Page 1

NAJVEĆI I NAJBRŽE RASTUĆI TIRAŽ U CRNOJ GORI

ČETVRTAK, 11. 10. 2012. BROJ 360/ GODINA I

STIGAO IZVJEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE O NAPRETKU

KORUPCIJA RAZLOG ZA BRIGU K

orupcija ostaje široko rasprostranjena i nastavlja da bude ozbiljan razlog za zabrinutost, ometajući primjenu zakona u istragama protiv organizovanog kriminala, ocijenila je Evropska komisija (EK) u svom Izvještaju o Crnoj Gori. Ocjenjuje se da je napravljen određeni progres u sprovođenju nedavno usvojenih zakona u ključnim područjima finansiranja političkih stranaka, sprečavanju sukoba interesa i javnim nabavkama. “Crna Gora ima dodatno razvijen sistem za praćenje istraga, progona i osude u slučajevima korupcije, ali njihov broj je i dalje nizak. Tu još nema oduzimanja imovine naručilaca koruptivnih djela”, kaže se u Izvještaju.

ŠTEFAN FILE

Potrebni opipljivi rezultati

● 6-7

IGOR LUKŠIĆ

Fokusiraćemo se na ključne oblasti

INTERVJU RANKO KRIVOKAPIĆ

Neophodni zaokreti u ekonomskoj politici ● 4-5

NAGRADNA IGRA

SVAKE SUBOTE

Žurka telefona Kupite VIKEND NOVINE kako biste preuzeli nagradni kupon na koji treba ispisati lične podatke. Kupon izrežite i pošaljite na adresu Kralja Nikole bb - PC Nikić, 81000 Podgorica

FK BUDUĆNOST

Miranović za DN: Nekima se ništa ne duguje ● 40

Fudbaleri Budućnosti zbog neisplaćenih zarada odbili da treniraju


Pratite nas na twitteru

4

@dnovine

Tema dana

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

Aut real INTERVJU

E D I T O R I A L

Jabuka NOVAK USKOKOVIĆ urednik

Dok sam popodne uživao u slobodnom danu ispred kuće, čujem komšiju koji konstatuje da je opet procvjetala jabuka! Nakon nekoliko sekundi pauze, odgovorih: nije ni čudo, vidiš da sve cvjeta do 14. oktobra. E da, bravo, sve će nam procvjetati do 14. oktobra, a poslije toga nam slijedi da beremo plodove. Obojica zaključismo da ćemo lako ubrati te plodove nakon nedjelje. I nije tu kraj priče o jabuci. Nekako mi je istovremeno pala napamet priča Dragana Lukića (uticaj mog sestrića Darija) iz trećeg razreda osnovne škole, čiji je naziv Jabuka. Malo ću je miksovati i prilagoditi aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori. Priča ide tako što je na brdu raslo drvo i na njemu rumena jabuka koja je, kotrljajući se, odbijala sve one koji joj se nijesu dopali. I tako je jabuka naišla na predstavnike Koalicije za evropsku Crnu Goru. Jabuka ih gleda i razmišlja šta su sve oni uradili za dvije decenije. Nijesu ispunjena brojna obećanja, životni standard je sve slabiji. Jabuka stade i kaže: “Nijesam ja za Vas”. Kotrljajući se dalje, nailazi na predstavnike Demokratskog fronta. Jabuka se nasmiješi, pa razmisli, da ni kod njih nema šta da traži. Nijeste uspjeli za sve ove godine da promijenite i pobijedite ove prije Vas. “Nisam ja za Vas”, poruči jabuka liderima Fronta. Nastavi tako jabuka dalje da se kotrlja, kad pred nju svi ljudi u narandžastom. Da, to su predstavnici Pozitivne Crne Gore. Jabuka tu zastade, razmišlja - jeste mladi i simpatični, ali... “Nisam ja za Vas”, reče jasno jabuka. Nakon nekoliko metara, pred jabukom se pojaviše predstavnici Socijalističke narodne partije. Ona stade i razmisli: pa Vi ste se opet nešto podijelili, ni kod Vas ne zaslužujem da budem. “Nijesam ja za Vas”, poruka je jabuke koja je saopštena lideru Socijalističke narodne partije. I tako jabuka nastavi da se kotrlja, kad pred nju redakcija Dnevnih novina. Jabuka stade i razmisli. Bili ste više nego dobri u ovoj prvoj godini. Samo tako nastavite. “Ja sam za Vas”, reče jabuka.

● Rekli ste da Crnoj Gori nije potrebna promjena vlasti, ali da su potrebne promjene u vlasti? Da, rekao sam da su potrebne promjene u ponašanju vlasti. Svakoj ozbiljnoj vlasti je neophodno preispitivanje. Priznavanje grešaka je već pola pređenog puta u rješavanju problema. Nepostojanje državno lojalne, kredibilne i odgovorne alternative, svakako, nije stimulans za kvalitativne promjene u ponašanju vlasti. Zato su i naša odgovornost i izazovi veći. Važno je da shvatimo da se nalazimo u novoj fazi demokratskog razvoja koji je određen našom evropskom agendom i potrebom stvaranja boljih ekonomskih perspektiva za naše građane. Nakon izvjesne pobjede 14. oktobra, prije svega su neophodne promjene i jasni zaokreti u ekonomskoj politici.

Meteo 06:50 18:09

Izlazak Sunca Zalazak Sunca

Crna Gora

JADRAN:

More mirno do malo talasasto. Vjetar slab do umjeren, uglavnom južnih smjerova. Temperatura vode na otvorenom moru oko 23 stepena.

DANAS

Grad Podgorica Ulcinj Bar Budva Herceg Novi Nikšić Kolašin Žabljak Pljevlja Bijelo Polje

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i uglavnom suvo vrijeme.

Danas

Sjutra

min oC max oC

min oC max oC

13 12 14 15 14 9 5 5 6 7

15 15 17 16 15 9 6 6 7 8

25 26 24 26 25 20 18 14 19 21

SJUTRA

21 22 22 23 22 15 15 13 16 19

Jutro uglavnom suvo, tokom dana povremeno kiša, pljuskovi, a moguća je i grmljavina.

● Kako je moguće da je DPS pouzdan partner na državnom, ali nije na lokalnom nivou, kao na primjer u Kotoru ili Podgorici? Partnerstvo na državnom nivou je uslovljeno saglasjem oko temeljnih, strateških pravaca državne politike koje su CG i dovele do regionalnog liderstva u evropskim integracijama. SDP je u mnogim gradovima i do sada imao samostalne i veoma uspješne izborne nastupe. U više od pola opština smo opozicija DPS. To samo pokazuje da veoma pažljivo procjenjujemo specifičnosti i politike koje postoje na lokalnom nivou. Pomenuli ste dva slučaja đe smo se principijelno suprotstavili DPS zbog konkretnih činjenja kojima su ta dva grada evidentno vraćena unazad. Razloge zbog kojih smo tako postupili potvrdilo je vrijeme i događaji koji su uslijedili. Evropsko ponašanje, demokratske principe i vladavinu prava moramo pokazivati i na lokalnom nivou. Tamo đe to nije moguće, SDP ne može biti partner i biće snažna opozicija. ● Koliko je auto-put realna priča, a koliko samo dio predizborne kampanje? Auto-put je realna priča a


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Tema dana

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

to-put je alna priča RANKO KRIVOKAPIĆ, PREDSJEDNIK SDPa

to potvrđuju i zainteresovanost Evropske investicione banke i kineske državne banke za taj projekat. Upravo u vremenu krize ovako krupna investicija, sa svojim multiplikativnim efektima, može da oživi našu ekonomiju. Auto-put treba da bude simbol zajedništva, spajanja i vječnosti, jednom riječju, kičma CG. Auto-put je dug koji imamo prema sjeveru, bez bogatog sjevera nema ni bogate i srećne Crne Gore.

● Kako ste zadovoljni kako se Vlada ponaša prema zaključcima Skupštine o KAP-u. Šta je realnije, novi investitor ili stečaj? Vlada je imala osam mjeseci da realizuje zaključke Skupštine koji su vrlo jasni u dijelu raskida saradnje sa nekredibilnim partnerom. Vlada to nije uradila pa nemamo čime biti zadovoljni. Raskida mora biti jer je to preduslov za sve dalje poteze. Prioritet buduće vlade mora biti ozbiljno bavljenje KAP-om a zaključci predviđaju neophodan red koraka kako bi se vidjelo da li i u kom obliku KAP ima budućnost.

PROFIL RANKO KRIVOKAPIĆ

● Kako Vlada rješava ključna ekonomska pitanja u zemlji? Ponavljam, biće neophodno izvršiti određene zaokrete u ekonomskoj politici ukoliko želimo da naš pristup u suočavanju sa ekonomskim problemima učinimo kredibilnijim. Javnosti su poznati stavovi SDP i po pitanju KAP-a i po pitanju EPCG-a i po pitanju strateških pravaca razvoja države i razlika koje u tom dijelu postoje. Jedno je sigurno, prioritet buduće Vlade mora biti rješavanje socio-ekonomskih problema građana, obezbjeđenje ekonomskog rasta, veća zaposlenost i bolji životni standard. To su parametri koji će dominantno opredjeljivati uspješnost ili neuspješnost svake Vlade.

● Da li mislite da se Crna Gora na pravi način obračunava sa visokom korupcijom? Više puta sam ponovio da je vladavina prava glavni pokazatelj zrelosti jedne države. Otpočinjanje pregovora sa poglavljima 23 i 24 pokazuje što će biti fokus naših evopskih partnera tokom pregovaračkog procesa. Same ocjene EK dovoljno go-

vore da u ovoj oblasti možemo i moramo biti bolji. Korupcija, a pogotovo ona na visokom nivou, razjeda supstancu jednog društva. Više puta sam rekao da nam ne treba statističko bavljenje ovim problemom. Trebaju nam konkretni, održivi i ozbiljni slučajevi.

● Kao reakciju na aferu Telekom, ranije ste kazali da Crna Gora ne bi trebalo da čeka da Amerikanci štite njene državne interese. Zakon o parlamentarnoj istrazi koji smo konsenzusom usvojili, i to u predvečerje izbora, pokazuje zavidan nivo parlamentarne zrelosti. Drago mi je što je SDP i u tom poslu imao ključnu ulogu. To pokazuje i svijest da je potrebno stalno unapređivati kontrolne mehanizme parlamenta. Evropska komisija, u najnovijem izvještaju, upravo konstatuje tu činjenicu i pozdravlja značajan napredak u ukupnom radu parlamenta. Važno je da smo krenuli sa primjenom jednog značajnog parlamentarnog mehanizma čije elemente će u narednom periodu svakako biti neophodno nadograđivati. S.R.

Najviši predsjednik

Rođen je 17. avgusta 1961. godine u Kotoru. Po profesiji je pravnik, magistrirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, oblast međunarodni odnosi. Političku karijeru počeo potkraj osamdesetih, kada se pojavljuje kao član predsjedništva Reformskih snaga za Crnu Goru. Jedan je od osnivača Socijaldemokratske partije Crne Gore, koja je punopravni član Socijalističke internacionale od 1996. godine. Predsjednik je Skupštine Crne Gore od jula 2003. godine. Nije baš provjereno, ali smatra se najvišim predsjednikom parlamenta, bilo gdje, bilo kad. Svojevremeno, jedna novinarka Televizije Pink je načisto otkidala za njim. I to je neprovjereno. Kao nesumnjivi kvalitet u političkom angažmanu smatra se i to da ga sasvim izvjesni gradonačelnik Podgorice ne bi ubrojao među prijatelje, pa ni predsjednik države. To ga mnogo ne brine jer ima naklonost njihovog šefa - Mila Đukanovića. Nedavno objavljena fotografija gdje Krivokapić u ruci drži pištolj sa prigušivačem inspirisao je poklonike društvenih mreža da naprave fejsbuk stranicu “ Ranko Krivokapić istorijska ličnost”. Na stranici je postavljeno pitanje - šta je Ranko razmišljao dok je držao pištolj.

5

BIRAČKI SPISAK IVAN BRAJOVIĆ

Zloupotreba nemoguća Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović demantovao je ponovljene optužbe MANSa da je u biračkom spisku i dalje sporno više od 14.000 birača. Brajović tvrdi da to nije tačno i da je od biračkih spiskova zemalja regiona, crnogorski sigurno najtačniji, ali i da je na nivou zemalja EU. On kaže da bi neodgovorno bilo tvrditi da je spisak sto odsto tačan, ali navodi da izborni proces ima takve kontrolne mehanizme da je bilo kakva zloupotreba nemoguća. Brajović smatra da ima uslova za demokratske izbore, a da će međunarodni posmatrači dati ocjenu da li su takvi i bili. I iz vladinog Biroa podsjećaju da niko od političkih partija i podnosilaca izbornih listi, koji po zakonu jedini imaju pravo uvida u spiskove, nijesu imali nijedan prigovor.

OTVORENO PISMO KOTOR

Nosilac liste Pozitivne osuđivan za nasilništvo Tatjana Gržetić iz Kotora u otvorenom pismu upitala je lidere političkih partija u Crnoj Gori da li znaju koga stavljaju na svoje liste, rekavši da bi nosilac liste Pozitivne Crne Gore u Kotoru Ranko Proroković, “da ima pravde i pravog pravosuđa”, u zatvoru izdržavao kaznu. Ona je podsjetila da je Proroković krivično osuđen za fizički napad na službenicu na radnom mjestu, tj. na finansijsku direktoricu JKP Kotor Mirajnu Nikolić, dodavši i da neće izdržavati tromjesečnu zatvorsku kaznu ukoliko okrivljeni “za vrijeme od dvije godine od

dana pravosnažnosti ne počini novo krivično djelo”. Gržetić je istakla da je problem, međutim, u tome što je Proroković na samom početku izdržavanja krivične kazne napravio novo krivično djelo, “takođe fizičko nasilje nad starom osobom, nanijevši joj teške tjelesne povrede”. “Da li bez imalo svijesti i savjesti moramo glasati za nasilnike, koseći sva pravila ljudskosti. Pitam se da li je sila polititičke moći tolika da ni nasilnike ne mogu zatvarati u zatvor, nego ga nalazimo kao nosioca partijske liste”, upitala se Gržetić.

SRBIJA

Nema datuma o početku pregovora BRISEL, BEOGRAD - Evropska komisija, kao što se i očekivalo, nije preporučila davanje Srbiji datuma početka pregovora sa EU. U godišnjem izvještaju EK, koji je evropski komesar za proširenje Štefan File juče zvanično predstavio Spoljnopolitičkom odboru EP, konstatuje se da je Srbija napredovala na evropskom putu, ali se ističu i slabosti u oblasti vladavine prava. Takođe, traži se i konstruktivno angažo-

vanje u normalizaciji odnosa sa Kosovom. Komentarišući izvještaj, koji je primio od šefa Delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera, premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da ta formulacija može da predstavlja samo prepreku u nastavku dijaloga Beograda i Prištine. “Želimo dijalog i relaksaciju odnosa, želimo statusno neutralan dijalog, a ne da pomažemo Kosovu da zaokruži svoju nezavisnost.”, rekao je Dačić.


Pratite nas na twitteru

6

@dnovine

Politika

kratke vijesti Zapošljavaju samo svoje Demokratski front optužio je vladajuću koaliciju da pod kontrolom drži Zavod za zapošljavanje, preko kojeg posao daje samo svojim glasačima, neke privatne trgovinske lance, ali i pojedine kancelarije osiguravajućih društava u Beranama. Predsjednica Foruma žena Nove Vida Ivanović kaže da pojedini menadžeri i direktori dobijaju spiskove onih koje treba da zaposle. Ivanović je rekla da lokalni čelnici beskrupulozno zapošljavaju partijske ljude, najčešće, kako je rekla, bez kvalifikacija i to uglavnom u institucijama koje se finansiraju iz budžeta. Ona je podsjetila na “krah” nekada razvijene beranske privrede. Optužila je beransku koaliciju zbog dokumenta koji su uputili centrali u Podgorici, a u kojem se zahtijeva zapošljavanje, isplata otpremnina, podjela ogrijeva, “isključivo njihovim ljudima”. “Ovaj sramni dokument ostaće kao strašni primjer budućim generacijama ovog upropašćenog grada, kako se ponašalo vladajuće rukovodstvo u Beranama prema svima koji ne misle i ne ponašaju se kao oni”, rekla je Ivanović. Ona smatra da su građani Berana svjesni da su izmanipulisani i da će, ukoliko se vlast ne promijeni, “ovaj grad biti privatan, bez budućnosti”. M.T.

Vlada danas o Petnjici Vlada će danas razmatrati izvještaj Komisije sa mišljenjem o Inicijativi za teritorijalnu promjenu kojom je predviđeno da Petnjica dobije status Opštine. Poslanici DPS Drago Čantrić i Fahrudin Hadrović i poslanik SDP Rifat Rastoder u decembru su zvanično predali parlamentu tu inicijativu. Na referendumu koji je održan 5. avgusta, učestvovalo je 7,46 hiljada birača odnosno 25 odsto upisanih sa područja opštine Berane, od čega je skoro sedam hiljada podržalo predlog da Petnjica postane samostalna opština. Studija o ekonomskoj isplativosti jasno pokazuje da Petnjica zaslužuje da bude samostalna, rekao je predsjednik Odbora za vraćanje statusa opštine Petnjici Muslija Kalić. Prihodi u prošloj godini, prema njegovim riječima, iznose 994 hiljade eura. Vlada će danas razmatrati pitanje državljanstva Vračana, kako bi riješili njihov status.

Evropska i Pozitivna u Podgorici, DF u Nikšiću Učesnici izbora koji će se održati u nedjelju završavaju predizborne aktivnosti. Danas će završne konvencije održati dvije koalicije, koje prema istraživanjima imaju najviše simpatizera, Evropska Crna Gora i Demokratski front, ali i nova snaga na crnogorskoj političkoj sceni, kojoj posljednje ankete daju oko 10 odsto, Pozitivna Crna Gora. Demokratski front posljednje predizborne poruke poslaće Nikšićanima. Zanimljivo će danas poslije podne biti u Podgorici, jer se u isto vrijeme, u 19 sati, očekuju mitinzi Pozitivne, na Stadionu malih sportova i koalicije DPS-SDP-LP u staroj zgradi Vlade. U petak, u ponoć počinje izborna ćutnja. M.Ž.

Najveće iskušenje od referenduma Iz podgoričkog Odbora DPS-a upozoravaju da su nedjeljni izbori najveće iskušenje od obnove crnogorske državnosti. Izvršni sekretar Sulejman Alivodić zato je pozvao pripadnike islamske vjeroispovijesti da glasaju za vladajuću koaliciju, upozorivši da se na izborima građani opet izjašnjavaju da li su za jednu himnu, zastavu i grb Crne Gore. On je Demokratski front optužio za pokušaj urušavanja temelja crnogorske državnosti uoči referenduma. Alivodić je izrazio nadu da će Bošnjaci i Muslimani zajedno sa Srbima, Albancima, Hrvatima, Romima i Crnogorcima u nedjelju glasati za politiku koja je omogućila da se “naš glas čuje na Ist riveru”.

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

IZVJEŠTAJ ek

Korupcija i krim sputavaju napr Dok se vlast ne obračuna sa tim pošastima, Crna Gora će tapkati u mjestu Bojana Perković

N

i u jesenjem Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore ne fali kritike na račun borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Da preciziramo - “rezultati u oblasti vladavine prava i dalje ostaju ključni izazovi za Crnu Goru”, tj. za crnogorsku vlast. To su isto ponovili i visoki predstavnici EU Štefan File i Mitja Drobnič. Pa i pored kritka, za premijera Igora Lukšića ocjene u Izvještaju dokaz su da je Crna Gora na pravom putu.

U dijelu Izvještaja koji se odnosi na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala piše da je vidljiv određeni napredak. Međutim, broj presuda za slučajeve korupcije je i dalje nizak, kao i slučajevi u kojima je zabilježeno oduzimanje imovine za krivična djela korupcije. “Korupcija je i dalje široko rasprostranjena i nastavlja da bude ozbiljan razlog za zabrinutost, remeteći policijske

istrage organizovanog kriminala”, piše u izvještaju. Pored toga, kapaciteti nadzornih institucija, posebno Državne izborne komisije, Državne revizorske institucije i Komisije za sprečavanje sukoba interesa treba dodatno da se poboljšaju. A sa tom ocjenom se slaže i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Štefan File, koji je upozorio crnogorsku vlast da će i da-

lje morati da pokaže “bilans ostvarenih rezultata u dijelu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”. On je dodao da će proces integracija zahtijevati više napora nego ikad. “Podrška i intenzivni kontakti sa zemljama kandidatima će biti od ključnog značaja u tom kontekstu”, poručio je File. Sa Fileom se slaže i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič koji je, nakon uručivanja Izvještaja premijeru Igoru Lukšiću, kazao da se moraju postići još značajniji rezultati u slučajevima korupcije na visokom nivou i u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala. “Crna Gora mora da preduzme dalje korake u reformi državne administracije i sudstva jer aktuelni amandmani na Ustav u cilju jača-

Podrška Zapadnom Balkanu Drago mi je da strategija potvrđuje jaku želju EU da zadrži angažovanost u procesu proširenja. Uvjeren sam da, uprkos brojnim unutrašnjim izazovima EU, proces treba da održi zamah. EU mora da ostane kredibilan i pouzdan igrač na Zapadnom Balkanu, ocijenio je šef delegacije EP za Jugoistočnu Evropu Eduard Kukan. Komentarišući napredak pojedinih zemalja u regionu, Kukan je pozdravio početak pristu-

pnih pregovora sa Crnom Gorom, kao i napredak koji je ostvarila Makedonija. “Uslovna preporuka Komisije za sticanje statusa kandidata za Albaniju pokazuje zahvalnost za tekući politički dijalog u ovoj zemlji. Takođe mi je drago da vidim napredak u angažovanju sa Kosovom i predlog za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju. Nadam se da će dalje reforme u Srbiji omogućiti toj zemlji da uskoro otvori pregovore”. M.D.

MURINo

Lekić odao počast žrtvama bombardovanja

Demokratski front ozbiljna je koalicija i moguća alternativa vlasti, koja će doprinijeti smanjenju regionalne i socijalne razlike. To je prilikom posjete Plavu rekao lider DF-a Miodrag Lekić, koji je građanima poručio da masovno izađu na izbore i da ne bude apstinenata. Predsjednik Fron-

ta obišao je spomenik žrtvama NATO bombardovanja u Murini, rekavši da se na taj potez nije odlučio zbog politike, već da je to njegova građanska obaveza. Lekić je Murino posjetio u pratnji funkcionera DF-a Koče Pavlovića i Radojice Živkovića. “Ovdje smo jednostav-

no kao građani Crne Gore i kao ljudi imamo obavezu da izrazimo poštovanje nevino stradalim žrtvama. Radi se o djeci koja su tuda prolazila ka školi, kada se sve desilo, a Crna Gora to neće zaboraviti. To je isuviše sveta stvar da bi imala ikakve veze sa strankama i koalicijama”, kazao je Lekić. M.Ž.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Politika

7 foto: Ana Grujicic

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

minal redak Riješiti prošlost Upitan da li kontroverze iz prošlosti, vezane za predsjednika DPS Mila Đukanovića, mogu uticati na pregovore sa EU, naročito poglavlja 23 i 24, File je kazao da suočavanje sa izazovima u budućnosti podrazumijeva i uzimanje u obzir onoga što je bilo u prošlosti. “Ne želim da se moj odgovor vezuje za bilo čije ime. Ne želim da kažem da zemlja ne može da napreduje ako ne raščisti s prošlošću, ali sigurno ne može iskoristiti puni potencijal svog društva. A kako će koja zemlja izvršiti tu tranziciju, zavisi od nje same i od njenih građana”, kazao je File. nja nezavisnosti sudstva još nijesu u potpunosti usklađeni sa evropskim standardima”, rekao je Drobnič. No, i pored upućenih kritika, za Lukšića su ocjene iznijete u Izvještaju dokaz da je Crna Gora na pravom putu. “Izvještaj posmatramo kao smjernicu za efikasnije obavljanje posla unutar pregovaračkih struktura i fokusiranje na ključne oblasti koje zahtijevaju punu posvećenost organizovanju raspoloživih kapaciteta”, kazao je Lukšić. Međutim, da nije sve tako crno pokazuje i dio Izvještaja koji se odnosi na funkcionisa-

Drobnič i Lukšić

Ekonomija u krizi U izvještaju se ukazuje na ozbiljne probleme sa kojima se suočava privreda, uz ocjenu da je “zbog strukturalnih problema crnogorske ekonomije i krhkog međunarodnog finansijskog okruženja, oporavak ekonomije Crne Gore u opasnosti”. U dijelu koji se odnosi na zakonodavstvo, ocjenjuje se da je ostvaren izvjestan napredak u jačanju sposobnosti za preuzimanje obaveza koje proističu iz članstva u EU, ali je u oblastima kao što su sloboda kretanja radne snage i kapitala, bezbjednost hrane, ekologija i mnoge druge napredak ograničen. nje parlamenta i Vlade. Naime, administrativni i stručni kapaciteti Skupštine su ojačani, dok je transparentnost na višem nivou. Vladina politika je takođe poboljšana, a posebna pohvala je upućena na račun uključivanja nevladinih organizacija u sastav radnih grupa za pregovore

SNS

sa Evropskom unijom. “Kapaciteti ministarstava da proizvedu kvalitetne zakone treba da se poboljšaju. Što se tiče lokalne samouprave, potrebni su dodatni napori da se uspostavi transparentna, efikasna i odgovorna administracija”, navodi se u Izvještaju.

Fajon: Suzbiti korupciju, smanjiti nezaposlenost Crna Gora je napravila određeni napredak, ali mora da se obračuna sa organizovanim kriminalom i visokom korupcijom. “Zapadni Balkan je na prekretnici. Od političara zavisi koliko brzo i odlučno će zemlje nastaviti na putu ka EU. Nema vremena da se oklijeva sa neophodnim reformama zbog unutrašnjih “nagodbi”. Dobrobit i sigurnost građana i budućih mladih generacija je u pitanju”, rekla je član Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta o izvještajima o napretku zemalja Zapadnog Balkana Tanja Fajon. Ona smatra da borba protiv organizovanog kriminala i korupcije mora biti na čelu napora svih vlada u regionu, kao i to da treba jasnije i efikasnije da pristupe reformi pravosuđa, ekonomije, administrativnih kapaciteta, nezaposlenosti, socijalnoj inkluziji, kao i slobodi medija. Fajonova smatra da je Izvještaj o napretku realni odraz trenutne situacije u zemljama, te da im daje vjetar u jedra kako bi istrajale na evropskom putu. M.D.

Pozitivna

Traže za Srbe prava Ulaskom u parlament koja imaju Albanci počinje nova era Srbi nijesu ostvarili ništa od prava koja imaju Albanci u Crnoj Gori, nemaju ustavno-pravni status i ne mogu koristiti prava manjinskih naroda. To je na pres konferenciji Srpskog nacionalnog saveza rekla kandidatkinja za poslanicu Ivana Turović. Ona je rekla da Albanci koriste udžbenike koji se štampaju u Tirani i Prištini, imaju svoje škole i direktore, kao i da nesmetano u obrazovnom sistemu koriste sopstvenu isto-

riju. Ništa od ovoga SNS ne želi da ospori ovom narodu, kaže Turović, već samo da konstatuje da Srbi ništa od ovoga nemaju. Turović podsjeća da su članice SNS-a stvorile srpske medije i očuvale katedru za srpski jezik na državnom univerzitetu. Obećala je da će ta koalicija tokom naredne četiri godine formirati i srpske dnevne novine, a da će televizijski program emitovati preko još jednog kablovskog operatera. M.Ž.

Pozitivna Crna Gora nije projekat za jednokratnu upotrebu, a ulazak te partije u Skupštinu označiće početak nove ere u crnogorskoj političkoj istoriji. Tako makar tvrdi lider te partije Darko Pajović. On je u intervjuu za agenciju Mina kazao da Pozitivna predstavlja dugoročnu viziju, koja će se ostvariti većinskom voljom građana Crne Gore. Komentarišući optužbe i medijske navode da je

Pozitivna spremna za razgovor o promjeni državnih simbola, Pajović je ponovio da je to za njih završena priča. “Izvršena je klasična medijska manipulacija, spinovanje koje nema nikakve veze sa stavovima Pozitivne”, naglasio je on. Upitan na čemu temelji više puta iznesenu tvrdnju da nosilac liste koalicije Evropska Crna Gora Milo Đukanović neće biti u izvršnoj

vlasti, on je pojasnio da to tvrdi na osnovu iskustva iz 2006. i 2009. godine. “I prošlih i pretprošlih izbora nosilac liste vladajuće koalicije prepustio je vođenje države drugima, a građani su, dobrim dijelom, glasali za njega. Dakle, ne pričamo ni o kakvoj fikciji, nego o onome što se već događalo i što oni imaju namjeru da opet urade”, precizirao je Pajović.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Globus

ČETVRTAK, 11.10.2012.

9

ŠPANIJA

Parlament blokirao referendum Katalonije Sjeveroistočna regija ostvaruje petinu španske privredne proizvodnje

Referendum u Škotskoj 2014. LONDON - Škotska će 2014. glasati o nezavisnosti što bi moglo da rezultira razbijanjem Britanije, rekao je u utorak britanski ministar. Objava je okončala višemjesečnu pat poziciju između vestminsterske vlade u Londonu i škotske uprave u Edinburgu. “Vestminster će prenijeti ovlašćenja na škotski parlament da održi referendum s jednim pitanjem o tome treba li Škotska da bide u ili izvan Ujedinjenog Kraljevstva”, rekao je ministar škotske vlade Dejvid Mundel Skaj Njuzu. “Predviđamo da će to dogoditi na jesen 2014.”, dodao je on. Ankete pokazuju da između 30 i 40 odsto Škota trenutno podržava nezavisnost.

MADRID - Španski parlament je u utorak glasao da se zaustavi održavanje katalonskog refrenduma o nezavisnosti. Predlog da se referendum dopusti iznijela je u donjem domu parlamenta katalonska stranka ERC, ali su ga na glasanju odbacili vladajući konzervativci (PP), koji imaju apsolutnu većinu, opozicioni socijalisti iz PSOE-a i manja stranka UPyD.Teško zadužena sjeveroistočna španska regija koja ostvaruje petinu španske privredne proizvodnje krajem septembra je, prkoseći Madridu, glasala za održavanje referenduma. Katalonija je regionalne izbore sazvala za 25. novembar nakon što je predlog katalonskog čelnika Artura Masa za stvaranje odvojenih katalonskih poreznih vlasti odlučno odbio premijer Mariano Rahoj, rekavši da bi one bile protivne španskom ustavu. Mas je potom rekao da će tražiti referendum o nezavisnosti Katalonije i uznemirio već nervozna međunarodna tržišta zabrinuta da prezadužena Španija ne može da nadzire svoje finansije. Tokom duboke recesije u Kataloniji jača želja za nezavisnošću, a više od polovine Katalonaca želi zasebnu državu.

Prema anketama više od polovine Katalonaca želi zasebnu državu. U derbiju španske prve fudbalske lige prošlog vikenda između domaćina Barselone i Real Madrida tribine Nou Kampa bile su obojene bojama katalonske zastave

Smjena na vrhu kartela Zetas

SUKOB

Turska će žešće uzvratiti Šef turskog generalštaba

Migel Anhel Trevino Morales (lijevo) preuzeo je vođstvo u kartelu Zetas, najbrutalnijoj meksičkoj narko bandi, nakon smrti Eriberta Laskana. Laskano je najviše rangirani narko bos koji je ubijen još od kad je odlazeći meksički predsjednik Felipe Kalderon pokrenuo rat protiv narko kartela 2006. godine. On je ubijen prilikom razmjene vatre sa meksičkim marincima u nedelju, a u ponedjeljak je oružana grupa upala u mrtvačnicu i odnijela njegovo tijelo. Grafik pokazuje regije u kojima uticaj ostvaruju različiti meksički narko karteli

Tihuana Čihuahua Siudad Huarez

SAD grad Progreso, nedelja: Laskana ubijaju meksičke foke

zaprijetio Siriji

ANKARA - Načelnik Generalštaba turskih oružanih snaga Necdet Ozel upozorio je juče Siriju da će Turska žestoko uzvratiti ukoliko ponovo bude napadnuta njena teritorija. “Ukoliko nastave i mi ćemo nastaviti sa još jačim napadima”, rekao je Ozel, koji se nalazi u posjeti Akcakaleu, pograničnom gradu koji je Sirija nedavno granatirala. Šef turskog Generalštaba je rekao da su oni “odgovarali i do sada, ali da će, ako se napadi nastave, odgovoriti većom silom”. Turske oružane snage su proteklih sedmica odgovarale na puščanu i topovsku vatru preko granice sa Sirijom. Ranije je posjetio turske vojnike stacionirane nedaleko od

Toreon

Saltilo

PACIFIK

MEKSIČKI ZALIV

MEKSIKO

graničnog prijelaza. Ozel je, takođe, razgovarao s mještanima Akcakalea. Dočekao ga je veliki broj građana uz slogan “Najveći vojnik je naš vojnik”. Poslije smrtonosnog bombardiranja Akcakalea prošle srijede, turski Parlament je odobrio upotrebu vojne sile protiv nekadašnjeg saveznika Sirije. Premije Tajip Erdogan je, takođe, upozorio Damask da ne isprobava strpljenje Turske i poručio da Ankara neće tolerisati takve činove.

Tampiko , Meksiko Siti

Los Zetas Sinaloa

250 milja 400km

Verakruz

Pacifik Kartel Kariljo Fuentes

Ozel je juče posjetio Omera Timucina, čovjeka koji je u artiljerijskom napadu Sirije na Tursku izgubio suprugu i troje djece

Zalivski (Gulf ) Kartel

Gvadalahara

Žalisko Nueva Generasion

Akapulko

Vitezovi templari/Mičoakana familija UBISTVA POVEZANA SA DROGOM 2009: 9,614 2007: 2,826 Sources: Stratfor, La Reforma

Ukupno od 2007: 56,500 2010: 15,273

2008: 6,837

2011: 12,359 2012 (Jan-Sep približno): 9,597

Pictures: Associated Press

© GRAPHIC NEWS


Pratite nas na twitteru

@dnovine

10 Ekonomija

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

POTPISANO

KRATKE vijesti UPCG i Biznis Albanije potpisali sporazum o saradnji Predsjednici Uniije poslodavaca Crne Gore Predrag Mitrović i udruženja privrednika Biznis Albanija Luan Bergasi, potpisali su juče Sporazum o saradnji, koji ima za cilj da se pruži podrška preduzetništvu i razvoju tržišne ekonomije i socijalnog dijaloga u Crnoj Gori i Albaniji. “Potpisivanje Sporazuma rezultat je nastojanja da se snažnije utiče na donošenje zakonskih propisa kojim će se obezbijediti puna ravnopravnost svih privrednih subjekata, u potpunosti uspostaviti sistem tržišne ekonomije i potencirati značaj poslodavačkih organizacija u procesu donošenja i implementacije zakona”, navodi se u saopštenju UPCG. Biznis Albanija u UPCG su se ovim sporazumom obavezale na tijesnu saradnju po pitanju razmjene informacija i najbolje prakse od značaja za poslodavce iz oblasti privrede, razvoja, fiskalne politike i dr. I.C.

Pale cijene automobila, ali i njihov promet Promet robe u trgovini na malo motornim vozilima i motociklima u Crnoj Gori u avgustu 2012. u odnosu na jul 2012. godine je manji u tekućim cijenama za 0,9 odsto i u stalnim cijenama za 0,9 odsto, saopšeno je iz Monstata. Statistički podaci pokazuju da je promet robe u trgovini na malo motornim vozilima i motociklima u avgustu 2012. u odnosu na avgust 2011. godine manji je u tekućim cijenama za 31,7 odsto, a u stalnim cijenama za 31,8 odsto. Promet robe u trgovini na malo predstavlja vrijednost prodate robe preduzeća koja je prodata krajnjim potrošačima, odnosno stanovništvu za ličnu potrošnju i upotrebu u domaćinstvu, kao i pravnim i fizičkim licima za obavljanje djelatnosti. I.C.

Autoprevoznici dobili garancije da će im biti isplaćene otpremnine Bivši radnici Autoprevoznog dobili su od predstavnika Vlade i Sindikata, kako kažu, čvrste garancije da će od prodaje placa koji se nalazi na boljoj lokaciji-konačno dobiti novac za otpremnine koji ih sljeduje. “Dogovorili smo se da se naš problem riješi i da nas konačno isplate kada prodaju drugi plac koji je na boljoj lokaciji. Danas ćemo dobiti pisane garancije a mi smo samo to tražili da bi se povukli odavde”, kazao je Đikanović Radiju Antena M. Radnici traže isplatu 250 eura po godini staža na ime dijela otpremnina, koje u prosjeku iznose od 2,5 hiljada do šest hiljada eura, koje je njihovih 35 kolega dobilo prije dvije godine.

Ili plata ili protest na rudokopu! Nikšićki rudari nastaviće danas pregovore počete juče sa predstavnikom Vlade Predragom Stamatovićem o isplati zaostalih zarada za jul i avgust koje su trebale da im budu isplaćene do 5. u mjesecu. Stamatović je na jučerašnjoj rundi razgovora sindikalcima kazao da čine sve da nađu novac potreban za isplatu zarada. Iz Sindikata je saopšteno da ukoliko novca ne bude danas, radnici će se ujutro okupiti na rudokopu Seoca. Strpljenje je pri kraju nakon što su u petek prolongirali isplatu do srijede, pa u srijedu produžili razgovore za četvrtak. Ovo je drugi mjesec zaredom kako se ne poštuju dogovor postignut u julu nakon štrajka radnika tunelogradnje i blokade Upravne zgrade od strane radnika. I.J.

Stečajna uprava Ski centra Durmitor raspisala je juče oglas za davanje u zakup skijališta Savin kuk od 31. decembra ove godine do 31. marta naredne, po početnoj cijeni od 2,5 hiljada eura mjesečno. Javno nadmetanje za iznajmljivanje imovine preduzeća, čiji je bivši gazda lokalni biznismen Radovan Grbović, biće održano u ponedjeljak u 11 sati u prostorijama Ski centra na Žabljaku.

Promet na Montenegro berzi juče je iznosio 86.870 eura bio je skoro tri puta manji nego u utorak. Najviše su porasle akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema 4,5 odsto na 43,75 centi, dok su najviše pale dionice Jadranskog brodogradilišta četiri odsto na 1,21 eura.

Guverner kineske centralne banke Žu Ksiačuan otkazao je učestvovanje na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) koji će se održati u Japanu. Taj potez je posljedica teritorijalnog sukoba između te dvije države, koji je izbio nakon što je Japan objavio da je kupio ostrva za koje obje države smatraju da im pripadaju.

Zaduženiji EIB sa 50 miliona eura kreditira Barbara Lekavski

P

redstavnici crnogorske vlade, Evropske investicione banke (EIB) i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) potpisali su juče u Podgorici četiri kreditna aranžmana vrijedna 74,1 miliona eura. Ugovorom sa EIB od 50 miliona eura kreditiraće se mali i srednji biznis i prioritetni projekti u Crnoj Gori, i biće realizovan kroz dva finansijska aranžmana od po 25 miliona eura. Kamatne stope kretaće se od 2,5 do 3,5 odsto u zavisnosti od vremena povlačenja sredstava, a rok na koji je aranžman odobren je osam godina.

Ugovor o kreditnom aranžmanu vrijednom 50 miliona eura, namijenjen malim i srednjim preduzećima i infrastrukturnim i ekološkim projektima u Crnoj Gori, potpisan je juče u Podgorici između predstavnika crnogorske Vlade i Evropske investicione banke (EIB). Novac će biti plasiran preko Investiciono razvojnog fonda (IRF) kroz dva finansijska aranžmana, od po 25 miliona eura. Rok na koji je aranžman odobren je osam godina uključujući grejs period od dvije godine, dok će se kamatne stope kretati u rasponu od 2,5 do 3,5 odsto, zavisno od vreme-

na povlačenja sredstava. Dajući saglasnost na ovaj kreditni aranžman, Vlada se obavezala da u naredne četiri godine za ove projekte preko IRF-a investira dodatnih 50 miliona eura, čime će malom i srednjem biznisu biti na raspolaganju najmanje 100 miliona eura pod veoma povoljnim uslovima. Kako je saopšteno iz Vlade, kredit EIB-a će crnogorskim preduzetnicima i privrednicima obezbijediti značajno povoljnije kamate i uslove u odnosu na ponude poslovnih banaka, što je od velikog značaja u vremenu ekonomske krize i otežanog

CTU

Plaže onome ko da više Stari zakupci traže izmjenu pravilnika koji, kako tvrde, devalvira značaj kvaliteta i kontinuiteta ulaganja Crnogorsko turističko udruženje uputilo je Javnom preduzeću Morsko dobro, ministarstvima turizma i finansija kao i primorskim opštinama, zahtjev za izmjenu Pravilnika o zakupu plaža do kraja 2013. godine. U međuvremenu, iz CTU-a traže da se novi tender za zakup kupališta ne raspisuje, već da se na postojeći pravilnik stavi svojevrsni moratorijum, a da se za to vrijeme sa savjesnim zakupcima koji u dužem periodu upravljaju kupalištima, po automatizmu, produže ugovor o zakupu i u 2013. godini. “Sadašnji uslovi i odluke koje se, prema ocjeni CTU-a suštin-

ski zasnivaju na principu “ko da više novca” devalviraju značaj kriterijuma kvaliteta i kontinuiteta ulaganja, dovodeći u neravnopravan položaj zakupce koji ozbiljno vode taj posao godinama. Tako se, smatraju u CTU, u ozbiljan posao nerijetko uvode amateri u trci za brzom sezonskom zaradom, dobijajući u zakup najljepše bisere obale”, navode u ovom udruženju. Nadležnima je upućen apel da se ovaj poziv ozbiljno razmotri i pronađu nova rješenja koja bi, smatraju u CTU, rezultirala novim prihodima koje bi ubirale ne samo opštine, već i država. I.J.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Ekonomija 11

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

za 74,1 miliona mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori pristupa povoljnim kreditnim sredstvima. Prema riječima ministra finansija, Milorada Katnića, to su na finansijskom tržištu najpovoljnija sredstva koja se mogu usmjeriti za preduzetničke projekte, čime se direktno doprinosi konkurentnosti crnogorske privrede. “Kroz ova sredstva otvoriće se vrata za razvoj novih ideja, unapređenje i jačanje postojećih kapaciteta, novo zapošljavanje što će dovesti do povećanja obima ekonomske aktivnosti, povećanja prihoda i jačanja finansijske stabilnosti”, poručio je Katnić. Osim ovog ugovora, potpisana su još tri aranžmana i to za projekat Hitne mjere za prevenciju i sanaciju posljedica od poplava, Izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda u Pljevljima, te rekonstrukcija sistema za vodosnabdijevanje Cetinja. Prvim ugovorom biće obezbijeđeno 20 miliona eura, na rok otplate od 30 godina i na četiri godine grejs perioda. “Kamatna stopa će iznositi do četiri odsto zavisno od vremena

povlačenja. Sredstva u iznosu od deset miliona eura biće iskorišćena za sanaciju šteta, dok će ostatak biti namijenjen za sprovođenje aktivnosti koji će spriječiti mogućnost novih poplava”, objasnio je Katnić. Kroz drugi aranžman od 600.000 eura pred-

viđeno je pružanje tehničke pomoći u vidu pripreme dokumentacije za rekonstrukciju sistema za vodosnabdijevanje na Cetinju, a trećim u visini od 3,5 miliona eura biće finansirana izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda u opštini Pljevlja.

TOŠČELIK

Razlika do kraja sedmice Radnici zadovoljni ali će od protesta odustati, tek nakon što vide uplatu Razlika u septembarskim zaradama zaposlenima u Toščeliku Nikšić u odnosu na povećanje biće uplaćena do kraja sedmice, saopšteno je juče iz Ministarstva ekonomije. “Na taj način je realizovano sve što je dogovoreno između sindikata, uprave i Ministarstva ekonomije čime se u potpunosti ispunjavaju zahtjevi radnika”, saopštili su iz Ministarstva. U upravi Toščelika su saglasni sa tim predlogom i iskazali su spremnost da, umjesto na oktobarskim platnim spiskovima, kako su planirali, to uvećanje bude uplaćeno retroaktivno, i za obračun za septembar. Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da će i dalje snažno podržavati dijalog kao jedini način da se riješe sva sporna pitanja u Toščeliku Nikšić. Predsjednik Sindikata Željezare, Janko Vučinić, kazao je agenciji Mina-biznis da je na sastanku u Ministarstvu ekonomije sa predstavnicima vlasnika turskog Tosčelika potvr-

đeno da su zahtjevi radnika bili opravdani. “Sa upravom smo se i ranije dogovorili da povećanje plate bude obračunato na platnim listama za septembar, ali to nije ispoštovano. Sada očekujemo da će ta greška biti ispravljena”, rekao je Vučinić. Prema njegovim riječima, od protesta će se odustati nakon obećane isplate, čime bi bio ispunjen samo jedan zahtjev radnika. O ostvarenju preostalih zahtjeva radnici će, kako je naveo Vučinić, tražiti razgovor sa upravom ili primijeniti druge sindikalne aktivnosti. Vučinić je precizirao da će se u dogovoru sa poslodavcem tražiti rješenje za ispunjenje ostalih zahtjeva, koji su više nego minimalni. “Da bi bio mir u fabrici neophodno je da se uradi protokol kojim bi se regulisalo uvećanje i korekcije zarada i da niko ne može biti tehnološki višak do potpisivanja Kolektivnog ugovora”, precizirao je Vučinić. I.B.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

12 Reportaže

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

UDRUŽENJE RODITELJI

Traže bezbjedniji prilaz školi “21. maj” Sekretarijat za komunalne poslove utvrdio da su saobraćajnice u zoni škole neuredne i neuslovne Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Podgorice uputio je Ministarstvu prosvjete i sporta zahtjev udruženja Roditelji na nadležnost u vezi predloga gradnje adekvatnog prilaza školi “21. maj” na Draču. Naime, Udruženje je od nadležnih zatražilo rješavanje neadekvatnog prilaza školi jer im se, kako su kazali, u posljednje vrijeme sve češće javljaju roditelji zabrinuti za bezbjednost svoje djece. Iz Sekretarijata su obavijestili Ministarstvo da su izlaskom na lice mjesta utvrdili da su okolne saobraćajnice u zoni škole uske, neuredne i neuslovne i da u većoj mjeri ugrožavaju bezbjedno i normalno saobraćanje, kao i da je otežan pristup postojećem parkingu škole. Oni su Ministarstvo obavijestili i da su predstavanici škole predložili da se kroz školsko dvorište izgradi privremena saobraćajnica prema postojećem parkingu.

Udruženje je zatražilo od nadležnih i da saopšte da li je i kada planirano prilagođavanje prilaza školi, a od gradonačelnika da se založi za rješavanje

problema ukazavši na potrebu hitnog reagovanja kako bi se izbjegle eventualne nesreće i kako bi život djeci i njihovim roditeljima bio olakšan. J.K.

Dječji problemi su posljedica neadekvatnog roditeljskog staranja Udruženje Roditelji predstavilo je juče Priručnik za roditelje predškolaca, koji je nastao na osnovu sadržaja radionica organizovanih u okviru projekta Škola roditeljstva s ciljem unapređenja kvaliteta odnosa roditelja/staratelja i djece. Udruženje je projekat realizovalo u saradnji sa nevladinom organizacijom Motiv, čiji je osnivač, psiholog Lidija Mirković, koja je kazala da svi problemi koji se javljaju kod djece, ukoliko nijesu razvojne teškoće, nastaju neznanjem roditelja na koji način da riješe dječje brige. “Praveći tematske cjeline, pokušali smo da obuhvatimo ono što se u praksi javlja, koje probleme roditelji najčešće iznose i one s kojima oni mogu izaći na kraj ako se adekvatno ponašaju i bez individualne stručne pomoći”, pojasnila je ona.

(NE)LEGALNO

Tablete sa za teške isp Crnogorski studenti pokušavaju da pospješe koncentraciju, pa onlajn naručuju i tablete Nemanja Lacman

Z

a vrijeme ispitnih rokova, studenti se na razne načine dovijaju da održe pažnju i budnost tokom učenja, koristeći raznovrsne energetske napitke i ljekove kao doping. Jedan od načina kojem pribjegavaju crnogorski studenti je kupovina putem Interneta tableta za koncentraciju i bolje pamćenje. Iz Agencije za ljekove tvrde da korišćenje tako kupljenih ljekova osim što je nelegalno, može izazvati niz neželjenih efekata jer se ne zna da li je proizvod koji se na taj način prodaje zaista lijek.

Tablete za koncentraciju i bolje pamćenje koristi i Miloš Ivanović, student treće godine Tehničkog fakulteta, koji se protiv obimnog gradiva i umora, kako i sam kaže, tom vrstom ljekova. “Dva dana pred ispit počinjem da ih pijem i imam osjećaj čiste glave i bržeg pamćenja. Naručujem ih preko interneta i za sada nijesam osjetio nikakvo neželjeno dejstvo”, Ispričao je Ivanović. Inače, riječ je o “Ginko” tabletama, “Lorazepamu” i “Nervozan” ljekovima koji studenti obično naručuju preko interneta, jer se u domaćim apotekama mogu kupiti jedino preko recepta. Na isporuku ljekova se čeka dan - dva, u zavisnosti od gra-

da u kojem student živi, a plaćenje se vrši po preuzimanju. Cijene po kutiji se kreću od 5 do 15 eura. “Do nedavno sam uzimao energetska pića pred ispite, ali su mi drugovi predložili da probam tablete za koncentraciju. Da li je psiha uticala na to ne znam, ali zaista sam sve naučio i što je najvažnije za kratko vrijeme”, kazao je student sa Fakulteta političkih nauka, čije je ime poznato redakciji. Ipak, mladi ljudi očigledno nijesu svjesni da naručivanje tableta preko interneta i uzimanje na svoju ruku može izazvati mnoga neželjena dejstva. “Prije uzimanja bilo kojeg lijeka mora se konsultovati doktor ili farmaceut koji će jasno odrediti dozu i način uzima-

HOTEL SPLENDID

Prvi festival spa i velnesa Prvi spa i velnes festival održaće se za vikend u hotelu Splendid i omogućiće zdrastvenim radnicima, prije svega, stručnjacima iz banja, rehabilitacionih centara, specijalnih bolnica, planinskih liječilišta i ostalih centara koji nude zdravstveni i Medikal SPA turizam da se upoznaju sa najnovijim trendovima u tim oblastima. “Razvoj tog oblika zdravstvenog turizma zahtijeva bolju i intenzivniju saradnju različitih privrednih grana i oblasti, kao i privatnog sektora u kategoriji pružanja turističkih usluga. Na prvoj regionalnoj konferenciji o zdravstvenom, wellness & SPA turizmu, eminentni eksperti i profesionalci će još jednom podsjetiti

da živimo u deceniji velnesa i da se broj udruženja korisnika te vrste turizma iz godine u godinu uvećava, zbog čega je neophodno neprekidno raditi na razvoju tog sektora”, navode organizatori. Na konferenciji će govoriti najveći regionalni i evropski stručnjaci iz te oblasti, a između ostalih, predsjednik Ljekarske komore dr Đoko Jočić, jedan od najvećih stručnjaka u toj oblasti dr Jelica Popić iz Hrvatske, te Gordana Isailović i Garet Tankosić Keli. Organizator festivala je Medical SPA Asocijacije Crne Gore, uz podršku Ambasade Republike Slovenije u Crnoj Gori i ministarstava održivog razvoja i turizma i nauke. J.V.Đ.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Reportaže 13

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

interneta spite

KRATKE vijesti Čobeljić: Bez značajnijih rezultata Iako je ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić uvažila Sindikalnu organizaciju vojske Crne Gore SOVCG, iskreno i profesionalno uložila napore da se eliminišu postojeći animoziteti prema SOVCG, ne možemo se pohvaliti značajnijim rezultatima, kazao je predsjednik SOVCG Nenad Čobeljić. Sve aktivnosti koje je na zahtjev SOVCG ministar Pejanović-Đurišić prihvatila su, kako tvrdi Čobeljić, opstruisane od bivšeg ministra Bora Vučinića, sekretara ministarstva Nade Ulićević i viceadmirala Dragana Samardžića. Prema njegovim riječima posljedice Vučinićevog vođenja Ministarstva odbrane su iskompromitovani sistem komandovanja, degradiran sistem vrijednosti, podjele, nepovjerenje i strah među zaposlenima. B.B.

BS: Potrebna veća ulaganja u zaštitu životne sredine nja lijeka. Uzimanje medikamenata na svoju ruku može potencijalno ugroziti zdravlje pacijenta i dovesti do ukrštenih alergijskih reakcija”, upozorio je doktor Službe hitne pomoći Momčilo Bajagić. Sa Bajagićem su saglasni i u Agenciji za ljekove, uz podsjećanje da na osnovu važećeg Zakona o ljekovima građani se tabletama mogu snabdijevati isključivo u apotekama. “Nabavka ljekova preko interneta nosi sa sobom veliki rizik od direktnog ugrožavanja zdravlja građana. Naime, njihovom nabavkom na ovaj način, zaobilazi se jedini legalni odnosno zvanični način snabdijevanja ljekovima, a to je u apotekama, kazala je za Dnevne novine rukovodilac sektora za lijekove i medicinska sredstva Željka Bešović.

I dok ljekari i apotekari tvrde da se uz pomoć ovakvih vrsta tableta može postići samo psihološki efekat, ostaje nada da će studenti shvatiti da je mnogo važ-

nije od stimulativnih sredstava jaka motivacija i tehnika učenja.

Sve neregularnosti prijaviti Agenciji U slučaju da posumnjaju da je određeni neželjeni efekat posljedica primjene lijeka, korisnici istog su dužni da to prijave Agenciji za ljekove. “Prisustvo bilo koje druge, nedeklarisane komponente predstavlja kršenje Zakona o ljekovima i povlači za sobom Zakonom definisane kazne. Kada su u pitanju ljekovi koji nijesu u prometu legalno, i s obzirom da njihov sastav i kvalitet nije evaluiran od strane Agencije, ne može se ni sa sigurnošću tvrditi da li u njihovom sastavu postoje i neke druge komponente”, objasnila je Bešović.

● FOTO priča

Politička (ne) kultura

Za zaštitu živote sredina iz budžeta Crne Gore se izdvaja svega 0,15 odsto, što je ispod svake granice, navode iz Bošnjačke stranke (BS). Oni poručuju da je shodno standardima Evropske unije EU potrebno sanirati nelegalne i neadekvatne deponije, bilo kroz izvoz ili izgradnju postrojenja za tretman otpada. BS predlaže izgradnju adekvatne nacionalne deponije za odlaganje opasnog otpada, ne bi li na taj način doprinijeli državi da uštedi određena sredstava. “BS se raduje skorom početkom skrininga za pregovaračko poglavlje koje se tiče životne sredine. Smatramo da se u toj radnoj grupi treba obezbijediti prisustvo ekspertskih predstavnika iz redova bošnjačko-muslimanskog naroda. Ovaj zahtjev je apsolutno opravdan činjenicom da su prirodni resursi na sjeveru države u velikoj mjeri zapušteni i devastirani”, kaže se u saopštenju BS. B.B.

Konzervacijom do zdrave zimnice U okviru “Male škole zdravlja Merkator - CG”, specijalista higijene prim. dr Ljiljana Žižić u oktobru potrošače savjetuje o zdravim načinima pripreme namirnica za zimski period, kroz forme konzervacije. “Na običnoj temperaturi i u suvim i tamnim prostorima mogu se čuvati samo namirnice koje ne sadrže puno vode, kao što su krompir, mrkva, cvekla i drugo korjenasto povrće. Najstarija forma konzervacije je sušenje, prihvatljiva metoda je sterilizacija, kao i brzo zamrzavanje”, navodi se u saopštenju Merkatora. Kod nas se najčešće suše šljive i smokve, ali se mogu sušiti i pitome i divlje kruške i jabuke. Zimi se od njih mogu napraviti ukusni čajevi i kompoti, kao i sokovi, džemovi i marmelade sa manjom količinom šećera. “Prije sterilizacije i pakovanja u tegle povrće i voće treba kratko blanširati”, ističe se u saopštenju. J.V.Đ.

Besplatni ultrazvuk i pregled dojke

Glavni grad Crne Gore preplavljen je izbornim plakatama i letcima, koji se mogu vidjeti praktično na svakom ćošku. Učesnici izbora kao da se utrkuju ko će više propagadnog materijala podiejliti građanima, bacati po ulici, ili zalijepiti na mjestu koje mu ne pripada. Očigledno da akteri izborne trke ne razmišljaju o posljedicama koje ostaju nakon lijepljenja postera. Sudeći prema našoj fotografiji one će biti uočljive i do nekih narednih izbora. N.D.L.

Povodom oktobra - mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, Crnogorsko društvo za borbu protiv raka, u saradnji sa Poliklinikom “Filipović” iz Podgorice, organizuje besplatan ultrazvuk sa pregledom dojke. “Brojevi telefona na koje sjutra od osam do devet sati treba pozvati su 020/665-633 ili 069/530-666, a prvih 10 osoba koje se jave dobiće u Poliklinici ‘Filipović’ besplatan ultrazvuk sa pregledom dojke”, kazao je sekretar Društva Domagoj Žarković i istakao da je rano otkrivanje raka dojke najbolja šansa za izlječenje. On je podsjetio da u Crnoj Gori od kancera dojke godišnje u prosjeku umre oko 80 osoba, da je posljednjih godina u porastu broj preminulih muškaraca, te da se u prosjeku godišnje javi više od 200 novooboljelih od te opake bolesti. J.V.Đ.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

14 Hronika

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

NAGODBA

kratke vijesti Skočila sa balkona Podgoričanka D.S. (56) izvršila je samoubistvo preksinoć oko 22 časa u Ulici Mitra Bakića u Podgorici. Kako su ispričali očevici, žena se bacila sa petog sprata zgrade, sa dvorišne strane i na mjestu je ostala mrtva. “Nas nekoliko drugova sjedjelo je iza zgrade i odjednom smo vidjeli kako se žena baca sa petog sprata. Pala je na dio gdje se ulazi u jedan poslovni prostor. Bilo je strašno. Hitna pomoć i policija su brzo stigli, pa kako je prizor bio užasan udaljili su nas sa mjesta mjesta”, kazao je jedan od očevidaca. M.V.P.

Zakazano suđenje službenicima MUP-a Nakon što je Vrhovno državnog tužilaštva podiglo optužnicu protiv 17 osoba zbog falsifikovanja isprava, primanja i davanja mita među kojima su službenici MUP-a, predmet je dodijeljen sudiji Višeg suda u Podgorici Ani Vuković. Suđenje počinje 5. novembra. Zbog korupcije u upravi optuženi su Lidija Murić, Anka Bojović i Zoran Purlija, savjetnici u Ministarstvu unutrašnjih poslova i javne uprave. Oni se terete da su od juna 2001. do januara ove godine, koristeći službena ovlašćenja, na osnovu falsifikovanih dokumenata, većem broju lica izdavali lične karte, vozačke dozvole, putne isprave i vršili upis u registar crnogorskih državljana uz primanje mita u iznosu od 50 do 1.300 eura. Zbog krivičnog djela, primanje mita pomaganjem, optuženi su Mehmed Krasnić i Saša Kapičić, jer su pronalazili građane kojima su bila neophodna ova dokumenta i za novac ih dovodili u vezu sa optuženim službenim licima. Vladimir Zorić, inženjer primijenjenog računarstva, zaposlen u T-comu, optužen je zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave, koji je u dogovoru sa Lidijom Murić i Mehmedom Krasnić sačinjavao lažna svjedočanstva o položenom vozačkom ispitu. Zbog krivičnog djela davanje mita i falsifikovanje isprave optuženo je još 11 osoba. S.K.

Duško Roganović (26), njegov brat od strica Vladimir Roganović (26) i Dražen Čađenović (25) koji su u Višem sudu u Podgorici osuđeni na po 16 godina zatvora zbog ubistva Marka Vesnića (29), vođe navijača “delija”, uskoro će se naći na optuženičkoj klupi Apelacionog suda Crne Gore koji će odlučivati po žalbama na prvostepenu presudu. Predmet je zadužio sudija tog suda Milivoje Katnić koji će sjednicu vijeća zakazati početkom novembra. S.K.

Niža kazn i da plati 10.000 eu Svetlana Kumburović

S

udija Višeg suda u Podgorici Ana Vuković uvažila je sporazum o priznanju krivice postignut između zamjenice specijalnog državnog tužioca Mire Samardžić i optuženog Alena Peročevića iz Bara kojim je on priznao da se bavio švercom marihuane kao i da je posjedovao oružje bez dozvole. Sudija je nakon donijetog rješenja o priznanju ovog sporazuma, donijela presudu kojom je Peročević osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, uz obavezu da Kliničkom centru Crne Gore uplati 10.000 eura, u humanitarnu svrhu.

U sporazumu o priznanju krivice se navodi da je Peročević kriv što je u julu 2011. u Baru, posredovao u prodaji i predaji 10 kilograma marihuane koju je Mladen Sekeruš iz Bara prodao

Luki Jelenkoviću iz Hrvatske. On je angažovao Nebojšu Jovića za prebacivanje droge iz Crne Gore u Hrvatsku, nakon što je to od njega tražio Sekeruš. Nakon toga je Jović 20. novembra

Krenuo u Crnu Goru sa municijom Ulcinjska policija, uz krivičnu prijavu, predala je Osnovnom državnom tužiocu u Ulcinju albanskog državljanina H.H. (64) iz Skadra zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, saopšteno je juče iz policije. Na graničnom prelazu Sukobin-Murićani, prilikom ulaska u Crnu Goru, policajci su prije dva dana u automobilu kojim je osumnjičeni upravljao pronašli veću količinu municije. H.H. je devet kutija lovačke municije u kojima se nalazilo 225 patrona sakrio suvozačevog sjedišta i poklopca motora. Nakon pronalaska i oduzimanja municije osumnjičeni je priveden u ulcinjsku policiju, a o događaju je obaviješen nadležni tužilac koji je kvalifikovao djelo. M.V.P.

Policija u Cetinju zaplijenila oružje i municiju Cetinjski policajci podnijeće krivičnu prijavu protiv sugrađanina D.M. (34), zbog sumnje, da je nedozvoljeno držao oružje i eksplozivne materije, kazali su iz policije. Policajci su prekjuče od D.M. oduzeli startni pištolj koji nije prijavio nadležnim organima i iz kojeg je prethodno pucao ispred jednog ugostiteljskog objekta u Cetinju, narušavajući javni red i mir. Pregledom automobila D.M. policajci su pronašli još pištolj “browing”, kome je istekla važnost oružnog lista, 100 metaka kalibra 7,65 mm, 107 metaka kalibra 9 mm i 100 metaka za gasno oružje kalibra 9 mm. Pronađeno oružje i municija su uz potvrdu oduzeti. B.R.

Po međunarodnim potjernicama koje je raspisao beogradski Interpol, crnogorski policajci su u Herceg Novom uhapsili Slavoljuba Grabhera (61) iz Vranja dok su 8. oktobra u Tivtu uhvatili D.B. (23) iz Zrenjanina, saopšteno je iz Uprave policije. Grabher se potraživao radi privođenja na izdržavanje kazne zatvora od godinu i mjesec dana zbog “udruživanja radi vršenja krivičnih djela”, i “nedozvoljenog prelaska državne granice i krijumčarenja ljudi”. D.B. se potraživao na osnovu naredbe Osnovnog suda u Zrenjaninu radi vođenja krivičnog postupka zbog teške krađe. M.V.P.-B.R.

NASTAVLJA SE

Milan Grgurević: Arhivski snimak

Odbijen zahtjev za izuzeće sudije Predsjednik Osnovnog suda u Podgorici odbio je zahtjev advokata Slavomira Božovića za izuzeće sudije Željke Jovović koja vodi postupak protiv njegovog branioca Milana Grgurevića, zbog navodno lažnog prijavljivanja da je prijetio novinarki Vijesti Oliveri Lakić. Nastavak suđenja zakazan je za 19. oktobar. Grgurević se početkom februara prošle godine, tri dana nakon prijetnji upućenih novinarki Lakić, sam prijavio policiji, rekavši da je on, navodno, razgovarao telefonom sa novinarkom Jasminom Muminović, posredstvom koje je grubo

prijetio Lakić i njenom djetetu. Prvostepenu presudu od godinu robije ove godine ukinuo je Viši sud u Podgorici, pa je suđenje ponovo počelo 14. oktobra. Optuženi Grgurević na tom ročištu izjasnio se da nije kriv, odnosno da je zaista on uputio prijetnje, da bi odmah zatim odlučio da ne odgovara na pitanja suda. Tom prilikom svjedočili su novinarke Lakić i Muminović, kao i rukovodilac barske policije Ekan Jasavić tokom čijeg ispitivanja od tužioca Saše Čađenovića je Božović tražio izuzeće sudije, tvrdeći da sumnja u njenu pristrasnost. M.V.P.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Hronika 15

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

Alen Peročević: Arhivski snimak

zna i ura prošle godine, “mazdom” cetinjskih registarskih oznaka, prevezao drogu preko granice u Hrvatsku, u pravcu Pule. Potom mu je Sekeruš davao upustva tokom puta do Pule, oko prevoza i predaje droge Jelenkoviću. Hrvatska policija je u blizini Pule uhapsila Jovića, koji je pravosnažno osuđen u Županijskom sudu u Puli 27. septembra 2011. godine. Sporazumom o priznanju krivice Peročević je dao svoju saglasnost da bez suđenja za šverc droge, u zatvoru provede dvije godine i deset mjeseci, kao i da

ZAVALA

Apelacioni sud dobio 24 žalbe

Uskoro razmatranje žalbi uloženih na prvostepenu presudu u predmetu “Zavala”

na račun toga Kliničkom centru Crne Gore uplati 10.000 eura. Time se smanjuju vrijeme i troškovi suđenja, ali sama kazna. Optužnica protiv Peročevića obuhvatala je još desetak osoba iz Pljevalja, Bara i Nikšića koji su učestvovali u švercu marihuane na relaciji Albanije, preko Crne Gore ka Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. U okviru jedne od najvećih policijskih akcija u posljednjih nekoliko godina - “Zelena milja” na teritoriji Crne Gore je za sedam mjeseci uhapšeno 18 osoba, a u okviru cjelokupne akcije sa par-

tnerskim službama iz regiona uhapšeno je njih 23. Peročević je uhapšen u Baru u završnoj fazi ove akcije, kada je policija, polovinom januara ove godine, na području Nikšića, Bara, Podgorice i Pljevalja uhapsila desetočlanu grupu. U Nikšiću su tada uhapšeni Dejan Rovčanin, od kojeg je oduzet BMW, Petar Cerović, od koga je oduzet “audi A6”, Batrić Lalović, Zoran Davidović, kod koga je pronađen i oduzet pištolj, te Nenad Backović. U Pljevljima uhapšen Bojan Laketić, a u Podgorici Ivan Bigović.

O žalbama na prvostepenu presudu kojom su budvanski funkcioneri na čelu sa bivšim predsjednikom opštine Budva Rajkom Kuljačom i potpredsjednikom Draganom Marovićem u predmetu “Zavala”, osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog zloupotrebe službenog položaja, odlučivaće tročlano vijeće sudija Apelacionog suda na čelu sa sudijom Sekom Piletić. Vijeće će imati pune ruke posla s obzirom da su po ovom predmetu Apelacionom sudu pristigle 24 žalbe, saznaju Dnevne novine. Prvostepenom presudom sudije Višeg suda u Podgorici Valentina Pavličić, bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača osuđen je na pet godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, dok je potpredsjednik te opštine Dragan Marović, zbog istog djela osuđen na četiri godine zatvora. Obojica su, kako piše u prvostepenoj presudi, oštetili opštinski budžet za 821.599 eura i tako pribavili imovinsku korist preduzeću “Zavala invest”, ko-

je je sagradilo fabriku za preradu morske vode. Pored bivših budvanskih čelnika, osuđeni su i članovi Komisije za procjenu vrijednosti izvedenih radova na rtu Zavala. Prema navodima prvostepene presude, Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro sačinili su izvještaj u kojem su do 13. oktobra 2008. naveli količinu do tada izvedenih radova i procijenili je na iznos od 4.403.886 eura koji je za 821.599 eura veći od stvarnih troškova “Zavala investa”. Tako su Kaloštro, Žinić, Đurović, Vučetić, Tomović i Stanojević osuđeni su na po dvije godine. Dragan Sekulić, osuđen je na tri i po godine zatvora zbog podstrekavanja Kuljače da realizuje nezakoniti ugovor o gradnji vila na rtu Zavala dok je direktorica Zavala investa Natalija Panina osuđena na tri godine zatvora zato što je izbjegla da plati porez državi u iznosu od skoro million eura. S.K.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

16 Crna Gora

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

NAŠA POSLA

Put otvorili, a kamenice padaju Prema Rogamima samo terencima PODGORICA - Trend otvaranja poluzavršenih objekata samo nekoliko dana pred parlamentarne izbore, od juče je nastavljen, pa je tako i put prema Spužu preko Malog brda, iako daleko od završenog, otvoren za saobraćaj. Radovi su još u toku, a izvjesno je da se brzo neće privoditi kraju. Ono što zabrinjava vozače koji su tokom jučerašnjeg dana prošli ovom dionicom je bezbjednost. Podgoričanin Vidak Jovović kaže da je, dok je vozio ovim putem, samo “čekao da se neki krš odroni na auto”. “Put je katastrofa. Ne znam zašto su ga otvarali. Ovuda se jedva motorima može proći.

No, eto, pred izbore, valja se”, ocijenio je Jovović. Njegovo mišljenje potvrdila je i sugrađanka Irena Lazović koja je ocijenila da je bolje bilo da se sačekalo do kraja sa radovima. “Prošla sam sad i sigurno neću dok se u potpunosti ne završi. Namučila sam se vozeći ovim putem”, rekla je Lazović. Iz PG Biroa rečeno nam je da dosadašnji radovi nijesu uslovljavali da se saobraćajnica otvori, ali da je to sad moguće. Takođe, Glavni grad raspisao je tender za novog izvođača radova koji će rekonstruisati ovu saobraćajnicu, tako da se završetak radova ne očekuje brzo. M.Ne.

kratke vijesti Zakašnjeli radovi prolongiraju rokove BIJELO POLJE Izložba “Od talasa mora do vrhova planina”, koju organizuju Prirodnjački muzej Crne Gore, Centar za kulturu Bijelo Polje i Zavod za biologiju mora Kotor, biće otvorena večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu u 19 sati. Autori izložbe su viši kustos Branka Tomović i viši konzervator Dubravka Bešić. Cilj izložbe je da upozna građane Bijelog Polja sa prirodnim ljepotama Crne Gore. S.M.S.

KOTOR - Izložba slika Ljiljane Rašović, slikarke iz Podgorice, biće otvorena večeras u 20 sati u gradskoj galeriji u Starom gradu. Rašović je diplomirala na Pedagoškom fakultetu u Nikšiću, likovni smjer. Imala je deset samostalnih i više kolektivnih izložbi. Vlasnik je galerije Venera-art u Podgorici.

PRVOBORAC

Ugrožena egzistencija 80 porodica HERCEG NOVI - Koordinator radnika AD “Novog Prvoborca” Zahid Hodžić obratio se medijima povodom nezakonitog postupanja Privrednog suda u predmetu stečaja ovog preduzeća i kako ističu, ugrožena je egzistencija 80 radnika ovog preduzeća i njihovih porodica na nezakonit i brutalan način koji je neshvatljiv brojnim advokatima i psihijatrima. U saopštenju se ističe da je tokom 2008. godine 80 radnika dobilo nezakonite otkaze, a da su odluke o prestanku radnog odnosa poništene sa preko 200 presuda Osnovnog suda

u Herceg Novom, Višeg suda u Podgorici i vrhovnog suda Crne Gore, kao i da im je radni odnos prestao 31.01.2012. godine uvođenjem stečaja. U saopštenju se navodi da su im potraživanja zarade, čak i one koje im pripadaju prioritetno po sili zakona prolongirana za još četri godine po programu reorganizacije kada se očekuje završetak sudskih sporova. Oni ističu da se parnica odugovlači uz, kako ističu, angažovanje advokata iako je stečajni upravnik zaposlio pravnika, kome svaki mjesec isplaćuje preko 1.000 eura. S.M.

Nikšić – NVO Zagrad Montenegro u saradnji sa Fondom za aktivno građanstvo realizuje projekat “Ekološko unapređenje kvaliteta života u zajednici”. Cilj projekta je da se zaštiti životna sredina, aktivno uključe građani, lokalni subjekti u zajednici, institucije kao i formira zaštitni pojas izmedju sela Zagrad i rudokopa. I.J.

PLJEVLJA – Dvomjesečni rok završetka radova na rekonstrukciji ulice Voja Đenisijevića biće najvjerovatnije prolongiran, s obzirom da je posao otpočeo tek u oktobru. Posao je vrijedan oko 271.000 eura, a nakon tendera je povjeren konzorcijumu pljevaljskog ViNG-a i podgoričkih preduzeća Fidija i Geo Max Group. Predviđena je kompletna rekonstrukcija ulice u dužini od oko 270 metara koja podrazumijeva rekonstrukciju saobraćajnice, atmosferske, fekalne i vodovodne instalacije, ulične rasvjete i PTT Instalacija, kao i rezervne kablove za nove vodove PTT i elektroinstalacija. Takođe će biti posječen postojeći drvored divljeg kestena i posađena nova stabla. Posao finansira Direkcija javnih radova. D.K.

“Klasična ili elektronska knjiga” BAR - U Baru će krajem oktobra, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, biti organizovan okrugli sto “Klasična ili elektronska knjiga: za i protiv”. Organizatori su Kulturni centar Bar i Narodna biblioteka i čitaonica “Ivo Vučković”. Riječ je o okruglom stolu koji se prvi put organizuje u našoj zemlji, uz učešće dvadesetak izlagača iz Crne Gore i zemalja bivše Jugoslavije, a sredstva za ovaj projekat odobrena su po Programu zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2012. godinu. Kako ističe Mila Čordašević, upravnica Biblioteke i koordinator Okruglog stola, ovaj skup neće riješiti ovaj problem, ali će se kroz razmjenu mišljenja na lokalnom i međunarodnom nivou sagledati koje su to potrebe korisnika biblioteka”. “Cilj ovog značajnog skupa je, kroz razmjenu mišljenja sagledati sudbinu knjige u doba elektronske komunikacije, kao i stvarne potrebe korisnika bibliotečko-informacionih usluga. Kako je tema aktuelna i veoma široka, ideja je da se položaj knjige u eri interneta razmotri sa različitih kulturoloških aspekata: bibliotečkog, izdavačkog, knjižarskog, medijskog i autorskog”, kazala je Čordašević. Ž.M.

Dogodine se gradi lučki terminal KOTOR - U Kotoru će naredne godine početi izgradnja lučkog terminala, nakon što se procedura dobijanja građevinske dozvole riješi, najavljeno je prekjuče na prezentaciji ovog projekta u galeriji kotorskog Kulturnog centra, prenosi radio Kotor. Projekat je uradilo preduzeće “Montecep”, a kako je planirano, objekat će imati površinu od 500 kvadrata. Vrijednost radova je 500.000 eura. “Novi objekat je arhitektonski i tehnički potpuno koncipiran u skladu sa novim tehnologijama, kako u pogledu materijala i energetske efikasnosti, tako i kada je riječ o održavanju objekta”, rekao je predsjednik borda direktora Luke Kotor Nikola Konjević. M.Ne.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Crna Gora 17

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

MRČEVO POLJE

Zaštitićemo svoju zemlju Mještani najavili nova masovna okupljanja i radikalnije poteze

Nina Lajović

V

lasnici zemlje u Mrčevom polju kojima je nacionalizovano zemljište, juče su održali protest na mostu u Lastvi Grbaljskoj, tražeći od nadležnih da se zemljište koje je u budvanskom katastru uknjiženo kao zajedničko, počne knjižiti pojedinačno. Protest je organizovala NVO „Jaz – Mrčevo polje“ oko koje je okupljeno više od 620 vlasnika zemlje u Mrčevom polju.

BUDVA – Sa protesta je upućena poruka da vlasnici zemlje žele da sarađuju i ukažu da su oni jedini pravi vlasnici na tom zemljištu, i pozvali su državne organe da počnu tako i da ih shvataju. Na protestu je, prema procjenama policije, bilo oko 350 okupljenih, dok u NVO “Jaz – Mrčevo polje”, kažu da ih je bilo oko 500. Predsjednik ove NVO Ivo Ilić kazao je da se nada da će protest doprinijeti da se ubrza knjiženje zemlje na prave vlasnike, jer, dodao je, do sada nijesu ostvarili i nemaju konkretnih rezultata u svim postupcima koje vode za svoju zemlju.

“Ovo je već druga ili treća generacija Grbljana koja pokušava da vrati svoju zemlju, ono što im je vraćeno u skladu sa svim pravnim aktima Crne Gore. Ovaj skup je jedan vid građanskog pritiska, kojim jasno upućujemo poruku nadležnim organima koji u ovome odlučuju, da smo mi svjesni i da imamo sva pravna dokumenta i koristićemo sva pravna sredstva da zaštitimo svoju zemlju”, kazao je Ilić. U NVO navode i da imaju informaciju da je Ministarstvo finansija uputilo 50 rješenja kojima se nalaže knjiženje i nadaju se da će ih katastar u Budvi, kao organ koji prvostepeno odlučuje u ovoj pravnoj stvari, o tome

obavijestiti. “Ukoliko se nastavi sa odugovlačenjem i opstrukcijom postupka od strane državnih organa, naši protesti će biti češći i radikalniji. Na svakom sljedećem protestu može nas biti samo više, manje nas neće biti. Nećemo dozvoliti da se naša imovina upisuje u korist firmi koje ne postoje. Koristićemo sva zakonska sredstva da to spriječimo i pozovemo organe da sprovedu odluke koje su donijeli. Ovim rješenjima ćemo ostvariti, nadamo se, pravilno knjiženje prava susvojine, koje nam je utvrđeno poravnanjima, a što je trebalo da se uradi još davnih devedesetih godina. Očekujemo ubrzo izdavanje listova nepokretnosti sa tačnim udjelima vlasnika što predstavlja konačni akt imovinskih prava upisanih u katastar”, poručili su vlasnici zemlje u Mrčevom polju. Član Upravnog odbora NVO Branko Strahinja, kazao je da je budvanski katastar mala država u državi, da ne zavisi ni od koga, već je tu radi sebe i nikome ne odgova-

ra, ničiji zakon je ne obavezuje. Jučerašnji skup obezbjeđivala je policija, a okupljeni su, iako je najavljeno, odustali od blokade Jadranske magistrale, jer im je u policiji rečeno da je blokada glavne saobraćajnice suprotna zakonu.

U NVO su kazali da imaju informaciju da je Ministarstvo finansija uputilo 50 rješenja kojima se nalaže knjiženje i nadaju se da će ih katastar u Budvi, kao organ koji prvostepeno odlučuje u ovoj pravnoj stvari, o tome obavijestiti.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

18 Crna Gora

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

NE POŠTUJU ODLUKU

Uprkos zabrani trgovci rade Trgovci sa buvljaka rade na divlje dok se objekat Male pijace ne sruši Mila Nenezić

BUDVA

Otvoren Sajam automobila

Ljubitelji četvorotočkaša do 14. oktobra imaju priliku da vide novitete u autoindustriji

Budva - Sajam automobila, 15. po redu, otvoren je juče na Jadranskom sajmu, a ljubitelji četvorotočkaša do 14. oktobra imaju priliku da vide novitete u autoindustriji, te iskoriste priliku da kupovinom novog vozila ostvare dodatne benefite koristeći povoljnosti sajamskih ponuda. Otvarajući ovu sajamsku manifestaciju, predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović kazao je da je Budva pravi primjer grada koji je prethodnih godina ulagao velika sredstva u putnu infrastrukturu. U Budvi su se, naglasio je, gradili bulevari, ulice, kružni tokovi, istivremeno se svakodnevno vodilo i vodi računa o bezbjednosti u saobraćaju, i to će biti i dalje jedan od prioriteta. Jedan od ključnih projekata, kako je istakao, koji će biti realizovan u narednih nekoliko godina, je izgradnja zaobilaznice oko Budve, u saradnji sa resornim ministarstvima.

Osim što kupovinom novog vozila posjetioci mogu ostvariti dodatne benefite koristeći povoljnosti sajamskih ponuda, prema riječima izvršnog direktora Jadranskog sajma Rajka Bujkovića, biće i među prvima u Evropi koji će se upoznati i i biti u prilici da kupe neki od najnovijih modela automobila na svjetskom i evropskom tržištu. “Zastupnici nekoliko svjetskih brendova će publici na Sajmu predstaviti novitete, a za ljubitelje Formule 1, najavljujemo prezentaciju bolida takmičarskog tima Mercedes AMG Petronas. Povećana ponuda motocikala, a predstavljaju se zastupnici brendova KTM, Kawasaki, Yamaha i Tomos. Na sajmu su prisutna osiguravajuća društva i lizing kompanije, a pojedini izlagači najavljuju popuste i do 5.000 eura povoljnosti prilikom kasko osiguranja, dodatne garancije”, kazao je Bujković. N.L.

069 079 009 displaycitystar@gmail.com

Apsolutno najatraktivniji. Besprekorno brz. Kristalno digitalnog kvaliteta. Vaš najmoderniji način za oglašavanje DISPLAY City star! Svi već znaju!

N

akon što je otvoren novi Bazar u Bloku V, otpočelo je uklanjanje smeća koje su ostavili bivši zakupci, kao i tezgi sa nekadašnje Male pijace. U toku su pripreme za rušenje, koje je planirano za kraj ovog mjeseca. U međuvremenu, trgovci sa buvljaka, iako im je istekao ugovor, koji je važio do kraja mjeseca, ogorčeno čekaju rušenje i ovog dijela pijace.

PODGORICA - Mala pijaca, nakon što je gotovo tri decenije imala epitet privremene, konačno će biti srušena. Većina bivših zakupaca tezgi koji su prodavali voće i povrće prešli su u Bazar, ali za 70 njihovih kolega sa buvljaka tamo nije bilo mjesta. Ugovor koji su potpisali sa Tržnicama i pijacama istekao je krajem septembra, tako da su oni na ovom mjestu “na divlje” do rušenja. Umjesto da im se, kako su istakli, obezbijedio prostor, gdje mogu u normalnim uslovima zarađivati za život, zbog jakih brendova koji će se uskoro naći u buticima Bazara, uskraćeni su za mjesto za rad. “Sad kad nas sruše svi idemo na ulicu. Prije neki dan zagradili su nas kao ovce u toru,

da ne možemo proći ni do toaleta na Malu pijacu. Sad samo brojimo dane i čekamo da nas potjeraju”, rekla je prodavačica Nada Kovačević. Ono što je, po riječima mnogih, izazvalo najveće ogorčenje je to što, kako kažu, nisu bili blagovremeno obaviješteni, a iz uprave Tržnica i pijaca, ćutanje je podgrijavalo njihove nade da će ipak preći u Bazar. Takvo stanje je trajalo do prije nepuna dva mjeseca kada su dobili obavještenje da se ugovor sa Tržnicama i pijacama neće produžavati i da na tom mjestu mogu ostati do 30. septembra. “Ovdje smo na divlje. Izigrali su nas. Niko o nama ne vodi računa. Kažu da ćemo za 15 dana na Konik da pređemo. Ovako nismo imali vremena ni za

šta da se snađemo”, rekla je jedna od prodavačica. Njena koleginica Biljana Petanović tvrdi da ih niko nije obavijestio da neće preći u Bazar, a tome su se svi trgovci nadali. “Poslije ovoga im ništa ne vjerujem. Sve ovo liči na onu “ne lipši magarče do zelene trave”. Ovdje ima samohranih majki, ljudi koji samo od ovog posla izdržavaju porodice. Bili su dužni da nas na vrijeme obavijeste, kako bi se mogli snaći”, rekla je Petanović. Rade Jovanović na buvljaku radi 12 godina i od ovog posla izdržava porodicu. Mjesečni zakup plaća 300 eura. U Gintašu, kaže, nema mjesta, a u Bazaru su samo “krupni igrači”. Na tezgi nedaleko od Radeve, posljednje dane na pijaci odbrojava prodavačica koja je već 25 godina na ovom mjestu. “Razočarana sam, a navikla sam ovdje da budem. Kad svi ostaju do kraja, ostaću i ja. Neću, vala ni ja do zadnjega napuštat, pa neka gubim”. Iz Tržnica i pijaca dobili smo odgovor da je angažovana Agencija za stanovanje da

TIVAT

Bolja sezona, a i ocjena turista Iz godine u godinu bilježi se veći broj posjeta TIVAT - Karakteristika ovogodišnje turističke sezone je da je dobro pripremljena, a i realizovana, kazao je predsjednik opštine Tivat Dragan Kankaraš. “Povećanje je ostvareno i zbog povećanja broja turista, posebno u pred i post sezoni, a dio koji se odnosi na bivši Plavi horizont može se vezati za kraj aprila, maj i kasnije septembar”, rekao je Kankaraš istakavši da posebno raduje što Tivat iz godine u godinu bilježi veći broj posjeta. Prosječna ocjena u tradicionalnoj turističkoj anketi turista ove godine iznosi 3,88 što je ujedno i najbolja ocjena od kada se anketa realizuje na tivatskoj rivijeri. Raduje činjeni-

ca, kazao je Kankaraš, što je ove godine u svim segmentima zabilježeno povećanje ocjene, a posebno kvalitet smještaja. “Iako nismo zadovoljni kvalitetom postojećeg hotelskog smještaja, oni su ipak napravili iskorak u ponudi, a pogotovu su tu ponudu upotpunili mali porodični hoteli, kojima preferira svaka ozbiljnija turistička destinacija jer su i te kako fleksibilni na sva kretanja u turizmu”, pojasnio je Kankaraš istakavši da je turizam jedina privredna grana koja u periodu krize nije trpila velike oscilacije. Zadovoljna ovogodišnjom sezonom, v.d direktorka Turističke organizacije, Bernarda Moškov kazala je da su ove go-

dine visoke ocjene u turističkoj anketi dali i domaći i strani gosti, koji su odmarali u Tivtu. Turistički radnici zadovoljni su i


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Crna Gora 19

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

kratke vijesti Uskoro četiri nove trafostanice Lutkarska predstava Gradskog pozorišta Podgorica “čarobni kamen” čiju dramatizaciju i režiju potpisuje Davor Dragojević biće izvedena sjutra, 11. oktobra, na XI Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu Banja Luka koji je ove godine u znaku promocije slovenačkog lutkarstva.

uradi pijacu na Koniku, na lokaciji pored Doma zdravlja. “Na tom mjestu ćemo sanirati toalete i kancelarije, popraviti ogradu i postaviti 95 tezgi, od čega je 13 za prodaju voća i povrća, a preostalih 82 za prodaju mješovite robe”, navodi se u odgovoru Tržnica i pijaca.

Tezge će biti ponuđene zainteresovanim zakupcima, a na ovom mjestu će se obavljati prodaja do izgradnje novog pijačnog objekta u blizini polukružnog toka. Kako je najavljeno, tender za izgradnju ovog objekta biće objavljen u narednih 15 dana.

Prema riječima mnogih, najveće ogorčenje izazvalo je to što, kako kažu, nisu bili blagovremeno obaviješteni, a iz uprave Tržnica i pijaca, ćutanje je podgrijavalo njihove nade da će ipak preći u Bazar.

DANILOVGRAD

Ostvaruju se infrastrukturni ciljevi Otvoren put Ostrog-Ždrebaonik

ocjenom koju su dali inostrani gosti, koja iznosi 3, 29, a anketirani su Česi, Rusi, Mađari, Bugari, Englezi i Njemci.Z.K.

DANILOVGRAD - Dionica puta Ždrebaonik-Ostrog, ukupne dužine 17,5 kilometara, unaprijediće kvalitet života građana kroz bolju saobraćajnu komunikaciju i omogućiti veći izbor za lokalno stanovništvo, ocijenio je premijer Igor Lukšić. “To je još jedna potvrda ostvarenju infrastrukturnih ciljeva, čijom realizacijom stvaramo uslove za unapređenje kvaliteta života stanovnika Opštine Danilovgrad i Crne Gore u cjelini”, rekao je Lukšić. On je naveo da će se otvoriti mnoga sela kroz koje put prolazi i unaprijediti uslovi za kvalitetniji život ljudi na tim prostorima. “Domaći poljoprivredni pro-

izvođači moći će da plasiraju svoje proizvode na brži i lakši način što će omogućiti dalji ekonomski rast ovog kraja”, poručio je Lukšić. Prema njegovim riječima, dionicom puta koja se danas otvara valorizuje se kulturno-istorijska baština univerzalnih svetilišta, Ostroga i Ždrebaonika. Vlada je, kako je kazao, u kontinuitetu u više sastava posvećena razvoju dobre, funkcionalne infrastrukture u različitim djelovima Crne Gore. “Svjesni smo da su benefiti višedecenijski i da se otvaraju brojne mogućnosti za promjene. I u teškim ekonomskim okolnostima u Evropi i okruženju nastavljamo da izgrađujemo Crnu Goru”, poručio je Lukšić.

Predsjednica Opštine Kotor Marija Ćatović primila je juče novoimenovanu hrvatsku ambasadorku Ivanu Perić, generalnog konzula Boža Vodopiju i atašea Martinu Krajčić. Ćatović je upoznala ambasadorku sa brojnim zajedničkim projektima Kotora i hrvatskih gradova.

XXVII Internacionalni TV festival Bar ove godine održava se od 22. do 26. oktobra. Selektor Festivala, filmski kritičar Aleksandar Bečanović, odabrao je 71 program iz 67 producentskih kuća, iz 33 zemlje. Ovogodišnji festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Bar.

BIJELO POLJE - Opština Bijelo Polje u saradnji sa Elektrodistribucijom uradili su stubne trafostanice u naseljima Gubavač-Oluja, Ravna Rijeka i distributivnu trafostanicu Malo Polje-Klanac, dok je u toku izgradnja stubne trafostanice u naselju Cerovo. Prema riječima direktora Elektrodistribucije Miloša Konatara, stubna trafostanica u Cerovu je 10/0,4 KV, 250 KVA sa priključnim 10-kilovoltnim dalekovodom u dužini od kilometar i 200 metara. “Pored ove, uradili smo još stubne trafostanice Gubavač-Oluja i Ravna Rijeka 10/ 0,4 KV snage 250, i distributivnu trafostanicu Malo Polje-Klanac 10/0,4 snage 630 KVA, koje će biti puštene u rad nakon dobijanja upotrebne dozvole”, kazao je Konatar. S.M.S.

Čistili sportsku zonu KOLAŠIN - NVO Natura i ekološka sekcija Gimnazije “Braća Selić”, u saradnji sa opštinom i Javnim komunalnim preduzećem, organizovali su čišćenje sportske zone u Kolašinu. Ovo je jedna od kontinuiranih ekoloških akcija koje realizuju NVO Natura i ekološka sekcija. Cilj akcije je da se skrene pažnja na važnost zaštite životne sredine. U narednom periodu planirane su akcije čišćenja park-šume Dulovina, pošumljavanje i slične aktivnosti. Z.B.

Budva izlazi iz finansijske krize

BUDVA – Teška finansijska situacija i konstantna blokada opštinskog računa uskoro neće biti problem sa kojim je do sada kuburila Budva, jer je za protekla tri mjeseca dug sa 7,3 miliona eura sveden na 2,1 milion, rečeno je juče nakon sastanka predsjednika Opštine Lazara Rađenovića sa ministrima finansija i održivog razvoja i turizma Miloradom Katnićem i Predragom Sekulićem. Katnić je kazao da su poštovani dogovori koji su bili definisani na prethodnim sastancima, te izrazio zadovoljstvo što se umanjuju obaveze i iznos blokade, koji umnogome onemogućava normalno funkcionisanje javnih finansija u Opštini Budva. N.L.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

20 Reportaže kuriozitet

Najteža bundeva ima 805 kilograma Farmer iz Oregona pobijedio je na lokalnom takmičenju za najveću bundevu svojom bundevom, koja je teška 805 kilograma. Tad Star (45) iz Oregona oborio je rekord takmičenja u Haf Mun Beju bundevom koja je za 32 kilograma bila teža od proš-

logodišnjeg pobjednika, prenosi AP. Star, koji je već dva puta pobjeđivao na takmičenju, rekao je da će iskoristiti nagradu od 10.650 dolara kako bi svoju porodicu odveo u Diznilend. Na drugom mjestu našla se bundeva teška 690 kilograma.

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

TRADICIJA

Jesen sa ukusom rakije Priča uz rakijski kazan i čašicu, u selu Jelenak, u Bjelopavlićima Slavko Raspopović

P

ečenje rakije i sjednik oko kazana duboko su utkani u crnogorsku tradiciju a i rakija je vezana gotovo za sve običaje. Ona je dio života i bez nje je nezamislivo rođenje, dobrodošlica, čestitka, svadba .... i tako sve do smrti.

Zapravo, ne postoji događaj u kome rakija nema svoje mjesto. A pečenje rakije je u Bjelopavlićima uvijek bilo poseban društveni događaj. Tako je bilo i u kući Milana Miće Savićevića u selu Jelenak, nadomak Danilovgrada, pred čijom kućom kazan, uz koji smo zatekli desetak prijatelja, kumova i rodbine, dimi već desetak dana. “U bjelopavlićkoj ravnici jesen miriše na rakiju, a na lijevoj obali Zete septembar i oktobar se dime od rakijskih kazana”, kaže Mića. A onda nastavlja jer - uz kazan priče ne nedostaje. “Uz kazan se prepričavaju davni i sadašnji događaji, pričaju anegdote, prenose iskustva a zbog veselja i smijeha koji najčešće prati destilaciju, mi kazan zovemo vesela mašina,” kaže on. Prema njegovim riječima, Jelenak, Luke, Sige, Ljutotuk i drugi zaseoci nekada davno su se zvali Vinogradine, a potvrda za to su i nekadašnji vinograd Agrokombinata koji je, prema

njegovim riječima, bio ogledna parcela za uzgoj vinove loze. “Danas nema kuće u ovim selima koja nema bar hiljadu čokota, a ima i domaćina koji imaju pet i više hiljada”, kaže on. Mića peče u kazanu koji je star nekoliko decenija i kaže da ga neće mijenjati. “Ovaj kazan ima miris tradicije i on u našoj kući ne služi samo za destilaciju rakije već je veza sa tradicijom i precima.” Mića kaže da peče kvalitetnu rakiju koju ostavlja na jačinu od 21 grad (oko 52 stepena alkohola), a njen vrhunski kvalitet se ne može dovesti u sumnju jer se pravi od najboljih vinskih sorti vranca i kratošije. U to nas uvjeravaju i njegove komšije i prijatelji, koji tek prispjelu rakiju degustiraju uz kazan. Mića napominje da čovjek koji drži do tradicije nikada sam ne peče i ne pije rakiju. Pečenje uvijek prati posluženje, domaći sir, pršuta i pečenjaci (mladi kukuruz pečen pod kazanom), a

čašica rakije i vina prilika je za okupljanje prijatelja, komšija i rođaka, smatra on. Mića kaže i da je već potpisao ugovor sa Plantažama na 20 godina za otkup grožđa i da će ubuduće peći manje količine. Tek po koju litru za kuću, da tradicija ne nestane. Način na koji se peče rakija, prema riječima Jakše Brajovića, star je koliko i njegovi najstariji preci i, kako kaže, njima ne treba kompjuter da znaju kada je uzavrio trop i kada će sa njim u kazan. “Nema toga recepta i proračuna koji se može takmičiti sa našim iskustvom”, kaže on. Na pitanje koliko ima godina, ovaj energični i vitalni starac kaže: “Devedeset manje jednu, a još režem loze i kosim”. “Nute (dajte), đeco, kosu da manem dva puta”, kaže Jakša i sa sjetom se sjeća davnih događaja, udarajući učestalo i snažno štapom u zemlju. “Nije danas kao prije, ranije su ljudi bili ljudi, bastaduri, časni, pošteni i poštovani.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Reportaže 21

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

ARHITEKTURA

Otvorena najveća džamija na južnoj hemisferi Izgradnja je koštala 20 miliona eura i zalivena je sa 48 tona olova

A ovo danas bolje, da ne pričam. E da mi je vratit te ljude koji su bili starci kad sam ja bio momčič”, izgovara tiho i sa sjetom stari Jakša. A onda naglo uspravi glavu i gotovo viknu. “No, mrtvi se ne dižu. Ranije se pekla kruškova, drenjinova, smokova ili murvova rakija, a samo gazde su imale vinograd i kazan uz koji je išao ujam, kilo uz kazan.” Rakija se peče uglavnom od 20 do 21 grad (50 do 52 stepena) za svakodnevnu upotrebu, a sprema se i ona od 22 grada, koja se koristi za masažu. Naravno, sada se pijucka novopečena rakija, ocjenjuje se njen kvalitet, jačina, miris i pitkost. No, kako se često peče do kasno u noć, ponekad se vode žive diskusije o proteklim, ali i o aktuelnim političkim događajima, pa vrući kazan i svježa rakija dobro podgriju atmosferu okupljenih oko kazana. Iako su ove godine jesenji dani topli, noću je, bar kako kažu

Mićini gosti, užitak grijati se kod kazana uz rakiju, uprkos dimu koji kulja ispod kazana. U gostima kod Miće zatekli smo i Buda Brajovića, uglednog poljoprivrednika i jednog od najznačajnijih u organskoj proizvodnji hrane u Crnoj Gori. “Dao nam je Bog dosta sunca i vode, dobru zemlju, pa smo ‘zasukali rukave’. Prema njegovim riječima, ove godine samo na području Jelenka ubrano je više od sto hiljada kilograma vinskog grožđa, od kojih su dvije trećine otkupile Plantaže, dok je ostalo završilo u domaćinskim kazanima.” Budo kaže da je u kući Savićevića uvijek bilo naglašeno gostoprimstvo i dobra stima. I danas mnogi domaćini u Bjelopavlićima ako nemaju svoje grožđe, kupe ga, samo da ispeku po koju litru rakije za kuću, ne toliko zbog rakije, nego zbog onog narodnog “dok se loži pod kazan, ne tuli (gasi) se tradicija”.

Predsjednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma imao je čast da otvori najveću džamiju na južnoj hemisferi, “Nizamiye Masjid” koja se nalazi u Midrandu, u Johanesburgu. Džamija je sagrađena zahvaljujući turskom biznismenu Aliju Katirciogluu. Ovaj 75-godišnjak sanjao je da džamiju sagradi u SAD-u, ali je ipak njegova zamisao na kraju realizovana u

Africi. Džamija ima četiri minareta visoka po 55 metara, a okružena je kompleksom u kojem se nalaze privatna islamska škola, šoping centar i klinika koja je inspirisana Alijevom posjetom bivšem predsjedniku JAR Nelsonu Mandeli. Autor projekta Orhan Telik smatra da će neprofitna klinika biti u funkciji već naredne godine. Tu su i prodavnice odjeće i obu-

će, frizer, berberin i restoran u kojem se služi turska hrana. Izgradnja je koštala blizu 20 miliona eura. “Nizamiye Masjid” gradilo je 200 radnika, kupola je 31m visoka i 24m široka, a zalivena je sa 48 tona olova. Ima 4 polu-kupole i još 21 manju kupolu. Džamija ima 232 oslikana prozora i sedam ulaza. Svi islamski crteži i slike ručno su rađeni.

ISTORIJA

Ponovo napravljena kruna Henrija Osmog U originalnoj kruni bilo je 344 dragulja, devet bisera i tri safira Izgubljena kruna Henrija Osmog ponovo je napravljena, do posljednjeg bisera i malenih figura - 400 godina pošto je originalna pretopljena zajedno sa svim ostalim kraljevskim predmetima kojih se dokopala Kromvelova vlada, piše britanska štampa. Kruna će sada biti izložena u palati Hempton Kort, gdje je Henri nosio original na velikim državnim ili crkvenim događajima. Kruna je bila napravljena za Henrijevog oca, Henrija Sedmog, i korišćena je na krunisanju njegove djece Edvarda, Meri i Elizabet, a potom i Džejmsa Prvog i Čarl-

sa Prvog. U to vrijeme bila je sveti predmet. Na portretu Danijela Majtensa iz 1631. godine, koji se sada nalazi u Nacionalnoj galeriji portreta, vidi se Čarls Prvi kako stoji gologlav pored stola na kome se nalazi plišani pokrivač i kruna koja je detaljno prikazana. Čarls je 1649. godine ostao bez glave, a kruna je uništena. Zlato je poslato u kovačnicu, gdje je pretopljeno u novac, dok su dragulji prodati. Od cjelokupnog, vjekovima prikupljanog bogatstva, samo je jedna kašika iz 12. vijeka izbjegla da bude pretopljena. Henrijeva kruna prvi put se pominje u inventaru njegovog

nakita iz 1521. godine. Istoričari Kenet Rolinson i Alin Pirs navode da je u nju bilo umetnuto 344 dragulja, uključujući devet bisera i tri safira.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

kolumne, pisma, komentari/

23

Stav

A u mom Bloku sve sija

Piše Filip Jovović, novinar Dnevnih novina Kralj, doživotni predsjednik, vječni “premijer”. Svijest - nula. Godina ‘63, ‘93, 2012, godina ko zna koja. Koncept promjene i smjene - nepoznat. Puni džepovi obećanja. I izborne prašine. Ne te, novog izbora koji smo dobili u Bloku 5. Objekti čije

otvaranje kasni i po nekoliko godina nijesu neuobičajna pojava. Mada, to ionako nijesu bitne stavke za funkcionalnost sistema, obično je u pitanju neka muzička škola, fakultet, dvorana za koncerte, gradsko pozorište. Ipak, Bazar u mom Bloku je završen godinu prije roka. Ispravka, poluzavršen. Ali stidljivo radi. Bilo je komentara, bilo je čuđenja, evo smo i dobili odgovor. Vrpcu presjekao, kako je i red, najpoznatiji “gradski komšija”. Parking koji je u međuvremenu izgradnjom objekta izgubljen, iako je planom bio predviđen, zamijenjen je novim, boljim, sigurnijim, uz simboličnu nadoknadu. I opet će neko reći - ni dobro nam ne valja. A ja sve to gledam sa balkona i nešto mi se čini da ne štima. Ili sam samo preskočio koju godinu, koje obećanje, imam osjećaj da su mi nešto ukrali. Jer odavno ne gledam gdje hoću. Blokirali su mi ipak pogled, pa

mi i to smeta, od prije neki dan još više. Mada, jesen je, žuta i trula, opada lišće, možda tom nekom logikom bude bolje. Ipak, mislim da će sa prvim izbornim jesenjim listom sve doći na svoje. Sad se pitam - kad sam se onomad igrao u pijesku, je li taj pijesak bio za bazar. Razmišljam - koji je dan danas, rođendan mi je prošao, a ne mogu da se sjetim prvog. Nego, previše ja o sebi, nama, koga još čine sjećanja. Bazar u mom Bloku je završen, koga je briga za školu, ljudi su gladni, hoće za male pare da jedu. Da glume - mogu i ovako, kome još treba pozorište. Mada, čini se da će i ovo voće sa nove pijace biti nekog gorkog ukusa. “Strange fruit.” Čini se da sad sve više ličimo na kvadratni korijen iz kamena koji se kotrlja nizbrdo. A na dnu Sizif i Arhimed, ni jednom ni drugom nije jasno kako da riješe problem.

na istom mjestu, na kraju. Poznala me, prišla, ništa nije tražila, samo onako stala ispred mene. Bio je to gest ljubavi, osjetila sam. Ona ne zna drugačije. “S kim živiš”, pitam. “Majka”, kratko odgovara. “Ideš li u školu?” Klima potvrdno. Zovem je da sjedne sa mnom koji minut. Ne smije, čitam joj na licu. Nudim kolač, neće. Sok, sladoled, limunadu. Ne želi ništa. Ni vodu. Ne zanima je. Mariji treba

samo novac. “Kome nosiš pare?” Ćuti. Sagnula glavu. “Tuku li te kada nemaš dovoljno?” I dalje ćuti. Konobari je ne tjeraju. Ne mogu, vješto ih izbjegava. Učinile to godine prakse. Samo devet godina. Djevojčica. Od jutra do mraka, po vrelini, kruži oko budvanskih kafića, tiha, bez riječi, ispruži svoje kinder jaje i čeka. Ne smijem ni da pomislim kako joj je, šta je čeka kad se umorna i gladna vrati kući. Djeca nam prose, čujem starca kraj obližnjeg stola. Još nešto je rekao, ali nijesam razumjela. Vidjela sam samo kada joj je dao novčić i pomilovao je po kosi. Hoće li Marija, i njemu, ako ga ponovo sretne, prići onako bez riječi, u znak ljubavi kako ona umije, kao što je meni. Rijetko poželim da nekog pamtim zauvijek. Njega i Marije želim da se sjećam. Kao što želim da zauvijek zaboravim sve one riječi naših velikih dok su, zaklinjući se u male, u velikom stilu, pred kamerama, da svi vide, kako samo oni mogu i znaju, potpisivali konvencije i obećavali da će zaštititi svako dijete.

Osvrt

Marija Piše: Danijela Bučo redaktor, Dnevne novine Još jedno siroto i gladno dijete. Nikakva vijest. Barem ne za moje novine. Al’ mene još peče na dlanu dodir ruke jedne djevojčice što sam joj dala novčić. Sprijateljile smo se, na prvi pogled, ja zbog toga što je slatka i što mi je tako žao, ona, vjerovatno, zbog lijepe riječi što joj rekoh. Ima devet godina i obraze boje snijega. U očima joj strah. Znam ja dobro da ga prepoznam, veliki, ljudski. Sazrela prerano. Zove se Marija. I prosi. Ne stoji joj, kao što nekom ne stoji uska haljina ili kratka suknja. Uz oči boje meda i plave kosice vezane u rep ne pristaje ispružena ruka s plastičnom posudom za novac, napravljenom od nekog velikog kinder jajeta. Djetetu najljepše stoji osmijeh, govorila je moja mama. Marija ga nikada neće imati. Upoznala sam je na početku ljeta, na Mogrenu, i srela sada ponovo,

Kampanja

U reklamama podrške gej brakovima nema gejeva U jednoj reklami, muž i žena govore prijatno o paru lezbijki koji se uselio u komšiluk. U drugoj, bračni par priča kako žele fer tretman za njihovu kćerku homoseksualku. U trećoj, pastor govori o podršci gej zajednicama. Ove reklame nedavno su prikazane širom Amerike zbog pitanja istopolnih zajednica o kojem će se glasati u novembru. Čega jedino nema? Homoseksualaca koji govore o sebi. Četiri države će ove jeseni glasati u vezi sa istopolnim brakovima, pa grupe za zaštitu prava homoseksualaca sipaju desetine miliona dolara u ključna televizijska tržišta ne bi li prekinuli lanac poraza po ovom pitanju u 32 države. Međutim, iako gej populacija i njihove zajednice bivaju sve prihvaćeniji u društvu uz pomoć popularnih serija kao što su “Moderna porodica” i “Glee”, medijski planeri koji učestvuju u glasačkim kampanjama i dalje su veoma oprezni, pa za reklame podrške gej zajednici angažuju “strejt” ljude. Odluka da se gejevi drže u sijenci za vrijeme kampanje za njihova prava naišla je, prirodno, na opoziciju ove zajednice: “Ukoliko se ne pokažemo, ljudi se nikada neće pomiriti sa time ko smo”. No, eksperti za medije insistiraju na tome da su reklame napravljene za heteroseksualnu većinu, čiji će glasovi odlučiti. “Prosječni mačo tipovi koje moramo smekšati ne bi li dobili pokoju bitku su upravo oni koji govore da su gejevi odvratni. Tjerati ljude da gledaju nešto što im je neprijatno je nešto što se ne smije raditi u TV reklamama”. Definicija braka naći će se na glasačkom listiću u Meinu, Merilendu, Minesoti i Vašingtonu. Po podacima Kampanje za ljudska prava, 37 dr-

žava zabranjuje gej brakove, dok ih šest drugih i Distrikt Kolumbije dozvoljavaju. Homoseksualna zajednica se nada da će pozitivni rezultati sa glasanja preokrenuti stvari u njihovu korist. Šest od sedam reklama propagiranih u državama koje će glasati prikazuju jedino “strejt” ljude koji govore o ovom pitanju. Jedna reklama, u kojoj vatrogasac govori kako su ga kolege prihvatile, prikazana je samo u Meinu. Sve ostale reklame oslanjaju se na heteroseksualne članove porodice i prijatelje gejeva koji govore o tome kako je nemogućnost vjenčavanja njihove voljene lišila prava i mogućnosti koje bi trebalo da imaju. Protivnici istopolnih zajednica, koji takođe imaju visokobudžetne kampanje u sve četiri države, planiraju da i sami objave reklame. Njihove glavne poruke govoriće roditeljima da legalizacija gej brakova znači da će njihovoj djeci u školi govoriti da je OK biti gej. Upravo zbog kompleksnosti ovog problema, mnogi gej aktivisti slažu se da homoseksualci moraju ostati u pozadini dok se bije bitka za javno mnijenje. Anketa iz maja 2011. pokazala je da ljudi sve više prihvataju homoseksualce, iako i dalje postoji mnogo sumnji. Pedeset osam odsto ispitanika reklo je da homoseksualce treba prihvatiti kao ravnopravne članove zajednice, u poređenju sa 33 odsto koji se nijesu složili. Više ljudi mislilo je da je za društvo loše da gejevi podižu djecu, iako je najveći broj ispitanika bio neutralan po ovom pitanju. Ista anketa pokazala je da 45 odsto podržava njihovo pravo na bračnu zajednicu, što je povećanje u odnosu na prije dvije godine, kad je taj procenat iznosio 35 odsto.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

24 Kultura kratke vijesti “Mediterano” u CNP-u Predstava “Mediterano” po motivima filma Mediterraneo, autorskog tandema Enco Monteleone i Gabriele Salvatores, u režiji Erola Kadića i produkciji CZK Tivat, biće izvedena večeras u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, u okviru Bijenala crnogorskog teatra. Javno čitanje drame “Mirovna misija” mlade dramske spisateljice Jovane Bojović biće priređena večeras u 18 sati u Zetskom domu na Cetinju.

Izložba radova Jovane Vujanović Prva samostalna izložba Jovane Vujanović, na kojoj će se umjetnica predstaviti serijom crteža, video radom i instalacijom, biće otvorena večeras u 20 sati u Perjaničkom domu na Kruševcu. U tekstu koji prati izložbu istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić je, između ostalog, zapisala: “Kroz poetizovane, delikatne forme, vođena osjećajem da u onom što je efemerno leže prikrivene vrijednosti, autorka u fokus svojih umjetničkih istraživanja postavlja stanja prolaznosti, krhkosti, nestalnosti...”

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

ART

Benksi - licem prema Pobunjenik iz Bristola uspješno odolijeva demistifikaciji Isidora Radulović

B

iti anoniman u doba medijskog terora u kome se ništa ni o kome ne može sakriti i istovremeno imati nepodijeljenu svjetsku slavu, publicitet i ugled u umjetničkim krugovima - zaista zvuči kao utopija. Britanskom uličnom umjetniku Benksiju, to je pošlo za rukom uprkos bezbrojnim pokušajima njegovog demaskiranja u zapadnim medijima. U krajnjem, zar je važno koje mu je ‘pravo’ ime?

U knjizi “Sedam godina s Benksijem”, objavljenoj ove godine (s pretenzijom da se prikaže kao istinita priča o prijateljstvu s ovim autorom), Robert Klark tvrdi da mu se heroj uličnih grafita povjerio želeći savjet o tome da li da se ‘objavi svijetu’. Ako je vjerovati Klarku, koji se predstavlja kao stari prijatelj mirnog pobunjenika iz Bristola, umjetnik pritisnut silnim obećanjima o slavi i bogatstvu, (na dugoj listi njegovih fanova je i Anđelina Džoli) navodno je zamalo podlegao iskušenju da konačno demaskira sebe, onako kako demaskira i cijeli svijet. Ako se tako nešto ikad obistini, to može da bude ‘holivudski’ scenario. Uglavnom, Klark, koji Benksija u knjizi zove alternativnim nadimkom Robin (aluzija na imenjaka, Huda), opi-

suje situaciju u kojoj je ‘razgovarao s umjetnikom’ o tome da li bi bilo pametno da se otkrije medijima. “Rekao sam mu: ti si Robin Hud. Svi te već znaju kroz tvoj rad. Štampa će te voljeti, imaš taj ‘Endi Kep’ momenat koji te čini zanimljivim, svi će pričati o tebi. Bićeš na jeziku i u svijesti nacije zbog svega što imaš da poručiš. Zašto bi se sad otkrivao, kad si svakako poznat?”, pitao je zabrinuti Klark Benksija i odlučno mu rekao, da će kao anoniman, uvijek biti mnogo interesantniji ljudima baš zbog toga što ne znaju kako izgleda. Logično. Istovremeno, u drugoj verziji istrage o Benksijevom identitetu, knjizi “Benksi: Čovjek iza zida”, autor Vil Elsvort Džouns, osim zavodljivog naslova, ne pruža nijedan detalj više. Elsvort Džo-

uns zadržava se tako na onome što znamo o Beksiju (šta god to značilo), poistovjećujući ga s čitavom PR mrežom koja istražuje medije i zbunjuje ih - o istom trošku. Crnogorski strip crtač Nikola Ćurčin, kao i mnogi poštovaoci Benksijevog rada širom svijeta, smatra da je čar njegove umjetnosti i uticaja upravo u anonimnosti koja djeluje skoro kao individualni glas savjesti svakog ko baci pogled na njegove grafite. U suprotnom, sva subverzivnost njegovog rada kao da bi nestala u tišini establišmenta. Ovako, Benksi je stvorio ime za sva vremena, a niko ne zna ko je. “Vjerovatno niko ne zna ko je Benksi. Jasno je da je on lik koji kapira vrijeme, ima način i zna da izabere mjesto da iznese ideju. On je panker iako možda i ne sluša pank, jer u sebi nosi tu ideju. Uspio je da prenese poruku, političku i bilo koju drugu”, kaže Ćurčin za Dnevne novine. Ako izuzmemo efemerne dileme, Ćurčin smatra da je Benksiju danas, makar u jednom, pošlo za rukom da izjednači cijeli svijet: svi ga volimo i saglasni smo sa njim. “Kako god okrenete, Benksi je uspio. Ne vjerujem da će njegov pravi iden-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Kultura 25

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

kratke vijesti

a zidu titet ikada biti otkriven. Baskijat i Haring su se proslavili, ali prvi je na kraju ispao naivčina, a drugi je možda uživao u bogatstvu, ali ga pamtimo samo po simpatičnim razglednicama”, kaže Čurčin, vjerujući da je i Benksi svjestan rizika, koji mu javnost sobom nosi. Robert Klark u svojoj knjizi navodi da mu je sam umjetnik rekao da mu slava ne može biti ‘nevažnija nego što jeste’, a ako otkrije identitet, više ne bi mogao da radi u klanici! A to je posao koji voli! Do famoznog razotkrivanja, ako ga ikada bude, izvjesno je da će pobunjenik iz Bristola od sopstvene slave uzeti najbolje: slobodu da bude ono što jeste, a njegove poruke i dalje će biti opomena, poziv, utjeha ili povod za smijeh. U međuvremenu, uživo ili onlajn možemo da se divimo lucidnosti njegovih pacifističkih grafita - od Mona Lize s Bazukom, djevojčice koja pretresa vojnika ili juri balon u obliku srca, pohlepnih pacova koji uvijek imaju neku aktuelnu parolu, do obavještenja da su “snovi otkazani”.

Dragana Tripković nagrađena za kratku priču Crnogorska književnica Dragana Tripković jedna je od 14 dobitnika ovogodišnje međunarodne nagrade za najbolju kratku priču “A Sea of words”, koju dodjeljuje Fondacija Ana Lind. Tema ovogodišnjeg konkursa za najbolju kratku priču bila je “Budućnost mladih i dijalog među generacijama”, a Tripković je poslala priču “Berači bresaka”, koja do sada nije objavljivana. Za “Sea od words” su se prijavili pisci iz 43 zemlje Evrope i Mediterana, od 18 do 30 godina. Fondacija “Ana Lind” sa sjedištem u Aleksandriji, podstiče razvoj kratkih priča u euro-mediteranskom regionu. Najbolje tri priče od 14 nagrađenih će biti proglašene 5. novembra u Barseloni.

Poštena krađa

Poznati zagrebački strip crtač Igor Kordej za korice svog albuma “Smoke” iskoristio jedan Benksijev grafit, i ta ‘krađa’ iznervirala je njegove poklonike. “Na jednom forumu, Benksijevi obožavaoci ispljuvali su Kordeja, a onda im se obratio lično Benksi i rekao da puste čovjeka na miru i da je OK što je Kordej to iskoristio na tako dobar način. Poenta je to da Benksi poštuje druge i da bi i ljudi trebalo njega da poštuju”, kaže Nikola Ćurčin.

IZLOŽBA

“Splav Meduza” Lejk festa Međunarodna multimedijalna izložba “Splav meduza” na kojoj su predstavljeni učesnici likovnog programa ovogodišnjeg Lejk festa otvorena je u Galeriji “Nikola Prvi”. Autor projekta Nikola Simanić podsjetio je da ovaj program bio ponajviše koncipiran na performansima. “Umjetnici su boravili pet-šest dana na ostrvu na Krupcu, a voda je bila polazište čitave priče za svakog. Neko direktno komunicira na tu temu, a neko je, pak, imao indirektnu vezu sa vodom”, pojasnio je Simanić. On je naglasio da je suština Lejk festa da bude multikulturalni projekat sa audio

i vizuelnim doživljajem. “Za umjetnost i umjetničke projekte treba da postoji aktivna publika. Ako nemamo aktivnu publiku nemamo ni kulturu ni grad i zato bih volio da budete aktivni u kreiranju umjetničkog života ovoga grada jer Nikšiću treba vratiti sjaj koji je nekada imao”, kazao je Simanić. Arhitekta Srđan Tadić kazao je da je njegov zadatak bila primijenjena umjetnost. “Sa interneta sam skinuo izohipse Krupca i spojio ih pločama. Napravio sam nešto što će imati asocijaciju na jezero i što mora biti izvođački perfektan predmet koji zrači. Uradio sam to

koliko sam mogao napraviti za te uslove bez posebnih lirskih ambicija. Ekipa koja je sve ovo realizovala se godinama druži, a kada “kometa” prođe gradom onda se desi i izložba”, kazao je Tadić. U okviru izložbe predstavljeni su i radovi štićenika Zavoda “Komanski most”, nastali u okviru radionice koju je vodio akademski vajar Marko Petrović Njegoš. Osam štićenika ovog zavoda su prvi put radili sa glinom. “Oni su zatvoreni, skrajnuti od svijeta, a mogu dosta toga da pruže. Mogu da pokažu kreativnost, a to im umjetnost pruža”, kazao je Petrović. I. Jovović

NAGRADE

Nobel ženi ili Amerikancu Ovogodišnji laureat Nobelove nagrade za književnost biće objavljen danas u 13 sati, u Stockholmu, a prema predviđanjima Nobela za književnost će ove godine dobiti još nepoznata laureatkinja. Kao dobitnice se spominju kanadska književnica Elis Munro, kanadska pjesnikinja En Karson

i egipatska književnica i feministkinju Naval El Sadavi, kojoj, naravno, u prilog ide i to što predstavnici Švedske akademije koja odlučuje o nagradi vole biti politički aktuelni. Pored žena već se dugo zanemarenima osjećaju i Amerikanci, kojima je zadnjeg literarnog Nobela donijela početkom deve-

desetih Toni Morison. Otad se u SAD-u očekuje Nobelova nagrada za književnost, za koju su najizgledniji kandidati Don DeLilo, Kormak Makarti, Filip Rot i Bob Dilan. Kladioničari pak imaju svoje, potpuno drukčije favorite, i među njima najbolje stoji planetarno popularni Haruki Murakami.

Biblioteka Patrimonium u Narodnoj biblioteci Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” Podgorica i Institut za crnogorski jezik i književnost organizuju predstavljanje knjiga iz Biblioteke Patrimonium večeras u 19 sati. Biće predstavljena djela “Tužbalice Vuka Vrčevića” priredio Danilo Radojević, “Njegoševo Srpsko ogledalo” i “Pjesme Starca Milije” koje je priredio Nikola Kilibarda, “Pjesme Tešana Podrugovića” priredio Adnan Čirgić. Učestvuju: Novak Kilibarda, Danilo Radojević, Adnan Čirgić, Aleksandar Radoman, Vladimir Vojinović i Ivana Vulić.

Bertolučiju EFA za životno djelo Evropska filmska akademija dodijelila je italijanskom reditelju Bernardu Bertolučiju nagradu za životno djelo, za njegov “jedinstven i posvećen doprinos svijetu filma”. Autor filmova kao što su “Posljednji tango u Parizu”, “Dvadeseti vijek”, “Posljednji kineski car”, “Mali buda”... dobiće prestižnu nagradu EFA na ceremoniji koja će biti održana 1. decembra u Valeti na Malti. Priznanje EFA Bertolučiju uslijedilo je poslije počasne Zlatne palme koja mu je dodijeljena u maju ove godine u Kanu. Rođen u Parmi 1941. godine, Bertoluči je počeo karijeru kao asistent Pijera Paola Pazolinija 1961. godine, a već naredne je završio scenario za prvi film “The Grim Reaper”, koji je prikazan u Veneciji. Za istorijski ep “Posljednji kineski car” osvojio je devet Oskara 1988. godine, uključujući za najbolju režiju i film. Osim Bertolučija, EFA je nagradila i britansku glumicu Helen Miren, a oboje će prisustvovati 25. ceremoniji dodjele evropske verzije Oskara. Helen Miren dobila je počasnu nagradu EFA za dostignuće u filmskoj umjetnosti.

Izložba i koncert na Cetinju Izložbu radova učesnika Prve cetinjske likovne kolonije i Koncert studenata Muzičke akademije biće priređeni večeras u 19 sati u prostorijama Matice crnogorske na Balšića pazaru. Postavku čine radovi Dimitrija Popovića, Predraga Gazivode, Luke Lagatora, Ratka Odalovića, Vasa Nikčevića, Mirjane Marsenić i Katarine Radović. U muzičkom dijelu programa učestvuju: Tamara Jašović , Anja Abramović, Igor Pejović , Vasilije Gagović i Jovana Bogojević.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

26 Zabava

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

ROBI POMIJEŠAO IMENA

LJUBAVNI KRAH

Jelena i Janko ne žive više zajedno Par koji je u braku bio od decembra 2009. godine više ne živi na istoj adresi, piše hrvatski Story. Iako su se početkom godine nakratko razdvojili zbog renoviranja stana, ovaj put je ipak riječ o pravom rastanku. Janko Popović-Volarić navodno se iselio iz stana koji su dijelili on i Jelena Veljača , dok je ona ostala u njemu. Kruže priče da su odlučili i službeno da okončaju brak, ali su Jelena i Janko demantovali ove priče. “Nakon pet godina zajedničkog života, uprkos velikoj ljubavi, naišli smo na prepreke koje su znatno uticale na naš odnos. Odlučili smo da se odvojimo i živimo na različitim adresama. Do te odluke doveli su nas isključivo naši privatni problemi, a ne treće osobe ili drugi faktori. Papi-

re za razvod nijesmo predali. To je sve što u ovom trenutku možemo reći na tu temu. Hvala vam na razumijevanju”, objasnili su Jelena i Janko svoju situaciju.

Hoće li Dinja jabuku? Pjevač Robi Vilijams, koji je nedavno postao otac, kćer Gvinet Paltrou i Krisa Martina nazvao je Melon (dinja) umjesto Apple (jabuka). Kad je shvatio šta je napravio, pocrvenio je od srama. Robi i njegova supruga Aida Fild kćerci su dali ime Teodora Rouz i zovu je Tedi. “Kris i Gvinet bili su kod mene na zabavi. Kada su Gvinet i mala Epl došli do mene, pitao sam: ‘Da li bi Melon htjela jabuku’. Bilo me užasno sram što sam pobrkao imena”, kaže Robi. “Ako djetetu ne date ime Julia, Majkl ili Piter, ostala su vam samo imena poznatih, a ona su sva glupa”, dodao je Vilijams. Pjevač, koji je 10 godina živio u Los Anđelesu, kaže da mu je dosta glamura i svijeta slavnih. Više ne gleda filmove jer misli da su svi glumci gadovi. “Gledam samo rijaliti emisije jer mi je pun kofer tih gadova koji su mi bili susjedi 10 godina”, objašnjava Vilijams. Pjevač kćerku ne želi da odgaja u SAD, jer cijeli njihov sistem obrazovanja smatra idiotskim. “Više bih volio da Tedi ide u britansku školu, jer su u Los Anđelesu svi glupi. Djeca su tamo dosadna i glupa, a prave se da su najpametnija na svijetu. Ne želim da Tedi bude takva”, kaže Vilijams.

PLANOVI

Čarli Braun i drugari uskoro na filmu

HOT! Seksi donje rublje odlično pristaje britanskoj ljepotici Frensis Filips, čije vam fotografije predstavljamo ovom prilikom. Za ovu slatkicu u svijetu mode nema i ne može biti problema, u svakoj kombinaciji i kreaciji - ona je prekrasna.

Simpatični likovi Čarlsa Šulca pojaviće se u filmu čija se premijera očekuje 25. novembra 2015. godine. Te godine se obilježava 65 godina stripa “Pinats” i 50 godina “Božića Čarli-

ja Brauna”, prvog od mnogih TV specijala ove družine. Za sada neimenovani film produciraće tvorci “Ledenog doba” i “Doktora Zusa”. Šulcov sin Kreg i unuk Bra-

jan napisali su scenario sa Kornelijusom Ulijanom i takođe će producirati film, piše AP. Režija je povjerena Stivu Martinu, koji je bio koreditelj filma “Ledeno doba 4”.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava 27

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

Nives celzijus

Dino će uvijek biti u mom srcu

Nakon što je prošle nedjelje u medijima odjeknula vijest kako se Nives Drpić razvodi od su-

pruga Dina, sama kaže kako zahtjev za razvod još nijesu predali te da još žive na istoj adresi. U intervjuu za Story ispričala je kako su ona i Dino imali brojnih uspona i padova, proživjeli krize, ali i “rasvijetlila” trenutno stanje u njihovom braku. “Svi mi imamo mana, radili smo neke greške u životu. Ima vjerovatno dosta toga što mi je smetalo kod njega, ali opet, ima i previše toga što po-

kratke vijesti Bijonse predstavila novu modnu kolekciju Modna kuća “House of Dereon”, koju je Bijonse osnovala sa svojom majkom Tinom, objavila je nove promotivne fotografije. Reklamna kampanja najavljuje vruću jesen i zimu uz asimetrične krojeve, naglašena ramena i jake boje. Na osnovu promo fotografija može se zaključiti da Bijonse u modnim kolekcijama spaja sopstveni modni stil sa aktuelnim trendovima sa modnih pista. Zahvaljujući takvoj praksi, nova kolekcija izgleda zaista odlično. Haljine koje naglašavaju figuru posebno će oduševiti žene koje se ne stide da pokažu svoje tijelo. Novu kampanju sa seksepilnom Bijonse u glavnoj ulozi snimio je francuski fotograf Žan-Batist Mondino.

Zaz održala mini koncert na vrhu Alpa Popularna francuska pjevačica Zaz u društvu članova svog benda i nekoliko iskusnih alpinista popela se na Mon Blan, najviši vrh Alpa, gdje je otpjevala poznatu pjesmu “Je Veux”. Povod za ovaj događaj bila je proslava 150. godišnjice postojanja sportske organizacije Mammut, pa je Zaz bila kandidat za predvodnika slavlja. Na nadmorskoj visini od 4.810 metara harizmatična Zaz održala je mini koncert, koji će ostati upamćen kao jedan od onih koji su se dogodili u bjelini koju prave snijeg i oblaci. “Sve što radim za mene je nešto posebno, pa tako i ovo”, prokomentarisala je Zaz.

štujem i volim u njemu. Dino će uvijek biti ljubav mog života, kako god mi završili. Iskreno, za naše krucijalne probleme nijesmo bili krivi ni on ni ja. Neke druge osobe su nas dovele do toga. Dinina jedina mana je to što je previše dobar i što je uvijek gledao kako da ugodi svakom i bio budala za sebe. Oni koji trebaju, znaju o čemu govorim”, ispričala je ona.

STATUS

dana

MILOŠ BIKOVIĆ Kako tako nosiš to lice bez ikakve koncepcije?! Je l’ ti to prava faca il’ se samo glupiraš?

Ecija Ojdanić

Nakon razvoda od prvog muža osjećala sam se poraženo Popularna glumica, jedna od junakinja serije Larin izbor, za hrvatsku Gloriju priča o odnosu sa bivšim suprugom Na pragu četrdesete Ecija Ojdanić priznaje kako nikada nije bila sretnija, a svi problemi su iza nje. Šira publika ju je upoznala kao Nelu Zlatar u “Larinom izboru”, no Ecija Ojdanić izgradila je bogatu karijeru i prije hit serije. Zagrebačka glumica rodom je iz Drniša, a u intervjuu za Gloriju otkrila je neke detalje iz privatnog života. “Što starija, to sam i pametnija”, kaže lijepa glumica, koja priznaje kako nikada nije bila sretnija. Stekla je unutrašnji mir uz supruga Roberta Orhela i dvoje djece, pa joj ni niz obaveza ne pada teško. Robert je u njen život ušao prije pet godina, nakon traumatičnog razvoda od Ante

Viljca. “Nakon razvoda od prvog muža osjećala sam se poraženo, dezorijentisano, osamljeno… No to se na kraju pretvorilo u golemu snagu. To je valjda ta moja vlaška krv. Bilo bi šteta da sam zbog straha da me neko opet ne povrijedi propustila čovjeka kao što je Robi”, rekla je Ecija. Iako je optimistična osoba, najviše je plaši smrt bliskih osoba. “Nakon tragedija koje smo doživjeli, kad je pogunuo moj 19-godišnji brat, a onda se otac razbolio od raka, koji je srećom uspio pobijediti, stalno me prati strah za moje najbliže. Najveća želja mi je da u zdravlju požive što duže”, ističe poznata glumica.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

28 Zabava

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

RAZGOVOR

Nijesam parti djevojka

Karolina Gočeva otvoreno za naš list priča o novom CD-u, načinu života, karijeri i otkriva zašto više neće učestvovati na Eurosongu Zlatko Šebek

M

akedonsku pjevačicu Karolinu Gočevu zatekli smo u trenucima prepakivanja kofera, jer se nakon gostovanja u Hrvatskoj spremala za koncert u Srbiji. Uprkos tome, ljubazno je odgovarala na naša pitanja, otkrivši čemu je trenutno posvećena.

Karolina Gočeva prije nekoliko dana nastupala je na manifestaciji “Runjićeve večeri” i odmah na početku nam prenosi utiske. “Bilo je lijepo, pjevala sam pjesmu ‘Kad zaspu anđeli’, koju u originalu izvodi Goran Karan. Velika mi je čast što sam bila dio tog muzičkog događaja i evo svi mi kažu da je bilo dobro, ali još nijesam pogledala snimak, pa ja to, za sada, ne mogu da kažem”, sramežljivo priča makedonsko devojče, koje ovih dana radi punom parom na pripremama nastavka istoimenog izdanja. “Nijesam se uspavala, dosta toga radim. Privodimo kraju izbor 10 tradicionalnih pjesama koje će se naći na mom novom etno CD-u koji će biti nastavak onog od prije četiri godine. Naj-

vjerovatnije će se i zvati ‘Makedonsko devojče II’, a trebalo bi da bude na tržištu početkom naredne godine”, otkrila je ona. Pored rada na ovom albumu, Karolini dosta vremena oduzimaju finalne pripreme izdavanja albuma sa najljepšim pjesmama, čije se objavljivanje očekuje ovih dana. “Izdvojili smo neke pjesme koje u vrijeme kada su objavljene nijesu bile puno slušane, a zavređuju pažnju slušalaca. Ovo je prilika da damo još jednu šansu tim pjesmama. Obradili smo i jednu numeru od prije deset godina i sigurna sam da će se slušati”, otvoreno priča Gočeva, napomenuvši da je za nju uradila i video-klip, čija je premijera zakazana za dvije sedmice. Karolina nam se pohvalila

da je zakazala i veliki solistički koncert, koji će biti održan 22. decembra u Skoplju. “To će biti akustični koncert kojem se puno radujem”, ushićeno priča naša sagovornica. No, iako je muzička karijera ono zbog čega je i prisutna u medijima, fanove i publiku interesuje njen privatni život, o kojem nije spremna da priča za medije. Na našu konstataciju da nema puno tračeva, te da ne znamo sa kim se zabavlja, ona veselo kaže da joj je baš drago zbog toga. “Srećom, nema me puno u žutoj štampi, ali da budem iskrena, ne dajem im ni povoda. Nijesam djevojka koja svako veče izlazi u grad, ide na razne prijeme i žurke. Radije ostajem kod kuće, gdje sa drugaricama provedem veče uz vino, TV, priču, a malo i ogovaramo. (smijeh) Potrudim se da pripremim i neku hranu, i to obično bude jedno te isto ‘pasta i špagete’ na sto načina, jer pravim različite soseve, zavisno od toga šta imam u kuhinji”, veselo priča Karolina, otkrivši da palačinke ne umije da spremi.

Iako na TV kanalima kreće sezona rijaliti programa, Karolina kaže da je još u njima nećemo gledati, jer sebe ne vidi u njima. “Zvali su me za apsolutno sve rijalitije, apsolutno sve... Imam dovoljno posla i nemam prostora da gubim vrijeme tako što bih mjesec dana bila za-

tvorena u nekoj kući ili ostrvu. Da budem iskrena, nijesmo ni došli do toga da pričamo koliko bi koštalo moje pojavljivanje u tim programima, jer sam odmah odbijala. Možda su te emisije u početku bile interesantne, ali sada su se počeli pojavljivati ljudi koji nemaju šta da rade u životu ili, bolje reći, ljudi koji nemaju svoju profesiju, a tretiraju ih kao poznate... Ne vidim sebe među njima“, smatra ona. U Crnoj Gori nije bila duže od dvije godine, kako kaže, na festivalima, više ne želi da učestvuje, a poziva za gostovanja koje bi njeni menadžeri prihvatili nije bilo. Kada je Pjesma Evrovizije u pitanju, Karolina kaže da nikada više neće učestvovati, jer je to preveliki stres. “Bila sam dva puta i to je velika nepotrebna nervoza i preveliki pritisak na pjevača. Što je ime veće, to je i veći pritisak, tako da ne bih sebi to napravila još jednom”, zaključila je Karolina.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava 29

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

MUZIKA

Na mostu čeka da prođu problemi

priznanje

Gagi nagrada za mir

Ivana Selakov snimila spot za pjesmu “Pobediću bol” Proteklih nekoliko dana Ivana Selakov snimala je spot za svoju pjesmu “Pobediću bol”. Riječ je o baladi koja se nalazi na novom albumu “Probijam led”. Kadrovi za Ivaninu novu emotivnu pjesmu zabilježeni su na Košutnjaku i na starom Željezničkom mostu. I ovoga puta pjevačica je ekranizaciju realizovala u saradnji sa rediteljem Vedadom Jašarevićem. Spot će premijerno biti predstavljen danas na zvaničnom kanalu Ivane Selakov na Jutjubu. Novi album popularne pjevačice danas će se konačno naći u prodaji u izdanju “Grand produkcije”, s kojom Ivana ima odličnu saradnju. “Zaista sam presrećna što ću konačno obradovati fanove novim albumom, koji će već od danas biti u prodaji. Na njemu će se naći jedanaest pjesama, a između ostalih i duet sa Lukasom, za numeru

‘Daleko si’, kao i kompozicija sa ‘Grand festivala’ ‘Tuga ko i svaka druga’”, rekla je Ivana za “Pulsonline”.

Ivana Selakov je već ranije snimila spot za pjesmu “Probijam led”, po kojoj je nazvan novi album.

Mirovna aktivistkinja Joko Ono uručila je pop zvijezdi Lejdi Gagi mirovnu nagradu na ceremoniji na Islandu. Ono je izjavila da je “Lenon Ono” nagrada za mir, ustanovljena u čast njenog pokojnog supruga, bivšeg Bitlsa Džona Lenona, uručena Gagi zbog kombinacije slave i aktivizma i menjanja “mentalne mape” svijeta. “Lejdi Gaga je na prvom mjestu kao pjevačica i tekstopisac. A kada ste broj jedan, ne želite da rizikujete, ali ona to radi”, rekla je Ono Rojtersu. Lejdi Gaga, koja je svjetsku slavu stekla debi albumom “The Fame” 2008. primila je nagradu u obliku slagalice na ceremoniji u Rejkjaviku, zajedno sa čekom koji će, kako

je rekla, dati AIDS Fondaciji Eltona Džona. Gaga je rekla da će nastaviti da “strasno komunicira sa svetom i njegovim liderima” i posvetila je nagradu “hrabroj mladeži iz cijelog svijeta”. “Izazivam vas da budete saosećajni u ovom ciničnom dobu”, dodala je ona. Prošlog mjeseca u Njujorku, Joko Ono je nagradu uručila članicama ruske grupe “Pussy Riot”. Tri članice grupe osuđene su na dvije godine zatvora u Rusiji zbog postavljanja “pank molitve” u crkvi u Moskvi. Ovogodišnji dobitnici nagrade su i mirovni aktivista Rejčel Kori, pisac Džon Perkins i novinar Kristofer Hičens.


Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com Pratite nas na twitteru

@dnovine

30 Zabava/Slobodno vrijeme 360 362

NARJEČJA, LUKA U DIJALEKTI KOJI NIJE SLAN ŠVEDSKOJ (GRČ.)

BRITAN- NAČINITI SKI KOVAGLUMAC NJEM SA SLIKE

NAMJERAVATI

OZNAKA ZA AMPER

SREDNJELIST ZNAČA- VJEKOVNO ZABAVORUŽJE, NOG SAJAN HELEDRŽAJA BARDA

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

JEZIVA, SABLASNA

SKUPOCJENI UKRAS OD KERAMIKE ŽITELJKA ADENA

PROŽDRLJIV, HALAPLJIV

BIVŠI AMERIČKI BOKSER, SONI

ŽIVOTINJE IZ BARE

GAT, DOK (MN.)

OPAT, IGUMAN (ITAL.)

INDIJSKI PJESNIK IZ 19. VIJEKA

JEZERO U ŠPANIJI

7 8

2

5

8

1 3 1

4

5

5

6

5 3

2

7

Daily Sudoku puzzle No. 1925

BOKSER TEŠKE KATEGORIJE

2012-01-20

Medium level

Lakša

7

3

NANIJETI RANU, OZLJEDITI

8

2

5

9

PREVIŠE TANAK

5

1

2

DIO MOTORA U OBLIKU ČAURE (NJEM.)

9

4

1

3

SIMBOL ARGON PRVO SLOVO

7

1

2

Page 1/2

3

PEKARSKA LOPATA

9

9

4

Play sudoku1online at:

RJEŠENJE IZ BROJA 359: APSTINIRATI, LORELAJ, GAD, ELEMIR, CRNI, KUMANOVO, AO, STATIVA, ANT, AKCIJAŠTVO, NA, UT, ARSK, D, OSMISLITI, RIMA, ST, ALISTER, NIŠTA, I, EJ, ATAK, DAVNINA, IDEALAN, ĆASKATI.

1

4 at:3 Play sudoku online

8 1 www.sudokukingdom.com 6 www.sudokukingdom.com

NE MARE ZA ZAKONE PRIRODE

Lav i antilopa najbolji prijatelji

5

3

Puzzle solution:

7 Puzzle solution:

Sudoku puzzle No. 2167 2012-09-18 Sudoku Rješenje iz prethodnog broja puzzle No. 1802 2011-09-19

ubiti mladunče. Međutim, lavica je prema njemu počela da se odnosi zaštitnički, gotovo majčinski i nije dozvoljavala nikome da mu se približi. Zatim je odlučila da premjesti svog novog prijatelja u zaklon, gotovo isto kao što bi to uradila sa svojim mladuncima, što je djelovalo zastrašujuće. Prema navodima čuvara nacionalnog parka,

lavica se nekoliko sati brinula o mladoj antilopi, a pred zoru je uprava odlučila da je uspava i uzme joj mladunče. Maloj impali su pružili potrebnu njegu, a zatim je smjestili na mnogo bezbedniji prostor. Naučnici ne mogu da objasne ovaj fenomen, ali se slažu da je lavica definitivno poljuljala neke od osnovnih zakona prirode.

4

2

8

5

3

9

1

7

6

1

8

6

7

4

2

3

9

5

9

6

3

7

4

1

5

2

8

5

2

9

3

8

6

7

4

1

1

7

5

2

8

6

9

4

3

7

4

3

5

1

9

6

2

8

8

1

6

4

9

2

3

5

7

4

1

7

2

9

5

8

3

6

3

4

7

8

1

5

6

9

2

3

9

5

8

6

1

4

7

2

5

9

2

3

6

7

8

1

4

8

6

2

4

3

7

1

5

9

2

8

4

9

5

3

7

6

1

9

3

4

6

2

8

5

1

7

6

3

9

1

7

4

2

8

5

2

5

8

1

7

4

9

6

3

7

5

1

6

2

8

4

3

9

6

7

1

9

5

3

2

8

4

Page 1/2

vicevi

Da nije snimljeno, teško da bi iko povjerovao – u nacionalnom parku u Ugandi, jedna lavica usvojila je mladunče antilope, što je stručnjake prilično zbunilo. Priroda je do detalja organizovala lanac ishrane. Međutim, ponekad se i u savršenom sistemu dogodi greška, pa lovac i plijen postanu najbolji prijatelji. Zaposleni u Nacionalnom parku “Kraljica Elizabeta” u Ugandi nijesu mogli da povjeruju kada su vidjeli nevjerovatnu scenu – lavicu koja brine o mladunčetu antilope-impale. Prema njihovim riječima, prizor je bio nevjerovatan i prava je sreća što ga je fotograf Andre de Vizer zabilježio fotoaparatom. Lavica je prethodno ulovila mladunčetovu majku, raskomadala je i pojela, da bi nakon toga prišla maloj prestrašenoj antilopi i počela da se igra sa njom. Svi su bili ubijeđeni da će

9

Play sudoku online at:

8

4

2

8 4 www.sudokukingdom.com

ZATVORENA KRIVA LINIJA (GEOM.)

ŠUPLJA MJERA ZA TEŽINU

1

9

KANAL ZA ODVOD NEČIST. INDIJSKI PISAC

8

6

6

JURIŠNI VOJNIK (ITAL.) VRSTA BOMBE

ŠPANSKI GITARIST DE LUSIJA

4

3

9

RADIO NOVI SAD GRČKO SLOVO GRČKO VRSTA VRSTA SLOVO SLATKOG BACAČKE VINA KAPLJICA SPRAVE (ITAL.) KIŠE

Medium level

Teža

SO (LAT.)

UPALA NOSA AUTOR: BRANISLAV NIKIĆ

Daily Sudoku puzzle No. 1866 sudoku 2011-11-22

Kod psihijatra, doktor ispituje pacijenta jednom od mnogobrojnih metoda. Nacrta on kvadrat pa pita pacijenta: - Recite mi, šta vidite na slici? - Vaginu! - Hm, dobro. (Nacrta krug.) A šta je ovo? - Vagina! - I to?!! Dobro, a šta je ovo? (Nacrta trougao.) - Pa isto vagina!


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava/Slobodno vrijeme 31

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

NEZVANIČNO Čuste li onog File kako nam ga reče u rukavicama.

Ja ne smijem riječ progovoriti. Optužiće me za jezik mržnje.

Ja ga ništa nijesam razumio. Imao sam preča posla na fakultetu.

Oćemo li mi bačit Ima jednu krivičnu li File brata prijavu za svaki ili nekog u Crnoj slučaj? Gori? Čini mi se da sam ga vidio u birački spisak i to u Šavniku.

Jesmo li dovoljno dobro ispratili ove iz Evrope? Sve mi više liče na depesovce.

HOROSKOP

Word Search Puzzle #H652DI OSMOSMJERKA

M

V

O

I

D

S

S

I

Y

E

K

Y

N

P

E

D

L

O

F

D

N

I

L

B

M

G

E

A

L

D

T

T

R

I

O

P

L

M

E

N

V

U

U

E

L

A

M

L

I

Q

U

E

F

I

E

S

D

R

C

R

E

T

T

G

F

O

L

Z

N

E

E

E

E

T

L

T

A

O

S

A

I

A

U

G

D

T

S

U

B

A

N

D

S

W

O

D

I

W

Y

A

M

A

T

E

E

M

E

D

E

S

U

B

W

W

F

O

H

L

T

O

C

H

L

T

R

A

S

K

N

A

L

C

A

T

C

S

C

I

E

R

Y

E

E

I

A

R

C

H

U

S

P

A

W

O

A

C

U

E

E

A

N

E

S

E

D

W

O

N

W

Q

R

D

P

B

O

R

N

H

Z

A

P

C

S

P

M

O

T

S

C

S

U

C

U

A

C

C

Atone Audio Atone Awaits Audio Bands Awaits Baron Bands Being Baron Blindfold Being Bused Blindfold Cards Bused Caucus Cards Chased Caucus Chased

Chess Clanks Clanks Cleat Cleat Coached Coached Concatenations Concatenations Crabs Crabs Dazing Dazing Doted Doted Eluded Eluded Godmothers Godmothers Gummy Gummy Keeps

Chess Liquefies Uze psihijatar papir i uredno zabilježi dijagnozu, kako je pacijent seksualno opterećen. Gleda pacijent šta ovaj piše pa će na to: - Je li doktore, ko je ovdje seksualo opterećen i ko crta vagine sve vrijeme, ja ili ti?

Keeps Liquefi es Multiple Multiple Oared Oared Pause Pause Power Power Quill QuillReact React Ripens Ripens Saliva Saliva Stomps Stomps Sways

Sways Termini Unsuccessfully Uneven Voids Unsuccessfully Waste VoidsWatered WasteWidows Watered Wilds Widows Wilds

Termini

*** Uneven Trči Fata, nosi sina na rukama i kuka: - Mujo, Mujo! Šta da radim? Mali progut’o metak! Mujo se baca u stranu i zagalami: - Radi što hoćeš, samo ga ne okreći prema Copyright © Puzzle Baron October 10, 2012 - Go to www.Printable-Puzzles.com for Hints and Solutions! meni...

OVAN Problem ćete riješiti, ali uz ogroman trud. Osjetićete zadovoljstvo, jer ste još jednu opasnu prepreku na svom putu prebrodili. Pošto je prateća pojava nervoza, savjetuje se oprez u komunikaciji sa okolinom.

BIK

Pošto su evidentna ograničenja, nastala usljed nesposobnosti prilagođavanja novonastaloj situaciji - pomalo ste nezadovoljni. Partner je iznevjerio očekivanja, zdravlje nije sjajno, pa od iskusnijih osoba potražite savjet.

BLIZANCI

Puno pričate, a malo radite. Bilo bi poželjno da se ponašate suprotno. Planirate nove poslovne poteze. Izbjegavajte finansijska ulaganja, jer možete biti na gubitku. Opšta slabost organizma.

RAK

Iako pokušavate da nađete opravdanje za svoje postupke, nezadovoljni ste. Vodite borbu sa sobom, što se ispoljava kao nervoza i osjećaj niže vrijednosti. Druženje će vam pomoći da manje mislite o unutrašnjim preživljavanjima.

LAV

Imate osjećaj da vas niko ne razumije. U radu tražite spas, potiskujući unutrašnje nemire. Na pravom ste putu da ih upravo fizičkim aktivnostima eliminišete. Mnogi pripadnici znaka imaće problema sa porodicom ili zdravljem.

DJEVICA

Pošto ste malaksali, prijaju vam poslovi koji nijesu vezani za fizičke aktivnosti. Ovo se posebno odnosi na kreativne djelatnosti, budući da su imaginativne sposobnosti naglašene. Morate voditi računa o pravilnoj upotrebi ljekova.

VAGA Dan je u znaku šokantnog događaja. Pošto on nije toliko strašan koliko ste vi nepripremljeni, pokušajte da se opustite i mislite na ljepše stvari. Jarac pokušava da vas dodatno nervira.

ŠKORPIJA

Ukoliko se nađete u prilici da reagujete emotivno, znajte da griješite. Razum je taj koji će vam pomoći, dok je ono što radite srcem, po pravilu, pogrešno. Dan je u znaku ljubavnih dogodovština, sa naglaskom na seksualnosti.

STRIJELAC

Pošto se u vama iznenada budi fizička strast, pokušaćete da upriličite situaciju kako biste je realizovali. Sa Strijelcima nikad ne možemo biti sigurni šta i kada osjećaju, tako da će partner biti iznenađen ovom njihovom reakcijom.

JARAC

Padaju vam na pamet odlične ideje. Još samo da nađete “žrtvu” koja će ih sprovesti u djelo. “Pametniji” dio posla odradićete sami, a onaj sporiji i dosadniji ostaviti osobi koja je po pravilu za to zadužena.

VODOLIJA

Sa partnerom se svađate, iako znate da griješite. Prazne riječi nikuda ne vode, već samo produžavaju jaz između vas i okoline. Broj neistomišljenika iz dana u dan raste, što je počelo da vas zabrinjava.

RIBE

Pošto se teško prilagođavate drugima, najbolje je da se izolujete. Budući da je to nemoguće, pojačajte prag tolerancije i budite manje osjetljivi na reakcije okoline. Razmislite o tome gdje griješite. Blizanac sprema iznenađenje.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

32 TV program/Servis

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

FILM

POLAZAK IZ SPUŽA Podgorica: 07:19; 09:30; 16:50; 19:27; 20:45; Nikšić: 05:19; 07:20; 14:44; 16:25; 18:24; POLAZAK IZ BARA Beograd: 09:00 (Inter City); 19:00 (brzi, sa kolima za prevoz automobila); Podgorica: 05:15 (lokal); 06:45 (lokal); 09:00 (brzi); 11:15 (lokal); 14:05 (lokal); 14:50 (lokal); 16:40 (lokal); 18:00 (lokal, radnim danima); 19:00 (brzi); 20:30 (lokal); Bijelo Polje: 05:15 (lokal); 09:00 (brzi,); 14:50 (lokal); 19:00 (brzi); Subotica (Novi Beograd, Novi Sad): 19:00 (brzi); POLAZAK IZ BIJELOG POLJA Beograd: 12:27 (Inter City); 22:35 (brzi); Subotica (Novi Beograd, Novi Sad): 22:35 (brzi); Pod-

gorica: 04:09 (brzi); 09:01 (lokal); 17:18 (Inter City); 18:35 (lokal); Bar: 04:09 (brzi); 09:01 (lokal); 17:18 (Inter City); 18:35 (lokal); POLAZAK IZ BEOGRADA Podgorica: 09:10 (Inter City); 20:10 (brzi); Bar: 09:10 (Inter City); 20:10 (brzi, sa kolima za prevoz automobila); POLAZAK IZ SUBOTICE Podgorica: 13:54 (brzi); Bar: 13:54 (brzi); INFORMACIJE NA TELEFONE PODGORICA: 020-441-211; 020-441-212 BAR: 030-301-622; 030-301-615 SUTOMORE: 030-441-692; NIKŠIĆ: 040-214-480; BIJELO POLJE: 050-478-560:

06:00 06:45 07:35 07:50 08:10 09:00 09:45 10:00 11:00 12:00

AUTOBUSI/BUS Andrijevica: 08:28, 9:00, 13:27, 15:30, 17:13 Banjaluka: petak, subota, nedjelja i ponedeljak 20:30, 21:20 Bar: 5:00, 7: 34, 7:35, 7:50, 9:15, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:01, 16:15, 18:00, 19:40, 19:50 Beograd: 00:40, 7:30, 8:30, 9:45, 11:00, 18:00, 19:00, 20:00, 20:45, 22:30 Berane: 7:45, 8:25, 8:30,9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 15:30, 15:45, 15:55, 16:30, 17:13, 17:30, 18:00, 19:55, 20:05, 20:15, 21:00, 22:27 Bijelo Polje: 00:40, 6:58, 7:30, 12:30, 13:09, 14:15, 15:09, 18:00:, 20:00, 20:25, 21:35, 22:30 Bijeljina: 20:25 Budva - Cetinje: 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:00, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:42, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:55, 12.24, 12:55, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:10, 16:25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 20:20, 21.45, 22:25, 00:00 Gusinje: 8:25, 13:27, 17:13 Dubrovnik: 6:00 Žabljak: 5:45, 13:55, 15:57 Zagreb: petak 15:00 Kotor: 00:00, 5:30, 5:55, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:50, 7:55, 8:09, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00,

Informativa

TV PROGRAM

VOZOVI/TRAINS POLAZAK IZ PODGORICE Beograd: 10:00 (Inter City); 20:05 (brzi); Bijelo Polje: 06:15 (lokal); 10:00 (brzi); 15:50 (lokal); 20:05 (brzi); Bar: 05:30 (lokal); 06:20 (brzi); 08:20 (lokal); 11:30 (lokal); 12:50 (lokal);15:20 (lokal); 16:30 (lokal, radnim danima); 18:00 (lokal); 19:28 (brzi); 21:10 (lokal);Nikšić: 05:05; 07:00; 14:30; 16:10; 18:10; Subotica (Novi Beograd, Novi Sad): 20:05 (brzi); POLAZAK IZ NIKŠIĆA Podgorica: 06:25; 08:40; 15:50; 18:30; 19:55; POLAZAK IZ DANILOVGRADA Podgorica: 07:07; 09:19; 16:38; 19:16; 20:34; Nikšić: 05:30; 07:32; 14:55; 16:37; 18:35;

Sport

14:23, 15:00, 15:25, 15:45, 15:59, 16.10, 16.25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 20:20, 22:25 Kragujevac: 8:30, 9:45, 11:00, 21:35, 22:27 Kraljevo: 8.30, 9:45, 10:00, 11:00, 16:30, 22:27 Kolašin: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8:25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:15, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 14:38: 14:39, 14:50, 15:09, 15:30, 15:45, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:45 Lesovac: 16:30 Mojkovac: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8.25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09,13:27, 14:15, 14:38, 14:39, 14.50, 15:09, 15.30, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:40 Nikšic: 5:45, 6:35, 7:02, 7: 25, 7:40, 7:45, 8:15, 8:25, 8:30, 9:00, 9:15, 9:30, 9:35, 9:50, 10:29, 10.45, 10.50, 10.59, 11:20, 11:37, 11:45, 12:05, 12:08, 12:23, 12:50, 13:15, 13:34, 13:35, 13:54, 13:55, 14:30, 14:35, 14:45, 15:45, 15:57, 16:00, 16:08, 16:29, 16.45, 16.50, 17:00, 17:45, 18:19, 18:30, 18:45, 19:10, 19:30, 19:45, 19:50, 20:28, 20:30, 20:45, 20:55, 21:20, 21:35, 21:55, 22:10, 23:40 Niš: 10:00, 16:30, 20:15 Novi Pazar: 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:55,

16:30, 22:27 Novi Sad: 20:45, 22:30 Plav, Murino: 8:25, 13:27, 15:30, 17:13 Pljevlja: 5:45, 7:00, 7:30, 9:59, 11:30, 14:39, 14:50, 15:57 Prizren: 7:45 Peć: 7:45, 21.00 Priština: 21:00 Rožaje: 5:00, 7:45, 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:45, 15:55, 16:30, 18:00, 20:05, 20.15, 21:00, 22:27 Sarajevo. 7:40, 9:30, 13:35, 21:20 (samo petkom) 23:40 Skoplje: 20:05 Subotica, 20:45, 22:30 Tivat: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:45, 6:00, 6:15, 6:20, 7:42, 7:50, 8:15, 8:30, 10.29, 10:53, 11.55, 12:25, 12:55, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 21.45 Ulcinj: 7:34, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:00, 16:15, 18:00, 19:50 Herceg Novi: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7.42, 7:50, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:55, 10.00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15.25, 15:45, 15:50, 16:10, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 19.45, 20:20, 21:45 Čačak, Užice, Zlatibor: 7:30, 19:00, 20:00, 20:45, 21.35, 22:30, 00:40

13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:05 18:25 19:00 19:20 20:10 21:00 22:00 22:45 23:25

Serija: V.I.P. Serija: Ranjeno srce /r Exkluziv /r Exploziv /r Dođi na večeru /r Tačno 9 Ulica smijeha Serija: Odbačena /r Serija: Tajna starog mosta /r Serija: Ranjeno srce /r Tačno 1 Serija: Tračara Serija: Tri Hil Dođi na večeru Serija: Tajna starog mosta Exkluziv Exploziv Vijesti Prve Serija: Porodične tajne Serija: Odbačena Radna akcija Dosije Serija: Prijatelji Serija: Tri Hil /r

06.30 Dobro jutro Crna Goro 10.00 Dnevnik 10.15 Naučno – obrazovni program 12.00 Vijesti 12.25 Štrumfovi 13.00 Vijesti 13.05 Znam da znaš /r 14.00 Vijesti 14.05 Izbori 2012 15.10 Lajmet 15.20 Dnevnik na gestovnom jeziku 15.30 Dnevnik 15.50 Strani dok. program 17.05 Univerzum 18.00 Crna Gora uživo 18.55 Znam da znaš 19.30 Dnevnik 19.55 Sport 20.05 Izbori 2012 22.05 Dnevnik 22.30 Serija: Pod obručem 23.30 Meridijani 00.00 Vijesti 00.05 Film

Podgorica 020/620-430, Herceg Novi 031/321-225, Kotor 032/325-809, Tivat 032/672-620, Budva 041/456-000, Bar 030/346-141, Ulcinj 030/412-225, Berane 051/234-828, Bijelo Polje 050432-219, Pljevlja 052/323-144, Nikšic 040/213-018, Cetinje 041/21-052

AVIONI/AIRPLANES Informacije sadržame u retu letjenja predstavljaju letove planirane na dan 04. april 2011. godine. Promjene su moguce bez prethodne najave. Montenegro Airlines preporucuju putnicima da se za dodatne informacije obrate službi za rezervacije na tel: 9804, poslovnicama ili prodajnim agentima. Poslovnice: 020/664-411; 664-433; 033/454-900; 011/3036-535

Podgorica - Beograd: svim danima 06.20, 09.35, 19.00 časova

Podgorica – Beograd: svim danima 07:30, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 18:00, srijeda i subota 19:00; Beograd – Podgorica: svim danima 08:50, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 19:20, srijeda i subota 20:20; Tivat – Beograd: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 08:20, 17:20, 19:20, subotom 14:45, 16:15, 17:20, 19:20; Beograd – Tivat: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 07:00, 09:40, 18:40, subotom 06:00, 16:50, 18:00, 18:40;Podgorica – Beč: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 08:05; Beč – Podgorica: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 10:30;Podgorica – Ljubljana: petak i nedelja 15:50; Ljubljana – Podgorica: petak i nedelja 17:30; Podgorica – Frankfurt: svim danima 11:40; Frankfurt – Podgorica: svim danima 14:50;Podgorica – Cirih: ponedeljak i četvrtak 12:30, utorak i subota 10:05, srijeda 10:35, petak i nedelja 08:25; Cirih – Podgorica: ponedeljak i četvrtak 15:10, utorak 13:30, srijeda 13:35, petak i nedelja 11:15, subota 13:10; Podgorica – Rim: utorak 10:30, petak 08:30, nedelja 17:00; Rim – Podgorica: utorak 12:50, petak 10:30, nedelja 19:00; Podgorica – Moskva: ponedeljak 09:20, utorak, srijeda, četvrtak 18:10, petak i nedelja 19:20, subota 09:20, 15:30; Moskva– Podgorica: ponedeljak 07:15, utorak, srijeda, četvrtak 08:00, petak 06:25, subota 06:55, 21:25, nedelja 07:20; Tivat-Moskva: ponedeljak 10:00, 18:10, 20:10, utorak i četvrtak 09:20, 11:30, 20:10, srijeda, petak i nedelja 09:20, 20:10, subota 18:10, 20:10; Moskva-Tivat: ponedeljak08:00, 15:05, 15:50, utorak i četvrtak 07:15, 15:05, 17:35, srijeda i petak 07:15, 15:05, subota 06:30, 14:55, nedelja 07:15, 14:45; Podgorica-Pariz: ponedeljak i srijeda 10:30, utorak i četvrtak 10:20, petak 12:05, nedelja 09:05; Pariz-Podgorica: ponedeljak i srijeda 14:20, utorak 14:00, četvrtak 14:05, petak 15:15, nedelja 12:25; Tivat-Pariz: subota 08:30; Pariz-Tivat: subota 11:50; Podgorica-Niš: pondeljak, utorak i četvrtak 18:05, srijeda, petak, subota i nedelja 19:10; Niš-Podgorica: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak i subota 08:00, petak i nedelja 07:00; Podgorica-Kopenhagen: srijeda i subota 12:20; Kopenhagen-Podgorica: srijeda i subota 15:50; Tivat-Kopenhagen: ponedeljak 12:10; Kopenhagen-Tivat: ponedeljak 15:35; Podgorica-London: petak 08:30; London-Podgorica: petak 11:10; TivatLondon: srijeda 11:15, nedelja 11:25; London-Tivat: srijeda 14:00, nedelja 14:10; Podgorica – Bari - Podgorica i Podgorica – Napulj - Podgorica (svakog petka i nedelje naizmjenično, u popodnevnim časovima)

Beograd - Podgorica: vim danima 08.00, 17.25, 21.25 časova

Podgorica - Ljubljana: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 15:35, petak i nedjelja u 15:50; Ljubljana - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i č etvrtak u 13:50h, petak i nedjelja u 17:30h; Podgorica - Amsterdam: srijeda, cetvrtak u15:05, nedjelja 15.50; Amsterdam - Podgorica ponedjeljak, utorak,srijeda,cetvrtak, petak u 10:15; Podgorica - Bec: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Bec - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09:55; Podgorica - Brisel: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja u 15:50; Brisel - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09.05; Podgorica - Cirih. ponedjeljak utorak, srijeda,cetvrtak 15.05, petak 13.40, nedjelja 15:50; Cirih - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 10.00 Podgorica - Frankfurt: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja 15:50; Frankfurt - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 10.15, petak 12.05, nedjelja 14:40;

Podgorica - London: utorak, cetvrtak 15.05, nedjelja 15.50; London - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i petak u 09.45; Podgorica - Mihen. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja 15:50; Minhen - Podgorica: ponedjeljak, utorak 08.55, srijeda, cetvrtak u 11.55, petak 12.10, nedjelja 14:10; Podgorica - Pariz. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Pariz - Podgoriva. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak u 11:00, Podgorica - Stokholm: srijeda u 15.05, nedjelja u 15:50; Stokholm - Podgorica: utorak, petak 10.45; Podgorica - Barselona: nedjelja 15.50; Barselona - Podgorica: cetvrtak 10:05 Podgorica - Kopenhagen: utorak 15.05, nedjelja 15:50; Kopenhagen - Podgorica: ponedjeljak, cetvrtak 09.55 Generalni zastupnik za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu OKI AIR INTERNATIONAL. Informacije i rezervacije na telefone: 020/201-201, 241-154, mob. 067/241-154

Tivat - Beograd: svim danima 12.50, 19.15 časova Beograd - Tivat: svim danima 11.10, 17.35 časova Informacije na telefon: 664-730. Rezervacije: 664-740, 664-750

Podgorica - Zagreb: ponedjeljak i petak u 12:45, srijeda u 13:25; Zagreb - Podgorica: ponedjeljak i petak u 11:00, srijeda u 11:40; Informacije i rezervacije na tel/fax. 020/201-201, 201-202, 241-154

Tivat - Moskva: subota 15.20; Moskva - Tivat: subota u 13.15 Informacije na tel. +382 33 459 706, +382 33 459 716, +382 67 251 001, 251 004, 251 008, 230 778

PRVA Radna akcija 21.00

RTCG1 Crna Gora uživo 18.00

12.00 Vijesti 12.30 Vaterpolo: Budva – Primorac /r 15.45 Film: Život grizlija 19.00 Štrumfovi 19.30 Dnevnik 20.45 Serija: Posjetioci iz praiskona 21.35 Serija: Hitna pomoć 22.20 Harperovo ostrvo 23.05 Dok.i program: Kina – SAD 00.00 Film: Poli Adler

11:00 Kuhinjica 12:00 Vatreni kuvari 13:00 Živa istina: R. Krivokapić /r 14:30 Crtani filmovi 16:30 Divlja ljepota 16:55 5 do 5 18:00 Forum 18:30 Svijet na dlanu 19:00 Vatreni kuvari 20:00 Ukusi života sa A. Božović 21:00 Živa istina: Srđan Milić 22:30 Forum

RTS1 13.15 Evronet 13.20 Drama: Kir Janja 14.50 Gastronomad 15.10 Ovo je Srbija 16.00 Serija: “Sva ta ravnica” 17.00 Dnevnik 17.20 Šta radite, bre 17.45 Beogradska hronika 18.25 Oko 19.00 Kviz: Slagalica 19.19 Vreme, stanje na putevima 19.30 Dnevnik 20.05 Serija: “Sva ta ravnica” 21.00 Kviz: Veliki izazov 22.00 Vesti 22.05 Da, Možda, Ne 23.05 Serija: “Mesto zločina” 23.50 Dnevnik 00.05 Evronet RTS2 -11.00 -U svetu -11.25 -Trag u prostoru -11.54 -Čajkovski - Koncert za klavir i orkestar -12.30 -Beokult -13.00 -Trezor -14.00 -Pod otvorenim nebom -14.26 -Političke ideje u Srba -14.40 -Srpski kod -15.04 -Može i drugačije -15.17 -Likovna kolonija RTS -15.40 -TV lica -16.40 -Socijalne veštine -17.00 -Serija. “Očajne domaćice” -17.55 -Odbojka: Vojvodina - Radnički -19.20 -Popaj, animirana

serija -20.00 -Život i standardi -20.30 -Metropolis -21.00 -Serija: “Pacifik” -22.00 -Film: “Sabah” -23.25 -Među nama: Milivoje Živanović HRT1 12.40 -Serija -13.30 -Dr Oz -14.30 -Fotografija u Hrvatskoj -14.55 -Ekumena -15.35 -Alpi, Dunav, Jadran -16.05 -Serija: “Luda kuća” -17.00 -Vesti -17.05 -Hrvatska uživo -18.20 -Osmi kat -19.10 -Tema dana -19.30 -Dnevnik -20.15 -Globalno sijelo -20.50 -Libar Miljenka Smoje -21.45 -Horizonti -22.40 -Dnevnik -23.25 -Drugi format -00.15 -Serija: “Seks i grad” HRT2 15.40 Kokice 16.00 Regionalni dnevnik 16.20 Županijska panorama 16.35 Mala TV 17.15 Globalno sijelo 17.55 Serija: “Edžemont” 18.20 Serija: “Sinovi Taksona” 18.45 Serija: “Novi klinci sa Beverli Hilsa” 19.30 Slatko ludilo 20.00 Zlatna igla, prenos 22.10 Serija:


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

TV program/Servis 33

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

TV PROGRAM

06:55 Dobro jutro! 10:30 Moja velika svadba 11:45 City 12:00 Tačno u podne 13:00 Slaži ako smiješ 14:15 Serija: Mala nevjesta 15:00 Serija: Simar 15:45 Teen Pleme 16:00 City 16:20 Prvi kuvar Srbije 17:10 Serija: Moje srce kuca za Lolu 18:30 Serija: Kukavica 19:00 Serija: Mala nevjesta 20:00 Prvi kuvar Srbije 21:00 Moja velika svadba 22:00 Sve za ljubav 23:30 Film: Unajmljen 01:15 City 01:30 Film: Srdačan sporazum

PINK M Sve za ljubav 22.00

07:00 10:00 10:20 11:45 15:00 15:15 15:45 16:00 17:00 18:15 19:00 20:30

Uz jutarnju kafu Dogodilo se... Ekstremno Jakanje Toto vijesti Smiješna top lista Na domaćem terenu Zabavni magazin Žestoko Konzilijum Texas holdem poker Nindža ratnici

“Sestra Džeki” 22.10 Top gir 23.05 Serija: “Sinovi anarhije” 23.50 Serija: “Bitange i princeze” HBO 11.20 Film: “Nespokojni” 12.50 Dodela Bilbordovih muzičkih nagrada 2012. 15.05 Film: “Do sudnjeg dana” 16.40 Film: “Bolje sutra” 18.15 Film: “Dadilja Mekfi i veliki prasak” 20.05 Film: “Noć ajkula” 21.35 Utišana pesma - Pad avganistanske zvezde 22.15 Serija: “Bordžije” 00.00 Film: “Desetka” ARENA SPORT 11.00 Fudbal: Lion - Bordo 13.00 Fudbal: Dinamo Kijev - Dinamo Zagreb 15.00 Fudbal: Palmeiras - Milionarios 17.00 Fudbal UEFA Classic Matches Ep 47 17.30 Fudbal UEFA Classic Matches Ep 48 18.00 Fudbal: Nefči -Inter, prenos 20.00 Fudbal, pregled Lige šampiona 21.00 Fudbal: Borusija Menhengladbah - Fenerbahče, prenos 23.00 Fudbal, pregled Lige Evrope

06:45 Boje jutra 09:00 Vijesti u 9 09:07 Serija: Izgubljena čast/r 10:00 Vijesti u 10 10:07 Tenis Masters Šangaj 16:00 Serija: Lud, zbunjen, normalan 16:30 Vijesti u pola 5 16:50 Julijina kuhinja 16:55 Serija: Krv nije voda 17:40 Serija: Stranac mladozenja 18:30 Vijesti u pola 7 19:10 Serija: Larin izbor 20:05 Serija: Izgubljena čast 20:40 Serija: Ljubav i kazna 21:20 Načisto sa Petrom Komnenićem 22:30 Vijesti u pola 11 22:45 Sport 22:55 Serija: Las Vegas 23:40 Film: Sledž

VIJESTI Načisto sa P. Komnenićem 21.20

08:30 11:15 12:15 17:10 17:30 18:00 18:25 20:15 20:55 22:20 22:30 00:00

Tv čat Hrana i vino Zvjezdano nebo Video katalog Hrana i vino Reportaža /r Video katalog Plodovi zemlje Tv čat Video katalog Zvjezdano nebo Astro num caffe

SPORT KLUB 15.45 -Program iz studija -16.30 -Na današnji dan -16.45 -Svetski sportski magazin -17.45 -Program iz studija -18.45 -Košarka: Žalgiris - Cedevita, prenos -20.45 -Košarka: Fenerbahče - Himki, prenos -22.30 -Magazin premijer lige -23.00 -Premijer liga, vesti -23.10 -Na današnji dan -23.15 -Košarka: Olimpijakos - Kaha Laboral -01.00 -Atletiks -01.30 -Auto magazin FOX LIFE -13.10 -Serija: “Porodica Ćezaroni” -14.05 -Serija: “Seks i grad” -15.05 -Serija: “Houp i Fejt” -15.55 -Serija: “Ali Mekbil” -16.50 -Serija: “Vil i Grejs” -17.40 -Serija: “Porodično blago Džina Simonsa” -18.05 -Serija: “Ludnica u Klivlendu” -18.30 -Serija: “Razvedeni Gari” -18.55 -Serija: “Houp i Fejt” -20.00 -Serija: “Ružna Beti” -20.55 -Serija: “Telo je dokaz” -23.00 -Serija: “Kako sam upoznao vašu majku” -23.50 -Seri-

07:00 Garfild 07:30 Film /r 09:00 Dokumentarni program /r 10:45 Serija: Donja Barbara /r 11:30 Blink 11:35 Serija 12:15 Serija: Dobra žena /r 13:28 Dok. serija /r 14:15 Serija: Neš Bridžis 15:00 Blink 15:15 In popodne 16:45 Serija 17:30 In popodne 18:15 Serija 19:00 In - Puls 19:40 Serija: Donja Barbara 20:40 Serija: Zlatno tele 21:40 In - puls 22:00 Film 23:35 Serija: Neš Bridžis 00:30 In popodne /r

IN In popodne 15.15

07:35 10:00 12:00 14:20 16:45 18:25 19:30 20:00 20:25 21:00 21:35 22:30 00:00

Svježi u dan Putopisi /r Mumijevi Auto shop /r Serija: Sirli Holms Životinjske lakrdije /r Crtani film /r PG raport Dok. program /r Info Zelena patrola MBB Ponoćni info

ja: “Ludnica u Klivlendu” FOX CRIME 15.00 Serija: “Pariski forenzičari” 15.50 Serija: “Imitator” 16.40 Serija: “Brojevi” 17.30 Serija: “Alijas” 18.20 Serija: “Put osvete” 19.10 Serija: “Red i zakon” 20.00 Serija: “Ubrzana istraga” 20.55 Serija: “Nečujno” 21.45 Serija: “Dekster” 22.35 Serija: “Detektiv na Floridi” 23.25 Serija: “Red i zakon” TLC -11.20 -Ekstremni vodič za roditelje -12.15 -L. A. Ink -13.10 -Stručnjak za torte -14.05 -Kompulzivno gomilanje -15.00 -Mali ljudi, veliki svet -15.30 -Džon, Kejt i osmoro dece -15.55 -Venčanica iz snova -16.20 -Šta ne treba obući -17.15 -Bogata mlada, siromašna mlada -18.10 -Gojazni tinejdžeri -19.05 -Kralj poslastičara kao kuvar -20.00 -Najbolji američki kuvar -20.55 -Nova nada poslastičara -21.50 -Zavisnici od hrane

DANAS U GRADU

CINEPLEXX Led 19:40; 22:00 Divljaci 17:30; 20:00; 22:30 Gangsterska priča21:00; 22:50 Gumeni Tarzan 3D16:00; 18:00 Sudija Dred 3D 15:30 Hotel Transilvania15:20; 17:20; 19:10 96 Sati: Istanbul 18:20; 20:20; 22:20

Anonimna dojava 21:30 Uhvati Ritam 4: Revolucija16:20. Pritajeno Zlo 5 3dD 19:30 Ted 20:40; 22:40 Hrabra Merida 3D 15:00; 17:00 Ledeno doba 4 3D 14:40; 16:40; 18:40 KIC “BUDO TOMOVIĆ” Likovni radovi osnovca D. Baletića

VAŽNI TELEFONI DEŽURNE SLUŽBE Policija ..................................................122 Vatrogasna ...........................................123 Hitna pomoć .........................................124 Tačno vrijeme .......................................125 Telegrami .............................................126 Jedinstveni evropski broj za pozive u nevolji .......................................112 Univerzalna služba sa davanje informacija o telefonskim brojevima pretplatnika ..........1180 Informacije ......................................... 1181 Crnogorski telekom ...........................1500 Telenor................................................1188 M:tel ....................................................1600 Elektrodistribucija .......................633-979 Vodovod ........................................ 440-388 Stambeno .....................................623-493 Komunalno ................................... 231-191 JP “Čistoća” .................................. 625-349 Kanalizacije ..................................620-598 Pogrebno ......................................662-480 Meteo ....................................094-800-200 Centar za zaštitu potrošača 020/244-170 Šlep služba ........................... 069-019-611 Žalbe na postupke policije ........................ ...............................067 449-000, fax 9820 Carinska otvorena linija....... 080-081-333 Montenegro Call centar ....................1300 Tel. linija za podršku i savjetovanje LGBT osoba u Crnoj Gori .............. 020/230-474 SOS broj za žrtve trafikinga ........ 116 666 Sigurna ženska kuća ............ 069-013-321 Povjerljivi telefon ................080-081-550 Kancelarija za prevenciju narkomanije .................................611-438 Narcotics Anonymous ............ 067495250 NVO 4 LIFE.... 067-337-798, 068-818-181 CAZAS AIDS ..........................020-290-414 Samohrane majke ................069-077-023 INSPEKCIJE Ekološka........................................ 618-395 Inspekcija zaštite prostora ..........281-055 Inspekcija rada ............................. 230-374 Inspekcija Uprave za igre na sreću ..............265-438 Komunalna policija ..............080-081-222 Metrološka inspekcija ................. 601-360, .................................................fax 634-651 Sanitarna ......................................608-015 Tržišna ..........................................230-921 Turistička ......................................647-562 Veterinarska .................................234-106 BOLNICE Klinički centar ..............................412-412 DOMOVI ZDRAVLJA Pobrežje ........................................648-823 Konik .............................................607-120

Tuzi ................................................603-940 Stari aerodrom .............................481-940 Dječja ............................................603-941 Golubovci ...................................... 603-310 Radio-stanica ...............................230-410 Blok 5 ............................481-911, 481-925 LABORATORIJE I AMBULANTE Ordinacija za kožne i polne bolesti “dr” .........................664-648 Ambulanta i labaratorija Malbaški........................................248-888 PZU “Life” klinika za IVF .............. 623-212 VETERINARSKE AMBULANTE “Animavet” ...........................020-641-651 Montvet.........................................662-578 APOTEKE Ribnica .......................................... 627-739 Kruševac, Montefarmova dežurna apoteka Bul. Sv. Petra Cetinjskog .............241-441 ICN Crna Gora ...............................245-019 Sahat kula ..................................... 620-273 Biofarm .........................................244-634 HOTELI Ambiente ......................................235-535 Best Western Premier Hotel Montenegro .......................406-500 Bojatours ...................................... 621-240 City ................................................441-500 Crna Gora .....................634-271, 443-443 Evropa .......................... 621-889, 623-444 Eminent ........................................664-646 Keto............................................... 611-221 Kosta’s ......................... 656-588, 656-702 Lovćen .......................................... 669-201 Pejović ..........................................810-165 Premier .........................................409-900 Podgorica .....................................402-500 TAKSI Alo taksi .......................................... 19-700 SMS ..........................................069019700 Boom taksi...................................... 19-703 Bel taxi ............................................ 19-800 City taksi ..........................................19-711 besplatan broj .........................080081711 De lux taksi ..................................... 19-706 Exclusive taksi .................................19-721 Hit taksi........................................... 19-725 Red line taksi ...................................19-714 SMS ..........................................068019714 Royal taksi ...................................... 19-702 Oranž 19”........................................ 19-709 PG taksi ........................................... 19-704 Queen taksi..................................... 19-750


SMS‘om na broj

Ukucajte: DN napravite razmak upišite tekst Vašeg oglasa i pošaljite na broj 14554.

SMS OGLASI PROMOTIVNA CIJENA JEDAN DAN

SA URAČUNATIM PDV-OM

MALE OGLASE MOŽETE PREDATI I LIČNO U PROSTORIJAMA DNEVNIH NOVINA “PC NIKIĆ”, KRALJA NIKOLE BB £ 7. SPRAT (ulaz pored zlatare Majdanpek)

VAŽNO: Broj telefona koji će biti objavljen u sklopu malog oglasa je broj sa kojeg je poslat SMS. Napomena: 1. Tekst oglasa može da sadrži 160 karaktera (15 -20 riječi). Cijena oglasa je 1€ sa uračunatim PDV-om. Nakon što ste poslali oglas, dobićete obavještenje da ste uspješno poslali poruku. U poruci se nalazi i šifra Vašeg malog oglasa i jedino je ova šifra osnova za reklamacije. 2. Mali oglasi poslati do 16h, biće objavljeni u sjutrašnjem broju izdanja, poslije 16h biće objavljeni nakon dva dana 3. Redakcija zadržava pravo da izvrši korekturu oglasa po usvojenim redakcijskim pravilima bez promjene osnovnog smisla oglasa! 4. Oglasi koji nijesu u skladu sa zakonom i uređivačkom politikom, neprimjerenog sadržaja neće biti objavljeni! 5. Izdavač nije odgovoran za sadržaj, kvalitet, tačnost i učinjenu uslugu koja je data putem oglasa! 6. Prilikom slanja Vaših oglasa molimo vas da ne koristite ćirilicu i slova č, ć, ž, š, đ jer vaš oglas neće biti primljen. Umjesto navedenih znakova dovoljno je da upišete c, c, z, s, dj.

Za dodatne informacije u vezi sa oglašavanjem putem SMS poruka možete nam pisati na e-mail adresu: MARKETING@DNOVINE.ME ili pozvati na tel: +382 77 300 104

OGLASITE SE U NAJTIRAŽNIJIM CRNOGORSKIM NOVINAMA! KUĆE/STANOVI

P

Prodajem ili mijenjam stan u Kolašinu 38 m2. Tel.069/294-289 12384 Prodajem u Kolašinu staru kuću P-91m2 na placu 200m2, stamb. posl.objekat P-150m2, kuću P-110m2 na placu P-220m2. Tel.069/265-124 12385 Prodajem ili mijenjam za manji uz doplatu, trosoban stan u Baru, 104m2, Makedonsko naselje (zgrada Lordova). Tel.067/547-081 12388 Prodajem deluks dvosoban stan 74m2, Američki centar, Podgorica. Tel.067/273-730 12393 Lux kuća 450m2 sa 800m2 placa. Podgorica, Donja Gorica. Plaćanje: keš, kompenzacija, obezbjeđujemo izuzetno povoljan kredit. Tel.068/103068, 067/503-605 12485 Prodajem lijep trosoban stan (100m2) blizu centra u Nikšiću. 63.000 eura. Može kompenzacija za manji uz doplatu. Tel.067/272-015 12499

Cetinje, kuća atraktivna lokacija, zelenilo, centar. Može djelimična kompenzacija za stan. Tel.068/713-288 12504 Prodajem dvosoban stan u Bloku V (76m2) na 1. spratu u plavoj zgradi preko puta trim staze. Tel.069/070-777 12510

I

Izdajem odličan dvosoban stan, novogradnja kompletno namješten (ima i mašine za sude i veš) na II-spratu iza Delte, velika bijela zgrada. www.abexcompany.me Tel.069/508-866 12418 U Budvi izdajem namješten jednosoban stan do jula 2013. godine. Tel.069/636-771 12433

Izdajem jednosoban namješten stan. Stari aerodrom, iza Volija. Tel. 069/993-992 12464

Izdajem dvosoban, komforan, namješten stan. Klima, extra TV! Sve zasebno! Donja Gorica. Podgorica. Tel.069/029-060 12445

Izdajem namješten stan, 35m2, u kući, Stari aerodrom iza BMW salona. Tel.069/080-005 12357

Izdajem dvosoban stan od 100m2, ispod Ljubovića, lux. Tel.067/387-580

Izdajem jednosoban stan 45m2 na Starom aerodromu, zgrada Zetagradnje. Tel.067/219-21112377

Izdajem prazan jednosoban stan kod Sahat kule, 200e. Tel.067/225-977

Izdajem dvosoban opremljen, lux stan (76 m2) u Beogradu u Zvečanskoj ulici. Tel.069/406-735, 068/453-995 email vladozlok@ gmail.com 12383

Izdajem trosoban namješten stan u Tološima - 250 eura. Telefon 067/807-009 12451

Izdajem u centru Podgorice, kod nove zgrade Vlade, namješten stan. Internet uključen u cijenu. Fiksno 290e. Tel.067/535-26412396 Kotor, Dobrota. Izdajem nenamješten, klimatizovan dvosoban stan na duže, tokom cijele godine, 250 eura mjesečno. Tel.069/522-457 12399

12446

12447

Izdajem garsonjeru u Podgorici, kraj Dalmatinske ulice Tološi. 30 m2 potpuno namjestena! Tel.067/666-662 12453 Izdajem dvosoban luksuzno opremljen stan, potpuno klimatizovan - 78m2. Preko Morače, 3. sprat. Tel.067/617-045 12465

Izdajem garsonjeru u strogom centru Bara. Tel.068/210-481 12414

Izdajem garsonjeru studentima extra opremljena (klima, kablovska TV, internet, novi namještaj), kod cetinjskih semafora. Tel.069/354-458, 068/407-723 12479

Izdajem dvosoban, totalno namješten, stan u Tološima. Prizemlje kuće (studentkinjama ili djevojkama), 220e. Tel.067/256-506 12416

Izdaje se garsonjera, ekstra namještena, sve zasebno. Zagorič kod škole. Tel.067/826-999 i 068/798-136 12494

Izdajem sta u Budvi u periodu oktobar-jun. Tel: 069/370-62911522 Izdajem nov neuseljavan stan u Podgorici preko puta Dječje bolnice, povoljno. Tel.069/102-06512500 Izdajem nov jednosoban namješten stan, 60m2, u Podgorici kod ΄19.decembra΄, poslovnim osobama, studentima. Parking, klimatizovan, internet. Prednost stranci. Tel.067/287-303 12506 Izdajem manji dvosoban stan u Tološima, bulevar prema Marezi, kod auto-kuće Uzelac, zaseban ulaz, klima, parking, povoljno. Tel.067/564-641 12509 Izdajem namještenu kuću kod Katoličke crkve, Podgorica, prednost studenti i samci. Tel.067/319-235 12511 Izdajem dvosoban stan u Bečićima, u blizini Hotela Splendid, 200 eura mjesečno. Tel.067/641-371 12513

SOBE Izdajem studentkinjama sobu u blizini fakulteta. Tel.069/498-682 12421 Izdajem studentima dvije dvokrevetne sobe u zasebnom stanu, 60e po krevetu, struja i kuhinja posebno. Tel.067/609-607 12466 Renta sobe dan, dva ili duže. Kupatilo, klima, TV, parking obezbijeđen. Ekstra povoljno. Podgorica. Tel.069/690-193

12501

PLACEVI Podgorica, urbanizovan plac uz magistralu, industrijska zona Mareza, namjena - skladišta i servisi. Povoljno. Tel.067/228-968 12376 Prodajem 4 placa po 1.000m2, može i manje, u Martinićima blizu mosta Radovića. Cijena povoljna, po dogovoru. Tel.068/126-485, 067/617-121 12455


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

35

ČETVRTAK, 11.10.2012.

Kod „RITM“ D.O.O. BAR, Poslovni centar G-9, reg.br. 5-0480051/005 mat.br.02722097, osnivači Alexander Lysikov i Dmitriy Ulyanov dana 20.09.2012. godine, donijeli su ODLUKU o smanjenju osnivačkog kapitala u novčanom ulogu, u iznosu od 116.643,00 €. Povjerioci mogu da prijave svoja potraživanja, u roku od 60 dana, od dana objavljivanja ovog oglasa. Cetinje - naselje Gruda, prodajem placeve raznih veličina. Put, voda, struja, telefon. Tel.069/911-611 12478 Podgorica - Donja Gorica, placevi 1.560, 1.790, 3.360m2. Svaki ima 2-4 urbanističke parcele. Plaćanje: keš, kompenzacija, obezbjeđujemo velik povoljan kredit. Tel.068/103-068, 067/503-605 12486 Bigova, plac od 864m2 blizu mora, jeino. Može djelimična kompenzacija za auto do 10.000e. Tel.068/713-288

12503

Prodajem 2.000m2 zemlje-Donji Crnci, nedaleko od željezničke stanice u Spužu. Voda, struja, put. Hitno, moguć dogovor! Tel.069/204-051, 069/509-584 12515 Danilovgrad, 150 m od kružnog toka, prodaje se plac 2.565 kvadrata + 3.000 kvadrata. Tel.067/631-121 12516

POSLOVNI PROSTOR Prodajem poslovni prostor u Podgorici, Oktobarske revolucije 78, površina 172m2. Cijena 1.800e/ m2. Tel.069/502-101 12484

I

IZDAJE SE poslovni prostor 66m2 , Ulcinjska 3 Podgorica Tel.067/609-089 12467

Izdajem magacin 100m2 pored nikšićke magistrale, prilaz šleperima osiguran rešetkama. Tel.067/439-576 12507 Tivat, centar, 150m2, ekskluzivan poslovni prostor u ekstra zoni, izdajem ili prodajem. Kompletno uređen restoran-pizzeria. Pogodan za sve namjene. Tel.068/144-440 12508

VOZILA/AUTO DJELOVI Prodajem opel astru 1.7 CDTI 06. god. Sve od opreme. Kao nova! Registrovana do avgusta 2013. Tel.067/639-776 12387 Prodajem pasata VI, kraj 2005. godine, tamno sivi, bež enterijer, high line oprema, kao nov. 9.000 eura. Tel.067/605-857 12392 Pežo partner, dizel, putnički, 2008. god. Tel.069/449-337

12444

Fiat skudo 7+1, 2002. god, 2000 JTD, odličan. Može zamjena za mercedesa... Tel.069/970-80012448 Prodajem golf 3 TDI 1.9, 95.god. Podizači, klima alu. felge, četiri nove gume. 2.300. Tel.067/637-222 12454

Hitno prodajem pežo 306, 1.700 eura, godište 1997. Tel.067/371-699 12459 Reno senik 1.9 DCI, 130 KS, kraj 2006, 131.000km, urađen veliki servis, nove gume... Odličan. Tel.067/265-605 12463 Opel corsa 1.2, 2002. godište, 4 vrata. Odlično stanje. Tel.067/309-076 12476 Mercedes E300 TD avantgarde ΄99. Mercedes E320CDI karavan avantgarde΄04. Pežo 607HDI ful ΄08. Škoda oktavia TDI karavan ΄02. Pežo 407 HDI sw. www.pggarage.me Tel.067/631-328 12495 Prodajem ford mondeo, 1.8 TD, 98. godište. Registrovan godinu dana. Tel.068/590-370 12518

GRAĐEVINSKE USLUGE Veoma povoljno i kvalitetno radimo kuće od temelja do krova, šalovanje, malterisanje, zidanje od kamena, mermer, keramika, krečenje, bavalit... Podgorica. Tel.068/666-672 12378

USLUGE Rušenje zidova, ploča, stepeništa, keramike. Brzo i profesionalno. Može sa našim prevozom šuta. Povoljno. Tel.069/813-462, 068/540-394 12473 Vršim usluge moleraja, farbanje stolarije, gletovanje. Moleraj 0,50e/m2. Tel.067/427-850 12347 Vršimo usluge pratnje, nadzora i obezbjeđenja. Diskretno i profesionalno. Tel.068/396-765 12389 Električar: popravka veš mašina, šporeta, bojlera, TA peći, usisivača, postavljanje i popravka elektro instalacije, postavljanje rasvjete. Tel.069/541-103 12391 Moleraj-gletovanje-tapeti (krečenje ΄jupolom΄, povoljno). Tel.069/459-110 12440 Iskusni arhitekta radi idejna rješenja: rekonstrukcija, novogradnja, uređenje i opremanje stanova i kuća - Podgorica. 5e/ m2. Tel.069/594-707 12442 Roletne, zatvaranje balkona, komarnici, venecijaneri, zavjese (trakaste, rolo, panelne, zebra). www.zamraci.me Tel.067/885-533 12452 Tepih servis. Mašinsko čišćenje i ručno pranje tepiha. Najpovoljnije cijene. Dolazimo po pozivu. Tel.069/214-059 12456 Kućni servis: vodoinstalater, električar, bravar i moler. Dolazak besplatan! Intervencije veoma povoljne. Tel.068/422-218 12460

SELIDBE

NAMJEŠTAJ

• Prevoz robe i stvari • Profesionalni radnici • Bezbjedno pakovanje stvari • Odnošenje nepotrebnih stvari • Demontaža i montaža 069 488 656 067 541 095

Prodajem trosjed, dvosjed i fotelju, braon - 150 e. Tel.063/202-560 12449

LIČNO Oženjen, 44 godine, traži dame od 25 do 55 godina. Za diskretne susrete. NK, PG, DG. Tel.069/714-883 12502

Registracija preduzeća. Stečaj i likvidacija. Knjigovodstvo. Revizija. Boravak i radna dozvola stranaca. Upotrebne dozvole za prostore. Profesionalno. Tel.069/020-102 12471

RAZNO Harmonika vrata, očuvana, 2,5m x 1,80m. Povoljno. Tel.069/459-110 12369 Mesari prodajem mesarsku pancir rukavicu za 80e. U prodavnici je 180e. Hitno! Tel.068/791-14, 068/791-142 12380

Registracija preduzeća. Knjigovodstvo. Završni računi. Stečaj i likvidacija. Strancima obezbjeđujem radnu dozvolu i boravak. Ugovori. Povoljno i brzo. Tel.068/222-188 12472 Registracija preduzeća, preduzetnika, NVO. Stečaj i likvidacija firme. Radne dozvole i boravište za strance. Knjigovodstvene i pravne usluge. Tel. 067/205-104, 069/065-438, 020/238-439 12475 1) Finansijski konsalting, 2) Knjigovodstvene usluge, 3) Registracija firmi. Tel.069/320-990, 069/503-583, 069/483-033 12480 Servis: klima, frižidera, zamrzivača, veš-sudo mašina, šporeta, bojlera. Tel.069/073264, 067/409-729 12481 Elektro servis frižidera, zamrzivača, klima, rashladnih vitrina, ledomata, bijele tehnike. Tel.067/454-280 12482 Popravka: klima, frižidera, zamrzivača, veš mašina, šporeta itd. Đole. Tel.069/027-979 12483 Popravka aparata za zavarivanje, invertora, ispravljača, punjača za akumulatore i lap topove. Tel.069/833-083 12489 Vodoinstalater: kupatila, sanitarije, tuš kabine, renoviranje postojećih i sve opravke. Tel.069/013-484 12493 Dječja igraonica. Ostavite vaše dijete na sat, dva ili više u lijepo opremljenom prostoru za igru. Rezvišite rođendansku zabavu. Tel.067/238-542 12497 Za vas besplatno organizujemo, registrujemo i vodimo skupštine stanara, uz dogovor oko održavanja ili samo čišćenja vaše zgrade. Više na www. artgloria.me Tel.067/631-328 12498

NASTAVA

Dajem časove italijanskog jezika. Čas 5 eura. Tel.069/751-812 12397

POSAO Potrebna pomoćna radnica u frizerskom salonu u Podgorici. Tel.068/673-878 12386 Ozbiljna žena bez obaveza pazila bi stariju osobu 24h. Stan, hrana, plata po dogovoru. Tel.067/922-2385 12435 Potreban radnik/ca u frizerskom salonu. Centar Podgorice. Uslovi po dogovoru. Tel.069/893-806 12492 Potrebna radnica za poker-pikado klub. Tel.068/101-094 12496 Tražim saradnicu u računovodstvu. Sa 3 klijenta sigurna početna zarada. Zarada 40 odsto od mjesečne nadoknade klijenta. Više klijenata veća zarada. cljubo55@gmail.com Podgorica. Tel.069/221-974 12512

APARATI/OPREMA Mobilni telefoni: Nokia, Samsung, HTC, I-phone. Prodaja, servis, garancija, dostava. Tel.067/564-764

12487

Alarmni sistemi, spy oprema, student bubice, prisluškivači, kamere, gps trakeri, video nadzor. Tel.069/833-083; 067/513-871 12488 Klime Šćepanović, prodaja, profesionalna ugradnja, servis, dezinfekcija, split, multi sistema, kaseta... Garancija. Tel.067/501209, 068/501-209 www.klimescepanovic.com 12505

Prodajem stari namještaj i motor benzinac za opel vektru. Tel.068/547-096 12429 Numrolog radi natalne karte, gleda budućnost, skida crnu magiju, pomaže po mnogim pitanjima. Pozovit na 068/563-851 12438 Prodajem 280 knjiga sa vitrinom za iste 500e, 5 umjetničkih slika 230e, klasični njemački foto aparat 80e, suvenire 80e. Podgorica. Tel.069/594-707 12443 Prodajem stolarsku kombinirku 5 operacija. Cijena 1.000e. Tel.068/668-844 12450 Prodajem kompresor Atlas Kopco PZ 350. Tel.068/010-911 12458 Man king, vrhunski preparat za potenciju 100 posto na biljnoj bazi, dejstvo do 72 sata. Kutija 60eur/10 kom. Tel.067/852-451 12461 Kupujem: stare ćemere, ordenje, medalje, grbove, stari novac (lire, perpere, dinare), pisma, stari porculan, srebro... Tel.067/532-106 12474 Otkupljujem stari novac (perpere, lire, dinare), medalje, grbove, ćemere, stara pisma i druge starine. Tel.069/019-698, 067/455-713 12477 Bato Bosanac pomoću gledanja u šolju sa sigurnošću otkriva vaše juče, danas, sjutra. Rad na daljinu pomoću slike. Tel.068/504-029 12490 Gledam u šolju, radim vodu za ljubav, opuštanje, nafaku. Ne gubite nadu. Pozovite 068/122-786 12491 Odgovore na svoja lična pitanja i dileme te sta vas očekuje sjutra pozovite i saznajte! Tel.069/946-041 12514 Natalna analiza na preko 20 strana. Cjena 15 eura. Tel.069/946-041

12517


Pratite nas na twitteru

@dnovine

36 Sport

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

Novi termin, stari šmek EVROLIGA

Vrijeme je za evropski šou - košarkaška Evroliga večeras otvara svoju 56. stranicu

DA LI STE ZNALI...

Da je napadač Mančester junajteda Robin van Persi ove sezone napravio samo tri faula, a da je zbog njih u dva navrata dobio žuti karton.

Kosta Bošković

N

ovi termin, donekle novi sistem takmičenja i stari dobri šmek evropske košarke - spremite se za magiju, žestoke duele, super poteze... Najbolje što Stari kontinent može da ponudi pod obručima, košarkaška Evroliga, od večeras piše svoju 56. stranicu! Ono što eliti ove sezone daje posebnu dimenziju je činjenica da nema izrazitog favorita, kandidata za krunu je nikad više, a svaki od 24 tima ima svoj san pod zvjezdanim nebom Evrolige...

Četvrtak i petak veče, od ove sezone, biće noći provedene uz najbolju košarku u Evropi, a druga novost vezana za ovo takmičenje je da će se drugi dio grupne faze (Top 16) igrati u dvije grupe sa po osam timova. Međutim, nijesu to jedine novosti kada je Evroliga u pitanju - od ove godine elita će biti siromašnija za dva košarkaška gospodina... ● ATINA BEZ TRENERSKOG SJAJA Obično bi u najavama nove sezone Evrolige pakleni atinski

rivali Panatinaikos i Olimpijakos bili izdvojeni među glavne favorite za tron, ali od ove godine ništa u “drevnom gradu” neće biti isto! “Zelene” je napustila legenda kluba, trener koji je u “OAKA” arenu donio pet evropskih kruna, jedinstveni Željko Obradović, a “crveno-bijele” čovjek koji je prošle sezone poslije 15 godina luku Pirej podigao na vrh Evrope, ništa manje jedinstveni Dušan Ivković. Njihova mjesta zauzela su dva prilično nepoznata Grka - Argiris Pedulakis i Georgios Bartzokas - uz

to Panatinaikos su, osim Dimitrisa Dijamantidisa, napustile skoro sve zvijezde, pa je pitanje koji je domet atinskih rivala. “Naš šampionski tim je praktično kompletan ostao na okupu, a naše želje se ni ove godine ne mijenjaju. Biće teško, ali želimo da odbranimo tron”, rekao je trener Olimpijakosa Bartzokas uoči jednog od derbija prvog kola koji šampion Evrope igra protiv Kahe Laboral, našeg Duška Ivanovića. ● FAVORITI, FAVORITI... Već smo konstatovali da izrazitog nema, iako mnogi nekako ispred svih ponovo vide moskovski CSKA. Međutim, pitanje je da li će “armejci” stići do krune, kad nijesu uspjeli prošle sezone sa Kirilenkom, Švedom, Gordonom... Ipak tu je povratnik, sjajni trener, Etore Mesina, a gdje je on, trofeji nijesu rijetkost. “Biće ovo sezona velikih ispita, kako za CSKA tako i za me-

ne. Imamo potpuno novi tim, a ja se poslije godine pauze (odradio je kao konsultant u LA Lajkersima) vraćam u Evroligu”, istakao je Mesina koji će sa “armejcima” u prvom kolu napasti Lijetuvos Ritas. Uz Ruse super jaki su Turci - Fenerbahče (novi trener Pjaniđani iz Sijene sa sobom doveo Mekkejleba, Satoa, Andersena, a tu je i “PAO”ov Batist) i Efes (koji će predvoditi bivši tandem Lejkersa Farmar-Vujačić). Tu je svakako i Real sa Rudijem Fernadezom,

TIKET DANA ŠPANIJA U21 DANSKA U21 TIP 11

ŠAMPION SE POJAČAO

KVOTA 1.80

SLOVAČKA U21 HOLANDIJA U21 TIP 2 KVOTA 2.00 JERMENIJA U19 ŠVAJCARSKA U19 TIP 22 KVOTA 1.90 NORVEŠKA U19 BIH U19 TIP 23 KVOTA 1.90 FRANCUSKA U19 IZRAEL U19 TIP 11 KVOTA 2.00 ŠKOTSKA U19 RUMUNIJA U19 TIP 23 KVOTA 1.85

Dukiću ipak najljepše u Budvi Deveto pojačanje Budvanske rivijere u ljetnjem prelaznom roku ušetalo je juče u Mediteranski sportski centar u Budvi - za “narandžaste” je to dobro poznato lice Nemanje Dukića koji je protekle sezone u trajanju Lige šampiona (šest utakmica) nastupao za naš najbolji odbojkaški tim. Čelnici Budvanske rivijere su odlučili da im je za željeni rezultat potreban iskusni primač, iako u timu na toj poziciji već imaju Ćaćića, Ćuka, Stevanovića, te odnedavno Brazilca Kaldeiru. Dukić je, prema našim informacijama, u kontaktu sa našim šampionom bio i prije dva mjeseca, ali tada nije došlo do saradnje, jer je navodno imao mnogo

bolju finansijsku ponudu iz Emirata, ali po svemu sudeći primaču servisa iz Pančeva je ipak najljepše u našoj prijestonici turizma. Do početka Lige šampiona je ostalo još 13 dana, a ono što je pozitivna stvar za stratega Budvana Sinišu Reljića jeste da za adaptaciju Dukića u timu neće biti potrebno vrijeme, s obzirom da se dobro poznaje sa većinom igrača. Dukić je 2004. godine stigao u Budućnost iz pančevačkog Dinama, u Podgorici je odigrao punih pet sezona i ostavio dubok trag. Prije tri sezone je otišao u Italiju, u redove A2 ligaša Edilese Kavrijađa, dok je prije dvije sezone igrao u francuskom Sen Kventinu. M.P.

NE PROPUSTITE

Na domaćem terenu - 21.15h, TV 777 Sportski novinari protiv Fudbalskog saveza Crne Gore na zelenom pravougaoniku - kako je protekao prvi revijalni meč između “ljutih” rivala pogledajte na TV 777. Ono što sigurno nije falilo ovom spektaklu su super potezi, golovi, neizvjesnost...

SPORTSKI EKRAN 08.00 ATP Masters Šangaj 09.00 Biciklizam: Trka kroz Peking 18.45 Evroliga: Žalgiris - Cedevita 19.00 Texas Holdem Poker 20.45 Evroliga: Fenerbahče - Himki 20.45 Evroliga: Unikaha - Makabi 20.45 Evroliga: Kantu – Olimpija 21.15 Na domaćem terenu 02.00 Brazileiro: Palmeiras - Koritiba

Sport klub Eurosport Sport klub TV 777 Sport klub Sport klub + SK Prime TV 777 Arena sport 3


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 37

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

Olimpijakos u odbranu trona kreće protiv “crnogorske” Kaje Laboral

Raspored

Rodrigezom, Mirotićem, Kerolom... Naravno, ne treba zaboraviti ni “vječite” favorite Barselonu, Panatinaikos, Makabi i svakako Olimpijakos. Nama u Crnoj Gori posebno će biti zanimljivi mečevi Kahe Laboral (čiji dres nose Milko Bjelica i Tejlor Ročesti, trenira je Duško Ivanović), zatim Barselone (supertalentovani Marko Todorović), Bešiktaša (Vladimir Dašić), Armani Milana (Omar Kuk) i Partizana (koji ponovo trenira Duško Vujošević).

GRUPA A Večeras 20.45 Fenerbahče - Himki 20.45 Kantu - Olimpija Petak: Real - Panatinaikos (21.30) GRUPA B Večeras 20.00 Šalon - Prokom 20.45 Unikaha - Makabi Petak: Montepaski - Alba (20.45) GRUPA C Večeras 18.45 Žalgiris - Cedevita 20.00 Olimpijakos - Kaha Laboral Petak: Armani - Anadolu Efes (20.45) GRUPA D Večeras 18.00 CSKA M. - Lijetuvos Ritas Petak: Barselona - Bamberg (18.30) Bešiktaš - Partizan (19.00)

MILKA BJELICA - Disciplinska komisija FIBA suspendovala je našu reprezentativku do 28. oktobra zbog korišćenja suspstanci koje zabranjuje Svjetska antidoping agencija. Uzorak krvi od 22. aprila pozitivan je na supstancu “S6 metileksanimin” tokom završnog turnira poljske lige. Rezultati prvog uzorka od 9. maja, koji je analizirala poljska antidoping agencija, bili su pozitivni. To je rezultiralo proces koji se završio 31. agusta odlukom da se košarkašica suspenduje na šest mjeseci.

Joksimović u Kataru dentskog centra Radoslav Ćuk. Prije nego je preuzeo kormilo reprezentacije, Joksimović je tri i po godine proveo u arapskim zemljama, u Al Ahliju i Al Ainu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, te katarskom Katar sports klubu. Prije prvog odlaska u inostranstvo, Joksimović je radio kao pomoćni trener Budućnosti, bio je trener mlađih kategorija podgoričkog kluba, te pomoćni trener juniorske reprezentacije bivše Jugoslavije (kada je selektor bio Veselin Vuković). M.P.

EHF KUP

Lovćen se (ne) plaši danskog giganta

Doha nova stanica

Selektor odbojkaške reprezentacije Crne Gore Ivan Joksimović nije dugo čekao na novi angažman - nakon što je sporazumno prekinuo saradnju sa Budvanskom rivijerom, katarski klub Elias je poslao konkretnu ponudu koju Joksimović jednostavno nije mogao da odbije. Prema našim informacijama, Joksimović je prije dva dana otputovao u Dohu, gdje je dogovorio jednogodišnju saradnju sa novim klubom, gdje se nalazi i bivši odbojkaš Stu-

Njegovi golovi će biti prijeko potrebni Lovćenu: Ivan Perišić

Cetinjani danas putuju za Kopenhagen na mečeve 2.kola EHF Kupa RK ZAMET - Riječki rukometni klub od juče i zvanično ima novog predsjednika. Riječ je o prebogatom Italijanu Đuzepeu Volpiju, koji je u Rijeci već kupio fudbalski i vaterpolo klub. Za trenera je postavio bivšeg stratega Bosne Irfana Smajlagića, dok je sportski direktor bivši reprezentativac Hrvatske Mirza Džomba.

Prije mjesec dana rukometaši Lovćena su imali dvije opcije - da izaberu lakši put i domognu se grupne faze EHF kupa iili da krenu onim težim. Kao što to obično i biva kada je naš sport u pitanju Cetinjani su se odlučili za teži put osvojivši četvrto (posljednje) mjesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Fenjer beogradske grupe odveo ih je, ni manje ni više, nego na jednu od najboljih ekipa u ovom takmičenju - KIF Kolding (bivši Kopenhagen). Dogovorom klubova izabranici Pera Miloševića će oba meča odigrati u glavnom gradu Danske - crnogorski šampion će ka Skandinaviji otputovati danas, a za večeras (19 sati) u Kolding areni zakazan je i trening. Iako u crvenom taboru znaju kakvog rivala imaju pred sobom, te da će njihova igra morati biti perfektna, ukoliko žele da nadmudre Kima Andersona i drugove, optimizma ne nedostaje. “Svjesni smo kakav kvalitet posjeduje Kopenhagen kojem pripada uloga favorita, ali isto

tako znamo da naša forma ide uzlaznom putanjom, da iz meča u meč igramo sve bolje, te da ovo nije Lovćen koji je igrao loše u Beogradu”, bile su prve riječi desnog beka Ivana Perišića dan uoči odlaska za Kopenhagen. On se nada da Cetinjani mogu pružiti dostojan otpor rivalu. “Nerealno je najavljivati da ćemo ih eliminisati s obzirom da se oba meča igraju na njihovom terenu, ali sigurno da ćemo dati sve od sebe da odigramo što bolje. Možda to bude dovoljno za neki značajniji rezultat, ali sigurno da se unaprijed bez velike borbe nećemo predati. Nemamo šta da izgubimo, tako da u Kopenhagen idemo sa namjerom da se nadigravamo sa odličnim protivnikom”, poručio je Perišić. M.P. Satnica Petak 19.30 - KIF Kolding - Lovćen Subota 15.00 - Lovćen - KIF Kolding


Pratite nas na twitteru

@dnovine

38 Sport

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

omladinci

recept za dobar rezultat

Ako povedem do pobjede je

Uspjela generalka

Foto: Reuters

Foto: Balša Rakočević

Crna Gora - Austrija 1:0, selektor Aleksandar Miljenović zadovoljan

Aleksandar Boljević postiže pobjedonosni gol protiv Austrije Podgorica – Stadion FK „Mladost“. Gledalaca: oko 300. Sudija: Miloš Bošković (Crna Gora). Strijelac: Boljević u 9. minutu. Crna Gora: Delibašić (Kordić), Raspopović (Racković), Višnjić (Đalović), Vujačić (Baošić), Draganić, Sekulić, Hočko, Karadžić (Lagator), Janjušević (Rogošić), Boljević (Janković), Jovović. Austrija: Bašman, Poš, Jeger (Piršing), Veseli, Vimer, Keršbaum (Đurić), Gartner (Frank), Frisenbiher, Savić (Krocliger), Gicler, Luksbaher (Vidra). Generalka je uspjela - omladinska selekcija Crne Gore u posljednjoj provjeri uoči početka novog kvalifikacionog ciklusa savladala je Austriju 1:0. Izabranici Aleksandra Miljenovića od starta su uspostavili kontrolu igre i brzo došli do vođstva - Raspopović je presjekao akciju protivnika po lijevoj

strani, dodao loptu do Karadžića koji je pravovremeno proigrao Boljevića koji je driblingom izbacio golmana Bašmana i poslao loptu u nebranjenu mrežu. “Iako to nerado radim u prijateljskim mečevima, tražio sam od igrača da igramo na rezultat kako bi podigli samopouzdanje pred početak kvalifikacija. Raduje me pristup igrača i nadam se da će igrači u narednih mjesec dana imati veliku minutažu u svojim klubovima jer samo tako mogu doći do željenog nivoa forme pred početak kvalifikacija na Kipru”, rekao je selektor Aleksandar Miljenović. Austrijanci su preko Frinsnbihera zaprijetili u nastavku (odlična odbrana Kordića), a crveni do kraja meča imali prilike da uvećaju vođstvo, ali udarci Jankovića i Rogošića (dva puta) nijesu pronašli metu. M.A.

Vjeruje da će crnogorska mreža u Kijevu biti mirna: Mladen Božović interveniše ispred Marka Baše protiv Poljaka

Sokolovi odradili prvi trening u ful sastavu - Mladen Božović zna prečicu do bod(ov)a protiv Ukrajine Miloš Antić

K

onačno kompletni - dva dana se radilo u okrnjenom sasatvu, od juče ujutro selektor Branko Brnović na raspolaganju ima sve reprezentativce. Isprobavanje taktičkih varijanti u ful sastavu polako počinje, radi se na otklanjanju nedostataka iz meča sa Poljacima, koji stilom igre baš liče našem narednom protivniku - Ukrajincima.

povratak

Čelični Abidal Uzor i idol mnogih životnih ratnika, Erik Abidal, po ko zna koji put je pobio prognoze doktora i odložio već viđenu penziju, vrativši se fudbalu! Sada već 33-godišnjak igrao je u aprilu najvažniju utakmicu – onu životnu, kada mu je tokom devetosatne operacije transplatirana jetra. Karijera je već bila prežaljena, postavljalo se pitanje kako će uopšte živjeti veliki borac, ali je njegova čelična volja ponovo odabrala teren i treninge, kojima se

Abidal vratio nakon sedam mjeseci pauze. „Razmišljao sam dugo o treningu sa loptom. Danas mi je prvi dan, pa sam umoran, ali i mnogo srećan”, rekao je oporavljeni Abidal, najavivši optimistično svoj povratak u odbranu Katalonaca. “Mislim da će put mog oporavka ići u dobrom smjeru. Radiću malo po malo, posebno na spremi i tehnici, pa se nadam da ću uskoro moći da zaigram”, zaključio je Francuz. A.P.

“Uradićemo sve da ne ponovimo greške iz meča sa Poljskom, svjesni smo da ih je bilo mnogo”, ističe čuvar mreže crnogorske selekcije Mladen Božović. “Imamo dosta vremena za kvalitetnu pripremu, mada u fudbalu sve analize često padaju u vodu - jer teorija je jedno, a praksa i teren nešto sasvim drugo”. Jedinica hrabrih sokolova zna prečicu do bod(ov)a na prelijepom Olimpijskom stadionu u Kijevu. “Mislim da treba da povedemo računa o našem golu, da malo zatvorenije uđemo u meč i budemo opasni iz kontre. Jer, ako prvi damo gol, put do pobjede će biti otvoren”, predočio

je taktiku Božović. Crna Gora je nakon četiri odigrana kola u prethodnom kvalifikacionom ciklusu imala ogromnih 10 bodova, šepurila se na prvoj poziciji grupe, a Božovićeva mreža bila je netaknuta na mečevima sa Velsom, Švajcarskom, Bugarskom i Engleskom. Situacija sa primljenim golovima sada je drugačija (popularni Bonja dva puta je kapitulirao protiv Poljaka), ali pogled na tabelu može da bude isti. Pod uslovom da se iz Ukrajine vratimo sa tri boda u koferu... “Nadam se prije svega da će mreža ostati mirna. E sad - iskusniji smo u odnosu na

prošle kvalifikacije, imamo adute koji mogu da nas odvedu do velikog trijumfa. Treba, međutim, sve da se poklopi, a i da nas pogleda sreća”. Taman da se vrati ono što je izgubljeno protiv Poljaka pod Goricom? “Ovaj trijumf bi bio mnogo, mnogo više! Mada iskreno i bod iz Kijeva bi nas zadovoljio, s obzirom da igramo protiv kvalitetne selekcije, na izuzetno vrućem terenu”. Moguće je da “žuto-plavi” meč sa crnogorskom družinom dočekaju pod pritiskom, ukoliko se desi nešto nepredviđeno po njih u Kišinjevu u petak veče protiv Moldavije? “Fudbal je pun iznenađenja, vidjeli smo da je BATE Borisov savladao Bajern, da je moj Videoton razmontirao Sporting... Zašto onda da Moldavci ne otkinu neki bod Ukrajini? Mada više vjerujem u nas - da sami odredimo našu sudbinu i uljepšamo pogled na budućnost u ovoj paklenoj grupi”, jasan je Božović.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 39

ČETVRTAK, 11. 10. 2012.

Ako savladamo Ukrajinu možemo da dođemo do istog skora nakon četiri odigrana kola (10 bodova) kao u prethodnim kvalifikacijama. Pobjeda nad San Marinom u novembarskom terminu se podrazumijeva, objašnjava Mladen Božović

Kad Vučinić junior šutira...

Foto: Darko Jovanović

Prvog novembra 2010. stigao je na svijet (Mirko je tada igrao za Romu i gol u gradskom derbiju protiv Lacija posvetio je njemu), a nepune dvije godine kasnije već pika fudbal - stariji sin Mirka Vučinića - mali Aleksandar, pojavio se juče ujutro u društvu majke Stefanije u kampu FSCG i uoči početka treninga reprezentacije dobrih 15-ak minuta zabavljao se sa omiljenom igračkom - fudbalskom loptom. Dodavanja sa tatom, šutiranje desnicom uz obavezan osmijeh - Crna Gora za nekih 15-ak godina možda bude imala novog maestra sa loptom.

Šansa za nas iz drugog plana Dejan Damjanović vjeruje u crnogorski brejk u Kijevu Foto: Darko Jovanović

mo, put e otvoren

napadačka poruka

“Maltretira” golmane na Dalekom istoku, najbolji je strijelac korejskog šampionata, njegov Seul juriša ka novoj tituli - jedna od najboljih klupskih sezona u karijeri Dejana Damjanovića polako ulazi u završnu fazu. Još “samo” da se poklopi rezultat reprezentacije protiv Ukrajine i izuzetno tehnički potkovani napadač mogao bi godinu na izmaku da okarakteriše kao fenomenalnu. Dejane, u super si formi, očekuješ li minutažu na Olimpijskom stadionu u Kijevu? “Dobro ide u Koreji, zaista. Često sam i strijelac i asistent... Ipak, ovdje je situacija drugačija, imamo šest odličnih napadača i svi zaista mogu da igraju. Normalno je da su Jovetić i Vučinić u prednosti, ali baš to može da bude naša prednost u Kijevu”, ističe Damjanović, a onda objašnjava zbog čega bi igrači iz drugog plana mogli da budu igrači odluke. “Ukrajinci će, vjerovatno, najviše pažnje obratiti na Mirka i Stevana, a to je šansa da ih neko od ostalih ofanzivaca iznenadi”. Lucidni napadač tvrdi da je ovo prvi od tri najbitnija meča za Crnu Goru u kvalifikacionoj grupi H. “Uz ovo gostovanje Ukrajincima, mislim na meč pod Goricom sa njima, kao i gostovannje Poljskoj. Tu pada odluka o drugom mjestu u grupi, jer Englezi su ipak favoriti za prvu poziciju”. U svakom slučaju jasno je da će Crna Gora ukoliko želi na Mundijal morati da uzima i bodove na strani. “Poljaci su došli u Podgoricu i izvukli remi, sada je red na nas da uzemo neki brejk. Sedam dana imamo za pripreme, zdravi smo (samo da ta-

Ukrajinski oktobarski izazov - šest bodova Super predstava sa “Vemblija”, gdje je Ukrajina u finišu meča ispustila pobjedu nad Engleskom (1:1), do neba je podigla samopouzdanje “zbirne komande”, pa naš sljedeći rival u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo pred dva duela sa Moldavijom i Crnom Gorom ima samo jedan cilj. “Naš izazov u naredne dvije utakmice može biti samo jedan šest bodova”, rekao je za “Ukrajinsku pravdu” v.d. selektora Ukrajine Andrij Balj, koji ovu funkciju obavlja umjesto nedavno operisanog Olega Blohina. “Samo tako će naš rezultat sa Vemblija biti valorizovan, a onda ćemo imati dosta vremena da planiramo naše naredne mečeve koje igramo tek sljedeće godine”. K.B. ko i ostane) i pokušaćemo već u Kijevu da uzmemo bod(ove) protiv direktnog konkurenta”. A Ukrajinci su pred mečeve sa Moldavijom i Crnom Gorom jasno poručili - želimo svih šest bodova. “Favoriti su, žele da iskoriste domaći teren, svoje navijače. E mi baš treba da ih uhva-

Izdavač: Media Nea d.o.o. Prvi broj izašao 10. oktobra 2011. Podgorica, Kralja Nikole bb PC Nikić

timo na to što oni misle da im je domaći teren prednost. Imamo sedam dana za pripreme, za razliku od njih koji će sigurno imati iscrpljujući meč u Moldaviji. Možda i to možemo da iskoristimo i na svježinu odradimo meč u nekom našem smjeru”, poruka je Damjanovića. M.A.

Direktor i izdavač: Boris DARMANOVIĆ (boris.darmanovic@dnovine.me) Glavni urednik: Samir RASTODER (samir.rastoder@dnovine.me) Odgovorna urednica: Marijana BULJAN (marijana.buljan@dnovine.me) Zamjenik i kultura: Vuk PEROVIĆ (vuk.perovic@dnovine.me)

Ekonomija: Novak USKOKOVIĆ (novak.uskokovic@dnovine.me) Društvo: Bojana Brajović (bojana.brajovic@dnovine.me) Hronika: Jasmina MUMINOVIĆ (jasmina.muminovic@dnovine.me) Crna Gora: Bojan vučinić (bojan.vucinic@dnovine.me) Reportaže: Ivanka FATIĆ RASTODER (ivanka.rastoder@dnovine.me) Svijet: Nikola MIJUŠKOVIĆ (nikola.mijušković@dnovine.me Zabava: Filip JOVANOVIĆ (filip.jovanovic@dnovine.me) Sport: Miloš ANTIĆ (milos.antic@dnovine.me) Foto: Darko JOVANOVIĆ (darko.jovanovic@dnovine.me) Dizajn: Nikola VUKOTIĆ (nikola.vukotic@dnovine.me) Marketing: Bojana BECIĆ (bojana.becic@dnovine.me)


foto: Balša Rakočević

dno

Budućnost-raspad sistema Bojkot - fudbaleri Budućnosti odbili da igraju prijateljski meč sa Bratstvom, pa stupili u štrajk koji će ostati na snazi dok se ne isplati dio julske i avgustovska plata Bojan Topalović

U

mjesto trening utakmice sa Bratstvom - BOJKOT - plavi fudbaleri juče nijesu imali namjeru da odrade meč sa drugoligašem, jer im uprava kluba nije dala - platu! I štrajk će ostati na snazi sve dok momcima na račun ne legne dio julske zarade, te cijela avgustovska...

A, nezadovoljstvo fudbalera Budućnosti došlo je u najgorem trenutku po klub - Budućnost je na svim nivoima uzdrmana poslije subotnjeg blamiranja protiv Rudara (1:4), a juče ih je jako stisnula evropska kuća fudbala - UEFA. Budućnost je do juče imala rok da isplati sve zaposlene u klubu kako ne bi snosila posljedice. A, posljedice su sljedeće - Uefa će zabraniti plavima da dovodi igrače, uslijediće paprena novčana kazna, plavima bi bile uskraćene premije od nastupa u kvalifikacijama za Ligu šampiona, plavi ne bi dobili licencu za učešće u Evropi naredne

sezone... Na kraju, najgore kazne koje bi mogle stići iz Niona bile bi one na kojoj piše da Budućnost ostaje bez prošlogodišnje titule koja je teško osvojena nakon četiri sušne godine i da joj prijeti selidba u niži rang! Iz izvora bliskih klubu smo saznali da plava administracija radi sve kako bi zaposleni bili isplaćeni, ali do zaključenja našeg lista fudbalerima plate nijesu legle na račun... Sve i ako (ne)sposobna uprava riješi pitanje novca kod Uefe, sve i ako isplate zaposlene, te se igrači odmah danas vrate obavezama na terenu Budućnost je dotakla

Miranović: Nekima se ništa ne duguje Igrači su stupili u štrajk, a izvršni direktor Budućnosti Budimir Miranović smatra da je njihov potez bio ishitren i da može samo narušiti renomeu kluba. “Zatekla nas je reakcija igrača koji su odbili da treniraju, jer su štrajkom samo narušili renome i ugled kluba. Ono što mi nije jasno i što će svaki igrač pojedinačno morati da objasni jeste razlog za štrajk, jer među njima ima nekih kojima se ništa ne duguje”, poručuje Miranović, koji je zatim prilično sigurno rekao da je pitanje sata kada će sve obaveze prema igračima i zaposlenima u klubu biti izmirene. “Dugovanja za avgust igračima će biti izmidno. Po ko zna koji put u protekloj deceniji! Do nekog novog štrajka vjerovatno neće dugo vremena proći, a da se zaposleni ne pobune... Novija istorija Budućnosti pamti jednodnevni štrajk Ivana Vukovića i drugova u plavom dresu, a aktuelna generacija fudbalera sa spremala na korak koji je načinjen danas - još prošle sezone... Budućnost je proljetos ima-

rena svakog trenutka, kao i svim zaposlenima u klubu, tako da već danas očekujem da se vrate obavezama”. Da li Uprava sprema kazne za igrače? “Stručni štab će napraviti procjenu i analizu njihove igre protiv Rudara, dok će zbog slučaja “štrajk” kao što sam već rekao svaki igrač po na osob morati da se izjasni”. Miranović je takođe kazao da će do petka sve obaveze prema UEFI biti izmirene. “Juče smo izmirili veliki dio obaveza prema UEFI, u toku je unošenje podataka i sagledavanje stanja koje će trajati do petka, do kada ćemo definitivno izmiriti i preostali dug”. M.P.

la zalihu nad Rudarom, bili su blizu titule, a onda su Dnevne novine saznale kako igrači tada trenera Miodraga Radulovića spremaju štrajk zbog - pogađajte - novca: dugovale su im se tri plate. Kako je najavljeni bunt dospio u javnost, a kako su fudbaleri tada sportskom direktoru Nebojši Jovoviću, te izvršnom direktoru Budimiru Miranoviću ujutru rano saopštili da neće trenirati ako im se ne uplati

novac, pare su izvađene iz šteka, pa je bojkot zataškan. A, proljetos su ljudi iz uprave imali razloga da obore štrajk titula je bila blizu, mislili su da će šampionski lovor zakrpiti rupe. Ali, nije! Pandorina kutija je tek otvorena - počev od intervjua Janka Miročevića Dnevnim novinama gdje osuđuje ljude iz uprave, preko blamaže protiv Rudara, do štrajka igrača, te moguće suspenzije Uefe...

Izdanje 11. oktobar 2012.  
Izdanje 11. oktobar 2012.  

Dnevne novine