Page 1

PROPAGANDNI NEDELJNIK ANARHOSINDIKALISTIČKE INICIJATIVE

Direktna akcija NOVA SERIJA

BR.83

30. JANUAR 2014. GOD

BESPLATNO

Interesi BIA-e zaustavljaju odluke Ustavnog suda Ustavni sud Srbije (USS) je krajem decembra prošle godine proglasio neustavim tri odredbe Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) koje se tiču prisluškivanja i krše nepovredivost tajnosti pisama, a ova odluka suda je tada pompezno propraćena u medijima. USS je tada naveo ,,da se takvim odredbama građanima i drugim pravnim subjektima onemogućava da saznaju šta je pravno pravilo koje će se u datim okolnostima primeniti, a time im se uskraćuje i mogućnost da se štite od nedopustivog ograničenja prava ili od proizvoljnog mešanja u pravo na poštovanje privatnog života i prepiske”. No, čim su se stvari malo slegle, sistem je nastavio usklađivanje zakona sa svojim uobičajenim praksama kontrole i ograničavanja slobode. Skupštinski Odbor za ustavna pitanja, kojim je predsedavao predsednik Narodne skupštine Srbije Nebojša Stefanović, zatražio je u sredu od USS-a da ,,zbog izbora” odloži objavljivanje svoje odluke o neustavnosti Zakona o

BIA, tj. o tajnom praćenju. Skandal, čak i u buržoaskim okvirima, u kojima skupštinski odbor traži promenu odluke Ustavnog suda, jasno, ovog puta nije propraćen adekvatnom medijskom pažnjom. Naravno, niko nije toliko naivan da misli da obaveštajne službe, i druge represivne institucije vladajuće klase, rade ,,po zakonu”. Svima je jasno da one rade isključivo u interesu gazda, i da nikakvi propisi neće sprečiti ,,zloupotrebe” (a zapravo rad u skladu sa razlogom svog postojanja) službi, niti garantovati tajnost pisma ili onemogućiti prisluškivanja bez naloga. Treba biti svestan da je na delu pokušaj odlaganja stupanja na snagu odluke USS-a, što praktično sprečava da se toj odluci da zakonsko pravo, i time omogućava prebacivanje te represije i na pravni nivo, sa svim pratećim posledicama u vidu zatvorskih i drugih kazni. Da bismo izborili poboljšanje uslova naših života i rada, da bismo povećali naša

prava, moramo biti spremni da ona prava koja smo već izborili kroz decenije klasnih borbi sačuvamo. Zbog toga je potrebno žigosati i usprotiviti se svakom dodatnom nasrtaju vladajuće klase na naša prava, u ovom talasu ,,reformskih” zakona i tehničkih prilagođavanja koja za cilj imaju stabilizaciju eksploatatorskog sistema.

Lajkovac: Kuvarice dobile otkaz zbog najave štrajka

Smederevo: Radnici Želvoza odbili sastanak sa Ministarstvom privrede

Šabac: Protest protiv smena u školama

Lajkovčanke S. Janić (49), D. Đurić (52), S. Jovanović (41), S. Tomić (26), S. Petrović (37) i M. Jovanović (42), radnice kuhinje na gradilištu Koridora 11, u Nepričavi kod Lajkovca, po kratkom postupku su dobile otkaze zbog najave štrajka. One su najavile štrajk zbog toga što njihov poslodavac nije ispunio obećanja da će im u januaru isplatiti sve zaostale zarade. Od aprila 2011. godine, kada su angažovane na određeno vreme, nisu dobile ni potpis na ugovor o radu, nisu bile u mogućnosti da dobiju godišnji odmor, nijednom im nije isplaćen prekovremeni rad, a ostale su bez tri plate i putnih troškova tokom poslednjuih godinu dana.

Radnici smederevske fabrike železničkih vozila Želvoz odbili su danas sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva privrede. Oni protestuju već 14 dana blokirajući saobraćajnice i zgradu opštine Smederevo i zahtevaju isplatu obećanih otpremnina i zarada. Kako je najavljeno, zbog protesta će 31. januara 70 odbornika gradske Skupštine održati sednicu u Centru za kulturu. Radnici su se obratili javnosti saopštenjem u kome ističu da su odlučili da nastave sa protestima sve dok se neko od zvaničnika ne pojavi u Smederevu i kaže šta će konkretno učiniti za radnike Želvoza.

Roditelji đaka i nekoliko desetina Šapčana protestovalo je ispred OŠ ,,Janko Veselinović” zbog najave smenskog rada u šabačkim osnovnim školama. Peticiju protiv uvođenja smena potpisalo je oko 7.000 građana. Oni traže da režim rada, koji se primenjuje poslednjih godina u šabačkim školama, ostane isti. Na probleme zbog smenskog rada ukazali su i prosvetni radnici i roditelji. Ljiljana Perić kaže da njeno dete ide u peti razred, da se vraća u pola osam autobusom po mraku kući i čeka sat i po autobus, jer nema linije koja bi ga prevezla nazad.

“Što čekate, što trpite? Uzimajte puške i istjerajte žgadiju iz zemlje!” Stjepan Filipović


ZAGREBI DUBLJE

Radnici Termoelektra u Urugvaju čekaju početak suđenja

Preporučujemo film

Black Death (2010)

Priča je smeštena u kugom zahvaćenu E n g l e s k u sredinom XIV veka. Mladi monah se kao vodič pridružuje grupi hrišćaniskih vitezova koji imaju zadatak da ispitaju glasine o jednom udaljenom selu u močvari okruženoj velikom šumom koje je pošteđeno kuge, navodno zbog toga što je odbacilo boga i okrenulo se veštičarenju.

Mad City (1997)

Gradilište Montes del Plate

U prethodnim brojevima pisali smo o radnicima koji od sredine prošle godine štrajkuju u Urugvaju. Da podsetimo, firma Termoelektro iz Beograda poslala je 10. maja grupu radnika na privremeni rad u Urugvaj u fabriku celuloze Montes del Plata. Termoelektro ih je za rad u Urugvaju iznajmio firmi Almag, čiji je vlasnik Aleksandar Majkanović, predsednik URS-a u Kladovu. Po dolasku u pomenu-

Da li ste znali

?

...da svake godine u saobraćajnim udesima u Izraelu pogine četiri puta više ljudi nego od svih raketnih napada Palestinaca ikada? Pretplati se! Godišnja pretplata iznosi 1000 dinara i podrazumeva isporuku Direktne akcije na vašu kućnu adresu u narednih godinu dana. Ako želite da postanete naš pretplatnik, javite se na distro@inicijativa.org ili 063/116-5551.

tu fabriku, ispostavilo se da je Almag u stečaju, a radnici nisu dobili svoje plate. Takva sudbina u poslednje vreme sve češće pogađa radnike iz Srbije koje svakojaki posrednici prodaju u roblje širom sveta. Uz našu podršku radnici su se povezali sa anarhosindikalistima iz Urugvaja, stupili u štrajk i organizovali nekoliko protesta u centru Montevidea. Nakon nekoliko meseci uspeli su da se izbore za jedan deo svojih zarada, za svoja dokumenta i avionske karte. Nakon tih ustupaka nisu odustali, već se bore za sve zaostale plate koje im pripadaju. Uz podršku Međunarodnog udruženja radnika i radnica i solidarnost urugvajskih radnika koji su im obezbedili smeštaj, oni sada mirno čekaju sudski proces, čiji početak tamošnja vlast pokušava da prolongira. Po urugajskom zakonu, punomoćje se daje advokatu tek kad počne suđenje, što radnici ,,Termoelektra” nameravaju da urade, a nakon toga planiraju povratak u Srbiju.

Kroz situaciju u kojoj je čuvar muzeja uzeo decu za taoce jer je izgubio posao, pokazano je kako mediji oblikuju javno mnjenje i kako mogu da čoveka pretvore u miljenika javnosti ili ga učine omraženim, da ga spasu ili ga ubiju.

Kiss Of The Spider Woman (1985)

Sedamdesetih ili osamdesetih, u nekoj južnoameričkoj zemlji zatvorsku ćeliju dele peder i revolucionar. Obojica su p o l i t i č k i zatvorenici, ali malo toga ih spaja. Pošto su upućeni jedan na drugoga vremenom postanu sve bliži, bolje se razumeju i nauče da poštuju jedan drugog.

Direktnu akciju možete nabaviti na sledećim mestima:

BEOGRAD: Knjižare BARABA, PLATO i BEOPOLIS; Kafići BRAT FIDEL i BRAT ČE. KRAGUJEVAC: Kafane MAGMA i MARKO. SREMSKA MITROVICA: Knjižara BUKBAR. UŽICE: Kafić KUĆA ČAJA. NIŠ: Udruženje ŽENSKI PROSTOR. ZAJEČAR: Omladinski centar ZAJEČAR. NOVI SAD: Knjižare NUBLU i MALA VELIKA KNJIGA.


AKTUELNO

O aktuelnim događajima u Ukrajini Saopštenje Sekretarijata Međunarodnog udruženja radnika i radnica

Sukob demonstranata i policije u Kijevu

Trenutno je u Ukrajini u toku borba za vlast. Mnoge radnice i radnici, čije interese ne brani država i kapital, i čija je materijalna situacija često veoma dramatična, uzimaju učešća u ovim događajima, nadajući se promenama i boljoj budućnosti. Borbe, protesti i štrajkovi su normalne i pozitivne reakcije protiv nepravednog i represivnog sistema. Solidarni smo sa radnim ljudima, a protiv onih koji ih eksploatišu, vladaju i zavode ih, uzimajući moć i kontrolu nad realnim pitanjima koja utiču na njihove živote. Ipak, teško je zanemariti činjenicu da je sa protestima došlo i do sukoba različitih delova buržoazije, upravnika i onih koji bi želeli da budu upravnici, ne donoseći bilo kakav boljitak narodu, samo menjajući imena vladajućih

klika i usmeravajući ono što je pokradeno od naroda u nove džepove. Oštro osuđujemo represiju i nasilje, bez obzira na to da li ih sprovode državni agenti ili huligani koji brane nečije tuđe interese. Ovaj sukob ima mnogo elemenata, ali je jasno da ne možemo podržati niti jednu od glavnih strana u sukobu. Jednako smo protiv Janukovičevog represivnog režima, kao i protiv glavnih tendencija ,,opozicije”, koja se proteže od evroentuzijasta, koji naivno veruju u neoliberalne mitove, do nacionalista i fašističkih grupa. Vlada Evropske unije, predstavljena kao neka vrsta ,,rešenja” od strane nekih Ukrajinaca, može biti jednako represivna kao i Janukovičeva, i, kao što radnici

svih zemalja znaju, takvo ustrojstvo ne garantuje bilo kakvo poboljšanje standarda života. Zapravo, mnoštvo elemenata utiče na to da bi moglo da bude upravo suprotno. Potrebno je stvaranje pokreta koji će napasti, istovremeno, dva glavna izvora bede i represije: državu i kapital. Pozivamo sve radnike i slobodarske organizacije u Ukrajini da ne dozvole da budu iskorišćeni kao pioni ili korisni idioti za neku od dominantnih frakcija, već da sazivaju masovne zborove i iznesu alternativne ciljeve i slogane za svoju borbu! Živela borba za slobodarsku socijalnu revoluciju! Sekretarijat MUR-a Varšava, 26. januar 2014.


Vesti iz međunarodnog radničkog pokreta:

Državna represija nad učesnicima antiprivatizacijskog protesta u Rijeci U Rijeci je pokrenuta inicijativa pod nazivom Protiv političke represije, a njeni aktivisti su saopštenjem preko interneta obelodanili da je na delu pokušaj kriminalizacije socijalnih protesta od strane vlasti u ovom gradu u Hrvatskoj. Inicijativa poziva na solidarnost sa Zoranom i Eugenom, protiv kojih vlast pokreće sudski postupak. Njih dvoje su 1. marta prošle godine učestvovali na protestu protiv privatizacije javnih dobara i protiv mera štednje, a nakon protesta su ih napali a zatim i brutalno priveli policajci u civilu. Eugen se krivičnom prijavom tereti za ,,nanošenje teških fizičkih povreda i prisilu prema policijskom službeniku” (zbog čega mu preti 8 meseci zatvora), a Zoranu za ,,prisilu prema policijskom službeniku” (za šta joj preti 2 godine uslovne kazne). Pod ,,prisilom” se misli na to da Zorana i Eugen nisu hteli da odu s osobama koje su ih napale ne predstavljajući im se kao policajci, a pod ,,teškim telesnim povredama” se verovatno podrazumeva to što je policajac sam sebi slomio prst prilikom divljačkog vezivanja lisica Eugenu. ,,Optužnica je apsurdna jer je cijeli događaj započeo napadom policijskog službenika u civilu (zamaskiranog u ,,huligana”) na Eugena s leđa, čupajući ga i trgajući mu jaknu, na što je njegova djevojka Zorana uz prijatelje, poznanike i ostale prosvjednike re-

agirala instinktivno i zaštitnički”, navodi se u saopštenju Inicijative, koja zahteva da se ovaj apsurdni proces prekine u potpunosti. Ona najavljuje organizovanje akcija podrške tokom ročišta, o čemu će detaljno obaveštavati javnost, i vršenjem različitih društvenih pritisaka na lokalnu vlast, sudstvo i policiju u Rijeci, kao i organizovane dolaske aktivista na sudska ročišta. ,,Ne vidimo zašto bi trebali pristati na ovakav tretman policije, pogotovo u zemlji gdje je pola milijuna ljudi nezaposleno (od toga većina mladih) i gdje ljudi koji su proveli svoj život radeći moraju kopati po kantama za smeće”, kaže se na kraju ovog saopštenja.

Žestoki ulični sukobi u Beču zbog nacističkog ,,akademskog” bala

24. januar. U sukobu oko 6.000 demonstranata i policije, povodom održavanja profašističkog ,,Akademskog bala” u Beču, policija je uhapsila 14 osoba, a 17 aktivista i pet policajaca je povređeno. Šteta naneta ,,ekscesom nasilja”, kako je saopštila policija, procenjuje se na više stotina hiljada evra, a u centru grada zaustavljeno je više stotina građana radi kontrole i provere dokumenata. Hajnc-Kristijan Štrahe, jedan od glavnih učesnika bala, inače lider Slobodarske partije Austrije (FPO), rekao da je veoma zabrinut

zbog toga što se ,,levičari i ekstremna levica” mobilišu protiv jednog ,,bečkog tradicionalnog bala”. Štrahe je naglasio da će se ovaj bal zasigurno i u budućnosti održati, te da se neće dozvoliti ,,uskraćivanje osnovnih prava na okupljanje i izjašnjavanje”. Nakon što je oko 19 časova policija proglasila kraj protesta, jedna grupa demonstranata počela je da baca petarde, kante za smeće, kamenje i boju na policiju. Jedna grupa uspela je da probije policijski kordon, ali je ubrzo zaustavljena, a druge grupe su to u više navrata pokušavale na drugim mestima u gradu. Na trgu Am Hof je oštećeno vozilo policije, a demonstranti su nasrnuli i na stanicu policije kamenjem i letvama. Na centralnom trgu Štefansplac jedan demonstrant je pokušao da probije zaštitno staklo na ulazu u filijalu ,,Bank Austrije”. U mnogim drugim ulicama demonstranti su razlupali brojne izloge, a demolirano je i vozilo austrijske državne televizije ORF. Demonstranti su zaustavljali taksiste pokušavajući da spreče goste bala da dođu do palate Hofburg. ,,Akademski bal”, koji je tokom nekoliko prethodnih godina bio povod za žestoke antifašističke proteste, okuplja pripadnike desničarskih organizacija, a česti gosti bala su i lideri opskurnih profašističkih organizacija iz cele Evrope.

Centar za liberterske studije predstavlja:

Fransisko Ferer: Moderna škola, poreklo i ideali

Cena: 300 din.

Sindikalna konfederacija Anarhosindikalistička inicijativa (ASI) je propagandno-borbena anarhistička revolucionarna sindikalna organizacija, koja se bori za društvo bazirano na individualnoj i kolektivnoj slobodi, ravnopravnosti i solidarnosti, lišeno svih oblika represije, hijerarhije i vlasti čoveka nad čovekom. ASI je Sekcija Međunarodnog udruženja radnika i radnica (MUR-AIT-IWA) Direktna akcija nastavlja tradiciju časopisa Hleb i sloboda, čiji je prvi broj štampan 1905. u Beogradu Direktna akcija se finansira vašim donacijama. Ako želite da nas podržite na ovaj način, novac možete uplatiti na račun Centra za liberterske studije: 200-2269920101033-28

Antifašisti pred kordonom koji štiti bal nacista u Beču Uredništvo: Milan Lukić, Slobodan Stamenčić, Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa i Aleksandar Belčević (odgovorni urednik)

CIP: 329(497.11) ISSN 1821-0813 COBISS.SR-ID 107264780

Publikacije CLS-a možeš naći u svim boljim knjižarama ili naručiti direktno od nas: e-mail: cls@inicijativa.org web: www.inicijativa.org/tiki/cls

Kapitalno delo anarhističkog prosvetitelja Fransiska Ferera. Obrazovanje nije dostojno svog imena ukoliko nije oslobođeno svih vrsta dogmatizma, ukoliko se samom detetu ne prepusti da razvije svoje veštine ili ukoliko škola nije spremna da podrži manifestacije tih veština.

Priloge i pisma slati na kontakt adresu. Kontakt: CLS (DA), Poštanski pretinac 6, 11077 Beograd, Srbija tel. 063/1165551 e-mail: da@inicijativa.org web: www.inicijativa.org Rukopisi ne gore. Tiraž: 1000

br.83 Direktna akcija (30. januar 2014)  

Propagandni nedeljnik Anarhosindikalističke inicijative, (br. 83, 30. januar 2014)

br.83 Direktna akcija (30. januar 2014)  

Propagandni nedeljnik Anarhosindikalističke inicijative, (br. 83, 30. januar 2014)

Advertisement