Page 1

TEREZA KESOVIJA

Čovjek na ljubav mora da odgovori ljubavlju ● 20-21

VOJIN ĐUKANOVIĆ

Država više ne može pokrivati gubitke KAP-a ● 2-3

SUBOTA, 1. 9. 2012. BROJ 322/ GODINA I

ZAGORIČANI UHAPŠENI ZBOG RAČUNARSKE PREVARE

HAKER NABAVIO PARE ZA HAMERE

POŽARI

Begović bespotrebno uspaničio Berance

● 14-15

● U velikoj policijskoj akciji pod radnim nazivom “Fokus” u cik zore uhapšeno osam osoba pod sumnjom da su napravile gotovo milionsku prevaru, dok su dvije u bjekstvu ● Policija sumnja da je Beograđanin Miloš Čujović (28), mozak pljačkaške akcije i da je hakovao bankovne račune stranih državljana i novac prebacio na “domaće” račune

EKSKLUZIVNO

Injesta i Mesi sjutra u DN ISTRAGA

● 12-13

ZAGAĐENOST VAZDUHA

Za deset dana će se znati da li su čestice kancerogene

● 10-11

Pitao kuma je li Huter mrtav ● 12-13


Pratite nas na twitteru

2

@dnovine

Tema dana

SUBOTA, 1.9.2012.

RJEŠENJE

E D I T O R I A L

Đukanović: Država ne može da pokriva KAP

Čega se plašite? VUK PEROVIĆ urednik

Sindikat u strahu od novih dokaza

Poslije metra i po snijega gdje mu mjesto nije, rekordnih tropskih noći i dana, dođe red i na rekordno zagađenje vazduha. Sve u nekih osam mjeseci. Roland Emerih, njemački reditelj koji filmski hljeb zarađuje u Holivudu, poznat po filmovima katastrofe, dobro bi razmislio o materijalu koji mu nudimo kao na tacni. I to po istinitoj priči. Publika to voli, provjereno. Poslije Godzile, ledenog doba, vanzemaljaca, smaka svijeta - da i mi dođemo na red. Jer, ove praškaste čestice ne djeluju nimalo naivno. Zar ne? Zagađenje raste iz dana u dan, kažu da ništa ne pomaže, čak ni one zelene maske što nas brane od ptičijeg ili svinjskog gripa. Savjet glasi - sjedite kući, zatvorite prozore i to je to. Zamislite da taj savjet neko da Japancima ili Njemcima. Nama ne pada teško. A i ovako više ljudi sjedi kući nego što ima posao, a samo oni hrabri piju kafu na gradskim terasama. Na ove prethodne nepogode i nijesmo mogli da utičemo. Snijeg veliki pao, umjesto zimskih radosti, bilo je nevolje, nijesmo navikli, a nijesmo se ni snašli. Tropske vreline koji dan više-manje i to nije toliko nepoznato. Ali praškaste čestice? Otkud to? Nadležni se nadaju da nijesu kancerogene, a nada posljednje umire. Treba malo vremena da se napravi dublja analiza i onda će nam reći da li su bile kancerogene ili ne. Do tada, slušajte savjet ljekara - u kuću ili će vam đavo biti kriv. Jedino ako ne budu kancerogene, onda nije strašno. I kako tek sada da se ne plašite od praškastih čestica? Izvor ove nove nevolje su požari. Gori vatra mjesecima. A sada će da se sprema novi budžet. Valjalo bi tu negdje u oktobru, mada će sigurno kasniti. Pošto prošle godine nijesu uvrstili slične investije u državne troškove, a mi smo nadaleko poznati po fiskalnoj disciplini, ne bi bilo loše da sada uračunaju i koji kanader u državni proračun. Oko tog troška će se sigurno svi složiti. Možda i da napravimo neki samodoprinos kao u vrijeme socijalizma, kada se svima skidalo s plate za novu bolnicu ili novu sportsku halu, dom revolucije ili nešto slično. Naravno, sve na dobrovljnoj bazi. Ako ne bi valjalo prizivati duhove iz prošlosti, onda može i taksa, na to se navikavamo. Taksa za kanadere. Barem dva komada. A poslije ovih prirodnih nepogoda, slijede nam izbori. Čega se više plašite?

Barbara Lekavski

K

onstantni zahtjevi Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za smanjenje potrošnje električne energije i gašenje ćeija u podgoričkom Kombinatu aluminijuma (KAP) dovešće do smanjenja broja proizvodnih radnika, odnosno proglašenja tehnološkog viška. U sindikatu te fabrike priču o novom investitoru vide kao još jedno predizborno obećanje i poručuju da će se prvom sljedećem zahtjevu za smanjenja proizvodnje oštro usprotiviti. Bivši član uprave KAP-a Vojin Đukanović kazao je za DN da treba brzo djelovati jer država ne može više pokriti konstantne gubitke koje fabrika proizvodi.

Nekadašnji aluminijumski gigant i ponos crnogorske ekonomije nalazi se u naizgled bezizlaznoj ekonomskoj sitaciji. Dugovi prema Elektroprivredi, koji iznose rekordnih 48 miliona eura, zadaju velike udarce daljem razvoju aktivnosti u toj kompaniji i blokiraju privredu i čitavu zemlju. Za sitaciju u kojoj se trenutno nalazi KAP iz sindikata krive ruskog vlasnika fabrike, koji ne izmiruje svoje obaveze prema EPCG, što dovodi do gašenja ćelija i smanjenje proizvodnje, koja direktno utiče na smanjenje broja radnika, odnosno proglašenje tehnološkog viška. “Opravdanja za to nema, kao i u domaćinstvu - ono što se potroši mora i da se plati, tako da

i Vlada, koja igra u ovoj priči neku drugu ulogu, prosto mora da natjera poslodavce da plate račune i da više ne dolazi do smanjenja proizvodnje”, kazala je Dnevnim novinama predsjednica sindikata KAP-a Sandra Obradović. Sindikat fabrike se nedavno, prije gašenja 18 ćelija radi ispunjenja zahtjeva EPCG, oštro usprotivio daljem smanjenju isporuke električne energije. Međutim, prema riječima Obradović, radnici su “ucijenjeni” pričom da ukoliko proizvodnja ne bude smanjena, može doći do kašnjenja plata i smanjenja zarada. “Smatram da je rješavanje pitanja od 15. do 15. u mjesecu pogrešna strategija. Samo je pitanje dana kada ce stići zahtjev

za novo smanjenje proizvodnje i kada će morati jedna serija ili hala da se ugasi. Tada ćemo doći u situaciju da svi zaposleni koji budu radili u toj seriji i na tim radnim mjestima budu višak”, kazala je Obradović. Iz sindikata upozoravaju da će se prvom sljedećem najavljivanju smanjenja proizvodnje oštro usprotiviti i svim raspoloživim mehanizmima spriječiti dalje gašenje ćelija. Predstavnici radnika su dobili najavu da optimalan broj zaposlenih u KAP-u treba da bude 600, a trenutno je preko 1.100 radnika. “To znači da će poslodavac pokušati da se oslobodi radnika kroz razne mehanizme, tendere i ustupanje pojedinih neproizvodnih ćelija trećim licima i da ostavi samo direktne izvršioce u proizvodnji. Tako da situaciju u KAP-u nimalo nije ružičasta”, kazala je Obradović. Prema njenim riječima, priča oko novog investitora će se vjerovatno dešavati samo do izbora, kako bi se umirili radnici i crnogorska javnost. “Nijesam sigurna da su i jedna i druga firma ozbiljni kupci zainteresovani za Kombinat, ali vidjećemo kako će se situacija odvijati”, zaključila je Obradović.

Drecun: Gašenje KAP-a je skup poduhvat

Meteo 06:06 19:19

Izlazak Sunca Zalazak Sunca

Crna Gora

JADRAN:

More uglavnom malo talasasto. Vjetar mjestimično umjeren do pojačan, južni i jugoistočni, tokom dana u slabljenju. Temperatura vode na otvorenom moru oko 24 stepena.

DANAS

Grad Podgorica Ulcinj Bar Budva Herceg Novi Nikšić Kolašin Žabljak Pljevlja Bijelo Polje

Pretežno sunčano uz povremeno malu ili umjerenu oblačnost i uglavnom suvo vrijeme.

Danas

Sjutra

min oC max oC

min oC max oC

19 17 19 19 18 14 6 7 8 9

20 19 20 21 19 14 10 9 11 12

34 33 30 32 32 31 28 24 31 33

SJUTRA

34 32 29 31 31 29 28 23 30 31

Malo do umjereno oblačno sa dužim sunčanim intervalima i uglavnom suvo.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun nema ništa protiv ideje izvjestioca Evropskog parlamenta za Balkan Jelka Kacina da se velika komunistička preduzeća gase i da se pretvaraju u manja preduzeća, ali napominje da se ne smije smetnuti sa uma da je preobražavanje fabrika vrlo skup poduhvat. “ Politički aspekt te izjave je jedno, a ekonomske posljedice takvog poteza su drugo. Generalno, nemam ništa protiv takve ideje, samo se bojim da smo mi zakasnili sa tim. Postavlja se pitanje – ko će snositi troškove takve demontaže”, kazao je Drecun Radiju Antena M.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Tema dana

SUBOTA, 1.9.2012.

ORUŽJE

Policija nastavlja uništavanje viška municije

Bivši član uprave KAP-a Vojin Đukanović dijeli mišljenje svoje koleginice i kaže da je neshvatljivo da neko može trošiti tuđu struju a da je ne plaća, te da Kombinat mora naći rješenje ili se zatvoriti. “Ako ćemo da održimo fabriku, moramo razviti preradu, a da bi se ona razvila potreban je novac ili sopstveni izvor električne energije, a oni ga nemaju. To je bezizlazna sitacija, ukoliko se ne nađe neko ko će uložiti pare i za preradu i za elektroenergetski izvor. U protivnom, KAP se mora zatvoriti jer dugoročno opterećuje privredu i država ne može da izdrži firmu koja proizvodi konstantne gubitke”, kazao je Đukanović.

Izmiještanjem i predajom na uništavanje 12 tona puščane municije iz magacina u Piperskoj ulici u Podgorici, Uprava policije nastavlja akciju uništenja naoružanja i municije koja je proglašena kao višak, zaplijenjena ili oduzeta, saopšteno je juče iz ove ustanove. Pripadnici Uprave policije su u četvrtak izmjestili i poslali na uništavanje 12 tona puščane municije, što je 500.073 komada. Time je nastavljena aktivnost policije koja se realizuje u okviru “Tehničkog sporazuma o uništavanju malog i lakog naoružanja i raznih vrsta municije’’, koji su potpisale vlade Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore, čiji je nosilac Ministarstvo odbrane.

“U toku 2012. godine uništene su 34 tone municije različitih kalibara. Uprava policije će, u cilju otklanjanja bezbjednosnih rizika i stvaranju što bezbjednijih uslova za život građana, nastaviti aktivnosti na izmiještanju i uništavanju preostalih količina naoružanja, eksplozivnih sredstava i municije u posjedu Uprave policije u skladu sa uslovima i mogućnostima”, navodi se u saopštenju Uprave policije. Pored navedenog, iz Uprave policije podsjećaju da su u prethodnom periodu, u saradnji i uz materijalnu podršku međunarodnih organizacija, na uništenje predali 4.877 komada različitog naoružanja i 21.737 komada rasprskavajućih metaka. S.K.

3

kratke vijesti Kritično od povrede karlice Dijana Vučeljić, jedna od šestoro povrijeđenih u saobraćajnoj nesreći u kojoj je prije dva dana, na magistralnom putu Rožaje - Bać, život izgubio Beranac Refad Novalić (23), nalazi se u kritičnom stanju, usljed teških povreda karlice, saopšteno je Dnevnim novinama iz Kliničkog centra. Pored nje u Kliničkom centru u Podgorici od udesa se oporavlja i Nikola Kljajić koji je primljen zbog komplikovanog preloma desne natkoljenice. Do udesa je došlo kada je Berzad Čaušević (28) iz Berana “BMW-om” kojim je upravljao naglo skrenuo u suprotnu kolovoznu traku i udario “ford fiestu”, kojom je upravljavao Beranac Nikola Kljajić. S.K.

UCG traži savjet Ministarstva za produženje liste Proširenje rang lista na nekoliko fakulteta Univerziteta Crne Gore još je neizvjesno, iako su članovi Senata UCG imali pozitivne stavove za predloge dekana za upis odlikaša koji su ostali ispod crte. Neizvjesnost najteže pada studentima koji od prvog upisnog roka ne znaju da li su primljeni na fakultet ili ne, a kako su kazali Dnevnim novinama sa nekoliko fakulteta, gotovo svakodnevno dobijaju pozive od nezadovoljnih maturanata koji se raspituju za svoju poziciju. Da li će i kada liste biti produžene znaće se nakon što se Upravni odbor UCG obrati za savjet Ministarstvu prosvjete i sporta, koji će, trebalo bi u ponedjeljak, presuditi da li će odlični učenici naknadno bili upisani na željene fakultete.

Požar na Tari širi se u BIH KRAGUJEVAC - Požar na Tari proširio se na obronke planine kod Kremana i Bioske, a kod Belog Rzava vatrena stihija se proširila ka Bosni i Hercegovini, izjavio je načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUPa Srbije Goran Nikolić. Vatra je juče ujutro zahvatila više lokacija, pretežno sa borovom šumom, a dodatne teškoće stvara magla koja onemogućava djelovanje aviona za gašenje požara. Kragujevački vatrogasci na području Šumadije istovremeno su gasili još četiri požara koji su izbili juče i svi su stavljeni pod kontrolu, izjavio je komandir vatrogasno-spasilačke brigade Nenad Milošević.


Pratite nas na twitteru

4

@dnovine

Politika

SUBOTA, 1.9.2012.

Front

Put u Kinu - predstava za građane Labudović smatra da delegacija DPS-a koja putuje u Kinu neće privući investicije iz te države jer “Kinezi nijesu toliko naivni” Labudović

Vasilj Karadžić

P

osjeta delegacije Demokratske partije socijalista, koju predvodi predsjednik stranke Milo Đukanović, obični je predizborni reklamni trik koji treba da namami ojađeni narod, smatra funkcioner Demokratskog fronta Emilo Labudović. U DPS-u pak demantuju da se radi o bilo kakvoj predizbornoj aktivnosti, uz obrazloženje da je posjeta dogovorena znatno prije nego što se znao datum održavanja parlamentarnih izbora.

Delegacija DPS-a, predvođena šefom stranke Milom Đukanovićem, a koju pored partijskih činovnika čine i poslovni ljudi, boraviće u šestodnevnoj posjeti Kini na poziv svoje “sabraće” iz Komunističke partije. Cilj posjete je, prema navodima iz DPS-a, razvijanje privredne saradnje i privlačenje kineskih investicija. Međutim, za funkcionera DF-a Emila Labudovića ovo je samo još jedna predstava za građane. On smatra da Kinezi nijesu “toliko naivni” da bi se razbacivali parama, već da se radi o

pokušaju ovdašnjih vlasti da “još jednom prevare građane i da se prikažu kao vlast koja brine o njihovim interesima”. “Ja bih zaista volio da te pare dođu, ali bojim se i više sam nego siguran da od toga nema ‘ljeba. Nego to je jednostavno predizborni reklamni trik koji još jednom treba da namami ovaj ojađeni narod da se upeca na tu lažnu priču DPS-a i još jednom im pruži priliku da nastave devastiranje i urušavanje Crne Gore po svim mogućim i nemogućim parametrima”, poručio je Labudović. U DPSu demantuju da se radi o predizbornom triku. Portparol najjače crnogorske partije Časlav Vešović rekao je da boravak stranačke delegacije u Kini predstavlja uzajamnu i ranije dogovorenu posjetu, kada se nije ni znao datum održavanja parlamentarnih izbora. On je podsjetio da je saradnja između DPS-a i KP Kine kvalitetna, te da je prilikom svakog susreta istaknuta potreba jačanja privredne i društvene saradnje. Važno je napomenuti da će troškove putovanja snositi DPS, dok će privrednici sami sebi finansirati put, a KP će pokriti troškove boravka. Upravo će privlačenje kineskih investicija u “žalosnu” crnogorsku ekonomiju biti sigurno jedna od glavnih tema sastanka.

Nekad im smetale kineske pare Labudović je podsjetio da se 2000. godine, kada je Vlada tadašnje SRJ tražila i dobila odgovarajuću pomoć od kineske vlade u vrijednosti od 300 miliona dolara, tadašnja vlast izrugivala tim parama. “Tada su govorili da su to komunističke pare i da je to pomoć jedne nedemokratske državne strukture. Međutim, danas nam te iste pare od te iste nedemokratske državne strukture ne smetaju”, poentirao je Labudović.

No, Labudović je skeptičan po pitanju većeg priliva kineskog novca, jer smatra da se radi o ozbiljnim investitorima koji odlično poznaju crnogorske prilike, “te da nijesu toliko blesavi da se razbacuju novcem”. Na pitanje da li su posjete Kini i ranije Azerbejdžanu, kako bi te države investirale u Crnu Goru, slamka spasa za DPS, Labudović je odgovorio da se boji da “nema spasa ni Đukanoviću niti Crnoj Gori u tom dijelu”. “Ovdje, prije svega, moraju da se ozbiljno promijene neke stvari i da se stvori atmosfera i politička i socijalna i ekonomska u kojoj su strani investitori zaista sigurni i u kojoj strani investotori znaju šta ulažu, koliko ulažu i šta dobijaju. Dokle god u Vladi postoje ministri koji se umjesto imena i prezimena u svijetu prepoznaju po nadimcima pet posto, deset posto, od toga posla priče nema”, zaključio je Labudović.

Maraš i Knežević u delegaciji DPS-a Pored predsjednika DPS-a, delegaciju ove stranke čine i njen politički direktor Branimir Gvozdenović, zatim direktorica “Plantaža” Verica Maraš, dorektor Luke Bar Slobodan Pajović, predsjednik Atlas grupe Duško Knežević i predsjednik Savjeta za naučno istraživačku djelatnost Igor Radusinović, kao i savjetnici u Direktoratu DPS-a. Inače, nedavno se iz zvanične posjete Kini vratio i premijer Igor Lukšić. Iz DPS-a je naglašeno da će posjeta osim političkog imati i privredni karakter. “Naime, zajednička očekivanja dvije partije su da pored političkih, saradnju unaprijede i  predstavnici kompanija ili ustanova koje se bave proizvodnjom hrane, transportom, finansijskim, IT i drugim uslugama”, rekao je Vešović.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Politika

SUBOTA, 1.9.2012.

REAKCIJA

Pristupanjem DF napustio partiju Predsjednik Demokratskog fronta Miodrag Lekić i Milan Knežević postigli su dogovor o ulasku dijela Socijalističke narodne partije (SNP) u Front, a dva predstavnika te stranke biće i dio predsjedništva saveza. “Dogovor je postignut na osnovu obostrane želje da dio SNP-a u okviru Demokratskog fronta, a shodno svom značaju i snazi, da pun doprinos u procesu društvenih promjena u Crnoj Gori”, navodi se u saopšteju DF-a. Nakon postignutog dogovora, Predsjedništvo DF donijelo je aneks o proširenju, kojim je predviđeno da se Predsjedništvo DF proširi za dva mjesta koja će zauzeti predstavnici dijela SNP-a koje predvodi Knežević. Sa druge strane, vrh SNP je reagovao na Kneževićev potez. “Funkcioneri SNP koji su pristupili DF su na najgrublji način prekršili Statut i odluku Glavnog odbora pristupajući dru-

gom političkom subjektu, čime sami napuštaju SNP”, saopšteno je iz te stranke. “Kada je propao projekat Mandića i Medojevića o ‘utapanju’ SNP-a u Demokratski front, pristupilo se realizaciji očigledno ranije pripremljenog dogovora sa nekolicinom pojedinaca iz SNP-a. Pritom se pokušava obmanuti javnost da taj čin predstavlja i ulazak dijela SNPa u Front“, kaže se u saopštenju. U SNP-u napominju da nijedan organ partije nije stao iza postupanja nekolicine funkcionera, koji su na najgrublji način prekršili Statut i odluku GO. “S druge strane, na javnoj sceni je, nažalost, potvrđeno da je Miodrag Lekić doveden u poziciju da bude samo izvršitelj odavno prepoznatih namjera Andrije Mandića i Nebojše Medojevića da oslabe SNP kao najjaču opozicionu partiju“, kazali su iz stranke.

Nije više član SNP, Knežević

đukanović

Sporazum o pristupanju Opštinskog odbora Bošnjačke demokratske partije (BDP) iz Rožaja Bošnjačkoj stranci (BS) potpisan je juče u tom gradu. Sporazum su potpisali u ime BDP-a Redžep Kurbardović i Husein Kurtagić u ime opštinskog odbora BS-a, javila je Mina. Iz BS-a saopšteno je da je interes demokratske Crne Gore jedinstvena i jaka Bošnjačka stranka kao parlamentarni zastupnik bošnjačkog naroda.

Sporazumom o sprovođenju zakona između crnogorske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država produžava se program američke pomoći jačanju vladavine prava u Crnoj Gori do kraja naredne godine. Sporazum su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar pravde i ljudskih prava Duško Marković i ambasadorka SAD Su Kej Braun.Projektom će se obezbijediti pomoć Vladi da ojača vladavinu prava kroz jačanje kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

OCJENA

Rad Fonda za manjine brutalno neregularan Najvećem broju nevladinih organizacija odobren je novac Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, iako njihovi finansijski izvještaji za prošlu godinu ili nijesu dostavljeni ili su neadekvatni, saopštila je Građanska alijansa. Koordinator GA Milan Radović kazao je da su za nekoliko sati uvida u dokumentaciju Fonda došli do novih informacija u radu Upravnog odbora Fonda, koje se mogu “ocijeniti kao brutalne neregularnosti”.

Predsjednik Matice Muslimanske Avdul Kurpejović je, kako navode, sebi za jedan dan uplatio pet honorara u iznosu od više od 2.500 eura za različita radna mjesta i pozicije koje obavlja u Matici od predsjednika, preko blagajnika, do knjigovođe i slično. Ova NVO je utvrdila da je na konkursu odobren novac za oko deset nevladinih organizacija koje ne postoje u registru MUP-a ili će biti brisane zbog neusklađivanja sa novim zakonom o NVO.

5

Opštinski odbor SNP u Kotoru jednoglasno je podržao odluku GO partije o samostalnom nastupu na izborima. Podršku je dao i Odbor SNP Cetinje. Podršku odlukama GO SNP-a do sada su dali i opštinski odbori Podgorice, Herceg Novog, Bara, Andrijevice, Plava i Bijelog Polja.

Raskol će pomoći SNP-u Dešavanja u Socijalističkoj narodnoj partiji pomoći će toj stranci da se jasnije profiliše i nastavi da igra značajnu ulogu na političkoj sceni, rekao je predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović. On je kazao da ga nije iznenadila situacija u toj partiji, rekavši da je to samo odloženi efekat koji se nazirao posljednjih godina. “Dogodilo se nešto što se moralo dogoditi i što će pomoći SNP-u da sebe jasnije profiliše i da nastavi da igra značajnu ulogu na političkoj sceni”, rekao je Đukanović na kampu REACT u Mojkovcu. Upitan da li će biti nosilac izborne liste koalicije DPS i Socijaldemokratske partije i dokle se stiglo sa njenim formiranjem, Đukanović je kazao da se o tome još nije razgovaralo. “Mjesni i opštinski odobri trenutno predlažu kandidate za listu, kako bi se definisao okvir za selekciju, pa ćemo vidjeti ko je najpodesniji da artikuliše naše političke interese i koji nam najbolje garantuje dobar izborni rezultat”, izjavio je on. Na pitanje da li se nakon dogovora sa Liberalnom partijom može očekivati i koalicija sa nekom drugom strankom, Đukanović je odgovorio da je jedna od temeljnih odrednica DPS-a širenje fronta političkih struktura koje mogu da doprinesu ostvarivanju prioritetnih ciljeva državne politike. Svako ko, po njegovim riječima, pokaže interes da sa DPS radi na tim pitanjima, dobro je došao.

“Koja god partija je spremna da učestvuje u tome, DPS bez puno razmišljanja pokazuje otvorenost i širi taj front, čak nezavisno od toga šta misli naš prvi koalicioni partner SDP”, pojasnio je on. Đukanović je ocijenio da je iskustvo iz saradnje sa Bošnjačkom strankom, DUA i Hrvatskom građanskom inicijativom odlično, dodajući da je DPS spreman da na istim osnovama nastavi saradnju sa tim partijama. “Za nas nije bitno da li nam je njihova podrška potrebna za ostvarivanje većine u državnom parlamentu, jer smo to imali i bez BS i DUA u prethodnom mandatu, ali su postojale vrijednosti iznad toga, jer se DPS prepoznavala kao multietnička partija koja razvija multietničko društvo”, kazao je on. Đukanović je naveo da ga raduje spremnost LP-a da bude dio tog fronta, dodavši da je ubijeđen da će nastaviti dobru saradnju.  V.B.

Sukob interesa

Zakon prekršila 73 funkcionera Komisija za sprečavanje sukoba interesa donijela je na posljednjoj sjednici 73 prvostepene i drugostepene odluke, kao i odluku za pokretanje prekršajnih postupke. Komisija je odlučila da je deset javnih funkcionera prekšilo Zakon o sprečavanju sukoba interesa, jer nijesu dostavili svoje imovinsko stanje, dok je su zakon prekšili i šest funkcionera jer nijesu podnijali svoje imovinsko stanje nakon godinu dana. Zakon je prekršilo i šest javnih funkcionera koji su dostavili izvještaje o prihodima i imovini, ali sa nepotpunim podacima. Komisija smatra i da zakonski tekst nijesu ispoštovali članovi Odbora direktora KBC-a, Opšte bolnice Bijelo Polje i Opšte bolnice Berane zbog toga što nijesu prijavili svoje imovinsko

stanje. Komisija je takođe donijela odluke da se protiv 19 članova Socijalnog savjeta Vlade Crne Gore pokrene prekršajni postupak uz odluku da krše zakon, jer i pored više upozorenja, počev od aprila, ne dostavljaju svoje imovno stanje. Komisija je takođe odlučila da se upute zahtjevi za razrješenje sa javne funkcije organima vlasti glavnog inspektora Edina Abdića, odbornika i direktora Agencije za investicije opštine Mojkovac Ivana Ašanina i člana Savjeta JU Centar za kulturu opštine Šavnik Mića Tomića. Komisija je konstatovala da su do održavanja ove sjednice sudovi za prekršaje, a po zahtjevima ove institucije, donijeli presude za prekršaje za 186 javnih funkcionera, lokalnih i državnih.


Pratite nas na twitteru

6

@dnovine

Globus

HAŠKI TRIBUNAL

Mladić izbačen iz sudnice Na jednom od papira koje je general podigao crvenim markerom bilo je ispisano “1945?” i “1991/92?”

HAG - General Ratko Mladić udaljen je juče iz sudnice Haškog tribunala zbog mahanja ispisanim papirom, što su sudije okarakterisale kao neprikladno ponašanje. Predsjedavajući sudija Alfons Ori konstatovao je na kraju drugog jednočasovnog zasijedanja da je Mladić “mahao papirom, sa rukopisom, na kojem se vidi neka godina iz Drugog svjetskog rata i još neka godina”. Na jednom od papira koje je Mladić podigao crvenim markerom bilo je ispisano “1945?” i “1991/92?”. “Pokazivanje teksta koji se iz daljine može pročitati, bilo da je namjera da to vide sudije, ili da se vidi na galeriji, neprimjereno je ponašanje i, radi uvođenja reda, vijeće nalaže da se on ukloni iz sudnice”, saopštio je sudija Ori. General Mladić nije se proti-

vio ovoj odluci, a na nju se nijesu osvrnuli ni njegovi branioci Branko Lukić, Miodrag Stojanović i Miloš Šaljić. Odluka o uklanjanju iz sudnice odnosila se na preostali dio svjedočenja Adila Medića, a sudsko vijeće, kako je saopšteno, želi da general Mladić u ponedjeljak ponovo bude u sudnici. Svjedok Adil Medić bio je jedan od rukovodilaca humanitarne organizacije “Merhamet”. Opisao je svoje posjete i razgovore sa zarobljenicima u sabirnom centru Manjača 1992. godine, koje je obišao oko 20 puta. On je insistirao da se isključivo radilo o muslimanskim i hrvatskim civilima i da je, kako je rekao, svrha njihovog držanja u logoru bila etničko čišćenje nesrpskog stanovništva. Glavni pretres nastavlja se u ponedjeljak.

ŠOKANTNO

Djevojčica optužena za ubistvo bebe PORTLAND - Desetogodišnja djevojčica optužena je za ubistvo tromjesečne bebe, saopštila je policija u državi Mejn, na sjeveru SAD. Beba je preminula u julu, a policija je slučaj sada proglasila ubistvom. Policija nije htjela da otkrije identitet djevojčice koja će se pred sudom za maloljetnike pojaviti u oktobru. Bebina majka Nikol Grinvej rekla je da je 10-godiš-

nja djevojčica živjela u kući dadilje. Djevojčica nije optužena da je namjerno ubila bebu, već da su njeni postupci doveli do smrti. Beba je navodno progutala ljekove za liječenje poremećaja pažnje i njima se ugušila, a na tijelu je imala masnice. Osumnjičena djevojčica najmlađa je osoba u Mejnu optužena za ubistvo iz nehata u posljednjih 25 godina.

SUBOTA, 1.9.2012.

MANILA - Snažan zemljotres magnitude 7,6 stepeni po Rihteru pogodio je juče oblast u blizini istočne obale Filipina, a na snagu je stupilo upozorenje za opasnost od cunamija. Zvaničnih podataka o posljedicama nije bilo, ali lokalni mediji prenose izjave zvaničnika da ima razrušenih puteva, mostova, kuća i da ljudi u panici bježe u više oblasti.

PEKING - Tri učenika u Hong Kongu započela su štrajk glađu protiv Vladinog plana da se u nastavu uvede kineski patriotizam, saopštili su aktivisti. Oko 90.000 roditelja, nastavnika i učenika protestovalo je na ulicama prošlog mjeseca zbog uvođenja kineskog patriotizma, što je, po njima, ispiranje mozgova djeci sa kineskom propagandom u poluautonomnom Hong Kongu.

RIM - Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni iščašio je rame i ručni zglob nakon što je pao u bašti svoje vile na Sardiniji, javili su juče italijanski mediji. Kako je prenijela agencija Frans pres, 75-godišnji Berluskoni je pao tokom šetnje u bašti njegove vile “Čertoze” na sjeveroistoku italijanskog ostrva, nakon čega mu je odmah u pomoć pritekao fizioterapeut fudbalskog prvoligaša AC Milan, koji se tu slučajno zadesio.

NAPAD

Troje mrtvih u pucnjavi u supermarketu Među poginulima je i napadač, koji je nosio neprobojni prsluk NJU DŽERZI - Nekoliko osoba je ubijeno u jučerašnjoj pucnjavi u marketu “PatMark” u Nju Džersiju. Američki mediji navode da je policija ubila napadača, koji je, kako navode, nosio neprobojni prsluk. Kako javlja američka televizija WABC, osumnjičeni je ušao u market dok su zaposleni slagali robu na policama i pripremali se za otvaranje prodavnice u šest sati,

kada je napadač i počeo da puca. Agencija AP navodi da su u pucnjavi poginule tri osobe i podsjeća da je prije nedjelju dana otpušteni dizajner ženske galanterije, 53-godišnji Džefri Džonson u Njujorku, prije nego što ga je policija ubila, iz vatrenog oružja usmrtio bivšeg kolegu, a potom nasumično pucao ispred Empajer stejt bildinga u Njujorku, gdje je devet ljudi ranjeno.

SUKOB OLIGARHA

Abramovič pobijedio Berezovskog LONDON - Ruski bogataš Boris Berezovski izgubio je pravnu bitku vrijednu gotovo pet milijardi dolara protiv milijardera Romana Abramoviča pred Visokim sudom u Londonu. Okršaj dvojice ruskih milijardera je najveća privatna parnica u istoriji, a Berezovski je optužio svog nekadašnjeg velikog

prijatelja i poslovnog partnera da ga je izdao i da ga je “prinudno natjerao” da proda akcije ruske naftne kompanije “Sibnjeft” za “samo 1,3 milijarde dolara, mnogo nižu vrijednost od realne”. Abramovič je tokom suđenja negirao da je ikada poslovno sarađivao sa Berezovskim, a juče se nije ni pojavio u sudnici.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Globus

SUBOTA, 1.9.2012.

GODIŠNJICA

Petnaest godina od smrti Lejdi Di

Tragedija se dogodila godinu poslije razvoda princeze Dajane od britanskog prijestolonasljednika

L

ONDON - Na jučerašnji dan prije 15 godina, 31. avgusta 1997, poginula je britanska princeza Dajana sa svojim partnerom, milijarderom Dodijem al Fajedom, u saobraćajnoj nesreći u pariskom tunelu, bježeći od paparaca. Mjesec dana prije nesreće tabloidi su objavili da je princeza - koja je tad imala 36 godina - u romatičnoj vezi sa egipatskim milijarderom i plejbojem, 41-godišnjim Fajedom, sinom Mohameda al Fajeda, vlasnika čuvene robne kuće “Herods”.

Paparaci su snimili njihov poljubac na jahti na Mediteranu, u društvu dvojice princezinih sinova, Vilijama i Harija, unovčili fotografije po cijeni od dva miliona dolara i nastavili da proganjaju zaljubljeni par sve do noći između subote i nedjelje, kada je “mercedes” kojim je upravljao vozač hotela “Ric” - u kojem je nesrećni par odsio - izgubio kontrolu nad vozilom, bježeći pred fotorepor-

terima na motorima i vespama. Tragedija se dogodila godinu poslije razvoda popularne Lejdi Di od britanskog prijestolonasljednika Čarlsa. “Štampa je svirepa. Ona ništa ne oprašta. Samo lovi greške. Svaki motiv je izokrenut, svaki gest se kritikuje”, rekla je Dajana za pariski Le Mond sedmicu prije nesreće koja je šokirala svijet. Pored Dajane i Fajeda, u ne-

sreći je poginuo i vozač, a četvrti putnik, princezin tjelohranitelj Trevor Riz Džons jedini je koji je preživio. Odmah nakon pogibije postavljeno je pitanje - da li je njena smrt nesrećan slučaj, ubistvo ili, prosto, sudbina.

7

Teorije zavjere Objašnjenja da je automobil išao velikom brzinom bježeći od fotoreportera na motorima za mnoge nije bio dovoljan razlog za tako tragičan udes. Uz takve sumnje mnogi su se prisjećali da je Dajana posljednjih godina bila “noćna mora” britanske kraljevske kuće i ozbiljna opasnost za status najstarije monarhije na svijetu. Tokom 1997. godine objavljeni su rezultati zvanične policijske istrage u Velikoj Britaniji, koja je utvrdila da je britanska princeza poginula u “tragičnoj saobraćajnoj nesreći” u Parizu i da su tvrdnje o “teoriji zavjere” neosnovane. U istrazi je saslušano blizu 400 ljudi, uključujući princa Čarlsa, njegovog oca, princa Filipa, kao i šefovi britanskih službi sigurnosti, MI5 i MI6. Godine 2006., trojica fotografa koji su se našli na sudu zato što su slikali Dijanu i Fajeda u noći kada su poginuli osuđeni su na simboličnu kaznu od jednog eura na ime odštete za povredu privatnosti.


Pratite nas na twitteru

8

@dnovine

Ekonomija

ŽABLJAK

Uskoro tender za Mediteran Tenderska komisija za turizam razmatrala je juče na sjednici predlog javnog poziva za izdavanje u dugoročni zakup vojno-turističkog kompleksa Mediteran na Žabljaku, koji bi uskoro trebalo da bude raspisan. “U cilju bržeg razvoja Žabljaka kao veoma značajne turističke destinacije sa ogromnim potencijalom, poziv za dugoročni zakup kompleksa

Mediteran, uz javne pozive za skijalište Savin kuk i hotel Durmitor, obezbijedio bi kvalitetan i atraktivan investicioni potencijal, koji svojim obimom i budućim kapacitetima evidentno može podstaći zainteresovanost kvalitetnih investitora”, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Očekuje se da tenderi budu raspisani čim se usaglase svi detalji javnih poziva.

SUBOTA, 1.9.2012.

komunalije

Avala duguje viš od četiri miliona Rađenović: U toku su pregovori o načinu plaćanja komunalija Nina Lajović

V

lasnik budvanskog elitnog hotela Avala, kompanija Beppler & Jakobson, moraće na ime komunalija za rekonstrukciju i dogradnju tog hotelskog kompleksa na račun opštine da uplati 4,2 miliona eura. Toliku sumu obračunala je novoformirana opštinska služba za naplatu komunalija, nakon što joj se menadžment hotela obratio sa zahtjevom da im se dostavi dugovanje.

Predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović kazao je juče da se menadžment hotela Avala obratio opštini Budva sa namjerom da se izvrši obračun komunalija, što su oni u uradili. Kako je objasnio prvi čovjek opštine, hotel Avala spada u onu grupu zakonskih hotela koja je dobila građevinsku dozvolu koristeći zakonsko pravo da odmah ne reguliše komunalije, a s obzirom da je već izgrađen, on nema pravo na popust koji opština daje onima koji planiraju da grade nove hotele. “Obaveza po osnovu komunalija za hotel Avala iznosi 4,2 miliona eura”, kazao je Rađenović. Prema njegovim riječima, u toku su pregovori sa izvršnim direktorom hotela i njegovim timom kako bi bio napravljen ugovor o načinu regulisanja

obaveza. “Prepoznali smo namjeru kod menadžmenta hotela. Spremni su da počnu izmirivanje obaveza, a i opština Budva želi da, u skladu sa svojom odlukom, ponudi neki komfor u regulisanju tih obaveza, koji ne bi u velikoj mjeri opteretio tekuće poslovanje hotela”, istakao je Rađenović. On je podsjetio da je opština za prvih osam mjeseci uspjela da naplati čak deset miliona eura na ime komunalija od ukupno budžetom predviđenih 15 miliona za ovu godinu, što je 40 odsto više nego prošle godine u istom periodu. Rađenović je kazao da tek predstoji naplata dugovanja od nekoliko velikih investitora koji završavaju svoje građevine, za šta je procjena da će biti inkasirano oko 20 miliona eura.

Isplatili dugovanja

Opština Budva ove sedmice isplatila je zaostale dvije do tri plate radnicima zaposlenim u lokalnoj administraciji i preduzećima i ustanovama koje su na budžetu, za šta je, kako je naglasio Rađenović, uplaćeno 618.000 eura. “Uplaćeno je i 134.000 eura za stipendije i nagrade Luča, 47.000 eura socijalne pomoći, kao i 35.000 eura za staračke nadoknade”, kazao je Rađenović. “Ti investitori su zakonski dobili građevinsku dozvolu da ne moraju odmah izmirivati tu obavezu. Na tim građevinama se izvodi završni ciklus i očekujemo da će biti gotov do naredne turističke sezone, do kada će morati pristupiti zaključenju ugovora o komunalijama. Kada je riječ o onim objektima koji su izgrađeni bez ili sa nepotpunom građevinskom dozvolom, do sada je evidentiran dug od sedam miliona eura, ali on se iz dana u dan povećava”, kazao je Rađenović.

OCJENA

Sezona uspješna, takva će biti i postsezona

Radović: Očekujemo da će Crna Gora od ovogodišnje sezone zaraditi 700 miliona Za nama je dobra turistička sezona, a u okolnostima ekonomske krize, koja potresa cijelu Evropu, turistička sezona u Crnoj Gori u dosadašnjem toku je bila odlična. Očekuje nas i dobra postsezona, a već su počele i pripreme za narednu, ocijenio je juče direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO) Saša Radović. “Model Budve kao dominantne turističke opštine, koja u ukupnom turističkom prometu čini gotovo polovinu, pokazuje kako treba promovisati turizam”, naglasio je Radović, dodavši da su očekivanja da Crna Gora od ovogodišnje sezone zaradi 700 miliona eura.

Radović je naveo i da osim fizičkih pokazatelja, preliminirani podaci pokazuju da su i finansijski efekti ove sezone bolji od prethodne. “To nam potvrđuju i najnovije informacije iz Poreske uprave Crne Gore koje smo danas dobili, da su budžetski prihodi za tri mjeseca ljetnje sezone veći nego u istom periodu prošle godine. Sudeći prema informacijama hotelijera, prije svega turističkih agencija, tokom septembra očekuje se povećanje prometa od deset do 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Tome su doprinijele i mudre cjenovne politike koje vode sva naša hotelska preduze-

ća i turističke agencije, tako da su cijene osnovnog smještaja u Crnoj Gori već sada pa do kraja oktobra niže za 10 do 30 odsto”, kazao je Radović. Buka, dileri soba, skuteri, kako je saopšteno, i dalje su glavni problemi koji prate ovu sezonu.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Ekonomija

SUBOTA, 1.9.2012.

kratke vijesti

še a

Zajedno na Sajmu turizma u Novom Sadu Hercegnovska kompanija Mješovito završila je prvu polovinu godine sa neto profitom od 135.860 eura, 9,6 puta manjim nego u uporednom periodu prošle godine.

Adriatik propertis platio sve komunalije Ipak, kako je kazao Rađenović, mnogo revnosniji bili su zakupci hotelskog kompleksa Sveti Stefan i Vile Miločer - kompanija Adriatik propertis, koja je, prema njegovim riječima, izmirila cjelokupan iznos komunalija za gradnju spa centra u miločerskom parku nadomak hotela Kraljičina plaža. “Što se tiče spa centra koji se gradi u kompleksu Aman risortsa, oni su dobili građevinsku dozvolu, što znači da su prije morale da se regulišu komunalije sa opštinom. Nije mogao da iskoristi cjelokupan popust kakav bi mogao za novi hotel, ali ono što je bila njegova obaveza od 300.000 eura, to je izmirino u punom iznosu“, naglaiso je Rađenović.

BOKSITI

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i kompanija Telenor organizuju Forum u sklopu projekta Spajamo generacije, koji se realizuje sa ciljem da Internet učini sigurnijim mjestom za djecu, koji će biti održan u srijedu 5. avgusta. Projekat je kreiran tako da pruži edukaciju i vještine crnogorskoj djeci, njihovim roditeljima i nastavnicima kako bi internet za njih bio pozitivno iskustvo, istovremeno jačajući osjećaj sigurnosti u digitalnom okruženju.

Plate do 5. septembra Bojanović: O isplati zarada i prodaji rude naredne sedmice sa Stamatovićem Radnicima nikšićkih Rudnika boksita zarade za maj i jun trebalo bi da budu isplaćene do 5. septembra od novca zarađenog na rekonstrukciji tunela Tifran kod Berana. Predjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović kazao je da početkom sedmice očekuju sastanak sa Vladinim predstavnikom u Odboru direktora Predragom Stamatovićem. “Očekujemo informacije o isplati zarada i prodaji rude potencijalnim kupcima”, kazao je Bojanović agenciji Mina-biznis. Prema informacijama Samostalnog sindikata, početak proizvodnje u Boksitima zavisi od potpisivanja ugovora o prodaji rude. “Uprava preduzeća kazala nam je da potencijalnih kupaca

9

za rudu ima. Ovih dana trebalo bi da počne isporuka lagerovane rude u Slovačku”, rekao je Bojanović. Shodno dogovoru o prekidu štrajka, radnicima Boksita bi početkom oktobra trebalo da budu isplaćene još dvije zaostale plate. Kako je kazao Bojanović, novac za junsku zaradu trebalo bi da budu obezbijeđen od radova koje je izvodio građevinski sektor, a za avgustovsku od prodaje rude. Radnici Rudnika boksita su 12. jula prihvatili Vladinu ponudu o dinamici isplate zarada i prekinuli osmodnevnu blokadu upravne zgrade preduzeća. Tada je prekinut i štrajk počet 27. juna u Sektoru tunelogradnje, angažovanog na rekonstrukciji tunela Tifran kod Berana.

Slovenačka Grupa Triglav za prvih šest mjeseci ostvarila je 41,6 miliona eura dobiti, 22 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Dobit Zavarovalnice Triglav, kao matičnog društva, u prvom polugodištu je iznosila 25 miliona eura, 18 odsto manje nego u uporednom periodu, prenosi Bankamagazin.

Turističke organizacije Kotora, Tivta, Budve, Herceg Novog, Bara i Ulcinja dogovorile su zajedničko učešće na Sajmu turizma koji će u Novom Sadu biti održan u septembru. Predstavnici turističkih organizacija načelno su se, kako je saopšteno iz kotorske TO, dogovorili o zajedničkom učešću na budućim sajmovima, s obzirom na to da se na taj način jača promocija, a smanjuju troškovi organizacije. “Ovakav vid sajamskog nastupa znatno jača promotivni nastup, a ujedno umanjuje i troškove organizacije. Planiramo da slične susrete sa predstavnicima lokalnih turističkih organizacija organizujemo i u narednom periodu jer smo upućeni jedni na druge, a prostora za saradnju uvijek ima”, navodi se u saopštenju Turističke organizacije Kotor.

FFB: Krediti za penzionere do 75. godine života First Financial Bank je uvela novi kredit namijenjen penzionerima do 75. godine života. Kako je saopšteno iz ove banke, svi penzioneri, bez obzira na status klijenta u banci, mogu aplicirati za kredit. “Kamatna stopa je od 0,9 odsto na godišnjem nivou, a rok otplate kredita je od jedne do pet godina. Kredit se može podići u iznosu od 500 do 10.000 eura”, navodi se u saopštenju ove banke. Dodaju da je obezbjeđenje po ovoj vrsti kredita polisa životnog osiguranja, koje bi pokrilo eventualne nedospjele obaveze. “Premija osiguranja se u saradnji sa Merkur osiguranjem plaća na mjesečnom nivou ili jednokratno iz kredita za cijelo vrijeme ugovorenog roka važenja polise osiguranja”, pojasnili su iz FFB-a. Ističu da je dodatna povoljnost penzionerima i to što se rata po kreditu izmiruje bez dolaska u banku, aktiviranjem administrativne zabrane Fonda PIO.

Slovenski BDP pao 3,2, hrvatski 2,1 odsto Slovenski bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju ove godine realno je pao za 3,2 odsto na godišnjoj razini, objavio je slovenski statistički ured. Tako znatan pad ekonomske aktivnosti u ovoj godini rezultat je velikog pada domaće potrošnje, koja je u drugom kvartalu ove godine smanjena za 6,8 odsto u odnosu na prethodnu. Pao je i hrvatski bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju 2,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je najveći pad ekonomije u posljednje dvije godine, što predstavlja produbljivanje recesije. Hrvatska je u recesiji još od početka 2009. godine. Međutim, u dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, tehnički provirila iz recesije, no negativni trendovi potom su nastavljeni.

55,7 hiljada turista boravi u Crnoj Gori, što je 14 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je juče iz Nacionalne turističke organizacije.Prema posljednjim podacima Monstata, Crnu Goru je u julu posjetilo 359,24 hiljade turista, 2,7 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Turisti su, kako je navedeno, ostvarili u julu 2,37 miliona noćenja, što je 5,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Od tog broja su 90 odsto noćenja ostvarili strani, a deset odsto domaći turisti.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

10 Društvo

SUBOTA, 1.9.2012.

ZA VIKEND

Nema sjeverca vazduh da udahnemo Meteorolog Dušan Pavićević za DN kazao da za dane vikenda neće biti vjetra koji bi mogao da rastjera bijeli dim koji se nadvio nad Podgoricom Marko Dragićević

V

eć više od nedjelju dana nad Podgoricom se nadvija dim koji stiže sa zgarišta velikog broja okolnih požara. Dim je toliko gust da zaklanja Sunce, a uz to ne može se sa sigurnošću reći da li je nebo oblačno ili jednostavno prekriveno dimom. Ono što posebno zabrinjava je i visoka koncentracija praškastih materija PM10, a uz to meteorolog Dušan Pavićević za DN kaže da za dane vikenda ne možemo očekivati ono što svi potajno priželjkujemo - vjetar koji bi rastjerao veliki dim.

Iako je u Podgorici juče u 13 sati koncentracija praškastih čestica (PM10) u vazduhu iznosila 238,1 µg/m3 (mikrograma po metru kubnom), što je skoro pet puta više od dozvoljene srednje vrijednosti, za sada nema naznaka da će se to promijeniti. Naime, meteorolog Du-

šan Pavićević je kazao da danas i sjutra neće biti vjetra koji bi mogao da rastjera dim koji se nadvio nad glavnim gradom. “Nažalost, ono što svi priželjkujemo neće se desiti. Vjetar će biti slab do umjeren, ali svakako nedovoljno da bi se rastjerale praškaste čestice u vazduhu”,

kazao je Pavićević. Inače, juče izmjerena koncentracija PM10 čestica od 238,1 mikrograma po metru kubnom je novi rekord, nakon onog prekjučerašnjeg koji je iznosio od 219,37. Kako je slično stanje prisutno već duže vrijeme, Aleksandar Perović iz NVO Ozon kazao je i da je u najugroženijim opštinama trebalo proglasiti vanredno stanje. “U opštinama Podgorica, Nikšić i Pljevlja, koje su i u normalnim uslovima prepoznate po aerozagađenju, trebalo je otići korak dalje i proglasiti vanredno stanje, kontinuirano obavještavati javnost o kvalitetu vazduha, davati preporuke građanstvu i zabraniti rad na otvorenom, jer je golim okom vidljivo

ANKETA Zoran Vukčević advokat

Ja lično ne osjećam neke tegobe nemam ni iritacije, a čini mi se i da nije opasno. A, možda je to stvar i neke navike.

Mirjana Đuračić učenica

Ljudi se žale, ali ja ne osjećam nikakve tegobe. Ipak, moram primijetiti i da ovakvo stanje sigurno nije zdravo.

da je riječ o alarmantom stanju”, smatra Perović. No, ono što posebno zabrinjava je i činjenica da se još ne zna hemijski sastav materija prisutnih u vazduhu. Tako građani do 10. septembra, za kada je najavljeno da će biti gotovi rezultati hemijske analize, neće znati da li su čestice kancerogene, te da li se očitava prisustvo teških metala, opasnih po zdravlje ljudi. Ipak, iz Instituta za javno zdravlje su kazali da ohrabruje činjenica da PM10 čestice ne potiču iz industrije i saobraćaja, što umanjuje mogućnost da su one kancerogene. Dr Zorica Đorđević, specijalista higijene iz Instituta za javno zdravlje, još jednom je podsjetila da kratkoročna izlo-

ženost može pogoršati zdravstveno stanje osoba oboljelih od plućnih bolesti, povećati osjetljivost na respiratorne infekcije, uzrokovati osjećaj stegnutosti u grudima, kašalj, iritaciju nosa, grla, očiju i pogoršati alergijske reakcije kod polenske ili drugih alergija. “Posebno su pogođeni astmatičari i djeca, dok se kod zdravih građana mogu javiti manje neprijatnosti, ali ne i veći zdravstveni problemi”, kazala je Đorđević. Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je u toku godine prihvatljivo da se dogodi da 35 dana koncentracije budu veće od normiranih i da to dugoročno neće ugroziti zdravlje populacije.

student

Milica Savović

Green Home: Država se ponaša neodgovorno

Ne osjećam neke velike promjene, to se kod mene ne odražava kao kod drugih ljudi, ali u svakom slučaju mi sve ovo smeta.

Nataša Kovačević iz NVO Green Home smatra da tvrdnje nadležnih o stanju kvaliteta vazduha iznenađuju, te da je neodgovorno umirivati građane nepotpunim informacijama, prije svega misleći na hemijsku analizu vazduha, kao ne navesti koliko je ovakvih dana registrovano u godini ne samo u Podgorici, nego i u drugim crnogorskim gradovima. Ona smatra i da ovakva zagađenja nikako ne mogu biti kvalifikovana kao neprijatnosti već kao rizici po zdravlje.

TUBERKULOZA

U Crnoj Gori 119 oboljelih U Crnoj Gori je 119 osoba koje boluju od tuberkuloze, pokazali su podaci CAZAS-a. Ono što ohrabruje je to što je broj oboljelih u odnosu na 2005. godinu znatno manji. U Crnoj Gori je 2005. bilo 176 registrovanih osoba oboljelih od tuberkuloze. Istraživanje CAZAS-a urađeno lani ohrabruje jer pokazuje da se broj oboljelih smanjio kaže pulmolog Olivera Bojović. “U 2011. registrovano je 119 slučajeva tuberkuloze i u odnosu na 176 iz 2005. vidimo koliki

je taj pad. Tuberkuloza je podmukla bolest i samo jedna zaražena osoba može da inficira 10 do 15 zdravih”, kazala je Bojović. Napominjući da je najčešći simptom kašalj, Bojović napominje da ne postoji nijedan očigledan pokazatelj na osnovu kojeg bi ljekar mogao odmah da otkrije bolest. “Javlja se i povišena tjelesna temperatura, ne previsoka, gubitak apetita, gubitak apetita i smanjenje tjelesne težine, krvarenje u iskašljaju i noćno znoje-

nje...”, ističe ona. Doktorka Bojović podsjeća da je zanemarivanje bolesti mnogo opasnije. “Da postoji jedno kasno javljanje ljekaru i postavljanje dijagnoze nama indirektno pokazuje da više od polovine pacijenata kada se jave na specijalistički pregled shvate da su pacijenti sa odmaklim ekstenzivnim fomama tuberkuloze i prisutnim kavernama, šupljinama u plućima koje su znak dužeg trajanja bolesti”, kazala je Bojović. Ona smatra da sadašnji tren-

dovi pokazuju da će tuberkuloza dugotrajno biti značajan zdravstveni problem. Za sada je taj problem više zastupljen na sjeveru Crne Gore. Zato je CAZAS posvećen obučavanju pacije-

nata kaže izvršni direktor Mišo Pejković. Projekat vrijedan više od 60.000 eura podržalo je Ministarstvo inostranih poslova Luksemburga.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Društvo 11

SUBOTA, 1.9.2012.

turističke agencije

“Divljaci” nam uzimaju mušterije

Hercegnovske turističke agencije ove sezone poslovale su sa ogromnim gubitkom, zahvaljujući nelojalnoj konkurenciji, odnosno takozvanim divljim taksistima koji su obavljali komercijalni prevoz putnika, saopštila je juče (NVO) Centar za istrage, monitoring, antikorupciju i vladavinu prava - Herceg Novi. “Ove godine se na području Opštine Herceg Novi pojavio ogroman broj fizičkih lica koji prevoze putnike na ove destinacije, putničkim i kombi vozilima, za koja ne posjeduju registrovanu djelatnost kod nadležnih institucija, kao ni odobre-

nja ili licence da bi se mogi baviti prevozom putnika u unutrašnjem i spoljnjem putničkom saobraćaju”, navodi se u saopštenju ove nevladine organizacije. Dodaju da je najveći problem turističkih agencija nelegalan rad divljih taksista koji je posebno došao do izražaja ove sezone. “Na udaru inspekcija u Crnoj Gori i u susjednoj Hrvatskoj su

pomoć

vozila Turističkih agencija koje posluju u skladu sa Zakonom u ovoj oblasti, a ko-

je stalno kontrolišu inspekcije, dok divlje prevoznike niko ne kontroliše, niti poziva na odgovornost”, istakli su u ovoj NVO. Prema njihovim riječima, divlji taksisti nijesu samo crnogorski državljani, već turiste voze na divlje i Rusi, Bugari…. “Za ovakav ilegalan posao pomenuta lica prelaze državne granice sa putnicima na graničnom prelazu Konfin i Debeli brijeg, bez ikakvih problema, jer ih niko ne pita zašto

po nekoliko puta dnevno, prelaze državnu granicu sa različitim putnicima”, tvrde u Centru za istrage, monitoring, antikorupciju i vladavinu prava. Oni su poručili da je država dužna da zaštiti Agencije od ovakvog vida diskriminacije i nelojalne konkurencije, kao što su nadležne institucije dužne da odmah reaguju na ovakve pojave. “Tolerišući ovakve pojave državni organi zaduženi za kontrolu u ovoj oblasti, na ovaj način direktno podstiču crno tržište, sivu ekonomiju i ugrožavaju domaću turističku privredu”, zaključuje se u saopštenju. I.C.

NIKŠIĆ

Delifini tragači stižu u oktobru

Grupa od 28 vojnika ide u Avganistan

Program morskih sisara ame- nalaženju i označavanju eksploričke mornarice poslaće grupu zivnih sredstava GPS koordinaspecijalno obučenih delfina u tama. Dugoročni cilj programa oktobru, koji će imati zadatak je pomoć Crnoj Gori da uspoda otkriju i označe potencijalne stavi efikasne i održive kapacilokacije mina koje su ostale na tete u čišćenju podvodnih pomorskom dnu iz ranivršina”, kazali su jih ratova, saopšteno iz Ambasade. Neje iz Ambasade Sjekoliko susjednih država pozvano je dinjenih Američkih Država. Dolazak delda učestvuje u trefina je dio višegodiš- Tehničari Mornaningu za ronioce. njeg američkog pro- rice SAD obučavaFinansijska sredstva obezbijedili su grama podrške Cr- će crnogorske roninoj Gori u otkrivanju oce u pretraživanju, Avijacija SAD, Kanpotencijalno opasnih pronalaženju i oznacelarija za uklaobjekata i izgradnje čavanju eksplozivnjanje i smanjenje naoružanja pri njenih kapaciteta za nih sredstava GPS saniranje područja u koordinatama Stejt departmenkojima se nalaze mintu, Trening centar sko-eksplozivna sredstva ostala za humanitarno deminiranje iz ratova. pri Ministarstvu odbrane SAD “Kao dio ove prve faze progra- i Humanitarni program demima, tehničari Mornarice SAD niranja pri Evropskoj komandi obučavaće ronioce Mornarice američke vojske u saradnji sa Crne Gore u pretraživanju, pro- Ministarstvom odbrane. Ma.D.

Predsjednik opštine Nikšić Nebojša Radojičić primio je vojnike nikšićkog garnizona koji kreću u mirovnu misiju u Avganistan i poželio im srećan put, kao i da se zdravo vrate u svoj grad. Ovo je šesta mirovna misija koja kreće za Avganistan, ali i najbrojnija, jer ovoga puta 28 Nikšićana polazi u državu koja se nalazi na jugozapadu Azije, a koja ima dugu istoriju oružanih sukoba. “Želim vam, prije svega, da se zdravo vratite sa te misije, a čestitam vam na odluci da odete, na hrabrosti i na tome što ćete tamo da zastupate našu državu i na korektan način da se odužite Crnoj Gori koja je uzela vas da branite državu”, kazao je Radojićić, dodajući da je odlazak u mirovnu misiju i veliki izazov, ali i ve-

lika odgovornost. On je vojnicima uručio skromne poklone kako bi u trenucima kada budu daleko od kuće znali da neko misli na njih. Vladimir Čolović, stariji vodnik, zahvalio je i rekao da će sve od sebe dati da na pravi način završe misiju u koju kreću. “Daćemo sve od sebe i ovo

znanje i ovu obuku koju smo imali sigurno ćemo na valjan način tamo pokazati. Mislim da smo spremni maksimalno, imali smo pomoć i zemalja iz inostranstva tako da sigurno Crnu Goru i Nikšić nećemo osramotiti”, kazao je Čolović, koji će sa svojim kolegama provesti šest mjeseci u mirovnoj misiji.I.J.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

12 Hronika

SUBOTA, 1.9.2012.

Foto: Mirko Savović

ISTRAGA

Pitao kuma je li Huter mrtav

Cetinjska policija i dalje traga za Mihailom Grgurovićem zbog sumnje da je ubio sugrađanina

Cetinjska policija i juče je nastavila potragu za sugrađaninom Mihailom Grgorovićem (32), osumnjičenim da je sa jednim metkom ispaljenim iz pištolja usmrtio Cetinjanina Olivera Hutera (30). Potraga kako uniformisane, tako i policije u civilu usmjerena je u nekoliko pravaca, ali glavni trag vodi ka Njegušima, gdje se Grgorović bijelim “opelom astrom” (BD AP639) zaputio neposredno nakon teškog zločina. Osim na Cetinju, potraga je raspisana i u drugim crnogorskim gradovima, posebno na Primorju, gdje je u posljednje vrijeme radio i boravio. Istražitelji bez dvojbe vjeruju da je Grgurović ispalio smrtonosni hitac u Hutera, iako kriminalistička obrada ovog slučaja još traje. U prilog toj činjenici ide i njegov tele-

fonski razgovor sa kumom R. Đ., čija je sadržina, na osnovu izjave koju je ovaj svjedok dao pred višim državnim tužiocem Oliverom Ražnatović, već dokumentovana. Navodno, na osnovu podataka iz telekomunikacionog saobraćaja Grgurovića kriminalistička policija došla je do saznanja da je pola sata poslije zločina imao telefonski kontakt sa R. Đ. Tokom saslušanja, koje je obavljeno kasno preksinoć u Podgorici, R. Đ. je ispričao tužiteljki Ražnatović da ga je odbjegli kum pitao da li je Huter preminuo. Cetinjska policija juče je po nalogu sudije za istrage Višeg suda u Podgorici izvršila pretres u Grgurovićevom porodičnom stanu, u kojem, međutim, nije pronađeno ništa što bi moglo biti predmet krivičnog djela.

Prema nezvaničnim informacijama, Grgurović već neko vrijeme ne živi na Cetinju, već se sa svojom porodicom suprugom i troje djece - preselio u Tivat, a na Crnogorskom primorju radi kao radnik obezbjeđenja poznatih diskoteka i klubova. Njegov sukob sa Huterom, koji je vlasnik auto-placa na putu Cetinje - Budva, datira još od prije pet-šest godina. Navodno, tada je ubijeni upao u njegovu kuću i tukao se sa njim i članovima njegove porodice. Prepričava se i da je Grgurovićeva baba tada uzela malu sjekiru i okrznula Hutera po licu. U posljednje vrijeme, policiji nije poznato da se Grgurović, koji je zbog krivičnih djela nasilničkog karatera bio pod pojačanim nadzorom, svađao sa ubijenim.  J. M.

Sa mjesta ubistva

Kada ga je pogodio, prišao ubijenom i pogledao ga Iako je na mjestu ubistva pronađeno šest čaura, kalibra 7,65 mm, Hutera je u leđa pogodio samo jedan metak, koji je bio fatalan. To je potvrđeno obdukcijom njegovog beživotnog tijela, koja je obavljena preksinoć u Podgorici. Prema nezvaničnim informacijama, metak ga je pogodio u leđa, malo ispod desnog ramena, prošao mu kroz srce i izašao na lijevu stranu, ispod lijeve dojke. Rekonstrukcijom teškog zločina, policija sumnja da je u momentu kada je Huter naišao svojom “vespom” u Ulici Vojvode Boža, Grgurović “opelom” naglo krenuo ka njemu i udario ga na mjestu 150 metara udaljenom od njegove kuće. Nesrećni muškarac je pao sa motora, ali je hitro uspio da se podigne, skine kacigu sa glave, krene u bijeg ka porodičnoj kući. Za njim se trčećim koracima zaputio i Grgurović, ispalivši više hitaca u njegovom pravcu. Nakon 50ak pređenih matara, osumnjičeni je uspio da ga pogodi. Huter je usporenim koracima nastavio da bježi još 10-ak metara, kada se sručio na asfaltni put. Navodno, tada mu je ubica prišao i, kada je vidio da nepomično leži, okrenuo se i otišao.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Hronika 13

SUBOTA, 1.9.2012.

Foto: Vedran Ilić

Jedan od braće Marković pokazuje povrijeđenu ruku

FOKUS

Haker “nabavio” milion eura, Zagoričani trošili na “hamere”

Zbog računarske prevare uhapšeno osam osoba, dvojica u bjekstvu Jasmina Muminović

U

velikoj policijskoj akciji pod radnim nazivom “Fokus” juče u cik zore uhapšeno je osam osoba pod sumnjom da su napravili gotovo milionsku računarsku prevaru. Među uhapšenima su i pripadnici takozvanog “zagoričkog klana”, a dvojica osumnjičenih uspjeli su da umaknu policijskoj potrazi.

Prvi na spisku uhapšenih u operaciji, izvedenoj po nalogu Višeg državnog tužioca i u saradnji sa Interpolom i Upravom za sprečavanje pranja novca, našao se Beograđanin Miloš Čujo-

vić (28), mozak pljačkaške akcije, za kojeg se sumnja da je hakovao bankovne račune stranih državljana i novac prebacio na račune ostalih nekoliko osumnjičenih, koji su bili otvoreni

Kod hakera nađena oprema Haker iz Beograda Miloš Čujović, koji nema nekoliko prstiju na ruci, posljednjih mjeseci stalno je boravio u Podgorici, a neko vrijeme je čak provodio u hotelu “Siti”, kao i na još nekoliko lokacija. Policija je prilikom pretresa prostorija koje je koristio pronašla i oduzela računarsku opremu, za koju se sumnja da je korišćena prilikom vršenja krivičnog djela. Oprema će narednih dana biti upućena na vještačenje.

kod domaćih banaka. Najveću sumu novca, oko 150 hiljada eura, sumnja se da je podigao Zagoričanin Vidoje Vile Stanišić, koji je u bjekstvu. Osim njega, u bjekstvu je i Zećanin Saša Klikovac. Ostali uhapšeni su - braća iz Zagoriča Nikola (24) i Nebojša (26) Marković, njihov drug Bojan Pejović (25), te Dragan Kovačević (32), Radonja Vulević (30) i Slađana Medenica (27) iz Kolašina. Oni su juče, oko 18 časova, uz velike mjere obezbjeđenja, privedeni kod zamjenika Višeg državnog tužioca na saslušanje, koje je trajalo do kasno u noć. Iz Uprave policije juče je saopšteno da je ova “kriminalna grupa, kako se osnovano sumnja, u dužem periodu, sa računa otvorenih kod crnogorskih poslovnih banaka, podigla 195.474 eura”. “Istim krivičnim djelom, ova grupa je na račune u Crnoj Gori transferisala 488.200 švajcarskih franaka (406.426 eura) i 555.428,28 eura, koje su blokira-

Vile pobjegao kroz prozor Kada su pripadnici Posebne jedinice policije i inspektori juče rano ujutro zalupali na vrata porodične kuće Vidoja Stanišića, san ga nije prevario, pa je iskoristio priliku da iskoči kroz prozor i pobjegne, saznaju Dnevne novine. Navodno, on je prilikom bjekstva povrijedio nogu, ali je nastavio da trči i pobjegne ka Duklji i koritu rijeke Zete, gdje mu se izgubio svaki trag. Vidoje Stanišić ne od nadležnih državnih organa Crne Gore”, navodi se u saopštenju Uprave policije. Policija sumnja da je ova grupa novcem stečenim računarskom prevarom kupila nekoliko skupocjenih automobila, koje je policija oduzela prošle sedmice, upravo radi provjera o porijeklu novca, kojim su kupljeni. Dva “hamera” oduzeta su od braće Vidoja i RadoslavaGila Stanišića, za kojeg nema dokaza da je učestvovao u ovoj

prevari. “Audi A6” oduzet je od Pejovića, a “mercedes” od odbjeglog Saše Klikovca. Povodom ove akcije juče se oglasila i viša državna tužiteljka Vesna Jovićević, koja je potvrdila da su među uhapšenima pripadnici “zagoričke grupe”. Ona je navela da su hapšenja rezultat saradnje Tužilaštva, policije i Uprave za sprečavanje pranja novca, koja je bila intenzivirana tokom minulog mjeseca.

OBRAČUN

Pretukao ga, pa pucao oko njega U Podgorici teško pretučen Haris Tičić, policija traga za Andrejem Brkovićem

Podgoričanin Haris Tičić (35) povrijeđen je u tuči koja se dogodila juče oko 16 časova na Bulevaru Oktobarske revolucije, na trotoaru između parkinga i zgrade Pejton. Andrej Brković, za kojeg se sumnja da je pretukao Tičića, nalazi se u bjekstvu i za njim je, kako je saopšteno iz Uprave policije, pokrenuta potraga. Prema nezvaničnim informacijama, Brković je prilikom susreta sa Tičićem bio u društvu sa jednom muškom osobom, čiji iden-

titet za sada nije poznat policiji. Pretpostavlja se da su raniji neraščišćeni odnosi povod jučerašnjeg brutalnog napada na Tičića. “Nakon serije udaraca i pošto se Tičić sručio na samu ivicu trotoara, Brković je izvadio pištolj i pucao pored prebijenog mladića. Poslije pucnjave Brković je sa prijateljem, koji je cijelu situaciju posmatrao sa strane, pobjegao kroz portun zgrade, odakle mu se gubi svaki trag”, ispričao je izvor blizak policiji. B.R.

Policijski uviđaj na mjestu obračuna


Pratite nas na twitteru

@dnovine

14 Crna Gora

SUBOTA, 1.9.2012.

PROBLEM

Muke oko plakata POŽAR

Begović uspaničio Berance Veljić sugerisao nadležnima da oprezno saopštavaju informacije Požari širom Crne Gore se stišavaju. Vatrogasne jedinice su i dalje na terenu, ali gotovo svaki požar je stavljen pod kontrolu. Načelnik beranske vatrogasne jedinice Đoko Veljić kazao je za Dnevne novine da je izjava Zorana Begovića, pomoćnika ministra za vanredne situacije, izazvala veliku paniku među stanovništvom, te da od toga nije bilo ništa. “Begović je izašao u javnost sa podacima od prethodnog dana i kazao da je u Beranama stanje alarmantno, a u stvari sve je bilo pod kontrolom. Ovo su osjetljive stvari i mora se voditi računa prilikom iznošenja neprovjerenih informacija u javnost”, rekao je Veljić. Na po području opštine Berane tokom jučerašnjeg dana ekipe vatrogasne jedinice imale su dvije intervencije na prostoru Bihorskog kraja u mjestu Johovica, gdje je izbio požar u gustoj borovoj šumi, ali je brzo lokalizovan. Takođe na prostoru Donje Ržanice u večernjim satim je iz-

bio požar, ali je takođe, brzom intervencijim vatrogasaca lokalizovan. Na teritoriji nikšićke opštine tokom jučerašpnjeg dana aktivno je bilo pet požara. Iz vatrogasne jedinice je saopšteno da je vatra aktivna u Banjanima, Crkvicama, Župi, Barama Bojovića, Vučju i u Rudinama. Oni su saopštili da za sada nema ugroženih kuća i objekata, a pomoć na terenu im pružaju lovci i mještani. Juče je u Pljevljima sagorjela koliba Stanka Šćepanovića u selu Kozlinovača, a kuća i nekoliko pomoćnih objekata spašeni su, saopšteno je iz pljevaljske Službe zaštite i spašavanja. Pljevaljski vatrogasci su i u selu Glibaći uspjeli da od vatre odbrane kuće Vukovića, a dvije ekipe su u vrijeme zaključenja izdanja u reonu Matruge- Ljutići od vatre branile kuće Pejovića. Najkritičnija situacija je u reonu Tarski Omar- Glibaći- Bunetina- Bobovo gdje na izuzetno nepristupačnom terenu i ogromnom prostoru gore kvalitetne četinarske šume.

I pored zabrane da se lijepe plakati i posteri po fasadama zgrada, brojni ugostitelji na taj način reklamiraju svoju ponudu Željko Milović

N

a kraju svake sezone Bar biva zatrpan raznoraznim plakatima i posterima koji opstaju na mjestima gdje su zalijepljeni i mjesecima kasnije. Organizatori muzičkih hepeninga u klubovima, restoranima i diskotekama lijepe ih gdje god stignu, ne samo na mjestima predviđenim za to, te se tako na izlozima megamarketa, stubovima Robne kuće, zidovima zgrada, kioscima za štampu, pa čak i na stablima palmi nalaze nekoliko centimetara debeli slojevi papira privezani selotejpom koji svjedoče o burnim ljetnjim noćima širom barske rivijere.

BAR - Načelnik barske Komunalne policije Zoran Pajović kazao je za Dnevne novine kako je ovih dana pokrenuta akcija da se Bar očisti od plakata koji ruže grad nakon završetka turističke sezone. On kaže da je njegova služba donijela rješenja kojima se zabranjuje vlasnicima ugostiteljskih objekata lijepljenje plakata i postera na fasadama zgrada i komunalnim objektima, te da je kazna za one koji su uhvaćeni ili identifikovani u tom poslu od 30 do 200 eura, na osnovu pre-

kršajnog naloga. Pajović, međutim, ističe da do sada nijesu imali tu praksu. Mjesta koja su unaprijed određena za lijepljenje postera i plakata, JP Komunalne djelatnosti uredno i redovno održava, ali je situacija komplikovanija kada je riječ o objektima koji nijesu u vlasništvu opštine Bar. “Što se tiče ovih objekata, poput Robne kuće AD “Izbor”, na kojoj je i najviše plakata, banaka, srednjih i osnovnih škola, dječjih vrtića i drugih, održavanje fasada i spoljaš-

njeg izgleda objekta je u obavezi njihovog vlasnika, bez obzira ko je plakate zalijepio”, rekao je Pajović. Isto važi i za stanare u zgradama čiji su ulazi “ukrašeni” plakatima i posterima, te za vlasnike poslovnih objekata na čijim staklima osvanu plakati. Njihovo je da uklone plakate, izričit je Pajović. Jedan od vlasnika objekta u centru Bara, koji nije želio da mu se pominje ime, kaže da svakog septembra plaća rad-

ja se odvija na nivou cijele Crne Gore i da traje već dva dana, pri čemu je određena količina pribora distribuirana socijalno ugroženim porodicama preko Centra za socijalni rad. Kako je saopšteno, akcija se na-

stavlja danas i to podjelom pribora vrtićima u Nikšiću. Akciju je realizovalo pet članova Foruma mladih i pet članica Foruma žena a, kako kažu, ukupno su podijelili oko 1.000 svesaka i 500 komada ostalog pribora. I.J.

NIKŠIĆ

SDP pomaže osnovcima Djeci uručen školski pribor, a danas će akcija biti nastavljena i u nikšićkim vrtićima NIKŠIĆ – Forum mladih i Forum žena Socijaldemokratske partije Crne Gore juče je na Trgu Slobode dijelio školski pribor kako bi najmlađoj populaciji poželio srećan i uspješan početak nove školske godine, ali i roditeljima olakšao spremanje djece za školu s obzirom na aktuelnu socijalnu situaciju. Radovan Perović, predsjednik Foruma mladih rekao je da to tradicionalna akcija ko-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Crna Gora 15

SUBOTA, 1.9.2012.

kratke Ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović u ponedjeljak će prisustvovati svečanosti povodom otvaranja rekonstruisanog objekta JU OŠ “Luka Simonović” iz Nikšića. Radi se o projektu “Energetska efikasnost u Crnoj Gori”, koji sprovodi Vlada Crne Gore uz pomoć kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

nike da uklanjaju slojeve papira sa bočnih i zadnjih stakala njegove radnje, jer budu oblijepljeni tokom ljeta. “Nije pravo da ja svake godine dajem pare za čišćenje, a ovi čiji se objekti reklamiraju da samo zgrću novac”, kaže on. Na drugoj strani, vlasnici ugostiteljskih objketa koji se reklamiraju, a koje smo kontaktirali, kažu da znaju da su njihovi plakati polijepljeni u gradu, ali da “to svi čine, čak

se i Budvani i Kotorani reklamiraju na isti način usred Bara”. Ističu da nikad nijesu ni upozoreni da time čine prekršaj, međutim, napominju da bi u gradu koji živi od turizma moralo biti mnogo više mjesta određenih za lijepljenje plakata, a ne samo jedan na centralnoj gradskoj raskrsnici. “Mi živimo od toga čitave godine i primorani smo da se tako reklamiramo, nema drugog načina”, kažu vlasnici ugostiteljskih objekata.

● Foto priča

Čudo neviđeno PODGORICA - Da su se nova autobuska stajališta u gradu pokazala multifunkcionalnim, ali i da su inspirativna za pojedine sugrađane, o tome svjedoči fotografija uslikana prije dvije večeri kod zgrade “Metalke”. Parking prostor na ovoj lokaciji gotovo uvijek je teško pronaći, što našem dosjetljivom sugrađaninu ili pak, sugrađanki nije bio problem, jer je automobil parkiran u samom stajalištu. Izgleda da se ovako nešto može vidjeti samo u Podgorici.  M.Ne.

Vlasnici ugostiteljskih objekta koji se reklamiraju kažu da znaju da su njihovi plakati polijepljeni u gradu, ali da “to svi čine“, čak se i Budvani i Kotorani reklamiraju na isti način usred Bara.

TIVAT - U tivatskom selu Gornja Lastva danas počinje međunarodna radionica o permakulturi, koja će trajati 10 dana, a organizatori su Kulturno-zavičajno društvo Napredak, Fondacija “Petrović Njegoš” i nevladine organizacije Expeditio iz Kotora i Green Home iz Podgorice. Z.K

vijesti

Maturanti obilaze evropske gradove HERCEG NOVI - Prva grupa koja broji 97 maturanata Srednje škole “Ivan Goran Kovačić”, juče je otputovala na osmodnevnu ekskurziju, a danas na put kreće još 107 učenika stručnih škola. Planom putovanja predviđena je posjeta Beču, Pragu, Minhenu i Salzburgu, kazao je direktor škole Momir Dragićević. “Nadam da će ekskurzija proteći u najboljem redu i da će se učenici lijepo provesti, kao i da će maksimalno iskoristiti vrijeme da upoznaju ove evropske gradove. Ukupno putuje 214 učenika i to je više nego ranijih godina”, dodao je Dragićević. Organizator putovanja je podgorička agencija Atlas turs, a sa djecom ide devet profesora, medicinsko osoblje i vodiči. S.M.

Može da se gradi HERCEG NOVI - Danas prestaje zabrana gradnje koja je od 1. jula bila na snazi na osnovu Odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova tokom glavne turističke sezone na području cijele opštine. Na gradilištima investitori su uglavnom poštovali zabranu izvođenja radova. Posljednjih dana zabilježeni su sitniji radovi, uglavnom, bravarske prirode koje su komunalni inspektori zaustavili, kazao je načelnik Službe komunalne policije Zoran Bijelić. Danas prestaje da važi i ograničeno kretanje vozilima tokom sezone u Ulici Braće Pedišić u Meljinama i na priobalnim putevima od Kumbora do Kamenara. S.M.

NIKŠIĆ

Riješiće problem otpadnih voda

BIJELO POLJE - Izgradnja novog doma zdravlja u Bijelom Polju polako se privodi kraju. U okviru tog projekta planirana je izgradnja kolektora za prečišćavanje otpadnih voda. “Otpadne vode iz doma zdravlja su rizične i kao takve se ne mogu direktno ispuštati u zemljište. Stoga je planirano da se ugradi kolektor za pre-

čišćenja potencijalno otpadnih voda iz doma zdravlja, prije nego se one otpuste u kanalizacionu gradsku mrežu, bez ikakvih posljedica po životnu sredinu”, kazao je direktor ove ustanove Rasim Agić. On je dodao su sredstva za ovaj projekat dobili od Svjetske banke i Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Agić je kazao da i pored godišnjih odmora koji su u toku, radovi na izgradnji doma zdravlja nijednog trenutka nijesu stopirani. Kada se kompletno završe građevinski radovi i kada se instalira sva medicinska oprema i pomagala tada će i doći do zvaničnog otvaranja, rekao je Agić.  S.M.S


Pratite nas na twitteru

@dnovine

16 Reportaže

subota, 1.9.2012.

BUDVA

Važno je da drugari vide Tetovaža, uz taman ten, postaje nezaobilazna uspomena sa ljetovanja

Nina Lajović

A

ko je Monmartr u Parizu mjesto gdje se okupljaju najveći svjetski umjetnici, odakle crpe svoju inspiraciju, budvansko šetalište je zasigurno mjesto gdje ima najviše kvazi umjetnika, onih priučenih, a nerijetko i onih koji to zaista jesu. Međutim, jedno je sigurno, da je upravo to isto šetalište spojilo sve njih u jednom osnovnom cilju, zaraditi što više tokom ljeta.

Svjetski trend, “must have”, barem kada je riječ kako mladi smatraju da treba da izgledaju, body art i tetovaže, postala je prava ljetnja euforija u metropoli turizma. Pored brojnih tatoo majstora, koji su došli u Budvu da tokom ljeta pokažu svoje umjetničke mogućnosti, na šetalištu se mogu sresti i mnogi kojima je brza zarada glavni priroitet. Tako na svakom koraku se mogu vidjeti reklame sa natpisom “privremena tetovaža” kanom, a ugodno smješteni u stolicama, tatu majastori u svakom prolazniku vide novog klijenta. Kako prepoznati majstora i onoga koji zna taj posao, u moru onih kojima to predstavlja ljetnju razonodu, objasnila nam je Jelena iz Novog Sada, diplomirana sli-

karka, koja godinama unazad dolazi u Budvu, upravo kao tatoo majstor. Dok na svakom koraku vreba konkurencija, Jelena kaže da se vrlo brzo prepozna ko je zaista umjetnik, a ko šarlatan. Dok razgovaramo sa njom, vještim rukama i sigurnim potezima oslikava tijelo ruske turistkinje. Pa, isplati li se ovaj posao? “Do unazad nekoliko godina je bio isplativ, međutim sada ne, jer svako ko nema šta da radi, uzme lijepo katalog, otvori i radi. Šta će da napravi od toga i na šta će to da liči, to nema veze nikakve, bitno je da se uzmu pare”, kaže. Pojašnjava da je privremena tetovaža zapravo body art, ali mi to, eto, zovemo tako.

“Ovo je osilkavanje po tijelu. Nema bockanja, samo se boja nanosi površinski na kožu. Koliko će trajati tetovaža, zavisi od pigmentacije kože, mjesta na kojem se radi. Bez slane vode može da traje 20 i više dana, ali ako se kupate u moru, ne traje duže od sedam dana”, kaže Jelena. Puno roditelja dozvoljava djeci da majstor dio tijela oslika privremenom tetovažom, što i potvrđuje Jelenino iskustvo, jer kaže da su oko 70 odsto klijenata upravo djeca uzrasta do 15 godina. Djeca, kako kaže, uglavnom traže da im se na dijelu tijela naslika lik iz crtaća. Djevojčice traže junake iz crtanih filmova, dok dječaci traže goropadne životinje. “Kakve crtane gledaju, to i traže”, kaže Jelena. Kod starijih, dodaje, nema pravila. Sve zavisi da li rade probni efekat pred pravu tetovažu. U tom slučaju urade nešto ozbiljnije. Većina njih radi body art iz radoznalosti i trenutnog hita. I kada je riječ o pravim tetovažama, koje Jelena takođe radi, nema pravila u tome što naslikati na tijelu.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Reportaže 17

subota, 1.9.2012.

“To je individualno od osobe do osobe. Mislim da javne ličnosti nameću šta se tetovira”, kaže i dodaje da ako se može reći da u današnje vrijeme postoji neki neobični zahtjev, dešava se da mušterije donose svoje slike da im se tetoviraju na nekom dijelu tijela. Nešto od toga može da se odradi, a nešto ne. Dok nam priča o svom poslu, završava oslikavanje tijela ruske turistkinje i objašnjava joj da “crtež” jedan sat mora da odstoji da se osuši. Na pitanje da li mušterije traže da im se oslika neki neobičan dio tijela, kaže da i toga ima, ali da su to uglavnom muške provokacije. “U tom slučaju ja kažem, može, da. Skineš se ovdje i mi ti odradimo to. Ne traže ništa konkretno, to je samo provokacija”, kaže. Takođe navodi da za ovaj vid “umjetnosti” nije potreban prirodan dar, već se to radi šablonski. Ali, dodaje, i za to treba imati vještinu. Cijena privremenih tetovaža je od tri do 40 eura. Pitamo je da li ta od 40 eura zbog visine cijene može da traje duže, ali nam objašnjava da ne, već da cijena zavisi od veličine tetovaže. Ova vrsta tetovaža je potpuno bezopasna, ali dešavaju se i reakcije, poput alergije. “Problem je u tome, kao što sam rekla, da oni ljudi nemaju šta da rade, ovo iskoriste kao najjednostavniju varijantu da uzmu pare. Ovo se radi sa tropostotnim hidrogenom, on ne može loše da reaguje na kožu, jer je to hidrgoen kojim se čiste rane. Ali, dešava se da pojedinci iz neznanja rade to sa hirdogenom od šest procenata. To je već problematično za dječiju kožu. Prije nekoliko godina je ovdje bilo problema oko to-

ga, nijesu nam dali da radimo. Ljudi su završavali u hitnoj i žalili se zbog alergija. Ali to nije do mene. Poenta nije u tome da to radi svako”, poručuje Jelena. Idemo dalje šetalištem i nailazimo na dječaka od nekih desetak godina, koji čeka da mu tatoo majstor iscrta privremenu tetovažu na lijevom ramenu. Kaže nam da je došao sa mamom i tatom iz Srbije na ljetovanje i da je uspio da ih ubijedi da mu dozvole da uradi privremenu tetovažu, jer kako tvrdi, svi njegovi drugovi to imaju. Pitamo ga da li je odabrao neki crtež iz kataloga, a on nam pokazuje sliku nekog od likova iz crtanih filmova koje gledaju on i njegovi drugari. Za nekoliko dana počinje škola, šta ćeš ako ti nastavnik vidi tetovažu, pitamo ga, a on kaže da će se to brzi isprati i da je bitno da to vide drugari, a poslije toga može i da je skine.

“Ovo je osilkavanje po tijelu. Nema bockanja, samo se boja nanosi površinski na kožu. Koliko će trajati tetovaža, zavisi od pigmentacije kože, mjesta na kojem se radi. Bez slane vode može da traje 20 i više dana, ali ako se kupate u moru, ne traje duže od sedam dana”,


Pratite nas na twitteru

@dnovine

18 Kultura kratke vijesti Raspisan konkurs galerije “Centar” za 2013. Galerija “Centar” raspisala je konkurs za izlaganje u 2013. godini. Konkurs se odnosi na akademske umjetnike, s izuzetkom onih koji nemaju akademsko obrazovanje, a već su se potvrdili svojom profesionalnom biografijom i stekli relevantne umjetničke reference. Konkurs je otvoren za samostalne i grupne izložbe. Potrebnu dokumentaciju za učešće: radna biografija sa kontakt adresom; portfolio (u štampanom ili elektronskom obliku na CD-u); kratak opis koncepta izložbe, kao i tip i obim izložbe (okviran broj djela) potrebno je dostaviti na adresu galerije ili elektronskom poštom (Galerija Centar, Njegoševa 2, 81000 Podgorica, e-mail: galerijacentar@tcom.me) Konkurs je otvoren od 1. septembra do 1. novembra. Umjetnički savjet (mr Biljana Keković, Milena Mijović-Durutović, Milica Radulović, Rajka Bošković i Mirjana Dabović-Pejović) nakon zatvaranja konkursa objaviće listu odobrenih izložbi.

Slike Smailagića u Budvi Samostalna izložba slika Alja Smailagića biće otvorena večeras u 20.30 sati u galeriji hotela „The Queen of Montenegro“ u Bečićima. Smailagić će predstaviti 20 slika galerijskog formata, rađenih u tehnici ulje na platnu iz ciklusa „Događaj“. Izložbu će otvoriti, novinar i publicista Ranko Pavićević. Aljo Smailagić je do sada imao 34 samostalne i 300 grupnih izložbi u Crnoj Gori i zemljama regiona. Za slikarstvo i aktivnosti u kulturi, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1967. godine. Izložba će biti otvorena do 15. septembra.

SUBOTA, 1.9.2012.

MUZIKA

Previše logike vodi

Cane i Anton predstavili monografiju “Partibrejkers Nataša Bućković

P

romocija drugog proširenog izdanja monografije posvećene jednom od najvećih rok bendova na ovim prostorima poslužila je i kao podsjećanje na tri decenije postojanja benda koji se nikada nije odrekao svog puta i njegove moralne poruke. Zoran Kostić Cane, koji je i inicijator ideje da se priča o Partibrejkersima pretoči u knjigu, objasnio je da je bend 1982. godine bez ikakve ambicije da bude tu gdje je danas počeo da svira revoltiran vremenom u kojem su ljudi pridavali veću pažnju formi nego suštini.

Zoran Kostić Cane i Nebojša Antonijević Anton predstavili su monografiju ispunjenu fotografijama, intervjuima i stihovima pjesama, u prepunoj knjižari Matice srpske. Oni su istakli da je formula njihovog uspjeha uvjerenje, samopouzdanje i iskrenost kojima su nerijetko plaćali danak. Dobra pjesma je jedini način na koji i danas osvajaju publiku, a njihov cilj je postignut ukoliko energija koju odašilju uspije da pomjeri ljude do kojih dolazi. “Mi nijesmo u varijanti neke druge agitacije osim pjesama. Ako još možeš da ponudiš ljudima da razmišljaju, da im ostane neka riječ ili stih onda si ti na pravom putu. Rokenrol mora da nosi poruku. Dodijeljeno nam je dovoljno vremena da mislimo i na neke ljude koji dolaze poslije nas”, kazao je Cane. Pod-

● Foto priča

Instalacije za odmor na obali Hadsona Njujorčani će do 30. septembra uživati u instalacijama slavne japanske umjetnice Jajoi Kusame. Pod nazivom “Putokaz za novi prostor” izložba ove umjetnice otvorena je na obali rijeke Hadson. Kusamina djela prepoznatljiva su po tačkama, a početkom 70-ih bila je poznatija i od Endija Vorhola. Vrativši se u Japan nestala je sa umjetničke scene sve dok 1993. godine nije postala prva žena koja je predstavljala Japan na bijenalu u Veneciji.

sjećajući se vremena kada su Partibrejkersi počinjali svoju karijeru, on je naveo da su tih godina svirali najmanje u Srbiji. “U vrijeme nastanka mi smo bili posljednja rupa na svirali, a svirala je svirala neku drugu muziku. Mi smo 1986. godine morali da počnemo iz početka, jer neki ljudi nijesu bili zainteresovani za to što radimo. Bili smo zanemarena grupa, zanemareni u razvoju. Bili smo suviše drugačiji, nego sve što je neko želio i što je negdje zvanična estradna šema zahtijevala u to vrijeme”, kazao je Cane. Put kojim su izabrali da idu bio je težak i trnovit, ali se na kraju isplatio. “Teško je živjeti, pogotovo na ovaj način. Ovako čovjek treba mnogo da voli to što radi, da ima koncentraciju i uvijek kada je na bini da bude pribran, da ima ko-

munikaciju sa publikom. Ako mi nemamo dobru komunikaciju sa sobom i ako to ne isporučimo kako valja energija se okrene protiv nas”, kazao je Anton. Beskompromisan stav u kombinaciji sa Canetovim temperamentom bio je rizik koji su bili spremni da preuzmu na sebe jer, kako kažu, previše logike vodi u pesimizam. “Život je takav da vučeš nelogične poteze koji su u redu koliko god su iskreni. Treba da posmatramo život kao da se nalazimo na jednoj dasci, a ispod nas je uzburkano more kome se ne treba prepustiti već preuzeti sudbinu u svoje ruke”, kazao je Cane. Svoju ulogu jednog od najoriginalnijih frontmena na ovim prostorima objasnio je činjenicom da je to sve jedna predstava iza koje se krije suprotna realnost. “Publika neće sramežljive frontmene. Ako takvih ima, oni ne postoje. Ali kad siđeš sa bine ti si postiđen, ti znaš da je sve prije toga bio trenutak”, naveo je Cane. On je ocijenio da Partibrejkersi danas zvuče bolje nego ikad i da to dokazuje turneja na kojoj se trenutno nalaze. “Svakog dana je novo rađanje i kad izađemo pred publiku idemo iz početka da budemo dovoljni odmorni i motivisani da ispričamo priču do kraja sa dovoljnom sugestiv-

FESTIVALI

Ratkovićeve večeri poezije u pet gradova Ratkovićeve večeri poezije biće održane od 3. do 22. septembra. U Crnu Goru tim povodom dolazi više od stotinu pjesnika iz dvadeset zemalja. Do sada najsadržajnije izdanje Ratkovićevih večeri poezije, festival koji je prije dvije godine dobio status manifestacije od posebnog državnog interesa, ove godine je u nadležnosti Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije koja je formirana odlukom Skupštine opštine Bijelo Polje. Prve večeri glumci Bjelopoljskog pozorišta, na sceni Centra za kulturu, izvešće predstavu „Zoraj“ rađenu po tekstu pjesnika u čiju čast se književni festival organizuje 42. put. “Činjenica da festival traje 20 dana i da svaki dan imamo jedan ili dva programa,

te spisak učesnika na kom se nalaze vodeći pjesnici iz zemlje i inostranstva Ratkovićeve večeri stavlja rame uz rame sa velikim evropskim događajima u svijetu književnosti”, kazala je Svetlana Sošić. Niz tematski raznovrsnih programa pratiće i žitelji Berana, Mojkovca, Rožaja i Cetinja. Specijalni gost festivala biće Kolja Mićević, pjesnik i prevodilac velikog međunarodnog ugleda, koji kao samostalni umjetnik živi i radi u Parizu. U Beranama će se govoriti o časopisu „Tokovi“, u Rožajama će biti održan omaž pjesniku Draganu Raduloviću. Na programu ovogodišnjih Ratkovićevih večeri poezije su i brojni muzički, pozorišni i likovni događaji.


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Kultura 19

SUBOTA, 1.9.2012.

JUBILEJ

u pesimizam

Od autsajdera do plemića roka

- srce kuca tu je!” u Podgorici

nošću i umjerenošću. Na ovoj turneji sviramo kao na početku karijere. Što više vremena prolazi to više volimo ovo što radimo”, kaže Cane. Bend u planu ima album koji bi trebalo da izađe sljedeće godine. “Važno je da stvar traje, da se kotrlja. Mi spremamo novu ploču. Objavićemo je putem interneta, jer su izdavači još jedna ljudska zabluda koja je pala u vodi i kao da se nikada nije desila. Mi ne zarađujemo na tim diskovima i često ih kao vizitkarte dijeli-

mo ljudima da mogu da čuju to što sviramo”, kaže Cane. Za njega muzika Partibrejkersa je obraćanje ljudima koji zbog nedostatka komunikacije među sobom žive u strahu. “Mi taj posao radimo krajnje pošteno sa poštenim namjerama, a ne da bismo nahranili svoj ego. Strah može da opomene, da ti da neki kompas u svemu tome, da se ne izgubiš u lažnoj slobodi, ali ne smiješ da se odrekneš svog života”, zaključio je frontmen “Brejkersa”.

Stonsi otkrili detalje o dokumentarcu povodom 50 godina postojanja

Partibrejkersi su nakon promocije održali koncert na terasi KIC-a “Budo Tomović”, u okviru “Podgoričkog kulturnog ljeta” i opravdali riječi da danas zvuče bolje nego ikad. Podgorička publika imala je priliku da čuje i neke pjesme koje Beograđani dugo nijesu svirali na koncertima. Međutim, nekoliko incidenata i pokušaji da se Cane isprovocira nijesu spriječili “Brejkerse” da pokažu zbog čega su najbolji u tome što rade.

Teatar

Uskoro i Tutsi na Brodveju Uprava Sony Pictures Entertainment potpisala je petogodišnji ugovor sa brodvejskim producentom Skotom Sandersom (Evita, The Color Purple) koji će njihove filmove pretočiti u – predstave. Prva na redu je mjuzikl adaptacija njihovog velikog hita iz 1982. s  Dastinom Hofmanom u glavnoj ulozi – Tutsi. Sony je istim ugovorom, za nepoznati iznos, kupio i 20 odsto dionica u producentskoj kući Skota Sandersa Theatrical Productions (SSTP), tek pet godina staroj kompaniji čiji su suvlasnici uz Sandersa još i moguli poput Roberta i Dejvida Krafta. SSTP je time dobio pravo prvenstva u korišćenju bogatog Sonijevog kataloga za sopstvene produkcije. Holivudski studiji već su neko vrijeme među ključnim producentima na Brodveju, a predvodi ih Disney, koji

je u tu svrhu osnovao i poseban dio korporacije – Disney on Broadway. Među njihovim najvećim hitovima su i The Lion King (Kralj lavova), Mary Poppins, The Little Mermaid (Mala sirena), Beauty and the Beast (Ljepotica i zvijer), Aladdin. Warner Brothers studio će

takođe u novembru na Brodveju predstaviti mjuzikl adaptaciju svog filma Elf,  Universal u svom portfelju ima predstave poput Billy Elliot Bring It On. Kad će se tačno dogoditi Sonijev pozorišni debi još uvijek nije poznato, jer kompanija nije objavila čak ni u kojoj je fazi mjuzikl.

Dokumentarni film sa nedavno objavljenim istorijskim snimcima pratiće 50-godišnje putovanje grupe “The Rolling Stones” - od tinejdžera do rok ikona, saopštio je predstavnik grupe. Film “Crossfire Hurricane” - nazvan prema stihu iz “Jumping Jack Flask”a - u britanskim bioskopima trebalo bi da se pojavi u oktobru. U dokumentarac su uključeni snimci prvih putovanja grupe i haosa ranih turneja, kao i komentari Mika Džegera, Kita Ričardsa, Čarlija Votsa, Ronija Vuda i bivših “Stonsa” - Bilija Vajmana i Mika Tejlora. “Ovo nije akademska lekcija iz istorije”, rekao je reditelj Bret Morgen. Umjesto toga, film poziva publiku da iskusi “gotovo mitsko putovanje ‘Stonsa’ - od autsajdera do rok plemstva”, rekao je on. Dokumentarac će kasnije biti prikazan na televizijama HBO i BBC. “Stonsi”, koji ove godine obilježavaju pet decenija postojanja, do sada su tajili svoje planove. Nedavno je predstavnik benda demantovao izvještaje da će grupa četiri puta nastupiti u Londonu i Njujorku i novembru. Izvještaji su se pojavili poslije glasina da će rokeri možda izdati novi album. Glasine su, pak, uslijedile pošto je Džeger na Tviteru postavio fotografiju na kojoj se vidi kako drži gitaru u jednom pariskom studiju. Bend je prvi put nastupio u julu 1962. u klubu “Marquee” u Londonu. Tada su Mik Džeger, Kit Ričards i Brajan Džons sa još trojicom muzičara prvi put svirali pod imenom The Rolling Stones i ne sluteći da

će taj nastup biti sudbonosan za njih, ali i istoriju rok muzike. Prijatelji iz detinjstva, Džeger i Ričards u to vrijeme imali 18 godina, a Džons, koji se 1969. udavio u bazenu svoje kuće, imao je 20 godina. U proteklih pola vijeka, “Stonsi” su prodali više od 200 miliona albuma, a na vrhuncu svjetske slave su bili krajem šezdesetih i sredinom sedamdesetih godina, prije svega zahvaljujući albumima “Beggars’ Banquet”, “Sticky Fingers” i “Exile on Main Street”. Originalna postava mijenjala se mnogo puta, ali su od početka do danas u njoj Mik Džeger, Kit Ričards i Čarli Vots (1963.), a od 1975. sa njima je i Roni Vud. Grupa je do sada objavila čak 29 studijskih albuma, 12 živih, 30 kompilacija sa hitovima, 107 singlova...


Pratite nas na twitteru

@dnovine

20 Zabava EMINA JAHOVIĆ

TEREZA KESOVIJA

Moje usne su prirodne Kada je čula da je objavljena vijest da je izvadila silikone iz usana, Emina Jahović nije mogla da vjeruje. Van sebe od bijesa, počela je otkriva fanovima sve o svom izgledu - kako održava liniju, čije su njene usne, i koju je operaciju zaista uradila. “Kada smo već kod operacija, došlo je vrijeme da vam kažem i potvrdim iz prve ruke sve stvari vezane za isto, koje ne znate. U životu na sebi nijesam radila ni jednu plastičnu operaciju, sem operacije nosa koji sam prvi put slomila sa 14 godina. Sa 14 godina nijesam mogla da se operišem jer su se kosti lica još razvijale, pa sam morala da sačekam. Što sam učinila u 21. godini”, napisala je ona na “Tviteru” i nastavila sa demantovanjem operacije u usnama: “Moje usne su potpuno prirodne i pune. Mama bi mi često govorila da su najljepše što imam na sebi. I svim tim iskompleksiranim, genetičkim mutacijama koje su same sobom nezadovoljne, moram

SUBOTA, 1.9.2012.

da kažem nažalost, majka priroda na meni nije štedjela. Tu se Emina nije zaustavila, pa je otkrilai kako održava savršenu liniju: “Vitku liniju i uopšte tijelo njegujem svakodnevno. Disciplinovana sam i odgovorna prema svom tijelu i duhu. Treniram kik-boks, pilates i plivanje. Trčim svaki dan 40 minuta. Imam svaki drugi dan masažu lica i tela. Koristim najkvalitetnije prirodne preparate i veliki sam protivnik botoksa i ostalih estetskih đakonija. Pjevačica je otkrila da je morala da odreaguje na tračeve jer ne bi željela da se mlade djevojke ugledaju na nju, i ne daj Bože, odu pod nož. Emina je kasnije sve ove izjave obrisala, vjerovatno kad je shvatila da je sve to ispod njenog nivoa i da ne želi tako da se eksponira a ostavila samo jedan svoj komentar: “Ovo sam napisala za sve vas koji me volite i podržavate, pratite i čuvate. Da znate ko je Emina Jahović i kako se do toga dolazi. “

Čovjek na ljubav mora da odgovori ljubavlju Filip Jovanović, foto: Mirko Savović

M

uzička diva Tereza Kesovija za 52 godine karijere održala je veliki broj koncerata širom svijeta. Dama prefinjenog glasa kaže da je na sceni uvijek iskrena, što prepoznaju i ljudi koji dolaze da je slušaju. To zadovoljstvo imaće i večeras Cetinjani, a Tereza sa uzbuđenjem, poslije 26 godina, očekuje ponovni susret sa publikom prijestonice. Kako je kazala za DN, sjeća se nastupa, kako naglašava, u prepunom amfiteatru, te plakata za koncert na kojem je pisalo “Čuvajte je kao zjenicu oka svoga”, a u publici je tad bio i književnik Danilo Kiš.

● FOTO priča

Intima Kardašijanovih Popularni svjetski rijaliti šou vratio se na ekrane sedmom sezonom s 18 jednosatnih epizoda koje se prikazuju nedjeljom u 21 čas na kanalu E! TV-u. Kardašijanovi nastavljaju da dijele sa javnošću sve uspone i padove. Kim se povezala s porodicom kao nikad dosad, Kortni i Skot pripremaju sina Mejsona za dolazak sestrice, Kloi se trudi da provede vreme sa svima koje voli, a Kajli i Kendal Džener otkrile su nove načine da izađu iz sjenke starijih sestara. Rob pronalazi svoj put u poslovnom svetu, a Brus i Kris prolaze kroz oštru svađu nakon što gospodin Džener izjavi kako osjeća da ga uzimaju zdravo za gotovo. Kim, Kortni i Kloi postaju poslovne žene i sele svoj butik DASH u srce Holivuda. Ali sestre ne mogu da

se slože ni oko čega što je u vezi sa njihovom radnjom. Kendal i Kajli odrastaju i rade uzbudljiv projekat za veliki časopis. U novoj, proširenoj sezoni porodica istupa kako bi svijetu pokazala da ni pred čim što im stane na put Kardašijanovi ne mogu pokleknuti.

Poslije velike koncertne pauze koju je imala u Crnoj Gori, Tereza Kesovija se prošle godine vratila spektakularnim nastupom u CNP-u, s kojeg nosi divne utiske. Kako kaže, scene nikada nije dijelila. Važno joj je bilo da prenese ljudima najiskrenija osjećanja kroz pjesme. “Kada dođem na scenu, obraćam se ljudima ljubavlju koju nosim u sebi. Kada je neko 52 godine na sceni, onda se o iskrenosti ne raspravlja. Moja iskrenost prema publici vibrira i diše u njihovom ritmu. Čovjek na ljubav mora da odgovori ljubavlju, naravno ako je ona iskrena. To ja uvijek radim na koncertima. Zato mi često ljudi poslije koncerta dođu i kažu: ‘Mi smo plakali’. Svaki tekst koji otpjevam, proživljavam. Nikada neću uzeti tekst koji ne govori ni o čemu. Uvijek ću izabrati onaj u kojem se mogu pronaći. Ako ga ja proživim, proživjeće ga i pubilka”, kaže Tereza. Iskrenost je, kako kaže, nešto što posebno cijeni kod čovjeka, a licemjernog i onog koji laže odmah prezre. Laž ne prihvata i nikada ne bi dozvolila da je okružuju takvi ljudi.

Iako živimo u tranzitnom vremenu, Tereza ipak vjeruje da iskrenost postoji. “Sve je tako brzo. Čak i kada u prolazu neko postavi pitanje: ‘Kako ste’, to uradi mahinalno, a da ne razmisli da li je to postavio zasta jer ga zanima. I gdje je tu istina!? U cijeloj toj životnoj trci, čovjek može zastati i drugima uputiti lijepu riječ. To mnogo znači. Puno znači jedan osmijeh. Da bi se ljudi smješkali cijeli dan, morate im pokloniti osmijeh. Bezbroj puta sam došla u situaciju da npr. odem u prodavnicu i vidim bezvoljnu prodavačicu. Prva reakcija bi bila ljutnja, ali u tom trenutku treba smoći snage i zapitati se zašto je ta žena takva. Zbog čega? Desilo mi se da sam se jednoj obratila: ‘Molim vas, dajte mi samo jedan mali, mali osmijeh’. I znate šta mi je ona rekla? ‘Tereza, Vi ste mi danas uljepšali dan’. Kada sam to čula, razlozi zašto je bila loše volje nijesu bili potrebni.” Sebe nikada nije doživljavala kao veliku zvijezdu, već najobičniju osobu koja svoja osjećanja ispoljava kroz muziku. “Nijesam ja izabrala medije, nijesam hrlila njima, oni su

došli k meni. Oni su me učinili onim što sam danas. Mogu me hvaliti, napadati... Na sve mediji imaju pravo jer sam ja javna ličnost. No, to je jedina stvar koja me istinski boli u mojoj profesiji. Ja bih voljela ljubav da vidim u svakom trenutku, ali to je nemoguće”, kaže Tereza, citirajući narodnu poslovicu: “Koliko ljudi, toliko ćudi”. U posljednje vrijeme posvetila se pisanju autobiografije, dijalozima na raznim jezicima, narječjima. “To nije šturo štivo, jer ja nijesam književnica i nemam namjeru to da budem. Ali sa svim osjećajima koje imam u sebi pokušavam da predočim moj život i karijeru ljudima koje to zanima. Zapisi su bitni, makar zbog toga da moja porodica može da čita nešto o meni kada me jednog dana više ne bude. Ne znam kako će se zvati, jer su mi ostala još dva-tri poglavlja. Razmišljala sam da to bude naziv neke moje pjesme, ali sam shvatila da je to glupo”, kaže Tereza. Ona dodaje da će na naslovnicu staviti svoju fotografiju kada je imala 15 godina, koju je sačuvao njen bivši suprug. “Tu fotografiju sam posvetila svom bratu kojeg sam obožavala. Na njoj se vidi lice djevojčice koja tada ništa nije znala, za razliku od današnjih cura. Bila sam nevino, lijepo lice i moram priznati da sam na njoj sebi baš zgodna. Zato sam rekla sebi - zašto ne bih na naslovnici dala takvu fotografiju. Započela sam knjigu smrću moje majke, žene koju nikada nijesam upoznala, koja je mene rodila i potom odmah umrla. Kroz priču o mojoj maj-


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Zabava 21

SUBOTA, 1.9.2012.

STATUS

dana OGNJEN AMIDŽIĆ Rihanna i we found love, najbolji spot u zadnjih 5 god.

ELITNI ODRED

Sljedeća duetska pjesma je sa pjevačem

ci ušla sam u period djetinjstva, najsretnijeg životnog doba koje sam ga provela u prirodi. Zato i toliko prirodu obožavam. Uvijek sam na zemlji, volim da je dotaknem. Nemojte me stavljati u beton jer ste me onda stavili u zatvorsku ćeliju. Moje djetinjstvo po Konavlima, uz životinje, bilo je nezaboravno. Možda baš iz toga izvučem neki naslov”, otkriva Tereza i dodaje da ne krije godine, te da je za 73 proživjela mnogo toga, a da su joj najsrećniji trenuci oni koji prođu, a može da ih se sjeti. “Teško je govoriti o sreći. Mogu reći da sam danas srećna jer sam ovdje. Rijeka Crnojevića i restoran Oktoih su predivno mjesto. Srećna sam što sam naišla na divne ljude koji su me dočekali raširenih ruku u svom domu. Srećna sam što na svijetu žive takvi ljudi, što dobro nije satrto”, kaže Tereza. Ona ističe da je u ovom pomalo izopačenom svijetu teško biti diva. “Dive su one koje nešto radeći u životu naprave. Divom se ne može postati za nekoliko godina”, naglašava ona, dodajući da među koleginicama smatra da su to Josipa Lisac, Zorica Kondža, Kaliopi. Prema njenom mišljenju, danas je mnogo pjevačica koje kopiraju jedna drugu, te joj nije drago što vidi ista lica. “Što kraća suknja - to bolje, što veći, dublji dekolte - to još bolje, napumpane usne, grudi - to tek najbolje i sve se oko toga vrte. Sve isti glasovi, način pjevanja i pjesme koje to nijesu, sastavni su dio današnje estrade”, zaključuje Tereza.

Nakon dueta sa Anabelom Bukvom i Miom Borisavljević, momci iz sastava Elitni odredi odlučili su da sljedeći duet snime sa muškim izvođačem. Iako se nedavno objavili pjesmu “Ne koči” Relja Popović i Vladimir Matović pripremaju novu pjesmu. “Dueti koje smo snimili sa Anabelom i Miom naišli su na odličan prijem kod publike, a mi smo se rešili na još jednu duetsku saradnju. Naime, uskoro snimamo još jednu pjesmu sa jednim pjevačem, a kome je riječ još ne možemo da otkrijemo”, govore Relja i Vlada.

HOT! Glamurozni model Melisa Debling definitivno izgleda savršeno. Dokaz za to su i njene najnovije fotografije. Riječi su zaista suvišne. Prepuštamo vas njenim čarima.


Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com Pratite nas na twitteru

@dnovine

22 Zabava/Slobodno vrijeme 206 322

POKRIVEN BRADOM ILI TRAVOM

TRI (ITAL.)

ŠVAJPOSUDA CARSKI ZA TENITEČNOST SER SA SLIKE

SLABO POKRETLJIV

SLOVO KOJE OZNAČAVA POBJEDU

KOJI SE SIMBOL TIČE TANTALA ANE

IKA OD MILJA

VRSTA POSUDA KNJIŽEVNOG DJELA

JEDAN VOKAL

TERENSKI RADNIK VELIKA CRKVENA KAPIJA

NABOR NA SUKNJI TRAK SUNČEVE SVJETLOSTI

POKAZNA ZAMJENICA

PRIJE ‘L’ KOJE SU VELIKE VISINE

ŠP.FUDB. HERNANDEZ ZAGORS. MUŠ. IME

ANTIČKI GRČKI GRAD

4

1

IMAGE DATA STORAGE AĆIMA KRAĆE

7

NA TEŽAK NAČIN SIMBOL KALAJA

6

2

6

6 6

9

3

Play sudoku online at:

www.sudokukingdom.com

5

RIJEKA U ITALIJI KRATKA JAPANSKA PJESMA

1

3

5

4

2

4

7 2

Daily Sudoku puzzle No. 1802

3

2011-09-19

Medium level

Lakša

6

SNIŽENJE CIJENA

DRVENI DUVAČKI INSTRUMENTI

7 5

SREDSTVA ZA ANESTEZIJU

AUTO OZNAKA PORTUGALIJE

8

3

9

AMERIČ. GLUMAC TAMIROF

IZ TOG PRAVCA

6

5

8

IRIDIJUM

AMERIČ. GLUMAC HOL

Medium level

Teža

5

ONO ŠTO SE NAKUPILO PRISTALICE REALIZMA

AMERIČKI POLICAJCI

Daily Sudoku puzzle No. 2128 sudoku 2012-08-10

6

ODAVATI SVOJ POLOŽAJ

JEDNA BOJA

subota, 1.9.2012.

SV.KAMEN KOD MUSLIMANA BIVŠI GOLMAN, VLADIMIR

5

3

5

8

7

BIVŠI ČEŠKI TENISER KORDA BIVŠA SKRAĆENICA EGIPTA

2

6

4

9 9

SIMBOL MOLIBDENA

8

STID

2

8

5

6

4

Play6sudoku online4at:

3

Play sudoku online at:

Page 1/2

9 3 1 www.sudokukingdom.com www.sudokukingdom.com

NA TAJ NAČIN

1

RJEŠENJE IZ PROŠLOG BROJA: MARIJA KALAS, ANASONALIJA, RASKLIMATAN, ISTRENIRATI, J, VE, ALI, OR, ARONA, OHOLA, NERIJA, ČANJ, ADE, MERSIHA, GINTER, OG, RKO, ROĐO, P, AVENAL, NATURA, OTITIS, VIĆ, ŠT.

4

Puzzle solution:

1

Zakon

5

3

6

3

Puzzle solution:

Simpsonovi zabranjeni u Rusiji

Sudoku puzzle No. 2127 2012-08-09 Sudoku Rješenje iz prethodnog broja puzzle No. 1818 2011-10-05

U Rusiji danas stupa na snagu novi zakon za zaštitu djece kojim se televizijskom kanalu TV2×2 zabranjuje prikazivanje američkih crtanih filmova, kao što su Simpsonovi. “S novim zakonom više ne možemo emitovati crtani film The Itchy and Scratchy Show koji je dio serijala Simpsoni”, izjavio je generalni direktor kanala Lev Makarov. Taj crtać je u stvari parodija na Toma i Džerija. Saut Park, crtana serija o avanturama četvoro djece školske dobi prikazivaće se poslije 23 sata, a sve sekvence u kojima je Keni ubijen biće izbačene. Ovaj zakon štiti djecu od “štetnih informacija za njihovo zdravlje i razvoj”, a posebno zabranjuje scene nasilja, seksualnih odnosa, upotrebu droge, alkohola i cigareta, objašnjavaju vlasti.

Guena” neće biti zabranjeni iako se u njima “naveliko puši”. Zakon će se, kako tvrdi agencija za nadzor medija Roskomnadzor, ponovo razmotriti nakon mjesec dana pa su moguće njegove promjene i dopune.

7

6

9

4

2

8

5

3

8

5

2

4

1

7

6

9

3

5

3

9

1

8

6

2

7

4

6

3

9

8

5

2

7

1

4

8

4

2

5

3

7

6

1

9

1

7

4

3

9

6

2

5

8

3

6

8

4

7

1

9

2

5

2

4

8

9

3

5

1

7

6

4

9

1

8

2

5

3

6

7

7

1

6

2

4

8

5

3

9

7

2

5

3

6

9

4

8

1

5

9

3

6

7

1

8

4

2

9

1

4

2

5

8

7

3

6

4

8

1

5

2

9

3

6

7

6

8

3

7

1

4

5

9

2

3

6

7

1

8

4

9

2

5

2

5

7

6

9

3

1

4

8

9

2

5

7

6

3

4

8

1

vicevi

Mediji i ruski animatori kritikuju taj zakon jer sumnjaju da će se odnositi i na druge televizijske kuće i kanale, a takođe zamjeraju što neki kultni crtaći iz sovjetske ere, poput “Nu, pogodi!” i “Krokodil

1

Kupio Mujo viagru i trči kući kod Fate. Popije on i uslijedi očekivana Page 1/2 reakcija. Fata se brže bolje skida, al’ pada sistem u međuvremenu. - Bolan, Mujo, šta bi?! - Ne vrijedi Fato… prepoznao te! *** Dođe muž kući pijan. Žena mu opali šamar i kaže: - Hoćeš li još da piješ? Muž ćuti.

Žena mu ponovo opali šamar i vikne: - Hoćeš li još da piješ? Muž ćuti. Žena mu opali treći šamar i vikne: - Hoćeš li još da piješ? - Dobro, sipaj mi još jednu čašicu – odgovori muž na kraju. *** Šta kaže plavuša kad vidi da je rodila blizance? - Bože, ko je drugi otac?


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine SUBOTA, 1.9.2012.

NEZVANIČNO

Već je odličan

Zabava/Slobodno vrijeme 23

Znate onaj vic: Došli Kinezi u Crnu Goru da prave autoput....

Vala baš. Samo moramo zvati i Mandića, Medojevića i Lekića. Ne valja da nam se i oni naljute

Bulatović: E sada možemo neđe na ćevape

HOROSKOP

LAVIRINT OVAN

Premor je znak da ste pretjerali sa poslom. Priuštite sebi malo odmora i uživanja. Pozovite starog prijatelja iz inostranstva, jer taj kontakt može uroditi plodom. Ne pretjerujte u jelu i piću i više pažnje posvetite zdravlju.

BIK

Očekuje vas veliko spremanje u životu. Sa radošću ga prihvatate, mada se pribojavate. Normalno, jer je u ljudskoj prirodi prisutan strah od nepoznatog. Kad biste bili otvoreniji za inovacije, daleko biste dogurali.

BLIZANCI

Prijaju vam sve lijepe stvari, ljubav i umjetnost posebno. Trudićete se da u tom stilu funkcionišete. Fantastično se osjećate, pod uslovom da osluškujete svoje unutrašnje potrebe i pokušate da ih realizujete.

RAK

Poželjno je spustiti se na zemlju kada je posredi pravljenje planova. Ukoliko imate zdravstvenih problema, pripišite ih planetarnim uticajima. Sklonost ka prehladama i virusnim infekcijama praćena malaksalošću danas je izražena.

LAV

Pošto neumorno radite i maksimalno se iscrpljujete, moguća je nervoza kombinovana sa stanjem snažne emotivne napetosti. Zapitajte se da li ste možda precijenili svoje ne baš sjajne mogućnosti?

DJEVICA

Dan je kao stvoren za uživanja. Možda ste zaboravili kako to izgleda, ali ćete se podsjetiti. Ljubav, umjetnički događaji i mnoštvo drugih ugodnosti trenutno je pred vama.

VAGA Valja se učiti strpljenju. Vrijeme brzo prolazi, pa će, dok trepnete, vašim mukama doći kraj. Razmišljanja o prodaji nekretnina zaista su suluda, odložite ih. Okrenite se sebi, zdravlju, izbjegavajte velike skupove.

ŠKORPIJA

O nečemu intenzivno maštate. Pošto ne uživate u sadašnjem trenutku, griješite. Želite da se unaprijed obezbijedite, ali vas više okolnosti u tome sprečavaju. Ne paničite, biće sve u redu. Spremite se za put.

STRIJELAC

Poslovi se odvijaju zadovoljavajućim tempom, ali želite da ih ubrzate. Kad bolje razmislite, nemate razloga da požurujete stvari. Ukoliko usporite tempo, bićete zadovoljniji i izbjeći ćete izloženost rizicima.

JARAC

Iako situacija obećava, vi ste pesimista. Nepovjerenje vas blokira i ograničava u razmišljanjima. Ozbiljno gledate na život, idealno na ljubav, tako da od stalnog partnera želite da se na izvjesno vrijeme distancirate.

VODOLIJA

Ko o čemu, vi o ljubavi. Pametno. Treba sve šanse iskoristiti. Niko ne sumnja u to da ćete ostati uskraćeni za nešto, naprotiv. Prija vam osjećanje da ste voljeni i da vas partner ne gnjavi čestim izlivima nježnosti.

RIBE

Pošto ste se nervirali i iscrpljivali u radu - morate i da se odmorite. Samoća je prava stvar. Pomaže da sredite utiske i napravite planove za sljedeće poteze. Pravi je momenat za relaksaciju.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

24 TV program/Servis

PETAK, 31.8.2012.

FILM

POLASCI IZ BARA Beograd: 09.00 (brzi), 19.00 (brzi), Podgorica: 5.15 (lokal), 6.45(lokal), 09.00(brzi), 10.05(lokal), 14.05(lokal), 14.50(lokal), 16.40 (lokal), 19.00 (brzi), 20.30 (lokal), Bijelo Polje: 5.15

(lokal), 09.00 (brzi), 14.50(lokal), 19.00 (brzi). POLASCI IZ BIJELOG POLJA ZA PODGO RICU BAR Podgorica (Bar): 04.36 (brzi “Lovcen”), 05.11 (brzi “Panonija”) 06.02 (autovoz), 06.40 (lokal), 16.45 (brzi “Tara”), 18.00 (lokal).

POLASCI IZ BEOGRADA ZA PODGORICU BAR Beograd: 10.10 (brzi “Tara”), 22.10 (brzi “Lovcen”), 23.10 (autovoz), Subotica: 18.40 (brzi “Panonija”), Novi Sad: 21.15 (brzi “Panonija”).

U Podgorici 020/441-211 i 441-212, Baru 030/301-615 i 030/301-622, Sutomoru 030/601-690 Nikšicu 040/214-480, Mojkovcu 050/472-130, Bijelom Polju 050/ 478-560,Kolašimu 020/441-492

POLASCI IZ BIJELOG POLJA Beograd: 12.27(brzi), 22.35(brzi), Podgorica: 4.09(brzi), 9.01(lokal), 17.18(brzi), 18.35(lokal), Bar: 4.09(brzi), 9.01(lokal), 17.18(brzi), 18.35(lokal).

AUTOBUSI/BUS Andrijevica: 08:28, 9:00, 13:27, 15:30, 17:13 Banjaluka: petak, subota, nedjelja i ponedeljak 20:30, 21:20 Bar: 5:00, 7: 34, 7:35, 7:50, 9:15, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:01, 16:15, 18:00, 19:40, 19:50 Beograd: 00:40, 7:30, 8:30, 9:45, 11:00, 18:00, 19:00, 20:00, 20:45, 22:30 Berane: 7:45, 8:25, 8:30,9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 15:30, 15:45, 15:55, 16:30, 17:13, 17:30, 18:00, 19:55, 20:05, 20:15, 21:00, 22:27 Bijelo Polje: 00:40, 6:58, 7:30, 12:30, 13:09, 14:15, 15:09, 18:00:, 20:00, 20:25, 21:35, 22:30 Bijeljina: 20:25 Budva - Cetinje: 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:00, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:42, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:08, 11:55, 12.24, 12:55, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 16:10, 16:25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 20:20, 21.45, 22:25, 00:00 Gusinje: 8:25, 13:27, 17:13 Dubrovnik: 6:00 Žabljak: 5:45, 13:55, 15:57 Zagreb: petak 15:00 Kotor: 00:00, 5:30, 5:55, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7:50, 7:55, 8:09, 9:13, 9:38, 9:55, 10:00, 10:15, 10:53, 11:08, 11:55, 12:24, 13:07, 13:25, 13:44, 14:00,

Informativa

TV PROGRAM

VOZOVI/TRAINS POLASCI IZ PODGORICE Beograd: 10.00 (brzi), 20.05 (brzi), Bijelo Polje: 6.15 (lokal), 10.00 (brzi), 15.50 (lokal), 20.05 (brzi), Bar: 5.30 (lokal), 6.20 (brzi), 8.20 (lokal), 11.30 (lokal), 12.50 (lokal), 15.20 (lokal), 18.00 (lokal), 19.28 (brzi), 21.10 (lokal).

Sport

14:23, 15:00, 15:25, 15:45, 15:59, 16.10, 16.25, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 20:20, 22:25 Kragujevac: 8:30, 9:45, 11:00, 21:35, 22:27 Kraljevo: 8.30, 9:45, 10:00, 11:00, 16:30, 22:27 Kolašin: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8:25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:15, 11:45, 12:30, 13:09, 13:27, 14:15, 14:38: 14:39, 14:50, 15:09, 15:30, 15:45, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:45 Lesovac: 16:30 Mojkovac: 5:00, 6:20, 6:58, 7:00, 7:30, 8.25, 9:00, 9:45, 10:00, 11:00, 11:45, 12:30, 13:09,13:27, 14:15, 14:38, 14:39, 14.50, 15:09, 15.30, 16:00, 16:30, 17:13, 17:30, 17:45, 18:00, 19:00, 19:10, 19:40, 20:00, 20:45, 21:00, 21:35, 22:27, 22:30, 23:00, 00:40 Nikšic: 5:45, 6:35, 7:02, 7: 25, 7:40, 7:45, 8:15, 8:25, 8:30, 9:00, 9:15, 9:30, 9:35, 9:50, 10:29, 10.45, 10.50, 10.59, 11:20, 11:37, 11:45, 12:05, 12:08, 12:23, 12:50, 13:15, 13:34, 13:35, 13:54, 13:55, 14:30, 14:35, 14:45, 15:45, 15:57, 16:00, 16:08, 16:29, 16.45, 16.50, 17:00, 17:45, 18:19, 18:30, 18:45, 19:10, 19:30, 19:45, 19:50, 20:28, 20:30, 20:45, 20:55, 21:20, 21:35, 21:55, 22:10, 23:40 Niš: 10:00, 16:30, 20:15 Novi Pazar: 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:55,

16:30, 22:27 Novi Sad: 20:45, 22:30 Plav, Murino: 8:25, 13:27, 15:30, 17:13 Pljevlja: 5:45, 7:00, 7:30, 9:59, 11:30, 14:39, 14:50, 15:57 Prizren: 7:45 Peć: 7:45, 21.00 Priština: 21:00 Rožaje: 5:00, 7:45, 8:30, 9:45, 10:00, 11:00, 15:45, 15:55, 16:30, 18:00, 20:05, 20.15, 21:00, 22:27 Sarajevo. 7:40, 9:30, 13:35, 21:20 (samo petkom) 23:40 Skoplje: 20:05 Subotica, 20:45, 22:30 Tivat: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:45, 6:00, 6:15, 6:20, 7:42, 7:50, 8:15, 8:30, 10.29, 10:53, 11.55, 12:25, 12:55, 14:55, 15:00, 15:25, 15:45, 15:50, 15:59, 17:14, 17:35, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 18:45, 19:45, 21.45 Ulcinj: 7:34, 9:50, 10:58, 11:15, 12:49, 14:00, 15:15, 16:00, 16:15, 18:00, 19:50 Herceg Novi: 00:00, 3:05, 3:30, 3:45, 3:55, 4:30, 5:30, 5:45, 5:55, 6:00, 6:15, 6:20, 7:05, 7:10, 7:25, 7:35, 7.42, 7:50, 7:55, 8:09, 8:15, 8:30, 9:13, 9:55, 10.00, 10:15, 10:29, 10:53, 11:55, 12:24, 12:55, 13:07, 13:44, 14:00, 14:23, 14:55, 15:00, 15.25, 15:45, 15:50, 16:10, 17:44, 17:54, 18:20, 18:30, 19.45, 20:20, 21:45 Čačak, Užice, Zlatibor: 7:30, 19:00, 20:00, 20:45, 21.35, 22:30, 00:40

Podgorica 020/620-430, Herceg Novi 031/321-225, Kotor 032/325-809, Tivat 032/672-620, Budva 041/456-000, Bar 030/346-141, Ulcinj 030/412-225, Berane 051/234-828, Bijelo Polje 050432-219, Pljevlja 052/323-144, Nikšic 040/213-018, Cetinje 041/21-052

06:15 07:00 08:00 08:25 08:45 09:00 10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:25 18:25 19:00 19:30 20:00 21:15 23:00 00:00 00:50 01:15

Serija:Tračara/r Pevaj, brate/r Exkluziv/r Exploziv/r Ulica smijeha Dođi na večeru/r Serija:V.I.P./r Serija:Tračara/r Serija: Tajna starog mosta/r Tačno 1 Serija:V.I.P./r Serija:Odbačena/r Dođi na večeru Serija: Tajna starog mosta Exkluziv Exploziv Vijesti Prve Serija:Prijatelji Serija:Odbačena Talk show:Veče sa Ivanom Ivanovićem Serija:Tračara Serija: Prijatelji/r Exkluziv/r Exploziv/r

06.30 09.00 09.05 10.00 10.30 11.00 11.05 12.00 12.25 13.00 13.05 14.00 14.05 15.10 15.30 15.45 16.30 17.00 18.00 18.55 19.30 20.40 22.40 23.00 23.50

Dobro jutro, Crna Goro Vijesti Dokumentarni serijal/r Dnevnik Galaktički fudbal Vijesti Znam da znaš, kviz/r Vijesti Crtana serija : Štrumfovi Vijesti Serija: Vašar taštine/r Vijesti Serija: Nevidljivi protivnik/r Lajmet Dnevnik 1 Dokumentarni program Muzika Planinske gorile Crna Gora, uživo Znam da znaš, kviz Dnevnik 2 Fudbal:Čelsi-Atletiko, direktno Dnevnik 3 Serija: Vašar taštine Filmski serijal: Sudija Mastranđelo

AVIONI/AIRPLANES Informacije sadržame u retu letjenja predstavljaju letove planirane na dan 04. april 2011. godine. Promjene su moguce bez prethodne najave. Montenegro Airlines preporucuju putnicima da se za dodatne informacije obrate službi za rezervacije na tel: 9804, poslovnicama ili prodajnim agentima. Poslovnice: 020/664-411; 664-433; 033/454-900; 011/3036-535

Podgorica – Beograd: svim danima 07:30, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 18:00, srijeda i subota 19:00; Beograd – Podgorica: svim danima 08:50, ponedeljak, utorak, četvrtak, petak i nedelja 19:20, srijeda i subota 20:20; Tivat – Beograd: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 08:20, 17:20, 19:20, subotom 14:45, 16:15, 17:20, 19:20; Beograd – Tivat: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i nedelja 07:00, 09:40, 18:40, subotom 06:00, 16:50, 18:00, 18:40;Podgorica – Beč: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 08:05; Beč – Podgorica: ponedeljak, srijeda, četvrtak, subota i nedelja 10:30;Podgorica – Ljubljana: petak i nedelja 15:50; Ljubljana – Podgorica: petak i nedelja 17:30; Podgorica – Frankfurt: svim danima 11:40; Frankfurt – Podgorica: svim danima 14:50;Podgorica – Cirih: ponedeljak i četvrtak 12:30, utorak i subota 10:05, srijeda 10:35, petak i nedelja 08:25; Cirih – Podgorica: ponedeljak i četvrtak 15:10, utorak 13:30, srijeda 13:35, petak i nedelja 11:15, subota 13:10; Podgorica – Rim: utorak 10:30, petak 08:30, nedelja 17:00; Rim – Podgorica: utorak 12:50, petak 10:30, nedelja 19:00; Podgorica – Moskva: ponedeljak 09:20, utorak, srijeda, četvrtak 18:10, petak i nedelja 19:20, subota 09:20, 15:30; Moskva– Podgorica: ponedeljak 07:15, utorak, srijeda, četvrtak 08:00, petak 06:25, subota 06:55, 21:25, nedelja 07:20; Tivat-Moskva: ponedeljak 10:00, 18:10, 20:10, utorak i četvrtak 09:20, 11:30, 20:10, srijeda, petak i nedelja 09:20, 20:10, subota 18:10, 20:10; Moskva-Tivat: ponedeljak08:00, 15:05, 15:50, utorak i četvrtak 07:15, 15:05, 17:35, srijeda i petak 07:15, 15:05, subota 06:30, 14:55, nedelja 07:15, 14:45; Podgorica-Pariz: ponedeljak i srijeda 10:30, utorak i četvrtak 10:20, petak 12:05, nedelja 09:05; Pariz-Podgorica: ponedeljak i srijeda 14:20, utorak 14:00, četvrtak 14:05, petak 15:15, nedelja 12:25; Tivat-Pariz: subota 08:30; Pariz-Tivat: subota 11:50; Podgorica-Niš: pondeljak, utorak i četvrtak 18:05, srijeda, petak, subota i nedelja 19:10; Niš-Podgorica: ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak i subota 08:00, petak i nedelja 07:00; Podgorica-Kopenhagen: srijeda i subota 12:20; Kopenhagen-Podgorica: srijeda i subota 15:50; Tivat-Kopenhagen: ponedeljak 12:10; Kopenhagen-Tivat: ponedeljak 15:35; Podgorica-London: petak 08:30; London-Podgorica: petak 11:10; TivatLondon: srijeda 11:15, nedelja 11:25; London-Tivat: srijeda 14:00, nedelja 14:10; Podgorica – Bari - Podgorica i Podgorica – Napulj - Podgorica (svakog petka i nedelje naizmjenično, u popodnevnim časovima)

Podgorica - Ljubljana: ponedjeljak, srijeda i četvrtak u 15:35, petak i nedjelja u 15:50; Ljubljana - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i č etvrtak u 13:50h, petak i nedjelja u 17:30h; Podgorica - Amsterdam: srijeda, cetvrtak u15:05, nedjelja 15.50; Amsterdam - Podgorica ponedjeljak, utorak,srijeda,cetvrtak, petak u 10:15; Podgorica - Bec: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Bec - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09:55; Podgorica - Brisel: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja u 15:50; Brisel - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 09.05; Podgorica - Cirih. ponedjeljak utorak, srijeda,cetvrtak 15.05, petak 13.40, nedjelja 15:50; Cirih - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, nedjelja u 10.00 Podgorica - Frankfurt: ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15:05, petak 13:40, nedjelja 15:50; Frankfurt - Podgorica. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 10.15, petak 12.05, nedjelja 14:40; Podgorica - London: utorak, cetvrtak 15.05, ne-

djelja 15.50; London - Podgorica: ponedjeljak, srijeda i petak u 09.45; Podgorica - Mihen. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak u 15.05, petak u 13:40, nedjelja 15:50; Minhen - Podgorica: ponedjeljak, utorak 08.55, srijeda, cetvrtak u 11.55, petak 12.10, nedjelja 14:10; Podgorica - Pariz. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak 15:05, petak 13:40, nedjelja u 15:50 Pariz - Podgoriva. ponedjeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak u 11:00, Podgorica - Stokholm: srijeda u 15.05, nedjelja u 15:50; Stokholm - Podgorica: utorak, petak 10.45; Podgorica - Barselona: nedjelja 15.50; Barselona - Podgorica: cetvrtak 10:05 Podgorica - Kopenhagen: utorak 15.05, nedjelja 15:50; Kopenhagen - Podgorica: ponedjeljak, cetvrtak 09.55 Generalni zastupnik za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu OKI AIR INTERNATIONAL. Informacije i rezervacije na telefone: 020/201-201, 241-154, mob. 067/241-154

Podgorica - Beograd: svim danima 06.20, 09.35, 19.00 časova

PRVA Exkluziv 18.05

RTCG 1 Fudbal:Čelsi-Atletiko 20.40

10.00 Serija:Iza ekrana 11.05 Program za djecu 12.30 Film: Trenk – dva srca protiv krune 15.00 Porodični album 17.00 Serija: Izlog strasti 18.15 Serija: Krtice I 19.00 Štrumfovi 19.30 Dnevnik 2 20.45 Serija: Krtice I 21.30 Zemlja svjetlosti 22.20 Trkačka groznica 00.00 Nevjerovatno slijet.

07:00 Crtani filmovi 10:00 Divlja ljepota 11:00 Serija: Moje 3 sestre 12:50 Kuhinjica 14:30 Bitange i princeze 15:00 Serija: Strasti 2 /r 16:30 Divlja ljepota 16:55 Ljetopis 18:00 Forum 18:30 Serija: Strasti 22:00 Forum 22:30 Ljetopis

Beograd - Podgorica: vim danima 08.00, 17.25, 21.25 časova Tivat - Beograd: svim danima 12.50, 19.15 časova Beograd - Tivat: svim danima 11.10, 17.35 časova Informacije na telefon: 664-730. Rezervacije: 664-740, 664-750

Podgorica - Zagreb: ponedjeljak i petak u 12:45, srijeda u 13:25; Zagreb - Podgorica: ponedjeljak i petak u 11:00, srijeda u 11:40; Informacije i rezervacije na tel/fax. 020/201-201, 201-202, 241-154

Tivat - Moskva: subota 15.20; Moskva - Tivat: subota u 13.15 Informacije na tel. +382 33 459 706, +382 33 459 716, +382 67 251 001, 251 004, 251 008, 230 778

RTS 1 06.05 -Jutarnji program - -09.05 -Serija: “Građani sela Luga” -09.55 -Vesti -10.05 -Razglednica -10.35 -Enciklopedija za radoznale - -12.30 -Serija: “Mesto zločina” -13.15 -Evronet -13.20 -Dizni na RTS -13.45 -Film -15.00 -Ovo je Srbija -15.50 -Serija: “Srećni ljudi” -17.00 -Dnevnik -17.25 -Beogradska hronika -18.25 -Putopis -19.00 -Kviz: Slagalica -19.17 -Vreme, stanje na putevima -19.30 -Dnevnik -20.05 -Serija: “Srećni ljudi” -21.00 -Film: “Terminator 2” -23.55 -Dnevnik -00.10 -Serija: “Mesto zločina” RTS 2 07.37 -Popaj, animirana serija -07.59 -Tomas i drugari, animirana serija -08.06 -Ozi Bu, animirana serija -08.15 -Deni i Dedi, animirana serija -08.21 -Verujte, ali ne preterujte -09.05 -Neobično o

biljkama - - -15.30 -Crkve brvnare u Srbiji -15.56 -Verski kalendar -16.00 -Eko recept za zdrav život -16.40 -Prag sela Srbije -17.00 -Serija: “Prevaranti” -18.00 -Koncert pevačke grupe Tkanice -18.40 -Dokumentarni film -19.10 -Lov i ribolov -19.40 -Serija: “Prevaranti” -20.40 -Fudabl: Čelzi Atletiko -22.35 -Preci i potomci: Sloboda bez straha -23.05 -Vidik: Praštanje i iskupljenje HRT 1 07.00 Dobro jutro 09.01 Serija: “Divlji plamen” 10.14 Dokumentarna serija 11.01 Dokumentarna serija 12.00 Dnevnik 12.30 Serija: “Moć sudbine” 13.15 Film 15.00 Vesti 15.10 Serija: “Prosjaci i sinovi” 16.10 Serija: “Ponos Ratkajevih” 17.00 Vesti 17.25 Hrvatska uživo 18.35 Serija: “Loza” 19.07 Navrh jezika 19.10 Kviz 19.30 Dnevnik 20.10 Dokumentarna serija 21.00 Serija: “Stipe u gostima”


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

TV program/Servis 25

PETAK, 31.8.2012.

TV PROGRAM

06:00 06:40 06:50 06:65 10:30 11:45 12:00 13:00 14:00 15:00 15:45 16:00 16:20 17:15 18:00 18:30 19:10 20:00 20:20 21:00 22:30 23:30 00:30 01:30 03:30 03:40

Kukavica/r City City kid’s Dobro jutro Serija: Gospođica City Tačno u podne 48 sati svadba/r Tri puta da/r Ljubav i mržnja Teen pleme City Akademija debelih Serija: Moje srce kuca za Lolu Info monte Serija: Kukavica Serija: Mala nevesta Loto Serija:Gospođica Grand show Akademija debelihpregled dana Šopingholičarke Top speed- repriza Film: Tamno plava City Serija: Veštičarenje

PINK M Šopingholičarke 23.30

07:00 10:00 11:45 15:00 15:15 15:45 16:00 17:00 19:00 19:50 20:00 20:30

Uz jutarnju kafu Dogodilo se... Jakanje Toto vijesti Smiješna top lista Na domaćem terenu Zabavni magazin Žestoko Texas holdem poker Ekstremno Loto Nindža ratnici

22.20 Dnevnik 22.50 Vesti iz kulture 23.10 Film: “Panov lavirint” 01.05 Serija: “Seks i grad” 01.35 Film: “Atentat na Ričarda Niksona” HRT 2 07.35 Teletabisi 08.00 Žutokljunac 13.00 Serija: “Darma i Greg” 15.05 Zalagonica 16.50 Idemo na put sa Goranom Milićem 17.40 Serija: “Kenedijevi” 18.25 Serija: “Novi klinci s Beverli Hilsa” 19.25 Dokumentarni film 20.00 Serija: “Laži me” 20.40 Fudbal: Čelzi - Atletiko 22.55 Serija: “Mućke” 23.45 Serija: “Bitange i princeze” 00.20 Serija: “Inspektor Montalbano” HBO 11.00 -Film: “Pariz ekspres” -12.40 -Serija: “Redakcija” -13.40 -Film: “Transformers 3” -16.15 -Film: “Posebna veza” -18.15 -Film: “Dadilja Mekfi” -20.05 -Serija: “Čarobni grad” -21.00 -Serija: “Redakcija” -22.00 -Serija: “Uzvratni udarac” -23.35 -Film: “Cedar Rekords”

06:45 Boje jutra 09:00 Vijesti u 9 09:05 Serija: Izgubljena čast/r 09:50 Serija: Krv nije voda/r 10:40 Serija: Sve će biti dobro 12:00 Vijesti u 12 13:07 Serija: Gumuš 13:55 Julijina kuhinja 14:00 Vijesti u 2 14:05 Meteo u 2 14:07 Serija: Ljubav i kazna/r 14:50 Serija: Larin izbor/r 15:50 Lud, zbunjen, normalan 16:30 Vijesti u pola 5 16:50 Julijina kuhinja 16:55 Serija: Krv nije voda 17:40 Serija: Stranac mladozenja 18:30 Vijesti u pola 7 19:10 Serija: Larin izbor 20:05 Serija: Izgubljena čast 20:50 Serija: Ljubav i kazna 21:40 Hitler – rađanja zla 22:30 Vijesti u pola 11 22:45 Sport 22:55 Serija: Las Vegas 23:40 Film: Šetač 01:15 Film: Factotum

VIJESTI Serija: Izgubljena čast 20.05

11:15 12:15 14:00 17:10 17:30 18:00 18:30 18:55 20:15 22:00 22:10 22:30 00:00

Hrana i vino Zvjezdano nebo Mbc vijesti Video katalog Hrana i vino Mbc vijesti Podgorički mozaik Video katalog Plodovi zemlje Mbc vijesti Video katalog Zvjezdano nebo Astro num caffe

-01.00 -Film: “Izbacivač” -02.35 -Film: “Dva pandura” ARENA SPORT 1 11.00 -Atletika, Dijamantska liga, Lozana -13.00 -Fudbal: Bate Hapoel Kiriat Šmona, plej of Lige šampiona -15.00 -Fudbal: San Hoze - Montreal -17.00 -Fudbal, najava kola, studio -17.30 -Fudbal: Radnički Niš - Radnički 1923, prenos -19.30 -Fudbal Masters of European Football Ep 09 -20.00 -Fudbal Masters of European Football Ep 10 -20.30 -Košarka: Srbija - Estonija, prenos -22.30 -Fudbal, magazin Lige šampiona -23.00 -Fudbal Masters of European Football Ep 09 -23.30 -Fudbal Masters of European Football Ep 10 SPORT KLUB 16.00 Magazin Premijer lige 16.30 Svet fudbala 17.00 Svetski sportski magazin 18.00 Fudbal: Hoverla Tavrija, prenos 20.00 Vesti 20.15

07:00 Crtana serija:Garfild 07:30 Film/r 09:00 Check In The Best Of/r 10:45 Serija:Donja Barbara 11:30 Blink 11:30 Jamie’s Italian Job/r 12:20 Serija:Zlatno tele/r 13:00 Top Shop 13:30 Dokumentarna serija/r 14:15 Serija:Lea Parker/r 15:00 Blink 15:15 Jamie Oliver 16:45 Dokumentarna Serija 17:30 Check In - The Best Of 19:00 In - Puls Informativna emisija 19:40 Serija:Donja Barbara 20:45 Serija:Jermolovi 21:40 In - Puls Informativna emisija 22:00 Film 23:30 Serija:Lea Parker 00:30 Check In The Best Of/r 02:00 Jamie Oliver/r 03:30 Donja Barbara/r

IN Serija:Donja Barbara 19.40

10:00 11:30 12:00 13:20 16:00 16:45 17:55 20:00 21:00 21:30 22:30

Pet Show /r. Dr Fajt Crtani film/Mumijevi Serija: Savana/r Dok.program /r. Serija: Savana LedoVečera kod Džaje PG Raport Info Auto Shop Film: Kaponeovi momci

Premijer liga, vesti 20.45 KHL, finale 22.45 Najava španske lige 23.15 Barsa TV: Romario 00.15 Vesti FOX LIFE 14.10 -Serija: “Seks i grad” -15.05 -Serija: “Uvod u anatomiju” -16.00 -Serija: “Štiklama do vrha” -16.50 -Serija: “Rokerka Rita” -17.40 -Serija: “Knjižarka” -18.05 -Serija: “Da draga” -18.30 -Serija: “Vil i Grejs” -18.55 -Serija: “Uvod u anatomiju” -20.00 -Serija: “Očajne domaćice” -20.55 -Serija: “Seks i grad” -23.00 -Serija: “Šapat duhova” -23.50 -Serija: “Da draga” FOX CRIME -16.40 -Serija: “Čikaški kodeks” -17.30 -Serija: “Pariski forenzičari” -18.20 -Serija: “Monk” -19.10 -Serija: “Dojlova republika” -20.00 -Serija: “Red i zakon” -20.55 -Serija: “Policajci iz Detroita” -21.45 -Serija: “Zločinački umovi” -22.35 -Serija: “Čikaški kodeks” -23.25 -Serija: “Zločin”

DANAS U GRADU BIOSKOP CINEPLEXX Hrabra merida - ned/pon/uto/ sri (11:00; 12:00; 13:00; 14:00); 15:00; 16:00; 17:00; 19:00; 21:00. Bornovo nasljeđe – čet/pet/ sub 15:00; 17:30; 20:00; 22:30. ned/pon/uto/sri (14:00); 17:30; 20:00; 22:00. Plaćenici 2 – čet/pet/sub (12:20; 14:20); 16:20; 18:40; 20:40; 22:40. ned/pon/uto/sri (14:20); 20:40; 22:40. Vanzemaljci u komšiluku– čet/pet/sub (12:00; 14:00); 16:00; 18:00; 20:20; 22:20. ned/pon/uto/sri (12:00); 18:20; 20:20; 22:20. Totalni opoziv– čet/pet/sub 18:20; 20:30; 22:50. ned/pon/uto/sri 19:40; 23:00. Betmen,Uspon Mračnog Viteza – čet/pet/sub (13:40); 16:40; 19:40; 21:30.

ned/pon/uto/sri 16:40; 21:30. Čudesni spajdermen– čet/pet/ sub 15:10; 22:40. ned/pon/uto/sri 18:10; 22:30. Ledeno doba 4, 3D– čet/pet/ sub digital: (12:40); 14:30. 3D: (11:20; 13:20); 17:40; 19:30. ned/pon/uto/sri digital: (12:30); 15:40.3D: (11:30; 13:30); 15:30; 17:40; 19:30. Madagaskar 3 digital – čet/ pet/sub (11:00; 11:50; 13:10); 16:30. ned/pon/uto/sri (11:40; 13:40); 16:20. *Termini u zagradama se odnose samo na subotu i nedjelju.

VAŽNI TELEFONI DEŽURNE SLUŽBE Policija ..................................................122 Vatrogasna ...........................................123 Hitna pomoć .........................................124 Tačno vrijeme .......................................125 Telegrami .............................................126 Jedinstveni evropski broj za pozive u nevolji .......................................112 Univerzalna služba sa davanje informacija o telefonskim brojevima pretplatnika ..........1180 Informacije ......................................... 1181 Crnogorski telekom ...........................1500 Telenor................................................1188 M:tel ....................................................1600 Elektrodistribucija .......................633-979 Vodovod ........................................ 440-388 Stambeno .....................................623-493 Komunalno ................................... 231-191 JP “Čistoća” .................................. 625-349 Kanalizacije ..................................620-598 Pogrebno ......................................662-480 Meteo ....................................094-800-200 Centar za zaštitu potrošača 020/244-170 Šlep služba ........................... 069-019-611 Žalbe na postupke policije ........................ ...............................067 449-000, fax 9820 Carinska otvorena linija....... 080-081-333 Montenegro Call centar ....................1300 Tel. linija za podršku i savjetovanje LGBT osoba u Crnoj Gori .............. 020/230-474 SOS broj za žrtve trafikinga ........ 116 666 Sigurna ženska kuća ............ 069-013-321 Povjerljivi telefon ................080-081-550 Kancelarija za prevenciju narkomanije .................................611-438 Narcotics Anonymous ............ 067495250 NVO 4 LIFE.... 067-337-798, 068-818-181 CAZAS AIDS ..........................020-290-414 Samohrane majke ................069-077-023 INSPEKCIJE Ekološka........................................ 618-395 Inspekcija zaštite prostora ..........281-055 Inspekcija rada ............................. 230-374 Inspekcija Uprave za igre na sreću ..............265-438 Komunalna policija ..............080-081-222 Metrološka inspekcija ................. 601-360, .................................................fax 634-651 Sanitarna ......................................608-015 Tržišna ..........................................230-921 Turistička ......................................647-562 Veterinarska .................................234-106 BOLNICE Klinički centar ..............................412-412 DOMOVI ZDRAVLJA Pobrežje ........................................648-823 Konik .............................................607-120

Tuzi ................................................603-940 Stari aerodrom .............................481-940 Dječja ............................................603-941 Golubovci ...................................... 603-310 Radio-stanica ...............................230-410 Blok 5 ............................481-911, 481-925 LABORATORIJE I AMBULANTE Ordinacija za kožne i polne bolesti “dr” .........................664-648 Ambulanta i labaratorija Malbaški........................................248-888 PZU “Life” klinika za IVF .............. 623-212 VETERINARSKE AMBULANTE “Animavet” ...........................020-641-651 Montvet.........................................662-578 APOTEKE Ribnica .......................................... 627-739 Kruševac, Montefarmova dežurna apoteka Bul. Sv. Petra Cetinjskog .............241-441 ICN Crna Gora ...............................245-019 Sahat kula ..................................... 620-273 Biofarm .........................................244-634 HOTELI Ambiente ......................................235-535 Best Western Premier Hotel Montenegro .......................406-500 Bojatours ...................................... 621-240 City ................................................441-500 Crna Gora .....................634-271, 443-443 Evropa .......................... 621-889, 623-444 Eminent ........................................664-646 Keto............................................... 611-221 Kosta’s ......................... 656-588, 656-702 Lovćen .......................................... 669-201 Pejović ..........................................810-165 Premier .........................................409-900 Podgorica .....................................402-500 TAKSI Alo taksi .......................................... 19-700 SMS ..........................................069019700 Boom taksi...................................... 19-703 Bel taxi ............................................ 19-800 City taksi ..........................................19-711 besplatan broj .........................080081711 De lux taksi ..................................... 19-706 Exclusive taksi .................................19-721 Hit taksi........................................... 19-725 Red line taksi ...................................19-714 SMS ..........................................068019714 Royal taksi ...................................... 19-702 Oranž 19”........................................ 19-709 PG taksi ........................................... 19-704 Queen taksi..................................... 19-750


SMS‘om na broj

Ukucajte: DN napravite razmak upišite tekst Vašeg oglasa i pošaljite na broj 14554.

SMS OGLASI PROMOTIVNA CIJENA JEDAN DAN

SA URAČUNATIM PDV-OM

MALE OGLASE MOŽETE PREDATI I LIČNO U PROSTORIJAMA DNEVNIH NOVINA “PC NIKIĆ”, KRALJA NIKOLE BB £ 7. SPRAT (ulaz pored zlatare Majdanpek)

VAŽNO: Broj telefona koji će biti objavljen u sklopu malog oglasa je broj sa kojeg je poslat SMS. Napomena: 1. Tekst oglasa može da sadrži 160 karaktera (15 -20 riječi). Cijena oglasa je 1€ sa uračunatim PDV-om. Nakon što ste poslali oglas, dobićete obavještenje da ste uspješno poslali poruku. U poruci se nalazi i šifra Vašeg malog oglasa i jedino je ova šifra osnova za reklamacije. 2. Mali oglasi poslati do 16h, biće objavljeni u sjutrašnjem broju izdanja, poslije 16h biće objavljeni nakon dva dana 3. Redakcija zadržava pravo da izvrši korekturu oglasa po usvojenim redakcijskim pravilima bez promjene osnovnog smisla oglasa! 4. Oglasi koji nijesu u skladu sa zakonom i uređivačkom politikom, neprimjerenog sadržaja neće biti objavljeni! 5. Izdavač nije odgovoran za sadržaj, kvalitet, tačnost i učinjenu uslugu koja je data putem oglasa! 6. Prilikom slanja Vaših oglasa molimo vas da ne koristite ćirilicu i slova č, ć, ž, š, đ jer vaš oglas neće biti primljen. Umjesto navedenih znakova dovoljno je da upišete c, c, z, s, dj.

Za dodatne informacije u vezi sa oglašavanjem putem SMS poruka možete nam pisati na e-mail adresu: MARKETING@DNOVINE.ME ili pozvati na tel: +382 77 300 104

OGLASITE SE U NAJTIRAŽNIJIM CRNOGORSKIM NOVINAMA! Prodajem dvosoban stan u Bloku V (76m2) na 1. spratu u plavoj zgradi preko puta trim staze. Tel.069/070-777

Kuće/Stanovi

9932

Kupovina

Kupujem trosoban ili četvorosoban stan Preko Morače (prednost novogradnja). Tel.067/721-111

9909

Prodaja

Cetinje, kuća atraktivna lokacija, zelenilo, centar. Tel.068/713-288

Prodajem stariju spratnu kuću 90m2 na placu od 260m2 u centru Nikšića. Tel.068/846-308, 069/306-094

9933

Prodajem stan 58m2 u Budvi, uknjižen, namješten, na zaobilaznici, blizu autobuske stanice i Univerziteta. Moguća i zamjena za stan u Beogradu. Tel.069/235-709

9940

9849

Prodajem novu vikendicu na Njegušima-Krstac, 90m2 - ekstra, i garsonjeru u Podgorici 19m2, novogradnja. Može zamjena za nekretnine na Primorju. Tel.068/069-080 9869

Prodajem kuću stambenog prostora 280m2, poslovnog prostora 170m2, dvije garaže 108m2 i sušnica 25m2. Tel.067/511-487

9879

Prodajem ili izdajem trosoban stan 105m2, zgrada Krstarica (širi centar Podgorice). Tel.067/733-337 9905

Prodajem jednosoban stan u Podgorici. Tel.069/157-588

9912

Suteren, renoviran stan 36 m2, centar. Tel.069/054-101

Prodajemo dvoiposoban stan na Bulevaru Save Kovačevića br. 40. Tel.067/901-5815, 067/634-453

9946

Prodajem ili izdajem u Beogradu u blizini Vukovog spomenika jednosoban stan 36m2 pogodan za studente. Opremljen, kvtv, internet, interfon, klimatizovan. Tel.069/067-315 9951

Izdavanje

Izdajem manji jednosoban stan, kompletno namješten, iza Maše. Cijena 300 eura. Tel.067/480-619 9828

U Igalu izdajem apartmane pogodne za studente, klima, kablovska... Tel.069/088-111, 069/970-800 9838

Izdajem luks opremljen apartman u blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta. Tel.069/091-903

9845

Izdajem namještenu garsonjeru, 18 m2, naselje Gorica C, Podgorica. Tel.067/288-585

9846

Izdajem namještenu garsonjeru u Beogradu. Voždovac. Novogradnja. Tel.069/089-577, 067/616-508 9853

Izdajem dvosoban komplet opremljen stan, kod Verano motorsa, centar. Idealan za studente. Cijena 300 eur. Tel.067-521-044, 069/144-044

9872

Izdajem namještenu garsonjeru kod Gintaša, Tel.067/460-650

9877

Izdajem kompletno namješten jednosoban stan, klimatizovan, parking, internet. Momišići - Vladike Danila. Povoljno. Tel. 067/235883 9887

Izdajem stan 80m2, moderno opremljen, u blizini Pravnog fakulteta. Tel.069/683-883 9890

9914

Prodajem stan 100m2 + 12m2 podrum, iza Mljekare, započeto kompletno renoviranje. 125.000e. Tel.069/391-485

9918

Podgorica-D.Gorica kuća lux 450m2, bruto 135.000. Plac posebno 1.950 do 2.790m2. Centralno grijanje i hlađenje, kamin, bunar, sistem za navodnjavanje, el.kapije, pomoćni objekat 50m2. Kombinovano plaćanje. Tel.068/103-068, 067/503-605

9922

Kuća lux 450m2. Plaćanje: keš, kompenzacija: stan 1-2, auto. Obezbjeđujemo kredit od 80.000-140.000e, kamata 4,78 odsto. Rok otplate do 25 godina. Tel.068/103-068, 067/503-605

9923

Izdajem nenamješten dvosoban klimatizovan stan. Ul. Skopska, Masline. Tel.067/696-339

9895

Izdajem namješten trosoban stan u Bloku V. Pogodan za studente. Tel.067/455-301; 067/567-297; 063/222-594

9906

Izdajem jednosoban stan u Podgorici, pogodan za studente. Tel.069/157-588

9913

Povoljno izdajem jednosoban stan, nenamješten ili namješten, 25m2, u kući, sve zasebno, Bora i Ramiza 5. Tel.067/237-081 9919

Izdajem stan (kuća) samcima, samicama, manjoj porodici. Blizu Doma zdravlja Zagorič. Tel.020/272-612, 067/869-995

9920

Izdajem namještenu garsonjeru u Budvi, blizu fakulteta, od septembra do jula. Cijena 160e. Tel.067/180-056

9934

Izdajem namješten jednosoban stan blizu fakulteta u Nikšiću, 180e. Tel.069/210-770

Izdajem hitno jednoiposoban stan u centru Igala dvjema djevojkama. Tel.031/331-007, 064/203-7065, 069/946-041 9949

9936

Izdajem jednosoban stan u centru Podgorice. Namješten, klimatizovan, studentima, zaposlenim djevojkama. Tel.067/261-417

Izdajem u Beogradu u blizini Vukovog spomenika jednosoban stan opremljen, klimatizovan, kvtv, internet, interfon, pogodan za studente blizu univerziteta. Tel.067/282-645

9952

Izdajem prazan stan u Tološima, klima, parking, internet. Povoljno! Tel.069/235-995

Izdajem nov, namješten jednosoban stan. Internet, kablovska, klimatizovan i parking mjesto. Bulevar ka Marezi Podgorica. Tel.068/258-698

U Podgorici izdajem nenamještenu garsonjeru u stambenoj zgradi. Tel.067/220-129

Povoljno izdajem nenamještenu garsonjeru u Zagoriču. Tel.069/304-641

9941

9945

9948

9955

9956


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

27

SUBOTA, 1. 9. 2012.

Prodajem fiat punto 1.1, troje vrata, benzin-plin, 93.godiĹĄte, u dobrom stanju, bez ulaganja, registrovan godinu dana, preĹĄao 250.000 km. Cijena 1.000 eura. Tel.068/111-547

Alarmni sistemi, spy oprema, student bubice, prisluĹĄkivaÄ?i, kamere, gps trakeri.Tel.069/833-083; 067/513-871

NASTAVA

9901

Mobilni telefoni: Nokia, Samsung, HTC, I-phone. Prodaja, servis, garancija, dostava. Tel.067/564-764

9870

Mercedes C 220 CDI 2001. god. U odliÄ?nom stanju... Povoljno. Tel.069/312-845

9875

Reno senik 1.9 DCI, 130 KS, kraj 2006, 131.000km, uraÄ‘en veliki servis, nove gume... OdliÄ?an. Tel.067/265-605

9892

Audi A8 4.0, turbo dizel quatro, teget metalik, 2004. godiĹĄte, kilometraĹža 170.000. MoĹže zamjena za novije vozilo uz naĹĄu doplatu. Tel.069/028-469

9902

Klime - prodaja, ugradnja, servis, Ä?iťćenje, sve popravke, garancija. Povoljno. Tel.069/020-023, 067/342-392

Punopravni Ä?lan evropske ĹĄkole visokog kvaliteta Punopravni Ä?lan evropske ĹĄkole visokog kvaliteta

9939

NAMJEĹ TAJ

9908

Bar, izdajem manji jednosoban stan 36/2, zgrada apoteke Bela dona u centru Bara. Komplet je i veoma lijepo namjeĹĄten, ima ekstra terasu. Tel.069/063-363

9961

Izdajem namjeĹĄtenu garsonjeru 28m2, balkon, 3. sprat u Pejtonu. Plaćanje mjeseÄ?no. Tel.067/630897, 067/505-567

9963

Prodajem plac u MateĹĄevu, 500m2. Voda i struja na placu. Ulaz sa asfaltnog puta. Tel.067/467-077

9921

Podgorica-D.Gorica, placevi 1.580, 1.780, 3.360m2. Svaki 2-4 urbanistiÄ?ke parcele. Mogućnost gradnje 2001.200m2 po jednoj UP (S+P+P1+Pk) ukupno do 4.600m2. Lokacija 150m od magistrale PG-CT. Tel.068/103068, 067/503-605 9924

P�������

TraŞim jednosoban namjeťten stan ili garsonjeru na Zabjeluokolina ťkole ΄Vuk KaradŞić΄. Tel.067/179-796

9852

TraĹžim dvosoban nenamjeĹĄten stan sa posebnim ulazom i strujomjerom. Prednost Zabjelo, Zelenika. Tel.067/806-511

9893

Zď?Ąď?­ď?Şď?Ľď?Žď?Ą

Mijenjam kuću 250m2, na placu od 500m2 Podgorica, ZagoriÄ? za manju nekretninu u Tivtu, a uz vaĹĄu doplatu. Tel.069/572-352

9816

Ĺ˝abljak, placevi 480m2, 560m2, 890m2, 1.160m2 (RazvrĹĄje). Od grada 900m prema skijaliĹĄtu. Usvojen prostorno-urbanistiÄ?ki plan. Jeino, idealno. Tel.068/103-068, 067/503605 9925

Prodajem ili mijenjam plac uz magistralu Podgorica-Nikťić, Orja Luka-Danilovgrad.Za manji stan. Tel.067/546-888

9931

Prodajem plac 6.000m2 (djeljiv) Piperi-Stanjevića Rupa iza ciglane SpuŞ. Put, voda, struja, telefon. MoŞe kompenzacija za građu, materijal ili auto. Opťtina PG. Tel.069/765-334, 067/430-106

Izdajem dvokrevetne sobe za studente. Kuhinja, kupatilo, zaseban ulaz, kod Palade. Blizu Ekonomskog i Pravnog fakulteta. Tel.069/305-363

9891

U centru PG izdajem jednokrevetnu sobu djevojkama u stalnom radnom odnosu i dvokrevetnu sobu studentkinjama. Tel.068/556-906

Mijenjam 500m2 urbanizovanog placa u ToloĹĄima za stambenu jedinicu Podgorica-Primorje. Tel.067/500-711

9829

POSLOVNI PROSTOR

9907

9916

Prodajem uređen poslovni prostor od 172m2 u Podgorici, Ulica Oktobarske revolucije 78, cijena 1m2 1.600e. Tel.069/502-101

Izdajem sobe studentima. Jednokrevene ili dvokrevetne. Upotreba kuhinje. Internet/kablovska ukljuÄ?eni u cijenu. Blizu UDG-a, Donja Gorica. Tel.067/535-264

Prodajem poslovne prostore u centru Podgorice Ulica Balťića, 70m2 prizemlje i 60m2 sprat, novogradnja, upotrebna dozvola, povoljno. Tel.067/205-200

9954

9854

9857

9950

I��������

PLACEVI Prodajem 500m2 urbanizovanog placa u ToloĹĄima. Struja i voda na placu. 1m2/65eura. Tel.067/500711

Hala 800m2 (kancelarija, kuhinja i WC) parcela 4.000m2, Dalmatinska ulica, Podgorica. Tel.069/911994 9910

9830

Bigova, plac od 600m2 blizu mora, jeino. Tel.068/713-288 9850

Plac 5 km ili 5 minuta od Podgorice, 4.000 m2, 1/1, djeljiv. Sva infrastruktura. Cijena po dogovoru. Tel.067/528-947

9865

Prodajem plac 2.200m2 pored magistrale Orja Luka, Danilovgrad. Tel.067/511-487 9880

9917

9938

Prodajem mercedes C 220 D, 98. godiĹĄte, uvoz iz Ĺ vajcarske. Ekstra stanje. Tel.069/660-045

POLJOPRIVREDA

9926

Prodajem 1.000 kg prvoklasnog groŞđa i 100 litara stare rakije. Tel.067/857-899

Audi A6 2008, 3.0TDI, u apsolutnom fullu, dijamant crni, u perfektnom stanju. Cijena po dogovoru. Tel.069/022-470

9825

Prodajem mladu steonu kravu. Tel.067/185-336

9929

Kawasaki ER6 N, 650 cm3 2008.g, preĹĄao 5.000 km, ekstra stanje! 3.800e! Tel.069/048-662

Turski kangali ĹĄtenad. Povoljno. Tel.067/274-909

VOZILA/AUTO DJELOVI Prodajem apriliu scarabeo 125 ccm, 2001. god, preĹĄla 20.000, servisirana, i jednu za djelove. 900 eura. Zamjena. Tel.069/385-217 9860

Prodajem djelove od opela astre GSI 94. godiĹĄte. Tel.069/252-002

9861

Da li neka dama, moŞe i starija, imućnija, Şeli diskretno druŞenje sa starijim momkom? Samo ozbiljne, prednost Podgorica, Budva. Tel.069/588-492

PLOVILA Zimovnik plovila pod video nadzorom, pranje, farbanje, mehanika, elektrika, tende, transport, usluge autodizalice, viljuĹĄkara. Tel.067/318-981, 067/552-359. www.craba-marine. com

9960

HRANA/PIĆE Prodajem poŞeťku ťljivu. Dobra za dŞem, slatko i rakiju. Tel.067/185-336

9858

9943

Profesionalna ugradnja laminata. Tel.069/427-049

RAZNO

9848

Licencirani atletski trener vrĹĄi upis u atletsku skolu. Rad sa svim uzrastima. Kondicioni treninzi za odrasle. Informacije na tel. 068/572-472

Prodajem knjige za I ekonomske (pravni smjer) i italijanski i engleski za VIII razred. Tel.068/473-797 9826

Bato-Bosanac pomoću gledanja u ĹĄolju sa sigurnoťću otkriva vaĹĄe: juÄ?e, danas, sjutra. Rad na daljinu pomoću slike. Tel.068/504-029

9851

Povoljno molerski radovi, farbanje stolarije i kovanih ograda i kapija. Tel.069/522-636 9871

΄Kvalitet΄ - Ä?iťćenje stambeno-poslovnih prostora, dubinsko pranje tepiha, garnitura, automobila, poliranje-kristalizacija mermera. Popust do 30 odsto. Tel.067/224644, 068/224-644, 069/224-644

9856

Profesor razredne nastave sprema uÄ?enike od I do VII razreda. Tel.067/235-630

Otkupljujem zlato i dukate, najveće cijene u regionu. Tel.067/928-9280

9859

9953

9899

Opravka veĹĄ maĹĄina, friĹžidera, zamrzivaÄ?a. Klime, ugradnja i servis. Tel.069/027-979 9904

KeramiÄ?ari-povoljno. Postavljanje ploÄ?ica, izvlaÄ?enje podloga, ugradnja laminata. Tel.067/269-071, 069/375-844 9911

POSAO Ozbiljna Şena pazila bi djecu u kući. Tel.069/498-682

9915

Potreban monter centralnog grijanja. Tel.069/339-394

9927

Pazim djecu u svojoj kući u Donjoj Gorici. Iskusna u svom poslu. Tel.067/867-407

9928

9947

MaĹĄinsko Ä?iťćenje i ruÄ?no pranje tepiha. Najpovoljnije cijene. Tel.069/214-059

9962

TURIZAM Izdajem povoljno apartman na Žabljaku. Tel.069/598-077

9867

LIÄŒNO

9958

Stolar, brza i efikasna intervencija, izrada vrata, ugradnja... Tel.068/668-844

9944

KUĆNI LJUBIMCI

9935

PeĹžo 207, oktobar 2007, kupljen u Verano Motorsu. 45.000 km, 5 vrata, zlatna metalik, gratis 4 zimske gume. 6.700e. Tel.067/180030, 069/370-605

USLUGE

Podgorica, centar, stan 100 m2 kao poslovni prostor. Registrovan kao poslovni prostor. Tel.067/388242

Izdajem dvokrevetnu sobu studentkinjama u blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta. Tel.069/498-682

Izrada i restauracija namjeĹĄtaja, izrada garnitura na razvlaÄ?enje, izrada duĹĄeka kao i kompletnog namjestaja za apartmane i hotele, Kotor. Tel.069/273-852

Prodajem ford mondeo 93. godiĹĄte. Uvezen iz NjemaÄ?ke. Registrovan do marta 2013. godine. Tel.069/501-909

9964

Zď?Ąď?­ď?Şď?Ľď?Žď?Ą

SOBE

9903

Klime Šćepanović, prodaja, profesionalna ugradnja, split sistemi, multi, inverteri. Servis, dezinfekcija. Tel.067/501-209, 068/501-209. www.klimescepanovic.com

9957

Potreban muĹĄko-Ĺženski frizer sa radnim iskustvom iz Herceg Novog radi stalnog zaposlenja u H-N! Tel.069/048-662

9937

APARATI/OPREMA Klime sa i bez invertera, multi sistemi, prodaja, montaĹža, garancija, servis, dezinfekcija, sve popravke. Tel.069/020-997, 067/289-974

9900

Izrada natalnih karti, gledanje u karte, skidanje negativne energije, rjeĹĄavanje problema, pozovite na 068/563-851

9878

Povoljno prodajem stare etno stvari i izraÄ‘ujem po narudĹžbini gusle, ikone, tradicionalne suvenire, duborez, ruÄ?ne izrade. Tel.067/528-493, 069/806-361 9894

Nova kolekcija Nautica satova, atraktivni, veliki izbor, garancija. ÄŒasovniÄ?ar-Watch shop - Crnić. Budva, Stari grad ulaz od Kapetanije. Tel.067/228-717

9930

Numerolog radi natalne karte, gleda budućnost, skida crnu magiju, pomaŞe po mnogim pitanjima. Pozovite na 068/563-851

9942

IzraÄ?unavamo vaĹĄe srećne brojeve. MoĹžda baĹĄ vi budete dobitnik lota! Tel.069/946-041

9959


Pratite nas na twitteru

@dnovine

28 Sport

SUBOTA, 1.9.2012.

Skromnost veliko srce Crna Gora CRVENA RENESANSA

DA LI STE ZNALI...

Da je nigerijski reprezentativac Selestin Babajaro 1997. godine slomio nogu dok je proslavljao gol na debitantskom nastupu u dresu Čelzija.

TIKET DANA VEST HEM FULAM TIP 1 KVOTA 2.50 VBA EVERTON TIP 2 KVOTA 2.30 LION VALENSIJEN TIP 1 KVOTA 1.60 TORINO PESKARA TIP 1 KVOTA 1.85 HOFENHAJM FRANKFURT TIP 1 KVOTA 2.00 MAJORKA REAL SOSIJEDAD TIP 1 KVOTA 2.10

GRUPA A Crna Gora Srbija Estonija Izrael Island Slovačka

8 6 6-0 485:42 2 6 4-2 533:43 2 46 0: 48 2 6 46 3-3 512:467 1 6 1-5 534:56 9 52 5: 43 6 0-6

12 10 10 9 7 6

kola: Slovačka Rezultati 6. 4, Izrael – Cr– Estonija 70:8 bija – Island Sr 1, :8 na Gora 76 . 58 4: 11 (2. septemParovi 7. kola ačka (17.45), ov Sl – bar): Island el (19.00), Crna Estonija – Izra 30). 0. (2 ja bi Sr Gora –

Tel Aviv doživio sudbinu Beograda – crnogorskim košarkašima je samo nebo granica Aleksandar Popović

C

rna Gora je nezvaničan učesnik Evropskog prvenstva u košarci! “Crveni” su stavili na “off” velelepnu “Nokija arenu”, gdje su savladali Izrael (81:76) i praktično čekirali kartu za Sloveniju, u kojoj će se naredne godine održati Eurobasket. Maksimalnih šest trijumfa u dosadašnjem dijelu kvalifikacija, treća pobjeda nad sastavom sa Bliskog istoka od sticanja nezavisnosti rezultirali su izborenim plasmanom, uprkos činjenici što su do kraja ostala još četiri kola.

Saradanja skromnosti i velikog srca još je jednom pokazala svu svoju moć – izabranici Luke Pavićevića uspjeli su da odnesu bodove iz Tel Aviva, gdje je uvijek teško očekivati išta više do poraza, čime su gotovo obezbijedili svoje učešće, jer je teško očekivati da će poraz stići kod kuće protiv Estonije, odnosno Slovačke, kao i u

gostima protiv Islanda. Naravno, šlagvort i proslava velikog uspjeha kulminiraće u nedjelju, kada u “Moraču” dolazi Srbija – protiv koje će “crveni” tražiti i sedmu pobjedu u kvalifikacijama. ●PAVIĆEVIĆ: HRABRI I PAMETNI Od njegovog dolaska više ni-

šta nije isto – Luka Pavićević je stvorio fenomenalnu atmosferu unutar tima, ugradio karakter “crvenima” i naučio ih da nikad nije gotovo sve dok ne zasvira semafor. “Pokazali smo hrabrost i znanje, koji su bili neophodni kako bi se trijumfovalo u Tel Avivu, gdje Izrael gotovo nikad ne gubi mečeve sa ovakvom težinom. Međutim, neophodnost pobjede je stavila veliki pritisak na njih, dok smo mi odigrali na visokom novou i u odbrani, i u napadu, pa je naš trijumf sasvim zaslužen, kao i prvo mjesto u grupi”, smatra Pavićević, čiji je metod rada uspio da izrodi jednu novu Crnu Goru, koja više ne zavisi ni od koga i koja svakom može da pomrsni račune, u bilo koje doba.

● ROČESTI: VELIKA POBJEDA Odlučio se da nosi crnogorski nacionalni dres, a zalaganje, igra i ponašanje u njemu natjerali su mnoge da se poklone Amerikancu Tejloru Ročestiju. Plejmejker je utišao “Nokija arenu” sa 15 poena, tri trojke i četiri asistencije.

novića... Ova škola fudbala ima blisku saradnju sa dva najveća kluba u glavnom gradu Budućnosti i Mladosti koji će imati prioritet kada je prelazak talentovanih igrača u pitanju. Škola fud-

bala OFK Titograd će treninge obavljati utorkom i četvrtkom od 10 do 11, odnosno od 16 do 17 časova u balon sali kod Katoličke crkve. Više informacija se može dobiti na telefon 069/515-072.

ŠKOLA FUDBALA

OFK Titograd pali motore Godinu dana kvalitetnog i stručnog rada je iza polaznika fudbalske škole OFK Titograd, koja već u ponedjeljak nakon mjesec dana pauze ponovo počinje da radi. Viši fudbalski trener sa UEFA licencom Željko Pavićević sa svojim saradnicima učiće mališane od sedam do petnaest godina prvim fudbalskim koracima, takmičarskom duhu i disciplini. Igrači će, pored obavljenih ljekarskih pregleda, biti dužni da redovno svoje

trenere obavještavaju o rezultatima koje postižu u školi i to sve u cilju stvaranja zdravih ličnosti. Iza trenera Pavićevića stoji bogato trenersko iskustvo koje je vezano uglavnom za uspjehe mlađih kategorija fudbalskog kluba Mladost, a upravo pod njegovom trenerskom palicom u najvažniju sporednu stvar na svijetu duboko su zagazili fudbaleri poput Stevana Jovetića, Bogdana Milića, Marka Ćetkovića, Blaža Iguma-

SPORTSKI EKRAN NE PROPUSTITE Vest Hem - Fulam (Sport klub, 13:45) - U subotnjem “luch time”-u sve je spremno za mali londonski derbi između “čekićara” i tima sa “Krejven Kotidža”.

12:00 13:00 13:45 15:30 16:00 16:00 16:00 17:30 17.45

Kašima - Kobe, fudbal Reli, Češka Republika Vest Hem - Fulam, fudbal Nirnberg - Dortmund, fudbal Vuleta, Biciklizam VBA - Everton, fudbal Svonsi - Sanderlend, fudbal US Open US Open

(Eurosport2) (Eurosport) (SportKlub) (Eurosport2) (Eurosport) (SportKlub+) (SportKlub) (Eurosport2) (Eurosport)

18:30 18.30 18:30 19:00 19:00 20:00 20:30 20:45 21:00

Neuštad - Austrija Beč, fudbal Fortuna - Menhengladbah, fudbal Mančester siti - KPR, fudbal Željezničar - Slavija, fudbal Lokomotiva - Dinamo Z, fudbal Sošo - Monpelje, fudbal US Open Bolonja - Milan, fudbal Donji Srem - Vojvodina, fudbal

(SportKlub+) (Eurosport2) (SportKlub) (Arena1) (Arena2) (Arena3) (Eurosport2) (Arena4) (Arena1)


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport 29

SUBOTA, 1.9.2012.

kratke vijesti Poljska bacila karte na sto PETAR BOŽIĆ - Dugogodišnji kapiten Partizana mogao bi da priredi hladan tuš navijačima - prema pisanju srpskog lista “Telegraf” Božić je nadomak prelaska u redove Crvene zvezde. Božić je u osam sezona sa klubom iz Humske osvojio 18 trofeja, ali “crno-bijeli” nijesu htjeli da nastave saradnju.

“Ovo je velika pobjeda, koja je jako važna. Iz meča u meč igramo sve bolje i mislim da smo protiv Izraela odigrali našu najbolju utakmicu u kvalifikacijama. Sve je na sjajnom nivou i trudićemo se da u tom ritmu nastavimo i u sljedećim mečevima”, vjeruje Ročesti, dok je nezaustavljivi Bojan

Dubljević odao priznanje cijelom timu. “Čestitam saigračima na odličnoj partiji i zasluženom trijumfu. Nije bilo lako, ali smo pokazali karakter i zabilježili veliku pobjedu”, zaključio je novi igrač Valensije, koji je ostvario dabl-dabl (18 poena i 10 skokova).

tenis

Rodik najavio kraj karijere Nekadašnji prvi teniser svijeta Endi Rodik odlučio je da okonča karijeru u domovini nakon završetka ovogodišnjeg US opena. Amerikanac je na 30. rođendan saopštio novinarima neočekivanu vijest. “Učiniću ovo kratko i slatko. Riješio sam da mi ovo bude posljednji turnir u karijeri. Razmišljao sam duže vrijeme o tome, kako mi tijelo reaguje i da li sam dovoljno sposoban da se nadmećem. Nijesam neko ko je u stanju samo da bude pasivni

posmatrač, imam i druge stvari koje me interesuju”, rekao je Rodik koji će se aktivnije posvetiti fondaciji njegovog imena, koja je skupila milione dolara za pomoć djeci. Rodik je jedini grend slem turnir osvojio 2003. godine na US openu i najmlađi je Amerikanac u istoriji tenisa koji je završio godinu kao prvoplasirani igrač na ATP listi. Igrao je još četiri finala grend slema, a u karijeri je upisao 610 pobjeda i osvojio 32 titule. M.P.

RK CRVENA ZVEZDA - Rukometaši ovog kluba definitivno ne znaju pod kojim imenom nastupaju. Klub iz Ljutice Bogdana postoji pod tri imena RK, ORK i MRK i svi imaju različite PIB-ove (poreski indetifikacioni broj), matične brojeve. Problem je što su u adresaru privrednih registara nedavno zavedeni kao MRK, a ugovori igrača su na RK. MRK nije registrovan u Osnovnom registracionom centru Beograd već samo RK, a na to ime je račun kluba blokiran još 1997. godine zbog dugovanja, tako da se sadašnji igrači u slučaju novih dugovanja pravno ne mogu naplatiti.

SEHA - Liga će ove sezone definitivno brojati deset klubova, a novina je da neće biti timova iz Srbije. Crnu Goru će predstavljati samo Lovćen, Hrvatsku Zagreb i Nekse, iz BiH će igrati Borac, Sloga i Izviđač, iz Makedonije Metalurg i Vardar, iz Slovačke Tatran Prešov, te novajlija iz Bjelorusije Brest Meškov.

Selektor Poljske, Valdemar Fornalik, kompletirao je spisak igrača za kvalifikacione mečeve za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2014. godine sa Crnom Gorom (7. septembar, Podgorica) i Moldavijom (11. septebar, Vroclav)! Fornalik je početkom sedmice saopštio imena 16 igrača koji nastupaju za klubove van Poljske, da bi juče dodao još deset igrača koji nastupaju u klubovima Ekstraklase, od kojih su trojica pozvana kao rezerve. SPISAK POLJAKA - GOLMANI: Lukaš Fabijanski (Arsenal), Vojčeh Ščešnji (Arsenal), Pržemislav Titon (PSV), DEFANZIVCI: Marcin Vasilevski (Anderleht), Lukaš Pišček (Borusija Dortmund), Jakub Vavržniak (Legija Varšava), Gregorž Vojtkovijak (Minhen 1860), Kamil Glik (Torino), Damijen Perkins (Betis), Marcin Komorovski (Terek). VEZISTI: Jakub Blaščikovski (Borusija Dortmund), Rafael Muravski (Leh), Ludovik Obranjak (Bordo), Adrijan Mierzejevski (Trabzonspor), Maciej Rubus (Terek), Eugen Polanski (Majnc), Ariel Borusjuk (Kajzerslautern), Gregorž Kruškoviak (Rem), Valdemar Sobota (Slask), NAPADAČI: Robert Levandovski (Borusija Dortmund), Kamil Grosicki (Sivaspor), Marek Saganovski (Legija), Arkadiuš Pieš (Ruh), REZERVE: Tomaš Jodlovec (Slask, odbrana), Januž Gol (Legija, vezista), Arkadiuš Milik (Gornik, napadač).

Grupe LE: Partizan sa Interom Crnogorski reprezentativac Vladimir Volkov sa Partizanom je dobro prošao na žrijebu za Ligu Evrope - “crno-bijeli” će igrati u grupi H sa Interom, Rubinom i azerbejdžanskim Nefčijem. Pored Volkova, Crna Gora će imati još dva predstavnika u LE - Stefan Nikolić sa Steauom će igrati protiv Štutgarta, Kopenhagena, te Moldea, dok je Mladen Božović sa Videotonom izvukao Sporting, Bazel i Genk... Grupa A: Liverpul, Udineze, Jang Bojs, Anži, Grupa B: Atletiko Madrid, Hapoel Tel Aviv, Plzen, Akademika, Grupa C: Olimpik Marsej, Fenerbahče, Menhengladbah, AEL Limasol, Grupa D: Bordo, Briž, Njukasl, Maritimo, Grupa E: Štutgart, Kopenhagen, Steaua, Molde, Grupa F: PSV Ajndhoven, Napoli, Dnjepar, AIK, Grupa G: Sporting Lisabon, Bazel, Genk, Videoton, Grupa I: Lion, Atletik Bilbao, Sparta Prag, Kirjat Šmona, Grupa J: Totenhem, Panatinaikos, Lacio, Maribor, Grupa K: Bajer Leverkuzen, Metalist, Rozenborg, Rapid Beč, Grupa L: Tvente, Hanover, Levante, Helsingborg.

Vest Hem pozajmio Kerola Napadač Liverpula, Endi Kerol, sljedećih godinu dana igraće u Vest Hemu na pozajmici! Kerol će tako opet sarađivati sa menadžerom Semom Alardajsom, koji ga je trenirao u Njukaslu. “Drago mi je što sam došao u Vest Hem. Želim da igram i postižem golove. Dobro poznajem menadžera Alardajsa iz perioda kada sam igrao za Njukasl i on je jedan od glavnih razloga zašto sam se odlučio na ovaj transfer”, rekao je Kerol, koji je prošle godine u crvenom dresu na 47 utakmica postigao devet golova.  M.P.

Aleks del Pjero u Sidneju Australijski fudbalski klub Sidnej saopštio je da će Italijan Alesandro del Pjero u narednom periodu nastupati za tu ekipu! Izvršni direktor kluba, Toni Pinjata, otputovaće za vikend u Italiju, gdje će zaključiti ugovor sa legendarnim italijanskim fudbalerom. “Del Pjerov dolazak u Sidnej je velika stvar za australijsku ligu. Počastvovani smo što je Alesandro odlučio da igra za naš klub”, rekao je predsjednik fudbalskog kluba Sidnej Skot Barlou.  M.P.


Pratite nas na twitteru

@dnovine

30 Sport

SUBOTA, 1.9.2012.

Spremili zamku za Čelik: Marko Radulović sa šefom Malovrazićem

PODGORIČKI DERBI

Biće teško kao n Mladost dočekuje (17) Budućnost na Starom aerodromu - gradski derbi na papiru nudi zanimljivost

petrovac - čelik

Petrovac topi Čelik Nakon lošeg i neefikasnog početka momci Milorada Malovrazića zaigrali su fudbal koji ih je krasio prošle sezone - u posljednjem kolu na Trešnjici pobijedili su Zetu (4:3), a sada na svom terenu Petrovac u okršaju sa Čelikom priželjkuje pobjedu za miran san. “Uvijek idemo na tri boda, bez obzira da li igramo kući ili na strani. Ne gledamo protivnika, već smo samo skoncetrisani na sebe. Znamo da je Čelik jako kvalitetan, ali takođe znamo šta je naš zada-

tak - to je pobjeda”, rekao je desni bek Marko Radulović koji je protiv Zete evrogolom riješio “ludi meč” u Golubovcima. Trijumf u Nikšiću od 3:0 protiv Mladosti ohrabrio je “metalurge”, pa se pod Malim brdom nadaju - trijumfu. “Znamo da je Petrovac teško gostovanje, da je vruć teren, ali mislim da smo jača ekipa od njih. Svi u ekipi razmišljamo samo o tri boda koja bi nam odlično “legla” pred pauzu koja slijedi”, poručio je Ivan Ivanović, ofanzivac Čelika. U.R.

grbalj - mornar

Trikolore drma imperativ Jedini primorski meč odigraće se u Radanovićima Grbalj će nakon dva (ne)očekivana poraza od Budućnosti i Rudara protiv Mornara pokušati da “pronađe” pobjedu. “Neće biti lako, ali Grbalj uvijek napada tri boda. Što se tiče protivnika, Mornar posjeduju kvalitet i zato ih ne smijemo potcijeniti. Od samoga starta moramo pokazati da igramo kod kuće i konstantnim pritiskom što je prije moguće riješiti utakmicu u našu korist”, rekao je mladi član “trikolora” Ili-

ja Bogdanović. Barani su sjajno otvorili sezonu, ali prije nedjelju dana uslijedio je krah od Lovćena (poraz 2:1) - izabranici Obrena Sarića spremni su za popravni ispit. “Daćemo sve od sebe da se iskupimo. Cilj je da ostanemo neporaženi. Moramo odigrati jednu mušku utakmicu. Ispunićemo sve što trener kaže i nadam se da će to biti dovoljno za dobar rezultat”, rekao je Nenad Bubanja, defanzivac gostiju.  U.R.

Bojan Topalović

B

udućnost će pored svoje baze na Starom aerodromu igrati veliku utakmicu - dočekuje ih Mladost, tim spreman da svakome uvijek pomrsi račune. Posebno ove sezone nakon što su se ljetos lijepo pojačali. Pred plavima je veliki meč, jer “plavi” nijesu imali dobar start (četiri meča - dva poraza), jer je na programu podgorički derbi...

Gospodine Dragićeviću, šta očekujete od utakmice na Starom aerodromu protiv nezgodne Mladosti... “Iskreno, očekujem dosta. Prije svega nalazimo se u situaciji kao poslije poraza od Sutjeske, pošto smo Mogrenu greškama dozvolili da trijumfuje prije sedam dana”, prisjetio se poraza (2:0) od “žutih” Rajo Dragićević. A, onda je dodao kako su momci radili na treninzima... “Tokom sedmice smo radili dobro, fudbaleri su svjesni situacije u kojoj se nalazimo, na dobrom smo putu da se vratimo na pravi kolosijek. Svi igrači koji istrče daće svoj maksimu. Mladost nam može donijeti mir”, rekao nam je Dragićević.

● Samo trijumf Znači - Budućnost napada tri boda na sjajnoj podlozi stadiona na Starom aerodroma... “Naravno. Idemo na pobjedu”, jasan je Dragićević. A, posljednji gradski derbi na stadionu Mladosti, “plavi” su jedva riješili u svoju korist - napadač Darko Nikač je u posljednjem minutu utakmice donio minimalnu po-

lovćen - jedinstvo

Prijestonica gori Derbi začelja zakazan je u prijestionici - Lovćen dočekuje Jedinstvo na Obilića poljani! Tri boda za dva prvoligaša znače - život. “Imamo dobru priliku da povežemo dva pozitivna rezultata, imamo šansu da na pravi način ovjerimo tri boda iz Bara. Nalazimo se u dobroj formi, igramo kako treba. Rival je nezgodan, poznajemo ih. U ovoj ligi svako svakoga može da pobijedi, ali mi ćemo dati sve od sebe kako bismo ostavili bodove na Cetinju”,

poručio je junak meča protiv Mornara Miloš Stevović. Bez postignutog gola i bez pobjede - takav je dosadašnji učinak Bjelopoljaca u crnogorskoj eliti. Stvari bi mogle da se promijene protiv Lovćena. “Red je da više zatresemo mrežu i trijumfujemo. U suštini, ni remi ne bi bio loš. Moramo igrati strpljivo, moramo čekati pravu priliku. Vjerujemo u sebe, možemo do dobrog rezultata”, rekao je golman gostiju Zoran Aković.  U.R.

Mladost - Budućnost Mogren - Rudar Petrovac - Čelik Grbalj - Mornar Lovćen - Jedinstvo (sve utakmice počinju u 17 sati) Sutjeska - Zeta (nedjelja, 16:30 sati TV Prenos) 1. Sutjeska 4 4 0 0 5:1 12 2. Čelik 4 3 0 1 8:4 9 3. Rudar 4 3 0 1 4:1 9 4. Mladost 4 2 1 1 5:3 7 5. Budućnost 4 2 0 2 5:5 6 6. Petrovac 4 1 2 1 4:5 5 7. Grbalj 4 1 1 2 4:3 4 8. Mornar 4 1 1 2 4:5 4 9. Mogren 4 1 1 2 3:5 4 10. Lovćen 4 1 0 3 3:8 3 11. Zeta 3 0 1 2 4:6 1 12. Jedinstvo 3 0 1 2 0:3 1

bjedu . Kakav tip meča sada očekujete? “Zna se da Budućnost uvijek nailazi na motivisanog protivnika. Čeka nas sličan meč - težak prije svega. Pogotovo sada, jer Mladost ima visoke ciljeve, dobro su se pojačali u prelaznom roku. Biće teško kao nikada do sada”.

● Samopouzdanje Plavi na startu sezone imaju dva poraza - izgubili su od Sutjeske i Mogrena, pobijedili su Lovćen i Grbalj, na svakoj utakmici su primili bar jedan gol. To sigurno utiče na samopouzdanje... “Uticalo je dosta stvari na samopouzdanje, a čini mi se da nas je najviše poljuljala priča o odlasku fudbalera u inostranstvo. Momci koji su očekivali transfer nijesu bili 100 odsto skoncentrisani, pa su nam se zato dešavale greške”, rekao je Dragićević, da bi na kraju poentirao: “Završetkom prelaznog roka, razmišljanje o odlasku je prošlost, vjerujem da će se igrači još više posvetiti, te da ćemo biti sve bolji i bolji”.

● Savićević: Respekt da, strah ne!

Kod kuće uvijek napadamo tri boda - Mladost je tako razmišljala godinama unazad. A, u sezoni kada žele da ostave dublji trag uništa se nije promijenilo - pred svojim navijačima će igrati ofanzivno... “Očekujem da utakmica bude fer i korektna. Igramo kod kuće i napadamo tri boda. Naravno, respektujemo Budućnost,


Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Sport

SUBOTA, 1.9.2012.

nikada do sada

31

BUDVA - Stadion: Lugovi. Početak: 17 sati. Sudija: J. Kaluđerović (Cetnije). Pomoćnici: D. Vujović (Cetinje), V. Radunović (Nikšić). Delegat: G. Dendić.

MOGREN Buturović - Ivanović, Kapisoda, Radišić, Popović - Bojić, Mirković, Pržica, Brnović, Vujović - Đoković. Trener: Branislav Milačić.

RUDAR Vukliš - Damjanović, Alić, Nestorović, Jovanović - Popović, Kaluđerović, Igumanović, Vlahović, Brnović - Nerić. Trener: Nikola Rakojević.

PETROVAC - Stadion: pod Malim brdom. Početak: 17 sati. Sudija: M. Bošković (Podgorica). Pomoćnici: D. Dević (Bar), D. Pajović (Cetinje). Delegat: Željko Damjanović.

PETORVAC Popović - Ma. Radulović, Grbović, Mrvaljević, Graovac Šofranac, Đukić, Pepić, Jovanović - Jablan, Živković. Trener: Milorad Malovrazić.

ČELIK Banović - Radović, Vuković, Nikolić, Videkanić - Kolev, Bulajić, Kasapi, Zorić - Račić, Ivanović. Trener: Slavoljub Bubanja.

RADANOVIĆI - Stadion: u Radanovićima. Početak: 17 sati. Sudija: N. Dabanović (Podgorica). Pomoćnici: V. Todorović (Nikšić), Đ. Ražnatović (Cetinje). Delegat: Branislav Mandić.

GRBALJ Budućnost se prošle sezone na Starom aerodromu izvukla u posljednjem minutu: Darko Nikač je bio plavi heroj ali ne postoji nikakav strah kod nas. Igraćemo ofanzivno, to je sigurno”, rekao nam je juče odlični ofanzivac Mladosti - Vladimir Savićević. Koja je prednost Mladosti? “Želja za dokazivanje, te zajedništvo koje vlada u svlačionici... Imamo sjajan kolektiv, a iz toga kolektiva uvijek iskoči pojedinac. Nadam se da će danas neko od nas iz Mladosti obilježiti meč sa Budućnosti”, rekao je Savićević, koji je dodao da ni remi ne bi bio loš rezultat.

Stadion: na Starom aerodromu. Početak: 17 sati. Sudija: M. Šćepanović (Podgorica). Pomoćnici: D. Šaković (Podgorica), D. Mrgunović (Podgorica). Delegat: Dragan Gorović.

MLADOST Marčelja - Tomić, Šofranac, Radulović, Živković - Sanković, Mandić, Savićević, Seratlić - Šćepanović, Rotković. Trener: Miodrag Vukotić.

BUDUĆNOST Agović - Kamberović, Orahovac, Peković, Radunović - M. Vukčević, Flavio, N. Vukčević, Bošković - Adrović, Mugoša. Trener: Radisav Dragićević.

M. Radulović - Bogdanović, Carević, Radusinović, Ragipović - L. Martinović, N. Bogdanović, Janković, Manojlović - Đalac, N. Nikolić. Trener: Aleksandar Nedović.

MORNAR Radanović - Jelenić, Bubanja, Vojvodić, Rajković - Obradović, Sekulić, Merdović, Metović - Ćulafić, Jovančov. Trener: Obren Sarić.

CETINJE - Stadion: Obilića poljana. Početak: 17 sati. Sudija: R. Pajović (Podgorica). Pomoćnici: J. Tatar (Podgorica), M. Brajović (Spuž). Delegat: D. Klikovac.

LOVĆEN B. Vujović - Mirković, Novović, Vušurović, V. Martinović - Marković, I. Pejaković, Radović, Stevović - Draganić, Đurišić. Trener: Slobodan Halilović.

JEDINSTVO Aković - Petrović, Vuković, Fetahović, Gojačanin - Radulović, Kajević, Drašković, Medenica - Sepua, Kasumović. Trener: Sreten Avramović.

MOGREN  RUDAR

Klasik u metropoli turzima Sjajan meč u najavi - Mogren na Lugovima igra sa Rudarom Pored gradskog derbija u Podgorici, ljubitelji crnogorskog loptanja veliki okršaj gledaće u Budvi - sastaju se bivši šampioni Mogren i Rudar! Biće to sudar dva najtrofejnija kluba u državi (imaju po tri trofeja), sudar dva iskusna stručnjaka Branislava Milačića i Nikole Peca Rakojevića, biće to pravi klasik. “Moramo da jurimo zaostatak na tabeli. Igraćemo maksimalno borbeno, odgovorno. Imamo kvalitet, možemo

da ostvarimo pozitivan rezultat”, najavio je meč sa Rudarom defanzivac Mogrena Aleksandar Kapisoda. Ekspedicija iz Budve je prije sedam dana pobijedila Budućnost (2:0), što je sjajna uvertira pred okršaj sa Pljevljacima. “Trijumf protiv “plavih” je naš plus. Lijepo bi bilo da pobijedimo, da mirne glave odemo na pauzu. Međutim, mečevi sa Rudarom su uvijek nezgodni”, izjavio je Kapisoda. Ako se vratimo nekoliko koraka, vidimo da su “ru-

dari” uspješniji od Budvana - Pljevljaci su posljednji duel riješili u svoju korist sa 4:1, dok su primorci posljednji put trijumfovali 14. maja 2011. godine u Pljevljima (1:0). “Mogren je skup dobrih fudbalera. Svoj kvalitet dokazali su pod Goricom, kada su iskoristili svaku grešku Budućnosti. Jesu domaćini, ali mi igramo isto i kod kuće i na strani. Rasterećeni smo, nadamo se trijumfu”, riječi su defanzivnog veziste Rudara Andrije Kaluđerovića. U.R.

Izdavač: Media Nea d.o.o. Prvi broj izašao 10. oktobra 2011. Podgorica, Kralja Nikole bb PC Nikić

Direktor i izdavač: Boris DARMANOVIĆ (boris.darmanovic@dnovine.me) Glavni i odgovorni urednik: Samir RASTODER (samir.rastoder@dnovine.me) Zamjenica: Marijana BULJAN (marijana.buljan@dnovine.me) Zamjenik i kultura: Vuk PEROVIĆ (vuk.perovic@dnovine.me)

Ekonomija: Novak USKOKOVIĆ (novak.uskokovic@dnovine.me) Društvo: Bojana Brajović (bojana.brajovic@dnovine.me) Hronika: Jasmina MUMINOVIĆ (jasmina.muminovic@dnovine.me) Crna Gora: Bojan VUČINIĆ (bojan.vucinic@dnovine.me) Reportaže: Ivanka FATIĆ RASTODER (ivanka.rastoder@dnovine.me) Svijet: Ivana ĐUROVIĆ (ivana.djurovic@dnovine.me Zabava: Filip JOVANOVIĆ (filip.jovanovic@dnovine.me) Sport: Miloš ANTIĆ (milos.antic@dnovine.me) Foto: Darko JOVANOVIĆ (darko.jovanovic@dnovine.me) Dizajn: Nikola VUKOTIĆ (nikola.vukotic@dnovine.me) Marketing: Bojana BECIĆ (bojana.becic@dnovine.me)


TRANSFER EKSPLOZIJE

Bombe u minut do 12

DN donose listu najvećih transfera svih vremena posljednjeg dana prelaznog roka

Aleksandar Popović

L

jetnji prelazni rok okupira pažnju navijača tokom cijela tri mjeseca, ali je posljednji dan trgovine uvijek zanimljiviji nego cijeli protekli period, jer u njemu padaju maske, interesi, pa svi napadaju svoje ciljeve bez kočnice u “minut do dvanaest”. Dakle, fudbalske “bombe” odjekuju na svim krajevima Evrope i svijeta, a ništa drugačije nije bilo ni juče, kada su se sklapali posljednji dogovori u smiraju popularnog “merkata”.

Ipak, zbog dobro poznatih termina štampanja, Dnevne novine nijesu bile u mogućnosti da do kraja isprate jučerašnja dešavanja na fudbalskoj pijaci, ali smo se prisjetili nekih od najvećih transfera sa “zvukom sirene”. ● RONALDO LUIS NAZARIO Iz Intera u Real Madrid 2002. godine – 46 miliona - Za tada astronomskih 46 miliona eura Real Madrid je 31. avgusta 2002. godine doveo brazilskog napadača Ronalda! Inter je dopustio “Fenomenu” da ode u Madrid, smatrajući da su ga povrede koljena slomile, ali je jedan od najvećih u istoriji fudbala demantovao sve, postigavši 104 gola u 177 utakmica za “merengese”. Sa “kraljevskim klubom” je pokorio dva puta prvenstvo Španije, uz jedan Internacionalno Kup i Superkup Španije. ● RIVALDO Iz Deportiva u Barselonu 1997. godine - 25 miliona Još jedan Brazilac je učestvovao u ludom danu posljednjeg dana prelaznog roka Rivaldo je 1997. godine pojačao Barselonu za 25 miliona eura, stigavši iz Deporitvo La Korunje. Čarobnjak iz Pauliste igrao je za “blaugranu” pet godina,

postigavši 86 golova u 157 mečeva i osvojivši dvije Primere, odnosno nagradu za najboljeg igrača svijeta, po ozboru Fife. ● ERNAN KRESPO Iz Lacija u Inter 2002. godine - 26 miliona - Dok je Ronaldo prelazio u Real, Inter je novac od tog transfera ekspresno uložio u dolazak Ernana Krespa! Laciju je pripalo 26 miliona eura, a argentinski golgeter se zadržao samo jednu sezonu u dresu “neraazzurra”, pogodivši mrežu suparnika samo sedam puta. ● VEJN RUNI Iz Evertona u Mančester junajted 2004. godine - 26 miliona - Sa nepunih 18 godina Vejn Runi je odbio da produži ugovor sa Evertonom, što je iskoristio Mančester junajted 2004. godine, iskeširavši 26 miliona funti za usluge nezaustivljivog napadača. Runi je sa “đavolima” osvojio do sada četiri Premijer lige, dva Liga kupa, tri Komjuniti Šilda, jednu Ligu šampiona, odnosno Svjetsko klupsko prvenstvo. Takođe, momak iz Liverpula je postigao 129 golova na 253 utakmice. ● ZLATAN IBRAHIMOVIĆ Iz Ajaksa u Juventus 2004. godine – 16 miliona - Lućano Mođi i njegova ekipa uspje-

li su 31. avgusta 2004. godine da angažuju Zlatana Ibrahimovića iz Ajaksa. “Kopljanici” su zaradili 16 miliona eura, dok je popularni “Ibrakadabra” osvojio dva skudeta zaredom, postigavši 23 gola u 70-ak okršaja. ● TEVEZ I MASKERANO Iz Korintijansa u Vest Hem 2006. godine - Šokantan dupli transfer uzdrmao je fudbalsku Evropu 2006. godine – Karlitos Tevez i Havijer Maskerano traženi su od velikih evropskoh klubova, ali su posljednjeg dana završili u redovima – Vest Hema! Detalji njihovog dolaska nikada nijesu izašli u javnost, a spekulisalo se da pripadaju brazilskoj firmi, koja ih zajednički vrbuje. ● EŠLI KOL Iz Arsenala u Čelzi 2006. godine - 21 milion + Galas -

Prije više od šest godina lijevi bek Ešli Kol prešao je iz jednog londonskog kluba u drugi. Čelzi je za 21 milion (plus Galas) angažovao Kola iz dvorišta “tobdžija”, koji je u plavom dresu osvojio Premijer ligu, Ligu šampiona, Liga kup, Komjuniti Šild i četiri FA Kupa (ukupno sedam), čime je postao najuspješniji igrač u najstarijem takmičenju. ● ROBINJO Iz Real Madrida u Man. siti 2008. godine - 32 miliona - Dolazak super bogatog šeika Mansura bin Zajeda Al Nahijana u Mančester siti rezultirao je “bombom” 2008. godine. Brazilac Robinjo stigao je na “Etihad” za 32 miliona funti, čime su “građani” porazili Čelzi i započeli novu eru u svojoj istoriji. Robinjo je za dvije godine uspio da postigne 14 golova, a odigrao je 41 meč.

● DIMITAR BERBATOV Iz Totenhema u Mančester junajted 2008. godine - 38. miliona - Rekordan trasfer odigrao se 31. avgusta 2008. godine – bugarski napadač potpisao je za Mančester junajted, a Totenhem je dobio čak 38 miliona eura! Popularni Berba je za četiri godine na “Old Trafordu” postigao blizu 50 golova, iako je rijetko kada bio prvi izbor ser Aleksa Fergusona. ● ANDREJ ARŠAVIN Iz Zenita u Arsenal 2009. godine - 21 milion - Jedan od najdramatičnijih poslova kompletirao se na zimu 2009. godine - ruski virtuoz Andrej Aršavin pridružio se Arsenalu svega 30 minuta prije isteka prelaznog roka, a njegov Zenit zaradio je 21 milion eura, prodavši ruskog reprezentativca, koji je dres “tobdžija” nosio 99 puta, uz 23 postignuta gola.

Izdanje 1. septembar 2012.  

Dnevne novine

Izdanje 1. septembar 2012.  

Dnevne novine