Page 1

Editorial_PÀG. 3

|

a Fons_PÀG. 4

|

el Poble_PÀG. 6

|

Lectors_PÀG. 14

|

Opinió_PÀG. 16

|

la Ciutat_PÀG. 18

|

Economia_PÀG. 26

|

Esports_PÀG. 28

|

Cultura_PÀG. 38

|

Passatemps_PÀG. 46

Gorina: “Del feminisme, sort en tenim i n’hem tingut. L’esforç de tantes dones no ha estat en va” Opinió _PÀG. 17

DiarideSantCugat SETMANARI INDEPENDENT DE L’ACTUALITAT SANTCUGATENCA

www.diaridesantcugat.cat

NÚM. 753

Divendres, 6 de març del 2009

ANY XVII

1,95 €

VOLS UN MENÚ IBÈRIC DE LA DEHESA DE SANTA MARIA? CLUB DEL SUBSCRIPTOR _PÀG. 47

La justícia obliga un exregidor d’ERC a tornar el seu pis de Promusa

Inclou els suplements ‘B30’ i ‘Setmana del Llibre en Català’

el Poble _PÀG. 12

Suplements

Arriba la 27aSetmana del Llibre en Català a Sant Cugat Recinte Els voltants del Monestir acullen aquest esdeveniment cultural del 6 al 15 de març. L’oferta Més de 1.200 metres quadrats d’exposició, un fons de més de 20.000 llibres en català i activitats programades per a cada dia Les carpes s’han aixecat al voltant del Monestir de Sant Cugat #LLUÍS LLEBOT

Mésde800 parellesal 16èTrofeude BallEsportiu Esports _PÀG. 29

El Pavelló 3 va ser l’escenari de la competició #D.F.

A Fons _PÀG. 4-5

Sant Cugat tindrà un intercanviador que unirà els FGC amb la línia de Rodalies la Ciutat _PÀG. 18

Milers de pins abatuts a la serra

L’alcalde vol que es recullin de Collserola les restes de la ventada abans de l’estiu el Poble _PÀG. 6


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de marรง del 2009|

Publicitat

www.diaridesantcugat.cat


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de febrer del 2009

Editorial

|

a fons_ 4 |

el Poble_ 6 |

caçadors d’imatges

Lectors_ 14 |

Opinió_ 16 |

la Ciutat_ 18 |

per Lluís Llebot Güell www.lluisllebot.cat

Economia_ 26 |

Esports_ 28 |

Cultura_ 38 |

Diari de Sant Cugat

Passatemps_ 46

|

3

editorial

La Setmana de Sant Cugat

A

quest divendres tenim una estrena important a la ciutat, s’inaugura la 27a Setmana Catalana del Llibre en Català i, per primera vegada, l’organització ha decidit portar-la fora de Barcelona. El fet que Sant Cugat hagi estat escollida ens ha de fer aprofitar totes les sinergies que un fet cultural de primera magnitud com aquest ens pot aportar. Sant Cugat no és Barcelona i això ha estat el motiu de discòrdia dins del sector, fet que ha provocat, com en altres ocasions, la no participació del Gremi de Llibreters. En aquest país som donats a fer moltes ermites però poques catedrals i aquesta manera de ser ens afebleix i afebleix tots els nostres sectors. Precisament, en moments de grans dificultats com aquest hem de treballar plegats des de tots els àmbits per crear iniciatives que dinamitzin sectors tan importants per al país com el del llibre, on editors, distribuïdors i administracions han de sumar. La possibilitat que tenim fins al dia 15 de conèixer de prop la més gran selecció de novetats – Tot i que no eren de plata, com la joia presentada la setmana anterior per la santcugatenca Alba Casares, la tradicional fava de Sant Medir va més de 20.000 títols– o de participar en esdeestar molt present en la celebració de l’Aplec d’enguany. Els romeus que van pujar fins a l’ermita de Sant Medir van comprar els tradicionals veniments, com debats amb autors de màxirecordatoris que cada any commemoren la llegenda del sant. ma rellevància o activitats més lúdiques però vinculades a la nostra literatura, és una excel·lent oportunitat que, malgrat els problemes interns i d’organització, hem de procurar entre per Eloi Alegre tots que esdevingui un èxit i que la Setmana www.eloialegre.com obri a Sant Cugat una nova etapa i s’hi quedi. Catalunya és molt més que Barcelona, sense aquesta mirada més oberta no tindríem esdeveniments tan reeixits com el Festival de Teatre de Tàrrega o el Mercat de Música de Vic o tantes i tantes coses que feliçment han trobat en la descentralització un element de personalitat i de força que han estat clau en el seu èxit. Sant Cugat en té tots els ingredients.

Les faves, molt presents a l’Aplec

l’ascensor

K-Gat

MINISTERI DE FOMENT INTERCANVIADOR DE RODALIES

DAVID SEMPERE EXREGIDOR D’ERC

L’anunci de la construcció d’un intercanviador a Sant Cugat facilitarà la connexió de passatgers entre FGC i la línia de Rodalies de Renfe. A l’espera que es facilitin els detalls d’aquesta nova infraestructura, que no es creu que sigui fins al 2015, l’intercanviador ajudarà a fomentar l’ús del transport públic. Una millor aposta ferroviària no només ha de millorar els problemes de mobilitat a la zona, sinó que ha de combatre el canvi climàtic.

L’Audiència Provincial de Barcelona ha desestimat el recurs de l’exregidor d’Esquerra Republicana David Sempere contra la sentència que li ordenava tornar el pis de Promusa del qual havia estat adjudicatari, per no utilitzar l’habitatge com a residència habitual. La sentència confirma que no queda provat que hi residís habitualment i obliga Sempere a tornar el pis i pagar les costes del judici.

President: Ramon Grau Director: Josep Maria Vallès Edita: Premsa Local Sant Cugat, SL. c/ Sant Antoni, 42-44 08172 Sant Cugat del Vallès (BCN) www.diaridesantcugat.cat redaccio@premsalocal.com Consell Editorial: Antoni Blanch, Antoni Monerris, Francesc Carbó, Ignasi Salvat, Joan Carles Gassiot, Joan Tortosa, Joan Troyano, Joank Busquets, Jordi Casas, Josep A. Teixidó,JosepDaniel,JosepM.SansTravé,JosepM.Simeón,LluísGodayol,Montserrat Rumbau, Núria Zabala, Ramon Grau (president), Rogeli Pedró, Valentí Feixas, Víctor Alexandre i Xavier Grau Gerent: Anna Comella Redacció: Mariona Sagalés, Àlex López, Pere Fernández, Núria Gutiérrez, Carolina Mercader i Bernat Bella Correcció: Susanna Turon Departament comercial: Cristina Fernández, Michele Orrú, Sandra Boix i Elisa Palazón Fotografia:Lluís Llebot i David Fernández Col·laboradors:Àngels Solé, Anna Tó, Arcadi Oliveres, Carles Brugarolas, Carme Colomina, Christian Treceño, David Escamilla, Diana Comas, Dolors Vilarasau, Domènec Miquel, Eduard Jener, Eduard Torres, Eloi Jové, Francesc Carbó, Francesc Carol, Gerald Fannon, Guim Pros, Imma Pueyo, Ivanovitx, Jaume Clavell, Jordi Casas, Jordi Robirosa, Josep A. Teixidó, Josep M. Cabrerizo, Juank Busquets, Martí Olaya, Montse Sant, Miquel Herrada, Pep Blanes, Pep Tugues, Pere Vivó, Rafael Gomez, Quim Pla, Tomàs Grau, Trini Escrihuela, Víctor Alexandre i Victòria Camps Disseny i maquetació: Adrià Gállego, Sergi Felip i Francesc Cabeza Disseny de la maqueta original: eixida.cat Impressió: Rotimprés Tel.: 972 40 05 95 Dipòsit legal: GI-405-93 Empresa distribuïdora: Mailing Vallès (93 589 23 71). Entitats col·laboradores: Acquablock, Associació Empresarial de Sant Cugat, Aules d’Extensió Universitària, Canals Galeria d’Art, Centro Popular Andaluz, Club de Golf Sant Cugat, Club de Tennis Set Ball, Club Muntanyenc Sant Cugat, Club Voleibol Sant Cugat, Grup XXI, Olímpic La Floresta, Òmnium Cultural Sant Cugat, Penya Blaugrana Sant Cugat i Junior FC, PIMEC Vallès sud, Radiotaxi Sant CugatValldoreix, Sant Cugat Esport Futbol Club, Tapiñas, Teatre Auditori-Centre Cultural, Unió Ciclista Sant Cugat, Unió Esportiva Sant Cugat, Unió Santcugatenca. EL DIARI DE SANT CUGAT EXPRESSA ÚNICAMENT LA SEVA OPINIÓ EN ELS EDITORIALS. ELS ARTICLES SIGNATS EXPRESSEN L’OPINIÓ DELS SEUS AUTORS, QUE EL DIARI DE SANT CUGAT NO FA SEVA NECESSÀRIAMENT.


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

4

|

Editorial_ 3 |

a Fons

|

el Poble_ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 14 |

Opinió_ 16 |

la Ciutat_ 18 |

Economia_ 26 |

Esports_ 28 |

Cultura_ 38 |

Passatemps_ 46

a Fons Arriba la 27a Setmana del Llibre en Català #TEXT:

C. Mercader

#FOTOGRAFIA:

Lluís Llebot Güell

1

LA SETMANA DEL LLIBRE EN CATALÀ SE CELEBRA A SANT CUGAT DEL 6 AL 15 DE MARÇ. PER PRIMER COP S’INSTAL·LA FORA DE BARCELONA. AMB UN AIRE MÉS PARTICIPATIU QUE MAI, OFEREIX MÉS DE 1.200 METRES QUADRATS D’EXPOSICIÓ AL VOLTANT DEL MONESTIR PER DONAR A CONÈIXER MÉS DE 20.000 TÍTOLS DEL FONS EDITORIAL EN CATALÀ

EL LLIBRE EN CATALÀ

L

a festa del llibre a Catalunya és, per antonomàsia, Sant Jordi. A part, però, existeix un esdeveniment directament relacionat amb el món editorial amb una llarga història, potser menys conegut fora de la Ciutat Comtal. Es tracta de la Setmana del Llibre en Català. Aquest esdeveniment cultural se celebrarà a Sant Cugat del 6 al 15 de març i ho farà amb un aire nou. Per primer cop en molt de temps se celebra fora de la capital catalana i, a més, ofereix un gran nombre d’activitats relacionades amb el món del llibre.

La 27a edició de la Setmana del Llibre en Català es converteix enguany en una festa de les lletres i les arts catalanes. Un espectacle de producció pròpia, la participació d’un gran nombre de personalitats literàries o diferents tallers, entre altres elements, contribueixen a crear un esdeveniment renovat, diferent, molt més participatiu. Tot i això, la Setmana del Llibre en Català no renuncia a oferir una gran llibreria per donar a conèixer, i adquirir, una gran part de la producció editorial en català que es troba al mercat. Els voltants del Monestir acullen tres grans espais temàtics amb més de 20.000 títols de fons editorial. La carpa de la plaça

d’Octavià estarà dedicada als llibres de narrativa i a les activitats adreçades als adults, com per exemple els debats retòrics o les taules rodones. Un altre dels espais, ubicat en aquesta ocasió al passeig dels Plàtans, presenta els llibres de no-ficció. El gènere inclou l’assaig, la història, la gastronomia o la salut, entre molts altres. El tercer espai és per als llibres del públic infantil i juvenil, on també s’ofereixen tallers i espectacles familiars, de pallassos, màgia, titelles o malabarisme. L’esdeveniment, però, no té lloc exclusivament a la ciutat. Palma de Mallorca celebra durant aquests mateixos dies la seva Setmana del Llibre en Català.

Les activitats La Setmana de Sant Cugat es pot seguir en directe des de Cugat.cat, que retransmetrà l’esdeveniment. L’acte inaugural té lloc al Claustre del Monestir, divendres 6 al migdia, i compta amb la presència del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, de l’alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, i del president de la comissió organitzadora, Albert Pèlach. A la inauguració, a més, es representa el primer espectacle de concepció pròpia de la Setmana: Poesia i llibertat, que combinarà textos de Schiller,


www.diaridesantcugat.cat

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Divendres, 6 de març del 2009

Diari de Sant Cugat

Esports

Passatemps

4

2

música de Haydn i les interpretacions de Carme Sansa, Sílvia Bel i el quartet de corda d’una de les entitats amb més força de la ciutat, Camerata Sant Cugat. El públic en general tindrà l’oportunitat de gaudir de l’espectacle el dia de la clausura, diumenge 15, a les sis de la tarda, també al Monestir. Un dels clàssics de la Setmana és el Premi Trajectòria, que enguany recau en l’escriptora catalana Isabel-Clara Simó, en reconeixement a la seva tasca. El lliurament del premi serà el dimarts 10. La trobada estarà presentada per Oriol Bohigas, mentre que l’actor Jordi Boixaderas serà l’encarregat de llegir poesia inèdita d’Isabel-Clara Simó. Aquest guardó ha premiat autors de renom des del 1997, quan va néixer. Josep Palau i Fabre, Quim Monsó, Emili Teixidor, Miquel Martí i Pol o Josep Maria Espinàs han estat alguns dels homenatjats. A banda de les activitats que acullen les carpes instal·lades, destaquen totes aquelles que se celebren en diferents punts del territori català. En són un exemple el Dictat o la Lectura pública. Pel que fa al primer, previst per al dissabte 7, a les dotze del migdia, consisteix en un dictat a càrrec de l’actriu Gemma Brió, que llegirà un text de Lluís Anton Baulenas, el darrer Premi Sant Jordi 2008. El dictat es retransmetrà

Un dels clàssics de la Setmana és el Premi Trajectòria, que enguany recau en l’escriptora Isabel-Clara Simó

3

pel portal anellacultural.cat a set poblacions diferents. Per a la Lectura pública, programada per al dissabte 14, també a les dotze del migdia, ja s’hi han inscrit fins a deu poblacions catalanes. Enguany es llegirà Aventures extraordinàries d’en Massagran, de Josep Folch i Torres. Un altre dels reclams més importants és la signatura de llibres que fan cada any diferents autors de renom. Una llista de luxe que posa de manifest el nivell de la 27a Setmana del Llibre en Català.

Discrepàncies La Setmana arriba a la ciutat no exempta de polèmica. I és que el Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya ha abandonat l’organització de l’esdeveniment pel fet de celebrar-se fora de Barcelona, ja que creu que perd “difusió” i pel caire de festival que ha adoptat l’esdeveniment. Albert Pèlach considera que aquest fet “és un clàssic”, perquè ja ho han fet en altres edicions (a les del 2004 i del 2006, per exemple) i a la vegada, però, li resta importància assegurant que no afecta de cap manera la programació. Per Pèlach, a més, un dels objectius primordials de la Setmana és “dinamitzar” els llibres en català, “fer que se’n parli” i no dedicar-se exclusivament a promocionar-ne la venda, ja que “els llibres es venen tot l’any”.

1. Els voltants del Monestir acullen aquest esdeveniment, pel qual s’han instal·lat tres carpes, una a la plaça d’Octavià, una altra al passeig dels Plàtans i una darrera a la plaça del Rei 2. El recinte d’exposició de llibres de narrativa, davant del Monestir 3. Horaris de les signatures dels autors que assistiran a la Setmana del Llibre. A sota, un mapa esquemàtic del recinte #LLUÍS LLEBOT

|

Cultura

|

|
Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

6

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble

www.diaridesantcugat.cat |

Lectors_ 14 |

Opinió_ 16 |

la Ciutat_ 18 |

Economia_ 26 |

Esports_ 28 |

Cultura_ 38 |

Passatemps_ 46

el Poble

Sant Medir _PÀG. 10

Centenars de persones van pujar fins a l’ermita de Sant Medir per celebrar la festivitat del copatró de la ciutat

Passarà la setmana que ve:

La dona de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, Marta Ferrussola, ofereix una xerrada dins el curs de l’Aula d’Extensió Universitària | 10 de març, a les 17.30 h, al Teatre la Unió

Ventada. D’aquí a un mes s’incrementaran els efectius humans per recollir les desenes de milers d’arbres abatuts a la serra de Collserola en l’insòlit temporal de vent del passat mes de gener

Uns 60.000 pins esperen ser recollits a Collserola L’alcalde Recoder alerta que la serra pot ser perillosa a l’estiu El consorci, preocupat perquè no troben destí per a la fusta Núria Gutiérrez Bonet nuria.gutierrez@premsalocal.com

VENTADA. Els recursos humans per recollir les restes dels 60.000 arbres abatuts a Collserola per la ventada del mes de gener es reforçaran d’aquí a un mes, segons ha informat el Consorci del Parc de Collserola, tot i que la majoria, els que estan situats bosc endins, no podran ser recollits per les dificultats d’accés i la falta de recursos econòmics. El dia de la ventada van treballar fins a sis equips per retirar els pins del camí

i fins ara hi han treballat tres equips del parc. A partir del mes d’abril, dues brigades provinents dels treballadors en atur contractats per la Generalitat per a aquesta tasca reforçaran l’operatiu del parc, així com treballadors provinents del conveni de la Diputació amb La Caixa. Segons el gerent del Parc de Collserola, Marià Martí, es treballarà principalment en franges de baixa combustibilitat, és a dir, a la xarxa de pistes i al marge dels camins, netejant la vegetació de manera que si hi hagués un incendi, no s’estengués. “Bosc endins farem alguna actuació, perquè hi ha hagut clapes de 2.000 metres quadrats arrasades, però no hi ha diners per treure’ls tots, a més de la dificultat per accedir-hi”, ha assegurat Martí, que ha estimat que trigaran mesos, segurament un any, a portar a terme aquesta actuació. “Intentarem que la xarxa de pistes estigui neta abans de l’estiu”, ha afegit el gerent

col·lapsades per la llenya que ve de França, perquè la zona de les Landes és una regió plana i és més fàcil recollir la fusta, a banda que els ajuts del govern francès per recollir els arbres són més elevats que els de l’Estat espanyol. Des del parc han assegurat que totes aquelles persones que vulguin recollir la fusta dels camins “ens faran un gran favor” i han avançat que s’està treballant en una possible col·laboració amb l’Ajuntament de Molins de Rei perquè recullin aquesta fusta per a la planta de biomassa del barri de la Granja, on tenen un sistema d’aigua calenta alimentat per residus de fusteries. El consorci busca acords per trobar un destí a la fusta acumulada al bosc #LLUÍS LLEBOT

del parc. Pel que fa al risc d’incendi, l’alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, ha demanat a la Generalitat i a la Diputació “que estigui a l’altura de les circumstàncies”, perquè netegin el bosc d’aquestes restes abans que arribi l’estiu, “per-

què si no tindrem una serra molt perillosa”. Només a la zona santcugatenca del parc van caure 15.000 pins blancs, segons ha estimat el Consorci. El gerent del parc, en canvi, considera que “no constitueix cap risc perquè fa molts anys que la prevenció d’incendis es

basa en la detecció immediata i a tenir una xarxa de pistes totalment operativa i senyalitzada”. Martí ha assenyalat com a principal problema de la gestió de la postventada el destí de tota aquesta fusta. Les empreses de recollida estan

Nova alerta de vent Avís. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per risc de vent que inclou la comarca i que alerta de ratxes superiors a 90 km/h fins avui a les 12 h.


www.diaridesantcugat.cat

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

Bricolatge i idiomes, els serveis més sol·licitats al Banc del Temps Augment. La iniciativa registra 29 socis nous i se situa en 184 persones, la majoria de les quals són dones Fortuny: “L’èxit és el seu manteniment i la seva consolidació” Núria Gutiérrez Bonet nuria.gutierrez@premsalocal.com

BALANÇ. Bricolatge, aprenentatge d’idiomes o costura són alguns dels serveis més demandats pels socis del Banc del Temps de Sant Cugat, que el 2008 va arribar al seu quart aniversari amb 184 socis, després d’incrementar-se l’any 2008 en 29 persones. Unes xifres que denoten una bona salut d’aquesta iniciativa, l’èxit de la qual és “la seva consolidació i el seu manteniment”, segons la tinenta d’alcalde de Serveis a la Ciutadania, Carmela Fortuny.

Fortuny –dreta– presenta les dades del Banc del Temps #LL. LLEBOT

Intercanviar una hora de bricolatge per arreglar una prestatgeria per una hora de costura per agafar els baixos d’uns pantalons. És un possible exemple dels 191 intercanvis que s’han fet el 2008 i que han suposat un

total de 376 hores. El perfil del soci correspon a una dona (78%) amb una edat compresa entre els 50 i 70 anys i que té estudis universitaris (56,6%). El ventall de professions dels socis és molt ampli, però les categories

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

professionals més habituals són medicina i serveis socials, educació i administratius. Cal destacar, així mateix, la presència de persones jubilades. Les activitats més ofertes han estat les que fan referència a formació i idiomes, activitats de lleure, tasques domèstiques i cura del cos i la salut. Pel que fa a les activitats més demandades, les que tenen més èxit són conversa d’idiomes, costura, bricolatge, massatges i acompanyaments i passejos. L’any 2008 ha destacat, així mateix, per l’augment d’intercanvis grupals de conversa d’idiomes, sortides a la muntanya, xerrada de temes diversos o el grup de Reiki. En total, s’han fet 26 intercanvis grupals, que han suposat 62 hores. Un dels objectius dels bancs del temps és trencar l’aïllament de la vida urbana i crear un nou espai per apropar les persones. En aquest sentit, Josefina Abella Colomer, una de les sòcies del banc, explica que s’hi va inscriure per “conèixer gent, ser útil i ocupar el temps en un moment de la teva vida en què comences a disposar-ne”. “Quan vaig arribar a Sant Cugat no coneixia ningú i vaig pensar que era una cosa molt positiva perquè contactes amb persones i coneixes els voltants”, assenyala Dagmar Dieter, una altra sòcia.

|

Economia

|

Divendres, 6 de març del 2009

Diari de Sant Cugat

Esports

Passatemps

|

Cultura

|

|

el síndic JAUME CLAVELL sindic@santcugat.cat

No perdeu l’esperança

E

l 6 de febrer, en la columna del DIARI vaig parlar del necessari diàleg. Avui parlaré del seu paradigma. De la percepció que se’n té, com s’entén, com es veu, com s’interpreta. Si no es té clar què és el diàleg, per molt que un s’hi esforci, no hi arribarà mai. Tan sols intentar-ho és d’una ineficàcia absoluta, a causa de la més que previsible manca de resultats. Als polítics, als líders de les empreses privades i als servidors públics de l’Administració se’ls hauria d’exigir una actitud positiva i capacitat per entendre

Als polítics i als servidors públics se’ls hauria d’exigir capacitat per entendre que el problema rau en com es veuen les coses que el problema rau en com es veuen les coses, que si un les veu diferent, també pensa i sent diferent. Llavors caldrà iniciar el diàleg. Primer de tot, entendre com veuen les coses els altres, cosa que els fa pensar i sentir diferent de nosaltres. Després, ser entesos de com les veiem nosaltres, cosa que ens fa pensar i sentir diferent. Escoltar no és estar d’acord, sinó entendre la persona de forma completa, emocionalment i intel·lectualment. Les coses tal com són són la realitat, però quan pensem com haurien de ser són els valors. I aquí es fa necessària l’entesa i el diàleg. Cap polític ni líder no hauria de ser escollit pel poble sense tenir i demostrar capacitat per dialogar i sense saber que significa. N’hi ha tants, que així ens va. El clam obamaià, “We can”, suposa implícitament independència i diàleg, per tant suposa que puc fer-ho, que sóc responsable i que puc escollir i com que sóc independent puc escollir la interdependència i llavors podrem clamar plegats: “Podem fer-ho”, i podrem cooperar i ajuntar tots els nostres talents i habilitats per aconseguir-ho. Així és com entenc la il·lusionada esperança de la crida de l’Obama. “We can” és esperança.

7


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

El CPA mostra l’essència El CMSC organitza la novena andalusa en la celebració Ruta dels Tres Monestirs de la seva diada Unirà els de Sant Cugat, Sant Llorenç aniversari. El Centro Popular Andaluz de Sant Cugat va celebrar el segon aniversari de la construcció de la seva seu Núria Gutiérrez

nuria.gutierrez@premsalocal.com

CiutadanS. Actuacions flamenques i potaje andaluz. Així és com es va celebrar el Dia d’Andalusia al Centro Popular Andaluz de Sant Cugat (CPA), que va aplegar a la seva seu centenars de persones els dies 27 i 28 de febrer. L’acte va servir, a més, per celebrar el segon aniversari de la construcció de la seu de l’entitat santcugatenca a l’avinguda Francesc Macià. Les celebracions van començar divendres amb un acte protocol·lari a l’auditori de l’entitat, que va comptar amb la presència dels partits amb representació municipal. Davant de més de 200 persones, el president del CPA, Antonio Rodríguez, i l’alcalde Lluís Recoder van anunciar la pròxima signatura d’un nou conveni marc en què s’establiran els compromisos que assumeixen l’entitat i el consistori. Rodríguez va mostrar la seva satisfacció pel compromís adquirit per l’Ajuntament assegurant la presència

i Montserrat

r E C o r r E g u t. L a R u t a dels Tres Monestirs arriba aquest diumenge, 8 de març, a la seva novena edició. Aquest recorregut que organitza el Club Muntanyec (CMSC) de Sant Cugat amb altres clubs muntanyencs del Vallès amb una periodicitat biennal, unirà el Monestir de Sant Cugat amb el de Montserrat passant pel monestir de Sant Llorenç, a la Mola. L’activitat suposarà un recorregut de 53 quilòmetres. Les inscripcions es podran fer fins aquest divendres, 6 de març, a les seus de les diferents entitats,

La ruta sortirà de Sant Cugat i arribarà a Montserrat #ARXIU

amb un preu de 16,50 euros (dels quals 1,50 corresponen a l’assegurança, que es tornarà a l’arribada a qui ja en tingui). Un cop a Montserrat, s’ha previst la tornada en autocar, que tindrà un cost de 9 euros.

La sortida de la ruta s’iniciarà al recinte dels Monestir de Sant Cugat, a la plaça d’Octavià, de 5 a 7 del matí, i la tornada tindrà lloc a la plaça del monestir de Montserrat, de 14 a 19.30 h. _N. Gutiérrez

El ‘potaje andaluz’ va aplegar 125 persones #DAVID FERNÁNDEZ

de la caseta del CPA a la Festa Major del municipi, tot i l’actual situació de crisi. Recoder va destacar que el Dia d’Andalusia és una data important “per estrènyer lligams” entre la cultura catalana i andalusa de les quals va aventurar a dir que en formen una de sola, la catalanoandalusa. L’alcalde va animar totes les generacions d’andalusos a la ciutat a perdre la por a parlar català. Recoder també va fer referència a la crisi, de la qual va

dir que està afectant d’una manera especial Espanya i Catalunya, i va destacar la importància del nucli familiar, que ha d’actuar amb solidesa, en la seva superació. 125 persones van gaudir dissabte del ja tradicional potaje andaluz, una activitat amb molt d’èxit a l’entitat que obliga l’organització a posar un límit d’assistència. Així mateix, van tenir lloc diverses actuacions flamenques, entre elles, les d’una companyia flamenca de Sevilla i un cantaor de Cadis.

Una trobada mostrarà teràpies complementàries per tractar el Parkinson taLLErS. La iniciativa Unidos contra el Parkinson, formada per associacions de lluita contra la malaltia d’arreu del món, inclosa l’associació d’Amics de la Neurologia de

Sant Cugat, està organitzant la segona trobada internacional, enguany sobre la importància de les teràpies complementàries en la lluita contra la malaltia.

La trobada, que tindrà lloc a Blanes i Lloret de Mar entre el 9 i el 16 d’octubre, inclou tallers pràctics de fisioteràpia, logopèdia,acupuntura,musicoteràpiai tallersocupacionals,entrealtres, i diferents sessions informatives i taules rodones. Un dels organitzadors, Josep Castellà, ha destacat que l’objectiu de la trobada és demostrar que aquestes teràpies alternatives són necessàries. _N. Gutiérrez

Menú diari, de cap de setmana i per a grups! Disposem de dos amplis menjadors amb una capacitat d’entre 20 i 60 comensals per celebrar tot tipus de banquets BATEJOS, COMUNIONS, CASAMENTS, ANIVERSARIS...

BAR - RESTAURANT Pl. Octavià, 6, • Tel./fax: 93 674 10 47 • Tel.: 93 589 27 02 www.mesonsantcugat.com • info@mesonsantcugat.com


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de marรง del 2009

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|
Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

10

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

El mal temps no desllueix l’Aplec de Sant Medir

|

Cultura

|

Passatemps

1

Ventada. Els santcugatencs que van pujar a peu fins a l’ermita van presenciar restes de pins i arbres malmesos pel temporal de vent del 24 de gener L’alcalde va demanar la declaració de parc natural de Collserola La penya Pericos, banderers d’enguany, un dels protagonistes Núria Gutiérrez Bonet nuria.gutierrez@premsalocal.com

APLEC. Malgrat l’amenaça de pluja i el fred que va rondar tot el matí, centenars de santcugatencs fidels a la tradició van celebrar el passat dia 3 la festivitat de Sant Medir pujant a l’ermita del sant, a Collserola, en un aplec marcat pels visibles efectes de la ventada de gener. Tot i que l’Ajuntament va retirar més d’un centenars d’arbres caiguts o malmesos pel temporal, els ciutadans que van pujar fins a la vall de Gausac van poder veure les restes de nombrosos arbres a una i altra banda del camí.

Els romeus que van passar el dia a l’esplanada tampoc no van poder fer foc a terra i van haver de cuinar el dinar en desenes de bidons que va habilitar l’Ajuntament per a l’ocasió per evitar el risc d’incendi. La diada va transcórrer amb tota normalitat i es van poder fer totes les activitats programades. Cal destacar l’actuació de la Cobla Contemporània, que va oferir dues ballades de sardanes, la dels Castellers de Sant Cugat, que van aixecat dos pilars, i la presència de la penya Pericos de Sant Cugat, que van ser els banderers. Després de l’arribada dels gegants de la ciutat, en Joan i la Marieta, així com en Valentí, que hi va pujar per primer cop, va tenir lloc l’ofici cantat i la missa, en què es van beneir les banderes de la Penya Regalèssia i de les prop de 30 colles de Gràcia, Sarrià Sant Gervasi i la Bordeta, que s’hi

van desplaçar amb motiu de la festivitat. Un nombrós dispositiu de Mossos, Protecció Civil i Policia Local, incloent-hi agents amb els nous vehicles seagway, es van desplaçar fins a la vall per controlar que l’aplec es desenvolupés sense incidents.

2

Tradició viva La festa de Sant Medir és la tradició més antiga de Sant Cugat i la seva història e s r e mu n t a a l s e g l e i i i . Històricament, ha estat molt viscuda i, segons l’alcalde Lluís Recoder, no només ha de servir per recordar la identitat de la ciutat i reviure-la, “sinó també per renovar cada any el nostre compromís per la conservació de la serra de Collserola”. En aquest sentit, Recoder va aprofitar l’avinentesa per tornar a reclamar a la Generalitat que acceleri la declaració de Collserola com a parc natural, perquè “s’està retardant massa”.

3

1. Ofici de Sant Medir 2. Actuació dels Castellers de Sant Cugat 3. Els santcugatencs que van pujar a l’Aplec van cuinar el dinar en els bidons habilitats per l’Ajuntament #LLUÍS LLEBOT


www.diaridesantcugat.cat

Editorial

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

S’obren els terminis d’inscripció a les Barraques Els grups de música hauran d’enviar una maqueta a MySpace

L’escriptor Harry Moreno #LLUÍS LLEBOT

La història dels jueus a través de la biografia de Moreno L’Aula d’Extensió Universitària escolta les vivències de l’escriptor COL·LOQUI. La darrera activitat de l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de Sant Cugat va portar l’escriptor Harry Moreno a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Moreno va oferir dues xerrades, el dia 24 i el dia 26 de febrer, on va explicar la seva vida a partir de l’obra autobiogràfica Caminando y hablando, la historia real de una familia sefardí. El col·loqui va començar amb una explicació de l’au-

tor sobre el títol de l’obra, i va aclarir que sefardí fa referència als jueus expulsats d’Espanya. Les vivències personals i familiars que relata l’escriptor nascut a Bulgària formen part del maltractament que va rebre el poble jueu durant bona part del segle XX. Així doncs, durant la conferència Moreno va explicar en primera persona alguns drames que ha viscut amb la seva família, com la destrucció de la botiga del seu avi, la persecució del règim nacionalsocialista, la vida en els guetos jueus i altres històries que comparteixen molts altres jueus. _B. Bella

L’escola Àgora crea una publicació digital COMUNICACIÓ. L’escola Àgora ha creat una publicació digital amb l’objectiu de créixer en l’àmbit educatiu i aportar nous serveis tant als seus alumnes com als pares. Actual és una publicació en què els alumnes elaboren

Diari de Sant Cugat

Divendres, 6 de març del 2009 |

i publiquen articles i realitzen tallers sobre el món de la informació. Entre els seus continguts hi ha una selecció de notícies recollides de diferents mitjans de comunicació, d’interès social, cultural i esportiu. _N. Gutiérrez

CANDIDATURES. Ja és obert el procés d’inscripció per a les entitats i grups de música que vulguin participar en les Barraques de la Festa Major 2009, organitzant una barraca o oferint un concert. Enguany, la Comissió de Barraques ha presentatnovetatsquantalaselecció de les bandes que tocaran a l’espai de Barraques. Els grups de música interessats hauran d’apuntar-se a l’espai virtual, confeccionat per a l’ocasió, www.myspace.com/brrq09escenaris. Així mateix, hauran d’enviar-hi la seva maqueta abans del dia 5 d’abril. Pel que fa a l’assignació de barraques a les entitats

Cultura

|

Passatemps

|

11

carrer major ÀNGELS SOLÉ

Justícia a la carta

Edició de Barraques de l’any passat #ARXIU

de Sant Cugat, fins al dia 12 de març les associacions que vulguin un estand hauran de posarse en contacte amb la Comissió de Barraques mitjançant el correu electrònic brrq09@gmail. com. El mateix dia 12 es farà una reunió informativa al Casal de Joves TorreBlanca per a les entitats participants.

La Comissió, que està pendent de les possibilitats que els ofereixi l’Ajuntament, encara està preparant els criteris i requisits de selecció tant per als grups de música com per a les candidatures d’entitats per obtenir una barraca.

Talls de vies i una vaga de fam, noves protestes dels estudiants per Bolonya

dos sentits de la carretera B-30, a l’altura de la UAB. La protesta va durar mitja hora i va provocar retencions a Sant Cugat de 6 quilòmetres en sentit Girona. D’altra banda, l’estudiant Tomàs Sayes està en vaga de fam amb l’objectiu d’aturar el Pla de Bolonya. El dia 23 de febrer Sayes va iniciar el període de dejú i encara espera una resposta de la Conselleria d’Innovació, Universitat i Empresa.

REBUIG. Les protestes estudiantils contra el Pla de Bolonya tornen a fer-se sentir. En la darrera setmana s’han registrat dos fets que evidencien el rebuigd’unapartdelsalumnes

|

universitaris cap al nou espai europeu d’educació superior. El dimecres, més d’un centenar d’estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) van manifestar-se en els

_B. Bella

_B. Bella

C

om heu pogut observar, el Tribunal Constitucional va denegar el recurs d’empara interposat per les formacions polítiques de l’esquerra abertzale, D3M i Askatasuna, amb l’argument que alguns dels seus membres han tingut relació amb ETA. La conseqüència d’aquesta sentència va ser l’anul·lació de les llistes d’aquests partits i, per tant, la negació del dret de participació política d’una part del poble basc. Aquesta sentència és conseqüència d’una llei de partits (PP, PSOE, CiU, CC, PA) que pretén eradicar el terrorisme i garantir, segons diu el seu preàmbul, el funcionament del sistema democràtic. Però, i la Constitució Espanyola? On queda l’article que garanteix incondicionalment la llibertat d’expressió, associació i participació en els assumptes públics, màxima garantia de qualsevol sistema democràtic, i previ a qualsevol llei? I per què aquest mateix poder judicial no ha tingut cap problema a permetre que molts representants de la dictadura franquista hagin format part de les llistes electorals de partits espanyols durant els 30 anys de democràcia? Que no era la dictadura franquista un terrorisme d’estat? Quins són els límits d’un sistema judicial a la carta? I pel que fa al País Basc, i fent un paral·lelisme amb el cas irlandès, permeteu-me que recordi que va ser el Sinn Fein, el braç polític de l’IRA, qui va posar fi al propi IRA. Perquè un partit polític sempre obre una porta al diàleg. La seva il·legalització o exclusió és una porta oberta al conflicte, i la democràcia sempre hi surt perdent.

angelssole@telefonica.net


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

12

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Confirmada la sentència que obliga l’exregidor Sempere a tornar el seu pis a Promusa L’Audiència ha desestimat el seu recurs d’apel·lació denegat. L’Audiència Provincial de Barcelona ha desestimat el recurs d’apel·lació presentat a Promusa per l’exregidor d’ERC, David Sempere, contra la sentència que l’obligava a retornar un pis de protecció municipal

a l’Ajuntament per no haverlo utilitzat com a residència habitual, tal com s’exigeix als adjudicataris. En la seva sentència, l’Audiència interpreta que Sempere no va aconseguir provar que vivia al pis de Promusa, tal com ell argumentava, i el condemna a pagar les costes del recurs. El Jutjat de Primera Instància número 5 de Rubí va con-

Mor Joan Buscallà, un dels fundadors de la Penya Regalèssia

Joan Buscallà, a la dreta de la imatge #ARXIU

david Sempere #ARXIU

defunCió. Dimecres passat, 4 de març, va morir a l’edat de 86 anys Joan Buscallà Grau, membre destacat dels fundadors de la Penya Regalèssia i vicepresident a l’Associació de Preservació del Patrimoni Cultural de Sant Cugat (APAC). Buscallà va viure el seu últim Aplec de Sant Medir dimarts, un dia abans de la seva mort, i va tenir l’ocasió de lliurar a les portes de l’antic ajuntament la bandera de Sant Medir de la Penya als banderers d’enguany, que la van pujar fins a l’ermita del sant a la vall de Gausac perquè fos beneïda. El seu funeral tindrà lloc avui, 6 de març, a les 10 del matí, en una cerimònia al Monestir oficiada pel pare Victori. _Redacció

|

Cultura

|

Passatemps

demnar l’any 2005 Sempere i la seva dona a retornar a l’empresa de promocions municipals (Promusa) un pis del carrer de Joan Amades perquè no era la residència habitual de la parella. L’exregidor, que va obtenir les claus del pis quan formava part de l’equip de govern –va ser regidor entre 1998 i 1999–, va assegurar després de la sentència del 2005 que havia complert estrictament els termes del contracte i presentaria un recurs. Finalment aquest recurs ha estat desestimat a la sentència de l’Audiència Provincial el passat 26 de febrer. La nova sentència considera que Sempere i la seva dona no han pogut demostrar l’ocu-

pació del pis amb rebuts o testimonis del veïnat. Sempere va assegurar en el judici del 2005 que l’habitatge de protecció oficial era la seva vivenda habitual, ja que segons l’acusat no vivia a la residència familiar de la Floresta perquè s’havia separat de la seva parella. De la seva banda, el jutge de Rubí va resoldre que el santcugatenc retornés el pis per manca de proves aportades i després de veure indicis d’incompliment de contracte, ja que fer servir l’habitatge de Promusa com a residència habitual és un dels requisits essencials per ser titular d’una residència de protecció oficial a la ciutat. _N. G. Bonet

Els centres d’educació de la ciutat obren portes PreinSCriPCionS. Els centres d’educació públics de la ciutat i les escoles bressol del municipi portaran a terme diverses jornades de portes obertes adreçades als pares durant els mesos de març i abril. Als CEIP aquestes jornades van començar ahir, concretament al col·legi Joan Maragall, i s’allargaran fins al dia 13 de març. El dia 12 començarà el torn dels instituts públics, que mostraran els seus centres a pares i joves fins al dia 18; la majo-

ria d’IES obrirà portes des de les set de la tarda. A partir del 31 de març començarà el torn de les escoles bressol municipals. Fins al proper 5 de juny, l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) informarà i assessorarà tots els pares que s’hi adrecin sobre el procés de preinscripció escolar del curs 2009-2010 als centres educatius del municipi i sobre les característiques, places o activitats extraescolars que imparteixen.

pinyons

ConferènCia

el JudaiSme a la narrativa 12 DE mARç

19.30 h Arxiu Nacional de Catalunya

Els Amics de la Unesco Valldoreix-Sant Cugat proposen una xerrada sobre el judaisme a càrrec de l’escriptor Alfred Bosch, dins el cicle de conferències El món jueu i palestí d’aquest mes. ProteSta

Concentració veïnal contra l’alça de preus Sant Cugat, com altres ciutats del país amb representació veïnal, protestarà dimarts vinent, 10 de març, a la plaça de la Vila (20 h) contra l’alça de preus per sobre de l’IPC dels serveis bàsics en un moment de dificultat econòmica per a les famílies a causa de la crisi. La Federació de Veïns de Sant Cugat ha convocat la concentració després que la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya aprovés aquesta campanya de mobilització veïnal en assemblea.

_N.G.B.

diSCaPaCitatS

www.ideaprint.es ideaprint@ideaprint.es 93 590 10 86 Sant Antoni, 15 bis Sant Cugat

· Acabaments · Producció d’estands · Escàner · Impressió de gran format Fusteria · Pintura · Electricitat · Imatge · Àudio · Vídeo · Contractacions

un blog denuncia les barreres arquitectòniques del municipi El santcugatenc Carlos Busquets, que fa uns mesos va iniciar una campanya de recollida de signatures per demanar l’accessibilitat als trens Renfe per als discapacitats, ha creat un blog a internet, Blog sin barreras, per denunciar la falta d’accessibilitat a carrers i edificis de la ciutat i altres localitats mitjançant fotografies.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de marรง del 2009

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

13


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

14

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió_ 16 |

la Ciutat_ 18 |

Economia_ 26 |

Esports_ 28 |

Cultura_ 38 |

Passatemps_ 46

lectors@diaridesantcugat.cat ENVIA’NS ELS TEUS MISSATGES: PER CORREU ELECTRÒNIC: santcugatencs@diaridesantcugat.cat

Les cartes enviades no poden superar les 15 línies mecanografiades o els 1.000 caràcters (espais inclosos). El DIARI DE SANT CUGAT es reserva el dret a tallar en qualsevol cas el text, així com a publicar-les en aquesta pàgina.

PER CORREU TRADICIONAL: Sant Antoni, 42-44 08172 Sant Cugat del Vallès (BCN)

cartes dels lectors Prou abusos Iniciem aquesta campanya pública del moviment veïnal a Sant Cugat després de la proposta que va tenir el suport de la totalitat de l’assemblea del passat 18 de febrer, convocada a les cotxeres de Sants per la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya. Tots els municipis de Catalunya amb representació veïnal el dia 10 de març, a les 8 h del vespre, organitzarem una concentració per manifestar i denunciar públicament l’alça generalitzada dels preus dels serveis bàsics per sobre de l’IPC, en una situació en què els salaris estan congelats i el nombre d’aturats augmenta dia a dia. Les economies familiars estan en un moment delicat. La crisi és generalitzada i els afectats per l’atur arriben a l’11,8% de la població de Catalunya. Els preus dels serveis bàsics augmenten: l’electricitat fins a un 3,4% després de l’11% de l’any passat i amb una previsió d’increment aquest any per sobre del 31% (juliol/2009). L’aigua en l’àrea metropolitana arriba al 8%. La brossa un 7%, el transport públic metropolità una mitjana de 4,7%, els bitllets de Rodalies un 6 i 5%, els peatges un 4,6%, etcètera. Per aquest motiu, els santcugatencs sortirem al carrer en aquesta primera acció el proper dia 10 de març, a les 8 h del vespre, a la plaça de la Vila, davant l’ajuntament de Sant Cugat.

lectors@diaridesantcugat.cat

Gràcies Carta d’agraïment al CAP de Valldoreix i a l’Hospital Mútua de Terrassa. Vull agrair a la Dra. Marta Serra del CAP de Valldoreix, el seu “ull clínic” i la rapidesa a demanar les proves que varen diagnosticar un càncer de còlon amb metàstasi al meu marit i el suport que ens ha donat a tota la família en aquest procés. A la Dra. Arantxa Muñoz, per la seva ràpida intervenció i ànims que tot sortiria bé. Al Dr. Lluís Cirera per la seva professionalitat i el seu tracte humà, “la quimio cura i la humanitat ajuda”. Al Dr. Esteve Cugat, per haver-se dedicat a estudiar i posar en pràctica una tècnica quirúrgica per poder “viure amb un mínim de fetge”. A tots els que formen els equips, a les infermeres d’UVI, a les de consulta i recepció i a les de l’hospital de dia, que no poso noms per no deixar-me algú. A tota aquesta xarxa de professionals de l’Hospital Mútua de Terrassa del primer a l’últim. Gràcies.

E. JORDANA cop em sento més neguitós pel que aquesta dona explica dels seus maltractaments i que fins i tot ha de marxar de la ciutat de Sant Cugat, on ha viscut des de molt petita, perquè té por del seu exmarit i pare dels seus fills, fins i tot havent estat casada al nostre Monestir. En veure el nom de Cuca em fa pensar en una família que jo conec i que ens uneix una bona amistat, ells no m’han dit mai noms ni de moment volen identificar-se, però jo no he d’amagar res i si és pel bé d’ella i els fills, i si volen tornar a viure a Sant Cugat, no tindré cap problema a identificar la persona que viu entre nosaltres i no és el que sembla. Per tot això voldria dir que aquesta persona que jo pen-

so, l’exmarit de la Cuca, fins i tot desenvolupa un càrrec que podríem denominar públic o social, amb tractes continuats amb persones clients que van a l’entitat pública a la qual ell pertany i que atén tota classe de persones amagant la seva maldat. Ara estan separats, com confirma a l’entrevista publicada. A la segona pregunta que la periodista li fa a l’entrevistada, acaba dient: “...però t’adones que tot això no s’acabarà mai, només quan estigui al cementiri”. Santcugatencs, això és intolerable, jo no puc identificar encara aquest maltractador que jo m’imagino, però li demano des d’aquí que deixi viure tranquil·la la seva exdona i els seus fills, i que sigui feliç amb la persona amb qui

FAV SANT CUGAT

Sóc un santcugatenc Com cada setmana, llegeixo el DIARI DE SANT CUGAT, i el 20 de febrer del 2009 em quedo bocabadat quan arribo a la pàgina núm. 10, llegeixo l’entrevista que li fan a una dona que anomenen Cuca, com a dona maltractada, m’assabento del que diu en aquesta entrevista i cada

Josep Maria Pumarola i Ciria Treballador de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès L’alcalde i la Corporació Municipal expressen el seu dol i s’afegeixen al dolor de la família.

conviu i els seus fills. En català diem “qui la fa la paga” i ara ja s’ha acabat i ha arribat el moment. Per tant, ara li dic, o li diem, a aquesta persona que he llegit i que s’identificarà, que aturi l’actitud agressiva que ha tingut fins ara, ja que en cas contrari es prendran les mesures legals que siguin necessàries. Comencem des d’aquest moment a comprovar fets per desemmascarar el personatge que pensem. FRANCESC G. RODES

Promusa i el miratge d’habitatge públic La Comunitat de Veïns de Benet Cortada i Serrabogunyà del barri un pèl descuidat de Vulpalleres seguim treballant perquè Promusa i totes les seves competències regularitzin totes les

els cugatitus

mancances d’infraestructures i de serveis que han fet d’aquesta promoció d’habitatge municipal un veritable desgavell i que ens han dut a viure fins avui situacions d’incertesa i desencís. Aquesta situació no té un desenllaç fàcil ni immediat i els veïns som conscients dels arguments que ens presenten des de Promusa, però cal que se sàpiga que aquesta reacció, aquesta voluntat de millorar l’atenció a totes les qüestions que ens afecten és fruit d’una bona organització, constància i perseverança per part d’un col·lectiu de veïns que tenen el dret d’exigir (i no renunciaran a ferho) les condicions indispensables i justes d’un habitatge públic. I ara resulta que la repercussió de la nostra situació ha destapat altres casos d’altres promocions. És de joguina l’habitatge públic de la nostra ciutat? COMUNITAT DE VEÏNS DE BENET CORTADA I SERRABOGUNYÀ

Benvolgut Cisco Estàvem caminant pel recorregut del Camí de Sant Jaume a la zona de San Juan de la Peña, pels mateixos llocs on vas venir amb la nostra colla el novembre del 2006, quan ens hem assabentat que ens havies deixat sobtadament i tan abans d’hora. Després de quasi quatre anys, quan vàrem començar aquella matinada del 4 d’octubre del 2005 a la plaça del nostre Monestir i quan acabàrem finalment el 12 d’abril la nostra llarga caminada en què arribàrem a Santiago: tu no hi seràs físicament, però sí que seràs amb tots nosaltres en els nostres cors i pensaments... Aleshores serà per tu que haurem fet aquesta llarga caminada... Cisco, estarà per sempre en els nostres cors. SILVANO BENDINELLI GRUP CAMÍ DE SANT JAUME SECCIÓ MUNTANYA - CLUB MUNTANYENC

per Josep Maria Cabrerizo cabrerizo@indubruc.com

JA NOMÉS FALTAVA AIXÒ, QUE EL LLIBRE EN CATALÀ TAMBÉ SIGUI MOTIU DE SEPARACIÓ, COM SI NO EN TINGUÉSSIM PROU AMB ELS POLÍTICS ÉS EVIDENT QUE LA CRISI TAMBÉ HA ARRIBAT A LA CULTURA!


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de marรง del 2009

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

15


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

16

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 14 |

Opinió

|

la Ciutat_ 18 |

Economia_ 26 |

Opinió

Esports_ 28 |

Cultura_ 38 |

Passatemps_ 46

Sant Cugat té un potencial cultural i econòmic brutal, és dinàmica” Contraportada_PÀG. 48

dit i fet

Domènec Miquel. Història

Pins del Vallès

MIQUEL HERRADA

miquel.herrada @cugat.cat

HISTORIADOR

domenecmiquel@telefonica.net

P

Q

Li desitjo molta sort a la Setmana del Llibre santcugatenca i espero que torni a la nostra ciutat l’any que ve, amb més mostres de respecte

El pi esdevé l’arbre emblemàtic. Fins i tot arriba

a donar nom al municipi durant la Guerra Civil. És a partir del 1917 que la ciutat-bosc comença a construir-se enmig de la pineda, fragmentantla, dividint-la en parcel·les d’ús privat i excloent. La consciència ecològica tardaria a arribar. Enmig dels pins hi ha alguna alzina, com una curiositat, però no gaires, ja que la seva ombra crea microclimes més humits no tan agradables per a l’hàbitat humà.

Un dia arriba la ventada. Els pins, d’arrelament

Estudis de la Universitat de Barcelona ja fa anys varen demostrar la presència del pi en

les nostres contrades amb anterioritat que

Comcarregar-nos la cultura (si no es fa a Barcelona) uin encert l’afirmació de Sam Abrams quan va qualificar d’acte vandàlic la desvinculació del Gremi de Llibreters, a ultimíssima hora, de la Setmana del Llibre en Català, que s’inaugura avui per primera vegada a Sant Cugat. La decisió estava presa, diuen, fa molt de temps. Però l’anunci es va fer esperar. I va coincidir – quin vandalisme!– amb la roda de premsa de presentació dels continguts de la Setmana, deu dies abans de l’obertura de portes. De manera que, no cal ocultarho, la deslocalització de l’esdeveniment, que sempre s’havia celebrat a Barcelona, neix tocada. I no només per l’abandonament dels llibreters. També alguns opinadors de renom, com Quim Monzó a La Vanguardia, han ridiculitzat que la Setmana ja no sigui barcelonina, sinó que

ereMonlauiRoca(Barcelona, 1808 - Madrid, 1871), metge, escriptor, revolucionari quan feu falta, va predicar la teoria de l’higienisme a una societat barcelonina encara atapeïda dins les seves muralles. El seu pensament trobà ressò popular, sobretot en cercar un contacte més íntim amb la natura i, a principis del segle XX, el berenadors de les Planes visqueren una època d’esplendor amb gran afluència de públic. Alhora, la lluita contra la tuberculosi reclamava viure en indrets assolellats i secs com els que proporcionen les pinedes. D’aquí que aquestes prenguessin la fama de ser ambients sanitosos i així que el tren ho va fer possible començaren les urbanitzacions que anaven més enllà de la noció de ciutat-jardí, per formular la de ciutatbosc. La contradicció de termes és prou evident i pretén ennoblir la realitat d’unes zones residencials que a la pràctica funcionen com a suburbis perifèrics de la vertadera ciutat.

superficial, sobretot si són regats, cauen com una filera de dòminos. Els carrers queden tallats, les teulades malmeses, algun vehicle xafat. L’atzar ha volgut que no hi hagi víctimes humanes, només danys materials. De sobte, aquell arbre fins llavors amic esdevé un element hostil. Comencen les imprecacions ben sovint fetes des del desconeixement, amb el resultat que s’acaben dient bajanades. S’afirma que el pi és una espècie no autòctona, introduïda per la mà de l’home després de la fil·loxera, un mite absurd que només posa en evidència la ignorància de qui parla. Però, enmig de la histèria generada, comença la seva tala amb l’excusa que potser s’han desarrelat, al cap i a la fi no són propis del país i podrien caure en la propera ventada.

RAMON ROVIRA DIRECTOR GABINET DE PRESIDÈNCIA BANC SABADELL

artivanovitx@gmail.com

El problema no són els pins, sinó l’home que construeix una casa sense tenir en compte on la fa i les característiques dels arbres que l’envolten

l’home hi fes residència sedentària. És, doncs, un arbre tan autòcton com l’alzina o el roure, només que a diferència d’ells i des de l’òptica de la botànica forma arbredes, no boscos, ja que es troba mancat d’una vegetació associada específica. En tal sentit s’ha de considerar un vegetal acompanyant de l’alzinar, amb qui conviu des d’abans de l’òptic climàtic de l’anomenat període atlàntic (7.500-5000 aC), i seguirà fent-ho, si no és que l’escalfament global disposi una altra cosa. Com sempre, el problema no són els pins, sinó l’home que construeix una casa sense tenir en compte on la fa i les característiques dels arbres que l’envolten. També, una sovint excessiva voluntat conservacionista que no acaba d’entendre que en certs ambients, l’estrany és l’edifici on habita l’ésser humà.

s’escampi pel territori i arribi, ara, a Sant Cugat. Monzó, que el 2007 va endur-se el Premi Trajectòria que es lliura en el marc de la Setmana, es preguntava si, al pas que anem, el proper destí de la iniciativa serà Riudellots de la Selva. Que s’organitzi a Sant Cugat és un senyal de decadència? Bé, per alguns potser sí, perquè tot el que passa fora de Barcelona és automàticament menys interessant. Però és perquè ells hi viuen, a la capital, i confonen la seva comoditat amb l’interès del país. Altres argumenten que una cultura en dificultats com la catalana necessita sumar, no dividir, i que per això cal centralitzar-ho tot a Barcelona. No crec que els guiris que passegen per les Rambles o el Gòtic siguin el públic objectiu de la Setmana, francament, i prefereixo no pensar que els lectors barcelonins han perdut, tots alhora, la capacitat motriu per desplaçar-se quinze quilòmetres. Des d’aquestes línies li desitjo molta sort a la setmana santcugatenca i espero que torni a la nostra ciutat l’any que ve. Amb més mostres de respecte, si pot ser.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de març del 2009

Editorial

Per crear opinió

XERRADA SOBRE LA CRISI ECONÒMICA 10 DE MARÇ a les 9 h, al SC TRADE CENTER (av. Corts Catalanes, 7 - Sant Cugat). Confirmeu assistència a: begonarodriguez@santcugat.cat

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

Les polítiques progressistes dels darrers anys han significat un avenç importantíssim quant als drets de les dones. Els diferents governs socialistes han construït un marc legislatiu que ha situat aquests drets en l’agenda política. Avui, la llei integral contra la violència de gènere ens permet disposar de més instruments i recursos per lluitar contra aquesta xacra intolerable.

A Catalunya, el desplegament de la llei dels dretsdelesdones per l’eradicació de la violència

masclista suposarà la implementació d’una àmplia xarxa de serveis i de recursos per a les dones a tot el territori. La llei catalana d’igualtat efectiva entre homes i dones ens fa fer un gran

el faristol COMPANYIA DE TEATRE FILA ZERO

Cisco, amic, actor, company

E

ns acabem d’acomiadar i hem plorat per haver-te perdut. Com nosaltres, molts. Perquè avui ha quedat palès que som molts els qui estimaves, avui hem estat molts els qui t’estimàvem i hem anat a dirte adéu per darrera vegada. Els teus companys de La Lira han cantat per a tu, amb la mà al cor, demostrant la seva amistat. Als qui escoltàvem se’ns ha fet un nus a la gola mentre recordàvem tantes anècdotes passades amb

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

17

JOSEP MARIA VALLÈS EDITOR D’OPINIÓ Telèfon de contacte: 93 674 86 61 jm.valles@premsalocal.com

l’horitzó

El 8 de març, un ritual que espero. Però hi falta algú

E

Esports

|

Oriol Amat, professor de la Universitat Pompeu Fabra, parlarà d’estratègies i mesures per aprofitar les oportunitats de la crisi i enfortir les empreses. Aquesta trobada forma part dels Diàlegs Santcugatribuna, que organitza l’Ajuntament amb la col·laboració del DIARI DE SANT CUGAT.

Pilar Gorina. Política

l Petit Príncep, en el llibre de Saint-Exupéry, parla dels rituals. Per ell els rituals són necessaris. És el que fa que un dia sigui diferent dels altres dies. Si no hi hagués una data fixa, tots els dies s’assemblarien. I també diu que quan més s’acosta el moment, més feliços ens sentim. És per això que cada any moltes persones esperem el 8 de març. Convé mantenir el ritual perquè la igualtat entre homes i dones no és una igualtat real el 2009.

|

És fonamental seguir treballant amb l’horitzó de la justícia social i de la igualtat d’oportunitats

pas endavant per fer real el dret constitucional a la igualtat i eliminar les discriminacions per raó de gènere, i crear condicions d’igualtat en tots el àmbits socials.

El respecte al dret de les dones a decidir sobre la seva salut sexual i reproductiva es farà

realitat amb una legislació que garanteix un avortament legal, segur i accessible a totes les dones, tal com marquen les conferències internacionals de Nacions Unides i les resolucions del Parlament Europeu. Les fites aconseguides són moltes, no ens podem permetre ni un pas enrere. En aquesta època de crisi és fonamental seguir treballant amb

tu. Els de Fila Zero també hauríem volgut actuar per a tu, però nosaltres fem comèdia, som còmics, ja ho saps. I avui no és dia per fer comèdia, avui és dia per als records. Avui recordem totes les teves actuacions amb nosaltres... Bé, no totes, tu portaves a Fila Zero força més temps que la majoria dels qui hi quedem. Però tots els records que tenim de tu són afectuosos. Tu eres la persona que tot ho trobava bé, que si podia donar un cop de mà, eres allà. Si ens calien unes fustes, o si calia parlar amb algú, o si algú necessitava una paraula amiga, o si... Cisco, ens costarà acostumar-nos a seguir sense tu. Dimecres encara vas assajar amb nosaltres. Encara vas venir a fer el teu paper de policia que detén per error el fiscal i després s’adona que s’ha ficat de peus a la galleda. Com vàrem riure, Cisco. Ara haurem de trobar algú altre que faci el

VÍCTOR ALEXANDRE

www.victoralexandre.cat

REGIDORA DEL GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA gruppsc@santcugat.cat

l’horitzó de la justícia social i de la igualtat d’oportunitats com a garantia del manteniment de l’estat del benestar.

El projecte socialista per a la construcció d’una societat basada en la igualtat, l’equitat i la paritat és un camí en què és cabdal el compromís i la complicitat dels homes. Homes que, com vàrem fer les dones fa molts anys, reflexionen sobre el rol social masculí. Homes que estan construint unes noves masculinitats per contribuir i ser partícips, juntament amb les dones, de la construcció d’una societat més justa. Una societat que reconegui els drets de les dones i dels homes a compartir en equilibri totes i cadascuna de les facetes de la vida. Del feminisme, sort en tenim i n’hem tingut. L’esforç de tantes dones no ha estat en va. El 8 de març segueix sent un dia ple de reivindicacions i d’esperances.

Aquest any, però, en la meva agenda, hi manca un acte, el d’Atena . Des d’aquí un

petó i un reconeixement a aquest grup que, al llarg de deu anys a Sant Cugat, va fer una aportació de feminisme innovador i de compromís. El seu llegat està present en la tasca que continuem fent cada una de nosaltres allà on estiguem participant.

paper. Segurament la primera vegada que tornem a assajar aquesta escena no riurem tant, fins i tot és possible que a alguns encara se’ns escapi un llàgrima tardana que segueixi el teu record. Però ja ho saps, la funció ha de continuar. Continuarem, Cisco, no pateixis. No et deixarem malament, sempre has donat suport als teus companys, nosaltres farem el mateix per tu. Donarem suport al teu record, actuarem per a tu, perquè tu sempre seràs entre nosaltres. Estic segur que el dia de l’estrena seràs allà, mirant-nos des d’on sigui que siguis. Posarem tot de la nostra part perquè en acabar l’obra et puguis girar cap a qui tinguis al teu costat i puguis somriure orgullós de formar part d’aquest companyia. Igual que nosaltres ens sentim orgullosos d’haver-te tingut per company. Fins llavors, descansa en pau, Cisco, amic, actor, company.

La Setmana del Llibre en Català

E

stic convençut que la 27a Setmana del Llibre en Català serà tot un èxit. És obvi que no tindrà el mateix volum de visitants que a Barcelona, però l’èxit està garantit perquè els santcugatencs ens hi abocarem de ple per no decebre les expectatives dels qui han confiat en la imatge de marca de la nostra ciutat. Una imatge vinculada a la cultura, en general, i a la literatura, en particular. Ho demostra l’índex d’autors creat pionerament per l’Ajuntament per recordar-nos que viuen entre nosaltres grans noms de les lletres catalanes, com ara Baltasar Porcel, Marta Pessarrodona o Sam Abrams, i que Sant Cugat va ser també la ciutat de Ramon Barnils i de Gabriel Ferrater. Sé que una de les crítiques que s’han fet a l’edició d’enguany és que l’organització ha apostat per imprimir un caràcter més

Enguany, però, gràcies a Sant Cugat, rep una forta injecció d’idees noves que serà molt gratificant lúdic a les activitats que s’hi celebraran fins al 15 de març, en el sentit que podria posar en perill el protagonisme absolut que ha de tenir el llibre. Tanmateix, sóc optimista. No crec que les activitats programades facin ombra al llibre com a amfitrió, sobretot tenint en compte que es tracta d’activitats que hi estan estretament relacionades i que consisteixen en lectures públiques, tallers familiars, taules rodones, combats retòrics, música i poesia o xerrades sobre l’humor en la literatura, sobre les grans figures del periodisme o sobre la importància del compromís de l’escriptor amb el seu país i amb el seu temps. S’ha de reconèixer que la Setmana s’havia quedat una mica encarcarada i que oferia pocs al·licients. Enguany, però, gràcies a Sant Cugat, rep una forta injecció d’idees noves que serà molt gratificant, ja que mostra el llibre no pas com una cosa feixuga, sinó com un plaer dels sentits. Gaudiu d’aquesta gran festa. Feu-ho per la nostra llengua, per Sant Cugat i per vosaltres mateixos.


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

18

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 14 |

Opinió_ 16 |

la Ciutat

|

Economia_ 26 |

Esports_ 28 |

Cultura_ 38 |

Passatemps_ 46

la Ciutat

Entrevista _PÀG. 23

Calderón: “Treballarem perquè l’esquerra social i política de Sant Cugat pugui anar junta en una candidatura a les eleccions del 2011”

Passarà aquesta setmana:

L’Ajuntament dobla els contenidors de recollida d’envasos a Coll Favà, Parc Central i el centre Més informació: www.diaridesantcugat.cat

Objectiu. El Ministeri de Foment anuncia un pla d’impuls i millora per a la xarxa de Renfe a l’entorn de Barcelona. El projecte vol incrementar els usuaris en 80.000 passatgers més

Un intercanviador unirà Rodalies i FGC a la ciutat Sant Cugat reclamava des de l’any 2005 aquesta connexió En total es destinaran 4.000 milions a millorar la xarxa

La sentència de Torre Negra atura el pla del parc rural EFECTE. La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) fa que la zona de la Torre Negra deixi de ser parc rural. Aquesta és una de les conseqüències que comporta la decisió del TSJC, que va declarar nul l’acord de requalificació de l’espai fet per la Generalitat i que va fer passar Torre Negra de zona urbanitzable no programada a no urbanitzable. La resolució del tribunal deixa sense efecte el pla especial de protecció i millora. El president de l’Associació de Veïns i Propietaris de Torre Negra, Pere Feliu, ha explicat que ara és el moment perquè l’Ajuntament retiri les plaques que identifiquen els terrenys com a parc rural.

Mariona Sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

INFRAESTRUCTURA. Sant Cugat tindrà un intercanviador que permetrà unir la línia C7 de Rodalies i la de FGC. Aquest punt de connexió entre els dos transports ferroviaris es construirà entre l’estació que Renfe té a Coll Favà i la futura estació que Ferrocarrils està construint al barri de Vulpalleres. Anunciat pel secretari d’Estat de Planificació i Relacions Institucionals del Ministeri de Foment, Víctor Morlán, la nova infraestructura s’emmarca en el Pla d’Infraestructures Ferroviàries de Rodalies de Barcelona previst per al període comprès entre el 2008 i el 2015. Amb aquest pla, que consta de diverses actuacions i en què es destinaran un total de 4.000 milions d’euros, es pretén augmentar el nombre d’usuaris de la xarxa ferroviària dels 114 milions de passatgers registrats durant el 2007 als 160 el 2015. En aquest mateix horitzó es construiran intercanviadors a altres deu ciutats de l’en-

Una foto de Torre Negra #LL.LL.

Indefinició de la ronda

Una imatge de la línia de Rodalies al seu pas pel terme de Sant Cugat #LLUÍS LLEBOT

11

intercanviadors A més de Sant Cugat es faran deu intercanviadors a altres ciutats catalanes. torn de Barcelona i 14 noves estacions, de manera que es passarà de les 107 parades actuals a 121. Amb totes les millores, el servei espera donar cobertura a 80.000 habitants més. Les

intervencions en la xarxa de Renfe era una petició feta des de la Generalitat per assumir les competències d’aquesta línia ferroviària. Segons les previsions del Ministeri de Foment, amb aquesta nova estratègia s’augmentarà un 60% l’oferta de Rodalies de Renfe per poder fer front a un increment en la demanda del transport públic ferroviari consistent en un 5,2% anual. L’alcalde, Lluís Recoder, ha celebrat l’anunci d’aquest pla ha augurat que d’aques-

ta manera es fomentarà “l’ús del transport públic a Sant Cugat i al conjunt de l’àrea metropolitana”. El polític ha celebrat que el projecte faci unir Sant Cugat amb Girona i també amb Europa, i ha recordat que aquest intercanviador havia estat una de les reclamacions de la ciutat des del 2005, any en què es va posar en circulació la línia C7 de Rodalies. Tot i això, encara queda per determinar els detalls i en quins paràmetres es desenvoluparà el nou intercanviador.

Línia orbital ferroviària Encara que no està previst en el pressupost del Pla d’Infraestructures Ferroviàries de Rodalies de Barcelona, el projecte també preveu que es comenci a treballar en la definició de la línia orbital ferroviària. Aquest tram tindria un recorregut de 119 km i connectaria Vilanova i la Geltrú amb Mataró passant per Martorell, Terrassa, Sabadell, Barberà, Mollet i Granollers, entre altres ciutats.

A més, la decisió judicial fa que l’Ajuntament hagi de replantejar i definir “la qüestió de la ronda sud”, com va apuntar l’alcalde, Lluís Recoder, ja que la sentència per anul·lar l’acord de la Generalitat es va basar, en part, en la indefinició de la ronda. Aquest vial passaria pel sector de la Torre Negra i està previst en el Pla General Metropolità (PGM), per la qual cosa de moment encara té la reserva de sòl. Feliu ha afegit que “diguin el que diguin” des de l’Ajuntament, la ronda sud “s’haurà de fer, perquè només cal veure els moviments que s’estan fent a la ciutat veïna”. _Redacció


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de marรง del 2009

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

19


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de marรง del 2009

20

|

Publicitat

www.diaridesantcugat.cat


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de març del 2009

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

Es retarden les obres del pla de barris de les Planes Conseqüència. La demora, que s’allargarà entre dues i tres setmanes, es deu al fet que l’empresa adjudicatària ha presentat una baixa temerària tor tècnic del projecte de la Llei de barris del consistori, Francesc Serra, ha explicat que la bona notícia d’aquest retard és que la diferència de 173.234 euros entre el pressupost inicial i el preu fixat per Cisteró SA anirà a parar a una bossa del pla de barris. Aquest sobrant servirà per ampliar el nombre d’actuacions dins del mateix districte.

Més obres

Les obres del carrer Doctor Modrego i passatge del Pi encara no han començat #LLUÍS LLEBOT

M.S.

mariona.sagales@premsalocal.com

MILLORA. Les obres que han de rehabilitar integralment les Planes i que havien de començar per l’arranjament del passatge del Pi i el carrer Doctor Modrego quedaran ajornades entre dues i tres setmanes. El retard d’aquestes intervencions, les dues

primeres que s’emmarquen en la Llei de barris i que s’havien d’iniciar al febrer, es deu al fet que l’empresa que s’havia adjudicat el projecte ha presentat una baixa temerària. Segons el pla de barris, l’arranjament d’aquestes dues vies tenia un pressupost de 688.000 euros, però el grup que finalment es va adjudicar l’obra, Cisteró SA,

va presentar un pressupost de 514.766 euros, és a dir, un 25,20% més baix que el pressupost inicial. Davant la conjuntura econòmica actual, l’Ajuntament va demanar a l’empresa constructora que acredités que podia executar la rehabilitació amb un preu tan a la baixa i sense cap incidència, raó per la qual l’actuació es va paralitzar. El direc-

Durant el consell, Serra va explicar que una de les partides de la lliure disposició servirà per urbanitzar el camí de Can Flo, que es troba a l’entrada del districte. Serra va proposar que la lliure disposició que no s’ha aplicat en els darrers anys serveixi per costejar les obres d’altres carrers que han quedat fora de l’actuació del pla de barris. En aquest sentit, ara els veïns hauran de decidir si l’import, que ascendeix a més de mig milió d’euros, serveix per urbanitzar la plaça Maria Antònia i els carrers Maria Antònia, Sanatori, Nostra Senyora de l’Estrada i la part de les Planes de l’avinguda de Pere Planes.

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

21

l’Estirabot JORDI CASAS

casasj@eresmas.net

Torre Negra

A

quest tema fa més de quinze anys que l’arrosseguem. Ara n’hem viscut un altre episodi. Al novembre del 1993, i perdoneu l’autocita, escrivia en un altre mitjà local que la solució de la qüestió passava per la negociació amb els propietaris i per la necessitat d’elevar el llistó del debat (sobre aquest segon tema hi he insistit en alguna columna). Ancorats en la convicció que la zona ha de ser preservada i en l’ampli suport social que això genera, no hem estat capaços d’endolcir les postures dels propietaris, especialment un d’ells. Això ens ha portat d’un contenciós a l’altre. El darrer capítol d’aquest procés ja és conegut: el TSJC ha declarat nul l’instrument urbanístic de protecció especial aprovat el 2003, però ha establert que l’Ajuntament té raons i competències per declarar la zona no urbanitzable. Les lectures, naturalment, no han estat unànimes, cada part considera que el tribunal li ha donat la raó. Ara, més ben dit des de fa un temps, tothom comença a mirar intensament cap a Barcelona (i és un dir). És allò que jo deia de pujar el llistó del debat. Independentment de l’acció municipal següent, es posa l’esperança de la solució definitiva en la declaració de Collserola com a Parc Natural. Ho deia el darrer editorial d’aquest setmanari: “La garantia de Collserola passa, però, perquè un govern amb tant de pes verd la declari parc natural”. Ironies al marge, també és el que pensa el nostre alcalde, ho ha dit en el ban sobre la diada de Sant Medir. Després de parlar de la bondat identitària del sant de les faves, indica que “esperem que la serra de Collserola sigui declarada parc natural. L’alt valor natural i històric d’aquesta serra justifiquen sobradament aquesta protecció”. Al marge que no sé exactament com funciona en aquests casos el tema de la retroactivitat de la llei, cal celebrar aquesta estratègia supramunicipal. I el que acabo de dir no és sobrer. Un dels senyals d’identitat de la nostra acció municipal durant molts anys ha estat la pretensió de fer les coses nosaltres sols sense ajuts exteriors –a més de pensar que les fèiem millor que ningú, òbviament–. Seria bo que a l’hora d’analitzar l’estratègia seguida en aquest afer tinguéssim en compte aquesta qüestió.


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

22

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

la toga EDUARD TORRES

Llibres

E

m deia l’altre dia un amic, tot comentant la propera inauguració de la Setmana del Llibre en Català, l’enrenou que s’ha format pel fet que es desplacés la celebració de Barcelona a Sant Cugat. No deixa de ser si més no curiosa la decisió del Gremi de Llibreters de no participar-hi queixantse d’aquest canvi, a banda d’altres qüestions tècniques que per la meva manca de coneixements em reservo de no entrarhi. Em ve ara al cap un divertit article publicat en el nostre diari d’en Rafa Gómez on polemitzava entre la distància que hi havia de Barcelona a Sant Cugat i la de Sant Cugat a

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Passatemps

d’autocars que sortiran de diverses ciutats del territori català, Sant Cugat entre elles. A més, per a aquells que ho prefereixin, s’han noliejat uns vols xàrter per anar a Bèlgica. Des de la nostra ciutat, unes 40 persones s’han adreçat a l’organització per fer el viatge conjunt i, d’aquesta manera, deixar la preparació de l’expedició en mans de la plataforma. De moment, un autocar com a mínim sortirà de Sant Cugat. D’altra banda, un mínim de 50 santcugatencs més aniran a Brussel·les pel seu compte. Paral·lelament a la manifestació a la capital de Bèlgica de la iniciativa Deu Mil a Brussel·les s’han organitzat per diferents punts de la geografia catalana convocatòries per a la gent que no s’ha pogut desplaçar a Bèlgica. Aquestes manifestacions no estan vinculades amb la iniciativa Deu Mil a Brussel·les, tot i que des de l’organització es veu amb bons ulls.

Pel que fa a Sant Cugat, des de l’organització local que prepara el viatge a Brussel·les han comunicat que no tenen constància que al municipi s’hagi convocat una manifestació paral·lela. Tot i això, han explicat que això no vol dir que no hi hagi cap concentració preparada a Sant Cugat.

Joly diu les crítiques del PSC pel ‘confirming’ són una “baralla estèril”

ERC reitera que hi ha hagut “topinada” als comicis bascos

Segons el polític, la postura escenifica l’oposició política

CONFIRMACIÓ. “Si no s’haguessin il·legalitzat les candidatures de l’esquerra abertzale avui el Parlament basc seguiria reflectint la realitat social d’Euskadi, on l’espanyolisme és minoritari”. El portaveu d’Esquerra a Sant Cugat, Raül Grangé, ha argumentat, amb aquesta afirmació, que els resultats en els comicis electorals del País Basc avalen la seva teoria de la “topinada”, denunciada la setmana passada pel mateix Grangé. Segons el republicà, el que ha succeït en aquests comicis posa de manifest l’engany dels socialistes a les eleccions al parlament basc. El polític també lamenta que “l’espanyolisme hagi optat per arribar al poder fent trampes”. Grangé assegura que com a conseqüència d’aquests comicis, “el Parlament presenta seriosos problemes de legitimitat i representativitat”. A banda, des d’ERC s’augura que “els canvis als despatxos no implicaran un canvi social i polític” i s’ha valorat de manera molt negativa que el PSC i el PP local avalin violacions de drets civils i fonamentals d’aquestes eleccions.

La protesta, el dia 7, vol portar 10.000 catalans a la ciutat belga CONCENTRACIÓ. Ja s’estan ultimant els detalls per a la manifestació que se celebrarà a Brussel·les aquest dissabte, dia 7 de març, per demanar el dret a l’autodeterminació del poble català. Deu Mil a Brussel·les és la iniciativa que pretén portar 10.000 catalans a la capital europea per exigir el dret a decidir i implicar els partits polítics en aquest sentit. Per portar-hi el màxim nombre de manifestants, l’organització ha preparat un flota

Víctor Alexandre va presentar la secció local dels Deu Mil #ARXIU/LL.LL.

Els membres de la nova executiva de la Unió de Joves (UJ) #LL. LLEBOT

www.torresadvocats.com

Cultura

|

Un mínim de noranta santcugatencs aniran a Brussel·les pel dret a decidir

Ha de ser una prova de la nostra dinamització cultural Barcelona. Sembla que als santcugatencs ens costa menys baixar –o pujar com diuen les autèntics– a la capital que al revés. És lògica la força atractiva del cap i casal no només per a nosaltres i sinó per a milers de ciutadans de l’entorn metropolità. Ara bé, també és legítim que altres ciutats vulguin aspirar a ser protagonistes d’esdeveniments importants a escala nacional. Per Sant Cugat, que ja ha superat positivament molts reptes, aquesta ha de ser una prova més per acreditar la seva dinamització cultural. Es critica que es transformi la Setmana en un gran aparador de màrqueting només per a les novetats que s’hi exhibeixen oblidant les primitives essències. Si no s’hi participa no es pot millorar el projecte. Als santcugatencs ens queda demostrar que volem i podem compartir amb tothom l’èxit que l’esdeveniment es mereix. Benvinguts siguin els llibres.

|

El braç jove d’UDC es torna a constituir EXECUTIVA. UDC torna a tenir una secció juvenil. La Unió de Joves (UJ) s’ha tornat a constituir a Sant Cugat amb la idea de créixer en nombre de militants, tal com ha assenyalat el president de la secció local, Xavier Tizón, que ha afegit que la creació d’aquest nucli “dóna continuïtat a un col·lectiu que no hi era”.

La UJ es fixa també com a objectiu donar a conèixer les seves prioritats en matèria de propostes polítiques dedicades als joves a través de blogs, newsletters i correus electrònics. Tizón ha explicat que ara s’iniciarà un cicle de converses amb la branca jove de Convergència, la JNC, per traçar ponts de col·laboració. _M.S.

RESPOSTA. El tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Joly, ha catalogat l’acusació llançada des del PSC amb relació al fet que el confirming vol amagar una gestió lenta en el pagament de factures als proveïdors, de “baralla estèril”. Joly ha declarat que des de la seva àrea els “costa interioritzar que es creguin el que diuen”, i ha afegit que no volen que aquest mètode de pagament avançat que aplicarà l’Ajuntament per pagar les empreses que brinden serveis a la ciutat es transformi en “una lluita partidista”. El

Joly ha respost el PSC #LL.LL.

titular d’Economia ha explicat que entén la crítica com una simple escenificació de l’oposició política. A més, el polític ha indicat que “la posada en marxa del confirming podria ajudar a la dinamització econòmica i que entre tots siguem capaços de fer que el país evolucioni per fer front a la crisi”. _Redacció

Negativa del consistori Al febrer, el grup municipal d’ERC va presentar una moció al ple de l’Ajuntament perquè el govern municipal donés suport a la iniciativa Deu Mil a Brussel·les. El ple, amb el vot negatiu de CiU, va rebutjar la moció presentada per Esquerra Republicana. En aquest context, el membre de la plataforma Dret a Decidir Joan Contijoch ha lamentat que des del consistori no es donés suport a la iniciativa. Contijoch ha afegit que “resulta incomprensible i ens va estranyar molt el rebuig de l’Ajuntament, ja que és una iniciativa sorgida del poble”. _B. Bella

_M.S.M.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de març del 2009

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

23

Entrevistem Joan Calderón, president de la secció local d’ICV-EUiA

“Volem l’esquerra política local en una candidatura”

Objectiu 2011 L’ecosocialista diu que “eixamplant la majoria social” es pot aconseguir un canvi de rumb a les eleccions #LLUÍS LLEBOT

Com seria aquesta candidatura?

Mariona Sagalés

mariona.sagales@diaridesantcugat.cat

“A

més d’intentar estar a l’altura de l’anterior presidenta, l’Àssun Reyes, les meves fites com a nou president de la secció local d’ICV-EUiA es basen en dos eixos”.

I quins són aquests dos eixos?

Fer del partit un ens viu a través de l’executiva. Com a novetat es crearà una comissió municipal per ser el nostre motor del programa electoral per a les eleccions del 2011. En el camp estratègic, treballar perquè tota l’esquerra social i política de Sant Cugat pugui anar junta en una candidatura a les eleccions.

Seria una única candidatura on tots hi estiguéssim representats. La proposta és intentar que sigui una cosa engrescadora, il·lusionant i oberta a la ciutadania, fugint dels aparells orgànics dels partits. La idea és obrir aquest projecte al màxim a l’esquerra social de Sant Cugat i a les figures de la cultura i de la societat civil que es vulguin sumar a aquest projecte per fer de Sant Cugat una ciutat amb un govern d’esquerres.

Els partits implicats estan interessats a adherir-se a aquesta llista d’esquerres?

Tot és parlar-ho. Encara estem a les beceroles i no hi ha hagut contactes oficials, però crec que s’ha de parlar i veure fins on estem disposats a arribar per a aquest canvi.

És ara el millor moment per fer aquesta proposta, perquè la majoria absoluta de

Perfil jove. Amb 31 anys, el regidor d’ICV-EUiA a l’Ajuntament s’ha convertit en el president local més jove dels ecosocialistes i de les altres formacions polítiques del consistori. Calderón diu que la seva joventut aportarà a la presidència “moltes ganes de treballar” i alerta que “tot i que sóc jove, fa anys que estic en política i he tingut experiències molt interessants”. CiU fa més complexa l’oposició?

L’anàlisi que fem dels resultats de les eleccions municipals passades, amb una victòria demolidora de CiU i les altres forces molt diluïdes és que el votant d’esquerres majoritàriament es va quedar a casa. No hem aconseguit engrescar la ciutadania i la ciutadania no veu els partits d’esquerra com a alternativa sòlida al govern de CiU. Sumant esforços més enllà dels partits, la gent es pot arribar a engrescar i existeixen experiències que diuen que al final s’ha aconseguit fer aquest tomb.

Quins són els reptes d’ICV-EUiA, des d’ara fins a exhaurir la legislatura el 2011? L’objectiu és treballar per aquesta legislatura plural, perquè es compleixi l’acord que vam pactar en els pressupostos per lluitar contra la crisi econòmica i retornar a l’activitat al carrer per copsar el que vol i necessita la gent.

En els pròxims comicis, Xavier Boix repetirà com a cap de llista per Iniciativa? Això ara no toca, però en principi no crec que hi hagi cap novetat, nosaltres sempre convoquem unes primàries, en què espero que es torni a presentar Xavier Boix i que les guanyi amb absoluta normalitat.

La necessitat d’apostar més ara per les polítiques socials, arran de la crisi, hauria de trastocar les altres àrees? No ho crec. Les polítiques de les persones s’han de potenciar sempre, però no per sobre d’unes altres, jo sóc més partidari de reduir costos en alguns departaments que sí que es poden reduir, com són protocol o personal.

Com viu com a president local les darreres crítiques del president de la formació, Joan Saura?

A Iniciativa som els grans incompresos perquè s’estan fent coses molt potents, com la tolerància zero en les tortures a les comissaries. Això és molt important i no es valora prou. S’ha fet un gra massa de les manifestacions de Palestina. Joan Saura, abans de conseller de l’Interior, és persona i considera que el que està passant a Palestina és intolerable i si ha de sortir al carrer sortirà al carrer. Aquests petits escàndols estan tapant una acció de govern molt potent que està fent Saura a la Conselleria de l’Interior.

És una campanya de desprestigi?

Evidentment. Es fa una lectura des d’alguns sectors econòmics, polítics i socials ics amb uns interessos econòmics, polítics i socials ics que la pota de govern de la Generalitat que va apostar fermament per un govern d’esquerra és malauradament la més dèbil i sempre que es pot es desprestigia el líder d’aquesta força.

Quina opinió us mereixen les polítiques mediambientals de l’Ajuntament?

Tinc la sensació que hi ha molt de política d’aparador. Cal una aposta decidida en aquest tipus de política. Una cosa és signar un conveni a Europa per lluitar contra el canvi climàtic, però això, com es trasllada a la ciutadania? Què es fa? No es posa ESADE sense pla de mobilitat, això no és lluitar contra el canvi climàtic. Ens omplim la boca d’unes coses i en l’acció diària no ho posem en pràctica, i això no és tolerable.


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de marรง del 2009

24

|

Publicitat

www.diaridesantcugat.cat


especial

Sant Cugat del Vallès Divendres, 6 de març del 2009

27a Setmana del Llibre en Català Sant Cugat, espai de lletres i cultura

Sant Cugat El municipi del Vallès Occidental exhibeix les seves millors virtuts Pàgines 3, 4, 5 i 6

LLibrerieS temàtiqueS Agenda de les principals activitats de la Setmana Pàgina 9


2 // 6 de marรง del 2009

Setmana del llibre


Setmana del llibre

6 de març del 2009 //

3

a grans trets La Setmana del Llibre canvia d’escenari en la seva vint-i-setena edició, deixant Barcelona i canviant-la per Sant Cugat. La nova amfitriona té arguments de pes per merèixer la tria.

C

iutat viva. Ciutat inquieta. Ciutat que demana i demana. La Setmana del Llibre és una oportunitat perquè Sant Cugat exhibeixi les seves virtuts i és també una prova que la cultura s’estén pel territori. Sant Cugat és una ciutat jove. Lidera el rànquing de municipis amb l’índex de natalitat més alt de Catalunya i també de l’Estat espanyol. Nova saba per a un municipi en què conviuen diverses entitats i associacions esportives, culturals i artístiques. La Setmana del Llibre a la ciutat dels joves és un bon pretext per provar de seduir nous lectors entre el col·lectiu que habitualment consumeix productes audiovisuals. Sant Cugat també és una ciutat sana. Els santcugatencs fan esport, grans i petits. Cada dia els clubs són més i millors, i el planter creix en nombre i en qualitat. Sant Cugat respira. La ciutat està envoltada pel Parc de Collserola, pel nord, pel sud, per l’est i per l’oest; i també compta amb nombrosos espais verds en el seu interior. Sant Cugat és emprenedora. Aposta per una economia de qualitat, per una concentració empresarial i econòmica plural i diversificada, aposta per l’educació, per les noves tecnologies, i per la innovació. És membre, juntament amb Cerdanyola i Rubí, de la CIT (Catalonia Innovation Triangle). I recentment l’escola de negocis ESADE ha traslladat part de les seves instal·lacions també a Sant Cugat. Culturalment, Sant Cugat és inabastable. Si el Monestir és la màxima expressió de la ciutat arquitectònica, el Teatre Auditori ho és de la ciutat de la cultura. Només té 15 anys de vida, però com si en portés molts més. Avui en dia, és un escenari de prestigi, que cada setmana trepitgen artistes de gran recorregut nacional i internacional. La Setmana del Llibre aterra a Sant Cugat a les portes de la primavera. Ara aquest municipi del Vallès Occidental ja té un valor més per afegir a la llista de mèrits. I si per cas té algun defecte, serà pura ficció. /// Pere Fernández

la Setmana del libre a Sant Cugat

d

el 6 al 15 de març se celebra, per primer cop a Sant Cugat, la Setmana del Llibre en Català. Que els organitzadors de la Setmana hagin cregut que Sant Cugat pot acollir un esdeveniment al voltant de la cultura catalana d’aquestes característiques ens omple d’orgull, però no és un fet casual.

///

///

///

lluís llebot

lluís llebot

lluís llebot

Edició i publicitat: aVUi (93 316 39 04) /// Coordinació general i producció: Premsa local Grup de Comunicació, Francesc Castanyer i maribel Pinillos /// Redacció: laia Corbella i Pere Fernández /// Disseny i maquetació: Sergi Felip /// Fotografia: lluís llebot i arxiu organització

La nostra ciutat destaca de manera molt especial pel seu nivell cultural, també literari. La cultura és una de les nostres senyes d’identitat i els actes relacionats amb les lletres una constant, com ho són, entre altres, el Premi Gabriel Ferrater de poesia i la Setmana de Poesia de Sant Cugat, organitzada conjuntament amb la Institució de les Lletres Catalanes i que se celebra cada octubre. En aquest primer any de la Setmana del Llibre a Sant Cugat volem que els organitzadors i els visitants se sentin com a casa. L’entorn del Monestir de Sant Cugat, monument que vertebra el centre de la ciutat, és l’emplaçament privilegiat que acollirà llibres i activitats durant aquesta Setmana, autèntica celebració de la llengua i la cultura catalanes. Esperem que tothom que s’hi acosti pugui gaudir de les enormes possibilitats que els ofereix Sant Cugat, pel que fa a la natura, la gastronomia i l’ambient cultural que s’hi respira i que envolta els envelats de la Setmana del Llibre en Català. Lluís Recoder Alcalde de Sant Cugat


4 // 6 de març del 2009

Setmana del llibre

la joia romànica La Setmana del Llibre es farà als voltants del Monestir de Sant Cugat. Es presenta una excusa immillorable per descobrir aquest impressionant conjunt arquitectònic per a tots aquells que encara no hagin tingut l’oportunitat de visitar-lo.

///

lluís llebot

El Monestir de Sant Cugat va ser l’abadia benedictina més important del comtat del Barcelona, i un dels monestirs que millor es conserven a tota Catalunya.

e

l Monestir de Sant Cugat és un emblema, un pol, un imant de la ciutat. Tot comença i acaba al Monestir, qualsevol acte, exposició, per petit que sigui, té una vinculació o una altra amb el Monestir. Es miri des d’on es miri, a Sant Cugat per orientar-se només ens cal buscar el seu campanar. Abans de ser el símbol de Sant Cugat, el Monestir havia estat una abadia benedictina, la més important del comtat de Barcelona. El primer document que constata la seva existència és de l’any 878, l’any en què l’abadia fou posada sota el domini de l’Església de Barcelona i del seu bisbe Frodoí, per un precepte de Lluís el Tartamut. El seu primer bisbe conegut, el d’aquells anys, va ser Ostofred. La construcció de l’Església actual és posterior, i es va fer molt escalonadament. És senzill trobar-hi construccions de diferents estils arquitectònics, encara que els que més predominen són el romànic i el gòtic. Què visitar? A més de l’església, el Monestir conserva altres edificacions i monuments. El més important i representatiu és el claustre

romànic. Va ser construït l’any 1190 pel mestre Arnau Cadell, escultor també dels capitells de la catedral de Girona, que guarden una certa similud amb els de Sant Cugat. Els 144 capitells són un dels grans valors d’aquest claustre, decorats amb motius de temàtica animal o vegetal, o bé, amb escenes relacionades amb el cristianisme i la vida monacal.

A l’interior de l’església predomina el gòtic però també es conserven nombrosos detalls d’altres estils posteriors, sobretot a les capelles i als retaules. Un dels retaules més importants és el de Tots Sants. A l’exterior, el que més destaca és la façana i la seva gran rosassa, que il·lumina tota la nau central. Juntament amb el Monestir, al davant,

El claustre del Monestir de Sant Cugat és el monument més representatiu i impressionant de tot el conjunt arquitectònic. Consta de dos pisos i de quatre galeries i data de l’any 1190. El seu autor és l’escultor Arnau Cadell, que a més de signar la seva obra, es va retratar en un capitell, en un dels 144 que hi ha repartits al voltant del pati.

hi ha el Palau Abacial, que com el seu nom indica fou la casa de l’abat. És posterior a la construcció del Monestir, del segle xiv, encara que es va refer al xviii. el monestir i la cultura A més de la lògica utilitat del Monestir com a església, amb el temps el Mo-

El Monestir és el símbol arquitectònic de la ciutat i també el punt de confluència de l’art i la cultura nestir ha esdevingut un dels punts de confluència de l’art i la cultura santcugatenca. A l’entrada del claustre i a la Casa Aymat s’hi ha instal·lat el Museu de Sant Cugat, que sol acollir exposicions temporals. També s’hi fan conferències, i excepcionalment s’utilitza el claustre per acollir espectacles de música o de teatre, com ara el Festival de Música de Cambra o l’obra teatral Pedra i Sang. A prop, a l’altra banda dels jardins del Monestir, es troba la Casa de Cultura. Davant hi ha la plaça Octavià, centre neuràlgic de tot esdeveniment, incloent-hi la Setmana del Llibre. /// Pere Fernández


Setmana del llibre

6 de marรง del 2009 //

5


6 // 6 de març del 2009

Setmana del llibre

racons màgics Sant Cugat amaga petits llogarets, escampats per tot el terme municipal. No podeu deixar de veure alguna de les seves masies o de les seves construccions modernistes

e

can jané, al cor de collSerola

patrimoni arquitectònic i hiStòric Les masies de Sant Cugat formen part del seu patrimoni arquitectònic i històric. A través d’elles s’escriuen algunes les pà-

gines més antigues del que abans era la vila de Sant Cugat. Algunes encara formen part del paisatge urbà del municipi.

Molt a prop de l’ermita de Sant Medir, es troba la masia de Can Jané. La referència més antiga d’aquesta masia data de l’any 1537, Durant un temps, a mitjans del segle xix, va recollir la imatge de la Mare de Déu del Bosc que hi havia a l’ermita de Sant Adjutori.

l’hiStòria de can monmany Can Monmany és una altra de les masies més importants de Sant Cugat. Des del 1639 se la coneix amb aquest nom però abans ja n’havia tingut d’altres. El segle xix va ser la seva època d’or. S’hi feien vins i xampany fins que la fil·loxera va arrasar tot el conreu. ///

art i conServació: ca n’ametller La masia de Ca n’Ametller destaca pel seu important patrimoni artístic i per l’excel·lent estat de conservació en què es troba. És

de les masies més antigues que hi ha a Sant Cugat. Avui en dia la masia conserva una ermita romànica del segle X.

il·lustracions: octavi Galceràn

Si teniu planejat passar tot el dia a Sant Cugat, deixeu-vos seduir per la seva oferta gastronòmica. La “carta” és molt variada i podreu escollir entre la cuina mediterrània i tradicional, la cuina internacional, o la cuina d’autor i de fusió. Si passegeu pel centre, pels voltants del Monestir, pregunteu per la Cuina dels Monjos. Es tracta de vuit restaurants que es van associar per crear una ruta gastronòmica, amb plats i receptes dels monjos benedictins del Monestir.

����������

�����

������������ �����������������������������������������������

l llegat modernista de Barcelona també té la seva petita representació a Sant Cugat, sobretot en una petita zona al barri de l’eixample santcugatenc. Un dels seus màxims exponents és el celler cooperatiu, de Cèsar Martinell, construït durant el primer quart del segle xx . Aquest edifici modernista es va construir en dues etapes, a la primera es va deixar inacabada per dificultats econòmiques del moment. Ara es troba en procés de restauració. El Celler Cooperatiu n’és un exemple, però no és pas l’únic. A l’Eixample, a principis del segle xx , es van aixecar nombrosos edificis, la majoria propietat de families burgeses que construiren la seva segona residència a Sant Cugat. També hi ha altres edificis industrials i de serveis, fàbriques i botigues. L’Oficina de Turisme de Sant Cugat organitza una ruta modernista de dues hores de durada que recorre els principals atractius arquitectònics de la zona. Entre altres es poden visitar la Terrisseria Arpí, les Cases d’Enric Pi, el mateix Celler Cooperatiu, la Vil·la Felisa, Casa Jover, Casa Armet, Casa Mójica, Casa Mir, Casa Mónaco, El Generalife, Can Quitèria i la plaça Barcelona. Cal assenyalar que no tots són modernistes, n’hi ha d’altres estils, però sí que tots són de finals del segle xix o principis del segle xx .


Setmana del llibre

6 de marรง del 2009 //

7


8 // 6 de març del 2009

Setmana del llibre

Un escenari de luxe

El Teatre-Auditori ha esdevingut en els últims anys un punt de referència en el món de l’espectacle. Gràcies a la seva labor, la població santcugatenca ha pogut gaudir de les millors veus i les millors interpretacions del panorama nacional i internacional

e

l Teatre-Auditori representa per a Sant Cugat la globalització de la cultura. Fa 15 anys, el 1993, es va construir el Teatre-Auditori amb l’objectiu de proporcionar a la població santcugatenca una oferta cultural que s’equiparés, en qualitat, a la de qualsevol altre municipi de la comarca. Aquest objectiu avui en dia ja està plenament consolidat, i la prova és que cada vegada són més els artistes que repeteixen o que els agradaria tornar a actuar en aquest Teatre. Al Teatre Auditori hi tenen cabuda totes les arts escèniques: teatre, música, dansa, òpera, màgia, circ; hi vénen autors, compositors, directors i companyies de totes les nacionalitats; i també hi prenen part autors i directors de la nostra terra. Prop de 50.000 persones el visiten cada any. L’edifici és obra dels arquitectes Ramon Artigues i Ramon Sanabria. Té una superfície de 5.615 metres quadrats i espai per a 788 espectadors. L’escenari té gairebé 400 metres quadrats. l’auditori, ara Durant el primer semestre d’aquest 2009 ja han passat pels escenaris del Teatre-Auditori Sergio Dalma, Emma Vilarasau, Dagoll Dagom o l’obra de dansa Serrat balla. En els pròxims dies, durant les dates que dura la Setmana del Llibre, hi cantarà Martirio (el 6 de març), i s’hi farà l’obra de teatre Non Solum, de Jorge Picó i interpretada pel polifacètic Sergi López (dissabte 7 de març). El divendres 13 el Cor Amics de

l’Òpera de Sabadell i l’Orquestra Simfònica del Vallès faran l’òpera Il Trovatore, de Giuseppe Verdi. Aquesta és només una petita mostra dels espectacles que hi ha en el programa, que finalitzarà aquest semestre amb un doble concert Serrat 100x100. Tot un luxe.

Dins d’aquest espai hi tenen cabuda totes les arts escèniques: teatre, música, dansa, òpera, màgia, circ. altres programes A més a més, el Teatre-Auditori organitza altres propostes culturals, algunes en format de cicle, com és el cas del Cicle de Cinema d’Autor i el Cicle de Música de Cambra; i altres de més puntuals com el cas del Festival de Poesia i el Dansa Sant Cugat. /// Pere Fernández

espectres Emma Vilarasau i Jordi Boixaderas, sota la direcció de Magda Puyo, van passar pel Teatre-Auditori, el 23 d’octubre, per presentar la seva obra Espectres, obra que prèviament ja va tenir molt d’èxit al Teatre Romea de Barcelona

El Teatre-Auditori va celebrar recentment els seus 15 anys de vida.

Chucho Valdés El pianista cubà Chucho Valdés va seguir els passos del seu pare, i també va tocar amb la seva Chucho Valdés Band al Teatre-Auditori. Durant hora i mitja, Chucho va delectar els espectadors amb el seu exquisit jazz.

el llibertí Va ser una de les obres que més ressò mediàtic va tenir el trimestre passat. A l’èxit d’El llibertí, de Joan Lluís Bozzo, van contribuir en gran part les excel·lents actuacions de Ramon Madaula i Montse Guallar


Setmana del llibre

6 de marรง del 2009 //

9


10 // 6 de març del 2009

Setmana del llibre

Canvi d’escenari Sant Cugat del Vallès agafa el relleu de Barcelona com a seu de la Setmana del Llibre en Català. Des del divendres dia 6 i fins al 15 de març el municipi del Vallès Occidental serà la capital de l’art i les lletres catalanes. L’oferta de la Setmana del Llibre és nombrosa i per a tots els públics. Enguany comptarà amb 1.200 metres quadrats d’exposició, en diferents espais ubicats al voltant del Monestir. La plaça d’Octavià serà l’espai dedicat als llibres de narrativa; el passeig dels Plàtans per a la narrativa de no-ficció; la plaça del Rei serà l’espai per a la literatura infantil i juvenil, i el Claustre, la zona per als espectacles. Hi haurà una oferta de més 20.000 llibres i prop 40.000 exemplars de fons, a més de totes les novetats editorials que es posaran a la venda durant les signatures. El programa de la Setmana del Llibre engegarà i finalitzarà al claustre del Mo-

nestir, amb l’espectacle Poesia i Llibertat, dirigit per la Setmana, basat en textos de Schiller i la música de Haydn, i interpretat per Carme Sansa, Sílvia Bel i el quartet de corda Camerata de Sant Cugat. D’altra banda, la comissió organitzadora de la Setmana del Llibre lliurarà a l’escriptora i periodista Isabel Clara-Simó el prestigiós Premi Trajectòria. El lliurament d’aquest guardó tindrà lloc el dimarts dia 10 de març en un acte que comptarà amb la participació de Carles Solà, que farà la lloança, i amb la lectura d’uns poemes inèdits escrits per Jordi Boixaderas en honor a la seva persona. Aquest guardó l’han rebut escriptors i novelistes de prestigi com Josep Palau i Fabre, Qum Monzó, Miquel Martí i Pol o Avel·lí Artís Gener, Tísner, entre altres.

Clara-Simó: “les memòries no m’agraden, els flaixos sí” Escriptora, periodista, columnista i un dels exponents més importants de la nostra literatura. Isabel Clara-Simó rebrà el Premi Trajectòria de la Setmana del Llibre

i

sabel Clara Simó, nascuda a alcoi, alacant, és una de les autores més destacades de la literatura catalana moderna. després de llicenciarse es va dedicar a l’ensenyament i va publicar els seus primers articles en català a la revista Canigó. es va donar a conèixer amb el recull de narracions És quan miro que hi veig clar (1979) i des d’aleshores publica un gran nombre de contes i novel·les. acaba de publicar els racons de la memòria. Com a periodista, ha estat directora del setmanari Canigó i és columnista al diari avui. amb què s’inspira per fer un llibre? Això és molt diferent en cada llibre. Sóc de les que consideren que l’argument és un vehicle, no la novel·la. Però els personatges també són un vehicle i les descripcions també són un vehicle. I doncs, i què és la novel·la? Aquesta resposta no la té ningú i mira que ho he estudiat perquè he estat professora d’universitat d’Anàlisi del Discurs. Tinc bibliografia llegida, però una resposta de què és la novel·la, no la tinc. En canvi, en tinc una de personal que no sé si algun dia me l’acceptaran els lingüistes: la novel·la és un text de textos, perquè és l’únic text dins del qual hi pot haver de tot. Hi pot haver un tros d’una guia telefònica, una fórmula matemàtica, una carta, un debat... el que tu vulguis. En cap altre tipus de text és possible això. Ha rebut influències del periodisme? Penso que no perquè les dues coses són molt diferents. El periodisme és perio-

///

disme, per tant, té una caducitat d’un dia, això és molt important tenir-ho present. En canvi, la novel·la té l’ambició de perennitat. Quan s’escriu un article, cal saber que és per a un dia i que demà ja és vell. Això és un condicionant que crec fonamental per interpretar els mots i el seu entorn. La narrativa és el món de la ficció. És a dir, es diuen mentides, encara que a mi m’agrada dir que és una mentida sincera perquè és una mentida en què tu creus. En canvi, el periodisme no pot ser mentida, no pots enganyar el públic, el que dius és veritat. Pots opinar, l’opinió és lliure, però el que expliques ha de ser veritat i, a més, ho has de comprovar. Per a mi, són dos universos, encara que molta gent diu que són en-

Jordi Play

cavallats, jo crec que són encavallats per l’art de redactar, però com a art literari crec que no tenen massa a veure. la seva trajectòria la va començar el 1979 amb el recull de narracions És quan miro que hi veig clar. Sí, jo de fet, vaig començar tard perquè estava tan absorta en el món del periodisme i guanyant-me la vida que, realment, no podia escriure. Ja era una persona madura amb molt de background. la va ajudar a escriure aquest background? Bé, això va com va. Hi ha gent que diu que el millor llibre és aquell de quan ets molt jove i escrius d’una manera molt

fresca. En canvi, hi ha qui diu: “Mira Lampedusa, que en va escriure un quan era un home gran”. Jo crec que en la literatura hi cap una mica tot. No és de iaios, ni de joves, ni d’homes, ni de dones. Hi cap tot perquè és un problema de paraules i les paraules són de tot el teixit social. ara rebrà aquest Premi trajectòria. Què suposa per a vostè? Estic molt contenta. Com deia el pare Batllori quan li feien homenatges, és un responso, però jo espero que no sigui un responso perquè no estic disposada a jubilar-me, ni a retirar-me, ni a morirme. Com jo ho interpreto, és com un reconeixement a estar molts anys en el món del llibre i a estar produint d’una manera continuada. També a ser molt fidel a la Setmana del Llibre en Català. Per tot plegat estic molt satisfeta. als racons de la memòria fa mèmoria d’aquesta trajectòria? No ben bé, el que sí és que són racons, és a dir, flaixos. De fet és un encàrrec que em va fer Edicions 62. En concret Fèlix Riera, director editorial, em va dir que li agradaria que fes un llibre de flaixos de la meva vida. Jo li vaig dir que a mi les memòries no m’agraden, però això dels flaixos sí. Són tres espais i una cinquantena de persones que m’han fet un impacte en la vida. N’he conegut moltes més i n’he conegut de molt importants perquè he anat a molts congressos, però no m’han impactat. En aquest llibre hi ha les que m’han impactat, per tant, són flaixos de la meva memòria. està prou valorada la llengua en l’actualitat? Valorada sí, però ens falten altaveus, és a dir, els mitjans de comunicació. És a dir, si jo escric una novel·la no és el mateix que si l’escriu una escriptora espanyola o, no cal dir-ho, una escriptora americana. No estic parlant del valor literari de cada obra, sinó dels altaveus de què disposem. /// mònica Puntí


Setmana del llibre

6 de marรง del 2009 //

11


12 // 6 de març del 2009

Setmana del llibre

llibreries temàtiques

Tres grans espais de Narrativa, No ficció i Infantil i Juvenil, ocuparan 1.200 metres quadrats d’exposició repartits a l’entorn del Monestir. Personalitats literàries, artístiques i científiques participaran en els diferents actes de la jornada.

l

a Setmana del Llibre en Català estrena un nou model basat en la divisió temàtica dels espais, ubicats cadascun en un envelat. Un dels espais serà el de Narrativa, escenari principal de les activitats per a adults, com per exemple Criteris, una secció on els convidats exposaran diferents plantejaments temàtics. El primer a exposar serà l’editor de A Contravent, Quim Torra, amb el tema El periodisme que ja no tenim, una argumentació a l’entorn de les grans personalitats del periodisme de la preguerra liberals, cultes i nacionalment compromesos amb l’exigència de la professió. El president Pasqual Maragall protagonitzarà un diàleg amb el periodista i escriptor Jordi Mercader, amb qui comentarà el seu llibre autobiogràfic Oda inacabada. També hi haurà combats teòrics i taules rodones amb convidats de prestigi per debatre temes d’interès cultural. Un d’aquests combats retòrics estarà protagonitzat per Joan Daniel Bezsonoff versus Vicent Sanchís i argumentaran sobre Per què, malgrat tot, encara escric en català. L’escriptor perpinyanenc i el valencià explicaran les particularitats de la resistència lingüística que els ha dut a escriure en català i a no sotmetre’s a la llengua que domina a casa seva. El combat de paraules estarà moderat per Jordi Cabré, escriptor, periodista i advocat, col·laborador habitual del diari Avui i d’altres publicacions. El primer tema que estrenarà una taula rodona girarà a l’entorn dels reptes científics, tecnològics, socials i mediambientals que haurem d’afrontar durant aquest segle. Marc Antoni Broggi, vicepresident del Comitè de Bioètica de Catalunya; Francesc Cabana,

vicepresident segon de l’Ateneu Barcelonès; Ramon Folch, doctor en biologia i sociòleg; i Saül Gordillo, director de l’Agència Catalana de Notícies, seran els encarregats de parlar sobre els Paradigmes pel segle xxi.

el recinte que acollirà l’esdeveniment

Petits Essencials donarà veu a les editorials més petites amb projectes singulars Una altra de les novetats serà la secció Petits essencials, una activitat que permetrà donar veu i presència a les petites editorials amb projectes singulars, perquè exposin les seves vivències i trajectòria. El dimecres 11 edicions 1984 farà una taula rodona que comptarà amb l’editor Josep Cots i l’autor d’Una màquina d’espavilar ocells de nit, Jordi Lara. Coincidint amb el Dia de la Dona, el diumenge dia 8, LaBreu Edicions ha preparat un recital poètics per il·lustrar la festivitat de la dona, amb poemes de Silvie Rothkovic i Anna Gual. D’altra banda, l’Editorial Moll commemorà el 75è aniversari amb una taula rodona sobre la història i el futur de l’editorial que ha donat a conèixer les obres dels lingüistes Antoni M. Alcover i Francesc de B. Moll, sobretot el Diccionari Català-Valencià-Balear. L’espai de No Ficció acollirà un repertori molt ampli d’aquest gènere, des de l’assaig i la història fins a la gastronomia i consells pràctics de tota mena. Un dels espais més destacats serà l’infantil i Juvenil, amb llibres per a infants i adoles-

transport públic per accedir-hi Els assistents podran accedir a l’emplaçament mitjançant el transport públic (FGC i RENFE) o amb el seu vehicle per algun dels accessos de la ciutat. Més informació a www.santcugat.cat

cents i activitats pensades per a tota la família. Dins d’aquest àmbit, destaquen els tallers i espectacles de pallassos, màgia, humor, malabarisme i titelles. Algunes de les activitats seran una demostració d’esgrima teatral, un taller perquè els adolescents aprenguin a interpretar els personatges de còmic, i no podia faltar un taller de maquillatge on els nens seran caracteritzats com els seus personatges de conte preferits. La companyia de comediants La Baldufa amenitzarà la Setmana amb un espectacle de titelles titulat El Baró de Münchausen, un dels personatges més aventurers de la història de la literatura. Un altre espectacle adreçat als me-

nuts serà Vola, Peter Pan, de la companyia Centre de Titelles de Lleida. La majoria de les activitats infantils i juvenils tindran lloc cada tarda a partir de les 17.30 h. Els matins, però, també tindran protagonisme amb la secció del Contacontes de dilluns a divendres, i jocs i tallers al llarg del cap de setmana. Una altra novetat important és la possibilitat de seguir tot l’esdeveniment a través de la xarxa. Concretament serà el portal www.cugat.cat que oferirà retransmissions en directe i cobertura de vídeo perquè qualsevol persona, sigui on sigui, pugui seguir la majoria dels actes amb entrevistes a autors. /// laia Corbella

NOVETATS

La història més bonica del llenguatge

Picq, Sagart, Dehaene i Lestienne

Les nits difícils Dino Buzzati

Chicago

Alaa Al Aswani

Alabama Song

Gilles Leroy Premi Goncourt 2007

Contes bàrbars Joan Esculies

Olor de Colònia Sílvia Alcàntara

www.edicions1984.cat


Setmana del llibre

6 de març del 2009 //

BS Dipòsits

“Mantenir una casa, dos fills, una parella i, a més a més, vuit hores diàries a la feina. Això sí que és macroeconomia” Alba Martín Comptable i mare Qualsevol ajuda s’agraeix i més quan es tracta d’estalviar. Per això m’agrada treballar amb els professionals de SabadellAtlántico. Ells coneixen les meves necessitats i els meus projectes en cada moment. Em coneixen a mi i a la meva família. Hi confio quan es tracta de treure el màxim als meus estalvis. Perquè cada persona, com cada manera d’estalviar, és única a SabadellAtlántico.

SabadellAtlántico és una marca registrada de Banco de Sabadell, S.A

Informa’t sobre el teu estalvi personalitzat en qualsevol oficina de SabadellAtlántico o trucant al 902 32 32 22.

SabadellAtlántico

13


14 // 6 de març del 2009

Setmana del llibre

activitats arreu del territori

Al marge dels actes de Sant Cugat, hi haurà dues grans activitats amb l’objectiu de fer participar la ciutadania catalana. Es tracta del Dictat que se celebrarà el dissabte 7 i de la Lectura Pública, que tindrà lloc el dissabte 14.

e

l Dictat serà un acte lúdic global, organitzat per la Setmana i la Fundació Enciclopèdia Catalana, pensat perquè tothom que estima la llengua pugui posar-se a prova. Es retransmetrà a través de l’anella Cultural i es farà simultàniament a set poblacions diferents. A Barcelona tindrà lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona; a Girona a la Biblioteca Antònia Adroher; a Mataró a la Biblioteca Pompeu Fabra; a Olot a la Sala d’Actes Hospici; a Reus a la Biblioteca Central Xavier Amorós; i a Palma de Mallorca al Pati de la Misericòrdia. Totes les ciutats acompanyaran la capital del llibre d’enguany en la lectura d’un text.

L’espectacle d’inauguració i clausura se celebrarà al claustre del Monestir L’actriu Gemma Brió serà l’encarregada de llegir un text inèdit de l’escriptor Lluís-Anton Baulenas, guanyador del Premi Sant Jordi 2008. Un cop finalitzada la lectura, Pau Vidal, filòleg i escriptor, comentarà els elements del text que presenten més dificultats, i això permetrà fer-ne l’autocorrecció. D’altra banda, enguany hi haurà la segona edició de la Lectura Pública amb el llibre Aventures d’en Massagran, una de les publicacions més conegudes i llegides de la literatura infantil catalana,

e de l’escriptor Josep Maria Folch i Torres. El llibre va ser publicat en forma de fulletó a En Patufet, l’any 1910, amb dibuixos de Junceda. Fins al moment hi ha una desena de poblacions inscrites en la lectura de les Aventures extraordinàries d’en Massagran, arreu del territori català: Abrera, Barcelona, Malgrat de Mar, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Sant Esteve Sesrovires, Sant Vicenç de Castellet, Tarragona, Tortosa i Vilafranca del Penedès. Un altre dels aspectes destacats de la Setmana del Llibre és l’espectacle d’inauguració o clausura. L’acte inaugural tindrà lloc al claustre del Mones-

tir, a càrrec del Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; l’alcalde de Sant Cugat del Vallès, Lluís Recorder, i el president de la comissió organitzadora de la Setmana del Llibre en Català, Albert Pèlach. Després dels parlaments, es farà l’espectacle inèdit de Poesia i Llibertat amb la lectura dels textos de Schiller i música de Haydn. L’acte comptarà amb les interpretacions de Carme Sansa, Sílvia Bel i el quartet de corda de la Camerata de Sant Cugat. Serà el mateix espectacle que tancarà la Setmana del Llibre, el diumenge 15 a les sis de la tarda. /// laia Corbella

l president de la Setmana del Llibre en Català i director general d’Enciclopèdia Catalana, Albert Pèlach, presenta aquest esdeveniment com un element de projecció. “És un altaveu que vol fer visible la creació i edició en llengua catalana”. L’objectiu és apropar els autors al públic assistent i donar a conèixer llibres poc comercials. “És una plataforma per fer visible tot el sector”, comenta Pèlach. Enguany hi haurà 21.247 títols, una quantitat similar a la de l’any passat, tot i la retirada del Gremi de Llibreters de Catalunya. Pèlach lamenta la polèmica generada a l’entorn d’aquest fet. “Els propis llibreters participen en l’organització perquè porten una gran llibreria de fons”, afirma. Segons el president “el fons editorial català és molt ric, compta amb unes lletres quasi mil·lenàries i amb molt prestigi”. Per primera vegada la Setmana incorpora taulells on consultar tot el fons editorial i ofereix facilitats al visitant que vulgui fer una comanda, ajudant-lo a buscar la llibreria.

Nova Iron™ 883, disponible ja al teu concessionari. uïta o per a més Per apuntar-te a una prova grat sionari més informació localitza el teu conces . (902 427 539). proper trucant al 902 H.A.R.L.E.Y www.h-dupdate.com


Setmana del llibre

II CONCURS DE POESiA FUNDACIÓ JESÚS SERRA La tinta corre per les venes dels poetes

Informa’t a www.fundaciojesusserra.org o a www.ajpalafrugell.org

6 de març del 2009 //

15


16 // 6 de marรง del 2009

Setmana del llibre


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de marรง del 2009

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

25


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

26

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 14 |

Opinió_ 16 |

la Ciutat_ 18 |

Economia

|

Esports_ 28 |

Cultura_ 38 |

Economia

Passatemps_ 46

la Xifra

75

milions d’euros És el gruix econòmic que invertirà la farmacèutica Ferrer Internacional en R+D i logística.

Passarà aquesta setmana:

El sector de la construcció i de l’automòbil, els més castigats per l’atur a Sant Cugat Més informació: www.diaridesantcugat.cat

Estudi. L’Ajuntament posa a disposició de la ciutadania un ampli espai web per conèixer les dades de la població i els seus hàbits. A partir d’ara el document s’actualitzarà cada any

Es publica el primer anuari socioeconòmic a la xarxa política i les eleccions, entre d’altres. Dins de les dades que posa de manifest l’anuari destaca que entre el 1996 i el 2007, últim any del qual existeixen xifres disponibles, el nombre de llicenciats va créixer uns set punts, segons ha indicat Suriñach. De la seva banda, el tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Joly, s’ha felicitat per l’estudi, ja que “és un pas endavant en la divulgació d’una sèrie d’informacions que només es podien consultar de forma desordenada”. El polític ha assegurat que el treball ajudarà a ser més transparents.

Les xifres han estat elaborades pel Grup d’Anàlisi AQR L’indicador es pot trobar a la pàgina web de l’Ajuntament Mariona Sagalés

mariona.sagales@premsalocal.com

RESultatS. Les xifres de Sant Cugat estan disponibles a la xarxa. L’Ajuntament ha creat, a través de la seva pàgina web –www. santcugat.cat–, un espai on es recullen les dades socioeconòmiques del municipi, que a partir d’ara es publicaran de manera anual. El director de l’Institut de Recerca en Economia Aplicada Regional i Pública de la Universitat de Barcelona i director del Grup d’Anàlisi Quantitativa Regional (AQR), Jordi Suriñach, ha explicat que aquest docu-

Preveient la crisi Suriñach destaca que entre el 1996 i el 2007 el nombre de llicenciats va créixer uns set punts #LL. LLEBOT

“Sant Cugat és un pol d’atracció i té un dinamisme superior a l’economia catalana” JoRDI SuRIñaCh

Director Grup D’Anàlisi Aqr

ment on line servirà per a historiadors, sociòlegs i periodistes. Suriñach, que ha estat l’encarregat de dirigit l’equip que ha endreçat les dades, ha indicat que l’anuari “complementa” el butlletí econòmic que presenta l’Ajuntament. Amb aquest estudi Sant Cugat se

suma a les grans ciutats que presten aquest servei. L’indicador dóna diverses dades relacionades amb la població, el mercat laboral, l’economia i l’empresa, els transports, el parc de vehicles, la construcció i habitatge, el benestar social i la sanitat i la

Suriñach ha explicat que el balanç ja apuntava dades reveladores d’un canvi de cicle en els darrers sis mesos del 2007. A més, l’expert ha constatat, a través de les xifres locals, que la ciutat s’allunya cada vegada més de la imatge de població residencial que tenia “fa vint anys”, ja que “Sant Cugat és un pol d’atracció i té un dinamisme superior a l’economia catalana”.

La meitat del Centre Borja serà l’hotel de Creàpolis REmoDElaCIó. El centre empresarial i d’estudis universitaris Creàpolis ja té un projecte per a la remodelació que convertirà una ala del Centre Borja en un hotel. L’objectiu principal de la iniciativa serà acollir els hostes que vinguin a visitar les empreses del parc empresarial Creàpolis o a treballar-hi, ja sigui per uns dies o per uns mesos. Unes 80 habitacions s’ubicaran a la banda oest de l’edifici, i ocuparan la meitat de la superfície. La filosofia de l’hotel serà oferir la màxima comoditat als clients, al mateix temps que es proposarà una estada d’oci i formació per als hostes. El parc empresarial enfocat a la innovació, que tindrà una capacitat per a 50 companyies, ja té empreses com BBVA, els concessionaris Quadis o els laboratoris Esteve. Pel que fa a l’escola de negocis, ESADE ja actua amb normalitat i, la totalitat dels 1.500 estudiants ja fan les classes a les aules de Sant Cugat. A més, el model d’universitat que han confeccionat respon a l’esperit de l’espai europeu d’educació superior, conegut com el Pla de Bolonya. I d’altra banda, com que el campus universitari està integrat dins el parc empresarial, es crearan uns llaços entre universitaris i empreses molt positius. _B. Bella

Goula parla d’una crisi sense precedents Bernat Bella

bernat.bella@premsalocal.com

PonènCIa. Seixanta empresaris del Vallès van esmorzar a l’hotel Novotel de Sant Cugat, en una trobada organitzada per Sanger Abogados y Asesores Tributarios. A

l’acte, Resistir la crisi, van participar-hi dos ponents: Antonio Sánchez, soci director de Sanger, i Jordi Goula, economista i analista econòmic de La Vanguardia. Jordi Goula va explicar les característiques principals de la situació economicofinancera, intentant, també,

Goula en la seva intervenció #LL.LL.

resoldre alguns interrogants sobre l’actual situació. Goula va dir que ens trobem en un moment sense precedents, la qual cosa fa molt difícil desxifrar el futur de la crisi i les seves conseqüències. A més, va destacar la universalitat de l’actual conjuntura

econòmica, explicant que el nucli de l’economia, les entitats bancàries, està en una situació realment delicada. Finalment, va posar èmfasi en el fet que la informació mediàtica sobre la crisi no és exhaustiva i és sensacionalista, cosa que provoca el pessimisme i l’esgotament

psicològic de la societat. Per la seva banda, Antonio Sánchez va exposar tres vies per reduir els efectes de la crisi. L’austeritat en les despeses, la necessitat de mantenir els ingressos i el control i la reducció de la morositat van ser els eixos del discurs del director de Sanger.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de març del 2009

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

La nova associació de comerços de Coll Favà vol descentralitzar l’activitat Objectiu. L’entitat vol atraure gent al barri i que no es concentri tothom al centre de la ciutat Bernat Bella

bernat.bella@premsalocal.com

COMERCIANTS. Uns anys enrere els comerços de Coll Favà ja s’havien reunit per promoure una associació de comerciants del barri, però finalment no es va concretar la idea. Ara farà uns tres o quatre mesos, Gina Ros, la promotora de l’associació, va passar botiga per botiga de Coll Favà per comprovar si els comerciants estaven interessats en la proposta de crear l’Associació de Comerciants de Coll Favà. La majoria dels comerços van veure amb bons ulls la iniciativa i, d’aquesta manera, es va anar gestant l’entitat. Segons Ros, s’hi han adherit com a mínim el 50% de comerços del barri. Els membres es reuneixen teòricament cada mes o dos mesos per compartir idees sobre millores al barri. L’Associació de Comerciants de Coll Favà ja s’ha adherit a la Federació de Comerciants de Sant Cugat, a qui paguen una quota a canvi

Indo registra unes pèrdues de 27 milions durant el 2008 BALANÇ. El fabricant de material òptic Indo, amb seu a Sant Cugat, ha registrat durant el 2008 unes pèrdues de 27 milions d’euros, més del doble dels 11 milions de dèficit que van experimentar el 2007. A més, Indo ha facturat un 16% menys que l’any anterior, amb la qual cosa ha situat la xifra de negocis en els 118 milions d’euros. Els motius que explica la companyia per justificar la baixada del volum de negocis és el retrocés en el mercat europeu i, també, la seva retirada del mercat alemany. D’altra banda, les conseqüències per als treballadors no tardaran, i des d’Indo ja s’ha comunicat que acomiadaran 650 persones per ajustar-se a la demanda del mercat. _B. Bella

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

Cursos gratuïts de les petites i mitjanes empreses de Catalunya ‘Control de costos a les compres’ és el següent curs, a partir del dia 10 FORMACIÓ. La delegació del Vallès Sud de les Petites i Mitjanes Empreses de Catalunya (Pimec) ha publicat el seu programa de cursos per al primer trimestre del 2009. Els tres cursos que s’impartiran a Sant Cugat del Vallès seran gratuïts i, per assistir-hi, els interessats s’hi poden apuntar a la pàgina www. cursos.pimec.es. El primer curs, de 16 hores, ja s’ha fet i va tractar el tema Gestió del crèdit dels clients. El següent curs serà Control de costos a les compres i s’inicia-

Descentralitzar l’activitat El principal motiu que ha comportat la creació de l’Associació de Comerciants de Coll Favà és per descentralitzar l’activitat que es concentra al centre de Sant Cugat. La intenció és oferir una altra zona comercial a la ciutat i que la gent no només passegi pels voltants del Monestir. L’objectiu és donar a conèixer les possibilitats de Coll

Favà i del carrer principal, el passeig Francesc Macià. La tasca de l’associació serà organitzar activitats al barri per atraure la gent i, també, els nens. Una de les properes activitats importants que estan preparant és per Sant Jordi, quan oferiran una alternativa a la ruta pels carrers cèntrics de Sant Cugat. D’altra banda, de l’enllumenat de Nadal també se n’encarregarà l’associació, així podrà donar més lluminositat al barri.

El president de Pimec de la comarca #LLUÍS LLEBOT

rà el dia 10 de març. Hi haurà tres sessions, els dimarts i dijous, de 18 a 22 h. El darrer taller, Optimització de costos de producció, comença el dia 23 d’aquest mateix mes. En aquest cas també es divideix en tres sessions de quatre hores, els dilluns i dimecres. _B. Bella

Infiniti, a Sant Cugat

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

27

econogresca CARLES BRUGAROLAS

L

a crisi, com la realitat, va canviant de forma. La seva afectació va alterant els focus d’impacte. Va començar en l’àmbit financer i ara afecta de ple el teixit productiu, allò que en diem l’economia real, la qual es troba ara que no ven el que venia. Aquest és ara el problema real, han baixat les vendes i la dimensió de moltes empreses és ara massa gran, inadequada per a les noves condicions de la demanda. La pregunta és si les vendes es recuperaran. De mitjana, els darrers anys hem consumit per sobre del que havíem de fer-ho. El creixement del deute extern i el del deute acumulat amb el sistema financer ens ho demostren. Ens hem deixat endur per

El volum de demanda interior no es recuperarà

Fòrum_ Notícies_ Agenda_ Cinema_ Tecnologia_ Esports...

Cultura

|

Flexibilitat

A Francesc Macià es concentra l’activitat comercial del barri #LL.LL.

que la Federació s’encarregui dels tràmits i les gestions.

|

INAUGURACIÓ. Sant Cugat va acollir la inauguració oficial del primer concessionari que la marca Infiniti ha obert a Catalunya. Situat al carrer de Pau Vila, 22, la concessió comercialitza aquesta gamma de luxe de la japonesa Nissan.

#FOTOGRAFIA: LLUÍS LLEBOT

per a la micro, petita i mitjana empresa Som a Sant Cugat, av. de les Corts Catalanes, 7-9 Edifici Trade Center. Tel.: 93 552 85 09 pimec.vallessud@pimec.es

un optimisme excessiu. Tendeixo a pensar que el volum de demanda interior no es recuperarà per molt que sortim de la crisi, i que moltes empreses hauran de redimensionar-se a la baixa. Per corregir això hauríem de ser més competitius. Una possible mesura seria reduir les cotitzacions socials i incrementar l’IVA, que és com fer una devaluació per dificultar les importacions i fomentar el mercat interior. Això pot ferse si es corregeix la regressivitat de l’IVA, que és un impost que afecta més els que destinen tota la seva renda al consum (i gens a l’estalvi o la inversió), és a dir, els pobres. Tot i això, moltes empreses, per sobreviure, hauran de fer-se més petites. Si troben vies per adaptar-se a la nova realitat, encara que sigui amb menys treballadors, sobreviuran i conservaran una part de l’ocupació. Si no, tancaran.

carlesbrugarolas@hotmail.com


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

28

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 14 |

Opinió_ 16 |

la Ciutat_ 18 |

Economia_ 26 |

Esports

|

Cultura_ 38 |

Passatemps_ 46

Esports

Atletisme _PÀG.30

La sisena edició de les 5 Milles Femenines de Valldoreix, aquest diumenge, 8 de març, a la zona esportiva municipal

Números en joc _PÀG. 35 HOQUEI HERBA FEMENÍ: JUNIOR FC 2n a la Divisió d’Honor Femenina

Voleibol. CVB Barça 3 - CV Lubesa Sant Cugat 2 El sènior A femení del Club Voleibol Lubesa Sant Cugat, tercer a la taula, rep aquest dissabte, 7 de març, a les 20 h, al Pavelló 3, l’AD Algar Surmenor, líder del grup B de la Lliga FEV #ARXIU / LLUÍS LLEBOT

CVB BARÇA: A. Gallardo, C. Montesinos, N. Sala, C. Carol, M. Carmona, L. Dos Reis i L. Carmona (lliure) –equip inicial– i S. Walsh.CV LUBESA SANT CUGAT: L. Raspall, N. Sánchez, M. Galceran, I. López, C. Santamaria, M. Martínez i N. Sánchez (lliure) –equip inicial–, M. Tortosa, S. Fraixedas i C. Triguero. SETS: 24-26, 25-19, 24-26, 25-20 i 158. ÀRBITRES: Núria García-Raposo (Canàries) i Sito Guerrero (Catalunya). INSTAL·LACIÓ: INEF, a Barcelona. PÚBLIC: 400 espectadors. INCIDÈNCIES: 16a jornada de Lliga del grup B de la Lliga FEV de voleibol sabrà si Santamaria pot jugar davant l’AD Algar Surmenor.

El joc no acompanya l’equip El sènior A femení del CV Lubesa Sant Cugat està oferint, en aquest tram final de la Lliga, un joc molt pobre, el mateix que el va fer perdre, dissabte passat, a la pista del líder. “El que hem entrenat aquesta setmana no ha servit de res. És com si no haguéssim entrenat”, va apuntar Stoppiello moments després d’acabar el partit.

L’equip local busca dos punts d’or per continuar Després de perdre amb el CVB Barça, les de Gervasio Stoppiello han de guanyar dissabte el líder, l’AD Algar Surmenor, i esperar els resultats de l’última jornada de Lliga mantenint opcions de jugar la promoció d’ascens

El CV Sant Cugat,obligat a guanyar el líder,l’Algar

L

a derrota del sènior A femení del Club Voleibol Lubesa Sant Cugat del dissabte 28 de febrer, a la pista del CVB Barça, que ara passa a ser segon a la classificació, complica, i molt, les opcions de l’equip vermell-i-negre d’aconseguir una de les dues primeres places que valen jugar el play-off d’ascens a la Superlliga Femenina 2. Ara, el CV Lubesa Sant Cugat, que ha perdut un lloc a la taula i és tercer, ha de guanyar aquest dissabte, 7 de març, al Pavelló 3, a les 20 h, el líder del grup B, l’AD Algar Surmenor, que tan sols

ha cedit una derrota en els catorze partits que ha disputat fins ara. I després, el cap de setmana del 14 i 15 de març, les vermell-i-negres han de superar el CV Esplugues, penúltim a la Lliga, fora de casa, i esperar que l’AD Algar Surmenor derroti el CVB Barça, que visitarà el primer classificat en l’última jornada del campionat. Segons els resultats que es produeixin en aquestes dues últimes jornades de Lliga, es podria donar la possibilitat, fins i tot, que els tres primers classificats acabessin la Lliga empatats a punts. Si es produís aquesta circumstància, els dos millors conjunts

amb diferència de sets jugarien la promoció d’ascens. Això sí, si el conjunt de Sant Cugat no guanya al líder aquest dissabte, s’hauria d’acomiadar de jugar el play-off d’ascens. Gervasio Stoppiello, entrenador del CV Lubesa Sant Cugat, va assenyalar, després de perdre el partit contra el CVB Barça: “Estic segur que guanyarem l’AD Algar Surmenor”. Per a aquest partit del tot decisiu, l’equip podria no comptar amb la col·locadora Carlota Santamaria, que dissabte contra el CVB Barça va trencar-se un dit de la mà en un bloqueig. Fins a última hora, Gervasio Stoppiello no

Tot i que el xoc va ser molt igualat i que es va haver de decidir en el tie-break, el CVB Barça només va fallar en el servei. El CV Lubesa Sant Cugat va comptar amb el suport, des de les grades, de més d’un centenar d’aficionats, entre jugadores dels equips juvenil, cadet i infantil de l’entitat, entrenadors, pares i directius.

Avui divendres, assemblea La Junta Directiva del Club Voleibol Sant Cugat ha convocat per avui divendres, 6 de març, l’assemblea general ordinària de socis, que tindrà lloc a l’església protestant de Valldoreix, al costat del pavelló de voleibol. La primera convocatòria serà a les 19 h i la segona, mitja hora més tard. L’ordre del dia de l’assemblea inclou set punts: situació actual econòmica i esportiva del club; presentació memòria esportiva; liquidació de comptes i tancament comptable de l’exercici 2007-2008; presentació i aprovació del pressupost previst de la temporada 2008-2009; presentació de les activitats previstes per a la temporada 2008-2009; perspectives de futur, i torn obert de paraula. _Àlex López Puig


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de març del 2009

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

29

Més de 800 parelles ballen al 16è Trofeu de Ball Esportiu Ciutat de Sant Cugat BALLS DE SALÓ. Un any més, el Trofeu de Ball Esportiu Ciutat de Sant Cugat va ser un èxit organitzatiu i participatiu, amb unes 850 parelles. Amb aquesta xifra, el club organitzador, el Club Ball Esportiu Sant Cugat, superava les 700 parelles que van ballar el 2008 a Sant Cugat, quan, a més, aquesta competició també va ser Campionat del Món d’aquesta disciplina esportiva. “Estem molt satisfets de com ha anat el campionat. És una competició de referència a Sant Cugat”, ha explicat Jesús Curto, organitzador del certamen, que no ha confirmat que el Trofeu de Ball Esportiu Ciutat de Sant Cugat tingui continuïtat el 2010, per diferències amb l’Ajuntament de la ciutat. Manuel Ramírez i Julia López, del Club Ball Esportiu Ciutat de Sant Cugat, van tornar a pujar al podi. Si en el Campionat del Món Sènior Llatí 2008 aconseguien el títol, el dissabte 28 de febrer van aconseguir

1

2

3

4

5

6

Manuel Ramírez i Julia López van guanyar en el sènior open llatí la primera posició en la competició internacional IDSF, en la categoria sènior open llatí. També van finalitzar en el primer lloc de la prova nacional Arturo Córdoba i Victoria Hernández, en la categoria sènior llatí 1, i Nacho Monterrubio i Ainoa Soler, en adults 1C. També en el segon lloc, en la prova puntuable per al rànquing nacional, van acabar Salvador Comas i Maria Gracia, en sènior 2+3 E estàndard. En el campionat internacional cal ressaltar la segona i tercera plaça de Maite Asens i Gerard Nevot, en estàndard adult B, i Joan Huertas i Antonia Navarro, en estàndard sènior 3, respectivament. Aquesta competició distribueix les categories en funció de l’edat i el nivell dels participants. El 16è Trofeu de Ball Esportiu Ciutat de Sant Cugat va tenir lloc dissabte i diumenge passat, al Pavelló 3, amb la col·laboració del DIARI DE SANT CUGAT i del TOT Sant Cugat.

1. Hi van participar unes 850 parelles 2. Van ser-hi presents representants de Nova Zelanda i Argentina 3. Es van viure moments espectaculars 4. Jutges de diversos països europeus van puntuar els ballarins 5. Els vestits de les parelles i la seva posada en escena van agradar als espectadors 6. Els competidors no van deixar escapar cap detall #DAVID FERNÁNDEZ


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

30

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

El Sant Cugat Esport FC i la Damm CF signen un acord La Damm CF és un club de formació fins a la categoria juvenil

Cultura

|

Passatemps

Les sisenes 5 Milles Femenines de Valldoreix,diumenge Particularitat. Aquesta prova popular de cros l’organitza l’Entitat Municipal Descentralitzada

Àlex López Puig

alex.lopez@premsalocal.com

fuTboL. El Sant Cugat Esport Futbol Club i la Damm CF –club de futbol base– van segellar, el passat 23 de febrer, a la seu social de l’entitat esportiva de la nostra ciutat, un acord de col·laboració verbal. Aquest acordtéunaduradafinsaljuny del 2010. L’acte va estar presidit per Josep Barcons, president de la Damm CF, i Llorenç Santasusagna, president del Sant Cugat Esport FC. Entre els molts punts que reflecteix aquest acord, cal destacar que la Damm CF de

|

Josep barcons i Llorenç Santasusagna van segellar l’acord #FERRAN BENET

Barcelona assessorarà sobre la coordinació tècnica esportiva del Sant Cugat i sobre aspectes mèdics. Ambdós clubs també podran nodrir-se de jugadors de l’entitat contrària. Llorenç Santasusagna, president del Sant Cugat Esport FC, ha explicat, en declaracions al

DIARI DE SANT CUGAT, que aquest acord suposa “un pas endavant molt important per al nostre club, tant esportivamentcomsocialment.LaDamm CF és un club esportiu formatiu de referència, amb molts anys d’experiència i que treballa amb molta rigorositat”.

La cursa començarà a les 10. 15 h, a la zona esportiva de Valldoreix Coincideix amb el Dia Internacional de la Dona Àlex López Puig

alex.lopez@premsalocal.com

ATLETISME. La sisena edició de les 5 Milles Femenines de Valldoreix tindrà lloc aquest diumenge, 8 de març, a partir de les 10.15 h, a la zona esportiva municipal de Valldoreix. Enguany, aquesta cursa atlètica popular, que forma part del calendari de Curses de Fons de Catalunya, coincidirà amb el Dia Internacional de la Dona. És per aquest motiu que l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix, organitzadora d’aquesta prova, ha decidit oferir als assistents l’exposició fotogràfica El paper de les dones en la història de l’esport a la ciutat de Barcelona. Aquesta exposició, que cedeix l’Institut Barcelona Esports, es podrà veure el mateix diumenge, 8 de març, i estarà instal·lada a la zona esportiva municipal de Valldoreix. Les 5 Milles Femenines de Valldoreix és la primera cursa d’aquestes característiques que s’ha fet a Catalunya. En el tancament d’aquesta edició del DIARI DE SANT CUGAT, més de 200 participants s’havien inscrit en aquest campionat de cros, cosa que podria signi-

ficar que s’acabi superant el rècord de participants, que va tenir l’any 2007, amb unes 130 atletes.

Homenatge a Congost Un any més, l’EMD de Valldorreix retrà un homenatge a una atleta catalana. En aquesta ocasió, l’organització ha apostat per fer-ho a Elena Congost (del club CA Manresa), que ha participat en els dos últims Jocs Paralímpics, a Atenes i a

Pequín. Congost és una atleta amb deficiència visual, que viu a Castelldefels i té 21 anys. Amb tot, Elena Congost va saber, el mateix dia que es presentava en roda de premsa la sisena edició de les 5 Milles Femenines de Valldoreix, que no podrà córrer aquesta cursa perquè ha estat seleccionada per prendre part, aquest diumenge, 8 de març, al Campionat d’Espanya de Cros, disputat a Càceres.

El Muntanyenc, amb la campanya ‘A l’esport, jo tallo amb el fum’ ConvEnI. Lluís Recoder, alcalde de Sant Cugat, i Francesc Duch, president del Club Muntanyenc Sant Cugat, van signar, el passat 26 de febrer, un conveni de col·laboració pel qual l’entitat esportiva de la nostra ciu-

tat s’adhereix a la campanya A l’esport, jo tallo amb el fum. Al llarg de la seva intervenció, Recoder va assenyalar que, amb aquest acord, “el CM Sant Cugat es compromet a deixar el tabac fora de les seves instal·lacions obertes (a les tancades

ja està regulat per llei) i a treballar en la sensibilització dels seus socis”. La campanya compta amb el suport de l’Institut Català d’Oncologia i de la Societat Catalana de Pneumologia. _Redacció


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de març del 2009

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

31

xuts

La UE Sant Cugat vol evitar el descens en els últims quatre partits de Lliga Canvi de xip. Els d’Enric Bosch són últims, en zona de descens, i fa set jornades que no guanyen al campionat

CAMPionAT

CiRCuiT CATAlÀ dE PÀdEl 2009 DEL 16 AL 22 DE MARÇ Junior FC-1917 Sport&Spa les jugadores del PHC Sant Cugat, amb el trofeu de campiones #CEDIDA

El Patí Hoquei femení guanya la Copa Carnevale Balanç. Les santcugatenques van imposar-se a l’SPV Viareggio, a l’AS Bassano H i a l’Sferic Terrassa

El sènior A està integrat per Enric Bosch –en la imatge–, Josep Anton i Xavi Panareda #ARXIU / LL. LLEBOT

Àlex López Puig

alex.lopez@premsalocal.com

TEnniS dE TAulA. El sènior A de la secció de tennis de taula de la Unió Esportiva Sant Cugat té molt difícil mantenir-se a la Primera Nacional, categoria on milita des de fa anys. El conjunt santcugatenc afronta els seus últims quatre partits de Lliga –tres jornades de competició– amb la necessitat de guanyar, sigui contra el rival que sigui. La UE Sant Cugat és desena i última i es troba en zona de descens, places que encapçalen,

ara mateix, la UE Sant Cugat i el CTT Ripollet. El conjunt que prepara Enric Bosch (jugador-entrenador) rep aquest dissabte, 7 de març, a les 18 h, a la sala de tennis de taula del Pavelló 1 de la ZEM Rambla del Celler, el tercer classificat del grup quart de la Primera Nacional, el CTT Vilanova. Amb tot, a l’anada l’equip vermell-i-negre va imposar-se per 2 punts a 4 i, des d’aquell partit, la UE Sant Cugat acumula set jornades sense conèixer la victòria. Dels quatre enfrontaments que els resta per jugar aquest és, sense cap mena de dubte,

el més difícil de tots. Després d’aquest encontre, la UE Sant Cugat haurà de visitar el CBR SC Els Amics, cinquè (el 14 de març) i el CTT Ripollet, novè i penúltim (el 21 de març), mentre que en l’última jornada de Lliga (el 29 de març) la UE Sant Cugat rebrà el Club Sa Pobla TT, setè a la taula. Enric Bosch, en declaracions al DIARI DE SANT CUGAT, ha assenyalat que “som conscients que no depenem de nosaltres mateixos per salvar-nos, però creiem que tenim possibilitats de guanyar els quatre partits que ens queden per jugar”.

Apallissa dos equips italians que juguen la Copa d’Europa HoQuEi SoBRE PATinS. El Patí Hoquei Club Sant Cugat femení, integrat per jugadores dels conjunts de Primera Nacional Catalana i Segona Catalana, s’ha adjudicat el torneig Copa Carnevale d’hoquei sobre patins, que va jugar-se a Viareggio (Itàlia) del 20 al 22 de febrer. El PHC Sant Cugat femení va guanyar els tres partits que va jugar, davant l’AS Bassano H (8-2), l’SPV Viareggio (6-2) i l’Sferic Terrassa (7-2), equip de Primera Catalana. El PHC Sant Cugat, convidat pel club organitzador,

Fernando Ruz presidirà El CH Valldoreix debuta el CP Sant Cugat a la fase d’ascens ElECCionS.FernandoRuzésel nou president del Club Petanca Sant Cugat. Fernando, germà de José Luis Ruz, president els últims quatre anys de l’entitat esportiva local, serà ratificat en l’assemblea general ordinària i extraordinària de socis que tindrà lloc el diumenge 29 de març, a la Casa de Cultura. La primera convocatòria tindrà lloc a les 11 h i, la segona, mitja hora més tard. LadeFernandoRuzhaestat l’única candidatura que s’ha presentat al període de presentació de candidautres a les

eleccions a la presidència del CP Sant Cugat i, per tant, no caldrà que el pròxim 8 de març es convoquin eleccions. La nova Junta Directiva del Club Petanca Sant Cugat està integrada per Fernando Ruz (president); Mateo Martín (vicepresident primer); Eduardo Castañeda (vicepresident segon); Jordi Lagusticia (tresorer); Montserrat Padilla (secretària), i Javier Pardillo (relacions amb la Federació Catalana de Petanca). També hi ha sis vocals més al cos directiu. _À. López Puig

HAndBol. Després d’acabar cinquè a la Lliga regular del grup 1 de la Segona Catalana, amb 26 punts, el sènior masculí del Club Handbol Valldoreix s’ha classificat per disputar la fase d’ascens a Primera Catalana. L’equip local debuta aquest dissabte, 7 de març, a les 18.45 h, a la pista del CH Sant Esteve Palautordera, primer classificat en solitari del grup 2, amb 43 punts. Dani Gómez, entrenador del CH Valldoreix, ha afirmat al DIARI DE SANT CUGAT, que “tret del CH Sant Esteve

Palautordera, que ja té assegurat pràcticament l’ascens, en la resta de partits tenim moltes opcions de guanyar”. Dels deu equips que juguen aquesta promoció d’ascens, els sis primers són els que pugen a Primera Catalana. Els conjunts són: AE Fornells, BM Polinyà, CE Molins de Rei, CH Sant Esteve Palautordera, CH Sant ESteve Sesrovires B, CH Sant Miquel, CH Valldoreix, H Bordils, H Cooperativa Sant Boi i Joventut Handbol Mataró B. _À. López Puig

l’SPV Viareggio, va apallissar l’AS Bassano H i l’SPV Viareggio, dos conjunts que estan disputant la 3a Copa d’Europa de Clubs Femenins d’Hoquei Sobre Patins. José Enrique Trullols, entrenador del PHC Sant Cugat, ha explicat al DIARI DE SANT CUGAT que “hem fet un bon torneig. Els resultats esportius són molt bons i l’ambient a l’equip ha estat boníssim”. Aquest títol hauria de donar moral a l’equip santcugatenc per sortir de la part baixa a la Lliga de la Primera Nacional Catalana. Les santcugatenques són quartes per la cua, en la primera plaça de salvació, a falta de set jornades perquè acabi el campionat. _À. López Puig

El Junior FC serà l’escenari d’una prova del Circuit Català de Pàdel 2009, en la categoria d’or. Les inscripcions es poden formalitzar, fins al dijous 12 de març, a la Federació Catalana de Pàdel. ATlETiSME

Àlex Carreras és 27è a la Marató de Barcelona L’atleta Àlex Carreras Fabregat, del club santcugatenc Running Vallès, ha finalitzat en la 27a posició en la Mataró de Barcelona, que va tenir lloc, el diumenge 1 de març, amb més de 8.000 participants. Àlex Carreras va fer un temps de 2 hores, 35 minuts i 48 segons. CoRFBol

El KC Sant Cugat no jugarà la final de la Copa Catalana El Korfbal Club Sant Cugat no ha aconseguit la classificació per disputar la final de la Copa Catalana Sènior, després de perdre, en semifinals, a Terrassa, a la pista del CK Assessoria Vallparadís, per 19 punts a 7. La final la jugaran CK Vacarisses i CK Assessoria Vallparadís.


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

32

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

la Tribuna DANI GÓMEZ ENTRENADOR DEL CLUB HANDBOL VALLDOREIX

La il·lusió, motor de l’equip

D

esprés de dos anys lluitant fins a l’últim segon per salvar la categoria, dissabte se’ns presenta l’oportunitat de participar en la fase d’ascens a Primera Catalana. Es tracta d’una lliga a doble volta amb els 5 primers classificats del grup B (nosaltres estàvem al grup A). D’entrada partim com a setens classificats d’un total de deu equips, on pugen els sis primers. Amb sis punts, estem a només un de les places d’ascens, i aquest és el nostre proper objectiu. Però no serà gens fàcil,

Allà on no arribem per handbol, per cames, per cap, hi posarem el cor

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

El Club de Rugby Sant Cugat tanca la Lliga en l’antepenúltima posició Problemes. Per l’entrenador Diego Fuks, l’equip ha notat les moltes lesions que ha patit durant la temporada Àlex López Puig

alex.lopez@premsalocal.com

Un jugador, dissabte, al Club de Golf Sant Cugat #DAVID FERNÁNDEZ

RUGBI. El sènior A masculí del Club de Rugby Sant Cugat ha finalitzat la Lliga del grup C de la Primera Nacional en la sisena i antepenúltima posició. L’últim partit de Lliga el va jugar, el dissabte 28 de febrer, al camp de l’RC Ponent, xoc que va acabar perdent per un ajustat 23 punts a 22. “Hem tingut molts alts i baixos durant la Lliga i hem estat clarament marcats per les lesions”, ha assenyalat l’entrenador santcugatenc Diego Fuks, que ha confirmat la seva continuïtat com a entrenador del primer equip del CR Sant Cugat la temporada 2009-2010.

El Club de Golf Sant Cugat ha obert el camp de joc Ho ha fet un mes i tres dies després del fort temporal de vent

Ascens del segon equip El segon equip del CR Sant Cugat afronta les dues últimes jornades de Lliga de la Tercera Catalana amb serioses opcions d’aconseguir l’ascens de categoria. Aquest diumenge, 8 de març, a les 12.30 h, visita el camp del CR Falcons.

ja que lluitarem davant rivals molt complicats i de molta entitat, com el St. Esteve de Palautordera. És el primer classificat del grup B, invictes en tota la lliga regular; el Molins de Rei, amb l’ambició d’un equip molt jove; el St. Miquel, un camp molt complicat per la duresa del rival; el Polinyà, vell conegut per nosaltres, o el Bordils, segon, un altre equip molt jove i amb un desplaçament molt complicat. Nosaltres tenim un factor que hem de convertir en determinant: la il·lusió. A diferència de tots aquests equips, i de molts altres, nosaltres formem el propi club. Això ens ha de servir per donar aquell punt de més en les situacions complicades. Allà on no arribem per handbol, per cames, per cap, hi posarem el cor. Així ens podrem sentir orgullosos de nosaltres mateixos i... ho aconseguirem! És el que som i el que volem transmetre a la gent-afició. Junts per un somni!

CAMPIONAT. L’Escola de Patinatge Artístic (EPA) de Sant Cugat ha estat un dels clubs convidats en el dotzè Trofeu Internacional Latina de Patinatge Artístic Grups Show, que va organitzar el Club Aluche PA de Madrid, el passat 21 de febrer. En la categoria de show promocional, l’EPA Sant Cugat va aconseguir un quart lloc, amb el número Los peligros del mar, mentre que en show grans va ser novè, amb No quiero ser marioneta. D’altra banda, recentment, l’EPA de Sant Cugat va assolir quatre podis –Alba Castro, Laia Tomey, Ariadna Lara i Alba Llobet i Adrià Muñoz– en el vuitè Trofeu de l’Amistat de Cerdanyola del Vallès, on el club santcugatenc també va finalitzar tercer en la categoria per clubs.

dgomezr19@hotmail.com

#FOTOGRAFIA: CEDIDA

|

El sènior A del CR Sant Cugat seguirà jugant a Primera Nacional #ARXIU/D.F.

Un cop el segon equip santcugatenc finalitzi la Lliga, un equip sènior del CR Sant Cugat s’inscriurà en una nova competició de la Federació Catalana de Rugbi. És una competició de rugbi a 13 que, entre d’altres

equips, podria comptar amb la participació del CE INEF Lleida, el CN Poble Nou-Enginyers, el GEiEG, el CR Valls i el CR Tarragona. Aquest campionat està previst que comenci al mes d’abril.

GOLF. El Club de Golf Sant Cugat va obrir el seu camp de joc el dissabte 28 de febrer, un mes i tres dies després del fort temporal de vent –el 24 de gener– que va provocar que caiguessin més d’un centenar d’arbres sobre el recorregut del camp i les xarxes de protecció que envolten l’entitat esportiva local. Així, el cap de setmana passat, els socis del CG Sant Cugat ja van poder tornar a jugar al seu club. Aquest pròxim cap de setmana, 7 i 8 de març, el CG Sant

Cugat serà l’escenari del vuitè Trofeu Rodó de golf. Aquest serà el primer torneig que es juga al CG Sant Cugat des del fort temporal de vent.

Encara hi ha feina per fer Tot i que el recorregut ja és 100% utilitzable, l’entitat santcugatenca encara treballa en la reposició de les xarxes dels carrers Safareig, Villar i rambla Ribera, treballs que podrien acabar en les pròximes setmanes. Val a dir que el CG Sant Cugat ha estat el club de golf de l’Estat espanyol més afectat pel vendaval del passat 24 de gener. _À. López Puig

L’Escola de Patinatge Artístic de Sant Cugat, a un torneig internacional de Madrid


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de març del 2009

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

33

pàgina dEl SANT CugAT ESPoRT FuTBoL CLuB Compromès amb les famílies santcugatenques, el Sant Cugat Esport FC organitza, per setè any consecutiu i coincidint amb les vacances escolars de Setmana Santa, el Campus de l’Amistat, adreçat a nens i nenes nascuts entre el 1996 i el 2003

VII Campus de l’Amistat del SantCu, Setmana Santa 2009

E

ls dies 6, 7, 8 i 9 d’abril se celebrarà a la Zona Esportiva Jaume Tubau de Sant Cugat el setè Campus de l’Amistat - Setmana Santa 2009, organitzat pel Sant Cugat Esport FC. Els participants, a més de desenvolupar i perfeccionar fonaments tècnics i tàctics tant col·lectius com individuals, reforçaran i establiran llaços d’amistat amb altres nens i nenes participants.

Compatible amb l’horari laboral dels pares Amb l’afany de resoldre la problemàtica de conciliar la vida laboral dels pares amb les vacances escolars dels seus fills, si bé l’horari oficial del Campus és de 9 a 17 h, s’establirà un servei d’acollida una hora abans de l’inici de les activitats. Partint de programes de treball específics en grups inicialment previstos de 10 alumnes, els assistents milloraran conceptes com la passada, el control i el regateig. També hi haurà xerrades tècniques a partir de l’anàlisi de vídeos d’equips del SantCu. Està prevista una gimcana de futbol que determinarà una puntuació final de cada un dels aspectes treballats. Els porters també tindran el seu protagonisme en grups de cinc alumnes com a mínim. El preu del Campus serà de 120 euros amb dinar i berenar inclosos per a membres del club i de 130 euros per a no socis. Les places són limitades i la data màxima per inscriure-s’hi, el divendres 27 de març. Quan resten uns mesos per a la finalització de la temporada 2008-09 i l’inici de la següent, el club defineix el Campus de l’Amistat com una magnífica oportunitat d’acostament al SantCu a totes aquelles famílies a qui els agradaria inscriure els seus fills al club per a la propera temporada, experimentant de primera mà el saber fer de l’entitat i l’ambient que s’hi respira. Per als qui ja en formen part, el Campus serà un bon complement a l’activitat esportiva endegada a inici de temporada amb la seguretat que els seus fills estaran en el millor ambient i s’ho passaran d’allò més bé fent nous i bons amics. Cal adreçar-se a la web del club, www.santcu.cat, per a més informació i a les oficines per formalitzar la inscripció corresponent.

1

Majik Sant Cugat

3

Compromesa amb Sant Cugat, l’empresa santcugatenca Mobles Majik, patrocinadora del club, torna a formar part de l’organització d’un esdeveniment pensat i ideat per a la diversió i formació dels nens i nenes santcugatencs, com ja ho va fer durant la darrera festa de Nadal.

Acord amb el CF Damm Recentment, el SantCu ha establert un acord de col·laboració amb un dels clubs de més prestigi nacional pel que fa al futbol base, el CF Damm de Barcelona, del qual el club se’n fa ressò a la seva web.

2

4

1. Mobles Majik Sant Cugat, patrocinador del SantCu, aposta per la formació dels joves i per l’esport de Sant Cugat. Creu en el valor de l’amistat que es fomenta en campus com el del SantCu 2. Els millors monitors per al millor aprofitament del Campus 3. la pilota ha de ser sempre la protagonista en les etapes formatives 4. Exercicis de millora tècnica per fomentar automatismes. del tot necessaris en la pràctica del futbol #CEDIDES


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

34

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

Números en joc

el Marcador

5

JORNADES

Rànquing

Resultats esport federat HOQUEI HERBA

PB Sant Cugat C..........................................(descansa) Matadepera FC B-CFU Mira-sol-Baco A................4-2 CFU Mira-sol Baco B-Juv. 25 de Septiembre.........3-2

dIVIsIÓ d’honor fEmEnIna Junior FC-Caja Cantabria Sardinero.......................4-1

alEVí prImEra dIVIsIÓ

dIVIsIÓ d’honor B masculIna

PB Sant Cugat A-UE Rubí.......................................6-1 UE Sant Ildefons-CFU Mira-sol-Baco A.................0-1 CN Terrassa-Junior FC A..........................................1-1

FC Barcelona-Junior FC..........................................3-0

prImEra dIVIsIÓ masculIna Club Egara-Junior FC..............................................0-0

alEVí sEGona dIVIsIÓ

sEGona dIVIsIÓ masculIna

sEGona dIVIsIÓ fEmEnIna

CE Castellbell i Vilar-PB Sant Cugat B....................8-1 CE Olímpic Can Fatjó-PB Sant Cugat D.................2-0 CFU Mira-sol Baco B-CE Sabadell FC B..................1-2 EF Sabadell C-PB Sant Cugat C..............................2-1

Junior FC-Vallès Esportiu........................................1-2

BEnjamí 7 prImEra dIVIsIÓ

tErcEra dIVIsIÓ masculIna

PB Sant Cugat A-UE Castellbisbal..........................1-2 EF Sabadell-CFU Mira-sol Baco A..........................1-2 Junior FC A-Sant Cugat Esport FC C......................4-4

Iluro HC-HC Sant Cugat.........................................1-3 Junior 1917-Atlètic Terrassa HC.............................0-1

Club Egara-Junior FC..............................................4-0

juVEnIl masculí camp. dE catalunya Junior FC-CD Terrassa.............................................4-1

BEnjamí 7 sEGona dIVIsIÓ

cadEt masculí camp. dE catalunya

CE Olímpic Can Fatjó B-CFU Mira-sol Baco B.......2-3

Junior FC-CD Terrassa.............................................3-5

prEBEnjamí f-7

InfantIl masculí camp. dE catalunya

CFU Mira-sol Baco A-Junior FC A...........................1-5

Junior FC-Vallès Esportiu........................................3-1 Barceloní-Junior FC.................................................3-3

HOQUEI pAtINS

InfantIl fEmEní camp. dE catalunya

PHC Sant Cugat-CH Lloret B..................................6-2

CD Terrassa-Junior FC.............................................3-1 Junior 1917-Catalònia HC.......................................1-2 Vallès Esportiu-Junior FC........................................4-2

PHC Sant Cugat-CE Noia-Freixenet.......................1-4

tennis de taula. La UE Sant Cugat rep el Ctt Vilanova, dissabte, a les 18 h sEGona catalana fEmEní

prEInfantIl fEmEní nIVEll c

BEnjamí 5X5 masc. camp. catalunya

cadEt campIonat dE catalunya

SE Sant Joan de Mata-UE St Cugat Marcove...50-58

UE St Cugat 2 F.Jesús Serra-Basket Almeda.....46-28

Junior FC B-RC Polo.................................................2-4 Pedralbes HC-Junior FC..........................................4-4

CR Sant Cugat-RC Sitges......................................7-20

jÚnIor prEfErEnt masculí UE St Cugat 1 Chocolat Factory-Jov. Badalona.74-86

FUtBOL

InfantIl campIonat dE catalunya

BEnjamí 5X5 fEmEní camp. catalunya

junIor IntErtErrItorIal masculí

Pedralbes HC-Junior FC...........................................1-7

CR Sant Cugat-CN Poble Nou-Enginyers..........14-20 CR Sant Cugat B-CN Poble Nou-Enginyers B....17-14

BEnjamí 3X3 masc. camp. catalunya

HANdBOL

jÚnIor IntErtErrItorIal fEmEní

Matadepera 88-Junior FC.....................................9-11 Junior FC-CD Terrassa...........................................12-6

llIGa catalana masculí

BEnjamí 3X3 fEmEní camp. catalunya

sEGona catalana masculí

H. Banyoles-CH Sant Cugat A............................25-24 CH Martorell-CH Sant Cugat B.........................28-30

VOLEIBOL

llIGa catalana màstErs

llIGa fEV fEmEnIna

CHR Cornellà-CH Sant Cugat............................18-30

CVB Barça-CV Lubesa Sant Cugat.........................3-2

juVEnIl masculí llIGa catalana

prImEra dIVIsIÓ fEmEnIna

CH Sant Cugat-H. Banyoles...............................33-28

CV Sant Boi-CV Lubesa Valldoreix.........................3-2

juVEnIl fEmEní prImEra catalana

juVEnIl prImEra dIVIsIÓ fEmEnIna

CH Sant Cugat-H. Molins...................................13-17

CV Vall d’Hebrón-CV Lubesa Sant Cugat..............3-0

cadEt llIGa catalana 2a fasE

juVEnIl tErcEra dIVIsIÓ fEmEnIna

CH Sant Cugat A-H. Sant Quirze.......................34-35

CV Lubesa Valldoreix-H. Bordils.............................1-3

cadEt prImEra catalana

cadEt prImEra dIVIsIÓ fEmEnIna

H. Rubí-CH Sant Cugat C...............................(ajornat)

CV Vall d’Hebrón-CV Lubesa Sant Cugat..............0-3

InfantIl masculí llIGa catalana

cadEt sEGona dIVIsIÓ fEmEnIna

CH Sant Cugat A-H. Roquerol.......................(ajornat)

CV Figueres-CV Lubesa Valldoreix.........................0-3

InfantIl masculí prImEra catalana

InfantIl prImEra dIVIsIÓ fEmEnIna

CH Sant Cugat B.........................................(descansa)

CV Lubesa Sant Cugat A-CV Vall d’Hebrón...........1-3 AE Escola Pia Granollers-CV Lubesa Valldoreix.....1-3 CV Lubesa Sant Cugat B-CV L’Ametlla del Vallès..3-1

InfantIl fEmEní c.E. BaIX lloBrEGat

RUgBI prImEra nacIonal RC Ponent-CR Sant Cugat..................................23-22

juVEnIl campIonat dE catalunya V

agenda Esport fEdErat

sEGona catalana fEmEní PHC Sant Cugat..........................................(descansa)

junIor campIonat dE catalunya a CR Sant Cugat-Gotics RC...............................(ajornat)

Junior FC-Junior FC B............................................13-8

Hoquei herba femení. El Junior FC derrota el Caja Cantabria Sardinero, per 4 gols a 1, i es col·loca en la segona posició a la taula.

prImEra nacIonal catalana fEmEní

alEVí masculí camp. dE catalunya alEVí fEmEní camp. dE catalunya

La victòria

prImEra nacIonal catalana masculí

Junior FC-Atlètic Terrassa HC.................................2-6 Olímpia HC-Junior FC.............................................1-8

Són les que fa que el sènior masculí del patí Hoquei Club Sant Cugat no perd a la Lliga.

CH Sant Cugat-H. Sant Joan Despí....................22-16

copa catalunya masculí UE Sant Cugat 1-Sant Andreu de Natzaret.......66-73

sEGona catalana masculí UE Sant Cugat 2 Marcove-Súria........................76-51

dIVIsIÓ d’honor fEmEnIna

Dg. 13.00 h CD Terrassa-Junior FC tErcEra dIVIsIÓ masculIna

Dg. 10.00 h Junior FCCD Terrassa InfantIl masculí camp. dE catalunya

Ds. 12.30 h CD Terrassa-Junior FC Ds. 11.00 h Junior FCAtlètic Terrassa HC B InfantIl fEmEní camp. dE catalunya

Ds. 12.30 h Junior FCClub Egara alEVí masculí camp. dE catalunya

Ds. 12.00 h Pedralbes HC-Junior FC alEVí fEmEní camp. dE catalunya

Ds. 09.30 h Junior FCPedralbes HC

UE Sant Cugat 1 CiC3-CN Caldes......................66-36

junIor fEmEní nIVEll a

Ds. 11.00 h Olímpia HC-Junior 1917 Ds. 09.30 h Junior FCClub Egara BEnjamí 5X5 masculí camp. dE catalunya

GEiEG-PHC Sant Cugat A.......................................5-5

Sant Cugat Esport FC-UE Mollet CF......................1-4

juVEnIl campIonat dE catalunya B

prImEra rEGIonal

PHC Sant Cugat B.......................................(descansa)

Junior FC-Gironella CF.............................................1-1

InfantIl campIonat dE catalunya a

tErcEra rEGIonal

SEK-Catalunya-PHC Sant Cugat A.........................3-1 CH Cerdanyola B-PHC Sant Cugat B......................5-1

UE Sant Cugat 3-CB L’Hospitalet B...................67-99

cadEt masculí nIVEll a

VEtErans

CEVG-UE Sant Cugat 2..................................(ajornat)

cadEt masc. dE 1r any camp. cat.

UE Sant Cugat 1-CB Sant Pere de Terrassa.......72-52

Junior FC-Atlzètic Vilassanés.................................5-0

cadEt masculí nIVEll B

juVEnIl prImEra dIVIsIÓ

UE Sant Cugat 2-AEJ Riera Cornellà..................76-73

CE Manresa-Junior FC A.........................................1-2

cadEt fEmEní nIVEll a

juVEnIl sEGona dIVIsIÓ

CBF Cerdanyola-UE Sant Cugat 2.....................38-41

cadEt fEmEní nIVEll B UE Sant Cugat 1-Sant Gabriel Ripollet..............46-53

InfantIl masculí nIVEll a Bàsquet Berga-UE Sant Cugat 1 F. Jesús Serra..71-61

InfantIl masculí nIVEll B Jov. Badalona D-UE St Cugat 2 F. Jesús Serra...78-83

InfantIl fEmEní nIVEll B UE Sant Cugat F. Jesus Serra-JE Terrassa B.......43-71

prEInfantIl masculí nIVEll a

alEVí campIonat dE catalunya a PHC Sant Cugat A.......................................(descansa) PHC Sant Cugat B-CH Cadí..................................10-5

BEnjamí campIonat dE catalunya

UE Sabadellenca-PB Sant Cugat B.........................8-1 CE Mercantil D-CFU Mira-sol Baco........................3-3 Junior FC B-PB Sant Cugat A..................................4-0

prEBEnjamí campIonat dE catalunya

cadEt prEfErEnt

FUtBOL SALA

UD Cornellà B-Junior FC A.....................................3-0

prImEra dIVIsIÓ BEnjamí AE Montmeló-Olímpic Floresta FS........................2-6

cadEt prImEra dIVIsIÓ CP San Cristóbal-PB Sant Cugat A.........................1-3

cadEt sEGona dIVIsIÓ La Romanica CF-PB Sant Cugat B..........................5-1 CFU Mira-sol Baco A-Can Rull R.T. B......................1-4 Pirinaica FC-Junior FC C..........................................2-4

KORFBAL copa catalana sènIor sEmIfInals

CK Assessoria Vallparadís-KC Sant Cugat...........19-7

ESCACS prEfErEnt BarcElona

La Unió Santcugatenca-Granollers-Canovelles..6,5-3,5

St Pere Terrassa B-UE St Cugat 2 F. Jesús Serra..31-80

sEGona proVIncIal BarcElona

prEInfantIl fEmEní nIVEll B

InfantIl sEGona dIVIsIÓ

Colon Sabadell-La Unió Santcugatenca B.......6,5-1,5

B-Atlètic Terrassa HC

dIVIsIÓ fEmEnIna

VOLEIBOL

CV Lubesa ValldoreixCV Torelló

llIGa fEV fEmEnIna

Ds. 20.00 h CV Lubesa Sant Cugat-AD Algar Surmenor prImEra dIVIsIÓ fEmEnIna

BEnjamí 5X5 fEmEní camp. dE catalunya

tErcEra dIVIsIÓ fEmEnIna

CV Lubesa ValldoreixCV El Morell

InfantIl prImEra dIVIsIÓ fEmEnIna

Joan Maragall-CV Lubesa Sant Cugat CV Estructures Olot-CV Lubesa Sant Cugat B

FUtBOL SALA prImEra nacIonal a

Esportiu Manacor FSOlímpic Floresta FS

Ds. 11.00 h Junior FCCan Salas

CV Barberà-Club Handbol Valldoreix

BEnjamí 3X3 masculí camp. dE catalunya

juVEnIl prImEra dIVIsIÓ fEmEnIna

Ds. 17.30 h AXA Sant Cugat-Empuriabrava

CV Lubesa Sant CugatSAFA-Gavà

prEfErEnt catalana

juVEnIl tErcEra dIVIsIÓ fEmEnIna

CV Lubesa ValldoreixAEDI Sant Adrià

BEnjamí 3X3 fEmEní camp. dE catalunya

cadEt prImEra dIVIsIÓ fEmEnIna

Ds. 10.00 h Vallès Esportiu-Junior FC Ds. 11.00 h Junior FC

CV Lubesa Sant CugatCV Olot cadEt sEGona

prImEra nacIonal B

Ds. 19.30 h Olímpic Floresta FS- Sant Celoni Ds. 17.30 h AXA Sant Cugat B-Joker’s Castelldefels sEGona dIVIsIÓ a

Ds. 17.30 h Champion Floresta-Penya Barcelonista Johan

PB Sant Cugat B..........................................(descansa)

dIVIsIÓ d’honor fEmEnIna

Ds. 16.00 h Gimnàs MC Sant Cugat-Teià Futbol sEGona dIVIsIÓ a fEmEnIna Ds. 18.30 h Olímpic Floresta FS-FS Centelles prImEra dIVIsIÓ juVEnIl

Ds. 13.00 h Olímpic Floresta FS-Lliçà d’Amunt Ds. 16.00 h AXA FS Sant Cugat-FS Vilassar de Mar prImEra dIVIsIÓ cadEt

Ds. 10.00 h Sant Andreu-Olímpic Floresta FS Ds. 15.00 h AXA FS Sant Cugat-Acció Sant Martí prImEra dIVIsIÓ InfantIl

Dg. 10.15 h Palau Solità Plegamans-Olímpic Floresta FS Ds. 11.00 h Castellterçol-AXA FS Sant Cugat

prImEra nacIonal fEmEnIna

sEGona dIVIsIÓ

Ds. 17.15 h PHC Sant Cugat-Mollet HC

InfantIl

Ds. 12.30 h Jesús Maria-AXA FS Sant Cugat dIVIsIÓ d’honor alEVí

Ds. 12.30 h MartorellOlímpic Floresta FS prImEra dIVIsIÓ BEnjamí

Ds. 12.00 h Olímpic Floresta FS-Palau Solità Plegamans

HOQUEI pAtINS prImEra catalana B

Ds. 18.00 h CP Congrés B-PHC Sant Cugat Dm. 21.30 h FD Cassanenc-PHC Sant Cugat

Futbol. El Sant Cugat Esport FC perd amb la UE Mollet CF per 1 gol a 4, i torna a entrar en zona de descens.

Sferic Terrassa B-PHC Sant Cugat A.......................1-2 CP Masquefa-PHC Sant Cugat B...........................3-0

PB Sant Cugat A-Junior FC B..................................7-0 CE Sabadell FC-Junior FC A...................................0-0

UE Sant Cugat 1 F. Jesús Serra-AE Minguella...66-27

La derrota

PHC Sant Cugat A.......................................(descansa) PHC Sant Cugat B-HC Sant Just............................5-3 PHC Sant Cugat C-CE Cornellà............................3-10 CP Voltregà B-PHC Sant Cugat D...........................9-5

InfantIl prImEra dIVIsIÓ

prEInfantIl masculí nIVEll c

Ds. 10.00 h Club Egara-Junior FC B Ds. 12.00 h Junior FCBarceloní

Ds. 10.00 h Junior FCOlímpia HC Ds. 11.00 h Atlètic Terrassa HC BJunior FC

juVEnIl campIonat dE catalunya a

rEGIonal prEfErEnt

L’esquerra de L’Eixample FC B-PB Sant Cugat......2-4 CD La Farga-CFU Mira-sol Baco.............................5-1 Junior FC B-CE Sagrerenc.......................................2-2 PD Pajaril-Sant Cugat Esport FC B..........................1-1

UE Mataró-UE Sant Cugat 1 F. Jesús Serra.......52-59

BàSQUEt

HOQUEI HERBA

CB Santa Coloma-UE Sant Cugat 2..................60-68

PHC Sant Cugat A-CP Vic B.....................................2-1 GEiEG C-PHC Sant Cugat B..................................10-3 Igualada HC-PHC Sant Cugat B.............................2-1

PHC Sant Cugat-CP Voltregà (ajornat) sEGona catalana fEmEnIna

jÚnIor

Dv. 21.30 h CE Noia Freixenet C-PHC Sant Cugat A Dv. 21.50 h PHC Sant Cugat B-FC Barcelona juVEnIl

Ds. 13.30 h PHC Sant Cugat A-CP Tordera A Ds. 18.45 h PHC Sant Cugat B-CP Sitges A InfantIl

PHC Sant Cugat A (descansa) Ds. 14.45 h PHC Sant Cugat B-C. Vilassar Hoquei Ds. 16.00 h PHC Sant Cugat C-Girona CH alEVí

Ds. 17.00 h CP Tordera A-PHC Sant Cugat A Ds. 20.30 h PHC Sant Cugat B-CT Barcino BEnjamí

Ds. 10.45 h HC Sant Just C-PHC Sant Cugat A Ds. 11.00 h CP Vilanova B-PHC Sant Cugat B Ds. 12.30 h C. Olesa Patí-PHC Sant Cugat C Ds. 12.30 h PHC Sant Cugat D-CHP Bigues i Riells B Dg. 10.00 h CP Congrés B-PHC Sant Cugat D prEBEnjamí Ds. 10.30 h PHC Sant Cugat A-CP Vilanova D Ds. 11.30 h PHC Sant Cugat B-CP Vilanova A

RUgBI tErcEra catalana

Dg. 12.30 h CR FalconsCR Sant Cugat

El partit Voleibol. El CV Lubesa Sant Cugat, tercer, rep dissabte, a les 20 h, al Pavelló 3, l’AD Algar Surmenor, primer classificat. juVEnIl campIonat dE catalunya

Dg. 12.00 h CN Poble Nou Enginyers-CR Sant Cugat

rEGIonal prEfErEnt

Dg. 12.00 h Palau Solità Plegamans-Sant Cugat FC prImEra rEGIonal

cadEt campIonat dE catalunya

Dg. 12.00 h UD Castellar-Junior FC

Ds. 13.00 h CR Sant Cugat-GEiEG

tErcEra rEGIonal

InfantIl campIonat dE catalunya

Ds. 11.30 h CE Universitari-CR Sant Cugat

tENIS dE tAULA prIEmra nacIonal

Ds. 18.00 h UE Sant Cugat-CTT Vilanova sEGona nacIonal

Ds. 17.00 h At. Molins de Rei-UE Sant Cugat llIGa catalana dIVIsIÓ d’honor

Dg. 11.00 h Mezzanotte UE Sant Cugat-Club Gimnàstic

FUtBOL

Dg. 12.15 h PB Sant Cugat-Roureda Ds. 16.00 h VallvidreraLa Farga A Dg. 12.00 h Sant Cugat Esport FC B-Junior FC B Dg. 12.00 h Veteranos La Fundación-CFU Mirasol Baco sEGona dIVIsIÓ fEmEnIna

Ds. 16.00 h La Planada-Sant Cugat FC VEtErans

Dg. 08.45 h Vilassar Dalt-Junior FC prImEra dIVIsIÓ juVEnIl

Ds. 18.00 h Junior FC A-CN Terrassa


www.diaridesantcugat.cat

Diari de Sant Cugat

Divendres, 6 de març del 2009

Editorial

a Fons

|

|

el Poble

|

Lectors

Opinió

|

la Ciutat

|

|

Economia

|

esports

|

Cultura

|

Passatemps

|

35

Classificacions esport federat Hoquei Sobre Herba futbol Sala divisió d'honor femenina

primera naCional a gRuP 6

Real Sociedad -Club Egara (2-1) Club de Campo-RC Polo (2-0) Ourense Bule Bule-CH Alcalá (0-2) Junior FC- Caja Cantabria Sardinero (4-1) Atlètic Terrassa HC-CD Terrassa (0-0) equip

pJ pG pe pp Gf GC p

Club de Campo Junior fC Atlètic Terrassa CD Terrassa RC Polo Real Sociedad CH Alcalá Club Egara Sardinero Ourense

10 9 11 7 11 6 11 5 11 7 11 4 11 4 10 3 11 1 11 0

1 1 3 4 0 3 1 2 1 0

0 3 2 2 4 4 6 5 9 11

32 32 26 35 24 13 15 18 11 5

6 17 13 13 13 14 29 18 38 49

equip

19 15 15 14 14 11 9 8 3 0

divisió d'honor B masCulina Natació-Linia 22-Vallès Esportiu (1-5) Obradis ValènciaCH-CH Barrocas (2-6) FC Barcelona-Junior FC (3-0) Pedralbes HC-ozuelo HC (0-3) Egara 1935-Caja Cantabria Sardinero (6-1) pJ G e p

Gf GC

Pozuelo HC FC Barcelona Egara 1935 Vallès Esportiu Pedralbes HC CH Barrocas Junior fC N. Línia 22 Valencia CH Sardinero

11 11 11 11 11 11 10 11 11 11

36 33 34 24 25 29 12 21 26 12

10 0 9 0 6 2 6 1 6 0 4 1 3 2 2 4 2 1 0 3

1 2 3 4 5 6 5 5 8 8

p

11 20 16 18 22 14 22 13 18 12 33 9 18 8 31 8 36 5 42 3

lliGa fev femenina gRuP B CV Viladecans-Cuadrado Duque (3-0) CV Esplugues-AD Roldán (3-1) AD Algar Surmenor-CAEP Soria (3-1) CVB Barça-Cv sant Cugat- (3-2)

Algar Surmenor 14 13 CVB Barça 14 12 Cv sant Cugat 14 11 AD Roldán 15 7 CV Viladecans 14 7 CAEP Soria 14 6 Cuadrado Duque 15 3 CV Esplugues 14 3 Algaida 14 2

pC

p

1 41 15 1277 1140 27 2 37 15 1243 1050 26 3 38 16 1255 1086 25 8 28 30 1272 1285 22 7 28 24 1167 1122 21 8 25 29 1207 1215 20 12 13 40 1056 1275 18 11 17 34 1006 1154 17 12 15 39 1117 1273 16

Pròxima jornada (7 de MARÇ): CVB BarçaAlgaida Valldemossa; Cv lubesa sant CugatAD Algar Surmenor; CAEP Soria-CV Esplugues; AD Roldán-CV Viladecans; Cuadrado Duque (descansa).

Dg. 17.00 h SabadellSant Cugat FC seGona divisió Juvenil

Ds. 16.00 h EF BonaireJunior FC B Ds. 18.00 h Mira-solBaco A-Sabadellenca Ds. 17.45 h Sant Pere Nord-PB Sant Cugat A Dg. 17.00 h PB Sant Cugat B-Can Rull R.T. Dg. 12.00 h Can Boada-Sant Cugat B Cadet Juvenil femenÍ

Sant Cugat FC ASantpedor CF Cadet preferent

Dg. 12.00 h Junior FC A-CE L’Hospitalet primera divisió Cadet

Sant Cugat FC A-Sant Cristobal Ds. 16.00 h PB Sant Cugat A-Sant Quirze seGona divisió

p

Gf

GC

p

5 3 7 9 5 6 9 9 8 10 8 11 9 13 10 15

91 87 86 82 82 87 77 77 80 79 75 72 61 53 58 61

69 57 67 56 71 72 77 89 89 83 72 88 71 95 65 87

41 40 39 37 36 33 31 30 30 28 27 27 26 21 21 12

Pròxima jornada (7 de MARÇ): CE Escola Pia-Canet FS; Esportiu Manacor FS-olímpyc floresta fs; AD Inca-FS Vall de Tenes; FS Ripollet-FS La unión; FS Vilassar de MarAE Centelles; FS gavà-Maxon Montcada; Santvicentí FS-Construcciones Ramon Ferrer; CF Corbera-gasifred Atlético.

equip

pJ G e

p

Gf

GC

p

CN Sabadell uEFS Manlleu Futsal Mataró CFS Palau aXa sant Cugat Exc. garriga Ràpid S. Coloma Premià de Mar Lloret C. Brava Marfil S. Coloma Riudellots ACE CE Empuriabrava Can Massuet Blanesport 83 Arenys de Munt Montmeló AE

20 19 20 20 19 19 19 20 20 18 20 20 19 20 19 20

5 3 6 6 6 8 5 8 8 7 9 8 8 12 15 16

87 95 87 77 79 114 80 95 99 75 93 85 73 60 41 43

59 62 71 77 61 90 72 90 98 68 94 83 69 106 82 101

39 38 36 36 33 31 30 30 28 27 27 26 23 18 10 10

Cadet

Ds. 12.30 h Junior FC B-Ripollet CF C Ds. 16.00 h Junior FC C-Maurina Egara CF B Sant Cugat FC B-Juan XXIII Ds. 13.45 h PB Sant Cugat B-PB Ramon Llorens Ds. 13.15 h EFB Ripollet-CFu Mirasol Baco primera divisió infantil

Dg. 10.00 h Sant Cugat Esport FC A-PB Sant Cugat A Dg. 10.00 h Junior FC B- Ripollet CF B Europa-Sant Cugat B Ds. 11.00 h Junior FC A-CN Terrassa B seGona divisió infantil

Ds. 15.30 h MercantilPB Sant Cugat C CFu Mira-sol Baco A

rugbi primera naCional gRuP C CR Sitges-El Toro RC (12-0) RC Ponent-CR Sant Cugat (23-22) FC Barcelona-uCAM Murcia (22-27) RC L’Hospitalet-uE Santboiana B (17-12) equip

pJ G e p pf

pC

B p

uE Santboiana B FC Barcelona uCAM Murcia RC Sitges RC Ponent Cr sant Cugat RC Hospitalet

14 14 14 14 14 14 14

160 230 244 194 271 278 262

9 55 10 48 8 42 5 37 4 28 2 26 7 19

11 9 8 7 5 6 3

1 1 1 2 2 0 0

2 4 5 5 7 8 11

309 347 354 204 220 207 183

(descansa) St. Cugat C-Can Boada Dg. 10.30 h PB Sant Cugat B-Can Colapi B Ds. 12.00 h CE Vacarisses-Junior FC C Ds. 15.00 h Matadepera-CFu Mirasol Baco B

Cugat D-Maurina Egara Ds. 12.00 h MarinaCFu Mira-sol Baco B PB Sant Cugat C (descansa) Maurina Egara C-Sant Cugat Esport FC C

seGona divisió femenina

FC Barcelona B-Sant Cugat Esport FC A

Sant Cugat FCgimnàstic Manresa

primera divisió BenJamÍ

primera divisió alevÍ

Sant Cugat Esport FC C-Mercantil B Ds. 11.00 h La PlanadaPB Sant Cugat A Can Rull-Europa A Ds. 10.00 h CFu Mirasol Baco A-Junior FC A

Ds. 09.30 h Junior FC A-Sant Cugat Esport FC A Ds. 09.00 h CE Europa Sports Center A- PB Sant Cugat A Ds. 12.00 h CFu Mirasol Baco A-Mercantil seGona divisió alevÍ

Ds. 09.00 h PB Sant Cugat B-San Lorenzo B Dg. 09.00 h PB Sant

primera naCional gRuP 4 CT Barcino-CPP Igualada (0-0) CTT Vilanova-CN Mataró (4-0) Club Palma TT-CTT Ripollet (4-1) CBR SC Els Amics-Borges g. d’Olis (1-4) Club Sa Pobla TT-CTT Ripollet (3-4) equip

pJ G p

pf pC p

Borges g. d’Olis CPP Igualada CTT Vilanova CT Barcino CBR SC Els Amics Club Palma TT Club Sa Pobla TT CN Mataró CTT Ripollet ue sant Cugat

15 12 3 14 10 4 15 9 6 15 7 8 14 7 7 15 7 8 15 7 8 15 6 9 16 5 11 14 4 10

52 50 43 36 38 40 36 35 42 29

27 26 34 37 41 45 44 48 54 45

24 20 18 14 14 14 14 12 10 8

Pròxima jornada (7 de MARÇ): Borges general d’Olis-Club Palma TT; CN Mataró-CT Barcino; ue sant Cugat-CTT Vilanova; CPP IgualadaClub Palma TT.

Handbol

Pròxima jornada (8 de MARÇ): Marfil Santa Coloma-Lloret Costa Brava; Excavacions garriga-CN Sabadell; aXa fs sant Cugat; CE Empuriabrava FS-Rapid Santa Coloma FSRiudellots ACE; Can Massuet-Futsal Mataró CE-Premià de Mar CFS- CE Arenys de Munt; CFS Palau Penya Barcelonista-Blanesport 83 CFS; Montmeló AE-uEFS Manlleu.

Voleibol

pJ pG pp sf sC pf

G e

12 5 11 7 12 3 12 1 10 6 9 6 9 4 9 3 9 3 8 4 7 6 8 3 7 5 6 3 5 6 3 3

12 3 11 5 11 3 11 3 10 3 10 1 8 6 9 3 8 4 8 3 8 3 7 5 6 5 5 3 3 1 3 1

14 3 1 10 164 349 3 17

tenniS de taula

primera naCional B gRuP PRIMER

Pròxima jornada (15 de MARÇ): CH BarrocasVallès Esportiu; Junior fC-Valencia HC; Pozuelo HC-FC Barcelona; Caja Cantabria Sardinero-Pedralbes HC; Egara 1935-NatacióLínia 22.

equip

pJ

CF Corbera 22 gasifred Atlético 21 AE Centelles 22 Vall de Tenes 22 AD Inca 21 Canet FS 21 Ripollet FS 22 CE Escola Pia 21 Manacor 20 Vilassar de Mar 22 Santvicentí FS 21 gavà FS 22 FS La unión 21 Const. R. Ferrer 22 M. Montcada 21 olimpyc floresta 21

Pròxima jornada (8 de MARÇ): RC Polo-Club Egara; CH Alcalá-Club de Campo; Caja Cantabria Sardinero-Ourense; CD TerrassaJunior fC; Atlètic Terrassa HC-Real Sociedad.

equip

El Toro RC

preferent BenJamÍ

seGona divisió BenJamÍ

Sant Cugat Esport FC E-Sabadell B Ds. 11.15 h Junior C-EF Sabadell Ds. 11.00 h CFu Mirasol Baco B-Junior FC B

Sant Martí Adrianenc B-H. Bordils (20-26) La Salle Bonanova-CH gavà (27-25) gEiEg-HC Manyanet A (29-28) Handbol Banyoles-Ch sant Cugat (25-24) H. Poblenou-CE Vendrell (37-33) CH Sant Quirze-Jov. H. Mataró (20-34) H.Terrassa-H. Palautordera (23-28) pJ G e

Jov. H. Mataró 21 H. Palautordera 21 Handbol Bordils 20 CH Sant Quirze 21 gEiEg 21 H. Poblenou 21 CE Vendrell 20 CH gavà A 21 Sant Martí Ad. B 21 La Salle Bonanova 21 HC Manyanet 20 Handbol Banyoles 20 Ch sant Cugat 21 Handbol Terrassa 21

19 16 16 13 12 8 8 6 7 5 6 7 2 3

0 3 1 1 1 4 3 5 3 5 3 1 3 1

p

Gf

2 650 2 627 3 622 7 585 8 607 9 657 9 537 10 631 11 567 11 554 11 570 12 485 16 566 17 558

equip

pJ G

p

pf

pC

p

Sant A. Natzaret grupo Ossorio uE Montgat uER Pineda Sant Josep CB Blanes uB Sant Adrià Arenys Bàsquet Rehacsa Salt CB Ripollet CB Santa Coloma AECAM Malgrat CB Castellar Adepaf Figueres Bàsquet Alella ue sant Cugat

21 20 21 21 21 21 20 21 21 21 19 21 20 21 21 20

6 4 7 7 8 8 7 10 11 11 8 15 14 16 16 17

1676 1670 1651 1602 1690 1548 1538 1569 1617 1565 1472 1542 1397 1467 1298 1355

1508 1447 1607 1457 1610 1487 1464 1583 1548 1589 1390 1690 1457 1713 1550 1557

36 36 35 35 34 34 33 32 31 31 30 27 26 26 26 23

15 16 14 14 13 13 13 11 10 10 11 6 6 5 5 3

Pròxima jornada (8 de MARÇ): Salt-Bàsquet Alella; uE Montgat-CB Figueres; uB Sant Adrià-CB Ripollet; AECAM Malgrat-CB Santa Coloma; Sant Andreu de Natzaret-uER Pineda; Sant Josep-grupo Ossorio; Arenys Bàsquet-CB Blanes; ue sant Cugat-CB Castellar.

seGona Catalana femenina gRuP 3 CBF Sarrià B-CB Coll CE Europa (76-40) CB Ipsi A-CB grup Barna B (74-62) AE Minguella-AE Sant Andreu (36-38) Sant Joan Mata-ue sant Cugat (50-58) Lluïsos de gràcia-La Salle Comtal (55-34) Sant Andreu-Joventut BBC (46-55) Sant Ignasi-uB Llefià (47-55) Voramar-H. Canyelles (45-53)

lliGa Catalana gRuP B

equip

ue sant Cugat-Sant A. Natzaret (66-73)

equip

GC

p

483 560 504 570 587 690 548 637 592 569 591 572 647 666

38 35 33 27 25 20 19 17 17 15 15 15 7 7

Pròxima jornada (8 de MARÇ): Ch sant Cugat-HC Manyanet; H. Banyoles-CE Vendrell; Joventut H. Mataró-H. Poblenou; H. Palautordera-CH Sant Quirze; CH gavà-H. Terrassa; H. Bordils-CE La Salle Bonanova; Sant Martí Adrianenc B-gEiEg.

bàSquet

pJ G p

pf

pC

p

Joventut BBC 18 17 1 1184 879 35 ue sant Cugat 19 15 4 1130 973 34 LLuïsos de gràcia 19 15 4 1147 840 34 Sant A. Natzaret 20 14 6 967 8115 34 CB Ipsi 20 13 7 1222 1058 33 CBF Sarrià B 19 14 5 1194 954 33 AE Minguella 20 12 8 1049 986 32 Sant Ignasi 19 12 7 1001 955 31 H. Canyelles 20 10 10 918 1006 30 AE Sant Andreu 18 8 10 8908 893 26 La Salle Comtal 20 6 14 7823 1012 26 CB Coll CE Europa20 5 15 888 1253 25 Sant Joan Mata 20 5 15 1033 1142 25 uB Llefià 20 4 16 937 1191 24 Voramar 20 3 17 939 1196 23 CB grup Barna B 20 3 17 937 1128 23 Pròxima jornada (8 de MARÇ): Hispano Canyelles-AE Minguella; Sant Andreu de Natzaret-CP IPSI; CB grup Barna B-CBF Sarrià B; CB Coll-Sant Ignasi; uB Llefià-AE Sant Andreu; Joventut BBC-Lluïsos de gràcia; La Salle Comptal-SE Sant Joan de Mata; ue sant Cugat-Voramar.

futbol

Copa Catalunya gRuP 1

reGional preferent gRuP PRIMER

CB Castellar A-CB Santa Coloma CB Ripollet-AECAM Malgrat (59-77) Adepaf Figueres-uB Sant Adrià A (74-73) Bàsquet Alella-uE Montgat (51-54) CB Blanes-Rehacsa Salt (84-78) grupo Ossorio-Arenys Bàsquet (92-62) uER Pineda-Sant Josep (68-60)

equip

pJ G e

p

Gf

GC p

uE Rubí gramanet B Palafrugell CF Vilassar de Dalt Ripollet CF uE Mollet

22 22 22 22 22 22

4 5 7 4 6 6

30 49 31 31 38 27

19 26 31 18 26 18

13 5 10 7 11 4 9 9 10 6 10 6

44 37 37 36 36 36

Marina-Sant Cugat Esport FC F Ds. 10.30 h PB Sant Cugat B-EF Barberà Andalucia

seGona Catalana masCulÍ fase de permanènCia

Cugat C-H. Sant Quirze

femenÍ

Ds. 18.00 h H Rubí-CH Sant Cugat B

infantil masCulÍ lliGa Catalana

Ds. 11.15 h OAR gràciaCH Sant Cugat A

Ds. 17.30 h uE Sant Cugat MarcoveVoramar A

preBenJamÍ futBol 7

primera Catalana femenÍ

Ds. 12.30 h Junior A-PB Ramon Llorens Ds. 12.00 h CN Terrassa-CFu Mira-sol Baco A Maurina Egara-Sant Cugat Esport FC A Sant Cugat Esport FC B-EF Montcada B Sant Quirze-Sant Cugat Esport FC C

CH Santpedor-CH Valldoreix Juvenil masCulÍ lliGa Catalana

Ds. 16.00 h La Salle Bonanova-CH Sant Cugat A Juvenil femenÍ primera Catalana

Handbol

Dg. 13.30 h H. gavàCH Sant Cugat

lliGa Catalana masCulÍ

Cadet lliGa Catalana

Dg. 12.30 h CH Sant Cugat A-HC Manyanet seGona Catalana masCulÍ fase d’asCens

Ds. 18.45 h CH Sant Esteve PalautorderaCH Valldoreix

Dg. 09.00 h CH Sant Cugat A-FC Barcelona A Cadet primera Catalana

Dg. 12.30 h H. Sant OtCH Sant Cugat B Dg. 09.00 h CH Sant

infantil masCulÍ primera Catalana

Dg. 10.30 h CH Sant Cugat B-H. Castelldefels infantil femenÍ Consell esportiu BaiX lloBreGat

Ds. 09.00 h H. Castelldefels-CH Sant Cugat

Campionat territorial masCulÍ

Ds. 16.00 h Bàsquet Sant Cugat- CB Santfeliuenc Ds. 19.30 h Montpedrós-CB Mirasol-uESC sots-21 masCulÍ nivell a

bàSquet

Ds. 19.00 h guinardó CE Adams-CB Mira-sol uESC

Copa Catalunya masCulÍ

JÚnior preferent masCulÍ

Ds. 19.00 h uE Sant Cugat 1-CB Castellar seGona Catalana masCulÍ

Ds. 16.00 h Argenta granollers A-uE Sant Cugat 1 Chocolat Factory

Ds. 20.30 h uE Sant Cugat 2 Marcove-CB Solsona

Junior interterritorial masCulÍ

seGona Catalana

Dg. 12.30 h uE Sant

uE Vic granollers EC uE Canovelles O. Can Fatjó AE Roses Parets CF Palau Solità i P. Lloret CF sant Cugat Sant Hilari Bellavista Milan St Feliu Sasserra

22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22

9 7 8 8 7 6 8 6 6 4 4 5

6 11 8 7 8 7 1 6 5 8 7 3

7 4 6 7 7 9 13 10 11 10 11 14

33 41 28 35 19 24 22 26 24 31 20 23

28 31 24 30 18 30 42 41 37 38 38 37

33 32 32 31 29 25 25 24 23 20 19 18

Pròxima jornada (8 de MARÇ): gramanet Milan B-Parets CF; Palau Solità i Plegamanssant Cugat esport fC; uE Mollet-Ripollet CF; Sant Feliu Sasserra-Olímpic Can Fatjó; Palafrugell CF-Sant Hilari; uE Rubí-AE Roses; Bellavista Milan-uE Vic; granollers EC-uE Canovelles; CE Vilassar de Dalt-Lloret CF.

primera reGional gRuP QuART Tibidabo-Vilanova V. (2-1) Oló-Aiguafreda (0-1) Franqueses-Puigreig (2-2) St. Feliu Cod.-Avià (1-12) Berga-Taradell (2-2) Marganell-Tona (1-0) Barberà-J.M. gené (1-0) San Lorenzo-Castellar (1-2) Júnior-gironella (1-1) pJ G e p

Gf GC p

uE Aiguafreda uE Tona uD Castellar gironella CF uD Taradell San Lorenzo CE Berga CE Puigreig Junior fC uE Avià Les Franqueses Oló FC Barberà uF JM gené S. Feliu Codines Vilanova Vallès CE Marganell Tibidabo TR

22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 21 21 22 22 22

70 42 39 48 36 35 31 32 31 43 33 33 26 30 27 21 23 22

3 5 3 6 6 6 6 5 6 9 9 12 12 13 13 15 13 14

pJ G

gEiEg B 15 CP Tordera B 15 CH Caldes B 15 phC sant Cugat 15 girona CH B 15 CH Palafrugell 15 CP Congrés B 15 Blanes B 15 CP Manlleu B 15 HC Salt 15 CE Arenys Munt 15 CH Castellet 15 Shum Maçanet B 16 CH Lloret B 15 FD Cassanenc 15 CP Martinenc 15 C. Vilassar H. 15

11 11 10 9 8 8 7 7 6 6 6 6 6 4 3 3 3

e

p

3 1 1 1 3 2 3 1 1 1 1 1 0 5 2 2 0

1 61 3 83 64 63 5 58 4 52 5 57 5 51 7 61 8 41 8 46 8 56 8 48 10 44 6 60 10 50 10 54 12 32

Gf GC p

33 51 56 42 43 49 50 54 38 48 51 63 62 56 79 65 77

36 34 31 28 27 26 24 22 19 19 19 19 18 17 11 11 9

Pròxima jornada (8 de MARÇ): HC Salt-gEiEg; CH Caldes B-CP Manlleu; FD Cassanenc-CP Tordera B; CH Lloret B-Blanes HC B; CP Congrés B-phC sant Cugat-CH Farners-C. Vilassar H.; CE Arenys de Munt-FC Martinenc; girona CH B-CH Castellet; SHuM Maçanet B-CH Palafrugell.

primera naCional femenÍ

equip

16 3 16 1 15 4 15 1 12 4 11 5 10 6 8 9 7 9 8 5 6 7 7 3 6 4 5 3 4 4 4 3 3 6 3 5

equip

21 19 20 24 23 28 29 29 28 31 26 51 40 43 64 44 52 50

51 49 49 46 40 38 36 33 30 29 25 24 22 18 16 15 15 14

Pròxima jornada (8 de MARÇ): gironella CF-Tibidabo TR; Vilanova Vallès-Oló FC; uE Aiguafreda-Les Franqueses; CE Puigreig-Sant Feliu Codines; uE Avià-CE Berga; uD TaradellMarganell CF; uE Tona-Barberà uF; Josep Maria gené-uD San Lorenzo; uD CastellarJunior fC.

Cerdanyola CB-CP Vic (4-1) CP Voltregà-HC Piera (6-0) CE Noia Freixenet-PHC San Cugat (4-1) CHP Bigues i Riells-CE Arenys de Munt (2-2) CIPSA Sant Feliu-girona CH (4-3) CH Mataró-FD Cassanenc (1-3) CP Vilanova-Dyser Igualada HC (5-2) equip

pJ G

CP Vilanova 18 CP Voltregà 17 Cerdanyola CH 18 CE Arenys Munt 19 Noia Freixenet 18 CP Vic 18 CH Mataró 18 FD Cassanenc 18 CHP Sant Feliu 18 Igualada HC 18 phC sant Cugat 19 Bigues i Riells 19 girona CH 15 HC Piera 19

17 14 14 12 12 8 7 7 7 7 5 5 1 0

e

p

Gf GC p

0 1 0 3 2 2 4 3 0 0 3 2 0 0

1 2 4 4 4 8 7 8 11 11 11 12 14 19

92 77 78 53 50 59 29 38 35 53 50 37 13 22

20 22 27 39 28 49 33 56 51 54 67 73 70 97

51 43 42 39 38 26 25 24 21 21 18 17 3* 0

Pròxima jornada (8 de MARÇ): HC Piera-CP Vic; phC sant Cugat-CP Voltregà; CE Arenys de Munt-Noia Freixenet; girona CH-CHP Bigues i Riells; FD Cassanenc-CHP Sant Feliu; Igualada HC-CH Mataró; CP VilanovaCerdanyola CH.

Corfbol primera divisió

Hoquei Sobre patinS primera Catalana gRuP B CH Palafrugell-CE Arenys de Munt (2-5) Shum Maçanet-CP Congrés (3-4) CH Castellet- CH Lloret (5-5) FC Martinenc-FD Cassanenc (7-9) Vilassar Hoquei-CH Caldes (2-5) PHC Sant Cugat-HC Salt (3-2) Viva Habitat Blanes-gE i Eg (3-5) CP Tordera-CP Manlleu (1-0) girona CH (descansa)

Cugat 2-Argenta granollers A Junior masCulÍ nivell B

Ds. 16.00 h St. Andreu A-CB Mira-sol uESC Junior masCulÍ nivell C

Ds. 09.00 h CE Europa Sports Center-ATHC Karmel Dg. 09.00 h Sant Quirze B-CB Mira-sol uESC B JÚnior interterritorial femenÍ

Dg. 17.00 h CollblancLa Torrassa-uE Sant Cugat 1 CiC3 Junior femenÍ nivell a

Dg. 16.00 h Hormipresa Igualada B-uE Sant Cugat 2 Junior femenÍ nivell B

Ds. 17.30 h CB Mira-sol

equip

pJ G

e

p

Gf GC p

Vacarisses Ass. Vallparadís CEVg Stirling SLCA CK Badalona KC sant Cugat CK Cerdanyola CK Castellbisbal

7 7 7 7 7 7 7 7

0 1 2 2 0 0 1 2

0 1 1 3 4 5 5 5

109 57 108 63 104 73 73 88 75 81 54 99 55 93 68 92

uESC-Basquet El Social

gramanet-groc Cadet femenÍ nivell B

Ds. 16.00 h uE Sant Cugat 3-JAC Sants

infantil masCulÍ nivell a

Cadet masCulÍ nivell a

Ds. 12.45 h uE Sant Cugat 1 F. Jesús SerraLluïsos gràcia

Cadet masCulÍ nivell B

Dg. 12.15 h CB Olesa A-uE Sant Cugat 2 Dg. 12.00 h CB Mirasol uESC- Escola Pia Sabadell Cadet masCulÍ nivell d

Dg. 10.30 h CB Mirasol uESC B-Escola Sant gervasi Cadet femenÍ nivell a

Dg. 11.00 h uE Sant Cugat 2-Draft

14 11 10 6 6 4 3 2

Pròxima jornada (15 de MARÇ): SLCAVacarisses; CK Badalona-CEVg Stirling; KC sant Cugat-Ass. Vallparadís; CK CastellbisbalCK Cerdanyola

Cadet masCulÍ de primer any Campionat de Catalunya

Ds. 12.00 h Santfeliuenc B-uE Sant Cugat 1

7 5 4 2 3 2 1 0

Dg. 09.45 h B. AlellauE Sant Cugat 1

infantil masCulÍ nivell B

Ds. 11.30 h uE Sant Cugat 2 F. Jesús SerraEscola Pia granollers infantil masCulÍ nivell C

Ds. 10.00 h BC St. Joan Despí-CB Mira-sol uESC 1 Ds. 11.30 h. Sant Vicenç-CB Mira-sol uESC 2 infantil femenÍ nivell B

Ds. 10.30 h Paidós St. Fruitós-uE Sant Cugat F. Jesus Serra

preinfantil masCulÍ nivell a

Ds. 10.15 h uE Sant Cugat 1 F. Jesús Serra 1-CB Castellar Ds. 09.00 h uE Sant Cugat 2 F. Jesús SerraCN Terrassa preinfantil masCulÍ nivell C

Ds. 10.00 h CB Mirasol uESC 1-CB Roda Ds. 09.00 h CB Mirasol uESC 2-Basquet Pratenc preinfantil femenÍ nivell B

Ds. 12.30 h grup Barna 1-uE Sant Cugat 1 F. Jesús Serra preinfantil femenÍ nivell C

Ds. 10.30 h CB Prat-uE Sant Cugat 2 F.Jesús Serra


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

36

|

www.diaridesantcugat.cat

Publicitat

Agenda març del 6 al 14 6 Divendres 12 h Claustre del Monestir Inauguració 27a Setmana del Llibre

Acte inaugural Amb Carme Sansa, Sílvia Bel i el Quartet de corda de la Camerata Sant Cugat Org.: Cambra del Llibre de Catalunya Col·l.: Ajuntament de Sant Cugat 20 h Pati de Llibres Inauguració de l'espai Art destinat a nens i joves Obres de Mariona Cabassa Organitza: Pati de Llibres 22 h Teatre-Auditori Concert. 'Martirio 25' Presentació del disc del 25è aniversari Preu: 24 euros Org.: Ajuntament de Sant Cugat Patrocina: Hierros Sant Cugat 22 h Teatre la Unió Màgia. McFèlix Màgia per a adults Preu: 12 euros. Socis: 10 euros Org.: La Unió Santcugatenca 23.45 h Centro Popular Andaluz Concert de Las Migas Dins del Festival Flamenc De Cajón! de

12 Dijous 10.30 h Casa de Cultura Taller. Activa't contra el canvi climàtic Inscripcions a la Casa de Cultura de 9 a 21 h Org.: Ajuntament de Sant Cugat 12 h Museu de Sant Cugat - Monestir Visita teatralitzada. Deixeu parlar els capitells: ells ho saben tot Preu: 2,10 euros Org.: Ajuntament de Sant Cugat 12.30 h Casa de Cultura Visita guiada a l'exposició 'DonaDones' A càrrec d'alguns dels artistes Org.: Firart 17 h Pou d’Art L’Art en família Visita comentada a l’exposició 'Calidoscopi' i activitat plàstica al taller Adreçat a famílies amb nens i nenes a partir de 3 anys Org.: Pou d’Art 17.30 h Centre Cívic Molí (Les Planes) Inauguració de l’exposició. Treballs del Grup de Dones de la Creu d’en Blau 2008 Org.: Grup de dones de la Creu d’en Blau 22 h Teatre-Auditori Teatre. 'Non Solum' De Jorge Pico i Sergi López A càrrec de Sergi López Preu: 18 euros Org.: Ajuntament de Sant Cugat

8 Diumenge

Barcelona En acabar, presentació del grup santcugatenc 'La papada de Rocío' Entrada gratuïta, aforament limitat Cal recollir una invitació a la Casa de Cultura, el mateix dia 6 a partir de les 20 h Org.: Ajuntament de Sant Cugat 7 Dissabte

5 h Monestir de Sant Cugat 11a Ruta dels Tres Monestirs Preu: 16.50 euros Inscripcions fins al 6 de març a les entitats organitzadores Org.: Club Muntanyenc Sant Cugat, Altres Centres excursionistes del Vallès Occidental 9 h Zona esportiva de Valldoreix 6a Edició 5 Milles Femenines de Valldoreix 2009 Inscripcions a www.valldoreix.cat Org.: EMD Valldoreix

+ activitats a: www.santcugat.cat. Si voleu sortir en aquesta agenda cal que adreceu la informació 15 dies abans a la Casa de Cultura, Jardins del Monestir, s/n.

Dia Internacional de la Dona

010

12 h Teatre la Unió La màgia de Fèlix Brunet Màgia per a infants Preu: adults, 7 euros. Infants: 5 euros Org.: La Unió Santcugatenca 13 h Museu de Sant Cugat. Monestir Visita guiada a l'exposició 'Metges catalans a l'exili' Org.: Ajuntament de Sant Cugat 9 Dilluns 19 h Centre Cívic Creu d'en Blau (Les Planes) Xerrada-col·loqui sobre l'Alzheimer Org.: Taula per a Persones amb Malalties Neurològiques i Degeneratives, Grup de Casals Taula per a Gent Gran 10 Dimarts 9 h SC Trade Center Diàlegs Santcugatribuna. Estratègies i mesures per aprofitar les oportunitats de la crisi i enfortir les empreses A càrrec d’Oriol Amat Vegeu informació a: www.santcugatribuna.cat Org.: Ajuntament de Sant Cugat, AESC 11 Dimecres 20 h Cafè Auditori Parlem d'... 'Il Trovatore' Amb Roger Alier Org.: Ajuntament de Sant Cugat 20 h Ateneu Plaça Activitats per commemorar el Dia de la Dona Org.: Ateneu Santcugatenc 21 h CEIP Ferran i Clua Xerrada. 'Com gestionem les noves tecnologies amb els nostres fills i filles' A càrrec de Jaume Funes, psicòleg i periodista Org.: Com. de l'Ensenyament Públic, Ajuntament de Sant Cugat

19.50 h Terra Dolça Presentació de la novela. 'Nits' Per a majors de 16 anys Inscripció tel. 93 583 08 74, de 9 a 14 h dilluns, dimecres i divendres Dins el programa Quedem Organitza: Òmnium Cultural Patrocina: Ajuntament de Sant Cugat, Consorci per a la Normalització Lingüística 20 h Casa de Cultura a+ Presentació del llargmetratge documental, Santa María de Iquique, cien años después, a càrrec del director Juan Pablo Minguillón i artistes convidats Org.: Ajuntament de Sant Cugat 13 Divendres 22.30 h Casa de Cultura Jam de Jazz Standards Four Jamming Notes A càrrec de Dani Martínez, saxo alto, Arnau Roca, guitarra, Álvaro Taborda, contrabaix i Oriol Jubany, bateria Org.: Joventuts Musicals de Sant Cugat 14 Dissabte Pavelló de Valldoreix 9 h 1a Jornada Comarcal de Dansa Esportiva 11.30 h 1a Jornada de Rítmica en edat escolar 16 h Campionat Local de Rítmica Exhibició de gimnàstica rítmica Org.: Ajuntament de Sant Cugat 10.30 h Centre Cívic de la Floresta Taller. Activa't contra el canvi climàtic Inscripcions al mateix centre de 16 a 20 h Org.: Ajuntament de Sant Cugat 18 h Casal de Joves TorreBlanca Master Class de Dansa contemporània amb Pepe Hevia Places limitades. Org.: Ajuntament de Sant Cugat

Tel. 93 589 13 82 i fax 93 674 66 55. A/e agenda@santcugat.cat. La responsabilitat dels actes i de la informació publicada en aquesta agenda recau en les entitats organitzadores.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de març del 2009

Diari de Sant Cugat

Publicitat

12 h Comicant 15 Diumenge 17 h Fem un hort urbà 17 h Malabars 6 Divendres 12 h Claustre del Monestir Acte inaugural Poesia i llibertat Espai 3 Pl. del Rei Espectacles familiars 6 divendres 18 h Marcel Sol 7 Dissabte 18 hEl Baró de Münchausen 8 Diumenge 12 h Alquímia 13 Divendres 18 h L’estiu d’en Jimmy 14 Dissabte 18 h Vola, Peter Pan Tallers familiars 7 Dissabte 12 h Comicant 8 Diumenge 17 h Esgrima teatral 9 Dilluns a 13 Divendres 17.30 h Maquillatge teatral 14 dissabte

Matinals infantils Contacontes per a les escoles Espai 1 Pl. d’Octavià Taules rodones 6 Divendres 18 h Paradigmes pel segle XXI 11 Dimecres 20 h Superacions Combats retòrics 6 Divendres 19 h Per què, malgrat tot escric en català 9 Dilluns 17 h La Crosta 13 Divendres 19 h La història programada Petits essencials 8 Diumenge 17 h LaBreu Edicions, recital poètic 10 Dimarts 12 h Editorial Fragmenta: Dos anys de llibres no religiosos sobre religions 11 Dimecres 12 h Edicions de 1984

Programa de formació per a pares i mares

13 Divendres 13 h Homenatge Editorial Moll Criteris 9 Dilluns 18 h El periodisme que ja no tenim 10 Dimarts 17 h Els llibres de la meva biblioteca 18 h Revisant els nostres mites 11 Dimecres 18 h Atles i Google 19 h D’Atlanta a Llofriu i viceversa 12 Dijous 17 h L’humor en la literatura 18 h Alliberar, també, l’escriptura Diàleg 13 Divendres Pasqual Maragall i Jordi Mercader Lliurament Premi Trajectòria a Isabel-Clara Simó 10 Dimarts 19 h Glosa a càrrec d’Oriol Bohigas, lectura de poemes inèdites a càrrec de Jordi Boixaderas Signatures 7 Dissabte, 12 i 18 h 8 Diumenge, 12 h i 17 h 13 Divendres, 18 h 14 Dissabte, 12 h i 18 h

Thank you

|

37

15 Diumenge, 12 h 15 Diumenge 18 h Claustre del Monestir Acte de clausura Poesia i llibertat II Vegeu més informació a: www.setmanallibre.cat Org.: Cambra del Llibre de Catalunya Col·l.: Ajuntament de Sant Cugat

+ activitats a: www.santcugat.org. Si voleu sortir en aquesta agenda cal que adreceu la informació 15 dies abans a l'Oficina de Turisme Pl. Octavià, s/n Torre de l'Homenatge. Tel. 93 675 99 52 i fax 93 675 99 53. A/e agenda@santcugat.org. La responsabilitat dels actes i de la informació publicada en aquesta agenda recau en les entitats organitzadores.


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

38

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

el Poble_ 6 |

www.diaridesantcugat.cat

Lectors_ 14 |

Opinió_ 16 |

la Ciutat_ 18 |

Economia_ 26 |

Esports_ 28 |

Cultura

|

Passatemps_ 46

Cultura Agenda _PÀG. 44

diaridesantcugat.cat/agenda

Concepte _PÀG. 40

La cantant Martirio avança en una entrevista detalls del seu concert a l’Auditori

MÀGIA ‘MC FÈLIX’ 6 DE MARÇ a les 22 h, al Teatre la Unió

Art. Firart ofereix a la Casa de Cultura una mostra sota el títol ‘Dona/es’, en què diferents artistes donen la seva visió al voltant del gènere femení. L’exposició es podrà visitar fins al 29 de març

La dona és la protagonista està tan clar si som tan lliures com ens pensem. Tot el dia ens bombardegen que hem de ser la dona deu, a la feina, a la casa, com a mares, i a més hem d’estar primes i guapes. A vegades perdem la nostra essència a favor de tot això”. Carolina Camañes és l’autora d’una de les instal·lacions, formada per un vestit de núvia que arrossega a la cua diferents objectes, com bolquers, maquillatge o productes de neteja, com a metàfora dels rols que

La mostra la formen pintures, escultures i instal·lacions S’han programat dues visites guiades, els dissabtes 7 i 14 de març C. Mercader Boldú

carolina.mercader@premsalocal.com

EXPOSICIÓ. L’associació d’artistes Firart exposa la mostra col·lectiva Dona/es a la Casa de Cultura, que, tal com indica el seu títol, gira al voltant del gènere femení, a través del particular punt de vista de cada un dels autors de les 23 obres. Un total de 18 pintures, 3 escultures i 2 instal·lacions formen aquesta exposició, que neix de la col·laboració entre Ajuntament i Firart i que s’emmarca dins els actes en commemoració del Dia Internacional de la Dona, el 8 de març. Prop d’un centenar de persones van assistir a la inauguració el dimecres 4 de març, al vespre. L’acte va comptar amb la presència de la regidora d’Igualtat, Cooperació i Immigració, Susanna Pellicer, que va destacar en el seu parlament la participació “tant d’homes com de dones”, així com la seva varietat, “amb obres figuratives,

23

artistes Participen en la mostra oferint la seva particular visió de la dona.

Un dels moments de la inauguració de la mostra, el dimecres 4 de març, a la Sala d’Exposicions de la Casa de Cultura #LLUÍS LLEBOT

Frases “En aquesta exposició de Firart, els artistes hem tractat d’expressar el món complex de la dona”

“L’objectiu és que la gent reflexioni sobre el paper de la dona al voltant de la igualtat i ho interioritzi”

IMMA PUEYO

SUSANNA PELLICER

PRESIDENTA DE FIRART

REGIDORA D’IGUALTAT

abstractes, que donen una visió negativa, o d’altres de visió positiva”. En aquesta línia, la presidenta de Firart, Imma Pueyo, va remarcar que la mostra “tracta d’expressar el món complex de la dona”, format per diferents vessants. Pellicer, a més, va apuntar que en temps de crisi, el tema de la igualtat no s’ha de deixar de banda, sinó que, tot el

contrari, és un bon moment per continuar treballant per aconseguir-la.

Els artistes Una de les artistes de la mostra, Carme López, autora de Dones sempre, explica que s’ha inspirat en “la lluita titànica de les dones a través del temps, en la metamorfosi que ha sofert. Perquè en moltes ocasions no

sovint se li assignen a la dona. Per tal de denunciar alguns dels factors que pressionen les dones, sobretot a través de la publicitat, diferents membres de la junta de Firat (Imma Pueyo, Joan Marigot, Miquel Pellicer, Carolina Camañes i Claudia Salamonesco) han elaborat dues originals peces, formades per dos bidons, l’un ple de productes de bellesa i l’altre de neteja, en els quals s’ofeguen les dones. Firart ha organitzat dues visites guiades, els dissabtes 7 i 14 de març. La mostra estarà oberta al públic fins al proper 29 de març.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de març del 2009

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

El llibre ‘Bellaterra La pianista Katia Michel ofereix 1930-2005. Crònica un recital a la Casa de Cultura de 75 anys’,a la venda

Entitat. L’acte estava organitzat per Joventuts Musicals

C. Mercader

Redacció

carolina.mercader@premsalocal.com

redaccio@premsalocal.com

MÚSiCa. La reconeguda pianista Katia Michel va oferir un recital a la Casa de Cultura dissabte passat, 28 de febrer, a la tarda, organitzat per les Joventuts Musicals de Sant Cugat. Prop de 40 persones van seguir l’actuació, que es va allargar al voltant d’una hora i mitja. La jove pianista va interpretar un variat repertori amb peces d’estils molt diferents, tot i que el fil conductor va ser l’època del Barroc i del Romanticisme. El preludi va ser de Bach i Beethoven. A la prime-

Katia Michel a la seva actuació el 28 de febrer. #DAVID FERNÁNDEZ

ra part va interpretar Isaac Albéniz, en commemoració de l’any d’aquest autor català.A la segona part, Michel va tocar conegudes obres del compositor rus Prokófiev i de Chopin.

Katia Michel és reconeguda per la crítica i el públic pel seu sentit de la musicalitat, així com per la seva tècnica. Ha actuat a Alemanya, Franca, Suïssa o els Estats Units, entre altres països.

Obra. L’artista oferirà una visita guiada per la mostra que té a OdóArt

Grau-Garriga parlarà de la seva exposició un quadre de la mostra #CEDIDA

Josepa Álvaro exposa la seva obra a la galeria Pou d’Art pintura. La galeria Pou d’Art acull l’exposició Calidoscopi, de la pintora Josepa Álvaro. La mostra, que s’emmarca dins la desena temporada expositiva de l’espai, està formada per 28 quadres d’estil abstracte, de pintura acrílica sobre tela. Els quadres es caracteritzen per les composicions geomètriques, que s’acosten a la visió que ofereix un calidoscopi, de colors molt alegres. Amb aquesta col·lecció la pintora ha fet un canvi de rumb pel que fa a la seva obra, ja que ha passat d’un estil més fosc a un de colorista. L’exposició es podrà visitar fins al 15 d’abril. Josepa Álvaro s’ha format a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i a l’Escola Municipal d’Arts de Sant Cugat, entre altres centres. _Redacció

viSita. Des del dia 12 de febrer i fins al 29 de març, la galeria OdóArt ofereix l’exposició Grau-Garriga 40+40. Aquest dissabte, la sala donarà l’oportunitat als interessats de seguir la visita guiada per les obres que farà l’artista mateix, Josep Grau-Garriga. L’activitat tindrà lloc aquest dissabte 7 de març, a les 19 h, a la sala d’OdóArt i, a causa de la limitació de places, caldrà confirmar l’assistència trucant al telèfon 93 589 88 68. La visita començarà amb un col·loqui de Josep Grau-Garriga sobre la mostra exposada a la galeria. A continuació, s’iniciarà el

Josep Grau Garriga. #ARXIU

recorregut per les obres, amb els comentaris de l’artista. Serà una bona oportunitat perquè els assistents puguin compartir inquietuds i sensacions amb el mateix autor de les obres. _B. Bella

LLEtrES. Ignasi Roda va presentar el seu darrer llibre, Bellaterra 1930-2005. Crònica de 75 anys a Mythos, la llibreria del carrer de Sant Maria, dijous passat, 26 de febrer. El llibre, a més, ja es pot adquirir al mateix establiment. L’historiador Josep Maria Figueres va qualificar el volum de “Bíblia de Bellaterra per l’elevada quantitat d’informació que conté i va assenyalar, a més, que a llarg termini es convertirà en un llibre de referència sobre Bellaterra, precisa-

L’escriptor ignasi roda. #LL.LLEBOT

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

39

ment pel fet d’abastar molts aspectes diferents, i molt detallats. L’obra, de prop de 500 pàgines, explica que Bellaterra és fruit d’un projecte noucentista i seguint els postulats de les ciutats-jardí de l’urbanista anglès Ebenezer Howard (1850-1928). L’autor detalla el perquè de la vinculació que Bellaterra sempre ha tingut amb Sant Cugat, assenyalant que “l’enllaç ferroviari n’és, sens dubte la clau. Tant és així, i pel fet que la línia del tren no passi per Cerdanyola, que Bellaterra s’ha considerat més un barri de Sant Cugat que del seu municipi. Com a mostra, les gestions que, durant els anys 70 es van fer per estudiar la possibilitat que Sant Cugat s’annexionés Bellaterra”. També inclou un annex amb un nomenclàtor general de Bellaterra. Roda ha invertit més de tres anys per escriure el llibre, durant els quals ha entrevistat més de 80 veïns.


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

40

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

pinzellades d’art IMMA PUEYO

immapueyo@telefonica.net

‘Judit i la seva criada’ (1618-1619) #CEDIDA

Artemísia. Una dona en el barroc

S

er dona i dedicar-se a la pintura en la primera meitat del segle XVII a Itàlia era una heroïcitat i poques van aconseguir-ho. Artemísia Gentileschi (Roma, 1597 Nàpols, 1654?) és considerada com una de les pintores més destacables del període barroc, malgrat que la història de l’art va oblidar-la fins al segle XX. Estudis contemporanis han reconstruït la seva vida i n’han analitzat l’obra posant en evidència tant la forta personalitat d’una dona que va haver de suportar i patir les impertinències virils de l’època, com la força expressiva del seu llenguatge pictòric. Artemísia va aprendre a dibuixar, a barrejar els pigments, a pintar al taller del seu pare Orazio Gentileschi, afí del naturalisme de Caravaggio, dels fons generalment obscurs i dels seus durs contrastos de llum. Va ser també el seu pare qui va buscar-li un professor privat que l’ajudés en l’aprenentatge per no poder accedir, per la seva condició femenina, a les acadèmies professionals de belles arts, llocs exclusivament per a homes. L’experiència amb el mestre Agostino Tassi va ser terrible, ja que el 1612 va violar-la. Aquest trauma, que la marcaria per sempre, és analitzat en clau pictòrica pel tractament violent d’algunes escenes representades, com per exemple en el quadre Judit decapitant Holofernes, realitzat poc després del judici per la violació. El matrimoni amb el pintor Stiattesi li va permetre instal·lar-se a Florència. Va ser la primera dona a ingressar a l’acadèmia de dibuix de la ciutat i es va convertir en una pintora respectada. Evoco la figura d’aquesta artista amb motiu de la celebració, el 8 de març, del Dia Internacional de la Dona.

ARTEMÍSIA GENTILESCHI LLOC: ITÀLIA DATA: Dia Internacional de la Dona

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

Entrevistem Martirio, cantant i actriu

“Les ulleres m’han permès ser al món” C. Mercader

carolina.mercader@diaridesantcugat.cat

L

a cantant ofereix un concert al Teatre-Auditori, aquest divendres 6 de març, a les deu de la nit. L’actuació s’emmarca dins els actes programats a Sant Cugat per celebrar el Dia Internacional de la Dona.

Ens pot avançar algun detall del que podrem veure al concert?

És el primer concert del disc que trauré a principis d’abril i que commemora vinti-cinc anys de carrera. Faré un repàs de les cançons i les influències que he tingut, amb les composicions de jazz, copla, bolero, tango. Totes les músiques i tots els estils que he tocat. Cantaré amb el meu fill Raúl Rodríguez a la guitarra, que és una cosa que em fa molta il·lusió. I Jesús Lavilla, al piano. Són dues persones que tenen el meu repertori al cap i em coneixen bé, així que segur que hi estaré molt a gust.

Les ulleres i la seva roba ja apunten a aquesta barreja d’estils.

Les ulleres són la meva privacitat teatral. Caracteritzen la meva imatge i em permeten tenir contacte amb la gent; les ulleres m’han permès ser al món. La pinta crec que m’afavoreix, i l’he anat canviant i adaptant amb els anys, ara és més discreta. Pel carrer la gent no em reconeix, només per la veu. M’agrada ser un personatge públic només quan treballo.

Ens pot avançar algun detall del seu nou disc?

Sortirà a principis d’abril, és un disc que a part de la trajectòria també inclou algun tema nou i els grans èxits. El nom serà Martirio, 25 anys en directe.

Li agrada Sant Cugat per actuar?

Ja hi vaig ser per a la cerimònia del TeatreAuditori, pel quinzè aniversari, i vaig quedar fascinada per la rebuda del públic. Vaig veure que es viu molt bé a Sant Cugat. He passejat pel carrer i m’agrada la tranquil·litat que s’hi respira. Vaig preguntar si hi passava aigua per sota i em van dir que sí, ho vaig notar. Em vaig sentir perfecta!

Vostè ha treballat també com a actriu. Ho troba a faltar?

El cinema sí que el trobo a faltar, tot i que durant aquests anys he tingut molta feina, i per a mi la música és primordial. Entre altres coses, he hagut de fer molts viatges a l’estranger. Això m’ha ocupat molt de temps, però no descarto tornar-hi algun dia.

Polifacètica. María Isabel Quiñones Gutiérrez, o Martirio, va néixer a Huelva l’any 1954. Aquesta artista es caracteritza per la seva peculiar fusió d’estils, que van de la copla al rock, passant pel jazz o el pop, entre d’altres. A banda, també ha treballat com a actriu en pel·lícules i sèries de televisió.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de febrer del 2009

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

41


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

42

|

Editorial

|

a Fons

el Poble

|

parlem de vi

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

L’obra ‘elsa Schneider’, de Sergi Belbel, a Valldoreix

pep blanes

LlenguadocRosselló

E

ls vins d’aquesta regió estan reglamentats per 16 denominacions d’origen (AOC). Ja hem parlat de cinc d’elles. Tres incideixen en l’elaboració dels seus vins, que són escumosos o efervescents seguint el mètode Champenoise o el sistema rural, respectivament, a les AOC BLANQUETTE de LINOUX, AOC CREMANT de LIMOUX i AOC VIN de BLANQUETTE. L’AOC COLLIURE: Utilitzen els ceps garnatxa, morvedre, i els ceps complementaris carignan, cinsault i syrah; s’elaboren vins negres, amb cos i influència mediterrània, molt aromàtics i de longevitat mitjana: l’envelliment és obligatori durant nous mesos. AOC CÔTES du ROUSSILLON: Utilitzen per als vins negres els ceps carignan, cinsant, garnatxa i lledoner pelut; per als vins blancs s’utilitzen els ceps macabeu i trepadell; aquesta denominació cobreix 116 municipis a l’entorn de la ciutat de Perpinyà; els vins negres són ferms i estructurats; aromàtics, especialment els de maceració carbònica. AOC CÔTES du ROUSSILLONVILLAGES: Per elaborar els vins negres s’utilitzen els ceps carignan, cinsant, garnatxa, lledoner pelut, un 70% principals; els ceps morvedre, syrah i macabeu un 30% com a complementaris; aquesta denominació només elabora vins negres a 28 municipis amb baixos rendiments per cep; són vins de molta qualitat i nivell. AOC MINORVOIS: Les vinyes estan situades a la Muntanya Negra, entre els departaments de l’Aude i de l’Hérault, i les vinyes estan plantades als vessants calcaris, on es produeixen vins negres sedosos i envellutats aptes per envellir. AOC COSTIERES de NIMES: Trobem aquestes vinyes als sòls pedregosos a l’antic llit del Roine, on es produeixen vins negres afruitats i lleugers i vins rosats secs, afruitats i nerviosos; els ceps utilitzats són: carignan, garnatxa i cinsant per als negres, i els morvedre, syrah, ugni blanc i clairette per als vins rosats.

redaccio@diaridesantcugat.com

aRtS eSCèniqueS. El grup de teatre Cul-i-seu va representar l’espectacle Fragments en tres d’Elsa Schneider, dirigit per Jordi Guinart, el diumenge 1 de març, al Casal Cultural de Valldoreix. L’obra és l’adaptació de Rosa Delgado del text Elsa Schneider, de Sergi Belbel, i explica com d’una vida plena de luxes i es pot passar a la misèria. Es tracta d’un retrat de la cara més amarga de la popularitat. La peculiaritat de l’espectacle és que el fil argumental es desenvolupa a través de tres monòlegs basats en tres estils de teatre diferents, com són el contemporani, el de l’absurd i la lectura dramatitzada. L’espectacle s’emmarca dins la programació de la XV Mostra de Teatre de Valldoreix, que organitza el grup de teatre Espiral. #FOTOGRAFIA: D. FERNÁNDEZ

ÒPeRa

‘iL tRoVatoRe’ De VeRDi 13 DE MARÇ 21 h al Teatre-Auditori

L’Auditori acull l’òpera Il trovatore, de Giuseppe Verdi, a càrrec del Cor Amics de l’Òpera de Sabadell i de l’Orquestra Simfònica del Vallès. L’obra se situa en el marc de la Guerra Civil Catalana (1412-1416). XeRRaDa

Conferència ‘Les lloses sepulcrals’, de la Societat de Genealogia

La Societat de Genealogia ha programat la conferència Les lloses sepulcrals; un recurs genealògic i heràldic, a càrrec d’Irene Brugués i Massot, llicenciada en història medieval i màster en ciències de l’antiguitat i l’edat mitjana. L’acte tindrà lloc el dilluns 9 de març, a dos quarts de set del vespre, a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Mostra. L’artista exposa a la galeria fins al proper 11 de març

L’obra de Ruiz Ortega, a la Sala Rusiñol PintuRa.LaSalaRusiñolmostra la col·lecció El aire de un instante, del pintor andalús Ruiz Ortega, fins a l’11 de març. L’exposició està formada per 48 olis que transmeten la subtilesa de la seva pinzellada, tot i no perdre l’estil figuratiu. El crític d’art Josep Maria Cadena observa que Ruiz Ortega “pinta l’arbre que mou la fulla de l’arbre o l’ambient càlid en una trobada d’amistat davant unes tasses i una tetera”. Ruiz Ortega va néixer a Jerez de la Frontera l’any 1951. Va estudiar a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi, a Barcelona, on també imparteix classes de dibuix

vitralls

imatge promocional del Mc Fèlix. #CEDIDA

La màgia del Mc Fèlix arriba al Teatre la Unió un quadre de la mostra. #CEDIDA

des de l’any 1974. Com a artista va debutar l’any 1979 a Sant Cugat. La seva obra està exposada, entre altres llocs, al Museu d’Art Modern de Barcelona o a la Diputació Provincial de Santander. _Redacció

aRtS eSCèniqueS. La màgia aterra al Teatre la Unió amb el Mc Fèlix al llarg del cap de setmana del 6 al 8 de març, amb dues representacions. La primera, el divendres 6, a les deu de la nit, està adreçada al públic adult. El Mc Fèlix oferirà un espectacle de màgia ple de moments còmics i tele-

patia. L’il·lusionisme arriba a la sala d’Anselm Clavé a través de diferents números de mentalisme. La segona està prevista per al diumenge 8, a les dotze del migdia. El Mc Fèlix porta en aquesta ocasió un espectacle amb jocs de màgia molt visuals i participatius, ideal per a tota la família. _C. Mercader

teatRe

Les entrades per a l’obra ‘non solum’ estan exhaurides L’obra Non solum, protagonitzada per Sergi López i que es representarà al Teatre-Auditori el dissabte 7 de març, ja ha exhaurit totes les entrades. Escrita per Jorge Picó i el mateix Sergi López, és una comèdia existencial en què el protagonista interpreta diferents personatges. Tots ells es pregunten sobre diferents aspectes de la vida que busquen una mateixa dona. MÚSiCa

Més d’un centenar de persones gaudeixen del jazz a Valldoreix El saxofonista Llibert Fortuny i el pianista Manel Camps van oferir un concert en la segona cita del IV Cicle de Jazz i Blues de Valldoreix, en què van fer una revisió en clau de jazz d’algunes peces clàssiques de les composicions de Mozart. L’acte, celebrat dissabte 28 a la Nau de Cultura de Valldoreix, va reunir més de cent persones.


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de març del 2009

Editorial

Mostra. El pintor inaugura una nova exposició a la seva galeria

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

teatre. L’artista havia d’interpretar a Sant Cugat ‘La sonrisa etíope’

Lluís Ribas presenta Mor l’actor Pepe ‘Notes de viatges’ Rubianes als 61 anys PINtura. El pintor Lluís Ribas presenta una nova mostra Notes de viatges , una col·lecció que ha elaborat a par tir dels seus viatges a diferents indrets. L’acte d’inauguració tindrà lloc a la seva galeria (l’Espai Lluís Ribas, carrer Gorina), el dimarts 10 de març, a les vuit del vespre. L’obra estarà exposada fins al 10 de maig. Notes de viatges és un recull de petites obres, on es representen paisatges urbans o naturals, però sempre de pinzellada espontània, fresques i plenes de la llum que tant caracteritza l’obra de Lluís Ribas.

Arribaelsetè Concursde Pinturainfantil delClubCantarell art. El passat 27 de febrer va finalitzar el termini de lliurament de les obres del VII Concurs de Pintura Infantil que organitza el Club Cantarell a la nostra ciutat. Al concurs hi han participat nens que estudien entre primer de primària i primer d’ESO, i la tècnica de pintura era lliure. Així mateix, l’entrega de premis tindrà lloc el dissabte 14 de març, a les 11 h, al local del club. L’alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, serà l’encarregat de donar els premis als guanyadors, en un acte on també hi assistirà el regidor de Cultura i Joventut de l’Ajuntament. El jurat que valorarà les pintures estarà format pels pintors Nach Amor, Raquel Arévalo, Martín Carral, Núria Vallès i Ramon Vilanova; pel galerista Ignasi Cabanas, i pel cap de Servei de Cultura i Joventut de l’Ajuntament, Jordi González. Després del lliurament de guardons, les obres s’exposaran entre els dies 16 i 22 de març al mateix Club Cantarell i es podran visitar de dilluns a divendres, de 17 a 20 h. Els petits artistes podran recollir les seves obres a partir del 25 de març i fins al dia 30. _B. Bella

Obra de Lluís ribas #CEDIDA

La darrera exposició de Lluís Ribas va ser Els colors del blanc, a la Casa de Cultura. Aquesta mostra s’inaugurarà a l’abril a la Wally Findlay Galleries de Los Angeles i posteriorment a Nova York. _C. Mercader

òbIt. El popular actor Pepe Rubianes va morir el passat 1 de març al seu domicili de Barcelona, a causa del càncer de pulmó que l’havia fet apartar dels escenaris. L’humorista havia suspès les representacions del seu darrer espectacle La sonrisa etíope, al Teatre Capitol, des del 21 d’abril del 2008, arran del tractament de quimioteràpia que va començar a seguir en aquella època. Tot i que no hi havia una data fixada, l’espectacle havia de venir a representar-se a Sant Cugat. Rubianes (Villagarcía de Arosa, 1947-Barcelona, 2009)

va passar la major part de la seva vida a la Ciutat Comtal. La seva trajectòria artística va arrancar amb força cap als anys 80, amb obres com PayPay, Ño o Sin palabras, entre d’altres. Va col·laborar amb destacades companyies, com Dagoll Dagom o Els joglars. Però va arribar al gran públic amb el seu paper a la sèrie de televisió Makinavaja i amb l’espectacle teatral Rubianes solamente. L’humorista va ser acomiadat en un funeral al tanatori Sancho de Ávila de Barcelona. Les seves cendres es repartiran entre Cuba i l’Àfrica. _redacció

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Diari de Sant Cugat

Passatemps

|

43

crítica de teatre eduard jener

eduardjener@telefonica.net

a mitges

P

erdonin, però aquesta és una crítica a mitges. Desprès de 70 minuts (durada de la primera part de la funció) la meva salut mental i sensibilitat estètica ja havien patit massa i descansar 20 minuts per tornar a aguantar 30 minuts i escaig més em semblava massa sacrifici. El fullet diu: Duración: 2 horas aprox. (entreacto incluido). Això és impossible de determinar perquè, segons com estigui el senyor Morán, les morcillas, és a dir, els afegits sobre la marxa, poden allargar la cosa 5 o 10 minuts més, d’acord amb la resposta del públic que, de ben segur, està content amb la seva incontinència verbal. Teòricament, l’obra de Pau Miró i Marc Rosich, escrita per encàrrec, es basa en El malalt imaginari de Molière, una obra, també, per fer riure. Això, riure, no és dolent, ja ho sé. A mi m’agrada riure i, sempre que puc i val la pena, ho faig. La qüestió, perdonin que personalitzi, és per què el senyor Morán no em fa riure i, en can-

la questió, perdonin que personalitzi, és perquè el senyor morán no em fa riure i, en canvi, m’irrita d’allò més. vi, m’irrita d’allò més. Primer perquè fa malbé les obres escollides (si són bones com La extraña pareja) desvirtuant i canviant el que li interessa sense considerar que hi ha un autor. Segon, perquè no té el mínim respecte pels seus companys i els fa anar de bòlit per pur exhibicionisme personal. Tercer, perquè sempre utilitza el català en les seves obres per fer conya, aquí bufar per soplar o el repetitiu panellet, amb les vocals ben obertes òbviament, o com sempre, amb una Montserrat pel mig. Quart, perquè repeteix el mateix personatge sempre, ell, que no té res a veure amb interpretar, és a dir, donar cos i paraula a la creació d’un autor que dibuixa un home amb determinades característiques personals. Podria seguir, però no paga la pena. El senyor Argán està hospitalitzat perquè creu que pateix de tots els mals, a l’habitació li posen un company que ell no vol, un jutge a qui han apallissat i que no es pot moure ni enraonar però que és testimoni de tot; el germà del senyor Argán, que havia mort feia dos anys en aquella mateixa habitació, se li apareix, però, és clar, només ell el pot veure, la infermera és la mateixa d’aleshores; la filla del senyor Argán vol que el metge l’incapaciti per poder disposar de la seva fortuna, i li porta un termo molt gran ple de te de l’Índia. Ell i el seu germà, per tornar boix el metge, decideixen omplir el termo dels pipís de tots els malalts del pis. Aquí em vaig quedar. M’imagino el riure de tots els espectadors amb tots els esmentats provant el suposat te durant tot un segon acte inacabable. Ah!, com és natural, teatre ple i riallades contínues. El meu veí m’anava clavant el colze al fetge de tant que reia, segurament per oblidar la crisi.

ENFErMO IMaGINarIO, de Pau Miró i Marc rosich. DIRECCIÓ: antonio Calvo. IntèRPREts: Paco Morán, norbert Ibero, Marta domingo, rosa Serra, enric Llort i enric Boixadera. EsCEnogRafIa: Quim roy. VEstuaRI: Montse alacuart. Il·lumInaCIÓ: Pep Gàmiz. lloC I DIa: Teatre-auditori. 27 de febrer


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de març del 2009

44

|

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

www.diaridesantcugat.cat

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

Agenda cultural

per Bernat Bella Puigdomènech bernat.bella@premsalocal.com Més activitats a: www.diaridesantcugat.cat/agenda

des del galliner

Propostes per a la setmana

DOLORS VILARASAU

Divendres Xandrines

A

ra que s’acosta el Dia de la Dona us vull parlar de catorze dones excepcionals, es diuen: Gemma, Mireia, Maria, Olga, Sílvia, Núria, Mayte, Teresa, Rosa, Montse, Vir, Alícia, Helena i Sílvia. Són les actrius amb qui estic preparant l’obra Les cunyades, que estrenarem a finals de mes al Casal Cultural de Mira-sol (28 de març, a les 22 h, i 29, a les 18.30 h). Aquesta obra de l’autor quebequès Michael Tremblay, amb un repartiment exclusivament femení, descriu la vida de catorze mestresses de casa que es passen les hores mortes enganxant cupons en un context dominat per la repressió moral, i que he volgut situar a Catalunya la tarda-nit-matinada del 20-N, en una al·legoria de l’alliberació de la dona que va significar la mort del dictador i la instauració de la democràcia. Les Xandrines, les catorze actrius que formen el repartiment, són una prova fefaent d’aquesta nova generació de dones que han accedit al món del treball fora de casa, a les quals el fet de ser mares i esposes no els impedeix ser bones professionals i tenir una vida pròpia. Precisament la concepció del teatre com l’espai propi que els permet ser elles mateixes, i la idea de l’assaig com una festa, ha significat per a mi un retorn al plaer de fer teatre i una veritable catarsi. Si les volen sentir, el dilluns 9 seran al restaurant de Cal Gerrer, a la tertúliaberenar organitzada pel Amics de Pedra i Sang, parlant de La revolució tranquil·la de les dones.

dolorsvilarasau@tetrateatre.com

característiques d’una malaltia molt present en l’actualitat.

12.00 h. Literatura. Inauguració de la 27a Setmana del Llibre en Català. Acte inaugural a càrrec de Carme Sansa, Sílvia Bel i el quartet de corda de Camerata Sant Cugat.

CASAL DE LA GENT GRAN DE LES PLANES PL. DEL COLL DE LA CREU D’EN BLAU, 7

Dimarts

CLAUSTRE DEL MONESTIR JARDINS DEL MONESTIR

09.00 h. Negocis. Diàleg de Santcugatribuna per extreure conclusions sobre les oportunitats que ofereix la crisi actual a les empreses.

18.00 h. Taller. Taller de patchwork a càrrec de Rosa Prat i amb l’organització del Grup de Dones de la Creu d’en Blau.

TRADE CENTER SANT CUGAT AV. CORTS CATALANES, 7

CENTRE CÍVIC LES PLANES MOLÍ, S/N

22.00 h. Concert. La multidisciplinària cantant Martirio presenta el seu disc amb motiu dels seus 25 anys dedicats a la música. S’emmarca dins de les activitats del Dia Internacional de la Dona. Preu: 24 euros TEATRE-AUDITORI PL. CENTRE CULTURAL, S/N

22.00 h. Màgia. El Mc Fèlix porta els millors efectes dels seus últims anys. Il·lusionisme i mentalisme per a adults que creien que la màgia era cosa de nens. Preu: 12 euros TEATRE LA UNIÓ ANSELM CLAVÉ, 32

23.45 h. Concert. Dins del Festival Flamenc De Cajón! de Barcelona, Las Migas arriben a Sant Cugat. Les entrades, gratuïtes, s’hauran de recollir a la Casa de Cultura el mateix dia 6. CENTRO POPULAR ANDALUZ FRANCESC MACIÀ, 38

Dissabte 14.00 h. Solidaritat. IV Jornada de Solidaritat amb el Poble Palestí. Inclou dinar típic de Palestina per 10 euros i l’emissió del documental Palestina, la veritat assetjada. ATENEU DE SANT CUGAT

12.00 h. Literatura. Celebració de la 27a Setmana del Llibre en Català, que portarà a la ciutat moltes activitats relacionades amb la literatura i els escriptors catalans. Tota la informació sobre l’agenda es troba a la pàgina web www.setmanallibre.cat. Inauguració el divendres 6.PLAÇA D’OCTAVIÀ

PEP VENTURA, 1

17.00 h. Art. Visita comentada a l’exposició Calidoscopi i activitat plàstica al taller. Destinada a nens a partir de tres anys. GALERIA POU D’ART BALMES, 35

18.00 h. Espectacle. Actuació per a famílies, el Baró de Münchausen, en el marc de la Setmana del Llibre. A càrrec de la Companyia de Comediants La Baldufa PLAÇA D’OCTAVIÀ

riuen amb els dubtes del protagonista. Preu: 18 euros GALERIA ODÓART PL. D’OCTAVIÀ

Diumenge 05.00 h. Excursió. L’11a Ruta dels Monestirs porta els assistents pels monestirs de Sant Llorenç del Munt i Montserrat en un recorregut de 53 quilòmetres. Preu: 16,50 euros MONESTIR DE SANT CUGAT JARDINS DEL MONESTIR

19.00 h. Visita. Visita guiada a l’exposició GrauGarriga 40+40, a càrrec de l’artista de la mostra, Josep Grau-Garriga. Inclou una conferència del pintor.

12.00 h. Màgia. El Mc Fèlix porta un espectacle d’il·lusionisme per als més petits, on el públic hi tindrà un paper important. Preu: 7 euros

GALERIA ODÓART PL. D’OCTAVIÀ

TEATRE LA UNIÓ ANSELM CLAVÉ

22.00 h. Teatre. Sergi López ens porta l’obra Non solum, que és una comèdia existencial on els espectadors

17.00 h. Poesia. Recital poètic amb Silvie Rothkovic i Ester Andorrà. La poesia de dues dones en el Dia de la

Dona. PLAÇA D’OCTAVIÀ

Dilluns 09.00 h. Excursió. Sortida a Montserrat per a la gent gran de la ciutat. Recorregut apte per a tothom. Preu: 18 euros PL. DEL CENTRE CULTURAL

17.30 h. Xerrada. Conferència a càrrec del catedràtic de filosofia Josep Maria Terricabras. Ciutadans marginats o participatius n’és el títol. TEATRE-AUDITORI PL. CENTRE CULTURA, S/N

09.00 h. Xerrada. Quim Torra porta la conferència El periodisme que ja no tenim en el marc de la Setmana del Llibre. PLAÇA D’OCTAVIÀ

09.00 h. Xerrada. Col·loqui sobre l’Alzheimer obert a tothom per difondre els símptomes i les

20.00 h. Pintura. Exposició de Lluís Ribas titulada Notes de viatges, que plasma molts moments importants en viatges de l’artista. Entrada gratuïta. Es podrà visitar fins al dia 10 de maig. ESPAI LLUÍS RIBAS GORINA, 1 3

Dimecres 21.00 h. Xerrada. Com gestionem les noves tecnologies amb els nostres fills i filles és la conferència que ofereix el periodista i psicòleg Jaume Funes. CEIP FERRAN I CLUA BROLLADOR, 5

Dijous 19.30 h. Cinema. El cicle Cinema d’Autor porta aquesta setmana El nido vacío, una pel·lícula que reflecteix la situació d’un matrimoni quan els fills se’n van de casa. CINESA SANT CUGAT PL. GABRIEL FERRATER

20.00 h. Pumuki, en concert. Presentació del llargmetratge documental Santa María de Iquique, cien años después, a càrrec del director Juan Pablo Minguillón i artistes convidats. CASA DE CULTURA JARDINS DEL MONESTIR


www.diaridesantcugat.cat

Diari de Sant Cugat

Divendres, 6 de març del 2009

Editorial

|

a Fons

|

el Poble

|

Lectors

|

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

|

45

crítica de cinema

Cinema a Sant Cugat

DiAnA COMES

diana_comas@yahoo.es

eStrena. Gran torino. Director: Clint Eastwood. Amb: Clint Eastwood, Cory Hardrict, Geraldine Hughes. Clint eastwood torna a actuar en una de les seves pel·lícules per interpretar Walt Kowalski, un veterà de la guerra de Corea inflexible i racista, i amb una voluntat de ferro, que viu en un món en perpètua evolució. Un dia rep com a veïns els hmong, una família asiàtica que podria ajudar-lo a canviar algunes de les seves formes de pensar. YELMO: Dies 6-9-10-11-12: 17.15 - 20.15 - 22.35 h. Dies 7-8: 15.55 - 18.15 - 20.30 - 22.50 h TelèFoN De ReseRves: 902 22 09 22 CinESA: 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.45 h sessió golFA DissABTe i vigíliA De FesTiU: 01.00 h TelèFoN ReseRves: 902 33 32 31

eStrena. máS aLLá de LoS SueñoS. Director: Adam Shankman. Amb: Adam Sandler, Keri Russell, Guy Pearce. Un noi que treballa en un hotel està a punt de veure com la seva vida canvia per sempre quan les històries que els explica als seus nebots abans d’anar a dormir es converteixen misteriosament en realitat l’endemà. Quan se n’adona decideix explicar històries fabuloses en què tot surt bé amb la finalitat d’ajudar econòmicament la seva família. YELMO: Dies 6-9-10-11-12: 17.15 - 19.40 - 22.40 h. Dies 7-8: 16.10 - 18.20 - 20.40 - 22.50 h TelèFoN De ReseRves: 902 22 09 22 CinESA: 16.00 - 18.10 - 20.20 - 22.30 h sessió golFA DissABTe i vigíliA De FesTiU: 00.40 h TelèFoN ReseRves: 902 33 32 31

eStrena. the Code. Director: Mimi Leder. Amb: Morgan Freeman, Radha Mitchell, Antonio Banderas. Keith Ripley és un lladre fred i calculador, i treballa segons el codi de lladres, un codi que es fonamenta a fer

l’encàrrec, cobrir el company, i no col·laborar mai amb la policia. Jack Monahan és un delinqüent jove i apassionat, i es coneix molt bé els carrers de Nova York. Ripley li demanarà ajuda per robar dos ous de Fabergé únics que mai no han estat exposats. YELMO: Dies 6-9-10-11-12: 16.50 - 18.45 20.45 - 22.45 h. Dies 7-8: 16.30 - 18.30 - 20.40 - 22.45 h TelèFoN De ReseRves: 902 22 09 22

La pantera roSa 2. Director: Harald Zwart. Amb: Steve Martin, Jean Reno, Emily Mortimer. Quan

desapareix sense deixar rastre. YELMO: Dies 6-9-10-11-12: 22.30 h TelèFoN De ReseRves: 902 22 09 22

en eL nombre deL rey. Director: Uwe Boll. Amb: Jason Statham, Leelee Sobieski, Ray Liotta. Un pare de família normal i corrent es converteix en un guerrer quan un exèrcit de bèsties assassines, dirigit per un malvat bruixot, saqueja la seva pacífica vila i captura la seva dona. YELMO: Dies 6-9-10-11-12: 20.00 - 22.45 h. Dies 7-8: 20.00 - 22.35 h

decideix presentar-se a la versió índia del concurs Qui vol ser milionari?. Davant la sorpresa de tothom, Jamal respon correctament totes i cadascuna de les preguntes. YELMO: Dies 6-9-10-11-12: 17.30 - 20.00 - 22.35 h. Dies 7-8: 15.55 - 18.15 - 20.30 - 22.50 h TelèFoN De ReseRves: 902 22 09 22 CinESA: 16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.45 h TelèFoN ReseRves: 902 33 32 31

the reader. Director: Stephen Daldry. Amb: Kate Winslet, Ralph Fiennes, Bruno Ganz. Quan cau malalt en el seu camí a casa des de l’escola, un jove de 15 anys, és rescatat per una dona que li dobla l’edat. Ambdós comencen un inesperat i apassionat idil·li. YELMO: 19.30 - 22.30 h. Dies 7-8: 20.15 22.40 h TelèFoN De ReseRves: 902 22 09 22

eStrena. WatChmen. Director: Zack Snyder. Amb: Malin Akerman, Carla Gugino, Jeffrey Dean Morgan YELMO: Dies 6-9-10-11-12: 18.30 - 22.00 h. Dies 7-8: 16.15 - 19.15 - 22.15 h CinESA: 16.00 - 19.00 - 22.00 h. sessió golFA DissABTe i vigíliA De FesTiU: 01.00 h

roben el llegendari tresor compost per peces d’arreu del món i que inclou el diamant Pantera Rosa, d’incalculable valor, l’inspector en cap Dreyfus es veu forçat a posar l’inspector Jacques Clouseau dins del seu equip d’experts detectius internacionals. YELMO: Dies 6: 16.45 - 18.35 - 20.30 - 22.30 h. Dies 9-10-11-12: 16.45 - 18.35 - 20.30 h. Dies 78: 16.00 - 18.05 - 20.15 - 22.30 h TelèFoN De ReseRves: 902 22 09 22

Che, GuerriLLa. Director: Steven Soderbergh. Amb: Benicio del Toro, Demián Bichir, Rodrigo Santoro. el Che viu el moment més àlgid de la seva popularitat i poder després de la Revolució Cubana. Però, de sobte,

TelèFoN De ReseRves: 902 22 09 22

puSh. Director: Paul McGuigan. Amb: Dakota Fanning, Camilla Belle, Chris Evans. la Divisió, una agència governamental clandestina, té un fosc objectiu: alterar genèticament persones normals per convertir-les en soldats amb poders psíquics. YELMO: Dies 6-9-10-11-12: 17.30 h. Dies 7-8: 15.50 - 18.00 h TelèFoN De ReseRves: 902 22 09 22

SLumdoG miLLionaire. Director: Danny Boyle. Amb: Dev Patel, Anil Kapoor, Saurabh Shukla. Jamal Malik, un jove orfe que viu en un barri pobre de Bombai,

un Chihuahua en beverLy hiLLS. Director: Raja Gosnell. Amb: Jamie Lee Curtis, nick Zano, Ali Hillis. Una consentida Chihuahua de Beverly hills anomenada Chloe es troba accidentalment perduda en els humils carrers de Mèxic, sense cap spa ni botiga exclusiva de Rodeo Drive a la vista. YELMO: Dies 6-9-10-11-12: 17.30 h. Dies 7-8: 16.15 - 18.15 h TelèFoN De ReseRves: 902 22 09 22

eL CurioSo CaSo de benjamin button. Director: David Fincher. Amb: Cate Blanchett, Brad Pitt, Tilda Swinton. És la història d’un home que va néixer amb vuitanta anys i que va començar a complir anys cap enrere en el temps, amb estranyes conseqüències. YELMO: Dies 6-9-10-11-12: 18.30 - 22.00 h. Dies 7-8: 16.05 - 19.05 - 22.05 h TelèFoN De ReseRves: 902 22 09 22 CinESA: sessió golFA DissABTe i vigíliA De FesTiU: 01.00 h TelèFoN ReseRves: 902 33 32 31

benicio del toro interpreta el Che #CEDIDA

La solitud de l’heroi

Q

uines actituds quotidianes converteixen un home en mite? S. Soderbergh (Traffic, El buen alemán) pren la figura d’Ernesto Che Guevara, símbol d’idealisme i lluita per un món més just i, convertint la càmera en element testimonial, ens apropa a la persona real que hi havia darrere. Che. Guerrilla, continuació de Che. El argentino (ambdues van estar concebudes com un tot indivisible, però s’han estrenat en dues parts per raons comercials), es carrega d’un to més fosc per conduir-nos a través del progressiu desemparament dels guerrillers i del fracàs de la campanya boliviana que, com ja sabem, acabà amb la lamentable mort del seu líder. És precisament durant aquesta etapa quan la tenacitat del Che pren més força, quan manté immòbils els seus ideals tot i les adverses circumstàncies. La mirada de Soderbergh busca el realisme, la imparcialitat i allunyar-se de sentimentalismes, però el dibuix final ens presenta un home que va viure fins al final i amb passió contagiosa els seus ideals. Confeccionada a partir dels diaris personals del Che i d’una exhaustiva labor de documentació, Che. Guerrilla compta amb un treball actoral magistral i una narració sòbria que la converteixen en peça fonamental per, almenys, recordar que sentir fe en l’ésser humà és possible malgrat el complex i alienant sistema social que el rodeja. I que, a través d’una actitud inconformista i global, es podria aspirar a un món on la desgràcia humana provocada per la injustícia esdevingués, simplement, inacceptable

Che. GuerriLLa (eUA-esPANYA-FRANÇA, 2008). DiReCToR: Steven Soderbergh. iNTèRPReTs: Benicio del Toro, Demián Bichir, Carlos Bardem, Joaquim de Almeida. MÉs iNFo: www.cheguerrilla.es

EL CInEma dE CaSa TEva P

Parking 2 h gratis

CE Dimarts dia de l’espectador

65 Carnet més gran de 65 anys

VA Venda anticipada

Carnet d’estudiant universitari

CARNET JOVE Accéssos minusvàlids

1

carnet jove

2

Sessions numerades

Pagament amb targeta crèdit

benjamin button

WatChmen

Gran torino

máS aLLá de LoS SueñoS

sessió golFA DissABTe i vigíliA De FesTiU: 01.00 h APTA

16.00 - 19.00 - 22.00 h. sessió golFA DissABTe i vigíliA De FesTiU: 01.00 h MAJoRs De 18 ANYs

16.00 - 18.15 - 20.30 - 22.45 h. sessió golFA DissABTe i vigíliA De FesTiU: 01.00 h MAJoRs De 13 ANYs

16.00 - 18.10 - 20.20 - 22.30 h. sessió golFA DissABTe i vigíliA De FesTiU: 00.40 h APTA


Diari de Sant Cugat Divendres, 6 de febrer del 2009

46

|

Editorial_ 3 |

a Fons_ 4 |

www.diaridesantcugat.cat

el Poble_ 6 |

Lectors_ 14 |

Opinió_ 16 |

la Ciutat_ 18 |

Economia_ 26 |

Passatemps

Esports_ 28 |

Cultura_ 38 |

per C. Mercader

Passatemps

si l’encertes... La festa de la ciutat que té lloc enmig de la natura. Les entitats i els ciutadans s’apleguen per celebrar-la any rere any. Solució de la setmana anterior: El porc senglar

mots encreuats 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

Per Pau Vidal

HORITZONTAL: 1. Lloança massa entusiasta per ser dedicada al dit d’en Rambo. Inicials datables / 2. Acostumo al so de l’AVE. La figura retòrica preferida del destí / 3. Porta el ritme Tan inútil i sobrera com un ram de flors inexistent. Continua portant-lo / 4. Fa tota mena de cabrioles per cridar l’atenció. Tabac extret del porexpan / 5. Com a rim és pèssim. Depilació pel mètode Lady Epilette / 6. Quan parla diu el que va pensar ahir. Barrejat com un grup parlamentari / 7. Quin esforç, per fer un romanço! Només li falta el pebre, a aquesta monja / 8. Senyal al coll de la passió d’ahir mateix. Unitats de mesura de la cuina d’abans / 9. Menys que un club. Cada gota que deixa anar és valuosa. Un dels EE.UU. / 10. Rugia follament davant un trasbalsat Rigau. Comença pel final / 11. La fi del fil. Té els pabellons saturats. Mor en estranyes circumstàncies / 12. No fa de repartidor ans de divisor. La truita és la seva fi / 13. Els trobaràs al mig de qualsevol banda. Retira el que ha dit sobre la feminització del tracte.

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 SOLUCIÓ: N

A

13

A

P

12

D E

L

11

G

A

10 U

A

L

C

9

L

C

U

X

8

I

P

E

7

R F

A

6

I

M R

5

R

A

4

93 589 62 82 diaridesantcugat.cat

3

C

R

R

V

A

2

I

D

1

2

1

E T 3

R T I R

I

X L E

O

S B

I 4

5

R

T I P A

O R

I

A M

A M P S

T A

S

E O

T

I

C A

E

R

D I B A

A

L

C I

T O I 7

A C R E A

R 8

I A S I C

O E 9

M

S I U S

A X

I E

T

O X R

A

N

A S

N E

R N

T U

T

I

A I

C O

M L

A M B 6

A

U

I J

A C

10 11 12

Serveis

Fes-te’n subscriptor

teixí

Telèfons bàsics ADF. S. CONTRA INCENDIS: 93 589 80 80 AMBULÀNCIES: 93 588 57 70 BOMBERS GENERALITAT: 112 BOMBERS RUBÍ: 93 697 60 80 CAP SANT CUGAT: 93 589 11 22 (DIA I HORA): 93 589 76 98

(URGÈNCIES): 93 589 44 55 CAP VALLDOREIX 93 583 74 00 HOSPITAL GENERAL CATALUNYA: 93 565 60 00 93 565 60 20 MOSSOS D’ESQUADRA: 088 / 93 583 50 00 POLICIA MUNICIPAL: 092 / 93 589 13 28

POLICIA NACIONAL: (DNI): 93 674 78 58 (URGÈNCIES): 091

redaccio@premsalocal.com

Estareu molt romàntics i trobareu sortides bones a situacions complicades que esteu vivint. A més, continueu amb bons aspectes per a la feina, i se us farà molt agradable anar a la muntanya, en contacte amb plantes i animals.

Taure 21/4 al 20/5

Hi ha molt bona relació amb la figura de la mare. Per altra banda, la vostra responsabilitat ha de ser motiu per treure-us la mandra de sobre; encara que us costi heu de complir amb els vostres compromisos, que no són pocs i que són importants.

Bessons 21/5 al 21/6

La vostra necessitat d’independència us farà estar una mica distants amb els vostres, però no de mal rotllo. No us estranyi si somieu bastant i són somnis una mica retorçats, no us hi capfiqueu que tot és reflex de les voltes que doneu a les coses i no cal.

Cranc 22/6 al 22/7

Heu d’anar amb compte amb els diners, serà fàcil que desapareguin de la vostra butxaca. Per altra banda, és possible que us cridin l’atenció per alguna cosa que en teoria no heu fet bé, però dels errors se n’aprèn.

Lleó 23/7 al 23/8

La vostra consciència estarà molt activa i us farà adonar que heu de potenciar la vostra responsabilitat, ja que últimament la serietat en les vostres obligacions s’ha vist afectada pel passar una mica de tot i tenir la idea que tot s’anirà fent.

Verge 24/8 al 23/9

Estareu un pèl analítics. Ho hauríeu de deixar una mica de marge en la vostra manera de veure les coses perquè si no algú se us pot enfadar. En el tema de parella podeu estar molt bé i si no teniu parella, podeu trobar algú que us agradi.

Balança 24/9 al 23/10

Dies genials a la feina o si més no relacionats amb aquest tema. A part que estareu molt segurs de vosaltres mateixos, cosa que és d’agrair de tant en tant, ja que l’autoestima és un puntal per estar animat i disposat a tot sense por ni preocupació.

Escorpí 24/10 al 22/11

SANITAT RESPON 902 111 444 SÍNDIC DE GREUGES 93 565 70 10

Sagitari 23/11 al 21/12

URGÈNCIES I EMERGÈNCIES SANITÀRIES 061

SALAVERT Santiago Rusiñol, 38 Tel. 93 674 06 45. Laborables, de 9 a 13.30 h i de 16.30 a 20.30 h. Dissabtes, de 9.30 a 14 h

MORALES Santa Maria, 27 Tel. 93 674 15 31. De 8.30 a 21.30 h, de dilluns a dissabte. No tanca per vacances

SANT CUGAT TORRE BLANCA Rbla. del Celler, 97 Tel. 93 674 77 49. Laborables, de 8.30 a 21.30 h. Dissabtes, de 9 a 14 h BERINGUES Av. Lluís Companys, 46 Tel. 93 674 04 83. De 8.30 a 21.30 h, de dilluns a dissabte. No tanca per vacances. www.farmaciaberingues.com FERRERES Santa Teresa, 40 Tel. 93 675 33 44. Laborables, de 8 a 22 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

PARC CENTRAL Manel Farrés, 95 Tel. 93 674 05 12. Laborables, de 9 a 21.30 h. Dissabtes, de 9 a 14 h. Diumenges i festius, de 10 a 14 h SERRET (MIRA-SOL) Pg. Baixador, 78 Tel. 93 674 23 72. De dilluns a dissabte, de 9 a 14 h i de 16 a 21 h ISERN (LA FLORESTA) Pg. La Floresta, 9 (Estació FGC) Tel. 93 674 18 63. Laborables, de 9 a 14 h i de 16.30 a 20.30 h. Dissabtes i diumenges, de 9 a 14a h. No tanca per vacances PINTO (VALLDOREIX) Església, 3 Tel. 93 674 28 71. De 9 a 22 h, tot l’any. Obert

diumenges. No tanca per vacances SANTIAGO (LES PLANES) Pg. Torrent, 1 Tel. 93 674 92 51. Laborables, de 8.30 a 13.30 h i de 16.20 a 20 h. Dissabtes, de 9.30 a 13.30 h. No tanca per vacances RUIZ DE BUSTILLO Av. Cerdanyola, 23 Tel. 93 590 10 35. Laborables, de 8.30 a 21.30 h. Dissabtes, de 9 a 14 h. No tanca per vacances QUIRANTE Pg. Olabarria, 50 Tel. 93 675 33 11. Laborables, de 8 a 21.30 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

MARIA ÀNGELS QUADRES

Àries 21/3 al 20/4

Són dies per fer coses que us agradin. També es donarà el cas que podeu tenir sort en l’atzar, però no us dediqueu a invertir més del compte en aquest tema perquè no són mai coses segures, sigueu prudents, d’acord?

Capricorn 22/11 al 20/1

DÍAZ-PUERTO Pg. Sant Magí, 50 Tel. 93 674 33 53. 24 hores tot l’any. Obert a les nits i diumenges. No tanca per vacances

RIERA-RIVIERE Dr. Murillo 1 / Sant Jordi Tel. 93 674 04 30. Laborables, de 8 a 14 h i de 16.30 a 21 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

BRUIXOT REBEL. ACPG

Serà molt normal que us tirin els trastos. Per altra banda, el més segur és que feu anar molt la vostra imaginació i a l’hora de la veritat la resposta sigui que no voleu tenir-hi res. Sort que ho teniu bé en el tema dels diners.

Farmàcies

CULLELL Ptge. Diputació, 6 Tel. 93 674 03 64. Laborables, de 9 a 13.30 h i de 16.30 a 21 h. Dissabtes, de 9 a 13.30 h

VERTICAL: 1. Caram amb el dirham antic! Descarrega el mort / 2. Tants com en Pere al Poblenou. Culparà incomprensiblement el disbauxat. Símptomes d’ansietat / 3. Terrible, l’espectacle honorífic del Tricicle. Fruita del bosc / 4. Parada i fonda dels tuaregs amb rumb nord. Hi queda el misteri quan deixa de ser-ho / 5. Quan s’ajuntaven dos no deixaven veure la pel·li als nanos. Beuratge tan màgic com inútil / 6. A la punta de la lletra. La seva gran aspiració és superar el papa. Totes sense puntes / 7. És a la miosi com a gosi la gòtica. En Martí en versió conjugal / 8. Faldilla en l’època del sant grial. Insecte que fa uns petons d’allò més rígids / 9. Menà l’arca fins al capdamunt de tot. Sovint fa servir la dona per abrigar-se. A la punta d’aquesta columna / 10. No necessita que li diguin guapa. Com el cotó, però més fi i enfiladís / 11. Abracen en Jeroni. Tallen les ales, i si és a l’Eix, doncs amén. Successor de l’et / 12. Clatellot amb l’ajut d’una carxofa. Encara que és quasi rodona té tres cantons.

signes

recepta

La cosa us pinta bé en el tema dels amors i dels diners. Tot i que haureu d’anar amb compte ja que jugar tampoc no és bo que ho feu massa. Si esteu en època d’estudis, la vostra retentiva és bona i cal que estudieu ara.

Aquari 21/1 al 19/2

Esteu més enfadats del compte i tot us treu de polleguera, potser estaria bé que comencéssiu a tenir una mica més de paciència i que deixéssiu explicar als altres el que pensen per valorar-ne l’opinió.

Peixos 20/2 al 20/3

Us heu decidit a canviar d’esquemes, ara només cal que ho mantingueu, ja que el que us ha costat sempre és la constància. Estaria molt bé que canviéssiu els mobles de lloc, us farà sentir molt millor.

Jarret de vedella

S

alpebrem la carn i l’enfarinem lleugerament, després la posem a fregir en una cassola amb oli calent; quan estigui daurada li afegirem la ceba, la pastanaga a trossos i la pell de llimona, per acabar amb la polpa dels tomàquets. Ho remenem, hi afegim les herbes, els condiments (poca sal, de moment) i els licors; esperem 5 minuts i hi posem el brou. A foc lent fent xup-xup almenys 50 minuts, moment en què hi tirarem la picada d’ametlles, alls, julivert trinxat i l’anxova. Si cal rectificarem de sal i ho deixarem coure durant uns 15 minuts més. Abans de servir-ho retirarem les herbes i la pell de llimona.

INGREDIENTS: 3 rodanxes de cuixa de vedella amb os (ossobuco), 1 ceba, 2 tomàquets, 1 pastanaga, llorer, canyella, nou moscada en pols, farina, oli, sal, pebre mòlt, la pell d’una llimona, 1 cullerada d’anís i 3 de conyac, 8 ametlles pelades, 1 anxova salada sense espina, 2 alls, 2 branques de julivert i 1 litre de brou suau


www.diaridesantcugat.cat

Divendres, 6 de març del 2009

Diari de Sant Cugat

Publicitat

|

47

www.diaridesantcugat.cat/subscriptors

Club del Subscriptor

DiarideSantCugat

Per veure totes les ofertes o fer-te subscriptor, visita la nostra web: www.diaridesantcugat.cat

Fes-te’n subscriptor ara per només 88 € l’any. Rebràs cada setmana el Diari a casa i gaudiràs de totes aquestes ofertes!*

Atenció al subscriptor: 93 589 62 82 / www.diaridesantcugat.cat Relax

Bellesa

Salut

Foto

Forfet Relax Màgic

1 sessió de fotodepilació d’aixelles

Diagnòstic personalitzat i posterior tractament tonificant, d’aprimament, anticel·lulític, etc.

15% dte. en fer la contractació del reportatge de boda

Mascareta facial antiestrès + massatge facial i capil·lar + massatge corporal amb essències marines i aromateràpia

Av. Lluís Companys, 6

Plana de l’Hospital, 10

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Rbla. del Celler, 121

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Oferta vàlida fins al 31.03.2009 Trade Center III Av. Corts Catalanes 9-11 1a planta, 5C PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Òpera

Teatre

Cinema

Restaurant

Il Trovatore, de Giuseppe Verdi Entrades 2x1

Besos

Entrades gratuïtes

Menú per a 2 persones, dissabte al migdia

Divendres 13 de març, a les 21 h, al Teatre-Auditori Pl. Centre Cultural, s/n PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Restaurant

Divendres 20 de març, a les 22 h, al Teatre la Unió Av. Anselm Clavé, 17 Fins que se n’exhaureixin les existències

Restaurant

De dilluns a dijous Via Augusta, 2-14

Fins que se n’exhaureixin les existències

Serveis

Rambla del Celler, 125

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Més ofertes! Restaurant La Flauta Menú La Flauta per a 2 persones Elies Rogent, 50-60 Benzina Benzinera Griful Descompte de 0,01 €/litre en benzina Presentant el carnet del club Av. de Rius i Taulet

Sopar per a 2 persones, de dilluns a dijous Av. de Torre Blanca, 2-8 Local 10

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Menú ibèric per a 2 persones Tasta l’autèntic sabor de la Dehesa Pl. Augusta, 3

PARTICIPA EN EL SORTEIG (93 589 62 82)

Regal de la quota d’alta de qualsevol dels nostres serveis per a nous clients Rambla del Celler, 117-119, local 5

Fins que se n’exhaureixin les existències

Salut Delfis Tractament estimulació muscular mitjançant vibracions Borrell 10 · local (cantonada c/ Vallès) Restaurant Tapiñas Dinar per a 2 persones, de dt. a dv. Av. Lluís Companys, 31-37 Consulta’ns les condicions especials de tarifes i enviaments per a empreses i col·lectius. Tel. 93 589 62 82 / www.diaridesantcugat.cat


i la setmana que ve...

6.03.2009 Editorial_PÀG. 3

|

a Fons_PÀG. 4

|

el Poble_PÀG. 6

el Temps Dissabte màx. 13º mín. 3º

Diumenge màx. 18º mín. 9º

|

La primera celebració a Sant Cugat de la 27a edició de la Setmana del Llibre en Català TRObARÀs TOTA lA InFORmAcIó dIÀRIA A:

Lectors_PÀG. 14

|

Opinió_PÀG. 16

|

la Ciutat_PÀG. 18

|

Economia_PÀG. 26

|

www.diaridesantcugat.cat

Esports_PÀG. 28

|

Cultura_PÀG. 38

Subscriptors

diaridesantcugat.cat

Representació. El DIARI et regala entrades

Creus que núñez i navarro acabarà construint a Torre negra?

per anar a veure l’obra teatral Besos, el pròxim divendres 20 de març, al Teatre la Unió. Entra en el sorteig trucant al número 93 590 86 00. Club del Subscriptor_PÀG. 55

Sí No

#TEXT: m. Sagalés #FOTOGRAFIA: Ll. Llebot

“Mantenirunapota aSantCugatésuna combinacióperfecta” I si les desgranem...

En el cas de la ràdio, de Catalunya Ràdio, es començaven a formar els mitjans públics catalans i va ser la passió de posar en marxa un projecte. A TVE va ser la possibilitat de treballar a Madrid, un món totalment diferent, en podríem dir de l’alta política i l’alta economia. De les diferents etapes de TV3, l’estada a Washington va ser un període impagable i del qual tinc un gran record. En l’etapa com a director d’informatius i subdirector vaig conèixer des de dins com funciona una empresa tan complexa com una televisió pública.

I ara, a l’empresa privada. També és una impagable oportunitat de conèixer el funcionament d’una empresa tan gran com aquesta i en uns moments especialment interessants des del punt de vista de l’evolució econòmica.

En aquesta evolució econòmica, costa donar bona imatge de banc? No és complicat, perquè la imatge de banc és bona.

Em refereixo a la imatge dels bancs en general...

Hi ha un punt de demagògia. Per exemple, si l’aixeta dels crèdits estava tancada o no, quan moltes persones que portaven aquest tema a debat sabien que el plantejament no era el correcte. Ara ens trobem amb la necessitat d’explicar d’una forma molt directa què és el que està fent el banc, quina és la seva situació i quines són les seves perspectives de futur.

Quins aspectes positius aporta a Banc Sabadell el fet de tenir la seva seu corporativa a Sant Cugat?

És un nus de comunicacions extraordinari i és fàcil arribar-hi. Sant Cugat té un potencial cultural i econòmic brutal, és dinàmica. El seu creixement ha estat exponencial d’una ciutat mitjana a una gran ciutat. El fet de mantenir una pota a Sabadell, una altra a Barcelona i la de Sant Cugat

GESTIÓ I CONFIANÇA

determinant en la seva història. El banc tenia la seva pròpia estratègia de comunicació, però en un moment fa un salt, gairebé sense retorn, patrocinant el torneig de Godó. Ha suposat una projecció d’imatge de banc i de relació amb els nostres clients.

Teniu previst fer una altra estratègia com aquesta?

Tenim en marxa el patrocini de la Lliga Asobal d’handbol. A més, Messi i Gemma Mengual són imatge del banc.

És important que les grans corporacions tinguin un equip de comunicació?

fa que la combinació sigui perfecta per a una corporació com la nostra.

Sempre és vital, i sobretot en moments complexos com els actuals. És important que hi hagi periodistes fent aquesta funció, perquè el ritme vital de l’empresa es pot captar amb relativa facilitat, però transmetre aquesta informació de forma que sigui d’interès, això és més difícil si no tens una experiència professional relacionada amb el món del periodisme.

Fins a quin punt la crisi afecta l’ampliació de la seu santcugatenca?

Ha canviat els plans. Hem decidit que en lloc de fer la construcció del nou edifici que estava previst, creixerem dins de l’estructura actual que tenim en aquest edifici. El projecte no desapareix, sinó que es congela.

En la seva trajectòria professional, hi ha alguna faceta que enyori? Enyoro viure als EUA, és un país que m’agrada molt, m’identifico molt amb el seu sistema de vida i amb el seu ritme vital. També trobo a faltar els inicis al diari El Punt, quan tots érem molt joves i tots treballàvem més amb el cor que amb el cap i la capacitat de moure els instints més primaris, però també més nobles.

El patrocini del trofeu Godó ha servit per projectar la imatge del Sabadell? Ha estat una excel·lent oportunitat i un salt qualitatiu

67% 33%

PARTIcIPA-hI dEs dE: www.diaridesantcugat.cat

l’Entrevista ramon rovira, director gabinet de Presidència Banc Sabadell

“Totes les etapes professionals tenen els seus elements positius...”

Passatemps_PÀG. 46

|

Com veu el futur de la premsa catalana?

Un enamorat dels EUa Amb una prolífica trajectòria professional a la premsa escrita, la ràdio i la televisió, Rovira es declara un enyorat dels EUA, país amb què se sent plenament identificat, “pel seu sistema de vida i el seu ritme vital”. Amb 50 anys, el periodista forma part de l’equip directiu del quart grup bancari espanyol. Des del seu despatx, a la seu corporativa de Banc Sabadell, al parc empresarial de Can Sant Joan, l’executiu exposa que li costa encara creure que un afroamericà hagi arribat a presidir Nordamèrica. “Al final el resultat de tot plegat no fa res més que reafirmar-me en la meva creença que és un país extraordinari, amb capacitat per reinventar-se diàriament, que davant la dificultat són capaços de donar el millor de si mateixos i que les crisis són oportunitats i no desastres”.

Bé, hi ha els mitjans que hi ha d’haver i possiblement encara hi hauria espai per a algun altre. Davant el fet que la pròxima generació ja haurà tingut una formació en català i que no serà com nosaltres, que hem hagut de conèixer el català posteriorment, això ha d’ajudar la premsa en català perquè sigui un element normal a l’hora de llegir un diari o escoltar una ràdio. No sóc gens pessimista pel que fa a la premsa en català, una altra cosa és com es plantegi arribar al lector.

Gestoria

Comptes anuals

Assessoria fiscal i laboral

Constitució i administració de finques

Comptabilitat

Lloguer i vendes

Impost de societats

Serveis jurídics

Carrer Sant Medir, 35 - Tel. 93 589 22 20 leontomas@leontomas.com

Diari de Sant Cugat 753  

Diari de Sant Cugat 753, 6 de març de 2009

Advertisement