Page 1

20 anys arrelats a la ciutat

DiarideSantCugat Setmanari independent d’informació local

Divendres, 7 de desembre del 2012

www.diaridesantcugat.cat

Núm. 933

Comunicació: El ‘Diari de Sant Cugat’ supera els 14.000 lectors

Any XX

2,50 €

MÉS INFORMACIÓ PÀG.11

El preu dels pisos: el món al revés A fons _4 a 7

”S’ha de despatxar amb molt bona cara i amb molta alegria” Entrevista a ‘Rafaleta’ Grau Feliu, excarnissera

Viure _ 42

"Els resultats confirmen que hem d’estar en el dia a dia de la política local" Mireia Ingla, presidenta local d’ERC Opinió _ 18

El centre L’Aura desapareix definitivament el 2013 Poble _8 i 9

# REDACCIÓ

Fa cinc anys, inversors i particulars inflaven un mercat immobiliari sobredimensionat. Avui en dia, bancs i immobiliàries intenten captar compradors en una societat que ha canviat de tendència i en què el lloguer s’ha convertit en el protagonista


2 Publicitat MR. SÍ

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

MAD MARKT

NUMBER 1

ROMPEPRECIOS

MEGAN BYTE

OBRIM EL 8, 16 dE dESE, 23 I 30 MBRE *Subjecte a

per s establertes

les condicion

m SA

Banco Cetele

Protegeix-lo fins a 2 anys contra ruptura de pantalla per només

* 39.-

uSB MuLTIMEdIA

39" / 99,06 cm

TdT Hd Integrat FuLL Hd

uE 39 EH 5003 TELEVISOR LEd 39"

Pantalla LED de 39", panoràmica FULL HD (1920x1080) amb sintonitzador TDT d'alta definició, sistema de freqüència Clear Motion Rate, tecnologia d'imatge Wide Color Enhacer Plus, sistema de so Down Firing + Full Range, teletext, connexions: 2HDMI, 1 euroconnector, USB (multimèdia), mides: 89,6x59x23 cm, pes: 6,6 kg, profunditat i pes sense peu 9,4 cm i 5,9 kg. Referència article: 1168448.

MEdIA MARkT SAnT CugAT Sant Cugat Centre Comercial Av. Via Augusta 2-14 08174 Sant Cugat del Vallès Tel: 935 83 52 00 Fax: 935 83 52 09

s mediamarkt.e

*Consulteu les condicions a la botiga

Ofertes vàlides des del 7 fins el 13 de desembre del 2012. Tots els preus inclouen IVA i RAEE (Reciclat dels aparells elèctrics i electrònics). Preus expressats en euros.

www.mediamarkt.es

Horari de dilluns a dissabte 10:00 – 22:00


Sumari 3

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

A fons _ 4 a 7

Economia i empresa _ 26 i 27

El preu de l’habitatge segueix caient a Sant Cugat

Les xarxes socials com a oportunitat per al petit comerç

Poble _ 8 i 9

Cultura _ 30

Ciutat _ 14 i 15

Esports _ 36

Opinió _ 18

Viure a Sant Cugat _ 44

El Centre L’Aura desapareix definitivament el 2013

Gerald Fannon ens explica la nova programació del Teatre-Auditori

La deixadesa fa perillar el Bosc Literari del barri de la Serreta

El Patí Hoquei Club, camí cap al lideratge de la Primera Divisió

Mireia Ingla (ERC): “Gràcies, Sant Cugat”

Història: el sistema d’elecció abacial a Sant Cugat

K-Gat per Eloi Alegre

Puja baixa

M

AF Banner TAKE

Gran Recapte 2012 La ciutat respon AWAY CAT.ai 1 22/11/12 positivament

17:45

Un total de 14 banyeres d’aliments (uns 600 kg) es van omplir a Sant Cugat el cap de setmana passat quan la previsió inicial era de 2-3 banyeres. Èxit, doncs, organitzatiu i també de participació per part dels santcugatencs. Una vegada més es demostra que la ciutat respon quan hi ha una crida solidària. Moltes gràcies a tots!

Editorial

Puja el lloguer, baixa la venda

E

ls preus dels pisos continuen baixant i els diversos actors dels mercat estan d’acord que la mitjana de la baixada des de l’any 2008 (any en què els preus van marcar la inflexió) se situa entre el 40 i el 50%. Als anys que precedien aquest moment, a Sant Cugat, els 5.500 o els 6.000 euros per m2 i les llistes d’espera es consideraven “normals” i les societats de taxació així ho certificaven per tal que bancs i caixes donessin les hipoteques a dojo, però tot això ha canviat, i molt. Avui, 3.300 euros per m2 és el preu mitjà del mercat i aconseguir una hipoteca s’ha convertit en una cursa d’obstacles, a no ser que el totxo sigui d’una entitat financera. La suma d’aquesta situació de crisi econòmica que es perllonga en els anys i el fet que un 50% dels joves no tenen feina ha provocat un canvi de tendència en què el lloguer és la prioritat. La propietat és un neguit del passat, en un món on tot era possible. Per això, el mercat del lloguer es mostra força dinàmic i el preu estable. Necessitem habitatges i Sant Cugat continua sent un lloc privilegiat: seguim estant en Champions al costat de Sitges i d’algunes zones de Barcelona. Pel que fa a compra, estem per sobre de l’entorn amb uns 1.300-1.500 euros per m2 de diferència, i el lloguer amb una mitjana d’11 euros per m2, 3 euros per sobre de les poblacions veïnes. L’“A fons” d’aquesta setmana ens fa una comparació que fa anys podia semblar de ciència ficció: un pis de 130 m2 al centre anunciat al TOT l’any 2008 valia 480.000 euros, i avui, per 160.000 euros menys el podríem trobar. La vida continua i la nostra ciutat segueix sent un valor preuat per viure-hi. Els nous barris es van omplint i una nova realitat va marcant aquest creixement.

El bosc de la Serreta-Saladrigues, ubicat entre Valldoreix i la Floresta i escenari del Bosc Literari està deixat. No pot ser que el seu

El bosc de la Serreta El seu estat no és precisament òptim

manteniment es resumeixi a tenir-lo a punt un cop l’any per quan s’inaugura una nova edició. L’Ajuntament i els veïns haurien de vetllar més pel seu manteniment de manera que es pugui visitar tot l’any.

Y

CM

MY

CY

CMY

TRIA’N UN I EMPORTA-TE’L.

Informa-te’n a motormunich.MINI.es

Motor Munich, S.A. Ara a Sant Cugat


4 A Fons Habitatge

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

L’esquerda del totxo. Radiografia del Sant Cugat immobiliari

Els pisos no paren de perdre valor Crisi L’esclat de la bombolla immobiliària ha fet retrocedir els preus a nivells de gairebé els anys 90. La marca Malgrat la davallada de preus, l’habitatge a Sant Cugat segueix sent dels més cars de Catalunya només superat per algunes zones de Barcelona i Sitges.

El preu del metre quadrat, en caiguda llliure

2008

5.500 €

2009

4.600 €

2010

4.200 €

2011

3.700 €

2012

3.300 € Total baixada: 40%


Habitatge A Fons 5

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Joan Ramon Armadàs redaccio@diaridesantcugat.cat @jrarmadas

Artur Ribera redaccio@diaridesantcugat.cat @arctur

Mercat immobiliari Els professionals del sector s’adapten a una realitat amb menys volum de negoci

Borja Riera Eurofincas

Imma Amat Amat Finques

Xavier Soler Soler Finques

Javier Pérez del Pulgar Immobiliària Organ

“Sant Cugat està ple de pisos estàndard i el problema és que la gent que hi hauria d’accedir no té prou ingressos per comprar. El país ha de tendir més cap al lloguer que guanya protagonisme a poc a poc respecte a la compravenda.”

“Crec que ja hem tocat fons tant respecte al preu del lloguer com en el preu de compravenda. Els més pessimistes preveien una davallada del 25% i ara ja passem del 50% en alguns casos. ”

“La meva opinió és que el preu seguirà baixant un o dos anys més. Això significarà una nova caiguda del 10% fins que arribem al punt que comprar sigui més barat que llogar en termes comparatius. Llavors la tendència canviarà.”

“La generació actual ja no té la idea patrimonial i d’estalvi que es tenia abans quan es comprava un pis. El més important ara per a ells és poder viure cada dia i les prioritats són habitatge, oci i treball. L’estalvi pot esperar. ”

Tendència a la baixa

COMPARATIVA

venda no ha parat de caure en cap moment des del 2008 mentre que el lloguer ha tingut petits punts d’inflexió (a finals del 2009 i el 2011) en què el preu va pujar durant més de 3 mesos consecutius. En resum es pot concloure que el preu del lloguer s’ha estabilitzat tot i la lleugera tendència a la baixa mentre que res sembla poder aturar la caiguda lliure de la venda. Una dada és però compartida cal anar més de 10 anys enrere per trobar moments on llogar un pis o comprar-lo fos més barat que ara.

F

a només 5 anys tot anava aparentment bé en parlar d’economia. Les famílies s’endeutaven per comprar pisos que no només es consideraven una inversió sinó que molts cops volien ser un negoci. Quan, encomanats pels Estats Units, la bombolla immobiliària va esclatar es van augurar males èpoques per al mercat immobiliari. Llavors, pocs pensaven que les vaques magres del sector campetirien tant de temps pels solars en venda. Tampoc preveien que els habitatges arribessin a perdre el 50% del valor en determinades zones del país. La demanda s’ha anat frenant progressivament i la població ha anat prenent consciència que comprar un pis ja no és ni de lluny una operació atractiva i rendible. Veure a les notícies com es fa fora la gent de casa seva per no poder pagar una hipoteca no ajuda el sector. I si a tot això se li suma el fet que la meitat dels joves d’aquest país (i potencials futurs compradors d’habitatges) no tenen feina, no hi ha cap indicador a la vista que auguri que aquesta tendència es pot capgirar a mig termini. Potser per aquest motiu el Govern espanyol estudia buscar refugi fora del país. L’equip de Mariano Rajoy ha explicat que treballen amb l’opció de donar permisos de residència a estrangers que comprin un habitatge de més de 160.000 euros. Tenen clar que els diners vindran de Rússia o la Xina o no vindran.

El preu dels pisos a Sant Cugat no para de baixar. El lloguer i sobretot la compra marquen mes rere mes mínims que no es veien des de feia gairebé una dècada. Segons les darreres dades del portal Habitaclia el valor dels habitatges ha disminuït durant els darrers 12 mesos un 13%. A això cal sumar la caiguda sostinguda que s’arrossega des del 2008, punt d’inflexió en què, coincidint amb l’inici de la crisi va capgirar-se la tendència alcista. El portal Fotocasa, en la mateixa línia, ha publicat que el preu dels pisos en venda ha baixat un 10% el darrer any. Segons la mitjana dels dos webs immobiliaris el preu per metre quadrat és de 3.320 euros. A principis del 2008 un metre quadrat a Sant Cugat valia de mitjana més de 5.000 euros. O sigui els pisos són un 35% més barats ara que fa 4 anys.

El lloguer baixa però no tant Segons Habitaclia el preu del lloguer ha caigut durant l’últim any un 9% però Fotocasa xifra la davallada en només un 2%. Amb tot, els dos webs coincideixen que el preu mitjà és 11 euros per metre quadrat. Durant el 2008 el preu va fregar els 14 euros en el punt més àlgid i es va mantenir per sobre dels 13. Des que va començar la crisi el preu ha baixat al voltant d’un 20%. Malgrat això, una de les diferències entre la venda i el lloguer és que el preu de

Diversitat de preus

El valor aproximat d’un pis de 100 metres quadrats en zones cèntriques de diversos municipis propers a Sant Cugat varia bastant

Barcelona (Gràcia)

300.000 € Sant Cugat (centre)

240.000 € Terrassa (centre)

220.000 € Cerdanyola (centre)

190.000 € Rubí (centre)

170.000 €

La marca Sant Cugat es paga El valor del totxo cau, però això no vol dir que viure a Sant Cugat sigui barat. Per molt que el preu marqui nous rècords a la baixa mes rere mes Sant Cugat és encara una de les ciutats més cares per viure de Catalunya. Segons diversos estudis, Sant Cugat està sempre al pòdium d’aquest rànquing juntament amb Barcelona i Sitges. Mentre a Sant Cugat un metre quadrat val més de 3.300 euros, a les ciutats veïnes de Cerdanyola i Molins de Rei val uns 2.500. A Rubí i Sabadell ja baixa de 2.000 euros i a Terrassa la mitjana ja fa més d’un trimestre que està per sota els 1.800 euros el metre quadrat. La mitjana a la província de Barcelona se situa ara per ara per sobre els 2.500. El lloguer a Sant Cugat també és notablement més car que els municipis veïns. Només Cerdanyola supe-


6 A Fons Habitatge

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

L’esquerda del totxo. Radiografia del Sant Cugat immobiliari ra de poc els 8,5 euros el metre quadrat mentre que Sabadell, Terrassa i Rubí estan per sota dels 8 euros. A Sant Cugat sembla que el preu s’hagi estabilitzat als 11 euros segons els portals de referència. La mitjana a Barcelona està des del segon trimestre del 2012 per sota dels 10 euros i segueix baixant tímidament. En resum, el preu baixa a tot arreu però viure a Sant Cugat segueix sent un “privilegi” comparat amb la resta de Catalunya. En altres paraules, viure a Sant Cugat és més assequible que fa uns anys però prendre la decisió de viure-hi té un preu comparativament més car que a qualsevol municipi de l’entorn (tret d’algunes zones de Barcelona).

Metamorfosi del mercat Tots aquests canvis van agafar amb el peu canviat molts professionals immobiliaris. La crisi ha fet desaparèixer del mapa la majoria dels promotors i constructors així com alguns oportunistes que vist l’èxit que tenia l’especulació van pujar al carro convertint-se en petites immobiliàries. A punt d’acabar el 2012 els que han resistit han estat els empresaris que portaven més temps en el negoci i s’han hagut de reciclar i adaptar-se a una nova realitat. La directora d’Amat Finques, Imma Amat, explica com ha entrat un nou agent al joc del totxo: les entitats financeres. “Al principi els vèiem com la competència però amb el temps s’han convertit amb aliats perquè tenen gran part de l’estoc de pisos que abans tenien promotors i constructors”. Amat dibuixa un escenari de matrimoni de conveniència on els bancs posen el producte a l’equació i les immobiliàries hi posen l’experiència. Javier Pérez del Pulgar, de l’immobiliària Organ també aposta per

Reducció d’operacións

COMPARATIVA

DECLARACIONS

75%

L’opinió dels santcugatencs Estephanie Paredes Cambrera

és la davallada de compravendes que han experimentat les immobiliàries

1 pis tipus de 100 m2, 4 habitacions al centre de Sant Cugat

estava anunciat a la secció de classificats immobiliaris del Tot Sant Cugat a preus molt diferents el desembre del 2008 irespecte avui en dia.

2008

480.000 €

crear ponts amb els bancs i anuncia que caldrà captar inversors i operadors estrangers però admet que un sector tan tradicional com aquest no és gaire procliu als canvis. També reconeix, a contracor, que la baixada del volum de negoci ha fet alterar els recursos humans i s’ha reduït plantilla. Amb tot, adverteix als propietaris que es neguen a abaixar preus que la realitat és una altra i això no canviarà en breu. “Els que es resisteixen a baixar preus els costarà molt llogar o vendre i mentrestant han d’anar pagant una hipoteca...”

Fins quan?

2012

320.000 € 1 casa d’uns 100 m2, 3 habitacions i jardí al barri de Mira-sol

era un dels habitatges més buscats per famílies amb nens que venien a viure a Sant Cugat abans de la crisi. Els preus han variat considerablement

2008

550.000 € 2012

360.000 €

La gran pregunta és quan es revertirà la tendència a la baixa. Cadascú té la seva opinió i fa els seus pronòstics però si hem de fer cas dels indicadors macroeconòmics el 2013 no serà pas l’any de la recuperació. Xavier Soler, director de Soler Finques, creu que la inestabilitat actual no fa preveure que el preu i l’activitat remuntin a mitjà termini. “Els bancs són avui en dia els principals interessats que no baixi més el preu i són a la vegada els que tenen la clau per posar el límit ja que són ells els que concedeixen hipoteques”. Soler, però, posa sobre la taula un altre límit. “No pot ser que comprar sigui més barat que llogar. Si arribem a aquest punt d’equilibri la tendència canviarà. Metre això no passi seguirem veient com un sector que estirava de gran part del carro de l’economia fa 5 anys es va fent cada cop més petit. //

“En un futur voldria comprar un pis però no sé si aquí on en un altre país. Crec que ara ningú es planteja comprar ” Elisabet Riba Agent d’adopcions

“El preu dels pisos a Sant Cugat és molt car però no em penedeixo d’haver comprat en el seu moment” Ariadna Sunyer Administrativa

“Ens vam hipotecar i ara estem molt penedits perquè vam comprar una cosa que no valia el que vam pagar” Alejandro Castillo Busca feina

“El preu aquí és alt comparat amb altres llocs. Estic de lloguer i no em plantejo comprar un pis”

L’Alternativa La manca d’operacions de compravenda fa que el lloguer no baixi amb tanta força Davallada més suau. La caiguda del preu de venda dels pisos no té aturador però el lloguer sembla que ha trobat un fons on estabilitzar-se. Aquesta moderació de la baixada s’explica veient com, encara que no es venguin pisos, la gent seguix necessitant un lloc on viure. La poca demanda de compra és directament proporcional a l’augment de la demandada del lloguer. #Font: Fotocasa i Habitaclia

14 €/m2

14 €/m2

13 €/m2

13 €/m2

12 €/m2

12 €/m2

11 €/m

11 €/m2

20% 2

Novembre 2007

Novembre 2008

Novembre 2009

Novembre 2010

Novembre 2011

Desembre 2011

Gener 2012

Febrer 2012

Març 2012

Abril 2012

Maig 2011

Juny 2012

Juliol 2012

Agost 2012

Setembre 2012

Octubre 2012


Habitatge A Fons 7

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

ENTREVISTA Julia Solé, membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) Sembla que hi ha voluntat d’aturar els desnonaments temporalment... No és del tot cert perquè segueix haventhi casos. També s’ha dit que es canviaria la llei i hi ha hagut un canvi d’actitud en algunes entitats financeres però en cap cas hi ha hagut una solució definitiva, que és el que demanem. La regulació de la dació en pagament és la gran solució, doncs? S’hauria complert l’objectiu però això no vol dir que deixin d’haver-hi injustícies en matèria d’habitatge.

“Es rescaten bancs i els perjudicats són persones” Quina és la raó de ser de la PAH? A Sant Cugat la plataforma va començar a moure fils aquest juliol amb l’objectiu d’aconseguir la dació en pagament retroactiva dels afectats per una hipoteca. Això és entregar el pis i quedar-se sense el deute. Què més? També demanem lloguers socials per als pisos buits que tenen els bancs. Volem que surtin al mercat a un preu que no superi el 30% dels ingressos de la gent. I òbviament també reivindiquem la fi dels desnonaments. Quants desnonaments hi ha hagut? A Sant Cugat no ens ha arribat cap cas a la plataforma. Quan sortim a recollir sig-

natures, però, ens diuen que aquí també s’ha fet fora del pis a gent. Malgrat tot com a plataforma no hem hagut d’aturar cap desnonament a Sant Cugat. Les hipoteques les signaven persones i bancs. Alguna responsabilitat deuen tenir si hi estaven d’acord, no? És cert que tots dos tenen part de culpa però no és menys cert que els bancs quan concedeixen una hipoteca són els que tenen la informació. Segons el que s’expliqui o el que no s’expliqui es deixa les persones totalment desprotegides. El que signa té part de culpa però els que estan sent rescatats són els bancs amb fons públic i les persones afectades són els principals perjudicats.

CARITAS obre cada dia El Recer per acollir, donar menjar i, sobretot, donar suport humà a moltes persones de Sant Cugat que no tenen res Càritas Sant Cugat, Casa Abacial, plaça de l’Om, 2, 93 674 29 07

La febre compradora s’ha frenat. Sí però s’ha de recordar que la febre compradora no la crea la gent. Les entitats i els mitjans de comunicació ens bombardejaven amb missatges que deien que s’havia de comprar un pis i si no en tenies un no eres ningú. També s’inculcava que llogar un pis era llençar els diners. La crisi ha fet obrir els ulls i molts han vist que no es poden permetre comprar un pis. La pressió popular al carrer està funcionant? Les entitats estan canviant d’actitud i estem tenint respostes positives en gairebé tots els casos. Tot i que hi ha casos que no tenim controlats la desena d’afectats que estem ajudant des de la plataforma sembla que poden acabar bé. La pressió popular té els seus efectes i quan ataques la imatge d’una entitat bancària de seguida fan alguna cosa per no quedar malament. A Sant Cugat hi havia afectats que havien demanat ajuda durant mesos sense cap resposta i quan va aparèixer la plataforma va venir el cap de territori de l’entitat en menys d’una setmana intentant solucionar el cas. //

Pisos de Promusa #A. Ribera

Sant Cugat gastarà 5,7 milions en habitatge protegit Sant Cugat dedicarà l’any 2013 un 10% menys de recursos a inversió. Malgrat això l’Ajuntament ha decidit dedicar més d’un terç d’aquesta partida a habitatge protegit. Així dels 15 milions per a la construcció del pisos a l’avinguda Pla del Vinyet i a l’avinguda Verge de Montserrat al districte de la Floresta. En total s’hi faran 112 pisos en règim de venda.

Els bancs, en protecció oficial Un acord entre l’ajuntament i el Banco Santander va donar llum verda perquè 86 pisos propietat de l’entitat financera a Can Mates es comercialitzin a través de l’empresa pública Promusa durant 25 anys. Fruit d’un acord signat el 2010, aquests habitatges d’entre una i tres habitacions amb plaça de pàrquing i traster passaran a ser de protecció oficial. Els joves santcugatencs als quals se’ls adjudiquin els pisos pagaran entre 400 i 560 euros al mes. 1.800 persones estaven apuntades com a demandants d’habitatge de lloguer de protecció oficial abans d’aquest estiu. //

Necessitem 800 persones per ajudar 800 famílies Tu en pots ser una, informa’t!

Amb el suport de:


8 Poble Educació

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Tancament. Després de 26 anys a la ciutat, el centre tancarà a finals d’any

El Centre L’Aura desapareix definitivament el 2013 Els menors seguiran el curs escolar a altres centres educatius de Barcelona i rodalia. El dissabte 15 de desembre es farà una celebració de comiat amb exalumnes i exeducadors per dir adéu al centre

D

’aquí 24 dies, el Centre Educatiu L’Aura deixarà d’existir. Després de 26 anys d’activitat, el Departament de Benestar Social i Família va anunciar aquest estiu la decisió de tancar definitivament la instal·lació de Sant Cugat perquè el consideren un centre “massa gran” i que ha quedat obsolet pel que fa a la seva situació, al costat de la carretera de l’Arrabassada, “massa aïllada”. El Centre L’Aura va obrir les seves portes el mes de juny del 1986 i durant gairebé trenta anys ha treballat intensament per normalitzar la vida dels menors que hi resideixen amb la voluntat de reproduir al màxim la vida familiar. De fet, segons l’exadministrador del centre durant disset anys, el santcugatenc Jaume Espina, explica que durant els anys noranta, “va ser el centre exemplar de la Generalitat” per la tasca que s’hi feia però sobretot per l’esforç que els professionals van fer d’apropar la vida dels infants a Sant Cugat. “Va ser fonamental matricular els menors a les escoles de la ciutat per normalitzar la seva vida”, destaca Espina.

El tancament Ara bé, mantenir unes instal·lacions com les de L’Aura amb una atenció personalitzada i amb una bona qualitat de vida té un cost elevat, difícil de fer front atesa la conjuntura econòmica actual. A l’estiu es va fer pública la decisió de tancar el centre, que segons fonts de Benestar Social i Família, es faria de manera “progressiva i esglaonada reduint gradualment el seu tancament”. Els 36 infants es van començar a traslladar el mes de setembre però a dia d’avui encara en queden 16 que no marxaran del centre fins l’últim dia. Tots ells han deixat d’anar als centres educatius de Sant Cugat per

DECLARACIONS

XIFRES

“M’hi he passat tota la meva vida i els companys seran per sempre la meva família”

2013 any de tancament

Toni Ortiz Exalumne del Centre L’Aura

El dia 1 de gener ja no hi haurà cap mena d’activitat al centre

36

“Si a mi m’haguessin separat dels meus germans no sé com hagués tirat endavant” menors traslladats Andrés Castillo Exalumne del Centre L’Aura

Des del setembre, s’han anat repartint gradualment a altres centres educatius

començar els seus estudis en noves escoles, majoritàriament de Barcelona. Són molts els que consideren que desvincular de la vida que tenien fins ara i separar aquests menors dels seus companys és un error. La direcció del centre està preocupada perquè la majoria dels menors porten cinc o sis anys al centre i “han creat una vida familiar amb els seus companys que ara es perdrà”. La clausura d’aquesta instal·lació també preocupa a la quarantena de professionals que treballen al centre perquè a dia d’avui encara s’estan fent reunions amb l’Administració i els sin-


Educació Poble 9

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Molt més que un centre Adéu a un símbol Després de 30 anys de funcionament a la ciutat, la instal·lació quedarà buida amb el nou any #ARTUR Ribera

Els exalumnes del centre valoren molt positivament el seu pas per L’Aura i la recorden com la seva llar. Toni Ortiz ara té 21 anys i va estar-hi 9 anys i per a ell els seus companys “són els meus germans”, explica. I és que l’edifici, com que és tan gran es va dividir en tres llars (o espais) diferenciats, amb deu o dotze menors a cada una, amb l’objectiu de simular la vida familiar, tal com passa a la resta de centres, però amb la diferència que en aquest els menors compartien espais com el pati, la piscina o el bosc. Els educadors manifesten la qualitat de vida dels menors ja que consideren que tot i estar fora del nucli urbà, “sempre han tingut totes les facilitats al seu abast per garantir-los una vida el més normal possible”. Un altre exemple és el de l’Andrés Castillo, que va estar 10 anys al centre i manifesta que és un error perquè “els nois que ara separen no tornaran a ser els mateixos”. El tancament oficial del centre es realitzarà el dia 31 de desembre i per acomiadar 26 anys de treball i esforç, des del centre han organitzat una festa de comiat el proper dissabte dia 15 de desembre, en la qual estan convidats tots els exalumnes i extreballadors que vulguin retrobar-se per última vegada a L’Aura.// Anna Mira redaccio@diaridesantcugat.cat @annamiraperich

ENTREVISTA Jaume Espina, exadministrador de L’Aura

“És molt injust que tanquin el centre i separin els menors” Què comporta el tancament del Centre Educatiu L’Aura? És una decisió molt injusta que encara no he acabat de pair. D’una banda, comporta la fi d’un model educatiu que durant molts anys va ser exemplar a casa nostra. De l’altra, és un abandonament total dels menors que hi resideixen, que una vegada més es veuran desemparats en un lloc nou, amb companys nous i amb educadors també nous. Què tenia d’especial el Centre L’Aura respecte a la resta de centres? En aquest centre es va fer una feina cabdal que va consistir a apropar els alumnes a Sant Cugat. La casa es troba allunyada del centre i els educadors i tot el personal que hi treballàvem vam fer el possible perquè els nens i nenes del centre es relacionessin amb la ciutat. Aquest canvi va ser fonamental per la continuïtat de L’Aura i els menors es passaven més hores al poble que al centre. Anaven a les escoles de Sant Cugat, feien els extraescolars als clubs de la ciutat... feien bona part de la vida aquí. Una manera de fer més per normalitzar la situació dels residents... És clar. L’Aura va saber fer molt bé la seva feina perquè, tot i tenir 40 places, disposava de tres espais separats (que els anomenàvem llars) de manera que

#ARTUR Ribera

dicats per acordar quin és el futur dels educadors i tot el personal del centre ja que encara no saben on els destinaran. Per la seva banda, des del departament asseguren que “no han de patir” pel seu lloc de treball però la situació incerta que viuen no els fa pensar el mateix.

tot i tenir els espais comuns com el pati, la piscina o el bosc per jugar, cada deu o dotze nens feien vida en una d’aquestes llars, intentant reproduir, salvant les distàncies, la vida familiar. Ara, però, tots aquests nanos els separen sense cap mirament, com si fossin mercaderies que les pots traslladar d’un lloc a l’altre com si res. Quin futur els espera a aquests menors sense L’Aura? Espero que amb tot el que han après al centre siguin capaços de superar aquest canvi que estic segur que els costarà molt. Hem de tenir en compte que aquests nanos ho han passat molt malament i els companys que tenen al centre són la seva única família. Per això considero que és molt injust que tanquin el centre i que els separin. Jo m’hi he passat molts anys allà dins i crec que l’Administració s’està equivocant perquè, separant-los dels seus educadors, probablement no tornaran a confiar en el nou personal que es trobin. // A. Mira


10 Poble

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Pàgina de l’Ateneu. Anima’t a fer alguns dels tastets gratuïts

ge teatral artístic, Maquillatge en família, Dibuix, Joieria, Patchwork, Pintura, Restauració i Fotografia.

Cursos i Tallers de l’Ateneu

Cuina i gastronomia Xinesa, Japonesa, Principiants, Mercat, Menús del dia a dia, en Família, Creativa i saludable, Postres sense forn i Cakepops.

Aquest trimestre d’octubre a desembre hem tornat a superar els 1.000 inscrits.

Dansa i ball Zumba, Bollywood, Dansateràpia, Balls de Saló, Llatins, Salsa, Flamenc, Country linedance i Dansa del ventre. Formació Intruducció al disseny gràfic, Flors de bach, Monitors de lleure i Manipuladors d’Aliments.

Aquest dilluns, 10 de desembre, obrim les inscripcions per als cursos i tallers de l’Ateneu del trimestre gener-març. 70 varietats diferents que posaran a disposició de la ciutadania més de 1.500 places de formació i lleure.

Idiomes Anglès, Italià, Francès, Alemany i Català.

Benestar Risoteràpia, Relaxació conscient; Txi-kung, Meditació, Taller de sincronització, Pilates, Pilates Postpart, Gimnàstica de manteniment i hipopressiva, Ioga, Ioga suau per mares i nadons, per a embarassades, per a gent gran i en família, Tai-txí, Empatia i autoempatia i Xantala. Coneixements Aprèn a fer roba, Plantes i remeis, Escriptura creativa, Grafologia bàsica i Grafologia, signatura: resum d’un mateix, Guitarra, Automaquillatge bàsic, Taller de teatre i Espai de música i cant.

Il·lustració de la façana de l’Ateneu Santcugatenc #CARLES CALVERA

Creativitat Maquillatge artístic de carnaval, Maquillat-

Informàtica Photoshop, Informàtica bàsica, Ofimàtica i Multimèdia i oci. Les activitats s’organitzen en diferents formats com cursos, monogràfics, sortides o tastos i amb la novetat que podràs fer algunes d’aquestes activitats en família alguns dissabtes al matí. A més podràs fer un tastet gratuït de les activitats de Risoteràpia, Dansateràpia el dijous 10 i Zumba el dimarts 8 de gener. Pots consultar el programa complet a www.ateneu.cat a cursos i tallers. Les inscripcions es realitzen a la secretaria de l’Ateneu, plaça de Pep Ventura, 1 de Sant Cugat, de dilluns a divendres entre les 9 h i les 13 h i entre les 16 h i les 20.30h. //

Espai cedit 16ª edició Premis Esport en Marxa

ENTRADA GRATUÏTA

amb invitació

I R E N E G O M E Z . A LU M N A D E Lʼ E S C O L A D ʼA R T I D I S S E N Y

Nit de l’esport

14 Desembre CAR Sant Cugat

20:00h

AMB L’ACTUACIÓ DE GIMNÀSTICA RÍTMICA I ESTÈTICA DE GRUP DEL CLUB MUNTANYENC SANT CUGAT

Organitza:

Patrocinen:

Capio Hospital General de Catalunya

Col·laboren: Ajuntament de SantCugat

ESCOLA DʼART i DISSENY DE SANT CUGAT


Actualitat Poble 11

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Entrevista Benet Andujar, director d’Edutac

Balanç El ‘Diari de Sant Cugat’ puja el número dels seus lectors

El Diari de Sant Cugat ha augmentat els seus lectors en 3.000 persones més entre el juliol i el novembre d’aquest any, segons el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura. Així, el Diari ha passat d’ 11.000 a 14.000 lectors en només dos mesos. A més el TOT Sant Cugat, que edita aquesta casa, és la 16a revista local més llegida de Catalunya amb 58.000 lectors.

Xifra

Suport. Edutac va néixer el 2008 per potenciar les habilitats dels estudiants amb el ‘coaching’, amb Andujar, amb 12 anys d’experiència, al capdavant #A.R.

“Els reptes són alts per no fer un canvi en educació” Cada persona té una habilitat innata? Sens dubte. Justament, nosaltres el que fem és detectar i potenciar aquesta habilitat especial, que no sempre coincideix amb les expectatives que tenim. Com es poden potenciar aquestes habilitats? Donant l’oportunitat perquè flueixi el coneixement intern propi que tota persona té. Això té molt a veure amb la part emocional i a partir d’aquí és des d’on treballem. I és fàcil detectar les potencialitats? Hi ha diverses maneres: amb uns tests o partint d’allò que li agrada a cadascú. Quan som petits sempre juguem a coses que ens diverteixen i que ens fan estar en un estat en què passa el temps i no ens n’adonem. Doncs descobrir amb què t’ho passaves bé té molt a veure amb les habilitats que tens. Què és el coaching i per a què serveix? Jo l’entenc com un acompanyament que valora on estàs, cap a on vols anar i acompanyar-te en aquest camí. Dins d’aquest procés s’ha de gaudir perquè no sigui traumàtic i perquè sigui de la manera més ràpida i que perduri en el temps. Per a vostè, quines són les mancances de l’actual sistema educatiu? Massa alumnat, que els recursos

dels quals es disposa no són els que s’haurien de tenir i que hi ha una manca de formació del professorat perquè no tenen ajuda. Tot això passa factura als estudiants, doncs? A més, l’educació que s’està fent avui en dia està molt allunyada de les necessitats que tindran els nostres fills en el futur. Els reptes que tenim són massa elevats per no fer un canvi important en l’educació. Gran part del sistema educatiu actual té a veure amb el que es feia al segle xix i xx, quan es fabricava estudiants: 25 alumnes, una mateixa aula, un mateix llibre... és molt complicat que funcioni això. Com es pot variar aquest sistema? En el món de l’educació hi ha d’haver un canvi transformacional. Primer en formació del professorat, per desenvolupar suficients habilitats per acompanyar aquest alumne, de manera que el professorat sigui un gestor del coneixement. I, segon, s’ha de mantenir la flama que tots els nens tenen per la curiositat i l’aprenentatge. S’ha de fer un treball a tots nivells? Sí, per això nosaltres treballem amb l’alumnat, pares, escoles i centres esportius, perquè les dificultats vénen de tot arreu.// M. Sagalés Mas

4,1

bodes per cada 1.000 habitants es van celebrar a Sant Cugat el 2011. La mitjana catalana és de 3,5 matrimonis per cada 1.000

Mercat solidari Un mercat per ajudar els que més ho necessiten 14, 15 i 16 de desembre al sc trade center El Trade Center acull aquesta iniciativa solidària de les 11.00 a les 20.00 hores. Més de 35 parades de moda, bijuteria, dolços i decoració participaran en el mercat. El 10% de les vendes es donaran a Acción contra el Hambre, Nuevos Pasos, Southface i Anefegëlallô.

LA PIULADA @Brugarolas. (Tinent d’alcalde Economia) El comerç local organitza una festa de Nadal a Sant Cugat. No us la perdeu! @totsantcugat @Maytesantcugat

Crida La cavalcada de Reis de Mira-sol escalfa motors

D’aquí poc més d’un mes arriben els Reis Mags a la ciutat, i a Mira-sol estan immersos en la preparació de la cavalcada que donarà la benvinguda a Melcior, Gaspar i Baltasar. L’Associació de Propietaris i Veïns Mas Gener està fent una crida per participar en el concurs de carrosses.

Pedalada

La ciutat es tenyeix de groc per l’educació pública

Després de l’anul·lació per la pluja, el dissabte 1 de desembre es va celebrar la pedalada en defensa de l’escola pública, organitzada per l’Associació de Pares i Mares de l’escola Pi d’en Xandri. Més de 200 persones, entre adults i nens, es van concentrar a la plaça d’Octavià per participar en la volta pels carrers del centre. Vestits de groc, pares i alumnes es van sumar a una pedalada amb inici i final a la plaça del Monestir. Una vegada allà es va fer la lectura del manifest en què es va demanar “que les aules siguin ateses per un professional estable” i que l’escola pública no és un privilegi, sinó un dret “del futur del nostre país”. Una de les coordinadores de la pedalada i membre de l’AMPA El Pi Groc, Beatriz López, va dir que “cal reivindicar l’educació que necessiten tots els nens i nenes i donar ressò a la ciutadania de les retallades que estem patint”. Els responsables de la iniciativa van avançar que seguiran fent accions per cridar l’atenció sobre les retallades. // A. Mira

Formació

Les propostes de la XCCP engresquen els santcugatencs La Xarxa de Centres Culturals Polivalents (XCCP ) ha superat el miler de participants en els cursos i tallers oferts el primer trimestre del 2012. La XCCP està formada per cinc equipaments municipals: la Casa de Cultura, el Casal Mira-sol, el Casino la Floresta, el Casal les Planes i el Xalet Negre. De cara al nou trimestre, de gener a març, la xarxa ha preparat una proposta de 117 cursos i 25 tallers monogràfics per a adults, a més de 7 cursos per a joves i 20 cursos per a infants, la inscripció als quals començarà el 12 de desembre. // C. Caballé


12 Poble Actualitat Qualitat

Els experts debaten sobre intel·ligència artificial a la ciutat Unes 80 persones, a més d’experts de l’àmbit científic, universitari i social van posar en comú l’aplicació de la intel· ligència artificial en la millora de la qua· litat de la vida de les persones. El president de la Fundació Priva· da Jeroni de Moragas, Ferran Sant Granados, va dir que amb la jornada “s’han complert els objectius mar· cats” de presa de contacte entre col· lectius de diferents àmbits que tre· ballen per uns mateixos objectius i “carregar-nos les piles per seguir tre· ballant”. Com a novetat, va destacar la participació d’experts de l’Insti· tut Guttmann. La jornada la va orga· nitzar la Fundació Jeroni de Mora· gas, l’Institut d’Investigació en Intel· ligència Artificial, el Taller Jeroni de Moragas i la Universitat Autònoma de Barcelona. // Redacció

Tast

La plaça de Barcelona, seu de la primera Fira de Vins

L’espai acollirà el pròxim dissabte 15 de desembre la primera Fira de Vins. El tast, en el qual participaran entre 25 i 30 bodegues, s’estendrà de les onze del matí fins a les sis de la tarda. “La idea és promocionar la plaça”, ha explicat Antoni Sánchez, soci del restaurant Va de Bacus, establiment des d’on va sorgir la idea. La vetllada, en la qual participaran entre 25 i 30 bodegues de dins i fora de Catalunya, té la complicitat del veïnat i s’acom· panyarà d’un grup de jazz en directe. Sánchez ha exposat que ara “és una bona època per aquesta fira”, ja que el tast de vins que s’organitza al Claus· tre del Monestir per Festa Major que· da lluny. A més, els tres establiments de la plaça, el restaurant Va de Bacus, l’ostreria Salazón i la cafeteria Sega·

fredo, oferiran tapes per acompanyar el tast. Sánchez ha explicat que el tast tindrà un cost de vuit euros si s’escull l’opció de copa més cinc tastos, i de tres euros en el cas de copa més tres tastos. Des de Va de Bacus s’ha indicat que la intenció és continuar celebrant cada any la fira. // M. Sagalés

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Participació. Èxit al Gran Recapte d’Aliments

Nadal

El cel santcugatenc s’il·lumina amb l’encesa de llums

Des d’aquest 5 de desembre i fins al diumenge 6 de gener, un total de 174.374 llums nadalenques il·luminaran la ciu· tat durant aquestes festes. En total, s’han instal·lat 174.374 bom· betes de tipus LED, que il·luminaran els carrers i les places fins al 6 de gener del 2013. Tots els elements són de llum blanca i s’encendran cada dia entre les 17.30 hores i les 23.00 hores. La nit i el dia de Nadal, el dia de Sant Esteve, Cap d’Any i el dia de Reis esta· ran encesos fins a les 02.00 hores de la matinada. Es preveu que el consum total de l’enllumenat durant el perí· ode d’encesa sigui similar al de l’any 2011 (3.945 kWh). Si es compara el con· sum previst per aquest 2012 amb el consum de l’any 2006 –quan encara no s’havia col·locat cap llum tipus LED-, les emissions de CO2 a l’atmos· fera es reduiran un 89%. // Redacció

Seguretat

Entra en marxa l’Operació Grèvol de Nadal El dissabte 1 de desembre va entrar en funcionament l’Operació Grèvol, que s’estendrà fins al final de Nadal. Aquest dispositiu policial fa que els Mossos d’Esquadra i la Policia Local reforcin la seguretat, especialment, en els eixos comercials de la ciutat. L’ob· jectiu és arribar al màxim de zones, per això la Policia i els Mossos s’han repar· tit els espais comercials. // Redacció

La crida desborda totes les previsions Els santcugatencs es van bolcar el divendres 30 de novembre i el dissabte 1 de desembre en el Gran Recapte 2012 aportant arròs, llegums, llet, oli, conserves i pas· ta a alguns dels vuit punts de recollida instal·lats a la ciutat. El coordinador del punt de recollida del Mercadona de la rambla del Celler, Sergi Figueres, va explicar que “l’afluència de gent no ha parat en tot el dia”, fet que va permetre omplir 14 banyeres d’aliments (uns 600 kg), “molt per sobre de les 2 o 3 banyeres previstes”. #AMANDA BERNAL


Publicitat 13

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Premsa Comarcal

2 ACTUALITAT

desembre del 2012

Campanya del Servei Català de Trànsit

Des de fa uns quants dies, el Servei Català de Trànsit ha iniciat la nova campanya per prevenir els accidents a la carretera amb el lema “Sí, podem evitar-ho”. Una campanya impactant basada en diferents testimonis, tots, casos reals, que han patit algun tipus d’accident de trànsit que els ha marcat de per vida.

Redacció

Barcelona

El Servei Català de Trànsit ha iniciat una nova campanya per ràdio, televisió, sales de cinema i en format pre-roll a Internet. També es pot visionar a través del web www.gencat.cat/transit2012/. A la campanya surten testimonis reals que pretenen conscienciar del perill que hi ha a les carreteres, un perill que ens pot afectar en tot moment i, en qüestió de segons, a qualsevol de nosaltres, ja siguem els conductors, els copilots, acompanyants, motoristes o simples vianants que, malauradament, estàvem al lloc equivocat en el moment equivocat.

5

“Sí, podem evitar-ho”, els accidents a la carretera Per primera vegada, el Servei Català de Trànsit engega una campanya de sensibilització viària protagonitzada per cinc víctimes d’accident, totes, casos reals La campanya es difon a través de televisió, ràdio, sales de cinema i en format pre-roll a Internet

MIREIA SANZ

Responsabilitat I és que, a més, la campanya incideix en el fet que no és només

Va patir un accident de moto als 25 anys. Lesió: paraplegia.

JORDI CASELLAS

Va patir un accident de cotxe als 26 anys. Lesió: traumatisme cranioencefàlic.

ALBERT QUILES

Els cinc casos presentats en la campanya publicitària que s’emet aquests dies són cinc exemples diferents, però amb una cosa en comú, l’accident els va canviar la vida del tot. Testimonis El Xavier Romero, el Josep Roca, l’Albert Quiles, el Jordi Casellas i la Mireia Sanz, a la majoria d’ells l’accident els va deixar en una cadira de rodes. Quines van ser, doncs, les lesions a causa de l’accident? Paraplegia, traumatisme cranioencefàlic... i, en algun cas, també la mort de l’acompanyant.

www.gencat.cat/transit2012/

Els cinc testimonis i les conseqüències del seu accident

testimonis reals

expliquen directament a càmera com un accident els va canviar la vida

També es poden visionar les històries impactants d’aquests cinc testimonis a través del web:

Va patir un accident de cotxe als 2 anys. Lesió: traumatisme cranioencefàlic.

XAVIER ROMERO

Va patir un accident de moto als 28 anys. Lesió: paraplegia.

JOSEP ROCA

Atropellat per un cotxe als 38 anys. Lesió: tetraplegia.

la meva vida es va quedar a l’asfalt amb 25 anys”

jo vaig ser el que vaig tenir menys culpa perquè no conduïa”

els meus pares van morir per culpa d’un cotxe que anava contra direcció”

trobo a faltar aixecar-me al matí i no sentir dolor”

surts de l’hospital amb una tetraplegia i condemnat tota la vida a una cadira de rodes”

el conductor qui en té la responsabilitat, així ho diuen alguns dels protagonistes d’aquestes històries: “Els meus pares van morir per culpa d’un cotxe que anava contra direcció” o “Jo vaig ser el que va tenir menys culpa, perquè jo no conduïa”. Mostra, per tant, que hi ha casos en què la culpa és d’un altre vehicle o de qualsevol distracció i no se sap mai qui en pot sortir malparat. D’aquí la responsabilitat que tenim tots quan posem el peu a la carretera, una acció que cal fer amb els cinc sentits. “No costa res cordar-se el cinturó o posar-se el casc”, diu un dels testimonis, víctima d’un accident.

Conscienciar

La campanya vol fer reflexionar sobre els perills que hi ha a la carretera Sensibilització Aquesta campanya de sensibilització viària protagonitzada per víctimes reals d’accidents de trànsit té, per tant, cinc models, un per a cada testimoni, que expliquen directament a càmera i amb una durada d’un minut i mig, o de trenta segons per la falca radiofònica (acompanyada de la música d’un piano de fons), què en recorden d’aquell fatídic dia, com se senten arran de l’accident, quines van ser les conseqüències, com eren ells abans i, sobretot, com aquell segon de mala sort els ha afectat per a la resta de les seves vides. De fet, així ho apunta un d’ells: “Surts de l’hospital amb una tetraplegia i condemnat tota la vida a una cadira de rodes”. En alguns casos, també hi ha declaracions de familiars i imatges de com eren abans i després de l’accident aquestes víctimes. La finalitat és aconseguir l’impacte amb l’espectador i s’espera que, amb declaracions i vivències de testimonis reals i directes, el missatge pugui arribar millor.

T’agrada la campanya:

“Sí, podem evitar-ho” Dóna’ns la teva opinió a: C/e: premsasct@gencat.cat

@transit


14 Ciutat Aire lliure

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Civisme. La deixadesa fa perillar el Bosc Literari

Hi havia una vegada... una zona mal cuidada Mantenir el bosc de la Serreta és l’objectiu dels veïns de la zona. El proper 20 de gener es fa la inauguració de la nova edició del Bocs Literari que estarà dedicada a la literatura juvenil

N

ingú dubta de la bona iniciativa que es va tenir a l’hora de crear el Bosc Literari per preservar el bosc de la Serreta de Sant Cugat. Ara bé, preservar no només vol dir netejar la zona una vegada l’any, treure els arbres caiguts i plantar els pals amb els cartells dels textos literaris de l’edició d’enguany perquè facin goig el dia de la inauguració. Aquesta és la principal queixa que tenen els veïns de l’Associació de Veïns la Serreta-Bosc d’en Saladrigues i de molts dels usuaris que quan visiten aquest espai es troben amb més deixalles que cartells. Entre ells, l’escriptor Víctor Alexandre, que manifesta la seva decepció per un espai “que podria ser molt més bonic i amable de veure si estigués en bones condicions”. Però des de l’associació de veïns es reivindica que “el gran problema és l’incivisme i les actuacions vandàliques” perquè, a banda de les brigades municipals que periòdicament netegen i habiliten la zona d’arbres caiguts i deixalles, els veïns “recollim tot allò que ens trobem per terra i arreglem el que podem”, afirma el vocal de l’Associació de Veïns la Serreta-Bosc d’en Saladrigues, Carles Castro.

Entre arbres, deixalles i contes La z ona, que ocupa el traçat d’1,2 km de Bosc Literari, forma part de la serra de Collserola i es troba entre els termes de Sant Cugat, Valldoreix i la Floresta. Té l’entrada pel carrer de la Mànega, cantonada amb Estret de Messina, i finalitza al camí de la Serreta. El proper diumenge 20 de gener es farà la inauguració de la novena edició d’aquesta iniciativa que, tot i les queixes que es reben per la seva deixadesa, segueix en peu perquè des de l’asso-

en context Les edicions anteriors Contes. Els contes infantils van ser els protagonistes de la vuitena edició que es va inaugurar el novembre del 2011. Els textos són d’Esther Ballart i les il·lustracions d’Eloi Alegre, tots extrets del recull de contes que publiquen cada setmana a l’espai infantil de la revista TOT Sant Cugat. Literatura . També s’han dedicat edicions a la literatura de Mercè Rodoreda (a la cinquena edició l’any

2008) o a fragments d’obres clàssiques de la literatura universal de Joan Maragall, Victor Hugo o Federico García Lorca, entre d’altres. Cançons. A l’edició del 2010 es va fer un passeig amb cançons de cantautors catalans entre les quals es podien trobar cartells amb les lletres de Lluís Llach, Sopa de Cabra, Raimon, Francesc Pi de la Serra, Joan Baptista Humet o de Maria del Mar Bonet.

ciació es considera “una alternativa per evitar que s’urbanitzi el bosc”. Com sempre, es col·locaran tretze cartells que enguany recopilaran textos d’algunes de les joies de la literatura juvenil entre les quals trobarem autors com Charles Dickens o Alan C. MacLean, entre d’altres. Per aquest projecte, l’associació de veïns rep una subvenció anual de 1.000 euros dels departaments de Cultura i Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Cugat, una partida que enguany es veurà reduïda en un 25%, aproximadament. Amb aquests diners, i amb previsió


Aire lliure Ciutat 15

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

La literatura segueix El mal estat d’algunes zones no aturen la voluntat d’iniciar la 9a edició del Bosc Literari. #ARTUR RIBERA

del que pugui passar durant l’any, s’han imprès tres còpies de cada un dels tretze cartells que s’instal· laran “perquè si algú els arrenca no quedin en blanc, com passa ara”. Saben que és complicat estar pen· dents les vint-i-quatre hores del dia per saber qui es dedica a malmetre aquest espai, per això fan una cri· da al civisme de la ciutadania per preservar “un entorn natural del qual hem d’estar orgullosos”, afir· ma Castro.

en imatges Tema general el qual fan referència les imatges

L’anella verda Aquest projecte està a punt de ser completat. Es tracta del tancament de tota la zona que ocupa l’entorn de verd de la Serreta per protegir-lo. Està format d’una banda pel Bosc Literari i, de l’altra, pel Bosc Natu· ralista, una idea semblant però que se centra a preservar la fauna i la flo· ra de la zona. En aquesta part del bosc s’hi poden trobar cartells expli· catius de l’entorn natural i del can· vi climàtic. L’última fase del projecte són les escales que s’han de construir a l’accés del bosc per la riera per· què actualment “és del tot inacces· sible”, denuncien els veïns, així com la senyalització de l’accés al Bosc Literari i a les altres zones verdes. Castro denuncia que són molts els ciutadans que no vénen perquè no troben l’entrada al bosc per falta de senyals. Aquest projecte està sub· vencionat amb els diners de lliu· re disposició i, segons l’associació veïnal, hauria d’haver estat finalit· zat abans d’acabar l’any però ara tenen les esperances que estigui a punt per a la inauguració del dia 20 de gener. // Anna Mira redaccio@diaridesantcugat.cat @annamiraperich

1

2

3

1 L’accés al Bosc es fa des del carrer de la mànega però els veïns demanen que hi hagi una bona senyalització, fins ara inexistent. 2 Només queda mitja dotzena de cartells dels tretze que hi hauria d’haver i els que encara són visibles, en molts casos són de difícil accés pels esbarzers, com el de la imatge. 3 Per evitar que els cartells quedin en blanc enguany s’han fet tres còpies de cada un dels tretze escrits. #ALBERT BACH

Fishop con Xeito Nova carta d’arrossos A banda de la nostra carta de sushi, pots trobar una varietat d’arrossos entre els quals destaquen el de llamàntol, marisc i el de “ chuletón” basc, boníssim! Els pots tastar, com tot el que tenim a la carta, al nostre local, endur-t’ho a casa o bé demanar que t’ho portem a domicili, sempre mantenint la qualitat al 100%. A més, ara pots gaudir d’una promoció del 20% si véns a recollir la comanda entre les 16 i les 20 h. Ah!, i hem començat a fer les reserves per la nit de Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any… ja que obrim tots aquests festius perquè trobar restaurant no sigui un problema! No deixis passar més temps .Encarrega ja la teva taula!

Horaris: De dm. a dg. (dg. nit i dl., tancat) De 12 a 17 h i de 19.30 a 01 h. A domicili, de 12 a 23 h. (Comanda mínima, 30€) Av. de Lluís Compays i Jover, 31 08172 Sant Cugat Tel.: 93 590 61 48 info@barcelonaconxeito.com www.barcelonaconxeito.com

Carrer de la Terra 1, 08223 Terrassa (Barcelona) Tel.: 93 784 87 21 masiaelsbellots@yahoo.com www.Facebook.com/ masia.elsbellots.7 Pàrquing gratuït i zona de jocs infantil.


16 Ciutat Actualitat Mobilitat. Entra en marxa un nou tram de carril bici

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Política Els partits d’esquerres presentaran al·legacions a les ordenances fiscals

Les forces d’esquerra de Sant Cugat ja han anunciat que presentaran alternatives a les ordenances fiscals i als pressupostos del govern municipal de CiU. Una de les reivindicacions recurrents és la de fer més èmfasi en la tarifació social, de manera que paguin més les persones que més ingressos tenen.

LA PICA I LA SOCA

Anar amb bici a la UAB, ara més fàcil

Jordi Puignero @jordiPuignero Amb això de les pensions, el PP acaba de batre el rècord d’incompliments per legislatura. @IFuentesAlbesa @BrunodSalvador

El divendres 30 de novembre es van inaugurar uns 300 metres nous de carril que permeten anar de la zona on hi ha l’empresa Applus fins al Servei d’Activitat Física (SAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’objectiu és que els estudiants de Sant Cugat i Cerdanyola puguin desplaçar-se a la universitat fent servir un mitjà de transport net. Per celebrar-ho es va organitzar una pedalada amb membres de l’Ajuntament de Cerdanyola, Sant Cugat i la UAB. No s’ha volgut perdre aquesta inauguració el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. #JR. Armadàs

Ignacio Fuentes @IFuentesAlbesa @jordiPuignero @BrunodSalvador No creo que en CiU estéis como para reiros de nada... Suficiente tenéis ;)

Urbanització

Al mes de febrer arribaran les obres de la Floresta

euros) i que està previst finalitzar-lo durant els mesos d’estiu. Aquestes obres s’iniciaran a banda de les que s’estan duent a terme actualment a la zona, com l’arranjament del passeig de la Floresta i el pla d’enllumenat, que s’acabaran abans que finalitzi l’any 2012. // A. Mira

Aposta

El PSC no vol que es deixi de banda la tarifació social A partir del mes de febrer del 2013 s’iniciaran nous projectes d’urbanització i millora a la Floresta. Durant la primera quinzena de febrer està previst que comencin les obres d’urbanització del carrer del Casino. La tinenta d’alcalde de Serveis Urbans, Cristina Paraira, i el regidor d’Urbanisme i Obres, Pere Casajoana, van oferir una roda de premsa el 28 de novembre per explicar els plans d’arranjament del districte. Entre aquests, la urbanització del carrer de Bona Vista i la realització del pla d’asfaltat de la Muntanyesa Nord, el projecte més costós (330.000

Els socialistes santcugatencs volen que l’Ajuntament faci més esforços en l’acompliment de la moció per introduir la tarifació social en impostos i preus públics. El PSC ho va demanar en el marc de la presentació de les al·legacions a les ordenances fiscals del 2013. Els socialistes també van recordar que, tot i l’oferta de diàleg feta pel govern municipal, encara no han rebut resposta. Segons el portaveu de la formació, Ferran Villaseñor, les d’enguany són les millors ordenances fiscals dels últims anys ja que tenen un accent social més notori en la línia del que demanen

Política El portaveu d’ERC al Congrés, Albert Bosch, visitarà Sant Cugat 21 de desembre a les 18.00 hores La secció local d’ERC ha confirmat que a finals de mes visitarà la ciutat el portaveu de la formació independentista a Madrid. Albert Bosch analitzarà el moment polític i el futur paper de la formació al nou Govern.

Substitució Carme Babiloni, nova cap de l’oposició de Valldoreix Carme Babiloni serà la nova vocal de la Candidatura de Progrés i Catalanista de Valldoreix (CPCV) en substitució de Pau Alonso. Aquest ha dit que deixa el seu càrrec per motius laborals. “Necessito més dedicació a la meva feina i per això vaig plantejar el meu relleu”.

els socialistes. Entre les seves propostes destaca la que pretén eximir de pagar impostos als propietaris de solars que els cedeixin a l’Ajuntament per fer horts urbans o la de crear una targeta del gimnàs municipal només per anar a la piscina. Villaseñor també ha recordat que l’IBI ha pujat un 50% els últims anys tot i que el 2012 només hagi augmentat un 3%. Amb tot, el PSC és del parer que Sant Cugat és un dels municipis de la zona amb una pressió fiscal més alta. // Redacció

Associació

La FAV i UASC volen millorar la participació

Una vegada finalitzats els diferents consells de barri de Sant Cugat, la Federació d’Associació de Veïns (FAV) i la UASC han presentat una queixa formal al Síndic de Greuges per denunciar la falta de voluntat política del govern municipal per incentivar la ciutadania a participar en els consells de barris. El president de la FAV, Manel Sánchez, ha manifestat el descontentament de diferents associacions per la falta d’informació i voluntat per “aplicar una veritable participació ciutadana”. Segons ha denunciat Sánchez juntament amb el president de la UASC, Jaume Massanés, “és vergonyosa la baixa participació de la ciutadania en els consells de barri”. Asseguren que la mitjana de participació en molts casos no arriba a les deu persones, en zones de més de 20.000 habitants, com el cas del Centre-Est o Centre-Oest. La queixa que s’ha presentat davant del Síndic de Greuges de Sant Cugat contempla els tres punts que consideren més importants i que asseguren que no es contemplen de la moció institucional aprovada el passat mes de juny. Es demana la publicació al lloc web de l’Ajuntament i l’enviament de díptics informatius explicant els horaris i les convocatòries dels consells, així com la necessitat de fer arribar als veïns les actes de tots els consells, que asseguren que ara no es compleix. // A. Mira


Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

x-2012 Diari St Cugat 290x375.pdf

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

1

26/11/12

11:16

Publicitat 17


18 Opinió i debat

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Mireia Ingla. Presidenta d’ERC Sant Cugat

ERC: Gràcies, Sant Cugat

El nostre objectiu és vetllar pels interessos del nostre municipi i alhora contribuir a fer realitat aquest somni de llibertat nacional

H

# LUCIE PERRIN

an passat gairebé quinze dies des del 25-N i són moltes les lectures que s’han fet dels resultats. La classe política espanyola, incitada pels seus mitjans de comunicació de capçalera, neguen que les urnes hagin decidit que el proper Parlament de Catalunya sigui el més sobiranista que mai hem tingut. A ningú li hauria de sobtar aquesta esbiaixada i interessada lectura d’un poder centralista que es troba abocat en una permanent campanya de desprestigi i menyspreu cap a Catalunya i que dirigeix tots els seus esforços a escanyar econòmicament un país, a còpia d’espoliar-lo fiscalment i d’incomplir sistemàticament totes les obligacions contretes. Actuen com uns vulgars usurers, que alhora que ens assetgen, ens obliguen a demanar un rescat a canvi d’interessos draconians impossibles de tornar. Si no fos perquè les conseqüències són dramàtiques per als ciutadans i ciutadanes, semblaria que es tractés d’una novel·la inspirada en els aspectes més sòrdits de l’Edat Mitjana. La legislatura que encetem tindrà un Parlament amb una majoria sobiranista amb 87 diputats i un govern que haurà de ser liderat de forma compartida entre dos partits que defensaven la independència en el seu programa electoral. Aquest escenari ens permetrà encetar el camí cap a la independència, a través de la convocatòria d’un referèndum com més aviat millor. L’única opció real de sortir d’aquest atzucac és, ara per ara, convertir-nos en un nou estat dins la Unió Europea que pugui utilitzar tots els seus recursos econòmics que com a país solvent genera. Les propostes unionistes continuen enrocades a formar part d’un estat que, a banda de ser incapaç de reconèixer la diversitat nacional del seu territori, es troba al llindar del rescat europeu. Ha quedat clara la voluntat dels catalans i catalanes de no confiar-li a una majoria monocolor el futur del país. En moments tan transcendents com el que estem vivint, cal la implicació de tothom, partits, món empresarial i sindical i la societat civil. Cal garantir per damunt de tot la cohesió social i aquesta se sustenta des dels municipis, i en aquest sentit, els nostres Ajuntaments n’han de ser els garants. Per això també cal una participació diversificada a l’hora de governar els munici-

@mireiaingla

“Convertir-nos en la segona força de la ciutat, és per a nosaltres una confirmació de la necessitat que hem de continuar presents en el dia a dia de la política municipal”

pis del país, els lideratges únics i inamovibles no ho podran aconseguir. La confiança que els santcugatencs i santcugatenques han atorgat a ERC representa un gran reconeixement per a la nostra secció local. Convertir-nos en la segona força de la ciutat, és per a nosaltres una confirmació de la necessitat que hem de continuar presents en el dia a dia de la política municipal. Malgrat la situació actual –fora del consistori–, que esperem que sigui temporal, el nostre objectiu és vetllar pels interessos del nostre municipi i alhora contribuir a fer realitat aquest somni de llibertat nacional, que diguin el que diguin, des del dia 25-N tenim més a prop. Ambdós objectius són la nostra prioritat. Per això en aquesta campanya electoral, com hem fet en altres ocasions, ens hem volgut acostar als nostres conciutadans i conciutadanes, per tal de fer-los partícips d’un projecte polític que per damunt de tot treballa per al benestar dels catalans i catalanes, que passa per viure, sense cap mena de dubte en un nou país millor. Aquest esforç s’ha vist reconegut en aquestes eleccions i per això volem continuar treballant per tal que el nostre projecte seriós i rigorós, sigui indispensable per al futur de Sant Cugat. Moltes gràcies per la confiança que ens heu fet! //


Opinió i debat 19

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Víctor Alexandre Escriptor

El parany no està en el ‘què’, sinó en el ‘com’

Mentre que dir-se català sense dir-se espanyol és sinònim de nacionalisme, dir-se espanyol a seques és sinònim de normalitat

@valex_cat

Quim Pla Inquiet

Artistes de parets

@quimpla

N

o fa gaire, un polític santcugatenc em feia aquestes preguntes: “Que hi ha censura, avui dia, a Catalunya? Que hi ha normes invisibles que limitin la llibertat d’expressió?” Li vaig respondre que sí. I tant que n’hi ha, de censura! Hi ha excepcions, certament. Per exemple, aquest mateix diari de sant cugat que el lector té a les mans. Però en els grans mitjans generalistes, incloent-hi ràdios i televisions, ja és tota una altra cosa. Passa, això no obstant, que les formes actuals són més subtils que les d’abans i costen d’identificar. Però hi ha censura de la paraula, censura del pensament i censura de veus incòmodes per tal que de la suma de tot plegat en surti l’autocensura, que és la més perversa de totes les formes de censura i que es manifesta per mitjà del pensament i del llenguatge políticament correctes. Si el mateix censurat s’autocensura, qui pot identificar el censurador? Val a dir que la censura actual té uns tentacles d’aparença molt afable i contra els quals, precisament per això, no activem cap mecanisme de defensa. És cert que en tenim prou de saber quin capital i quin ideari polític hi ha al darrere d’un gran diari o d’una cadena de ràdio o de televisió per veure quin enfocament dóna a determinades notícies, però això no és res més que la punta de l’iceberg o una simplificació de la realitat. L’autèntic parany es troba en el fet que, ocupats com estem controlant quin mitjà no ha dit segons ‘què’, no ens adonem de ‘com’ ho ha dit aquell que sí que ho ha dit. I és que el 90% de les vegades la manipulació no afecta al ‘què’ sinó al ‘com’. Tanmateix, caldria separar molt bé el que és una notícia del que és una opinió, perquè la manipulació no es produeix en el segon cas,

L

a setmana passada llegíem un nou projecte que s’està duent a terme a la ciutat per tal de canalitzar les necessitats artístiques d’aquells que practiquen l’art del grafit. Celebro que comenci a caminar la proposta “1,2,3 Grafff” per designar parets “aptes” per ser pintades i que l’Ajuntament faci d’administrador entre pintors i propietaris. Una proposta que, a iniciativa del Casal de Joves TorreBlanca, permetrà que aquells que fins ara s’amagaven per mostrar el seu art ara ho hagin de fer menys. No cal dir que sóc un defensor del grafit i dels murals a parets de les ciutats, no només crec que no és una manera d’embrutar, sinó perquè més enllà de l’art són una forma d’expressió oberta, mutant, fresca i democratitzadora. Un art que s’obre a nous llenguatges i no es tanca en les parets d’un museu. Però hem d’anar més enllà, si bé és cert que aquesta ha estat una demanda durant molts anys i ara fem un primer pas no podem aturar-nos en la simple

com podria semblar, sinó en el primer. Una opinió, al capdavall, per polèmica que sigui, té un autor que se’n fa responsable i davant la qual el lector, l’oient o l’espectador poden oposar-s’hi o distanciar-se’n. En el cas d’una notícia no. És cert que el redactor d’un diari o d’una emissora també signa la seva feina com ho fa el col·laborador quan emet una opinió; la diferència, però, és que en el primer cas el treball no ens arriba com una visió personalitzada sobre un fet, sinó com la visió pretesament neutra d’un mitjà informatiu. Per entendre’ns: quan llegim o escoltem les notícies, no percebem que la persona que les ha redactades té nom i cognoms i que també tenen nom i cognom els periodistes de les agències d’informació que les han elaborades originalment. I, ves per on, és justament aquí, per aquest escaire, per on ens fan la major part dels gols. Ho veiem, per exemple, en l’ús del terme nacionalista, que s’empra per definir les forces catalanistes però mai les espanyolistes. Cosa que, a cops de repetir-ho sistemàticament, acaba manipulant el nostre inconscient fins a convèncer-nos que la reivindicació dels drets nacionals de Catalunya és nacionalisme i la imposició de la nació espanyola és un fet natural. En altres paraules: mentre que dir-se català sense dir-se espanyol és sinònim de nacionalisme, dir-se espanyol a seques és sinònim de normalitat. A partir d’aquí ja tot és possible, perquè aquesta configuració del pensament prové d’una profunda i sibil·lina rentada de cervell de la qual, precisament perquè no la percebem, en som, a més de presoners, propagadors efectius. I el més pervers de tot plegat és que els principals manipuladors del nostre cervell no són els mitjans de comunicació espanyols, són alguns mitjans de comunicació catalans. //

gestió d’encàrrecs de murals. Si un propietari privat vol decorar la seva façana, que el Casal serveixi de connexió entre demandants i artistes. El que no podem és encotillar la proposta d’entrada fent els encàrrecs a mida com sembla que neix la proposta. Ara que ja hem etiquetat el que abans eren delinqüents com a artistes, hi haurà lloc en aquestes parets per a murals reivindicatius? O només es podrà pintar allò que passi pel sedàs municipal? Un cop més som porucs i no donem opcions a la lliure expressió. Podria pensar que el temor és que no ens convertim en una ciutat com Belfast, plena d’apassionants murals polítics, però sabent i coneixent el poble que trepitjo em decanto més per una por que l’art no estigui estèticament a l’altura de la nostra ciutat intel·ligent. D’entrada celebro la iniciativa, si hi ha grans murals i molt d’art en milers de parets arreu del territori que s’han fet a l’ombra de la legalitat i n’han sortit grans obres, imagineu-vos el que en pot sortir a plena llum del dia i sense por de ser multats. //


20 Opinió i debat

Jofre Llombart Sotsdirector d’‘El món a RAC1’

20 anys d’‘Els Quatre Cantons’

Jo que tenia el Ramon Grau per una persona seriosa i resulta que deixa un dels seus tresors a un tarambana

@jofrellombart

Immaculada Amat Directora d’Amat Immobiliària

Actituds i compromís

immaculada.amat@amatfinques.es

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

A

Sant Cugat hi ha hagut una doble celebració. Hem celebrat que el Diari de Sant Cugat ha fet vint anys i -més important- hem celebrat que el Diari es renova. Que en uns temps tan difícils per tothom, també pels mitjans de comunicació, algú s’atreveixi no només a mantenir una capçalera sinó a renovar-la, és sempre un motiu de satisfacció. Satisfacció pels lectors, pels treballadors, per la ciutat de la qual informa i en definitiva per la democràcia en general perquè tota finestra oberta sempre ajuda a enfonsar les arrels de la llibertat. Parlar del Diari de Sant Cugat és parlar d’un model d’èxit. L’èxit no només es pot avaluar amb xifres sinó que a vegades també va bé recordar què és referent i què no. I el Diari de Sant Cugat ho és. Ho és des que uns meravellosos sonats van decidir muntar un diari que aleshores li digueren Els Quatre Cantons. Per mi sempre serà Els Quatre Cantons de la mateixa manera que per molta gent l’avinguda de Lluís Companys sempre serà Alfonso Sala. Mal exemple, ho sé, és per allò de la memòria col·lectiva. Que els responsables dels Quatre Cantons eren uns temeraris ho demostra el fet que amb només dinou anys em van encomanar que em fes càrrec de la coordinació del diari només quatre anys després de la seva inauguració. Jo, que tenia el Ramon Grau per una persona seriosa i resulta que deixa un dels seus tresors a un tarambana. Torno a la seriositat per agrair-li públicament al Ramon aquella oportunitat. Miraculosament crec que allò va funcionar a còpia de moltes hores, moltes nits en vetlla, nervis i riures. Els dijous al matí s’havien d’enviar les linotípies a la impremta, a Girona, i per això havíem de tancar les notícies 48 hores abans. Les nits de dimecres a dijous eren tan llargues com divertides i

L

a societat en general està passant moments molt difícils, tots pertanyem a aquesta societat i és la nostra opinió que tots en la mesura de les nostres possibilitats hem de contribuir a gestionar de la millor manera possible els problemes socials que s’estan generant.Un entre molts és la impossibilitat per part de moltes famílies de pagar el lloguer convingut; davant aquesta situació l’administrador pot fer dues coses: complir amb la seva obligació professional o bé afegir a aquest compliment una visió més social. En el primer cas i d’acord amb el que preveu la Llei d’arrendaments urbans, és funció de l’administrador un cop esgotada la via de reclamació amistosa iniciar el procediment de desnonament; segurament, aquesta via és la més còmoda per a l’administrador ja que compleix amb la legalitat i traspassa el problema i la responsabilitat a l’organisme corresponent. En el segon cas, i aquesta es la visió d’Amat, és el nostre repte intentar aconseguir resoldre per la via amistosa, per la via de trobar solucions, totes

dramàtiques i, sobretot, edificants. Mai he après tant amb tan poc. Un record des d’aquí a les persones amb les que vam patir, compartir i gaudir aquella experiència: l’Àngels Castuera, la Geni Lozano i l’Eduard Marín, avui feliçment repartits pel mapa comunicacional català. Fa un temps, quan l’Antoni Bassas era líder amb El Matí de Catalunya Ràdio, li van preguntar quin era el secret del seu èxit. I va contestar: “Treball, talent i sort”. És a dir, una barreja de pencar molt -posar-hi moltes hores-, estar ben preparat pel repte que tens al davant i la fortuna, allò que col·loquialment coneixem com “estar al lloc adequat en el moment adequat”. A aquesta tripleta virtuosa (treball, talent i sort) hi afegiria un altre ingredient indispensable per qualsevol èxit: el treball en equip. El Barça de Guardiola: si un membre del meu equip guanya, l’equip guanya, i si l’equip guanya, jo guanyo. No buscar el culpable sinó l’error. Subratllar els punts forts i corregir els febles. Ser sincer. No manipular. Parlar de cara en lloc d’amenaçar d’esquena. Convèncer amb la seducció i no amb la por. I aquesta és la manera com crec que ha crescut el Diari de Sant Cugat de portes endins i que també explica part de l’èxit. I si penso amb una persona sacrificada per l’equip, que demana la pilota quan convé i la passa quan és millor pel conjunt, em ve al cap l’Àlex López. De tot allò, han anat passant 20 anys, i ara, uns triennis després, i a Barcelona estant, continuo llegint el Diari de Sant Cugat, ja sigui a casa dels pares (que han estat subscriptors tot aquest temps) o bé a la feina, on el Josep Maria Vallès té la gentilesa de fer-me’l arribar. Vull saber què passa a Sant Cugat i vull saber què n’opinen els primeres espases de la societat civil. Per això m’alegra que el Ramon hagi donat una volta més al cargol per renovar el diari. 20 anys després continua sent un tresor... i jo un tarambana. Felicitats! //

les situacions d’impagament de lloguers amb què ens anem trobant. Estem arribant a finals del 2012, per això és ja possible analitzar com ha estat l’any, quins resultats hem obtingut amb aquesta política i quin cost ha tingut per la nostra empresa. Comencem per l’increment de la morositat, a la nostra empresa tenim dades de morositat des de principis dels anys 90, i ens alarmarem a l’hora d’analitzar aquelles dades i recordar les situacions dramàtiques viscudes, per això ens proposarem el repte i s’intentarà evitar-ho. Quins han estat els resultats? Que el percentatge de morositat sigui del 4,26 %, que el percentatge de procediments iniciats en els jutjats sigui del 9 per mil i que el percentatge de desnonaments sigui d’1,8 per mil. Com ho hem aconseguit? Tal com deia, amb gestió i més gestió; i gestió significa increment de costos, significa incrementar plantilla, però no ho lamentem, hem aconseguit el que ens proposàvem amb l’ajuda en tot el que han pogut dels propietaris que son sensibles a la situació complexa que estem vivint. //


Opinió i debat 21

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Marina Romero Periodista

Cara a cara Societat

Els llums de Nadal al carrer Mayte Pérez Presidenta de Sant Cugat Comerç

Blai Blanquer Rector parròquia Sant Pere d’Octavià

“L’encesa de llums és una de les coses mes simbòliques de l’època de Nadal”

“El comerç aviat es va cruspir la fantasia en benefici propi. Ara ho reclama la crisi, diuen”

U

C

n dels trets de sortida de la temporada de Nadal és l’encesa de llums a carrers i botigues. Com és tradició, a principis de desembre l’encesa de llums a Sant Cugat, i per mi, juntament amb la decoració nadalenca, els avets, i els pessebres, és una de les coses mes simbòliques de l’època de Nadal. Comercialment parlant, i més en els moments que ens ha tocat viure, vam canviar les bombetes tradicionals per llums LED per vetllar pel medi ambient i el baix consum, i les vam posar iguals a tot els comerços de la ciutat associats per donar imatge de continuïtat. Per a mi el més important i del que no ens podem oblidar és que les llums donen vida, alegria, animen carrers i places i fan que l’esperit del Nadal, ompli la ciutat. I una de les coses que més m’omplen és la cara dels nens i la seva feliçitat quan s’encenen. Deixem que les llums de Nadal il·luminin les nostres esperançes en un futur millor. //

Vinyeta Teixi

ada desembre el món benestant llueix un devessall de lluminàries amb referències llunyanament bíbliques, o amb cérvols i barbuts que desafien el fred i les nits llargues. I a tots, poc o molt ens fascinen els aires de festa i els castells de focs i la gatzara. El comerç aviat es va cruspir la fantasia en benefici propi. Ara ho reclama la crisi, diuen. Vés a saber! Fins fa poc feia modern comprar festes de catàleg i aclofar-nos a la butaca que ens regalaven perquè estiguéssim quietons. Però ara que van tan mal dades, tenim l’oportunitat que Nadal sigui més Nadal que mai. M’agrada que arribi. Amb l’estrella amb cua, i el bou i la mula, sí, però sobretot amb tota aquella patuleia que es mobilitza cap a l’estable per trobar-hi Déu en una criatura que no té res. A mi, que no voldria veure’m mai lligat a la butaca elèctrica, m’agrada el Nadal d’aquesta mobilització. Tan escanyats com estem, allà, a la llum només d’un gresol, hi ha qui ensenya als pobres per fora, a ser lluminosos per dins. //

‘Incendis’

A

@marinaromero_

caba de ser premiada amb 5 premis Butaca, el millor reconeixement que pot tenir qualsevol artista o muntatge, el del públic. Durant la seva estada al Teatre Romea va aconseguir un índex d’ocupació del 100% (tot i que l’obra arriba a superar les tres hores de durada) i ha rebut des del primer dia una acollida entusiasta de la crítica. No hi ha cap teatre català on el públic no s’hagi posat dempeus per lloar una interpretació que arriba a l’excel·lència. I divendres, el Teatre-Auditori no en va ser un excepció. És un clàssic contemporani, obra del canadenc d’origen libanès, Wajdi Mouawad. La història no és fàcil d’explicar. Només us avançaré que a una mare li és impossible explicar als seus fills la seva història i els convida a tornar al seu país d’origen, el Líban, perquè descobreixin el seu passat. Perquè una veritat com aquesta no pot ser revelada, ha de ser descoberta. Només per veure Clara Segura i Julio Manrique brillants en la interpretació dels seus personatges, el muntatge ja pot cridar qualsevol a anar al teatre. L’espectador ha de saber, però, que no tindrà temps de sortir de la història i que quedarà totalment atrapat. És el teatre que més s’assembla al cinema però amb una dosi de proximitat i intimitat que la gran pantalla mai podrà assolir. Una gran oportunitat per tornar a creure en la fe de la cultura, en la importància d’aprendre a pensar i per comprendre perquè l’amor i l’horror són dins nostre. El xoc que produeix aquest muntatge en l’espectador el deixa emmudit, amb el cor encongit i amb alguna que altra llàgrima entre els ulls. M’atreveixo a dir que Incendis és el més gran que he vist en molts anys de teatre. Ara torna al Romea. I l’excusa de no saber què regalar en aquestes dates nadalenques és la gran oportunitat per no deixar escapar una obra que passarà a la història. Al Teatre Romea Incendis tornarà a cremar del 5 de desembre al 13 de gener. Quan milers de persones es posen dempeus en diferents teatres és senyal que alguna cosa inexplicable acaba de passar. I el millor és que si no us ho voleu perdre, encara teniu l’oportunitat. //


22 Opinió i debat

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Imatges de #elmeuracostc

Piulat a #santcugat

Eleccions innecessàries

@crsilastraravn (Cristina Lastra) SpanishDanishEnglish

Aníma’t! El més petit pot ser molt gran: Mercat solidari de Nadalde l’1 al 16 de desembre al Sant Cugat Trade Center

Ignacio Fuentes PP @IFuentesAlbesa

D

esprés de diversos mesos sense escriure al diari, ho faig aquesta vegada des de la llunyania en terres sud-coreanes. Encara que sigui a gairebé 10.000 de distància no he estat aliè als esdeveniments que han succeït durant els últims tres mesos (Diada, manifestació 12 Octubre, vaga general, eleccions 25-N, etc.) Sens dubte, de tot el que ha passat em quedo amb la convocatòria de les eleccions, i més enllà del resultat m’agradaria ressaltar la falta de responsabilitat d’Artur Mas. El fet que enmig de la major crisi econòmica de les últimes dècades, un líder polític tingui prioritats per sobre de solucionar els problemes econòmics i financers del territori on treballa em resulta com a mínim depriment. El problema que pateix Catalunya i altres regions com Euskadi és que l’independentisme dicta el camí a seguir encara que això comporti una sortida més lenta i dura de la crisi. Som testimonis de les preferències de CiU en intentar pactar amb ERC en la Generalitat, i en l’àmbit municipal la seva proximitat amb grups com la CUP que tenen posicionaments totalment llunyans als necessaris i correctes per resoldre els problemes estructurals de la nostra economia. El paper del PP en l’àmbit municipal i autonòmic és fonamental per recordar als banderers de la despesa pública de CiU, que tenen càrrecs públics i que la seva obligació és procurar millorar la desastrosa situació econòmica, no empitjorar-la amb polítiques excloents i allunyades de la realitat. //

@ toniartero Manresa CAT

@alexcalmo: “Estudiant H. de l’Art, assessor de @CiUSantcugat i conseller nacional de @JNCatalunya #elmeuracostc favorit és Beneductus Cugat

Que Bustos ens expliqui per què IKEA va deixar Sant Cugat i va escollir Sabadell

@GabiSantCugat Becari del Col•legi La Farga

www.totsantcugat.cat Notícia més llegida (1.000 lectures)

El preu dels pisos toca fons tant en venda com de lloguer

Posar-te una multa per col·locar un cartel d’‘es ven’ al teu cotxe! Això sí que és un robatori

Mai en l’última dècada havia estat tan barat comprar o llogar un pis.

Opinió més llegida

No et perdis...

“El teatre valldoreixenc durant els anys 30 del s. XX” Juanjo Cortés Historiador valldoreixenc

@f_bellmunt (Francesc Bellmunt)

Vídeo: El modernisme a Sant Cugat (I): El mercat de Pere San

El PP també vol esborrar del mapa cultural espanyol el treball dels professionals catalans de la informació de TVE-Sant Cugat. #virustroians

Visita l’exposició del TOT Fotoportada a la Casa de Cultura fins al 9 de desembre


Opinió i debat 23

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Artur Churchill i Winston Mas El mes de maig de 1940 Anglaterra va entrar en guerra contra Alemanya. El tot just anomenat primer ministre britànic, Sir Winston Churchill, va gestionar la situació bèl·lica amb una eficàcia reconeguda encara ara pels millors historiadors del món. Els seus discursos per la BBC i la Ràdio Britànica, no només donaven moral a les tropes, sinó sobretot a una població anglesa, especialment la londinenca, que patia dia sí dia també els bombardejos nazis. La Segona Guerra Mundial va ser un moment crucial en la història de la Gran Bretanya. Però Churchill no només va gestionar amb eficàcia la guerra, va establir les bases perquè a la postguerra Anglaterra quedés ben posicionada a Europa. Va defensar les seves colònies i va perjudicar tant com va poder el domini de l’URSS en els diferents països d’influència soviètica. Va ser també un dels ideòlegs per crear les Nacions Unides. En acabar la guerra, pocs mesos després, hi va haver eleccions generals al Regne Unit i Churchill no va sortir escollit. La vida i els pobles a vegades són així de cruels. L’any 2010 Artur Mas assumeix la responsabilitat de presidir un país mal gestionat, ofegat per la crisi i amb deutes milionaris. El president Mas es passa un parell d’anys batallant contra governs de Madrid que no paguen, que el difamen i que l’acusen de corrupció sense proves i saltant-se la llei de la forma més barroera. Al mateix temps ha de suportar el cinisme de veure com els responsables del deute i de la mala gestió heretada li organitzen manifestacions contra les retallades i el titllen de destructor de l’estat del benestar. Malgrat tot, el President Mas té la valentia d’encetar un procés cap al dret a decidir de Catalunya a esdevenir un nou estat d’Europa, amb el suposat suport de tot un poble, però a la hora de la veritat molta gent no el vota. El diumenge a la nit em vaig enrecordar de Winston Churchill. Jordi Puigneró i Ferrer Tinent d’alcalde i membre de l’executiva local de CDC

Accident Accident a Sant Cugat, a la parada del bus de la benzinera als Quatre Cantons (av. de Rius i Taulet). El dimecres 7 de novembre al voltant de les 18.15 h vaig caure al carrer just a la parada del bus que he esmentat a dalt, i diverses persones que eren allà em van ajudar molt amablement. Si alguna d’aquestes persones llegeix aquest escrit i pot posar-se en contacte amb mi li estaria molt agraïda. Anna. Tel. 93 675 59 79 – 697 920 057 Anna Campanera

DiarideSantCugat President: Ramon Grau Director: Josep Maria Vallès. Subdirector: Àlex López Puig Responsable de Canals Multimèdia: Laura Grau Edita: Premsa Local Sant Cugat, SL. C/ de Sant Antoni, 42-44 08172 Sant Cugat del Vallès (BCN) www.diaridesantcugat.cat redaccio@diaridesantcugat.cat

La revalorización de las pensiones Queja del Partido de los Pensionistas en Acción ante el Defensor del Pueblo referente a la no revalorización de las pensiones y su aumento. La queja ha sido registrada con el número 12316854 de fecha 2.12.2012. Motivos El Gobierno, en su reunión de Consejo de Ministros del 30.11.2012, ha determinado que las pensiones suban un 2% (las inferiores a 1.000 euros) y un 1% las restantes. El IPC al 30.11.2012 supone un incremento del 2,9%. El artículo 50 de la Constitución señala que ¿los pode-

res públicos garantizarán mediante pensiones adecuadas y periódicamente actualizadas, la suficiencia económica a los ciudadanos de la tercera edad. Entendemos que se está incumplido este artículo y en consecuencia solicitamos inicie los trámites oportunos para que sea declarado inconstitucional el referido acuerdo del Consejo de Ministros. Agustí Soberano Presidente del Partido de los Pensionistas en Acción

Tracte Cal dir per endavant, que tota la meva família sempre ha estat molt ben atesa a l’Hospital General de Catalunya, per a qualsevol cosa és el lloc on sempre hem acudit, tant per a problemes greus com de rutina. El tracte, sobretot del personal mèdic, sempre ha estat molt humà i correcte i ens hi sentim ben atesos. L’altre dia, però, vam viure un cas que ens va deixar molt mal gust de boca, era diumenge cap al tard i vam haver d’ingressar l’àvia per una caiguda. Una vegada a l’habitació, vaig acompanyar el meu avi a menjar alguna cosa a la cafeteria del centre. És veritat que era tard, faltaven 10 minuts per les deu del vespre, hora que tanquen el servei. Gràcies a la predisposició del cambrer, ens van donar un parell d’entrepans a corre-cuita i a corre-cuita ens els vam menjar, amb la sorpresa que un vigilant va entrar per la porta com si ho fes en un saloon d’una pel·lícula del far west i amb to amenaçador ens va dir que faltaven cinc minuts i que tancaven, al cap d’una estona en un to encara més greu ens deia que al nostre entrepà li quedaven dos minuts de vida. El meu avi té prop de 90 anys i està malalt, vaig dirigir-me al “pistoles” i li vaig dir que allò no era un discoteca que era un hospital i que fes el favor de tenir una mica de sentit comú amb una persona que podria ser el seu pare. “Ud. regalaría 10 minutos a su empresa sin cobrar? Pues estos señores tampoco”, referint-se als cambrers. No vaig poder més i li vaig dir que si es tractava de treballar en un servei públic com és un hospital, o s’estava disposat a fer-ho amb totes les conseqüències, o millor

que es dediqués a una altra cosa. Vam sortir per la porta davant del “xèrif” que amb ulls vermells i repicant les claus a la mà, ens perdonava la vida. Crec que en un lloc com aquest on es va per necessitat el que cal és sobretot un tracte humà i molta paciència, el personal ha de tenir una actitud molt diferent. Suposo que la selecció i les condicions laborals també hi deuen influir. Família Soldevila

Aclariment El Partit Popular ha augmentat un miler de vots respecte a les darreres eleccions autonòmiques a Sant Cugat i no els ha perdut, com dèiem per error a l’editorial del Diari de Sant Cugat del 30 de novembre passat. Josep M. Vallès Director DSC

Aclariment Sobre el reportatge “Els petits fan glup, glup a favor de la integració” publicat al Diari de Sant Cugat del 30 de novembre passat hem d’aclarir que Havas Media no és cap productora. Havas Media és una multinacional de comunicació especialitzada en planificació de mitjans. I que els nens que han participat han estat 4 de l’escola Thau de Sant Cugat i 6 de la Fundació Catalana Síndrome de Down. Redacció DSC

ENVIA’NS ELS TEUS MISSATGES: PER ADREÇA ELECTRÒNICA: lectors@diaridesantcugat.cat PER CORREU TRADICIONAL: c/ Sant Antoni, 42-44 08172 Sant Cugat del Vallès (BCN) Les cartes enviades no poden superar les 15 línies mecanografiades o 1.000 caracters (espais inclosos). El Diari de Sant Cugat es reserva el dret a tallar en qualsevol cas el text com també a publicar-les en aquesta pàgina.

Consell Editorial: Aina Serra, Antoni Blanch, Antoni Monerris, Davide Bonaccini, Eduard Jener, Eduard Torres, Francesc Carbó, Joan Carles Gassiot (secretari), Joan Tortosa, Joan Troyano, Jordi Casas, Josep A. Teixidó, Josep Daniel, Josep M. Sans Travé, Josep M. Vallès, Lluís Godayol, Maria Xinxó, Mayte Pérez, Pere Esquerda, Quim Pla, Rafa Gómez, Ramon Grau (president), Rogeli Pedró, Sergui Figueres, Valentí Feixas, Verónica Bronstein, Víctor Alexandre i Xavier Grau Gerent:  Anna Comella Redacció: Àlex López, Mariona Sagalés, Joan Ramon Armadàs, Pere Fernández, Cinta Caballé i Àgata Guinó, Anna Mira. Correcció: Queralt Simeon. Departament comercial: Cristina Fernández, Michele Orrú, Sandra Boix, Elisa Palazón i Susanna Carmona. Fotografia: Artur Ribera i Amanda Bernal. Col·laboradors: Àngels Solé, Anna Toro, Antonio Priante, Arcadi Oliveres,  Christian Treceño, Diana Comas, Dolors Vilarasau, Domènec Miquel, Eduard Jener, Eloi Alegre,  Francesc Carbó, Gerald Fannon, Imma Pueyo, Jaume Clavell, Jordi Casas, Jordi Musoy, Jordi Robirosa, Josep A. Teixidó, Josep M. Cabrerizo, Lluís Campins, Maria Xinxó, Marina Romero, Martí Olaya, Montse Sant, Pep Blanes, Pep Tugues, Rafael Gomez, Rafa Usero, Rosa Martín, Quim Pla, Tomàs Grau i Víctor Alexandre Disseny i maquetació: Sergi Felip i Francesc Cabeza Direcció d’Art: Xavier Grau Impressió: Gráficas de Prensa Diaria. Tel.: 93 462 85 00 Dipòsit legal: GI-405-93 Empresa distribuïdora: Mailing Vallès (93 589 23 71). Entitats col·laboradores: Amics Unesco Valldoreix-Sant Cugat, Associació  Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix, Associació Empresarial de Sant Cugat, Ateneu Santcugatenc, Aules d’Extensió Universitària, Camerata, CAR Sant Cugat, Club de Golf Sant Cugat, Club de Rugby Sant Cugat, Club Esportiu Valldoreix, Club Handbol Sant Cugat, Club Muntanyenc Sant Cugat,Club Tennis Natació Sant Cugat, Cor de Gospel, Endesa, Escola d’Art de Sant Cugat, Griful Oil, Juventuts Musicals de Sant Cugat, Museu Sant Cugat, Òmnium Cultural Sant Cugat, Òpera de Cambra Sant Cugat, Penya Blaugrana Sant Cugat, Junior FC, PIMEC Vallès sud, Radiotaxi Sant Cugat-Valldoreix, Sant Cugat Esport Futbol Club, Teatre Auditori-Centre Cultural, Unió Ciclista Sant Cugat, Unió Esportiva Sant Cugat, Unió Santcugatenca.  El Diari de Sant Cugat expressa únicament la seva opinió en els editorials. Els articles signats expressen l’opinió dels seus autors, que el Diari de Sant Cugat no fa seva necessàriament.

Amb la col·laboració de :


Sant Cugat en 3D

Les Planes Reproduïm una de les imatges més característiques del districte santcugatenc de les Planes, la seva estació dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), tant per l’edifici mateix de l’estació com pel seu entorn natural.

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Robert Ramos info@robertramos.cat www.robertramos.cat


Amb la col·laboració de:

Vine amb el ‘Diari’ i et donem les ulleres 3D. Els lectors que comprin el Diari de Sant Cugat al seu quiosc poden passar per la redacció, carrer de Sant Antoni, 42 on els hi lliuraran una ulleres 3D per veure correctament i col·leccionar aquesta secció de Sant Cugat en tres dimensions.

Ulleres PATROCINADES per:

FOTOGRAFIA PATROCINADA PER:

OBERT ELS DIES 25 i 26 DE DESEMBRE I NO FEU TARD! Reserveu taula pels dinars i sopars de Nadal per a empreses i grups d’amics Truca’ns o entra a la nostra web www.xarlot.com

Av. Corts Catalanes 7 08173 Sant Cugat

93 590 62 62 info@xarlot.com


26 Economia i empresa Comerç

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Entrevista

Jaume Gaixas

‘Product manager’ de Cromek Systems

“Les xarxes socials garanteixen un aparador més gran” Presència. L’empresa Cromek System ha assessorat més de 30 comerços de Sant Cugat sobre com s’han d’utilitzar les noves eines que ofereix Internet per ajudar-les a guanyar clients, augmentar la notorietat i, sobretot, tenir una presència més gran a costos molt reduïts. A què es dedica Cromek Systems? Formació i orientació d’empreses. Els últims anys ens hem especialitzat en els anomenats social media o xarxes socials i en com el comerç local poden aplicar aquestes noves eines per créixer. Han fet sessions formatives a Sant Cugat amb botigues d’aquí? Sí, hem fet tres sessions des de l’estiu fins ara. Més de 30 comerços de la ciutat han participat en aquesta acció formativa. Què els ensenyeu? Primer volem que la gent reflexioni el perquè volen fer una sessió formativa sobre xarxes socials. N’hi ha que volen fer marca, ampliar negoci, veure el que fa la competència, fer promocions... No ens enganyem. Tots deuen voler fer més caixa! Jo, el primer que els dic és que no els puc garantir que facin més caixa. El que sí que puc dir és que el seu aparador arribarà a més gent. I llavors depèn de cadascú el que hi posa per

atraure la gent de veritat i fer més caixa i clients. A les xarxes hem de posar coses que interessin. Continguts! Parlem de Facebook i Twitter? Sí, i crec que més Facebook que Twitter. Tot i que hi ha casos com el d’alguna immobiliària que el Twitter els ha anat molt bé. La gent no vol publicitat. Evidentment. Però hem de pensar que els mitjans convencionals de publicitat com la televisió o la ràdio són de molt difícil accés pel petit comerç mentre que penjar els preus d’un menú de migdia o les ofertes per tallar els cabells a les xarxes socials no costa res. Com convencen els botiguers que facin el salt a la xarxa? Tenim un problema d’una generació perduda. La gent de més de 50 anys veu que això d’Internet és molt important i veu com el seu fill de 18 anys ho domina perfectament però ell no sap per on començar. Fa por. Espanta ser-hi però molts no saben

que sense voler-ho ja hi són. La gent opina a la xarxa sobre restaurants, comerços, botigues... S’ha de trencar aquesta barrera. A més, si t’hi poses, pots mesurar el retorn de les teves accions publicitàries o comercials. Expliqui algun exemple d’èxit. El de les farmàcies. Tenen un públic molt segmentat entre medicaments, cosmètica, nutrició... Aquesta segmentació va molt bé per diferenciar productes i promocionar-ne segons quins amb les xarxes socials i a Sant Cugat, les que ho han provat, els ha anat molt bé. Un altre... Els restaurants utilitzen les xarxes socials pes menús. Molta gent, abans de sortir de l’oficina es posa 5 minuts al Facebook i consulta els diferents menús per veure quin li agrada més. També ho hem vist a ferreteries... Qualsevol amb alguna cosa a vendre ho pot fer servir. Expliqui’m com es pot fracassar. Posant la informació malament.

“Tothom té 10 minuts al dia per actualitzar el seu Facebook o el de l’empresa” “Molts comerciants no saben que sense volerho ja estan presents a la xarxa” “A les xarxes socials es pot fer marca, ampliar negoci, veure el que fa la competència, fer promocions...”


Comerç Economia i empresa 27

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Ocupació. La desocupació no augmenta

Sant Cugat resisteix la pujada de l’atur Sant Cugat trenca amb la tendència catalana i acumula tres mesos consecutius de baixada del nombre de demandants d’ocupació.

Connectat. Jaume Guixas assessora els botiguers sobre personalitat 2.0 # A. RIBERA

Molts comerços obren un perfil a Facebook quan el que han de fer és obrir una pàgina. Facebook tanca cada any perfils de milers d’empreses que ho han fet així. Les persones tenen amics, les empreses fans. Han vist resultats ja? Sí, però segueixo pensant que la millor publicitat és el boca-orella. Segur que molts diuen que tot això

està molt bé però no tenen temps. Davant d’una excusa, no puc fer res. S’ha de saber que no ocupa massa més temps que el que dedica una persona al seu perfil privat de Facebook i o Twitter. Tothom té 10 minuts al dia per actualitzar el seu Facebook o el de l’empresa. // Joan Ramon Armadàs redaccio@diaridesantcugat.cat @JRArmadas

L’atur s’ha mantingut pla durant el mes de novembre a la ciutat. 8 persones han trobat feina segons les dades mensuals facilitades per la delegació local de l’Oficina de Treball de la Generalitat. A aquesta dada positiva se li ha de sumar la dels dos mesos anteriors, fet que fa que per primera vegada des del 2010 Sant Cugat sumi un trimestre sencer sense destruir ocupació. Actualment hi ha 4.361 persones buscant feina a la ciutat, unes 80 menys que a finals d’agost, quan es va marcar un rècord històric de 4.443 aturats. És a dir, durant els últims tres mesos s’ha reduït l’atur gairebé un 2% a Sant Cugat, mentre que a Catalunya l’índex ha augmentat un 4,5%. Malgrat les bones notícies dels darrers mesos en comparació amb el mateix mes l’any passat, s’han perdut més de 200 llocs de treball a la ciutat. Respecte a l’any 2011 s’ha incrementat l’atur en un 4% i respecte al novembre del 2010 més d’un 15%. Des que ha començat el 2012 més de 140 persones s’han quedat sense lloc de treball. Amb tot, cal recordar que respecte a la població activa, Sant Cugat continua estant en millors condicions que la resta del país. Al voltant d’un 10% de la gent que vol treballar no ho pot fer, quan a Catalunya aquesta xifra supera des de fa mesos

*Impostos no inclosos

SANT JORDI • CASTELLÓ

L’ocupació millora tímidament a Sant Cugat #Arxiu el 20% i s’acosta perillosament al 25%, que ja han registrat altres territoris espanyols.

Números vermells a Catalunya Les notícies no són bones a la resta de Catalunya. La crisi continua fent estralls i cada vegada són més les persones que busquen feina. Catalunya ha registrat un increment de l’atur de 5.785 persones el mes de novembre. Això representa un augment del 0,9% respecte del mes anterior. A hores d’ara, el nombre total de treballadors en atur és de 652.091, fet que implica un augment de 36.422 persones respecte del mes de novembre de l’any passat. En termes interanuals això representa un augment de gairebé el 6% al conjunt del Principat. // JR Armadàs

Golf i molt més, a la costa dels Tarongers

Des de

35.000 €* 902 333 131 residencialgolfmar.com

SV_FA_226x68_StCugat_GolfMar_cat.indd 1

Fins al 100% de finançament 23/11/12 11:52


28 Economia i empresa Actualitat Obertura. Música en viu

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Inauguració Sabadell ja té la botiga Ikea més gran d’Espanya

La nova botiga d’Ikea a Sabadell va obrir les portes dimarts, 4 de desembre. L’esperada inauguració va donar el tret de sortida al centre que la companyia d’origen suec ha instal·lat a Sabadell, el més gran de tot l’Estat espanyol. Aprofitant la campanya de Nadal, Ikea ofereix diverses promocions i ofertes durant tota la campanya.

Xifra

El Café Belgrado torna a obrir les portes Després d’haver estat tancat durant una temporada, el Café Belgrado de Sant Cugat ha obert de nou les seves portes. La sala, situada a l’avinguda de Rius i Taulet 120, torna amb aires renovats i amb concerts de música en directe. #CEDIDA

El cinema de casa teva

50

restaurants són aproximadament els que recull la Guia Gastronomica que ha editat el TOT Sant Cugat aquest 2012.

Activitat El CEO de Nestlé farà una xerrada a Sant Cugat 13 de desembre, al Teatre-Auditori El principal directiu de la multinacional Nestlé oferirà una xerrada d’una hora de durada on el public podrà fer-li preguntes relacionades amb l’economia en general i el sector de l’alimentació i el retail en particular.

LA PIULADA El chef

Del 5 al 13: 16.15 - 18.20 - 20.25 - 22.30 h Sessió golfa dissabte: 00.45 h

La vida de Pi

Del 5 al 13: 16.30 - 19.15 h. 3D: Del 5 al 13: 22.00 h. S. golfa dissabte: 3D: 00.45 h

@Ferran_V. (portaveu PSC) La redistribució de la riquesa és tasca dels poders públics. Ajuts solidaris com el Gran Recapte d’aliments són necessaris.

Entitats financeres Les targetes ‘contactless’ arriben al Vallès

El origen... guardianes Dies 5-6-7-8-9: 16.00 - 18.00 h

Amanecer parte 2

Dia 5: 18.10 - 20.25 h. Dies 6 al 9: 18.00 20.25 h. Dia 7: 18.15 h. S. golfa ds.: 01.00 h

La Caixa ha començat a emetre al Vallès Occidental les primeres targetes amb el sistema “contactless”. La nova tecnologia permet fer pagaments ràpids (sense contacte) en els comerços. La tecnologia està pensada per permetre fer pagaments i operacions ràpides.

Negocis

Grifols repartirà dividends altre cop l’any 2013

Una junta general extraordinària d’accionistes de la companyia farmacèutica multinacional va prendre la decisió el dimarts 4 en una reunió celebrada a Sant Cugat. La companyia tornarà a repartir dividends després de dos anys sense fer-ho tot i que els accionistes els cobraran el 2014. La quantia dels dividends es destinava a inversions i a reduir deute. En la junta general els accionistes també han aprovat ampliar capital en 1,63 milions d’euros mitjançant l’emissió de 16,3 milions d’accions de classe B (sense dret a vot) de 0,1 euros de valor nominal cadascuna. // Redacció

Creixement

Salvesen amplia els seus magatzems a Can Sant Joan Oest Salvesen Logística ha acabat les obres d’adequació de la seva nau a Sant Cugat per ampliar la gamma de temperatures en els seus magatzems. La idea és apropar-se a les necessitats dels seus clients. D’aquesta manera aquesta plataforma disposa en l’actualitat de zones a 0ºC - 4ºC per a productes ultrafrescos, 4ºC - 8ºC per a alimentació refrigerada general; 8ºC - 10ºC per a fruites i verdures; 18ºC - 20ºC per a brioixeria i xocolates; i una última zona per a productes a temperatura ambient. Aquesta flexibilitat del magatzem i la seva bona localització han permès a Salvesen la incorporació de nous clients, com Alcampo, que ha triat la instal·lació com la seva plataforma de productes frescos per a Catalunya i les Balears. // Redacció


Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Publicitat 29


30 Cultura Espectacles

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Escenaris. Teatre-Auditori

Descobrint la programació amb Gerald Fannon Propostes Tothom té el seu espai al Teatre-Auditori. Aquesta és una de les màximes a l’hora de configurar el cartell de cada temporada. Luxe La cultura és un luxe que tots ens mereixem.

E

l Teatre-Auditori es prepara per acollir la nova programació entre febrer i maig del 2013. De fet, ja en coneixem el cartell, i Gerald Fannon, programador de la sala santcugatenca, ens explica com es prepara una programació, i per què s’ha escollit el que veurem durant aquests mesos a la sala. “El que fem sempre és mirar molts espectacles; la nostra frase és <programar és descartar>, i el nostre denominador comú a l’hora d’escollir espectacles és que hi hagi qualitat, i combinar gèneres per configurar aquest gran trencaclosques que és la programació final de cada temporada”. I tot, per a un escenari, el del Teatre-Auditori, que ofereix moltes possibilitats. Aquesta temporada “hem presentat com a novetat la Sala Escenari amb programació teatral de proximitat i també un de música amb el Quintana, i aquest trimestre fem el mateix”. D’aquesta manera, es podrà gaudir del concert de Cristina Casale a la Sala Escenari, “una gran pianista amb un recital de dues parts, en el qual la idea és fer una primera part de música clàssica, després la gent surt al vestíbul, fem un sopar lleuger i, seguidament, una segona part més jazzística. És la primera vegada que col·loquem el públic a l’escenari en un concert de piano. És un nou format i, si funciona, buscarem més productes de proximitat per poder seguir amb aquest format”. I és que la sala es pot presentar per a diferents aforaments. Per una banda, la sala plena acull 788 persones. També hi ha la Sala Platea, pensada per a 500 persones (deixant tancada la zona d’amfiteatre). Pel que fa a la Sala Escenari, la capacitat és de 220 persones; i amb formats com els que presentarà el concert de Cristina Casale és ideal

No deixem d’alimentar la nostra ànima

”Programar és descartar” Són molts els espectacles que, com a programador, ha de veure, però el resultat s’ho mereix #artur ribera

entre tenim per davant un desembre i un gener apassionants, ja està a punt la programació del proper semestre, amb 27 espectacles. Podem destacar la programació teatral, amb 9 obres de rabiosa actualitat. Subratllar la implicació del Taller d’Escenografia en 7 dels muntatges que es presenten. Volem continuar arribant a nous públics amb el David Guapo, entre d’altres, i apostar pel públic familiar. No hi falten les estrenes i per primer cop a Catalunya veurem el Romeu i Julieta de la CND. Tot, per una proposta variada, eclèctica i per a tots tipus de públic. El Teatre-Auditori ha de ser el motor de la societat cultural santcugatenca i l’espai de referència on trobar-hi un espectacle al nostre gust. Seria bo que tots hi trobéssiu el vostre espectacle. Amb aquesta il·lusió hem confeccionat tot l’equip del Teatre-Auditori aquesta completa programació. //

per a unes 200 persones. Innovar no deixa de ser una manera de créixer per arribar, com sempre han manifestat, a la majoria de públic possible. D’aquesta manera “com a novetat tenim un concert per a nadons de 0 a 3 anys, que han de venir acompanyats, és clar, amb un màxim de 60 nadons per funció, que en fem 3, i amb un màxim de tres acompanyants per nadó. És un

COMENTARI Pep Tugues, director del Teatre-Auditori

M


Espectacles Cultura 31

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

espectacle que fem en col·laboració amb el Temporada Alta: vam llegir-ne el projecte, ho vam anar a veure i ens va captivar. És fantàstic”. En aquest sentit, la sala no s’oblida dels més joves. “Per exemple, portem els monòlegs de l’humorista David Guapo, que és molt divertit i molt simpàtic, se t’encomana. Quan el vam veure per primer cop, tenia un públic molt jove, i nosaltres volem que els joves vinguin al Teatre-Auditori”. “El que fem és intentar trencar amb la idea que la programació és per a adults”. Amb música, l’aposta també és de qualitat. Per una banda, arriba David Bustamante al Teatre-Auditori, “crec que hem de fer de tot, sempre amb qualitat. I hem tingut sort, perquè hi ha catxets que són inassumibles, però els patrocinadors i la col·laboració amb diferents teatres municipals ens permeten tenir gires en condicions més favorables”. I el darrer concert de la temporada,

Més info Pots consultar tota la programació, horaris i preus, al web totsantcugat.cat amb Ana Belén, que Fannon assenyala que “jo, d’entrada, no l’escolto, però em va encantar quan vaig veure aquest concert en particular, “A los hombres que amé”, on està acompanyada de músics de primera línia, amb David San José, i canta a Serrat, Saina, Miguel Ríos, Pablo Milanés... i fa uns tocs teatrals, fent una versió del Serrat de Cançó de matinada... és fantàstica...”

No s’acaba aquí Ens farien falta un bon grapat de pàgines per detallar tota la programació del Teatre-Auditori. Però, després de parlar amb Gerald Fannon hi ha un parell d’idees clares. La primera, que “invertim molts esforços a aconseguir arribar a tothom”; la segona, que “quan veus que la gent surt contenta i parla del que ha vist, la teva feina té sentit”. Així ho han reconegut els professionals atorgant el Premi Arc 2012 al Teatre-Auditori. Per alguna cosa serà... // Cinta Caballé redaccio@diaridesantcugat.cat @CintaCC

El més destacat del la programació Cyrano de Bergerac Pere Arquillué, sota la direcció d’Oriol Broggi divendres 8 de febreR, a les 21 hores Poder absoluto Amb Eduard Farelo i Emilio Gutiérrez Caba divendres 22 de febreR, a les 21 hores Concert per a nadons Per als més petits diumenge 24 de febreR, a les 10.30, 12 i 13.30 hores Maravillas Torna el circ amb l’Ateneu Popular 9 Barris diumenge 17 de març, a les 18 hores David Bustamante Concert de presentació de ‘Police Tour’ dissabte 23 de març, a les 21 hores Oleanna El teatre de David Mamet divendres 5 d’abril, a les 21 hores Cristina Casale Recital de piano amb sopar inclòs dissabte 20 d’abril, a les 21 hores La Traviata ÒperaCatalunya fa parada a Sant Cugat Divendres 3 de maig, a les 21 hores David Guapo Humor per a tots els públics, amb #quenonosfrunjanlafiesta Dissabte 4 de maig, a les 21 hores Romeu i Julieta Estrena a Catalunya, amb la Compañía Nacional de Danza dissabte 18 de maig a les 21 hores i diumenge 19 a les 19 hores

Fora de l’escenari, “Parlem d’hores de música i màgia...” El Teatre-Auditori presenta un ampli ventall d’activitats per complementar la programació A més dels espectacles que es poden veure a l’escenari, com cada temporada, s’aposta per oferir un seguit d’activitats complementàries, portant espectacles fora de la sala, posant-hi màgia a les tardes, o hores de música. Tampoc hi falten els “Parlem de...” amb els protagonistes dels espectacles per conèixer-los millor, els assajos oberts o les classes.

“Parlem de...” En total, per a la programació de febrer a maig del 2013 s’han programat 8 “Parlem de...”. Aquests portaran a la Biblioteca Central, al CafèAuditori o a la mateixa platea del teatre figures com Pere Arquillué, Sílvia Munt o Roger Alier per conèixer millor des de Cyrano de Bergerac fins a La Traviata.

‘Off’ Teatre-Auditori Amb l’objectiu d’acostar la programació a altres espais de la ciutat, el 15 de febrer a les 21 hores arriba Mon Brel a la Casa de Cultura. El 12 d’abril, el teatre de Mira-sol acollirà Trau a les 21 hores, i el 21 del mateix mes, màgia al mateix indret amb The Magomic Show. També el Teatre de Mira-sol presenta Pirouette en Re menor, el 27 d’abril i en el marc dels actes del Dia Internacional de la Dansa.

Música Pel que fa a “Una hora de música”, s’han programat cinc concerts. Al Cafè Auditori arriben Ignasi Terraza, Wax&Boogie Two i Open Gate, els dies 14 de febrer, 7 de març i 4 d’abril, respectivament. El vestíbul acollirà Pesadijazz el 9 de maig, i, per primer

El Mag Selvin. #artur ribera

24 activitats paral·leles Per oferir una visió més àmplia dels espectacles o garantir hores de cultura. cop, el Xiringo de l’Hotel Sant Cugat presentarà “Una hora de música” amb Luna Cohen Duo el 6 de juny.

Màgia Tampoc hi falten els espectacles de màgia sota la direcció artística del Mag Lari. S’han programat dos propostes al Cafè-Auditori; la primera, el 21 de març amb Joaquín Matas, i la segona, amb el Mag Selvin el 25 d’abril. Ambdós a les 21 hores.

I, a més... Es podrà descobrir l’Ateneu Popular 9 Barris, el 17 de març a les 12 hores a la plaça d’Octavià, assistir a l’assaig obert de CobosMika el 26 d’abril a les 18 hores o el de la CND el 18 de maig, o participar de la classe magistral de dansa amb José Carlos Martínez el 19 de maig. // C. Caballé


32 Cultura Actualitat

Crítica cultural

Canvi de format

E

scric aquest article l’endemà de les eleccions en el brogit de saber, realment, si els que han perdut algun ascó han perdut unes eleccions, o bé si els que les han guanyades són el partit que segueix ben de lluny el primer classificat. Jo m’entenc i suposo que vosaltres també. A d’altres els cau la baba contemplant uns centenars de vots que, sens dubte de cap mena, han guanyat merescudament Esquerra Republicana de Catalunya. Canvi de format: us asseguro que en aquest canvi hi anava implícit el propòsit de no parlar de política i, tanmateix, vaig fer una mena de reserva preventiva i vaig deixar reposar l’article en les primeres ratlles, fins avui, dissabte següent a les eleccions en què comentaristes de ràdio i televisió, crítics i setciències, forasters i gent del tros, ja han dit la seva. Així doncs, i potser només per ara, assajaré l’art de callar i no dir res en qüestió de resultats polítics. Això sí; com que avui he escoltat, i confesso que complagut, el parlament del nostre president, vull confessar i ho dic públicament, que en virtut del meu dret a decidir vull reservar-me el dret de desconfiar una mica no del cap de partit, Junqueras, sinó de l’historial dels darrers anys, aquells en què, sota la capa del PSOE, governaren Catalunya, un tripartit inexplicable... Jo, el que volia dir des d’un principi i mireu com m’ha costat posar-m’hi, era manifestar el meu goig per la nova estructura del diari i tenir-hi encara, malgrat els anys, un raconet on explicar les meves batalletes i no necessàriament batalletes de vell comentarista desganat. //

Martí Olaya Escriptor

martiolaya@telefonica.net

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Teatre. Ara sí, el Nadal comença a sentir-se

Torna ‘Pedra i sang’ en la seva dotzena edició

Aniversari Dterra celebra 11 anys de presència a la ciutat

El 29 de novembre, la galeria-taller Dterra va celebrar el seu XI aniversari. Per això, el 15 de desembre ho celebraran amb activitats per a tothom. De les 11.00 a les 13.30 hores, es farà un taller gratuït de ceràmica o iniciació a la joieria. A partir de les 19.00 hores, hi haurà una copa de cava, pastís i el sorteig d’una peça de ceràmica i d’una joia.

Xifra

12

quadres són els que l’artista Lluís Ribas va portar fins a la Fira ST-Art d’Estrasburg dels dies 23 al 26 de novembre.

Espectacle Torna el ‘Nadal a casa’ per cinquè any 9 de desembre, 19 hores, al Teatre-Auditori

Imatge d’una de les representacions del 2011 #david fernández

El muntatge nadalenc santcugatenc per excel·lència ja escalfa motors i arriba amb vuit representacions L’Associació Amics de Pedra i sang organitza, un any més, i ja en van dotze, la representació del muntatge Pedra i sang. Un muntatge, amb text de Josep M. Jaumà, música de Joan Alavedra i sota la direcció de Dolors Vilarasau, que es pot veure a la Sala Capitular del Monestir. Les representacions se celebraran els dies 25, 26, 27 i 28 de desembre i les entrades es poden adquirir a la Casa de Cultura, trucant al 93 589 13 82 o al lloc web www. pedraisang.cat. El seu preu és de 15 euros. El dia de Nadal i per Sant Esteve l’obra es pot veure a les 20 hores. Dos funcions per dia són les que hi haurà els dies 27 i 28 de desembre, a les 19.30 hores i a les 22 hores. A més, hi ha una representació per a premsa i una altra per als participants del Camí de Justícia, que,

com cada any, fan el camí que van recórrer els assassins de l’abat. El muntatge arriba aquest any a la seva dotzena edició, produït per l’Ajuntament de Sant Cugat i amb el patrocini d’Unnim. Amb tot, el muntatge també ha patit l’efecte de les retallades i aquest any es presenta amb un 25% menys del pressupost que va tenir en la passada edició. De fet, les retallades ja es van notar en la passada edició, quan el pressupost es va reduir prop del 20%.

El diumenge 9 de desembre, torna l’espectacle ‘Nadal a casa’. Organitzat per Òmnium Cultural es representarà a l’escenari del TeatreAuditori, a les 19 hores, i servirà com a homenatge a Esteve Polls. Aquest any hi actuen Laura Conejero, Jaume Pla, Mariona Ribas i Xavier Tor.

LA PIULADA @PTugues. Sergio Dalma entrevistat per @josepmvalles per al @totsantcugat Divendres llegirem l’entrevista @ TeatreAuditori.

Què és ‘Pedra i sang’? El muntatge és una tragicomèdia musical sobre l’assassinat de l’abat Biure al Monestir durant la missa del gall del 1350. Una tragicomèdia en 13 escenes, un epíleg i una coda, amb un repartiment de 12 actors i actrius, a més del Cor del Poble i el Cor de Monjos. La història de l’herència dels Saltells, que el pare dóna al Monestir de Sant Cugat quan mor, actua d’eix vertebrador de l’obra i com a desencadenant del crim sacríleg que acabarà cometent el fill Saltells en la persona de l’abat Biure. // C. Caballé

Càrrec Els Geganters estrenen nou president

Els Geganters de Sant Cugat han nomenat Ramon Bruguera nou president de l’entitat a l’assemblea de la colla va fer divendres 30 de novembre. A l’assemblea també es va nomenar Àngela Albiol com a vicepresident de l’entitat.


Tecnologia

Una santcugatenca llança la websèrie ‘Catacrac’

La santcugatenca Sara Bella és la creadora de la sèrie en línia en què la independència condiciona la vida d’una parella de Barcelona. La primera websèrie de la Catalunya independent arriba a les xarxes socials amb el nom de Catacrac. L’Anna, d’origen valencià, viu amb el Roger, català, que comparteixen la seva vida a Barcelona. En el primer capítol, d’una durada de tres minuts, Catalunya es proclama independent i a partir d’aquí la seva vida canvia. La idea original i el guió són de la santcugatenca Sara Bella: “Tinc amics molt independentistes que em diuen que no ho és tant i d’altres, no tant extremistes, que em diuen que sí. Així que estic transmetent el que volia. La meva intenció no és donar la resposta a com seria una Catalunya independent, jo només poso els dubtes sobre la taula”. // L. Grau

Mostra

La XVIII Biennal fa una nova parada, ara a Cadaqués La Societat L’Amistat de Cadaqués, amb la col·laboració de l’Ajuntament del municipi, acull a partir del 8 de desembre la XVIII Biennal d’Art Contemporani Català coincidint amb les Festes d’Hivern de Cadaqués. Una mostra que s’inaugurarà el 8 de desembre a les 19.30 hores a les sales d’exposicions de la Societat L’Amistat, i que es podrà visitar fins al 6 de gener del 2013. La Biennal d’Art Contemporani Català és una exposició itinerant per Catalunya, organitzada des de Sant Cugat amb Canals-Galeria d’Art al capdavant, amb el suport del Museu de Sant Cugat, la Generalitat i diferents ajuntaments i institucions públiques i privades de les diferents

poblacions que fan possible el recorregut itinerant. La mostra, inaugurada a Sant Cugat, ja ha visitat Cambrils, Lleida i Tortosa. Després de la seva estada a Cadaqués continuarà el seu recorregut per Reus, Rubí, Olesa de Montserrat, Tarragona, les Borges Blanques, Mollet i Sant Boi, on es clourà al gener del 2014. Per aquesta edició de la Biennal d’Art Contemporani Català es van presentar 115 dossiers de diversos joves del país. D’entre ells, el jurat va triar els nou artistes que formen l’edició d’enguany: Lúa Coderch, Loretta Firmani, Ayuko Hoshino, Laura López Balza, Claudia Pagès Rabal, Francesc Ruiz Abad, Joan Saló Armengol, Sergi Serra Mir i Mireia Terrado Lozano. Les obres escollides són representatives dels diferents corrents de la plàstica que en aquest moments conreen els artistes catalans. // C. Caballé

Itinerant

Lleida, parada final de “Grau-Garriga, in memoriam”

L’artista més internacional de Sant Cugat fa l’última parada de l’exposició “Grau-Garriga, in memoriam” a Lleida. La Fundació Vall Palou va acollir la darrera inauguració d’aquesta mostra, el 29 de novembre. El comissari Josep Canals, de la Canals-Galeria d’Art, ha afirmat que un any i mig després de la desaparició de l’artista, “la seva obra està guanyant cada vegada més reconeixement”. A l’acte d’inauguració van assistir familiars de Grau-Garriga, galeristes, artistes i nombroses personalitats locals i catalanes. Aquesta mostra del món del tapís és la primera que es fa a Lleida i segons els responsables “està tenint una molt bona acollida per part de la ciutadania”. A més, a banda de les visites, també s’han organitzat activitats paral·leles per donar a conèixer l’art de lGrau-Garriga. La mostra es va poder veure a Sant Cugat el setembre del 2011, i a Girona el maig del 2012, i consta d’una vintena d’obres de gran format de tapís i pintura tèxtil seleccionades pel galerista santcugatenc, Josep Canals.// C. Caballé i A. Mira

De víctimes i botxins Eduard Jener Crític

U

na parella de joves viuen el seu amor dins d’una guerra, amor que converteix Nawal en mare d’un fill que, en néixer, li és arrabassat perquè el pare pertany a un grup hostil als seus, un fill que sempre buscarà per retrobar-lo perquè, com li diu, “passi el que passi sempre t’estimaré”. Una guerra qualsevol, assassinats, violacions (la guerra sempre és pitjor per a les dones, que pateixen una doble agressió), bestialitats fetes alternativament per uns i altres que passen de víctimes a botxins, uns incendis que mai deixen de cremar, externs i interns, en les cases i en les ànimes de les persones. Una obra escrita des de la veritat a partir de casos reals i exposats amb intel·ligència i sensibilitat per un escriptor libanès, Wadji Mouawad, ara de nacionalitat canadenca (viu al Quebec), parlant d’un lloc que coneix directament i que generació darrere generació ha experimentat l’estrall inacabable de les faccions religioses, ètniques, enemigues ancestrals, que sembla que viuen per matar, per destruir, per autoaniquilar-se en un cercle diabòlic que, com diu un personatge “la dona que canta”, Sawda, cal tallar alguna vegada per sobreviure, per ser feliç, i que portarà els fills bessons de la protagonista a la reconciliació amb ella i amb si mateixos mitjançant el recorregut d’un cercle èpic. A partir d’un text que viu des de l’actualitat però que beu de la immortal obra clàssica, des de Sòfocles a Shakespeare, Cristina Genebat tradueix en un llenguatge contemporani (del qual em sobren llargs parlaments en francès i anglès) on Oriol Broggi, amb una direcció plena de sensibilitat, atrapa el públic per transmetre l’emoció i els sentiments amb la força d’unes interpretacions viscudes fins a l’extenuació. Tots realitzen una feina memorable despullant-se anímicament per entrar com un ganivet en la sensibilitat dels espectadors, però cal fer un esment especial de Clara Segura i Julio Manrique, senzillament extraordinaris, i Màrcia Cisteró, tendresa viva. // INCENDIS. de Wadji Mouawad. Traducció: Cristina Genebat. Direcció: Oriol Broggi. Intèrprets: Clara Segura, Julio Manrique, Xavier Boada, Màrcia Cisteró, Claudia Font, Xavier Ricart i Xavier Ruano. Espai: Oriol Broggi i Sebastià Brossa. I·luminació: Albert Faura. Lloc i dia: Teatre-Auditori. 30 de novembre.

Crítica teatre

Actualitat Cultura 33

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012


34 Publicitat

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Agenda novembre del 9 al 15 9 Diumenge

Organitza: Ajuntament de Sant Cugat

12 h Pl. d’Octavià Ballada de sardanes A càrrec de la Cobla Mediterrània Org.: Entitat Sardanista de Sant Cugat Patrocina: Ajuntament de Sant Cugat 12 h Museu del Tapís Contemporani Casa Aymat Visites comentades a l’exposició de tapís contemporani i dedicada a Aurèlia Muñoz Durada aprox. 1,30 h. Preu de la visita: 2 €. Places limitades. Reserva prèvia trucant al 93 589 63 66 o educaciomuseu@santcugat.cat Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 19 h Teatre-Auditori Teatre. “Nadal a casa” Preu 12€. Venda entrades a l’oficina de turisme i a www.teatre-auditori.santcugat.cat. Acte solidari amb Càritas Sant Cugat Organitza: Òmnium Sant Cugat Col·labora: Ajuntament de Sant Cugat, Escola de dansa i música Fusió, Escola Pins del Vallès, Escola Collserola i Camerata Sant Cugat 11 Dimarts 20 h Biblioteca Central Gabriel Ferrater Espectacle. “Contes sorneguers”, de Pere Calders Intèrpret: Carme Pla Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 12 Dimecres 18 h Biblioteca Mira-sol Marta Pessarrodona L’hora del conte. “Contes matemàtics” A càrrec de Clara Gavaldà Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 18 h Xalet Negre Conferència sobre nutrició i vida saludable “Alimentació sana i equilibrada”, a càrrec de Marta Expósito. Entrada lliure

19.30 h Casa de Cultura Inauguració d’exposició. “El color de les fruites” Exposició col·lectiva d’artistes de Firart Organitza: Firart 20 h Casa de Cultura El documental del mes. “5 broken camaras” (“5 càmeres trencades”) D’Emad Burnat i Guy Davidi. França, Israel, Països Baixos, 2011. Entrada lliure. VO en anglès i àrab. Subtitulada en català Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 20 h Cafè Auditori Acte de lliurament de premis del Concurs de Vídeos d’Estiu 2012 del Canal Youtube Sant Cugat Organitza: Ajuntament de Sant Cugat Col·labora: Cugat.cat i Tot Sant Cugat

Dia Internacional contra la violència de gènere

21 h Cafè Auditori Concert. Cotton Roots Del cicle “Una hora de música”. Johnny Perez, guitarra i veu; Little Jordi, harmònica i veu. Entrada lliure. Aforament limitat Organitza: Joventuts Musicals de Sant Cugat, Teatre-Auditori, Cafè Auditori Patrocina: Ajuntament de Sant Cugat De 22 a 23 h UREF Classes de ball de saló També el dijous 20 de desembre Activitat oberta a tothom Organitza: UREF

13 Dijous

14 Divendres

19.30 h Teatre-Auditori Conferència: “Nestlé, más allá de la alimentación” A càrrec del Sr. Paul Bulcke, CEO de Nestlé. Inscripcions gratuïtes a santcugatribuna@santcugat.cat Organitza: Àula d’Extensió Universitària de la Gent Gran Col·labora: Ajuntament de Sant Cugat i Sant Cugat Empresarial

De 9 a 13.30 h ZEM Rbla. del Celler 5a Jornada lúdica i esportiva 1r ESO Organitza: Ajuntament de Sant Cugat

19.30 i 22 h Cinemes Sant Cugat Cinema d’Autor. “Si quiero silbar, silbo” Del director Florin Serban. Romania, Suècia, Alemanya, 2010. Idioma: romanès Preu a taquilles 4,30€ i per internet 3,80€ Org.: Cinesa, Ajuntament de Sant Cugat 18 h @Sant Cugat Business Park Xerrada. “Objectius per optimitzar el compte de resultats” Entrada gratuïta amb aforament limitat Per assistir enviar correu a cbusquets@arrobasantcugat.es Organitza: @Sant Cugat Business Park i InnerBuilders

+ activitats a: www.santcugat.cat. Si voleu sortir en aquesta agenda cal que adreceu la informació 15 dies abans a la Casa de Cultura, Jardins del Monestir, s/n. Uaal·la! Oci i cultura en família

20 h Casa de Cultura Conferència-col·loqui sobre el futur de les pensions “El futur de les pensions. Viabilitat de les pensions en la Catalunya Estat sobirà”, a càrrec de Manel Cardeña i Coma, professor mercantil Org.: Sant Cugat per la Independència-ANC

Viu la cultura de prop XCCP: xarxa de centres culturals polivalents

9 h Casa de Cultura Jornada de formació per a professionals que treballen en la lluita contra la violència de gènere Cal inscripció prèvia. Més informació al 010 Organitza: Ajuntament de Sant Cugat

010

20 h CAR Nit de l’Esport

16a edició dels Premis Esport en Marxa. Entrada gratuïta amb invitació. Amb l’actuació de gimnàstica rítmica i estètica de grup del Club Muntanyenc Sant Cugat Organitza: Cugat.cat Col·laboren: Ajuntament, CAR i CMSC Patrocinen: Capio Hospital General de Catalunya, “Diari de Sant Cugat” i Vins Noé 20.15 h Centro Popular Andaluz Vetllada flamenca. “Viernes Flamenco” Preu: 8 €, socis 5 €. Reserves: centro. popular.andaluz@movistar.es o a les oficines del Centro Popular Andaluz Organitza: Centro Popular Andaluz 21 h Teatre-Auditori Teatre. “La Bête” De David Hirson. Direcció: Sergi Belbel Preu: 28 € Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 22 h Casal Mira-sol Teatre-Màgia. “Experiencias del más acá”

15 h Voltants Guinardera Cursa Ricoh “Team building” Organitza: Ricoh 20 h Casa de Cultura Nits temàtiques de la Unipau. “Europa: quina Europa?” Sessió gratuïta. Reflexió i anàlisi entorn del llibres “La crisis del euro, de Atenas a Madrid”, de Josep Borrell i Andreu Missé i “Crisis y revolución en Europa (2a part)”, de l’Observatorio Metropolitano. Presentació a càrrec de Narcís Sánchez i Josep Maria Julià Org.: Universitat Internacional de la Pau

A càrrec de la Cia. Zootroupe. Entrada: 5€ Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 15 Dissabte De 9 a 14 h Pl. de Sant Pere Mercat de Pagès Venda directa de productes ecològics, artesans, frescos i de temporada Organitza: Ateneu Santcugatenc

Tel. 93 589 13 82 i fax 93 674 66 55. A/e agenda@santcugat.cat. La responsabilitat dels actes i de la informació publicada en aquesta agenda recau en les entitats organitzadores.


Publicitat 35

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

De 10 a 12.15 h Pavelló de Valldoreix 2a Jornada multiesportiva de voleibol Organitza: Ajuntament de Sant Cugat D’11 a 13.30 h Església de Sant Medir Portes obertes a l’església de Sant Medir Organitza: Penya Regalèssia 11 h Dterra Celebració. 11è aniversari de Dterra Taller gratuït de ceràmica o iniciació a la joieria. A partir de les 19 h., festa d’aniversari amb una copa de cava i un sorteig d’una joia i una peça de ceràmica entre tots els assistents Organitza: Dterra 12 h Museu de Sant Cugat L’Ot del Paperot i el seu arxiu Activitat per saber per què serveix un arxiu i creació d’un arxiu personal. A partir dels 3 anys. Preu: 2 €. Places limitades. Més informació a educaciomuseu@santcugat.cat i al tel. 93 589 63 66 Organitza: Ajuntament de Sant Cugat

Exposicions a sales municipals Fins al 16 de desembre - Museu del Tapís Contemporani - Casa Aymat “Aurèlia Muñoz. Recerques infinites. Fibres, textures i espai” Organitza: Ajuntament de Sant Cugat, Diputació de Barcelona Fins al 30 de desembre Biblioteca Central Gabriel Ferrater Col·lectiva fotogràfica A càrrec del grup de fotografia del CMSC. Fins al 4 de gener de 2013 Biblioteca Central Gabriel Ferrater “25+2 Llibre Taller triangle” A càrrec del Taller Triangle. Fins al 13 de gener - Casa de Cultura Exposició. “El color de les fruites” Aquesta exposició pretén mostrar com els artistes de Firart s’han aproximat al tema i l’han representat des d’un punt de vista contemporani Organitza: Firart

VIU EL NADAL A SANT CUGAT 14 Divendres 12 h Pl. dels Quatre Cantons Fira de Santa Llúcia Fins al 24 de desembre Organitza: Artesans de Sant Cugat 15 Dissabte D’11 a 18 h Pl. de Barcelona 1a Fira del vi de Sant Cugat Organitza: Veïns Pl. Barcelona 12 h Pati de Llibres Contes i àlbums d’hivern i de Nadal Amb llibreteres Organitza: Pati de Llibres 18 h Can Ninot Titelles. “Un conte de Nadal” A càrrec de la Cia. Tian Cusidó. Preu: 7 €. Més informació i reserves: info@canninot.cat i 626 59 89 21 També diumenge 16, a les 12 h Organitza: Can Ninot

16 Diumenge 10 h UREF Fira de Santa Llúcia de la Floresta Dinar de Nadal i Animació infantil de titelles i marionetes a càrrec de la Cia. SOS titelles Organitza: UREF 11 h Pl. de la Creu d’en Blau Fira de Santa Llúcia de les Planes Animació infantil i dinar popular Org.: Comissió de Festes de les Planes 17 h Casal les Planes Caga Tió Actuació infantil i xocolatada popular Organitza: Grup de Dones de la Creu d’en Blau

+ activitats a: www.santcugat.org. Si voleu sortir en aquesta agenda cal que adreceu la informació 15 dies abans a l'Oficina de Turisme Pl. Octavià, s/n Torre de l'Homenatge. Tel. 93 675 99 52 i fax 93 675 99 53. A/e agenda@santcugat.org. La responsabilitat dels actes i de la informació publicada en aquesta agenda recau en les entitats organitzadores.


36 Esports Hoquei patins

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Hoquei sobre patins. Aia

El Patí Hoquei Club, camí cap al lideratge de la Primera Divisió Situació Els santcugatencs, segons, han d’aconseguir a la pista de l’Oviedo, penúltim, un resultat millor que el CH Mataró, líder, a la pista del CP Cerceda, tercer. OK Lliga Ocupen plaça d’ascens en les últimes tres jornades de lliga

E

n la seva primera temporada a la Primera Divisió espanyola, la categoria de plata de l’hoquei sobre patins estatal, el primer equip masculí del Patí Hoquei Club Sant Cugat està fent una temporada per emmarcar. De les sis jornades disputades fins al moment, els vermell-i-negres han guanyat 5 partits i només n’han perdut 1, a la pista del Patí Vilafranca (4-3), quart classificat. El primer equip masculí del Patí Hoquei Club Sant Cugat podria ser aquest dissabte, 8 de desembre, el nou líder de la Primera Divisió espanyola. Això serà així si el PHC Sant Cugat, segon classificat amb 15 punts, aconsegueix un millor resultat que el CH Mataró, líder, també amb 15 punts, que ha de jugar a Galícia, a la pista del CP Cerceda, tercer amb 11 punts. Aquest partit es juga divendres, 7 de desembre, a les 20.30 hores.

A la pista del penúltim Els santcugatencs juguen, per segona jornada consecutiva, lluny de Sant Cugat. Ho fan dissabte, 8 de desembre, a les 19 hores, a la pista de l’onzè i penúltim a la taula, l’FM Oviedo Roller HC. El conjunt asturià tan sols ha estat capaç de sumar, fins ara, 3 punts, amb un balanç d’1 victòria i 5 derrotes. Per Jordi Raga, tècnic del PHC Sant Cugat masculí, que ha pogut visionar vídeos sobre l’adversari, es tracta “d’un equip relativament jove, molt lluitador, però sense un esquema de joc clar”. L’FM Oviedo Roller HC és, amb 25 gols a favor, l’equip que anota més gols al campionat, amb

el CH Mataró, però també és el conjunt que en rep més (35 gols). “Haurem d’estar molt atents en defensa i controlar el partit perquè ells tenen un sistema de joc molt directe. És important que ens avancem en el marcador”. En les dues últimes temporades, el conjunt asturià ha acabat la lliga en la desena plaça (temporada 20112012) i en el catorzè lloc (2010-2011). El PHC Sant Cugat va aconseguir

“L’objectiu no és l’ascens a l’OK Lliga, però estem il·lusionats. Volem anar partit a partit” Jordi Raga Entrenador del PHSC el dissabte 1 de desembre la quarta victòria consecutiva al campionat, després de superar a domicili el CP Alcobendas de Madrid, per 2 gols a 3. Per a aquest partit serà dubte fins a última hora Marco Aguarón, que s’està recuperant d’un esquinç de grau 2 al tormell. El PHC Sant Cugat ocupa, per tercera jornada consecutiva, una de les tres primeres posicions al campionat, que donen l’ascens a l’OK Lliga, amb un balanç de 5 victòries i 1 derrota. Jordi Raga, el tècnic, ha detallat al TOT Sant Cugat que “estem il·lusionats i motivats, molt concentrats en la feina. L’objectiu no és l’ascens, però estem il·lusionats. Volem anar partit a partit”.

Màxim golejador a la lliga Pablo Aguarón, jugador del

sènior A masculí del Patí Hoquei Club Sant Cugat, és, amb 13 gols, el màxim anotador de la Primera Divisió espanyola. El santcugatenc, de 20 anys, ha fet 13 gols en sis jornades.

Assemblea, el dilluns 17 La junta directiva del Patí Hoquei Club Sant Cugat convoca els seus socis a l’assemblea general ordinària de l’entitat, que se celebrarà el dilluns 17 de desembre, a la Sala d’Actes del Pavelló 2 de la ZEM Rambla del Celler. La primera convocatòria és a les 19.45 hores i la segona, a les 20.15 hores. Els sis punts de l’ordre del dia són: lectura de l’acta anterior; estat de comptes de la temporada 2011-2012; pressupost de la temporada 2012-2013; informe de la temporada 2011-2012; programació de la temporada 20122013, i precs i preguntes.

A Preferent Fins a vuit equips de base del PHC Sant Cugat lluiten per aconseguir una plaça per disputar la segona fase de la lliga a la categoria de Preferent. Són el júnior A i B, el juvenil A i B, l’infantil A, B i C i l’aleví A. En una eliminatòria a doble partit es decidirà quins són els equips que juguen a Preferent. D’altra banda, ja s’han classificat per jugar a Preferent el benjamí A, B i C, el prebenjamí A i B, i el prebenjamí Iniciació A. // Àlex López Puig redaccio@diaridesantcugat.cat @alexlopezpuig

Segons a la classificació El PHC Sant Cugat masculí, amb un balanç de 5 victòries i només 1 derrota a la lliga #AMANDA BERNAL


Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Hoquei patins Esports 37 Bàsquet. El femení, imparable cap a Primera

La UE Sant Cugat fa rècord històric de victòries

L’equip ha guanyat els onze partits que ha disputat #amanda bernal

Les locals han guanyat els onze primers partits de lliga. El rècord estava en els deu de fa dues temporades

en context El sènior A femení, llançat cap al retorn a l’OK Lliga Encara més líder. El primer equip femení del PHC Sant Cugat ha ampliat fins a cinc punts la seva diferència respecte al segon classificat, el Girona CH B, a qui dimarts, 4 de desembre, va guanyar (5-4), en partit corresponent a la setena jornada de la Nacional Catalana. Les santcugatenques són líders i sumen 21 punts, 11 punts més que el SHUM Maçanet, quart classificat i el primer equip al campionat (el Giorna CH B i el Reus Deportius B són

segons equips que no poden ascendir) que li podria prendre al PHC Sant Cugat l’única plaça d’ascens a l’OK Lliga. Tot victòries. L’equip que aquesta temporada entrena per primera vegada Robert Rué ha guanyat els set partits que ha disputat, contra el CH Mataró (5-2), CP Voltregà B (0-3), Club Olesa Patí (4-2), SHUM Maçanet (4-1), CP Manlleu B (3-1), CHP Bigues i Riells B (1-7), i Girona CH B (5-4).

La UE Sant Cugat continua guanyant a ritme de rècord. Amb l’onzena victòria de la temporada, aconseguida la setmana passada davant el Sant Andreu Natzaret (77-43), ja és l’equip del club que més victòries consecutives ha aconseguit en anys. Una dada anecdòtica per a l’entrenador, Quique Rodríguez, però que diu molt de la qualitat i el nivell d’un equip cridat a pujar de categoria. La UE Sant Cugat és líder indiscutible del grup quart de Segona Catalana amb 11 victòries, seguida de prop pel CE Sant Nicolau i el Font Castellana, amb un balanç de 10-1 cadascun. Davant el Sant Andreu Natzaret, que arribava com a quart classificat a Sant Cugat, les locals van ser tremendament superiors, amb una gran defensa i amb molt encert de cara a cistella. A més es va donar la

circumstància que en aquest partit van anotar jugadores no tan habituades a fer grans números en anotació com la Marina Llonch o l’Aleyda Llobet. “Hem trencat el partit amb la defensa zonal que hem fet al tercer quart, on només ens han fet 7 punts”, assenyalava l’entrenador. “També m’ha sorprès la nostra capacitat anotadora”.

El masculí torna a perdre Qui sembla que de mica en mica es desinfla és el conjunt masculí que dirigeix David Lizano. La UE Sant Cugat va encaixar la seva quarta derrota de la temporada a la pista del CB Prat, després de caure a la pròrroga per 89 punts a 81. La marxa d’Èric Forné, que està destacant al CB Castellar, comença a passar factura en un equip que havia iniciat el campionat d’allò més bé. Guiu Vilanova i, recentment, Lluís Curto, han estat els dos fitxatges que ha fet la direcció esportiva del club per mirar de trobar un substitut de garanties de Forné en la posició de base. Cap dels dos equips juguen aquest cap de setmana. // Pere Fernández


38 Publicitat

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012


Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Clubs

Les juntes del Barça i de l’Athletic escullen la ciutat per dinar

gaudeixin dels Pirineus i la bicicleta. Un atractiu que cada vegada crida més gent d’arreu del món. A l’última edició van participar-hi 220 persones i un 25% eren internacionals. La sortida es fa des de Roses i acaba a la platja de Sant Sebastià i les inscripcions s’han de fer per parelles, que faran el recorregut juntes amb l’ajuda d’un sistema de GPS. A més dels avituallaments durant la travessa, els participants tenen l’opció de servei tècnic i mecànic durant la prova. // A. Mira

Actualitat Esports 39 Aniversari. Actes de l’entitat

El Club de Rugby reflexiona sobre l’esport veterà

Balanç La directiva del FC Barcelona, encapçalada pel president del club, Sandro Rosell, i la de l’Athtletic de Bilbao, van dinar dissabte, 1 de desembre, al restaurant Barcelona Con Xeito de Sant Cugat. Segons el club i el restaurant aquesta ha estat la primera vegada que la directiva del Barça ha sortit fora de Barcelona per fer un dinar de directives. Entre els comensals van ser-hi Rosell, els directius Silvio Elías i Toni Freixa, i el president de l’Athletic de Bilbao, Josu Urrutia. El Fishop Barcelona Con Xeito va obsequiar les dues directives amb un caganer del Barça i un de l’Athletic. També, segons van explicar els propietaris del restaurant, es van servir les postres preferides del president de l’equip basc. // Redacció

BTT

La Transpyr 2013 es presenta a Sant Cugat Els amants de la natura i la bicicleta ja es poden inscriure a la quarta edició de la Transpyr, que se celebrarà del 6 al 13 de juliol de 2013. Es tracta de l’única travessa amb bicicleta de muntanya que creua els Pirineus de mar a mar i que es va presentar el 29 de novembre al Terra Dolça. Quan encara falta concretar exactament totes les etapes de la travessa, durant 8 dies els participants recorreran uns 850 km, uns 110 km per etapa i dia amb un desnivell positiu d’uns 2.300 metres. El recorregut es fa per colls de muntanya, camins i parcs naturals que es troben als Pirineus català, aragonès, navarrès i basc. Segons un dels organitzadors, Oriol Sallent, es tracta d’una experiència “única al món” de creuar de mar a mar. La travessa té un format no competitiu, ja que es busca que els participants

Els StQlímpics s’acomiaden reivindicant igualtat

Durant una setmana l’esport per a persones amb discapacitat intel·lectual va ser la protagonista en els diferents espais municipals de la ciutat en els quals s’ha organitzat la I edició dels StQlímpics. Un moment de la xerrada que va avaluar l’esport dels més grans #AMANDA BERNAL La competició, que va comptar amb uns 150 participants, té l’objectiu de fomentar i promoure l’esport per a persones amb discapacitat i sensibilitzar la ciutadania. En l’acte de cloenda, celebrat dilluns, 3 de desembre, els representants de les quatre entitats participants –ASDI, ATAM, Taller Jeroni de Moragas i residència Sant Medir– van desfilar amb una samarreta commemorativa i el cartell de cadascuna de les entitats. Posteriorment es va fer l’entrega de les medalles als participants i guanyadors de cada disciplina dels StQlímpics. El moment culminant de l’acte de cloenda va arribar quan un dels participants de la competició va llegir el “Manifest per la plena ciutadania de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament” per reclamar més visibilitat del col·lectiu de persones amb discapacitat i un tracte just com a membres de la ciutadania. “Ens impedeixen participar a la societat. Volem un tracte d’igual a igual, i per això reivindiquem el suport de tots”. L’acte va finalitzar amb un homenatge a les persones grans coincidint amb l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional, i el flashmob en què han participat tots els esportistes. // Redacció

Quatre xerrades han servit per tractar diferents temes relacionats amb l’esport i els equips de veterans Un dels actes del 25è aniversari del Club de Rugby Sant Cugat es va celebrar durant el vespre de divendres, 30 de novembre, a la Casa de Cultura, amb més d’una trentena d’assistents. Es tracta del cicle de xerrades “L’esport d’equip en veterans, quelcom més que esport”, una jornada que va servir per reflexionar sobre l’esport de veterans i les seves virtuts en la societat actual en què vivim. Durant l’acte es van tractar diferents temes sobre companyonia, salut i solidaritat en quatre xerrades diferents conduïdes per figures rellevants de l’esport català, el Dr. Antoni Sancha, el Dr. J.A. Pujante, Ramon Alfonseda i Coral Santfeliu.

Una bona experiència Robert Savé, directiu del Club de Rugby Sant Cugat, va assenyalar que l’objectiu era “donar visió a una

part de la població del nostre municipi que no quedava reflectida en el món de l’esport, que som la gent que ja hem passat d’una determinada edat i comencen a tractar-nos de vostè”. Així mateix, Savé va explicar que l’experiència i l’assistència van ser molt bones. “El nivell dels ponents ha estat alt”. Savé també va avançar que tenen pensades altres xerrades de cara al futur: “tenim diverses de pensades. Una parlar sobre la relació dintre d’una estructura social entre els més joves i els més vells. També sobre la preparació física per a aquesta franja d’edat”. L’alcaldessa, Mercè Conesa, va assistir a l’acte, així com el regidor d’Esports, Xavier Tizón, i el regidor socialista, Pere Soler.

El primer equip, en ratxa El CR Sant Cugat, que va guanyar en l’últim partit el Durango (15-74), ja és tercer a Divisió d’Honor B per darrere de l’Oviedo i Bathco Independiente. Els santcugatencs descansen aquest cap de setmana però rebran la setmana vinent el líder del campionat, l’Oviedo. // Redacció


40 Publicitat

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

A r OFERT scripto

ub Fes-te s s del dia aban sembre e 31 de dnomés per

Descobreix el nou Diari

5€ 88€ 7 any

NOVA APLICACIÓ MÒBIL

NOU T A FORMER PAP

Més compacte, més proper, més participatiu, més reflexiu, més implicat, més jove i, sobretot, més santcugatenc

DiarideSantCugat

20 anys arrelats a la ciutat www.diaridesantcugat.cat

Descarrega’t l’aplicació i podràs llegir el Diari des de la tauleta tàctil i el mòbil. Opció gratuïta només per a subscriptors.

Espai cedit Els dijous a les 19.30 i a les 22 h Cinemes Sant Cugat

13 de desembre C/ Villà, 68 Casa Aymat ext. 2800 08173 Sant Cugat (Barcelona) Tel.: 93 553 11 90 gerencia@santcugatempresarial.com

Eu cand vreau sa fluier, fluier (Si quiero silbar, silbo) Florin Serban Romania, Suècia, Alemanya, 2010 (94’) Idioma: romanès

ASS. RADIO

per a la micro, petita i mitjana empresa Som a Sant Cugat, av. de les Corts Catalanes, 7-9 Edifici Trade Center. Tel.: 93 724 44 43 pimec.vallessud@pimec.es

Quin és el teu racó preferit de Sant Cugat? Envia’ns la teva foto i podràs guanyar una subscripció al Diari #elmeuracostc

DiarideSantCugat 20 anys arrelats a la ciutat


Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Publicitat 41


42 Viure a Sant Cugat Entrevista

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Entrevista

Rafela Grau Feliu, ‘Rafaleta’ Excarnissera de Can Tubau

“S’ha de despatxar sempre amb bona cara i amb molta alegria” El taulell: “Jo, la botiga no l’hagués deixat mai, encara hi seria, però mano massa. No m’hi deixen estar i ara també em toca descansar.” Quan va començar a treballar? Quan tenia entre 16 i 17 anys. Primer, m’estava a casa ja que el pare es guanyava bé la vida. Però a mi sempre m’ha agradat treballar i, sobretot, al taulell, d’aquesta manera vaig començar a treballar a la “tocinería de l’Hermando” que estava als Quatre Cantons, tothom la coneix encara. Així, el tema de la carn ve de la seva banda? No! Ve del meu marit, el Josep Tubau. Quan el va conèixer? Ell venia de Serrat, un poble del costat de Queralbs, molt petit i de molt poques cases. El Josep i la seva família van venir a viure a Sant Cugat després de la guerra i va aprendre l’ofici de carnisser. El Josep era molt vistós i de seguida m’hi vaig fixar. Anàvem a ballar i ens vam conèixer.

On anaven a ballar? A ballar? A La Unió. A l’hivern, dins el cafè, i a l’estiu, a la pista; tot i que amb el meu marit a la sala no hi havia ballat mai. També anàvem als embalats quan eren les festes. De dia, podia anar sola a ballar, acompanyada per les amigues, és clar. Ara, de nit, anava amb la meva mare al costat, sinó no podia anar-hi. No ens deixaven. Quan es va casar? L’any 52, amb 25 anys. Ja tenien la carnisseria? El meu marit venia a Valldoreix. Després vam obrir el punt de venda al mercat de Pere San, on despatxava la meva cunyada, la germana del meu marit; després jo vaig agafar el relleu. Aleshores es venia poquet, però ens ho passàvem molt bé. De vendre no veníem gaire, però amb la panadera,

la Maria Alegret, fèiem xerinoles. Xerràvem i anàvem a Cal Garriga a fer vermutets, no teníem un duro, però el vermutet no faltava. També venia la meva amiga Montserrat que tenia botiga de cavall. Com era aquell Sant Cugat? Era molt familiar, no teníem ni un duro, però era molt “maco”. Menjàvem de l’hort, totes les cases mataven porc i la gent treballadora s’anava espavilant a poc a poc. Recordo que es menjava molt diferent que ara. Quan va créixer el negoci? Ara fa 50 anys, quan va venir l’alcalde Barnils i van deixar posar botigues fora dels mercats, vam obrir la carnisseria aquí, on és ara, al carrer de la Torre, a la casa dels meus sogres, ja que d’aquesta manera no pagàvem lloguer. A partir d’aquest moment, el poble

EN CLAU PERSONAL Què en pensa que Sant Cugat sigui una ciutat intel·ligent? Que som molt espavilats. A mi tot el que sigui prosperar m’agrada molt. Què diria als que diuen que Sant Cugat és una ciutat de “pijos”? Que no saben de què parlen. Què té a veure Terra baixa d’Àngel Guimerà amb el seu marit? Es va inspirar en la casa que vivia el meu marit a Serrat per crear el personatge de Manelic. A qui li deu el nom de Rafela? A la llevadora del poble, que era la meva àvia. Creu que ens en sortirem d’aquesta crisi? I tant que sí. Si Déu vol...


Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Entrevista Viure a Sant Cugat 43

“Per mi és poble aquí al centre, però és una ciutat, i gràcies a això hem pogut viure” “No teníem un duro, però el vermutet no faltava” “En Jaume hagués pogut arribar a ser alcalde, era molt proper a la gent, tothom el coneixia” Des de la finestra La Rafaleta contempla el Monestir des del saló # artur ribera

Una vida treballant La Rafela, o com és coneguda a la ciutat, la ‘Rafaleta’ va néixer el 26 d’octubre del 1926, en un Sant Cugat que per aquell temps encara era poble. Tot i que a casa no la van obligar, quan tenia entre 16 i 17 anys va anar a treballar a la “tocíneria de l’Hermando” que estava situada als Quatre Cantons. Als 18 anys va conèixer el seu marit, qui va venir a viure a Sant Cugat després de la guerra procedent de Serrat, un petit poble al costat de Queralbs i va aprendre l’ofici de carnisser. Semblava que el destí de la ‘Rafaleta’ era ser carnissera. I així va ser, el 24 d’octubre del 52 es va casar i aquell mateix any també es va obrir la carnisseria Tubau, aleshores una petita paradeta al mercat de Pere San.

va canviar i va ser un èxit. Es va fundar la urbanització Sant Francesc i el poble va créixer. I nosaltres de seguida vam començar a vendre molt. El poble va prosperar en poc temps. Tal com estan les coses avui en dia és difícil mantenir un negoci, quin és el secret? A mi sempre m’ha agradat molt treballar i el secret és despatxar amb bona cara i alegria, a mi l’optimisme m’ha anat molt bé. I, sobretot, mai s’han d’explicar penes als clients, les penes s’han de quedar a casa. A la nostra botiga sempre s’havia ballat i s’havia cantat. Ara els botiguers que tenim no ballen ni canten, però hem tingut molta sort amb l’equip que tenim, són formidables i molt treballadors. Jo, la botiga no l’hagués deixat mai, encara hi seria, però mano massa. No m’hi deixen estar i ara també em toca descansar. Sant Cugat és un poble o una ciutat? Per mi és un poble aquí al centre,

però és una ciutat, i gràcies això hem pogut viure: pel creixement que va fer el municipi. Dic que el centre és poble perquè ens asseiem a la plaça i encara veiem algú conegut, de tant en tant, però cada vegada passa més estona abans no passa una cara coneguda. Ara només et trobes als enterraments. Creu que hi ha prou activitats per a la gent gran? A quines va? Penso que hi ha moltes coses per a la gent gran, tot i que jo no vaig a gaires. Vaig al Teatre-Auditori de tant en tant, l’última actuació que he anat a veure és Cançó d’amor i de guerra. Va ser preciosa, la gent estava molt emocionada, hi va haver algú que va començar a cridar “independència!” i l’auditori va seguir. Això que no va a gaires activitats no sé si m’ho acabo de creure... No vaig a gaires, no, però m’agraden molt, tothom en parla bé de les activitats per a la gent gran. Per exemple, les que fan a la Casa de Cultura. Jo faig moltes trobades amb les amigues, cada dijous

anem a dinar. Avui mateix vénen a fer el cafè: som un grup de 8, parlem dels fills i de cuina, sobretot de receptes de cuina. I cada dissabte vaig a missa. Parli’m dels fills... En tinc tres la Laura, la Josepa i el Jaume, que ara fa 7 anys que no hi és. Tothom en parla molt bé del Jaume. Sí. Hagués pogut arribar a ser alcalde, era molt proper a la gent, tothom el coneixia. Quan va morir vam descobrir com l’arribava a estimar la gent. Sempre estaré molt agraïda al Lluís Recoder que va estar al nostre costat, i també als amics, que en tenia molts. Era molt bon fill i per als germans molt bon germà. De fet, tots són molt bons fills, molt ferms i treballadors. Els sis néts que tinc també, dos de cada fill. He tingut molta sort. // Àgata Guinó redaccio@diaridesantcugat.cat @AgataGuinoSoler


44 Viure a Sant Cugat Història

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

L’abat. El poder monàstic santcugatenc Llibre del procés de confirmació de l’abat Tirrè. Arxiu Diocesà BCN. Processos 16. #CEDIDA

Alguns apunts per entendre el pas de la independència del poder abacial a la supeditació papal

D’Odó a Terrè: el sistema d’elecció abacial a Sant Cugat

E

l màxim càrrec dins d’una abadia és l’abat, respons a bl e d e n o m e n a r e l s clergues de les esglésies dependents de l’abadia, auditar els comptes dels oficis, visitar tots els honors i fer contractes d’establiment de terres. És el màxim poder, aquell a qui tots els monjos han de retre obediència. Però, com s’escollia l’abat? I quins canvis hi van haver en el procés d’elecció? Per entendre millor el que volem dir, cal que ens remuntem als segles de més esplendor del Monestir de Sant Cugat, els anys de l’abat Odó. Fins aquell moment, la comunitat monàstica, creada abans del segle ix, havia presentat un lleuger i progressiu augment

Qui i com s’escollia l’abat en un monestir? Com funcionava a Sant Cugat aquest sistema? Quin canvi es va produir el 1385? de possessions gràcies, en bona part, a la seva situació privilegiada (el monestir més proper a la frontera amb Al-Andalus). Odó va fer valer les seves excel·lents relacions amb el comte Borrell i els seus successors per tal de legitimar el seu poder i engrandir les possessions del monestir. En aquest context, i en vistes d’una expedició de Ramon Borrell per visitar el Papa Silvestre II, Odó veu com a punt estratègic pel futur abacial l’ex-

pedició per part del papat d’una butlla en què quedessin legitimades totes les possessions del cenobi. Més enllà d’analitzar el d’altres consideracions, la butlla en si va suposar la confirmació d’allò que ja havia aconseguit establir en el precepte reial de Lotari (986): la llibertat d’elecció dels abats per part de la comunitat i la independència de govern intern enfront de qualsevol rei, comte, bisbe o jutge polític, essent ordenat pel bisbe de la diòcesi. Durant tres segles el sistema d’elecció abacial es manté estable i representa la base de la independència respecte als poders laics. Emperò, a principis del segle xiv, el Papa Joan XXII es disposa la reserva del nomenament dels càrrecs

diocesans i abacials. És a dir, els monestirs podien continuar elegint abats però ara calia el vistiplau de Roma. Amb aquesta decisió, entesa en el context de les doctrines europees confluents en aquells temps i els conflictes polítics que acabaran amb el Cisma d’Occident, s’inicia la dependència cada vegada major dels abats santcugatencs del poder de Roma. Però, quin és aquest sistema d’elecció abacial? L’elecció es continua realitzant per part dels monjos però després de l’elecció formal cal presentar “un procés” a la cúria papal. Els processos es documenten a partir de finals del segle xiii i la seva tipologia és diversa (causes, contenciosos, ...), essent un d’ells el procés de confirmació d’elecció abacial que té la següent estructura: compareixença del procurador davant del bisbe per presentar el decretum electionis, on consten els vots i el resultat; citació general per a la publicació d’edictes per tal que possibles opositors presentin la seva raó; Inquisitio deforma electionis et de meritis eligentium et electi, és a dir, l’elegit i cinc testimonis declaren sobre el seu naixement legítim, la seva vida i actuacions, fama i fets destacats i, fins i tot, un examen sobre la regla monàstica; finalment, clou el procés el decret de confirmació. Al Monestir de Sant Cugat trobem documentat al 21 de febrer del 1385 el procés de confirmació de l’abat Terrè, convertint-se així amb el primer abat de confirmació papal. En aquest cas, els procuradors que presenten el decret són el paborde major i el prior de Santa Oliva i ho comuniquen al palau episcopal al bisbe Pere de Planella. Aquest, per tant, serà el primer pas cap a la dependència de les abadies benedictines dels prelats romans. Des del 1471, els anomenats abats comendataris ja ordenaran i dirigiran el monestir sense ni tan sols trepitjar-lo, delegant als procuradors o vicaris generals tota la gestió. A la llunyania restarà la memòria de l’abat Odó i la seva gestió directa del futur i esplendor del Monestir. // Francesc Giménez @tresorsdecartes


Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Publicitat 45


46 Viure a Sant Cugat Formació

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Eleccions. La Gemma Tomàs té 18 anys i té veu i vot Il·lustarció. Judit Tarrago, alumna de 4t d’ESO de l’IES Arnau Cadell

Tenir dret a vot és tenir veu, i això és el que han pogut experimentar molts joves de Sant Cugat aquest 25 de novembre quan van exercir el seu dret

L’experiència d’exercir per primera vegada el dret a vot

L

a Gemma Tomàs té 18 anys. De ben petita que sempre li han agradat els idiomes i va començar a estudiar anglès i alemany a l’acadèmia Sprint. Després de decidir fer el batxillerat Humanístic a l’IES Pla i Farreras, finalment està estudiant a la UAB Traducció i Interpretació. El seu interès pel manga l’ha portat a aprendre japonès i el poc temps que li queda lliure també toca la guitarra. Però en aquest ocasió, la Gemma ha trobat un moment per parlar-nos de l’experiència de les seves primeres eleccions i així ens ho explica. “El passat dia 25 de novembre es van celebrar les eleccions al Parlament de Catalunya. Després de la manifestació de l’11 setembre, en la qual van participar 1 milió i mig de

Saber que a partir d’ara la meva opinió és tan vàlida com la de qualsevol altre ciutadà major d’edat em reconforta persones i a partir de la qual el president de la Generalitat va convocar aquestes eleccions, el tema de la independència estava en boca de tothom. És per això que no es tractava d’unes eleccions ordinàries. Però per a alguns, aquests comicis van ser encara més especials. Parlo dels nous votants, els de la generació del 94. Molts de nosaltres vam viure aquest esdeveniment amb especial il·lusió ja que era el primer cop que la nostra opinió comptava, que

les nostres veus es feien sentir. Dic molts de nosaltres i no tots perquè, desafortunadament, molta gent jove ha perdut la fe en la democràcia i no té cap interès en la política per la nefasta gestió de molts polítics. Aquests votants que s’abstenen es perden una experiència que puc afirmar que, tot i aquest context, val la pena. De fet, tenir aquesta responsabilitat per primera vegada ha fet que m’interessi més per la política i per allò que cada partit proposa, i trobo que això m’enriqueix i em fa estar més al dia de la situació en què es troba Catalunya. Per a mi,el fet d’introduir el meu vot a l’urna va resultar un acte gratificant i gairebé solemne: per fi tenia la sensació que el que jo pensava seria escoltat, que no era només una

i la setmana que ve... Pere Fernández passarà un dia amb... una voluntària d’ASDI

reflexió passiva, sinó que la podia expressar en un vot. I aquest vot serviria d’alguna cosa. Crec que el fet de participar activament en unes eleccions és important. Exercir un dret pel qual els nostres avantpassats van lluitar tant m’omple d’orgull i satisfacció, i saber que a partir d’ara la meva opinió és tan vàlida com la de qualsevol altre ciutadà major d’edat em reconforta.” Tenir veu, el fet de saber que algú t’escolta i que allò que dius pot tenir conseqüències, et fa sentir que formes part d’un col·lectiu. Ser conscient d’aquest fet és important per argumentar abans de prendre qualsevol decisió. Algú va considerar que amb 18 anys ja ets prou madur i disposes de capacitat intel·lectual per prendre decisions. Durant molts anys aquest dret no existia i tan sols farà prop d’un segle que es considerava que les dones no disposaven d’aquesta capacitat per poder decidir a quin tipus de societat li agradaria formar part. De fet, les dones no vam tenir dret al vot fins al 1924,durant la dictadura de Primo de Rivera .L’Estatut Municipal donava dret a les dones majors de 23 anys, emancipades, que no fossin casades ni prostitutes, en aquells moments, una minoria de dones. Amb l’elaboració de la Constitució espanyola de 1931,es reconeixia el dret de vot a les dones, però amb la dictadura franquista s’iniciava un període de 40 anys durant el qual no hi va tornar a haver eleccions lliures. Tenir drets, però també vol dir tenir deures. Com a individus tenim el deure de complir la normativa establerta i manifestar-nos, dins la llei, en el cas de no compartir les normes culturalment establertes, i així construir una societat que s’adapti al temps. Per tant ser dona , tenir 18 anys i viure en democràcia, avui, es tot un privilegi. Tal i com diu la Gemma es motiu de satisfacció i d’orgull poder exercir aquest dret pel que s’ha lluitat durant tant de temps. // Sílvia Claramunt touchanas@gmail.com


Ofertes Club del Subscriptor 47

Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre del 2012

Club del Subscriptor DiarideSantCugat

O

Fes-te subscriptor i rebràs cada setmana el Diari a casa i al teu dispositiu mòbil i gaudiràs de totes aquestes ofertes!*

Fes-te FERTA s aba ubscript 31 de ns del dia or d per noesembre més 8

8€

75 €

any

Atenció al subscriptor: T. 93 590 86 00 club@diaridesantcugat.cat

Consulta totes les ofertes al nostre web: www.diaridesantcugat.cat/club *Per fer-te subscriptor, visita el nostre web: www.diaridesantcugat.cat/subscripcio. Per veure el Diari al teu dispositiu mòbil, cal que et descarreguis l’aplicació des de l’App Store d’Apple o Google Play. Més informació al web: www.diaridesantcugat.cat/app

Restaurant

Bellesa

Salut

Benzina

Menú per a 2 persones. Vàlid migdies de dilluns a divendres

Una sessió de fotodepilació d’aixelles o engonals (biquini)

Targeta Salus Pass

2% de descompte del total de la factura

C/de l’Endavallada, 6 (pl. dels Quatre Cantons)

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 590 86 00)

Música

Estrella Morente El flamenco abre el corazón

C/de Francesc Moragas, 28

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 590 86 00)

C/d’Amposta,22 C/de la Mina, 15

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 590 86 00)

Av. de Rius i Taulet

Presentant el carnet del Club

Música

Restaurant

Els Amics de les Arts i els seus amics ‘Espècies per catalogar’

Veniu 10 persones al nostre buffet lliure i només pagueu 5! Divendres o dissabte nit. Dijous, 20 de desembre, a les 21 h al Teatre-Auditori

Dissabte, 15 de desembre, a les 22 h al Teatre-Auditori PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 590 86 00)

Inclou: analítica de sang i revisió mèdica gratuïtes amb descomptes especials en visites privades

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 590 86 00)

Torre Blanca, 57 (Edifici Creapolis)

Presentant el carnet del Club

Cinema

Bellesa

Restaurant

Vídeo

Entrades per a una pel·lícula de la cartellera

Píling facial (àcid glicòlic, làctic, salicílic...) Descobreix una pell nova més sana i bella

Sopar per a dues persones. Prova l’autèntica pizza italiana!

1 hora d’autoria de vídeo a DVD totalment GRATIS!

De dilluns a divendres Av. del Pla del Vinyet, s/n fins a exhaurir-ne les existències

C/ de Sabina Cañameras, 13 (Davant UIC) Mira-sol PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 590 86 00)

C/de Midgia 27-31 (prop Policia Nacional) St. Cugat / Av. d’Egara, 91, Sant Quirze PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 590 86 00)

C/de Can Mates, 7

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 590 86 00)


48 Diari de Sant Cugat Divendres, 7 de desembre de 2012

Veure totes les ofertes a: www.diaridesantcugat.cat/club

Més informació: www.diaridesantcugat.cat/app

Viure a Sant Cugat

Temps del cap de setmana màx. 14 °C

mín. 7 °C

Retrats santcugatencs

“Escric per fer que la gent es rebel·li contra l’opressió”

Víctor

Víctor Alexandre té la capacitat de reflexionar quan parla i de fer reflexionar qui l’escolta. Escriptor de mena, fins i tot quan va fer ràdio i televisió, en els seus inicis. Perquè va començar fent ràdio –quan Ràdio 4 feia les seves primeres passes– i presentant un programa de cinema al circuit català de TVE. Escriu assaig, novel·la, conte i teatre, i escriu articles d’opinió en diversos mitjans locals (Diari de Sant Cugat, TOT Sant Cugat i Cugat.cat) i nacionals (Lletres, El Singular Digital i Nació Digital). “Escriure és inherent a la meva persona, és el meu ofici”. Crític i inconformista, defensa a ultrança la llibertat de Catalunya: “Escric per fer que la gent sigui afirmativa, perquè la gent es rebel·li contra l’opressió. La llibertat de Catalunya no depèn d’Espanya, depèn de Catalunya”. Però no tan sols tracta temes polítics. Ara s’ha centrat molt en la literatura, on em diu que s’hi sent més còmode. “Acostumo a posar-me al costat dels febles quan escric, gent gran, nens, pobles oprimits...”. Víctor Alexandre és una persona observadora. “És que en el fons l’escriptor és com un fotògraf de la vida!”. Per això no és estrany veure’l caminar per la ciutat, perquè no utilitza el cotxe. “Caminant tens més experiències positives”. Nascut a Barcelona, Víctor Alexandre viu a Sant Cugat des del 1974. “La part més important de la meva vida no s’explica sense Sant Cugat”. De la ciutat li agrada especialment la plaça de Barcelona: “Qui vulgui veure el Sant Cugat d’abans, a la plaça de Barcelona ho pot veure”.// Pere Fernández #Fotografia: Artur Ribera

Alexandre Escriptor

SANT CUGAT Av. Lluís Companys, 18 93 675 66 65 RUBÍ C/ Cervantes, 43 93 697 75 24

8 102030 014001

Informa’t a: www.diaridesantcugat.cat/subscripcio T. 93 590 86 00

Gaudeix de totes Ara pots llegir les propostes del Club el Diari des de la del Subscriptor teva tauleta tàctil

00933

Vols rebre el Diari a casa?

www.diaridesantcugat.cat @diaridesantcugat

Diari de Sant Cugat 933  

Diari de Sant Cugat 933, 7 de desembre de 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you