Hemse Bilaga Nr 3 - April

Page 1

EN BILAGA FRÅN HEMSEFÖRETAGARNA

TISDAG 16 APRIL 2019 • NR 3

Hemsebladet Massor av kul att göra på påsklovet SID 8

Guldkorn ur Hemses spännande historia

ur kakan”. Med hjälp av cirkelledaren Rune ”Mr Hemse” Melin bjuder vi på spännande läsning om Hemse med anekdoter som många kanske inte känner till. SID

Rune Melin, cirkelledare Vaktmästare Markus Ekedahl och Andreas Sandqvist tillsammans med ordförande i Hemsegården Allan Lindqvist.

Enkät: Vad är det bästa på påskbordet? SID 2

4-5

Fotograf okänd.

I januari startade en studiecirkel om Hemses historia som blivit en stor succé. Intresset var större än man någonsin trott och i det här numret av Hemsebladet har vi plockat några ”russin

Fiskaffären laddar för påskrusch SID 10


KRÖNIKA

HÄNDER PÅ SUDRET

Röda Korset

Priserna gäller t o m måndag 22/4-19

Påskdopp i Östersjön

Att ha en egen bastu står på mångas önskelista. Men har du ingen kan du passa på att besöka Burgsviks bastu som ligger precis i anslutning till havet. Njut av den behagliga ångan av den vedeldade bastun, och svalka dig i Burgsviks hamn mellan varven när det blir för hett. I år är det extraöppet på påskdagen, den 21 april. Tider som gäller är: familj 14-17, mix 17-19 och dam 19-21.

Svenska Röda korsets uppdrag är att lindra och förhindra mänskligt lidande. Det gör vi genom att arbeta efter Röda korsets grundprinciper, alla människors lika värde oavsett kön, etnisk tillhörighet och ursprung, politisk inriktning, religion eller ideologi. Ett sätt för Röda korset att arbeta med sitt uppdrag är genom hållbar utveckling i våra second hand-butiker och mötesplatser som finns runt om på ön. Hur går det då till när du ger dina gåvor till Röda korset? Allt som kommer in sorteras och ses över för att antingen säljas i butik eller skickas till återvinning. När det gäller kläder, textilier, väskor och skor samarbetar vi med en återvinningspartner i Tyskland. Det ger både en miljömässig och ekonomisk vinst för Röda korset och samhället.

Om Lasse Svenssons fotoateljé

Anita Svensson Stenljung som är dotter till mästerfotografen Lasse Svensson, berättar och visar bilder från Henning och Lasse Svensson fotoateljé i Hemse den 26 april klockan 14:00 på Hemse bibliotek.

Fagning i änget

Högbyäng i Hemse hävdas liksom många andra gotländska ängen på traditionellt vis med fagning på våren när fagningsblåmmen (vitsippan) står i blom. Den 27 april är det dags för en uppsnyggning av änget med samling klockan 09:00. Hemse hembygdsförening bjuder på kaffe och macka till alla glada räfsare.

3 för

79ª

HEMSE ÖPPET ALLA DAGAR 08-21 ÄVEN I PÅSK!

Unga talanger

Röda korset Gotland har funnits på plats i Hemse i snart 20 år. Under den tiden har flera hundra medarbetare genom volontärarbete, praktik eller arbetsträning arbetat och gjort en insats för dig, mig och sin omvärld hos oss. I Hemse finns vi på Storgatan 68. Här kan du köpa kö pa second hand, ta en fika, hyra loka lokal eller få en stunds social närva varo. Hos oss är alla välkomna! Oa Oavsett om du ger gåvor till oss eller handlar hos oss gör du skillnad! Du har bidragit till att vi kan ge fler människor rent vatten, mat, läkarvård och mycket mer som ger hopp och räddar liv i Sverige och i världen. Dessutom gör du en insats för miljön. Tack!

Spännande seglats

För några år sedan gav sig Per-Erling Evensen ut på sitt livs största äventyr: en spännande jorden runt-seglats som han avslutade förra sommaren. Den 23 april kommer han till Havdhem skola för att berätta och visa bilder från sin långseglats på världshaven.

Påskfestival Gotland är en festival med mycket klassisk musik. Festivalen har ett unikt samarbete mellan professionella utövare och unga talanger från Gotland och utlandet. Den 17 april bjuds det på en konsert i Gullinsalen på Hemse folkhögskola, med musik bland annat av Bach, Mozart, Schubert, Ginastera och folkmusik. Utövarna är prisbelönade gotländska talanger som Johan Burvall, piano, Frey Franzén, violin, Annika Hansson Gardelius, blockflöjt och Ingrid Rodebjer, violin. Dessutom uppträder flöjtisten Astrid Bjelland från Norge och fyra medlemmar av Young Strings Academy från Vänersborg.

Bio på Hemsegården

Den 21 april visas Fågelfångarens son, som handlar om den färöiske fågelfångaren Esmars hopp om att få en son. Eftersom hans fru hittills bara fött döttrar beslutar de att gemensamt hitta en annan man som kan göra henne med barn. Ingen av dem anar följderna. Den 28 april är det dags för skräckfilmen Jurtjyrkogården, som handlar om Louis Creed som hittar en mystisk djurkyrkogård, gömd långt inne i skogen nära familjens nya hem.

Kattis M Edberg, Röda korset i Hemse

59

90

Nötfärs ICA. Ursprung Sverige. Storpack. Max 12% fetthalt. Jfr pris 59:90/kg. Max 2 köp/hushåll.

/kg Kaffe Classic, Gevalia, Ica, Löfbergs, Zoegas. 425-500 g. Brygg/kok. Gäller ej hela bönor, NGC, ekologiskt, koffeinfritt eller krav Jfr pris 52:67-61:96/kg. Max 1 köp/hushåll.

299ª

Text och foto: Kerstin Klint

129ª

Vad är det bästa på påskbordet?

/kg

/kg

Laxsida ICA Gott Liv.

Ursprung Norge. Ca 1100 g. Odlad. Salmo Salar. Jfr pris 129:00/kg. Max 2 köp/hushåll p/

Simon Ronström, Atlingbo

Torsten Enderborg, Hemse

- Sill. Samma som på julbordet, det är ju typ samma sak!

- Det vet jag inte. Jag bryr mig inte om sådant.

Gunnel Jakobsson, Levide

Vivan Funck, Lye

- Det är ju sill och ägg, så klart! Det är bäst även på jul- och midsommar.

- Det är väl sill och ägg. Vi brukar även ha Janssons frestelse på påskbordet.

- Det är sill och ägg! Och så vill man ha lax och räkor till.

Text och foto: Eva HC Nyström HEMSE KÖPMANNAFÖRENING:

JOHNNY ELDNOR + 46 739-25 25 21 johnny.eldnor@gotlandsmedia.se

JOHAN GARDELL +46 739-25 26 02 johan.gardell@gotlandsmedia.se

EN BILAGA FRÅN HEMSEFÖRETAGARNA

MATS JÖRHOLT mats.jorholt@supermarket.ica.se

49

! P P I L K R SUPE

Hasse Östman, Lärbro

ANNONSER:

Oxfilé Ursprung Sverige, Hel. Jfr pris 299:00/kg. Max 2 köp/hushåll.

NÄSTA NUMMER AV HEMSEBLADET utkommer 23 maj 2019

19ª /st

Twist Marabou.

90 /kg

Godis i lösvikt G

Gottmix. Jfr pris 49:90/kg. Go

nde a t ö m be t g i l v e å! Tr p i v r ude j b t e -D

145 g. Jfr pris 131:03/kg.

EN BILAGA FRÅN HEMSEFÖRETAGARNA A


Rune bjuder på guldkorn ur Hemses historia När studiecirkeln ”En vandring genom tiden” drog igång på Hemse tänkte ledare Rune Melin att den skulle locka en handfull deltagare, men cirkeln visade sig bli en stor succé.

nder vårterminen har 25 deltagare lärt sig mer om Hemse som har många spännande guldkorn i sin historiebok. – Hemse har varit en socken i stor förvandling. Det har hänt mycket, säger Rune Melin som är född på Hemse och levde där de första 18 åren, flyttade till Visby men har därefter bott 33 år på Hemse. Rune Melin, ibland även kalllad för Mr Hemse, bor dock sedan fyra år tillbaka i Visby på grund av sjukdom, men också – vilket han säger lite skämtsamt – som en form av kompromiss eftersom hans fru är från norra Gotland. Att hålla i den populära cirkeln är ett sätt för honom att ge tillbaka till orten som kallas för "Sudrets hjärta" för "allt fint som hänt där", förklarar Mr Hemse som bland annat varit ordförande i Hemse hembygdsförening i 20 år, men som under årens lopp även engagerat sig i de flesta föreningar som rör orten. Den här våren har det blivit många Hemsebesök

för Rune. Var tredje veckan har deltagarna i studiecirkeln, i regi av Vuxenskolan, haft sammankomster på Kupan och den femte och sista träffen blir det exkursioner och vandringar i omgivningen. Rune Melin är smått chockad, inte bara över vilket intresse studiecirkeln mött, utan även att den resulterat i att han efterfrågas som föreläsare. – Det hade jag inte räknat med. Anstormningen av uppdrag! säger han och ser både lite förvånad ut, men samtidigt glad. – Min devis är att om man ska kunna möta framtiden så måste man kunna sin historia, fortsätter han och plockar upp sina prydliga pärmar fyllda med fotografier, tidningsurklipp och annan dokumentation. Han förklarar att det finns hur mycket som helst att berätta om Hemse och vi enas om att han ska plocka några av russinen ur kakan.

Han plockar fram en gammal bild som skildrar när arbetet med att stenlägga Storgatan var i full gång. – Storgatan byggdes 1932 och kallades för "Skrötgatu". Bygget av gatan var väldigt märkvärdigt för tidigare hade man bara haft trottoarer av trä eftersom det var så jockigt och sumpigt där man gick. Den nya gatan byggdes helt för hand och var grundligt och gediget utförd, med stor hantverksskicklighet, något man upptäcker än i dag när gatan då och då måste renoveras, förklarar Rune Melin. Han bläddrar i sina pärmar och tar fram en ny bild. En ritning över den gamla, numera rivna Missionskyrkan som visar sig vara en imponerande byggnad som man kanske kan likna vid dåtidens Wisby strand. – Missionskyrkan byggdes 1879 och var Gotlands största missionskyrka. Den rymde 2 000 personer och det kom folk

långväga, med järnvägen, för att besöka den för olika arrangemang, säger Rune Melin. Dock blev den ståtliga kyrkans storhetstid förvånansvärt kort för 1917 revs den och delades faktiskt. Av halva huset byggde man Frälsningsarmén i Hemse och den andra hälften hamnade i Slite. Som så ofta är under roliga samtal som flödar fritt - som kränger och hoppar och far - så tar plötsligt Rune Melin ett stort hopp i tiden: vi hamnar plötsligt i 1700-talet. – 1749 bodde det 214 personer på Hemse, vilket kan jämföras med 1977 då Hemse hade 1 500 invånare. 1749 fanns det 25 hushåll på Hemse varav sju var båtsmän, det vill säga personer som skulle bemanna fartygen i händelse av krig, samt fattiga. När vi ändå befinner oss på 1700-talet är det lämpligt att berätta lite kort om Hemses store son: Jakob Gråberg. Jakob Gråberg, vars pappa var lagman och som

Rune Mellin, även kallad Mr Hemse, håller i den populära studiecirkeln ”En vandring genom tiden” där deltagarna får lära sig mer om Hemses historia.

Rune Mellin, även kallad Mr Hemse, håller i den populära studiecirkeln ”En vandring genom tiden” där deltagarna får lära sig mer om Hemses historia.

sägs ha läst texter på latin för bygdens barn, föddes 1776. Han tog styrmansexamen vid endast 16 års ålder och året därpå gjorde han brittisk örlogstjänst. Han blev en ansedd man, reste över stora delar av världen och utsågs till greve av påven i Rom. Gråberg var ledamot av 100 akademier i Europa och slutade sina dagar som chef för ett italienskt bibliotek med 80 000 volymer, uppger Rune Melin. – I dag finns Jakob Gråbergs plats vid Hemsegården, säger Rune Melin och fortsätter med stort engagemang: – Det lustiga är att i samma hus föddes 1820 Ernst von Vegesack som även han

Rune Melin är en uppskattad studiecirkelledare som delar med sig av sina stora kunskaper om Hemse.

EN BILAGA FRÅN HEMSEFÖRETAGARNA

Hemse missionshus var en pampig byggnad som enligt uppgift slukade 2 000 personer. Ritningen är troligen utförd av Olof Ahlin, uppger Rune Melin.

kom att bli en stor man. Hur kan två så berömda män ha levt i samma hus? Ernst von Vegesack utbildade sig vid Vis-

Om man ska kunna möta framtiden så måste man kunna sin historia by jägarkompani och blev officer vid 19 års ålder. När det amerikanska inbördeskriget bröt ut åkte han dit och deltog vid

Så här såg Svahns järnhandel ut en gång i tiden. Fotograf: okänd.

flera stora slag. – Han återvände till Sverige 1863 och dör 1903. Han fick titeln friherre och har alltså varit general i två länder. När han återvänder till Sverige fick han en Hederssabel, av den dåvarande Konungen, som numera finns på Fornsalen.

Garbo har till Hemse, vem som brukade ta ett glas vid den berömda Gaitkrogen och vilken industriell verksamhet som en gång inrymdes i den före detta gummifabriken. Om det berättar vi mer om i nästa nummer av Hemsebladet för det finns så mycket kvar att berätta.

Det är inte alls förvånande att Rune Melin kallas för Mr Hemse för hans intresse och den värme han visar för Hemse gör att man förstår att födelseorten ligger honom varmt om hjärtat. Två timmar har flugit iväg och det har varit spännande att bara nosa på en bråkdel, men mycket finns kvar: som vilken koppling Greta

Text och foto: Eva HC Nyström

Så här såg det ut när Storgatan höll på att anläggas på 1930-talet. Fotograf: okänd.

EN BILAGA FRÅN HEMSEFÖRETAGARNA


RESSUGEN?

Torsdag 18/4 bjuder vi alla barn pü püskägg!

Välkommen att fynda bland vĂĽra snygga och praktiska RESVĂ„SKOR Storgatan 56 • Tel 48 00 38 • Vi ďŹ nns pĂĽ fb fb

VĂ…RFINT!

:SPARA 1 890

3 290:-

SPARA 300:-

499:-

Tvättning av gravstenar Självbevattnande planteringslüdor

Rek. pris ď˜˝ ď›œď™€ď˜š:-

Ring oss sü berättar vi mer R Telefon 0498 - 48 00 80

Rek. pris ď˜żď™ ď™ :-

KAP/GERSĂ…G MED ARBETSBORD

HANTVERKSBYXA

KGSď˜şď›œď˜žM ď˜żď˜šď˜šď›œď˜žď˜šď˜ťď˜˝ď˜ť KSU ď˜şď˜˝ď›œ ď˜żď˜šď˜šď›œď˜žď˜şď˜ťď›œď˜ź

ď˜şď˜şď˜šď˜š ď˜żď˜šď˜šď›œď˜žď˜ťď˜źď›œď™

Gotlandsbyggen har fütt i uppdrag av samfälligheten pü Gotland att restaurera Rone kyrka Vi pübÜrjade restaureringen i december och vi kommer bli färdiga under maj münad. Gotlandsbyggen har restaurerat kyrkor i Üver 30 ür och vi restaurerar cirka 2-3 kyrkor pü er ür.

69:90

SPARA 400:-

1 790:-

SPARA 250:

FĂśr mer information ring Gotlandsbyggen pĂĽ 0498-484500 eller gĂĽ in pĂĽ vĂĽr hemsida www.gotlandsbyggen.se

299:Rek. pris ď˜˝ď˜źď™ :-

Vi Ăśnskar alla en Glad pĂĽsk

Rek. pris ď˜ş ď›œď™ ď˜š:-

HĂ–GTRYCKSTVĂ„TT

FASADSET

C ď›œď˜ťď˜˝.ď›œ- ď˜żď˜šď˜šď›œď˜żď›œď˜şď›œď˜ť

! T! G NENTE I NRTIM S NA SO E R HEL R ET PĂ… G LARABAT

VINKELSLIP

ď›œď˜ťď˜š cm lĂĽng, vitlackerad metallstĂĽng med en ď˜żď˜š cm svensk flagga, flyttbar lĂĽsring, gultoppkula och ď›œď™ mm väggfäste med ď˜žď˜šÂ° lutning. ď˜żď˜šď˜šď˜šď™ ď™€ď˜ťď˜šď˜ş

TC-AG ď›œď˜şď˜˝ ď˜żď˜šď˜šď›œď˜žď›œď˜˝ď˜žď˜ž

SPARA 150:-

249:Rek. pris ď˜ťď™ ď™ :-

TRALL IMPREGNERAD

RUSTIK MARKSTEN

Trall av hĂśgkvalitativ furu. Finns i olika mĂĽtt: ď˜şď˜şxď™ ď˜˝ mm, ď˜şď™€xď›œď˜şď˜š mm samt ď˜ťď˜źxď›œď˜źď˜˝ mm. NTR-AB. ď˜şď˜şxď™ ď˜˝ mm. ď›œď˜šď˜şď˜şď˜šď™ ď˜˝ď˜žď™€ď›œTRLIMP

ď›œď˜ťď˜ťxď˜şď˜šď˜šxď˜˝ď˜š mm naturgrĂĽ En populär marksten som passar i alla miljĂśer. Tack vare distanser pĂĽ stenen gĂĽr läggningen snabbt, enkelt och det blir alltid snyggt. ď™ ď˜˝ď˜ťď›œ-ď˜šď˜˝ď˜šď˜˝ď˜šď˜š

159:-

ä -. G : 0 30 ver Ü kÜp d i tv % das n 0 e 2 äller (G

TRĂ„OLJA

/kvm. Rek. pris 179:-

Fr.

Kinesisk ď˜ť L ď˜żď˜šď˜šď›œď˜žď™€ď˜˝ď˜şď˜ż

9:90

/lpm.

ller

ul ej g

do

c

n) cke y m dss n a l ot hg

FrĂĽn

199:RUSTIK BLOCK NORMALBLOCK

ď›œď™ ď˜šxď˜ťď™ ď˜šxď›œď˜ťď™€ mm NaturgrĂĽ

STRUCTURA LAVA

ď˜źď˜šď˜šxď˜źď˜šď˜šxď˜źď˜š mm Lava Structura tillhĂśr vĂĽra exklusiva betongplattor med känsla av huggen skiffer. Ytan är oregelbundet mĂśnstrad och ger den lagda ytan karaktär. ď™ ď˜žď˜żď›œ-ď˜šď˜źď˜šď˜žď˜žď˜š

279:-

/kvm. Rek. pris 329:-

ENHANDSTVING ENHANDST ENHA NDSTVING NDST VING

/st. Rek. pris 45:-

Maskinuthyrning vid Byggman pa Hemse!

Hyr

M askiner

HE

SE

ÖPPET: vard 7-17, lÜrd 9-13 • Hemse Tel. 20 05 55

EN BILAGA FRĂ…N HEMSEFĂ–RETAGARNA

ď˜żď˜šď˜šď›œď˜žď˜˝ď˜źď›œď™

ď™ ď˜żď›œď˜˝-ď˜ťď™ ď˜šď˜šď˜šď˜š

39:-

DIGITALT VRED

BlĂĽtand Ă–ppna dĂśrren med din smartphone! LĂĽset monteras enkelt och fungerar med fjärrĂśppning, tidsbestämd behĂśrighet.

Quick-Grip ď›œď˜˝ď˜š mm ď˜żď˜šď˜šď›œď˜źď›œď™€ď˜źď™€ Quick-Grip ď˜ťď˜šď˜š mm ď˜żď˜šď˜šď›œď˜źď›œď™€ď˜źď™

999:

Glad PĂĽsk till er alla ! Ăśnskar Maude

Tel 48 00 81 | Storgatan 66B, HEMSE

EN BILAGA FRĂ…N HEMSEFĂ–RETAGARNA


HÄNDER PÅ HEMSE

Siemens Tvättmaskin WM14N1B8DN

PÅSKLOVSKUL

Passa på först till kvarn

Tryck på roliga knappar

På Naturum i Vamlingbo kan man lära sig massor om den gotländska naturen. Naturum håller påsköppet med ett program som passar för både stora och små, och mycket i utställningen är i ögonhöjd för barn med många knappar att trycka på.

Den 21 april klockan 15:00 visas filmen Dumbo på Hemsegården som handlar om Holt Farrier, en före detta cirkusstjärna som får ta hand om den nyfödda elefanten Dumbo som kan flyga.

-

500:

RA 1 SPA

Tryckimpregnerat trallvirke i NTRklass AB. Virkeskvaliteten är likvärdig med exempelvis invändigt massivt furugolv och lister. Dimension 28x120mm. Finns i flera längder. Åtgång ca 8,3 meter/kvm.

Borrskruvdragare

Ord.pris: 2.239:-

RA SPA

Fira påsken på Kattlunds

Kattlunds museigård i Grötlingbo håller öppet under påsken, med bland annat äggmålning, äggjakt och guidade turer. Museigården ger en bra bild av hur livet på en gotländsk gård kunde se ut under medeltiden. Kattlunds är en av Nordens bäst bevarade medeltida gårdar med anor från 1200-talet, och tillhör de största gårdarna på södra Gotland.

Elit Träolja a 2.7 L

På ett helt unikt och innovativt sätt renar den luften från främst de minsta partiklarna som också är de som är farligast för vår hälsa såsom virus, bakterier, avgaser, damm, pollen, rök, allergener, m.fl.

PASSA PÅ REDAN NU!

IonFlow 500 har inga dyra filter att byta ut. Istället har den en partikelkollektor som du enkelt tvättar ren i vatten, vilket är bra för både plånboken och miljön.

:1500

Beam on floor – projicering på golvet berättar när disken är klar Överlägsen rengöring och glashantering 5 års garanti 43 dBa

3295:-

6995:-

Bada på lovet

Hemsebadet erbjuder alla påsklovslediga barn härliga bad hela veckan. Den roliga hinderbanan ligger i stora bassängen från den 14 april till och med den 21 april. En av banorna är dock alltid reserverad för motionssim.

R 112C

Briggs & Stratton 6,4 kw Hydrostatisk Klippbredd 85 cm

från

Ord. 8495:-

Traktor TS 138

Briggs & Stratton 8,6 kw Hydrostatisk Klippbredd 97 cm

3995:-

Husqvarna Diskmaskin

NU 169:Terasstvätt 0,5 L

:-

Invändig belysning SprayZone ger intensiv rengöring AirDry – energisnål och naturlig torkning projicering på golvet berättar när disken är klar 5 års garanti 42 dBa

4995:Ord. 5495:-

Säkra upp svalkan till sommaren Canvac

7495:-

Bordfläkt CB1303V

Ord. 9995:-

*Låg ljudnivå *Vinklingsbar fläktdel med svingfunktion *Tre hastigheter

Salora SMART65LED4K-Wifi-K

Ord.pris:129:-

NU 69:-

Nu 25.995:-

Ord. pris 29.900:-

NU 1.450:-

R 213C

Briggs & Stratton 6,7 kw Hydrostatisk Klippbredd 94 cm 2018-årsmodell.

Ord pris: 22.900:-

Nettovolymen på kylen är 228 liter och frysen 111 liter.

Flera modeller finns på lager

Huawei P20 PRO till SUPERPRIS

1995:-

5995:Ord. 6495:-

Ord. 2695:-

8495:Ord. 9995:-

65” Ultra-HD Upplösning 3840x2160, 4x HDMI, 3x USB,. Smart-Tv Netflix, YouTube, HbbTV, Boxer Pay TV

Tack vare revolutionerande smart roamingteknik, skannar COVR kontinuerligt av den trådlösa signalstyrkan till dina enheter och ansluter dem automatiskt till den starkaste möjliga signalen. COVR hanterar överföringen sömlöst, så att du kan gå från rum till rum utan att tappa din trådlösa anslutning, oavsett var du befinner dig i hemmet.

L

LTRA G 55” U

HD LED

-TV

7495:Ord. 8995:-

NU 29.995:-

Ord pris 37.900:-

Höjd 1888 mm Bredd 595 mm Djup663 mm

199:-

Täck hela hemmet med sömlös WiFi

Nu 19.995:NU 1.995:-

Automower Boka din installation nu!

Kyl/frys BLF 8122 W från Whirlpool

QB6369W

Ord.pris: 369:-

Ord.pris: 2.735:-

59cm

Pollensäsongen är på intågande

QB6164W

C125.7.6 PCAD X-TRA, Tryck 125 bar. Patio terasstvätt, borste och rör- och avloppsrensare (8 m) följer med som standard.

NU 995:-

Energiklass A++ Skonsam mot kläderna Sensorstyrd autoDry-teknik förhindrar krympning

Husqvarna Diskmaskin

Högtryckstvätt

18V, 2 st 1,5Ah Li-ion batterier, laddare och förvaringsväska.

Energiklass A+++ iQdrive-motor med 10 års garanti waterPerfect för optimal vattenmängd 1400v centrifug

2295:-

Ord. 8490:-

Det spås nytt värmerekord Vi spår bristvara på AC

Ord. 6495:-

XLENTTRALL

0/lpm

TimeSaver halverar disktiden Autosensor väljer lämpligt program Naturlig torkning med AirDry 5 års garanti 44 dBa

4995:-

SPA

157:/kvm 18:9

Dammsugaren ger den bästa dammuppsamlingen på mattor och hårda golv. Den har även de lägsta utsläppen av damm och är samtidigt mycket energisnål.

7690:-

Ord. 6995:-

QB6053W

500 RA 2

XLE Vår fin NT aste t rall

6290:-

Husqvarna Diskmaskin

Barnbio på Hemsegården

Den 16 april kan du kolla på påsklovsbio på Hemse bibliotek. Klockan 12:00 visas Bärgarens hejdlösa historier och klockan 14:00 är det dags för filmen Bolt, om en hund med superkrafter. Förutom bio bjuds det på gratis inträde och popcorn. Den 18 april är det dags för påskpyssel på bibblan mellan klockan 11:00 till 14:00. Allt material är gratis. Dessutom visas filmerna Hopp klockan 12:00 och De fem legenderna klockan 14:00.

Bästa dammuppsamling

WT45H2B8DN

Vårstädning

på Sudret

Film och pyssel på Hemse bibliotek

Siemens Torktumlare

1995:-

Ord. 2295:-

Webergrill

57 cm kolgrill med sluten askfångare, smidig lockhållare och GBS-grillgaller.

HEMSE • Tel. 48 00 09 Mån-fre 7-17, lö 9-14 EN BILAGA FRÅN HEMSEFÖRETAGARNA

Ord.pris: 3.295:-

NU 2.995:-

R 214TC

Briggs & Stratton 9,7 kw Hydrostatisk Klippbredd 94 cm

Ord.pris: 39.900:-

NU 32.995:-

Harman/Kardon Go+Play Mini

SVAHNS SKOG & MASKIN HEMSE • Tel. 48 00 09 VISBY • Tel. 29 11 60

Strömma musik trådlöst med Bluetooth Grymt ljud med dubbla baselement Upp till 8 timmar speltid

Med en UHD 4K TV blir du en naturlig del av varje ögonblick. En 4K TV är skarpare, rörligare och rikare än någonsin och tar HD-upplevelsen flera steg framåt. Välkommen till framtiden inom hemunderhållning!

ELEKTRONIKSERVICE info@hemse.nu

0498-480633

Priserna gäller så långt räcker dockHEMSEFÖRETAGARNA längst tom 28 April 2019 ENlagret BILAGA FRÅN


Vi önskar alla våra kunder en riktigt

Fiskaffären laddar för påskrusch

*ODɍ 3ˎʂɖ

Den 10 april öppnade den renodlade fiskaffären i Hemse igen efter att ha haft semesterstängt i några månader. Stefan Meuller som äger och driver verksamheten sedan några år tillbaka lovar nu Hemseborna att ha öppet året runt.

u blir det inte stängningar på samma sätt som tidigare, förutom någon kortare period när vi har semester i januari nästa år. Det är nog viktigt för Hemseborna att få reda på, nu kommer vi att köra stenhårt, lovar han. Stefan Meuller arbetade tidigare som förvaltningschef inom utbildningsförvaltningar i olika kommuner i Sverige, men gick i förtidspension för några år sedan. – Jag ville göra något annat, det var därför jag köpte fiskaffären. Man kan ju inte gå sysslolös vet du! Till påsk räknar Stefan Meuller med riktig rusch och förbereder sill, lax och strömming i alla möjliga varianter med

recept som den tidigare ägaren till fiskaffären, Kerstin Hultqvist, bidragit med.

”Nu spottar vi i nävarna och kör igång verksamheten igen”. – Kerstin står bakom mig med alla recept, allt som görs ska göras på rätt sätt. Hon är min kvalitetskontroll kan man säga, berättar Stefan Meuller med ett stort skratt. – Till påsk kommer vi naturligtvis att ha krydd – och lökströmming som vi gör

direkt på färsk strömming ifrån Ronehamn. Dessutom kommer vi att ha mängder med sillsorter, och så har vi Stefan Meuller har slagit upp portarna till fiskaffären i Hemse igen, och räknar med rusch till påsk. såklart Kerstins berömda silltårta och rökt lax från Katthammarsvik och Dalhems rökeri. det smartast. Färskvaror ska ju ta slut. Nu laddar du för fullt med andra ord? Vilken är din favoriträtt på påskbordet? – Japp, nu ska jag precis lägga in sill. Nu – Det är krydd– och lökströmming och spottar vi i nävarna och kör igång verkkaprissill som vi gör på ett eget recept, samheten igen! det går inte att komma ifrån. Men för att vara riktigt säker på att få sill på påskbordet tipsar Stefan Meuller om att förbeställa. – Om man vill undvika att stå i kö och Text: Kerstin Klint Foto: Eva HC Nyström dessutom riskera att det blir slutsålt är

Erbjudandena gäller 22 april–5 maj

Glad Påsk!

Hemkänsla utomhus

Vi lämnar

10% påskrabatt på hela vårt fina klädessortiment! Gäller tom skärtorsdag 18/4

Skydda din altan!

Nyhet! Elit träolja går att få i en mängd olika nyanser till ett pris av 189:för 2,7 liter.

Önskar Hemseföretagarna EN BILAGA FRÅN HEMSEFÖRETAGARNA

Träolja, Beckers Klar 2,7 liter

149:Lev rek pris 378:-

Lokala avvikelser vvikelser kan förekomma. Vi reserverar eserverar oss för ör eventuella felskrivningar elskrivningar och slutförsäljningar. r. Rabatterna gäller på leverantörens rekommenderade pris och kan ej kombineras med andra rabatter.

SUDERGOLV Ronevägen 5, HEMSE Må-fr 9-18, Lö 9-13 Tel: 0498-480306 www.happyhomes.se

Storg. 53, Hemse • Tel. 48 01 07

EN BILAGA FRÅN HEMSEFÖRETAGARNA


Välkommen till vårt stora utbud på

SÖDRA GOTLANDS HJÄRTA! ! !! Tel. 0703-814110

8-21 alla dagar

HEMSE

Tel. 010-747 30 20

mån-fre 7-17

lördag 10-14

Tel. 48 00 09

Tel 0498-21 86 09

0727-48 32 75 0707-90 65 90

Bygg och snickeri Tel. 0498-48 45 00

Tel. 0498-48 13 45

Tel. 0498-28 18 50

Tel. 0498-20 05 55

Ö

Tel: 0498 - 26 06 90

Färg, kakel, klinker

Tel 0498-48 03 06

Tel. 0498-24 40 42

Tel 0498-48 00 44

å

Handelsbanken

Tel 0498-48 09 70

Tel. 0498-27 87 79

Tel. 070-630 28 61

Tel. 0498-28 83 27

Tel 0498-48 01 07

Tel. 0498-48 48 56

Tel. 0498-48 00 81

ʗȮȷşŘŴŴ ŴǛ ʗŸ

Tel. 0498-21 80 40

Tel: 0498 - 48 01 44

0498-48 48 98

Tel: 0707-529772

0498 - 48 00 80

Tel 0498-48 00 38

Butik: 0498-48 48 33 Verkstad: 29 66 33

HANDEL | SYSTEMBOLAG | RESTAURANGER | BIO | BADHUS | BIBLIOTEK | BOENDE APOTEK | VÅRDCENTRAL | BENSINSTATION | GOTT OM FRIA PARKERINGSPLATSER

EN BILAGA FRÅN HEMSEFÖRETAGARNA


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.