Page 1

ANARHOSINDIKALISTIČKI BILTEN

Direktna akcija NOVA SERIJA

BR.91

27. MART 2014. GOD

BESPLATNO

ŠARIĆ JE BIZNISMEN, ZAŠTO GA HAPSITE? Glavna vest o kojoj svi mediji bruje već duže od nedelju dana je hapšenje visokog funkcionera multinacionalne narko-korporacije „Amerika“, Darka Šarića. A u toj vesti ključni pojam je „pranje novca“. Politička ekonomija kokaina je složena nauka - od siromašnog i terorisanog južnoameričkog seljaka koji gaji biljku koke, pa do japijevskih biznismena, estradnih zvezda i kriminalaca koji šmrču finalni proizvod. Tu je najzanimljivije kako, i uz čiju pomoć, veliki narkodileri, grosisti i feudalni gospodari Latinske Amerike, njihovi savetnici i

saradnici u tom lancu svoje ogromne profite pretvaraju u legalni novac. Pranje novca staro je koliko i moderni kapitalizam. To je čitava nauka koja se izučava u odgovarajućim visokoškolskim ustanovama i stalno se usavršava od strane kreativnih ekonomista i biznismena. Darko Šarić je svoj profit od tranzita i posredovanja počeo da ulaže u proizvodnju, koja isto tako predstavlja pranje novca ali u legalnim okvirima, čime je profit samo uvećao i smanjio rizike. Poreklo njegovog novca ne čini ga ništa boljim ili gorim od onih

koji su se obogatili u ratovima, ili zahvaljujući povlašćenom pristupu trgovini devizama kod Miloševića, ili usled partijskih monopola. Za nas on je prvo gazda, poslodavac, eksploatator, pa tek onda trafikant, Šarić, Mišković, Šaper… Kapitalizam je kapitalizam.

Mali Zvornik: generalni štrajk u fabrici građevinskog materijala Radnici preduzeća za proizvodnju građevinskog materijala, kreča i gipsa „Ravnaja“ iz Malog Zvornika, stupili su u generalni štrajk. Oni zahtevaju da im vlasnici firme isplate zaostale zarade od novembra prošle godine i izmire doprinose za penziono osiguranje, kao i da se deblokira račun preduzeća. Njih 109 je u štrajku, a zbog bezbednosti rade samo portiri koji takođe podržavaju štrajk. Od početka godine primili su samo jednu platu i to za oktobar prošle godine. Malozvornička „Ravnaja“ privatizovana je 2011. godine i pre toga je bila nosilac industrije u ovom kraju. Štrajkači kažu da im je vlasnik ponudio da odu u Beograd na pregovore, ali je njihov stav da on treba da dođe u Mali Zvornik ,,kako bi rešili postojeće probleme”.

Leskovac: radnici sprečili plenidbu mašina Oko 80 radnika hemijske industrije „Nevena“ protestovalo je zbog najavljene plenidbe gotove robe i mašina iz odeljenja kozmetike i nisu dozvolili privatnom izvršitelju da - uz asistenciju policije - popiše imovinu, jer je to jedini pogon koji još radi posle privatizacije, pa se zahvaljujući njemu zaposlenima isplaćuju zarade. Radnici poverioce upućuju na lokalnu samoupravu, ministarstvo privrede i agenciju za privatizaciju jer su, tvrde, oni odgovorni za to što su četiri hektara „Neveninog“ zemljišta ustupljena južnokorejskoj korporaciji „Jura“, a da firma od toga nije dobila ni dinar. Inače, prosečna zarada u ovom preduzeću je 35.000 dinara, a radnici u proizvodnji primaju oko 26.000 dinara.

Zajača: rudari blokirali magistralni put Radnici rudnika i topionice „Zajača“ od ponedeljka blokiraju magistralni put Loznica-Šabac, na raskrsnici u Lipničkom Šoru. Kako su i najavili prošle sedmice, pošto im se niko iz državnog vrha kao ni iz rukovodstva firme nije obratio, rešili su da na ovaj način skrenu pažnju na štrajk koji su pokrenuli još 28. januara. Oni dežuraju u smenama jer mnogi ljudi nisu u stanju ni fizički, ni psihički da dugo stoje na putu. Ipak, oni su čvrsto odlučili da ovaj put idu do kraja i da blokadu ne prekidaju dok im firma ne izmiri tri od devet i po zaostalih plata, uplati doprinose i overi zdravstvene knjižice, ili dok im neko ne kaže da od firme više nema ništa.

“Bolje grob nego rob!” narodni poklič u Beogradu 27. marta 1941.


Preporučujemo film

Agora (2009)

Iako priča na prvi pogled deluje naivno i neuverljivo, začuđujuće je istinita. Ćerka poslednjeg upravnika A l ek s and r ij ske biblioteke bila je filozofkinja, predavala je matematiku i astronomiju. Hypatia je živela u četvrtom veku i bila prva istaknuta matematičarka koju istorija pamti, inteligentnija i uticajnija od većine filozofa svog doba. Ovaj film govori i o tome kako su hrišćani proterali Jevreje iz Aleksandrije, kako su razorili i spalili Aleksandrijsku biblioteku, uništivši celokupno znanje antike... Zasnovano na istinitim događajima.

Land and Freedom (1995)

Priča o Španskom građanskom ratu i izdaji Revolucije od strane staljinista, ispričana iz perspektive nazaposlenog komuniste iz Liverpula koji odlazi u Španiju da se pridruži oružanoj borbi protiv fašizma. Zasnovano na istinitim događajima.

Steal This Movie (2000)

Biografski film o Ebiju Hofmanu (Abbie Hoffman) jednom od osnivača grupe Yippies i lidera antiratnog pokreta u SAD tokom druge polovine šezdesetih. Zasnovano na istinitim događajima.

Direktnu akciju možete nabaviti na sledećim mestima:

BEOGRAD: Knjižare BARABA, PLATO i BEOPOLIS; Kafići BRAT FIDEL i BRAT ČE. KRAGUJEVAC: Kafane MAGMA i MARKO. SREMSKA MITROVICA: Knjižara BUKBAR. UŽICE: Kafić KUĆA ČAJA. NIŠ: Udruženje ŽENSKI PROSTOR. ZAJEČAR: Omladinski centar ZAJEČAR. NOVI SAD: Knjižare NUBLU i MALA VELIKA KNJIGA.

ZAGREBI DUBLJE

15 godina od NATO bombi

Stvarni povod za bombardovanje je bilo potpuno integrisanje Srbije u svetske kapitalističke tokove – dakle zaštita prava kapitala, a ne bilo čijih ljudskih prava

Ovog 24. marta navršilo se petnaest godina od kada je narod u Srbiji video kako izgleda savremena imperijalistička pravda i demokratija. Tada je, tokom 78 dana bombardovanja, ubijeno najmanje 2.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi. Materijalna šteta se meri desetinama milijardi. Kao i u svim ratovima, najveću žrtvu je podnelo obično stanovništvo. Dok su političari i gazde Miloševićevog režima bili sakriveni na bezbednim lokacijama i po ,,prijateljskim” državama, narod je ginuo, kako u vojnim operacijama, tako i na svojim radnim mestima na koja je bio teran silom. Miloševićeva brutalna velikosrpska tiranija nad Albancima na Kosovu je iskorišćena kao opravdanje NATO imperijalista za intervenciju. Milošević - do tada jedan od njihovih najvernijih poslušnika u regionu - pomislio je da može da deluje nezavisno, i time je stvorio situaciju u kojoj je bilo potrebno ,,dovesti ga u red”. NATO, koji je sprovodio i pripremao milione zločina, i koji još uvek pravi saveze sa najmračnijim i najreakcionarnijim zločincima, ukoliko mu je to u interesu, ovaj put je imao sjajan povod za svoju akciju. Mikroimperijalizam Miloševića i njegove klike je bio baziran na brutalnoj sili i šovinističkom odnosu prema većinskom stanovništvu na Kosovu,

Da li ste znali

?

...da Albert Šper Junior, sin Hitlerovog arhitekte, učestvuje u izgradnji grada u Kataru, koji se gradi robovskim radom radnika iz trećeg sveta? Pretplati se! Godišnja pretplata iznosi 1000 dinara i podrazumeva isporuku Direktne akcije na vašu kućnu adresu u narednih godinu dana. Ako želite da postanete naš pretplatnik, javite se na distro@inicijativa.org ili 063/116-5551.

tako da nije bilo posebno teško dokazati masovna kršenja ljudskih prava. Radnička klasa Srbije je otpočinjanjem bombardovanja bila stavljena pred izbor – imperijalizam ili domaći zločinci. Slična situacija se desila i tokom Drugog svetskog rata. Kao i tada, i danas je jedini izlaz iz beskonačnog kruga kapitalističkog razaranja, ratova i pljački biranje nečeg trećeg – jasno odbijanje i imperijalizma i nacionalističkog mračnjaštva. Samo ujedinjeni radnici sa Kosova, Srbije, iz Albanije i celog Balkana, protiv svih gazda i država mogu stvoriti istinsku alternativu mraku i vonju raspadajućeg sistema, te pretpostavke boljeg i slobodnijeg sveta.

Anarhisti blokirali NATO konferenciju u Saseksu (V. Britanija) Antimilitaristi su privremeno onemogućili pristizanje delegata na NATO konferenciju u vili Viston u selu Stejning u oblasti Saseks. Po nadvožnjacima na ulazu u mesto okačeni su baneri, a demonstranti su uspeli da na više od sat vremena blokiraju prednji ulaz na imanje oko vile, što je dovelo do haotične situacije na putu, jer se napravila kolona automobila sa zvanicama. Aktivisti su takođe bili i na zadnjem ulazu, što je primoralo policiju da prati automobile na konferenciju. Meštanima su deljeni leci, a učesnici kampanje su konstantno praćeni i legitimisani od strane policije u Stejningu. NATO je od ponedeljka 17. do srede 19. marta održavao pripremnu konferenciju za samit koji treba da bude održan u septembru 2014, u Njuportu, u Velsu. Glavna tema samita trebalo bi da bude ,,strateški narativ” za period posle 2014. godine, što, zapravo, predstavlja gomilu laži koje u javnosti treba da opravdaju imperijalističku praksu NATO.


AKTUELNO

Međunarodni dan akcije za oslobađanje naftnih radnika u Argentini!

Sekcija Međunarodnog udruženja radnika i radnica – FORA (Federación Obrera Regional Argentina), pozvala je borbene slobodarske sindikate širom sveta da uzmu učešće u međunarodnom danu akcija kojim se želi upoznati javnost sa montiranim slučajem protiv naftnih radnika u Las Herasu, u Argentini, te izbori njihova amnestija. Namera je da se državi Argentini jasno stavi do znanja da borbene radnice i radnici širom sveta prate ono što se dešava u Las Herasu: nećemo nemo posmatrati brutalne napade na radnike bilo gde. Napad na jednog je napad na sve nas! U decembru prošle godine četiri naftna radnika iz Las Herasa, Kortez, Rozales, Padilja i Gonzales, osuđena su na doživotnu robiju, dok je još šestoro radnika osuđeno na po 5 godina zatvora. Oni se nalaze u pritvoru od 2007. godine kada su, u uslovima orkestriranog medijskog linča i progona, uhapšeni i optuženi pod iznuđenim dokazima (čija je iznuda javno priznata od strane tužioca tokom suđenja) zbog

Protestno pismo ambasadoru Argentine Na ovaj način želimo da izrazimo najoštriji protest zbog osude naftnih radnika Ramona Korteza, Hoze Rozalesa, Franka Padilja i Uga Gonzalesa na doživotne robije, i još šestoro radnika na 5 godina zatvora u Las Harasu. Želimo da vas obavestimo da je međunarodni radnički pokret upoznat sa zabrinjavajućim činjenicama vezanim za ovaj proces, uključujući i priznanje tužioca da su priznanja osuđenih radnika iznuđena silom. U

dešavanja iz 2006. godine. Tada su naftni radnici protestvovali protiv dodatnih poreza na zarade i za dobijanje kolektivnog ugovora sa Sindikatom naftnih radnika, što bi značilo povećanje njihovih plata. Nakon 20 dana štrajka, kako bi isprovocirao radnike u štrajku, guverner provincije Santa Kruz naložio je hapšenje portparola radnika, koji je uhapšen dok je govorio na radiju. Tokom akcija solidarnosti u njegovu odbranu, poginuo je jedan policajac. Ne postoje nikakvi dokazi o upletenosti osuđenih radnika u njegovu pogibiju. Jasno je da na ovaj način argentinska država pokušava da suzbije narastajući borbeni radnički pokret, i da se želi poslati poruka svima onima koji žele da brane sopstveno dostojanstvo da se vladajuća klasa neće libiti najprljavijih podvala kako bi sabotirala borbu za slobodu. Međunarodni radnički pokret, u Argentini i u svetu, neće to dozvoliti. Vršićemo pritisak sve dok naši drugovi ne budu amnestirani! Međunarodna radnička solidarnost protiv gazda i države je jedini izlaz iz kapitalistickog košmara! Sloboda za radnike iz Las Herasa! tom kontekstu obaveštavamo vas da organizovani radnici širom sveta pripremaju niz aktivnosti u znak solidarnosti sa nepravedno osuđenim kolegama. Međunarodni radnički pokret zahteva momentalno amnestiranje i oslobađanje radnika koji su već godinama nepravedno zatvoreni i odvojeni od svojih najbližih. Aktivnosti solidarnosti neće prestati sve do oslobađanja naših drugova! Sindikat zaposlenih i nezaposlenih Anarhosindikalističke inicijative, sekcije Međunarodnog udruženja radnika i radnica

Sindikat zaposlenih i nezaposlenih Anarhosindikalističke inicijative (SZN ASI) odazvao se pozivu za solidarnost argentinske sekcije Međunarodnog udruženja radnika i radnica - FORA, i 24. marta organizovao protestnu akciju ispred ambasade Republike Argentine u Beogradu. Reagujući na namešteni slučaj protiv naftnih radnika u Argentini, internacionala borbenih slobodarskih sindikata je organizovala seriju akcija širom sveta kojima se Republici Argentini jasno stavlja do znanja da radnički pokret neće trpeti represiju nad svojom braćom i sestrama u svetu, te da zahteva hitno amnestiranje i oslobađanje radnika osuđenih u nameštenom procesu. Uprkos tome što je protestna akcija održana tokom radnog vremena ambasade, predstavnici SNZ ASI nisu bili u prilici da predaju protestno pismo ambasadoru jer su njene prostorije bile, bez obrazloženja, zatvorene. Članovi ASI su zadenuli protestno pismo u vrata ambasade, a zatim su prolaznicima ispred ambasade distribuirali više stotina letaka koji upoznaju javnost sa kriminalnom praksom argentinske države.


Vesti iz međunarodnog radničkog pokreta:

Marš dostojanstva u Madridu Nekoliko stotina hiljada ljudi učestvovalo je 22. marta u Madridu na velikom Maršu dostojanstva protiv mera štednje i desničarske vlade. Demonstranti su već prethodnog dana (petak, 21. mart) počeli da pristižu u Madrid u šest velikih kolona, uglavnom pešice, iz raznih delova zemlje. Na jednom od centralnih madridskih trgova Plasi de Kolon došlo je do sukoba s policijom. Više od stotinu ljudi je povređeno, a nekoliko desetina uhapšeno. Nakon Marša usledio je pravi medijski rat. Konzervativni list El Pais desetostruko je umanjio broj demonstranata prenoseći policijski ,,podatak” da je u maršu učestvovalo svega 50.000 ljudi, što deluje zbilja smešno ako se pogleda avio snimak nepregledne kolone koja je 22. marta preplavila centar Madrida. U montiranju činjenica učestvovali su i izveštači iz drugih evropskih zemalja, koji nisu samo drastično umanjivali brojnost, već su na velikom maršu tendenciozno zapažali samo nasilje i vandalizam, valjda iz straha da bi to moglo ohrabriti masovno mobilisanje naroda i u njihovim zemljama koje takođe pogađaju mere štednje. Narednog dana veliki broj ljudi se okupio na uličnoj skupštini na trgu ispred umetni-čkog

Centar za liberterske studije predstavlja:

Mira Bogdanović: Konstante konvertitstva

muzeja Reina Sofia, gde je odlučeno da se uveče toga dana okupira trg Sol i da se zahteva oslobađanje svih koji su bili uhapšeni prethodnog dana. Jedan učesnik skupštine je rekao: ,,Mi smo pacifisti, ali nismo glupi, i imamo pravo na aktivnu samoodbranu”. Policija je bila raspoređena okolo i sprečavala ljude da se pridruže, a jednu osobu je pokušala da uhapsi. Uveče, okupljanje na trgu Sol je preraslo u nove proteste. Gomile demonstranata išle su, u svečanoj atmosferi, jednom od glavnih madridskih ulica (Gran Via) uzvikujući slogane protiv kapitalizma, dugova, reformi radnog zakonodavstva, vlade, a za oslobađanje uhapšenih, za besplatno zdravstvo i obrazovanje. Najbrojniji su bili slogani kojima su demonstranti zahtevali slobodu (Libertad). Sledećeg jutra (ponedeljak, 24. marta) demonstranti su se okupili pred zgradom suda na trgu Kastilja, u kojoj su držani uhapšeni tokom marša 22. marta. Policija ih je opkolila, a demonstranti su se uhvatili za ruke čekajući njihov napad. U međuvremenu je došlo do oslobađanja uhapšenih, izuzev jednog od njih koji je optužen za navodni pokušaj ubistva policajca, što je kasnije prekvalifikovano u optužbu za na-

pad. Demonstranti su te večeri nameravali da izvrše opsadu Madridske berze i ministarstava, ali je vlada strogo zabranila dalje proteste, pravdajući to državnom sahranom Adolfa Suareza (kreator španske ,,tranzicije”, koji je zapravo samo preobukao pokopanu fašističku diktaturu u novo ,,demokratsko” ruho). Marš dostojanstva je usledio nakon dve godine izuzetno oštrih mera štednje nametnutih Španiji, pri čemu je više od 26 odsto stanovništva nezaposleno.

Lufthansa zbog štrajka otkazuje 600 letova

Nemačka aviokompanija Lufthansa otkazaće danas (27. marta) oko 600 letova u Nemačkoj i evropskim zemljama zbog štrajka zaposlenih na više aerodroma u toj zemlji. Odluku o štrajku zaposleni su doneli zbog reformi u sistemu plata u javnim službama, kojima pripadaju i aerodromski službenici. Lufthansa će zbog toga otkazati skoro sve evropske letove preko Frankfurta i Minhena predviđene za danas do 13 časova. Kako je precizirano, biće otkazanih letova i na aerodromima u Kelnu, Bonu, Dizeldorfu, Hamburgu i Hanoveru.

Madrid, 22. marta. KapitalistiČki mediji tvrde da je na MarŠu dostojanstva bilo svega 50.000 ljudi

Cena: 450 din.

Sindikalna konfederacija Anarhosindikalistička inicijativa (ASI) je propagandno-borbena anarhistička revolucionarna sindikalna organizacija, koja se bori za društvo bazirano na individualnoj i kolektivnoj slobodi, ravnopravnosti i solidarnosti, lišeno svih oblika represije, hijerarhije i vlasti čoveka nad čovekom. ASI je Sekcija Međunarodnog udruženja radnika i radnica (MUR-AIT-IWA) Direktna akcija nastavlja tradiciju časopisa Hleb i sloboda, čiji je prvi broj štampan 1905. u Beogradu Direktna akcija se finansira vašim donacijama. Ako želite da nas podržite na ovaj način, novac možete uplatiti na račun Centra za liberterske studije: 200-2269920101033-28

Uredništvo: Milan Lukić, Slobodan Stamenčić, Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa i Aleksandar Belčević (odgovorni urednik)

CIP: 329(497.11) ISSN 1821-0813 COBISS.SR-ID 107264780

Publikacije CLS-a možeš naći u svim boljim knjižarama ili naručiti direktno od nas: e-mail: cls@inicijativa.org web: www.inicijativa.org/tiki/cls

Ovaj rad o disidentima, uključujući i samog Đilasa, rad je i o konvertitstvu i samozaboravu. Izgleda da je malo ljudi spremno da se osvrne u vlastitu prošlost i objektivno se suoči s lomovima u vlastitoj biografiji.

Priloge i pisma slati na kontakt adresu. Kontakt: CLS (DA), Poštanski pretinac 6, 11077 Beograd, Srbija tel. 063/1165551 e-mail: da@inicijativa.org web: www.inicijativa.org Rukopisi ne gore. Tiraž: 1000

br.91 Direktna akcija 27. mart 2014  
br.91 Direktna akcija 27. mart 2014  

Anarhosindikalistički bilten, (br. 91, 27. mart 2014)

Advertisement