Page 1

PROPAGANDNI NEDELJNIK ANARHOSINDIKALISTIČKE INICIJATIVE

Direktna akcija NOVA SERIJA

BR.75

14. NOVEMBAR 2013. GOD

Pusti snovi ,,patriotskog liberala“

BESPLATNO

Autorski tekst ministra privrede Saše Radulovića u „Nedeljniku“ naišao je na hvalospeve „stručne“ javnosti u celom regionu. „Pogledajte tu jasnoću mišljenja, čistoću patriotskog liberalnog opredeljenja“, komentar je jednog hrvatskog novinara, „Održao je lekciju celom Balkanu“. Ministar pravi populistički obrt i prihvata istinu o privatizaciji kao pljački, koja je svima već godinama očigledna, a odmah potom kao rešenje nudi, gle čuda – upravo privatizaciju, nazivajući to patriotskim liberalizmom. Radulović perfidno zloupotrebljava nezadovoljstvo naroda glomaznim državnim aparatom da kao „teret na našoj grbači“ označi nekadašnje gigante, njih 179 u

kojima radi 50.000 ljudi, a na koje prema njegovim rečima „godišnje bacamo 750 milona dolara“. Pored giganata ministar bi se rado ratosiljao dodatnih 430 preduzeća sa preko 50.000 zaposlenih, kao i preko 900 kompanija u kojima država ima manjinsko vlasništvo, gde je zaposleno još preko 135.000 ljudi. A onda, obratite pažnju, idu javna preduzeća - njih gotovo 600. Svi oni navodno „parazitiranju na leđima zdravog tkiva privatne privrede“, pa Ministar smatra da ih sve treba prodati. A kome bi Ministar prodao celu privredu? Pošto u tekstu ističe besmislenost baziranja ekonomije na „stranim investitorima“, verovatno bi sve prodao domaćim tajkunima, za koje svi znamo šta su uradili sa svakim preduzećem koga su se dotakli. Na isti način Radulović pokušava da iskoristi mržnju građana prema partijama i čitavom parlamentarnom sistemu kako bi pod firmom ,,departizacije, profesionalizacije i racionalizacije“ opravdao ukidanje institucija socijalnog staranja i potpunu

liberalizaciju tržišta. Ove bezobrazne zamene teza vrhunac dostižu u stavu Radulovića da novi Zakon o radu, koji gazdama olakšava otpuštanje radnika, zapravo treba da poveća zaposlenost! Šta stoji iza Radulovićevih akrobacija? Suština je u nastavku stabilizacije kapitalističkog sistema u Srbiji, projekta koji je započeo Đinđić a nastavlja Vučić. Tome služi izrada „lične karte“ svakog preduzeća - da bi moglo lakše da se proda, izrada „socijalne karte“ korisnika socijalne pomoći - da bi država mogla ovu pomoć sve više smanjivati, kao i prebacivanje poreza sa gazde na radnika kroz smanjenje „doprinosa na teret poslodavca“, uz najavu uvođenja progresivnog poreza na dohodak. Ako vam se ovo ne sviđa, Ministar ima motku, a patetična šargarepa su ,,naša deca“: „Moramo da okrenemo novi list. Ako ne zbog nas, onda zbog svoje dece“, kaže ovaj političar. Sigurno misli na sjajnu budućnost u kojoj će gazde bezbrižno i do mile volje cediti ,,vajdicu“ od znoja i krvi naše dece, a ona će samo ropski raditi, ćutati i trpeti. E pa nešto tu neće štimati, Raduloviću. Previše si dao na volju svojim zlikovačkim maštarijama.

KRAGUJEVAC Radnici ,,Autosaobraćaja“ mogli bi da radikalizuju protest ukoliko u naredna dva dana izostane odgovor države na njihove zahteve. Oni već 22 dana drže u blokadi put i prugu Kragujevac-Kraljevo kao i glavnu autobusku stanicu u Kragujevcu i tvrde da su ,,očajni i na sve spremni“ i da su spremni da povuku blokadu puta i pruge ukoliko prime četiri od ukupno deset zarada koje im duguju, ali će zadržati blokadu glavne autobuske stanice i upravne zgrade. Od države još traže i realizaciju socijalnog programa za oko 250 zaposlenih, kao i overu zdravstvenih knjižica. Radnici na blokadi izloženi su pretnjama, a pojedinci poznati policiji nekoliko puta su ih gađali kamenjem.

VRNJAČKA BANJA U selu Štulac kod Vrnjačke Banje sahranjen je rudar Slobodan Milenkov (47) koji je posle 163 dana lečenja preminuo nakon što je u rudniku ,,Grot“ zadobio prelom butne kosti i rebara. Tokom prva četiri dana lečena mu je samo butna kost, nakon čega je prebačen u bolnicu u Nišu, gde je posle druge dijalize dobio sepsu, a potom 17. juna pao u komu. Njegova porodica je o svemu ovome nije obaveštavala javnost, jer niko od njegovih najbližih nijednog trenutka nije mogao da poveruje da se danas umire od preloma noge ili rebara. Slobodan je za sobom ostavio dve ćerke, od devet i 12 godina.

KRUŠEVAC Radnici kruševačkog ,,Fam Farma“ nastavili su štrajk započet 2. septembra pošto im do danas nisu isplaćene zaostale zarade i razlika za topli obrok. Radnici potražuju zarade od juna, jer su im od početka štrajka do danas isplaćene plate za april i maj. ,,Fam Farm“ je aukcijski prodat 2006. godine konzorcijumu koji je zastupao Dejan Minić za 136 miliona dinara uz obavezno ulaganje od 88 miliona. Samo godinu dana kasnije, kupac je uz saglasnost Agencije za privatizaciju ustupio ugovor rumunskoj kompaniji Tender SA. Fabrika, u kojoj je prosečna plata oko 30.000 dinara i kojoj je osnovna delatnost bila proizvodnja lekova, a danas se bavi proizvodnjom kućne hemije i dezinfekcionih sredstava.

Ministar Radulović imitira pticu

“ P r av d a n a r o d a n a d o m e s t i ć e m u k z a k o n a .”

(Žak Ru)


ZAGREBI DUBLJE

Preporučujemo film

Skup NATO štrebera u Beogradu

Ovaj groteskni skup održava se samo nekoliko dana uoči Međunarodnog dana studenata, praznika koji je nastao u znak sećanja na 17. novembar 1939. kada su nacisti ubili 20 čehoslovačkih studenata koji su demonstrirali protiv okupacije.

U Beogradu se od 11. do 15. novembra održava studentski samit kojim se populariše NATO i priprema teren za ulazak države Srbije u ovu imperijalističku vojnu alijansu. Više od stotinu učesnika, prevashodno ,,studentskih lidera” iz 50 država sveta, u okviru ovog skupa, čiji je zvanični naziv ,,Studentski samit SIM NATO”, imaju priliku da tokom ovih pet dana međusobno razmene oduševljenje koje gaje prema NATO-u. Pošto je skup vezan za studentsku populaciju, predviđeno je da njegov sadržaj bude ,,edukativnog” karaktera. U okviru skupa organizovani su otužni dramski igrokazi u kojima su ,,simulirani” funkcioneri iz Brisela i mehanizmi odlučivanja o ,,najvažnijim političkim pitanjima u telima Alijanse”. Tokom jedne od ovih imbecilnih sesija, diskutovalo se i o vojnoj intervenciji u Siriji. Deo učesnika je podržavao ,,akciju”, drugi su se protivili

Da li ste znali

?

...da je u junu ove godine u Poljskoj, članici EU, ukinuto osmočasovno radno vreme? Pretplati se! Godišnja pretplata iznosi 1000 dinara i podrazumeva isporuku Direktne akcije na vašu kućnu adresu u narednih godinu dana. Ako želite da postanete naš pretplatnik, javite se na distro@inicijativa.org ili 063/116-5551.

Fasciniraju je NATO zloČini uČesnica studentskog NATO skupa

,,zbog bezbednosti civila”. ,,Preuzimamo uloge naših političara, što smatramo da je veoma važno. Širokih smo vidika, slobodoumni, ali radimo na tome da vidike još više proširimo“, zaključuje mladi NATO štreber iz Turske, a njegov istomišljenik, student iz Crne Gore, vispreno dodaje: ,,Ovakvi seminari mogu popraviti imidž NATO-a. Da se pokaže da to nije nikakvo zlo”. Posebnu zanimljivost predstavlja to što se ovaj groteskni skup održava samo nekoliko dana uoči Međunarodnog dana studenata, praznika koji je nastao u znak sećanja na 17. novembar 1939. kada su nacisti ubili 20 čehoslovačkih studenata koji su demonstrirali protiv okupacije. Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i univerzitet pretvoreni u kasarne. Studentima sa NATO samita očigledno nije ni na kraj pameti da demonstriraju ni protiv visokih školarina, a kamoli protiv okupacija koje sprovode savremeni fašisti. Naprotiv, ovi NATO štreberi takve okupacije bezrezervno podržavaju.

The Atomic Cafe (1982)

Kompilacija američkih vojnih informativnih filmova namenjenih vojnicima i propagandnih filmova namenjenih široj populaciji iz 1940tih i 1950tih koji za cilj imaju da ubede da atomska bomba nije ništa strašno i da radijacija nije mnogo opasna. Moj favorit je vojni sveštenik koji opisuje vojnicima kako izgleda eksplozija atomske bombe: „... a onda pogledaš na gore i vidiš kako plamena kugla ide ka nebesima. To je predivan prizor.“

Viva Maria (1965)

Ćerka irskog republikanskog teroriste na početku XX veka (koju igra Brižit Bardo) pomaže mu u dizanju različitih stvari u vazduh, a nakon njegove smrti se priključuje cirkusu gde postaje kan-kan igračica. Međutim kada putujući cirkus dođe u Meksiko baš na vreme za Revoluciju, stvari se menjaju iz korena. Urnebesno.

Network (1976)

Nakon što vremešni TV voditelj saznaje da će biti otpušten doživljava nervni slom uživo i postoje ludi prorok koji napada televizijom umrtvljeno i oblikovano društvo, međutim na kraju korporacija uspeva da ga kooptira i upotrebi ga za dalje jačanje sistema.

Direktnu akciju možete nabaviti na sledećim mestima:

BEOGRAD: Knjižare BARABA, PLATO i BEOPOLIS; Kafići BRAT FIDEL i BRAT ČE. KRAGUJEVAC: Kafane MAGMA i MARKO. SREMSKA MITROVICA: Knjižara BUKBAR. UŽICE: Kafić KUĆA ČAJA. NIŠ: Udruženje ŽENSKI PROSTOR. ZAJEČAR: Omladinski centar ZAJEČAR. NOVI SAD: Knjižare NUBLU i MALA VELIKA KNJIGA.


AKTUELNO

Kosovo i izbori

retoriku koriste i druge buržoaske partije poput nacističke Zlatne zore u Grčkoj ili SPS-a u Srbiji. Ono što je ipak najvažnije jeste čiPokazalo se da je svim narodima na Kosovu zajedničko to što sve ma- njenica da većina stanovništva na nje veruju političkim partijama i shvataju da one ne rade u njihovom Kosovu uopšte nije izašla na izbointeresu, već u interesu vladajućih elita koje žele da se obogate re. Od oko 1.770.000 registrovanih birača gotovo milion nije glasalo. pljačkajući narod. To pokazuje da je zajedničko Pre dve nedelje održani su lokalni Kada je reč o izborima u ostalim de- svim narodima na Kosovu ipak izbori na Kosovu, koje valja lovima Kosova gde pretežno žive Al- nepoverenje u političke partije i prokomentarisati iz više razloga, banci, ističemo činjenicu da je jedna shvatanje da one ne rade u njihoutoliko pre što su izbori na severu krajnje oportunistička i populistička vom interesu, već u interesu Kosova bili u posebnoj žiži ovdašnje partija, nazvana „Samoopredeljenje“, vladajućih elita koje žele da se javnosti. Fašističke grupe iz Srbije, doživela debakl svuda izuzev u Prištini, obogate pljačkajući narod. svesne činjenice da izlazak na izbo- gde je za nju složno glasala celokup- Svi narodi na Kosovu, pa i na Balre i integrisanje u politički sistem na kvazi-progresivna intelektualna kanu, moraju shvatiti da rešenje nije Kosova znači de facto i priznavanje elita i srednja klasa. Samoopredeljenje u izolaciji u sopstveni nacion i glasanjegove nezavisnosti, pokušavale su je partija koja flertuje sa levicom kako nje za sopstvene partije, već jedino na razne načine da odvrate srpsko bi se predstavila kao antisistemska u međusobnom razumevanju, rušestanovništvo od izlaska na glasanje. narodna organizacija koja, navodno, nju veštački napravljene etničke baSa druge strane, severom Kosova želi da se obračuna sa vladajućim slo- rijere i u organizovanoj borbi protiv patrolirali su i bezbednjaci lojalni jevima, a zapravo samo reprodukuje zajedničkih neprijatelja. Albanskom vladi Srbije, na čelu sa generalom plebiscitarnu strategiju vladajuće radniku, seljaku i studentu nisu Dikićem, koji su organizovali raz- ideologije kako bi mobilisala mase neprijatelji srpski radnik, seljak ili bijanje glasačkih kutija kako bi i stavila ih pod lakšu kontrolu vla- student, i obratno. Oni se nalaze pod se izbori ponovili zbog izuzetno dajuće klase. Ova partija, koja je ot- istim jarmom onih koji predstavljaslabog odziva. Ovakva situacija voreno nacionalistička, u poslednje ju njihove zajedničke neprijatelje, a pokazuje podelu i konfuziju unutar vreme flertuje i sa islamizmom, dok to su sve kompradorske buržoazije bezbednosnih službi Srbije koje je levičarska retorika uopšte ne čini na Balkanu, i sprske i albanske, kao kontrolišu sever Kosova, ali i to da se progresivnom, jer se njen ekonom- i svetski imperijalisti, kojima ovdapripadnici i jedne i druge grupaci- ski program i odnos prema privatnoj šnje vladajuće klase verno služe. je slobodno kreću ovom zonom i svojini ne razlikuju od ostalih otvoreno sukobljavaju. M. L. buržoaskih partija, budući da istu

NATO sudi anarhistima u Beogradu U zemlji u kojoj se organizuju studentski NATO skupovi nije čudno da i pravosudni sistem daje svoj doprinos imperijalističkoj ,,pravdi“ ovog mračnog saveza. U petak, 15. novembra u 9 časova, u Palati “pravde” u Beogradu će se održati nastavak suđenju aktivisti Anarhosindikalističke inicijative Ratiboru Trivuncu zbog učestvovanja u protestu protiv najvećeg NATO skupa na svetu koji je održan u Beogradu 12. juna 2011. godine. U nameštenom procesu, u potpunosti bez dokaza, Tužilaštvo pokušava da dokaže da je Trivunac napravio krivično delo iz člana 23, stav 1, Zakona

o javnom redu i miru, koji se odnosi na ,,dela ometanja ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti ili održavanja javnog reda i mira”, za koje je predviđena kazna zatvora od šest meseci do tri godine. Očekuje se da u petak odbrana našeg druga priloži video snimak koji dokazuje potpunu neutemeljenost tvrdnji Tužilaštva, kao i spisak svedoka koji potvrđuju izjavu koju je o celokupnom događaju ranije dao Trivunac. Samo je javnost u stanju da odbrani one nad kojima država vrši represiju, i zbog toga je bitno da što više nas prisustvuje ovim procesima

i vrši javnu osudu ovakvih kriminalnih sudskih postupaka. I.J.

Plakat protiv NATO skupa u Beogradu 2011


Vesti iz međunarodnog radničkog pokreta:

Milijarderi u vreme ,,krize”udvostručili bogatstvo Dok milioni ljudi ostaju bez posla ili rade sa smanjenim platama i preživljavaju žestoke udare mera štednje, vrh gornje klase nema razloga za zabrinutost. Novi podaci potvrđuju ne samo da gornja klasa nema razloga za zabrinutost već da se s razlogom nada da će ovo stanje potrajati još dugo. Izveštaj The Wealth X and UBS Billionaire Census 2013, koji je objavljen ove nedelje, otkriva da su milijarderi od krizne 2009. do danas udvostručili svoje bogatstvo. Samo u prošloj godini ,,pridodali” su dodatnih 226 milijardi USD na svoje bogatstvo. Ovi podaci potvrđuju da je noćna mora koja pogađa većinu najlepši san za ultrabogate. U isto vreme kritikovanje istih se naziva ekstremizmom, a novistari ekonomski pravci nam sugerišu da je kapitalizam najbolji model u istoriji čovečanstva. Zanimljivo je primetiti da im i veliki broj ove žestoko napadnute i pogođene sirotinje zaista i veruje. Da bismo dobili pravu sliku stanja dovoljno je reći da je zajedničko bogatstvo šačice ultrabogataša veće od BDP-a bilo koje zemlje na svetu izuzev SAD-a i Kine. Elita gornje klase 2009. je posedovala 3,1 bilijardu USD, dok taj iznos danas iznosi 6,5 Centar za liberterske studije predstavlja:

Blokadni kuvar (recepti za uspešnu blokadu)

danas iznosi 2,170. Izveštaj prognozira daljnji rast ove grupacije, pa bi tako broj milijardera do 2020. trebalo da se popenje na 3.900, tj. do 2020. će u klub milijardera ući dodatnih 1.700 pojedinaca, navodi se u izveštaju. Najveći rast broja superbogatih događa se u Aziji, gde Kina predvodi u ovom procesu. Evropa, duboko pogođena krizom i problemima, jedina je regija u kojoj se u ovom periodu smanjio broj milijardera. (advance.hr)

EU priprema zabranu komunističkih ideja i organizacija

Dok se Evropom širi siromaštvo i brutalno uvode ,,mere štednje”, radna grupa u Briselu priprema Evropski nacrt nacionalnih statuta za promociju tolerancije, koji će biti predat na usvajanje pred Evropski parlament, a zatim i pred 28 članica Evropske unije. Ovaj zakon se priprema s ciljem zaustavljanja radikalno levih organizacija koje poslednjih meseci jačaju širom Evrope. Usvajanjem novog Evropskog zakona ,,o slobodama građana” promovisanje i veličanje komunizma biće tretirano kao krivično delo.

Kambodža, 12. novembar. Policija pucala na demonstrante prilikom masovnog štrajka tekstilnih radnika, tokom kojeg je više od 100 fabrika obustavilo rad. Uhapšeno 37 radnika, a jedna žena je ubijena

Cena: 100 din.

Sindikalna konfederacija Anarhosindikalistička inicijativa (ASI) je propagandno-borbena anarhistička revolucionarna sindikalna organizacija, koja se bori za društvo bazirano na individualnoj i kolektivnoj slobodi, ravnopravnosti i solidarnosti, lišeno svih oblika represije, hijerarhije i vlasti čoveka nad čovekom. ASI je Sekcija Međunarodnog udruženja radnika i radnica (MUR-AIT-IWA) Direktna akcija nastavlja tradiciju časopisa Hleb i sloboda, čiji je prvi broj štampan 1905. u Beogradu Direktna akcija se finansira vašim donacijama. Ako želite da nas podržite na ovaj način, novac možete uplatiti na račun Centra za liberterske studije: 200-2269920101033-28

Uredništvo: Milan Lukić, Slobodan Stamenčić, Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa i Aleksandar Belčević (odgovorni urednik)

CIP: 329(497.11) ISSN 1821-0813 COBISS.SR-ID 107264780

Publikacije CLS-a možeš naći u svim boljim knjižarama ili naručiti direktno od nas: e-mail: cls@inicijativa.org web: www.inicijativa.org/tiki/cls

Kako su studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu zakuvali veliki studentski protest. Kratka i praktična brošura sa uputstvom za organizovanje na principima direktne demokratije.

bilijardi USD. Još neke zanimljivosti - većina bogatstva nalazi se u bankarskom sektoru koji je ovih godina ,,spašavan” širom SAD-a i Evrope (17%), dok na proizvodnju otpada svega 8%. Kada se ove brojke raščlane, stvar bi trebala biti jasna svima - novac naroda, radnog naroda, uzet je i prebačen u banke. Mediji i ,,ekonomisti” su pomogli ovoj pljački tako što su narod uverili da je taj potez neophodan i tako sve prolazi glatko uz jako malo buke od strane pokradenih. I među milijarderima imamo ,,gornju klasu” - četvorica pojedinaca koji imaju bogatstvo veće od 50 milijardi USD su: Bil Gejts, Karlos Slim, Amansio Ortega Gaona i Voren Bafet. Gde se nalazi ,,klasa” milijardera? Najviše ih je u SAD-u, 515 (ukupno imaju oko 2 bilijarde USD). Na drugom mestu je Kina sa 157 milijardera, slede Nemačka (148), Britanija (135) i Rusija (108). Sve su ovo vodeće kapitalističke zemlje sveta, osim jedne koja za sebe tvrdi da nije, mada ima previše milijardera da bi bila išta drugo. Članstvo u ovom elitnom klubu superbogatih povećalo se za 60% od 2009. U periodu od 2009. do danas u ,,klub” je ušlo 810 novih milijardera, te ukupan broj

Priloge i pisma slati na kontakt adresu. Kontakt: CLS (DA), Poštanski pretinac 6, 11077 Beograd, Srbija tel. 063/1165551 e-mail: da@inicijativa.org web: www.inicijativa.org Rukopisi ne gore. Tiraž: 1000

Profile for Direktna akcija

br. 75 Direktna akcija (br. 75, 14. 11. 2013)  

Propagandni nedeljnik Anarhosindikalističke inicijative, (br. 75, 14. 11. 2013)

br. 75 Direktna akcija (br. 75, 14. 11. 2013)  

Propagandni nedeljnik Anarhosindikalističke inicijative, (br. 75, 14. 11. 2013)

Advertisement