Page 1

Rädda Djuren-klubbens tidning • nr 1 2018

Möt Fria och Eira - två smarta får som älskar tricks

23


Tänk att stå helt stilla i två månader...

Alfred är hunden på Rädda Djuren-klubben som hjälper till så gott han kan.

Låter inte jättekul va? Och verkligen inte när det är -40 grader, huvva! Men det gör kejsarpingvinernas pappor när de ruvar sina ägg på sina fötter mitt i den kallaste antarktiska vintern. Det verkar ju lite knasigt att ens vilja bo där det är så kallt, men det är många djur som gillar det faktiskt. Några av de största djuren som verkligen älskar ordentlig kyla kan du lära känna i det här numret!

Hallå har ni också haft snö? Jag ÄLSKAR snö!!

Du får också träffa Fria och Eira, två supergulliga systrar som verkligen inte är några fårskallar även fast de är får. De kan bland annat en massa tricks! Nästan fler än vad Alfred kan faktiskt. Och så får du lära dig hur du pärlar en kompis till lampknappen, och hur du gör snabbaste och godaste pizzan bland annat. Mycket kul alltså, hoppas att du ska gilla det! Djurvänliga hälsningar

Kasta den där snöbollen till mig någon gång då matte!

Rädda Djuren-klubben är Djurens Rätts barnklubb Adress: Rädda Djuren-klubben, Djurens Rätt, Box 7023, 402 31 Göteborg Telefon: 08-555 914 26 E-post: raddadjuren@djurensratt.se Hemsida: www.raddadjuren.se Chefredaktör: Sofie Alvén Ansvarig utgivare: Benny Andersson Grafisk form: Sofia Andersson Omslagsbild: Shutterstock, OwenKelly1998 Tryck: Trydells / ISSN: 1651-5528 / Upplaga: 8 000 Vi kan tyvärr inte ansvara för insänt material. Eftertryck är tillåtet om du anger källa. Har du frågor om medlemskap eller prenumeration så kontakta medlemsservice på 08-555 914 40 eller medlemsservice@djurensratt.se. Tidningen utkommer 5 gånger per år och ingår i medlemsavgiften för barn (100 kr/år).

2

Men det är ganska skönt att komma in och vila efter snöleken också. Fattar inte de där djuren i den här tidningen som gillar att bo ute där det är kallt, jag skulle frysa jättemycket om tassarna!


18 FEBRUARI

Yey, mitt år!

är det kinesiska nyåret. Varje år är i Kina förknippat med ett speciellt djur. 2017 var det tuppens år och 2018 kommer att vara hundens. Årsdjuren är lite som stjärntecken, att de som är födda ett visst år sägs kunna vara på ett visst sätt utifrån vilket djur det var det året. De som föds under hundens år sägs såklart vara ärliga och trogna, men kan också vara lite oroliga.

Listiga kråkor

Vombaten är ett pungdjur som lever i Australien och ser ut lite som ett jättestort marsvin. Och de bajsar fyrkantigt bajs!

Kråkor i flera storstäder har lärt sig att öppna hårda nötter genom att släppa nötterna vid övergångsställen. Sedan väntar de tills bilar har kört över dem så att de knäcks, och när det blir rött ljus för bilarna och fritt fram går fåglarna och plockar upp maten igen. Smart va?

Det fyrkantiga bajset rullar inte iväg så lätt utan stannar där vombaten har lagt det, och det är väldigt bra eftersom de använder bajset för att markera ut sitt revir. Därför bajsar de också helst på något högt, som en sten eller stubbe. Det är för att bajset ska vara i noshöjd för andra vombater. Då sprider sig doften bra och alla andra vombater förstår att det visst redan bor en vombat där och håller sig borta.

3


Minifokus:

4

Vid toppen och botten på jordklotet ligger nord- och sydpolen. Arktis i norr och Antarktis i söder. Arktis är ett stort område som består av både land, is och vatten och här lever många olika djur. Antarktis, å andra sidan, är en kontinent precis som Europa och den kändaste djurart som lever här är kejsarpingvinen. Djuren som bor vid polerna, där det alltid är väldigt kallt, har många coola egenskaper för att klara sig där det är vinter hela året.


Kejsaren på Antarktis Kejsarpingvinen är den största sortens pingvin: de är omkring 120 cm höga och kan väga upp till 45 kg! Det är den enda pingvinart som lägger sina ägg under den iskalla antarktiska vintern när det blåser stormvindar och är -40°C. Det är därför väldigt viktigt att mamman är försiktig när hon lämnar över ägget till pappan för ruvning så att ungen inte hinner frysa ihjäl under överlämnandet. Mamman ger sig sedan ut på en jättelång resa till havet för att jaga medan pappan stannar och ruvar ägget, på sina fötter! Han måste därför stå helt stilla i ungefär två månader innan ägget kläcks och mamman kommer tillbaka från sin jakt. Men när ägget väl kläcks kommer det ut en väldigt gullig pingvinbebis, så pingvinpappan tycker nog att det är värt det.

Livsnjutare med tjusig mustasch Valrossen är en jättestor sälart som väger över 1,5 ton (lika mycket som en liten bil!). De lever i mindre grupper i Arktis och tycker om att gosa med varandra eller ligga och sola sig på isflak under sommaren. Fast det är inte riktigt så varmt och gosigt i solen där som det är hos oss på sommaren, vattnet är ju fortfarande delvis fruset fast det är sommar. Men valrossarna klagar inte på kylan. Tvärtom så behöver de faktiskt isen för att må riktigt bra! När det inte finns tillräckligt med is måste valrossarna tränga ihop sig på de landbitar som finns istället, det blir för trångt för dem och ofta blir det slagsmål. Annars är valrossarna vänliga till sin natur och slåss inte i onödan. Valrossar är väldigt sociala djur som ofta lever i små grupper tillsammans. De stora betarna använder de för att försvara sig mot isbjörnar som är deras enda fiende, slåss mot varandra när det behövs och faktiskt som isdubbar för att dra sig upp ur vattnet. Smart va?

5


Ishavets enhörning Detta är kanske det konstigaste djuret av alla som bor i Arktis. Narvalen är en jättestor val, släkt med delfinerna, som kan bli nästan 5 meter lång. Det som gör dem så speciella är hornet de har i pannan, som kan bli hela 3 meter långt. Men ”hornet” är faktiskt inte ens ett horn, utan en jättelång tand som växer ut från huvudet på narvalshanarna! Den är full av nervtrådar så narvalarna kan känna med den. Under medeltiden dödades många narvalar för att människor ville åt deras tand. De som tog tänderna lurade nämligen människor att narvalens tänder var enhörningshorn, och kunde då sälja dem för mycket pengar. På nya filmer av narvalarna går det att se att de använder tanden för att slå till småfisk som de senare kan äta upp, men den används också när två hanar vill visa upp sig för en hona genom att slåss med varandra. Eftersom det bara är hanarna som har tanden, så är de flesta forskare överens om att den används för att imponera på honorna.

Mammutens polare? Myskoxen är en annan jätte som är perfekt anpassad för det jättekalla klimatet omkring Arktis. De bor på ett område kallat tundran, vilket är en stor yta som saknar träd och där det är frost hela året. Från början så fanns det myskoxar över hela norra Europa, Ryssland och norra Nordamerika, men tyvärr har människan jagat dem så att de nästan blivit utrotade. Som tur är så börjar de nu öka i antal igen och en flock har till och med blivit placerad av människor i Norge. Från Norge vandrade myskoxarna in i Sverige, så nuförtiden bor det en flock vilda myskoxar i Härjedalen! Det är en av världens äldsta däggdjursarter och för väldigt länge sedan levde de under samma tidsperiod som mammutarna.

Text: Julia Thimberg Silfwerling

6


Vilka delar tillhör fisken? Hitta och färglägg de rätta delarna!

7


TORTILLAPIZZA En enkel pizza som går riktigt snabbt att göra och dessutom är supergod! DU BEHÖVER

GÖR SÅHÄR

• Tortillabröd

1.

Sätt ugnen på 225 grader.

• Passerade tomater eller färdig tomatsås

2.

Lägg ut tortillabröd på plåtar med bakplåtspapper.

• Grönsaker, vegoskinka eller annat du gillar att ha på pizza

3.

Bred ut passerade tomater eller färdig tomatsås på bröden. Använder du passerade tomater kan det vara gott att krydda med lite pizzakrydda eller oregano.

4.

Lägg på sådant du tycker är gott, om du vill ha något mer än ost på pizzan. Du kan kolla in våra förslag på pålägg här under!

5.

Strö över riven veganost.

6.

Sätt in pizzan i ugnen och grädda i ca 5-7 minuter. Klart att äta!

• Vegansk ost

ÄGG FÖRSL AG PÅ PÅL

njoner Tomat och champi kade tomater Sparris och soltor eller sojakorv Lök och sojaskinka färs, paprika och Sojafärs eller taco det finns rester av majs (perfekt om sås hemma) tacos eller sojafärs och ananas Banan, jordnötter 8


Vill du ha med din bild i tidningen? Skicka din bild till oss eller tagga oss på Instagram så har du chansen att få din bild med här.

@jannika.navjord

@pinglan07

@wilma_sundevall Marsvinen Stjärna och Tiger.

6 år, Polly från Piteå, glada teckning. har ritat denna

Följ Rädda Djuren-klubben på Instagram: @raddadjurenklubben

Karl, 8 år, har gjort en gullig pannkakshund efter receptet i Klubbnytt nr 4 2017

9


10


11


Facit till korsordet hittar du på Rädda Djuren-klubbens hemsida: räddadjuren.se

Välkommen på årsmöte! Nu i februari har Djurens Rätts lokalavdelningar årsmöten, som är öppna för alla medlemmar. På årsmötet pratar en om vad lokalavdelningen gjort det senaste året och bestämmer vad som ska göras året som kommer. Det väljs en ny styrelse, och ofta bjuds det på smarrigt veganskt fika. På djurensratt.se/arsmoten hittar du datum, tider och platser för alla årsmöten.

12


Pyssel och bilder: Ida Ahlström

KNAPPKOMPISAR av pärlor

Pärla finurliga kompisar att piffa upp lampknapparna hemma med! Vem vill inte ha en gris som vaktar lampknappen?

FORTSÄTTNING

13


DU BEHÖVER

GÖR SÅ HÄR 1.

Pärla ditt mönster på plattan. Mönstret täcker en vanlig fyrkantig pärlplatta helt, så börja pärla ända ut i kanten om du använder en sådan.

2.

Sätt strykjärnet på högsta värme utan ånga och vänta tills det är varmt. Det är bäst att låta en vuxen stryka, för säkerhets skull.

3.

Lägg pärlplattan på en skärbräda eller något annat hårt underlag. Lägg ett ark bakplåtspapper på knappkompisen och stryk jämnt över hela tills du ser genom pappret att pärlorna smält ihop litegrann.

4.

Lyft undan bakplåtspapperet och lossa försiktigt motivet från pärlplattan medan det fortfarande är lite varmt. Vänd och stryk likadant på andra sidan, med bakplåtspapper mellan.

5.

Lägg något tungt på pärlplattan medan den svalnar för att den ska bli platt och fin.

6.

Nu är din figur färdig! Fäst den runt lampknappen med till exempel häftmassa.

TIPS!

14

• En fyrkantig pärlplatta • Pärlor • Strykjärn • Bakplåtspapper

Det finns självlysande pärlor. Om du använder sådana kan din knappkompis hjälpa dig att hitta till lampknappen när det är mörkt.


MALLAR FÖR KNAPPKOMPISAR

Knappkompisarna passar en lampknapp som är 8,5 x 8,5 cm stor. Mät din egen lampknapp, om du har en annan storlek hemma får du anpassa mönstret litegrann genom att ta bort eller lägga till lite pärlor. Be en vuxen om hjälp om det är krångligt.

15


Fria och Eira -inga fårskallar På en gård i Skåne bor två glada individer som motbevisar alla fördomar mot får som någon kan ha. Fria och Eira är två får födda i januari 2017 som skulle ha blivit slaktade i somras, men tack vare att djurvännen Paulina träffade Fria av en slump i juli så kunde de räddas. Paulina berättar att då hon träffade Fria första gången så kändes det magiskt och sa klick. Fria kom rakt fram till henne för att gosa och där stannade hon tills Paulina var tvungen att åka hem. Bandet som uppstod mellan dem direkt gjorde att Paulina snart hade beslutat sig för att köpa loss Fria och hennes tvillingsyster Eira för att rädda dem undan slakt. Hon var sedan innan vegan och tycker att alla djur förtjänar att leva. Paulina bodde redan på en gård på landet med hästar, så nu var det bara att lära sig mer om får. – Jag visste inget om får alls innan, men jag gjorde en djupdykning på internet för att ta reda på allt om hagar,

16

foder, skötsel och pappersarbete som behövdes för att ta hand om dem, säger Paulina. Bland annat behövde hon bygga ett litet fårhus och en hage där även fåren kunde bo. Fårhuset blev rött med vita knutar, fint ska fåren ha det såklart! Att rädda Fria och Eira från slakt var dyrt, men tack vare en idé från en kompis startade Paulina en Swishinsamling. Hon berättar att det kändes konstigt i början att be om pengar från främlingar, men samtidigt visste hon att pengar var nödvändigt för att rädda livet på lammen. Och många främmande djurvänner bidrog till att rädda systrarna.

Eira är lite försiktig och behöver lång tid för att bygga förtroende. Men när hon väl vågar är hon busigare och mer sprallig än Fria.


Jordbruksverket har bestämt att alla får måste ha märkningar i öronen, de får inte tas bort. Fria och Eira har fått nya, lite mindre märkningar som inte stör dem lika mycket. Fria är den lugnare och modigare av de två fåren. Hon älskar att gosa med sina människor och att bli pussad!

På räddadjuren.se kan du se filmer på när Fria och Eira busar och gör tricks!

17


Fria och Eira Ålder: Ett år nu i januari Favoritmat: Gräs, pellets och äpple Favoritlek: Kurragömma Favoritbus: Välta skottkärran medan matte mockar Bästa platsen att sova: På det mjuka spånet i deras lilla hus

18

De två små lammen har nu vuxit upp till får, och även fast får kan se ut att vara ganska lika varandra så är det mycket som skiljer de två systrarna åt. – För någon som inte känner Fria och Eira kan det vara svårt att se skillnad på dem, men för mig är det jätteenkelt, berättar Paulina.

är hon busigare och mer sprallig än Fria. Fria älskar att gosa och bli pussad, hon brukar skrapa otåligt i marken med klöven varje gång matte slutar. Eira kan ha dagar då hon inte vill gosa alls, vilket är helt okej, men sedan har hon också dagar då hon är lika kelig som Fria.

Eira är mer långbent och med långsmalt, lite beigare huvud medan Frias ansikte är helt vitt och hennes kropp mer kompakt. Att Fria är den lugnare och modigare av de två fåren är tydligt. Eira behöver lång tid för att bygga förtroende för en människa, men samtidigt

Nu, när de båda har bott hos Paulina sedan i september, följer de efter henne och hennes partner överallt på gården. Tjejerna älskar att hitta på saker och vill göra något hela tiden. De tycker mycket om att leka och busa, men också att träna för att lära sig nya tricks


Fria och Eira har en egen Instagram där en kan följa dem och se alla deras upptåg! Spana in den på @friaandeira

Eftersom den här typen av får är avlade för att få väldigt mycket ull så måste Fria och Eira klippas ibland för att må bra. eller att bara gosa med matte. – Får är otroligt lättlärda, berättar Paulina, min erfarenhet är att får lär sig snabbare än både hästar och hundar! Frasen ”fårskalle” kunde inte vara mer fel! Paulina kom på idén att lära dem tricks, såsom att lägga mulen mot handflatan, backa eller gå slalom, för att det skulle vara ett bra sätt för dem att lära känna varandra och bygga förtroende. För att göra träningen till en rolig upplevelse för dem använder Paulina sig av en metod kallad klickerträning där bra beteende belönas (ofta med godis, men kan också vara till exempel med lek) och dåligt beteende låtsas en inte om. Det blir då tjejernas val om de vill göra tricksen

för godis eller göra något annat som de inte får belöning för. Många personer blir förvånade när Paulina berättar att hon tränar Fria och Eira och många undrar varför hon har får som familjedjur. Men att ha får på gården har gjort allting mycket bättre. – De ropar alltid på mig och min partner när vi kommer, och sedan de flyttade hit är det aldrig ensamt på gården. Varje gång Fria lägger sitt huvud i Paulinas knä

påminns hon om vilken tur de hade, att allting löste sig. Fria och Eira som egentligen skulle ha slaktats i somras får nu leva lyckliga liv, och har fört med sig ny energi och glädje till Paulinas gård. Och de har lärt oss att aldrig döma hunden efter håret, eller i detta fall: fåret efter ullen.

Text: Julia Thimberg Silfwerling Bild: Paulina Tufvesson

19


AVS Rädda Djuren-klubben/ Djurens Rätt Box 7023 402 31 Göteborg

Visste du att... ...får är superbra på att känna igen människors ansikten på fotografier? Utan att de ens tränats innan kan de peka ut vilket fotografi som föreställer människan som brukar ta hand om dem till exempel. Ny forskning visar att de verkar ha lika bra ansiktskänsla som vi människor och apor har. Överlag är fårs hjärnor faktiskt väldigt lika apors. Mer om smarta får kan du läsa i det här numret!

Klubbnytt #1 2018 (Rädda Djuren-klubben)  

Rädda Djuren-klubben är Djurens Rätts barnklubb. Följ oss på Instagram för senaste nytt: @raddadjurenklubben På raddadjuren.se kan du bli me...

Klubbnytt #1 2018 (Rädda Djuren-klubben)  

Rädda Djuren-klubben är Djurens Rätts barnklubb. Följ oss på Instagram för senaste nytt: @raddadjurenklubben På raddadjuren.se kan du bli me...