London: utorak, cetvrtak 15.05, ne-

djelja 15.50; London - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i petak u 09.45; Podgorica - Mihen. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja 15:50; Minhen - Podgorica: ponedjeljak, utorak 08.55, srijeda, cetvrtak u 11.55, petak 12.10, nedjelja 14:10; Podgorica - Pariz. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Pariz - Podgoriva. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak u 11:00, Podgorica - Stokholm: srijeda u 15.05, nedjelja u 15:50; Stokholm - Podgorica: utorak, petak 10.45; Podgorica - Barselona: nedjelja 15.50; Barselona - Podgorica: cetvrtak 10:05 Podgorica - Kopenhagen: utorak 15.05, nedjelja 15:50; Kopenhagen - Podgorica: ponedjeljak, cetvrtak 09.55 Generalni zastupnik za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu OKI AIR INTERNATIONAL. Informacije i rezervacije na telefone: 020/201-201, 241-154, mob. 067/241-154

Podgorica - Beograd: svim danima 06.20, 09.35, 19.00 časova Beograd - Podgorica: vim danima 08.00, 17.25, 21.25 časova Tivat - Beograd: svim danima 12.50, 19.15 časova Beograd - Tivat: svim danima 11.10, 17.35 časova Informacije na telefon: 664-730. Rezervacije: 664-740, 664-750

Podgorica - Zagreb: ponedjeljak i petak u 12:45, srijeda u 13:25; Zagreb - Podgorica: ponedjeljak i petak u 11:00, srijeda u 11:40; Informacije i rezervacije na tel/fax. 020/201-201, 201-202, 241-154

Tivat - Moskva: subota 15.20; Moskva - Tivat: subota u 13.15 Informacije na tel. +382 33 459 706, +382 33 459 716, +382 67 251 001, 251 004, 251 008, 230 778

VOA /r Štrumfovi/r Top mobil O.I. O.I.-atletika O.I.-rukomet: Crna Gora – Rusija 17.55 O.I.-gimnastika 19.50 O.I.– atletika 00.00 O.I.– tenis

RTS1 11:00 Vesti RTS 11:05 Dizni na RTS 12:35 7 RTS dana 13:00 Dnevnik 13:15 Sport plus 13:25 Vreme, stanje na putevima 13:30 Balkanskom ulicom 14:10 Vreme je za bebe 14:50 Gastronomad 15:05 Vesti RTS 15:15 SAT 16:00 Vesti RTS 16:03 Srećni ljudi 17:00 Dokumentarni program 17:45 Lud, zbunjen, normalan 18:27 Sasvim prirodno 19:00 Slagalica 19:17 Vreme, stanje na putevima 19:30 Dnevnik 20:05 Srećni ljudi 21:00 Šesti krug RTS2 10:00 Pištolj i vazdušni pištolj 10:55 Najava programa 11:00 Plivanje 12:30 Polufinale 12:50 Veslanje: Dvojac bez kormilara (m) 13:46 Atletika 14:39 Veslanje: Finale (m) 15:30 Hrvatska - Crna gora (ž) 17:00 Finala (m/ž) 17:20 Finale (m) 18:00 Fudbal - OI Lon-

20:30 22:00 22:30 23:30

Serija: Moje 3 sestre Kuhinjica Bitange i princeze Divlja ljepota 5 do 5 - Ljeto Forum Beat TV Serija: Strasti Serija: Kradljivac srca Showroom 5 do 5 Serija: Strasti

don 19:50 Konjički sportovi: Dresura, ekipno 20:00 Atletika 20:30 Plivanje: Finale 22:55 Miks, finale 23:15 Češka - SAD (ž) 01:05 Olimpijski ritam HRT1 10:35 Hrvatska kulturna baština 11:00 Lourdes, hodočašće HV i MUP-a - reportaža 11:40 TV kalendar 12:00 Dnevnik 12:10 Sport 12:12 Vrijeme 12:18 Biblija 12:28 Knin: Dan domovinske zahvalnosti - prijenos mise 13:50 More 14:50 Šlep za rasute terete 15:50 Mir i dobro 16:25 Sinjska alka 17:00 Vijesti u pet 17:09 Vrijeme sutra 17:10 Sinjska alka 19:20 Loto 6/45 19:30 Dnevnik 19:59 Sport 20:06 Vrijeme 20:10 Hrvatski kraljevi 21:00 Knin: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti HRT2 10:30 Engleski doručak 10:50 Francuska - Island (m) 12:00


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

TV Program/Servis 31

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

TV PROGRAM

07:00 Dobro jutro! 10:00 Leteći retriver: Psetsko fudbalsko prvenstvo 11:45 City 12:00 Šopingholičarke 13:15 Top Speed 13:45 City 14:00 Akademija debelih 15:00 Ja to tako 16:00 Nedeljno popodne Lee Kiš 18:00 InfoMonte 18:30 Prvi poslastičar Srbije 20:00 Kursadžije 21:00 Film: Iskonski strah 22:50 Akademija debelih - izbacivanje 23:45 U ringu 01:00 Trenutak istine

PINK M Film: Iskonski strah 21.00

10:00 Dobitna kombinacija 10:30 Dupla šansa Top tiket – uručenje 13:00 Zabava 13:30 Žestoko 15:00 Toto vijesti 15:15 Blisko sa … 16:00 Ekstremno 17:00 Na domaćem terenu 17:30 Dobitna kombinacija 19:00 Texas holdem poker 20:30 Nindža ratnici

Kombinirani prijenos 14:40 Hrvanje do 74 kg, kvalifikacije 15:00 Klasa Finn, plov za medalje 15:40 OI London 18:40 Vrijeme za čaj 18:55 Hrvatska - Velika Britanija (ž) 20:35 Kombinirani prijenos 21:40 Atletika, finale 23:00 Olimpijski meridijan 23:50 Gimnastika - OI London HBO 10.01 -Film: “Izopačena želja” -11.32 -Film: “Tatini anđeli” -13.00 -Film: “Biografija - Odri Hepbern” -13.57 -Film: “Vuk” -16.02 -Film: “Gotika” -17.39 -Film: “Biografija - Olivija Njutn Džon” -18.31 -Film: “Tatini anđeli” -20.30 -Film: “Biografija Odri Hepbern” -21.00 -Film: “Križar” -22.47 -Film: “Malo dobrih ljudi” -01.10 -Film: “Prerano rođen” ARENA SPORT 10.00 Fudbal: Milan - Barselona 12.00 Fudbal: Brazilska

07:00 08:50 09:05 11:30 12:00 12:07 13:45 14:00 14:30 15:50 16:30 16:40 17:10 17:30 18:30 19:00 19:45 20:30 21:15 22:00 22:30 22:45

Dvorište Pingvini sa Madagaskara Film: Skok do srece Obrazovni program: Engleski na ulici Vijesti u 12 Serije: Pravila igre/r Serija: Istražitelji iz Majamija/r Vijesti u 2 Film: Nož /r Serija: Stranac mladoženja/r Vijesti u pola 5 Serija: Lud, zbunjen, normalan Bez granica,r Showbiz magazin Vijesti u pola 7 Serija: Krv nije voda Serija: Stranac mladoženja Serija: Tajna nečiste krvi Serija: Dvor Sport vikend Vijesti u pola 11 Serija: Zločini iz prošlosti

VIJESTI Sport vikend 22.00

09:00 11:00 14:00 14:45 17:00 18:00 18:45 22:00 22:30

Plodovi zemlje Hrana i vino Mbc vijesti Plodovi zemlje Hrana i vino Mbc vijesti Rock karavan/r Mbc vijesti Zvezdano Nebo

liga 14.00 Fudbal: Milan - Barselona 16.00 Fudbal: Real Madrid - Granada 18.00 Fudbal: Udineze - PAOK 20.00 Fudbal: Zagreb - Rijeka, hrvatska liga, prenos 22.00 Fudbal: Bajern Minhen - Napoli 00.00 Fudbal: Portland - Čivas 02.00 Fudbal: Juventus - Napoli 04.00 Fudbal: Sevilja Real Madrid SPORT KLUB 06:30 Fudbal - Ruska liga 09:30 Olimpijske vesti 10:00 Srbija - BiH 11:50 Slovenija - Hrvatska 13:45 Zurich - Lausanne 16:00 Valerenga - Manchester United 18:00 Slovenija - Srbija 20:00 Olimpijske vesti 20:45 Hrvatska - Bosna i Hercegovina 22:45 Rapid - Austria W FOX LIFE 08:23 Sudije za stil 08:48 Houp i Fejt 09:11 Houp i Fejt 09:35 Seks i grad 10:06 Seks i grad 10:37 Seks i grad 11:08 Seks i grad 11:39 Seks

07:00 07:30 08:45 09:00 10:30 11:30 11:35 12:20 14:00 15:00 15:15 16:00 17:00 19:00 19:40 20:40 21:40 22:00 00:00

Crtani serija Lazy town Garfild Film za djecu Garfild Blink Top gear /r Serija: Beverly Hills Tombolino Blink Serija: Beverly Hills /r Serija: Jermolovi /r Film: Poslednja patrola /r In - puls Top Gear Serija: Jermolovi In - puls Film: Čikago Film: Užas Amitvila

IN TV Film: Čikago 22.00

07:35 09:15 10:00 12:30 16:00 18:30 19:30 21:00 22:00

Svježi u dan Mumijevi Pet Show /r Lili Pez /r Tean eye dr Fajt /r Crtani filmovi /r Mkanal Ledo Večera kod Džaje gosti Milena Vučić, Nikola Burovac /r 23:00 Koncert

i grad 12:11 Seks i grad 12:43 Sofi Parker 13:10 Osveta 13:58 Osveta 14:47 Jednom davno 15:40 Jednom davno 16:33 Jednom davno 17:29 Tajne na planini 19:07 Dveri 20:02 Gimnazijske traume 21:00 Da si na mom mestu 22:39 Gimnazijske traume 23:37 Svi vole Rejmonda TLC 09:55 Spasavanje oronulih građevina 10:50 Jedinstvene kuće za odmor 11:20 Jedinstvene kuće za odmor 11:45 Najgora mama na svetu 12:40 Najgora mama na svetu 13:35 Najgora mama na svetu 14:30 Najgora mama na svetu 15:25 Najgora mama na svetu 16:20 Šminkanje sa Klio 16:50 Šminkanje sa Klio 17:15 Bogata mlada, siromašna mlada 18:10 Venčanica iz snova 18:40 Venčanica iz snova 19:05 Spasavanje beba 19:35 Spasavanje beba 20:00 Porodilište SAD

DANAS U GRADU BIOSKOP CINEPLEXX Betmen(13:00); 15:30;17:00;18: 30;20:00;21:30;22:00 Vrisak iz druge sobe 2 0 : 4 0 ; 22:30. Čudesni spajdermen (12:20); 14:50; 17:30; 20:20; 22:40 Ledeno doba 4digital: (11:00; 12:50); 14:40 3D: (12:00; 14:00); 15:50; 17:50; 19:40; 20:50. Madagaskar 3 digital (11:20; 13:10); 15:00; 16:50; 18:50. Prometej 3D 16:00; 22:50 Diktator 19:00; 23:00 Pupijeva potraga (11:10) Legenda o kung-fu zeki 3D (11:50; 13:40) *Termini u zagradama se odnose samo na subotu i nedjelju. GALERIJE GALERIJA MOST MODERNA GALERIJA “Ekspresionizam u jugosloven-

skom slikarstvu” 20:00 Prodajna izložba poznatih crnogorskih akademskih slikara

VAŽNI TELEFONI DEŽURNE SLUŽBE Policija ..................................................122 Vatrogasna ...........................................123 Hitna pomoć .........................................124 Tačno vrijeme .......................................125 Telegrami .............................................126 Jedinstveni evropski broj za pozive u nevolji .......................................112 Univerzalna služba sa davanje informacija o telefonskim brojevima pretplatnika ..........1180 Informacije ......................................... 1181 Crnogorski telekom ...........................1500 Telenor................................................1188 M:tel ....................................................1600 Elektrodistribucija .......................633-979 Vodovod ........................................ 440-388 Stambeno .....................................623-493 Komunalno ................................... 231-191 JP “Čistoća” .................................. 625-349 Kanalizacije ..................................620-598 Pogrebno ......................................662-480 Meteo ....................................094-800-200 Centar za zaštitu potrošača 020/244-170 Šlep služba ........................... 069-019-611 Žalbe na postupke policije ........................ ...............................067 449-000, fax 9820 Carinska otvorena linija....... 080-081-333 Montenegro Call centar ....................1300 Tel. linija za podršku i savjetovanje LGBT osoba u Crnoj Gori .............. 020/230-474 SOS broj za žrtve trafikinga ........ 116 666 Sigurna ženska kuća ............ 069-013-321 Povjerljivi telefon ................080-081-550 Kancelarija za prevenciju narkomanije .................................611-438 Narcotics Anonymous ............ 067495250 NVO 4 LIFE.... 067-337-798, 068-818-181 CAZAS AIDS ..........................020-290-414 Samohrane majke ................069-077-023 INSPEKCIJE Ekološka........................................ 618-395 Inspekcija zaštite prostora ..........281-055 Inspekcija rada ............................. 230-374 Inspekcija Uprave za igre na sreću ..............265-438 Komunalna policija ..............080-081-222 Metrološka inspekcija ................. 601-360, .................................................fax 634-651 Sanitarna ......................................608-015 Tržišna ..........................................230-921 Turistička ......................................647-562 Veterinarska .................................234-106 BOLNICE Klinički centar ..............................412-412 DOMOVI ZDRAVLJA Pobrežje ........................................648-823 Konik .............................................607-120

Tuzi ................................................603-940 Stari aerodrom .............................481-940 Dječja ............................................603-941 Golubovci ...................................... 603-310 Radio-stanica ...............................230-410 Blok 5 ............................481-911, 481-925 LABORATORIJE I AMBULANTE Ordinacija za kožne i polne bolesti “dr” .........................664-648 Ambulanta i labaratorija Malbaški........................................248-888 PZU “Life” klinika za IVF .............. 623-212 VETERINARSKE AMBULANTE “Animavet” ...........................020-641-651 APOTEKE Ribnica .......................................... 627-739 Kruševac, Montefarmova dežurna apoteka Bul. Sv. Petra Cetinjskog .............241-441 ICN Crna Gora ...............................245-019 Sahat kula ..................................... 620-273 Biofarm .........................................244-634 HOTELI Ambiente ......................................235-535 Best Western Premier Hotel Montenegro .......................406-500 Bojatours ...................................... 621-240 City ................................................441-500 Crna Gora .....................634-271, 443-443 Evropa .......................... 621-889, 623-444 Eminent ........................................664-646 Keto............................................... 611-221 Kosta’s ......................... 656-588, 656-702 Lovćen .......................................... 669-201 Pejović ..........................................810-165 Premier .........................................409-900 Podgorica .....................................402-500 TAKSI Alo taksi .......................................... 19-700 SMS ..........................................069019700 Boom taksi...................................... 19-703 Bel taxi ............................................ 19-800 City taksi ..........................................19-711 besplatan broj .........................080081711 De lux taksi ..................................... 19-706 Exclusive taksi .................................19-721 Hit taksi........................................... 19-725 Red line taksi ...................................19-714 SMS ..........................................068019714 Royal taksi ...................................... 19-702 Oranž 19”........................................ 19-709 PG taksi ........................................... 19-704 Queen taksi..................................... 19-750


SMS OGLASI PROMOTIVNA CIJENA JEDAN DAN

SMS‘om na broj

Ukucajte: DN napravite razmak upišite tekst Vašeg oglasa i pošaljite na broj 14554.

SA URAČUNATIM PDV-OM

MALE OGLASE MOŽETE PREDATI I LIČNO U PROSTORIJAMA DNEVNIH NOVINA “PC NIKIĆ”, KRALJA NIKOLE BB ¥ 7. SPRAT (ulaz pored zlatare Majdanpek)

VAŽNO: Broj telefona koji će biti objavljen u sklopu malog oglasa je broj sa kojeg je poslat SMS. Napomena: 1. Tekst oglasa može da sadrži 160 karaktera (15 -20 riječi), dok se sve preko ovog broja računa kao druga poruka. Cijena oglasa je 1€ sa uračunatim PDV-om. Nakon što ste poslali oglas, dobićete obavještenje da ste uspješno poslali poruku. U poruci se nalazi i šifra Vašeg malog oglasa i jedino je ova šifra osnova za reklamacije. 2. Mali oglasi poslati do 16h, biće objavljeni u sjutrašnjem broju izdanja, poslije 16h biće objavljeni nakon dva dana 3. Redakcija zadržava pravo da izvrši korekturu oglasa po usvojenim redakcijskim pravilima bez promjene osnovnog smisla oglasa! 4. Oglasi koji nijesu u skladu sa zakonom i uređivačkom politikom, neprimjerenog sadržaja neće biti objavljeni! 5. Izdavač nije odgovoran za sadržaj, kvalitet, tačnost i učinjenu uslugu koja je data putem oglasa! 6. Ukoliko oglas sadrži više od 160 karaktera računa se kao druga poruka i na taj način se i tarifira! 7. Prilikom slanja Vaših oglasa molimo vas da ne koristite ćirilicu i slova č, ć, ž, š, đ jer vaš oglas neće biti primljen. Umjesto navedenih znakova dovoljno je da upišete c, c, z, s, dj.

Za dodatne informacije u vezi sa oglašavanjem putem SMS poruka možete nam pisati na e-mail adresu: MARKETING@DNOVINE.ME ili pozvati na tel: +382 77 300 104

OGLASITE SE U NAJTIRAŽNIJIM CRNOGORSKIM NOVINAMA! KUĆE/STANOVI

P Kuća 60m2 na placu 300m2, u Starom Baru, naselje Podgrad. Preko puta stare džamije, 400 m od bolnice. Samo 38.000 eura. Tel.067/238-454

8332

Prodajem nov, useljiv jednosoban stan kod Dječje bolnice 36m2/I. Cijena 37.000. Tel.069/610-182

8348

Prodajem kuću stambenog prostora 280m2, poslovnog prostora 170m2, dvije garaže 108m2 i sušnica 25m2. Cijena 130.000. Tel.067/511-487 8349

Prodajem kuću (dva jednosobna stana i radnja, sve posebni ulazi), u samom centru Golubovaca. Izuzetno pogvoljno! 90m226.000 eura. Tel.069/518-093 8355

Prodajem kuću 140 m2 na Vranjickim Njivama u Podgorici. Moguća i zamjena za Beograd. Tel.068/140-321

8377

Cetinje, kuća atraktivna lokacija, zelenilo, centar. Tel.068/713-288 Prodajem dvosoban stan 56m2 u Podgorici, zgrada kod Hemomonta 1. sprat. Tel.067/609-948

8384

8386

Trosoban stan 63m3 u suterenu na Starom aerodromu kod škole. Novogradnja, useljiv, uknjižen. Odličan raspored, 850e/ m2 (auto ili građevinski materijal, uz doplatu) www.abexcompany.me Tel.067/631-328

Prodajem kuću u Budvi, naselje Lazi, struja, voda, telefon. Tel.069/458-917

Jednosoban 42m2 i dvosoban stan 50m2 izmedju Codre i Kineske ambasade. Novogradnja, uknjižen 1/1, u polusuterenu. Odličan raspored, 900/m2. www.abexcompany.me Tel.067/631-328

Izdajem jednosoban, namješten stan u Maslinama kod Pošte. Idealan za 3 studenta i zaposlene osobe. 60e po krevetu. Sve zasebno. Tel.068/461-669

8407

8408

Prodajem kuću u Kolašinu 55m2, na placu od 320m2. Vikend naselje Dulovine kod željeznicke stanice, 800 metara od centra. Tel.067/241-372 8428

Prodajem u centru Podgorice objekte od 17m2 i 33m2, djelovi kuće ili cjelina. Novogradnja. Tel.067/735-675 8432 U Budvi prodajem ili mijenjam, za Beograd, garsonjeru s terasom i pogledom na more. Tel.069/224-853 8436 Prodajem ili izdajem u Beogradu u blizini Vukovog spomenika jednosoban stan 36m2. Pogodan za studente. Opremljen, kvtv, internet, interfon, klimatizovan. Tel.069/067-315

8440

8446

I Izdajem novi jednosoban namješten stan sa centralnim grijanjem u centru Beograda. Tel.069/511-462 8341

8354

Izdajem poslovnim osobama, prednost stranci, jednosoban namješten lux stan 60m2, plus terasa u Podgorici. Parking, klimatizovan. Tel.067/287-303 8366

Povoljno izdajem nenamještenu garsonjeru u Zagoriču. Tel.069/304-641 8379

Izdajem dvosoban nenamješten stan-novogradnja. Masline. Tel.067/553-794

8392

U Podgorici izdajem nenamještenu garsonjeru u stambenoj zgradi. Tel.067/220-129 8394

Izdajem nov jednosoban klimatizovan stan, sve zasebno. Nalazi se između OŠ ΄Marko Miljanov΄ i Roda marketa. Tel.069/628-299, 067/338-509 8395

Izdajem namještenu garsonjeru u Beogradskoj ulici, naselje pod Goricom. Klima, internet. Podgorica. Tel.067/254-394, 067/380-932

Na Zabjelu u velikom stanu izdajem luksuzno opremljenu sobu samicama, klima, internet, TV. Tel.020/640-064, 068/040-010

8424

8409

Izdajem kompletno namješten jednosoban i dvosoban stan, bijela zgrada iza Delte. Tel.068/189-104

Izdajem namještenu garsonjeru u Podgorici, Zabjelo, na duži period. Tel.067/608-262

8425

8410

Izdajem manji dvosoban stan, renoviran, Preko Morače, 2. sprat. Ulica Vasa Raičkovića. Polunamješten, ili namješten na duži period. Tel.069/026-873 8411 Izdajem nenamješten klimatizovan dvosoban stan, Ulica skopska, Masline. Tel.067/696-339, 020/268-130 8412

Izdajem nenamješten jednosoban stan, Ulica ceklinska, Tološi. Tel.067/527-399 8413 Izdajem namješten trosoban stan u Bloku V. Pogodan za studente. Tel.067/455-301, 067/830-337

Izdajem studentima stan u centru Podgorice. Klimatizovan. Tel.067/261-417

8438

Izdajem stanove: 40m2 namješten-Delta 270, 38m2 Stari aerodrom nenamješten 180, 47m2 Ljubović... Tel.068/723-177 8449

P Tražim dvosoban nenamješten stan sa posebnim ulazom i strujomjerom. Prednost Zabjelo, Zelenika. Tel.067/806-511 8419

Tražim garsonjeru u blizini škole. Tel.069/858-158

8433

8414

Izdaje se dvosoban stan, povoljno. Stari aerodrom Splitske zgrade, prvi sprat. Tel.069/440-495 8417

Z Mjenjam dva jednosobna stana za veći u centru Podgorice, Pobrežje. Tel.069/260-827 8393


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

33

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

SOBE Renta-sobe, najpovoljnije. Može dan, dva ili duže. Podgorica. Tel.069/690-193

8429

PLACEVI Prodajem plac 3.500m2 u Nikšiću, Duklo-uz rijeku Zetu. 200m od puta Risan-Žabljak. Tel.069/680-741 8330

Prodajem plac 2.200m2 pored magistrale, Orja LukaDanilovgrad. Tel.067/511487 8350

Bigova, plac od 600m2 blizu mora, jeino. Tel.068/713288

8385

Prodajem plac 6.000m2 (djeljiv) Piperi-Stanjevića Rupa iza ciglane Spuž, put, voda, struja, telefon. Može kompenzacija, građevinski materijal ili auto. Tel.069/765-334, 067/430-106

8400

Prodajem 9.000m2 zemlje na Pričelju 10km od Podgorice. Put, voda, struja, može zamjena za stan u Podgorici. Tel.069/726-281 8416

Plac 1.850 m2 uz magistralu, ucrtane 2 zgrade Po+Pr+2. Zabjelo, pored΄Glas servisa΄, 90 eura m2. Tel.067/223636 8423

Prodajem plac 500 do 1.000m2 16km od Podgorice na putu za Kolašin. Struja, voda. Tel.068/034-876 8443

POSLOVNI PROSTOR

I Izdajem poslovni prostor preko puta Hemomonta. 24m2, prizemlje, klima, telefonska linija, zaštita. Za kancelariju i sl. Tel.069/457966 8351

Budva - centar. Izdajem lokal 60m2 pogodan za više djelatnosti, sa izlazom i izlozima prema bulevaru. Tel.069/060-929 8406

Izdajem poslovni prostor 15m2, prizemlje, mokri čvor, telefonska linija. Ulica Oktobarske revolucije 3. Tel.067/180-073

8426

VOZILA/AUTO DJELOVI

Opel frontera 2.0 plin, 93g, dobar. 1.550 eura. Tel.069/852-239, 067/333899

8333

Prodajem audi A6 2.0 TDI, 2007.g, registrovan godinu i pasat karavan 2002. 1.9 TDI, registrovan godinu, u Herceg Novom. Tel.067/529-150 8335

Prodajem golf 5, 1,9 TDI, kraj 2005. god, registrovan, servisiran, četvoro vrata u odličnom stanju. Tel.067/506-055 8418

Prodajem škodu fabiju karavan, 1.9 SDI, 2001.god. Servisirana, u odličnom stanju, registrovana. Tel.068/887786

8442

Prodajem reno megan 1,9DCI, kraj 2002, jedan vlasnik, ful, kao nov ili mijenjam za manje uz vašu doplatu. 3.500. Tel.069/300-803 8445

Prodajem pasat 5, 1.9 TDI, karavan, kraj 2004, registrovan, servisiran. Može kompenzacija za dobar megan, golf 4 uz vašu doplatu. Tel.069/666-598

8448

USLUGE

8328

Total TV. Satelitske i zemaljske antene. Sistemi za zgrade hotele i apartmane. Opravka satelitskih resivera. Tel.069/050-832

8343

Dubinsko usisavanje i pranje dnevnih garnitura, francuskih ležajeva, stolica itd, reinbow sistemom. Tel.068/367-226 8345

Popravljam klima uređaje. Majstor sa velikim radnim iskustvom. Tel.069/027-813

8347

Iskusan arhitekta nudi vođenje investicije za investitora, vještačenje sporova i procjenu vrijednosti nekretnina. Podgorica. Tel.069/594-707

8374

MTL i Hotel Slavija Beograd nude promotivne cijene smještaja za privatna i službena putovanja. Noć, sa doručkom, u jednokrevetnoj sobi 20, u dvokrevetnoj 15. Tel.067/577-607

8391

Pežo 207, okt.2007, kupljen u Verano Motorsu. 45.000 km, gratis 4 zimske gume. Tel.067/180-030, 069/370605

8331

DR PERAZIĆ 068 592 692

8381

Budva, luksuzna soba, blizu mora, ležaj 10e. Tel.069/080-691

067 614 615 ΄Kvalitet΄ - čišćenje stambeno-poslovnih prostora, dubinsko pranje tepiha, garnitura, automobila, poliranje-kristalizacija mermera. Popust do 30 odsto. Tel.067/224-644, 068/224-644, 069/224-644

8439

Tepih servis. Kvalitetno pranje i čišćenje. Najpovoljnije cijene. Tel.069/214-059

8399

POLJOPRIVREDA Prodajem metalnu konstrukciju za dva plastenika ukupne površine 570m2. Tel.069/405-864 8420

8388

POSAO Čuvala bih djecu u svojoj kući u Donjoj Gorici. Iskusna u radu sa djecom i odgovorna u poslu. Tel.067/867-407

LIČNO Oženjen 30 godina. Upoznao bi damu ili mamu za strogo diskretno druženje u svom smještaju. Samo ozbiljne i diskretne. Samo Podgorica. Tel.069/525-014 8401

8372

8403

Agencija ΄Pomoć u kući΄: građevinske adaptacije, generalno spremanje, ručno pranje tepiha i distribucija flajera. Tel.067/381-516, 067/397-171

8405

Prevoz robe, selidbe sa ili bez radnika, kombijem na svim relacijama. Ekstra povoljno. Tel.067/444-104

8421

Prevoz putnika - 15 sjedišta, reno master, nov, dupla klima, na svim relacijama. Ekstra povoljno. Tel.067/444104

8422

Servis šporeta, bojlera, veš mašina i montaža rasvjete. Dolazak besplatan. Garancija 1 god. Tel.068/054-217 i 069/054-217

Maser nudi usluge masaže za dame. Podgorica. Tel.068/750-894

Dvokrevetne i trokrevetne sobe u strogom centru Žabljaka. Odlično opremljene, povoljno. Tel.067/608-114, 063/224-419, 069/379-378

Profesionalna ugradnja laminata. Tel.069/427-049 8441

TURIZAM Kolašin. Centar. Sobe i apartmani ΄Kraljica΄. Komforno, čisto, mirno. Kuhinje, frižideri, TV, parking. Povoljno. Tel.020/860-360, 067/415-168, 068/015-168

8404

Izdajem povoljno apartman na Žabljaku. Tel.069/598-077

8334

Ljetujte u Ulcinju u apartmanu od 61m2, 300m od Male plaže. Povoljno. Tel.067/554-840 8378

Potreban ekonomista-knjigovođa. CV slati na mejl ranko. ravel@t-com.me - Probni rad obavezan. Tel.069/012-358 8415

Potrebno osoblje sa znamjem engleskog jezika za turističke brodove, za kurs zapošljavanja, i radnici za remont brodova. Tel.069/885077 8435

Potrebna frizerka. Salon ΄Goca-sun΄ Zabjelo (bivši Amadeus). Tel.067/360-808, 067/201-488 8447

RAZNO Prodajem 280 knjiga 500e i vitrinu za knjige 80e, 5 umjetničkih slika 250e, foto aparat-klasični njemački 100e i 5 suvenira 80e. Tel.069/594-707 8373

Preparati za potenciju, viagra 100mg 4kom-15e, cialis 20mg-15e, jaguar 120mg 6kom -20e, kamagra gel 1kom -5e, yohinbine za zene 20e, diskrecija. Dostava! Tel.068/396-765 8397

APARATI/OPREMA Agregat dizel Catapilarov od 50 kW malo korišćen, cijena 8.000. Tel.067/511-801

8387

Prodajem nekorišćen kirbi sa dodacima i masažerom. 600e. Tel.068/691-267, 069/238-734

8390

Prodajem mašinu za rezanje pločica marke Sigma 128cm. Nova. Cijena po dogovoru. Tel.069/611-530 8437

Servis za popravku zvučnika, pojačala, scenske rasvjete... Tel.068/795-550

8444

NAMJEŠTAJ Prodajem dva očuvana kauča, dvije stolice i mali sto, 100 eura. Tel.067/460-650 8431

Povoljno prodajem stare etno stvari i izrađujem po narudžbini gusle, ikone, tradicionalne suvenire, duborez, ručne izrade. Tel.067/528-493, 069/806-361 8402

Prodajem polovne tepihe povoljno. Tel.069/292-997 8427

Bato-Bosanac pomoću gledanja u šolju sa sigurnošću otkriva vaše: juče, danas, sjutra. Rad na daljinu pomoću slike. Tel.068/504-029 8430

Gledam u šolju, radim pomoću slike za ljubav i posao. Otklanjam negativnu energiju kod agresivnih osoba. Tel.068/122-786 8434


Pratite nas na twitteru

@dnovine

34 Sport

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

FUDBAL

Brazil se provukao Brazil pobjedom nad Honudrasom ušao u polufinalne

M

agija olimpijskog fudbala nastavlja da nas oduševljava na najvećem sportskom događaju. Ostrvo se trese, temperatura raste, završnica takmičenja je sve bliža i bliža - na redu je polufinale! Brazil se namučio protiv Hondurasa, Japan nastavlja bajku, dok je Meksiko u produžecima pokazao snagu protiv Senegalaca.

DA LI STE ZNALI...

Da je na današnji dan 1962. godine rođena košarkaška legenda Patrik Juing, legendarni centar Njujorka i američkog drim tima iz 1992. godine.

TIKET DANA PSV AJAKS TIP 2

KVOTA 2.15

DUIZBURG ALEN TIP 1

KVOTA 1.70

ANŽI AMKAR TIP 1

KVOTA 1.45

HOFENHAJM BETIS TIP 1 KVOTA 1.95 BLEKPUL EVERTON TIP 2

KVOTA 1.75

ŠALKE UDINEZE TIP X

KVOTA 3.30

Najveći favorit za osvajanje turnira juče u četvrfiunalu je morao da prolije litre i litre znoja kako bi savladao neugodni Honduras. Centralno Američka nepoznanica je šokrirala Brazil kada je Mario Martinez sjajnim volejom pocijepao mrežu protivnika. Ipak, “karioke” su se brzo oporavile, uz pomoć Leonarda Damjaa poravna skor. Na samom startu drugog poluvremena, jedan od najboljih igrača na terenu Rožer Espinoza majstorski je matirao Gabriela i time doveo Honduras do 2:1. Kasnije je

na scenu stupio, glavni aribatar Feliks Briht. Njemački sudija je u 51. minutu pokazao na penal koji je bez probelma iskoristio Nejmar, da bi zatim sa dva pokazana crvena kartona “uništio” momke u bijelim dresovima. Pobjedu Brazila na Sent Džejms Parku obezbijedio je gorostasni Damjao i tako odveo svoj nacionalni tim u polufinale. 70 hiljada navijača na Old Trafordu poklonilo se momcima koji predstavljaju “zemlju izlazećeg sunca”. Moćni “samuraji” nastavljaju da gaze Japan je svoju fudbalsku sna-

gu iz grupne faze predstavio i juče protiv Egipta slavivši sa 3:0. Već u 14. minutu napadač Kensuke Nagaji načeo je “faraone”, za 2:0 pobrinuo se kapiten Maja Jošida, dok je konačni rezultat postavio sjajni Juki Otsua. Za sve gurmane fudbala pravi šou je bio održan na Vembliju - Meksiko je nakon produžetaka sa 4:2 srušio neugodne Senegalce. “Sombrerosi” su dva puta vodili protivnik se vraćao ali su zelenbi trijumfovali u produžetku. SEMAFOR: Japan - Egipat 3:0 (Nagaji 14, Jošida 78, Otsu 83. minutu), Meksiko - Senegal 4:2 (Enrikez 10, Akino 62, Dos Santos 98, Erera 109 - Konate 69, Balde 76), Brazil - Honduras 3:2 (Damjao 38, Nejmar (pen.) 51, Damjao 60 - Martinez 12, Espinoza 48)

SUPER POJAČANJE

Vujović u Lovćenu Kada je u pitanju prelazni rok, na Cetinju se radi žestoko. Čelni ljudi kluba su debelo zasukali rukave kako bi napravili kvalitetan tim koji će u kvalifikacijama za Ligu šampiona za deset dana pokušati da izbori plasman u elitu, a za tako nešto sigurno da će im biti potreban srednji i po potrebi lijevi bek Stevan Vujović koji već tri dana trenira sa Lovćenom, tako da kako sada stvari stoje mogao bi do kraja sezone da zaduži crveni dres. “Ovdje se osjećam lijepo, treninzi su odlični, ekipa je dosta dobra i iskreno volio bih ostati u Lovćenu jer se radi o klubu sa dugom tracijom koji ima veliki ugled širom Evrope. Igrao sam vani i znam ko-

liko se cijeni to što Lovćen radi. Međutim, moje ambicije su velike tako da moram biti zadovoljan sa svake strane. Ukoliko se obezbijede uslovi za moj ostanak, volio bih zajedno sa igračima koji su ovdje pokušati da izborimo plasman u Ligu šampiona”, kazao je za Dnevne novine Vujović za koga je interesovanje pokazala rumunska Konstanca, a koji je po mišljenju rukometnih stručnjaka svrstan među pet najvećih talenata na prostorima bivše Jugoslavije. Reprezentativni srednji bek je proteklih godinu dana igrao u Vardaru sa kojim je osvojio Kup Makedonije, ali i bio jedan od ključnih igrača Vujo-

NE PROPUSTITE CRNA GORA RUSIJA (RTCG2 15:00) Naše rukometašice danas igraju poslednji meč grupne faze OI. Četvrtfinale je zagarantovano, a protiv Ruskinja se očekuje pobjeda kao odlična uvertira pred nokaut fazu.

vićevog tima u borbi za tron SEHA lige, kada su sa terena počistili Zagreb i Metalurg. Karijeru je počeo u Cepelinu, a nastupao je još i za Crvenu zvezdu, te špansku Antekjeru. Vujović bi tako mogao bi-

ti treće pojačanje Lovćena s obzirom da je nedavno stigao Bogdan Nikolić, te golman Zlatko Daskalovski koji je još uvijek na probi, ali su prvi utisci njegovih mogućnosti pozitivni. M.P.

SPORTSKI EKRAN 11:00 12:00 12:00 12:30 13:00 13:45 14:30 15:00 15:00 15:30 16:00 16:00

Biciklizam, Olimpijske igre Maraton, Olimpijske igre Italija - Francuska, fudbal na pijesku Atletika, Olimpijske igre Superbajk, Silverston Cirih - Lauzan, fudbal Multi sport, Olimpijske igre Gimnastika, Olimpijske igre Crna Gora - Rusija, rukomet Njemačka - Turska, fudbal na pijesku Rapid Beč - Austrija, fudbal Valerenga - Mančester j. fudbal

(Eurosport) (RTCG2) (Eurosport2) (Eurosport) (Eurosport2) (SportKlub) (Eurosport) (Eurosport) (RTCG2) (Eurosport2) (SportKlub+) (SportKlub)

17:15 17:15 18:00 19.00 19:00 19:00 19:50 19:55 20:00 20:45 21:00 22:50

Dizanje tegova, Olimpijske igre Pregled OI, prvi dio Slovenija - Srbija, košarka Biciklizam, Olimpijske igre Dinamo M. - Spartak, fudbal Zadar - Hajduk, fudbal Atletika, Olimpijske igre Sport Atletika, Olimpijske igre Hrvatska - BiH, košarka Sarajevo - Čelik, fudbal Sport

(Eurosport) (RTCG2) (SportKlub) (Eurosport) (SportKlub+) (Arena1) (RTCG2) (RTCG1) (Eurosport) (SportKlub) (Arena1) (TV Vijesti)


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 35

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

DEJAN BOLJEVIĆ - crnogorski fudbaler novi je član slovačkog tima Tatrana iz Prešova. Rođeni, 22-godišnji Cetinjanin imao je sjajnu sezonu u Smederevu, a u svojoj karijeri nosio je dresove Teleoptika, Mogrena i Petrovca. Tatran nakon tri kola zauzima osmo mjesto u šampionatu Slovačke.

crnogorac na cijeni

Peličić: Savić neće među ‘‘vukove’’ Ostrvski mediji kao po običaju stubce pune nerealnim transfer pričama - ovoga puta je na udaru bio naš reprezentativac Stefan Savić. Engleski “Daily Express” objavio je na svom portalu da će se član Mančeseter Sitija preseliti na pozajmicu u Vulverhempton. Prema pisanju ovog lista, trener engleskog drugoligaša Stale Solbaken “zaljubljen” je u našeg defanzivca i želi ga po svaku cijenu u svome timu. Međutim, prema bliskim izvorima našeg lista, za sada od tog transfera nema ništa. “Gdje sada prodaju Stefana? Ništa se ne pominje u vezi te mogućnosti. On je i dalje u Mančesteru, a ukoliko se nešto desi svi će biti pravovremeno i istinito obaviješteni”, rekao nam je Stefanov menadžer Žarko Peličić. U.R.

VELJKO BAJKOVIĆ - doskorašnji golman Lovćena pronašao je interesantan angažman. Bajković će svoju karijeru nastaviti na Islandu u klubu po imenu Hotur. Pomenuti tim se takmiči u drugoj ligi, a naš predstavnik se smatra velikim pojačanjem.

STEVAN RAČIĆ 28-godišnji napadač novo je pojačanje Čelika. Ovaj fudbaler je u svojoj karijeri nastupao za Javor, Obilić, ukrajinsku Volinu, Daežon, Jagodinu. Prije Račića u tabor “metalurga” su stigli Kalezić, Simić, Kolev, Gačević i Tasković.

poraz

“Azuri” savladali crvene ITALIJA - CRNA GORA 78:72 (14:16, 27:21, 16:11, 21:24) GDANJSK - Dvorana ‘’Ergo arena’’. Gledalaca: 400. Sudije: Čmikevič, Kudlicki, Zapolski (Poljska). ITALIJA: Kavaljero 2, Manćineli 2, Poeta 4, Vitali 9, Kuzin 4, Datome 14, Đilji 7, Kjeza, Ćinćarini 5, Haket 19, Kjoti 6, Aradori 6. CRNA GORA: Mihailović, Suad Šehović 11, A. Popović 2, Sead Šehović 9, Sekulić 10, Jelenić, Dragičević 2, Bjelica 14, Dubljević 9, Dašić, Ivanović 2, Ročesti 13. Muška seniorska reprezentacija doživjela je prvi poraz na turniru ‘’Sopot kup’’ koji se održava u Gdanjsku - nakon pobjede nad Poljskom na startu 75:69, izabranici Luke Pavićevića u drugom kolu poraženi su od Italije 78:72 (14:16, 27:21, 16:11, 21:24). Nakon ravnopravnog prvog poluvremena, gdje je naša selekcija imala minus od četiri poena (41:37), ‘’azuri’’ su poslije serije 10:0, u 26. minutu stigli do dvocifrene prednosti (51:40), koju su sačuvali do kraja meča i došli do druge pobjede na turniru. Crna Go-

ra u posljednjem kolu turnira u Gdanjsku, u nedjelju (17 sati) će igrati protiv Letonije, a u drugom meču snage će odmjeriti Poljska i Italija. Nakon ravnopravnog prvog poluvremena, poslije kojeg je naša selekcija imala minus od četiri poena (41:37), Italija je na početku treće četvrtine napravila seriju 10:0, kojom je stekla dvocifrenu prednost (51:40) u 26. minutu i održava je do kraja meča. Najefikasniji u našoj selekciji bio je Milko Bjelica sa 14 poena, a dvocifren učinak imali su još Tejlor Ročesti (13 poena i sedam asistencija), Suad Šehović (11) i Blagota Sekulić (10 poena i pet skokova). Sead Šehović i Bojan Dubljević postigli su po devet poena. U pobjedničkom timu najbolji je bio Daniel Haket koji je postigao 19 poena i imao osam asistencija, dok je Luiđi Datome dao svoj doprinos u pobjedi sa 14 koševa. Crna Gora u nedjelju, posljednjeg dana turnira, igraće protiv Letonije u duelu koji počinje u 17 sati, dok će od 20 sati snage odmjeriti Poljska i Italija. KSCG


Archery

Athletics

Pratite nas na twitteru

@dnovine

36 Sport

NEDJELJA, 5. 8. 2012. Beach Volleyball

Boxing

Cycling – BMX

Cycling – Mountain Bike

Diving

Equestrian – Dressage

Eq

Fencing

Football

G

Gymnastics – Trampoline

Handball

Modern Pentathlon

Rowing

Swimming

Synchronised Swimming

Tennis

Triathlon

OLIMPIJSKE vijesti Oskar Pistorijus ušao u polufinale i istoriju Južnoafrički atletičar Oskar Pistorijus ušao je u istoriju Olimpijskih igara, pošto je postao prvi atletičar sa invaliditetom koji se plasirao u polufinale trke na 400 metara. Pistorijusu su amputirane obje potkoljenice i trči sa protezama, ali mu to nije smetalo da bude drugi u kvalifikacionoj Grupi 1 sa vremenom 45 sekundi i 44 stotinke. To je njegovo najbolje vrijeme ove sezone. Polufinale je na programu večeras, a 9. avgusta će trčati i u južnoafričkoj štafeti na 4x400 metara. Južnoafrikanac nije jedi- ni sportista sa invaliditetom koji se takmiči na Igrama u Londonu, pošto je prethodno Poljakinja Natalija Patrika igrala stonoteniserski turnir. Ona je rođena bez pola desne ruke.

Olimpijski komitet Moldavije saopštio je da je povukao Marinu Margijevu sa Olimpijskih igara u Lodnonu, nakon što je iz Međunarodne atletske organizacije stiglo obavještenje da reprezentativka nije prošla na doping testu sprovedenom prije bacanja. MOK je dodao da će biti obavljene i analize dopunskog uzorka dvadesetšestogodišnje atletičarke,, ali i prije ovih rezultata Moldavci su riješili da povuku Margijevu sa takmičenja. Nije saopšten naziv supstance koju je Moldavka navodno koristila. Sa sličnim saopštenjem oglasio se i Olimpijski komitet Brazila koji je objavio da je veslačica Kisja Katajdo de Košta privremeno suspendovana s Igara jer nije prošla doping test. OKB je naveo da je Košta suspendovana poslije informacije koja je stigla iz Veslačke federacije te zemlje da nije prošla doping test koji je sproveden 12. jula. Košta je trebala da se takmiči u veslačkoj disciplini skul.

Bivši šampion Kolins švrljao pa popio suspenziju Kim Kolins, bivši šampion neće trčati trku na 100 metara zbog kršenja discipline. Lester Henli, portparol olimpijskog tima karipske države Sent Kits i Nevisa, izjavio je da je Kolins propustio kvalifikacije jer je napustio olimpijsko selo, što je suprotno pravilima. “Kim nije bio u olimpijskom selu proteklih nekoliko dana”, rekao je Henli. Henli je, međutim, naveo da će Kolins ipak učestvovati u trci na 200 metara i u štafeti 4x100 metara. Kim Kolins, atletičar karipske države Sent Kits i Nevisa potvrdio je suspenziju na svom Twiter nalogu. “Moji navijači, neću da lažem. Neću učestvovati u trci”, naveo je Kolins dodavši da čak i zatvorenici imaju pravo na posjetu supruge. Takmičenje u Londonu je 36-godišnjem Kolinsu peto uzastopno učešće na Olimpijskim igrama, a najveći uspjeh ostvario je 2003. godine kada je postao svjetski šampion.

Reuters

Pozitivne Moldavka i Brazilka

MORA BOLJE

Nije vrijeme za tenzije, ali jeste za ozbiljnost Weightlifting

Wrestling

Odlučujući meč za treće mjesto - naše rukometašice danas(15.30) igraju sa Rusijom Miloš Pavićević

T

enzije koje su same sebi nametnule “crvene” dame nakon poraza od Brazila i Hrvatske, te nakon mučenja sa Angalom najmanje u ovom trenutku trebaju našim rukometašicama koje danas moraju biti prave protiv Rusije, ako žele da u četvrtfinalu izbjegnu Francusku koja se nalazi u najboljoj formi na turniru i koja melje sve pred sobom.

Na stranu to što Bojana Popović i drugarice neće izboriti prva dva mjesta u grupi, veliki problem je što izabranice Dragana

Adžića ne ulivaju sigurnost da mogu napraviti velike stvari, iako gotovo svaki ljubitelj rukometa u našoj zemlji zna da “lavice”

imaju kvalitet za najveće domete. Nakon Brazila činilo se da je lekcija naučene, to je nagovijestio meč sa Angolom, a onda je uslijedio meč sa Hrvaticama koje su djelovale gladne pozitivnog rezultata, ginule su za svaku loptu, igrale odbranu koja je prije Londona krasila naš tim. Protiv tako raspoloženih “vatrenih”, a uz nedovoljno angažovanje našeg tima teško se mogao izbjeći poraz, pa čak nakon takvog odnosa ni sreća nije mogla stati na stranu našeg tima.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 37

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

GRUPA A 1. Rusija 2. Brazil 3. Hrvatska 4. Crna Gora 5. Angola 6. V.Britanija

RAZBIJANJE 4 4 4 4 4 4

3 3 3 2 1 0

0 0 0 0 0 0

1 1 1 2 3 4

Danas 12.15 - Brazil - Angola 15.30 - Crna Gora - Rusija 17.15 - Hrvatska - V.Britanija GRUPA B 1. Francuska 2. Norveška 3. Koreja 4. Španija 5. Danska 6. Švedska

4 4 4 4 4 4

3 2 2 2 1 0

1 1 1 1 0 0

0 1 1 1 3 4

Hrvati ponizili Dance

6 6 6 4 2 0

7 5 5 5 2 0

Danas 10.30 - Švedska - Koreja 20.30 - Norveška - Španija 22.15 - Danska - Francuska

Srbi ostali u trci za četvrfinale, Šveđani u top formi IVANA MAKSIMOVIĆ - reprezentativka Srbije u streljaštvu osvojila je srebrnu medalju u disciplini MK puška trostav na Olimpijskim igrama u Londonu. Ivana će ući u istoriju srpskog sporta kao sportistkinja koja je donela 100. medalju toj zemlji.

da pobijede. Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi su bili Nikčević i Toskić sa po pet golova, dok je i Vujinova serija od četiri vezana gola bila veoma važna za trijumf. U grupi A Šveđa-

ni su nastavili sa dobrim partijama. Pred Kimom Andersonom i drugovima pala je Argentina i to po malo neočekivanim rezultatom (29:13). M.P.

REAGOVANJE

Bulatović: Vjerujem da ćemo posložiti odbranu i da će već od meča sa Ruskinjama sve izgledati mnogo bolje “I pored ne baš najbolje igre imale smo priliku da odigramo neriješeno, ali nijesmo imale sreće. Sigurno da možemo mnogo bolje, posebno u odbrani koja nije bila na nivou kakvu znamo da odigramo”, kazala je Katarina Bulatović. Desni bek od koje se tek očekuje da eksplodira u Londonu vjeruje u mnogo bolju igru već danas protiv Rusije kada će pasti odluka da li će naš tim četvrfinale dočekati sa trećeg ili četvrtog mjesta. “Svi moraju biti svjesni da niko od nas ne želi više pobijediti i napraviti nešto veliko u Londonu. Ovdje ima odličnih ekipa koje igraju vrhunski rukomet tako da nije lako dobiti bilo koga. Iskreno, vjerujem da ćemo danas posložiti odbranu, da ćemo biti prave u napadu i da ćemo odigrati mnogo bolje protiv odlične Rusije koja je savladala Brazil u prošlom kolu. Poznajemo se odlično tako da nas ništa ne mogu iznenaditi, već mi možemo same sebe”, poručuje Bulatović.

Hrvatska je nadigrala i bukvalno razbila aktuelnog evropskog šampiona - Dansku(32:21) i pokazala da se nalazi u najboljoj formi na turniru (uz Francusku) tako da se već može naslutiti ko će igrati u finalu. Domagoj Duvnjak se u stilu rukometnog mađioničara poigravao sa Dancima koji su juče kao nikad djelovali nemoćno, kao da se u najmanju ruku radi o timu koji je zalutao u London. Srbija je ostala u igri za plasman u četvrtfinale olimpijskog turnira o čemu će, poslije prve pobjede - 28:22 (12:10) nad Južnom Korejom, odlučivati sjutrašnji meč sa Mađarskom. Poslije poraza od Španije, Hrvatske i Danske, “orlovi” su u ovaj duel ušli sa obavezom

Kolumne će svi pisati NIKOL ŠPIRING - je osvojila zlato u triatlonu na OI u Londonu, pošto je pobjednica određena u neizvjesnom finišu. Švajcarkinja je na cilj stigla poslije 1:59.48 sata, što je isto vrijeme koje je ostvarila i Šveđanka Lisa Norden. Ipak, Špirigova je proglašena pobjednicom pošto je pregledan snimak trke. Bronzanu medalju osvojila je Australijanka Erin Denšam.

Urednik sportske redakcije RTCG Đorđije Kustudić odgovorio na tekst našeg kolumniste Urednik sportske redakcije Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Đorđije Kustudić reagovao je na tekst kolumniste Dnevnih novina Vuka Pejovića, koji je objavljen u prekjučerašnjem izdanju. Reagovanje prenosimo u cjelosti. “Branko Miljković imao je drugačiju viziju budućnosti. Govorio je: ‘Poeziju će svi pisati, istina će prisustvovati u svim rečima!’ Završio bih sa ‘Ko ne sluša pesmu slušace oluju’. Kolumnista-navijač gotovo da je protjerao istinu iz svojih slova. O riječima da ne govorim. Ipak, On ima pravo da ne zna, ima pravo da bude maliciozan, ima pravo da tvrdi da ‘istok je zapadno od zapada, lažno kretanje je najbrže’. Uredništvo Dnevnih novina nema pravo da dozvoli da

više puta ponovljena laž postane istina. Da dozvoli navijaču da u nastavcima svoja lična nezadovoljstva prezentuje javnosti kao kompetentni stav. Postavljam ovdje nekoliko pitanja: Zašto je previdio tematski kviz ‘Od Lovćena do Olimpa’ koji je mnogo prije Igara donio duh Olimpizma u našu zemlju? Kako se desilo da previdi ekskluzivni serijal ‘Olimpijske legende’, koji je išao u 16 nastavaka svakog dana do otvaranja Igara? Takva kampanja i promocija olimpijskog duha njega je zaobišla. Postoji osnovana sumnja da kolumnista-navijač ne gleda program RTCG i da je zato previdio i sve ono što smo prenosili od prvog takmičarskog dana do danas, uprkos velikim tehničkim problemi-

ma na trasama u Mađarskoj i Poljskoj, kada je zbog prekida optičkog kabla došlo do kidanja svih audio i video veza između Londona i Podgorice 28. i 29. jula! Da li je bilo ko od urednika pročitao šta je navijač napisao? Da li je pokušao da utvrdi kakvim činjenicama se barata u objavljenim tekstovima? Želim da vjerujem da nije. Želim da vjerujem da je navijač preskočio ogradu, udario golmana sa leđa i urinirao na centru u momentu ljetnje sieste uredništva. Za kraj jedna šifrovana poruka: legendi RTCG-a u penziji želim dobro zdravlje i da u duševnom miru koji priliči njegovim godinama dočeka Igre u Riju. Uz program Javnog servisa RTCG”, stoji u reagovanju koje je potpisao Đorđije Kustudić.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

38 Sport

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

ATLETIKA

Sudar gromova na Olimpijskom stadionu Najiščekivaniji dan na OI - večeras će se održati polufinalna (20.45) i finalna (22.50) trka na 100 m za muškarce Trideset šest sportova, hiljade sportista, milijarde gledalaca i “bezbroj” događaja, ali svaki put kad krene olimpijsko “ludilo” svijet sa najviše nestrpljenja iščekuje vjerovatno najkraću disciplinu Igara, eksploziju na desetak sekundi, bitku za najbržeg čovjeka planete - jedinstvenu trku na 100 metara za muškarce. Taj trenutak u Londonu će se desiti večeras u 22.50 po našem vremenu na Olimpijskom stadionu u Stratfordu kada se na stazi nađu momci sa dinamitom u nogama, ljudi sa druge planete... Prije toga (u 20.45) najveći favoriti ove discipline Jusein Bolt, Joan Blejk, Asafa Pauel, Tajson Gej, Rajan Bejli i Džastin Getlin trebali bi bez problema da odrade polufinalnu trku. Inače, “gromovi” svjetskog sporta juče su odradili kvalifikacije - najbrži su bili Ameri-

kanci Rajan Bejli i Džastin Getlin, jedini koji su trčali ispod deset sekundi. Najbolji sprinter svih vremena Jusein Bolt, očigledno je čuvao snagu za danas, pa je juče ostvario tek deveto vrijeme. “Zaista nije bilo potrebe da forsiram u kvalifikacijama”, rekao je Bolt šampion na 100, 200 i 4x100 metara iz Pekinga i dodao. “Istina je da sam imao problema sa koljenom ove godine, ali moje noge su sada odlično, trenirao sam veoma dobro i zaista se sjajno osjećam. Nestrpljiv sam da borbe za medalju krenu”. Kada se samo pogledaju imena učesnika večerašnje trke, jasno je da će na Olimpijskom stadionu doći do sudara “gromova” - svima nama preostaje samo da se udobno smjestimo i ispratimo desetak sekundi za istoriju... K.B.

VATERPOLO

Rumuni pojedeni za doručak Naši vaterpolisti bez problema sredili balkanske trikolore (12:8) i obezbijedili plasman u četvrtfinale Kosta Bošković

Archery

each Volleyball

Cycling – BMX

Athletics

Badminton

Basketball

Boxing

Canoe Slalom

Canoe Sprint

Cycling – Mountain Bike

Cycling – Road

Cycling – Track

Diving

Equestrian – Dressage

Equestrian – Eventing

Equestrian – Jumping

Fencing

Football

Gymnastics – Artistic

Gymnastics – Rhythmic

T

ako to rade pravi timovi! Ozbiljno, bez potcjenjivanja protivnika, sa velikom željom u srcu kao da se radi o finalu olimpijskog turnira... Vaterpolisti Crne Gore su rano buđenje (meč počeo u 10 sati po britanskom vremenu) u Londonu iskoristili i za doručak “pojeli” Rumune (12:8), obezbijedili četvrtfinale Olimpijskih igara i sada na miru čekaju meč za zagrijavanje protiv Velike Britanije i rivala u borbi za polufinale...

Sa nekoliko brzih kontri, baš kao što je prije meča poželio naš golman Miloš Šćepanović, načeli smo balkanske “trikolore”, kapiten Nikola Janović se odlično snalazio i na poziciji centra, Draško Brguljan, Aleksandar Ivović (dva majstora koja igraju turnir karijere) i Aleksandar Radović su bombardovali, a čelična odbrana bila perfektna

- momcima Ištvana Kovača nije bilo spasa. Na kraju brzo će biti i zaboravljene pojedine greške i nekoliko promašenih zicera...

● PEROVIĆ: ODLIČNA ODBRANA

Ono zbog čega će naš selektor Ranko Perović posebno biti zadovoljan nakon okršaja

sa Rumunima sigurno je odbrana - segment igre koji je ovaj vaterpolo stručnjak doveo do savršenstva. “Najvažnije je bilo da uđemo jako u meč, jer smo sa Rumunima imali negativna iskustva”, rekao je nakon meča u “Vaterpolo areni” Perović i nastavio. “To smo i uradili, maksimalno odigrali u odbrani, ali smo ponovo promašili nekoliko zicera. Nadam se da će to doći na svoje do četvrtfinala. Nije dobro što smo u drugom dijelu meča poklonili Rumunima nekoliko lakih golova, u pitanju je pad koncentracije. Donekle je to i normalno, nakon ubjedljivog vođstva, ali ne smije da se događa protiv jačih ekipa.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine Fencing

Football

Gymnastics – Artistic

Gymnastics – Rhythmic

Sport 39

NEDJELJA, 5. 8. 2012.

Gymnastics – Trampoline

Handball

Hockey

Judo

Modern Pentathlon

Rowing

Sailing

Shooting

Swimming

Synchronised Swimming

Table Tennis

Taekwondo

OLIMPIJSKE vijesti Litvanci namučili “tim snova” Tennis

Triathlon

Weightlifting

Wrestling

Volleyball

Water Polo

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država nastavila je sa pobjedama na Olimpijskim igrama u Londonu, ali su se članovi “tima snova” pošteno namučili protiv Litvanije - 99:94 (33:25, 22:26, 23:21, 21:22). Iako su apsolutni favoriti čitavo vrijeme vodili, litvanski reprezentativci nisu dozvoljavali da ih slavna NBA imena “ošamute” već su ravnopravno držali korak sa glavnim pretendentom na zlato. Lebron Džejms i Karmelo En-

toni postigli su po 20 poena, četiri više od Kevina Duranta, dok je u poraženoj ekipi Kleiza odskočio sa 25 poena. Ništa manje interesantan duel viđen je između Španije i Rusije. Iako su nakon prve četvrtine gubili 28:11, košarkaši Rusije savladali su aktuelnog evropskog prvaka sa 77:74 (11:28, 21:12, 24:13, 21:21). Najefikasniji kod pobjednika bio je Vitali Fridzon sa 24 poena, a kod Španaca istakao se Pau Gasol sa 20 poena. M.P.

Dukić na kraju 30. Crnogorski jedriličar završio je takmičenje na Olimpijskim igrama - Milivoj Dukić juče je odvozio posljednje dvije regate u laser klasi i zauzeo 30. mjesto od 49 takmičara. Naš predstavnik je u devetoj trci bio 23, sa zaostatkom od 2:44 minuta. Posljednju trku 19-godišnji Novljanin je odvozio za nijansu slabije - bio je na 24. poziciji i zaostajao je za liderom 3:19 minuta. Najbolji na današnjim etapama bio je Australijanac Tom

● GOJKOVIĆ: NAJVAŽNIJE DA SMO PROŠLI

Ovog puta nije postigao gol, ali je ponovo dirigovao našim napadom - crnogorski maestro Vladimir Gojković bio je više nego zadovoljan poslije “razbijanja” Rumuna. “Maksimalno smo ušli u meč, od početka nametnuli ritam, odigrali odličnu odbranu, stvorili veliki broj šansi. Bilo je promašaja, ali najvažnije je da ulazimo u šanse, pa će uvijek biti golova. Najvažnije je što smo prošli, čekamo protivnika u četvrtfinalu, bićemo spremni ko god da dođe”, jasan je Gojković. Baš tako - prvi cilj je ostvaren, a računajući da će meč sa Velikom Britanijom bi-

ti samo lakši trening, naši momci će imati tri velika dana da se odmore, a onda u

CRNA GORA

Slingsbi koji je inače i prvi u generalnom plasmanu. Pored njega, prolazak u finale su obezbijedili: Rasmus Mirgren (Švedska), Pavlos Kontides (Kipar), Tonči Stipanović (Hrvatska), Endrju Mardok (Australija), Pol Gudison (V. Britanija), Simon Groteluščen (Njemačka), Huan Ignjasio Meljo Agero (Gvatemala), Alehandro Kosta (Urugvaj) i Žan Baptist Beraž (Francuska). Finalna regata je na programu u ponedjeljak. U.R.

četvrtfinalu, ko god da nam bude rival, napadnu istoriju - za sebe, za svoju Crnu Goru!

12 : 8 RUMUNIJA

London - Vaterpolo arena. Gledalaca: 4.000. Sudije: Flejhajv (Australija), Balfanbajev (Kazahstan). Peterci: Crna Gora 2 (1), Rumunija 1 (1). Igrač više: Crna Gora 9 (5), Rumunija 12 (4). Rezultat po četvrtinama: 3:1, 2:1, 3:2, 4:4. CRNA GORA: Šefik, Brguljan 1, Pasković 2, Petrović, Drašković, Radović 2, M. Janović, N. Janović 2, Ivović 3 (1), Zloković 2, Gojković, Jokić, Šćepanović (11 odbrana). Selektor: Ranko Perović RUMUNIJA: Stoenesku (devet odbrana i peterac), Dragušin, Radu 1, Negrean 2, Diakonu 3 (1), Jozep 1, Bušila, Matej 1, Kjoveanu, Goanta, Đeorđesku, Giban, Kadar. Selektor: Ištvan Kovač

Izdavač: Media Nea d.o.o. Prvi broj izašao 10. oktobra 2011. Podgorica, Kralja Nikole bb PC Nikić

Direktor i izdavač: Boris DARMANOVIĆ (boris.darmanovic@dnovine.me) Glavni i odgovorni urednik: Samir RASTODER (samir.rastoder@dnovine.me) Zamjenica: Marijana BULJAN (marijana.buljan@dnovine.me) Zamjenik i kultura: Vuk PEROVIĆ (vuk.perovic@dnovine.me)

Ekonomija: Novak USKOKOVIĆ (novak.uskokovic@dnovine.me) Društvo: Bojana Brajović (bojana.brajovic@dnovine.me) Hronika: Jasmina MUMINOVIĆ (jasmina.muminovic@dnovine.me) Crna Gora: Bojan VUČINIĆ (bojan.vucinic@dnovine.me) Reportaže: Ivanka FATIĆ RASTODER (ivanka.rastoder@dnovine.me) Svijet: Ivana ĐUROVIĆ (ivana.djurovic@dnovine.me Zabava: Filip JOVANOVIĆ (filip. jovanovic@dnovine.me) Sport: Miloš ANTIĆ (milos.antic@dnovine. me) Foto: Darko JOVANOVIĆ (darko.jovanovic@dnovine.me) Dizajn: Nikola VUKOTIĆ (nikola.vukotic@dnovine.me) Marketing: Bojana BECIĆ (bojana.becic@dnovine.me) Redakcija: 077/300-100


Boxing

Beach Volleyball

Canoe Sprint

Canoe Slalom

Serenino čišćenje za istoriju

AMERIKANKA DOŽIVJELA VRHUNAC

Cycling – BMX

Cycling – Mountain Bike

Cycling – Road

Cycling – Track

Diving

Equestrian – Dressage

Equestrian – Eventing

Equestrian – Jumping

Fencing

Football

Gymnastics – Artistic

Gymnastics – Rhythmic

Gymnastics – Trampoline

Handball

Hockey

Judo

Modern Pentathlon

Rowing

Sailing

Shooting

Swimming

Synchronised Swimming

Table Tennis

Taekwondo

Tennis

Triathlon

Volleyball

Water Polo

Serena Vilijams u finalu razmontirala Mariju Šarapovu 2:0 (6:0, 6:1), domogla se zlatne medalje na OI i osvojila sve što se može osvojiti u “bijelom sportu” Weightlifting Aleksandar Popović

J

Wrestling

edna, jedina, neponovljiva Serena Vilijams po ko zna koji put je demonstrirala svu svoju moć u ženskom planetarnom dvorištu - Amerikanka je, za samo 63 minuta, počistila sa terena Mariju Šarapovu 2:0 (6:0, 6:1), osvojila olimpijsko zlato i pokorila Vimbldon drugi put u manje od mjesec dana! Deset asova, pet brejkova, 24 “vinera” pogurali su 30-godišnju igračicu u istoriju, gdje je zauzela mjesto uz legendarnu Štefi Graf, koja je 1988. godine uspjela da kompletira svoj san - osvojivši četiri Gren slema i neprocjenjivo zlato sa Igara.

Redom su Jelena Janković, Ursula Radvanska, Vera Zvonareva, Karolina Voznjacki, Viktorija Azarenka i Marija Šarapova padale na Sereninom putu do nebeskih visina, na kojem ni jedna od pomenutih nije uspjela da se domogne jednog seta! “O, moj Bože! Osvojila sam zlato! Nikada nijesam igrala bolje, a za sve je kriva činjenica da je protiv Marije potrebna vrhunska predstava”, izjavila je rođena šampionka iz Mičigena, priznavši da nije razmišljala o mogućnosti da prigrabi najvrijednije odličje. “Nijesam očekivala da ću osvojiti zlato u pojedinačnoj konkurenciji. Kada sam u Sidneju 2000. i Pekingu 2008. godine osvojila prvo mjesto u du-

blu, mislila sam da je to vrhunac. Ipak, sada sam doživjela i ovaj predivan osjećaj, nakon čega mogu reći - osvojila sam sve!”, zaključila je mlađa sestra Vilijams i četvrta teniserka svijeta.

● ŠARAPOVA: SERENA JE IGRALA NEVJEROVATNO Treća igračica planete, Marija Šarapova, doživjela je totalni debakl u finalu 30. Olimpijskih igara, pa joj je srebrna medalja vjerovatno i prisjela, uprkos činjenici da joj je prva u karijeri. Ipak, mlada 25-godišnja Ruskinja smogla je snage da oda priznanje živućoj legendi ženskog tenisa ... “Serena je igrala nevjerovatan tenis. Tokom turnira je iz

Federer vs Marej - genijalnost protiv nade (15) Tačno 28 dana prošlo je od velikog finala Vimbldona, koji je završio sedmom titulom teniskog genija - Rodžera Federera. U opjevanom finalu je stradao domaći idol Endi Marej (3:1), dok se Švajcarac domogao rekordnog 17. Gren slema. Ipak, prethodno napisano danas ne važi, jer je na redu repriza švajcarsko-britanskog finala pod nebom Londona, od 15 časova. Fedeks želi da učini ponosnom zemlju čokolade, satova i sira, dok najveća nada Ostrvljana sanja osvetu, tačnije, prvi veliki rezultat u karijeri, sa zlatnom medaljom na premijeri. “Protiv Đokovića sam ostvario najveću meča u meč je bila sve bolja i bolja, što je rezultiralo sjajnom predstavom u finalu”, džentlmenski je podnijela poraz prelijepa Šarapova.

● AZARENKA TUGU UTOLILA BRONZOM Bjeloruskinja i trenutno vodeća na WTA listi, Viktorija Azarenka, uspjela je da se izdigne nakon poraza u polufinalu i savlada Mariju Kiriljenko 2:0 (6:3, 6:4), što je bilo dovoljno za zadovoljavajuću bronzu! “Pao mi je veliki teret sa

pobjedu u karijeri. Ipak, želja za osvetom nije pravi put do zlata, jer je Federer imao pregršt ovakvih mečeva, iako je ovo nešto sasvim novo”, najavljuje veliki duel Marej, dok ikona “bijelog sporta” (standardno) nije bila previše pričljiva pred epski meč ... “Nadam se da će gledaoci uživati i da će to biti jedan predivan dan”, poručio je virtuoz iz Bazela. Posljednji dan teniske čarolije na 30. Olimpijskim igrama otvoriće Novak Đoković i Huan Martin Del Potro, koji će se od 13 sati boriti za bronzanu medalju.

Braća Brajan kraljevi dubla U Pekingu su se okitili bronzom, a juče su zasijali u Londonu braća Bob i Majk Brajan uspjeli su da pobijede u finalu dubla ŽoaVilfrida Congu i Mikaela Ljodru 2:0 (6:4, 7:6)! Amerikanci iz Kalifornije zaustavili su francusku posadu na korak od najsjajnijeg odličja i podare Sjedinjenim Američkim Državama novi razlog za radost. U duelu za treće mjesto, odnosno, bronzu, Ričard Gaske i Žulijen Beneto porazili su Davida Ferera i Felisijana Lopeza 2:0 (7:6, 6:2). leđa. Osjećala sam se nervozno, jer nijesam navikla da igram dva dana zaredom, posebno nakon poraza od Serene. Takođe, bilo je jako teško protiv Marije, ali sam uspje-

la da ostvarim trijumf, koji na kraju ima veliku vrijednost za mene”, bile su rijeći Azarenke, koja je osvojenim odličjem obradovala svoju naciju.

Izdanje 5. avgust 2012.  

Dnevne novine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you