Page 1

huhtikuu lokakuu 3/2016 2/2016

Fuksihärdelli

25 vuotta karhunkierroksella Poronkusemaa : Juridinen aikakauslehti :


Teht채v채mme on auttaa asiakkaitamme menestym채채n nopeasti muuttuvassa maailmassa. www.c astre n . fi | castrenblog.com


9

Toimitus Päätoimittaja Matias Partanen digesta@artikla.fi

sisältö

Taitto ja ulkoasu Ilona Saarenpää isaarenp@ulapland.fi

22

Avustajat Eero Talvela, Niko Träff, Juuso Lahti, Aki Salmela, Juulia Kaipiainen, Lasse Nordström, Sanja-Sofia Valjakka, Teemu Koivisto, Eelis Paukku Kannen kuva Matias Partanen Julkaisija
 Artikla ry Yliopistonkatu 8 96301 Rovaniemi Paino i-print Painos 150 kpl Ilmoitukset digesta@artikla.fi http://artikla.fi/digesta/ Seuraava Digesta ilmestyy marraskuussa 2016 www.artikla.fi

4

Pääkirjoitus Syyslukukauden rutistus

6

Puheenjohtajan palsta Ainejärjestöt ja nuoruuden eliksiiri

9

Artisti eduskunnassa Johanna Ojala-Niemelä

12

peliala ja nuori juristi

14

yliopiston itsenäinen velvollisuus toteuttaa ihmisoikeuksia toiminnassaan

16

Karhunkierroksella

20

opintopalsta

16

Muutosten tuulissa 22

fuksihärdelli 2016

12 3


pä ä k i r j o i t u s

Matias Partanen, Digestan päätoimittaja

kuva

Matias Partanen

Syyslukukauden rutistus

Y

stäväni sen summasi: syyslukukaudella tuntuu olevan vain yksi kuukausi – lokakuu. Syyskuu menee hiljaa käynnistyessä kesän jälkeen, ja ainejärjestöhommissa toimivalla haasteena ovat uudet fuksit, jotka tulee vastaanottaa asiaankuuluvalla tavalla. Vaikka toimikauden loppu jo häämöttää ja kuluvan vuoden jäljellä olevat päivät lasketaan vähissä kymmenissä, on edessä vielä paljon tehtävää.

taisesti. Yleensä merkin saadakseen on täytynyt joko kuvittaa tai kirjoittaa jokin lehden sivuilla esiintyvistä artikkeleista. digestan kokoaa hallituksessa toimihenkilönä toimiva päätoimittaja, joka päättää lehden linjoista ja sisällöistä, ja usein myös tuottaa sitä. Tehtävä on ollut mielenkiintoinen ja siinä mielessä oiva tilaisuus päästä mukaan ainejärjestöhommiin, sillä tehtävänä toimiessa on voinut mukauttaa sitä mieleisekseen. Voin vilpittömästi suositella tehtävää, mikäli kirjoittaminen on verissä ja asema mediamogulina kiiluu silmissä. Enemmän asiasta kiinnostunut voi nykäistä minua vaikkapa hihasta, niin voin valottaa tehtävää lisää.

julkaisuakin ilmestyy vielä yksi numero, jonka tekoon kaipaan myös sinun apuasi. Digestalla, Artiklan kustantamalla julkaisulla, on pitkät perinteet: vuodesta 1979 ilmestynyt vapaamielisen oikeustieteellinen julkaisu on nivonut yhteen herkullisimmat huhut, mielenkiintoiset reppikset ja ainejärjestökuulumiset yksiin kansiin neljä kertaa vuodessa. käsissäsi pitelemää

konepellin alla tapahtuu kaikenlaista, ja näiden salaisuuksien raottamiseen myös Digesta on antanut oman panoksensa.

tapahtuu kaikenlaista, ja näiden salaisuuksien raottamiseen myös Digesta on antanut oman panoksensa. Lehden kohderyhmänä ovat ennen kaikkea yhdistyksen jäsenet, jotka voivat maksutta napata lehden mukaansa yliopiston käytäviltä. Lehti usein myös syntyy jäsenistön myötävaikutuksella, joka on usein ollut korvaamatonta. Uusille fukseillekin vinkiksi: lehden tekoon osallistumalla voi ansaita omakseen Digesta-haalarimerkin, jonka lehden päätoimittaja myöntää täysin mielival-

konepellin alla

4

DIGESTA 3 | 2016

siinä laajuudessa kuin se on, mahdollistavat meihin suopeasti suhtautuvat sponsorit. Lehdessä ilmoittavat tahot ja Artiklalle tärkeät yhteistyökumppanit mahdollistavat sen ilmestymisen, ja siitä täytyy antaa heille isoa kiitosta! Heidän avulla voimme julkaista konkreettista, painettua lehteä. ainejärjestöjen toiminnan

julkaistaan odotetusti fuksikapujen reportaasi syksyn aloittaneesta härdellistä, mutta myös mielenkiintoinen reportaasi Kuusamon metsiin suuntautuneesta reippailusta, josta poisjäämiseen tämä artikkeli toi lohtua. Juridista asiasisältöä lehteen tuovat Avancen Juulia Kaipiaisen ja Lasse Nordströmin pelialaa käsittelevä artikkeli.

syksyn lehdessä


Veikko Myller: Hallittu tilanne

Ota tilanne haltuun. Waselius & Wist on Suomen johtavia liikejuridiikkaan erikoistuneita asianajotoimistoja. Toimistossamme työskentelee menestyvä ja dynaaminen tiimi, joka koostuu kokeneista kansainvälisesti arvostetuista asiantuntijoista ja lahjakkaista lakimiehistä. Etsimme jatkuvasti joukkoomme lahjakkaita opiskelijoita ja lakimiehiä. Ota härkää sarvista ja lähetä hakemuksesi osoitteeseen rekry@ww.fi.

Eteläesplanadi 24 A, 00130 Helsinki • www.ww.fi


p u h e e n j o h ta j a n pa l s ta kuva

Mikko Saarinen, Artiklan puheenjohtaja

Silja Haapalahti

Ainejärjestöt ja nuoruuden eliksiiri

U

lukuvuosi ,

uudet opiskelijat, fuksihärdelli, pimenevät illat… Syksy on, kuten aina, uuden alun aikaa. Myös tänä vuonna syksy on tuonut tullessaan merkittävän määrän kaikenlaista uutta. Uusi vuosikurssi on aloittanut ja tuonut joukkoomme jälleen uuden joukon erilaisia artisteja. Ainakin fuksihärdellin perusteella voi sanoa, että uudet opiskelijamme ovat lähteneet ilahduttavalla aktiivisuudella mukaan toimintaan. usi

pikkuhiljaa alkava spekulointi yhdistyksen tulevista toimijoista ja erityisesti marraskuussa pidettävässä syyskokouksessa valittavasta hallituksesta ja toimihenkilöistä. Artikla elää ja hengittää aktiivisten ja eteenpäin katsovien toimijoiden kautta – tämän takia toivonkin mahdollisimman monen asettuvan ehdolle tulevassa kokouksessa! Kohta kahden vuoden kokemuksella voin todeta, että ainejärjestötoimintaan lähteminen ei ole kertaakaan kaduttanut; hallitustoiminta on tuonut mukanaan ikimuistoisia kokemuksia, elämyksiä sekä ystäviä ympäri Suomea.

vuodenaikaan kuuluu

mikäli puolestaan koet, että hallituksessa tai toimihenkilönä toimiminen sitouttaa liiaksi, tarjoaa Artikla myös muita mahdollisuuksia. Valiokunnat vuodelle 2017 valitaan pian syyskokouksen jälkeen ja ne tarjoavat matalamman kynnyksen tavan olla mukana ja vaikuttaa yhdistyksemme toimintaan. uudelle innolle ja uusille visioille on kysyntää Artiklan toimintaympäristön muuttuessa. Syyskuun puolivälissä saimme kuulla vahvistuksen sille, että kaikki Suomen oikeustieteelliset yksiköt siirtyvät valtakunnalliseen yhteisvalintaan vuodesta 2018 alkaen. Tämä asettaa sekä pohjoisen tiedekuntamme että yhdistyksemme aivan uudenlaisten haasteiden eteen. Uudessa kilpai-

6

DIGESTA 3 | 2016

lutilanteessa Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan on pyrittävä sekä panostamaan tutkinnon laatuun ja työelämärelevanssiin että pyrittävä markkinoimaan itseään entistä paremmin – jälkimmäisessä tehtävää riittää vielä rutkasti verrattuna esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen markkinointiin. maailman ja suomalaisen korkeakoulukentän muuttuessa myös Artiklan on pysyttävä liikkeellä. Alati tehostumista vaativassa yhteiskunnassa ainejärjestöjen raison d’être – olemassaolon oikeutus – voidaan kyseenalaistaa; äkkiseltäänhän asiaan perehtymätön voi todeta, että järjestöt toiminnallaan lähinnä häiritsevät korkeakoulujen opetustehtävää ja mahdollisimman nopeaa valmistumista. Totta toki on, että harvassa muussa maassa – jos missään – opiskelijajärjestötoiminta on yhtä eloisaa ja aktiivista kuin Suomessa.

mielestäni tarkoita, että ainejärjestöillä ei olisi sijaa yliopistomaailmassa myös tulevaisuudessa. Kuten yhdistyksen säännöissäkin todetaan, Artiklan tehtävänä on toimia jäsenistönsä eli Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan opiskelijoiden yhteenliittymänä ja etujärjestönä. Tulevaisuuden ainejärjestötoimijoiden haasteena on todistaa tämän roolin positiivinen merkitys koko yliopistoyhteisölle ja yliopistojen lakisääteiselle kasvatustehtävälle.

tämä ei silti

Artiklakin tarvitsee siis eräänlaista nuoruuden eliksiiriä – ja ennen kuin ehdit miettiä toisin, se ei ole alkoholi. Tuo eliksiiri koostuu uusia ideoita puhkuvista, eteenpäin katsovista toimijoista. Nyt jos koskaan on heille yhteisössämme tarvetta.

mennäkseen eteenpäin

Mukavaa syksyä ja opintomenestystä! Mikko


How will your career in law rewrite the way businesses do business? EY is a global professional services firm with law services as a strong part of our expertise. We offer varied, international assignments and leadership opportunities in high-performing teams.

Interested? Keep an eye on our open positions at ey.com/fi/careers.

EY Suomi Urasivut

@eyficareers

Š 2016 Ernst & Young Oy. All Rights Reserved.

We are always looking for bright legal minds to fill graduate positions in our tax and law teams, trainees to join our EY Experience program, and participants to compete for our Law and Young Tax Professional of the Year awards.


KAIKKI VÄLINEET,

JOITA

OPISKELUSSASI

TARVITSET. Digitaaliset palvelut: Suomen Laki, Talentum Fokus ja Verkkokirjahylly käytössäsi yliopiston verkossa. Kirjaedut osoitteesta

talentumshop.fi koodilla OTY2016 40 % alennus Suomen Laki -kirjoista ja 30 % alennus muista Talentum Pron kirjoista

Autamme ammattilaisia menestymään.


artisti eduskunnassa // Johanna Ojala-Niemelä

D

igesta pääsee kurkistamaan lainsäädäntötyön kulisseihin juttusarjassa ”Artisti eduskunnassa”. Juttusarjan kolmas haastateltava on varatuomari ja SDP:n Lapin vaalipiirin kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä. Opiskelujen ohessa Ojala-Niemelä vaikutti kaksi kautta ylioppilaskunnan edustajistossa ja toimi myös ylioppilaskunnan hallituksessa sosiaalipoliittisena vastaavana. Oikeustieteilijöitä on perinteisesti nähty myös vaikutusvaltaisissa asemissa, eivätkä Artistit todellakaan muodosta asiassa poikkeusta.

1

Kerro vapaamuotoisesti itsestäsi lyhyesti. Olen 41-vuotias SDP:n kolmannen kauden kansanedustaja Lapista. Asun Rovaniemellä Ounasvaaran juurella ja perheeseemme kuuluu aviomieheni lisäksi 10-vuotias Veeti ja 7-vuotias Aava.

2

Miksi hait aikoinaan opiskelemaan oikeustiedettä? Lukiossa opiskellessani minulle selkiintyi, että haluan nimenomaisesti asianajaksi ja muutoinkin ajattelin, että oikeustieteen tutkinto olisi sellainen yleistutkinto, jolla voisi hakea monia eri töitä.

3

Millaisia muistoja opiskelu Lapissa jätti? Parhaimmat muistot ovat opiskelukavereista, joista monen kanssa edelleen pidän tiiviisti yhteyttä. On ollut hauskaa huomata, kuinka jokainen on löytänyt paikkansa: toiset julkiselta ja toiset yksityiseltä sektorilta. Meitä oli tiivis porukka, joka luimme tentteihin enimmäkseen kirjastossa ja parhaita hetkiä olivat yhteiset kahvittelu ja ruokatauot. Vaikka opiskelutahti oli tiivis, niin osallis9


tuimme aktiivisesti kaikkiin ainejärjestön rientoihin ja hauskanpitoon.

4 5 6

Mitkä oikeudenalat olivat suosikkejasi? Miksi? Tein lopputyön liittyen perhe- ja jäämistöoikeuteen ja se oli yksi suosikeistani. Entä inhokkeja? Miksi? Kansainvälinen oikeus ei oikein ”napannut” ja se oli enemmänkin pakkopullaa.

Onko sinulle ollut alusta asti selvää, että haluat pyrkiä politiikkaan ja eduskuntaan? Entä millä tavalla oikeustieteen opinnot ovat edesauttaneet tässä asiassa? Oikeastaan politiikan saralla yksi asia on johtanut toiseen. Asetuin ylioppilaskunnan vaaleissa ehdokkaaksi ja tulin valituksi kaksissa vaaleissa edustajistoon. Lisäksi hoidin yhden vuoden sopo-vastaavan tehtävää hallituksessa. Samaan aikaan osallistuin kunnallisvaaleihin Rovaniemellä ja omaksi yllätyksekseni tulin valituksi. Tänä syksynä näistä vaaleista tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta. Lopullisen sytykkeen politiikkaan sain, kun valmistuttuani Lapin yliopistosta oikeustieteen kandidaatiksi hain töihin myös eduskuntaan. Silloinen oikeusministeri Johannes Koskinen otti yhteyttä ja toimin hänen avustajanaan yhteensä viisi vuotta sekä eduskunnassa että ministeriössä. Sain seurata läheltä asioihin vaikuttamista ja päätöksentekoa. Sitä, kuinka ministeri linjasi asian, sen pohjalta valmisteltiin hallituksen esitys ja erityisavustajana vahdin, että esitykset kulkivat sujuvasti läpi lainsäädäntöprosessin eduskunnassa. Kiinnostuin myös itse kansanedustajan työstä ja lähdin poliittiselle uralle. Tulin valituksi eduskuntaan vuoden 2007 vaaleissa 32-vuotiaana. Minusta eduskuntatyöhön oli helppo ”sujahtaa” ja tässä varmasti oikeustieteen opinnot ovat osaltaan auttaneet, kun on lakeja lukenut, sisäistänyt ja auskultoidessa soveltanut, niin osaa niitä laatiakin.

tea-aikoihin, jolloin isot lainsäädäntöhankkeet valmisteltiin komiteoissa. Nykyisin käytetään kuitenkin yksittäisiä selvitysmiehiä, kun tarvittaisiin laajapohjaisempaa valmistelua. Esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tai koulutuksen rakenneuudistusten osalta kaivattaisiin parlamentaarista valmistelua ja pitempää aikajännettä kuin yksi vaalikausi. Kyse kuitenkin yli vaalikausien menevistä uudistuksista, jolloin olisi hyvä, että kaikki eduskuntapuolueet sitoutuisivat viemään esityksiä eteenpäin samaan suuntaan.

8

Mitkä ovat merkittävimpiä tämänhetkisiä lakeihin ja lainsäädäntöön liittyviä ongelmia? (jos sellaisia on) Varmasti jokainen päättäjä painii talouden paineissa ja ristiaallokossa. Tiedostetaan, mihin suuntaan lainsäädäntöä tulee kehittää, mutta talouden realiteetit ei välttämättä mahdollista sitä. Hallitus esitti äskettäin esimerkiksi sakkomaksuja korotettavaksi ainoastaan fiskaalisista syistä, koska valtion kirstun pohja paistaa, mutta asiantuntijat tyrmäsivät tämän. Nyt esityksestä on luovuttu ja samaan tulokseen yritetään päästä ns. peltipoliiseja lisäämällä koko maassa.

Lainsäätämistä leimaa liian usein kiire ja isoja uudistuksia tehdään ilman riittäviä selvityksiä.

7

Minkälaisia tuntemuksia lainsäädäntötyö herättää oikeustieteilijässä? Miltä vaihdos lainsoveltajasta ja tulkitsijasta lain säätäjäksi on tuntunut? Viime aikoina olen ollut huolissani lainsäädännön tasosta Suomesta ja tästä on aika paljon keskusteltukin. Lainsäätämistä leimaa liian usein kiire ja isoja uudistuksia tehdään ilman riittäviä selvityksiä. En välttämättä kannata sitä, että palataan ns. komi-

10 DIGESTA 3 | 2016

9

Millaisia haasteita lainsäätäjä kohtaa työssään? Kuten edellä mainitsin, niin joskus hyväkin laki voi olla telakalla sen takia, ettei sen toteuttamiseksi ole osoittaa määrärahoja, mutta toisinaan myös aikataulupaineet ovat kovat eli jokin laki tulee saada nopeasti läpi ja voimaan. Tämä korostuu esimerkiksi vaalikauden loppuessa, jolloin esityksiä yritetään runtata läpi, jotteivät ne raukeaisi vaalikauden loppuessa. Tällöin ei yleensä synny hyvää jälkeä. Hyvään lainvalmisteluun kuuluu mielestäni laajat kuulemiskierrokset, joihin ihmiset on aidosti osallistettu, jolloin valiokuntavaiheessa tulee enää harvoin yllätyksiä, kun yhteensovittaminen eri intressiryhmien välillä on tehty jo aiemmin.

10

Jos saisit kysyä nyt oikeustiedettä opiskelevalta mitä tahansa, mitä kysyisit? Kysymystä ei tule mieleen, mutta kannustaisin verkostoitumaan jo opiskeluaikana, koska näistä kontakteista on varmasti myöhemmin hyötyä ja käymään esim. vaihdossa, jotta maailmankatsomus avartuisi. ■


Future stars are made of today’s students.

As one of Finland’s top law firms, Borenius has always invested in the academic and professional development of law students. We have created trainee programmes for students in different stages of their studies, offering an excellent opportunity to see and experience what it is like to work at a leading law firm providing services for corporate clients. We seek law students with talent, enthusiasm, ambition, imagination, curiosity, excellent language skills and an eagerness to learn. Learn more about our trainee programmes: BORENIUS.COM/STUDENTS

Markus Kokko Partner Head of Dispute Resolution “Artist of the 90’s”

11 DIGESTA 3 | 2016


PELIALA JA NUORI JURISTI teksti

Juulia Kaipiainen ja Lasse Nordström / AVANCE ATTORNEYS LTD kuva

12 DIGESTA 3 | 2016

Matias Partanen

K

un puhutaan suomalaisista startup-yrityksistä, mieleen tulevat helposti menestyvät mobiilipelifirmat kuten Supercell ja Rovio. Peliala onkin ollut viime vuodet ansaitun hypetyksen kohteena sekä Suomessa että muualla maailmalla. Ainakin Suomessa pelialabuumi kulminoitui tämän vuoden kesäkuussa, kun kiinalainen teknologiayhtiö Tencent osti enemmistön Supercellin osakekannasta. Samalla Supercellistä tuli kauppahinnaltaan Euroopan arvokkain teknologia-alan startup. Näin siksi, että vain neljä peliä lyhyen historiansa aikana luonut yhtiö arvioitiin kaupassa yli 10 miljardin euron arvoiseksi. Mitä tämä teknologia-alan startup-yritysten nousu ja pelialan kasvu tarkoittaa nuorelle, uraansa aloittelevalle juristille asianajotoimistossa? Meidän onneksemme paljon töitä mielenkiintoisten asiakkaiden kanssa. Vaikka ensinäkemältä voisi ajatella startupien kanssa tehtävän työn pyörivän lähinnä immateriaalioikeuksien maailmassa, pelifirmat, niin kuin muutkin startup-yritykset, tarvitsevat avustusta hyvinkin erilaisten toimeksiantojen kanssa. Immateriaalioikeudet ja niiden suojaaminen ovat kuitenkin erityisen tärkeitä jokaiselle pelialan yritykselle, mikä tulee


säilyttää ohjenuorana kaikessa näiden yritysten kanssa tehtävässä työssä. Seuraavassa lyhyesti siitä, minkälaisten asioiden parissa saamme usein työskennellä pelifirmojen kanssa sekä keskeisimmät huomiot siitä, mitä olemme työssämme oppineet. Pelifirmojen kanssa tehtävät toimeksiannot voivat alkaa aivan yhtiön elinkaaren alusta, toisin sanoen yhtiön perustamisesta. Startup-yrityksen perustajilla voi alkuun olla vain heidän kehittämänsä ohjelmisto, josta on päätetty tehdä liiketoimintaa. Juristin neuvoja voidaan tarvita toiminnan ”virallistamiseen” varsinkin silloin, jos ohjelmiston luojat ovat saaneet tarjouksia toiminnan laajentamisen rahoittamiseksi ulkopuolisilta henkilöiltä. Yhtiöoikeudellinen neuvonanto on luonnollisesti relevanttia koko yrityksen olemassaolon ajan. Aloittelevaa yritystä on hyvä alusta lähtien neuvoa hyvien hallintotapojen polulle.

Pelifirman toiminnan laajentuessa yhtiö tarvitsee lisää työntekijöitä. Työsopimusten laatiminen ja työoikeudellisten kysymysten ratkaisu onkin hyvin tavanomaista startup-yritysten kanssa tehtävää työtä. Työoikeudellisten asioiden parissa on erityisen tärkeää huomioida immateriaalioikeuksien syntyminen sekä ylipäänsä yhtiön liikesalaisuuden alaisten asioiden suojeleminen, jotta yhtiön tekemä kehitystyö ei valuisi vääriin käsiin. Juristin tulee osata myös näiden asioiden osalta nähdä tulevaisuuteen siinä määrin, että sopimukset laaditaan tarpeeksi kattaviksi ja joustaviksi liiketoiminnan kasvu- ja muutostarpeisiin. Tästä ovat hyviä esimerkkejä työsopimuksiin laadittavat kilpailu- ja houkuttelukiellot, jotka rajoittavat työntekijän oikeutta hypätä kilpailijan kelkkaan, kenties väärinkäyttämään entiseltä työnantajalta saamaansa tietotaitoa, sekä houkutella muita kollegoita mukaansa. Startupyritysten ja erityisesti ohjelmistokehittämisen alalla toimivien pelifirmojen toiminta on hyvin riippuvaista työntekijöiden panoksesta, joten työsopimusneuvotteluissa on löydettävä tasapaino työntekijän motivoimisen sekä työnantajan toiminnan vakauttamisen ja suojaamisen välillä.

❞ Pelialan erityispiirteitä

ovat alan nopea kehitys ja muuttuminen, immateriaalioikeuksien tärkeys ja kansainvälisyys.

Internetin ja erityisesti mobiiliteknologioiden yleistyessä pelialan juristin työkenttä on muodostunut huomattavan monisäikeiseksi. Riippumatta siitä, onko kyseessä suomalainen vai ulkomaalainen yhtiö, peli- ja erityisesti mobiilipelifirmat ovat alusta lähtien globaaleja yrityksiä niiden liiketoiminnan perustuessa sähköiseen kauppaan koko maailman laajuisesti. Tämä luonnollisesti myös monimutkaistaa yhtiön immateriaalioikeuksien suojaamista, mikä lisää sopimusperusteisen suojan takaamisen tärkeyttä kaikissa mahdollisissa yhteyksissä. Globaalisti toimivan peliyrityksen liiketoimintaan voikin liittyä hyvin erilaisia sopimuksia, esimerkiksi lisenssi-, jakelu-, alihankinta- ja konsultointisopimuksia. Yleisen sopimusjuridisen neuvonannon lisäksi juristin tulisi pystyä hahmottamaan, miten sopimus voi vaikuttaa yrityksen tulevaisuuden toimintaan ja miten tämä on mahdollista sopimuksellisesti turvata. Palataan ylhäällä mainittuun toiminnan rahoittamiseen. Voidakseen kehittää peliään tai uusia pelejä sekä liiketoimintaansa, yhtiö tarvitsee pääomaa. Tätä pääomaa kerätään rahoituskierroksilla ulkopuolisilta sijoittajilta, yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä, joko pääomasijoitusten tai velan muodossa. Liiketoiminnan alku- ja kasvuvaiheessa tehdyistä pääomasijoituksista, joilla sijoittajat ostavat startup-yrityksistä vähemmistöosuuksia, käytetään yleensä yleisnimitystä venture capital. Vaikkakin venture capital sijoitukset määritellään vähemmistöpääomasijoituksiksi, suomalaistenkin pelifirmojen rahoituskierrokset ovat yltäneet 2010-luvulla useisiin, joskus jopa kymmeniin, miljooniin euroihin.

Juridisen neuvonannon ja dokumentaation, kuten rahoitusja osakassopimuksen, laatimisen lisäksi startup-vaiheen yritys yleensä odottaa juristilta myös huomattavaa kykyä ennakointiin. Erityisen tärkeäksi tämä nousee yhtiön sisäistä dokumentaatiota (esim. osakassopimus) ja kauaskantoisia kaupallisia sopimuksia (esim. pelin julkaisusopimus) laadittaessa. Sopimuksia laativan juristin on osattava ottaa huomioon nykyhetken lisäksi toimintaympäristössä tapahtuvat, joskus hyvinkin merkittävät, muutokset. Tämä edellyttää hyvää asiakkaan ja alan tuntemusta sekä usein myös kykyä nähdä yhteiskunnan ja teknologian muutostrendejä laajemminkin. Teknologiaympäristössä toimivan juristin suurimpia vahvuuksia onkin, alasta riippumatta, moniosaaminen myös juridiikan ulkopuolella ja kiinnostus ympärillä pyörivään maailmaan. Lyhyesti sanottuna ns. ”startup-juridiikka” ei ole rajoittunut vain muutamiin aihealueisiin, vaan se kattaa tilanteesta riippuen juridiikan ja osittain myös kaupallisen osaamisen osa-alueita laidasta laitaan. Pelialan erityispiirteitä ovat alan nopea kehitys ja muuttuminen, immateriaalioikeuksien tärkeys ja kansainvälisyys. Koska peliala on hyvin dynaaminen, nuorikin juristi voi nähdä parhaassa tapauksessa muutamien vuosien aikana startup-yrityksen kehityksen aloittelevasta tuotekehittäjästä markkinoiden täysivaltaiseksi pelaajaksi. ■ 13


yliopiston itsenäinen velvollisuus toteuttaa ihmisoikeuksia toiminnassaan

teksti

Eelis Paukku / kuva Matias Partanen

L

ähtökohtaisesti ihmisoikeussopimusten mukaisten ihmisoikeuksien toteuttaminen on hallituksen tehtävä ja viime kädessä se on vastuussa niiden toteutumisesta, tätä tehtävää se on hoitanut mm. lainsäädännöllä, tiedotuksella, koulutuksella ja hallinnon ohjeilla. Ihmisoikeuksia on kirjattu useisiin lakeihin toteuttamisvelvollisuuksina yksityisille toimijoille, esimerkiksi lakiin miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta. Yksityisille toimijoille asetetaan tällöin negatiivinen toimintavelvoite, eli velvoite pidättäytyä tietynlaisesta toiminnasta, esimerkiksi syrjivästä palkkakäytännöstä. Osa laeista taas asettaa toimijoille positiivisen velvoitteen, eli velvoitteen edistää tiettyjen oikeuksien toteutumista: esimerkiksi laki miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta 5§: koulutuksen järjestäjä on velvollinen järjestämään molemmille sukupuolille yhtäläiset mahdollisuudet koulutukseen, ja että opetus, tutkimus ja oppiaineisto tukevat tätä. Yliopiston siis tulee erityisesti ottaa huomioon, ettei kumpaakaan sukupuolta syrjitä millään muotoa. Yliopisto on tietenkin velvollinen noudattamaan lakeja toiminnassaan, kuitenkin voidaan pohtia, voisiko yliopistoilla olla vielä lakien noudattamista laajempi velvoite ihmisoikeuksien toteuttamiseen toiminnassaan. Tähän viittaa perustuslain 22§, jon-

14 DIGESTA 3 | 2016

ka mukaan julkisen vallan on turvattava perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Vaikka yliopistot ovatkin nykyään itsenäisiä julkisoikeudellisia laitoksia tai säätiöitä, käyttävät ne yhä julkista valtaa toiminnassaan, eduskunnan oikeusasiamies on määritellyt tämän julkisen vallan käytön tutkintotodistukseen johtamisen kautta: jos toiminta on opiskelijalle pakollista tutkintotodistuksen saamiseen, on se julkisen vallan käyttöä siltä osin. Yliopistot ovat siis osittain julkisen vallan edustajia, mikä asettaa niille velvoitteen turvata perus- ja ihmisoikeuksia. Tämä velvoite ei rajaudu pelkästään lakien noudattamiseen toiminnassaan, vaan on jotain laajempaa. Yliopistot ovat siis velvollisia itsenäisesti pohtimaan, miten voisivat toiminnassaan turvata paremmin ihmisoikeuksien toteutumisen. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa yliopistojen velvollisuutta tarkkailla eri ihmisoikeuksien esiintuloa toiminnassaan, esimerkiksi opetuksessaan, ja pyrkiä parantamaan esimerkiksi esteettömyyttä ja sukupuolten tasa-arvoa vielä lain vaatimuksia enemmän. Rajanvetoa voidaan käydä siitä, koskeeko tämä vain toimintaa, jossa yliopisto käyttää julkista valtaa, vai voisiko tämän velvoitteen ulottaa myös muuhun toimintaan. Vaikka tähän ei välttämättä olekaan suoraa vastausta, selvänä voidaan pitää, että yliopiston tulee pidättäytyä ihmisoikeuksia loukkaavasta toiminnasta, vaikkei laki tähän velvoittaisikaan. ■


Aspire. Innovate. Collaborate. Start here. White & Case is a global law firm with longstanding presence in the markets that matter today and an office in Helsinki for more than 20 years.

Learn more about us at www.whitecase.com/careers/helsinki

whitecase.com


karhunkierroksella teksti

Niko Träff / kuvat Eero Talvela

’’Kuusamo, nyt kutsuu mua Kuusamo. Metsän näen jämäkän ja vaaran sinertävän. Kuusamo, nyt kutsuu mua Kuusamo sieltä vaan mä rauhani saan.’’ Ilkka Lipsasen eli paremmin tunnettuna Dannyn ikivihreän laulun sanoin alkoi Cassun ja Artiklan syysvaellus 2016 kohti Oulangan kansallispuistoa syyskuun 23. -25.9 päivinä. Luvassa oli 31 kilometriä raskaita nousuja Kitkajoen kuohujen sekä Oulankajoen mutkittelevan joenuoman varrella. Kaikkiaan 39 vaeltajaa hyppäsi perjantai-iltapäivänä linja-autoon odottavin mielin miettien, mitä viikonlopun aikana on luvassa. Vaellusporukassa oli tänä hyvä sekoitus fukseja ja kokeneita syysvaelluskävijöitä vanhemmilta vuosikursseilta. Varsinkin fuksien määrä oli ihailtavan suuri tämän vuoden vaelluksella. Kolmen tunnin matkan aikana kerrattiin viime vuosien vaelluksien tapahtumia linja-autossa Open mic- hengessä, jotta kukaan ei olisi päässyt nukahtamaan edes linja-auton takimmaisella rivillä. Paikan päällä Juuman kylän läheisyydessä sijaitsevassa Oulanka Basecampissä oli varattuna pientä lisähemmottelua ennen raskasta vaellusta. Kapenevan Myllykoskentien päässä sijaitsevasta 16 DIGESTA 3 | 2016

erämaahotellista oli varattuna vaeltajille saunatilat savusaunoineen ja kylpytynnyreineen, jotta matkaan päästään kevyin jaloin ja rentoutuneena. Vastaanottamassa oli hotellin henkilökunta, jonka jälkeen puolet porukasta jäi saunalle ja puolet lähtivät pystyttämään telttoja vajaan kilometrin päähän Myllykosken läheisyyteen pilkkopimeässä. Pienen etsinnän jälkeen leiripaikat löytyivät ja loputkin pääsivät vihdoin saunomaan sekä kylpytynnyriin rentoutumaan virvokkeiden kanssa.

Lauantai 24.9. Aamu valkeni Myllykosken huumaavan pauhun pauhatessa taustalla. Trangioilla tehdyn aamupalan jälkeen kokoonnuimme ennen puoltapäivää rinkkojen kanssa lähtöpisteelle huojuvalle riippusillalle, josta lähtisimme eteenpäin kohti pohjoista ja ensimmäistä pysähdyspaikkaa Kallioporttia ryhmäkuvan ottamista varten, jonka jälkeen matkaa jatkettaisiin oman vauhdin mukaan pienemmissä ryhmissä. Itse Kallioportti sijaitsee 50 metriä ympäröivää laaksoa korkeammalla pystysuorine seinineen. 39 ihmisen asettuessa kuvaan kallion laelle sai jokainen olla tarkkana, ettei jyrkänne pääsisi yllättämään ketään. Tästäkin selvittiin ilman henkilövahinkoja.


17 DIGESTA 3 | 2016


Loppupäivän polku seurasi Ison Karhunkierroksen reittiä, eikä ihmisiä enää tullut vastaan samalla tavalla kuin Pienen Karhunkierroksen varrella. Kitkajoen rantoja seuraileva reitti oli vaikein ja haastavin osuus jyrkkine rinteineen ja kivikkoisine polkuineen. Kitkajoella menevät koskenlaskuveneet näyttivät mukavammalta etenemistavalta kuin jalan rinkka selässä puunrunkoja ylittäen kapealla ja liukkaalla polulla. Allekirjoittanut ja muutama muu kanssavaeltaja sai kantaakseen SA-10 –telttaa kaminalla eli n. 8-10 hengen telttaa kaikkine varusteineen alumiinitangoista lähtien. Tämä painolasti sai rinkan hihnat pureutumaan hartioihin säädöistä huolimatta. Puolessa välissä matkaa tauon aikana matka alkoi jo painamaan, sillä maasto alkoi jo ottamaan veronsa jaloista. Viimeiset muutamat kilometrit saivat porrasnousuineen vaeltajat mittaamaan kestävyyttänsä. Illan jo alkaessa hämärtämään kuuden tunnin vaeltamisen jälkeen Jussinkämppä näkyi Kulmakkajärven rannalla ensimmäisten sinne saapuneiden jo kokkaillessa illallista tuvan edustatalla nuotiolla. Osa vaellusjengistä ehti saada paikan autiotuvasta, joten vain osa jäi kylmiin telttoihin hytisemään. 18 DIGESTA 3 | 2016

❞ Ruuanlaiton suhteen taso on noussut joka vuosi, eikä tämäkään vaellus tehnyt poikkeusta.

Jo useamman vaelluksen parasta antia on ollut nuotion ympärillä illanvietto ruuanlaittoineen. Niin tälläkin kertaa nuotiolla nähtiin herkullisten pääruokien lisäksi muurikkalettuja hillon ja kermavaahdon kera. Ruuanlaiton suhteen taso on noussut joka vuosi, eikä tämäkään vaellus tehnyt poikkeusta. Saattaa olla, että ensi vuonna vaelluksella tullaan näkemään vieläkin herkullisempia retkiruokia.


Ilta jatkui yöhön asti tutustuen, sitsilauluja laulaen ja väritettyjä tarinoita kertoen Artiklan lähihistoriasta nuotiotulen äärellä. Tämä on joka vuosi syysvaelluksen parasta antia.

sunnuntai 25.9. Draaman kaari oli täydellinen tälläkin vaelluksella, sillä ongelmattoman vaelluksen jälkeen melkein heti viimeisten vaeltajien lähdettyä Jussinkämpältä viimeiselle puolikkaalle vaellusta epäonninen artisti taittoi nilkkansa ja loppumatka vaikutti olevan haastava loukkaantuneen jalan kanssa. Sidetarpeiden käytön ja viskillä tapahtuneen kivunlievityksen jälkeen matka jatkui normaalisti, eikä rinkan jakamista muiden vaeltajien kesken tarvittu. Viimeiset kilometrit seurailivat Oulankajoen kiemurtelevaa jokea hiekkasärkkineen. Ansakämpällä kuukkelitkin ilmestyivät ensi kerran metsästä ruuan toivossa. Viimeiset leivät eivät enää kelvanneet kuukkeleille edellisten vaeltajien jättämien nuudeleiden takia. Karhunkierroksen ollessa Suomen suosituimpia vaellusreittejä ei kuukkeleidenkaan tarvitse olla nälissään polun varrella. Kiutakönkään 325 metrinen koski kilometri ennen vaelluksen päätepistettä tarjosi vielä viimeisen maistiaisen Oulangan kansallispuiston lumosta ja näyttävyydestä. Kokonaisuudessaan Cassun ja Artiklan vaellus 2016 oli todella onnistunut vaellus tiukasta aikataulusta huolimatta. Castrén & Snellmannille vielä kiitokset yhteistyöstä ja vaelluksen mahdollistamisesta. Näin vaelluksesta selvinneenä ja istuessa yliopiston kirjastossa tentin lähestyessä mielessä pyörivät Ison D:n eli Dannyn Kuusamo-laulun sanat: ’’Tahdon olla vapaa, ja hengittää havun tuoksua. Täällä olen kuin vanki, lähden Kuusamoon.’’

Niko Träff liikunta- ja kulttuurivastaava, Artikla

19


o p i n t o pa l s ta

Aki Salmela, Artiklan opintovastaava

kuva

Matias Partanen

muutosten tuulissa

M

opintopalstan kautta! Uudet fuksit ovat jo saapuneet taloon ja toivottavasti olette päässeet maistamaan ja kokeilemaan mahdollisimman paljon kaikkea, mitä Artiklalla on tarjota. Omalta osaltani hoidan edunvalvontaa yliopistolla sekä järjestän asteen verran asiapitoisempia tapahtumia, kuten lakimiesliiton ja asianajotoimistojen tilaisuuksia, jotka ovat erinomainen ikkuna tutustua siihen, mitä me kaikki sitten ennemmin tai myöhemmin valmistuttuamme työelämässä pääsemme tekemään. Excursioihin ja muihin vastaaviin tapahtumiin kannattaakin osallistua jo aivan alusta lähtien joka kerta, kun vain mahdollista! oikka jälleen

työelämä opiskelujen jälkeen ja sen aikana ei aina ole niin ihanteellista, kuin mitä aina toivoisi. Tästä edellinen puheenjohtajamme Johanna Teijonmaa kirjoitti erinomaisen artikkelin ”Reilun pelin palkka” lakimiesliiton Oikkarien blogissa 19.9.2016 (pieni mainostaminen sallittaneen). Aihe koskee juuri edunvalvonnan ydintä; huolehtimista siitä, että korkeatasoisen koulutuksen lisäksi työstä maksetaan oikea korvaus. Se on myös muistutus siitä, että edunvalvonta ei rajoitu läheskään vain yliopiston sisällä tapah-

valitettavasti

20 DIGESTA 3 | 2016

tuvaan toimintaan, kuten opintokokonaisuuksiin vaikuttamiseen tai tenttien arvosteluun, vaan merkittävä osa siitä tapahtuu valtakunnallisellakin tasolla, juurikin esimerkiksi lakimiesliiton kautta. Samalla tasolla, jolla monet meidän etuihimme vaikuttavat päätökset tehdään. runsaasti on puhuttanut päätös yhteisvalintaan siirtymisestä ja lisäksi mahdollisuudesta muuttaa se sähköiseksi. Tilanne on edelleen täysin auki ja varmaa tietoa asiasta on varsin vähän. Selvää on kuitenkin se, että paine yksinkertaisempaan valintakoemenettelyyn on todella olemassa. Aivan eri asia on kuitenkin se, miten hyvin monivalintakysymykset mittaavat juridista osaamista, paitsi tietenkin ulkoa pänttäämistä. Juurikin siis sitä, josta yliopistoissa ollaan samaan aikaan siirtymässä pois. Omassa tiedekunnassammekin eletään tällä hetkellä mielenkiintoisia aikoja. Työoikeuden, esineoikeuden sekä perhe- ja jäämistöoikeuden osaajia on siirtynyt muualle. Samalla uudet aiheet ovat nostaneet päätään; hyvinvointioikeus, johon muun muassa työoikeus uudessa rakenteessa sisältyy, sekä pakolaisoikeus tästä esimerkkeinä. Näiden ja muiden muutosten vaikutukset näkyvät kunnolla kuitenkin vasta myöhemmin.

viimeaikaisista päätöksistä

❞ Selvää on kuitenkin se, että paine yksinkertaisempaan valintakoemenettelyyn on todella olemassa.


Master your future – be part of something unique! Time to apply for the 2017 season of the Nordic Business Law Academy by Roschier (NBLA)! The NBLA is an extracurricular educational program comprising seminars, workshops, practical exercises and networking in a team setting. The program focuses on an authentic case study, which incorporates the legal elements of a real-life M&A transaction. In the course of the program, you will gain essential professional insight from the mentoring you receive by top lawyers at Roschier and the participation of client representatives as well as inspiration from a renowned international guest speaker. You will also get a chance to put your legal skills into practice, acquire an understanding of the complexity of an M&A transaction, work in teams and build a network with students from other universities in Finland and Sweden. The NBLA 2017 will take place from January to April 2017, over four sessions in two countries. For more information and to apply visit our website www.roschier.com/careers/NBLA. Eligibility You can participate in the Nordic Business Law Academy if you have at least 200 credits (Finland) or have completed six semesters (Sweden). The deadline for applications is Tuesday, 6 November 2016.

Master your future - Apply now!


22 DIGESTA 3 | 2016


FUKSIHÄRDELLI Sanja-Sofia Valjakka, Teemu Koivisto / kuvat Aki Salmela, Juuso Lahti, Matias Partanen

2016 S

e oli unenomaista: syksy oli kuin lumoavassa ekstaasin pyörteessä myötävirtaan (kalja)kellumista; kuin mitä ihanimmista ihmisistä kiteytynyt syleilevä sumu, joka kyselemättä hurmasi luihin saakka. Sanja: Kyselemättä kostutti! Teemu: δ_δ Palaamme nyt toviksi takaisin härdellin hohdokkaimpiin hetkiin!

Varaslähtö 20.8. Härdellin lähtölaukauksessa perinteisesti DAS Kodan tiiviissä tunnelmassa aisti innostuksensekaisen jännityksen. Kuitenkin jo siellä näki sen kipinän, joka leimahti härdellin meiningeissä! Paikalle saapui fukseja erittäin hyvällä kokoonpanolla sekä positiivisena yllätyksenä vaihtareitakin liittyi remmiin! Sanja: Kuhina oli ainakin kova! Teemu: Oikein jees!

Tenttikaljat 22.8.

teksti

Tenttikaljoja vietettiin edellisvuoden tapaan Uitto Pubissa kera Artistin eliksiirien sekä fuksishottien. Porukkaa tuli sen verran 23


❞ Sydäntä ihan vilpittömästi lämmitti, kun näki sitä konnun kotoisaa kikatusta, joka teki meidät työttömäksi!

sankoin joukoin, että baarimikkoakin kauhistutti! Teemu: Se tuli ihan oikeesti hiki otassa kysymään, että ”ei kai teitä tuu vielä lisää?” Sydäntä ihan vilpittömästi lämmitti, kun näki sitä konnun kotoisaa kikatusta, joka teki meidät työttömäksi!

Sanja: Nimeommaa, sai nurkassa itekseen myhäillä että tästä tullee hyvä!

Valdemarin piknik 24.8. Ensimmäinen härdellin todellinen spektaakkeli lähti käyntiin arvoisellaan säällä. Legendaarinen puistofutisderpy fuksien ja vanhusten välillä alkoi vanhusten kannalta katastrofaalisesti, mutta raivopusku-mää24 DIGESTA 3 | 2016

rätietoisuudella ja tuomarin koskettavan ammattitaidon saattelemana vanhukset kirivät tasoihin, ja jännitykseltään suorastaan pingottuneiden rankkareiden tuloksena vanhukset veivät dramaattisen voiton! Voitontunteita ehostamaan sekä haavoja nuolemaan marssittiin Valdemariin, jossa lava täyttyi korvia ...koskettavista tähdistä! Rummutus sen kuin jatkui rakkaassa Roipparissa! Teemu: Jumalauta, vihaan fuksien tähtimokkea

Sinkkubileet 27.8.

vieläki!

Ainakin Teemu sai näistä bileistä ns. muistin ammusvarastoon räjähtävää lisätäytettä. Pienen houkuttelun jälkeen saatiin voittoa puhkuvien jätkien seuraksi saalistajan katseen omaavia naisia mukaan kisaan. Sinkkuskabassa nähtiin hienoa heittäytymistä ja seksiä tihkuvia käänteitä! Voittodynastia jäi hurraahuutoja synnyttävien käänteiden jälkeen edelleen naisten hallintaan! Teemu: ”Paskat setit” haha. Hieno kirsikka heku-

Sanja: Pokaalia muistan pussanneeni, mutta

man keskellä.

sen jälkeen näköhavainnot siitä jäi kyllä erittäin

Sanja: Ei niistä jätkistä ihan ollu haastajiksi tällä-

vähäisiksi… :D

kään kertaa;) Hyvä Pauliina!!!!

Teemu: Ansaittu voitto. Piste.


Baarikierros 31.8. Tämä ilta jännitti meitä molempia kaikista eniten koko härdellin aikana. Kiitos siitä emeritusten kauhutarinoille! Meno oli hyvinkin nousujohteista monellakin osa-alueella, myös kuulemma Teemun housuissa..??!!!! 14 satalasissa painavaa ryhmää, kahdeksan loistavaa yhteistyöbaaria, kauhunkankeat kaput sekä seitinohuet pikhuhutikhat: näistä on maaninen manaajameininki tehty! Baarikierroksen teemana toimi Kotiseutu, josta ryhmät ammensivat mitä loistavimpia settejä. Voittajiksi kuvakilpailussa selvitti itsensä Jennan smurffit ja itse baarikierroksen voittajiksi kruunattiin Veli-Matin slaavit! Sanja: Kapukilpailun ansaittu voittohan tuli täy-

Grillibileet 3.9.

sille, huhhuh!! ps. mun kipeä häntäluu edelleen

Tässä mehukkaassa illassa saimme nauttia hallituksen lämmittävästä läsnäolosta mitä hellivimmässä ympäristössä. Alku tikitti esittelyjen, kumbalaaban ja ravintojen saattelemana kohti riemukasta kisailua, jonka jälkeen ilta olikin vapaata ja autuasta elämästä ja toisiemme ilahduttavasta seurasta nauttimista! Teemu: 7/5. Loistava ilta! Luojan kiitos, etten ole

muistuttaa baarikierroksen täydellisyyttä hipo-

vielä nähnyt iltamasta otettuja kuvia. Kuulem-

sin oikeaan osoitteeseen tänäkin vuonna, että eipä noista miehistä oo tässäkään lajissa yhtään mihinkään! Erityismaininta loppuillan sylitans-

vasta meiningistä!

ma hyvin ...sensuelleja ja hallitustäytteisiä ku-

Teemu: Se oli fiksattu juttu! Itsestään selvää. Kai-

via.

kesta tästä fiilungista huolimatta oli jälleen hy-

Sanja: Oli kyllä silkkaa loistoa koko ilta ihan jo-

vin ammusvarastoa rikastuttava ilta.

kaiselta! Mutta ehkäpä se koskenkorvajoikhuki kajahtais enskerralla vähä paremmin, eiksjuu!

25 DIGESTA 3 | 2016


Fuksiaiset 7.9. Tapahtuma lähti käyntiin Fellman-salista, jonka jälkeen rastimarssille todellinen lähtölaukaus tapahtui piilopulloriennolla. Teemana toimi SquadSlogan, josta kumpusikin mieleenpainuvia luovuuksia tulevia kiikkutuoliaikoja kohentamaan! Härdellien yksi kohokohdista sai haastetta tihkuavan pilven ylleen. Tämä ei kuitenkaan fukseja lannistanut, vaan nämä kävelevät rätit hurmasivat rastienpitäjät ja kaput sinnikkyydellään, älyttömällä meiningillään ja sulattavilla hymyillään! Lokinkivettäjäkatseiset meiningit jatkuivat rakkaassa Half Moonissa! Teemu: Ai että ku riennoilla paistaneen fuksien säkenöivän mentaliteetin sais kaikkeen muuhunki turvaksi! Veriripuliki olis ikihurmiota tuolla asenteella!

Sanja: Vaikka sade yllätti, nii ehottomasti fukseille pisteet asenteesta! Ja olihan se meijän keitos aika nannaa, kerta itekki pääs koemaista26 DIGESTA 3 | 2016

kemijokeen rientäviä persikoita, oli viskiä... Tätä

nan Teletapit. Sääntöjen selkeyttämisien ja vihdoin lähtölaukauksen jälkeen Fuksiaisten voittajiksi selviytyivät Joannan Teletapit! Ihailtavia kultakurkkuja! Sanja: Ihailtavaa heittäytymistä voittajajoukku-

kirjoittaes huomasin katseeni laskeutuneen

eelta! Oli tää finaali ja oikeestaa koko härdelli

maan sen herkun, ai että!

Teemu: Lahjukset oli kyllä ehania! Oli viskiä, oli pullaa, oli pizzaa, oli viskiä, oli jellyshotteja, oli viskiä, oli rommia (you know who you are), oli

pöytää valtaavaan sekamelskakasaan, jonka lä-

vaa nii huikeeta, kiitos siitä fuksit teille!

päisin kyynelkanavoita havainnoiden tuijotta-

Teemu: Loistokas päätös menevälle Fuksihärdel-

malla jonnekkin ilon eetteriin. Ai perhana ollu

lille! Meinas tulla tippa linssiin loppukiitosta vi-

kyllä hianoa!

kistessä mikkiin. En oo ees varma oliko se mikki.

Fuksiaisten finaali 9.9. Fantastinen finaali lemmittiin läpi Beachparty-teemalla. Kunniamaininnat menivät ansaitusti seuraaviin osoitteisiin: Fuksiaisten Kutkuttavin Kuitti: Tuomaksen ryhmä, Ulvilan perhe; Fuksiaisten Omaperäisin Lahjus: Ilonan ryhmä, Ruotsin joukkue; sekä Fuksiaisten Sitkein Sissi: Juha Kunnas. Todelliseen finaaliin selvisi vastakkain Kristan Uunot sekä Joan-

Lopuksi: kiitos. Tämä on ollut jotain uskomatonta. Muttei tässäkään vielä kaikki! Tapahtumia tulee pilvin pimein jatkossakin, ja kaikkeen mahdolliseen kannattaa hypätä kelkkaan mukaan! Elätte aikaa, josta tulette muistoina välittämään energiaa ja maanisia hymyjä tuleville itseillenne. Ottakaa tästä kaikki irti! Rakastavin terveisin ainaiset kapunne: Teemu ja Sanja-Sofia


Tule juhlistamaan valmistumistasi! Suomen Lakimiesliitto kutsuu vastavalmistuneet juhlistamaan valmistumista ja tutustumaan Lakimiesliiton toimintaan.

Illan aikana • kuulet ajankohtaista tietoa nuorten juristien työllistymisestä, palkkauksesta ja uramahdollisuuksista • saat tietää mitä Lakimiesliitto tekee nuorten juristien hyväksi ja mitä sinä hyödyt liiton jäsenyydestä • tutustut toisiin vastavalmistuneisiin kollegoihin sekä Lakimiesliiton toimijoihin Tulossa olevat tilaisuudet: 2016 2017 06.10. 23.02. 17.11. 23.03. 16.12. Turku 11.04. 19.12. 04.05. 13.06. Tilaisuudet järjestetään Helsingissä, Lakimiesliiton Ylähuoneella yleensä klo 17.00 alkaen. Tilaisuuksissa ruoka- ja juomatarjoilu. Lisätietoa vastavalmistuneiden tilaisuuksista ja ilmoittautumisesta: jasenrekisteri@lakimiesliitto.fi

27 DIGESTA 3 | 2016


Law school teaches you theory. Now see it in action.

We look for trainees who can thrive in a collaborative and team-based culture. For us, ‘maybe is not an answer’. Our approach is hands-on and practical. If you are resourceful, focused and can think creatively, Krogerus promises to put your skills to work.

Legal wisdom. Practical advice. 28 DIGESTA 3 | 2016

Digesta 3/2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you