Page 1

DiarideSantCugat Setmanari inDepenDent De l’actualitat Santcugatenca

www.diaridesantcugat.cat

núm. 858

any XiX

1,95 €

Divendres, 13 de maig del 2011

VolS Veure leS darrereS eStreneS de Cinema? Club del SubSCriptor _pàg. 54

Els candidats a presidir Valldoreix expliquen els seu programa

Tecnologia punta al Centre de Restauració

a Fons _Pàg. 7

Cultura _Pàg. 44

CiU manté la majoria i la CUP entra a l’Ajuntament SondeiG Una enquesta del DIARI confirma la tendència alcista dels nacionalistes i manté el PSC com a segona força a molta distància del partit que avui mana a la ciutat la Ciutat _Pàg. 20

50

% dels vots emesos aniran al partit del Govern, que consolidaria els 14 regidors actuals i en podria guanyar 1

45

% dels ciutadans es declara d’esquerres, malgrat que menys del 35% vota forces d’esquerra

Antònia Font i Obrint Pas, els concerts més destacats de la Festa Major 2011 el Poble_Pàg. 12

UESC, Club Muntanyenc i Sant Cugat Esport, els clubs amb més subvencions el grup mallorquí en concert #CEDIDA

dte.

la mostra comercial de la ciutat va acollir uns 50.000 visitants #DAVID FERNÁNDEZ

El Sant Cugat Actiu compleix les expectatives Economia _Pàg. 26 I 27

10% ensenyant aquest anunci

Esports _Pàg. 30

Nou taller: “Cuina saludable en 15 minuts”

El temps ja no és excusa per no cuinar de forma saludable Cada dijous a partir de juny. Places limitades Vine a Fárfara lab a descobrir-ho. Som al centre de Sant Cugat Tel. 93 544 25 90

la nova cultura d

www.farfaralab.com


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

www.diaridesantcugat.cat

Publicitat

Tecnologia Full LED SLIM USB (MKV, DIVX, MP3...)

EL MILLOR PREU DE LA CIUTAT *

LED 55"

Trumotion 200 Hz WiFi Ready

139 cm

televisión d i g i t a l terrestre

Vista lateral

2

|

55 LE 8500 TELEVISOR FULL LED 55"

Televisor FULL LED slim de 55" amb TDT d'alta definició, retroil.luminació directa per blocs de píxels per optimitzar el contrast dinàmic (9.000.000:1) i millorar la qualitat d'imatge, Trumotion 200 Hz per a moviments ràpids i fluids, Wi-fi ready per aplicacions, DLNA per accedir a arxius emmagatzemats al ordinador (vídeos, fotos i música), USB 2.0 (DIVX, MKV, JPEG, MP3..) peu giratori, connexions: 4HDMI, SCART, 2USB, VGA, RCA, components, sortida de fibra òptica i d'auriculars, article ref. 1118069

*Garantia “Millor preu de la ciutat” Més barat que a Media Markt? Impossible. Però si en el cas poc probable trobes la nostra oferta més barata en un altre establiment, sota les mateixes condicions i dins de 15 dies, et retornem la diferència en efectiu. Garantit.

Consulteu les condicions a la botiga.

MEDIA MARKT SANT CUGAT Sant Cugat Centre Comercial Av. Via Augusta 2-14 08174 Sant Cugat del Vallès Tel: 935 83 52 00 Fax: 935 83 52 09

ts les nostres noveta Subscriu-te i rebràs

es www.mediamarkt.

Oferta vàlida del 13 al 19 de maig del 2011 Tots els preus inclouen IVA i RAEE (Reciclat dels aparells elèctrics i electrònics). Preus expressats en euros.

www.mediamarkt.es

Horari de dilluns a dissabte 10:00 – 22:00


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Sumari

|

a Fons _ 4 |

el Poble _ 6 |

Lectors _ 16 |

Opinió _ 18 |

la Ciutat _ 20 |

Economia _ 26 |

Esports _ 30 |

Diari de Sant Cugat

Cultura _ 42

|

3

sumari 13/05/2011

caçadors d’imatges

per Eduard Alsina

Les eleccions locals a l’EMD de Valldoreix a Fons _Pàg. 3 i 4 Tot a punt per a la marató de donacions de sang el Poble _Pàg. 8 Alexandre: “L’atac del PP a Òmnium Cultural” Opinió _Pàg. 18 Entrevista a l’alcaldable per CiU, Mercè Conesa la Ciutat _Pàg. 22 i 23 Foster’s Hollywood obrirà un restaurant a Sant Cugat Economia _Pàg. 29 Bàrbara i Júlia Pla, segones a l’europeu de rugbi femení Esports _Pàg. 34

Un mercat molt viu

El Mercat de Pagès, organitzat per l’Ateneu Santcugatenc, va coincidir amb l’XI edició del Sant Cugat Actiu. La plaça de Sant Pere va tornar a acollir les diverses parades que conformen aquesta fira, que se celebra dos vegades el mes i que aglutina tot tipus de productes biològics i naturals que conreen i elaboren petits productors.

l’ascensor

K-Gat

SANT CUGAT ACTIU ComerCiants/aJUntament

III CONCURS JOVES INTÈRPRETS JoVentUts mUsiCaLs

L’onzena edició de la mostra Sant Cugat Actiu ha estat, en general, un èxit malgrat el mal temps. Van participar-hi més de 200 empreses i comerços, el doble que l’edició anterior, i, segons l’Ajuntament, van passar-hi més de 50.000 visitants durant els tres dies. Una bona promoció per al comerç local. Caldrà valorar si la proposta de fer la mostra amb periodicitat anual seria una bona iniciativa.

La tercera edició del Concurs de Joves Intèrprets, que organitza cada dos anys Joventuts Musicals de Sant Cugat, s’ha consolidat a escala estatal i enguany han vingut una seixantena de joves músics de tot Espanya. Durant els dies 6, 7 i 8 de maig l’aula magna de l’escola municipal de música Victòria dels Àngels es va omplir amb les actuacions de tots els participants.

per Eloi Alegre www.eloialegre.com

La 6a Nit Literària d’Òmnium Cultural Cultura _Pàg. 42

l’enquesta dels lectors

Participarà en la marató de donació de sang del 14 de maig? SÍ

NO

57% 43%

PREGUNTA D’AQUESTA SETMANA:

Ha decidit ja qui votarà en aquestes eleccions municipals? Vota a: www.diaridesantcugat.cat


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

4

|

Editorial _ 3 |

a Fons

|

el Poble _ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors _ 16 |

Opinió _ 18 |

la Ciutat _ 20 |

Economia _ 26 |

Esports _ 30 |

Cultura _ 42

a Fons eleccions locals a l’eMd de Valldoreix #tExt:

Joan Ramon Armadàs

#fOtOgrafia:

Artur Ribera

rivalitat els candidats a presidir l’eMd davant de la Casa de la Vila. Arnau Martorell (Cup) no va poder assistir a la fotografia per motius laborals #a. riBEra

DEsPrés DE vuit anys DE gOvErn DE mOntsErrat turu (iCv-ErC-PsC) L’EmD DE vaLLDOrEix Canviarà DE preSident. amB EL CanDiat DE Ciu-aCtuEm JOsEP Puig s’EsPEra quE La fEDEraCió naCiOnaLista reCuperi EL gOvErn, PErò haurà DE mEsurar LEs fOrCEs amB un tOtaL DE quatrE PrEsiDEnCiaBLEs més.

Valldoreix: NoVa era

A

rriben temps de canvi a Valldoreix. La decisió de Montserrat Turu de no presentar-se a la reelecció com a presidenta de l’EMD ha obert un nou l’escenari polític en el si d’aquest ens local. D’entrada, la seva marxa ha provocat que ERC no hagi volgut sumar-se a una nova Candidatura de Progrés, que ara encapçala el socialista Joan Gaya amb el suport d’ICV. Els republicans han preferit no presentar cap candidat a Valldoreix aquesta vegada.

L’oportunitat de CiU

Nous actors

Els canvis a Valldoreix

Amb les forces que havien governat els darrers 8 anys separades, CiU i la plataforma veïnal Actuem tenen totes les esperances posades que Josep Puig aconsegueixi la presidència de l’ens. Si les coses surten com CiU vol (i les urnes van en el mateix sentit que les enquestes) pot donar-se el cas que els nacionalistes governin tant a Sant Cugat com a Valldoreix. Aquest fet jugaria a favor d’asserenar el clima de crispació que ha acompanyat la política valldoreixenca i la seva relació amb Sant Cugat durant els darrers 8 anys.

El PP es va quedar a les portes d’aconseguir representació fa quatre anys i el 2011 ho torna a provar amb l’exvocal popular al mandat 2003-2007, José María Canals, que pretén donar una vocalia als populars i trencar el bipolarisme que ha regnat a l’EMD durant els últims anys. Aquest és precisament el mateix l’objectiu de la CUP i del Bloc Municipal de Catalunya. Arnau Martorell i l’expresident de l’EMD Jaume Sanmartí opten respectivament a presidir la institució i tanquen el quadre dels 5 candidats que hi ha per a les eleccions d’enguany.

Malgrat el trencament del pacte de govern entre CiU-Actuem i la Candidatura de Progrés encapçalada per Montserrat Turu, alguna cosa ha canviat a Valldoreix des del 2007. La vila té una nova escola bressol, un mercat molt exitós els dissabtes i una nova i millorada rambla Mossèn CintoVerdaguer. Pel que fa als principals reptes, destaca la definició i aprovació definitiva de la nova centralitat del territori, el soterrament de les línies d’alta tensió i la creació de més equipaments esportius i culturals.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Editorial

Un total de5 candidats es presenten per presidir l’EMD de Valldoreix. Aquestes són les seves propostes electorals

Josep Puig CiU-Actuem

52 anys Casat 3 fills Empresari del sector serveis Vocal de l’EMD des de l’any 2007.

Joan Gaya PSC+ICV

63 anys Casat 4 filles Bioquímic clínic Vocal a l’EMD des del 2004 i del 1985 al 1991.

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

José María Canals PP

53 anys Casat 8 fills Consultor i professor Vocal de l’EMD del 2003 al 2007 pel PP

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

Jaume Sanmartí Bloc Municipal

61 anys Casat 3 fills Advocat President de l’EMD del 1995 al 1999 per CiU

|

Diari de Sant Cugat

Esports

|

Cultura

|

5

Arnau Martorell CUP

49 anys Casat 2 fills Xofer de camió Valldoreixenc des de fa 16 anys. És la primera vegada que es posa en política

Aspectes destacats del programa electoral a Valldoreix

“Volem crear una vocalia centrada en el servei a les persones. També lluitarem contra l’ocupació dels habitatges.”

“Cal potenciar molt més la participació ciutadana. El projecte estrella és la plaça de la centralitat i ho farem en col·laboració amb els veïns.”

“Hem d’aconseguir unitat entre les forces polítiques que aconsegueixin representació al Govern de l’EMD.”

“Hem de preservar Valldoreix i el seu entorn i fer l’Administració més propera al ciutadà fent que la ciutadania hi participi més constantment.”

“Volem crear un cens d’habitatges en desús i establir un barem de taxes progressives en la recaptació de les que són competència de l’EMD.”

Encerts i errades de l’equip de govern durant els darrers 8 anys

“El mercat, l’escola de música i l’escola bressol són èxits del Govern. S’han fet també gràcies a nosaltres abans que se’ns fes fora del Govern.”

“L’escola bressol i el mercat dels dissabtes són èxits indiscutibles. L’entesa a nivell intern i amb Sant Cugat ha grinyolat en ocasions.”

“L’escola bressol ha estat un salt qualitatiu, però molts alumnes no són de Valldoreix. No pot tornar a passar que hi hagi el malestar polític general.”

“La delimitació territorial i el mercat dels dissabtes han estat un èxit. Hem de vigilar què passa amb l’expropiació de les zones verdes de Valldoreix.”

“Posem bona nota a algunes de les coses que s’han fet des de l’EMD, com reordenar les línies d’autobusos o el mercat setmanal.”

Relació institucional entre Sant Cugat i Valldoreix

“Tenim la possibilitat de frenar una inèrcia negativa que fa anys que dura. Volem eliminar els conflictes i tenir bones relacions. ”

“Voldríem estar presents en les comissions informatives que afectin Valldoreix i negociar un nou conveni competencial i econòmic.”

“No podem oblidar que hi ha competències que no són de Valldoreix, però podem demanar a Sant Cugat com orientar-les en tirar-les endavant.”

“El nostre programa parla de solidaritat, diàleg i col·laboració estreta i constructiva i amb un model de relació d’igual a igual.”

“Donaríem suport a una consulta popular vinculant per saber quina relació volen tenir els valldoreixencs amb Sant Cugat.”

Dinamització comercial i reactivació econòmica

“Hem d’estar al costat del comerç local però fent-li veure que s’ha d’oferir el que demana la ciutadania i això vol dir apostar per la competitivitat.”

“L’estructura urbana fa que el comerç que pot tenir èxit sigui un comerç competitiu i de proximitat. Hem d’ajudar més, però s’han de deixar ajudar.”

“El comerç local ha de ser fort i al servei dels ciutadans i se l’ha d’ajudar, si no amb rebaixes fiscals, amb més formació per animar-lo.”

“Cal un canvi de mentalitat del comerciant i deixar la mentalitat individualista per buscar resoldre el problema col·lectiu.”

“La proposta de la CUP en l’àmbit econòmic és reforçar el petit comerç i mantenir i donar més impuls al mercat setmanal.”

Promoció cultural i esportiva

“Volem construir un camp de futbol. No pot ser que una població que té més de 8.000 habitants no en tingui cap.”

“Ens cal un equipament per fer teatre, concerts i cultura en general. Mentre no hi hagi el casal acabat, hem d’aprofitar la sala de plens ”

“Cal aprofitar més l’entorn natural de Valldoreix per enfocar encara més l’activitat esportiva de portes enfora.”

“Perquè Valldoreix sigui més poble cal més cultura i esport. També cal més participació dels mateixos ciutadans i s’han de mentalitzar.”

“Volem crear un consell de joves autogestionat per a la cultura, el lleure i l’esport i dinamitzar la zona esportiva del Ferran Clua.”


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

6

|

Sumari _ 3 |

a Fons _ 4 |

el Poble

www.diaridesantcugat.cat |

Lectors _ 16 |

Opinió _ 18 |

la Ciutat _ 20 |

Economia _ 26 |

Esports _ 30 |

Cultura _ 42

el Poble

Solidaritat _Pàg. 8

La marató de donacions de sang escalfa motors en una edició que informarà sobre la donació de medul·la òssia

Passarà aquesta setmana:

L’Aula d’Extensió Universitària parla sobre “Gràcies i desgràcies al Gran Teatre del Liceu” Més informació: www.diaridesantcugat.cat

Proposta. Les dues seus museístiques de la ciutat, Museu de Sant Cugat-Monestir i la Casa Aymat, acolliran la segona edició del “Fem un museu”, que té la missió d’apropar la cultura a persones amb discapacitat intel·lectual

Un Museu per a tothom

col·laborarà amb el projec· te, en el qual es farà un taller d’art. A aquest li prendrà el relleu, el 26 de maig, la ses· sió “El tapís i l’art tèxtil”. En aquesta ocasió, els partici· pants podran veure l’expo· sició permanent del Museu del Tapís Contemporani de la Casa Aymat. Després del recorregut es farà un taller de tapís col·lectiu per conèi· xer els materials i les tècni· ques principals. La darrera de les sessions arribarà el 2 de juny amb el collage. A tra· vés de l’autoretrat, els parti· cipants descobriran aquesta tècnica i faran una obra d’art col·lectiva. En aquestes dues darre· res ocasions l’equip propi del museu oferirà el programa.

El programa es compondrà de quatre visites tallers El cicle va arrancar el 12 de maig i finalitzarà a mitjan juny Mariona Sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

MoStra. El municipi tor· na a fer gala de la seva sen· sibilització en matèria de normalització i integra· ció. Sant Cugat acollirà per segona vegada el programa “Fem un museu”. Aquest projecte s’ha dissenyat per apropar la cultura i l’art a totes aquelles persones que pateixen discapacitat intel· lectual. El prog rama, coorga· nitzat pel mateix Museu i l’Àrea de Serveis a la Ciu· tadania de l’Ajuntament, es repartirà entre les dues seus museístiques que hi ha a la ciutat: el Museu de Sant Cugat·Monestir i la Casa Aymat. La iniciativa, que pre· tén donar resposta a una demanda i una sensibilitat que creix dia a dia, té com a objectiu tres pilars: ajudar les persones amb necessi· tats especials brindant·los la possibilitat d’educar·se culturalment i patrimonial· ment; potenciar i estimular la creativitat amb els recur· sos que propiciïn el desen· volupament dels sentits, i entendre la cultura com un dret, de manera que es vegi el Museu de Sant Cugat com un espai accessible a tot· hom. S’espera que els usu·

Cap a la normalització

Campins, Escura i Pellicer a la presentació del programa acompanyats, en el públic, de les entitats que treballen amb discapacitat intel·lectual #A.BERNAL

Frases “Com a museu que som, hem de fer activitats per a tothom, per a gent gran, per a gent jove i per a tots els col·lectius” LLuíS CaMPinS

Director DeL museu sant cugat

4

visites tallers Són les que es faran basades en l’escultura, la pintura, el tapís, l’art tèxtil i el collage.

“Aposta per treballar el vessant creatiu i que també vol promoure la sensibilització de la ciutadania”

“ Iniciatives com aquestes ajuden a trencar tòpics i prejudicis”

SuSana PELLiCEr

XaviEr ESCura

tinenta aLcaLDe serveis ciutaDà

tinent D’aLcaLDe De cuLtura

aris dels centres ubicats a la ciutat com ASDI, ATAM, el Taller Jeroni Moragas i la residència Sant Medir visitin aquest taller didàctic.

Naturalesa de la visita El “Fem un museu” d’aquest any s’estructura en quatre visites taller monog ràfi· ques. Cada sessió tractarà una manifestació artística diferent i tindrà una durada aproximada d’una hora i mit· ja; es dedicaran 30 minuts a la visita guiada i l’hora restant es farà un taller d’expressió artística. El cicle, que va arrancar dijous passat, 12 de maig, amb un monogràfic sobre

l’escultura en què va parti· cipar la mestra d’arts plàs· tiques al taller d’ATAM, Carme Parellada, acabarà la segona quinzena de juny. La finalització coincidirà amb la inauguració d’una exposició en què es mostra· ran totes les obres fetes pels participants. Aquesta mos· tra, oberta a tota la ciutada· nia, es posarà en marxa el 22 de juny i es podrà visitar fins a finals de juny, de manera que es podrà veure durant la Festa Major. El segon monogràfic del “Fem un museu” se celebrarà el 19 de maig i girarà entorn de la pintura. En aquesta oca· sió, l’artista Paco Minuesa

“Com a museu que som, hem de fer activitats per a tothom, per a gent gran, per a gent jove i per a tots els col·lectius. Això vol dir també que volem programar activitats per a persones amb discapacitat intel·lectual, com és el cas”, va manifestar a la presenta· ció del cicle el director del museu, Lluís Campins, que va recordar que el museu està treballant per ser acces· sible a tots els col·lectius. A aquesta visió es sumar el tinent d’alcalde de Cultu· ra, Xavier Escura, que va apuntar que iniciatives com aquestes ajuden a “trencar tòpics i prejudicis”. Per la seva banda, la tinenta d’al· calde de Serveis a la Ciuta· dania, Susanna Pellicer, va assegurar que entre els bene· ficis de “Fem un museu”, des· taca “l’aposta per treballar el vessant creatiu i que tam· bé vol promoure la sensibi· lització de la ciutadania”.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

SenSibilitzaCió. Durant la mostra Sant Cugat Actiu es va habilitar a la plaça d’Augusta un supermercat amb una particularitat: per accedir-hi, calia fer-ho simulant alguna minusvalidesa física. Aquesta iniciativa, sota el nom de Suportmercat, la va organitzar l’Ajuntament de Sant Cugat conjuntament amb la taula per a persones amb discapacitat, la taula per a persones amb mobilitat reduïda i la taula per a persones amb malalties neurològiques i càncer. L’objectiu del Suportmercat va ser sensibilitzar la ciutadania d’una manera propera i lúdica sobre les dificultats que es troben en el seu dia a dia les persones amb

Èxit indiscutible

nens i adults van conèixer les dificultats de fer la compra simulant alguna discapacitat #DAVID FERNÁNDEZ

Vista la bona acollida de la iniciativa, aquesta es traslladarà a la ciutadania i a les escoles, en diferents formats, per conscienciar d’aquest problema

alguna discapacitat o malaltia neurològica. Des de divendres la tarda i fins diumenge es va dur a terme una activitat tan quotidiana com fer la compra, però posant-se a la pell d’una persona amb alguna discapacitat, com anar amb cadira de

La plaça d’Augusta acollirà la XIIa Festa del Comerç Just i de la Banca Ètica La jornada es farà dissabte, 14 de maig, de les 11 a les 15 hores Solidaritat. Sant Cugat acollirà la Festa del Comerç Just. Aquesta nova edició, la XIIa que se celebra al municipi, servirà també per donar a conèixer el funcionament de la banca ètica i la tasca que du a terme l’associació Amics d’Ak Benn. La festa se celebrarà dissabte, 14 de maig, a la plaça d’Augusta i s’estendrà des de les 11 del matí a les 15 hores. El coordinador local d’Intermón Oxfam, Antoni Marimon, ha fet una crida

rodes o tenir problemes de Parkinson. El nom que es va donar a la iniciativa, Suportmercat, té una explicació, i és que el que es volia demostrar és que, moltes vegades, les persones amb alguna discapacitat necessiten algun suport per poder fer les

a la societat civil perquè participin en aquesta jornada i ha incidit que el canvi d’ubicació de la plaça dels Quatre Cantons a la d’Augusta no els beneficiarà. Tot i així, Marimon ha avançat que buscarà fórmules per atreure els santcugatencs i les santcugatenques cap a la festa i que per això s’ajudaran dels jocs infantils que hi ha a la plaça. La celebració es basarà en una degustació de productes de comerç just i solidari, que s’acompanyarà amb la venda d’aquests productes i d’artesania. Durant l’acte s’explicarà en què consisteix la banca ètica i en quins paràmetres es basa el comerç just.

Impuls als països del Sud

també es donarà a conèixer la tasca de l’associació amics d’ak benn #ARXIU

La festa, que està coordinada per la SETEM i en què participaran Intermón-Oxfam, Triodos Banc i Amics d’Ak Benn, se celebra simultàniament en diverses poblacions d’arreu de Catalunya. La banca ètica es regeix en els principis de transparència, des-

Prop de 700 persones van accedir al Suportmercat. Des de l’Ajuntament s’havien preparat 500 bosses per entregar als participants, i diumenge al matí, ja no en quedaven. Per la qual cosa, cal tenir en compte totes les persones que hi van passar després. Totes elles van valorar com a “especial” l’experiència” i “es van adonar que hi ha coses que no són tan fàcils de fer quan tens alguna limitació”, va comentar Anna Soler, de l’Ajuntament. Després de l’èxit de participació i la bona acollida i valoració per part dels participants, des de les taules i l’Ajuntament es treballarà per continuar fent activitats similars de sensibilització properes i empàtiques, tant adreçades a la població en general com a les escoles. L’única dificultat és traslladar tot el muntatge a les escoles. Però es buscaran les alternatives necessàries, ja que la iniciativa s’ho val.

envolupament, redistribució de la riquesa i protecció del medi ambient. L’estalvi s’inverteix en aquelles iniciatives que combinen els beneficis socials amb els beneficis econòmics. Mentre que el comerç just és un moviment que proposa un comerç equitatiu per a totes les parts que entren en joc quan es produeix un intercanvi, i focalitzat a ajudar el desenvolupament social i econòmic dels països del Sud. La celebració d’aquesta festa coincideix en el temps amb la petició llançada per la Xarxa Solidària de Sant Cugat, de la qual Intermón forma part i que insta els partits polítics a incloure en els seus programes electorals iniciatives que ajudin a millorar les condicions de vida de les persones. Entre aquestes demandes, que sumen un total de sis, la xarxa reclama que els proveïdors de l’Ajuntament s’ajustin al compromís ètic, just i verd, i que es treballi amb la banca ètica. _M.S.M.

|

Cultura

|

Perpetuar l’espècie

activitats de la vida diària, i les persones que les envolten han d’estar preparades per poder donar aquesta ajuda.

cinta.caballe@premsalocal.com

Esports

quiM pla

iniciativa. Més de 600 visitants van poder experimentar les sensacions que viuen les persones amb alguna discapacitat fent activitats tan quotidianes com anar a fer la compra

Cinta Caballé

Diari de Sant Cugat

per llogar-hi cadires

El Suportmercat, un dels grans èxits del Sant Cugat Actiu Aquest era el primer any que s’engegava aquesta inciativa Objectiu: conscienciar fent viure la situació en primera persona

|

“É

s una publicitat ‘pueblerina’, provinciana, es gasten els diners en merda”, sento una veu al replà de l’edifici on visc en veure la publicitat electoral que acaba d’arribar. Jo potser no utilitzaria aquests termes però un cop m’ajupo per recollir-la veig que és una publicitat clàssica i poc atrevida. Com que una imatge val més que mil paraules em fa pensar en els polítics, la política i el sistema, anacrònic i aturat en els anys setanta però amb discursos més febles i menys rupturistes. Jo, que sóc dels que pensa que cal donar-li la volta com un mitjó a la socie-

“És el sistema pensat per perpetuar l’espècie” tat que trepitgem, no se’n pot dir d’una altra manera al que fem en aquest món, no entenc aquestes maneres de fer política. A més, els partits que ja hi eren i encara hi són s’han muntat un sistema de propaganda d’allò més democràtic, els que tenen més representació tenen més espais per a fer publicitat i a la premsa. L’exemple és la negació de CIU a deixar que cugat.cat faci la seva feina sota criteris periodístics i no electorals. És el sistema pensat per perpetuar l’espècie, qui ja ha guanyat ha de seguir-hi sent i les noves opcions sense els recursos que dóna tenir càrrecs polítics han de quedar reduïdes a la mera anècdota. Per sort, a Sant Cugat hi ha qui té una proposta diferent, tant d’imatge com de fons, una gent que s’hi deixa les hores per trencar la dinàmica que fa tants anys que dura, la democràcia s’ha muntat.

quim.plaf@gmail.com

7


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

8

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

carrer major

|

Cultura

Tot a punt per a la marató de donacions de sang d’aquest any

ÀngeLs soLé

Comiats polítics

Pla. L’organització s’ha fixat com a objectiu arribar a les 250 extraccions amb una llarga jornada de dotze hores

L

a setmana passada va haver-hi un ple extraordinari a l’Ajuntament de Sant Cugat amb dos únics punts a l’ordre del dia: un acord, impulsat per l’equip de govern, que va comptar amb la unanimitat dels partits polítics del consistori, per concedir la medalla d’or a l’exalcalde Lluís Recoder, i un segon punt, el comiat de tots els regidors que plegaven i no es tornaven a presentar a les llistes dels seus respectius partits polítics. Vaig anar al ple pel primer punt, per donar suport a l’amic i exalcalde Lluís Recoder i després, pensant que no seria gaire llarg, em vaig quedar a escoltar els discursos. Tots els partits politics hi eren repre-

Alguns polítics destacaven la vocació de servei per la ciutat sentats en aquest comiat amb algun o altre regidor. La veritat és que tothom s’havia preparat amb molta cura el que volia dir, i durant més de dues hores, van destil·lar en aquella sala de plens, tota mena de circumloquis (vull dir, conjunt de paraules utilitzades per expressar una cosa que podria haver-se dit de manera més breu), metàfores, cites bibliogràfiques, reflexions i sentiments. Els discursos eren emotius i semblaven sincers. Tanmateix, mentre s’allargaven interminablement, el públic, format per amics, militants i coneguts, anava marxant esgotat. Mentre alguns polítics destacaven la seva vocació de servei per la ciutat, i es lloaven mútuament, jo no podia deixar de recordar les baralles internes pel poder dels últims mesos per part de la majoria dels partits polítics que allà estaven representats. Alguna cosa no encaixava entre bona part d’aquells discursos i la realitat.

angelssole@telefonica.net

Els professors de l’escola japonesa van ajudar a fer les figures #D.F.

La ciutat crea 300 grues en solidaritat amb el Japó

A la sessió es donarà a conèixer la donació de medul·la òssia La campanya s’estendrà de deu del matí a deu de la nit M. sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

L’organització valora què fer ara amb les peces de paper Sort. El taller de grues en solidaritat amb el poble japonès va arribar a fer 300 grues fetes en papers de diversos colors. Amb aquest acte es volia conscienciar dels actuals problemes del Japó arran del terratrèmol i posterior tsunami i demanar sort als japonesos. Encara que no es va arribar a les 1.000 peces de papiroflèxia, tal com s’havia previst en un inici, Mireia Janué, de l’organització, ha fet una lectura positiva de la resposta.

“Va anar bé però ens va perjudicar la coincidència amb el Sant Cugat Actiu”. A l’acte també van participar els professors de l’escola japonesa de Barcelona, amb seu al sector de Can Graells, que van ensenyar a construir les grues i a pintar els Kanjis i que en alguns casos es van vestir amb el Kimono, el vestit típic japonès. Janué ha explicat que per donar sortida a les 300 grues de paper, està valorant la possibilitat de tornar a fer un nou taller de grues, exposar-les en algun lloc o enviar-les a Girona perquè siguin enviades al Japó. _M.s.M.

AltruiSmE. Aconseguir el màxim nombre de donacions de sang per assegurar les reserves a Catalunya. Amb aquest objectiu el Banc de Sang i Teixits ha organitzat una Marató de donacions per a dissabte, 14 de maig. En total es recollirà sang ininterrompudament de lesdeudelmatíalesdeudelvespre. L’organització s’ha fixat com a objectiu arribar a les 250 donacions, per la qual cosa s’espera que durant aquestes dotze hores s’apropin fins al vestíbul de l’Ajuntament les suficients persones per convertir la fita en una realitat. La marató també servirà per sensibilitzar sobre la necessitat d’acostumar-se a donar sang i captar nous i noves donants. També en l’hemodonació s’explicarà en què consisteix la donació de medul·la òssia. En aquest sentit, la santcugatenca diagnosticada amb leucèmia Ariadna Segalà amb membres de la Fundació Carreras explica-

teixí

la campanya de donacions es farà al vestíbul de l’Ajuntament #A.R.

rà que si un és compatible amb un pacient només requereix una donació de sang, sense cap més intervenció. Per fer més atractiva aquesta marató s’alternaran actuacions, activitats, obsequis i sortejos. A més, les famílies que vagin a donar sang podran gaudir d’un servei de guarderia gratuïta per

als petits. Per a aquesta nova sessió es pretén batre un rècord en laparticipació,jaqueSantCugat registra una mitjana de 37 donacions per cada 1.000 habitants. En aquest sentit, a la primera marató de donacions es va arribar a 201 donacions, a la segona es van fer 130 extraccions i en la tercera es va arribar a les 150.

per Josep A. Teixidó jteixido@catsalut.cat


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Diari de Sant Cugat

Publicitat

Ulleres graduades Audiòfons Lents de contacte Ulleres de sol

|

9


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

10

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

good news DAVID ESCAMILLA

La ciutat de la llum

T

ot i que només fa uns quants dies que a Sant Cugat, de sobte, van quedar-se a les fosques més de sis mil habitatges del centre, cal dir que la ciutat no va perdre, ni un sol instant, la seva energia i la seva contagiosa vitalitat. Els semàfors van deixar de fer la seva feina de posar ordre al trànsit, molts aparadors de botigues i comerços van convertir en invisibles, durant unes quantes hores, els seus productes i les seves mercaderies, i fins i tot alguns equipaments municipals com el propi Ajuntament o el Centre Cultural van obligar tothom a anar una bona estona a les palpentes. Però cal dir que, per altra banda, aquella sobtada pausa entre les set de la tarda i dos quarts de deu del vespre, va fer possible que alguns ciutadans gaudíssin de l’extraordinària possibilitat de trencar amb les seves rutines quotidianes. Perque ja se sap que de vegades alguns efectes no previstos ni d’entrada desitjats ens ajuden molt més que no ens pensàvem, per exemple a l’hora de mirar-nos per dins, tractant d’aturar el brogit i l’estrès i, per què no, cercant de trobar quina és la llum que ens habita, la nostra insubornable i intransferible llum interior. Durant unes hores, alguns veïns van descobrir quins d’altres veïns tenien a prop, perque van quedar-se atrapats a l’ascensor i perque la conversa inevitable va allargar-se permetent que es coneguèssin a fons i fent que tot aquell atzarós atzucac s’acabés transformant en una bellíssima amistat. També hi va haver qui va aprofitar la foscor elèctrica per encendre una espelma i jugar a l’ancestral i antic art de les ombres xinesques... I fins i tot segur que n’hi va haver uns quants que tot parlant parlant, agombolats per l’acollidora penombra, van acabar devorant-se a petons.

mail@davidescamilla.com

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

Els docents de Sant Cugat Els Pins del Vallès reivindiquen el paper de es concentra contra la retallada l’ensenyament públic Protesta. Una vuitantena de professors de les escoles públiques protesten davant les portes de l’Ajuntament Redacció

redaccio@diaridesntcugat.cat

QueixeS. ‘No a les retallades’. Amb aquesta consigna una vuitantena de professors i professores de les escoles públiques de Sant Cugat es van manifestar a les portes de l’Ajuntament per demanar la paralització de les retallades en ensenyament. La concentració es va fer durant el migdia del passat dimecres 11 de maig. Antonio Orihuela, professor de l’escola Pins del Vallès, que va participar a la reivindicació, va argumentar que el pròxim dimecres les escoles es tornaran a posicionar contra la tisorada i va avançar que molts membres de la comunitat educativa santcugatenca participaran a la manifestació contra la retallada organitzada pels serveis públics i que es farà a Barcelona el 14 de maig. Durant la concentració el professorat va posar en relleu que se sumen al manifest “Pel futur de l’educació pública

els professors van fer extensible la reivindicació a l’escola #A.R.

L’equip docent emet un comunicat on es queixa de la situació

La comunitat educativa va lluir diverses pancartes a la protesta #A. RIBERA

a Catalunya”, que signen 11 organismes entre els quals hi ha sindicats, associacions de mares i pares d’alumnes i entitats escolars i docents. Aquesta declaració reclama, entre altres peticions, com

que s’augmenti la inversió en educació, una reunió amb la Conselleria “per obrir la taula amb la comunitat educativa i poder parlar de la situació actual i de les perspectives de futur”.

El programa Viu l’Estiu 2011 congrega gairebé 150 activitats d’oci i lleure El paquet de propostes es divideix en vuit àmbits M. Sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

oferta. Casals a les escoles, colònies i campaments, casals a les piscines municipals, escoles i campus esportius, casals i estades, jocs i activitats, tallers i cursets i casals d’entitats privades. Aquests són els vuit àmbits que aquest any abraça el programa Viu l’Estiu perquè cap nen, jove o adult, ja que les propostes s’adrecen a edats compreses entre els 3 i els 21 anys, i

els casals són una alternativa per a nens i joves a l’estiu #ARXIU

Comunitat. L’equip de professors del Pins del Vallès es va concentrar a l’accés del centre per reivindicar el paper de l’escola pública. Per fer visible la seva reivindicació, la plantilla va lluir, coincidint amb l’entrada i la sortida de l’alumnat el 4 de maig, samarretes i indumentària de color groc amb el lema SOS Escola pública. “Oficialmentencaranosabemcom afectaran les retallades de cara al nou curs”, ha explicat la cap d’estudis del Pins, Maria Carme Grañó, que ha afegit que ara com ara “ens n’assabentem per la premsa”. L’equip

amb la idea que que ningú es quedi sense oferta esportiva, de lleure, o fins i tot d’estudis a les vacances d’estiu. I és que al municipi viuen uns 19.300 joves menors de 18 anys, el 23,2% de la població. El programa d’aquest any, que és la 24a edició, conté fins a 141 propostes diferents. Per divulgar les activitats s’ha editat 25.000 exemplars d’una publicació on es recullen les activitats, que també es poden consultar a la web de l’Ajuntament www.santcugat.cat. “Volem facilitar la feina dels pares i mares i els joves que volen planificar l’estiu i les activitats que duran a terme”, ha explicat el tinent d’alcalde de Cultura, Xavier Escura, que s’ha mostrat convençut que la crisi no afectarà la demanda de casals i colònies d’estiu. Diverses entitats, associacions, empreses i l’Ajuntament han proposat activitats. A més, les famílies nombroses i les monoparentals tindran un descompte del 20% en les activitats organitzades per l’Ajuntament.

docent ha emès un comunicat en què exposa que s’ha suprimit les places “de centenars de professionals, malgrat que el nombre d’alumnes escolars creix; es retallen dotacions pressupostàries i es redueix l’oferta de places d’educació a una tercera part de les compromeses, i es nega la possibilitat de feina estable a milers de substituts i interins”. En el mateix text s’ha recordat que “s’han aplicat retallades salarials, se suprimirà la sisena hora i es paralitzen les noves construccions de centres”. Amb aquesta acció, l’escola s’alinea amb altres centres de la ciutat que han iniciat diverses protestes per oposar-se a la política de retallades en matèria d’ensenyament. _M.S.M.

Es convoquen les beques de menjador per al pròxim any SubvenCionS. Aquells que vulguin demanar beques de menjador per al pròxim curs hauran de presentar la documentació abans de dissabte, 14 de maig. A les ajudes podran optar els alumnes empadronat al municipi i que estiguin matriculats en algun dels centres públics que hi ha a Sant Cugat, ja sigui en els d’educació infantil, primària o secundària obligatòria. Tot i això, i segons una resolució específica del director dels Serveis Territorials del Departament d’Educació,lasubvenciópodrà ser extensible als centres privats concertats. Aquesta convocatòria disposa d’un pressupost de més de 467.000 euros, de l’Ajuntament i del Consell Comarcal. _Redacció


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Diari de Sant Cugat |

Cultura

|

Una marxa reivindicarà el Corredor Verd del Vallès Itinerari. Es recorreran 43 km per demanar protecció per a aquest corredor biològic que uneix Sant Llorenç de Munt, la serra de Galliners i la de Collserola a Matadepera, just davant l’Ajuntament, serà el punt de partida de la prova. El tret de sortida es donarà a les vuit del matí. Després de recórrer els 43 quilòmetres, que presenten un pendent acumulat de +788m a -858m, els participants arribaran a la plaça dels Germans Rubió, al costat de l’estació de FGC de Peu de Funicular, a Barcelona, on la marxa es donarà per finalitzada, entre les 12 i les 20.30 hores, depenent de cada marxista. Durant la cursa, en què hi haurà tres punts d’avituallament, es passarà per Torrebonica, Can Llobateres, Vista Rica i la Vallvidrera i es farà una aturada a la seu del CMSC entre les 9:45 i les 14:30 hores.

El Corredor Verd del Vallès, l’única connexió natural entre els tres espais verds #ARTUR RIBERA

M. Sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

Marxa. Amb la idea de reivindicar el Corredor Verd del Vallès, el Club Muntanyenc Sant Cugat (CMSC) ha organitzat una marxa per donar visibilitat a aquest corredor biològic que uneix la serra de Sant Llorenç de Munt, amb la

de Galliners i la de Collserola. L’objectiu de la caminada per aquest vial és donar a conèixer als participants la importància d’aquest ecosistema i reivindicar un marc de protecció. El Corredor Verd del Vallès, l’única connexió natural entre els tres espais verds, és una franja contínua amb presència de vegetació i constitueix un

important punt de pas perquè els animals de les tres serres es relacionin i transitin sense perills, ja que pel Vallès passen una gran quantitat de carreteres i autopistes. La marxa, la primera que se celebra, es farà el matí del dissabte 21 de maig i tindrà un preu de 15, 50 euros. El carrer de Joan Paloma,

Inscripcions obertes Les inscripcions, que estan obertes des del passat dia 11, ja es poden tramitar a la recepció del CMSC o a la web www.cmsc.cat . Per anar al punt de sortida s’habilitarà un autocar que tindrà un cost de 6 euros. A més, serà obligatori portar mapes i es recomana utilitzar un GPS.

Els veïns de Mira-sol celebren una festa del Casal rEIVIndICaCIó. L’associació de veïns de Sant Joan de Mira-sol celebra un any més la Festa del Casal. La celebració es farà el 15 de maig i arrancarà a les 12 del migdia amb un debat polític sobre el futur de Mirasol amb tots els partits que es presenten a les eleccions municipals. També a les 12 serà el torn de l’actuació per a infants La cocina musical. La jornada finalitzarà a les dues del migdia amb una paella gegant. Aquest any l’associació reivindicarà que s’executi el projecte de la piscina de Mira-sol. A la darrera edició d’aquesta festa l’entitat va reivindicar l’urbanització integral del districte. _Redacció

Al teu costat des del primer pas C/ de la Torre 2, a la plaça Octavià cantonada carrer Sant Medir. 08172 Sant Cugat del Vallès T. 93 674 26 41

Assesorament i informació. Atenció personalitzada i professional. Productes de qualitat i d’eficàcia contrastada. A Essència t’escoltarem i t’aconsellarem oferint-te un tractament global. Al nostre establiment hi trobaràs: Nutrició ortomolecular Oligoteràpia Fitoteràpia Micoteràpia Aromateràpia Dermocosmètica natural i terapèutica Alimentació ecològica i adaptada a diferents patologies (intoleràncies, al·lèrgies, candidiasi...) Suplements per a esportistes Altres complements de salut

TRACTAMENT NATURAL DE LES MALALTIES RESPIRATÒRIES I DE L'OÏDA AMB AIGUA DE MAR NATURAL

www.essencianatural.cat essencia@essencianatural.cat

Refredats Tos Grip Sinusitis Conjuntivitis Al.lèrgies Asma Migranyes Otitis Bronquitis

Bronquiolitis Bronquietcàtsies Rinitis Faringitis Angines Respirador bucal Pèrdua d'audició Acúfens Tabaquisme Ronquets

Av. Lluís Companys, 29 93 589 72 08 Av. Via Augusta, 15-25, planta 1 (Edif. @ Sant Cugat Business Park) 93 589 72 08

11


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

12

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

Antònia Font i Obrint Pas protagonitzen la Festa Major decisió. Les Barraques desapareixen aquest any tal com se les coneix. El nou espai, pensat per a un públic jove, es repartirà en altres zones en el centre de la ciutat Escura: “el format ha passat a millor vida per un consens absolut” Places i parcs tornen a concentrar activitats per temàtiques M. Sagalés i Mas

mariona.sagales@premsalocal.com

PrograMaCió. Antònia Font i Obrint Pas seran els concerts estrella de la Festa Major d’aquest any, que se celebrarà del 28 de juny al 3 de juliol. Segons ha pogut saber el DIARI DE SANT CUGAT en primícia, la plaça d’Octavià serà l’escenari en què actuaran els mallorquins divendres 1 de juliol a les onze de la nit, mentre que el concert d’Obrint Pas, que es farà al parc de Ramon Barnils, es reservarà per a dissabte 2 de juliol a les dotze de la nit. Aquest any es tornarà a repetir l’experiència de concentrar

les activitats per temàtiques en diverses places i parcs del centre. Així, la plaça d’Octavià es dedicarà a les activitats de cultura popular i tradicional, la plaça de Pep Ventura acollirà la Festa Major Alternativa, a la plaça de Barcelona es programaran concerts de les orquestres i el Jazz prendrà la plaça de Can Quitèria. L’Espai Esportiu s’ubicarà al Parc de Can Vernet, i als Jardins del Monestir trobarem el racó infantil. A més, dues de les activitats que més públic atreuen, el castell de focs i la fira d’atraccions, s’ubicaran respectivament al Turó de Can Mates i al Parc de Can Vernet.

Adéu a les Barraques Aquest any significarà la desaparició de les Barraques tal com se les coneix ara. L’actual format, ubicat als afores de la ciutat i caracteritzat per tenir un o dos escenaris, envoltats de les barraques d’entitats i associacions, deixarà d’existir i es repartirà per altres espais de la

ciutat. La plaça del Rei absorbirà part de les antigues Barraques i aglutinarà l’oferta per al públic jove amb activitats i tallers com esports, exhibicions de hip-hop, skate, brake dance. Amb aquest canvi s’espera “integrar Barraques a la festa”, ha dit el tinent d’alcalde de Cultura, Xavier Escura, que ha aprofitat per aclarir “que l’Ajuntament no ha eliminat Barraques”. En aquest sentit, el titular de Cultura ha assegurat que “el format Barraques ha passat a millor vida per un consens absolut de tots els grups polítics, del consell de cultura, dels col·lectius de joves, de la policia, començant pels barraquistes, que deien que quedava lluny”. La qüestió va ser apropar la festa de joves al centre”. Pel que fa a la postura de l’Assemblea de Barraques, a l’hora de tancar aquesta edició no s’havia pogut contactar amb cap membre de l’associació que donés la seva versió dels fets.

ediCte RefeRència: expeDient núm.: 83001/11

ModifiCaCió Puntual del PlanejaMent vigent a l’àMbit de ConfluènCia de l’av. Madrid, CaMí de Sant Cugat al PaPiol i av. barCelona.

pRomoció: pública municipal. Data apRovació inicial: 21 De febReR De 2011 L’Ajuntament Ple, en sessió ordinària del dia 21 de febrer de 2011, va acordar aprovar inicialment la Modificació puntual del planejament vigent a l’àmbit de confluència de l’Av. Madrid, camí de Sant Cugat al Papiol i Av. Barcelona, de promoció de referència, en els mateixos termes del projecte presentat, i sotmetre dit expedient a informació pública per termini d’un mes, d’acord amb el que disposa l’article 85.4 del Decret legislatiu 1/2010, de 3 d’agost. Durant l’esmentat termini d’un mes, a comptar des del dia següent de la data de l’última publicació del present Edicte en el Butlletí Oficial de la Província, en la premsa escrita, així com en la pàgina web municipal www. santcugat.cat, tota la documentació tècnica i administrativa de l’expedient podrà examinar-se a les dependències de l’Àmbit de Territori, Secció de Recursos i Informació, plaça de la Vila, número 1, amb visita prèvia concertada, podent-se presentar al.legacions mitjançant qualsevol dels procediments previstos en l’article 38 de la Llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, de 26 de novembre de 1992.

La qual cosa es fa pública per al general coneixement Sant Cugat del Vallès, 22 de març de 2011 L’alcaldessa, Mercè Conesa i Pagès

de dalt a baix els antònia font, obrint Pas i el darrer espai de barraques #CEDIDES/ARXIU

ediCte RefeRència:expeDient núm.: expeDient núm.: 83003/11

ModifiCaCió Puntual de leS nn.uu. del Pla general MetroPolità Per a la regulaCió de l’úS reCreatiu.

pRomoció: pública municipal. Data apRovació inicial: 21 De maRç De 2011 L’Ajuntament Ple, en sessió ordinària del dia 21 de març de 2011, va acordar aprovar inicialment la Modificació puntual de les NN.UU. del Pla general metropolità per a la regulació de l’ús recreatiu, de promoció de referència, en els mateixos termes del projecte presentat, i sotmetre dit expedient a informació pública per termini d’UN MES, d’acord amb el que determina l’art. 85.4) del Decret 1/2010, de 3 d’agost.

Durant l’esmentat termini d’UN MES, a comptar des del dia següent de la data de l’última publicació del present Edicte en el Butlletí Oficial de la Província, en la premsa escrita, així com en la pàgina web municipal www. santcugat.cat, tota la documentació tècnica i administrativa de l’expedient podrà examinar-se a les dependències de l’Àmbit de Territori, Secció de Recursos i Informació, plaça de la Vila, número 1, amb visita prèvia concertada, podent-se presentar al·legacions mitjançant qualsevol dels procediments previstos en l’article 38 de la Llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, de 26 de novembre de 1992. La qual cosa es fa pública per al general coneixement Sant Cugat del Vallès, 4 d’abril de 2011 L’alcaldessa, Mercè Conesa i Pagès


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Diari de Sant Cugat

Publicitat

‚   �  ƒ�‹�

ƒ ÂŒƒŽ €  Â… †Â… ‡ˆ ‡‰ †Š‹ˆ € €ÂŒ Â?ÂŽ 

 ���� 

  

  

 

­ €‚ ƒ‚€     

’‡­‹•– —˜  ‹™

‘ ƒ   „Â? Â?Â? Â?Â?   ‚   ­  €     „‚ ‚ƒ Â?„Â? € ‚Â?‹Â?

Â?…ƒ ‚ †‡ ‡ˆ ‘‚€  Â?€

 Â’„Â?‘ Â? Â’   € “€”• –€ÂŒ — – ˜ŒŽ •€ ‰‚€Š† ‡ˆ

‚‡„ š›—š—œ ‰ž„ š›Â&#x;˜ Â&#x;›

“““‡ ‡ ” ‡

      Â Â?

MotivaciĂł per les matemĂ tiques: Programes, suports i concursos

MotivaciĂłn por las matemĂĄticas: Programas, soportes y concursos

Motivation for mathematics: Programmes, supports and competitions

 

       Â    Â? Â? Â?  Â?      

  ­  Š ­  ‹ Â? ŠÂŒ Â?    ­    ­ Â?

    ­ ­“­  ‰  ‚ Â’ ‰ Â’       ÂŒ‰ Â’ Â’••

 ­ € ‚ Â? Â?ƒ „   …€‚ Â? Â? ƒ † Â… Â? ‡†ˆ   

  ÂŽ    € ‚ ‘Â? Šƒ Â?ÂŒ­Â’„  …€‚ Â? Â? ƒ€ Ġ ‰ …€  Â? ‡Ġ   Â? 

  Â? Â?   Â?‰  Â? Â? „ Â?   ‰  

“ ­  Â? Š  ­ ­ ­„ ­   ­  Sergio Mairal ” Â? Š

 ­  •  –Â? ‹­  Â’ —’ ˜   …–‚ Â? Â?  – †  Â…  Â?‡†Â’   ™    Â’Â’­ Â? ‚ Â’­   

|

13


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

14

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

Més de 400 persones participen en el Dia d’Europa Petició. Conesa va demanar als que es van congregar a l’acte que ajudin que el català sigui oficial a la UE M. Sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

LLigam. El Claustre del Monestir va tornar a acollir la celebració del Dia d’Europa. Fins a 408 santcugatencs i sancugatenques de diversos països de la comunitat europea van participar en aquesta diada, que es va celebrar el 8 de maig i en què els germans Claret van oferir un concert, amb un

complet repertori en què va sonar, entre d’altres, l’Himne d’Europa. La Diada d’Europa es commemora cada 9 de maig i recorda la declaració del ministre francès d’Afers Exteriors Robert Schuman el 1950 a París. La declaració Schuman es considera l’avantsala de la Unió Europea. “Sant Cugat és ple d’entitats amb activitats artístiques, culturals, socials”, va explicar l’alcaldessa, Mer-

cè Conesa, que va demanar la participació “a través de les escoles dels vostres fills i filles, en l’enorme activitat que acull aquesta ciutat”. La política va subratllar: “estem orgullosos que hàgiu escollit Sant Cugat per viure-hi”.

Suport al català La política va aprofitar per animar a les diverses nacionalitats europees a fer-se seu el català i en aquest sentit va

La diada va tenir lloc al Claustre del monestir #LOCALPRESS

demanar: “Malgrat ser una llengua parlada per 10 milions de persones a tot el món, el català no és oficial a la UE. M’agradaria demanar-vos que ens ajudeu a aconseguir que algun dia el català sigui llengua oficial a Europa. No en contra de ningú, sinó que de ben segur serà una riquesa patrimonial per a tots plegats”. Per reforçar aquesta idea, Conesa va recordar la riquesa que aporta la diversitat i en aquest sentit va indicar que “Sant Cugat s’enriqueix amb les aportacions de cadascuna de les vostres llengües i cultures.” Sant Cugat està implicat des d’un sentit europeista, ja que forma part de la xarxa Eurocities, el pacte d’alcaldes i alcaldesses europeus pel canvi climàtic i l’agermanament amb la ciutat italiana d’Alba. L’acte va oferir un servei de ludoteca per als infants que van anar a celebrar amb els seus pares la celebració del Dia d’Europa.

La fira d’artesans i la de Sant Ponç donen forma a la ciutat Vendes. Dissabte 14 coincidiran a l’eix de vianants aquests dos mercats que tenen en comú la comercialització de productes elaborats artesanalment M. Sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

tradiCió. Cap de setmana de fires a Sant Cugat. Dos mercats coincidiran aquest cap de setmana en els carrers de l’eix de vianants. Dissabte, 14 de maig, la plaça

d’Octavià i el carrer Major acolliran la Fira de Sant Ponç d’aquest any. El mercat estarà obert de les 8.30 a les 20.30 i celebra Sant Ponç, patró dels herbolaris, que va tenir lloc el passat 11 de maig. Herbes remeieres i aromàtiques, mels, confitures, pastes

i dolços es combinaran amb formatges, olis, iogurts i productes de xarcuteria fets per artesans vinguts de diversos punts del país. Pel que fa a l’altra fira, la del Mercat d’Artesans, es farà matí i tarda, de 10 a 21 hores, a la plaça dels Quatre Can-

La ciutat tindrà tres farmàcies noves, dues als nous barris ObertureS. Sant Cugat sumarà a la seva actual oferta de farmàcies tres establiments més. La Generalitat i el Col·legi de Farmacèutics han donat llum verda a aquestes tres operacions comercials, que s’autoritzen en funció del nombre d’habitants i de l’àrea bàsica de salut de la ciutat. En aquest sentit, durant el pròxim mes una de les tres farmàcies entrarà en funcionament. Aquest nou comerç s’ubicarà al número

36 de l’avinguda de Francesc Macià, al barri de Coll Favà. Pel que fa a les altres dues, per a les quals no hi ha calendari d’obertura, una se situarà en un local del barri de Volpelleres i l’altra es construirà en el complex del Mira-sol centre. En aquests dos casos els dos establiments s’ubicaran en locals comercials de propietat de Promusa. Per aquest motiu l’Ajuntament ja ha iniciat converses amb la propietat d’ambdós comerços. La ciutat tindrà més farmàcies #A.R.

_Redacció

tons. Com és habitual, els artesans oferiran de les 12 a les 14 hores un taller gratuït. Les pròximes edicions del mercat d’artesans es faran coincidint amb l’11 de juny, el 8 d’octubre, el 12 novembre i del 17 al 24 desembre, amb la fira de Santa Llúcia.

els cugatitus

el centre acollirà les parades d’aquests dos mercats ambulants #ARXIU

per Josep Maria Cabrerizo cabrerizo@indubruc.com


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Diari de Sant Cugat |

Cultura

|

15

Oncolliga valora en positiu el I Pitch and Putt Redacció

redaccio@premsalocal.com

PartiCiPaCió. La presidenta de la secció santcugatenca d’Oncolliga, Maria Rosa Juanola, ha fet una valoració positiva del primer torneig de Pitch and Putt que l’entitat

ha celebrat per recaptar fons que els permetin tirar endavant el seu projecte de suport als malalts de càncer i les seves famílies. Una trentena de persones van participar en aquesta iniciativa, que mesclava solidaritat i sensibilització amb l’esport, i que es va fer al Club de

Un dels participants del torneig #D.F.

Golf Sant Cugat. Juanola ha indicat que els participants que van quedar en les primeres posicions es van endur una copa i una litografia de l’artista santcugatenc Pep Blanes i ha apuntat que la idea és repetir l’experiència de cara a l’any que ve. La presidenta s’ha mostrat

satisfeta també amb les activitats que l’organització va fer en el marc del Sant Cugat Actiu. Juanola també ha avançat que a la secció estan treballant per posar en marxa un campionat de tennis –en què es farà una tómbola benèfica– i en l’organització d’un concert també

de caire solidari per cercar una entrada de capital. La responsable de l’entitat ha expressat el seu agraïment als comerços que donen suport a l’entitat i ha posat en relleu que cada vegada “tenim més feina”, ja que cada cop es diagnostiquen més casos de càncer.

pinyons

imatge de la maqueta #CEDIDA

Celebració

La vella seu de l’Ajuntament ja té versió en una maqueta rECrEaCió. El membre de la brigada Paco Hernández ha fet la façana de l’Ajuntament en miniatura. La maqueta, que està feta amb fusta i tauler de fibra, reconstrueix a la perfecció aquest equipament. La recreació estarà exposada al Claustre del Monestir coincidint amb la Festa Major. Aquesta no és la primera maqueta que fa Hernández, ja que amb anterioritat havia construït el Monestir i la Torre Negra. A més, no descarta fer pròximament la façana de l’escola Joan Maragall i la Masia de Can Magí.

Magdalena Melguizo va celebrar 100 anys el passat 2 de maig. L’àvia va rebre un ram i una medalla del Pi d’en Xandri de l’edil Susana Pellicer. Sensibilització

Catalunya Contra el Càncer recollirà fons el 26 de maig

MIREIA INGLA

_Redacció

Una avaria deixa sense llum el centre inCiDènCia. Una avaria elèctrica va deixar a les fosques 6.000 abonats al centre de la ciutat durant la tarda de dilluns 9 de maig. A més de les cases, desenes de comerços de l’eix de vianants i equipaments com l’Ajuntament i el Centre Cultural es van quedar a les fosques a causa que la línia de mitjana tensió es va desconnectar. L’apagada, a les 7 de la tarda, es va allargar en molts casos fins passades les 21.30 hores. Els semàfors també es van veure afectats. _Redacció

COMPTEM AMB TU!

L’associació Catalunya Contra el Càncer (AECC) recollirà fons a Sant Cugat durant el 26 de maig. Durant la col·lecta de diners els voluntaris repartiran insígnies de l’associació a aquelles persones que col·laborin amb aquesta campanya solidària i de sensibilització. La junta local de l’AECC disposa d’un espai a la Casa de Cultura. En aquest emplaçament, que està obert cada dilluns de les 16 a les 17 hores, l’AECC es dedica a assessorar aquelles consultes relacionades amb la malaltia i a donar suport i orientar tant els malalts de càncer com les seves famílies. Efemèride

aSDi celebra aquest any 30 anys d’existència

www.mireiainglasantcugat.cat

L’Associació Pro-Disminuïts Físics i Psíquics de Sant Cugat (ASDI) festejarà al llarg d’aquest any 2011 el seu trentè aniversari. L’entitat santcugatenca es va fundar el 1981.


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

16

|

Sumari _ 3 |

a Fons _ 4 |

el Poble _ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió _ 18 |

la Ciutat _ 20 |

Economia _ 26 |

Esports _ 30 |

Cultura _ 42

lectors@diaridesantcugat.cat ENVIA’NS ELS TEUS MISSATGES: PER CORREU ELECTRÒNIC: lectors@diaridesantcugat.cat DES DE LA WEB: www.diaridesantcugat.cat

Les cartes enviades no poden superar les 15 línies mecanografiades o 1.000 caràcters (espais inclosos). El DIARI DE SANT CUGAT es reserva el dret de tallar en qualsevol cas el text i a publicar-les en aquesta pàgina.

PER CORREU POSTAL: C/ de Sant Antoni, 42-44 08172 Sant Cugat del Vallès (BCN)

cartes dels lectors

RAC1, dissabte, dia 7, va fer onze anys. Enhorabona! El primer capicua, esplèndid, ple de continguts i una manera fresca i àgil de fer bona ràdio sempre al servei dels Països Catalans i els seus problemes. Jo escolto RAC1 des del dia que va emetre el primer programa. Malgrat que els seus seguidors majoritàriament són joves, els seus continguts i sobretot –per mi–, els matins de Jordi Basté, és com no n’hi ha gaires. Hi ha notícies que els més matiners escoltem a primera hora, no es tornen a emetre, i no surten a la premsa escrita. Sempre hi ha hagut un bon gruix d’excel·lents professionals. La Maria Xinxó, expresentadora de Televisió de Sant Cugat i col·laboradora d’aquest diari, ha passat a formar part d’aquest col·lectiu. El dia 29 d’abril, els matins de Jordi Basté es van emetre en bona part des de la seu d’ESADE de Sant Cugat, amb interessants entrevistes i una breu intervenció de l’alcaldessa, Mercè Conesa). Felicitats, RAC1. Endavant amb la vostra línia senzilla i sense cap afany de protagonisme. Catalunya us necessita ara més que mai! Núria Tubau

Reaccionem!!!

que tinguem sort! Als polítics locals els complau d’emfatitzar la seva pertinença a la ciutat fent-se la foto al Monestir. Així ho han fet fa poc els candidats a l’alcaldia de les properes municipals. Com que el Monestir és més que una icona política, em va complaure saludar-los personalment. Els vaig desitjar que tinguin sort en el benentès que la contesa electoral no s’assembla gens a les esportives. En el futbol si un equip guanya, l’altre perd. En canvi, en aquesta contesa, els resultats no fan vencedors ni vençuts, només determinen el lloc que ocuparà cada jugador a dintre del camp en els quatre anys del partit. Ningú no queda desqualificat, tret d’aquell que jugui malament i faci gols a la pròpia porteria, és a dir, en perjudici de la ciutat. Per tant, els que realment tenim sort som tots els ciutadans que comptem amb un seguit de persones disposades a demostrar que treballen pel bé comú i no en benefici propi. Fa quatre anys, la parròquia va establir unes converses molt interessants amb els candidats. Aquesta vegada els hem proposat respondre un breu qüestionari perquè puguin donar el seu criteri sobre algunes qüestions de la relació entre la parròquia i l’Ajuntament. I si ens ho permeten, el donarem a conèixer. I que tinguem sort!

MoNTse Moral SECRETàRIA ASSOCIACIó AMICS DE VILLA CAOBA SECRETARIA@VILLACAOBA.COM www.VILLACAOBA.COM

MN. blai blaNquer RECTOR PARRòQUIA-MONESTIR ta crisi? Segur que tots trobem una raó per sortir al carrer. El 15-05-2011 no et quedis a casa. MarTíN GálleGo i escudé

Sant Jordi 2011 va ser una gran diada

que hi ha moltes persones generoses a Sant Cugat, que van prioritzar comprar una rosa en una ONG, per tal de col·laborar amb ella, i ajudar-la a poder seguir fent la seva activitat solidària. A totes aquestes persones us volem donar moltes gràcies per la vostra generositat. Sou molts

2x2

10

%

ali descom me pte nta en ció * de proscomp i a du te en i m cces ctes olt sor mé is s!!

20

%

N 8' 59'' 41º 2 ' 04'' E 3 GPS: 02º 0

...com de la família

Tot per a la teva mascota • Consultori veterinari Servei Perruqueria • Mascotes • Repartiment a domicili AP-7 AV. EURO

TA AUTOPIS

PA

RUBÍ

La diada de Sant Jordi va ser per a mi, i espero que per a tots, entranyable. Molts guardem aquest dia com a especial en les nostres vides. Des d’ahir tinc una nova raó envers aquesta diada, i és la de sentir-me molt agraïda a tots els santcugatencs que hi varen participar comprant roses solidàries a la plaça dels Quatre Cantons, a la taula dels Amics de Villa Caoba. Us vull donar les gràcies perquè tots vosaltres vàreu ser com mags, transformant la rosa en

un somriure en la cara d’un nen. Per a mi la vostra presència ja era un regal, i cada rosa que em compràveu n’era un altre, i per tant em vàreu fer realment molt feliç i em vàreu omplir de molta alegria el cor (rebeu les gràcies com si fos personalment). Tots els voluntaris varen copsar

. DE CTRA

Són possibles els somnis? Ens quedarem a casa sense fer res davant totes les retallades socials que ens volen imposar els que han provocat aques-

els que contribuïu realment a conservar l’esperança que entre tots puguem fer que la vida al món pugui ser millor. Ahir tots els voluntaris de l’Associació Amics de Villa Caoba, la petita i recent ONG, que busca padrins i col·laboracions econòmiques per poder escolaritzar 120 nens d’un barri molt pobre, anomenat Villa Caoba, de la República Dominicana, vàrem ser molt feliços i estem molt agraïts. Amb la vostra col·laboració podrem fer una gran tasca amb els nostres nens del barri. Moltes gràcies de tot cor.

EDIFICI AUGUSTA PARK

CENTRE COMERCIAL AUGUSTA PARK Av. Via Augusta, 3-11 Edif. Augusta Park 08174 Sant Cugat del Vallès Tel. 93 576 40 30 Fax 93 590 68 64 info@doncanino.com www.doncanino.com HORARI: Dilluns a divendres de 10 a 14 h i de 16.30 a 20.30 h Dissabtes de 10 a 21 h

AV. VIA AUGUSTA CENTRE COMERCIAL SANT CUGAT

APARCAMENT PROPI

HORARI CONSULTA VETERINARI: Dilluns a divendres (excepte dimecres): de 10 a 14h i de 16.30 a 20.30h Dissabtes de 11 a 15h i de 17 a 21h

Diari de Sant Cugat alqvimia 85Biox 59 Color Diferent Junio 2007

*diferent bio es “espai alqvimia” a sant cugat

Centre de teràpies holístiques DEVAS. Un oasi de benestar a SANT CUGAT

MASSATGE TERAPÈUTIC D’AYURVEDA TRACTAMENTS ANTI-ESTRÈS ACUPUNTURA SHIATSU REIKI ESTÈTICA NATURAL FACIAL I CORPORAL VENDA D’ ALTA COSMÈTICA ORGÀNICA

Obert de dilluns a dissabte Tel.: 93 587 83 06 C/Plana de l’Hospital, 32, Sant Cugat www.devas.es - info@devas.es

* Els productes BREKKIES EXCEL no entren en la promoció

RAC1 a Sant Cugat

lectors@diaridesantcugat.cat

vine a conèixer l’espai alqvimia sant cugat amb una reducció de

Anuncios Prensa -25 % tractaments facials

i corporals amb essències naturals

Dos de maig, 25 (darrere poliesportiu rbla. celler) parking gratuït - 93 242 79 82

La Policia Local En relació amb algunes cartes publicades en les quals es fa referència a les actuacions d’alguns membres de la unitat de disciplina viària de la Policia Local, voldria fer les següents

observacions: Aquesta unitat, que comprèn els operadors de radar i el servei de grua, treballa sempre sota paràmetres marcats per la prefectura del cos i sempre seguint acuradament les instruccions rebudes. Aquestes instruccions són dissenyades únicament sota criteris tècnics que s’elaboren a partir dels estudis de sinistralitat de les vies urbanes, així com amb la informació rebuda en els diferents grups de treball de cadascun dels barris, on participen les entitats veïnals, comercials i tècnics de mobilitat i seguretat, així com les AMPA i les direccions dels centres escolars. Per tant, voldria deixar palès que totes les actuacions de la unitat de disciplina viària i les ubicacions seleccionades corresponen a instruccions que vénen derivades de la planificació dels mateixos estudis de sinistralitat i de la demanda dels grups de treball de mobilitat i seguretat. Josep Maria escarré INSPECTOR EN CAP DE LA POLICIA


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

17

Dijous, 19 de maig al Casalet

Acte final de Campanya a Valldoreix. Candidat a la presidència de l’EMD de Valldoreix

A les 18.00 h espectacle infantil Màgia i taller de maquillatge. Xocolatada per a tothom. A les 20.00 h parlaments Josep Puig i Mercè Conesa. A les 21.30 h concert Amb “Esquerda”. Grup de rock català de Sant Cugat.

Josep Puig. Valldoreix s’ho val. www.ciu-actuem.cat

Divendres, 20 de maig a les 19.30 h a la Plaça del Coll

Acte final de Campanya a Sant Cugat.

Amb els parlaments de Mercè Conesa i l’Honorable Conseller de la Generalitat Lluís Recoder i després concert amb “Els Escarbats”.

Mercè Conesa. Dóna un nou impuls.

ANUNCi_13_05_2011.indd 1

11/5/11 10:14:07


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

18

|

Sumari _ 3 |

a Fons _ 4 |

el Poble _ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors _ 16 |

Opinió

|

la Ciutat _ 20 |

Economia _ 26 |

Opinió

Esports _ 30 |

Cultura _ 42

El format Barraques ha passat a millor vida amb el consens polític, del Consell de Cultura i dels col·lectius de joves” el Poble _Pàg. 12

l’horitzó

Lluís Godayol. Un món diferent?

En les seves sabates

víCtor aLexandre

www.victoralexandre.cat

EMPRESARI

taylors@trajeadomicilio.com

A

L’

Entre totes i ha hagut una oferta lúdica i formativa que m’ha cridat poderosament l’atenció,

més que res per la idea i la forma de posar-la en pràctica. Es tracta del que els seus creadors han denominat el Suportmercat. Una cosa tan senzilla com reproduir la nostra vida diària vista des d’uns ulls diferents, els d’una persona que pateix una discapacitat, m’ha fet rumiar i segur que a molts altres, com és d’important, de tant en tant, posar-se en les sabates d’una altra persona i veure com viu la mateixa realitat que nosaltres diàriament.

El PP no vol mirar el passat perquè encara hi viu. O, dit d’una altra manera, el nostre passat és el seu present

Per als que no vau tenir la sort de trobar-ho, us explicaré que era una activitat participativa per a tothom. Calia fer una cosa tan senzilla com comprar tres o quatre productes en un supermercat. Ja em direu qui no ho ha fet mai. Però, i aquí hi ha la idea de l’activitat, s’havia de fer assumint les limitacions d’una discapacitat. De les moltes que hi ha, es va triar la ceguesa, el Parkinson, l’Alzheimer, la mobilitat reduïda i la sordesa, com se’n podien haver triat d’altres.

A la sortida calia recollir les impressions dels

L’atac del PP a Òmnium Cultural

ultranacionalisme espanyol del Partit Popular a Sant Cugat ha trobat en l’actual campanya electoral un nou marc per llançar tota mena d’atacs contra la institució que més posa en evidència la nostàlgia d’aquesta formació per uns temps que, per sort, ja no tornaran. Aquests dies, sense el més mínim sentit del ridícul, Jorge Carreras i Bruno de Salvador, dos dels seus representants locals, han atacat frontalment Òmnium Cultural amb frases com aquestes: “Critiquem que es donin 9.000 euros a una entitat nacionalista radical com Òmnium”; “L’Ajuntament demostra que posa el nacionalisme sectari per sobre de les persones”; “Ens sobren subvencions a la normalització lingüística i a entitats independentistes”; “Davant la memòria històrica, el PP prefereix mirar el

quest cap de setmana hem pogut assistir un cop més a la resposta que la nostra ciutat dóna quan les activitats socials i el comerç que es desenvolupen quotidianament en el mateix, surten al carrer. El temps no ha acompanyat gaire, però a pesar de tot la afluència de gent ha estat important arreu on podíem trobar carpes de comerciants o associacions ansioses de donar a conèixer la seva activitat. Ha estat un cap de setmana festiu en què s’ha viscut Sant Cugat des del punt de vista dels seus actors, els ciutadans.

Un cop se’ls explicava de què anava l’activitat, la importància del seu ajut fent el recorregut i qui i per què havia donat aquest format a la sensibilització, les persones entraven al recinte i feien un petit recorregut amb les limitacions del discapacitat per comprar els productes que se li demanaven amb l’ajuda inestimable de monitors coneixedors de les barreres que habitualment es troben. Finalment i en arribar a la caixa per pagar la seva compra, podies veure com els havia canviat la cara. Van ser persones de totes les edats que van fer el recorregut, famílies senceres i fins i tot; molts moments hi va haver cua.

XAVIER ESCURA TINENT D’ALCALDE DE CULTURA

#ARAm mILLET

que per uns moments es van posar en les sabates d’altres menys afavorits que ells. Els comen-

taris eren d’allò més alliçonador, a ben segur es podia fer un llibre amb tot el que els participants van arribar a dir. Alguns, després de tastar una discapacitat, van voler fer el recorregut amb d’altres limitacions, per poder fins i tot sospesar-les. La sorpresa, la constatació de la dificultat, la incredulitat i la comprensió d’aquesta realitat eren algunes de les expressions que més es repetien. Alguns d’ells, a pesar de reconèixer que s’havi-

en trobat apurats en algun moment, van agrair haver-ho pogut experimentar i afirmaren que des d’aquell moment possiblement ho veurien d’una altra manera.

En els darrers anys hem progressat molt socialment i en aquestes situacions s’ha fet un pas de gegant acceptant-les. Ara cal fer el petit avanç de comprendre-les i fer la vida més fàcil als discapacitats. I per a això el millor és estar una estoneta en les seves sabates.

futur”. Déu n’hi do. Tanmateix, és perfectament lògic, tot plegat. El PP no vol mirar el passat perquè encara hi viu. O, dit d’una altra manera, el nostre passat és el seu present. Per això no ha condemnat mai el franquisme, perquè va ser precisament un dels franquistes més sinistres de la història, qui el va fundar, i qui encara avui hi té un paper destacat en qualitat honorífica de presidente fundador. Tot plegat, un magnífic aval per anar pel món parlant de democràcia. Res a veure amb Òmnium, una entitat defensora de les llibertats creada ara fa 50 anys, pocs mesos abans que Fraga Iribarne fos ministre de Franco i justifiqués, en funció del seu càrrec, l’assassinat d’opositors al règim. De fet, Fraga no ha renegat mai del seu passat ni ha condemnat la barbàrie franquista; per la qual cosa, amb la llei de partits a la mà, el PP hauria de ser il·legalitzat. Ja veiem que tot allò que el régimen odiava –la normalització lingüística, l’independentisme i Òmnium (el va clausurar el 1963)–, continua essent odiat pel PP de Sant Cugat.


www.diaridesantcugat.cat

divendres, 13 de maig del 2011

Sumari

Per crear opinió

L’ÚNIC DEBAT ELECTORAL DELS 10 ALCALDABLES 13 dE MaiG a les 17.30 h a la plaça de l’om

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

Opinió

|

|

la Ciutat

El DIARI DE SANT CUGAT i el TOT Sant Cugat organitzen l’únic debat entre els deu alcaldables que es presenten a les eleccions municipals de Sant Cugat. A la part final, el públic assistent podrà formular preguntes als candidats.

S

Sense un respecte als drets històrics i pensant només en la població no ens entendrem perquè

parlem llenguatges diferents. Les normes de Madrid imposen el castellà, les de Barcelona són impugnades, prohibides. Per què? Quina és la raó de la prioritat de l’espanyol? S’ha de pensar en els drets dels ciutadans, també catalans, és clar. Sense exigir a funcionaris i personal de cara al públic el coneixement del català, seguirem discriminats. Els drets no són dels funcionaris sinó dels ciutadans. Quins partits ho reivindiquen? No calen només carrers asfaltats o semàfors. La dignitat comença per la personalitat i aquesta, per la llengua que ens és pròpia.

El català no hi és discriminat perquè té un estat que el defensa. Espanya, des que existeix fa tres segles, és hostil. La relació de prohibicions produeix cansament i fàstic de tanta contumàcia com ha tingut.

El model d’estat igualitari ha fracassat. El

català no només no és oficial a tot Espanya, sinó que recula jurídicament al seu territori. Depèn d’organismes de Madrid, de qualsevol jutjat que imposa un criteri particular… Amb l’espanyol això no passa. L’argumentació de la imposició és simple. Autoritat i prou. Persistentment i insidiosamet s’ha imposant

Fleet Street

Historiador

josepmaria.figueres@uab.es

El desengany de Catalunya amb Espanya és cada dia superior. El segle XXI contempla

l’allunyament. La col·laboració lleial s’han trencat. El TC ha acabat de marcar que el català és subordinat. Per què? Les raons no són convincents. És més llengua, potser, l’espanyol? No fou només el franquisme; tots els règims, tret del lapse republicà, reprimiren el català. Quan el rei d’Espanya manifestà que el coneixement de l’espanyol a Catalunya fou fruit de l’amistat, TV3 emeté el documental històric de la discriminació. El rei callà.

Així quan Amics de la UNESCO ens convida a parlar el 18 de maig en el cicle de conferènci-

es sobre llengua a l’ANC, demanem exposar el repàs històric a les agressions, a la llengua catalana, ahir i d’avui. Una dura història de repressió: llibres particulars i públics cremats al mig del carrer, converses telefòniques interrompudes, la Junta del Col·legi d’Advocats desterrada “para que aprendan el español”, qui declarava en català a la policia enviat al psiquiàtric, una trista realitat encara contemplada amb somriure per partits espanyols que, a Sant Cugat, no diuen ni piu però a Madrid, País Valencià i, si guanyen, a les Illes, ajudaran a l’extermini de la llengua.

19

n dels temes en què totes les candidatures a les eleccions municipals estan d’acord és potenciar l’oferta d’oci per als joves. Sant Cugat és la ciutat més jove del país, la piràmide d’edat és inversa a la de la majoria de ciutats, la franja d’entre 12 i 29 anys representa el 20,5 % de la població. Avui són molts els joves que en tots els sentits volen fer vida activa a la seva ciutat i demà en seran molts més, i aquests reclamen tenir el protagonisme que es mereixen; accés a la feina, a l’habitatge i també a poder gaudir en tots els aspectes de la seva ciutat i la música. A Sant Cugat hi ha censats prop de 350 grups, un fet excepcional i que demostra una riquesa cultural de què ens hem de sentir molt orgullosos. El cicle “Mou-te”, organitzat per Cugat.cat des de fa cinc anys, dóna suport a les iniciatives d’aquests grups i demostra aquesta important diversitat creativa. Una de les reclamacions històriques d’aquest col·lectiu que mou prop de 2.000 joves que hi participen activament, més els que els segueixen, és poder disposar d’un espai on poder-se expressar, i això passa per crear la tan reclamada sala de concerts que totes les formacions porten als seus respectius programes electorals. Tots hi estan d’acord, però el model i com gestionar-la és el que provoca els desacords. La caixa ja hi és, una nau situada a Can Solà. L’actual equip de govern aposta per un acord amb la iniciativa privada que inverteixi el prop del milió d’euros que costa l’equipament. La situació econòmica diuen que ho reclama, i altres candidatures diuen que ha de ser de gestió pública. Els joves tenen molt a dir-hi i al final s’ha de trobar una solució consensuada; la demanda i l’activitat són massa importants.

President: Ramon Grau Director: Josep Maria Vallès. Subdirector: Àlex López Puig Responsable de Canals Multimèdia: Laura Grau Edita: Premsa Local Sant Cugat, SL. c/ Sant Antoni, 42-44 08172 Sant Cugat del Vallès (BCN) www.diaridesantcugat.cat redaccio@diaridesantcugat.cat

Decàleg del ciclista santcugatenc

1

|

U

JOSEP GIMENO

4. Circula amb el teu aparell de música i els auriculars. És més emocionant no sentir el soroll del carrer. 5. Si circules per la zona de vehicles, et pots saltar tots els semàfors en vermell. Tampoc no cal que respectis els sentits de les vies ni la resta de senyals. 6. Si hi ha un carril bici a tocar de la zona de vehicles, oblida-te’n i vés pel mig de la via o per la vorera. És més pràctic. 7. Circula sempre que puguis amb altres ciclistes i forma un grup per dificultar el

Cultura

La força de la música

josep.gimeno@cugat.cat

1. Circula a tota velocitat per la zona de vianants. No vagis mai a peu per aquests carrers ni baixis de la bicicleta per convertir-te en un vianant. 2. No esquivis mai el vianant. Crida’l o fes servir el timbre perquè s’aparti del camí. La calle es tuya. 3. No portis mai casc ni una armilla reflectant. És una pèrdua de temps. Tampoc no són mesures segures ni necessàries.

|

telèfon de contacte: 93 674 86 61 jm.valles@premsalocal.com

via testaments, escriptures, jutjats, ensenyament, oposicions…

Fins quan arribarà aquesta situació d’injustícia? Uns diran fins que siguem com Andorra.

Esports

Diari de Sant Cugat

editorial

Eleccions i llengua. Sobre la persecució El català no només no és oficial a tot Espanya, sinó que recula jurídicament al seu territori

Economia

|

JOSEP MARIA VALLÈS Editor d’oPiNiÓ

Josep M. Figueres. El català

Segueix des de la derrota del 1714. No cal pas que diem quina llengua. No coneixem cap mosso d’esquadra detenint, fent perdre l’avió o multant perquè un ciutadà se li adreci en espanyol. Tampoc, cap ciutadà a qui la Judicatura reclami papers perquè no són en català. La normativa protegeix l’espanyol, és intocable; el català, qüestionat. La història arranca de lluny. Els catalans s’han acostumat a ser “ben educats” i a no usar la seva llengua amb l’“altre”, sigui un cambrer o un fiscal. Conseqüència de llarga imposició, que segueix, dissimulada però efectiva.

|

moviment dels vianants i dels cotxes. 8. Aparca la bicicleta on et doni la gana. Arbres, fanals i senyals de trànsit són llocs ideals per deixar-hi la bicicleta. 9. Avança els cotxes per la dreta o l’esquerra. Tant se val. No marquis mai amb els braços si giraràs a la dreta o a l’esquerra. El conductor del cotxe ja ho endevinarà. 10. Fes diumenge. Surt cada cap de setmana a omplir les carreteres i, sobretot, respecta aquest decàleg per fi ja escrit.

Consell Editorial: Antoni Blanch, Antoni Monerris, Francesc Carbó, Ignasi Salvat, Joan Carles Gassiot, Joan Tortosa, Joan Troyano, Joank Busquets, Jordi Casas, Josep A. Teixidó, Josep Daniel, Josep M. Sans Travé, Josep M. Simeón, Lluís Godayol, Montserrat Rumbau, Núria Zabala, Ramon Grau (president), Rogeli Pedró, Valentí Feixas, Víctor AlexandreiXavierGrau Gerent: AnnaComella Redacció:ÀlexLópez,MarionaSagalés, Joan Ramon Armadàs, Bernat Bella, Xavi Fernández, Cinta Caballé, Andrea Rodoreda, Toni Fuster i Ignasi Massafret. Correcció: Miriam Olives. Departament comercial: Cristina Fernández, Michele Orrú, Sandra Boix i Elisa Palazón Fotografia: Artur Ribera, David Fernández, Eduard Alsina, Esther Naval i Amanda Bernal. Col·laboradors: Àngels Solé, Anna Toro, Antonio Priante, Arcadi Oliveres, Carles Brugarolas, Christian Treceño, Consol Torrente, David Escamilla, Diana Comas, Dolors Vilarasau, Domènec Miquel, Eduard Jener, Eduard Torres, Eloi Alegre, Ferran Villaseñor, Francesc Carbó, FrancescCarol,GeraldFannon,ImmaPueyo,JaumeClavell,JordiCasas,JordiRobirosa, Josep Gimeno, Josep A. Teixidó, Josep M. Cabrerizo, Juank Busquets, Lluís Campins, Maria Xinxó, Marina Romero, Martí Olaya, Montse Sant, Pep Blanes, Pep Tugues, Pere Vivó, Rafael Gomez, Rafa Usero, Rosa Martín, Quim Pla, Tomàs Grau i Víctor Alexandre Disseny i maquetació: Adrià Gállego, Sergi Felip i Francesc Cabeza Disseny de la maqueta original: eixida.cat Impressió: Gráficas de Prensa Diaria. Tel.: 93 462 85 00 Dipòsit legal: GI-405-93 Empresa distribuïdora: Mailing Vallès (93 589 23 71). Entitats col·laboradores: Amics Unesco Valldoreix-Sant Cugat, Associació Empresarial de Sant Cugat, Aules d’Extensió Universitària, Camerata, CAR Sant Cugat, Club de Golf Sant Cugat, Club de Tennis Set Ball, Club Esportiu Valldoreix, Club Handbol Sant Cugat, Club Muntanyenc Sant Cugat,Club Tennis Natació Sant Cugat, Cor de Gospel, Eroski, Escola d’Art de Sant Cugat, Griful Oil, Hipic Centre Cal Caldes, Juventuts Musicals de Sant Cugat, Museu Sant Cugat, Òmnium Cultural Sant Cugat, Òpera de Cambra Sant Cugat,PenyaBlaugranaSantCugat,JuniorFC,PIMECVallèssud,RadiotaxiSantCugatValldoreix, Sant Cugat Esport Futbol Club, Tapiñas, Teatre Auditori-Centre Cultural, Unió Ciclista Sant Cugat, Unió Esportiva Sant Cugat, Unió Santcugatenca. EL DIARI DE SANT CUGAT EXPRESSA úNICAMENT LA SEVA OPINIó EN ELS EDITORIALS. ELS ARTICLES SIGNATS EXPRESSEN L’OPINIó DELS SEUS AUTORS, QUE EL DIARI DE SANT CUGAT NO FA SEVA NECESSÀRIAMENT.


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

20

|

Sumari _ 3 |

a Fons _ 4 |

www.diaridesantcugat.cat

el Poble _ 6 |

Lectors _ 16 |

Opinió _ 18 |

la Ciutat

|

Economia _ 26 |

Esports _ 30 |

Cultura _ 42

la Ciutat

Entrevista _Pàg.22 i 23

Mercè Conesa explica quins sóns els projectes de CiU si aconsegueixen continuar governant la ciutat.

Passarà aquesta setmana:

Els partits polítics encaren l’última setmana de la campanya electoral Més informació: www.diaridesantcugat.cat

Enquesta. Un sondeig elaborat pel DIARI DE SANT CUGAT estima que els nacionalistes mantindrien la majoria absoluta que va aconseguir Lluís Recoder i el PSC seguiria sent la segona força més votada al municipi

La meitat de l’electorat està disposat a votar CiU El PSC seguiria sent segona força però amb un regidor menys La CUP entraria a l’Ajuntament, segons les dades recollides

Xifres

Composició del ple segons el sondeig

Joan Ramon Armadàs jr.armadas@premsalocal.com

ElECCionS. CiU s’enduria la meitat dels sufragis emesos a les eleccions locals del 22 de maig segons un sondeig fet pel DIARI DE SANT CUGAT. Adaptant aquesta intenció de vot al nombre de regidors del ple, s’estima que l’actual equip de govern revalidaria la majoria absoluta que tenen els nacionalistes i fins i tot podrien aconseguir un regidor més. El 49,4% de vot estimat és lleugerament superior al que CiU va treure el 28 de novembre a les eleccions al Parlament de Catalunya (47,17%) i al de les anteriors municipals (45,28%).

L’oposició, molt lluny Segons l’enquesta, el PSC seguiria baixant representació i perdria un regidor. Malgrat tot, es mantindria com a segona força municipal a poca distància de la resta de forces. ERC milloraria els seus resultats i podria ser la tercera força, i fins i tot augmentar un regidor fins a tenir-ne 3, tot i que la llei d’Hondt podria deixar els republicans igual que fa 4 anys.

25

Enquesta eleccions municipals 2011

regidors

Composició actual del ple

CiU

14-15

CiU

14

PSC

3

PSC

4

ERC

2-3

ICV

3

PP

2

PP

2

CUP

2

ERC

2

ICV

1-2

són els que es repartiran els deu partits que concorren a les eleccions locals.

50

20

10,98% 9,80%

10

CiU

PSC

7,06%

ERC

CUP

6,67%

6,27%

PP

ICV

1,96%

1,96%

C’S

uaSC

1,57%

SI

1,18%

Nul

3,14%

Definició política 45,6%

50 40

29,4%

30 20

0

Com s’ha fet l’enquesta?

12,10% 0,3%

1,10%

Extrema Esquerra Centre Centre esquerra esquerra

1,10%

Centre dreta

9,1% 0,8%

Dreta

Extrema dreta

0,5%

Ns/nc

estaran repartides pel municipi per poder excercir el dret a vot.

Blanc

Marge d’error estimat: 5.22%

10

de Sant Cugat majors de 18 anys tenen dret a votar el proper 22 de maig.

meses electorals

30

0

55.379 76

49,4%

40

Apolític

#SERGI FELIP

Els que es queden fora Ni Solidaritat ni Ciutadans ni Un altre Sant Cugat aconseguirien representació al consistori. Amb menys del 2% dels vots emesos, aquestes tres forces hauran d’esperar 4 anys més per tornar a provar sort.

ciutadans

Estimació de vot en %

postes de l’enquesta li atorguen poc menys del 7% dels vots, s’ha de dir que tradicionalment el PP pateix el fenòmen conegut com a vot ocult; és a dir, no surt reflectit a les enquestes amb la mateixa força amb què s’acaba produint.

La CUP seria la gran sorpresa. Amb molta més força que fa 4 anys, els independentistes entrarien a l’Ajuntament amb 2 regidors. L’aritmètica de la llei d’Hondt serà la que decidirà si es queden amb aquest segon representant o el guanya alguna altra força. En la mateixa situació es trobaria ICV, que perdria molts votants i hauria de lliutar amb la calculadora per perdre només 1 dels 3 regidors que té.

El vot ocult del PP Els populars consolidarien els 2 representants actuals, segons el sondeig. Malgrat que les res-

El sondeig s’ha elaborat a partit de 360 enquestes fetes de manera presencial i per telèfon durant el darrer mes. L’equip de periodistes i col·laboradors del DIARI ha sortit al carrer i han anat a tots els barris de la ciutat per fer les preguntes que reflecteix aquest estudi. També s’ha tingut en compte la paritat de sexes i la distribució de la piràmide de població de Sant Cugat. D’aquesta manera, el gènere, l’edat i la totalitat dels districtes hi estan representats segons els seu pes específic aproximat a la ciutat. Segons fonts consultades especialitzades en estadística, el marge d’error de l’enquesta (tenint en compte l’univers de la mostra i el cens electoral) és d’un 5,22%. Cal afegir que les dades finals poden variar en funció de la participació el 22 de maig. Segons les respostes, hi haurà poc menys del 70% de participació. En les eleccions locals del 2007 la xifra va ser del 53,73% i en les del 2003, del 64,7%.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

ELECCIOnS mUnICIPaLS 2011

Economia

|

Esports

Diari de Sant Cugat |

Cultura

Cinta Caballé

El número 7 de CiU, Jordi Puigneró, va anunciar el “compromís total de garantir que el català continuï sent la llengua referent de l’Administració local”, així com que “continuarem donant suport i incrementarem l’oferta de cursos en català per als nouvinguts com a eina fonamental de cohesió social”. Va afegir que cal crear parelles lingüístiques per afavorir l’intercanvi de coneixements, i que es continuarà apostant per les beques a estudiants. El número 13 de la llista, Raül Grangé, en matèra de compromís nacional, va apuntar que “donarem suport a tots les iniciatives que en l’àmbit de construcció nacional puguin sortir del Parlament de Catalunya”.

Les propostes

É

s evident que si hi ha una branca jurídica que es veu afectada per la política i els valors que s’hi reflecteixen aquesta és el dret urbanístic. També és cert que els comicis que més incideixen en el model urbanístic del territori són les eleccions municipals. En matèria urbanística, doncs, les properes eleccions són transcendents tota vegada que el resultat de les mateixes pot afectar directament el model territorial i la planificació urbana del municipi. Així, enfront el model de caire residencial i sostenible actual, hi ha qui reclama un urbanisme a Sant Cugat més compacte amb més densitat, entenent que això permetria un millor aprofitament dels equipaments i reducció del transport públic. També hi ha qui directament proposa un canvi radical del model de ciutat, i hi ha qui únicament fa matisos a la política urbanística actual incidint en la necessitat d’actuacions concretes. L’urbanisme i la planificació territorial ofereixen infinites solucions i possibilitats d’actuació, però sempre s’han de tenir presents i prioritzar uns valors bàsics que definiran l’estructura territorial. Alguns d’aquests conceptes són quantitat o qualitat, verticalitat o horitzontalitat etc. i és en la priorització d’aquests conceptes on divergeixen les diferents propostes polítiques. En tot cas, entenc que les propostes seran bones sempre que siguin reals, possibles, positives, coherents i, per suposat, que tendeixin a garantir un futur per a Sant Cugat que s’adapti als temps i les necessitats canviants dels que hi vivim.

DEBAT ELECTORAL Amb la participació dels 10 alcaldables a l'alcaldia de Sant Cugat

Candidata de Convergència i Unió (CiU)

Carme Gómez

Candidata de Ciutadans (C’s)

Ferran Villaseñor

Candidat del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC)

Joan Calderon

Candidat d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV)

Jordi Carreras

Guim Pros

Jaume Massanés

M. Rosa Comellas

Candidat de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP)

Candidat d'Un altre Sant Cugat (UASC)

Candidat del Partit Popular (PP)

Mireia Ingla

Candidata d’Esquerra Republicana - Reagrupament (ERC-R)

Josep M. Clotet

Candidata de Solidaritat Candidat de Familia i Vida Catalana per la Independència (SI) (FiV)

Divendres 13 de maig a les 17.30 h a la plaça de l'Om (exterior Claustre del Monestir) Modera: Joan Ramon Armadàs

Organitza:

21

Urbanisme i eleccions

lunya ha de defensar des d’una sola veu els posicionaments de país, de nació”.

Mercè Conesa

|

maria@marianavarro.cat

“Som nacionalistes; treballem per la defensa de la llengua”

J. Puigneró, m. Conesa i R. Grangé a la pl. Rafel Casanova #A.Ribera

la Ciutat

|

MARIA NAVARRO

Propostes. La plaça de Rafel Casanova va acollir una roda de premsa en què van exposar la línia que seguirà el partit en política lingüística a la ciutat

CamPanya. Dimarts 10, la plaça de Rafel Casanova va ser l’escenari triat per CiU per presentar els compromisos nacionals i lingüístics de cara a les properes eleccions municipals. La candidata del partit, Mercè Conesa, va aprofitar l’avinentesa per “lamentar profundament que una vegada més els diputats del PSC hagin votat en contra del fons de competitivitat i s’hagin alineat de nou amb les forces nacionals de l’estat per perjudicar una vegada més Catalunya”. També va remarcar que “nosaltres pensem que Cata-

Opinió

|

territori urbà

CiU presenta els punts del seu compromís nacional

cinta.caballe@premsalocal.com

|

Col·labora:


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

22

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

ELECCIONS MUNICIPALS 2011

Alcaldable. Mercè Conesa. Cap de llista de Convergència i Unió EL MISSAtgE ELECtORAL

Mercè Conesa té el repte de revalidar a les urnes

l’herència política que li va deixar l’exalcalde Lluís Recoder #FOTOGRAFIA: ARTUR RIBERA

“Hem fet els deures i no retallarem ni en educació ni en polítiques socials” Joan Ramon Armadàs jr.armadas@premsalocal.com

M

rercè Conesa és alcaldessa des de fa menys de mig any. Durant aquest temps ha remodelat el Govern de manera que ha apuntat com seria el nou equip de govern i el seu tarannà si CiU torna a guanyar les eleccions. Conesa sap que les enquestes i les tendències li van a favor, però no vol mostrar ni una mica d’eufòria per no donar la sensació que “ja està tot fet”. El seu repte és revalidar la majoria absoluta de Recoder i la cirereta del pastís seria ampliar-la a més de 14 regidors.

Què diferencia Mercè Conesa de Lluís Recoder al capdavant de la ciutat? És una pregunta molt difícil. Lluís Reco-

der ha estat un magnífic alcalde i comparar és molt complicat. Jo sé que va deixar el llistó molt alt i que ara tinc un repte i ho faré el millor que pugui. Pel que fa a les similituds jo destacaria la proximitat i l’empatia. També som tot dos molt rigorosos pel que fa a la feina i tenim especial sensibilitat per la gent gran.

Què va deixar per fer Recoder que vostè haurà d’acabar si continua sent l’alcaldessa?

Una ciutat mai està completa. Sempre hi ha feina i ara tenim diversos projectes que s’han de tirar endavant. Un dels primers és dotar-nos d’espais d’oci per a la joventut, com un nou skate park i un espai de bicicleta acrobàtica. També està pendent acabar les urbanitzacions dels districtes, sobretot a la Floresta. A Mira-sol hem avançat moltíssim i ja queda poc a fer.

S’ha fet tard a la Floresta?

No podíem urbanitzar si no teníem el planejament aprovat. No anem tan tard si pensem que aquest planejament es va aprovar l’any 2009. Portem dos anys hàbils.

Quins altres reptes té la ciutat?

Una millor dotació bibliotecària. Per començar cal una biblioteca de barri a la zona de Volpelleres i, si podem, començar a caminar per la biblioteca central urbana. És una inversió molt important i primer hem de tenir assegurats els diners. Per acabar amb els equipaments, Sant Cugat també necessita un nou pavelló a la zona de la Guinardera que completarà la ciutat esportiva en aquella zona.

Nova biblioteca i nou poliesportiu en el següent mandat. Déu n’hi do!

La biblioteca esperem iniciar-la durant els propers quatre anys i el nou poliesportiu hauria de ser com l’actual PAV II. De gran ja en tenim un i ens és suficient. Abans, però, hem de veure els límits d’inversió que tenim.

No ha comentat res sobe la segona residència de gent gran. Hi han renunciat?

Hem fet la cessió del terreny i hi insistirem a la Generelitat, però tenim dades d’un estudi de la Diputació que certifica que a Sant Cugat hi ha força places i ens aconsella concertar noves places amb residències privades. Hem de trobar aquest model mixt fins que sigui possible

“CIU HA PORtAt LA CIUtAt ON éS: MENyS AtUR I MéS QUALItAt DE vIDA. LA NOStRA vOLUNtAt éS CONtINUAR AMb AQUESt MODEL vERD I DE tRANQUIL·LItAt

La fitxa de la candidata Edat: 42 anys. Estat Civil: Casada. Fills: 3. Estudis: Llicenciada en Dret i màster en Gestió Pública i Lideratge. Professió actual: Alcaldessa. En política des del: 1999. Sou actual: 4.500 euros al mes. Anys a Sant Cugat: 17. Barri: Eixample sud. Tipus de residència: Pis. Segona residència: Apartament familiar a la Cerdanya francesa. Vehicles a la família: Volvo Cross Country i un Mini. Col·legi on portarà els fills: Concertat. Patrimoni familiar: Pis valorat en 436.000 euros i oficines a Rubí valorades en 90.000 euros. Tot al 50% amb el seu marit. Definició política: Socialdemòcrata i nacionalista.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Diari de Sant Cugat |

Cultura

|

23

EntREviStA AMb ELS CAnDiDAtS A L’ALCALDiA DE SAnt CUGAt

Al primer toc

“Al programa hi ha un tema estrella que pot portar polèmica, que és la vianantització de la carretera de Cerdanyola.”

Diari de ca contradicto mpanya. Dia 6. Dia ri de Llorca. C . Trista pel terratremol on del Barça. La tenta per la victòria ca Diari de cam mpanya continua. panya: dia Rehabilitaci 5. ó Roda prem peu a primera hora. sa. Trobada comerciants amb . es. Seguim Sopar amb ciutadans/ ! Propostes projectats 4 en HABITATGE: tenim 50 pisos de oficial de ca protecció ra al Tenim un pr s 4 propers anys. og rama molt i no ens hi extens ca premsa ww p tot en una roda de w.donaunn ouimpuls.c at

“Posarem les condicions perquè hi hagi empreses que vulguin venir a Sant Cugat.”

fer la segona residència pública.

només trobar un parc empresarial interessant. Un tema clau és que, per exemple, el Polígon de Can Sant Joan pugui oferir 100 Mb de connexió a Internet. Hem de donar serveis com connectivitat (quant a tecnologia i transports), bon habitatge, restauració i coneixement. Tenim Esade, la UAB, l’Escola d’Arquitectura, el sincrotró... Un dels objectius és establir una veritable relació entre universitat i empresa.

Com afecten les retallades a Sant Cugat?

Primer s’ha de explicar que si ara hi ha ajustos és per una despesa desbocada del tripartit. Dit això, s’ha de dir que Sant Cugat ha fet els deures i no ha estirat més el braç que la màniga i ha ajustat les despeses als ingressos. És a dir, no hem de patir. Tenim un pressupost equilibrat i sanejat i un endeutament de menys del 70%. Ens comprometem a mantenir el pressupost en polítiques socials i educació tal com està el 2011. Recordem que des del 2007 al 2011 el pressupost en educació ha crescut un 18% i el de polítiques socials, un 30%.

Han promès revitalitzar el Servei d’Ocupació Municipal (SOM). Com ho faran?

Fins ara el SOM s’havia orientat a formar persones aturades. Ara volem que les empreses de la ciutat coneguin els aturats i aquests estiguin més conectats amb les necessitats concretes de l’empresariat.

Què és intocable en polítiques socials?

La bonificació del 50% del rebut de l’IBI a famílies nombroses i monoparentals. Cap ajuntament socialista ho fa. Un segon apartat és les beques menjador: cap nen que ho demani i ho necessiti quedarà desatès. Un altre que voldria destacar és el servei d’atenció domiciliària a la gent gran. La gent gran ha d’estar ben cuidada i això ha de ser una prioritat.

Destaqui algun punt del programa que li faci especial il·lusió complir.

Em fa molta il·lusió la línia de beques per a estudiants de batxillerat que es vulguin capacitar en llengua anglesa. També volem aconseguir pràctiques en empreses santcugatenques per als estudiants i dotar un dels instituts de la ciutat del batxillerat internacional i que les assignatures s’imparteixin en llengües estrangeres.

Què més hi ha al programa de CiU?

Obrirem una nova línia de subvencions per posar ascensors als edificis que no en tenen, que se sumarà a la que ja està en marxa per rehabilitar façanes del casc antic.

La vianantització la donen per acabada?

Bé, al programa hi ha un tema estrella que pot portar polèmica, que és la vianantització de l’avinguda de Cerdanyola.

Per què polèmica?

Perquè s’ha de consensuar amb els comerços. Nosaltres esperem que ho vegin amb bons ulls i com una oportunitat, com ha passat al centre. Creiem que el barri viuria una autèntica dinamització comercial més de la que ja té.

Ja que parlem d’economia... Què farà CiU si governa per posar Sant Cugat al mapa?

Posarem les condicions perquè hi hagi empreses que vulguin venir a Sant Cugat. Això no és

Les enquestes els donen uns resultats molt bons. Hi ha molta eufòria a CiU? Aloma

Expiació

La noia de la perla

La vida entera

Una amant perillosa

Mercè Rodoreda

Ian McEwan

Tracy Chevalier

David Grossman

Haruki Murakami

Un aperitiu amb Mercè Conesa Arriba puntual a la cita al restaurant El Mesón a la una del migdia. Ve amb el número 7 i la número 14 de la seva llista. Més tard s’afegeix el seu cap de gabinet i la número dos del cartell. Ella beu una Coca-Cola i agafa alguna patata entre pregunta i pregunta. Mercè Conesa és un persona somrient i de tracte amable que se sap posar seriosa quan toca. Argumenta molt les respostes i, si cal, para uns segons per restructurar les idees. 4 Coca-coles + 1 cervesa + 1 patates + olives = 15 €

Per a mi l’únic sondeig vàlid és el del 22 de maig. És la primera vegada que em presento i sóc molt prudent. Que la gent decideixi.

Per què ha incorporat l’exportaveu d’ERC, Raül Grangé, a la seva llista?

És una persona vàlida que ha fet una oposició constructiva i hem arribat a acords amb ell quant a pressupost i territori. Crec que suma i construeix i sempre hem tingut una bona sintonia personal.

Fa 4 anys Lluís Recoder va oferir a ERC un pacte de govern. Pot tornar a passar això sense Grangé a l’altre costat de la taula?

ERC ha fet un canvi radical de candidats, però no crec que això hagi de refredar les relacions. Sóc una persona receptiva. Entenc que puguin estar molestos, però hem de construir tots per a la ciutat. Tinc una bona relació amb la candidata actual d’ERC, Mireia Ingla.

Si CiU ha de trucar a alguna porta per fer Govern, a quina trucarà primer?

Jo treballo per obtenir el màxim de representació i governar còmodament. Majoria absoluta no vol dir prepotència. Miri quantes mocions del ple o punts d’urbanisme han esdevingut institucionals.

Molts.

Si fossim prepotents no hi hauria tants acords.

Entenc, doncs, que es pot pactar amb tots?

S’ha d’intentar arribar a acords amb tothom. Si discutim a escala nacional potser no ens posarem d’acord, però en l’àmbit municipal hem de parlar amb tots i arribar a pactes amb els que coincidim més pel que fa al programa.

Què és el primer que fa al matí? Despertar els nens. Una marca? Sant Cugat. Un plaer quotidià? Beure una cervesa al vespre a casa amb tranquil·litat. Un president? Artur Mas. Un defecte? Sóc rondinaire. Una virtut? Sóc dialogant. Un vici? En tinc molts però prefereixo no dir-los. Un peça de roba? Un mocador de coll. Un periodista? Xavier Bosch. Un esport? Esquí alpí. Una excursió per Catalunya? A la Mola. El seu plat preferit? Canelons. Una beguda? Cervesa. Una olor? El gessamí. Un ídol? John Lennon. Platja o muntanya? Les dues coses. A quina banda del llit dorm? Esquerra. Quin idioma li agradaria parlar? El xinès i l’àrab. Un color? Blau. Una pel·lícula que no es cansa de veure? Memòries d’Àfrica. El seu lloc preferit de Sant Cugat? Els parcs. Què és l’últim que fa abans d’anar a dormir? Fer un petó al meu marit.


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

24

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

al fons a l’esquerra IGNASI BEA

Democràcia de la bona

T

ot i que al final Bildu es presentarà, el 22 de maig a Sant Cugat i arreu viurem una tupinada de les de tota la vida. La tupinada és un esport molt habitual a l’Estat espanyol que, tot i tenir el seu punt àlgid a finals del segle XIX amb el torn dinàstic de Cánovas del Castillo i companyia, a dia d’avui se segueix practicant, per exemple, amb el nom de Llei de partits. L’avantatge del joc és evident, car hi ha moltes maneres de practicar-lo: alterar el cens electoral, falsejar el recompte de vots, votar més d’una vegada, interferir en el desenvolupament de les votaci-

Els que no són al consistori tenen un 1% dels plafons

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

ignasibs84@gmail.com

Economia

|

Esports

|

Cultura

El PSC vol mantenir la plantilla de l’Ajuntament i reduir-ne la interinitat Crítica. L’alcaldable Ferran Villaseñor creu que si CiU reduiex el 20% de la despesa haurà d’acomiadar personal JR Armadàs i T. Fuster jr.armadas@premsalocal.com

això és un peu de fotografia el qual es descriu el contig. #CREDIT FOTO

ProPoSta. El PSC s’ha compromès a mantenir la plantilla actual de treballadors de l’Ajuntament i a reduir la interinitat. Segons l’alcaldable de la formació, Ferran Villaseñor, “si CiU retalla un 20% de la despesa, com ha anunciat que farà, haurà de reduir serveis i acomiadar personal”. Villaseñor explica que més del 60% del pressupost de l’Ajuntament es destina a personal i externalització de serveis, i que si s’ha de reduir el pressupost, per descomptat afectarà aquestes dues partides. La proposta del PSC és la de no acomiadar ningú i fer indefinits en un termini de 3 anys els treballadors que han estat anys en situació d’interinitat. Segons el candidat, el percentatge de funcionaris en aquesta situació és “altíssim des de fa molts anys”.

ICV reclama un pla de mobilitat i diu no a les retallades

Reforçar el síndic A part de defensar el man-

ons, etc. Actualment, les modalitats més de moda són prohibir partits o intentar limitar les opcions dels contrincants des de bon principi. Del 1r corrent tenim l’exemple del lehendakari Patxi López, que ho és gràcies a haver il·legalitzat quasi 200.000 ciutadans bascos. El 2n el veiem a la nostra transparent i immaculada ciutat: el partit majoritari imposa els blocs electorals vulnerant els criteris periodístics, i es distribueix de manera insultant l’espai que cada partit té per donar-se a conèixer. Els que no són al consistori tenen un 1%(!) dels plafons en llocs on no hi passa ni una ànima, mentre que els partits amb representació ens bombardegen per terra, mar i aire amb les cares dels seus candidats. Establir i limitar la informació que reben els ciutadans, vaja. Això és una tupinada i la resta són “tonteries”.

|

Ferran Villaseñor, alcaldable socialista, a la seu del PSC #JR ARMADÀS

teniment de la plantilla de l’Ajuntament, els socialistes també van voler destacar la importància del Síndic de Greuges. Des del partit es va donar suport al defensor de les persones, ja que “està fent tasques administratives per millorar el rendiment de l’Ajuntament”, va destacar l’alcaldable del PSC Ferran Villaseñor. Els socialistes van demanar canvis per perfeccionar les tas-

ques del Síndic, i van mostrar el seu interès per potenciar la col·laboració del govern municipal amb la institució. També demanen eliminar els intermediaris entre el Síndic i l’Ajuntament i apostar per una connexió directa per facilitar-ne la tasca. Per últim, es comprometen a donar suport a les millores que proposa l’entitat, ja que, segons ells, defensen els drets dels ciutadans.

PEtiCionS. L’alcaldable de la formació ecosocialista, Joan Calderon, ha explicat que una de les assignatures pendents de la ciutat és la mobilitat, i que cal afrontar aquest repte amb “ambició, responsabilitat i de forma compartida”. Segons el número 3 de la llista, Xavier Boix, Sant Cugat és una de les poques ciutats de Catalunya de més de 50 mil habitants que no te un pla de mobilitat. Boix reclama que “el primer deure del nou Govern ha de ser la seva aprovació, amb una diagnosi compartida i amb un pla d’actuació realista, amb calendari i pressupost.”

Crítica a les retallades En un altre ordre de coses, ICV amb un dels seus temes estrella de campanya: la crítica a les retallades del govern de CiU. La diputada del grup, Laia Ortiz, va venir a Sant Cugat i va explicar que “les retallades indiscriminades i irracionals que redueixen els drets socials i afecten l’estat de benestar són compartides entre el PSOE i CiU, ja que han retallat les pensions, els sous dels funcionaris i els drets laborals amb una reforma laboral inútil. “ICV assegura que si governen no seran còmplices de les retallades. _Redacció

ERC presenta les principals candidatures del Vallès Joan Ridao va presidir l’acte en presència dels candidats El PP va presentar el seu programa al teatre de la Unió #JR ARMADÀS

aCtE. Esquerra Republicana va escollir Sant Cugat per presentar les principals candidatures del Vallès Occidental per a les eleccions municipals. L’acte es va celebrar el passat dilluns dia 9, i hi va col·laborar amb Joan Ridao, secretari general del Partit, i va servir per presentar les propostes per als municipis. Mireia Ingla, candidata per Sant Cugat i amfitriona de l’acte, va assenyalar que “en aquests moments hem de prioritzar polítiques d’ocupació i de creació de riquesa, i sobretot reforçar i invertir en polítiques socials per garantir la cohesió social dels nos-

El PP lamenta el gir independenstista de CiU Els candidats d’ErC del Vallès occidental a Sant Cugat. #Artur Ribera

tres municipis i garantir l’estat del benestar que tant ens ha costat d’aconseguir i que hem de preservar”. Per la seva banda, Joan Ridao va posar l’èmfasi que en les municipals “ens juguem el futur més immediat”, i va dir que s’hi juguen més coses, entre elles “que nosaltres som

gent honesta, treballadora, patriota, és a dir, no tenim les mans tacades, no hi ha cap imputat d’Esquerra, i això és molt important”. Va recordar també el seu eslògan, “Sempre hi som”, remarcant que “ a les verdes i a les madures, som propers”. _Cinta Caballé

CrítiCa. El PP de Sant Cugat ha criticat la deriva indepententista a què, segons ells, CiU està portant la ciutat. La número dos de la llista electoral.DolorsDomènech,lamenta que amb motiu de la celebració del Dia d’Europa, els assistents podien identificar el seu país i el seu idioma amb uns petits distintius en forma de banderes. El PP critica que la bandera espanyola va ser voluntà-

riament oblidada. “M’he sentit estrangera a la meva pròpia terra”, va declarar Domènech. El candidat a l’alcaldia, Jordi Carreras, ha posat com a exemple d’aquesta falera independentista la incorporació a la llista de CiU de l’exportaveu d’ERC, Raül Grangé. Els populars també s’han queixat que no es promocioni prou l’ús del castellà a l’Administració santcugatenca. _Redacció


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

ELECCionS MuniCiPaLS 2011

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Diari de Sant Cugat |

Cultura

|

25

l’Estirabot

Solidaritat fa campanya local amb els seus líders

JORDI CASAS

casasj@eresmas.net

Avantatges

E La lectura del manifest va tenir lloc davant de l’ajuntament #A RIBERA

uriel Bertran, Maria rosa Comellas i alfons López tena #JR ARMADÀS

El partit vol incidir més en la democràcia participativa ViSita. Els líders de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) Uriel Bertran i Alfons López Tena, van acompanyar la secció local del partit per presentar el seu programa electoral. L’alcaldable de la formació, Maria Rosa Comellas, va explicar que volen incidir per aconseguir “una democràcia més participativa potenciant que la població utilitzi les eines que li dóna el Reglament Orgànic Municipal per fer sentir la seva veu.” Una altra de les propostes és crear l’Estatut del Regidor, on s’aclareixin els seus drets

i deures i es fixi un màxim de retribució econòmica per a les diferents tipologies dels càrrecs públics municipals. Comellas també va explicar que donaran suport directe als mes necessitats. “Volem que tothom qui estigui a l’atur pugui tenir subvencions de l’Ajuntament per tirar endavant. “Per treure diners per pagar tot això proposa reduir càrrecs de confiança i despesa supèrflua, que revertirien en polítiques socials. El diputat de la formació, Alfons López Tena, ha assegurat que SI es presenta a Sant Cugat per decisió expressa dels seus adherits i que el dia 22 de maig aspiren a tenir representació a l’Ajuntament i a ser decisius. _JR Armadàs

La CUP exhibeix més de 200 suports als seus postulats unitat. La CUP va presentar el dia 10 el manifest de suport a la seva candidatura. Diverses personalitats santcugatenques com Ignasi Bassó, expresident de la candidatura d’Entitats Esportives, i Manuel Sànchez, president de la Federació de l’Associació de Veïns, són alguns dels signants. També han donat suport al partit Joan Artigas, director de l’Institut Angeleta Ferré, i Carles Solà, exconseller d’Universitats en l’etapa Maragall. Fins ara, unes 215 persones recolzen la candidatura, però esperen sumar més adhesions. “22 de maig de 2001. L’hora de Sant Cugat. L’hora de

la CUP” és el títol que el partit ha posat al manifest. Aquest ha estat impulsat pel col·lectiu És l’Hora i en ell es critica que a la ciutat fa més de 20 anys que està governada per CiU i que malgrat els seus “premis a la transparència” el seu Govern no és un organisme “clar i transparent”. També s’afirma que a “Sant Cugat li cal un gir de 180 graus” i que ara “és el moment de fer entrar una veu transformadora i rupturista a l’Ajuntament”. Membres de la llista i simpatitzants van protagonitzar la presentació del manifest sota els lema “Despertem Sant Cugat”. _Andrea Rodoreda

n la recent sisena nit literària, l’alcaldessa en el seu discurs, discurs que es va avançar perquè aquella nit els polítics tenien inici de campanya, la qual cosa ens va fer sopar a unes hores no gaire recomanables, ens va advertir als presents sobre els missatges polítics que escoltaríem durant aquests dies. Francament, no vaig acabar d’entendre l’advertència. El que sí era evident és que mentre ella afrontava aquell inici des de la tribuna, els altres candidats ho feien des d’una de les taules de l’acte o des d’un altre lloc. Certament, els qui manen surten amb avantatges. Sovint, també són els qui hi aboquen més diners. Hom ja sap que en aquest país mai no s’acaba de saber quants diners es gasta cada candidatura en la campanya i en què. Una candidatura es queixava del repartiment dels espais públics. Estic d’acord amb la queixa, s’hauria d’institucionalitzar una propaganda equitativa per a totes les candidatures; però, aleshores, s’hauria de ser més rigorós, s’hauria d’exigir a tots els qui es presentessin que coneguessin mínimament la realitat que pretenen gestionar (i no ho dic per als qui es queixaven, precisament). Però, com deia, qui té el poder sempre surt guanyant. Perquè, francament, qui està en condicions de capitalitzar una edició del Sant Cugat Actiu feta dues setmanes abans de les eleccions? Potser tocava, però, en tot cas, la data no podia ser més oportuna electoralment. Se’m pot retreure que no feia cap falta, ja que, segons una enquesta de fa unes setmanes, els qui manen sembla que guanyaran sense baixar de l’autobús (i, a més, millorant resultats). També és cert que l’enquesta l’han encarregat ells, però no per això és menys depriment per als qui fa anys estan condemnats a l’oposició municipal. I, canviant de terç i saltant més enllà de la realitat local, no és menys depriment veure com el partit dels imputats i els presumptes corruptes i corruptors arrasa allà on ha fet més mal. És una realitat que els electors de la dreta li solen perdonar tot als seus votats, entenen que la part més escabrosa del seu full de serveis forma part de la mateixa bèstia. En aquest sentit, també surt amb avantatge. I, a més, amb la pretensió indecent que els vots l’absolen de l’acció judicial. Això sí, compensar avantatges està en les nostres mans.

Un Altre Sant Cugat presenta el seu programa electoral

Més de 55.300 persones tenen dret a vot a les municipals

Reclamen millores al comerç i la implicació de la ciutadania

Sant Cugat tindrà 27 col·legis electoral i 76 meses

Candidatura. El partit independent Un Altre Sant Cugat (uaSC) ha presentat un programa electoral que han definit com a “senzill i fàcil de consultar”. D’aquesta manera pretenen que la ciutadania pugui controlar si a mesura que avança el mandat la formació va adquirint els compromisos adquirits amb la població. Entre els diversos punts, el candidat a l’alcaldia, Jaume Massanés, ha destacat que “cal fomentar més el contacte entre els comerços locals i potenciar la zona del mercat de Pere San començant per una restructuració d’aquest

CoMiCiS. Un total de 55.379 santcugatencs tindran dret a vot el proper 22 de maig a les eleccions municipals. Per nacionalitats, al cens consten 54.293 persones amb passaport espanyol i 1.086 amb passaport estranger. Respecte a la convocatòria del 2007, el cens té 4.930 electors més. Enguany la ciutadania pot escollir entre deu formacions polítiques que es presenten a Sant Cugat i 5 candidats a presidents si formen part del cens de Valldoreix. Les persones residents estrangeres que tenen dret a vot són els ciutadans de la Unió Europea i els ciutadans

Membres de uaSC expliquen els punts del seu programa #JR ARMADÀS

equipament”. En l’àmbit de la reactivació econòmica, uaSC proposa utilitzar el capital humà de jubilats i gent en atur per ajudar joves emprenedors de la ciutat a crear empreses a la mateixa ciutat. En altres aspectes plantegen la descentralització de la Festa Major i es comprometen a crear,

si els veïns ho volen, una EMD a la Floresta. En relació amb el medi ambient han assumit al 100% les reivindicacions de l’associació El Mussol. Pel que fa als seus objectius electorals, asseguren que s’han fixat la fita d’aconseguir dos regidors. _JR Armadàs

Enguany tenen dret a vot quasi 5.000 persones més que el 2007 #ARXIU

de Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú i Xile (sempre que tinguin la targeta de residència en vigor i hagin residit a l’Estat espanyol el temps exigit en el corresponent acord bilateral).

Al col·legis electorals de Valldoreix (Casal Cultural i escola J. Ferran Clua), cada mesa disposarà de dues urnes, per escollir el president de la Junta de Veïns de l’EMD i una de blanca per participar en els comicis municipals. _Redacció


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

26

|

Sumari _ 3 |

a Fons _ 4 |

el Poble _ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors _ 16 |

Opinió _ 18 |

la Ciutat _ 20 |

Economia

|

Esports _ 30 |

Cultura _ 42

Economia

la Xifra

450

contactes de negoci

Passarà aquesta setmana:

és la xifra que la Cambra de Terrassa espera aconseguir en la missió multiple a 5 països a finals de maig.

L’exdirector del Massachusetts Institute of Technology Ken Morse oferirà un xerrada a Esade-Creapolis el dia 12 a les 12 del migdia Més informació: www.diaridesantcugat.cat

aparador. Milers de persones s’interessen pels comerços de la ciutat i degusten els millors plats de la restauració local a l’espai gastronòmic de la fira

Èxit participatiu de visitants i comerciants al Sant Cugat Actiu Joan Ramon Armadàs jr.armadas@premsalocal.com

MOSTra. El comerç local i el públic assistent van estar a l’altura en l’11a edició del Sant Cugat Actiu. En una primera valoració feta el mateix dia de la cloenda l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, va declarar que “creiem que hem arribat o fins i tot superat els 50.000 assistents”. Per la seva banda, el president de la Federació de Comerciants, Josep Lluís Galvany, va afirmar que la iniciativa havia estat “perfecta”. Només va lamentar el mal temps que va fer dissabte i va

anunciar que en breu anunciaran si demanen a l’Ajuntament que la fira se celebri anualment. Més de 200 comerços i empreses van atrevir-se en aquesta ocasió a treure els seus productes a la venda o a promocionar-se. Diumenge 8 una edició especial de la Botiga al Carrer va afegir encara més comerç a la fira i va aconseguir que uns 150 establiments obrissin les portes durant aquell festiu.

Mesurant l’èxit Serà difícil mesurar l’èxit a partir de les xifres aproximades de participació, però hi ha tres indicadors que permeten afirmar que la iniciativa va estar a l’altura del que s’esperava. El primer és la reacció dels mateixos comerciants. Parlant amb els

responsables dels estands es notava un clima d’optimisme general. Si bé és cert que alguns esperaven vendre més, l’opinió general és que la mostra els ha ajudat a promocionar-se (més que a fer negoci). Un altre indicador són els més de 30.000 tiquets venuts a la mostra gastronòmica, en què van participar 24 restauradors de la ciutat. Sens dubte, aquesta va ser l’activitat que més comentaris positius va recollir, tant per part dels restaurants participants com dels assistents. L’últim aspecte que denota la bona rebuda és l’ambient de festa major de primavera que es respirava pels carrers i les places de la ciutat. Ciutadania i comerç van respondre a la crida participant.

Una quarantena d’empresaris i advocats van assistir a la ponència organitzada a l’Hotel QGat #C. Caballé

Frases

Xifres

“Estem satisfets de com ha anat la mostra i estudiarem els resultats per plantejar si fer-la amb caràcter anual”

50.000 30.000

JOSEP LLUíS GaLvany

PResiDent FeDeRació comeRç

persones

tiquets venuts

són les que van passar-se pel Sant Cugat actiu segons els càlculs de l’ajuntament.

són les dades aproximades de consum dels visitants a la mostra gastronòmica.

Compte Expansió Negocis, pensat perquè autònoms, comerços i petites empreses es facin grans. Truca al 902 323 000 o entra a bancsabadell.com


www.diaridesantcugat.cat

Divendres,13 de maig del 2011

Sumari

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Diari de Sant Cugat |

Cultura

|

27

L’opinió del comerç local Nuria Ramos Panta Rei Benestar emocional

Hans Nottelmann Woodloops Taller de fusta

Alícia Sancho Artesana d’objectes de joieria de plata

Ivan Alós Mans de Sant Fisioteràpia

Oleguer Martí Vins Noé Sector vinícola

Meritxell Puigoriol Vida de Gos Sector mascotes

“La nostra valoració de l’assistència a la mostra és positiva, tot i que el temps va fer que vingués menys gent de la que esperàvem.”

“Ens ha visitat molta gent i ens han dit que els ha agradat molt la nostra parada.”

“La participació a la mostra ha estat molt positiva, però pel que fa a vendes... poc moviment.”

“A nosaltres ens ha anat molt bé i la fira, en general, ha fet molt de goig.”

“Hem vist molta gent circular però s’aturen poc i manifesten poc interès en els expositors.”

“Hem portat moltes peces úniques de fusta i ens interessa molt donarnos a conèixer perquè som de la Floresta i ens coneix poca gent.”

“La gent passeja molt i miren el que oferim, però a l’hora de comprar, la majoria es fa enrere.”

“Hem tingut algun incident amb l’electricitat, que no ens funcionava als matins, però la resta, perfecte.”

“També teníem un estand a la mostra gastronòmica i ha estat un èxit espectacular.”

“La nostra valoració general és positiva. Els nostres clients han col·laborat molt en la desfilada i el concurs caní que hem organitzat.”

“Esperem que ja que no hem venut gaire el Sant Cugat Actiu serveixi com a eina de promoció. La gent demana i pregunta, i així com a mínim donem a conèixer més els artesans.”

“La iniciativa és molt positiva perquè els clients poden parlar amb nosaltres, provar els massatges, i aquest any per a nosaltres ha estat un dels millors.”

“No ens havíem plantejat l’estand per vendre. El nostre objectiu era donar-nos a conèixer més”. “Hem explicat el que fem a les persones que s’han acostat, així que donem per assolits els nostres objectius.”

“De vendes no n’hem tingut gaires, però el que ens interessava és donar el missatge que nosaltres treballem la fusta d’una manera diferent.”

“Hem patit una incidència important de vandalisme. Ens han obert la carpa per darrere i han robat un televisor. L’organització se’n farà càrrec a través de l’assegurança.”

“És el primer any que hi participàvem i pel que fa a vendes ha estat una mica fluix.” “Estem en recessió i sabem que no podíem posar productes grans i cars però ens esperàvem una mica més.”

El trenet que va recórrer la ciutat, la mostra grastronòmica, l’artesania i el comerç de proximitat són només algunes de les imatges que ha deixat l’11a edició del Sant Cugat Actiu #DAVID FERNÀNDEZ


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

28

|

Sumari

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

en global

Pujades de tipus

Debat d’economia de 5 dels candidats a l’alcaldia

L

a darrera setmana, l’escenari econòmic sembla que ha emmalaltit de certa negativitat. En aquest sentit, es planteja el possible alentiment de la recuperació en l’economia. D’altra banda, el BCE ha moderat el discurs en matèria de pujades de tipus, tant per les previsions d’inflació com pel problema del deute perifèric. Així, a Alemanya les comandes industrials alemanyes van caure el març, i als EUA l’ISM de serveis va retrocedir l’abril –si bé és cert que la creació de llocs de treball als Estats Units va ser positiva. A priori, el més lògic seria pensar que aquesta pèrdua de tracció serà temporal. Malgrat això, caldrà vigilar les publicacions en els pròxims mesos per anticipar un alentiment del ritme de creixement. En aquest context, Trichet va moderar la setmana passada el seu discurs, suggerint que el BCE no pujarà tipus el juny. I és que tant l’apreciació de l’euro com l’ancoratge de les expectatives d’inflació aconsellen replantejar-se el ritme de les pujades. Així, el tensionament monetari podria ser menys intens del que el mercat està descomptant. D’altra banda, la situació que està travessant Grècia també hauria de ser un argument per frenar l’afany alcista del BCE. Cada vegada es fa més probable una reestructuració del deute grec; especialment des del passat cap de setmana, quan van començar a sorgir els rumors sobre una eventual sortida del país de l’euro. I és que la prima de risc del país ronda els 1.300 punts bàsics. El cert és que la reestructuració del deute podria ajudar Grècia a fer front al mig termini amb més garanties de viabilitat econòmica. Però seria una decisió que probablement afectaria països com Irlanda i Portugal. A més, atès el volum de deute grec d’entitats alemanyes i franceses, és poc probable que aquests països recolzin una quitació.

rbelotto@banif.es

El col·loqui va ser organitzat per l’Associació d’Empresaris de Sant Cugat i va tenir lloc el dia 10 de maig al SC TRade Center davant de quasi 100 persones #JR ARMADÀS

Mercè Conesa CiU

Ferran Villaseñor PSC

Joan Calderon ICV

Jordi Carreras PP

Mireia Ingla ERC

“Apostem per la innovació i el coneixement i la prova és que sempre hem generat més PIB que la mitjana espanyola i catalana i ara que la xifra es contrau, a Sant Cugat ho fa també en menor mesura.”

“El Catalonia Innovation Triangle ha de tenir més força i fer-se servir més per potenciar l’eix de la B-30 i el Parc de l’Alba.”

“La crisi ha destruït molta ocupació i ha posat en evidència que els sistema basat en la bombolla immobiliària no funciona.”

“Més important que les propostes concretes és l’esperit de les mateixes. En aquest sentit tenim clar que el motor de la nostra comunitat són les empreses i no l’Ajuntament.”

“La nostra prioritat és crear ocupació i donar suport als treballadors mantenint una mirada comarcal i una òptica més àmplia.”

“El nostre model no és el de créixer en industrialització. Volem més valor afegit.” Ens sentim còmodes amb el model de vivers d’empresa com els d’Esade i el Trade Center.” “L’Ajuntament ha de ser un actor més, però no el protagonista de la promoció econòmica.” “Gràcies a les empreses de Sant Cugat estem aguantant millor la crisi. “Des de CiU volem ser còmplices del teixit empresarial de la ciutat.”

“Sant Cugat no és una illa i no ens ha de fer por col·laborar amb Barcelona.” “L’Ajuntament ha de ser la connexió entre la Generalitat i empreses de Sant Cugat amb problemes, com Delphi, HP, Sharp o Indo.” “L’Administració no ha d’emprenyar i ha de posar les coses fàcils a les empreses i no dilatar l’atorgació de llicències.” “El PSC aposta per un viver d’empreses públic.” “Cal més diàleg entre empresaris, sindicats i Administració per crear més ocupació i més indústria, tant a la nostra ciutat com als voltants.”

“A Sant Cugat l’atur té uns nivells baixos però ha augmentat en 1.000 persones en un any.” “El Catalonia Innovation Triangle, l’eix de la E-9 i el de la B-30 necessiten més promoció i l’Ajuntament hi ha de prendre més partit.” “Volem crear un viver d’emrpeses centrat en el tercer sector ” “Hem de poder arribar als polígons i als parcs empresarials amb transport públic.” “L’Ajuntament ha de ser el protagonista de la promoció econòmica i ha de centrar-se a crear ocupació i fomentar l’FP.”

“La posició de l’Ajuntament ha de ser de cara a les emrpeses per detectar el que els cal.” “L’agilitació dels tràmits és un dels aspectes que més preocupa les empreses. S’ha de ser més eficaç i no fer els tràmits tan farragosos.” “L’Ajuntament ha de donar exemple d’austeritat i retallar despeses supèrflues o ideològiques, com la subvenció de 9.000 € a Òmnium Cultural.” “El joc que CiU juga amb l’independentisme allunya la instal·lació de noves emrpeses.”

“La ciutat necessita un nou impuls turístic i d’atracció de fires.” “Molts empresaris no saben ni que existeix un Servei d’Ocupació Municipal. Fa falta més difusió de l’organisme entre les empreses.” “ERC vol prioritzar que les obres públiques que faci l’Ajuntament les facin empreses de Sant Cugat o de la comarca.” “S’ha de millorar la senyalització de les empreses als parcs empresarials i dotar-los de més aparcaments.” “S’ha de potenciar les sinergies amb Rubí i Cerdanyola.”


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Sumari

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Diari de Sant Cugat |

Cultura

|

29

Foster’s Hollywood obrirà un restaurant a Sant Cugat ubicació. El nou establiment del Zena Grup se situarà al costat del restaurant La Tagliatella, tindrà unes 70 taules i donarà feina a unes trenta persones Joan Ramon Armadàs jr.armadas@premsalocal.com

REStauRaCió. El conglomerat hostaler Grupo Zena obrirà un restaurant Foster’s Hollywood a Sant Cugat. Aquesta franquícia de menjar americà se situarà a l’edi-

fici del Policlínic a tocar del restaurant La Tagliatella. L’empresa farà una inversió de mig milió d’euros per adequar un local de 270 metres quarats que tindrà unes 70 taules comptant les interiors i les que posarà a la terrassa. Està previst que l’hamburgue-

La planta de Sharp, aturada fins al juny

seria doni feina a uns trenta treballadors. El Grupo Zena és el responsable a l’Estat espanyol de marques com Burguer King i Domino’s Pizza. El hòlding té uns 500 establiments arreu de l’estat i factura al voltant de 400 milions d’euros anuals.

Depenent de l’èxit del nou Foster’s Hollywood, l’empresa no descarta obrir algun altre dels restaurants del grup a la ciutat La immobiliària comercial local Àrea Retail ha estat l’empresa que ha assessorat Foster’s Hollywood per apostar per Sant Cugat.

El restaurant està especialitzat en menjar americà #CEDIDA

l’administrador mercantil i la seva responsabilitat, a debat

Futur. Cirsa renuncia al pla de la Generalitat per aduirir la fàbrica i donar sortida als treballadors

la seu de Joma’s a tocar de la b-30 #ARTUR RIBERA

Joma’s presenta un conncurs de creditors

la planta de Sharp, situada al terme municipal de Sant Cugat #ARXIU

Els treballadors continuen pendents del seu futur laboral tREball. L a p l a n t a d e Sharp a Sant Cugat ha iniciat un mes d’atur productiu en virtut del qual no tornarà a fabricar televisors fins a principis de juny. La companyia argumenta la decisió per la baixada de la producció, que es reprendrà al juny amb una línia de treball de les tres amb què operava la factoria fa dos anys, abans de començar a encadenar diversos expedients de regulació d’ocupació (ERO). Actualment, la plantilla està subjecta al tercer ERO

temporal en 2 anys, que es va iniciar el 14 d’abril i durarà fins al 30 de setembre. Aquest no contemplava en un inici l’atur de maig, però sí garanteix l’abonament de vacances de com a mínim 20 dies naturals a l’agost, així com cinc dies de la ja passada Setmana Santa. Aquest dies també s’ha sabut que l’empresa terrassenca Cirsa ha renunciat a l’oferta que la Generalitat havia fet per quedar-se amb la planta santcugatenca de la marca japonesa. La fàbrica de Sharp dóna feina a més de 300 persones a Sant Cugat, però arrossega falta de càrrega de treball per la caiguda del consum. _Redacció

XERRada. El SC Trade Center va organitzar una nova edició del cicle de ponències Trade Breakfast centrat a analitzar la responsabilitat dels administradors de les sociatats mercantils. La xerrada va tenir lloc el dia 11 al matí i va acabar amb un esmorzar relacional. #FOTOGRAFIA: ARTUR RIBERA

EmpRESa. L’empresa de confecció d’uniformes Joma’s ha presentat un concurs voluntari de creditors després d’acumular un deute de 16 milions d’euros. El concurs afecta Uniform’s Line, l’empresa del grup que agrupa els serveis centrals i la divisió logística, alhora que la societat propietària dels immobles (Promocions Immobiliàries Vallesanes) també s’ha declarat insolvent

mentre negocia amb els creditors, segons publica La Vanguardia. Les activitats de producció i comerç de la companyia, que té seu a Sant Cugat, segueixen operant amb normalitat, segons la companyia, que ha atribuït el concurs a la necessitat de reestructurar els seus serveis centrals i l’estructura logística després de la caiguda del mercat. _Redacció

Ens avalen 23 anys d’experiència i més de 70 oficines a tot l’estat

Edifici Octàvia Vallespir, 19, 3a planta. 08173, Sant Cugat del vallès Tel.: 935 763 929 - Fax: 935 763 927 - info@lazaroconsultors.com


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

30

|

Editorial _ 3 |

a Fons _ 4 |

el Poble _ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors _ 16 |

Opinió _ 18 |

la Ciutat _ 20 |

Economia _ 26 |

Esports

|

Cultura _ 42

Esports

Concepte _Pàg. 34

Júlia i Bàrbara Pla, subcampiones d’Europa de rugbi amb la selecció espanyola absoluta

Números en joc _Pàg. 39 FUTBOL: SANT CUGAT ESPORT FC 2n al grup 3 de Primera Catalana

Novetat. Respecte al 2010, els sis clubs que enguany sí han rebut subvenció són el Junior FC, el CTN Sant Cugat, el CP Sant Cugat, l’AEC Piñami i el Sincro Sant Cugat

La UESC, el CMSC i el Sant Cugat, els més subvencionats Només 3 de 28 clubs han incrementat la subvenció del 2010 Àlex López Puig

alex.lopez@premsalocal.com

SUBVENCIONS. Un total de 28 clubs esportius de Sant Cugat es repartiran una bossa de 123.000 euros en concepte de subvencions esportives que atorga anualment l’Ajuntament de la ciutat. Enguany, fins a cinc entitats de la ciutat rebran una subvenció que

no van rebre l’any 2010. Els sis clubs que aquest any rebran subvenció i que l’any passat no ho van fer són el Junior Futbol Club (3.309 euros); el Club Tennis Natació Sant Cugat (1.931 euros); el Club Petanca Sant Cugat (825 euros); l’Associació Esportiva i Cultural Piñami (709 euros); el Club Natació Sincro Sant Cugat (647 euros), i el Valldoreix Futbol Club (522 euros). En aquesta ocasió, dues entitats que sí van rebre subvenció el 2010 enguany no en tindran. Són l’AE Catalunya de Transplantats i l’Escola de Patinatge Artístic (EPA) de Sant Cugat. L’EPA Sant Cugat ha presentat tard la documen-

tació i, per tant, l’Ajuntament no li atorgarà cap subvenció.

Els més subvencionats Els quatre clubs del municipi que han rebut més subvenció econòmica per part de l’Ajuntament de Sant Cugat han estat la Unió Esportiva Sant Cugat (també inclou la Fundació Unió Esportiva Sant Cugat), el Club Muntanyenc Sant Cugat, el Sant Cugat Esport Futbol Club i Club Voleibol Sant Cugat. Les primeres set entitats esportives de Sant Cugat que rebran més subvenció són les mateixes que ja ho van fer el 2010. A banda de les quatre ja comentades, cal afegir el Patí

Hoquei Club Sant Cugat, el Club de Rugby Sant Cugat i l’Olímpyc Floresta Futbol Sala. Els únics tres clubs que aquest 2011 tenen més subvenció que l’any passat són la Unió Esportiva Sant Cugat (de 15.725,33 a 16.080 euros), el Club Petanca Sant Cugat Atlètic (de 929 a 1.033 euros) i el Club Jiu-Jitsu Sant Cugat (de 180,95 a 324 euros). La resta d’entitats en tenen menys.

Subvencions esportives 2011 UE Sant Cugat i Fundació UE Sant Cugat .................... 16.080 € Club Muntanyenc Sant Cugat ......................................13.003 € Sant Cugat Esport FC ....................................................12.139 € Club Voleibol Sant Cugat..............................................11.900 € Patí Hoquei Club Sant Cugat ...........................................9.192 € Club de Rugby Sant Cugat ............................................ 8.070 € Olímpyc Floresta Futbol Sala .........................................6.446 €

Els més perjudicats

Club Handbol Sant Cugat ..............................................6.053 €

Per contra, les tres entitats esportives que han rebut menys suport econòmic per part del consistori han estat el Club de Motociclisme Rat Penats (153 euros), el Club JiuJitsu Sant Cugat (324 euros) i el Valldoreix FC (522 euros). La Junta de Govern Local va aprovar el 18 d’abril l’estimació de les sol·licituds adreçades a l’Àmbit de Polítiques Socials i a l’Àmbit de Cultura, Esports, Educació i Joventut dels projectes que es complien amb els criteris aprovats per a la convocatòria de referència i la desestimació dels que no s’ajustaven a les bases establertes. L’Ajuntament de Sant Cugat atorga aquestes subvencions adreçades al foment de projectes, activitats i serveis d’utilitat pública i interès social d’enguany.

Penya Blaugrana Sant Cugat ..........................................5.525 €

Més diners que el 2010 Segons l’Ajuntament, les entitats cobraran pròximament aquests 123.000 euros, que superen la quantitat de l’any 2010, que va ser de 119.163,59 euros.

Futbol Sala Sant Cugat ..................................................4.286 € CFU Mira-sol Baco .........................................................4.094 € Unió Ciclista Sant Cugat ................................................3.602 € Junior FC ........................................................................3.309 € Club Karate Sant Cugat ................................................. 2.766 € Club Esportiu i Cultural Mira-sol .................................... 2.584 € Club d’Aeromodelisme i Ràdio Control de Sant Cugat ....2.555 € Club Esportiu Senglar Orientació Sant Cugat ................ 2.425 € Club Tennis Natació Sant Cugat .....................................1.931 € Club d’Escacs Sant Cugat ............................................... 1.175 € Club Petanca Sant Cugat Atlètic .................................... 1.033 € Club Petanca Sant Francesc .............................................. 887 € Club Petanca Sant Cugat ...................................................825 € Club Petanca Mira-sol .......................................................765 € Associació Esportiva i Cultural Piñami .............................. 709 € Club Natació Sincro Sant Cugat .........................................647 € Valldoreix FC ......................................................................522 € Club Jiu Jitsu Sant Cugat ....................................................324 € Club de Motociclisme Rat Penats ....................................... 153 € Club Atlètic Barcelonès ................................................... 0,00 €


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Sumari

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Diari de Sant Cugat |

Cultura

|

31

Celebració històrica Balanç. La secció de futbol del Junior FC va reunir diumenge 8 de maig els cinc equips que aquesta temporada 2010-2011 han aconseguit l’ascens de categoria i l’equip femení, que ha guanyat la lliga escolar El primer equip ha ascendit a la nova Primera Catalana El Junior FC B militarà a la nova Segona Catalana Àlex López Puig

alex.lopez@premsalocal.com

FUTBOL. La secció de futbol del Junior FC va celebrar diumenge 8 de maig l’ascens de categoria de cinc equips i el títol de lliga del conjunt femení del club. El primer equip del Junior FC es va assegurar matemàticament l’ascens a la nova categoria de Primera Catalana a falta de quatre jornades per acabar la lliga. El segon equip del Junior FC ha pujat a la nova Segona Catalana, després de finalitzar segon al grup 15 de la Tercera Regional amb 63 punts – els mateixos que el líder, l’EFB Ripollet– i amb un balanç al campionat de 20 victòries, 3 empats i 3 derrotes.

El primer equip ha pujat a falta de quatre jornades per acabar la lliga #EDUARD ALSINA

El segon equip del Junior FC jugarà a la nova Segona Catalana #EDUARD ALSINA

L’equip cadet B només ha cedit dos empats i dues derrotes en tota la lliga #EDUARD ALSINA

L’infantil A ha guanyat la lliga del grup 3 de la Segona Divisió #EDUARD ALSINA

L’infantil B ha acabat líder en solitari, amb 23 victòries i només 1 derrota #EDUARD ALSINA

L’equip femení del Junior FC ha guanyat la segona fase de la lliga escolar #EDUARD ALSINA

Èxits de la base El cadet B del Junior FC també ha estat segon i ascendirà de categoria. Els santcugatencs han finalitzat la Lliga del grup 27 de la Segona Divisió amb un balanç de 22 victòries, 2 empats i només 2 derrotes. L’infantil A del Junior FC ha guanyat el campionat del grup 3 de la Segona Divisió i també ha pujat de categoria. El Junior FC A ha estat líder en solitari, ha sumat 71 punts i un balanç a la Lliga de 23 victòries, 2 empats i 1 derrota. El conjunt infantil B del Junior FC també ascendirà de categoria després d’acabar la Lliga del grup 3 de la Tercera Divisió en la primera plaça en solitari, amb 69 punts. Els blau-i-negres tanquen el campionat amb un balanç de 23 victòries i tan sols 1 derrota. L’equip femení del Junior FC s’ha proclamat campió de la segona fase de la lliga escolar, que coorganitzen el Consell Esportiu del Valles Occidental Terrassa i el Consell Esportiu del Baix Llobregat. Quan falta una jornada, les santcugatenques han sumat 7 victòries i 1 derrota. L’equip està integrat per jugadores de 6è de primària a 3r d’ESO.


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

32

|

Sumari

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

El cadet del Club de Rugby Sant Cugat revalida el subcampionat d’Espanya

El Joan Petit Nens amb Càncer, més que un torneig

Èxit. En les dues últimes temporades, l’equip que dirigeix Pepe López també ha estat segon al català Cererols, Forcano, Riba i Amador a la presentació #ARTUR RIBERA

El setè torneig de pàdel de La Carpa, del 21 al 29 de maig El CTN Sant Cugat serà seu de l’Open per primera vegada

Jugadors, tècnics i delegats del cadet del CR Sant Cugat amb la medalla de plata #JORGE MARTÍNEZ

Àlex López Puig

alex.lopez@premsalocal.com

CAMPIONAT. Per segon any consecutiu, l’equip cadet del Club de Rugby Sant Cugat ha estat segon al Campionat d’Espanya Cadet de Clubs, entre un total de vuit conjunts. En la final, els santcugatencs van perdre amb la UE Sant Boi, actual campió de Catalunya, per 15 punts a 3. Per arribar a la final, el conjunt que per segona temporada consecutiva dirigeix Pepe López va finalitzar primer del grupB,guanyantl’RCValència (14-7) i el Boadilla Tasman RC

(26-7) i empatant a 10 punts amb l’Ordizia RE de Sant Sebastià. El Campionat d’Espanya Cadet de Clubs es va jugar el cap de setmana del 7 i 8 de maig, a Getxo (Biscaia).

Els protagonistes Els 31 jugadors que han participataquestatemporada2010-2011 en la consecució dels subcampionats de Catalunya i d’Espanya cadet han estat: Abraham Velázquez, Alex Espadaler, Álex Sánchez, Andrés Caballero, Andreu Viñas, Anthony Correa, Arnau Palou, Bruno Granell, César Ocampo, Christian Endrös, David Alonso, Edgar

Robles, Elliot Jiménez, Ezequiel Biagini, Gerard López, Gonzalo Guilarte,GonzaloMartínez,Guillem Gracia, Guillermo Bardají, Guillermo Ranjel, Íñigo Cucurull, Jesse A. Currey, Lluís Fuster, Marc Méndez, Marcelo Zivillica, Matias Obregón, Miquel Olivé, Pau Gelonch, Pol Pla, Tomás Carlo i Vicente Centeno. L’equip tècnic està integrat per Pepe López i Wily Bardají i els delegats en són Pep Olivé i IñakiCucurull.Elfisioterapeuta és LLuís Druida Martínez. El CR Sant Cugat cadet també ha estat segon en les dues últimes temporades al Campionat de Catalunya.

Vine el proper dissabte 14 de maig a la Plaça AUGUSTA (jardins al costat del Monestir) a conèixer què és el

COMERÇ JUST i LA BANCA ÈTICA Organitza:

Col·laboren:

TRIODOS BANC AMICS D’AK BENN

CAMPIONAT. Les vuit pistes de pàdel del Club Tennis Natació Sant Cugat acolliran per primera vegada el 7è Torneig de Pàdel La Carpa Sant Cugat - Seat Autocomarca del Vallès. Master&Open és l’empresa responsable de l’organització d’aquest Open (prova no federada), en què es preveu la participació d’unes 200 parelles i que se celebrarà del dissabte 21 al diumenge 29 de maig. Les inscripcions ja es poden formalitzar al lloc web

www.padelcat.com. Divendres 3 de juny, a La Carpa Sant Cugat tindrà lloc un sopar i l’entrega de trofeus als millors palistes del campionat. La presentació d’aquesta ja setena edició es va fer dimarts 10 de maig, a La Carpa Sant Cugat, amb la presència de Xavier Amador, regidor d’Esports de Sant Cugat; Fèlix Riba, regidor de Cerdanyola; Jordi Forcano, president del CTN Sant Cugat, i Jordi Cererols, representant de La Carpa Sant Cugat. El DIARI DE SANT CUGAT i el TOT Sant Cugat en són mitjans col·laboradors. _Àlex López Puig

SOlIdARITAT. La Festa Torneig Joan Petit - Nens amb Càncer donarà el tret de sortida aquest dissabte, 14 de maig. Aquest certamen, que arriba a Sant Cugat per primera vegada, anirà acompanyat de múltiples activitats organitzades conjuntament pel Patí Hoquei Club Sant Cugat i la Fundació Amics Joan Petit. L’Hospital General de Catalunya organitzarà l’exposició “Teixits” i “L’auca de la cullera”, a partir del 9 de maig, de la mateixa manera que ho farà el claustre del Monestir de Sant Cugat a partir del dia 14. El mateix hospital serà la seu de la xerrada “Exercici i esport amb seguretat”, a càrrec del doctor Serra-Grima. Durant el matí del 14 de maig, data en què es disputarà el torneig, tots els participants podran prendre part en un gran nombre de tallers i diverses activitats infantils que tindran lloc a la rambla del Celler, davant de la Zona Esportiva Municipal. A més, hi haurà diverses conferències a l’Hospital General de Catalunya sota el nom de “Jo també vaig ser polsera vermella”, amb la participació dels cinc actors de la sèrie. Finalment, diumenge, 15 de maig, hi haurà una patinada popular que sortirà a les 10 del matí del parc Ramon Barnils. _Ignasi Massafret

EdICTE

PROJECTE d’ORdENACIó PAISATgíSTICA dEl PARC dE SANT CEbRIà IllA 1, SANT CugAT dEl VAllÈS Promoció: Pública municiPal Data aProvació inicial: 28 De febrer De 2011

La Junta de Govern Local, en sessió ordinària del dia 28 de febrer de 2011, va acordar aprovar el Projecte d’ordenació paisatgística del Parc de Sant Cebrià illa 1, Sant Cugat del Vallès, de promoció de referència, en els mateixos termes del projecte presentat, i sotmetre el dit expedient a informació pública per termini d’un mes, d’acord amb el que disposen els articles 89.6) i 119.2) del Decret egislatiu 1/2010, de 3 d’agost, pel qual s’aprova el text refós de la Llei d’urbanisme de Catalunya. Durant l’esmentat termini d’un mes, a comptar des del dia següent de la data de l’última publicació del present Edicte en el Butlletí Oficial de la Província, en la premsa escrita, així com en la pàgina web municipal www.santcugat.cat, tota la documentació tècnica i administrativa de l’expedient podrà examinar-se a les dependències de l’Àmbit de Territori, Secció de Recursos i Informació, plaça de la Vila, número 1, amb visita prèvia concertada, podent-se presentar al·legacions mitjançant qualsevol dels procediments previstos en l’article 38 de la Llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, de 26 de novembre de 1992. Superat l’anterior termini d’informació pública, sense haver-se formulat al·legacions, l’expedient estarà aprovat definitivament segons acord de la Junta de Govern Local de 28 de febrer de 2010. En el cas de procedir a l’aprovació definitiva de l’esmentat projecte, aquest serà un acte administratiu definitiu en via administrativa, es pot interposar, potestativament, recurs de reposició davant l’òrgan que el va dictar en el termini d’un mes a comptar des del dia següent al de la publicació de l’edicte corresponent a l’aprovació definitiva, o directament recurs contenciós administratiu dins el termini de dos mesos davant els jutjats contenciosos administratius de la província de Barcelona. Transcorregut un mes des de la interposició del recurs de reposició sense que hagi estat resolt, s’entendrà desestimat per silenci administratiu i a partir de l’endemà podrà ésser interposat recurs contenciós administratiu. No obstant això, podreu interposar-ne qualsevol altre si ho considereu convenient. Sant Cugat del Vallès, 6 d’abril de 2011 L’alcaldessa, Mercè Conesa i Pagès


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

33


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

34

|

Sumari

|

a Fons

|

el Poble

Pep Marí, al Fòrum de Valors de la UESC COnFERènCIA. El psicòleg esportiu Pep Marí, del CAR de Sant Cugat, dirigirà dimarts vinent, 17 de maig, el primer Fòrum de Valors de la UESC, activitat que organitza aquesta entitat i la Fundació UESC. Aquest fòrum s’emmarca en el programa “Enganxa’t als valors”, que impulsa el club santcugatenc. L’acte se celebrarà al Teatre-Auditori de Sant Cugat a les 19.30 hores i durarà una hora i mitja, aproximadament. El club ha anunciat a la seva pàgina web que “volem fer arribar els valors positius d’una manera nova, transmetre’ls com una cosa positiva, que si els apliques t’ajudaran a guanyar”. Es tracta, per tant, d’una nova visió que el club entén que tindrà “més impacte” entre els assistents i pot canviar més “les consciències dels participants”, ja que precisament es tractarà de potenciar la participació del públic assistent. _X. Fernández Poveda

El Sant Cugat, segon, rep el Sant Joan Despí FuTBOL. El Sant Cuga t Esport FC, que és segon del grup 3 de Primera Territorial, rebrà aquest diumenge, 15 de maig, el Sant Joan Despí. El partit es jugarà a la ZEM Jaume Tubau a les 16.30 hores. Els vermell-i-negres arriben a aquest partit en un gran moment de forma, amb sis victòries en els últims set partits disputats. Precisament van ensopegar a la darrera jornada contra l’Espluguenc, per 1 a 0. Tot i així, la temporada del Sant Cugat està sent magnífica. L’equip va saber recuperar-se dels mals resultats de les primeres jornades i ha anat escalant posicions en la taula durant tota la lliga. Ara mateix és segon, tres punts per sobre del seu immediat perseguidor, l’AE Moja. L’equip, per tant, haurà de guanyar si no vol posar en perill aquesta posició, tot i que ja ha assolit l’objectiu de pujar a la nova Segona Catalana. _X. Fernández Poveda

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Júlia i Bàrbara Pla, segones a l’europeu de rugbi Proper compromís. Les germanes santcugatenques prendran part, al juliol, al Campionat d’Europa de Seven

Júlia i Bàrbara Pla, a la ZEM La Guinardera #ARTUR RIBERA

Espanya no ha pogut revalidar el Campionat d’Europa COMPETICIÓ. Les germanes santcugatenques Bàrbara i Júlia Pla han finalitzat segones, amb la selecció espanyola absoluta, en el Campionat d’Europa de Rugbi Femení, que es va jugar del 30 d’abril al 7 de maig a la Corunya. En la final, Espanya va perdre contra Anglaterra, per 3 punts a 5. D’aquesta manera, Espanya no ha pogut revalidar l’europeu que va aconseguir el 2010 a Estrasburg. Abans de jugar la final, el combinat estatal va liderar el grup A en imposar-se a Finlàndia (119-0), França (12-11) i Suècia (18-3) La classificació final d’aquest campionat ha estat la següent: Anglaterra, Espanya, França, Itàlia, Holanda, Suècia, Rússia i Finlàndia.

Bàrbara i Júlia Pla preparen a partir d’ara el Campionat d’Europa de Seven (rugbi a 7), que es jugarà a Bucarest (Romania) el cap de setmana del 16 i 17 de juliol. Per preparar l’europeu, Espanya jugarà tres torneigs: a Amsterdam, Roma i Madrid. D’altra banda, la selecció espanyola absoluta femenina de rugbi va aprofitar l’europeu de la Corunya per reivindicar, una vegada més, a la Federació Espanyola de Rugbi, que presideix Alfonso Maldado, més suport per part de l’estament federatiu. L’última competició destacada en la que han participat les germanes Pla va ser al febrer, el cap de setmana del 26 i 27, a Girona. Bàrbara Pla, amb la selecció d’Euskadi, va finalitzar segona en el Campionat d’Espanya Femení de Seleccions Autonòmiques. Catalunya, amb Júlia Pla, va ser tercera. _Àlex López Puig

Xerrada de Pep Marí al CFU Mira-sol COnFERènCIA. El psicòleg esportiu Pep Marí oferirà demà dissabte, 14 de maig, una xerrada que organitza el CFU Mira-sol en un dels actes previstos per a la celebració del seu 40è aniversari. La conferència, titulada “Ser només

pares”, anirà acompanyada de la projecció del curtmetratge 6 contra 6, amb el qual s’explicarà als presents quin ha de ser el comportament dels pares respecte als seus fills quan practiquen esport. _X. Fernández Poveda

Cultura

Josep Ramon Vidal-Abarca vista la PB Sant Cugat La Penya Blaugrana Sant Cugat va fer soci el directiu blaugrana Ignasi Massafret esports@premsalocal.com

Josep Ramon Vidal-Abarca, responsable de l’àrea de patrimoni, instal·lacions i seguretat del Futbol Club Barcelona, va visitar la Penya Blaugrana de Sant Cugat el dia 10 de maig. El directiu santcugatenc va signar el llibre d’honor de l’entitat i posteriorment, des de la mateixa Penya Blaugrana, se li va atorgar el carnet de soci número 680. Vidal-Abarca va visitar totes les instal·lacions de l’entitat. Posteriorment el directiu

Josep Ramon Vidal-Abarca i Josep Maria Félez durant la visita #ARTUR RIBERA

barcelonista va prendre bona nota de les activitats que s’organitzen des de la Penya Blaugrana santcugatenca. Vidal-Abarca va explicar durant l’acte que actualment “l’aspecte que manté més ocupats els membres de la Junta Directiva en matèria de segu-

retat és la rua de campions de lliga programada per a divendres si es confirma el títol de lliga de l’equip”. D’altra banda, va declarar que sentir-se “molt content del desenvolupament dels quatre clàssics pel que fa a la seguretat, ja que són partits d’un risc altíssim”.

20a Nit Rotària de Sant Cugat

Sopar de lliurament del Premi Paul Harris Felow 2011 a l’honorable Sr. Lluís Recoder Miralles al restaurant Masia Can Ametller Vine al sopar amb la teva família o els teus amics i col·labora amb l’eradicació de la pòlio. Fa més de 20 anys que el Rotary Club de Sant Cugat col·labora de manera activa en la lluita contra la pòlio, i ho ha fet sempre, a través de l’entrega anual d’un premi Paul Harris a una persona destacada de la nostra comunitat. El tiquet del sopar es pot retirar el mateix dia 27 de maig, el preu, de 50 €, ja inclou el donatiu per a la campanya END POLIO NOW. Com a celebració del 20è aniversari es farà un acte en homenatge de tots els guardonats en les anteriors edicions.

Per a més informació i reserva de plaça contactar amb la Masia Can Ametller Tel: 93 674 91 51


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Sumari

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Diari de Sant Cugat |

Cultura

|

35

Miquel Àngel Ranera continuarà dirigint el Junior FC sis anys més

El 5è Torneig Internacional de tennis, al CE Valldoreix

Balanç. La seva ha estat l’única candidatura que s’ha presentat en les eleccions a la presidència de l’entitat santcugatenca. El seu serà un projecte de “continuïtat”

CAMPIONAT. El Club Valldoreix acollirà entre els dies 14 i 22 de maig la cinquena edició del Futures BTT Tennis Academy Trofeu Internacional Vila de Valldoreix. Es tracta d’una competició en categoria masculina que reparteix 10.000 euros en premis. Hi participaran jugadors d’entre els 500 primers llocs del rànquing, entre ells, Gabriel Trujillo, número 385, o l’argentí Juan Pablo Villar, 406. En total competiran 64 tennistes. Entre els dies 14 i 16 es jugarà una fase prèvia, i a partir d’aquest dia ja començarà la fase final de la competició, amb un quadre de 32 jugadors. D’aquests 32, 18 entren de forma directa, vuit provindran de la fase prèvia, quatre jugaran gràcies a les wild cards i dos seran special exempts. La final serà el dia 22 a les 11.30 hores. Entre els dies 16 i 20 també es jugarà la competició en dobles, amb un total de 16 parelles.

Seguirà desenvolupant les àrees esportiva, social i econòmica Reivindica, una vegada més, el paper del Junior FC a Sant Cugat Àlex López Puig

alex.lopez@premsalocal.com

ELECCIONS. Després de quatre anys com a president del Junior FC, Miquel Àngel Ranera seguirà, sis anys més, com a màxim responsable del club. Ranera, soci número 40 del Junior FC, i més de quaranta anys com a soci de l’entitat, ha explicat en una entrevista al DIARI DE SANT CUGAT que ha decidit optar a la reelecció per donar una “continuïtat” al projecte esportiu, social i econòmic que la Junta Directiva va posar en marxa ara fa

quatre anys. Ranera ha apuntat que si ha repetit en el càrrec “és perquè tinc un equip al darrere que m’ha ajudat molt i ho seguirà fent”. La de Miquel Ranera ha estat l’única candidatura que s’ha presentat en les eleccions a la presidència del Junior FC. Quant a la Junta Directiva, Sergi Renieblas i Marcos Hoffman repeteixen com a vicepresidents. Renieblas és el responsable de la secció de futbol i Hoffman, de l’hoquei herba. Jose Luís Sirvent continuarà exercint les seves funcions de tresorer i Joan Roca, de secretari. Les principals novetats a la Junta són dues. Albert Bertran és el nou responsable de la secció de tennis del club, mentre que Gemma Grau (que té la condició d’abonada) forma part del cos directiu, tot i que estatutàriament no pot tenir vot. Aques-

Miquel Àngel Ranera #A. RIBERA

ta és la primera vegada que el Junior FC incorpora un abonat a la junta i ho ha fet per invitació del mateix president. L’excel·lent treball que han fet les seccions de futbol i d’hoquei herba del Junior FC en els últims anys ha posicionat el club en un una entitat de formació de referència. “Estem recollint els fruïts de tot el que hem sembrat”, ha destacat Ranera. El president del Junior FC tam-

bé ha dit que “les seccions amateurs del club són deficitàries” i que “els pocs diners que tenim els destinem a la formació dels tècnics perquè així puguin formar bé els nostres esportistes”. L’entitat també vol potenciar les seccions de tennis i pàdel. En l’àmbit estrictament econòmic, Ranera ha assenyalat que “hem aconseguit que el nostre soci financer, Fitnessalud, hagi assolit una reconducció del deute, que era important. Això ens donarà un període mínim de dos anys per poder complir amb el nostre pressupost i també amb les entitats financeres”. En aquesta línia, Ranera assegura que “hem reduït al màxim el número de despeses. Hem reduït els costos estructurals el 20%. Sense baixar qualitat en els serveis, estem intentant que aquesta reducció de costos ens doni més tranquilitat i poder afrontar projectes

estructurals com el tancament físic del club. Estem fent els deures”. També en l’àmbit econòmic, Ranera aspira a aconseguir “3.500 socis que ens donin aquesta estabilitat econòmica”.

Nova reivindicació Ranera ha lamentat que “de vegades, no ens valoren com un club de Sant Cugat i nosaltres ho reivindiquem. Som a la ciutat des del 1960 i el 95% de socis del Junior FC són de Sant Cugat”. Així, el president del Junior FC afirma que “volem tenir els mateixos drets i les mateixes obligacions que la resta de clubs de la ciutat”. Per primera vegada, el Junior FC ha rebut una subvenció econòmica (3.309 euros) de l’Ajuntament. Ranera diu que “la subvenció no és significativa. Considerem que tenim uns equips de futbol i d’hoquei herba que mereixen una major subvenció”.

_X. Fernández Poveda

s!

CAMPUS

itade m i l s e c a l P

“FUTBOL, ANGLÈS I VALORS” DATES: LLOC: HORARI: PREU: INSCRIPCIONS: CONTACTE:

del 4 al 15 de juliol Instal·lacions i camps de les Escoles Thau Sant Cugat i Thau Barcelona de 8.30 a 16.30 h, dinar i berenar inclosos. Servei d’acollida des de les 8 h i de recollida fins les 17 h. 304 € del 26 d’abril al 27 de maig spuyol@thausc.iccic.edu - Tel. 93 589 81 08 - Escola Thau Sant Cugat

EN COL·LABORACIÓ AMB LA FUNDACIÓ FC BARCELONA ADREÇAT A NOIS I NOIES DE PRIMÀRIA El campus tindrà dues vessants. Una esportiva al matí, amb el suport de la Fundació FC Barcelona, i una d’anglès, a la tarda, amb el suport de l’Escola d’Idiomes de la ICCIC. OBJECTIUS: •Desenvolupar el potencial de cada jugador, a nivell tècnic i tàctic •Consolidar els hàbits i actituts propis d’una pràctica esportiva saludable i respectuosa •Aprofitar l’esport i el futbol com a motivació comuna per generar activitats didàctiques d’immersió lingüística

thau

escola

Sant Cugat

thau

escola

Barcelona

Institució Cultural del CIC Fundació Privada


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

36

|

Sumari

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

CMSC. ACtiVitAtS D’EStiU PER A iNFANtS i JoVES DE 3 A 15 ANyS

Propostes d’activitats esportives i de lleure per als mesos de juny, juliol i setembre

Ja tenim a punt les activitats d’estiu del Club Muntanyenc

E

l Club Muntanyenc Sant Cugat programa un seguit d’activitats esportives i de lleure per a infants i joves d’entre 3 i 15 anys per a aquest estiu.

Casals d’estiu al Club, per a nens i nenes de 6 a 12 anys Vols jugar amb nous amics, diferents als de l’escola? Fer molts tallers, excursions, gimcanes, jocs cada dia i piscina? El teu lloc d’aquest estiu són els casals del club. Farem activitats de lleure, dirigides a infants i joves, perquè aprenguin a jugar i aprenguin jugant. tot això amb les ganes i l’experiència dels monitors i monitores del Club. Les dates de l’activitat són del 27 de juny al 29 de juliol i del 29 d’agost al 2 setembre. Els preus per setmana són de 70 euros (socis del CMSC) i 90 euros (no socis del CMSC). A més, disposem del servei de bon dia de 8 a 9 h, gratuït per als socis i 20 euros per als no socis. Si et vols quedar a dinar i també a la tarda fins a les 17 h, el preu és de 50 euros.

Campus i casals de gimnàstica rítmica i estètica de grup, per a nenes de 6 a 14 anys. Ets gimnasta de rítmica o t’agrada aquest esport? El Club Muntanyenc Sant Cugat et dóna l’oportunitat de gaudir durant aquest mes de juliol d’aquesta meravellosa disciplina. Es pot escollir entre casals i campus amb els següents horaris, de 9 a 13 hores i de 9 a 17 hores, respectivament. L’activitat es durà a terme entre el 27 de juny i el 29 de juliol al Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès. Els preus per setmana són els següents: casals, 100 euros socis / 110 euros no socis (inclou material i activitats); campus, 120 socis / 140 euros no socis ( inclou dinar, material i activitats). A partir de la segona setmana es farà un 5% de descompte respecte de la primera.

Casals al Club per als més petits, infants de 3 a 6 anys Vine a crear, jugar i conviure!!! Farem psicomotricitat, pintura de mans, crearem amb fang, jocs de fusta, tallers, jocs d’aigua, jocs a l’aire lliure, cantarem i ballarem i molt més! Des del 27 de juny al 29 de juliol i del 29 d’agost al 2 setembre. Els preus per setmana són els següents: de 9 a 17 h, 100 euros socis i 125 euros/setmana per als no socis. De 9 a 13 h, 90 euros socis i 115 euros no socis del CMSC. El dinar val 30 euros cada setmana i el servei de bon dia de 8 a 9 és gratuït per als socis i de 20 euros per als no socis.

Campaments a la Noguera, per a nens i nenes de 6 a 14 anys Anirem de campaments a Camarasa, un campament totalment preparat, amb dutxes, lavabos i carpa menjador. Un terreny amb un gran paratge natural, proper a l’estany de Camarasa, amb unes excursions espectaculars. Passarem nou dies genials, convivint amb gent com tu. Farem activitats de lleure matí, tarda i nit. Jugarem, cantarem, farem excursions i tallers. Ens ho passarem molt bé mentre aprenem a conviure, amb uns monitors i monitores que faran que no deixis d’aprendre i divertir-te cada dia! El campament és exactament a les Feixes, Àger (la Noguera); les dates són del 9 al 17 de juliol i els preus, 415 euros socis del CMSC i 430 euros no socis del CMSC.

29, Sant Pere per a infants entre 3 i 15 anys ambparesquetreballenforadeSantCugat. 1

1. Casals d’estiu 2010 2. Campus d’escalada #CEDIDES

Colònies a Castellar de n’Hug, per a nens i nenes de 6 a 9 anys

VI Campus d’escalada, per a nens i nenes d’entre 8 i 15 anys Vine a enfilar-te al nostre rocòdrom. Volem ensenyar-te tot el que cal per a la pràctica de l’escalada. Escalarem cada dia, farem activitats relacionades amb la muntanya i la natura, jocs, esports, piscina i activitats molt variades i divertides. Veurem diferents modalitats d’escalada per així conèixer aquest esport, amb uns monitors/es que faran d’aquest estiu una experiència inoblidable. Les dates són del 27 de juny al 29 de juliol i del 29 d’agost al 2 setembre. Els preus per setmana són de 90 euros (socis del CMSC) de 9 a 14 h i 115 euros (no socis del CMSC) de 9 a 14 h. A més, disposem dels serveis de molt bon dia: de 8 a 9 h, gratuït per als socis i de 20 euros per als no socis, i el servei dina i queda’t: de 14 a 17 h, 50 euros.

Per la festivitat de Sant Pere, des del Club Muntanyenc oferim un servei per a aquells infants que no vulguin gaudir de la Festa Major! Serà un únic dia de jocs i activitats, compaginada amb la participació a alguna de les activitats de Festa Major. Serà una activitat gratuïta per als socis, de 25 euros per a participants no socis a altres activitats estiu amb el Club i de 40 euros per a d’altres. L’horari serà de 9 a 14 i, si et quedes a dinar i fins a la tarda, 5 euros addicionals.

Segona quinzena de juliol (del 18 al 29 de juliol). Casa de colònies La Closa a Castellar de n’Hug (Berguedà). Les colònies tindran un fil conductor que guirarà les principals activitats; també farem activitats d’aventura i excursions pels voltants per tal de conviure, conèixer i gaudir de la natura. Preu: 350 € socis, 390 € no socis.

Acampada a la Cerdanya, per a nens i nenes de 4t a 6è de primària

2

Més info Club Muntanyenc Sant Cugat. Plaça de la Vila, 2. Sant Cugat del Vallès. Tel.93 674 53 96 / cmsc@cmsc.cat / www.cmsc.cat

Segona quinzena de juliol (del 18 al 29 de juliol). Anirem a un terreny d’acampada a la zona de Lles a prop del refugi Cap del Rec. Preu: 300 € socis, 330 € no socis.

Inscripcions A totes les activitats a www.cmsc.cat i a la recepció del Club Muntanyenc Sant Cugat fins al 6 de juny del 2011.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Sumari

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Diari de Sant Cugat |

Cultura

|

37

Hoquei herba. Junior FC 3 - Real Sociedad 3 Jordi Robirosa presenta el seu últim Empat agredolç a casa llibre a Sant Cugat Presentació El periodista santcugatenc, acompanyat de Nacho Solozabal, va presentar ‘Basquetmania’

JuNIOR FC: M. Carrió, J. Pujolar, N. Llobet, L. Romagosa, I. Pijoan (1), A. Garcia, F. Pijoan (1), M. Trullés, M. Pérez (1), M.Forner, G. Urio, F. Saborit, G. Garriga, G. Carner, M. Serrahima i X. Queralt. REaL SOCIEdad 1927: B. Zumalacárrega, J. Pérez, P. Armas, J. Serrano, Á. Álvarez, J. Bernal, P. Brasa, Á de la Madre, P. Fernández (1), M. López, J. Marín, G. Navarro, N. Pérez, A. Taracena (3), A. Iglesias. GOLS: 0-1 P. Fernández (17’), 1-1 M. Pérez (29’), 2-1 F. Pijoan (40’), 3-1 I. Pijoan (53’), 3-2 A. Taracena (65’), 3-3 A. Taracena (68’).

El Junior FC d’hoquei herba va deixar escapar un punt a casa davant la Real Sociedad 1927 en la primera de les tres finals que ha de disputar l’equip de Fede González per aconseguir l’ascens a Divisió d’Honor A. Els locals van remuntar el gol

inicial de l’equip basc i es van arribar a situar dos gols per davant en el marcador, però dues dianes visitants a pocs minuts van provocar l’empat. Els santcugatencs continuen actualment a la tercera posició de la classificació, i mantenen encara les opcions d’ascens. Ara, però, han d’imposar-se lluny del seu camp al Pedralbes HC en la propera jornada de lliga, i han de vèncer el Futbol Club Barcelona com a locals en l’última jornada de campionat per més d’un gol de diferència. Quan tan sols resten dos partits, els de Fede González depenen, doncs, d’ells mateixos per jugar la temporada vinent a Divisió d’Honor A. Segons l’entrenador del Junior FC “s’ha de continuar creient en l’equip”. L’ascens per als santcugatencs és “difícil però no impossible”, i l‘empat de l’últim partit “ha de servir per créixer com a equip i no repetir errors”, remarca González. _Ignasi Massafret

La història del CFu Mira-sol Baco, en cent imatges àlex López Puig, Jordi Robirosa i Nacho Solozabal durant la presentació del llibre #ARTUR RIBERA

Robirosa va explicar diverses anècdotes als assistents a l’acte Ignasi Massafret esports@premsalocal.com

BàSquEt. Jordi Robirosa, periodista esportiu santcugatenc de Televisió de Catalunya, va presentar el seu segon llibre, Basquetmania, dilluns 9 de maig al Cafè Auditori de Sant Cugat. Acompanyat del seu inseparable amic i company Nacho Solozabal, Robirosa va ser protagonista destacat a l’acte, que va servir per acostar a tots els curiosos les inquietuds i desitjos de la veu de les transmissions basquetbolístiques catalanes. Àlex López Puig, subdirector i cap d’Esports del DIARI DE SANT CUGAT, es va

encarregar de conduir la presentació i va destacar la tasca de Robirosa i Solozabal i els va fer tot tipus de preguntes.

Bàsquet català i europeu Un viatge de 25 anys pel bàsquet català i europeu i més de 1.400 transmissions a l’esquena. Robirosa, un veterà dels micròfons, va explicar als assistents a l’acte moltes de les anèctdotes que recull dins el seu nou llibre. Una carta lliurada en mà a Drazen Petrovic, les experiències amb Solozabal, els viatges amb cotxe per retransmetre bàsquet femení o el significat de la paraula apostoflant. El periodista santcugatenc no va amagar el seu desig de continuar escrivint a partir d’ara, “si bé quan vaig escriure el primer llibre no ho veia gaire clar, quan em vaig plan-

tejar de fer el segon no em va costar gens decidir-me”.

El periodisme esportiu Durant la presentació, Robirosa va voler fer una defensa aferrissada del periodisme esportiu i va reivindicar la tasca dels professionals que s’hi dediquen. D’altra banda, és remarcable el fet que el seu últim treball escrit parli del bàsquet català i europeu. “Aquest llibre és una mena d’homenatge a aquest esport a casa nostra o fora dels Estats Units. Aquí hi ha molt bon bàsquet”, declarava el periodista santcugatenc. L’acte, doncs, va esdevenir un excel·lent col·loqui per a tots els amants de la literatura, per a les persones vingudes o vinculades al món de l’esport i per a aquells que, com Robirosa i Solozabal, treballen en el món de la comunicació.

EXPOSICIÓ. Des de dissabte 30 d’abril i fins divendres 20 de maig, el Casal Cultural de Mira-sol acull l’exposició fotogràfica “40 anys del CFU Mira-sol Baco”. Aquest és el primer dels actes programats per celebrar els quaranta anys d’història del Club de Futbol Unión Mira-sol Baco. En aquesta mostra es poden veure un centenar de fotografies de totes les èpoques, imatges cedides per particulars que recullen les quatre dècades d’història d’aquesta entitat de Mira-sol.

#FOTOGRAFIA: ESTHER NAVAL

EdICtE RefeRència: expeDient núm.: 83003/10

MOdIFICaCIÓ PuNtuaL dEL PLa GENERaL MEtROPOLItà aLS àMBItS dE VaLLdOREIX I aLtRES dEL MuNICIPI pROmOció: púbLica municipaL. Data apROvació iniciaL: 21 De maRç De 2011

L’Ajuntament Ple, en sessió ordinària del dia 21 de març de 2011, va acordar aprovar inicialment la Modificació puntual del Pla general metropolità als àmbits de Valldoreix i altres del municipi, de promoció de referència, en els mateixos termes del projecte presentat, i sotmetre el dit expedient a informació pública per termini de QUARANTA-CINC DIES, d’acord amb el que determina l’art. 115.c) del Decret 305/2006, de 18 de juliol. Durant l’esmentat termini de QUARANTA-CINC DIES, a comptar des del dia següent de la data de l’última publicació del present Edicte en el Butlletí Oficial de la Província, en la premsa escrita, així com en la pàgina web municipal www.santcugat.cat, tota la documentació tècnica i administrativa de l’expedient podrà examinar-se a les dependències de l’Àmbit de Territori, Secció de Recursos i Informació, plaça de la Vila, número 1, amb visita prèvia concertada, podent-se presentar al.legacions mitjançant qualsevol dels procediments previstos en l’article 38 de la Llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, de 26 de novembre de 1992. La qual cosa es fa pública per al general coneixement. Sant Cugat del Vallès, 28 de març de 2011 L’alcaldessa, Mercè Conesa i Pagès


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

38

|

Sumari

|

a Fons

|

el Poble

|

Opinió

www.diaridesantcugat.cat |

Lectors

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

Números en joc agenda esport federat Futbol Sala primera nacional a Ds. 20.00 h AXA FS Sant Cugat-Ass. Amigos de Calvia primera nacional B Ds. 18.00 h Olímpic Floresta FS-JIP Prats de Rei DiViSiÓ D’Honor caTalana Gimnàs MC Sant Cugat FS A-Les Corts Ubae AE A preFerenT caTalana Dg. 14.00 h Centelles AE A-AXA FS Sant Cugat B Ds. 16.00 h Olímpic Floresta FS B-Grups Arrahona FSC A SeGona DiViSiÓ a Ds. 17.30 h Spinola CFS A-Champion Floresta FSC A DiViSiÓ D’Honor JUVenil Ds. 13.15 h Olímpic Floresta FS A-Sagarra CFS A primera DiViSiÓ JUVenil Ds. 17.30 h AXA Sant Cugat FS A-Centre Sanfeliu AE A primera DiViSiÓ caDeT Ds. 21.00 h AXA Sant Cugat FS A-Unió FS Mollet A Ds. 12.00 h Olímpic Floresta FS A-Manresa CFS A SeGona DiViSiÓ caDeT Dg. 11.30 h Castellar FS A-AXA FS Sant Cugat B Dg. 12.30 h Olímpic Floresta FS B-Escola Pia Sabadell CE B primera DiViSiÓ inFanTil Ds. 16.30 h AXA FS Sant Cugat A-Unió FS Mollet A Dg. 11.30 h Olímpic Floresta FS A-Casp AE A SeGona DiViSiÓ inFanTil Ds. 15.30 h AXA FS Sant Cugat B-Martorelles CFS A primera DiViSiÓ aleVÍ Dg. 10.30 h Olímpic Floresta FS A-Vall de Tenes CFS A

HoquEi patiNS oK lliGa Femenina Dg. 12.45 h PHC Sant Cugat-CH Girona primera caTalana maScUlÍ Ds. 12.45 h CP Manlleu-PHC Sant Cugat A JUnior Dv. 21.45 h PHC Sant Cugat A-CE Cornellà A JUVenil Dg. 11.00 h PHC Sant Cugat A-CE Vendrell Dv. 20.30 h PHC Sant Cugat B-CE Cornellà B

HoquEi HERba campionaT caTalUnYa DiViSiÓ D’Honor maScUlina Ds. 17.00 h Pedralbes HC-Junior FC campionaT caTalUnYa SeGona DiViSiÓ maScUlÍ Dg. 11.00 h Catalonia HC-HC Sant Cugat Dg. 11.30 h Junior FC-FC Barceloní Stick campionaT caTalUnYa SeGona DiViSiÓ FemenÍ Ds. 17.30 h Atlètic Terrassa HC-Junior FC

FemenÍ Ga Ds. 09.30 h Vallès Esportiu-Junior FC campionaT caTalUnYa BenJamÍ 3X3 FemenÍ GB Ds. 10.30 h Junior FC-Barceloní Stick Ds. 09.30 h Junior FC B-Junior 1917

HoquEi Sala

campionaT caTalUnYa aleVÍ FemenÍ a Dj. 19.00 h Junior FC-Club Egara

caDeT DiViSiÓ D’Honor Dg. 12.00 h Junior FC A-Espanyol RCD A

campionaT caTalUnYa inFanTil maScUlÍ Dm. 18.30 h Junior FC-Catalonia

caDeT preFerenT Ds. 13.30 h Mercantil CE B-Sant Cugat Esport FC A Dg. 14.30 h Europa CE B-PB Sant Cugat A

campionaT caTalUnYa JUVenil maScUlÍ Dg. 11.30 h Junior FC-Club Egara

lliGa caTalana SÈnior maScUlÍ Ds. 17.45 h Sant Martí Adrianenc-CH Sant Cugat A

campionaT caTalUnYa JUVenil FemenÍ Ds. 15.30 h Atlètic Terrassa HC-Junior FC

primera caTalana SÈnior FemenÍ Dg. 12.30 h CH Sant Cugat A-H. Canovelles

campionaT caTalUnYa caDeT maScUlÍ Ds. 13.00 h Junior FC-RC Polo

SeGona caTalana maScUlÍ Ds. 19.00 h H. Garbí-CH Sant Cugat B

campionaT caTalUnYa caDeT FemenÍ Ds. 12.30 h Club Egara- Junior FC

primera caTalana JUVenil maScUlÍ Ds. 17.00 h H. Fornells-CH Sant Cugat A

campionaT caTalUnYa inFanTil maScUlÍ Junior FC-Catalonia HC

SeGona caTalana JUVenil maScUlÍ Ds. 21.00 h H. Esplugues-CH Sant Cugat B

campionaT caTalUnYa inFanTil FemenÍ Ds. 11.15 h Junior FC-Natació Línia 22 Ds. 11.45 h Club Egara-Junior FC B Ds. 11.00 h Catalonia-Junior 1917

lliGa caTalana caDeT maScUlÍ Ds. 18.00 h H. Mataró-CH Sant Cugat A SeGona caTalana caDeT maScUlÍ Dg. 10.30 h H. Sant Quirze B-CH Sant Cugat B

copa FeDeraciÓ BenJamÍ 5X5 Ga Ds. 10.00 h Junior FC-RC Polo

SeGona caTalana caDeT FemenÍ CH Sant Cugat (descansa)

copa FeDeraciÓ BenJamÍ 5X5 GB Ds. 09.30 h Vallès Esportiu-Junior FC B

conSell VallÈS oc. inFanTil FemenÍ CH Sant Cugat (descansa)

Futbol

copa FeDeraciÓ BenJamÍ 3X3 Ga Ds. 10.30 h Junior FC-Vallès Esportiu

primera TerriTorial Dg. 17.00 h San Mauro UD A-Junior FC A Dg. 16.30 h Sant Cugat Esport FC A-Sant Joan Despí UE A

copa FeDeraciÓ BenJamÍ 3X3 GB Ds. 09.30 h Junior FC-Vallès Esportiu B

primera FemenÍ campionaT De lliGa Dg. 12.00 h Pardinyes CF A-Sant Cugat Esport FC A

copa FeDeraciÓ BenJamÍ 3X3 Gc Ds. 10.30 h Vallès Esportiu-Junior FC

SeGona FemenÍ campionaT De lliGa Ds. 14.15 h Sant Cugat Esport FC B-Lliçà d’Amunt CE

copa FeDeraciÓ BenJamÍ 3X3 GD Ds. 11.30 h Junior FC-Junior 1917 campionaT caTalUnYa BenJamÍ 3X3

JUVenil primera DiViSiÓ Ds. 18.30 h Sant Quirze FC A-Sant Cugat Esport FC A Ds. 18.00 h PB Sant Cugat A-Junior FC B

campionaT caTalUnYa aleVÍ maScUlÍ Gc Ds. 11.00 h Junior FC-RC Polo

HaNdbol

copa FeDeraciÓ BenJamÍ 5X5 FemenÍ Ga Ds. 11.00 h RC Polo-Junior FC

JUVenil preFerenT Ds. 16.15 h Bordeta de Lleida UE A-Junior FC A

JUVenil SeGona DiViSiÓ Ds. 18.00 h PB Ramon Llorens A-Mira-sol Baco CFU A Mira-sol Baco CFU B (descansa) Ds. 17.00 h Can Parellada CD-Junior FC C

campionaT caTalUnYa aleVÍ maScUlÍ Ga Ds. 12.00 h Junior FC-Natació Línia 22

campionaT caTalUnYa Tercera DiViSiÓ maScUlÍ Dg. 09.30 h Junior FC-CD Terrassa

copa FeDeraciÓ BenJamÍ 5X5 Gc Ds. 12.00 h CD Terrassa-Junior FC B

Dg. 18.00 h Valldoreix FC A-Can Buxeres CF B

Tercera TerriTorial Ds. 18.00 h Juv. 25 Septiembre B-Mira-sol Baco CFU B

caDeT primera DiViSiÓ Dg. 10.00 h Sant Cugat Esport FC B-Llano de Sabadell CD A Ds. 18.30 h Mira-sol Baco CFU A-Escola F Sabadell A caDeT SeGona DiViSiÓ Ds. 18.45 h Sant Cugat Esport FC C-Mira-sol Baco CFU B Dg. 12.00 h PB Ramon Llorens A-Junior FC B aleVÍ inFanTil FemenÍ SeGona DiViSiÓ Ds. 09.00 h Sant Cugat Esport FC A-Matadepera FC A inFanTil primera DiViSiÓ Ds. 12.45 h Sant Cugat Esport FC A-Gimnàstic Manresa A inFanTil SeGona DiViSiÓ Ds. 13.15 h PB Sant Cugat A-Rubí UE A Ds. 11.00 h Junior FC A-UFB Jabac Terrassa D Ds. 17.00 h Sant Cugat Esport FC B-L’Hospitalet CE B Dg. 14.00 h Sant Cugat Esport FC C-Sabadell FC B inFanTil Tercera DiViSiÓ Junior FC B (descansa) Dg. 10.00 h Junior FC C-Sant Quirze FC B Dg. 09.00 h Juv. 25 Septiembre A-Mira-sol Baco CFU A Dg. 12.30 h UFB Jabac Terrassa G-Sant Cugat Esport FC D Dg. 17.00 h Sant Quirze FC C-PB Sant Cugat C Ds. 16.00 h PB Sant Cugat D-Terrassa FC C Ds. 13.00 h Mira-sol Baco CFU B-Juv. 25 Septiembre B Ds. 12.30 h Europa Sport Centre CE-Maurina Egara CF A aleVÍ SeGona DiViSiÓ Ds. 09.30 h Junior FC A-Vilanova Geltrú CF B

el Marcador

27 GOLS

Ds. 09.00 h Can Rull R. Tronchoni CFU A-Junior FC B Ds. 10.00 h Sant Andreu Barca B-Sant Cugat Esport FC A Ds. 12.15 h Manlleu AEC A-Sant Cugat Esport FC B aleVÍ Tercera DiViSiÓ Ds. 09.30 h Junior FC C-Castellbisbal UE B Ds. 10.00 h Matadepera FC A-Europa Sports Centre CE A Ds. 09.00 h Mira-sol Baco CFU A-Sabadell FC A Ds. 09.00 h Sabadell FC B-Mira-sol Baco CFU B Ds. 11.30 h Sant Cugat Esport FC C-Sabadell FC D Ds. 10.15 h Sant Cugat Esport FC D-Rubí UE A Ds. 13.30 h Natació Terrassa D-Sant Cugat Esport FC E Ds. 10.30 h Can Buxeres CF B-Sant Cugat Esport FC F Ds. 10.15 h UFB Jabac Terrassa F-PB Sant Cugat A Dg. 12.30 h Castellbisbal UE A-PB Sant Cugat B aleVÍ QUarTa DiViSiÓ PB Sant Cugat C (descansa) PB Sant Cugat D (descansa) Ds. 11.20 h Terrassa FC A-PB Sant Cugat E Ds. 13.55 h Terrassa FC D-PB Sant Cugat F Ds. 09.00 h Maurina Egara CF E-Mira-sol Baco CF C Ds. 09.00 h Mira-sol Baco CF D-Olimpic Can Fatjó CE B Ds. 13.00 h Can Boada CF A-Junior FC D Ds. 10.00 h Badia Vallès CD B-Thau Sant Cugat A BenJamÍ 7 primera DiViSiÓ Dg. 10.00 h Sant Cugat Esport FC A-PB Anguera A Ds. 14.30 h Espanyol RCD B-Sant Cugat Esport FC B Ds. 12.30 h Junior FC A-FC Barcelona B BenJamÍ 7 SeGona DiViSiÓ Ds. 13.30 h Natació Terrassa B-PB Sant Cugat A Ds. 10.15 h Esc. F. Barberà C-PB Sant Cugat B Ds. 10.15 h Sant Cugat Esport FC C-Junior FC B Ds. 10.00 h Berga CE A-Sant Cugat Esport FC D BenJamÍ 7 Tercera DiViSiÓ Ds. 11.45 h PB Sant Cugat D-Mira-sol Baco CFU A Ds. 09.00 h Sant Cugat Esport FC E-UFB Jabac Terrassa E Ds. 11.30 h Sant Cugat Esport FC F-UFB Jabac Terrassa G Ds. 11.45 h PB Sant Cugat C-Castellbisbal UE E Ds. 10.15 h PB Sant Cugat E-PB Sant Feliu Llobregat preBenJamÍ Ds. 11.45 h Sant Quirze FC A-Mira-sol Baco CFU A Ds. 10.30 h Mira-sol Baco CFU B-Juv. 25 Septiembre A Ds. 11.45 h Mira-sol Baco CFU C-Castellar UE C

són els que ha encaixat, fins ara, a la lliga el Sant Cugat Esport FC. És l’equip que rep menys gols al campionat. Mira-sol Baco CFU D Ds. 11.15 h Junior FC A-Cerdanyola FC A Ds. 11.45 h Marina UD A-Sant Cugat Esport FC A Ds. 09.15 h UFB Jabac Terrassa B-Sant Cugat Esport FC B Ds. 10.15 h Esc. F. Barberà C-Sant Cugat Esport FC D VeTeranS Ds. 17.15 h Verd. Malgrat-Junior FC

bàSquEt primera caTalana maScUlÍ Ds. 17.30 h UE Sant Cugat 1-AEJ Riera Cornellà SeGona caTalana Femenina Ds. 19.00 h UE Sant Cugat 1-CEB Sant Jordi SÈnior FemenÍ UE Sant Cugat 2 (descansa) caDeT maScUlÍ promociÓ Ds. 16.00 h Sagrada Família Claror A-UE Sant Cugat 1 Dg. 09.30 h CE Escola Pia Sabadell 2-UE Sant Cugat 2 Ds. 12.30 h UB Sant Adrià 2-UE Sant Cugat 3 Ds. 12.45 h CB Mollet-CB Mira-sol 1 Ds. 12.30 h Dots Sant Quirze BC-CB Mira-sol 2 Dg. 09.30 h CB Mira-sol 3-CB Llinars Dg. 11.00 h CB Mira-sol 4-BC Sant Joan Despí caDeT FemenÍ promociÓ Ds. 16.00 h UE Sant Cugat 1-B. Ateneu Montserrat A Ds. 12.00 h UE Sant Cugat 2-CB Matadepera A Dg. 11.00 h UE Sant Cugat 3-SMP Xamba 3 campionaT caT. inFanTil maScUlÍ promociÓ Ds. 09.00 h Bàsquet Sama-UE Sant Cugat 1 Ds. 10.45 h CB Mira-sol 2-UE Sant Cugat 2 Ds. 12.00 h CB Mira-sol 1-Santfeliuenc B campionaT caT. inFanTil FemenÍ Dg. 12.30 h UE Sant Cugat 1-CB Blanes Ds. 10.30 h UE Sant Cugat 2-Sant Gabriel Ripollet JUnior maScUlÍ niVell c Ds. 19.45 h CB Llinars-CB Mira-sol 2 inFanTil maScUlÍ niVell D Ds. 12.00 h B. Sitges B-Europa Sports Centre preinFanTil maScUlÍ Ds. 11.00 h SE Casal Vilafranca A-UE Sant Cugat 1 Ds. 10.30 h CE Sant Nicolau-UE Sant Cugat 2 Ds. 12.30 h UE Gaudí B-UE Sant Cugat 3 Ds. 09.30 h CB Mira-sol-CB Sant Pere Terrassa 1 preinFanTil FemenÍ Ds. 09.00 h UE Sant Cugat 1-CB Castellar


www.diaridesantcugat.cat

Diari de Sant Cugat

Divendres, 13 de maig del 2011

Sumari

|

a Fons

|

el Poble

|

Opinió

|

Lectors

|

la Ciutat

|

Economia

|

esports

|

Cultura

|

39

Classificacions esport federat Hoquei Herba

Marfil Santa Coloma; C. Natació Sabadell-CE Escola Pia; FS Unión Las Palmas-Hospitalet FS; FS Gavà-CFS Premià de Mar; FS RipolletMartorell FS; CE Futsal Mataró (descansa).

divisió d’honor MAsCULinA B Valencia CH-FC Barcelona (3-5) CH Barrocas-HC Pedralbes (3-3) Junior FC-Real Sociedad 1927 (3-3) Universidad Sevilla-Atl. San Sebastián (1-3) B92 Murcia-Egara 1935 (2-4) Equip FC Barcelona Atl. San Sebastián Junior FC Pedralbes HC Real Sociedad 1927 CH Barrocas Egara 1935 Valencia HC Bully 92 Murcia Universidad Sevilla

PJ 16 16 16 16 16 16 16 16 16 16

PG 12 10 11 9 8 5 4 4 3 0

PE 2 5 2 3 2 3 3 3 4 1

PP GF 2 49 1 46 3 48 4 36 6 38 8 26 9 28 9 32 9 28 15 12

GC P 18 26 18 25 26 24 23 21 35 18 31 13 38 11 46 11 51 10 57 1

Pròxima jornada (15 DEMAIG): Valencia CH-Egara 1935; FC Barcelona-CH Barrocas; HC Pedralbes-Junior FC; Real Sociedad 1927-Universidad Sevilla; Atl. San Sebastián-B92 Murcia.

Futbol Sala PriMErA nACionAL A GRUP 6 EqUiP PJ PG PE PP GF GC Hospitalet FS 26 24 2 0 148 51 Club Sala 5 Martorell 26 23 1 2 180 59 FSCE Bar Mi Casa 26 14 3 9 136 104 CFS Premià Mar 26 14 2 10 95 88 CE Escola Pia 26 13 4 9 131 87 FS Vilassar de Mar 26 12 6 8 98 84 AA Calvià 26 10 5 11 112 127 La Unión-Las Palmas 26 10 5 11 80 99 CN Sabadell 26 10 4 12 120 118 FS Gavà 26 11 1 14 87 105 FS Ripollet 27 10 4 13 96 111 FS Marfil Sta. Coloma 26 8 3 15 91 101 CE Futsal Mataró 27 6 5 16 76 109 AXA sant Cugat Fs 26 5 1 20 76 153 Martorell FS 26 3 0 23 47 177

P 74 70 45 44 43 39 35 35 34 34 34 27 23 16 0

Pròxima jornada (14 DE MAIG): Sporting Esplugues-FS Vilassar de Mar; AXA sant Cugat Fs-Ass. Amigos de Calvia; FSCE Bar Mi Casa-FS

PriMErA nACionAL B GRUP 2 FS Sport Esplugues-Sant Vicenç CFS (0-3) Pallejà FS-AEJ Riera Nivell 28 A (2-4) PªB. Solsona A-Futsal Santpedor (3-0) Balaguer CFS-olimpic Floresta A (3-4) JIP Prats Rei-Sant Sadurní FS A (4-5) C.Tito Vilanova Camí-Gelida Ind. FSC A (4-0) La Salle Gràcia-Salou FS A (5-6) Esparraguera CFS A-St Andreu Barca CFS (5-4) EqUiP PJ PG PE PP PG PE PP GF GC P olímpyc Floresta 26 9 3 1 9 2 2 130 79 59 Sant Vicenç CFS 25 11 1 Salou FS 25 10 0 Balaguer CFS 26 7 2 Pallejà FS 26 8 2 Esparreguera 26 9 0 Can Tito Vilanova 26 9 3 St Andreu Barca 25 9 0 AEJ Riera 26 5 1 JIP Prats de Rei 24 6 1 Sant Sadurní FS 26 6 3 Sport Esplugues 26 7 1 La Salle Gràcia 26 4 3 Futsal Santpedor 26 4 4 Gelida Industrial 25 4 2 PB Solsona 26 2 4

1 2 4 3 4 1 3 7 5 4 6 6 5 6 7

6 7 8 7 4 4 3 5 3 3 1 3 1 1 0

3 2 2 1 3 0 3 0 2 0 4 4 1 1 2

3 124 83 55 4 111 77 53 3 127 90 49 5 113 91 48 6 113 88 42 9 110 89 42 7 109 100 39 8 96 106 31 7 82 110 30 10 96 98 30 7 74 99 29 6 95 111 28 11 67 122 20 11 58 110 18 11 52 104 12

Pròxima jornada (15 DE MAIG): Sant Andreu Barca CFS-FS Sport Esplugues; Sant Vicenç CFSPallejà FS; AEJ Riera Nivell 28 A-PªB. Solsona A; Futsal Santpedor-Balaguer CFS; olimpic Floresta A-JIP Prats Rei; Sant Sadurní FS A-Can Tito Vilanova Camí; Gelida Industrial FSC A-La Salle Gràcia; Salou FS A-Esparraguera CFS A.

Hoquei patinS oK LLiGA FEMEninA CE Noia Freixenet-Biesca Gijón HC (2-2) CP Alcorcón-CHP Bigues i Riells (5-2) CP Vilanova-CD Arenys de Munt (1-3) Cerdanyola CH-Vigo Stick CH 2001 (8-0) CP Voltregà-PhC sant Cugat (7-3) Girona CH-Sferic Terrassa (5-2) Igualda HC (descansa)

ESPORT, DIVERSIÓ I FORMACIÓ

Equip PJ CP Voltregà 20 Biesca Gijón HC 22 CD Arenys Munt 21 Girona CH 20 CP Alcorcón 22 CP Vilanova 19 CHP Bigues i Riells 21 Cerdanyola CH 19 Igualada HC 20 Sferic Terrassa 21 CE Noia Freixenent 20 PhC sant Cugat 20 Vigo Stick CH 2001 21

PG 16 14 13 13 12 11 10 8 8 8 4 4 0

PE PP GF 2 2 87 3 5 60 3 5 72 3 4 59 3 7 65 1 7 58 0 11 77 3 8 63 2 10 67 0 13 48 2 13 41 1 15 45 0 21 18

GC P 32 50 37 45 40 42 32 42 44 39 41 34 71 30 50 27 67 26 64 24 63 15 79 13 140 0

Pròxima jornada (14 DE MAIG): Sferic TerrassaCE Noia Freixenet; Biesca Gijón HC-CP Alcorcón; CHP Bigues i Riells-CP Vilanova; CD Arenys de Munt-Cerdanyola CH; Igualda HC-CP Voltregà; PhC sant Cugat-Girona CH; Vigo Stick CH 2001 (descansa). PriMErA CATALAnA GRUP B CT Barcino-GEiEG (3-4) PhC sant Cugat-CP Voltregà (8-3) CP Vic-CH Caldes Recam (ajornat) CH Lloret B-SHUM Maçanet B (3-3) CP Taradell-Girona CH B (2-2) FD Cassanenc-CH Mataró (1-5) CP Roda-CHP Bigues i Riells (3-7) CP Sant Celoni-CP Manlleu (4-5) HC Ripoll-HC Sentmenat (3-3) Equip PhC sant Cugat CHP Bigues i Riells CP Vic B HC Sentmenat Mataró HC B CP Taradell CH Caldes Recam GEiEG C CP Roda de Ter CH Lloret B HC Masella Girona SHUM Maçanet B HC Ripoll CP Manlleu B CP Voltregà B

PJ 30 30 28 30 30 30 29 30 30 30 29 29 30 30 30

PG 24 23 22 19 16 14 15 12 12 13 11 9 8 8 8

Activitats esportives per a nens i nenes de 3 a 13 anys

PE PP 3 3 4 3 3 3 3 8 4 10 6 10 3 11 7 11 6 12 3 14 6 12 6 14 6 16 4 18 3 19

GF 151 169 166 164 118 127 122 114 130 125 126 92 107 114 121

GC 89 92 84 128 98 106 101 107 129 135 122 111 130 135 146

P 75 73 69 60 52 48 48 43 42 42 39 33 30 28 27

Sant Celoni CT Barcino FD Cassanenc

30 8 2 20 100 151 26 30 5 1 24 95 187 15 29 4 2 23 91 181 14

Pròxima jornada (14 DE MAIG): SHUM Maçanet B-CP Roda; GEiEG-CP Vic; CH Mataró-CH Lloret B; CP Manlleu-PhC sant Cugat; HC SentmenatCP Taradell; Girona CH B-FD Cassanenc; CP Voltregà-CT Barcino; CHP Bigues i Riells-CP Sant Celoni; HC Ripoll-CH Caldes Recam.

Futbol PriMErA rEGionAL GRUP 3 Vallirana UD-Sitges UE (5-4) Junior FC-Cervelló CD (3-1) Juventud Prat-San Mauro UD (0-2) Juv. 25 Septiembre-Cubelles CF (5-1) St Joan Despí UE-Unificación Bellvitge UD (2-2) Espluguenc FA-sant Cugat Esport FC (1-0) Vilanova Geltrú CF B-Escola F. Barberà (6-2) Martorell CF-La Munia AE (3-3) Moja AE (descansa) EqUiP Junior FC sant Cugat AE Moja UD Vallirana UD San Mauro Juventud Prat Juv. 25 Sept. Cubelles CF Sant Joan Despí AE La Munia Unif. Bellvitge Espluguenc FA Barberà-And. UE Sitges Vilanova Geltrú CD Cervelló Martorell CF

PJ 28 30 29 29 29 29 29 29 29 29 30 29 29 29 29 29 29

PG PE PP PG PE PP GF GC P 10 2 2 10 2 2 59 30 64 7 5 3 7 5 3 56 28 52 8 4 2 6 3 6 50 38 49 6 4 5 7 3 4 61 56 46 9 3 2 4 3 8 45 37 45 7 2 6 6 3 5 45 40 44 7 4 4 4 7 3 49 49 44 9 2 4 4 2 8 60 55 43 6 5 4 4 7 3 43 41 42 5 5 4 6 4 5 41 38 42 6 3 5 5 4 7 40 46 40 6 6 3 4 2 8 41 41 38 5 2 7 3 4 8 43 56 30 4 4 7 3 4 7 37 49 29 4 5 6 2 3 9 46 60 26 2 5 7 3 3 9 34 59 23 3 1 10 3 3 9 29 56 22

Pròxima jornada (15 DE MAIG): Cervelló CD-Sitges UE; San Mauro UD-Junior FC; Moja AE-Juventud Prat; Unificación Bellvitge UD-Juv. 25 Septiembre; sant Cugat Esport FC-Sant Joan Despí UE; Escola F. Barberà AndaluciaEspluguenc FA; La Munia AE-Vilanova Geltrú CF B; Martorell CF-Vallirana UD; Cubelles CF (descansa).

Fórmula jove per a nois i noies de 13 a 16 anys

PriMErA CATALAnA FEMEnÍ GRUP 2 Can Deu At.-Igualada CF (1-3) Escuela F. Bonaire-Lourdes UD (1-1) sant Cugat Esport FC-Palau Anglesola CF (3-1) Cerdanyola FC B-Pardinyes CF (3-1) Escola F. Montcada-La Planada UD (6-1) AEM SE-Sabadell FC CE (6-1) Santpedor CF (descansa) EqUiP PJ PG PE PP PG PE PP GF GC P AEM SE 28 13 1 0 11 1 2 165 23 74 Santpedor CF 27 13 1 0 10 0 3 123 29 70 EF Bonaire 27 11 2 1 8 3 2 89 33 62 Igualada CF 27 11 1 1 7 2 5 58 29 57 Pardinyes CF 27 11 0 2 5 1 8 90 68 49 sant Cugat 27 11 0 3 4 1 8 75 55 46 EF Montcada 27 7 2 5 3 4 6 67 69 36 At. Can Deu 27 8 0 6 3 3 7 57 74 36 La Planada 27 6 2 5 2 3 9 48 91 29 CE Sabadell FC 27 4 3 6 4 1 9 36 68 28 Cerdanyola B 27 6 2 6 1 1 11 47 56 24 UD Lourdes 27 4 1 8 2 2 10 57 139 21 Soses Femení 26 1 4 8 4 1 8 39 76 20 CE Manresa 26 2 2 9 3 0 10 45 112 17 Palau Anglesola 27 1 2 10 3 0 11 37 111 14 Pròxima jornada (15 DE MAIG): Igualada CF-Santpedor CF; Lourdes UD-Can Deu At.; Palau Anglesola CF-Escuela F. Bonaire; Pardinyes CF-sant Cugat Esport FC; Soses Femení CF-Cerdanyola FC B; La Planada UD-Manresa CE; Sabadell FC CE-Escola F. Montcada; AEM SE (descansa).

bàSquet PriMErA CATALAnA MAsCULÍ GRUP 3 B. Ribes Can Torreta-CB Ripollet (77-68) CB Salou-CB Morell (77-54) CB Gavà-CB Esparraguera (53-49) Tarragona 2017-Tau Icesa Salle Reus (84-90) UE sant Cugat-CEB Sant Jordi (77-76) CB Valls-CN Sabadell (69-65) CB Cerdanyola-Sferic Terrassa (48-54) CE Vilanova i Geltrú-B. Sant Boi (55-84)

CEB Sant Jordi CB Gavà Bàsquet Sant Boi Sferic Terrassa Tarragona 2017 Bàsquet Ribes CN Sabadell CB Esparreguera CB Cerdanyola UE sant Cugat CB Morell CB Salou A Vilanova i Geltrú CB Ripollet

30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30

19 19 19 17 17 16 15 14 14 13 9 7 6 5

11 11 11 13 13 14 15 16 16 17 21 23 24 25

2152 2012 2099 2069 2156 2048 2000 2040 2010 2158 2095 2106 1941 2058

1997 1910 1962 1990 2048 1975 1962 2008 2051 2187 2438 2296 2292 2448

sEGonA CATALAnA FEMEnÍ GRUP 2 CB Balaguer-CB Calaf (46-51) CEB Sant Jordi-CB Torelló B (79-42) CB Esparraguera A-CE Sant Nicolau (55-45) CE Escola del Carme-Asfe Sant Fruitós B (71-37) CN Terrassa B-N. Optics Mollerussa (66-30) Electrònics CB Lleida B-UE sant Cugat 1 (67-73) CB Roda (descansa) CB Cervera (descansa) EqUiP CN Terrassa B UE sant Cugat 1 CEB Sant Jordi CE Sant Nicolau CB Esparraguera A Òptics Mollerussa CE Escola Carme Asfe Sant Fruitós B CB Lleida B CB Calaf CB Balaguer CB Roda CB Torelló B CB Cervera

PJ 25 25 25 25 25 25 25 25 26 25 25 25 26 25

PG 21 19 19 18 18 16 16 13 8 8 7 6 4 3

PP 4 6 6 7 7 9 9 12 18 17 18 19 22 22

PF 1547 1602 1438 1530 1323 1274 1337 1289 1289 1145 1205 1080 1224 1084

PC 1071 1321 1189 1318 1183 1234 1298 1341 1568 1350 1298 1346 1519 1331

P 46 44 44 43 43 41 41 38 34 33 32 31 30 28

Pròxima jornada (14 DE MAIG): Asfe Sant Fruitós B-CN Terrassa B; N. Optics Mollerussa-CB Roda; UE sant Cugat 1-CEB Sant Jordi; CB Cervera-CB Esparraguera A; CB Calaf-CE Escola del Carme; CE Sant Nicolau-CB Balaguer; CB Torelló B (descansa); Electrònics CB Lleida B (descansa).

EqUiP PJ PG PP PF PC P Tau Icesa Salle Reus 30 27 3 2401 2015 57 CB Valls 30 23 7 2177 1943 53

Stage de Tenis de competició

49 49 49 47 47 46 45 44 44 43 39 37 36 35

INFORMACIÓ TEL. 93 674 14 53 www.ctnsc.org administracio@ctnsc.org


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

40

|

www.diaridesantcugat.cat

Publicitat

Agenda maig del 13 al 22 Quinzena Verda dels Castellers de Sant Cugat 13 Divendres 12.10 h Programa de ràdio especial (Guerra de garrotins) Tanquem Pinya a CugatRadio 14 Dissabte Festa de Vigílies de Sant Ponç 17.45 h Institut Angeleta Ferrer Cercavila de repàs dels locals d'assaig dels 15 anys Pl. d'Octavià 19 h Actuació amb els Castellers d'Esplugues Pl. del Rei 21 h Botifarrada popular Preu: 5 euros 22 h Concert dels 15 anys i espectacle dels Diables 15 Diumenge 12 h Pl. d'Octavià Actuació castellera de Sant Ponç Organitza: Castellers de Sant Cugat 13 Divendres 17.30 h Pl. de l'Om Debat amb els 10 alcaldables de Sant Cugat Org.: Diari de Sant Cugat - TOT Sant Cugat Col·labora: Ajuntament de Sant Cugat 22 h Casal les Planes Cinema. 'Bicicleta, cullera, poma' Aforament limitat reserva d'invitacions a casallesplanes@ santcugat.cat Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 22 h Teatre-Auditori Teatre. 'Desclassificats' Preu: 24 euros Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 23 h Casal Mira-sol A càrrec de Citxileo (reggae samba) Teloners: Seis Pájaros de un Tiro (funk-

reggae) Aforament limitat (caldrà recollir invitació) reserves: musica.jove@santcugat.cat Org.: Ajuntament de Sant Cugat, Cugat.cat

14 Dissabte De 8 a 20 h ZEM Rambla del Celler 11ª FestaTorneig Joan Petit-Nens amb càncer 12 h Sala d’actes Capio Hospital General Xerrada-col·loqui 'Polseres Vermelles. Estem vius, el destí és nostre' Veure programació completa a www.joanpetit.net Organitza: Patí Hoquei Club Sant Cugat, Amics Joan Petit Nens amb Càncer Col·l.: Ajuntament de Sant Cugat De 10 a 20.30 h Pl. d’Octavià i c. Major Fira de Sant Ponç 2011 Herbes remeieres i productes d'alimentació de tot el país Org.: Ajuntament de Sant Cugat De 9 a 22 h Ajuntament de Sant Cugat Marató donació de sang Org.: Banc de Sang i Teixits, Creu Roja Col·l.: Ajuntament de Sant Cugat 10 h Pl dels Quatre Cantons Mercat d'artesans Org.: Associació d'Artesans de Sant Cugat De 10 a 13 h Església de Sant Medir Portes obertes a l'església de Sant Medir Organitza: Penya Regalèssia

+ activitats a: www.santcugat.cat. Si voleu sortir en aquesta agenda cal que adreceu la informació 15 dies abans a la Casa de Cultura, Jardins del Monestir, s/n.

Viu la cultura de prop XCCP: xarxa de centres culturals polivalents

010

11 h Pl. Augusta Festa del Comerç Just i la Banca Ètica Org.: Intermón-Oxfam 11 h Oficina de Turisme Visites guiades. 'El Costumari de Sant Cugat' Durada 1 h Preu: 5 euros. Menors de 7 anys, gratuït Cal fer reserva prèvia a l'Oficina de Turisme Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 18 h Aula Magna de l'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels Concert de piano Org.: Joventuts Musicals de Sant Cugat Patrocina: Ajuntament de Sant Cugat, Aula de So 22 h Museu de Sant Cugat. Monestir La Nit dels Museus Visita guiada nocturna a l'exposició permanent Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 22 h Teatre-Auditori Concert. 'Tres Flamencos' A càrrec de Diego El Cigala. Preu: 36 euros Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 15 Diumenge 9 h Club Muntanyenc Sant Cugat Passejades guiades per Collserola. Visita guiada a Can Coll Desplaçament a peu Organitza: Club Muntanyenc Sant Cugat, Ajuntament de Sant Cugat De 10 a 20 h Pl. d'Octavià XVII Mostra d'Art Fira anual de dibuix, pintura i gravat Organitza: Firart D’11 a 19 h SkatePark de la Rambla del Celler Campionat d’skate Org.: Ajuntament de Sant Cugat 12 h Casino la Floresta Concert. 'Tastets de Macedònia' Espectacle per a públic familiar Edat recomenada a partir de 6 anys

Preu: 5 euros, reserva d'entrades a casinolafloresta@santcugat.cat Organitza: Ajuntament de Sant Cugat Jardins del Monestir Música a l'aire lliure. 'Picnic musical'

Jazz, blues, swing Vine a gaudir de la bona música a l'aire lliure! Porta el teu dinar 13 h A Contra Blues (blues rock) 15 h Anna Català Trio (bossa nova) 16.30 h Bernat Font Trio (boogie woogie) Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 19.30 h Casa de Cultura Jam-session A càrrec de Psicolab Jazz Quintet Més informació a www.jazzenviu.com Organitza: JazzEnViu 18 Dimecres 9 h Museu de Sant Cugat. Monestir Dia Internacional dels Museus. 'Museu i memòria' Visita guiada. 'Bòbiles, forns de calç i pedreres' Itinerari per l'arqueologia de la indústria de la construcció A càrrec de Joan Troyano i Alfredo Arechavala Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 19 Dijous 19.30 i 22 h Cinemes Sant Cugat Cinema d'Autor. 'Copie conforme'

Tel. 93 589 13 82 i fax 93 674 66 55. A/e agenda@santcugat.cat. La responsabilitat dels actes i de la informació publicada en aquesta agenda recau en les entitats organitzadores.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Diari de Sant Cugat

Publicitat

Del director Abbas Kiarostami Preu: 4 euros Org.: Cinesa, Ajuntament de Sant Cugat 20 Divendres 19.30 h Pati de Llibres Presentació del llibre 'Retrum 2: La neu negra' De Francesc Miralles Organitza: Pati de Llibres 22 h Casa de Cultura Nit de màgia i humor amb Mc Fèlix

casadecultura@santcugat.cat Organitza: Ajuntament de Sant Cugat 22 h Teatre-Auditori Teatre. 'Gata sobre teulada de zinc calenta' De Tennessee Williams Direcció Àlex Rigola Preu: 24 euros Organitza: Ajuntament de Sant Cugat

La Nit de l'Art

21 Dissabte

41

22 h Teatre-Auditori Teatre-transformisme. 'Ennio Marchetto' Presenta 'L’home i el show' Preu: 18 euros Org.: Ajuntament de Sant Cugat 22 Diumenge 18 h Teatre-Auditori Circ. 'Plecs' Espectacle familiar Preu: 7 euros. Socis de La Xarxa, 6 euros Org.: La Xarxa, Ajuntament de Sant Cugat

De 10 a 13 h Església de Sant Medir Portes obertes a l'església de Sant Medir Organitza: Penya Regalèssia 10 h Oficina de Turisme Visites guiades. 'El campanar, l'església i el claustre' Durada: 2 h 30 min Preu: 8 euros. Menors de 7 anys, gratuït Cal fer reserva prèvia a l'Oficina de Turisme Organitza: Ajuntament de Sant Cugat

Preu: 5 euro. Reserva d'entrades

12 h Casa de Cultura Activitat familiar. 'Poem Express' Taller artístic a càrrec de Tantàgora Edat recomanada de 6 a 13 anys Reserva de places: casadecultura@ santcugat.cat Vegeu més informació a www.poem. express.com Organitza: Ajuntament de Sant Cugat

|

Veure programació a www.santcugat. cat Organitza: Ajuntament de Sant Cugat

+ activitats a: www.santcugat.org. Si voleu sortir en aquesta agenda cal que adreceu la informació 15 dies abans a l'Oficina de Turisme Pl. Octavià, s/n Torre de l'Homenatge. Tel. 93 675 99 52 i fax 93 675 99 53. A/e agenda@santcugat.org. La responsabilitat dels actes i de la informació publicada en aquesta agenda recau en les entitats organitzadores.


Diari de Sant Cugat divendres, 13 de maig del 2011

42

|

Sumari _ 3 |

a Fons _ 4 |

el Poble _ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors _ 16 |

Opinió _ 18 |

la Ciutat _ 20 |

Economia _ 26 |

Esports _ 30 |

Cultura

Cultura Agenda _PàG. 52

diaridesantcugat.cat/agenda

Història _PàG. 45

Entrevista a la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat

CONCERT BiG BaNd jazzENviu 14 DE mAig a les 12.30 h a la sala El Siglo de Mercantic

Literatura. La 6a Nit Literària d’Òmnium Cultural va aplegar més d’una vintena d’escriptors i va servir per reinvindicar el paper de la cultura catalana en uns moments de confrontació lingüística amb l’estat.

La nit del català a Sant Cugat na la superficialitat i s’imposa el prototipus de la persona inculta”. Per acabar, i citant Joan Maragall, l’historiador va fer una crida a la independència intel·lectual de Madrid i la seva premsa. Maria Rosa Caballé va posar èmfasi en el paper de la societat civil i de l’entitat per promoure la cultura catalana, però va avisasr que encara hi ha molta feina per fer. L’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, també va ser present a la festa i en el seu discurs va assegurar que la tasca ciutadana és vital per a Catalunya. A més, i com a resposta a discursos que creen la confrontació lingüística, va afegir: “Aguanteu. No us

L’historiador Borja de Riquer en va ser el prologuista Molts sectors de la societatsantcugatenca hi van ser presents Bernat Bella Puigdomènech bernat.bella@premsalocal.com

FESTA. La 6a Nit Literària d’Òmnium Cultural va estar marcada per les actuals relacions entre Catalunya i Espanya i la confrontació lingüística que promouen alguns partits polítics d’àmbit estatal. Unes 150 persones van assistir al sopar que va organitzar l’entitat santcugatenca al restaurant La Masia dijous dia 5 de maig, que també va combregar una trentena d’escriptors de la ciutat. “Ens uneix la passió per la literatura” i “s’agraeix la presència del món artístic, esportiu i cultural de la ciutat”, va expressar la presidenta d’Òmnium a la ciutat, Maria Rosa Caballé. El prologuista d’aquesta edició va ser l’historiador santcugatenc Borja de Riquer, que va fer un elogi a la seva professió i va destacar que sempre havia pensat que la història del seu país l’havia d’explicar en la seva llengua. “Ens trobem en una cruïlla històrica on hem de prendre decisions transcendentals”, va afegir, i va recordar que aquesta situació “no és cap novetat per als catalans”. De Riquer també va fer una crítica a la societat actual: “Predomi-

poseu nerviosos, els debats lingüístics són inerts”. La 6a Nit Literària també va servir per homenatjar els prologuistes que han passat per la festa en les cinc darreres edicions, amb un record especial a Baltasar Porcel, que va ser protagonista en la 3a Nit Literària i que va morir el juliol de l’any 2009. Els altres prologuistes han estat Sam Abrams, Marta Pessarrodona, Víctor Alexandre i Lluís Calvo. Enguany, la celebració coincidia amb els cinquanta anys d’Òmnium Cultural a Catalunya i és per això que es va homenatjar els socis que formen part de l’entitat des dels seus inicis.

Frases “Aguanteu. No us poseu nerviosos, els debats lingüístics són inerts”

“Ens uneix la passió per la literatura” i “s’agraeix la presència del món artístic, esportiu i cultural de la ciutat”

mERCÈ CONESA

mARiA ROSA CABALLé

alCaldESSa dE SaNT CuGaT

PRES. d’òMNiuM a SaNT CuGaT

En context Extractes del pròleg de Borja de Riquer “El pitjor enemic dels catalans ha estat la passivitat i el conformisme, com a resultat de la convicció fatal que el nostre país és massa petit” “És més necessari que mai que la gent jove estigui dotada de la capacitat de generar el seu propi pensament” 1. Vista general del sopar. 2. El prologuista va ser Borja de Riquer. 3. Els anteriors prologuistes #ARTUR RIBERA

“Sigui quin sigui el camí que triem, hauria de respondre a un acte de voluntat democràtica de la majoria dels catalans perquè caldrà cercar el màxim de suport de la ciutadania” “Maragall defensava la necessitat de desvincular-nos de les influències ideològiques espanyoles”


www.diaridesantcugat.cat

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Divendres, 13 de maig del 2011

Diari de Sant Cugat

Economia

|

|

Esports

Cultura

|

43

Entrevistem M. Rosa Caballé, presidenta d’Òmnium Cultural de Sant Cugat

“Llengua, cultura i país: aquesta és la nostra feina” Hi ha bons escriptors en llengua catalana a Sant Cugat... És que l’últim Premi Nacional de Literatura, Marta Pessarrodona, és de Sant Cugat! Hi ha un elenc d’escriptors fantàstic a la nostra ciutat.

Com a presidenta, s’ha marcat algun objectiu?

La nostra línia, des del principi, és molt marcada. Continuar treballant...

Destaca la feina d’Òmnium envers els

nouvinguts...

Hi ha un programa, el “Quedem”, que intenta cohesionar tota la ciutadania. És per aglutinar santcugatencs amb nouvinguts i fer-los partícips de les activitats que hi ha al municipi. Costa entrar en les plataformes d’immigrants, però és la nostra feina. Crec que si volem fer un sol país, hem de fer una societat cohesionada.

Defineixi’m “un sol país”?

Un sol país és Catalunya. És el nostre país. És evident.

Aportar valor a través de la innovació

La nova presidenta d’Òmnium, M. Rosa Caballé, està totalment implicada en la defensa de la cultura catalana a Sant Cugat. #Cinta Caballé

Cinta Caballé

cinta.caballe@premsalocal.com

M

aria Rosa Caballé és la nova presidenta d’Òmnium Sant Cugat des de la darrera assemblea, celebrada el mes de març. Després d’haver estat secretària i vicepresidenta de l’associació, encara aquest nou rol amb la voluntat de seguir defensant la llengua i la cultura catalanes. Nascuda a Barcelona, M. Rosa Caballé fa dotze anys que viu a Sant Cugat, i se sent plenament integrada a la ciutat. Des que hi va arribar, va integrar-se a diferents entitats culturals. Actualment, assegura que la seva feina és un no parar, però li encanta fer-la.

Des de quan forma part d’Òmnium?

Jo sóc de l’antiga generació d’Òmnium; ja als anys 70 vaig començar fent cursos de català. Fa molts anys.

Ara n’és la presidenta. Com ha funcionat l’elecció? Hi ha una assemblea anual, i els càrrecs es renoven en funció de qui pot fer la feina en aquell moment. Després de ser vicepresidenta, ara m’encarrego de la presidència.

Però es tracta de seguir fent la feina, com sempre.

Hi ha un interès personal per la cultura catalana, principalment...

El lema d’Òmnium és “Llengua, cultura i país”, i aquesta és la nostra feina. Hem de lluitar, i també a nivell personal, pel mantenimets de la nostra llengua i per la cultura en general, naturalment.

Quin és el principal objectiu d’Òmnium als Països Catalans?

L’objectiu és el país. Ara estem summament implicats en la consulta i la manifestació de l’any passat, promoguda per Òmnium. Sabem que va ser la més gran a la ciutat de Barcelona després de la de l’11 de setembre del 1978 i, per tant, Òmnium i la societat civil, al costat dels partits polítics, han de liderar aquesta marxa endavant del nostre país.

I la seva tasca a Sant Cugat?

Aquí a Sant Cugat tenim uns actes molt marcats al llarg de l’any, com el premi de narrativa adreçat a alumnes de secundària. Hi ha també l’acte central la Nit Literària, que aplega la major part de la societat cultural santcugatenca... Actes que potencien i evidencien el potencial cultural de la nostra llengua. Totes les activitats sempre estan al voltant de la cultura.

Investigar, desenvolupar, fabricar i comercialitzar productes farmacèutics per a millorar la salut i la qualitat de vida de les persones La visió de futur, el caràcter innovador i la dedicació a la investigació han mantingut a Boehringer Ingelheim entre els líders mundials del sector farmacèutic i li han permès afrontar amb èxit els reptes que plantegen la investigació i desenvolupament per poder posar a disposició dels pacients medicaments innovadors i segurs. La mentalitat emprenedora de tots i de cada un dels que formem part de Boehringer Ingelheim fa possible la realització del nostre objectiu: Aportar valor a través de la innovació.

www.boehringer-ingelheim.es www.twitter.com/boehringer www.youtube.com/user/boehringeringelheim


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

44

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

Visita. El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, ubicat a Sant Cugat, explica els processos que segueixen les obres d’art per tal de ser restaurades d’una manera no agressiva respectant-ne l’originalitat

Tecnologia avançada al Centre de Restauració de Béns Mobles Cinta Caballé

cinta,caballe@premsalocal.com

TÈCNIQUES. Aprofitant la restauració de l’obra El port de Barcelona, del pintor Eliseu Meifrèn, el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya va obrir les portes per descobrir-nos els processos que segueixen per aconseguir una restauració acurada utilitzant les tecnologies més avançades d’Europa.El Centre ubicat a Sant Cugat té 9 anys d’antiguitat, però el CRBMC complirà ben aviat els 30 anys d’existència. Amb una plantilla reduïda i diferents especialistes contractats en funció de l’actuació que s’ha de portar a terme, per aconseguir així un resultat final òptim. Àngels Solé, directora del Centre, i diferents restauradors van explicar el dilluns dia

9 en una visita guiada per les instal·lacions tots els passos que segueix una obra des que arriba al centre fins que en surt ja restaurada. Si ens centrem en l’obra que actualment estan restaurant, quan el quadre de Meifrèn va arribar al CRBMC se’n va fer un exhaustiu procés de documentació. Amb diferents tècniques d’il·luminació, es determina la policromia del quadre, la tela que hi falta, així com, amb un sistema d’infraroigs, es pot veure si a sota de l’obra hi ha una obra prèvia. Fou en aquest primer estadi que es descobrí que sota El port de Barcelona hi havia un altre quadre, del mateix autor, anterior al que ara podem veure. Les obres després passen per un procés de desinfecció, amb una màquina única a Europa, que permet eliminar tot element microbiològic que pugui afectar l’obra.

A la sala de Raigs X es descobreixen els grans secrets de les obres. En el cas del Meifrèn, “un gran regal per als històriadors”, ja que el quadre que hi ha a sota

En els 30 anys d’història, s’han calculat 11.000 registres; però un sol registre pot ser tota una col·lecció, fet que eleva el nombre d’intervencions

En aquest quadre es va descobrir que, on hi ha el plat, originalment hi havia dibuixat un gos #Cinta Caballé

Èxit. La plaça de Barcelona es va omplir de famílies i dibuixants en una exitosa edició de la jornada infantil

és totalment diferent al que s’està restaurant. Al laboratori fisicoquímic, s’analitzen els pigments de les diferents capes, etc. Després de seguir tots aquests passos, l’obra passa a mans dels restauradors, que després de ferne una primera neteja, passen a treballar, amb la mínima intervenció, per consolidar el quadre i garantir-ne la permanència.

Decisió. Finalment, la Biblioteca Central es construïrà en un nou edifici al costat de l’actual

La Festa del Llibre Gegant La biblioteca Gabriel Ferrater acollirà les arts escèniques aplega uns 300 nens Bernat Bella

Bernat Bella

bernat.bella@premsalocal.com

Les arts escèniques

JORNADA. Uns 300 nens acompanyats de les seves famílies i 27 il·lustradors van participar en la 21a Festa del Llibre Gegant, que es va celebrar diumenge passat, dia 8 de maig, a la plaça de Barcelona. En total, entre els nens i els dibuixants van elaborar 170 contes que formaran part del Llibre Gegant d’aquesta edició. “Després de 21 anys de celebració, la Festa del Llibre Gegant ja és una festa arrelada a les tradicions de Sant Cugat”, assegura la membre de l’organització Cristina Claveria. “Per als nens, poder viure aquesta experiència els estimula la creativitat a través de la lectura, l’escriptura i l’art”, destaca. Una de les novetats d’enguany ha estat el concurs de

EQUIPAMENTS. La futura Biblioteca Central de Sant Cugat s’ubicarà en un nou edifici que es construirà al costat de l’actual Biblioteca Gabriel Ferrater, que passarà a ser un espai dedicat a les arts escèniques. “Hem arribat a la conclusió que la millor decisió era fer una biblioteca nova, i així alliberem un espai magnífic”, ha explicat el tinent d’alcalde de Cultura, Xavier Escura. La futura Biblioteca Central hauria de ser de 3.000 metres quadrats, el triple que l’actual. Escura ha reconegut que quan es va fer càrrec de l’àmbit de Cultura ara fa quatre anys era molt conscient que es partia d’una poscició molt endarrerida: “Era un dels fronts on teníem més defí-

El tinent d’alcalde de Cultura també ha assegurat que la seva intenció serà aprofitar l’actual biblioteca Gabrier Ferrater per reunir les arts escèniques del municipi. Entre d’altres, el Taller Triangle, que és a la Casa de Cultura, i l’Escola d’Art de la Casa Mònaco es volen traslladar a l’actual espai de la biblioteca quan s’hagi enllestit la nova Biblioteca Central. Totes aquestes actuacions s’emmarquen en el Pla local d’equipaments culturals, que es va aprovar en el ple del mes d’abril, i que s’inclou en el Pla d’equipaments culturals de la Generalitat. D’aquesta manera, el finançament de totes les obres es repartirà entre el consistori i el Govern català.

bernat.bella@premsalocal.com

27 il·lustrados van participar en la festa d’enguany #

punts de llibre, els guanyadors del qual es donaran a conèixer durant la Festa Major de Sant Cugat. Una setantena de nens van participar en aquest certamen fent les seves pròpies il·lustracions i sentint-se d’aquesta manera com un dibuixant més.

A partir del dia 27 de juny i fins a mitjan setembre, a la biblioteca central es podrà veure el Llibre Gegant 2011, amb tots els contes de cada nen. A més, totes les obres d’edicions anteriors també s’aniran exposen a les biblioteques de la ciutat.

Biblioteca Mira-sol #ARXIU

cit”. Paral·lelament a la construcció del nou equipament central, es tirarà endavant una biblioteca per al barri de Volpelleres, que presumiblament s’ubicarà al Volpelleres Centre. La intenció d’Escura és iniciar les obres en els propers quatre anys.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Diari de Sant Cugat |

Cultura

|

45

Entrevistem Àngels Solé, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya

“El patrimoni és el que dóna identitat cultural a un país”

Àngels Solé va estudiar Història Contemporània i es va iniciar en la branca de Documentació, però va passar a dedicar-se a la difusió i la gestió cultural #Cinta Caballé

Cinta Caballé

cinta.caballe@premsalocal.com

E

l Centre de Restauració de Béns Mobles, ubicat a Sant Cugat del Vallès, té la santcugatenca Àngels Solé com a nova diretora. El seu compromís amb la història és total, i ja des de petita s’ha sentit atreta pel patrimoni. Per a solé, “el patrimoni és l’ADN, en termes culturals, d’un país”. El patrimoni és, segons Solé, “un tipus de bé que està absolutament arrelat a la nostra identitat”.

On rau la importàcia de la feina del CRBMC pel que fa a la cultura?

Crec que la feina que fa aquesta institució, el CRBMC, és molt important, perquè si no

La gestió cultural. Àngels Solé és actualment la directora de Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. El seu recorregut professional s’ha mogut sempre en l’àmbit de la gestió cultural i, en els darrers anys, en la política cultural. Aquesta etapa va començar als 40 anys, fins aleshores s’havia dedicat únicament a la gestió cultural, amb institucions d’àmbit nacional, com el Museu Nacional d’Art de Catalunya, ocupant càrrecs directius.

es conserva i restaura el patrimoni, es perd. I a més, és perd a una velocitat increïble. I és el nostre ADN cultural...

puc fer la feina que estic fent ara, doncs em sento molt satisfeta.

Ara n’és la nova directora, què li suposa?

No ens dediquem sobretot a la part cosmètica; aquesta és l’última de les fases d’un procés. El més important és tota la part curativa. Nosaltres som un hospital en el qual es busca un bon diagnòstic per conèixer quina intervenció li cal a cada obra. Curar, consolidar, i, al final, d’una manera molt minimalista, fem una part més estètica, però mínima. S’ha de respectar sobretot la intervenció original.

Per mi és un càrrec premi, perquè és un projecte, des del meu punt de vista i entenent com jo entenc la gestió del patrimoni, perquè és un projecte molt interessant, perquè permet lectures diferents a les que jo m’havia dedicat fins ara. El Centre fa possible que aquest patrimoni existeixi i estigui als museus en les condicions en què la gent el pot gaudir. Per mi, és l’origen de tot plegat.

Personalment, era una meta arribar fins aquí?

Jo no tinc metes en el sentit de ser un determinat càrrec. La meva meta sempre és poder ser útil en la gestió, difusió, conservació del patrimoni, perquè per mi és una part fonamental de la cultura. Si en aquest desig

La seva feina és estètica o de curació?

Treballen arreu del territori...

Tenim equips treballant per tot el territori. Hi ha gent que creu que només es treballa aquí. I actualment són 103 les intervencions que gestionem arreu de Catalunya. D’aquestes hi ha coses molt grans, com el Claustre de Poblet, o quadres de petites

“Som partidaris de la mínima intervenció estètica per no alterar l’obra original i que s’acabi perdent” “Tot ha de venir. Tinc un horitzó de quatre anys, i veurem què podem fer i què podem millorar” dimensions. Tot el que hi és in situ, tenim equips especialitzats en aquella tasca.

A Sant Cugat, què hi tenen engegat?

Aquí a Sant Cugat ara hem començat el Retaule de Sant Bertomeu, de la Capella de Sant Bertomeu del Monestir. El tenim ja aquí, i és una brutalitat de retaule: és enorme! Això és una feinada. D’altra banda, estem, junt amb el Museu, amb unes pintures murals que s’han trobat a una casa del carrer Santiago Rusiñol...

Qui cobreix tots aquests costos?

L’equipament, la plantilla de dotze persones, etc., va assumit per la Conselleria. Hi ha coses que fem finançades amb el pressupost del Centre, el que ve finançat per externs, total o una part. Movem pressupost propi, però també pressupost extern perquè una peça es pugui restaurar aquí.

La crisi actual els perjudica directament?

Ens hem d’ajustar a un esforç brutal. Però té una part positiva: ens pot servir per repensar com estem fent les coses, amb quins criteris, si estem sent útils de la manera més adequada. Genera reflexió i autocrítica.

Quin és el seu repte com a directora?

Conèixer l’estat del patrimoni, per tenir un inventari/catàleg exhaustiu dels béns mobles de Catalunya.


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

46

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

parlem de vi

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

Exposició. Fins a finals del mes de juny es pot visitar a Sant Cugat i a Felanitx la mostra col·lectiva que pretén acostar l’art del Mediterrani

pep blanes

redaccio@diaridesantcugat.cat

“Dues Ribes” apropa l’art català i mallorquí a la Galeria Canals

EUA i els vins (IV)

T

res comtats de la costa nord de Califòrnia defineixen la realitat de les vinyes. Del comtat de Napa, ja n’hem parlat. Al comtat de Sonoma, al nord de la badia de Sant Francisco, trobem afincats importants productors de vins tranquils i escumosos, com ara Piper i Marimar Torres. Les principals AVA (denominació d’origen) són: Sonoma Coast, Sonoma Valley, Sonoma Mountain, Russian River Valley, Alexander Valley, etc. Ceps utilitzats per elaborar vins blancs: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Chenin, Colombard, etc. Ceps utilitzats per elaborar vins negres: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Zinfrandel, Petite Syrah, etc. Al comtat de Mendocino, el clima rep influències marítimes. S’hi elaboren vins tranquils i escumosos, representats principalment per la casa Roederer. Les principals AVA (DO) són: Mendocino, Anderson Valley, Potter Valley, Cole Ranch (petita AVA especialitzada en l’elaboració de vins blancs). Ceps utilitzats per elaborar vins blancs: Chardonnay, Chenin, Sauvignon, Colombard, etc. Ceps utilitzats per elaborar vins negres: Cabernet Sauvignon, Zinfrandel, Carignan, Barberà, Gamay, etc. D’altra banda, parlarem de dos comtats de la costa central. Al comtat de Monterrey, al sud de Sant Francisco, les vinyes situades al nord-est les col·loquem a les zones climàtiques 1 i 2 (més frescor o més hores d’insolació, respectivament) fet que afavoreix les varietats d’origen nord-europeu. Les vinyes situades al sud-est tenen la influència de la zona climàtica 3 (amb unes 3.500 hores d’insolació). Les principals AVA (DO) són: Monterrey, Carmel Valley i Chalone. Ceps utilitzats per elaborar vins blancs: Chardonnay, Chenin, Riesling, etc. Ceps utilitzats per elaborar vins negres: Cabernet Sauvignon, Merlot, Zinfrandel, etc. El comtat d’Alameda, tocant a la ciutat de Sant Francisco, és l’única AVA d’aquesta regió (Livermore Valley) i es caracteritza per l’elaboració de vins melosos i licorosos.

Cinta Caballé

cinta.caballe@premsalocal.com

Art. Dissabte 7 de maig es va inaugurar a la Galeria Canals l’exposició “Dues Ribes”, una iniciativa de Canals Galeria d’Art de Sant Cugat i l’Espai d’Art Miquela Nicolau de Felanitx (Mallorca), organitzada amb l’objectiu d’apropar l’art que es fa a les dues “ribes” de la Mediterrània. La mostra es pot visitar simultàniament a ambdues galeries, amb obres de quatre artistes santcugatencs i quatre de mallorquins, treballant de manera conjunta per demostrar que l’art creua fronteres i que és “una manera de fer país”, com apuntà Josep Canals, galerista de Sant Cugat. En aquesta exposició, que es pot visitar fins a finals del

Els artistes van presentar l’obra que exposa cadascun #David Fernández

més de juny, hi participen els artistes santcugatencs Neus Colet, Grau Garriga, Conxa Ibáñez i Jaume de Oleza, i els mallorquins Amelia García, Miquel Mesquida, Miquela Nicolau i Tià Zanoguera. Pel que fa als ar tistes mallorquins, van voler desta-

car que és una idea molt interessant pel fet d’aproximar “ses dues cultures”, apuntà Miquel Mesquida, qui també va voler remarcar que, personalment “és una qüestió emocional”. A més, tots ells van voler agrair l’oportunitat de poder sortir de l’illa, ja que no

els resulta fàcil, i com va dir Amelia García “l’oportunitat que ens ha brindat Canals i Miquela Nicolau ha estat una empenta interessant per a l’obra personal”. Els artistes santcugatencs destaquen, junt amb Josep Canals que “les dues ribes hem de seguir col·laborant i fent art. Creiem fermament en aconseguir exportar la imatge cultural arreu d’Europa”. Un tret a destacar és el fet que Grau Garriga torna a exposar a Catalunya després de 25 anys. La primera mostra la inaugurà el dia 5 a Vilafranca del Penedès, i ara presenta dues obres a “Dues Ribes”.

Impuls polític L’acte d’inauguració va comptar amb la presència dels candidats a l’alcaldia de Sant Cugat, com a mostra de suport a l’art local.

EL TEU ESPAI, EN 3 DIMENSIONS. KIA CARENS des de 16.150€ KIA VENGA des de 10.900€

KIA CARNIVAL des de 24.950€ Fes-te fan de Kia en facebook.com/kiamotorsiberia

Consum combinat (l/100 km): 4,5-7,5. Emissions de CO2 (gr/km): 117-199.

PVPR Kia Carnival 2.2 CRDI Active matriculat com a vehicle mixt adaptable (matriculat com a turisme, des de 27.000 €) / PVPR Kia Venga 1.4 CVVT Basic / PVPR Kia Carens 1.6 CRDI VGT Concept (impostos, transport i acció promocional inclosos). Oferta vàlida limitada als vehicles en estoc en concessionaris de Península i Balears fi ns a fi nal de mes. El model visualitzat no es correspon amb el de l’oferta. Unitats limitades. *Consulteu el manual de garantia Kia.

INTEGRAL CAR, S.L.

Cami Can Calders, 6 · 08173 Sant Cugat del Vallès · Tel. 93 5897476


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Editorial

Referència. 60 joves músics de tot l’estat vénen a la ciutat

El III Concurs de Joves Intèrprets es consolida en l’àmbit estatal CERTAMEN. L’aula magna de l’escola municipal de música Victòria dels Àngels va acollir divendres, dissabte i diumenge les actuacions de 59 joves músics de tot Espanya que van participar en el III Concurs de Joves Intèrprets Ciutat de Sant Cugat. Organitzat per les Joventuts Musicals de Sant Cugat, aquest certamen bianual ja s’ha convertit en un referent per la seva

L’aula magna de l’escola Victòria dels Àngels, escenari #EDUARD ALSINA

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

organització i la seva manera de treballar, i s’ha consolidat a Espanya tot just en la seva tercera edició. Dels 60 intèrprets participants, el jurat, encapçalat per la flautista santcugatenca Patrícia de No, va escollir 22 finalistes, que es van presentar durant el diumenge. Després de les seves actuacions, es van decidir els 3 guanyadors de cada categoria, dividides per edats. En el marge de 8 a 12 anys, Carlos Bujosa va ser el guanyador. En la segona categoria, de 12 a 15, la premiada va ser Mariona Canats. I finalment, en el grup que comprenia músics fins als 20 anys, Xavier Larsson va ser el reconegut. _B. Bella

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Diari de Sant Cugat |

Cultura

|

47

Festa. Els Castellers tanquen aquest diumenge la Quinzena Verda

Els Gausacs aposten pel 4 de 8 per Sant Ponç ACTUACIÓ. Els Castellers de Sant Cugat tanquen aquest diumenge, a partir de les 12.00 h, les activitats de la Quinzena Verda amb l’actuació de Sant Ponç a la plaça d’Octavià, acompanyats dels Sagals d’Osona i els Castellers de Barcelona. L’objectiu de la colla per a la festa de Sant Ponç és aconseguir descarregar un 4 de 8 per primera vegada en la

seva història. A més, el dia 14 de maig a les 17.45 h, els Gausacs faran una cercavila passant pels locals on ha estat i s’ha entrenat l’entitat. En finalitzar el recorregut actuaran a la plaça d’Octavià amb els Castellers d’Esplugues i es tancarà la vigília de Sant Ponç amb una botifarrada popular i amb actuacions musicals i la presència dels Diables. _Redacció

2.000 joves cantants a Sant Cugat Bernat Bella

bernat.bella@premsalocal.com

oRqUESTRA. Gairebé dos mil joves cantants van participar entre el 5 i el 8 de maig a la iniciativa L’orquestra dels animals, que es va celebrar al Teatre-Auditori.

Alumnes de secundària d’una trentena d’instituts de Catalunya, santcugatencs entre ells, han format el cor general, i també hi han participat el Cor Infantil de Sant Cugat i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. “Hi havia tots els estadis de músics: des

d’aquells que mai havien fet música fins a un nivell professional”, destaca la directora musical del projecte, Elisenda Carrasco. L’objectiu de L’òpera dels animals és apropar la música d’una manera naturals als adolescents i permetre’ls que puguin viure l’òpe-

ra des de dins. “Tots s’acaben sorprenent i els agrada més del que es pensaven inicialment; valoren molt l’experiència”, assegura Carrasco. Tots els espectacles estaven basats en l’obra dels germans Grimm Els músics de Bremen.

Una de les imatges de l’actuació amb el cor general de fons #DAVIDFERNÁNDEZ


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

48

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

crítica d’art

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

exposició. L’esperança després de la catàstrofe

L’Abacus acull “A Través de la Mirada d’un Nen Haitià”

IMMA PUEYO

immapueyo@telefonica.net

Cinta Caballé

cinta.caballe@premsalocal.com

SolidAritAt. Fins al 22 de maig es pot visitar l’exposi· ció “A Través de la Mirada d’un Nen Haitià”, que es va inaugurar el passat 5 maig amb l’objectiu de donar a conèixer la realitat del país després del terratrèmol. Fruit de la iniciativa de l’ONG Nuestros Pequeños

Marina Aragonès, futbolista #CEDIDA

Marina Aragonès entre joguines

“T

ots els meus treballs són jocs. Jocs seriosos”, declarava MC Escher (1898-1979), fantàstic creador de precisos dibuixos i gravats en blanc i negre que representen imatges de mons impossibles, perspectives d’espais interposats,objectes que poden ser al mateix temps còncaus i convexos i altres construccions inversemblants. En conjunt, il·lusions de veritat. Marina Aragonès treballa en el camp de la pedagogia de l’art, considera la pintura amb serietat i fa de les joguines artesanals els seus motius. A la manera del dibuixant explora la relació entre l’espai i l’estructura de la superfície plana per aconseguir una representació tridimensional. Però la seva obra és essencialment cromàtica. Aquests dies exposa deu peces realitzades els darrers anys, al passadís d’art del Xalet Negre, a la plaça d’en Coll. El seu llenguatge plàstic és precís, fet a partir del dibuix que contempla l’aplicació de les matemàtiques i les lleis de la perspectiva lineal. En la composició busca l’equilibri i amb el color regula els efectes visuals. A l’interior del tema trobem l’elaboració sistemàtica d’un mosaic de formes regulars que minven de grandària i tonalitat cromàtica segons s’allunyen del punt de vista de l’espectador. La repetició rítmica d’un motiu formal, sempre diferent, es contraposa amb l’objecte, figura o joguina i amb la projecció de les seves ombres sobre el fons. L’obra és percep neta, clara, amb un punt de misteri per l’efecte de la llum exterior i de les potents siluetes de les ombres. L’espectador observarà com a l’entorn de cada peça hi ha una gran disciplina de treball i sobretot admirarà la gran sensibilitat artística de l’autora.

Virginia, de la Puerta de los Sueños, va dirigir la inauguració #A. Ribera

jornada. El 14 de maig, visita guiada gratuïta

Sant Cugat celebra el Dia Internacional dels Museus Cinta Caballé

cinta.caballe@premsalocal.com

ACte. El Museu de Sant Cugat celebra la Nit dels Museus dissabte, dia 14 de maig, amb una jornada de portes obertes de 19 a 24 hores, i una visita guiada gratuïta a les seves instal· lacions. Aquest acte forma part de la celebració del Dia Internacional dels Museus,

nits dels Museus #Mane Espinosa

que es commemora des del 1977. Aquest any se celebra a tot Europa la 7a edició de la Nits dels Museus, i Sant Cugat s’ha sumat un any més a la iniciativa amb aquesta visi· ta nocturna a l’exposició per· manent del Museu·Monestir de la ciutat. El director del Museu, Llu· ís Campins, assenyala que “és bo que els museus ofereixin de vegades una faceta diferent

Hermanos, i Batecs d’Espe· rança, aquesta mostra recull 54 imatges en què els nens reflecteixen moments de la seva vida i els seus senti· ments. Tot va començar gràci· es a la implicació d’Inés Loza· no, directora d’escola a Mia· mi, que es va desplaçar fins a Haití per conèixer la realitat dels centres de NPH, i després d’unes petites classes d’art als nens, els van lliurar càmeres d’un sol ús perquè retratessin el seu dia a dia. El sorprenent resultat es va exposar per pri· mer cop al MOMA de Miami, i a iniciativa de Batecs d’Espe· rança, ara es presenta a Sant Cugat. Un recull de fotogra· fies plenes d’esperança i ale· gria que de segur garanteixen el futur d’Haití.

de la que s’acostuma a veu· re”, i recorda que “en aques· ta Nit dels Museus participa· ran institucions de tot tipus i de molts llocs del món”. De tot plegat extreu que “per a la cul· tura és una gran notícia que tantes organitzacions es posin d’acord a fer una cosa així a la vegada en favor de l’art i el patrimoni”. Recordem que del 14 al 18 de maig se celebra a dife· rents llocs el Dia Internacio· nal dels Museus, un esdeveni· ment mundial organitzat cada any pel Consell Internacional dels Museus. Se celebra des del 1977, seguint la cinquena resolució de la XII Assemblea General del Consell Internaci· onal de Museus (ICOM) cele· brada a Moscou.

Nou cicle de conferències dels Amics de la UNESCO

entre joguineS LLOC:XALET NEGRE DaTa: Fins el 30 de juny

19 maig Copia certificada Copie conforme Abbas Kiarostami França, Itàlia, Iran, 2010 (106’) Apta Idiomes francès, italià, anglès

llenguA. Dimecres dia 4 es va iniciar el cicle de conferèn· cies “2011, any de la parau· la viva”, organitzades pels Amics de la UNESCO Valldo· reix · Sant Cugat. El cicle, organitzat amb motiu del centenari de la mort de Joan Maragall i dels cent anys de la secció filològica de l’Insti· tut d’Estudis Catalans, pre· veu un total de quatre xerra· des realitzades per experts en el tema que exposaran la importància i la situació actual de la llengua cata· lana. El primer ponent fou Joan Argenter, catedràtic de Filologia Catalana de la UAB, exdirector de la Secció Filològica de l’IEC i Càte· dra UNESCO de Llengües i Educació. _C. Caballé


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Diari de Sant Cugat

Publicitat

COLONIAS EN LA CERDANYA Y CASAL DE DÍA EN BARCELONA. SPORT CAMPS EN EL EXTRANJERO. INGLÉS CON PROFESORES NATIVOS.

LA CERDANYA PEDRALBES DAY CAMP BAHÍA DE PALMA LA CORUÑA GREDOS MONASTERIO DE UCLÉS

EQUESTRIAN CENTRE DUBLÍN Y KILLARY CAMP BEAUMONT TOTTENHAM HOTSPURS FC ZUG LEYSIN PORT D’ALBRET CAMP WENONAH BELLINGHAM CAMP LOHIKAN

OFICINA DE BARCELONA Ronda General Mitre 15, entlo 1º 08017 Barcelona Abierto de lunes a viernes de 10:00 h. a 14:00 h. de 16:00 h. a 20:00 h. INFORMACIÓN E INSCRIPCIONES www.forenex.cat www.forenex.com 93 280 08 01 SIGUENOS TAMBIÉN EN twitter.com/forenex facebook.com/forenex

|

49


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

50

|

Publicitat

www.diaridesantcugat.cat


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Editorial

Qualitat. Ribas:“Volíem portar artistes molt consolidats”

Mostra conjunta de Martró, Rollan i Ribas Bernat Bella

bernat.bella@premsalocal.com

EXPOSICIÓ.Davant la proximitat de la Nit de l’Art, l’Espai Lluís Ribas ha inaugurat una mostra conjunta de tres pintors destacats del panorama català: Andreu Martró, Jordi Rollan i el mateix Lluís Ribas. “Volíem portar artistes molt consolidats”, assegura el responsable de la galeria, que explica que no hi ha connexió entre l’obra dels tres artistes més enllà de la “gran qualitat”. Andreu Martró, que ha rebut nombroses distincions, ha portat les seves figures

Imatge de la mostra a l’espai Lluís Ribas #ARTUR RIBERA

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

humanes, que han sorgit “d’un equilibri entre el subconscient i la raó”. Amb colors freds en uns treballs i amb colors més càlids en d’altres, Martró vol transmetre d’aquesta manera les seves emocions en els seus quadres. “El que estimo més és l’ésser humà i per això sempre em surten de dins figures d’éssers humans”, conclou. Per la seva banda, Jordi Rollan, exposa obres inèdites que ha creat els darrers mesos i que destaquen per la gran presència de colors molt vius. “He seguit una temàtica mediterrània, amb molt color”, destaca Rollan, que afegeix que ha estat un impuls pintar aquests quadres perquè han suposat una ruptura amb la seva línia anterior. Finalment Ribas mostra, entre d’altres, la primera obra que ha creat a Sant Cugat des que ha tornat a ubicar el seu estudi a la ciutat. “M’han comentat que el meu treball respira més tranquil·litat”, descobreix l’artista santcugatenc.

EDICTE rEfErència: ExpEDiEnt núm.: 83003/10

MODIFICACIÓ PUnTUAL DEL PLA GEnERAL METROPOLITà ALS àMbITS DE VALLDOREIX I ALTRES DEL MUnICIPI. promoció: pública municipal. Data aprovació inicial: 21 DE març DE 2011

Emma Vilarasau #A. RIBERA

Vilarasau protagonitza el Parlem de… teatre XERRADA. Dimarts passat, l’actriu Emma Vilarasau i l’autor i director Pere Riera van fer un col·loqui sobre l’obra Desclassificats. La xerrada ha coincidit amb la representació de l’obra, aquest divendres, al TeatreAuditori . Desclassificats ens parla sobre l’abús de poder polític i als mitjans de comunicació i ens fa reflexionar sobre aspectes de moral i ètica. El director Pere Riera comenta que l’obra “planteja un debat perquè l’espectador en última instancia valori els personatges”. Segons ell, “el protagonista real és el públic”. Per la seva banda, Emma Vilarasau comenta que Desclassificats “és una obra ben tramada i escrita, amb diàlegs molt crítics”. També afirma que a ella li va agradar molt des de la primera lectura. _A.Rodoreda

L’Ajuntament Ple en data 21 de març de 2011 va acordar la suspensió de la tramitació de plans urbanístics derivats i de projectes i instruments de gestió urbanística i d’urbanització, entre els que es troben aquells expedients d’expropiació iniciats per ministeri de la llei, en els termes de l’art. 114 del Decret legislatiu 1/2010, així com també la suspensió de l’atorgament de llicències de parcel·lació de terrenys, d’edificació, de reforma, de rehabilitació o enderrocament, de construccions, instal·lació o ampliació d’activitats o usos concrets i d’altres autoritzacions municipals connexes, en els àmbits en que les noves determinacions comportin una modificació del règim urbanístic, tot això d’acord amb el que determina l’art. 73.2) i també 114.5.n) de l’esmentat Decret 1/2010.

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Diari de Sant Cugat |

Cultura

|

crítica de teatre EDUARD JENER

eduardjener@telefonica.net

Un dels moments de l’espectacle Okupes, de Femarec #ESTHER NAVAL

Espaterrant!

E

l grup Femarec ens visita amb un espectacle nou. Després de 14 produccions està demostrat que estem parlant d’una experiència important i conseqüent, una tasca desenvolupada amb rigor i creativitat que sorprèn cada vegada i que, com sempre, alterna la profunditat del contingut amb l’humor imprescindible per viure siguin quines siguin les teves circumstàncies. Sempre, en algun moment dels espectacles que crea i dirigeix amb mestria Glòria Rognoni, et trobes amb els ulls humits i l’ànima tova. No pels que hi ha sobre l’escenari sinó per tu mateix. El discurs implacable, serè, d’Albert Ferriz va ser un d’aquests moments que minuts abans m’havia fet somriure amb una memorable “Paca cega” de reminiscències maragallianes. Jordi Juncàs establia una ona de complicitat amb la seva puça ensinistrada. Fernando Moreno domina l’escenari, el passadís, amb veu potent, segura, convincent en el seu intent de trobar un espai per als ésser vinguts d’un “món perfecte, precís, asèptic, però alhora monòton, neutre i avorrit”. Marga Padrós i Jordi Meca conformen una parella de ball i vis còmica impressionants que domi-

i, una vegada més, ens preguntem com és possible que això no es vegi arreu de catalunya na l’espai escènic. Montse Vidal, Anabel López i Sandra Martin sedueixen amb música i llums adequades i Meritxell Esturo conquesta amb el seu somriure sempre present i la brillantor d’uns ulls en la recerca de la felicitat. Andreu Buxó es transforma quan la seva perruca el porta a mons de la cançó i l’òpera i Xavier Castany, els ulls entremaliats, col·labora en aquest to magnífic quan comunica amb senzillesa que tot continua. Música diversa que travessa cançó pop amb Raphael o Sting passant pel Vals trist, de Sibelius, o l’impagable escena d’amor recolzada amb la veu de Lluís Llach i el seu “T’estimo”, però també Chaplin i Michael Jackson i el famós “Thriller” mimat de manera contundent. La creativitat de l’equip és evident, la capacitat de refer mons interns i l’eficàcia del missatge implícit indiscutibles. Finalment ens queda dir alguna cosa dels que busquen, –Ariadna Rallo, Manuel Valdivieso i Marc Blancafort– figures en la foscor, amb unes llanternes que cerquen els estrafolaris individus que estan indagant en quin món han aterrat fins a saber que és un teatre. Nosaltres, el públic, també cerquem un espectacle especialment reeixit conceptualment, senzill en el plantejament, ben vestit i il·luminat, creatiu i divertit, profund i a l’abast de tothom. I, una vegada més, ens preguntem com és possible que això no es vegi arreu de Catalunya, setmana darrere setmana, despertant sentiments i inquietuds, obrim perspectives a grups similars i fent entendre als gestor polítics que aquest és un camí de cohesió i formació. En una paraula: espaterrant!

Durant el termini màxim D’UN ANY, a comptar des del dia següent de la data de l’última publicació del present Edicte en el Butlletí Oficial de la Província, en la premsa escrita, així com en la pàgina web municipal www.santcugat.cat, tota la documentació juntament amb el plànol identificatiu de l’àmbit, es podrà consultar d’acord amb el que determina l’art. 73.3 en relació a l’art. 85.a del Decret 1/2010 de 3 d’agost, a la pàgina web municipal i a les dependències de l’Àmbit de Territori, Secció de Recursos i Informació, plaça de la Vila, número 1, amb visita prèvia concertada. La qual cosa es fa pública per al general coneixement. Sant Cugat del Vallès, 28 de març de 2011 L’alcaldessa, Mercè Conesa i Pagès

51

OKUPES. FEMAREC GRUP DE TEATRE SOCIAL, Guió i DirEcció: Glòria Rognoni. intèrprEts: Sandra Martin, Anabel López, Montse Vidal, Marga Padrós, Andreu Buxó, Jordi Juncàs, Fernando Moreno, Meritxell Esturo, Xavier Castany, Jordi Meca i Albert Ferriz. Els quE busquEn: Ariadna Rallo, Manuel Valdivieso i Marc Blancafort. EscEnoGrafia i vEstuari: Iolanda Estelle i Ana Ruiz. coorDinació i DirEcció musical: Teresa Sayas. lloc: Teatre-Auditori de Sant Cugat. Data: 30 d’abril


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

52

|

Sumari

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

Agenda cultural espiral

per a. Rodoreda redacció@premsalocal.com Més activitats a: www.diaridesantcugat.cat/agenda

Propostes per a la setmana

Rafa USERo

Divendres el peatge de ser didàctics

l

a Nit del Premi Vila de Valldoreix ja ho deia. Som un grup, entre altres coses, didàctic. No solament som responsables del “Taller de teatre per a nens i joves” que organitza l’EMD, sinó que, a més a més, fem també tallers per a adults que volen introduir-se en el món de la interpretació. Amb exercicis, petites improvisacions, jocs de rol i fent-los fer petits papers en les nostres obres. Perquè la por escènica només se supera actuant. És per això que, de vegades, no assolim prou el nivell que volem. Hi ha actors que, a les nos-

De vegades, no assolim prou el nivell que volem tres obres, els notes insegurs. No sempre donem els papers als experimentats. I és que si tens gent que participa, treballa i hi posa empenta, en algun moment li has de donar una oportunitat, ha d’anar agafant, de mica en mica, taules. I això té un preu que ens agrada assumir. Dels nostres tallers hi ha actors que han marxat a L’Institut del Teatre o al món professional. I d’altres que han superat la timidesa i s’han sentit feliços interpretant. Després de fer L’inspector, l’1 de maig, en què vam tenir una acollida sorprenent, tancarem la Mostra el proper diumenge 5 de juny amb La vida perdurable, de Narcís Comadira.

rafa.usero@hotmail.com

17.30 h. Debat electoral. el DIArI De SANT CUGAT i el TOT Sant Cugat organitzen un debat amb la participació dels 10 alcaldables d’aquestes eleccions municipals del 2011. Vine i fes les teves preguntes als candidats! el moderador serà el periodista Joan ramon Aramadàs. entrada gratuïta. pl. DE l’oM

23.00 h. Música. Tercer dels cinc concerts de la 5a edició del “mou-te primavera”, a càrrec de Citxileo (reggae samba). Com a teloners hi haurà Seis pájaros de un Tiro (funk reggae). Aforament limitat. reserves a música. jove@santcugat.cat. caSal MIRa-Sol C/ mALLOrCA, 42

22.00 h. Teatre. Desclassificats, de pere riera, és una obra en què l’honestedat dels seus tres personatges es posa a prova a partir d’una premissa incòmoda. entrada: 24 euros, abonats 19/18/16 euros. Telèfon de taquilles: 93 589 12 68. tEatRE aUDItoRI pL. VICTòrIA DeLS ÀNGeLS, 1

Dissabte 08.30 h. Fira de Sant Ponç. L’11 de maig és Sant ponç. per això, aquest dissabte es farà una fira que s’omple de parades d’herbes remeieres i aromàtiques i de productes confitats, entre d’altres. pl.octavIà I c/ MajoR

10.00 h. Festa. el patí Hoquei Club Sant Cugat organitza l’11a Festa Joan petit - Nens amb Càncer. Aquest dissabte se celebrarà un torneig d’hoquei i es faran xerrades col·loqui sobre el tema. més informació: www. joanpetit.net polIESpoRtIU 3/2

DIUMENGE de 10.00 h a 20.00 h. Exposició. L’Associació Firart organitza la XVII mostra d’art al carrer, un acte anual on es convoquen artistes de tot Catalunya. pl. octavIà

rAmbLA DeL CeLLer

De 10.00 h a 22.00 h. Donació de sang. Amb una vegada no n’hi ha prou! Vine a donar sang! Només cal ser major d’edat i pesar més de 50 kg. es dóna un refrigeri a tots els donants. ajUNtaMENt pL. De LA VILA, 1

D’11.00 h a 15 h. Solidaritat. Intermón-Oxfam organitza la Festa del Comerç Just i de la banca Ètica. L’objectiu és sensibilitzar i informar la ciutadania sobre les condicions del comerç internacional i les seves conseqüències en els països del Sud. pl. QUatRE caNtoNS

22.00 h. Nit de Museus. en motiu de la 7a edició de la Nit de museus a europa hi haurà una visita guiada nocturna a l’exposició permanent del museu de Sant Cugat. entrada gratuïta. MUSEU DE SaNt cUGat.

MoNEStIR

Diumenge De 10.00 h a 20.00 h. Exposició. L’Associació Firart organitza la XVII mostra d’art al carrer, un acte anual on es convoquen artistes de tot Catalunya. La finalitat d’aquestes trobades és que el públic conegui l’obra de l’artista i que aquest en pugui fer promoció. pl.octavIà

12.00 h. Poesia. en el IX Cicle de Veus de la paraula, trobem a la Sala de plens de l’emD de Valldoreix, “Any maragall”, una lectura pública sobre l’obra de Joan maragall. I a les 19 h, a la Sala del Casal de Cultura, Divisa, de Joan Salvat-papasseit. vallDoREIx

12.00 h. Concert. macedònia es presenta amb uns tastets de la seva música. Una trobada amb les cinc

cantants i el compositor de les cançons de la banda. Una bona oportunitat per sentir les explicacions del per què de cada cançó i conèixer-les de ben a prop. entrada: 5 euros. reserva d’entrades a casinolafloresta@santcugat.cat. caSINo la floRESta

13.00 h. Música. Vine a gaudir de la bona música a l’aire lliure! porta el teu dinar i gaueix d’un pícnic musical amb melodies de jazz, blues i swing. jaRDINS DElS MoNEStIR

Dilluns 19.30 h. Llibres. Llegim en alemany i comentem mensualment un llibre. en aquest cas, Agnes, de peter Stamm. places limitades. prèvia inscripció al Casal de Cultura de Valldoreix. EMD vallDoREIx

Dimecres

09.00 h. Museus. La 33a edició del Dia Internacional dels museus, organitzat pel Consell Internacional dels museus (ICOm), se celebra arreu del món sota el lema “museus i memòria”, del 14 al 18 de maig del 2011. per això, aquest dimecres, fem una visita guiada per l’itinerari “bòbiles, forns de calç i pedreres”. entrada gratuïta. MUSEU DE SaNt cUGat. MoNEStIR

Dijous a les 19.45 i a les 22.00 h. Cinema. en el cicle Cinema d’Autor, aquesta setmana tenim Copie conforme. el director iranià Abbas Kiarostami fa el seu primer film a Occident oferint una mirada nova a la problemàtica de la parella entrada: 4 euros. cINEMES SaNt cUGat C/ ANSeLm CALVé, 32


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Sumari

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Diari de Sant Cugat |

Cultura

|

53

crítica de cinema

Cinema a Sant Cugat

DiAnA COMES

diana_comas@yahoo.es

EStrEna. Sin idEntidad. Director: Jaume Collet-Serra. Amb: Liam neeson, Diane Kruger, January Jones. el Dr. martin harris torna a la consciència després d’un accident d’automòbil a Berlín i descobreix que la seva esposa de sobte no el reconeix i que un altre home ha assumit la seva identitat. ignorat per les autoritats, que no el creuen, i perseguit per uns misteriosos assassins, es troba sol, cansat i sempre fugint. CinESA: 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.45 h SeSSió golfa DiSSaBte: 01.00 h telèfon reServeS: 902 33 32 3 YELMO: DieS 13-16-17-18-19: 17.15 - 20.00 22.20 h. DieS 14-15: 15.55 - 18.10 - 20.30 - 22.45 h SeSSió matinal Diumenge: 12.00 h telèfon reServeS: 902 22 09 22

EStrEna. mEdianoChE En paríS. Director: Woody Allen. Amb: Alison Pill, Rachel McAdams, Marion Cotillard. una comèdia romàntica que narra la història d’una família que viatja a la capital francesa per motius de treball, així com la de dos joves promesos que es casaran a la tardor. les experiències que tenen a París canviaran les seves vides. CinESA: 16.00 - 18.10 - 20.20 - 22.30 h SeSSió golfa DiSSaBte: 00.40 h telèfon reServeS: 902 33 32 3 YELMO: DieS 13-16-17-18-19: 18.00 - 20.00 22.15 h. DieS 14-15: 16.10 - 18.20 - 20.40 - 22.50 h SeSSió matinal Diumenge: 12.00 h telèfon reServeS: 902 22 09 22

EStrEna. El inoCEntE. Director: Brad Furman. Amb: Matthew McConaughey, Josh Lucas, Marisa Tomei. mickey haller és un jove advocat criminalista que dirigeix el seu negoci des del seient posterior del seu cotxe lincoln, amb el qual recorre els carrers de los angeles. entre la seva clientela figura gent de tot tipus. YELMO: 17.30 - 20.00 - 22.35 h

SeSSió matinal Diumenge: 12.00 h telèfon reServeS: 902 22 09 22

El SiCario dE dioS. Director: Scott Charles Stewart. Amb: Paul Bettany, Cam Gigandet, Karl Urban. Priest és un sacerdot guerrer que es va convertir en llegenda durant la darrera guerra vampírica. YELMO: DieS 13-16-17-18-19: 20.15 - 22.50 h. Dia 14: 22.45 h. Dia 15: 20.15 - 22.50 h telèfon reServeS: 902 22 09 22

agua para ElEfantES. Director: Francis Lawrence. Amb: Robert Pattinson, Reese Witherspoon,

problemes mentals. YELMO: 22.50 h telèfon reServeS: 902 22 09 22

Carta blanCa. Directors: Peter Farrelly, Bobby Farrelly. les dones de dos amics, per revitalitzar els seus matrimonis, els donen una setmana de llibertat. CinESA: SeSSió golfa DiSSaBte: 00.30 h telèfon reServeS: 902 33 32 3 YELMO: DieS 13-16-17-18-19: 18.15 - 20.30 h. DieS 14-15: 16.15 - 18.15 - 20.30 h SeSSió matinal Diumenge: 12.00 h telèfon reServeS: 902 22 09 22

faSt & furiouS 5. Director: Justin Lin. Amb: Vin

YELMO: 17.15 - 19.45 h. 3d: DieS 13-15-16-1718-19: 22.30 h SeSSió matinal Diumenge: 12.00 h telèfon reServeS: 902 22 09 22

no tEngaS miEdo. Director: Montxo Armendáriz. una jove marcada per una fosca infància decideix refer la seva vida i fer front a les persones que la mantenen lligada al passat. YELMO: DieS 13-16-17-18-19: 20.20 h. DieS 14-15: 20.40 h telèfon reServeS: 902 22 09 22

Águila roja, la pElíCula. Director: José Ramón Ayerra. Amb: David Janer, Javier Gutiérrez, Francis Lorenzo. a la vila s’ha de celebrar una cimera del més alt nivell, a la qual assistiran les potències més importants del moment: frança, anglaterra, Portugal i fins i tot el Papa. YELMO: SeSSió matinal Diumenge: 12.00 h telèfon reServeS: 902 22 09 22

EStrEna. arthur y la guErra dE loS mundoS Director: Luc Besson YELMO: DieS 13-16-17-18-19: 17.45 h. DieS 14-15: 16.25 - 18.30 h SeSSió matinal Diumenge: 12.00 h. telèfon reServeS: 902 22 09 22

Christoph Waltz. un jove comença a treballar per als germans Benzini com a veterinari del seu circ i allà s’enamora de marlena, una de les estrelles de l’espectacle, que està casada. CinESA: DieS 13-16-17-18-19: 16.30 - 19.20 22.00 h. DieS 14-15: 19.20 - 22.00 h telèfon reServeS: 902 33 32 3 YELMO: 17.00 - 19.30 - 22.30 h telèfon reServeS: 902 22 09 22

El último ExorCiSmo. Director: Daniel Stamm. Amb: Ashley Bell, Patrick Fabian, iris Bahr. el reverend Cotton marcus arriba a la granja de louis Sweetzer amb la intenció d’exercir el seu treball, un exorcisme rutinari a un altre fanàtic religiós amb

Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson. Des que Brian i mia toretto varen treure Dom de la presó, han hagut de creuar moltes fronteres per evitar la policia. CinESA: SeSSió golfa DiSSaBte: 01.00 h telèfon reServeS: 902 33 32 3 YELMO: 17.45 - 20.10 - 22.35 h telèfon reServeS: 902 22 09 22

hop. Director: Tim Hill. Barreja d’animació digital de darrera generació amb acció real. YELMO: DieS 14-15: 15.50 h SeSSió matinal Diumenge: 12.00 h telèfon reServeS: 902 22 09 22

rio 3d. Director: Carlos Saldanha. Blu és un ocell de l’espècie dels guacamais que un bon dia s’assabenta que és el darrer mascle que queda de la seva espècie. CinESA: DieS 14-15: 17.00 h telèfon reServeS: 902 33 32 3 YELMO: DieS 13-16-17-18-19: 18.00 h. Dia 14: 15.45 h. Dia 15: 15.45 - 18.00 h SeSSió matinal Diumenge: 12.00 h telèfon reServeS: 902 22 09 22

thor. Director: Kenneth Branagh. Amb: Chris Hemsworth, natalie Portman, Tom Hiddleston. thor és un poderós però arrogant guerrer que amb les seves temeràries accions reinicia una antiga guerra.

Sin límitES. Director: neil Burger. eddie morra és un jove que descobreix una pastilla que el fa més intel·ligent de l’habitual.

CinESA: 3d: 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.45 h telèfon reServeS: 902 33 32 3

YELMO: 22.45 h telèfon reServeS: 902 22 09 22

una escena de la pel·lícula dels germans farrelly #CEDIDA

Els dinosaures també fan cinema

e

ls dinosaures encara existeixen. Camuflats entre els humans a través d’una aconseguida adaptació del seu look, es troben repartits entre les nostres societats lluitant per la supervivència dels valors més caducs i prehistòrics. Les proves del fenomen són infinites. Una d’entre tantes és la nova comèdia dels germans Farrelly, un intent evident de negar l’evolució de la convivència entre gèneres destinat a mantenir vius els estereotips més contraris a l’evolució i la modernitat. L’argument de la pel·lícula, i tot el seu desenvolupament, gira entorn de dues idees. La primera: els homes són curts i guiats exclusivament per un trastorn obsessiu compulsiu sexual. La segona: les dones, un cop casades, són avorrides, asexuals i només busquen substituir les mares de les seves parelles. Aquestes idees són les fermes guies ideològiques d’un guió que avança a partir de la premissa següent: dues dones decideixen donar “vacances de matrimoni” als seus marits, en veure’ls atrapats per les seves inevitables fantasies sexuals. Elles, mentrestant, es quedaran cuidant els seus “altres fills”. Les situacions més caduques i absurdes també ajuden a convertir Carta blanca en un turment de gairebé dues hores per a l’espectador (home o dona) que estimi la seva llibertat i no sentir-se estigmatitzat ni estereotipat pel seu gènere. Així que hem d’estar alerta, els dinosaures no només trepitgen l’asfalt de les nostres ciutats i els passadissos de les nostres institucions. També fan cinema.

Carta blanCa (uSa-2011). DireCtor: Bobby Farrelly i Peter Farrelly. intèrPretS: wen Wilson, Jason Sudeikis, Jenna Fischer, Christina Applegate. mÉS info: www.warnerbros.es/hallpass

EL CinEmA dE CASA TEvA P

Parking 2 h gratis

CE Dimarts dia de l’espectador

65 Carnet més gran de 65 anys

VA Venda anticipada

Carnet d’estudiant universitari

CARNET JOVE Accéssos minusvàlids

1

carnet jove

2

Sessions numerades

Pagament amb targeta crèdit

agua para ElEfantES

Sin idEntidad

thor

mEdianoChE En paríS

DieS 13-16-17-18-19: 16.30 - 19.20 - 22.00 h. DieS 14-15: 19.20 - 22.00 mÉS granS De 12 anyS

16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.45 h SeSSió golfa DiSSaBte: 01.00 h mÉS granS De 12

3d: 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.45 mÉS granS De 7 anyS

16.00 - 18.10 - 20.20 - 22.30 h SeSSió golfa DiSSaBte: 00.40 h totS elS PÚBliCS


Diari de Sant Cugat Divendres, 13 de maig del 2011

54

|

www.diaridesantcugat.cat

Publicitat

www.diaridesantcugat.cat/subscriptors

Club del Subscriptor

DiarideSantCugat

Fes-te’n subscriptor ara per només 88 € l’any. Rebràs cada setmana el Diari a casa i gaudiràs de totes aquestes ofertes!*

Per veure totes les ofertes o fer-te subscriptor, visita la nostra web: www.diaridesantcugat.cat

Atenció al subscriptor: 93 589 62 82 / www.diaridesantcugat.cat Perruqueria

Restaurant

Bellesa

Òptica

Servei de color gratuït

Menú per a 2 persones, dissabte al migdia

Regal d’una sessió làser engonal

Vidres Monofocals Orgànic antireflectant reduït. CIL +/- 2 ESF +/-4

Martorell, 35-37

Rambla del Celler, 125

Pl. Lluís Millet, 2

Metzli Institut de bellesa Sabina Cañameras, 13 (Davant UIC) Mira-Sol

SANTI GALLEGO

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Teatre

Benzina

Cinema

Restaurant

Plecs Enfila’t

2% de descompte del total de la factura

Entrades per a una película de la cartellera

Menú ibèric per a 2 persones. L’autèntic sabor de la Dehesa

Diumenge, 22 de maig a les 18.00 h.al Teatre-Auditori. Pl. Centre Cultural, s/n PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Av. de Rius i Taulet

PREsENTANT EL CARNET DEL Club

Salut

Bellesa

Massatge Ayurvèdic amb oli calent de sèsam. Sessió de 50 minuts

Una sessió de fotodepilació d’aixelles

Plana de l’Hospital, 32

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

De dilluns a dijous Via Augusta, 2-14

Pl. Augusta, 3

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Fins que se n’exhaureixin les existències

Emmarcació· Novetat

Av. Lluís Companys, 6

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Sant Antoni, 24

PER A TOTS ELS SUBSCRIPTORS

25% de descompte amb l’emmarcació que desitgi


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 13 de maig del 2011

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

55

Des de fa més de cent anys, una ànima inquieta recorre el país per ajudar qui més ho necessita. De barri en barri, de carrer en carrer, de racó en racó, aquesta ànima viatgera ha anat invertint tot l’esforç, i tot el temps, a alleujar les necessitats de milers de persones i contribuir, d’aquesta manera, a mil orar la societat. Sense defallir, conscient que queda molt per fer, aquesta ànima vigorosa pensa posar-hi encara més ganes i recursos perquè moltes altres persones tinguin, en el futur, l’oportunitat de tornar a somriure. I és que una ànima com aquesta, per més que passi el temps, no canvia mai.

aff_CAT_256x325.indd 1

05/05/11 16:11


diarideSantCugat

i la setmana que ve...

13.05.2011 Sumari_PÀG. 3

|

a Fons_PÀG. 4

|

el Poble_PÀG. 6

el Temps Dissabte

màx 23º mín 17º

Diumenge

màx 21º mín 16º

l’Entrevista

|

La marató de donacions de sang arribarà a les 250 extraccions? TRObARÀs TOTA lA InFORmAcIó dIÀRIA A:

Lectors_PÀG. 16

|

Opinió_PÀG. 18

|

la Ciutat_PÀG. 20

|

Economia_PÀG. 26

|

Esports_PÀG. 30

|

Cultura_PÀG. 42

Subscriptors

La proposta

Salut. El DIARI regala entre els seus subscriptors un Massatge Ayurvèdic de 50 minuts amb oli calent de sèsam. Entra al sorteig trucant al número 93 590 86 00

Debat. Aquest divendres a les 17.30h debat amb els alcaldables a aquestes eleccions municipals de 2011. Vine i fes les teves preguntes!

Club del Subscriptor_PÀG. 54

Agenda Cultural_PÀG. 52

pere formiguera, fotògraf

#TEXT i FOTOGRAFIA: Cinta Caballé

“fotògraf, de sempre”

“Presumeixo de ser santcugatenc quan vaig per fora” Pere Formiguera fou guardonat amb el Premi Ciutat 2010 de Sant Cugat a tota una trajectòria. Durant el seu discurs (cos que ell no li agrada gaire de pronunciar), va dir que el seu error havia estat “néixer a Barcelona”. Una curiosa anècdota, ja que Barcelona li agrada molt, però prefereix Sant Cugat per viure i treballar. Vaja, es considera un santcugatenc “de totes, totes”.

www.diaridesantcugat.cat

On comença la seva trajectòria? La meva primera exposició va ser als anys 70, i em vaig adscriure a un corrent que consideràvem que la fotografia, a part dels seus usos comercials, etc., en tenia un de més poc explotat: el de ser transmissor d’idees artístiques, més abstractes. És a dir, incloure-la dintre de les diverses especialitats de l’art contemporani.

L’han qualificat de fotògraf postmodern...

Hi ha gent que ho ha dit. Jo no hi estic a favor ni en contra. A mi, m’és igual. Em sembla que sóc un fotògraf honest, això sí. Faig el que crec que he de fer. Això de les etiquetes, em sobra bastant. M’han classificat de maneres molt diverses, de manera que suposo que un punt de dificultat en la classificació sí que la hi ha.

Pere Formiguera porta la fotografia a la sang. Des de ben petit, el seu pare feia fotografies, un “aficionat avançat” l’anomena. I d’ell va heretar les seves primeres càmeres. El seu avi també feia de la fotografia el seu oci, i d’abans, ens comenta, “ja no en sap res més, perquè no existia la fotografia”. I riu. Una tradició familiar que ell va convertir en professió, i que l’ha portat fins al si de l’art contemporani, el MOMA de Nova York. No li agraden les etiquetes ni els discuros, però sí experimentar amb les fotografies que fa. Ho considera un diàleg consentit entre la persona retratada, el fotògraf i el públic. Ha viscut tan a prop de la fotografia des de petit que aquesta és la seva vida. Ni s’imagina, ni es vol imaginar, una vida sense aquest element.

Em pot explicar la seva tècnica?

Una manera de treballar ha estat intervenir físicament, manualment en la fotografia; mentre s’està fent, o un cop acabada. Em sembla que cada tema és un món, i has de triar de quina manera el resoldràs. La tècnica no és mai una finalitat en si mateixa; és un vehicle per aconseguir una imatge que sigui interessant.

Quins han estat els temes més recurrents que ha tractat?

El tema més recurrent em sembla que ha estat el retrat. El retrat incloent-hi el nu. Jo m’hi trobo molt bé, perquè treballar amb persones sempre és molt enriquidor. Un retrat és una mena de diàleg entre dues persones, però a la vegada, un diàleg públic. Això em resulta molt enriquidor, en el sentit que em sembla un acte de comunicació entre persones, múltiple, plural i voluntari per part de tots.

Ha calculat quantes fotografies ha fet?

No, em fa feredat calcular-ho. Però, no sé, només amb el projecte Cronos I en vaig fer 38.400.

I quants projectes ha fet? Ui, uns quants! [Riu]

I d’on neix aquesta passió per la fotografia?

Jo m’hi vaig acostar perquè el meu pare era el que se’n diu un “aficionat avançat”. Hi tenia molta traça. A mi em va agradar el que feia el pare, ell em va passar les seves càmares, i així vaig començar...

Una tradició familiar?

No. Be, sóc el primer fotògraf que s’hi ha dedicat professionalment. I sí, tenia un avi que n’era aficionat... i en aquest aspecte, en el de l’interès pel mtjà fotogràfic, sí, sí que és ben be seguir una tradició familiar.

Després de tota una carrera, quin treball destacaria?

Va ser molt important expo-

sar al Museu d’Art Modern de Nova York. Personalment. Perquè era una de les fites que m’havia marcat. Una d’aquelles “fites ideals”. I ara segueixo dient el mateix: tenir-ne una segona exposició. És un lloc extraordinari; una d’aquelles catedrals de l’art contemporani. Un mite per a tots els que ens interessem per l’art. I poder-hi arribar va ser una experiència extraordinària.

La repetirà?

No ho sé. Va ser una sorpresa que m’hi convidessin la primera vegada... Són aquelles coses que si les busques no les trobes; has d’esperar que es produeixin.

Què li ha suposat rebre el Premi Ciutat de Sant Cugat?

M’ha suposat una gran illusió, la veritat. En primer lloc, perquè potser es ratifica aquesta voluntat santcugatenca que he tingut sempre. I després, perquè jo suposo que tots els premis que donen a casa fan una illusió especial. Perquè tots tenim una certa consciència que són difícils.

El consideren un dels màxims exponents de l’art santcugatenc. Com ho veu, això? Em sembla molt generós que em considerin això. Jo, la veritat, és que presumeixo de ser santcugatenc quan vaig per fora.

Defineixi’m la fotografia en la seva vida.

La fotografia és la meva vida. Jo no m’imagino la meva vida sense fotografia.

Diari de Sant Cugat 858  

Diari de Sant Cugat 858, 13 de maig de 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you