Page 1

NAJVEĆI I NAJBRŽE RASTUĆI TIRAŽ U CRNOJ GORI

SRIJEDA, 12. 9. 2012. BROJ 333/ GODINA I

VLADA I EIB DANAS O CRNOGORSKOM DRUMSKOM SNU, AUTOPUTU BARBOLJARE

TRI OPCIJE, A NIŠTA IZVJESNO VARVARILGBT

Poziv na nasilje alarm za Tužilaštvo

●Priveden Priveden učesnik u incidentu D.M. (22), koji je nezvanično poznat policiji kao pripadnik navijačke grupe “varvari” ● 10-11

P

redstavnici Vlade i Evropske investicione banke sastaće se danas u Briselu, a glavna tema biće autoput Bar-Boljare, potvrđeno je Dnevnim novinama. Evropska investiciona banka nedavno je dostavila Vladi studiju o autoputu, a crnogorsko Ministarstvo saobraćaja je dostavilo komentare na taj dokument. Jedna od tema sastanka biće i modeli finansiranja autoputa, zbog čega je u delegaciji Crne Gore i ministar finansija Milorad Katnić.

● 2-3

FUDBAL

Juventus gledao Jovana Vučinića

VATRA U BAKOVIĆIMA

Svijeća sa groba kriva za požar

● 16-17

NEZVANIČNO

Tea Gorjanc-Prelević

Beba ubijena pa bačena

● 12-13

● 39


Pratite nas na twitteru

2

@dnovine

Tema dana

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

Tri opcije ni još izvjesno ANALIZA

E D I T O R I A L

Tako mi njihove brige NOVAK USKOKOVIĆ urednik

Nema kiše, požari ne jenjavaju, ali vazduh koji dišemo je zdrav, kaže nadležna nam Agencija. Ipak, ono što svi osjećamo u zraku, a primjećujemo i na ulicama su da dolaze novi izbori. Ne može se jednostavno ignorisati da se približava dan kada treba izaći na biračka mjesta i dati svoj glas. Ponuda je manje-više ista. Međutim, ukoliko i ne bismo obratili pažnju na bilborde lako se osjeti da su izbori. Vladajuća koalicija aktivno ovih dana radi na terenu pokušavajući da predstavi kao uspjeh, nešto što nimalo ne izgleda tako. Logičan je princip, ako upali-upali. Na kraju krajeva, izgovor je lak za određeni promašaj - ekonomska kriza. Isto tako, vrlo aktivno se prave spiskovi da počnu novi projekti zapošljavanja. Posebno se vodi računa o svakom biraču i to će trajati narednih 30 i nešto dana. Briga za građane stiže i od opozicije. I oni su pažljivi, iako ih vlast pokušava predstaviti suprotno. I tako odjednom građanin postade predmet pažnje političkih partija. Ali ajde samo da malo vratimo film. Kaže mi prijateljica koja živi nadomak Podgorice da su je prije neki dan zvali iz partije da je podsjete da su uskoro izbori. Kaže ona: “Čuješ zovu me, kao da ne čitam novine i ne gledam televiziju”. Znaš kako, dodaje prijateljica, podsjećaju me da i ovaj put izađem na izbore i zaokružim onu partiju kao i svaki prethodni put. E, tu je kod nje puklo, pa priča kako neće glasati ovaj put ni za koga. Niko je, kaže, nije pozvao, podsjetio ili ponudio pomoć, a kada je tokom februara bilo skoro metar snijega u Podgorici. Sama je, kaže, čistila put skoro dva kilometra ne bi li otišla na posao i tako zaradila platu za djecu. I nije to jedini primijer. Novi je stigao danas kada je odbor DPS-a Podgorice odlučio da organizuje besplatnu akciju mjerenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Eto tako sada će da nam i izračunaju koliko smo zdravi. Toga do sada nije bilo dok se nijesu raspisali izbori. Tako da iz svega što se može vidjeti i čuti, jednostvano poželimo svi da budemo zemlja u kojoj je svih 365 dana izborna kampanja. Tek tako bi smo osjetili šta je njihova pažnja i briga. Nakon ispisanih redova o ovoj temi moj pritisak bi otišao u crveno, a sa šećerom nemam problem jer partije kod mene odavno ne izazivaju bilo šta slatko.

Vlada i EIB danas razgovaraju o autoputu Bar-Boljare Novak Uskoković

P

redstavnici Vlade I Evropske investicione banke sastaće se danas u Briselu, a glavna tema biće autoput Bar – Boljare, potvrđeno je Dnevnim novinama. Evropska investiciona banka nedavno je dostavila Vladi studiju o autoputu, a crnogorsko Ministarstvo saobraćaja je dostavilo komentare na taj dokument. Jedna od tema sastanka biće i modeli finansiranja autoputa, zbog čega je i u delegaciji Crne Gore i ministar finansija Milorad Katnić. Kada se analizira situacija, pred Vladom su tri opcije za autoput. Osim Evropske investicione banke sa kojom su i potpisani određeni aranžmani, moguće i da posao dobije kineska kompanija, a treća opcija je američki Behtel. Za sada nijedna od tri opcije nije zagarantovana.

Prošle godine činilo se da će posao gradnje autoputa pripasti kineskim kompanijama, ali se sve to izjalovilo u samoj završnici. Problem je bio model finansiranja, jer se tada tražila određena državna garancija. Sada je situacija drugačija. Kineske firme su i dalje zainteresovane za gradnju autoputa, a ovaj put se razmatra mogućnost na koji način se može izbjeći davanje državne garancije za taj put. Naime, Vlada pokušava da sa Kinezima dogovori model koji ne bi podrazumijevao davanje garancije već nešto drugo. U poziciji kada je državni dug oko 46 odsto BDP-a nije logično da se potpiše državna garancija na iznos koji bi činio i do 70 odsto BDP-a. Vladi je ponuda kineske kompanije Čajna roud end bridž (CRBC ) atraktivna jer je riječ o renomiranoj firmi, a uz to kod Eksim banke bi se dobio novac po vrlo povoljnim uslovima. Posebno su ti uslovi bolji kada se uporede sa kamatnim stopama koje su u Evropi.

Meteo 06:18 19:00

Izlazak Sunca Zalazak Sunca

Crna Gora Grad Podgorica Ulcinj Bar Budva JADRAN: Herceg Novi More mirno do malo talasasto. Nikšić Vjetar slab do umjeren, Kolašin južnih smjerova, tokom noći u pojačanju. Žabljak Pljevlja Temperatura vode na otvoBijelo Polje renom moru oko 26 stepeni.

DANAS

Pretežno sunčano ili malo do umjereno oblačno.

Danas

Sjutra

min oC max oC

min oC max oC

20 19 20 19 18 12 8 9 9 11

22 21 22 22 20 13 9 10 11 12

31 29 28 30 29 27 25 22 28 29

SJUTRA

24 26 24 26 26 20 21 16 23 24

Kiša, pljuskovi i grmljavina, mjestimično umjerene ili obilne padavine.

je poznato jeste da je Evropska investiciona banka sada, nakon saznanja da postoji još zainteresovanih firmi, dosta agresivno nastupa i želi da se sa Vladom dogovore o tom projektu. Vlada je sa EIB-om potpisala nekoliko dokumenata o saradnji u projektu, ali nigdje još nije eksplicitno dogovoreno da će se preko njihovog kredita graditi “crnogorski drumski san”. Ako bi se napravio dogovor sa EIB-om, to je onda vrlo izvjesno da će biti novca za cijeli projekat, ali isto tako dosta bi vremena trebalo da se izabere izvođač radova. Sve u svemu EIB je više institucionalni garant za posao.

Projekat autoputa Bar-Boljare, moderni Skadar na Bojani, nije još izvjestan. Međutim, premijer Igor Lukšić je nedavno kazao da se ne udaljavamo od projekta već da se čine konkretni “opipljivi” koraci ka realizaciji tog posla. Ono što je do sada poznato jeste da su za gradnju autoputa opcije da ga finansira Evropska investiciona banka, kineske firme, ili američka kompanija Behtel.

Danas će autoput Bar-Boljare biti tema sastanka koji će u Briselu imati ministri finansija Milorad Katnić i saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar sa predstavnicima Evropske investicione banke. Konsultantska firma koju je angažovala Evropska investiciona banka dostavila je studiju, na koje je Vlada dala određene komentare. Ono što

Najmanje se u javnosti pominje mogućnost da američki Behtel dobije posao, ali tu opciju ne bi trebalo toliko otpisati. Behtel je poznat po gradnji autoputa u Hrvatskoj i Albaniji, ali isto tako nedavno je dobio posao na Kosovu. Riječ je o jakoj američkoj kompaniji sa velikim iskustvom. Sa njima bi, ukoliko bi dobili posao gradnje autoputa,


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine SRIJEDA, 12. 9. 2012.

išta o

Svi su bivši premijeri Kada se pogleda slika sa otvaranja radova iz oktobra 2008. godine, svi tadašnji premijeri nijesu više na tim funkcijama. Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović napustio je funkciju krajem 2010. godine, dok su njegove kolege iz Srbije i Hrvatske Mirko Cvetković i Jadranka Kosor bez tih funkcija ostali nakon poraza na izborima.

Možda bude i malo politike Kada se sagleda odakle su ponuđači nije isključeno da se u odlučivanje uključi i politika. Kome dodijeliti posao vrijedan između dvije i tri milijarde eura biće važno jer na taj način država pravi prilično jak ugovor sa tom državom. Recimo, ako posao ostane kod EIB-a nije isključena podrška za buduće evropske integracije, a slična situacija je i sa američkom kompanijom, koja je prilično uticajna. A ako se posao dodijeli Kinezima, biće poslat jasan signal da su oni glavni investitori jer je sve izvjesnije da će graditi u sektoru energetike drugi blok termoelektrane u Pljevljima. vjerovatno bio zaključen ugovor na osnovu privatnog javnog partnerstva. Tender za autoput zaključen je u martu 2008. godine, kada je za pobjednika izabran konzorcijum hrvatskih firmi koji je predvodio Konstruktor. Nakon skoro godinu, sa njima su prekinuti pregovori jer nijesu mogli da nađu pare. Nakon toga je u igru ušao drugoplasirani grčkoizraleski konzorcijum “Aktor-Šikun Binui”. Međutim, ni oni nijesu uspjeli da obezbijede novac za finansiranje autoputa. To je dio što se tiče procedure. Međutim, nagovještaj radova na autoputu pominje se čak od privatizacije Telekoma 2005. godine. Do sada nije urađeno ništa osim što je organizovana svečanost početka radova u Gornjim Mrkama nadomak Podgorice uz prisustvo predstavnika vlada Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Priča o autoputu svoj epilog najvjerovatnije bi mogla da dobije do početka izbora 14. oktobra. Slučajno ili ne, prosudite sami.

Tema dana

KNEŽEVIĆ I BULATOVIĆ

Nijesu dobili poziv jer sjednica nije zakazana

3

KRATKE vijesti LP i DPS u četvrtak potpisuju sporazum Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović rekao je za portal Analitika da će koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom socijalista biti potpisan najvjerovatnije u četvrtak. DPS je pozvala nedavno liberale u koaliciju, kojoj se SDP suprotstavljao. Na Glavnom odboru LP-a većinom glasova odlučeno je da na izbore idu sa vladajućim strankama. Za koaliciju sa DPS-om i SDP-om glasalo je 36 članova GO, četiri su bila protiv, a dva uzdržana.

Dnevni list Pobjeda objavio je juče informaciju da je predsjednik SNP Srđan Milić pozvao članove te partije Predraga Bulatovića, Milana Kneževića, Jova Pejovića i Zorana Lakušića da dođu na sjednicu Glavnog odbora SNP-a u nedjelju i izjasne se ostaju li u toj partiji ili prelaze u Demokratski front. Međutim, kako je Dnevnim novinama potvrđeno, niti su sporni članovi SNP dobili Milićev poziv, niti je sjednica GO zakazana. “Nijesam dobio zvaničan poziv od GO oko napuštanja partije, tako da se oko toga ne mogu izjasniti”, kazao je Pejović. Iz medijskog centra SNP su kazali da

Sjednica GO nije još zakazana, te da time nije mogao biti utvrđen ni dnevni red. To znači da nije bilo riječi o pozivu spornih članova. Bulatović i Knežević pristupili su DF ali kao dio SNP. Knežević je tada naglasio da on ne namjerava da napusti SNP, jer ulaskom u DF “ni za jedan zarez nije odstupio od programskih principa“. Sa druge strane, šef podgoričkog SNP-a Velizar Kaluđerović u više navrata je naglasio da ta partije nikada nije donijela odluku o isključivanju, niti će to uraditi. Pa ipak, Milićev dio SNP se nada da će Bulatović i Knežević sami napustiti matičnu partiju. B.P.

OLAND SE OBRUKAO

Žalio se da ga slijepa paraolimpijka nije vidjela

Oduzeto preko 300 kilograma brancina Službenici tivatske policije oduzeli su od B. J. (35) i M. M. (33) iz Trebinja 330 komada morske ribe brancin ukupne vrijednosti oko četiri hiljade eura zbog sumnje da je bila namijenjena nedozvoljenoj trgovini. Prilikom saobraćajne kontrole u mjestu Lepetani, policijski službenici pronašli su u „folsvagen transporteru“, kojim je upravljao B. J. iz Trebinja, dok je njegov sugrađanin M. M. bio na mjestu suvozača, 330 kilograma brancina ukupne vrijednosti 3.960 eura, za koji njeni prevozioci nijesu posjedovali potrebnu dokumentaciju. S.K.

Pored postojećih objekata, gdje ih dobijate besplatno, Dnevne novine možete svakog dana naći na kioscima: Ami, Ul. Meše Selimovića Blok VI Sahin 2, Ul. Stanka Dragojevića po cijeni od 0,20€. I pored želje da obezbijedimo dovoljne količine besplatnih primjeraka za sve čitaoce, tražnja je znatno veća od 15.000 komada, koliko se sada dijeli.

Francuski predsjednik Fransoa Oland se osramotio upitavši slijepu paraolimpijku kako ga nije vidjela dok joj je mahao s tribina. Naime, Oland je poslije osvajanja zlatne medalje u trčanju na 400 metara paraolimpijke Asije el Anuni prišao pobjednici da joj čestita i obrukao se. “Čestitam na pobjedi, medalji i na od srca otpjevanoj Marseljezi”, rekao je Oland. “Da li Vam se dopala moja trka”, upitala je presrećna El Anuni, počastvovana što je predsjednik pokazao intereso-

vanje za sportiste s hendikepom. “Naravno! I ja i moja žena smo bili oduševljeni. Čak smo vam i mahali s tribina, ali izgleda da nas nijeste primijetili”, odgovorio je Oland. “Nažalost, nijesam vas vidjela”, uzvratila mu je zbunjena atletičarka. Problem u svemu tome je što Asija el Anuni ima veoma oštećen vid i što je skoro potpuno slijepa. Oland je izgleda mislio da ima neki drugi hendikep, nije se potrudio ni da sazna koji, ali je zato oduševljeno mahao s tribina stadiona u Londonu.

Nastojeći da svi dobiju primjerak najboljeg i najprofesionalnijeg novinskog sadržaja u Crnoj Gori, za sada smo obezbijedili dvije lokacije u Podgorici, gdje možemo dostavljati dovoljne količine po cijeni koja uključuje samo trošak štampe i distribucije. Distribucija Dnevnih novina, zbog ucjene distributera od strane konkurencije, i dalje je otežana. Vaše


Pratite nas na twitteru

4

@dnovine

Politika

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

SNP

Vjerovali ili ne

Mladi ljekari DPS mjere krvni pritisak Svjedoci smo da je predizborna kampanja uveliko krenula, i da se partije na svaki način bore za svaki glas. Tako je vladajuća partija odlučila da za vikend svojim glasačima obezbijedi besplatno mjerenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Naravno, zainteresovane će pregledati ni manji ni više, nego mladi ljekari DPS. Akciju organizuje Odbor DPS-a Glavnog grada i mjesni odbori Stara varoš, Drač i Konik, a održaće se u subotu i nedjelju u Mall of Montenegro.

Kako piše na Fejsbuk straniciMall of Montenegra, akcija će se održati u subotu, 15. septembra u terminama od 9-12h i 17-20h, i u nedjelju, 16. septembra u vremenu od 9-13 h u holu šoping centra. Na Fejsbuk stranici akcija nije naišla na podršku građana, pa tako objava Mall of Montenegra izazvala buru komentara: “O, kako se humanost rasplamsava pred izbore”, “E moj Hipokrate...A pitate li se šta je uzrok povećanog krvnog pritiska??? Siromaštvo i tjeskoba u kojoj živimo već 23 godine!!!” B.P.

integracije

Brisel zadovoljan pregovaračima Brisel je posebno zadovoljan širokim konsenzusom o evropskim integracijama u Crnoj Gori, a zadovoljni su i sastavom i strukturom pregovaračkog tima. To je rekao direktor Direkcije za proširenje EK Stefano Sanini tokom razgovora sa predsjednikom Filipom Vujanovićem u Sarajevu. Vujanović je rekao da je uvjeren da bi pregovori mogli početi tokom kiparskog predsjedavanja Unijom, kao i da postoji puna spremnost da se oni faktički realizuju i otvore što prije. “Očekujem da se odmah nakon parlamentarnih

izbora uđe i u faktičku pregovaračku poziciju sa EU”, rekao je Vujanović. Sanino je poručio da je EK izuzetno zadovoljna saradnjom sa Crnom Gorom koja i dalje može računati na podršku Brisela u procesu evropskih integracija. On je kazao da je otvaranje pregovora u junu bio važana korak, a da se sada radi na tome da se otvore neka od poglavlja. Vujanović je rekao da je Crna Gora krajnje pouzdan partner EU i da će joj ta pozicija obezbijediti intenzivan pregovarački proces. M.Ž.

OBEĆANJE

Suočiće se sa korupcijom Pozitivna Crna Gora namjerava da se, ukoliko dođe do demokratske smjene vlasti, obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Pored toga, ta partija će obezbijediti nezavisno sudstvo i fer procedure u sudskim postupcima. To znači da će oni obezbijediti vladavinu prava, jake institucije i profesionalce od integriteta. Tako tvrdi potpredsjednica te partije Azra Jasavić. Ona je na konferenciji za novinare, na pitanje da li bi bili spremni da se i retroaktivno bave nekim slučajevima i revizijama privatizacija, odgovorila da Pozitivna podrazumijeva sve ono što podrazumijeva vladavina prava. “Sve što spada u nezakonito

djelovanje bilo kog pojedinca biće predmet institucija koje ćemo formirati. Obećavamo da ćemo se držati Ustava i fer procedura tokom suđenja“, kazala je ona. Jasavić je ponovila da je cilj Pozitivne demokratska smjena vlasti na izborima, a ne rušenje režima, te da će fokus te partije biti na potrebama građana. “Mala djela a ne velike ideje rješavaće njihove probleme. Nakon smjene vlasti, garantujemo mir, stabilnost i bezbjednost, sigurnost i prosperitet”, kazala je Jasavić. Ona je ponovila da će se Pozitivna zalagati za aktivniju ulogu države u ekonomiji, a posebna pažnja biće posvećena mladima kao i jačanju obrazovnih institucija. B.P.

Socijaldemokratska partija samostalno će nastupiti na lokalnim izborima u Kotoru, saopšteno je iz te stranke. Predsjednik kotorskog odbora Andrija Lompar kazao je da je osnovni motiv za samostalan nastup uvjerenost da lokalna samouprava u proteklom periodu nije dovoljno uradila na razvoju grada i da su zbog toga građani s pravom nezadovoljni. U prethodnom mandatu u kotorskom parlamentu na vlasti su bile Demokratska partija socijalista, Hrvatska građanska inicijativa i Liberalna partija, dok su četiri odbornika SDP-a bila u opoziciji.

Male zemlje bi trebalo da sarađuju u oblikovanju globalnog političkog okruženja, ali primarni fokus treba da bude na uspostavljanju boljih ekonomskih odnosa, ocijenili su predsjednici parlamenata malih evropskih država, saopšteno je iz kabineta predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića. Usvajanjem zajedničke deklaracije juče je u Kotoru završena Sedma konferencija predsjednika parlamenata malih evropskih država.

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić juče je primio je novoimenovanog šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitje Drobniča, sa kojim je razgovarao o perspektivi Crne Gore u oblasti evropskih integracija, te o toku procesa pregovora sa Evropskom unijom. Lukšić je iskazao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori.

Na izbore uprkos viškovima Tvrdnje Socijalističke narodne partije da se u biračkom spisku Crne Gore nalazi 30.000 lica više od broja punoljetnog stanovništva utvrđenog na državnom popisu iz 2011. još nijesu ni potvrđene ni demantovane od strane nadležnih organa. No, kako nam je kazao poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović, to ih neće spriječiti da izađu na izbore. “Kada drugi prihvataju da izađu na izbore pod tim uslovima, i SNP će to prihvatiti”. Kaluđerovića ipak iznenađuje da nije do sada bilo odgovorne reakcije od nadležnih institucija. Informacija je stigla jedino iz Monstata, koji je saopštio da se podaci o bro-

ju punoljetnih građana prema biračkom spisku i popisu stanovništva ne mogu upoređivati iz razloga različite svrhe, cilja i metodologije koja se koristi. Iz SNP-a poručuju da neće odustati od dokazivanja navoda da postoji višak u biračkom spisku, a tome u prilog navode činjenicu da su o ovom problemu obavijestili i Misiju OEBS-a za praćenje izbora. Upozorenju SNP-a da u Crnoj Gori ima više birača nego građana ranije se pridružio Demokratski front, ističući da bi jedan od prvih zadataka trebalo da bude “uparivanje” biračkog spiska sa bazom ličnih karata. M.D.

VUKSANOVIĆ

Čeka zvaničan odgovor Iako su SNP i Srpska sloga odbili predlog da srpske stranke uđu na jedinstvenu listu najjače opozicione partije, predlagač Srpski nacionalni savjet ipak je uputio zvanične dopise i čekaće do 19 sati odgovore na njih. To je za DN potvrdio predsjednik SNS-a Momčilo Vuksanović. On je zatražio da sve srpske stranke bezuslovno uđu na listu SNP-a, jer je to jedini način da se na narednim izborima ne raspu srpski glasovi. I prije zvaničnog poziva, iz SNP-a su poručili da na izbore idu sami, a i Srpske sloge da ne žele da se “utope” u SNP. Vuksanović je rekao da im još niko nije zvanično odgovorio, te da prije toga ne želi da komentariše odbijanje ove dvije političke strukture. Rekao je da se ipak nada da

će stanke shvatiti važnost ove ideje i da će je prihvatiti. Vuksanović je ranije na presu kazao da će neodazivanje shvatiti kao odbijanje, čime će posredovanje SNS-a biti završeno. Ideja je prihvatljiva za DSS. Lider Ranko Kadić rekao je da se vrh stranke konsultovao i da će doći na sastanak. Kadić smatra da je interes srpskog naroda iznad stranačkog i da treba spriječiti rasipanje glasova. Vuksanović je saopštio da je na prethodnim izborima rasuto 15.000 srpskih glasova, ili izgubljeno pet poslanika i poručio da se tako nešto ne smije ponoviti. Zato su pozvali SNP da što prije potpiše ugovor sa manjim srpskim strankama i obezbijedi im mjesto na listi. M.Ž.

IZBORI

Borba za dva mandata Predstavnik Građanske inicijative Vaselj Siništaj za DN kaže da će se svim snagama boriti da na parlamentarnim izborima osvoje dva mandata. GI na izbore izlazi u koaliciji sa Forcom, a očekuju da im se pridruži Demokratski savez na čelu sa Mehmetom Bardhijem. “Sigurni smo u dobijanje jednog mandata kroz izborni re-

zultat, a sada ulazimo u borbu za dva. Očekujemo da nam se pridruži Mehmet Bardhi jer bi bilo normalno da na izbore izađemo zajedno”. Siništaj navodi da odgovor od Barhija još nijesu dobili, budući da je na političkoj sceni prisutan “balkanski sindrom” koji podrazumijeva da se mnoge stvari zaršavaju u “5 do 12”. M.D.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Politika

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

5

STRANKA PENZIONERA

Lekić da isključi Vuletića iz Fronta Na zahtjev Miladina Kadića, Vuletić odgovara da je u DF ušao kao pojedinac Vuletić

Kadić

Milica Žarić

N

akon sukoba i podjele u Stranci penzionera, invalida i socijalne pravde dvije frakcije spore se ko je legitimni predstavnik partije, čiji je stranački novac i ko ima pravo na pečat. Lider ogranka stranke koji se pridružio DF-u Vojin Vuletić tražio je da se u Registar političkih partija unese ispravka i da se on upiše kao osoba ovlašćena za zastupanje. MUP je nakon intervencije predsjednika drugog ogranka Miladina Kadića, Vuletićev zahtjev odbio kao neosnovan. On je za DN rekao da ga ovo rješenje ne interesuje, ali da stvar nije završena, jer će konačnu riječ dati Upravni sud.

Spor među penzionerima nastao je kada je Vuletićeva struja odlučila da se stranka pridruži Demokratskom frontu, a Kadićeva insistirala na samostalnom nastupu na izborima. Prva grupa zakazala je početkom avgusta sjednicu GO na kojoj je Vuletić proglašen za predsjednika. Poslali su zahtjev MUP-u da ga i zvanično upišu kao zastupnika stranke. Kadićeva ga je struja, međutim, isključila iz stranke. Od tada se i jedni i drugi služe tim imenom i sprovode stranačke aktivnosti. Sada se uključio i MUP i donio rješenje kojim se Vuletićev za-

htjev da se upiše u registar kao “lice ovlašćeno za zastupanje” odbija kao neosnovano sa obrazloženjem da je sjednica GO zakazana nestatutarno, te da su tri člana glasala telefonom, što Statutom nije dozvoljeno. U rješenju piše da je od 29 članova GO na toj sjednici za Vuletića glasalo 15, od čega tri telefonom, “te je nesporno da nijesu bili prisutni, nesporno je da nije bilo kvoruma, što je osnov za punovažno odlučivanje”. Traženo je od MUP-a da Vuletića upiše kao vršioca dužnosti predsjednika stranke, a tu funkciju, kako je napisano u rješenju, ne

poznaje ni Zakon o političkim partijama ni Statut stranke. Na rješenje koje je potpisao ministar Ivan Brajović može se podnijeti tužba Upravnom sudu. Vuletić je rekao da će upravo taj sud dati konačnu riječ i da ga rješenje MUP-a ne interesuje, jer ne može MUP birati prvog čovjeka jedne stranke. Uz rješenje MUP-a Kadić je

lideru DF-a Miodragu Lekiću uputio pismo kojim ga obavještava da Vuletić nije legitimni predstavnik stranke i zahtijeva da ga isključi iz Fronta kao predsjednika ili predstavnika SPISP. Vuletić odgovara da je on u Front ušao kao pojedinac koji se bori za promjenu vlasti i za oslobađanje Crne Gore od stega i okova režima.

Vuletić: Rade za režim

Vuletić je poručio da je on predsjednik onih penzionera koji su glasali za njega, ali i stotina koji ga svakodnevno slušaju i aplaudiraju mu, dok širom Crne Gore predstavlja program Demokratskog fronta. Optužio je bivše kolege da rade za režim koji on želi da pobijedi i da drugačiju presudu nije ni očekivao, napominjući da se radi o pristrastnosti prilikom donošenja MUP-ovog rješenja. “To su radili otac i sin, otac koji je sa ovom grupom i sin koji radi kao načelnik za registraciju političkih partija u MUP-u”, rekao je Vuletić. Smatra da Kadićeva struja ne radi za Stranku penzionera.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

Globus

6

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

GODIŠNJICA 9/11

Jedanaest godina poslije

N

JUJORK - Sjedinjene Američke Države juče su obilježile 11. godišnjicu napada na Njujork i Vašington u kojima je poginulo oko 3.000 ljudi. Ipak, u pozadini svih ceremonija vode se žestoke borbe oko finansiranja muzeja srušenih ‘blizanaca’ i zdravstvenog osiguranja za spasioce koji su, izašavši na teren prije 11 godina, zadobili trovanja i bolesti od kojih i dan-danas umiru.

U Njujorku su se juče u 8 sati i 46 minuta po lokalnom vremenu (14 sati i 46 minuta po našem vremenu) upalile gradske sirene u čast obilježavanja 11 godina od napada 11. septembra 2001. godine. Te godine u isto vrijeme oteti avion Amerikan Erlajnza sa teroristima Al-kaide zabio se u sjeverni neboder Svjetskog trgovinskog centra (WTC). Sedamnaest minuta poslije ponovno su zasvirale sirene i zvona gradskih crkava kako

bi označili trenutak kad se u južni neboder zabio avion Junajted Erlajnza na letu 175. Središnja svečanost održala se na Nultoj tački (Ground Ziro) na njujorškom Menhetnu, mjestu na kom su se uzdizali tornjevi blizanci Svjetskog trgovinskog centra. Kao i svake godine, tom prilikom su pročitana imena svih osoba koji su izgubili živote u napadima na WTC, na Pentagon u Vašingtonu i u padu otetog aviona u Šenksvilu u

Ubijeni istaknuti članovi Al-Kaide

Nabil Makloufi Pozicija: Visoko rangirani komandant Al-Kaide u Islamskom Magrebu 10. septembra umro u automobilskoj nesreći u Maliju (smrt “Emira od Sahare” potvrdila je islamistička grupa Ansar Dine)

Abu Sufjan al- Šihri Pozicija: Drugi čovjek Al-Kaide na Arabijskom poluostrvu 10 septembra ubijen u vazdušnom napadu na njegovo vozilo u istočnoj jemenskoj regiji Hadramavt (smrt potvrđena od strane vlade Jemena)

1000km 620 milja

IRAK ALŽIR

LIBIJA EGIPAT

SAUDIJSKA ARABIJA

MALI NIGER

ČAD

SUDAN

JEMEN Slike: Associated Press, Getty Images, SaharaMedias.net

AV M

RT

AV RT M

M

RT

AV

Uporedo sa obilježavanjem godišnjice napada 11. Septembra 2011. potvrđena je smrt trojice visoko rangiranih pripadnika terorističke mreže Al Kaida

Abu Jahija al- Libi Pozicija: Zamjenik vođe Al-Kaide Ajmana al-Zavahirija 4. juna ubijen u napadu bespilotne letjelice u pakistanskoj oblasti Vaziristan (negovu smrt prekjuče je, u video linku, potvrdio lider Al-Kaide) AVGANISTAN IRAN

PAKISTAN OMAN

INDIJA

Arabijsko more © GRAPHIC NEWS

Pensilvaniji. “Snažniji smo nego 2001. godine kad su se teroristi zanosili da će nas uzdrmati. Promjene nije bilo. Odbili smo da živimo u strahu. Naprotiv, taj napad izvukao je od nas ono što je najbolje u američkom narodu. Bitku protiv terorista prenijeli smo na njihov teren, likvidirali smo Bin Ladena i proširili smo i učvrstili savezništvo sa mnogim zemljama“, rekao je predsjednik Barak Obama u poruci naciji povodom jedanaeste godišnjice terorističkih napada. Ipak, on nije propustio da u toj (predizbornoj) prilici naglasi kako je Amerika, u tekućoj završnici njegovog prvog mandata “jača, bezbjednija i poštovanija u svijetu nego ikad”. Napadi 11. septembra 2001. godine bili su niz koordinisanih napada protiv Sjedinjenih Američkih Država u režiji terorističke mreže Alkaida. Prema službenom izvještaju, 19 osoba u službi Alkaide, otelo je četiri američka aviona. Dva su udarila u Svjetski trgovinski centar na Menhetnu u Njujorku, po jedan u svaki neboder u 17 minuta razlike, nakon čega su se oba nebodera srušila. Treći avion udario je u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD u opštini Arlington, državi Virdžiniji. Četvrti se avion srušio u ruralnom dijelu opštine Somerset u Pensilvaniji 130 km istočno od Pitzburga nakon što su putnici pružili otpor teroristima. Napadi 11. septembra su najznačajniji događaj koji se do sada dogodio u 21. stoljeću u smislu opštih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posljedica koje su uslijedile u toj državi i mnogim drugim dijelovima svijeta.

U širokim pripremama za napad u kom je ubijen Osama bin Laden, agenti CIA su regrutovali pakistanskog doktora Šakim Afridija da organizuje vakcinaciju u Abotabadu, gradu gdje su vjerovali da se skriva bjegunac, kako bi pokušali da pribave DNK uzorke porodice najtraženijeg svjetskog teroriste. Izvor je naveo da se doktor koji je rukovodio vakcinacijom sada nalazi u pritvoru,ali da nije osumnjičen da je sarađivao sa agentima američke službe. Pakistanske vlasti nijesu željele da komentarišu te navode.

NAPAD

ISTANBUL - Bombaš samoubica bacio je juče granatu na policijsku stanicu u pregrađu Istanbula, nakon čega se raznio eksplozivom i usmrtio jednog policajca, a sedam osoba ranio. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad i nije poznato da li je bombaš djelovao sam. “Prvo je bacio granatu, a

onda se raznio na ulazu u policijsku stanicu, gdje se nalaze skeneri za detekciju metala”, rekao je novinarima na mjestu napada načelnik policije u Istanbulu Husein Čapkin. On je naveo da je u napadu ubijen policajac koji je radio na ulazu u stanicu, dok su četiri policajca i troje civila ranje-

ni. Policijski zvaničnik je dodao da je napadač imao oko 25 godina, ali je odbio da iznese da li policija ima još neka saznanja o njegovom identitetu. Kurdski ekstremisti, radikalni islamisti i krajnje levičarske grupe u prošlosti su izvodili bombaške napade u najvećem turskom gradu.

OSMAN ORSAL

Bombom na policijsku stanicu


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Globus

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

7

OTKRIVANJE

Dokumenti o maskaru u Katinskoj šumi

Političke bitke u pozadini ceremonije Projekat razvoja novog WTC-a je isprva krenuo vrlo obećavajuće, ali ipak milioni dolara neočekivanih troškova i političke bitke nadvile su nad njim kao crni oblak. Zaustavljena je i gradnja milijardu dolara vrijednog muzeja ‘Ground Ziro’, koji se nalazi u samom središtu budućeg obnovljenog WTC-a , a troškovi izgradnje su narasli na gotovo 15 milijardi dolara, od 11 milijardi u 2008. Oko finansiranja se svađaju Fondacija “11. septembar” i lučke vlasti Njujorka. I jedni i drugi tvrde da im druga strana duguje novac. Osim toga, prošle nedjelje je na popis 55 njujorških vatrogasaca koji su poginuli u spašavanju žrtava 11. septembra dodano još devet imena vatrogasaca koji su u međuvremenu podlegli karcinomu i drugim bolestima povezanim s ogromnim količinama betona, stakla, željeza, azbesta, avionskog goriva i plastike usred kojih su spašavali žrtve. Očekuje se da će ovaj mjesec još čitav niz vrsta karcinoma biti dodan na popis bolesti čije liječenje za spasioce pokriva poseban fond.

VAŠINGTON - Novi dokazi iz američke nacionalne arhive podržavaju teoriju da su Sjedinjene Američke Države pomogle da se prikrije odgovornost bivšeg Sovjetskog Saveza za pokolj poljskih oficira u Katinu 1940. godine, kako ne bi razljutile svog ratnog saveznika Josifa Visarionoviča Staljina. Dokumenti koje je objavio američki nacionalni arhiv pokazuju da je administracija tadašnjeg predsjednika Franklina D. Ruzvelta poslala šifrovane poruke u kojima navodi da su Sovjeti, a ne nacisti, počinili pokolj u Katinskoj šumi. Više od 22.000 Poljaka tamo je ubijeno po naređenju Staljinovog Sovjetskog Saveza, a Rusija je tek 1990. godine priznala odgovornost za taj zločin, koji je Sovjetski Savez pet decenija pripisivao nacistima. Pregled dokumenata otkriva da su američki ratni zarobljenici slali šifrovane poruke Vašingtonu 1943. godine, a među njima su bili oficiri Donald B.

Stjuart i Džon Van Vliet. Pregledom ostataka ubijenih vojnika, a tijela su bila u stanju raspadanja, Stjuart i Van Vliet su zaključili da su pokolj počinili Sovjeti, jer su Njemci to područje zauzeli tek u avgustu 1941. godine. Potvrdu su dala pisma, dnevnici i druge lične stvari ubijenih Poljaka, čiji datumi nijesu bili stariji od proljeća 1940. godine. Oko 1.000 stranica novih dokumenata pomoći će da se odgovori na pitanje šta su SAD tada znale o pokolju, jer istoričari odavno govore da Ruzvelt nije želio da otvara tu temu pred Staljinom, ključnim američkim saveznikom u ratu protiv Njemačke i Japana. Informacije o pokolju zataškane su na najvišem nivou u Vašingtonu, tvrde neki istoričari. Među novim dokazima je i izvještaj Ruzveltu koji je poslao tadašnji britanski premijer Vinston Čerčil, koji takođe okrivljuje Sovjete i koji takođe nije želio da izaziva Staljina.

● Foto priča

MISTERIJA

Masakr u Alpima djelo ubice sa Balkana?

PARIZ - U nastavku istrage masakra britanske porodice u francuskim Alpima, francuska policija je objavila više novosti. Starija kći Zainab alHili (7), jedina preživjela koja je vidjela što se dogodilo i koja je zato ključni svjedok, juče je izašla iz kome. Policija će još pričekati sa službenim ispitivanjem Zainab, sve dok doktori za to ne

daju zeleno svijetlo. U međuvremenu, ispitani turisti iz kampa “Vilidž Kamping Evropa” u kojem je Saad al-Hili ljetovao sa svojom porodicom izjavili su da su vidjeli “sumnjivog istočnoevropljana” kako se mota po kampu nekoliko dana prije masakra. Jedan holandski par iz kampa ispričao je da su vidjeli “fino obučenog čovjeka, istočnoevrop-

skog izgleda, poput nekoga s Balkana”, otprilike u isto vrijeme kad su u kampu bili AlHillijevi. Primijetili su ga jer je bio obučen u odijelo, dok su drugi nosili tipičnu turističku odjeću. Istraga je takođe pokazala da su sve žrtve, Saad, njegova supruga Ikbal, njegova tašta i biciklista koji se slučajno našao u prolazu, ubijene istim oružjem.

Rumunska gimnastičarka Florika Leonida (25), koja je 2004. godine za svoju zemlju osvojila srebrnu olimpijsku medalju u gimnastici, poslije povlačenja iz sporta je otišla u Njemačku, gdje je namjeravala da radi kao fitnes-trener. Tamo je, međutim, zapala u finansijske neprilike i izbačena je iz stana, a izlaz iz takve situacije potražila je u - prostituciji. U domovini niko nije znao čime se bavi, sve dok list “Kankan” nije objavio njene seksi fotografije, a ni posjetioci erotskog sajta, na kom se predstavlja kao “Ina” i reklamira kao “izuzetno sportski tip”, mahom ni ne slute da im svoje seksualne usluge nudi istinska sportska zvijezda.


Pratite nas na twitteru

8

@dnovine

Ekonomija

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

kratke vijesti Tradicija sputava ženski biznis Tradicija, predrasude i finansijski problemi glavne su biznis barijere sa kojima se žene preduzetnice u Crnoj Gori i Švedskoj suočavaju, ocijenjeno je juče na konferenciji za novinare održanoj u Privrednoj komori (PKCG), povodom okruglog stola Mreže mentora za žene preduzetnice u Crnoj Gori i iskustva Švedske. Švedski ambasador ženskog preduzetništva Sanna Kotitz smatra da su glavni problemi sa kojim se žene suočavaju kada počnu da se bave biznisom tradicija i mentalni stav o ženi. Predstavnica Centra za preduzetništvo i ekonomski razvoj (CEED) Vesna Bojanović navela je da se žene posljednjih godina više upuštaju u preduzetništvo, ali da finansije predstavljaju glavni problem koji ih koči. Ona je saopštila da se u Crnoj Gori malo žena upušta u biznis da bi pokazele inovativnost, a više da bi obezbijedile socijalnu egzistenciju porodice. Projekat Mreža mentora za žene preduzetnice u Crnoj Gori pokrenuli CEED, PKCG uz finansijsku podršku EU, trebalo da bude završen u novembru, dok je 24. oktobar planirana Nedjelja malih i srednjih preduzeća u ženskom preduzetništvu. I.B.

Bez investicija nema rasta ekonomije U Crnoj Gori ne možemo obezbijediti ekonomski rast, ne možemo obezbijediti vraćanje na više stope rasta na koje smo možda u periodu prije krize navikli, ukoliko ne podstičemo investicije u raznim oblastima, ocijenio je juče premijer Igor Lukšić, govoreći na Miločerskom razvojnom forumu. On je dodao da je iz tog razloga priliv stranih investicija ključna stvar za takvu novu dinamiku, iz prostog razloga, kako je kazao, što naš ekonomski sistem ne posjeduje dovoljnu akumulaciju, a nikad je nije ni posjedovao. Premijer je objasnio da su razvojne šanse Crne Gore prepoznate u poljoprivredi, energetici i turizmu. Izvjesno je, dodao je, da je Crna Gora postigla ekonomsku stabilnost i danas je u poređenju sa neposrednim okruženjem u najpovoljnijoj situaciji. “Poboljšanje poslovnog ambijenta, fiskalno prilagođavanje i smanjenje javne potrošnje osnova je budžetske politike i u narednom periodu. Zelenu ekonomiju treba tretirati kao proces sazrijevanja. Govoriti o održivom razvoju, a ispustiti ulogu tržišta je pogrešno”, kazao je Lukšić. On je dodao da proces pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom podrazumijeva transformaciju društva, odnosno period jačanja institucija, što u krajnjem treba da proizvede svoj efekat u podsticanju ekonomskog razvoja. N.L.

Fondovska sredstva čekaju poljoprivrednike Ponude za drugi poziv za grantove Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF), u iznosu od dva miliona eura (sa 60 odsto podrške Ministarstva), moguće je dostaviti do 15. septembra. Grant se, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, sastoji od dvije poljoprivredno-ekološke mjere za investicije u planinska poljoprivredna gazdinstva i upravljanje stajskim đubrivom i sprečavanje erozije. Kampanja je u toku po gradovima, selima i katunima. Milošević je kazao da je pripremljen i treći javni poziv, koji će biti objavljen nakon što dobije saglasnost Svjetske banke (SB). Crna Gora uspješno sprovodi projekat Institucionalnog jačanja i razvoja poljoprivrede – MIDAS, neophodan za jačanje konkurentnosti poljoprovrednog sektora i pripremu korišćenja pretpristupnih fondova (IPA) za petu komponetu - ruralni razvoj (IPARD), ocijenili su iz Svjetske banke. Šef tima SB za praćenje MIDAS projekta Malati Džajavikrama je tokom sastanka sa crnogorskim ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzanom Miloševićem saopštila da je zadovoljna što su procedure sprovođenja grantova transparetne. I.B.

OCJENA

Željezari treba dati šansu Lukšić: Toščelik se pokazao kao socijalno odgovoran partner

Ivana Cimbaljević

P

remijer Igor Lukšić smatra da Toščeliku treba dati šansu, jer se već pokazao kao socijlano odgovoran poslodavac kada je uposlio više radnika nego što je u tom trenutku zahtijevala proizvodnja. On je podsjetio da je sadašnji vlasnik Željezare ranije kazao da će standard i plata radnika rasti kako budu rasla ulaganja, odnosno proizvodnja.

Nikšićka Željezara je u komplikovanom stečajnom postupku našla dobrog vlasnika, koji se pokazao kao kredibilan partner kome treba dati šansu, ocijenio je juče premijer Igor Lukšć. Prema njegovim riječima, Tosčelik je kompanija koja se bavi proizvodnjom čelika i ozbiljno razmatra druga ulaganja u Crnu Goru. “Pokazao se kao kredibilan partner koji zaslužuje šansu. Radnici Željezare, zahvaljujući uspješnom obavljenom stečajnom postupku, došli do zaostalih zarada koje možda nikad ne bi naplatili da nije bilo Tosčelika”, kazao je Lukšić i dodao da su radnici tada, kako je dodao, uzeli i po nekoliko hiljada eura u prosjeku. Lukšić je podsjetio da je vlasnik je ranije saopštio da će standard i plata radnika rasti kako budu rasla ulaganja odnosno proizvodnja. Tošče-

lik se, prema njegovim riječima, pokazao kao socijalno odgovoran partner, jer je zaposlio više radnika nego što je u tom trenutku zahtijevala proizvodnja.

“Došlo je do revitalizacije industrije željeza u Crnoj Gori u trenutku kada ona staje u mnogim zemljama, jer one ne mogu naći partnere”, zaključio je Lukšić. Radnici Željezare počeli su u četvrtak štrajk nezadovoljni visinim zarada koje kreću oko 250 eura, nakon sastanka sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem, odlučili da odlože, pošto im je on obećao da se posredovati u pregovorima sa poslodavcem. Radnici traže povećanje plata i upošljavanje još radnika.

Očekuju sastanak do kraja sedmice Radnici nikšićke Željezare Toščelik očekuju da će, uz posredovanje Ministarstva ekonomije, ove sedmice imati sastanak sa poslovodstvom, jer će u suprotnom od ponedjeljka početi proteste. Predsjednik sindikata Janko Vučinić kazao je agenciji Mina-biznis da još nemaju nikakvu informaciju o terminu obećanog sastanka, na kome bi trebalo da se razmotre zahtjevi o povećanju zarada i upošljavanju neophodnog broja radnika. “Čekaćemo do kraja sedmice kako bismo dali šansu pregovorima. Do sada smo nudili različita rješenja, ali odgovora od poslodavca i Ministarstva ekonomije nije bilo. Ukoliko pregovori izostanu, biće jasno ko nas je gurnuo na ulicu, s obzirom da smo za ponedjeljak najavili ranije odložene proteste”, rekao je Vučinić. On je dodao i da su radnici, koji očekuju razgovor sa nadležnim, na ivici strpljenja. “Ovo je igra živaca, na koje smo od poslovodstva i Ministarstva ekonomije navikli”, poručio je Vučinić.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Ekonomija

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

9 foto: Balša Rakočević

BOKSITI

Rudarima dvije plate Stamatović obećao isplatu zarada do petka Predstavnici Samostalnog sindikata nikšićkih Rudnika boksita dobili su potvrdu da će im do petka biti obezbijeđene plate, zbog čega su odustali od najavljenih radikalnih poteza. Jedan od rudara Nikola Žugić, koji je bio na sastanku sa predstavnicima Vlade, kazao je da će strpljenja imati do petka jer im je Predrag Stamatović obećao da će za petak plate biti obezbijeđene. “Ukoliko to ipak ne bude slučaj, rudari najavljuju radikalan potez, okupljanje u mjestu Seoca, na platou ispred jame Bi-

očki stan”, dodao je Žugić. Ipak, on je naglasio da je Stamatović “čvrsto obećao” da će plate biti do posljednjeg radnog dana u nedjelji. Rudarima nikšićkih Boksita je prije dva mjeseca, kada su protestovali, obećano da će im do 1. septembra biti isplaćene majska i junska zarada, a naredne dvije do 1. oktobra. Iz Samostalnog sindikata je ranije saopšteno da se radi o već zarađenom novcu, kao i da radnici traže poštovanje dogovora koji je sa predstavnicima Vlade postignut prije dva mjeseca. I.J.

Kompanija Kokakola objavila je da je nakon 60 godina poslala prvu pošiljku svog slavnog napitka u Mianmar. Najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića, sarađuje s lokalnom firmom Pinia Pinya Manufacturing na osnivanju punionice koka-kole u toj zemlji. Piće će u Mianmar, dok posao ne krene, stizati brodom, prenosi hrvatski Business. Koka-Koli je dozvoljen povratak u Mianmar nakon ukidanja američkih sankcija toj zemlji. Jedine zemlje na svijetu u kojima Koka-Kola ne posluje tako ostaju Kuba i Sjeverna Koreja.

PKCG

Promocija izvoza u EFTA zemlje Praktični primjeri i informacije o mogućnostima za plasman crnogorskih proizvoda na EFTA tržište biće danas predstavljeni u okviru predavanja koje organizuje Privredna komora (PKCG). “Vlada Crne Gore i države EFTA (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska) blisko sarađuju kako bi povećali trgovinu između naših zemalja u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je stupio na snagu 1. jula. Tim povodom organizovano je predavanje na te-

mu “Promocija izvoza u EFTA zemlje”, saopšteno je iz PKCG. Učesnici će, kako se dodaje u saopštenju, imati mogućnost da steknu uvid u to kako crnogorski izvoznici mogu sa svojim proizvodima iz preferencijalnog trgovinskog sporazuma da uđu na EFTA tržište. “EFTA stručnjaci će posebnu pažnju posvetiti carinskim pitanjima, izvozu poljoprivrednih proizvoda, tehničkim standardima, kao i sanitarnim i fitosanitarnim zahtjevima”, kazali su iz PKCG.

Međunarodna konferencija za ccTLD registrare i registara Centra informacionog sistema (CIS) centralne i istočne Evrope održaće se danas u Budvi. Konferenciju će, kako je saopšteno iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, otvoriti potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović.

POBJEDA

Predizborna nada Predstavnici Avaza uskoro nastavljaju pregovore za kupovinu Pobjede Predstavnici sarajevskog međuvremenu dogovoren je Avaz roto presa narednih da- rad na finalizaciji transakciona nastaviće počete pregovore nih dokumenata”, saopšteno je u vezi sa kupovinom najstari- ranije iz Tenderske komisije. jeg dnevnog lista u Crnoj GoPregovori Pobjede i Avari. Kako saznaju Dnevne novi- za nastavljeni su nakon što je ne od posljednjeg sastanka u austrijska kompanija Štirija avgustu, kada su predstavni- odustala od kupovine ovog saci Tenderske komisije za pri- rajevskog dnevnog lista. Državatizaciju Pobjede i Avaz ro- va je tender objavila u septemto presa postigli načelni do- bru prošle godine, a na prodagovor o osnovnim elementi- ji je oko 86 odsto akcija. Avaz ma budućeg ugovora j e, p r e m a p o o kupoprodaji Pobjesljednjim inforde, nije se desilo nimacijama, sprešta novo, ali se u naman da za akcije stavku pregovora plati 100.000 eura, umjesto prvoočekuje “dotjeriva- Nakon posljednje detalja”. bitno ponuđenog njeg sastanka sre“Očekujem da će- dinom avgusta, iz jednog eura. Samo imati šta da vam Tenderske komisirajevska kompasaopštimo nakon je su kazali da se od nija spremna je da plati i dugovasljedećeg sastan- sljedećeg sastanka koji će se desiti ka očekuje finaliza- nja prema zapou narednih petnae- cija transakcionih slenima, kao i otstak dana”, kazao je dokumenata premnine za oko za Dnevne novine iz80 radnika koji su vršni direktor Avaza, Vlasti- tehnološki višak. Avaz namjemir Mijović. rava da uloži i 16 miliona euNakon posljednjeg sastan- ra u stambeno-poslovni objeka sredinom avgusta, iz Ten- kat koji bi bio podignut na loderske komisije su kazali da kaciji na kojoj je sada Pobjese od sljedećeg sastanka oče- da. Jedino je sporno ko će da kuje finalizacija transakcio- preuzme 6,5 miliona eura dunih dokumenata. goročnih dugova Pobjede. Ra“Dogovoren nastavak pre- dončić, kojeg mediji u Bosni i govora u cilju finalnog usagla- Hercegovini pominju kao nošavanja svih detalja ugovora. vog ministra policije, za sada Naredni sastanak predviđen nije bio spreman da preuzme je za sredinu septembra, a u i taj dug. I.B.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

10 Društvo

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

Priveden jedan od učesnika tuče HOMOFOBIJA

Podgorički policajci priveli su juče u popodnevnim satima D.M. (22) osumnjičenog za napad na glumačku ekipu iz TV spota koji promoviše LGBT populaciju

Ekipa Dnevnih novina

I

ako su pripadnici navijačke grupe “varvari” negirali juče da su njihovi članovi prije dva dana brutalno pretukli reditelja Danila Marunovića, glumca Todora Vujoševića i novinara Mirka Boškovića, kako je to objavljeno u javnosti, podgorički policajci priveli su juče u popodnevnim satima D.M. (22), koji je prema nezvaničnim informacijama član navijačke grupe “varvari” i od ranije je poznat policiji. Svoju verziju incidenta od nedjelje veče D.M. je juče iznio zamjeniku osnovnog državnog tužioca Saši Čađenoviću, dok se dok se za ostalima i dalje intenzivno traga.

Iako je, prema nezvaničnim saznanjima privedeni dvadeset dvogodišnji mladić D.M. član navijačke grupe “varvari” i od ranije poznat policiji, u toj nevladinoj organizaciji i dalje tvrde da nemaju nikakve veze sa incidentom. Vođa “varvara” Aleksandar Ivanović Čaka kazao je da je nekome u interesu da se optuže “varvari” za svaki napad. Istovremeno, kazao je da lično ima averziju prema pripadnicima LGBT populacije, zbog čega i podržava napad, poručujući:”Ruke im se pozlatile”. Takav stav u Akciji za ljudska prava (HRI) karakterišu kao podstrekavanje drugog na tuču, prijetnju koja izaziva osjećanje ugroženosti velikog broja lica manjinske seksualne orijentacije i aktivista za ljudska prava, kao i grubo vrijeđanje, bestidno i uvredljivo ponašanje, što su sve prekršaji propisani Zakonom o javnom redu i miru, a mogu značiti i podstrekavanje kažnjivo Krivičnim zakonikom Crne Gore. Zato izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc-Prelević očekuje da nadležni iz Uprave policije i Tužilaštva procesuiraju cijeli slučaj.

“Očekujem da nadležni procesuiraju i ovaj njegov poziv na nasilje, kao što su to i do sada činili u sličnim slučajevima prijetnji putem Fejsbuka, posebno imajući u vidu da se gospodin Ivanović javno predstavlja kao jedan od čelnih ljudi NVO ‘Varvari’, koji prema tome ima značajan uticaj na brojno članstvo te NVO”, kazala je Prelević. Sa druge strane, Ivanović ističe da nikoga nije pozvao na nasilje, već da ima pravo na sopstveno mišljenje. Tokom jučerašnjeg dana oglasili su se i “varvari”, koji su saopštili da postaje simptomatično da su oni “u jeku svih crnogorskih previranja ponovo u fokusu kao huligani, narkomani i rušioci svih civilizaciskih vrijednosti ovog društva”. “Varvari jesu socio-kulturološki interesantni, neprihvaćeni i pod stigmom, no to za nas nije novina i od toga ne pravimo biznis niti telenovele. Za nas je to stil života”, navodi se u nepotpisanom saopštenju organizacije navijača. Oni su poručili da su spremni opet da budu žrtveno jagnje za-

Danilo Marunović i Mirko Bošković rad laži u kojoj se živi. “Da je prazan frižider u Crnoj Gori danas nebitan spram prava određene, navodno ugrožene grupacije izvitoperenih individua”, navode Varvari. Oni su pitali nadležne i da li znači da Varvari, “ako su se momci pobili i neki od njih izvukli deblji kraj”, moraju odgovarati za svaku tuču ili prekršaj koji napravi neko od njihovih hiljadu i nešto članova. “Ali ako gospođica Uljarević (Daliborka), gospođa PrelevićGorjanc (Tea) i gospodin savjetnik premijera misle da preko ovog incidena koji se desio u nekoj od ulica Podgorice, ponesu titulu glavnog dušebrižnika za zdravlje naše mlade demokratije tako što će svaliti sve na Varvare, neka im bude”, po-

ručili su iz NVO Varvari. Novinarka Televizije Vijesti Dijana Drobnjak, koja je prisustvovala incidentu, kazala je Dnevnim novinama da je trojicu mladića koji su prošli pored nje na uglu ulica Novaka Miloševa i Balšićeve napali Marunović, Vujošević i Bošković koji su išli za njima. “U napad je prvi krenuo Vujošević, koji je udario glavom u glavu jednog od mladića. Kako sam stajala sa strane krenula sam instiktivno da ih razdvajam, ali u tome me je zaustavio prijatelj kojeg sam nekoliko minuta prije incidenta srela na ulici. Okršaj dvije grupe momaka trajao je tek desetak sekundi. Iz tuče se prvi povukao Mirko Bošković koji je sjeo sa strane”, ispričala je Drobnjak.

Tea Gorjanc-Prelević

Lukšić: Napad je pokazatelj netolerantnosti

Napad na reditelja spota “Mi smo dio ekipe” pokazuje da u crnogorskom društvu još postoji netolerantnost prema različitostima, ocijenio je premijer Igor Lukšić. On je, upitan da prokomentariše napad na njih i da li će se, sa pozicije premijera, založiti da se slučaj rasvijetli, rekao da smatra da je to potpuno logično, podsjećajući da su u prvim reakcijama snažno osudili takav događaj. “To nije dobro, jer pokazuje da u našem društvu još postoji određena netolerantnost prema različitostima i čini mi se da nas ne preporučuje baš najbolje kad je u pitanju stremljenje da i u toj politici dostignemo evropske standarde”, rekao je Lukšić. On, kako je kazao, može da razumije da mnogi nijesu saglasni sa takvom pojavom u društvu i da smatraju da to ne pripada crnogorskom društvu. Napad na trojicu mladića juče su osudili i Ministarstvo pravde i ljudskih prava i delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Ona je kazala da je opis incidenta koji je medijima dostavio Centar za građansko obrazovanje pretjeran. “Mladići, koje su napali Marunović, Vujošević i Bošković jesu navijači Budućnosti jer sam ih gledala na tribinama, ali ne mogu da tvrdim da su članovi “Varvara”, zato što ih ne poznajem lično. Novinar Mirko Bošković, sa kojim sam sarađivala jedno vrijeme, član je “varvara””, kazala je ona. Drobnjak nije mogla za Dnevne novine da potvrdi da su mladići bili na štandu koji su imali “varvari” za vrijeme koncerta koji se održavao u sklopu Podgoričkog ljeta. Aleksandar Ivanović

Očekujem da nadležni procesuiraju i ovaj njegov poziv na nasilje, kao što su to i do sada činili u sličnim slučajevima prijetnji putem Fejsbuka, posebno imajući u vidu da se gospodin Ivanović javno predstavlja kao jedan od čelnih ljudi NVO ‘Varvari’, koji prema tome ima značajan uticaj na brojno članstvo te NVO


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Društvo 11

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

CILJ

Bolji uslovi za zapošljavanje

Propisi u oblasti rada koji su usvojeni tokom prethodne i ove godine u Crnoj Gori stvaraju uslove za veću pokretljivost radne snage, nove investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i klastera, razvoj preduzetništva i povećanje zaposlenosti kroz fleksibilne oblike rada, smatra ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović. On je u Bečićima, na otvaranju Socijalnog foruma Energetske zajednice, čiji je Crna Gora domaćin, kazao

da je ta manifestacija postala stalno mjesto za razmjenu iskustava, ali i omogućavanje članicama Energetske zajednice da razviju set energetskih i socijalnih zakona. U Crnoj Gori se promoviše socijalni dijalog u energetskom sektoru, kako je kazao, sa ciljem da se stvore bolji uslovi za zapošljavanje, rad i bolji životni standard i doprinese ekonomskom i socijalnom napretku. “Prioritetni ciljevi su obezbjeđenje zaštite socijalno ugroženim potrošačima, podizanje prilagodljivosti radne snage, posebno niskokvalifikovanih i starijih radnika, ulaganje u ljudski kapital i neprekidno učenje, unapređenje uslova rada i životnog standarda kroz unapređenje radnog zakonodavstva, poboljšanje radnog okruženja u pogledu zdravlja i bezbjednosti radnika, obezbjeđivanje jednakih mogućnosti sa težištem na principu jednakih zarada za rad iste vrijednosti za muškarce i žene”, kazao je Numanović. N.L.

Socijalno ugroženi

Crnogorskoj opoziciji je jedino važno da pokuša da nanese štetu DPS-u i ubere dnevnopolitičke poene, pa makar i po cijenu da ispolitizuju sjajan projekat i u svoje politikanstvo uvuku skoro 5.000 mladih ljudi, ocijenio je potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore, odbornik u SO Kotor, Ilija Mlinarević. On je u reagovanju na komentare opozicije na račun Vladinog Programa osposobljavanja visokoškolaca kazao da jedino oni iz opozicije u predizborno vrijeme manipulišu Programom. “Ako mislite da je ovo predizborni trik, zašto ne pozovete mlade iz svojih partija da bojkotuju ovaj Vladin program? Nećete, jer dobro znate i vi da je ovo jednaka šansa za sve”, poručio je Mlinarević.

Idu u školu bez knjiga Iz Ministarstva prosvjete kazali da je u toku drugi krug dijeljenja besplatnih udžbenika, iako je nastava već počela Da svi besplatni udžbenici još nijesu podijeljeni korisnicima materijalnog obezbjeđenja porodice iako je školska godina počela prije desetak dana, potvrdila je juče Vesna Gajević, PR-a Ministarstva prosvjete i sporta. Naime, prema njenim riječima, u toku je drugi krug dijeljenja besplatnih udžbenika. Gajević je pojasnila da će onima koji idu u prva tri razreda osnovne škole biti podijeljeno po 50 eura za kupovinu udžbenika, jer se zbog tehničkih razloga knjige ranijih generacija ne mogu koristiti. Po 50 eura dobiće i učenici srednjih škola, dok svi ostali dobijaju udžbenike koje se dijele preko školskih biblioteka. Ipak, ni novac još uvijek nije uplaćen sekretarijatima za socijalno staranje. Komentarišući ovakvo stanje, Danilo Ajković koordinator u Centru za građansko obrazovanje (CGO) kaže da zbog toga najviše trpe djeca.

“Isprva je Ministarstvo prosvjete i sporta poručilo da će udžbenici biti isporučeni na vrijeme, potom da udžbenika ima dovoljno, ali iako je nastava već uveliko u toku, i dalje ima onih koji svoje pravo na besplatne knjige nisu ostvarili. Jasno je da su učenici iz socijalno ugroženih porodica dovedeni u neravnopravni položaj u odnosu na ostale đake”, kazao je Ajković. On je zaključio i da je 50 eura nedovoljno za kupovinu udžbnika, naročito ako se uzme u obzir da komplet knjiga za prvi razred srednje škole iznosi 119, za drugi 99,50, dok kompleti za treći i četvrti razred koštaju 85 odnosno 64,50 eura. Ajković je podsjetio i na prošlogodišnju akciju CGO i pokretanje pitanja zašto se ne poštuje ustavno pravo osnovaca na besplatne knjige, jer je po Ustavu osnovno školovanje besplatno i obavezno. Ma.D.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

12 Hronika ISTRAGA

Novorođenče ubijeno, pa skriveno u špajzu Obdukcija pokazala da je mrtvo novorođenče nađeno u kesi prethodno zadavljeno Obdukcija tijela mrtvog muškog novorođenčeta pronađenog zamotanog u peškiru i plastičnoj kesi pokazala je da je smrt nastupila nasilnim putem i to davljenjem, saznaju Dnevne novine. Iako policija i Tužilaštvo još nijesu dobili nalaz obducenta dr Dragane Čukić, u neformalnim komunikacijama došlo se do podatka da je beba rođena živa i da je zadavljena, o čemu svjedoče modri podlivi po vratu. Dnevne novine saznaju da inspektori nikšićke policije još nijesu obavili razgovor sa majkom novorođenčeta N.B.(28), koja se oporavlja u tamošnjoj bolnici od porođaja i kasnije hirurške intervencije, a za koju se vjeruje da je u stanju postporođajne depresije. Slučaj je otkriven prekju-

če kada je N.B. zatražila medicinsku pomoć, sakrivajući činjenicu da se tek porodila. Međutim, dežurni ljekar je to odmah primijetio, obavivši ginekološki pregled. Sumnjajući da je riječ o čedomorstvu, ljekar je o slučaju ove sugrađanke obavijestio policiju, koja je odmah obavila pregled njene kuće, gdje je u špajzu pronašla mrtvo novorođenče zamotano u peškir i plastičnu kesu. U kući, gdje je nađena mrtva beba, bilo je još dvoje djece N.B., od koje jedno školskog uzrasta. Navodno, djeca su ispričala da su bila sama sa majkom u kući, što istražitelje navodi na sumnju da N.B. nije imala pomagača prilikom porođaja, ali i ubistva bebe. Ipak, u toku je istraga, koja bi trebalo da otkloni sve dileme u vezi sa ovom monstruoznošću. J.M.

DROGA U BRANIKU

Skank nađen u autu iz Zagreba Carinici su juče, u saradnji sa graničnom policijom, na prelazu Sukobin, otkrili i oduzeli 39 paketića skanka. “Detaljnim pregledom putničkog vozila, zagrebačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao hrvatski državljanin, pronađeno je 39 paketića

suve biljne materije za koju se osnovano sumnja da se radi o skanku. Paketići su bili skriveni u prednjim branicima, zadnjem braniku i rezervnoj gumi. Vozač, roba i vozilo predati su službenicima Uprave policije na dalje postupanje”, saopšteno je iz Uprave carina. J.M.

akcija

Rusi spašeni od davljenja Službenici budvanske pomorske policije spasili su u ponedjeljak tri ruska državljanina koje su se, na oko 150 metara od obale, prevrnuli pedolinom u more, saopšteno je juče iz Uprave policije. Po primljenom obavještenju, policijski službenici Filijale patrolnih čamaca Budva isplovili su na lice mjesta, gdje su zatekli djelimično potopljenu pedalinu sa troje ruskih državljana, od kojih je

jedno dijete. Davljenici su u odmah ukrcani u policijski čamac i odvezeni do plaže u Bečićima čime je akcija spasavanja uspješno okončana, navodi se u saopštenju Uprave policije. S.K.

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

Još se ne zna je pucao iz k NEJASNO

Policijska istraga o prekjučerašnjem vatrenom obračunu Preko Morače još nije riješila misteriju

D

rugi dan nakon vatrenog obračuna u portunu zgrade “Maksim” u dijelu grada Preko Morače, inspektori kriminalističke policije još nijesu uspjeli da rasvijetle okolnosti pod kojima je, prekjuče oko 14.30 časova, ispaljeno najvjerovatnije četiri hica iz pištolja “kolt”. Potraga je raspisana za Podgoričaninom Markom Šofrancem, dok su ostali akteri sukoba policiji ispričali svoje verzije sukoba sa ovim bjeguncem.

Dok se u gradskim kuloarima raspredaju brojne verzije prekjučerašnje pucnjave u kojoj nije bilo povrijeđenih, policijska istraga za sada tapka u mjesto. Jedno je poznato - hici su ispaljeni iz pištolja marke “kolt”, čiji pucnji ne ostavljaju čaure. U to su se uvjerili inspektori koji su prekjuče obavili uviđaj na mjestu obaračuna i, naravno, nijesu pronašli ni-

jednu čauri, iako su očevici čuli četiri pucnja. “Nađena su oštećenja na zidu portuna, što ukazuje na sumnju da nije pucano uvis, već da je osoba koja je ispalila nekoliko projektila, najvjerovatnije pucala u pravcu onoga sa kim je sukobljena. Ukoliko je suditi po uzetim izjavama, koje opisuju pozicije aktera u momentu pucnjave i tragovima na zidu, ne može se

osnovano sumnjati da je pucao Šofanac. Svi vinovnici ovog incidenta su pod sumnjom”, kazao je sagovornik blizak istrazi, podsjetivši da su do sada izjave, ali i takozvana “parafinska rukavica” uzete od Milike Bukilića, Dalibora Globarevića i Aleksandra Joksimovića, kao i poznatog kik-boksera Gorana Radonjića, koji je sa njima bio u društvu. O incidentu postoji više verzija, a prema nezvaničnim saznanjima DN, pucnjava koja se dogodila juče nastavak je neraščišćenih odnosa između Bukilića i Šofranca. Prema jednoj verziji, Šofranac je bio gost u lokalu gdje je Bukilić šef obezbjeđenja i nije platio ceh, ali je ovaj garantovao za njega

Daleko smo i od regiona, a kamoli svijeta Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su nam kazali da je teško dati definitivan i egzaktan odgovor gdje se nalazi crnogorska poljoprivreda, ako se poredi sa regionom. “Ipak, prilično sigurno se može konstatovati da, ako se komparacija vrši u odnosu na objektivne kriterijume, kao što su ukupna poljoprivredna davanja po glavi (oko 30 eura) ili po ha korišćenog poljopri-

vrednog zemljišta (oko 150 eura), ili pak u smislu trgovinskog deficita u oblasti prehrambenih proizvoda (88 odsto) kao i učešća agrobudžeta u ukupnom budžetu (oko 1.6 odsto u CG), da stojimo nešto lošije od Srbije, znatno lošije od Makedonije ili Hrvatske, ali da smo nešto bolji od BiH, a znatno bolji od Kosova i Albanije, dakle negdje ispod nivoa regionalnog prosjeka”, saopštili su iz Ministarstva.

MILAN PAUNOVIĆ:

Sporni telegram je poslao Marković Službenik MUP-a Milan Paunović, koji je za vrijeme deportacija bio rukovodilac republičkog štaba za razoružanje paravojnih organizacija, reagovao je na izjave Milisava Markovića, tadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova, koje je prije nekoliko dana naveo u svojstvu optuženog za deportacije Muslimana 1992. godine u Višem sudu u Podgorici. Marković je tada negirao navode optužnice da je on, kao tadašnji pomoćnik ministra policije, telegramom od načelnika svih centara i odjeljenja tražio da postupe po zahtjevu MUP-a Republike Srp-

ske - da se sva lica srpske nacionalnosti privedu i vrate za BiH. Prilikom iznošenja odbrane, on je kazao da je za taj telegram naknadno čuo, te da ga je poslao upravo Paunović po direktnom nalogu ministra Pavla Bulatovića. “Ne tražim da Paunović bude optužen, da mu se sudi i da bude osuđen, ali ko god da je poslao taj telegram to je samo tehnički odrađen posao”, kazao je tada Marković. Paunović je u reagovanju dostavljenom medijima naveo sasvim suprotno. “Telegram koji je poslat 23. maja 1992. godine, od Službe javne bezbjednosti područnim organizacio-

nim jedinicama da se privedu Srbi, kojom je tada rukovodio Marković, upućen je sa potpisom - pomoćnika ministra Milisava Markovića. Paunović tvrdi da je svoj posao radio časno i pošteno, te da je u više navrata odbio nalog pretpostavljenih za učešće u hapšenju Srba, a posebno Muslimana i njihovo sprovođenje Srbima, u sukobima u BiH. Ponovljeno suđenje za deportaciju izbjeglica 1992. godine biće nastavljeno danas u Višem sudu u Podgorici. U prethodnom postupku devetorica bivših funkcionera MUP-a oslobođeni su od optužbe da su počinili ovaj ratni zločin. S.K.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Hronika 13

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

kratke vijesti

a ko kolta da će donijeti novac. Navodno, kako to nije učinio, Bukilić ga je sreo prije nekoliko dana i zadao mu više udaraca i uperio mu pištolj u glavu. Kako su se ponovo prekjuče sreli Bukilić sa nekoliko drugova sa jedne i Šofranac sam sa druge strane i ko je koga prvi napao, zvanično nije poznato. Ipak, dok se Šofranac dao u bjekstvo, Bukilić i njegovi drugovi podnijeli su prijavu policiji zbog navodnog pokušaja ubistva. Sa njima u društvu bio je i kik-bokser Radonjić, koji juče nije želio da komentariše događaj. “Sve što imam da kažem jeste da je to naduvana priča. Ništa nije bilo kako se piše”, kratko je prokomentarisao Radonjić. Sva tri broja telefona koja se vode na ime Bukilića juče su bili nedostupna. M.V.P.-J.M.

Uhapšeni Barani

Portun u kojem se dogodio vatreni obračun

Zbog sumnje da je u Bečićima počinio tešku krađu na štetu dva lica, budvanska policija uhapsila je državljanina Bosne i Hercegovine R.Đ. (23), sa boravištem u Budvi i protiv njega je podnijela krivičnu prijavu, saopšteno je juče iz Uprave policije. R.Đ. je prije tri dana obio balkonska vrata apartmana u Bečićima, koji su iznajmili Rusi, iz kojeg je ukrao više komada zlatnog i srebrnog nakita, ručne satove i novac u iznosu od 1.250 eura. M.V.P.

Barani N.O. (22) i D.V. (20) uhapšeni su zbog sumnje da su 7. septembra u kasnim večernjim satima u Baru od Ruskinje J.M. oteli torbicu u kojoj su se nalazili lična dokumenta, bankovne kartice, mobilni telefon i 20 eura. Osumnjičeni mladići su, kako se navodi u saopštenju Uprave policije, primijetili Ruskinju kako ulazi u market, te su je sačekali da izađe. N.O. joj je pritrčao iza leđa i oteo joj torbicu nakon čega je zajedno sa D.V. pobjegao u naselje Skolana. Tu su iz torbe uzeli mobilni telefon i novac, a ostale stvari su bacili u žbunju. Polovinu kradenog novca i sve ostale stvari osim jednog ličnog dokumenta policajci su pronašli i vratili Ruskinji. M.V.P.

Opljačkao crkvu Podgorička policija uhapsila je I. M. (28) iz Podgorice zbog sumnje da je 28. avgusta ove godine opljačkao Crkvu Svetog Arhangela Mihaila u Doljanima. Sumnja se da je I. M. obio prozor na crkvi, nakon čega je u porti obio kutiju iz koje je ukrao veću sumu novca u sitnim apoenima, ikone, crkvene knjige i druge predmete veće vrijednosti. Policija sumnja da je I. M. ukradene crkvene stvari sakrio u blizini svoje kuće, s namjerom da ih proda. Kako u tome nije uspio, premjestio ih je pored trafostanice, gdje ih kasnije policajci nijesu pronašli. M.V.P.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

14 Crna Gora U Portu boravilo više od 700 jahti TIVAT - Tokom tri ljetna mjeseca, u marini Porto Montenegro boravile su ukupno 744 jahte, saopšteno je juče iz PR službe kompanije “Adriatic Marinas”. U marini, koja posjeduje 250 vezova, najviše jahti – 342, boravilo je u julu, dok je u avgustu uplovilo 213. U junu, kada je u Portu boravila i najveća jahta koja je ove ljetnje sezone uplovljavala u Tivat, ultraluksuzna 93 metra duga “Mayan Queen IV”, bilo je nešto manje, odnosno 189 jahti. “Što se mega jahti tiče, bilo ih je ukupno 170, od čega su 82 broda bila dužine do 40 metara, 44 jahte do 50 metara, 24 dužine do 60, te 14 jahti dugih do 70 metara”, naveli su iz kompanije. Među brodovima koji su ovog ljeta bili usidreni u Porto Montenegru bilo je i jahti poput “ekološke” 50,5 metara duge jedrilice “Better Place”, najveće jedrilice na svijetu napravljene od karbonskih vlakana, ili najvećeg katamarana na svijetu, 44-metra duge jedrilice “Hemisphere”. Z.K.

Otvorena Castellana na Cetinjskom putu PODGORICA - Novi maloprodajni objekat Castellana otvoren je juče na Cetinjskom putu. Ovo je 14. poslovnica u Crnoj Gori, a druga u Podgorici. Za potrošače u ovom objektu spremni su popusti koji će trajati do 22. septembra, do kada će biti aktuelne povoljnosti na gume, gdje na određene dimenzije, za dvije kupljene Castellana daje dvije gratis. Kako je najavljeno iz ove firme, staro pravilo 3+1 za kupovinu felgi još važi. Popusti na autodjelove kreću se od 15 do 50 odsto, dok je popust na ulja 20, a za akumulatore 20 odsto. Aktivan je i program lojalti kartica, koji će potrošačima donijeti mnoge benefite i ubrzati proces kupovine. Tako će 40.000 kartica biti podijeljeno potrošačima, a iz menadžmenta je najavljeno i otvaranje 15. poslovnice u Beranama u oktobru. M.Ne.

Kulturni centar

obavještava svoje polaznike da nastavlja sa radom 01.septembra.2012.godine

U TOKU je upis za nove Članove:

- škole modernog i orijentalnog plesa

- sportska i ritmička gimnastika - škola manekenstva - glume i novinarstva - ZUMBA FITNES Za predškolce, osnovce, srednjoškolce i odrasle ! UČITE OD NAJBOLJIH i UĐI U IGRU ! Prijavite se! Inf.tel: 067 531 423 Ul. Slobodana Škreovića br.2

BAKOVIĆI

Svijeća sa groba kriva za požar KOLAŠIN – Situacija na Crkvinama, gdje treći dan bjesni vatrena stihija, tokom jučerašnjeg dana mijenjala se iz sata u sat. Po riječima komandira Službe zaštite i spasavanja Željka Darmanovića u prijepodnevnim satima, na Crkvinama je situacija bila pod kontrolom, ali je zato na drugom kraju, odnosno prigradskom naselju Bakovići došlo do požara na groblju gdje su mještani, nakon neuspjelih pokušaja da ugase vatru pozvali vatrogasce, koji su veoma brzo sanirali požar. “Do požara je došlo tako što je neko ostavio svijeće na groblju da gore, a pošto je vjetar duvao, va-

tra se brzo proširila na nisko i suvo rastinje”, kazao je Darmanović. U jutarnjim satima na Crkvinama je krenuo nošen jakim vjetrom požar kod tunela 32, i prešao na drugu stranu magistrale prema naseljenom dijelu. Međutim, ovoga puta vatra je brzo ugašena i požar je stavljen pod kontrolu. Darmanović tvrdi da sjeverni vjetar koji duva ide na ruku vatrogascima, te da je za sada požar stavljen pod kontrolu. “Sudeći po vremenskoj situaciji i nebom iznad Kolašina, kiša samo što nije krenula, što bi značilo spas za sve”, istakao je Darmanović. Zorica Bulatović

ANKETA

Građani utiču na rad mjesnih zajednica PODGORICA - Kako bi građani aktivnije učestvovali u radu gradskih i seoskih mjesnih zajednica, u toku je Izrada nove Odluke o mjesnim zajednicama. Građanima je od nedavno ponuđena anketa u elektronskoj formi, koju mogu popuniti na sajtu Glavnog grada (www. podgorica.me) i u pisanoj formi, koju mogu naći u prostorijama mjesnih zajednica Glavnog grada i gradskih opština. Anketirani građani imaće priliku da izraze svoje mišljenje o bitnim poslovima koje treba da obavlja mjesna zajednica, poput iniciranja uvođenja novih linija ili

drugih promjena u javnom prevozu, zatim prikupljanje podataka i pružanje pomoći licima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe na području određene mjesne zajednice, a pri tom da nijesu korisnici prava na socijalnu i dječju zaštitu. Davanje olakšica radi podsticanja razvoja preduzetništva, poljoprivrede, seoskog i alternativnih vidova turizma, organizovanje humanitarnih i dru-

foto:Balsa Rakcoevic

KRATKE vijesti

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

gih aktivnosti, kao i procesuiranje zahtjeva građana za snabdijevanje vodom u bezvodnom području, neke su od navedenih stavki u anketi koje se mogu istaknuti kao prioritetne. Postupak javnog konsultovanja građana po navedenim pitanjima trajaće do 18. septembra, a biće dostupan i na albanskom jeziku za građane koji čine većinu na području GO Tuzi, saopšteno je iz PG Biroa. M.Nenezić


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Crna Gora 15

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

LOVĆEN

Rampa nije uklonjena, mještani i dalje dežuraju

Mještani: Požar izazvan nepažnjom

Mještani podlovćenskih sela apeluju na nadležne organe da obave svoj posao kako bi se izbjeglo njihovo maltretiranje

Foto: Zorica Bulatović

Mještani sela Vrujica, odakle je i krenuo požar, bili su najugroženiji tokom posljednja tri dana, pa kako su kazali, svjedoci su i onoga kako je došlo do požara. Prema riječima jednog od mještana Slobodana Bulatovića požar je prouzrokovan nepažnjom onih koji su raskresivali drveće oko nisko naponske mreže kod trafo stanice. “Neko je raskresivao drveće oko nisko naponske mreže kod trafo stanice, tako da je nekoliko grana ostalo da visi na žici od struje. Kada je puštena struja sve je planulo. Mi smo zvali zaposlene u kolašinskoj distribuciji da nam kažu ko je obavljao te radove, jer je zbog toga i došlo do požara”, više nego ogorčen pričao je Bulatović, koji tvrdi da sem Božje pomoći niko drugi mještanima nije pomogao da brane oko desetak kuća kojima je prijetila vatra. Da je požar krenuo sa tog dijela potvrdio je i komandir kolašinske službe zaštite i spasavanja Željko Darmanović, koji je kazao da su oni bili na suprotnom kraju i na sasvim drugom mjestu, gaseći požar kada su ugledali na tom dijelu vatru.

CETINJE - Pat pozicija u kojoj su se našli Nacionalni parkovi Crne Gore i mještani Njeguša, Bajica i Bjeloša po pitanju uklanjanja naplatnih rampi na putevima ka Lovćenu i dalje traje. Iako je sredinom jula Direkcija za saobraćaj donijela odluku po kojoj se naplatne rampe moraju ukloniti i za to postavila rok od sedam dana, rampe nijesu sklonjene. Iz uprave Nacionalnih parkova se pozivaju na žalbu koju su navodno odmah uputili Ustavnom sudu, mještani tvrde da se odluka mora poštovati bez obzira na to da li je žalba upućena ili ne. Teče peti mjesec otkako su predstavnici mještana počeli proteste. Član odbora mještana Dragan Čavor za DN kaže da se ništa novo nije desilo od donošenja rješenja i naloga za uklanjanje rampi. On je potvrdio da svakodnevno po jedan predstavnik mještana dežura na rampi i onemogućava naplatu ulaza i pojasnio da će se ta praksa nastaviti sve dok se rampe potpuno ne uklone. “Mi smo dobili informaciju da su u toku godišnji odmori i da zbog toga nije bilo reakcije glavnog inspektora i izvršnog organa koji treba da ukloni navedene rampe. S obzirom na to da to nije uradila JU Na-

cionalni parkovi iako je izdat nalog, mi smo mislili da će se početkom mjeseca navedene radnje sprovesti, ali ni do dana današnjeg to se nije desilo”, kazao je Čavor. On je dodao i to da se niko nije obratio mještanima nakon njihovog otvorenog pisma koje su nedavno uputili premijeru Lukšiću. Čavor je pozvao nadležne da obave svoj posao kako bi se izbjeglo maltretiranje mještana koji svakodnevno dežu-

raju na rampama. On je rekao kako se polako gubi povjerenje i da “dolazi do razočarenja” u institucije koje ne reaguju, a sumnja se da se namjerno odugovlači sprovođenje rješenja o uklanjanju rampi. Čavor je potvrdio nezvanične informacije da je rampa na Krscu, sa njeguške strane, već danima napuštena rekavši da se tamo ‘’već nekoliko dana ne vrši naplata i da niko iz NP tamo ne dolazi”. M.Zadrima

OBRAČUN

Otkopane ratne sjekire Rudnik optužuje opštinu da je nanijela štetu ovom preduzeću, opština tvrdi da su dugovi Rudnika premašili 3,5 miliona eura PLJEVLJA - Pljevaljski Rudnik uglja i lokalna uprava otkopali su juče “medijske ratne sjekire”. Rudnik je prvo saopštenjem optužio opštinu da je blokadom računa tog preduzeća na oko 430.000 eura pokušala da nanese štetu Rudniku, Elektroprivredi, privredi i građanima Crne Gore. Uzvratila je lokalna uprava kontraoptužbom da to upravo čini Rudnik odugovlačenjem i izbjegavanjem plaćanja obaveza prema opštini, koje su premašile 3,5 miliona eura. Povod za “medijski obračun” bila je blokada računa pljevaljskog Rudnika nakon rješenja opštinske Uprave lokalnih javnih prihoda i zaključka o prinudnoj naplati dijela neizmirenog poreza na

građevinsko zemljište iz prošle godine. Rudare je ovaj udar na pare pokrenuo da optuže opštinu kako svjesno pokušava da nanese štetu Rudniku, Elektroprivredi, privredi i građanima Crne Gore. Rudnik tvrdi da zbog blokade računa “neće moći uredno da snabdijeva ugljem TE Pljevlja i da je došao u situaciju da obustavi proizvodnju”. Rudari tvrde da je opština ovim postupkom osim ugrožavanja rada TE prekršila i zakon i nadaju se da će Upravni sud poništiti sporno rješenje. U opštini su međutim ubijeđeni da su uradili sve po zakonu i da obaveze Rudnika koje su premašile 3,5 miliona eura i odugovlačenje i

izbjegavanje njihovog plaćanja jasno ukazuju ko pokušava da svjesno nanese štetu građanima. Rudnik opštini duguje preko 3,5 miliona eura, od čega oko 2,52 miliona eura za koncesije za period od kraja 2008. godine do danas. Oko 270.000 eura su obaveze Rudnika po osnovu oporeza na zarade, a oko 850.000 eura je neplaćeni porez iz prošle i ove godine. “Dio su obaveze iz prošle godine za koje je pokrenut postupak prinudne naplate, a dospjela je i ovogodišnja rata poreza na nepokretnosti od oko 422.000 eura, za koju još nijesu preduzete mjere prinudne naplate”, navodi se u reagovanju pljevaljske lokalne uprave. D.Kandić

“Izbjegavanjem i odugovlačenjem plaćanja zakonskih obaveza opštinski budžet ostaje bez sredstava, te se obaveze predviđene budžetom ne mogu izvršavati”, navodi pljevaljska lokalna uprava u reagovanju.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

16 Crna Gora

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

SKUPŠTINA

KOTOR - Proslava 60.godišnjice rada Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru biće održana u ponedjeljak 17.septembra, prenosi radio Kotor. “Pomorski muzej kroz vrijeme” naziv je programa koji će biti održan u crkvi Svetog Duha sa početkom u 20 sati. M.Ne.

RADOVI U TOKU

Neizvjesno da li će srediti patos Rekonstruiše se sportska dvorana u Mojkovcu, pod u izuzetno lošem stanju MOJKOVAC – Rekonstrukcija sportske dvorane u Mojkovcu, površine 1.885 kvadratnih metara, počela je 27. avgusta i trajaće do 27. decembra ove godine. Izvođač radova je bjelopoljska firma “Unipred”. Projekat je prvi za koji je opština Mojkovac dobila sredstva iz IPA fonda, odnosno programa Evropske komisije namijenjenog zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji. Planira se izgradnja dodatne tribine, rekonstrukcija postojeće, poboljšanje energetske efikasnosti cijelog objekta i zamjena postojeće bravarije

na objektu. Rekonstruisaće se svlačionica za sportiste i druge korisnike, kancelarijski i drugi zajednički prostori u dijelu obrade zidova, podova, plafona, kao i zamjene postojećih sanitarija, stolarije i drugog. Ono što se juče moglo vidjeti je da je patos dvorane u izuzetno lošem stanju. Prema riječima radnika koji izvode radove, nezvjesno je da li će se patos dvorane mijenjati. Vrijednost projekta je, kako piše na tabli ispred objekta, 234.537 eura. Učešće Evropske komisije je 68 odsto, Ministarstva finansija Crne Gore 20, a opštine Mojkovac 12 odsto. V.B.

BUDVA – Škola za strane jezike Waves koja djeluje u Budvi već 17 godina, organizovala je u Akademiji znanja i u prostorijama škole Waves i Gradske biblioteke, dva kviza znanja za učenike osnovne škole, te za srednjoškolce i odrasle. Pitanja na kvizu bila su iz oblasti stranih jezika, a organizovana je i engleska igraonica za najmlađe u gradskoj biblioteci, koja se nalazi u istoj zgradi. Uručene su i međunarodne Cambridge diplome učenicima ove škole. N.L.

FESTIVAL

Top Hil će raditi do jedan sat Usvojena inicijativa mještana Svinjišta uticaće na to da se skrati radno vrijeme Nina Lajović

O

dluka o radnom vremenu, kojom se u urbanizovanim zonama produžava rad noćnih klubova i diskoteka, a u područjima koja nijesu pokrivena detaljnim urbanističkim planovima skraćuje do jedan sat iza ponoći, direktno će uticati na radno vrijeme noćnog kluba K3 i diskoteke Top Hill, koji su smješteni na brdu Topliš.

BUDVA – Ovu odluku usvojili su odbornici na posljednjem skupštinskom zasijedanju, a predviđa da disko klubovi, barovi i noćni barovi rade isključivo noću i to u područjima obuhvaćenim DUP-om od 22 do četiri sata narednog dana i u područjima bez usvojenih DUP-ova od 22 do jedan sat narednog dana. Sekretar Sekretarijata za privredu i finansije Mihajlo Đurović podsjetio je da je do sada, shodno odluci iz 2009. godine, ova vrsta objekata imala propisano radno vrijeme od 21 do pet sati narednog dana, te da su

mještani Svinjišta, braneći svoj interes, pokrenuli inicijativu za njenu izmjenu. Navodeći da je odluka usvojena na insistiranje predsjednika Skupštine Krsta Ljubanovića, odbornik Božidar Vujičić je kazao da se takvom odlukom izlazi u susret upravo Ljubanoviću. “Vas sada ga ne interesuju posljedice ovoga koje će da plate građani, jer ovaj čovjek ima rješenje i on će da traži odštetu od opštine koja je to rješenje izdala, a ova odluka njemu ne znači ništa jer noćni klub ne mo-

PREGOVORI

Dodirni Durmitor u petak i subotu Nicović Festival će obogatiti edukativne radionice, izložbe i projekti zainteresovan za Lipku

Vlasnik fabrike vode GORSKA u igri za kupovinu hotela

Prvi festival “Dodirni Durmitor” održava se od 14. do 16. septembra u NP “Durmitor”. Adrenalinski sportovi, pješačke ture, edukativne radionice, izložbe i koncerti, koji čine bogat program festivala, usmjereni su na promovisanje održivog razvoja na području svjetske baštine NP “Durmitor”. Festival je zabavno-edukativnog karak-

tera i namijenjen je svim generacijama, a detalji se mogu naći na sajtu www.dodirnidurmitor.me. Zbog načinjene štete požarima u julu i neophodne sanacije NP “Durmitor”, u toku festivala će biti predstavljen i projekat koji će se realizovati pod pokroviteljstvom Nacionalne komisije za UNESCO, UNESCO i Na-

cionalnih parkova Crne Gore: Utvrđivanje stanja i kartiranje opožarenih područja u NP “Durmitor”. Partneri festivala su: UNDP u Crnoj Gori, UN Kancelarija za koordinaciju UN Sistema u Crnoj Gori, NTO, NVO Green Home, NVO COSV, kao i lokalni partneri opština i LTO Mojkovac, opština Pljevlja i LTO Žabljak, Šavnik i Plužine. M.Ne.

KOLAŠIN – Hotel Lipka, koji nekoliko mjeseci ne radi, mogao bi uskoro da otvori vrata gostima. Kako Dnevne novine nezvanično saznaju, ovih dana vode se pregovori o nekoliko zainteresovanih strana za kupovinu ovog hotela. Među njima našao se i poznati biznismen Đorđije Nicović, vlasnik fabrike vode GORSKA, odnosno NIC kompanija. Iz PR službe Prve banke Crne Gore, koja je odnedavno preuzela vlasništvo nad ovim objektom, kazali su da nikakve informacije za sada ne mogu da daju, a kad nešto važno bude za

javnost, vezano za hotel Lipku, daće tom prilikom i zvaničnu izjavu. Hotel Lipka, podsjećamo, u maju je prvo zatvorila inspekcija rada, a kasnije i menadžment kompanije Adrijastar, a po nalogu vlasnika izvjesne kompanije Bepler Investment Montenegro. Nakon toga, vlasništvo nad hotelom preuzela je Prva banka Crne Gore zbog hipotekarnog kredita koji je ova kompanija uzela kod pomenute banke. U igri za kupovinu objekta je još nekoliko ponuđača, a za sada se jedino zna da su pitanju strani ulagači. Z.B.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Crna Gora 17

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

MEMORANDUM

Spriječiti konflikt interesa KOTOR - Predsjednica opštine Kotor Marija Maja Ćatović i predsjednik Komisije za sprečavanje sukoba interesa Crne Gore Slobodan Leković potpisali su juče u Kotoru memorandum o saradnji koji predviđa saradnju Komisije i opštine kako bi se spriječio potencijalni sukob interesa, a time i korupcija u državnim i lokalnim organima i javnim službama na području opštine.

že da radi do jedan sat. Ako on ima dozvolu za noćni klub, zna se da mora da radi do pet ujutru. Drugo, sjutra može da izađe da Top Hill radi do jedan sat, jer ova odluka važi i za Top Hill, pa da vidim ja toga koji će otići da zaustavi gore njih da rade do jedan sat. Ne možemo da imamo dvojne aršine”, kazao je Vujičić. Kako je kazao odbornik SNP Mijomir Pejović, ako se doslovno bude primjenjivala odluka, diskoteka Top Hill će raditi najkasnije do jedan sat. On je kritikovao opštinsku vlast ko-

ja je dala u zakup zemljište na kojem je Top Hill na 30 godina, a novom odlukom im uskraćuje radno vrijeme. Navodeći da je mislio da se na mjestu gdje je noćni klub K3 gradi kuća, Ljubanović je kazao da je regaovao kada je saznao da se otvara lokal tog tipa, ne želeći da ga ruši ni da bude posrednik u rušenju. “Ja i dan danas ne tražim da se ruši, tražim samo da objekat privede pravoj namjeni da ne narušava mir drugima. Ili da mu se skrati rad, da mu se na-

pravi prenamjena pa da ne bude noćni klub, neka bude restoran, kafić, svejedno. To je objekat koji je divlje podignut, bez građevinske dozvole, van urbanističke zone, bez upotrebne dozvole, bez poštovanja zakona o zaštiti od buke i taj objekat je dobio trajnu dozvolu za rad. Mogu da shvatim da je data privremena, ali je data trajna. Mislim da treba da nam je cilj da sela malo zaštitimo. Ako planiramo razvoj seoskog turizma, ovakve pojave ne možemo da tolerišemo”, kazao je Ljubanović.

PROJEKAT

Obilježavaju pješačke staze zbog đaka

NVO Omladinski centar Herceg Novi u planu ima nekoliko radionica za djecu koje će trajati do kraja školske godine HERCEG NOVI - Nevladina organizacija “Omladinski centar Herceg Novi” u saradnji sa Javnim komunalno-stambenim preduzećem i Upravom policije, počeće obilježavanje pješačkih prelaza u blizini hercegnovskih škola i time nastaviti realizaciju projekta “Volonterski servis Herceg Novi prijatelj djece”, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Ciljevi Omladinskog centra su da ovaj projekat preraste u stalni program kako bi podstakli mlade ljude da se uključe u društvene aktivnosti i što kvalitetnije ispune svoje slobodno vrijeme. S druge strane, kroz ovaj pro-

jekat u ovoj organizaciji nastoje da poboljšaju prevenciju socijalno nepoželjnih oblika ponašanja, ali i da u aktivnosti lokalne zajednice uključe i ranjive grupe djece. Prema riječima predsjednika NVO “Omladinski centar Herceg Novi” Milijana Mijovića, ovoga mjeseca počeće i radionice “Pomoć u učenju”, “Kurs engleskog jezika”, kao i niz kreativnih radionica koje će trajati do kraja školske godine. Mijović je podsjetio da je projekat počeo u maju, a prve aktivnosti bile su organizovanje prvomajske logorske vatre, dječjeg karnevala, a za dva i po mjeseca ljetnjeg ras-

pusta završili su i štampanje brošure o volonterskom servisu kao i dječije mape Herceg Novog, u kojoj su ucrtane sve lokacije na kojima se djeca mogu bezbjedno igrati, zabavljati ili baviti sportom. U saradnji sa JU Muzej i galerija organizovali su izložbu eksponata, kao i dječijih radova koji su nastali u radionici “Šta sve možemo sa plodovima mora”. Za oktobar je planirano čišćenje jedne javne površine na kojoj će biti opremljeno dječje igralište. Projekat “Volonterski servis Herceg Novi prijatelj djece” finansira Kooperativa holandskih fondacija za Centralnu i Istočnu Evropu i FAKT. S.M.

“Opština Kotor je najtransparentnija crnogorska opština i taj status želimo da zadržimo. Lokalna uprava mora biti servis građana, a građani treba da budu informisani o svemu što se u lokalnoj upravi radi”, naglasila je predsjednica Ćatović, podsjećajući da u Kotoru ima 89 funkcionera čija je obaveza da transparentno prikažu podatke o porijeklu imovine. M.Ne.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

18

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

Kosovo

Panalbanska predizborna kampanja u toku Međunarodna upravljačka grupa se povlači sa Kosova. Jedan njen portparol je, za svaki slučaj, izjavio da Priština mora ostati vezana za kosovski Ustav, koji izričito zabranjuje povezivanje sa nekom drugom državom...

O ukidanju međunarodnog nadgledanja nezavisnosti Kosova nemačke novine pišu: Frankfurter algemajne cajtung piše da je taj događaj samo formalna promena, „jer će nezavisnost Kosova ostati kako nadgledana tako i nepotpuna. Nepotpuna jer ova država koja je druga po mladosti, za razliku od najmlađe (Južni Sudan) nije članica Ujedinjenih nacija niti drugih udruženja međunarodne zajednice dokle god to Srbija i Rusija i dalje sprečavaju. Nadgledana, jer i pored raspuštanja Međunarodne upravljačke grupe (ICO) postoji još čitav niz institucija koje prate rad kosovskih političara. Mandat misije Euleks trajaće bar do juna 2014, a i jedinice Kfora, na čijem čelu se već godinama smenjuju nemački zapovednici, ostaće stacionirane na Kosovu. Trojica od devet sudija Ustavnog suda će biti stranci koje je poslao Evropski sud za ljudska prava, kao što je i predviđeno kosovskim Ustavom. I na drugim funkcijama kosovskog pravosuđa se nalaze stranci, a tako je i sa drugim institucijama kosovske države, kao što je Agencija za privatizaciju, u kojoj prema Ustavu takođe stranci imaju pravo glasa. Kosovo se, znači, neće tako brzo otarasiti međunarodnih nadzornika. Doduše, izjave šefa parlamentarne Komisije za ustavne promene, Arsima Bajramija, zaslužuju da se pažljivo oslušnu. On je ovih dana saopštio da njegova Komisija priprema više promena, ali da u ovom trenutku još ne želi da obznani koji zakoni treba da budu promenjeni. Jedan portparol ICO je za svaki slučaj izjavio da Priština mora ostati vezana za kosovski Ustav, koji izričito zabranjuje povezivanje sa nekom drugom državom. To što je taj portparol naglasio baš taj detalj, moglo bi imati veze sa sve glasnijim zahtevima iz Prištine i Tirane za ujedinjenjem Kosova i Albanije. Ako Kosovo sopstvenim snagama ne može postati prava država, ono onda mora da stremi priključenju matici – tako glasi parola panalbanaca čiji je naj-

poznatiji predstavnik opozicioni lider Aljbin Kurti. (…) Tipična za te teškoće jeste i situacija sa međunarodnim pozivnim brojem za Kosovo. (…) Preduslov za sticanje sopstvenog pozivnog broja je članstvo u Ujedinjenim nacijama. Aljbin Kurti je u parlamentu nedavno predložio da Kosovo uzme pozivni broj Albanije kako bi se oslobodilo sramote sa telefonski povezivanjem preko Srbije. Evropska unija ne može da se odluči da li će priznati Kosovo kao nezavisnu državu. U svakom slučaju, od Kosova i Srba traži normalizaciju odnosa. On je rekao da su Albanci iz Kosova i Albanije jedna nacija i da je zajednički pozivni broj način da se to izrazi. Jedna nacija ne deli, kaže, samo kulturu, jezik, tradiciju i istoriju, već i politiku, institucije i privredu. Kosovski mediji su već citirali izjave podrške albanskog predsednika Beriše. Panalbanska predizborna kampanja je u toku, i tu ni preostali međunarodni nadzornici ne mogu ništa da promene“, piše stručnjak za Balkan Mihael Martens za Frankfurter algemajne cajtung. Zidojče cajtung je iz Pera autora Envera Robelija objavio članak pod naslovom „Kontrolisano samoodređenje“, u kome piše i da je „zadatak ICO bio da sprovede plan Martija Ahtisarija o nadgledanju nezavisnosti Kosova i da pomogne u formiranju države koja funkcioniše. Šef ICO Piter Fejt je te ciljeve dobrano promašio. Na početku svog mandata, taj holandski političar koji

je, kako saznajemo, zarađivao 20.000 evra mesečno, najavio je da će njegova grupa biti prisutna svuda na Kosovu. Ali integracija severnog dela Kosova nije uspela. Tako, sa druge strane Ibra i podeljenog grada Mitrovice, srpsko-albanske mafijaške bande mogle su da gotovo neometano švercuju, a nacionalisti kojima upravlja Beograd su mogli da pucaju na mirovne snage NATO kada bi ove pokušale da uklone blokade puteva i da pomognu da na scenu stupi pravna država.“ „Iako je šef ICO kao poslednja instanca mogao i da smenjuje korumpirane političare, Piter Fejt nikada nije pribegavao toj meri. Dosadašnji bilans vlade premijera Hašima Tačija je sve samo ne pozitivan. U agendi bivšeg političkog vođe gerilske armije UČK nije bio samo ekonomski razvoj, već i brza i neprozirna privatizacija državnih preduzeća. (…) Nova i seoski obojena elita Kosova koja je proizašla iz UČK, infiltrirala je upravu militantnim kadrovima. Tačijevu Demokratsku partiju nezavisni posmatrači smatraju mrežom koja radi za klijentelu i kao hobotnicu korupcije. Mračno poglavlje je i neprerađena prošlost Kosova: prema navodima misije Euleks , tajna služba UČK posle rata nije ubijala i zastrašivala samo srpske civile, već i desetine umerenih političara Demokratske lige Kosova preminulog predsednika Ibrahima Rugove. Kosovo će i posle povlačenja međunarodne uprave ostati za EU problem sa mnogo potencijalnih opasnosti.“


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

19

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

“Neobični novinari” u “ozbiljnim medijima”

Kako smo postali novinarsko smeće

Novinari i novinarke, urednici i urednice, izdavači i izdavačice zabavljeni zakulisnim igrama, ucijenjeni poreznim dugom, odnosno privilegirani u Poreznoj upravi ne mogu objektivno izvještavati javnost. O teškim i bolnim temama društva pišu i govore obični novinari, koji redovito rade u medijima koje visoki dužnosnici valjda smatraju neozbiljnim

Na klupi za svjedoke jedne od dvorana Županijskog suda u Zagrebu nekoliko utjecajnih novinarki, odnosno televizijskih urednica ostavilo je ostatke svog kredibiliteta da ga više nikad ne povrate. Sva je sreća pa im - kao niti urednicima, urednicama, novinarima i novinarkama većine hrvatskih medija - taj kredibilitet uglavnom ne treba, jer javnost će i s njim i bez njega progutati sve što joj se sugerira putem malih ekrana i zloćudnih dnevnih tiskovina zaduženih za manipuliranje javnošću. Za ovu priču valja nam najprije reći nešto o suđenju Siniši Svilanu, bivšem programskom direktoru Nove TV, koji je optužen da je od vlasnika producentske kuće “Core media” Vladimira Šelebaja Selliera primao mito u zamjenu za emitiranje emisija na najgledanijoj komercijalnoj televiziji. Taj Šelebaj bio je muž Dijane Šelebaj Čuljak, a iskaz jednog od svjedoka dao je povoda opravdanoj sumnji da su Hloverka Novak Srzić i Dijana Šelebaj Čuljak - u to vrijeme obje zaposlenice HRT-a - preko Core medije radile za konkurentsku Novu TV. Sutkinja je svjedoka pitala: “Je li normalno da osoba koja radi u drugoj televizijskoj kući djeluje kao tim s vlasnikom producentske kuće?” Svjedok joj je na to odgovorio: “U Hrvatskoj je svašta normalno.” Emisije “Core medije” koje su prikazivane na Novoj TV radili su pak novinari i novinarke iste te televizije, koji su plaću od Šelebaja dobivali na ruke, na crno. Ukratko - varali su državu. Među njima je bila i dnevna urednica Nove TV Ivana Ivančić, koja je pred sudom potvrdila da je plaću dobivala u kuver-

ti te istaknula da je za taj posao primala simboličnu naknadu od - osam tisuća kuna. Ivana Ivančić i danas je dnevna urednica Nove TV, ona svakog dana odlučuje o čemu će i kako javnost biti informirana. Za kredibilitet koji joj je ostao na Županijskom sudu nitko je na poslu ne pita, a hrvatsku javnost također zaboli patka za isti. Važno je da medijski stroj melje, a tko i kako njime upravlja - manje je bitno. O Hloverki Novak Srzić pak mediji ovih dana s nasladom izvještavaju da je postala “obična novinarka” u emisiji Pola ure kulture. Ni nju na poslu nitko ništa ne pita, iako su na HRT-u i za puno manje stvari znale frcati suspenzije i opomene pred otkaz. U Hloverkinom slučaju nije potrebna nikakva opomena, suspenzija, istraga ili što već, jer ona je, eto, postala “obična novinarka”. Dođe mu

to kao nekakva kazna - biti običan novinar, jer “obični novinari” ne primaju simbolične naknade od osam i više tisuća kuna i nemaju tajne ortačke ugovore s vlasnicima producentskih kuća. Na zao glas obični novinari došli su upravo zbog ovih neobičnih, čija imena se povlače po sudovima, redovito u korupcijskim predmetima. Za ovaj tekst važan nam je još jedan “neobičan novinar”, koji se odaziva na ime Davor Butković. Zaposlen je u izdavačkoj kući EPH, a taj se u posljednje vrijeme istaknuo neplaćanjem poreza. Državi je dužan 1.4 milijuna kuna. Da je Butković neobičan novinar kazuje činjenica da je uspio skupiti takav dug. Jednom običnom novinaru, s kojim smo svojevremeno dijelili redakciju, država je blokirala račun zbog par desetaka tisuća kuna pa se naplaćao kamata kao da se za-

dužio kod lihvara. U svojoj običnosti, naš kolega nije odlučivao o tako velikim stvarima kao što je uređivačka politička jedne izdavačke kuće te nije bilo razloga da ga država ne opelješi kao šibicar naivnu mušteriju željnu brze zarade. Da situacija bude još poraznija, redovito će se pobrinuti visoki državni dužnosnici. Ovom prilikom na pamet nam opet pada predsjednik države Ivo Josipović, koji se u jeku afere ZAMP branio tvrdnjom da je riječ o besmislici, što pokazuje činjenica da se njome ne bave “ozbiljni mediji”. A tko su ozbiljni mediji u ovoj državi, zapitate li se ponekad? Opet se vraćamo na pitanje kredibiliteta. Novinari i novinarke, urednici i urednici, izdavači i izdavačice zabavljeni zakulisnim igrama, ucijenjeni poreznim dugom, odnosno privilegirani

u Poreznoj upravi ne mogu objektivno izvještavati javnost. O teškim i bolnim temama društva pišu i govore obični novinari, koji redovito rade u medijima koje visoki dužnosnici valjda smatraju neozbiljnim. U “ozbiljnim medijima” za njih nema mjesta, jer tamo naprosto ne mogu reći ono što se mora reći, ne mogu napisati ono što se mora napisati. Zahvaljujući spregama i zakulisnim igrama, u kojima prednjače “neobični novinari i urednici” zaposleni u “ozbiljnim medijima”, hrvatska javnost sustavno je dezinformirana, zbog čega redovito donosi pogrešne odluke i prosudbe. Godine dezinformiranja učinile su da su konzumenti medijskih sadržaja počeli instiktivno osjećati prevaru, zbog čega je novinarska profesija postala jedna od najozloglašenijih u društvu. Ladislav Tomičić


Pratite nas na twitteru

@dnovine

20 Reportaže

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

OBILAZAK

Zabit zvana Debar i fascinantni Ohrid

G

lavni akteri reportaže o putovanju po Makedoniji su biciklisti iz BiH koji obilaze ovu državu na svojim dvotočkašima. Slijedi njihova priča i utisci o možda najljepšem dijelu Makedonije

Nakon osvajanja Golemog Koraba bio nam je potreban odmor te smo put do Ohrida odlučili prepoloviti kombi prevozom iz Debra. Do Debra smo po planu imali tek tridesetak kilometara spusta kanjonom Radike, što će na kraju ipak iznositi skoro duplo više. Nakon dosadnog asfaltnog spusta na kojem smo morali okretati pedale kako bi iole održavali brzinu usljed čeonog vjetra, uslijedio je još dosadniji, ravni asfaltni dio. Monotoniju su tek razbijala sela na obroncima planina, gore visoko, tjerajući nas da se zapitamo zašto su baš gore starosjedioci odabirali da grade svoja naselja. Kasnije ćemo saznati da su to uglavnom sela Torveša (ili Torbeša), domicilnog naroda koji je nakon dolaska Osmanlija prešao na islam. Danas ih mnogi smatraju direktnim potomcima makedonskih bogumila.

ALBANSKA SVADBA I UŠTIPCI OD MESA Ulaz u Debar, većinski albanski gradić, izgledao je poput TV dokumentaraca o nekim zabitima u kojima ne vlada nikakav red. Goveda na cesti, skupi njemački automobili sa stranim i raspadajuće “lade” sa domaćim tablicama, konjska zaprega i šleperi, svi dijele cestu nedovoljno široku i bez ikakvih ograda. Ulazeći u centar Debra čujemo muziku koja odjekuje iz obližnjeg kvarta. Prilazimo i otkrivamo da je upravo u toku albanska svadba. Trubači i bubnjevi daju spori ritam za tradicionalno kolo. Odmjereni koraci, ali i pogledi plesača nijesu nam ulivali hrabrost da se i sami uključimo u slavlje. Ipak smo ostali po strani uživajući u ovoj jedinstvenoj prilici. Nakon ručka na kojem smo naučili da se u Debru uštipci prave od mesa, a ne tijesta, sačekali smo kombi na glav-

nom trgu, kraj spomenika Skender-begu. Opet već viđeni susreti sa znatiželjnim pogledima lokalaca, upoznavanja i slušanje priča kako su nekad davno pravili pite u Sarajevu… DOKTOR S PLATOM OD 250 EURA Vožnja kombijem, kao i obično, bila je puna iznenađenja i otkrila nam nešto nevjerovatno. S momkom u ranim tridesetim, nakon kratkog upoznavanja, brzo smo razvili priču, kao da se poznajemo godinama. Slični problemi su nas brzo vezali i ubrzo saznajemo da je naš vozač u stvari doktor, koji je neposredno prije nego što će sjesti u kombi, stavio infuziju svom pacijentu. U jednom momentu, držeći volan u jednoj, a mobilni telefon u drugoj ruci, pitao je za stanje pacijenta i davao instrukcije medicinskoj sestri, na naše ogromno iznenađenje. Plata doktora, koji je uložio devet godina svog života u edukaciju (računamo, naravno, samo medicinski fakultet), iznosi ravno 250 eura. Priča slična kao i u Bosni i Herce-

govi zado ći pe svoj neg mo

UŽ OH U njim ženi pan da, u pozn ljen koji za o tam stac jela nara vi, z

M GOD Oh

USPJEH

Fotografija

Časopis “Nacionalna Ge Fotografija “Kuća na rijeci” snimljena u Bajinoj Bašti proglašena je 10. septembra najboljom avgustovskom fotografijom u mjesečnom takmičenju časopisa “Nacionalna geografija”. Na svjetskom nivou “Nacio-

na bi av fo ju ri gl no


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

ini. Umoran od posla, neovoljan platom i nemajuerspektivu u svojoj državi, ju će budućnost potražiti gdje na zapadu. Ne možereći da ga krivimo…

živanje u ljepotama hridskog jezera Ohrid smo došli u večerm satima. Konačno, zaslui odmor. Smješteni smo u nsion u starom dijelu Ohriu neposrednoj blizini najnatije bogomolje, obnovne Crkve Sv. Klimenta. Dan i predstoji iskoristili smo odmor i uživanje u ljepoma Ohridskog jezera, deguciji odličnih nacionalnih a i trošenju posljednjih dea na karting. Jednom se žizar ne?

Manastir iz 1295. dine hrid, grad pod zaštitom

Reportaže 21

srijeda, 12. 9. 2012.

Uneska, ubraja se u najstarija naselja u Makedoniji. Za vrijeme cara Samuela oko Ohrida je izgrađena utvrda i u kratkom periodu je ostvarena nezavisnost od Vizantijskog carstva. Oko Ohrida je izrađeno 365 manastira, od kojih su mnogi do danas i obnovljeni. Posebno bi istaknuli posjetu Manastiru Svete Bogorodice Perivlepte, najočuvanijem manastiru u Ohridu izgrađenom 1295. godine. Za vrijeme osmanske vladavine, mnoge crkve su pretvarane u džamije, a debeli sloj maltera se pokazao kao odličan konzervator, zahvaljujući kojem su danas freske očuvane u originalnom obliku. Ukoliko budete posjetili ovaj manastir, obavezno pokušajte pronaći prof. Janu, kustosa manastira, koja je na nas ostavila poseban utisak. (Klix.ba)

a Bajine Bašte zadivila svijet

eografija” izabrala ovu fotografiju za najbolju u avgustu

alna geografija” svakodnevno ira najbolje fotografije. Ovoga vgusta među njima se našla i otografija iz Bajine Bašte kou je snimila fotografkinja Ajin Beker. Upravo je ona prolašena najboljom na mjesečom nivou.

“Kuća na rijeci” (River Haus), koja prikazuje magičan pejzaž Drine, nastala je 2011. godine kada je Beker napravila seriju fotografija u Srbiji koja se može pogledati na njenom sajtu. Ova fotografija pripada se-

rijalu snimljenom na Tari, o osim toga Beker je napravila niz fotografija u specijalnom rezervatu prirode Uvac i manastiru Rača. Osim toga, ova fotografkinja snimila je niz portreta ljudi sa Tare kao i proces šeganja drveta.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

22 Kultura kratke vijesti “Začarani vilenjak” u KIC-u Predstava “Začarani vilenjak” u produkciji Teatra Slon iz Bugarske (Sofija) biće izvedena večeras u KIC-u “Budo Tomović” u dva termina, u 18 i u 20 sati, u okviru Međunarodnog festivala lutkarstva. Istog dana u dva termina (u 14 i u 17 sati) biće izvedena predstava “U tami” Marije Stankove u režiji Veselke Kunčeve i produkciji Dečijeg pozorišta Subotica. Predstava “Palčica”, u produkciji Teatra lutke i glumca iz Poljske (Valbžih), biće izvedena danas u 13 sati u Zetskom domu na Cetinju. Riječ je o zanimljivoj dramatizaciji jedne od najljepših bajki Hansa Kristijana Andersena, priča o hrabrosti, istrajnosti, o dobrim životinjama, o osobenosti prirode, dobra i zla...

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

Purgatorije

Nagrade uz premijeru Don Kihota

Kanadski grafičar u Petrovcu Kolektivna izložba radova ateljea Pres papije (Presse Papier), pod nazivom Langue de bois ( Konvencionalni jezik) i N&B (Crno i Bjelo biće otvorena sjutra u galeriji “Marko K. Gregović” u Petrovcu, sa početkom u 20 sati. Atelje Presse Papier je umjetnički centar savremene grafike osnovan u Kvebeku i okuplja umjetnike koji se bave savremenom grafikom u gradu Troa-Rivijer. Izložbu će otvoriti Olgica Marinković, šef Odjeljenja za Akademsku i Kulturnu saradnju Ambasade Kanade u Beogradu.

MK raspisalo konkurs EU “Kultura 2007-2013.” Ministarstvo kulture Crne Gore na svojoj internet stranici objavilo je konkurs za sufinansiranje evropskih kulturnih festivala u okviru programa Evropske unije “Kultura 2007–2013”. Pravo učešća imaju pravna lica, javne ili privatne organizacije koje su registrovane za obavljanje djelatnosti kulture sa sjedištem u Crnoj Gori. Sufinansiranje mogu ostvariti festivali čiji se programi odnose na: kulturnu baštinu, likovnu umjetnost, izvođačke umjetnosti, književnost, arhitekturu, dizajn i primijenjene umjetnosti i međudisciplinarne aktivnosti. Imajući u vidu da program “Kultura 2007–2013” ne obuhvata audio-vizuelnu djelatnost, filmski festivali nijesu prihvatljivi u okviru ovog konkursa. Potpunije informacije zainteresovani mogu pogledati na sajtu www.mku.gov.me.

Najbolja predstava Sedmog festivala mediteranskog teatra “Kad sam bio mrtav” Slovenskog narodnog gledališča Zora Krstović

P

redstava Slovenskog narodnog gledališča “Kad sam bio mrtav”, u režiji Dijega De Brea, proglašena je najboljom predstavom Sedmog festivala mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je Vlastimiru Đuzi Stoiljkoviću za ulogu dječaka Dina u predstavi “Otac na službenom putu”, u produkciji beogradskog Ateljea 212.

U obrazloženju žirija Sedmog festivala mediteranskog teatra za dodjelu nagrada (prof. dr Darko Antović, teatrolog, predsjednik žirija, Zoran Živković, producent, Goran Slavić, glumac, Petar Pejaković, reditelj i Dragana Tripković, dramaturg i publicista) za predstavu “Kad sam bio mrtav”, između ostalog,

Film

Sintija Nikson kao Emili Dikinson Glumica najpoznatija po ulozi Mirande u seriji „Seks i grad” tumačiće povučenu američku pjesnikinju u filmu „A Quiet Passion” (Tiha strast) Terensa Dejvisa. Film će pratiti život Emili Dikinson (1830-1886) od školskih dana do usamljeničkog perioda nakon školovanja kada je rijetko napuštala sobu i gotovo svu komunikaciju obavljala pismenim

putem. Za njenog života objavljeno joj je tek desetak pjesama, a nakon smrti preko 1.500. Dikinsonova se danas smatra jednom od najvećih američkih pjesnikinja svih vremena „Scenario sam pisao sa Sintijom na umu”, kazao je Dejvis. „To je bio kasting iz snova kome se svaki reditelj nada. Nijednog trenutka nisam mislio da će mi

se želje ispuniti. Međutim, Sintija veoma vjeruje u ovaj projekat i ja sam van sebe od sreće”. „Kada sam pročitala scenario bila sam očarana načinom na koji je Emilin lik predstavljen”, kazala je Niksonova. „Emiline i Terensove riječi nekako su se smiješale u vrtoglavi eliksir. Znala sam da je to priča u kojoj moram da učestvujem”.

ističe se da je prateći tehnologiju i estetiku zaboravljenog nijemog filma ostvaren potpuni teatarski čin, dragocjen i neuobičajen. Vlastimir Đuza Stoiljković nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi “Otac na službenom putu”, kako je naveo žiri, zavrijedio je vrhunskim glumačkim tumačenjem u kojem

je transponovano ogromno životno i scensko iskustvo u dirljiv lik dječaka kao svjedoka jednog vremena. Nagrada za glumačku bravuru pripala je Jerneju Šugmanu za ulogu tašte u predstavi “Kad sam bio mrtav” Slovenskog narodnog gledišča iz Ljubljane, dok je specijalna nagrada za umjetničko dostignuće na Purgatorijama većinom glasova dodijeljena predstavi “Prizori s jabukom”, u produkciji Dubrovačkih ljetnjih igara. Pozorišna nagrada “Ivana Tomičić”, koju dodjeljuje Centar za kulturu Tivat za izuzetan doprinos u razvoju pozorišnog izraza, ove godine dodijeljena je glumici Dubravki Drakić. Festival mediteranskog teatra Purgatorije 2012,


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Kultura 23

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

Festival

Romeo Kasteluči na otvaranju Bitef počinje večeras u JDP

koji je trajao dva i po mjeseca, biće zatvoren večeras drugom premijerom iz produkcije tivatskog centra u ovoj godini - mjuziklom “Don Kihot”, u režiji Erola Kadića. Direktorka Centra za kulturu Milena Radojević kazala je u jučerašnjem susretu sa novinarima da su dvije premijere tokom ljeta veliki iskorak u radu Centra. “Ovog ljeta smo preskočili rampu pa smo umjesto jedne pozorišne predstave za godinu ili dvije, uradili dvije premijere za jedno ljeto“, kazala je ona, podsjećajući da je prva premijera bila “Penelopijada”, u režiji Dragane Varagić. Prema riječima ne samo producenta, nego i reditelja i glumaca, publika će uživati u novom rediteljskom ostvarenju Erola Kadića, za koju je doajen glumišta Vlastimir Đuza Stojiljković uvjeren je da je “prava, ne-

obična i neviđena predstava”. On je posebno istakao scenu u krčmi i krčmu, koju nigdje do sada nije vidio i koja je po njemu antologijska. “Zahvaljujući Centru za kulturu ‘rodio’ se mjuzikl ‘Don Kihot’”, istakao je reditelj Kadić, naglasivši da su mu u Centru za kulturu vjerovali i upustili se zajedno sa njim u mjuzikl. “To je za Crnu Goru veoma značajno, jer prateći pozorišni repertoar mislim da predstava tipa mjuzikla ne postoji”, naveo je Kadić. On je naglasio da je to vrlo težak žanr koji iziskuje glumce - velike zanatlije, koji moraju u isto vrijeme i da pjevaju i da igraju i da glume. To je, kako je kazao Kadić, prava glumačka priča, koju je adaptirao inspirisan životom i radom Đuze Stojiljkovića, zbog koga je dopisao ulogu Gospodina glumca.

Bitef svečano otvara italijanski autor Romeo Kasteluči, čija će predstava „Pastorov crni veo” biti izvedena kao prva premijera u glavnom programu. Ova predstava u izvođenju trupe “Sosijetas Rafaelo Sancio” iz Ćezene, imala je premijera nedavno na čuvenom festivalu u Avinjonu. U konkurenciji za Gran Pri ovogodišnjeg Bitefa učestvuje 13 predstava. Pod sloganom „Izlet u istinu”, ovogodišnji Bitef predstavlja nove pozorišne tendencije iz Amerike, Hrvatske, Francuske, Slovenije, Njemačke, Velike Britanije, iz Srbije četiri predstave. Bitef će zatvariti holandska „Djeca sunca”. Dosta predstava će ove godine biti izvedeno van pozorišnih zgrada - u Muzeju istorije, Franjevačkom samostanu, čak i u jednom stanu... Umjetnički direktor i selektor Jovan ĆiriMjuzikl “Don Kihot” biće izveden premijerno večeras u 21 sat u Velikoj sali Centra za kulturu, gdje će se u istom terminu odigrati i reprize u četvrtak i petak. Glumac Feđa Stojanović, koji prvi put igra u predstavi tivatskog centra za kulturu, misli da će publika voljeti Don Kihota, a Boru Stjepanoviću je ovo šesta premijera u Centru za kulturu. Ovaj glumac, kako je kazao, u tivatskim predstava glumi zbog vjernosti Centru i želje da što duže igra. Takmičarski segment ovogodišnjih Purgatorija završen je 10. septembra izvođenjem predstave “Sumnjivo lice” Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

lov ocijenio je da je ovogodišnji program, mada “skraćen” iz finansijskih razloga, zaista reprezentativan. “Sve predstave su visokog kvaliteta, a povezuje ih filozofsko-estetički pojam iz slogana ‘’Izlet u istinu’’, koji je izazovan kao i sam BITEF”, rekao je on. Prateći program Bitefa takođe može biti zanimljiv publici. Bitef na filmu u Kinoteci, predstavlja „Diktatore”, tema Bitef polifonije koja je okrenuta mladima, je „Istina ili izazov”, na okruglom stolu biće reči o odnosu pozorišta i tržišta, a biće otvorena i izložba „Francuska na Bitefu”. Posebno je zanimljiv program „Beograd na drugi pogled” sa pozorišnim projektima koji tematizuju Beograd iz perspektive stranca, u okviru kojeg će u Beograđanci biti izvedena predstava „Žabe u vreloj vodi”.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

24 Zabava LANA DEL REJ

Pila sam u osnovnoj školi Fotografija nage Lane Del Rej na naslovnoj strani magazina GQ objavljena je prošle nedjelje. Sada su u javnost isplivali detalji iz intervjua koji je pjevačica dala ovom magazinu - ona govori o tome kako je počela da pije još u osnovnoj školi. “Bila sam pijanica tad, pila sam sama svakog dana. U početku mi je djelovalo da je to kul. Roditelji su se zabrinuli, na kraju sam se i ja zabrinula kad sam shvatila da više volim da pijem nego da radim bilo šta drugo.” Pjevačicu su roditelji po-

slali u strogi internat u državi Konektikat kako se bi se disciplinovala. Ona danas tvrdi da inspiracija za album “Born To Die” potiče iz tog vremena. Nakon što se slikala gola za muški magazin GQ, koji ju je proglasio Ženom godine, pjevačica je pretrpjela kritike od fanova na Tviteru i ženskog sajta Jezebel, gdje je naslovna strana okarakterisana kao “seksizam prema samoj sebi”. U magazinu se takođe nalazi i fotografija muškarca sa rukom oko Laninog vrata, što je razbješnjelo grupe koje zastupaju ženska prava.

● Foto priča

Rita posjetila rodno Kosovo Mlada britanska pjevačica Rita Ora boravila je ovih dana na Kosovu, gdje je snimala spot za svoj hit “Snine Ya Light”. Da podsjetimo, štićenica američkog repera Džej Zija rođena je Prištini, a sa tri godine otišla je da živi u Veliku Britaniju. Svoje zadovoljstvo posjetom rodnom kraju Rita je iskazala preko Tvitera. “Na Kosovu sam! Ovo je nevjerovatno! Najbolje snimanje videa na kome sam prisustvovala”, napisala je Ora na društvenoj mreži. Snimanje je trajalo dva dana i to pred velikim brojem obožavatelja, a u spotu dominiraju brojna vozila. Posjeta Rite Ore Kosovu izazvalo je veliku pažnju, a mnogobrojni žitelji htjeli su da se fotografišu sa njom.

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

MODA

Potpis na eks parčetu gard Veliki broj svjetskih ličnosti dizajnira za poznate modne brendove Priredila: Ma.I.

V

eliki broj svjetski poznatih ličnosti pokazalo je saradnjama sa najprestižnijim modnim brendovima svoju kreativnost i van svog primarnog posla. Brojni glumci, pjevači i ostali selebritiji poput Madone, Dejvida Bekama, Keni Vesta, te Rijane i Ališe Kiz oprobali su se i kao dizajneri pokazavši da se razumiju i u tu vrstu umjetnosti. Ališa Kiz nedavno je dizajnirala kolekciju za Reebok, Keni Vest sandale za Đuzepea Zanotija a problematična Rijana kežual garderobu za Armanija. Sve kolekcije sa potpisom slavnih unaprijed su rasprodate pa je očigledno korist obostrana.

Pjevačiva Ališa Kiz dizajniraće kolekciju za sportski brend Ribok. Kao dio novog partnerstva, Ališa Kiz će imati glavnu ulogu u kampanji “Reebok Classic” jesen/zima 2012. u kojoj će

biti i limitirano izdanje kolekcije sa njenim potpisom. Kroz saradnju sa Ribokom, Kiz će lansirati kolekciju sa svojim potpisom za jesen/zimu 2012, koja uključuje novu “Freestyle Hi”,

Ališa Kiz

“Double Bubble”, “Classic Nylon Slim” i “Princess”, koje će se naći u prodaji od 30. septembra 2012. Kiz je radila sa dizajnerskim timom Riboka na svakom aspektu kolekcije, od odabira njene omiljene Classic siluete do izbora materijala i boja. Rezultat kolekcije su luksuzni materijali, stilovi u trendu, povratak u tinejdžersko doba i rane dvadesete. “Obožavam Ribok od trenutka kada sam navukla svoj prvi par patika 5411. Saradnja sa Ribokom i dizajniranje ove kolekcije je zaista sjajno iskustvo jer sam svoju kreativnost izrazila na sasvim novi način”, kazala je Ališa. Pop kraljica Madona dizajnirala je 2011. godine naočare za poznati brend D&G. Saradnja ali i privatno prijateljstvo između nje i poznatog modnog dvojca datira odavno, a kolekcija naočara sa njenim potpisom izazvala je veliku potražnju među kupcima i obožavateljima ove ekscentrične pjevačice. Kolekcija MDG sunčanih naočara sačinjava šest modela, a podjednako je zastupljen retro i moderan stil, a na svim modelima obilježen je zaštitni logo MDG za zvijezdicama. Madona je i bila zaštitno lice kolekcije koju je dizajnirala. Američki reper Keni Vest dizajnirao je ove godine sandale u saradnji sa slavnim italijanskim dizajnerom Đuzepeom Zanotijem. Cipele su prikaza-

BIJONSE

Uživamo u mijenjanju pelena Otkako su postali roditelji djevojčice Blu Ivi, muzičari Džej Zi i Bijonse istinski uživaju u čarima roditeljstva, pa tako i u mijenjaju pelena, što im ne predstavlja ni najmanji problem. To im se trenutno čini kao najljepši posao. “Oboje mijenjamo pelene, i uživamo u tome. Baš volim to da radimo, a moram da pohvalim i Džej Zija, koji se odlično snalazi u novoj ulozi”, rekla je slavna pjevačica u showu Anderson Live. Bijosne je otkrila i kako kćerkici pjeva uspavanke, te da je poput svih majki širom svijeta, njena mezimica centar svijeta. “Nedavno me je Blu vidjela na probi prije nastupa. Bila je jako zbunjena”, otkrila je 31–jednogodišnja zvijezda.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava 25

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

skluzivnom derobe Dejvid Bekam

STATUS

dana

MIRJANA MAJA POPOVIĆ Nema toga fotoshopa koji može uljepšati osobu koja se ne smije.

ŠOU BIZNIS

Koljena odlaze, leđa krckaju Bred Pit se jada da je teško podizati šestoro djece

ne na Pariškoj nedjelji mode a jedan par našao se u ekskluzivnoj radnji Colette u centru Pariza i to po cijeni od 5.000 eura. Potpetice su napravljene od teleće kože a sandale su optočene biserima. Keni se već oprobao kao dizajner i to prije dvije godine kada je kreirao liniju patika za prestižni brend Luj Viton. Fudbaler Dejvid Bekam dizajnirao je liniju muškog donjeg veša za švedski modni brend H&M. Poznati fudbaler dizajnirao je liniju naziva “David Beckham Bodywear”, koja se ekskluzivno prodaje u 1800 H&M-ovih prodavnica u 40 zemalja svijeta. Sa stručnim timom Bekam je kreirao pamučne gaćice, bokserice, majice, pidžame, a mnogo pažnje posvećeno je detaljima i udobnosti. Linije će izlaziti sezonski, a prva kolekcija je stigla u radnje početkom februara 2012. godine. “Saradnja sa H&M-om odlično se uklapa u cijelu priču, jer

sam dobio ozbiljnog poslovnog partnera koji ima viziju i kapacitete za globalnu distribuciju mojih proizvoda”, kazao je o saradnji Bekam. Pjevačica Gvin Stefani za poznati brend Target dizajnirala je kolekciju garderobe za djecu i bebe. Bivša članica grupe “No Doubt” kao majka dvoje djece zna šta je potrebno mališanima. Ona iako ima sopstvenu modnu liniju L.A.M.B. i Harajuku Lovers, odlučila je za Trget da lansira kolekciju naziva “Harajuku Mini” čiji ni jedan odjevni predmet nije skuplji od 30 dolara. Pop senzacija Rijana dizajnirala je svoju prvu modnu kolekciju i to za brend Armani. Rijana je nakon što je postala zaštitno lice brenda Armani Jeans odlučila da upravo za ovu kuću stvori svoju prvu kolekciju odjeće sačinjenu od jednostavnih farmerki, majica i donjeg veša koji će nositi njen autorski potpis.

Keni Vest

Holivudski glumac Bred Pit izjavio je da mu ponekad teško pada podizanje djece, prenose britanski mediji. Glumac, koji sa vjerenicom Anđelinom Džoli ima šestoro djece – što usvojene što biološke, rekao je na londonskoj premijeri svog novog filma “Killing Them Softly” da mu je kućni život jednako iscrpljujući kao i akcione scene koje snima. “Da li boli? Naravno. Koljena odlaze, leđa krckaju. Spremanje djece za školu je jedna-

ko bolno kao i sve ono što sam radio u ovom filmu”, rekao je Pit koji u novom filmu igra plaćenog ubicu. Pit je takođe rekao da on i Džolijeva još nijesu utvrdili datum vjenčanja iako ih za to najviše pritiskaju djeca. “Uradićemo to. Samo nijesmo odredili datum. Djeca nas baš mnogo pritiskaju”, rekao je Pit. On je takođe otkrio da njegov prijatelj Džordž Kluni neće biti kum jer “ne vjeruje u institucije”.

ROBI VILIJAMS

Osjećao sam se kao trudnica Robi Vilijams i njegova supruga Aida Fild broje zadnje dane do dolaska na svijet njihove prve djevojčice. Dok je slatko iščekivanje na vrhuncu, on je ispričao da je početak trudnoće doživio intenzivno kao i njegova supruga. Robi tvrdi da je osjećao sve simptome o kojima trudnice pričaju. “U prvom tromjesečju sam se udebljao. Aida je jela za dvoje, ali sam kilograme dobio ja. Vjerovatno je riječ o empatiji. Čitao sam o tome i vidio da postoji mo-

gućnost da muškarci u trudnoći imaju iste simptome kao i njihove žene”, ispričao je pjevač i dodao da je takođe osjećao mučninu i bolove u leđima. Iako je srećno oženjen, kaže da se supruga sada prema njemu ponaša drugačije nego na početku braka. “Prije je uvijek hvalila moj odjevni stil, sada me kritikuje. Prva godina braka je divna i krasna. Patnja dolazi kasnije”, kaže Robi.

HOT! Marina Teis je novo ime u našoj rubrici “hot”. Ona je supermodel iz Brazila. Očigledno je da voli da pokazuje svoje zaista prelijepo tijelo i to radi na pravi način. Može se reći da je Brazilka veoma blizu savršenstva. Pozirala je u intimnom rublju kompanije Neiman Marcus. Uživajte!


Pratite nas na twitteru

@dnovine

26 Zabava kratke vijesti Levi: Nijesam maštao o slavi Latinoamerički zavodnik Vilijam Levi već drugu godinu zaredom ponosni je vlasnik titule najseksipilnijeg muškarca na svijetu. Ovdašnja publika upoznala je Levija kao zvijezdu meksičkih telenovela “Napušteni anđeo” i “Trijumf ljubavi”, a žene širom svijeta očarao je u spotu Dženifer Lopez za pjesmu “I’m into You” i učešćem u američkom šou-programu “Ples sa zvijezdama”. Vilijam, koji je svoje nevjerovatno tijelo pokazao na naslovnici najnovijeg broja španskog izdanja magazina “People”, kaže da je prezadovoljan uspjehom koji je dosad postigao. “Kao klinac šetao sam bos ulicama i krao od komšija voće sa drveta kako ne bih bio gladan. Tada nijesam ni sanjao o ovako velikoj slavi. Ipak, nijesam joj dopustio da me ponese i da zaboravim ono što jesam. I dalje sam isti taj klinac koji je Kubom tumarao bos”, iskreno je izjavio Levi.

Paris: Neću da me znaju samo kao Majklovu kćerku

Mlada Paris priznala je za magazin Glamour da je jako ponosna što je kćerka legendarnog kralja popa Majkla Džeksona, ali da ipak želi da svojim talentom i karijerom izgradi ime. “Volim mog tatu i ponosna sam što sam njegova kćerka, samo, mislim da mi ne prija titula Majklova kćerka. Mnogo misle da radim na ovome samo zbog tate, a ja želim da pokažem kako imam talenat i da mogu uspjeti ako se potrudim. Želim da budem svoja osoba”, rekla je Paris. Paris je već imala svoj glumački debi u filmu Lundon’s Bridge and the Three Keys, a ističe kako je u nastojanjima da postane glumica podržava Majklova sestra a njena tetka, La Toja Džekson. “Mnogo ljudi ne želi da budem glumica, ali tetka La Toja vjeruje u mene. Čula me je dok sviram gitaru i pjevam. Ona me stvarno ohrabruje, to je fenomenalno sa njene strane”, dodala je mlada Paris.

Rijana istetovirala egipatsku boginju za sjećanje na baku Rijana je odala čast svojoj baki, koja je preminula početkom jula, nakon duge borbe sa opakom bolešću. Pjevačica je odala poštu uradivši tetovažu na velikoj površini tijela, ispod grudi. Tetovaža predstavlja drevnu egipatsku boginju Isis, koja je veoma poštovana kod Egipćana kao velika boginja-majka i predstavlja materinski duh u svojoj najintimnijoj formi. Kako je Rijana bila veoma vezana za svoju baku, riješila je da na svojoj koži ostavi trajno sjećanje na nju.

Emina i Mustafa snimili reklamu za turskog mobilnog operatera Turski mobilni operater Turkcell izdvojio je nekoliko stotina hiljada eura kako bi u novoj kampanji angažovao supružnike Eminu Jahović – Sandal i Mustafu Sandala. U reklami koja se pojavila nekoliko dana prije izlaska Emininog prvog singla na turskom jeziku, pjevačicu u restoranu služi njen suprug obučen u konobara. Osim u reklami za mobilnog operatera, Emina i njen voljeni glumili su i u njegovom spotu za pjesmu “Melek Yuzlum”, a snimili su i duetsku pjesmu “Cek Gonder” koja je brzo osvojila srca publike na turskom govornom području.

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

INTERVJU: Aleksandra nedić

Naprijed malim koracima U Prvoj pripremaju Tačno 1, kolažnu emisija iz crnogorskog studija

Filip Jovović

A

leksandru Nedić, popularnu radio i TV voditeljku, koju smo donedavno gledali na TV Pinku, sada možemo pratiti na Prvoj televiziji u emisiji Exkluziv. Ova emisija predstavlja formu u kojoj gledaoci mogu pratiti izvještaje iz svijeta šoubiznisa, intervjue sa poznatima, priče sa svih najbitnijih događaja iz zemlje i svijeta. Za DN govori o svom novom angažmanu i iznenađenjima koja čekaju gledaoce.

Nedavno ste svoj radni angažman sa Pinka preselili na Prvu TV. Da li su vam ponuđeni neki posebni uslovi i ko je prvi bio zainteresovan za ovaj transfer? Nakon više od sedam godina rada u redakciji zabave Pink M televizije shvatila sam da mi treba promjena. Stoga smo na obostrano zadovoljstvo Prva TV i ja dogovorili uslove koji su nam odgovarali. Logično je da će novi medij prvo potražiti ljude koji su dugo u ovoj oblasti, tako da je zainteresovanost bila uzajamna. Nastavili ste rad u istoj redakciji. Da li će pored Exkluziva biti još nekih noviteta, da li pripremate još neku emisiju? Mi volimo da kažemo “naprijed malim koracima”. Pored Exkluziva u pripremi je Tačno 1, kolažna emisija iz crnogorskog studija. Televizija je nepredvidiva, nikad ne znate šta nova sezona može da donese. Da li će biti nekih konceptualnih promjena u šemi emisije, šta gledaoci mogu očekivati u narednom periodu? Mi funkcionišemo kao informativna redakcija. Svako radi svoju oblast, tako da se mogu očekivati samo prve, provjerene i ekskluzivne informacije. Koliko je uopšte Crna Gora pogodno područje za ekskluzivu? Isto koliko i svaka druga zemlja u regionu, samo treba znati gdje se kriju zvijezde i procijeniti šta je ekskluzivno, a šta ne. Ovim poslom se bavite već dugi niz godina, da li je ovo definitivno vaš životni poziv? Ne volim da razmišljam tako dugoročno, moj moto je prepustiti se onome što voliš. Televizijsko novinarstvo me ispunjava, ali isto tako ne bih smjela da kažem da neću jednog dana sići sa TV ekrana i otići u neku administraciju. Da li možete izdvojiti nekog od sagovornika ko vam je ostavio poseban utisak i nekog koga biste voljeli da ugostite u svojoj emisiji? Merilin Menson, Duran Duran, Ramštajn, Davor Gobac. Od onih sa kojima nijesam radila, najviše bih voljela da ugostim ispred svoje kamere grupu Sidarta iz Slovenije, Radeta Šerbedžiju. Žao mi je što nijesam upoznala Dina Dvornika.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava 27

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

Gotije

Bivši partner kolumbijske pop zvijezde Šakire, Argentinac Antonio de la Rua, podnio je tužbu protiv nje tražeći odštetu za njihov rastanak, izjavio je u Bogoti njegov advokat. “Tužbu je u julu podnio Antonio de la Rua, koji želi zamrzavanje bankarskog računa pjevačice”, rekao je advokat Ezekijel Kamerini. Sin bivšeg argentinskog predsjednika Fernanda de la Rue, bivši Šakirin partner, traži 250 miliona dolara odštete od pjevačice zbog izgubljenih ugovora nakon njihovog rastanka, naveli su kolumbijski mediji.

Pripremam sljedeći album Poznati pjevač i kompozitor rekao da je konačno spreman za rad na novom izdanju

Kako je za magazin Bilbord izjavio na ovogodišnjoj dodjeli MTV Video Music Awards, simpatični belgijsko-australijski pjevač, kompozitor i producent Gotije kaže da je “konačno spreman” za rad na novom albumu, ali i priznaje da još nije počeo da radi na novim pjesmama. Gotije kaže: “U stvari, još ništa nijesam počeo da pišem. Moj drugi album ‘Like Drawing Blood’ je objavljen u Australiji 2006, a potom sam bio na višegodišnjoj

turneji i objavio i japansko izdanje albuma 2009. Sa tim albumom sam živio jedno duže vrijeme”. Međutim, Gotije kaže da se poslije velikog uspjeha koji je nedavno doživio, vrijeme za njega “ubrazalo”, i da mu posljednja godina djeluje kao “tri ili četiri godine sabijene u jednu”, i dodaje da je spreman za

nove izazove: “Zapravo, i dalje se osjećam prilično svježe i poletno - spreman sam da pišem nove stvari. Ovo će za mene biti i do sada ‘najbrže’ iskustvo u radu na jednom albumu. Još nijesam ‘obradio’ sav taj uspjeh koji mi se dogodio i dalje imam potrebu da se povučem, pomalo sam uplašen od

Na nedavno objavljenoj listi najslušanijih ljetnjih pjesama u SAD koju je objavio magazin Bilbord, Gotijeva “Somebody That I Used To Know” je treća najpopularnija pjesma ove sezone.

svega toga. Ali stvarno je divno imati veliku hit pjesmu - to je jednostavno sjajno”, istakao je pjevač. Na nedavno objavljenoj listi najslušanijih ljetnjih pjesama u SAD koju je objavio magazin Bilbord, Gotijeva “Somebody That I Used To Know” je treća najpopularnija pjesma ove sezone.


Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com Pratite nas na twitteru

@dnovine

28 Zabava/Slobodno vrijeme 333

SAMOĆA (MN.)

NEDAVNO HIT GLASNO UMRLI PJESMA DISANJE AMERIČKI SREDNJI DIO KUĆE JASMINA PRI ASTROSTAVROSA SPAVANJU NAUT

TOP U ŠAHU

JAPANSKI GRAD NA OSTRVU HONŠU

AUTOR: BRANISLAV NIKIĆ

GESLO, SIMBOL ERBIJUMA PAROLA

MEĐUNARODNI JEZIK PROBRATI

ARALSKO JEZERO AKADEM. PRIMJENJ. UMJETN. OZNAKA ZA PERU

JEDNA NOTA

SPRAVA ZA BILJEŽENJE BROJEVA

8

MUZIČKA MINIJATURA (FRANC.)

7

NAKON ‘P’

8

Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com

8

1

7

6

8

5

3

7

Daily Sudoku puzzle No. 1801

ŽITELJKA KOTORA NAŠE LJETOVALIŠTE

ŽENSKO IME, ICANA

2

8

ITALIJANSKA FABRIKA BIJELE TEHNIKE

9 2

Biblija koja je pripadala Elvisu Prisliju prodana je u subotu na aukciju u Stokportu pored Mančestera za 59 hiljada funti (oko 74.000 eura), javlja BBC. Bibliju su Elvisu poklonili ujak Vester i ujna Kletes za njegov prvi Božić u Grejslendu 1957. godine. Knjiga sadrži i Elvisove bilješke na stranicama. Kupac je bio anoniman. Biblija je bila među stotinjak Elvisovih predmeta koje je jedan britanski kolekcionar dao na prodaju. Među rijetkim predmetima koji nisu našli kupca su Elvisove neoprane gaće koje su kao kuriozitet izazvale veliku pažnju medija prije aukcije. Za to zamrljano donje rublje najniža tražena cijena bila je sedam hiljada funti (oko 8,5 hiljada eura), a na aukciji je ponuđeno samo pet hiljada.

5

Medium level

6

9

1

1

5

2

3

2

5

6 9Play sudoku 3 online at:

Page 1/2

1 8 6 www.sudokukingdom.com www.sudokukingdom.com 3

1

Puzzle solution:

3

7

4

Puzzle solution:

9

5

Sudoku puzzle No. 2138 2012-08-20 Sudoku Rješenje iz prethodnog broja puzzle No. 1843 2011-10-30 6

1

8

2

4

7

9

5

3

4

2

7

9

1

6

8

5

3

9

4

3

8

1

5

2

7

6

1

9

5

7

8

3

4

2

6

2

7

5

6

9

3

4

1

8

8

6

3

2

5

4

1

9

7

4

9

1

7

2

6

3

8

5

3

5

8

4

9

2

6

7

1

3

5

7

4

8

1

6

2

9

7

4

2

1

6

8

9

3

5

8

2

6

3

5

9

7

4

1

6

1

9

5

3

7

2

4

8

5

8

2

9

3

4

1

6

7

2

7

1

8

4

5

3

6

9

1

6

9

5

7

2

8

3

4

5

8

6

3

2

9

7

1

4

7

3

4

1

6

8

5

9

2

9

3

4

6

7

1

5

8

2

vicevi

Prljave gaće nemaju kupca

6

2011-09-18

Play sudoku online at:

RJEŠENJE IZ PROŠLOG BROJA: KURSNA LISTA, ODANAK, STEN, PADINA, TEKA, OREZATI, RST, RAŠITI, ANTO, ACETISAL, OM, N, RI, TRNOVI, GB, Š, PARIS, TRESETARA, T, KADŽARI, PRSA, ANIT, NIJE, ITAL, CA, I, ANAT.

Elvis na aukciji

1

4

3

AUTOOZNAKA ZA LESOTO

PRIJEVOD NA FILMU

7

7

8

GRAM KONJI U EPSKOJ PJESMI

9

1

4

KONJSKA SNAGA

RAZRUŠENOST

25. I 16. SLOVO

6

Lakša

NEPER

RUKOVAOCI APARATIMA

8

9 6

DRŽAVNICA BANDARANAIKE FUDBAL. TRENER, ARIGO

6

3

3

4

SVEČANA CRKVENA ODJEĆA (LAT.)

VRSTA TKANINE OZNAKA ZA PARU

2

1

JEDAN VEZNIK PSEĆI LAVEŽ

RAVNICA U BOSNI DOSTIĆI SAVRŠENSTVO DVA VOKALA

9

3 LIČNA ZAMJENICA MALI KLAVIR

REKLAM. SNIMAK ŠPANSKA PRVA FUDBALSKA LIGA

Medium level

Teža

SASTOJAK KROMPIRA

SRPSKA GLUMICA, RUŽICA

POBJEDNIČKO SLOVO

Daily Sudoku puzzle No. 2139 sudoku 2012-08-21

AUSTRALIJSKI NOJ OBUČEN U KOSTIM

OKRENUTI

OZNAKA ZA SJEVER

USMRTITI

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

Zove žena muža na mobilni i dere se: - Gdje si ti, idiote?! Page 1/2 Muž: - Draga, znaš onu zlataru gdje si se zaljubila u onu ogrlicu, za koju sam ti rekao da će jednog dana biti tvoja? Žena: - Daaaaa! Muž: - E, ja sam u kafani preko puta. *** Budi se čovjek iz kome nakon saobraćajne nesreće,

pa pita: - Gdje se ja nalazim? - U sobi broj 11, odgovori mu neko. - A je l’ u bolnici ili u zatvoru? *** Perica ruča supu i kuka. Perica: - Mama, ne volim supu. Mama: - Pa ti zamisli da je to nešto tebi lijepo. Perica: - Pa mama, ti zamisli da je tanjir prazan i odnesi ga.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine SRIJEDA, 12. 9. 2012.

Da vas obavijestimo da je šef prodavnice iz Mojanovića ušao u Front

NEZVANIČNO

Zabava/Slobodno vrijeme 29 Nemoj zaboraviti i onog obućara iz BIjelog Polja

Putuj Evropo, nemoj više čekati na nas.... lala

...nama je dobro taman koliko smo zaslužili...lalala

HOROSKOP

LAVIRINT OVAN

Želite da mnoge ideje i planove sprovedete u djelo, a niste svjesni mogućnosti. To dovodi do maksimalnog crpljenja nerava, samim tim i do sklonosti ka povredama. Budite oprezni u saobraćaju.

BIK

Zahvaljujući stvaralačkoj snazi, krećete u nove poduhvate. Oni se odnose na umjetnost, ljubav i druge lijepe stvari. Stvarate bolje životne uslove. Mijenjajući sebe, mijenjate i odnos drugih prema vama.

BLIZANCI

Izuzetno kreativan i prijatan dan. U svom ste elementu. Bavite se stvarima koje volite, sami ste sebi dovoljni. Kad biste samo uvek mogli da vladate sobom kao što to činite u ovom trenutku.

KRAJ

RAK

Zdravi ste i jaki, bar trenutno. To vam pomaže da uložite iznenadne napore kako biste prebrodili izvjestan problem. Morate se prilagoditi tuđim pravilima igre, što vam neće lako pasti. Nervni sistem je na probi.

LAV

Pokušajte da se distancirate od okoline, koliko god je moguće. Svi mi imamo problema, tako da prvenstveno moramo da se usredsredimo na njihovo rješavanje. Od tuđih treba bježati, posebno ako vas oni opterećuju.

DJEVICA

Hiperaktivan dan. Bar ne mislite na zdravstvene probleme, pošto ste okupirani poslom. Mlađi pripadnici znaka razmišljaju o putovanjima, a stariji su opsjednuti načinima da zarade novac.

VAGA Investirali ste u vezu ili posao, a da niste prethodno razmislili. Sada se zbog toga kajete. Uzalud! Okrenite se novim sadržajima, bavite se umjetnošću i drugim lijepim stvarima, kako biste prebrodili krizu.

ŠKORPIJA

Napokon možete da odahnete. Neke stvari su se iskristalisale, pa znate na čemu ste. Ukoliko budete razumniji, moći ćete da iz situacije izvučete maksimum.

STRIJELAC

Odličan dan za ljubav. Lijepo se osjećate. Ako krenete u “akciju” u društvu Ovna, biće super. Recite mu sve lijepe stvari koje vam već duže vrijeme leže na srcu, a na koje ste, ophrvani brigama, zaboravili.

JARAC

Nezadovoljni ste zbog destruktivnih uticaja sa strane i mislite da vam mogu pomutiti sreću koja je na vidiku. Morate im se svom snagom oduprijeti i preći sa riječi na djela.

VODOLIJA

Ukoliko uporno budete insistirali na svom perfekcionizmu, nezadovoljstvo je neizbježno. Zato budite optimista i gledajte bolju stranu stvari. Zreliji pripadnici znaka trenutno su u fazi zaljubljenosti.

RIBE

Dišete punim plućima. Zadovoljni ste i srećni. Dobili ste sve čemu ste se nadali. Uživajte u danu koji je pred vama, potrudite se da bude što raznovrsniji i kreativniji. Nemojte dopustiti da vas savladaju mračne misli.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

30 TV progam/Servis

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

FILM

POLASCI IZ BARA Beograd: 09.00 (brzi), 19.00 (brzi), Podgorica: 5.15 (lokal), 6.45(lokal), 09.00(brzi), 10.05(lokal), 14.05(lokal), 14.50(lokal), 16.40 (lokal), 19.00 (brzi), 20.30 (lokal), Bijelo Polje: 5.15

(lokal), 09.00 (brzi), 14.50(lokal), 19.00 (brzi). POLASCI IZ BIJELOG POLJA ZA PODGO RICU BAR Podgorica (Bar): 04.36 (brzi “Lovcen”), 05.11 (brzi “Panonija”) 06.02 (autovoz), 06.40 (lokal), 16.45 (brzi “Tara”), 18.00 (lokal).

POLASCI IZ BEOGRADA ZA PODGORICU BAR Beograd: 10.10 (brzi “Tara”), 22.10 (brzi “Lovcen”), 23.10 (autovoz), Subotica: 18.40 (brzi “Panonija”), Novi Sad: 21.15 (brzi “Panonija”).

U Podgorici 020/441-211 i 441-212, Baru 030/301-615 i 030/301-622, Sutomoru 030/601-690 Nikšicu 040/214-480, Mojkovcu 050/472-130, Bijelom Polju 050/ 478-560,Kolašimu 020/441-492

POLASCI IZ BIJELOG POLJA Beograd: 12.27(brzi), 22.35(brzi), Podgorica: 4.09(brzi), 9.01(lokal), 17.18(brzi), 18.35(lokal), Bar: 4.09(brzi), 9.01(lokal), 17.18(brzi), 18.35(lokal).

AUTOBUSI/BUS Andrijevica: 08:28, 9:00, 13:27, 15:30, 17:13 Banjaluka: petak, subota, nedjelja i ponedeljak 20:30, 21:20 Bar: 5:00, 7: 34, 7:35, 7:50, 9:15, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:01, 16:15, 18:00, 19:40, 19:50 Beograd: 00:40, 7:30, 8:30, 9:45, 11:00, 18:00, 19:00, 20:00, 20:45, 22:30 Berane: 7:45, 8:25, 8:30,9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 15:30, 15:45, 15:55, 16:30, 17:13, 17:30, 18:00, 19:55, 20:05, 20:15, 21:00, 22:27 Bijelo Polje: 00:40, 6:58, 7:30, 12:30, 13:09, 14:15, 15:09, 18:00:, 20:00, 20:25, 21:35, 22:30 Bijeljina: 20:25 Budva - Cetinje: 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:00, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:42, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:55, 12.24, 12:55, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:10, 16:25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 20:20, 21.45, 22:25, 00:00 Gusinje: 8:25, 13:27, 17:13 Dubrovnik: 6:00 Žabljak: 5:45, 13:55, 15:57 Zagreb: petak 15:00 Kotor: 00:00, 5:30, 5:55, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:50, 7:55, 8:09, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00,

Informativa

TV PROGRAM

VOZOVI/TRAINS POLASCI IZ PODGORICE Beograd: 10.00 (brzi), 20.05 (brzi), Bijelo Polje: 6.15 (lokal), 10.00 (brzi), 15.50 (lokal), 20.05 (brzi), Bar: 5.30 (lokal), 6.20 (brzi), 8.20 (lokal), 11.30 (lokal), 12.50 (lokal), 15.20 (lokal), 18.00 (lokal), 19.28 (brzi), 21.10 (lokal).

Sport

14:23, 15:00, 15:25, 15:45, 15:59, 16.10, 16.25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 20:20, 22:25 Kragujevac: 8:30, 9:45, 11:00, 21:35, 22:27 Kraljevo: 8.30, 9:45, 10:00, 11:00, 16:30, 22:27 Kolašin: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8:25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:15, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 14:38: 14:39, 14:50, 15:09, 15:30, 15:45, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:45 Lesovac: 16:30 Mojkovac: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8.25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09,13:27, 14:15, 14:38, 14:39, 14.50, 15:09, 15.30, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:40 Nikšic: 5:45, 6:35, 7:02, 7: 25, 7:40, 7:45, 8:15, 8:25, 8:30, 9:00, 9:15, 9:30, 9:35, 9:50, 10:29, 10.45, 10.50, 10.59, 11:20, 11:37, 11:45, 12:05, 12:08, 12:23, 12:50, 13:15, 13:34, 13:35, 13:54, 13:55, 14:30, 14:35, 14:45, 15:45, 15:57, 16:00, 16:08, 16:29, 16.45, 16.50, 17:00, 17:45, 18:19, 18:30, 18:45, 19:10, 19:30, 19:45, 19:50, 20:28, 20:30, 20:45, 20:55, 21:20, 21:35, 21:55, 22:10, 23:40 Niš: 10:00, 16:30, 20:15 Novi Pazar: 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:55,

16:30, 22:27 Novi Sad: 20:45, 22:30 Plav, Murino: 8:25, 13:27, 15:30, 17:13 Pljevlja: 5:45, 7:00, 7:30, 9:59, 11:30, 14:39, 14:50, 15:57 Prizren: 7:45 Peć: 7:45, 21.00 Priština: 21:00 Rožaje: 5:00, 7:45, 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:45, 15:55, 16:30, 18:00, 20:05, 20.15, 21:00, 22:27 Sarajevo. 7:40, 9:30, 13:35, 21:20 (samo petkom) 23:40 Skoplje: 20:05 Subotica, 20:45, 22:30 Tivat: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:45, 6:00, 6:15, 6:20, 7:42, 7:50, 8:15, 8:30, 10.29, 10:53, 11.55, 12:25, 12:55, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 21.45 Ulcinj: 7:34, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:00, 16:15, 18:00, 19:50 Herceg Novi: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7.42, 7:50, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:55, 10.00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15.25, 15:45, 15:50, 16:10, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 19.45, 20:20, 21:45 Čačak, Užice, Zlatibor: 7:30, 19:00, 20:00, 20:45, 21.35, 22:30, 00:40

Podgorica 020/620-430, Herceg Novi 031/321-225, Kotor 032/325-809, Tivat 032/672-620, Budva 041/456-000, Bar 030/346-141, Ulcinj 030/412-225, Berane 051/234-828, Bijelo Polje 050432-219, Pljevlja 052/323-144, Nikšic 040/213-018, Cetinje 041/21-052

06:15 07:00 08:00 08:25 08:45 09:00 10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:05 18:25 19:00 19:20 20:00 21:00 22:00 23:00 00:00

Serija: Tračara /r Talk show: Žene /r Exkluziv /r Exploziv /r Ulica smijeha Dođi na večeru /r Serija: V.I.P. /r Serija: Tračara /r Serija: Tajna starog mosta /r Tačno 1 Serija: V.I.P. Serija: Odbačena /r Dođi na večeru Serija: Tajna starog mosta Exkluziv Exploziv Vijesti Prve Serija: Prijatelji Serija: Odbačena Paklena kuhinja Serija: Živa meta Serija: Tračara Serija: Prijatelji

06.30 Dobro jutro Crna Goro 10.00 Dnevnik 10.15 Naučno – obrazovni program 12.00 Vijesti 12.25 Štrumfovi 13.05 Znam da znaš /r 14.00 Vijesti 14.05 Serija: Nevidljivi protivnik 15.10 Lajmet 15.20 Dnevnik na gestovnom jeziku 15.30 Dnevnik 17.50 Dokumentarni serijal 18.00 Vijesti 18.05 Crna Gora uživo 18.55 Znam da znaš 19.30 Dnevnik 19.55 Sport 20.05 Dok. serijal: Apokalipsa 21.05 Serija: Nevidljivi protivnik 22.00 Dnevnik 22.30 U centar 23.00 Serija 00.00 Vijesti 00.05 Meridijani

AVIONI/AIRPLANES Informacije sadržame u retu letjenja predstavljaju letove planirane na dan 04. april 2011. godine. Promjene su moguce bez prethodne najave. Montenegro Airlines preporucuju putnicima da se za dodatne informacije obrate službi za rezervacije na tel: 9804, poslovnicama ili prodajnim agentima. Poslovnice: 020/664-411; 664-433; 033/454-900; 011/3036-535

Podgorica – Beograd: svim danima 07:30, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 18:00, srijeda i subota 19:00; Beograd – Podgorica: svim danima 08:50, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 19:20, srijeda i subota 20:20; Tivat – Beograd: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 08:20, 17:20, 19:20, subotom 14:45, 16:15, 17:20, 19:20; Beograd – Tivat: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 07:00, 09:40, 18:40, subotom 06:00, 16:50, 18:00, 18:40;Podgorica – Beč: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 08:05; Beč – Podgorica: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 10:30;Podgorica – Ljubljana: petak i nedelja 15:50; Ljubljana – Podgorica: petak i nedelja 17:30; Podgorica – Frankfurt: svim danima 11:40; Frankfurt – Podgorica: svim danima 14:50;Podgorica – Cirih: ponedeljak i četvrtak 12:30, utorak i subota 10:05, srijeda 10:35, petak i nedelja 08:25; Cirih – Podgorica: ponedeljak i četvrtak 15:10, utorak 13:30, srijeda 13:35, petak i nedelja 11:15, subota 13:10; Podgorica – Rim: utorak 10:30, petak 08:30, nedelja 17:00; Rim – Podgorica: utorak 12:50, petak 10:30, nedelja 19:00; Podgorica – Moskva: ponedeljak 09:20, utorak, srijeda, četvrtak 18:10, petak i nedelja 19:20, subota 09:20, 15:30; Moskva– Podgorica: ponedeljak 07:15, utorak, srijeda, četvrtak 08:00, petak 06:25, subota 06:55, 21:25, nedelja 07:20; Tivat-Moskva: ponedeljak 10:00, 18:10, 20:10, utorak i četvrtak 09:20, 11:30, 20:10, srijeda, petak i nedelja 09:20, 20:10, subota 18:10, 20:10; Moskva-Tivat: ponedeljak08:00, 15:05, 15:50, utorak i četvrtak 07:15, 15:05, 17:35, srijeda i petak 07:15, 15:05, subota 06:30, 14:55, nedelja 07:15, 14:45; Podgorica-Pariz: ponedeljak i srijeda 10:30, utorak i četvrtak 10:20, petak 12:05, nedelja 09:05; Pariz-Podgorica: ponedeljak i srijeda 14:20, utorak 14:00, četvrtak 14:05, petak 15:15, nedelja 12:25; Tivat-Pariz: subota 08:30; Pariz-Tivat: subota 11:50; Podgorica-Niš: pondeljak, utorak i četvrtak 18:05, srijeda, petak, subota i nedelja 19:10; Niš-Podgorica: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak i subota 08:00, petak i nedelja 07:00; Podgorica-Kopenhagen: srijeda i subota 12:20; Kopenhagen-Podgorica: srijeda i subota 15:50; Tivat-Kopenhagen: ponedeljak 12:10; Kopenhagen-Tivat: ponedeljak 15:35; Podgorica-London: petak 08:30; London-Podgorica: petak 11:10; TivatLondon: srijeda 11:15, nedelja 11:25; London-Tivat: srijeda 14:00, nedelja 14:10; Podgorica – Bari - Podgorica i Podgorica – Napulj - Podgorica (svakog petka i nedelje naizmjenično, u popodnevnim časovima)

Podgorica - Ljubljana: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 15:35, petak i nedjelja u 15:50; Ljubljana - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i č etvrtak u 13:50h, petak i nedjelja u 17:30h; Podgorica - Amsterdam: srijeda, cetvrtak u15:05, nedjelja 15.50; Amsterdam - Podgorica ponedjeljak, utorak,srijeda,cetvrtak, petak u 10:15; Podgorica - Bec: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Bec - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09:55; Podgorica - Brisel: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja u 15:50; Brisel - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09.05; Podgorica - Cirih. ponedjeljak utorak, srijeda,cetvrtak 15.05, petak 13.40, nedjelja 15:50; Cirih - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 10.00 Podgorica - Frankfurt: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja 15:50; Frankfurt - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 10.15, petak 12.05, nedjelja 14:40; Podgorica - London: utorak, cetvrtak 15.05, ne-

djelja 15.50; London - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i petak u 09.45; Podgorica - Mihen. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja 15:50; Minhen - Podgorica: ponedjeljak, utorak 08.55, srijeda, cetvrtak u 11.55, petak 12.10, nedjelja 14:10; Podgorica - Pariz. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Pariz - Podgoriva. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak u 11:00, Podgorica - Stokholm: srijeda u 15.05, nedjelja u 15:50; Stokholm - Podgorica: utorak, petak 10.45; Podgorica - Barselona: nedjelja 15.50; Barselona - Podgorica: cetvrtak 10:05 Podgorica - Kopenhagen: utorak 15.05, nedjelja 15:50; Kopenhagen - Podgorica: ponedjeljak, cetvrtak 09.55 Generalni zastupnik za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu OKI AIR INTERNATIONAL. Informacije i rezervacije na telefone: 020/201-201, 241-154, mob. 067/241-154

Podgorica - Beograd: svim danima 06.20, 09.35, 19.00 časova

PRVA Exkluziv 18.05

RTCG1 Znam da znaš 18.55

12.00 Vijesti 12.30 Fudbal: San Marino – Crna Gora 14.40 Korak po korak 15.00 Dok. program Porodični album 15.30 Film 17.00 Serija: Izlog strasti 19.30 Dnevnik 20.45 Serija: Krtice 21.30 Serija: Venera i Apolon 23.05 Vrtovi Tuarega /r 00.00 Film

11:00 Kuhinjica 12:00 Vatreni kuvari 14:00 Crtani filmovi 16:30 Divlja ljepota 16:55 5 do 5 18:00 Forum 18:30 Kuhinjica 19:00 Vatreni kuvari 20:00 Ukusi života sa A. Božović 21:00 Među nama sa D. Pejović 22:00 Forum 22:30 Divlja ljepota

Beograd - Podgorica: vim danima 08.00, 17.25, 21.25 časova Tivat - Beograd: svim danima 12.50, 19.15 časova Beograd - Tivat: svim danima 11.10, 17.35 časova Informacije na telefon: 664-730. Rezervacije: 664-740, 664-750

Podgorica - Zagreb: ponedjeljak i petak u 12:45, srijeda u 13:25; Zagreb - Podgorica: ponedjeljak i petak u 11:00, srijeda u 11:40; Informacije i rezervacije na tel/fax. 020/201-201, 201-202, 241-154

Tivat - Moskva: subota 15.20; Moskva - Tivat: subota u 13.15 Informacije na tel. +382 33 459 706, +382 33 459 716, +382 67 251 001, 251 004, 251 008, 230 778

RTS1 12.00 -Dnevnik -12.15 -Sport plus -12.25 -Vreme, stanje na putevima -12.30 -Serija: “Mesto zločina” -13.15 -Evronet -13.20 -Dizni na RTS -13.45 -Film: “Mekbrajd” -15.00 -Ovo je Srbija -15.55 -Serija: “Srećni ljudi” -17.00 -Dnevnik -17.20 -Šta radite, bre -17.45 -Beogradska hronika -18.25 -Moja lepa Srbija -19.00 -Kviz: Slagalica -19.17 -Vreme, stanje na putevima -19.30 -Dnevnik -20.05 -Serija: “Srećni ljudi” -21.00 -Film: “Čudesna sudbina Amelije Pulen” -23.05 -Vesti -23.10 -Oko -23.55 -Serija: “Mesto zločina - Las Vegas” RTS2 11.45 Muzički program 12.30 TV feljton 13.00 Trezor 14.00 Zujalica, program za decu 14.22 Neobično o biljkama 14.38 Večni sjaj detinjstva 15.02 Vodič kroz modernu arhitekturu Beograda 15.26 Vita studentis 15.50 Da-

tum 15.56 Verski kalendar 16.00 Ekskluzivno 16.50 Link, dokumentarni program 17.05 Serija: “Očajne domaćice” 17.45 Muzički program HRT1 -12.40 -Serija: “Moć sudbine” -13.35 -Dr Oz -14.30 -Fotografija u Hrvatskoj -14.55 -Kad već postoji planina -15.35 -Alpi, Dunav, Jadran -16.05 -Tata mata -17.00 -Vesti -17.05 -Hrvatska uživo -18.20 -Osmi kat -19.12 -Kviz -19.30 -Dnevnik -20.15 -Globalno selo -20.45 -Boje turizma -22.30 -Dnevnik -23.15 -Drugi format -00.20 -Serija: “Seks i grad” HRT2 13.30 -Film: “Duga” -15.10 -Školski program -16.40 -Mala TV -17.25 -Rekonstrukcija -17.55 -Serija: “Edžemont” -18.20 -Serija: “Darma i Greg” -18.45 -Serija: “Novi klinci s Beverli Hilsa” -19.30 -Dokumentarni film -20.00 -Film: “Boufinger” -21.40 -Top gir


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

TV progam/Servis 31

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

TV PROGRAM

DANAS U GRADU BIOSKOP CINEPLEXX

06:50 City Kids 06:55 Dobro jutro! 10:30 Serija: Gospođica 11:45 City 12:00 Tačno u podne 13:00 Nedeljno popodne Lee Kiš 14:15 Serija: Mala nevjesta 15:00 Serija: Ljubav i mržnja 15:45 Teen Pleme 16:00 City 16:20 Prvi kuvar Srbije 17:10 Serija: Moje srce kuca za Lolu 18:00 InfoMonte 18:30 Serija: Kukavica 19:00 Serija: Mala nevjesta 20:00 Serija: Gospođica 21:00 Prvi kuvar Srbije 22:00 Bračni sudija 23:30 Film: Zakon oružja

PINK M Bračni sudija 22.00

07:00 10:00 10:20 12:00 12:15 15:15 15:45 16:00 17:00 17:30 19:00 19:50

Uz jutarnju kafu Dogodilo se... Ekstremno Toto vijesti Zabava Smiješna top lista Na domaćem terenu Zabavni magazin Zestoko Goleada Texas holdem poker Ekstremno

-22.30 -Zalagaonica -23.20 -Serija: “Mućke” HBO 13.25 -Film: “Druga žena” -15.05 -Film: “Tom i Džeri i Čarobnjak iz Oza” -16.05 -Serija: “Epizode” -16.35 -Film: “Napad pauka” -18.20 -Film: “Ludi kamen” -20.05 -Film: “Kauboji i vanzemaljci” -22.05 -Serija: “Carstvo poroka” -00.05 -Film: “Poštena igra” ARENA SPORT 11.00 -Fudbal: Napoli - Fiorentina -13.00 -Fudbal: Panatinaikos Malaga -15.00 -Fudbal: Kolambas - Montreal -17.00 -UEFA Classic Matches Ep 05 -17.30 -UEFA Classic Matches Ep 06 -18.00 -Fudbal: Željezničar - Slavija -20.00 -Auto moto: Motosport mundijal magazin -20.30 -Košarka: Srbija - Slovačka -23.00 -UEFA Classic Matches Ep 05 -23.30 -UEFA Classic Matches Ep 06 -00.00 -Poker -01.00 -Boks, Kotv, magazin

06:45 10:40 11:00 11:07 12:00 13:07 13:30 13:55 14:00 14:07 14:50 15:50 16:30 16:50 16:55 17:40 18:30 19:10 20:05 20:50 21:30 22:30 22:45 22:55 23:40 00:20

Boje Jutra Serija: Sve će biti dobro Vijesti u 11 Serija: Sve će biti dobro Vijesti u 12 Serija: Gumuš Moja polisa/r Julijina kuhinja Vijesti u 2 Serija: Ljubav i kazna/r Serija: Larin izbor/r Serija: Lud, zbunjen, normalan Vijesti u pola 5 Julijina kuhinja Serija: Krv nije voda Serija: Stranac mladozenja Vijesti u pola 7 Serija: Larin izbor Serija: Izgubljena čast Serija: Ljubav i kazna Serija: Dekster Vijesti u pola 11 Sport Serija: Las Vegas Showbiz/r Film: Engleski za strance

VIJESTI Film: Engleski za strance 00.20

08:30 Tv čat 11:05 Video katalog 11:15 Hrana i vino 12:15 Zvjezdano nebo 14:30 Video katalog 14:45 Tv čat 17:30 Hrana i vino 18:25 Video katalog 21:40 Video katalog 22:30 Zvjezdano nebo 00:00 Astro num caffe SPORT KLUB 15.15 -Na današnji dan -15.30 -Fudbal mondijal magazin -16.00 -Fudbal: Engleska - Ukrajina -18.00 -Vesti -18.15 -Premijer liga, vesti -18.30 -Na današnji dan -18.45 -Sedmica pred vama -19.00 -Auto magazin - Mobil 1 -19.30 -Specijal na licu mesta: Moto GP Muđelo -20.30 -Rukomet: Atletiko - La Rioja, prenos -22.00 -Svetski sportski magazin FOX LIFE 13.10 Serija: “Neobična porodica” 15.05 Serija: “Uvod u anatomiju” 16.00 Serija: “Štiklama do vrha” 16.50 Serija: “Gimnazijske traume” 17.40 Serija: “Knjižarka” 18.05 Serija: “Škola za parove” 18.30 Serija: “Srećna završnica” 18.55 Serija: “Uvod u anatomiju” 20.00 Serija: “Očajne domaćice” 20.55 Serija: “Porodica Ćezaroni” 23.00 Serija: “Kako sam upoznao vašu majku” 23.50 Serija: “Škola

07:00 Garfild 07:30 Film /r 09:00 Check in the best of /r 10:45 Serija: Donja Barbara /r 11:30 Blink 11:35 Serija 12:15 Serija: Prvi ponedjeljak /r 13:26 Dok. serija /r 14:09 Serija: Neš Bridžits /r 15:00 Blink 15:15 Serija 16:45 Dok. serija 17:30 Check in - the best of 19:00 In - Puls 19:40 Serija: Donja Barbara 20:40 Serija: Dobra žena 21:40 In - puls 22:00 Film 23:40 Serija: Neš Bridžits 00:30 Check in the best of /r

IN TV Serija: Dobra žena 20.40

07:35 12:00 12:35 15:45 16:50 18:25 20:00 20:25 21:00 21:35 22:50 00:00

Svježi u dan Mumijevi Raport iz Bijelog Polja /r MBB Magazin /r gost: Andrija Popović Serija: Sirli Holms dr Fajt /r PG Raport Dok. program /r Info Istorijske paralele gost: Rifat Rastoder Koncert Ponoćni info

za parove” 00.20 Serija: “Gimnazijske traume” FOX CRIME -14.10 -Serja: “Inspektor Montalbano” -16.40 -Serija: “Brojevi” -17.30 -Serija: “Pariski forenzičari” -18.20 -Serija: “Monk” -19.10 -Serija: “Dojlova republika” -20.00 -Serija: “Rimski forenzičari” -20.55 -Serija: “Četiri žene i sahrana” -21.45 -Serija. “Pariski forenzičari” -22.35 -Serija: “Imitator” -23.25 -Serija: “Nepogrešivi instinkt” TLC -13.10 -Stručnjak za torte -14.05 -Kompulzivno gomilanje -15.00 -Mali ljudi, veliki svet -15.30 -Džon, Kejt i osmoro dece -15.55 -Venčanica iz snova -16.20 -Šta ne treba obući -17.15 -Četiri venčanja -18.10 -Gojazni tinejdžeri -19.05 -Stručnjak za torte -20.00 -Velike romske svadbe -20.55 -Venčanica iz snova -21.50 -Nisam znala da sam trudna -22.45 -Urgentni centar -23.40 -LA ink

Vrata 20:20; 22:10 Hrabra merida, sinhronizovano 3D (11:00; 13:00); 15:00; 17:00; 19:00; 21:00 digital: (12:00; 14:00); 16:00; 18:00 Bornovo nasljeđe (13:40); 17:50; 22:00 Plaćenici 2 (14:20); 20:40; 22:40 Vanzemaljci u komšiluku (11:40); 15:40; 20:00; 22:20 Totalni opoziv 19:40; 23:00 Betmen 16:40; 21:30 Čudesni spajdermen 3D 18:10 Ledeno doba 4 digital: (12:30) 3D: (11:20; 13:30); 15:30; 17:30; 19:30 Madagaskar 3 digital (11:30; 13:20); 16:20

POZORIŠTE *Termini u zagradama se odnose samo na subotu i nedjelju.

KIC ‘‘BUDO TOMOVIĆ’’ “Začarani vilenjak” Velika scena

20:00

VAŽNI TELEFONI DEŽURNE SLUŽBE Policija ..................................................122 Vatrogasna ...........................................123 Hitna pomoć .........................................124 Tačno vrijeme .......................................125 Telegrami .............................................126 Jedinstveni evropski broj za pozive u nevolji .......................................112 Univerzalna služba sa davanje informacija o telefonskim brojevima pretplatnika ..........1180 Informacije ......................................... 1181 Crnogorski telekom ...........................1500 Telenor................................................1188 M:tel ....................................................1600 Elektrodistribucija .......................633-979 Vodovod ........................................ 440-388 Stambeno .....................................623-493 Komunalno ................................... 231-191 JP “Čistoća” .................................. 625-349 Kanalizacije ..................................620-598 Pogrebno ......................................662-480 Meteo ....................................094-800-200 Centar za zaštitu potrošača 020/244-170 Šlep služba ........................... 069-019-611 Žalbe na postupke policije ........................ ...............................067 449-000, fax 9820 Carinska otvorena linija....... 080-081-333 Montenegro Call centar ....................1300 Tel. linija za podršku i savjetovanje LGBT osoba u Crnoj Gori .............. 020/230-474 SOS broj za žrtve trafikinga ........ 116 666 Sigurna ženska kuća ............ 069-013-321 Povjerljivi telefon ................080-081-550 Kancelarija za prevenciju narkomanije .................................611-438 Narcotics Anonymous ............ 067495250 NVO 4 LIFE.... 067-337-798, 068-818-181 CAZAS AIDS ..........................020-290-414 Samohrane majke ................069-077-023 INSPEKCIJE Ekološka........................................ 618-395 Inspekcija zaštite prostora ..........281-055 Inspekcija rada ............................. 230-374 Inspekcija Uprave za igre na sreću ..............265-438 Komunalna policija ..............080-081-222 Metrološka inspekcija ................. 601-360, .................................................fax 634-651 Sanitarna ......................................608-015 Tržišna ..........................................230-921 Turistička ......................................647-562 Veterinarska .................................234-106 BOLNICE Klinički centar ..............................412-412 DOMOVI ZDRAVLJA Pobrežje ........................................648-823 Konik .............................................607-120

Tuzi ................................................603-940 Stari aerodrom .............................481-940 Dječja ............................................603-941 Golubovci ...................................... 603-310 Radio-stanica ...............................230-410 Blok 5 ............................481-911, 481-925 LABORATORIJE I AMBULANTE Ordinacija za kožne i polne bolesti “dr” .........................664-648 Ambulanta i labaratorija Malbaški........................................248-888 PZU “Life” klinika za IVF .............. 623-212 VETERINARSKE AMBULANTE “Animavet” ...........................020-641-651 Montvet.........................................662-578 APOTEKE Ribnica .......................................... 627-739 Kruševac, Montefarmova dežurna apoteka Bul. Sv. Petra Cetinjskog .............241-441 ICN Crna Gora ...............................245-019 Sahat kula ..................................... 620-273 Biofarm .........................................244-634 HOTELI Ambiente ......................................235-535 Best Western Premier Hotel Montenegro .......................406-500 Bojatours ...................................... 621-240 City ................................................441-500 Crna Gora .....................634-271, 443-443 Evropa .......................... 621-889, 623-444 Eminent ........................................664-646 Keto............................................... 611-221 Kosta’s ......................... 656-588, 656-702 Lovćen .......................................... 669-201 Pejović ..........................................810-165 Premier .........................................409-900 Podgorica .....................................402-500 TAKSI Alo taksi .......................................... 19-700 SMS ..........................................069019700 Boom taksi...................................... 19-703 Bel taxi ............................................ 19-800 City taksi ..........................................19-711 besplatan broj .........................080081711 De lux taksi ..................................... 19-706 Exclusive taksi .................................19-721 Hit taksi........................................... 19-725 Red line taksi ...................................19-714 SMS ..........................................068019714 Royal taksi ...................................... 19-702 Oranž 19”........................................ 19-709 PG taksi ........................................... 19-704 Queen taksi..................................... 19-750


SMS OGLASI PROMOTIVNA CIJENA JEDAN DAN

SMS‘om na broj

Ukucajte: DN napravite razmak upišite tekst Vašeg oglasa i pošaljite na broj 14554.

SA URAČUNATIM PDV-OM

MALE OGLASE MOŽETE PREDATI I LIČNO U PROSTORIJAMA DNEVNIH NOVINA “PC NIKIĆ”, KRALJA NIKOLE BB £ 7. SPRAT (ulaz pored zlatare Majdanpek)

VAŽNO: Broj telefona koji će biti objavljen u sklopu malog oglasa je broj sa kojeg je poslat SMS. Napomena: 1. Tekst oglasa može da sadrži 160 karaktera (15 -20 riječi). Cijena oglasa je 1€ sa uračunatim PDV-om. Nakon što ste poslali oglas, dobićete obavještenje da ste uspješno poslali poruku. U poruci se nalazi i šifra Vašeg malog oglasa i jedino je ova šifra osnova za reklamacije. 2. Mali oglasi poslati do 16h, biće objavljeni u sjutrašnjem broju izdanja, poslije 16h biće objavljeni nakon dva dana 3. Redakcija zadržava pravo da izvrši korekturu oglasa po usvojenim redakcijskim pravilima bez promjene osnovnog smisla oglasa! 4. Oglasi koji nijesu u skladu sa zakonom i uređivačkom politikom, neprimjerenog sadržaja neće biti objavljeni! 5. Izdavač nije odgovoran za sadržaj, kvalitet, tačnost i učinjenu uslugu koja je data putem oglasa! 6. Prilikom slanja Vaših oglasa molimo vas da ne koristite ćirilicu i slova č, ć, ž, š, đ jer vaš oglas neće biti primljen. Umjesto navedenih znakova dovoljno je da upišete c, c, z, s, dj.

Za dodatne informacije u vezi sa oglašavanjem putem SMS poruka možete nam pisati na e-mail adresu: MARKETING@DNOVINE.ME ili pozvati na tel: +382 77 300 104

OGLASITE SE U NAJTIRAŽNIJIM CRNOGORSKIM NOVINAMA! Kuće/Stanovi

Prodaja

Prodajem trosoban stan u centru Bara. Pogled na trg. Tel.067/312972 10627 Prodajem ili izdajem u Beogradu u blizini Vukovog spomenika jednosoban stan 36m2 pogodan za studente. Opremljen, kvtv, internet, interfon, klimatizovan. Tel.069/067-315 10629 Kuća na prodaju, 280m2 sa dva trosobna i jednim jednosobanim stanom, sve zasebno, osigurana, asfalt, ul.rasvjeta, ograđeno, 1/1. Moguća zamjena. Tel.063/239-981 10645 Prodajem jednosoban extra namješten stan, novogradnja, kod Vezirovog mosta, 45m2/P sa pripadajućim dvorištem. Tel.067/222-698 10655 Prodajem stanove od 50 i od 33 m2 na Pobrežju. Useljivi početkom oktobra. Tel.067/226-535, 069/485-235 10659 Prodaje kuću stambenog prostora 280m2, poslovnog prostora 170m2, dvije garaže 108m2. Danilovgrad. Tel.067/511-487 10661 Prodajem kuću u centru Golubovaca, pogodnu za više namjena. Hitno i izuzetno povoljno, 90m2 - 25.000. Tel.069/518-093 10666 Prodajem ili izdajem trosoban stan 105m2, zgrada Krstarica (širi centar Podgorice). Tel.067/733-337 10684 Prodajem stan 100m2 + 12m2 podrum, iza Mljekare, započeto kompletno renoviranje. 125.000e. Tel.069/391-485 10686 Podgorica-D.Gorica kuća lux 450m2, bruto 135.000. Plac posebno 1.950 do 2.790m2. Centralno grijanje i hlađenje, kamin, bunar, sistem za navodnjavanje, el.kapije, pomoćni objekat 50m2. Kombinovano plaćanje. Tel.068/103-068, 067/503-605 10687 Prodajem/izdajem u Podgorici prazan dvoiposoban stan. Klimatizovan, Kralja Nikole. Tel.069/444-182, 069/015-509 10700

Kuća lux 450m2. Plaćanje: keš, kompenzacija: stan 1-2, auto. Obezbjeđujemo kredit od 80.000140.000e, kamata 4,78 odsto. Rok otplate do 25 godina. Tel.068/103068, 067/503-605 10688

Stan, 92m2, u strogom centru Podgorice, Ulica slobode, pored Carina, na 11.spratu, sa 2 lifta. Potrebno renoviranje. Može kompenzacija. Povoljno. www.abexcompany.me Tel.067/631-328 10710

Dvosoban stan 85m2 na IV-spratu iza Delta citya, novogradnja, uknjižen 1/1, neuseljavan do sada, odličan raspored, sa podzemnim parkingom. www.abexcompany.me Tel.067/631-328 10704

Prodajem stan u zgradi Šargarepa na 2. spratu, 90 m2 +podrum. Tel.069/029-715 10723

Trosoban stan 98m2 na II-spratu, ispod Ljubovića kod Kodre. Uknjižen 1/1, novogradnja, projektom djeljiv na 2 jednosobna. Može kompenzacija. www.abexcompany.me Tel.067/631-328 10705 Jednosoban 42m2 i dvosoban stan 50m2 izmedju Codre i Kineske ambasade. Novogradnja, uknjižen 1/1, u polusuterenu. Odličan raspored, 900/m2. www.abexcompany.me Tel.067/631-328 10707 Trosoban stan, 63m3, u suterenu na Starom aerodromu kod škole. Novogradnja, useljiv, uknjižen 1/1. Odličan raspored, 850e/m2. Može kompenzacija. www.abexcompany. me Tel.067/631-328 10709

Prodajem hitno dobar trosoban stan od 100m2 blizu centra u Nikšiću. 63.000e. Tel.067/272-015 10724 Prodajem u centru Podgorice dva manja objekta, novogradnja, od 17 i 33m2. Moguća i djelimična kompenzacija za auto. Može i kao kancelarije. Tel.068/610-313 10726 Prodajem stan 53m2 u Podgorici na Pobrežju. Tel.068/731-122, 067/257-467 10727 Cetinje, kuća atraktivna lokacija, zelenilo, centar. Tel.068/713-28810728

Izdavanje

Izdajem manji jednosoban stan, kompletno namješten, iza Maše. Cijena 270 eura. Tel.067/480-619 10672 Izdajem jednosoban namješten stan, Momišići. Tel.067/233-00310626 Izdajem u Beogradu u blizini Vukovog spomenika jednosoban stan opremljen, klimatizovan, kvtv, internet, interfon, pogodan za studente, blizu univerziteta. Tel.067/282-645 10631 Izdajem namještenu garsonjeru preko puta Pravnog fakulteta u Podgorici. Cijena 200 eura, plaćanje mjesečno. Tel.069/014-896 10635 Izdajem dvosoban, komforan, namješten stan. Klima, extra TV. Donja Gorica, Podgorica. Tel.069/029-060 10642 Izdajem ekstra namještenu garsonjeru u zgradi kod Vezirovog mosta blizu Ars medike. 200e mjesečno. Tel.068/611-005, 069/611-997 10643 Izdajem jednosoban, kompletno namješten stan, u Ulici 4. jula - ll sprat, zgrada Euro pacta - 300 eura. Tel.067/314-235 10647

Izdajem jednosoban namješten stan Preko Morače. Tel.067/284-597 10660 Iznajmljujem jednoiposoban namješten stan u Igalu. Soliter iznad Maxija. Dvjema studentkinjama. Tel.069/946-041 10667 Izdajem prazan dvosoban i jednosoban stan u Tološima. Sve zasebno. Ulica Vlada Raičevića b.b. Cijena po dogovoru. Tel.069/417-200 10693 Izdajem dva luks namještena jednosobna stana u Maslinama, Ulica N. Kopernika 10. Samcu, samici, studentima ili bračnom paru. Vrlo povoljno. Sve zasebno, parking za kola obezbijeđen u dvorištu. Tel.020/611-950, 067/594-975 10697 Izdajem manji dvosoban stan, luks - polunamješten. Ulica Vasa Raičkovića 11, 350e. Tel.069/026-873 10699

Izdajem lux opremljen dvosoban stan u strogom centru Podgorice. Tel.067/303-208, 067/395-869 10712 Izdajem jednosoban namješten stan u Beogradu, studentima ili porodici. Odlična lokacija. Tel.067/453-324 ,00381656224300 10717 Izdajem dvosoban stan. Sve zasebno. Gornja Gorica. Tel.069/385-434 10722 Trosoban lusuzno novonamješten, klimatizovan, ekstra sređen stan u kući u Zagoriču, 300e. Tel.069/012-157 10730

Potražnja

Porodici potreban prazan trosoban stan ili kuća na duže vrijeme u Podgorici. Tel.069/609-815

10696


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

33

SRIJEDA, 12.9.2012.

Z

Mijenjam kuću 250m2, na placu od 500m2 Podgorica, Zagorič za manju nekretninu u Tivtu, a uz vašu doplatu. Tel.069/572-352 10692

SOBE Izdajem dvokrevetnu sobu u Lepoj Kati, učenicama ili studentkinjama, uz upotrebu kupatila i kuhinje. Tel.067/806-645 10614 U blizini ΄Gintaša΄ izdajem jednokrevetnu sobu ženskoj osobi. Tel.067/323-472, 020/625-489 10624 Izdajem namještenu sobu u Bloku pet. Tel.069/150-584 10632 Renta sobe, povoljno može dan, dva ili duže. Podgorica. Tel.069/690-193 10634 Izdajem sobe studentima u centru Bara, jeino. Novo, ful, hitno! Tel.069/145-554 10715 Izdajem studentima dvije dvokrevetne sobe u zasebnom stanu, 60e po krevetu, struja i kuhinja posebno. Tel.067/609-607 10732

PLACEVI Plac 5 km ili 5 min. od Podgorice, 4.000 m2, 1/1, djeljiv. Sva infrastruktura. Cijena po dogovoru. Tel.067/528-947 10628 Prodajem plac 2.200m2 pored magistrale. Orja Luka Danilovgrad. Tel.067/511-487 10662 Podgorica-D.Gorica, placevi 1.580, 1.780, 3.360m2. Svaki 2-4 urbanističke parcele. Mogućnost gradnje 200-1.200m2 po jednoj UP (S+P+P1+Pk) ukupno do 4.600m2. Lokacija 150m od magistrale PG-CT. Tel.068/103-068, 067/503-605 10689 Žabljak, placevi 480m2, 560m2, 890m2, 1.160m2 (Razvršje). Od grada 900m prema skijalištu. Usvojen prostorno-urbanistički plan. Jeino, idealno. Tel.068/103-068, 067/503-605 10690 Podgorica, urbanizovan plac uz magistralu, industrijska zona - Mareza, namjena - skladišta i servisi. Povoljno. Tel.067/228-968 10725 Bigova, plac od 600m2 blizu mora, jeino. Tel.068/713-288 10729 Gorica C plac 816 m2, kuća 250 m2, Beogradska ulica kod britanske ambasade. Planiran novi objekat neto 1.600 m2. Cijena 800 hiljada eura. Tel.067/635-043 10734 Prodajem plac 6.000m2 (djeljiv), Piperi-Stanjevića Rupa iza ciglane Spuž, put, voda, struja, tel. Može kompenzacija za građevinski materijal ili auto. Opština PG. Tel.069/765-334, 067/430-106 10736

POSLOVNI PROSTOR Podgorica, centar, stan 100 m2 kao poslovni prostor. Registrovan kao poslovni prostor. Tel.067/388-242 10636 Nikšić, poslovni prostor 26m2, novogradnja, prva zona, 1/1. Tel.069/200-525

10648

Prodajem odličan poslovni prostor u centru Podgorice, Ulica Balšića, prizemlje 70m2 + dvorište, visina 3,5m, novogradnja, upotrebna dozvola, povoljno. Tel.067/205-20010653 Poslovni prostori od 22-300m2 spojeni sa suterenom i mogućnošću spajanja sa podzemnom garažom. Iza Delte, uknjiženo 1/1. Može kompenzacija. www.abexcompany. me Tel.067/631-328 10708

I

Hala 800m2 (kancelarija, kuhinja i WC) parcela 4.000m2, Dalmatinska ulica, Podgorica. Tel.069/911-994 10606 Izdajem poslovni prostor 40m2, Njegoševa 11, 750e. Tel.068/796-886 10654

IZDAJE SE

USLUGE

poslovni prostor 66m2 , Ulcinjska 3 Podgorica Tel.067/609-089

Vršim usluge moleraja, farbanje stolarije, gletovanje. Moleraj 0,40e/ m2. Tel067/427-850 10615 Elektro instalacije povoljno. Tel.069/683-205 Dječja igraonica. Ostavite vaše dijete na sat, dva ili više u lijepo opremljenom prostoru za igru. Rezvišite rođendansku zabavu. Tel.067/238-542

10625

10663

Izdajem poslovni prostor 50m2, Ivana Crnojevića, bivši frizerski ΄Dve šmizle΄. Može za kancelariju ili prodavnicu. Tel.067/807-199 10716

Registracija preduzeća. Stečaj i likvidacija. Knjigovodstvo. Revizija. Boravak i radna dozvola stranaca. Upotrebne dozvole za prostore. Profesionalno. Tel.069/020-102 10674

VOZILA/AUTO DJELOVI

Registracija preduzeća. Knjigovodstvo. Završni računi. Stečaj i likvidacija. Strancima obezbjeđujem radnu dozvolu i boravak. Ugovori. Povoljno i brzo. Tel.068/222-188 10675

VW touran 1.9 TDI, 2005.god, ful sem kože, extra stanje. Tel.067/557-725

10641

Prodajem opela astru 1.7 CDTI, 06.g. Top stanje. Registrovan do avgusta 2013. Totalni ful, 6.500e. Tel.067/639-776 10644 Seat ibica 1.0 registrovan, 13. 08. 2012.god. Nove gume, urađen servis i reglaža točkova. Odličan, mali potrošač, petoro vrata. Tel.068/883501 i 063/239-981 10646 Prodajem golf 3 1.9 TD, 1993. god, siva metalik, 5 vrata, dobro očuvan i redovno servisiran. Cijena 1.500. Tel.067/222-698 10656 Prodajem golf 3 1.9 TDI karavan 95, može zamjena za skuplje, i golf 2 1.6 dizel 90.god, 4 vrata 850e. Tel.069/615-597, 068/682-164 10664 Reno senik 1.9 DCI, 130 KS, kraj 2006, 131.000km, urađen veliki servis, nove gume... Odličan. Tel.067/265-605 10670

Opravka veš mašina, frižidera, zamrzivača. Klime, ugradnja i servis. Tel.069/027-979 10683 Vodoinstalater: kupatila, sanitarije, tuš kabine, renoviranje postojećih i sve opravke. Tel.069/013-484 10698

APARATI/OPREMA Klime Šćepanović, prodaja, profesionalna ugradnja, seruis, dezifekcija. Split multi sistemi kasete. Garancija. Tel.067/501-209, 068/501-209. www.klimescepanovic.com 10620

Iskusan arhitekta obavlja sve stručne poslove iz građevinarstva, vještačenja, nekretnine. Tel.069/594-707 10711 Elektroinstalacije, sitne kućne popravke, brzo i stručno! Tel.067/631727 10739

Agregat dizel Catapilarov od 50 kW, malo korišćen, cijena 7.000. Tel.067/511-801 10640

Tepih. Mašinsko čišćenje i ručno pranje tepiha. Dolazimo po pozivu. Tel.069/214-059 10740

NASTAVA

Mobilni telefoni: Nokia, Samsung, HTC, I-phone. Prodaja, servis, garancija, dostava. Tel.067/564-764 Alarmni sistemi, spy oprema, student bubice, prisluškivači, kamere, gps trakeri.Tel.069/833083; 067/513-871 10682

10680

Prodajem u Podgorici Panasonik telefon-fax KX-FP101 sa rezervnom rolnom i uputstvom 20 eura. Tel.068/067-398 10737

Audi A8 4.0, turbo dizel quatro, teget metalik, 2004. godište, kilometraža 170.000. Može zamjena za novije vozilo uz našu doplatu. Tel.069/028-469 10685

Prodajem tel-fax Panasonic KXFP218. Tel.068/067-398

Prodajem golf 5, 1,9 TDI, kraj 2005. god, registrovan, servisiran, četvoro vrata u odličnom stanju. Tel.067/506-055 10694

POLJOPRIVREDA Prodajem crmničko grožđe vranac i kratišiju. Tel.030/712-690, 067/919-7440 10735

Mercedes E320CDI, 04 karavan. Avantgarde tip-tronik vel.navigacia dvd. Grijanje i hlađenje, sjedišta koža, met.crna, zatamljena stakla, ser.knjiga. www.pg-garage.me Tel.067/631-328 10701

RAZNO Uredite svoje dvorište našim figurama: Magarence, labud, zeko, vjeverica, lane, ovčica, jagnje, saksije, behaton kocke... Tel.069/314-623 10638

Peugeot 607 2,7HDI 10.2008. Ristajl model, tip-tronik, totalni ful bez koža, met.zlatna boja. Uvezen iz Njemačke, sa ser.knjigom, perfektno stanje. www.pg-garage.me Tel.067/631-328 10702

Povoljno prodajem interijer pogodan za butike, računarsku opremu i slično. Tel.067/860-590 10651 Prodajem električni šporet, funkcionalan, dobro peče i kuva. Tel.069/278-862 10658

Mercedes E300TD, 99. avantgarde automatic met.siva dig.klima xenon cd-shenzer esp abs airbag x6 tempomat al.felge 165.000km maximalno očuvan. www.pg-garage. me Tel.067/631-328 10703 Mercedes sprinter 211CDI 2001. god. Furgon kuka esp abs airbag muzika. Urađen servis, registrovan na ime kupca, uvoz iz Njemačke, bez greške. www.pg-garage.me Tel.067/631-328 10706 Auto kia sorento 2.5 CRDI EX premium, 2008, 94.500km, automatik, koža, klima, navigacija, ful oprema u odličnom stanju, registrovan. Tel.067/676-269, 069/069-299 10718 Kia sorento 2.5 CRDI EX premium, 2008, 118.500km, automatik, koža, klima, navigacija, ful oprema u odličnom stanju, registrovan. Tel.067/626-628, 069/069-299 10719

GRAĐEVINSKI MATERIJAL Betonski blokovi sa prevozom i istovarom. Tel.069/050-506

10714

10738

Pomoći ćemo vam da pronađete odgovore na sva vaša pitanja i probleme kroz tarot, rune, knjigu mudrosti, numerologiju, astrologiju i druge metode divinacije. Tel.069/946-041 10665 Povoljno prodajem stare etno stvari i izrađujem po narudžbini gusle, ikone, tradicionalne suvenire, duborez, ručne izrade. Tel.067/528-493, 069/806-361 10671

POSAO Potreban pekar. Tel.069/033-126, 069/242-212 Potreban monter centralnog grijanja. Tel.069/339-394

10649

10691

U Podgorici za rad sa djecom potrebni apsolventi-profesori jezika, matematike i fizičke kulture! Tel.068/766-447 10695 Tražim saradnicu u računovodstvu. Zarada 40 odsto od sklopljenog ugovora sa klijentom. Više klijenata veća zarada. cljubo55@gmail.com Podgorica. Tel.069/221-974 10731

Prodajem zamrzivač Gorenje sandučar 210 l, radni sto iz Namosa i niški TV, povoljno, zbog selidbe. Tel.067/529-731 10713 Bato-Bosanac pomoću gledanja u šolju sa sigurnošću otkriva vasše juče, danas, sjutra. Rad na daljinu pomoću slike. Tel.068/504-029 10720 Gledam u šolju, radim vodu za ljubav, napredak u poslu-nafaku. Ne gubite nadu. Pozovite! Tel.068/122-78610721 Numerolog radi natalne karte, gleda budućnost, skida crnu magiju, pomaže po mnogim pitanjima. Pozovite na 068/563-851


Pratite nas na twitteru

@dnovine

34 Sport

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

Endi, zasluž

DA LI STE ZNALI...

Da je Artur Varton prvi tamnoputi igrač koji je profesionalno zaigrao fudbal.

Endi Marej osvojio prvu gren slem titulu u karijeri (pobijedio Novaka Đokovića na US openu 3:2), što su Britanci čekali 76 godina Bojan Topalović

T

o je moralo da se dogodi - Endi Marej je osvojio je prvi gren slem trofej, osvojio je US Open! I to na kakav način - visoki Britanac je poslije velike borbe u pet setova, nakon skoro pet sati igre u finalu savladao prošlogodišnjeg kralja Njujorka Novaka Đokovića - 6:7 (10:12), 5:7, 6:2, 6:3, 2:6.

A, teniski meč je bio fantastičan - Endi Marej je vodio, Novak Đoković se vraćao... I sve tako, do samog kraja, kada je Endi “glavom”, koju mu je sredio nekadašnji as svjetskog tenisa Ivan Lendl, slomio mnogo uspješnijeg vršnjaka iz Srbije... “Mentalno mi je bilo veoma teško, jer je Novak jako, jako dobar teniser. Bio je ubjedljiv u trećem i četvrtom setu, borio se do kraja. Nije mi bilo lako. Međutim, uspio sam da osvojim prvi grend slem u čemu mi

je mnogo pomogao Lendl. Hvala Ivanu mnogo”, rekao je pun emocija Marej.

● MAREJ: PONOSAN SAM A, Endi je peharom na US openu pružio napaćenoj britanskoj teniskoj publici prvi razlog za sreću još od davne 1936. godine i trijumfa Freda Perija, takođe na US openu. Nacija koja je izmislila tenis, čekala je gren slem titulu 76 godina, odnosno 287 turnira...

“Olakšanje je najbolja riječ koju mogu da izgovorim sada kada sam ponosni vlasnik US opena. Super se osjećam, ali iskreno: pojma nemam kako sam uspio da savladam Novaka”, rekao je Endi, koji je osvajanjem US opena obezbijedio novčanu nagradu od 1.900.000 dolara, dok je Đokoviću pripalo 950.000, plus milion bonusa, kao najboljem igraču serije turnira u Sjevernoj Americi (Toronto, Sinsinati, Njujork).

● NOLE: ENDI, SVAKA ČAST A, kada smo već kod Novaka, Nole je morao da se pomiri sa porazom od drugara sa kojim se zna 100 godina. Na kraju je, džentlmenski, čestitao ponosnom Škotu... “Nema sumnje da je Marej zaslužio trijumf, igra odličnu sezonu. Konstantan je, dobijao je top igrače mnogo puta i na različitim podlogama. Dokazao je da je šampion”, rekao je Đoković, koji je dodao: “Zaslužuje da bude tu gdje je-

MEDIJI PIŠU

TIKET DANA VAŠAŠ PAKS TIP 2

KVOTA 2.20

ĐIRMOT HONVED TIP 2

KVOTA 1.60

BRINE BODO TIP X

KVOTA 3.70

NJEMAČKA U17 HOLANDIJA U17 TIP 1 KVOTA 2.00 IZRAEL U17 ITALIJA U17 TIP 2

Rumunski Olkim u velikoj krizi Ekipa koja je daleko najambicioznije krenula u novu sezonu i na jednom mjestu okupila sjajne igračice suočava se sa ozbiljnim problemima već na startu. Rumunski mediji u panici pišu da će Olkim ostati bez glavnog sponzora i da tek formirana ekipa neće doživjeti premijeru u Ligi šampiona, gdje važi za prvog favorita. Postoji nekoliko verzija raspleta, a u najlošijem scenariju novi vlasnici kompanije neće nastaviti da finansiraju rukometni klub i svi stranci će moći da ga napuste. Da u svemu tome ima istine, potvrdila nam je crnogorska reprezentativka i bivša igračica Budućnosti Katarina Bulatović,

koja je u Rumuniju stigla kao najbolji strijelac i desni bek Olimpijskih igara u Londonu. “Situacija jeste ozbiljna i sve će se znati uskoro. Nema panike, mi normalno treniramo i nadamo se najboljem. Bilo bi šteta da ova ekipa ne ostane zajedno i stvarno se nadamo da će se pronaći najbolje rješenje”, rekla nam je juče Bulatović. Osim nje za najbolji tim u rumuniji nastupa i naša Marija Jovanović. Olkim je ovog ljeta u svoje redove pored Bulatović doveo Pineau, Navaro, Barbosu, Lejnaud, a na mjesto trenera postavljen je Danac, dvostruki osvajač LŠ sa Viborgom - Jakob Vestergard. M.P.

KVOTA 1.90

VILJAREAL PONFERADINA TIP 1 KVOTA 1.45

NE PROPUSTITE Atletiko Madrid - La Rioha (SportKlub, 20.30) Na repretoaru je sjajni španski rukomet!

SPORTSKI EKRAN 14:30 17:25 18:30 19:55 20:30 22:50

Biciklizam, Britanija Fleš sport Selekcija JSL - Metalac, fudbal Sport Atletiko M. - La Rioha, rukomet Sport

(Eurosport2) (RTCG2) (Arena1) (RTCG1) (SportKlub) (TV Vijesti)


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 35

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

žio si! ste, nema govora o tome. Zaslužio je da osvoji grend slem više nego iko, jer je tokom godine bio najbolji. Ranije je bio tako blizu. Sada je uspio i želio bih da mu čestitam i srećan sam zbog njega”, rekao je Đoković.

● ATP lista: Marej

pretekao Nadala

Dan nakon velikog okršaja u Njujorku svijetlost dana je ugledala najnovija ATP lista, na kojoj je bilo rokada: Rodžer

Federer je prvi, Novak Đoković je još uvijek drugi, dok je na treće mjesto dospio novi šampion US opena - Marej je tako pretekao Rafaela Nadala, koji je trenutno četvrti na svijetu. Evo liste TOP 10: 1. Rodžer Federer 11.805 bodova, 2. Novak Đoković 10.470, 3. Endi Marej 8.570, 4. Rafael Nadal 7.515, 5. David Ferer 5.915, 6. Tomaš Berdih 4.830, 7. Žo Vilfred Conga 4.520, 8. Huan Martin del Potro 3.890, 9. Janko Tipsarević 3.285, 10. Džon Izner 2.610.

OK Budvanska rivijera

Veno za veće ambicije Najbolji odbojkaški tim u državi - Budvanska rivijera je riješila pitanje korektora za narednu sezonu. Reprezentativac Estonije Oliver Veno potpisao je juče jednogodišnji ugovor sa ekipom iz Budve, koja tako već sada praktično ima tim koji može napraviti mnogo u Ligi šampiona u sezoni koja slijedi. Kubanac Rajdel Poej je i definitivno otpao, a odluka je pala na dvadeset dvogodišnjeg odbojkaša kojeg u njegovoj zemlji zovu “Dugi”, što je svakako i normalno s obzirom da je visok 210 santimetara. Veno je karijeru počeo u lokalnom klubu Pere Leib Tartu, da bi zatim tri sezone nastupao za slovenački Bled sa kojim je osvojio duplu krunu, zatim regionalno takmičenje MEVZU, a kao kruna u sezoni 2009/10. došao je i plasman na fajnal for Lige šampiona. Protekle sezone Veno je nastupao za njemački Fridrišhafen. Oliverova druga ljubav je odbojka na plaži. On je 2007. godine u paru sa Kristom Kolom osvojio Evropsko prvenstvo, a godinu kasnije i Svjetsko. M.P.

kratke vijesti Rukomet: Kadeti ne odlučuju o sudbini seniora RSCG - Iako je do Svjetskog prvenstva za rukometaše u Španiji ostalo još četiri mjeseca, operativci u Savezu ne sjede skrštenih ruku. Naime, prema našim informacijama, osim turnira u Danskoj, izabranici Zorana Kastratovića će u posljednjoj nedjelji decembra u našoj zemlji odigrati dvije kontrolne utakmice sa reprezentacijom Ukrajine.

DEMARKUS NELSON - Američki bek je novi igrač košarkaškog kluba Crvena zvezda! Klub je vijest o dolasku Demarkusa Nelsona potvrdio na sajtu i njegov dolazak u Beograd je najavljen za petak. Riječ je o nekadašnjem učeniku Majka Križevskog na univerzitetu Djuk, a prošle sezone članu francuskog Šolea.

MILAN VUČIĆEVIĆ - Bivši desni bek Lovćena koji je prije dva mjeseca u Metalurgu zamijenio našeg reprezentativca Žarka Markovića, dobio je “pedalu” u timu šampiona Makedonije, jer nije bio po ukusu Lina Červara. Ipak nije čekao dugo na novi klub - lazarevačka Kulabara je ugrabila popularnog “Tučkina”.

Upravni odbor Rukometnog saveza Crne Gore je na devetoj redovnoj sjednici usvojio predlog muških ligaša o načinu sprovođenja takmičenja u seniorskoj i kadetskoj konkurenciji. Kadeti neće više odlučivati o sudbini seniorskih ekipa. To je ono što će biti novost u sistemu takmičenja u sezoni koja slijedi, kao i da će konačno svi rukometni klubovi morati da imaju juniorske ekipe, kako se ne bi rasipali igrači nakon prestanka prava nastupa u kadetskom uzrastu. Utakmice kadeta će se igrati kao predigra seniorima, dok će juniori igrati po turnirskom sistemu. Prva muška liga broji osam klubova (Lovćen, Sutjeska, Mojkovac, Rudar, Budvanska rivijera, Berane, Sedmerac i Ulcinj), a ista bi trebala da počne sredinom oktobra. M.P.

Rukomet: Pioniri i pionirke na “Trofeju Beograda” Pionirske reprezentacije Crne Gore u obje konkurencije učestvovaće od 14. do 16. septembra na međunarodnom turniru “Trofej Beograda”. Treneri muške selekcije Dragan Gvozdenović i Željko Đurović odlučili su se za najbolje što Crna Gora ima u ovoj generaciji. Na spisku se nalaze GOLMANI Marko Milić, Božidar Anđelić, Jakov Marković. KRILA: Nikola Beloica, Stefan Jauković, Nemanja Barac, Luka Lakićević. BEKOVI: Mijat Peruničić, Miodrag Stanojević, Filip Krivokapić, Igor Mašanović, Filip Vujović, Miloš Ojdanić, Luka Vujović. PIVOTI: Mile Ćuzović i Jovo Damjanović. Kod dama trener Milan Radović se odlučio za sljedeće igračice: GOLMANI: Ljubica Nenezić, Ana Rajković, Kristina Zejak. Krila: Ivona Pavićević, Nina Bulatović, Dijana Ujkić, Slađana Prelević. PIVOTI: Jovana Pavićević, Vasilisa Senić, Itana Čavlović, Sara Filipović. BEKOVI: Đurđina Malović, Đurđina Jauković, Anđela Okiljević, Ema Ramusović, Itana Grbić, Katarina Arsenijević, Esma Muratović, Stefana Sindjić, Ana Rakočević. M.P.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

RAZOČARENJE

Zašto igramo kvalifikacije!? Iker Kasiljas, čuvar mreže “crvene furije”, ne razumije zašto Španija kao osvajač SP 2010. godine ne ide direktno u Brazil Ap s o l u t n i v l a d a r f u d b a l su uplovili (gostovali Gruziji) u kvalifikacije za Svjetsko prvenBrazilu. I nijesu presrećni zbog te činjenice - golman reprezentacije Španije, sjajni Iker Kasiljas, ne razumije zašto je aktuelnom svjetskom prvaku uskraćeno pravo direktnog plasmana na sljedeći Mundijal. “Tako je Fifa odlučila. Sada mi možemo i da se ne plasiramo na Svjetsko prvenstvo, a morate priznati da bi takmičenje bez važećeg prvaka izgledalo veoma čudno”, rekao je kapiten “crvene furije”, te vođa madridskog Reala. Međutim, činjenica da “nijesu sigurni” učesnici prvenstva u Brazilu još više motiviše izabranike Visentea Del Boskea... “Šta je tu je. Koncentrisaćemo se na obaveze, koncentrisaćemo se na to da prođemo dalje, a neka drugi razmišljaju o tome da li je svjetski prvak trebalo direktno da ide u Brazil”, pecnuo je čelnike Fife - Iker Kasiljas. Španiju je žrijeb za SP spojio

Lionela Mesija u Peruu dočekali povici “Ronaldo, Ronaldo” Netrpeljivost na relaciji Lionel Mesi - Kristijano Ronaldo prevazilazi sve granice, a do kraja u cijelu tu priču su uvučeni navijači širom meridijana. Tako je omaleni Argentinac u Peruu od strane navijača dok je dolazio u hotel “pozdravljen” povicima: “Ronaldo, Ronaldo”. Peruanci su tako željeli da Lionela Mesija izbace iz takta uoči kvalifikacionog duela za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Da podsjetimo - tifozi širom planete su Portugalca Kristijana Ronalda redovno dočekivali navijanjem: “Mesi, Mesi”... B.T.

Valter Zenga: Biću trener mog Intera, kad - tad u grupu sa Francuskom, Gruzijom, Finskom, te Bjelorusijom - to je jedina grupa evropskih kvalifikacija koja ima samo pet učesnika. Objektivno, jedini dostojan takmac “furiji” trebalo bi da budu “trikolori”... “U teoriji je tako, ali u stvarnosti svaki protivnik može da nam otkine pokoji bod ako ne budemo dovoljno koncentrisani”, uvijek je oprezan sveti Iker. B.T.

Legenda će se vratiti kući - Valter Zenga je uvjeren da će prije ili kasnije sjesti na klupu Intera, tima u kojem je kao Španci su treći šampioni svijeta, poslije ji osvajanjem popularne Boginje nijesu automatski stekli pravo da brane titulu...

ROJ HODŽSON

Zvao sam Krauča na EP, ali... Selektor Engleske ne razmišlja o Piteru Krauču i Darenu Bentu za kvalifikacione utakmice Svjetskog prvenstva Engleska je posvećena Crnoj Gori, Poljskoj, Ukrajini, Moldaviji, te San Marinu (to je kvalifikaciona grupa H), ali na Ostrvu se još priča o nedavno završenom Evropskom prvenstvu - “gordi Albion” je ispao u četvrtfinalu. Selektoru Roju Hodžsonu se ne prigovara za plasman, već što u reprezentaciji nema napadača Stouka - Pitera Krauča... “Razgovarao sam sa Krau-

KRATKE vijesti

čom, zvao sam ga da bude dio selekcije na EP, ali nije htio da dođe na pripreme. Poručio je da ga reprezentacija ne zanima”, razjasnio je situaciju oko visokog špica selektor Engleske. Baš zbog toga što ga je već jednom odbio Hodžson ne želi da opet rizikuje sa Piterom... “Sastavio sam ekipu koja će uglavnom iznijeti kvalifikacije. Nemam osjećaj da mi je Krauč potreban”, jasan je ne-

kadašnji menadžer Liverpula, te VBA... Pored Krauča, na Rojovom spisku nema još jednog zanimljivog centarfora - Daren Bent nije u Hodžsonovim mislima... “Kada gledam napadače, moj idealan tandem je Vejn Runi - Endi Kerol. Oni su sada povrijeđeni, ali imamo mi mnogo bolje špiceve od Benta i Krauča da bi ih zvao”, rekao je Hodžson. B.T.

“Jednog dana ću preuzeti Inter. Tu pretpostavku zasnivam na svojoj ličnosti, kao i sposobnosti da mogu da radim ono što želim. Do sada nijesam imao priliku da obavljam posao šefa stručnog štaba milanskog kluba, ali znam da će taj trenutak doći prije ili kasnije”, rekao je nekadašnji šef Crvene zvezde. Sampdoriju. Valter je sa Interom po jednom osvojio Seriju A i italijanski Super kup, dok je dva puta trijumfovao u Kupu UEFA. B.T.

Fergi otpušta Andersona Kraj saradnje - menadžer Mančester junajteda, sir Aleks Ferguson, planira da proda Brazilca Andersona! Navodno, Ferguson je izgubio strpljenje i smatra da Anderson nije ostvario očekivani napredak u dresu “crvenih đavola”, iako je u klub došao kao veliki talenat svjetskog fudbaBrazilac ima ugovor sa godine, a tokom ljetnjeg prelaznog roka interesovanje za njega pokazali su Benfika i Totenhem. Anderson je ove sezone odigrao dvije utaca postigao dva gola. B.T.

Bojan Krkić: Barselona nije poštovala Ibrahimovića Roj Hodžson, selektor Engleske, koja figurira kao glavni kandidat za prvo mjestu u kvalifikacionoj (našoj) grupi H, polako se odriče tandema napadača iz Premijer lige: Piter Krauč - Daren Bent

Bojan Krkić pošto je igrao u tri velika kluba - počeo je u Barseloni, proveo je godinu dana u Romi, a po završetku ovog prelaznog roka preselio se u Milan. Nakupio se iskustva da zna kako stvari funkcionišu - zato Bojan kaže da se Barselona nije lijepo ponijela prema Zlatanu Ibrahimoviću (igrao godinu dana u Barsi)... “Zlatan je zaslužio da se Barselona bolje odnosi prema njemu, jer je on veliki igrač sa velikim srcem”, rekao je Krkić novinarima u Milanu, da bi se onda zahvalio bivšim trenerima - Franku Rajkardu i Pepu Gvardioli. “Rajkard je imao potpuno povjerenje u mene, a sa Pepom sam osvojio sve”. B.T.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

38 Sport

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

Super forma

Crnogorac liči na Kelija Štoper Sarajeva Nemanja Mijušković izabran za najboljeg igrača turinira “Želimir Vidović Keli” Uroš Radulović

C

rnogorac je oduševio bordo tabor - defanzivac Nemanja Mijušković bez greške je odigrao 7. Memorijalni turnir “Želimir Vidović Keli”, koji je pripao Sarajevu, pošto je bordo tim u finalu savladao Olimpik sa ubjedljivih 5:1. Golove za Sarajlije redom su postizali Husejinović, Čomor, Nuhanović, Hadžić, te Karamatić, ali glavna faca je bio potencijalni mladi reprezentativac Crne Gore.

Jer, Nemanja Mijušković je na kraju turnira dobio Kelijev trofej, a taj pehar se dodjeljuje fudbaleru koji najviše podsjeća na legendarnog igrača tima koji je stacioniran na Koševu. “Pokojnog Kelija nikada nijesam gledao. Nijesam bio upoznat sa njegovom veličinom, ali kada sam došao, saznao sam da je jedan od igrača sa najviše nastupa za klub i da je velika legenda Sarajeva. Zato mi ova nagrada imponuje, mnogo mi znači - nastojaću da je opravdam”, rekao je Mijušković za SCsport.ba.

Dakle, talenat postoji. I toga su svjesni svi ljudi u Sarajevu, pa sa nestrpljenjem čekaju Nemanjin debi u bordo dresu... “Nadam se da ću biti u konkurenciji za sastav za subotnji meč sa Veležom. Ali, ne zavisi od mene, jer čekam da stigne sertifikat iz Fudbalskog saveza Rusije, koji bi trebao na adresu kluba da dođe do kraja sedmice”. Mijušković se brzo snašao u Sarajevu - sa saigračima je u odličnom odnosu, pa sve miriše da će titula prva-

Nemanja Mijušković je karijeru počeo u ekipi Budućnosti, kasnije se preselio u OFK Beograd, da bi uslijedila ruska avantura - prvo je igrao za B tim Dinama iz Moskve, da bi se onda obreo u Amkaru iz Perma... Ljetos je dogovorio saradnju sa Sarajlijama. ka države na kraju završiti na stadionu “Asim Ferhatović Hase”. “Veoma brzo sam se uklopio, saigrači su me odlično prihvatili i već nakon tri-četiri dana provedena sa ekipom sam se osjećao kao kod kuće. Mislim da Sarajevo ima veoma kvalitetnu ekipu, te da možemo da osvojimo titulu”, rekao je između ostalog Nemanja Mijušković u razgovoru za SCsport.ba.

Crnogorski defanzivac Nemanja Mijušković sa Kelijevim trofejom


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 39

SRIJEDA, 12. 9. 2012.

NIŠTA OD BARAŽA ZA EP

Ne razmišljam sada da li ću ostati selektor Duško Vlaisavljević potpuno iskren nakon 3. mjesta u grupi 3: “Učinak u kvalifikacijama za EP je neuspjeh” Još jednom smo vjerovali. I to sada više nego ikad. Ali, opet isto - mlada reprezentacija Crne Gore je svoju treću šansu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo bacila u vodu! Crveni su imali možda istorijsku priliku, jer kada nam je žrijeb dodijelio grupu u kojoj su još Andora, Vels, Jermenija i Češka, crvena ekspedicija na čelu sa selektorom Duškom Vlaisavljevićem je poručila: “Napadamo baraž. Imamo šansu i za direktni prolaz”.

● Neuspjeh Italijani pišu da se Juve interesuje za njega: Jovan Vučinić

bomba sa apenina

Vučinić ide u Juventus!? Mladi reprezentativac Crne Gore zadovoljio skaute šampiona Italije Još jedan Vučinić bi mogao zadužiti crno-bijelu opremu rođeni Baranin, te član Čukaričkog, Jovan Vučinić zapao je za oko skauta slavnog Juventusa, pišu italijanski mediji! Navodno, brzonogog ofanzivca Juve je preko svojih ljudi pratio na utakmicama mlade reprezentacije Crne Gore sa Češkom, te Jermenijom. Napadač koji ima 20 godina pružao je solidne partije u dvomeču “mla-

dih sokolova”, što se svidjelo italijanskim lovcima na talente. Da podsjetimo - od kada je napustio Bar, Jovan Vučinić je igrao za mlađe kategorije Partizana, zatim je branio boje Smedereva, a trenutno je član srpskog drugoligaša - Čukaričkog... Italijanski mediji pišu da je Juve zainteresovan, da Vučinić nije skup (vrijedi 200.000 eura), te da bi saradnja mogla da se uspostavi. U.R.

Kazna Uefe

Budućnost i Rudar ispaštaju Fudbalski klubovi Budućnost i Rudar neće dobiti novčane nagrade za učešće na evropskoj sceni dok ne izmire dugovanja, saopštila je juče Evropska fudbalska asocijacija (UEFA)! Budućnost i Rudar nalaze se na spisku klubova koji nijesu platili porez, i dugovanja prema drugim timovima i zaposlenima. Na spisku se nalaze još Borac, Sarajevo i Željezničar (BiH), Partizan i Vojvodina (Srbija), CSKA Sofija (Bugarska),

Hajduk Split, Osijek (Hrvatska), Atletiko Madrid, Malaga (Španija), Makabi Netanja (Izrael), Škendija 79 (Makedonija), Florijana (Malta). Budućnost je eliminisana u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, dok je Rudar nastup završio u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. UEFA će do 30. septembra provjeriti da li su klubovi ispunili svoje obaveze i u zavisnosti od toga im isplatiti novac koji im pripada. MINA

Počeli smo sjajno - Crna Gora je Andoru razbila sa 5:0, nakon toga doživljen je debakl u Jerevanu (4:1), da bi se momci opravdali u Podgorici protiv Velšana (3:1). Ali, onda je krenulo sve nizvodno. I na kraju, dočekali smo da u ponedjeljak (Crna Gora - Jermenija 0:0) podmlađenu selekciju u posljednjem kolu kvalifikacija za EP isprati samo 200 gledalaca. “Protiv Jermenije smo igrali dosta loše, naročito u prvom poluvremenu. Malo su nas poremetile povrede Darka Zorića i Nemanje Gojačanina. Momci jesu mlađi od svojih rivala, ali voljni momenat je bio užasan”, ne opravdava nikoga u izjavi za Dnevne novine selektor Vlaisavljević. Osam mečeva i samo 11 bodova - treće mjesto u grupi 3 iza prvoplasirane Češke i Jermenije. Ta činjenica bode oči. “Objektivan sam: ovo je ne-

uspjeh. Kada sam krenuo u selektiranje ekipe, da mi je neko rekao da ćemo uzeti jedanest bodova, rekao bih mu da je to premalo. I zaista jeste. Ne tražim alibi, ali nijesmo imali ni dovoljno sreće, pogotovo u nekim važnim mečevima, gdje nam je nedostajalo po četiripet igrača”.

● Plusevi Neuspjeh je upisan, ali bilo je i dobrih stvari tokom kvalifikacija... “Naravno. Prije svega tu mislim na Marka Bakića, Luku Đorđevića, Aleksandra Boljevića, koji su bili sa A reprezentacijom. Ima ova generacija potencijala, kako vrijeme bude prolazilo, steći će iskustvo. Možda smo mogli da budemo drugi na kraju, ali šta je, tu je”, rekao nam je juče Vlaisavljević. U ključnim mečevima sa reprezentacijom su bili Stefan Savić, Stefan Nikolić, Marko Vešović, Nikola Vukčević... Potencijal postoji, ali nešto je nedostajalo. “Skoro nikada nijesmo bili kompletni. Nekada su igrači išli za seniore, pa čak i za omladince. Mi jesmo servis A reprezentacije i svakako da je glavni zadatak praviti igrače koji će nas kroz nekoliko godina predstavljati u Evropi”, poručio je

kormilar mlade reprezentacije.

● Potencijal postoji Takmičarska godina za “crvene” je gotova - sada slijedi duga pauza, a nakon svega nameće se jedno pitanje: Da li će Duško Vlaisavljević ostati na klupi s obzirom da mu ugovor ističe u decembru? “Ne razmišljam o tome. Imam još tri mjeseca ugovora i u razgovoru sa predsjednikom ćemo vidjeti šta će biti. Do tada sam tu, radiću u interesu mlade selekcije”. Na posljednja dva meča sa Češkom i Jermenijom (oba 0:0) “pikirani” su mlađi igrači, pa čak i dosta mlađi, koji imaju pravu na po dva ciklusa. Gospodine Vlasiavljeviću, bili Vi selektor ili ne, koliko ti momci mogu u sljedećim kvalifikacijama? “Potencijala ima, i to velikog. Možda će neko od tih fudbalera biti i standardan u seniorskom timu, što znači da je kvalitet nesporan. Bitan je i njihov dalji napredak - da uzmemo za primjer Bakića koji je sada u Torinu, vidjećemo koliku će imati minutažu u jakoj konkurenciji. Znači, mnogo zavisi od njihovog razvitka u narednih nekoliko mjeseci”, zaključio je razgovor za DN Duško Vlaisavljević. U. Radulović

Selektor Dušan Vlaisavljević ima ugovor sa FSCG do decembra 2012. godine - tada će sjesti sa predsjednikom Dejanom Savićevićem da se dogovore šta i kako dalje


Zamalo senzacionalni heroj: Danijel Da Mota strijelac vodećeg gola za Luksemburg u subotu protiv Portugala

Mali i ponosni

Fudbalski liliputanci Priča o najslabijim fudbalskim reprezentacijama Starog kontinenta Kosta Bošković

D

a ne postoji fudbalska magija i svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara za njih bi malo ko u svijetu čuo. Odavno im je prilijepljena etiketa “egzotični rivali”, obično jačim selekcijama služe za popravljanje gol razlike, a opet iako veoma mali ponekad, onako ponosni i vođeni velikim srcem, znali su da “zaviju u crno” fudbalske velikane... Ovo je priča o njima - malim fudbalskim nacijama Evrope ili kako ih mnogi zovu “liliputancima” ove čarobne igre.

Crna Gora je sinoć u Seravaleu, protiv San Marina, prvi put u istoriji imala priliku da osjeti kako je to igrati protiv nekog autsajdera i već nekoliko godina je jasno - vjerovatno jedinog apsolutnog u evropskom fudbalu. Da je tako mogli ste da se uvjerite u jednom od naših ranijih brojeva kada smo “La Serenisime” posebno predstavili, a nadamo se i tokom sinoćnje utakmice (zbog obaveza naše novine prema štampariji sve o tom meču čitajte u sjutrašnjem broju), jer kako reče naš selektor Branko Brnović - bio bi smak svijeta ako ne pobijedimo posljednju (206.) selekciju na Fifinoj rang listi.

● Nedved i Poborski zapamtili Luksemburg, zamalo i Kristijano Nekako kao najzanimljivija nacija među fudbalskim lili-

putancima izdvaja se Luksemburg (oko 500.000 stanovnika), zemlja smještena između dvije fudbalske sile kakve su Holandija i Belgija - kako zbog istorije, tako i zbog senzacionalnih rezultata. Istina rijetkih! Mnoge će možda začuditi podatak, ali “crveni lavovi” (nadimak ove fudbalske selekcije) svoj prvi zvaničan fudbalski meč odigrali su daleke 1911. godine - protiv Francuske (1:4). Prva radost za ovu zemlju bilo je učešće na Olimpijskim igrama 1948, kada su ostvarili i najubjedljiviju pobjedu u svojoj istoriji (protiv Avganistana 6:0), a kao “bomba” odjeknula je senzacija iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 1996. godine kada su Gaj Helers (strijelac jedinog gola na utakmici) i društvo savladali Češku. Kasnije na tom Euru Česi su, predvođeni Pavelom Nedvedom,

Karelom Poborskim i ostalim majstorima, igrali veliko finale na “Vembliju” protiv Njemačke. Do nove senzacije Luksemburg je mogao ponovo prije samo četiri dana - golom Danijela da Mote “crveni lavovi” su vodili protiv moćnog Portugala, ali su se do kraja Kristijano Ronaldo i društvo ipak “izvukli” - 1:2.

● Ostrvski ponos Ne, ne radi se o ponosnim ostrvljanima iz Ujedinjenog Kraljevstva, ali iako mnogo sićušnija i neka druga ostrva Starog kontinenta imaju čime da se pohvale kada je u pitanju najvažnija sporedna stvar. Malta i Farska Ostrva su takođe selekcije koje obično služe za “punjenje”, ali ukoliko njihova imena (posebno Maltu) pomenete u Hrvatskoj ili Grčkoj, teško ćete naći raspoloženog sagovornika. Ostrvsku državicu, koja se smjestila između Italije i afričkog kontinenta, Grci su dva puta dobro zapamtili - 1970. kada je bilo 1:1 i 1975. godine kada su Maltežani slavili sa 2:0. Rušili su “crveni” i Island (1982.), Estoniju (1993.) i Mađarsku (2006.), a zapamtili su ih i Hrvati i Bugari (odigrali sa njima neriješeno 2005.).

Naš sinoćnji rival San Marino na jednom od ranijih mečeva Farani, uglavnom ribari, električari i konobari, koji se fudbalom bave amaterski, takođe imaju čime da se pohvale - slavili su u svom prvom zvaničnom meču (protiv Austrije 1990.), oduševili su i protiv Slovenije 2002. tada učesnika Mundija (2:2), a 2007. su mučili svježeg svjetskog šampiona Italiju (u Toršavnu bilo 2:1 za “azure”).

● Andora pamti Makedoniju Za kraj priče ostavili smo, uz San Marino, dvije najlo-

šije evropske selekcije - Lihtenštajn i Andoru. Dvije kneževine mogu da se pohvale sa po jednom pobjedom u zvaničnim mečevima - ona koja je smještena između Švajcarske i Austrije trijumfom nad Luksemburgom (4:0, u kvalifikacijama za SP 2006.), dok je “skalp” Andore mnogo prestižniji, a zove se Makedonija (takođe u kvalifikacijama za SP 2006.). Uz sve to Lihtenštajn drži i jedan neslavan rekord - jedina su reprezentacija na svijetu koju je uspio da savlada naš sinoćnji rival San Marino.

Izdanje 12. septembar 2012.  

Dnevne novine